شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران

احداث همزمان ۱۰ تأسیسات تقویت فشار گاز در کشور

شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با احداث همزمان ۱۰ تأسیسات تقویت فشار گاز، موفق به ثبت رکوردی تازه در تاریخ صنعت گاز ایران شد.

صمد رحیمی، مجری طرح تأسیسات تقویت فشار گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در تشریح دلیل این موفقیت، توربوکمپرسور را مهم ترین تجهیز و قلب تأسیسات تقویت فشار گاز توصیف کرد و گفت: یکی از ارکان اصلی موفقیت پروژه های طرح تأسیسات تقویت فشار گاز، همکاری هدفمند و مؤثر با دو شرکت بزرگ سازنده توربوکمپرسور کشور است.

وی ادامه داد: فرایند ساخت ۲۰۰ دستگاه توربوکمپرسور از سوی شرکت های ایرانی مپنا و اوتی سی به گونه ای مدیریت شده که به موازات روند انتخاب و آغاز به کار پیمانکار، توربین ها نیز ساخته و به سایت حمل می شوند. بی شک ساخت این توربین ها با سرمایه گذاری حدود ۲ میلیارد دلار، در ردیف مگاپروژه های شرکت مهندسی و توسعه گاز به شمار می رود.

مجری طرح تأسیسات تقویت فشار گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه تأسیسات «نورآباد»، «پل کله» و «دوراهان» روی خط لوله دهم سراسری قرار دارند، اظهار کرد: تأسیسات «پل کله» با توجه به اینکه در انتهای خط است، از آرایش توربین ۲+۱ بهره می برد، اما نورآباد و دوراهان دارای آرایش ۳+۱ هستند.

رحیمی پروژه دوراهان را از سخت ترین پروژه های تأسیسات تقویت فشار گاز از منظر جغرافیایی خواند و تصریح کرد: از آنجا که محل اجرای این پروژه در دامنه کوه و شیب تند قرار دارد به صورت پله ای اجرا و یک دیوار حائل ۱۲ تا ۱۳ متری در سرتاسر تأسیسات احداث شد. از سوی دیگرهر ۴ کمپرسور این پروژه تأمین شده و در مرحله پیش راه اندازی است و پیش بینی می شود در زمستان این ایستگاه هم راه اندازی و زنجیره خط دهم سراسری کامل شود.

به گفته وی، تأسیسات تقویت فشار گاز آرادان نیز زودتر از موعد مقرر روی خط ۴۸ اینچ شمال - شمال شرق راه اندازی شد و به این ترتیب اکنون ایستگاه های آرادان، پل کله و نورآباد در انتظار بهره برداری هستند.

مجری طرح تأسیسات تقویت فشار گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران درباره زمان راه اندازی تأسیسات «خورموج و آب پخش» که در استان بوشهر و روی خط ششم سراسری احداث می شوند و برای کریدور غرب حیاتی هستند، گفت: با توجه به اینکه در طرح تأسیسات از تجهیزات دارای فناوری بالا استفاده می شود، راه اندازی چند توربوکمپرسور به صورت همزمان کار بسیار سنگینی است و یکپارچه کردن کل پروژه شامل سیستم های برق، کنترل و ابزار دقیق و رساندن کار به نتیجه و راه اندازی ایستگاه، مسیر سختی است.

وی گفت: امیدواریم اواخر آبان ماه اگر مشکلی در بحث فنی توربین ها نداشته باشیم، خورموج و متعاقب آن آب پخش را راه اندازی شوند.

 

   شرکت گاز استان خراسان رضوی

صرفه جویی سالانه تا ۴۰ درصد مصرف گاز با بهینه سازی موتورخانه ها

رئیس امور پژوهش و فناوری شرکت گاز استان خراسان رضوی از صرفه جویی سالانه تا ۴۰ درصد مصرف گاز مشترکان با بهینه سازی موتورخانه ها خبر داد و اعلام کرد که تاکنون موتورخانه ۱۴۶۰ مشترک در این استان بهینه شده است.

 حدود سه سال پیش بود که شرکت ملی گاز ایران در آیینی از طرح ملی بهینه سازی موتورخانه واحدهای مسکونی و تجاری رونمایی کرد و همسو با سیاست های کلان وزارت نفت مبنی بر بهینه سازی مصرف گاز طبیعی و در نتیجه کاهش آلودگی هوا و هزینه مشترکان، همچنین ایجاد اشتغال در کشور اجرای این طرح در دستور کار قرار گرفت تا با حمایت مالی و فنی از آن دسته از مشترکان گاز طبیعی که سیستم موتورخانه مرکزی گرمایشی دارند، نسبت به بررسی وضع فنی آنها به صورت رایگان اقدام شود.

بر اساس اعلام شرکت ملی گاز ایران، تعداد بهینه سازی موتورخانه ها در سال نخست اجرا ۹ هزار و سال دوم ۳۴ هزار بوده و اکنون به حدود ۸۰ هزار رسیده که از روند رو به افزایش استقبال مشترکان از اجرای این طرح حکایت دارد.

براین اساس، با اختصاص و پرداخت هزینه های لازم از سوی شرکت ملی گاز ایران، سیستم موتورخانه مشترکان در بخش های سرویس و تنظیم مشعل، عایق کاری تأسیسات و نصب دستگاه ضدرسوب مغناطیسی ارزیابی، اصلاح و بهینه سازی می شود که مشترکان واجد شرایط و شرکت های دارای رتبه یک تا پنج تأسیسات از سازمان برنامه و بودجه یا شرکت های معرفی شده از سوی اتحادیه شوفاژکاران می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر و تکمیل فرم ثبت نام از این سامانه استفاده کنند.

۳۶۰۰ مشترک داوطلب بهینه سازی موتورخانه ها

حمیدرضا افشون، رئیس امور پژوهش و فناوری شرکت گاز استان خراسان رضوی همچنین با اشاره به تازه ترین آمار درخواست و اجرای این طرح در خراسان رضوی گفت: تاکنون ۳۶۰۰ مشترک در این استان برای بهینه سازی موتورخانه های خود ثبت نام کردند، البته برای نمونه دانشگاه فردوسی یک مشترک است، اما ۸۴ موتورخانه دارد، بنابراین تعداد مشترک با تعداد موتورخانه متفاوت است.به گفته وی، در سامانه اعلام شده و طبق مصوبه شورای اقتصاد برای تفکیک این دو، از واحد موتورخانه استفاده کردند. به این معنا که به ازای هر ۵۰۰ متر زیربنای مجموعه، یک واحد موتورخانه محاسبه می شود. به همین دلیل در آمار، تعداد مشترک و تعداد موتورخانه متفاوت است.رئیس امور پژوهش و فناوری شرکت گاز استان خراسان رضوی تصریح کرد: از مجموع ۳۶۰۰ واحد مشترک ثبت نام شده تاکنون ۱۴۶۰ مورد بهینه سازی تکمیل شده که معادل ۷۵۴۰ واحد موتورخانه است.

 

    شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان

ترمیم خط لوله آب شرب سی برنج

عملیات ترمیم و تعویض خط لوله انتقال آب شرب منطقه سی برنج به عنوان یکی از مناطق مهم و پرجمعیت مسکونی شهر مسجدسلیمان، از سوی شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان انجام شد.ترمیم خط لوله منطقه سی برنج با درخواست اداره آب و فاضلاب شهرستان مسجدسلیمان در چارچوب ارائه خدمات عام المنفعه این شرکت انجام شد.بر پایه این گزارش، ۱۰۰ متر از خط لوله ۸ اینچ انتقال آب منطقه سی برنج حدفاصل میدان بسیج (نفتون) تا سه راهی سی برنج که به دلیل پوسیدگی، به دفعات سبب تخریب بخش هایی از سطح پیاده رو و سواره رو مسیر و دچار هرزروی و افت فشار شده بود، از سوی واحد خدمات عمومی مهندسی با تأمین لوله از منابع موجود شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان ترمیم و تعویض شد.

 صرفه جویی ۱۵ میلیارد ریالی 

عملیات راه اندازی و بهره برداری از ایستگاه مخابراتی بی بیان با همت متخصصان جوان اداره مخابرات شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان با موفقیت انجام و سبب صرفه جویی ۱۵ میلیارد ریالی در بودجه این شرکت شد.ایرج باقری، رئیس اداره مخابرات شرکت بهرهبرداری نفت و گاز مسجد سلیمان گفت: این اقدام در پی لغو مجوز استفاده از لینک رادیویی ایستگاه شهنی - بی بیان به دستور سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات کشور و قطع ارتباط تلفنی اداره شیمیایی نفت، موزه نفت، باشگاه گلف و منازل سازمانی مستقر در منطقه بی بیان انجام شد.وی با اشاره به اینکه در پروژه طرح جامع مخابراتی نفت مسجدسلیمان، طرح نصب مرکز تلفن جدید و ایستگاه مخابراتی مایکروویو اختصاصی پیش بینی شده بود، افزود: این طرح به دلایلی اجرایی نشد تا اداره مخابرات با استفاده از دانش و تجربه نیروهای متخصص خود به دنبال رفع این مشکل باشد.رئیس اداره مخابرات شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان اظهار کرد: عملیات راه اندازی ایستگاه همراه با نصب پروگرام و راه اندازی لینک ارتباطی مایکروویو با استفاده از تخصص و تعهد کارکنان جوان این اداره انجام و سبب صرفه جویی ۱۵ میلیارد ریالی در بودجه شد، ضمن آنکه ظرفیت ارتباطی نیز از ۲E۱ به ۱۶E۱ ارتقا یافت.

 

   مجتمع گاز پارس جنوبی

اقدام های ویژه برای افزایش تولید گاز

  مدیر پالایشگاه هشتم مجتمع گاز پارس جنوبی از آمادگی کامل برای تولید حداکثری و پایدار گاز و محصولات جانبی بویژه در فصل سرد سال، با اقدام های ویژه خبر داد.

هادی چابوک بیان کرد: تولید گاز پالایشگاه هشتم در نیمه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ١٣.٥ درصد و تولید گاز مایع ٢٧ درصد افزایش یافته و حجم مشعل سوزی نیز ٩١ درصد کاهش یافته است.

وی گفت: متخصصان و کارکنان این مجموعه با هدف پایداری و حفظ تولید، با اجرایی کردن رویکرد جدید اتخاذ شده در انجام عملیات تعمیرات اساسی در کوتاه ترین زمان و کمترین فرصت ازدست رفته تولید، ضمن افزایش قابل توجه تولید در نیمه نخست امسال نسبت به پارسال در همه واحدهای تولیدی آمادگی لازم را برای تولید پایدار در فصل سرد پیش رو ایجاد کردند.

 مدیر پالایشگاه هشتم پارس جنوبی افزود: انجام تعمیرات اساسی و تعویض کاتالیست بسترهای نم زدایی در هر چهار ردیف، همچنین تعمیرات و اصلاحات روی تجهیزات کولد باکس همه ردیف های شیرین سازی گاز یکی از اقدام های شاخص برای افزایش و پایداری تولید گاز در روزهای سرد سال است.

 چابوک ادامه داد: با استفاده از توان ۱۰۰ درصدی شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی، تعمیرات اساسی دو دستگاه توربو کمپرسور صادرات گاز پالایشگاه هشتم پارس جنوبی با موفقیت انجام شد که گامی بزرگ برای آغاز فصل نو در تولید پایدار گاز خواهد بود.

 وی تصریح کرد: همچنین همسو با تأمین اقلام یدکی مورد نیاز برای تجهیزات حیاتی و مؤثر پالایشگاه عمدتا از طریق سازندگان دانش بنیان داخلی، کمبودها تا حد قابل توجهی رفع شده و ان شاءالله در این زمینه مشکلی درروزهای پیش رو نخواهیم داشت. مدیر پالایشگاه هشتم مجتمع گاز پارس جنوبی در ادامه تأکید کرد: متخصصان و کارکنان این پالایشگاه با استفاده از روش های نو و در کوتاه ترین زمان ممکن، تعمیرات اساسی تجهیزات مهمی مانندکمپرسورهای سردساز پروپان، کمپرسورهای احیای گاز و هوای ابزار دقیق، بویلرها، پکیج های آب شیرین کن و بازیافت گلایکول را با بهترین سطح کیفیت به پایان رسانده اند.

 چابوک افزود: پالایشگاه هشتم همچنین با تأمین به موقع قطعات یدکی و انجام به موقع تعمیرات کمپرسورهای off gas، مانند گذشته متعهدانه برای کاهش مشعل سوزی گازهای آلاینده قدم برداشته است. از دیگر اقدام های محیط زیستی، تعمیرات کامل واحد تصفیه پساب و تخلیه، لایروبی و امحای بخش قابل توجه لجن و رسوبات از این واحد بوده که این مهم کمک شایانی به کاهش بار آلودگی به سمت دریا کرده است

 

    پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت

نفرات اول تا سوم مسابقه دانشجویی چالش احیای چاه مشخص شدند

دانشگاه های صنعتی اصفهان و سهند تبریز در مسابقه دانشجویی چالش احیای چاه های نفتی مقام های نخست و دوم را به دست آوردند و دانشکده فنی فومن دانشگاه تهران و دانشگاه علم و صنعت تهران به صورت مشترک سوم شدند.

مسابقه دانشجویی چالش احیای چاه در محل مجتمع آموزش فنون اهواز با حضور محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت؛ محمد چهاردولی، رئیس دانشگاه صنعت نفت؛ محمد گلستان باغ، رئیس پژوهش و فناوری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب؛ فرخ ناصری کریم وند، رئیس مرکز آموزش و فنون اهواز و سعید آتشبار، سرپرست روابط عمومی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برگزار شد.

از بین ۱۰ تیمی که در این مسابقه شرکت کردند، تیم نخست، دانشگاه صنعتی اصفهان، تیم دوم، دانشگاه سهند تبریز و تیم سوم به صورت مشترک دانشکده فنی فومن دانشگاه تهران و دانشگاه علم و صنعت تهران پذیرفته شدند..

 

   شرکت ملی گاز ایران

فراخوان دوباره برای متقاضیان تعویض بخاری های فرسوده

مدیرعامل شرکت بازرگانی گاز ایران اعلام کرد که متقاضیان برای مشارکت در مرحله دوم فراخوان سرمایه گذاری در طرح جایگزینی بیش از ۴ میلیون بخاری با بازده بالا به جای بخاری های با بازده پایین، تا ۲۰ آبان ماه مهلت دارند اسناد مربوطه را تهیه و ارسال کنند.شهرام اسدپور با اشاره به استقبال متقاضیان بخش خصوصی برای مشارکت در طرح سرمایه گذاری برای نصب بخاری های بازده بالا به جای بخاری های بازده پایین، گفت: وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران با توجه به بحث مدیریت بهینه مصرف در کشور، با هدف مدیریت مصرف انرژی و کاهش هدررفت گاز، اقدام به «فراخوان شناسایی و ارزیابی سرمایه گذاران برای اجرای طرح جایگزینی بخاری های گازسوز بازده بالا به جای بخاری های گازسوز بازده پایین» کرده است.وی افزود: با وجود اطلاع رسانی پیشین و برگزاری یک مرحله فراخوان ثبت نام تا ۱۸ مردادماه سال ۱۴۰۲، برخی متقاضیان پس از پایان مهلت مقرر، با مراجعه حضوری، درخواست کتبی برای مشارکت در طرح داشتند. بر این اساس، آگهی فراخوان جدید منتشر و متقاضیان تا ۲۰ آبان ماه مهلت دارند در این طرح مشارکت کنند.مدیرعامل شرکت بازرگانی گاز ایران ادامه داد: سرمایه گذاران بنا بر آگهی مناقصه که در پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی گاز ایران منتشر شده، می توانند ضمن اطلاع از شرایط و ضوابط مشارکت در طرح تا موعد مقرر، مستندات لازم را تهیه و درخواست کتبی خود را برای شرکت در این مناقصه به اداره تدارکات کالای شرکت بازرگانی شرکت ملی گاز ایران تحویل دهند.به گفته اسدپور، این شرکت نیز بر اساس معیارهایی که در سامانه تدارکات الکترونیکی دولت بارگذاری شده، ارزیابی سرمایه گذاران و تهیه فهرست کوتاه را در دستور کار قرار خواهد داد.مدیرعامل شرکت بازرگانی گاز ایران تصریح کرد: چشم انداز ما در این طرح این است که در یک بازه زمانی ۵ ساله، ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار بخاری با بازده A و B جایگزین بخاری های فرسوده شوند. براساس برآوردها، هرکدام از این بخاری ها سالانه به ترتیب ۴۶۶ و ۳۷۸ مترمکعب گاز صرفه جویی خواهند کرد.اسدپور با بیان اینکه سرمایه گذاران می توانند به صورت مستقل یا در قالب یک گروه در این طرح شرکت کنند، گفت: با توجه به ظرفیت و توان تولیدکنندگان، این ملاحظه در نظر گرفته شده که تا دو سال نخست بتوان از ظرفیت بخاری با بازده B هم استفاده کرد، اما سرانجام اولویت ما در این طرح جایگزینی حداکثری بخاری های با بازده سطح A به جای بخاری های فرسوده است.وی تأکید کرد: اولویت در اجرای این طرح برای تعویض بخاری با خانواده های زیر پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور، مدارس، دانشگاه ها، مساجد، دستگاه های اجرایی دولتی و ارگان های نظامی و انتظامی کشور با نظر شرکت ملی گاز ایران است.