جستجو

    پیام تسلیت وزیر نفت در پی شهادت جمعی از هموطنان  در حادثه تروریستی کرمان

    تبریک وزیر نفت به مناسبت ولادت حضرت فاطمه(س) و روز زن   

    رکوردداری در قراردادهای ساخت بار اول 

    خوش درخشیدیم   

    تامین حداکثری  

    سرآمدی  در توسعه دولت هوشمند   

    خیزش برای حضور در بازارهای آینده   

    فرصت‌سازی  برای بهره‌مندی  از ظرفیت‌ها   

    فراز و فرود اقتصاد نفت شیل   

    اجرای مرحله جدید طرح احیای چاه‌های کم‌بازده در4 میدان نفتی    

    معرفی افراد مسؤول در حوادث اخیر صنعت نفت  به هیأت‌ رسیدگی به تخلفات   

    جوشکاری  و  آتش‌سوزی شرح حادثه   

    قراردادهای نفتی  دوره پهلوی دوم    

    روایت جنگ و مهندسان صنعت و نفت   

    از ارتفاع صفر  تا بلندترین  قله‌های ایران   

    درخشش شرکت‌های نفتی در المپیاد سراسری بانوان    

     

    خبر و نظر 

    رویداد   

    ساخت داخل 

    مسؤولیت اجتماعی  

    گاز  

    پالایش و پخش  

    پتروشیمی   

    دانشگاه و نفت  

    بین الملل   

    باشگاه خبر   

    اچ اس ای   

    موزه و تاریخ نفت  

    سینما   

    ورزش  

     

     

    • media/image/2024/01/1024-1448/13356.jpg
    • media/image/2024/01/2000-1441/13358.jpg
    • media/image/2024/01/2000-1441/13362.jpg
    • media/image/2024/01/2000-1441/13361.jpg

      پیام تسلیت وزیر نفت در پی شهادت جمعی از هموطنان  در حادثه تروریستی کرمان

      وزیر نفت در پیامی، شهادت جمعی از هموطنان در اقدام تروریستی کرمان را به خانواده معزز شهدا و ملت بزرگ ایران تسلیت گفت.

      متن پیام تسلیت جواد اوجی به شرح زیر است:

      «وقوع حادثه تلخ و اندوه بار حمله تروریستی و شهادت جمعی از هم وطنان عزیز به دست تروریست های ددمنش، در آستانه گرامیداشت سالگرد عروج سردار دل ها حاج قاسم سلیمانی، باعث تألم و تأثر فراوان شد.

      این حمله بزدلانه به مردم عادی بی گناه در مسیر گلزار شهدای کرمان بار دیگر فرومایگی و رذالت دشمنان ملت ایران را آشکارتر از پیش ساخت.

      ایادی و اذناب رژیم غاصب صهیونیستی، پس از روسیاهی در طراحی و اجرای پروژه ناامن سازی ایران اسلامی، همه تلاش خود را برای کینه توزی علیه مردم صبور و مقاوم ایران به کار گرفتند. این تروریست های اجاره ای و اربابان آدم کش آنها از مردم نستوه ایران و حاج قاسم سلیمانی به عنوان نماد مقاومت و مجاهدت این ملت شریف پاسخ های دندان شکنی گرفته بودند؛ به گونه ای که از برگزاری مراسم سالگرد شهادت او هم هراس داشتند و آن را به خاک و خون کشیدند.

      بی گمان، آمران و عاملان این جنایت به زودی سزای این حرکت مذبوحانه را خواهند دید.

      اینجانب ضمن آرزوی بهبود عاجل برای مصدومان این حادثه، به خانواده های معزز شهدا تسلیت عرض کرده، برای این عزیزان صبر و سلامت و برای شهدای گرانقدر علوّ درجات مسئلت می نمایم».

       

      معاون وزیر نفت در امور گاز خبرداد:

      بهره مندی ۹۰ درصد روستاهای ایران از گاز طبیعی

      معاون وزیر نفت در امور گاز با اشاره به گازرسانی به ۵ هزار و ۳۵۰ روستای کشور از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون گفت: مطابق برنامه ریزی ها و با تکمیل طرح های جاری، آمار روستاهای بهره مند از گاز طبیعی در کشور به بیش از ۹۰ درصد می رسد.

      مجید چگنی در آیین بهره برداری از طرح های گازرسانی استان زنجان که در آستانه دومین سفر سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری برگزار شد، با حضور در روستای «ماری» ضمن قدردانی از زحمات کارکنان صنعت گاز استان و مساعی استاندار زنجان اظهار کرد: توسعه صنعت گاز کشور و خدمات رسانی آن در بخش های مختلف همچنین بهره مندی هموطنان از این نعمت ارزشمند به برکت نظام جمهوری اسلامی، مرهون مجاهدت و ایثار شهدای انقلاب و دفاع مقدس است؛ درود و سلام ویژه خود را نثار شهدا و ایثارگران انقلاب و نظام اسلامی می کنم، شهدایی که جان پاکشان را تقدیم کشور کردند تا ما بتوانیم در سایه سار این رشادت و ایثار، خدمت رسانی به مردم را انجام دهیم.

      گازرسانی به ۵ هزار و ۳۵۰ روستا و ۴۳ شهر

      وی در ادامه درباره اقدام های انجام شده در زمینه توسعه گازرسانی کشور در دو سال گذشته گفت: روحیه تلاش و پشتکار شخص رئیس جمهوری سبب شده تا وزرا و مدیران این دولت نیز تلاش دوچندانی را در مسیر خدمت رسانی به هم میهنان در دستور کار داشته باشند، بنابراین طی دو سال اخیر  ۴۳ شهر و ۵۳۵۰ روستا که عمدتاً در مناطق سخت گذر هستند، به شبکه گاز متصل شده اند؛ افزون بر این در این مدت بیش از ۸۳۰۰ صنعت خرد و بزرگ جدید به شبکه گاز وصل شدند که اشتغال زایی خوبی را  به همراه داشته است.

      مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: به لطف خداوند متعال و با مساعی ارزشمند همه همکاران ارزشمندم در بخش های پالایش، انتقال و توزیع گاز طی دو سال گذشته و از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم، طرح های گازرسانی روستایی در کشور شتاب چشمگیری داشته است و کارکنان شرکت ملی گاز ایران به منظور برخورداری مردم میهن مان گام های مؤثری برداشته اند و برای استمرار جریان گاز شبانه روز در تلاش هستند. 

      چگنی در ادامه با ارائه آماری از گازرسانی شهری و روستایی در کشور تصریح کرد: به برکت انقلاب اسلامی اکنون بیش از ۹۸.۵ درصد شهرهای کشور از نعمت گاز برخوردارند و تا پایان امسال با تکمیل طرح های جاری، آمار روستاهای بهره مند از گاز طبیعی در کشور به بیش از ۹۰ درصد خواهدرسید.

      گازرسانی به  بیش از ۸۱۰۰ خانوار زنجانی

      وی با اشاره به بهره برداری از طرح های گازرسانی استان زنجان در جریان دومین سفر رئیس جمهوری به این استان گفت: با بهره برداری از این طرح ها و گازرسانی به هشت روستای ماری، سیلمان بلاغی، باش سیز، قاضی آباد، چومالو، بیرونده، قره حصارلو، بایندر و پروژه های نهضت ملی مسکن جمعیت ۸۱۰۰ خانوار از نعمت گاز بهره مند خواهند شد؛ افزون بر این ۴۵ واحد صنعتی نیز در فرآیند بهره برداری پروژه های امروز به شبکه گاز کشور متصل می شوند.

      معاون وزیر نفت در امور گاز افزود: شرکت ملی گاز ایران روزانه گاز حدود ۳۰ میلیون مشترک در بخش های مختلف خانگی، تجاری، صنعتی و نیروگاهی را تأمین می کند و پایداری این خدمت رسانی عظیم نیازمند مدیریت بهینه مصرف گاز در تمامی بخش هاست که به مدد خداوند متعال و با تلاش و دقت هم میهنان میسر خواهد شد.

       

      در نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی انجام شد

      بررسی احکام لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ در بخش انرژی

      سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از بررسی احکام لایحه بودجه سال آینده در بخش انرژی در نشست این کمیسیون خبر داد.

      مصطفی نخعی خصوص نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، به بررسی احکام و تبصره های ارجاعی لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور در بخش انرژی اشاره کرد و گفت: این نشست با حضور معاونت برنامه ریزی وزارتخانه های نفت و نیرو، مدیران بخش انرژی سازمان برنامه و بودجه و کارشناسان مرکز پژوهش های مجلس برگزار و احکام بخش انرژی بررسی شد.

      وی افزود: توجه به بهینه سازی مصرف انرژی و سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز از جمله موضوع هایی هستند که کمیسیون انرژی همچنان نسبت به آن تأکید کرد؛ از این رو عملیاتی و تکرار شدن این مهم در بودجه سال آینده بسیار حائز اهمیت است.

       

      معاون امور مهندسی و پژوهش و فناوری وزیر نفت اظهار کرد:

      رویکرد ویژه دولت سیزدهم به پدافند غیرعامل در صنعت نفت

      معاون امور مهندسی و پژوهش و فناوری وزیر نفت، صنعت نفت را خط مقدم جبهه اقتصادی کشور خواند و گفت: در دولت سیزدهم نگاهی ویژه به انجام اقدام های پدافند غیرعامل در صنعت نفت شده است.

      وحیدرضا زیدی فرد، در آیین امضای تفاهمنامه مشترک همکاری درباره طرح پدافند غیرعامل در منطقه عملیاتی شهید رئیسعلی دلواری (منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس) که با حضور سردار غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور و محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس برگزار شد، صنعت نفت را خط مقدم جبهه اقتصادی کشور خواند و افزود: این صنعت به عنوان نمود و مظهر اقتصاد کل کشور همواره برای دشمن یک هدف جذاب بوده است، زیرا تبعات و پیامدهای آسیب به این صنعت، گریبانگیر کل کشور می شود.

      وی با اشاره به تأمین بخش عمده ای از نیاز گازی کشور از طریق مناطق عملیاتی واقع در عسلویه اظهار کرد: با توجه به این مهم، در دولت سیزدهم نگاهی ویژه به اقدام های پدافندی در صنعت نفت شده است.  معاون امور مهندسی و پژوهش و فناوری وزیر نفت افزود: در دولت سیزدهم از راهکارهای مختلف برای کاهش و خنثی کردن اثر تحریم ها استفاده شده است، همچنین در این دولت شاهد افزایش حجم صادرات نفت و میعانات گازی بوده ایم؛ رویکرد ایجاد پتروپالایشگاه ها برای تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از خام فروشی که مورد تأکید مقام معظم رهبری هم بوده، در این دولت پیگیری شده است.

      زیدی فرد در مورد طرح مشترک پدافند غیرعامل رئیسعلی دلواری میان صنعت نفت و سازمان پدافند کشوری گفت: این طرح پس از نشست های تخصصی متعدد میان تیم های مختلف لشکری و کشور نهایی و مصوب شده و به اجماع رسیده است. معاون امور مهندسی و پژوهش و فناوری وزیر نفت برگزاری مانورها و نشست های هماهنگی منظم برای شناسایی نقاط ضعف و آسیب ها و ریسک های موجود در منطقه را از جمله اقدام های ضروری در مسیر اجرایی کردن طرح پدافند غیرعامل در منطقه عملیاتی شهید رئیسعلی دلواری برشمرد و ادامه داد: آسیب ها و ریسک ها پیش تر شناسایی شده، اما از آنجا که تهدیدها به طور پیوسته در حال به روز شدن است، باید متناسب با آن آسیب پذیری ها و ریسک های موجود در منطقه را شناسایی کنیم و راهکارهای رفع آنها را ارائه دهیم.

      وی اظهار امیدواری کرد که نتایج اجرای طرح پدافند غیرعامل در منطقه عملیاتی شهید رئیسعلی دلواری منجر به تاب آوری هرچه بیشتر منطقه و ناامید شدن بیشتر دشمن شود.

       

      عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:

      صنعت نفت و گاز به موتور محرکه اقتصاد کشور  تبدیل شده است

       

      عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: صنعت نفت و گاز با تکیه بر توان داخل به موتور محرکه اقتصاد کشور تبدیل شده است و باید بیشترین تمرکز را در مسیر تحقق رشد اقتصادی بالا با تکیه بر دانش بنیان شدن داشته باشد. حسین حسین زاده در گفت وگو با خبرنگار شانا، به راهکارهای افزایش تولید نفت اشاره و اظهار کرد: استفاده از ظرفیت های داخلی از جمله دانش بنیان ها و هوش مصنوعی از بهترین راهکارها برای تحقق این مهم است. وی با بیان اینکه باید از ظرفیت های بین المللی نیز در قالب دپیلماسی انرژی استفاده کرد، افزود: باید در این بخش نیز بیشتر تلاش کرد، اما معتقدم وزارت نفت در این حوزه نمره قبولی می گیرد. عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: وزارت نفت با بومی سازی و تولید بار اول تجهیزات پالایشگاهی توانست در زمینه پالایشگاه داری فراسرزمینی ورود کند که جای تشکر دارد.

      شهریار حیدری، نماینده قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب در مجلس نیز با بیان اینکه صنعت نفت و گاز در زمینه تولید بار اول موفقیت های خوبی داشته است، گفت: صنعت نفت و گاز با تکیه بر توان داخل به موتور محرکه اقتصاد کشور تبدیل شده است و باید بیشترین تمرکز را در مسیر تحقق رشد اقتصادی بالا با تکیه بر دانش بنیان شدن داشته باشد.

      وی اظهار کرد: با به کارگیری توان داخل، همچنین اقلام راهبردی و تجهیزات راهبردی توانستیم فاز ۱۱ پارس جنوبی را به بهره برداری برسانیم.

       

      در کمیسیون انرژی مجلس بررسی شد:

      بررسی تازه ترین های  تولید و صادرات نفت

      تازه ترین اقدام های شرکت ملی نفت ایران در حوزه تولید و صادرات نفت در نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بررسی شد.

      عبدالعلی رحیمی مظفری در تشریح نشست عصر دوشنبه (۱۱ دی ماه) کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که با حضور محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران برگزار شد، گفت: در این نشست آخرین وضع تولید و صادرات نفت خام و طرح های در دست اجرای صنعت نفت، همچنین آخرین اقدام های شرکت ملی نفت ایران در حوزه تولید و صادرات نفت بررسی شد. وی افزود: شرکت ملی نفت ایران به صورت مستقیم و غیرمستقیم تأمین کننده بخش عمده انرژی و منابع مالی کشور است؛ بنابراین صرفا نگاه بهره برداری از این مجموعه و هزینه کرد تمام عایدی آن در بخش های هزینه ای خلاف قانون است.

      عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: برای افزایش تولید نفت و حتی حفظ وضع موجود نیاز به سرمایه گذاری داریم؛ بنابراین از سازمان برنامه و بودجه انتظار است نگاه صرفاً درآمدی خود را از نفت تغییر دهد و بداند رسیدن به درآمد در وزارت نفت منوط به سرمایه گذاری در این حوزه است.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13335.jpg

      وزارت نفت

      تبریک وزیر نفت به مناسبت ولادت حضرت فاطمه(س)  و روز زن

      وزیر نفت در پیامی با گرامیداشت ولادت باسعادت حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) روز زن را به همه زنان شاغل در همه بخش های صنعت نفت تبریک گفت.

      متن این پیام به شرح زیر است:

      «میلاد خجسته زهرای اطهر(س)، اسوه عصمت و طهارت، حکمت و معرفت، مبارزه و مجاهدت، الگوی تمام جهانیان و روز زن و تکریم مقام مادر را به شما عزیزان، به ویژه زنان شاغل در همه بخش های صنعت نفت و همسران گرانقدر کارکنان صمیمانه تبریک و تهنیت عرض می نمایم و تقارن  آن را با سالروز ولادت رهبر کبیر و معمار انقلاب اسلامی ایران، حضرت امام خمینی(ره) و سالروز شهادت سردار شهید قاسم سلیمانی ارج می گذارم و همواره قدردان شهیدانی هستم که در راه ایستادگی برای اقتدار و امنیت ملت بزرگ ایران و مظلومان جهان به شهادت رسیدند.

      نام و نشان ام ابیها، حضرت فاطمه زهرا(س)، اکنون نقشه جمال و جلال خاندان خردمندی است که به هدایت و سعادت انسان مأمور شدند و به مقصدی جز راستی و رستگاری نیندیشیدند و نکوشیدند.

      فرخنده میلاد بزرگ بانوی اسلام، فرصت سزاواری است که گرانمایگی «گوهر زن زمان شناس» را در منظر دین و محضر قرآن مرور کنیم.

      تمایز فاطمه(س) در حیات فردی و اجتماعی پیوسته اسوه حسنه زنان این سرزمین بوده است که حقیقت جویی و حق گویی اش، سند سربلندی او و مسیر منیر زن ایرانی اسلامی بوده است و خواهد بود.

      اینجانب با اعتقاد قلبی به توانمندی، مسئولیت پذیری، صداقت و تعهد سازمانی زنان شاغل در صنعت نفت تلاش نموده ام که با ارتقای جایگاه ایشان زمینه تحقق اصل شایسته سالاری در صنعت نفت را فراهم نمایم و این اقدام بیش از پیش به تداوم کار و تلاش مؤثر و عملکرد شفاف و برجسته زنان شاغل نیازمند است تا در روندی مستمر و رو به رشد، توسعه همه جانبه صنعت و در نهایت کشور اسلامی مان را هدف گیرد.

      با فروتنی تمام آرزو دارم بیش از پیش، با آگاهی و اندیشه و آینده آفرینی، موجبات سربلندی میهن خویش را ممکن سازید».

       

      معاون وزیر نفت اعلام کرد:

      اختصاص 700 هکتار زمین به طرح مسکن  ملی صنعت نفت

      معاون وزیر نفت در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی درباره وضع طرح مسکن ملی برای کارکنان صنعت نفت با تأکید بر اینکه این پروژه به جد پیگیری می شود، گفت: به تازگی همسو با طرح مولدسازی اموال دولتی، زمین هایی به وسعت ۷۰۰ هکتار برای این طرح احیا و در نظر گرفته شده است.

      مهدی علی مددی در گفت وگو با خبرنگار شانا، درباره وضع طرح مسکن کارکنان صنعت نفت گفت: به تازگی همسو با طرح مولدسازی اموال دولتی زمین هایی به وسعت ۷۰۰ هکتار(بیشتر در مراکز استان ها و مجاورت مناطق عملیاتی) برای این طرح احیا و در نظر گرفته شده است تا برای اجرای این پروژه در اختیار صندوق های صنعت نفت قرار گیرد.

      وی ادامه داد: پیش از این در این زمینه تفاهمنامه ای بین وزارت نفت و وزارت راه و شهرسازی امضا شده است که بر اساس آن وزارت نفت می تواند ۸۰ هزار واحد مسکونی در قالب مسکن ملی برای کارکنان خود احداث کند.

      صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت یا شرکت های صاحب صلاحیت کار احداث و راهبری پروژه های مسکونی را به عهده خواهند داشت. مزایای همه زمین های ملی مسکن از جمله تخفیف های عوارض، تخفیف امتیازهای آب، برق و گاز به پروژه های مسکن ملی کارکنان صنعت نفت نیز تخصیص داده می شود.

      از سوی دیگر اراضی که از سوی شرکت های تابع وزارت نفت معرفی و ساخته می شود، مختص کارکنان همان شرکت است و تنها در صورت نبود متقاضی، ظرفیت خالی به دیگران تخصیص داده می شود و لازم است شرکت های دیگر هرچه سریع تر برای مسکن کارکنان خود زمین معرفی کنند که امید کاذب در این باره ایجاد نشود.

       

      معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی خبر داد

      عبور ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی از مرز ۹۵ میلیون تن

      معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران گفت: ظرفیت سالانه صنعت پتروشیمی ایران ۱۳۵۷ تا پایان امسال از مرز ۹۵ میلیون تن عبور می کند.

      مرتضی شاهمیرزایی در بازدید از شهرک پتروشیمی مکران به همراه اصحاب رسانه در سالروز صنعت پتروشیمی، افزود: این ظرفیت در سال 1357 حدود 5/2 میلیون تن در سال بوده است.

      وی گفت: امروز ۶۵ سال از آغاز عملیات اجرایی نخستین پتروشیمی ایران در سال ۱۳۳۷ می گذرد؛ صنعتی که پیش از انقلاب به طور کامل وابسته به خارج بود اما هم اکنون از سوی متخصصان داخلی اداره می شود.

      مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه الگوی توسعه صنعت پتروشیمی در مکران منطبق بر سیاست پرهیز از خام فروشی است، گفت: با ایجاد اشتغال پایدار ۲۰ هزار نفری با تکمیل شهرک پتروشیمی مکران شاهد دگرگونی در این منطقه خواهیم بود.

      شاهمیرزایی، مکران را از جمله مناطق ماندگار صنعت پتروشیمی عنوان و اظهار کرد: در پایان برنامه هشتم توسعه به حدود ۲۰ میلیارد یورو سرمایه گذاری در این منطقه خواهیم رسید.

      وی با بیان اینکه شهرک پتروشیمی مکران بزرگ ترین صنعت استان سیستان و بلوچستان  خواهد بود، گفت: الگوی توسعه شهرک پتروشیمی مکران منطبق بر منویات مقام معظم رهبری در پرهیز از خام فروشی است.

      وی تأکید کرد: احداث واحدهای پایین دستی در مجاورت طرح های بالادستی در شهرک پتروشیمی مکران برنامه ریزی شده است تا محصول نهایی صنعت پتروشیمی به بازار عرضه شود.

       

      نخستین بازوی بارگیری کرایوژنیک ساخت ایران

      در سفر مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عسلویه اسکله شماره ۱۷ فاز ۲ بندر عسلویه و نخستین بازوی بارگیری کرایوژنیک کاملا ایرانی راه اندازی شد.

      شاهمیرزایی گفت: افتخار اعلام می کنم که نخستین بازوی بارگیری کرایوژنیک که پیش تر ساخت آن در انحصار چند کشور غربی بود، امروز از سوی مهندسان و متخصصان ایرانی ساخته، نصب و راه اندازی شد.

      وی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی در مسیر خودکفایی مصمم است، اظهار کرد: صنعت پتروشیمی ایران در حال ایستادن بر قله خودکفایی در تولید دانش فنی، ساخت تجهیزات و کالاهای مورد نیاز است و جای افتخار دارد که امروز شاهد بارگیری نخستین محموله آمونیاک صادراتی پتروشیمی هنگام از اسکله شماره ۱۷ هستیم.

      شاهمیرزایی افزود: هم اکنون بیش از ۱۰۰ طرح پتروشیمی در حال ساخت است که یکی پس از دیگری وارد مدار تولید خواهد شد.

       

      حراست وزارت نفت

      برگزاری چهارمین سالروز شهادت حاج قاسم سلیمانی

      آیین گرامیداشت چهارمین سالروز شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی در سازمان حراست صنعت نفت برگزار شد.

      آیین گرامیداشت چهارمین سالروز شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی در سازمان حراست صنعت نفت با حضور سردار رضا ترابی از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و جمعی از مدیران، مسئولان و همکاران در سازمان حراست صنعت نفت برگزار شد.

       

      برگزاری همایش سراسری بانوان شاغل در حراست

      همزمان با ولادت با سعادت حضرت فاطمه(س) و گرامیداشت روز زن، همایش سراسری بانوان شاغل در حراست صنعت نفت در مجموعه فرهنگی ورزشی آبعلی برگزار شد.

      به مناسبت ولادت باسعادت دخت نبی اکرم، حضرت فاطمه زهرا(س) همچنین گرامیداشت روز زن و مقام والای مادر، همایش سراسری بانوان شاغل در حراست صنعت نفت با حضور حسین آل حبیب، معاون مالی اداری و پشتیبانی سازمان حراست صنعت نفت، جمعی از همکاران و رؤسای حراست های تابع در سطح کشور برگزار شد.

      حسین آل حبیب در این مراسم با تبریک ایام میلاد با سعادت دخت نبی اکرم مقام والای زن و مقام والای مادر، همکاران را به رعایت حجاب اسلامی ترغیب و تشویق کرد.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13336.jpg

      در گفت وگو با مدیر کل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت مطرح شد

      رکوردداری در قراردادهای ساخت بار اول

      مشعل   صنعت نفت ایران در رویارویی با تحریم های همه جانبه در سال های گذشته تلاش کرده است هرچه بیشتر سهم وابستگی و نیاز به شرکت های خارجی را در اجرای پروژه های تولیدی و توسعه ای به حداقل برساند. اگرچه این مسیر خسارت ها و محدودیت هایی را هم برای این صنعت به همراه داشته، اما آنچه در باور «ما می توانیم» اتفاق افتاده است، امروز دیگر یک شعار نیست و می توان روی تحقق این باور با جزئیات، صحبت کرد و گزارش نوشت. در مهم ترین داده آماری اعلام شده که ۶۵ درصد کل قراردادهای ساخت بار اول بین همه دولت ها تاکنون در این دو سال و اندی فعالیت دولت سیزدهم اجرا شده است.

      وزارت نفت با ابلاغ بخشنامه ها و قوانین مختلف، اصلاحات روند ها و اقدام های حمایتگرانه از شرکت های دانش بنیان ، شرایط را برای ساخت داخل تجهیزات فراهم کرده است. در عین حال در وزارت نفت بخش های مختلفی این مسئله محوری و مهم را به شکلی مستمر دنبال می کنند که یکی از آنها اداره کل تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت است.

      خبرنگار مشعل با غلامرضا خوانساری، مدیر کل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت به عنوان یکی از افراد مسئول به منظور اطلاع بیشتر از اقدام های انجام شده در خصوص ساخت بار اول گفت وگو کرده است که در ادامه می خوانید.

      بیش از یک دهه از تلاش صنعت نفت برای ساخت داخل قطعات و تجهیزات صنعت نفت و بومی سازی دانش فنی می گذرد و وزارت نفت در این سال ها از این هدف پای پس نکشیده و به خصوص در دو سال و اندی اخیر، دولت سیزدهم این ماموریت مهم را بیش از همیشه دنبال کرده است. وزارت نفت با ابلاغ بخشنامه ها و قوانین مختلف، اصلاحات روند ها و اقدام های حمایتگرانه از شرکت های دانش بنیان، شرایط را برای ساخت داخل تجهیزات فراهم کرده است. در عین حال در وزارت نفت، بخش های مختلفی همچون اداره کل تامین و تجاری سازی فناوری این موضوع محوری و مهم را به شکلی مستمر دنبال می کنند.

        احتمال اشباع بازار برای ساخت داخلی ها

      مدیرکل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت، با اشاره به وظیفه اصلی این اداره کل که تجاری سازی فناوری صنعت نفت را به عهده دارد، افزود: در واقع سیاست گذاری ها در بخش ساخت و تامین کالا و تجاری سازی کالا در این مجموعه انجام می شود. این مجموعه سیاست گذار و راهبر است تا تلاشهای دولت سیزدهم در بخش ساخت داخل و تجاری سازی را جلو ببرد.

      غلامرضا خوانساری به نام گذاری و توجهی که مقام معظم رهبری در مورد سال گذشته و امسال داشته اند و رویکرد دولت سیزدهم در حمایت از شرکت های سازنده داخلی اشاره کرد و گفت: در دولت سیزدهم نگاهی ویژه به شرکت های دانش بنیان به وجود آمده است؛ از تسهیل گری در ورود شرکت های دانش بنیان به صنعت نفت و اضافه شدن آنها به فهرست بلند سازندگان صنعت نفت، همچنین ارائه امتیازهای ویژه در ارزیابی شرکت ها برای ورود به فهرست بلند منابع نفت تا حمایت هایی از جنس پشتیبانی و تدارکات، صادرات خدمات فنی مهندسی و تجاری سازی و حمایت در بازار داخلی و . .. موارد زیادی بوده که جداگانه مورد توجه قرار گرفته اند و شاهد تحولات خوبی بوده ایم.

      خوانساری با تاکید بر اینکه باید برای آینده حضور این شرکت ها در صنعت نفت هم برنامه ریزی شود و ممکن است بازار داخل برای محصولات و خروجی این شرکت ها اشباع شود، افزود: این احتمال زیاد است که این شرکت ها در آینده نزدیک در بخش تجاری سازی محصول، با مشکل مواجه شوند و به همین دلیل در این دولت، نگاهی ویژه در بخش صادرات خدمات فنی و مهندسی به وجود آمده است.

        همکاری 663 شرکت دانش بنیان با صنعت نفت

      مدیر کل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت با اعلام اینکه در حال حاضر افزون بر 663 شرکت دانش بنیان با صنعت نفت در ارتباط و همکاری هستند، گفت: این تعداد از رقم 500 شرکتی که وزیر نفت در ابتدای امسال اعلام کرد، بیشتر شده است. هم اکنون حدود ۴۲۰ شرکت دانش بنیان در فهرست بلند وزارت نفت قرار دارند و بقیه شرکت ها در پروژه های پژوهشی صنعت نفت فعال هستند و فعالیت های پژوهشی مورد تائید صنعت نفت را انجام می دهند. در واقع این رشد تعداد دانش بنیان ها نشان می دهد که دولت سیزدهم به صورت عملی موضوع حمایت از دانش بنیان ها را اجرایی کرده است. در توضیح بیشتر باید گفت که طبق تقسیم بندی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، حدود ۱۸۹ مورد از این شرکت ها نوپا، ۳۳۶ مورد نوآور و ۱۳۸ شرکت دیگر، فناور هستند.

      خوانساری با تاکید بر اینکه بر اساس آمارهای معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری وزارت نفت در بخش ساخت داخل در دو سال گذشته مقام نخست را در کل سازمان های کشور در بخش ساخت بار اول به دست آورده است، افزود: در بخش ساخت بار اول بیش از ۵۴ قرارداد را به امضا رسانده ایم که طرف قراردادمان ۴۳ شرکت دانش بنیان است. این میزان از قرارداد افزون بر ۶۵ درصد کل قراردادهای بار اولی است که تاکنون در همه دولت ها اجرا شده است. همچنین ارزش قراردادهای تولید بار اولی که تاکنون به امضا رسیده، بالغ بر ۸۰ میلیون دلار است که رشد ۵۰۰ درصدی را نشان می دهد. به این ترتیب از نظر ارزشی نیز ارزش قراردادی این تعداد قرارداد هم ۸۰ درصد ارزش کل قراردادهای ساخت بار اول تاکنون بوده که در دولت سیزدهم رقم خورده است. افزون بر این، در نتیجه این قراردادها، شاهد بیش از ۳۵۰ میلیون دلارصرفه جویی در موضوع قراردادهای ساخت بار اول بوده ایم.

        آمار امیدبخش

      مدیر کل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت با تاکید بر اینکه قراردادهای ساخت بار اول در چهار شرکت اصلی وزارت نفت تقسیم بندی شده است، افزود: از آن ۵۴ قرارداد منعقد شده حدود ۲۲ مورد در شرکت ملی نفت ایران، ۲۱ قرارداد در شرکت ملی گاز ایران، 7 قرارداد در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و ۴ قرارداد در شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بوده است. همان طور که اشاره کردم، ارزش قراردادهای منعقد شده حدود ۸۰ میلیون دلار بوده و ارزش قراردادهای در دست اقدام در حوزه ساخت بار اول افزون بر ۱۲۷ میلیون دلار است. این ارقام نشان می دهد که در دوره سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲ رشدی چشمگیر نسبت به سال گذشته یعنی سال ۱۴۰۰ تا

    • media/image/2024/01/2000-1441/13337.jpg

      ۱۴۰۱ در بخش اقلام ساخت بار اول رقم خورده است.

      خوانساری با اشاره به توافقنامه وزارت نفت و معاونت علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در موضوع حمایت از شرکت های دانش بنیان به امضا رسیده است، افزود: ارزش این توافقنامه افزون بر ۲ میلیارد دلار است و شامل اقلام گلوگاهی صنعت نفت می شود. در این اقلام هفت کلان پروژه تعریف شده و امکان اضافه شدن قراردادهای بعدی و کلان پروژه های بعدی توسط کارگروه مربوطه وجود دارد.

      وی در توضیح مزایای این توافقنامه افزود: در قالب این توافقنامه ابزارهای حمایتی و تسهیلاتی به خصوص از طریق صندوق های مربوطه فراهم می شود. مواردی که از طریق این توافقنامه پیگیری می شود، مجوز ساخت بار اول را مستقیما از معاونت فناوری ریاست جمهوری دریافت می کنند؛ یعنی در آنجا مصوبه های مربوطه به طور مستقیم برایشان صادر و فرایند تاییدیه طی می شود. اولین مورد از 7 قرارداد حدود یک ماه پیش به ارزش دو میلیارد دلار به امضا رسید؛ البته این قراردادها قابلیت توسعه و اضافه شدن هم دارند.

      خوانساری به بخش دیگری از قراردادهای دانش بنیان ها پرداخت که موضوع های پژوهشی وزارت نفت را دنبال می کنند و گفت: حدود ۸۱ قرارداد به ارزش ۷۷ میلیون دلار با دانشگاه ها و پژوهشگاه ها داریم. این پروژه ها به جز قراردادهای ساخت بار اول با وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح است. در این قراردادها با وزارت دفاع حدود ۷ قرارداد به ارزش ۲ میلیارد دلار و هزار میلیون تومان است که البته در موارد دیگری ادامه خواهد داشت.

       مجتمع پارس جنوبی، رتبه نخست ارتباط با دانش بنیان ها

      مدیر کل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت با اعلام اینکه در موضوع ساخت بار اول در وزارت نفت، مجتمع گازی پارس جنوبی به واسطه دریافت بیشترین ابلاغیه های تولیدات بار اول و انعقاد بیشترین قراردادهای تولید بار اول مقام اول را به دست آورده است، افزود: در واقع بیشترین تعداد طرح های تولید بار اول پایان یافته در این مجموعه به عنوان کارفرما رقم خورده است و مجتمع پارس جنوبی، فعالیتی چشمگیر در میان سایر مجموعه ها داشته است که در برنامه های آتی تقدیرهای لازم را از مجموعه آنها خواهیم داشت.

      خوانساری به مسئله توسعه صادرات و توسعه تجارت بین الملل برای شرکت های سازنده تجهیزات بار اول اشاره کرد و گفت: کارگروه صادرات خدمات فنی مهندسی در وزارت نفت با همکاری معاونت امور بین الملل بازرگانی وزارت نفت و معاونت مهندسی پژوهش فناوری وزارت نفت به منظور بازاریابی برای شرکت های دانش بنیان خصوصی و سازنده تشکیل شده است. در این کارگروه تسهیل گری و تنظیم گری در فرآیند تسهیل صادرات با همکاری وزارت صمت انجام می شود. سازمان توسعه تجارت و مجموعه وزارت صمت به واسطه ارتباطاتی که با مقام های کشورهای مختلف دارد، مذاکرات و کمیسیون های مشترکی را فعال نگه می دارد. در واقع وزارت نفت تلاش می کند شرکت های دانش بنیان را در مسیر صادرات پشتیبانی کند.

      وی افزود: فروش ۲۰ میلیون دلار کاتالیست فقط به کشور روسیه، همکاری در پالایشگاه ال پالیتو ونزوئلا و استفاده از بیش از ۶۵ هزار قلم کالای ایرانی در این پالایشگاه، نمونه هایی از این حمایت ها بوده است. مجموعه صادرات خدمات فنی مهندسی که الان با پتروشیمی های ونزوئلا برقرار شده و پیش بینی می شود بالغ بر یک صد میلیون دلار ارزش داشته باشد نیز در همین مسیر بوده است و همچنان پیشنهادهای دیگری در کشورهای خارجی داریم که امیدواریم به نتیجه برسد.

      خوانساری با تاکید بر اینکه موضوع همکاری این شرکت های دانش بنیان با کشورهای خارجی تامین تجهیزات و دانش فنی است که مستقیم از طریق خود این شرکت ها پیگیری می شود، افزود: شرکت های سازنده و دانش بنیان به طور عمده تولید داخل داشته اند و کالاهایشان مصرف داخلی داشته، اما تعدادی از این محصولات در پتروشیمی و یا پالایشگاه کشورهای دیگر قابلیت کاربرد داشته است. در بعضی از کشورها به واسطه تحریم یا هزینه های هنگفتی که استفاده از برندهای اروپایی در پی دارد، به محصولات ایرانی روی آورده اند. شرکت های ایرانی زیادی به واسطه تحریم توانسته اند تجهیزات و دانش فنی را به دست بیاورند و امروز به نوعی صادرات خدمات فنی - مهندسی را انجام می دهند.

        85 قلم کالای جدید در نوبت معرفی

      مدیر کل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت با اشاره به حمایت وزارت نفت در حمایت از ساخت داخل و ابلاغ دستورعمل ممنوعیت خرید کالای خارجی گفت: تاکنون افزون بر ۲۰۵ قلم کالا با ابلاغیه وزیر نفت به کل شرکت های تابعه معرفی شده و در حال حاضر حدود ۸۵ قلم کالای دیگر در دست بررسی است که در صورت تایید نهایی وزیر ابلاغ می شود. پس از ابلاغ این دستورعمل باید اجرایی شود و عدم رعایت آن تخلف محسوب و از طریق دستگاه نظارتی کنترل می شود؛ البته گاهی ممکن است موارد تخلفی در اجرای این مصوبه هم وجود داشته باشد، اما سازمان بازرسی و دستگاه نظارتی این موارد را دنبال و دلایل و مسیرهای عدم اجرای مصوبه را پیگیری می کنند.

      وی با تاکید بر اینکه در بحث صادرات خدمات فنی مهندسی احیای دیپلماسی با کشورهای دیگر از طریق دستگاه دیپلماسی دولت اهمیت زیادی دارد، گفت: ارتباط دیپلماسی که در حال حاضر با روسیه، آفریقای جنوبی، آمریکای لاتین، چین و کشورهای منطقه داریم، نمونه خوبی از این تعامل و اثرگذاری است. نقشه راهی که برای روسیه تنظیم شده بسیار قوی است و بعضی از موارد آن به انعقاد قرارداد منجر شده است.

      خوانساری با بیان اینکه تبادل کالاهای صنعت نفت و دانش فنی صنعت نفت و خدمات فنی مهندسی می تواند با کشورهایی که تعاملات قدیمی در حوزه نفت و گاز با آنها داشته ایم، بیشتر باشد، افزود: کتابچه ای حاوی مشخصات شرکت های سازنده و دانش بنیان داخلی تهیه شده که به زودی چاپ و در اختیار مقام های اجرایی دولت قرار می گیرد تا در مذاکرات و نشست هایی که با مقام های کشورهای دیگر دارند، در اختیار نمایندگان آن کشورها قرار داده شود. در واقع از طریق سفرا می توانیم در کشورهایی که با آنها هر فعالیت خدمات فنی مهندسی صنعت نفت داریم، ارتباط بیشتری برقرار کنیم. در این کتابچه علاوه بر شرکت های حاضر در لیست بلند صنعت نفت، شرکت هایی که دانش بنیان نیستند، ولی سازنده تجهیزات صنعت نفت هستند نیز قرار دارند.

      وی در پاسخ به این سوال که هر یک از این شرکت ها در چه حوزه هایی بیشتر فعالیت داشته اند، گفت: ۴۲۰ شرکتی که در فهرست بلند صنعت نفت قرار دارند، عموما در جریان کالای مورد تایید صنعت نفت و در واقع تامین تجهیزات و ساخت تجهیزات قرار دارند و مابقی این شرکت ها پروژه های پژوهشی دارند و گاه تحقیقاتشان منتج به دانش فنی و یک محصول می شود و وزارت نفت در فرایند تجاری سازی آنها را همراهی می کند.

      خوانساری با بیان اینکه عدد مشخص و دقیقی در مورد تعداد کالاها و تجهیزات بومی شده یا در نوبت ساخت داخل وجود ندارد، در مورد دلایلی این موضوع افزود: تعریف تجهیزات در بخش های مختلف متفاوت است. بسیاری از این تجهیزات در قالب یک پکیج قرار دارند یا با چند تجهیز دیگر همراه است؛ به همین دلیل ممکن است برای کل آن تجهیز یا هر قطعه آن نام گذاری و دسته بندی متفاوتی وجود داشته باشد؛ بنابراین نیاز است که آمارها بر اساس استاندارد تقسیم بندی تجهیز مورد نظر تعریف شود و یک همسان سازی وجود داشته باشد؛ با این حال از لحاظ درصدی می توان گفت که افزون بر ۸۰ درصد قطعات صنعت نفت بومی سازی شده است.

        سامانه شناسایی فرایند ساخت داخل

      خوانساری با اشاره به سامانه ای که در دست تنظیم است، گفت: در سامانه ای که مربوط به کالاهای ساخت بار اول صنعت نفت است، این اعداد و ارقام در یک چهارچوب قرار می گیرد و هر شرکت اصلی زیر مجموعه وزارت نفت یا وابسته، قطعات بومی سازی شده را در این دسته بندی قرار می دهند و مشخص می شود که چه قطعاتی با پشتیبانی و بیمه تامین شده، چه قطعاتی در سرویس قرار دارند یا نیازمندی های هر بخش چیست. در این سامانه که در وزارت نفت در حال پیاده سازی است، در واقع آمار کل ساخت داخل و فرایند آن قرار می گیرد و از همین طریق ارزیابی عملکرد شرکت های اصلی و تابعه نیز انجام می شود.

      وی با اعلام اینکه این سامانه از ۶ ماه تا یک سال آینده کامل و به روز رسانی می شود، گفت: در این سامانه آخرین آمارهای ساخت داخل، ارزش کالای ساخت داخل، مقایسه عملکرد شرکت ها، مشوق ها و خطاهای اجرایی، ارزیابی می شوند. این سامانه در حال حاضر نهایی شده و در حال رفع آخرین ایرادهای فنی است.

       این داشبورد اطلاعاتی در اختیار کل مدیران صنعت نفت قرار می گیرد و آنها می توانند علاوه بر مشاهده وضعیت شرکت خود، عملکرد سایر شرکت ها را هم بررسی کنند و در این مسیر ضمن جلوگیری از اقدام های موازی، نوعی رقابت برای ساخت داخل نیز ایجاد می شود.

      مدیر کل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت در ادامه افزود: با راه اندازی این سامانه افزون بر زیرمجموعه های صنعت نفت که عملکرد خود و یکدیگر را رصد می کنند، شرکت های دانش بنیان بیرون از مجموعه وزارت نفت هم می توانند عملکرد خود را به نمایش بگذارند و با سایر شرکت ها ارتباط برقرار کنند. این فضا انگیزه ای برای ارتباط شرکت ها با هم و ایجاد فضای رقابتی می شود.

      خوانساری افزود: با راه اندازی این سامانه، عمق عملکرد وزارت نفت در ساخت داخل به صورت شفاف مشخص می شود و در این میان اقلام گلوگاهی صنعت نفت هم که با معاونت فناوری ریاست جمهوری شناسایی شده اند، کامل می شود. اقلام گلوگاهی مواردی هستند که قرار است وزارت نفت با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری و یک شریک خارجی بسازد. شکل دیگر این همکاری هم این است که یک بانک و شرکت دانش بنیان داخلی با همکاری شرکت خارجی، برای ساخت این اقلام اقدام می کنند. نمونه موفق این قراردادها، ساخت مته حفاری جهت دار بود که در نتیجه همکاری معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری و مجموعه شرکت دانش بنیان و وزارت نفت به نتیجه رسید.

      مدیر کل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت با تاکید بر اینکه بیشترین میزان ساخت بار اول و تجهیزات هایتک در شرکت ملی نفت و محصولات بالادستی ها و تجهیزات درون چاهی و تجهیزات سر چاهی، اکتشاف و توسعه معادن و... قرار دارد، افزود: در این دوره به صورت چشمگیر از طریق اداره کل نظام تامین و تجاری سازی بحث پیاده سازی نظام کیفی مورد توجه قرار گرفته است وتلاش کرده ایم تا از ظرفیت انجمن نفت ایران استفاده کنیم.

       این انجمن می تواند در شکلی چابک تر در بخش صدور گواهینامه کیفیت فعال شود. به عنوان نمونه می تواند در بخش تجهیزات ضد انفجار اقدام کند که بسیار حادثه خیز است.

      وی با تاکید بر اینکه یکی از دغدغه های مهم در ساخت بار اول، کنترل کیفیت این تجهیزات است، گفت: اگر این کنترل صورت نگیرد و تجهیزات در نقاط خطرپذیر استفاده شود، می تواند حوادثی را در پی داشته باشد؛ به همین دلیل لازم است این تجهیزات گواهی ضد انفجار داشته باشند.

       قبلا گواهی ضد انفجار تنها از خارج کشور تایید می شد، اما ما با حمایت از شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی زمینه ای را فراهم کردیم که این گواهی نیز توسط انجمن نفت با همان استانداردهای بین المللی و نظام کیفیتی بین الملل پیاده شود.

        ساماندهی کیفیت آزمایشگاه ها

      خوانساری با تاکید بر اینکه با پیاده سازی این روند بسیاری از هزینه ها و زمان بندی ها کاهش می یابد، افزود: هزینه های صدور گواهی کیفیت بین الملل از خارج کشور برای شرکت های دانش بنیان سازنده داخلی قابل توجه بود که با این روند کاهشی چشمگیر دارد. از سوی دیگر فرایند گواهینامه بین المللی برای شرکت هایی که صادرات کالا دارند نیز تسهیل می شود. همچنین در حال حاضر سازمان ملی استاندارد، به عنوان مرکز اعتبار دهی بین المللی در کشور فعال است و ما به دنبال این هستیم که انجمن نفت ایران هم به عنوان مرکز ارتباط دهی بین المللی به نظام بین المللی کیفیت وصل شود. برای این هدف هم مذاکراتی انجام و مجوزها و تاییدیه هایی گرفته شده و امیدواریم در شش ماه آینده اولین تاییدیه ها برای انجمن نفت به نتیجه برسد.

      وی با تاکیدبر اینکه به واسطه این تغییرات در تعیین کیفیت برنامه ای برای ساماندهی آزمایشگاه های مورد استفاده در صنعت نفت هم در دستور کار قرار گرفته است، افزود: با اینکه این آزمایشگاه ها گواهینامه ایزو 17025 بین المللی را دارند، قابلیت خدمات دهی به تجهیزات صنعت نفت را در سطح کیفیت بالا ندارند و ما مجبور شده ایم این آزمایشگاه ها را ساماندهی و پایش مجدد کنیم تا میزان حوادث را در مجموعه صنعت نفت به حداقل برسانیم. این آزمایشگاه ها عموما خصوصی و در بیرون از صنعت نفت هستند.  مدیر کل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت افزود: دستورعمل این برنامه صادر شده و در مرحله تامین بودجه است و به محض اینکه تامین شود، فرایند ارزیابی ها هم شروع خواهد شد. فکر می کنم در 6 ماه آینده ما اولین فهرست آزمایشگاه های مورد تایید وزارت نفت را ابلاغ می کنیم تا چهار شرکت اصلی از آن استفاده کنند.

      وی با تاکید بر اینکه با این رویکرد کلی در مورد نظام ارزیابی عملکردها، انجمن نفت به عنوان یک سرمایه مورد بازیابی قرار می گیرد و کارکردی مهم پیدا می کند، افزود: این انجمن می تواند موقعیت مستقل و چابک خود را حفظ کند و همزمان می تواند سیاست گذاری های صنعت نفت را پیاده کند.

      با توجه به اینکه بنده عضو انجمن صنعت نفت ایران هستم، سیاست گذاری هایی را هم در حال تدوین داریم که برای صنعت نفت کاربرد بیشتری داشته باشد.

        ایجاد نظام انگیزشی برای مدیران

      خوانساری به این پرسش که بدنه صنعت نفت و مجموعه های اجرایی تا چه اندازه در رعایت این قواعد موظف هستند و این قوانین ضمانت اجرایی دارند، پاسخ داد: اگرچه اقدام های زیادی در این حوزه انجام شده، اما هنوز موضوع فرهنگ سازی ساخت داخل ضعیف است. افزون بر ۱۱۰ سال از عمر صنعت نفت که ۱۰۰ درصد وابسته به خارج از کشور بود، می گذرد، اما با تغییر در رویه های قدیمی امروز ۸۰ درصد تجهیزات صنعت نفت داخلی شده است. اگرچه این روند طولانی و زمانبر است اما فرهنگ سازی در حال اتفاق است و رویکرد مدیران و نیروهای بدنه صنعت نفت به این سمت است که به نیروها و تجهیزات و دانش داخلی اعتماد کنند.  وی افزود: مدیران در این سال ها به دلایل مختلف از جمله احتمال حادثه و خدشه به روند تولید ریسک استفاده از تجهیزات ایرانی را قبول نمی کردند و الزامی هم برای این رویکرد وجود نداشت. در عین حال تاییدیه هایی برای استفاده از تجهیزات جدید لازم بود که هر کدام مراحل سختی داشتند و باعث می شد مراحل سفارش خارجی تجهیزات راحت تر باشد. به همین دلایل بود که برای کاهش این اثرها برای مدیران تصمیم گیر، یک نظام انگیزشی کارکنان صنعت نفت در بخش ساخت داخل را تنظیم و به معاونت منابع انسانی ارسال کردیم. در صورت تصویب این نظام انگیزشی در شورای عالی اداری برای مدیرانی که در بخش ساخت داخل اقداماتی اثرگذار داشته اند، ابزارهای انگیزشی پیش بینی شده است تا تشویق شوند و این مسیر پررنگ تر دنبال شود. این دیدگاه تا به حال نبوده و حتی به شکل عکس برای مدیرانی که چنین ریسک هایی داشته اند، تنبیه یا حذف اتفاق افتاده بود.  خوانساری در ادامه به نقش و اثرگذاری رسانه ها در پررنگ سازی این تلاش ها و فرهنگ سازی ساخت داخل و ایجاد انگیزه برای مدیران و کارکنان پرداخت و گفت: اصحاب رسانه که در دل صنعت نفت حضور دارند، می توانند با گزارش های امید دهنده و روشنگرانه در مورد این تلاش ها، اثرگذاری زیادی داشته باشند. رسانه ها می توانند بدون هر اغراقی این اثرگذاری را در ساخت داخل و سهمی که در توسعه صنعت نفت ایجاد شده است، نشان دهند. مدیران و افراد درگیر در پروژه های اجرایی تلاش زیادی دارند، اما ممکن است این تلاش ها به خوبی دیده نشود و لازم است با در نظر گرفتن محدودیت ها این تلاش ها بازتاب داشته باشند.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13338.jpg

      نقشه راه وزارت نفت در حوزه مسئولیت اجتماعی

      خوش درخشیدیم

      مشعل وزارت نفت دولت سیزدهم طی دو سال و اندی حضور خود به عنوان «دولت مردمی» در تلاش بوده است تا الفبای آبادانی را به مناطق نفت خيز کشور بازگرداند و بارقه امید را به مردمان مناطق پیرامون صنعت نفت که ثروت خدادادی نفت و گاز را زیر پایشان دارند، ارزانی دارد.

      رویکرد جدی وزارت نفت دولت سیزدهم در این مسیر با تصویب و ابلاغ نظام نامه مسئولیت اجتماعی از سوی جواد اوجی، وزیر نفت همراه شد. این نظام نامه در فرآیندی چندماهه با همفکری و مشارکت خبرگان دانشگاهی، صنعت نفت، مشاوران اجتماعی چهار شرکت اصلی، همچنین بازخورد دریافتی از شرکت های عملیاتی، تدوین و فروردین ماه ۱۴۰۲ ابلاغ شد؛ نظام نامه ای که بر مسائل اساسی اولویت‎دار صنعت نفت در زمینه مسئولیت اجتماعی شرکتی نظیر زنجیره تأمین تدارکات محلی به منظور اشتغال زایی و معیشت پایدار محلی، توانمندسازی ساکنان جوامع محلی پیرامون، بهره گیری از ظرفیت سمن ها (سازمان های مردم نهاد)، مشارکت در حفاظت از محیط زیست، ترویج مصرف بهینه منابع و انرژی و بهبود شرایط کار و زندگی کارکنان تاکید و به عنوان نقشه راه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت از سوی وزیر ابلاغ شد.

      آنچه واضح است پيشگامي صنعت نفت در توجه به مسئوليت اجتماعي در ميان سازمان هاي مهم تراز خود قابل توجه است و در شرایط کنونی می توان گفت که مسئوليت اجتماعی به بخش مهمي از ادبيات و فرهنگ مديريت نفتی تبديل شده و با پاسخگويی به نيازهای اجتماعي مردم در زمينه بهبود وضع اقتصادی، اجتماعی، زيست محيطی و حفاظت از منافع ذينفعان، بهبود کيفيت زندگي شهروندان و تغيير نگرش های شخصي در اين صنعت، تلاش دارد شرایط زندگی مردم در مناطق نفت و گازخیز را بهتر و از انجام فعالیت هایی که باعث بدتر شدن وضعیت جامعه می شود، پرهیز کند.

      اینگونه است که تا به امـروز، طیف گسترده ای از این اقدامات در قالب پروژه های عمرانی، آموزشی، بهداشتی و درمانی، محیط زیستی، اشتغال زایی و ... در نقـاط مختـلف کشـور به ویژه منـاطق عملیاتی صنـعت نـفت به اجرا درآمده است.

       مستند عملکرد قابل قبول وزارت نفت دولت سیزدهم ارائه این آمار از سوی وزیر نفت مبنی بر تعریف ۲۰ هزار میلیارد تومان پروژه در قالب مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت است. در این میان، تلاش های صنعت نفت در عمل به مسئولیت اجتماعی، در استان های خوزستان و بوشهر بیش از پیش موردتوجه قرار گرفته است، به گونه ای که  از ابتدای شهریور ۱۴۰۰ تاکنون در خوزستان یک هزار و ۷۳۶ تکلیف با اعتبار ۸ هزار میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان تعریف شده که ۵۸۵ مورد تکمیل شده و یک هزار و ۱۵۱ مورد هم در حال اجراست.

       افزون بر آن در استان بوشهر، هم ۷۴۱ پروژه با اعتبار یک هزار و ۳۵۰ میلیون تومان درحوزه های آموزشی با ۱۶۶، ورزشی ۱۱۵، بهداشتی ۳۷، راه ۴۴، آبرسانی ۵، برق رسانی ۴، طرح های هادی ۳۴۷ و خدماتی با ۲۳ مورد تعریف شده است که ۲۵۸ تکلیف تکمیل شده و ۴۸۳ مورد در حال اجراست. سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت، مسئولیت مدیریت یکپارچه توسعه اقتصادی مناسب در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس را به عهده دارد و یکی از وظایف و اهداف مهم آن به عنوان سازمان حاکمیتی و مسئول، عمل به مسئولیت های اجتماعی در جهت توسعه پایدار است.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13339.jpg

      در گفت وگو با مشاور مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در حوزه مسئولیت اجتماعی اعلام شد

      هدف گذاری برای مردم

      سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس که به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت، مسئولیت مدیریت یکپارچه توسعه اقتصادی مناسب در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس را عهده دار است، در زمینه عمل به مسئولیت های اجتماعی هم خوش درخشیده است. این سازمان، افزون بر اداره و راهبری حوزه عملیاتی پارس جنوبی، پارس کنگان و پارس شمالی، فعالیت های اصلی شامل تعریف، تصویب، ایجاد و احداث زیرساخت های عمومی را به عهده دارد. سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس همچنین افزون بر ماموریت های مهمی همچون توسعه و یکپارچه سازی زیرساخت ها در زمینه پشتیبانی پایدار از طرح های تولیدی و توسعه ای منطقه، افزایش کارایی و اثربخشی مدیریت منابع مالی و جذب سرمایه در زمینه درآمدزایی، سودآوری و ایجاد ارزش افزوده در سطح منطقه و تامین خواسته مشتریان و ذی نفعان و دیگر وظایف مهم تعریف شده، موضوع مسئولیت اجتماعی را هم سرلوحه ماموریت خود قرار داده است.

      عبدالمجید حیاتی که از سال 87 وارد این سازمان شده است، پس از فعالیت در بخش های مختلف اشتغال و آموزش، اکنون در سمت مشاور مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در حوزه مسئولیت اجتماعی فعالیت دارد. با او درباره اقدام های این سازمان در دو سال و اندی فعالیت دولت سیزدهم در این حوزه گفت وگو کرده ایم که مشروح آن در ادامه می آید.

