
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی از آمادگی ورود به فصل سرما می گوید
استقبال گرم از زمستان سرد
مشعل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، بزرگ ترین شرکت زیرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است که در سه استان فارس، بوشهر و هرمزگان فعالیت دارد و حدود ۲۰ درصد گاز مصرفی کشور را تامین می کند. این شرکت وظیفه بهره برداری از میدان های گازی و نفتی و تامین خوراک چهار پالایشگاه گازی (فراشبند/ فجرجم/سرخون / پارسیان) و بخشی از خوراک پالایشگاه نفت شیراز و همچنین تامین بخش عمده گاز مورد نیاز، برای تزریق در مخزن نفتی مارون را عهده دار است. برای تامین خوراک پایدار این پالایشگاه ها افزون بر احداث ایستگاه تقویت فشار گاز در برخی میادین فعال، توسعه میادین گازی و نفتی جدید نیز در نظر گرفته شده است . علی منتصری، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در گفت وگو با رسانه های وزارت نفت به تشریح اقدام های انجام شده برای ورود به فصل سرما می پردازد و می گوید: در تلاش هستیم با توانمندی کامل به استقبال زمستان 1402 برویم. مشروح این گفت وگو در ادامه می آید.
درباره ماموریت و اهمیت شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی به عنوان یکی از قطب های تولید نفت و گاز کشور در معادلات اقتصادی توضیح می دهید؟
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، بزرگ ترین شرکت زیرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است که در سال 1378 به مرکزیت شیراز راه اندازی شده است. مسئولیت این شرکت تولید نفت و گاز و تامین خوراک پالایشگاه های گازی فراشبند، فجرجم، سرخون و پارسیان و پالایشگاه نفت شیراز، همچنین تامین بخشی از گاز مخزن نفتی مارون برای تزریق به این مخزن است. این شرکت هم اکنون با پنج هزار و 444 نفر نیروی رسمی، قراردادی و پیمانکاری در پنج منطقه عملیاتی آغار دالان، پارسیان، سروستان سعادت آباد استان فارس، همچنین منطقه نار وکنگان استان بوشهر ومنطقه سرخون و گشوی جنوبی در استان هرمزگان فعالیت دارد.
میدان نفتی تازه تاسیس خشت، ازسال 1403 با توليد روزانه حدود ۱۰هزار بشکه به میادین تولیدی این شرکت اضافه خواهد شد. 17 درصد گازجهان در ایران و20 درصد گاز ایران در زاگرس جنوبی است که چنانچه این دوعدد ضرب شوند، نتیجه آن خواهد شد که 3.4 درصد ذخایر گازجهان درمخازن زاگرس جنوبی قرار دارد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی درسه استان فارس، بوشهر وهرمزگان فعالیت دارد وقرار است استان های کهگیلویه و بویراحمد وچهارمحال بختیاری هم درسال های آینده و با درنظرگرفتن میادین نفتی موسوم به «رشد، میدان گازی مختار و...» به گستره فعالیت این شرکت اضافه شود. درمجموع حدود 25 میدان دیگر در استان های همجوار وجود دارد که دربرنامه درازمدت از سوی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران تعیین تکلیف خواهند شد.
با توجه به تعهد شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در تامین گاز زمستان آیا برای ورود به فصل سرما آمادگی کامل وجود دارد؟ چه اقدام هایی در این باره انجام شده است؟
با هدف پایداری تولید و آمادگی کامل برای تامین گاز در فصل زمستان، براساس برنامه تکلیفی، تعمیرات اساسی مناطق مختلف عملیاتی از ابتدای امسال در دستور کار قرار گرفت. تعمیرات اساسی ابتدای سال 1402 درمنطقه نار و کنگان (اردیبهشت ماه تا تیرماه) در دو حوزه مراکز KA، KB، KC، KD کنگان و مراکز یک تا سه میدان نار، همچنین خطوط لوله30 اینچ، 42 اینچ و 48 اینچ کنگان، ایستگاه تقویت فشار ناربه میزان 80 هزارنفر- ساعت انجام شده است.
همچنین تعمیرات اساسی درمنطقه عملیاتی آغار و دالان از 18 تیر تا 10 مرداد ماه امسال به مدت 21 روز به إتمام رسید. دو اقدام مهم در این عملیات، اصلاحیه واحدهای 600 و 200 برای افزایش ظرفیت روزانه هفت میلیون مترمکعب گاز در زمستان 1402 بوده است که طی آن گاز میدان «دی» و افزايش توليد ازميدان آغاربه پالایشگاه فراشبند ارسال و در اين پالايشگاه فرآورش شود.
هم اكنون ظرفیت تولید پالایشگاه فراشبند 40 میلیون مترمکعب در روز است؛ این ظرفیت با اقدامی ابتکاری برای تولید روزانه47 میلیون مترمکعب در دسترس قرار گرفته است تا زمانی که برای اجرای فاز دوم این پالایشگاه، سرمایه گذاری انجام شود. افزون برآن، خطوط لوله و واحدهای مختلف پالایشگاه فراشبند به میزان حدود ۳۲هزار نفر-ساعت در منطقه آغارو دالان تعمیرات اساسی شده اند.
همچنین درشهریور ۱۴۰۲ تعمیرات اساسی منطقه پارسیان (شامل سه میدان هما، شانول و راوی و مرکز تفکیک میدان هوش) با حدود ۴۷ هزار نفر -ساعت انجام شد وتعمیرات اساسی منطقه عملیاتی سروستان و سعادت آباد نیز باهفت هزار و ۸۰۰ نفر- ساعت انجام شده است. تعمیرات اساسی خطوط لوله ۳۰ اینچ تابناک و مراکز بهره برداری هم درمهرماه امسال انجام شده است.با مجموعه این اقدام ها درتلاش هستیم با توانمندی کامل به استقبال زمستان 1402 برویم.
سهم شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبی از تولید نفت و گاز کشور چقدر است؟
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی حدود ۲۰ درصد گاز مصرفی کشور را تامین می کند.
همچنین تولید تجمعی گاز درسال 1401به میزان 45.5 میلیارد مترمکعب( 2.66 میلیون بشکه نفت و 14 میلیون بشکه مایعات گازی) بوده است. سال گذشته (1401) به حداکثر تولید روزانه 103 میلیون مترمکعب گاز(103 درصد تولید تکلیفی)، 47 هزاربشکه مایعات گازی و 15 هزار بشکه نفت از میادین سروستان و سعادت آباد و خشت رسیدیم.
در 6 ماه نخست امسال نیزتولید تجمعی ۱۸.۲۹ میلیارد مترمکعب گاز بوده است که با احتساب کاهش تکلیفی حدود ۱۰۵ درصد و بدون کاهش تکلیفی ۸۶ درصد برنامه تولیدی محقق شده است. همچنین در این مقطع، ۹۰۰ هزار بشکه نفت با تحقق 90 درصدی برنامه تولیدی و ۶ میلیون بشکه مایعات گازی تولید شده است.
با توجه به ناترازی تولید گاز کشور، برای افزایش تولید در شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی هم برنامه ای پیش بینی شده است؟
با توجه به ناترازی تولید گاز کشور فعالیت اجرایی در برخی این ميدان ها مانند دی که از 1401 آغاز شده، با استقرار 4 دکل حفاری، تسهیلات سطح الارضی و خطوط لوله در حال انجام است. در میدان آغار نیز با حفاری سه حلقه چاه (17، 18 و 19) عملیات لوله گذاری در حال انجام است تا زمستان امسال هفت میلیون مترمکعب گاز بيشتري از دو میدان آغار و دی توليد شود و با تحقق آن توان تولید این شرکت به ۱۶۶ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید.
برای 9 میدان گازی دیگر چه برنامه ای پیش بینی شده است؟
توسعه سایرميدان ها که مطالعات مفهومی آنها انجام شده است، به مرور با جذب سرمایه گذار آغازخواهد شد و براساس برنامه پیش بینی شده، تولید گاز درسال 1403 به میانگین 139میلیون مترمکعب در روز ودرسال 1406 به 280 میلیون مترمکعب در روزخواهد رسید.شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی برای رسیدن به این ميزان توليد، بر اساس برنامه های شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از جمله طرح های ضربتی، نگهداشت توان تولید میادین فعلی، ایستگاه های تقویت فشار، بازآرایی و توسعه تاسیسات، راه اندازی چاه های جدید، بهینه سازی فرایندها، مطالعات جامع میادین و اقدام های اصلاحی را برای تعدادی از چاه ها در برنامه دارد.
سرمایه مورد نیاز این طرح ها چقدر پیش بینی شده است؟
نیاز سرمایه ای برای سرمایه گذاری دراین ميدان ها طی پنج سال آینده حدود 3.6 میلیارد دلار برآورده شده که این میزان از سوی سرمایه گذاران داخلی درحال تامین است. همچنین چند سرمایه گذارخارجي با مشارکت شرکت های ایرانی بخشی از سرمایه گذاری را انجام خواهند داد.
چه برنامه هایی در زمینه طرح های نگهداشت و افزایش تولید در دستور کار قرار گرفته است؟
ميدان های نفتی و گازی براي تداوم تولید، نیازمند نگهداری و به روزرسانی مطالعات مخازنی دارند که این امر در قالب برنامه های یک ساله، دوساله وپنج ساله در دستور کارشرکت نفت مناطق مرکزی ایران قرار دارد که با همکاری شرکت بهره برداری زاگرس جنوبی درحال انجام است.
وضع نیروی انسانی دراین شرکت چگونه است و کارکنان از نظر رضایت مندی در چه وضعی هستند؟
هم اکنون شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی پنج هزار و 444 نیروی انسانی دارد که ۳۴ درصد آن نیروی رسمی و ۵۷ درصد ارکان ثالث و ۹ درصد بقیه نیز نیروی قرارداد مستقیم و معین هستند. یکی از مشکلات همکاران، حدود ۶۵ درصد از نیروهای رسمی، فریز ماندن است که باید در این مورد فکری کرد.سقف حقوق ومالیات نیز مواردی هستند که موجب کم انگیزگی شده و درخواست همکاران نیز رسیدگی به آنهاست.
توجه به موضوع عمل به مسئولیت اجتماعی در این شرکت چقدر است؟
با توجه به گستردگی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی درسه استان فارس، بوشهر و هرمزگان و تولید نفت و گاز از روستاها و شهرهای این استان ها، از وظیفه و مسئولیت اجتماعی خود غافل نبوده ایم و توانسته ایم به روستاها و شهرهای همجوار، خدماتی متنوع ارائه کنیم که حجم اعتباری آن دریک سال گذشته، حدود 56 میلیارد تومان بوده است.
موضوعی هست که بخواهید به آن بپردازید؟
همه ما برای اعتلای کشور، کارمی کنیم؛ به خصوص درشرایطی که تحریم ها ما را احاطه کرده اند؛ کارکنان مناطق عملیاتی هم در شرایط آب هوایی مختلف، سرما، گرما، رطوبت وشرجی هوا سخت تلاش می کنند تاهیچ وقفه ای درعملیات تولید، انتقال و توزیع نفت خام و محصولات جانبی آن رخ ندهد.آنها دوری ازخانه وخانواده را با عشق به کار تحمل می کنند، اما این انتظار را هم دارند که بیشتر دیده شوند و درخواست هایشان نیز مورد توجه قرار گیرد.