
شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران
آغاز تولید از 2 میدان نفتی در آینده نزدیک
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران (متن) با اشاره به برنامه جامع توسعه و تولید از میدان های سپهر و جفیر شامل ۳ فاز اعلام کرد که اکنون بخش قابل توجهی از فاز نخست توسعه این میدان ها آماده راه اندازی است و امکان آغاز تولید روزانه حدود ۲۰ هزار بشکه نفت خام از این میدان ها در هفته دولت وجود دارد.
ابوذر شریفی در این باره گفت: قرارداد توسعه میدان های سپهر و جفیر در قالب قراردادهای بالادستی صنعت نفت (IPC) بین شرکت ملی نفت و یکی از شرکت های وابسته به بانک پاسارگاد امضا و عملیات اجرایی توسعه این میدان ها از شهریور سال ۱۳۹۸ آغاز شده است. وی افزود: برنامه جامع توسعه و تولید از این میدان ها شامل سه فاز است که هدف فاز نخست توسعه این میدان ها، دستیابی به تولید ۳۶ هزار بشکه نفت خام در روز بوده است؛ اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم، توسعه این میدان ها شتاب معناداری یافت و امروز شاهد نتیجه بخشی آن هستیم، تا آنجا که بخش قابل توجهی از فاز نخست توسعه این میدان ها آماده راه اندازی است و امکان آغاز تولید روزانه حدود ۲۰ هزار بشکه نفت خام از آنها در هفته دولت وجود دارد. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت تأکید کرد: پیش بینی سرمایه گذاری مستقیم از سوی پیمانکار در فاز نخست، حدود ۴۰۰ میلیون دلار و در مجموع در این طرح ملی، معادل ۲.۷ میلیارد دلار است. شریفی با بیان اینکه در مراحل توسعه و تولید این طرح نزدیک به سه هزار نیروی کار به صورت مستقیم مشغول کار می شوند، گفت: بومی سازی فناوری های شکافت هیدرولیکی و حفاری افقی با دستگاه RSS در طول دوره توسعه هدف گذاری شده است. وی ابراز امیدواری کرد: با آغاز فرایند تولید از این میدان های نفتی جدید (Green) و ادامه سرمایه گذاری شبکه بانکی و شرکت های اکتشاف و تولید (E&P) در فعالیت های توسعه میدان ها گام مهمی برای افزایش تولید نفت خام در کشور برداشته شود. میدان های نفتی سپهر و جفیر از جمله میدان های نفتی مستقل کشور هستند که در استان خوزستان و منطقه غرب کارون و در فاصله ۶۰ کیلومتری در جنوب غرب شهر اهواز قرار دارند و مسؤولیت توسعه و افزایش تولید آن به عهده شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران است.
شرکت نفت و گاز گچساران
اجرای یکهزار و 965 کیلومتر عملیات توپکرانی
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از اجرای موفقیت آمیز یکهزار و ۹۵۶ کیلومتر عملیات توپکرانی در این شرکت خبر داد.غلامرضا کمالی گفت: توپکرانی، عملیات عبوردادن شیء خارجی با فرایندی خاص از خطوط انتقال نفت و گاز است که با هدف تمیز کردن شریان های انتقال از رسوبات ایجادشده، خارج ساختن مایعات، اندازه گیری قطر درونی، پوشش دادن جداره لوله با مواد ضدخوردگی و بازدید درونی خطوط به لحاظ ایمن سازی انجام می شود.مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، با اشاره به ویژگی خاص این شرکت اظهار کرد: این شرکت با در اختیار داشتن بیش از ۷ هزار کیلومتر خطوط لوله در قطرهای ٤ تا ۵۲ اینچ در حوزه گچساران و چهار استان جنوبی کشور و عبور خط لوله صادراتی، نقش مهمی در صنعت نفت و اقتصاد کشور دارد که راهبری این مهم به عهده جوانان و متخصصان همین کشور است. کمالی افزود: نیروهای خستگی ناپذیر اداره خدمات عملیات شرکت نفت و گاز گچساران با هماهنگی دیگر مدیریت ها و واحدهای مربوطه از آغاز سال ۱۴۰۲ تا امروز موفق شده اند یکهزار و ۹۵۶ کیلومتر از خطوط لوله نفت و گاز را با اراده ای بی نظیر توپکرانی کنند.وی تصریح کرد: در خطوط ۶ اینچ تا ۴۲ اینچ گاز و گاز مایع، ۳۴ مورد به متراژ ۵۰۴ کیلومتر و در خطوط لوله نفت صادراتی ۴ اینچ تا ۴۸ اینچ،۴۴ مورد به متراژ یکهزار و ۴۵۲ کیلومتر عملیات توپکرانی با موفقیت انجام شده است.مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: با توجه به تعدد خطوط لوله در موقعیت جغرافیایی این شرکت که از نقاط کوهستانی و سخت گذر در چهار استان کهگلویه و بویراحمد، خوزستان، فارس و بوشهر عبور می کند، در برخی موارد بازدیدها به دلیل عملیاتی بودن با بالگرد انجام می شود.کمالی به آزمایش های درون چاهی اشاره و تصریح کرد: از ابتدای امسال ۳۷۰ مورد آزمایش ممیزی فشارشکن، فشار در حال جریان، حرارت سنجی و ضریب بهره دهی با موفقیت انجام شده است.
شرکت پالایش نفت آبادان
نخستین کشتی حمل گاز مایع در آبادان پهلو گرفت
نخستین محموله گاز مایع گرم (ال پی جی) همسو با شکست تحریم های ظالمانه و گسترش صادرات کشور، در اسکله شماره ۷ پالایشگاه آبادان بارگیری شد.
کشتی حمل گاز مایع در اسکله شماره ۷ مقابل پالایشگاه آبادان پهلو گرفت و برای نخستین بار در تاریخ ۱۱۰ ساله پالایشگاه نفت آبادان، گاز ال پی جی را برای انتقال از آبراه بین المللی اروند دریافت خواهد کرد.
حکیم قیم، مدیرعامل پالایشگاه آبادان در حاشیه بارگیری این محموله گفت: دسترسی پالایشگاه آبادان به آب های آزاد، همیشه یک مزیت است؛ اما جنگ تحمیلی زیرساخت های صادراتی اسکله های این پالایشگاه در آبادان را به طور کامل تخریب کرده بود که سال ۱۴۰۱ موضوع استفاده مجدد از این ظرفیت به طور جدی دنبال شد.
وی از افزایش ظرفیت خوراک و محصولات پالایشگاه و بندر صادراتی ماهشهر و همچنین افزایش درآمد ارزی با فروش گاز مایع و دیگر محصولات همچون V.B و نفتا، کمک به استمرار تولید پایدار و افزایش ظرفیت پالایشگاه آبادان در کنار ذخیره سازی و انتقال فراورده ها به بندر صادراتی ماهشهر به عنوان عوامل مؤثر در اجرایی شدن این تصمیم یاد کرد.
مدیرعامل پالایشگاه آبادان با بیان اینکه برای رسیدن به اهداف در نظر گرفته شده، راه اندازی اسکله های شماره ۹، ۸، ۷D،۷C، ۷B،۷A مصوب شد، به اقدام های انجام شده در این حوزه اشاره و تصریح کرد: برای فعال سازی این اسکله ها، حدود ۱۲ هزار مترمکعب از اروند رود لایروبی، چند کیلومتر خطوط لوله ۶ و ۸ و ۱۰ اینچی از مخازن ذخیره تا اسکله ها احداث و تجهیزات بازوی بارگیری محصولات مختلف در اسکله نصب شد.
قیم، آماده سازی خطوط انتقال و بازوی بارگیری محصولات نفتا و نفت خام، نفت گاز و نفت سفید، تعمیر و بازسازی خطوط ۶ و ۱۰ اینچی انتقال فراورده ها از پالایشگاه تا اسکله، آماده سازی و پیش راه اندازی خطوط، تعمیر و بازسازی خطوط آب آشامیدنی کشتی و بخار آب و هوای کارخانه ای، مقاوم سازی و بازسازی نقاط تخریب شده سطح اسکله و رنگ آمیزی محوطه سایت اسکله ها، نصب فندرهای ضربه گیر، تعمیر و تجهیز ساختمان اداری و عملیات دریایی و اسکله و نصب دستگاه رادیو و برقراری خطوط ارتباطی بی سیم و تلفنی را از دیگر اقدام های انجام شده برشمرد.
شرکت ملی گاز ایران
جوانگرایی از اولویت های مدیریت صنعت گاز کشور است
رئیس آموزش بخش مدیریت شرکت ملی گاز ایران، جوانگرایی و ظهور نسل تازه مدیران را از سیاست ها و اولویت های اصلی این شرکت اعلام کرد.
محمدرضا حصارکی در دومین دوره آموزش مدیران حرفه ای صنعت گاز گفت: جوانگرایی به عنوان مشخصه اصلی تداوم تحرک و استمرار در هر سازمان به شمار می آید و توجه به مدیران جوان تر می تواند عنصر تحرک و پویایی این مجموعه عظیم و حساس را ارتقا دهد.
وی افزود: با توجه به ماموریت های شرکت ملی گاز ایران و نقش راهبردی این سازمان در تصمیم های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور، ضرورت بهره مندی از مدیران توانمند، شایسته و جوانگرایی بیش از هر زمان دیگر محسوس است.
رئیس آموزش بخش مدیریت شرکت ملی گاز ایران، به اهمیت انرژی گاز اشاره و اظهار کرد: با توجه به سهم بیش از ۷۰ درصدی گاز طبیعی در سبد انرژی و اهمیت این صنعت عظیم، تداوم مسؤولیت مدیران، نیازمند مدیریت و راهبری بهتر است و این موضوع از طریق طرح توسعه آموزش مدیران محقق می شود.
حصارکی تصریح کرد: با این تفاسیر همسو با فراهم سازی فضای حرفه ای گری در مدیریت و توسعه قابلیت های حرفه ای مدیران شرکت ملی گاز ایران و گرایش به نقش آفرینی در بازارهای بین المللی، مرحله نخست طرح آموزش مدیران عامل حرفه ای در دو گروه از مدیران به میزبانی منطقه ۸ عملیات انتقال گاز آغاز به کار کرد.
وی ادامه داد: این طرح شامل ۱۶ دوره و در مجموع ۱۴۰ ساعت آموزش است که طی پنج مرحله به فاصله زمانی سه ماه اجرا می شود و مبانی اجرایی طرح بر اساس بررسی مستندهای موجود (سالنامه شرکت های تابعه، بررسی شرح وظایف مدیران عامل و دریافت دیدگاه های خبرگان و قوانین و مقررات بالادستی) تنظیم شده است.
شرکت نفت فلات قاره ایران
بخش آسیب دیده خط لوله ۴۸ اینچ صادراتی تعمیر و تعویض شد
مدیر منطقه بهرگان شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: عملیات تعمیر و تعویض بخش آسیب دیده خط لوله ۴۸ اینچ صادراتی این منطقه عملیاتی با موفقیت پایان یافت. علیرضا قانعی گفت: پس از دریافت گزارش نشتی خط لوله ۴۸ اینچ صادرات نفت، گروهی از واحدهای بهره برداری، بازرسی فنی، تعمیرات مکانیک، تعمیرات ساختمانی، تعمیرات برق و ایمنی تشکیل و تعویض قسمت آسیب دیده این خط لوله به صورت شبانه روزی و در گرمای طاقت فرسای تابستان آغاز شد. وی افزود: به منظور بررسی خسارت احتمالی، خاکبرداری و پاکسازی اطراف لوله برای دسترسی به محل سوراخ شدگی در گودال پر از گل و لای و در گرمای شدید انجام و خط لوله قدیمی بدون استفاده اطراف آن برشکاری و برداشته شد. با انجام ضخامت سنجی دقیق و با توجه به وسعت میزان خوردگی، تعویض ۲۵ متر از خط لوله ۴۸ اینچ در برنامه کاری قرار گرفت.مدیر منطقه بهرگان شرکت نفت فلات قاره ایران با بیان اینکه همه مراحل پروژه با استفاده از متریال موجود در منطقه و سایر مناطق انجام شده است، اظهار کرد: در این عملیات، فلنج های کارکرده ۴۸ اینچ بدون استفاده موجود در منطقه بهرگان بریده شد و پس از سنگ زنی و تراشکاری در ساخت اسپول مورد استفاده قرار گرفت. قانعی تصریح کرد: لوله های دریافتی از مناطق دیگر نیز با وجود نو بودن، بیضوی سکل بودند و با فلنج های دریافتی تطابق نداشتند که عملیات خلاقانه بالا، سبب اتصال استاندارد این اجزا شد و سرانجام خط لوله ۴۸ اینچ بر اساس استاندارد ASME B31.3 آزمایش نشتی و عملیاتی شد.
تعویض رایزر چاه- D2 بخش دریایی میدان نفتی درود
همچنین در خبر دیگری از شرکت نفت فلات قاره ایران آمده است: رایزر چاه - D2 بخش دریایی میدان نفتی درود با همت و تلاش کارکنان منطقه عملیاتی خارک با وجود شرایط بد جوی، رطوبت و گرمای شدید هوا، پس از انجام سه شبانه روز کار پیوسته به صورت ایمن تعویض شد.
حسنعلی ریاضی پور، رئیس خدمات فنی چاه های نفت منطقه گفت: با مشاهده نشتی از رایزر چاه -D2 در دریا، گروه خدمات فنی چاه های نفت منطقه خارک، در کوتاه ترین زمان و بلافاصله برای جلوگیری از آلودگی دریا و خطرهای ناشی از خروج نفت و گاز از این محل، اقدام به بستن چاه کرد که در پی آن، برنامه ریزی برای تعویض رایزر در دستور کار قرار گرفت. وی افزود: پس از مشخص کردن مقدار قابل تعویض از سوی بازرسی فنی، ابتدا آب زنی به خط برای تمیزکاری آن به منظور برشکاری رایزر از سوی گروه خدمات چاه ها و لوله مغزی سیار در مدت سه روز انجام شد. به محض دریافت آب در واحد بهره برداری خشکی، مسدودکننده ها در محل، نصب و عملیات برشکاری از سوی واحد تعمیرات جوشکاری انجام و پس از آن رایزر از قبل آماده شده در محل نصب شد.
پتروشیمی امیرکبیر
اهدای لوازم سرمایشی به مددجویان کمیته امداد
۱۵۰ دستگاه لوازم سرمایشی به مددجویان زیر پوشش کمیته امداد شهرستان بندر ماهشهر با مشارکت شرکت پتروشیمی امیرکبیر اهدا شد.
نوید رسولی، دبیر کمیته مسؤولیت اجتماعی پتروشیمی امیرکبیر در حاشیه آیین اهدای ۱۵۰ دستگاه لوازم سرمایشی به مددجویان تحت حمایت کمیته امداد شهرستان بندر ماهشهر که با حضور مدیرعامل و مدیران این شرکت، مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان خوزستان و فرمانده ناحیه مقاومت بسیج شهرستان در شرکت پتروشیمی امیرکبیر برگزار شد، گفت: تفاهمنامه همکاری مشترکی بین پتروشیمی امیرکبیر و کمیته امداد امام خمینی (ره) برای تأمین وسایل خنک کننده تعدادی از مددجویان این کمیته همسو با مسؤولیت های اجتماعی این شرکت نهایی شد. وی ادامه داد: همسو با این تفاهمنامه ۱۰۰ دستگاه کولر گازی و ۵۰ دستگاه یخچال خریداری شد و میان خانواده های زیر پوشش این نهاد در بندر ماهشهر در حال توزیع است. دبیر کمیته مسؤولیت اجتماعی پتروشیمی امیرکبیر از امضای تفاهمنامه دوم با کمیته امداد امام خمینی (ره) برای اهدای ۱۴۰ دستگاه لوازم سرمایشی به مددجویان زیر پوشش این کمیته در بندرامام خبر داد و افزود: ۱۰۰ دستگاه کولر و ۴۰ دستگاه یخچال نیز به مددجویان زیر پوشش کمیته امداد این منطقه با مشارکت این شرکت اهدا خواهد شد. رسولی اظهار کرد: ۳۰ میلیارد ریال اعتبار از سوی پتروشیمی امیرکبیر برای خرید این لوازم سرمایشی هزینه شده است. شرکت پتروشیمی امیرکبیر، همسو با عمل به مسؤولیت های اجتماعی در خرداد امسال نیز عملیات اجرایی بیمارستان سوانح سوختگی بندر ماهشهر را آغاز کرده است.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
صرفه جویی میلیاردی فجر انرژی
واحد آب ناحیه یک شرکت فجر انرژی خلیج فارس افزون بر استفاده مجدد از آب دورریز، از فیلترهای رزینی مستعمل نیز استفاده دوباره کرده و سبب صرفه جویی ۳۹۰ میلیاردی و کاهش استفاده از مواد شیمیایی شده است.
آب به عنوان یکی از اساسی ترین نیازهای صنعت پتروشیمی شناخته می شود. با گذشت زمان و گسترش صنعت، همچنین بروز تغییرات اقلیمی، نیاز به آب افزایش یافته و این موضوع بحران های آبی در دنیا ایجاد کرده است.
شرکت فجر انرژی خلیج فارس، به عنوان تنها تولیدکننده متمرکز سرویس های حیاتی منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، آب های صنعتی مورد نیاز صنایع مستقر در این منطقه ویژه اقتصادی را تأمین می کند.
این شرکت با بهره گیری از چند فرایند، آب خام دریافتی از رودخانه کارون را برای مصارف پرشماری آماده می کند. در سال های اخیر با توسعه صنعت و افزایش مشتریان منطقه، نیاز به آب بیشتر شده، از طرفی تغییرات اقلیمی و وقوع پدیده خشکسالی سبب کاهش منابع آب شده است، بنابراین این شرکت با اجرای طرح ها و پروژه های دانش محور و خلاقانه، همواره در حال کاهش مصرف آب با اصلاح فرایند و افزایش بهره وری از تجهیزات تولیدی بوده است.
بیشتر این طرح ها از سوی کارکنان این شرکت در نظام خلاقیت و نوآوری (نظام پیشنهادها) مطرح و اجرا شده است. یکی از این طرح ها، استفاده دوباره از ممبران های مستعمل با عمر بالا (بیش از هشت سال) در فرایند اسمز معکوس است که سبب کاهش دورریز آب و صرفه جویی ۳۹۰ میلیارد ریالی در واحد تصفیه آب ناحیه یک شده است.
در این طرح آب اسمز معکوس تولیدی بلوک های RO برای کاهش مجدد هدایت الکتریکی (کنداکت یا مقدار یون) وارد بلوک های حاوی ممبران های مستعمل می شود. در این فرایند کنداکت آب از ۸۰ به ۵ میکرو زیمنس بر سانتی متر کاهش می یابد. این آب همراه آب تولیدی سایر بلوک های RO (ممبران های با کارآیی مناسب) به مخزن ذخیره آب RO وارد می شود و هدایت الکتریکی مخلوط نهایی آب از ۸۰ به ۵۵ میکروزیمنس بر سانتی متر کاهش می یابد.