جستجو

    لزوم سرمایه‌گذاری 20میلیارد دلاری  در طرح‌های فشارافزایی پارس جنوبی

    پیام وزیر نفت به مناسبت روز گزینش  

    به تنها شناور فرآورش نفت خام ایران خوش آمدید  

    آینده درخشان   

    شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران مطرح شد   

    آماده‌باش  37 منطقه برای 365 روز سال   

    تداوم  نهضت   

    در مسیر محرومیت‌زدایی   

    پایش آلودگی فلرها با دوربین  

    علوم انسانی  حلقه پیوند  نهادهای مردمی و صنعت   

    شتاب‌بخشی به روند افزایش تولید نفت خام   

    تعمیرات اساسی یک تجهیز مهم صنعت نفت   

    انتظار نفت 80 دلاری در 2024   

    تابلو ی آموزشی معرفی  سوهان‌ها    

    اعمال و فضایل ماه رجب   

    شادی را بین همه تقسیم می کند   

    دینم را به مردم جنوب ادا می‌کنم  

    پایان مسابقات سراسری بانوان شرکت ملی نفت ایران با قهرمانی ستاد تهران  

     

     

    خبر و نظر  

    رویداد 

    نفت  

    پالایش و پخش  

    پخش فراورده های نفتی   

    گاز   

    پتروشیمی   

    نفت و دانشگاه  

    باشگاه خبر  

    بین الملل  

    موزه و تاریخ نفت  

    معرفت   

    خانواده نفت   

    ورزش  

     

     

     

    • media/image/2024/01/1024-1448/13390.jpg
    • media/image/2024/01/2000-1441/13383.jpg
    • media/image/2024/01/2000-1441/13392.jpg
    • media/image/2024/01/2000-1441/13385.jpg

      لزوم سرمایه گذاری 20میلیارد دلاری  در طرح های فشارافزایی پارس جنوبی

      وزیر نفت با اشاره به لزوم سرمایه گذاری 20 میلیارد دلاری در اجرای طرح های فشارافزایی میدان گازی مشترک پارس جنوبی و لزوم استفاده از ظرفیت توانمندان داخلی برای اجرای این پروژه کلیدی گفت: پارسال 753 قرارداد به ارزش 392 میلیون دلار و هفت هزار و 200 میلیارد تومان با شرکت های دانش بنیان فعال در صنعت نفت امضا شده است.

      جواد اوجی درهمایش ملی «رشد تولید و مهار تورم با الگو و نقشه راه حکمرانی دانش بنیان شدن صنایع بزرگ با بهره گیری از فرصت های تولید محصول با برند تجاری ملی در کشور به منظور رقابت در سطح منطقه» در مرکز برگزاری همایش های تخصصی شرکت ملی نفت ایران (باشگاه کوشک) گفت: برگزاری رویدادی با عنوان دانش بنیان کردن صنایع بزرگ به میزبانی صنعت نفت آن هم در سال رشد تولید و مهار تورم باعث افتخار است. وی با تأکید بر اینکه دشمنان در شرایط تحریم هم نتوانستند مانع توسعه صنعت نفت ایران شوند، افزود: نزدیک به 150 میلیارد دلار سرمایه گذاری در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس طی سال های اخیر و صدور خدمات فنی مهندسی به دیگر کشورها از جمله مهم ترین دستاوردهای این صنعت بوده، البته روند توسعه در همه دولت ها اتفاق افتاده است، اما خوشبختانه در دولت سیزدهم شتاب گرفت. وزیر نفت اظهار کرد: در شهریورماه 1400 همزمان با استقرار دولت سیزدهم و همزمان تشدید تحریم ها، چالش های بزرگی در صادرات نفت داشتیم که برطرف شد و درعین حال تکمیل 133پروژه کلیدی نیمه کاره به ارزش 28 میلیارد و 500 میلیون دلار برای رشد تولید در دستور کار قرار گرفت. اوجی در تشریح دستاوردهای صنعت نفت طی دولت سیزدهم گفت: افزایش 60 درصدی تولید نفت پس از آغاز به کار دولت سیزدهم، دستیابی به تولید روزانه بیش از یک میلیارد مترمکعب گاز طبیعی و بیش از 760 هزار بشکه میعانات گازی، دستیابی به ظرفیت تولید سالانه 95میلیون تن انواع محصول پتروشیمی، افزایش ظرفیت پالایشی روزانه 230هزاربشکه ای نفت با راه اندازی فاز دوم طرح توسعه پالایشگاه آبادان، افزایش ظرفیت تولید و فرآورش گاز با راه اندازی پالایشگاه فاز 14 پارس جنوبی و به دنبال آن افزایش روزانه 50 میلیون مترمکعبی ظرفیت فرآورش گاز کشور، از جمله دستاوردهای صنعت نفت در دولت مردمی بوده است.

      وی همچنین از اجرای 50 پروژه جدید درصنعت نفت با هدف افزایش تولید و ایجاد ارزش افزوده در بخش های بالادست و پایین دست خبر داد و تأکید کرد: با اجرای پروژه های نو پالایشی نزدیک به دو میلیون و 200 هزار بشکه ظرفیت تازه پالایشی در کشور ایجاد می شود، همچنین اجرای پروژه های کیفی سازی را به طور جد در پالایشگاه های کشور آغاز کرده ایم که از این میان دو طرح از جمله طرح کیفی سازی نفت گاز پالایشگاه اصفهان به بهره برداری رسیده و همه این طرح ها با توان دانش بنیان های و متخصصان داخلی اجرا شده است.

      جمع آوری روزانه 40 میلیون مترمکعب گاز همراه تا پایان دولت مردمی

      اوجی همچنین درباره اقدام های انجام شده در زمینه جمع آوری گازهای مشعل اظهار کرد: تا امروز حدود روزانه 11 میلیون متر مکعب گاز همراه، تا پایان امسال روزانه حدود 17میلیون مترمکعب گاز همراه و تا پایان دولت مردمی نزدیک به روزانه 40 میلیون مترمکعب گاز همراه مشعل جمع آوری خواهد شد. وزیر نفت ادامه داد: با توجه به پیش بینی رشد هشت درصدی سالانه در برنامه هفتم توسعه، نقشه راه تولید روزانه نفت حدود پنج میلیون و 500هزار بشکه برنامه ریزی شده که دستیابی به این ظرفیت بزرگ تولید در صنعت نفت و این سطح از فناوری، نیازمند استفاده از ظرفیت پیمانکاران بزرگ ایرانی است. وزیر نفت با اشاره به اینکه در دولت سیزدهم اتفاق های خوبی در زمینه استفاده از ظرفیت دانش بنیان ها رقم خورده است، گفت: تعداد شرکت های دانش بنیان داخلی از 150 شرکت دانش بنیان طرف قرارداد با صنعت نفت در ابتدای دولت سیزدهم اکنون به 650 شرکت رسیده است.

       پارسال 753 قرارداد به ارزش 392 میلیون دلار و هفت هزار و 200 میلیارد تومان با شرکت های دانش بنیان فعال در صنعت نفت امضا شده است. وی همچنین از لزوم سرمایه گذاری 20 میلیارد دلاری برای اجرای پروژه های فشارافزایی پارس جنوبی ظرف هشت سال به عنوان یکی از پروژه های مهم صنعت نفت خبر داد و تأکید کرد: اجرای طرح های فشارافزایی از برنامه های کلیدی و ملی و از مهم ترین پروژه های صنعت نفت کشور است که به زودی کلید خواهد خورد.

       

      رئیس مجلس شورای اسلامی:

      مشکل اصلی آلودگی هوا مربوط به خودروها و موتورسیکلت هاست

      رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: به عنوان یک فرد کاملا مطلع می گویم، به غیر از بحث نیروگاه ها در طول سال، ۸۱ درصد مشکل اصلی آلودگی هوا ناشی از خودروها و موتورسیکلت هاست.

      محمدباقر قالیباف در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به اخطار یکی از نمایندگان مجلس درباره قانون هوای پاک اظهار کرد: در رابطه با بحث محیط زیست باید توجه کنیم که این مسأله بسیار حیاتی است و ابعاد مختلفی همچون آلودگی هوا، آب، خاک و آلودگی صوتی را شامل می شود.

      وی افزود: در این زمینه قانون جامعی وجود دارد؛ اما قبل از هر صحبتی باید یک نقد به مجلس در این رابطه داشته باشم و بعد به نقد دستگاه ها برسیم. سؤال این است آیا ما اکنون وسیله نقلیه اسقاطی و از رده خارج نداریم؟ بدون شک میلیون ها وسیله نقلیه اسقاطی وجود دارد. من با بررسی دقیق و کامل می گویم در شهرها و کلانشهرها، به غیر از بحث نیروگاه ها، در طول سال، ۸۱ درصد مشکل اصلی آلودگی هوا ناشی از خودروها و موتورسیکلت هاست.

      رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در واقع ما قانون را می نویسیم؛ اما از قانونگذار و مجری قانون در حاشیه رد می شویم که این مشکل بزرگی است؛ زیرا موضوع حفظ جان مردم مطرح است. معتقدم مجلس و مجموعه دولت باید به این موضوع توجه کنند؛ البته نشست نظارتی با استناد به ماده ۱۰۷ آیین نامه داخلی مجلس برای بحث آلودگی ها و روند اجرای قانون هوای پاک برگزار خواهیم کرد و این موضوع پیگیری می شود.

       

      80 درصد آلایندگی به خودروها و موتورسیکلت ها مربوط می شود

      رئیس شورای شهر تهران نیز در حاشیه نشست اعضای این شورا با بیان اینکه در تهران، سوخت مازوت برای نیروگاه ها استفاده نمی شود، گفت: 70 تا 80 درصد آلایندگی تهران، به دلیل تردد خودروها و موتورسیکلت هاست.

      مهدی چمران افزود: موتورسیکلت ها 20 درصد در آلودگی هوا مؤثرند و بقیه به خودروها باز می گردد.

      وی همچنین با اشاره به امضای قرارداد شهرداری تهران و وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) برای واردات ۲۰۰ هزار موتور سیکلت برقی اظهار کرد: وزارت صمت در حال آماده سازی زیرساخت هاست تا این موضوع به بهره برداری عمومی برسد.

       

      رئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه مجلس خبرداد:

      بررسی مسائل مربوط به نفت و ارز در بودجه 1403

      رئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1403 از بررسی مسائل مربوط به نفت و ارز در نشست اعضای این کمیسیون خبر داد.

      حمیدرضا حاجی بابایی با اشاره به نشست دوشنبه، ۱۸ دی ماه اعضای کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال آینده که با حضور وزیران نفت و امور اقتصاد و دارایی، همچنین رئیس کل بانک مرکزی و رئیس سازمان برنامه و بودجه برگزار شد، اظهار کرد: این نشست با دستور کار بررسی موضوعات مربوط به نفت و ارز، همچنین کیفیت اداره ارز و کیفیت مدیریت خزانه داری برگزار شد.

      وی افزود: در این نشست، بسیاری از موضوعات مورد بررسی قرارگرفت و مقرر شد نشست دیگری نیز با همین دستور کار برگزار شود تا توافق های لازم، مبنای کار قرار گیرد.

      رئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه تصریح کرد: تلاش می کنیم به دیدگاه واحدی در زمینه مباحث بودجه ای با دولت برسیم و چالش کمتری در بررسی بودجه داشته باشیم. هر آنچه تاکنون در کمیسیون تلفیق به تصویب رسیده، براساس تفاهم با دولت بوده است.

       

      در دومین یادواره شهید سردار سلیمانی در صنعت نفت عنوان شد :

      ایران نیازمند مدیران جهادی مانند شهید سلیمانی است

      مدیرکل امور مجلس و لوایح بنیاد شهید و امور ایثارگران با بیان اینکه مسؤولان می توانند با بهره گیری از مکتب سلیمانی، چالش های کشور را رفع کنند، گفت: کشور نیازمند مدیران جهادی مانند شهید سلیمانی است.

      رضا رحیمی نسب در دومین یادواره شهید سردار حاج قاسم سلیمانی در صنعت نفت با اشاره به اینکه این یادواره به یاد شهید حاج قاسم سلیمانی برگزار شده است، اظهار کرد: مقام معظم رهبری این شهید را مکتب می داند، همان طور که امام خمینی (ره)، شهید بهشتی را یک ملت می دانست.

      وی افزود: شهید سلیمانی با جهاد و اخلاصی که داشت، به همه مردم جهان پیام دفاع از مظلوم را رساند.

      مدیرکل امور مجلس و لوایح بنیاد شهید و امور ایثارگران با بیان اینکه اداره جنگ از اداره کشور سخت تر است، تصریح کرد: حاج قاسم سلیمانی در همه نهادهای بین المللی تأثیرگذار بود.

      دومین یادواره شهید سردار حاج قاسم سلیمانی درصنعت نفت به میزبانی شرکت ملی گاز ایران در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار و در پایان از خانواده های معزز شهدای صنعت نفت تجلیل و قدردانی شد.

       

      عربستان قیمت نفت را برای مشتریان آسیایی کاهش داد

      شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو عربستان در بیانیه ای از کاهش قیمت رسمی فروش نفت به مشتریان آسیایی برای تحویل در ماه فوریه به پایین ترین سطح طی ۲۷ ماه اخیر خبر داد.

      به گزارش خبرگزاری رویترز، شرکت سعودی آرامکو با انتشار بیانیه ای قیمت رسمی فروش نفت خام «سبک عربی» را برای عرضه به مشتریان آسیایی در ماه فوریه با دو سنت کاهش نسبت به ماه ژانویه به مبلغ یک دلار و ۵۰ سنت برای هر بشکه بیشتر از میانگین قیمت نفت خام شاخص های عمان/ دوبی تعیین کرد که پایین ترین سطح از ماه نوامبر ۲۰۲۱ تاکنون به شمار می رود.

      این کاهش قیمت که بیشترین میزان کاهش در13 ماه گذشته است، برای انتظارهای بازار تعیین شده؛ زیرا پالایشگاه ها از عربستان درخواست کردند که در مقایسه با نفت خام عرضه شده از سوی سایر تولیدکنندگان خاورمیانه، همچنین محموله های معامله شده اقیانوس اطلس، قیمت های رقابتی تعیین کند.

      با وجود کاهش داوطلبانه 2 میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه ای در تولید روزانه نفت خام تولیدکنندگان عضو اوپک پلاس، فعالان بازار هنوز متقاعد نشده اند که این کاهش عرضه برای متوقف کردن افزایش ذخیره سازی های نفت جهان و تداوم افزایش قیمت نفت دست کم تا سه ماهه دوم سال ۲۰۲۴ کفایت کند.

      شرکت سعودی آرامکو همچنین قیمت انواع نفت خام را برای عرضه به مشتریان آسیایی در ماه فوریه نسبت به ماه قبل ۲ دلار  کاهش داد. افزون بر این، این شرکت قیمت رسمی فروش هر بشکه نفت خام سبک عربی را برای عرضه به دیگر خریداران در شمال غرب اروپا در ماه فوریه با ۲ دلار کاهش، ۹۰ سنت بالاتر از نفت خام شاخص برنت دریای شمال تعیین کرد.

      قیمت رسمی فروش نفت خام سبک عربی این شرکت برای عرضه به ایالات متحده در ماه فوریه نیز با ۲ دلار کاهش به ۵ دلار و ۱۵ سنت در مقایسه با شاخص نفت خام ترش آرگوس برای هر بشکه تعیین کرد.

      قیمت نفت نزدیک به یک درصد کاهش یافت

      قیمت نفت در پی کاهش قیمت انواع نفت صادراتی عربستان برای مشتریان آسیایی و افزایش تولید اوپک بیش از یک درصد کاهش یافت.

      به گزارش خبرگزاری رویترز از دهلی نو، قیمت نفت در معامالات ابتدایی به دلیل کاهش شدید قیمت ها انواع نفت خام صادراتی عربستان و در عین حال افزایش تولید سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در ماه دسامبر بیش از یک درصد کاهش یافت. عوامل یادشده سبب خنثی کردن عامل نگرانی ها درباره تشدید تنش های ژئوپلیتیک در خاورمیانه شد.

      افزایش عرضه و رقابت با تولیدکنندگان رقیب، عربستان را بر آن داشت تا قیمت فروش رسمی نفت خام سبک عربی خود را برای تحویل به مشتریان آسیایی طی ماه فوریه ۲۰۲۴ به پایین ترین سطح در ۲۷ ماه گذشته برساند.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13386.jpg

      پیام وزیر نفت به مناسبت روز گزینش

      وزیر نفت در پیامی، روز گزینش را به اعضای هیأت مرکزی گزینش وزارت نفت، مدیران و کارکنان دبیرخانه، اعضا و کارکنان هسته های تابعه تبریک گفت.

      در پیام جواد اوجی، وزیر نفت به مناسبت روز گزینش آمده است:

      «بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَنِ ٱلرَّحِیمِ إِنَّ اللَّهَ یَأمُرُکُم أَن تُؤَدُّوا الأَماناتِ إِلی أَهلِها وَإِذا حَکَمتُم بَینَ النّاسِ أَن تَحکُموا بِالعَدلِ  إِنَّ اللَّهَ نِعِمّا یَعِظُکُم بِهِ إِنَّ اللَّهَ کانَ سَمیعًا بَصیرًا (سوره مبارکه النساء آیه ۵۸)

      صدور فرمان تاریخی بنیانگذار انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) در امر تشکیل نهاد گزینش، نماد روشنی از آینده نگری و عمق بصیرت ایشان مبنی بر پاسداری از شجره طیبه جمهوری اسلامی ایران و معنای آن یعنی انقلاب اسلامی است.

      امروز گزینش در گام دوم انقلاب اسلامی، رسالتی بزرگ در خصوص تربیت و به کارگیری مهم ترین ظرفیت امیدبخش کشور، یعنی نیروی انسانی مستعد و کارآمد با زیربنای عمیق و اصیل ایمانی و دینی به عهده دارد و در این امر مهم با نگاه به منویات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) باید به مدیران دستگاه های دولتی توصیه کرد که به گزینش، به چشم رقیب و مانع نگاه نکنند. به چشم بازو، وسیله کار، چشم بیننده و گوش شنونده در پیدا کردن آدم های کارآمد نگریسته شود.

      بدون شک در هر کشوری، نیروی انسانی استوار بر آرمان ها و متعهد به ارزش ها، مقدمه ای است برای حرکت به سمت تعالی و اهداف از پیش تعیین شده، در فصل نوین فعالیت های گزینش وزارت نفت، شاهد کوشش همکاران در امر به گزینی نیروی انسانی، توجه به امر آموزش نیروی انسانی، اصلاح ساختارها و توجه به کرامت انسان ها هستیم که امیدوارم با جدیت در این مسیر، شاهد کوشش و تلاش همکاران در اجرای مأموریت های محوله باشیم.

      در این مجال، ضمن تقدیر از زحمات اعضای هیأت مرکزی گزینش وزارت نفت، مدیران و کارکنان دبیرخانه، اعضا و کارکنان هسته های تابعه، فرا رسیدن این روز را تبریک و تهنیت گفته و از محضر خداوند متعال، دوام توفیقات شما عزیزان را مسألت دارم.»

       

      معاون وزیر نفت در امور گاز

      یادواره شهدا مهم ترین محور جهاد تبیین است

      معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان اینکه یادواره شهدا در همه شرکت های تابع وزارت نفت برگزار می شود، گفت: یکی از مهم ترین محورهای جهاد تبیین، برگزاری یادواره شهداست.

      مجید چگنی در دومین یادواره شهید سردار حاج قاسم سلیمانی در صنعت نفت، با اشاره به اینکه حکم ترور شهید حاج قاسم سلیمانی را رئیس جمهوری آمریکا امضا کرد، افزود: این شهید، عمر خود را در راه اسلام صرف کرد و در همه صحنه ها حضوری فعال داشت.

      وی با بیان اینکه حاج قاسم سلیمانی در همه ابعاد، جامعیت داشت و باید الگوی همه باشد، اظهار کرد: رفیقی خوب و عزیز، انقلابی و تکلیف گرا از ویژگی ها حاج قاسم سلیمانی بود که در فرمایشات مقام معظم رهبری به آن اشاره شده است.

      معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: حاج قاسم سلیمانی این دو نکته را که کشور ایران حرم است و اگر آسیب ببیند، دین آسیب می بیند و ولایت فقیه محور یکپارچگی است، مهم و واجب می دانست. چگنی تصریح کرد: حاج قاسم سلیمانی در قله اخلاص قرار داشت و دیپلمات ماهری بود که توانست جبهه مقاومت را در دیگر کشورها تقویت کند.

      وی گفت: مسؤولان برای مدیریت هرچه بهتر  کشور، باید حاج قاسم سلیمانی را الگوی خود قرار دهند.

      دومین یادواره شهید سردار حاج قاسم سلیمانی در صنعت نفت، به میزبانی امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد.

       

      دستیار و نماینده وزیر در هیأت مرکزی گزینش وزارت نفت

      اقتدار گزینش در گرو رفتار مناسب با نیروی انسانی است

      دستیار و نماینده وزیر در هیأت مرکزی گزینش وزارت نفت، اقتدار گزینش صنعت نفت را در گرو عمل، خلوص و رفتار مناسب با نیروی انسانی دانست.

      مجید امیدی شهرکی در نشست گزینشگران هسته مرکزی ستاد وزارت نفت با دبیر هیأت مرکزی گزینش وزارت نفت به مناسبت سالروز تشکیل سازمان گزینش به دستور امام خمینی(ره) در کشور با طرح این پرسش که گزینش در کجای بحث حفظ نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران قرار دارد، گفت: به فرموده حضرت امام خمینی(ره)، حفظ نظام از اوجب واجبات است و با توجه به نقش راهبردی گزینش در جذب کارگزار و منابع انسانی کارآمد و مستعد، باید در تحقق این موضوع مجدانه بکوشیم.

      وی با بیان اینکه در فضای مجازی، گاه شاهد توهین به مقدسات کشور هستیم، افزود: در حفظ ساختار نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه اجرا، نخستین فیلتر گزینش است و ما خط مقدم ورود کارگزاران به نظام مقدس جمهوری اسلامی هستیم.

      امیدی شهرکی با اشاره به سختی و حساسیت گزینش در جذب نیروی انسانی در صنعت نفت گفت: امروز راهبرد گزینش وزارت نفت در مرحله نخست تبدیل نیروی معاند به نیروی مخالف، مرحله دوم مخالف به خنثی، مرحله سوم خنثی به موافق و در مرحله پایانی موافق به مدافع است. اگر بتوانیم مرحله پایانی را اجرا کنیم، آن وقت می توانیم ادعا کنیم که در کار گزینش به اوج رسیده ایم.

      وی وظیفه نیروهای گزینش را بالاتر از انجام مصاحبه، تحقیق و استعلام نیروی انسانی دانست و اظهار کرد: بسیاری از افراد معاند و مخالف نظام را می توان با کار فرهنگی و اجتماعی به موافق و مدافع نظام تبدیل کرد.

       ما باید عصاره فضایل مجموعه خودمان باشیم و به گونه ای رفتار کنیم که مراجعه کنندگان به ما احساس امنیت کنند و ما را ملجأ و پناهگاه خود بدانند.

      امیدی شهرکی با اشاره به شیوه رفتاری رهبر معظم انقلاب و شاگردان ایشان از جمله حاج قاسم سلیمانی با مردم تصریح کرد: ما باید در پرونده ها به دنبال روزنه ای برای نجات افراد باشیم.

      وی یادآور شد: دشمن در طول ادوار گذشته به دنبال آسیب به نقاط قوت کشور بوده و امروز به لطف عملکرد شایسته مدیران ارشد صنعت نفت و راهبردهای اتخاذشده، وزارت نفت تبدیل به نقطه قوت نظام جمهوری اسلامی شده و بخوبی توانسته در اوج تحریم ها به وظایف خود عمل کند.

      امیدی شهرکی با اشاره به چهل ویکمین سالروز تشکیل سازمان گزینش به دستور امام خمینی(ره) در کشور گفت: ما هرساله باید برای رسیدن به اهداف خود، به فکر بلوغ فرایند گزینش در صنعت نفت باشیم.

      دستیار و نماینده وزیر در هیأت مرکزی گزینش وزارت نفت، اقتدار گزینش صنعت نفت را در گرو عمل، خلوص و رفتار مناسب با نیروی انسانی دانست و افزود: ایجاد روابط دوستانه و همکاری میان بدنه گزینش می تواند به ما در رسیدن به اهداف کلان گزینش کمک شایانی کند.

      وی اظهار کرد: قضاوت درباره انسان ها کار سختی است که خداوند ما را با انجام آن در بوته آزمایش الهی قرار می دهد؛ گزینش مقدس ترین یادگار امام خمینی(ره) است.

       

      مشاور وزیر نفت در امور ایثارگران خبر داد:

      اشتغال 983 نفر فرزند ایثارگر  بالای 30 درصد در وزارت نفت

      مشاور وزیر نفت در امور ایثارگران گفت: طی 2 سال و ۶ ماه، حدود ۹۸۳ نفر از فرزندان جانبازان بالای ۳۰ درصد شاغل، از کارافتاده و بازنشسته را دعوت به کار کرده ایم.

      سیدشریف حسینی در دومین یادواره شهید سردار حاج قاسم سلیمانی اظهار کرد: امنیت، استقلال، آرامش و عزت امروز کشور را مدیون رزمندگانی هستیم که در جبهه های حق علیه باطل جنگیدند.

      وی افزود: مکتب شهید سلیمانی، یعنی در هر درجه و مسؤولیتی که هستیم، باید سرباز ولایت باشیم.

      مشاور وزیر نفت در امور ایثارگران اظهار کرد: در دولت سیزدهم از رئیس جمهوری تا پایین رده، همه خود را سرباز ولایت می دانند. حسینی با بیان اینکه وزیر نفت با نگاه مثبت دستور رسیدگی به خانواده های ایثارگران را داده اند، گفت: در این مدت حدود ۹۸۳ نفر از فرزندان جانباز بالای ۳۰ درصد شاغل، از کار افتاده و بازنشسته را دعوت به کار کرده ایم.

      دومین یادواره شهید سردار حاج قاسم سلیمانی در صنعت نفت، به میزبانی شرکت ملی گاز ایران در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد.

       

      معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری:

      اجرایی شدن ساخت  12 گروه کالایی تا 1404

      معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری از اجرایی شدن ساخت 12 گروه کالایی کلان در حوزه گاز تا پایان سال ۱۴۰۴ از سوی شرکت های بزرگ دانش بنیان خبر داد.

      روح الله دهقانی فیروزآبادی درحاشیه آیین امضای توافقنامه  معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری با شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه سیاست جدی این معاونت توسعه شرکت های دانش بنیان بزرگ است، اظهار کرد: یکی از این سیاست ها همکاری با دستگاه های بزرگ کشور برای تولید و بومی سازی اقلام راهبردی فناوری است که بخش گاز به عنوان بزرگ ترین سرمایه ملی کشور، جزو این دستگاه ها محسوب می شود.

      وی با اشاره به اینکه بحث استحصال گاز، افزایش بهره وری، ذخیره سازی و بهینه سازی مصرف باید جزو اولویت های حوزه گاز باشد، افزود: توافقنامه ای که بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و شرکت ملی گاز ایران منعقد شد، در 12گروه کالایی کلان و سامانه، تعریف موضوع شده و ارزش آن بیش از500 میلیون دلار است.

      معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری تصریح کرد: در هریک از این گروه ها چند قلم کالای راهبردی وجود دارد که شرکت های دانش بنیان این پروژه ها را به عهده گرفته و تأمین مالی انجام و تضمین خرید نیز از سوی شرکت ملی گاز انجام می شود.

      دهقانی فیروزآبادی اظهارکرد: امیدواریم ساخت این 12 قلم کالا تا پایان سال 1404 اجرایی شود.

      معاونت علمی، فناوری، اقتصاد و دانش بنیان ریاست جمهوری وشرکت ملی گاز ایران 17 دی ماه امسال تفاهمنامه همکاری در زمینه بومی سازی تجهیزات و اقلام راهبردی صنعت گاز امضا کردند.

      این توافقنامه با موضوع 12قلم کالای راهبردی به ارزش 500 میلیون دلار بین روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران امضا شد.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13387.jpg

      از لنگرگاه تا صادرات؛ اینجا کوروش در مرز ایران و قطر لایه نفتی پارس جنوبی

      به تنها شناور فرآورش نفت خام ایران خوش آمدید

      مرجان طباطبایی   مقصد پایانه شناور فرآورشی کوروش(FPSO  CYRUS) در 180 کیلومتری کیش است که پس از پروازی حدود یک ساعته و گذر از جزایر هندورابی و لاوان وارد آن می شویم. تماشای خلیج فارس به قدری مجذوبمان می کند که وقتی یکی از همسفران با کاپیتان پرواز ارتباط می گیرد، تازه متوجه نزدیک شدن به مقصد می شویم و در هر لحظه از کاهش ارتفاع هلی کوپتر، همچون کامل شدن قطعات پازل، یکباره از مشاهده سازه ای عظیم و آهنین شگفتی زده می شویم. تا چشم کار می کند، دور تا دور این ش       ناور را سکوهای نفتی و گازی احاطه کرده اند. زمانی که نام ایران و قطر می آید، بلافاصله نام پارس جنوبی که یکی از عظیم ترین میدان های گازی دنیاست، به ذهن متبادر می شود. قطر سهم 70 درصدی و ایران هم سهم 30 درصدی از این میدان را دارند. ظرفیت تولید گاز ایران از این میدان اکنون بیش از 700 میلیون مترمکعب در روز است، اما پارس جنوبی تنها ذخیره گازی ندارد؛ ایران و قطر در لایه نفتی آن نیز با هم مشترکند. هر دو کشور در حال برداشت از لایه نفتی آن هستند، اما تفاوت زیادی است میان ایران و قطر، آنها تحریم نیستند و از همه امکانات شرکت های بین المللی و فناوری های نوین در برداشت نفت برخوردارند و ایران تحریم است. شرکت های بین المللی از ارائه خدمات به ایرانی ها در این صنعت خودداری می کنند، اما با این حال ایران هم دست روی دست نگذاشته و با تکیه بر دانش و تخصص نیروهای خود توانسته است این صنعت را پیش ببرد. شناور FPSO از ساعات اولیه بامداد ۲۲ بهمن ماه سال ۹۵ وارد آب های کشور شده و اولین نفت (First Oil) از لایه نفتی 29 اسفند همان سال در سالگرد ملی شدن صنعت نفت وارد آن شد. امین شادمان، جانشین سکو که از سال 94 تاکنون در شرکت نفت فلات قاره ایران فعالیت دارد، می گوید: پایانه شناور فراورشی کوروش  (FPSO) تنها شناور فراورش نفت خام کشور است.

      کوروش با تغییر کاربری نفتکش ایتالیایی MARE ADRIACUM به یک شناور فراورشی تبدیل شده است. سال ساخت نفتکش ایتالیایی به سال 2004 برمی گردد که در سال 2016 در سایت Yolian  چین و در دوبی به شناور فرآورشی تغییر کاربری داده شده است.

      چند قابلیت دریک شناور

      شادمان به خاص بودن این شناور در خلیج فارس اشاره می کند و اینکه تعداد کل شناورهای از این دست در دنیا بین 100تا 150 دستگاه است و انعطاف در انتقال آن با توجه به عمر مخزن و میزان نفت را از مزایای آن می داند.

      اولین شناور FPSO دنیا در سال ۱۹۷۷ میلادی برای بهره برداری از یک میدان در عمق ۱۱۴ متری در کشور اسپانیا ساخته شد(hell Castellon).  بزرگ ترین شناور FPSO جهان نیز با ظرفیت ذخیره سازی۲.۲ میلیون بشکه و با هزینه ای افزون بر ۸۰۰ میلیون دلار از سوی شرکت صنایع سنگین هیوندایی، در پوسان کره جنوبی ساخته شد و از سوی شرکت اگزون موبیل در حال استفاده است . جانشین شناور کوروش با اشاره به شناورهای ذخیره سازی سورنا و خلیج فارس که آنها نیز تحت مدیریت شرکت نفت فلات قاره ایران هستند، فرق این شناور را با آنها این گونه بیان می کند که برخلاف شناورهای سورنا و خلیج فارس که هیچ نقشی در فرآورش نفت ندارند و تنها ذخیره سازی و صادرات نفت را انجام می دهند، شناور فرآورشی کوروش این قابلیت را دارد که استخراج، فرآورش، ذخیره سازی و صادرات نفت خام از لایه نفتی میدان پارس جنوبی را به طور همزمان انجام دهد.

      لایه نفتی میدان پارس جنوبی در خلیج فارس در ۱۰۰ کیلومتری از ساحل عسلویه و 93 کیلومتری از منطقه عملیاتی لاوان، در مرز مشترک با قطر قرار دارد.

      قطری ها سال هاست که برداشت نفت از این لایه را شروع کرده اند و شرکت های نفتی بین المللی در توسعه لایه نفتی در بخش قطری آن حضور دارند، اما تحریم ها باعث شده است تا ایرانی ها خود توسعه این میدان را انجام دهند. مرحله نخست توسعه لایه نفتی پارس جنوبی اواخر سال ۱۳۹۵به بهره برداری رسید. تأسیسات لایه نفتی پارس جنوبی شامل یک سکوی سرچاهی و یک شناور پالایشی (FPSO) است.

      جانشین رئیس شناور کوروش با اشاره به اهمیت فرایند تولید، فرآورش، ذخیره سازی و صادرات در شناور فرآورشی کوروش می گوید: سنگین بودن نفت لایه نفتی پارس جنوبی نفتی با API 20 مهم ترین دلیلی است که تصمیم گرفته شد از پایانه شناور کوروش استفاده شود، زیرا هزینه انتقال این نفت سنگین با توجه به فاصله زیاد با خشکی بسیار بالا و توجیه ناپذیر است.

      کوروش را سرپا نگه داشته ایم

      ساکنان کوروش می گویند: اگر شناور ظاهری خوب دارد به این دلیل است که به طور مرتب، سازه های دریایی آن را رنگ آمیزی می کنیم، اگر این کار انجام نشود، به دلیل حجم بالای خوردگی در دریا سازه ها در مدت کوتاهی با خطر زنگ زدگی و خوردگی مواجه می شوند و آن زمان است که با مشکلات فراوانی روبه رو می شویم؛ البته تعمیرات اساسی پایانه هم در محل انجام می شود. می پرسیم آیا برای انجام این کارها از متخصصان خارجی استفاده می کنید، شادمان می گوید: به دلیل تحریم ها سال هاست که ایرانی ها خودشان فعالیت های مربوط به تعمیرات اساسی را انجام می دهند، شاید به دلیل تامین قطعات در ثبت سفارش آن با مشکلاتی مواجه شویم، اما این مسئله باعث نمی شود از استانداردهایمان تخطی کنیم، کار را در نهایت دقت و ایمنی انجام می دهیم.

      در مرکز شناور، تانکر های ذخیره سازی و دو سمت آن هم تانک های توازن و بالانس قرار دارند. شناور از سوی 12 زنجیر غول پیکر که هر یک با طول تقریبی 750 متر (با شیب بسیار کم) روی بستر دریا قرار گرفته اند باعث ثابت ماندن FPSO در این ناحیه از خلیج فارس با عمق دریای 60 تا 70 متری می شود.

      نفت را فرآورش و صادر می کنیم

      تاسیسات پالایشی روی عرشه دقیقا مشابه با تاسیسات پالایشگاه های خشکی و ساحلی است. این تاسیسات شامل تجهیزات جداسازی آب از نفت، جداسازی گاز، تزریق آب، تصفیه پساب و سایر بخش های مرتبط است . این شناور طوری طراحی شده که نفت دریافتی از سکوی سرچاهی مستقر در لایه نفتی پارس جنوبی را دریافت، پالایش و ذخیره کند.

      نفت از سکوی سرچاهی برای فرآورش به ماژول 14 کوروش منتقل می شود. این قسمت از عرشه مشابه یک واحد بهره برداری در بخش خشکی است؛ پس از ورود نفت به شناور، جداسازی اولیه نفت و آب انجام می شود. مراحل بعدی شیرین سازی نفت است که نمک آن گرفته و خنک سازی می شود تا با توجه به شرایط مختلف و رسیدن به دمای 40 تا 50 درجه، شرایط لازم را برای صادرات داشته باشد.

      پس از اندازه گیری، مقصد بعدی تانک های ذخیره سازی صادراتی است که زیر پایمان قرار دارد. 11 تانک ذخیره سازی نفت در دو سمت شناور است که به منظور متعادل نگاه داشتن آن با توجه به میزان ذخایر نفت موجود در شناور، آب درون تانک ها پر و خالی می شود، اگر این کار انجام نشود ممکن است این سازه عظیم الجثه به هر طرف جابه جا شود. البته این را هم باید اضافه کنم که آبی که از نفت جدا می شود، پس از تصفیه، دوباره به دریا بازمی گردد؛ آب هیچ آلودگی ندارد و صاف و شفاف است.

      بارگیری 44 محموله صادراتی

      پس از تولید و انتقال نفت از سکوی سرچاهی مستقر در لایه نفتی پارس جنوبی به شناور کوروش، صادرات با دستور بارگیری از تهران کلید می خورد که فرایندی سخت و پیچیده است. به طور معمول در هر ساعت، امکان تخلیه 30 هزار بشکه  وجود دارد و در پنج سال گذشته 44 محموله بارگیری و به مقاصد صادراتی ارسال شده است. زمان بارگیری با توجه به میزان نفت صادراتی متغیر است. به عنوان نمونه صادرات 500 هزار بشکه ای نفت از کوروش حدود 20 تا 30 ساعت زمان می برد.

      قبل از اینکه به پایانه بیاییم یک محموله بارگیری شده بود و فرصت حضور در این عملیات را از دست دادیم.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13388.jpg

      عملیات پراسترس

       رضا خوارزمی، رئیس واحد مخازن و بارگیری شناور کوروش اطلاعات تخصصی از صفر تا صد فرایند صادرات را برایمان توضیح می دهد و می گوید: زمانی که قرار است نفت را بارگیری کنیم، به قدری استرس داریم که حد ندارد. چون همه این عملیات روی دریا انجام می شود؛ شناور ثابت نیست و در آن واحد، با جریان باد وآب مواجهیم؛ بنابراین، دقتی دوچندان نیاز است، زیرا هنگام بارگیری ممکن است ناگهان شناور با حرکات غیرقابل پیش بینی مواجه شود، اینجاست که تجربه به کمک نیروها می آید و مسئول عملیات در کوتاه ترین زمان، تصمیم درست را می گیرد تا عملیات بارگیری در نهایت سلامت انجام شود؛ مدت زمان انجام این کار از 17 تا 48 ساعت متغیر است.

      در این بازه زمانی، شیفت ها و تعداد نفرات به شکل فشرده تقسیم می شوند. تمام نفرات واحد مخازن بارگیری و تعدادی از واحد تعمیرات و دیگر بخش ها درگیر هستند تا اتصال هوز صادراتی به تانکر انجام شود. در تمام فرایند، به گفته خوارزمی، با اینکه بیشترین فشار روی کارکنان بخش بارگیری مخازن است، اما حضور نفرات واحد یوتیلیتی و تعمیرات و حتی خدمات در فرآیند بارگیری تاثیرگذار و حیاتی است. یکی از کارکنان می گوید: گاهی اوقات در فاصله چند میلیمتری اتصال هستیم که با یک تکان همه چیز بهم می خورد، ضمن اینکه باید مراقب باشیم که هیچ ضربه ای به شناور وارد نشود. زمانی که این اتفاق می افتد، همه چیز نفس گیر می شود. اینجاست که تجربه کاپیتان شناور نمایان می شود.

      تقابل آب و باد

       ارغش، مدیر منطقه کیش می گوید: اگر مهارت کاپیتان کریمی یا اکبری نبود، اینقدر با خیال راحت درباره انتقال نفت از شناور به کشتی های دریافت کننده نفت صحبت نمی کردیم.

      کاپیتان حمیدرضا کریمی که هدایت کشتی هایی که قرار است نفت را از پایانه صادراتی تحویل بگیرند، به عهده دارد، می گوید: ماموریت ما از زمانی که کشتی ها به سمت لنگرگاه می آیند و بارگیری را انجام می دهند، شروع می شود و تا وقتی که کشتی صادراتی از شناور جدا می شود، ادامه می یابد.

      برای انجام عملیات پهلوگیری کشتی ها به پایانه از 4 تا 5 یدک کش استفاده می شود. معمولا در زمان عملیات همه آماده باش هستند. کار بسیار تخصصی است و همکاران عملیات دریایی درگیر هستند و شیفت ها پس از بسته شدن تانکر، بسته به حجم محموله های نفتی تقسیم می شود؛ این عملیات گاه تا 35 ساعت هم به طول می انجامد. کاپیتان می گوید: کارمان بدون وقفه است و نباید معطلی داشته باشیم.

      کاپیتان که راهبری 27 محموله نفتی را در کوروش به عهده داشته است، می گوید: پایلوت در تقابل باد و آب است. گاهی وقت ها با یک جریان مواجه هستید و می دانید که باید در مقابل باد باشید، اما وقتی که باد می چرخد، شما جریان آب را هم دارید و اینجاست که باید بین باد و آب تعادل ایجاد کنید. این کار تلاش مضاعفی را می طلبد که با کمک یدک کش ها این کار انجام می شود.

      ایمنی در سطح بین المللی

      رعایت الزام های  اچ اس ای و ایمنی از اولویت های ضروری در شناور فرآورشی کوروش است. این موضوع را در همان بدو ورود به آن متوجه می شویم که رئیس بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) نکات ایمنی را که باید در مدت اقامتمان در پایانه رعایت کنیم، به ما آموزش می دهد و می گوید که هنگام خطر باید چه کاری انجام دهیم. علاوه بر ما به عنوان تازه واردهای این شناور، تمامی کارکنان همراه هم در هر رفت و برگشت بعد از دوران رست(استراحت) باید دوره ایمنی را بگذرانند. این شناور در فواصل کوتاه هفتگی هم برای آمادگی کامل در شرایط اضطراری، مانورهای ایمنی برگزار می کند. در زمان حضورمان در شناور کوروش، یک مانور آمادگی در شرایط اضطرار برگزار شد. یکباره صدای آژیر خطر به صدا درمی آید و نفرات در کمتر از 5  دقیقه در محل مشخص شده برای موارد اضطراری حاضر می شوند و ما هم در این مانور شرکت می کنیم.

      جانشین شناور فرآورشی کوروش در این زمینه می گوید: معمولا به دلیل رعایت شرایط ایمنی خیلی کم در رویارویی با خطر هستیم؛ بنابراین همه چیز به قدری اینجا عادی می شود که دیگر گمان نمی کنیم شاید روزی دچار حادثه شویم و باید برای این شرایط آماده باشیم، اما اگر دچار این روزمرگی شویم، آمادگی خود را برای مقابله با شرایط بحرانی از دست می دهیم و دقیقا از همین جاست که ضربه می خوریم برای اینکه حادثه هیچ وقت خبر نمی کند.

      شادمان می گوید: آموزش ایمنی اینجا به صورت مستمر انجام می شود؛ برای هیچ فرد و مقام و مسئولی هم استثنا قائل نیستیم، همه باید در این دوره ها شرکت کنند. این فرایند را آنقدر تکرار می کنیم که همه چیز ملکه ذهن مان شود. او می گوید: ما سعی کردیم در محدوده استاندارد کشور باقی نمانیم و در سطح بین الملل باشیم.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13365.jpg

      تله کابین دریایی امن است

      درست در مقابل شناور کوروش، سکوی سرچاهی لایه نفتی پارس جنوبی قرار دارد، نکته قابل توجه آنکه اتصال میان این دو بخش از طریق تله کابینی است که تنها نمونه آن در صنعت نفت در همین مجموعه قرار دارد. شادمان ساخت این تله کابین را ایده و پیگیری شدید مدیر منطقه عملیاتی کیش می خواند و می گوید: روی سکوی سرچاهی همیشه دو نفر مستقر هستند؛ بنابراین باید آذوقه و مواد مورد نیاز آنها همیشه به آنها برسد. در طول هفته هم معمولا نیاز به انجام کار تعمیراتی روی سکو داریم که نفرات باید از پایانه به سکوی سرچاهی بروند. برای این فعالیت ها تا چند سال پیش از یدک کش استفاده می کردیم که در آن مواقع  اگر شرایط آب و هوا نامساعد بود، دیگر امکان انتقال نفر به سکوی سرچاهی را نداشتیم. گاهی اوقات تا چند روز با شرایط بد آب و هوایی مواجه هستیم؛ از طرفی اجاره این یدک کش ها و سوختی که دارند، هزینه بالایی دارد؛ بنابراین تصمیم گرفتیم از تله کابین استفاده کنیم.

      سوار تله کابین می شویم، دو سیم بکسل از شناور کوروش به سکوی سرچاهی متصل است. در نگاه اول به نظر می آید اصلا امن نیست، اما به دلیل هیجان آن دوست داریم تجربه اش کنیم که با اعلام آمادگی ما، شادمان دستور آمادگی نفرات مسئول برای شروع کار می دهد و در کمتر از پنج دقیقه فاصله 100 متری شناور تا سکوی سرچاهی را طی می کنیم.

       او می گوید: حتی اگر در آب هم بیفتید به دلیل پوشیدن جلیقه نجات روی آب می مانید و مشکل خاصی پیش نخواهد آمد. ظاهر تله کابین اصلا پیچیده نیست. شادمان می گوید: در حال اصلاح اتاقک تله کابین هستیم تا ضمن راحتی بیشتر برای افراد، آن را از لحاظ ایمنی هم  ارتقا دهیم. وارد سکوی سرچاهی می شویم، با خودمان باکس های آب و غذا برای دو نفری که در سکوی سرچاهی مستقر هستند، می آوریم.  حسن عبدی، از کارکنان خوزستانی شاغل در سکوی سرچاهی است. درباره فرایند تولید در این مجموعه به حفاری هفت حلقه چاه اشاره می کند که به واسطه آن، تولید مستمر به سمت شناور در حال انجام است. عبدی درباره مسئولیت خود می گوید: انجام تغییرات مدنظر روی هر یک از چاه های سکوی لایه نفتی که از طریق اتاق کنترل شناور به ما اعلام می شود، به عهده ماست. در طول شبانه روز مانیتور اطلاعات چاه ها، باز و بسته کردن چاه، تزریق، مدیریت شیرها (ولو) های سرچاهی،  داده برداری از اطلاعات چاه ها بخشی از وظایف ماست که در اینجا عهده دار آن هستیم.

       او با اشاره به اینکه کار در سکوی سرچاهی چندان عملیاتی نیست، آن را یک فعالیت 24 ساعته نظارتی می داند که نیاز به بیدارباش در تمام ساعات دارد، می گوید: از این رو مرتب بیدار هستیم. عبدی اشاره می کند: وسط دریا در جزیره ای آهنین مثل ایران کوچک هستیم که با وجود سختی کار نمی توان به زیبایی ها و هیجان اینجا چشم بست. می گوید ابتدا که به اینجا آمدم، بارها تصمیم به رفتن و نیامدن گرفتم، اما اکنون با شوق و ذوق می آییم.

      شب بیداران کوروش

      وقتی از سکوی سرچاهی با تله کابین روانه کوروش می شویم، منظره غروب تصاویر خاصی ثبت می کند که نظیر آن را کمتر جایی می توان یافت. بعد از گشت وگذار با قایق موتوری در اطراف نیمه شناور برای عکاسی وارد کوروش می شویم.

      ساعت حدود 11 شب است. به اتاق کنترل می رویم. شامل دو بخش فرآورش و مخازن بارگیری است. سه نفر در شیفت شب در این بخش هستند.

       محمد شهسواری، متولد 68 اهل شیراز، فوق لیسانس مهندسی نفت است و تجربه کار در جزیره سیری و گچساران را دارد. با اختلاف جزیره سیری را بیشتر دوست دارد. خوارزمی، رئیس واحد مخازن و بارگیری شناور کوروش برای ما و خودش قهوه می آورد تا خواب از پلک های سنگین شده بپرد. شهسواری در طول گفت وگو حواسش به مانیتور هم هست و چشم از آن برنمی دارد. افرادی که روی این شناور کار می کنند، اقماری هستند؛ یعنی دو هفته در دریا هستند و دو هفته هم استراحت می کنند. شاید در وهله نخست این کار خیلی جذاب باشد، اما در هر حال دو هفته تمام و کمال نزد خانواده هستی. اقماری خوبی های کمی دارد و بدی های زیاد. 50 درصد از عمر خود را دور از خانواده و در کنار خانواده دوم هستیم. اما همین که دو هفته از خانواده و شهر و همه چیز به دور هستی، کار بسیار سختی است. لحظه هایی هست که سکوت دریا دیگر شاد و لذت بخش نیست و بیشتر غمگینت می کند. اگر این کار را دوست نداشتم، هرگز حاضر نمی شدم اقماری باشم.

      شهسواری در ادامه با اشاره به سکوت زیاد در طول شیفت شب می گوید: گاهی اوقات همین سکوت ممتدش باعث می شود در شیفت شب خواب آلود هم باشیم، اما اینجا خواب معنایی ندارد و باید بیدار بمانیم؛ البته کارمان یعنی رصد کردن امور به قدری استرس دارد که باعث شده این استرس لحظه ای از ما دور نشود و به عبارتی ذهن ما دائم بیدار است حتی در زمان خواب آلودگی. محمد احمدی، اپراتور بخش مخازن بارگیری اهل خرم آباد 33 ساله است. از طریق فراخوان شرکت استخدام شده است. سابقه کار در معدن هم دارد. از او می پرسم کار در معدن سخت تر است یا روی این پایانه؟ می گوید: هر دو سختی خاص خود را دارد. می گویم کار اقماری را دوست داری؟ جواب می دهد: به نظرم کار اقماری یعنی از یک مرحله زندگی به اجبار و به اختیار خودتان وارد مرحله دیگری می شوید که دائم هر 14 روز تغییر می کند تا بیایید به یکی عادت کنید، باید سراغ بعدی بروید و این دور همچنان ادامه دارد.

      یوتیلیتی؛ قلب تپنده کوروش

      اسم «حاج مرتضی» را پیش از آنکه به شناور کوروش برسیم، می شنویم. مرتضی ترابی، سرپرست واحد یوتیلیتی است که در بازدید از بخش تحت مدیریت او به موتورخانه شناور فرآورشی کوروش می رویم. تامین آب، برق و بخار برای فراورش نفت از موارد ضروری و مورد نیاز است. در این شناور، یک نیروگاه بخار وجود دارد  که 12 مگابایت برق تامین می کند، چهار توربین بخار، سه کمپرسور هوا، سه پمپ برداشت آب، چهار دستگاه آبسازی از دیگر مواردی است که در واحد یوتیلیتی و بهره برداری به چشم می آید. از 4 دستگاه آبسازی پایانه،دو دستگاه به روش تبخیری و دو دستگاه به روش اسمز معکوس (RO) آّب تولید می کنند که کیفیت آّب تولیدی هر دو روش برای مصارف بهداشتی مناسب است، اما آّب RO برای مصرف واحد بهره برداری در فرآیند جداسازی آب از نفت و آب تولید شده به روش تبخیری پس از اضافه کردن املاح مورد نیاز و ضدعفونی با اشعه UV برای مصارف مجتمع مسکونی شناور استفاده می شود. در موتورخانه، از دو بویلر 25 تن در ساعت برای صادرات استفاده می شود. سه دستگاه دیزل ژنراتور با ظرفیت 750 کیلووات هم هست که برای مواقع اضطراری از آنها استفاده می شود. در حال حاضر همان توربین های بخار، برق را تامین می کنند و اگر به هر دلیلی توربین های بخار خاموش شوند، دیزل ژنراتورها روشن می شوند.

      از دیگر ماموریت های مرتبط در موتورخانه آنگونه که ترابی برایمان توضیح می دهد، اینکه پمپ های صادرات نفت در اینجا استارت می شود. سیستم تصفیه فاضلاب، کمپرسورهای هوا، خنک کننده اتاق ها، دیزل پمپ آتش نشانی، بخش دیگری از تجهیزاتی است که وجود دارد. ترابی می گوید: 40 درصد تجهیزات کل شناور در مجموعه واحد یوتیلیتی موتورخانه است.

      ساعت از 2 نیمه شب گذشته است که دوباره به اتاق کنترل می رویم و برای بار دوم با بچه ها قهوه می خوریم. همه در سکوت در حال کار هستند، آنها را ترک می کنیم و به اتاقمان می رویم. روز پرکاری برای ما بود. برای من دریا همیشه جذاب است؛ با این حال نیروهایی که اینجا کار می کنند، کاری طاقت فرسا دارند و نامهربانی تحریم هرگز مانع از کارشان نمی شود. سرانجام  بازدید ما هم به پایان می رسد و من با خود در این اندیشه ام که نمی توان از سرزندگی و تلاش ساکنان سکوی کوروش برای حفظ این دارایی مهم و حیاتی در قلب خلیج فارس چشم پوشی کرد.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13366.jpg

      قرارداد واگذاری۴۵۰ هکتار اراضی منطقه ویژه خلیج فارس برای احداث پتروپالایشگاه  شهیدسلیمانی امضا شد

      آینده درخشان

      مشعل     قرارداد واگذاری ۴۵۰ هکتار از اراضی منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس به منظور احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی، عصر شنبه(16 دی) با حضور جلیل سالاری، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران امضا شد.

      این قرارداد میان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدن ایران (ایمیدرو) امضا شده است. با امضای این قرارداد، شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به نمایندگی از شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و ایمیدرو نیز به نمایندگی ازشرکت توسعه منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس درساخت این پالایشگاه مشارکت خواهند داشت. گزارش این مراسم را در ادامه می خوانید.

      همسو با سیاست جلوگیری از خام فروشی و افزایش زنجیره ارزش، موضوع ایجاد پتروپالایشگاه شهید سلیمانی در دولت سیزدهم مطرح و مراحل آن در سال 1401 آغاز شد. برای احداث این پتروپالایشگاه سه فاز اجرایی در نظر گرفته شده است تا با تخصیص زمین و جانمایی مراحل بعدی آن انجام شود. از مرداد ماه امسال به مدت 6 سال مدت زمان اجرای این طرح در نظر گرفته شده است. ابتدا برای این مجتمع 450 هکتار در منطقه جنوب کشور در نظرگرفته شده بود و به منظورتوسعه آن، با انعقاد قرارداد واگذاری 450 هکتاری اراضی منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس میان سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) به شرکت پتروپالایشگاه شهید سلیمانی اختصاص یافت.

      تمرکز بر تکمیل زنجیره ارزش

      معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در آیین امضای قرارداد واگذاری 450 هکتار زمین به منظور ساخت واحدهای فرایندی در پالایشگاه شهید سلیمانی گفت: طرح های پتروپالایشگاهی در بخش خصوصی با برخی عقب افتادگی ها همراه بود و برای پیشبرد آن از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران پیشنهاد احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی در سال 1401 مطرح و مطالعات امکان سنجی آن دنبال شد.  به گفته جلیل سالاری بر اساس بند "ل" قانون بودجه کشور، هدف از ایجاد این پتروپالایشگاه در اولویت قراردادن استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی است و دولت سهم محدودی در این زمینه دارد و مصداق این امر سهم 10 درصدی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است.

      وی در ادامه به برخی موانع پیش روی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی اشاره و تصریح کرد: فرآیند ثبت این پتروپالایشگاه زمان بر شد و برخی بدهی ها و چالش های مالیالتی داشت، همچنین به دلیل سهم بخش دولتی (شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران) به اخذ مجوز از شورای اقتصاد نیاز داشتیم و با مطالعات امکان سنجی و ثبت شرکت در مهرماه امسال، مجوز شورای اقتصاد را دریافت کردیم، در ادامه نیز پدافند غیرعامل و آمایش های سرزمینی انجام و مطالعات زیست محیطی انجام شده است.

      سالاری با اشاره به همکاری شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در اجرای طرح پتروپالایشگاه شهید سلیمانی گفت: مطالعات طراحی و فاز بندی این پتروپالایشگاه از سوی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران انجام شده است. با توجه به حجم سرمایه گذاری، احداث پالایشگاه شهید سلیمانی در سه فاز تعریف شده است. هم اکنون جانمایی واحدهای فرآیندی مشخص شده است و براساس طراحی بنیادی توانستیم با مکان یابی انجام شده، واحدهای فرآیندی را چیدمان کنیم.

      او ادامه داد: شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان مشاور مجموعه، کار طراحی بنیادی در این فرآیند را به عهده دارد و اعضای هیئت مدیره شرکت پتروپالایشگاه شهید سلیمانی نیز تعیین شده اند تا بتوانند فعالیت های مطالعاتی و ارزیابی بنیادی را انجام دهند که امیدواریم با توجه به تخصیص این زمین، در ماه های آینده با شروع جانمایی ها در قالب فاز بندی، عملیات اجرایی نیز آغاز شود.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13367.jpg

      سالاری ادامه داد: با توجه به گستردگی فعالیت ها در اجرای طرح پتروپالایشگاه شهید سلیمانی، علاوه بر 450 هکتاری که برای ساخت آن در نظرگرفته شده بود، زمین دیگری نیز به وسعت 450 هکتار دیگر از سوی سازمان منطقه ویژه اقتصادی شرکت ایمیدرو طی یک قرارداد در نظر گرفته شده است.

      مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در بخش دیگری از صحبت های خود به ظرفیت های اختصاص داده شده در پتروپالایشگاه شهیدسلیمانی اشاره کرد و گفت: در این مجموعه حدود 25 درصد ظرفیت تولید به محصولات پتروشیمی تخصیص داده شده و عمدتا تمرکز تکمیل زنجیره ارزش افزوده است تا بتوانیم شاهد تداوم واحدهای پایین باشیم، ضمن آنکه حجم تولید بسیار محدودی بنزین معادل 6 میلیون لیتر در این پروژه پیش بینی شده است.

      وی افزود: واحدهای پتروپالایشگاه شهیدسلیمانی در تمام بخش ها متمرکز شده اند و از دو اسکله برای صادرات محصولات آن بهره خواهیم گرفت. در این مجموعه مخازنی پیش بینی شده است که فعالیت صادرات به اسکله را انجام می دهند و از ظرفیت دریا نیز در این زمینه استفاده خواهیم کرد، ضمن آنکه در آینده نزدیک با بهره برداری از خط لوله 26 اینچ بندرعباس- سیرجان- رفسنجان از این خط استفاده خواهد شد.

      مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به دیگر زیرساخت های پتروپالایشگاه شهید سلیمانی ادامه داد: زیرساخت هایی نیز از جمله آبگیر در منطقه وجود دارد که از یک سوم ظرفیت این آبگیر برای این پروژه استفاده خواهد شد و با توجه به وجود زیرساخت ها امیدواریم پروژه روند پرشتابی داشته باشد و کارهای اجرایی سریعاً آغاز شود. همچنین امیدواریم در بخش نفت خام بتوانیم با مجوزهای اخذشده دسترسی به خوراک پالایشگاه را فراهم کنیم. مذاکراتی با شرکت ملی گاز در بخش تأمین آب و گازاین پتروپالایشگاه انجام شده است.

      سالاری تاکید کرد: در زمینه کالا و ساخت تجهیزات نیز مجموعه ای متشکل از سه پالایشگاه شهید سلیمانی، ستاره خلیج فارس و بندرعباس شکل خواهد گرفت که بخشی از کالا و تجهیزات را در قالب یک زنجیره تولید می کند و امیدواریم این شرکت به یک شرکت برند و مهم در زمینه تولید تجهیزات پالایشی تبدیل شود.

      بهره برداری از پتروپالایشگاه تا 5 سال آینده

      فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران نیز در آیین امضای قرارداد واگذاری ۴۵۰ هکتار از اراضی منطقه ویژه اقتصادی به منظور احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی گفت: از سال 1401 مطالعات این پتروپالایشگاه آغاز شد وساخت 22 واحد فرآیندی در سه فاز برای آن طراحی شده است که کمتر از 5 سال آینده به بهره برداری خواهند رسید.

      به گفته او، بنابر تاکید مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، تجمیع اخذ و صدور لیسانس های پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی در این مجتمع انجام خواهد شد، ضمن آنکه افزون بر 15 واحد لایسنسی که در این واحد پتروپالایشگاه خواهیم داشت، از تجربه، توان و دانش متخصصان ایرانی در این زمینه استفاده خواهد شد. اکنون نمونه این واحد ها را در کشور داریم و می خواهیم آن را ایرانیزه کنیم.

      احمدی افزود: از یک ماه پیش رسالت طراحی بنیادی و پایه را به عهده گرفتیم و از محل احداث پروژه بازدید داشتیم و تا دو هفته آینده نیز جانمایی اولیه واحدهای پتروپالایشگاه شهید سلیمانی انجام خواهد شد. امیدوارم سهامداران نیز در زمینه تامین مالی کمک کنند.

      کاهش خام فروشی؛ افزایش ارزش افزوده

      محمدرضا موثقی نیا، معاون وزیر صمت و مدیرعامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) نیز در مراسم ابراز امیدواری کردکه اجرای طرح ملی شهید سلیمانی، بر توان اقتصادی کشور در شرایط تحریم خواهد افزود و می توان با گام برداشتن به سوی آینده، خام فروشی را کاهش داد و ارزش افزوده بیشتری را در صنایع نفت شاهد بود. به گفته او، با توجه به تجارب صنعت نفت امیدواریم این پروژه در وزارت نفت نیز به خوبی پیش برود و خودکفایی و وابستگی کمتر صنعت نفت را به دنبال داشته باشد، ضمن آنکه در ایمیدرو سعی خواهیم کرد از سوی منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس از این پروژه حمایت کنیم و خدمات را ارائه خواهیم کرد تا پروژه در زمان مقرر به بهره برداری برسد. موثقی نیاگفت: اجرای طرح های بزرگ و ملی مانند پتروپالایشگاه شهید سلیمانی، در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران مدیریت خواهد شد و انتظار بر این است که بهره برداری از طرح احداث پالایشگاه شهید سلیمانی، افزون برجلوگیری ازخام فروشی، توان اقتصادی کشور را نیز به ویژه در شرایط تحریم افزایش دهد و ارزش افزوده بیشتری وارد اقتصاد کشور شود. رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدن ایران(ایمیدرو) تصریح کرد: آنچه در گذشته از همکارانمان در بخش های مختلف صنعت دیده ایم، نوید بخش آن است که این پروژه نیز به خوبی و به موقع به بهره برداری برسد و گام دیگری در جهت خوداتکایی برداشته شود. ما نیز در ایمیدرو سعی خواهیم کرد از سوی شرکت توسعه منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس به بهترین نحو خدمات را ارائه دهیم واین پروژه در زمان مقرر و با کیفیت خوب به بهره برداری برسد.

      پاسخ به پرسش های خبرنگاران در حاشیه مراسم

      مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران پس از امضای قرارداد واگذاری 450 هکتار زمین برای پالایشگاه شهید سلیمانی، در جمع خبرنگاران نیز حضور یافت و به پرسش های آنها پاسخ داد.

      مصرف بنزین ازجمله پرسش هایی بود که سالاری در پاسخ به آن گفت: مصرف بنزین کشور در ماه های گذشته به طور میانگین روزانه حدود ۱۱۶ میلیون لیتر بود که این مقدار در روندی کاهشی، در ماه جاری به ۱۱۳ میلیون لیتر رسیده است و اگر روند همچنان کاهشی باشد، امیدواریم بتوانیم مصرف را مدیریت کنیم.

      او ادامه داد: نزدیک به ۵۵ درصد از خودروهای کلان شهرها فرسوده هستند که مصارف بالایی دارند و نیاز است جایگزینی این خودروها انجام شود تا در بحث ناترازی تأثیرگذار باشد.

      مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در پرسشی دیگر با محوریت افزایش ظرفیت تولید بنزین درکشور گفت: در طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، بخشی از طرح های توسعه کیفی تا پایان امسال به بهره برداری می رسد که به دنبال آن ظرفیت تولید این پالایشگاه حدود ۲ میلیون لیتر افزایش می یابد، در پالایشگاه اصفهان نیز افزایش ظرفیت تولید حدود ۳ میلیون لیتری بنزین پیش بینی شده است که امیدواریم آن هم به زودی محقق شود.

      سالاری گفت: به موازات آن طرح های جامع کیفی سازی نفت کوره پالایشگاهی را نیز در حال اجرا داریم که برای نخستین بار در کشور با استفاده از ظرفیت های شرکت های دانش بنیان در حال اجرا هستند.

      وی افزود: اجرای طرح های کیفی سازی نفت کوره کمک مؤثری به تأمین سوخت نیروگاهی کشور در سال آینده می کند.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13391.jpg

      در نخستین نشست تخصصی - آموزشی مدیران و کارشناسان حقوقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران مطرح شد

      ضرورت تغییر دیدگاه به مسائل حقوقی

       

      مشعل   نخستین نشست تخصصی- آموزشی مدیران وکارشناسان حقوقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران 17 دی ماه امسال با حضور مدیرعامل این شرکت، مدیر کل امورحقوقی و قراردادهای وزارت نفت، معاون برنامه ریزی و هماهنگی امور حقوقی دستگاه های اجرایی معاونت حقوقی ریاست جمهوری و معاون حقوقی وزارت دادگستری و روسای امور حقوقی چهار شرکت اصلی وزارت نفت برگزار شد.

      در این نشست تخصصی، مواردی همچون بهره گیری از نخبگان حقوقی، نظام مسائل حقوقی و املاک دولتی، همچنین چالش های مرتبط با خصوصی سازی مورد توجه قرار گرفت. در گزارش پیش رو موارد مطرح شده در نشست تخصصی- آموزشی مدیران و کارشناسان حقوقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران را می خوانید.

      شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به واسطه ارائه خدمات، با مردم و دستگاه های دولتی و خصوصی در ارتباط است و این امر سبب شده تا نقش مسائل حقوقی در آن پررنگ تر شود.

      دیدگاه سنتی باید اصلاح شود

      محمد هادی عبادی، معاون برنامه ریزی و هماهنگی امور حقوقی دستگاه های اجرایی معاونت حقوقی ریاست جمهوری به عنوان یکی از سخنرانان اصلی نشست تخصصی- آموزشی مدیران و کارشناسان حقوقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به جایگاه مدیریت حقوقی در دستگاه های اجرایی و شرکت های دولتی گفت: نگاه به مسائل حقوقی، رویکرد آتش نشانی است. به این معنا که در زمان وقوع حادثه مورد بررسی قرار می گیرند، در حالی که این دیدگاه، سنتی و نیازمند اصلاح است. وی تاکید کرد: مدیران حقوقی باید در تصمیم گیری ها مشارکت داشته باشند و تصمیم را از منظر انطباق با قوانین و مقررات و کاهش آسیب های حقوقی و قضایی کنترل کنند و در مسیر درست آن قرار دهند. اکنون این مهم در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران رخ داده و واحد حقوقی در کنار مدیریت ارشد مجموعه در حال فعالیت و انجام وظیفه است.  عبادی با بیان اینکه شرکت ها و سازمان ها باید متناسب با فعالیت های خود از دانش حقوقی بهره مند شوند، افزود: هر مجموعه ای مسائل خاص حقوقی خود را دارد و بر اساس آن، سیاستگذاری می کند. مدیران حقوقی افزون بر تخصص خود باید به مسائل روز نیز آگاه باشند و بتوانند از ابزارهای روز استفاده کنند. با بهره مندی از فناوری اطلاعات می توان اطلاعات را بدرستی جمع آوری کرد.

      معاون برنامه ریزی و هماهنگی امورحقوقی دستگاه های اجرایی معاونت حقوقی ریاست جمهوری به دیگر معیارهای مدیران حقوقی اشاره وتصریح کرد: یک مدیر حقوقی باید به تمام زوایای سازمان اشراف داشته باشد تا در صورت نیاز بتواند در جایگاه مشاور مدیریت ارشد سازمان و هیأت مدیره نیز قرار گیرد. مدیران حقوقی با این رویکرد می توانند ارتباط درست و منطقی با مجموعه خود برقرار کنند.

      وی افزود: مدیران حقوقی باید آشنا به مباحث آینده پژوهشی و آینده نگاری باشند و مسائل را پیش بینی کنند. انتظار داریم مدیران حقوقی، بخشی از وقت خود را به مهارت آموزی و ارتقای توانمندی ها اختصاص دهند.

      نقش مهم امور حقوقی در قراردادها

      مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان یکی از سخنرانان اصلی این نشست تخصصی گفت: استفاده از دانش و تخصص مدیران حقوقی در مدیریت پروژه ها و اقتصاد بازرگانی بسیار با اهمیت است و در توجه به احکام بودجه نقش موثری دارد.  جلیل سالاری با اشاره به اصل 44 قانونی اساسی و احصای دارایی ها افزود: مقام معظم رهبری در زمینه اصل 44 تاکید بر بنگاه داری و مولدسازی دارند. به طور قطع این دارایی ها باید صرف توسعه و اشتغال شود .ضمن آنکه ریاست جمهوری در ابلاغیه اخیر خود بر مسیر دارایی ها به سمت مولدسازی و شرکت های بهره وری توجه داشته اند، امور حقوقی در این مسیر باید با جدیت وارد شوند.  معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران افزود: امور حقوقی در قراردادهایی که میان شرکت پالایش و پخش و صنایع پایین دستی در زمینه تامین خوراک برای استمرار زنجیره تولید بسته می شود، بسیار مهم و ضروری است. سالاری با اشاره به طرح های توسعه ای و مشارکت امور حقوقی گفت: در طرح های توسعه ای با هدف حمایت از قانون هوای پاک باید برخی مجوزها از سوی سازمان حفاظت محیط زیست و برخی دستگاه های متولی این امر گرفته شود که امور حقوقی، مسؤولیت آن را به عهده دارد.

      او تاکید کرد: امروزه جذب سرمایه گذاری در کشور به عنوان یک اصل مهم و حیاتی است و باید بتوانیم حداکثر سرمایه را جذب و زمینه اشتغال را فراهم کنیم.

      ضرورت استفاده بیشتر از نخبگان حقوقی درصنعت نفت

      منصور احمدنژاد، مدیر کل امور حقوقی و قراردادهای وزارت نفت نیز در این نشست با تاکید بر حضور نخبگان حقوقی در صنعت نفت و بهره گیری هر چه بیشتر از توانمندی آنها در این حوزه گفت: با توجه به تاکید مقام معظم رهبری در تدوین سیاست های کلی برنامه هفتم مبنی بر توسعه افزایش تولید حداکثری نفت خام و گازطبیعی در میادین مشترک، همچنین افزایش ضریب بازیافت و افزایش ارزش افزوده، ضرورت دارد تا از افراد حقوقی متخصص و نخبه بیشتری در صنعت نفت بهره گرفته شود. حضور این افراد در پیشبرد اهداف توسعه ای صنعت نفت بسیارضروری است. به گفته او، توسعه صنعت نفت به عنوان پیشران اقتصادی کشور مستلزم توجه به نیروی انسانی و نخبه و با تجربه و جذب نخبگان و خبرگان در این صنعت است.  احمدنژاد ادامه داد: یکی از وظایف و اختیارات صنعت نفت، تدوین نظام جامع سرمایه انسانی متناسب با نیازهای این صنعت است؛ زیرا تحولات توسعه در کشور و جهان، نیازمند استفاده از تجربه نیروهای حقوقی است.

      مدیر کل امور حقوقی و قراردادهای وزارت نفت با اشاره به توان متخصصان نیروهای با تجربه گفت: از گذشته های دور، صنعت نفت همواره نیروهای توانمند و خبره را در بخش های فنی و غیرفنی از جمله امور حقوقی جذب کرده است. از این رو باید نیرو های موجود را حفظ و کارکنان جدید را جذب کنیم. احمد نژاد در بخش دیگری از صحبت های خود به برخی مباحث مورد توجه در امور حقوقی پرداخت و گفت: تسریع در اقدام های حقوقی و دفاع موثر و دیدگاه های متقن در نزد محاکم و سایر مراجع قانونی، افزایش دانش فنی، انتقال تجربیات ارزشمند و به روز شدن مدیران و کارشناسان صنعت نفت و جذب نیروهای متخصص، بسیار حائز اهمیت است.  او با اشاره به آموزش نیروهای تازه استخدام شده، افزود: نیروهای تازه استخدام در دوران گذار از دانشگاه به صنعت نفت با چالش هایی مواجه هستند و باید این موضوع در سطح شرکت ها و وزارت نفت پیگیری شود تا دوران گذار از تئوری و عمل برای فعالیت در صنعت نفت، با موفقیت سپری شود.

      مدیر کل امور حقوقی و قراردادهای وزارت نفت با تاکید بر انتقال تجربیات بین نسلی گفت: در حوزه حقوقی، تجارب بسیار اهمیت دارد و یکی از نقاط ضعف در صنعت نفت، فاصله زیاد بین نسلی است و برخی همکاران در پایان دوران خدمت و برخی دیگر تازه استخدام شده اند. باید طی فرایندی انتقال تجربه میان آنها صورت گیرد. در این زمینه استفاده از ظرفیت های فناوری اطلاعات در تبادل تجربه بسیار موثر است.  احمدنژاد همچنین از برگزاری همایش حقوقی درسطح مدیران و کارشناسان حقوقی چهار شرکت اصلی و وزارت نفت با همکاری معاونت حقوقی ریاست جمهوری تا پایان سال خبر داد.

      خروج امور حقوقی از حوزه تئوری

      مهدی بهرامیان، رئیس امور حقوقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران که یکی دیگر از سخنرانان این نشست تخصصی بود بر نقش آموزش و توانمندسازی مدیران و کارشناسان حقوقی تاکید کرد.  وی به سه محور در نشست تخصصی -آموزشی مدیران و کارشناسان حقوقی اشاره و تصریح کرد: این نشست، آغاز برگزاری دیگر نشست های تخصصی است که به نظام مسائل حقوقی و اموال و املاک دولتی، نقش کاربردی نخبگان حقوقی در پیشبرد اهداف توسعه ای صنعت نفت و چالش های مرتبط با خصوصی سازی در صنعت نفت می پردازد.  بهرامیان تاکید کرد: امور حقوقی باید نقش کاربردی داشته باشد و از حوزه تئوری خارج شود.

      نشست های آموزشی با محورهای حقوقی همچون چه چیزی را امضا نکنیم، آشنایی با نهادهای نظارتی، قوانین و مقررات هوای پاک، شرایط عمومی پیمان در قراردادهای نفتی، اوراق قضایی، همچنین آشنایی با داوری، اسناد تجاری و فن دفاع در آرای وحدت رویه از دیگر برنامه هایی بود که در ادامه نشست تخصصی مدیران و کارشناسان ارشد حقوقی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با حضور استادان برجسته برگزار شد.

       

    • media/image/2024/01/2000-1441/13369.jpg

      برای کارکنانی که در تمام طول سال خدمت رسانی می کنند

      آماده باش  37 منطقه برای 365 روز سال

      مشعل برای کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، فصول مختلف سال فرقی ندارد، تقویم زمستان باشد یا تابستان، بهار یا پاییز، کل 365 روز سال باید به گونه ای سپری شود تا سوخت رسانی بدون حتی یک ساعت وقفه تداوم داشته باشد؛ اما در همین حال موقعیت جغرافیایی مناطقی که در اقلیم سردسیر واقع شده اند، ایجاب می کند تا مسؤولان، گذر از ماه های سرد سال را با حساسیت و جدیت بیشتری دنبال کنند. گزارش حاضر به پاره ای از اقدام های مناطق 37گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، بویژه مناطق سردسیر برای عبور بی دغدغه از زمستان پیش رو پرداخته است که از نظر می گذرانید.

      شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، به عنوان یکی از فعال ترین بخش ها در میان دستگاه های اجرایی  و خدمات رسان به شمار می آید؛ از آن دست شرکت هایی که کل ماه ها، هفته ها و روزهای سال را درگیر مسؤولیت خطیر و مهمی چون سوخت رسانی به بخش های مختلف اعم از خانگی، تجاری، صنعتی، نیروگاهی و... است و این مهم را چنان با مدیریتی قوی و کارآمد عینیت بخشیده که با وجود بسیاری از مشکلات و بحران ها در زمینه ناترازی تولید و مصرف برخی فراورده ها، همچنان پایدار و بی توقف در حال خدمت رسانی است. چندی پیش مرتضی عابدینی، مدیر تأمین و توزیع شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از آماده باش کامل این شرکت برای تأمین و توزیع سوخت زمستانی خبر داد و گفت: هم اکنون بیش از ۹۰ درصد مخازن سوخت نیروگاهی کشور، تکمیل ظرفیت شده است.

      متولیان تامین و توزیع فراورده های نفتی کشور طی ماه های گذشته با وجود فراز و نشیب های بسیار، برنامه ای مدون را به منظور ساماندهی زنجیره تامین، توزیع و ذخیره سازی سوخت مایع در بخش خانگی، صنایع و نیروگاه ها مهیا کردند تا با ورود به فصل سرما و برودت هوا، کمبودی متوجه خدمات رسانی به مردم در این حوزه نباشد. با تجهیز و توسعه ناوگان نفتکش های جاده پیما و بسیج مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی سعی شده است تا از این ظرفیت ملی برای تقویت سوخت رسانی و افزایش موجودی ذخایر سوخت نیروگاه ها استفاده شود.

      جای نگرانی نیست

      آذربایجان شرقی، ازجمله استان های سردسیری است که تامین و توزیع به موقع انواع فراورده های نفتی در بخش های مختلف (حمل ونقل و نیروگاه، صنایع و...) در آن، اهمیت بسزایی دارد.

      ناصر راشدی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی از آمادگی این منطقه برای گذر از فصل زمستان و تامین سوخت مورد نیاز همه بخش ها، بویژه نیروگاه ها خبر داد و گفت: سوخت مورد نیاز همه بخش ها به میزان کافی ذخیره سازی شده و نگرانی از بابت تامین سوخت در زمستان پیش رو نخواهیم داشت.

      وی بر تأمین و توزیع به موقع و مطلوب سوخت مورد نیاز نیروگاه ها در ایام افت احتمالی فشار گاز تاکید کرد و افزود: با توجه به شرایط ناترازی در حوزه تولید و مصرف فراورده و لزوم تامین سوخت مورد نیاز بخش نیروگاهی، تدابیر لازم برای ذخیره سازی مناسب و تحویل مستمر سوخت در نیروگاه های تحت پوشش اتخاذ شده است.

      مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی به میزان ذخیره سوخت مایع نیروگاه های تحت پوشش این منطقه اشاره و تصریح کرد: در حال حاضر در نیروگاه هریس، 26 میلیون لیتر نفت گاز، نیروگاه های سمند و بناب هریک 198 میلیون لیتر نفت کوره و نیروگاه تبریز 150 میلیون لیتر نفت کوره ذخیره سازی شده است که خوشبختانه به لحاظ تامین سوخت مورد نیاز در وضعیت مطلوبی قرار دارند.

      راشدی با بیان اینکه برای صنایع بزرگ مانند سیمانی ها و کارخانجات نیز ذخیره سازی لازم انجام شده است، گفت: همین طور برای دیگر مصرف کنندگان به میزان مصرف 15 روز سوخت مایع مورد نیاز ذخیره سازی شده است، از این رو با توجه به تلاش های بی وقفه کارکنان شرکت پخش منطقه و رانندگان نفتکش و دیگر دست درکاران عرصه سوخت رسانی، جای هیچ گونه نگرانی از بابت تامین سوخت در روزهای سرد سال نخواهیم داشت.

      وی به تامین سوخت مورد نیاز خانوارهایی که از نعمت گاز طبیعی برخوردار نیستند، اشاره کرد و یادآور شد: در سطح منطقه آذربایجان شرقی، 7 هزار خانوار وجود دارند که باید سوخت نفت سفید در اختیارشان قرار داده شود که خوشبختانه با توجه به زیرساخت های فراهم شده از سوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، این خانوارها دیگر نیازی به مراجعه حضوری ندارند و می توانند از طریق تراکنش های بانکی و به صورت سیستمی، سوخت نفت سفید خود را دریافت کنند.

      مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی عنوان کرد: در حال حاضر برای دوهزار خانوار که گاه در مناطق سخت گذر سکنی دارند و امکان دسترسی به سوخت نفت سفید در فصل زمستان برایشان مقدور نیست، از ماه ها قبل، سهمیه ای به میزان 400 لیتر برای هر یک از خانوارها، در سطح منطقه اعلام و در اختیارشان قرار داده شده است.

      راشدی با اشاره به اینکه ماهانه 6 هزار خودرو، متقاضی دریافت سوخت ال پی جی هستند، درباره توزیع فراورده گاز مایع نیز عنوان کرد: ماهانه بالغ بر 44 کیلو گاز مایع نیز درکارت بانکی متقاضیان شارژ می شود که البته توزیع این فراورده از طریق ثبت نام در سامانه سدف امکان پذیر است.

      واریز هزار و 950 میلیارد تومان به خزانه دولت

      آذربایجان غربی به مرکزیت ارومیه، از دیگر استان های سردسیر کشور به شمار می رود که تامین و توزیع فراورده های نفتی در آن به عهده شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی است.

      احمد مجرد، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه درباره اقدام های این منطقه برای تامین سوخت زمستانی عنوان کرد: منطقه ارومیه به طور مشخص 82 هزار خانوار متقاضی فراورده نفت سفید دارد که از این تعداد، 72 درصد سهمیه کل خانوارها و 95 درصد سهمیه روستاهای سخت گذر توزیع شده و مابقی هم در حال توزیع است.

      وی با بیان اینکه امسال برخلاف سال گذشته 50 درصد افزایش در مصرف نفت سفید و نفت گاز را تجربه کردیم، افزود: در حال حاضر ظرفیت سوخت مایع کارخانجات و صنایع سیمانی و همین طور شرکت ملی گاز تکمیل است و مشکلی از بابت تامین سوخت مورد نیازشان نداریم، همچنین برای قطعی گاز همه صنایع از خردادماه امسال اطلاع رسانی های لازم انجام شده و هم اکنون در آماده باش کامل قرار داریم. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه با بیان اینکه هم اکنون 65 درصد ظرفیت نیروگاه های تحت پوشش منطقه تکمیل است، گفت: نیروگاه ارومیه 5 میلیون و نیروگاه خوی یک ونیم میلیون مصرف روزانه دارند که این میزان مصارف با توجه به برنامه تامین و توزیع، انجام شده و سوخت مورد نیازشان نیز از طریق خطوط لوله تامین می شود.

      مجرد با بیان اینکه حدود دو هزار و 400 تن ماهانه گاز مایع در سطح منطقه توزیع می شود، بیان کرد: متقاضیان، گاز مایع خود را که در کارت بانکی سرپرست خانوار شارژ می شود، از طریق فروشندگی های شهری و روستایی و عاملین توزیع دریافت می کنند که هم اکنون 17 شرکت موزع در سطح منطقه فعال هستند که کار توزیع گاز مایع را انجام می دهند.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13370.jpg

      وی با بیان اینکه سالانه بالغ بر 2 میلیارد و 200 میلیون لیتر انواع فراورده نفتی در سطح منطقه ارومیه توزیع می شود، گفت: امسال مصرف بنزین نسبت به مدت مشابه سال قبل با رشد 12 درصدی روبه روست و این در حالی است که میزان مصرف سی ان جی 6 درصد کاهش را نشان می دهد. به دلیل اختلاف قیمت ناچیز میان بنزین و سی ان جی، رغبتی برای گازسوز کردن خودروها وجود ندارد؛ اما با این اوصاف تمامی جایگاه های عرضه بنزین و سی ان جی در سطح منطقه فعال است. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ارومیه به اجرای طرح باک پر که به منظور پایش و کنترل سوخت رسانی مرزی در این منطقه اجرایی شده است، اشاره کرد و گفت: این طرح بسیار موفقیت آمیز بوده و هم اکنون نیز در حال اجراست. بنا بر آمار موجود در 9 ماهه امسال، یکهزار و 950 میلیارد تومان درآمد از محل اجرای طرح باک پر به خزانه دولت واریز شده است.

      توزیع 90 درصد سهمیه سالانه نفت سفید

      کردستان را می توان یکی دیگر از استان های سردسیر و البته کوهستانی کشور برشمرد که شرایط و موقعیت آن سردسیری و کوهستانی است و از لحاظ تقسیم بندی های اقلیمی، جزو مناطق سرد و خشک به حساب می آید. این منطقه از آن دست استان های پربارش و برف است که تقریبا همه ساله، بارش های زمستانه زودتر از موعد مقرر این استان را فرا می گیرد.جغرافیای منطقه ای این استان نیز ایجاب می کند که تامین و توزیع فراورده های نفتی در آن به گونه ای مستمر و پایدار انجام شود تا سوخت رسانی بویژه در زمستان که احتمال انسداد جاده های مواصلاتی بخصوص در مناطق کوهستانی در آن بالاست، با اختلال روبه رو نشود.

      جهانبخش نوکانی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی کردستان، از آمادگی کامل این شرکت برای تامین سوخت زمستانی مصرف کنندگان بخش های خانگی، تجاری، صنعتی و نیروگاهی خبر داد و گفت: با توجه به موقعیت جغرافیایی و کوهستانی بودن استان، عملیات ارسال و ذخیره سازی نفت سفید مورد نیاز خانوارهای استان از ابتدای خردادماه آغاز شده و هم اکنون نیز ادامه دارد.

      وی با بیان اینکه 9 هزار خانوار در سطح استان، نیازمند دریافت سوخت نفت سفید هستند، افزود: برخی روستاها به دلیل سخت گذر بودن، امکان تردد نفتکش ها و دسترسی به سوخت مایع نفت سفید در فصول سرد سال را ندارند، به همین منظور ذخیره سازی های لازم پیش از شروع فصل سرما انجام می شود که اکنون 90 درصد سهمیه سالانه روستاهای سخت گذر به صورت الکترونیکی توزیع شده و ‏ساکنان این روستاها امسال برای تأمین سوخت زمستانی خود مشکلی نخواهند داشت.‏

      مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان، به تامین و توزیع سوخت مورد نیاز بخش های غیرخانگی از جمله نیروگاه ها و کارخانه ها اشاره کرد و گفت: همه تلاشمان را خواهیم کرد تا تمامی متقاضیان بخش های غیرخانگی، طبق سهمیه، مقدار سوخت سالانه مورد نیازشان را دریافت کنند.

      نوکانی تصریح کرد: هیچ نوع کمبود سوختی وجود ندارد و همه همکارانم در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کردستان در آماده باش کامل هستند تا اگر کارخانه یا نیروگاهی با کمبود سوخت نفت گاز مواجه شد، به فاصله چند دقیقه سوخت در اختیارشان قرار داده شود.

      وی با بیان اینکه نیروگاه قلیان سنندج، روزانه 4 میلیون لیتر نفت گاز مصرف می کند، اظهار کرد: در کارخانه ها روزانه 30 الی 50 هزار لیتر نفت گاز توزیع می شود و تمام فروش نفت گاز از طریق سامانه سدف صورت می گیرد.

      آمادگی کریدور اصلی شمالغرب کشور

      با ورود به فصل زمستان، امکان رخداد هرگونه شرایط جوی وجود دارد. در این میان برخی استان های کشور به دلیل نفوذ توده هوای سرد، زمستان پربارشی را پشت سر خواهند گذاشت. زنجان از جمله استان های سردسیر محسوب می شود که تسریع در روند گازرسانی و تامین سوخت زمستانی در روستاهای سخت گذر آن حیاتی به نظر می رسد.

      در این میان حمید حبیبی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زنجان نیز از آمادگی کامل این شرکت برای خدمات دهی در فصل زمستان خبر داد و گفت: استان زنجان که غالبا به عنوان دروازه ورودی و کریدور اصلی محدوده شمالغرب کشور یاد می شود، طول دوره سرمای طولانی دارد و تنها استانی است که برودت و سرمای هوا گاه به 8 ماه در سال نیز می رسد و بنا بر گواه کارشناسان هواشناسی، سردترین استان کشور محسوب می شود.

      وی افزود: استان زنجان، 948 روستا دارد که 253 روستا که شامل 12 هزار خانوار است، از نعمت گاز طبیعی بی بهره هستند، در این بین هر ساله رسالت اصلی شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه زنجان، تامین فراورده نفت سفید این تعداد خانوار است که بتوانند زمستان بی دغدغه ای را سپری کنند.

      مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زنجان با بیان اینکه سوخت نفت سفید برای تامین گرمایش و گاز مایع برای پخت وپز مورد استفاده قرار می گیرد، عنوان کرد: ماهانه 46 کیلوگرم گاز مایع در کارت بانکی سرپرست خانوار شارژ شده و از طریق نمایندگی فروش گاز مایع در درب منزل تحویل داده می شود، همچنین سهمیه روستایی مربوط به فراورده نفت سفید را نیز هر دوماه یک بار اعلام می کنیم که در کارت بانکی سرپرست خانوارها شارژ شده و متقاضیان با مراجعه به نمایندگی های فروش می توانند سهمیه مورد نیاز خود را دریافت کنند.

      حبیبی با بیان اینکه تاکنون بالغ بر 10 میلیون لیتر نفت سفید در سطح روستاهای استان توزیع شده و این روند کماکان ادامه دارد، تصریح کرد: تعدادی از روستاها در مناطق سخت گذر و اقلیم های سرد استان واقع شده اند که با نخستین بارندگی ها، مسیر تردد سخت یا بعضا تا چند ماه قطع می شود، به این منظور روستاهای هدف شناسایی و تمهیدات لازم اتخاذ شده و تمام سهمیه نفت سفید پاییز و زمستان به صورت یکجا تحویل داده شده است، به گونه ای که اگر تا 6 ماه آینده مسیر تردد بسته باشد، هیچ نگرانی بابت کمبود نفت سفید این دسته از خانوارها نداریم.

      وی به مجموع سهمیه پاییز و زمستان مناطق سخت گذر و سردسیر استان اشاره و بیان کرد: برای خانوارهای یک الی 4 نفره، میزان یکهزار و 400 لیتر و برای خانوارهای 5 نفر به بالا، یکهزار و 600 لیتر سهمیه تخصیص داده شده که بر اساس برنامه ریزی های انجام شده در کارت بانکی سرپرست خانوارها شارژ شده است.

      مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زنجان با بیان اینکه نسبت به مصرف و بهره مندی از سوخت سی ان جی به عنوان مهم ترین جایگزین فراورده بنزین کوتاهی شده است، عنوان کرد: استان زنجان دارای موقعیت راهبردی است؛ چراکه بسیاری از جاده های ترانزیتی و اتوبان اصلی از دل این استان می گذرد و به همین خاطر مصرف فراورده های نفتی بسیار بالاست.

      حبیبی ادامه داد: روزانه به طور میانگین یک میلیون و 600 هزار لیتر بنزین و یک میلیون و 700 هزار لیتر گازوییل در مسیر کریدور توزیع می شود که رقم بالایی را نشان می دهد و بی توجهی به سوخت سی ان جی که می تواند در رفع ناترازی تولید و مصرف بنزین ناجی باشد، هر روز میزان مصرف این فراورده ها را بیشتر می کند.

      وی عنوان کرد: در حال حاضر فراورده بنزین فشار مضاعفی را متحمل شده است و با توجه به میزان مصرف، اما تولید رشد مناسبی ندارد  و در اصل این میزان رشد فزاینده بنزین را باید در سیاست های قیمتی جست وجو کرد، همچنین اختلاف قیمت سی ان جی و بنزین هم در این زمینه مزید بر علت شده و بی رغبتی استفاده از سوخت سی ان جی را رقم زده و این مولفه سبب شده است تا مردم مخاطرات ناشی از سوخت سی ان جی را نپذیرند.

      مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زنجان با بیان اینکه این منطقه در مصرف نفت گاز و بنزین نسبت به مدت مشابه سال قبل با افزایش روبه روست، اظهار کرد: استان زنجان تنها استان در میان 37 منطقه شرکت پخش است که توزیع الکترونیکی گاز مایع آن به صورت 100درصد از طریق سامانه سدف انجام می شود و 4 شرکت نمایندگی فروش گاز مایع نیز دارد.

      ارسال پایدار و بی وقفه

      استان کهگیلویه و بویراحمد دارای شرایط آب وهوایی به نسبت مناسبی است و با توجه به مشخصات اقلیمی دوگانه ای که دارد، به صورت توامان جزو مناطق سردسیری و گرمسیری به حساب می آید. این منطقه به دلیل دارا بودن مناطق سخت گذر، تامین سوخت زمستانی آن همواره مورد توجه و تاکید شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه قرار داشته است.

       سالار خشایی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کهگیلویه وبویراحمد با اشاره به آمادگی کامل این منطقه برای تامین سوخت زمستانی بخش های مختلف عنوان کرد: مطابق نیازسنجی های به عمل آمده، سوخت مورد نیاز استان بویژه برای مناطق سخت گذر به حد کافی ذخیره سازی و این منطقه برای سوخت رسانی زمستانی تا دورافتاده ترین نقاط استان آمادگی کامل دارد.

      وی با اطمینان نسبت به اینکه هیچ گونه نگرانی و کمبود سوختی وجود ندارد، افزود: به همت و تلاش شبانه روزی کارکنان، مجاری عرضه سوخت، شرکت ها و رانندگان حمل ونقل فراورده های نفتی و عاملان فروش، مشکلی در زمینه تامین سوخت زمستان شهروندان نداریم.

      مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کهگیلویه وبویراحمد به شرایط آب وهوایی و موقعیت جغرافیایی منطقه اشاره کرد و گفت: کهگیلویه وبویراحمد با زمستان های پربارشی روبه روست. به همین دلیل تامین سوخت مورد نیاز استان همواره یکی از اولویت های مهم شرکت پخش منطقه در تمام طول سال است، افزون بر فراهم کردن امکانات و زیرساخت های لازم برای ارسال پایدار و بی وقفه سوخت، تمهیدات و هماهنگی هایی نیز با دیگر دستگاه ها و ارگان ها برای تامین سوخت موردنیازشان در نظر گرفته شده است.زمستان 1402 نیز همچون زمستان های سال های قبل آمده است که برود و باز در سالی دیگر بیاید. کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در مناطق 37گانه این شرکت همچون قبل و البته با تجربه ای متفاوت تر آماده اند که از این آزمون زمستانی سربلند بیرون بیایند.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13371.jpg

      تاپایان امسال بیش از 90 درصد روستاهای کشور زیرپوشش گاز خواهند بود

      تداوم  نهضت

      مشعل   در آستانه دور دوم سفرهای استانی ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به استان زنجان، صنعت گاز با راهبری مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بهره برداری و افتتاح چندین طرح گازرسانی درنقاط مختلف این استان، خود را مهیای استقبال از وی کرده بود که متاسفانه با وقوع حادثه تروریستی کرمان درچهارمین سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی و ضرورت سفر رئیس جمهوری به این استان این مهم به نیابت از وی انجام شد.   در دورنخست سفر رئیس جمهوری به استان زنجان، گازرسانی به 38 روستا مصوب شده بود که این مهم با تلاش کارکنان شرکت ملی گازایران، به طور کامل اجرا شد و به بهره برداری رسید. در گزارش پیش رو به افتتاح و بهره برداری از طرح های گازرسانی در استان زنجان با حضور مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران پرداخته ایم که در ادامه می آید.

      مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران جمعه (15دی) به استان زنجان سفر کرد تا آغازگر افتتاح و بهره برداری طرح گازرسانی در بخش های مختلف باشد. دراین سفرطرح های گازرسانی به 8 روستا (ماری، سیلمان بلاغی، باش سیز، قاضی آباد، چومالو، بیرونده، قره حصارلو و بایندر) 45 واحد صنعتی و بیش ازهفت هزار واحد مسکونی نهضت ملی مسکن زنجان به بهره برداری رسید. این طرح ها با اعتبار ۱۳۰ میلیارد تومان و بیش از ۹۰ هزار مترشبکه گذاری انجام شده است.

      گازرسانی به 90 درصد روستا تا پایان امسال

      معاون وزیر نفت  و مدیرعامل شرکت ملی گازایران با حضور در روستای کوهستانی «ماری» در12 کیلومتری شهرارمغانخانه(از توابع شهرستان زنجان) درآیین افتتاح و بهره برداری از طرح های گازرسانی در استان زنجان با قدردانی از زحمات کارکنان صنعت گاز استان و مساعی استاندار زنجان اظهار کرد: توسعه صنعت گاز کشور وخدمات رسانی آن در بخش های مختلف همچنین بهره مندی هموطنان  از این نعمت ارزشمند به برکت نظام جمهوری اسلامی، مرهون مجاهدت و ایثار شهدای انقلاب و دفاع مقدس است؛ درود و سلام ویژه خود را نثار شهدا و ایثارگران انقلاب و نظام اسلامی می کنم، شهدایی که جان پاکشان را تقدیم کشور کردند تا ما بتوانیم در سایه سار این رشادت و ایثار، خدمت رسانی به مردم را انجام دهیم.

      مجید چگنی با اشاره به فعالیت های شرکت ملی گاز ایران در دوسال اندی گذشته نیز گفت: از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم تاکنون به پنج هزار و 350 روستای کشور که عمدتا در مناطق سخت گذر هستند، گازرسانی شده است ومطابق برنامه ریزی ها، با تکمیل طرح های جاری، روستاهای بهره مند از گازطبیعی درکشورتا پایان امسال به بیش از ۹۰ درصد خواهد رسید.

      گازرسانی به ۴۳ شهر

      مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در ادامه افزود: روحیه تلاش و پشتکار شخص رئیس جمهوری سبب شده تا وزرا و مدیران این دولت نیز تلاش دوچندانی را در مسیر خدمت رسانی به هم میهنان در دستور کار داشته باشند، بنابراین طی دو سال اخیر ۴۳ شهر به شبکه گازمتصل شده اند. افزون بر این، دراین مدت بیش از 8 هزار و 300 صنعت خرد و بزرگ جدید نیز به شبکه گاز وصل شده اند که اشتغال زایی خوبی به همراه داشته است.  وی تصریح کرد: به لطف خداوند متعال و با مساعی ارزشمند همه همکاران در بخش های پالایش، انتقال و توزیع گاز طی دو سال گذشته و از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم، طرح های گازرسانی روستایی در کشور شتاب چشمگیری داشته است و کارکنان شرکت ملی گاز ایران به منظور برخورداری مردم میهن مان، گام های مؤثری برداشته اند و برای استمرار جریان گاز شبانه روز در تلاش هستند.

      چگنی در ادامه با ارائه آماری از گازرسانی شهری و روستایی در کشور تصریح کرد: به برکت انقلاب اسلامی اکنون بیش از ۹۸. ۵ درصد شهرهای کشور از نعمت گاز برخوردارند و روستاهای زیرپوشش گاز نیز تاپایان سال 1402 افزون بر 90 درصد خواهد بود.

      بهره مندی 8 هزار خانوار زنجانی از گاز 

      مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران همچنین با اشاره به بهره برداری از طرح های گازرسانی استان زنجان گفت: با بهره برداری از این طرح ها و گازرسانی به هشت روستای ماری، سیلمان بلاغی، باش سیز، قاضی آباد، چومالو، بیرونده، قره حصارلو، بایندر و پروژه های نهضت ملی مسکن، 8 هزار و 100 خانوار از نعمت گاز بهره مند خواهند شد.  افزون براین ۴۵ واحد صنعتی نیز در فرآیند بهره برداری پروژه های امروز به شبکه گاز کشور متصل می شوند.

      معاون وزیر نفت در امور گاز اظهار کرد: شرکت ملی گاز ایران، روزانه گاز حدود ۳۰ میلیون مشترک در بخش های مختلف خانگی، تجاری، صنعتی و نیروگاهی را تأمین می کند و پایداری این خدمت رسانی عظیم نیازمند مدیریت بهینه مصرف گاز در تمام بخش هاست که به مدد خداوند متعال و با تلاش و دقت هم میهنان میسر خواهد شد.

      دیدار با استاندار و نماینده زنجان در مجلس

      معاون وزیر نفت در امور گاز درحاشیه افتتتاح و بهره برداری ازطرح های گازرسانی استان زنجان با محسن افشارچی، استاندار زنجان و مصطفی طاهری نماینده مردم این استان در مجلس شورای اسلامی دیدار و گفت وگو کرد.

      وی ضمن تشریح طرح های سرمایه گذاری و مشوق های ارائه شده به منظور ذخیره سازی روزمینی گاز برای صنایع، بر اهتمام شرکت ملی گاز ایران در تأمین گاز صنایع تأکید کرد.

      چگنی گفت: گازرسانی به روستاها و مناطق محروم کشور یکی از مهم ترین برنامه های شرکت ملی گاز ایران در دولت سیزدهم است.  وی افزود: اکنون مطابق برنامه برای توسعه گازرسانی در بخش روستایی نیازمند همراهی مجلس و تأمین اعتبار کافی در بودجه ۱۴۰۳ هستیم.

      معاون وزیر نفت همچنین با اشاره به اهتمام صنعت گاز برای تأمین گاز بخش مولد اقتصاد کشور ادامه داد: این شرکت طرح ها و مشوق های خوبی برای سرمایه گذاری در زمینه ذخیره سازی رو زمینی گازبرای صنایع دارد که ازجمله آن احداث مینی ال ان جی هاست و صنایع می توانند با مشارکت در این طرح ها از گواهی انرژی بهره مند شوند و به تناسب و نیاز از آن استفاده کنند.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13372.jpg

      فعالیت های پالایشگاه فجرجم در حوزه های تولید و مسئولیت اجتماعی تشریح شد 

      در مسیر محرومیت زدایی

      مشعل مسئولیت اجتماعی و گام برداشتن در این زمینه از جمله اولویت هایی به شمار می رود که صنعت نفت و زیرمجموعه هایش، آن را به عنوان تکلیفی مهم در دستور کار قرار داده اند و با برنامه ریزی در این حوزه می کوشند تا در محرومیت زدایی از جامعه ای که در آن فعالیت می کنند، نقش آفرین ظاهرشوند.

      پالایشگاه فجر جم به عنوان یکی از مجموعه های تاثیرگذار در تولید گاز کشور از جمله پالایشگاه هایی به شمار می رود که در حوزه مسئولیت اجتماعی خوش درخشیده است. سیدمهدی هاشمی، مدیرعامل پالایشگاه فجر جم در گفت وگو با «مشعل» افزون بر تشریح فعالیت های این پالایشگاه در حوزه مسئولیت اجتماعی، درباره فعالیت های مرتبط با تولید گاز در آن به بیان مطالبی پرداخته است که در ادامه می خوانید.

      مسئولیت های اجتماعی به بخشی جدایی ناپذیر از فعالیت شرکت های نفت و گاز بدل شده و شرکت پالایش گاز فجر جم نیز از این قاعده مستثنی نبوده و در کنار فعالیت های تولیدی خود با گام برداشتن در حوزه مسئولیت اجتماعی تلاش کرده است، در زدودن محرومیت جامعه پیرامونی خود ایفای نقش کند.

      660 میلیارد تومان اعتبار برای چند پروژه

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم با بیان اینکه این پالایشگاه بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان برای توسعه بیمارستان توحید جم اختصاص داده است، اعلام می کند: این پروژه حیاتی و از اولویت های این پالایشگاه بود که هم اکنون در دست اجراست.

      سیدمهدی هاشمی بهسازی جاده جم به پالایشگاه را یکی دیگر از اولویت های اصلی این شرکت در حوزه عمل به مسئولیت های اجتماعی می خواند و می گوید: قطعه نخست این جاده با اعتبار 20 میلیارد احداث و به اداره راه تحویل شده و قطعه دوم آن به طول ۲۱ کیلومتر نیز در دست اجراست و به دلیل عدم رفع معارض از سمت شهرستان، تنها 4 کیلومتر آن اجرا شده است.

      هاشمی ادامه می دهد: انتقال آب از سد باغان برای مصرف صنعتی و کشاورزی نیز با مشارکت مالی ۳۷۰میلیارد تومانی شرکت پالایش فجر جم در دست احداث بوده و تاکنون ۲۳۵ میلیارد تومان به پیمانکار پرداخت شده است.

      وی با اشاره به اینکه شرکت پالایش گاز فجر جم در پروژه انتقال آب سیراف به جم مبلغ ۳۰ میلیارد تومان مشارکت کرده است، می گوید: بازسازی اسکله بندر سیراف با مبلغ نزدیک به ۴۰ میلیارد تومان و با پیشرفت فیزیکی ۷۰ درصدی در دست انجام است.

      پیشرفت ۸۶ درصدی در خط انتقال آب سد باغان

      وی از پیشرفت بیش از ۸۶ درصدی اجرای خط انتقال آب از سد باغان به مخازن این شرکت خبر می دهد و می گوید: این خط انتقال از ایستگاه اولیه تا مخزن هزار مترمکعبی و نهایتا به تاسیسات آبرسانی شرکت در روستای جمال آباد خواهد رسید و به زودی نهایی خواهد شد. با توجه به پیشرفت ۹۹ درصدی ساختمان سد و آبگیری مناسب، انتظار می رود پس از نهایی شدن عملیات خط انتقال، برداشت آب از سد باغان تا پایان سال تحقق یابد.

      هاشمی درباره محوطه سازی، جاده دسترسی و ساختمان کنترل سد باغان می گوید: این بخش از سد نیز بیش از ۸۵ درصد پیشرفت دارد و پیمانکار پروژه در حال نهایی کردن آن است. در مجموع پروژه سد باغان و روند اجرایی آن در مسیر خوبی قرار دارد و نسبت به نهایی شدن کل پروژه تا پایان سال بسیار خوش بین هستیم.

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم یادآور می شود: امسال برای بهسازی جاده جم- پالایشگاه نیز۱۰ میلیارد تومان اعتبار جذب کرده ایم.

      تامین نوشت افزار دانش آموزان

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم در ادامه به کمک های این شرکت در حوزه آموزشی اشاره می کند و می گوید: برای کمک به ارتقای کمی و کیفی زیرساخت های آموزشی تعدادی کلاس درس به مجتمع مسکونی پارس جم اضافه کرده ایم.

      هاشمی از تامین نوشت افزار برای دانش آموزان مددجوی کمیته امداد و بهزیستی شهرستان جم خبر می دهد و تصریح می کند: تفاهمنامه ای که سال گذشته با اداره آموزش و پرورش شهرستان جم امضا شد، شامل بازدید دانش آموزان از مراکز صنعتی و تامین نیروی آموزش تخصصی برخی رشته های فنی بود و امسال هم علاوه بر این موارد، استفاده از ظرفیت سینما را هم به این تفاهمنامه اضافه کردیم.

      اجرای ۳ طرح عمرانی

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم با اشاره به برنامه ریزی برای اجرای سه طرح عمرانی در شهرستان می گوید: احیای قنات خبیتو، احداث مخزن بتنی در روستای کوری حیاتی برای تامین آب پایدار این روستا و روستاهای مجاور و بهسازی راه پالایشگاه به ریز را پس از طرح در کمیته اعتبارات شرکت ملی گاز ایران اجرایی می کنیم.

      افزایش ۷۵ درصدی تولید ال پی جی

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم در ادامه با ارائه گزارشی از عملکرد این شرکت در حوزه پالایش گاز و تولید محصولات جانبی می گوید: در نیمه نخست امسال ۸.۴ میلیاردمکعب گاز پالایش و به خطوط سراسری تزریق شده است. این پالایشگاه ظرفیت تولید ۱۲۵ میلیون مترمکعب گاز در روز دارد و آماده تولید حداکثری گاز در زمستان است. این شرکت در ۶ ماه نخست امسال ۱.۲ میلیون بشکه میعانات گازی تولید کرده است.

      وی تولید ۱۰ هزار و ۵۰۰ تن ال پی جی را از دیگر اقدام های شرکت پالایش فجر جم در نیمه نخست امسال عنوان می کند و می گوید: این میزان تولید نسبت به ۶ ماه سال گذشته با افزایش ۷۵ درصدی همراه بوده است.

      هاشمی تاکید می کند: چاه های منطقه نار و کنگان با افت فشار همراه شده و بخشی از خوراک پالایشگاه از منطقه پارس جنوبی تامین می شود و تولید گاز بر اساس میزان خوراک ورودی است.

      وی اعلام می کند: تاکنون 2 میلیون و ۶۰۴ هزار نفر ساعت کارکرد بدون حادثه ناتوان کننده در شرکت پالایش فجر جم داشته ایم.

      کاهش ۲۷ درصدی انتشار گازهای اسیدی

      هاشمی یادآور می شود: خوشبختانه با انجام اقدام های موثر و فنی، موفق شدیم میزان انتشار گازهای اسیدی را نسبت به سال قبل ۱۴ درصد و نسبت به دو سال قبل ۲۷ درصد کاهش دهیم. کاهش انتشار این نوع گازها موجب پایداری هوای پاک شده و بهبود مناسب و قابل موثری در منطقه و محیط پیرامون محسوب می شود.

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم، ترکیبات اسیدی را جزء جدایی ناپذیر گازهای استحصالی از چاه و مخازن گازی دانسته و تصریح می کند: این ترکیبات در فرآیند شیرین سازی گاز از آن جدا شده و در کوره های زباله سوز تغییر شکل یافته و به گازهای کم خطر و غیرآلاینده تبدیل می شود. هرچند انتشار این نوع گازها به لحاظ عملیاتی کاملا طبیعی به نظر می رسد، اما همکاران متخصص ما در واحدهای مهندسی و اچ اس ای اقدام به اصلاح و بهبود فرایند شرایط فعلی کرده و توانسته اند میزان انتشار گازهای اسیدی را کاهش دهند.

      تخلیه مایعات بدون پیگ رانی

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم در ادامه به دیگر فعالیت های این شرکت برای ورود به فصل سرد سال اشاره می کند و می گوید: برای آمادگی تولید حداکثری در فصل سرد سال، مایعات خط 48 اینچ کنگان بدون انجام عملیات پیگ رانی تخلیه شد.

      هاشمی ادامه می دهد: خوشبختانه با همکاری منطقه نار و کنگان و با فراهم کردن شرایط فرآیندی در پایین دست و بالادست، تخلیه مایعات خط 48 اینچ کنگان در مدت یک هفته تحت شرایط کاملا ایمن انجام شد و اکنون خط مذکور آماده بهره برداری با ظرفیت کامل است.

      جلوگیری از توقف تولید

      وی تاکید می کند: پروژه مهم تخلیه مایعات در این خط لوله را بدون عملیات پیگ رانی انجام دادیم، زیرا این عملیات موجب توقف تولید به مدت حداقل ۳ تا ۴ روز و همچنین منجر به تخلیه فشار خط از فشار عملیاتی به 30 بار می شد. به دلیل حجم زیاد مایعات خط، احتمال می دادیم تخلیه آن به روش پیگ رانی، ریسک بالایی برای پالایشگاه به همراه داشته باشد.

      تعویض پوشش خط لوله گاز خروجی پالایشگاه

       مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم در ادامه از تعویض پوشش خط ۴۸ اینچ گاز خروجی این شرکت خبر می دهد و می گوید: در طول زمان و پس از سه دهه، خط ۴۸ اینچ گاز اصلی پالایشگاه دچار خوردگی شده و عملیات تعویض پوشش این خط در دستور کار قرار گرفته است. همه گاز پالایش شده شرکت از این طریق به شبکه سراسری منتقل می شود و ایمن بودن آن یک ضرورت است.

      وی ادامه می دهد: طول این خط لوله یکهزار و ۴۰۰ متر بوده و برای جلوگیری از پیشرفت خوردگی و آسیب ندیدن بیشتر خط، عملیات تعویض پوشش با دقت و ایمنی بالا در حال انجام است.

      بازسازی و تعمیر شیرهای صنعتی

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم با اشاره به فعالیت های این شرکت در حوزه اقتصاد مقاومتی و خودکفایی می گوید: برای نخستین بار در کارگاه مرکزی این شرکت، شاهد بازسازی و تعمیر Check Valve مربوط به کمپرسورهای هوا توسط نیروهای متخصص این کارگاه هستیم.

      هاشمی اعلام می کند: این چک ولوها از نوع Wafer و از برند STOCKHAM  انگلستان هستند و با توجه به ساختار خاصی که دارند به مرور زمان قابلیت آب بندی خود را از دست داده و باید تعویض شوند.

      وی ادامه می دهد: با توجه به هزینه و زمان صرف شده برای خرید این نوع ولو از یک سو و کیفیت پایین شیرآلات صنعتی موجود در بازار از سویی دیگر، بازسازی این ولوهای از رده خارج شده در دستور کار کارگاه مرکزی قرار گرفت و اولین نمونه آن در آبان ماه ۱۴۰۲ بازسازی و با موفقیت تست شد.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13373.jpg

      در گفت وگو با مدیر اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی مطرح شد:

      پایش آلودگی فلرها با دوربین

      مشعل    پتروشیمی به عنوان صنعتی پیشرو همواره تلاش کرده است تا ضمن توسعه صنعتی و کالبدی خود در جهت حفظ محیط زیست پیرامون گام بردارد. مجتمع های پتروشیمی از معدود صنایعی هستند که افزون بر چند منطقه ویژه، در بیشتر استان های  کشورمان حضوری فعال و موثر دارند و به همین دلیل موضوع رعایت استانداردهای زیست محیطی از سوی آنها اهمیت زیادی دارد. شرکت های پتروشیمی جزو صنایعی هستند که هر ساله در فهرست صنایع سبز انتخاب می شوند. پتروشیمی ها افزون بر اعتباراتی که برای امور محیط زیستی اختصاص می دهند، اقدام هایی از جمله کاشت نهال حرا و توسعه فضای سبز در داخل و بیرون از سایت پتروشیمی، اصلاح چرخه فاضلاب و تصفیه آب داخل تاسیسات و حمایت از گونه های جانوری و گیاهی و... را هم در دستور کار دارند. با این حال یکی از موضوع های مرتبط با پتروشیمی ها تلاش آنها در موضوع نوفلرینگ و به حداقل رساندن موارد بدسوزی فلرها در موارد خاص طی سال است. داوود عمادی، مدیراچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی در گفت وگو با مشعل درباره برخی موضوع های مطرح درباره آلودگی فلر مجتمع های پتروشیمی و تغییر در قوانین آلایندگی فلرها توضیح داده است که می خوانید.

      شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مسیر حمایت از شرکت ها زیرمجموعه و رعایت الزام های زیست محیطی تعیین شده از سوی محیط زیست تلاش می کند؛ از این رو این مجموعه توانسته است بسیاری از موانع و مشکلات پیش روی شرکت های پتروشیمی در ارتباط با قوانین زیست محیطی را حل و فصل کند.

      تلاش دو منظوره برای خاموشی فلرها

      مدیر اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر اینکه  فلر در مجتمع های پتروشیمی تنها بخشی از فرایند انتهایی عملیات و برای شرایط اضطراری است، گفت: فلرهای پتروشیمی همیشه خاموش هستند و تنها در شرایط اضطراری و الزامی گاز از آنها خارج می شود. آنطور که آخرین آمارها نشان می دهد، کمتر از 8 درصد فلرسوزی در مناطق صنعتی از جمله عسلویه مربوط به شرکت های پتروشیمی است؛ با این حال شرکت های پتروشیمی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای به حداقل رساندن این رقم تلاش می کنند.

      عمادی با اشاره به تلاش شرکت های بزرگ پتروشیمی برای تبدیل فلرهای روشن به خوراک مورد نیاز مجتمع های پتروشیمی افزود: در دو سال اخیر،گازهای همراه نفت که در حال سوختن در منطقه گچساران، دهلران و غرب کارون بود، از سوی پتروپالایشگاه ها جمع آوری شده است و این مهم ادامه خواهد داشت. در این روند، افزون بر سوخته شدن گازها، خوراک مورد نیاز پتروشیمی ها که چالش زیادی برای تامین آنها وجود دارد، تامین می شود.

      وی همچنین با تاکید بر اینکه صنایع پتروشیمی در حوزه محیط زیست جزو صنایع پیشرو هستند و مسئولان اجرایی و محیط زیستی به این اثرگذاری و نقش اذعان دارند، افزود: در حال حاضر تعداد محدودی از شرکت های پتروشیمی در فهرست صنایع آلاینده قرار دارند. با این حال، شرکت های پتروشیمی در چند سال اخیر تلاش کرده اند خروجی صنعتی آنها به محیط زیست اطرافشان کمترین خسارت و عملکردشان با استانداردهای ملی و بین المللی مطابقت داشته باشد.

      مدیر اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر اینکه در مجموعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم استانداردهای سختگیرانه ای برای رعایت استانداردهای زیست محیطی تعیین شده است، افزود: امتیاز و تشویق یا تنبیه و جریمه هایی در قالب های مختلف پیش بینی شده است که شرکت ها در صورت داشتن تخلف های زیست محیطی باید بپردازند. با این حال یکی از اقدام های مهم پتروشیمی ها تلاش برای «مدیریت کربن» بوده است.

      تغییرات مهم در ماده 38 عوارض آلایندگی

      عمادی به تغییرات جدید در قوانین اشاره و تصریح کرد: طبق قوانین قبلی سازمان محیط زیست، آلایندگی فلر در قالب عوارض آلایندگی ثبت نمی شد، اما از ابتدای 1402 و با تغییراتی که در قانون مالیات بر ارزش افزوده رخ داد، ماده 38 که مربوط به عوارض آلایندگی بود به «عوارض سبز» تغییر نام یافت و عوارض آلایندگی فلر نیز به آن اضافه شده است.

      وی به جلسات متعددی که با سازمان محیط زیست برای تدین شیوه نامه آلایندگی داشته اند اشاره  و تصریح کرد: در این شیوه نامه، موضوع آلایندگی فلر، حتی در کمترین میزان آن اضافه شده است. با این حال در این جلسات موضوع ها بررسی شده است و تاکنون خروجی های خوبی هم داشته ایم.

      عمادی افزود: در این جلسات همچنین تاکید شد که شرکت های پتروشیمی که تنها در شرایط اضطراری فلر را روشن می کنند، لازم است برای حمایت از صنایع پتروشیمی این موضوع مورد توجه قرار گیرد که اولا خود فلرینگ لازم است و نباید عوارضی بابت فلرینگ گرفته شود.

       با این حال اگر فلر بدسوزی داشته و ایجاد آلایندگی و دود کند، می تواند شامل جریمه شود. این همان توافقی است که شرکت ملی صنایع پتروشیمی با سازمان محیط زیست داشته است.

      مدیر اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه این توافق مربوط به فصل پاییز است و ادارات کل محیط زیست استان ها برای فصل بهار و تابستان برخی از شرکت های پتروشیمی، عوارض آلایندگی را تعیین و اعلام کرده اند، افزود: با توجه به توافق صورت گرفته و خروجی شیوه نامه اجرایی این قانون، هر گونه بد سوزی فلر آن هم در زمان های خاص مورد محاسبه و مشمول پرداخت جریمه می شود.

      سرمایه گذاری پتروشیمی برای خاموشی فلرهای روشن

      عمادی با اعلام اینکه شیوه نامه عوارض سبز در بخش فلرینگ مراحل نهایی تصویب را می گذراند و منتظر اعلام نهایی سازمان محیط زیست در این باره هستیم، گفت: در مرحله پایلوت در تعدادی از شرکت های پتروشیمی دوربین های رصد فلر را نصب می کنیم تا هر زمان بد سوزی فلر در واحد الفینی صورت گیرد، به ما اعلام کنند.

      وی با بیان اینکه میزان آلایندگی که شامل جریمه می شود هم تعیین شده است، افزود: طبق توافق اگر بدسوزی و آلایندگی فلر یک تا سه ساعت مداوم و تا 6 ساعت غیر ممتد ادامه داشته باشد، اشکال ندارد، اما چنانچه از این مدت زمان بیشتر شود، شامل جریمه خواهد شد. 

      وی با تاکید بر اینکه رقم تعیین شده به عنوان جریم قابل توجه است، گفت: نیم درصد از فروش شرکت های پتروشیمی به عنوان جریمه تعیین شده که رقم قابل توجهی است.

      عمادی با اشاره به سرمایه گذاری که شرکت های پتروشیمی در حوزه جمع آوری گازهای همراه دارند، گفت: تنها هلدینگ خلیج فارس رقمی حدود 8 میلیارد دلار را در این حوزه سرمایه گذاری کرده و این نشان از توجه مجموعه پتروشیمی به آلودگی هوا و کاهش آلایندگی مجتمع های پتروشیمی دارد.

      رصد آلایندگی مجتمع های پتروشیمی در حالی صورت می گیرد که صنعت پتروشیمی به عنوان پیشرو در کاهش آلایندگی، در دو سال اخیر یکی از قدیمی ترین آرزوهای صنعت نفت یعنی خاموش کردن فلرهای روشن و سوختن سرمایه های کشور را اجرایی کرده است.

      جواد اوجی، وزیر نفت، اردیبهشت ماه 1402 و در مراسم بهره برداری از طرح پالایش گاز هویزه خلیج فارس که به منظور جمع آوری گازهای همراه نفت میدان های مشترک احداث شده است، به این حرکت پتروشیمی ها اشاره کرد و گفت: هفت بسته سرمایه گذاری از شهریور ۱۴۰۰ برای جمع آوری ۳۰ تا ۴۰ میلیون مترمکعبی گازهای همراه نفت که سوزانده می شوند، مشخص شده که تعدادی از آنها به نتیجه رسیده است. وی تصریح کرد: پالایشگاه هویزه خلیج فارس، ان جی ال۳۱۰۰، جمع آوری گازهای همراه نفت غرب کارون، جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون و ... پروژه هایی هستند که یا انجام شده و یا در حال انجام از سوی هلدینگ خلیج فارس هستند.  وزیر نفت تاکید کرد که تا پایان دولت سیزدهم، همه گازهای همراه میدان های نفتی مشترک و مستقل و مشعل پالایشگاه ها را تعیین تکلیف و جمع آوری می کنیم.

      به این ترتیب شرکت های پتروشیمی در عین حال که توانسته اند برنامه ریزی خوبی برای کاهش آلایندگی خود داشته باشند، سهم قابل توجهی در کاهش تعداد فلرهای روشن میدان های نفتی هم داشته اند. اگرچه موضوع خاموش کردن فلرهای روشن و خام سوزی آنها از سال ها قبل در دستور کار وزارت نفت بوده، اما دولت سیزدهم به خوبی این ماموریت را با همکاری شرکت های پتروشیمی اجرایی کرده است. 

    • media/image/2024/01/2000-1441/13374.jpg

      اساتید دانشگاه ها در بازدید ازمنطقه ویژه پتروشیمی ماهشهر و پالایشگاه آبادان مطرح کردند:

      علوم انسانی  حلقه پیوند  نهادهای مردمی و صنعت 

      مشعل ایجاد فضای تعاملی و شفاف سازی عملکرد صنعت نفت، یکی از موضوع هایی است که در سال های اخیر از سوی وزارت نفت پیگیری و به آن پرداخته شده است.از آنجا که عمده ماموریت این مجموعه، امور فنی و مهندسی مداوم و بدون توقف است، کمتر این فرصت پیش آمده تا درباره اقدام های مهمی که در حوزه های نرم افزاری و مرتبط با جامعه پیرامون و نیروی انسانی انجام شده است، اطلاع رسانی صورت گیرد.  وزارت نفت دولت سیزدهم تلاش های قابل توجهی برای هدفمند شدن اقدام ها در حوزه مسئولیت اجتماعی و خدمات رسانی به کارکنان و خانواده های آنان و جامعه پیرامونی خود داشته است؛ با وجود این، بسیاری از این اقدام ها آنطور که باید یا دیده نشده یا به خوبی درباره آثارآن، اطلاع رسانی انجام نشده؛ از این رو تلاش شده است با انجام تعاملات مستقیم میان گروه های دانشگاهی و اثرگذار این اقدام ها را ارائه کرد.  اداره کل روابط عمومی وزارت نفت با همکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی شرایط بازدید گروهی از اساتید علوم انسانی دانشگاه های مختلف را فراهم کرد. در این بازدید که به مدت دو روز (13 و 14 دی) از منطقه ویژه پتروشیمی ماهشهر و پالایشگاه آبادان انجام شد، تعدادی از اساتید علوم انسانی از دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی، آزاد اسلامی و چند  اندیشکده دیگر حضور داشتند و از تاسیسات چند پتروشیمی و پالایشگاه آبادان بازدید کردند. این گروه در سفر به آبادان و ماهشهر، افزون بر آگاهی از فعالیت های تولیدی پالایشگاه آبادان و شرکت های پتروشیمی منطقه ماهشهر در جریان اقدام های انجام شده برای مردم از سوی این شرکت ها قرار گرفتند که در ادامه مشروح آن را می خوانید.

      پالایشگاه آبادان نماد مقاومت در صنعت نفت است؛ پالایشگاهی که در دوره جنگ تحمیلی، آسیب های فراوانی به آن وارد شد، اما دلاورمردی ها و رشادت های کارکنان غیور آن، هرگز به دشمن اجازه ندادکه آن را از فعالیت بیندازد . ماهشهر نیز که امروز به عنوان یکی از قطب های مهم پتروشیمی با تولید محصولات متنوع، ایفاگر نقش مهمی در اقتصاد کشور است، جنگ و آتش خصم را تجربه کرده است اما با مقاومت و ایثار رزمندگان و پایمردی کارکنان پتروشیمی ایستاد و دشمن را پس زد. امروز هم پالایشگاه آبادان و هم پتروشیمی های ماهشهر، با قامتی افراشته، فعالیت های تولیدی خود را انجام می دهند و به موازات آن تلاش کرده اند تا نفع و منافع حاصل از این تلاش ها آثار مطلوبی بر جامعه پیرامون برجای بگذارد.

      بازدید از تاسیسات پتروشیمی ها

      اساتید علوم انسانی در روز نخست این تور رسانه ای، در جلسه ای با حضور مدیران منطقه ویژه پتروشیمی ماهشهر حاضر شدند و گزارشی از اقدام های صورت گرفته در این منطقه برای کارکنان و ساکنان آن ارائه شد.  اکبر پیربدلی، مدیر امور واگذاری و خدمات سرمایه گذاران سازمان منطقه ویژه پتروشیمی ماهشهر گزارش مفصلی از اقدام های این مجموعه ارائه کرد و در ادامه پرسش و پاسخ از سوی اساتید علوم انسانی انجام شد.  در ادامه اساتید علوم انسانی از مجتمع های پتروشیمی فناوران، خوزستان و تندگویان بازدید کردند و از نزدیک در جریان تلاش های فناورانه و مسئولیت های اجتماعی این شرکت ها درسطح منطقه و کشور قرار گرفتند. همکاری شرکت های پتروشیمی با مجموعه های دانش بنیان و فناور و تولید انواع کاتالیست ها و محصولات فناورانه جدید در بازارهای داخلی و خارجی، از جمله بیشترین مواردی بود که مورد توجه اساتید قرار گرفت. استفاده از ظرفیت های بومی و توجه به جامعه پیرامون، بیشترین موضوع هایی بود که این اساتید به عنوان الزام های اجرایی صنعت نفت برآنها تاکید کردند.

      بازدید از پالایشگاه آبادان

      در روز دوم، اساتید علوم انسانی از پالایشگاه آبادان به عنوان یکی از قدیمی ترین مجموعه های تاثیرگذار در زندگی مردم ایران و این شهر بازدید کردند. حکیم قیم، مدیرعامل پالایشگاه آبادان در ابتدای این بازدید، گزارشی از عملکرد این مجموعه و تلاش ها برای بومی سازی تجهیزات مورد نیاز و نیز توسعه بخش های مختلف پالایشگاه ارائه کرد. در ادامه نیز از بخش های جدید و قدیم پالایشگاه آبادان بازدید شد.

      از غرور ملی تا ضرورت اشتغال نیروهای بومی

      دکتر ابوالفضل دلاوری، استاد دانشگاه علامه طباطبایی، در حاشیه بازدید از پتروشیمی فناوران با تاکید بر اینکه در دهه های گذشته ارتباط چندانی بین حوزه های علوم انسانی و صنعت نفت برقرار نشده است، افزود: صنعت تنها امری فنی نیست و قبل از هر چیزی به انسان و جامعه و روابط اجتماعی و حل و فصل مسائل اجتماعی مربوط است. علوم انسانی می تواند حلقه واسطی بین نهادهای مردمی و صنعت باشد و به نظر من خلا آن احساس می شود. موضوع های مختلفی از جمله سیاست گذاری و مدیریت و مسائل مرتبط باکیفیت و کمیت کارکرد نیروی انسانی در سازمان، برای صنعت نفت اهمیت دارد و علوم انسانی می تواند آنها را بررسی کند.  علی اصغر قاسمی، عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه خوارزمی و مدیرعامل خانه اندیشمندان علوم انسانی با اشاره به جایگاه صنعت نفت در تاریخ ایران و هویت سازی آن از گذشته تا امروز گفت: صنعت نفت افزون بر بعد اقتصادی یک بعد فرهنگی هم دارد و همزمان در عرصه سیاست داخلی و خارجی و هویت ملی تاثیرگذار بوده است.  وی با بیان اینکه پیشرفت هایی که امروز در کاهش فشارهای تحریم شاهد هستیم، در غرور ملی ما تاثیر مستقیم دارد، افزود: علوم انسانی می تواند خدمات و کمک های زیادی به صنعت نفت داشته باشد و در مهم ترین موضوع ها و در فهم بهتر و بیشتر پدیده های مختلف و پیچیده این صنعت اثرگذار باشد.

      قاسمی تاکید کرد که باید پیوند ارگانیک و اندام واری بین اندیشمندان علوم انسانی و مدیران صنعت نفت وجود داشته باشد تا در تصمیم گیری ها و رفع مشکلات این صنعت اثرگذار باشند.

      افزایش تعلق خاطر با ایجاد باوردر مردم

      مجید توسلی رکن آبادی، استاد دانشگاه آزاد اسلامی، با طرح این سوال که باید دید چرا توسعه صنعت در کشورهای دیگر رخ داده و در برخی دیگر کشورها با وجود زمینه های مختلف این مهم کمتر مشهود است، گفت: قطعا باورها و نوع نگاه مردم و مدیران به توسعه اهمیت زیادی دارد. بدون شک صنعت در ارتباط با مردم و جامعه پیرامون گسترش پیدا می کند یعنی اگر به نحوی ضرر و زیانی به مردم پیرامون آن صنعت وارد شود، آن صنعت نمی تواند پایدار بماند. به عکس اگر این منفعت وجود داشته باشد، مردم می گویند این صنعت در کنار همه مشکلات، منافع زیادی هم برای ما دارد و در سطح منطقه ای و ملی مردم توجیه خواهند بود.

      وی با بیان اینکه به کارگیری افراد بومی و سهیم کردن مردم در صنعت می تواند احساس تعلق و درک بیشتری را بین مردم و صنعت ایجاد کند ، افزود: اولویت ها و دستورعمل کمک به جامعه پیرامون باید مشخص و تعیین شده باشد و به نیازهای واقعی و اصلی و اولویت های مردم بپردازد.

      اثرگذاری علوم انسانی بر جامعه کارکنان

      حسن عماری، استاد دانشگاه و روان شناس، با بیان اینکه سرمایه گذاری روی نیروی انسانی و مخاطرات نیروی انسانی جزو مهم ترین اولویت های صنایع است، افزود: علوم انسانی که با جامعه کارکنان و مدیریت این صنایع همراهی داشته باشد، می تواند اثرگذار هم باشد. روان شناسی و مشاوره و علوم رفتاری حوزه هایی هستند که بیشترین کارکرد را در صنعت نفت دارند. با توجه به مشکلاتی که کارکنان در شغل خود از بابت محدودیت ها، انگیزه های شغلی و مداخلاتی که در سلامت روان اثرگذار است، دارند، رشته های روان شناسی، مددکاری و مشاوره کمک کننده است.

      همراهی توسعه صنعتی با توسعه انسانی

      دکتر حمیدرضا رحمانی زاده دهکردی، استاد دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر اینکه در جریان توسعه پایدار توسعه صنعتی همراه با توسعه انسانی رخ می دهد، گفت: اگرچه موانع زیادی در مسیر توسعه وجود دارد، اما می توان با اقدام هایی نگاه افکار عمومی را قانع کرد و سیاست گذاران را به ایجاد تغییر حساس کرد.

      دهکردی در ادامه افزود: لازم است از وجود نیروهای بومی در مناطق صنعتی بیشتر بهره گرفته وامکانات بیشتری برای آنها ایجاد شود.

      ضرورت پیوند علوم انسانی و توسعه صنعتی

      سید رضاموسوی نیا، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی نیز درجریان این بازدید با بیان اینکه توسعه درابتدا تصمیمی سیاسی است، افزود: پیش از آنکه توسعه نیاز به سخت افزار داشته باشد، نیاز به نرم افزار دارد که همان تعالی و هدفمند بودن علام انسانی است.  وی افزود: برای پیوستن به زنجیره ارزش جهانی باید بین علوم انسانی و توسعه صنعتی ارتباط برقرار کنیم. در انگلستان بهترین و با ارزش ترین دانشجویان را به علوم انسانی تشویق می کنند، درست برخلاف ایران! باید تاکید کرد که اگر بخواهیم در این مسیر درست حرکت کنیم، باید از تجربه جهانی برای علوم انسانی استفاده کنیم و بدانیم که علوم انسانی ریل گذاری می کند و صنعت روی این ریل به حرکت در می آید.

      عجین بودن حیات اجتماعی با نفت

      علی مرشدی زاد، استاد دانشگاه شاهد در علوم سیاسی هم در حاشیه بازدید از پالایشگاه آبادان با اشاره به سابقه 100 ساله صنعت نفت گفت: اقتصاد و حیات اجتماعی ما با نفت عجین شده و صنعت نفت عامل توسعه ایران بوده است و همچنان درآمدهای حاصل از نفت عمده درآمد دولت هاست.  وی با تاکید براینکه در علوم انسانی تخیل جامعه شناسانه وجود دارد که می توانیم خودمان را در جای دیگری قرار دهیم، افزود: صنعت نفت با استفاده از این رویکرد می تواند خود را با جامعه پیرامون خود تطبیق بیشتری دهد و نیازهای آنها را تامین کند.  وی افزود: مقایسه منطقه آزاد ماهشهر با مناطق آزاد دیگرمانند انزلی گویای این موضوع است که صنعت نفت، تلاش کرده است تاثیر را در زندگی مردم این منطقه ایجاد کند اما لازم است در این زمینه تلاش بیشتری صورت گیرد.

      نقش آفرینی در کاهش آثار تحریم

      مریم خالقی نژاد، پژوهشگر و مدرس دانشگاه هم با تاکید بر اینکه صنعت می تواند نقش پیشران برای توسعه کشور داشته باشد، افزود: صنعت نفت و شرکت های پتروشیمی توانسته اند در شرایط تحریمی سهم خوبی در کاهش اثرات تحریم داشته باشند.

      او با اشاره به همکاری صنعت نفت با شرکت های فناور و دانش بنیان و متخصصان فنی، گفت: تولیدات این شرکت ها صنعت نفت ایران را در سطح ملی و جهانی ممتاز کرده و در افزایش هویت و اقتدار ایران تاثیر داشته است.

      کاهش فاصله تعاملی با چشم انداز متفاوت

      مجتبی مقصودی، استاد دانشگاه آزاد و رئیس انجمن علمی مطالعات صلح با تاکید بر اینکه تعامل محدودیت میان علوم انسانی و صنعت وجود دارد و چنین بازدیدهایی می تواند از این بکاهد، افزود: علوم انسانی می تواند چشم اندازی متفاوت از صنعت نفت فرارویمان قراردهد. اگرچه ملاحظاتی وجود دارد و آمار و اطلاعات در مورد اقدام ها متفاوت است اما می توان با تعامل بیشتر مسائل مبتلا به صنعت را برطرف کرد.  مقصودی با تاکید بر اینکه علوم اجتماعی و صنعت پیوندهای لازم و موثقی با هم ندارند.

      تغییر نگاه علوم انسانی به صنعت نفت

      محمد توحید فام، استاد دانشگاه آزاد تهران مرکز نیز در این بازدید با بیان اینکه برگزاری چنین بازدیدهایی می تواند نگاه حوزه های علوم انسانی نسبت به صنعت را اصلاح کند، گفت: به عنوان شهروند در کشوری که با پول نفت اداره می شود، دید و نگاه حداقلی نسبت به پروسه تولید نفت و محصولات نفتی و ارزآوری و مسائل زیست محیطی و ... آن داریم و این بازدید می تواند ما را آشنا کند تا از دور قضاوت نکنیم.

      وی افزود: علوم انسانی کارکردهای مختلفی برای صنعت نفت دارد و می تواند در تعامل صنعت با مردم، کارکردهای بیشتری داشته باشد.

       

    • media/image/2024/01/2000-1441/13375.jpg

         شرکت ملی نفت ایران

      شتاب بخشی به روند افزایش تولید نفت خام

      مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران از برنامه افزایش تولید حداکثری نفت خام این شرکت خبر داد و آن را اولویتی راهبردی و خدشه ناپذیر خواند.

      هرمز قلاوند گفت: برنامه افزایش تولید نفت خام با دستور وزیر نفت، همچنین مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از ابتدای تابستان ۱۴۰۲ با عنوان افزایش ضربتی تولید نفت خام در برنامه کاری مدیریت نظارت بر تولید نفت و گاز و شرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت.

      وی افزود: به منظور تحقق این مهم، بازدیدهای میدانی و نشست های فنی و کارشناسی هر هفته با حضور مدیران میانی و کارشناسان مدیریت نظارت بر تولید و شرکت های تابع نفت در مناطق مختلف عملیاتی در حوزه خشکی و دریا به صورت حضوری و ویدیوکنفرانسی برگزار می شود.

      مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: به این منظور چالش های موجود موشکافانه مورد بحث و بررسی قرار گرفته و سرانجام مشکلات و موانع موجود در فرآیند افزایش تولید نفت خام، پس از جمع بندی و اولویت بندی، در نشست های مدیریتی در حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ارائه شده و دستورهای لازم برای رفع چالش ها از سوی مدیرعامل به شرکت ها و مدیریت های ستادی ابلاغ می شود.

      قلاوند گفت: خوشبختانه در مدت زمان مورد اشاره، با انجام فعالیت های جهادی، بسیج همه عوامل صف و ستاد، همچنین استفاده از ظرفیت های موجود، مجموعه اقدام های بسیار متنوعی برای افزایش تولید نفت خام صورت گرفته که این موضوع باعث جهش قابل توجه تولید نفت خام و افزایش قابل ملاحظه صادرات نفت خام شده است.

      وی تصریح کرد: آماده سازی و بازگشایی چاه های بسته شده به دلیل کاهش تکلیفی در گذشته، تعمیر و ترمیم چاه های دارای اشکال و بازگشت به تولید آنها، انجام تعمیرات اساسی تجهیزات و تأسیسات روسطحی همانند کارخانه های بهره برداری، نمک زدایی، تقویت فشار، کارخانه های گاز و گاز مایع و تعمیر و ترمیم برخی خطوط لوله خارج از سرویس به دلیل وجود تحریم های ظالمانه، تعمیر و تعویض برخی نقاط کریدور صادراتی، همچنین تعمیر و آماده سازی تلمبه خانه های انتقال نفت خام برخی از اقدام های انجام شده در مسیر افزایش تولید است.عضو هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران افزود: تعمیر برخی تجهیزات دوار همچون توربوکمپرسورهای ایستگاه های تقویت فشار جهت جلوگیری از گازسوزی، تعمیر کارخانه های نمک زدایی به ویژه مبدل های حرارتی صفحه ای به منظور ارتقا و کنترل کیفیت نفت خام تولیدی و آماده سازی تجهیزات و تأسیسات خارج از سرویس و راه اندازی آنها از دیگر اقدام های انجام شده است.

       

          پتروشیمی پارس

      استفاده از ظرفیت مسئولیت اجتماعی در حوزه بهداشت

      مدیر اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی، استفاده از ظرفیت مسئولیت اجتماعی در حوزه بهداشت را گامی مؤثر در پیشبرد برنامه های آینده بهداشت صنعتی در شرکت های پتروشیمی دانست.

      داوود عمادی در همایش دو روزه رؤسای بهداشت صنعت پتروشیمی که به میزبانی پتروشیمی پارس در مرکز همایش های بین المللی جزیره کیش برگزار شد، از فعالیت ها و اقدام های ارزشمند شرکت های پتروشیمی در حوزه بهداشت قدردانی کرد.

      وی در ادامه با اشاره به سیاست های کلان شرکت ملی صنایع پتروشیمی به تشریح نظام نامه اچ اس ای و ایجاد فرصت مناسب برای ارتقای جایگاه کارکنان بهداشت صنعتی پرداخت و تصریح کرد: تعریف پروژه های بهبود و استفاده از ظرفیت مسئولیت های اجتماعی در حوزه بهداشت می تواند گامی مؤثر در پیشبرد برنامه های آتی بهداشت صنعتی در شرکت های پتروشیمی باشد.

      در این همایش، محمدعلی خادمیان، مدیر بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس نیز به تشریح اقدام های بهداشت صنعتی در هلدینگ خلیج فارس و برنامه های آتی در این حوزه پرداخت.

      وی با تأکید بر لزوم پیشبرد سیستماتیک فرآیندهای اجرایی در شرکت ها، امضای تفاهمنامه های همکاری با دانشگاه ها و استفاده از ظرفیت های علمی کشور در حوزه بهداشت و ایمنی را از اقدام های مهم هلدینگ خلیج فارس برشمرد.

       

          شرکت گاز استان خراسان رضوی

      معرفی دستگاه برتر حامی طرح های پژوهش و فناوری

      یعقوبعلی نظری استاندار خراسان رضوی با اهدای لوحی، شرکت گاز این استان را به عنوان دستگاه برتر حامی طرح های پژوهشی مساله محور در استان معرفی کرد.

      در لوح اهدایی استاندار خراسان رضوی خطاب به حسن افتخاری، مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی آمده است: «با عنایت به اهمیت نقش پژوهش و فناوری در سال مهار تورم و رشد تولید و در جهت تحقق منویات مقام معظم رهبری مبنی بر ضرورت تداوم حرکت و مدیریت جهادی در عرصه های ملی، فناوری و نوآوری، از آنجا که مجموعه تحت مدیریت جنابعالی به عنوان دستگاه حامی طرح های پژوهشی مساله محور بر اساس شاخص های مورد ارزیابی به عنوان دستگاه برتر انتخاب شده است بدینوسیله از جنابعالی و همکاران محترم تقدیر و تشکر می شود.

      امید است در ظل توجهات حضرت بقیه الله الاعظم روحی فداه و در راستای تحقق نگاه اندیشمندانه مقام معظم رهبری، همچنین حرکت در مسیر گام دوم انقلاب اسلامی بتوانیم با تجارب، تخصص و توانمندی خلاقانه و فناورانه مسیر توسعه و تعالی را طی کنیم و به سوی اهداف ترسیم شده حرکتی شایسته داشته باشیم.»

      استاندار خراسان رضوی همچنین طی سخنانی در این مراسم با اشاره به اینکه ظرفیت های خوبی پژوهشی در استان خراسان رضوی وجود دارد، تصریح کرد:حاصل پژوهش باید دسته بندی مشکلات و ارائه پیشنهاد برای حل مسائل زندگی مردم در بخش های مختلف باشد.

      وی با تاکید بر مردمی و کاربردی بودن فعالیت های پژوهشی تصریح کرد: تحقیقات برای شناسایی مسائل حائز اهمیت و شناخت دقیق مسئله نیز مورد تأکید است.

      یادآور می شود: شرکت گاز استان خراسان رضوی در چند سال گذشته همواره به عنوان یکی از شرکت های برتر حوزه پژوهش و فناوری در سطح کشور معرفی شده است.

       

      برگزاری نخستین نمایشگاه ایران پتروکم در کیش

      دبیر شورای سیاست گذاری نمایشگاه ایران پتروکم از برگزاری این نمایشگاه با حمایت معنوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در جزیره کیش خبر داد.

      مهدی سالم گفت: در این رویداد که 24 تا 26 بهمن ماه برگزار خواهد شد، برای نخستین بار حضور چشمگیر پارک های پایین دست و طراحی بخش ویژه، روایت پیشرفت در صنعت پتروشیمی را در این نمایشگاه خواهیم داشت.

      وی با اشاره به اینکه نخستین نمایشگاه ایران پتروکم متعلق به صنعت پتروشیمی، میان دستی ها و پایین دستی ها محسوب می شود، گفت: نمایشگاه پتروکم با حمایت معنوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی از سه شنبه ۲۴ بهمن ماه امسال در جزیره کیش آغاز به کار خواهد کرد.

      سالم درباره اهداف برگزاری ایران پتروکم تصریح کرد: هدف اصلی برگزاری این نمایشگاه که با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، صندوق نوآوری و شکوفایی وزارت علوم و شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار می شود، برقراری ارتباط بین شرکت های دانش بنیان و مجموعه های ساخت داخل با بزرگ ترین شرکت ها و مجموعه های پتروشیمی کشور است.

      مدیر ارتباطات و توسعه برند شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس ادامه داد: از همه هلدینگ های بزرگ پتروشیمی و شرکت های پتروشیمی مرتبط که با هلدینگ خلیج فارس همکاری می کنند و در این صنعت فعال هستند دعوت شده است در این نمایشگاه حضور جدی و مؤثر داشته باشند.

      وی از حضور چشمگیر شرکت های پتروشیمی در این نمایشگاه خبر داد و گفت: تاکنون بیش از ۲۰۰ شرکت برای حضور در این نمایشگاه ثبت نام کرده اند.

      سالم در ادامه از حضور بانک ها و مجموعه های سرمایه گذار در نمایشگاه پتروکم خبر داد و افزود: برنامه ریزی خوبی برای حضور گسترده مجتمع ها و فعالان پتروشیمی، شرکت های دانش بنیان، سیستم بانکی و بازار سرمایه و تولیدکنندگان فعال بخش خصوصی با هدف گذاری عقد قراردادها و تفاهمنامه ها انجام شده است که نویدبخش کسب دستاوردهای جدید و توسعه بیش از پیش در صنعت ارزش آفرین پتروشیمی خواهد بود.

      دبیر شورای سیاست گذاری نمایشگاه ایران پتروکم از همه علاقه مندان، کارشناسان و دانشجویان دعوت کرد با حضور در نمایشگاه پتروکم از آخرین دستاوردهای صنعت پتروشیمی بازدید کنند. علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این رویداد می توانند به سایت https://iranpetrochem.com مراجعه کنند.

       

          پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد

      کسب مقام نخست در حوزه محیط زیست

      سرپرست واحد ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد از کسب مقام نخست ارزیابی عملکرد محیط زیست میان شرکت های پالایش گاز کشور خبر داد.

      علی اعزازی پور کسب این رتبه در بخش ارزیابی عملکرد محیط زیست را مرهون تلاش شبانه روزی و اهتمام مستمر به مقوله محیط زیست به همت کارکنان پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد دانست و گفت: بهبود سیستم های پایش و کنترل آلاینده های هوا، مدیریت مناسب پسماندهای تولیدی، مصرف بهینه حامل های انرژی، توسعه فضای سبز، مدیریت مناسب فاضلاب و پساب تولیدی از مهم ترین عوامل دستیابی این موفقیت بزرگ به شمار می رود.وی با بیان اینکه این شرکت همواره در بحث حفاظت محیط زیست جزو شرکت های پیشرو و متعالی بوده است، تصریح کرد: تأیید این مدعا کسب عنوان های مختلف محیط زیستی در سال های گذشته از جمله کسب جایزه ملی محیط زیست میان ۳۹۴ شرکت دولتی و خصوصی در سیزدهمین همایش جایزه ملی محیط زیست در سال ۱۴۰۲ است.این مقام مسئول در پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد در ادامه به برنامه ها و پروژه های این شرکت برای ارتقای شاخص های محیط زیستی اشاره و اظهار کرد: از مهم ترین این پروژه ها احداث فاز دوم پروژه تغلیظ گازهای اسیدی، پروژه بازیابی پساب های بسیار املاح بالا به روش اسمز معکوس (RO4) و فروش CO2 خروجی مرحله نخست واحد تغلیظ است.

       

          شرکت ملی صنایع پتروشیمی

      عرضه اعتباری محصولات به حدود ۵۵ همت رسید

      مدیر توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: حدود ۵۵ هزار میلیارد تومان (همت) عرضه اعتباری به صنایع پایین دستی پتروشیمی از فروردین تا پایان آذرماه ۱۴۰۲ انجام شده است.

      عباس غلامی اظهار کرد: ارزش عرضه محصولات پتروشیمی به صورت اعتباری در آذرماه امسال ۷.۵ هزار میلیارد تومان بوده است.

      وی با تأکید بر استمرار نهضت احیای واحدهای تولیدی افزود: شرکت ملی صنایع پتروشیمی با ترغیب شرکت های پتروشیمی به عرضه اعتباری محصولات تأکید دارد.

      مدیر توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: اغلب شرکت ها و هلدینگ های پتروشیمی در این راهبرد ملی با هدف تکمیل زنجیره ارزش مشارکت دارند و فعال هستند و در مجموع مقدار فروش اعتباری از سوی هلدینگ ها به ترتیب هلدینگ تاپیکو ۵۵ درصد، هلدینگ خلیج فارس ۴۰ درصد، هلدینگ پارسیان ۳۹ درصد، هلدینگ شستان ۳۹ درصد و هلدینگ باختر نیز ۳۷ درصد بوده است، هلدینگ پتروفرهنگ کماکان هیچ گونه فروش اعتباری نداشته است.

       

         شرکت انتقال گاز ایران

      صرفه جویی ۱۰۰۰ میلیارد ریالی در تأمین کالا و تحویل ماشین آلات

      مدیر تدارکات و خدمات کالای شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به تحویل و تحول 7 دستگاه ماشین آلات کارکرده، از صرفه جویی ۱۰۰۰ میلیارد ریالی در مناطق عملیاتی این شرکت خبر داد.حسینعلی اسماعیلی با اشاره به کمبود بعضی از ماشین آلات تعمیراتی در مناطق عملیاتی و بهبود ناوگان حمل ونقل انتقال گاز کشور گفت: تحویل و تحول ماشین آلات و استفاده بهینه از اقلام مازاد و کم تحرک موجود در سطح شرکت های تابع وزارت نفت به عنوان یکی از اولویت های اصلی در فرآیند تأمین کالا انجام شد.وی افزود: مدیریت تدارکات و خدمات کالا با همکاری مدیریت هماهنگی عملیات و با تکیه بر ظرفیت های نیروی انسانی جوان شاغل در ستاد، مبادرت به شناسایی و جمع آوری هفت دستگاه ماشین آلات کارکرده موجود در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران کرده است.مدیر تدارکات و خدمات کالای شرکت انتقال گاز ایران ادامه داد: با تعمیر دو دستگاه جرثقیل ۴۰ تن و ۲۸ تن، 3 دستگاه لیفتراک برقی ۴ تن و دو دستگاه کمپرسور کارکرده قابل تعمیر، با توجه به برآورد ارزش واقعی دستگاه ها، حدود ۱۰۰۰ میلیارد ریال در شرکت انتقال گاز ایران صرفه جویی شد.اسماعیلی با اشاره به اینکه فرآیند تأمین کالاها، از شناسایی تا زمان بارگیری و تحویل ماشین آلات به مناطق، حدود 5 ماه به طول انجامید، تصریح کرد: نتیجه تلاش بی وقفه کارکنان ستادی واحد جمع آوری و واگذاری کالا و ماشین آلات هماهنگی عملیات شامل مراحل شناسایی، بازرسی فنی، طرح تقسیم، پیگیری ایجاد سابقه در سیستم یکپارچه و یکنواخت کالا از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، صدور اسناد درخواست انتقال کالا از سوی مناطق ۲ ،۶،  ۷ و ۹ و سرانجام اعزام کارگروه تحویل و تحول متشکل از نمایندگان ستادی و مناطق مربوطه بوده است.

       

          منطقه ۵ عملیات انتقال گاز

      تعمیرات اساسی ۶ دستگاه کمپرسور گاز در داخل

      تعمیرات ۶ دستگاه کمپرسور گاز در تأسیسات تقویت فشار گاز خاوران، نورآباد و فراشبند از سوی متخصصان منطقه ۵ عملیات انتقال گاز انجام شد.محمد سیفی، مدیر منطقه ۵ عملیات انتقال گاز گفت: تعمیرات این کمپرسورها که از سه نوع کمپرسورهای گاز سه مرحله ای، دو مرحله ای همراه با سیل خشک و دو مرحله ای همراه با سیل روغن بودند در حداقل زمان ممکن (کمتر از دو ماه) انجام شد. وی افزود: همچنین تعمیرات ۱۰ عدد آب بند خشک (Dry Gas Seal) مربوط به کمپرسورهای گاز از سوی کارشناسان و متخصصان منطقه ۵ عملیات انتقال گاز با بررسی نقشه ها و قطعات مصرفی ساخت داخل انجام و از هزینه های خرید خارجی این نوع سیل ها جلوگیری شد. مدیر منطقه ۵ عملیات انتقال گاز تصریح کرد: کمپرسورها پس از انجام تعمیرات اساسی دوره ای عملیاتی شدند.

       

       

    • media/image/2024/01/2000-1441/13376.jpg

         شرکت نفت فلات قاره ایران

      تعمیرات اساسی یک تجهیز مهم صنعت نفت

      معاون عملیات دستگاه لوله مغزی سیار و پمپ های ویژه منطقه خارک گفت: با همت و دانش فنی کارشناسان منطقه عملیاتی خارک برای نخستین بار در شرکت نفت فلات قاره ایران تعمیرات تخصصی یک دستگاه واحد رانش   (Injector Head) به همت متخصصان واحد لوله مغزی منطقه انجام شد.

      محمدرضا ابوالحسینی با اشاره به تأمین خدمات لوله مغزی سیار به منظور انجام عملیات اسیدکاری و زنده سازی چاه KG17 میدان درود به وسیله دکل سحر ۲ و پیش بینی آغاز عملیات در ماه جاری افزود: با توجه به وجود مشکل اساسی در سیستم انتقال قدرت (INJECTOR CHAIN ASSEMBLY) دستگاه (Injector Head)، برای جلوگیری از ایجاد وقفه در عملیات، تعمیرات اساسی این دستگاه در دستور کار قرار گرفت.

      وی تأکید کرد: پیچیدگی موضوع به دلیل خاص بودن طراحی دستگاه، همچنین مدت زمان اندک برای راه اندازی تجهیزات، کارشناسان واحد را بر آن داشت تا در اقدامی مثال زدنی در مدت زمان سه روز، همه مراحل تشخیص و عیب یابی، دمونتاژ و مونتاژ بیش از۳۶۰ عدد از قطعات متحرک و ثابت، ایجاد تغییرات اساسی در لینک های زنجیر اصلی به دلیل ناهمخوانی با سایر قطعات که از مهم ترین نکات این تعمیرات به حساب می آید، همچنین تست عملکرد دستگاه با کشش ۴۵ هزار پوند را به بهترین شکل با موفقیت به پایان برسانند.

      معاون عملیات دستگاه لوله مغزی سیار و پمپ های ویژه منطقه خارک ادامه داد: تعمیرات دستگاه (Injector Head) از سوی کارشناسان واحد افزون بر راه اندازی دستگاه در کمترین زمان، صرفه جویی بیش از یک میلیارد ریال را نیز به همراه داشته است.

      ابوالحسینی با اشاره به عمر بالای ۲۵ سال مجموعه تجهیزات کویل تیوبینگ و استهلاک بالای این دستگاه ها گفت: با توجه به اینکه دستگاه اینجکتور هد با چند سیستم هیدرولیکی از مهم ترین تجهیزات کویل تیوبینگ به شمار می رود و عملکرد آن تاثیر بسزایی در ایمنی عملیات لوله مغزی دارد، تعمیرات و سرویس های دوره ای این تجهیز مطابق با استاندارد در این واحد از سوی کارشناسان متخصص منطقه انجام می شود.

      از کاربردهای مهم دستگاه لوله مغزی سیار می توان به جابه جایی سیالات درون چاه، تزریق اسید و انگیزش چاه، حفاری با موتورهای درون چاهی، انجام سیمان کاری اصلاحی و نصب مجرابند، رفع مانع، احیای چاه با استفاده از تزریق نیتروژن، قابلیت امتزاج و انجام عملیات نمودارگیری، مشبک کاری در حفاری جهت دار و افقی، مانده یابی و کنترل آبدهی اشاره کرد.

      ۳۵ درصد افزایش تولید در 9 ماه امسال

      علیرضا مهدی زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران در نشست پیش بینی تولید و بهره دهی چاه های از افزایش ۳۵ درصدی تولید نفت این شرکت در ۹ ماه امسال خبر داد و گفت: با حمایت های وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و تلاش های همکاران در ستاد و مناطق عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران، به ویژه همکاران شاغل در دکل های حفاری و سکوهای بهره برداری، تولید نفت این شرکت در ۹ ماه امسال بیش از ۳۵ درصد افزایش یافت.

      وی افزود: این افزایش تولید حاصل اقدام های تعمیراتی و توسعه ای از ابتدای امسال تاکنون در مناطق عملیاتی بوده است.

      به گفته مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران، از جمله اقدام های مهم انجام شده در چند ماه اخیر می توان به کابل گذاری سکوی فرعی به سکوی اصلی سروش، تعمیر و نوسازی هفت دستگاه مبدل حرارتی در منطقه خارک، تعمیر اساسی دیزل MTU برای برق رسانی به چاه های سکوی رشادت، تعمیر اساسی ۶ دستگاه توربین، افزایش ظرفیت انتقال نفت خام از سکوی ابوذر به جزیره خارک با اجرای حدود ۲ کیلومتر خط ۱۸ اینچ، تعمیر ۲۷ حلقه چاه، حفاری سه حلقه چاه جدید، حفاری مجدد پنج حلقه چاه، تعویض و ترمیم رایزرها و خطوط لوله تزریق گاز و انتقال نفت در سکوی سلمان اشاره کرد.

      مهدی زاده گفت: با برنامه ریزی انجام شده و اقدام های در دست اجرا پیش بینی می شود تا پایان سال ۱۴۰۲ نسبت به ماه جاری بیش از ۱۰ درصد به تولید نفت شرکت نفت فلات قاره ایران افزوده شود.

       

      شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری

      سومین اردوی جهادی درمانی در امیدیه

      با برگزاری سومین اردوی جهادی درمانی قرارگاه پزشکی امام رضا(ع) به همت شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، بیش از چهار هزار بیمار ساکن در مناطق کم برخوردار شهرستان امیدیه معاینه درمانی شدند.به مدت 3 روز با حضور ۱۱۰ پزشک متخصص در شهرستان امیدیه برگزار شد و 4 هزار بیمار از مناطق کم برخوردار مداوا شدند.

      محمد مداحی نژاد، مدیر خدمات شرکت نفت و گاز آغاجاری درباره سومین اردوی جهادی درمانی اظهار کرد: اردوی گروه جهادی پزشکی امام رضا(ع) به مدت سه روز برای ارائه خدمات درمانی به جامعه محروم و کم برخوردار حوزه پیرامونی تأسیسات شرکت در شهرستان های امیدیه، آغاجاری، بهمئی و رامشیر برگزار شد.

      وی گفت: با اخذ مجوز از دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور و شبکه بهداشت و درمان،گروه درمانی حاضر در این اردو ۱۱۰ پزشک متخصص و فوق تخصص را در قالب ۱۷ گروه تخصصی در رشته ها و حوزه های مختلف ازجمله عفونی، ناباروری، دو گروه سرطان، کودکان، زنان و زایمان شامل می شود. این اردوی درمانی از 20 تا 22 دی ماه برگزار و به مراجعان خدمات درمانی رایگان ارائه شد.

      مدیر خدمات شرکت آغاجاری با اشاره به اینکه این برنامه در چهار مرکز از جمله سالن ورزشی واقع در منطقه منازل شرکتی «سی تایپ» شهرستان امیدیه و با همکاری آموزش و پرورش شهرستان در سه مدرسه این شهرستان انجام شد، است، اظهار کرد: بیماریابی و اطلاع رسانی و حضور افراد نیازمند برای ارائه خدمات درمانی به آنها  از طریق کمیته امداد، بهزیستی و مؤسسات خیریه شهرستان ها انجام شده است.

       

      شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب

      استقرار سیستم مدیریت انرژی در شرکت های بهره بردار

      سرپرست مدیریت تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اظهار کرد: پروژه های استقرار سیستم مدیریت انرژی در اماکن و تأسیسات شرکت های بهره برداری نفت و گاز کارون، مسجدسلیمان، آغاجاری و گچساران به صورت همزمان آغاز شد.

      غلامرضا نورانی راهکار اصلی حل مشکل ناترازی انرژی را افزایش تولید و کاهش مصرف انرژی در کشور دانست و اظهار کرد: افزایش تولید انرژی، نیازمند سرمایه گذاری مناسب است که راهکاری طولانی مدت محسوب می شود؛ از این رو یکی از کم هزینه ترین و بهترین راهکارها برای کاهش ناترازی انرژی، بهینه سازی مصرف انرژی است.

      وی با بیان اینکه استقرار سیستم مدیریت انرژی استاندارد جهانی به سازمان ها کمک می کند در مسیر بهبود مستمر در زمینه مصرف انرژی، کارایی انرژی، کاهش آلودگی های محیط زیستی و کاهش هزینه ها در سازمان گام بردارند، افزود: این استاندارد از سوی سازمان بین المللی (ISO) طراحی شده و چارچوبی جهانی برای مدیریت مؤثر انرژی است که اجرای صحیح آن سبب کاهش شدت مصرف انرژی، بهبود بهره وری انرژی و بهینه سازی فرآیندهای مرتبط با مصرف انرژی در سازمان ها می شود.

      سرپرست مدیریت تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تأکید کرد: پس از استقرار موفق این استاندارد در ساختمان های ستادی اهواز و کسب گواهینامه استاندارد آن طی چند سال گذشته و مشاهده تأثیرات مثبت آن، پروژه های استقرار سیستم مدیریت انرژی در ساختمان های شرکت های بهره برداری نفت و گاز کارون، مسجدسلیمان، آغاجاری و گچساران از سوی معاونت بهینه سازی مصرف انرژی از یکم دی ماه ۱۴۰۲ به صورت همزمان آغاز شد.

      نورانی یادآور شد: با وجود مشکلات موجود در روند تشریفات مناقصه پروژه ها، استقرار این سیستم ها بدون حمایت های مدیریت برنامه ریزی تلفیقی، امور قراردادها، نمایندگان کارفرما و هیئت انتخاب مشاور و مهندسی ساختار و شرکت های بهره بردار میسر نمی شد.

      شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان انرژی در کشور به منظور کاهش شدت مصرف انرژی، ارتقای بهره وری انرژی، کاهش هزینه های تولید انرژی و حفظ محیط زیست با به کارگیری راهکارهای مدیریت مؤثر انرژی، اقدام به استقرار سیستم مدیریت انرژی در اماکن و تأسیسات شرکت های بهره برداری تابع خود کرده است.

       

      صندوق های بازنشستگی صنعت نفت

      آغاز فعالیت اقتصادی بخش های تکمیل شده ان جی ال ۳۱۰۰

      رییس هیئت رییسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: با توجه به پیشرفت احداث تأسیسات ان جی ال ۳۱۰۰، مجوز بازاریابی و کسب درآمد از بخش های تکمیل شده صادر خواهد شد.عبدالحسین بیات در نشست شورای عالی پروژه های گروه اقتصادی صندوق ها در محل شرکت سرمایه گذاری اهداف به چهارمین سالگرد سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی اشاره کرد و گفت: سردار دل ها، پاسدار عزیز اسلام در دفع توطئه های دشمنان ایران اسلامی در داخل و بیرون از مرزها ایثارگری های بسیاری انجام داد و به یقین تأثیر ایشان در پیشرفت آبادانی کشور ادامه خواهد داشت؛ امیدوارم این امانت را که اکنون در حوزه پیشرفت طرح های آبادانی به عهده داریم به خوبی به سرانجام برسانیم.بیات افزود: همه مردم از پروژه های مربوط به گروه اقتصادی صندوق ها بهره مند خواهند شد. این طرح ها در مسیر و زنجیره تولید و توسعه برنامه ریزی شده اند؛ بنابراین عواید اقتصادی آن برای ذی نفعان سرمایه گذار و پیامدهای پیشرفت آن برای کشور محقق خواهد شد.وی ادامه داد: طبق جداول شورای عالی پروژه ها، برخی پروژه های صندوق ها به زودی راه اندازی خواهند شد، از این رو تلاش های مداوم و مضاعف متخصصان گروه اقتصادی باید برای تأمین منابع مالی ادامه یابد.رییس هیئت رییسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: بررسی ریسک ها و تدوین راهبرد و سپس طراحی و تداوم سناریوها با توجه به ظرفیت ها و توانمندی ها اهمیت فراوانی دارد.بیات بر وجود جریان پایدار مالی برای پیشبرد پروژه تأکید کرد و افزود: تأمین منابع در روند احداث فیزیکی پروژه ها باید بدون توقف ادامه یابد.وی افزود: راهبرد گروه اقتصادی صندوق ها در پروژه هایی مانند ایران ال ان جی، تحقق درآمد از بخش های تکمیل شده نیروگاه، مخازن و اسکله است؛ از این رو مجوز بازاریابی اقتصادی و تحقق درآمد از بخش های تکمیل شده ان جی ال ۳۱۰۰ صادر خواهد شد.رییس هیئت رییسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت تصریح کرد: برای آنکه سرمایه گذاری انجام شده از بهره وری بیشتری برخوردار شود، بخش های احداث شده که توانمندی درآمدزایی دارند می توانند کسب درآمد کنند و زمانی که همه بخش های اصلی طرح، راه اندازی شد، بخش ها یاد شده به وظیفه اصلی خود و مأموریت هایی که برایشان تعریف شده است، خواهند پرداخت.پروژه ان جی ال ۳۱۰۰ دهلران از طرح هایی است که در سه ماه نخست سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.دانش و فناوری بخشی از دارایی های صندوق هاستهمچنین رییس هیئت رییسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در نشست شورای عالی پروژه های گروه اقتصادی صندوق های بازنشستگی صنعت گفت: دانش و فناوری بخشی از دارایی های گروه اقتصادی صندوق ها محسوب می شود، از این رو پیشرفت در این حوزه مطابق با اصل حفظ و ازدیاد منابع و دارایی ها، مسئله ای مهم و اقتصادی است.

       

        پژوهشگاه صنعت نفت

      برگزاری چهاردهمین نمایشگاه نفت خوزستان

      پژوهشگاه صنعت نفت به منظور همکاری با شرکت های نفت و گاز خوزستان در چهاردهمین نمایشگاه تخصصی صنعت نفت خوزستان که با محور صنایع بالادست نفت برگزار می شود، حضور می یابد.

      عظیم کلانتری اصل، رییس پژوهشگاه صنعت نفت ضمن تأکید بر اهمیت این نمایشگاه که محوریت آن بر مبنای صنایع بالادستی نفت اعم از فعالیت های اکتشافی، بهره برداری، تولید، مواد و افزایه های شیمیایی، حفاری و خدمات فنی است، افزود: امسال نیز پژوهشگاه برای همکاری با شرکت های نفت و گاز استان خوزستان در این نمایشگاه حضوری فعال خواهد داشت.

      وی گفت: حضور در این رویداد نفتی خوزستان فرصتی مغتنم است که شرکت های دانش بنیان و فناور این استان می توانند بی واسطه با مدیران و متخصصان صنعت نفت همکاری داشته باشند و پژوهشگاه نیز میزبان علاقه مندان در این عرصه خواهد بود.نمایشگاه تخصصی صنعت نفت خوزستان (نمایشگاه نفت اهواز) زمستان هر سال در اهواز برگزار می شود که امسال چهاردهمین نمایشگاه یادشده در روزهای ۲۴ تا ۲۷ دی ماه ۱۴۰۲ از ساعت ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر پذیرای علاقه مندان و بازدیدکنندگان خواهد بود.

       

      شرکت ملی نفت ایران

      پیش ثبت نام نمایشگاه  نفت تهران از ۳۰ دی ماه

      پیش ثبت نام شرکت در بیست وهشتمین دوره نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران از ۳۰ دی ماه ۱۴۰۲ آغاز می شود.

      با توجه به برنامه ریزی های انجام شده، براساس مصوبه های شورای سیاست گذاری نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران، به اطلاع می رساند پیش ثبت نام دوره بیست وهشتم این نمایشگاه از شنبه، ۳۰ دی ماه ۱۴۰۲ تا چهارشنبه، چهارم بهمن ۱۴۰۲ به مدت 5 روز از طریق سامانه پیش ثبت نام درج شده در وب سایت نمایشگاه به نشانی www.iran-oilshow.ir برقرار خواهد بود.متقاضیان شرکت در این دوره از نمایشگاه، ضمن مطالعه دقیق شرایط حضور و ثبت نام براساس ضوابط مندرج در وب سایت نمایشگاه، همچنین ارائه مستندات لازم در این خصوص با آگاهی کامل از آخرین الزامات و تغییرات و تعرفه های اعلام شده از سوی سازمان توسعه و تجارت ایران، در صورت دارا بودن شرایط، در بازه زمانی مقرر با ورود به سامانه اعلام شده از طریق همین سایت می توانند برای حضور در دوره بیست وهشتم نمایشگاه اقدام کنند.پیش ثبت نام اولیه در تاریخ مقرر به منزله ثبت نام نهایی نیست و هر یک از شرکت های متقاضی پس از استعلام و احراز هویت شرکت خود و دریافت تأییدیه نهایی از سوی کمیته ارزیابی فنی مدیریت برگزاری نمایشگاه بر اساس شرایط و ضوابط اعلام شده و متناسب با فضای نمایشگاهی جانمایی می شوند.

      بر اساس این گزارش، بیست وهشتمین دوره نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران به مدت چهار روز از ۱۹ تا ۲۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار می شود و از طریق پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران به نشانی www.nioc.ir و سایت نمایشگاه نفت به نشانی www.iran-oilshow.ir می توان در جریان آخرین اخبار نمایشگاه قرار گرفت.

      فراخوان  طراحی پوستر نمایشگاه 28

      فراخوان طراحی پوستر، تم و پیشنهاد شعار و ایده های نوین و خلاقانه بیست وهشتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی منتشر شد.

      این نمایشگاه طیف وسیعی از توانمندی های فنی و مهندسی در بخش های مختلف کالا، تجهیزات، خدمات، دانش و فناوری را در صنعت نفت ایران و سایر کشورهای جهان به نمایش می گذارد.

      مدیریت برگزاری نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در نظر دارد برای دوره بیست وهشتم نمایشگاه از کارشناسان، متخصصان و مدیران حوزه گرافیک و جلوه های بصری آشنا با نمایشگاه (الزام حضور و اشتغال در یکی از سازمان ها و واحدهای وابسته در جدول شماره یک فهرست پیوست)، طراحی پوستر، تم و پیشنهاد شعار و ایده های نوین و خلاقانه نمایشگاه را بر اساس اهم رویکردهای محتوایی و با رعایت رویکردهای فنی و تکنولوژیکی از طریق برگزاری فراخوان محدود به اشتراک بگذارد.

      زمان مقرر برای پایان جمع آوری طرح ها و پیشنهادها چهارشنبه، ۲۰ دی ماه ۱۴۰۲ است. برای مطالعه متن کامل فراخوان کلیک کنید.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13377.jpg

      انتظار نفت 80 دلاری در 2024

      تازه ترین نظرسنجی خبرگزاری رویترز نشان می دهد که با توجه به برآوردهای تحلیلگران درباره رشد ضعیف تقاضای جهانی نفت خام، قیمت های جهانی نفت خام در سال 2024 میلادی، نزدیک به 80 دلار به ازای هر بشکه باقی می ماند، این در حالی است که تنش های ژئوپلیتیک می تواند به عنوان عامل فزاینده از قیمت نفت در بازارهای جهانی حمایت کند.

      تحلیلگران این پرسش را مطرح کرده اند که آیا ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (اوپک پلاس) قادر به حفظ کاهش عرضه برای حمایت از بازار هستند یا خیر.

      قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال 2023 میلادی به طور میانگین حدود 82 دلار و 17 سنت هر بشکه بوده و با توجه افزایش ارزش دلار آمریکا به دلیل نرخ بهره بالا و کاهش تقاضا از سوی مصرف کننده اصلی چین، در آستانه کاهش بیش از 9 درصدی سالانه قرار گرفته است.نظرسنجی رویترز از 34 اقتصاددان و تحلیلگر نشان می دهد که میانگین قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در سال 2024 میلادی به 82 دلار و 56 سنت برای هر بشکه می رسد که کمتر از اجماع شرکت کنندگان در نظرسنجی بر سر قیمت 84 دلار و 43 سنت برای هر بشکه در ماه نوامبر سال 2023 میلادی است.

      تنها یک شرکت کننده در نظرسنجی رویترز انتظار داشت که قیمت ها در سال 2024 میلادی به طور میانگین بالاتر از 90 دلار برای هر بشکه خواهد بود.بر اساس این نظرسنجی، برآورد می شود که میانگین قیمت نفت خام  شاخص دبلیو تی آی آمریکا در سال آینده میلادی به 78 دلار و 84 سنت به ازای هر بشکه می رسد، در حالی که در برآوردهای پیشین برای ماه نامبر سال 2023 میلادی، این رقم 80 دلار و 50 سنت برای هر بشکه بود.توماس ویبیرک، تحلیلگر مؤسسه نورد لندبانک در این باره گفت: در زمینه تقاضای نفت خام در ماه های آینده انتظار زیادی برای افزایش وجود ندارد.

      ابهام در تحقق کاهش های عرضه داوطلبانه اوپک پلاس

      همچنان یک علامت پرسش پشت بخش عرضه نفت وجود دارد، درباره اینکه آیا ائتلاف اوپک پلاس قادر به کاهش عرضه طبق اعلام اخیر شماری از اعضای ائتلاف اوپک پلاس برای کاهش تولید خواهد بود؟

      شماری از اعضای ائتلاف اوپک پلاس پس از آخرین نشست وزارتی خود در سال 2023 میلادی در اقدامی جمعی اعلام کردند که افزون بر توافق کاهش عرضه در قالب بیانیه اوپک پلاس، در مجموع روزانه حدود دو میلیون و 200 هزار بشکه از ژانویه سال 2024 میلادی برای حمایت از بازارهای جهانی نفت خام از تولید خود می کاهند.اعضای ائتلاف اوپک پلاس اکنون روزانه حدود 6 میلیون بشکه از تولید خود کاسته اند و سهم بازارشان به 27 درصد رسیده است.جان پیسی، رئیس مشاوران مؤسسه استاراتاس در این باره گفت: در حالی که حفظ همکاری با همه اعضای اوپک پلاس در این دوره زمانی و سطح قیمتی دشوار است، اما همه اعضا از افزایش قیمت نفت حمایت می کنند.تحلیلگران شرکت کننده در نظرسنجی رویترز همچنین گفتند که ریسک های ژئوپلیتیک قیمت نفت را در ماه های آینده بی ثبات نگه می دارد.پیسی افزود: ما فکر می کنیم که در سال 2024 میلادی نسبت به سال 2023 نگرانی بیشتری درباره مسائل ژئوپلیتیک وجود خواهد داشت و نرخ بیمه حمل محموله های انرژی با آن به طور قابل توجهی بالاتر می رود.درگیری های نظامی بین حماس و رژیم صهیونیستی این نگرانی را برانگیخته است که درگیری گسترده تر ممکن است به عرضه از خاورمیانه، بزرگ ترین منطقه تأمین کننده نفت جهان، آسیب برساند.حمله های اخیر به کشتی ها در دریای سرخ از سوی حوثی های یمن، نگرانی ها درباره اختلال در کشتیرانی را تشدید کرده است.در ادامه نشریه فوربز در تحلیلی به قلم گاوراو شارما یادآور می شود که معاملات نفت در سال 2023 میلادی با کاهش 11 درصدی به پایان می رسد و برای سال 2024 عوامل و شرایط مثبت چندان زیادی نمی توان متصور بود.در پایان به نظر می رسد هیچ عاملی بر افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی اثرگذار نبوده است، زیرا معاملات نفت در سال 2023 میلادی روز جمعه (29 دسامبر 2023، هشتم دی ماه 1402) در بازار آی سی ای لندن پایان نفت و هر دو شاخص نفتی برنت و دبلیو تی آی آمریکا کاهش سالانه 11 درصدی را ثبت کردند.قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال در معاملات روز جمعه در بازار آی سی ئی لندن در آخرین روز معاملاتی سال 2023 میلادی با رقم 76 دلار و 88 سنت داد و ستد شد که افت 10.6 درصدی را نسبت به سال گذشته میلادی نشان می دهد، در حالی که نفت خام دبلیو تی آی آمریکا با افت 11.2 درصدی به 71 دلار و 47 سنت برای هر بشکه رسید.به نظر می رسد که کاهش عرضه اوپک پلاس، تنش ها در خاورمیانه، حمله به کشتی های تجاری در دریای سرخ، تداوم تنش های ژئوپلیتیک و یک سالی که با کاهش تولید در نقاط مختلف همراه بود، نتوانستند از قیمت های بالاتر نفت حمایت کنند.در ماه سپتامبر امسال در مقطعی به نظر می رسید قیمت نفت خام شاخص برنت، سطح روانی 100 دلار برای هر بشکه را لمس کند، اما سرانجامش این چنین نبود، زیرا دادوستدها در بازار نفت تنها به داستان عرضه مربوط نمی شود.

      تقاضا، بازار را هدایت می کند؛ جایی که آژانس بین المللی انرژی و اوپک هم در گزارش های خود نتوانستند درباره اینکه شرایط تقاضا در سال 2023 چگونه خواهد بود، به نقطه مشترکی برسند.

      تقاضای نامشخص، قیمت های ضعیف

      اوپک پیش بینی کرده بود که رشد تقاضا برای سال 2023 میلادی روزانه دو میلیون و 500 هزار بشکه در روز خواهد بود، در حالی که آژانس بین المللی انرژی آن را دو میلیون و 300 هزار بشکه پیش بینی کرده بود.اوپک از احساسات منفی بیش از حد ابراز تاسف کرد، در حالی که آژانس بین المللی انرژی دلایل محکمی برای منفی بودن داشت، اینها شامل نگرانی درباره جهت گیری اقتصادهای چین و آلمان، نرخ بالای بهره و اعتماد پایین مصرف کننده در بازارهای کلیدی بود.

      در سال 2023 میلادی بازارهای جهانی نیز شاهد ثبت رکورد تولید غیراوپک به رهبری ایالات متحده، کانادا، برزیل، نروژ و گویان بود، افزایش تولید نفت ایران که اکنون از توافق کاهش عرضه اوپک پلاس معاف است هم از دیگر ویژگی های بازار نفت در سال 2023 میلادی بوده است.

      صرف نظر از سناریوهای طرف عرضه، تقاضا احتمالا در سال 2024 میلادی با کاهش عرضه روبه رو خواهد بود. همانطور که آژانس بین المللی انرژی یادآور شد: ضعف تقاضا قرار است در سال 2024 ادامه یابد، زیرا رشد تولید ناخالص داخلی در اقتصادهای بزرگ کمتر از روند باقی می ماند، بهبود کارآیی و ناوگان پررونق خودروهای برقی بر حسب تقاضا نیز بر این شرایط اثر گذار خواهد بود.

      به این ترتیب، بر اساس برآورد آژانس بین المللی انرژی، رشد تقاضای جهانی برای سال 2024 میلادی یک میلیون و 100 هزار بشکه خواهد بود؛ با این حال، اوپک رقم روزانه 2 میلیون و 250 هزار بشکه را پیش بینی کرده است.

      اما واقعیت این است که هم پیش بینی های بالاتر و هم پایین تر را می توان تنها با رشد عرضه غیراوپک در سال 2024 برآورده کرد.بعید است که معادله عرضه/تقاضا در اوایل سال 2024 حمایتی از قیمت نفت در بازارهای جهانی داشته باشد و لازم است یک معامله گر شجاع برای سه ماه نخست و دوم سال 2024 به شدت افزایشی باشد؛ بنابراین به استثنای هر گونه تحولات اقتصادی یا ژئوپلیتیک، به نظر می رسد قیمت نفت برنت در سال 2024 میلادی در محدوده 70 تا 85 دلار برای هر بشکه باشد.

      منبع: رویترز و فوربز

       مترجم: امیر دشتی

    • media/image/2024/01/2000-1441/13378.jpg

      تابلوی آموزشی معرفی  سوهان ها

      تابلوی معرفی سوهان ها به منظور معرفی و چگونگی استفاده از انواع سوهان ها در صنعت در آموزشگاه حرفه ای مورد استفاده قرار می گرفت. سوهان کاری جزو دروس سال اول کارآموزان بود که در هفته 17 ساعت آموزش داده می شد. این تابلو در حال حاضر در موزه کارآموزان در قسمت کارگاه مقدماتی در معرض دید عموم قرار دارد.آموزشگاه حرفه ای آبادان در سال 1312 خورشيدی (1933ميلادي) تأسيس شد. این آموزشگاه محل آموزش کارگران پالایشگاه نفت آبادان بود که در آن مهارت های لازم مانند برق، مكانيک و فرآیند پالایش به کارگران و نیروها آموزش داده می شد.اتاق های پنج گانه، محوطه و كارگاه های مختلف مانند فلزکاری، تراشکاری و نجاری بخش های مختلف این موزه را تشکیل می دهند. در این موزه کارگاه ها، ابزار و سایل حرفه های صنعتی، اسناد و مدارک صنعت نفت، عکس های کارآموزان در طی دوره های مختلف و سایر اشیا مربوطه به نمایش گذاشته شده است.

       

      تاریخچه قراردادهای نفتی ایران (بخش پنجم)

      قرارداد1933

      اشارهیکی از وجوه مهم در تاریخ 115 ساله صنعت نفت ایران، امتیاز و قراردادهای نفتی است که همواره در زندگی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مردم تأثیرگذار بوده اند. مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت باتوجه به این تأثیرگذاری به بررسی این قراردادها پرداخته و هفته نامه مشعل نیزآنها را باز نشر کرده است. 1933 عنوان قراردادی مهم در تاریخ نفت است که در این شماره بازخوانی می شود.

      قرارداد 1933 به قصد برقرار كردن امتياز جديدي به جاي امتيازي كه در سال 1901 به ويليام ناكس دارسي داده شده بود، امضا شد، اين امتياز را دولت ايران اعطا و كمپاني نفت انگليس و ايران محدود، آن را قبول می کند. روابط طرفين مذكور در فوق، در آتيه بر طبق اين قرارداد خواهد بود.

      دولت بر طبق مقررات اين امتياز، حق مانع للغير تفحص و استخراج نفت را در حدود حوزه امتياز به كمپاني اعطا مي كند. همچنين حق انحصاري تصفيه و هر نوع عملي را در نفتي كه خود تحصيل كرده و دولت نیز در تمام وسعت خاك ايران به كمپاني حق غير انحصاري حمل و نقل نفت و تصفيه و هر نوع عملي در آن و تهيه آن براي تجارت، همچنين فروش آن در ايران و صادر كردن آن را اعطا مي کند.

      حدود حوزه امتياز تا تاريخ 31 دسامبر 1938/ 10 دی 1317 عبارت خواهد بود از حوزه اي كه واقع است در جنوب خط بنفشي كه در روي نقشه اي كه طرفين امضا كرده و منضم به قرارداد است، رسم شده است.

      كمپاني حق غيرانحصاري ساختن و داشتن لوله هاي حمل نفت را خواهد داشت. كمپاني در تعيين محل سير لوله هاي نفت خود و به كار انداختن آنها مختار است.

      هر زمين باير متعلق به دولت كه كمپاني براي عمليات خود در ايران لازم بداند و  براي مقاصد عمومي مورد احتياج دولت نباشد مجاناً به كمپاني واگذار خواهد شد.

      عمليات كمپاني در ايران به اینکه ساختمان هر خط آهن و هر بندر جديدي موكول به حصول موافقت قبلي بين دولت و كمپاني خواهد بود و اگر كمپاني توسعه ارتباط تلفوني و تلگرافي و تلگراف بي سيم و هواپيمايي فعلي خود را در نظر داشته باشد قبل از تحصيل اجازه دولت در اين خصوص اقدامي نمي تواند بكند، محدود می شود.

      كمپاني مجاز است كه بدون تحصيل جواز مخصوصي آنچه را كه منحصر اً براي مصرف اعضا و مستخدمين خود لازم دارد وارد کرده و حقوق گمركي وماليات هاي معموله حين ورود را بپردازد. كمپاني تدابير لازمه را اتخاذ خواهد کرد كه اجناس وارده به اشخاصی غير مستخدمين خودش فروخته و يا واگذار نشود.

      كمپاني و مستخدمينش از حمايت قانوني دولت بهره مند خواهند بود، دولت در حدود قوانين و مقررات مملكتي همه نوع تسهيلات ممكنه را براي عمليات كمپاني مبذول خواهد داشت، هر گاه دولت در حوزه امتيازيه به اشخاص ديگري امتيازاتي براي به كار انداختن ساير معادن اعطا كند بايد وادار کند كه احتياطات لازمه را به عمل آورند كه عمليات آنها به مؤسسات و عمليات كمپاني خسارتي وارد نسازد و كمپاني مكلف است منطقه اي را كه براي ساختن خانه و دكاكين و ساير بناهاي ديگر خطرناك است تعيين كند تا دولت بتواند اهالي را مسبوق و از سكونت در آن محل منع کند.

      كمپاني ملزم نخواهد شد كه هيچ قسمتي از وجوه خود و مخصوصاً عوايد حاصله از فروش صادرات خود را به پول ايراني تبديل کند.

      كمپاني فورا تداركات خود را خواهد ديد كه به وسيله يك كمپاني فرعي استخراج نفت ايالت كرمانشاه را شروع و در محل تصفيه کند.

       مبالغي كه بر حسب اين قرارداد از طرف كمپاني بايد به دولت تأديه شود، عبارتند از حق الامتياز ساليانه به مبلغ چهار شلينگ براي هر تن نفتي، تأدیه هفتصدو پنجاه هزار ليره استرلينگ (750،000 ليره) از طرف كمپاني به دولت ایران و ...باشد.

      كمپاني براي مدت سي سال اول عمليات خود در ايران از پرداخت هر گونه مالياتي كه به نفع دولت و ادارات محلي فعلا برقرار و يا در آتيه وضع مي شود معاف خواهد بود.

      كمپاني راجع به عملياتي كه مطابق اين قرارداد در ايران مي کند جميع وسايل معمول و مناسب را براي تأمين صرفه جويي و استفاده كامل از عمليات خود و براي حفظ مخازن تحت الارضي نفت و براي استفاده از امتياز خود به طرزي كه مطابق آخرين ترقيات علمي وقت باشد به كار خواهد برد.

       كمپاني تعهد مي کند كه به خرج خود و در يك مدت مناسبي هر موقعي كه نماينده دولت تقاضا مي كند سوادهاي صحيح از تمام طرح ها و نقشه ها و رسم ها و ساير مدارك و اسناد راجع به وضعيت سطح الارضي و طبقات الارضي و حفر چاه های مربوط به حوزه امتيازيه كه موجود دارد به وزارت ماليه بدهد.

       دولت به ميل خود در هر موقع مناسبي حق خواهد داشت امر به تفتيش عمليات فني كمپاني در ايران نموده و براي اجراي اين مقصود از اهل خبره و متخصصين فني مأمورين بگمارد.

       دولت حق تعيين يك نفر نماينده را خواهد داشت و نماينده مزبور (مأمور دولت شاهنشاهي) ناميده می شود.

       طرفين تصديق دارند و قبول مي نمايند كه اصلي كه مدار اجراي اين قرارداد است، آن است كه در منافع طرفين حفظ حد اعلاي منتج بودن و صرفه جويي در اداره و عمليات كمپاني در ايران ضرورت عالي دارد.

       كمپاني تشكيلات و مخارج تأ سيسات و تفتيش و اداره وسائل صحي و صحت عمومي را مطابق جديدترين طريقه حفظ الصحه معموله در ايران در تمام اراضي و ابنيه و مساكن اعضا و عمليات خود كه در حوزه امتيازيه كار مي كنند به عهده مي گيرد.

      هر وقت كمپاني اسهام جديدي براي عامه اشاعه مي دهد بايد دفاتر ثبت تقاضاي اشتراك آن را در همان موقع كه در ساير نقاط شروع مي شود در تهران نيز برقرار نمايد.

      كمپاني براي احتياجات داخلي ايران و از آن جمله احتياجات دولت بنزين ( motor spirit ) و نفت لامپ (kerosene) و مازوت (fuel oil ) كه از نفت ايران حاصل مي شود را بر اساس شرایط خواهد فروخت.

      در مدت ده سال آخر امتياز و يا در فاصله دو سال پس از اطلاع قبلي كه راجع به ترك امتياز مطابق ماده 25 داده مي شود كمپاني جز به شركت هاي تابع خود حق فروش يا انتقال يك يا چندين قسمت از اموال غير منقول خود را كه در ايران موجود است ندارد- در مدت هاي مذكور نيز كمپاني حق انتقال و خارج كردن هيچ قسمتي از اموال منقول خود را ندارد، مگر آنكه اشياي مزبوره از حيز انتفاع افتاده باشد.             

      طرفين متعاهدين اعلام مي دارند كه اجراي اين قرارداد مبني بر اصول متقابل حسن نيت و صداقت و تفسير معقول و متناسب اين قرارداد باشد.

      هر قبيل از اختلافات حاصله بين طرفين و مخصوصاً اختلافات ناشي از تعبير مدلول اين امتيازنامه و حقوق و مسئوليت هاي مقرره درآن و همچنين هر اختلاف نظر در مواردي كه به موجب اين امتيازنامه محتاج به توافق نظر طرفين است به طريق حكميت قطع و فصل خواهد شد.

      از براي تصفيه كلي تمام دعاوي گذشته دولت از هر قبيل تا تاريخ اجراي اين قرارداد (به استثناي آنچه مربوط به ماليات هاي ايران است) كمپاني برخی اقدامات را انجام می دهد.

      هر گاه به مناسبت الغاي امتياز دارسي نسبت به قراردادهاي اجاره كه قبل از اول دسامبر 1932 تا اندازه اي كه امتياز مزبور اجازه مي داده است منعقد شده اختلافاتي بين كمپاني و افراد ایجاد شود اختلافات مزبوره مطابق قواعد تفسيريه ذيل فيصله خواهد يافت.

      در آخر هر سال مسيحي كمپاني حق خواهد داشت كه اين امتياز را ترك نمايد مشروط بر اين كه دو سال قبل از آن دولت را از نيت خود كتباً مطلع ساخته باشد.

      اين امتياز براي مدتي كه ابتداي آن از تاريخ اجرا و انتهاي آن در تاريخ 31 دسامبر 1993 خواهد بود به كمپاني اعطا مي گردد. قبل از تاريخ 31 دسامبر 1993 اين امتياز نمي تواند خاتمه پيدا كند مگر در صورتي كه كمپاني مطابق ماده 25 آن را ترك كند و يا آنكه محكمه حكميت بر اثر ارتكاب تخلفي از طرف كمپاني نسبت به اجراي مقررات اين قرارداد ابطال آن را اعلام بدارد.

      اين قرارداد پس از تصويب مجلس و توشيح آن از طرف اعليحضرت همايوني قابل اجراست. در تاريخ 29 آوريل 1933 اين قرارداد در تهران منعقد شد. اين امتياز كه مشتمل بر بيست و هفت ماده است در جلسه هفتم خرداد ماه يكهزار و سيصد و دوازده شمسي به تصويب مجلس شوراي ملي رسيد.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13379.jpg

      اعمال و فضایل ماه رجب

      رجب، ماه پر خیر و برکتی است که با انجام چند عمل، مجوز ورود به بهشت برای کسی که خودسازی کرده باشد، صادر و درهای رحمت و بخشش الهی باز می شود و از آن به عنوان ماه عبادت و خودسازی یاد می شود. مناسبت های مهمی چون مانند لیله الرغائب، میلاد امیرالمؤمنین(ع)، شکافته شدن کعبه و مبعث رسول خاتم(ص) در آن واقع و اعمال ویژه ای چون اعتکاف و ادعیه خاص برای استفاده از فرصت های این ماه وارد شده است.

      در حدیث قدسی آمده است: ماه رجب را ریسمانی بین خودم و بندگان مقرر کردم و هرکسی چنگی به آن بزند، به وصال من می رسد.

      رجب، ماه رحمت 

      رسول خدا (ص) ماه رجب را «ماه أصَبّ» نام نهاده اند؛ چراکه در این ماه، درهای رحمت خداوند، روی بندگان شایسته اش باز می شود. بنابراین درباره فضیلت روزهای ماه رجب، هرچه بگوییم، بازهم کم است.

      در احادیث آمده که نهری در بهشت برین جاری است به نام رجب که آبش از شیر سفیدتر و مزه اش از عسل شیرین تر است و هر کس فقط یک روز از این ماه را روزه بگیرد، از آب این نهر  خواهد نوشید؛ البته هر کسی سه روز از این ماه (روزهای پنج شنبه، جمعه و شنبه) را روزه بگیرد، ثواب بیشتری برایش دارد.

      رسول خدا (ص) می فرمایند: اگرکسی به هر علت نتوانست در این ماه روزه بگیرد، با خواندن روزانه این تسبیحات (صد بار)، می تواند ثواب روزه این ماه را ببرد: «سُبْحانَ اللهِ الْجَلیلِ، سُبْحانَ مَنْ لا یَنْبَغِی التَّسْبیحُ اِلاَّ لَهُ، سُبْحانَ الاْعَزِّ الاْکْرَمِ، سُبْحانَ مَنْ لَبِسَ الْعِزَّةَ وَهُوَ لَهُ اَهْلٌ؛ پاک و منزه است خدای بزرگ، پاک و منزه است آن که تنزیه و تسبیح جز برای او شایسته نیست، پاک و منزه است خدای برتر و کریم تر، پاک و منزه است آنکه لباس عزت در بر دارد و شایسته آن است.»

      اعمال خاص و مشترک ماه رجب

      اعمال ماه رجب به دو صورت است که بخشی از آن را می توان در طول ماه رجب انجام داد و از ثواب آن بهره مند شد و برخی از اعمال دیگر تنها به شب های خاصی از این ماه شریف اختصاص دارد که باید در همان زمان سفارش شده انجام داد.

      اعمالی که در اینجا آمده، مختص به روز خاصی نیست؛ بلکه در تمام روزهای ماه رجب از اهمیت بالایی برخوردار است، مانند خواندن این دعا: «یا مَنْ یَمْلِکُ حَوائِجَ السّائِلینَ ویَعْلَمُ ضَمیرَ الصّامِتینَ، لِکُلِّ مَسْئَلَة، مِنْکَ سَمْعٌ حاضِرٌ وَجَوابٌ عَتیدٌ. اللّهُمَّ وَمَواعیدُکَ الصّادِقَةُ واَیادیکَ الفاضِلَةُ وَ رَحْمَتُکَ الواسِعَةُ فَاَسْئَلُکَ اَنْ تُصَلِّیَ عَلی مُحَمَّد وَآلِ محمد واَنْ تَقْضِیَ حَوائِجی لِلدُّنْیا وَالاْخِرَةِ، اِنَّکَ عَلی کُلِّ شَیْء قَدیرٌ.»

      همچنین پیامبر (ص) فرموده اند: هر شخصی در ماه رجب ۱۰۰ مرتبه بگوید: «أَسْتَغْفِرُ اللّهَ الَّذِی لا إلهَ إِلاّ هُوَ، وَحْدَهُ لا شَرِیکَ لَهُ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ» و در آخر صدقه ای کنار بگذارد، خداوند مغفرت و رحمت و مغفرت در کارش نصیب او می کند و هر کسی ۴۰۰ مرتبه آن را بگوید، فضیلت شهیدان را دارد. همچنین فرموده اند: هر شخصی در کل این ماه، هزار مرتبه بگوید:«لا اِلهَ اِلاَّ اللّه»، حسنات و ثواب فراوانی از سوی خداوند برای او نوشته می شود.

      در یکی از روایات نقل شده است، هر کس در ماه رجب، در زمان صبح، ۷۰ مرتبه و شب ۷۰ مرتبه بگوید: «اَسْتَغْفِرُ اللّهَ وَ أَتُوبُ اِلَیْهِ» و بعد از آن دستان خود را بلندکرده و بگوید:« أَللّهُمَّ اغْفِرْ لی وَ تُبْ عَلَیَّ»، اگر در همان ماه رجب بمیرد، رضایت و خشنودی خداوند از آن او خواهد بود.

      در روایت دیگری نقل شده است که اگر کسی در طول این ماه، هزار مرتبه بگوید: «اَسْتَغْفِرُ اللّهَ ذَاالْجَلالِ وَ الاْکْرامِ مِنْ جَمیعِ الذُّنُوبِ وَالاْثامِ»، خداوند رحمان و رحیم، آمرزش خود را شامل حالش خواهد کرد. سیّد بن طاووس در «اقبال»، فضیلت زیادی برای خواندن سوره «قل هو الله احد» در ماه رجب نقل کرده است.

      از رسول خدا (ص) در روایتی آمده است: هر که یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد و چهار رکعت نماز بخواند (هر دو رکعت با یک سلام) و در رکعت اول ۱۰۰ مرتبه «آیة الکرسی» بخواند و در رکعت دوم ۲۰۰ مرتبه «قل هو الله احد»، قبل از اینکه بمیرد، خود را در بهشت نظاره می کند یا حتی کسی دیگر، جای او را در بهشت می بیند و برایش تعریف می کند.

      لیلة الرّغائب (شب آرزوها)

      اولین شب جمعه ماه مبارک رجب را شب آرزوها یا لیلة الرغائب نامیده اند که در روایات، فضیلت زیادی برای آن آمده است. چنانکه روایت داریم در این شب، درهای رحمت الهی به روی زمینیان بازشده و عرشیان نیز در بزم دعا و نیایش آنها حضور پیدا می کنند تا سهمی از این برکت ببرند. در روایتی که از رسول خدا(ص) درباره فضیلت ماه رجب بیان شده، آمده است: از اولین شب جمعه ماه رجب غافل نشوید که فرشتگان آن را «لیلة الرغائب» نامیده اند.

      از سوی رسول خدا (ص) اعمالی برای این شب با این کیفیت بیان شده است: روز پنج شنبه اول ماه را روزه بگیرید و به محض رسیدن شب جمعه، میان نماز مغرب و عشا ۱۲ رکعت نماز بگذارید (هر دو رکعت به یک سلام) و در هر رکعت از آن، یک مرتبه سوره «حمد» و سه مرتبه «إنا انزلناه» و ۱۲ مرتبه «قل هو الله احد» را بخوانید. پس از اتمام نماز ۷۰ مرتبه بگویید: «أللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد النَّبِیِّ الاْمِّیِّ وَ عَلی آلِهِ» آنگاه به سجده بروید و ۷۰ بار بگویید: «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَةِ وَ الرُّوحِ» و بعد سر از سجده برداشته و ۷۰ بار بگویید: «رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجاوَزْ عَمّا تَعْلَمُ، إِنَّکَ أنْتَ العَلِیُّ الاْعْظَمُ» بار دیگر به سجده رفته و ۷۰ مرتبه بگویید: «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَةِ وَ الرُّوحِ» آنگاه حاجتتان را بخواهید که انشاءالله برآورده خواهد شد.

       

      حکمت های فاطمی

      رضایت  پدر  و مادر دینی

      حضرت زهرا (س)در جمع بانوان فرمودند: اَرضی اَبَوَی دینکِ محمداً و علیّاً بِسَخَطِ اَبَوَی نَسَبِکِ ولا تُرضی اَبَوَی نَسَبِکِ بِسَخَطِ اَبَوَی دینکِ؛ پدران دینی ات، یعنی محمّد (ص) و علی (ع) را راضی ساز؛ هر چند با ناراحتی پدر و مادر نسبی ات باشد و پدران و مادر نسبی خود را با خشم و نارضایتی پدران معنوی و دینی ات راضی نساز. (تفسیر امام حسن عسکری (ع) ص ۳۳۴)

      شرح حدیث

      حضرت محمد (ص) و حضرت علی (ع) پدران معنوی ما هستند. حق تربیت و هدایت و پیشوایی بر گردن ما دارند و اگر ما امت شایسته ای باشیم، فرزندان روحی و معنوی آنها خواهیم بود. اطاعت پدر و مادر لازم و اطاعت پیامبر و امام هم واجب است. رنجاندن والدین، گناه محسوب می شود و ناراضی ساختن امام(ع) و پیامبر(ص) هم حرام است.

      اما هنگام تعارض چه باید کرد؟ یعنی اگر بخواهیم رضایت خدا، پیامبر و امام را جلب و به دستورهای دین عمل کنیم، پدر و مادر ناراحت می شوند و اگر بخواهیم دل پدر و مادر را به دست آوریم و آنان از ما راضی باشند، گاهی این رضایت به قیمت گناه و ترک وظیفه دینی به دست می آید. حال چه کنیم؟

      در این گونه موارد، رضای پیامبر و امام مهم تر است. کاری کنیم که خدا و رسول از ما راضی باشند و کارمان بر طبق دین، قرآن و خواسته امام باشد؛ هر چند پدر و مادر از دست ما ناراحت و ناراضی شوند.

      برای یک مسلمان مکتبی، مهم تر از هر چیز، اطاعت اولیای خدا و کسب رضای آنان به وسیله عمل به فرمان پروردگار است.

      هرگز مباد که به خاطر دلخوشی پدر و مادر و فامیل و دوستان کاری کنیم که خدا و رسول و امام نمی پسندند و ما را از آن نهی کرده اند.

       

      پیام تسلیت فرمانده بسیج وزارت نفت در پی حادثه تروریستی كرمان و شهادت جمعی از هموطنان

      مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر و مدیرعامل شركت ملی صنایع پتروشیمی و فرمانده بسیج وزارت نفت با صدور پیامی، شهادت جمعی از زائران مزار شهید سلیمانی در حادثه تروریستی مسیر گلزار شهدای کرمان را تسلیت گفت.

      متن پیام مرتضی شاهمیرزایی به شرح زیر است:

       

      «بسم الله الرّحمن الرّحیم

      انالله و اناالیه راجعون

      شهادت مظلومانه جمعی از هموطنان عزیزمان در حادثه تروریستی گلزار شهدای استان کرمان را  در سالروز شهادت سردار دل ها، شهید حاج قاسم سلیمانی تسلیت عرض می کنم. ضمن محکوم کردن این اقدام وحشیانه تروریست های دیو صفت که در عمل، یکبار دیگر ذات پلید و نیات شیطانی خود را هویدا ساختند، به صهیونیست جهانی اعلام می داریم که ملت بزرگ ایران، از جمله بسیجیان جان بر کف و سلحشور همیشه بیدار و آگاه، هیچگاه اجازه نفوذ و رخنه و فتنه انگیزی در میان امت مسلمان را نخواهند داد.

       این مصیبت وارده  را به محضر مقام معظم رهبری، دولت و ملت جمهوری اسلامی ایران و خانواده های معظم شهدا تسلیت عرض کرده و از درگاه خداوند متعال، برای شهدا رحمت واسعه و برای مجروحان شفای عاجل مسألت داریم.»

       

      عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری

        زیارت جامعه کبیره؛ میراث امام هادی (ع)

      امام هادی(ع) در مجموعه آثار و برکاتی که از ائمّه هدی (ع) رسیده است، این خصوصیّت را دارد که در ضمن زیارت، مهم ترین فصول مربوط به مقامات ائمّه (علیهم السلام) را با بیان وافی و شافی، با زیباترین تعبیرات بیان کرده اند. زیارت جامعه کبیره، از این بزرگوار است، زیارت امیرالمؤمنین در روز غدیر که یکی از غُرَر تعبیرات و فرمایشات ائمّه (علیهم السلام) است، از این بزرگوار است.

      01/01/1397

    • media/image/2024/01/2000-1441/13380.jpg

      گفت وگو با همکار نفتی که با تاسیس یک مرکز

      شادی را بین همه تقسیم می کند

      دوست دارم حال همه خوب باشد

      مشعل  رضا تاتار از همکاران صنعت نفت است که ازسال 1390 در این صنعت مشغول به کار بوده و درحال حاضر در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق به مرکزیت شاهرود فعالیت می کند. تاتار تحصیلات تکمیلی خود را در رشته مهندسی شیمی به پایان رسانده و درحال حاضر نیز به عنوان مسؤول آزمایشگاه کنترل کیفیت فراورده های نفتی این شرکت مشغول به کار است.  تاتار می گوید، تنها فردی است که در این بخش فعالیت می کند و به تنهایی کنترل کیفیت فراورده های نفتی را انجام می دهد؛ اما نکته جالبی که باعث شد به سراغ این همکار نفتی متولد سال 1364 در شهر مشهد برویم، این است که او علاوه بر فعالیت در حوزه تخصصی خود، یک کار کاملا متفاوت را دنبال می کند. او باشگاهی با نام «حال خوب» را درشهر شاهرود تاسیس کرده و در آن کلاس های یوگای خنده، کارگاه های روانشناسی و. . . را برای مراجعان برگزار می کند. تاتار به نکته جالب دیگری هم اشاره می کند، این که حضور در این کلاس ها، رایگان بوده و او تنها به دنبال ایجاد حال خوب در جامعه پیرامونی خود است.

        پیش از هرچیز بگویید فکر تاسیس باشگاه «حال خوب» چگونه به ذهن شما خطور کرد؟

      هیچگاه به این فکر نبودم که چنین فعالیت جانبی را برای خود در نظر بگیرم؛ اما اتفاقاتی که در زندگی ام رخ داد، باعث شد که در این مسیر قدم بردارم. داستان از آنجا شروع شد که من در یکی از دانشگاه های دولتی در رشته شیمی تحصیل می کردم؛ اما بعد از مدتی مشروط علمی و سپس از دانشگاه اخراج شدم. آن زمان فکر می کردم که اگر در کنکور قبول شوم، دیگر همه چیز تمام می شود. به همین دلیل بعد از ورود به دانشگاه، چندان به درس خواندن اهمیت نمی دادم. بعد از اخراج از دانشگاه، نزدیک به چهارسال، شغل های مختلف از جمله دستفروشی در اطراف حرم امام رضا (ع)، کارگری، بنایی و .... را تجربه کردم و این تجربیات مختلف در کار، باعث ایجاد تغییرات بسیاری در من شد، به گونه ای که از یک جوان خجالتی و منزوی به یک فرد اجتماعی تبدیل شدم.

      اما مهم ترین تغییر، این بود که توانستم راه و مسیر خود را پیدا و انتخاب کنم. علاقه بسیاری به مطالعه کتاب داشتم، به همین دلیل در دوران دبستان، راهنمایی یا حتی دبیرستان، معمولا کتاب های پدرم را مطالعه می کردم. زمانی که به دستفروشی و کارگری روی آوردم، این علاقه مندی به کتابخوانی سبب شد تا کتاب های روانشناسی و موفقیت را بخوانم. از آنجا که عضو کتابخانه حرم بودم، بیشتر این کتاب ها را می توانستم از آنجا تهیه و مطالعه کنم که این مطالعات، باعث تغییر دیدگاهم در زندگی شد.

      شکل گیری باشگاه «حال خوب» به دلیل دیدگاهی بود که به زندگی پیدا کرده بودم. مادان کاتاریا، نویسنده کتاب «خندیدن دلیل نمی خواهد»، پزشکی است که تصمیم گرفت با خنده، حال مردم را خوب کند. او با توجه به اینکه همسرش یوگا تمرین می کرد، با همکاری او، یوگای خنده را متولد کرد. پس از آشنایی من با این نویسنده و یوگای خنده، تصمیم گرفتم یک باشگاه برای ایجاد شادی در میان مردم تاسیس کنم. به همین دلیل، برای اولین بار باشگاهی با نام «باشگاه خنده» راه اندازی کردم؛ البته از این نوع باشگاه در شهرهای مختلف وجود دارد.

        یعنی با خواندن کتاب های مختلف، تصمیم گرفتید دوباره ادامه تحصیل بدهید؟

      بله، حافظه بسیار خوبی دارم و بسیاری از کتاب هایی را که مطالعه می کنم، براحتی به خاطر می سپارم؛ اما تجربه شخصی ام این است که مطالعه تا قبل از 30 سالگی اهمیت بسیاری دارد؛ چون کتاب خواندن سبب می شود که انسان بتواند مسیر زندگی اش را بخوبی انتخاب کند. بعد از مطالعه پی در پی، به این نتیجه رسیدم که کتاب خوانی، خردی به انسان هدیه می کند تا نگاه جامع تری به زندگی داشته باشد. بنابراین، خواندن کتاب های مختلف در آن دوره سبب شد که دوباره به مسیر اصلی خود در زندگی بازگردم.

        از چه زمانی دوباره وارد دانشگاه شدید؟

      اصلا فکر نمی کردم که دوباره وارد دانشگاه شوم؛ چون اصلا شرایط خوبی نداشتم؛ اما خواندن کتاب های مختلف بخصوص کتاب های روانشناسی و موفقیت سبب شد دوباره خود را برای دانشگاه آماده کنم و در نهایت در سال 1388 برای بار دوم وارد دانشگاه شدم و بعد از پایان تحصیلات تکمیلی در رشته مهندسی شیمی، در آزمون استخدامی وزارت نفت درسال 1390 شرکت کردم و پس از قبولی، وارد صنعت نفت شدم. نکته جالب اینکه، آن زمان با تغییر قانون، من از سربازی معاف شدم و این معاف شدن برای من شبیه به یک معجزه بود.

        چه شد که تصمیم گرفتید در آزمون صنعت نفت شرکت کنید؟

      به خاطر دارم زمانی که برای مطالعه به کتابخانه حرم رفته بودم، در زمان استراحت یک روزنامه دیدم که آگهی استخدام وزارت نفت در آن منتشرشده بود. آن روز تصمیم گرفتم در این آزمون شرکت کنم. فکر می کنم در مسیری از زندگی قرار گرفته بودم که همه چیز دست به دست هم داده بود تا بتوانم راه های موفقیت را پشت سرهم طی کنم.

         از چه زمانی به فعالیت های روانشناسی علاقه مند شدید؟

      زمانی که تصمیم گرفتم دوباره به دانشگاه برگردم و تحصیل را  ادامه دهم، علاقه ای به روانشناسی و راه های موفقیت  نداشتم و تنها کتاب های مرتبط با آن را مطالعه می کردم. علاقه ای هم به این نداشتم که بخواهم رشته روانشناسی را در دانشگاه ادامه دهم. آن زمان مانند برخی دهه شصتی هاف تنها به فکر اشتغال بودم و می خواستم رشته درسی خود را ادامه دهم تا هرچه سریع تر وارد بازار کار شوم.

        اولین جایی که در صنعت نفت مشغول به کار شدید، کجا بود؟

      کار خود را از پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند شروع کردم. در آن دوره، به یک فرد اجتماعی تبدیل شده بودم و زمانی که به این پالایشگاه رفتم، تصمیم گرفتم یک هیات مذهبی راه بیندازم، جوان ها را دور هم جمع و هر هفته مراسم مذهبی برگزار کنم. زمانی که پالایشگاه به بخش خصوصی واگذار شد، من نیز به شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق آمدم.

       برگردیم به باشگاه «حال خوب»؛ درباره فعالیت های این باشگاه و برنامه های آن بگویید؟

      باشگاه «حال خوب» شنبه و سه شنبه هر هفته، برنامه دارد. در این باشگاه، ابتدا با بازی ها و تکنیک های مختلف، باعث ایجاد شادی در افراد می شویم و عزت نفس را در میان شرکت کنندگان افزایش می دهیم. در ابتدا، نسبت به برگزاری چنین کلاس هایی، دافعه بسیاری وجود داشت؛ اما بعد از گذشت بیش از دو سال، تصمیم گرفتیم نام باشگاه را تغییر داده و با نام باشگاه «حال خوب» به فعالیت ادامه دهیم.

       با تغییر نام باشگاه، روند فعالیت آن نیز تغییر کرد و هم اکنون با حضور روانشناسان در باشگاه، مباحث مختلفی برای مخاطبان مطرح و در کنار آن یوگای خنده نیز برای شرکت کنندگان برگزار می شود.

         اداره باشگاه حال خوب، به منزله شغل دوم شماست؟

      این باشگاه از همان ابتدا به صورت رایگان خدمات خود را در اختیار علاقه مندان قرار می داد. از آنجا که محل برگزاری برنامه های باشگاه، معمولا تغییر می کند و فضای ثابتی برای اجرای برنامه هایم ندارم، از این رو هربار با ریزش مخاطب همراه می شود. امیدوارم بتوانم هرچه سریع تر شرایط بهتری را فراهم کنم تا خدمات مناسب تری به علاقه مندان ارائه دهم.

        از این ظرفیت برای همکاران خود در نفت استفاده کرده اید؟

      پیش از این، از من دعوت شده بود تا درجمع کارکنان نفت که تقریبا همگی مهندسان صنعت نفت بودند، مراسمی داشته باشم. از آنجا که آنها افرادی چارچوب مدار هستند، در ابتدا چندان از آن استقبال نکردند، اما بعد از زمان کوتاهی آنها هم شروع به خنده کردند و از برنامه استقبال شد. تا امروزچند برنامه متفاوت برای همکاران خود داشته ام؛ اما هنوز این برنامه ها به روال عادی تبدیل نشده؛ هدفم این است که در همه شهرهای ایران «باشگاه حال خوب» را ایجاد کنم و امیدوارم شرایطی فراهم شود تا باشگاه صنعت نفت، به نوعی متولی توسعه این باشگاه برای کارکنان خود شود.

        در پایان بگویید که آیا این حال خوب را در خانواده خود نیز ایجاد می کنید؟

      من در کنار همسر و فرزندم زندگی می کنم. در این مدت، تلاش کرده ام باعث افزایش شادی آنها شوم. پسرم امیرعلی، مثل من برونگراست و علاقه بسیاری به کارهای اجرایی دارد و از فعالیت های من لذت می برد.

       

    • media/image/2024/01/2000-1441/13381.jpg

      گفت وگو با قهرمان کشتی فرنگی مناطق نفت خیز جنوب

      دینم را به مردم جنوب ادا می کنم

      مشعل    رسول گرمسیری، قهرمان کشتی فرنگی باشگاه مناطق نفت خیز جنوب می گوید که با ماندن در این باشگاه و تربیت قهرمانان جدید دین خود را به مردم و مناطق نفت خیز جنوب ادا می کند. رسول گرمسیری از جمله کشتی گیران باشگاه فرهنگی - ورزشی مناطق نفت خیز جنوب- اهواز است که در تازه ترین موفقیت خود توانسته است عنوان نخست وزن 82 کیلوگرم کشتی فرنگی قهرمانی کشور را به دست آورد تا بتواند دوباره در اردوی تیم ملی کشتی فرنگی قرار گیرد. او که متولد 1372 در خوزستان است، از دوران کودکی در باشگاه ورزشی مناطق نفت خیز جنوب در رشته کشتی فعالیت کرده و تا به امروز توانسته است موفقیت های بسیاری از جمله کسب مدال طلای مسابقات قهرمانی کشتی آسیا در سال 2022 و کسب مدال طلای جام جهان پهلوان تختی را به دست آورد. گفت و گو با وی را می خوانید.

         از چگونگی پیوستن خود به باشگاه کشتی مناطق نفت خیز جنوب بگویید؟

      در سال 1379 به باشگاه کشتی مناطق نفت خیز جنوب پیوستم و از همان سال تا به امروز در این باشگاه به عنوان کشتی گیر فعالیت کرده ام. می توانم بگویم که کشتی را با حضور در این باشگاه یاد گرفته ام و در تمام این سال ها به عنوان نماینده مناطق نفت خیز جنوب در مسابقات مختلف حضور پیدا کرده ام. همچنین نزدیک به 15 سال است که در تیم ملی کشتی فرنگی کشور عضو هستم و در رده های مختلف پایه های کشتی حضور داشته ام.

         به عنوان فرزند نفتی در این باشگاه حضور داشتید؟

      خیر، من جزو 25 درصد سهمیه غیرشرکتی هستم که به باشگاه پیوستم و با توجه به اینکه ساکن اهواز هستم، از ابتدا در این باشگاه حضور پیدا کردم. باشگاه ورزشی مناطق نفت خیز جنوب برای من اهمیت بسیاری دارد، چون در این راه از ابتدا تا به امروز، باشگاه و مربیان آن در کنارم بوده و حمایتم کرده اند تا بتوانم به اینجا برسم. مسئولان باشگاه تمام این سال ها شرایط لازم را برای قهرمان شدنم فراهم کردند. مدیران و مسئولان این باشگاه برای اینکه بتوانم درتیم ملی حضور داشته باشم، همه تجهیزات مورد نیاز برای یک کشتی گیر رادر اختیارم قرار داده اند؛ در همین جا از اسکندر فرهمند، رییس امور ورزش مناطق نفت خیز جنوب تشکر می کنم.

         از نظر شما به عنوان یک ورزشکار حرفه ای، ورزش کشتی در حال حاضر با چه چالش هایی مواجه است؟

      نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که کشتی گیران و حتی قهرمانان این رشته از قشر ضعیف جامعه به شمار می روند و متاسفانه در رده ملی، رسیدگی چندانی به این ورزشکاران نمی شود. یک نقل قولی میان ورزشکاران کشتی وجود دارد که می گویند: کشتی گیران فرزند ناخوانده ورزش این کشورهستند. 82 درصد مدال های جهانی ایران توسط کشتی گیران کسب می شود، اما آنطور که باید به این ورزشکاران اهمیت داده نمی شود و تلاشی هم در جهت تامین نیازهایشان صورت نمی گیرد. معتقدم مدیران ورزشی در سطح ملی باید مدیریت مناسبی در این زمینه داشته باشند.

       نبود برنامه ریزی برای حمایت از این گروه از ورزشکاران می تواند به ضرر آینده کشتی ایران باشد. ورودی کشتی نسبت به سال های گذشته با ریزش همراه بوده است و خانواده ها کمتر فرزندان خود را به سمت یادگیری کشتی راهنمایی می کنند. مردم زمانی که شرایط قهرمانان کشتی را می بینند، ترجیح می دهند فرزندانشان در رشته های دیگر ورزشی فعالیت کنند. کشتی، ورزش بسیار سنگینی است و برای موفقیت در این رشته ورزشی باید هزینه کرد. نباید فراموش کرد که مردم این روزها ورزش را هم به عنوان ورزش و هم به عنوان یک شغل می بینند و ترجیح می دهند از آن درآمدزایی داشته باشند.

         در چنین شرایطی آینده کشتی را چگونه ارزیابی می کنید؟

      فکر می کنم آینده کشتی ایران در خطر است؛ ایران همیشه در رده های پایه، نوجوانان و جوانان قهرمان دنیا بوده و با توجه به کاهش ورودی ها، در سال های آینده با مشکل مواجه خواهیم شد.

      نکته دیگر اینکه بیشتر کشتی گیران با استعداد در 20 سالگی کشتی را کنار می گذارند و سراغ شغل دیگری می روند، این در حالی است که در گذشته، کشتی گیران تا 35 سال کشتی می گرفتند، اما اکنون سن کشتی قهرمانی در ایران به زیر 30 سال رسیده است، در صورتی که در کشورهای دیگر، سن کشتی همچنان تا 35سال ادامه دارد.

         درآمد کشتی گیران تا چه اندازه کفاف هزینه های ورزشی را می دهد؟

      کشتی ورزش اول کشور است و باید به آن توجه جدی شود. این رشته مصدومیت های سنگین و آسیب دیدگی های جبران ناپذیری دارد. به عنوان یک ورزشکار حرفه ای باید بگویم درآمد چندانی از کشتی ندارم و اگر حمایت های خانواده نباشد، نمی توانم از پس هزینه های ورزش قهرمانی برآیم، زیرا این هزینه ها بسیار سنگین است. دستمزدی هم از تیم ملی دریافت نمی کنم. همه کشتی گیران ملی به خاطر عشق و علاقه به مردم به تلاش خود ادامه می دهند.

         درباره آخرین موفقیت خود در سطح کشور بگویید؟

      خوشبختانه توانستم در وزن 82 کیلوگرم به مقام قهرمانی کشور برسم و به زودی خود را برای حضور در مسابقات آسیایی و جهانی کشتی فرنگی آماده می کنم. دوست دارم ورزش کشتی را تا زمانی که بدنم قدرت داشته باشد، ادامه بدهم. البته این قدرت بدنی به تغذیه، استراحت و نظم ورزشی که باید رعایت شود نیز بستگی دارد.

         فعالیت شما در حال حاضر تنها در کشتی گرفتن خلاصه می شود؟

      در کنار آنکه به عنوان کشتی گیر فعالیت می کنم، به عنوان مربی کشتی نیز در باشگاه مناطق نفت خیز جنوب فعالیت می کنم. سال گذشته با قهرمانی در مسابقات آسیایی به عنوان مربی جذب باشگاه نفت شدم و در کنار برادرم عظیم گرمسیری که او هم مربی است، فعالیت می کنم.

      باشگاه تمام رده های سنی را پوشش می دهد و می توانم تجربه مربیگری ام را در رده های مختلف سنی داشته باشم. خوشبختانه این باشگاه از استانداردهای مناسب ورزشی برخوردار بوده، به همین دلیل در جذب ورزشکار موفق کرده و تا امروز توانسته از میان ورزشکاران خود، قهرمان کشور، قهرمان نونهالان آسیا و... داشته باشد.

         پیشنهاد همکاری از باشگاه های دیگری داشته اید که بخواهید آن را قبول کنید؟

      پیشنهادهای مختلفی از باشگاه های مختلف داشته ام، اما همانطور که گفتم، از کودکی در باشگاه مناطق نفت خیز جنوب رشد کرده ام و می خواهم دین خود را به بچه های این باشگاه ادا کنم تا بتوانم چند قهرمان را تحویل جامعه ورزشی دهم.

         اگر حرفی باقی مانده، بفرمایید؟

      می خواهم از این فرصت استفاده کنم و از کسانی چون حبیبی پور، مدیر توسعه منابع انسانی، اسکندر فرهمند، رییس امور ورزش، علی ذبیحی، سرپرست کشتی نفت و همچنین رضا عباسی و عظیم گرمسیری مربیان باشگاه تشکر کنم.

      با حضور اسکندر فرهمند، تجهیزات باشگاه مناطق نفت خیز به روز و زیرساخت های آن از صفر تا صد برای تمام رشته های ورزشی دوباره بازسازی شده است و این اتفاق خوبی برای ورزش مناطق نفت خیز جنوب به شمار می رود.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13382.jpg

      پایان مسابقات سراسری بانوان شرکت ملی نفت ایران با قهرمانی ستاد تهران

      بانوان ورزشکار ستاد تهران توانستند در مسابقات سراسری بانوان شرکت ملی نفت ایران به مقام قهرمانی دست پیدا کنند.

      مسابقات سراسری بانوان شرکت ملی نفت ایران، مقاطع سنی 26 سال به بالا با حضور ورزشکاران خانم از 12 شرکت تابعه شرکت ملی نفت ایران، در محل مجتمع ورزشی - آموزشی محمودآباد و باشگاه زرگر در 10 رشته ورزشی برگزار شد.

      در این دوره از مسابقات، 820 ورزشکار و کادر تیم به مدت 6 روز در رشته های مختلف از جمله آمادگی جسمانی، تنیس روی میز، شطرنج، والیبال، تیراندازی، دارت، بدمینتون، شنا، بسکتبال و تنیس خاکی با یکدیگر به رقابت پرداختند.

      از میان شرکت های حاضر در مسابقات سراسری بانوان شرکت ملی نفت ایران، کاروان ورزشی ستاد تهران با کسب با 4 عنوان قهرمانی و 2 عنوان نایب قهرمانی مقام اول، کاروان ورزشی ملی حفاری مقام دوم و کاروان ورزشی نفت مناطق مرکزی مقام سوم را به خود اختصاص دادند.

      نتایج مسابقات سراسری بانوان شرکت ملی نفت ایران در دی ماه 1402 به شرح زیر است:

      آمادگی جسمانی

      در رشته آمادگی جسمانی به ترتیب شرکت نفت مناطق مرکزی مقام اول، بهداشت و درمان صنعت نفت مقام دوم و شرکت پایانه های نفتی مقام سوم را به دست آوردند.

      تنیس روی میز

      در رشته تنیس روی میز ملی حفاری به مقام اول، ستاد تهران به مقام دوم و شرکت پایانه های نفتی به مقام سوم دست پیدا کردند.

      شطرنج

      در رشته شطرنج، نمایندگان شرکت نفت و گاز پارس مقام اول، ملی حفاری مقام دوم و شرکت نفت فلات قاره مقام سوم را کسب کردند.

      والیبال

      والیبالیست های شرکت پایانه های نفتی در این رشته توانستند مقام اول، ستاد تهران مقام دوم و ملی حفاری مقام سوم را به دست آورند .

      تیراندازی

      در رشته تیراندازی شرکت نفت مناطق مرکزی به مقام اول، بهداشت و درمان صنعت نفت به مقام دوم و ملی حفاری به مقام سوم دست یافتند.

      دارت

      بانوان ملی حفاری در رشته دارت توانستند به مقام اول دست یابند. بانوان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در مقام دوم و بهداشت و درمان صنعت نفت در مقام سوم قرار گرفتند.

      بدمینتون

      در رشته بدمینتون نیز تیم ستاد تهران در مقام اول، تیم ملی حفاری در مقام دوم و تیم نفت و گاز پارس در مقام سوم قرار گرفتند.

      شنا

      شناگران ستاد تهران نیز توانستند در این رشته به مقام اول دست پیدا کنند. همچنین شرکت پایانه های نفتی به مقام دوم و شرکت نفت فلات قاره به مقام سوم دست پیدا کردند.

      بسکتبال

      تیم بسکتبال ستاد تهران در این دوره از مسابقات، توانست به مقام اول دست پیدا کند، ملی حفاری و شرکت پایانه های نفتی در مقام های دوم و سوم قرار گرفتند.

      تنیس خاکی

      در رشته تنیس خاکی نیز ستاد تهران در مقام اول، شرکت نفت فلات قاره در مقام دوم و شرکت مهندسی و توسعه نفت در مقام سوم قرار گرفتند.

       

      مربی تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب  در جمع بهترین ها

      با انتخاب و اعلام فدراسیون وزنه برداری کشور، اسامی مربیان برتر آذرماه کشور اعلام شد و میلاد رامهرمزی، مربی تیم وزنه برداری مناطق نفـت خیز جـنوب (مسجدسلیمان)  از جمله مربیان برتر این ماه شد.

      براساس اعلام فدراسیون وزنه برداری کشور اسامی 10 مربی مرد و 5 مربی زن برتر این رشته اعلام شد که از استان خوزستان تنها نام میلاد رامهرمزی، مربی تیم وزنه برداری تیم مناطق نفت خیز جنوب دیده می شود. میلاد رامهرمزی که 41 سال سن دارد و از کارمندان شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان است، 14 سال سابقه فعالیت در این شرکت دارد. وی که دانش آموخته رشته تربیت بدنی در مقطع کارشناسی است، از وزنه برداران پرورش یافته در تیم نفت مسجدسلیمان به شمار می رود که افتخارات بسیاری را در رقابت های بین المللی برای کشورمان کسب کرده است.

      او که از سال 1389 به جرگه مربیان پیوسته، در ابتدا به عنوان مربی رشته بدنسازی و از سال 1398 به عنوان مربی تیم وزنه برداری نفت مسجدسلیمان فعالیت می کند.

       

      کاپ قهرمانی مسابقات تنیس روی میز در دستان شرکت مناطق نفت خیز

      تیم تنیس روی میز ستاد اهواز در مسابقات کارکنان 44 سال و کمتر شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب قهرمان شد.

      در دومین روز از شروع مسابقات کارکنان که به میزبانی شرکت نفت و گاز آغاجاری، تیم تنیس روی میز ستاد اهواز توانست با غلبه بر تمامی حریفان، قهرمانی را به خود اختصاص دهد. مسابقات فرهنگی _ ورزشی کارکنان 44 سال و کمتر در رشته تنیس روی میز به میزبانی شرکت نفت و گاز آغاجاری روز یکشنبه 17 دی ماه به پایان رسید. این مسابقات که در قسمت تیمی به صورت دوره ای برگزار شده بود، با معرفی تیم های برتر به کار خود پایان داد.

       همچنین تیم نفت و گاز مارون رده دوم، تیم نفت و گاز آغاجاری رده سوم را به خود اختصاص دادند. در فینال رقابت های انفرادی نیز احسان کشتکار (ستاد اهواز) با پیروزی بر سینا سنایی(مارون) عنوان قهرمانی را به دست آورد. همچنین محمد داودی راد(مارون) و مهرداد محمودی(آغاجاری) عنوان سوم مشترک را به خود اختصاص دادند.

       

      صعود تیم نفت امیدیه به لیگ برتر والیبال بانوان

      تیم والیبال نفت امیدیه با نایب قهرمانی در مسابقات والیبال دسته اول بانوان باشگاه های کشور به لیگ برتر صعود کرد.  در فینال مسابقات والیبال دسته اول باشگاه های کشور، تیم های نفت امیدیه و چادرملو اردکان یزد، روز یکشنبه ١٧ دی ماه در تبریز مقابل یکدیگر قرار گرفتند و نماینده خوزستان در سه گیم متوالی نتیجه را به حریف خود واگذار کرد و با کسب عنوان دومی به کار خود پایان داد. تیم های نفت امیدیه و چادرملو اردکان یزد با راهیابی به فینال، صعود خود را به مسابقات فصل آینده لیگ برتر والیبال بانوان باشگاه های کشور قطعی کرده بودند.

      دربازی رده بندی نیز تیم درین البرز بر تیم موحم فریدون کنار غلبه کرد و مقام سوم مسابقات والیبال دسته اول والیبال بانوان باشگاه های کشور را به دست آورد. مسابقات والیبال دسته اول بانوان باشگاه های کشور با حضور ۱۶ تیم آغاز شد و پس از برگزاری ۶۴ بازی، تیم های برتر این مسابقات مشخص شدند.

       

      صدرنشینی ملی حفاری در لیگ برتر گلف کشور

      تیم گلف شرکت ملی حفاری با پیروزی برابر معراج مسجدسلیمان صدرنشین لیگ برتر گلف کشور شد.

      در هفته نخست از دور برگشت رقابت های لیگ برتر گلف کشور در گروه دوم، شرکت ملی حفاری ایران با نتیجه ۴ بر یک معراج مسجدسلیمان را مغلوب کرد و صدرنشین این گروه شد. شاگردان گودرز مولایی با ۱۲ امتیاز و تفاضل بهتر نسبت به سورتمه تهران صدرنشین هستند. تیم ملی حفاری قرار است در دیداری حساس در اهواز، میزبان تیم سورتمه تهران باشد.

       

    • media/image/2018/07/1024-1448/995.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات