جستجو

    سرمایه‌گذاری در زمینه پتروپالایشگاه‌ها از اولویت‌های مهم دولت است

    اتحاد حول محور انرژی  

    گاز زیر  پـــــوست  روستاهای بلند قامت  

    از کاهش بینایی  تا فرار از گرمای  50  درجه 

    شب بیداران  امیدیه  

    اهتمام در مسیر مدیریت انرژی  

    تحقق  قـــول  رئیس جمهور  زودتر از موعد در خراسان جنوبی  

    بهیـــنه ســازی را  از خودمان شروع کرده ایم  

    پارک ویژه محصولات  سلامت  محور  در دستور کار 

    مدیریت خوردگی   با بهره گیری از مدل های جهانی  

    سرمایه‌گذاری گازی ژاپن برای آینده   

    افزایش ۷ هزار بشکه‌ای ظرفیت تولید نفت سبک در کشور  

    راه‌اندازی توربین بخار شینکو در پایانه فرآورشی کوروش 

    سلامت روان؛  پویایی اجتماع  

    بی بی یان و ایران میزبان تحولات نفتی  

    حکمت های علوی؛   گذشت و چشم‌پوشى از لغزش زيردستان  

    نفتی ها مدافعان اقتصادی  مغفـول مانده  در سینـما    

    عبدالله ویسی در نفت آبادان ماندنی شد  

    طعم شیرین صعود به لیگ برتر بعد از 20 سال   

    خبر و نظر  

    رویداد 

    گاز 

    نفت   

    پالایش  

    پتروشیمی  

    پژوهش  

    بین الملل  

    باشگاه خبر 

    مشاوره  

    موزه   

    معرفت  

    سینما   

    ورزش 

     

     

    • media/image/2023/06/1024-1448/12498.jpg
    • media/image/2023/06/2000-1441/12499.jpg
    • media/image/2023/06/2000-1441/12501.jpg
    • media/image/2023/06/2000-1441/12497.jpg

        معاون اول رئیس جمهوری:

       سرمایه گذاری در زمینه پتروپالایشگاه ها از اولویت های مهم دولت است

       معاون اول رئیس جمهوری گفت: سرمایه گذاری در زمینه پتروپالایشگاه ها و توسعه شهرهای ساحلی، از اولویت های مهم دولت سیزدهم است. به گزارش شانا و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رئیس جمهوری، محمد مخبر روز دوشنبه (۲۲ خردادماه) در نشست اعضای کمیسیون اصل 90 قانون اساسی مجلس شورای اسلامی، درباره مسائل استان هرمزگان در حوزه های مشکلات جزایر، خط انتقال گوره به جاسک و مسائل گمرکی که با حضور معاون پارلمانی رئیس جمهوری، اعضای کمیسیون اصل 90، نمایندگان استان هرمزگان در مجلس شورای اسلامی، استاندار هرمزگان و برخی مقام های ارشد محلی برگزار شد، اظهار کرد: سرمایه گذاری در زمینه پتروپالایشگاه ها و توسعه شهرهای ساحلی از اولویت های مهم دولت سیزدهم است.

      وی استان ساحلی هرمزگان را دارای ظرفیت های متعدد و فرصت های منحصربه فرد در حوزه های صنعتی، دریایی، گردشگری، حمل ونقل و... دانست که می تواند در مسیر ارتقای معیشت مردم و توسعه کشور استفاده شود و برای باالفعل کردن این ظرفیت، باید از توان مردم و بخش خصوصی بیشتر بهره گرفت.

      در این نشست نصرالله پژمانفر، رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس با اشاره به بازدیدها، بررسی و احصای مسائل استان هرمزگان، گزارشی از مشکلات و آسیب شناسی های انجام شده در این حوزه ها ارائه کرد. طبق این گزارش و درباره خط لوله انتقال گوره به جاسک با توجه به اقدام های دولت سیزدهم در زمینه های احداث و راه اندازی پست های برق، خطوط فیبر نوری، تلمبه خانه، مخازن و دیگر تجهیزات مقرر شد با همکاری و اهتمام دولت درباره تکمیل این خط انتقال اقدام هایی برای تحویل این خط به شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی انجام شود.

      مقرر شد، با احداث پالایشگاه و پتروپالایشگاه، تکمیل خطوط انتقالی و برطرف کردن مشکلات حقوقی و اجرایی احداث پالایشگاه های نگین مکران و شهید سلیمانی، خط انتقال گوره به جاسک در زمینه صادرات و تولید محصولات پتروشیمی و فراورده های نفتی نیز فعال شود. معاون اول رئیس جمهوری همچنین دستور داد تا با تشکیل گروهی با همکاری وزارت نفت، استانداری هرمزگان و شورای توسعه سواحل مکران طرح اتصال زنجیره معدنی جنوبی کشور به پالایشگاه های سواحل مکران بررسی شود.

       

       

      رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:

       شایعه افزایش قیمت بنزین  و ۳ نرخی شدن سوخت صحت ندارد

       رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: هیچ یک از شایعات نه در بحث چندنرخی شدن قیمت بنزین و نه تغییر میزان سهمیه سوخت صحت ندارد و روال بر مبنای سابق است و این شایعات را بشدت تکذیب می کنیم. به گزارش شانا و به نقل از خانه ملت، فریدون حسنوند در واکنش به ادامه شایعات مرتبط با افزایش قیمت بنزین، سه نرخی شدن قیمت سوخت و... اظهار کرد: باید تاکید کنم به هیچ وجه در ارتباط با سوخت اعم از بنزین و گازوییل در کمیسیون انرژی، صحن مجلس و دولت هیچ گونه تصمیم جدیدی گرفته نشده است، ضمن آنکه هرگونه تصمیمی باید بر مبنای بودجه سالانه یا برنامه توسعه باشد که در این دو قانون نیز اختیار افزایش قیمت به کسی داده نشده، از این رو این کار صورت نخواهد گرفت. وی افزود: همچنین تاکنون در نشست سران قوا نسبت به این موضوعات بحث نشده و بنده به عنوان مسؤول کمیسیون انرژی مجلس تأکید می کنم هیچ یک از این شایعات، نه در بحث چندنرخی شدن قیمت بنزین و نه تغییر میزان سهمیه سوخت صحت ندارد و روال بر مبنای سابق است و این شایعات را بشدت تکذیب می کنیم.

      رئیس کمیسیون انرژی مجلس درباره نگرانی های مردم پیرامون اینکه آیا امکان افزایش قیمت بنزین با توجه به کمبود آن در کشور احتمال واردات وجود دارد یا خیر، تصریح کرد: باید از خود بپرسیم منبع اخبار مرتبط با افزایش قیمت بنزین چه افرادی هستند؟ نکته دیگر اینکه مگر در سال های گذشته، گاه با کمبود سوخت رو به رو نبودیم؟ آیا سوخت گران شد؟ ضمن آنکه ما حتی در قانون بودجه امسال نیز پیش بینی واردات را داشته ایم، بنابراین اگر قرار باشد در شرایط خاص واردات سوخت داشته باشیم، اعتبارات لازم را در بودجه برای آن پیش بینی کرده ایم و این مسأله قابل پنهان کردن نیست، از این رو در مواقع ضروری که نیاز به خرید سوخت از بیرون باشد، اعتبار لازم برای آن در نظر گرفته شده است.

       

      باهدف بهره گیری از گسترش سلامت الکترونیک امضا شد

        تفاهمنامه میان سازمان تامین اجتماعی و بهداشت درمان  صنعت نفت

      مراسم امضای تفاهمنامه میان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و  سازمان تامین اجتماعی  با حضور سید مهدی هاشمی، مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به منظور بهره گیری از بستر نسخه الکترونیک و گسترش سلامت الکترونیک، برگزار شد.

      در این مراسم، مهدی هاشمی با تاکید بر اهمیت استفاده از نسخه الکترونیک در سطح کشور و حمایت از این طرح گفت: حذف دفترچه های درمانی و جایگزینی نسخه الکترونیکی نزدیک به 2 سال است که از سوی سازمان تامین اجتماعی در حال اجراست؛ طرحی که می تواند با اجرایی شدن در بخش سلامت صنعت نفت، گامی بزرگ در تکمیل پرونده الکترونیک سلامت صنعت نفت به شمار رود. با اجرایی شدن این طرح، هزینه های درمانی کاهش پیدا می کند. امیدوارم حداقل تا سه ماه دیگر این طرح اجرایی شده و نسخه الکترونیکی برای بیمه شدگان قابل استفاده باشد. همچنین دامون خدابنده، رئیس مرکز فناوری خدمات تأمین اجتماعی در بخشی از این مراسم به صدور 750 هزار نسخه الکترونیک به صورت روزانه اشاره و بیان کرد: امیدوارم با امضای این تفاهمنامه، همکاری مناسبی با وزارت نفت داشته باشیم تا بتوانیم شاخص های خدماتی را در سراسر کشور افزایش دهیم.

      لازم به یادآوری است، مدت این تفاهم از زمان امضا، برای 15 سال تعیین شده و در صورت رضایت طرفین، مدت آن قابل تمدید است.

       

      مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران اعلام کرد:

      افزایش ۲۰ هزار بشکه ای  تولید روزانه نفت ایران در خلیج فارس

      مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران از افزایش ۲۰ هزار بشکه ای تولید نفت خام این شرکت با تولیدی شدن هفت چاه میدان سروش خبر داد.

      به گزارش شانا و به نقل از شرکت نفت فلات قاره ایران، علیرضا مهدی زاده گفت: این اقدام با انجام کابل اندازی در عمق ۴۵ متری آب های خلیج فارس بین سکوی SWP2 و سکوی سروش و وارد مدار شدن ۷ چاه تولیدی این میدان عملیاتی شد. وی افزود: با توجه به اینکه کابل برق قدرت بین سکوی SWP2 و سکوی سروش دچار آسیب شده بود، پس از تهیه آن، اقدام های لازم به منظور جایگزینی این کابل انجام و عملیات کابل اندازی به شرکت «صاایران» واگذار شد. مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: پس از جایگزینی کابل جدید به جای کابل آسیب دیده و اتصال برق به سکوی فرعی، تولید چاه ها از سر گرفته شد و افزایش تولید ۲۰ هزار بشکه ای در این میدان رقم خورد. مهدی زاده تصریح کرد: با توجه به افزایش فشار چاه ها، تولید از سکوی فرعی سروش با ۳۰ هزار بشکه در روز آغاز شده که با وجود افزایش تدریجی میزان آب چاه ها و لزوم تولید صیانتی از مخزن، تولید ۲۰ هزار بشکه در روز از این میدان قطعی و تثبیت خواهد شد. شرکت نفت فلات قاره ایران به منظور افزایش تولید و بازگرداندن شرایط صنعت نفت دریایی ایران به پیش از تحریم ها، از حدود دو سال گذشته اقدام های گسترده ای انجام داده که این اقدام ها به افزایش تولید در میدان های ابوذر، سیوند و اسفند، سروش و... منجر شده است.

       

      با هدف صیانت از تولید و حفظ محیط زیست انجام شد

      انجام موفقیت آمیز ۱۰۲۷ مورد تعمیرات و پشتیبانی خطوط لوله نفت در گچساران

      مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از انجام ۱۰۲۷ مورد مأموریت موفقیت آمیز در قالب ایمن سازی، تعمیرات غیرمترقبه و اصلاحیه های مهندسی در سال ۱۴۰۱ در محدوده خطوط لوله این شرکت خبر داد.

      به گزارش شانا و به نقل از شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، غلامرضا کمالی با اشاره به اینکه شرکت گچساران از نظر حوزه فعالیت جایگاه ویژه ای در کشور دارد، تصریح کرد: این شرکت تعمیرات و پشتیبانی بیش از ۷ هزار کیلومتر خط لوله را که بخش قابل توجهی از آن در مناطق سخت گذر است، به عهده دارد.

      وی ادامه داد: بخشی از خطوط لوله شرکت گچساران به علت فرسودگی در مواردی با مشکلاتی روبه رو شد که اداره تعمیرات با تلاش فراوان در کمترین زمان ممکن و با هدف صیانت از تولید، همچنین حفظ محیط زیست، این خطوط را دوباره عملیاتی کردند.

      مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران افزود: در بحث ایمن سازی خطوط روزمینی و زیرزمینی به متراژ ۱۲۴ کیلومتر ایمن سازی انجام شده است.

      کمالی یادآورشد: مجموع تعهدات و هزینه ایجاد شده در سال ۱۴۰۲ از سوی این امور ۳ هزار و ۱۴۳ میلیارد ریال بوده که از این مبلغ یک هزار و ۷۰۶ میلیارد ریال مربوط به بخش کالا و بقیه مربوط به بخش پروژه هاست.

       

      دبیر شورای توسعه سواحل مکران اعلام کرد:

      ایجاد قطب جدید صنعت نفت در سواحل مکران

       دبیر شورای توسعه سواحل مکران با اشاره به اینکه «کوه مبارک» در این منطقه به عنوان یک پایانه نفتی و پتروپالایشگاهی خواهد بود، گفت: با ایجاد این قطب جدید صنعت نفت، زنجیره ارزش را کامل می کنیم تا با تولید محصول نهایی، ارزش افزوده در کشور شکل گیرد. به گزارش خبرنگار شانا، حسین دهقان روز (شنبه ۲۰ خردادماه) در نشستی خبری با بیان اینکه بازه زمانی طولانی را برای توسعه سواحل مکران پشت سر گذاشته ایم، اظهار کرد: اواخر دهه ۸۰ اهمیت توسعه این سواحل از سوی رهبر معظم انقلاب مطرح شد و از آن زمان مراکز علمی - آموزشی به این موضوع پرداختند و اهمیت و ضرورت آن را مورد توجه قرار دادند و الزامات مربوط به این کار را اعلام کردند.

      وی به توجه ویژه به توسعه سواحل مکران در دولت سیزدهم اشاره کرد و افزود: یکی از اولویت های اصلی در دولت سیزدهم، اجرای مطالبات بر زمین مانده رهبری و عملیاتی سازی آنهاست و در یک سال گذشته در دستور کار جدی دولت قرار گرفته است.

      دبیر شورای توسعه سواحل مکران با بیان اینکه افزون بر اهمیت کارکرد داخلی، موضوعات فرامرزی نیز مورد توجه است، تصریح کرد: در این دوره جدید با توجه ویژه دولت سیزدهم، سعی کردیم تشکیل سازمان را تسریع کنیم و در بودجه ۱۴۰۲ بودجه برای این سازمان در نظر گرفته شد.

      دهقان با اشاره به اینکه اساسنامه سازمان با همه پیچیدگی ها با نگاه حکمرانی جدید در هیأت دولت به تصویب رسید، گفت: این مصوبه برای تبدیل شدن به قانون به مجلس ارسال خواهد شد و امیدواریم در کمترین زمان ممکن به تصویب برسد و سازمان را تشکیل دهیم.

      وی افزود: نخستین اقدام در منطقه مکران، توسعه زیرساخت های منطقه شامل راه، بندر، فرودگاه و... است و از آنجا که توسعه زیرساخت ها وظیفه دولت است، باید به سمت تأمین منابع مالی پروژه ها در زمان کوتاه برویم.

      دبیر شورای توسعه سواحل مکران با بیان اینکه باید سازوکارهای تأمین مالی را پیش ببریم، ادامه داد: در این زمینه اقدام های مختلفی انجام می شود. توافقی با صندوق توسعه برای تأمین مالی انجام شده و بانک ها را به نوعی فعال می کنیم که در پروژه های بزرگ سرمایه گذاری کنند. همچنین صندوق های محلی را فعال می کنیم و از طریق بازار سرمایه با فروش سهام سرمایه های خرد مردم را جذب خواهیم کرد.

      وی با اشاره به اینکه مشارکت دهی کشورهای مبدأ و مقصد در کریدورهای ترانزیتی منطقه را انجام خواهیم داد، گفت: با این اقدام ها در تلاش هستیم تا سال ۱۴۰۶ بتوانیم زیرساخت های منطقه مکران را کامل کنیم.

      دبیر شورای توسعه سواحل مکران افزود: کوه مبارک در این منطقه به عنوان یک پایانه نفتی و پتروپالایشگاهی خواهد بود تا زنجیره ارزش را کامل کنیم. عملیاتی کردن اقتصاد مقاومتی در منطقه مکران مطرح است و سیاست های اقتصاد در پایایه نیز مورد توجه قرار دارد.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12496.jpg

      ادامه گسترش دیپلماسی انرژی با کشورهای آمریکای جنوبی در دولت سیزدهم

      اتحاد حول محور انرژی

      مشعل: سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری هفته گذشته در رأس هیئتی به منظور حضور در کشورهای ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه به این کشورها سفر کرد و جواد اوجی، وزیر نفت هم در این سفر رئیس جمهوری را همراهی کرد. در جریان این سفر ۱۹ سند و تفاهم نامه همکاری امضا شد که بعضی از آن ها در زمینه توسعه میدان ها و پایانه های نفتی، احیای ظرفیت پالایشی و پتروشیمی بوده است. همچنین در جریان سفر رئیس جمهوری به آمریکای لاتین نیز نخستین قرارداد بازسازی و نوسازی پتروشیمی های فراسرزمینی در دولت سیزدهم برای نوسازی یک مجتمع تولید آمونیاک در ونزوئلا امضا شده است.

      سیدابراهیم رئیسی ، رئیس جمهوری در نشست مشترک هیئت های عالی رتبه دو کشور، با اشاره به هدف گذاری حجم تبادلات ایران و ونزوئلا تا ۱۰ میلیارد دلار در میان مدت گفت: گسترش همکاری ها در حوزه های صنعتی، معدنی، انرژی و مسائل پولی و بانکی در تعمیق و تقویت روابط دو کشور حائز اهمیت است. رئیسی با تأکید بر فعال تر شدن خطوط کشتیرانی بین دو کشور، گسترش همکاری ها در حوزه های صنعتی، معدنی، انرژی و مسائل پولی و بانکی را در تعمیق و تقویت روابط دو کشور حائز اهمیت دانست. نیکلاس مادورو، رئیس جمهوری ونزوئلا نیز در نشست مشترک هیئت های عالی رتبه دو کشور با تمجید از سابقه روابط راهبردی تهران و کاراکاس، از عزم خود و اعضای کابینه این کشور برای آغاز دوری تازه از تلاش ها و اقدام ها برای گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران خبر داد. وی با اشاره به تلاش های ایران و ونزوئلا برای کاهش وابستگی اقتصادی به درآمدهای نفتی و در نتیجه افزایش مقاومت اقتصاد دو کشور در برابر تکانه های خارجی اظهار کرد: در جهان جدیدی که در حال شکل گیری است، امپریالیسم در حال سقوط بوده و کشورهایی که در برابر زیاده خواهی مستکبران مقاومت و ایستادگی کردند در آستانه پیروزی قرار دارند.

      حجم مبادلات تجاری  به ۲۰ میلیارد دلار می رسد

      سیدابراهیم رئیسی همچنین در نشست مطبوعاتی مشترک با همتای ونزوئلایی خود که در جریان برنامه های سفر رسمی به این کشور برگزار شد، با بیان اینکه مردم ایران و ونزوئلا دارای دشمنان مشترکی هستند که نمی خواهند ما مستقل زندگی کنیم، افزود: ملت ایران در طول سال های گذشته دوستی خود را با مردم ونزوئلا اثبات کرده و همواره نشان داده که دوست روزهای سخت آنهاست.

      رئیس جمهوری با اشاره به اینکه روابط بین ایران و ونزوئلا روابط دیپلماتیک معمولی نیست، بلکه راهبردی است، تصریح کرد: برخورداری از منافع، نگاه و دشمن مشترک، همکاری های فی مابین را عمیق و راهبردی کرده است.

      رئیسی با اشاره به افزایش حجم تبادلات تجاری بین دو کشور از ۶۰۰ میلیون دلار در سال ۱۴۰۰ به بالای ۳ میلیارد دلار افزود: حجم مبادلات تجاری فی مابین در گام نخست به ۱۰ میلیارد دلار و در گام دوم به ۲۰ میلیارد دلار قابل افزایش است.

      وی امضای ۱۹ سند همکاری بین دو کشور در عرصه های صنعتی، معدنی، کشاورزی، انرژی و علمی و فناوری را جلوه ای از اراده دو طرف برای گسترش روابط فی مابین توصیف و تصریح کرد: امیدوارم با اجرای این اسناد بتوانیم گام بلندی در ارتقای سطح روابط دو کشور برداریم.

      قدرتمند شدن در حوزه اقتصادی مؤثرترین راه مقابله با تحریم هاست

      سیدابراهیم رئیسی همچنین در آخرین برنامه از روز نخست سفر رسمی به ونزوئلا، در نشست مشترک بازرگانان دو کشور، تقویت فعالیت ها و همکاری های دانش بنیان را از جمله اقدام های مهم در حوزه اقتصادی دانست و بر ضرورت ایجاد دفتر فناوری در ونزوئلا تأکید کرد. وی بی اثرسازی تحریم و قدرتمندشدن در حوزه اقتصادی را مؤثرترین راه مقابله با تحریم ها دانست و افزود: جوانان ایرانی به وسیله شرکت های دانش بنیان از تحریم ها فرصت ساختند و توانستند ایران را در برابر تکانه ها به آرامش و ثبات برسانند.

      رئیس جمهوری روابط ایران و ونزوئلا را بسیار سازنده توصیف و تصریح کرد: برای تسهیل و تسریع توسعه مبادلات اقتصادی، با اجرای توافق های انجام شده، موانع گمرکی، بانکی و تعرفه ای برطرف خواهد شد. رئیسی با تأکید بر اینکه ظرفیت های به کار گرفته نشده قابل ملاحظه ای برای افزایش مبادلات اقتصادی ایران و ونزوئلا وجود دارد، راه تحقق مناسبات ۲۰ میلیارد دلاری را فعالیت و سرمایه گذاری جدی میان دو کشور دانست. وی وظایف سفیران ایران، دفاتر بازرگانی، خانه علم و فناوری و همه بخش های فعال در حوزه های صنعت، معدن و امور بانکی را تسهیل امور تجاری بین دو کشور و حل مشکلات شرکت های ایرانی دانست.

      از صادرات محصولات دانش بنیان تا احیای ظرفیت های پتروشیمی

      ایران و ونزوئلا در جریان سفر رئیس جمهوری به کاراکاس سندها و قراردادهای مختلفی در حضور مقام های ارشد دو کشور امضا کردند، به گونه ای که سهم صنعت نفت در این قراردادها با توسعه همکاری در حوزه های بالادست و پایین دست خیره کننده به نظر می آید.ادامه و توسعه همکاری دو کشور در زمینه افزایش ظرفیت پالایشی در پالایشگاه های موجود ونزوئلا یکی از زمینه های مورد تفاهم دو کشور بوده است. ونزوئلا هم اکنون یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه ظرفیت فرآورش نفت در پالایشگاه هایش دارد که به دلیل تحریم ها تنها ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار بشکه از آن عملیاتی است، از این رو با توجه به تجربه های تعاملات پیشین دو کشور قرار شد این همکاری ها توسعه یابد.

      بر اساس یکی از تفاهم نامه های امضاشده در روز دوشنبه (۲۲ خردادماه) شرکت های ایرانی دانش بنیان تعمیرات اساسی و راه اندازی پالایشگاه های ازکارافتاده ونزوئلا را ادامه می دهند. تا امروز بیش از ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار قطعه و تجهیز ایرانی از سوی هزار و ۶۰۰ سازنده ایرانی در پالایشگاه های ونزوئلا نصب و راه اندازی شده است؛ بخشی از نفت خام و میعانات گازی ایران نیز در همین پالایشگاه ها در حال فرآورش است. به عبارت دیگر با این کار بازارسازی مطلوبی برای فروش و صادرات میعانات گازی و نفت خام کشور در دوران تحریم ها شده است.

      با نهایی شدن قراردادهای تعمیرات اساسی پالایشگاه های نفتی ونزوئلا، گروه دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم سراغ پتروشیمی های فراسرزمینی این کشور رفته است. این کشور ۱۲ میلیون تن ظرفیت نصب شده پتروشیمی دارد که پس از خروج کارشناسان خارجی این مقدار به ۲ میلیون تن افت کرده است. بر اساس بررسی ها به راحتی می توان ۴ میلیون تن از ظرفیت بلاتکلیف پتروشیمی ونزوئلا را با صدور خدمات فنی و مهندسی ایرانی تولیدی کرد. نخستین قرارداد تعمیرات اساسی یکی از مجتمع های پتروشیمی (تولید آمونیاک) ونزوئلا به دست شرکت های ایرانی روز دوشنبه با حضور مسئولان بلندپایه دو کشور امضا شد. تولید در این مجتمع پتروشیمی به دلیل تحریم های آمریکایی متوقف شده بود که امید می رود با راه اندازی دوباره آن از محل تولید و فروش محصول آمونیاک بازگشت سرمایه گذاری طرف ایرانی به خوبی انجام شود. بحث نوسازی و روزآمد کردن ایستگاه ها و تأسیسات تقویت فشار و انتقال گاز در ونزوئلا از سوی شرکت های ایرانی یکی دیگر از روئوس همکاری دو کشور در آینده نزدیک خواهد بود. در این زمینه همچنین درباره احیای پایانه های نفتی ونزوئلا چند قرارداد با محور شرکت های ایرانی امضا شده است، به طوری که شاهد بودیم نخستین قرارداد ئی پی سی شرکت های ایرانی خارج از کشور در این زمینه در ونزوئلا امضا شده است. تأمین مالی این قرارداد به عهده طرف ونزوئلایی خواهد بود. این کشور بزرگ ترین ذخایر اثبات شده نفت جهان را به خود اختصاص داده است، از این رو ظرفیت بسیار بالایی برای جذب خدمات فنی و مهندسی، محصولات و کالاهای ایرانی دارد.

      همکاری پتروپارس برای ارتقا و بهسازی پایانه صادراتی «خوزه»

      در جریان سفر رئیس جمهور به ونزوئلا ، همچنین قرارداد ارتقاء و بهسازی پایانه صادراتی «خوزه» ونزوئلا بین گروه پتروپارس و شرکت ملی نفت ونزوئلا (پدوسا PDVSA) امضا شد. گروه پتروپارس بر پایه شیوه قراردادی مهندسی، تأمین تجهیزات و اجرا (ئی پی سی) که ازسوی طرف ونزوئلایی تأمین مالی می شود، ظرف مدت یک سال ظرفیت ذخیره سازی پایانه نفتی «خوزه» ونزوئلا را با تعمیر، احداث، تکمیل و بازسازی مخازن ذخیره سازی، تعمیرات اساسی و تعمیر پکیج های ایستگاه های پمپاژ و ظرفیت بارگیری، افزایش می دهد و بهسازی می کند.

      این قرارداد همسو با سیاست توسعه زنجیره فعالیت های پتروپارس به ویژه حضور در بازارهای جهانی که از سوی گروه مدیریتی تازه پتروپارس اتخاذ شده است، امضا شد، این امکان از طریق پیگیری کارگروه مشترک پتروپارس و پدوسا، ارزیابی و اولویت بندی فرصت های مشارکت این شرکت ایرانی در طرح های بالادست صنعت نفت ونزوئلا به پشتوانه توانایی های مدیریتی و دانش فنی انباشته حاصل از اجرای طرح های توسعه ای میدان مشترک پارس جنوبی فراهم شده است.

      زنده کردن ۱۲ میلیون تن ظرفیت پتروشیمی ونزوئلا

      بر اساس این گزارش، جواد اوجی به صورت آنلاین در بخش خبری ساعت ۱۴ شبکه یک صداوسیما صحبت و توضیحاتی را درباره این سفر ارائه کرد و با اشاره به اسنادی مهم و قراردادی که بین ایران و ونزوئلا در حوزه بالادست و پایین دست صنعت نفت امضا شد، افزود: ونزوئلا از برزگترین دارندگان ذخایر اثبات شده نفت خام جهان به شمار می آید.وی به وجود چهار پالایشگاه نفتی با ظرفیت پالایش روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه نفت در ونزوئلا اشاره کرد و گفت: متأسفانه به دلیل تحریم ها و رفتن متخصصان خارجی، این پالایشگاه ها بلاتکلیف رها شده بودند، اما خوشبختانه با آغاز به کار دولت سیزدهم و فعال شدن دیپلماسی انرژی، فعالیت ها و مذاکرات در حوزه توسعه و تعمیرات اساسی این پالایشگاه ها، صادرات نفت و میعانات گازی را آغاز کرده ایم.

      وزیر نفت اظهار کرد: تاکنون بیش از ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار قطعه و کالای ایرانی مربوط به پالایشگاه های نفتی به ونزوئلا صادر شده و بخش قابل توجهی از ظرفیت خالی مانده پالایشی پالایشگاه های این کشور احیا شده است، همچنین پس از حوزه پالایشگاهی سراغ مجتمع های پتروشیمی این کشور که به دلیل تحریم ها از کار افتاده بودند، رفته ایم، این کشور بیش از ۱۲ میلیون تن ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی همچون آمونیاک، اروه و پلی اتیلن دارد.اوجی ادامه داد: امیدواریم با تکیه بر توانمندی شرکت های ایرانی در حوزه خدمات فنی و مهندسی، کاتالیست ها و دانش فنی بتوانیم ظرفیت های بالقوه مجتمع های پتروشیمی این کشور را همچون پالایشگاه های نفتی آن به صورت مشارکتی بالفعل و محصولات این مجتمع ها را در بازارهای بین المللی عرضه کنیم.

      وی از ورود شرکت های ایرانی توانمند به حوزه توسعه میدان های نفت و گاز کشور ونزوئلا خبر داد و تصریح کرد: در زمینه بازسازی و توسعه اسکله های بارگیری و پایانه های نفتی نیز روز گذشته قراردادهای خوبی امضا شده است.

       

       

      امضای 3 سند همکاری جدید  بین تهران و «ماناگوآ»

      رئیس جمهور و هیات همراه کشورمان در ادامه سفر خود به آمریکای جنوبی به نیکاراگوئه سفر کرد و رؤسای جمهوری دو کشور و و مقام های عالی رتبه دو طرف، سه سند و تفاهم نامه همکاری امضا کردند.

      سید ابراهیم رئیسی ، در نشست مطبوعاتی مشترک با رئیس جمهوری نیکاراگوئه تاکید کرد که همکاری میان کشورهای آمریکای لاتین و دیگر کشورهای مستقل با یکدیگر در مناطق مختلف می تواند اتحادی را به وجود آورد که تحریم ها را خنثی کند و بر ظرفیت کشورهای مستقل بیافزاید. رئیس جمهوری همچنین با اشاره به حصول تفاهم نامه هایی برای تبادل ظرفیت ها و استفاده از امکانات متقابل میان ایران و نیکاراگوئه با هدف افزایش ارتقای سطح روابط دوجانبه، همکاری های تجاری و اقتصادی، تبادل تجربه ها و دستاوردهای علمی و فناوری، صدور خدمات فنی-مهندسی و خدمات بهداشتی، درمانی، دارویی و سلامت را از اهم حوزه های مورد توافق دو کشور برای همکاری برشمرد.

      وی گفت: ایران با وجود تحریم ها و تهدیدهای گسترده از این تهدیدها برای خود فرصت سازی می کند و به پیشرفت های قابل ملاحظه ای در عرصه های علمی، فنی- مهندسی، بهداشتی، درمانی و دارویی دست یافته است و امروز کشوری فناور در این عرصه ها به شمار می آید.

      بر اساس این گزارش ، پس از نیکاراگوئه، کوبا مقصد بعدی رئیسی در سفر به آمریکایی لاتین بود و مقام های عالی رتبه ایران و کوبا در حضور رؤسای جمهوری دو کشور، ۶ سند همکاری امضا کردند.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12473.jpg

      با سفر معاون وزیر نفت طرح گازرسانی  به 120 روستای استان آذربایجان غربی آغاز شد

      زیــــر  پـــــوست  روستاهای بلند قامت  گاز

      مشعل بهره برداری و آغاز عملیات اجرایی طرح های گازرسانی به ارزش بیش از یک هزار میلیارد تومان در استان آذربایجان غربی همزمان با سفر معاون وزیر نفت به این استان کلید خورد. بر این اساس، گازرسانی به 50 روستا با جمعیتی بالغ بر 5 هزار و ۴۳ خانوار و صرف اعتباری معادل 181 میلیارد تومان و گازرسانی به ۳۱ صنعت عمده با سرمایه گذاری معادل ۱۷ میلیارد تومان افتتاح شد.افزون بر این، کلنگ گازرسانی به ۱۲۰ روستا با 5 هزار و ۸۱۵ خانوار و با هزینه کرد 764 میلیارد تومان و کلنگ زنی گازرسانی به ۵۶ صنعت عمده با برآورد ۴۹ میلیارد تومان اعتبار هم در دستور کار شرکت گاز استان آذربایجان غربی قرار گرفت. با اجرای این طرح ها، ۹۸.۸ درصد جمعیت شهری و ۸۶ درصد روستاهای استان از نعمت گاز بهره مند خواهند شد و این استان در آینده نزدیک در شمار استان های سبز قرار خواهد گرفت.

      آذربایجان غربی که از آن به عنوان استان بلندقامت ایران یاد می شود، با سه کشور عراق، ترکیه و جمهوری آذربایجان مرز مشترک دارد. منطقه ای کوهستانی با جاده ها و مسیرهای سخت گذر، زمستان های سرد و گردنه های برف گیر، رودخانه های پرآب و عمیق و دریاچه زیبا و چشم نواز و مردمانی با تنوع قومی، مذهبی و نژادی. ویژگی هایی که هر یک به تنهایی موقعیتی راهبردی به این منطقه بخشیده و گازرسانی به شهرها و روستاهای این استان را از جنبه های مختلف، پراهمیت کرده است.

      اواسط خردادماه امسال، هم زمان با سفر مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران به استان آذربایجان غربی، 50 روستای این استان در شهرستان های خوی، سلماس، شوط، شاهین دژ، اشنویه، پیرانشهر، ارومیه، نقده، مهاباد، بوکان، تکاب و سردشت از نعمت گاز طبیعی برخوردار شدند و گازرسانی به 120 روستای دیگر در دستور کار قرار گرفت. صنایع عمده و فعال در استان آذربایجان غربی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و در کنار خانوارهای روستایی از نعمت گاز طبیعی منتفع خواهند شد. به اذعان مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، 31 صنعت در سطح استان با هزینه کرد 17 میلیارد تومان به گاز رسیده است و گازرسانی به 56 صنعت عمده دیگر نیز در صدر برنامه های شرکت گاز استان آذربایجان غربی قرار دارد. چگنی همچنین ابراز امیدواری کرد که استان آذربایجان غربی به زودی به جرگه استان های سبز بپیوندد.

      خوش درخشیدند

      معاون وزیر نفت در امور گاز در نشست صمیمی با روسا و مدیران واحدهای ستادی و عملیاتی شرکت گاز استان آذربایجان غربی، تامین گاز مورد نیاز بخش های خانگی، تجاری و صنایع را مرهون مجاهدت ها و تلاش های شبانه روزی کارکنان شرکت گاز این استان برشمرد و گفت: شرکت گاز استان آذربایجان غربی از جمله استان هایی است که خوش درخشید و جا دارد از زحمات بی شائبه این عزیزان قدردانی کنم.

      چگنی به چگونگی نقش مهم و راهبردی شرکت ملی گاز ایران اشاره کرد و با بیان اینکه برای تامین گاز مورد نیاز بیش از 27 میلیون مشترک خانگی، تجاری و اداری نباید لحظه ای متوقف بماند، افزود: شرکت ملی گاز ایران از آن دست شرکت های خدمات رسانی است که همواره در حال جهاد و عملیات است. نیروگاه ها برای تولید برق، نیازمند دسترسی به منابع گازی هستند. شبکه های عظیم شهری و روستایی و کسانی که در راس راهبری این حجم عظیم تاسیسات قرار دارند، می بایست همیشه آماده به کار و جهاد باشند؛ بنابراین تقریبا تمام کشور به نوعی وابسته به گاز است و همیشه این انرژی باید در خطوط ما جریان داشته باشد.

      وی ادامه داد: زمستان سال گذشته، گاز 17هزار مشترک در شهر تربت جام در بازه زمانی 48 ساعت آن هم به دلیل ضعف زیرساخت ها قطع شد و متاسفانه شرایط سختی را به مردم تحمیل کرد؛ شرایطی که سبب می شود دریابیم که از چه نعمت لایزال الهی برخوردار هستیم، پس ضروری است در جهت مصرف درست و بهینه آن کوشا باشیم.

      گازرسانی به قطور

      معاون وزیر نفت در امور گاز از آغاز عملیات اجرایی گازرسانی به هزار و 250 خانوار شهر قطور خبر داد و افزود: توسعه صنعت گاز در آذربایجان غربی در دو سال گذشته قابل توجه بوده است؛ به طوری که 98.8 درصد از شهرهای استان گازدار هستند و به موازات آن 80 درصد از روستاها نیز تحت پوشش گازرسانی قرار گرفته اند؛ با تداوم روند کنونی، در آینده نزدیک این استان به عنوان استان سبز معرفی خواهد شد.

      بهره برداری از پروژه های گازرسانی به ۵۰ روستا و ۳۱واحد صنعتی و همچنین گازرسانی به ۱۲۰ روستا و ۵۶ واحد صنعتی با مجموع اعتباری بالغ بر یک هزار میلیارد تومان، از دیگر طرح هایی بود که مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران به آن اشاره کرد.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12474.jpg

      ارسال گاز مازاد کنتورها به بورس انرژی

      مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به پروژه تعویض و نصب کنتورهای فعلی با کنتورهای هوشمند، از مراحل پایانی مطالعات فنی- مهندسی این طرح و ورود به مرحله مناقصه آن خبر داد و گفت: به زودی در 5 تا 6 نقطه از شهرهای کشور به صورت پایلوت کنتورهای هوشمند نصب خواهد شد. این کنتورها قابلیت سهمیه بندی و برنامه ریزی دارند؛ به گونه ای که مشترکین می توانند گاز مازاد مصرفی خود را ذخیره سازی کرده و مستقیما از طریق بورس انرژی به فروش برسانند. وی با بیان اینکه در صورت اجرایی شدن تعویض کنتورهای فعلی با کنتورهای هوشمند برای مشترکین گاز گام های اساسی در مسیر مدیریت مصرف برداشته خواهد شد، افزود: مهم ترین هدف هوشمندسازی کنتورهای فعلی، مدیریت مصرف گاز است که بر این اساس، پس از انجام آزمایش های اولیه، تمام استان ها مجهز به کنتورهای هوشمند گاز خواهند شد. چگنی یادآور شد: شدت مصرف انرژی در کشور بی نهایت بالاست. متاسفانه برخی خانوارهای روستایی بی محابا گاز مصرف می کنند و ناترازی تولید و مصرف در کشور کاملا مشهود است. اکنون حدود 250 تا 300 میلیون مترمکعب ناترازی گاز داریم که اگر برای مدیریت و بهینه مصرف کردن آن تدبیر نکنیم، قطعا بحران زا خواهد شد.

      چگنی به راهکارهای بهینه سازی مصرف سوخت اشاره و از آن به عنوان مهم ترین اولویت کاری شرکت ملی گاز ایران در سال جاری یاد کرد و افزود: تنها راهکار برای عبور از شرایط فعلی، بهینه سازی است و گسترش این مولفه، نیازمند عزم و اراده عمومی است. فرهنگ سازی در زمینه مدیریت مصرف انرژی باید به عنوان یک تکلیف شرعی و قانونی در دستور کار همه سازمان ها و ارگان های ذی نفع باشد و در این میان نقش مردم به عنوان حامی و پشتیبان دولت چشمگیر و راهگشاست. کسب رتبه یک بهره وری در سطح وزارت نفت، قدردانی از شرکت ملی گاز ایران در جشنواره شهید رجایی و کسب رتبه نخست کشوری در زمینه پدافند غیرعامل از جمله دستاوردهای قابل توجهی است که مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران برآمد آن را مرهون تلاش های بی وقفه کارکنان زحمت کش و خدوم عرصه صنعت گاز کشور خواند.

      شتاب گازرسانی در دولت سیزدهم

      علیرضا شیخی، مدیرعامل شرکت گاز آذربایجان غربی نیز ضمن قدردانی از زحمات کارکنان شرکت گاز استان، به فشارهای ناشی از کمبود نیروی انسانی اشاره کرد و خواستار توجه بیش از پیش مدیران و دست درکاران بالادستی در این زمینه شد. وی با بیان اینکه شرکت گاز استان آذربایجان غربی با هزار و 615 نفر پرسنل رسمی، شرکتی و قراردادی، گاز مورد نیاز 47 شهر و هزار و 650 روستا را تامین می کند، افزود: نزدیک به یک میلیون و 132 هزار مشترک در پهنه گستره این استان از نعمت گاز طبیعی بهره مند هستند که به لطف و حمایت های بی دریغ دولت سیزدهم در دو سال اخیر، وضع گازرسانی استان شتاب بیشتری به خود گرفته است؛ به گونه ای که در دو سال گذشته نزدیک به 600 روستا گازرسانی شده است و 600 روستای دیگر نیز تا پایان سال آتی به چرخه بهره برداری می رسد.

      مدیرعامل شرکت گاز آذربایجان غربی کارکنان این شرکت را یکی از باسوادترین و متعهدترین کارکنان در سطح شرکت ملی گاز ایران عنوان کرد و گفت: استان آذربایجان غربی در ادوار گذشته زمستان های سخت و دشواری را به خود دیده است که با حضور و همکاری گرم کارکنان، دلگرمی خاصی بر این زمستان های سخت حکمفرما بوده است.

      شیخی در پایان خواستار بهره مندی کارکنان شرکت گاز استان از مراکز و اقامتگاه های تفریحی وزارت نفت در شهرهای مختلف کشور شد و گفت: تا این اقدام هرچند کوچک بابی باشد برای جبران بخشی از زحمات و تلاش های بی دریغ و شبانه روزی این عزیزان.

      3313 پروژه فعال گازرسانی در کشور

      مسلم رحمانی، مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران نیز در ادامه این نشست اعلام کرد: سه هزار و ۳۱۳ پروژه فعال در حوزه گازرسانی کشور وجود دارد و بیش از ۲۱هزار میلیارد تومان برای این پروژه ها در نظر گرفته شده، همچنین نزدیک به ۱۹ هزار میلیارد تومان برای آغاز عملیات اجرایی پروژه های جدید پیش بینی شده است. مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه اکنون حدود ۳۷۰ نیروگاه و بیش از ۳۵ واحد پتروشیمی در کشور مشترک گاز هستند، افزود: با توجه به مصرف گاز پتروشیمی ها و ارزآوری این صنعت برای کشور، جایگاه این نعمت الهی در سبد اقتصادی کشور بسیار بالا متصور می شود. در بخش فولاد و صنایع فلزی نیز بیش از ۶۰۰ مشترک فولاد و صنایع فلزی بزرگ از گاز استفاده می کنند که درآمدزایی بسیاری برای کشور به همراه داشته اند. رحمانی با بیان اینکه بیش از ۲۵ میلیون مشترک خانگی در کشور از نعمت گاز بهره مند هستند، ادامه داد: بیش از ۴۳۰ هزار کیلومتر شبکه و بیش از ۳۹ هزار کیلومتر خطوط انتقال در کشور اجرا شده و در این میان شرکت گاز استان مرکزی از شرکت های موفق در حوزه گازرسانی بوده است. وی با بیان اینکه همه کشور را همانند سال های گذشته کارگاه گازرسانی کرده ایم و این موضوع در بخش تولید و اشتغال، نقش بسزایی دارد، اظهار کرد: پارسال به ۲۵ شهر، بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ روستا و ۴ هزار و ۹۰۰ صنعت گازرسانی شد و به همین دلیل است که گفته می شود ۷۰ درصد سبد انرژی کشور حول محور گاز می چرخد.

      رونق تولید با توسعه گازرسانی

      مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در جریان سفر به استان آذربایجان غربی با محمدصادق معتمدیان، استاندار این استان دیدار و گفت وگو کرد. استاندار آذربایجان غربی در این دیدار تاکید کرد: شرکت ملی گاز ایران در دولت سیزدهم یکی از فعال ترین مجموعه ها در زمینه ایجاد زیرساخت های توسعه در استان آذربایجان غربی بوده و گازرسانی سبب رونق تولید و اقتصاد در این استان شده است. معتمدیان ضمن قدردانی از زحمات مجموعه صنعت گاز کشور گفت: امیدواریم آذربایجان غربی با روحیه حاکم بر شرکت ملی گاز ایران و مدیران این شرکت، با همت و کار جهادی تا سال آینده در زمره استان های سبز قرار گیرد. وی ادامه داد: البته با توجه به جغرافیای استان و محدودیت های فصلی ناظر بر اجرای پروژه ها، به ثمر رساندن طرح ها، کار جهادی و ویژه می طلبد که شرکت گاز در این مورد، بسیار خوب عمل کرده است. استاندار آذربایجان غربی با تاکید بر اینکه گازرسانی به نواحی مختلف استان، سبب رونق تولید و اقتصاد آذربایجان غربی شده است، افزود: با افزایش گازرسانی و اجرای طرح های جاری گازرسانی به بخش های مختلف، اشتغال زایی در استان رشد بیشتری خواهد داشت و ثمرات آن در اقتصاد و امنیت منطقه عیان خواهد شد. روایت شیرین خدمت در عرصه گازرسانی در آذربایجان غربی به سال 1372 بازمی گردد. تلاش های شبانه روزی کارکنان شرکت گاز استانی در محرومیت زدایی و بهره مند ساختن مردم از نعمت گاز طبیعی بر کسی پوشیده نیست. برخورداری بیش از یک میلیون مشترک گاز طبیعی در استان آذربایجان غربی خود گواهی روشن بر این مدعاست. توسعه خطوط انتقال گاز به مناطق مرزی مانند بازرگان، سرو، سیروانان، ماکو، سردشت، پیرانشهر و بسیاری شهرهای دیگر، دستاورد تلاش ارزشمند شبانه روزی کارکنان شرکت است که نه تنها شاخص رفاه اجتماعی را در سرتاسر استان بالا برده بلکه زمینه لازم برای صادرات میلیاردها مترمکعب گاز طبیعی به کشورهای همجوار غربی ایران را نیز فراهم کرده است؛ تلاشی که بی شک افزون بر مسئله رفاه، توسعه و سود اقتصادی به همراه امنیت پایدار در مرزها و ارتقا قدرت ایران در عرصه دیپلماسی انرژی خواهد بود. امروز در سایه دانش مهندسان و همت مدیران و مجاهدت کارکنان و کارشناسان این شرکت تحولی عمیق در عرصه گازرسانی ایجاد شده است و همان گونه که آمارها نشان می دهد این شرکت با رساندن انرژی پاک، پایدار و ارزان گاز طبیعی برای صنایع، ظرفیتی بزرگ و بستری ممتاز برای توسعه متوازن آذربایجان غربی فراهم ساخته است. تامین گاز طبیعی هزاران واحد صنعتی، تامین سوخت 50 درصد خودروهای استان و رساندن گاز به بیست شهرک صنعتی در کنار گازرسانی به بیش از یک میلیون واحد مسکونی همه و همه تنها بیانگر گوشه ای از این مجاهدت ها و خدمت های بی منت است. امروز شبکه گاز طبیعی در سرتاسر کالبد این استان پهناور تنیده شده و نه تنها شبکه بهم پیوسته ای از امنیت را فراهم آورده بلکه آسایش را برای مردم سختکوش این دیار کهن نیز شده است. خدمتی ارزشمند و غرورآفرین که آرامش، رفاه اجتماعی و لبخند رضایت را برای مردم این دیار به ارمغان آورده است.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12475.jpg

      سرپرست واحد بهره برداری مارون 2 از دغدغه ها و مشکلات این واحد عملیاتی می گوید: 

       از کاهش بینایی  تا فرار از گرمای  50  درجه

      مشعل     بسیاری از بخش های صنعت نفت، فعالیت شبانه روزی دارند و کارکنان بدون لحظه ای توقف، شرایطی سخت را تحمل می کنند. واحد بهره برداری مارون 2 نیز یکی از همین بخش هاست؛ مجموعه ای پرکار در شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری که شبانه روز عملیات تولید و تفکیک و انتقال نفت را بی وقفه انجام می دهد.

      عبدالخالق خسروانی، سرپرست واحد بهره برداری مارون2 در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» به روند فعالیت های این واحد و شرایط کاری کارکنان شیفت شب پرداخت و از شرایط و سختی کار، مشکلات عملیاتی، کمبود نیروی انسانی و ... سخن گفت که مشروح آن را می خوانید.

      خسروانی با بیان اینکه واحد بهره برداری مارون 2 از حدود سال 1350 با ظرفیت اسمی 160 هزار بشکه شروع به کار کرده است، می گوید: روش کاری این کارخانه با دیگر واحدها متفاوت است.

       ورودی همه چاه های منطقه به قسمتی به نام شیر اصلی (ولهد کلاستر) منتقل و نفت ورودی با یک مرحله گازگیری، برای مارون 2 ارسال و گاز تفکیک شده نیز از همان جا به کارخانه گاز مایع 500 منتقل می شود. البته خطوطی از این واحد به ان جی ال 400 اهواز و گاز مایع 300 آغاجاری هم وصل است که به هر دلیل اگر ان جی ال 500 نتواند کار خود را انجام دهد، این گاز به این مراکز فرستاده شود.

      وی با اعلام اینکه نفت ارسال شده به واحد بهره برداری مارون 2 سه بار دیگر تفکیک می شود و بعد ازمرحله چهارم، مراحل دیگری را می گذراند، تصریح می کند: در گذشته به دلیل اینکه هنوز لایه های نفتی نمکی نشده بود، نفت ورودی شیرین بود و نیازی به نمک زدایی آن نبود؛ بنابراین نفت ورودی پس از چهار مرحله تفکیک، آماده ارسال با توربوکمپرسورها بود. تقریبا 30 سال است که واحد نمک زدایی اضافه شده و کم کم نفت موجود به لایه های آب شور رسیده است.

      در حال حاضر نفت شیرین نداریم و 100 درصد آن به صورت شور به واحد نمک زدایی ارسال می شود و بعد از شیرین سازی، برای واحد بهره برداری مارون 2 ارسال و مراحل بعدی درباره آن اعمال می شود. خسروانی با اشاره به این که نفت مارون 2 از همان ابتدا به پالایشگاه اصفهان داده شده است، می افزاید: روند تنظیم و کنترل و ارسال در این سال ها ادامه داشته و هر مقدار مازاد نفت را صادرات به سمت گوره ارسال می کنیم.

       گازهای حاصل از تفکیک در کارخانه نیز به واحد تقویت فشار مارون 2 و متناسب با نیاز برای واحدهای ان جی ال در اهواز یا مناطق دیگر ارسال می شود. البته در حال حاضر در این کارخانه گازسوزی زیادی نداریم، اما پروژه هایی برای کاهش گاز سوزی در مشعل در دستور کار قرار دارد.

      سرپرست واحد بهره برداری مارون 2 با اشاره به حضور یک ساله خود در این مجموعه می گوید: قبلا در واحد نمک زدایی رگ سفید، واحد نمک زدایی کرنج و واحد بهره برداری پارسی مسئولیت داشته ام و تاحد زیادی با شرایط این منطقه و کارخانه آشنایی دارم.

       این واحد پس از سال ها فعالیت به نوسازی و اورهال نیاز داشت که خوشبختانه انجام شد. مارون 2 جزو واحدهایی بوده که هیچ گاه توقف نداشته و حتی در دوران کاهش تکلیفی ابتدای دهه 90 و شروع دور جدید تحریم ها، بنا به نیاز داخل کشور هیچ گاه تعطیل نشده است.

       خسروانی به فرسودگی و میزان بالای خوردگی در خطوط لوله اشاره و تصریح می کند: آمار سوراخ شدن خطوط زیاد است؛ به ویژه خطوط انتقالی که در معرض سرما و گرما هستند، خوردگی و سایش بیشتری دارند. به عنوان نمونه یکی از خطوط 12 اینچ ما از سال 97 تا به حال 9 بار سوراخ شده که 8 بار این موارد از روی تکیه گاه بوده است.

       در عین حال، نمکی شدن نفت تولیدی و انتقال به وسیله خطوط نیز، بر سرعت خوردگی اضافه کرده و این میزان خوردگی در واحد نمک زدایی بسیار بیشتر است. در حال حاضر برخی خطوط به دلیل فرسودگی و آسیب محیطی، بسته شده اند و امکان تعمیر آنها نیست

    • media/image/2023/06/2000-1441/12476.jpg

      افزایش خوردگی، نمکی شدن و کمبود نیرو

      سرپرست واحد بهره برداری مارون 2 افزایش خوردگی، نمکی شدن بیشتر نفت، افزایش میزان خوردگی و آسیب های ناشی از آن و در نهایت کمبود نیرو در این مجموعه به ویژه در واحد تعمیرات را از مهم ترین مشکلات این واحد بر می شمرد و می افزاید: بسیاری از نیروها در حال بازنشسته شدن یا جا به جایی هستند؛ از این رو ما با مسئله جدی جایگزینی وکمبود نیرو مواجه هستیم. در همین واحد در اوج زمان کار که همه بخش ها فعالیت می کردند و نفت هم شیرین بود، حدود 7 نفر کار می کردند، اما حالا که شرایط سخت و کار زیادتر شده، تنها 4 نفر در هر شیفت حاضر هستند.

      خسروانی به سابقه تامین نیرو از طریق آموزشگاه حرفه ای نفت و دانشگاه صنعت نفت که سال هاست تعطیل شده اند یا روند جذب از آنها متوقف شده است، اشاره می کند و می گوید: قبلا تامین نیرو در مناطق نفت خیز جنوب از طریق آموزشگاه حرفه ای انجام می شد یعنی نیروهای بومی منطقه در آزمون شرکت می کردند و از میان آنها صدها نفر که رتبه عالی هم می گرفتند، برگزیده و پس از مصاحبه های فنی سخت، غربال و در نهایت بهترین ها از جهات علمی و تخصصی به کار گرفته می شدند.

      او می افزاید: این نیروها با نظم خاصی تربیت می شدند و از همان سن کم، قانون نفت را جذب می کردند و نیروی انسانی متخصص نفت تربیت می شدند. هنوز هم بسیاری از سرکارگرها و کارکنان قدیمی که در حال بازنشسته شدن هستند، حاصل همان آموزشگاه حرفه ای نفت هستند.

      سرپرست واحد بهره برداری مارون 2 با بیان این که از یک سو این آموزشگاه تعطیل شد و از سوی دیگر نیز نیروی کارشناسی که در دانشگاه صنعت نفت آموزش می دید، از این مسیر جذب نشد، ادامه می دهد: امروز ما باکمبود نیروی انسانی رو به رو هستیم. در دوره ای، از شدت استیصال و کمبود نیرو، مدیران مجبور شدند تعدادی نیرو از دیگر بخش ها مثل حراست را کار بگیرند.

      خسروانی گفت: درهر شیفت کاری یک نفر نیروی با تجربه باچند نفر نیرویی که تخصص و تجربه کافی ندارند، حضور دارند و فشار کاری زیادی روی آن نفر اصلی شیفت وجود دارد. اگر این نفرات هم تا چند سال دیگر بازنشسته و از گردونه کار خارج شوند، کمبود واقعی نیروی انسانی متخصص احساس خواهد شد؛ لازم است مدیران به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند.

       رضایتمندی کارکنان از شیفت 12 ساعته

      این نیروی با سابقه صنعت نفت در واحد بهره برداری مارون 2 در ادامه به مشکلاتی که شیفت های کاری دارند، اشاره می کند و می گوید: یک برنامه شیفت کاری داریم که موافقان و مخالفان خود را دارد. قبلا 9 روز کار و 3 روز استراحت داشتیم، اما اکنون 4 روز کار و 4 روز استراحت داریم. اگرچه کارکنان 12ساعت مداوم کار می کنند، اما کسانی که به ویژه در منطقه ساکن نیستند، از این برنامه بیشتر راضی هستند. وی اظهار می کند: این طرح برای کارکنان مفید، اما برای سیستم کارخانه غیرمفید است؛ این طرح برای مناطقی مفید است که اقماری باشند و محل استراحت و سایت کاری نزدیک هم باشند و کارکنان پس از ساعت کار طولانی 12 ساعته استراحت کنند نه اینکه بعد از کار، اوقات زیادی را هم در راه خانه باشد و صبح دوباره در راه رسیدن به محل کار؛ و در این میان استراحت کافی را نداشته باشند. در عین حال این طرح برای منطقه ای مناسب است که کمبود نیرو نداشته باشد؛ در حالی که در هر شیفت، سه نفر هستیم یک نفر متخصص و قوی تر است؛ از این رو تعادل برقرار نمی شود و اگر یک نفر مرخصی بخواهد، نفر جایگزین قوی نداریم و مشکل و نارضایتی ایجاد می شود. در این شرایط من هم به عنوان سرپرست با نیروی ناراضی مواجه هستم و هر مشکلی پیش بیاید، مسئولیتش با من است. خسروانی همچنین درباره شرایط سخت شیفت شب و تفاوت های آن با شرایط معمول کاری می گوید: من 12 سال شیفت شب داشته ام؛ بعضی وقت ها که فشار کار سرپرستی اینجا زیاد می شود، به سرم می زند که به کار قبلی خود بازگردم، اما وقتی فقط فکر شیفت شب را می کنم، به خود می گویم این سختی را قبول دارم.

       ناراحتی معده و کاهش بینایی برای کارکنان شب کار

      خسروانی افزود: عموم کارکنانی که شیفت شب می مانند، ناراحتی معده و کاهش بینایی چشم دارند. در بیشتر موارد برنامه غذایی و خواب افراد به هم می خورد و این کمترین آسیب به آنهاست. در دوره ای، برای نیروهای شیفت شب، یک وعده سبک غذا یا تنقلات و میوه در نیمه شب قرار می دادند و این موضوع روی روحیه وحس و حال کارکنان شیفت شب تاثیر زیادی داشت.

      در بسیاری از مناطق وقتی نفرات شیفت زیاد هستند، در شرایط معمولی اگر نیروی شیفت خسته یابیمار باشد، می تواند زمانی محدود را به استراحت بپردازد و کار را به نفر دیگری بسپارد، اما در شرایط سخت نمی توانیم پلک بزنیم ویک اشتباه، آخرین اشتباه است.

      سرپرست واحد بهره برداری مارون 2 در ادامه اظهار می کند: یکی از مهم ترین تفاوت های شیفت شب و روز، این است که در زمان بیولوژیک استراحت بدن باید کار کنیم. در سال های قبل، نیروی عملیاتی در شب باید به تنهایی و با یک خودرو فرسوده، در تاریکی و تنهایی کیلومترها مسیر را پایش می کرد. مواقع زیادی هم باحیوانات وجانوران رو به رو می شد. این استرس ها که به نیروی عملیاتی وارد می شود، زیاد است. البته در این سال ها نیروی عملیاتی و سرکشی، دیگر تنها نمی روند، اما سختی کار، همچنان همان اندازه است.

      او با تاکید بر اینکه نیروی عملیاتی در ساعت شیفت شب و در وسط بیابان، استرس و فشار کاری زیادی را تجربه می کند، می افزاید: در همه مراحل حضور چند ساعته سر چاه و تصمیم گیری در مورد شرایط پیش آمده، نیروهای عملیاتی فشار کاری زیادی را تحمل می کنند. نیروهای عملیاتی زیادی را دیده ام که مشکل قلبی داشته اند.

       لزوم به کارگیری خودروهای استاندارد

      خسروانی می گوید: از ابتدای دهه 80 اولین سری خودروهای پیکاپ که درحال حاضر هم موجود است، خریداری شد. این خودروها هم اکنون هم استفاده می شوند؛ درحالی که دیگر استانداردهای لازم را ندارند. امکانات خودرویی کافی نیست و برخی از آنها با عمری 20 ساله هنوز به کار گرفته می شوند. این چاه ها و مناطق عملیاتی بیشترین میزان سرمایه را برای کشور تولید می کنند و بهره مندی از امکانات اولیه برای فعالیت در این مناطق، خواسته زیادی نیست.

      او می گوید: نیروهای قدیمی تر نفت برای ما تعریف می کنند که مدت زمان استفاده خودروهای عملیاتی در گذشته حداکثر سه سال بوده است و پس از آن حتما خودرو تعویض می شود، اما پس از جنگ و شرایط بعد از آن، وضعیت تغییر جدی کرده است. ما به همان خودروهای داخلی هم راضی هستیم.

      سرپرست واحد بهره برداری مارون 2 با شرایط سخت جاده های مناطق عملیاتی و یا لزوم خارج شدن از جاده و تردد در محدوده های خاکی اشاره کرد و گفت: تردد در این مناطق نیاز به خودروهایی دارد که اتاق بزرگی داشته باشد. اما خودروهایی که در منطقه استفاده می شود، تکان های زیادی دارند وکابین خودرو به ویژه در صندلی پشتی آن، انقدر کوچک است که باید زانوها را جمع کنیم و ساعت های درهمان وضعیت بمانیم.

      او با تاکید بر اینکه من و بسیاری از همکارانم کمردرد داریم، گفت: خودرهای خریداری شده برای این مناطق عملیاتی، مناسب نیستند؛ کمترین مسافت بین واحد بهره برداری تا چاه ها و تاسیسات عملیاتی دو یا سه ساعت است و نیرو باید چند ساعت تردد و در نتیجه کمردرد و زانودرد را تحمل کنند. ترابری، حکم اسکلتی را دارد که این سال ها به روز نشده و به شدت فرسوده است.

       نبود تلفن همراه، مشکل آفرین برای نیروهای عملیاتی

      خسروانی افزود: وقتی نیروهای عملیاتی برای گشت می روند تا وقتی برگردند، کل ارتباط ما قطع می شود؛ چون همه جا آنتن تلفن همراه نداریم و بی سیم هم جوابگو نیست. اخیرا هم استفاده از تلفن همراه در داخل تاسیسات ممنوع شده است. با این شرایط همان ارتباط کم ما با نفراتی که برای گشت رفته اند و با موبایل ارتباط دارند، صفر می شود. در شرایطی که مشکلی وجود داشته باشد، نیروی ما بالاخره یک جایی آنتن پیدا می کند و تماس می گیرند، اما وقتی تلفن همراه هم نباشد، دسترسی محدود و ارتباط اپراتور با نیروهای اعزام شده قطع می شود. این موارد برای کارکنان و روند عملیات اهمیت زیادی دارد.

      سرپرست واحد بهره برداری مارون 2 تصریح کرد: جاده های پر پیچ و خم را در زمستان و بارندگی و شب تصور کنید که آنتن تلفن هم ندارد و تا نزدیکترین جایی که کسی پیدا شود هم کیلومترها فاصله است. این شرایط کاری هر روز و شب نیروهای عملیاتی است که رفتن شان با خودشان و برگشتشان با خداست!

       نیروهای غیربومی نیامده دنبال انتقالی هستند

      سرپرست واحد بهره برداری مارون 2 در عین حال یکی از مشکلات مهم دیگر را جذب نیرو از استان های دیگر مطرح کرد و گفت: بیشتر این نیروهای غیر بومی از همان ابتدا که وارد منطقه و کار می شوند، به فکر برگشت و انتقالی هستند افراد غیر بومی با اولین تابستان و تجربه گرمای بیش از 50 درجه امیدیه، به فکر رفتن می افتند. این نیرو، به لحاظ رسمی مربوط به منطقه است و برای کار در اینجا استخدام شده است، اما پس از مدتی با ارائه درخواست انتقالی، جا به جا می شوند و ما باز با کمبود رو به می شویم.

       تاخیر در روندتامین تجهیزات

      خسروانی نبود یا کمبود تجهیزات جایگزین در حوزه تعمیرات را هم مورد مهم دیگری بر می شمارد که این واحد بهره برداری با آن رو به روست و ادامه می دهد: در بخش تعمیرات با مشکل جدی برای تامین قطعه رو به رو هستیم.

       وقتی مشکلی برای یکی از قطعات رخ می دهد، نفر تعمیرات نمی تواند همان زمان آن قطعه را از انبار تهیه کند، چون قطعه جایگزین نیست و باید از دیگر مناطق یا کارگاه ها تامین شود.

      درخواست مجوز خرید تجهیز از معضلات بزرگ است، زیرا بودجه برای آن به حد کافی نیست و باید منتظر بمانند تا همه سفارش ها تجمیع وسپس خریداری شوند. قبلا شرایط به گونه ای بود که هر مورد خرید همان زمان ثبت و درباره آن اقدام می شد، اما از چند سال قبل روال به این شکل شده است که نیازها باید تجمیع، سپس به خرید آن اقدام شود. این روند در نظارت بیشتر تاثیر دارد، اما فعالیت های بخش تعمیراتی را تا حد زیادی کند می کند.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12477.jpg

      گپ و گفتی با نوبت کاران در تاسیسات شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری

      شب بیداران  امیدیه

      مشعل    شب از نیمه گذشته که به واحد بهره برداری مارون 2 از تاسیسات شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری می رسیم. چند ساعتی است که شیفت شب آغازشده و نیروهای عملیاتی جدید مشغول فعالیت هستند. شیفت شب اینجا از ساعت هفت شب آغاز و تا هفت صبح روز بعد ادامه دارد. کار در این تاسیسات به صورت شیفتی و شیفت ها هم 12 ساعته است؛ دو روز صبح کار، دو روز شب کار و چهار روز هم رست یا همان استراحت.

      واحد بهره برداري نفت و گاز مارون2 ازجمله واحدهاي زيرمجموعه شركت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری است كه در سال 1342 در شمال شرق اميديه احداث شده است. شركت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری يكی از پنج شركت بهره برداری تابع شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب است كه راهبری عمليات توليد، فرآورش و انتقال نفت و گاز را با رعايت اصول صيانت از مخازن با فعاليت مستمر در 45 واحد عملياتی از هشت ميدان نفتی (آغاجاری، كرنج، پرنج، پارسی، رامشير، رگ سفيد1، پازنان1 و مارون) عهده دار است. این شرکت با برخورداری از 12 واحد بهره برداری، 8 كارخانه گاز و گاز مايع، 18ايستگاه تقويت فشار و تزريق گاز، 4 واحد نمک زدایی و ٣ تلمبه خانه نفت سهم 20درصدی از تولید نفت مناطق نفت خیز جنوب را در اختیار دارد. شركت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با گستردگی 25 هزار کیلومترمربع پراكندگی در نقاط كوهستانی و سخت گذر استان های خوزستان، كهگيلويه و بويراحمد و سواحل استان بوشهر قرار دارد.

      وجود بزرگ ترین مخزن ثقلی مناطق نفت خیز جنوب در این واحد یکی از ویژگی های تاسیسات مارون ۲ است که وظیفه ذخیره سازی بیش از ۳۰ هزار بشکه نفت را به عهده دارد و هم اکنون به دست توانمند کارشناسان و ظرفیت های موجود شرکت در حال تعمیرات اساسی است. تعمیرات اساسی این مخزن با برنامه ریزی و پیگیری های مستمر و اقدام های نوآورانه و جهادی تعمیرات آن در بازه زمانی کمتر از ۶ ماه به سرانجام رسیده که نسبت به دوره گذشته، در انجام این عملیات ۱۲ ماه در زمان صرفه جویی شده است.

         فرایند تولید و صادرات

      با توجه به چاه های جريانی و بعد مسافت تا واحد،مراحل اول تفكيك گاز از نفت اين واحد در مجتمع تفکیک کننده سرچاهی كه در 32 كيلومتری شرق اميديه و در جوار كارخانه گاز و گاز مايع 500 قرار دارد انجام و مراحل بعدی تفكيك در واحد بهره برداری مارون 2 صورت مي گيرد. بخش عمده نفت توليدی اين واحد به پالايشگاه اصفهان و مازاد بر نياز نیز برای صادرات به خارگ ارسال مي شود.  گاز حاصل از تفكيك گرهای مرحله اول واحد به كارخانه گاز و گاز مایع و مراحل دوم، سوم و چهارم به ايستگاه تقويت فشار گاز مارون 2 فرستاده می شود.

        نفت نمكی این واحد پس از جداسازی از نفت به واحد نمک زدایی مارون 2 كه در مجاورت واحد بهره برداری مارون 2 قرار دارد، ارسال و پس از شيرين سازی مجددا جهت پمپاژ به واحد بهره برداری برگشت داده می شود.  در واحد نمک زدایی مارون 2، نفت با انجام عمليات فيزيكي و شيميايی آب نمك خود را از دست می دهد و درصد آب نمك محلول در نفت به درصد مجاز می رسد. نفت ابتدا وارد مخازن ثقلی می شود. در اين مخازن نفت به وسيله نيروی گريز از مرکز از آب نمك همراه خود تا حد زيادی جدا می شود. پس از خروج نفت از مخازن ثقلي برای گرفتن تلاطم و اغتشاش از جريان نفت وارد مخازن نوسان گير می شود و پس از عبور از كوره نفت گرم شده وارد مخازن الكترواستاتيك می شود. در اين مخازن نمك نفت به يك روش ويژه رسوب می کند و از نفت گرانبها خارج می شود. پس از طی اين مراحل نفت با درصد مجاز آب نمك همراه از واحد نمک زدایی خارج و با ساير نفت ها مخلوط می شود.  واحد بهره برداری مارون 2 دارای 3 دستگاه توربين رستون جهت پمپاژ نفت به پايانه صادرات است.

       از نمای نزدیک

      نفرات حاضر در شیفت شب چهار نفرند که سه نفرشان مسئولیت دستگاه ها را در داخل تاسیسات را به عهده دارند و یک نفر هم گشت زنی و سرکشی به چاه ها و تاسیسات را عهده دار است.

      در بازدید از محوطه کارخانه برای گفت وگو با کارکنان درباره فرایند تولید و نوع کار در شیفت شب، تا چشم کار می کند، مه شدید تمامی فضا را گرفته است. با توجه به غلظت مه حتی تا 40 متری آن طرف تر هم قابل دیدن نیست.

      روی تاسیسات شبنم های تشکیل شده ناشی از مه بی شمار است. کارکنان می گویند ناشی از این فضای مه آلود، اگر خدای ناکرده نشت چاه و نفت اتفاق بیفتد، به دلیل کمبود دید فقط از طریق بویایی قابل تشخیص است.  افزون بر این فضا، سروصدای متاثر از فعالیت تاسیسات مختلف نیز بیداد می کند و صدا به صدا به سختی می رسد.

      می گویند در اثر این آلودگی صوتی حتی کبوترها و گربه های این محدوده هم کر شده اند، به طوری که وقتی پشت سرشان می رویم و کامل نزدیک می شویم، هیچ حرکتی نمی کنند و فقط وقتی با چشم ما را بینند فرار می کنند.

       خداحافظی با زندگی عادی

      کمال شعاعی که مسئولیت شیفت شب واحد بهره برداری مارون 2 را عهده دار است، اهل بوکان و ساکن آغاجاری است و از طریق آزمون صنعت نفت فعالیت خود را آغاز کرده و اکنون یازده سال سابقه دارد.

      وقتی از او درباره کار در شیفت شب می پرسم، می گوید: این نوعی قید زندگی عادی را زدن است و دیگر نمی توان تعادلی میان زندگی و کار ایجاد کرد.  زمانبندی زندگی شخصی، به طور کامل مختل می شود و تنها احتیاجات ضروری خانواده را می توان تامین کرد.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12478.jpg

      شب زنده داری برای صیانت تاسیسات 

      او درباره تمایز شیفت شب و روز می گوید: فرایند کار یکسان است، با این تفاوت که در شیفت روز، نفرات از جمله نیروهای تعمیراتی و روسا هم حضور دارند. کار تعمیراتی در شیفت شب تنها در صورت اضطرار انجام می شود.

      شعاعی با اشاره به اینکه با کار در شیفت شب، بازدهی روحی و فکری کاهش می یابد، حق شیفت را برای نفرات عملیاتی، اجباری(ضروری) دانسته و معتقد است این شکل کار به همراه خود افسردگی دارد.

      به هر رو شب بیداری را می توان ماهیت کار در صنعت نفت دانست که کارکنان آن در خشکی و دریا، در حال تولید،، نگهداشت و فداکاری برای اقتصاد کشور هستند.

       ما زودتر پیر می شویم

      مسئول شیفت شب واحد بهره برداری مارون 2 با اشاره به اینکه شب کاری با توجه به پیوسته بودن سختی، مشکلات و آسیب های زیادی دارد، در مقایسه ای میان همکاران خود که شیفت شب ندارند، یادآور می شود: وقتی کارکنانی را که شیفتی کار می کنند، با هم سابقه هایی که شیفت کار نمی کنند، مقایسه کنید، تفاوت سن و چهره را در آنها به وضوح می بیند.

      منظورم این است که افراد نوبت کار به لحاظ ظاهری به سبب این نوع کار، زود تکیده می شوند و سن و ظاهرشان با هم یکی نیست.

      حتی به شخصه وقتی این لباس را پوشیدم با هم عکس گرفتیم و6 ماه بعد عکس مشابهی گرفتیم که به اندازه سه، چهار سال پیرتر به نظر می آمدم. شعاعی در ادامه به نقل از همکارانی که پدرانشان نزدیک به 40 سال شیفت کار بوده اند، می گوید: وقتی پدرمان بازنشسته شد، تازه فهمیدیم او هم بلد است با ما بازی کند. بلد است با ما صحبت و درددل کند. صبح ها وقتی از شیفت شب به منزل برمی گردم، فرزندانم انتظار دارند با آنها بازی کنم، در حالی که تازه ساعت خواب من است.

      باید هوشیار باشیم

      محمد حق جو، کارشناس ارشد 34 ساله مهندسی نفت که با 10 سال سابقه در این  واحد مشغول فعالیت است، درباره نوع کار در شیفت شب می گوید: از لحاظ وظایف و کارایی با شیفت روز تفاوتی ندارد. اما در شیفت شب باید هوشیارتر باشیم و حساسیت آن بیشتر است. به نوعی که در شیفت شب به شکل مداوم در حال پایش و بازرسی حدود 25 حلقه چاه، مخازن، فشار گازها، میزان نفت ورودی و خروجی و... هستیم.

      حق جو درباره ریسک های کار در شیفت شب هم توضیح می دهد: کار در این مقطع از سال سختی های خاص خود را دارد. وقوع مه دید را کم می کند و عبور و مرور در تاسیسات به دلیل لیز و سر بودن به سختی امکان پذیر است. مجموع این موارد هوشیاری زیادی طلب می کند، چون هر لحظه احتمال اتفاق و حادثه وجود دارد؛ از این رو کار با استرس زیادی دنبال می شود که مجموعه این موارد در درازمدت بر اعصاب و روان تاثیر می گذارد و به مرور نیروهای شیفت شب زودتر پیر می شویم.

       شب بیداری نمایانگر سختی کار است

      پیمان آذر از دیگر کارکنان حاضر در تاسیسات است که حالا پس از 15 سال سابقه کار به عنوان نیروی پیمانکاری بومی از طریق قانون ایثارگری در حال رسمی شدن است. او با اشاره به اینکه وضعیت پیمانکاران نفت در مقایسه با سال های قبل بهتر شده است، اظهار امیدواری می کند این روند ادامه داشته باشد و می گوید: انتظار جذب نیروهای پیمانکاری را داریم؛ پیمانکاران فراموش نشوند. آذر با اشاره به سختی کار در شیفت شب توضیح می دهد: کار در شیفت شب سختی های زیاد دارد و همین شب بیدار ماندن خود بیانگر تمام سختی این نوع کار است.

       گشت زنی، سخت و بخش مهم کار

      احسان نعمتی از نیروهای گشت واحد بهره برداری مارون 2  است. وقتی با او هم صحبت می شوم که تازه از سرکشی چاه ها بازگشته است. حرف های زیادی از سختی و مشکلات کار خود دارد. از جاده های قدیمی و فرسوده که نیازمند بهسازی هستند تا ماشین های گشت چاه که مدام نیازمند تعمیر هستند. او می گوید: با جان کندن با این ماشین ها در رفت وآمد هستیم. تابستان گاز کولر و زمستان هم برف پاک کن نداریم.

      او از تجربه کاری شب گذشته خود تعریف می کند که ساعت 3 نیمه شب اطلاع دادند یک چاه مشکل داشت. جاده پر از مه بود و با سرعت 10 تا 20 کیلومتر به سختی به چاه رسیدیم و مشکل را برطرف کردیم و در برگشت به دلیل شدت مه جاده را گم کردیم. از او درباره مسافت و مسیر چاه ها که می پرسم، می گوید: رسیدن به برخی چاه ها ممکن است 10 دقیقه و چاه های دیگری هم یک ساعت باشد.

      نعمتی همچنین از حجم کار سنگین و محدودیت نفرات هم گله مند است و اشاره می کند: به همراه یک راننده برای بازرسی چاه ها می روم. باز و بسته کردن شیرها سخت است و حتی دو نفر هم برای کار پاسخگو نیست. امکان ندارد با مشکل دیسک کمر، زانودرد و... مواجه نباشیم.

      او که از نیروهای پیمانکاری شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری است، از سال 1371 تاکنون مشغول فعالیت و درخواستش هم این است که برای پیمانکاران با سابقه فکری شود و ادامه می دهد: جای دیگری هم نمی توانیم برویم.

       اولویت با کارکنان عملیاتی است

      آنچه در گفت و گو با کارکنان شیفت شب می توان فهمید این است که با وجود این نوع کار شیفتی، بحث مادی روزکاری نسبت به شیفت بهتر است.

      وقتی این موضوع را با جواد تقی زاده، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری مطرح می کنیم، توضیح می دهد: اضافه کار تعریف دارد. وظیفه ما صیانت از نفرات برای تامين منافع شركت است. با توجه به اهميت عمليات وتوليد، اولویت ها و مزايا در درجه اول به كاركنان عملياتي تعلق می گیرد.

      او با قدردانی از تلاش کارکنان خود توضیح می دهد: هرچه دستم برسد، به عملیات می دهم و نگاه ما نگاه عملیاتی است و در تلاش هستیم امتیازی برای عملیاتی ها و نخبگان دریافت کنیم. همکاران ما در عملیات رفتن شان با خودشان و برگشت شان با خداست. جانشان را کف دستشان می گیرند.

      بازدید رو به پایان است و افزون بر تلاش نیروهای عملیاتی حاضر در تاسیسات نباید از شب بیداری نیروهای حراست هم غافل بود.

       امیری یکی از این نیروهاست که می گوید: بودجه اصلی کشور از این تاسیسات کارخانه های نفت و گازت امین می شود. ما 24 ساعته در حال پایش کارخانه هستیم.

       تجربه ای سخت  و پرتکرار

      اگرچه بازدید به پایان رسیده است، اما رسیدن به مرکز اصلی شهر اصلا آسان به نظر نمی رسد. مه به قدری زیاد است که هیچ دیدی از روبه رو وجود ندارد و تنها زمانی که ماشین ها از لاین مقابل نزدیک می شوند، قابل تشخیص هستند. تا جایی که در بخشی از مسیر توصیه توقف در جاده تا بهتر شدن هوا برای حفظ سلامت داده می شود. اگرچه این تجربه یک بار ماموریت ما برای تهیه گزارش است، اما سختی است که کارکنان عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری همیشه در حال تجربه آن هستند.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12479.jpg

      گفت و گوی اختصاصی «مشعل» با معاون مدیریت انرژی پالایشگاه امام خمینی(ره)

      اهتمام در مسیر مدیریت انرژی

       سمیه راهپیما   پالایشگاه های نفت، به عنوان بزرگ ترین واحدهای فرایندی در دنیا که تولیدکننده حامل های انرژی مورد مصرف در بخش های مختلف اقتصادی از جمله صنعت، حمل و نقل و بخش های خدمات و مصارف خانگی هستند، خود نیز از بزرگ ترین مصرف کنندگان انرژی به شمار می روند. از این رو برای مدیریت و کنترل مصرف انرژی داخلی پالایشگاه ها، همچنین امکان تحلیل و ارزیابی مصارف انرژی، شاخص های مصرف انرژی تعریف شده  که این شاخص ها در واحدی به نام مدیریت انرژی، مورد سنجش و ارزیابی قرار می گیرند. برای واحد مدیریت انرژی در پالایشگاه، اهداف مختلفی تعریف شده است که از آن جمله می توان به کنترل و محاسبه میزان مصرف انرژی در واحدهای مختلف عملیاتی و ستادی و اتخاذ راهکارهایی برای مطابقت دادن میزان مصرف انرژی پالایشگاه با استانداردها، قوانین و سیاست های کشور اشاره داشت که این اهداف با طرح ریزی، تدوین چشم انداز و برنامه راهبردی در حوزه مدیریت انرژی حاصل می شود.

      توسعه فعالیت های مدیریت انرژی و تعریف فعالیت های جدید، همسو با مکانیزه کردن روش ها، ارتقای سطح کیفی فعالیت ها و طرح ریزی اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه در حوزه مصرف انرژی، همچنین حرکت در مسیر تعالی سازمان در سایه این اهداف میسر خواهد بود.

      مدیریت انرژی پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند با ایجاد بستر لازم و تشکیل کارگروه انرژی، توسعه تعامل و همکاری با مراکز علمی- تخصصی و دانشگاهی، همچنین شناسایی فرصت های سخت افزاری و نرم افزاری نوین به دنبال توسعه فعالیت های گروهی در حوزه مدیریت انرژی در این پالایشگاه است. بنا بر اهمیت موضوع با سمیه ابراهیمی، معاون اداره مهندسی انرژی پالایشگاه امام خمینی(ره) گفت و گویی انجام شده است که در ادامه می خوانید.

       با توجه به اینکه موضوع ذخیره سازی انرژی، یکی از مباحث مهم در پالایشگاه های کشور به شمار می رود، بفرمایید که پالایشگاه امام خمینی(ره) چه گام هایی در این مسیر برداشته است؟

       در زمره نخستین پالایشگاه های کشور هستیم که توانستیم گواهینامه ورژن 2018 را به دست آوریم و با اخذ این استاندارد، مسیر راه مدیریت انرژی مشخص شد. ضمن آنکه سال 1399 نیز گواهینامه ایزو 50001  (یک استاندارد بین المللی جدید برای سیستم مدیریت انرژی ) را گرفتیم. در این مسیر، تجهیزات انرژی بر در پالایشگاه، شناسایی و حدود 3 هزار تجهیز که یکهزار و  300 مورد آن تجهیز برقی است، مشخص شدند. پس از شناسایی تجهیزات انرژی بر و بررسی عملکرد و راندمان آنها، این امکان وجود دارد که دیتای این تجهیزات به صورت دایم، پایش و هرگونه تغییر در شاخص های انرژی نیز مدیریت شود.

      همچنین در پالایشگاه، روی فایل سرور، فایل اکسل تعبیه کردیم که روی آنها کنترل فرایندی صورت می گیرد. همکاران ما در بخش عملیات، به صورت روزانه در دو شیفت کاری، اطلاعات را وارد فایل ها می کنند. پایان ماه، دیتاگیری از نوسان لحظه ای، بدون دخالت نیروی انسانی و صرفا از طریق دستگاه انجام می شود. عملکرد انرژی واحدها و تمام محاسبات سوخت و ضایعات پالایشگاه  و همچنین محاسبه انحرافات مورد نظر، با دستگاه انجام می شود.

       عملکرد انرژی چند واحد با توجه به مقادیر  مصرف  آنها شناسایی شده اند؟

      خط مبنای انرژی 30 واحد عملیاتی، شناسایی و عملکرد بهبود انرژی در آنها محاسبه شده است. روزانه در دو نوبت کاری، خط مبناها کدنویسی شده و به صورت خودکار، شناسایی و انحراف از معیار سنجیده می شود. همچنین از همکاران خواسته ایم دلایل توجیهی انحراف از معیار را در گزارش های خود بیاورند.

       با توجه به موقعیت جغرافیایی پالایشگاه امام خمینی(ره)، می توان از انرژی خورشیدی بهره گرفت. در این زمینه چه اقدام هایی انجام شده است؟

      در پشت بام ساختمان «الف» پالایشگاه، نیروگاه خورشیدی ایجاد کرده ایم که ظرفیت آن 20 کیلووات است و امسال این میزان را به 200 کیلووات برای استفاده در ساختمان های اداری و ستادی خواهیم رساند.

      افزون بر این، چه فعالیت های دیگری برای مدیریت انرژی و ذخیره سازی آن از سوی پالایشگاه امام خمینی(ره)  انجام شده است؟

      از دیگر فعالیت های انجام شده در زمینه مدیریت انرژی، می توان به ارائه گزارش مستمر سوخت و ضایعات آن به شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران اشاره کرد، ضمن آنکه همکاران ما، روزانه تنظیمات کوره ها را بررسی می کنند و هر جا کوره ای بد سوزی داشته باشد، برای بهبود آن اقدام می کنند. در طول سال و به صورت مستمر، جلسات کارگروه انرژی که بیشتر روسای ارشد و مدیرعامل پالایشگاه حضور در آن  دارند، برگزار و پیشنهادهای مربوط به کاهش انرژی در واحدها بررسی می شود. با راه اندازی فاز جدید، واحد قدیمی هیدروژن از سرویس خارج شده و توانسته ایم مصرف گاز در پالایشگاه را روزانه تا پنج هزار مترمکعب کاهش دهیم که با توجه به قیمت گاز طبیعی، روزانه حدود 25 هزار دلار صرفه جویی انرژی می شود.یکی دیگر از پروژه های مطرح، جایگزینی DGA با DEA است که در بسیاری از پالایشگاه ها برای تصفیه و شیرین سازی گاز مورد استفاده قرار می گیرد. اکنون با تولید DEA در داخل کشور شاهد کاهش هزینه و انرژی در این بخش هستیم.       

    • media/image/2023/06/2000-1441/12480.jpg

      با این اقدام بدون افزایش مصرف انرژی توانستیم هیدروژن سولفید (H2S ) برگشتی را 18 درصد نسبت به قبل افزایش دهیم، همچنین می توانیم حدود 2 تن گوگرد بیشتر از گازهای پالایشگاهی تولید کنیم.

      این پروژه حدود 100 بشکه نفت در سال صرفه جویی اقتصادی دارد که شامل  حدود 10 میلیارد ریال می شود.  همچنین پروژه اتصال آمین یک و دو را در برنامه داریم که فناوری های به روزتری در فاز دو به کار گرفته شده است. اتصال این دو فاز به یکدیگر، مصرف انرژی را حدود 1.2درصد کاهش خواهد داد که به معنای روزانه حدود20هزار دلار بازگشت سرمایه است.  پروژه دیگر، پایش مانیتورینگ انرژی است. در این پروژه، همه دیتاهای انرژی در یک نرم افزار وارد می شود که  با نهایی شدن آن، حدود 22 هزار تک نمره انرژی برای این برنامه در نظر گرفته می شود.

       در زمینه کوره زایدسوز 901 پالایشگاه بفرمایید که اکنون چه شرایطی دارد؟

      فناوری کوره زایدسوز 901 قدیمی شده بود که از سوی سازمان حفاظت محیط زیست اخطار دریافت کردیم. برای رفع این مشکل، کوره زایدسوز را از سرویس خارج و با کوره باکیفیت تر جایگزین کردیم و توانستیم در محیط زیست و انرژی، دستاوردهای خوبی داشته باشیم. مصداق این امر، کاهش مصرف انرژی5.5 کیلو کالری بر ساعت و کاهش هزینه 15هزار میلیارد ریالی در سال است.

       با توجه به اینکه ساختمان های پالایشگاه قدیمی شده، چه اقداماتی در زمینه مدیریت انرژی آنها صورت گرفته است؟

      به دلیل قدیمی بودن ساختمان های این پالایشگاه، کنتور برق و حامل های انرژی را روی ساختمان های اداری نداریم. با هدف مدیریت انرژی، سامانه هوشمند اندازه گیری را روی ساختمان های اداری و ستادی قرار داده ایم که به صورت آنلاین هرگاه نیاز باشد با موبایل می توانیم از مصارفمان دیتا بگیریم. با این کار کنترل برق ساختمان ها به صورت لحظه ای قابل پایش است. 

       چه اقداماتی در زمینه صرفه جویی در آب پالایشگاه انجام شده است؟

      در واحد آب بخار نیز با اداره مهندسی پالایش همکاری می کنیم و پروژه های خوبی انجام شده تا مصارف بخار را کاهش دهیم و به لحاظ اقتصادی صرفه جویی خوبی داشته باشیم. پیشنهاد این طرح از سوی همکاران واحد RFCC داده شده تا بتوانیم محل بازیابی بخار را در این واحد بهبود دهیم. با این کار حدود 5 میلیارد تومان در سال صرفه جویی اقتصادی داریم و همچنین توانستیم 5 تن در ساعت، بخارهای بیشتری بازیابی کنیم.  از دیگر اقدام های انجام شده به منظور مدیریت آب، می توان به تشکیل کمیته آب در پالایشگاه اشاره کرد، ضمن آنکه صرفه جویی عمده ای در زمینه آب مقطر داریم. در گذشته آب DM که برای برج خنک کننده به صورت مستقیم در واحد اوره استفاده می شد، 9 هزار مترمکعب هدردهی داشت که با نصب آنالایزر از هدررفت آن جلوگیری شد. همچنین کیفیت آب تولیدی نیز با تغییرات انجام شده، افزایش و مسیرهای تزریق مواد شیمیایی نیز بهبود یافته است. یکسری تغییرات نیز در ظرف های کاتیانی انجام شده که هم عمر تجهیزات را افزایش داده و هم بازیابی ها آنها را بهتر کرده است. سردی آب (کولینک) در گذشته تا 26 درجه پایین می آمد؛ اما اکنون با کنترل هایی که انجام شده، سردی دما را به 27 تا 29 درجه رسانده ایم. فشار دمای عملیاتی نیز از 4.5 بار به 3.5 بار کاهش یافته که این امر موجب می شودLPS کمتری مصرف و در کنار آن صرفه جویی اقتصادی ایجاد شود. خط BFW فاز یک و دو را به یکدیگر متصل کرده ایم که با این کار، یک تلمبه تغذیه که 500 کیلووات در ساعت برق مصرف می کرد، از سرویس خارج شده و از نظر مصرف انرژی، شاهد صرفه جویی اقتصادی در این بخش هستیم. همچنین از تخلیه دایم آب در دیگ های بخار جلوگیری کرده ایم. با این توضیح که در گذشته، طی این مرحله  حدود 50 تا 80 مترمکعب در ساعت آب هدر می رفت که برای جلوگیری از آن، از آب های بازیابی برج های خنک کننده استفاده می کنیم.

       افزون بر موارد ذکر شده، چه اقدامات دیگری برای جلوگیری از هدررفت آب انجام شده است؟

      در واحد 14، چهار تله بخار داشتیم که آب حاصل از میعانات گازی آن به زمین تخلیه می شد. این خروجی ها نیز به خط میعانات گازی متصل شده و از هدررفت جلوگیری شده است. اکنون برای 60 تله بخار دیگر نیز این کار را انجام می دهیم که در زمینه بازیابی، بهبود عملکرد داریم. به صورت مستمر نیز این میعانات گازی پایش می شوند تا حدود 60 الی 70 درصد بازیافت آب مقطر داشته باشیم.  پیشنهاد تزریق جوشش مجدد از طریق بخار ( MP) میعانات گازی را در واحد 15 داشتیم که به صورت قابل توجهی، باعث بازیافت بخار آب شده و مصرف آب کولینگ را کاهش داده است. 

       پروژه تصفیه پساب شهرهای شازند و مهاجران در چه مرحله ای قرار دارد؟

      پروژه دریافت پساب شهرهای شازند و مهاجران را در دستور کار داریم تا بتوانیم پساب فاضلاب آنها را بررسی کنیم . برای این کار تصفیه خانه ای احداث کرده ایم، ضمن آنکه پروژهRO  را داریم که  اکنون مهندسی طرح ها مطالعات آن را بر عهده دارد. اگر آب مطلوبی باشد، در واحدهای پالایشگاهی استفاده خواهد شد و دیگر از سفره های آب زیرزمینی کمتر برداشت خواهیم کرد.

       مدیریت انرژی در تعمیرات اساسی چه مسؤولیتی به عهده دارد؟

      در تعمیرات اساسی روی کوره ها تمام پایلوت ها از سوی مهندسی انرژی نظارت می شود و تمام بنرها مورد بازبینی قرار می گیرد تا هر مشکلی که در نصب است، بر اساس نقشه و طراحی درست انجام شود.

       در زمینه فلرینگ چه اقداماتی صورت گرفته است؟

      در زمینه فلرینگ نیز بررسی روزانه داریم، یعنی زمانی که افزایشی داشته باشیم، با واحد در ارتباط هستیم و تلاش می کنیم فلرینگ کاهش یابد. از سوی دیگر پروژه مدیریت گازهای ارسالی به فلر را تعریف کرده ایم؛ البته پیچ و خم زیادی طی شد تا این پروژه اجرایی شود؛ اما هنوز کاری صورت نگرفته است،  پیگیری ها انجام شده تا با توجه به دانش روز دنیا، دو ترنس میتر آلتراسونی برای فلرها خریداری شود تا بتوانیم فلرینگ را به صورت دقیق اندازه گیری کنیم. یک گروه تخصصی تله بخار داریم که به صورت مداوم این پایش را  انجام می دهند و هر جا ایرادی در تله بخارها باشد، جایگزینی آن انجام می شود. پروژه ای تعریف کردیم تا مدیریت بهتری روی آن انجام و شماره گذاری شوند تا برای تهیه نقشه ها پایگاه داده داشته باشیم.

        پروژه گوگردسازی فاز یک در چه مرحله ای قرار دارد؟

      در پروژه دیگری که تعریف شده، گوگرد فاز یک از سرویس خارج و به فاز دو منتقل خواهد شد. اکنون یکی از آنها گوگرد فاز یک است که از سرویس خارج شده و 1.5 درصد از مصرف انرژی نیز کاهش پیدا کرده است. با اجرای این طرح، حدود 25 هزار دلار در روز ذخیره سرمایه داریم. 

       اگر صحبتی باقیمانده بفرمایید؟

       مشعل های پالایشگاه قدیمی شده اند که باید آنها را به روز رسانی کنیم، ضمن اینکه در تعمیرات اساسی نیز به روزرسانی کوره ها را در برنامه خواهیم داشت. 

    • media/image/2023/06/2000-1441/12481.jpg

      گردهمایی حافظان بهداشت، ایمنی و محیط زیست برگزار شد

      تحقق  قـــول  رئیس جمهور  زودتر از موعد در خراسان جنوبی

      مشعل همایش قدردانی از برترین های حوزه اچ اس ای شرکت گاز استان خراسان جنوبی، با حضور مدیران اچ اس ای صنعت گاز، مدیران استانی و کارکنان این حوزه برگزار شد.

      سید جلال نورموسوی، مدیر اچ اس ای و پدافندغیرعامل شرکت ملی گاز ایران روز دوشنبه (22 خردادماه) در همایشی که با حضور مدیران اچ اس ای صنعت گاز، مدیران استانی و کارکنان این حوزه برگزار شد، گفت: 1401 اولین سالی بود که خراسان جنوبی دچار بحران افت فشار گاز شد، با این حال خوشبختانه با مدیریت خوب از تبدیل این بحران به چالش جلوگیری شد.

       نورموسوی با تقدیر از عملکرد گاز خراسان جنوبی در زمستان سال گذشته افزود: این شرکت با کمترین قطعی گاز و چالش اجتماعی، بحران 1401 را پشت سر گذاشت. وی با بیان اینکه پیشتر به عنوان رئیس هیات مدیره شرکت گاز استان خراسان جنوبی حضور داشته ام و از قابلیت ها و ظرفیت های این شرکت آگاهی دارم، تاکید کرد: خراسان جنوبی در شاخص های کنونی و روند، جایگاه بسیار مطلوبی دارد.

       گاز خراسان جنوبی یک افتخار است

      وی با بیان اینکه با وجود محرومیت جغرافیایی، این استان در دیگر زوایا، خود را از محرومیت دور نگاه داشته است، ادامه داد: شرکت گاز استان خراسان جنوبی، قول رئیس جمهور به مردم را زودتر از موعد عملی کرد و این موضوع برای شرکت ملی گاز ایران یک افتخار است. مدیر اچ اس ای و پدافندغیرعامل شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: از منظر بیرونی، بحث گازرسانی، یکی از پررنگ ترین شاخص هاست که شرکت گاز استان خراسان جنوبی در این حوزه نیز موفق عمل کرده است. وی یادآور شد: با توجه به قابلیت های این شرکت، به عنوان معین استان سیستان و بلوچستان انتخاب شده و تحقق برنامه های گازرسانی در این استان برای خراسان جنوبی یک افتخار است. به گفته نورموسوی، مدیران، روسا وکارشناسان شرکت گاز استان خراسان جنوبی در بخش های مختلف در کمیته های سطح ملی عضو هستند و امیدوارم این روند تداوم داشته باشد و همیشه در مسیر رشد و تعالی بدرخشد. وی اظهار کرد: در حوزه اچ اس ای، مسیر حرکت، نقشه استراتژی شرکت ملی گاز ایران است و همه مدیریت ها و شرکت ها در این مسیر حرکت می کنند. نورموسوی ادامه داد: سند شرکت ملی گاز ایران با چهار هدف راهبردی دنبال می شود که معتقدم مدیریت اچ اس ای در هر چهار مورد نقش دارد.

       نقش اچ اس ای در امنیت عرضه گاز طبیعی

       مدیر اچ اس ای و پدافندغیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه در حوزه های بهره وری، تاب آوری و امنیت عرضه گاز طبیعی نقش پررنگی تری داریم، ادامه داد: در حوزه های بهره وری، یادگیری، فرایندی و رضایت مندی مشتریان باید اقداماتی را اجرایی کنیم. وی تاکید کرد: با نگاه راهبردی محور به حوزه های مختلف سعی می کنیم حرکت خود را در این مسیر به گونه ای تنظیم کنیم که بتوانیم به موفقیت های شرکت ملی گاز ایران در خصوص دستیابی به اهداف استراتژی کمک کنیم. مدیر اچ اس ای و پدافندغیرعامل شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: باید فرایندها را به گونه ای ببینیم که سه بخش تولید، انتقال و توزیع، به شکلی یکدیگر را پوشش دهند که اهداف راهبردی شرکت ملی گاز ایران تحقق پیدا کند.

       بهبود فرایندها در مرحله ارزیابی

      نورموسوی با تاکید بر اینکه در مرحله ارزیابی قطعا می توانیم به بهبود فرایندهایمان کمک کنیم، گفت: اگر فرایندهای مطلوبی را شناسایی کردیم، باید در حوزه یادگیری آن را به بخش های دیگر تسری دهیم. وی ادامه داد: در این زمینه اگر مسیر بهبودی را شناسایی کردیم، باید پروژه های بهبود تعریف کنیم تا بتوانیم یک گام خودمان را به سمت اهداف استراتژی به پیش ببریم. مدیر اچ اس ای و پدافندغیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه برای این کار، برنامه های آموزشی متنوعی لازم داریم، تصریح کرد: با آموزش می توانیم تجربه ها را به علم تبدیل و در ادامه، دستورالعمل های مورد نیاز را تدوین کنیم تا در بخش ایمنی کار، شاهد فرایندهای بدون حادثه باشیم. نورموسوی گفت: انتظار داریم بحث های آموزشی تا سطوح کارگری تسری یابد و بر آموزش هنگام آغاز کار تاکید ویژه داریم.

       20 درصد آموزش ها سهم اچ اس ای

      به گفته وی، با توجه به جلسات و مذاکراتی که انجام شده، 20 درصد آموزش ها باید سهم اچ اس ای باشد و در نشست مجامع آن را رصد می کنیم.  مدیر اچ اس ای و پدافندغیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه تکرار حوادث قابل قبول نیست، اظهار کرد: به دنبال این هستیم که درس آموزی از حوادث را به صورت کلاس های آموزشی، موشن گرافی، کتابچه و... ارائه کنیم. وی ادامه داد: امیداریم بتوانیم با درس آموزی و آموخته ها از وقوع حوادثی که منشا تکرار، سهل انگاری و ساده انگاری دارند، جلوگیری کنیم. نورموسوی اعلام کرد: با تحقق این برنامه، از نیروی انسانی به عنوان یک دارایی و سرمایه ارزشمند سازمان صیانت می کنیم. وی با بیان اینکه باید برگزاری مانورها در بخش مدیریت بحران به صورت ویژه در دستور کار قرار گیرد، افزود: با برگزاری مانورها، راهکارها و سناریوهای مختلف را پیش بینی کرده و در زمان وقوع احتمالی شرایط بحرانی، با ذهنیت کامل برای آن آماده می شویم.  نورموسوی تاکید کرد: شرکت ملی گاز ایران حساسیت ویژه ای نسبت به حفظ محیط زیست دارد و در مسیر تحقق مسؤولیت های اجتماعی این حوزه با جدیت گام برداشته است. وی افزود: براساس قوانین و ابلاغیه ها، هدررفت گاز نیز در عوارض سبز مشمول جریمه می شود، از این رو شرکت های گاز استانی با نگاه ویژه تری آن را بررسی کرده و در دستور کار قرار دهند.

       ثبت 15 میلیون نفر-ساعت کار بدون حادثه

       مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی نیز گفت: با توجه به جایگاه، توجه ویژه و اهتمام همکاران بویژه کارکنان اچ اس ای این شرکت، بیش از 15 میلیون نفر-ساعت کار بدون حادثه در این شرکت ثبت شده است. رحمان محمودی با تبریک هفته محیط زیست افزود: بخشی از رسالت و فعالیت حوزه اچ اس ای وپدافند غیرعامل درحوزه محیط زیست تعریف شده و همواره قلب کارکنان این حوزه برای حفظ آن می تپد. وی تاکید کرد: صنعت گاز خطرات باالقوه ای دارد، با این حال خوشبختانه در حوزه اجرایی و عملیاتی شرکت گاز استان خراسان جنوبی، توجه ویژه ای به حفظ سلامت کارکنان، حفظ محیط زیست، ایمنی و پدافند غیرعامل می شود.

       تاریخچه گازرسانی در خراسان جنوبی

      محمودی در ادامه با ارائه گزارشی از تاریخچه گازرسانی در استان خراسان جنوبی گفت: سال 86 شهر قائن، به شبکه سراسری گاز پیوست و در ادامه با تمهیداتی که مدیران وقت (حسن افتخاری، فرشید دشتی و سید محمود هاشمی) اندیشیدند، اقدامات بسیار موثر و خوبی در ایجاد و توسعه زیرساخت های گازرسانی صورت گرفت. مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی ادامه داد: با کار جهادی و راه اندازی نهضت گازرسانی در سطح استان، خوشبختانه در 4 سال گذشته، خراسان جنوبی از استانی کم برخوردار به استانی با ضریب نفوذ بالای گازرسانی تبدیل شد.

       کسب رتبه نخست گازرسانی

      وی با قدردانی از حمایت های مدیران ستاد شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: با فعالیت جهادی و کار تیمی کارکنان این شرکت، خراسان جنوبی رتبه نخست حوزه گازرسانی به شهرها و روستاها را به خود اختصاص داده است. محمودی با بیان اینکه هم اکنون 32 شهر استان به صورت 100 درصدی از نعمت گاز برخوردار است، گفت: در حالی گازرسانی به یکهزار و 929 روستای استان انجام شده که تعداد روستاهای بالای 20 خانوار استان 916 مورد است. مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی ادامه داد: یکهزار و 13 روستای زیر 20 خانوار استان نیز به شبکه گاز متصل شده که این فعالیت ها اقدامی بی سابقه در حوزه گازرسانی به روستاها در سطح شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید.

       بسته شدن پرونده گازرسانی به روستاها

      وی با اشاره به بهره مندی 99.8 درصدی روستاهای استان از نعمت گاز اعلام کرد: امروز روستای با سکونت دائم فاقد گاز در خراسان جنوبی وجود ندارد و تا هفته دولت امسال، پرونده گازرسانی در استان به طور کامل بسته می شود و ضریب نفوذ گاز در بخش روستایی نیز به 100 درصد می رسد. محمودی با قدردانی از تلاش، پیگیری مستمر و حمایت های بی دریغ وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، مدیران ستادی و... گفت: با مجموعه اقدامات انجام شده، خراسان جنوبی به استانی پیشرو در حوزه گازرسانی به روستاها و مناطق محروم تبدیل شده است. مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی افزود: پیش از این عواملی از جمله کم برخورداری از نظر زیرساخت ها و شرایط آب و هوایی و اقلیمی، مهاجرت از استان را افزایش داده بود که با توسعه زیرساخت ها خوشبختانه شاهد مهاجرت معکوس به روستاها بویژه در مناطق مرزی هستیم.

       ناگفته های مدیریت بحران زمستان سال 1401

      محمودی در ادامه با اشاره به شرایط ناترازی گاز در سال گذشته اظهار کرد: استان خراسان جنوبی به دلیل قرارگیری در انتهای شبکه، بحران بسیار سختی را در دوران افت فشار سپری کرد. وی با بیان اینکه با وجود همه شرایط، این بحران را مدیریت کرده و با موفقیت از آن عبور کردیم، ادامه داد: اجازه ندادیم این شرایط خاص برای کشور و مردم به چالش تبدیل شود. به گفته مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی، خوشبختانه برای مدیریت این شرایط، مدیران ستادی شرکت ملی گاز ایران، مدیران ارشد استانی بویژه دبیر قرارگاه مدیریت بحران و استاندار، حمایت های ویژه ای از این شرکت داشتند. محمودی یادآور شد: هر شب جلسات مدیریت بحران به صورت مستمر برگزار و تصمیم ها و تدابیر لازم اتخاذ و ابلاغ می شد.

       همه پای کار بودند

      وی ادامه داد: همکارانم در بخش های مختلف پای کار بودند و به صورت شبانه روزی و جهادی، برای عبور بدون دغدغه از زمستان تلاش کردند و شرکت های پیمانکار توانمند نیز به عنوان بازوی اجرایی، شرکت گاز استان خراسان جنوبی را همراهی کردند. مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی تاکید کرد: رسانه ها، شبکه های اجتماعی و همه عوامل اطلاع رسانی نیز در مدیریت بحران، بهینه سازی ایمن و مصرف گاز و اقنای افکار عمومی و مردم نقشی کلیدی داشتند.

       خروج خراسان جنوبی از حالت تک شاخه ای خطوط گاز

      وی اعلام کرد: با توجه به شرایط و بحران سال گذشته، احداث خط انتقال گاز دوراهی دشتک-زابل به نهبندان و در نهایت سربیشه تصویب شده و این خط، استان را از حالت تک شاخه ای خارج می کند. به گفته محمودی، عملیات اجرایی این خط لوله انتقال گاز، اوایل تیرماه با حضور معاون وزیر نفت در امور گاز، مدیران ارشد و مسؤولان استانی آغاز می شود. وی افزود: در ادامه فعالیت های جهادی و عملکرد مثبت شرکت گاز استان خراسان جنوبی در ماموریتی جدید، بخش قابل توجهی از توسعه گازرسانی در حوزه سرزمینی بلوچستان، استان سیستان و بلوچستان به این شرکت سپرده شده است.

       ماموریت جدید گاز خراسان جنوبی در سرزمین مهربانی

      مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی ادامه داد: بر این اساس، توسعه گازرسانی در 11 شهر و 800 روستا با حجم بسیار بالای شبکه گذاری و اجرای خطوط انتقال گاز را در دستور کار داریم که خوشبختانه با انتخاب مشاوران، طراحی پروژه ها در حال انجام است. محمودی افزود: در آینده از ظرفیت پیمانکاران توانمند بهره خواهیم برد تا گازرسانی در استان سیستان و بلوچستان را مشابه استان خراسان جنوبی توسعه دهیم و از این ماموریت نیز سربلند بیرون آییم.  در این همایش، از برترین های حوزه اچ اس ای شرکت گاز استان خراسان جنوبی قدردانی شد. جلسه پرسش و پاسخ با حضور مدیر اچ اس ای شرکت ملی گاز ایران، مدیران اچ اس ای ستاد و مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبی برگزار شد.  برگزاری دوره ها و کارگاه های آموزشی از دیگر برنامه های حاشیه ای این همایش بود.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12482.jpg

      گفت و گو با رئیس بهینه سازی مصرف انرژی شرکت گاز استان کردستان

      بهیـــنه ســازی را  از خودمان شروع کرده ایم

      مهدی مهرابی   سال 93 بود که کمیته بهینه سازی مصرف انرژی در شرکت گاز کردستان آغاز به کار کرد و از همان سال، اجرای طرح های این حوزه به طور ویژه در دستور کار قرار گرفت. با گذر زمان ماهیت فعالیت های این کمیته نیز تغییر کرد و همزمان، طرح های بهینه سازی مصرف انرژی، گاز و کربن در واحدی مستقل پیگیری شد.  حامد روحی، رئیس بهینه سازی مصرف انرژی شرکت گاز استان کردستان درباره فعالیت های انجام شده در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی در این شرکت توضیحاتی داده است که می خوانید.

      حضور فعال مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در کمیته بهینه سازی مصرف انرژی این شرکت، اثرگذاری مصوبات آن را افزایش داده؛ به گونه ای که طی چند سال اخیر،140موضوع، پروژه و طرح در جلسات آن مصوب شده است. رئیس بهینه سازی مصرف انرژی شرکت گاز استان کردستان می گوید: خوشبختانه با پیگیری و نگاه ویژه ای که در حوزه مدیریت انرژی در سطح استان وجود دارد، 95 درصد این مصوبات اجرایی و افزون بر پروژه ها و طرح ها، بیش از یکهزار نفر-ساعت برنامه آموزشی نیز برگزار شده است.

      به گفته حامد روحی، از سال 95 استاندارد ایزو  50001 را در گاز کردستان اجرایی و اولین گواهینامه را دریافت کرده ایم.این استاندارد، سال 1400 به نسخه 2018 ارتقا یافت. همه مواردی که در استاندارد  ایزو  50001 تعریف شده است، پیاده سازی شده اند.

      وی تاکید می کند: سال 1400 همه ایستگاه های سی جی اس و 22 ساختمان گاز کردستان، زیر پوشش استاندارد ایزو  50001  قرار گرفته اند.

      رئیس بهینه سازی مصرف انرژی شرکت گاز استان کردستان با بیان اینکه کنترل روش اجرایی خرید، تدوین شده است، یادآور می شود: همه دستگاه های انرژی بر، پس از تایید واحد بهینه سازی خریداری می شوند. بر این اساس، میزان مصرف انرژی کالا، تجهیز و دستگاه ها بررسی و بهترین رده انرژی برای آنها تعیین می شود.

      رئیس بهینه سازی مصرف انرژی شرکت گاز استان کردستان با تاکید بر اینکه بهینه سازی را از خودمان آغاز کرده ایم، ادامه می دهد: در این خصوص، ممیزی انرژی تفصیلی ساختمان های اداری شرکت را انجام داده و با شناسایی همه تجهیزات انرژی بر، برای کاهش مصرف انرژی در آنها اقدام کرده ایم. خوشبختانه خروجی های خوبی هم داشته ایم. روحی در ادامه از انجام عایق کاری، هوشمند سازی و معاینه فنی موتورخانه ها خبر و ادامه می دهد: طرح بهینه سازی موتورخانه برای تجهیزات شرکت نیز اجرایی شده است. در این طرح موتورخانه های فرسوده به پکیج چگالشی با رده A تبدیل شده اند. راندمان این پکیج ها از دستگاه های گرمایشی معمولی بالاتر است.

       هم اکنون سه ساختمان به پکیج چگالشی مجهز شده اند؛ مصرف این پکیج ها به صورت مستمر رصد می شود و کاهش مصرف خوبی ثبت شده است.

       کاهش 38 درصدی مصرف گاز

      رئیس بهینه سازی مصرف انرژی شرکت گاز استان کردستان با بیان اینکه هوشمندسازی پکیج ها از جمله اقدام های راهبردی است که تاکنون در ایران اجرایی نشده بود، می گوید: این موضوع در قالب تفاهمنامه پایش می شود.از سال 1400 همه ساختمان هایی که مجهز به پکیج هستند، به سیستم هوشمند مجهز شده اند. بسیاری از ساختمان ها از جمله ساختمان اداری، مجهز به سیستم کنترل دماست و پکیج ها به صورت خودکار خاموش و روشن می شوند. با مجموع اقدام های انجام شده در حوزه بهینه سازی، سال 1400 شاهد کاهش 16 درصدی مصرف گاز در سطح شرکت بوده ایم. از سال 1394 تا سال 1400در مجموع، 38 درصد در مصرف گاز صرفه جویی شده است.

      روحی ادامه می دهد: با بررسی های انجام شده، تنها در انبار کالا، دریک ماه 44 درصد کاهش مصرف گاز ثبت شد. ناگفته نماند این مقدار کاهش مصرف گاز، با رعایت دمای رفاه به طور کامل محقق شده است. وی یادآور شد: پکیج ها بر اساس دمای آب برگشتی خاموش و روشن می شوند و با بهره گیری از این سیستم هوشمند، دمای ساختمان کنترل می شود. برای هر سیستم هوشمند، 2 میلیون تومان هزینه شده و در کاهش مصرف گاز، تاثیر بسزایی داشته است. در بازدید همکاران وزارت دفاع از طرح های بهینه سازی گاز استان کردستان، استقبال و مذاکراتی برای استفاده از این طرح ها انجام شد. روحی با بیان اینکه بر پایه گزارش ها و بررسی ها، شرکت گاز استان کردستان در حوزه مدیریت انرژی بسیار موفق عمل کرده است، می گوید: میزان مصرف برق نیز در ساختمان ها با حساسیت ویژه رصد می شود. هر ساله پیش از شروع سرما و گرما به همه واحدها از جمله تاسیسات، روسای نواحی، منابع انسانی و... که متولی انرژی هستند، موارد مربوط این حوزه ابلاغ و پیگیری می شود. به عنوان مثال هر ساله فن کوئل ها تمیزکاری می شوند تا مصرف انرژی در آنها به کمترین حد ممکن برسد.

       بهره گیری از ظرفیت انرژی های تجدیدپذیر

      رئیس بهینه سازی مصرف انرژی شرکت گاز استان کردستان با بیان اینکه با اجرای دستورالعمل ها و بهره گیری از روش های نوین هرساله شاهد کاهش مصرف انرژی در سطح شرکت هستیم، ادامه می دهد: تابستان 1400، مصرف برق ساختمان مرکزی 53 درصد و در دیگر ساختمان ها 25 درصد در مقایسه با سال 1390 کاهش داشته است. در مجموع 42 درصد برابر با 90 کیلووات ساعت صرفه جویی مصرف برق ثبت شده است. از سال 94 تا سال 1400 نیز در مجموع 265 هزار کیلووات - ساعت در مصرف برق صرفه جویی شده است. افزون بر این، 100کیلووات سامانه فتوولتائیک نیز نصب و مجوز نصب 30کیلووات دیگر نیز دریافت شده است.در مجموع 25 درصد از مصرف برق مربوط به هر ساختمان را خودمان تولید می کنیم.

      آبگرمکن خورشیدی نیز در چند ساختمان نصب کرده ایم. از سال های گذشته شاهد وقوع گردوغبار هستیم؛ از این رو برای این تجهیزات پایش آنلاین نصب شده است و به صورت هفتگی کنترل می شوند تا راندمان پنل ها کاهش نیابد.

      رئیس بهینه سازی مصرف انرژی شرکت گاز استان کردستان می گوید: همسو با برنامه ریزی برای کاهش مصرف برق، براساس نورسنجی انجام شده، نور اتاق ها نیز تنظیم و لامپ های نقاط نامناسب و غیرضروری اتاق ها حذف شده است، همچنین چراغ همه راهروها، سالن ها و سرویس های بهداشتی و... مجهز به سنسورهای حرکتی شده اند و با این فعالیت ها، کنترل خوبی در مصرف برق داشته ایم. وی می گوید: یکی از دیگر موارد مهم برای صرفه جویی در مصرف انرژی، نصب تایمر روی کولرهای آبی است. بر این اساس، کولرها پس از پایان وقت اداری خاموش می شوند و امکان روشن کردن آن وجود ندارد. برای مکان هایی که نیاز بود، شیر برقی جداگانه نصب شده است.وی می گوید: همه رادیاتورهای مجموعه شرکت گاز استان کردستان مجهز به شیر ترموستاتیک شده اند و براساس برنامه های تعریف شده، امسال همه ترموستات ها دیجیتال خواهند شد تا فرد نتواند آن را تغییر دهد. با اجرای این موارد، عدالت اجتماعی در حوزه انرژی رعایت می شود.رئیس بهینه سازی مصرف انرژی شرکت گاز استان کردستان با بیان اینکه در حوزه پژوهشی نیز پروژه های متنوعی برای مدیریت مصرف انرژی تعریف شده است، می گوید: براساس بررسی های انجام شده، استان کردستان پرمصرف ترین مشترکان گاز خانگی را دارد و به همین میزان در مقایسه با استان هایی که هوای آنها سردتر از کردستان است، بیشترین میزان مصرف گاز را دارد. برای بررسی دلایل این موضوع، با همکاری دانشگاه کردستان طرحی پژوهشی تعریف، اجرا و مشخص شد فرهنگ و معماری ساختمان ها به ویژه در مناطق روستایی مهم ترین دلایل ثبت افزایش مصرف است. برای رفع این مشکل برنامه هایی در حوزه اختیارات شرکت تعریف و اجرا شده است.

        احداث ساختمان بدون تایید بهینه سازی ممنوع!

      روحی با بیان اینکه در حوزه مدیریت انرژی ساختمان های تازه تاسیس شرکت گاز استان کردستان، صاحب نظر هستیم، می گوید: این ساختمان ها تا تاییدیه واحد بهینه سازی مصرف انرژی را دریافت نکنند، ساخته نمی شوند. در ساختمان های جدید که برای احداث برنامه ریزی شده، همه مواردی را که به مدیریت مصرف انرژی منجر شود، اعلام و اجرایی شده است. وی یادآور می شود: افزون بر ساختمان های شرکت، در حوزه مشترکان نیز فعالیت هایی انجام شده است. واحدهای صنعتی مثل  سیمان، پتروشیمی، لاستیک و آجرپزی از پرمصرف ترین مشترکان شرکت گاز استان کردستان به شمار می آیند. این واحدها براساس دستورالعمل ها، باید کمیته انرژی داشته باشند و سالانه ممیزی مصرف انرژی انجام دهند. از سال1400این موارد را پیگیری کرده ایم و خوشبختانه منجر به این شده است که این واحدها از شرکت هایی هستند که مصرف انرژی را ممیزی می کنند، گواهینامه دریافت کرده اند. پس از پیگیری ها و استفاده از ظرفیت های قانونی از سوی شرکت گاز استان کردستان، خوشبختانه هم اکنون همه صنایع کردستان برچسب رده انرژی خود را براساس ممیزی های انجام شده دریافت کرده اند. رئیس بهینه سازی مصرف انرژی شرکت گاز استان کردستان ادامه می دهد: افزون بر این، برای تصمیم سازان حوزه صنایع، دوره بهینه سازی مصرف و ممیزی انرژی نیز با حضور اساتید برتر و شاخص حوزه مدیریت انرژی برگزار شده است. این دوره ها در مرحله اول به صورت تئوری برگزار شده است و امسال نیز به صورت عملی - کاربردی برگزار می شوند. دوره های دیگری نیز در سال گذشته برگزار شد که آموزش مدیران و مسئولان تاسیسات ساختمان های اداری از مهم ترین آنها بود. همچنین مسئولان تاسیسات همه اداره های استان کردستان را گردهم آوردیم و در حوزه روش های کاهش مصرف انرژی کارگاه آموزشی برگزار کردیم. با توجه به پیگیری های انجام شده، سال گذشته در بخش ادارات استان شاهد کاهش مصرف گاز بودیم و این موضوع مورد استقبال استاندار قرار گرفت.

      به گفته روحی، همایش بهینه مصرف گاز نیز با حضور دو نفر از اساتید مطرح که خارج از کشور هستند، در قالب ویدیوکنفرانس برگزار و در این حوزه تبادل نظر انجام شد. در این همایش بسیاری از اساتید دانشگاه های کردستان و مسئولان تصمیم ساز استان حضور داشتند.

       اصلاح مصرف 893 واحد آموزشی

      روحی می گوید: با تلاش روابط عمومی شرکت گاز استان کردستان برنامه های متنوعی در صداوسیما پخش شد. همکاری بسیار خوبی نیز با آموزش و پرورش داشتیم. براساس تفاهمنامه ای که امضا شد، توانستیم در حوزه کاهش مصرف گاز گام های خوبی برداریم. در مدارس روستایی نیز با همکاری گازبان ها توانستیم آموزش های لازم را برای مصرف ایمن و بهینه گاز ارائه دهیم. تفاهمنامه ای نیز با سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور امضا شد که براساس آن سیستم موتورخانه های مدارس با نظارت گاز استان اصلاح می شود. در قالب این تفاهمنامه اصلاحات سیستم گرمایشی 893 فضای آموزشی که 63 مورد آن مدرسه بود، انجام شد. هزینه این طرح از سوی شرکت ملی گاز ایران پرداخت شد و با اجرای آن شاهد ثبت صرفه جویی در مصرف گاز این واحدها خواهیم بود. از طریق آموزش کودکان در مقطع ابتدایی در کاهش مصرف گاز گام برداشتیم.

         قطع گاز 68 اداره بدمصرف

      به گفته رئیس بهینه سازی مصرف انرژی شرکت گاز استان کردستان، سال گذشته بیش از 6 هزار و 200 مورد پایش در سطح استان انجام و گاز 68 اداره به دلیل بی توجهی به دستورالعمل های مصرف بهینه گاز قطع شد.

      وی ادامه می دهد: با 6 میلیارد و 200 میلیون تومان هزینه، بهینه سازی یک هزار و 145 واحد موتورخانه در سطح استان انجام شد. با اجرای این طرح به طور میانگین 16درصد کاهش مصرف گاز در موتورخانه ها ثبت شد و در برخی از واحدها نیز شاهد کاهش 45 درصدی مصرف گاز در آنها بودیم. با سه راهکار ساده از جمله نصب رسوب گیر، عایق کاری تجهیزات موتورخانه و تنظیم مشعل، شاهد کاهش مصرف گاز خواهیم بود. افزون بر این، 169 مورد معاینه فنی موتورخانه برای ادارات صادر کردیم.

       انتخاب گاز به دبیری کارگروه بهینه سازی مصرف انرژی

      روحی اعلام کرد: به واسطه فعالیت های شرکت گاز به عنوان دبیر کارگروه بهینه سازی مصرف انرژی استان انتخاب شد. جلسات این کارگروه با حضور معاون عمرانی استاندار برگزار می شود. در این جلسات از سازمان صمت، استاندارد، نهادهای نظامی، انتظامی و... حضور دارند. وی می گوید: در حوزه بهینه سازی هیترها نیز برنامه های در دستور کار است. بر این اساس هوشمندسازی و عایق کاری ورودی و خروجی هیترها منجر به کاهش مصرف گاز می شود. سال گذشته 15 هیتر را به سامانه هوشمند مجهز کردیم و تا پایان امسال همه هیترها به این سیستم مجهز می شوند.

       پیشتازی در نصب اتصالات مفصلی

      به گفته رئیس بهینه سازی مصرف انرژی شرکت گاز استان کردستان، پروژه هایی نیز در حوزه مدیریت کربن اجرایی شد. اتصالات مفصلی از جمله مهم ترین برنامه ها بود که مصوبه شورای اقتصاد را نیز دریافت کرد. مخترع اتصالات مفصلی از همکاران شرکت گاز استان کردستان بود و این دستاورد هم اکنون در سراسر کشور اجرایی می شود. در نصب اتصالات مفصلی پیشتاز هستیم و سال گذشته شاهد تحقق 135 درصدی آن بودیم.

      وی می گوید: شرکت گاز کردستان در سال 1400 تندیس جایزه ملی مدیریت انرژی را دریافت کرد و رئیس بهینه سازی مصرف انرژی این شرکت نیز به عنوان مدیر برتر انرژی کشور معرفی شد. سال گذشته همچنین در سمینار مدیریت کربن، شرکت گاز استان کردستان در میان شرکت های گاز استانی رتبه سوم را کسب کرد.

       

    • media/image/2023/06/2000-1441/12483.jpg

      مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی خبر داد:

      پارک ویژه محصولات  سلامت  محور  در دستور کار

       مشعل   منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر، به عنوان یکی از هاب های اصلی صنعت پتروشیمی، این روزها در تب و تاب برنامه ریزی برای پروژه های جدید توسعه ای است. پروژه های کلان از یک سو و پروژه های پایین دستی و پارک های پتروشیمی از سوی دیگر در دستور کار این مجموعه ارزشمند قرار دارد.  پیام برزگر، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی پیش تر اعلام کرده بود که ضمن پیگیری پروژه های فعلی به دنبال پیگیری ها برای اجرایی شدن فاز جدید منطقه و زمین های باقیمانده و نیز ارائه بسته های جدید سرمایه گذاری به خصوص برای شرکت های دانش بنیان هستند. وی در گفت و گو با «مشعل» برخی چالش ها برای حمایت و همراهی با صنایع پایین دستی پتروشیمی را مطرح کرده است.

      در حال حاضر بیش از 40 پروژه بالادست، پایین دست و میان دست در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر فعال است و پروژه های قدیمی و جدید همگی در مسیر تکمیل زنجیره ارزش به عنوان یکی از اولویت های صنعت پتروشیمی قرار دارند.

       

      پیگیری حذف مالیات بر ارزش افزوده صنایع پایین دستی

      مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با بیان اینکه یکی از موضوع های فعلی در حمایت از صنایع پایین دست منطقه، رفع موانع اجرایی و زیرساختی و به خصوص موضوع خوراک است، گفت: به دنبال این هستیم که قیمت خوراک برای واحدهای داخل منطقه، مانند واحدهای بیرون از منطقه 500 تومان محاسبه شود و هزینه ترانزیت برق نیز برای این واحدها کاهش یابد.  وی با تاکید بر اینکه موضوع خوراک برای همه واحدهای پتروشیمی وجود دارد و به عنوان مسئله ای عمومی پیگیری می شود، گفت: واحدهایی که می توانند از خوراک های بین مجتمعی استفاده کنند، در داخل منطقه فرصت دارند، اما در مورد سایر واحدها شرایط فرقی با بیرون منطقه ندارد و قیمت ها به قیمت آزاد محاسبه می شود. همچنین پیگیر آن هستیم که برخی امتیازها مثل حذف مالیات بر ارزش افزوده را برای صنایع پایین دستی هم اجرا کنند.  برزگر با اعلام اینکه در حال حاضر 78 واحد پایین دستی خدماتی و 14 واحد پایین دستی شیمیایی و 4 واحد پایین دستی محیط زیستی در منطقه حضور دارند، گفت: صنایع پایین دستی قابلیت های خود را دارد و نسبت هزینه و سرمایه و زمین اختصاص یافته در مقابل تعداد اشتغال ایجاد شده سنجیده می شود. اگر در بالادست به ازای هر هکتار 15 نفر اشتغال داریم، در پایین دستی حدود 25 نفر است.  در بخش پایین دست، بخش کاملا خصوصی حضور دارد که این ویژگی اتفاقا نقطه قوت آنهاست و فکر می کنیم این ویژگی باید در روند اجرای پروژه های پارک رعایت شود و بخش کاملا خصوصی در این حوزه ها فعال باشند.  مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با تاکید بر اینکه باید اجازه ورود سرمایه را بدهیم و خودمان تنها به عنوان کارفرما موافقت اصولی پاینی دستی را ارائه کنیم، تصریح کرد: اگر قرار باشد بالادستی ها و کارفرما از خوراکی که تولید می شود، بخش پایین دست را ایجاد کند، کار عاقلانه ای نخواهد بود؛ این روند درست مثل راه اندازی هایپر مارکتی است که با فعال شدنش تمام مارکت های کوچک و محلی را کنار می زند و این روند برای صنایع کوچک خوب نیست؛ البته اگر وزارت نفت به شکل کلان تصمیمی اتخاذ کند، ما به عنوان مجری آن را اجرا خواهیم کرد.

       فرصتی خوب برای پارک های پتروشیمی

      برزگر به فرصتی که در قالب شهرک های صنعتی وجود دارد، اشاره کرد و گفت: وجود زمین های آماده و زیرساخت های فعال برای شروع به کار پارک ها مغتنم و اگر قرار است کاری را در قالب شهرک های صنعتی در پایین دست انجام دهیم، نیازی به صرف هزینه برای خرید زمین و زیرساخت نیست و از هر سرمایه گذاری که ادعایی دارد، حمایت می کنیم.  وی تصریح کرد: با توجه به تجربه ای که در منطقه ویژه داریم، می گویم شرکت هایی هستند که زمینی را خریداری کرده و مدت زیادی همه چیز را رها می کنند و پروژه را معوق نگه می دارند. اگر زمین تا زمان راه اندازی واحد به این افراد اجاره داده شود، از بسیاری از این تخلفات جلوگیری می شود. ما هم از سال ها قبل با توجه به تجربیات قبلی همین شیوه را در پیش گرفته ایم.  مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با تاکید بر اینکه توسعه پایین دستی منوط به توسعه بالادستی است، گفت: می توان در بخش بالادست از مجموعه های قوی و خصولتی که فعال هستند، بهره گرفت تا در حوزه میان دست هم خودشان وارد عمل شوند، اما در پایین دست باید اجازه دهیم مردم و سرمایه گذاران دیگر وارد شوند. فرصت ایجاد پارک یکی از زمینه های خوب ورود سرمایه گذاران خصوصی است؛ با توجه به خوراکی که در منطقه وجود دارد، فرصت خوبی برای پارک PVC متانول و پروپیلن و پایین دستی های آنها وجود دارد. به نظر من واگذاری ها را باید به نحوی انجام دهیم که چرخ پارک بچرخد و پارک و پایین دستی های خدماتی و مجموعه های فناور و دانش بنیان هم در کنار اینها فعال شوند.

      برزگر با بیان اینکه به دنبال ارزیابی وضعیت موجود هستیم که چطور می توانیم در قالب پروژه های جدید بهترین نتایج را به جهت ایجاد اشتغال و ارزش افزوده به دست بیاوریم، گفت: به دنبال پارک ویژه محصولات سلامت محور هستیم و با دانشگاه جنبدی شاپور و چند مشاور دیگر هم در این زمینه جلساتی داشته ایم.

       توجه ویژه به دانش بنیان ها و SME ها

      مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با اعلام اینکه در حال حاضر به دنبال افزایش حضور شرکت های کوچک و متوسط (SME) و مجموعه های دانش بنیان هستیم، از برنامه ریزی برای ایجاد کارخانه نوآوری شهید شهریاری خبر داد و گفت: این برنامه برای ایجاد راندمان بیشتر و افزایش اشتغال صورت می گیرد. قبلا سوله هایی با عنوان تلاش 1 و 2 و 3 احداث شده که نمونه خوبی از تلاش منطقه برای ایجاد چنین فضاهایی است. ما همین روند را با رویکردی جدید و با سرمایه گذاری بخش خصوصی در دستور کار داریم و می خواهیم با SME ها و دانش بنیان هایی کار کنیم که ارزش افزوده بیشتری را برای منطقه ایجاد می کنند. در حال حاضر هم بررسی بسته هایی برای سرمایه گذاران پایین دستی در دستور کار است تا سرمایه گذارانی با 40 تا 50 میلیارد تومان سرمایه بتوانند زمینی راکه در اختیارشان قرار می دهیم، به کارخانه نوآوری تبدیل کنند. برزگر تصریح کرد: در حال حاضر با حدود 20 شرکت در منطقه به توافق رسیده ایم که اگر متوسط دارایی هر کدام را 200 میلیارد تومان سرمایه گذاری در نظر بگیریم، حدود 2 تا 3 هزار میلیارد تومان را در دست بررسی و تخصیص زمین داریم.

      وی با اشاره به تاخیر و اشکالاتی که تاکنون در مسیر پیگیری های فاز دوم منطقه ماهشهر وجود داشته است، گفت: به دلیل نگاه هایی که برخی مسئولان به پتروشیمی ها دارند، تاکنون به نتیجه نرسیده ایم. هنوز بعد از 50 سال سابقه کار پتروشیمی ها، برخی ناکارآمدی ها پشت این موضوع که پتروشیمی ها برای مردم و محیط زیست ضرر دارند، پنهان می شود. برزگر با تاکید بر اینکه این نگاه مردم را متضرر و از توسعه این صنعت با ارزش برای مردم و کشور جلوگیری می کند، افزود: پتروشیمی جزو نقاط قوت و افتخارات نظام است و حداقل 70 درصد ارزآوری کشور از همین محل است. البته رایزنی های ما ادامه دارد و خیلی امیدواریم که اتفاقات خوبی در منطقه رخ دهد. پیش تر هم نشست هایی با استاندار داشته ایم و برنامه های جدید را دنبال می کنیم.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12484.jpg

      رئیس پردیس توسعه انرژی و محیط زیست  پژوهشگاه صنعت نفت اعلام کرد:

      مدیریت خوردگی   با بهره گیری از مدل های جهانی

      مشعل    خوردگی در صنعت نفت همواره به عنوان یکی از موضوع های حساس و مهم مطرح بوده است. اینکه تا چه اندازه این موضوع مهم در دستور کار اجرایی زیرمجموعه های صنعت نفت بوده و توانسته اند تاسیسات و اجزای مختلف آن را از اثرهای خوردگی دور بدارند، موضوع دیگری است. می توان گفت کارنامه شرکت های مختلف زیرمجموعه صنعت نفت در حوزه کاهش خوردگی و مدیریت آن، خیلی قابل قبول نیست، اما در سال های اخیر تلاش شده تا به سمت جبران عقب ماندگی ها در این زمینه حرکت شود.

      پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بازوی پژوهشی این صنعت درچند سال اخیر با مطالعه میدانی روی آثار مخرب خوردگی و گستردگی این آسیب جدی در بخش های مختلف صنعت نفت، تلاش کرده است تا افزون بر شناسایی زمینه های خوردگی، مجموعه های اجرایی را بیش از پیش به سمت مدیریت خوردگی هدایت کند.

       مدیریت خوردگی در گاز

      گروه پژوهش خوردگی فلزات پژوهشگاه صنعت نفت با بیش از 35سال تجربه تحقیقاتی، یکی از باسابقه ها در این حوزه است. هدف و رسالت اصلی این گروه، ارائه روش های پیشگیری از بروز معضلات ناشی از خوردگی و ارائه راه حل مشکلات به وجود آمده در تمامی صنایع، به ویژه نفت، گاز و پتروشیمی است. بسیاری از شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت، به خصوص در حوزه های عملیاتی آن، پروژه های مشترک زیادی را در زمینه هایی همچون طراحي سامانه پايش خوردگي براي مناطق عملياتي، پايش عملکرد سامانه حفاظت کاتدي یا بررسي رفتار گازهاي خورنده همراه با هيدروژن و تجزيه و تحليل شكست تيوب ها در كولرهاي هوايي واحد آيزوماكس پالايشگاهي داشته اند. در آخرین پروژه مشترک پژوهشگاه صنعت نفت با شرکت ملی گاز همکاری مستقیمی داشت و مدیریت خوردگی را در بخش هایی از این مجموعه را اجرا کرد و در نتیجه دستاوردهای خوب آن، پروژه های بیشتری در شرکت ملی نفت ایران در دستور کار قرار گرفته است.

      جابر نشاطی، رئیس پردیس توسعه انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت در گفت و گو با «مشعل»، با اشاره به سابقه طولانی پژوهشگاه در موضوع مدیریت خوردگی افزود: طرح مدیریت خوردگی با الزام بومی سازی و تناسب اجرا برای کل صنعت نفت پیش بینی شد و در آن بیش از ۱۰ نوع الگوی مدیریت خوردگی که دنیا آن را تجربه کرده، مورد ارزیابی قرار گرفته است تا الگویی بومی برای شرکت ها از جمله شرکت ملی گاز ایران تهیه شود.

      رئیس پردیس توسعه انرژی ومحیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت در ادامه تصریح کرد: یکی از چالش های موجود در صنعت نفت و گاز، مقدار مصرف مواد شیمیایی در حوزه های بالادستی است؛ از این رو در این پروژه، حدود ۲۰ میدان نفتی از نظر مصرف مواد شیمیایی بررسی شده است و سرانجام با نتایج به دست آمده توانستیم ارزیابی دقیقی از مقدار مصرف مواد شیمیایی در هر میدان انجام دهیم.

      بر همین اساس، یکی دیگر از آخرین اقدام های پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه مدیریت خوردگی «تدوین و نظارت بر راکتور آیزوماکس پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند» بوده که با استفاده از متخصصان داخلی پژوهشگاه صنعت نفت و با صرف هزینه بسیار کمتر نسبت به شرکت های خارجی انجام شده است. تهیه «اطلس خوردگی میکروبی مناطق عملیاتی فلات قاره»، «بررسی اثر نانوهیبریدهای اکسیدهای فلزی دوبعدی- پلیمری برمقاومت به خوردگی و خواص آنتی فولینگ پوشش های صنعتی دریایی» یا «تدوین نظام بومی مدیریت خوردگی و پیاده سازی آن در شرکت ملی گاز ایران» از جمله مطالعاتی است که پژوهشگاه صنعت نفت در دستور کار خود قرار داده است.

      نشاطی با اشاره به اجرای پروژه های مختلف در حوزه خوردگی در زیرمجموعه های صنعت نفت از سوی پژوهشگاه صنعت نفت گفت: برنامه مدیریت خوردگی در شرکت ملی گاز در زیرمجموعه هایی همچون پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، دو خط لوله، منطقه 8 انتقال گاز و یکی از مراکز استان ها عملیاتی شده و نتایج بسیار خوبی به همراه داشته است.

      رئیس پردیس توسعه انرژی ومحیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت افزود: ابتدا باید شرایط لازم برای پیاده سازی مدیریت خوردگی فراهم شود و شرکت ملی گاز این شرایط را فراهم کرد. در بسیاری از بخش ها زیرساخت های لازم وجود نداشت و مجبور بودیم خودمان این زیرساخت ها را فراهم کنیم. در ادامه نیز با همکاری شرکت ملی گاز، نرم افزار مدیریت خوردگی تدوین شد؛ به طوری که در حال حاضر می توانند به صورت آنلاین میزان خوردگی درهر بخش را بررسی کنند و چنانچه در محدوده قرمز عملیاتی قرار داشته باشند، این امکان وجود دارد که اقدام های اصلاحی و پیشگیرانه را به موقع انجام دهند.

       تسری مدیریت خوردگی به زیرمجموعه های نفت

      رئیس پردیس توسعه انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت با اعلام اینکه پس از شرکت ملی گاز، به دنبال اجرای مدیریت خوردگی در شرکت ملی نفت و زیرمجموعه های آن هستیم، افزود: در نمایشگاه نفت امسال قرارداد اجرای مدیریت خوردگی روی سکوی کوروش در منطقه کیش و شرکت نفت و گاز اروندان به امضا رسید و به زودی در شرکت نفت مناطق نفت خیز جنوب هم اجرایی خواهد شد.

      نشاطی با بیان اینکه خوردگی هزینه های بسیار هنگفتی را به صنعت نفت تحمیل می کند، افزود: بسیاری از کارشناسان رقم خسارت خوردگی در صنعت نفت را بیش از 10 میلیارد دلار در سال تخمین می زنند؛ با این حال در این سال ها مدیریت خوردگی یا روش هایی برای کاهش آن در صنعت نفت کشور وجود نداشته است.

      وی با اشاره به طرح ها و پروژه هایی که از حدود چهارسال قبل با توجه به الگوهای جهانی مدیریت خوردگی، در پژوهشگاه شروع شده است، گفت: بسیاری از الگوهای جهانی را بررسی کرده ایم و مدلی بر اساس نیازهایی که در داخل کشور وجود دارد، طراحی و برای شرکت ملی گاز اجرایی شد که موفقیت آمیز هم بود.

      نشاطی با بیان اینکه هزینه های خوردگی در دو شکل مستقیم و غیرمستقیم(عدم النفع تولید) بررسی می شود، گفت: به عنوان مثال وقتی برای یک خط لوله دریایی مشکلی به وجود می آید، فارغ از هزینه های تعمیرات، تولید گاز حداقل دو ماه متوقف می شود و این هزینه ها بیشتر از هزینه های مستقیم است.

      در دنیا هم اثبات شده که هزینه های خوردگی 3 تا 5 درصد تولید ناخالص ملی است. اگر با روش های مختلف مدیریت خوردگی اعمال شود، می توان 30 تا 40 درصد این هزینه ها را کاهش داد.

       پروژه های کاهش آلودگی خاک و آب در جریان است

      رئیس پردیس توسعه انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت درباره پروژه های دیگری که در زمینه توسعه پایدار در دستور کار دارند، گفت: در زمینه پاکسازی خاک های آلوده به مواد نفتی، پروژه های زیادی در مناطق جنوبی و مرکزی ایران در دستور کار است؛ البته کارفرماها کمتر تمایل به اعلام این شرایط و پروژه ها دارند و نمی توانیم جزئیات آنها را اعلام کنیم، اما پروژه ها در حال اجرا هستند.

      وی با تاکید بر اینکه آلودگی خاک در مناطق عملیاتی، رخدادی معمولی است که با شرایط جوی هر منطقه احتمال گسترش آن وجود دارد، افزود: لازم است در زمانی کوتاه این آلودگی ها برطرف شوند. پژوهشگاه تکنولوژی را برپایه بیوتکنولوژی به دست آورده که خاک آلوده به مواد نفتی را تبدیل به پوشش گیاهی همان منطقه می کند؛ تا کنون 200 هزار تن خاک آلوده به مواد نفتی پاکسازی شده است و پروژه های جاری هم در دستور کار قرار دارد.

      نشاطی با اعلام اینکه در زمینه آب های زیرزمینی هم پروژه هایی در پژوهشگاه در جریان است، گفت: بسیاری از این پروژه ها در مناطق مرکزی ایران اجرا می شود و پژوهشگاه به تکنولوژی رسیده که آب های زیرزمینی را تصفیه و پایش کند تا به محض آلودگی شناسایی شوند.

      رئیس پردیس توسعه انرژی ومحیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت یکی دیگر از پروژه های مهم در دستور کار پردیس محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت را مدیریت مصرف بخار در واحدهای پتروشیمی اعلام کرد که با اولویت دنبال می شود.

      او افزود: در حوزه مدیریت کربن با توجه به حساسیت های جهانی نسبت به این موضوع پروژه های زیادی در جریان است.

      نشاطی گفت: پژوهشگاه صنعت نفت روی مصرف کربن کل پتروشیمی ها مطالعه می کند تا به این نتیجه برسد که با چه روش هایی می توان این میزان از آلودگی را کاهش داد و در ادامه به آنها روش های کاهش این میزان را اعلام می کنیم.

      این میزان متناسب با نرم جهانی اندازه گیری می شود و در جریان این بررسی ها حتی واحدهای پتروشیمی هم که در حال ساخت هستند، در دستور کار قرار دارند.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12485.jpg

      سرمایه گذاری گازی ژاپن برای آینده

      شعیب بهمن گاز یکی از انرژی های پاک و نسبتا ارزان جهان شناخته می شود؛ به همین دلیل در سال های اخیر میزان اقبال به استفاده از این انرژی در میان بخش بیشتری از کشورهای جهان به خصوص کشورهای پیشرفته صنعتی افزایش یافته است. ژاپن نیز یکی از کشورهایی محسوب می شود که در سال های اخیر توجه بیشتری به استفاده از گاز کرده است. بررسی ها نشان می دهد که ژاپن در کنار توجه به سایر انرژی ها به خصوص انرژی های تجدیدپذیر، توجهی ویژه به گاز دارد.  ژاپن یکی از بزرگترین سرمایه گذاران بخش انرژی است. سرمایه گذاری های گسترده انرژی این کشور در بخش های مختلف از جمله نفت، گاز، زغال سنگ، هسته ای و انرژی های تجدیدپذیر صورت گرفته است.

       انرژی های تجدیدپذیر

      ژاپن در حال حاضر بیش از 50 نیروگاه هسته ای که منبع اصلی برق کشور به شمار می آیند. ژاپن در بخش انرژی های تجدیدپذیر نیز سرمایه گذاری های بسیاری داشته است. در سال 2020 بیش از 18درصد از تولید برق ژاپن از منابع تجدیدپذیر بوده است. در این زمینه، ژاپن در بخش انرژی های بادی، خورشیدی و آبی سرمایه گذاری های قابل توجهی داشته است.

      از سال 2011 که زمین لرزه و سونامی بزرگی ژاپن را لرزاند، نیاز ژاپن به گاز برای تولید برق و گرمایش افزایش یافته است. این حادثه باعث خاموشی ناگهانی نیروگاه هسته ای فوکوشیما و موجب شد تا ژاپن به دنبال جایگزینی منابع انرژی هسته ای با منابع دیگر انرژی برای تأمین نیازهای خود باشد.

      بعد از این حادثه، توکیو تلاش کرد تا در منابع انرژی تجدیدپذیر، همچنین بهره وری بیشتر در بخش انرژی سرمایه گذاری کند. توجه توکیو به استفاده از گاز به عنوان یک انرژی به صرفه نیز افزایش یافت. بر این اساس تحولاتی در سیاست های انرژی ژاپن رخ داد که بر سرمایه گذاری های آتی در این بخش تأثیر گذاشت.

      ژاپن به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در صنعت و فناوری گاز اقدام به سرمایه گذاری های گسترده ای در این زمینه کرده است. شرکت های بزرگی مانند توکیو گاز، جاپان پترولیوم، و اوجی گاز به عنوان بزرگترین شرکت های فعال در این صنعت به دلیل نیاز بالای ژاپن به واردات گاز، در سراسر جهان به سرمایه گذاری های جدید در این زمینه پرداخته اند. این شرکت ها تلاش می کنند با استفاده از فناوری های پیشرفته، مصرف گاز را بهبود ببخشند.

      این شرکت ها علاوه بر فعالیت در داخل کشور، در سراسر جهان نیز سرمایه گذاری های زیادی در زمینه توسعه و بهره برداری از پروژه های گازی انجام می دهند. به عنوان مثال، شرکت توکیو گاز در همکاری با شرکت های دیگر، مانند شرکت های ایتالیایی انی، فیات و شرکت فرانسوی توتال، در پروژه های گازی در قاره آفریقا و جنوب شرق آسیا فعالیت می کند و در حوزه توسعه فناوری های جدید در صنعت گاز، ژاپن نیز فعالیت دارد. به عنوان مثال، شرکت توکیو گاز، با همکاری شرکت های دیگر، در حال توسعه فناوری های جدیدی برای افزایش بازدهی و بهره وری در استخراج گاز و تولید گاز مایع است.

       بر اساس گزارش وزارت انرژی، تجارت و صنعت ژاپن در سال 2021، تقریبا 46 درصد از مصرف انرژی در این کشور را گاز تامین کرده است. ژاپن دارای بزرگترین بازار مصرف گاز مایع (LNG) در جهان است و تقریبا 35 درصد از نیاز خود به گاز را از طریق واردات گاز مایع تأمین می کند.

       این کشور به عنوان یکی از بزرگترین مصرف کنندگان گاز طبیعی، به واردات گاز طبیعی از کشورهایی مانند روسیه، استرالیا و قطر متکی است. در سال 2020، ژاپن تقریبا 87 میلیون تن گاز طبیعی و 75 میلیون تن گاز مایع وارد کرد.

       سرمایه گذاری ژاپن

      صنعت گاز در ژاپن بسیار پویاست و هرساله سرمایه گذاری های قابل توجهی در این بخش صورت می گیرد. دلایل مختلفی برای سرمایه گذاری ژاپن در بخش گاز وجود دارد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

      * بهینه سازی مصرف و کاهش واردات گاز: ژاپن به عنوان یکی از بزرگترین مصرف کنندگان گاز در جهان، نیاز زیادی به واردات گاز دارد؛ بنابراین، سرمایه گذاری در بخش گاز، به ژاپن کمک می کند تا نیاز خود به گاز را بهینه سازی کند و وابستگی به واردات را کاهش دهد.

      *کاهش وابستگی به نفت: سرمایه گذاری در بخش گاز می تواند به کاهش وابستگی ژاپن به نفت کمک کند. نفت به عنوان یکی از اصلی ترین منابع انرژی در جهان، همواره تحت تاثیر تغییرات قیمتی بوده و این در حالی است که قیمت گاز کمتر تحت تاثیر تغییرات بزرگ قرار می گیرد؛ از این رو ژاپن با سرمایه گذاری در بخش گاز قصد دارد به کاهش وابستگی به نفت و افزایش امنیت انرژی خود کمک کند. ژاپن در سال 2019 اعلام کرد که برای کاهش وابستگی به نفت خاورمیانه 10 میلیارد دلار در گاز مایع سرمایه گذاری خواهد کرد.

      *تنوع بخشی به منابع انرژی: سرمایه گذاری در بخش گاز می تواند به تنوع در منابع انرژی ژاپن کمک کند. تنوع در منابع انرژی، به معنای استفاده از چندین منبع انرژی مختلف برای تأمین نیازهای انرژی کشور است.

       با تنوع در منابع انرژی،ژاپن می تواند برای مواجهه با تغییرات در بازارهای جهانی انرژی، مقاومت بیشتری داشته باشد.

      * سرمایه گذاری جهت تامین انرژی مورد نیاز و رشد بازارهای خارجی: سرمایه گذاری ژاپن در بخش گاز، نه تنها در داخل این کشور موثر است، بلکه می تواند به رشد بازارهای خارجی نیز کمک کند. بر این اساس شرکت های ژاپنی در حوزه توسعه و بهره برداری از پروژه های گازی در کشورهای دیگر فعالیت می کنند که این فعالیت ها می تواند به رشد بازارهای خارجی و همچنین کسب درآمد برای شرکت های ژاپنی کمک کند. به عنوان مثال، ژاپن اقدام به سرمایه گذاری 14.4 میلیارد دلاری برای توسعه استخراج گاز مایع در کشور آفریقایی موزامبیک کرده و قرار است تولید 12 میلیون تن گاز مایع در سال 2024 آغاز شود. با توجه به آنکه ذخایر این منطقه بیش از 10 برابر واردات سالانه گاز مایع ژاپن تخمین زده می شود، می توان انتظار داشت که افزون بر عرضه پایدار به ژاپن، این کشور نقش مهمی در تامین گاز مصرفی سایر کشورها نیز ایفا کند.

       در مجموع سرمایه گذاری های جهانی در صنعت گاز طبیعی مایع با توجه به پیامدهای جنگ در اوکراین و تحریم های غرب علیه روسیه و با توجه به تمایل اروپا به کنار گذاشتن گاز روسیه، شاهد رونق گسترده ای است.

       ژاپن نیز به عنوان یک کشور پیشرو در این زمینه از ظرفیت های قابل توجهی برخوردار است و می تواند نقش مهمی در سرمایه گذاری های جهانی و همچنین پیشرفت تکنولوژیک صنعت گاز ایفا کند؛ به خصوص که این کشور از انگیزه های لازم برای چنین اقدام هایی نیز برخوردار است.

       

    • media/image/2023/06/2000-1441/12486.jpg

        شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران

      افزایش ۷ هزار بشکه ای ظرفیت تولید نفت سبک در کشور

      مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از افزایش تولید روزانه حدود ۷ هزار بشکه ای نفت سبک در این شرکت خبر داد.

      غلامرضا کمالی در حاشیه بازدید از خط لوله ۱۰ اینچ میدان نفتی نرگسی اظهار کرد: خط لوله ۸ اینچ قدیم انتقال نفت خروجی واحد بهره برداری نرگسی علاوه بر فرسودگی دارای محدودیت ظرفیت انتقال نفت تولیدی این میدان بود که ضمن ایمن سازی این خط برای تداوم تولید از سوی کارکنان عملیات یک رشته خط لوله ۱۰ اینچ جدید به طول ۱۰۰ کیلومتر به منظور جایگزین کردن خط لوله ۸ اینچ موجود با مدیریت مهندسی و ساختمان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب احداث شد، اما به دلیل محدودیت بودجه پروژه عملیات اجرایی بخش های تکمیلی آن متوقف شد.

      وی ادامه داد: با توجه به توسعه میدان نرگسی نیاز به تکمیل و راه اندازی خط لوله ۱۰ اینچ جدید بود که با تلاش شبانه روزی کارکنان ادارات عملیات و سایر ادارات پشتیبانی، همچنین استفاده از خدمات پیمانکاران عملیات اجرایی رفع اشکالات و نواقص خط لوله جدید با موفقیت به پایان رسید.

      مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران افزود: بر همین اساس عملیات اجرایی رفع اشکالات شامل توپکرانی و تمیزکاری، تعمیر نقاط فرسوده ناشی از ریزش کوه، ساخت و نصب بیش از هزار و ۷۲۰ تکیه گاه فلزی با موفقیت به پایان رسید و نفت برای نخستین بار در این خط با موفقیت جریان یافت. 

      کمالی تصریح کرد: با قرار گرفتن توپک ۱۰ اینچ و عبور آن از این خط راهبردی برای نخستین بار و با برقراری شریان نفت حدود ۷ هزار بشکه در روز نفت سبک به تولید این شرکت افزوده خواهد شد.

       

       شرکت پتروشیمی فن آوران افزایش ۲ برابری سود خالص در سال گذشته

      مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی از آغاز فرآیند جذب ۸۵۸ نفر از جوانان تحصیلکرده استان بوشهر در مشاغل فنی پالایشگاه های این مجموعه خبر داد.

      احمد باهوش گفت: با تلاش های فراوان و رایزنی های متعدد با مدیران ارشد وزارت نفت خوشبختانه برای نخستین بار با جذب ۸۵۸ نفر از جوانان بومی استان بوشهر موافقت شد و فرآیند جذب جوانان این استان به زودی آغاز خواهد شد.

       وی افزود: جوانان تحصیلکرده رشته های فنی در سراسر استان بوشهر از طریق برگزاری آزمون، با همکاری دانشگاه خلیج فارس برای اشتغال در پالایشگاه های سیزده گانه این مجموعه به کارگیری و جذب خواهند شد.

       مدیرعامل شرکت مجتمع گازی پارس جنوبی با اشاره به رشته های مورد نیاز این مجموعه در فرآیند جذب، تصریح کرد: جوانان کارآمد و خلاق استان بوشهر دارای مدارک فنی در رشته های اچ اس ای، تعمیرات، بهره برداری و بازرسی فنی می توانند در این آزمون که تاریخ برگزاری آن متعاقبا اعلام خواهد شد، شرکت کنند.

      باهوش گفت: مجتمع گاز پارس جنوبی همسو با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری و تحقق شعار امسال با عنوان «مهار تورم و رشد تولید»، همه تلاش خود را برای رشد تولید پایدار و اشتغال جوانان پرتلاش بومی استان بوشهر به کار گرفته و در این مسیر حرکت خواهد کرد.

      مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی به تازگی به تشکیل تیم راهبری از ابتدا تا انتهای فرآیند این جذب با حضور نماینده استاندار بوشهر و سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس اقدام کرده است تا همه مراحل و اقدام ها برای جذب نیروهای بومی استان بوشهر با هماهنگی استاندار استان بوشهر انجام شود.

       

         شرکت ملی حفاری ایران 

      دستگاه ۷۲ فتح در مناطق نفت خیز جنوب  عملیاتی شد

      معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری از آغاز به کار دستگاه حفاری ۷۲ فتح به عنوان روزآمدترین نسل دکل های حفاری خشکی در میدان نفتی اهواز در مناطق نفت خیز جنوب خبر داد.

      مسعود افشار گفت: این دستگاه حفاری ششمین دکل ایرانی است که بخش عمده تجهیزات آن از سوی سازندگان داخلی ساخته شده است و نخستین گام عملیاتی خود را پس از تکمیل تجهیزات و کاریابی در گستره فعالیت شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون تجربه می کند.

      وی افزود: دکل ۷۲ فتح از سوی جهاد دانشگاهی در تعامل با متخصصان شرکت ملی حفاری ایران ساخته شده و حداکثر عمق قابل حفاری به وسیله آن ۲۰ هزار فوت، ارتفاع دکل از سطح حدود ۱۵۰ فوت و حداکثر بار استاتیک قابل تحمل به وسیله دکل یک میلیون پوند است.

      معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران اظهار کرد: این دستگاه مجهز به گرداننده فوقانی (تاپ درایو) به قدرت ۵۰۰ تن، میز دوار و سه دستگاه پمپ سیال از نوع رفت و برگشتی هرکدام به قدرت هزار و ۶۰۰ اسب بخار است.

      شرکت ملی حفاری ایران به عنوان یکی از شرکت های بالادستی تابع شرکت ملی نفت ایران و بزرگ ترین شرکت حفاری در منطقه، افزون بر ۷۰ دستگاه حفاری خشکی و دریایی در تملک دارد و با داشتن تجهیزات، ابزار تخصصی و متخصصان مجرب توان ارائه ۲۵ نوع خدمات فنی و مهندسی به موازات عملیات حفاری را دارد.

       

        شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون

      افزایش ظرفیت جمع آوری روزانه ۵ میلیون فوت مکعب گاز همراه

      مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون از افزایش روزانه ۵ میلیون فوت مکعبی ظرفیت جمع آوری گازهای همراه در این مجموعه خبر داد.

       قباد ناصری با اشاره به لزوم اولویت بخشی به محیط زیست در همه بخش های فرآیند تولید گفت: خوشبختانه شرکت در آغاز سال ۱۴۰۲ نیز به روال سال های گذشته موفق شد تولید را بیش از ۱۰۰ درصد برنامه ابلاغی تحقق بخشد که این دستاورد نتیجه تعهد، توانمندی و عزم جهادی کارکنان شرکت است و امیدواریم بتوانیم همچون همیشه، به وظایف تولیدی خود برای صنعت نفت کشور عمل کنیم.وی به تشریح اصلاحیه انجام شده برای این منظور پرداخت و افزود: با اتصال چاه ۲۱۵ مارون ۵ به خط لوله چاه ۱۷ مارون ۳، توانستیم ۵ میلیون فوت مکعب گازی را که پیش از این برای سوزاندن روانه مشعل می شد، به تأسیسات بخش خصوصی مستقر در شرکت که هم اکنون روزانه ۱۲ میلیون فوت مکعب گاز را جمع آوری می کند، ارسال کنیم و گام بزرگ دیگری را در مسیر صیانت از محیط زیست و منابع هیدروکربوری برداریم. مدیرعامل شرکت نفت و گاز مارون تصریح کرد:در دو ماه نخست امسال با برداشت ۱۶ هزار و ۵۲۵ بشکه نفت به وسیله دستگاه های فرآورش سیار نفت (MOT) و تفکیک گر سیار نفت (MOS) افزون بر دیگر اقدام های اصلاحی، شرکت نفت و گاز مارون سالی بدون نفت سوزی را  آغاز کرده است.

       

       شرکت گاز استان گلستان

      امضای تفاهمنامه پژوهشی با دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

       شرکت گاز استان گلستان و دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان با هدف تقویت همکاری ها، توسعه زمینه های همکاری مشترک و همه جانبه در زمینه های علمی، فرهنگی، آموزشی، ترویجی، پژوهشی، فناوری و استفاده بهینه از ظرفیت های موجود، طرفین تفاهمنامه مشترک امضا کردند.

      در نشستی که به همین منظور با حضور مدیرعامل شرکت گاز استان گلستان و رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان و کارشناسان مرتبط در محل دفتر دانشگاه تشکیل شد، دو طرف بر اجرای مفاد مندرج و انجام بهینه و به موقع طرح ها و برنامه های تحقیقاتی و بهره گیری از ظرفیت های موجود و دانش و تجارب یکدیگر تأکید کردند.

      در این تفاهمنامه موضوع های مختلفی از جمله حمایت از پایان نامه ها و رساله های تحصیلی با موضوع های مرتبط، تشکیل کارگاه های علمی مشترک آموزشی، همکاری در زمینه فناوری اطلاعات با هدف پشتیبانی از همکاری های علمی- پژوهشی، ایجاد فرصت های مطالعاتی و دوره های تحصیلی، اجرای برنامه های آموزشی تخصصی کوتاه مدت، پیاده سازی مدیریت دانش و تعالی سازمانی، برگزاری رویدادهای استارت آپی و فن بازار با رویکرد حمایت از ایده های نوآورانه و فناورانه، استقرار سازوکارهای بهینه سازی امور مالی و حسابداری صنعتی و کاهش هزینه و توسعه انرژی های جایگزین مورد توجه قرار گرفت.

       

        شرکت گاز استان خراسان رضوی

      تجهیز صنایع به گاز مصنوعی

      مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی از امضای تفاهمنامه همکاری مشترک بین وزارت نفت و استانداری خراسان رضوی با محوریت تأمین سوخت از طریق افزایش ذخیره سازی گاز طبیعی و گاز مایع خبر داد.

      حسن افتخاری در حاشیه آیین امضای تفاهمنامه وزارت نفت و استانداری خراسان رضوی که با حضور وحیدرضا زیدی فرد، معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت و یعقوبعلی نظری، استاندار خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: این تفاهمنامه به منظور اجرای تدابیر و منویات مقام معظم رهبری، قانون اصلاح الگوی مصرف و سیاست های دولت سیزدهم مبنی بر توسعه ظرفیت ها، ایجاد هم افزای و تحقق اقتصاد دانش بنیان امضا شده است.

      وی افزود: هدف از امضای این تفاهمنامه، توسعه و ایجاد شرایط تعامل و همکاری های مشترک و زمینه سازی برای اجرای پروژه های مرتبط با ایجاد توازن در شبکه تولید و مصرف گاز طبیعی و افزایش پایداری و امنیت عرضه گاز طبیعی در دوره های اوج مصرف گاز در استان است. مدیرعامل شرک گاز خراسان رضوی ادامه داد: این تفاهمنامه با هدف بهره مندی صنایع از ظرفیت های فناورانه برای ایجاد توازن در شبکه تولید و مصرف گاز طبیعی و افزایش پایداری و امنیت عرضه گاز طبیعی در دوره های اوج مصرف با استفاده از فناوری SNG و با در نظر گرفتن جنبه های فنی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی منعقد شد. به گفته افتخاری، تدوین شیوه نامه و دستورعمل اجرایی برای به کارگیری SNG، ارزیابی و شناسایی صنایع و واحدهای متأثر از کمبود گاز، ارائه تسهیلات دولتی و اختصاصی وزارت نفت براساس مقررات و تامین گاز مایع مورد نیاز از تعهدهای وزارت نفت در اجرای این تفاهمنامه است.

      وی تصریح کرد: همچنین استانداری خراسان رضوی متعهد به اطلاع رسانی، ترغیب و تشویق صنایع و سرمایه گذاران برای احداث واحدهای SNG، همکاری و حمایت قانونی به منظور تسهیل و تسریع برای تامین زمین مورد نیاز احداث واحدهای SNG بوده و اعطای مجوز، پروانه بهره برداری، تخصیص ارز، ثبت سفارش و تعیین تعرفه، تخصیص منابع استانی در دسترس و پیگیری تامین سرمایه مورد نیاز احداث واحدهای SNG را از طریق اعطای تسهیلات بانکی پیگیری خواهد کرد. مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی گفت: موضوع استفاده از فناوری های جدید به دلیل ناترازی زمستانی گاز در استان خراسان رضوی از تاکیدهای وزیر نفت است که با امضای این تفاهمنامه شرایط و امکان استفاده صنایع و شهرک های صنعتی استان از فناوری های روزآمد دنیا مانند تولید گاز مصنوعی در چهارچوب شیوه نامه ابلاغی وزیر نفت تسهیل خواهد شد.

      افتخاری با بیان اینکه وزارت نفت آمادگی دارد با بهره مندی از ظرفیت های جدید، حداکثر حمایت و همکاری را در رفع مشکل ناترازی گاز طبیعی و تامین انرژی مورد نیاز زمستانی بخش صنعت انجام دهد، گفت: صاحبان صنایع و مدیران شهرک های صنعتی مستقر در استان می توانند از مزایای شیوه نامه ابلاغی وزیر نفت و همچنین تفاهمنامه امضاشده وزارت نفت و استانداری خراسان رضوی استفاده کرده و تاسیسات خود را به تجهیزات سوخت SNG  به عنوان یکی از روش های استمرار فعالیت در شرایط قطع گاز طبیعی مجهز کنند.

       

        شرکت ملی گاز ایران

      توسعه زیرساخت های شبکه هوشمند گازرسانی در شمال غرب کشور 

       

      مدیر فناوری، اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی گاز ایران از توسعه زیرساخت های ارتباطی شبکه هوشمند گازرسانی در شمال غرب کشور خبر داد.

      سیدمحمد سراجی در نشست سه روزه هم اندیشی درباره بررسی مسیرهای ارتباطی مخابرات در استان های شمال غربی کشور که با حضور مدیران عامل شرکت های گاز استان آذربایجان شرقی،آذربایجان غربی، اردبیل، زنجان، مدیر مخابرات و تلمتری شرکت انتقال گاز و مجری طرح مخابرات و دیسپچینگ شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در تبریز برگزار شد، گفت: جبران ناترازی گاز دیگر با روش های سنتی افزایش برداشت و طرح های ذخیره سازی به تنهایی امکان پذیر نیست و مدیریت هوشمند گاز در کل زنجیره تأمین، اجتناب ناپذیر است.

      وی با بیان اینکه موضوع مدیریت صحیح انرژی موضوعی راهبردی و متضمن امنیت ملی کشور است، افزود: از این رو هیچ گونه قصور و غفلتی از سوی متولیان امر مجاز نیست و همگی باید عزمی جزم برای این کار داشته باشیم.

      مدیر فناوری، اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی گاز ایران با بیان این مسئله که مدیریت هوشمند انرژی در سطح مدیریت کلان کشور اعم از دولت و مجلس نیز جزو موضوع های اولویت دار و تراز اول است، اظهار کرد: این در حالی است که موضوع انرژی با اقتصاد ما هم گره خورده و تأخیر در مدیریت هوشمند انرژی، به اقتصاد ما لطمه وارد می کند.سراجی ادامه داد: متولیان حوزه فاوا امروز طلایه داران مدیریت هوشمند انرژی هستند و نقش کلیدی برای تحقق این موضوع دارند.به گفته وی، امروز نقش فاوا معطوف به ارائه سرویس های اتوماسیون اداری، مالی و خدمات کامپیوتری سنتی پیشین نیست، بلکه رشد اقتصادی کشور به درایت و مدیریت متولیان حوزه فاوا و در سطح بالاتر، حمایت مدیران ارشد هر سازمانی از تصمیم ها و اقدام های آنها وابسته است.

      نادر کمالی، مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی نیز با ابراز خرسندی از میزبانی این دور از اجلاس و بیان اهمیت سرویس های ارتباطی و مخابراتی در مدیریت شبکه هوشمند وعظیم گاز در شمال غرب کشور که از لحاظ وسعت و پراکندگی، ضرورتی دوچندان داشته است، گفت: توجه ویژه به نیروی انسانی متخصص در زیرساخت های مخابراتی و اتخاذ تدابیر راهبردی برای استفاده از فرکانس بحران روی سیستم های دستی و ثابت و توسعه بی سیم های DMR مبتنی بر کاهش پیچیدگی های شبکه رادیویی و انطباق هرچه بیشتر با شبکه های آنالوگ، از مهم ترین سرفصل های بخش مخابراتی گاز است که ضرورت دارد بیشتر مورد بررسی و توجه قرار گیرد.

      این نشست با هدف بررسی ساختار و وضع ارتباطی شرکت های گاز شمال غرب کشور، پیاده سازی شبکه و پایش هوشمند، استقرار سی جی اس، شبکه دیسپچینگ در استان ها، تشریح وظایف شبکه مخابراتی گاز، ارائه گزارشی از ارتباطات زیرساخت بر اساس طرح جامع مخابراتی، بهره مندی از ظرفیت ها و شیوه های نوین ارتباطی شرکت ها و هم اندیشی و هم افزایی در رفع مشکلات و چالش های اجرایی برگزار شد.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12487.jpg

      شرکت نفت فلات قاره ایران

      راه اندازی توربین بخار شینکو در پایانه فرآورشی کوروش

       

      مدیر منطقه عملیاتی کیش گفت: با تلاش کارشناسان شرکت نفت فلات قاره ایران و بهره گیری از خدمات شرکت پیمانکار، توربین بخار شینکو ۳/۳ مگاواتی در پایانه شناور فرآورشی کوروش تعمیر، نصب و راه اندازی شد.

      شهسوارارغش گفت: پس از انعقاد قرارداد با شرکت تعمیرات نیروگاهی برای تعمیر یک دستگاه توربین بخار شینکو ۳/۳ مگاواتی و بازدید کارشناسان مربوطه از پایانه شناور فرآورشی کوروش، انجام تعمیرات آن در محل آن شرکت با نظارت مستقیم نماینده منطقه آغاز شد.

      وی افزود: انجام تعمیرات این توربین از سوی شرکت داخلی افزون بر صرفه جویی ارزی قابل ملاحظه با بالاترین کیفیت، مناسب ترین قیمت و کمترین زمان ممکن انجام شد.این در حالی است که انتقال این توربین به کشور سازنده باعث خروج مبالغ هنگفتی ارز از کشور می شد.

      مدیر منطقه عملیاتی کیش همچنین از تعمیرات اساسی سه دستگاه دیزل ژنراتور۷۲۰ کیلووات، واقع در موتورخانه پایانه شناور فرآورشی کوروش خبر داد و افزود: این دیزل ژنراتورها که تأمین برق اولیه در زمان خاموشی کامل سیستم و احیای مجدد آن را به عهده دارند، بسیار حائز اهمیت هستند، بنابراین با توجه به مشکلات موجود، تعمیرات اساسی آنها در دستور کار قرار گرفت.

       ارغش گفت: مهم ترین فعالیت های انجام شده در سه بخش کلی باز کردن و جداسازی- تعمیر، اصلاح و تعویض- بستن و تنظیم مجموعه سرسیلندرها با صرف ۵۲۴ نفر- ساعت انجام شد.

      به گفته وی، تأمین قطعات این تجهیزات از خارج از کشور یکی از پیچیدگی های انجام این تعمیرات بوده است که به رغم تحریم ها این موضوع با موفقیت انجام شد.

       

        شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب

      امضای قرارداد آماده سازی و توپکرانی هوشمند10 رشته خط لوله

      آیین امضای قرارداد پروژه اصلاح، آماده سازی و توپکرانی هوشمند ۱۰ رشته خط لوله ۱۶ اینچ بین شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت صنایع الکترونیک شیراز از زیرمجموعه های شرکت صاایران وابسته به وزارت دفاع برگزار شد.

      این قرارداد که توافق اولیه آن در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی کلید خورده بود، در نشستی به میزبانی مناطق نفت خیز جنوب با امضای علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و علیرضا عابدی، مدیرعامل شرکت صنایع الکترونیک شیراز نهایی شد.

      علیرضا دانشی در آیین امضا و مبادله این سند همکاری، به جایگاه راهبردی و نقش بی بدیل نزدیک به ۳۰ هزار کیلومتر خط لوله انتقال نفت و سیالات جانبی مناطق و اهمیت نگهداشت  آنها اشاره و تصریح کرد: پس از اعمال تحریم ها، صنعت نفت چند سالی فاقد توپک های هوشمندی بود که از خارج تهیه می شد، از این رو دراین دولت، مطالعه فراوان و رایزنی کارشناسان مناطق نفت خیز جنوب با کارشناسان وزارت دفاع به تحویل ۱۰ رشته ازخطوط لوله ۱۶ اینچ این شرکت برای پایش و بهسازی، به شرکت صنایع الکترونیک شیراز منتج شد و چنانچه دانش فنی مناسب حاصل شود، این مقدار افزایش می یابد. وی تصریح کرد:هدف اصلی صنعت نفت حمایت از توانمندی های داخلی در همه زمینه هاست که از این طریق بتوانیم اقدامی مؤثر در جهت اعتلای کشور صورت دهیم، دراین مسیر، صنعت نفت و دیگر سازمان ها پیگیر یک هدف واحد خواهند بود تا در نهایت مانع خروج سرمایه از کشور شویم و در صورت کسب توانمندی در این زمینه، شاهد ورود ارز و سرمایه به درون کشور باشیم.

       در ادامه این نشست عباس رضایی، رئیس فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به توانمندی های شرکت صنایع الکترونیک شیراز در حوزه تأمین نرم افزارها و سخت افزارهای تخصصی زیر نظر وزارت دفاع افزود: صرفه جویی اقتصادی و منافع ملی در این قراردادها قابل توجه است.

       

         پتروشیمی شهید تندگویان 

      کاتالیست «پالادیوم» با توان شرکت های داخلی جهانی شد

      مدیرعامل پتروشیمی شهید تندگویان اعلام کرد: برای نخستین بار در تاریخ صنعت پتروشیمی ایران، ایرانی سازی کاتالیست «پالادیوم» که انحصار آن در اختیار شرکت های آمریکایی، اروپایی و ژاپنی بود با استفاده از توان شرکت های دانش بنیان ایرانی انجام شد.

      سیدرضا قاسمی شهری با اشاره به سیاست های ابلاغی عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس مبنی بر ایرانی سازی تجهیزات، کالاها و کاتالیست های راهبردی، کلیدی و پرمصرف شرکت های تابعه گفت: بر این اساس، با قبول ریسک و حمایت از شرکت های دانش بنیان ایرانی، نخستین محموله کاتالیست «پالادیوم» که انحصار آن در اختیار شرکت های ژاپنی، اروپایی و آمریکایی بود، ایرانی سازی و روانه پتروشیمی شهید تندگویان شد.

      وی با بیان اینکه محموله کاتالیست ایرانی سازی شده «پالادیوم» از سوی یکی از شرکت های دانش بنیان داخلی به میزان ۳.۵ تن خشک و معادل ۵.۸ تن مرطوب از اردبیل به مقصد ماهشهر بارگیری شد، تصریح کرد: کل کاتالیست سفارش گذاری شده این شرکت حدود ۱۴ تن کاتالیست خشک بوده که نخستین محموله تحویل شده است.

      مدیرعامل شرکت پتروشیمی شهید تندگویان افزود: کل مصرف پتروشیمی شهید تندگویان در قالب دو فاز بر مبنای کاتالیست خشک ۳۷ تن (معادل ۶۲ تن کاتالیست مرطوب) است که ارزش واردات این کاتالیست حدود ۱۵ میلیون دلار برای هر دو فاز پتروشیمی تندگویان برآورد می شود.

      قاسمی شهری با تأکید بر اینکه در کنار صرفه جویی ارزی ۱۵ میلیون دلاری با ایرانی سازی کاتالیست پالادیوم، خطر کاهش یا توقف تولید در پتروشیمی شهید تندگویان ناشی از عدم فروش این کاتالیست از سوی شرکت های خارجی به صفر رسیده است، یادآور شد: ایرانی سازی کاتالیست منجر به افزایش پایداری تولید در این زنجیره پلی اتیلن  می شود.

       

      راه اندازی واحد پنبه مصنوعی در پتروشیمی شهید تندگویان

      مدیرعامل شرکت پتروشیمی شهید تندگویان از راه اندازی واحد پنبه مصنوعی (STAPLE) در نیمه نخست سال ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: مجوز خط سوم PTA/PET صادر شده و امیدواریم به زودی کارهای مقدماتی آن آغاز شود.

      قاسمی شهری همچنین در مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت پتروشیمی شهید تندگویان برای سال مالی ۱۴۰۱ با اشاره به تولید یک میلیون و ۲۶۷ هزار تن محصول این مجتمع در سال گذشته اظهار کرد: به تفکیک، ۵۷۷ هزار تن اسید ترفتالیک خالص (PTA)، ۲۷۵ هزار تن پت بطری، ۳۷۹ هزار تن پت نساجی و ۳۵ هزار تن نخ مصنوعی(POY) پارسال در این شرکت تولید شده است.

      وی با تأکید بر اینکه تولید پتروشیمی شهید تندگویان در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰، ۱۰۵ هزار تن افزایش داشته و ۱۰ ماه از سال را بالای ۱۰۰ هزار تن تولید کرده که ثبت رکورد بی نظیر استمرار تولید در این شرکت است، افزود: این افزایش تولید برای این شرکت بی سابقه بوده است. تولید شرکت از ۸۷۰ هزار تن محصول در سال ۱۳۹۰ به یک میلیون و ۲۶۷ هزارتن در سال ۱۴۰۱ رسیده است.مدیرعامل شرکت پتروشیمی شهید تندگویان، تأمین و انتقال خوراک مجتمع از پتروشیمی نوری پس از حادثه پتروشیمی بوعلی سینا و تحمیل هزینه های سنگین از سال ۱۳۹۵ تاکنون و چالش تحریم ها و به دنبال آن مشکلات تأمین قطعات یدکی انحصاری و کاتالیست های مورد نیاز از سازندگان خارجی و مشکلات تأمین و نقل و انتقال ارز به تأمین کنندگان خارجی را از چالش های این شرکت عنوان کرد.

       

       

        شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران

      ارتقای تجهیزات جدید اندازه گیری گاز در ایستگاه بازرگان

      مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اعلام کرد که با بهره برداری تجهیزات جدید ایستگاه بازرگان، امکان مناقشه های فنی و مالی حوزه صادرات گاز بین ایران و ترکیه به حداقل می رسد.

      رضا نوشادی گفت: پروژه ارتقای تجهیزات اندازه گیری ایستگاه بازرگان از جمله پروژه های شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران است که تابستان سال ۱۴۰۲ بهره برداری و عملیاتی می شود.

      وی درباره فلسفه شکل گیری پروژه تجهیز ایستگاه بازرگان اظهار کرد: ایستگاه صادرات گاز بازرگان واقع در شهر بازرگان، در نزدیکی مرز ترکیه همسو با قرارداد امضاشده ۱۹۹۶ میلادی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت بوتاش ترکیه در دستور کار احداث قرار گرفت و ۲۰۰۰ میلادی به بهره برداری رسید.

      مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران افزود: قرارداد یادشده نخستین قرارداد بلندمدت گاز پس از پیروزی انقلاب اسلامی بوده و حداکثر حجم گاز قابل تحویل ۱۰ میلیارد مترمکعب در سال، با امکان افزایش تا ۱۳ میلیارد مترمکعب و حدود معادل یک فاز پارس جنوبی است.

      نوشادی ادامه داد: گاز طبیعی مورد نیاز این قرارداد از منابع جنوب کشور از طریق خطوط لوله سراسری اول، دوم و سوم و خطوط لوله ۴۸ اینچ قزوین - تبریز و ۴۰ اینچ تبریز - بازرگان به ایستگاه اندازه گیری گاز صادراتی بازرگان می رسد و پس از انجام عملیات اندازه گیری کمی و کیفی به وسیله خط لوله ۴۸ اینچ به کشور ترکیه ارسال می شود.

      وی تصریح کرد: وظیفه اصلی این ایستگاه، اندازه گیری کمّی و کیفی جریان گاز صادراتی ایران به ترکیه است، به گونه ای که اندازه گیری کیفی، تطابق کیفیت گاز صادراتی را بر مبنای پیمان ایران و ترکیه تأیید کرده و اندازه گیری کمی، مقدار دقیق جریان گاز صادراتی را با رعایت مقدار خطاهای تعیین شده در پیمان مشخص می کند که مبنای مبادلات مالی قرار می گیرد.

      ابراهیم اصالتی، مجری طرح های پالایش شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران هم درباره شرایط ایستگاه، پیش از آغاز پروژه گفت: تجهیزات اندازه گیری کمی شامل سیستم پنـج مسیـر به قطـر ۲۰ اینـچ هرکدام شامل تجهیزات Orifice Meter، تـرانسمیتـرهـای فشـار، دمـا،DP ،Barton Recorder است و همه محاسبات در فلوکامپیوترهای مربوطه انجام می شد، همچنین محاسبات کیفی جریان، از طریق ۶ مجموعه آنالایزر که ترکیبات گاز طبیعی، مرکاپتان، H2S ،Total sulfur، نقطه شبنم آب و نقطه شبنم هیدروکربن را آنالیز می کردند، انجام می شد.

      وی گفت: با توجه به قدیمی بودن تجهیزات و بر اساس اعلام نیاز بهره بردار، سیستم اندازه گیری و پایش کمّی و کیفی جریان گاز ایستگاه میترینگ بازرگان، شامل آنالایزرها، سیستم محاسبات جریان، سوپروایزری، ترانسمیترها و...، روزآمد و سیستم اندازه گیری و پایش کمی و کیفی به صورت کاملاً Redundant و الکترونیکی روزآمد در نظر گرفته شده است.        

       

        پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود

      آغاز به کار نخستین بانوی راننده برای حمل فرآورده

      نخستین بانوی راننده نفتکش با بارگیری یک محموله فرآورده از انبار نفت شهید نصرتی در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود آغاز به کار کرد.

      ملیحه محمودی به عنوان نخستین راننده حمل مواد سوختی در کشور، نخستین محموله خود را با حضور مدیر منطقه و جمعی از کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود از انبار نفت شهید نصرتی بارگیری کرد.

      حسین عبدلی، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه شاهرود دراین باره گفت: باوجود پرچالش بودن شغل رانندگی و صرف زمان طولانی در خارج از محیط خانه، رویکرد حمایتی و پشتیبانی از تمام ظرفیت های جامعه زنان، از جمله اقدام های مؤثر دولت به منظور توسعه سهم زنان در فعالیت های اجتماعی و اقتصادی است.

      ملیحه محمودی نیز علاقه و اشتیاق مضاعف، همچنین شرایط برابر و مساوی با رانندگان آقا در حوزه سوخت رسانی را یکی از مشوق های اصلی خود در این عرصه بیان کرد.

      وی گواهینامه پایه یکم خود را سال ۸۷ دریافت کرده وبا ورود به عرصه سوخت رسانی، لقب نخستین راننده حمل فرآورده های نفتی را به خود اختصاص داده است.

       

          پخش فرآورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی

      بهره برداری از جایگاه عرضه سوخت شهرداری کلوانق

      مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی از راه اندازی جایگاه «شهرداری کلوانق» با هدف ارتقای خدمت رسانی به شهروندان و مراجعان به عنوان یکصدوهشتادویکمین جایگاه عرضه سوخت این منطقه خبر داد.

      ناصر راشدی با بیان ضرورت توسعه زیرساخت های مطلوب سوخت رسانی با احداث جایگاه های عرضه سوخت جدید با مشارکت و تعامل بخش خصوصی گفت: با پیگیری های انجام شده، این جایگاه در محدوده ناحیه مرکزی تبریز مورد بهره برداری و در مدار سوخت رسانی قرار گرفت.

      وی با اشاره به اینکه جایگاه مذکور شصت ونهمین جایگاه ناحیه مرکزی است، افزود: این جایگاه در زمینی به مساحت ۹۰۰ مترمربع با سرمایه یکصد میلیارد ریالی شهرداری کلوانق احداث شده است.

      مدیر منطقه آذربایجان شرقی تصریح کرد: این جایگاه دارای یک سکوی بنزین معمولی با دو دستگاه تلمبه دونازله و یک سکوی نفت گاز با دو دستگاه تلمبه دونازله است و با اشتغال زایی برای چهار نفر، آماده خدمات رسانی به مراجعان است.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12488.jpg

                              گفت وگو با رئیس خدمات مشاوره صنعت نفت

      سلامت روان؛  پویایی اجتماع

      سمیه راهپیما    مشاوره در جایگاه دانش بشری، تعاملی است عاطفی و عقلانی بین مراجعه کننده و مشاور، به طوری که در جریان این تعامل، به مراجعه کننده کمک می شود تا پس از شناخت شرایط خود و کسب مهارت ها، همچنین گسترش توانایی های شخصی در انطباق و سازگاری با محیط اجتماعی، تصمیم های معقول و مقبولی بگیرد و در زندگی فردی و اجتماعی، شیوه ای را برگزیند که با رغبت و استعدادهایش هماهنگ باشد. سلامت روان افراد و آسودگی خیال آنها در یک مجموعه، در گرو برقراری روابط صحیح انسانی، در فضایی ایمن است. این سلامت و آسودگی خیال، نتایج مهمی در پی دارد که بهبود بخشی به نقش آفرینی افراد آن مجموعه و همچنین افزایش بهره وری سازمانی از جمله آن نتایج است. مرکز مشاوره خدمات روانشناختی صنعت نفت، به عنوان یکی از بازوهای کمکی در حوزه منابع انسانی، همواره سعی دارد با فراهم کردن شرایطی برای ارتقای سلامت روان افراد، در مسیر پیشگیری، حذف یا اصلاح عوامل سبب ساز اختلافات در خانه و محیط کار گام بردارد. این مرکز مشاوره، به منظور ارائه خدمت روانشناختی به کارکنان صنعت نفت و خانواده آنان تشکیل شده است. اهمیت سلامت روان کارکنان در مجموعه ای همچون صنعت نفت، دستمایه ای شد تا پیرامون فعالیت هایی که در مرکز مشاوره خدمات روانشناختی صنعت نفت ارائه می شود، با مریم مقدسی، رئیس این مرکز به گفت وگو بنشینیم.

      سلامت جامعه و جوانی جمعیت، یکی از موضوعات مهم و تاکیدی در دولت سیزدهم است. بر همین اساس، همه سازمان ها و بخش های متولی و مرتبط در این زمینه موظف شده اند تا در این خصوص، برنامه هایی را تدوین و آنها را در دستور کار خود قرار دهند که مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت ازجمله این بخش هاست.

      رئیس مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت با اشاره به اینکه جمعیت و جوانی آن، موضوع بسیار مهمی است که مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت نیز به آن توجه بسیار دارد، می گوید: این مرکز بنا بر مسؤولیتی که در قبال کارکنان صنعت نفت عهده دار است، تلاش می کند با پیاده سازی برنامه هایی، در این مسیر گام بردارد.

      از این رو در هفته موسوم به جمعیت، برنامه یک روزه ای را با همکاری امور ورزش و امور بانوان شرکت ملی نفت ایران در مجتمع ورزشی_ آموزشی محمودآباد برای کارکنان برگزار کردیم. در این گردهمایی ، مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت، همایشی را با عنوان «هویت عشق در خانواده» برگزار کرد و 24 اردیبهشت ماه هم که از سوی ستاد ملی جمعیت، با عنوان رسانه و جوانی جمعیت نامگذاری شده بود، به برگزاری همایش «خانواده، نسل جدید و رسانه» در سال شهید بهشتی وزارت نفت اقدام شد.

      استقرار مشاوران مرکز در باشگاه های شرکت نفت نیز یکی دیگر از برنامه های هفته جمعیت بود، ضمن آنکه هفته آتی استقرار مشاور و برگزاری دوره های آموزشی در محمودآباد نیز در دستور کار قرار دارد. 

      وی می گوید: در سال گذشته دو دوره با عنوان «مهارت های پیش از ازدواج» و «انتخاب آگاهانه، زندگی صمیمانه» برگزار شد. دوره اول شامل مهارت های حل تعارض، حل مسأله، نقش خانواده و زوج، آموزش مهارت های مدیریت مالی و... بود  و کارگاه «انتخاب آگاهانه، زندگی صمیمانه» نیز شامل آشنایی، دوران عقد، ازدواج های پر ریسک، خواستگاری و... بود.

       برگزاری دوره مشاوره در مناطق عملیاتی

      مریم مقدسی با بیان اینکه پیشنهاد استقرار مشاور و برگزاری دوره های آموزشی در مناطق عملیاتی نیز از برنامه های آتی مرکز است، ادامه می دهد: در مناطقی مثل شهرک جم که خانواده های سه شرکت نفت، گاز و پتروشیمی در آنجا ساکن هستند، حضور مشاور و برگزاری دوره های آموزشی برای کارکنان و خانواده های آنها، می تواند راهگشای حل بسیاری از مسائل باشد.

      رئیس مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت ادامه می دهد: کارکنان اقماری14روز را به دور از خانواده و به لحاظ کاری در شرایط سخت کار می کنند که به این دلیل دچار فرسودگی و برخی مشکلات ناشی از آن می شوند، از این رو باید برای رفع آن به مشاور مراجعه کنند. گاهی شنیدن حرف هایشان می تواند مشکلات روحی آنها را کاهش دهد. این دسته از کارکنان ممکن است در تعامل و ارتباط با همسر و فرزندانشان دچار مشکل شوند،بنابراین شرکت در دوره های آموزشی به همراه خانواده شان می تواند به آنها در رویارویی با مشکلات کمک کند.

       پرداخت 30 درصد هزینه مشاوره

      او در ادامه به پراکندگی موقعیت جغرافیایی شهر تهران اشاره می کند و می گوید: در حال حاضر با 5 مرکز در سطح شهر تهران قرارداد داریم و همکاران رسمی تنها با پرداخت30درصد از هزینه مشاوره طبق تعرفه، از خدمات مرکز طرف توافق استفاده کند. امیدوارم که تا پایان امسال همکاران قراردادی نیز در این چرخه قرار گیرند.

       ارتقای سامانه مرکز خدمات مشاوره

      مقدسی در بخشی دیگر به سامانه مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت و ایجاد شرایط بهتر برای سهولت در استفاده کارکنان از خدمات این مرکز اشاره و تصریح می کند: سامانه مرکز خدمات مشاوره از سال 1397تاسیس شد و کارکنان صنعت نفت در بستر اینترنت می توانند درخواست های خود را ثبت کنند. امسال سعی کرده ایم این سیستم را ارتقا دهیم تا زمینه ای فراهم شود که وقتی معرفی نامه ای از سوی مرکز مشاوره ارسال می شود، همزمان لینک آن به مراکز خدمات  طرف قرارداد نیز ارسال و پیامک آن فعال شود.

      او می گوید: فاز دوم ارتقای سامانه که امیدواریم از شهریورماه آغاز شود، اتصال بخش مالی مراکز طرف تفاهم با مرکز مشاوره صنعت نفت و مرتبط با یکسان سازی پرداخت هزینه هاست. مراحل تامین مالی PORTAL.NIOC.IR در بستر اینترنت است و از خانه نیز می توان درخواست کرد.

      مقدسی درباره سختی ها و مشکلات پیش روی مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت می گوید: برخی اوقات پروسه تامین منابع مالی طولانی می شود، اگر به مرکز تفویض اختیار شود، این جریان کوتاه تر خواهد شد. 

      رئیس مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت با تاکید بر نقش و جایگاه مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت، اظهار می کند:  هنوز جایگاه مرکز مشاوره برای برخی مدیران ارشد سازمان بخوبی شناخته نشده است و بخشی از انرژی این مرکز صرف همین موضوع می شود.

      مقدسی در پایان به همراهی و حمایت مشاور امور بانوان وزارت نفت و مشاور امور زنان شرکت ملی نفت ایران اشاره و از زحمات آنان تشکر و قدردانی کرد.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12495.jpg

      نگاهی به دو باشگاه قدیمی نفت در مسجد سلیمان

      بی بی یان و ایران میزبان تحولات نفتی

      یونس صادقی درتحولات تاریخی- اجتماعی شهر مسجد سلیمان دو باشگاه «بی بی یان» و «ایران» متعلق به شرکت ملی نفت ایران نقش مهمی ایفا کردند و بسیاری از رخدادهای تاریخی این شهر را در دل خود رقم زدند. از نمونه های بارز آن می توان به ورود هیئت مدیره موقت شرکت ملی نفت پس از ملی شدن صنعت نفت به باشگاه ایران و نطق سیدحسین مکی در این مکان اشاره کرد. اساسنامه این دو باشگاه در آذرماه 1351، از سوی ناصر شریف رازی «رئیس کل عملیات غیر صنعتی در حوزه قرارداد»، تدوین و تصویب شد که در آن هدف از تشکیل این دو باشگاه را فراهم کردن وسایل تفریحی، ورزشی و فرهنگی برای اعضای شرکت ملی نفت ایران ذکر کرده بودند. در حال حاضر اساسنامه این دو باشگاه به عنوان سند تاریخی در اختیار موزه نفت قرار گرفته و از آن نگهداری می شود.

      عضویت در باشگاه ایران به چهار صورت رسمی، افتخاری، عضویت وابسته و عضویت موقت و با پرداخت حق عضویت انجام می گرفت. عضویت رسمی باشگاه منحصر به کارمندان شرکت ملی نفت ایران در حوزه قرارداد و شرکت های عامل نفت بود، در صورتی که در عضویت افتخاری صاحب منصبان عالی رتبه لشکری و کشوری و فرزندان اعضا می توانستند عضو باشند؛ البته محدویت سنی برای فرزندان اعضا تا 21 سال وجود داشت. عضویت وابسته تنها به کارمندان شرکت های وابسته و کارمندان بازنشسته و روسای ادارات دولتی، افسران ارشد نیروهای انتظامی ارتش ایران که مقیم محل مربوط بودند، داده می شد. عضویت موقت هم مخصوص کارمندان شرکت ملی نفت و شرکت های عامل بود که برای مدتی کمتر از 6 ماه در این ناحیه انجام وظیفه می کردند. در اساسنامه باشگاه بی بی یان دو نوع عضویت رسمی و افتخاری به چشم می خورد. عضویت رسمی باشگاه منحصر به کارگران شرکت ملی نفت ایران در حوزه قرارداد و شرکت های عامل نفت بود. عضویت افتخاری هم شامل همسران و فرزندان اعضا می شد. در تبصره یک اساسنامه عضویت رسمی باشگاه بی بی یان آمده « هر عضو رسمی که موقتا برای مدت بیش از چهارماه و کمتر از یک سال از مرخصی استفاده کند یا به مأموریت خارج اعزام شود، از پرداخت حق عضویت ماهانه برای آن مدت معاف خواهد بود، مشروط بر اینکه باشگاه را از مدت مرخصی یا مأموریت خود مطلع کند و خانواده او در این مدت از باشگاه استفاده نکنند.»

       اداره امور باشگاه

      اداره امور باشگاه به عهده هیئت مدیره ای متشکل از هفت نفر (رئیس، نائب رئیس و پنج نفر اعضای هیئت مدیره) بود. رئیس افتخاری باشگاه به پیشنهاد خدمات اجتماعی و تأیید ریاست منطقه منصوب می شد. اعضای باشگاه در مجمع همگانی سالانه چهار نفر به صورت عضو اصلی و 2 نفر عضو علی البدل برای مدت یک سال انتخاب می شدند.

       وظایف هیئت مدیره

      وظایف هیئت مدیره عبارت است از اداره کردن امورداخلی باشگاه از راه تصمیم گیری ها در نشست هیئت مدیره باشگاه بود. تصمیم گیری درباره نحوه ارائه بهترین روش برای فعالیت های باشگاه، رسیدگی دقیق به امور مالی و تنظیم برنامه های فصلی و سالیانه، همچنین تنظیم بودجه باشگاه و تصمیم های اجرایی مفاد این اساسنامه است که نباید با مصالح و روش های شرکت مغایر باشد.

       مجمع عمومی سالیانه و مجمع عمومی فوق العاده

      مجمع عمومی سالیانه اعضا سالی یک بار در آذرماه تشکیل می شد. تاریخ انعقاد جلسه با ذکر روز و ساعت از سوی هیئت مدیره تعیین و از سوی دبیر باشگاه لااقل 21 روز قبل روی تابلو آگهی باشگاه به اطلاع اعضا می رسید. فقط اعضای رسمی حق شرکت در مجمع عمومی سالیانه و فوق العاده را داشتند.

       کنگره هیئت مدیره باشگاه ها

      کنگره هیئت مدیره باشگاه ها با شرکت رئیس و نایب رئیس هیئت مدیره باشگاه ها تشکیل می شد. رئیس کنگره از میان روسای هیئت مدیره باشگاه ها به وسیله اعضای حاضر در جلسه برای همان جلسه انتخاب می شد. دبیرخانه کنگره اداره خدمات اجتماعی در آبادان بود. چنانچه رئیس اداره خدمات اجتماعی حضور شخص ثالثی را به عنوان مشاور، لازم تشخیص می داد، برای حضور در جلسه دعوت می شد، اما حق رأی نداشت. وظایف کنگره عبارت بود از رسیدگی به موضوعاتی که به طور عموم شامل اساسنامه و روش اداره باشگاه ها بود.

       مسئولیت های انضباطی

       هرگاه عضوی اعم از رسمی، وابسته، موقت و افتخاری مخل نظم باشگاه یا آسایش اعضا می شد یا برخلاف مقررات و یا مصالح شرکت ملی نفت اقدامی به عمل می آورد، دبیر باشگاه یا قائم مقام به فرد خاطی اخطار می داد که باشگاه را ترک کند. دبیر باشگاه موضوع را در نخستین نشست هیئت مدیره که می باید حداکثر تا پانزده روز پس از اخطار به عضو تشکیل می شد، مطرح و عضو خاطی را برای ادای توضیح به جلسه دعوت می کرد. هرگاه فرد خاطی پس از رسیدگی کامل مقصر شناخته می شد، هیئت مدیره او را یک سال معلق می کرد. همسر و فرزندان عضو معلق در مدت تعلیق حق استفاده از باشگاه را داشتند مشروط به اینکه عضو معلق، حق عضویت مدت تعلیق را پرداخته باشد.

       

      سند تاریخی

      قرارداد دارسی یا امتیازنامه دارسی قراردادی است که ویلیام ناکس دارسی در سال ۱۹۰۱ با دولت ایران امضا کرد و بر اساس آن به مدت 60 سال حق انحصاری برای جست و جو و بهره برداری از نفت - گاز طبیعی -آسفالت و اوزوکریت را دریافت کرد

       

       

      دومین نمايشگاه مدیریت مرکز اسناد نفت  در آستانه گشایش

      دومین نمايشگاه دائمي مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت به زودی در مجتمع رفاهي كاركنان صنعت نفت در محمودآباد (استان مازندران) گشایش می یابد.  در نمايشگاه دائمي مديريت مركز اسناد و موزه های صنعت نفت در مجتمع رفاهي كاركنان صنعت نفت محمودآباد، اشیا، اسناد و تصاویر تاریخی به نمایش در می آیند.  بازدیدکنندگان در بخش اسناد می توانند نظاره گر اسنادی همانند هشت برگ اسناد قرارداد دارسي، اسناد 1933، سند چراغ پيرزن، اسناد پرسنلي كاركنان نفت، سند ثبت شده اكتشاف سراجه قم در گينتس و ... در بخش اشیا، منتخبی از مستندات پنج موزه فعال مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت و در بخش تصاویر بیش از یکصد عکس تاریخی را تماشا کنند.  هدف از ایجاد نمایشگاه دائمی اين مديريت، تبيين فعالیت مدیریت موزه ها و معرفي آن به همکاران وزارت نفت و خانواده های آنهاست.

       

      توربین بخار مجهز به شیر اطمینان

       توربین ها دستگاه هایی هستند که از برخورد بخار آب، آب وگاز که دارای انرژی جنبشی است با تیغه یا پره هایی که در محیط یک چرخ دوار قرار گرفته اند، حرکت دورانی ایجاد می کند. توربین بخار آب قدیمی ترین توربین ها در صنعت نفت جنوب هستند. توربین بخار یک محرک اولیه است که نیروی حرارتی بخار را به طور مستقیم به انرژی مکانیکی از نوع دورانی (چرخشی) تبدیل می کند (حرارت و کار مکانیکی دوشکل از انرژی هستند که به یکدیگر قابل تبدیل هستند). نمونه ای از این توربین ساخت ژنرال الکتریک آمریکا در موزه کارآموزان آبادان موجود است که برای آموزش فشار گشتاور در کارگاه پمپ و درسال دوم آموزشی کارآموزان استفاده می شده است. موزه کارآموزان آبادان از اتاق هاي پنجگانه، محوطه آموزشگاه و كارگاه هاي آموزشي، موتورهاي درون سوز، لوله و مبدل، مقدماتي يا پايه، نجاري، ابزار دقيق، تراشكاري و فلزكاري تشکیل شده است. قدمت آموزشگاه حرفه اي آبادان به سال ۱۳۱۲ خورشيدي (۱۹۳۳ ميلادي) برمي گردد.

       

      نان کسی را نبریده ام   (بخش پنجم)

        ببینید کسی که مأمور پاکسازی بود، همان شخصی بود که قبلا بود، او هم آدم فرهیخته ای بود و عده ای هم همراهش بودند. به نظرم کسی را اخراج و پاکسازی نکردم و اکثر قریب به اتفاق آدم هایی که پاکسازی شدند، آدم های سیاسی بودند یا با رژیم گذشته مراودات داشتند، ولی کسی با تکنوکرات ها کاری نداشت، چون بالاخره نفت یک مسئله سیاسی داشت و آدم های آنجا شاید مثلا چند ده نفر اخراج و پاکسازی شده باشند؛ ولی خب آنها سروصدایشان خیلی بلند است. یعنی اگر یک نفر دو نفر و پنج نفر اخراج شده باشند، می گویند 300 نفر یا 500 نفر اخراج شدند. عده ای هم خودشان از تشکیلات نفت رفتند، الان پرونده ها هست، آن کسی هم که اینها را پاکسازی کرده، هست. از او بپرسید چه تعداد آدم را به دلیل کارمند بودن یا تکنیکی بودن یا چیز دیگر پاکسازی کرده است.

      در مورد کسانی که به احزابی مانند حزب توده وابستگی داشتند، بیشتر دادگاه های انقلاب موضوع را دنبال می کردند. حتی وقتی که شنیدم فلانی و فلانی و فلانی که توده ای بودند و امثال اینها بعد از انقلاب وضع شان خیلی بد است، همه کسانی را که قبل از انقلاب زندانی بودند، در جاهای مختلف وزارت نفت جا دادم. الان آنها رشد کرده اند و خودشان هم به رحمت خدا رفته اند. قانون یک روحی دارد و آن این است که اگر عامل انسانی به قدرت سیاسی ضربه نزند، شما رعایتش را بکنید. از این کارها تا بخواهید من کرده ام. تا جایی که می دانم، در طول عمرم به قول معروف نان کسی را نبریده ام، ابدا. هرگز کسی را اخراج نکردم. چرا در وزارت پست وتلگرام گفتم که اگر کسی می خواهد برود، من یک تلفن خارج از مرز به او می دهم و هر کس خودش خواست برود.

      ببینید عده ای می خواستند با این کار تسویه حساب کنند. مثلا این گروه رفته و گروه دیگری جای آن آمده بود. این حرف ها که آنها با شاه بودند و این یکی با امام بوده، همه برای تسویه حساب بوده است. اما من یکی واقعه ای را برای شما تعریف می کنم که این برای من همیشه الگو و درست بوده است. بالاخره میان روحانیان خدای ناکرده آدم های نامعلومی هم بودند. یک روز آقای ری شهری خدمت حضرت امام (ره)رفت و گفت: «تعدادی از اینها آدم های فاسدی هستند، با آنها چه کار کنیم؟» امام (ره) می فرمایند:

      «آقای ری شهری، یکی با ریشش نان می خورد، یکی با آوازش نان می خورد، یکی با سرگرم کردن مردم نان می خورد. با اینها کاری نداشته باشید. اگر بین اینها آدم های سیاسی بود، دنبال آنها بروید. ما که با ملت و مردم و روش های زندگی آنان کاری نداریم.»

      ممکن است حالا هم کسانی باشند و بگویند این روش غلط است. ولی درگیری با روش هزینه زیادی دارد و ملاحظه هم می کنید که درگیری با روش ها خیلی سنگین است و گرفتاری ایجاد می کند.

      همان روز اول که من وزیر نفت شدم، رئیس برنامه ریزی شرکت ملی نفت پیش من آمد.

      ادامه دارد...

       تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛

      سید محمد غرضی

    • media/image/2023/06/2000-1441/12490.jpg

       

       حکمت های علوی؛   گذشت و چشم پوشى از لغزش زيردستان

      حضرت عبد العظيم (ع) فرمود: به امام جواد (ع) گفتم: اى پسر پيامبر خدا! از پدرانت حديثى براى من روايت فرما .فرمود: «پدرم، از جدم، از پدرانش نقل كرد كه امير مؤمنان (ع) فرمود: كسى كه با گذشت از زيردستان خشنود شود، سلامت، از بالادست روزى اش مى شود.»

       شرح حدیت:

      اين حديث به يك سنت و قانون الهى در باره گذشت و چشم پوشى از لغزش زيردستان اشاره دارد و براى توضيح بیشتر اين نكات قابل توجه است:

      - حديثِ ياد شده، ريشه در آيه: وَ لْيَعْفُواْ وَلْيَصْفَحُواْ أَلَا تُحِبُّونَ أَن يَغْفِرَ اللَّهُ لَكُمْ؛[۲]بايد بگذرند و چشم پوشى كنند . آيا دوست نداريد كه خداوند شما را بيامرزد و گذشت از لغزش ديگران را موجب آمرزش و مغفرت الهى دانسته است.

      - در نظام آفرينش، نتيجه گذشت از لغزش زيردستان، برخوردارى از گذشت بالادستان است.

      - چشم پوشى از لغزش زيردستان، يك خصلت ارزشمند الهى است.

      - آسان گرفتن بر ديگران، در واقع، آسان گرفتن بر خود و سختگيرى بر آنان، سخت گرفتن بر خويش است.

      - گذشت، يكى از رازهاى شادكامى و موفقيت در زندگى است.

      - گذشت، يكى از خصلت هاى ارزنده مديريتى است.

       

      عطر ماندگار:  از بیانات رهبر معظم انقلاب

      چمران  سرباز اسلام

      اولا این شهید(دکتر چمران) یک دانشمند بود؛ یک فرد برجسته و بسیار خوش استعداد بود. خود ایشان براى من تعریف می کرد که در آن دانشگاهى که در کشور ایالات متحده آمریکا مشغول درس هاى سطوح عالى بوده، آنطور که به ذهنم هست ایشان یکى از دو نفر برترین آن دانشگاه و آن بخش و آن رشته محسوب می شده، تعریف می کرد برخورد اساتید را با خودش و پیشرفتش در کارهاى علمى را. یک دانشمند تمام عیار بود. آن وقت سطح ایمان عاشقانه این دانشمند آنچنان بود که نام و نان و مقام و عنوان و آینده دنیایی به ظاهر عاقلانه را رها کرد و رفت در کنار جناب امام موساى صدر در لبنان و مشغول فعالیت هاى جهادى شد؛ آن هم در برهه اى که لبنان یکى از تلخ ترین و خطرناک ترین دوران هاى حیات خودش را می گذرانید. ما اینجا در سال 57 می شنیدیم خبرهاى لبنان را. خیابان هاى بیروت سنگربندى شده بود، تحریک صهیونیست ها بود، یک عده هم از داخل لبنان کمک می کردند، یک وضعیت عجیب و گریه آورى در آنجا حاکم بود و صحنه هم بسیار شلوغ و مخلوط بود..

       

      درس هایی از  ازدواج علی(ع) و فاطمه(س)

      عفاف و پاکدامنی

      حضرت زهرا (س) الگویی است به تمام معنا برای عفاف و حجاب و پاکدامنی، چرا که در هر حالتی به عفت وحجاب پایبند بود و نمونه های آن بسیار است، مثلاروزی مرد نابینایی پس از اجازه به خانه حضرت فاطمه(س) آمد، پیامبر(ص) در آنجا حاضر بود، فاطمه(س) خود را از آن نابینا پوشانید و از او فاصله گرفت، پیامبر(ص) به او فرمود: چرا از مرد نابینا فاصله گرفتی، با این که او تو را نمی بیند؟ فاطمه(س) پاسخ داد: او اگر مرا نمی بیند، من که او را می بینم، وانگهی او بوی مرا استشمام می کند. رسول خدا(ص) به نشانه تصدیق گفتار فاطمه(س)، خطاب به او فرمود: أَشْهَدُ اَنّکِ بَضْعَةٌ مِنّی؛ گواهی می دهم که تو پاره تن من هستی.

        کفو و همتا بودن

      یکی از اصول اساسی و رازهای موفقیت ازدواج، کفو و همتا بودن دختر و پسر با هم است، زیرا تنها در صورت همتا و هم شأن بودن دو زوج است که درک متقابل آنان از یکدیگر امکان پذیر است.

      برخی تصور می کنند کفویت تنها به شرایط ظاهری از قبیل مسائل نژادی و یا وضعیت مادی و رفاهی بستگی دارد، در صورتی که چنین نیست، بلکه همتایی و همسویی آرمان ها، خواست ها و تمایلات روحی و روانی افراد، میزان آگاهی های علمی و دینی و میزان تعهد عملی به مکتب و مذهب، و ارزش نهادن به ویژگی های اخلاقی و فرهنگی است.

      اگر مسئله همتایی نبود، بدون تردید دختران زیبایی در مدینه بودند که از ازدواج باحضرت علی(ع) خرسند می شدند. اما او حتی از آنان خواستگاری هم نکرد و برای حضرت فاطمه (س)نیز خواستگاران فراوانی بودند اما حضرت فاطمه(س) و پیامبر(ص) به این وصلت ها راضی نشدند تنها حضرت فاطمه (س)و روح والای او بود که زیبایی ها و شکوه معنوی حضرت علی (ع) را درک می کرد. در این مورد پیامبر اکرم (ص) فرمودند: اگر خدا علی را نمی آفرید، برای فاطمه کفو و همتایی وجود نداشت.

       تقسیم کار

      یکی از مسائل مهم در هر خانواده، چگونگی تقسیم کار بین زن و شوهر و تعیین محدوده وظیفه و مسئولیت هر کدام از آنهاست. این مسئله آنقدر با اهمیت است که حتی حضرت علی(ع) وحضرت زهرا (س) نیز نزد رسول خدا(ص) آمدند و از ایشان خواستند تا کارها را میان آنها تقسیم کند و حدود مسئولیت هر یک را معین سازد. پیامبربا درایت ویژه خود و بر اساس آموزه های الهی در تقسیم بندی بسیار زیبایی، کارهای درون خانه را به حضرت زهرا (س) و کارهای بیرون خانه را به داماد شایسته خویش سپرد. این تقسیم کار آن چنان تازه عروس را به وجد آورد که فرمود: خدا می داند که من چقدر از این مطلب خوشحال شدم که کارهای بیرون خانه بر دوش من نیفتاد.

      همسرداری

      رفتار زوجین نسبت به یکدیگر به ظرفیت وجودی و شخصیت آن دو بستگی دارد. هر قدر شأن و شخصیت زوجین بیشتر باشد و از جایگاه بالاتری برخوردار باشند، بر مسئولیت پذیری همسران نسبت به یکدیگر افزوده می شود. با نگریستن به جایگاه حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) حساسیت ها و مسئولیت های همسرداری این دو بزرگوار را درخواهیم یافت. عروس، دختر رسول خدا(ص) و عزیزترین مردم نزد او است. فاطمه (س)، ام ابیها، برترین زنان دو جهان و مصداق بارز کوثر است. داماد نیز علی(ع) است؛ نخستین مسلمان پس از رسول خدا، وصی پیامبر(ص) و انسان کاملی که در کعبه به دنیا آمده و همه زندگی اش را وقف اسلام کرده است. بنابراین، هر دو با شناخت کامل از یکدیگر، بهترین الگوی همسرداری در اسلام و جهان هستند. بر اساس آموزه های اسلامی، همسرداری برای زن و مرد اهمیت دارد، زیرا جهاد زن، خوب شوهرداری است.

        پرورش فرزندان

      حضرت زهرا(س) وحضرت  علی(ع)، این دو همسر مهربان که خود تجسم عینی پرورش اسلامی به دست آموزگار بزرگ تعلیم و تزکیه، پیامبر اسلام(ص) بودند، فرزندان خویش را به گونه ای پرورش می دادند که بنابر شرایط و اوضاع زمانه، بتوانند رهبری امت را در دست بگیرند. حسن و حسین، زینب، ام کلثوم (علیهم السلام)، گل های وجود زندگی علی و زهرا (علیهما السلام) بودند که آنان چنان پرورش یافتند که هر کدام، آموزگار جاودان انسان ها شدند و این ممکن نبود مگر با همکاری، همیاری و هم فکری این دو همسر گرانقدر. امام حسن(ع) و امام حسین(ع)، پس از پدر، مسئولیت امامت امت را به عهده گرفتند. زینب و کلثوم نیز پیام ناب اسلام و تشیع را در اوج ظلمت ها به گوش خفتگان جامعه رساندند و این گونه هر صفحه ای از زندگی آنان، سرفصل نوینی را در اسلام گشود و این در پرتو پرورشی بود که از پدر و مادر خویش آموخته بودند. برای حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) چه سعادتی و افتخاری بهتر از این که پیامبر(ص) درباره فرزندانشان فرمود: «الولد ریحانة و ریحانتای: الحسن و الحسین» فرزند، ریحانه است و ریحانه من، حسن و حسین هستند. در جای دیگر فرمود: «الحسن و الحسین سید الشباب اهل الجنة»؛ حسن(ع) و حسین(ع)، سرور جوانان اهل بهشت هستند.

       سبک بودن مهریه

      بهترین مرد و بهترین زن جهان با هم پیوند زناشویی بستند، در حالی که بیشترین بهایی که برای مهریه حضرت زهرا(س)گفته شده، ۵۰۰ درهم است. اسلام محمدی نه تنها مهر فراوان را نشانه ارزش و بزرگی زن نمی داند، بلکه بر عکس، فراوانی مهر را نشانه شوم بودن زن می شمارد. چنان که امام صادق(ع) می فرماید: شومی زن به فراوانی مهر و عقیم بودن اوست.

      پیامبر اکرم(ص) دختر دردانه و محبوبش را به مهریه ای اندک، شوهر داد تا این سیره در میان مسلمانان گسترش یابد، هر چند متأسفانه این گونه نیست. همچنین می بینیم پیامبر(ص) از شمشیر، زره و شتر که دامادش، حضرت علی(ع) برای مهریه زهرا(س) در نظر داشت، تنها به زره بسنده کرد. و شمشیر و شتر را که وسیله جهاد و زندگی بود، برای علی(ع) باقی گذاشت. این نکته نیز نشان می دهد که اسلام، بر حداقل مادیات تأکید دارد، نه حداکثر. در دیدگاه اسلامی، کم توقعی باید سرلوحه زندگی خانواده ها قرار گیرد.

        جهیزیه به اندازه نیاز

      یکی از مشکلات خانواده های امروزی برای ازدواج دخترانشان، فراهم آوردن جهیزیه است. این پدیده که جنبه مدگرایی و چشم و هم چشمی نیز به خود گرفته است، گاهی به درگیری، اختلاف و کشمکش های اقتصادی میان خانواده ها می انجامد. چنین وضعیتی را با جهیزیه حضرت فاطمه (س) و حضرت علی(ع) مقایسه کنید. پیامبر اکرم(ص) برای عروسی دخترش که عصمت کبرای الهی و سرور زنان دو جهان است، از محل فروش یک سوم بهای زره علی(ع) جهیزیه ای بسیار ساده و آبرومند فراهم آورد، به گونه ای که شگفتی همگان را برانگیخت. پیامبر(ص) با شوهر دادن دختر خویش و چگونگی این پیوند می خواست فرهنگ و سنتی نوین در اندازد و روی همه اندیشه های غلط مادی، خط بطلان بکشد. به راستی، اگر پیامبر(ص) جهیزیه فراوان و گران بها را مایه ارزش مندی زن می دانست، آیا هیچ گاه حاضر می شد که برای دخترش که از همه دنیا برایش عزیز تر بود، وسایل اندک آن هم سفالین بخرد؟ آری، با به کار بستن چنین روش پسندیده ای، می توان امید داشت که گره بسیاری از مشکلات امروزی ما گشوده شود.

       جشن عروسی و دوری از گناه

      محفل عقد و عروسی باید محل نزول فرشتگان الهی باشد، چنان که درباره عروسی علی (ع) و زهرا(س) گفته اند: در شب زفاف فاطمه، جبرئیل و میکاییل و اسرافیل به همراه هفتاد هزار فرشته نازل شدند. محفل هایی که مالامال از لعب و لهو و حرام و دیگر مسائل غیر شرعی و اخلاقی است، مورد تأیید اسلام نیست. در چنین محفل هایی نه تنها فرشتگان الهی فرود نمی آیند، بلکه برپا کنندگان در آن به خشم الهی گرفتار می شوند. علی(ع) و زهرا(س) در خانه خدا یعنی مسجد با شنیدن خطبه پیامبر بزرگ اسلام، زندگی مشترک خود را آغاز کردند. در این مراسم، فرشتگان فوج فوج وارد مسجد می شدند و به یکدیگر تبریک و تهنیت می گفتند. بسیار مایه تأسف است که مسلمانان از این مراسم پرفیض و برکت، سرمشق نمی گیرند. هر چند کسی نمی تواند به پای برگزارکنندگان آن مراسم برسد، ولی دست کم شایسته است محفل های عروسی پیروان این بزرگان از لهو و لعب و کردار و گفتار نامشروع و حرام، تهی باشد.

        سادگی با خوشحالی منافات ندارد

      برنامه ریزی چنین محفل با برکتی نیز آموزنده است. این مراسم با شکوه و معنوی، به سادگی و بدون هزینه اضافی برگزار شد، به گونه ای که جابر می گوید: ما در عروسی علی(ع) و فاطمه(س) که خداوند از هر دو خشنود باشد ـ حاضر بودیم و هیچ عروسی بهتر از آن عروسی ندیدیم. پس مراسم عروسی را می توان درعین سادگی وکم خرجی، با برنامه ریزی مناسب، برپا کرد و در این راه، مراسم عروسی علی(علیه السلام) و فاطمه(س) الگوی مناسبی خواهد بود.

        بی تکلفی

      برگزاری مراسم عقد و عروسی، به روزها و ماه ها برنامه ریزی نیاز ندارد، بلکه با کمی دقت می توان در چند روز، همه امور آن را سامان داد. پیامبر(ص) چون از تمایل علی(ع) برای بردن همسرش به خانه برای آغاز زندگی مشترک آگاه شد، به او فرمود: امشب یا فردا شب، فاطمه را به خانه ات می فرستم و ترتیب کارها را خواهم داد. به این ترتیب، همه این کارها در یک شبانه روز به سامان رسید و حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) زندگی مشترک خود را آغاز کردند.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12492.jpg

      گفت و گو با  فرید پناه نژاد مستندساز حوزه نفت

      نفتی ها مدافعان اقتصادی  مغفـول مانده  در سینـما

      صنعت نفت ایران، به عنوان خاکریزی مهم درحوزه اقتصادی، طی سال ها، بویژه در دوران هشت سال دفاع مقدس، ایفاگر نقش بی بدیلی بوده است؛ نقشی که به نظرمی آید می توانست پر رنگ تراز آنچه که هست، درنگاه آحاد مردم جامعه جلوه کند.این صنعت زیربنایی ومولد، مسائل ومصایب متعددی را ازسرگذرانده وهم اکنون نیزبا تحریم های ظالمانه روبه روست. به نظرمی آید مستندسازی دراین حوزه، می تواند نفت و سختی ها وپیچیدگی های آن رابیش ازپیش نمایان سازد؛موضوعی که ازنگاه متولیان آن تقریبا مغفول مانده وکمتر کارگردان یا تهیه کننده سینمایی به آن پرداخته است. فرید پناه نژاد، ازجمله مستندسازانی است که سال ها درحوزه صنعت نفت، فیلم تولید کرده و توانسته آثار متفاوتی را در این زمینه خلق کند. او کارکنان سکوها و پالایشگاه های نفتی را مدافعان حریم اقتصادی می داند و می گوید باید در این حوزه، آثار مستند وسینمایی تولید شود.

      به عنوان یک مستندساز، اولین تجربه شما در زمینه تولید فیلم در حوزه نفت چه بود؟

      به خاطر دارم یکی از اولین مستندهایی که با موضوع نفت تولید کردم، در دهه 80 بود. در واقع من در سال 1383 به عنوان یک فیلمساز بسیارجوان وارد حوزه نفت شدم و تحقیقات و تولیدات خود را در این زمینه آغازکردم.

      معتقدم، نفت آن چیزی نیست که مردم ما از آن شناخت دارند و واقعیت های دیگری را هم دربرمی گیرد. در حال حاضر وقتی صحبت ازنفت به میان می آید، همه به یاد خیابان طالقانی وساختمان 13 طبقه وزارت نفت و آدم های کت و شلوار پوش می افتند؛ اما هویت نفت، چیز دیگری است و من تصمیم گرفته ام هویت واقعی نفت را تا آنجا که می توانم، به تصویر بکشم. در همین خصوص و با حمایت وزارت نفت، در سال 1388 فیلم مستندی با نام «آن سوی سکه نفت» تولید کردم که با نگاهی اجتماعی، به مساله شناخت مردم جامعه از صنعت نفت می پردازد. بخشی ازاین مستند، درباره تاریخ نفت وکسانی است که نفت را به جایگاه امروز رساندند. به عنوان مثال، در بخشی از این مستند به حضور خارجی هایِ به دنبال استعمار درشهرهای نفت خیزاشاره می شود؛ افرادی که با تمام اهداف استعماری خود، خدماتی نیز برای صنعت نفت ایران داشته اند. متاسفانه در آن دوره، حکام ما، افراد غاصبی  بودند که به خارجی ها امتیازاتی می دادند و آنها نیزنفت را از آن خود می دانستند. بعد از آن به ملی شدن صنعت نفت از سوی دکتر مصدق اشاره می شود که از ماندگارترین اتفاقات در تاریخ صنعت نفت به شمار می رود. در این مستند، همچنین به جنگ و نفت، پالایشگاه و اتفاقاتی که در طول جنگ برای پالایشگاه ها رخ داده، اشاره می شود. این مستند را می توان یکی از مستندهای قابل توجه در حوزه نفت دانست.

      مستند جدیدی با موضوع نفت در دست دارید؟

       بتازگی پیشنهاد ساخت یک مستند به مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی با موضوع زندگی کارمندان اقماری داده شده است؛ کسانی که 40 سال روی سکوهای نفتی کار می کنند و هر 15 روزیکبار می توانند به خانواده خود سر بزنند. نکته مهم این است که طی 15 روزی که فرد در سکوهای نفتی حضور دارد، هر اتفاقی که برای خانواده اش رخ بدهد، نمی تواند محل کارش را ترک کند، مگراینکه فردی پیدا شود تا بتواند شیفت حضورخود را با اوعوض کند.

      برای تولید این مستند، با افرادبسیاری صحبت کردم و روایت های بسیاری از این مشکلات شنیده شد. به عنوان مثال، فردی بود که باید برای عروسی اش، خود را به محل زندگی اش می رساند؛ اما در مسیر برگشت، ناگهان دریا توفانی می شود واو که داخل کشتی بوده، بر اثر شدت جابه جایی کشتی، پایش به جایی اصابت می کند و می شکند و در نهایت عروسی اش به هم می خورد. در این میان، مصاحبه هایی هم با افرادی که فرزند یا والدینشان فوت کرده اند و نتوانسته اند خود را به موقع به خانواده برسانند، داشتم.

       از نظر شما اهمیت تولید مستندهایی با موضوع نفت تا چه اندازه است؟

       به سازمان های متولی گفته ام، بارها مستندهایی با مــوضـوع مدافعان حرم و مــدافعان مرزهــا ساخته شده کــه البته ساخــت چـنین مستندهایی بسیار خوب و مهم است؛ اما در کنار این عزیزان، ما مدافعان حریم اقتصادی هم داریم؛ افرادی که در میادین مشترک نفتی در حال کار هستند؛ میادینی که با دیگر کشورهای همسایه به صورت مشترک از آن استفاده می کنیم. در چنین شرایطی هرکشوری که امکانات بیشتری داشته باشد، از این منابع مشترک، بهره بیشتری می برد. به عبارت دیگر استخراج نفت در این میادین یک نوع مسابقه است؛ مسابقه ای که به دلیل شرایط سخت تحریم، فضایی را ایجاد کرده تا کارکنان این سکوها به معنای کامل برای استخراج بیشتر، ایثارگونه و 24 ساعته در حال کار باشند. در واقع این پروژه، ناگفته های جنگ نابرابر میان ما و دیگر کشورهای منطقه است که محوریت آن، یکی از مهندسان شاغل در سکوهای نفتی است.

      در زمینه تولید آثار مستند در حوزه نفت، تلویزیون، تولیدات زیادی دارد که با حمایت و سرمایه گذاری وزارت نفت ساخته شده است؛ اما این تولیدات، همه آن چیزی نیست که باید از صنعت نفت نشان داده شود؛ چرا که بخشی از واقعیت ها و انتشار آن می تواند مشکلاتی را به وجود آورد. با تمام این شرایط لازم است تا فیلمسازان، یک چراغ قوه به دست بگیرند و جاهای تاریک را روشن کنند تا با نمایش واقعیت ها، نفت واقعی برای مردم شناخته شود. به عبارت دیگر نفت، مهم ترین منبع درآمدی کشور به شمارمی رود و که می توان با تولید فیلم های مستند، اهمیت آن را به جامعه نشان داد. با ساخت این مستندها، مردم جامعه با چگونگی تولید و استخراج نفت واقعی و چالش هایی که نفتی ها درمنطقه با آن مواجه هستند، بیشتر آشنا می شوند که البته در این زمینه باید بودجه و حمایت مناسبی هم صورت بگیرد.

      مردم جامعه باید بدانند در شرایط سختی که با آن مواجه هستیم، نفتی ها چگونه از قطعه ای که عمر آن یک سال است، به مدت 10 سال استفاده و در این مدت، بارها آن را تعمیر می کنند؛ چرا که کشورهای سازنده، این قطعات را به ما نمی فروشند و کارمندان نفت در سکوها و پالایشگاه ها از جان خود برای بقا و ادامه صنعت نفت مایه می گذارند. نباید فراموش کرد که با نشان دادن سختی ها و مشکلات در صنعت نفت، به دنبال سیاه نمایی نیستیم؛ بلکه معتقدم اگر کارکنان نفت نسبت به کشورشان عرق نداشتند، می توانستند روی سکوهای کشورهای دیگر کار کنند و چند برابر، حقوق بگیرند. ساخت چنین مستندهایی می تواند امید به جامعه تزریق کند، بخصوص برای کارکنان جوان نفتی. نکته ای که نباید فراموش کرد این است که ساخت چنین مستندهایی، بدون همکاری و حمایت وزارت نفت ساخته نمی شود؛ چرا که به عنوان یک مستندساز نمی توان در مناطق نفتی حضور پیدا کرد؛ البته گاهی بودجه این مستندها از سوی وزارت نفت و گاه نیز با مشارکت وزارت نفت و صدا و سیما تامین می شود که بخشی از این مستندها، سفارشی محسوب می شوند.

       با توجه به داستان هایی که از مناطق نفتی شنیده اید، فکرمی کنید تا چه اندازه این داستان ها می تواند به فیلم های جذاب در سینما تبدیل شود؟

      معتقدم که تعداد زیادی سوژه درام در حوزه های نفتی وجود دارد که می تواند در سینما مورد توجه قرار گیرد و به یک اثر سینمایی تبدیل شود؛ اما مشکل اصلی این است که بسیاری از فیلمسازان ما چه در سینما و چه در حوزه مستند، صنعت نفت را بخوبی نمی شناسند. به بیان دیگر ما فیلمساز تخصصی نفت نداریم، از این رو باید  برای آن فکری کنیم و شرایطی فراهم آوریم تا در زمینه صنعت مهمی مانند نفت، فیلمساز تخصصی داشته باشیم؛ البته این مساله تنها زمانی عملی خواهد شد که فیلمسازان ما در مناطق نفتی حضور پیدا کنند و با نفت و مشکلات گوناگون موجود در مناطقُ کاملا آشنا شوند و به تعریف درستی از آن برسند.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12494.jpg

       

       

      عبدالله ویسی  در نفت آبادان ماندنی شد

      پس از کش و قوس های فراوان و با انتخاب اعضای هیات مدیره تیم فوتبال صنعت نفت آبادان عبدالله ویسی در این تیم ماندنی شد .

      سومین تغییر روی نیمکت صنعت نفت در لیگ قبل و حضور ویسی باعث شد تا این تیم از سقوط فرار کند. کار بزرگ این سرمربی خوزستانی سبب شد تا هواداران آبادانی خواستار تمدید قرارداد او باشند، اما عبدالله خواستار برخی شرایط جهت ادامه همکاری بود.

      یکی از شگفتی های فصل گذشته، بقای صنعت نفت در لیگ برتر بود. تیمی که تا پایان هفته بیست و چهارم با 8 امتیاز کمتر نسبت به مس کرمان در رده سیزدهم ایستاده و جزء تیم های سقوط کننده بود، در نهایت با 3 امتیاز بیشتر نسبت به حریف کرمانی در لیگ ماندگار شد.

      عبدالله ویسی درست زمانی به تیم فوتبال صنعت نفت آبادان پیوست که تنها 70 روز به پایان لیگ برتر فوتبال ایران باقی مانده بود، آن هم در شرایطی که احتمال سقوط این تیم نفتی به دلیل چالش هایی که در طول فصل پشت سر گذاشته بود، بسیار زیاد بود. این سرمربی بی شک، با امید کمی به این تیم پیوست؛ اما از همان ابتدا اعلام کرد که همه اعضای تیم باید تمام توان خود را بگذارند تا از لیگ برتر حذف نشوند. او توانست در همان زمان کم، شرایط را به نفع تیم صنعت نفت آبادان تغییر دهد و در نهایت در هفته آخر لیگ برتر فوتبال ایران با پیروزی برابر تیم گل گهر نام تیم خود را از لیست سیاه حذفی ها و سقوط به لیگ دسته یک خط بزند. ویسی بعد از پیروزی و ماندن در لیگ برتر تاکید کرد که در صورت به وجود آمدن شرایط مناسب می تواند در فصل بعدی و پیروزی هایی که در آن به دست می آورد، سهمیه آسیا را برای تیم صنعت نفت آبادان کسب کند؛ اما به شرطی که امکانات لازم برای تیم فراهم شود. درست بعد از پیروزی صنعت نفت آبادان و ادامه بقای این تیم در لیگ برتر اعضای هیات مدیره باشگاه صنعت نفت آبادان استعفا کردند تا بسیاری از موارد مربوط به این تیم فوتبالی که به نوعی باعث ایجاد امید در بین مردم خوزستان می شود، در هاله ای از ابهام باقی بماند؛ البته که تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با چنین چالش هایی قبل از شروع فصل جدید و در میان برگزاری آن غریبه نیست؛ اما برای تیمی که قرار است یکی از نمایندگان خوزستان در لیگ بیست و سوم فوتبال برتر کشور باشد، وجود چنین چالش هایی می تواند چندان به نفع تیم نباشد. این در حالی است که بتازگی اعضای جدید هیأت مدیره باشگاه صنعت نفت آبادان از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران معرفی شدند .

       

      پایان مسابقات فوتسال کارکنان زیر 45 سال  پایانه های نفتی

      مسابقات فوتسال کارکنان زیر ۴۵سال شرکت پایانه های نفتی ایران از 8 لغایت 20خردادماه در سالن چندمنظوره شهیدآباش با شرکت ۱۲تیم در چهار گروه سه تیمی برگزار شد. در این مسابقات،چهارتیم مالی -اداری، صادرات، پشتیبانی(الف) و پشتیبانی(ب) با برتری در برابر حریفان خود به جمع چهار تیم پایانی راه پیدا کردند. در مرحله نیمه نهایی، تیم صادرات موفق شد پشتیبانی(الف) را شکست داده و پشتیبانی(ب) نیز با برتری در برابر تیم مالی - اداری به دیدار نهایی راه یافت. در روز پایانی این مسابقات،ابتدا در دیدار رده بندی پشتیبانی(الف) موفق شد با نتیجه ۴ بر3مالی -اداری را شکست داده و عنوان سومی مسابقات را به دست آورد و دربازی فینال نیز تیم صادرات موفق شد در یک بازی سخت و نفس گیر با نتیجه 3بر2تیم پشتیبانی(ب) را از پیش رو برداشته و عنوان قهرمانی مسابقات را تصاحب کند. کاپ اخلاق نیز به تیم خوب مالی -اداری رسید.در پایان این مسابقات وحید عرب زاده از تیم صادرات با به ثمر رساندن ۱۰ گل به عنوان بهترین گلزن این مسابقات شناخته شد.

       

      مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان معرفی شد

      مدیرعامل و اعضای هیات مدیره باشگاه صنعت نفت آبادان از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران معرفی شد. براین اساس، محمد علی شکوهی، سید علی آل یاسین، حسن گله داری، محمد حسین رحمانی و حمید جوادی نژاد، پنج عضو اصلی این چارت مدیریتی جدید هستند. همچنین در اولین جلسه ای که از سوی هیات مدیره برگزار شد، محمد علی شکوهی به عنوان رئیس هیأت مدیره، سید علی آل یاسین به عنوان نایب رئیس هیأت مدیره، محمد حسین رحمانی به عنوان مدیرعامل و حسن گله داری به عنوان دبیر هیأت مدیره انتخاب شدند.

       

      آغاز به کار مدارس ورزشی در مناطق نفت خیز جنوب

      مناطق نفت خیز جنوب همزمان با آغاز تعطیلات تابستانی اقدام به برگزاری کلاس های آموزشی ویژه فرزندان کارکنان رسمی، پیمانی و قرارداد مدت معین و موقت کرده است. این کلاس ها از خردادماه آغاز و تا پایان نیمه اول شهریورماه ادامه دارد. این کلاس ها در 19رشته برای فرزندان پسر و در15 رشته برای فرزندان دختر با هدف اوقات فراغت، آموزش و استعدادیابی برگزار می شود.  همچنین در طول برگزاری این کلاس ها، مسابقات مختلفی نیز برگزار می شود.

       

      تمدید قرارداد سرمربی تیم فوتبال نوجوانان ملی حفاری

      سرمربی تیم فوتبال نوجوانان ملی حفاری، قرارداد خود را یک فصل دیگر با این تیم تمدید کرد. سعید داودی با حضور در دفتر باشگاه و پس از دیدار و مذاکره با سیدسالار محمدنیا، مدیرعامل باشگاه شرکت ملی حفاری ایران، قرارداد خود را برای یک فصل دیگر تمدید کرد.داودی فصل گذشته توانست نتایج درخشانی با تیم نوجوانان ملی حفاری کسب کند و به جمع 4 تیم نهایی لیگ برتر کشور بپیوندد.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12491.jpg

      گفت و گو با سرمربی تنیس روی میز مناطق نفت خیز جنوب

      طعم شیرین صعود به لیگ برتر بعد از 20 سال

      مشعل تیم تنیس روی میز مناطق نفت خیز جنوب با رهبری بابک حمیدیان، سرمربی تیم، بعد از گذشت 20 سال توانست به لیگ برتر تنیس روی میز راه یابد؛ تیمی که با شروع کرونا در کشور با چالش های بسیاری همراه بود. این تیم به دلیل کرونا نزدیک به دوسال تعطیل بود و ازسال 1400 فعالیت خود را آغاز کرد؛ هرچند در ابتدای کار چندان موفق نبود؛ اما در نهایت توانست در سال 1401 به عنوان تنها نماینده نفتی ها به لیگ برتر تنیس روی میز راه یابد.

      بابک حمیدیان، سرمربی تیم تنیس مناطق نفت خیز جنوب، درباره چالش های این تیم طی چند سال گذشته و در نهایت حضور در لیگ برتر تنیس بعد از گذشت 20 سال گفت و گویی انجام داده که در ادامه میخوانید.

        تیم تنیس روی میز مناطق نفت خیز جنوب،بعد از گذشت دو دهه به لیگ برتر راه یافته است و بی شک برای رسیدن به این جایگاه، با چالش های بسیاری همراه بوده اید. دراین باره توضیح می دهید؟

      تیم تنیس روی میز مناطق نفت خیز،همیشه جزو تیم های برتر دسته یک کشور قرار داشت؛ اما طی چند سال گذشته به دلیل شیوع کرونا،مجموعه ورزشی مناطق نفت خیز تعطیل شد وماهیچ فعالیت ورزشی نداشتیم. همین مساله سبب شد تا قدرت تیم نسبت به تیم های شهرستان های دیگرکمترشود  و از آنجا که تیم های شهرهای دیگر، در بخش خصوصی فعالیت می کردند و تمرین های خود را داشتند، تیم ما عقب افتاد.درچنین شرایطی بود که بخشنامه ای صادرشد مبنی بر اینکه مربیانی که کارمند شرکت نفت بودند، نمی توانستند به عنوان مربی تیم حضور داشته باشند، به همین دلیل  در سال1397 از تیم خارج شدم، این اتفاق در حالی رخ داد که درسال 1396 نایب قهرمان لیگ دسته یک شده بودیم.

      در سال 1400 و بعد از پایان پاندمی کرونا، فعالیت خود را دوباره آغاز کردیم و هدف اصلی مان را حضور درلیگ بزرگسالان که اسفند همان سال برگزار می شد،قرار دادیم؛ اما چون چند سالی بود که از فضای حرفه ای فاصله گرفته بودیم، در دور نخست مسابقات، نتیجه خوبی نگرفتیم و حذف شدیم.

       بیشتر اعضای تیم، شاگردان خودم بودند که از کوچکی و در رده های پایه تا امروز با آنها کار کرده ام وبخوبی آنها رامی شناسم. درسال 1401بلافاصله تمرین های حرفه ای خود را آغاز کردیم تا بتوانیم بچه های تیم را به حد استاندارد برسانیم؛ البته درکنار آن، نفرات جدیدتری نیز به تیم اضافه کردیم. درآذرهمان سال، بچه های تیم که نتایج خوبی ازمسابقات انفرادی گرفته بودند، در مسابقات لیگ منطقه هفت شرکت کردند وبا تیم گچساران که رقیب دیرینه مان است،روبه رو شدیم وبا امتیازکمی به این تیم باختیم و درمنطقه دوم شدیم؛ اما توانستیم مجوز ورود به لیگ یک را دریافت کنیم. در همین دوران بچه ها بازی های خوبی انجام دادند و اعتمادبه نفس لازم را پیدا کردند.

        حضور در لیگ دسته یک، بعد از حذف ناگهانی که در فصل قبل تجربه کردید، چگونه بود؟

      خوشبختانه زمانبندی آغاز مسابقات دسته یک بسیارخوب بود. این مسابقات بهمن سال 1401 آغاز می شد و ما برای حضور دراین لیگ، تمرین های فشرده ای انجام دادیم و توانستیم با حضور ورزشکاران حرفه ای تیم، درلیگ دسته یک که درشیراز برگزار شد،شرکت کنیم؛ هرچند مسابقات سختی راپشت سر گذاشتیم؛ اما درنهایت توانستیم به مرحله فینال برسیم. دراین دوره، رقابت بسیارسختی با تیم های تاپ گرگان و تیم مخابرات استان فارس داشتیم که توانستیم در هردو مسابقه پیروز شویم و به رده اول جدول و به مرحله نیمه نهایی راه یابیم. این درحالی است که تیم نفت گچساران در طول مسابقات، حذف شد و تیم ما به عنوان تنها نماینده نفت در نیمه نهایی حضور پیدا کرد.در نیمه نهایی نیز با تیم آکادمی آرمند که بازیکنان حرفه ای و ملی پوش داشت، رقابت کردیم و توانستیم دراین مرحله نیز پیروز شویم. خوشبختانه روند پیروزی تیم همچنان ادامه یافت و درنهایت توانستیم به فینال برسیم و به عنوان قهرمان لیگ دسته یک معرفی شویم. این قهرمانی برای اعضای تیم که همه بازیکنان داخلی بودند، بسیار مهم بود.

        برای حضور در لیگ برتر چه اهدافی را دنبال می کنید و قهرمانی در لیست اهدافتان هست؟

      مساله مهم این است که تیم مابعد از گذشت 20سال دوباره توانسته به لیگ برتر صعود کند واین صعود اهمیت بسیاری دارد؛ چون سبب می شود تیم فضای متفاوت و حرفه ای تری را درلیگ برتر تجربه کند.

      برای حضوردرلیگ برتر،با برنامه ریزی دقیق، تمرین های خود را آغاز کردیم. تمرینات تیم از ابتدای خردادماه به صورت جدی با دو هدف مهم آغاز شده است. هدف اول ما این است که بتوانیم در لیگ برتر همچنان حضورداشته باشیم؛ چراکه بودجه کافی برای به کارگیری بازیکنان ملی پوش نداریم و امیدواریم با بچه های خودمان در لیگ برترباقی بمانیم و حذف نشویم. به همین دلیل، برای فصل جدید چندان به قهرمانی فکرنمی کنیم؛ چون تیم های بسیار حرفه ای مثل پالایش و پخش نفت آبادان هستند که بودجه قابل توجهی برای جذب بازیکنان ملی پوش درنظر می گیرند وفصل قبل هم توانسته بود به عنوان قهرمان انتخاب شود.

      در تلاش هستیم یک یادوبازیکن جوان و برترجذب ویکی دو ورزشکار جوان ازباشگاه خودمان مثل پارسا روحانی، علی عسگری وپارسا حسینی راهم که در رده جوانان هستند، به تیم اضافه کنیم تا درآینده ازمنابع تیمی خودمان برای حضور درمسابقات بهره بگیریم. 80 درصد تیم، بچه های مناطق نفخیز جنوب هستند و این موضوع برای ما بسیار اهمیت دارد.

         با توجه به حضور در لیگ برتر و دیده شدن شاگردانتان، فکر می کنید با حضور در این مسابقات چه اندازه امکان ملی پوش شدن آنها وجود دارد؟

      هنوزبرنامه لیگ برتر را اعلام نکرده اند؛ اما فکرمی کنم از اواخرتیر یا اواسط مرداد،مسابقات آغاز شود. لیگ برتر،سه دوربرگزارمی شود که شامل یک دور رفت،برگشت و دورنهایی است.این مسابقات بین 6 تا 7 تیرماه برگزار می شود و جذابیت های بسیاری برای مخاطبان دارد. حضور اعضای تیم در لیگ برتر، این فرصت را ایجاد می کند تا از سوی مسؤولان دیده شوند، نکته مهم درقهرمانی ما درلیگ دسته یک این بود که سبب شد تعداد بسیاری از بازیکنان خردسال به تیم تنیس روی میز بپیوندند واین خود می تواند برای آینده تیم بسیار مهم باشد.

       بی شک حضور در لیگ برتر نیز تاثیرات مثبتی برای ما به همراه خواهد داشت. مساله مهم این است که این حضورمی تواند انگیزه ای برای پیشرفت ورزشکاران شود و همین انگیزه می تواند آنها را به تیم ملی برساند. خوشبختانه استقبال از تنیس روی میز در خانواده های نفتی افزایش پیدا کرده و با تربیت و استعدادیابی آنها می توانیم تا 3 سال آینده،جزو بهترین تیم های تنیس روی میز باشیم.

      درحال حاضر،مجموعه ما در تمام رده های سنی فعالیت آموزشی دارد و قهرمانان خوبی نیز پرورش داده ایم. در رده پایه، نسلی پا به عرصه گذاشته که بی شک درآینده می تواند موفقیت های بسیاری به دست آورد.متاسفانه به دلیل کرونا و تعطیلی مجموعه ما، یکسری از نسل های ورزشی را از دست دادیم؛ البته رده نوجوانان ما درحال حاضر بخوبی عمل می کند وحتما در سه سال آینده، می توانیم 7 یا 8 بازیکن حرفه ای را که حرفی برای گفتن در این رشته دارند،معرفی کنیم.

    • media/image/2018/07/1024-1448/995.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات