مدیرعامل پتروشیمی بندر امام مطرح کرد:

تبدیل شدن به بزرگترین بازیگر PVC  دنیا تبدیل خواهیم شد

 مشعل  صنعت پتروشیمی ایران با سابقه ای که از بیش از نیم قرن قبل تاکنون داشته، توانسته است سهم قابل توجهی را در منطقه خاورمیانه و بازارهای جهانی کسب کند. در این میان، تعدادی از پتروشیمی های بزرگ و تاثیر گذارهمچون پتروشیمی بندر امام(ره)، با قدمت و اثرگذاری بالایی که دارند، توانسته اند سهمی قابل توجه دراعتلای این صنعت و کشور داشته باشند. به گفته سپهدار انصاری نیک، مدیرعامل پتروشیمی بندر امام (ره) با توجه به برنامه ریزی زیرساختی که این مجموعه در حوزه PVC داشته است، انتظار می رود این مجموعه تا پایان امسال شاهد یک جهش بزرگ باشد. پتروشیمی بندر امام (ره) قرار بود از چند سال قبل از انقلاب 57 با مشارکت ژاپنی ها ساخته شود؛ اما به دلیل تحریم های ظالمانه آمریکا پس از پیروزی انقلاب اسلامی و ترس شرکت های ژاپنی برای ادامه همکاری، این پروژه متوقف شد.  با این حال، متخصصان و دلسوزانی از صنعت نفت در این فاصله تلاش کردند تا پروژه ای را که تا حدی آغاز شده بود، ادامه دهند، به طوری که با وجود محدودیت های تحریمی، با تاخیری چند ساله در سال 1369 به مرحله تولید و در سال 1373 کل مجتمع به طور رسمی به تولید و بهره برداری رسید.

پتروشیمی بندرامام(ره) امروز قطب اثرگذاری در تامین نیاز داخلی و بازارهای جهانی است، اما به همین میزان بسنده نکرده و همسو با سیاست های توسعه و تکمیل زنجیره ارزش در کل صنعت پتروشیمی، به دنبال تکمیل زنجیره ارزش PVC خود است. طبق آخرین اعلام و برنامه ریزی، تا پنج سال آینده تولید این مجتمع از ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تن کنونی به ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تن و درآمد سالانه از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار به دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار و حاشیه سود ۱۷ درصد کنونی به ۴۵ درصد خواهد رسید.  به گفته انصاری نیک، مدیرعامل پتروشیمی بندرامام(ره) با توجه به برنامه ریزی زیرساختی که این مجموعه در حوزه PVC داشته، تا پایان سال این مجموعه شاهد یک جهش بزرگ خواهد بود.

کاهش نگرانی از بابت تامین خوراک

انصاری نیک در گفت وگو با خبرنگار "مشعل" با اشاره به برنامه های توسعه ای این شرکت و نوسازی آن طی یک دهه آینده افزود: در پنج سال آینده تنوع محصولات را در دستور کار داریم و حداقل چهارمحصول جدید به تولید مجتمع افزوده خواهد شد. یوتیلیتی مجزا و خطوط لوله تأمین خوراک متمرکز، ۳۰۰ هکتار زمین آزاد درمجاورت مجتمع، درآمد سالانه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلاری و منابع انسانی متخصص از جمله مزیت های رقابتی پتروشیمی بندر امام(ره) است. وی با تاکید بر اینکه برنامه آینده این شرکت، تکمیل زنجیره ارزش و پیشگیری از خام فروشی است، افزود: برنامه ریزی مناسبی برای تامین خوراک از طریق پروژه هویزه خلیج فارس و جمع آوری گازهای همراه نفت در غرب کارون صورت گرفته که با این برنامه ریزی، پایداری تولید تضمین می شود. وی درباره پروژه هویزه خلیج فارس که خوراک آن از گازهای همراه میادین غرب کارون تامین می شود نیز گفت: محصول ان جی ال که متناسب با شرایط پتروشیمی بندرامام(ره) است، از این مجموعه دریافت می شود. عملکرد این واحد که با سرمایه گذاری پتروشیمی بندر امام(ره) راه اندازی شده است، مستقیم روی افزایش تولید این مجموعه تاثیر دارد وهم اکنون روزانه 16هزار بشکه افزایش دریافت خوراک دارد که تاثیر ملموسی برتولید محصول در پتروشیمی بندر امام(ره) می گذارد، به طوری که حدود 25 درصد به خوراک دریافتی این مجتمع پتروشیمی اضافه شده است. انصاری نیک افزود: درشرایطی که طی 10سال اخیربا کمبود خوراک مواجه بودیم، اجرای این پروژه و دسترسی به خوراک از این طریق، پایداری خوراک را برای بندر امام(ره) به همراه داشته است. در فاز بعدی پروژه هویزه خلیج فارس، قرار است میزان خوراک ارسال شده ازگازهای همراه نفت، تا 90 هزار بشکه در روز افزایش یابد.

    آغاز تحولات نوسازی دربندر امام « نوین»

مدیرعامل پتروشیمی بندر امام(ره) با اشاره به برنامه توسعه بندر امام «نوین» که طی 5 تا 7 سال آینده، نوسازی و توسعه را با اهداف کمی و کیفی دنبال می کند، گفت: سه میلیون تن افزایش ظرفیت محصولات، افزایش 1.5میلیارد دلاری ارزش محصولات و افزایش تعداد محصولات از 31 مورد فعلی به 40 مورد در دستور کار این برنامه توسعه ای قرار دارد.

وی درپاسخ به این پرسش که دربرنامه توسعه، چه پروژه هایی اجرایی می شوند، افزود: احداث دو کارخانه بزرگ کلر آلکالی را پیش بینی کرده ایم تا زنجیره کلر را تکمیل کنیم و همزمان احداث دو واحد PVC را شروع خواهیم کرد. در عین حال، برنامه احداث دو واحد 300 هزار تنی PVC را هم در دستور کار داریم که در مجموع زنجیره ارزش PVC بندر امام(ره) به 775 هزار تن می رسد و می توان گفت که عملا بندر امام به یکی از بزرگترین بازیگران PVC دنیا تبدیل خواهد شد.

انصاری نیک با تاکید براینکه چرخه تامین و دسترسی به این محصولات از تامین زمین تا سرمایه و تجربه انجام و تولید خوراک و... در اختیار پتروشیمی بندرامام(ره) قراردارد، گفت: مجوز اولیه این تغییرات و توسعه را از سهامداران دریافت کرده ایم و طبق زمان بندی در چهار سال آینده، کل زنجیره را تکمیل می کنیم.

   تکمیل زنجیره ارزش با 3 میلیارد دلار سرمایه گذاری

مدیرعامل پتروشیمی بندر امام(ره) با اعلام اینکه طبق پیش بینی برای کل سرمایه گذاری کلر تا PVC به قیمت امروز 1.2 میلیارد دلار نیاز داریم، گفت: البته این تنها برای تکمیل زنجیره کلر است و برنامه هایی را برای زنجیره های آروماتیک و الفین هم داریم، البته ورود به این عرصه ها مشروط به نظر سهامداران و میزان سرمایه گذاری و اخذ مجوزهای لازم است؛ اما طبق پیش بینی ها، به حدود سه میلیارد دلار سرمایه گذاری برای تکمیل کل زنجیره ارزش نیاز است.

وی با تاکید بر اینکه تا پایان سال 1402 یک جهش بزرگ را در پتروشیمی بندرامام(ره) شاهد خواهیم بود، افزود: این روند آغاز شده و در حال حاضر مناقصه پیشرفت پروژه آروماتیک برگزار، مصوبه هیات مدیره اخذ و تامین مالی آن نیزانجام شده است. طی سه ماه آینده، کار مهندسی و اجرای پروژه PVC آغازخواهد شد؛ البته مطالعات مهندسی زنجیره پلی الفین هم درحال انجام است و با شرکت صنایع پتروشیمی  خلیج فارس همکاری داریم تا امکان پذیری اقتصادی و اجرایی آن را به تصویب هیات مدیره برسانیم. شرکت پتروشیمی بندر امام(ره) به عنوان قدیمی ترین و بزرگ ترین مجتمع پتروشیمی کشور با نیم قرن قدمت، در چشم انداز1407 که از اصلی ترین برنامه های این شرکت به شمارمی رود، بناست بار دیگر به بزرگ ترین شرکت پتروشیمیایی برخوردار از کامل ترین و متنوع ترین زنجیره محصول تبدیل شود و درسه زنجیره اصلی کلر، آروماتیک و الفین ها توسعه یابد تا به 9.5میلیون تن تولید محصولات با ارزش و2.5 میلیارد دلار درآمد درسال برسد. نکته قابل توجه در فرایند توسعه پتروشیمی بندر امام(ره)، استفاده از ظرفیت شرکت های توانمند ایرانی بویژه شرکت های دانش بنیان درمسیر تکمیل طرح های توسعه ای است.

 این مجتمع، تنها در سال گذشته 70 تفاهمنامه و قرارداد با مجموعه های دانش بنیان منعقد کرد.

 این مجتمع پتروشیمی تلاش می کند تا گلوگاه های تولید را با تکیه بر دانش ایرانی برطرف سازد و از ظرفیت های ایرانی حمایت کند.