معاون رئیس جمهوری در آیین امضای قراردادهای ارتقای کیفی نفت کوره پالایشگاه های لاوان و کرمانشاه:

دانش بنیان ها باور ملی صنعت نفت هستند

مشعل  ارتقای کیفی محصولات پالایشگاه های کشور ازجمله برنامه های مهم و راهبردی است که دولت سیزدهم از شروع فعالیت خود به عنوان یک اولویت آن را در دستور کار قرار داده است. پیرو این مهم، وزارت نفت با راهبری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برای تحقق این امر، ورود جدی و پیگیرانه ای را به این مقوله آغاز کرده اند تا بستر مناسبی برای کیفی سازی محصولات پالایشگاهی مثل نفت کوره فراهم باشد.

با توجه به این موضوع مهم، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به نمایندگی از وزارت نفت، مکلف شده است تا گام های عملی در این زمینه بردارد. برهمین اساس، اواسط هفته گذشته، ارتقا و کیفی سازی نفت کوره تولیدی دو پالایشگاه مهم کشور، یعنی لاوان و کرمانشاه به قرارداد رسید و روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و جلیل سالاری، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با ارائه مطالبی بر آن صحه گذاشتند. آنچه در پی می آید، گزارشی است از این رخداد.

وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی به نمایندگی از آن به عنوان راهبر اجرای طرح های توسعه کیفی پالایشگاهی، با اجرای طرح های ارتقای کیفی نفت کوره در پالایشگاه های کشور برای نخستین بار و با اتکا به توان داخلی،همچنین حمایت از شرکت های دانش بنیان، گام مهمی در مسیر ارتقای شاخص های زیست محیطی و عمل به تعهدها و قوانین هوای پاک برداشت.

این مهم در هفته ای که گذشت، عملیاتی شد و مدیران عامل پالایشگاه های لاوان و کرمانشاه، به ترتیب قراردادهای جداگانه ای را باهدف کیفی سازی و ارتقای کیفیت  نفت کوره با شرکت اکسیر نوین فرایند آسیا و آذر انرژی تبریز امضا کردند.

 همکاری 600 شرکت دانش بنیان با وزارت نفت

روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری که مهمان ویژه این آیین بود، نکاتی را در باب این موضوع مطرح کرد.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری به کسب رتبه نخست وزارت نفت طی دو سال متوالی در بین دستگاه ها با محوریت قراردادهای امضا شده با شرکت های دانش بنیان اشاره و تصریح کرد: تعداد شرکت های دانش بنیان مرتبط با وزارت نفت بین 500 تا 600 شرکت است.

فیروزآبادی ادامه داد: این باور ملی در صنعت نفت به عنوان صنعت مادر و موتور محرکه اقتصادی کشور ایجاد شده که باید بر توان داخلی و شرکت های دانش بنیان ایرانی تکیه شود و کار را پیش برد.  وی گفت: از وزارت نفت، وزیر نفت و معاونان ایشان برای استفاده حداکثری از بازوهای بومی و توان داخلی، صمیمانه تشکر می کنم.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری افزود: در شرایطی که استانداردهای زیست محیطی سختگیرانه تر می شود، باید به سمت ارتقای کیفی نفت کوره تولیدی پالایشگاه ها و طرح هایی از این دست حرکت کنیم.

دهقانی فیروزآبادی تاکید کرد: اجرای طرح های ارتقای کیفی در پالایشگاه های کرمانشاه و لاوان هرچند در مقیاس صنعتی هستند و حجم بزرگی ندارند، اما بشدت تعیین کننده محسوب می شوند؛ این پروژه ها خط شکن هستند و در صورت موفقیت می توانند به عنوان الگو از سوی دیگر پالایشگاه های کشور اجرا شوند.

ارزش افزوده 52 میلیون دلاری

«ارتقای کیفی نفت کوره تولیدی هم از لحاظ زیست محیطی و هم از نظر اقتصادی برای کشور بسیار حائز اهمیت است و تولید نفت کوره کم گوگرد و ارتقا یافته از نظر کیفی، ارزش اقتصادی بالایی برای کشور به همراه دارد، به طوری که تفاوت نفت کوره 3.5 درصد با نفت کوره نیم درصد، در هر تن 200 دلار است، یعنی در یک واحد 5 هزار تنی سالانه ۵۲ میلیون دلار ارزش افزوده خواهیم داشت.»

این مطالب بخشی از صحبت های جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در آیین امضای قراردادهای کیفی سازی نفت کوره پالایشگاه های لاوان و کرمانشاه است.

او در ادامه با بیان اینکه هم اکنون در دانش فنی کیفی سازی و کمی سازی پالایش نفت به خودکفایی رسیده ایم، افزود: در گذشته با چالش کیفی سازی نفت کوره روبه رو بودیم، اما به سطحی از دانش فنی رسیده ایم که امروز در این حوزه گره گشایی شده است و قراردادهایی با موضوع مهم کیفی سازی نفت کوره تولیدی در دو پالایشگاه کرمانشاه و لاوان با اعتماد به دانش فنی داخلی انجام می شود.سالاری با بیان اینکه در تولید و دانش فنی کاتالیست نیز به خودکفایی رسیده ایم و اکنون صادرکننده آن هستیم، تصریح کرد: امروز با مشارکت صنعت نفت ایران، همچنین بنیه علمی شرکت های دانش بینان و دانشگاه های کشور، در باک خودروهای ونزوئلایی بنزینی استفاده می شود که کاتالیست آن ایرانی است؛ این افتخاری برای کشور است و به این دستاورد می بالیم.به گفته مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، در نقشه راه شرکت های پالایشی برای کیفی سازی نفت کوره، باید به رعایت استاندارد و حفظ محیط زیست توجه شود؛ افزون بر اینکه این مهم، اشتغالزایی راهم به همراه خواهد داشت و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز تلاش می کند امکانات لازم را نیل به این هدف مهیا سازد.او با بیان اینکه توسعه فناوری شروع شده و باید ادامه یابد و از مرزهای کشور نیز عبور کنیم، گفت: امروز کمپرسور ساخته شده از سوی سازندگان داخلی جای کمپرسور آمریکایی را گرفته است و کارفرما نیز بر کیفیت استاندارد آن صحه گذاشته است. سالاری تاکید کرد: کیفی سازی نفت کوره اتفاقی مهم درصنعت نفت است و با این اقدام شاهد افزایش ظرفیت بانکرینگ خواهیم بود، البته نقدینگی مورد نیاز برای تحقق این هدف نیز تأمین خواهد شد.

ارتقابخشی نفت کوره تولیدی پالایشگاه لاوان

در ادامه آیین امضای قرارداد ارتقای نفت کوره پالایشگاه های لاوان و کرمانشاه با شرکت های دانش بنیان اکسیر نوین فرایند آسیا و آذرانرژی تبریز، محمد اخباری، مدیرعامل شرکت پالایش نفت لاوان با ابراز خرسندی از انعقاد این قرارداد گفت: پالایشگاه لاوان در زمینه اجرای طرح های مختلف ازجمله ایزومریزاسیون، گام بزرگی برداشته و با همکاری از یک شرکت دانش بنیان، برای نخستین بار اقدام به تامین کاتالیست کرده است. وی افزود: از این کاتالیست به مدت دو سال است که در رآکتور واحد آیزومریشن پالایشگاه لاوان بدون هیچ مشکلی استفاده می شود.

اخباری با اشاره به توانمندی شرکت های دانش بنیان تصریح کرد: گام های برداشته شده در حوزه فناوری و دستیابی به فناوری های نوین از سوی شرکت های دانش بنیان، شرایطی را فراهم کرده که آنها بتوانند در صنایعی پیچیده مانند نفت، فعالیت های موثری داشته باشند.

شرکت های دانش بنیان نشان داده اند که می توانند، از این رو برای استفاده از توانمندی های بیشتر شرکت دانش بنیان اکسیر نوین و حمایت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، زمینه هایی برای ارتقای نفت کوره تولیدی فراهم شده است.وی تصریح کرد: در قرارداد فی مابین پالایشگاه لاوان و شرکت دانش بنیان اکسیر نوین، این شرکت با حمایت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، در زمینه ارتقابخشی نفت کوره تولیدی پالایشگاه لاوان همکاری خواهد داشت.

کاهش گوگرد نفت کوره به 0.8  درصد

فرهاد کاویانی، مدیر عامل شرکت پالایش نفت کرمانشاه و طرف قرارداد شرکت آذر انرژی تبریز به منظور ارتقای کیفی نفت کوره پالایشگاه کرمانشاه نیز با ابراز خرسندی از انعقاد این قرارداد تصریح کرد: بنا بر قرارداد امضا شده با شرکت آذرانرژی تبریز، ارتقای کیفی نفت کوره درمدت زمان 18 ماه انجام و با بهره گیری از روش تقطیر امولسیونی،روزانه 3 هزار بشکه گازوییل(نفت گاز) از نفت کوره استحصال خواهد شد.  مدیرعامل شرکت پالایش نفت کرمانشاه گفت: در دولت سیزدهم، نیروی محرکه خوبی برای پیشبرد طرح های ارتقای کیفی پالایشگاه های موجود، ایجاد شده است.وی بابیان اینکه هدف از طرح ارتقای کیفی نفت کوره، در پالایشگاه کرمانشاه کاهش گوگرد نفت کوره از 3.2 به 0.8 درصد است، افزود: با اجرای این طرح 30 درصد از نفت کوره تولیدی پالایشگاه کرمانشاه به گازوییل تبدیل می شود.به گفته کاویانی در 18ماه آینده، طبق قرارداد منعقد شده، یک واحد صنعتی با ظرفیت تولید روزانه 12هزار بشکه نفت کوره احداث و تولیدات آن با کیفیت بالا در اختیار کارخانه های متقاضی نفت کوره قرار خواهد گرفت.

 دانش بنیان ها، بازوان اجرایی  کیفی سازی نفت کوره

شرکت دانش بنیان اکسیر نوین فرایند آسیا ازسال ۱۳۸۹ با هدف بومی سازی تولید کاتالیست های استراتژیک صنعت نفت به همت مجموعه ای از نخبگان دانشگاهی و صنعتی نفت تاسیس شده و تاکنون افزون بر ۱۰۰ نوع کاتالیست استراتژیک را بومی سازی و در واحدهای صنعتی شارژ کرده و دوران گارانتی همه محصولات با موفقیت در بازه زمانی 8ساله طی شده است. شرکت آذرانرژی تبریز هم فعالیت خود را از ابتدای دهه 70 در زمینه تولید تجهیزات فرایندی و جداسازی مانند انواع سینی و پکینگ برج های صنایع نفت، گاز و پتروشیمی آغاز کرده و پس از طی روند مهندسی معکوس و به دست آوردن دانش فنی و طراحی، نیاز صنایع داخل به این تجهیزات را با هزینه ای تقریبا یک پنجم شرکت های خارجی برطرف کرده است. از سال ۸۲ نیز این شرکت با احداث واحد تحقیق و توسعه و ایجاد پایلوت هایی در زمینه اینترنال برج ها موفق به ثبت اختراع نوع خاصی سینی شده است. به موازات این فعالیت ها از سال ۸۴ این شرکت تحقیقات بسیاری در زمینه سولفورزدایی از نفت کوره و سبک سازی نفت سنگین با روش های نوین انجام داده که نتایج حاصل از آزمایش خروجی پایلوت ها نشان دهنده موفقیت آمیز بودن این تحقیقات است. در زمستان سال ۱۴۰۱ مراسمی با عنوان رونمایی از پایلوت سولفورزدایی از نفت کوره به روش کاویتاسیون برگزار شد و شرکت پالایش نفت کرمانشاه با حمایت از این طرح، مقدمات ایجاد پایلوت ۳۰۰ بشکه در روز را فراهم کرد. قرارداد نهایی این طرح برای طراحی، مهندسی، ساخت و اجرای واحد گوگردزدایی از نفت کوره با ظرفیت ۱۲ هزار بشکه در روز و تولید حدود ۳۵ درصد گازوییل کم سولفور ۰.۷ درصد به ارزش تقریبی ۳۷ میلیون دلار خواهد بود.