        موضوع مسئولیت اجتماعی در چارچوب، قوانین و مناسبات سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از چه اهمیت و جایگاهی برخوردار است؟

      سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به عنوان سازمان حاکمیتی و مسئول منطقه است که به نمایندگی از وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در منطقه، مسئولیت اداره این منطقه راهبردی را عهده دار است. این سازمان خط مشی هایی برای خود تعریف کرده و یکی از وظایف مهمی که به موازات تولید به آن پايبند است، عمل به مسئولیت های اجتماعی و پایداری منطقه و رعایت اصول توسعه پایدار است. در عمل به مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت، آنچه در شرایط کنونی حائز اهمیت است آنکه وزارت نفت به عنوان یکی از وزارتخانه های پیشرو در عمل به مسئولیت اجتماعی و تنها وزارتخانه ای که در حوزه مسئولیت اجتماعی، از یک نظام نامه برخوردار است که پس از تهيه مشاور اجتماعي وزارت نفت، از سوی وزیر نفت به شرکت ها ابلاغ و اکنون در شرکت های منطقه در حال پیاده شدن است. در این نظام نامه موضوعات اساسی مربوط به مسئولیت اجتماعی و پایداری مشخص شده و این سازمان هم در قالب آن در حال فعالیت است؛ بنابراین حوزه مسئولیت اجتماعی و پایداری نه به عنوان یک انتخاب، بلکه به عنوان یک ضرورت برای سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس مطرح است و تمام موضوعات مرتبط با آن در حوزه های مختلف در دستور کار قرار دارد و افزون بر آن براساس این حس تکلیف، در شرکت های منطقه هم در حال ترویج آن هستیم.

         به نظام نامه ابلاغ شده وزیر نفت در حوزه مسئولیت اجتماعی اشاره داشتید. این نظام نامه چه اهداف و مواردی را شامل می شود و تا چه میزان می تواند در پیشرفت و کارشناسی مسئولیت اجتماعی می تواند موثر واقع شود؟

      نظام نامه مسئولیت اجتماعی به نوعی به رسمیت شناختن موضوع مسئولیت اجتماعی است. وقتی نظام نامه ای در سطح وزارت نفت ابلاغ می شود، میزان اهمیت هر مجموعه در عمل به آن را نشان می دهد. در این نظام نامه محورهای مناسبی مورد توجه قرار گرفته است و با استفاده از اسناد بالادستی، قوانین و استانداردهای موجود، سیاست های کلی در حوزه محیط زیست و دیگر شاخص ها تعريف، تدوین و سالانه نیز نظرات مشاوران اجتماعی شرکت های اصلی و فرعی اخذ می شود تا در صورت نیاز بازنگری لازم در آن انجام شود.در اين نظام نامه علاوه بر تعريف مفاهيم و موضوعات اساسي اولویت دار صنعت نفت، نحوه مشاركت ذی نفعان در تحقق مسئوليت اجتماعي شركتي، ساختار و نظام اجرايي، شرايط اجراي طرح ها و راهبري نيز مشخص شده است.

      بر این اساس با اقدام و ابلاغیه وزیر نفت، در حوزه مسئولیت اجتماعی و پایداری، یک چارچوب و استانداردهایی وجود دارد که می توانیم با استناد به آن، از ظرفیت مناسب شرکت ها استفاده کنیم تا  حوزه های مربوط به اجتماع و جامعه پیرامونی بیشتر مورد توجه قرار گیرد. این نظام نامه به تمامی شرکت های فعال در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از سوي مدیرعامل سازمان ابلاغ شده تا در این مسیر حرکت کنند. آنچه لازم است بر آن تاکید شود اینکه این نظام نامه یک چارچوب کلی است و فرصت کارهای خلاقانه و نوآورانه را از شرکت ها سلب نمی کند.

        وجه تمایز عمل به مسئولیت اجتماعی در سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با دیگر بخش های صنعت نفت شامل چه مواردی است؟

      مسئولیت اجتماعی در سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با توجه به جامعه پیرامونی و تمرکز شرکت های مختلف پتروشیمی، گاز و ساير فعالان منطقه، ماهیت متفاوت تری با دیگر مناطق دارد. یکی از موارد تمایز در این است که ما یک سازمان دولتی و در واقع یک دولت کوچک در منطقه با مدیریت های مختلف هستیم و از این نظر شاید نوع کار ما شبیه به یک دولت منطقه ای باشد. از سوی دیگر سازمان با توجه به تنوع سرمایه گذاری، پالایشگاه های گازی، مجموعه های پتروشیمی منطقه علاوه بر اینکه خود را مقید می داند در حوزه مسئولیت اجتماعی و پایداری سازمانی فعالیت کند، یک نگاه مسئولانه هم به ترویج بحث پایداری و مسئولیت اجتماعی دارد.

       افزون بر آن، شرکت های پتروشیمی حاضر در سطح منطقه اقتصادی انرژی پارس در یک اقدام داوطلبانه شورایی تحت عنوان «شورای راهبردی شرکت های پتروشیمی منطقه پارس» ایجاد کردند که در آن، منابع تخصیصی شرکت ها تحت عنوان عمل به مسئولیت اجتماعی در ایجاد زیرساخت ها و توجه به جامعه پیرامونی تجمیع و با کنار هم قرار گرفتن، پروژه های بزرگ تری را اجرایی می کنند. در این میان سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به عنوان عضو ثابت كميته اجرايي شوراي راهبردي، در سیاست گذاری، شناسايی ذی نفعان و اولویت بندی آنها به این مجموعه ها کمک می کند تا از موازي كاري و افزايش هزینه ها خودداري شود.

        با توجه به اینکه سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، نماینده وزارت نفت است و دولت سیزدهم به عنوان دولت مردمی تاکید ویژه ای در عمل به مسئولیت اجتماعی و جامعه پیرامونی دارد، در این دوره چه میزان شاهد رشد شاخص و آمارها در این بخش بوده ایم؟

      دولت سیزدهم نگاه ویژه ای به مسئولیت اجتماعی و پایداری دارد و در وزارت نفت این دولت، با اصلاح و رفع ایرادهای نظام نامه قبلي، اختیارات شرکت ها برای فعالیت در زمینه مسئولیت اجتماعی بیشتر شد. ريیس جمهوری هم در سفرهای استانی خود این مطالبه را از وزارت نفت داشت که در حوزه مسئولیت اجتماعی به منطقه توجه کند و افزون بر آن  در آخرین سفر بر فعالیت در حوزه درمانی، آموزشی و مسئولیت اجتماعی تاکید داشت. با این حال تقدیر ريیس جمهوری از عملکرد وزارت نفت در حوزه مسئولیت اجتماعی در بازدید از این وزارتخانه، گواهی بر عملکرد مناسب وزارت نفت در اين حوزه اساسي است.

        طبق گزارش سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس که از سوی مدیرعامل این سازمان ارائه شده، تخصیص اعتبار162 میلیارد تومانی در زمینه طرح های مسئولیت اجتماعی مورد اشاره قرار گرفته است، این اعتبار عمدتا در چه بخش هایی هزینه شده است؟

      یکی از موضوع های اساسی در حوزه مسئولیت اجتماعی که در سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس به آن پرداختیم، گفت وگو و تعامل با ذی نفعان، مردم و جامعه محلی با هدف شناسایی مشکلات، اولویت ها و نیازهای این جوامع و منطقه بوده است. طی این مذاکرات یکی از مشکلات اصلی جوامع پیرامون، موضوع آب و کاهش منابع آب زیرزمینی بوده است. بر این اساس قراردادي با شرکت آب رسانی خلیج فارس منعقد شد که طی آن کمک قابل توجهی با هدف تامین  آب شهرهای پیرامونی از جمله نخل تقی، عسلويه و بيدخون و دیگر شهرها و روستاها در حال انجام است. افزون بر آن زمين مورد نیاز برای ایجاد یک آب شیرین کن در عسلویه را در اختیار آبفاي استان قرار دادیم. همچنین در پروژه آبرسانی «سیراف به جم»  که قرار بود به صورت مشارکتی میان وزارت نفت و نیرو انجام شود، متاسفانه به دلایل مختلف شاهد توقف 15 ساله در اجرای پروژه بودیم. با توجه به اهمیت آن، سال گذشته 170 میلیارد تومان از طریق الحاق تفاهمنامه قبلی تخصيص يافت و 100 میلیارد از طریق شورای راهبردی پتروشیمی ها و 70 میلیارد تومان از طریق شرکت ملی گاز ایران تامین اعتبار شد و این پروژه به سرانجام رسید. افزون بر موارد یادشده، در چارچوب قانون استفاده متوازن از امکانات کشور برای توسعه مناطق کمتر توسعه یافته که به سازمان ما اجازه می دهد در برخی بخش ها فعالیت داشته باشیم. در این زمینه کمک هایی به آموزش و پرورش در حال انجام است که براساس آن، دو طرح جابه جایی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه روستاهای فاقد دبیرستان با هدف جلوگیری از ترک تحصیل دختران با اعتباري بالغ بر 80 ميليارد ريال و طرح تقويت بنيه علمي دانش آموزان (برگزاری کلاس های آمادگی کنکور) با اعتباري بالغ بر 49 ميليارد ريال که براساس آنها در تلاش هستیم امکانات آموزشی و فرصت های برابری را در سطح روستاها و جامعه پیرامونی با دعوت از اساتید برجسته يا برگزاري کلاس های مجازي فراهم کنیم که این اقدام در قالب تفاهمنامه با آموزش و پرورش در حال انجام است. افزون بر اين در برگزاري مراسم های مختلف و بحث توانمندسازی نيز کمک هایی را داشته ایم. در حوزه ورزش هم علاوه بر حمايت و پرداخت هزینه هاي تيم فوتبال پارس جنوبي و برخي از تيم ها، کمک هایی در رفت و آمد ورزشکاران، المپیادهای ورزشی و... انجام می شود.

       

       

    • media/image/2024/01/2000-1441/13340.jpg

        یکی از دغدغه های مردم این منطقه همواره موضوع بهداشت و درمان بوده است، آیا در این دو سال و اندی فعالیتی برای بهبود آن انجام شده است؟

      بخش بهداشت و درمان از اولویت ها و موضوعات مورد توجه در حوزه مسئولیت اجتماعی است و فعالیت هايی در این زمینه انجام شده که این روند تداوم دارد. خوشبختانه در دور دوم سفر استانی رییس جمهوری و هیئت دولت 300 میلیارد تومان از منابع وزارت نفت و 300 میلیارد تومان از منابع وزارت بهداشت برای ساخت یک بیمارستان در کنگان و افزون بر آن در پروژه های سفر ریاست جمهوری هم مبلغ مناسبی برای ساخت بیمارستان در عسلویه تخصیص داده شد. همچنین شورای راهبردی پتروشیمی ها اعتباری برای تجهیز مراكز درمانی منطقه اختصاص داده است. از دیگر موارد می توان به امضای تفاهمنامه برای تجهیز بیمارستان در کنگان اشاره کرد که به صورت مشارکتی از محل اعتبارات وزارت نفت و شورای راهبردی شركت هاي پتروشيمي تخصیص یافته است. غیر از مواردی که اشاره شد، شورای راهبردی پتروشیمی طی سال های گذشته در زمینه تجهیزات سرمایشی مجموعه بیمارستان های عسلویه، کنگان، جم و دیر هم اقدام های مناسبی داشته است. البته با توجه به عضویت تمام نیروهای غیررسمی ما در صندوق تامین اجتماعی و پرداخت حق بيمه ، انتظار است سازمان تامین اجتماعی هم در بخش درمان به موضوع مسئولیت اجتماعی این منطقه توجه ویژه ای داشته باشد و نسبت به توسعه مراكز درماني خود اقدام کند كه در مصوبات سفر هيئت وزيران نيز بر آن تاكيد شده است. افزون بر حوزه بهداشت و درمان، با نهادهای حمایتی همچون کمیته امداد امام خمینی(ره) مشارکت داریم و علاوه بر کمک های موردی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در بخش های درمان مددجويان، استفاده از ظرفیت های موجود سازمان و...، تعدادی پروژه از سوی شورای راهبردی پتروشیمی ها با كميته امداد امام خميني (ره) و بهزيستي به شکل مشارکتی در حال اجراست.

      در ابتدای سال تحصیلی جدید نیز هزینه های مربوط به تامین بسته های آموزشی، نوشت افزار و... براساس اعلام  نیاز کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزيستي تامین اعتبار شد و به موقع خریدهای مورد نیاز تمام دانش آموزان چهار شهرستان جنوب استان تحت حمایت این دو سازمان تامین شد و در اختیار آنان قرار گرفت. از دیگر اقدام ها، خریداری تجهیزات سرمایشی با تامین اعتبار پنج میلیارد تومانی شورای راهبردی و همچنین مشارکت 50 درصدی کمیته امداد امام خمینی(ره) بود. افزون بر کمک های سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، 20 میلیارد تومان هم از سوی شورای راهبردی پتروشیمی ها به مجموعه آموزش و پرورش برای خرید تجهیزات پایه آموزشی و سرمایشی داده شد. همچنین شورای راهبردی پتروشیمی مبلغی را برای ایجاد دانشکده فنی- مهندسی دانشگاه خلیج فارس جم تخصیص داد. غیر از مواردی که به آن اشاره شد، مجموعه کمک ها در حوزه نهادهای حمایتی، مشارکت در تامین مسکن مددجويان كميته امداد امام خميني(ره) بوده است. براساس این توضیحات می توان متوجه شد که تمرکز ما در کمک به آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، ورزش و جوانان، نهادهای حمایتی و در حوزه فرهنگ دینی مساجد و حوزه های علميه و خوابگاه های دانشگاه های دولتي است. افزون بر حوزه های مختلفی که به آن پرداخته شد، در بحث واگذاری زمین به سرمایه گذاران، یکی از پیش شرط های ما کلید زدن پروژه پس از اخذ نظر سازمان محیط زیست است که با کمترین آسیب زیست محیطی اجرایی شود و برای جبران اثرات منفی برنامه داشته باشند.

         فکر می کنید با مجموعه این اقدام ها که به آن اشاره داشتید، چه میزان رضایتمندی در مردم این منطقه ایجاد شده و در چه بخش هایی درخواست توجه و تامین اعتبار دارند؟

      رویکرد مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس مبتنی برهمکاری است. انجام بیش از 100 جلسه با نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی، اعضای شوراهای اسلامي شهر و روستا، استانداری، فرمانداران، ادارات و نهادها، سازمان های مردم نهاد و ساير ذی نفعان و... با هدف شناسایی نیازها و رضایتمندی مردم بوده است. در مقطعي مدیرکل آموزش و پرورش استان و مدیرکل نوسازي اشاره داشتند كه تنها پروژه های فعال آنها پروژه هایی است كه از سوي وزارت نفت در حال تامین اعتبار است و مجموعه مدیران دستگاه های اجرایی از کمک های صنعت نفت اعلام رضایت کرده اند. با این حال اعتقاد ما این است که هر میزان برای اين مردم کار کنیم، کافی نیست. از طرفی مسیرمان به سمت ریل گذاری و توجه به اصول پایداری سازمانی در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و ترویج آن در شرکت های منطقه متمرکز شده است.

         چه موضوعی در حوزه مسئولیت اجتماعی در ابعاد مختلف مغفول مانده است که اعتقاد به اصلاح و یا اجرایی شدن آن دارید؟

      اعتقاد ما این است که باید درکی مشترک از تعریف حوزه پایداری و مسئولیت اجتماعی در میان مردم و مسئولان ایجاد شود تا با عدم انطباق در این مسیر مواجه نشویم. باید این آگاهی ایجاد شود که اجابت هر خواسته ای به معنای اجرای مسئولیت های اجتماعی نبوده و مسئولیت اجتماعی، استانداردهای خاص خود را دارد.

      کلیت لزوم اجرای مسئولیت اجتماعی این است که اثرهای منفی فعالیت های صنعت نفت بر اقتصاد، اجتماع، محیط زیست و دیگر بخش ها را کاهش دهیم و اثرهای مثبت خود را با خلق ارزش، تقویت کنیم که این موضوع در دستور کار ما قرار دارد. افزون بر آن، در مسیر آگاهی بخشی در موضوع مسئولیت اجتماعی درصدد هستیم دوره های آموزشی را برای مجموعه ذی نفعان درون سازمانی، کارکنان و مدیران برگزار کنیم تا در حوزه پایداری و در حوزه مسئولیت اجتماعی، به شکل کارشناسانه تر اقدام شود. همچنین این دوره ها قرار است برای ذی نفعان برون سازمانی سازمان های مردم نهاد و مجموعه هایی که می خواهند برای ما کار کنند، با هدف ارتقای دانش در حوزه پایداری و مسئولیت اجتماعی برگزار خواهد شد.

        یکی از مطالبات منطقه جذب نیروهای بومی بوده، این موضوع چه میزان مورد توجه قرار گرفته است؟

      در این حوزه دو بحث را با جدیت دنبال کردیم؛ یکی افزایش سهم نیروهای بومی از فرصت های ایجاد شده در منطقه بوده است؛ در این زمینه طی سال گذشته با انعقاد تفاهمنامه هایی با مراکز فنی حرفه ای استان، تربیت نیروی متخصص در طرح ها هدف گذاری شد. با توسعه دانشگاه ها و تنوع طرح ها و تفاهمنامه های تربیت نیروی متخصص، نیروی انسانی مناسبی در منطقه تربیت شد. از طرفی براساس اقدام مدیریت کار و خدمات اشتغال، جذب تمامی نیروی انسانی شرکت ها باید از طریق بانک اطلاعات این مدیریت انجام شود که در حال حاضر سیاست گذاری در این جهت قرار دارد و بر این اساس، در جذب مشاغلی که نیروی بومی وجود داشته باشد، از معرفی نیروی غیربومی خودداری خواهد شد.

      موضوع دیگر در حوزه شفافیت است که به صورت ماهانه و فصلی، مدیریت کار و اشتغال به شهرهای پیرامونی اعلام می کند که در مدت گذشته چه میزان نیروهای شهرستان های منطقه با معرفی سازمان به شرکت ها جذب شده و میزان رشد آن در مقایسه با مدت مشابه نیز اعلام می شود که  بسیاری از مدیران از این رویکرد استقبال و اعلام رضایت کردند.

      تقدیر کمیته امداد امام خمینی(ره)  استان بوشهر از اقدام های وزارت نفت

      مسلم انیژپور، مشاور مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان بوشهر و نماینده تام الاختیار مدیرکل در حوزه مسئولیت اجتماعی صنعت، با تشکر از اقدام های مجموعه صنعت جنوب که تعامل مناسبی با کمیته امداد امام خمینی(ره) استان بوشهر در زمینه مسئولیت اجتماعی داشته و دارند، در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» به همکاری و مشارکت مناسب سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و همچنین شورای راهبردی شرکت های ‍پتروشیمی منطقه پارس پرداخته و اقدام های این دو مجموعه صنعت نفت را تشریح کرد. او با اشاره به همکاری و مشارکت میان کمیته امداد امام خمینی(ره) استان بوشهر و حوزه صنعت در زمینه عمل به مسئولیت های اجتماعی از شورای راهبردی شرکت های پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس که با مديريت مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس،سخاوت  اسدی و همکاران و تمامی مدیران عامل پتروشیمی های منطقه ویژه انرژی اقتصادی پارس عضو شورای راهبردی در حال فعالیت هستند، تقدیر کرد.

      مشاور مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان بوشهر و نماینده تام الاختیار مدیرکل در حوزه مسئولیت اجتماعی صنعت با اشاره به احداث ۱۴۰ واحد مسکونی برای خانواده های نیازمند در شهرستان های پيرامون صنعت در بوشهر که با مشارکت وهم افزایی شورای راهبردی پتروشیمی های منطقه پارس و کمیته امداد امام خمینی(ره) استان بوشهر به ثمر رسیده است، می گوید: برای این واحدهای مسکونی ۴۲ ميليارد تومان هزینه شده است که شورای راهبردی پتروشیمی های منطقه پارس و کمیته امداد امام خمینی(ره) استان بوشهر هرکدام ۲۱ ميليارد تومان تامین اعتبار انجام دادند. او در ادامه به اهدای ۶۰۰ دستگاه وسایل سرمایشی کولر و یخچال به شکل مشارکتی از سوی شورای راهبردی پتروشیمی های منطقه پارس و کمیته امداد امام خمینی(ره) استان بوشهر با اعتبار 10 میلیارد تومان اشاره کرده که هر کدام سهم 5 میلیارد تومانی را در تامین اعتبار عهده دار بودند.

      انیژپور بخشی دیگر از اقدام های مشارکتی کمیته امداد و کمیته اجرایی شورای راهبردی پتروشیمی های منطقه پارس را  تهیه هزینه های نوشت افزار، کتب درسی، البسه دانش آموزی برای 3 هزار و 200  نفر دانش آموز جمعا به مبلغ ۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان هرکدام با سهم ۳ ميليارد و ۲۰۰ میلیون تومانی برمی شمرد.

      مشاور مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان بوشهر و نماینده تام الاختیار مدیرکل در حوزه مسئولیت اجتماعی صنعت سپرده گذاری ۱۰ ميليارد تومان در صندوق «امداد ولایت» برای کمک به مشاغل خرد، ودیعه مسکن و هزینه های درمانی با کمیته شورای راهبردي پتروشیمی های منطقه پارس را بخش دیگری از فعالیت های انجام شده با مشارکت شورای راهبردی پتروشیمی های منطقه پارس هر کدام به میزان 5 میلیارد تومان بیان می کند. او در ادامه این گفت وگو از توافق با شورای راهبردی پتروشیمی های منطقه پارس و سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با هدف کمک به توانمندسازی خانواده های تحت حمایت خبر می دهد که براساس آن نمایشگاه دائمی فروش محصولات تولیدی خانواده های تحت پوشش و کارآفرینان کميته امداد امام خمینی(ره) در محل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس دایر شود.

      انیژپور همچنین از برنامه ریزی مجموعه های صنعت نفت و کمیته امداد خمینی(ره) در آستانه ماه مبارک رمضان و عید نوروز برای مشارکت در تامین 10 هزار سبد کالا یا بن خرید به عنوان کالای رمضان یا عیدی به خانواده های تحت پوشش و نیازمند شهرستان های پيرامون صنعت نفت در جنوب استان بوشهر خبر داده و اظهار امیدواری می کند این مهم تا پایان سال با همکاری شورای راهبردي به انجام برسد.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13341.jpg

      رکورد کم نظیر در گازرسانی به نیروگاه های استان سمنان رقم خورد

      تامین حداکثری

      مشعل       گازرسانی به نیروگاه ها امسال شاهد ثبت رکوردهایی کم نظیر بود و این تامین حداکثری توانست زمینه کاهش مصرف فرآورده های نفتی را فراهم کند.

      تامین حداکثری گاز نیروگاه ها در فصل گرم سال با هدف تولید پایدار برق، افزون بر تاثیرات زیست محیطی و آورده های اقتصادی از مسیر افزایش حجم صادرات فرآورده های نفتی، ذخیره سوخت دوم این واحدها را نیز افزایش داد.

      در این میان شرکت گاز استان سمنان با ثبت رکوردی کم نظیر، گازرسانی به بخش نیروگاهی را 93 درصد افزایش داد؛ رکوردی که تحقق آن نیازمند برنامه ریزی دقیق و انجام اقدام های متنوع عملیاتی است.

      در ادامه گفت وگو با سیدجواد حقیقت حسینی، مدیرعامل شرکت گاز استان سمنان درباره فعالیت های این شرکت در نیمه نخست سال و آمادگی برای ورود به فصل زمستان را می خوانیم.

        با توجه به ورود به فصل سرد سال چه اقدام هایی اجرایی شده است؟ برای عبور از زمستان آمادگی دارید؟

      با هدف حفظ و نگهداشت شبکه و تاسیسات گازرسانی، در 6 ماه نخست امسال، بیش از 22 هزار مورد اقدام های اساسي و كليدي تعمیراتی مطابق با برنامه در جهت نوسازی و بازرسی دوره ای با هدف صیانت از انتقال و توزیع پایدار و ایمن کردن تجهیزات اصلی گازرسانی انجام شد.

      بر این اساس، تعمیرات اساسی از روزهای ابتدایی فروردین سال 1402 و تا پایان شهریورماه در شهرستان های سمنان، سرخه، مهدیشهر، دامغان و میامی با موفقیت و براساس برنامه زمان بندی شده به سرانجام رسید.

      تحقق عملیات تعمیراتی در سطح استان، در 6 ماه نخست سال 1402 نسبت به دوره مشابه سال قبل، 6درصد رشد داشته است. بر اساس گزارش اقدام های ثبت شده در نرم افزار نگهداری و تعمیرات و مشاهدات میدانی انجام شده، 22 هزار و 734 عملیات نگهداری و تعمیرات در استان صورت گرفته که از این تعداد 17 هزار و 734 مورد عملیات روتین و 5 هزار مورد عملیات غیر روتین بوده است.

      برای افزایش قابلیت اطمینان تاسیسات و ایستگاه ها و آمادگی برای تامین پایدار جریان گاز مصرفی مردم در زمستان، ضروری است در فصول گرم با بازدیدهای دوره ای مدون و عملیات تعمیراتی، حفظ و نگهداری تاسیسات گازرسانی صورت بگیرد.

        در حوزه اندازه گیری دقیق گاز مصرفی به ویژه در بخش صنایع و جلوگیری از هدررفت گاز چه اقدام هایی انجام شده است؟

      كاليبراسيون دستگاه هاي اندازه گيري، به نوعی يكي از مهم ترين اقدام ها در شركت هاي گاز استاني محسوب مي شود؛ 99 درصد کنتورهای توربینی فعال استان سمنان در بازه کالیبره کار می کنند و علاوه بر کالیبراسیون کنتورهای موجود، همه تجهیزات اندازه گیری این ایستگاه ها نیز به صورت فصلی مورد بازبینی و بررسی قرار می گیرند.

      بر این اساس، در نیمه نخست سال، کالیبراسیون 2هزار و 876 مورد تجهیزات اندازه گیری این شرکت در سطح استان انجام شده است.

      با برنامه ریزی های انجام شده در نیمه نخست سال جاری، 154دستگاه کنتور توربینی مشترکان عمده از سوی كارشناسان و متخصصان شركت گاز استان سمنان كاليبره شده اند. از سوی دیگر، در 6 ماه امسال 12 ایستگاه عمده پرمصرف و سی جی اس نیز مانیتور شده است.

      در بازه زمانی یاد شده همچنین 2 هزار و 722 دستگاه دماسنج و فشارسنج عقربه ای از طریق شرکت های ذی صلاح و مورد تایید شرکت ملی گاز ایران، تعمیر و کالیبره شده است.

      واحد اندازه گیری و توزیع گاز با فراهم کردن زیرساخت های لازم و نصب تجهیزات ارتباطی و همچنین ارتقای تجهیزات اندازه گیری از جمله تصحیح کننده، از سال 1399 قرائت از راه دور را آغاز کرده و مانیتورینگ 41 ایستگاه مشترکین سی ان جی فراهم شده است.

        افزون بر تعمیرات اساسی تجهیرات، تاسیسات و شبکه گاز استان در حوزه منابع انسانی نیز آمادگی شرایط خاص و بحرانی وجود دارد؟

      واحد اچ اس ای شرکت گاز استان سمنان در نیمه نخست امسال با برنامه ریزی جامع نسبت به برگزاری 56 مورد تمرین های مختلف آمادگی، تمرینی و عملیاتی در سطح استان اقدام و برای ارتقای سطح واکنش نسبت به حوادث، ایجاد آمادگی و توانمندسازی کارکنان و پایداری جریان گاز، بیش از چهار نشست ستاد مدیریت بحران در این شرکت برگزار شده است.

      در مجموع بیش از 80 نفر از کارکنان تعمیرات، امدادگر، گازبان و... با حضور کارشناسان واحد اچ اس ای در این تمرین ها شرکت کرده اند. كاهش آسیب پذیری در برابر تهديدها و بحران ها، شناسايي نقاط قوت و ضعف و هماهنگي بين نيروها، بررسي صحت كاركرد تجهيزات، سرعت عمل و ميزان توانمندي نيروها در رویارویی با تهدیدها و اجراي الزام های پدافند غيرعامل، از جمله عواملی هستند که در حین برگزاری تمرین ها بررسی و به عنوان معیار مورد ارزیابی قرار گرفته اند.

      هدف از برگزاری این تمرین ها، آمادگی کارکنان برای مقابله با بحران های طبیعی و غیرطبیعی، مدیریت استرس در شرایط اضطراری، آمادگی نیروهای خدمت رسان و صیانت از تاسیسات گازرسانی بوده است. اجرای تمرین برای آمادگی نیروهای این شرکت برای مقابله با حوادث مختلف، امری ضروری به شمار می رود و قطعا این اقدام باعث افزایش توانمندی نیروها در شرایط واکنش اضطراری می شود.

       برای اجرای پروژه ها و تداوم فعالیت ها در نیمه نخست امسال چند پیمان امضا شده است؟

      در 6 ماه امسال، 18 مورد پیمان عمراني و 6 مورد پيمان خدماتي و پشتيباني در شرکت گاز استان سمنان منعقد شده است.

      این شرکت برای انجام رسالت کاری خود و تسهیل امور مربوط به پیمان های عمرانی، خدماتی و پشتیبانی، طی نیمه نخست امسال 24 مورد پیمان را به ارزش 211 میلیارد تومان با پیمانکاران، تامين كنندگان و شرکت های خدماتي منعقد کرده است.

      در جهت خدمات رسانی مستمر به هم استانی های عزیز و همچنین ایجاد زیرساخت های گازرسانی، بهسازي ساختمان ها، ایستگاه ها، ایجاد فرصت اشتغال و... گام های بسیاری برداشته ایم و رسیدن به این اهداف با ارزش، در سایه همدلی و مشارکت پیمانکاران است.

      شفافیت در معاملات و رعایت دقیق قانون برگزاری مناقصات و معاملات، یکی از اولویت های ویژه شرکت گاز استان سمنان است. بر این اساس، استفاده از سامانه تدارکات الکترونیکی دولت، دستگاه های اجرایی را قادر می سازد معاملات خود را به صورت آنلاین در بستری امن و شفاف انجام دهند. تحقق این موضوع یکی از راهکارهای کلیدی در زمینه افزایش بهره وری و مدیریت تخصیص منابع سازمانی است.

        اجرای خطوط تغذیه و توزیع یکی از مهم ترین زیرساخت ها برای توسعه گازرسانی به شمار می آید. شرکت گاز استان سمنان چه کارنامه ای در این زمینه دارد؟

      در 6 ماه نخست امسال بیش از 64 کیلومتر خطوط تغذیه و توزیع در سطح استان اجرا شد که این موضوع حاکی از شتاب گیری اجرای پروژه های گازرسانی است.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13342.jpg

      رفع موانع گازرسانی به روستاها به منظور گسترش رفاه، عدالت و گازرسانی به واحدهای تولیدی و صنعتی با هدف رونق و رشد تولید، از راهبردهای شرکت گاز برای تحقق شعار سال 1402 است.

        نیمه نخست امسال در مجموع چند انشعاب نصب شده است؟ بر اساس برنامه، تا پایان سال چه تعداد علمک نصب می شود؟

      در 6 ماه امسال یک هزار و 736 علمک گاز نصب و تحویل شده که از این تعداد، 746 علمک در شهر ها، 908 علمک در روستاها و 82 مورد ویژه واحدهای صنعتی و تولیدی بوده است.

      در مجموع تاکنون 147هزار و 488 انشعاب در سطح استان نصب شده که از این تعداد 94 هزار و 933 مورد در سطح شهرها، 50 هزار و264 مورد در سطح روستاها و 2هزار و 291مورد نیز برای واحدهای صنعتی و تولیدی نصب شده است.

      با وجود سخت گذر بودن مسیر اجرای پروژه گازرسانی و دوردست بودن روستاهای باقی مانده، همه تلاش ما تامین پایدار گاز طبیعی برای مشترکان و ارائه خدمات مطلوب است. براساس برنامه های تعریف شده، پیش بینی می شود تا پایان امسال دو هزار علمک دیگر در نواحی صنعتی، تولیدی، مراکز تجاری و روستاهای استان نصب شود.

        انشعاب های نصب شده، زیرساخت جذب چند اشتراک را فراهم کرده است؟

      خوشبختانه همه 20 شهر استان از نعمت گاز برخوردار بوده و ضریب نفوذ گاز در بخش شهری 100 درصد است. از سوی دیگر تا پایان سال 1402 با گازرسانی به روستاهای در دست اجرا، ضریب نفوذ گازرسانی در بخش روستایی به 91.29 درصد خواهد رسید.

      با اشتراک پذیری 3 هزار و 506 مشترک جدید در 6 ماه امسال، شمار مشترکان گاز طبیعی در سطح استان به 324هزار و90 مورد رسیده است. از مجموع اشتراک های جذب شده در نیمه نخست امسال، 2 هزار و 587 اشتراک در بخش شهری و 919 مورد دیگر آن مربوط به بخش روستایی است.

      بر این اساس، 2هزار و 820 اشتراك خانگي، 532 اشتراك تجاري، 136 اشتراك صنعتي و 18 اشتراك مذهبي در سطح استان پذیرش شده است.

      توسعه شبکه های گازرسانی عاملی برای تحقق شعار سال بوده و شرکت گاز استان سمنان برای برخورداری مناطق باقی مانده استان از نعمت گاز طبیعی، تلاش مستمر و جدی در دستور کار دارد.

      بر این اساس عملیات گازرسانی به مناطق روستایی و صنعتی استان با شتاب بیشتری در حال پیگیری است و تاكنون از 396 روستاي داراي قابليت گازرساني، 300 روستا با 40 هزار و 63 خانوار به شبكه گاز متصل شده اند و گازرساني به هشت روستا نيز در دست اجراست.

      به هرحال جایگزینی گاز طبیعی به عنوان یکی از اهداف راهبردی این شرکت، افزون بر حفظ محیط زیست، در ایجاد رفاه عمومی، برقراری عدالت اجتماعی، پیشران توسعه اقتصادی، اشتغال پایدار و جلوگیری از مهاجرت روستائیان تاثیر بسزایی دارد.

        بر پایه گزارش ها، در گازرسانی به نیروگاه ها شاهد ثبت رکوردی بی نظیر بوده اید. لطفا در این زمینه توضیح دهید.

      هدف اصلی شرکت گاز کسب رضایتمندی حداکثری مردم شریف استان است. این شرکت برای ایجاد رفاه، آسایش و افزایش سطح رضایتمندی مشترکان با اجرای برنامه ای مناسب و با هدف تامین بیش ازپیش جریان برق و حفظ پایداری آن، گاز تحویلی به نیروگاه ها را در نیمه نخست سال 1402 به بالاترین سطح خود رساند که این موضوع نشان از اهمیت انرژی پاک گاز در افزایش رونق اقتصادی دارد.

      بر این اساس میزان مصرف گاز طبیعی در بخش نیروگاهی با هدف تولید و تامین پایدار جریان برق در 6 ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل 93 درصد افزایش یافته است.

      در بازه زمانی یادشده بخش نیروگاهی استان با مصرف 866 میلیون مترمکعب گاز طبیعی، بیشترین میزان مصرف را به خود اختصاص داده است. این میزان در مدت مشابه سال گذشته 449 میلیون مترمکعب بوده است.

        برای مدیریت مصرف مشترکان در فصل سرد سال چه اقدام های فرهنگی و هشداری انجام شده است؟

      به هر حال تامین مستمر گاز در بخش های خانگی جزو اولویت های اساسی شرکت ملی گاز است. در فصول سرد سال، اولویت توزیع گاز با بخش های خانگی و در این زمینه لازم است همه گروه های مصرف کننده در مصرف بهینه گاز مشارکت کنند و اجرای این امر مهم ترین همراهی و همیاری با شرکت گاز در گذر از زمستان سرد سال بدون افت یا قطع جریان گاز خواهد بود.

      بر این اساس به منظور اصلاح الگوی مصرف، از ابتدای آذر بیش از 12 هزار پیامک اخطار قطع، برای مشترکان بسیار پرمصرف گاز ارسال شده است.

      بر اساس قوانین و سیاست های جاری، مشترکان خانگی با تعرفه پلکانی تعیین و به سه قسمت تقسیم شده اند. مشترکان پله های اول تا سوم کم مصرف هستند که برای آنها بسته های تشویقی در نظر گرفته شده و اما برای مشترکان بسیار پرمصرف که در پله های یازدهم و دوازدهم قرار دارند نیز، پیامک های اخطار صادر و ارسال شده است.

      سال گذشته به منظور آگاهی سازی، پیامک های بسیاری برای مشترکین ارسال شده است. با هدف نهادینه سازی فرهنگ مصرف بهینه و ایمن، شرکت گاز استان سمنان از ظرفیت بسترهای مختلف اطلاع رسانی استانی از جمله شبکه های محلی صداوسیما، فضای مجازی و... به منظور آگاه سازی مشترکین و جلب مشارکت آنها استفاده کرده است، همچنین به منظور مدیریت مصرف گاز طبیعی در بخش های مختلف مشترکان، سال گذشته بیش از 280 هزار پیامک اطلاع رسانی تدوین و ارسال شده و در سال جاری هم این مهم اجرا خواهد شد.

      ارسال پیامک های مصرف بهینه گاز، تولید و انتشار پوستر، عکس نوشت، اینفوگرافیک، انیمیشن و تهیه گزارش های ویدئویی و تصویری، از جمله اقدام هایی بوده که شرکت گاز استان سمنان برای آموزش شهروندان و نهادینه سازی فرهنگ مصرف بهینه گاز انجام داده است.

      امیدواریم با همراهی مشترکان استان شاهد استمرار جریان گاز در استان و به تبع آن در همه مناطق کشور باشیم.

      در پایان اگر نکته ای باقی مانده است، بیان بفرمایید.

      سازمان ها، ادارات، مراکز دولتی و عمومی ملزم به رعایت و کنترل دمای 21-18 درجه در فضای داخلی (بسته) و 18 درجه در راهروها، فضاهای عمومی و سرپوشیده هستند.

      بر این اساس طرح پایش دمای سازمان ها، ادارات، مراکز دولتی و عمومی از هفته ابتدایی ماه آذرماه آغاز شده است. این طرح با هدف اجرایی کردن بخش نامه صادره از سوی نهادهای بالادست، وزارت نفت و نیز دستورعمل های ابلاغی شرکت ملی گاز ایران صورت می گیرد.

      بر اساس دستور ابلاغی، همه وسایل گرمایشی این ساختمان ها باید یک ساعت قبل از آغاز وقت اداری روشن و یک ساعت قبل از پایان وقت اداری خاموش شوند.

      همه وسایل گرمایشی در زمان تعطیلی ادارات باید خاموش باشند و در صورت رعایت نکردن الگوی مصرف و موارد مندرج در دستورعمل ها با جرایم افزایش نرخ و قطع گاز مواجه خواهند شد.

      اگرچه مشکلی برای تامین گاز در بخش خانگی در فصل سرد متصور نیست و شبکه گاز استان نیز در شرایط پایدار قرار دارد، اما از همه ادارات، سازمان ها و سایر مراکز دولتی و عمومی درخواست می شود در مصرف گاز حداکثر صرفه جویی را به عمل آورند.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13364.jpg

      فناوری اطلاعات جزء جدایی ناپذیر پالایش و پخش

      سرآمدی در توسعه دولت هوشمند

      سمیه راهپیما    امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، ایفاگر نقش بسزایی در بهبود تصمیم گیری های سازمان، مدیریت موجودی سازمان، ذخیره اطلاعات و حفاظت از آنها، همچنین بهبود بازاریابی و رشد تجاری، مدیریت منابع و بهره گیری از نرم افزارها و سامانه های کاربردی در سازمان هاست. شرکت ملی پالایش و پخش از معدود شرکت های تابعه وزارت نفت به شمار می آید که واحدهای ستادی و عملیاتی آن بنا بر خدماتی که ارائه می دهد، از طریق سامانه های مختلف با مردم، کسب وکارها و سایر دستگاه های اجرایی در ارتباط است.

      از جمله این سامانه ها می توان به سامانه صدور مجوز احداث جایگاه های سوخت مایع وCNG، سامانه كارت هوشمند سوخت، سامانه پخش و توزیع فراورده هاي نفتي، سامانه تبدیل خودروهای بنزینی به دوگانه سوز یا سامانه تاییدیه امکان تأمین فراورده های نفتی به عنوان خوراک صنایع پتروشیمی و پایین دستی اشاره کرد.

       خبرنگار هفته نامه «مشعل» با همین رویکرد و به منظور واکاوی بیشتر در خصوص عملکرد سامانه های فناوری اطلاعات و ارتباطات در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با عباس باصفا، مدیر فناوری اطلاعات شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران این شرکت گفت و گو کرده است که می خوانید:

        در ابتدا با توجه به اهمیت دولت الکترونیک بفرمایید که برای دسترسی آسان دیگر نهادها و عموم جامعه چه اقداماتی از سوی مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران صورت گرفته است؟

      شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در سال گذشته توانسته است با تحقق 95.6 درصد شاخص هاي توسعه دولت هوشمند در هجدهمین جشنواره ارزیابی عملکرد دستگاه های اجرایی (شهید رجایی) رتبه اول را در میان شرکت های تابعه وزارت نفت کسب کند. برای دستیابی به این موفقیت با همکاری واحد فناوری اطلاعات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی و به منظور سهولت در خدمت رسانی به مردم عزیز کشورمان، سامانه های متعددی مانند صدور مجوز احداث جایگاه های سوخت مایع و CNG، سامانه كارت هوشمند سوخت، سامانه پخش و توزیع فراورده هاي نفتي، سامانه تبدیل خودروهای بنزینی به دوگانه سوز،سامانه رسیدگی به شکایات و پیشنهادات مردمی و سامانه اطلاعات پیمانکاران را طراحی و راه اندازی کرد.

       همچنین با هدف الکترونیکی کردن تبادلات استعلامات با دیگر دستگاه های اجرایی، «وب سرویس»های متعددی مثل سرویس تأییدیه امکان تأمین فراورده های نفتی به عنوان خوراک صنایع پتروشیمی و پایین دستی و سرویس پاسخ به استعلام استفاده از فراورده های تولیدی شرکت های پالایشی و پتروشیمی در تولید مشتقات نفتی و سرویس پاسخگویی به استعلامات حریم های خطوط لوله نفت و مراکز عملیاتی را در بستر مرکز ملی تبادل اطلاعات(NIX) راه اندازی کرده است.

        امسال شركت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران در جشنواره شهید رجایی به عنوان برترين دستگاه اجرايي كشور در ميان سازمان های وابسته و شرکت های تابعه دستگاه های اجرايي در گروه توليدي انتخاب شده است. لطفا بفرمایید چه گام هایی برای دستیابی به این رتبه از سوی  مدیریت فناوری ارتباطات و اطلاعات برداشته شده است؟

       شركت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران در جشنواره شهید رجایی با كسب 1667.7 از مجموع دو هزار امتياز ممكن (مشتمل بر 822,25 امتياز مربوط به شاخص های عمومي و 845,46 امتياز نیز مربوط به شاخص های اختصاصي) به عنوان برترين دستگاه اجرايي انتخاب و از معاون وزير و مديرعامل این شرکت نیز از سوی رئیس جمهوری تقدير شد. خوشبختانه امسال توانستیم با همکاری و تلاش تمام همکاران مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات در ستاد و شرکت های تابعه، با 21درصد سهم در کارگروه های ارزیابی و تحقق، 95.6 درصد شاخص های توسعه دولت هوشمند در ارزیابی عملکرد را کسب کنیم و رتبه نخست را در ستاد وزارت نفت و شرکت های تابعه به خود اختصاص دهیم. به این نکته نیز اشاره کنم که نقش معاون وزیر و مدیرعامل شرکت نیز در کسب نتیجه بسیار مهم و حائز اهمیت بوده است. در نشست های پیش از ارزیابی با مدیران ستادی و مدیران عامل شرکت های تابعه، تاکید وی همواره بر عمل به وظایف قانونی به نحو احسن بوده است.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13344.jpg

         عملکرد شرکت ها در دولت الکترونیک بر چه اساس مورد سنجش قرار می گیرد؟

      شرکت ها در حوزه دولت الکترونیک، در سه محور(رضایتمندی مردم، بهره وری و تعالی، عدالت)، پنج معیار (رضایتمندی از خدمات، پاسخگویی، سهولت دسترسی به خدمات، هوشمند سازی و شفافیت)، 10 شاخص و 21 شاخص مورد ارزیابی قرار گرفتند که شرکت ملی پالایش و پخش  از  21 سنجه، توانست امتیاز کامل را در 16 شاخص کسب کرده و در سه سنجه حائز امتیاز 99، 80 و 60 درصد شود.

        برای ارتقای خدمات بر پایه دولت الکترونیک چه برنامه هایی در دستور کار دارید؟

      اقدام های بسیار خوبی در این زمینه صورت گرفته یا در حال انجام است که از مهم ترین آنها می توان به راه اندازی سامانه پنجره واحد زمین برای پاسخگویی به استعلامات شرکت ملی پالایش و پخش با همکاری واحد فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت خطوط لوله و مخابرات اشاره کرد که یکی از الزامات قانونی برای پاسخگویی به استعلامات است. همچنین برقراری ارتباط از طریق وب سرویس با ارگان ها و سازمان های دولتی به منظور پاسخگویی به استعلامات صدور مجوز احداث جایگاه های سوخت شرکت ملی پخش صورت می گیرد که از سوی واحد فناوری اطلاعات این شرکت در حال انجام است.

        افزون بر مواردی که به آن اشاره شد، چه گام های دیگری از سوی مدیریت فناوری ارتباطات و اطلاعات شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برای ارائه خدمات برداشته اید؟

      بيش از 12.5 درصد میزان مراجعات حضوری کاربران خدمات شركت کاهش یافته است؛ پنجره واحد خدمات هوشمند دستگاه برای انجام تمامي تعهدات شركت در اتصال خدمات ستاد و شركت ملي پخش به پنجره هوشمند ملي كشور ایجاد و بهره برداری شده است.

      شرکت در شاخص های فنی مربوط به پرتال سازماني شركت و انجام اقداماتی به منظور بهبود و ارتقای وضعیت زیرسایت ها و پرتال های شرکت در ستاد و شرکت های تابعه در سال 1402 عملکرد بهینه داشته است.

      اتصال به بستر GSB  (گذرگاه خدمات دولت) و PGSB (گذرگاه خدمات عمومی دولت) و  دريافت افزون بر 60 سرویس مركز تبادل اطلاعات در اين بستر از جمله سرويس نظرسنجي سازمان اداري و استخدامي كشور، سرويس سامانه موديان مالياتي، سرويس خدمات ارزي ناخدا، سرويس استعلام مدرك تحصيلي، استعلامات بین دستگاهی مورد نیاز در سامانه سدف و سامانه صدور مجوز احداث جایگاه سوخت، برقراري اتصال به سامانه هاي بر بستر شبكه ملي اطلاعات شامل سامانه سادا، سنا، پاكنا و... را دنبال می کنیم.

      پیش شماره پيامكي سامانه ملي پيام ايران براي ستاد و شرکت های تابعه و زيرمجموعه و انعقاد قرارداد با سازمان فناوري اطلاعات براي بهره برداری از اين سامانه را  پیاده سازی کرده ایم.

      تحليل، طراحي و پیاده سازی سامانه صدور الكترونيكي مجوز احداث جايگاه سوخت مايع/تك منظوره CNG/دومنظوره مايع و CNG از سوی شركت ملي پخش و اتصال آن به درگاه ملي مجوزهاي كشور را انجام داده ایم.

      توسعه و ارتقای سامانه درخواست فراورده هاي نفتي(سدف) از سوی شركت ملي پخش فراورده های نفتی ایران به منظور ساماندهي و شفاف سازي توزيع و تخصيص سوخت به متقاضيان در بخش هاي مختلف و اتصال آن به پنجره هوشمند ملي كشور با پياده سازي سامانه ملي فروش فراورده هاي نفتي ايران انجام شده که تمامی مشتريان شركت ملي پالايش و پخش(اعم از جايگاه داران كشور، دامداری ها، ماكيان، كارخانجات و...)، افزون بر 100 هزار مشتري روزانه از طريق اين سامانه خريد اينترنتي انجام می دهند. اين سامانه به صورت آنلاين با بانك هاي كشور و ساير دستگاه هاي اجرايي(به منظور اخذ استعلامات الكترونيك) در تعامل  است.

      تحليل، طراحي و پیاده سازی سامانه تبديل خودروهاي بنزيني به دوگانه CNG  از سوی شركت ملي پخش با هدف تسهيل اين فرايند براي شهروندان و اتصال آن به پنجره هوشمند ملي كشور انجام شده و اهتمام به جمع آوری و انتشار اطلاعات شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در سایت شرکت همسو به شفافیت دولت صورت گرفته است.

      كاربران ميز خدمت حضوري در ستاد و 37 منطقه شركت ملي پخش فراورده های نفتی ایران در سامانه ملي راهبري ميز خدمت سازمان اداري و استخدامي كشور و پياده سازي نظرسنجي الكترونيكي در ميزهاي خدمت حضوري تعريف  شده اند.  گام های برداشته شده عبارتند از: انجام اقداماتی با هدف ايجاد سامانه اطلاعاتي يكپارچه در ستاد شركت ملي پالايش و پخش با اولويت ايجاد سامانه جامع منابع انساني و مالی، پشتیبانی از شرکت های داخلی و دانش بنیان با خرید محصولات داخلی و جایگزینی آن با محصولات مشابه خارجی، راه اندازی ایمیل سازمانی بومی(برای اولین بار در ستاد و شرکت های تابعه وزارت نفت)، تشکیل شورای فناوری اطلاعات و ارتباطات پالایش و پخش متشکل از تمامی مدیران فناوری اطلاعات شرکت های تابعه و پالایشی، تشکیل کمیته های فنی و تخصصی در سه حوزه امنیت و شبکه، نرم افزار و پشتیبانی متشکل از مهندسان فنی و متخصص در شرکت های تابعه پالایش و پخش، به روز رسانی بخش زیادی از رایانه های موجود سازمان و تامین و تجهیز مرکز داده شرکت.

        ابتدای امسال از سوی وزارت نفت آزمونی با هدف استخدام برگزار شد. به منظور تسهیل در فرایند استخدام چه اقداماتی از سوی مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات صورت گرفته است؟

      اردیبهشت ماه امسال در سطح وزارت نفت آزمون استخدامی برگزار شد و هیچ سامانه ای برای انجام فرایند تشریفات استخدام در شرکت نداشتیم. از این رو پس از درخواست مدیر توسعه منابع انسانی و با هدف تسهیل در انجام فرایند جذب، با همکاری واحد تامین نیروی انسانی طی دو ماه توانستیم سامانه تشریفات استخدام را تحلیل، طراحی و پیاده سازی کنیم و در حال حاضر فرایند استخدام از طریق این سامانه در حال انجام است.

      همچنین افزون بر طراحی این سامانه، به دستور معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و درخواست مدیر توسعه منابع انسانی به منظور جلوگیری از هرگونه سوءاستفاده در جذب نیروی انسانی غیر شرکتی، سامانه به کارگیری نیروهای ارکان ثالث مستمر (غیرپروژه ای) از سوی این مدیریت تحلیل، طراحی و پیاده سازی شد. با راه اندازی این سامانه، جذب نیروهای ارکان ثالث مستمر(غیرپروژه ای) در ستاد و شرکت های تابعه پالایش و پخش تنها از طریق این سامانه انجام خواهد شد. به این شکل که فرد متقاضی پس از مراجعه به آدرس MY.NIORDC.IR  پس از ثبت اطلاعات و بارگذاری مدارک موردنیاز نسبت به ثبت نام اقدام می کند و در صورت نیاز و اخذ مجوزهای لازم، قبولی در مصاحبه فنی و طی کردن مراحل قانونی جذب می شود. این طرح برای اولین بار در سطح وزارت نفت انجام شده و تاکنون نزدیک به 3 هزار نفر در این سامانه ثبت نام کرده اند.

        شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، یکی از مهم ترین شرکت های زیرمجموعه پالایش و پخش است که به واسطه ماموریت سازمانی با عموم جامعه ارتباط دارد. در این زمینه چه تمهیداتی از سوی مدیریت فناوری ارتباطات و اطلاعات به منظور ایجاد حلقه واسط و دسترسی آسان به ارائه و دریافت خدمات اندیشیده شده است؟

      مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش و پخش همواره ارتباط نزدیک و تنگاتنگی با شرکت های تابعه بویژه مدیریت فناوری اطلاعات آن شرکت ها دارد. از مهم ترین این اقدامات می توان به اخذ مجوزهای لازم از مرکز مدیریت راهبردی فناوری  ریاست جمهوری به منظور انجام پروژه ها، تخصیص بودجه، برقراری ارتباط و رفع موانع و مشکلات با سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور، صدور مجوزهای لازم با هدف انجام پروژه ها در حوزه نرم افزار، امنیت و تامین تجهیزات مورد نیاز اشاره کرد.

        برخی شرکت ها به دلیل اجرای قانون خصوصی سازی، از بدنه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران جدا شده اند، به منظور هماهنگی با آنها چه اقداماتی از سوی مدیریت شما صورت گرفته است؟

      با توجه به اینکه در حال حاضر تمام شرکت های پالایشی بجز شرکت پالایش نفت آبادان خصوصی شده اند، نحوه نظارت بر عملکرد آنها شرکت های ما را با چالش های زیادی مواجه کرده است. از یک طرف سهامداران این شرکت ها مدعی هستند که با توجه به اینکه ما خصوصی هستیم، اعضای هیأت مدیره تصمیم می گیرند که از چه نرم افزار یا تجهیزاتی استفاده کنند یا با چه شرکت هایی قرارداد ببندند و نیازی به اخذ مجوز از شرکت ملی پالایش و پخش ندارند.

       از طرف دیگر، نهادهای نظارتی همچنان شرکت ملی پالایش و پخش را متولی نظارت بر عملکرد این شرکت ها در حوزه امنیت و پدافندی می شناسند و در صورت مشاهده هرگونه رخداد مشکوک در حوزه سایبری در این شرکت ها گزارش آن برای بررسی و پاسخ به این مدیریت ارسال می شود؛ اما با این همه مشکلات، شرکت های پالایشی همواره همکاری بسیار خوبی با این مدیریت داشته اند.

        آیا دستاوردهایتان را در اختیار دیگر شرکت های صنعت نفت قرار می دهید؟

      قطعاً این کار را انجام می دهیم. اعتقاد داریم تمام شرکت های تابعه وزارت نفت باید با هم همکاری بسیار خوبی داشته باشند و بر این باور هستیم هزینه ای که برای یک سامانه در یک شرکت تابعه صرف می شود، به تمامی شرکت های تابعه وزارت نفت مربوط است و باید از انجام هزینه های اضافه در سازمان خودداری شود. به همین منظور پیشنهاد دادیم سامانه تشریفات استخدام، سامانه تسهیلات رفاهی، سامانه تعمیر و نگهداری(IPCMMS)  که در حال حاضر در اختیار این شرکت است، در صورت نیاز، می تواند در اختیار دیگر شرکت ها نیز قرار گیرد.

      در تعامل کامل با مدیران فناوری اطلاعات و ارتباطات در ستاد و شرکت های تابعه وزارت نفت هستیم و از تجارب و ظرفیت های هم استفاده می کنیم.

        در پایان اگر صحبتی باقی مانده، بفرمایید؟

      فعالیت های شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران  زنجیروار به هم متصل است و بیشتر سامانه های زیر پوشش این شرکت، با عموم مردم و سازمان های دیگر ارتباط دارند. از این رو باید چالش های موجود در این زمینه را برطرف و در مسیر توسعه گام برداریم.

      در پایان هم از حمایت های معاون وزیر و مدیرعامل شرکت، معاون مدیرعامل، مدیران و روسای ستادی بویژه  همکارانم در فناوری اطلاعات و ارتباطات ستاد و شرکت های تابعه که برای پیشبرد اهداف سازمان زحمات زیادی کشیده اند، تشکر و قدردانی می کنم.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13363.jpg

      سهم صنعت پتروشیمی از دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم مثبت است

      خیزش برای حضور در بازارهای آینده

      مشعل     صنعت پتروشیمی ایران در آستانه جهشی بزرگ قرار دارد و آن طور که پیش بینی ها نشان می دهد، تا چهار سال آینده (1406) درآمد این صنعت از محل فروش محصول به 50 میلیارد دلار خواهد رسید؛ اما صنعت پتروشیمی در میانه تحریم های همه جانبه، نه تنها جریان تولید و توسعه را حفظ کرده؛ بلکه بازارهای فروش محصولات خود را هم توسعه داده است. از کشورهای همسایه و آسیایی که مشتری های دائمی هستند، تا مشتریانی از قاره های دیگر، همه در فهرست فروش محصولات پتروشیمی قرار دارند. با این حال، صنعت پتروشیمی تلاش کرده است بازار پتروشیمی کشورهای همسو با خود را که آنها هم دچار تحریم های یکجانبه هستند، به دست بیاورد. تجربه ایران در مقابله با تحریم های همه جانبه طی حداقل یک دهه اخیر باعث شده است بسیاری از موانع را بخوبی از سربگذراند و از همین تجربیات برای دور زدن تحریم ها در کشورهای دیگر نیز استفاده ببرد، افزون بر این، همزمان نیم نگاهی هم به بازارهای جدید و آینده داشته باشد.

      فعال سازی دیپلماسی منطقه ای و بین المللی، یکی از سیاست های مهم وزارت نفت در دولت سیزدهم بوده است. صنعت نفت ایران نشان داده که می تواند تجربه عبور از تحریم ها و موفقیت های همه جانبه خود را با کشورهای دیگر تحریم شده، به اشتراک بگذارد. از سوی دیگر در این دوره با توجهی که به موضوع تکنولوژی و انتقال دانش فنی صورت گرفت، علاوه بر فروش فراورده و محصولات پتروشیمی، صدور خدمات فنی - مهندسی هم در دستور کار قرار گرفته و تاکنون نتایج ارزشمندی نیز به همراه داشته است.

      موفقیت در مذاکرات انرژی محور

      وزارت نفت در دو سال اخیر، تعامل خوبی را در حوزه انرژی با کشورهای همجوار و کشورهایی در آسیا و آمریکای جنوبی داشته و تفاهمنامه و قراردادهای دو یا چندجانبه ای را با آنها امضا کرده است. از همان ابتدای دولت، سفرها و مذاکرات دو یا چند جانبه وزیر نفت با همتایان شروع شد و حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران نیز در برخی از این سفرها همچنین پیگیری مذاکرات در سطوح عالی، اعتبار بیشتری به این توافق ها بخشید. مذاکرات هیأت های ایرانی حول محور انرژی، پس از روسیه به عنوان یکی از کشورهای تاثیرگذار در منطقه، به آمریکای جنوبی و کشورهای همسو در این منطقه رسید.

      در جریان سفر رئیس جمهور و هیأت همراه به سه کشور ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا همکاری در حوزه انرژی، یکی از اصلی ترین موارد بود و توافق های خوبی نیز در این زمینه حاصل شد. از جمله این موارد، مشارکت ایران برای زنده کردن ۱۲ میلیون تن ظرفیت پتروشیمی ونزوئلا در قالب نخستین قرارداد پتروشیمی فراسرزمینی بود.

      جواد اوجی ، وزیر نفت با اشاره به قراردادهای امضا شده در حوزه پتروشیمی با کشور ونزوئلا گفت: «ونزوئلا حدود ۱۲ میلیون تن ظرفیت پتروشیمی نصب شده دارد که به دلیل تحریم ها و رفتن نیروهای متخصص از آن کشور، هم اکنون تنها 2 میلیون تن از این ظرفیت، عملیاتی است. قراردادهای خوبی با مجموعه پتروشیمی های این کشور منعقد کرده ایم؛ به قول دوستان، پتروشیمی ونزوئلا، اسب های زین شده خوبی دارد.»

      وی با بیان اینکه خوشبختانه این نوع فعالیت ها از سوی وزارت نفت آغاز شده است، افزود: «استفاده از ظرفیت های پالایشگاهی فراسرزمینی و پتروشیمی ها، هم سهم صادرات نفت و میعانات ما را افزایش می دهد و هم از این رهگذر، صدور خدمات فنی و مهندسی را خواهیم داشت.»

      اوجی ادامه داد: «امیدواریم با تکیه بر توانمندی شرکت های ایرانی در حوزه خدمات فنی و مهندسی، کاتالیست ها و دانش فنی بتوانیم ظرفیت های بالقوه مجتمع های پتروشیمی این کشور را همچون پالایشگاه های نفتی آن به صورت مشارکتی بالفعل و محصولات این مجتمع ها را در بازارهای بین المللی عرضه کنیم.»

      اهداف مهم در بازارهای جدید صادراتی

      در توافق های صورت گرفته بین ایران و ونزوئلا بر ارائه خدمات فنی، مهندسی و تجهیزات ایرانی، بازسازی و نوسازی اسکله بارگیری، پایانه نفتی، تجارت و صادرات نفت، میعانات گازی و فراورده های نفتی توافق هایی انجام و قرار شده طرف ایرانی در مورد بخش های مختلف این توافق، بررسی های لازم را انجام دهد.

      حسین علیمراد، رئیس کل امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در گفت وگو با «مشعل» با اشاره به اینکه سطح همکاری های مشترک شرکت های ایرانی با شرکت های خارجی افزایش یافته و شاهد تعامل و همکاری های جدید میان شرکت های توانمند ایرانی و شرکت های خارجی هستیم، گفت: «رشد صادرات غیرنفتی و شناسایی بازارهای جدید برای محصولات پتروشیمی منجر به گسترش بازارهای هدف شده و ارزآوری مطلوبی برای صنعت پتروشیمی و کشور داشته است.»

      وی در پاسخ به این سوال که بازارهای جدید صادراتی صنعت پتروشیمی تا چه اندازه دائمی و به قولی بازار آینده هستند، اظهار کرد: «این بازارها، بازارهایی اطمینان بخش و پایدار برای آینده صنعت پتروشیمی هستند و  وابستگی صادراتی صنعت پتروشیمی ایران با آنها از طریق انتقال دانش فنی و تکنولوژی خواهد بود.»

      علیمراد به درخواست تعدادی از شرکت های خارجی مرتبط با بازارهای مقصد جدید اشاره و تصریح کرد: «برخی از شرکت های وابسته به این کشورها در حال مذاکره برای ساخت کارخانه ساخت کاتالیست هستند. در واقع این شرکت ها از ما می خواهند تکنولوژی ساخت کاتالیست را به آنها بفروشیم. با این حال اگر بتوانیم خودمان وارد سازوکار سرمایه گذاری این پروژه ها شویم، پایداری بیشتری برای بازار آینده و حضور در بازار این کشورها هم خواهیم داشت.»

      رئیس کل امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با تاکید بر اینکه در حال حاضر فروش کاتالیست در بازارهای جدید انجام می شود، افزود: «هم اکنون سهم قابل توجهی در بازار کشورهای هدف صادراتی داریم و به نوعی جای پایمان در این کشورها به واسطه فروش انواع کاتالیست ثابت شده است.»

      وی گفت: «کاتالیست های ایرانی در صنعت پتروشیمی این کشورها مصرف شده و بخوبی می دانند که این کاتالیست ها مشابه کیفیت کاتالیست های اروپایی است و نیازی نیست که ما کیفیت کاتالیست های ایرانی را برای آنها دوباره اثبات کنیم. خوشبختانه مرحله اثبات کیفیت را بخوبی گذرانده ایم و ارتباط ما با این کشورها و شرکت های پتروشیمیایی آنها ادامه دارد. گام بعدی ما این است که به تقاضای این کشورها که همان ساخت کارخانه کاتالیست در کشور خودشان است، بدرستی پاسخ دهیم.»

      علیمراد با تاکید بر اینکه این حضور و مشارکت در بازارهای جدید صادراتی خوب و آینده دار است، افزود: «همه شرکت های بزرگ وقتی لیسانس و دانش فنی را ارائه می کنند، حتما در فروش و بازارهای آن کنترل و سهم دارند. باید سازوکاری را ایجاد کنیم که مثل شرکت های بزرگ پتروشیمیایی در همه بخش های این سرمایه گذاری در بلندمدت شریک باشیم.»

      رئیس کل امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، موفقیت حضور در بازارهای جدید را در نتیجه سفرهای رئیس جمهور و دیگر هیأت های خارجی و حضور و سفر مدیران پتروشیمی برشمرد و اظهار کرد: «در این دو سال همه بخش ها یک استراتژی را که ایجاد بازارهای جدید صادراتی بود، دنبال کرده اند. این بازارها برای تثبیت جایگاه صنعت پتروشیمی ایران اهمیت زیادی دارند و نوع مذاکرات ما در این روند بااهمیت است.»

      علیمراد تصریح کرد: «ما این اهداف را دنبال می کنیم؛ اما تا زمانی که این اهداف محقق شود، برنامه فروش کاتالیست به این کشورها ادامه خواهد داشت و درآمد اولیه این بازار برای کشور محقق می شود.»

      تغییر در استراتژی های صادراتی

      بازارهای هدفی که در این دو سال اخیر در نتیجه دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم شاهد هستیم، بخوبی نشان می دهد که صنعت پتروشیمی ایران به دنبال بازارهای بالقوه برای حضور در بازارهای آینده است. تغییر در سیاست های بازاریابی به عنوان استراتژی مدون و اصولی در دستور کار قرار گرفته و دولت و دستگاه دیپلماسی در همکاری نزدیک با وزارت نفت و صنعت پتروشیمی قرار گرفته اند. این رویکرد باعث شده است سرمایه گذاران و شرکت های مختلف پتروشیمی با اتکا به این همراهی دولت و ایجاد زمینه برای تعاملات اقتصادی، با اعتماد و اطمینان بیشتری وارد این بازارهای صادراتی در کشورهای دور و نزدیک شوند.

      نکته قابل توجه درباره حضور صنعت پتروشیمی ایران در بازارهای جدید صادراتی این است که دیگر محدود به صادرات تعدادی از محصولات پایه نمی شود و تعداد متنوعی از سبد صادراتی محصولات پتروشیمی عرضه می شوند. همچنین شاهد صادرات انواع کاتالیست مورد نیاز صنعت پتروشیمی و صدور دانش فنی و تجهیزات پرکاربرد هم هستیم.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13346.jpg

      پیوند میان صنعت و دانشگاه در گفت وگو با رئیس دانشگاه صنعت نفت:

      فرصت سازی  برای بهره مندی  از ظرفیت ها

      مشعل    بی شک رویکرد تعامل گرایانه وزارت نفت دولت سیزدهم در تحکیم پیوند میان صنعت و دانشگاه بر کسی پوشیده نیست. دانشگاه صنعت نفت، به عنوان بازوی پژوهشی وزارت نفت بر خلاف رویه ای که طی سال های گذشته بر آن حاکم بود و نقش منفعلی داشت؛ اما اکنون به واسطه رویکرد حمایتی وزارت نفت، جایگاه آن احیا شده و در آینده ای نزدیک شاهد دستاوردهای چشمگیر در زمینه طرح های پژوهشی کاربردی خواهیم بود. آنچه مهم می نماید و نباید آن را نادیده انگاشت، اعتماد و فرصت سازی برای بهره مندی از ظرفیت های پرشمار اهالی دانشگاه صنعت نفت است که امید و انگیزه را دوباره بر پیکره آن تزریق کرده و شایسته است که بیش از هر زمان دیگری، قدردان آن بود.

      محمد چهاردولی، رئیس دانشگاه صنعت نفت است و چند ماهی می شود که بر صندلی ریاست این دانشگاه تکیه زده است. وی با اذعان به این واقعیت غیرقابل اجتناب مبنی بر خلأ تامین نیروی انسانی در صنعت نفت، معتقد است؛ روند جذب استخدام فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت نباید متوقف شود. دغدغه مندی از باب وجود شرایط ایده آل برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی و رفع مشکلات معیشتی هم از آن دست موضوعاتی بود که وی به آن اشاره داشت و معتقد بود مادامی که دانشجو از شرایط زندگی و معیشتی حداقلی برخوردار نباشد، نمی توان انتظار هر نوع پیشرفتی را از آن داشت. رئیس دانشگاه صنعت نفت در گفت و گو با خبرنگار«مشعل» از برنامه هایی که برای آینده این دانشگاه متصوراست، گفت و از اینکه جایگاه و نقش دانشگاه صنعت نفت در گذشته مغفول و بی اثر مانده نیز ابراز تاسف کرد.همچنین تمرکز بر شکل گیری معاونت بین الملل و جذب و پذیرش دانشجویان دیگر کشورها که می تواند علی رغم فراهم آوردن شرایط آموزشی، اشاعه دهنده فرهنگ و آداب و رسوم کشورمان باشد را به عنوان مهم ترین برنامه کاری خود مطرح کرد. مشروح این گفت وگو را در ادامه می خوانید.

        نزدیک به چهار ماه است که به عنوان رئیس دانشگاه صنعت نفت فعالیت می کنید. در این مدت فضای دانشگاه را چگونه دیدید و چه برنامه هایی برای ارتقای سطح کیفی دانشگاه در نظر دارید؟

      همانطور که مستحضر هستید، دانشگاه صنعت نفت، امسال وارد هشتادوپنجمین سال تاسیس شد. سبقه تاریخی دانشگاه صنعت نفت، حاکی از آن است که این دانشگاه قدمت بالایی دارد، به گونه ای که دومین دانشگاه فنی ایران و نخستین دانشگاه تخصصی خاورمیانه به شمار می رود. دانشگاهی در قلب صنعت نفت و گاز کشور که ماموریت اصلی آن تامین نیازمندی های این صنعت در نظر گرفته شده است. فرایند آموزش، یادگیری و مهارت آموزی دانشجویان دانشگاه صنعت نفت که آن را نسبت به سایر دانشگاه ها متمایز می سازد، این است که این دانشجویان افزون بر کسب مهارت های آموزشی، در مناطق عملیاتی نیز حضور داشته و از نزدیک فعالیت ها و سختی های کار در صنعت نفت و گاز را به طور عینی و ملموس مشاهده می کنند که البته این خود، مزیتی است که سبب می شود فارغ التحصیلان دانشگاه نفت چند پله جلوتر از سایر دانشجویان هم تراز خود باشند. سال 1368 بود که دانشکده نفت اهواز و آبادان نیز در دانشگاه صنعت نفت تجمیع و رشته های دیگری از جمله پرستاری، حسابداری، علوم دریایی و ... به آن اضافه شد.

      فارغ از پیشینگی دانشگاه صنعت نفت، مایه مباهات صنعت نفت است، بالغ بر 90 درصد تجهیزات مورد نیاز ازسوی سازندگان توانمند داخلی تامین می شود و مهم تر از آن، اینکه درصد بالایی از همین سازندگان، دانش آموختگان دانشگاه صنعت نفت هستند. مصداق بارز این مدعا نیز در بدنه مدیریتی و حوزه های کارشناسی صنعت نفت کاملا مشهود است. قریب به اتفاق مدیران و در راس آن وزیر نفت کشورمان، از جمله تحصیلکردگان همین دانشگاه هستند که هم اکنون در کسوت بالاترین مقام حوزه وزارتی مشغول به فعالیتند. در خصوص دیگر مدیران و دست درکاران مجموعه نفت کشور هم این مسأله مطرح است. از این رو این موضوع نشان از جایگاه ویژه و ارزشمند این دانشگاه در صنعت نفت کشور دارد. متاسفانه با توجه به سیاست های اتخاذ شده از سوی دولت قبل، دانشگاه صنعت نفت رو به افول گذاشت و آن طور که باید و شاید، نتوانست رسالت اصلی خود را به سرانجام برساند. در حالی که بر اساس بندهای قانونی وظایف و اختیارات وزارت نفت به صراحت اعلام شده که این وزارتخانه موظف است موسسات آموزشی و پژوهشی وابسته به خود را نه تنها حفظ کرده؛ بلکه تقویت هم کند. تقویت از آن حیث که زیرساخت ها و تجهیزات مورد نیاز فراهم شده و در دسترس دانشجویان قرار گیرد. حمایت کنند تا استادان مجرب و با کیفیت وارد دانشگاه شوند و از آن طرف فارغ التحصیلان توانمند به صنعت نفت تزریق شوند.

      خوشبختانه در دولت سیزدهم مدیران صنعت نفت از جنس این صنعت هستند و کار را بخوبی می شناسند. رویکرد کنونی نفت با سال های گذشته کاملا تفاوت یافته و برگرفته از یک رویکرد تعامل مدارانه با دانشگاه صنعت نفت بوده و انسجام خوبی نیز ایجاد شده است. با تزریق منابع مالی به بدنه دانشگاه می توان امیدوار بود که در ماه های آتی اتفاق های مثبت، سازنده و ارزشمندی در عرصه آموزشی و پژوهشی دانشگاه رخ دهد و همچنین با شکل گیری معاونت بین الملل، بتوانیم در این زمینه هم فعالیت های اثربخشی را به انجام برسانیم.

       

    • media/image/2024/01/2000-1441/13347.jpg

      در صحبت های خود به شکل گیری معاونت بین الملل اشاره کردید. لطفا در این باره بیشتر توضیح دهید؟

      همانطور که اشاره کردم، در دانشگاه صنعت نفت، معاونت بین الملل را با هدف ارتباط و گسترش سطح تعامل با دانشگاه های کشورهای مختلف راه اندازی کردیم. در این خصوص، نخستین تفاهمنامه نیز با دانشگاه نفت و گاز بصره درباره بسته های علمی-آموزشی، برگزاری دوره های آموزشی و تبادل استادان و ارائه خدمات علمی و آموزشی به امضا رسید. بیشتر تمرکزمان روی کشورهای CIS و چین است که اگر بتوانیم تبادل استاد و دانشجو و انتقال تجربیات دو طرف را داشته باشیم، قطعا می توانیم برنامه های علمی و پژوهشی مشترکی را تعریف و عملیاتی کنیم.

      این اقدام جدای از اینکه در تربیت افراد متخصص و با تجربه تاثیرگذار است، اشاعه دهنده فرهنگ نیز خواهد بود؛ چرا که موضوع قرابت و تعاملات فرهنگی فی النفسه می تواند برای کشور قدرت آفرین باشد. به همین خاطر بنا داریم تمرکز اصلی مان بر حوزه بین الملل هم باشد؛ زیرا دستاوردهای چشمگیری را هم در این مسیر متصور هستیم.

      بر اساس قوانین، یک درصد از ورودی های دانشگاه می توانند دانشجویان خارجی باشند. این افراد، کلاس هایشان با دانشجوهای داخلی برگزار می شود. در حال حاضر حدود 4 دانشجو از کشور عراق در دانشگاه نفت مشغول به تحصیل هستند. این کار، حرکتی بود که از قبل شروع شد و نتیجه مطلوبی نداشت؛ اما بنا داریم در سال تحصیلی جدید، در مقطع کارشناسی ارشد، دانشجوی خارجی جذب کنیم و این روال را برای سال های آتی تا مقطع دکترا آن هم در رشته های مزیت دار گسترش دهیم. ظرفیتی که برای جذب دانشجوی خارجی اعلام کردیم، در مجموع 25 نفر در مقطع کارشناسی ارشد است که به تفکیک، 10 نفر در اهواز، 9 نفر در آبادان و 6 نفر هم در تهران پذیرش خواهند شد.

      بر اساس رتبه بندی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دانشگاه صنعت نفت جزو پنج دانشگاه برتر محسوب می شود و این نشان می دهد که با وجود تمام محدودیت ها،پتانسیل خوبی در بدنه این دانشگاه وجود دارد که بسیار ارزشمند است. رقبای زیادی در میان دانشگاه های سراسر کشور داریم و این فرصت برای تمامی دانشجویان مهیاست تا در رشته های فنی شرکت کرده و بتوانند از موقعیت های آموزشی و پژوهشی دانشگاه صنعت نفت بهره مند شوند.

       در مقاطعی، تنها جذب دانشجوی آقا در دانشگاه صنعت نفت انجام می شد. در حال حاضر وضع به چه منوال است؟

       دانشگاه نفت در گذشته تک جنسیتی بود که البته دلیل داشت. ماهیت کار در صنعت نفت و گاز می طلبید که بیشتر آقایان در این دانشگاه پذیرش شوند و به تحصیل بپردازند که بعد از اتمام تحصیل هم جذب صنعت نفت و گاز می شدند؛ اما بعدها ضوابطی در وزارت علوم برای پذیرش دانشجویان در برخی رشته ها در نظر گرفته شد. به این صورت که برخی رشته ها دو جنسیتی و برخی هم تک جنسیتی تعیین شد. بر این اساس، دانشگاه صنعت نفت نیز از این قاعده مستثنا نیست و طبق ضوابط عمل می کند و هیچ گونه تبعیضی هم در پذیرش دانشجو قائل نیست.

      مسأله مهم این است: راز ماندگاری در صنعتی مانند نفت و گاز، تنها در گرو ماندن و فعالیت کردن در شرایط مختلف است. به همین دلیل است که دانشجویان دانشگاه نفت، علاوه بر فراگیری مهارت های آموزشی، به دل مناطق عملیاتی می روند و با شرایط کار در بخش های مختلف از نزدیک آشنا می شوند تا وقتی جذب بازار کار شدند، فعالیت ها برایشان ناآشنا نباشد و براحتی بتوانند با محیط کار ارتباط برقرار کنند. این کار، خود مزیت بزرگی برای صنعت نفت است و دانشجویان فارغ التحصیل دانشگاه نفت به واسطه حضور مداوم در مناطق عملیاتی از این مزیت برخودار هستند. متاسفانه از سال 97 به بعد با ابلاغیه های وزیر وقت نفت، هرگونه امتیازدهی نسبت به جذب و پذیرش دانشجو ازسوی دانشگاه نفت برداشته و باعث شد ورودی ها تا سطح پایینی تنزل پیدا کند و افزون بر آن، تجهیزات برای دانشگاه گرفته نمی شد، درحالی که وزارت نفت تسهیلات ویژه ای را برای دیگر دانشگاه ها در نظر داشت.

       بیشتر مدیران مجموعه نفت بر متناسب سازی نظام آموزشی دانشگاه با نیازهای صنعت نفت تاکید زیادی دارند. از دید شما، دانشگاه صنعت نفت تا چه میزان می تواند در پاسخگویی به نیازهای صنعت نفت توانمند باشد؟

      اینکه ماموریت دانشگاه نفت چه باید باشد، بر اساس تدوین یک طرح جامع تعریف و تبیین می شود که البته نقش و تصمیم گیری وزارت نفت نیز در این امر دخیل است؛ زیرا بخشی از ماموریت دانشگاه را وزارت نفت و آن هم بر اساس نیازمندی های خود تعیین و مشخص می کند. به هر حال دانشگاه نفت، یک مرکز آموزشی و تحقیقاتی وابسته به وزارت نفت است و اساس کار هم این گونه است که ماموریت ها متناسب با نیازمندی ها برنامه ریزی شود. بنده به این موضوع اذعان دارم که دانشگاه نفت، باید ماموریت گرا باشد و تا زمانی که ماموریت جدیدی به ما ابلاغ نشود، ما با همان چارچوب و شیوه گذشته عمل خواهیم کرد. اکنون در دنیا هدف، تنها محدود به انرژی نفت نیست. از سال 2020 رشته مهندسی نفت از کل دانشگاه های اروپا جمع شد و اکنون تمرکزها به سمت ذخیره سازی منبع هیدروژن است. دنیا با شتاب بسیاری به سمت این انرژی و جایگزینی آن با انرژی های فسیلی حرکت می کند، به نحوی که عربستان برای سال 2030 بازار بزرگی را در زمینه منبع هیدروژن برای خودش متصور شده و سرمایه گذاری های عظیمی را نیز در این زمینه انجام داده است. بنابراین ما نیز باید وارد گود شویم تا بتوانیم هر چه سریع تردر این مسیر، گام های بلندی برداریم.

      ضروری است که وزارت نفت برای دانشگاه مزیت سازی کند. محدودیت های سال های گذشته، لطمات جبران ناپذیری را به بار آورده و اکنون دانشگاه نفت، در یک بلاتکلیفی و سر درگمی است و باید هرچه سریع تر زیرساخت های فرسوده احیا شود تا بتواند در مسیر توسعه و پیشرفت حرکت کند. نکته دیگری که در این زمینه ضروری است، اینکه نسبت به مقوله آموزش و پژوهش باید دیدی فراتر داشت و در این زمینه، سرمایه گذاری جزء لاینفک تمامی طرح های آموزشی است. اکنون بحث کارآفرینی مبتنی بر فرایندهای نوآورانه مطرح است، بخصوص این مولفه در حوزه نفت و گاز نمود بیشتری دارد. مباحث پیرامون نوآوری و کارآفرینی، تنها روی کاغذ باقی می ماند و هیچ گونه اقدام عملی برای آن انجام نمی شود. باید سازوکار مشخصی را برای آن در نظر گرفت، فراخوان داد و دانشجویان را برای ورود به این عرصه ترغیب کرد.

       ساماندهی وضع دانشجویان یکی از مهم ترین دغدغه ها به شمار می آید. چه فکری برای بهبود این شرایط دارید؟

      توجه به وضع معیشتی دانشجویان، بویژه مقاطع دکترا، از موضوعاتی است که باید به جد پیگیر آن بود؛ البته دانشگاه نفت برای این دسته از دانشجویان، مبلغی را به عنوان حقوق و مزایای ماهانه در نظر گرفته که در کنار فراهم کردن امکانات آموزشی، می تواند تا حدودی در زمینه پیشرفت تحصیلی این عزیزان تاثیرگذار باشد. ناگفته نماند که تعیین بودجه برای دانشجویان در حیطه وظایف ما تعریف نشده و از جانب وزارت نفت تامین می شود و به هر میزان اعتباری که در اختیار ما قرار داده شود، ما نیز به همان میزان برای دانشجویان هزینه خواهیم کرد. اسکان دانشجویان، تامین روزانه سه وعده غذا، کمک هزینه معیشتی و همچنین فراهم کردن امکانات آزمایشگاهی که به تنهایی می تواند هزینه های سرسام آوری رابرای دانشجویان به همراه داشته باشد، از جمله اقدام هایی است که دانشگاه نفت در اختیار دانشجویان قرار می دهد. به هر تقدیر تمام تلاش ما این است که بتوانیم شرایطی را فراهم آوریم تا دانشجویان با کمترین دغدغه به تحصیل بپردازند.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13348.jpg

      فراز و فرود اقتصاد نفت شیل

      شعیب بهمن بازارهای انرژی در طول تاریخ تغییر و تحولات زیادی داشته اند. بازار نفت به عنوان یکی از بازارهای انرژی از زمان پیدایش با تغییرات زیادی همراه بوده و ورود بازیگران جدید به این بازار همواره تاثیرات مهمی به همراه داشته است. اکتشاف، استخراج و فراوری نفت شیل در آمریکا که از آن به عنوان انقلاب شیل یاد می شود، یکی از مهم ترین تحولاتی به شمار می رود که تا به امروز در بازار نفت اتفاق افتاده است؛ به نحوی که در دهه گذشته، استخراج نفت شیل در کشورهایی همچون آمریکا توانست انحصار کشورهای اوپک را در تعیین قیمت و مقدار عرضه نفت در بازارهای جهانی از بین ببرد.

      تولید نفت شیل همواره با یک روند ثابت یا رو به رشد همراه نبوده است. این نوع از نفت در سال های گذشته به شدت تحت تاثیر نوسان های بازار قرار داشته و با افزایش یا کاهش قیمت، مسئله مقرون به صرفه یا زیان بار بودن آن مطرح بوده است. اگر چه در حال حاضر قیمت نفت در بازارهای جهانی، یک حاشیه امن نسبی برای استخراج نفت شیل ایجاد کرده، اما ارزیابی چشم انداز آینده این صنعت حائز اهمیت است.

      یکی از بازارهای انرژی از زمان پیدایش با تغییرات زیادی همراه بوده و ورود بازیگران جدید به این بازار همواره تاثیرات مهمی به همراه داشته است. اکتشاف، استخراج و فراوری نفت شیل در آمریکا که از آن به عنوان انقلاب شیل یاد می شود، یکی از مهم ترین تحولاتی به شمار می رود که تا به امروز در بازار نفت اتفاق افتاده است؛ به نحوی که در دهه گذشته، استخراج نفت شیل در کشورهایی همچون آمریکا توانست انحصار کشورهای اوپک را در تعیین قیمت و مقدار عرضه نفت در بازارهای جهانی از بین ببرد.

      تولید نفت شیل همواره با یک روند ثابت یا رو به رشد همراه نبوده است. این نوع از نفت در سال های گذشته به شدت تحت تاثیر نوسان های بازار قرار داشته و با افزایش یا کاهش قیمت، مسئله مقرون به صرفه یا زیان بار بودن آن مطرح بوده است. اگر چه در حال حاضر قیمت نفت در بازارهای جهانی، یک حاشیه امن نسبی برای استخراج نفت شیل ایجاد کرده، اما ارزیابی چشم انداز آینده این صنعت حائز اهمیت است.

      چالش های نفت شیل

      هزینه استخراج نفت خام در کشورهای حوزه خلیج فارس متغیر بوده و به طور عمده می تواند کمتر از 10 دلار هر بشکه باشد؛ در حالی که هزینه تولید نفت در کشورهایی مانند روسیه و اکثر کشورهای افریقا و آسیا بیشتر از هزینه تولید در منطقه خلیج فارس است؛ از این رو هزینه پایین استخراج نفت در این مناطق سبب شده است حتی در صورت نوسان های بزرگ در بازار نیز همچنان تولید نفت مقرون به صرفه باشد؛ این در حالی است که نفت شیل بیشتر در معرض آسیب های ناشی از نوسانات بازار و تغییرات قیمت قرار دارد.

      افزون بر این، استخراج نفت شیل به سادگی امکان پذیر نیست و به تجهیزات فنی پیشرفته نیاز دارد. این موضوع تولید نفت شیل را نسبت به نفت متعارف با هزینه بیشتری همراه کرده است؛ به همین دلیل اگر سطح قیمت نفت از میزان معینی که شامل هزینه تمام شده استخراج نفت شیل است، کاهش یابد یا حتی برابری کند، آنگاه تولید این نوع نفت چندان مقرون به صرفه نخواهد بود.

       بر این اساس، تنها آن دسته از شرکت هایی که بتوانند هزینه های تولید را پوشش دهند، توان ادامه رقابت در بازراهای جهانی را خواهند یافت. با این حال تعداد چنین شرکت هایی محدود است و به همین دلیل تولیدکنندگان در پی کاهش عمده هزینه های صنعت نفت شیل هستند تا به دلیل نوسان ها ناگزیر به تعطیلی تاسیسات زیان آور خود نشوند.

      هنگامی که بیماری کرونا در جهان فراگیر شد و روسیه و عربستان یک جنگ قیمتی را علیه غرب پس از بحران اوکراین دامن زدند، بسیاری از کارشناسان انتظار فروپاشی آهسته صنعت نفت شیل را طی پنج سال آینده داشتند، زیرا شرکت های کوچکی که ورشکسته شده بودند، از سوی تولیدکنندگان بزرگ خریداری می شدند؛ به نحوی که برخی برآوردها نشان     می داد به جای 60 شرکت فعال در بورس آمریکا، تعداد این شرکت ها پس از پنج سال تنها به 10 کاهش یابند.

      رویای آمریکایی

      استخراج نفت شیل موجب شده که ایالات متحده به پیشتاز کشورهای تولیدکننده نفت جهان تبدیل شود و حتی از عربستان سعودی و روسیه نیز پیشی گیرد. در حال حاضر ایالات متحده بزرگترین تولید کننده نفت شیل در جهان محسوب می شود و میانگین میزان استخراج این کشور حدود 4.3 میلیون بشکه است. تعداد کارگران مستقیم در صنعت نفت شیل آمریکا تقریباً 350 هزار نفر است که در حدود 300 هزار حلقه چاه که در 21 ایالت آمریکا پراکنده شده اند، کار می کنند. در نمایی بزرگتر، صنعت نفت شیل آمریکا به دایره ای از فعالیت های اقتصادی مرتبط است که حدود 1.7 میلیون نفر در آن مشغول به کار هستند.

      اگر چه دموکرات ها به دلیل برنامه های خود که در حوزه منابع انرژی تجدیدپذیر عمدتا با توسعه بهره برداری از نفت شیل مخالفت می ورزند، اما با توجه به حجم بزرگی اشتغال و درآمدزایی این نوع نفت برای ایالات متحده، هیچ یک از احزاب سیاسی آمریکا توان نادیده گرفتن آن را در انتخابات های مهم ندارند؛ از این رو هرگونه نوسان در بازارهای جهانی که به کاهش عمده قیمت ها منجر شود، می تواند صنعت نفت شیل را از دایره مقرون به صرفه بودن خارج کند. در چنین شرایطی، اولین اقدام شرکت های نفتی امریکا، تعدیل نیروی انسانی است. چنانکه در سال های گذشته این شرکت ها بارها ناگزیر به اقدام های سختگیرانه ریاضتی شده و کارگران زیادی را اخراج کرده اند. بی تردید چنین روندی می تواند بر انتخابات های مهم امریکا تاثیر بسزایی بگذارد. به خصوص که عمده صنعت نفت شیل آمریکا در ایالت هایی مانند مونتانا، تگزاس، اوهایو و اوکلاهاما متمرکز است که معمولا به حزب جمهوری خواه رأی می دهند.

      در این بین اکثر تولیدکنندگان، نفت شیل را بین 55 تا 65 دلار هر بشکه استخراج می کنند و تنها 16 شرکت شیل ایالات متحده در میادینی فعالیت می کنند که میانگین هزینه استخراج از چاه های جدید آنها زیر 35 دلار هر بشکه است. در نتیجه هنگامی که نفت به آستانه 65 دلار می رسد، دیگر تولید نفت برای برخی شرکت ها مقرون به صرفه نخواهد بود. همچنین هنگامی که این آستانه به 55 دلار کاهش یابد، بخش دیگری از شرکت ها نیز استخراج خود را زیانبار تلقی خواهند کرد؛ به همین دلیل در سال های اخیر تعداد دکل های بیکار افزایش یافته و کارکنان در صنعت نفت شیل تعدیل شده اند.

      با این حال به نظر می رسد افزایش قیمت نفت به دلایل مختلف، همچنان صنعت نفت شیل را در کشورهایی همچون امریکا زنده و پویا نگه داشته است. آنچه در این بین اهمیت دارد، پیشرفت های فناورانه است که می تواند در آینده نزدیک، هزینه استخراج نفت شیل را کاهش دهد؛ به گونه ای که نفت شیل نیز همانند نفت متعارف توان مقابله در برابر نوسان ها را پیدا کند.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13349.jpg

          پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز

      اجرای مرحله جدید طرح احیای چاه های کم بازده در4 میدان نفتی

       

      رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز از اجرای فاز جدید طرح احیای چاه های کم بازده در چهار میدان نفتی مناطق نفت خیز جنوب با حضور شرکت های دانش بنیان خبر داد.

      محمداسماعیل کفایتی گفت: چهار گروه متشکل از نمایندگان شرکت های فناور طرف قرارداد این پارک، ستاد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های بهره بردار به صورت میدانی، چاه های چهار میدان نفتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را بررسی و تحلیل کرده اند.وی افزود: طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی از جمله طرح های ملی فناورانه با هدف افزایش تولید نفت، صیانت از منابع هیدروکربوری و حمایت از شرکت های دانش بنیان از سوی پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز در دولت سیزدهم در حال راهبری است.رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز اظهار کرد: چهار شرکت فناور دیاکو انرژی پژوه، زیما توسعه پارسیان کیش، توسعه فناوری های همیار مهندسی، شرکت کاوش و تولید مهر انرژی به ترتیب از میدان های بی بی حکیمه، مارون، پلنگان و میدان رگ سفید بازدید کرده اند.کفایتی ادامه داد: این بازدید با حضور نمایندگان پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت های بهره بردار و شرکت های فناوری و با هدف بررسی و ارزیابی میدانی آخرین وضعیت چاه های موضوع قرارداد برای واگذاری به شرکت فناور به منظور پیاده سازی فناوری مربوطه انجام شد.وی تصریح کرد: با آغاز بازدید از سوی هریک از شرکت های فناور، بزرگ ترین طرح دانش بنیان کشور وارد فاز پیاده سازی فناوری می شود که پیش از این با بازدید از یکی از چاه های میدان اهواز در مجموع تاکنون پنج شرکت فناور طرف قرارداد با پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز، چاه های موضوع قرارداد را بررسی و تحلیل کرده اند.

      در همین راستا و به منظور هرچه سریع تر عملیاتی شدن مراحل اجرایی پیاده سازی فناوری در قراردادهای امضاشده، نشست هایی جداگانه ای برای جمع بندی نتایج بررسی مربوط به هر قرارداد در ستاد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برگزار می شود.

      بازدید از چاه های شرکت های نفت مناطق مرکزی ایران و نفت فلات قاره ایران، برای قراردادهای سایر شرکت های فناور در دستور کار آتی پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز در طرح یادشده قرار دارد.

       

       

          شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران

      قدردانی از وزیر نفت و فعالان صنعت پالایش

      رئیس مجمع نمایندگان استان مازندران با اهدای لوحی به وزیر نفت از زحمات و اقدام های شبانه روزی کارکنان خدوم صنعت نفت، بویژه مدیران عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در رفع اختلال پیش آمده در سامانه هوشمند سوخت قدردانی کرد.

      همچنین جعفر سالاری نسب، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با ارسال لوح های سپاس جداگانه از مشارکت انجمن های صنفی عرضه سوخت برای بازگشت به وضع عادی در جایگاه های عرضه سوخت سراسر کشور و رفع اختلال سامانه هوشمند سوخت قدردانی کرد.

      در این خصوص، لوح هایی به صورت جداگانه از سوی مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برای رئیس هیأت مدیره کانون انجمن های صنفی کارفرمایان مجتمع های خدماتی - رفاهی کشور، رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی صاحبان اماکن فروش و عرضه فراورده های نفتی کشور و رئیس کانون انجمن های صنفی جایگاهداران سوخت سراسر کشور صادر شد.

         شرکت ملی نفت ایران

      احیای قنات های خراسان جنوبی

      تعدادی از قنات های استان خراسان جنوبی به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، بازسازی و احیا شد.

      با توجه به نقش حیاتی آب و در جهت حفظ قنات به عنوان میراثی ماندگار، شرکت ملی نفت ایران با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و با هدف ایفای نقش مسؤولیت اجتماعی خود در سال ۱۴۰۱ اعتبار ۲۰ میلیارد تومانی را برای کمک به احیا و بازسازی ۲۷ قنات مهم استان خراسان جنوبی در شهرستان های بیرجند، خوسف، در میان، بشرویه، سرایان، طبس، فردوس، زیرکوه، قاین، سربیشه و نهبندان تصویب کرد.

      این اقدام در مدت زمان کوتاهی به افزایش ۳۰ درصدی بازدهی این قنات ها منجر شده است. از آثار این طرح می توان به بیابان زدایی، توسعه دامپروری و اشتغال، افزایش بهره وری آب، تأمین آب کشاورزی و آشامیدنی، رونق کشاورزی و تأثیر آن بر درآمد کشاورزان اشاره کرد.

      قنات یا کاریز، شریان های اقتصادی و حیاتی مناطق کویری از جمله استان خراسان جنوبی به شمار می روند که رابطه ای پایدار و منطقی با طبیعت دارند.

      به طور کلی ۱۴ درصد از اراضی آبی کشور وابسته به قنات است. استان های یزد، کرمان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و سمنان از جمله استان هایی هستند که بیشترین کارکرد قنات را دارند. طی بررسی های کارشناسان، در خراسان جنوبی بیش از ۷ هزار رشته قنات وجود دارد که برخی از آنها به واسطه خشکسالی های متمادی و تعدادی نیز بر اثر سیل دچار تخریب و مشکل شده اند.

       

          شرکت گاز استان فارس

      پویش «گرما برای همه»

      پویش «گرما برای همه»، باهدف اصلاح الگوی مصرف با حضور مدیران روابط عمومی همه دستگاه های اجرایی، فرمانداری ها و شهرداری های استان فارس، رونمایی شد.

      نشست تخصصی - آموزشی با عنوان «روابط عمومی پویا، زمینه ساز انتخابات مطلوب» ویژه مدیران روابط عمومی دستگاه های اجرایی، فرمانداری ها و شهرداری های استان فارس به میزبانی شرکت گاز استان فارس برگزار و در این نشست تخصصی، از اجرای پویش «گرما برای همه» باهدف مدیریت مصرف انرژی در استان فارس رونمایی شد.

      علی اکبر میدانشاهی، مدیرعامل شرکت گاز استان فارس در این نشست با ارائه گزارش عملکرد این شرکت در بخش های مختلف و تبیین پوشش ۹۹ درصدی گازرسانی در استان فارس، هدف از گازرسانی را افزایش رفاه و آسایش، حفظ محیط زیست و هوای پاک، افزایش سهم گاز در سبد انرژی استان، همچنین گسترش عدالت اجتماعی، جلوگیری از مهاجرت معکوس روستاییان و حفظ آیین و فرهنگ روستا دانست.

      مدیرعامل شرکت گاز استان فارس با اشاره به اقدام های شرکت گاز برای بهینه سازی مصرف گاز، مهم ترین دلایل بروز ناترازی گاز در کشور را شدت مصرف بالای انرژی، بویژه در بخش خانگی و نبود توازن بین تولید و مصرف دانست و گفت: پویش تبلیغاتی مدیریت مصرف گاز طبیعی با شعار محوری «گرما برای همه»، باهدف آموزش و فرهنگ سازی مصرف ایمن و بهینه گاز طبیعی و اصلاح الگوی مصرف در استان فارس از دی تا اسفند امسال اجرا می شود و برای مشارکت کنندگان در این پویش، جوایز نقدی مناسبی در نظر گرفته شده است.

      میدانشاهی همچنین با اشاره به طرح شرکت ملی گاز مبنی بر پاداش گاز رایگان برای صرفه جویی ۱۰ تا ۳۵ درصدی در مصرف گاز از دی تا اسفندماه نسبت به پارسال، اظهار کرد: اعتقاد ما بر این است، به ازای افزوده شدن هر نفر در مشارکت پویش انرژی «گرما برای همه» به مثابه قطره ای است که دریای صرفه جویی را به همراه خواهد داشت و به همین منظور همه آحاد جامعه، مخاطب ما در این پویش هستند.

       

           پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد

      الگوبرداری از فعالیت های مسؤولیت اجتماعی

      معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری گفت: فعالیت های مسؤولیت اجتماعی شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد سرخس، در حوزه توانمندسازی و حمایت از فعالیت های نوآورانه ستودنی و الگوبرداری است.

      سیدامیرحسین مدنی در جریان سفر به شهرستان سرخس، از مرکز رشد و نوآوری شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد بازدید و از نزدیک در جریان فعالیت های شرکت های دانش بنیان و کارآفرین قرار گرفت.

      وی همچنین در این سفر، ضمن بازدید، با کارآفرینان این مرکز نیز گفت وگو کرد و قول اعطای تسهیلات موردنیاز کسب وکارهای این مرکز را داد.

      مدنی تأکید کرد: موضوع مهم مسؤولیت اجتماعی، تزریق پول نیست؛ بلکه همین مرکز رشد و توانمند کردن جامعه، عین مسؤولیت اجتماعی است.

      معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری تصریح کرد: فعالیت های مسؤولیت اجتماعی شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد در حوزه توانمندسازی جامعه پیرامون و حمایت از ایده ها و فعالیت های نوآورانه، بویژه در مرکز رشد نوآوری این شرکت ستودنی و الگوبرداری است.

      معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری همچنین در گفت وگو با یحیی فیضی، مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد در جریان آخرین اقدام ها و فعالیت های این پالایشگاه در حوزه اقتصاد مقاومتی، مسؤولیت اجتماعی، حمایت از شرکت های دانش بنیان و جوانان نخبه در مرکز رشد و نوآوری قرار گرفت.

       

       

          شرکت بهینه سازی مصرف سوخت

      ارتقای شاخص های بهره وری از طریق بازار بهینه سازی انرژی

      تفاهمنامه اجرای پروژه های مرتبط با بهینه سازی و کاهش مصرف سوخت و ارتقای شاخص های بهینه سازی مصرف و بهره وری انرژی، بویژه از طریق بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست و حساب بهینه سازی بین پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت و شرکت بهینه سازی مصرف سوخت امضا شد.تفاهمنامه اجرای پروژه های مرتبط با بهینه سازی و کاهش مصرف سوخت و ارتقای شاخص های بهینه سازی مصرف و بهره وری انرژی، بویژه از طریق بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست و حساب بهینه سازی، همچنین توسعه فناوری و نوآوری صنعت نفت و گاز و تجهیزات و ماشین آلات مربوطه با هدف ایجاد زیست بوم و زنجیره تولید آنها در پارک و بومی سازی و توسعه فناوری صنعت نفت و گاز و صنایع وابسته از سوی حسین آبنیکی، مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت امضا شد.مهم ترین محورهای همکاری مشترک در این تفاهمنامه شامل حمایت از اجرایی کردن آیین نامه تولید، دانش بنیان و اشتغال زایی در صنعت نفت، برگزاری رویدادهای ملی و بین المللی مشترک در حوزه توسعه فناوری و نوآوری و بهینه سازی مصرف انرژی، سیاستگذاری کاهش مصرف انرژی در مصارف خانگی (اعم از ساختمان های مسکونی و غیرمسکونی)، صنعتی، کشاورزی و حمل ونقل از طریق رفع چالش ها و نیازهای فناورانه و بومی سازی تولید تجهیزات انرژی بر صنعت نفت و گاز و سایر صنایع با هدف ارتقای بهره وری انرژی خواهد بود.استفاده از کمک های بین المللی در زمینه کاهش انتشار کربن و بهینه سازی انرژی در صنعت نفت و دیگر صنایع و در بخش های مسکونی و غیرمسکونی و تجهیزات گازسوز خانگی و تجاری و ایجاد زمینه های لازم برای جذب سرمایه و تولیدکنندگان تجهیزات انرژی بر صنایع نفت و گاز و دیگر صنایع، همچنین تولیدکنندگان بخش های مسکونی و غیرمسکونی و تجهیزات گازسوز خانگی و تجاری از طریق شناسایی ظرفیت ها و سرمایه گذاران، اطلاع رسانی و ترویج، برگزاری نشست های توجیهی و معرفی طرح ها در چارچوب مقررات طرفین در رابطه با بهینه سازی مصرف سوخت از دیگر مواردی است که در قالب این تفاهمنامه دنبال خواهد شد.مدت زمان اعتبار این تفاهمنامه از تاریخ امضا دو سال است و در صورت رضایتمندی طرفین از اقدام ها با توافق طرفین، تفاهمنامه قابل تمدید است.اجرای هریک از مفاد این تفاهمنامه پس از اخذ مجوزهای قانونی در قالب امضای قراردادهای اجرایی آینده در چارچوب قوانین و مقررات حاکم بر طرفین (از جمله مقررات حاکم بر شرکت ملی نفت ایران) عملیاتی خواهد شد. سهم و میزان مشارکت هریک از طرفین در اجرا، نحوه تأمین هزینه ها، بهره برداری از نتایج و حقوق مادی و معنوی و اختیارات وظایف و ضمانت اجرای تعهدهای هر طرف بر اساس مفاد قراردادهای اجرایی آینده تعیین خواهد شد

       

      .     شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران

      برگزاری گردهمایی شناسایی راهکارهای برون رفت از چالش ها

      گردهمایی سراسری واحدهای روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های  نفتی، با هدف شناسایی راهکارهای برون رفت از چالش های موجود و همچنین تبادل نظر و هم افزایی مددکاران اجتماعی در سالن جلسات ساختمان غدیر برگزار شد.رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی شر کت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در این گردهمایی با اشاره به آسیب های اجتماعی گفت: آسیب اجتماعی به مجموعه ای از نابسامانی ها و ناهنجاری های رفتاری افراد یک جامعه به صورت فردی یا جمعی اطلاق می شود که کارکرد و برون داد سازمان و در سطح بالاتر جامعه را متاثر و گاه مختل می کند. آسیب های اجتماعی، انواع گوناگونی چون آسیب های اجتماعی ناشی از اعتیاد، طلاق، خودکشی، بزهکاری، فضای مجازی و... دارد.

      ناصر احمدبیگی تاکید کرد: موضوع پیشگیری و درمان آسیب های اجتماعی برای صیانت از کارکنان و ارتقای فرهنگ سلامت در سازمان ها همواره مورد تاکید مدیران عالی شرکت است و اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان ها، یکی از مهم ترین آسیب های اجتماعی است که عوارض ناشی از آن علاوه بر بروز انواع مشکلات اقتصادی و بهداشت، تهدیدی برای جامعه بشری به حساب می آید و موجب آسیب ها و ضربه های جبران ناپذیر به ارکان جامعه شرکت می شود و ویرانگری حاصل از اعتیاد زمینه ساز سقوط ارزش ها و هنجارهای فرهنگی و اخلاقی شده و سلامت جامعه را در معنای عام به مخاطره می اندازد.

       

         شرکت ملی گاز ایران

      تحویل گاز به صنایع کشور بیش از تعهد مصوب

      مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد: تحویل گاز به بخش های فولاد، پتروشیمی و سیمان از ابتدای امسال تاکنون نسبت به مدت مشابه پارسال به ترتیب ۱۱، ۱۰.۵ و ۱۷ درصد افزایش یافته است.

      سعید عقلی گفت: مطابق تازه ترین آمارها، گازرسانی به صنایع عمده کشور از ابتدای امسال تا پایان پاییز روندی صعودی داشته است، به نحوی که در این مدت حجم گاز تحویلی به صنایع عمده به تفکیک در بخش های فولاد، پتروشیمی و سیمان نسبت به مدت مشابه پارسال به ترتیب ۱۱، ۱۰.۵ و ۱۷ درصد افزایش یافته است.

      وی با بیان اینکه گازرسانی به صنایع عمده در فصل پاییز امسال هم روند صعودی داشته، افزود: حجم گازرسانی به صنایع فولادی در فصل پاییز امسال، نسبت به سال ۱۴۰۱ به طور متوسط ۹ درصد، بخش پتروشیمی ۱۹ درصد و بخش سیمان ۱۴ درصد افزایش داشته است.

      مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه نگاه این شرکت، کمک به رشد تولید و خدمت رسانی است، تصریح کرد: شرکت ملی گاز ایران از ابتدای امسال تاکنون در بیشتر ایام سال، فراتر از سقف تعهد و برنامه مصوب به صنایع عمده و جزء گاز تحویل داده است و همان طور که اعلام شد روند گازرسانی به این بخش ها در فصل پاییز که بخشی از دوره سرد سال است نیز افزایش یافته است.

       

      قطع گاز ۴۸۸ اداره دولتی کشور در طرح پایش مصرف گاز

      مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران نیز  از قطع گاز ۴۸۸ اداره دولتی کشور از ابتدای اجرای طرح پایش مصرف گاز (اول آذر) خبر داد.

      مسلم رحمانی  درباره نحوه برخورد با اداره های متخلف گفت: از ابتدای آذرماه تاکنون، دمای ۱۳۲ هزار اداره دولتی پایش شد که بر این اساس، گاز ۴۸۸ اداره دولتی که با وجود صدور اخطار، به اصلاح مصرف مبادرت نکردند، قطع  شد.

      وی با اشاره به انجام بازدیدهای ادواری از سوی تیم های کارشناسی شرکت ملی گاز ایران، بر لزوم رعایت حفظ دمای ۱۸ درجه سانتی گراد در همه فضاهای اداری تأکید کرد.به گفته رحمانی، همچنین ۷ هزار و ۶۲۶ مورد اخطار برای اداره های متخلف نیز صادر شده است.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13350.jpg

         وزارت نفت

      معرفی افراد مسؤول در حوادث اخیر صنعت نفت  به هیأت رسیدگی به تخلفات

      مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) وزارت نفت با توجه به حوادث اخیر صنعت نفت و اقدام های انجام شده در این زمینه گفت: متأسفانه سال ۱۴۰۲ حوادث تلخ و ناگواری در تأسیسات تابع صنعت نفت رخ داده که با توجه به درگذشت تعدادی از همکاران شریف و زحمتکش و پیامدهای آن درباره رسیدگی و برخورد جدی در این موضوع، دستورات اکیدی از سوی وزیر نفت صادر شده است.مظاهر انصاری افزود: با توجه به دستورهای صادره، این موضوع از سوی واحدهای ذی ربط از جمله اداره کل سازمان حراست صنعت نفت، اداره کل بازرسی و رسیدگی به شکایات و هیأت های رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان وزارت نفت در حال پیگیری است.وی ادامه داد: بخشنامه هایی به مدیران شرکت های اصلی و فرعی تابع ابلاغ شده تا اقدام های فوری تعیین شده برای بررسی رویکردها، رویه ها و اصلاحات مورد نیاز اجرایی و عملیاتی تأسیسات، بویژه حین فعالیت های پرمخاطره و تعمیرات اساسی را در دستور کار قرار دهند.مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت ضمن تأکید بر نقش بسیار مؤثر درس آموزی از حوادث در پیشگیری از وقوع حوادث مشابه با اشاره به این نکته که همگی این حوادث حین فعالیت های تعمیرات اساسی رخ داده است، اظهار کرد: کارگروه های تخصصی با حضور متخصصان حوزه اچ اس ای صنعت نفت تشکیل شده و به منظور ارتقای سطح ایمنی عملیات تأسیساتی در صنعت نفت دستورعمل های اجرایی و کنترلی در حال بررسی و بازبینی است.انصاری با بیان اینکه عمده حوادث یادشده در برون سپاری فعالیت های تعمیرات اساسی و در حیطه شرح کار و قرارداد پیمانکاران عملیاتی تعمیراتی بوده است، افزود: بازنگری نظام مدیریت اچ اس ای پیمانکاران صنعت نفت با تأکید بر پیمانکاران عملیاتی تعمیراتی نیز در دستور کار قرار گرفته و پیش نویس اصلاحی تهیه شده و در حال بررسی و نهایی شدن است.وی گفت: به منظور اعمال موارد انضباطی، کمیته های رسیدگی نیز در شرکت های تابع تشکیل شده و با توجه به بررسی های نخست انجام شده با تعدادی از مسؤولان برخورد و از سمت سازمانی تعلیق شدند.مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت بیان کرد: پرونده هایی در هیأت های رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان وزارت نفت تشکیل شده و گروه های تحقیق در حال بررسی دقیق و کامل ابعاد مختلف موضوع هستند که پس از طی روال اداری و قانونی نسبت به صدور رأی نهایی از سوی هیأت های یادشده اقدام خواهد شد.

       

          انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی

      61 میلیارد دلار ارزآوری در ۵ سال اخیر

       

      دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی گفت: صنعت پتروشیمی در پنج سال گذشته، ۶۱ میلیارد دلار برای کشور ارزآوری داشته که نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار آن به سامانه نیما تزریق شده است.

      احمد مهدوی ابهری در گرامیداشت روز صنعت پتروشیمی اظهار کرد: با تولید محصولات متنوع پتروشیمی از منابع غنی هیدروکربوری موجود در ایران، بهینه ترین استفاده از این منابع می شود.

      وی افزود: صنعت پتروشیمی در پنج سال گذشته، ۶۱ میلیارد دلار برای کشور ارزآوری داشته و ۲۷ میلیون تن به ارزش ۲۶ میلیارد دلار مواد اولیه به صنایع پایین دستی و ۱۱ میلیون تن کود به جهاد کشاورزی عرضه کرده است.

      وی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی در مراحل مختلف به اقتصاد کشور کمک کرده است، ادامه داد: صنعت پتروشیمی در پنج سال گذشته، نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار ارز به سامانه نیما تزریق کرده است.

      مهدوی ابهری با تأکید بر اینکه صنعت پتروشیمی لکوموتیو حرکت اقتصادی کشور است، تصریح کرد: ظرفیت بالایی برای توسعه، تولید و صادرات در این صنعت وجود دارد.

      وی با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی در سال گذشته ۱۶ میلیارد دلار برای کشور ارزآوری داشته است، گفت: در هشت ماه امسال ،تولید صنعت پتروشیمی هشت درصد افزایش یافته است.

       

          شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری

      چاه های نفت رگ سفید احیا می شوند

      مدیر امور فنی شرکت نفت و گاز آغاجاری از استفاده موفقیت آمیز توان دانش بنیان ها برای رفع موانع تولید از چاه های میدان رگ سفید برای نخستین بار خبر داد.

      حیدر الیاسی نیا با یادآوری اینکه چاه شماره ۱۰ میدان نفتی رگ سفید در سازند بنگستان این میدان به دلیل تولید مواد آسفالتی و تشکیل موانع درون چاهی با افت فشار روبه رو بود، گفت: همه اقدام های پیشین برای رفع موانع درون چاهی این چاه بی نتیجه مانده بود و احیای چاه با جریان دادن به سمت گودال سوخت، افزون بر هدر رفتن سرمایه ملی و آلودگی زیست محیطی، تولید از این چاه را تقریباً غیرممکن کرده بود.

      وی افزود: استفاده از امکانات دستگاه تفکیک گر سیار برای احیای چاه به دلیل نوع سیال تولیدی و امکان گرفتگی پمپ های دستگاه مقرون به صرفه نبود، پس از غیرعملیاتی شدن چاه، با پیگیری های انجام شده پیشنهاد استفاده از فناوری نو برای تعمیر این چاه داده شد که پس از بررسی های کارشناسی، تصمیم به تعمیر چاه با استفاده همزمان از حلال زایلین و ابزار جدید نازل جت دوار در حضور دستگاه لوله مغزی سیار گرفته شد.

      مدیر امور فنی شرکت نفت و گاز آغاجاری ادامه داد: استفاده همزمان از حلال و نازل جت دوار برای نخستین بار در این شرکت با وجود حفره باز بودن ناحیه تولیدی و ریسک بالای عملیات رفع مانع و نیاز به راهبری فنی دقیق در حین عملیات روی چاه شماره ۱۰ رگ سفید آزمایش شد که با رفع کامل موانع درون چاهی و تمیزسازی ستون چاه تا عمق نهایی و حل کردن رسوبات آسفالتی در حدفاصل تولیدی چاه در حلال زایلین همراه و چاه با موفقیت عملیاتی شد.

      الیاسی نیا تصریح کرد: متعاقب راه اندازی چاه، آزمایش ممیزی فشار جریانی به وسیله واحد اندازه گیری ذخایر نفتی اداره خدمات عملیات انجام شد.

      وی هزینه این عملیات را ۱۴ میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: برای کنترل فشار و متمرکز کردن سیال خروجی از لوله دستگاه لوله مغزی سیار، همواره از ابزار نازل در تعمیرات چاه ها استفاده می شود.

      ابزار نازل جت دوار، همان ابزار نازل با کارکرد جدید است که سیال خروجی آن فقط بر یک نقطه متمرکز و همزمان سبب چرخش نازل نیز می شود.

       

           شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون

      افزایش ظرفیت تولید روزانه 25 هزار بشکه نفت در میدان شادگان

      مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون گفت: با احداث و استقرار یک دستگاه تفکیک گر ۷۰ تنی در میدان شادگان، ظرفیت تولید نفت خام از این میدان ۲۵ هزار بشکه در روز افزایش می یابد.

      قباد ناصری با اشاره به اینکه افزایش تولید از میدان  شادگان همواره از اهداف عمده سازمان بوده است، اظهار کرد: یکی از راهبردهای اثربخش برای افزایش ظرفیت تولید از میدان خاصی مانند شادگان که عمق، فشار و دمای منحصربه فردی دارد، استفاده از تفکیک گر (separator) است که ساخت آن به سازندگان توانمند داخلی و نصب و راه اندازی آن به شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون سپرده شد.

      رئیس نگهداری و تعمیرات  شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون نیز نصب و راه اندازی تفکیک گر و اتصالات آن را یک پروژه مؤثر بر تولید پایدار ارزیابی کرد و گفت: دو فاز عملیات احداث فونداسیون، استقرار تفکیک گر و اجرای اتصالات از سوی کارشناسان نگهداری و تعمیرات به انجام رسیده است.

      منوچهر حیدری نیا  با اشاره به اینکه این پروژه طی ۶۵ روز انجام شده است، افزود: در فاز نخست پس از زیرسازی، احداث فونداسیون مطابق نقشه های استاندارد تدوین شده با ۷۰ مترمکعب بتن عیار ۴۰۰ و افزودنی های مجاز (ژل میکروسلیس و ابر روان کننده ها) به همراه آزمایش و اعتبارسنجی به انجام رسید و ۹ تن میلگرد برای افزایش استحکام و تحمل (۷۰ تن وزن تفکیک گر و حدود ۲۰ تن وزن سیال) در فونداسیون اجرا شد و  تفکیک گر با رعایت نکات ایمنی استقرار یافت.

      وی نصب اتصالات و سیستم کنترل گر منطقی برنامه پذیر (PLC) را  به عنوان فاز دوم در حال اجرا توصیف و اظهار کرد: این تفکیک گر در آینده نزدیک راه اندازی و بهره برداری می شود.

       

         شرکت پایانه های نفتی ایران:

      افزایش توان عملیاتی صادرات نفت تا پایان ۱۴۰۲

      مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با اشاره به تعمیرات اساسی اسکله ها و مخازن از سوی متخصصان این شرکت اظهار کرد: با پایان یافتن تعمیرات و عملیاتی شدن همه پهلوگاه ها در پایانه نفتی خارک، تا پایان امسال با رسیدن به ظرفیت اسمی، توان عملیاتی برای صادرات نفت کشور نیز افزایش می یابد.

      عباس غریبی در هشتمین گردهمایی تخصصی رؤسای اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شرکت ملی نفت ایران در مشهد مقدس با اشاره به زیرساخت های راهبردی شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: این شرکت با داشتن زیرساخت‎های راهبردی و حیاتی مانند اسکله ها، پهلوگاه‎ها، بازوهای بارگیری، خطوط لوله جریانی، مخازن ذخیره سازی، سامانه‎های اندازه گیری، گوی های شناور و یدک کش عملیاتی، توجهی ویژه به مسائل ایمنی دارد.

      وی با اشاره به تعمیرات اساسی اسکله ها و مخازن از سوی متخصصان این شرکت تصریح کرد: با پایان یافتن تعمیرات و عملیاتی شدن همه پهلوگاه ها در پایانه نفتی خارک، تا پایان امسال با رسیدن به ظرفیت اسمی، توان عملیاتی برای صادرات نفت کشور نیز افزایش خواهد یافت.

      مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی بر حفظ پایداری تولید و ارتقای توانمندی ها در زمینه ساخت داخل و به روزرسانی تجهیزات تأکید کرد و گفت: استفاده از توان شرکت های دانش بنیان و آماده سازی شرایط عملیاتی برای افزایش تولید و صادرات نفت خام برای تحقق منویات مقام معظم رهبری و سیاست های کلان وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در دستور کار قرار دارد.

      غریبی ادامه داد: توسعه و مدرن سازی شرکت در حوزه تأسیسات صنعتی و مخازن ذخیره نفت، همچنین سیستم های اندازه گیری نفت خام با جذب اعتبارات لازم در دستور کار قرار دارد که در ماه های آینده به نتیجه خواهد رسید.

      وی با بیان اینکه در سال های گذشته برای کمک به تولید گاز کشور ۲۰ میلیون بشکه میعانات گازی (کاندنسیت) از پایانه نفتی خارک صادر شده است، افزود: همکاران سختکوش ما این آمادگی را دارند که در مواقع بحران، به صورت جهادی در میدان نقش آفرینی و نقش کلیدی خود را در صنعت ایفا کنند.مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران به حادثه نشت نفت در خط لوله سواحل گناوه اشاره کرد و افزود: از زمان آغاز عملیات مهار نشتی حتی یک ساعت هم کار تعطیل نشد و با وجود همه سختی ها در مدت ۳۳ روز، کل عملیات مهار این نشتی با بهره گیری از توانمندی و ظرفیت داخل کشور به صورت جهادی با رعایت الزام ها و دستورعمل های اچ اس ای انجام شد.

      غریبی با تأکید بر نقش فرهنگ سازی و آموزش به عنوان ابزاری کارآمد برای بهبود کیفیت عملکرد و حل مسائل سازمان اظهار کرد: در این زمینه دوره های تخصصی اچ اس ای را برای کارکنان برگزار کرده و از ۶ هزار نفر ساعت در سال ۱۴۰۰ به ۱۵ هزار نفر ساعت در سال ۱۴۰۱ رساندیم.

      وی همچنین به طرح مطالعاتی جامع پدافند غیرعامل در این جزیره اشاره کرد و گفت: این طرح برای دومین بار در سطح وزارت نفت در جزیره خارک اجرا شده است که به مباحث مقابله با تهدیدها، ایمن سازی تأسیسات، تاب آوری و پایداری در عملیات تولید، انتقال، ذخیره سازی و صادرات نفت در این جزیره می پردازد.

      فرمانده ارشد پدافند غیرعامل جزیره خارک گفت: این طرح نگاهی ویژه به آینده جزیره خارک در حوزه پدافند غیرعامل دارد و خروجی آن نقشه راهی برای اجرای طرح ها و برنامه های اجرایی و شرح نیازها خواهد بود.

       

         شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب

      پیشگیری از حوادث مستلزم بازتعریف فرهنگ ایمنی است

      مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب گفت: صنعت نفت برای پیشگیری از حوادث، نیازمند بازبینی مجدد فرهنگ ایمنی است و باید تفکر ایمنی محور در اولویت قرار گیرد.

      محمود نصیری در هشتمین گردهمایی تخصصی رؤسای اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شرکت ملی نفت ایران با اشاره به علل حوادث اخیر صنعت نفت و ارتباط نداشتن آن با بی انگیزگی شغلی اظهار کرد: بررسی علل ریشه ای این گونه حوادث، مؤید این نکته است که عوامل انگیزشی در این موضوع دخیل نبوده و عامل اساسی عدول از ضوابط و مقررات ایمنی بانی این حوادث است.

      وی با بیان اینکه ملت شریف ایران با برخورداری از حس و باور عمیق دینی و میهنی همیشه فرهنگ ایثار و گذشت سرلوحه آنان در خدمت به کشور است و مشکلات و کمبودها باعث از بین رفتن مسؤولیت پذیری آنها نمی شود، اظهار کرد: فداکاری و خدمت در سخت ترین شرایط کاری در صنعت نفت، برای رسیدن به صنعتی ایمن، افزون بر حفظ این روحیه نیازمند آموزش، افزایش تخصص و به کار بستن ضوابط ایمنی پیش از هرگونه فعالیتی است.

      مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب با معرفی اجمالی حوزه فعالیت شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب و پارامترهای خاص این شرکت اظهار کرد: حوزه فعالیت شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب در چهار استان کرمانشاه، ایلام، لرستان و شمال خوزستان است. این شرکت هم اکنون دارای یک میدان گازی و ۱۲ میدان نفتی فعال است که پنج میدان نفتی پایدار غرب، آبان، دهلران، نفت شهر و آذر میدان های مشترک به شمار می آیند و این موضوع تمهیدات و حساسیت ویژه برای تولید مستمر و بی وقفه را ایجاب می کند، همچنین وجود ۶۵۰ کیلومتر نوار مرزی مشترک با کشور عراق، صیانت از تأسیسات، پاکسازی و مین روبی و ادوات جنگی به جامانده در مناطق زیر پوشش شرکت و پایش مستمر آنها را می طلبد تا حادثه ای برای کارکنان و تأسیسات شرکت به وجود نیاید.نصیری دیگر شاخصه این شرکت را وجود تنها میدان گازی در غرب کشور برشمرد و گفت: میدان گازی تنگ بیجار در شرایط کنونی، تنها میدان گازی توسعه یافته در غرب کشور به شمار می رود که به همین دلیل نقش ویژه ای در تأمین گاز زمستانی دارد، همچنین گاز این میدان از ترش ترین نوع میدان های گازی جهان است که این موضوع به تجهیزات و تأسیسات خاص نیاز داشته و شرایط بهره برداری، تعمیرات و نگهداشت آن نیز ویژه است

    • media/image/2024/01/2000-1441/13351.jpg

      جوشکاری  و  آتش سوزی شرح حادثه

      صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت های جاني و مالي جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني دربر داشته است؛ از این رو اهميت درس آموزی از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر می شود. دانش به دست آمده در مورد علل حادثه می تواند اجازه استقرار اقدام های پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت خواهد شد.

       با بهره مندي از نکات «درس آموزی از حوادث» می توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام های کنترلي که می تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت.

      بازتاب برخی حوادث صنعت نفت ایران وجهان در«هفته نامه مشعل» نیز برداشتن گام در همین مسیر و تلاشی در جهت کاهش حوادث با تکیه بر آموخته هاست.

      در پروژه احداث خط انتقال ۴۰ اینچ، برای تسریع عملیات پیگرانی دو دستگاه شیر بلودان برای تخلیه خط تعبیه می شود. در پایان برای یکپارچه سازی خط مقرر می شود با برش و نصب یک قطعه nipple (اتصال فشار قوی) برای قسمت بلودان ها، خط انتقال کاملاً یکپارچه شود. عوامل پیمانکار یک قطعه لوله (nipple) به طول سه متر را برش داده و برای کنار هم قرار دادن (فیت آپ کردن) به درون کانال انتقال می دهند. پس از فیت آپ یک طرف لوله مشخص می شود، طرف دیگر لوله چند سانتی متر کوتاه است. نیروهای پیمانکار با جابه جایی خاک های زیر لوله سعی در جبران این کمبود فاصله می کنند اما موفق نمی شوند. در نهایت nipple دیگری برای این امر برش داده می شود. این بار نیز nipple چند سانتی متر کوتاه بوده و مجدد با استفاده از خاکبرداری و گرم کردن لوله با استفاده از مشعل سعی می شود تا لوله منبسط شود. در این زمان 4 نفر در داخل کانال مشغول فعالیت بوده اند. در نهایت با به کارگیری روشی غیراستاندارد، گاز مایع به درون لوله تزریق می کنند و منجر به انفجار و آتش سوزی درون کانال می شود. در این حادثه سرکارگر جان خود را از دست داد و 3 نفر هم مصدوم شدند.

      تحلیل حادثه

      حادثه ای که به آن اشاره شد، با انفجار، آتش سوزی و متاسفانه خسارت جانی همراه بود. علل فوری این حادثه عبارتند از: انجام عملیات ناایمن تزریق گاز LPG و احتراق آن درون خط لوله به منظور انبساط طولی خط لوله، استفاده نکردن از تجهیزات حفاظت فردی و استفاده نکردن از وسایل اطفای حریق.

      علل حادثه

      عدم توقف عملیات توسط افسر ایمنی پیمانکار ریشه در «ضعف مدیریت پیمانکاران» و «ضعف در سیستم آموزش» دارد. از این رو باید گفت؛ عدم توقف عملیات توسط سرپرست مسئول و رئیس کارگاه به دلیل ضعف در آموزش است.

      حضور نداشتن افسر ایمنی

      افسر ایمنی به عنوان مشاور نظارت، به علت بی کفایتی، نداشتن تعهد سازمانی و حضور نداشتن در موقعیت به دلیل انجام چند پروژه همزمان باعث ایجاد حادثه شده است. مورد اول ریشه در «ضعف نظارت» و مورد دوم ریشه در «ضعف برنامه ریزی انجام پروژه» دارد. آگاهی از مخاطرات عملیات ریشه در «ضعف آموزش» و «ضعف سیستم شناسایی مخاطرات» دارد. ضمن آنکه عدم دریافت مجوز کار برای چنین عملیات پرخطری به علت ضعف در سیستم صدور پروانه کار است .

      استفاده نکردن از تجهیزات حفاظت فردی

      بی توجهی به پروانه کار ریشه در «ضعف سیستم آموزش» و «ضعف مدیریت پیمانکاران» دارد. ناآگاهی از مخاطرات موجود نیز ریشه در «ضعف سیستم شناسایی مخاطرات» و «ضعف سیستم آموزش» دارد.

      استفاده نکردن از وسایل اطفای حریق

      عدم استفاده از وسایل اطفای حریق به علت در دسترس نبودن یکی از کپسول ها و عدم استفاده از کپسول دیگر به دلیل نداشتن دانش نحوه برخورد با حوادث بوده است. هر دو این عوامل ریشه در «ضعف سیستم آموزش» دارند.

      شما چه کاری می توانید انجام دهید؟

      ممانعت از انجام هر گونه فعالیت ناایمن غیراستاندارد و غیرمتعارف و در صورت انجام توسط عوامل اجرایی برخورد انضباطی جهت پیشگیری از تکرار حوادث

        اجرای کامل قوانین و دستورالعمل شرکت از قبیل مجموعه مقررات صدور پروانه های انجام کار (HSE 112-IN-S) من جمله بازنگری لیست نفرات صلاحیت دار مسئول محوطه و اجرایی کار و همچنین برگزاری وره آموزشی PTW برای کارکنان مرتبط

         شناسایی خطرات و اطلاع رسانی آن به کارکنان در قالب دوره های آموزشی جلسات آموزشی قبل از شروع کار و غیره الزام قاطع عوامل اجرایی به استفاده از لوازم حفاظت فردی حین کار

         لزوم حضور مسئولانه عوامل دستگاه نظارت در محل جهت رعایت الزامات ایمنی متناسب با ارزیابی ریسک پروژه، خصوصاً ناظرین HSE مشاور نظارت کارگاهی و عالیه

         التزام کلیه عوامل اجرایی پیمانکار به رعایت قوانین و مشخصات فنی مطابق دستورعمل ها و استانداردها در اجرای پروژه ها

       

       

       

    • media/image/2024/01/2000-1441/13352.jpg

      تاریخچه قراردادهای نفتی ایران (بخش چهارم)

      قراردادهای نفتی  دوره پهلوی دوم

      صنعت نفت ایران در عمر نزدیک به 115 ساله خود بویژه در دوران ابتدایی آغاز فعالیت، وقایع مختلف و متعددی را از سرگذرانده و تجربه کرده است. در این دوران حکومت وقت ایران،  قرار دادهایی را که اسناد تاریخی آنها در مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت نگهداری می شود، با دولت های مختلف منعقد کرد. تاریخچه نفت و قراردادهای نفتی، موضوع گزارش های مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت است که هفته نامه «مشعل» در چند شماره به آن پرداخته است. تاکنون بخش های نفت پیش از قرارداد دارسی،  نفت و قرارداد دارسی و قرارداد نفت بختیاری و شمال منتشر شده اند و اینک بخشی که به قراردادهای نفتی در دوره پهلوی دوم اشاره دارد، از نظرتان می گذرد.

       

      با آغاز جنگ جهانی دوم،  کاملاً آشکار بود که نفت ایران یکی از مسائل مورد توجه قدرت های درگیر،  خاصه انگلیس،  روسیه و آلمان است. بعدها ایالات متحده نیز به عنوان جدیدترین بازیگر میدان قدرت وارد رقابت بر سر سهمی از نفت ایران شد.

      در نوامبر 1943،  کنفرانسی در تهران بین استالین،  روزولت و چرچیل منعقد شد. در این کنفرانس،  استالین پیشنهاد کرد که قضیه استخراج و توزیع نفت خاورمیانه،  پس از جنگ مورد بررسی قرار بگیرد. پس از ختم کنفرانس تهران،  نماینده کمپانی نفت شل (Shell) وارد ایران شد و تقاضای دریافت امتیاز نفت مناطق جنوب شرقی ایران را مطرح کرد.

      در اوایل سال 1944،  نمایندگانی از شرکت های نفتی سینکلر (Sinclair) و استاندارد واکوم

       (Standard vaccum) آمریکا وارد ایران شدند و برای دریافت امتیاز نواحی شرق و جنوب شرقی،  با دولت مذاکره کردند. دولت هم دو نفر متخصص آمریکایی به نام های هوور و کورتیس (Hoover & Curtis) را به استخدام درآورد تا ذخایر نفتی کل ایران را برآورد کرده و درخواست شرکت های خارجی را بررسی کند.

      در نهایت، زمانی که دولت ایران تصمیم گرفت قراردادهای نفتی را در زمان جنگ مسکوت بگذارد،  نمایندگان شرکت ها و متخصصان آمریکایی،  بدون دریافت نتیجه ای، ایران را ترک کردند.

       

      تقاضای شوروی برای نفت شمال

      زمانی که دولت تازه تأسیس اتحاد جماهیر شوروی متوجه تلاش سایر کشورها برای دریافت امتیازات نفتی شد،  هیأتی به ریاست کافتاراتزه (Kavtaradxe) برای مذاکره در مورد نفت خوریان به ایران اعزام کرد. در تاریخ 27 مهر 1323 (19 اکتبر 1944) محمد ساعد،  نخست وزیر وقت،  طی خطابه ای در مجلس شورای ملی،  مذاکرات نفت با شوروی را تأیید و اذعان کرد که دولت در تاریخ 11 شهریور (2 سپتامبر) تصمیم گرفته است تا قبل از روشن شدن وضعیت مالی جهان و نتیجه جنگ،  از اعطای هرگونه امتیاز خارجی خودداری کند.

      در جلسه 11 آذرماه 1323 (2 دسامبر 1944) طرحی به قید دو فوریت به تصویب مجلس رسید که طبق آن:

      ماده اول: هیچ نخست وزیر،  وزیر و کفیل وزارتخانه و... نمی توانند در باب امتیاز نفت با هیچ یک از نمایندگان رسمی و غیررسمی دول مجاور و غیر مجاور یا نمایندگان شرکت های نفت و هرکس غیر از این،  مذاکراتی کنند که اثر قانونی دارد.

      ماده دوم: نخست وزیر و وزیران می توانند برای فروش نفت، وارد مذاکره شوند و از جریان مذاکرات باید مجلس شورای ملی را مستحضر کنند.

      مواد سوم و چهارم شامل مجازات های سنگین برای متخلفین می شد.

      در جلسه 12 آذر 1323 نیز،  غلامحسین رحیمیان،  نماینده قوچان،  برای نخستین بار طرحی برای الغای امتیاز نفت جنوب (دارسی/1933) به مجلس ارائه کرد که مصدق در جواب با استناد به اینکه نمی تواند قرارداد را یکطرفه لغو کنند،  از امضای آن خودداری کرد. (فاتح،  1358: 357-350)

      پیشنهاد تشکیل شرکت مختلط نفت ایران و شوروی

      همزمان با بازدید قوام از شوروی برای حل قائله آذربایجان (پیشه وری) مذاکراتی نیز برای انعقاد یک قراداد نفتی صورت گرفت که منتج به موافقت نامه ای میان قوام و ساتچیکف (Sadchikov) سفیر شوروی در ایران،  در تاریخ 15 فروردین سال 1325/ 4آوریل 1946 شد. در بند دوم قرارداد اشاره به ایجاد «شرکت مختلط نفت ایران و شوروی» شده بود که با شرایط زیر،  برای تصویب به مجلس شورای ملی ارسال شد:

      1. در مدت 25 سال اول عملیات شرکت،  49 درصد سهام شرکت برای دولت ایران و 51 درصد سهام متعلق به دولت شوروی خواهد بود و در مدت 25 سال دوم،  50 درصد سهام شرکت متعلق به ایران و 50 درصد سهام متعلق به شوروی خواهد بود.

      2.  منافعی که به شرکت عاید شود،  متناسب با سهام طرفین خواهد بود.

      3. حدود اراضی مناطق اکتشاف و استخراج،  شامل مناطق شمالی ایران به استثنای بخش هایی از آذربایجان غربی از مرز با ترکیه تا میاندوآب می شد.

      4. سرمایه طرف ایرانی عبارت خواهد بود از اراضی نفت خیز مذکور که پس از عملیات فنی دارای چاه های نفت و محصول آن قابل استفاده شرکت می شود و سرمایه طرف شوروی عبارت خواهد بود از قبیل مخارج و آلات و ادوات و حقوق متخصصان و کارگران که برای استخراج نفت و تصفیه آن مورد احتیاج است.

      5. مدت عملیات شرکت 50 سال از تاریخ عقد قرارداد است.

      6. پس از انقضای مدت عملیات شرکت،  دولت ایران حق خواهد داشت سهام شرکت،  متعلق به شوروی را خریداری یا مدت عملیات شرکت را تمدید کند.

      7. حفاظت اراضی مورد تجسس و چاه های نفت و تمامی تأسیسات شرکت،  منحصراً به وسیلة قوای تأمینیه ایران خواهد بود.

      مجلس این طرح را به علت مغایرت با اصول استقلال ملی رد کرد.

       

      تور یُم

      توریوم یا توریُم (Thorium) یک عنصر شیمیایی فلزی پرتوزا با علامت اختصاری Th و عدد اتمی ۹۰ است. توریوم عنصری فلزی،  نقره ای رنگ،  نرم،  پرتوزا و کمی سمی و از سوخت های اتمی است. از نمک های توریوم برای تهیه توری چراغ گاز و چراغ زنبوری استفاده می شود.  استفاده از توری در چراغ زنبوری از سال 1885 از سوی «ارفون ولز باخ»، دانشمند اتریشی پایه گذاری شد. در این محصول استفاده از عنصر رادیو اکتیو فوق نه به دلیل خاصیت رادیو اکتیو؛ بلکه به دلیل نقطه ذوب بالا وخاصیت لومینسانس آن است. الکترون های تراز آخر این اتم بر اثر حرارت تحریک می شوند و به مدار بالاتر می روند. به این ترتیب اتم برانگیخته می شود والکترون ها در بازگشت به حالت پایدار خود،  نوری ساطع می کنند که در رده طیف نور مرئی بوده و سبب افزایش درخشندگی نور حاصل از سوخت گاز می شود.

       از سوی دیگرنقطه ذوب بالای توریم سبب محصور شدن گاز و جلوگیری از پخش آن می شود. توری چراغ زنبوری پس از استفاده به ماده سفید رنگی تبدیل می شود که حاوی ماده رادیواکتیو و خطرناک اکسید توریم است. دیده شده است که از این ماده برای تسکین درد موضعی دندان استفاده می شود. این ماده هنگامی که در مجاورت رشته عصبی قرار می گیرد، آنها را بشدت  بی حس می کند. به همین دلیل شدت درد کم می شود. با توجه به موارد بالا، نه تنها استفاده از این ماده برای تسکین درد اشتباه است؛ بلکه بهتر است در هنگام نصب و جمع آوری آنها از دستکش استفاده شود تا آلودگی به آن مواد به حداقل برسد.

       

       

      اعزام کارشناسان نفتی به کشورهای آفریقایی

       

      قسمت 22

      می دانید که قدیمی ترین صنعت نفت در منطقه،  از آن ایران است و در میان کشورهای عضو اوپک نیز متخصصان ایرانی، بیش از دیگر کشورهای عضو اوپک،  عملا در کارها و عملیات نفتی حضور داشته اند.

      زمانی که در کنفرانس های اوپک شرکت می کردم و همچنین در سفر به کشورهای آفریقایی عضو اوپک،  در فرصت هایی که دست می داد، از جمله در جلسات خصوصی به وزیران نفت دیگر کشورها پیشنهاد می کردم که ما می توانیم متخصصان و نیروهای خبره و مجرب نفتی را برای انتقال تجربه و راه اندازی قسمت های مختلف صنایع نفتی در اختیار شما قرار دهیم و به کشورهای شما اعزام کنیم.

      ایران به عنوان کشوری پیشرو و باسابقه در صنعت نفت دنیا شهرت داشت و از این نظر نزد کشورهای نفتی مانند عربستان و کویت از احترام بالایی برخوردار بود. بنابراین آن کشورها هم از این پیشنهاد استقبال می کردند.

      مطابق این طرح،  قرار بود مهندسان،  پیمانکاران،  مشاوران  و متخصصان باتجربه ایرانی را که در موضوعات مختلف نفت، گاز و اقتصاد جهانی صاحبنظر و دارای دیدگاه های معتبر بین المللی بودند،  به کشورهای مختلف نفت خیز اعزام کنیم. با این اقدام می توانستیم به تجارب بیشتری در جهان دست یابیم و ضمنا با این کار،  شرکت های ایرانی در طرح های نفتی دیگر کشورهای جهان بیش از پیش فعال و جهانی می شدند. طبعا خمیره وجودی کارشناسان و شرکت ها در فرایند حضور و رقابت های بازار خارج از کشور آبدیده تر می شد.

      در این مورد،  با چند کشور آفریقایی مذاکره کردیم و نخستین کشوری که از این پیشنهاد استقبال کرد،  کشور لیبی بود. این کشور در مرحله نخست،  35 نیروی کارشناس و متخصص را در زمینه های مختلف از ما درخواست کرد.

      با این کار،  علاوه بر اینکه نیروهای بازنشسته ما دوباره به فعالیت می پرداختند، درآمد آنها به کشور وارد می شد. برای انجام این کار،  از مهندس جلال یزدی - که زمانی مافوق من بود- و از مدیران بازنشسته به شمار می آمد،  درخواست کردم که از میان نیروهای بازنشسته،  کارشناسانی را انتخاب کند؛ البته با ادامه این کار نیروهای بیشتری به خارج اعزام می شدند.

      تلکس درخواست 35 نفر گروه اول در اواخر دوره ای که در وزارت نفت بودم، رسید. مقدمات کار آماده می شد که تغییراتی در دولت رخ داد و وزیر جدید نفت آمد.  این طرح با تغییراتی که در آن صورت گرفت،  بکلی دگرگون شد. مسؤولان جدید در ادامه این طرح،  نیروهای جوان و شاغل صنعت نفت را به کشور لیبی فرستادند. این افراد هم وقتی پولدار شدند،  به کانادا و آمریکا مهاجرت کرده و نه تنها دیگر به کشور بازنگشتند؛  بلکه تجربیاتی را هم که باید به نسل های بعد از خود منتقل می کردند و همچنین،  سرمایه های معنوی و مادی شان را با خود بردند.

       

      تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سیدحسن سادات

    • media/image/2024/01/2000-1441/13353.jpg

      روایت جنگ و مهندسان صنعت و نفت

      فیلم سینمایی «پالایشگاه» که پیش از این با نام «گل های باوارده» نیز شناخته می شد، بعد از گذشت تقریبا یک سال از حضور در جشنواره فیلم فجر، در سینماها به نمایش گذاشته شده است. فیلمی که از معدود آثار با محوریت صنعت نفت است، آن هم در دوره ای که آبادان مورد هجوم ارتش عراق قرار گرفته بود. این فیلم ، تاریخی مصور از رشادت های کارکنان پالایشگاه نفت در دوره هجوم دشمن به این شهر است. یکی از نکات جالب آن است که این اثر سینمایی از سوی یکی از فرزندان کارکنان نفت، یعنی مهرداد خوشبخت تولید و ساخته شده و به گفته او چون از یک خانواده نفتی است، از حساسیت های موجود در این صنعت بخوبی آگاه بوده، به همین منظور بسیار تلاش کرده تا هنگام تولید، به این حساسیت ها توجه شود.

      در خلاصه داستان این فیلم سینمایی آمده است: «در سال ۱۳۵۹ همزمان با جنگ تحمیلی، تعدادی از مهندسان پالایشگاه نفت آبادان در تلاش هستند با امکانات و تجهیزاتی که در داخل انبارهای آن است، پالایشگاه های دیگر را ترمیم کنند.

      بانیپال شومون، امیررضا دلاوری، الهام نامی نیک، نادر سلیمانی و یاسین مسعودی از جمله بازیگران این فیلم سینمایی هستند.

      سوژه ای که از دل تحقیقات آبادان 59 درآمد

      مهرداد خوشبخت، کارگردان فیلم سینمایی «پالایشگاه» درباره روند تولید این فیلم سینمایی به هفته نامه «مشعل»گفت: «از دل تحقیقات درباره ماجرا و اتفاقات آبادان، با کمک علیرضا اسلامی و تینا میرکریمی، فیلم سینمایی «آبادان یازده 60» ساخته شد و از دل این فیلم، سوژه فیلم «پالایشگاه» و سوژه های دیگری درآمد که امیدوارم بتوانم آنها را نیز جلوی دوربین ببرم. نکته اینجاست که بعد از ساخت «آبادان، یازده 60 »، نزدیک به یک سال درباره پالایشگاه آبادان و اتفاقاتی که در سال 1359 برای آن رخ داد، تحقیق کردم و براساس آن توانستم افرادی را پیدا کنم که به نوعی شاهدان اصلی این اتفاقات بودند.»

      وی با اشاره به اینکه برای کامل شدن این تحقیقات با هزینه شخصی خود به شهرستان های مختلف سفر کرده تا بتواند مصاحبه های لازم برای سوژه ای که مدنظرش بود را ضبط کند، بیان کرد: «مصاحبه های صورت گرفته با این هدف انجام شد تا بعدها بتوانم مستندی درباره اتفاقات پالایشگاه آبادان بسازم که قبل از اکران فیلم به نمایش درآید و به کمک آن یک جو تبلیغاتی و آگاهی رسانی در سطح جامعه ایجاد کنیم؛ اما متاسفانه به دلیل تامین نشدن بودجه، این کار انجام نشد.»

      خوشبخت توضیح داد: بعد از پایان تحقیقات، نگارش طرح اصلی فیلمنامه را شروع کردم که البته با دردسرهای بسیاری نیزهمراه بود؛ چراکه اتفاقات بسیاری در آن مقطع زمانی رخ داده و باید از بین آنها، ماجرایی را انتخاب و برای آن یک خط داستانی، طراحی می کردم.

      این کارگردان سینما ادامه داد: «البته با توجه به تحقیقاتی که انجام داده بودم، با شخصیت های بسیاری مواجه شدم که برای نگارش داستان باید برخی از این شخصیت ها، به یک شخصیت واحد تبدیل می شد و یک درام قابل قبول برای آن طراحی می کردم که این خود، بسیار سخت بود. بعد از پایان طرح، به یک خلاصه فیلمنامه 30 صفحه ای رسیدم و آن را با تلاش فراوان، به وزارت نفت ایران و بنیاد سینمایی فارابی ارائه دادم و در نهایت توانستم نظر آنها را برای تولید فیلم جلب کنم و این بنیاد، قرارداد تولید فیلم «پالایشگاه» را با شرکت ملی نفت منعقد کرد.»

      وی درباره دلیل همکاری غیرمستقیم خود با وزارت نفت برای تولید «پالایشگاه» توضیح داد: «باید این را یادآوری کنم که از نظر قانونی، وزارتخانه ها نمی توانند به صورت مستقل، فیلم سینمایی تولید کنند و برای تولید یک فیلم، باید با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشارکت کنند. در نهایت این مشارکت منجر به تولید فیلم سینمایی «پالایشگاه» شد که محصول بنیاد سینمایی فارابی و وزارت نفت ایران است.»

      همکاری خوب اداره کل روابط عمومی و «پالایشگاه» وزارت نفت

      کارگردان فیلم سینمایی «آبادان، یازده 60» در بخش دیگری از صحبت های خود به همکاری وزارت نفت در تولید این اثر سینمایی اشاره کرد و گفت: «خوشبختانه وزارت نفت، روابط عمومی دارد که از نظر من، یک روابط عمومی فهیم است. کسانی مانند علی فروزنده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت  و همکاران وی مثل آقای قاسمی که از طرف نفت رابط ما بود، همچنین مسعود احمدیان، از طرف بنیاد فارابی، کسانی بودند که کمک زیادی به روند تولید این فیلم کردند. آنها یک شورا تشکیل داده بودند که فیلمنامه «پالایشگاه» را مطالعه کردند و مانند بنیاد سینمایی فارابی، چند نکته کوچک به ما گفتند که در نهایت فیلمنامه، تغییر چندانی نکرد.»

      وی تاکید کرد: «البته توصیه هایی نیز هنگام اجرا داشتند که این توصیه ها دور از ذهن من نبود؛ چرا که خودم، فرزند نفتی هستم و پدرم از کارکنان نفت بوده و بخوبی با حساسیت های این صنعت آشنا هستم، بنابراین تمام این حساسیت ها را برای تولید فیلم رعایت کردم؛ البته روابط عمومی وزارت نفت ایران، چه از نظر فکری و چه از نظر عملیاتی و همچنین بنیاد فارابی، همکاری بسیار خوبی داشتند و توانستم کار را به خوبی پیش ببرم.»

      وی ادامه داد: «بخشی از لوکیشن فیلم در کارگاه مرکزی پالایشگاه آبادان بود. این کارگاه، یکی از مکان های قدیمی پالایشگاه است که همچنان مورد استفاده قرار می گیرد. کارگاه مرکزی پالایشگاه آبادان، نسبت به سال 1359 تغییر چندانی نکرده؛ اما به دلیل همان تغییرات کوچک مانند رنگ و وجود برخی تجهیزات، بخش های مورد نیاز کارگاه را به رنگ قبلی درآوردیم. همچنین برخی مکان ها را از طریق جلوه های بصری تغییر دادیم تا فضای فیلم، همانند فضای سال 1359 باشد. حتی لوکیشن برخی از سکانس های شهر کاملا ساخته شد که از آن جمله می توان به لوکیشن پمپ بنزین اشاره کرد. در کل می توان گفت 80 درصد از پلان های فیلم از نظر جلوه های بصری روی آن کار شده؛ چراکه شهر آبادان از زمان جنگ تا به امروز با تغییرات بسیاری همراه بوده است.»

      فیلمی که به دل نفتی ها نشست

      این کارگردان توضیح داد: «اولین بار فیلم«پالایشگاه»، سال گذشته در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد که البته آن نسخه، نسخه مدنظر من نبود؛ چراکه هیچ چیز فیلم آماده نبود و ما مجبور شدیم فیلم را در حضور وزیر نفت به نمایش بگذاریم که با وجود تمام کاستی ها، همان نسخه مورد استقبال نفتی ها قرار گرفت و از فیلم خوششان آمد.» خوشبخت در پایان گفت: «معتقدم که این گونه فیلم ها( پالایشگاه)، از فیلم هایی هستند که در تمام دنیا از سوی دولت ها ساخته می شوند و مختص تولید سینمای ایران نیست. در واقع این فیلم ها، حمایت های دولتی دارند و به نوعی استراتژیک هستند و توانایی فنی یک کشور را به نمایش می گذارند. فیلم هایی که تاریخ شفاهی یک کشور را به ثبت می رسانند. به همین دلیل نمی توان انتظار داشت که مانند فیلم های کمدی در سینما مورد استقبال مخاطب قرار گیرند؛ اما تولید چنین فیلم هایی از اهمیت بسیاری برخوردار است و تولید آن ارتباط مستقیمی با علاقه شخصی فیلمساز دارد که به ثمر می رسد. نسخه اکران شده، نسخه ای بسیار دیدنی است که باید آن را در سالن سینما دید. حس افتخار ملی در فیلم موج می زند و خوشحالم که مخاطبان به این نکته اشاره دارند.»

    • media/image/2024/01/2000-1441/13354.jpg

      گفت وگو با بانوی نفتی که موفق به کسب مدال سیمرغ شده است

      از ارتفاع صفر  تا بلندترین  قله های ایران

      مرضیه ناصری از همکاران شاغل در صنعت نفت است که توانسته با صعود به 31 قله، مدال سیمرغ دریافت کند. ناصری، متولد سال 1361 در جزیره خارگ است که از سال 1385 به عنوان کارشناس مالی مدیریت عملیات عمومی شرکت پایانه های نفتی ایران در این منطقه فعالیت می کند. او از جمله همکاران نفتی است که در حوزه ورزش فعال بوده و توانسته پس از صعود به 31 قله بلند کشور، مدال سیمرغ بگیرد. ناصری، عضو کمیته ورزش عملیات عمومی خارگ است و تلاش می کند از این طریق، شرایط لازم را برای ایجاد رشته های ورزشی بیشتر برای آقایان و بانوان فراهم کند. با این بانوی ورزشکار و همکار نفتی گفت وگویی داشتیم که در ادامه می خوانید.

        چه انگیزه ای باعث شد تا سنگ نوردی و یخ نوردی را به عنوان رشته ورزشی خود انتخاب کنید؟

      اولین بار که تصمیم گرفتم رشته هایی مانند سنگ نوردی و یخ نوردی را تجربه کنم، نگاه حرفه ای به آن نداشتم؛ بلکه با عضویت در هیات سنگ نوردی این تصمیم را گرفتم؛ اما کم کم به صورت حرفه ای با این دو رشته ورزشی آشنا شدم و آن را تجربه کردم. در واقع با حضور در هیات سنگ نوردی و یخ نوردی و شرکت در کلاس های عمومی این رشته های ورزشی به یخ نوردی علاقه مند شدم و تصمیم گرفتم به صورت حرفه ای دوره های آن را بگذرانم و تا کنون نیز در این حوزه فعالیت دارم.

        از چه زمانی فعالیت در این دو رشته را آغاز کردید؟

      از سال 1396 . در آن سال یک هیات کوهنوردی در جزیره خارگ و زیر نظر استان بوشهر تشکیل شد و با حضور در این هیات، یک سری تمرین ها و پیاده روی ها را آغاز کردیم. از بین افراد حاضر در این هیات، چند نفری تصمیم گرفتیم وارد این رشته شویم. نکته مهمی که وجود داشت، این بود زمانی که رشته کوهنوردی را انتخاب کردم، اصلا قصد نداشتم در یک رشته تخصصی فعالیت کنم و من و هم تیمی هایم بیشتر به این فکر بودیم که به قله های مختلف صعود کنیم، تجهیزات بخریم و با کوهنوردان دیگر آشنا شویم. این اولین رویای من برای انتخاب رشته کوهنوردی بود؛ اما بعد از آشنایی با یخ نوردی متوجه شدم که علاقه خاصی به این رشته دارم.

        با توجه به اینکه در جزیره خارگ ساکن هستید، مطمئنا انتخاب چنین رشته ای برای شما با چالش های بسیاری همراه است؟

      دقیقا، در جزیره خارگ، سایت ورزشی برای یخ نوردی وجود نداشت و برای استفاده از یک سایت مناسب برای تمرین، باید مسافت زیادی را طی می کردیم، همچنین تجهیزات زیادی هم در اختیار نداشتیم؛ اما با این حال مربیان این رشته کمک کردند و تجهیزات لازم را در اختیار ما گذاشتند، حتی ما را به چند باشگاه معرفی کردند تا بتوانیم تجهیزات مورد نیاز خود را از آنجا تهیه کنیم و به تمرین ادامه دهیم؛ البته بیشتر تمرین هایم، در سایت حسن دره تهران بوده است. 

        امکانات جزیره خارگ برای فعالیت هایی مانند سنگ نوردی چگونه است؟

      این جزیره، یک سالن سنگ نوردی دارد که متعلق به شرکت نفت است؛ اما 3 سالی می شود که فعال نیست؛ چون از نظر قانونی باید برای سالن سنگ نوردی یک مربی حضور داشته باشد تا علاقه مندان بتوانند در آن تمرین کنند؛ اما چون تعداد علاقه مندان به این رشته در خارگ کم بود، مربی و امکانات مناسب وجود نداشت. به همین دلیل، سنگ نوردی در این جزیره به پیمایش تبدیل شد؛ البته یک سری صخره هایی وجود دارد؛ اما با توجه به اینکه خارگ یک جزیره مرجانی است، نمی توانستیم از این صخره ها برای ایجاد کارگاه استفاده کنیم.

        شما موفق به دریافت مدال سیمرغ شده اید، در این باره توضیح دهید؟

      با توجه به اینکه 31 استان در کشور وجود دارد، فدراسیون کوهنوردی طرحی را برای کوهنوردان مطرح کرد که براساس آن، بلندترین قله هر استان انتخاب و به کوهنوردان اعلام شد به هرکسی که بتواند این 31 قله را فتح کند، مدال سیمرغ اهدا می شود؛ البته در ابتدا فتح قله به هر شکلی برای دریافت مدال کافی بود؛ اما بعد از مدتی فدراسیون یک سری دوره های عمومی را با محوریت محیط زیست و ادامه بقا در شرایط سخت برای حضور در این طرح و دریافت مدال اجباری کرد. من هم در این دوره ها شرکت کردم و توانستم 31 قله منتخب را فتح کنم؛ البته باید بگویم که برخی از قله ها را چون  با هم تیمی هایم بوده ام، چند بار فتح کرده ام.

        از بین 31 قله ای که فتح کرده اید، کدام یک برای شما چالش بیشتری به همراه داشته است؟

      نمی توان گفت که کدام قله سخت تر بوده؛ چرا که همه چیز به توان جسمی و شرایط آب و هوایی بستگی دارد. به عنوان مثال، ممکن است برای یک کوهنورد، صعود به قله دماوند آسان باشد؛ اما صعود قله پیمایشی برای او سخت باشد. با توجه به تجربه هایی که دارم، صعود به قله دماوند سخت تر بود که مهم ترین دلیل آن هم تفاوت ارتفاع یا همان ارتفاع زدگی برای صعود به قله است. به یاد دارم در اولین تجربه صعود به دماوند، توان جسمانی بالایی نداشتم و به خودم هم فرصت ندادم تا هم هوا شوم؛ چون از ارتفاع منفی، یعنی جزیره خارگ برای صعود به دماوند رفتم، دچار ارتفاع زدگی شدم.

        هزینه های صعود به قله های مختلف به صورت شخصی پرداخت می شود یا حامی مالی دارید؟

      اگر برنامه گروهی برای صعود داشته باشیم، هزینه پروازها یا کشتی های خروجی از خارگ از سوی شرکت نفت تامین می شود؛ اما هزینه خوراک و ... در طول صعود، به عهده خودمان است؛ اما زمانی که به صورت انفرادی تصمیم به صعود می گیریم، باید تمام هزینه ها را شخصا بپردازیم.

        به عنوان یک کوهنورد دوست دارید کدام قله را فتح کنید؟

      بی شک برای هر کوهنوردی، آرمانی ترین صعود، صعود به قله اورست است؛ اما در کنار آن قله های سخت تری مانند K2  نیز می تواند برای کوهنورد از جذابیت بالایی برخوردار باشد؛ ولی مهم ترین مشکلی که برای کوهنوردان ایرانی وجود دارد، بحث هزینه است که باید برای صعود به چنین قله هایی پرداخت کنند. این مساله می تواند برای کوهنوردان ایرانی، مشکلات بسیاری را به همراه داشته باشد.

        شما عضو کمیته ورزش عملیات عمومی خارگ هم هستید. درباره ماموریت های این کمیته توضیح دهید؟

      این کمیته نزدیک به 2 ماه است که ایجاد شده و فعالیت های آن در حال حاضر محدود به برگزاری برنامه های تفریحی و مسابقات معمولی است؛ اما چشم انداز طولانی برای آن در نظر گرفته شده که می تواند به علاقه مندان به ورزش در این جزیره کمک کند. این کمیته در حال حاضر برنامه هایی را برگزار می کند که به تفکیک جنسیتی  نیاز ندارد؛ البته آقایان تیم های ورزشی خود را دارند؛ اما با توجه به اینکه تعداد خانم ها در این جزیره کم است، هنوز نتوانسته ایم یک تیم ورزشی مناسب با علاقه ورزشی خانم ها ایجاد کنیم؛ البته ترجیح می دهیم رشته هایی را در جزیره وارد کنیم که شرکت ملی نفت تا کنون آن را پوشش نداده است؛ رشته هایی که برخی همکاران، در آن ورزشکار حرفه ای هستند و می توانند به دیگر همکاران آموزش دهند، مثل تیراندازی.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13355.jpg

      در مجموعه فرهنگی - ورزشی محمودآباد چه گذشت؟

      درخشش شرکت های نفتی در المپیاد سراسری بانوان

      المپیاد سراسری بانوان شرکت ملی نفت ایران با حضور نمایندگانی از شرکت های مختلف در منطقه محمودآباد برگزار شد. در این میان شرکت هایی چون ملی حفاری، پایانه های نفتی و نفت فلات قاره در کسب مدال های مختلف موفق عمل کردند.

      قهرمانی دارت و تنیس روی میز برای شرکت ملی حفاری

      بانوان شرکت ملی حفاری در این دوره از مسابقات موفق به کسب 2 قهرمانی،3 نایب قهرمانی و یک عنوان سومی در المپیاد ورزشی بانوان شرکت ملی نفت شدند. قهرمانان ملی حفاری در رشته های دارت و تنیس روی میز بر سکوی نخست و رشته های بسکتبال، بدمینتون و شطرنج سکوی دوم و تیراندازی سکوی سوم ایستادند. از نکات قابل توجه و ارزشمند، حضور بانوان ملی حفاری با چفیه و پرچم فلسطین در حمایت از مردم مظلوم غزه در روز پایانی و مراسم اهدای جوایز بود.

      پایانه های نفتی و مدال های رنگارنگ

      کاروان ورزشی پایانه های نفتی ایران نیز متشکل از حدود 100 نفر ورزشکار، مربیان، سرپرستان و عوامل اجرایی در 8 رشته مختلف ورزشی شامل شنا، دارت، والیبال، تنیس روی میز، شطرنج، بسکتبال، بدمینتون و آمادگی جسمانی به مسابقات سراسری شرکت ملی نفت ایران اعزام شدند و توانستند مدال های رنگارنگی در این مسابقات کسب کنند.

      قهرمانی تیم والیبال پس از پیروزی در تمام بازی ها، نایب قهرمانی تیم شنا، مقام سوم تیم تنیس روی میز، مقام سوم بسکتبال، مقام سوم آمادگی جسمانی و ده ها مقام انفرادی از جمله مدال طلا در رشته های مختلف کارنامه ورزشکاران پایانه های نفتی ایران در مسابقات سراسری بانوان بالای 26 سال شرکت ملی نفت ایران بود. مسابقات سراسری بانوان بالای 26 سال شرکت ملی نفت ایران از پنج شنبه ۷ تا یکشنبه 10 دی ماه جاری با حضور 800 ورزشکار از 12 شرکت تابعه شرکت ملی نفت ایران، به میزبانی شرکت ملی نفت ایران در محمودآباد برگزار شد.

      طلا و نقره برگردن بانوان فلات قاره

      کاروان اعزامی شرکت نفت فلات قاره ایران، شامل ۸۷ ورزشکار، سرپرست و مربی در رشته های ورزشی آمادگی جسمانی، شنا، تیراندازی، دارت، والیبال، تنیس روی میز و بدمینتون به همراه مربیان و کادر اجرایی حضور داشتند که در رشته دارت فرنوش عزیزان و در رشته تنیس روی میز پرستو عزیزیان به مدال نقره دست یافتند.

      همچنین تیم شطرنج بانوان شرکت نفت فلات قاره ایران، متشکل از مرجان اکبری، خدیجه دهقانیان، الهام بهزادی نسب، اعظم سادات فروغی ، مریم کمالی مقام سوم تیمی را کسب کردند. مینا میرزایی و انیس کاتبی، مربی و سرپرست این تیم بودند. در رشته آمادگی جسمانی نیز پروین سینایی به مدال برنز دست یافت.

      سایر نتایج کسب شده از سوی ورزشکاران شرکت نفت فلات قاره ایران در این مسابقات به شرح زیر است:

      رشته شنا

      ماده کرال سینه: مریم ترک زبان، مقبوله ذوالقدری و فاطمه جلیلوند مدال نقره، زهرا جعفری و مریم حروف چین مدال نقره، زهرا ابراهیمی مدال طلا.

      ماده قورباغه: فاطمه جلیلوند مدال برنز، عاطفه شاکریان مدال طلا، فرنوش کرمی مدال نقره.

      ماده کرال پشت: مقبوله ذوالقدری مدال نقره، ریحانه ملاگویی و معصومه موسایی مدال برنز

      ماده پروانه: زهرا ابراهیمی مدال طلا، عاطفه شاکریان مدال نقره، زهرا جعفری مدال برنز.

      مختلط تیمی: عاطفه شاکریان، زهرا ابراهیمی، مریم حروف چین و فرنوش کرمی مدال برنز.

      کاپ برنز - کسب مقام تیمی.

       

      تجهیز اردوگاه های دستگاه های حفاری به امکانات ورزشی

      مدیرعامل باشگاه فرهنگی-  ورزشی ملی حفاری ایران از تجهیز اردوگاه های دستگاه های حفاری به تجهیزات و امکانات ورزشی و آمادگی جسمانی در آینده نزدیک خبر داد.

      سیدسالار محمدنیا در تشریح فعالیت های این باشگاه گفت: همزمان با چهل و چهارمین سالگرد تأسیس شرکت ملی حفاری ایران و بر اساس مصوبه هیأت مدیره با هدف توسعه ورزش همگانی، مراحل خرید البسه، تجهیزات و لوازم بدنسازی و آمادگی جسمانی در حال انجام است که به محض تأمین، اردوگاه های دستگاه های حفاری به امکانات ورزشی مجهز خواهند شد.

      وی با اشاره به سیاست های این باشگاه در ترویج نشاط و شادابی میان کارکنان ادامه داد: در حال حاضر نیز مسابقات ورزش همگانی در کارگاه ها، مناطق عملیاتی و منازل سازمانی در حال برگزاری است که مورد استقبال کارکنان و خانواده های آنان قرار گرفته است.

       وی همچنین درباره عملکرد باشگاه در مناطق عملیاتی گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون روی 19 دستگاه حفاری در حوزه فعالیت شرکت در استان های مختلف، مسابقات ورزشی ویژه کارکنان عملیاتی در رشته های تیراندازی، پرتاب حلقه، وزنه قدرتی و طناب کشی برگزار شده است.

      محمدنیا با اشاره به المپیاد بانوان بالای 26 سال شرکت ملی نفت ایران که در منطقه محمودآباد برگزار شد، گفت: در این دوره از المپیاد 90 ورزشکار ملی حفاری در 8 رشته ورزشی شامل تیراندازی، دارت، شطرنج، تنیس روی میز، آمادگی جسمانی، والیبال، بسکتبال و بدمینتون شرکت کرده اند.

      مدیرعامل باشگاه فرهنگی_ ورزشی ملی حفاری با تقدیر از مساعدت و حمایت مدیرعامل این شرکت از ورزش گفت: رسالت اصلی باشگاه فرهنگی_ ورزشی ملی حفاری تأمین رضایت حداکثری کارکنان از خدمات و امکانات ورزشی باشگاه است.

      به گفته وی با هدف اشاعه فرهنگ ورزش همگانی و تاثیر آن در توسعه سلامت جامعه قرار است، با همکاری بخش خصوصی نمایشگاه فروش تجهیزات و البسه ورزشی با شرایط ویژه در آینده ای نزدیک برای کارکنان شرکت برگزار شود که زمان آن متعاقبا اطلاع رسانی خواهد شد.

       

      قهرمانی مناطق نفت خیز جنوب در لیگ برتر وزنه برداری جوانان

      مناطق نفت خیز جنوب قهرمان لیگ برتر وزنه برداری جوانان و نایب قهرمان بزرگسالان شد.

      باشگاه فرهنگی_ ورزشی مناطق نفت خیز جنوب عنوان قهرمانی مسابقات لیگ برتر جوانان و نایب قهرمانی بزرگسالان وزنه برداری را از آن خود کرد. این تیم در پایان رقابت های لیگ برتر  وزنه برداری جوانان با کسب ۱۹۶۳ امتیاز رتبه اول را به خود اختصاص داد. تیم ملی حفاری با ۱۷۹۱ امتیاز رتبه دوم و عقاب نیروهوایی با ۱۷۲۹ امتیاز رتبه سوم را کسب کردند. تیم های نیروی زمینی، مقاومت گیلان با امتیاز های ۱۷۲۰ و ۱۳۸۰ به ترتیب در جایگاه های چهارم و پنجم ایستادند.

      در بخش بزرگسالان هم تیم ذوب آهن با کسب ۱۸۸۱ امتیاز عنوان قهرمانی را به خود اختصاص داد. تیم مناطق نفت خیز جنوب با کسب ۱۸۰۸ امتیاز دوم شد و ملی حفاری با کسب ۱۶۹۲ امتیاز رتبه سوم را از آن خود کرد. تیم های رعدپدافند، عقاب نیروهوایی و نیروی زمینی با امتیاز های ۱۶۳۰، ۱۵۶۷ و ۱۵۲۰ به ترتیب در جایگاه های چهارم، پنجم و ششم ایستادند.

       

      برگزاری غیرمتمرکز جشنواره ورزشی  شرکت نفت فلات قاره

      چهاردهمین جشنواره ورزشی کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران به صورت غیرمتمرکز برگزار می شود.

      علی کاظمی ، رئیس امور ورزش شرکت نفت فلات قاره ایران با اشاره به اینکه چهاردهمین جشنواره ورزشی کارکنان این شرکت با شعار «ورزش، تندرستی، تولید پایدار»، از روز شنبه ۹ دی آغاز شده و به صورت غیرمتمرکز برگزار می شود، گفت: پس از برگزاری جلسات متعدد با مناطق عملیاتی، به دلیل مشکلات اسکان و ترابری، هیچ یک از مناطق، امکان میزبانی از جشنواره را نداشت و در نهایت مقرر شد، مسابقات آن در رشته های فوتسال، والیبال، شنا، دوومیدانی، تنیس خاکی، بدمینتون، شطرنج، دارت، اسنوکر، آمادگی جسمانی، بسکتبال، تیراندازی و تنیس روی میز در 6 منطقه و ناحیه بوشهر برگزار شود.

      وی با بیان اینکه در این جشنواره حدود ۵۰۰ نفر از همکاران ورزشکار حضور دارند و اقدامات لازم برای خرید وسایل و لوازم مورد نیاز ورزشکاران انجام شده است، توضیح داد: اولین مسابقات این جشنواره از ۹ تا ۱۲ دی ماه در رشته تیراندازی و با حضور ۳۵ نفر در بوشهر و مسابقات بعدی بتدریج در سایر مناطق عملیاتی برگزار می شود. همچنین زمان برگزاری مسابقات تنیس روی میز از ۲۸ بهمن تا دوم اسفند سال جاری در جزیره زیبای کیش است.

      رئیس امور ورزش شرکت نفت فلات قاره ایران در پایان گفت: همه برنامه ریزی های لازم برای برگزاری آبرومندانه و خوب جشنواره ورزشی کارکنان این شرکت انجام شده و همکاران، بویژه در مناطق عملیاتی تمرین های خود را از ماه های گذشته برای حضور در این مسابقات آغاز کرده اند.

       

    • media/image/2018/07/1024-1448/995.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات