
گفت وگو با سرمربی تیم دو و میدانی نفت تهران و قهرمان سابق آسیا
قول می دهم قهرمان شویم
تیم دوومیدانی نفت تهران بتازگی موفق شد که در رقابت های دوومیدانی باشگاه های کشور به مقام نایب قهرمانی دست پیدا کند؛ تیمی که از زمان شکل گیری خود توانسته است با استفاده از قهرمانان ملی این رشته، بهترین نتایج را به دست آورده و با 11 قهرمانی به عنوان پرافتخارترین تیم دوومیدانی کشور شناخته شود. با عدالغفار سقر، سرمربی این تیم که خود از قهرمانان ملی این رشته ورزشی درسطح آسیاست، گفت وگو کرده ایم. با ما همراه باشید.
با توجه به اینکه شما یکی از قهرمانان ملی در رشته دوومیدانی هستید، از چگونگی ورود خود به این رشته ورزشی بگویید.
متولد سال 1353 در شهرستان «آق قلا»ی استان گلستان هستم و فعالیت در این رشته ورزشی را از سال 1371 و با تشویق معلم ورزش خود با نام محمدرضا احمدی شروع کردم. اولین مربی ام در این رشته، عبدالصادق گرگانی (رکورددار و قهرمان کشور در دوومیدانی) بود و در سال 1378 توانستم رکورد ملی ایران را ارتقا دهم و 14 سال هم رکورددار دو 100 متر ایران باشم. همچنین در سال1382 در دوومیدانی داخل سالن، توانستم به عنوان قهرمانی آسیا برسم و یک سال پس از آن نیز براساس مصوبه جذب قهرمانان ملی وارد صنعت نفت شدم. در واقع در سن 30 سالگی، قهرمان آسیا شدم و پیش از آن چند بار به مقام قهرمانی رسیدم.
بعد از حضور در صنعت نفت، فعالیت خود را به عنوان مربی آغاز کردید یا همچنان به عنوان ورزشکار به کار خود ادامه دادید؟
فعالیت خود را در دوومیدانی به عنوان ورزشکار تا سال 1385 ادامه دادم و زمانی که به صنعت نفت پیوستم، اواخر دوره ورزشی ام بود و حتی در لیگ دوومیدانی نیز به عنوان ورزشکار و به نمایندگی از تیم باشگاه نفت تهران در این مسابقات شرکت کردم.معتقدم در دوره ای که به عنوان ورزشکار فعالیت می کردم، تجربه های بسیار خوبی به دست آوردم و توانستم به عنوان مربی با تیم های نفتی، به کار خود ادامه دهم.
تیم دوومیدانی نفت تهران توانست در مسابقات باشگاه های کشور به مقام نایب قهرمانی دست یابد. درباره این موفقیت بگویید.
تیم دوومیدانی باشگاه نفت تهران در سال 1384 در لیگ دوومیدانی حضور پیدا کرد و من نیز به عنوان ورزشکار با این تیم همراه بودم. از آن سال تا امروز، تیم باشگاه نفت تهران در لیگ دوومیدانی شرکت می کند و پس از19 سال حضور در این لیگ، موفق به کسب 11 عنوان قهرمانی، 4 دوره مقام دوم، یک دوره مقام سوم و یک دوره هم مقام چهارم لیگ شده است. می توان گفت باشگاه نفت تهران، پرافتخارترین تیم لیگ دوومیدانی ایران و رکورددار قهرمانی در لیگ است؛ البته در کنار حضور در لیگ، سفرهای برون مرزی هم داشته که می توان به سه بار حضور در کشور چین تایپه و کسب یک قهرمانی در مسابقات بین المللی، همچنین دو دوره مقام دومی و یک مقام سومی در مسابقات دوومیدانی مجارستان در سال 1391 اشاره کرد.
به عنوان یک مربی و ورزشکار دلیل موفقیت تیم نفت تهران در این سال ها را چه می دانید؟
شاید بتوان گفت مهم ترین دلیلی که تیم نفت تهران در تمام این سال ها توانسته به بهترین شکل ممکن ماندگار باشد و ورزشکاران دوومیدانی علاقه مند به حضور در این تیم باشند، این است که کادر فنی این تیم همگی از قهرمانان این رشته در سطح آسیا بوده اند.این تیم، به همه تعهدات خود عمل کرده و همین موضوع موجب محبوبیت آن در بین ورزشکاران این رشته شده است. حضور مدیرانی که به توسعه ورزش اهمیت بسیاری می دهند نیز نباید نادیده گرفته شود.
با توجه به متفاوت بودن این رشته ورزشی با دیگر رشته ها، تا چه اندازه در جذب استعداد موفق بوده اید؟
اگر بخواهم وضعیت استعدادیابی و تربیت ورزشکار در حوزه دوومیدانی را مورد بررسی قرار دهم، بی شک یکی از مهم ترین نقاط ضعف، دسترسی سخت خانواده ها به اماکن ورزشی است.به عنوان مثال در تهران برای بانوان و آقایان علاقه مند به این رشته در ورزشگاه شیرودی کلاس هایی با مربیان بسیار خوب برگزارمی شود؛ اما موضوع، استقبال از این ظرفیت است که آن هم به دسترسی کافی به اماکن ورزشی بستگی دارد.مساله دیگر توجه به فیزیک و استعداد علاقه مندان به ورزش است. برای مثال در کلینیک پزشکی ورزشی شرکت ملی نفت، بخشی برای بررسی ترکیبات بدن و ساختار قامتی در نظر گرفته شده که در صورت مراجعه خانواده ها، استعدادیابی لازم در زمینه ورزش صورت می گیرد.
در حال حاضر در تیم باشگاه نفت، چند درصد از ورزشکاران از خانواده نفت و چند درصد دونده های حرفه ای هستند؟
طبق مصوبه اداره کل ورزش، 10 درصد از تیم های لیگ برتر باید از بین فرزندان شرکتی تامین شود. به همین ترتیب از 25 عضو تیم، سه نفر از فرزندان شرکتی هستند، این در حالی است که 80 درصد کادر فنی، از کارکنان شرکت نفت هستند. دیگر اعضای تیم نیز از ورزشکاران حرفه ای از سراسر کشور هستند که همگی آنها رکورددارند. همچنین برخی از مربیان دوومیدانی در حال آموزش به علاقه مندان در استادیوم شهید شیرودی هستند و تاکنون17 نوجوان مشغول به تمرین در این رشته اند که امیدواریم در سال های آینده بتوان از آنها برای حضور درتیم نفت استفاده کرد. در واقع به نوعی می توان گفت در حال تشکیل تیم های پایه در حوزه دوومیدانی هستیم. معتقدیم که باید کلاس های دوومیدانی را گسترش دهیم تا در آینده، بتوانیم بیشتر از ورزشکاران حرفه ای نفت استفاده کنیم.
مهم ترین دلیلی که نتوانستید در این دوره از لیگ به مقام قهرمانی دست پیدا کنید، چیست؟
تیمی که در این دوره از لیگ دوومیدانی اول شد، تنها با 5 امتیاز توانست قهرمان شود. شاید یکی از دلایلی که در این دوره نتوانستیم به قهرمانی دست پیدا کنیم، این است که یکی از ورزشکاران تیم به دلیل بیماری نتوانست در مسابقات حضور داشته باشد.اگر او در این دوره شرکت می کرد، حتما عنوان قهرمانی را به دست می آوردیم؛ البته باید به سرمایه گذاری هم اشاره کرد که تیم نفت تهران با بودجه ای 2میلیارد تومانی نایب قهرمان لیگ شد و تیم اول لیگ با 5 میلیارد تومان.خوشبختانه مدیران ورزشی نفت همکاری خوب داشتند و هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت نیز قول داده اند تا در سال جدید، افزایش بودجه داشته باشیم و ما نیز این قول را داده ایم که سال آینده حتما به قهرمانی دست پیدا می کنیم.
برای بستن یک تیم خوب که به قهرمانی دست پیدا کند، چه میزان بودجه لازم دارید؟
فکر می کنم با بودجه 4 میلیارد تومانی بتوانیم قهرمان سال آینده لیگ دوومیدانی شویم.
برنامه ای برای تشکیل تیم بانوان و فرزندان نفتی دارید؟
پیش بینی ما این است که حداقل در سال آینده برای تیم جوانان دختر، تیم داشته باشیم که البته نیاز به برنامه ریزی دقیق دارد؛ چراکه لیگ دوومیدانی دختران بسیار فشرده و حساس است و باید برای ورود به این لیگ برنامه مناسب داشته باشیم. درباره فرزندان کارکنان نیز باید بگویم که تیم های خوبی برای حضور در المپیادهای ورزشی فرزندان وجود دارد؛ اما اگر بخواهیم وارد سطح قهرمانی کشور شویم، باید زمان بیشتری را برای آموزش و ارتقای فرزندان در این رشته در نظر بگیریم.
بررسی جغرافیایی برای استعدادیابی در این رشته تا چه اندازه کارساز است؟
ورزش دوومیدانی شامل 24ماده است و ممکن است هر استان استعدادهای خاص خود را داشته باشد. به عنوان مثال ورزشکاران استان لرستان می توانند در ورزش های هوازی موفق عمل کنند و در دوی استقامت بهتر باشند. در دوی سرعت معمولا استعدادهای قابل توجهی را از مناطق نفت خیز جنوب کشف می کنیم؛ چراکه طبیعت این منطقه جغرافیایی می تواند در این رشته تاثیرگذار باشد. به دلیل پراکندگی جمعیت آماری امور ورزش نفت، نمی توان گفت یک منطقه استعداد خاص دارد؛ اما این را بخوبی می دانم که استعداد در مناطق نفت خیز جنوب بسیار زیاد است و تنها باید انگیزه لازم را در میان استعدادها ایجاد کنیم؛ چراکه تمرین های دوومیدانی بسیار سخت است و ورزشکاران در این رشته با متر، ثانیه و صدم ثانیه کار دارند. نکته بسیار مهمی که وجود دارد، این است که بچه ها معمولا دوست دارند فوتبالیست شوند؛ چراکه ورزش بسیار شیرینی است و در همه جای دنیا روی این ورزش تمرکز و سرمایه گذاری می کنند؛ اما با توجه به اینکه همه بچه ها استعداد فوتبالیست شدن ندارند، حضور کارشناسان در حوزه استعدادیابی می تواند کمک قابل توجهی به شناسایی و هدایت استعدادها داشته باشد. به عنوان مثال، احسان حدادی که نایب قهرمان المپیک است و چهار مدال طلای آسیایی دارد، در ابتدا در رشته هندبال فعالیت می کرد یا خود من در ابتدا در رشته والیبال فعالیت می کردم؛ اما معلم ورزشم آن قدر در زمینه استعدادیابی خوب عمل کرد که تشخیص داد من می توانم در رشته دوومیدانی سریع تر به نتیجه برسم.
شناسایی استعداد ورزشی از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ اما ایجاد زمینه برای پرورش استعدادها نیز باید مورد توجه قرار گیرد. در این باره توضیح دهید.
معتقدم استعدادیابی کار بسیار سختی نیست، بلکه پرورش استعدادها از اهمیت بسیاری برخوردار است. برای پرورش استعدادها به امکانات لازم نیاز داریم و یکی از بزرگ ترین آرزوهای من این است که بتوانیم یک پیست دوومیدانی خوب و استاندارد داشته باشیم. درحال حاضر باشگاه تهرانسر، قابلیت این را دارد که یک پیست استاندارد داشته باشد. اگر از این پتاسیل استفاده شود، بی شک از همان زمین، قهرمان های بنامی بخصوص از خانواده های نفت خواهیم داشت. به همین دلیل از آقای قنبرزاده، مدیر اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت که سیاستگذاری های لازم در این زمینه را انجام می دهد، می خواهم که پیست دوومیدانی باشگاه تهرانسر ایجاد شود تا بتوانیم در زمینه استعدادیابی و پرورش استعدادها موفق عمل کنیم.
تا چه اندازه با کمبود فضای لازم برای آموزش و تمرین دوومیدانی مواجه هستید؟
فکر می کنم، در شهر تهران به این بزرگی و با جمعیت زیاد، سه پیست دوومیدانی(در شهرک اکباتان، ورزشگاه شهید شیرودی و مجموعه آفتاب انقلاب) وجود دارد؛ اما چون دسترسی به این مجموعه ها سخت است، خانواده ها به حضور در کلاس های دوومیدانی استقبالی نشان نمی دهند. به طور حتم وجود فضاهای ورزشی، افزون بر اینکه می تواند این امکان را برای استفاده بسیاری از علاقه مندان به این رشته ورزشی فراهم کند، بستری خواهد بود برای شناخت استعدادهای هرچه بیشتر در رشته دوومیدانی.