
مدیر اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش تشریح کرد:
حضـــور در تمام حلقه های صنعت پالایش
سمیه راهپیما صنعت نفت به عنوان یکی از صنایع مهم و البته پیچیده به لحاظ ماهیت انجام کار در محیط هایی همچون پالایشگاه ها، سکوی های نفتی و... است که در آن حفظ سلامت انسان ها از سویی و ایمنی و تاسیسات، اهمیتی ویژه دارد. در این صنعت پرپیچ و خم، جان و سلامت انسان ها و نگهداشت تجهیزات، نیازمند رصد لحظه ای است و آنچه این مهم را مقدور و میسر می سازد، اچ اس ای و رعایت دقیق و سختگیرانه نکات مربوط به آن است. پدافند غیرعامل، مکملی است بر اچ اس ای که از آن نیز نباید مغفول ماند. به عبارتی، اچ اس ای و پدافند غیرعامل را باید با هم دید تا احتمال بروز خطر در صنایعی همچون نفت به حداقل خود برسد. شاید قوانین اچ اس ای در ابتدای امر، ساده به نظر بیاید؛ اما در پس این سادگی، پیچیدگی هایی پراهمیت وجود دارد که توجه به آن را دوچندان می سازد و سهل انگاری در اجرای الزامات آن، می تواند منشأ بروز یک خطر باشد. صنعت نفت نیز البته با تفاوت هایی در محتوای اچ اس ای، از این قاعده جدا نیست و رعایت دقیق نکات و توصیه های اچ اس ای با هدف پیشگیری از بروز و ظهور حوادث، از اهمیتی ویژه برخوردار بوده که در بخش های مختلف آن از جمله پالایش و پخش به آن نگاهی ویژه شده است. به منظور آگاهی بیشتر از این نگاه ویژه به اچ اس ای و پدافند غیرعامل،با ابراهیم محمدی پور، مدیر اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش گفت و گویی انجام شده که در ادامه می خوانید.
اکنون نگاه جدیدی به اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران وجود دارد. لطفا بفرمایید که مدیریت اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، چگونه این نگاه را در این حوزه، تعمیم و تسری داده است؟
نگاه جديدي كه به حوزه اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران وجود دارد، نگاه زنجيره محور به كل زنجيره ارزش است. نگاه نقطه ای قطعا ما را دچار چالش خواهد کرد. افزون بر آن، اچ اس ای و پدافند غیرعامل در مباحث آمايش، جانمايي، طراحي اصلي و بهره برداری و جمع آوری تاسیسات ورود كرده و عملا در همه اين حلقه ها حضور دارد. در اين زمينه، نخستين كاري كه بايد انجام می شد، مميزي به شكل يكپارچه از شرکت های پالايشي،خطوط لوله و مراکز انتقال نفت و انبارهای نفت است. ممیزی ها را شروع کرده ایم و بر اساس یک برنامه سه ماهه، کل مجموعه ممیزی خواهد شد.
به منظور پیشبرد برنامه های اچ اس ای و پدافند غیرعامل، چه اهدافی در نظر گرفته اید؟
برای تحقق اهداف کلان این مدیریت، در حوزه های مختلف تخصصی اچ اس ای و پدافند غیرعامل، به صورت تخصصي با حمايت 5 شرکت بزرگ خصوصی پالایش نفت (ستاره خليج فارس، بندرعباس، تهران، اصفهان، امام خميني(ره)، شازند) در حال تشکیل تيم های خبره هستیم.
بی شک با تحقق این هدف، از همراهی بیشتر افراد نخبه و باتجربه که موجب پیشرفت های قابل توجهی در حوزه اچ اس ای خواهند بود، بهره مند خواهیم شد.
همچنین مميزي اچ اس ای و پدافند غیرعامل از شركت هاي تابعه با نگاه بهبود مستمر و توسعه متوازن انجام خواهد شد، ضمن اینکه تدوين برنامه های جدید پروژه محور در بخش اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران با استفاده از خروجي ممیزی ها را هم در دستور کار داریم.
علاوه بر مواردی که به آن اشاره کردید، چه گام های دیگری در مسیر تعالی اچ اس ای و پدافند غیرعامل برداشته اید؟
اهداف و برنامه های پدافند غیرعامل و مديريت بحران در سال 1402 در سطح شرکت ملی پالایش و پخش به طور کامل استحصال شده و به صورت مستمر و برای حصول اطمینان از اجرای دقیق، موارد را پیگیری می کنیم. همچنین مميزي/ بازرسی از تاسیسات نفتی که در بافت های شهری قرار گرفته اند و عملا فاقد حريم هاي ايمني و امنيتي هستند و ارائه گزارش های مبتنی بر راهکارهای اجرایی برای کاهش آسیب های احتمالی را بررسی و پایش خواهیم کرد. حضور جدی و پررنگ در چالش های زیست محیطی از طریق فرهنگ سازی و اصلاح باورهای غلط و همچنین انجام اقدامات اصلاحی جدی با هدف رفع آلاینده ها به صورت جدی در دستور کار قرار دارد، ضمن اینکه کنترل عوامل بارز و زیان آور محیط کار بر اساس رکوردهای ثبت شده مواجهات شغلی و اولویت های استخراج شده، برای اجرا به تمامی شرکت های تابعه ابلاغ شده است.
اقدامات پیشگیرانه در مقابله با مخاطرات امنیت سوخت در شرکت های تابعه اهمیت بسزایی دارد. برای افزایش ایمنی در این شرکت ها چه تمهیداتی در نظر گرفته شده است؟
به منظور مقابله با مخاطرات امنيت حوزه سوخت در شرکت های تابعه و همچنین در شهرک های صنعتی به عنوان قطب انرژی، اجرای پروژه های پدافند غیرعامل و مدیریت بحران، اجراي طرح عملياتي تداوم كاركرد و بازيابي زيرساخت (BCP )، اجراي طرح راهبردي حفاظت از زیرساخت های كشور (CIP )، برگزاری مانور در سطوح مختلف در حوزه های عملیاتی و همچنین تشكل تيم چند تخصصي CFT(Cross functional (team به منظور تسهيل فرايند كاري را به صورت جدی در دستور کار داریم.
برای اصلاح ساختار سازمانی اچ اس ای و پدافند غیرعامل و بازآرایی آن در ستاد، همچنین در شرکت های تابعه پالایش و پخش چه مواردی در نظر گرفته شده است؟
برای اصلاح ساختار سازمانی این مدیریت، بازآرایی ارتقای کیفی و کمی سمت های موجود، ایجاد سمت های پدافند غیرعامل و مدیریت بحران در مناطق با اهمیت بالا، تفکیک سمت های محیط زیست و بهداشت صنعتی را دنبال می کنیم، ضمن آنکه درصدد ایجاد ایستگاه های آتش نشانی جدید (در موارد مورد نیاز) و ارتقای ایستگاه های آتش نشانی قدیمی (در موارد مورد نیاز) هستیم.
یکی از مباحث جدی در حوزه اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران، فرهنگ سازی و آموزش است. در این خصوص چه اقداماتی انجام داده اید؟
برگزاری دوره های آموزشی عمومی و تخصصی در سطوح مختلف، استفاده از تجارب موجود در سطح وزارت نفت از طريق بازديدهاي متقابل، دعوت از استادان مجرب بین المللی برای تدريس اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران (در موارد مورد نیاز) در حال اجرا یا برنامه ریزی است.همچنین به منظور بالا بردن اثربخشی دوره های آموزشی، برگزاري دوره های آموزش ارگونومي، زلزله و آتش سوزی به صورت آموزش حضوری و نفر به نفر برای كاركنان ستاد شركت ملي پالايش و پخش فراورده های نفتي ایران در حال برنامه ریزی برای اجراست.
همانطور که می دانید، سلامت روان در جامعه و سازمان ها بسیار حائز اهمیت است. در این زمینه چه گام هایی برداشته شده است؟
سلامت روان، یکی از مباحث مهم در هر سازمانی به شمار می رود و به دلیل اهمیت این موضوع، به مباحث مربوط به روانشناسی صنعتی توجه ویژه ای داریم. در مباحث مرتبط با روانشناسی صنعتی، استفاده از استادان متخصص و حاذق دانشگاهی در دستور کار قرار گرفته و اولین خروجی جلسات طی سه ماه آتی گزارش می شود.
اگر صحبتی باقیمانده، بفرمایید.
با توجه به برخی حوادث اخیر، نظارت اثربخش و پویا در حوزه اچ اس ای پيمانكاران با در نظر گرفتن همه ابعاد موضوع به صورت جدی در دستور کار قرار دارد. به تمامی شرکت های تابعه موضوع اولویت های پژوهشی، انعقاد تفاهمنامه با شرکت های دانش بنیان در ساخت تجهيزات بار اول و تجهیزات مستمر مرتبط با اچ اس ای و پدافند غیرعامل را تکلیف کرده ایم. لزوم مميزي پيش راه اندازی PSSR در تمامی طرح ها و پروژه های شركت ملي پالايش و پخش فراورده های نفتي را به شرکت های تابعه تکلیف کرده ایم، همچنین دستورالعمل مديريت لجن های نفتي به صورت جامع و با در نظر گرفتن همه ابعاد موضوع در دست تهیه است. به منظور پیشگیری از بروز حوادث تکراری، به اشتراک گذاری تجارب و تجزيه و تحليل و ریشه یابی علل حوادث رخ داده در شرکت های تابعه به صورت مستمر در حال انجام است. ضمن اینکه انجام معاينات شغلي، انجام اقدام های اصلاحی بعدی براساس خروجی های مربوطه به صورت جدی پیگیری خواهد شد. اجرای مقاوله نامه ایمنی و بهداشت که بتازگی به شرکت های تابعه ابلاغ شده نیز در برنامه کاری قرار دارد.