
در سیستان و بلوچستان همه از گاز می گویند
از هامون تا مکران
مشعل استان سیستان و بلوچستان چند سالی است که به بزرگ ترین کارگاه اجرایی صنعت گاز کشور بدل شده و از هامون تا مکران و از سراوان تا دلگان، شاهد اجرای پروژه های گازرسانی متعددی در سطح این استان هستیم. موقعیت راهبردی بازرگانی و ترانزیت استان سیستان و بلوچستان، دسترسی به آب های آزاد، همچنین برخورداری از جاذبه های تاریخی و طبیعی فراوان، می تواند آینده درخشانی را در زمینه اقتصاد و توسعه تجارت کشورمان با دیگر کشورهای منطقه رقم بزند و این چشم انداز با تامین پایدار انرژی، با شتابی دوچندان تحقق می یابد.
پس از برداشت نفت و گاز از مخازن مشترک، گازرسانی به سیستان و بلوچستان به عنوان دومین استان پهناور کشور، دومین اولویت اساسی وزارت نفت به شمار می آید و این موضوع طی سال های 1401 و 1402 مورد تاکید قرار گرفته است.
گازرسانی با اجرای یک طرح ضربتی
فعالیت اجرایی و همزمان چند شرکت گاز استانی در قالب طرح ضربتی، زمینه افزایش ضریب نفوذ گاز در این استان را فراهم کرده و همزمان با بهره مندی خانوارهای بیشتر از این سوخت پاک، واحدهای صنعتی و تولیدی نیز به شبکه سراسری گاز پیوسته اند.
بر اساس تقسیم بندی های انجام شده، عملیات گازرسانی در شهرستان های سراوان، سوران، مهرستان، گلشن و ادامه کار گازرسانی به روستاهای سیستان و... به شرکت گاز استان یزد سپرده شده است. در همین حال، مسؤول پروژه های شرکت گاز استان یزد در استان سیستان و بلوچستان می گوید: فعالیت اجرایی شرکت گاز استان یزد از خرداد امسال کلید خورده است و حدود 600 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع گاز در برنامه اجرایی این شرکت قرار دارد که با وجود چالش های پیش رو، در 7 ماه گذشته حدود 165 کیلومتر این تعهدات اجرایی شده است. زارع علی آبادی یادآور می شود: 200 کیلومتر از 600 کیلومتر تعهد شرکت گاز استان یزد، بتازگی به این شرکت واگذار شده است. به گفته وی، در بخش سیستان، با سه فاز اجرایی در خدمت مردم هستیم. فاز 1 شامل گازرسانی به 52 روستای شهرستان «نیمروز» می شود که هم اکنون فعالیت های اجرایی 16 روستا پایان یافته و در مرحله تست و تزریق گاز قرار دارد. در این روستاها، براساس برنامه های تعریف شده تا دهه فجر امسال تزریق گاز انجام می شود.
مسؤول پروژه های شرکت گاز استان یزد در سیستان و بلوچستان ادامه می دهد: فاز 2 نیز شامل گازرسانی به شهرهای بنجار، جزینک و 30 روستا (شهرستان زابل و جزینک) می شود. شهر بنجار و روستاهای امامی و دهرباب، تا پایان امسال تست و تزریق گاز به آنها انجام می شود. فاز 3 هم شامل گازرسانی به 65 روستای شهرستان زهک می شود.
بهره مندی 20 هزار خانوار از گاز
علی آبادی با بیان اینکه فازهای 1 و 2 با بیش از 50 درصد پیشرفت ادامه دارد و فاز 3 نیز بتازگی کلید خورده است، اعلام می کند: با بهره برداری از این پروژه ها، بیش از 20 هزار خانوار از نعمت گاز برخوردار می شوند.
به گفته مسؤول پروژه های شرکت گاز استان یزد در استان سیستان و بلوچستان، در مجموع 700 میلیارد تومان برای این سه فاز هزینه شده است. وی با اشاره به چالش های اجرای این پروژه ها می گوید: دریافت مجوز، یکی از بزرگ ترین چالش های شرکت گاز استان یزد به شمار می آید. این شرکت وظیفه گازرسانی به روستاهای شهرستان زهک، زابل، هامون، هیرمند و... را به عهده دارد. علی آبادی تاکید می کند: خطوط لوله گاز بین روستایی از زمین های مردم عبور می کند. از سوی دیگر، بیشتر مسیرهای اجرای پروژه بین روستاها نیز زیر پوشش اداره راه است و این مهم، دریافت مجوز فرایند اجرایی را کند می کند.
وی ادامه می دهد: برخی مردم، اجازه عبور خط از زمین های خود را نمی دهند و اداره راه هم برای جاده حریم تعریف کرده است. این موارد موجب تأخیر در اجرای پروژه ها می شود و برای ادامه طرح باید از راهکارها و مسیر جدید استفاده کنیم.