جستجو

    دولت‌های اسلامی مانع از رسیدن انرژی و کالا به رژیم صهیونیستی شوند  

    افزایش تولید و صادرات برگ های زرین کارنامه دولت است  

    راهبری   جوامع  محلی  و میدان دادن به  جوانان   

    زیبا اما سخت  

    پالایشگاهی به وسعت 80 شهر  

    گامی نو در مسیر توانمندی  

    افق روشن صادرات کاتالیست   

    شاگرد اولی در دو سال پیاپی   

    سرمایه‌گذاری  امارات   در  انرژی‌های  پاک

    ۱۴۶ کیلومتر خط لوله زیرزمینی ارزیابی شد  

    توسعه نرم‌افزار شبیه‌ساز برای مدیریت بهینه شبکه گاز کشور   

    سفر به موزه نفتی لوک اویل   

    اولین اشتباه، آخرین اشتباه بود  

    قضاوت در فوتسال سخت تر از فوتبال است 

    نایب قهرمانی شرکت ملی نفت  درمسابقات فوتسال کارکنان دولت  

    خبر و نظر  

    گزارش ویژه 

    مسئولیت اجتماعی  

    نفت   

    گاز  

    پالایش  

    پتروشیمی  

    پژوهش   

    بین الملل  

    باشگاه خبر  

    موزه و تاریخ نفت  

    خانواده نفت   

    ورزش  

     

     

    • media/image/2023/11/1024-1448/13153.jpg
    • media/image/2023/11/2000-1441/13183.jpg
    • media/image/2023/11/2000-1441/13181.jpg
    • media/image/2023/11/2000-1441/13179.jpg

      رهبر معظم انقلاب اسلامی:

      دولت های اسلامی مانع از رسیدن انرژی و کالا به رژیم صهیونیستی شوند

      رهبر معظم انقلاب اسلامی اظهار کردند: کار اصلی آن است که شریان و جریان حیاتی رژیم صهیونیستی قطع شود و دولت های اسلامی مانع از رسیدن انرژی و کالا به این رژیم شوند. حضرت آیت الله خامنه ای، فرمانده کل قوا (یکشنبه، ۲۸ آبان ماه) با حضور در دانشگاه علوم و فنون هوافضای عاشورا، به مدت یک ساعت و نیم از آخرین دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در محل نمایشگاه دائمی این نیرو بازدید کردند. در این نمایشگاه که شامل بخش های موشکی، پهپادی، پدافندی و فضایی بود، دستاوردهای جدید و به روزشده دانشمندان و متخصصان جوان نیروی هوافضای سپاه پاسداران تحت عنوان «از ایده تا محصولِ تمام ایرانی» به نمایش گذاشته شده بود. هم زمان با حضور رهبر انقلاب اسلامی در این نمایشگاه، از موشک کروز هایپرسونیک «فتاح ۲»، سامانه پدافندی متحرک «مهران» و سامانه ارتقایافته «۹ دی»، همچنین پهپاد «شاهد ۱۴۷» رونمایی شد. آخرین اقدام ها و پیشرفت ها در حوزه موشک ماهواره بر و ارسال ماهواره به فضا، بخش دیگری از این نمایشگاه بود. حضرت آیت الله خامنه ای پس از بازدید از نمایشگاه دستاوردها و توانمندی های نیروی هوافضای سپاه در جمع فرماندهان و مسؤولان دانشگاه علوم و فنون هوافضای عاشورا، بازدید از این نمایشگاه را شیرین و مطلوب خواندند و مهم ترین ویژگی آن را نیازسنجی صحیح و تمرکز علمی و تحقیقاتی بر نیازها برشمردند. ایشان رسیدن به چنین دستاوردهای علمی را ناشی از انگیزه متکی بر عزم و ایمان دانستند و تأکید کردند: هرجا جوان های ما با عزم و ایمان وارد شدند، توانستند کارهای بزرگی انجام دهند و در این نمایشگاه هم نشانه های عزم و ایمان کاملاً مشهود بود.

      رهبر انقلاب اسلامی، یکی دیگر از ویژگی های نمایشگاه هوافضای سپاه را، ابتکار و نوآوری برشمردند و خاطرنشان کردند: البته نباید به سطح کنونی موفقیت ها راضی بود، زیرا بخش های مختلف نظامی و غیرنظامی در دنیا به صورت مستمر در حال حرکت و پیشرفت هستند و ما باید تلاش کنیم تا عقب نمانیم.

      حضرت آیت الله خامنه ای، حرکت و پیشرفت در مجموعه های نیروهای مسلح را سریع و مطلوب خواندند و با تاکید بر لزوم کاهش پیدا نکردن شتاب حرکت، افزودند: ما در برخی بخش های کشور وضعمان خیلی خوب است، اما در برخی بخش ها وضعمان خوب نیست و کمبود و نقص وجود دارد که در این بخش ها نیز باید با تشخیص صحیح نیازها، به سمت برطرف کردن نقطه نیاز حرکت کرد.

      رهبر انقلاب اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تحولات فلسطین و استمرار جنایات رژیم صهیونیستی در غزه گفتند: قضایای غزه بسیاری از حقایق مکتوم را برای مردم دنیا آشکار کرد که یکی از این حقایق، طرفداری سران کشورهای غربی از تبعیض نژادی است.

      حضرت آیت الله خامنه ای رژیم صهیونیستی را مظهر تبعیض نژادی خواندند و گفتند: صهیونیست ها خود را نژاد برتر می دانند و بقیه آحاد بشر را نژاد پَست به حساب می آورند و به همین دلیل است که بدون احساس ناراحتی وجدان، چند هزار کودک را به قتل رسانده اند.

      ایشان تأکید کردند: هنگامی که رئیس جمهور آمریکا، صدراعظم آلمان، رئیس جمهور فرانسه و نخست وزیر انگلیس، با آن همه ادعا از چنین رژیم نژادپرستی حمایت و به آن کمک می کنند، به معنای طرفداری این آقایان از تبعیض نژادی به عنوان نفرت انگیزترین مسائل دنیاست.

      رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: مردم اروپا و آمریکا نیز باید تکلیف خود را با این وضعیت روشن کنند و نشان دهند که طرفدار تبعیض نژادی نیستند.

      نکته دیگری که حضرت آیت الله خامنه ای درباره قضایای غزه به آن اشاره کردند، موضوع ناکامی نظامی و عملیاتی رژیم صهیونیستی بود.

      ایشان گفتند: رژیم صهیونیستی با وجود بمباران های گسترده در غزه، تاکنون در حرکت خود ناکام بوده است، زیرا از ابتدا گفتند که هدف ما نابودی حماس و مقاومت و زمین گیر کردن آنهاست، اما با گذشت بیش از ۴۰ روز و با به کارگیری همه توان نظامی خود، هنوز نتوانسته اند این کار را انجام دهند. رهبر انقلاب اسلامی بمباران وحشیانه بیمارستان ها و زنان و کودکان در غزه را نشانه عصبی بودن شدید سران رژیم صهیونیستی از شکست خود دانستند و افزودند: شکست رژیم صهیونیستی در غزه، یک واقعیت است و پیشروی و ورود به داخل بیمارستان ها و یا خانه های مردم، پیروزی نیست، زیرا پیروزی به معنای شکست دادن طرف مقابل است که رژیم صهیونیستی تاکنون نتوانسته است به آن دست یابد و در آینده هم نخواهد توانست. حضرت آیت الله خامنه ای با تأکید بر اینکه ابعاد این نتوانستن فراتر از رژیم صهیونیستی است، گفتند: این نتوانستن به معنای نتوانستن آمریکا و کشورهای غربی نیز است و اکنون همه دنیا با این حقیقت مواجه شده است که یک رژیم دارای امکانات و تجهیزات مفصل و پیشرفته نظامی نتوانسته است بر طرف مقابل خود که هیچ یک از این امکانات را ندارد، غلبه کند.

      ایشان همچنین درباره وظایف و عملکرد دولت های مسلمان نیز افزودند: برخی دولت های اسلامی به ظاهر در مجامع، جنایات رژیم صهیونیستی را محکوم کردند و برخی هم تاکنون محکوم نکرده اند، اما این، قابل قبول نیست. کار اصلی آن است که شریان و جریان حیاتی رژیم صهیونیستی قطع شود و دولت های اسلامی مانع رسیدن انرژی و کالا به این رژیم شوند.

      رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: دولت های اسلامی حداقل برای یک مدت محدود رابطه سیاسی خود را با رژیم صهیونیستی قطع کنند.

      حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: ملت ها باید با ادامه تجمعات و تظاهرات خود، نگذارند مظلومیت ملت فلسطین فراموش شود.

      ایشان در پایان تأکید کردند: ما به وعده الهی یقین داریم و به آینده نیز امیدواریم و به وظیفه خود عمل خواهیم کرد.

       

      وزیر نفت خبر داد

      رشد اقتصادی بی سابقه 6/25 درصدی در گروه نفت و گاز

      وزیر نفت گفت: گروه نفت و گاز به رشد ۲۵.۶ درصدی رسیده که بی سابقه است، سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز یکی از مهم ترین وظایف وزارت نفت است.  به گزارش خبرنگار شانا، جواد اوجی (چهارشنبه، یکم آذرماه) در حاشیه نشست هیئت دولت، درجمع خبرنگاران به رشد درآمدهای ارزی کشور اشاره و تصریح کرد: به گواه مرکز آمار ایران وزارت نفت بهترین کارنامه را دارد و بنا براظهارات رئیس سازمان برنامه و بودجه، گروه نفت و گاز رشد ۲۵.۶ درصدی را به دست آورده که تاکنون سابقه نداشته به این رشد به واسطه سرمایه گذاری ها در صنعت نفت بوده است. وی گفت: سرمایه گذاری درصنعت نفت یکی از کارهای اساسی است که این وزارتخانه همسو با رشد تولید انجام می دهد واین سرمایه گذاری رشد تولید و ایجاد ارزش افزوده را برای کشور به ارمغان آورده است. وزیر نفت با بیان اینکه در مجموع ذخایر نفت و گاز در دنیا، رتبه نخست را داریم، تصریح کرد: این نعمتی خدادادی و بالقوه است که با الفعل کردن آن باید رشد مطلوبی در دولت مردمی ایجاد شود. اوجی با اشاره به فعالیت 33 ساله خود درصنعت نفت، اظهارکرد: در دوره های گذشته، هیچ گاه با چنین رشدی که امروزبه لطف پروردگار وحمایت دولت و کارشناسان درصنعت نفت محقق شده است، روبه رو نبوده ایم. وی با اشاره به صادرات خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشورها گفت: در این زمینه در بسیاری از کشورها موضوع تأمین قطعات یدکی پالایشگاه هاوحتی پتروشیمی ها،همچنین احداث پالاشگاه و پتروشیمی فراسرزمینی دنبال می شود. وزیر نفت باتاکید خودکفایی دراحداث پالایشگاه، پتروشیمی و توسعه میدان های نفت، گاز وحفاری چاه ها ی عمودی و افقی تصریح کرد: دراین زمینه پا را فراتر گذاشته ایم وصدور خدمات فنی و مهندسی را در بسیاری از کشورها دنبال می کنیم. اوجی به افزایش شرکت های دانش بنیان درحوزه نفت و گازاشاره و اظهار کرد: در آغاز به کار دولت سیزدهم شرکت های دانش بنیان درحوزه نفت و گاز ۱۵۰ شرکت بود که امروز به بیش از ۶۰۰ شرکت رسیده ایم.

       

      سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه:

      پیشنهاد واریز یارانه بنزین به کارت ملی افراد رأی نیاورد

      سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه گفت: پیشنهاد مکلف شدن دولت در برنامه هفتم توسعه به واریز یارانه بنزین به کارت ملی افراد در کمیسیون تلفیق رأی نیاورد. محسن زنگنه درباره مصوبه (شنبه، ۲۷ آبان ماه) کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه درباره حامل های انرژی اظهار کرد: یک پیشنهاد در کمیسیون تلفیق از سوی کمیته انرژی مطرح شد مبنی بر اینکه دولت مکلف است از ابتدای برنامه هفتم یارانه بنزین را به کارت ملی افراد واریز کند و افراد می توانند سهمیه و یارانه خود را در بازاری که تشکیل می شود با یکدیگر مبادله کنند که این پیشنهاد در کمیسیون تلفیق رای نیاورد، بنابراین تکلیفی به دولت نشده است.

      وی افزود: در لایحه پیشنهاد شده بود که دولت اجازه دارد در خصوص یارانه حامل های انرژی و شیوه پرداخت آنها به افراد، خودرو و... تصمیم گیری کند که این موضوع در کمیسیون تلفیق رأی آورد. توجه به این نکته نیز مهم است که دولت پیش از این نیز در قانون هدفمندی یارانه ها این اجازه را داشت. سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم تصریح کرد: در واقع عملاً مجلس و دولت مازاد بر اختیارات دولت در قانون هدفمندی یارانه ها چیزی اضافه نکردند، فقط در این مصوبه این مجوز به دولت داده شد که در هیأت وزیران طرح خود را مصوب و اجرا کند. زنگنه اظهار کرد: بر اساس تصمیم کمیسیون تلفیق قیمت بنزین یارانه ای نباید در طول برنامه هفتم تغییر کند، اما مقدار سهمیه آن در اختیار دولت است.

       

      معاون وزیر نفت در امور گاز خبر داد

         تمدید قرارداد فروش گاز به نیروگاه های بغداد در آینده نزدیک

      معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: براساس توافق ایران و عراق کارگروهی متشکل از کارشناسان دو طرف روی موضوع تمدید قرارداد فروش گاز به نیروگاه های بغداد کار خواهند کرد تا پیش از پایان سال میلادی این قرارداد تمدید شود. مجید چگنی با اشاره به دیدار اخیر جواد اوجی، وزیر نفت با زیاد علی فاضل، وزیر برق عراق و تمایل این کشور برای توسعه روابط گازی تهران-بغداد اظهار کرد: هم اکنون دو کشور در حوزه انرژی روابط سطح بالایی دارند و مسؤولان هر دو طرف تمایل زیادی برای تقویت این روابط دارند. وی با بیان اینکه سال هاست بخش مهمی از انرژی عراق از سوی ایران تأمین می شود، افزود: قرارداد فروش گاز به نیروگاه های استان بغداد در شرف اتمام بوده و طرف عراقی با جدیت به دنبال تمدید آن است. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: با موافقت وزیر نفت و با توجه به نیاز کشور دوست و برادر عراق به گاز، قرار بر این شد بزودی پس از مذاکرات و انجام توافق های دوجانبه، قرار داد فروش گاز به نیروگاه های بغداد تمدید شود،  براساس توافق دو طرف کارگروهی متشکل از کارشناسان ایرانی و عراقی روی این موضوع کار خواهند کرد تا پیش از پایان سال میلادی این قرار داد تمدید شود. چگنی با تأکید بر اینکه طرف عراقی تمایل زیادی برای افزایش واردات گاز از ایران در قالب قراردادهای کنونی بین دو کشور دارد، گفت: زیرساخت های لازم برای انتقال گاز بیشتر در حد نیازهای کنونی عراق وجود دارد. وی ادامه داد: ایران و عراق در زمینه تجارت گاز نیز پیشنهادهای مطلوبی برای یکدیگر دارند که در نشست های آینده کارگروه های مشترک دو طرف بررسی خواهد شد. به گزارش شانا، با توجه به نیاز عراق به گاز طبیعی برای مصارف نیروگاهی، طرح موضوع و مذاکرات قراردادی صادرات گاز ایران به این کشور از نیمه دوم سال ۱۳۸۹ آغاز و در این زمینه قرارداد فروش گاز به بغداد در تیرماه سال ۱۳۹۲ در بغداد امضا شد.

       

      مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی خبر داد

      اجرای ۴.۲ میلیارد دلار طرح های ملی خودکفایی با هدف تکمیل زنجیره ارزش 

      معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از اجرای طرح های ملی خودکفایی خبر داد و گفت: این طرح ها با هدف تکمیل زنجیره ارزش با ظرفیت اسمی سالانه ۳.۸ میلیون تن و با مجموع سرمایه گذاری ۴.۲ میلیارد دلار اجرا خواهد شد.

      مرتضی شاهمیرزایی اظهار کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی همسو با شناسایی فرصت ها و معرفی سرمایه گذاری اقدام به مطالعه جامع زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی در قالب ۲۰ بسته طرح های زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی در زیرشاخه های تولید محصولات پروپیلن، متانول، اتیلن، آروماتیک و بوتیلن کرده است.

      وی مجموع ظرفیت اسمی اجرای این طرح ها را سالانه ۳.۸ میلیون تن دانست و افزود: مجموع سرمایه گذاری اجرای این طرح ها ۴.۲ میلیارد دلار به ارزش تولید سالانه ۴.۴ میلیارد دلار انواع محصولات پایین دستی برآورد شده است.

      معاون وزیر نفت ادامه داد: این طرح ها بر اساس دسترسی هلدینگ ها به خوراک های مورد نیاز، در قالب طرح های ملی خودکفایی به آنها ابلاغ شده و تعدادی از هلدینگ ها با دریافت مجوزهای لازم برای سرمایه گذاری پیش قدم شده اند.

    • media/image/2023/11/2000-1441/13184.jpg

      رییس جمهوری در بازدید از وزارت نفت:

      افزایش تولید و صادرات برگ های زرین کارنامه دولت است

      مشعلوزارت نفت هفته گذشته (دوشنبه، ۲۹ آبان) میزبان یک میهمان ویژه بود؛ این میهمان سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری بود که در ادامه فرآیند «نظارت ستادی بر دستگاه های اجرایی» به ساختمان مرکزی وزارت نفت آمده بود. وی در جمع مدیران این وزارتخانه، ضمن استماع گزارش وزیر نفت، رهنمودها و پیشنهادهایی نیز ارائه کرد. آنچه می خوانید، شرحی بر این نشست.

      رئیس جمهوری از آغاز فعالیت دولت سیزدهم تاکنون بنا بر اقتضائات بارها در بخش های مختلف صنعت نفت حضور یافته است. یکی پنجم آذرماه 1400 که با هدف بررسی عملیاتی کردن جایگاه عرضه سوخت در جریان ایجاد اختلال در سامانه هوشمند سوخت انجام شد و دیگری دیدارحضور سرزده از مرکز دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران برای شرکت در نشست کارگروه تامین پایدار سوخت زمستانی در دی ماه پارسال.

      امسال نیز رئیس جمهوری در آستانه ورود به آذرماه و سرمای پیش روی زمستان به وزارت نفت رفت و در نشست «نظارت ستادی بر دستگاه های اجرایی» شرکت کرد.

      نفت وگاز بهترین بخش برای سرمایه گذاری

      رئیس جمهوری پس از شنیدن گزارش وزیر نفت و مدیران درباره عملکرد دو ساله این وزارتخانه، همچنین طرح برخی موانع و مشکلات پیش رو به بیان دستورات و خط مشی های مهم برای ارتقای کمی و کیفی عملکرد این وزارتخانه پرداخت.

      سیدابراهیم رئیسی با بیان اینکه نفت و گاز بهترین بخش برای سرمایه گذاری است، گفت: افزایش تولید و صادرات نفت با وجود تحریم ها و تهدیدها برگ زرینی در کارنامه دو ساله دولت مردمی است.

      وی با بیان اینکه سرمایه گذاری موتور محرک رشد اقتصادی است، نفت و گاز را بهترین بخش برای سرمایه گذاری خواند و از مدیران مجموعه وزارت نفت خواست با تلاش برای جذب بیشتر سرمایه داخلی و خارجی به رشد تولید و افزایش کسب درآمد شتاب بیشتری بدهند.

      رئیس جمهوری افزایش تولید و صادرات نفت با وجود تحریم ها و تهدیدها را برگ زرینی در کارنامه دو ساله دولت مردمی دانست و در ادامه جلوگیری از خام فروشی به عنوان یکی از مسائل مورد تأکید رهبر معظم انقلاب را از وظایف مهم وزارت نفت برشمرد و تصریح کرد: فرآوری نفت خام به افزایش تولید، اشتغال و بهره وری منجر خواهد شد.

      تأکید بر معطل نکردن طرح های توسعه ای وزارت نفت به بهانه دیدگاه های کارشناسی، تسریع در تکمیل طرح جمع آوری گازهای مشعل با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و توجه ویژه به مدیریت مصرف در کنار مدیریت تولید، از دیگر نکات مهم مطرح شده از سوی رئیسی بود.

      مراقبت جدی در سلامت اقتصادی

      وی در ادامه موضوع قاچاق سوخت را از معضلات جدی کشور و مقابله با آن را وظیفه همه دستگاه های مسئول با همکاری وزارت نفت برشمرد و گفت: اگر کشورهای همسایه ما نیازمند سوخت هستند، باید از مبادی رسمی و در قالب امضای قراردادهای معین اقدام به خرید سوخت مورد نیاز خود کنند تا هم از خسارت های گسترده قاچاق جلوگیری شود و هم درآمد حاصل از آن صرف رفاه مردم منطقه شود. رئیس جمهوری بر ضرورت نظارت و مراقبت جدی نسبت به حفظ پاکی و سلامت اقتصادی وزارت نفت تأکید و اظهار کرد: در مجموعه های ثروت سازی نظیر وزارت نفت باید به شدت مراقب ورود دست های ناپاک و روابط ناسالم اداری به ویژه در امضای قراردادها بود.

      عمل به مسئولیت اجتماعی

      رئیسی همچنین عمل به مسئولیت اجتماعی وزارت نفت را ازجمله اقدام های خوب این وزارتخانه توصیف کرد و با تأکید بر اولویت دهی به هزینه کرد این منابع در توسعه مناطق نزدیک به مراکز تولید، همچنین مراقبت از چانه زنی افراد، نهادها و سازمان ها در جذب این منابع، وزیر نفت را مکلف کرد با نظارت و کنترل، هیئتی متشکل از افراد مسئول به اجرای منضبط و نظام مند مسئولیت اجتماعی اقدام کند. ضرورت ایجاد یکپارچگی در بخش های بالادستی، میان دستی و پایین دستی پتروشیمی با هدف پیروی از سیاست های کلی وزارت نفت، تأکید بر رفع ناترازی ها، به ویژه در بخش بنزین و گاز و تبدیل این فرآورده ها به ثروت، برنامه ریزی برای جذب و حمایت سرمایه گذار از بخش خصوصی با تضمین سرمایه و سود، هوشمندسازی حوزه نفت و گاز با بهره گیری از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و عملیاتی کردن مردمی سازی در مجموعه وزارت نفت از طریق سهیم کردن مردم، از دیگر تأکیدات مهم رئیس جمهوری به مدیران ارشد وزارت نفت بود.

      رئیس جمهوری یکی از اطمینان بخش ترین بخش ها برای جذب و هدایت نقدینگی مردم به سمت تولید را مشارکت و سرمایه گذاری در میدان های مشترک نفت و گاز کشور دانست و گفت: بهره برداری از میدان های مشترک، از اولویت های جدی دولت برای جذب سرمایه است و نباید از این منابع خدادادی متعلق به مردم غفلت کرد.

      کیفی سازی تولید

      رئیسی کیفی سازی تولید و حرکت به سمت تولید محصولات باکیفیت اعم از بنزین و گازوئیل را از مأموریت های مهم وزارت نفت دانست و افزود: وزارت نفت موظف است با نظارت جدی بر زنجیره تولید و توزیع، میزان هدررفت انرژی را محاسبه و برای جلوگیری از آن در این بخش و در عرصه مصرف به صورت توأمان برنامه ریزی کند.

      رئیس جمهوری با تاکید بر لزوم ارتقای کیفیت محصولات پالایشگاهی، توسعه عمودی زنجیره تولید نفت و گاز، برنامه ریزی جدی برای کنترل مصرف انرژی و اقدام های غیرقیمتی همسو با انضباط بخشی به مصرف خطاب به وزیر و مدیران ارشد وزارت نفت اظهارکرد که برای رفع موانع موجود در اجرای طرح های توسعه ای در بخش نفت و گاز اقدام کنند.

      وی با اشاره به ضرورت بازنگری در نوع ارتباط وزارت نفت با شرکت ملی نفت، بر بازنگری فوری در قوانین و مقررات دست و پاگیر در این بخش با حفظ نظارت های قانونی تأکید کرد.

      رئیسی در بخش پایانی سخنان خود، ضمن دستور پیگیری رفع مسائل وزارت نفت با صندوق توسعه ملی، بر استمرار اقدام ها و فعالیت های جهادی وزیر و مدیران برای ارتقای این وزارتخانه به جایگاه شایسته خود تأکید کرد.

    • media/image/2023/11/2000-1441/13156.jpg

      182طرح به ارزش 76 میلیارد دلار

      جواد اوجی، وزیر نفت هم روز دوشنبه(۲۹ آبان) در نشست نظارت ستادی بر دستگاه های اجرایی که با حضور رئیس جمهوری در وزارت نفت برگزار شد، در گزارشی به تشریح اقدام ها و عملکرد دو ساله این وزارتخانه در زمینه سرمایه گذاری برای تکمیل پروژه های نیمه تمام و طرح های جدید با اولویت افزایش تولید، اجرای طرح های کلان نگهداشت و افزایش تولید گاز، اجرا و تکمیل طرح جمع آوری گازهای مشعل، اجرای طرح های توسعه ذخیره سازی گاز طبیعی، افزایش ظرفیت پالایش نفت و میعانات گازی و تکمیل و بهره برداری از طرح های خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده های نفتی پرداخت.

      وی اجرا و تکمیل طرح های صنعت پتروشیمی، تکمیل و بهره برداری از طرح های توسعه گازرسانی، تولید بار اول اقلام تحریمی و راهبردی با همکاری شرکت های دانش بنیان، افزایش آمار رشد تولید نفت خام و گاز با تحقق سرمایه گذاری در میدان های مشترک و افزایش ظرفیت پالایشگاه ها، رشد صادرات نفت و گاز و پتروشیمی، اقدام های دولت در زمینه تأمین پایدار انرژی و سوخت مورد نیاز کشور، اقدام های انجام شده در زمینه جلوگیری از قاچاق سوخت، شروع طرح های بهینه سازی مصرف سوخت و رکوردشکنی بی سابقه در ذخیره سازی سوخت مایع را از دیگر اقدام های وزارت نفت برشمرد.

       وزیر نفت اجرای سیاست های غیرقیمتی کاهش مصرف انرژی، اجرای طرح بهینه سازی مصرف گاز، دستاوردهای توسعه دیپلماسی فعال و متوازن انرژی و ارتقای سطح تعاملات بین المللی، صدور خدمات فنی و مهندسی به سایر کشورها، توسعه شرکت های دانش بنیان در وزارت نفت، عملکرد وزارت نفت در اجرای طرح های مسئولیت اجتماعی و توجه ویژه به سرمایه های انسانی صنعت نفت و گاز را از دیگر دستاوردهای وزارت نفت در دو سال اخیر اعلام کرد. وزیر نفت با اشاره به اینکه در دولت سیزدهم در مجموع ۱۸۲ طرح به ارزش ۷۶ میلیارد دلار در صنعت نفت با هدف افزایش ظرفیت تولید در بالادست و پایین دست در جریان است، گفت: در این دولت طرح های نیمه تمام به ارزش ۲۸.۵ میلیارد دلار که عمدتاً طرح های نیمه تمام بالادست و پایین دست صنعت نفت بود، تکمیل شدند و به بهره برداری رسیدند.

      تشکر از پشتیبانی رئیس جمهوری

      وزیر نفت با بیان اینکه در هیچ دوره ای رئیس جمهوری تا این اندازه از صنعت نفت پشتیبانی نکرده و به آن بها نداده است، افزود: به نمایندگی از همه همکارانم در صنعت نفت به لحاظ پشتیبانی و دلگرمی که در دو سال دولت مردمی از وزارت نفت داشته اید، از شما تشکر می کنم.

      وی ادامه داد: اولویت هایی برای صنعت نفت در دولت سیزدهم برنامه ریزی شده که از مهم ترین آنها سرمایه گذاری در پروژه های کلیدی بوده است.

      وزیر نفت تأکید کرد: سرمایه گذاری ها در حفظ و نگهداشت تولید، رشد تولید نفت و گاز، افزایش تولید از میدان های مشترک، جمع آوری گازهای مشعل، ذخیره سازی گاز طبیعی، توسعه اکتشاف میدان های نفتی و گازی جدید، افزایش ظرفیت های پالایشی نفت و فرآورده های نفتی، احداث پالایشگاه ها، کیفی سازی فرآورده های نفتی در پالایشگاه های موجود، افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی و افزایش فرآورش گاز در پالایشگاه های گازی از موارد کلیدی و پروژه های سرمایه گذاری صنعت نفت در دولت سیزدهم بوده است.

      اوجی با اشاره به اینکه در این دولت ۱۳۲ طرح که عمدتاً طرح های نیمه تمام بالادست و پایین دست صنعت نفت بود، تکمیل شد و به بهره برداری رسید، افزود: ارزش این طرح ها ۲۸.۵ میلیارد دلار برآورد می شود، البته  طرح های نیمه تمامی را انتخاب کردیم که بر رشد تولید نفت و گاز تأثیرگذار باشند.

      ۵۰ طرح جدید ۴۷.۵ میلیارد دلاری

      وزیر نفت گفت: ۵۰ طرح جدید نیز برای سرمایه گذاری جدید به ارزش ۴۷.۵ میلیارد دلار تعریف کردیم و در مجموع ۱۸۲ طرح به ارزش ۷۶ میلیارد دلار در صنعت نفت با هدف افزایش ظرفیت تولید در بالادست و پایین دست در جریان است.

      اوجی با تأکید بر اینکه اگر بخواهیم رشد تولید محقق شود، باید دغدغه سرمایه گذاری را داشته باشیم، ادامه داد: این طرح ها در هر کدام از چهار شرکت اصلی وزارت نفت تعریف شده است.

      اوجی تصریح کرد: بعضی از این طرح ها مانند ساخت پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی بیش از ۱۴ سال زمان برده بود و پیشرفت ۵۰ تا ۷۰ درصد داشت، اما تکمیل نمی شد که در دولت سیزدهم توسعه این طرح ها شتاب گرفت.

      وی با بیان اینکه عمده طرح های نیمه تمام که سال ها روی زمین مانده بود، در این دولت جمع بندی شد و به بهره برداری رسید، گفت: در میدان مشترک پارس جنوبی که ۷۰ درصد گاز کشور از این مخزن تأمین می شود، فاز ۱۱ به بهره برداری رسید که تقریباً صفر تا ۱۰۰ آن در این دولت انجام شد، همچنین احداث پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی که بخش مهمی از تکمیل آن در دولت سیزدهم انجام شد، از دیگر اقدام های وزارت نفت در میدان مشترک پارس جنوبی است.

       از دیگر اقدام ها برای افزایش تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی می توان به تکمیل خط لوله جدید فاز ۱۶ اشاره کرد.

      وزیر نفت افزود: در پارس جنوبی امروز نسبت به شروع دولت سیزدهم ۵۰ میلیون مترمکعب گاز بیشتری تولید می شود.

      اوجی با اشاره به اینکه در حوزه میدان های نفتی نیز افزایش تولید در دولت سیزدهم محقق شده است، ادامه داد: تولید نفت از ۲.۱ میلیون بشکه در ابتدای دولت سیزدهم به ۳.۴ میلیون بشکه در شرایط فعلی رسیده است.

      امضای ۶ قرارداد توسعه میدان های مشترک

      وزیر نفت با تأکید بر اینکه هر میدان نفتی و گازی که برداشت می شود، در پایان سال افت تولید و افت فشار دارد، گفت: یکی از رسالت های  مهم صنعت نفت، حفظ و نگهداشت تولید است که در این زمینه در میدان های مشترک نفت و گاز ۶ قرارداد امضا شده است که بیشتر مربوط به میدان های مشترک غرب کارون مانند آزادگان، یاران و... می شود و ارزش این قراردادها ۱۴.۵ میلیارد دلار است.وی تأکید کرد: بعضی از این طرح ها عملیات آن آغاز شده و بعضی به بهره برداری رسیده است.

      اوجی با بیان اینکه اگرچه اغلب میدان های مشترک نفتی ایران در خشکی با کشور عراق مشترک است، افزود: در میدان های مشترک دیگر نیز اقدام های لازم آغاز شده است. برای مثال در میدان فروزان تولید نفت در شروع دولت سیزدهم روزانه ۲۴ هزار بشکه بود که این عدد امروز به ۳۰ هزار بشکه رسیده و تا پایان شهریور سال ۱۴۰۴ به ۴۰ هزار بشکه در روز بالغ خواهد شد. تولید از این میدان مشترک ۲۵ درصد رشد داشته و تعداد چاه ها نیز با رشدی ۸ درصدی همراه بوده است.وی ادامه داد: توسعه میدان های مستقل گازی مانند میدان توس، دی، آغار، هما، وراوی، کیش و... در کشور نیز در جریان است.

      وزیر نفت به جمع آوری گازهای مشعل در دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: سال ۹۰ حدود ۴۰۰ هزار مترمکعب از گازهای مشعل جمع آوری می شد که این عدد در شروع دولت سیزدهم به ۲.۳ میلیون متر مکعب رسید و امروز ۱۱.۵ میلیون مترمکعب از این گازها جمع آوری می شود و تا پایان سال این عدد به ۱۸ میلیون مترمکعب می رسد.

      خاموشی ۴۳ مشعل گاز همراه نفت

      اوجی با اشاره به خاموشی ۴۳ مشعل گاز همراه نفت افزود: سال آینده جمع آوری گازهای مشعل به ۳۲ میلیون مترمکعب و در سال ۱۴۰۴ به ۶۲ میلیون مترمکعب می رسد.وی ادامه داد: جمع آوری این گازها در قالب ۵۴ پروژه به ارزش ۵.۵ میلیارد دلار در تمام میدان های نفتی و مراکز بهره برداری انجام خواهد شد. از سوی دیگر، هر میدان جدیدی که توسعه می دهیم، گاز مشعل دارد و باید برنامه ریزی برای جمع آوری گاز مشعل انجام شود.وزیر نفت با بیان اینکه بیشترین جمع آوری گازهای همراه در میدان های غرب کارون بوده است، تصریح کرد: عمده میدان هایی که باقی مانده مربوط به میدان های شرق کارون است که گازهای غنی است. در عسلویه نیز جمع آوری گازهای مشعل مربوط به پالایشگاه ها انجام خواهد شد.اوجی با تأکید بر اینکه طرح های ذخیره سازی گاز در چند سال گذشته مغفول مانده بود، گفت: در شرکت ملی نفت و شرکت ملی گاز ۱.۸ میلیارد دلار قرارداد برای ذخیره سازی گاز منعقد شده است.

    • media/image/2023/11/2000-1441/13157.jpg

      وی با اشاره به ناترازی بنزین و گازوئیل در کشور افزود: در دولت قبل اعتقادی به ساخت پالایشگاه وجود نداشت، اما در دولت سیزدهم علاوه بر افزایش ظرفیت ۱۰ پالایشگاه نفتی موجود، احداث پالایشگاه های جدید در دستور کار قرار گرفت. وزیر نفت ادامه داد: ۶ طرح کلان کیفی سازی و افزایش ظرفیت تولید در پالایشگاه ها به ارزش ۲.۷ میلیارد دلار امضا شده است که بخشی از آن مانند طرح توسعه پالایشگاه آبادان و بهبود کیفیت پالایشگاه اصفهان به بهره برداری رسید، همچنین فرآیند ساخت پتروپالایشگاه شهید سلیمانی و مروارید مکران هرکدام با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در حال انجام است. اوجی به توسعه خطوط انتقال فرآورده های نفتی با هدف کاهش تردد جاده ای، کاهش هزینه های اقتصادی و حفظ محیط زیست اشاره کرد و گفت: ۱.۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری در این زمینه انجام شد و بخشی از این خطوط مانند خط ۲۶ اینچ بندرعباس به سیرجان به طول ۴۶۰ کیلومتر و یا تنگه فنی - شازند به بهره برداری رسیده است.

      انقلاب در حوزه گازرسانی

      وی با بیان اینکه شرکت ملی گاز ایران دستاوردهای بسیاری تا به امروز و در طول دولت سیزدهم داشته است، اظهار کرد: امروز ۹۸ درصد خانوار شهری و ۸۹ درصد خانوار روستایی از نعمت گاز بهره مند هستند، تنها به میزان ۲ درصد خانوار شهری و نزدیک به ۱۱ درصد خانوار روستایی باقی مانده است. وی به موضوع خطوط انتقال گاز اشاره و تصریح کرد: ۱۳۰۰ کیلومتر خط لوله انتقال گاز در همین دوره و دولت سیزدهم به ارزش ۱.۵ میلیارد دلار به بهره برداری رسیده که در حوزه زاهدان انقلابی در حوزه گازرسانی انجام شده است.

         افزایش ۲۷ درصدی ذخیره سازی گاز

      وزیر نفت به موضوع ذخیره سازی گاز نیز اشاره و تصریح کرد: پارسال ۳۷۱ میلیون مترمکعب ذخیره سازی داشتیم که امسال به ۸۵۰ میلیون مترمکعب رسیده، یعنی ۲۷ درصد بیشتر ذخیره گازی شده است، همچنین خوشبختانه در حوزه صنایع میزان سوختی که امسال ذخیره کردیم، بی سابقه است. ۳.۲ میلیارد لیتر گازوییل برای نیروگاه ها ذخیره شده و ۱.۲میلیارد لیتر نفت کوره داریم که نشان می دهد در این خصوص مشکل چندانی نخواهیم داشت.

      تولید 80 درصدی تجهیزات در داخل

      وزیر نفت به بحث تولید بار اول اقلام و تجهیزات نفتی نیز اشاره کرد و گفت: نزدیک به ۸۰ درصد تجهیزات ما تولید داخل است، البته تعدادی کالا را هم از خارج وارد می کنیم، همچنین در بحث تولید اقلام تحریمی و راهبردی که در داخل تولید می شود 2 سال است که رتبه نخست را به گواه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری کسب کرده ایم.اوجی ادامه داد: تعداد کالاهای وارداتی را کاهش داده ایم و از توان شرکت های داخلی و دانش بنیان استفاده کردیم. به آن معنا که حدود ۵۰۰ درصد در این زمینه رشد داشته داشته ایم، به محض اینکه همکاران ما جایی احساس کنند در سازنده داخلی یا شرکت های دانش بنیان توانمندی وجود دارد، واردات آن کالا منع می شود.وی با اشاره به اینکه نتیجه این سرمایه گذاری ها و تلاش ها به رشد تولید منجر شده است، افزود: رشد تولید نفت در این دولت از ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار در روز به ۳ میلیون و ۴۰۰هزار بشکه در روز رسیده است و تا پایان امسال هم قول دادیم به ۳ میلیون و ۶۰۰هزار بشکه و سال آینده به ۴ میلیون بشکه برسانیم. وزیر نفت به رشد افزایش شاخص ها نیز اشاره و اظهار کرد: تولید گاز از ۹۱۰ به ۹۸۲میلیون مترمکعب رسیده است. پالایش گاز در پالایشگاه ها از یک میلیارد و ۳۱ هزار به یک میلیارد و ۸۷ هزار و جمع آوری گازهای مشعل از ۱.۲ به ۱۱.۵ میلیون مترمکعب در روز رسیده است. اوجی به رشد تولید در میدان های مشترک نفتی نیز اشاره و تصریح کرد: تولید در این میدان ها در روزی که دولت سیزدهم شروع شد ۴۱۲ هزار بشکه بود که امروز به ۴۶۰هزار بشکه در روز است. از این میدان های مشترک سه میدان گازی و ۱۶ میدان نفتی است که اولویت ما با میدان های نفتی است. در حوزه پالایشگاه نیز همین طور است. ظرفیت پالایشگاه نفت از ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه به ۲ میلیون و ۳۷۰ هزار بشکه رسیده است و در تمامی بخش های مختلف رشد دیده می شود. وی افزود: سال ۱۴۰۱ رشد اقتصادی گروه نفت و گاز ۱۰.۵ درصد بود و در 3 ماه نخست امسال به گواه مرکز آمار به ۱۹.۸ درصد رسید و چند روز پیش نیز رئیس کل بانک مرکزی پیش بینی کرد تا پایان امسال رشد گروه نفت و گاز به ۱۵درصد برسد که برآورد ما این است که به بالاتر از ۱۵ درصد خواهد رسید. وزیر نفت اظهار کرد: امسال وزارت نیرو اعلام کرد ۹۳ درصد سوخت نیروگاه ها گاز بوده است، یعنی سوخت مایع کمتری مصرف شده است. جدا از نیروگاه ها به فرودگاه ها نیز سوخت داده می شود، همچنین ۳۶ هزار واحد از صنایع عمده گازرسانی شده است، در این بخش یعنی گازرسانی نیز کارهای بزرگی انجام داده ایم. اوجی به موضوع ناترازی سوخت و حمله سایبری به جایگاه های عرضه سوخت اشاره کرد و گفت: دشمن در حمله سایبری شکست خورد و به اهداف خود نرسید.

            تولید  روزانه ۱۱۶ میلیون لیتر بنزین

      وزیر نفت به رشد تولید بنزین نیز اشاره و تصریح کرد: تولید بنزین از ۹۳ میلیون لیتر در روز به ۱۱۶ میلیون لیتر رسیده است و البته مصرف بنزین نیز از ۸۰ میلیون لیتر در روز به عدد ۱۲۲ میلیون رسید که پیش بینی می شود مصرف بیش از این نیز افزایش یابد. وی به دلایل رشد مصرف بنزین اشاره و اظهار کرد: سالانه ۱.۵ میلیون خودرو اضافه می شود و هیچ خودروی فرسوده ای نیز از رده خارج نمی شود، همچنین ترددهای جاده ای بعد از کرونا افزایش یافته و قاچاق سوخت نیز داریم که این موارد همه از دلایل مصرف بالای بنزین است. اوجی به طرح های بهینه سازی مصرف سوخت نیز اشاره کرد و گفت: یکی از کارهای خوبی که انجام شده، تبدیل خودروهای بنزینی به گازسوز است که خود وزارت نفت آن را انجام می دهد. در بحث صنایع نیز تیم هایی تشکیل شده تا اصلاح سیستم سوخت یا اصلاح موتورخانه ها را انجام دهند. وی با بیان اینکه در سرمایه گذاری اتفاق های خوبی در دولت گذشته نیفتاد که ناترازی در سوخت ایجاد شد، افزود: سال گذشته سخت ترین زمستان را پشت سر گذاشتیم و تنها در تربت جام مشکل محدودی پیش آمد و قطع گازی در هیچ کجای کشور نداشتیم. اوجی با اشاره به اینکه امروز تیمی که در وزارت نفت هستند، همه جهادی عمل می کنند، افزود: در حوزه بین الملل نیز کارهای خوبی انجام شده است. در کشورهایی که در این دولت سفر کرده ایم، به انعقاد ۶۶ تفاهم نامه و ۲۵ قرارداد رسیدیم که تولید ما را افزایش داد، همچنین ارزش تقریبی این ۶۶ تفاهمنامه ۶۲ میلیارد دلار است. وی به بحث استفاده از دانش بنیان ها در صنعت نفت اشاره و اظهار کرد: در این حوزه به گواه معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری رتبه نخست هستیم. در حوزه مسئولیت های اجتماعی نیز در بسیاری از حوزه ها برنامه داریم و ۲ هزار و ۲۰۰ پروژه مسئولیت اجتماعی به ارزش ۵ همت در بخش های مختلف انجام داده ایم. وزیر نفت با بیان اینکه در دولت های یازدهم و دوازدهم به دلیل بی توجهی به نیروهای انسانی فرار نخبگان زیادی در صنعت نفت اتفاق افتاده است، گفت: الحمدالله با مجموعه اقدام های حمایتی انجام شده هم اکنون نشاط خوبی در میان نیروی انسانی ایجاد شده است، ضمن آنکه بیش از ۳۶ هزار نفر از این نیروها در قالب بند «و» و بند «دال» تبدیل وضعیت شده اند. اوجی با اشاره به تأمین و ذخیره سازی سوخت مایع در نیروگاه های کشور، انجام تعمیرات اساسی کامل تأسیسات گازرسانی و افزایش تولید ۵۰ میلیون مترمکعبی گاز نسبت به سال گذشته اظهار کرد: امسال با وجود ناترازی گاز برای گذر از زمستان با اطمینان بیشتری سوخت زمستانی را تأمین خواهیم کرد.

         افزایش تولید روزانه نفت به ۳.۶ میلیون بشکه

      وزیر نفت با تأکید بر اینکه تا پایان امسال تولید نفت کشور به همت کارکنان شرکت ملی نفت ایران و تلاشی که برای افزایش صادرات صورت می گیرد، به ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه خواهد رسید، گفت: سال آینده تلاش می شود تولید به مرز ۴ میلیون بشکه در روز برسد. ایران ۱۶۳ میلیارد بشکه نفت درجا دارد و براساس برنامه هفتم توسعه تولید نفت کشور باید به ۵.۷ میلیون بشکه در روز برسد که این هدف قطعاً بدون سرمایه گذاری های جدید دست یافتنی نخواهد بود. وزیر نفت درباره پروژه راهبردی فشارافزایی در میدان مشترک پارس جنوبی تصریح کرد: هیچ پروژه ای اکنون مهم تر از این پروژه در کشور و صنعت نفت نیست، زیرا این میدان هم اکنون بیش از ۷۰ درصد گاز مورد نیاز کشور را تأمین می کند. این پروژه به ۲۰میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد و خوشبختانه مطالعات اولیه آن رو به اتمام است. اگر پروژه فشارافزایی در میدان پارس جنوبی طی سه تا 4 سال آینده انجام نشود، در این میدان شاهد افت محسوس فشار خواهیم بود.

        معطلی32 پروژه در سازمان حفاظت محیط زیست

      اوجی با تأکید بر اینکه هم اکنون ۳۲ طرح وزارت نفت برای شروع به کار در سازمان حفاظت محیط زیست کشور معطل مانده است، اذعان کرد: بیش از دو سال است که بعضی از این طرح ها معطل مانده است، اطلاعات و سوابق مربوط به این طرح ها طی روزهای آتی به منظور بررسی بیشتر و دقیق تر به دفتر رئیس جمهوری ارسال خواهد شد.

       

    • media/image/2023/11/2000-1441/13158.jpg

      در نخستین نشست مشاوران و دبیران مسئولیت اجتماعی صنعت نفت تاکید شد: 

      راهبری   جوامع  محلی  و میدان دادن به  جوانان

       

      مشعل   در واپسین روزهای آبان ماه امسال مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در اقدامی آگاهانه نخستین نشست مشاوران و دبیران مسئولیت اجتماعی این صنعت عظیم و سرنوشت ساز را برگزار کرد تا با رویکردی نظام مند و یکپارچه در مسیر مناسبات مسئولانه اجتماعی، گام های ارزشمندی برداشته شود.این نشست با حضور سیداحمد عبودتیان، دستیار رئیس جمهوری در امر مردمی سازی دولت، جلیل سالاری، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، بابک دارابی، مشاور اجتماعی وزیر نفت و جمعی از مدیران و دست درکاران امر مسئولیت های اجتماعی در چهار شرکت اصلی و زیرمجموعه وزارت نفت در محل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برگزار شد. ماحصل اظهارات مدیران و ذی نفعان این نشست تخصصی بر ضرورت به کارگیری ظرفیت سرمایه انسانی جوامع محلی در اجرای طرح ها و پروژه های عام المنفعه خلاصه شد که در صورت تحقق این مهم می توان شاهد دستاوردها و رونق چشمگیری در مناطق کم برخوردار بود.

      چندی پیش وزیر نفت برای حل مسائل اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی در مناطق متاثر از فعالیت های صنعت نفت و آثار و پیامدهای آن بر کارآیی فعالیت های صنعتی و نیز با هدف ایجاد فضای لازم برای افزایش اعتماد اجتماعی، بهینه سازی هزینه کردها، بهبود روابط با جوامع محلی و تسهیل شرایط کاری در این جوامع، نظام نامه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت را ابلاغ کرد. تمرکز و تاکید وزارت نفت دولت سیزدهم بر اجرای طرح های مسئولیت اجتماعی و انجام خدمات عام المنفعه به نحوی بود که به صراحت می توان اذعان کرد، دستاوردهای ارزشمندی در این دو سال از عمر دولت سیزدهم ثبت شد و این در حالی است که روند توجه و عمل هدفمند به مقوله مشارکت های اجتماعی با ابلاغ نظام نامه جدید مسئولیت اجتماعی وارد مرحله جدیدی شد و اکنون موضوع مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت به طور منسجم تر، عملیاتی تر و شفاف تری دنبال می شود.

      بهره مندی از ظرفیت های انسانی

      سیداحمد عبودتیان، دستیار رئیس جمهوری در امر مردمی سازی دولت در نخستین نشست مشاوران و دبیران مسئولیت اجتماعی با طرح پرسش هایی اقدام ها و فعالیت های وزارت نفت در زمینه ایفای مسئولیت اجتماعی را به چالش کشید و در انتها با ارائه پیشنهادهایی بر لزوم بهره مندی هرچه بیشتر از ظرفیت های سرمایه انسانی جوامع محلی و پیرامونی مناطق نفتی تاکید کرد.

      وی با طرح این پرسش که آیا سازوکارهای تعریف شده در حوزه مسئولیت اجتماعی بر اساس منطق جمهوری اسلامی که به دنبال تجلی ابعاد خداگونه انسان است، قرار داده شده است؟ گفت: ذی نفعان باید مسئول تام الاختیار و محور اصلی اعتبارات، پروژه ها، اقدام ها و مجاهدت ها باشند و مدیران و مسئولان  به عنوان نماینده و وکیل در کنارشان نقش آفرینی کنند؛ این مسئله و دغدغه ای است که باید در وهله نخست به آن رجوع و به طور کامل آسیب شناسی شود. عبودتیان با اشاره به اینکه رای، خواسته و نیاز مردم در کدام قسمت از این سازوکار و ساختار عام المنفعه دیده شده است، افزود: کسانی که به عنوان امانت دار صنعت، سرمایه و ذخیره ملی ایفای نقش می کنند، به این مسئله اذعان داشته باشند که موضوع مردمی سازی در دولت سیزدهم، از اولویت هاست و اگر ضرورت این اقدام درک نشود، نمی توان تصمیم های مناسبی گرفت.

      وی در ادامه با طرح سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا اعتباراتی که از منابع خدادادی ملت به دست می آید و صرف امور عمرانی می شود، تنبلی، مطالبه گری صرف و طلبکاری مردم را به همراه دارد یا اینکه آنها را به حرکت وا می دارد، گفت: بودجه مسئولیت اجتماعی باید هدفمند توزیع شود، هزینه کردها در جوامع محلی در خدمت جهش و پای کار آمدن مردم باشد تا اینکه این ادعا را به وجود آورد که صنعت نفت وظیفه دارد تا خدمات عام المنفعه ارائه کند.

      دستیار رئیس جمهوری در امر مردمی سازی دولت با اشاره به اینکه بودجه مسئولیت اجتماعی نباید سلب مسئولیت اجتماعی کند بلکه باید تحریک آن را به همراه داشته باشد، گفت: پیاده سازی چنین رویه ای افزون بر پای کار بودن، روش و الگوی مخصوص خود را می خواهد تا مردم محلی برای حضور گسترده در صحنه ترغیب شوند.

      عبودتیان در توضیح این مطلب افزود: طبق یک نظرسنجی در سال99،  بیش از 60 درصد مردم تمایل به انجام روزانه پنج ساعت کار داوطلبانه داشتند؛ وقتی از آنها برای این امر درخواست شد، نزدیک به 80 درصد آنها  تمایل نشان ندادند و تنها دلیل هم این بود که اشراف کامل به سازوکار این دست از فعالیت ها ندارند و وقتی پای کار می آیند، نمی دانند که باید چه کاری و به چه نحوی انجام شود.

      وی همچنین با اشاره به اینکه سیستم های سخت افزاری هم باید بر محور انسان ها تعریف شود، اظهار کرد: باید به جوانان میدان داد و آنها را مسئولیت پذیر کرد، این همه منبع عظیم خدادادی در کنار حجم عظیمی از محرومیت ها به ویژه در مناطق جنوبی کشور، اصلا قابل باور و پذیرش نیست و باید برای برون رفت از آن راهکارهای اساسی به کار گرفت.

    • media/image/2023/11/2000-1441/13159.jpg

      دستیار رئیس جمهوری در امر مردمی سازی دولت ادامه داد: وقتی به جوانان مسئولیتی داده نمی شود و آنها تصمیم گیر نیستند، قطعا با فقر بسیار زیاد گذران زندگی خواهند کرد، چراکه نوجوانان ما قبل از اینکه نیاز به امکانات کالبدی داشته باشند، باید رشد پیدا کنند و این مسئله ای است که مدیران باید برای آن چاره اندیشی و آن را حل کنند.

      عبودتیان در پایان صحبت های خود پیشنهادی را مطرح کرد و خواستار تغییر نگاه مدیران به حوزه سرمایه اجتماعی به ویژه در مناطق کم برخوردار و محروم شد. وی یادآور شد: در حال حاضر تلاش خواهیم کرد با همین قوانین موجود طرح ها و پروژه ها را به سرانجام ممکن برسانیم، به همت و تلاش استانداران، وزرا و دیگر مدیران، سازوکاری تعریف شود که در قالب آن هزینه کرد پروژه ها به جای خرید میز و صندلی، نیروی انسانی کارآمد در مناطق را شناسایی کنند و از ظرفیت آنان برای انجام فعالیت های اجتماعی بهره ببرند و در نهایت با اتمام پروژه ها، بهره برداری نیز ازسوی همان نیروها انجام شود.

      دانش آفرینی در مناطق محروم

      جلیل سالاری، مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران  نیز در نخستین نشست مشاوران و دبیران مسئولیت اجتماعی صنعت نفت از شرکت پالایش و پخش به عنوان ویترین مجموعه وزارت نفت یاد کرد و گفت: عملکرد این شرکت به نوعی با همه مردم و گروه های اجتماعی در اقصی نقاط کشور دخیل است، ذخیره سازی، انتقال و توزیع انواع فراورده های نفتی از یک سو و تامین سوخت مورد نیاز همه بخش ها از جمله بخش های هوایی، دریایی، زمینی و حمل ونقل از سوی دیگر و نوع کارکرد هر یک از این مجموعه ها در اصل خدمت رسانی به هموطنان است و در عین حالی که یک فعالیت و کار حرفه ای و تخصصی است، اگر عملکرد بهتری ارائه کنیم، قطعا زمینه سازی مناسبی را برای ایفای نقش مسئولیت اجتماعی محقق کرده ایم.

      وی بر لزوم توانمندسازی نیروی انسانی در جوامع محلی تاکید کرد و افزود: اگر به فرض ما در اجرای طرح ها و پروژه ها با توجه به انجام مطالعات مکان یابی از ظرفیت نیروهای انسانی در همان مناطق استفاده کنیم، به طور قطع و یقین تحقق این موضوع مستلزم توانمندسازی سرمایه انسانی است، دانش آفرینی باید در مناطق شکل گیرد به این معنا و مفهوم که اگر فرآیند خود اشتغالی و استفاده از نیروهای مردمی و فرآیند استفاده از شرکت های دانش بنیان گسترده شود، مسیر اشتغال زایی و خودکفایی را در مناطق محروم تسهیل خواهد کرد.

      معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه توجه و نگاه مداوم به نیازمندی های کوچک، ظرفیت ایجاد خواهد کرد، گفت: بررسی کنیم، در حوزه اشتغال آفرینی برای نیروها و جوانان آینده کشور چه میزان می توان ظرفیت ایجاد کرد، شرکت های دانش بنیان، جوانان و فارغ التحصیلان را وارد حوزه های کسب وکار کنیم، چراکه این عزیزان می توانند مجریان پروژه های آتی کشور باشند، ظرفیتی که با ارائه آموزش های لازم نتیجه بخش خواهند بود.

       سالاری با انتقاد از فعالیت مجموعه های فنی وحرفه ای عنوان کرد: تمامی شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت کارگاه های تخصصی دارند، بنابراین چه لزومی دارد که از سازمان فنی وحرفه ای ها برای آموزش نیروهای متخصص بهره ببریم، کارگاه های موجود در سطح شرکت ها کار عملیاتی، نرم افزاری و سخت افزاری انجام می دهند فقط نیازمند ارائه برخی آموزش های تخصصی هستند و اگر این اتفاق شکل بگیرد و نیروها توانمند شوند، در فرآیندهای تعمیرات اساسی و دیگر حوزه ها می توان از ظرفیت های آنان بهره جست.

      وی به موضوع زیرساخت های زیست محیطی در اجرای طرح های مسئولیت اجتماعی اشاره و بیان کرد: نکته حائز اهمیت دیگر این است که شاخص های زیست محیطی و عوارض آلایندگی می بایست در طرح ها و پروژه های عام المنفعه به طور ویژه دیده شود، همچنین در حوزه بومی سازی محصولات، بهینه سازی مصرف انرژی، زنجیره ارزش و ... همه اینها فرآیندی است که به نوعی مسئولیت اجتماعی در آن دخیل و لازم است زمینه های توانمندسازی و فناوری برای عزیزانمان در محیطی که قرار است توسعه اتفاق بیفتد، دیده شود.

      مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران ادامه داد: دانش فنی قطعه سازی، برندسازی و... اگر شکل بگیرد، فرآیند اشتغال در کشور توسعه یافته و ظرفیت ها عملیاتی می شود که این امر مستلزم داشتن نگاه جامع به مناطق محروم است، مبالغی که در مجامع شرکت ها و بودجه های سنواتی به مناطق محروم اختصاص داده می شود، باید اولویت بندی و نیازسنجی شود، اینگونه نباشد که پروژه ها در مجموعه های مختلف تعریف شده و به غیر از هزینه دستاورد دیگری نداشته باشد و تنها به عنوان یک پروژه نیمه تمام شکل گیرد.

      سالاری با بیان اینکه حوزه کاری صنعت نفت گسترده است و اگر مولدسازی اتفاق بیفتد، کارهای بزرگ تری ایجاد می شود، تصریح کرد: شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در حوزه برون مرزی فعال است، کاری که در ونزوئلا انجام شد، ساخت 1.6 میلیون قطعه کالا بود که این امر به نوبه خود اقدامی برای اشتغال زایی و صدور خدمات فنی و مهندسی است، یک نوع اعتمادسازی و استانداردسازی است که ما در اقدامی هوشمندانه، استاندارد جمهوری اسلامی را در تراز استانداردهای دنیا قرار دادیم، تجهیزاتی که امروز به دست توانمند سازندگان ایرانی ساخته می شود، مورد قبول کارفرماهایی است که روزی در مجموعه هایشان از ساخت قطعات خارجی استفاده می کردند، اما امروز یک تجهیز کاملا ایرانی در سازه های آنان نصب است.

      وی افزود: به این دلیل است که می گویم باید به مقوله مسئولیت اجتماعی با یک نگاه تخصصی نگریسته و با یک نگاه تخصصی هم هزینه شود.

      معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اذعان به این مسئله که اگر شرکت های دانش بنیان را صرفا در تهران مستقر کنیم، با چالش و مشکل مواجه خواهیم بود، اظهار کرد: در بعضی از مناطق محروم که کار و فعالیت توسعه ای انجام می دادیم، به وضوح مشخص بود که امکان جذب نیروی انسانی بومی وجود ندارد و ما به ناچار می بایست از دیگر نقاط نیروی انسانی در آنجا مستقر می کردیم، بنابراین لازم است برای احداث هر پروژه و حتی بهره برداری از آن هم از ظرفیت های نیروهای بومی استفاده شود و باید زمینه و زیرساخت آن ایجاد شود، این روال کار کمک خواهد کرد تا مجموعه حالت خودکفایی داشته باشد، بهره مندی از تجارب و تخصص مجموعه دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و مجموعه های فناوری و به طور کلی بهره مندی از ظرفیت های کل کشور به تناسب فراخوری که در هریک از مناطق وجود دارد، کمک شایانی به ایجاد توسعه پایدار و رونق و شکوفایی مناطق خواهد کرد. سالاری افزود: سال گذشته حدود 20 میلیارد تومان از سمت دولت هزینه شد تا دو میلیون تن قیر در اختیار برخی دستگاه ها اعم از استانداری ها، جهاد کشاورزی، وزارت راه و... قرار گرفت که برای توسعه زیرساخت های روستایی و شهری هزینه شود؛ این اقدام ها نیز ایفای مسئولیت های اجتماعی پنهان به شمار می رود.

      وی به موضوع امنیت انرژی و اهمیت آن در کشور اشاره کرد و افزود: این در حالی است که با توجه به سیاست های اصل ۴۴ اغلب شرکت های پالایشی در کشور خصوصی و مردمی سازی شده اند. معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با تأکید بر اینکه در مسئولیت اجتماعی تنها سود اهمیت ندارد و وظایف اجتماعی مورد توجه است، ادامه داد: کمبود آب یکی از چالش ها در کشور است و از همین رو با توجه به مسئولیت اجتماعی شرکت ها، حدود ۷۰ درصد شرکت های پالایشی به سمت استفاده از آب های خاکستری رفته اند.

      سالاری تأکید کرد: در گذشته همه شرکت های پالایشی، آلاینده بودند، اما امروز اغلب این شرکت ها، شرکت های سبز هستند و این مهم در قالب مسئولیت های اجتماعی انجام شده است؛ کیفی سازی فراورده های نفتی به نوعی ایفای نقش مسئولیت اجتماعی در صنعت نفت است و با این اقدام، شاخص های زیست محیطی در صنعت پالایش رعایت شده است. وی با بیان اینکه حوزه مسئولیت اجتماعی به موازات بودجه های سنواتی باید اولویت بندی شود، افزود: پروژه ها باید پیوست محیط زیستی، مسئولیت اجتماعی و اچ اس ای داشته باشند. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران اظهار کرد: وزارت نفت در حفظ محیط زیست و ساخت بار اول رتبه نخست را داشته است.

      ورود به عرصه های بین المللی

      در ادامه نشست، بابک دارابی، مشاور اجتماعی وزیر نفت گفت: استفاده از ظرفیت های مردمی و ذی نفع کردن آنها باید در اجرای طرح های مسئولیت اجتماعی صنعت نفت مورد توجه قرار گیرد.  وی با اشاره به اینکه استفاده از حلقه های میانی مردمی در مسئولیت اجتماعی باید محور توجه باشد، افزود: اجرای طرح هادی روستایی اگر با حضور و مشارکت مردم باشد، مطمئنا اثرات مثبت، خوب و انگیزشی بالایی را ایجاد می کند.

      مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز اظهار کرد: در بیش از یک سال گذشته سعی کرده ایم نظام مند و هدفمند اقدام ها را پیش ببریم؛ به این دلیل که انجام مسئولیت های اجتماعی با رویکرد مشارکت ذی نفعان و استفاده از تشکل های اطراف تاسیسات برایمان بسیار مهم است.

      دارابی تأکید کرد: افزون بر حکمرانی حکومتی باید تشکل های مردمی را ایجاد کنیم و در عرصه های بین المللی وارد شویم که امیدواریم این نشست ها در عملکرد بهتر و مشارکت های مردمی در مسئولیت اجتماعی اثرگذار باشد.

      راه اندازی کارگروه

      مریم مقدسی، مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده از صنعت نفت به عنوان یک صنعت پیشرو در حوزه مسئولیت های اجتماعی یاد کرد و گفت: این صنعت گام های موثری را در زمینه مسئولیت های اجتماعی در جوامع محلی و محیط زیست برداشته است که این فعالیت ها و اقدام ها بر همگان پوشیده نیست.

      وی افزود: در این زمینه خانواده به عنوان اصلی ترین نهاد و زنان جامعه ما به عنوان تاثیرگذارترین افراد در چنین نهادی از اهمیتی ویژه برخودار هستند و لازم است تا در حوزه مسئولیت اجتماعی با نگاه ویژه ای از خانواده ها و زنان یاد شود.

      مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده از راه اندازی کارگروهی با محوریت مسئولیت اجتماعی در حوزه امور بانوان صنعت نفت خبر داد و عنوان کرد: از مدیران عامل چهار شرکت اصلی درخواست شده که نماینده تام الاختیار برای حضور در این کارگروه معرفی کنند تا با حمایت همکاران در حوزه مسئولیت اجتماعی بتوانیم گام های موثری را برای خانواده ها برداریم.

      مقدسی مطالعه اجرای طرح های توسعه ای و پروژه های صنعت نفت در خانواده ها و زنان جوامع، توانمندسازی دختران جوامع محلی و آشنایی آنها با فعالیت ها و اقدام های نوین و روزآمد در دنیا در زمینه انجام کاریابی و اشتغال زایی و مشارکت زنان همسران مناطق عملیاتی و استفاده از توانمندی های آنان در جوامع محلی به منظور آموزش دختران و زنان را از مهم ترین محورهای پیشنهادی حوزه مشاوره امور زنان و خانواده وزارت نفت برشمرد و اقدام های شایسته و بایسته برای محقق شدن این مهم را خواستار شد.

    • media/image/2023/11/2000-1441/13176.jpg

      ماموریت تازه منطقه عملیاتی کیش شرکت نفت فلات قاره تشریح شد 

      زیبا اما سخت

      مشعل  سابقه فعالیت صنعت نفت در جزیره کیش که به منظور کشف ظرفیت گازی در خلیج فارس، نخستین بار با پروژه مطالعاتی «ارزیابی افق های رسوبی گروه دهرم » از سوی شرکت نفت فلات قاره ایران انجام شد، به سال 1375 بازمی گردد. با تعمیق چاه قبلی و حفر چاه جدید در سال 1380 تا 1383 همچنین اثبات ظرفیت های هیدروکربوری در مخزن دهرم کیش به ظرفیت 48 تریلیون فوت مکعب (TCF)  نقطه آغازی شد بر شروع فعالیت شرکت نفت فلات قاره ایران در این گستره از کشور وگازرسانی به جزیره کیش، ساخت ایستگاه تقویت فشار گاز، همچنین توسعه میدان گازی کیش و دیگر شرایط مطلوب در این جزیره برای استقرار سیستم های پشتیبانی، عوامل مهم و بالقوه ای شدند برای تبدیل آن به یک منطقه عملیاتی.

      جزیره کیش با وسعت 90.457 کیلومترمربع، یکی از زیباترین جزایرخلیج فارس است. این جزیره در 18کیلومتری کرانه جنوبی خلیج فارس واقع شده و جزیره ای سیاحتی است. طول جزیره کیش 15 کیلومتر در محور شرقی – غربی و پهنای آن 7 کیلومتر در محور شمالی – جنوبی و تقریباً بیضی شکل است. فاصله کیش از طریق دریا تا جزیره سیری 87 و تا جزیره قشم 225 کیلومتر است. این جزیره از نظر پستی و بلندی تقریباً مسطح ، ارتفاع نسبی آن از سطح دریا، حدود 32 متر و مرتفع ترین نقطه آن در شرق جزیره واقع شده است. با این همه زیبایی، کار برای کارکنان صنعت نفت در این خطه از کشور به زیبایی جزیره کیش نیست و با سختی هایی همراه است. آنگونه که «شهسوار ارغش» در میزبانی گرم در بازدید از خبرنگاران نشریات وزارت نفت از این حوزه عملیاتی اشاره می کند: «کیش برای یک گردشگر و مهمان جذابیت و زیبایی های خاصی دارد، اما در لایه های زیرین، اینگونه نیست. هزینه ها در کیش سرسام آور است؛ عموم خانواده نفراتی که اینجا مشغولند، در سرزمین اصلی ساکن هستند.» با این حال منطقه عملیاتی کیش شرکت نفت فلات قاره ایران  این روزها افزون بر فعالیتی که در بخش بهره برداری لایه نفتی پارس جنوبی و دیگر موارد عهده دار است، ماموریت مهم دیگری هم به وظایف آن اضافه شده که مرتبط با تعمیرات اساسی و راهبری دکل حفاری الوند است. طبق اعلام مدیر منطقه عملیاتی کیش، بنا به صلاحدید علیرضا مهدی زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران، راهبری و تعمیرات دکل الوند به منطقه عملیاتی کیش محول شده است. هم اکنون نیز تیمی متشکل از 12 کارشناس در حال تهیه شرح کار برای انجام تعمیرات اساسی این دکل هستند. به زودی دکل الوند از جزیره سیری به منطقه کیش منتقل و عملیات تعمیرات اساسی قبل از پایان سال 1402 شروع می شود. شهسوار ارغش، مدیرمنطقه کیش شرکت نفت فلات قاره ایران در گفت و گو با خبرنگار «مشعل» ضمن معرفی فعالیت ها و ماموریت شرکت نفت فلات قاره ایران به جزییات این موضوع هم پرداخته است که در ادامه می آید.

       

       

    • media/image/2023/11/2000-1441/13161.jpg

        لطفا درباره تجربه کاری خود در صنعت نفت بگویید؟

      تجربه کاری من به سال 1374 برمی گردد. نزدیک به 30 سال است در شرکت نفت فلات قاره ایران فعالیت می کنم. شروع کارم از جزیره سیری است و 14 سال هم در این جزیره فعالیت کردم. با راه اندازی تاسیسات هنگام، به صورت مامور به جزیره قشم منتقل شدم. افتخار این را دارم که یک پروژه 100 درصد ایرانی را در قشم در قالب 19 پروژه دریایی و خشکی به سرانجام رساندیم. اوایل سال 1397 با شروع عملیات برداشت نفت از لایه نفتی پارس جنوبی و بنا به تشخیص مدیرعامل وقت، از قشم دوباره به جزیره کیش منتقل شدم و از آن زمان تاکنون در این جزیره فعالیت می کنم.

       منطقه کیش ازجمله مناطق جوان در زیرگروه شرکت نفت فلات قاره ایران است؛ لطفا درباره وظایفی که این مدیریت در منطقه کیش به عهده دارد، بفرمایید؟

      فعالیت شرکت نفت فلات قاره ایران در منطقه کیش مشتمل بر سه قسمت راهبری تنها پایانه شناور فراورشی پالایشی در منطقه خاورمیانه، شـناورکـوروش (FPSO) در حـوزه لایـه نفتی پارس جنوبی است؛ این را هم بگویم که شرکت نفت وگاز پارس مسئولیت بهره برداری و توسعه بخش گازی میدان گازی پارس جنوبی و شرکت فلات قاره ایران هم مسئولیت بهره برداری از لایه نفتی میدان پارس جنوبی را به عهده دارد. این عمده ترین بخش فعالیت ما در جزیره کیش است.

      بخش دیگری از فعالیت  دراین جزیره، ارسال گاز از جزیره سیری به جزیره کیش بود. روزانه حدود 25 میلیون مترمکعب گاز تا تیر 1401 به وسیله دو دستگاه کمپرسور گازتاسیسات تقویت فشارگاز کیش به نیروگاه های آب و برق که در شمال و جنوب جزیره مستقر هستند، ارسال می کردیم، اما از تیرماه 1401 عمده گاز جزیره، از سرزمین اصلی تامین می شود. در واقع تامین انرژی جزیره کیش به مدت  15 سال به عهده تاسیسات شرکت نفت فلات قاره بود.

      از 10 بهمن ماه 1401 نیز به دلیل عملکرد خوبمان در مدیریت شناور فراورشی کوروش در لایه نفتی پارس جنوبی، بنا به صلاحدید مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران، راهبری و تعمیرات دکل الوند به منطقه عملیاتی کیش محول شد. هم اکنون نیز تیمی متشکل از 12 کارشناس در حال تهیه شرح کار برای انجام تعمیرات اساسی این دکل هستند. بزودی دکل الوند از جزیره سیری به منطقه کیش منتقل و عملیات تعمیرات اساسی آن قبل از پایان سال 1402 شروع  خواهد شد.

       مشخصات فنی دکل الوند را می فرمایید؟

      دکل الوند، دکل ملکی شرکت نفت فلات قاره ایران است که ساخت آن به سال 1975 بازمی گردد. این دکل که سالیان سال فعالیت های تعمیراتی را انجام می داد، نزدیک به یک سال می شود که از سرویس خارج شده است. آخرین آمار استخراج شده از فعالیت این دکل از سال 1397 تا خردادماه 1400 سالانه بالغ بر 10 حلقه چاه را ایمن سازی و تعمیر کرده است. با پایان تعمیرات اساسی آن، به طور متوسط روزانه 4 تا 5 هزار بشکه نفت به تولید نفت میادین سیری اضافه خواهد کرد.

       تعمیرات اساسی دکل الوند چه زمانی به پایان می رسد؟

      با توجه به اینکه پروژه را به 18 پروژه کوچک تر تقسیم کردیم، براساس برنامه زمان بندی، باید در مدت 24 ماه تعمیرات اساسی را به پایان برسانیم. از 20 تیرماه به شرح کار پروژه پرداختیم. تلاش می کنیم در کوتاه ترین زمان ممکن پروژه را اجرایی کنیم، زیرا عدم النفع آن سالانه ده ها میلیون دلار است.

        بودجه اختصاص یافته برای تعمیر این دکل چقدر است؟

      به منظور تعمیر دکل الوند، 10 میلیون دلار میلیون دلار اختصاص داده شده است و در فرایند تعمیرات آن 400 نفر به صورت مستقیم درگیر و مشغول به کار خواهند بود، ضمن اینکه همه عملیات تعمیر دکل از سوی متخصصان داخلی انجام خواهد شد. این را هم اضافه کنم که نخستین بار است چنین عملیاتی در منطقه عملیاتی کیش انجام می شود.

       به تازگی مشعل نخستین چاه گازی میدان کیش روشن شد، چه تعداد چاه در این میدان حفاری شده است؟

      ميدان گازي كيش شامل مخازن گازي كنگان و دالان واقع در اعماق 5000-3200 متري زير جزيره كيش و آب هاي اطراف آن در خليج فارس و در 60 كيلومتري شرق جزيره لاوان قرار دارد. این میدان با برآورد ذخيره 40 تريليون فوت مكعب گاز با حدود  PPM200، H2S  و 3.4 درصدCo2، به عنوان هفدهمين مخزن گازي بزرگ جهان شناخته شده است. با اجراي كامل تمامي فازهاي طرح توسعه ميدان، معادل سه فاز پارس جنوبي ظرفيت توليد خواهد داشت.این میدان به دو کلاستر تقسیم شده است که در یک کلاستر 6 حلقه چاه و یک کلاستر 8 حلقه چاه حفاری شده است، 14چاه درخشکی و 2 حلقه چاه هم در دریا قرار دارد. تقریبا همه چاه ها تکمیل شده و مراحل پایانی را سپری می کنند. عمق چا ه ها در بخش خشکی حدود 5 هزار متر است.

    • media/image/2023/11/2000-1441/13162.jpg

         طرح توسعه ای میدان گازی کیش شامل چه بخش هایی می شود؟

      طرح توسعه میدان گازی کیش شامل سه بخش طرح انتقال گاز به نيروگاه كيش، تاسيسات دريايي و ساحلي، انتقال گاز طبيعي از خط هفتم سراسري گاز در منطقه بستك استان هرمزگان تا بندر آفتاب و از بندر آفتاب تا جزيره كيش به وسیله خطوط لوله دريايي و خشكي است. از اهداف این طرح جايگزينی سوخت مايع نفت گاز با گاز طبیعی در نیروگاه های جزیره كيش، صرفه جویی هزينه های ناشی از این جايگزينی، تضمين پايداری توليد برق جزيره و جلوگيری از آلودگی های زیست محیطی است. طرح توسعه فاز یک ميدان گازی كيش مشتمل بر تاسيسات دريايي و ساحلی، تكميل تاسيسات واقع در جزيره كيش (تكميل حفاری 14 حلقه چاه، خطوط جريانی سرچاهی و تاسيسات جانبی مربوطه)، ساخت حدود 220كيلومتر خط لوله دريايی حد فاصله جزيره كيش تا عسلويه، ساخت تاسيسات جانبی در پالايشگاه های موجود پارس جنوبی شامل اتصالات، ساير تاسيسات جانبی و... به منظور ايجاد يكپارچگی با پالايشگاه هاست.

       هدف از توسعه میدان گازی کیش چیست؟

       توليد و انتقال گاز به ميزان يك ميليارد فوت مكعب در روز از كلاسترهاي 1 و 2 ميدان كيش به عسلويه به منظور بهره گيري حداكثري از ظرفيت پالايشگاه هاي موجود پارس جنوبي و استحصال حدود 10 هزار بشكه ميعانات گازي در روز. افزون بر آن طرح توسعه فازهاي 2و3 ميدان گازي كيش شامل تاسيسات دريايي و ساحلی، در اطراف جزيره كيش، ساخت خطوط لوله دريايي، ساخت تاسيسات جانبي در پالايشگاه هاي موجود پارس جنوبي شامل اتصالات، لخته گير، ساير تاسيسات جانبي و... به منظور ايجاد يكپارچگي با پالايشگاه ها بخش دیگری از اقدام هایی است که در این پروژه اجرایی می شود. در فازهای 2 و 3 طرح توسعه میدان گازی کیش، اهداف توليد و انتقال گاز به ميزان 2 ميليارد فوت مكعب در روز از سکوهای دريايي ميدان كيش به عسلويه به منظور بهره گيري حداكثري از ظرفيت پالايشگاه هاي موجود پارس جنوبي و استحصال حدود 20هزار بشكه ميعانات گازي در روز دنبال می شود.

       شناور فراورشی کوروش یا همان FPSO قابلیت ذخیره سازی چه میزان نفت را دارد؟

      نفتی که از سکوی سرچاهی لایه نفتی استخراج می شود، به وسیله یک خط لوله به شناور فراورشی کوروش منتقل می شود. نفت در این شناور تصفیه شده و ذخیره می شود. این شناور قابلیت ذخیره سازی 730 هزار بشکه نفت را دارد.

        چرا فعالیت روی این شناور فراورشی یکی از پیچیده ترین عملیات های انتقال نفت نام گرفته است؟

      چون عملیات انتقال و صادرات نفت از روی این شناور بر روی دریاست. در واقع چون شناور FPSO روی آب قرار دارد، بنابراین تانکری که به این شناور برای دریافت و صادرات نفت متصل می شود، در معرض جریان آب قرار دارد و همین عملیات بارگیری را بسیار پیچیده و مشکل می کند. البته ناگفته نماند که در دنیا بالغ بر 250 شناور فراورشی نفت وجود دارد که در آب های عمیق فعالیت می کنند  اما در خلیج فارس، کوروش تنها پایانه شناور فراورشی نفت خام است. این را هم بگویم که کمتر کسی تصور می کرد که متخصصان ایرانی قادر به راهبری این تاسیسات باشند، زیرا ما در صنعت نفت تجربه راهبری شناور فراورشی را نداشتیم، اما خوشبختانه تیم ما توانست به خوبی و بدون مشکل این شناور را هدایت و راهبری کند.

        در منطقه عملیاتی کیش چه تعداد نیروی انسانی شاغل هستند و اسکان خانواده ها چگونه است؟

      ساعت کاری در منطقه عملیاتی کیش از 7 صبح تا 3 بعدازظهر است؛ حدود 40 درصد نیروها در بخش خشکی هستند و بقیه در شناور فراورشی کوروش مستقر هستند. در واقع عمده فعالیت نیروی انسانی این منطقه در لایه نفتی پارس جنوبی است. نیروهایی که در شناور مستقرند، اقماری هستند. حدود 128 نفر روی شناور مشغول به فعالیت هستند که 106 نفر از این تعداد، نیروی پیمانکار و 22 نفر نیروی رسمی هستند. به کمک همین نفرات هم دکل الوند را راهبری می کنیم. این را هم بگویم که با اینکه حجم فعالیت مان زیاد شده، اما تراز نیروی انسانی منفی است، چون  73 نفر از همکارانمان بازنشسته شده اند و نیرویی هم جایگزین آنها نشده است.

        از بحث های فنی که فاصله بگیریم، بفرمایید زندگی در کیش چگونه است؟

      زندگی در کیش خیلی سخت است. منطقه عملیاتی کیش برای کسانی که از بیرون به این جزیره نگاه می کنند خیلی جذاب است، اما برای داخلی ها چنین نیست و این جذابیت را ندارد. کیش برای یک گردشگر و مهمان جذابیت و زیبایی های خاصی دارد، اما در لایه های زیرین اینگونه نیست. هزینه ها در کیش سرسام آور است؛ عموما خانواده نفراتی که اینجا مشغولند در سرزمین اصلی ساکن هستند، چراکه برای اجاره یک آپارتمان 37متری در کیش باید هزینه زیادی را متحمل شد( 300میلیون تومان ودیعه و 6 میلیون تومان هم اجاره) هزینه رفت وآمد و استفاده از تاکسی و مایحتاج را هم به آن اضافه کنید. با حقوق هایی که نیروهای ما دریافت می کنند، زندگی در کیش بسیار سخت و همه چیز گران است. درست است که کیفیت در اینجا عالی است، اما برای کسی که درآمد بالایی داشته باشد نه برای همه. در اوج تابستان که اوج سفرها به همه جای کشور، به خصوص نقاطی مثل کیش است، بلیت به سختی تهیه می شود؛ مثلا امسال بعضی از همکارانمان برای بازگشت به سرزمین اصلی به دلیل اینکه نمی توانستند بلیت تهیه کنند، با مشکل بسیاری روبه رو بودند و مجبور شدند سه ماه تابستان امسال  را دور از خانواده در این جزیره بگذرانند. سال گذشته هم وضع به همین منوال بود. هزینه های درمان و آموزش در جزیره بالاست و برای کوچک ترین موضوعی در این زمینه ها باید به شیراز، یزد و یا به تهران برویم. در کل جزیره کیش برای کسی که به آموزش نیاز نداشته باشد و به لحاظ جسمی و مالی خوب باشد، خیلی خوب و عالی است. 

        با این تفاسیر فکر می کنم کارکنانی که در منطقه کیش زندگی می کنند، بهتر است که اقماری باشند.

      در حال حاضر70 درصد نیروهای مشغول به کار، اقماری نیستند. فکر می کنم پس از بهره برداری از میدان گازی کیش برای اینکه نیروی متخصص داشته باشیم باید اقماری شوند. من تجربه 30 سال زندگی اقماری دارم. همسرم معلم و پسرم دانشجوست. آنها ذهنیت خوبی از کیش ندارند و نام جزیره معنای خوبی را برایشان تداعی نمی کند، چون هیچ گاه در بزنگاه هایی که به من نیاز داشتند، کنارشان نبودم. برای نگهداشت متخصص در جزیره کیش راهی جز اقماری شدن نیست. اتاق کنترل ایستگاه تقویت فشار نسبت به سال قبل ریزش نیرو داشت و افراد به جاهای دیگر مثل پایانه شناور کوروش منتقل شدند. برخی نیز که از زبده ترین نیروها بودند، در چند سال گذشته به بخش های دیگر صنعت نفت مهاجرت کردند. در مجموع همان طور که پیش تر هم به این موضوع اشاره شد، هزینه های سرسام آور با دریافتی ها همخوانی ندارد و به راحتی نمی توان از پس هزینه های سنگین برآمد؛ این مهم زندگی و کار را در جزیره کیش، به خصوص برای افراد تازه استخدام شده بسیار سخت کرده است.

        در حوزه مسئولیت های اجتماعی چه خدماتی را به کیش نشین ها ارائه کرده اید؟

      به مدت 15سال از سال 83 تا تیرماه 1401 انرژی کیش از جزیره سیری و به کمک کمپرسورهای تقویت فشار گاز کیش از شرکت فلات قاره ایران تامین می شد. افزون بر اینها از تیرماه 1401 عمده گاز جزیره کیش از سرزمین اصلی تامین می شود. خوشبختانه از تیرماه 1401 مصرف گازوئیل در جزیره صفر شده است.

       کیش، زیبایی هایی دارد که شاید در کسوت یک گردشگر بتوان از آن زیبایی ها لذت برد، اما بی تردید برای افرادی مثل من و همکارانم در شرکت نفت فلات قاره که شب و روزشان را به هم می دوزند تا در بخشی که به خدمت در آن مشغولند، وقفه ای ایجاد نشود، این زیبایی ها چندان محسوس و قابل مشاهده نیست، اما دل به آن خوش دارند تا کسانی که برای گذران اوقات خوش پای به این جزیره می گذارند، با تلاش کارکنان در جای جای صنعت نفت از لحظه لحظه بودنشان در این جزیره زیبا لذت ببرند.

    • media/image/2023/11/2000-1441/13163.jpg

      پارسیان از تولید گاز تا تامین خوراک بنزین

      پالایشگاهی به وسعت 80 شهر

      مهدی مهرابی   میزبان کارکنانی از 80 شهر ایران است و با تامین 8 درصد گاز کشور، پس از مجتمع گازی پارس جنوبی، دومین پالایشگاهی به شمار می آید که از میدان های مستقل خود بیشترین برداشت را دارد. شرکت پالایش گاز پارسیان را شاید بتوان یکی از پالایشگاه های منحصر به فرد برشمرد، پالایشگاهی که با توان شرکت های داخلی در دو فاز ساخته شده و طی سال های گذشته، فهرستی بلندبالا از اقدام ها را اجرایی و نهایی سازی کرده که به شرح آنها از زبان علمدار بابایی، مدیرعامل این پالایشگاه می پردازیم.

      تامین خوراک مینی پالایشگاه برای ساخت فرآورده های نفتی، راه اندازی نیروگاه 100 مگاواتی پس از یک دهه، افزایش 70 درصدی ذخیره سازی میعانات گازی و بهره گیری از ظرفیت شرکت های داخلی برای تامین اقلام و تجهیزات مورد نیاز فرایند تعمیرات اساسی، تنها بخشی از فعالیت های پالایشگاه گاز پارسیان به شمار می آیند؛ مواردی که مدیرعامل پالایشگاه گاز پارسیان از آنها به عنوان اقدام هایی یاد می کند که از سوی مدیران و کارکنان این پالایشگاه اجرایی شده اند.

      علمدار بابابی می گوید: در حوزه داخلی سازی اقدام های اثر بخشی، اجرایی و اقلام راهبردی مانند سیلیکاژل(ماده شیمیایی فوق العاده جاذب در برابر رطوبت) و روغن داغ از طریق منابع داخلی تامین می شود. پیش تر یک نمونه روغن داغ خریداری و تامین می شد و هم اکنون شرکت تولیدکننده آن با همکاری مدیریت پژوهش شرکت ملی گاز ایران در حال فعالیت و ارائه این محصول است.

      وی با بیان اینکه محصولات داخلی با نمونه های خارجی رقابت می کنند، ادامه می دهد: این محصولات اروپایی و آمریکایی بود و با ورود شرکت های داخلی توانمند و دانش بنیان، انحصار این کشورها در تولید محصولات راهبردی شکسته شده است.

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان یادآور می شود: هم اکنون بیش از 80 درصد خریدها، اقلام و تجهیزات مورد نیاز پالایشگاه از منابع داخلی تامین می شود. در نیازهای عمده و مصرفی نیز محصولات داخلی در اولویت قرار دارند. بابایی تاکید می کند: ساخت داخل فرایندی است که در وزارت نفت، شرکت ملی گاز ایران گاز و شرکت های پالایشی انجام و طبیعتا در برخی اقلام این فرایند به صورت مشترک نهایی می شود. به دلیل اینکه تامین کنندگان و ارائه دهندگان خدمات دوره ای به بلوغ رسیده اند، خوشبختانه چالش عمده ای در حوزه تامین اقلام، کالاها و تجهیزات نداریم.

       راه اندازی نیروگاه 100 مگاواتی پس از یک دهه

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان با بیان اینکه در این پالایشگاه چند کار عمده در جریان بوده که برخی به سرانجام رسیده است، می گوید: یک دهه از احداث نیروگاه 100 مگاواتی پالایشگاه گاز پارسیان می گذرد و این پروژه یک سال پیش به طور کامل متوقف شد. از سال گذشته کارگروهی را در پالایشگاه تشکیل دادیم و با وجود نواقص زیادی که از لحاظ سخت افزاری و نرم افزاری وجود داشت، خوشبختانه با بهره گیری از ظرفیت شرکت های داخلی و تلاش بی وقفه همکاران، دو واحد از این نیروگاه راه اندازی شده که هر زمان نیاز باشد، در سرویس قرار می گیرند.

      بابایی ادامه می دهد: همه فعالیت های دو واحد دیگر نیز انجام شده است و تنها سیستم کنترل آن باقی مانده که این سیستم نیز از سوی شرکت های داخلی در حال ساخت است. تا دو ماه آینده دو واحد دیگر نیز تکمیل می شود و در صورت نیاز در مدار قرار می گیرد.

      افزایش 70 درصدی ذخیره سازی میعانات گازی

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: در حوزه ذخیره سازی میعانات گازی نیز پیش از این پروژه هایی در پالایشگاه برای ساخت مخزن 70 هزار مترمکعبی آغاز شده بود. احداث این مخزن سال های زیادی طول کشیده بود که در دو سال گذشته با شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران که متولی این موضوع است، به نتیجه رسیدیم.

      وی اعلام می کند: با مشارکت و همکاری این مجموعه، ساخت این مخزن نهایی شده و در حال راه اندازی آن هستیم. با بهره برداری از این مخزن 70 درصد به ظرفیت ذخیره سازی میعانات گازی پالایشگاه افزوده می شود.

      تامین خوراک و افزایش تولید

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: در بحث های زنجیره تولید پایین دست نیز یک مینی پالایشگاه، مجوز خوراک خود را از وزارت نفت دریافت کرده است. بر این اساس برای تامین خوراک مورد نیاز این مینی پالایشگاه، تغییراتی در پالایشگاه انجام شد که با نهایی شدن خوراک مورد نیاز، در سفر اخیر وزیر نفت در مهرماه امسال، ارسال خوراک آغاز شد.

      به گفته بابایی، ظرفیت نهایی پالایشگاه در دو فاز 20 هزار بشکه در روز است. تاکنون دو حواله 300 هزار و 100 بشکه ای از سوی شرکت ملی نفت ایران برای پیش راه اندازی این مینی پالایشگاه صادر و از سوی پالایشگاه پارسیان تحویل این شرکت خصوصی شده است.

      تولید 2.4 میلیون بشکه میعانات گازی

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان یادآور می شود: در6 ماه امسال هفت هزار و 667 میلیون مترمکعب گاز طبیعی فرآورش و به خطوط سراسری تزریق و دو میلیون بشکه نیز میعانات گازی تولید شده است. از ابتدای امسال تا 25 آبان ماه نیز 9 هزار و 134 میلیون مترمکعب گاز، پالایش و دو میلیون و 426 هزار بشکه میعانات گازی تولید شده است.

       

    • media/image/2023/11/2000-1441/13164.jpg

      تولید حداکثری در فصل سرد

      بابایی می گوید: مشابه بسیاری از تاسیسات صنعت نفت و گاز، عمده ترین برنامه ای که برای پایداری تولید در پالایشگاه پارسیان اجرا می شود، تعمیرات اساسی است. وی با بیان اینکه پرونده تعمیرات اساسی این پالایشگاه پایان مهرماه بسته شد، می گوید: براساس برنامه ریزی ها، شرح کار، تخصیص منابع و تهیه دستورکارهای تعمیرات اساسی از یک سال قبل در وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران مصوب و ابلاغ می شود. با تعمیرات اساسی به عنوان اقدامی اساسی و اصلی، پالایشگاه گاز پارسیان برای تولید پایدار گاز در فصل سرد سال آماده می شود. به گفته بابایی، براساس تدابیر اندیشیده شده، دوسال است که در حوزه بهینه کردن تعمیرات اساسی در حال برنامه ریزی هستیم. در قالب این برنامه تعمیرات اساسی از نظر فاصله سالانه و مدت اجرا بهینه می شود. براساس مدل ارزیابی ریسک، یک رشته تغییرات در روش ها، پایش و تدابیر پیشگیرانه و بحث های مرتبط با بازرسی فنی انجام می دهیم. مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان تاکید می کند: برنامه توقف و اجرای تعمیرات اساسی با بالادست در ارتباط است؛ بنابراین مدیریت و برنامه ریزی این بازه و فاصله تنها در انحصار پالایشگاه نیست. به هرحال مجموعه بالادست برای تعمیرات اساسی چاه ها و خطوط ارتباطی به بازه های زمانی بیشتری نیاز دارد.

      مشارکت دانش بنیان ها در تولید مولکولارسیو

      بابایی می گوید: طراحی پالایشگاه براساس گاز شیرین است، اما به دلیل آنکه چاه ها در نیمه دوم عمر خود هستند، نوع خوراکی که دریافت می کنیم، به لحاظ کیفی در حوزه H2S و آب نمک یا کلر، دچار تغییرات اساسی شده است.  وی ادامه می دهد: با توجه به این تغییرات، چالش هایی برای پالایشگاه ایجاد شده که بحث های خوردگی تجهیزات و تاسیسات، مرتبط با این موضوع است. در در دو سال گذشته یکی از کارهای اصلی، تعویض خطوط و نوسازی تجهیزات ثابتی بوده است که در معرض این تغییرات خوراک قرار گرفته اند. وی با بیان این که در چند سال اخیر واحدهای سیلا به گیر پالایشگاه نوسازی شده است، ادامه می دهد: تعویض مولکولارسیو بسترهای نم زدایی از کارهای اصلی تعمیرات اساسی است. برای اینکه سازندگان داخلی بتوانند خود را ارتقا دهند، در حال مشارکت با آنها هستیم. امسال با همکاری یک شرکت داخلی، مولکولارسیو واحدهای نم زدایی را جایگزین کرده ایم. این مواد شیمیایی تحت پایش و نظارت مجموعه مهندسی و بازرسی پالایشگاه و نماینده های آن شرکت است. در کنار این اقدام ها، پروژه های تعمیراتی نیز از سوی بازرسی فنی در حال انجام است.

      پروژه های کاهش خوردگی در بالادست

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان با اشاره به این که پروژه هایی از سوی بالادست برای کاهش خوردگی خوراک ارسالی در دستور کار است، می گوید: در میدان تابناک یک مرکز تفکیک در حال احداث است که با نهایی شدن آن میزان آب و نمکی که به سمت پالایشگاه ارسال می شود، کاهش می یابد. پیش بینی می شود این پروژه سال آینده به بهره برداری برسد.

      وی ادامه می دهد: نصب ایستگاه تقویت فشار گاز در میدان های وراوی و هما نیز آغاز شده است که در میدان هما پیشرفت فیزیکی مطلوبی دارد. در حوزه تفکیک، کاهش H2S و تزریق مواد شیمیایی هم برنامه هایی در دستور کار بالادست قرار دارد.

      برنامه جامع تامین خوراک پالایشگاه ها

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: برای تامین خوراک پالایشگاه های موجود، برنامه ای کامل و جامع در وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در دستور کار قرار دارد و برخی برنامه ها ابلاغ شده است.

      به گفته وی، در قالب این برنامه جامع، کمبود خوراک پالایشگاه ها و میدان های آن برای تامین مشخص شده است. بر این اساس، فعالیت های توسعه ای میدان پازن که خوراک آن به پالایشگاه پارسیان اختصاص پیدا می کند، آغاز شده است. میدان ارم نیز در برنامه قرار دارد و بخشی از خوراک آن به پالایشگاه پارسیان اختصاص یافته که فعالیت های توسعه ای آن آغاز نشده است. خوشبختانه جنوب استان فارس از نظر میدان های مستقل گازی شرایط خوبی دارد و می تواند در آینده کمبود خوراک را برطرف کند.

      پروژه استحصال اتان

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان تصریح می کند: سیاست گذاری در حوزه های کلان با توجه به ماهیت پالایشگاه پارسیان که شرکتی دولتی است، در وزارت نفت انجام می شود. برای مثال استحصال اتان جزو زنجیره ارزش است که با توجه به تصمیم هایی که گرفته شده از بخش های غیردولتی برای اجرای آن استفاده شده و هم اکنون در حال انجام است. پیشنهادهایی داریم که اگر در شرکت ملی گاز ایران تایید شود، این کار را خودمان انجام می دهیم.

      کاهش 19 درصدی مشعل سوزی

      بابایی با اشاره به کاهش مشعل سوزی در این پالایشگاه می گوید: این پروژه تکلیف قانونی است و پالایشگاه نیز در چند سال گذشته برنامه مفصلی در این حوزه داشته است. سال گذشته نسبت به سال 1400 بیش از 19 درصد کاهش مشعل سوزی ثبت شده است. مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: هم اکنون مجموع گازی که فلر می شود، چشمگیر نیست، هرچند برنامه هایی در دستور کار داریم که این میزان اندک را هم کاهش دهیم.

      به گفته وی، در بحث فروش گازهای فلر دستورعملی از شرکت ملی گاز ایران ابلاغ شده است. برای باقیمانده گازی که به سمت مشعل می رود نیز در حال برگزاری مزایده هستیم تا این سوخت را به شرکت های داخلی واگذار کنیم.

       صدور خدمات فنی و مهندسی و تاسیس مرکز نوآوری

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: ارائه خدمات فنی و مهندسی که برای شرکت دولتی تعریف می شود، برای برآورده کردن نیازهای خودش است. بحث های صدور خدمات فنی باید با اساسنامه شرکت همخوانی و سازوکار آن نیز وجود داشته باشد.

      به گفته بابایی، برای رفع نیازها در قالب تاسیس یک مرکز نوآوری، بخشی از چالش های خود و منطقه را در قالب مسئولیت های اجتماعی حل کرده ایم. با فراهم کردن زیرساخت هایی از طریق پارک های علم و فناوری و امضای تفاهمنامه با شرکت های دانش بنیان همسو با رفع نیازهای خود در پی توسعه این شرکت ها هستیم. با اجرا و مشارکت در این قالب و مدل های همکاری امیدواریم بتوانیم موثرتر از قبل فعالیت کنیم.

      وی تاکید می کند: واحد پژوهش شرکت پالایش گاز پارسیان با پارک علم و فناوری استان فارس تفاهمنامه ای امضا کرده است، ضمن آنکه همکاری های خود را با مراکز دانشگاهی توسعه داده ایم و در همایش ها و نمایشگاه های منطقه ای نیز حضوری فعال داریم. بخشی از نیازهای خود را در این همایش ها و نمایشگاه های منطقه پیگیری می کنیم.

      احداث مجموعه ورزشی در شهرستان مهر

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: مسئولیت های اجتماعی اقدامی بسیار مهم و در دو بخش پیگیری می شود. نخست مسئولیتی است که شرکت پالایش گاز پارسیان مقابل ذی نفعان داخلی از جمله کارکنان و شرکت هایی که در زنجیره تامین خدمات و کالا فعالیت می کند، به عهده دارد. براین اساس برای همکاران اقدام هایی در حوزه های رفاهی و فرهنگی در نظر گرفته شده و از طریق شورای فرهنگی پالایشگاه نیز اقدام هایی در جریان است.

      به گفته بابایی، در حوزه مسئولیت اجتماعی محیط پیرامونی نیز بودجه خاصی به شرکت ها داده نمی شود. بخشی از پروژه ها و اقدام ها به صورت متمرکز از سوی وزارت نفت در سفرهای استانی رئیس جمهوری و وزیر تعریف و اجرایی می شود. در سفر اخیر وزیر نفت به منطقه، از همان محل در شورای اداری تعهدات در حوزه مسئولیت اجتماعی ایجاد شد. وی تاکید می کند: پیش از این نیز پروژه های عام المنفعه دیگری از سوی وزارت نفت در سطح منطقه اجرایی شده است. براین اساس، در قالب این فعالیت ها، مجموعه ورزشی در شهرستان مهر ایجاد و طرحی نیز برای کمربند سبز، منابع طبیعی و آبخیزداری آغاز شده است. افزون بر موارد یادشده، پالایشگاه نیز تلاش می کند در زمینه های فرهنگی و همایش های مناسبتی برنامه هایی را در حوزه مسئولیت اجتماعی و عام المنفعه تدارک ببیند.

      وی یادآور می شود: در حوزه خدمات روان شناسی، مرکز مشاوره ای ایجاد کرده ایم که به کارکنان مشاوره هایی در حوزه های آسیب های اجتماعی ارائه می کند، از سوی دیگر همایش ها و دوره هایی برای مردم منطقه برگزار می شود.

       خبرهای خصوصی سازی

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: خصوصی سازی بحث کلان کشور است و بسیاری از بنگاه های اقتصادی دولتی در بسیاری از وزارتخانه ها واگذار شده اند. در حوزه وزارت نفت نیز پیش از این بسیاری از پتروشیمی ها و شرکت های پالایش نفت واگذار شده است.

      وی ادامه می دهد: در حوزه پالایش گاز نیز طبق مصوبه ای که دولت و شورای عالی واگذاری داشته، فعلا دو پالایشگاه در برنامه واگذاری قرار گرفته است.

      وی با بیان اینکه یک سال است این موضوع مطرح شده است، ادامه می دهد: یکی از موارد مهم واگذاری، شرایط نیروی انسانی است. این صنعت حساس است و مجموعه پالایشگاه پارسیان می کوشد در حوزه انگیزشی، اقدام هایی را به طور جدی برای کارکنان در اولویت قرار دهد.

      تغییر یکپارچه و هدفمند

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان تاکید می کند: دغدغه کارکنان این پالایشگاه احصا شده و اخیرا در سازمان خصوصی سازی همه دغدغه ها را مطرح کردیم. به طور کلی به نظر می رسد برای کاهش دغدغه ها باید یک مدیریت تغییر یکپارچه و هدفمند داشته باشیم. تلاش ما این بود که از مراجعی که مرتبط با قضیه هستند، پرسش ها و دغدغه همکاران را پاسخ دهیم. در یک سال گذشته افت و خیزی در حوزه نحوه و نوع واگذاری وجود داشته است.

      وی می گوید: طبق ماده 16 قانون اجرای اصل 44، شرایطی برای نیروی انسانی پس از واگذاری بنگاه اقتصادی دولتی پیش بینی و شرایطی که از قبل وجود داشته به پالایشگاه اعلام شده است.

      به گفته بابایی، بسیاری از کارکنان از نقاط مختلف کشور در این پالایشگاه حضور دارند و هم اکنون از80 شهر کشور همکار داریم. بحث اقماری بودن فعالیت کارکنان هم مطرح بوده است. تخصیص سهام ترجیحی به بخشی از کارکنان در قانون وجود دارد و انجام می شود. طبق ابلاغی که شده، قرار است بخشی از سهام پالایشگاه از طریق پذیرش در بازار سرمایه و به شکل واگذاری به عموم انجام شود.

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: هم اکنون چهار میدان تابناک، هما، وراوی و شانول، خوراک این پالایشگاه را تامین می کنند. پالایشگاه پارسیان در دوفاز ساخته شده است. پارسیان 1 از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و پارسیان 2 نیز از سوی شرکت ملی نفت ایران ساخته شده است. بابایی ادامه می دهد: حدود 8 درصد گاز کشور را تامین می کنیم و پس از پارس جنوبی، دومین پالایشگاهی هستیم که از میادین مستقل خود بیشترین برداشت را دارد. خوراک برخی پالایشگاه ها از چند منبع تامین می شود.

      به گفته وی، گاز به عنوان محصول اصلی پالایشگاه به خطوط سراسری چهارم و هشتم تزریق می شود. میعانات گازی به عنوان محصول دیگر نیز با یک خط به عسلویه منتقل می شود. طی دوسال گذشته مجموعه ای در پایین دست پالایشگاه برای استحصال اتان و محصولات سنگین تر ایجاد شده است.

    • media/image/2023/11/2000-1441/13165.jpg

                  حمایت هلدینگ پتروپالایش اصفهان از دانش بنیان ها

      گامی نو در مسیر توانمندی

      سمیه راهپیما      پالایشگاه اصفهان با راه اندازی هشت شرکت زیرمجموعه در خود، براین هدف متمرکز شده تا در چشم انداز 1405 به یک هلدینگ دانش بنیان در حوزه انرژی تبدیل شود.  مجموعه دانش بنیان مشعل پویا، با سهام 100 درصدی، متعلق به هلدینگ پتروپالایش اصفهان است و با هدف ارائه خدمات توسعه ای و تعمیراتی، دستیابی به دانش محصولات پالایشگاهی و ارتباط با دیگرشرکت های دانش بنیان، برای نیل به اهداف افق 1405 پا به عرصه صنعت و انرژی گذاشته است.  تولید محصولات پالایشگاهی دانش بنیان با یک نشان تجاری شاخص و ایرانی با تکیه بر توان کارکنان خستگی ناپذیر و پرانگیزه، بهره گیری ازظرفیت تخصصی شرکت های دانش بنیان و احداث یک نیروگاه خورشیدی با ظرفیت تولید برق یکهزارمگاوات از طرح ها و اهداف این شرکت است. با مجید نادری نژاد، مدیرعامل شرکت مشعل پویا درباره فعالیت های این مجموعه و ارتباط آن با پالایشگاه اصفهان، گفت وگویی انجام شده است که مشروح آن در پی می آید.

        از فلسفه وجودی تاسیس شرکت مشعل پویا بگویید و بفرمایید که این شرکت با چه هدفی ایجاد شده است؟

      شرکت های دانش بنیان را می توان بازوهایی قلمداد کرد که با توجه به توانمندی و تخصص های زمینه ای خود در همه عرصه ها وارد شده اند و تلاش آنها نیز براین متمرکز است که در حوزه های تخصصی خود، گام هایی رو به جلو بردارند. شرکت مشعل پویا نیز از این قاعده مستثنا نیست و توان و تخصص خود را به کار گرفته تا درکنار پالایشگاه اصفهان به عنوان یک هلدینگ، قرار گیرد و برای نیل به اهداف آن گام بردارد.

      این شرکت که مرداد سال گذشته تاسیس وفعالیت خود را از آذر همان سال آغاز کرد، اکنون که در آستانه یکسالگی قرار دارد، با داشتن سه شرکت زیرمجموعه با سهام 100 درصدی، متعلق به هلدینگ پتروپالایش اصفهان است و به منظور ارائه خدمات تعمیراتی به پالایشگاه اصفهان و استفاده از دانش فنی به منـظوردسـتیابـی به اهداف هلدینگ پتروپالایشگاه اصفهان درافق ۱۴۰۵ پا به عرصه صنعت نفت گذاشته است.

      دراین فاصله زمانی کمتر از یک سال، نزدیک به 400 فرصت شغلی ایجاد کرده و از وجود نزدیک به 100 نیروی نخبه تحصیلکرده درمقاطع کارشناسی ارشد و دکترا بهره مند است. شماری از نیروهای پالایشگاه اصفهان نیز به این مجموعه منتقل شده اند.

        چه پروژه هایی در دست اجرا دارید؟

      نوسازی سیستم کنترل ابزار دقیق پالایشگاه اصفهان، ساخت رآکتورهای KHT پالایشگاه، همچنین تکمیل رآکتورها و تجهیزات نیمه ساخته شده مربوط به پروژهRHU که به دلیل تحریم رها شده بود، ازجمله طرح هایی هستند که اجرا یا تکمیل آنها ازسوی پالایشگاه اصفهان به شرکت مشعل پویا سپرده است. احداث نیروگاه خورشیدی هزارمگاواتی نیز دیگر طرح در دست اجراست که این شرکت (مشعل پویا) به نمایندگی ازهلدینگ پتروپالایش اصفهان اجرای آن را به عهده دارد. بخش اعظم این نیروگاه تاسال آینده روی شبکه برق، بارگذاری و بخشی از ناترازی انرژی را جبران خواهد کرد.

        در مورد سرمایه گذاری انجام شده در خصوص اجرای طرح هایی که به آنها اشاره شد، توضیح می فرمایید؟

      سرمایه گذاری درهربخش متفاوت است. به عنوان مثال برای تکمیل پروژه ابزاردقیق و سیستم نوسازی کنترل پالایشگاه 35 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری دربازه زمانی 6 ساله انجام خواهد شد. در سیستم رآکتور پروژه KHT نیز 300 هزار یورو برای فاز اول آن در نظرگرفته شده است . افزون براین، برای بزرگترین رآکتورمونتاژ شده در پالایشگاه اصفهان، با یک شرکت خارجی حدود دو میلیون یورو قرارداد امضا شده که فرایند تکمیل آن در مجموعه مشعل پویا انجام می شود.

    • media/image/2023/11/2000-1441/13166.jpg

        از فلسفه وجودی تاسیس شرکت مشعل پویا بگویید و بفرمایید که این شرکت با چه هدفی ایجاد شده است؟

      شرکت های دانش بنیان را می توان بازوهایی قلمداد کرد که با توجه به توانمندی و تخصص های زمینه ای خود در همه عرصه ها وارد شده اند و تلاش آنها نیز براین متمرکز است که در حوزه های تخصصی خود، گام هایی رو به جلو بردارند. شرکت مشعل پویا نیز از این قاعده مستثنا نیست و توان و تخصص خود را به کار گرفته تا درکنار پالایشگاه اصفهان به عنوان یک هلدینگ، قرار گیرد و برای نیل به اهداف آن گام بردارد.

      این شرکت که مرداد سال گذشته تاسیس وفعالیت خود را از آذر همان سال آغاز کرد، اکنون که در آستانه یکسالگی قرار دارد، با داشتن سه شرکت زیرمجموعه با سهام 100 درصدی، متعلق به هلدینگ پتروپالایش اصفهان است و به منظور ارائه خدمات تعمیراتی به پالایشگاه اصفهان و استفاده از دانش فنی به منـظوردسـتیابـی به اهداف هلدینگ پتروپالایشگاه اصفهان درافق ۱۴۰۵ پا به عرصه صنعت نفت گذاشته است.

      دراین فاصله زمانی کمتر از یک سال، نزدیک به 400 فرصت شغلی ایجاد کرده و از وجود نزدیک به 100 نیروی نخبه تحصیلکرده درمقاطع کارشناسی ارشد و دکترا بهره مند است. شماری از نیروهای پالایشگاه اصفهان نیز به این مجموعه منتقل شده اند.

        چه پروژه هایی در دست اجرا دارید؟

      نوسازی سیستم کنترل ابزار دقیق پالایشگاه اصفهان، ساخت رآکتورهای KHT پالایشگاه، همچنین تکمیل رآکتورها و تجهیزات نیمه ساخته شده مربوط به پروژهRHU که به دلیل تحریم رها شده بود، ازجمله طرح هایی هستند که اجرا یا تکمیل آنها ازسوی پالایشگاه اصفهان به شرکت مشعل پویا سپرده است. احداث نیروگاه خورشیدی هزارمگاواتی نیز دیگر طرح در دست اجراست که این شرکت (مشعل پویا) به نمایندگی ازهلدینگ پتروپالایش اصفهان اجرای آن را به عهده دارد. بخش اعظم این نیروگاه تاسال آینده روی شبکه برق، بارگذاری و بخشی از ناترازی انرژی را جبران خواهد کرد.

        در مورد سرمایه گذاری انجام شده در خصوص اجرای طرح هایی که به آنها اشاره شد، توضیح می فرمایید؟

      سرمایه گذاری درهربخش متفاوت است. به عنوان مثال برای تکمیل پروژه ابزاردقیق و سیستم نوسازی کنترل پالایشگاه 35 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری دربازه زمانی 6 ساله انجام خواهد شد. در سیستم رآکتور پروژه KHT نیز 300 هزار یورو برای فاز اول آن در نظرگرفته شده است . افزون براین، برای بزرگترین رآکتورمونتاژ شده در پالایشگاه اصفهان، با یک شرکت خارجی حدود دو میلیون یورو قرارداد امضا شده که فرایند تکمیل آن در مجموعه مشعل پویا انجام می شود.

        ساخت نیروگاه خورشیدی با ظرفیت تولید برق هزار مگاوات، یکی از بزرگترین پروژه هاست که بخش خصوصی با این حجم در زمینه تولید انرژی های تجدید پذیر برای اجرای آن گام برداشته است. بفرمایید چه اهداف و برنامه هایی را در این پروژه دنبال می کنید؟

      شرکت مشعل پویا، به نمایندگی از هلدینگ پتروپالایش اصفهان با هدف ورود به بازار انرژی های تجدیدپذیر، اقدام به احداث نیروگاه خوشیدی هزارمگاواتی در استان اصفهان کرده است. قرارداد احداث این نیروگاه درسازمان انرژی های تجدید پذیر و بهره وری برق ایران(ساتبا) امضا شده و شرکت پویا مشعل، یکی ازطرفین این قرداد است.  تاکنون ازسوی شرکت های مختلف داخلی نزدیک به 500 مگاوات نیروی خورشیدی ایجاد شده وشرکت مشعل پویا برای نخستین بار درکشوراقدام به ساخت و راه اندازی نیروگاه هزارمگاواتی خورشیدی درسطح کشور کرده است. این پروژه تحت نظارت سازمان انرژی های تجدید پذیر قرار دارد و قرارداد آن امضا و برای احداث آن دو هزارمتر زمین تخصیص داده شده است.  با احداث این نیروگاه ازهدررفت سالانه 85 میلیون بشکه نفت جلوگیری خواهیم کرد. در این نیروگاه هیچ گونه سوخت فسیلی استفاده نمی شود و 100 درصد با انرژی خورشیدی فعالیت می کند. در فصل تابستان این نیروگاه، بهترین راندمان را خواهد داشت.  قرارداد احداث نیروگاه خورشیدی از محل ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، درسازمان انرژی های تجدیدپذیر امضا شده است.

        زمان بندی احداث پروژه نیروگاه هزار مگاواتی در قرارداد انرژی های تجدیدپذیر چگونه است؟

      پروژه و مطالعات امکان سنجی و مکان یابی در اردیبهشت 1402 شروع و دریافت مجوزها و شرکت در فراخوان ساتبا نیز درخرداد و تیر 1402 انجام شد. ورود به مناقصه ساتبا و اعلام برنده درمرداد و فرایند واگذاری زمین ازسوی اداره کل منابع طبیعی به هلدینگ نیزدرشهریور 1402 انجام شد. طراحی نیروگاه، زمان پیش بینی شده برای فازبندی اجرای پروژه درفاصله زمانی شهریور تا آبان در نظر گرفته شده و انتظار می رود که فازنخست فرایند احداث نیروگاه خورشیدی، آبان امسال با ظرفیت اولیه200 مگاوات شروع شود.

        پهنه های جغرافیایی که نیروگاه هزار مگاواتی در آنها احداث خواهد شد، چه مناطقی را شامل می شود؟

      مناطق اجرایی نیروگاه هزارمگاواتی درمناطق مورچه خورت اصفهان به میزان 215 مگاوات، شهرک رازی شهرضا به میزان 300 مگاوات و دهاقان 485 مگاوات در نظر گرفته شده که از این میزان، برای اجرای فاز اول به ترتیب 100، 50 و 50 مگاوات در نظر گرفته شده است.

        در زمان ساخت و بهره برداری نیروگاه خورشیدی چه تعداد نیرو به صورت مستقیم فعالیت دارند؟

      زمان بهره برداری نیروگاه خورشیدی هزار مگاواتی، سال1404 در نظرگرفته شده است. با توجه به حجم پروژه، در زمان احداث نیروگاه، حدود هزار نفر به صورت مستقیم فعالیت خواهند داشت. در زمان راه اندازی و بهره برداری نیز 300 نفر به صورت مستقیم جذب خواهند شد.

      این پروژه کلان، ملی است، افزون برسود و صرفه اقتصادی، صرفه جویی در مصرف فراورده های نفتی از دیگر آثار اجرایی آن است. احداث این نیروگاه خورشیدی همچنین آثار زیست محیطی هم دارد که کاهش آلودگی هوا، کاهش بسیاری از بیماری ها همچنین تولید نشدن دی اکسید کربن از آن جمله است.

        شرکت های دانش بنیان توانمندی های خود را در عرصه های مختلف به اثبات رسانده اند. شرکت شما هم در این زنجیره قرار دارد. این زنجیره را تا چه حد گسترش داده اید و با چند شرکت دانش بنیان همکاری دارید؟

      دراستان اصفهان 150 شرکت دانش بنیان در زمینه نفت و انرژی صاحب دانش فنی هستند و بنای آن را داریم تا از این ظرفیت در پردیس فناوری نفت و انرژی نصف جهان بهره بگیریم. این پردیس منحصر به منطقه اصفهان نیست و شرکت های دانش بنیان سراسر کشور را شامل می شود. پردیس نصف جهان اصفهان برای نخستین بار است که از دل صنعت به سمت شهرک علمی تحقیقاتی رفته و براساس نیازهای صنعت نفت فعالیت می کند. در پردیس فناوری نفت و انرژی، شرکت هایی که محصولات قابل ارائه داشته باشند، فرصت رشد و تبدیل شدن دانش به محصول را دارند.

        با توجه به فعالیت شما در استان اصفهان به عنوان یک شرکت دانش بنیان به چه تعداد شرکت های هم نام خود در تعامل هستید؟

      اکنون در استان اصفهان 750 شرکت دانش بنیان داریم که از این تعداد 150 شرکت در زمینه نفت و انرژی فعالند. در پردیس نفت و انرژی برای فعالیت این 150 شرکت دانش بنیان، ظرفیتی برای حضورفیزیکی ایجاد خواهد شد؛ اما این قابلیت هم وجود دارد که از توانمندی شرکت های دانش بنیان های سراسر کشور به صورت مجازی دراین پردیس استفاده شود.

        هدف از ایجاد پردیس فناوری نفت و انرژی نصف جهان چیست؟

      با توجه به گستره جغرافیای کشور و وجود ظرفیت های علمی و تخصصی در این پهنه، وجود یک پردیس فناوری درحوزه نفت و انرژی می تواند به برداشتن گام های هرچه بیشتر دراین حوزه کمک کند. بنابراین هدف از تاسیس این پردیس فناوری می تواند بهره گیری از توانمندی وقابلیت همه شرکت های دانش بینان در سراسر کشور درحوزه نفت و انرژی باشد.

      شرکت مشعل پویا با همکاری نهادهای علم و فناوری ملی و منطقه ای، ساخت پردیس فناوری تخصصی صنعت نفت و انرژی را در مجاورت پالایشگاه اصفهان (قطب انرژی استان اصفهان) در زمینی به مساحت 40 هکتار، آغاز کرده است. پردیس فناوری نفت و انرژی نصف جهان با مجوز معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درمرداد امسال وامضای توافقنامه با شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان به عنوان سازمان تخصصی همکار، درحال ساخت است.

      در پردیس نفت و انرژی به دنبال تاسیس آزمایشگاه مرجع انرژی خورشیدی (سولار) که مشابه آن درخاورمیانه نیست، هستیم و برای احداث آن با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به منظورخرید تجهیزات مورد نظر وجانمایی هماهنگی خواهد شد.

      استقرارشرکت های دانش بنیان با هدف توسعه اقتصادی، حفظ و اشتغال نخبگان کشور، همچنین کارآفرینی و رشد دانش، از جمله اهداف کلان و ملی پردیس فناوری نفت و انرژی هستند. استقرار و توسعه بخش های فنی، مهندسی، فناوری و توسعه ای پشتیبان صنعت پتروپالایش، همچنین استقرار و توسعه نزدیک به 100 شرکت دانش بنیان و فناور و توسعه یافته فعال در زنجیره تامین و ارزش صنعت، ایجاد پنج تا هفت هزار شغل برای خلاقان و نوآوران و تولید سالانه هزار تا هزار و 500 محصول و فناوری جدید دیگر اهدافی هستند که درپردیس نفت وانرژی نصف جهان دنبال خواهد شد.

        چه ویژگی هایی برای پردیس فناوری نفت و انرژی نصف جهان در نظر گرفته شده است؟

      در احداث پردیس، همکاری دو نهاد معتبراقتصادی و فناوری (شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان وهلدینگ پتروپالایش اصفهان)، قرارگرفتن احداث پردیس در صدر برنامه های توسعه صنعت پتروپالایش، شتاب دادن به اجرای برنامه های توسعه ای صنعت پالایش و تاثیر آن در سرعت شکل گیری پردیس، همچنین جانمایی درمحدوده قطب انرژی منطقه؛ (هلدینگ پتروپالایش اصفهان) و قرارگرفتن درمحدوده شهری توسعه یافته و درمجاورت شاهراه های مواصلاتی، مورد توجه قرار گرفته است.

        چه نکته مهمی در پردیس نفت و انرژی نصف جهان وجود دارد ؟

      قرار نیست در پردیس، ساخت فناوری را از ابتدا شروع کنیم و برای بهره مندی از توان و دانش شرکت های دانش بنیان دعوت می کنیم تا در این پردیس حضور داشته باشند و از ظرفیت و خواسته این شرکت ها استفاده کنند. در این میان، مواردی را که خاص است، با کمک شرکت های دانش بنیان یا همکاری مهندسان داخلی شرکت ایجاد می کنیم.

        آزمایشگاه مرجع انرژی خورشیدی که اشاره کردید، چه زمانی به بهره برداری می رسد؟

      یک سال آینده از این آزمایشگاه بهره برداری می شود وتا آن زمان، خرید تجهیزات وساخت ابنیه را در برنامه داریم. در بخش تجهیزات و بومی سازی تجهیزات نیروگاه خورشیدی، بخش هایی که تولیدکننده آنها در داخل کشور وجود نداشته نباشد، روی تحقیق و توسعه آنها متمرکز خواهیم شد.

        افزون بر مواردی که به آنها اشاره شد، چه پروژه های دیگری در دست اقدام دارید؟

      از دیگرخدماتی که شرکت مشعل پویا ارائه می دهد، می توان به ارائه خدمات تعمیرات اساسی، اعزام گروه های تخصصی تعمیرات پمپ وتجهیزات دوار، ساخت و بازسازی تجهیزات فیکس اکس چنج ها، مبدل های هوایی، رآکتورها، تجهیزات نفت و تجهیزات ابزار دقیق اشاره کرد.

      برای ساخت ولوهای با فشار بالا که برای شرکت های دانش بنیان مقرون به صرفه است، این ظرفیت درمشعل پویا وجود دارد و اکنون نیز یک نمونه ازآن ساخته شده است.

      مشعل پویا با عمری کمتراز یک سال عمر، به واسطه حمایت و توجه پالایشگاه اصفهان که مسیر تبدیل شدن به یک پتروپالایشگاه را می پیماید، رشد خوبی داشته است. این مجموعه و شرکت های زیرپوشش آن مسؤولیت هایی را عهده دار شده اند تا اهداف پتروپالایشگاه اصفهان درافق 1405 محقق شود. مشعل پویا خود را در کنار دیگر شرکت های دانش بنیان می بیند نه رقیب آنها.

      همچنین بستری فراهم شده تا نخبگان و شرکت های دانش بنیان در این بستر مشکلاتشان برطرف شود. سرباز فناور، یکی دیگر از طرح هایی است که براساس آن و در آینده نزدیک، نخبگانی که موضوع سربازی آنها مطرح است، بتوانند با ما همکاری کنند و پس از پایان دوره خدمت، در صورت تمایل فعالیت خود را با این شرکت ادامه دهند.

        اگر صحبتی باقی مانده است، بفرمایید؟

      شرکت پالایش نفت اصفهان قصد دارد درافق ۱۴۰۵؛ با توسعه پایدار ومتوازن و بالاترین ضریب پیچیدگی به هلدینگ موفق پتروپالایشی درمنطقه خاورمیانه در راستای اعتلای هرچه بیشتر ایران تبدیل شود.

      با توجه به این رویکرد، بازار کشورهای همجوار در صنایع مختلف، هدف و چشم انداز مشعل پویاست هم هستند. با توجه به این مهم که تولید منحصر به بازار داخلی نمی شود و صادرات نیز مهم است، با برنامه ریزی منسجم، نشان تجاری مشعل پویا به گونه ای در کیفیت و دقت، حرف اول را درمنطقه خواهد زد وبه جایگاه ویژه ای دست خواهد یافت.  باید گفت، هدف غایی شرکت مشعل پویا تولید محصولات پالایشگاهی دانش بنیان با یک نشان تجاری شاخص و ایرانی با تکیه بر توان کارکنان خستگی ناپذیر و پرانگیزه و بهره گیری ازظرفیت تخصصی شرکت های دانش بنیان است. دراین میان پالایشگاه اصفهان نیز به عنوان شرکتی پیشرو وارد میدان عمل شده تا شرکت های دانش بنیانی همچون مشعل پویا بتوانند درتامین نیاز های عرصه پالایش و دیگر حوزه های صنعت نفت کشور (نفت گازوپتروشیمی) ایفاگر سهم باشند.

       

       

       

       

    • media/image/2023/11/2000-1441/13167.jpg

      صنعت پتروشیمی در میانه تحریم های همه جانبه با دیپلماسی انرژی به پیش می راند

      افق روشن صادرات کاتالیست

      مشعل   صنعت پتروشیمی ایران از یک کشور واردکننده کاتالیست های پرکاربرد تبدیل به کشوری صادرکننده انواع کاتالیست تبدیل شده است. این واقعیتی است که در دو سال گذشته به شکل عینی و مستند و قابل اثبات با اعداد و آمار رخ داده است. صنعت پتروشیمی ایران در میانه تحریم های مستقیم و همه جانبه، کمر راست کرد و در تولید دانش فنی و تجاری سازی کاتالیست های مورد نیاز خود از متخصصان داخلی کمک گرفت. در حال حاضر درهای بازار کشورهای همسایه و منطقه و کشورهایی از پنج قاره به روی کاتالیست های ایرانی باز است و این نتیجه تلاش دولت سیزدهم در توسعه دیپلماسی به حوزه انرژی بوده است.

      وزارت نفت دولت سیزدهم تلاش مستمر و همه جانبه ای برای ارتباط با کشورهای همسایه و مشتریانی از دور و نزدیک اما همسو با سیاست های داخلی داشته است و در نتیجه آن افزون بر تعامل برای فروش نفت و فراورده های نفتی، توافقاتی طولانی مدت برای انتقال دانش فنی، تامین تجهیزات و به خصوص صادرات انواع کاتالیست به امضا رسیده است. در حال حاضر شرکت های ایرانی که عموما از مجموعه های دانش بنیان و فناور هستند، صادرات کاتالیست به کشورهایی همچون عراق، افغانستان، کنیا، امارات و پاکستان، همچنین کشورهای CIS، روسیه و تعدادی از کشورهای آمریکای لاتین را آغاز کرده اند و آنطور که مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرده است، در فاصله سال های 1400 تا 1401 حداقل 1500 تن کاتالیست ایرانی صادر و این ارقام در سال 1402 تکرار شده است.

      صادرات 9 میلیون دلار کاتالیست

      اگرچه تلاش برای بومی سازی کاتالیست های پرکاربرد در صنعت پتروشیمی از حداقل یک دهه گذشته شروع شده و بسیاری از شرکت های دانش بنیان در این سال ها تلاشی چشمگیر در این عرصه داشته اند، اما حمایت و توجهی که دولت سیزدهم در دو سال گذشته نسبت به این موضوع داشته، شبیه به یک موتور محرک بوده است. در همین دو سال بوده است که به واسطه تلاش های دیپلماتیک وزارت نفت دولت سیزدهم عملکرد فناوران و شرکت های دانش بنیان به کشورهای مختلف معرفی شدند و هیئت هایی از کشورهای مختلف برای بازدید از این دستاوردها، روانه ایران شدند. همچنین علاوه بر کاتالیست های پتروشیمی، شرکت های دانش بنیان، در حوزه ساخت داخل کاتالیست های مورد نیاز حوزه پالایش و بنزین هم ورود داشتند و برای نخستین بار قرار است 21تن کاتالیست بنزین بومی سازی در ایران به کشورهای دیگری صادر شود.

      احمد اسدزاده، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت چندی قبل با اشاره به تحریم هایی که در یک سال اخیر برای روسیه به وجود آمده است، گفت: یک شرکت دانش بنیان ایرانی برای تأمین صنایع نفت و گاز روسیه، در نیمه نخست سال 1402، حدود 9 میلیون دلار انواع کاتالیست به این کشور صادر کرده است.

      او با اعلام اینکه ارزش صادرات کاتالیست های ایرانی به روسیه در سال 1401 حدود 8 میلیون دلار بود که تبادلات امسال گویای روند رو به رشد صادرات این محصولات ایرانی به روسیه است.

      اسدزاده با اشاره به مذاکرات و سفرهای مشترک هیئت های ایرانی و روس در دو سال اخیر گفت: در سفر وزیر نفت به مسکو، درخواست هایی از شرکت های روس برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران دریافت کرده ایم که در حال پیگیری است.

      جواد اوجی، وزیر نفت هم پس از سفری که به چند کشور آمریکای لاتین داشت، با بیان اینکه راهبرد وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی، تکمیل طرح ها، ورود به زنجیره ارزش و بومی کردن دانش فنی و ساخت کاتالیست هاست، افزود: هم اکنون 85 کاتالیست مورد نیاز در صنعت نفت بومی سازی شده و تا پایان دولت سیزدهم نیاز کشور به کاتالیست های پتروشیمی و پالایشگاهی به طور کامل در داخل تأمین خواهد شد و همزمان بازارهای صادراتی جدیدی معرفی می شوند.

      اوجی به صادرات کاتالیست های پتروشیمی به کشورهای اروپایی و تعدادی از کشورهای همسایه اشاره کرد و گفت: بعد از ورود به بازسازی پالایشگاه های فراسرزمینی، زمینه برای ورود به پتروشیمی های فراسرزمینی نیز فراهم شده است و محصولات کاتالیست ایرانی می توانند در این بازارها جوابگو باشند.

      رقابت موفق کاتالیست ایرانی با کاتالیست های بازار

      یکی از موضوعات مهم برای حضور در بازارهای جهانی محصولات پتروشیمی، تداوم حضور و حفظ بازار است و مسئله دیپلماسی بین دو کشور تامین کننده و مصرف کننده و یا به طور کلی بازار منطقه ای اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل بوده است که در دو سال گذشته دولت سیزدهم در میانه تحریم های همه جانبه تلاش کرد فضای دیپلماسی را در میان کشورهای منطقه و کشورهای همسو با خود بیشتر و بیشتر کند و در این مسیر موفق بوده است.

      روسیه و چند کشور آمریکای لاتین از جمله کشورهایی همسو با سیاست های بین الملل ایران هستند که آنها هم تحت تحریم های کشورهای اروپایی و امریکا قرار دارند و از این جهت تجربیات چندین ساله ایران در مسیر مبارزه با تحریم ها می تواند برای آنها نیز کارساز باشد. از همین رو تا زمانی که این تحریم ها ادامه داشته باشند، تجربیات ایران در حوزه فناوری و دانش فنی و محصولات تولیدی از جمله انواع کاتالیست ها می تواند در بازار روسیه و کشورهای امریکای لاتین به فروش برسد.

      جواد اوجی، وزیر نفت با اشاره به اینکه ایران هم اکنون بیش از 4 میلیارد دلار قرارداد با شرکت های بزرگ روسی دارد، گفته است: همزمان با این قراردادها، بیش از 40 میلیارد دلار تفاهمنامه با شرکت های بزرگ توانمند روسیه در حوزه های مختلف منعقد شده که صادرات محصولات و کاتالیست های پتروشیمی به روسیه در این زمینه بوده است.

      مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم با اشاره به مصرف موفق کاتالیست ایرانی در مجتمع های پتروشیمی روسیه و ثبت سفارش های جدید گفته است: روس ها باور نمی کردند که کیفیت کاتالیست های ایرانی تا این حد بالا باشد، زیرا کاتالیست های چینی در راکتورهای مجتمع های پتروشیمی آنها جواب نداده بود و آنها باور کردند که کیفیت کاتالیست های ایرانی بالاست و با بهترین های جهان رقابت می کند.

      داخلی سازی 40 گروه کاتالیست

      مجید دفتری، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی که بخش زیادی از بومی سازی کاتالیست های پتروشیمی به عهده این مجموعه بوده است، هم چندی قبل گفت: ایران تا پایان سال 1402 از واردات کاتالیست های اصلی پتروشیمی بی نیاز می شود و بخش زیادی از محصولات تولیدی روانه بازارهای خارجی خواهد شد.

      او با بیان اینکه از 40 گروه کاتالیست موجود در صنعت پتروشیمی، 20 گروه آن در کشور داخلی سازی و صنعتی شده است، گفت: در حال حاضر عملیات تحقیقی و توسعه ای برای هشت گروه دیگر در حال انجام است و 12 گروه باقیمانده نیز در حال تحقیق یا توسعه هستند. مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به قابلیت های موجود برای صادرات دانش فنی و کاتالیست به کشورهای دیگر اشاره کرد و گفت: با بعضی کشورهای همسایه از سوی بخش خصوصی مذاکراتی انجام شده که امید است در آینده نزدیک بتوانیم در زمینه صادرات دانش فنی و کاتالیست نیز عملکردی قابل قبول رقم بزنیم.طبق پیش بینی ها، قرار است تا پایان سال 1406 میزان تولید محصولات پتروشیمی از مرز130 میلیون تن بگذرد و در چنین بازار بزرگ و اثرگذاری لازم است نیاز کاتالیست های اصلی و پرکاربرد در داخل کشورمان تامین شود و وابستگی وجود نداشته باشد. نکته قابل توجه دیگر تنوعی است که در محصولات پتروشیمی و کاتالیست های تولیدی در ایران وجود دارد. این تنوع می تواند برای بازار هدف بزرگ تر جوابگو باشد و طیف وسیعی از مشتریان در کشورهای منطقه و بازارهای اروپایی و آسیایی و آمریکای لاتین را هم پوشش دهد.

       

    • media/image/2023/11/2000-1441/13168.jpg

      تقدیر از وزارت نفت برای حمایت از دانش بنیان ها و تولید بار اول اقلام راهبردی

      شاگرد اولی در دو سال پیاپی

      مشعل   صنعت نفت همواره در مسیر روزآمدی دانش های جدید و به روزرسانی تجهیزات و دستاوردهای صنعتی قرار داشته و این مهم، الزامی جدایی ناپذیر در این صنعت به شمار می آید. دست کم در دو دهه اخیر که صنعت نفت با تحریم های همه جانبه و مستقیم مواجه بوده، این تلاش برای دستیابی به دانش و فناوری و به روزرسانی، از اهمیت بیشتری برخوردار شده است.

      شروع برنامه ساخت داخل، ساخت بار اول و حمایت از سازندگان داخلی درصنعت نفت، از دو دهه قبل با مهندسی معکوس و ارتقای دانش فنی ازسوی کارفرمایان نفتی و پیمانکاران شروع شد و امروز به یکی از اصلی ترین برنامه های صنعت نفت تبدیل شده و دستاوردهایی بی نظیر برای آن به همراه داشته است.

      با شروع به کار دولت سیزدهم، وزارت نفت جهشی قابل توجه درحوزه ساخت داخل داشته و به نوعی در میان دستگاه های متولی در کشور پیشتاز بوده است. شرکت های مرتبط با ساخت بار اول صنعت نفت، با حمایت هایی که از سوی وزارت نفت و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری، انجمن های تخصصی و ارگان های مرتبط داشته اند، رکوردی قابل توجه را در ساخت بار اول تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت رقم زده اند؛ به نحوی که تعداد قراردادهای ساخت بار اول وزارت نفت در دو سال گذشته به ۵۱ مورد به ارزش ۶۲  میلیون دلار رسیده است.

      موثرترین راهبرد حفظ عزت و استقلال ملی

      سال گذشته که معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری از وزارت نفت بابت حمایت از دانش بنیان ها و کسب رتبه نخست تولید اقلام راهبردی و ساخت بار اول قدردانی و این مجموعه را شاگرد اول در میان سازمان های دولتی اعلام کرد، تازه یک سال از عمر دولت سیزدهم گذشته بود، اما این تایید و تشویق به واسطه عملکرد وزارت نفت در سال دوم هم ادامه داشت و تکرار شد.  روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری اخیرا در نامه ای به جواد اوجی، وزیر نفت، از وزارت نفت برای همکاری در اجرای قانون تولید بار اول موضوع بند الف ماده ۱۰ قانون جهش تولید دانش بنیان قدردانی کرد. در این نامه، دهقانی فیروزآبادی با اشاره به اینکه تکیه بر توان شرکت های دانش بنیان برای تأمین خدمات تجهیزات و فناوری های کلیدی مورد نیاز صنایع کشور، یکی از اصلی ترین و مؤثرترین راهبردهای تحقق اقتصاد مقاومتی مقابله با تحریم ها، رفع وابستگی و حفظ عزت و استقلال ملی است، تاکید کرده است که در این زمینه اقدام های ارزشمندی در وزارت نفت انجام گرفته است. وی در ادامه این نامه از همکاری وزیر نفت، اعضای کارگروه تولید بار اول وزارت نفت و مدیران شرکت های تابعه با این معاونت در مسیر اجرایی سازی قانون تولید بار اول و کسب رتبه نخست در میان کلیه وزارتخانه ها و دستگاه های اجرایی کشور طی دوره چهارم اجرای این برنامه (شهریور ۱۴۰۱ تا شهریور ۱۴۰۲) تشکر و قدردانی کرده است. وزارت نفت در این دوره موفق به دریافت ۱۷ ابلاغیه ترک تشریفات به ارزش ۱۰۱ میلیون دلار و عقد ۳۴ میلیون دلار قرارداد قطعی تولید بار اول با شرکت های دانش بنیان شده که در این رابطه شرکت ملی نفت ایران با عقد ۶ قرارداد تولید بار اول شرکت پیشرو ذیل آن وزارتخانه در بهره مندی مؤثر از این قانون بوده است.  همچنین در طول چهار سال اجرای برنامه تولید بار اول، شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی به واسطه دریافت بیشترین تعداد ابلاغیه های تولید بار اول انعقاد بیشترین تعداد قراردادهای تولید باراول و نیز بیش ترین تعداد طرح های تولید بار اول خاتمه یافته، جایگاه برترین کارفرما را به خود اختصاص داده است.

      ۱۶۰ میلیون دلار قرارداد

      آنچه در ساخت بار اول در صنعت نفت به عنوان صنعتی دانش محور و پیشرو اهمیت دارد این است که زمینه های این حرکت پیشبرانه به شکلی زمینه ای در بدنهاین صنعت  وجود دارد و به عبارتی همه آنچه برای این تحول مورد نیاز است، در درون آن موجود است.  زیرساخت های اجرایی، بدنه متخصص و اعتباراتی که  از بالادست یعنی دولت تامین می شود و از همه مهم تر، اعتماد به نیروهای داخلی؛ همه و همه در این سال ها در صنعت نفت وجود داشته است، اما یک جریان و اهتمامی همه جانبه برای شروع این حرکت وجود نداشت. خوشبختانه در دولت سیزدهم این فضا فراهم شد و به همین دلیل بودکه در دو سال اخیر از ظرفیت شرکت های دانش بنیان بیش از سایر بخش ها استفاده شد.

      رضا اسدی فرد، معاون توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری با اشاره به این زیرساخت و سابقه در وزارت نفت گفته است: وزارت نفت دولت سیزدهم در این زمینه پروژه هایی را که سال ها روی زمین مانده بود و عدم النفع آنها به چندین میلیون بشکه نفت خام می رسید،  فعال و در عین حال و به فعال شدن شرکت های دانش بنیان کمک کرده است.

      معاون توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری با اشاره به تولید بار اول در کشور نیز اظهار کرده است: در این زمینه همواره وزارت نفت رتبه نخست را داشته و از شهریورماه ۱۴۰۱ تا پایان شهریورماه ۱۴۰۲ شرکت ملی نفت ایران فعال ترین زیر مجموعه وزارت نفت در استفاده از ظرفیت تولید بار اول بوده است. اسدی فرد با اشاره به اینکه ۳۸۰ پروژه به ارزش ۲۴۳ میلیون دلار برای ساخت بار اول وجود داشته که بررسی، تصویب و ابلاغ شده است، تصریح کرده است: از این تعداد ۱۳۶ میلیون دلار در قالب ۹۲ پروژه اجرایی، ۲۰ قرارداد تکمیل و بهره برداری از آن آغاز شده است. وی با تأکید بر اینکه در ساخت بار اول طی چهار دوره گذشته رشدی مطلوب داشته ایم، افزوده است: از ۲۴۳ میلیون دلار قرارداد حدود ۱۸۰ میلیون دلار در دولت سیزدهم بوده و ۱۶۰ میلیون دلار آن طی یک سال گذشته انجام شده است. معاون توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفته است: در صنعت نفت شاهد رشد هستیم؛ به طوری که در دوره چهارم ۱۳۰ قرارداد مربوط به وزارت نفت بوده است که از افزایش 2.5 برابری در مقایسه با دوره سوم آن حکایت دارد.

      رمز موفقیت در ساخت بار اول

      صنعت نفت در چند سال اخیر و همزمان با تحریم های همه جانبه ای که هدفی جز خم کردن کمر این صنعت نداشت، تلاش کرد تا نیازهای فناورانه را در درون بدنه خود تامین کند و به همین دلیل پیش از هر گونه ابلاغیه و دستور عملی به شکلی خودکار به سمت بومی سازی دانش فنی و تجهیزات مورد نیاز و ساخت بار اول قطعات مورد نیاز حرکت کرده است. به همین دلیل بسیاری از موضوع ها و دستورعمل هایی که دولت سیزدهم در دو سال گذشته ابلاغ کرده و مورد تاکید قرار داده است، در وزارت نفت با سرعتی بیشتر پیش می رود.  وزارت نفت از چند سال قبل تاکنون همه زمینه های حقوقی و اداری را که مانع حرکت مجموعه های دانش بنیان و فناور می شد، تا حد زیادی حذف کرد و بنا بر اعلام معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، بیش از ۷۰ درصد مجوزهای مرتبط با ساخت باراول تجهیزات، مربوط به صنعت نفت بوده است. از سوی دیگر یکی از ویژگی های مهم بدنه صنعت نفت، یعنی جوان گرایی و باز گذاشتن فضا برای نیروهای نخبه و جوان این است که در حرکت به سمت تولید ساخت بار اول و بومی سازی تجهیزات، سهم قابل توجهی داشته است. بخش زیادی از اقدام هایی که از سوی شرکت های فناور و نوآور و دانش بنیان صورت می گیرد، با مشارکت جوانان نخبه ای است که به نحوی با صنعت نفت ارتباط دارند.  جوان گرایی یکی دیگر از امتیازهای صنعت نفت به شمار می رود که در حوزه ساخت داخل و بومی سازی انواع تجهیزات و دانش فنی به کار این صنعت آمده است. می توان گفت که حرکت در مسیری نو و تجربه نشده با احتمال خطر و خسارت، آن هم در پروژه هایی که یک سر آن با اعتبارات دولتی سروکار دارد، نیاز به مدیرانی جسور و شجاع دارد و این ویژگی را معمولا در میان مدیران جوان می توان یافت که صنعت نفت از آنها کم ندارد.

    • media/image/2023/11/2000-1441/13169.jpg

       

      سرمایه گذاری  امارات  در  انرژی های  پاک

      شعیب بهمن  در سال های اخیر سرمایه گذاری کشورها در بخش انرژی های تجدیدپذیر افزایش یافته است. کشورهای صادرکننده نفت در حاشیه جنوبی خلیج فارس همچون امارات نیز که همواره بر صادرات منابع انرژی متکی بوده اند، رویکردی جدید را پیش گرفته اند و برنامه های جامعی برای کاهش انتشار کربن و افزایش سهم انرژی های تجدیدپذیر در سبد انرژی تدوین کرده اند.

      امارات متحده عربی به عنوان یکی از کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس و یکی از اعضای مهم اوپک، در سال های اخیر در همه بخش های صنعت انرژی سرمایه گذاری وسیعی کرده است. این کشور افزون بر آنکه قصد دارد وابستگی خود را به انرژی های تجدیدناپذیر کاهش دهد، در پی ارتقای جایگاه خود در صحنه بین الملل و ارائه تصویری حافظ محیط زیست از کشورش است.

      اعلام برنامه جامع تا سال 2050

      امارات باید برنامه جامعی را برای کاهش انتشار کربن در افق سال ۲۰۵۰ اعلام کند تا در نهایت بتواند به عدد صفر برسد. بر اساس اظهارات شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دبی، برای دستیابی به این هدف، امارات متحده عربی باید تا سال ۲۰۵۰ تقریباً ۱۶۵ میلیارد دلار در انرژی پاک و تجدیدپذیر سرمایه گذاری کند.

      از نظر امارات، سرمایه گذاری در بخش انرژی های تجدیدپذیر هم به رشد اقتصادی کمک می کند و هم باعث ایجاد فرصت های  شغلی جدید خواهد شد، ضمن آنکه می تواند به منبعی درآمدزا برای آینده این کشور مبدل شود و از اتکای اقتصاد به درآمدهای حاصل از فروش انرژی های فسیلی بکاهد.

      پیش به سوی انرژی های تجدیدپذیر

      افزون براین، پیشبرد برنامه های مرتبط با افزایش نقش و سهم انرژی های تجدیدپذیر در سبد انرژی امارات نیز در کنار بهره برداری از نیروگاه هسته ای و تدوین برنامه با هدف بهره گیری از هیدروژن، موقعیت سیاسی این کشور را در معادلات جهانی و سازمان های بین المللی بهبود خواهد بخشید، زیرا در منطقه ای که هنوز تحت سلطه سوخت های فسیلی است، امارات تلاش دارد خود را به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در زمینه تغییرات آب و هوایی نشان دهد.بر این اساس، امارات اولین کشوری است که در منطقه خاورمیانه توافقنامه زیست محیطی پاریس را امضا کرد. مطابق با توافقنامه اقلیمی ۲۰۱۵ پاریس، امارات متعهد شده است ترکیبی از انرژی های خورشیدی، هسته ای و دیگر انرژی ها را استفاده کند تا در آینده، انرژی های تجدیدپذیر را جایگزین انرژی های فسیلی کند. با این حال، برنامه امارات در حوزه انرژی های تجدیدپذیر، صرفاً به مصارف داخلی این کشور محدود نمی شود و قصد دارد به قدرت اول منطقه در این حوزه مبدل شود. در چشم انداز تأمین انرژی امارات متحده، تا سال 2050، باید 44 درصد از انرژی موردنیاز کشور از منابع تجدیدپذیر تأمین شود. به این منظور، امارات 160 میلیارد دلار در زیرساخت های استفاده از انرژی های نوین سرمایه گذاری کرده است. در زمینه تولید برق از انرژی خورشیدی، امارات یکی از کشورهای پیشرو در منطقه است، این کشور با تولید 140 مگاوات برق در سال، رتبه سوم تولید انرژی خورشیدی متمرکز در جهان را دارد.امارات متحده عربی، همچنین در سال های اخیر سرمایه گذاری های زیادی در حوزه انرژی های تجدیدپذیر انجام داده که یکی از مهم ترین آنها پروژه پارک انرژی خورشیدی محمد بن راشد آل مکتوم واقع در صحرای جنوبی دبی است. این پروژه بزرگ ترین پارک انرژی خورشیدی جهان محسوب می شود که به میلیون ها صفحه فتوولتاییک مجهز است که می توانند نور خورشید را به حدود ۱۰۰۰ مگاوات بر ساعت برق تبدیل و برق بیش از ۳۲۰ هزار خانه را تأمین کنند. پارک انرژی خورشیدی در سال ۲۰۱۳ تأسیس شد و قرار است در سال های آینده همچنان توسعه یابد. پیش بینی می شود این پروژه در نهایت بتواند سالانه از تولید ۶.۵ میلیون تن کربن جلوگیری کند.افزون بر این، امارات قصد دارد بلندترین برج انرژی خورشیدی متمرکز در جهان را تأسیس و تولید انرژی خورشیدی خود را دو برابر کند. این برج با ارتفاع حدود ۲۶۰ متر(تقریباً ۶۰ متر کوتاه تر از برج ایفل) قرار است حدود ۷۰ هزار هلیواستات را مورد استفاده قرار دهد که شبیه آینه هایی برای تقویت پرتوهای نور خورشید، تبدیل آن به انرژی گرمایی و ذخیره آن برای حدود ۱۵ ساعت است.

      چالش های پیش رو

      اگرچه اراده و برنامه های دولتمردان امارات برای کاهش نقش سوخت های فسیلی در اقتصاد آن کشور حائز اهمیت است اما ابوظبی برای پیشبرد طرح های خود با چالش هایی نیز مواجه است.

      نخستین چالش،گذار از مصرف انرژی های فسیلی به انرژی های پاک است. امارات با جمعیت 10 میلیونی، یکی از کشورهایی است که بیشترین میزان دی اکسید کربن را در جهان تولید می کند و پس از استرالیا و آمریکا، مسئول یکی از بالاترین میزان های انتشار گازهای گلخانه ای در جهان است؛ به همین دلیل با وجود سرمایه گذاری بیش از40 میلیارد دلاری در بخش های انرژی پاک در سال های اخیر، امارات هنوز دارای یکی از بالاترین میزان های انتشار کربن است. چنانکه دستیابی کشورهای عمده صنعتی به انتشار کربن صفر نیز با چالش های زیادی روبه رو است، زیرا تغییر تدریجی سبد انرژی در حوزه های صنعتی و نحوه زندگی مردم برای استفاده کمتر از انرژی های فسیلی، روندی زمان بر است؛ بنابراین امارات برای گذار از مصرف انرژی های فسیلی به انرژی های پاک، آسان نخواهد بود و باید این اقدام را به تدریج انجام دهد.

      دومین چالش امارات در تولید انرژی های تجدیدپذیر، جذب سرمایه خارجی است. هدف گذاری این کشور در حوزه انرژی تا سال ۲۰۵۰، تولید برق تا ۷۰ درصد از انرژی های تجدیدپذیر است که این کشور را به سرمایه گذاری خارجی نیازمند می کند. در این خصوص موانعی در حوزه قانونی وجود دارد، اما دولت امارات قصد دارد از طریق مقررات زدایی از بازار انرژی، اجازه دهد بازیگران بیشتری در تولید انرژی مشارکت کنند.

      سومین چالش امارات متحده عربی در تولید انرژی های تجدیدپذیر، تمرکز تولید این انرژی در دبی است. درحالی که دبی مسیر خود را برای آینده ای با انرژی خورشیدی بیشتر و کربن کمتر می پیماید، دیگر نقاط امارات متحده، هنوز به شدت به منابع انرژی سنتی وابسته اند. البته این مناطق نیز در حال برداشتن گام های بزرگی هستند که با استفاده از سرمایه گذاری های راهبردی، راه آینده را هموار کنند.

      در مجموع با وجود تلاش های امارات برای تنوع بخشیدن به سبد انرژی خود، همچنان صادرات نفت و گاز قطب اصلی اقتصاد این کشور است و حدود ۳۰ درصد از تولید ناخالص آن را تشکیل می دهد. بی تردید کاهش تولید انرژی های فسیلی، در شرایطی که امارات نیازمند سرمایه گذاری روی انرژی های تجدیدپذیر است، بسیار دشوار خواهد بود. در واقع امارات هم برای مدیریت اقتصاد خود و هم برای کسب سرمایه برای پیشبرد طرح های کلان در حوزه انرژی های تجدیدپذیر، نیازمند تولید انرژی های فسیلی است. 

       

       

    • media/image/2023/11/2000-1441/13170.jpg

         شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون

      ۱۴۶ کیلومتر خط لوله زیرزمینی ارزیابی شد

      کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون موفق شدند طی ۶ ماه، ۲ هزار و ۵۰۰ موضع مشتمل بر ۱۷ رشته خط لوله زیرزمینی به طول ۱۴۶ کیلومتر را ارزیابی کنند.

      خطوط لوله انتقال و جریانی افزون بر تأسیسات روزمینی در شرکت های بهره بردار همواره مورد بازرسی فنی قرار می گیرند تا معایب احتمالی شناسایی و اقدام های مقتضی درباره رفع این معایب انجام شود.پیش از این خطوط لوله زیرزمینی پس از حفاری های زمان بر و آماده سازی های پرهزینه مورد بازرسی قرار می گرفتند، اما با ارائه یک ایده و به کارگیری فناوری های نوین، این دستاورد می تواند به طرز شگفت انگیزی، ریسک عملیاتی این خطوط را کاهش دهد و شرایط خطوط لوله زیرزمینی شرکت (که یا صادراتی اند یا پالایشگاهی) را به نقطه مطلوب برساند.

      قباد ناصری، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با قدردانی از کارکنان بازرسی فنی و خوردگی فلزات به ویژه تیم های عملیات و مهندسی خوردگی فلزات ابراز امیدواری کرد: با تداوم این روند و بررسی همه هزار و ۵۰ کیلومتر خط لوله زیرزمینی این شرکت، ایمنی کامل برای همجواران تأسیسات، تأمین و پایداری تولید تضمین شود.رضا رضایی، سرپرست مدیریت امور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون  نیز در تشریح روش های مورد استفاده در این پروژه گفت: ارزیابی غیرمستقیم پوشش  DCVG (PCM/ACVG) و ارزیابی سطح حفاظت کاتدی (CIPS) دو روش کیفی هستند که برای شناسایی نقاط پرریسک و معایب خطوط لوله زیرزمینی تحت حفاظت کاتدی استفاده می شوند. کاربر با گام برداشتن منظم در امتداد خط، پالس های الکتریکی را به زیرزمین و جداره لوله ارسال می کند و داده های دریافتی از پالس های برگشتی تحلیل و مواضع معیوب در صورت وجود شناسایی می شود که شکل دستگاه و نحوه استفاده از آن، مشابه دستگاه های فلزیاب است.

      حسن غنیطوس، رئیس بازرسی فنی و خوردگی فلزات شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون نیز متناظرسازی داده های دریافتی از هر دو روش ارزیابی پوشش DCVG  و PCM/ACVG  و تطبیق آنها برای افزایش روایی و پایایی نتایج را اقدامی دانست که در این حجم، برای نخستین بار در مناطق نفت خیز جنوب به انجام رسیده است.

       

         شرکت ملی گاز ایران

      بازنگری ساختار سازمانی پالایشگاه ها متناسب با اهداف عملیاتی

      مدیر مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران از بازنگری ساختار سازمانی شرکت های پالایش گاز متناسب با برنامه ها و اهداف عملیاتی تعیین شده خبر داد.

      آرین نصیری در این بازدید به تشریح رویکرد مدیریت عالی شرکت ملی گاز ایران مبنی بر طراحی سازمان های چابک و کارآمد با هدف بهبود عملکرد آنها از طریق افزایش کارایی و اثربخشی سازمانی پرداخت و اظهار کرد: بازنگری و سازماندهی مجدد واحدهای سازمانی بر اساس شرایط روز و تطبیق با تحولات محیطی از الزام های یک کسب و کار موفق است، ضمن آن که نمی توان منکر نقش نیروهای انسانی توانمند، فعال، خلاق و نوآور در پیشبرد عملیات تولید و فرآورش گاز شد.

      وی با بیان این که روزآمد کردن و چابک سازی سازمان ها با روند بسیار مطلوبی در حال پیگیری است، ادامه داد: با تکیه بر نیروهای کارآمد و دانش بومی، می توان سازمانی موفق داشت و بر همین اساس است که همه مدیران و مسئولان اکنون با نگاهی مثبت نسبت به ارتقای جایگاه نیروی انسانی، تلاش خود را برای بهره مندی از سازمانی پویا و مشارکت پذیر به کار گرفته اند.مدیر مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران از تلاش شبانه روزی مدیریت و کارکنان این شرکت به دلیل استمرار تولید در منطقه قدردانی و تصریح کرد: امیدوارم این گونه تلاش ها سرانجام سبب چابکی سازمان ها، بهبود فرآیندهای کاری  و به ویژه تولید مستمر و پایدار گاز طبیعی شود.

      پارسا پروین، سرپرست شرکت پالایش گاز سرخون و قشم نیز در سخنانی گفت: همراهی و کار جمعی مدیران و کارکنان پالایشگاه گاز سرخون با مجموعه مدیریت مهندسی ساختار برای متناسب سازی سازمان این شرکت، گامی نو و ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

      وی ادامه داد: این مهم همسو با پیشبرد اهداف و برنامه های عملیاتی، امری ضروری است و همه مدیران باید در این حوزه اهتمام ویژه داشته باشند.

       

          شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران

      تأمین ۱۷۵۰ بسته نوشت افزار برای دانش آموزان

      رئیس روابط عمومی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از تحویل هزار و ۷۵۰ بسته نوشت افزار به کمیته امداد امام خمینی کهگیلویه و بویراحمد برای توزیع میان دانش آموزان روستاها و مناطق کمتر برخوردار شهری استان خبر داد.ملک حسین شیخ ممو در آیین تحویل این بسته های نوشت افزار گفت: همچون سال های پیش، به منظور عمل به مسئولیت اجتماعی صنعت نفت، در فصل پاییز یک هزار و ۷۵۰ بسته نوشت افزار به همراه کیف از سوی شرکت نفت و گاز گچساران با اعتبار ۷ میلیارد ریال تأمین و به کمیته امداد خمینی کهگیلویه و بویراحمد برای توزیع میان دانش آموزان روستا و مناطق کمتر برخوردار شهرستان های استان تحویل داده شد که از این تعداد ۵۰۰ بسته به شهرستان گچساران اختصاص یافت.

      وی با تأکید بر اینکه این شرکت در کنار وظیفه خطیر تولید نفت و گاز، همواره به مسئولیت اجتماعی خود در مناطق شهری و روستایی همجوار تأسیسات اهتمام لازم را داشته است، اظهار کرد: کمک به توسعه فضاهای آموزشی، فرهنگی و مذهبی مانند ساخت و بهسازی مدارس، احداث و مرمت مساجد و حسینیه های روستایی، توزیع آب آشامیدنی بهداشتی با تانکر، تعمیر و بازسازی منازل مسکونی خانواده های نیازمند در مناطق کمتر برخوردار شهری و روستایی، تأمین البسه و وسایل ورزشی و فرهنگی، آماده سازی و تسطیح زمین های ورزشی روستاهای اطراف تأسیسات، اهدای نهال، مشارکت در جمع آوری نخاله های ساختمانی مناطق شهری و دیوارکشی برای زیباسازی منظر شهری و پیشگیری از انباشت نخاله ، بخشی از خدمات این شرکت به ساکنان حوزه فعالیتش است.

       

          شرکت مهندسی و توسعه نفت

      افزایش ۱۰ هزار بشکه ای برداشت نفت از میدان چشمه خوش

      مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت از افزایش تولید ۱۰ هزار بشکه ای از میدان نفتی چشمه خوش در جنوب استان ایلام خبر داد.

      ابوذر شریفی  گفت: پس از ورود قراردادهای نسل نو به شرکت ملی نفت ایران موسوم به الگوی تازه قراردادهای نفتی (آی پی سی)، قراردادی ۱۰ ساله با هدف اصلی بهبود بازیافت، افزایش تولید و انجام عملیات بهره برداری جهت افزایش تولید کل میادین نفتی چشمه خوش، دالپری و پایدار شرق طی مدت قرارداد، با مشارکت «زد ان وستوک» روسیه و شرکت های «ایران افق» و «کیسون» از ایران امضا شد و با توجه به اینکه شرکت مهندسی و توسعه نفت به عنوان بازوی اصلی شرکت ملی نفت در امر توسعه میدان های نفتی خشکی و قراردادهای بین المللی زیادی را اجرا کرده است، این پروژه نیز به عنوان یکی از پروژه های راهبردی به شرکت متن واگذار شد.

      وی افزود: یکی از نقاط کلیدی طرح، رسیدن به تولید زودهنگام (First Target Production) به شمار می آید که هدف آن افزایش ۱۰ هزار بشکه نفت خام در روز به خط پایه تولید میدان تعریف شده است.

      مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ادامه داد: این قرارداد در بهمن ماه ۱۳۹۸ امضا شد و پس از طی مراحل قانونی و دریافت مجوزهای لازم از جمله شورای اقتصاد در سال ۱۳۹۹ تنفیذ و اجرایی شد که این قرارداد با پیش بینی سرمایه گذاری ۳ میلیارد دلار به مشارکت یادشده واگذار شد که اکنون و پس از گذشت دو سال و نیم از آغاز قرارداد یادشده، افزایش تولید اولیه این میدان به ظرفیت ۱۰ هزار بشکه در روز میسر شد تا بار دیگر شاهد تحقق یکی دیگر از اهداف شرکت ملی نفت در دولت سیزدهم باشیم.

       

          شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود

      دیدار مشاور وزیر نفت در امور ایثارگران با فرزندان شاهد

      مشاور وزیر نفت در امور ایثارگران به منظور حل مشکلات و بررسی دیدگاه های ایثارگران و فرزندان شاهد شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود، با آنان دیدار و گفت وگو کرد.به گزارش شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود، سیدشریف حسینی با ابراز خرسندی از روند برگزاری این نشست بیان کرد: آرامش، امنیت، عزت و استقلال جاری در مملکت مدیون خون شهدا، مقاومت ایثارگران و تحمل درد و رنج جانبازان و خانواده های معظم این عزیزان است.وی گفت: هدف از این نشست تنها دیدار چهره به چهره و مستقیم با کارکنان ایثارگر و شنیدن دغدغه ها و مشکلات آنها از زبان خودشان است.مشاور وزیر نفت در امور ایثارگران، جانبازان و ایثارگران را سرمایه هایی وصف ناشدنی خواند و تأکید کرد: ما در ادامه راه اعتلای انقلاب اسلامی باید از آموزه های این بزرگواران در تمامی ابعاد و شئونات زندگی بهره مند شویم.حسین عبدلی، مدیر شرکت ملی پخش منطقه شاهرود نیز در این نشست که با حضور مدیران منطقه، کارکنان ایثارگر و فرزندان شهدا در محل سالن نشست های منطقه برگزار شد، با ارائه گزارش عملکرد و اقدام های منطقه در امور ایثارگری گفت: با توجه به جایگاه ارزشمند و شرایطی ویژه که جانبازان و ایثارگران در کشور دارند، این منطقه نیز همواره خود را موظف به ارائه خدمات و رفع چالش های کاری این عزیزان متناسب با چارچوب قوانین وضع شده می داند.اهدای لوح سپاس و هدیه فرهنگی به منظور تجلیل و تکریم از فرزندان شاهد و دیدار با خانواده معظم شهیدان نصرتی و دوست محمدی از دیگر برنامه های سفر مشاور وزیر نفت در امور ایثارگران به منطقه شاهرود بود.

       

          منطقه عملیاتی خارگ شرکت نفت فلات قاره ایران

      تعمیر یک چاه نفتی بدون حضور دکل

      رئیس خدمات فنی چاه های نفت منطقه عملیاتی خارگ گفت: کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران در منطقه عملیاتی خارک با رعایت ملاحظات و پیچیدگی های عملیاتی و ایمنی چاه و دستورعمل های پدافند غیرعامل، چاه D-106P کلاستر جنوبی بخش خشکی میدان نفتی درود را بدون حضور دکل، با صرفه جویی قابل ملاحظه ارزی تعمیر کردند.حسنعلی ریاضی پور تصریح کرد: به علت اشکال در عملکرد شیر ایمنی درون چاهی و عدم توانایی انتقال فشار هیدرولیک روی آن، تعمیر این چاه در برنامه دکل حفاری قرار گرفت که به دلیل بالا بودن هزینه استقرار دکل حفاری برای تعمیر این چاه، همچنین مدت زمان زیاد جابه جایی آنکه بازه ۴۵ روزه را شامل می شد، عملیات تعمیر چاه بدون دکل مطرح و با همفکری مجموعه عملیات و امور فنی دستورعمل آن تهیه شد.وی بیان کرد: پس از ساخت ابزار مربوط به نصب شیر ایمنی درون چاهی در داخل چاه، این عملیات با موفقیت انجام و در نهایت تاج سرچاهی این چاه در حالت ایمن و با رعایت دستورعمل ایمنی و زیست محیطی برداشته شد و پس از رفع اشکال از مسیر انتقال روغن هیدرولیک به شیر ایمنی درون چاهی و تعویض آن، تاج سرچاهی دوباره در محل خود نصب و چاه آماده زنده سازی شد.رئیس خدمات فنی چاه های نفت منطقه عملیاتی خارک ادامه داد: در شرایط تحریم صنعت نفت کشور، با انجام این عملیات با توجه به رفع الزام حضور دکل و هزینه های مرتبط به آن از جمله آماده سازی محل استقرار دکل، جابه جایی دستگاه ها، نرخ روزانه دکل و مواد و تجهیزات مصرفی و... تعمیر این چاه صرفه جویی قابل ملاحظه ای را به دنبال داشته است.

      ریاضی پور گفت: این عملیات حاصل کار تیمی مشترک از واحدهای خدمات فنی چاه های نفت، حفاری، تکمیل چاه، ایمنی، تدارکات کالا و ... بود که با تلاش همه کارکنان این واحدها به بهترین نحو، بالاترین ضریب ایمنی و حداقل زمان ممکن انجام شد.

       

       

          صندوق های بازنشستگی صنعت نفت

      صورت های مالی صندوق نفت تصویب شد

      صورت های مالی و عملکرد مالی صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت مربوط به سال مالی منتهی به ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ به تصویب مجمع صندوق ها (هیئت امنا) رسید.عبدالحسین بیات، رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در حاشیه برگزاری مجمع بررسی عملکرد صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت با حضور اعضای هیئت امنا گفت: در این نشست گزارش عملکرد هیئت رئیسه صندوق ها به هیئت امنا ارائه شد.وی ادامه داد: این گزارش در بخش خدمات به بازنشستگان اعم از پرداخت مستمری و مقرری، وام ها، تسهیلات و کمک معشیت ها، خدمات درمانی، تقویت بخش های ورزشی و گردشگری و موارد خدماتی دیگرنیزارائه شد.

      رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت تصریح کرد: بر اساس این گزارش بخش درآمدها ۶۶ درصد رشد نسبت به سال پیش داشته و در بخش سود خالص نیز ۵۶ درصد سود به ثبت رسیده است.وی با اشاره به گزارش عملکرد شرکت های تولیدی افزود: همه ی شرکت های تولیدی بیش از ظرفیت برنامه مصوب تولید داشته اند که بخشی از این تولیدها در داخل کشور مصرف و بخش قابل توجهی صادر شده است که منجر به ارزآوری قابل اعتنایی شده است.

      بیات گفت: در این نشست، صورت های مالی و عملکرد مالی صندوق های بازنشستگی کارکنان صنعت نفت منتهی به ۳۰ اردیبهشت ماه امسال مورد تصویب مجمع صندوق ها (هیئت امنا) قرار گرفت.

       

      افزایش حق عضویت طرح پس انداز مسکن کارکنان

      همچنین در خبری دیگر از صندوق بازنشستگی صنعت نفت آمده است: سقف مبلغ کسور ماهانه طرح پس انداز مسکن برای شاغلان و بازنشستگان صنعت نفت ۳میلیون و ۵۰۰ هزار تومان شد.

      به اطلاع همکاران شاغل، بازنشسته و بازمانده صنعت نفت می رساند با عنایت به تصمیم های گرفته شده در نشست مورخ ۱۴۰۲.۰۸.۱۶ شورای پروژه مسکن کارکنان صنعت نفت، از تاریخ ۱۴۰۲.۰۷.۰۱ امکان افزایش حق عضویت سهم اعضا (که معادل آن به علاوه ۶ درصد از جانب کارفرما تأمین و پرداخت می شود) در چارچوب ماده (۴) شیوه نامه اجرایی ابلاغی طرح پس انداز مسکن کارکنان به شماره ۹۷۳-۲۰.۲ مورخ ۱۴۰۱.۱۱.۰۵ تا سقف ۳۵ میلیون ریال فراهم شده است؛ از این رو اعضای محترم طرح می توانند از تاریخ ۲۵ آبان ماه تا ۱۴ آذرماه امسال با مراجعه به سامانه سما زیر سیستم کسور، نسبت به انتخاب یکی از مبالغ ۱۰ میلیون ریال، ۱۵ میلیون ریال، ۲۰ میلیون ریال، ۲۵ میلیون ریال، ۳۰ میلیون ریال یا ۳۵ میلیون ریال به عنوان حق عضویت جدید اقدام کنند. شایان ذکر است:

      الف - در صورت درخواست افزایش حق عضویت در بازه زمانی یادشده (۱۴۰۲.۰۸.۲۵ تا ۱۴۰۲.۰۹.۱۴)، مابه التفاوت حق عضویت سه ماه مهر، آبان و آذر به صورت یکجا از حقوق مستمری عضو کسر و به حساب طرح واریز می شود.

      ب - چنانچه درخواست افزایش پس از تاریخ ۱۵ آذرماه امسال انجام شود، تعدیل حق عضویت از همان ماه (تاریخ درخواست) اعمال می شود.

      ج - حق عضویت متقاضیان جدید نیز از تاریخ درخواست معادل مبلغ حداقل ۵ میلیون ریال یا مبالغ انتخابی اشاره شده و با لحاظ بندهای الف و ب فوق خواهد بود.

       

         شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان

      تکمیل گازرسانی به زاهدان تا ۱۴۰۴

      مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان با بیان اینکه شهرزاهدان به طور کامل به شبکه گاز کشور متصل شده است، از تکمیل گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان تا سال 1404 خبر داد.

      محمدرضا میرشکاری در دیدار با علیرضا شهرکی، سرپرست فرمانداری شهرستان زاهدان گفت: با اجرای بیش از ۵ هزار و ۸۵۰ کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع گاز طبیعی در سطح شهرها و روستاهای استان، تاکنون ۹ شهر و ۱۱۰ روستا از این موهبت الهی بهره مند شده اند.

      وی ادامه داد: با نصب بیش از ۱۰۰ هزار علمک، ۱۰۰ و ۳۹ هزار مشترک جزء و عمده از گاز طبیعی بهره مند شدند و تلاش شبانه روزی برای گسترش شبکه گاز در همه شهرها و روستاهای استان ادامه دارد.

      مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان با بیان اینکه هم اکنون شهر زاهدان با اجرای بیش از یک هزار و ۴۰۰ کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع و با نصب بیش از ۶۳ هزار علمک، زیر پوشش ۱۰۰ درصدی گاز قرار دارد، افزود: 100 و ۱۲ هزار و ۵۰۰ خانوار از این سوخت پاک بهره مند شدند و این در حالی است که شبکه اجراشده، ظرفیت اشتراک پذیری 100 و ۴۰ هزار خانوار را دارد.

      میرشکاری تصریح کرد: همه ۵۵ شهر و ۳ هزار و ۲۸۰ روستا دارای قابلیت گازرسانی استان، در برنامه گازرسانی هستند و امید است به همت کارکنان این شرکت و همیاری و همکاری شرکت های گاز استان های خراسان رضوی، فارس، یزد و خراسان جنوبی به عنوان استان های معین، همه مردم این خطه، تا پایان سال ۱۴۰۴ گرمای گاز طبیعی را در خانه های خود احساس کنند و معضل تأمین سوخت برای همیشه برطرف شود.

      وی گفت: این شرکت از اجرای پروژه های گازرسانی به صنایع نیز غافل نبوده و با همه توان به ایفای نقش خود در تحقق شعار مهار تورم، رشد تولید پرداخته و سعی بر آن دارد تا با گازرسانی به صنایع استان، افزون بر رونق بخشیدن به کسب وکار صنایع موجود، زمینه جذب دیگر سرمایه گذاران و متعاقباً ایجاد اشتغال برای جوانان مستعد این استان را به ارمغان آورد.

      علیرضا شهرکی، سرپرست فرمانداری شهرستان زاهدان نیز اعلام کرد: هر تصمیمی که سبب تسهیل در ارائه خدمات به مردم، به ویژه در بخش گازرسانی در نقاط دوردست شود، مورد استقبال مجموعه فرمانداری بوده و این مجموعه آماده همکاری با سازمان های خدماتی، به ویژه شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان است.

    • media/image/2023/11/2000-1441/13171.jpg

         شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران

      توسعه نرم افزار شبیه ساز برای مدیریت بهینه شبکه گاز کشور

       

      نرم افزار شبیه ساز عملکرد شبکه گاز به عنوان ابزاری کارآمد به منظور بهینه سازی فرآیندهای پشتیبانی و تصمیم گیری در مراکز دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران تولید می شود.

      رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در نشست پروژه طراحی، نصب و راه اندازی نرم افزار بومی شبیه ساز آنلاین شبکه سراسری گاز ایران که با حضور مدیران شرکت ملی گاز ایران و رئیس دانشگاه علم و صنعت ایران برگزار شد، گفت: مدیریت شبکه گاز اکنون به صورت سنتی و به همت کارشناسان مستقر در مراکز دیسپچینگ انجام می شود و این عزیزان بر اساس تجربه، مقادیری همچون فشار و دبی را در نقاط مختلف این شبکه عظیم تنظیم می کنند.

      وی درباره ضرورت مدیریت شبکه گاز کشور با یک نرم افزار مدرن توضیح داد: ایران از نظر پوشش گازرسانی به خانه ها و صنایع رتبه نخست را در جهان دارد و هیچ کشوری به اندازه ایران این درصد از پیچیدگی را ندارد و از طرفی  هرچقدر که زمان می گذرد این شبکه بزرگ تر می شود، از این رو نیاز است نرم افزاری قابل اتکا تولید شود که به کارشناسان در این کار مهم کمک کند.

      مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه پیچیدگی مدیریت شبکه گاز با خروج افراد باتجربه از مراکز دیسپچینگ تشدید می شود، اظهار کرد: شرکت های گاز در دنیا برای مدیریت شبکه از نرم افزارهایی بهره می گیرند که مبنای آن شبیه سازی جریان گاز در شبکه است. در این پروژه نیز هدف، توسعه و تولید نرم افزاری برای مدیریت (پایش، ایفای نقش کمک دیسپچر، شبیه سازی و پوشش شبکه اسکادا) برای جمع آوری داده در شبکه گاز کشور است.

      به گفته نوشادی، استقرار این نرم افزار سبب رفع مشکلات حیطه مدیریت شبکه گاز شده و مواهبی مانند تصمیم گیری های بهتر، صرفه جویی، افزایش عمر و کاهش هزینه های نگهداری را برای شبکه گاز کشور به ارمغان می آورد.

      شیوه های نفوذ دشمن و راهکارهای کنترل و مهار

      مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران همچنین در نشست کمیته پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران که با حضور عبدالرحمن کشوری، معاون انرژی سازمان پدافند غیرعامل کشور و علی اصغر حق بین، مدیرکل پدافند غیرعامل مدیریت بحران وزارت نفت برگزار شد، گفت: پروژه های این شرکت مانند تکمیل رینگ شرقی شبکه گاز کشور،ارتقای تجهیزات اندازه گیری ایستگاه بازرگان و بهره گیری از سیستم کنترل ایرانی در تاسیسات، سبب ارتقای قابل توجه امنیت زیرساخت های گازی در مقابل تهدیدات می شود.

       رضا نوشادی با بیان اینکه همه پروژه های گاز یک وجه پدافند غیرعامل دارند، افزود: در ایستگاه بازرگان این تهدید می توانست از طریق ورود به سیستم، بر روی کارکرد پالایشگاه ها و کل شبکه گاز تاثیر بگذارد که با موفقیت این پروژه، از سیستم گاز کشور محافظت شد.

       

          شرکت پتروپالایش سهروردی صفاهان

      پیشرفت ۸۰ درصدی بخش مهندسی پروژه RHU

      مدیرعامل شرکت پتروپالایش سهروردی صفاهان گفت: دربخش مهندسی پروژه واحد تصفیه ته ماند سنگین برج های تقطیر با پیشی گرفتن از برنامه زمانی، بیش از ۸۰ درصد پیشرفت حاصل شده است.

      جواد شاه محمدی با اشاره به روند رو به رشد فعالیت های اجرایی و همچنین افزایش نیروی انسانی شاغل بیان کرد: نقشه های فونداسیون کمپرسورهای رفت و برگشتی، نقشه فونداسیون راکتورها و سازه های فلزی پیرامونی آن با حجم تقریبی ۱۰ هزار مترمکعب بتن ریزی زودتر از برنامه تهیه و در اختیار پیمانکار اجرایی قرار گرفته است.

      وی همچنین از نهایی شدن ۹۴ درصد از قراردادهای مربوط به بخش تأمین کالا و تجهیزات طرح خبر داد و افزود: ۶ درصد باقیمانده از این قراردادها مربوط به بخش های تکمیلی کالاهای موردنیاز پروژه است که به نسبت پیشرفت طرح و نهایی سازی نیاز کالا، منجر به امضای قرارداد با سازندگان خواهد شد.

      مدیرعامل پتروپالایش سهروردی گفت: واحد RHU یکی از پروژه های مهم شرکت پتروپالایش سهروردی صفاهان است که روزانه ۸۱ هزار بشکه از ته ماند برج های واحدهای تقطیر وارد این واحد و تصفیه خواهد شد.

      شاه محمدی حجم سرمایه گذاری برآورد شده برای این واحد را بالغ بر ۶۵۰ میلیون یورو اعلام کرد و گفت: ۸ بسته خرید تجهیزات خاص این پروژه شامل حدود ۵۰ درصد وزن تدارکات واحد، بالغ بر ۲۳۰ میلیون یورو، در سال های گذشته به دلیل تحریم های ظالمانه و نوع قراردادها، با تعلیق خریدها مواجه بود، اما با اتخاذ تصمیمات هیئت مدیره هلدینگ پتروپالایش اصفهان در یک سال گذشته، قراردادهای معلق و مسئله دار تعیین تکلیف شدند و بخش مهمی از تجهیزات به مرحله ساخت، ارسال و نصب رسیده است.

      وی تأکید کرد: پیش بینی می شود این پروژه تا پایان سال ۱۴۰۴ به بهره برداری برسد و با اعمال ارزش زمانی مبالغ سرمایه گذاری، سرمایه اصلی آن تا سال ۱۴۰۸ به شرکت بازگردد.

       

         شرکت نفت مناطق مرکزی

      جبران بخشی از ناترازی با توسعه میدان خارتنگ

      مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی گفت: با تولید زودهنگام از میدان گازی خارتنگ در سال ۱۴۰۳ در تلاشیم بخشی از ناترازی گاز در کشور را جبران کنیم.

      مهدی حیدری و هیئت همراه روز گذشته در بازدید از میدان گازی خارتنگ در استان بوشهر با اعلام آمادگی شرکت های تابع این شرکت برای تأمین سوخت زمستان امسال، از تمهیدات لازم برای سال آینده خبر داد و گفت: سال ۱۴۰۳ فرصت توسعه ای بیشتر میدان های نفتی و گازی این شرکت محسوب شده و از هم اکنون خود را برای این امر خطیر آماده کرده ایم.

      وی اظهار کرد: میدان گازی خارتنگ سومین میدان در استان بوشهر به شمار می رود که توسعه آن پس از میدان های نار و کنگان به شرکت نفت مناطق مرکزی ایران واگذار شده است.

       

          شرکت پایانه های نفتی ایران

      آغاز تعمیرات توربین گازی شماره ۲ نیروگاه خارگ

      مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: پایداری عملیات و بالا بردن قابلیت اطمینان عملکرد تجهیزات و تأسیسات، نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه و اساسی آنها و اجرای پروژه های توسعه ای همواره از اولویت های مهم شرکت است.

      عباس غریبی اظهار کرد: تأمین برق ناحیه صنعتی و مسکونی پایانه نفتی خارگ با استفاده از توربوژنراتورهای مستقر در نیروگاه بزرگ این پایانه انجام می شود.

      وی ادامه داد: با توجه به اینکه برق جزیره خارگ به شبکه سراسری برق کشور وصل نیست و  تولید برق پایدار در پایانه نفتی خارگ اهمیت بسیار بالایی به ویژه در ناحیه صنعتی مخازن ذخیره سازی و اسکله های صادراتی دارد، به همین منظور پروژه ای برای تعمیرات اساسی توربین گازی شماره ۲ نیروگاه بزرگ برق خارگ در مدیریت نگهداری و تعمیرات شرکت تعریف و تأمین کالا و عملیات اجرایی آن به پیمانکار واگذار شد.

       

         مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران

      ورود به چرخه تولید شیل های نفتی

      مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه ساخت پایلوت آزمایشگاهی و نیمه صنعتی شیل های نفتی با موفقیت انجام شده است، گفت: مرحله بعدی احداث کارخانه خواهد بود و هم اکنون ایران وارد چرخه شیل های نفتی شده است.مهدی فکور در آیین قدردانی از متخصصان و تلاشگران مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت در پروژه های پانیذ، چنگوله غربی و شیل های نفتی منطقه قالی کوه استان لرستان با بیان اینکه نقش اساسی مدیریت اکتشاف کشف ذخایر هیدروکربوری است، اظهار کرد: روش های مختلفی برای کشف این ذخایر وجود دارد که نسبت به شرایط این روش ها بروز می شود و تغییر می کند، اما هدف آرمانی که کشف است عوض نمی شود.مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه هیچ کشوری مثل ایران نمی تواند جنگ و تحریم را ۴۴ سال تحمل و در عین حال پیشرفت کند، گفت: به همت ذهن خلاق جوانان توانسته ایم تحریم ها را شکست دهیم.فکور با بیان اینکه ایجاد و خلاقیت در روش های جدید و استفاده از این روش ها در کشف ذخایر و میدان های هیدروکربوری مهم است، افزود: این کار از وظایف مدیریت اکتشاف است که باید انجام شود.

      وی  با اشاره به پروژه اکتشافی پانیذ اظهار کرد: قرارداد این پروژه سال ۱۳۹۸ امضا شد و تا سال ۱۴۰۰ پیشرفت ۱۹ درصدی داشته است، اما در دو سال اخیر با هنر کارکنان مدیریت اکتشاف به ۸۰ درصد پیشرفت در این پروژه رسیده ایم؛ در پروژه پانیذ نزدیک به هزار و ۶۰۰ شوت در یک روز زده شده که با توجه به فرآیند کار، هنر کارکنان این مجموعه را می رساند و با توجه به اضافه شدن حجم کار از ۹۹ هزار شوت به ۱۲۲ هزار شوت رسیده ایم.

      مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: در پروژه پانیذ متناسب با روز و شب، شرایط جغرافیایی و زمانی از روش های گوناگونی استفاده شده است که توانسته ایم طی دو سال ۶۰ درصد پیشرفت کنیم.

      مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: در پروژه اکتشافی چنگوله کاری بی بدیل انجام شده است، به طوری که توانسته ایم در حفره ۲۶ اینچی با عمق ۲ هزار و ۲۰۰ متر کیسینگ سایز ۲۰ اینچ به کار ببریم که این کار با دکل ۲ هزار اسب بخار انجام شده است.

      فکور با اشاره به اینکه دانش و عملیات دو بازوی مدیریت اکتشاف هستند، گفت: از دانش نباید غافل شویم، زیرا نقش کلیدی در سیستم دارد و اگر سیستم از دانش فاصله بگیرد افزون بر اینکه آرمان و هدفش فراموش می شود پویایی مجموعه نیز از بین می رود و اگر از اکتشاف دانش را بگیرند دیگر ماهیتی ندارد.

      وی با بیان اینکه ساخت پایلوت آزمایشگاهی و نیمه صنعتی شیل های نفتی با موفقیت انجام شده است، اظهار کرد: مرحله بعدی احداث کارخانه در ابعاد بزرگ تر است و هم اکنون ایران وارد چرخه شیل های نفتی شده است.

       

       

         شورای فرهنگی وزارت نفت

      ویژگی مدیران نفتی حضور در فعالیت های فرهنگی و عملیاتی است

      رئیس شورای فرهنگی منطقه ۸ وزارت نفت با اشاره به لغو بخشنامه های محدودکننده پیشین در زمینه فعالیت های فرهنگی گفت: ویژگی مدیران کنونی وزارت نفت حضور میدانی در بطن و متن فعالیت های فرهنگی و عملیاتی است.

      حسن افتخاری در نخستین همایش شوراهای عالی مناطق ۹ گانه وزارت نفت در مشهد که با حضور مهدی علی مددی، معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و رئیس شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و فرمانده بسیج و جمعی دیگر از مدیران عالی رتبه وزارت نفت در مشهد برگزار شد، اظهار کرد: بزرگ ترین افتخار ۱۷ شرکت تابع صنعت نفت در خراسان رضوی، شمالی و جنوبی، خدمت به زائران و مجاوران بارگاه رضوی در منطقه شرق کشور است.

      وی برگزاری رویداد شورای مناطق ۹ گانه صنعت نفت در مشهد را مهم و اثربخش در زمینه تداوم فعالیت ها و اقدام های فرهنگی اعلام کرد و گفت: این هم اندیشی زمینه استمرار، انسجام بخشی و هم افزایی فعالیت های فرهنگی را ممکن می کند.

      رئیس شورای فرهنگی منطقه ۸ وزارت نفت یادآورشد: متاسفانه فعالیت های فرهنگی در دوره های پیشین با بخشنامه های محدودکننده انجام نمی شد. حتی اختیار برگزاری کوچک ترین فعالیت یا اقدام فرهنگی و ورزشی از مدیران سلب شده بود. خدا را شاکریم اکنون در مجموعه حاکمیتی، همسو با فرمایشات رهبری، رییس  جمهوری، شخص وزیر نفت و معاونان ایشان همیشه در صحنه هستند.

      افتخاری ادامه داد: در طول دو سال گذشته شخص رییس جمهوری، وزیر نفت و معاونان وی به تکرار و نه در دفتر کار، که در محل کار عملیاتی با مدیران و کارکنان گفت وگو می کنند و نکته حائز اهمیت این است که صحبت ها، درخواست ها و پیشنهادهای آنها بررسی و منتج به نتیجه می شود.

      وی تصریح کرد: توجه به مسائل فرهنگی که مورد تاکید مقام معظم رهبری است، به خوبی در وزارت نفت مورد توجه است.

    • media/image/2023/11/2000-1441/13172.jpg

      سفر به موزه نفتی لوک اویل

        موزه PJSC LUKOIL درسال 2005 در مسکو تأسیس شده است. نمایشگاه این موزه منعکس کننده حوزه های اصلی تمرکز شرکت و جنبه های مختلف تاریخی صنعت نفت داخل است. این مجموعه شامل تجهیزات صحرایی و ابزارعلمی، بخاری و وسایل روشنایی خانگی، آدمک ها و مدل های مدرن تأسیسات صنعتی، نمونه های نفت خام و فرآورده های نفتی، مجموعه کارت پستال، مدال، نشان، تابلو، اوراق بهادار، کتاب ها، آلبوم های عکس علمی و علمی تخیلی، همچنین یادگاری های متخصصان برجسته صنعت نفت روسیه مانند برادران نوبل، مندلیف، بایباکوف و دیگران است.

      موزه لوک اویل در زمینه های متفاوت ازجمله نمایشگاهی، فرهنگی، آموزشی همچنین برگزاری تورهای همراه با راهنما، سخنرانی ها، نشست های موضوعی و رویدادهای مختلف فعالیت می کند.

      این موزه از سال 2008 با هدف حمایت از سطح بالای تخصص و حرفه ای بودن در فعالیت های موزه های شرکتی دارای یک شورای فعال شد که نمایندگان موزه های برجسته روسیه، موسسات آموزش عالی تخصصی و علوم دانشگاهی، اعضای آن هستند. نشست های این شورا به صورت دوره ای و برای بحث درباره مسائل و چشم انداز شبکه های موزه های شرکتی، برنامه ریزی پروژه های مشترک، اشتراک گذاری تجربیات مثبت در زمینه های مرتبط با فعالیت های جامعه موزه ها برگزار می شود.

      به گفته بسیاری از متخصصان، مورخان و علاقه مندان، مجموعه موزه لوک اویل یکی از بهترین ها در کشور در زمینه صنعت نفت است، این موزه نه تنها فعالیت های شرکت، بلکه تاریخ صنعت نفت را به طور کلی مستند می کند.

          مجموعه ای از خانواده نوبل در موزه

      موزه لوک اویل، بزرگ ترین مجموعه خانواده نوبل را درخود جای داده است. شرکت تولید نفت برادران نوبل(برانوبل) تولیدکننده نفت در روسیه است که درسال 1876 ازسوی لودویگ نوبل و بارون پیترفون بیلدرلینگ تأسیس شد. این شرکت که ریشه در یک کارخانه تقطیر داشت، درسال ۱۸۷۹ به یک شرکت سهامی تبدیل شد و شبکه تدارکات و بازاریابی خود را با خطوط لوله، تانکرها، واگن های مخزن و مزارع شامل اسکله ها و خطوط راه آهن شعبه در سراسر بخش اروپایی امپراتوری روسیه ایجاد کرد. مقر این شرکت در سن پترزبورگ بود. برانوبل به طور رسمی درسال ۱۹۵۹منحل شد و آخرین رئیس آن نیلز نوبل اولینیکوف، پسر مارتا نوبل اولینیکوف و نوه لودویگ نوبل بود.

          دنیای نفت سفید

      رشد سریع تولید نفت که در نیمه دوم قرن نوزدهم آغاز شد، با توسعه فناوری تولید نفت سفید همراه بود. روشنایی نفت سفید در مناطق شهری و روستایی، در خانه و تأسیسات تولیدی مورد استفاده قرارگرفت. افزون بر این، نفت سفید به عنوان سوخت در انواع لوازم خانگی استفاده می شد. مجموعه جهان نفت سفید در موزه لوک اویل به داشتن کلکسیونی از اقلام اصیل قرن نوزدهم تا اوایل قرن بیستم شامل لامپ ها و فانوس هایی با طرح ها و مصارف مختلف، اجاق گاز، لحیم کاری، سماور نفتی، اجاق گاز نفتی و پرژکتور نوری نفت سفید به نام «فانوس جادویی» و همچنین لوازم تجارت نفت سفید به خود می بالد.

            مجموعه کارت پستال

      در اواخر قرن نوزدهم - اوایل قرن بیستم، علاقه عمومی به صنعت نفت به حدی رسید که کارت پستال های ویژه با موضوع «نفت» منتشر شد.

       کارت پستال هایی که در موزه لوک اویل نگهداری می شود، جغرافیای نسبتا گسترده ای از صنعت نفت را نشان می دهد؛ مناطق باکو و گروزنی، آسیای مرکزی و منطقه پچورا، منطقه کوبان و ولگا.

       این مجموعه شامل کارت پستال های سکوهای نفتی و پالایشگاه ها، تصاویر لنج های نفتی و مخازن ذخیره نفت و فرآورده های نفتی و همچنین آتش سوزی در میدان های نفتی است.

          ابزارهای مهندسی و علمی

      با توسعه پالایش نفت داخلی، مطالعات آزمایشگاهی نفت خام و فرآورده های نفتی ضروری و آزمایشگاه های ویژه درشرکت تولید نفت برادران نوبل، میدان های نفتی تلفیقی باکو و... افتتاح شد.

      دراواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم درمجموعه موزه لوک اویل، تجهیزات و ابزار آزمایشگاهی اصیل، مانند یک میکروسکوپ، یک پمپ نمونه روغن، یک مجموعه هیدرومتر برای تعیین چگالی نفت و فرآورده های نفتی و دستگاهی برای تعیین نقطه اشتعال نفت سفید در معرض نمایش قرارگرفت.

          از لوک اویل چه می دانیم؟

      لوک اویل شرکت نفت وگاز روسی چندملیتی و دومین شرکت بزرگ نفتی، در کشور روسیه است. ظرفیت تولید نفت خام این شرکت در سال ۲۰۱۲ به طور متوسط حدود 2 میلیون بشکه در روز بوده است.

       بنابر اعلام انجمن مهندسی نفت، مجموع نفت درجای شرکت لوک اویل اکنون بالغ بر ۱۹ میلیارد بشکه برآورد می شود، که از نظر مالکیت ذخایر اثبات شده نفت و گاز در میان شرکت های غیردولتی، پس از اکسان موبیل، دومین شرکت بزرگ نفتی جهان، محسوب می شود.

      دفترمرکزی لوک اویل، در شهرمسکو قرار دارد. اکثریت سهام این شرکت دراختیار واحد علی اکبروف است. شرکت لوک اویل فعالیت های نفت وگاز گسترده ای در بیش از ۴۰ کشور جهان دارد.

       

      کوپن

      استفاده از کالابرگ و یا کوپن (به عنوان یارانه) ازسال های متمادی در شرایط سخت اقتصادی از سوی کشورهای مختلف مدنظر قرار می گرفته، اما بهره برداری علمی از آن پدیده به سال های بعد از جنگ جهانی اول برمی گردد.

      توزیع کوپن در ایران نیز به دنبال جنگ جهانی دوم و قحطی ناشی از آن (آذرماه 1321) همراه با انجام سرشماری آغاز و کوپن های نان، قند، شکر، چای و پارچه میان مردم پخش شد.

      پس از انقلاب اسلامی نیز تشکیل ستاد اقتصادی در مهرماه 1359 به تصویب رسید که بخشی از کار این ستاد، توزیع کالا و چگونگی کنترل فشار مالی روی مردم متأثر از جنگ تحمیلی بود. بنابراین بهره گیری از کوپن به عنوان یکی از راهکارهای این موضوع در نظر گرفته شد. انواع کوپن هایی که پس از جنگ تهیه و توزیع شد شامل 10نوع از جمله «بنزین سهمیه ای موتور سیکلت»، «بنزین خودرو با باک های بزرگ و کوچک»، «بنزین خودروهای شخصی و دولتی»، «کپسول گاز مایع»، «گازوییل»، «نفت سفید» و. . . بوده است.

      نمونه ای از کالابرگ های نفت سفید در موزه ی بنزین خانه آبادان نگهداری می شود.

       

      موفقیت با دست های خالی

      قسمت 18

      نشست اوپک پس از سخنان من به روال اصلی خود بازگشت و به مسائل عمومی نفت، قیمت و موارد تخصصی خود پرداخت. اما در این زمینه نیز دو موفقیت نصیب ما شد. در این نشست نخستین بار در تاریخ اوپک قرار شد که به دلیل بالا بودن ذخایر نفت در جهان و بالاتر بودن عرضه نسبت به تقاضا، اعضای اوپک (به غیر از دو کشور ایران و عراق که در جنگ بودند و به درآمدهای نفتی خود برای بازسازی ها نیاز داشتند) تولید خود را (10 درصد) کاهش دهند.

      تا این زمان، عربستان مخالف مطرح شدن مقدار تولید در اوپک و فقط حاضر بود در مورد قیمت نفت مذاکره کند. دلیل آن نیز واضح بود؛ عربستان قدرت تولید بالایی داشته و دارد؛ زکی یمانی و دولت عربستان نمی خواستند که قدرت مانور آنها محدود شود.

      در حقیقت، سیاست فروش حجم بالا با قیمت پایین تر، سیاست بلندمدت عربستان بود. برای توجیه آن نیز زکی یمانی می گفت: «چنانچه این گونه نشود و قیمت های نفت بالا برود، تولید و کاربرد انرژی های جایگزین توجیه اقتصادی پیدا می کند».

      ما نیز قیمت های مثلا یک پالایشگاه را در قیاس با قیمت یک پالایشگاه در گذشته مثال زده و بیان می کردیم که توان و قدرت خرید کشورهای عضو اوپک کاهش یافته و تضعیف شده است و باید قیمت نفت بالا برود.

      به عبارت دیگر، تنظیم بازار با ابزار تولید، تصمیمی تاریخی بود که نخستین بار در تاریخ اوپک به دست می آمد. البته چون کاهش تولید خواست ایران و مغایر نظر عربستان بود، همین توافق برای ایران پیروزی مهمی به شمار می آمد. در این زمینه شیخ علی خلیفه، وزیر نفت کویت نیز فعال بود. دلیل این فعالیت آن بود که دولت کویت درآمدهای نفتی خود را سرمایه گذاری کرده بود و منافع حاصل از سرمایه گذاری های کویتی ها - مثلا در فروش مستقیم نفت در آمازون- آنها را به منافعی رسانیده بود که از وابستگی 100درصد به نفت رها می شدند، بنابراین تصمیم کاهش تولید نفت در همسویی با منافع آنان نیز بود.

      از دیگر تصمیم های این اجلاس آن بود که اوپک بخشی از درآمدهای خود را برای کمک به کشورهای ضعیف اختصاص دهد. گرچه این، تصمیمی عمومی بود، اما تبلیغات کلی آن به نفع ایران تمام شد، زیرا به تازگی در ایران انقلاب شده بود و این تصمیم با شعارهای انقلاب ایران همخوانی داشت؛ استنباط عمومی آن بود که این دستاورد و موفقیت ایران در دفاع از مستضعفان جهان است.

      موافقت با افزایش قیمت نفت نیز دستاوردی بود که در کل به وضع ایران کمک می کرد. در یک بررسی اجمالی و در حالی که عراقی ها پیش از اجلاس اعلام کرده بودند که نخواهند گذاشت موضوع شهید تندگویان مطرح شود و برخی کشورها نیز تلویحا عراقی ها را تأیید کرده بودند، دستاوردهای اجلاس برای ایران نه تنها موفقیت که فوق موفقیت و فراتر از پیروزی بود، زیرا نه تنها طرح و بیانیه با پیشنهادهای کوبنده و بی پاسخ قرائت شد، بلکه عکس شهید تندگویان بر صندلی خالی چنان در جهان انعکاس یافت که این خبر در آن روز از همه اخبار جهان پر سروصداتر و پر اثرتر بود.

      تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سیدحسن سادات

    • media/image/2023/11/2000-1441/13173.jpg

      گفت وگو با یک کاپیتان نفتکش که 10 سال عمر خود را روی آب گذرانده است

      اولین اشتباه آخرین اشتباه بود

       

      مشعل     سعید نظرزاده ازهمکاران نفتی است که 10سال در شرکت ملی نفتکش ایران، روی کشتی های نفتکش، زندگی اقماری خود را به دور ازخانواده پشت سر گذاشته و طی این سال ها سعی کرده کشتی هایی را که بارشان نفت و گاز بوده، درامنیت کامل وسالم وسلامت به مقصد برساند. او که تمام این سال ها ازخانواده دور بوده و بزرگ شدن فرزندانش را ندیده است، از این موضوع با حسرت یاد می کند.

      کاپیتان نظرزاده، متولد سال 1345 در روستای کلاته مزینان و بزرگ شده سبزوار در استان خراسان رضوی است. او پس از سال ها کار و فعالیت درشرکت ملی نفتکش ایران به واسطه عوارض ناشی از کار روی دریا، به شرکت نفت خزر آمد و در شهرستان ساری فعالیت های ستادی این شرکت را عهده دارشد و بنابر تجربیات دریایی اش، بر فعالیت دریایی کشتی ها نیز نظارت می کند.

      او می گوید: کار روی کشتی های نفتکش به گونه ای است که انگار روی یک بمب، شناور هستید. با کاپیتان نظرزاده گفت وگوی کوتاهی انجام شده است که مشروح آن را می خوانید. 

         چه چیز باعث شد که شغل دریانوردی را انتخاب کنید؟

      انتخاب این شغل در دوران جوانی هیچ دلیل خاصی نداشت و می توان آن را تنها یک اتفاق دانست. بعد از دیپلم متوسطه، در دوران جنگ تحمیلی، مدتی به جبهه رفتم و بعد از بازگشت هر چند آماده کنکور نبودم، تصمیم گرفتم دراین آزمون سراسری شرکت کنم. با توجه به اینکه هیچ آمادگی نداشتم، رشته های مختلفی را انتخاب کردم و در نهایت در کنکور(مرحله علمی) قبول شدم. نکته جالب این بودکه همرزم من در جنگ که از بچه های سبزوار بود، در رشته دریانوردی چابهارقبول شده بود ومن نیز در همین رشته قبول شدم. او به من پیشنهاد داد که این رشته را انتخاب کنم.  من هم پذیرفتم و بعد ازپشت سر گذاشتن آزمون های (مصاحبه حضوری و تست های پزشکی) در رشته دریانوردی چابهار قبول شدم. به همین دلیل است که می گویم هیچ هدف و نقشه ای برای انتخاب این رشته نداشتم. این درحالی است که تا آن روز تنها یک بار، دریا را دیده بودم.

        ادامه تحصیل در رشته دریانوردی با چه چالش هایی همراه بود؟

      دریانوردی، یکی از سخت ترین رشته هاست؛ دراین رشته باید دروس بسیارسختی را بخوانی،  این درحالی است که درآن زمان که من وارد این رشته تحصیلی شدم، استادان دانشگاه دریانوردی چابهار، ایرانی نبودند و تدریس به وسیله مدرسانی از کشورهایی مثل اسکاتلند و هندوستان انجام می شد. از آنجا که زبان انگلیسی ام چندان قوی نبود، همین موضوع باعث شد برای قبول شدن، بیشتر تلاش کنم. بعد ازپایان تحصیل در دانشگاه، به عنوان یک دانش آموخته رشته دریانوردی وارد شرکت ملی نفتکش ایران شدم و از همان زمان، فعالیت روی کشتی های نفتکش را به مدت 10 سال در این شرکت ادامه دادم.

        درباره سختی و مسؤولیت بالای کار روی کشتی های نفتکش بگویید.

      بی شک یکی ازسخت ترین و پراسترس ترین مسؤولیت ها در صنعت نفت، کار روی کشتی های نفتکش است. بخشی ازخدمت من، کار روی کشتی های حمل گاز بود و باید 12 هزار تن گازمایع را از خارگ به بندرعباس منتقل می کردیم و این یعنی روی یک بمب شناورکار کنی و  اولین اشتباه، حتما آخرین اشتباه است. به همین دلیل با استر س و چالش های بسیاری در طول کار روی کشتی مواجه بودیم.

        چند فرزند دارید و آیا آنها نیز همانند شما در صنعت نفت مشغول به کار هستند؟

      سه فرزند دارم؛ دو دختر ویک پسر. دختربزرگم رادیولوژیست است و در بیمارستان کار می کند. دومین دخترم ،کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی می خواند وامسال درسش تمام می شود. پسرم نیز در دانشگاه امیرکبیر در رشته پلیمر تحصیل می کند. درباره دو فرزندم که هنوز درس شان تمام نشده است، نمی دانم چه برنامه ای برای انتخاب شغل دارند.

        زندگی اقماری می تواند برای شما با سختی های بسیاری همراه باشد؟

      پیش ازهرچیزباید بگویم که من بزرگ شدن فرزندان خود را ندیدم و هربار که سوار کشتی می شدم، بیش از چهار ماه روی دریا بودم. به همین دلیل، همیشه آرزو داشتم تا بازنشسته شوم و زمانی که فرزندانم ازدواج می کنند و صاحب فرزند می شوند، درکنارشان باشم و نوه های خود را بزرگ کنم. همیشه آرزو داشتم بزرگ شدن فرزندانم را ببینم؛ اما زمان های طولانی در دریا بودن، این فرصت ها را از من می گرفت و کمتر کنار خانواده بودم. با فوت همسرم هم این آرزو که نوه هایمان را در کنار او بزرگ کنم، برباد رفت.

        خاطره ای از کا ر   روی کشتی دارید؟

      10سال اول فعالیتم در صنعت نفت را روی کشتی و در دریا بودم و در حال حاضر نیز درشرکت نفت خزر فعالیت اداری انجام می دهم؛ اما بی شک دراین 10 سال خاطرات تلخ و شیرین بسیاری در ذهنم مانده است. به عنوان مثال مادربزرگ من، زمانی که روی دریا بودم، فوت کرد  و من این موضوع را متوجه نشدم و وقتی به خانه بازگشتم ، از فوت ایشان باخبر شدم. گاه می شد که 6 ماه کامل روی دریا بودم و در این مدت، مسوؤلیت زندگی و نگهداری از بچه ها به عهده همسرم بود.  زمانی که پسرم 10سال داشت، زندگی اقماری را رها کردم؛ البته کار نکردن روی دریا به این دلیل بود که به عارضه فشارخون مبتلا شده بودم و شرکت اجازه حضور روی کشتی را  به  من نمی  داد.  

       

       

      گپی کوتاه با دختر کاپیتان نظرزاده

      دلتنگی بزرگترین خاطره کودکی

      دینا نظرزاده، فرزند اول کاپیتان نظرزاده نیز درباره پدرخود می گوید: هروقت به یاد دوران کودکی خود می افتم، بغض می کنم؛ چون هیچ وقت در کودکی پدر را ندیدم. می توانم بگویم من و خواهر و برادرم با مادر بزرگ شدیم. البته در این میان پدر به دلیل زندگی اقماری و دوری از خانواده، زندگی سختی را پشت سر می گذاشت؛ اما به هرحال، ما در بچگی پدر را در کنارخود نداشتیم. بعد از اینکه پدر اززندگی اقماری فاصله گرفت و به ساری آمدیم، تازه معنای واقعی پدر داشتن را   و اینکه او تکیه گاه و پناه است، متوجه شدیم. به خاطر دارم زمانی که کودک بودم، هر زمان که هواپیمایی را درآسمان می دیدم، می گفتم: «بابا دارد می آید.» می توان گفت بیشترین خاطره ام از دوران کودکی، انتظارطولانی برای دیدن پدربود. دینا ادامه داد: پدرم یک انسان احساسی و مهربان است و اگرچه شغل  انتخابی اش، فضای مردانه وسختی داشت، اما بسیار رئوف و مهربان است. او تمام این سال ها سعی کرده است ما را به گونه ای تربیت کند که مستقل و روی پای خود باشیم.  به همین دلیل از پدرم برای این نوع تربیت، تشکر می کنم. پدرم بعد از فوت مادرم، برای ما هم پدر بود و هم مادر و همیشه برای ما  اول یک دوست و رفیق بود بعد پدر. وی درانتخاب شغل و حرفه اش نیز گفت: رشته تحصیلی من به گونه ای بود که نمی توانستم در صنعت نفت کارکنم، البته برادرم هنگام انتخاب رشته دوست داشت رشته های مرتبط با صنعت نفت را انتخاب کنم، اما پدر مانع چنین انتخابی شد؛ چرا که سختی های کار در صنعت نفت را می دانست و نمی خواست پسرش هم چنین سختی را پشت سربگذارد؛ البته پدرم بسیار به شغل خود در صنعت نفت افتخار می کند.

    • media/image/2023/11/2000-1441/13174.jpg

      گفت و گو با همکار مناطق نفت خیزجنوب و داور فوتبال وفوتسال؛

      قضاوت در فوتسال سخت تر از فوتبال است

          بفرمایید از چه زمانی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مشغول به کار شده اید؟

      پیش از هر چیز باید بگویم که متولد سال 1356 در اهواز هستم. مدرک تحصیلی ام کارشناسی ارشد در رشته مدیریت دولتی است و درسال 1388 با استخدام درشرکت ملی نفت ایران فعالیت خود را در شرکت ملی حفاری ایران شروع کردم و ازسال 1396 به شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب منتقل شدم. از بدو استخدام تاکنون تمامی سوابقم در حوزه مدیریت منابع انسانی و امور استخدام بوده است.

          از چه زمانی فوتبال را به عنوان رشته ورزشی خود انتخاب کردید؟

      من هم مثل همه بچه های استان خوزستان، به فوتبال علاقه مند بودم و تا سال 1376 در رده های سنی نوجوانان، جوانان و بزرگسالان در تیم های لوله سازی خوزستان، گروه ملی اهواز و منتخب اهواز بازی کردم. در رده جوانان با مربیگری (اسم کوچک) عنبرزاده ودر رده بزرگسالان هم در دوره سرمربیگری مرحوم (اسم کوچک) امیدوار همراه با تیم گروه ملی اهواز توانستیم به مقام قهرمانی باشگاه های استان خوزستان دست پیدا کنیم.

          داوری در فوتبال و بعد از آن فوتسال را از کی آغاز کردید؟

      از سال 1379 با شرکت درکلاس های داوری، شروع به قضاوت درفوتبال بعد از آن فوتسال ومسابقاتی که در اهواز و سطح استان برگزارمی شد، قضاوت کردم. در مقطعی هم فوتبال و فوتسال را قضاوت می کردم، پس ازاستخدام شرکت ملی نفت، فعالیتم در داوری کمتر شد اما قطع نشد و همچنان ادامه دارد.

          اولین تجربه داوری تان در زمین فوتبال مربوط به چه زمانی است؟

      اولین تجربه داوری ام مربوط می شود به سال 1381 و انجام بازی دوستانه بین کارکنان شرکت ملی حفاری با تیمی از کرمانشاه که در آن به عنوان داور وسط سوت زدم. این تجربه برای من لذت بخش بود وحس و حال خوبی به من دست داد، چون خودم بازیکن بودم و در رده های مختلف سنی بازی کرده بودم و نوع فشارهایی را که بازیکنان به داورمی آورند، حس کرده بودم، اما استرس خاصی نداشتم.

           داوری در فوتسال را در چه سالی به طور جدی شروع کردید؟

      در سال 1388 اولین بازی در رشته فوتسال بین تیم های ملی حفاری وبانک صادرات استان خوزستان را قضاوت کردم.

          در سال های داوری تان با چالشی هم مواجه بوده اید؟

       بله، سال 1388 در رشته فوتبال درلیگ بزرگسالان خوزستان، کمک داوربازی بودم که به خاطر اعتراض هایی که تیم میهمان داشت، بازی متوقف و البته درنهایت ختم به خیرشد. قضاوت درفوتسال به خاطر درگیری های نزدیک وقوانین خاص، سخت تراز داوری فوتبال است. در فوتسال نیز، داور مسابقات تیم های کارکنان ملی حفاری بودم؛ درمسابقات بازیکنانی حضور داشتند که درتیم های لیگ برتر فوتسال هم بازی می کردند. به خاطر دارم دریکی از بازی ها، به یکی از بازیکنان ملی حفاری کارت قرمز نشان دادم و او چون فکرمی کرد سطح بازی اش بالاتر از دیگر بازیکنان است، نباید کارت قرمز می گرفت.

          قضاوت در فوتسال سخت تر است یا فوتبال؟

      قضاوت در رشته فوتسال سخت تراست و این سختی بیشتر به خاطر درگیری های نزدیک، قوانین خاص آن و برخی خطاهایی که در این رشته رخ می دهد، است. خودم به شخصه از قضاوت های فوتبال بیشتر لذت می برم چون وقت و زمان بیشتری برای تصمیم گیری در اختیار داور است.

          تا به حال در داوری اشتباه هم داشته اید؟

      بله اشتباه داشته ام و درجریان بازی، ناظر بازی به من اطلاع داد و متوجه شدم که اشتباهی رخ داده موقعیت تاثیرگذاری بود و باید کارت زرد دوم را که منجر به اخراج می شد، می دادم. این اشتباه در نهایت با مدیریت برطرف شد.

          بهترین داوری که داشتید در کدام بازی بود؟

      فینال مسابقات لیگ دسته یک فوتسال بزرگسالان استان خوزستان، بین تیم رامهرمز و آپادانا شوش بود که سال گذشته برگزار شد و من در این مسابقه سوت زدم. تیم رامهرمز قهرمان این مسابقات شد و خوشبختانه هر دو تیم هم از قضاوت تیم داوری راضی بودند.

        رمزموفقیت یک داور در چه عواملی است؟

      آمادگی جسمی، ذهنی و آگاهی از قوانین روزآمد داوری دنیا، با این فاکتورها می توانید بهترین تصمیم را اتخاذ کنید.

          چه پیشنهادی برای علاقه مندان به داوری دارید؟

      داوری علاقه است و نباید به عنوان یک حرفه پول ساز به آن نگاه کرد. باید در این حرفه باید پشتکار لازم را داشته باشید. کسانی که می خواهند به این رشته وارد شوند، باید آستانه تحمل خود را بالا ببرند و مطالعه و آمادگی ذهنی و بدنی در دستور کار همیشگی خود قرار دهند.

           الگوی داوری شما چه کسی است؟

      درسطح استان خوزستان باید ازمرحوم مسعود کعبی که ازداوران برجسته بین المللی و با اخلاق خوزستان بود، نام ببرم.

          اگر به گذشته بازگردید باز هم داوری فوتبال را انتخاب می کنید؟

      بله. داوری فوتبال را انتخاب وسعی می کردم مسائلی مثل تحصیل و برنامه ریزی شغلی را که ایجاد وقفه می کنند، به گونه ای مدیریت کنم تا وقت بیشتری را داوری اختصاص دهم. داوری را زودتر شروع می کردم و تمرکز خود راروی داوری فوتبال می گذاشتم. با توجه به توانایی که درخود سراغ دارم، موفق تر می شدم.

           در حال حاضر در مناطق نفت خیزجنوب و ملی حفاری هم قضاوت می کنید؟

      در شرکت ملی حفاری ایران عضو کمیته داوران هستم، طی دو سال اخیر، با کادر داوری امور ورزش شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب نیزهمکاری می کنم به طوری که درمسابقات کارکنان زیر 45 و بالای 45 سال، مسابقات جام بسیج وجانبازان ومسابقات ورزشی صنعت نفت درمنطقه جنوب کشورکه به میزبانی مناطق نفت خیزجنوب برگزار شد، به طور ثابت، قضاوت کردم.

          مدیریت در قضاوت را چگونه اعمال می کنید؟

      همیشه برای سوتی که می زنم اگرلازم باشد دلیل هم می آورم، داور افزون برکارت ها وسوتی که در اختیار دارد، باید قدرت بیان واقناع را هم همراه با اخلاق و برخورد خوب با بازیکنان داشته باشد تا قضاوت را بدون تنش و به نحو احسن انجام دهد.

          امکانات ورزشی از جمله لباس، کفش و . . . را خودتان تهیه   می کنید؟

      تهیه کفش و لباس با خودم است. البته اخیراعظیم فراهانی، مسئول دپارتمان داوری استان خوزستان که رئیس کمیته داوران مناطق نفت خیزجنوب نیز است، باجذب حامی (اسپانسر) درحال رفع این مشکل برای داوران استان است. قرار بر این شده است تا هزینه های اینچنینی داوران با حمایت اسپانسر تامین شود.

      دپارتمان داوری خوزستان افزون بر جذب اسپانسر ازنظر امکانات نرم افزاری و سخت افزاری، اقدام های قابل توجهی انجام داده که هرگز در سطح استان رخ نداده بود؛ ازاین رو لازم به تشکر از آقای فراهانی است.

        صحبت پایانی درباره داوری هست که بخواهید بگویید؟

      داوران انسان های زحمتکشی هستند که بدون چشمداشت و براساس علاقه خود به قضاوت، کار می کنند.

      شاهمرادشکرخدایی، از داوران پیشکسوت است که سابقه قضاوت درجام تخت جمشید را دارد. وی پیشنهاد اولیه و ورود من به حرفه داوری را مطرح کرد. درهمین جا لازم می دانم از او تشکر و آرزو کنم هرجا که هستند سلامت و تندرست باشد. 

    • media/image/2023/11/2000-1441/13178.jpg

      نایب قهرمانی شرکت ملی نفت  درمسابقات فوتسال کارکنان دولت

      تیم فوتسال کارکنان وزارت نفت موفق شد عنوان نایب قهرمانی این دوره از مسابقات را به خود اختصاص دهد. محمد دوست محمدی، مربی پیشکسوتان جانبازان وکارکنان پژوهشگاه صنعت نفت وکارشناس ارشد منابع دیجیتالی مدیریت دانش که درتیم فوتسال کارکنان شرکت ملی نفت بازی کرده است، درباره برگزاری مسابقات فوتسال کارکنان دولت گفت: مسابقات فوتسال کارکنان دولت به میزبانی نهاد ریاست جمهوری برگزارشد و در این دوره 16 تیم ازکارکنان دولت از نهادهای مختلف حضور داشتند که در چهار گروه 4 تیمی به مصاف هم رفتند.وی با اشاره به تیم های حاضر دراین مسابقات بیان کرد: در این مسابقات تیم های شرکت ملی نفت، استانداری تهران، سازمان اموال تملیکی، سازمان تعزیرات حکومتی، وزارت میراث فرهنگی، سازمان مبارزه با قاچاق کالا، همچنین بیمه مرکزی، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان ملی استاندارد، وزارت دادگستری، قوه قضائیه، وزارت نیرو، وزارت کشور، وزارت دارایی و ریاست جمهوری و فرمانداری تهران حضور داشتند.

      دوست محمدی تاکید کرد: فینال این مسابقات بین دو تیم استاندارد و تیم شرکت ملی نفت برگزارشد که در نهایت شرکت ملی نفت با نتیجه یک بر صفر این بازی را باخت و در رده دوم این دوره از مسابقات قرار گرفت. این بازی ها از هفته اول مهرماه به مناسبت هفته دولت برگزار شد. در پایان این دوره از مسابقات من نیز به عنوان آقای گل با 9 گل زده انتخاب شدم.

      محمد دوست محمدی، مصطفی متولی، سید محمد مهدی موحد، محمد عبدالله زاده، رضا کنارکوهی، فرزاد قلی زاده، علی رضایی، محمدصمدی، حسین بالاخانیان و محمد گودرزی اعضای تیم فوتسال شرکت ملی نفت در این مسابقه بودند.

       ابراهیم شایسته نیزبه عنوان سرپرست وعلی حمیدی به عنوان سرمربی این تیم را همراهی کردند.

      فضای پیشرفت برای فوتسال در صنعت نفت

      وی درباره فعالیت های خود در حوزه ورزش توضیح داد: در حال حاضر مربی پیشکسوتان جانبازان و کارکنان پژوهشگاه صنعت نفت در رشته فوتسال هستم و با توجه به برگزاری مسابقات و کلاس هایی که در این رشته برگزار می شود، معتقدم که می توان جای بیشتری برای توسعه این مسابقات داشته باشیم.

      دوست محمدی افزود: زمانی که در شرکت ملی نفت حضور داشتم نیز به عنوان دبیر کمیته فوتبال و ورزش های همگانی این شرکت فعالیت می کردم و بعد از انتقال به پژوهشگاه صنعت نفت، هم به عنوان مربی فوتسال و هم به عنوان دبیر کمیته فوتبال و فوتسال جانبازان کارکنان و پیشکسوتان فعالیت می کنم.

      وی در پایان گفت: در رده های سنی نوجوانان، جوانان و امید، در باشگاه تهرانسر تیم های فوتبال و فوتسال تشکیل شده است که بسیار امیدوارکننده است. البته به دنبال این هستیم که یک مدرسه فوتبال دایر شود تا علاقه مندان به این رشته بتوانند آموزش های لازم را فراگیرند.

      خوشبختانه پژوهشگاه، امکانات لازم را برای برای ایجاد چنین مدرسه ای دارد؛ اما با توجه به کیفیت خوب زمین و اجاره آن به تیم های حرفه ای فوتبال، سانس کمی برای دایرکردن مدرسه فوتبال داریم؛ البته پیش از این نیز در یک دوره دو ماهه، مقطع سنی 6 سال کلاس فوتبال برگزارکردیم که با شروع سرما، ادامه این کلاس ها به زمان دیگری موکول شد.

       

      برگزاری اختتامیه آمادگی جسمانی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق

      اختتامیه مسابقات آمادگی جسمانی کارکنان حراست شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق برگزار شد. این مسابقات درسه رده سنی ۳۰ تا ۴۰ سال، ۴۰ تا۵۰ سال و ۵۰ سال و بالاتر برگزار و ابراهیم هلالی، حمید ترابی، علی پهلوسای در رده سنی ۳۰ تا ۴۰ سال، محمدپرگر، علی محمد رحمت، مجتبی حیدری صادق دررده سنی ۴۰ تا ۵۰ سال آقایان محمدپرگر، علی محمد رحمت، مجتبی حیدری صادق و حسین شاهسون، محمدرضا خیرآبادی و سعید سپار به ترتیب موفق به کسب عناوین اول تا سوم شدند.

       

      قهرمانی مناطق نفت خیز جنوب در لیگ برتر تنیس روی میز

      تیم تنیس روی میز مناطق نفت خیز جنوب- گچساران با غلبه بر هیات تنیس روی میز تبریز برای دومین سال پیاپی قهرمان لیگ برتر جوانان و نوجوانان شد. این مسابقات که با حضور ۱۹ تیم باشگاهی و در 6 گروه برگزار شد، پس از انجام مرحله گروهی، دو تیم برتر گروه های 6 گانه به مرحله حذفی راه یافتند. در مرحله حذفی نفت گچساران با پیروزی مقابل مناطق نفت خیز جنوب-اهواز وبرد مقابل تیم آتیه اهواز به فینال راه پیدا کرد و اولین فینالیست لقب گرفت.

      در دیگرسمت جدول، تیم تبریز (الف) با پیروزی مقابل تیم مهر و ماه هشت بهشت اصفهان و برد مقابل تیم بعثت شیراز دیگر فینالیست این مسابقات شد.

      در فینال این رقابت ها، مناطق نفت خیز جنوب- گچساران مدافع عنوان قهرمانی که از بازیکنان ملی پوش رده های سنی نوجوانان و جوانان ایران در ترکیب خود بهره گرفته بود، توانست قاطعانه با حساب ۳ بر صفر از سد تیم هیات تنیس روی میز تبریز (الف) بگذرد و برای دومین سال پیاپی عنوان قهرمانی را تصاحب کند. تیم های بعثت شیراز و آتیه اهواز نیز به مقام سوم مشترک دست پیدا کردند.

       

      پایان هفته اول لیگ وزنه برداری خوزستان با قهرمانی نفت مسجدسلیمان

      تیم نفت مسجدسلیمان در پایان هفته اول لیگ وزنه برداری خوزستان در مکان نخست قرار گرفت. هفته اول این رقابت ها با حضور ۴۴ ورزشکار در قالب پنج تیم در سالن شهدای وزنه برداری خوزستان در اهواز برگزار شد. در پایان هفته نخست، نفت مسجدسلیمان با ۷۷۹ امتیاز اول شد.نفت اهواز با ۷۶۹ امتیاز دوم شد و نفت امیدیه با ۶۲۴ امتیاز در رده سوم قرار گرفت. همچنین تیم های نفت گچساران با ۳۴۶ امتیاز و هیات اهواز با ۷۱ امتیاز به ترتیب چهارم و پنجم شدند.

       

      ادامه درخشش نفت آبادان در لیگ برتر بسکتبال

      تیم پالایش نفت آبادان در هفته پنجم لیگ برتر بسکتبال مردان برابر نماینده شیراز به برتری رسید. این تیم در دیداری خانگی برابر لیموندیس شیراز با نتیجه ۷۹ و ۷۵ به برتری رسید. تیم پالایش نفت آبادان پیش از این نیز درچهارهفته ابتدایی لیگ برترموفق به شکست حریفان شده بود.هدایت آبادانی ها این فصل به عهده حماد سامری است.

       

      موفقیت وزنه بردار ملی حفاری در مسابقات جهانی مکزیک

      ایلیا صالحی پور، نماینده خوزستانی وعضو باشگاه فرهنگی ورزشی- شرکت ملی حفاری ایران، در دسته 81 کیلوگرم موفق به کسب عنوان ششم مسابقات قهرمانی جوانان جهان کشور در مکزیک شد.

      وی با بالای سربردن وزنه 148 کیلوگرمی درحرکت یک ضرب،۱۸۳ دوضرب و ۳۳۱ کیلوگرم مجموع، هرسه رکورد را به نام خود ثبت کرد.

       

      دختران ملی حفاری در هفته چهارم سوپرلیگ فوتسال به تساوی رسیدند

      تیم فوتسال زنان ملی حفاری درهفته چهارم سوپرلیگ فوتسال زنان به تساوی رسید. این تیم در یکی از مهم ترین بازی های خود در یک بازی خارج از خانه برابر سایپا با حساب ۴ بر ۴ متوقف شد؛ اما دختران حفاری با ۱۰ امتیاز همچنان صدرنشین هستند. همچنین تیم پالایش نفت آبادان در دیداری خارج ازخانه با نتیجه ۳ بر ۲ برابر رایزکو صفادشت به برتری رسید. آبادانی ها درحال حاضر 9 امتیازی هستند.

       

       

       

    • media/image/2018/07/1024-1448/995.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات