15 میلیون نفر-ساعت کار بدون حادثه در اچ اس ای گاز خراسان جنوبی ثبت شد

تخطی  از قوانین  ممنوع !

 مهدی مهرابی شرکت گاز استان خراسان جنوبی با توجه به اهمیت رعایت نکات ایمنی، مشابه دیگر شرکت های تابعه وزارت نفت با اجرای دقیق قوانین و مقررات ابلاغی همچون اجرای دستورالعمل اچ اس ای پیمانکاران، اجرای مقررات دستورالعمل جدید پروانه های انجام کار، برگزاری روزانه TBM در همه عملیات ها، همچنین برگزاری دوره های آموزشی و درس آموزی از حوادث برای کارکنان پیمانکار، به افزایش فرهنگ ایمنی و افزایش ساعات کار بدون حادثه اقدام کرده است. با توجه به این اینکه صنعت گاز، دومین صنعت پرریسک جهان به شمار می آید، دستورالعمل اچ اس ای پیمانکاران در وزارت نفت تدوین شده است و همه پیمانکاران موظف به اجرای آن هستند.  مقررات پروانه های انجام کار نیز به منظور نظارت بر انجام همه امور در وزارت نفت تدوین شده و انجام کار با دریافت مجوز از واحد اچ اس ای یا نمایندگان مورد تایید این واحد صورت می پذیرد. به منظور ضمانت اجرایی رعایت قانون نیز، در سه سطح تنبیهات انضباطی درنظر گرفته شده است. در ادامه گفت وگو با مهدی رضایی، رئیس اچ اس ای شرکت گاز استان خراسان جنوبی را می خوانیم.

  درمجموع چند هزار نفر-ساعت کار بدون حادثه در شرکت گاز استان خراسان جنوبی ثبت شده است؟

از مردادماه سال 96 تاکنون بیش از 15 میلیون و 700 هزار نفر_ساعت در این شرکت ثبت شده است.

   در حوزه کاهش مرگ خاموش که معمولا در زمستان شاهد افزایش آن هستیم، چه اقدام هایی انجام شده است؟

شرکت گاز استان خراسان جنوبی در اجرای سیاست عمل به مسئولیت اجتماعی در قبال مشترکان گاز طبیعی به روش های مختلف به آگاه سازی آنها درباره خطرهای ناشی از استفاده ناصحیح از گاز طبیعی اقدام می کند که در این زمینه می توان به اجرای طرح سفیر ایمنی در مدارس و مساجد استان، استفاده از ظرفیت صدا و سیما و جراید، همچنین توزیع بروشور در زمان اشتراک پذیری اشاره کرد. شرکت گاز استان مبتکر اجرای طرح سفیر ایمنی برای آموزش مشترکان درکشور است.

   سال گذشته چند نفر-ساعت آموزش اچ اس ای به کارکنان ارائه کرده اید؟

سال 1401 درمجموع 27 هزار و 144 نفر-ساعت دوره آموزشی در حوزه اچ اس ای برگزار شده است.

   با توجه به حساسیت ها در حوزه کاهش آلودگی محیط زیست، چه اقدام های کلانی از سوی شرکت انجام شده است؟

حذف اتصالات سه تکه زیر رگولاتور و جایگزینی آن با نیپل یک تکه در 100 هزار علمک به منظور جلوگیری از هدررفت گاز طبیعی (پیشنهاد این شرکت)، اجرای شبکه توزیع پلی اتلین در استان، همچنین احداث و راه اندازی سایت بوزدایی و جایگاه های موقت پسماند در ایستگاه های تقلیل فشار گاز به منظور جلوگیری از نشت و نشر آلودگی و احداث حوضچه های تبخیری پساب صنعتی در تمام ایستگاه های تقلیل فشار گاز، بخشی از اقدام های این شرکت درحوزه کاهش آلودگی محیط زیست به شمار می آید.

   تعامل با سازمان محیط زیست را چگونه ارزیابی می کنید؟

تعامل شرکت گاز خراسان جنوبی با اداره کل حفاظت محیط زیست شایسته و مطلوب بوده و نتیجه این تعامل دریافت لوح تقدیر برای حفظ و ارتقای فرهنگ محیط زیست و دریافت لوح تقدیر مدیریت پسماند در سال 1401 به عنوان دستگاه اجرای برتر بوده است.

   با سازمان های مردم نهاد در حوزه حفظ محیط زیست چه همکاری هایی دارید؟

با یک سازمان مردم نهاد در حوزه کاهش مصرف پلاستیک از طریق حذف کیسه های پلاستیکی و جایگزینی آن با کیسه های پارچه ای، تفکیک پسماند خشک و تحویل ظروف پلاستیکی مصرف شده به آن سازمان مردم نهاد به منظور تهیه نیازهای معلولین از جمله ویلچر و کمک های های عام المنفعه تعامل داریم.

   اچ اس ای پیمانکاران اجرایی و تعمیراتی چگونه رصد و نظارت می شود؟

 با توجه به سیاست های شرکت گاز استان خراسان جنوبی و استقرار ناظران اچ اس ای در نواحی بهره برداری و اجرای طرح ها، هر ناظر همه موارد مربوط به اچ اس ای را در حوزه کاری خود را رصد و بر فعالیت های مربوطه نظارت می کند.

پرداخت صورت وضعیت های اجرایی پیمانکاران مستلزم ارائه مدارک و چک لیست ایمنی است و در صورت نبود نقص در مدارک و تایید آنها انجام می شود. در صورت وجود نقص درمدارک، بسته به نوع نقص و میزان تکرار، براساس دستورالعمل ابلاغی به تنبیه پیمانکار خاطی اقدام می شود.

   چه تعداد از نفرات مرتبط با حوزه اچ اس ای موفق به دریافت گواهینامه صلاحیت حرفه ای شده اند؟

همه نفرات موفق به دریافت گواهینامه صلاحیت حرفه ای شده اند. به دلیل اینکه همه نفرات مرتبط باحوزه اچ اس ای از سه طریق صدور گواهینامه از سوی انجمن ایمنی استان، صدور گواهینامه تایید صلاحیت از اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان و بررسی سوابق و انجام آزمون از سوی واحد اچ اس ای باید موفق به اخذ صلاحیت شوند.

   از شرکت های دانش بنیان، مراکز دانشگاهی و بخش خصوصی در حوزه حفظ محیط زیست در صنعت گاز بهره می برید؟

شرکت گاز استان خراسان جنوبی در حوزه محیط زیست از دانش مراکز دانشگاهی و بخش خصوصی بهره برده است؛ به طوری که پروژه بهینه سازی موتور خانه ها، سنجش آلاینده های زیست محیطی، بوزدایی و امحای پسماند های صنعتی، همچنین ساخت و راه اندازی سایت بوزدایی و جایگاه موقت پسماند به همراه حوضچه های تبخیری پساب صنعتی و ارزیابی SWOT از جمله زمینه های همکاری این شرکت با مراکز خصوصی و دانشگاهی است.

   همایش اخیر «تقدیر از برترین های اچ اس ای» چه اهدافی را دنبال می کرد؟

این همایش با هدف تشویق و ترغیب پیمانکاران، نمایندگان و بازرسان اچ اس ای برای اجرای صحیح دستورالعمل ها و الزامات، دلگرمی و ایجاد انگیزه مضاعف برای فعالان در عرصه اچ اس ای شرکت گاز استان خراسان جنوبی و آموزش پیمانکاران و کارکنان فعال اچ اس ای شرکت ها برای ارتقای فرهنگ ایمنی برگزار شد.

   اگر نکته ای را لازم می دانید، بیان بفرمایید.

از شما به عنوان فعال رسانه که نقش مهمی در ترویج فرهنگ ایمنی و آگاه سازی مردم و کارکنان در خصوص مخاطرات گاز طبیعی دارید، صمیمانه تشکر و قدردانی می کنم. امیدوارم مجموعه تلاش های ما به عنوان متولی اچ اس ای در شرکت و هفته نامه «مشعل»، زمینه ساز ایجاد محیط کار و جامعه ای ایمن بدون حادثه شود.