جستجو

    دیپلماسی موفق انرژی  افزایش صادرات نفت را رقم زد

    امضای  ۴۰  میلیارد دلار  قرارداد نفتی در ۲۰ ماه گذشته

    درآمد  300  میلیون دلاری  استحصال اتان از پارس جنوبی

    تحریم‌ها اثر خود را از دست داده‌اند

    سرمایه  گذاری  5 میلیارد دلاری  در محیط زیست

    گام ‌های  بلند  در مسیر طرح‌های  تـــوسعه‌ای 

    استـوار  همچون  بیستون

    در مسیر خودکفایی

    خدمات بهتر در پنجره هوشمند

    افتتاح‌های جدید   در راه است

    حمایت  امید بخش

      قیمت ‌ جهانی  نفت  به کدام سمت و سو می‌رود ؟

    تعمیر لنگر کشتی نفتکش به دست متخصصان ایرانی 

    افزایش ۲ برابری سود در سال ۱۴۰۱

    115  سـال  تاریخ در دل موزه های صنعت  نفـــت

    مصلحت  این است  عـــــــدالت  خط قرمز ندارد

    از ظروف آلومینیومی تا  کودکان سرطانی

    حجــــــاب  رشد شخصیت و احساس ارزشمندی  

    16  هزار کیلومتر رکاب  زدم  

    برای قهرمانی جهان باید حمایت شوم

    خبر و نظر 

    اوپک 

    گزارش ویژه 

    نفت  

    اچ اس ای  

    پالایش  

    گاز  

    پخش فراورده های نفتی   

    پتروشیمی  

    دانش بنیان  

    بین الملل   

    باشگاه خبر  

    موزه   

    سینما   

    خانواده نفت  

    معرفت  

    ورزش

     

    • media/image/2023/07/1024-1448/12583.jpg
    • media/image/2023/07/2000-1441/12576.jpg
    • media/image/2023/07/2000-1441/12588.jpg
    • media/image/2023/07/2000-1441/12575.jpg

      مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران: دیپلماسی موفق انرژی  افزایش صادرات نفت را رقم زد

      مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را نتیجه اعتماد به متخصصان ایرانی دانست و گفت: با تکمیل توسعه این فاز روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور افزوده می شود که درآمد سالانه ۵ میلیارد دلاری به همراه خواهد داشت.

      محسن خجسته مهربا حضور در برنامه صف اول شبکه خبرسیما گفت: با آغاز به کار دولت سیزدهم، رویکردهای مهمی در شتاب بخشیدن به توسعه میدان های مشترک در شرکت ملی نفت ایران ترسیم شد که بر اساس آن برای بخش هایی از میدان های مشترک که دچار تأخیر در توسعه بود، یک برنامه هشت ساله تدوین شد.

      وی با بیان اینکه توسعه فاز ۱۱پارس جنوبی در گذشته معطل حضورخارجی ها مانده بود، گفت: با روی کار آمدن دولت سیزدهم و بهره گیری از فرصت ها و توان داخل و با یک ابتکار هوشمندانه روند توسعه این فاز به صورت جدی در دستور کار قرار گرفت.

      وی با تبریک به ملت شریف ایران و جامعه صنعت نفت از انجام اقدام های لازم برای پیش راه اندازی و آغاز شمارش معکوس برای تولید از فاز ۱۱ پارس جنوبی خبر داد و گفت: توسعه فاز ۱۱ میدان مشترک پارس جنوبی به صورت مرحله ای و از طریق چهار حلقه چاه به زودی آغاز می شود.  خجسته مهر با اشاره به افزایش چشمگیر صادرات نفت در دولت سیزدهم در مقایسه با دولت گذشته گفت: مجموعه صنعت نفت در دولت سیزدهم با درایت وزیر نفت و به کارگیری دیپلماسی موفق انرژی، توانست صادرات نفت را به مقدار قابل توجهی افزایش دهد. خجسته مهر تصریح کرد: در بخش حفاری دریایی نیز نیازمند دستگاه حفاری هستیم که در این حوزه هم شرکت ملی نفت ایران با نگاه حمایتی و خرید خدمت پنج ساله با شرکت های بخش خصوصی مذاکره انجام داده است و انتظار می رود با این اقدام هم کمبود دکل برطرف شود و هم شرکت های بخش خصوصی صاحب دکل شوند. وی توضیح داد: تاکنون نقش بانک ها در اقتصاد اعطای تسهیلات بوده؛ این در حالی است که شرکت ملی نفت ایران در سال گذشته با امضای توافق نامه برای توسعه میدان آزادگان بانک ها را به انجام سرمایه گذاری تشویق کرده است؛ این اتفاق مهمی است و انتظار می رود که بانک ها سهم مردم را در این سرمایه گذاری افزایش دهند. معاون وزیر نفت ادامه داد: شرکت دشت آزادگان اروند با هدف توسعه میدان آزادگان نیز در پی توافق با بانک ها تشکیل شده و به زودی قرارداد توسعه آن امضا خواهد شد.

       

      هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم با پیام وزیر نفت به کار خود پایان داد

      گسترش فرهنگ قرآنی؛ استوارترین ستون توسعه اجتماعی

      آیین پایانی هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم و نهج البلاغه وزارت نفت (جمعه، ۱۶ تیرماه) باحضور جمعی از معاونان وزیر نفت در ساختمان غدیر شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران برگزار شد. جواد اوجی، وزیرنفت در پیامی به این مسابقات نوشت: گسترش فرهنگ قرآنی و توسعه نگاه علوی، زیبنده ترن مسیری است که علاوه بر نقش سازنده در اعتلای کمال انسانی، استوارترین ستون توسعه اجتماعی و زمینه ساز تلاش و کوشش معرفت محور و امیدآفرین است. وی در ادامه با قدردانی از تلاش های مخلصانه دست اندرکاران برگزاری هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم و نهج البلاغه وزارت نفت افزود: از همکاران، همسران و فرزندان آنان که با حضور خود، شکوه این جشنواره نور و دانایی را دو چندان کرده اند، سپاسگزاری می کنم. وزیر نفت ادامه داد: امیدوارم با حمایت و همراهی مدیران بخش های مختلف صنعت، شاهد گسترش روزافزون اجتماعات قرآنی و تقویت انس خانواده بزرگ نفت با قرآن و نهج البلاغه، به عنوان بزرگ ترین سرمایه و راهنمای امت اسلامی به سوی تعالی و توسعه باشیم.

      ضرورت تلاش برای پیاده سازی دستورهای قرآن

      جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران نیز در این مراسم با اشاره به اینکه تأمین امنیت انرژی به عهده این بخش از کشور است، گفت: رفتار ما در این بخش از اقتصاد کشور اثرگذار است و اگر قرآن را در رفتار خود پیاده کنیم، می توانیم نتایج را ببینیم.

      وی با اشاره به اینکه هر اتفاقی که انسان را به یاد خدا می اندازد، تعظیم شعائر قرآنی است، اظهار کرد: قرائت قرآن نیز تعظیم شعائر است و در این دوره از مسابقات تلاش بر این بود تا این جایگاه را متفاوت ایجاد کنیم.

      وی با بیان اینکه دارالقرآن شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در یک اتاق کوچک شکل گرفت، ادامه داد: ثمرات آن را امروز در این مسابقات و در مجموعه وزارت نفت می بینیم و بانی آن توسط مرحوم یاوراحمدی بوده است.

      معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش با تأکید بر اینکه باید امید به رحمت الهی داشته باشیم و استقامت کنیم، گفت: باید در زندگی تلاش کنیم تا دستورهای قرآنی پیاده شود.

      سالاری تأکید کرد: باید توکل داشته باشیم و فاصله را از حرف تا عمل جدا کنیم، ما کارگزاران نظام هستیم و نقش خمت رسانی داریم.

      مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با تأکید بر اینکه همه اقدام های فرهنگی از جمله حجاب و عفاف، بسیج، روابط عمومی و ستاد اقامه نماز در شورای فرهنگی متمرکز شد، گفت: آثار آن را امروز می بینیم و قابل قبول است و امیدواریم سال آینده بازنشستگان را به این جمع اضافه کنیم و خانواده ها را در مسابقات شرکت دهیم.

      سالاری با اشاره به اینکه قرآن آرامش درونی است، تأکید کرد: افرادی هستند که در آسایش کامل اند اما آرامش ندارند.

      وی با اشاره به وصیت نامه امام خمینی (ره) که می گوید «با قلبی آرام و روحی مطمئن از محضر شما مرخص می شوم»، ادامه داد: ما مسافر و دارای مقصدی هستیم و در این مقصد نیاز به تهیه توشه داریم وباید در مسیر قرآن این توشه را کسب کنیم.

      توسعه فرهنگ قرآنی با شیوه نامه یکپارچگی فرهنگی صنعت نفت

      مهدی علی مددی، معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی نیز در این مراسم گفت: وزیر نفت شیوه نامه یکپارچگی فرهنگی صنعت نفت را ابلاغ کرد که برکات آن را امروز در برگزاری این مسابقات و توسعه فرهنگ قرآنی در این صنعت می بینیم.

      وی با اشاره به اینکه نفت قداست دارد و کسی که دلسوزانه تلاش می کند را می بیند، افزود: این صنعت قرار است پرچم علوی را در ایران برافراشته نگه دارد و به دست صاحب الزمان برساند.

      معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی گفت: بیش از ۳۵ هزار نفر از کارمندان و خانواده های آنها در این مسابقات از مرحله ابتدایی شرکت کردند.

      علی مددی با اشاره به اینکه در ایامی که به قرآن هتک حرمت می شود، می بینیم که کارکنان صنعت نفت با قدرت در این مسابقات شرکت می کنند، افزود: در جایی که قرآن حضور دارد موفقیت نیز تضمین می شود.

      وی با تشکر از دست اندرکاران برگزاری این مسابقات، تأکید کرد: اگر موفقیتی در کشور حاصل شده از برکت قرآن است و امیدوارم نور قرآن بر تارک صنعت نفت بتابد.

      معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی ادامه داد: امیدوارم مسابقات بعدی را که هشتمین دوره مسابقات است به نام آقا علی ابن موسی الرضا (ع) با شکوه بیشتر و همراهی خانواده های کارکنان صنعت نفت و بازنشسته ها برگزار کنیم.

      بر اساس این گزارش مقدمات برگزاری هفتمین مسابقات سراسری قرآن کریم صنعت نفت بین چهار شرکت اصلی و ستاد وزارت نفت از سال گذشته آغاز و در روزهای ۱۵ و ۱۶ تیرماه و همزمان با عید سعید غدیر خم، به میزبانی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، مسابقات پایانی برگزار شد.

      ۸۵ نفر از برادران و ۴۲ نفر از خواهران همکار در این مسابقات نهایی حضور داشتند و مسابقات در ۶ مقطع برگزار و نفرات برتر انتخاب شدند.

       

      افزایش ۴۳ درصدی ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی در پایان برنامه هفتم توسعه

      ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشور براساس لایحه برنامه هفتم توسعه از سالانه ۹۲ میلیون تن کنونی به ۱۳۱.۵ میلیون تن در پایان این برنامه می رسد.

      توسعه صنعت پتروشیمی کشور با هدف متنوع سازی سبد محصولات، تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از خام فروشی افزون بر اینکه نقش تعیین کننده ای در اقتصاد ایران دارد، می تواند سبب ارتقای جایگاه ایران در بازارهای منطقه ای و جهانی شود.

       دولت سیزدهم نیز همسو با این اهداف، روند توسعه این صنعت را به منظور توسعه صنایع تکمیلی، خودکفایی در تولید محصولات نهایی، ایجاد ارزش افزوده و درآمدزایی بالاتر هدف گذاری کرده است.

      از این رو، بر اساس لایحه برنامه هفتم توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کل کشور که روز یکشنبه( ۲۸ خرداد) تقدیم مجلس شورای اسلامی شد، ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی تا پایان این برنامه به سالانه ۱۳۱.۵ میلیون تن می رسد که نسبت به ظرفیت تولید حدود ۹۲ میلیون تنی کنونی نزدیک به ۴۳ درصد افزایش خواهد داشت.

      افزون بر این، با برنامه ریزی انجام شده به منظور اجرای طرح های تولید پروپیلن و زنجیره آن به عنوان محصولی راهبردی در صنایع پایین دستی، ظرفیت تولید پروپیلن و زنجیره آن نیز در انتهای برنامه هفتم توسعه به ۱۱.۶ میلیون تن می رسد.

        هم اکنون ظرفیت تولید پروپیلن در صنعت پتروشیمی حدود یک میلیون تن در سال است و کل پروپیلن تولیدی در صنعت پتروشیمی در واحدهای پایین دست آن مصرف می شود، اما مقدار نیاز واحدهای مصرف کننده پروپیلن در ظرفیت اسمی بیش از ظرفیت تولید یک میلیون تنی این محصول در صنعت پتروشیمی است.

      محصول متانول نیز از جمله محصولات پتروشیمی است که در سال های پیش ظرفیت سازی بالایی برای تولید آن در کشور انجام شده است و اکنون بیشتر این محصول صادر می شود که با تکمیل زنجیره این محصول، ارزش افزوده بسیار بالاتری در کشور ایجاد خواهد شد. به این منظور، تا پایان برنامه هفتم توسعه ظرفیت تولید پایین دستی زنجیره متانول به سالانه ۰.۷ میلیون تن افزایش می یابد.

      تا پایان برنامه هفتم توسعه، ظرفیت تولید پایین دستی زنجیره اتیلن به ۱۱.۹ میلیون تن و ظرفیت تولید پایین دستی زنجیره آروماتیک به ۳ میلیون تن خواهد رسید.

       

    • media/image/2023/07/2000-1441/12585.jpg

      امضای  ۴۰  میلیارد دلار  قرارداد نفتی در ۲۰ ماه گذشته

      مشعل        هشتمین سمینار کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) طی دو رروز چهارشنبه و پنجشنبه (13و 14 تیرماه) با حضور وزیران نفت کشورهای عضو این سازمان، مدیران شرکت های بین المللی حوزه نفت و گاز و متخصصان و صا حبنظران این حوزه در وین برگزارشد وجواد اوجی، وزیر نفت کشورمان نیز درآن حضوریافت و درباره قابلیت ها، ظرفیت ها وتوانمندی های ایران درحوزه نفت گاز، همچنین سرمایه گذاری های انجام شده در این حوزه و استقبال از سرمایه گذاران بین المللی برای سرمایه گذاری سخنرانی کرد.

      جواد اوجی، وزیرنفت طی سخنانی درهشتمین سمینار بین المللی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) که پس از وقفه ای دو ساله به دلیل شیوع کرونا با حضور وزیران نفت کشورهای عضو این سازمان، مدیران شرکت های بین المللی حوزه نفت و گاز و متخصصان و صاحبنظران این حوزه در وین برگزار شد، با اشاره به هدف گذاری برای جذب ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایه درصنعت نفت ایران طی هشت سال آینده، گفت: در ۲۰ ماه گذشته، ۴۰ میلیارد دلار قرارداد با شرکت های داخلی و خارجی امضا کرده ایم.در این سیمنار دو روزه که با شعار «به سوی یک گذار انرژی پایدار و فراگیر» برگزار شد، برای چهارنشست وزارتی با حضور وزیران عضو اوپک و برخی مهمانان ویژه از وزیران نفت و انرژی کشورهای غیراوپک و مصرف کننده، مدیران عامل شرکت های بزرگ نفت و گاز جهان، محققان، کارشناسان و جامع دانشگاهی فعال در حوزه انرژی برنامه ریزی شده بود. «ثبات بازار و امنیت انرژی»، «سرمایه گذاری، تأمین مالی و راهبردهای رشد فراگیر نفت»، «مسیرهایی به سوی گذار انرژی عادلانه» و «تنوع بخشیدن به اقتصاد انرژی» محورهای این چهارنشست بود و وزیر نفت کشورمان با محوریت «سرمایه گذاری، تأمین مالی و راهبردهای رشد فراگیر نفت» سخنرانی کرد.اوجی با بیان اینکه ایران درمجموع ذخایرنفت خام و گازطبیعی درجهان رتبه نخست را داراست، گفت: ایران بیش از ۳۳ تریلیون مترمکعب ذخیره گاز طبیعی و ۱۵۴ میلیارد بشکه ذخیره نفت خام قابل برداشت دارد.وی با اشاره به تولید روزانه ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی و بیش از یک میلیارد مترمکعب گاز غنی (ترش) در ایران اظهار کرد: با توجه به وجود ظرفیت بالای توان تولید نفت و گاز، ایران در دولت سیزدهم برنامه ریزی مدونی برای افزایش توان تولید در نظر گرفته است.وزیر نفت با تأکید بر اینکه کارکنان صنعت نفت ایران با وجود تحریم ها خود به تنهایی میدان های نفت و گاز را به صورت صفر تا صد توسعه می دهند، افزود: امروز در ایران توسعه و تعمیر پالایشگاه های نفت و گاز بدون حضور کارشناسان خارجی انجام می شود.

      برنامه ریزی برای ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری

      اوجی با اشاره به اینکه ما با تحریم های ظالمانه یک کشور روبه رو هستیم و تحریم ها علیه اقتصاد و صنعت نفت ایران مربوط به سازمان ملل متحد نیست، گفت: با تجربه خودمان در سال های طولانی تحریم در زمینه توسعه میدان های نفت و گاز و ساخت پالایشگاه ها و مجتمع های پتروشیمی ، امروز ظرفیت افزایش تولید نفت و گاز را داریم.وی با اشاره به قراردادهای مهم تعریف شده در صنعت نفت ایران، افزود: برنامه ریزی برای ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در صنعت نفت ایران تا هشت سال آینده انجام شده است.اوجی با تأکید بر اینکه امروز دنیا به امنیت انرژی به ویژه در زمینه گاز طبیعی نیاز دارد، گفت: میدان های گازی در خشکی و فراساحل ایران با توان شرکت های ایرانی توسعه می یابند و در حفاری های افقی و عمودی به خودکفایی رسیده ایم.

      وی با تأکید بر اینکه با قراردادهای جدید نفتی به دنبال آن هستیم تا حضور در صنعت نفت ایران را برای سرمایه گذاران جذاب کنیم، افزود: با توجه به حجم ذخایر اثبات شده نفت و گاز ایران و نیاز جهان به امنیت انرژی برنامه ریزی کردیم تا تولید نفت و گاز افزایش یابد.

       در ساخت پالایشگاه صاحب دانش و فناوری هستیم وزیر نفت با اشاره به اینکه ایران ۱۰ پالایشگاه نفت و بیش از ۲۱پالایشگاه گازی دارد، ادامه داد: در ساخت پالایشگاه صاحب دانش و فناوری هستیم و ظرف هشت سال آینده جذب رقم یادشده برای سرمایه گذاری قابل تحقق است.وزیر نفت ادامه داد: ایران طی سال های اخیر در قالب قراردادهای جدید نفتی ایران، توافق نامه ها و قراردادهای مطلوبی را برای توسعه میدان های نفت و گاز و ساخت پتروپالایشگاه ها امضا کرده، سبک این نوع قراردادها برای سرمایه گذاران بسیار جذاب و شیرین است.اوجی با بیان اینکه بر اساس قراردادهای جدید نفتی، سرمایه گذاران از عایدات حاصل از فروش محصولات تولیدی میدان های هیدروکربوری استفاده خواهند کرد، گفت: هم اکنون کشورهایی همچون روسیه و حتی شرکت های فعال نفتی کشورهای همسایه از این نوع قراردادها استقبال کرده اند.وی با بیان اینکه قراردادهای جدید نفتی به نوعی تنظیم شده است که بازگشت سرمایه در آن طی کمترین زمان ممکن انجام شود، تصریح کرد: در این قراردادها سود مطلوبی را برای توسعه میدان های نفت و گاز برای سرمایه گذاران خارجی دیده ایم، همچنین با توجه به ذخایر گازی کشور، سرمایه گذاران در صورت توسعه این نوع میدان ها و تبدیل آن به ال ان جی (گاز طبیعی مایع شده) می توانند خودشان محصول نهایی را بازاریابی و صادر کنند تا بتوانند سرمایه گذاری و سود خود را از این نوع پروژه برداشت کنند.

      عزم دولت برای توسعه پروژه های پتروپالایشی

      وزیر نفت با تأکید بر عزم دولت ایران برای توسعه پروژه های پتروپالایشی افزود: سرمایه گذاران خارجی می توانند هزینه ها و سرمایه خود را پس از راه اندازی اینگونه پروژه ها نیز از محل فروش فرآورده های نفتی برداشت کنند، خوشبختانه در این زمینه و دیگر زمینه ها تاکنون با شرکت های زیادی از روسیه قرارداد و تفاهم نامه امضا کرده ایم.اوجی با بیان اینکه برنامه ریزی کردیم تا سه سال آینده صاحب ۷ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر باشیم، افزود: در پروژه های مربوط به جمع آوری گازهای مشعل نیز با توجه به آلایندگی که ایجاد می کنند، ۶ میلیارد دلار پروژه تعریف کردیم و بخشی این پروژه ها در ابتدای سال ۲۰۲۳ به بهره برداری رسیده است.وی با اشاره به اینکه در بهینه سازی انرژی نیز پروژه هایی در حوزه حمل ونقل، صنایع و نیروگاه ها تعریف شده است، ادامه داد: در همه پروژه های مربوط به جمع آوری گازهای همراه، انرژی های تجدیدپذیر و بهینه سازی مصرف انرژی فراخوان جذب سرمایه گذار در داخل و خارج از کشور منتشر شده است و از هر سرمایه گذاری در این عرصه استقبال می کنیم.

      وزیر نفت گفت: سرمایه گذاران در این بخش ها می توانند به مقدار انرژی صرفه جویی شده، صادرات داشته باشند که این موضوع می تواند برای سرمایه گذاران خارجی جذاب باشد. اوجی تصریح کرد: یکی از مواردی که اشتیاقم رابرای حضور دراین سمینار بیشتر می کرد، ارائه دستاوردها و ظرفیت های ایران بود، همچنین آماده جذب سرمایه گذاران در حوزه های بالادست، پایین دست و جمع آوری گازهای همراه هستیم و از این همکاری استقبال می کنیم. وی با اشاره به این که کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) می توانند بخش اعظمی از نیاز گازی جهان را تأمین کنند، گفت: در بحث گذار انرژی به هیچ عنوان نمی توان قید سوخت های فسیلی را بزنیم، به عبارت دیگر باید همزمان با توسعه انرژی های فسیلی در آینده به فکر توسعه انرژی های نو باشیم.وزیر نفت در پایان با تأکید بر اینکه آینده بازار انرژی قابل پیش بینی نیست، اظهار کرد: انرژی های فسیلی در آینده در کنار انرژی های نو تا مدت ها استفاده خواهد شد.

      مذاکرات سازنده وزیر نفت در وین

       جواد اوجی، وزیرنفت در حاشیه برگزاری هشتمین سمینار کشورهای صادرکننده نفت( اوپک) باهدف توسعه همکاری ها در بازار نفت دیدارهایی هم با وزرای نفت و انرژی برخی کشورها ازجمله وزیر انرژی عربستان، نفت عراق، وزیرانرژی امارات و وزیر نفت مصر داشت وبا آنها مذاکره کرد. شرایط کنونی بازارهای جهانی نفت خام، آینده بازار نفت، تصمیم های کنونی و مورد نیاز برای آینده و چشم انداز قیمت های نفت خام، محورهای گفت و گوی وزیر نفت کشورمان با وزیر انرژی عربستان بود و طرفین درباره محورهای یاد شده، به تبادل نظر پرداختند.

      اوجی همچنین دراین سفربا محمد حامل، دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز نیز دیدار ودرباره آینده بازارهای گاز جهان، سرمایه گذاری ها، پیش بینی قیمت وهمگرایی کشورهای صادرکننده گاز در بازار گفت وگو و تبادل نظر کرد و برنامه های آینده، موضوع های مربوط به سرمایه گذاری در صنعت گاز در میان کشورهای صادرکننده گاز و خارج از آن و تحولات جهانی حاکم بر بازارهای گاز دنیا بررسی شد.

      نشست غیررسمی  اوپک و اوپک پلاس

      نشست غیررسمی شماری از وزیران نفت و انرژی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و اوپک پلاس (ائتلاف تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک ) چهارشنبه (۱۴ تیرماه) در حاشیه نخستین روز هشتمین سمینار بین المللی اوپک در وین برگزارشد که طی آن وزیران نفت و انرژی کشورهای ایران، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، عراق، گینه استوایی و چند کشور دیگر حضور داشتند و با تبادل نظر درباره وضع کنونی بازارهای جهانی نفت خام برحفظ توازن در بازار نفت و ادامه سیاست های موجود در بازار تأکید کردند.

       وزیران نفت و انرژی حاضر دراین نشست غیر رسمی، همچنین بر همدلی در تصمیم گیری و اجرای سیاست ها برای حفظ ثبات در بازار تأکید کردند و این اقدام را به نفع بازار کشورهای تولیدکننده و مصرف کننده نفت دانستند. این نشست غیر رسمی با توافق کلی وزیران نفت و انرژی کشورهای حاضر و موافقت همگی آنها درباره ادامه روند تثبیت بازار نفت پایان یافت.

    • media/image/2023/07/2000-1441/12579.jpg

      وزیر نفت اعلام کرد:

       درآمد  300  میلیون دلاری  استحصال اتان از پارس جنوبی

       مشعل  توافقنامه استحصال اتان از 18فاز پارس جنوبی به منظور افزایش بازده بازیافت اتان در9پالایشگاه مجتمع گاز پارس جنوبی، با حضور جواد اوجی، وزیر نفت امضا شد. این توافقنامه را احمد باهوش، مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی و حمیدرضا خلیلی، مدیرعامل گروه توسعه انرژی تدبیر، از زیرمجموعه های ستاد اجرایی فرمان امام(ره) امضا کردند. درآیینی که به همین مناسبت در سالن شهید بهشتی وزارت نفت برگزار شد، وزیر نفت از درآمد چشمگیر از محل استحصال اتان در9 پالایشگاه پارس جنوبی خبر داد.

      12 تیرماه امسال، سند مهم دیگری در صنعت گاز کشور امضا شد؛ سندی که بر پایه آن، ستاد فرمان اجرایی حضرت امام(ره) و مجتمع گاز پارس جنوبی توافق کردند تا از 9 پالایشگاه پارس جنوبی، گاز اتان استحصال و از این رهگذر درآمد قابل توجهی عاید کشور شود. جواد اوجی، وزیر نفت که در این آیین حضور داشت، گفت: با استحصال اتان از ۹ پالایشگاه مجتمع گازی پارس جنوبی، سالانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار درآمد نصیب کشور خواهد شد. اوجی با بیان اینکه روزانه بیش از ۷۰۰ میلیون مترمکعب گاز از میدان پارس جنوبی برداشت می کنیم، افزود: با تولیدی شدن طرح توسعه فاز ۱۱ این میدان مشترک، تولید افزایش خواهد یافت. وی افزود: نخستین پروژه استحصال اتان کشور در پالایشگاه گاز پارسیان(واحد استحصال اتان پارسیان سپهر) از سوی ستاد اجرایی فرمان امام (ره) به بهره برداری رسیده است و شرکت های زیرمجموعه این نهاد تجربه خوبی در این زمینه دارند و همواره صف شکن هستند. وزیر نفت گفت: این پروژه قرار است استحصال اتان از ۱۸ فاز پارس جنوبی (9 پالایشگاه) را انجام دهد و سالانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار سودآوری برای کشور دارد، عملیات اجرایی این پروژه تا دو ماه آینده آغاز می شود. اوجی ادامه داد: استحصال اتان از پالایشگاه های پارس جنوبی برای کشور ارزش افزوده و اشتغال زیادی به همراه دارد. وی با اشاره به تولید سالانه ۱.۱ میلیون تن اتان از محل اجرای طرح استحصال اتان در ۹ پالایشگاه پارس جنوبی از سوی ستاد اجرایی فرمان امام(ره) گفت: سود حاصل از اجرای همه پروژه ها در این ستاد یا دوباره در زنجیره ارزش همان پروژه یا در بخش اجرای پروژه های عام المنفعه و مردم همچون راه اندازی کارخانه های تولید داروهای خاص سرمایه گذاری می شود.

       تولید ۵ میلیون تن اتان در سال

      مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز در مراسم امضای توافقنامه استحصال اتان از 18فاز پارس جنوبی به منظور افزایش بازده بازیافت اتان در9پالایشگاه این مجتمع،از افزایش تولید سالانه اتان به ۵ میلیون تن در آینده نزدیک خبر داد و گفت: با راه اندازی طرح افزایش استحصال اتان ۹ پالایشگاه مجتمع گازی پارس جنوبی، افزون برافزایش تولید، بخشی از کمبود احتمالی این محصول باارزش، در سال های آینده جبران می شود. مجید چگنی با بیان اینکه این پروژه یکی از پروژه های اولویت دار اقتصادی طبق ابلاغیه معاون اول رئیس جمهوری به شمار می آید، گفت: از ابتدای کار مذاکراتی با ستاد اجرایی آغاز و به تعیین چارچوب پروژه شد. وی با تأکید بر اینکه اکنون ظرفیت تولید سالانه ۷.۲میلیون تن اتان در کشور وجود دارد، افزود: با امضای این توافقنامه به زودی عملیات اجرایی این طرح آغاز خواهد شد، اگرچه کارهای مهندسی مربوط به آن از چند ماه پیش آغاز شده است. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: هم اکنون سالانه حدود ۴.۲ میلیون تن اتان تحویل مجتمع های پتروشیمی می دهیم که این عدد در آینده نزدیک به 5 میلیون تن می رسد. وی تصریح کرد: تا سال ۱۴۰۶با مازاد اتان روبه رو می شویم و از آن سال به بعد با توجه به اجرای طرح های پتروشیمی کیان، هرمز خلیج فارس، پارسیان سپهر، سیراف انرژی و چند طرح دیگر با کمبود خوراک اتان روبه رو خواهیم شد. چگنی با اشاره به تکالیف وزیر نفت درباره تکمیل زنجیره ارزش گوگرد کربن تصریح کرد: زنجیره ارزش در پالایشگاه های گاز در دستور کار قرار دارد؛ واحد دوم ادورانت، هیدروژن و هلیوم در قالب طرح بازآوری گازهای مشعل (Flare) در مجتمع گازی پارس جنوبی در دستور کار شرکت ملی گاز ایران قرار گرفته است و این مواد در قالب این طرح استحصال خواهند شد.

       سرمایه گذاری 20 میلیارد دلاری در صنعت نفت

      رئیس ستاد اجرایی فرمان امام(ره) هم که طرف دیگر توافقنامه استحصال اتان از 18فاز پارس جنوبی به منظور افزایش بازده بازیافت اتان در9پالایشگاه مجتمع گاز پارس جنوبی بود، صحبت هایی کرد. عارف نوروزی با اشاره به اجرای طرح هایی برای تولید ۱۱میلیون تن محصولات پتروشیمی طی پنج سال آینده گفت: این مجموعه طی پنج سال آینده در صنعت نفت ۲۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری می کند. نوروزی با بیان اینکه همواره پیمانکاران خارجی بر ایرانیان برای کار در کشور منت می گذاشتند، اظهار کرد: ستاد اجرایی فرمان امام(ره) نخستین قرارداد در قالب الگوی تازه قراردادهای نفتی ایران را با وزارت نفت امضا کرد و پروژه را با قیمت و زمان کمتر انجام داد، ضمن اینکه پیمانکاران داخلی زیادی در این زمینه فعال شدند. رئیس ستاد اجرایی فرمان امام(ره) افزود: طرح هایی را برای تولید حدود ۱۱ میلیون تن محصولات پتروشیمی طی پنج سال آینده اجرا خواهیم کرد که تاکنون ۴ میلیون تن از آن اجرا شده است. نوروزی تصریح کرد: ستاد اجرایی فرمان امام(ره) در این زمینه محور است و تنها سرمایه گذار نیست و همواره بیش از ۵۰ درصد سرمایه را از دیگر سرمایه گذاران جذب می کند، همچنین برنامه دارد طی پنج سال آینده تا ۲۰ میلیارد دلار در صنعت نفت سرمایه گذاری کند. نوروزی با بیان اینکه طرح استحصال اتان در منطقه ویژه پارس اجرا شده است و با این ظرفیت، سالانه یک میلیارد دلار صادرات اتان خواهیم داشت، اظهار کرد: در پتروپالایشگاه جاسک سرمایه گذاری ۱۱میلیارد دلاری را در حال اجرا داریم و منابع سرمایه گذاری آن پیش بینی شده است، در این طرح بیش از ۵۱ درصد سهم سرمایه گذاری مربوط به ستاد اجرایی فرمان امام(ره) است. وی با بیان اینکه ستاد اجرایی فرمان امام(ره) با کمک شرکای خود، بانی ایجاد ۴۰۰ هزار شغل در کشوراست، افزود: این ستاد ۱۳۰ هزار طرح کوچک، متوسط و خانگی را اجرا کرده است که ارزش آنها پارسال به ۶۰ هزار میلیارد تومان رسید.

       رنامه ریزی برای تحقق تولید ۸۵ هزار بشکه ای نفت میدان کوپال

      مدیرعامل گروه توسعه انرژی تدبیر با اشاره به طرح افزایش استحصال گاز اتان از ۹ پالایشگاه پارس جنوبی اظهار کرد: با تجربه همکاران من در این شرکت و همتی که در ستاد اجرایی فرمان امام(ره) وجود دارد، قول می دهیم این پروژه با بهترین کیفیت و در زمان مقرر تحویل داده شود. حمیدرضا خلیلی تصریح کرد: پروژه یاد شده، پروژه ای دانش بنیان و اشتغال آفرین است، زیرا اتان تولیدی در واحدهای الفین و پلی اتیلن، به ارزش افزوده بالایی تبدیل می شود. وی همچنین با اشاره به آغاز عملیات اجرایی پروژه توسعه میدان نفتی کوپال با مشارکت ۸۰ درصدی شریک خارجی، گفت: هدف اصلی شرکت ملی نفت ایران در این پروژه رسیدن به تولید روزانه ۸۵ هزار بشکه نفت است. خلیلی با اشاره به اجرای پروژه توسعه میدان نفتی مشترک یاران شمالی از سوی گروه توسعه انرژی تدبیر گفت: قرارداد مرحله دوم توسعه میدان یاران با سرمایه گذاری ۲۰۰میلیون دلاری مهرماه سال ۱۴۰۱ تنفیذ شد و در حال اجراست، همچنین پروژه میدان کوپال در قالب الگوی تازه قراردادهای نفتی ایران و به مدت ۲۰ سال با شرکت ملی نفت ایران امضا شده و هم اکنون مراحل نهایی تنفیذ را طی می کند. وی ادامه داد: این پروژه با مشارکت ۸۰ درصدی شریک خارجی و با سرمایه گذاری ۹۵۰ میلیون دلاری انجام خواهد شد و هدف اصلی شرکت ملی نفت ایران در این طرح رسیدن به تولید روزانه ۸۵ هزار بشکه نفت است. مدیرعامل گروه توسعه انرژی تدبیر ادامه داد: ساخت پمپ های ای اس پی، ساخت و تعمیرات اساسی ایستگاه های تقویت فشار گاز هما، شانول و وراوی با سرمایه گذاری حدود ۲۸۰ میلیون یورو از دیگر پروژه های جاری در گروه توسعه انرژی تدبیر است، همچنین حفاری ۱۵ حلقه چاه در میدان های مختلف از دیگر پروژه های در حال اجراست. خلیلی با اشاره به پروژه زنجیره ارزش گاز در شرکت پالایش پارسیان سپهر گفت: در این پروژه با سرمایه گذاری ۷۵ میلیون دلاری حدود ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تن انواع محصول در سال تولید می شود که یک میلیون و ۴۰۰  هزار تن آن اتان و ۲ میلیون تن ال پی جی و نفتاست.

        لزوم حمایت دولت و مجلس از منابع انسانی صنعت نفت

      رمضانعلی سنگدوینی، عضو هیئت رئیسه کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه نیز که از مدعوین آیین امضای توافقنامه  استحصال اتان از 18فاز پارس جنوبی به منظور افزایش بازده بازیافت اتان در9پالایشگاه مجتمع گاز پارس جنوبی بود،  گفت: صنعت نفت امروز متخصص ترین و متعهدترین نیروها را در اختیار دارد؛ دولت و مجلس باید از نیروهای صنعت نفت حمایت کنند، البته ما نیز خود را موظف می دانیم که در برنامه هفتم توسعه از منابع انسانی صنعت نفت حمایت کنیم. سنگدوینی تولید بنزین، گازوئیل و گاز در کشور را مرهون زحمات نیروی انسانی صنعت نفت دانست و گفت: با حمایت از نیروی انسانی صنعت نفت و ورود بخش خصوصی داخلی و خارجی به این صنعت، آینده خوبی را برای صنعت نفت پیش بینی می کنیم.

       عضو هیئت رئیسه کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه، وزیر نفت را یکی از موفق ترین وزیران دولت خواند و اظهار کرد: امروز ۶۰ تا ۶۵ درصد بودجه کشور از سوی صنعت نفت تأمین می شود و این مقوله بسیار پراهمیتی است.

      سنگدوینی راه نجات اقتصاد کشور را ورود بخش خصوصی به صنعت و درعین حال اعتماد و اطمینان به آن دانست و اظهار کرد: باید بخش خصوصی را وارد میدان کنیم و برای سوددهی این بخش، امنیت سرمایه گذاری آنها نیز تأمین شود.

    • media/image/2023/07/2000-1441/12580.jpg

      برنامه های شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در گفت وگو با مدیرعامل تشریح شد:

      بهار تولید در دوگنبندان

      تحریم ها اثر خود را از دست داده اند

      مشعل    تولید نفت اینجا در «بام و قلب نفت ایران» بالاتر از برنامه مصوب در جریان است. «بام و قلب نفت ایران» عنوان گچساران موسوم به دوگنبدان است که محصور در خطوط لوله پیچ درپیچ و تاسیسات متنوع که تا خلیج فارس امتداد دارد، قدمت تولید نفت را یادآوری می کند که از سال 1318 هجری شمسی آغاز شده و با فراز و نشیب های مختلف،این روزها «بهار تولید» را به خود می بیند و طبق اعلام مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران قرار است تا پایان امسال افزایش 20 هزار بشکه ای را شاهد باشد. این شرکت در سال 1401 با افزايش 55 درصدی توليد، به 80 درصد ظرفيت توليد دست يافته كه حاكی از تحقق 106 درصدی اهداف توليدی آن است و خبر خوش که کمالی می گوید آن که در سه ماه نخست امسال هم آمار توليد این شرکت بالاتر از برنامه مصوب بوده است و در سال جاری نيز بنا داريم به 100 درصد ظرفيت توليدمان تا پايان سال برسيم. بر اين اساس امسال عمليات تعميری روی 5 حلقه چاه توسعه ای و عمليات تعميری و ترميمی روی 12 حلقه چاه انجام خواهد شد. او که مدیریت شرکتی را در اختیار دارد که عهده دار مسئوليت توليد حدود 22 درصد نفت خام شركت ملی مناطق نفتخيز جنوب و حدود 17 درصد از نفت خام شركت ملی نفت ايران است، افزون بر این ماموریت مهم از موضوع منابع انسانی هم غافل نمانده و پیگیر مسائل ریز و درشتی است که کارکنان مطالبه دارند. نکته مهم در توضیحات او این است که با وجود تنوع در نوع قراردادها، در اين شركت تفاوتی ميان نيروهای اركان ثالث، قراردادی و رسمی به لحاظ نوع برخورد وجود ندارد و حتی در برخی موارد همچون بيمه تكميلی،همچنين زمان پرداخت پاداش بهره وری شرايط يكسانی براي نيروهای اركان ثالث با ساير كاركنان فراهم شده است؛ موضوعی که با استقبال و خرسندی این دسته از کارکنان روبه رو شده است. کمالی بنا دارد توجه به مسئولیت اجتماعی را پررنگ تر از قبل در دستور کار داشته باشد تا جامعه پیرامونی بیش از پیش از ثروت زیرزمینی در زیر پای بهره مند شود. متن گفت وگوی هفته نامه «مشعل» با غلامرضا کمالی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در ادامه می آید.

    • media/image/2023/07/2000-1441/12556.jpg

        لطفا بفرماييد گستره فعاليت شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران در چه بخش هایی است؟

      شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران به عنوان یکی از زیرمجموعه های شركت ملی مناطق نفتخيز جنوب  و به بام و قلب نفت ايران مشهور است. این شرکت يكي از بزرگ ترین ميادين نفتي جهان يعني گچساران را در اختيار دارد و همواره جزو شرکت های بااهمیت و درآمدزا براي كشور بوده است.

      شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران در گستره جغرافيايی به طول 400 و عرض 150 كيلومتر به مركزيت شهرستان گچساران در استان كهگيلويه و بویراحمد قرار گرفته است و در محدوده چهار استان خوزستان، بوشهر، فارس و كهگيلويه و بويراحمد فعاليت می کند.

      اين شركت دارای 23 ميدان نفتي با برخورداری 853 حلقه چاه، 105 مجموعه تفكيك نفت و گاز در جوار چاه ها، بيش از7500كيلومتر خطوط لوله نفت و گاز با قطرهای 4 تا 52  اينچ، 51 تاسيسات عمده مختلف مشتمل بر 10 واحد بهره برداری، 7 واحد نمک زدایی، 10 ايستگاه تقويت فشار ضعیف گاز، 4 ايستگاه تزريق گاز، 3 واحد گاز و گاز مايع، 6 واحد آبرسانی، 3 تلمبه خانه نفت، 2 چند راهه صادراتی و 6 مخزن راهبردی نفت است.

       شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران چند درصد از توليد نفت کشور را به عهده دارد؟

      شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران با وجود 23 ميدان نفتی و فعال بودن 16 ميدان نفتی، مسئوليت توليد حدود 22 درصد نفت خام شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب و حدود 17درصد از نفت خام شركت ملي نفت ايران را عهده دار است.این شرکت براساس حجم نفت خام توليدی، بعد از شرکت بهره برداری نفت و گاز كارون، رتبه دوم توليد نفت در كشور را دارد.

      در این شركت، روزانه بيش از 650 هزار بشكه نفت خام، يك ميليارد و 200 ميليون فوت مكعب گاز غنی، 25 هزار بشكه مايعات گازی و 15 هزار بشكه نفتا توليد می شود كه افزون برتامین خوراك پالايشگاه نفت شيراز، بخش عمده ای از خوراک گاز پالايشگاه بيدبلند خليج فارس،همچنین خوراك پتروشيمی بوعلی و بندر امام را تامين می کند.

        يكي از قدیمی ترین تلمبه خانه های نفت ايران، يعني تلمبه خانه گوره نيز در حيطه فعاليت شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران قرار دارد، اين واحد مسئوليت انتقال چه ميزان نفت را به عهده دارد؟

      3 ايستگاه تلمبه خانه گوره در دهه 50 شمسی، توان انتقال بيش از 6 ميليون بشكه نفت خام را داشته است كه در زمان جنگ تحميلی،به دلیل بمباران،يكي از تلمبه خانه ها از مدار خارج شد. هم اکنون تمامی نفت خام منطقه خشكی به تلمبه خانه گوره منتقل و برای صادرات به خارگ ارسال می شود؛ به همين دليل است که تلمبه خانه گوره را قلب نفت ايران می نامند.

      از آنجا كه صادرات نفت خام كشور از تلمبه خانه گوره انجام می شود، بنابراين مسئوليت راهبری، نگهداری شبكه خطوط لوله صادراتی تا ساحل دريا و دو ايستگاه تلمبه خانه نيز به عهده شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران است.

        با توجه به افزايش توان توليد نفت ايران در دولت سيزدهم و به دنبال آن صادرات نفت، آيا تلمبه خانه گوره توان افزايش ارسال نفت به پايانه خارگ را دارد؟

      در شرايط کنونی با توجه به ميزان نفت صادراتی كه تكليف شده است، هيچ مشكلی در اين زمينه وجود ندارد، اما در صورت رشد صادرات، بايد تجهيزات لازم برای تعميرات و نوسازی تامين شود كه سیاست گذاری های لازم از سوی واحدهای بالادستي در شركت ملی مناطق نفتخيز جنوب و برنامه ریزی در اين ارتباط انجام شده است. 

        مهم ترین برنامه های شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران در سال 1402 برای افزايش توليد شامل چه مواردی است؟

      پيگيری تعميرات اساسي تاسيسات در جهت افزايش توليد، ايمن سازی چاه ها در محدوده سد چم شير، ادامه فعاليت تعميرات شبكه خطوط لوله،تعمير شيرآلات معيوب، تعمير جاده های دسترسی به تاسيسات، تامين قطعات و كالاهای مورد نياز به منظور تعمير به موقع ماشین آلات، تاسيسات تقويت فشار و تزريق گاز به منظور برنامه مصوب افزايش توليد، همچنین جمع آوري و فرآورش حداكثری گازهای مشعل در بخش هایی كه امكان كمك به كاهش گازسوزی و افزايش توليد دارد، از جمله مهم ترین برنامه های سال جاری شركت است.

        با توجه به سیاست گذاری دولت سيزدهم براي افزايش توليد و صادرات نفت خام، توليد مجموعه شما در سال 1401 چه ميزان افزايش يافت؟

      به دليل كاهش تكليفی توليد نفت كه در دولت قبل انجام شده بود، ما با 25 درصد ظرفيت توليدمان فعاليت می کردیم، اما با روی كار آمدن دولت سيزدهم، افزايش توليد نفت و بازگشت به توليد در دستور كار شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب قرار گرفت و برنامه های لازم نيز براي از سرگيری توليد به ما ابلاغ شد كه با اقدام های انجام شده موفق شديم در سال 1401 با افزايش 55 درصدی توليد، به 80 درصد ظرفيت توليدمان در اين سال دست يابيم كه حاكی از تحقق 106 درصدي اهداف تولیدی مان در سال گذشته بود. اين اقدام نيز به دليل برنامه ریزی در بخش چاه های تعميري بود.

      در سال جاری نيز بنا داريم به 100 درصد ظرفيت توليدمان تا پایان امسال برسيم كه براين اساس، امسال عمليات تعميری روی 5حلقه چاه توسعه ای و عمليات تعميری و ترميمی  نیز روی 12 حلقه چاه انجام خواهد شد؛ امسال با انجام فعالیت های ترميمی روی چاه ها، شاهد افزایش تولیدی معادل 20 هزار بشكه خواهيم بود. 

        در سه ماه گذشته چه ميزان از اهداف توليدی شركت محقق شده است؟

      به دليل تحریم ها،آماری از ميزان توليد شركت ارائه نمی شود، اما همین قدر بگویم که در سه ماه نخست امسال آمار توليد بالاتر از برنامه مصوبی بوده كه شركت ملی نفت مناطق نفخيز جنوب به ما اعلام كرده است.

        يكي از مهم ترین آثاری که تحريم برجای می گذارد این است که استفاده از تجهيزات روزآمد برای تعمير و نوسازی تاسيسات را دچار مشکل می سازد؛اين امر چقدر روی فعالیت های جاری شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران اثر گذاشته است؟

      اینکه بگوييم تحريم ها اثری نداشته است، درست نيست، اما عملكرد صنعت نفت ايران در 43 سال گذشته نشان می دهد كه ما توانسته ایم تهديدها و تحريم ها را به فرصت در این صنعت تبديل كنيم. زمانی صنعت نفت ايران در اختيار خارجی ها بود، صفر تا صد فعالیت ها را شرکت های خارجی انجام می دادند و ما براي تعميرات دوره ای و... به اين شرکت ها نيازمند بودیم؛همين وابستگي به آنها باعث شده بود كه شرکت های خارجی فكر كنند اگر ايران را ترك كنند ما قادر به راهبری اين صنعت پيچيده در كشور نخواهيم بود. اما با گذشت بيش از 40 سال از پيروزی انقلاب، با اتكا به نيروهای انسانی متعهد و متخصص خود توانسته ایم اين صنعت را راهبری كنيم. امروز نزديك به 75 تا 80 درصد از كالاهای مورد نياز را خودمان توليد مي كنيم. خاطرم هست در گذشته روزهايی بود كه براي خريد يك پيچ و مهره با چالش جدی مواجه بوديم، يا يك زمانی وقتي موضوع ساخت توربين مطرح می شد، حتی براي تعمير يك قطعه توربين نگران هم بوديم، اما امروز افزون بر اينكه بسياری از قطعات توربين، در داخل کشور ساخته می شود، توليد 100 درصدی توربين و پمپ های پيچيده نفت نيز به مراحل بسيار خوبی رسيده است. در واقع با حمایت های وزارت نفت، متخصصان داخلی حجم بالايی از تجهيزات صنعت نفت کشور را توليد كردند،این بيانگر قدرت و توانمندی جمهوری اسلامي است كه روز به روز به سمت افق روشن تری در حال حركت است. ما بدون حضور شرکت های خارجی نه تنها در حال فعاليت هستيم، بلكه با وجود تمام محدوديت ها و مشكلاتی كه تحريم برای ما ايجاد كرده است،با قدرت به فعالیتمان ادامه می دهیم.

       

    • media/image/2023/07/2000-1441/12557.jpg

        آيا تحریم ها بر رعايت استانداردهای توليد شما تاثیر داشته است؟

      خیر؛به هيچ عنوان. به دليل حساسيت توليد نفت و گاز در كشور، رعايت استانداردها در این بخش، خط قرمز صنعت نفت ايران است، ما نيز هرگز به چشم پوشی از استانداردهای توليد نفت نپرداخته ايم، اگر قرار بود توليد ما براساس استانداردهای صنعت نفت نباشد، قطعا نمی توانستیم صادرات داشته باشيم. ترفيعات به دست آمده با رعايت دقيق استانداردها، معنی دار شده است و نظارت دقيق از سوی واحدهای نظارتی مرتبط در نفت و گاز كشور در اين خصوص، اعمال می شود.

         براي رسيدن به برنامه مصوب شركت ملی مناطق نفتخيز جنوب مبنی بر افزايش توان توليد شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران، چه اقدام هایی در اولويت قرار دارد؟

      افزايش توليد ما مستلزم تامين قطعات مورد نیاز تجهیزات و ماشین آلات است. با توجه به قدمت تاسيسات، تعمير و نوسازی تجهيزات يك امر مستمر و مداوم است. به دليل تحریم ها و خودداری شركت سازنده از ارائه خدمات، با اعتماد به تولیدکنندگان داخلی و تبادل اطلاعات فنی كارشناسان با تجربه در صنعت نفت و گاز با توليدكنندگان داخلي، «ما می توانیم» را به يك باور عملی مبدل کرده ایم و اين راه ادامه خواهد داشت تا جايي كه تحريم اثر خود را از دست بدهد. تلاش خواهيم كرد صادقانه با اجرای سیاست گذاری های انجام شده در شركت ملي نفت و شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب و با اولویت بندی برنامه های در دست اجرا و با هم افزایی توان داخلی، در كنار يكديگر، تعمير و نوسازي خطوط لوله فرسوده را انجام دهیم و مشكلات تاسيسات و تجهيزات و ماشین آلات را رفع کنیم تا افزايش توليد مطابق برنامه های مصوب محقق شود.

         امسال برای تعميرات اساسی برای نگهداشت تجهیزات و امنيت آنها چه برنامه ای داريد؟

      بدون شك فرسودگی و قدمت تاسيسات شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران، HSE قدرتمندی را مي طلبد كه خوشبختانه اين شركت از يكی از واحدهای توانمند در اين زمينه برخوردار است كه با محوريت ايمنی، محیط زیست، نگهداری از نيروی انسانی در حال فعاليت است. هشت ايستگاه آتش نشانی در اين واحد فعال است كه افزون بر فعاليت مرتبط با صنعت نفت در شرايط اضطراری به جوامع پيرامونی(ديلم، برازجان، گناوه و...) خدمات رسانی می کند. به عنوان نمونه واحد HSE شركت گچساران در سال جاری در اطفای حريق 103 مورد آتش سوزی محيط پيرامونی حضور يافت كه عمده آنها مرتبط با آتش سوزی علوفه، باغ مركبات و...، مهم ترین آنها مهار آتش سوز بازار گناوه و كارخانه آسفالت زيدون بود.

         چه ميزان كالا در سال گذشته خريداری شده و شرکت های دانش بنیان چه سهمی از آن را داشته اند؟

      شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران سال گذشته 3900هزار قلم كالا به ارزش 400 ميليارد تومان خريداری کرد و از اين ميزان 53 ميليارد تومان از محيط پيرامونی(عمدتا گچساران) خريداري شد.

      عمده خريدهای انجام شده با توجه به حساسيت و اهميت تاسيسات نفت از شرکت های دانش بنیان بوده است.

         به موضوع نيروی انساني بپردازيم. در اين حوزه چه اقدام هایی در دستور كار قرار دارد؟

      اهميت راهبردی منابع انساني و نقش كليدی آن در ارتقای صنعت نفت به عنوان يك اولويت و سرمايه بركسی پوشيده نيست و در اين شركت هم با درك اين موضوع در تلاش هرچه بيشتر براي رضايتمندی و افزايش انگيزه آنان حركت می کنیم. درمجموع 6 هزار 665 نيرو در شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران در قالب های مرسوم قراردادهاي صنعت نفت(رسمي- اركان ثالث- قراردادی) مشغول فعاليت هستند. همچنين با توجه به وجود خودروهای استيجاری، سالانه بيش از 100 قرارداد اجرايی وجود دارد كه براين اساس، اين شركت، منبع درآمد حدود 30هزار نفر به طور مستقیم و بخش زيادی از فروشندگان مواد و كالا در شهرستان به طور غيرمستقيم است. با وجود تنوع در نوع قراردادها، در این شركت تفاوتی ميان نيروهای اركان ثالث، قراردادی و رسمی وجود ندارد و حتي در برخی موارد همچون بيمه تكميلی، همچنين زمان پرداخت پاداش بهره وری شرايط يكساني براي نيروهای اركان ثالث با دیگر كاركنان فراهم شده است. موضوع مهم در بخش نيروی انسانی، خالی بودن حدود 500 سمت سازمانی در اين شركت است كه می تواند چالش جدی محسوب شود.

      در آزمون استخدامی صنعت نفت هم به دليل تغییر شرایط احراز از مدرک فوق دیپلم به كارشناسی، تامين حدود 300 نيرو در اين شركت معطل مانده است كه در حال مذاكره براي رفع اين مشكل هستيم. موضوع ديگر در بخش نيروی انسانی، تقاضای بیش از 300 نفری محيط پيرامونی، برای اشتغال در اين شركت است كه عمدتا كارگران روزمزد با سابقه كار از يك ساعت تا 6 سال فعاليت هستند. با توجه به اهميت اشتغال برای دولت مشكل بيكاری جامعه پيرامونی را دغدغه خود می دانیم و درحد توان پيگيری جذب بخشی از متقاضيان كه سابقه فعاليت در شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران را دارند، انجام خواهيم داد. در اين زمینه مذاكراتی با مسئولين ذی ربط در وزارت نفت انجام شده است و اميدواريم با موافقت وزير نفت بخشی از آنها را جايگزين نيروهای خاتمه يافته كنيم.

         چقدر خود را در عمل به وظايف خود در مسئوليت اجتماعی متعهد می دانید؟

      در كنار توليد و بهره برداری نفت، اين حق طبيعی جامعه پيرامونی است كه از ثمرات نفت بهره مند شوند و در اين زمينه از هيچ اقدامی دريغ نخواهيم كرد؛ از این رو برای رفاه و بهبود وضعيت آنان در تلاش هستیم که گام های بيشتری برداشته شود. اگر موضوعی خارج از توان شركت باشد، آن را به مسئولان سیاست گذار كه در اين زمينه هميشه نقش حمايتگری داشته اند، اعلام می کنیم.

      باید یادآوری کنم که پروژه های فراوانی در جهت عمل به مسئولیت های اجتماعی به منظور خدمت رسانی به جوامع پيرامونی در حال پيگيری است. افزون بر مشاركت و كمك به تكميل زیرساخت ها و تامين اعتبار پروژه های عام المنفعه، این شرکت در چهار استان حوزه فعاليت خود، فعالیت های متعددی با کنترل مديريت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفتخيز جنوب اجرا کرده است.

       با تعامل كامل تمامی درخواست ها روزمره از چهار استان پس از دريافت از درگاه روابط عمومی کلاسه بندی شده و درخواست های اضطراری متناسب با مقدورات مورد بررسی و اجرايی می شوند. در حال حاضر چند مورد مهم كه از مطالبات روزانه مسئولين و مردم شريف منطقه است، شامل رفع مشكل سرمايشی مصلای نماز جمعه شهرستان گچساران كه به دليل ورود به فصل گرما، نارضايتی نمازگزاران و امام جمعه محترم را در پی داشته وصول شده است که اميدواريم هر چه سریع تر اعتبار مورد نیاز به آنها  تخصيص داده شود.

      روكش آسفالت حدود 16 كيلومتر جاده گچساران به ديلم كه زيرسازی آن کاملاً انجام شده است و به دليل ناتمام ماندن آسفالت آن،هم برای مردم مشكلاتی ایجاد کرده است و هم همكاران صنعت نفت که برای رسيدن به تاسيسات می بایست 85 كيلومتر بیشتر در مسير رفت و برگشت روزانه خود طی کنند، احداث پارك محله ای سادات در شهرستان گچساران كه جزء محله های فوق العاده كم برخوردار است و در اين خصوص مكاتبات و پیگیری های لازم انجام شده است، اما تسريع در تخصیص اعتبار مورد درخواست است. افزون بر موارد فوق، در شرايط فعلی، عمده آب صنعتی تاسيسات بی بی حكيمه-1 كه متعلق به فرآيند توليد نفت و گاز است، توسط روستاها و عشاير بین راهی مصرف می شود؛ به گونه ای كه آب مورد نياز تاسيسات نفت از طريق خط لوله 8 اينچ موجود ميسر نیست. انتظار می رود بودجه لازم برای احداث چاه و تصفیه خانه آب در جوار رودخانه زهره به منظور تامين آب آشامیدنی حدود 600 خانوار در روستاهای باباكلان، بن پير، امامزاده بی بی حكيمه و عشاير منطقه با جمعيتی بيش از 3000 نفر اختصاص داده شود. مورد دیگر، احداث پد هلی كوپتری در روستای جهادآباد حد فاصل شهرستان گچساران- باشت به منظور ايجاد بستر پشتيبانی در مهار آتش سوزی های جنگل های زاگرس است.

    • media/image/2023/07/2000-1441/12558.jpg

      سرمایه  گذاری  5 میلیارد دلاری  در محیط زیست

       مشعل    اچ اس ای و پدافند غیرعامل یکی از موضوع های مهم و اساسی در هرصنعت به شمار می رود و پایش مستمر آن در کاهش و جلوگیری از مخاطرات زیست محیطی و بروزحوادث اهمیت فراوان دارد. در صنعت نفت نیز به دلیل ماهیت فعالیت هایی که در آن از مرحله استخراج تا پالایش و پس از آن، توزیع فرآورده های نفتی انجام می شود، به این مهم، بنا به دستورعمل هایی که برای آن تهیه و تدوین شده است، توجه سختگیرانه تری می شود. هفته گذشته شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران نشستی با حضور مدیران و روسای اچ اس ای ستادی و عملیاتی برگزارکرد و درآن چالش ها و راهبردهای مربوط این حوزه مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در این نشست تخصصی، جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، مظاهر انصاری، مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت، همچنین ابراهیم پورمحمدی، سرپرست اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و روسای اچ اس ای پالایشگاه های نفت کشور، به طرح مطالبی در حوزه اچ اس ای پرداختند که مشروح آن را می خوانید.

      اچ اس ای وزارت نفت به عنوان سیاست گذار اصلی این حوزه، محورها و اهداف متعددی را با رویکرد کاهش مخاطرات زیست محیطی و بروز حوادث، هدف گذاری کرده است و مظاهر انصاری، مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت، درنشست مدیران و روسای اچ اس ای شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به تشریح آن درچند محور پرداخت.   راهبردها و اهداف کلان، بازنگری نظام نامه اچ اس ای و اصلاح و بازنگری ساختار آن، ارتقای فرایندی مدیریت اچ اس ای پیمانکاران، بهبود فرایند پایش و کنترل اچ اس ای با استفاده از سامانه ارزیابی عملکرد و بهبود وضعیت سامانه های اچ اس ای سامانه های پایش، PSSR، PTW، همچنین تجزیه و تحلیل حوادث و درس آموزی از آنها محورهایی بود که مظاهر انصاری، مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت به آنها اشاره داشت. 5 میلیارد دلار سرمایه گذاری برای حفاظت محیط زیست

      مظاهر انصاری بابیان اینکه کاهش نرخ حوادث به ویژه حوادث فرایندی با استفاده از مدیریت ریسک، مدیریت تغییر، یکپارچگی مکانیکی تجهیزات فرآیندی امکان پذیر است،گفت: توجه به ایمنی، فرسودگی و عمر تجهیزات پالایشگاه ها از یک سو و ارتقای اچ اس ای در اجرای طرح ها با بهبود سطح ایمنی و کنترل ریسک، مکان یابی و جانمایی تاسیسات از سوی دیگر، ضرورت هایی است که نباید از آنها غافل ماند. وی با تاکید بر پروژه های اجرایی در زمینه قانون هوای پاک گفت: پیگیری درباره تعیین تکلیف مشعل سوزی با توجه به برنامه ششم توسعه و حساسیت و اهمیت بیشتر قانون گذار در این زمینه در حال اعمال است، ضمن آنکه بیش از 5 میلیارد دلار برای حفاظت از محیط زیست در صنعت نفت سرمایه گذاری شده است.  انصاری مهم برشمردن توجه به مدیریت پساب ها، پسماند و لجن های تولیدی گفت: افزون بر ضرورت توجه به سیستم های پایش و کنترلی در حوزه محیط زیست به منظور جلوگیری و پیشگیری از حوادث آلودگی های محیط زیستی،لازم است تجزیه و تحلیل حوادث و درس آموزی و بازتاب آنها تا پایین ترین لایه های سازمانی، موردتوجه قرار گیرد. مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت، پشتیبانی از مدیران عامل و مدیران پالایشگاه ها و مدیران ارشد از اچ اس ای را برای دستیابی به اهداف تعالی مجموعه پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران برای صیانت از جان انسان ها، محیط زیستی سالم و  پیشبرد طرح های اصلی مهم برشمرد.

        ضرورت برنامه مدون اچ اس ای در برنامه هفتم توسعه

      در برنامه هفتم توسعه کشور بر پیوست های اچ اس ای تاکید ویژه شده است؛ از این رو برای تحقق اهداف و برنامه های آینده توجه به این پیوست های بسیار مورد توجه مسئولان است. این بخشی از صحبت های جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران است.  به گفته او، باید در برنامه هفتم توسعه، برنامه مدون پنج ساله در حوزه اچ اس ای داشته باشیم و با هدف گذاری در این حوزه می توان میزان تحقق اهداف آن را به دقت بررسی و مشخص کرد.

       مقاوم سازی ساختمان ها

      سالاری در ادامه با اشاره به مهم ترین چالش ها در حوزه اچ اس ای به ویژه در زمینه مقاوم سازی ساختمان ها می گوید: با تجمیع ساختمان ها و مقاوم سازی، افزون بر کاهش هزینه ها، مباحث حوزه پدافند غیرعامل نیز در سطح مطلوب تر رعایت خواهد شد.مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به چالش های دیگر این حوزه پرداخت و افزود: امنیت سایبری اهمیت بسیار دارد و این مهم باید در حوزه پدافندی، حتی در مکان یابی پروژه ها مورد توجه قرار گیرد؛ از این رو باید در مسیر حفظ تقویت و یکپارچگی ساختارها گام برداشت.

       اهمیت اندازه گیری در امنیت سایبری

      سالاری توجه به موضوع اندازه گیری را یکی از مهم ترین مباحث حوزه اچ اس ای در پالایشگاه های کشور بیان و اظهار کرد: اندازه گیری نقش مهمی در حوزه امنیت سایبری، تعرض به خطوط لوله، پدیده های زیست محیطی و قاچاق سوخت دارد و آسیب های موجود در این حوزه ها را حل و فصل می کند؛ بنابراین، لزوم توجه به برنامه ریزی برای ارتقای تجهیزات و سطح استاندارد شاخص های اندازه گیری باید در اولویت برنامه های صنعت پالایش قرار گیرد.مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در ادامه با اشاره به نقش مجموعه های عملیاتی مانند پدافند غیرعامل افزود: ضروری است که مجموعه های فنی، عملیاتی و ستادی با همراهی و همکاری پدافند غیرعامل با رعایت ضوابط و دستورعمل های این حوزه جهت دسترسی به اهداف اچ اس ای کمک کنند.

       بهینه سازی مصرف انرژی در حوزه توزیع و انتقال

      سالاری در بخش دیگری از صحبت های خود بر لزوم بهینه سازی مصرف انرژی در حوزه توزیع و انتقال فراورده به منظور ارتقای شاخص های اچ اس ای تأکید کرد. وی ضرورت رعایت شاخص های استاندارد در خودروها و پارکینگ های نفتکش ها، همچنین جایگزینی، تعویض و پایش ناوگان انتقال فرآورده را از دیگر موارد مهم در اچ اس ای برشمرد.سالاری گفت: آموزش، توجه به هشدارها برای پررنگ نگه داشتن مباحث اچ اس ای در بدو ورود به محیط های عملیاتی و اداری، نقش مهمی در پیشگیری و فرهنگ سازی دارد.مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در بخشی دیگر با اشاره به تجمیع صنایع در کنار هم و شکل گیری شهرک های انرژی و انبارها که در مجاورت خطوط لوله و پالایشگاه ها اظهار کرد: نیاز است در این شهرک ها محوریتی ایجاد و اچ اس ای در این مجموعه ها به یک واحد سپرده و یکپارچگی در آن ایجاد شود.

      دانش بنیان ها و بومی سازی تجهیزات

      سالاری با تاکید بر لزوم توجه به ساخت بار اول در حوزه تجهیزات موردنیاز حوزه بهداشت، ایمنی و محیط زیست می گوید: بومی سازی و تولید تجهیزات اچ اس ای با کمک دانش بنیان ها باید در اولویت قرار گیرد. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران بر لزوم نظارت بر پیاده سازی دستورعمل های حوزه ایمنی به منظور کاهش حوادث و استفاده از ظرفیت های مجموعه و به کارگیری نیروهای جوان در جهت پویایی سازمانی و رشد شاخص های منابع انسانی در این حوزه تأکید کرد.

       تشکیل تیم های تخصصی اچ اس ای

      در این نشست تخصصی مشترک، سرپرست بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران از تشکیل تیم های چندتخصصی به منظور پردازش و بومی سازی دستورعمل های اچ اس ای در صنایع پالایشی خبر داد.ابراهیم محمدی پور با بیان اینکه نگاه جدیدی که به حوزه اچ اس ای ایجاد شده زنجیره محور و نگاه خاص به کل زنجیره ارزش است، افزود: در نگاه به اچ اس ای، به بحث های آمایش، جانمایی، طراحی اصلی و بهره برداری و احیاناً جمع آوری نیز توجه شده است و اچ اس ای در تمام این حلقه ها حضور دارد.وی تصریح کرد: ممیزی یکپارچه پالایشگاه های نفت و خطوط لوله و...  مهم برشمرد و افزود: این مهم در دست اجراست.به گفته او، هدف از ممیزی نگاه توسعه ای است و قصد بر این نیست که ارزش کارهای انجام شده زیر سوال برود؛ بلکه هدف، بهبود است تا در کنار یکدیگر، آسیب پذیری ها شناسایی و با جدیت پیگیری و رفع شوند.

       رفع چالش ها

      سرپرست بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، همچنین در زمینه رعایت نکردن حریم ایمنی و امنیتی و قرار داشتن انبارها و تاسیسات در بافت های شهری گفت: در این زمینه نگاهی سختگیرانه تر خواهیم داشت و به سمت بازرسی خواهیم رفت و بعد از ممیزی آنها، به سمت رفع چالش ها حرکت خواهیم کرد. محمدی پور با اشاره به اینکه ریشه بخش قابل توجهی از حوادث صنعت پالایش، کمرنگ شدن توجه به اچ اس ای است، تصریح کرد: امیدواریم با توجه به ساختار اچ اس ای و شاخص های انگیزشی، این واحدها اهمیت و جایگاه اصلی خود را پیدا کنند.  وی افزود: اصلاح ساختار نیز در دستور کار قرار گرفته است و به طور جدی به آن ورود کرده ایم، بخش های خصوصی پالایشی نیز باید هر جا لازم می دانند، اصلاح ساختار انجام شود و در جهت اصلاح آن ورود کنند.سرپرست بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: در بخش های ارتقای کیفی و کمی سمت های سازمانی، همچنین ایجاد ایستگاه ها آتش نشانی جدید و ارتقای ایستگاه های قدیمی فعالیت های مؤثری انجام شده است. نگاه خوبی که در سطح وزارت نفت وجود دارد، نگاه هم ترازی در وزارت نفت در حوزه سمت های سازمانی واحدهای اچ اس ای است.او یکی از فعالیت های اساسی در حوزه اچ اس ای صنایع پالایشی را پیشگیری از مخاطره ها در حوزه سوخت خواند و افزود: در این زمینه نیز اقدام های جدیدی در شهرک های انرژی ازجمله شهرک صنعتی اصفهان آغاز شده است و در حال تصحیح آن هستیم.محمدی پور همچنین از تشکیل بانک اطلاعاتی محیط زیستی براساس خوداظهاری واحدهای پالایشی خبر داد و اظهار کرد: این بانک اطلاعاتی در ممیزی ها به کار گرفته خواهد شد و تمام عوامل زیان آور در این حوزه در قالب آن شناسایی و کنترل خواهد شد.

    • media/image/2023/07/2000-1441/12559.jpg

      گفت وگو با معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران

      گام های  بلند  در مسیر طرح های  تـــوسعه ای

      مشعل     با هدف شتاب بخشی به اجرای طرح های توسعه ای صنعت نفت، همسو با حفظ، نگهداشت و افزایش تولید، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران گام های مهمی در این مسیر برداشته است که از آن جمله می توان به توسعه پتروپالایشگاه ها، همچنین ذخیره سازی و توزیع و فراورده های نفتی اشاره کرد.  اهمیت این گونه طرح ها درپیشبرد اهداف عالیه صنعت نفت به عنوان صنعتی پیشران در به ثمر نشستن اهداف کلان اقتصادی کشور، موضوع گفت وگو با علی زیار، معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است که می خوانید.

      شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در دو محور، طرح های توسعه ای خود را شامل کیفی سازی و کاهش فراورده های سنگین به ویژه نفت کوره، پیگیری می کند واین طرح ها هم اکنون در پالایشگاه های کشور در دست اجراست.  معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران می گوید:در این شرکت،  برخی طرح های توسعه ای مثل پتروپالایشگاه ها با نگاه به آینده تعریف واجرا می شوند. برخی طرح ها نیز درگذشته تخصیص خوراک شده اند و مدیریت آن به بخش خصوصی سپرده شده است و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در آنها سهم و سهامی ندارد.

       9.6 میلیارد دلار سرمایه گذاری درپتروپالایشگاه شهید سلیمانی

      در سال های اخیر و همزمان باپیشرفت دانش و فناوری، ساخت مجموعه های چند منظوره درصنایع مختلف با هدف افزایش بهره وری و یکسان سازی تولید، مورد توجه ویژه قرار گرفته که دراین میان، ساخت پتروپالایشگاه ها به عنوان مصداقی از تجمیع واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهی از اهمیت بسزایی برخوردارند و در قالب طرح های توسعه ای مورد توجه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران قرار گرفته اند. علی زیار در این زمینه با اشاره به سهام داری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در برخی پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه های کشور تصریح می کند:  این شرکت در پتروپالایش شهید سلیمانی با ظرفیت روزانه 320 هزار بشکه و پالایشگاه نفت خوزستان باظرفیت روزانه 180هزاربشکه سهام دارد و به دلیل داشتن بخشی از سهام آنها، مسائل مربوط این طرح ها را پیگیری می کند.  وی با اشاره به مشارکت شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران در ساخت 10 پالایشگاه، اظهار می کند:  این شرکت قبل ازمشخص شدن سهام داران، با تعیین شركت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران به عنوان مجری، اقدام های اولیه را برای اجرای طرح ها را پیش می برد. درباره پتروپالایشگاه شهیدسلیمانی نیز این مهم انجام شده است تا فرآیند اخذ مجوزهای قانونی، تسهیل زمین مطالعات و مهندسی پایه انجام شود. همزمان نیز با انجام تشریفات قانونی و واریز سهم ازسوی سهامداران، کار وارد مراحل بعدی می شود. معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه حدود 20 درصد محصولات پتروپالایش شهید سلیمانی خوراک واحدهای پتروشیمی و بقیه سوخت های مصرفی است، ادامه می دهد: برای ساخت این پالایشگاه سرمایه گذاری حدود 9.6 میلیارد دلار در مدت 6 سال پیش بینی شده است.

       مذاکره برای ورود به فاز اجرایی پالایشگاه نفت خام خوزستان

      پالایشگاه نفت خام خوزستان از پروژه های به زمین مانده از قبل است که به دلایل نامعلوم منابع مالی تامین مجوز خوراک آن لغو شده بود و این مجوز در دولت سیزدهم احیا شد.اکنون رویکرد تغییر کرده و بنابر هدف گذاری انجام شده، با راه اندازی پالایشگاه خوزستان و با معافیت مالیاتی و تخصیص افزایش ظرفیت آن، این انتظار وجود دارد که پیشرفت اقتصادی استان خوزستان را درسال های آینده شاهد باشیم و با رونق اقتصادی، این استان از محرومیت فاصله بگیرد. زیار با اشاره به پالایشگاه نفت خوزستان می گوید: این پالایشگاه با ظرفیت 180 هزار بشکه طراحی شده است و سوخت های مورد نیاز از جمله بنزین و نفت گاز را تولید می کند .برای اجرایی شدن آن با یک سرمایه گذار خارجی تفاهمنامه ای منعقد کرده ایم و در حال پیگیری آن هستیم تا این پالایشگاه وارد فاز اجرایی شود.  معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان این که برای ساخت این پالایشگاه زمینی به مساحت 324 هکتار در نظر گرفته شده است، ادامه می دهد: بخشی از مجوزها اخذ شده و کارهای آنها نیز در دست انجام است، بعد از تعیین سرمایه گذار وارد مرحله بعد و ساخت این پالایشگاه خواهیم شد.

       پروژه های خطوط لوله در دست اجرا

      صنعت نفت امروز بیش از پیش با حوزه پالایش پیوند خورده است؛ دوری از خام فروشی سرلوحه کار وزارت نفت در دولت سیزدهم قرار گرفته و این بخش به عنوان یکی از اهرم های اصلی در این صنعت با سیاست احداث واحدهای پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی درحال توسعه و گسترش است. این در شرایطی است که نبض صنعت انتقال در شاهرگ اصلی آن یعنی خطوط لوله انتقال نفت خام و فراورده های نفتی کشور با توان عملیاتی انتقال ۶۵۰ میلیون لیتر در روز می تپد. معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران دراین باره می گوید: هم اکنون چند پروژه درخصوص احداث خط لوله برای انتقال نفت خام و فراورده های نفتی در دست اجراست که خط لوله نفت خام سبزاب- ری از آن جمله است. وی با بیان این که بااحداث این خط لوله، روزانه300 هزار بشکه نفت خام میادین دزفول شمالی به پالایشگاه های اراک و تهران منتقل خواهد شد، از پیشرفت 60 درصدی پروژه خط لوله سبزاب - ری خبر می دهد.

        زیار خط لوله بندر عباس- سیرجان و رفسنجان به ظرفیت روزانه 300 هزار بشکه در روز را یکی دیگر از طرح ها و از گام های برداشته شده در زمینه انتقال فراورده های نفتی به وسیله خط لوله بیان می کند و ادامه می دهد: با استفاده از این خط لوله فراورده های نفتی از استان هرمزگان به سمت مرکز و شمال کشور منتقل می شود و امیدواریم امسال به بهره برداری برسد.  به گفته او، خط لوله تابش به طول 948 کیلومتر در مسیر رفسنجان- بیرجند و از بیرجند به مشهد تعریف شده است. این خط لوله روزانه حدود 150 هزار بشکه فرآورده تولیدی از پایانه رفسنجان را به استان های شرقی و شمال شرق کشور منتقل خواهد کرد. معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران می گوید: با احداث این خط، رینگ انتقال فرآورده ازطریق خط لوله درکشور کامل می شود و بیشتر استان ها برای سوخت رسانی از این طریق عمل خواهند کرد. زیار، مبلغ سرمایه گذاری برای اجرای این پروژه را حدود 372 میلیون یورو اعلام و اظهار می کند: برای تامین مالی با بانک ملت تفاهمنامه ای امضا شده و مطالعات و طراحی های اولیه این خط نیز در شركت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران در دست اجراست. معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران درباره خط لوله پارس نیز به عنوان یکی دیگر از پروژه های انتقال فراورده های نفتی می گوید: این خط لوله از تلمبه خانه مهرآران در استان هرمزگان به فسا و از آنجا به شیراز کشیده می شود.از آنجا که استان فارس خط لوله ندارد و با سوخت رسانی جاده ای، تامین سوخت آن انجام می شود، با احداث این خط، استان فارس و استان های همجوار نیزاز خط لوله برای تامین سوخت مورد نیاز خود بهره مند خواهند شد. این شیوه انتقال سوخت اقتصادی تر، ایمن تر و پایدارتر است. زیار با اشاره به سرمایه گذاری نزدیک به 128میلیون یورویی برای احداث خط لوله پارس، اظهار می کند: تفاهمنامه آن با بانک تجارت امضا و مطالعات و اخذ مجوزهای آن نیز از سوی شركت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران در دست انجام است.

       ظرفیت 600 میلیون لیتری انبار مهدوی

      شبکه خطوط انتقال با عبور ازمسیرهای سخت گذر از شمال به جنوب، از شرق به غرب و ... برای انتقال خوراک به پالایشگاه ها، واحدهای پتروشیمی و تأمین سوخت نیروگاه ها و صنایع، به عنوان شریان اصلی در تسهیل فرآیند نقل و انتقال، نقشی محوری ایفا می کند؛ از این رو یکی دیگر از طرح های توسعه ای در توزیع و ذخیره سازی خطوط انتقال است.  زیار دراین باره می گوید: برای اجرای این طرح چند انبار نفت در نظرگرفته شده است که یکی از آنها انبار شهید مهدوی دراستان هرمزگان با ظرفیت روزانه 600 میلیون لیتر است.  وی رقم سرمایه گذاری در نظر گرفته شده برای احداث این انبار را حدود 70 میلیون یورو اعلام و اظهار می کند: با احداث این مخزن گاه، ذخایر راهبردی فراورده های نفتی افزایش پیدا خواهد کرد.  به گفته او، نزدیک به چهار مخزن 40 میلیون لیتری برای انبار شهید مهدوی هرمزگان تعریف شده که مصوبه آن صادر شده و در دست اقدام است.

       تخصیص۴۰ درصد از اندوخته سرمایه ای به پروژه های کیفی سازی

      براساس بند «ر» تبصره یک قانون بودجه سال ۱۴۰۲ آمده است: وزارت نفت مکلف است تخفیف پنج درصدی خوراک نفت خام موضوع جزء (۱) بند «الف» ماده (۱) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) مصوب اسفند۱۳۹۳ را صرفاً با شرط اختصاص ۴۰ درصد از سود خالص سالانه شرکت پالایش نفت به طرح های کیفی سازی با اولویت کاهش نفت کوره، به شرکت های پالایش نفت اختصاص دهد.  همچنین معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران می گوید: در بند «ر» تبصره ۲ قانون بودجه امسال (۱۴۰۲) قانونگذار تکلیف کرده است که از محل سود پالایشگاه ها، ۴۰ درصد به عنوان اندوخته سرمایه ای ذخیره و به پروژه های کیفی سازی اختصاص داده شود که این مقدار دست پالایشگاه ها را باز کرده و واحدهای پالایشی مکلف می شوند ۴۰ درصد از سود خود را به اجرای طرح های بهینه سازی اختصاص دهند. از سویی طبق همین قانون، مقرر شده است که شرکت ملی پالایش و پخش، این پروژه های کیفی سازی را رصد و نسبت به پیشرفت پروژه در رابطه با تخفیف ۵ درصد خوراک این پالایشگاه ها اظهارنظر کند؛ بنابراین هر پالایشگاهی که از پیشرفت خوبی در زمینه اجرای طرح های کیفی سازی برخوردار باشد، این تخفیف را کامل دریافت خواهد کرد، اما اگر عقب ماندگی داشته باشند، به نسبت عقب ماندگی تخفیف خوراک را کاهش خواهیم داد که پالایشگاه ها از این ناحیه مکلف می شوند، پروژه های بهینه سازی خود را تسریع کرده و جدیت بیشتری برای اجرای پروژه های کیفی سازی طبق برنامه به کار خواهند بست تا به سوخت پاک مطابق با استانداردهای روزآمد دنیا دست می یابیم. او با بیان این که پالایشگاه ها برای اجرای طرح های بهینه سازی نیاز به منابع مالی و سرمایه گذاری دارند، ادامه می دهد: پروژه کیفی سازی پالایشگاه های شیراز و تبریز70 درصدپیشرفت فیزیکی داشته اند و تا پایان امسال به بهره برداری خواهند رسید.  به گفته زیار، همه پالایشگاه های نفت کشور به جز پالایشگاه آبادان به بخش خصوصی واگذار شده اند و سهامداران آن برای اجرای طرح های کیفی سازی باید سرمایه گذاری کنند. معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در بخش دیگری از صحبت های خود می گوید: هر سه ماه یک بار ارزیابی از وضع پروژه های کیفی سازی انجام وگزارشی تهیه می شود؛ پالایشگاهی که از مراحل اجرایی طرح عقب باشد، درباره تخفیف خوراک نفت خام آن تصمیم گیری خواهد شد؛ این یک اهرم اجرایی الزام آور است که شرکت های پالایشی باید در کمترین زمان ممکن پروژه های خود را تکمیل کنند. او با اشاره به اینکه تمام واحدهای پالایشی، پروژه های کیفی سازی را در دست اجرا دارند و همه واحدهای پالایشی باجدیت درحال تلاش برای پیگیری و رفع چالش های اجرای این پروژه ها هستند، ادامه می دهد: اگر چه تامین منابع مالی برخی از این پروژه ها با چالش هایی مانند اخذ مجوزهای محیط زیستی روبه روست که امیدواریم با اخذ این مجوزها، پروژه ها نیز شتاب بگیرد.

       پیوستن به سازمان توسعه ای

      شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران سال گذشته در گروه سازمان های توسعه ای کشور قرار گرفت و بر اساس آن باید یکسری برنامه در دستور کار خود داشته باشند که در این گزارش به صورت اختصار به آنها اشاره شد.  با توجه به ضرورت تأمین بی وقفه و مطمئن انرژی مورد نیاز کشور و با هدف تهیه مقدمات برای انجام تکالیف شرکت مادرتخصصی ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در زمینه عملیات پایین دستی نفت، با اضافه شدن شرکت مذکور به فهرست سازمان های توسعه ای، منوط به توسعه نیافتن ساختار و تشکیلات و ایجاد نشدن شرکت دولتی فرعی، از سوی هیئت دولت موافقت شد. وجودسازمان های توسعه ای درکنار نهادهای سیاست گذار، برنامه ریز، تنظیم گر و تصدی گر دارای جایگاه به خصوص است، زیرا کارکردهای معینی دارد که مکمل دیگر وجوه حکمرانی و نیازهای بازار است.

    • media/image/2023/07/2000-1441/12560.jpg

      پایان ماراتن گازرسانی به روستاهای کرمانشاه

      استـوار  همچون  بیستون

      مهدی مهرابی     کرمانشاه، با دارا بودن 371 کیلومتر مرز مشترک با عراق و برخورداری از مناطق کوهستانی و سخت گذر، استانی بسیار خاص از لحاظ موقعیت جغرافیایی به شمار می آید. از سوی دیگر، این استان باوجود مناطق سردسیر اورامانات و مناطق گرمسیری همچون قصر شیرین، استانی چهارفصل است. گاز را باید نگینی درخشان در این استان پنداشت که از همه چالش ها عبور کرده و چون بیستون استوار است.

      برپایه گزارش ها، سال 1401 شاهد ثبت رکوردی جدید در حوزه گازرسانی به استان کرمانشاه بودیم و با برنامه ریزی و فعالیت های شبانه روزی کارکنان شرکت گاز استان کرمانشاه، 238 روستا به شبکه سراسری گاز پیوست. از سوی دیگر گازرسانی به 82 روستای صفر مرزی نیز با پیشرفت مطلوبی در دست اقدام است و پرونده گازرسانی به بخش زیادی از این روستاها نیز تا پایان امسال بسته خواهد شد. تحقق مصوبات سفر رئیس جمهور درحوزه گازرسانی از دیگر افتخارات این شرکت به شمار می آید، به طوری که تاکنون بیش از 50 درصد این مصوبات اجرایی شده است. در همین حال، مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان کرمانشاه می گوید: بیش از 50 پروژه در واحد اجرای طرح های این شرکت در حال انجام است. به گفته علی اکبر سلطانیان، سال گذشته 520 کیلومتر شبکه گذاری انجام و 6 هزار انشعاب نصب شد.

            گازرسانی به شهر ریجاب

        مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان کرمانشاه یادآور شد: گازرسانی به شهر ریجاب و بیش از 300 واحد صنعتی از دیگر فعالیت های شرکت گاز استان کرمانشاه در سال گذشته به شمار می آید. سلطانیان با اشاره به بخشی از فعالیت های مدیریت مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان کرمانشاه گفت: این مدیریت وظیفه برآوردهای مصرف گازرسانی، بازدیدهای محلی و ارزیابی اولیه، طراحی فاز صفر، طراحی های فاز 1 و 2 پروژه های گازرسانی پس از برآورد مصرف و پیش بینی های آینده را به عهده دارد.وی ادامه داد: پس از آماده سازی طرح ها، برآوردهای احجام و مقادیر انجام و در صورت اختصاص اعتبارات به امور پیمان ها ارسال می شود.مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان کرمانشاه یادآور شد: افزون بر گازرسانی به روستاها، پیگیری طرح های گازرسانی به صنایع، مرغداری ها، گلخانه ها و... از سوی این مدیریت انجام می شود.

            اجرای پروژه مقاوم سازی شبکه و تاسیسات گاز

      سلطانیان با بیان اینکه طی سال های گذشته مقاوم سازی در گازهای استانی رونق پیدا کرده است، گفت: ابتدا مقاوم سازی ساختمان های اداری کلید خورد و به موازات آن، مقاوم سازی ایستگاه های تی بی اس را آغاز کردیم.وی ادامه داد: مقاوم سازی چند ایستگاه تقلیل فشار گاز انجام شده و چهار ایستگاه نیز در حال پیمان سپاری است.

      مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان کرمانشاه تاکید کرد: با توجه به قدیمی بودن ساختمان تعدادی از ایستگاه های تقلیل فشار گاز، نسبت به تخریب آنها اقدام و ساختمان جدید را براساس استانداردها و آیین نامه های روزآمد ساختیم.

      سلطانیان با بیان اینکه مقاوم سازی و آماده سازی زیرساخت ها برای کنترل شبکه گاز از دیگر اقدام های این مدیریت به شمار می آید، گفت: انتخاب مشاور در این حوزه در دستور کار قرار گرفته تا برای مناطقی که از گسل ها عبور کرده، چاره اندیشی کنیم. براین اساس، نصب شیر خودکار برای قطع اتوماتیک گاز در این مناطق در دستور کار قرار دارد.

            فهرستی بلندبالا از فعالیت های برنامه ریزی

      مدیربرنامه ریزی شرکت گاز استان کرمانشاه نیز گفت: فرایندهای بسیار زیادی را پیگیری و مدیریت می کنیم که کنترل وضعیت گازرسانی به شهرها و روستاها از مهم ترین فعالیت ها به شمار می آید.به گفته سیمین جسری، آخرین وضعیت گازرسانی به شهرها و روستاها را به صورت روزانه و هفتگی در قالب گزارش های اجرا و اطلاعات در سامانه های مدیریت گازرسانی بارگذاری می کنیم. این گزارش ها به نهادهای داخل و خارج از سازمان نیز ارائه می شود. وی با بیان اینکه فهرست مناطق باقیمانده فاقد گاز را تهیه و به مدیریت مهندسی و اجرای طرح های شرکت اعلام می کنیم، تصریح کرد: براین اساس، با توجه به ضریب نفوذ گاز،گازرسانی به مناطق کمتر برخوردار را اولویت بندی کرده و همه مجوزهای لازم برای انجام عملیات گازرسانی دریافت می شود. مدیر برنامه ریزی شرکت گاز استان کرمانشاه افزود: درصورتی که مبلغ پیمان بیش از 40 میلیارد تومان باشد، باید مجوز هیات مدیره شرکت ملی گاز ایران را نیز دریافت کنیم. این مجوزها به پیگیری های خاصی نیاز دارد و پس از دریافت مجوز، پیمان سپاری انجام می شود.

    • media/image/2023/07/2000-1441/12561.jpg

             تهیه و بارگذاری اطلاعات در سامانه های مدیریتی

      به گفته مدیر برنامه ریزی شرکت گاز استان کرمانشاه، علاوه بر پروژه ها، اطلاعات و شاخص های عملکردی شرکت از جمله تعداد مشترکان، تعداد مصرف کنندگان، متراژ خطوط، تعداد انشعابات، خطوط فاقد گاز و حفاظت کاتدیک، تعداد کارکنان و... را به صورت مستمر در سامانه سورین ثبت و کنترل می کنیم.  وی تصریح کرد: واحدهای زیادی به این سامانه دسترسی دارند، با این حال کنترل نهایی و تایید صحت اطلاعات به صورت ماهانه از سوی مدیریت برنامه ریزی انجام می شود. جسری یادآور شد: ارسال و بارگذاری اطلاعات در محیط FTP (پروتکل استاندارد برای انتقال یک هاست به هاست دیگر) برای ستاد، تهیه و بارگذاری منشور پروژه های اقتصاد مقاومتی در سامانه نیپا و ارائه گزارش به استانداری تنها بخشی از فعالیت های این مدیریت در حوزه گزارش دهی به شمار می آید.  مدیر برنامه ریزی شرکت گاز استان کرمانشاه یادآور شد: تهیه و ارائه گزارش عملکرد هیات مدیره به مجمع عمومی نیز هرساله به صورت معمول انجام می شود. از ابتدای هرسال، عملکرد سال پیش از آن را جمع بندی و این اطلاعات با فرمت های استاندارد شرکت ملی گاز ایران، همسان سازی می شوند. پس از تایید و دریافت گزارش حسابرس قانونی و بازرس امور مالی، گزارش نهایی برای ارائه به مجمع عمومی تهیه می کنیم و در جلسه مجمع نیز حضور فعال داریم.

            فرایند اصلاح و اختصاص بودجه

      جسری با بیان اینکه پیش بینی بودجه نیز از دیگر فرایندهای سازمانی مدیریت برنامه ریزی است، گفت: برای پیش بینی بودجه سال آینده و اصلاحیه بودجه سال جاری زمان زیادی سپری می شود.وی ادامه داد: برای بودجه ریزی، همه برنامه واحدهای مختلف را دریافت و جمع بندی می کنیم. بر این اساس افزون بر پروژه های گازرسانی به شهرها، روستاها و صنایع که در جریان آن هستیم، جزئیات پروژه های اچ اس ای، پژوهش، مدیریت کربن و انرژی، مقاوم سازی، بازسازی و تعمیرات، حمل و نقل، خرید تجهیزات و... را دریافت می کنیم و براساس آن، فرایند بودجه را انجام می دهیم.به گفته جسری، بودجه مصوب هر سال براساس پیشنهاد سال قبل خودمان ابلاغ می شود و بودجه مصوب را در قالب برگزاری جلسات کارشناسی و ارائه مستندات اصلاح می کنیم. به تبع بودجه، تعیین اهداف کمی شرکت در حوزه عملکردی از جمله تعداد انشعاب و جذب مشترک، تعداد ایستگاه های گازدار و... نیز انجام می شود. پس از تصویب بودجه و توافق با ستاد، موافقتنامه طرح های سرمایه ای را با سازمان برنامه و بودجه تنظیم و تنفیذ می کنیم.

            کنترل و بررسی پیشرفت پروژه ها

      مدیر برنامه ریزی شرکت گاز استان کرمانشاه یادآور شد: سالانه چهار جلسه کنترل پروژه های مصوب از سوی شرکت ملی گاز ایران به صورت آنلاین برگزار می شود و مدیریت برنامه ریزی، متولی برگزاری آن است. در این جلسات، درصد پیشرفت پروژه ها از سوی ستاد کنترل و بررسی می شود. وی با بیان اینکه در واحد تحلیل سیستم در قالب ممیزی داخلی و خارجی، فرایند نگهداشت استانداردها و ایزوها را انجام می دهیم، گفت: مدیریت استراتژی، یکی دیگر از فعالیت هایی است که در واحد تحلیل سیستم ها انجام می شود.

            شاخص های عملکردی و دستیابی به چشم انداز

      جسری ادامه داد: سند استراتژی شرکت گاز استان کرمانشاه نیز براساس تحلیل های محیطی داخلی و خارجی سازمان تدوین می شود. برای پایش این اهداف و چشم انداز سه ساله، شاخص های استراتژی در قالب کارت های BSC تعریف می شود. مدیر برنامه ریزی شرکت گاز استان کرمانشاه با اشاره به استقرار سامانه همفار در این شرکت اعلام کرد: همه شاخص ها در این سامانه تعریف شده و کارکنان هر واحد، اطلاعات و شاخص های سه ماهه، 6 ماهه و سالانه را وارد این سامانه می کنند. مدیریت برنامه ریزی، ادمین اصلی سامانه بوده و صحت و سقم اطلاعات را بررسی و در برخی موارد، مستندات مورد نیاز را از واحدها دریافت می کند. در صورتی که هر واحد به شاخص ها و اهداف تعیین شده برسد، برای آن اقدام تعریف می شود تا در دوره بعد به اهداف تعریف شده دست یابد. به گفته وی، سالانه ریسک ها و فرصت های فرایندی را شناسایی و براین اساس، برای فرصت ها برنامه و برای ریسک و تهدیدها، اقدام کنترلی تعریف می کنیم.

            فرایند ارزیابی گازهای استانی

      جسری با بیان اینکه ارزیابی های متعددی از سوی سازمان برنامه و بودجه با عنوان جشنواره شهید رجایی انجام می شود، اظهار کرد: ارزیابی عملکرد شرکت های گاز استانی نیز از سوی شرکت ملی گاز ایران انجام می شود. در سامانه «تسما» شاخص های متعدد اختصاصی و عمومی تعریف شده که بر این اساس، مستندات مورد نیاز را از حوزه های مختلف جمع آوری و در این سامانه بارگذاری می کنیم. وی ادامه داد: این مستندات از سوی ارزیاب ها بررسی و امتیاز نهایی شرکت به صورت سالانه اعلام می شود. مدیر برنامه ریزی شرکت گاز استان کرمانشاه با بیان اینکه بهره وری نیز در قالب قانون بودجه از سوی این مدیریت پیگیری می شود، تاکید کرد: براین اساس مسائلی را که منجر به عدم بهره وری می شود، شناسایی و برای آن راهکار و پروژه تعریف می کنیم. سالانه حدود چهار پروژه با هماهنگی شرکت ملی گاز ایران و سازمان ملی بهره وری تعریف می شود.

       خدمات رسانی به 670 هزار مشترک

      مدیر بهره برداری شرکت گاز استان کرمانشاه نیز با اشاره به فعالیت های این واحد گفت: مدیریت بهره برداری در شرکت گاز استان کرمانشاه، وظیفه خدمات رسانی به 32 شهر، یکهزار و 900 روستا و 670 هزار مشترک را به عهده دارد. سه هزار مشترک صنعتی، چهار نیروگاه برق، دو کارخانه سیمان، 18 شهرک صنعتی و 77 واحد سی ان جی را نیز تحت پوشش داریم.  فرهاد شمسی با بیان اینکه بیش از 500 نفر در واحد بهره برداری فعالیت می کنند، اظهار کرد: حدود 11 هزار و 500 کیلومتر شبکه و خطوط تغذیه و توزیع، 230 ایستگاه تی بی اس و 50 ایستگاه سی جی اس را نیز پشتیبانی می کنیم. وی تاکید کرد: با این حجم عملیات و تعداد مشترکان، وظایف مهم و حساسی به عهده داریم و خدمات رسانی به این تعداد مشترک و پایداری گازرسانی نیز شرایط خاص خود را دارد. مدیر بهره برداری شرکت گاز استان کرمانشاه یادآور شد: رسالت ما تامین پایدار و ایمن گاز است و همکارانم همه توان خود را به کار می گیرند تا با پیش بینی های لازم، برنامه ریزی به موقع و اجرای عملیات پیشگیرانه، مانع بروز حادثه و قطع ناخواسته گاز شوند.

            ارائه خدمات گاز در 70 دفتر پیشخوان

      به گفته شمسی، برای ارائه خدمات مناسب به مشترکان، 70 دفتر پیشخوان، 17 خدمت شرکت گاز را در شهرها و روستاهای بزرگ فعال هستند تا به مردم خدمات رسانی کنند.

      وی ادامه داد: بخشی از خدمات نیز در شهرها از سوی خدمات امور مشترکان و در روستاها از سوی گازبان ها ارائه می شود. امور مشترکان به نوعی ویترین شرکت گاز استان کرمانشاه به شمار می آید و این واحد پس از مراجعه مردم، پاسخگوی مشکلات آنهاست. وی با بیان اینکه امدادرسانی به مشترکان گاز نیز به صورت متمرکز انجام می شود، گفت: امداد شرکت گاز استان کرمانشاه در سه شیفت و به صورت شبانه روزی، خدمات رسانی می کند.

      مدیر بهره برداری شرکت گاز استان کرمانشاه تاکید کرد: با انجام اقدام های پیشگیرانه، تعمیرات برنامه ریزی شده شاهد گازرسانی پایدار به همه بخش های مصرف هستیم و تلاش می کنیم رسالت خود را به بهترین شکل محقق کنیم. با پایش ها و فعالیت هایی که در فصل تابستان از سوی کارکنان انجام می شود، شرایط ایده آل برای عبور از فصل سرد را فراهم می کنیم.  به گفته وی، پس از شناسایی نشتی گاز و جریان الکترونیکی از سوی بازرسی فنی، اقدام های لازم برای رفع نشتی از سوی واحد بهره برداری انجام می شود.

            چالش های زمستان 1401

      مدیر بهره برداری شرکت گاز استان کرمانشاه با اشاره به شرایط خاص زمستان سال 1401 گفت: سال گذشته در شرایطی وارد زمستان شدیم که شاهد ناترازی گاز در سطح کشور بودیم. از سوی دیگر از اواخر آذر تا اواخر بهمن شاهد ماندگاری هوای سرد بودیم که در سنوات قبل بی سابقه بود. شمسی ادامه داد: براساس تدابیر اندیشیده شده، متاثر از برنامه و فعالیت های کلی شرکت ملی گاز ایران، قرارگاه مدیریت بحران را در سطح شرکت تشکیل دادیم و روزانه اقدام به برگزاری جلسه با حضور مدیرعامل و اعضای کمیته مدیریت بحران کردیم.

      تصمیمات این قرارگاه به بخش های مختلف ارسال و برای شرایط به وجود آمده راهکار آماده می شد. وی تصریح کرد: با مدیریت، برنامه ریزی و تلاش شبانه روزی همه بخش ها خوشبختانه در زمستان سال گذشته شاهد قطعی گاز در بخش خانگی نبودیم.

      مدیر بهره برداری شرکت گاز استان کرمانشاه با بیان اینکه پایش دمای ادارات و اماکن عمومی را نیز از ابتدای آذر آغاز کردیم، گفت: بر این اساس پس از پایش بیش از 12 هزار واحد، 600 اخطار صادر و گاز 112 واحد نیز به دلیل عدم رعایت دمای رفاه و توجه به اخطارها قطع شد.

    • media/image/2023/07/2000-1441/12562.jpg

      در مسیر خودکفایی

      مشعل   سیاست های اقتصاد مقاومتی، از سال ها پیش به عنوان راهکاری برای مقابله با تحریم ها و تهدیدهای بین المللی از سوی مقام معظم رهبری(مدظله العالی) پایه ریزی و ابلاغ شد و در ادامه، هر سال حمایت از شرکت های داخلی و بی نیازی از خارج مورد تاکید قرار گرفت. صنعت گاز نیز در این مسیر توانسته است بخش قابل توجهی از نیازهای عملیاتی خود را با تکیه بر توان و ظرفیت شرکت های توانمند داخلی تامین کند. در این میان توجه به شرکت های داخلی، بویژه دانش بنیان ها در شرکت انتقال گاز ایران با توجه به در اختیار داشتن حدود 70 درصد از دارایی های فیزیکی صنعت گاز در دستور کار بوده و ستاد و مناطق عملیاتی تمام تلاش خود را به کار بسته اند تا در همه حوزه ها، تهدیدها را به فرصت تبدیل کنند و نقش سازندگان و تامین کنندگان داخلی همواره پررنگ تر شود. همسو با توانمندسازی شرکت های داخلی، کارکنان شرکت انتقال گاز ایران نیز توانسته اند بخشی از نیازهای این شرکت را با تکیه بر توان خود تامین کنند، به طوری که طی  سال های گذشته، شاهد بومی سازی و داخلی سازی بسیاری از اقلام و تجهیزات راهبردی در بخش های مختلف این شرکت بوده ایم.

      در ادامه گفت وگو با حسینعلی اسماعیلی، مدیر تدارکات و خدمات کالا و دبیر کمیته راهبری خودکفایی شرکت انتقال گاز ایران را می خوانیم.

       هم اکنون چند درصد یا چه تعداد از اقلام، تجهیزات و کالاهای شرکت انتقال گاز ایران (در بخش‎های خطوط لوله، تاسیسات و...) از منابع داخلی تامین می شود؟ 

       تمام اقلام مورد نیاز صنعت انتقال گاز از طریق منابع داخلی و براساس قوانین حاکم تامین می شود. لازم به توضیح است که هنگام دریافت تقاضاهای ارسالی از مناطق 10گانه، امکان سنجی تامین یا جایگزینی اقلام با همکاری اعضای کمیته بررسی تقاضاها و امکان سنجی بومی سازی و ساخت بار اول از طریق سازندگان داخلی از سوی  اعضای کمیته فنی و بازرگانی خودکفایی ستاد انجام می شود که در بررسی های صورت گرفته، بخش قابل توجهی از اقلام را شامل می شود.

      به عنوان نمونه از اهم آنها می توان مواردی مانند روغن، فیلتر، لوله و اتصالات، اقلام مصرفی و اصلی ماشین های دوار و همچنین شیرآلات به همراه عملگر (ACTUATOR) را نام برد که یکی از مهم ترین آنها، قطعات یدکی توربوکمپرسورها برای انجام تعمیرات است که با جدیت در حال پیگیری است.

         با هدف کاهش وابستگی به کالاهای خارجی، چه اقدام های مهمی انجام شده است؟

      از طریق تشکیل کارگروه های تخصصی و خبرگی خودکفایی در سطح مناطق 10گانه و ستاد شرکت انتقال گاز ایران به حول و قوه الهی اقدامات مهم و ارزنده ای انجام شده است. با شناسایی و اولویت نیازهای عملیاتی و اقلام پرمصرف که منشأ تامین خارج از کشور را داشته، تشخیص و امکان سنجی تامین و ساخت بار اول از طرق مختلف با همکاری پارک های علم و فناوری و همچنین شرکت های توانمند و دانش بنیان در دستور کار بوده و به منابع مذکور فرصت مطالعاتی و پژوهشی برای عملیاتی کردن دانش را می‎دهیم تا ان شاءالله در بخشی از کالاها و فعالیت هایی که نیاز شرکت است، سرمایه گذاری کنند.

         آیا در حوزه خودکفایی و بومی سازی تجهیزات، چشم انداز، برنامه و نقشه راه مشخصی ترسیم شده است؟

      بله، با توجه به رویکرد شرکت انتقال گاز ایران در حمایت از سازندگان داخلی و بومی سازی، در ابتدای کار، نقشه راه با توجه به چشم انداز برنامه های توسعه ای دولت ترسیم و به مناطق عملیاتی انتقال گاز ابلاغ شد. ارزیابی عملکرد و پایش پیشرفت پروژه ها با به روزرسانی اهداف و برنامه نیز در دستور کار است.

      با تامین تجهیزات از منابع داخلی چه میزان صرفه جویی حاصل شده است؟ در صورت امکان به صورت درصدی بگویید یا گزارشی از صرفه جویی یکساله یا دوساله ارائه کنید.

       هدف خدمت بوده است، از این رو همسو با منویات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) و تحقق شعار سال گذشته مبنی بر تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین با حمایت از شرکت های دانش بنیان و توانمند داخلی در ساخت تجهیزات مورد نیاز این شرکت اقدامات چشمگیری صورت گرفته است، به نحوی که ساخت داخل ها منتج به کاهش هزینه ها به میزان حداقل 60 درصد رسیده است.

         چه اقداماتی برای تحقق شعار سال در سطح شرکت انتقال گاز ایران انجام شده است؟ آیا برای پیشبرد اهداف شعار سال، به تفکیک برای هر منطقه برنامه خاصی تعریف شده است؟

      با توجه به اینکه این موضوع از سالیان گذشته وجود داشته، هم افزایی و اثربخشی با همه ذینفعان با هدف موضوع خودکفایی و افزایش استفاده از پتانسیل شرکت های تولیدکننده داخلی، بهبود مستمر در عملکرد و ارتقای کیفیت محصولات تولیدی صنعت و شناسایی نقاط ضعف و قوت خودکفایی در دستور کار بوده است، به نحوی که فرصت ها را بهبود و ارتقا داده و تهدید را به حداقل رسانده یا به فرصت تبدیل کرده ایم.

         چگونه بر روند فعالیت مناطق عملیاتی نظارت می کنید؟ فعالیت مناطق از سوی ستاد سازماندهی می شود؟

      طبق برنامه به صورت ماهانه گزارش پیشرفت پروژه های خودکفایی مناطق اخذ می شود، سپس از سوی اعضای کمیته مورد پایش و آنالیز قرار می گیرد و در صورت نیاز، اقدام اصلاحی و همکاری انجام می شود. از طرفی پروژه های پیشنهادی مناطق در ستاد مورد بررسی قرار می گیرد و پس از آن برای اجرا و ادامه فعالیت به مناطق اعلام می شود.

         لطفا گزارشی از ساخت تجهیزات بار اول در سطح شرکت ارائه کنید.

      ساخت انواع قطعات توربین های MAN، EM85، SIEMENS، ساخت انواع ترموکوپل های صنعتی، ساخت انواع کارت های کنترل توربین، ساخت انواع کارت های تابلوهایUPS  و شارژر، پکیج سیستم کنترلی سوخت توربین AVON، سیستم وایبریشن مانیتورینگ جایگزینBENTLY NEVADA 7200، ساخت انواع ترانسمیترهای فشار، ساخت انواع فیلترها و روغن ها، شیرهای خودکار، ساخت برخی از انواع پیگ های تمیزکننده و ساخت قطعات توربوکمپرسور های گازی، همچنین ساخت و بازسازی قطعات داغ توربین های گازی و سنسورهای وایبریشن با توجه به تنوع موجود در دستور کار است.

         در حوزه تعمیرات اساسی تا چه میزان از حضور شرکت های خارجی بی نیاز شده ایم؟

      با توجه به تحریم های یک جانبه و نیاز به تعمیرات اساسی در توربین های انتقال گاز، با اجازه دادن به شرکت های توانمند داخلی در ورود به این حوزه در حال حاضر در زمینه تعمیرات اساسی از شرکت های خارجی در حوزه خدمات تعمیراتی به صورت کامل بی نیاز شده ایم و هیچ توربینی به خارج از کشور ارسال نمی شود.

         با توجه به پیشرفت و توان فنی بالای شرکت انتقال گاز ایران، برنامه ای برای بهره گیری از این ظرفیت و صدور خدمات فنی و مهندسی به کشورهای همسایه دارید؟

      نظر به پتانسیل نیروی انسانی در شرکت انتقال گاز ایران و تجربیات گرانقدر به دست آمده طی سال های گذشته، نه تنها برای رفع نیازهای شرکت از وابستگی خارجی رهایی پیدا کرده ایم؛ بلکه آمادگی انجام همه فعالیت های مشاوره ای مهندسی ساخت داخل و خدمات تعمیراتی در این حوزه را به حول و قوه الهی خواهیم داشت.

        در پایان اگر نکته ای باقیمانده، بفرمایید.

      با توجه به ریسک بالای ساخت قطعات حساس و حیاتی در داخل کشور، شرکت انتقال گاز ایران همواره در این مسیر پیشقدم بوده و تهدیدها را به فرصت تبدیل کرده است. لازم به توضیح است بهبود، روندی بی پایان است که تلاش در این حوزه در دستور کار قرار دارد.

      در پایان ضمن آرزوی سلامت و طول عمر برای مقام معظم رهبری(مدظله العالی) که همواره بیانات ایشان در مسیر حمایت از سازندگان داخلی و راهگشای مسؤولان نظام بوده، از همه عزیزانی که ما را در پیشبرد اهداف مقدس جمهوری اسلامی ایران کمک و یاری می کنند، بخصوص مدیرعامل و اعضای کمیته راهبری خودکفایی و اعضای کمیته فنی و بازرگانی خودکفایی شرکت انتقال گاز ایران کمال تشکر را دارم.

    • media/image/2023/07/2000-1441/12563.jpg

      گام های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در مسیر اهداف دولت الکترونیک

      خدمات بهتر در پنجره هوشمند

      مشعل   مدیریت برنامه ریزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نخستین مجموعه درصنعت نفت است که به منظور تحقق اهداف دولت الکترونیک و برای بهبود شرایط زندگی مردم گام پیش نهاده و بخش عمده ای از خدمات خود را به پنجره ملی دولت هوشمند متصل کرده است.

       این مدیریت نزدیک به 40 سامانه فعال در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی را در حوزه های مختلف مالی، بازرگانی، فروش و . . . را راهبری و پشتیبانی می کند که برخی از آنها به منظور تسهیل در دسترسی عموم مردم به خدمات پرکاربرد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران طراحی و راه اندازی شده اند.

      دوگانه سوز کردن خودرو، درخواست فراورده وامکان ثبت شکایت و پیگیری از جمله خدماتی است که ازسوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در پنجره واحد ارائه شده است. به گفته مدیربرنامه ریزی شرکت پخش فراورده های نفتی ایران،سامانه درخواست مجوز احداث سوخت رسان های سیار نیز خردادماه امسال به این درگاه هوشمند ملی متصل شده است.

      راه اندازی پنجره واحد، زیرساختی است که با روی کارآمدن دولت سیزدهم به تمام دستگاه های اجرایی و وزارتخانه ها ابلاغ شد؛ اقدامی که سبب جلوگیری ازمراجعه دریافت کنندگان خدمات به سامانه های مختلف وسرگردانی وناآگاهی از محل دریافت خدمات آنها می شود.

      پیوستن دستگاه ها به این سامانه ها یک الزام قانونی است. بر اساس بند«و» تبصره ۷ قانون بودجه سال ۱۴۰۱، دستگاه ها مکلف به راه اندازی پنجره واحد خدمات هوشمند و اتصال به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند هستند. پس از توسعه پنجره واحد، دستگاه ها و وزارتخانه های دولتی باید در سه مرحله خدمات خود را با اولویت کاربرد به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند متصل کنند. در واقع پنجره واحد در زیرساخت هر وزارتخانه به صورت مجزا و پنجره ملی دولت هوشمند سامانه ای جامع و یکپارچه است که همه خدمات دستگاه ها و وزارتخانه ها را در خود جای می دهد. افشین مهدوی، مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران درباره ایجاد پنجره واحد و اتصال آن به پنجره ملی دولت هوشمند توضیح بیشتری می دهد که مشروح آن را می خوانید.

            پیشگامی در ورود به پنجره ملی

      مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ضمن اشاره به اهم دستاوردهای یک سال اخیر مجموعه تحت مدیریتش، از معاونت فاوای برنامه ریزی شرکت پخش به عنوان یکی از مطلوب ترین زیرمجموعه های وزارت نفت در راه اندازی پنجره واحد و اتصال آن به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند یاد کرد و گفت: چراغ نخست اتصال به این درگاه هوشمند ازسوی شرکت پخش فراورده های نفتی روشن شد و هم اکنون بخش عمده ای از خدمات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران پخش از طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشمند قابل دسترس است. افشین مهدوی افزود: اواخر شهریورماه پارسال بود که طبق برنامه ریزی دولت و بر اساس مصوبات قانونی همه دستگاه های اجرایی موظف شدند تا یک سوم از خدمات خود را از طریق پنجره واحد دولت عرضه کنند. خوشبختانه همت و تلاش متخصصان فاوای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران دراین زمینه بسیارچشمگیر بود؛ به گونه ای که ما توانستیم فراتر از تکلیف قانونی عمل کنیم وهم اکنون بخش عمده ای ازخدمات از خرید فراورده های نفتی گرفته تا صدور مجوزهای لازم برای هرگونه کسب وکار از طریق این درگاه ملی انجام می شود. وی از پیاده سازی سامانه مجوز احداث سوخت رسان های سیار و امکان ارائه خدمات آنان از طریق پنجره واحددولت نیز خبرداد و یادآورشد: سامانه تبدیل خودروهای بنزینی به دوگانه سوز، سامانه دریافت مجوزهای جایگاه های عرضه سوخت وسامانه درخواست فراورده های نفتی تحت عنوان «سدف» ازجمله سیستم های جامعی به شمار می رود که هم اکنون امکان دسترسی به خدمات آنها ازسوی درگاه هوشمند ملی دولت قابل دسترس است.

      مهدوی به مزایای استفاده از سوخت رسان های سیار اشاره کرد و افزود: گاهی به دلیل هزینه های بالا امکان توزیع سوخت از طریق جایگاه های ثابت وجود ندارد و یا اینکه در مناطق با جمعیت بالا و تعداد محدود جایگاه های عرضه سوخت، استفاده از سوخت رسان های سیار مقرون به صرفه است، همچنین به منظور تسهیل در خدمت رسانی به مردم از جایگاه های سیار استفاده می کنیم.

      وی اظهار کرد: جایگاه های سیارهم باید نظم و نظام خاصی داشته باشد و مرتب رصد و پایش شود. چون بحث صیانتی مسئله مطرح است که بر این اساس با توجه به سامانه ای که برای این دست از جایگاه ها پیاده سازی شده، تمامی مسائل مربوط به ایمنی و پیمایش در آن در نظر گرفته شده است.

       مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی رونمایی از پنج طرح ملی زیرساختی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران همسو با تحقق اهداف دولت الکترونیک را از مهم ترین دستاوردهای مدیریت برنامه ریزی شرکت یاد کرد و یادآور شد: صدور مجوز احداث جایگاه ها از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور، سامانه تبدیل خودروهای بنزینی به دوگانه سوز، اتصال درگاه های کسب وکار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به پنجره واحد دولت الکترونیک، تمرکز حساب های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی نزد بانک مرکزی و هوشمندسازی جایگاه های گاز فشرده (سی ان جی) از جمله پنج طرح ملی زیرساختی بود که بر اساس تکالیف قانونی ابلاغی به شرکت ملی پخش فراورده های نفتی از آن رونمایی شد.

           استقبال از دانش بنیان ها

      مهدوی فضای حاکم درمجموعه وزارت نفت برای حضورجدی استارتاپ ها و شرکت های دانش بنیان را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: اکنون شرایط لازم برای ورود این دست ازشرکت ها فراهم است ومی توان روی 100 درصد توانمندی داخلی حساب کنیم؛ به هرحال در تک تک بخش های صنعت نفت کشور نیازمند نوآوری ها و ایده های خلاقانه شرکت های دانش بنیان هستیم. وی با بیان اینکه بخش اعظمی ازخدمات پنجره واحد از طریق شرکت های دانش بنیان انجام شد، عنوان کرد: این شرکت ها امتحان خود را پس داده اند و رضایت مندی لازم حاصل شده و وقت آن رسیده که با همه این شرکت ها تعامل سازنده برقرار کنیم. مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی تصریح کرد: ناگفته نماند که برخی از این دست شرکت ها هم مدعی هستند که دانش بنیان هستند؛ در حالی که معیارها و ضوابط ذاتی شرکت های دانش بنیان را ندارند؛ از این رودر وهله نخست باید این نوع شرکت ها صحت سنجی ودانش بنیان بودنشان ثابت شود تا ازقبل آنان ضرر و زیانی متوجه دولت نباشد واینکه شرکت های دانش بنیان باید نسبت به سلامت محصولی که عرضه می کنند، متعهد باشند.

       سیستم برق خورشیدی

      مهدوی از افتتاح نخستین نیروگاه خورشیدی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران همزمان با روز ملی بهره وری و بهینه سازی مصرف در منطقه اصفهان خبر داد و گفت: این سیستم برق خورشیدی با ظرفیتی بالغ بر20کیلووات ساعت است که در زمینه بهره وری و مدیریت مصرف انرژی راهگشاست. وی با بیان این که افزون برمنطقه اصفهان، در تربت حیدریه هم شرایط لازم برای بهره مندی ازسیستم برق خورشیدی فراهم شده است، تصریح کرد: درصورت تامین منابع مالی مورد نیاز، در نظر داریم در بسیاری از شهرها و استان های کشور امکان استفاده از این تجهیز را برای عموم مردم فراهم کنیم. مدیربرنامه ریزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به موضوع بهینه سازی مصرف انرژی اشاره واز آن به عنوان یک موضوع فرادستگاهی یاد کرد وگفت: جایگاه انرژی، نوع و نحوه مصرف آن در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیست. این موضوعی است که باید نگاه کلان برآن حاکم باشد. متولی به مانند سازوکارهای یک وزارتخانه که تمام بخش ها چه وزارت نفت به عنوان عرضه کننده انرژی و چه دیگر شرکت ها و سازمان ها در قامت مصرف کننده باید ملزم به تمکین از دستورعمل های آن باشند. برای مثال میزان هدررفت انرژی در صنعتی مانند خودروسازی باید موشکافانه تحلیل و ارزیابی و چالش های آن مرتفع شود. به واقع اگر این میزان سرمایه سوزی اتفاق نمی افتاد، تولید کنونی کفاف نیاز داخل را می داد و ما حتی می توانستیم در برخی از فراورده ها صادرکننده نیز باشیم. مهدوی از توزیع روزانه بیش از 250 میلیون لیتر فراورده نفتی به صورت میانگین در کشور خبر داد و گفت: تمامی محصولات نفتی از طریق سامانه های درخواست فراورده توزیع و عرضه می شود. در تقاضای واصله فیلتر پایشی وجود دارد که میزان نیازمندی ها را رصد و پایش می کند و در صورت اعتبارسنجی به سامانه های فروش ارجاع داده خواهد شد.

    • media/image/2023/07/2000-1441/12564.jpg

      افتتاح های جدید   در راه است

      مشعل  صنعت پتروشیمی کشورمان امروز به نقطه ای روشن و چشمگیر طی چند دهه اخیر خود رسیده است. این صنعت توانسته است همزمان با توسعه درونی خود و ادامه برنامه های پیش بینی شده در دوران تحریم، به یکی از بازوهای ارزشمند و پرسود برای اقتصاد کشور تبدیل شود. صنعت پتروشیمی تلاش می کند تا به بیشترین میزان توسعه و تولید در دوران خود برسد و در افق 1406 با قدرت های منطقه رقابت داشته باشد.

      وزیر نفت دولت سیزدهم از همان ابتدای فعالیت خود تلاش کرده است تا ضمن شروع برنامه های توسعه ای مدنظر خود، پروژه های نیمه تمام مانده این صنعت را هم به سرانجام رساند و دراین مسیر موفق بوده است و حالا پس از دو سال، تعدادی از این پروژه ها آماده بهره برداری شده اند.

      صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از صنایع تکمیلی، طرح ها وپروژه های متعددی را در دستور کار دارد که می تواند نوید بخش آن باشد که با تکمیل هریک از آنها، فعالیت های اقتصادی زنجیره ای این بخش بیشتر  وحلقه اقتصادی کشور نیز بازتر شود.معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی چندی قبل از اضافه شدن ۱۲مجتمع پتروشیمی به این صنعت خبر داد. همچنین افزون بر ۲۱ طرح پیشران تکمیل زنجیره ارزش، طرح های تازه ای در دستور کار است و به مجتمع های پتروشیمی تاکید شده است که از خوراک های موجود در واحدهای خود به سمت تولید محصولات جدید و تنوع بخشی به سبد محصولات پتروشیمی حرکت کنند. مرتضی شاهمیرزایی با اعلام اینکه بیش از 100 طرح پتروشیمی در صنعت پتروشیمی تعریف شده است و پیش بینی می شود تا 10سال آینده یعنی پایان برنامه هشتم توسعه، اجرایی شوند، گفت: این پروژه ها قابلیت جذب حدود 70 میلیارد سرمایه را دارند و با اجرایی شدن انها ظرفیت صنعت پتروشیمی به دو برابر وضعیت کنونی خواهد رسید.

             افتتاح هایی از جنس پیگیری و استقامت

      اگرچه در مورد پتروشیمی های آماده افتتاح در سال 1402 توضیح و عنوانی ارائه نشده است، اما با توجه به اخبار و آماری که مدیران بخش های مختلف از روند پیشرفت پروژه های مربوط به این بخش اعلام کرده اند، می توان گفت که چه مواردی از آنها در آستانه افتتاح و بهره برداری قرار دارند. بر اساس این گزارش، پروژه هایی همچون آمونیاک هنگام، پتروشیمی آپادانا،صدف عسلویه، مجتمع پتروشیمی گچساران و پتروشیمی نخل آسماری، طرح های پتروشیمی هستند که بیشترین میزان پیشرفت را در ماه های اخیز داشته اند و به نوعی آماده بهره برداری رسمی هستند.

             نخل آسماری

      پتروشیمی نخل آسماری متعلق به صندوق بازنشستگی صنعت نفت است. ظرفیت تولید واحد فرمالین پتروشیمی نخل آسماری ۶۶ هزار تن، استالدئید ۶۰۰۰ تن، پارافرمالدئید ۱۰ هزار تن، پنتااریتریتول ۱۵ هزار تن، فورمات سدیم ۱۰ هزار تن، پلاستیک های زیست تخریب پذیر ۶۰ هزار تن و پلی استال ۴۰ هزار تن است. محصولات نهایی این شرکت در انتهای زنجیره ارزش افزوده پتروشیمی هستند و برای نخستین بار در کشور تولید می شوند. میزان سرمایه گذاری انجام شده در شرکت پتروشیمی نخل آسماری حدود ۳۵ میلیون یورو برای پروژه های جاری و برای واحدهای جدید حدود ۴۳۰ میلیون یورو است.

             مجتمع پتروشیمی گچساران

      چندی قبل هم مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس از برنامه ریزی برای بهره برداری از طرح پتروشیمی گچساران به دست رئیس جمهوری در آینده نزدیک خبر داد. مجتمع پتروشیمی گچساران از طرح های نیمه تمام بود که عملیات اجرایی آن در یک سال اخیر، سرعت بیشتری گرفت؛ طرحی که عملیات اجرایی آن از سال ١٣٨٣ آغار شده بود. در این طرح سالانه یک میلیون تن اتیلن تولید خواهد شد و بابهره برداری از آن، برای ۲ هزار نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغال ایجاد می شود.

             صدف خلیج فارس

      پتروشیمی صدف خلیج فارس به عنوان بزرگ ترین مجتمع تولیدی الاستومر در کشور و منطقه، به دنبال دستیابی به تولید سالانه ۱۳۶ هزار تن لاستیک استایرین بوتادین است. این طرح در زمینی در فاز دو مجتمع های پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و در محوطه موسوم به پارک استایرن قرار گرفته است. هدف از ایجاد این طرح، اجرا و بهره برداری از واحد پتروشیمی تولید لاستیک مصنوعی استایرن- بوتادین به روش امولسیونی E-SBR با چشم انداز تأمین خوراک بالادستی صنایع تولید تایر و قطعه سازان (محصولات لاستیکی) بوده است.

              آمونیاک هنگام

      پروژه آمونیاک هنگام یکی دیگر از پروژه های در آستانه بهره برداری است که معاون برنامه ریزی و توسعه کسب وکار شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس چندی قبل با اشاره به پیشرفت ۸۶ درصدی ساخت واحدهای اوره و آمونیاک پتروشیمی هنگام گفته بود: مراحل پیش راه اندازی گام نخست این طرح از اسفندماه 1401 آغاز شده است.

             آپادانا خلیج فارس

      پتروشیمی آپادانا خلیج فارس نیز یکی دیگر از مجموعه های تحت مدیریت هلدینگ خلیج فارس است که درآستانه بهره برداری قرار گرفته است. این طرح اسفند 1402 بیش از ۸۴ درصد پیشرفت داشته است. طرح پتروشیمی آپادانا خلیج فارس با ظرفیت سالانه یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن متانول تنها طرح متانولی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس است که امسال به بهره برداری می رسد.

             چند پروژه دیگر

      در عین حال پروژه هایی همچون پتروشیمی همت، طرح (PDH/PP) شرکت پالایش پارسیان سپهر، پتروالفین فن آوران، پتروشیمی تفتان آریا و طرح PDH/PP پلیمر کنگان در همین دو سال اخیر فعالیت دولت سیزدهم آغاز شده است. *عملیات اجرایی پتروشیمی همت با سرمایه گذاری ۳۰۰ میلیون یورو به منظور تولید سالانه یک میلیون و ۷۵ هزارتن اوره گرانول در ۲۲ آذرماه ۱۴۰۱ در عسلویه آغاز شد. طرح پتروشیمی همت در زمینه تولید اوره گرانول با استفاده از آمونیاک مازاد مجتمع های پتروشیمی داخل کشور و دی اکسیدکربن مازاد حاصل از ونت های فرآیندی مجتمع های پتروشیمی پارس، پارسیان سپهر و فرساشیمی در منطقه عسلویه اجرا می شود.عملیات اجرایی طرح تولید پروپیلن از پروپان (PDH/PP)  شرکت پالایش پارسیان سپهر نیز شهریورماه ۱۴۰۱ با هدف تکمیل زنجیره ارزش و ظرفیت تولید سالانه ۴۵۰ هزار تن پروپیلن، ۳۰۰ هزار تن پلی پروپیلن، ۱۰۰ هزار تن آکریلیک اسید و سوپرجاذب ها آغاز شد. عملیات اجرایی پروژه یک میلیون و ۶۵۰ هزار تنی پتروالفین فن آوران نیز در پاییز ۱۴۰۱ کلید خورد و پس از تکمیل مطالعات امکان سنجی و صدور مجوزهای لازم، با مشارکت سهامداران خود وارد مرحله عملیاتی ساخت شد. قرار است با توسعه زنجیره تولید در حوزه صنایع پایین دست متانول، سالانه ۲۸۰ هزار تن پلی اتیلن سبک و سنگین خطی و ۴۵۰ هزار تن پلی پروپیلن در کنار دیگر محصولات جانبی تولید شود. *عملیات اجرایی طرح PDH/PP پلیمر کنگان با هدف تکمیل زنجیره ارزش 11 اسفندماه ۱۴۰۱ با حضور وزیر نفت و معاونش در امور پتروشیمی آغاز شد. طرح پروپان به پروپیلن و پروپیلن به پلی پروپیلن (PDH/PP) شرکت توسعه پلیمر کنگان با ظرفیت اسمی سالانه ۶۰۰ هزار تن پروپیلن و ۶۰۰ هزار تن پلی پروپیلن در ضلع جنوب شرقی فازهای ۲۴-۲۲ پارس جنوبی احداث می شود.

             شتاب در بهره برداری در کنار حمایت از ساخت داخل

      نظر به  برنامه ریزی که شرکت ملی صنایع پتروشیمی و هلدینگ های مختلف پتروشیمی با توجه به خوراک مورد نیاز و تاکیدی که روی تکمیل زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی وجود دارد، پروژه ها مختلفی شکل گرفته و آغاز شده اند. این روند باعث شده حرکت توسعه صنعت پتروشیمی برخلاف گذشته که تنها در یک مسیر بود، در چند جبهه متنوع حرکت کند و همزمان با این توسعه نیاز داخلی محصولات و توجه به ساخت داخل و بومی سازی نیز در دستور کار باشد. مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، چندی پیش اعلام کرد که با تلاش بی وقفه متخصصان، محققان و شرکت های دانش بنیان کشور در حال حاضر کاتالیست، مواد شیمیایی و تجهیزات موردنیاز صنعت پتروشیمی ساخت داخل نه تنها نیاز صنایع کشور را تا حد زیادی مرتفع کرده اند، بلکه مسیر صادرات این محصولات دانش بنیان را نیز هموار ساخته اند. همچنین مجید دفتری، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی نیز با تاکید بر اینکه در عمل اثبات کرده ایم با اجرای داخلی عملیات و دانش فنی، هزینه تمام شده پروژه را می توان ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش داد، از همکاری که شرکت های پتروشیمی برای داخلی سازی محصولات دارند ابراز تشکر کرد. این روند توسعه و داخلی سازی همزمان که در صنعت پتروشیمی آغاز شده تحت تاثیر سیاست های حمایتی است که دولت سیزدهم در مورد صنعت پتروشیمی اعمال و به آن اهتمام ورزیده است. دولت سیزدهم با توجه به تلاشی که پتروشیمی ها در حوزه ارزآوری داشته اند سعی کرده است تا موانع مختلفی  را که در روند اجرای پروژه ها و تامین خوراک وجود دارد، کاهش دهد؛ این اقدام ها تاکنون نتایج چشمگیری را به همراه داشته و به طور حتم با روند افزایشی افتتاح ها،این اثرگذاری بیشتر خواهد شد.

    • media/image/2023/07/2000-1441/12565.jpg

      زمینه رشد کمی و کیفی شرکت های دانش بنیان فراهم شده است

      حمایت  امید بخش

       مشعل   یکی از رویکردهای جدی و مهم وزارت نفت دولت سیزدهم، تقویت حضور و فعالیت شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت بوده است و حالا در عبور از نیمه راه این دولت می توان گفت که شاهد اثرگذاری بالای دانش بنیان ها در صنعت نفت هستیم. توجه به سهم دانش بنیان ها در صنعت هایتک نفت و پیمودن مسیرعقب افتاده فناوری های نو در بخش های مختلف، یکی از اتفاق های مهم بوده که جواد اوجی، وزیر نفت به خوبی از هردو دیدگاه کمی و کیفی اجرایی کرده است. طبق اعلام وزیر نفت تعداد شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت از آغاز کار دولت سیزدهم ۱۵۰ مورد بوده که به بیش از ۵۵۰ شرکت رسیده است.

      یکی از فعالیت های باارزش و برجسته وزارت نفت در دوره کنونی این است که موانع و محدودیت های پیش روی فعالیت و توسعه شرکت های دانش بینان را از سر راه آنها بردارد و زمینه های همکاری بیشتر و تبادل تجربیات دوجانبه را فراهم سازد و این مهم موجب شده است تا دراین فضای مشترک ایجاد شده، مجموعه های ارزشمند و مفیدی با توان ارائه محصولات فناورانه به صنعت نفت متولد شوند.

      حمایت از دانش بنیان ها و امید  به آینده نخبگان

      اتفاق مهم و دلگرم کننده دیگر که در نتیجه توجه وزارت نفت به مجموعه های دانش بنیان رخ داده، ایجاد زمینه همکاری متخصصان و نخبگان داخلی با شرکت های دانش بنیان و احتمال بیشتر برای جلوگیری از مهاجرت آنها بوده است. افزایش تعداد شرکت های موفق دانش بنیان و فناور که روی تجهیزات و کالاهای تخصصی صنعت نفت فعالیت می کنند، یکی از رویاهای بسیاری از دانشجویان و نخبگان است که در دو سال اخیر، بسیار بیش از قبل محقق شده است. سهم وزارت نفت در توجه به مجموعه های دانش بنیان و همکاری عملیاتی با آنها، در مقایسه با وزارتخانه ها و مجموعه های دولتی دیگر بسیار قابل توجه است و تاکنون رئیس جمهوری و نمایندگان مجلس بارها از این تلاش ها قدردانی کرده اند.  در آخرین اظهارات جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی تاکید کرده است که وزارت نفت دولت سیزدهم از توان دانش بنیان ها، استفاده شایانی کرده است.  وی با بیان اینکه نقش شرکت های دانش بنیان در پیشرفت کشور بسیار مهم است، اظهارکرده است: با توجه به دانش فنی که مهندسان ایرانی در شرکت های دانش بنیان دارند، خوشبختانه تاکنون تحریم برای تولیدات صنایع کشور مشکل خاصی ایجاد نکرده است، زیرا با تکیه بر همین دانش فنی توانسته ایم بخش عمده ای از این تجهیزات را در کشور تولید کنیم. در واقع وزارت نفت اعتقاد دارد که از این شرکت ها حمایت و کمبودها و فاصله ای را که کشور با کشورهای پیشرفته دارد، جبران کند. قادری اظهار کرد: با دانش بنیان کردن صنعت نفت و گاز و ارتقای دانش فنی می توانیم تحریم ها را خنثی و تجهیزات را به کشورهای دیگر صادر کنیم. شرکت های فنی مهندسی بسیاری وجود دارند که بخش عمده ای از آنها دانش بنیان هستند و توانسته اند درطراحی و ساخت تجهیزات و تولیدات اقلام مورد نیاز صنایع نفت و گاز نقش آفرینی کنند و با تولید بار اول اقلام راهبردی، زمینه ساز دانش بنیان شدن صنایع بزرگ شوند. بی شک این شرکت ها با توسعه خود می توانند نیاز کشور را در این شرایط تحریمی، در حال و آینده برطرف سازند. آنچه به عنوان عملکرد وزارت نفت در دولت سیزدهم و در دوسال اخیر اجرایی شده است، اثرگذاری بلند مدت را برای حداقل یک نسل از نخبگان مرتبط با صنعت نفت به همراه دارد. نخبگان و دانشجویانی که دوست دارند در صنعت نفت کشور خودشان فعالیت داشته باشند و زمینه رشدی اگر وجود دارد، برای همین سرزمین باشد.  آنچه به عنوان زمینه های رشد و فعالیت شرکت های دانش بنیان توسط وزارت نفت ایجاد شده، است، در واقع امید به آینده را افزایش داده که عملکردی مثبت و درخشان است.

      اعتماد متقابل به نفع دانش بنیان ها

       تحریم های همه جانبه و مستقیمی که امریکا و کشورهای اروپایی در چند سال اخیر آغاز کردند، فشار بسیاری را بر صنایع مختلف به همراه داشت و برنامه و هدف این کشورها نیز رساندن صنعت نفت ایران به کمترین سطح تولید و شکستن کمر صنایع مختلف نفت و گاز بود؛ با وجود این صنعت نفت ایران تهدید تحریم را به فرصتی بی بدیل تبدیل کرد و در بخش های مختلف تلاش شد تا با بومی سازی و داخلی سازی بسیاری از تجهیزات و نیازهای داخلی، از وابستگی به شرکت های خارجی کاسته شود؛ در این میان شرکت های دانش بنیان داخلی، سهمی قابل توجه در این روند داشته اند.  وزارت نفت با شناخت کامل شرایط و امکانات و نیازهای داخلی تلاش کرده است تا ضمن افزایش تعداد شرکت های دانش بنیان، زمینه های زیست فناوری و ارتباط این شرکت ها را با مجموعه های تولیدی و توسعه ای صنعت نفت و محدودیت های ناشی از تحریم فراهم کند. شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت که درچند دهه گذشته بدون حضور شرکت های خارجی توان اجرای پروژه های بزرگ را نداشتند، اکنون می توانند پروژه های بزرگ و ارزشمندی را با اتکا به توان داخلی و همراهی متخصصان و فناوران داخلی اجرا کنند.  وزیر نفت هم از همان ابتدای فعالیت، هدف و اولویت خود را بومی سازی وخودکفایی در تجهیزات و قطعات موردنیاز صنعت نفت با کمک گرفتن از شرکت های دانش بنیان های داخلی عنوان کرد. یکی از چالش های مهم شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت، ایجاد اعتماد متقابل میان شرکت های دانش بنیان و شرکت های کارفرمای نفت و گاز و پتروشیمی یا پالایشی بوده است. به باور برخی، عملکردهای اشتباه شرکت های دانش بنیان قبلی، توجه به نمونه های خارجی از سوی شرکت های صنعت نفت و نبود زمینه های حقوقی و قانونی حمایتی سبب شد شرکت های دانش بنیان نتوانند تجربه وسابقه خوبی در صنعت نفت داشته باشند. آنچه وزارت نفت در دستور کار قرار داد، تغییر این رویه و ایجاد زمینه برای افزایش اعتماد به شرکت های دانش بنیان بوده است.  وزارت نفت با واگذاری پروژه های مهمی همچون احیای چاه های کم بازده، طراحی و تولید کاتالیست های راهبردی و حیاتی صنعت پتروشیمی، بررسی میزان خوردگی در تأسیسات گاز و ... به شرکت های مختلف دولتی وخصوصی مرتبط با صنعت نفت نشان داد که به مجموعه های دانش بنیان اهمیت زیادی می دهد و آینده از آن شرکت هایی است که با مجموعه های فناور و داشن بنیان همکاری دارند.

      وزارت نفت از سال ها پیش، مجموعه هایی همچون پژوهشگاه صنعت نفت یا شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی را فعال کرده و به دنبال افزایش تعامل دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی با صنعت نفت بوده است، اما این رویکرد در وزارت نفت دولت سیزدهم، رنگ و بویی متفاوت وجدی تر به خود گرفت؛ به طوری که در دو سال اخیر مجموعه هایی همچون پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت پژوهش فناوری به شکلی ملموس و هدفمند، همکاری با دانش بنیان ها و مجموعه های فناور را در دستور کار قرار دادند و در نتیجه این همکاری، تاکنون محصولات بسیاری تولید و به مرحله تجاری سازی و حتی صادرات هم رسیده است.

         تعریف 104 پروژه ساخت بار اول

      یکی دیگر از دلایل حمایت و توجه جدی وزارت نفت در دولت سیزدهم از مجموعه های فناور و دانش بنیان، رفع موانع تولید و حل مشکلات فنی و اجرایی شرکت های تولیدی بوده است. تحریم های همه جانبه که با قصد توقف عملیات تولید نفت در ایران صورت گرفت، در بخش های مختلفی حداقل در کوتاه مدت، اثرگذار بود، اما خیلی زود مجموعه های تولیدی و صنعتی به دنبال راه های جایگزین رفتند و به این ترتیب، شرکت های دانش بنیان زیادی توانستند کالاها و خدمات مختلف مورد نیاز صنعت را با کیفیت مشابه شرکت های خارجی تهیه کنند. در بسیار ی از موارد این محصولات امروز علاوه بر تامین نیاز داخلی وارد بازارهای خارجی هم شده اند. وزارت نفت هدف راهبردی «تولید بار اول اقلام راهبردی صنعت نفت» را در دستور کار قرار داد و کارگروه های مختلفی را از سطح وزیر نفت تا مدیران میانی مختلف برگزار کرد و همه شرکت های زیرمجموعه موظف به پیگیری مصوبات این کارگروه ها و اجرای آنها شدند.

      با ابلاغ وزیر نفت درباره پروژه های تولید بار اول ۱۰۴پروژه ساخت بار اول تعریف و ازسوی وزارت نفت به کارگروه تولید بار اول معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری ارسال شده است؛ با اجرای این پروژه ها هزینه تأمین کالا ۳۰ تا ۶۰ درصد نمونه خارجی کاهش می یابد، همچنین با به سرانجام رسیدن این طرح ها، سالانه بیش از ۳۰۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی برای کشور حاصل خواهد شد که در شرایط تحریم رقم قابل توجهی است.

       از ۱۰۴پروژه یادشده تاکنون ۳۷ پروژه به مبلغ ۳۲ میلیون دلار قرارداد امضا شده است و ۱۹ پروژه نیزتأیید شده اند و در مرحله پیگیری امضا قرار دارد؛ بقیه این طرح ها از سوی کارگروه تولید بار اول در وزارت نفت در حال بررسی است.

    • media/image/2023/07/2000-1441/12566.jpg

        قیمت جهانی  نفت  به کدام سمت و سو می رود ؟

        روند حفاری در ذخایر نفت و گاز شیل ایالات متحده آمریکا کند شده،شمار دکل های حفاری برای هفته ها روند کاهشی داشته است و تازه ترین نظرسنجی بانک مرکزی دالاس در حوزه انرژی از تضعیف و کند شدن روند فعالیتها در بخش نفت خام و گاز طبیعی حکایت دارد.

      برخی می گویند این شرایط، کاهش عرضه را رقم می زند و به دنبال آن باید شاهد بالا رفتن قیمت ها بود، برخی دیگر محتاطانه و با زیر نظر داشتن مسیر تقاضا، درباره ضعیف باقی ماندن وضع عرضه شک دارند و معتقدند این شرایط سبب می شود قیمت ها در سطوح کنونی تثبیت شود.

      یکی از پاسخ دهندگان به نظرسنجی بانک مرکزی دالاس براین باوراست که در چنین شرایطی و اوضاع و احوال این روزها فعالیت در عرصه تولید، کاری بس دشوار است. وی همچنین چالش های اصلی پیش روی صنعت نفت و گاز ایالات متحده آمریکا را در شرایط کنونی به این موضوع خلاصه کرد که نظارت های دولتی درحال افزایش و سختگیرانه تر شدن است و هزینه ها تنها برای حوزه تجارت افزایش می یابد و شرکت های بیمه بخش های تجاری را ترک می کنند.

             اوضاع سخت در شرایط کنونی بازار   

      باقی ماندن در عرصه تولید در اوضاع کنونی سخت و دشوار به نظر می آید و افرادی که در این بخش فعال هستند، اقدام هایی را برای اطمینان از باقی ماندن در این تجارت انجام می دهند. اینکه رشد تولید جزو اولویت های اصلی نیست، پیش تر به طور جدی ثابت شده است، اما این تنها مربوط به رشد تولید نیست، حتی شرکت های فعال در صنعت حفاری هم فعالیتهای حفاری را محدود می کنند. به گزارش خبرگزاری رویترز، لوید هلمز، مدیر عملیات شرکت ئی او جی ریسورسز (EOG Resources) بتازگی دریک رویداد صنعتی که به میزبانی جی پی مورگان برگزار شد، گفت: ما مدت کوتاهی با تشدید بیشتر بازار فاصله داریم. شرکت خدمات حفاری بیکرهیوز، دوم تیرماه در گزارشی اعلام کرد که شرکت های انرژی آمریکا شمار دکل های فعال نفت وگازطبیعی خود را برای هشتمین هفته پیاپی کاهش داده اند و این رویداد برای نخستین بار ازماه ژوئیه سال ۲۰۲۰ تاکنون اتفاق می افتد. به طورطبیعی و منطقی، با کاهش فعالیت های حفاری باید منتظر کاهش عرضه و در نتیجه منتظرتأثیر مثبت آن برقیمت ها بود، مگر اینکه تقاضا هم ضعیف باشد که در آن صورت وضع ازحد معمول هم پیچیده تر می شود.

       ضعف جهانی تقاضا

      یکی از پاسخ دهندگان به نظرسنجی بانک مرکزی دالاس در حوزه انرژی گفت: کاهش داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه ای عربستان که برای ژوئیه برنامه ریزی شده است و در عین حال کاهش مشابه در ماه مه نتوانست قیمت نفت را افزایش دهد و به نظر من این وضع نشان دهنده ضعف تقاضا در سراسر جهان است. وی افزود: رشد حدود 1.2 درصدی پیش بینی شده برای آمریکا در سال جاری میلادی، نشان از کندی تقاضای داخلی برای نفت دارد، در عین حال تولید داخلی این کشور با پیش بینی افزایش روزانه حدود 600 هزار بشکه ای در پایان سال جاری میلادی به 12 میلیون و 750 هزار بشکه در روز می رسد، این انتظارها از ادامه فشار بر قیمت نفت خام شاخص دبلیوتی آی آمریکا دارد. البته تقاضای نفت چین همچنان درکانون توجه است و درباره اینکه در ادامه سال به کدام سمت می رود، هیچ قطعیتی وجود ندارد، اشتهای اژدهای زرد برای نفت خام پیوسته درحال افزایش و رکوردها را جابه جا کرده است، اما این موضوع برای متقاعد کردن مدیران و فعالان حوزه انرژی مبنی بر اینکه روزهای روشن تری برای قیمت نفت در پیش است، کفایت نمی کند، زیرا توجه و همه نگاه ها به بانک های مرکزی جهان و به ویژه بانک مرکزی ایالات متحده معطوف شده است که ماه ها تلاش کرد موج تورمی را مدیریت کند. بانک مرکزی آمریکا ابتدا این موج را گذرا قلمداد می کرد، اما سپس اذعان کرد که یک مشکل است وپس از این برایش چاره اندیشی شد.

       دو افزایش نرخ بهره

      جروم پاول، رئیس بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا در تازه ترین گفته هایش اعلام کرد که این بانک حداقل دو افزایش نرخ بهره دیگر را تا پایان سال برنامه ریزی کرده است.  افزایش های پیاپی نرخ بهره که از سوی بانک مرکزی ایالات متحده در طول این دوران برای مدیرت رکود اقتصادی و تورم به کار گرفته شده است، بر هزینه های صنایع نفت و گاز تأثیرمی گذارد و به دلیل تأثیر مثبت افزایش آن بر دلار و تأثیر منفی بر هزینه های مصرف کننده، تقاضا را تحت تأثیرقرار می دهد. تنها بانک مرکزی آمریکا نیست که این روش را برای جلوگیری از تورم فزاینده و مدیریت رکود اقتصادی را به کار می گیرد، بلکه بانک مرکزی انگلیس هم بتازگی نرخ بهره را 50 واحد پایه افزایش داد که در پی این رخداد، قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال چهار درصد کاهش یافت که فراتر از حد انتظار هم بود. افزایش قابل توجه نرخ بهره در انگلیس، نگرانی های فوری درباره تقاضای سوخت در این کشور وچشم انداز کل اقتصاد را برانگیخت، زیرا این سیزدهمین افزایش پیاپی است که بانک مرکزی انگلیس انجام داده است.

       محبوس درمحدوده معاملات

      یک تحلیلگر گروه پرایس فیوچرز دراین باره به رویترز گفت: ما در محدوده معاملاتی محبوس شده ایم، اما نگرانی ها درباره اقتصاد و ازجمله اقتصادهای کلان، افزایش قیمت ها را متوقف می کند. یکی از پاسخ دهندگان به نظرسنجی بانک مرکزی دالاس با جمع بندی وضع کنونی گفت: ما هنوز برای حفظ تولید نفت در سطح کنونی سرمایه گذاری کمتری انجام می دهیم، در حالی که تقاضا از جمله در چین، روند افزایشی را طی می کند. این شرایط برای قیمت نفت سازنده است، با این حال، بانک های مرکزی، بازیگر اصلی در تعدیل تورم و نرخ های بهره است.اینکه آیا ما دچار رکود اقتصادی در ایالات متحده امریکا هستیم و اگر باشیم برای چه مدت تداوم خواهد داشت، بازارهای کالا و سرمایه را با تردیدهایی روبه رو می کند. شرایط نظارتی در ایالات متحده آمریکا نیز پابرجاست، دولت آشکارا از منابع انرژی جایگزین حمایت می کند و آنها را به روشی کاملا طبقه بندی شده بر نفت و گاز اولویت می دهد؛ از این رو، این موضوع هر گونه برنامه ای برای تولید نفت و گاز بیشتر در آینده را تحت تأثیر قرار می دهد. در مجموع با توجه به تصمیم اخیر ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیر اوپک موسوم به «اوپک پلاس» برای کاهش عرضه نفت و فعالیت های محتاطانه در صنعت حفاری آمریکا، وضع عرضه نفت نگران کننده به نظر می آید، با این حال، اوضاع تقاضا هم نگران کننده به نظر می رسد، زیرا ترس از رکود مداوم ناشی از سیاست های پولی بانک های مرکزی به قوت خود باقی است و در حالی که این وضع ادامه دارد، قیمت نفت نیز احتمالا در همین بازه محدود باقی خواهد ماند.

      منبع: اویل پرایس

      نویسنده: آیرین اسلاو

      مترجم: امیر دشتی

    • media/image/2023/07/2000-1441/12567.jpg

         شرکت پایانه های نفتی ایران

      تعمیر لنگر کشتی نفتکش به دست متخصصان ایرانی

      رئیس پایانه نفتی خارک از انجام تعمیرات لنگر کشتی نفتکش به همت متخصصان عملیات دریایی این پایانه خبر داد.

      سیدابراهیم حسینی گفت: این عملیات شامل پایین آوردن وانجام تعمیرات لنگر کشتی نفتکش بود که با تلاش جهادی و همت متخصصان عملیات دریایی پایانه نفتی خارک در کمترین زمان ممکن انجام شد تا تأخیری در روند انجام عملیات صادرات نفت کشور ایجاد نشود.

      وی با بیان این که این عملیات در نوع خود و درمجموعه عملیات دریایی شرکت پایانه ها اولین به شمار می آید، افزود: با توجه به اینکه یدک کش های شرکت برای انجام عملیات یدک کشی (Towing) طراحی شده اند و عملیات پایین آوردن و تعمیرات لنگر (Anchor Handling)به شناور چند منظوره (Utility Boat) و پشتیبان (Suply Bout) با کارآیی ویژه تعمیراتی نیاز دارد، انجام محاسبات تعادل (Stability) ومانور ویژه به دلیل قرار گرفتن لنگر نفتکش در مکان خاص و ثابت ماندن یدک کش در نقطه انحنای نفتکش، ضروری بود.

      رئیس پایانه نفتی خارک ضمن قدردانی از تلاش کارکنان این مجموعه یادآورشد: این عملیات بااستفاده ازتوانایی بالای عملیاتی فرماندهی و کارکنان یدک کش شهید بابایی با راهبری محمود نوری سلامتی انجام شد.

      پاکسازی حوضچه های نفتی به کمک دانش بنیان ها

      عباس غریبی، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران درنشست بررسی روش های عملیاتی پاکسازی حوضچه های نفتی از سلج و تصفیه پساب های نفتی در پایانه نفتی خارک گفت: یکی از دغدغه های زیست محیطی صنعت نفت درجزیره خارک، حوضچه های نفت گیر باعمر بیش از40سال است که انباشت نفت خام و سلچ های نفت در آنها انجام می شد.

       

        شرکت مهندسی و توسعه نفت

      برق پایدار برای ۲۶ روستای محروم فارس

      همزمان با احداث تلمبه خانه شماره ۳ خط لوله انتقال نفت خام گوره - جاسک، ۲۶ روستای محروم در استان فارس از برق پایدار بهره مند شدند.

      با برق رسانی به تلمبه خانه شماره ۳ طرح خط لوله انتقال نفت خام گوره -جاسک، تأسیسات کامل برای برق رسانی پایدار به مناطق خنج و فراشبند شامل روستاهای کورده، گرمدشت، فیدویه، نادرآباد، گزیور، دولت آباد، جوهری، علمدان علیا  و سفلی، گوری، دهنو، دژگاه، سوار غیب، کوروش آباد، ایل سالار، میانرود و... توسط شرکت مهندسی و توسعه نفت ایجاد شد و مردم این منطقه از نعمت برق بهره مند شدند که این موضوع نقش بسزایی در محرومیت زدایی و توسعه پایدار ایفا خواهد کرد.

      مناطق خنج و فراشبند دارای ظرفیت بسیار بالای انسانی، زمین های کشاورزی و فعالیت های صنعتی است که دسترسی به برق پایدار زمینه سرمایه گذاری در این بخش ها را بسیار افزایش داده است و در آینده نزدیک شاهد شکوفایی بیشتر این مناطق خواهیم بود.

       

         مجتمع گاز پارس جنوبی

      احداث مدرسه در شهر جم

      مدیر پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: پروژه احداث ساختمان چهارکلاسه مدرسه آفرینش این مجتمع با همکاری پالایشگاه پنجم پارس جنوبی همسو با عمل به مسئولیت اجتماعی و افزایش زیرساخت های آموزشی در شهرستان جم آغاز شد.

      آیین کلنگ زنی ساختمان چهارکلاسه مدرسه آفرینش مجتمع مسکونی پارس جنوبی با حضور مسئولان پالایشگاه پنجم و مسئولان این شهرک همسو با عمل به مسئولیت اجتماعی برگزار شد.

      کامبیز صفتی، مدیر پالایشگاه پنجم پارس جنوبی با اشاره به ظرفیت دانش آموزان به عنوان آینده سازان این سرزمین و عهده داران ارتباط بین نسل حاضر با نسل های آینده تأکید کرد: مقوله آموزش، شایسته تخصیص بهای بیش از پیش است و این موضوع فقط با همدلی و همراهی صنعت محقق می شود.

      وی افزود: همکاری در ایجاد فضای آموزشی کافی که منتج به کاهش بخشی از دغدغه های خانواده های کارکنان مجتمع گاز پارس می شود، گوشه ای از تعهدهای این پالایشگاه همسو با جلب رضایت خاطر ذی نفعان است.

      به گفته مدیر پالایشگاه پنجم پارس جنوبی، مجتمع مسکونی ۱۹ مرکز آموزشی دارد که در سال تحصیلی نزدیک به ۴۰۰۰ نفر دانش آموز در آن مشغول تحصیل هستند و از این تعداد ۲۰۰۰ نفر در مدارس غیردولتی تحصیل می کنند که با توجه به رشد سکونت و افزایش جمعیت و اجرای سیاست های جدید وزارت نفت مبنی بر تبدیل وضعیت همکاران ایثارگر با افزایش تقاضا برای ثبت نام همراه شده است، بنابراین به منظور پاسخگویی به این تقاضا احداث ساخت کلاس های درس جدید در مدارس در دستور کار قرار گرفت.

      صفتی تصریح کرد: این ساختمان با توجه به توان فنی گروه مهندسی عمومی پالایشگاه پنجم با زیربنای ۲۱۰ مترمربع و در چهار کلاس تا ابتدای مهرماه و همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید به بهره برداری کامل خواهد رسید تا با هدف عمل به مسئولیت اجتماعی پالایشگاه، گامی مؤثر در قبال همراهی و همکاری خانواده های آنها انجام شود.

      وی یادآور شد: با اجرایی شدن این پروژه ظرفیت دانش آموزان در مدرسه آفرینش از ۱۳۵ نفر به ۲۰۰ نفر خواهد رسید و قطع به یقین بخشی از دغدغه خاطر همکاران ساکن در زمینه آموزش فرزندان برطرف می شود.

       

         پژوهشگاه صنعت نفت

      بررسی ظرفیت های  همکاری پژوهشی

      واحدهای آموزش و مدیریت دانش پژوهشگاه صنعت نفت برای نخستین بار با هدف همکاری، تبادل تجارب و دانش پیرامون مباحث آموزش و مدیریت دانش نشستی با مدیران پالایشگاه تهران برگزار کردند.

      پژوهشگاه صنعت نفت و پالایشگاه تهران در نشستی مشترک سازوکارها و ابزارهای مدیریت دانش در زمینه آموزشی و یادگیری، گزارش فعالیت ها و اقدام های انجام شده در زمینه مباحث آموزشی و بررسی زمینه های همکاری مشترک آموزشی را بررسی کردند.

      برگزاری دوره های مشترک و استفاده از توانمندی علمی استادان برای آموزش ها از دیگر مسائلی است که در این نشست به بحث و بررسی گذاشته شد.

      برگزاری نشست های مرور پس از عملیات (AAR) در پژوهشگاه صنعت نفت و پالایشگاه تهران، بررسی نقشه دانش و پیشرفت آن در دو مجموعه و بهره برداری از اطلاعات موجود در آن برای تدوین سیاست های کلان منابع انسانی و دانشی سازمان در این نشست از سوی رؤسای مدیریت دانش هر دو سازمان پیگیری شد.

      روش های ایجاد انگیزه در اشتراک گذاری انواع دانش در سازمان، طرح عوامل تأثیرگذار و پیش برنده در فرآیندهای مدیریت دانش، ارزیابی ویژگی ها و عملکرد سامانه مدیریت دانش، از دیگر موضوع های مهمی است که در این نشست درباره آنها بحث و تبادل نظر شد. با توجه به تنوع و تعداد مسائل مورد بحث و زمینه های مثبت همکاری در حوزه مدیریت دانش و آموزش، در این نشست بر ضرورت ادامه نشست های همکاری بین دو مجموعه تأکید و مقرر شد در ارتباط های آینده، با تشکیل نشست های موضوعی برگزاری دوره های آموزشی تأثیرگذار و چالش های مدیریت دانش به صورت جامع بحث و بررسی شود.

       

         صندوق های بازنشستگی صنعت نفت

      پیشرفت فیزیکی ۳۰ درصدی پتروشیمی آلای مهستان

      رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت اعلام کرد که پروژه پتروشیمی آلای مهستان در زنجیره ارزش طرح های سرمایه گذاری صندوق ها در پارس جنوبی برنامه ریزی شده و ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

      عبدالحسین بیات در نشست شورای عالی پروژه های صندوق های بازنشستگی صنعت نفت، با بیان اینکه پیشرفت مجموع (ای پی سی) پروژه پتروشیمی آلای مهستان تا پایان اردیبهشت ماه امسال ۳۳ درصد است، گفت: سه واحد (PDH)، (pp) و واحد یوتیلیتی این مجتمع به ترتیب با پیشرفت فیزیکی ۲۸، ۲۷.۷ و ۳۵.۴ درصد در حال اجراست و پیشرفت فعالیت های مشترک بین واحدی در این پروژه به حدود ۸۸.۷ درصد رسیده است.وی افزود: پروژه پتروشیمی آلای مهستان تا پایان سال ۱۴۰۰ حدود ۱۵ درصد و تا پایان سال ۱۴۰۱ حدود ۳۰ درصد پیشرفت داشته است و پیش بینی می شود این پروژه تا پایان امسال به پیشرفت فیزیکی ۶۴ درصد برسد.

      رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت اظهار کرد: تأمین مالی پروژه پتروشیمی آلای مهستان از طریق دو بخش آورده سهامدار و تسهیلات تأمین می شود که تا امروز این پروژه با آورده سهامدار پیش رفته است، زیرا بانک ها در پروژه هایی که زیر ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی نداشته باشند، سرمایه گذاری نمی کنند؛ از این رو از نیمه دوم امسال شاهد جذب تسهیلات بانکی به پروژه خواهیم بود و هم اکنون با بانک های صادرات، تجارت و ملت در این بازه در حال مذاکره هستیم.

      بیات با بیان اینکه در پتروشیمی آلای مهستان یک محصول میانی و یک محصول نهایی داریم، افزود: هم اکنون پروپان تولیدشده در بخش بالادستی به صورت خام به فروش می رسد، خام فروشی افزون بر بحث قیمتی مشکل حمل و محدودیت فروش دارد، از این رو اگر بتوانیم پروپان را به پروپیلن تبدیل کنیم شاهد افزایش ارزش افزوده بالاتری خواهیم بود.وی با اشاره به اینکه دانش فنی تبدیل پروپان به پروپیلن در واحد PDH پتروشیمی آلای مهستان پیش از این در اختیار دو شرکت خارجی بوده است، تصریح کرد: امکان دسترسی به لایسنس واحد PDH برای کشور وجود نداشت، اما با به کارگیری شرکت های دانش بنیان ایرانی در درون گروه اقتصادی صندوق ها توانستیم دانش فنی واحد PDH1 را بومی سازی و تکمیل کنیم.رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت تصریح کرد: پس از تبدیل پروپان به پروپیلن، در مرحله بعدی و در واحد PP پروپیلن به پلی پروپیلن تبدیل می شود تا ارزش افزوده این محصول به طور تقریبی دو برابر بالاتر از حالت خام فروشی پروپان شود. هم اکنون هر تن پروپان در بازار خلیج فارس حدود ۶۰۰ دلار به فروش می رسد، اما هر تن پلی پروپیلن بیش از هزار و ۳۰۰ دلار به فروش می رسد که می توانیم هم در بازار داخلی و هم در کشورهای همسایه ارائه دهیم.بیات گفت: خوراک این پتروشیمی از شرکت پتروپالایش کنگان تأمین می شود و ۵۳۰ هزار تن از پروپان این پتروپالایشگاه از طریق پتروشیمی آلای مهستان مصرف می شود و مابقی آن در واحد PDH2 این پتروشیمی که در دست اقدام است، مصرف می شود.وی افزود: برنامه خلق منابع پایدار برای صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با همه توان در حال اجراست، زیرا این مجموعه اقتصادی مستقل و غیردولتی است؛ از این رو برای حفظ و استحکام این جایگاه باید منابع نو و پایدار خلق شود و این راهبرد به سبب روند افزایشی جامعه ارجمند بازنشستگان بسیار با اهمیت و حیاتی است.

       

         شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه میاندوآب

      شتاب بخشی به اجرای طرح کهاب در جایگاه های سوخت

      مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه میاندوآب در نشست هم اندیشی با حضور جایگاه داران از تسریع در روند اجرای طرح کهاب در جایگاه های عرضه سوخت جنوب آذربایجان غربی خبر داد.

      سیدجواد فیض حسینی در این باره گفت: به منظور اجرای مصوبه هیئت وزیران و ابلاغ شیوه نامه طرح کهاب شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، این منطقه اقدام به سرعت بخشی اجرای طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین) در ۶۰ جایگاه عرضه فراورده های نفتی منطقه کرده است.

      وی افزود: انتشار بخارات بنزین از جایگاه های عرضه سوخت از مهم ترین عوامل آلودگی هواست و این عامل جزء آن دسته از منابع آلاینده هواست که افزون بر ضرر و زیان ناشی از ایجاد آلودگی هوا، زیان اقتصادی دیگری از منظر اتلاف سوخت در کشور ایجاد می کند، بنابراین کنترل و جلوگیری از این تبخیر اهمیت دوچندان می یابد.

      مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه میاندوآب در بخش دیگری از سخنان خود ابراز امیدواری کرد: با برنامه ریزی و اولویت بندی انجام شده توسط این منطقه در سال ۱۴۰۲، اجرای طرح یادشده در ۱۵ جایگاه عرضه فراورده های نفتی این منطقه در دستور کار قرار دارد و مقدمات انجام این کار با همکاری متصدیان مجاری عرضه در حال اجراست.

      در این نشست هم اندیشی، رؤسای واحدهای بازرگانی، خدمات فنی مهندسی، اچ اس ای منطقه ضمن تشریح کلی مزایا و موانع اجرای این طرح و انجام تکالیف مرتبط با قانون هوای پاک از آمادگی کارشناسان واحدهای ذی ربط این شرکت برای همکاری با متصدیان جایگاه های عرضه سوخت برای سرعت بخشی به اجرای طرح مذکور در جایگاه های این منطقه خبر دادند.

      در این نشست سعید رجب زاده، رئیس انجمن صنفی جایگاه داران جنوب استان آذربایجان غربی، همچنین مالکان جایگاه ها به بیان مشکلات و بار مالی اجرای این طرح پرداختند و مدیر و رؤسای واحدهای ذی ربط منطقه میاندوآب، رهنمودهای لازم را درباره اجرای این طرح ارائه کردند.

    • media/image/2023/07/2000-1441/12568.jpg

          پتروشیمی بوعلی سینا

      افزایش ۲ برابری سود در سال ۱۴۰۱ 

      مدیرعامل شرکت پتروشیمی بوعلی سینا با اشاره به اینکه این شرکت ۲۰ درصد بالاتر از ظرفیت در سال ۱۴۰۱ تولید داشته است، گفت: سود این شرکت پارسال نسبت به سال ۱۴۰۰ دو برابر شده است.

      سیدمحمد احمدزاده درمجمع عمومی عادی سالانه شرکت پتروشیمی بوعلی سینا اظهار کرد: این شرکت توانسته در دو سال گذشته با بازارهای موازی در کشور رقابت کند و امانتدار خوبی برای سهامداران با بازدهی مطلوب باشد.

      وی به دو برابر شدن سود شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ خبر داد و افزود: سود ریالی شرکت از ۳۶۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ به ۸ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ رسید. افزون بر این، سود دلاری نیز از ۱۵۰ میلیون دلار به حدود ۳۰۰ میلیون دلار رسیده است.

      مدیرعامل شرکت پتروشیمی بوعلی سینا بر روند صعودی درآمدزایی پنج سال گذشته شرکت تأکید کرد و ادامه داد: درآمد حاصل از فروش محصولات شرکت از ۲۶ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ به ۴۸ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ رسیده و رشد حدود دو برابری را رقم زده است. درآمد ارزی نیز یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار بوده که به یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار در سال گذشته بوده است.

      احمدزاده به ظرفیت تولید یک میلیون و ۷۴۰ هزار تنی شرکت پتروشیمی بوعلی سینا اشاره و اظهار کرد: این شرکت پارسال حدود ۲۰ درصد بالاتر از ظرفیت تولید داشته است، به طوری که بیش از ۲ میلیون و ۵۰ هزار تن محصول تولید کرده که تمام آن به فروش رفته است.

      وی به منابع مختلف دریافت خوراک همچنین ارزیابی دریافت خوراک از کشورهای همسایه برای تأمین پایدار خوراک اشاره کرد و گفت: این شرکت در سال ۱۴۰۱ با دریافت ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن خوراک، ۹۴۰ هزار تن محصول صادر کرده و یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن در داخل فروخته است.

       

           شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون

      ارزیابی ریسک در 1200 کیلومتر خط لوله

      مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون از انجام ارزیابی ریسک حدود هزار و ۲۰۰ کیلومتر خطوط لوله اصلی و کمکی به همت گروه ارزیابی ریسک این شرکت بر اساس استانداردهای مندرج در سیستم مدیریت یکپارچه خطوط لوله (PIMS) خبر داد.

      قباد ناصری با بیان اینکه هزار و ۲۰۰ کیلومتر ارزیابی شده شامل ۹۷ رشته خط لوله در سایزهای مختلف است، اظهار کرد: این اقدام تنها در ۶ ماه از سوی گروه ارزیابی ریسک شرکت نفت و گاز مارون انجام و سبب شناسایی و امکان اولویت بندی در برنامه ریزی به منظور نوسازی و تعمیر نقاط بحرانی بر اساس تهدیدها و عوامل اصلی ریسک و در نهایت ایجاد ماتریس ریسک براساس شدت پیامد و احتمال وقوع برای هر بخش از خطوط فراهم شد تا با اقدام های اصلاحی زمینه مناسبی برای برنامه ریزی و ایجاد شرایط ایمن خطوط و تولید پایدار ایجاد شود.

      وی افزود: امنیت مردم و پیشگیری از آسیب های زیست محیطی در مناطق شهری و روستایی همجوار تأسیسات فرآیندی را می توان مهم ترین مزیت برآمده از انجام این ارزیابی برشمرد.

      کامران تقی زاده، سرپرست هماهنگی و پیگیری نظام انسجام خطوط لوله شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون از پیگیری برای تدوین برنامه واکنش به شرایط اضطراری برای تمامی خطوط (اصلی و جریانی) در محدوده عملیاتی شرکت و برنامه ریزی برای ایمن سازی و بهسازی خطوط لوله و از سویی کنترل بهره برداری ایمن و پایدار از آنها را مهم ترین اهداف برنامه های در دست اقدام واحد PIMS امسال برشمرد.

       وی تصریح کرد: ارزیابی کیفی خطوط براساس فاکتورهایی همچون عبور از روستاها و مناطق شهری، عبور از جاده های اصلی و فرعی، نزدیکی به تأسیسات فرآیندی و شرایط اقلیمی با در نظر گرفتن عمر، سوابق گزارش های بازرسی، شدت پیامد و احتمال وقوع روی هر سگمنت از این هزار و ۲۰۰ کیلومتر لوله انجام شد.

       

            دانشگاه صنعت نفت

      معارفه و تکریم رئیس دانشگاه صنعت نفت

      آیین معارفه سرپرست دانشگاه صنعت نفت و تکریم رئیس پیشین این مجموعه با حضور معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری در دانشکده نفت آبادان برگزار شد.

      آیین معارفه محمد چهاردولی، سرپرست جدید دانشگاه صنعت نفت و تجلیل از کریم سلحشور، رئیس پیشین امروز (دوشنبه، ۱۲ تیرماه) در محل سالن آمفی تئاتر دانشکده نفت شهید تندگویان آبادان با حضور وحیدرضا زیدی فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری، احسان عباسپور، فرماندار شهرستان آبادان، عبدالحسین غبیشاوی، امام جمعه شهرستان آبادان، علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت مناطق نفتخیز جنوب و حکیم قیم، مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان و دیگر مسئولان استان خوزستان و شهرستان آبادان، اعضای هیئت علمی و کارکنان دانشگاه برگزار شد.

      دراین مراسم، وحیدرضا زیدی فرد، معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت با تبریک ایام دهه ولایت و امامت و عید غدیر خم و میلاد حضرت امام هادی (ع) گفت: اعتبار وشأن دانشگاه صنعت نفت در یک دهه اخیر با نامهربانی ها و بی تدبیری ها پایین آمد، حال همه ما انتظار داریم در دوره نو شاهد رشد روزافزون و رسیدن دانشگاه به جایگاه رفیع خود باشیم.

      زیدی فرد همچنین ضمن قدردانی از زحمات کریم سلحشور و تبریک انتصاب محمد چهاردولی ادامه داد: دست در دست هم دهیم و با همدلی دانشگاه را در مسیر رشد و توسعه خود قرار دهیم تا به واسطه حضور ایشان در دانشگاه صنعت نفت بتوانیم شاهد موفقیت در زمینه های پژوهشی و آموزشی و تربیت نیروی متخصص داخلی و خارجی باشیم.

      سرپرست دانشگاه صنعت نفت با بیان اینکه نشست امروز نماد همدلی و هم افزایی برای رشد و توسعه دانشگاه است، تصریح کرد: دانشگاه در بخشی از حیات با برکت خود متخصصان بسیار زیادی را برای صنعت نفت تربیت کرده است. اگر پس از انقلاب و با خارج شدن شرکت ها و مستشاران چرخ صنعت نفت کشور چرخید، به دست و پنجه پرتوان و با برکت فارغ التحصیلان این دانشگاه بوده است.

       

        شرکت ملی حفاری ایران

      تکمیل ۲۷ حلقه چاه در ۱۰۰ روز نخست امسال

       مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به تدوین و اجرای برنامه های سال ۱۴۰۲ شرکت ملی حفاری ایران از حفاری و تکمیل نهایی ۲۷ حلقه چاه نفت و گاز در ۱۰۰ روز گذشته خبر داد.

      حمیدرضا گلپایگانی دربیان گزارش عملکرد ۱۰۰ روزه نخست امسال، گفت: با تلاش و همت مضاعف مجموعه کارکنان سخت کوش این شرکت مانند سال های قبل، پیشبرد برنامه های راهبردی سازمان برای افزایش تولید و اعتلای صنعت نفت دنبال می شود.

      وی افزود: با توجه به برنامه های ابلاغی شرکت ملی نفت ایران، محور برنامه های امسال افزایش تولید نفت و گاز در مناطق نفت خیز خشکی و دریایی و میدان های مشترک است که در این ارتباط همسو با حفاری چاه های توسعه ای، اکتشافی و بهره بردار نفتی و تعمیر چاه های در حال بهره برداری با هدف حفظ، نگهداشت و رشد تولید انجام می شود.

      مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با این توضیح که از مجموع چاه های حفرشده از ابتدای امسال تاکنون دو حلقه توسعه ای (جدید) و ۲۵ حلقه تعمیری، تکمیلی بوده است، ارائه خدمات فنی مهندسی را از اجزای مهم و اساسی در صنعت حفاری اعلام کرد و انجام بیش از ۲۰ نوع خدمت به چاه ها در جریان حفاری یا بهره برداری، شمار خدمات در این مدت در بخش های فنی، ویژه و عملیات ویژه حفاری را بیش از یک هزار و ۲۰۰ مورد برشمرد.

       

      ساخت دستگاه یونیت ارائه خدمات ایمنی گاز سولفید هیدروژن

      فرزین کاوش، رئیس عملیات ایمنی شرکت ملی حفاری ایران گفت: کارشناسان مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست (اچ اس ئی) شرکت ملی حفاری ایران موفق به طراحی و ساخت یک دستگاه یونیت ارائه خدمات ایمنی گاز سولفید هیدروژن (H2S) با استفاده از امکانات داخلی شرکت شدند.

      وی در این باره توضیح داد: با پیوستن این یونیت به ناوگان واحد خدمات ایمنی گاز سولفید هیدروژن این مدیریت، تعداد این مجموعه ها به ۱۵ یونیت رسید.وی با بیان اینکه این یونیت پنجمین مجموعه از این نوع است که از صفر تا صد آن با دانش فنی کارکنان سختکوش واحد خدمات ایمنی گاز سولفید هیدروژن و با بهره گیری از امکانات و توانمندی های داخلی شرکت طراحی و ساخته شده، گفت: ساخت این یونیت در داخل کشور بیش از ۲۰۰ میلیارد ریال صرفه جویی مالی به دنبال داشته است و با قیمت روزانه ۳۰۰ میلیون ریال، درآمدی بیش از ۱۰۰ میلیارد ریال در سال خواهد داشت.رئیس عملیات ایمنی شرکت ملی حفاری ایران افزود: واحد خدمات ایمنی گاز سولفید هیدروژن ارائه خدمات حفاظت از کارکنان در برابر گاز سمی H2S و گازهای احتراقی را در مناطقی که این گاز سلامت آنان را تهدید می کند به عهده دارد.کاوش اظهار کرد: گاز سولفید هیدروژن گازی بسیار سمی، بی رنگ، قابل اشتعال با بوی آزاردهنده و سنگین تر از هواست که برای انسان، تجهیزات و محیط زیست خطر بسیاری دارد.وی گفت: یونیت ساخته شده قادر است انتشار و مقدار گازهای سمی سولفید هیدروژن و گازهای هیدروکربنی قابل اشتعال را در نقاط پیرامونی و کانون دکل حفاری به صورت ۲۴ ساعته و برخط، پایش و اعلام کند.

      رئیس عملیات ایمنی شرکت ملی حفاری ایران تصریح کرد: این یونیت می تواند با ذخیره و در دسترس قرار دادن هوای تنفسی از طریق سیلندرها و شبکه انتقال هوای تنفسی از جان کارکنان دستگاه حفاری به ویژه کارکنان مستقر در سکوی حفاری و مخازن سیال حفاری با ادامه عملیات و بدون ترک محل کار محافظت کند.

       

         شرکت گاز استان خراسان رضوی

      پیشرفت ۲۵ درصدی پروژه های گازرسانی به چابهار

       مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی از پیشرفت ۲۵ درصدی اجرای فاز نخست پروژه گازرسانی به شهر چابهار خبر داد.حسن افتخاری در این باره توضیح داد: در فاز نخست ۲۶۰ کیلومتر شبکه گازرسانی و چهار ایستگاه تی بی اس به ظرفیت ۱۰ هزار مترمکعب بر ساعت و یک ایستگاه سی جی اس با ظرفیت ۱۰۰ هزار مترمکعب بر ساعت در شهر چابهار اجرا خواهد شد.وی افزود: اعتبار این پروژه ۲ هزار میلیارد ریال از محل منابع داخلی شرکت ملی گاز ایران است و در مدت زمان ۶۶۰ روز اجرایی می شود.مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی ادامه داد: اجرای این طرح در سه ماه پایانی سال ۱۴۰۱ آغاز شده و تاکنون ۶۳ کیلومتر شبکه پلی اتیلن و فولادی با ۲۵ درصد پیشرفت اجرا شده است. به گفته افتخاری، نصب سه ایستگاه تی بی اس این پروژه نیز مطابق زمان بندی ازپیش تعیین شده با میانگین ۴۶ درصد پیشرفت در حال اجراست.

      وی با اشاره به تأکید وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران بر تسریع در اجرای طرح های گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان گفت: هم زمان با گازرسانی هر فاز اجرایی در شهرستان چابهار، فرآیند نصب انشعاب و اشتراک پذیری با هدف بهره مندی مردم از نعمت گاز انجام می شود.

      مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی به موقعیت خاص جغرافیایی و اقلیمی منطقه چابهار از نظر همجواری با دریای عمان اشاره و تصریح کرد: با تکیه بر دانش و تخصص فنی و مهندسی شرکت گاز خراسان رضوی، برای نخستین بار در سطح کشور هیترهای گاز ایستگاه های سی جی اس در این طرح حذف و سیستم گرمکن ورتکس تیوب به جای هیترهای گازی استفاده می شود که این اقدام افزون بر صرفه جویی اقتصادی و کاهش قابل توجه مصرف انرژی، سبب بهره برداری و نگهداشت بهتر تأسیسات خواهد شد.

        

      شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه البرز

      راه اندازی صدوپانزدهمین جایگاه عرضه سوخت

      مجتمع خدمات رفاهی «الماس البرز» به عنوان صدوپانزدهمین جایگاه استان البرز و سومین جایگاه در خردادماه امسال در مدار سوخت رسانی قرار گرفت.

      پس از جایگاه های عرضه «مهستان» و «دهقان ویلا»، جایگاه یادشده سومین جایگاه است که خردادماه در منطقه البرز به بهره برداری رسیده است.

      این جایگاه ازسوی بخش خصوصی در زمینی به مساحت بیش از ۱۱ هزار مترمربع در جاده ماهدشت به اشتهارد احداث شده و در مجموع دارای سه سکو، ۲۰ نازل عرضه بنزین و چهار نازل نفت گاز است، همچنین با راه اندازی این جایگاه با سرمایه گذاری معادل ۳۵ میلیارد تومان برای ۱۰ نفر به صورت مستقیم اشتغال زایی شده است.

    • media/image/2023/07/2000-1441/12569.jpg

      115  سـال  تاریخ در دل موزه های صنعت  نفـــت

      صنعت نفت ایران، با پیشینه ای 115ساله، وقایع متعددی را در دل خود دارد؛ وقایعی ماندگارمثل ملی شدن صنعت نفت که شیرینی و حلاوتش را به مردم هدیه داد یا جنگی هشت ساله که ایران و صنعت نفت را آماج توپ و آتش کرد وهمه اینها اسنادی هستند ماندگار درصنعت نفت کشور؛ اسنادی که به همراه اشیای همه دوران آن درمدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت نگهداری می شوند.

      مرکز اسناد به عنوان یکی از بخش های مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت با هدف جمع آوری اسناد و اوراق نفتی در یکی از روزهای سال 1394 شکل گرفت، این مرکز که از واحدهای شناسایی، ارزشیابی و گردآوری، مرمت اسناد، فهرست نویسی اسناد، ثبت دیجیتال در نرم افزار، واحد دیداری و شنیداری، بخش کتابخانه و نشریات تشکیل شده، از آن سال تاکنون با جدیت و پشتکار اقدام به شناسايي، گردآوری، طبقه بندی، ساماندهی، بازیابی، آسیب شناسی، ترمیم، حفاظت و نگهداری اسناد مهمی از صنعت نفت کرده است؛ اگر این اقدام ها نبود، شاید اکنون تاریخ 115ساله صنعت نفت در برخی بخش ها دستش از اسناد خالی و بسیاری از این اسناد تاریخی امحا شده بود.

           تعداد اسنادی که نگهداری می شوند

      اسناد صنعت نفت هم اکنون در 28 هزار و 972 زونکن و کارتن مرکز اسناد نگهداری می شود. در هر کدام از این زونکن ها اوراق زیادی نگهداری می شود که ممکن است در برخی از این کارتن های نگهداری اسناد، حدود یک هزار برگ سند جای گرفته باشد و هر کدام از آنها روایت گر بخشی از نفت ایران است که روزگاری از آن گذشته است. مجموع اسنادی و اوراقی که در مرکز اسناد نگهداری می شود، 11 میلیون برگ سند و اوراق است و بررسی برای شناسایی اسناد نفتی بازهم ادامه دارد.

       اسناد بی شمار از فروش نفت ایران

      اسناد بی شماری در مرکز اسناد صنعت نفت در بخش بین الملل، پرسنلی و کارگری آبادان، اکتشاف، فلات قاره، منطقه مسجد سلیمان و شرکت ملی مهندسی، دفاع مقدس... وجود دارد، نمی توان گفت اسناد کدام بخش بیشتر است، اما اسناد زیادی از بخش بین الملل مربوط به فروش نفت ایران در سال های پیش و پس از انقلاب، بارگیری نفتکش ها در بزرگترین پایانه نفت ایران (خارگ) وجود دارد که دارای اهمیت فراوانی است، فهرست نویسی اسناد این بخش که از مدتی قبل آغاز شده بود، اکنون به پایان رسیده است و در مرحله ثبت اطلاعات در سامانه قرار دارد.

           بزرگانی که در نفت بودند

      صنعت نفت به عنوان قدیمی ترین صنعت کشور، مشاهیر و مفاخر بزرگی را به خود دیده است، بررسی اسناد کارمندی پرسنلی و دیگر آرشیوهای مرکز اسناد نشان می دهد مشاهیری همانند محمدعلی موحد، نجف دریابندری، اسماعیل فصیح، حسن کامشاد، ابوالقاسم حالت، مصطفی فاتح، فواد روحانی، حمید نطقی، پروین دولت آبادی، مهرداد مهرین، منوچهر فرمانفرماییان و بسیاری دیگر در نفت حضور داشتند، بزرگانی که هر کدام، بخش مهمی از تاریخ، فرهنگ، عرفان، فلسفه و... ایران را شکل دادند.

       

          راه اندازی سامانه ای برای دسترسی آسان

      مهم ترین هدف مرکز اسناد صنعت نفت از جمع آوری اسناد نفتی ارائه آن به پژوهشگران و تحلیل گران به خصوص پژوهشگران تاریخ نفت است. این مرکز تلاش دارد شرایط را برای دسترسی هر چه بیشتر پژوهش گران و تحلیل گران به اسناد نفتی فراهم کند؛ از این رو در تلاش است سامانه ای را به این منظور راه اندازی کند تا دسترسی به اسناد تسهیل شود، اقدام های مقدماتی برای راه اندازی این سامانه فراهم شده و در آینده نزدیک آماده ارائه خدمات پژوهشی است.

           کیفیت مهم تر از کمیت

      کارشناسان مرکز اسناد صنعت نفت در بررسی اسناد بیش ازآنکه دنبال کمیت باشند، پی کیفیت هستند، کارشناسان این بخش تلاش دارند اسناد با کیفیت را از دل میلیون ها برگ اوراق به جا مانده جدا کنند و در معرض دید علاقه مندان قرار دهند، نمونه های این اسناد زیاد هستند از جمله می توان به اسناد چاه شماره «یک» مسجدسلیمان، رونوشت قرارداد 1933، ملی شدن صنعت نفت، چیا سرخ، اکتشاف نفت در خشت سرمحمودآباد و اسناد بی شمار دیگر اشاره کرد.

            استفاده پژوهشگران از اسناد نفتی

      پژوهشگران وتحلیل گران علاقه مند به تاریخ نفت ایران هم اکنون برای دسترسی به اسناد نفتی با دریافت مجوز از مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت در مرکز اسناد صنعت نفت حضور پیدا می کنند؛ این مرکز که در بلوار پژوهشگاه باقرشهر قرار دارد، در طول هفته میزبان دانشجویان و پژوهشگران دانشگاه های مختلفی است. به تازگی گروهی از پژوهشگران مرتبط با اداره کل روابط عمومی وزارت نفت و دانشجویان دانشگاه تهران، بهشتی و اساتیدی از دانشگاه علامه طباطبایی برای انجام کارهای پژوهشی به این مرکز مراجعه کردند.

            چالش مرکز اسناد

      مهم ترین چالش کنونی مرکز اسناد صنعت نفت، بخش زیرساخت و دوری از مرکز به خصوص مراکز پژوهشی است، امید می رود با در اختیار قرار دادن ساختمان مناسب به مرکز اسناد صنعت نفت ضمن حفاظت از میراث تاریخی این صنعت، دسترسی پژوهشگران این مرکز و تعامل با سایر مراکز پژوهشی تسهیل شود.

       

      سند تاریخی

      نمونه فرم استخدام شرکت نفت انگلیس و ایران

       

      بخاری شعله آبی علاءالدین

      شرکت چراغ فانوس صنایع آمریکا وعلاءالدین شرکت های چند ملیتی بودند که در سرتاسر جهان و آمریکا مانند کانادا، انگلستان، فرانسه، ایران، عراق، اردن، عمان، چین، ژاپن، هنگ کنگ، آرژانتین، برزیل، اوروگوئه، ... دارای دفتر، انبار، تجارت اشتراکی و شرکت های وابسته بودند. شرکت علاء الدین افزون بر چراغ و بخاری سازنده و فروشنده ی محصولات بسیار دیگری نیز بود.

      تاریخچه ی چراغ علاءالدین دارای داستان جالب توجه ای است که بیش از صد سال پیش با رویا و نوآوری ویکتور ساموئل جانسن (1261-1322) آغاز شد. او که در زمان کودکی داستان علاءالدین را خوانده بود، بعدها به عنوان یک فروشنده ی صابون شرکت چراغ فانوس را در شیکاگو- الینوی در سال 1287 تأسیس کرد.

      مدل های گوناگون از این چراغ وجود داشت که اساسا ساخت انگلستان در دهه ی چهل (شمسی) هستند. مخزن آن دارای گنجایش 4-5 لیتر است و می بایست برای آن نفت مرغوب استفاده شود. استفاده از سوخت های دیگر خطرناک است. درجه نشانگر مخزن مقدار سوخت موجود را بطور تقریبی نشان می دهد و نشانگر ایمنی چراغ رنگ آبی شعله است (رنگ آبی شفاف شعله در تمامی سطح فتیله ی چراغ نشانه یک چراغ علاء الدین ایمن است.) موزه ی بنزین خانه مجموعه از چراغ ها و بخاری های نفت سوز من جمله علاءالدین را دارد.

      این شی درموزه بنزین خانه آبادان نگهداری می شود.

       

      مدیریت در ایران تعریف جهانی ندارد  (بخش هشتم ) 

      بعد عده ای خدمت حضرت امام رفتند و شکایت کردند و این چیزها. اما فرمودند: آزاد کرده، کاری نکرده! ببینید اگر در ذهنیت خود برای اداره کشور، در جایی که منافع عام است، گروه ایجاد کنید، ساقط می شوید. منافع ملی به مردم تعلق دارد. خب نفت بود، کارگر بود، گاز بود، همه چیز بود.

      در سال 1360 اعلام کردم همه اتومبیل ها گازسوز شوند، اما دولت مخالفت کرد. اگر به این توصیه عمل شده بود اصلا این همه مشکل پیش نمی آمد. همه این اختلافات به روش سیاسی حاکم کشیده شد. آن دسته از روش های سیاسی که منافع عامه را حفظ نمی کنند، معمولا از بین می روند و بیشتر از سه سال و پنج سال دوام نمی آورند. مهمترین انگیزه برای اینکه مردم را قانع کنیم منافعشان حفظ می شود این است که بتوانیم نیازهای مردم را برطرف کنیم.

      به یاد دارم نفت سفید دو ریال بود. من به ارومیه رفته بودم. عده ای جمع شده بودند و می گفتند: این نفت به ما نمی رسد. شما قیمت را به 15 ریال برسانید تا ما بتوانیم بخریم. پیدا بود که آنجا یک بند و بساطی پیدا شده. گفتم چرا این کار را بکنم! می روم بیشتر تولید می کنم. خب حالا شما این دو تفکر را نگاه کنید؛ یک تفکر می گوید گران کنیم. تفکر دیگر می گوید بیشتر تولید کنیم. پیداست که معارضه خیلی شدید می شود.

      از نظر من کشور، کشور نمی شود مگر اینکه تولید داشته باشیم. اعم از اینکه تولید نفت باشد یا تولید کشاورزی یا هر تولید دیگر، زیرا کشور به استعدادش تعریف می شود نه به سیاست هایش. شما اگر دانشگاه، خط آهن و هواپیما داشته باشید و اتومبیل و نفت و... تولید کنید، طرف مقابل وقتی می بیند شما همه چیز دارید، برای شما نقشه نمی کشد اگر ببیند برنج و گندم ندارد و نمی تواند تولید کند برای آن نقشه می کشد.

      هم اشکالات کشورداری در دوره های قبل از مشروطه و دوره مشروطه و جمهوری به مدیریت مربوط می شود. مدیریت در ایران تعریف جهانی ندارد و بیشتر با تکیه گاه سیاسی بوده است.  گرفتاری این است که مدیریت به جای اینکه تعریف اجماعی داشته باشد، تعریف حزبی و سیاسی دارد. من عملکرد حزب ایران نوین و حزب مردم را دیده‎ام. حزب رستاخیز را هم دیده ام. اینها امتیازات را میان خودشان تقسیم می کردند. این کشورداری نمی شود.

      بعد از انقلاب هم همین جور شد. التفات می کنید؟ اصلا تولید، یا مثلا منابعی که قابل توسعه است. حالا خاک یک منبع بسیار بزرگی است اما کارکردن روی آن خیلی زحمت دارد و کار می برد. مگر منابع خاکی ما کم است؟ ایران می تواند به اندازه 200 میلیون نفر غذا تهیه کند ولی کار می برد. منابع نفت و گاز هم می تواند کارها را راحت تر کند، مخصوصا فناوری کمک می کند. اما خود داشتن این همه خیلی ارزشمند است. من قول داده بودم که اکتشاف را جایی برسانیم که معادل...

       تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سید محمد غرضی

    • media/image/2023/07/2000-1441/12570.jpg

      نگاهی کوتاه به یک فیلم پرحاشیه

      مصلحت  این است  عـــــــدالت  خط قرمز ندارد

      دو فیلم «دیدن این فیلم جرم است» و«مصلحت» هر دو از سوی محمدرضا شفاه تهیه شده است؛ تهیه کننده ای که سرمایه گذارفیلم های تولیدی آن، ارگان هایی دولتی از جمله سازمان تبلیغات اسلامی یا سازمان سینمایی اوج است. ازچهارفیلم سینمایی ساخته از سوی این تهیه کننده، دو فیلم «دیدن این فیلم جرم است» محصول حوزه هنری وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی و «مصلحت» محصول سازمان سینمایی اوج وحوزه هنری وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی، پس ازسال ها توقیف، درسینماهای کشور اکران شد.

      دراین شماره به بهانه اکران فیلم سینمایی «مصلحت» به کارگردانی حسین دارابی بعد ازتوقیفی 4ساله، به معرفی این فیلم می پردازیم.

      چند سالی است که ساخت فیلم های سیاسی-اجتماعی با داستان هایی که در دهه 60 و اوایل پیروزی انقلاب اسلامی رخ می دهد، در سینمای ایران باب شده و توانسته است مخاطبان خاص خود را به دست آورد؛ مخاطبانی که از دیدن فیلم هایی با رد شدن از خط قرمزهای حاکم برجامعه، داستان خود را روایت می کنند. ازجمله فیلم هایی که طی یک دهه گذشته در گونه سیاسی- اجتماعی تولید شده و توانسته بخشی از اتفاقات مهم کشور را بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به تصویر بکشد، می توان به «ایستاده در غبار»، «ماجرای نیمروز 1 و 2» به کارگردانی محمدحسین مهدویان، «دیدن این فیلم جرم است» به کارگردانی رضا زهتابچیان، «مصلحت» به کارگردانی حسین دارابی و همچنین «بادیگارد» به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا و «سیانور» به کارگردانی بهروز شعیبی اشاره کرد.

              چمصلحت یا مصلحت نظام، مسأله این است!

      فیلم سینمایی «مصلحت» محصول سال 1399سازمان سینمایی اوج است. تا پیش از این، برای این فیلم، نام های مختلفی در نظرگرفته شده بود که از آن جمله می توان به «پدری» و «مصلحت نظام» اشاره کرد؛ اما برای دریافت پروانه ساخت و نمایش با هردوی این اسم ها مخالفت و در نهایت نام «مصلحت» برای آن درنظر گرفته شد.  درخلاصه داستانی که برای این فیلم منتشر شده، آمده است: «در اوایل سال ۶۰، بعد از انقلاب، نظام سیاسی جدید مستقر می شود. در این زمان، اختلاف سیاسی میان یکی از شخصیت های بانفوذ نظام با فرزندش، آنها را در مقابل هم قرار می دهد و موجب تقابل و موازانه سخت پیوند خانوادگی و مصلحت سیاسی کشور می شود.»  در واقع می توان گفت در هسته مرکزی داستان، آیت الله مشکاتیان، یکی از مقامات بلندپایه قوه قضاییه قرار دارد که مهدی پسرش، در یک درگیری خیابانی مرتکب قتل می شود؛ اما اطرافیان مشکاتیان قصد دارند تا برای حفظ مصلحت، شخص دیگری را مقصر قتل قرار دهند. با این حال یک بازپرس ساده، اما درستکار، به ماجرا شک می کند و به همین دلیل به دردسر می افتد.

      این اثر خوش ساخت در سی ونهمین جشنواره ملی فیلم فجر، نامزد6 سیمرغ شد و دیپلم افتخار بهترین کارگردان اول را برای حسین دارابی گرفت.«مصلحت» ازمدت ها پیش پروانه نمایش گرفته بود؛ اما با وجود حل مشکلات نمایش آن در قوه قضاییه، از سوی یک نهاد امنیتی توقیف شد و مجوز اکران نداشت؛ اما درنهایت توانست درفهرست اکران تابستانی 1402قرارگرفته و روی پرده سینما برود.ازجمله بازیگرانی که در این فیلم سینمایی بازی کرده اند، می توان به فرهاد قائمیان در نقش آیت الله مشکاتیان، وحید رهبانی درنقش حسین جلالی، مجید نوروزی در نقش مهدی مشکاتیان و همچنین مهدی حسینی نیا، امیر نوروزی و نازنین فراهانی اشاره کرد.

             قدم به قدم همراه با مخاطب

      فیلم سینمایی «مصلحت» اولین محصول مشترک سازمان رسانه ای اوج و سازمان سینمایی سوره وابسته به حوزه هنری به حساب می آید که فرایند تولید آن در باشگاه فیلم سوره سپری شده است. این پشتوانه شاید این انتظار را به وجود آورده بود که فیلم بدون هیچ دردسر و دست اندازی بتواند مراحل ورود به چرخه اکران عمومی را طی کند. پس از رونمایی فیلم درجشنواره فیلم فجر، برخی سوءبرداشت ها نسبت به محتوای فیلم سبب چالش هایی شد که اکران فیلم را با مشکلاتی مواجه کرد. اصلی ترین چالش عوامل فیلم بر رفع این سوءتفاهم هم با مسؤولان قوه قضاییه بود که در نهایت بعد از گذشت سه سال این مشکلات برطرف شد.

      البته این یک واقعیت غیرقابل انکار است که فیلم «مصلحت» عنوانی خوش ساخت با داستانی سرراست است که تماشاگرش را قدم به قدم به سوی گره اصلی داستان همراهی می کند. فضاسازی های فیلم در مقایسه با فیلم «دیدن این فیلم جرم است»، پیشرفت قابل توجهی داشته و از آنجا که با کمک سازمان اوج ساخته شده هم تحت تاثیر دنیای سینمایی آنها قرار گرفته و از منظر بودجه چیزی کم نیاورده است. شخصیت پردازی ها در فیلم «مصلحت» در سطح قابل قبولی قرار گرفته است.  ظاهر و باطن همه شخصیت ها با کمک دیالوگ ها، نقش آفرینی های قابل قبول و صحنه سازی های واقعا تحسین برانگیز بخوبی قابل احساس است و هیچکدام از شخصیت هایی که در مرکز داستان قرار دارند، گنگ و نامفهوم نیستند. فیلم، یک مرحله پیشرفته از پروپاگاندایی است که با حرفه ای ترین حالت ممکن ساخته شده و نسبت به آثار ضعیف قبلی هر دو مجموعه، حالا یک سر و گردن بالاتر رفته است.

       

       

    • media/image/2023/07/2000-1441/12571.jpg

      گفت وگو با یکی از کارکنان خیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی

      از ظروف آلومینیومی تا  کودکان سرطانی

      مشعل        نعمت سلامتی یکی از بزرگ ترین موهبت های الهی است که به انسان هدیه شده و بی توجهی به آن، نه تنها امکان ادامه زندگی را به مخاطره می اندازد، بلکه جامعه را با مشکلات جدی روبه رو می کند. با اینکه مطابق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تهیه امکانات مورد نیاز بهداشت و درمان افراد جامعه به عهده دولت است، اما در این میان هستند افراد متدین، خیر  و نیک اندیشی که با بهره گیری از آموزه های دینی مکتب نورانی اهل بیت(ع) در مرتفع سازی بسیاری از نیازهای جامعه گام برمی دارند و نقش آفرینی می کنند؛ احمد سهیلی از کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی شاغل در ایستگاه فشارشکن قم، از آن جمله است. سهیلی در همسویی با مسئولیت اجتماعی در اقدامی خودجوش با جمع آوری ظروف آلومینیومی غذای رستوران محل کار خود و فروش آنها به عوامل بازیافت، از کودکان سرطانی موسسه خیریه محک حمایت و آنها را در تأمین هزینه ها مبنی بر درمانشان یاری می کند. اگرچه این اقدام او به ظاهر کوچک و بی اهمیت جلوه می کند، اما سرشار از حس نوع دوستی و مهم تر از آن، نهادینه سازی باوری است به ضرورت ایفای مسئولیت اجتماعی از سوی تک تک افراد جامعه. بی تردید اثربخشی چنین مولفه ای، نیازمند فرهنگ سازی برای تبدیل شدن به یک دغدغه عمومی است؛ دغدغه ای که با حرکت به سوی آن می توان آثار و برکاتش را در جامعه تسری داد.

      با احمد سهیلی درباره اقدام خیرخواهانه و خداپسندانه اش در حمایت از کودکان سرطانی محک گفت وگو کرده ایم و او از فعالیت هایش در این زمینه گفت.

       در ابتدا خودتان را معرفی بفرمایید.

      احمد سهیلی اهل شهرستان اراک هستم. بیش از 9 سال است در تأسسیسات و فشارشکن قم به عنوان کارمند ارشد عملیات خدمت می کنم و به عنوان دانشجوی کارشناسی ارشد در رشته مهندسی الکترونیک مشغول به تحصیل هستم.

        درباره کاری که انجام می دهید، برایمان بگویید.

      سلامتی نعمت بسیار بزرگی است که شاید برخی انسان ها متوجه این موهبت بزرگ نباشند. در جامعه ای که در آن زندگی می کنیم، هستند کسانی که با بیمارهای سخت علاجی و شاید هم لاعلاج دست وپنجه نرم می کنند مثل کودکان سرطانی محک که من افتخار آن را دارم که برایشان قدمی کوچک بردارم.

      حدود سه سال است که از محل جمع آوری و فروش ظروف آلومینیومی غذای خود و همکاران توانسته ام مبلغ قابل توجهی را به صورت ماهیانه به خیریه محک کمک کنم.

        این فکر چطور به ذهنتان خطور کرد؟

      همیشه تولید کردن حداقلی زباله و بهره برداری از بازیافت آن در گوشه ذهنم بوده است.هرچند این فرهنگ از خانواده به من انتقال داده شده است.حفظ محیط زیست، بازیافت زباله و... از درس هایی بود که مادرم در کودکی به من آموزش و تعلیم می داد و من این مفاهیم را در خانواده یاد گرفتم. جا دارد از همین جا به خاطر انتقال این فرهنگِ صحیح از مادرم تشکر و قدردانی کنم.

        چه چیزی شما را به این فکر انداخت که با جمع آوری و فروش ظروف آلومینیومی این حرکت خداپسندانه و انسان دوستانه را انجام دهید؟

      داستان این فعالیت عام المنفعه از زباله شروع شد. روزانه حجم قابل توجهی زباله متشکل از ظروف آلومینیومی و پلاستیکی که بعد ازهر وعده غذا باقی می ماند، تولید می شد. زباله هایی که در صنعت بازیافت، بسیار باارزش هستند. همین موجب شد تصمیم گرفتیم با کمک همکارانم در تأسیسات فشارشکن قم زباله های بازیافتی را جمع آوری و وجه حاصل از فروش آنها را برای درمان به بچه های محک اهدا کنیم.

      هم اکنون به لطف الهی حدود سه سال است کار جمع آوری ظروف ادامه دارد و در این مدت توانسته ایم مبلغ قابل توجهی به این مؤسسه کمک کنیم. تأسیسات و فشارشکن قم یک صفحه رسمی درسایت محک دارد که همه کمک ها در آن ثبت می شود و به عنوان یک عضو فعال خدمتگزار، در کنار بچه های محک حضور داریم.

        بازخوردهای کارتان چطور بود؟

      انجام این کار بدون همکاری گروهی غیرممکن بود. با شروع کار و درهمان ابتدا، با استقبال همکاران خیرخواه تأسیسات و فشارشکن قم روبه رو شدم و از همکارانم به خاطر همراهی و حمایت در این راه تشکر می کنم.این کار شاید کار کوچکی باشد، اما به قول معروف با یک تیر،چند نشان زدن است. با جمع آوری ظروف غذا، هم زباله کمتری تولید می شود، هم زباله ها بازیافت می شوند؛ از همه مهم تر،عایدی که از قبل این کار به دست می آید، در راهی هزینه می شود که گره گشاست و گرهی از مشکلات مؤسسه محک  را برای خدمات رسانی بیشتر باز می کند.

        برای ادامه این کار چه برنامه ای دارید؟

      نظام مند کردن این موضوع و فرهنگ سازی آن برای همه همکاران، نخستین اولویت برای ادامه این کار است. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی دارای استاندارد ایزو ۱۴۰۰۰ است که این استاندارد در زمینه محیط زیست به شدت کارگشاست و امر بازیافت در آن از اهمیت قابل توجهی برخورداراست. همه ما بارها دیده ایم که روزانه چه حجم زباله قابل بازیافت، بدون بهره برداری مجدد باقی می ماند.این اقدام یعنی جمع آوری ظروف غذا، افزون بر حمایت عام المنفعه، گامی مهم در جهت صیانت از محیط زیست به شمار می آید که بسیار حائز اهمیت است.

        برای ترویج هرچه بیشتر فرهنگ خیراندیشی و تشویق خیرین چه پیشنهادی دارید؟ 

      کافی است فقط شروع کنیم. آغاز کردن هر کاری در ابتدا سخت است، اما مادامی که تداوم داشته باشد، خواهیم دید که چه ظرفیت هایی اطراف ما وجود دارد که تا قبل از آن متوجه آنها نبوده ایم.

        رمز ماندگاری کار خیر و خداپسندانه چیست؟

      امروزه از بی تفاوتی اجتماعی و آسیب های ناشی از آن در بخش هایی از جامعه زیاد صحبت می شود. جامعه را فرد فرد انسان ها تشکیل می دهند و بی تفاوتی ها و آسیب های ناشی از آن هم به انسان ها بازمی گردد؛ بنابراین باید نگاهمان به جامعه تغییر کند و در جهت کمک به یکدیگر قدم برداریم. این یعنی نگاه افراد به اجتماع پیرامون و پذیرش مسئولیت در قبال آن. مسئولیت اجتماعی به صورت دقیق تر به معنای انجام وظایف فردی به وسیله تک تک افراد جامعه است. انجام این وظایف باعث می شود تا تعادل مناسبی بین اکوسیستم و اقتصاد جامعه برقرار شود. استفاده از عنوان وظیفه نشان می دهد که هر فرد در حالت عادی باید به این وظایف واقف باشد و نقش خود را در حفظ این تعادل به صورت مشخص ایفا کند. مسئولیت های اجتماعی فردی و سازمانی در قبال مردم باید به یک دغدغه در میان مسئولان و مردم تبدیل شود.آن وقت جامعه سالم تر و در نتیجه سرمایه اجتماعی با انگیزه بالا خواهیم داشت. اما پاسخ سوال شما دراین باره که رمز ماندگاری کار خیر و خداپسندانه چیست باید بگویم نخست داشتن نیت خیر است که آن کار برای خدا باشد و دیگر نداشتن هیچ گونه توقع.  همیشه آیه إِنَّ اللَّهَ لا یغَیرُ ما بِقَوْمٍ حَتَّی یغَیرُوا ما بِأَنْفُسِهِمْ گوشه ذهنم است. همانا خداوند سرنوشت قومی را تغییر نمی دهد تا آنکه آنان حال خود را تغییر دهند.همیشه تغییرات باید از خودمان شروع شود. این نکته را در وهله نخست به خودم و بعد به همه هموطنانم گوشزد می کنم که آن را سرلوحه امورات در زندگی خود قرار دهند؛ هر کار و فعالیت خداپسندانه و خیرخواهانه باید بدون هیچ توقعی انجام شود. همین که احساس کنیم خدا می بیند برایمان کافی است.

    • media/image/2023/07/2000-1441/12572.jpg

      مناسبتی: روز عفاف و حجاب

      حجــــــاب  رشد شخصیت و احساس ارزشمندی

      بی تردید زندگی اجتماعی، خواه بر استدلال عقلی و خواه برخواسته فطری و خواه بر بنیان قراردادهای اجتماعی و… بناشده باشد، از تأثیر و تأثر متقابل افراد و عملکرد آن‏ها تهی نیست. خوبی‏ها و زیبایی‏ها برای فرد و خانواده و جامعه مفید و زشتی‏ها و بدی‏ها نیز به همه زیان می‏رسانند و تأثیر خود را بر تمام اعضا و ارکان جامعه به جا خواهند گذاشت.

       

      حجاب و رشد شخصیت‏

      شخصیت، مجموعه افکار، عواطف، عادت‏ ها و اخلاقیات یک انسان است که به تمایز وی از دیگران می انجامد؛ به عبارت دیگر، مجموعه صفات و ویژگی‏های جسمی، روانی و رفتاری که هر انسان را از انسان‏های دیگر متمایز می‏سازد، شخصیت نام دارد، براین اساس، هر کس شخصیتی دارد که خود را با آن معرفی می‏کند و دیگران نیز او را به همان ویژگی‏ ها می‏شناسند.

      در «روان‏شناسی کمال»، انسان رشد یافته که انسان خواستار تحقق خود (actualizing person – The Self) معرفی می شود، این گونه توصیف شده است: انسانی که نیازهای سطوح پایین (نیازهای جسمانی، ایمنی، تعلق، محبت و احترام) را پشت سر نهاده، در صدد استفاده از توانایی‏ ها و قابلیت‏ ها و به فعلیت رساندن خود است.

      اریک فروم، انسان رشد یافته را انسان بارور (Productive person) معرفی می‏کند و در تعریف او می‏گوید: وی انسانی است که نیازهای روانی ‏اش را از راه‏های بارور، زایا  و خلاق ارضا می‏کند.

      به عقیده اریک فروم، مؤثرترین عامل در رشد شخصیت انسان، برآوردن معقول نیازهای روانی است که حیوانات پست این نوع نیازها را ندارند. انسان سالم نیازهای روانی، نه نیازهای جسمانی مانند گرسنگی، تشنگی، جنسی و… خود را از راه‏های خلاق ارضا می‏کند و اشخاص ناسالم از راه‏های نامعقول‏.

      اکنون باید دید فرصت رشد شخصیت با رعایت حجاب بیشتر فراهم می‏شود یا با رعایت نکردن آن؟ انسانی که پیوسته نگران زیبایی خود است و بیشتر در جهت معرفی پیکر خود می‏کوشد، بهتر می‏تواند قابلیت‏های خود را بشناسد و به فعلیت برساند یا آن که سر در باغ اندیشه دارد؟ آیا توجه به نیازهای جسمانی و سطحی به انسان امکان رشد می‏دهد یا توجه به نیازهای عالی و مخصوص انسان‏ها؟ آیا غرق شدن در خود نمایی و جلب توجه دیگران مسیر منتهی به یافتن خویشتن است؟ انسانی که زندگی‏اش تحت فرمان و اراده‏اش نیست، در حس هویت یابی خود (of Identity A Sense) دچار شکست شده است تا چه رسد به آن که هویتش را به کمال رساند، زیرا سلیقه و خواست دیگران در زندگی‏اش تأثیر می‏گذارد و چنان زندگی می کند که دیگران می‏پسندند، نه آنگونه که خود می پسندد.

      بی‏حجاب در اندیشه نمایش خود و زیبایی خویش است. این امر که عقده حقارت (inferority complex) انسان را می‏نمایاند، زمینه رشد و تعالی وی را نابود می‏سازد؛ در حالی که زن مانند مرد یک انسان است و باید از نظر انسانی رشد و تکامل یابد. کسی که با نمایش زیبایی خود و گزینش پوششی ویژه در اندیشه جلب نظر دیگران به سر می‏برد، در حقیقت می‏خواهد با تکیه بر جذابیت‏های ظاهری خویش و نه اصالت‏ ها و ارزش‏ های متعالی خود، جایی در جامعه بیابد. در واقع او از این طریق اعلام می‏دارد، آنچه برایش اصل است و اهمیت دارد، «زن بودن» اوست نه انسانیت و اندیشه و لیاقت و کارآیی‏اش. چنین فردی قبل از همه اسیر خویش است و به مغازه‏ داری شبیه است که پیوسته در اندیشه تزیین ظاهر و تغییر دکور خود به سر می‏برد و فرصت پرداختن به آرزوهای بزرگ‏تر را نمی‏یابد.

        حجاب و حرمت خود

      از نظر روان‏شناسی، قطعی‏ ترین عامل رشد انسان «میزان ارزشی» است که هر فرد برای خود قائل است، به عبارت بهتر، نافذترین عامل رشد روانی و شخصیتی انسان، سطح حرمت خود (esteem – Self) او است. درجه ارزیابی فرد از خود، حرمت خود خوانده می‏شود و در واقع بازخوردی از مورد قبول بودن و مورد قبول نبودن به شمار می‏آید. این قضاوت در قالب رفتارهای کلامی و غیر کلامی بروز می‏کند و گستره‏ای است که فرد خود را در آن پهنه توانا، مهم، موفق و با ارزش یا ناموفق و بی‏ارزش می‏داند.

      «سطح حرمت خود» درسازش یافتگی هیجانی، اجتماعی و عاطفی تأثیر بسیار دارد و از عوامل تعیین کننده اساسی در شکل‏ دهی الگوهای رفتاری و عاطفی است؛ به گونه‏ای که تردید افراد در ارزشمندی‏شان به ناتوانی در رسیدن به زندگی عاطفی موزون می‏انجامد. این افراد همواره از آشکار شدن ناتوانی‏هایشان هراسناکند و صحنه را ترک می‏کنند. از طرفی خلاقیت با «سطح حرمت خود» رابطه کاملا مستقیم دارد، به راستی آیا برهنه شدن و کشاندن رفتارهای جنسی به کوچه و خیابان به آدمی ارزش می‏دهد و انسان را از احساس ارزشمندی بهره‏مند می‏سازد؟ البته شاید احساس رضایت آنی و زود گذر پدید آورد، ولی کمتر کسی است که برخورداری از این حالت و رفتار را ارزش تلقی کند و شخص برخوردار از این روحیه را ارزشمند بداند. افزون بر این، تأمین هر خواسته‏ همیشه با احساس رضایت همراه نیست. در جامعه‏ای که برهنگی تمام شریان‏های آن را پر کرده و زن و مرد همواره در حال مقایسه داشته‏ ها و نداشته‏ های خویشند، انسان‏ها در تشویش مستمر و دلهره همیشگی فرو می‏روند، زیرا رقابت و مقایسه در میدانی رخ می‏نماید که ظرفیت رقابت ندارد و به این سبب، آدمی به تنوع طلبی حریصانه کشیده می‏شود. بی‏تردید تا وقتی این اندیشه فضای ذهن آدمی را آکنده است، فرصتی برای بروز خلاقیت و ابتکار باقی نمی‏ماند.

      ذهن مشغول به تصاحب دل دیگران و جلب نظر مردان و پسندیده شدن، هرگز اندیشه علمی را بر نمی تابد و نمی‏تواند یافت های تازه عرضه کند. او در پی آن است که در وضعیت موجود پسندیده شود نه آن که وضعیت را تغییر دهد و با ابتکار و خلاقیت، طرحی نو در اندازد.

       از سوی دیگر، از آنجا که احساس بی‏ارزش بودن تمام وجود این افراد را پرکرده است، در پی جبران این کمبود بر می‏آیند و چون آسان‏ترین راه رسیدن به این احساس، مقبول دیگران واقع شدن است، از طریق روابط جنسی و عرضه پیکر خود دراین مسیر گام بر می‏دارند تا به شکلی، احساس ارزشمندی از کف رفته خود را جبران کنند؛ در حالی که شخص برخوردار از حجاب هرگز چنین نیازی را احساس نمی‏کند.

       در نگاه او بهترین راه جبران احساس ارزشمندی آن است که خود را از دسترس بیگانگان دور نگه دارد و مقام و موقعیت خود را پایین نیاورد، از همین رو است که ویل دورانت می‏گوید: زنان دریافتند که دست و دل بازی، مایه طعن و تحقیر است؛ بنابراین، چنین افرادی هم ارزشمندی را از کف داده‏اند و هم در جبران آن به بیراهه رفته‏اند. راه رسیدن به احساس ارزشمندی پایدار، رفتن در پی کسب صفات ارزشمند و پایدار است.

      انسان برخوردار از حجاب، با دور نگهداشتن خود از دسترس دیگران، سطح ارزشمندی خود را ارتقا می‏بخشد تا آنجا که مرد، نیازمندانه به آستان وی روی می‏آورد. بی‏ تردید اگر زنان این مفهوم را به طور کامل درک کنند، به پوشیده داشتن و مخفی ساختن پیکر خویش بیش‏تر گرایش نشان می‏دهند و پی خواهند برد که راه احساس ارزشمندی در دسترس و مقبول بودن لحظه به لحظه نیست. راسل می‏گوید: از لحاظ هنری، مایه تأسف است که بتوان به آسانی به زنان دست یافت. ویل دورانت نیز می‏گوید: آنچه می‏جوییم و نیابیم عزیز و گرانبها می‏شود.

      ویلیام جیمز به صراحت توصیه می‏کند: زنان عزت و احترامشان به این است که به دنبال مردان نروند، خود را مبتذل نکنند و خود را از دسترس مردان، دور نگهدارند.

      پس حجاب احساس ارزشمندی است که موقعیتی بلند مرتبه برای زنان پدید می‏آورد و مردان را در محدودیت فرو می‏برد.

       

      بهترین دانستنی ها در کلام  امام  کـــاظم (ع)

      امام کاظم (ع) فرمودند: «وَجَدتُ عِلمَ النّاسِ فی اَربعٍ: اَوَّلُها اَن تَعرِف رَبَّکَ، وَ الثّانِیَهُ اَن تَعرِفَ ما صَنَعَ بِکَ، وَ الثالِثَهُ اَن تَعرِفَ ما اَرادَ مِنکَ، وَ الرّابِعَهُ اَن تَعرِفَ ما یُخرِجُکَ مِن دینکَ؛ دانش مردم را در چهار چیزیافتم: اول: پروردگارت را بشناسی. دوم: بدانی با تو و برای تو چه کرده است. سوم: بدانی از تو چه خواسته است. چهارم: بدانی چه چیز، تو را از دینت بیرون می کند. (کشف الغمّه، ج۳، ص۴۵)

      شرح حدیث

      دامنه علم بسیار گسترده است و دانستنی های زیادی وجود دارد که می توان آنها را آموخت، ولی کدام علم نافع است و سرنوشت ساز؟ در فراگیری دانش ها هم باید «اولویت بندی» کرد و لازم ترین ها را برگزید.

      آنچه امام کاظم(ع) در این حدیث بیان فرموده، خلاصه مهم ترین دانستنی هایی است که سعادت انسان را به ارمغان می آورد.

      اولین گام خداشناسی است، سپس نعمت شناسی، آن گاه وظیفه شناسی و در مرتبه چهارم، آسیب شناسی و آنچه موجب گمراهی انسان می شود و انحراف اعتقادی پدید می آورد. تفکر در هر یک از اینها، آثار مهمی را در پی دارد.

      کسی که خدا را شناخت، به عبودیت او می پردازد و برده دیگری نمی شود. کسی که نعمت های خدا را شناخت، شاکر خواهد شد و از طریق سپاس نعمت های او حق بندگی را ادا خواهد کرد. کسی که وظایف و تکالیف الهی را شناخت، با عمل به وظیفه، رضای خالق را به دست خواهد آورد. کسی هم که به عوامل انحراف آفرین و گمراه کننده آشنا شد، به راحتی از دین و عقیده اش برنمی گردد. پس بهترین دانستنی ها را بیاموزیم.

       

      حجاب ضرورتی شرعی

      حجاب یک ضرورت شریعتی است؛ شریعت است؛ ضرورت شرعی است؛ یعنی هیچ تردیدی در وجوب حجاب وجود ندارد؛ این را همه باید بدانند. این که حالا خدشه کنند، شبهه کنند که آیا حجاب هست، لازم است، ضروری است، نه، جای خدشه و شبهه ندارد؛ یک واجب شرعی است که باید رعایت بشود، منتها آن کسانی که حجاب را به طور کامل رعایت نمی کنند، اینها را نباید متهم کرد به بی دینی و ضدانقلابی؛ نه. من قبلا هم گفته ام؛ یک وقتی در سفری از سفرهای استانی که می رفتم، در جمع علما گفتم این را علمای آنجا جمع بودند؛ گفتم چرا گاهی بعضی از شما این خانمی را که حالا فرض کنیدیک مقداری موهایش بیرون است یا به تعبیر رایج بد حجاب است ــ که حالا باید گفت ضعیف الحجاب؛ حجابش ضعیف است ــ متهم می کنید؟ بنده وارد این شهر شدم، جمعیت آمدند استقبال؛ شاید اقلا یک سوم جمعیت این جور خانم ها هستند، دارند اشک می ریزند؛ این را نمی شود گفت ضد انقلاب است؛ این چطور ضد انقلابی است که این جور با شوق و با حرارت و با انگیزه می آید و مثلا فرض کنید در فلان مراسم دینی یا فلان مراسم انقلابی شرکت می کند؟ اینها بچه های خودمانند، دخترهای خودمانند. من چند بار تا حالا در خطبه نماز عید فطر این را تکرار کرده ام که در مراسم ماه رمضان، در شب های احیا عکس هایش را برای من می آورند، حالا من که آنجاها را نمی توانم [بروم] اما تصویرش را برای من می آورند، زن ها با ریخت های مختلف، قواره های مختلف اشک می ریزند؛ من حسرت می خورم به آن جور اشک ریختن! می گویم ای کاش من هم می توانستم این جور مثل این دختر، مثل این زن جوان اشک بریزم؛ این را چطور می شود متهم کرد؟ بله، کار درستی نیست، بدحجابی یا ضعف حجاب درست نیست اما این موجب نمی شود که ما این [افراد] را از حوزه دین و انقلاب و مانند اینها خارج بکنیم و خارج بدانیم؛ چرا؟ البته همه ماها یک نقص هایی داریم، باید نقص ها را برطرف کنیم؛ هر چه بتوانیم برطرف کنیم، بهتر است.  (14/10/1401)

    • media/image/2023/07/2000-1441/12587.jpg

      16  هزار کیلومتر رکاب  زدم

       ابراهیم سیاحی، از کارمندان شرکت ملی مناطق نفتخیزجنوب است که دریک دهه گذشته برای حفظ محیط زیست، از دوچرخه به عنوان وسیله نقلیه وحضوردرمحیط کاراستفاده کرده وحتی به کشورهای مختلفی نیز سفرکرده است. سیاحی ازسال 1367به استخدام وزارت نفت درآمده وطی این سال ها دربخش های مختلفی مشغول به کاربوده و طی این سال ها توانسته است موفقیت های بسیاری کسب کند.مسئله ای که او را نسبت به دیگران متمایزکرده، طبیعت دوستی واحساس مسئولیتی است که وی به حفظ محیط زیست دارد. ابراهیم سیاحی معتقد است که با پیشرفت فناوری و توسعه زندگی ماشینی درشهرها، تحرک جسمی در اقشارمختلف جامعه کاهش پیدا کرده و باید از هرفرصتی برای افزایش فعالیت جسمی استفاده شود و دوچرخه می تواند به عنوان بهترین جایگزین برای استفاده از خودرو درسطح شهرباشد. این جایگزینی نه تنها برای سلامت فرد مفید است بلکه باعث کاهش آلودگی، ترافیک وحفظ هوای پاک و در نهایت تلاش برای حفظ محیط زیست می شود.  رکاب زنی10ساله اوسبب شده است که تا امروز16هزارکیلومتر را با دوچرخه طی کند، مسیری که شامل سفرهای او به شهرها و کشورهای مختلف و البته مسیر تردد او از منزل به محل کار و برعکس است. با ابراهیم سیاحی درباره استفاده از دوچرخه و جایگزینی آن به جای خودرو، گفت وگوکرده ایم که می خوانید.

         از چه زمانی به خانواده نفت پیوسته و فعالیت خود را در این حوزه آغاز کردید؟

      پیش ازهرچیز باید بگویم که درسال1351 و در شهر اهواز متولد شدم. پس از فارغ التحصیلی در رشته برق از آموزشگاه حرفه ای شهید باهنر اهواز، درسال 1367به استخدام وزارت نفت درآمدم ودر واحد عملیات بهره برداری نفت و گاز کارون مشغول به فعالیت شدم.  درکنار فعالیت درحوزه کاری خود، با ادامه تحصیل در رشته حقوق، موفق به دریافت مدرک کارشناسی در این رشته شدم و در امورحقوقی شرکت بهره برداری نفت و گازکارون به فعالیت خود ادامه دادم. همچنین با کسب مدرک کارشناسی ارشد در رشته روان شناسی صنعتی برای بهره گیری از تحصیلات و تجارب، به میل شخصی به اداره تحقیق و بررسی هیئت بدوی منتقل شدم و هم اکنون نیزبه عنوان کارشناس ارشد تحقیق و بررسی مشغول به کار هستم.

         شما در 10 سال گذشته از دوچرخه به عنوان وسیله نقلیه استفاده کرده اید و دلیل این انتخاب را کمک به حفظ محیط زیست بیان کرده اید، درباره این انتخاب و دلایل آن توضیح می دهید؟

      استفاده من از دوچرخه تنها به 10سال گذشته محدود نمی شود، اما 10سال است که ازاین وسیله نقلیه برای رفت و آمد به محل کارخود استفاده می کنم. می توانم بگویم که ازسال 1378تاکنون و به منظور حفاظت از محیط زیست و کاهش آلودگی هوا دوچرخه سواری بین شهرهای داخلی کشور، همچنین سفرهای برون مرزی به کشورهای عراق و ترکیه را انجام داده ام. ازسال 1391 تا امروز هم مسیر منزل تا محل کار بالعکس را با دوچرخه طی می کنم؛ به گونه ای که طی سال های اخیر مسافتی حدود 16 هزار کیلومتر را رکاب زده ام.

         چه عواملی سبب شد تا با دوچرخه به محل کار تردد کنید؟

      با توجه به کم تحرکی در زندگی امروزی که ماحصل رشد فناوری است و موجب بروز بیماری های متابولیک از جمله دیابت، فشار خون و ... می شود، لازم است کارکنان از تحرک کافی برخوردار باشند؛ عامل دوم این که با استفاده از پیاده روی و دوچرخه سواری هر فرد به سهم خودش می تواند در کاهش آلودگی هوا که خود باعث بهبود هوای محیط شده، موثر باشد و در نتیجه اين كنش به ظاهر ساده، سلامت و تندرستی عمومي را به ارمغان آورد. درصورتی که این موارد رعایت نشود، علاوه بر فرسایش جسمی و روحی باعث بالا رفتن سرانه درمان و نبود نتیجه رضایت بخشی در زندگی شخصی و کاری می شود. معتقدم که سلامت و محیط زیست پاک درجامعه و سازمان ها، زیر بنای توسعه پایدار محسوب می شود.

         درباره سفرهای داخلی و برون مرزی خود توضیح دهید.

      به عنوان دوستدارمحیط زیست، ازسال 1378تا کنون شهرهای مختلف در داخل و خارج از کشور را با دوچرخه طی کرده ام که از آن جمله می توان به اهواز- آبادان، اهواز - روستای رمیله (واقع در جاده اهواز – ماهشهر) اهواز - سوسنگرد، سوسنگرد – چذابه، چذابه- کربلا، همچنین بندر پل - جزیره قشم، اهواز - خرمشهر، اهواز - صراخه شادگان، اهواز- شوش، کیش و کشور ترکیه اشاره کرد.

          هنگام سفر به نقاط مختلف کشور و خارج از کشور، نحوه برخورد مردم و مسئولان با شما چگونه بوده است؟

       نگاه مردم و مسئولان به این موضوع بسیار خوب و قابل توجه بود و این امر نشان داد که به دوچرخه سواری و استفاده از آن به عنوان وسیله نقلیه، اهمیت می دهند. 

         حرف ناگفته ای هست که بخواهید بگویید؟

      از مسئولان به ویژه مناطق نفت خیزجنوب درخواست می کنم که به ورزش نگاه کلان داشته باشند. سرمایه گذاری در ورزش زیربنای توسعه پایدار است که افزون برارتقای سلامت جسم و روان، افزایش بهره وری سازمانی را به همراه دارد. استفاده از دوچرخه هم به عنوان ورزش و هم به عنوان وسیله نقلیه، افزون بر سلامت ازنظر اقتصادی نیز به صرفه است.

      گفت و گو ازحسین آزادی

       

      پیمان میری از نفت مسجد سلیمان جدا شد

      پیمان میری، بازیکن تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان از این تیم جدا شد. این بازیکن فوتبال که پیش ازاین درتیم هوادار بازی می کرد، بعد از گذشت یک و نیم فصل ازنفت مسجد سلیمان جدا شد.

      تیم نفت مسجد سلیمان در فصل گذشته لیگ برتر موفق عمل نکرده است و در نهایت به لیگ دسته یک سقوط کرد.

       

       

      معرفی مدیر جدید فوتبال صنعت نفت آبادان

      علی قنواتی به عنوان مدیرتیم فوتبال صنعت نفت آبادان در لیگ بیست و سوم منصوب شد. طی روزهای گذشته، باشگاه صنعت نفت طی برگزاری مراسمی، ضمن تقدیر از زحمات علیرضا فیروزی، مدیر پیشین تیم فوتبال صنعت نفت آبادان، علی قنواتی، دیگر پیشکسوت فوتبال آبادان را به عنوان مدیر تیم فوتبال صنعت نفت آبادان معرفی کرده و او نیز کار خود را به صورت رسمی به عنوان مدیر این مجموعه شروع کرد. رسانه رسمی باشگاه صنعت نفت درخصوص این تغییر و تحول نوشته است: این تغییر باتوجه به اهمیت ویژه موسسه به سلامت مدیر پیشین تیم فوتبال صنعت نفت و اولویت این موضوع صورت گرفت. فیروزی فصل گذشته با وجود مشکلات جسمانی با از خودگذشتگی در کنار تیم صنعت نفت ماند که این مهم در مراسم امروز مورد تقدیر قرار گرفت.  قنواتی نیز در دهه هفتاد پیراهن تیم فوتبال صنعت نفت آبادان و فولاد خوزستان را بر تن کرده و سابقه دعوت به اردوهای تیم ملی امید و دانشجویان را نیز دارد، ضمن اینکه در عرصه مربیگری نیز در کنار نونهالان فولاد خوزستان و جوانان ملی حفاری کار کرده است.

       

      جدایی فردین یوسفی از صنعت نفت آبادان

      فردین یوسفی، بازیکن تیم فوتبال صنعت نفت آبادان از این تیم جدا شد و برای فصل جدید با تیم فوتبال ذوب آهن قرارداد بست.

      این هافبک سابق تیم صنعت نفت آبادان درباره علت جدایی از تیم خود تاکید کرده است که مدت ها درانتظار بهترشدن شرایط برای ماندن درصنعت نفت آبادان بوده، اما شرایط مورد نظر اوفراهم نشده و تصمیم به جدایی از این تیم راگرفته وبا این تیم درباره مسائل مالی دچارمشکل نشده است.

      عبدالله ویسی، سرمربی تیم صنعت نفت آبادان نیزدر بخشی از مصاحبه خوددرباره بهانه یوسفی برای جدایی ازصنعت نفت آبادان گفته است: دلیل اصلی جدایی فردین یوسفی از صنعت نفت آبادان، مسئله مالی بوده؛در واقع او تنها به خاطر یک میلیارد تومان از صنعت نفت آبادان جدا شده و به ذوب آهن پیوسته است.  ویسی در بخش دیگری ازصحبت های خود درباره خرید بازیکنان جدید برای صنعت نفت آبادان نیز بااشاره به اینکه هم اکنون روی جوانان خوزستانی مانورمی دهیم، اظهار کرده است: پس ازاین مرحله، به بازیکنان لیگ برترفکرمی کنیم.

      وی همچنین اظهارکرده است: درتلاشیم که سه بازیکن خارجی رابرای فصل جدید لیگ برترجذب کنیم.

    • media/image/2023/07/2000-1441/12574.jpg

      درخشش یک همکار نفتی درمسابقات آسیایی گراپلینگ

      برای قهرمانی جهان باید حمایت شوم

      مشعل  ورزش های رزمی، ازجمله ورزش هایی است که معمولا با استقبال بسیاری از سوی علاقه مندان به ورزش همراه است، نه تنها تماشای چنین ورزش هایی از جمله MMA می تواند بسیار جذاب و هیجان انگیز باشد بلکه بسیاری از افراد این دسته از ورزش ها را به عنوان رشته اصلی خود انتخاب کرده و آموزش می بینند.دراین میان یکی از رشته های ورزشی که درجهان بسیارمورد استقبال قرارگرفته، ورزش گراپلینگ است که شاید تا به امروزهیچ آشنایی با این رشته ورزشی نداشته باشید وشاید هم یکی ازطرفداران این رشته هیجان انگیزباشید.  مسابقات آسیایی گراپلینگ31خرداد تا 4 تیرماه امسال در قزاقستان برگزارشد وایران باکسب چندین مدال دراین دوره ازمسابقات، توانست عنوان نایب قهرمانی را به خود اختصاص دهد.  عرفان انوری ازجمله ورزشکاران حاضر دراین مسابقات بود که توانست با پیروزی برابر رقیب هندی خود، مدال برنز این مسابقات را به دست آورد. اوکه یکی ازکارمندان شرکت ملی نفت ایران است،  می گوید: اگرازناحیه کتف دچارآسیب دیدگی نشده بودم، حتما مدال طلای وزن 84- کیلوگرم به دست می آوردم. موفقیت درمسابقات گراپلینگ قزاقستان وکسب عنوان سومی، بهانه ای شد برای گفت وگو باعرفان انوری که مشروح آن را می خوانید.

        لطفا کمی درباره خودتان و فعالیت های ورزشی که انجام می دهید، توضیح دهید.

      22 مردادماه1367در سوادکوه استان مازندران به دنیا آمدم و در رشته مهندسی الکترونیک و ارشد مدیریت تحصیل کرده ام. از15سالگی ورزش حرفه ای را با جودو شروع و از آن زمان به بعد نیز در مسابقات استانی، دانشجویی، المپیاد کشوری شرکت کردم و توانستم موفقیت هایی به دست آورم.

      با وجود حضورفعال درجودو، این رشته ورزشی پس ازمدتی بامشکلاتی روبه رو شد وحتی بخشی از مسابقات آن برگزارنشد و همین مسئله موجب شد تا ازاین ورزش فاصله بگیرم.

      جودودرسطح جهانی یک ورزش بسیارسنگین محسوب می شود وحریفان قدری مثل روسیه، فرانسه و ژاپن درمیدان مسابقات آن حضور دارند؛ البته ایران دراین رشته ودرسطح جهانی آن، جایگاه درخشانی ندارد.

      همه این شرایط سبب شد تا به سمت رشته جوجیتسو کوبودو کشیده شوم؛ ورزشی که به نوعی ترکیبی از رشته های کاراته وجودو اما با امتیازدهی متفاوت است. درکنارآن، درمسابقات مختلفی مثل جوجیتسو، آلیش، کشتی با کمربند نیزشرکت کردم. در دوران خدمت سربازی هم توانستم درمسابقات کشتی فرنگی ناجا مقام سوم را کسب کنم.

        از چه زمانی در رشته گراپلینگ، فعالیت خود را آغاز کردید؟

      سال 92 وارد شرکت ملی نفت شدم و وقتی از مازندران به تهران مهاجرت کردم، با توجه به حضور در فضای جدید، کمی در ورزش قهرمانی کمرنگ شدم؛ البته پیش از آن چند دوره مقام قهرمانی و نایب قهرمانی کشوری در رشته جوجیتسو داشتم.

      ورود من به رشته گراپلینگ ازسال 2016 بود، اما به دلیل تغییرات شرایط کاری و شروع زندگی متاهلی فرصت چندانی برای تمرینات حرفه ای در این زمینه نداشتم. بعد از مدتی دوری ازمسابقات و ورزش، ازسال گذشته دوره جدیدی از مسابقات در رشته جوجیتسو برزیلی برگزار شد و تصمیم گرفتم خود را برای حضور دراین مسابقات آماده کنم.

      خوشبختانه شرایط زندگی به گونه ای رقم خورد که توانستم دوباره به ورزش قهرمانی برگردم؛ حتی طی 6 ماه گذشته نزدیک به 14کیلوگرم وزن کم کردم.

      در ادامه نیز با توجه به حضور برادرم به عنوان سرمربی تیم ملی گراپلینگ درمسابقات انتخابی شرکت کردم و توانستم جواز حضور درمسابقات آسیایی را کسب کنم و مدال برنز این دوره از مسابقات را در رشته گراپلینگ به دست آورم.

       با توجه به آسیب دیدگی شدیدی که از ناحیه کتف درمسابقات انتخابی داشتم، تنها توانستم دراین دوره از مسابقات مدال برنز کسب کنم. پیش از این یک مدال طلای جهانی توسط ولی فهیمی و یک مدال نقره توسط جعفرانصاری در سال های گذشته به دست آمده بود، اما بعد از گذشت چند سال، ایران توانست دوباره در این مسابقات حضورپیدا کند و با کسب 2 مدال طلا، 2 مدال نقره و 4 برنز، درمجموع مدال ها، ایران عنوان نایب قهرمان آسیا را از آن خود کند؛ البته این مسابقات در سطح بالایی برگزار شد.

        رشته گراپلینگ در ایران چه شرایطی دارد؟

      گراپلینگ تلفیقی از جودو، کشتی فرنگی، کشتی آزاد و جوجیتسو برزیلی است، رشته گراپلینگ زیر نظر اتحادیه جهانی کشتی قرار دارد؛ این اتحادیه 7 رشته ورزشی را شامل می شود که کشتی گراپلینگ نیزیکی از این رشته هاست.

      فدراسیون کشتی باید این رشته ها را دربربگیرد، اما این رشته در ایران زیرمجموعه ورزش های رزمی قرارگرفته است. همین نبود هماهنگی سبب شده که از سوی فدراسیون، حمایت چندانی از این رشته ها صورت نگیرد و ورزشکاران این نوع از رشته ها برای حضور در میادین ورزشی باید به صورت شخصی هزینه کنند. به این دلیل که فدراسیون بودجه قابل توجهی در این زمینه ندارد هر رشته ای که زیر مجموعه فدراسیون خود باشد، بی شک هزینه ها کمتر و حمایت ها بیشتر می شود.

        این رشته چه ویژگی یا جذابیتی دارد؟

      اگربخواهم درباره جذابیت رشته گراپلینگ درجهان بگویم، باید جذابیت ومحبوبیت آن را با فوتبال مقایسه کنم که همیشه مورد توجه وعلاقه مردم بوده وهست. در کنار آن برخی از رشته های رزمی مانند MMA یاگراپلینگ بسیارمورد توجه قرارگرفته وبه خوبی از ورزشکاران این رشته ها حمایت می شود. امیدوارم چنین شرایطی ایجاد شود که از ورزشکاران چنین رشته هایی حمایت شود. محدودیت سنی برای گراپلینگ درمیادین قهرمانی تا 43 سالگی است. این رشته نیازمند هوش بسیار بالایی است وتسلیم کردن حریف به واسطه فشار به عضلات و مفاصل خلاف جهت نیاز به قدرت بدنی و استقامت بالایی دارد.

        باتوجه به اینکه شما یکی از کارکنان شرکت ملی نفت ایران هستید، تا چه اندازه از سوی این مجموعه مورد حمایت قرار گرفته اید؟

      هزینه های تمریناتی که انجام می دهم، کاملا شخصی است. بتازگی تبدیل وضعیت شده ام و به صورت رسمی درشرکت ملی نفت کارمی کنم و می توانم برای تمرین وحضور درمسابقات ازمرخصی های ورزشی استفاده کنم و این بسیار خوب است.

      یکی از مشکلاتی که در زمینه تمرینات قهرمانی دارم این است که برای انجام چنین تمرین هایی باید دو جلسه در روز وقت بگذارم اما زمان حضورم درشرکت به گونه ای نیست که بتوانم تمرین های صبح را انجام دهم، امیدوارم شرایط لازم برای انجام تمرینات فراهم شود.

      این پایان کار من با ورزش گراپلینگ نخواهد بود. هرچند نزدیک به 8سال از ورزش قهرمانی دور و درگیر کار و زندگی شخصی خود بوده ام، اما اگرحمایت های لازم صورت گیرد، به مدال جهانی این رشته وحتی المپیاد رزمی، فکر وبرای به دست آوردنش تلاش خواهم کرد. نباید فراموش کرد که این افتخارات، شخصی نیست؛ جزو افتخارات ملی است و بدون شک، افتخار آن برای صنعت نفت نیزخواهد بود.

      مدیران ورزشی، شرایط ورزش هایی از این دست را می دانند وبه خوبی آگاهند که هزینه چنین ورزش هایی چقدربالاست. جدای ازآن به خوبی نیزمی دانند که هزینه رفت وآمد برای حضور درمسابقات آسیایی یا جهانی تا چه اندازه زیاد است. بیان مسائلی مبنی برحمایت، تکراری است، امیدوارم مجموعه، خود به این موضوع توجه داشته باشد.

      انتظار می رود شرایطی فراهم شود که صبح ها حداقل یک ساعت بتوانم از سالن بدنسازی یکی از مجموعه های ورزشی نفت برای تمرینات صبحگاهی خود در زمان اداری استفاده کنم. با توجه به اینکه دربخش خدمات فنی-تخصصی مشغول هستم، فشارکاری بسیاربالاست وفکر می کنم امکان چنین شرایطی سخت نباشد.

        برنامه ای برای حضور در مسابقات جهانی پیش رو دارید؟

      با توجه به مصدومیتی که دارم، مسابقات یک ماه دیگر برگزارمی شود ونمی توانم حضور داشته باشم، البته مسئله دیگر این است که در دو وزن از این مسابقات جهانی، حریفانی از اسرائیل حضور خواهند داشت و دلم نمی خواهد باحریفی از این رژیم اشغالگر رو به شوم.

      درحال حاضر برنامه ریزی اصلی من برای حضور درمسابقات آسیایی و جهانی درسال بعد است که البته نیازمند حمایت برای موفقیت در این مسابقات هستم.

      آبان ماه امسال مسابقات جهانی بی جی جی یا جوجیتسو برزیلی امارات را در پیش داریم و تمام تلاش خود را می کنم تا به این مسابقات راه پیدا کنم. نکته جالب توجه این که این رشته در میان بانوان نیزبسیار مورد استقبال قرار گرفته است و تیم های قدرتمندی از بانوان در مسابقات جهانی شرکت می کنند؛ البته درایران چندان بااین رشته آشنا نیستند.

        استقبال مردم گراپلینگ و نایب قهرمانی ایران دراین رشته چگونه است؟

      همان طور که گفتم این رشته ورزشی چندان آشنا نیست ومعرفی آن زمان بر است، اما درهمین حد هم بسیارخوب است؛ به طوری که وقتی درفرودگاه استانبول حضور داشتیم، به خصوص هنگام برگشت، مردم از این که ایران برای اولین بارنایب قهرمان آسیا شده بود، خوشحال بودند و با کاپ مربوط به این مسابقات عکس می گرفتند که نشان از استقبال خوب آنها از ورزش گراپلینگ است.

      نکته دیگرکه دراین دوره ازمسابقات، امیرعباس انوری (برادرم) نیزبه عنوان بهترین مربی آسیا انتخاب شد، .

      اونیزتاکنون هفت دوره اعزام به مسابقات جهانی وپنج دوره آسیایی داشته و12سال هم مربی بدنساز تیم های لیگ برتر کشتی بوده است.

       

       

    • media/image/2018/07/1024-1448/995.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات