جستجو

    قرارداد ایران و ترکمنستان به پایداری گاز در شمال و شمال‌شرق کشور کمک می‌کند

    چتر فراگیر دیپلماسی

    همکـــاری  با 40  شرکت دانش‌بنیان

    حرکت بر لبه دانش

    دور زدن با باک پر

    سفر گاز  به دیار شاعران 

    قلب گاز در منطقه 5 می‌تپد

    سرمایه‌ گذاران  در انتظار شروع عملیاتی  پارک‌ها  

    راهیابی دانش بومی مرکاپتان زدایی  به پتروپالایشگاه ها

    نقش قاره کهن در رشد تقاضای نفت

    امضای تفاهمنامه همکاری با پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز

    تخصیص 7.5 میلیارد دلار اعتبار به توسعه ناوگان ریلی

    بازگشت دوباره

    مسجد  سلیمان  شهر نخستین‌ها

      نفت  بر پرده  نقره‌ ای

    برای  موفقـــیت  از  جان  مایه گذاشتیم

    معرفی برگزیدگان مسابقات فرهنگی _ ورزشی یادواره سوم خرداد

    خــبر و نظـــر

    پرونده ویژه

    پالایش

    پخش فرآورده های نفتی

    گاز

    پتروشیمی

    پژوهش

    بین الملل

    باشگاه خبر

    خانواده نفت

    موزه

    فرهنگ وهنر

    ورزش

     

    • media/image/2023/06/1024-1448/12470.jpg
    • media/image/2023/06/2000-1441/12469.jpg
    • media/image/2023/06/2000-1441/12468.jpg
    • media/image/2023/06/2000-1441/12441.jpg

      مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرد:

      معرفی بسته های سرمایه گذاری روس ها  در صنایع پایین دستی پتروشیمی

      مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: بسیاری از شرکت های روس، علاقه مند به سرمایه گذاری در بخش صنایع پایین دست پتروشیمی در ایران هستند که در این زمینه بسته های متفاوت و جذاب سرمایه گذاری آماده و معرفی شده است.

      مرتضی شاهمیرزایی در حاشیه برگزاری سیزدهمین نمایشگاه روس پلاست اظهار کرد: با همکاری و هماهنگی یکپارچه و مستحکم، شرکت های پتروشیمی مارون، امیرکبیر، شازند، تبریز و آریاساسول، همچنین شرکت های صاحب نام در حوزه کامپاند و مستربچ، امسال در نمایشگاه روس پلاست در مقایسه با دوره های قبل، هم از نظر توانمندی و هم تنوع ارائه محصولات در زنجیره ارزش، قدرتمندتر ظاهر شدند. وی درباره سرمایه گذاری روسیه در صنعت پتروشیمی کشورمان نیز تصریح کرد: پیشنهاد شرکت ملی صنایع پتروشیمی به شرکت های روس درباره همکاری و سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران، بیشتر در حوزه تبادل خدمات فنی و مهندسی، صدور فناوری و بویژه کاتالیست های مورد نیاز صنعت پتروشیمی این کشور است که خوشبختانه با بسترسازی، رشد و توسعه ظرفیت های صنعت پتروشیمی ایران با وجود ۴۴ سال تحریم های سخت و دشوار، اکنون به گواه شرکت های خارجی از جمله شرکت های روسی، یکی از برترین ها در منطقه خاورمیانه است.

      مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: خوشبختانه با انعقاد تفاهمنامه و قراردادهایی میان شرکت های صنعت نفت ایران با طرف های روس، با ظرفیت های سرمایه گذاری دهها میلیارد دلاری که وزیر نفت کشورمان نوید آن را داده اند، فرصت بسیار مطلوبی برای سرمایه گذاران روسی ایجاد شده که در حوزه های بالادست، میان دست و پایین دست صنعت پتروشیمی نیز حضوری فعالانه داشته باشند. شاهمیرزایی، درباره یکی از همکاری های دوجانبه ایران و روسیه در صنعت پتروشیمی اظهار کرد: با بررسی های انجام شده، هم اکنون روسیه می تواند برخی محصولات پتروشیمی مازاد نیاز خود مانند گروه استایرن و پلی پروپیلن را به بازار ایران صادر و در مقابل خدمات فنی و مهندسی، بویژه در حوزه فناوری و کاتالیست ها از کشورمان دریافت کند.

      وی با بیان اینکه راهبرد بلندمدت و دیپلماسی انرژی - اقتصادی ایران، همکاری و مشارکت دوسویه با کشورهای همسایه و دوست در بخش های نفت، گاز، پتروشیمی و توسعه فناوری هاست، تأکید کرد: ذخایر غنی نفت و گاز ایران، نزدیکی به آب های  آزاد، دسترسی آسان به بازارهای صادراتی همچون هند، چین و کشورهای شرق آسیا و کشورهای حوزه آفریقا، همچنین وجود نیروی کار متخصص، بومی سازی فناوری، ساخت کالا و تجهیزات مورد نیاز صنعت و قیمت تمام شده پایین، از مزیت های برتر و مطمئن سرمایه گذاری خارجی در ایران است.  مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تاکید کرد: با توجه به تمهیدات ویژه اندیشیده شده در دولت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، آماده حضور سرمایه گذار و مشارکت های دوجانبه با کشورهای خارجی است. معاون وزیر نفت یادآور شد: هم اکنون ظرفیت اسمی صنعت پتروشیمی ایران از مرز ۹۲میلیون تن در سال عبور کرده و با برنامه ریزی های راهبردی این صنعت در مناطق جدید بویژه در جنوب کشور و در حاشیه سواحل خلیج همیشه فارس و دریای عمان و همین طور در فازهای جدید دو هاب عسلویه و ماهشهر، مسیر توسعه خود را با شتاب گسترش می دهد.

       

      عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:

      قرارداد ایران و ترکمنستان به پایداری گاز در شمال و شمال شرق کشور کمک می کند

      عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به کمک قرارداد گازی ایران و ترکمنستان به رفع ناترازی گاز در کشور گفت: قرارداد گازی ایران و ترکمنستان، پایداری گاز در شمال و شمال شرق کشور را به دنبال خواهد داشت.

      مصطفی نخعی با بیان اینکه جهت گیری کلی وزارت نفت در حوزه دیپلماسی انرژی مثبت است، اظهار کرد: یکی از نقاط قوت دولت سیزدهم، بویژه وزارت نفت، تقویت دیپلماسی انرژی با کشورهای همسایه است. وی به موضوع قرارداد گازی میان ایران و ترکمنستان که بزودی امضا می شود، اشاره کرد و افزود: در سال های گذشته با ترکمنستان قرارداد گازی داشتیم که متأسفانه این قرارداد را متوقف کردیم و بین دو کشور نیز دلخوری هایی ایجاد شد؛ اما با رویکرد جدید دولت سیزدهم و سیاست احیای روابط با همسایگان، این قرارداد نیز احیا شد. عضو کمیسیون انرژی مجلس با تأکید بر اینکه در شرایط تحریمی، یک از اهرم های ما حوزه انرژی است، تصریح کرد: در این شرایط تحریمی، هرچه همکاری ها با کشورهای همسایه را گسترش دهیم و روی آن مانور بیشتری داشته باشیم، می توانیم تحریم ها را نیز به نوعی دور بزنیم.

      نخعی با بیان اینکه ایران هم می تواند ظرفیت صادراتی خود در حوزه نفت و گاز را افزایش دهد و هم این توانایی را دارد که به قطب انرژی در منطقه تبدیل شود، اظهار کرد: بی شک قرارداد گازی ایران و ترکمنستان به پایداری گاز در شمال و شمال شرق کشور کمک می کند.

       

      معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش تأکید کرد:

      ضرورت ورود شرکت های پالایشی به پروژه های پالایشگاهی فراسرزمینی

      مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی از ضرورت حضور شرکت های پالایشی در پروژه های پالایشگاهی فراسرزمینی خبر داد و گفت: ورود به بازارهای جهانی، بیش از پیش احساس می شود؛ زیرا با این اتفاق جایگاه ما در جهان تثبیت خواهد شد.

      جلیل سالاری در پنجمین نشست بررسی طرح های کیفی و بهبود فراورده ها از ضرورت حضور شرکت های پالایشی در همه میدان های پالایشگاهی فراسرزمینی خبر داد و گفت: ورود به بازارهای جهانی بیش از پیش احساس می شود؛ زیرا با این اتفاق جایگاه ما در جهان تثبیت خواهد شد. وی هدف از تشکیل این کارگروه را تبادل اطلاعات میان شرکت های پالایشی کشور دانست و افزود: تعیین تکلیف در امور بودجه ۱۴۰۲ در بخش کیفی سازی فراورده ها و طرح های محیط زیستی و نیز آشنایی با اقدام های شرکت های پالایشی از دیگر اهداف این طرح خواهد بود. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران درباره مجوزهای محیط زیستی پروژه های شرکت های پالایشی اظهار کرد: مسائل و مشکلاتی در این بخش وجود دارد که بعضی از آنها فراسازمانی است، مانند مجوزهای محیط زیستی که گاهی اوقات در روند پیشبرد پروژه ها اختلال ایجاد می کند. سالاری ادامه داد: ایجاد رقابت و تمایز در میان شرکت هایی که به سمت کیفی سازی گام برمی دارند و از ظرفیت شرکت های دانش بنیان استفاده می کنند، ضروری و مهم است. محمدامیر نیکوهمت، رئیس هیأت مدیره هلدینگ پتروپالایش اصفهان نیز در این نشست تصریح کرد: هلدینگ پتروپالایش اصفهان در زنجیره ارزش و تکمیل پروژه های در دست اجرا با به کارگیری نیروی انسانی متخصص و برگزاری اتاق فکرهای تشکیل شده و تصمیمات راهبردی، اقدام های خوب و مؤثری را برای پیشبرد اهداف شرکت تا افق ۱۴۰۵ ایجاد کرده است.

       

      سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:

      همکاری  با  ترکمنستان، ایران را به هاب گازی بدل می کند

      سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با تأکید بر اینکه باید از ظرفیت مناسب سوآپ گاز بین ایران و ترکمنستان استفاده کرد،گفت: همکاری گازی ایران و ترکمنستان، می تواند ایران را به rxf انرژی در منطقه بدل کند.

      مالک شریعتی نیاسر با اشاره به اینکه تقویت دیپلماسی انرژی، یکی از نقاط قوت وزارت نفت در دولت سیزدهم به شمار می آید، اظهار کرد: در شرایطی که در گذشته همه نگاه ها به سمت کشورهای غربی معطوف بود و حتی با بدعملی و بی اطلاعی در حوزه دیپلماسی انرژی، قرارداد گازی با ترکمنستان را تخریب و خسارت هایی به کشور، حوزه گاز و حتی تجار و بازرگانان تحمیل کردیم؛ اما در این دولت با دیپلماسی فعال انرژی روابط با همسایگان، بویژه ترکمنستان مجدد احیا شد.

      وی افزود: همکاری گازی ایران و ترکمنستان می تواند ایران را به هاب انرژی در منطقه بدل و بخشی از نیاز گازی ما را در شمال و شمال شرق کشور تأمین کند.

      سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: باید از ظرفیت مناسب سوآپ گاز میان دو کشور ایران و ترکمنستان استفاده کرد. امروز با رویکردهای مثبت در حوزه دیپلماسی انرژی، بدهی گازی ما به ترکمنستان تسویه شده و روابط اقتصادی دو کشور در حال گسترش است.

       

      بیانیه پایانی سی وپنجمین نشست وزیران اوپک  و غیراوپک

       وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس با انتشار بیانیه ای در سی وپنجمین نشست خود، با هدف بهبود ثبات بازار نفت ضمن تأکید بر تداوم بیانیه همکاری و منشور همکاری اوپک و غیراوپک تصمیم گرفتند با ادامه و تعدیل کاهش های اعمال شده در سال ۲۰۲۴ میلادی، در مجموع ۴۰ میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه نفت تولید کنند.

      سی وپنجمین نشست وزیران نفت و انرژی تولیدکنندگان عضو اوپک و غیراوپک ۱۴ خردادماه در وین برگزار شد.

      با توجه به تعهد مستمر کشورهای عضو اوپک و غیراوپک در بیانیه همکاری (DoC) به منظور دستیابی و حفظ ثبات بازار نفت و در عین حال هدایت بازار نفت برای بلندمدت، همسو با رویکرد موفق به دلیل اقدام های محتاطانه، فعالانه و پیشگیرانه که به طور مداوم از سوی کشورهای عضو اوپک و غیراوپک در بیانیه همکاری پذیرفته شده است، اعضا تصمیم گرفتند:

      *بر چارچوب توافقنامه همکاری که در 10 دسامبر ۲۰۱۶ (شنبه، ۲۰ آذر ۱۳۹۵) امضا و در نشست های بعدی تأیید و در عین حال منشور همکاری اوپک و غیراوپک که در 2 ژوییه ۲۰۱۹ (سه شنبه، ۱۱ تیرماه ۱۳۹۸) امضا شده، تأکید شود.

      * مجموع تولید نفت خام کشورهای عضو اوپک و غیراوپک حاضر در بیانیه همکاری از اول ژانویه سال ۲۰۲۴ میلادی تا ۳۱ دسامبر ۲۰۲۴ به ۴۰ میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه در روز برسد.

      * ضمن تأکید بر حق قانونی کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک پلاس (JMMC) اختیار قانونی تمدید شد تا به دقت شرایط بازارهای جهانی نفت، مقدار تولید و سطح پایبندی اعضا به سطح تولید تعیین شده در بیانیه همکاری را با کمک کمیته فنی مشترک (JTC) و دبیرخانه اوپک زیر نظر داشته باشند. افزون بر این نشست، کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک پلاس هر دو ماه یکبار برگزار شود.

      *نشست وزیران نفت و انرژی اوپک و غیراوپک هر ۶ ماه یکبار مطابق نشست های عادی برنامه ریزی شده اوپک برگزار شود.

      * به کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک پلاس (JMMC) اختیار داده شد نشست های بیشتری برگزار کند یا در صورت نیاز برای رسیدگی به تحولات بازار نفت درخواست برگزاری نشست وزارتی اوپک پلاس را ارائه بدهد.

      * پایبندی به بیانه همکاری با توجه به سطح تولید نفت خام، باید بر اساس اطلاعات منابع ثانویه و روش اعمال شده برای کشورهای عضو اوپک، مورد پایش قرار گیرد.

      * بر اهمیت حیاتی پایبندی به بیانیه همکاری و جبران تخطی ها از سطح تولید تعیین شده در جدول پیوست و در عین حال سطوح تولیدی از پیش تعیین شده تصریح شود.

      * سی وششمین نشست مشترک وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو اوپک و غیراوپک، موسوم به ائتلاف اوپک پلاس ۲۶ نوامبر ۲۰۲۳ (یک شنبه، پنجم آذرماه ۱۴۰۲) برگزار شود.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12467.jpg

      برنامه ریزی های وزارت نفت دولت سیزدهم در سیاست خارجی به بار نشست

      چتر فراگیر دیپلماسی

      استقبال شرکت های روس از فضای مثبت همکاری ایران و روسیه

      مشعل   دیپلماسی انرژی به عنوان برگ برنده وزارت نفت دولت سیزدهم برای پیشبرد منافع ملی و دیپلماسی اقتصادی و انرژی که از رهگذر آن شاهد شکوفایی و گشایش دیپلماسی با کشورهای مختلف در فضای محدویت بین المللی بوده ایم، در ماه های اخیر نمود گسترده داشته است. 

      وزارت نفت همواره کوشیده است با بهره گیری از دیپلماسی انرژی، شرایط لازم را برای کاهش انسداد بین المللی در عرصه تجارت جهانی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی فراهم سازد و در این راه با تکیه برمنابع عظیم نفت و گاز، نقش آفرینی بیشتر در بازارهای جهانی به جای سیاست تقابل در مسیر تعامل با کشورهای مختلف پیشه کرده است. آنچه در این راه به عنوان یکی از رویکردهای اصلی وزارت نفت دولت سیزدهم طی شده است، دیپلماسی انرژی مبتنی بر همسایگی و منطقه گرایی بوده است؛ با این اصل که در مرحله اول سیاست خارجی؛ روابط را با بازیگرانی گسترش دهیم که دارای قالب های ادراکی، فرهنگی و ساختاری نسبتا مشترک با ما هستند.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12443.jpg

      توسعه دیپلماسی انرژی و همکاری های ایران با کشورهای همسایه به خصوص اتحادیه کشورهای مستقل همسود یا کشورهای مستقل مشترک المنافع ( C.I.S ) به عنوان یکی از برنامه های جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم از نخستین روزهای کاری در اوایل شهریورماه در دستور کار قرار گرفته و حاصل جمع این سیاست راهبردی، دستاوردهای مختلف با کشورهای همسایه از روسیه تا قطر و عمان و ترکمنستان و حتی آمریکای لاتین بوده است؛ به طوری که باید گفت با رویکرد همگرایی منطق های دولت سیزدهم، الگویی مهم و متفاوت ازهمکاری ها درحوزه دیپلماسی انرژی محقق شده و افق  های روشنی پیش رو قرار گرفته است.

       گسترش همکاری ایران و عمان در حوزه انرژی

      در مسیر توسعه و گسترش دیپلماسی انرژی، روابط ایران و عمان هم، فصل مهم و تازه ای را از مدت ها قبل آغاز کرده و به تازگی تعمیق یافته است. در جریان سفر رسمی «هیثم بن طارق آل سعید»، سلطان عمان به جمهوری اسلامی ایران، مقام های دو کشور ایران و عمان روز یکشنبه (هفتم خردادماه) چهارسند درحوزه همکاری های اقتصادی و سرمایه گذاری، همکاری درمناطق آزاد و همکاری درحوزه انرژی امضا کردند. افزون بر این اسناد، موافقت نامه مطالعه و همکاری درباره میدان مشترک هنگام (با نام عمانی بخاء غربی) نیز بین دو طرف امضا شد.

      هیثم بن طارق آل سعید،سلطان عمان همچنین هشتم خردادماه ماه باحضرت آیت الله خامنه ای،رهبر معظم انقلاب دیدار و گفت و گو کرد.

      رهبرمعظم انقلاب در دیداربا سلطان عمان وهیئت همراه وی، روابط ایران و عمان را دیرینه و ریشه دار وخوب خواندند و گفتند: ما معتقدیم گسترش روابط دو کشور در همه زمینه ها، به نفع هر دو طرف است.

      ایشان با اشاره به مذاکرات طرف های ایرانی و عمانی خاطرنشان کردند: نکته مهم آن است که این مذاکرات تا رسیدن به نتایج محسوس، به صورت جدی پیگیری شود و در نهایت ارتباطات گسترش یابد.

      حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: افزایش همکاری عمان و ایران حائز اهمیت است، زیرا دو کشور در آبراه بسیار مهم تنگه هرمز دارای اشتراک هستند.

      ایشان در خصوص اظهار خرسندی سلطان عمان از آغاز روابط مجدد ایران وعربستان گفتند: این موضوعات نتیجه سیاست خوب دولت آقای رئیسی برای گسترش و تقویت روابط با همسایگان و کشورهای منطقه است.

       تقویت همگرایی منطقه ای ایران و عمان

      سیدابراهیم رئیسی نیز درجریان سفر هیثم بن طارق آل سعید،سلطان عمان به جمهوری اسلامی ایران، درنشست مشترک هیئت های عالی رتبه دو کشور با بیان اینکه تهران و مسقط دیدگاه های مشترکی درباره همکاری های منطقه ای، تقویت و تثبیت امنیت، صلح و رفاه ملت های منطقه دارند، اظهار کرد: روابط دوکشور از مرحله تجاری به مرحله سرمایه گذاری رسیده است و دیدگاه های مشترک و رویکرد تقویت همگرایی منطقه ای سران ایران و عمان، در کنار ظرفیت ها و زمینه های مناسب متقابل می تواند روابط فی مابین را در عرصه های دوجانبه ای و منطقه ای گسترش دهد.

       وزیرنفت  نیزدر حاشیه جلسه هیئت دولت درباره تفاهم های نفتی با عمان اظهار کرد: تفاهم نامه های نفتی با عمان شاید بیش از ۲۰ سال محل بحث و مذاکره بود.میدان نفتی هنگام با عمان مشترک است، توافق کردیم این میدان به صورت یکپارچه در یک کارگروه مشترک تخصصی در زمینه اکتشاف و توسعه پیگیری شود، ابتدا مطالعات این میدان را آغاز می کنیم، سپس به سمت توسعه آن می رویم.

       ایران و ترکمنستان

      ایران و ترکمنستان هم فصل مهمی از روابط در حوزه انرژی را با روی کارآمدن دولت سیزدهم گشودند؛ به طوری که به امضای قرارداد عملیات سوآپ سه جانبه میان ترکمنستان، ایران و آذربایجان منجر شد.

      درهفته های اخیرنیز مذاکرات فشرده جواد اوجی، وزیرنفت ومدیران ارشد شرکت ملی گاز ایران با مقام های انرژی ترکمنستان،به امضای قرارداد واردات گاز ازاین کشور انجامید و وزیرنفت بعد ازظهرسه شنبه(نهم خرداد)درحاشیه دیدارخود با باتیرآمانوف،رئیس کنسرسیوم دولتی ترکمن گاز، درجمع خبرنگاران، اعلام کرد: به زودی قرارداد واردات گاز ایران از ترکمنستان امضا می شود و براساس آن ایران ازهمین ماه (خرداد) واردات گاز را آغاز می کند؛ ترکمنستان چهارمین کشور دارنده منابع گازی جهان است و ایران هم ظرفیت واردات روزانه ۴۰ تا ۵۰ میلیون مترمکعب گاز و انتقال در مرزهای خود را دارد، از این رو بنا داریم سهم تجارت گازی (سوآپ، ترانزیت، خرید و فروش) خود در منطقه را افزایش دهیم.

      وزیر نفت افزود: هم اکنون اصل بدهی یک میلیارد و ۶۵۰ میلیون دلاری ایران به ترکمنستان بابت واردات گاز ازسوی دولت سیزدهم با مشارکت بانک مرکزی ایران به صورت کامل پرداخت شده است.

       امضای 5 سند همکاری تهران -عشق آباد

      مقام های ایران وترکمنستان سه شنبه (نهم خردادماه) هم درحضورسیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری و قربانقلی بردی محمداف،رئیس شورای مصلحت خلق ترکمنستان، پنج سند همکاری درحوزه های تبادل برق، همکاری های جامع در زمینه های دیپلماسی و گمرکی و همکاری های دانشگاهی امضا کردند.

      وزیر نفت گفت: از ابتدای دولت سیزدهم ملاقات و مذاکراتی با طرف ترکمنستانی داشتیم و قرارداد مبادله (سوآپ) گاز را سال ۱۴۰۰ و در نخستین سفر خارجی ام به ترکمنستان پیگیری شد که در سال ۱۴۰۱ این مقدار از خاک جمهوری اسلامی ایران به سمت آذربایجان دو برابر شد.

      اوجی با بیان اینکه مذاکراتی با طرف ترکمنستانی برای احیای قراردادهای گذشته در حوزه واردات و تجارت گاز انجام شده است، گفت: ایران با داشتن دومین ذخایر گازی جهان متأسفانه کمتر از ۲ درصد در تجارت گاز جهان نقش دارد.

       

    • media/image/2023/06/2000-1441/12444.jpg

      بهار روابط ایران و روسیه

      ماحصل این سیاست چندی پیش در بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی نمود یافت و شرکت های روسی چشمگیرترین حضور خود را با شرکت در این رویداد مهم خاورمیانه به نمایش گذاشتند.

      با آنکه روابط ایران و روسیه در ادوار مختلف تاریخ همواره دارای فراز و فرودهایی بوده است، اما با نگاه به روابط انرژی ایران و روسیه از بدو روی کار آمدن دولت سیزدهم، امروز شاهد بهار روابط ایران و روسیه هستیم.

      تقویت و توسعه مناسبات و همکاری های دوجانبه با روسیه با سفر جواد اوجی، وزیر نفت به مسکو در دی ماه ۱۴۰۰ آغاز  و او  به عنوان رئیس ایرانی کمیسیون مشترک ایران و روسیه عازم مسکو شد؛ سفری که به امضای اسناد مهمی برای توسعه میدان های نفت و گاز، پتروپالایشگاه و انتقال فناوری انجامید.

      وزیر نفت پس از دیدارهای فشرده در مسکو اعلام کرد: «به جرأت می گویم که یکی از پربارترین سفرها بود و بسیار بیشتر از آنچه انتظار داشتیم، حاصل شد.» آغازی قدرتمند که تا امروز تداوم داشته و دو کشور برتر دارنده ذخایر غنی گازی دنیا از آن مقطع تا امروز، بارها قاب های همکاری با هم را به تصویر کشیده اند.

      در این میان اگر چه هر نوع همکاری روس ها با برخورداری 32 درصدی و ایران با برخورداری 18 درصدی سهم گاز دنیا تا پیش از این با شائبه های رقابتی همراه بود، اما می توان گفت درست در این مقطع زمانی، ورق برگشته و اگر روزگاری صحبت از تصاحب بازارهای گاز در گستره جغرافیایی غرب و شرق از سوی روسیه مطرح بود؛ حالا این کشور هم مانند ایران با تحریم روبه روست و بسیاری از ایفای نقش های این کشور در عرصه انرژی جهان در حال تغییر بوده و بُعد رفاقتی دو کشور، بر وزنه رقابتی بودن آن غالب تر است.

      از سویی، اتحاد دو کشور تحریمی ایران و روسیه در حالی رقم می خورد که موانع زیادی در مسیر همکاری ها با تحریم برطرف شده است؛ از جمله آن که تا پیش از این با توجه به اینکه شرکت های بزرگ روس، سهامداران اروپایی و آمریکایی داشته یا با شرکت های بزرگ آنها همکاری می کردند، در صورت هر نوع همکاری با ایران، مشمول تحریم ها می شدند.

      در نمونه ای دیگر بحث تبادلات مالی و بانکی مطرح بود که با توجه به تحریم ایران، موانع زیادی مقابل آن قرار داشت و مثال های زیاد دیگری که ایران به شکل جدی به مقصد همکاری با روسیه و شرکت های آن تبدیل نشده بود، اما امروز دو کشور مشمول تحریم می توانند همکاری هایی را رقم بزنند که با بی اثر کردن تحریم، برای دو کشور نتیجه بخش باشد.

      نوع روابط ایران و روسیه که در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، متفاوت تر از قبل بود.

       پیش از آغاز نمایشگاه، نخستین نشست B2B شرکت های ایرانی و روس در بخش نفت و گاز در مرکز همایش های بین المللی پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد و با حضور الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه همزمان با نمایشگاه و بازدید او از این رویداد، اهمیت روابط دو کشور در بخش انرژی بیش از پیش آشکار شد.

      به موازات آن، شرکت های روس حاضر در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت ایران، راهکارهای کارآمدسازی صنعت نفت و گاز و صنایع سوخت و انرژی را در اختیار شریکان بالقوه خود در ایران و  دیگر بازدیدکنندگان از دیگر کشورها قرار دادند.

      آن گونه که نمایندگان شرکت های روسی حاضر در این دوره از نمایشگاه اشاره می کردند، با آنکه روسیه تازه به جمع کشورهای تحریم شونده پیوسته است، اما شرکت های ایرانی تجربه گرانقدری از سال های متمادی تحریم را در اختیار دارند که می تواند برای این شرکت ها ارزنده باشد.

       

      پایان دوران یک جانبه گرایی

      احمد اسدزاده، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت در گفت و گو با خبرنگار «مشعل» با اشاره به نشست B2B شرکت های ایرانی و روس در بخش نفت و گاز گفت: این اقدام با تمرکز و هدف گیری شرکت های متوسط و کوچک بخش خصوصی انجام شد که شاهد رضایتمندی حاضران از آن بودیم.  او با تاکید بر تقویت و توسعه اجلاس هایی از این دست یادآور شد: هر کدام از بخش های ساخت، قطعات و تجهیزات ای پی سی و دانش بنیان از ظرفیت لازم برخوردار هستند و پیگیری می کنیم این اجلاس ها را جداگانه برای هر یک از این بخش ها برگزار کنیم. معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با یادآوری اینکه حضور شرکت های خارجی در دوره اخیر نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی نشان داد تلاش ها برای منزوی کردن ایران شکست خورده است، افزود: دوران یک جانبه گرایی تمام شده است. نکته مهم این است که کشورها و به ویژه شرکت های خارجی همسایه نیز از این رویکرد ایران استقبالی مناسب داشته اند.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12445.jpg

      شرکت های روس حاضر در پاویون روسیه از آغاز همکاری های مشترک انرژی ابراز خرسندی کردند

      فصل تازه روابط شرکت های ایرانی و روس

      برنامه ریزی های وزارت نفت دولت سیزدهم در زمینه دیپلماسی انرژی زمینه ساز حضور چشمگیر و متفاوت شرکت های روس در بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی شد. شرکت های روس به همراه دیگر شرکت های خارجی در سالن 38 و در قالب یک پاویون با غرفه هایی همسان حضور داشتند. علیرضا الهی، مدیرعامل شرکت «بیوتی اسکای» به عنوان نماینده نمایشگاه های نفت در منطقه روسیه و برگزارکننده این پاویون در گفت وگو با «مشعل» با اعلام اینکه اولین بار است که در سال های گذشته تاکنون پاویونی در این ابعاد تعیین شده است، گفت: در سال های گذشته تعداد محدودی از شرکت های روس در نمایشگاه حضور داشتند و تعداد آنها در نهایت به حدود 15 شرکت می رسید، اما امسال 28شرکت حضور فعال داشتند.

      وی با اعلام اینکه بیشتر شرکت ها در زمینه محصولات شیمیایی، آزمایشگاهی، تست مواد اولیه و به طور کلی صنایع پایین دست و بالادست فعال هستند، گفت: تعدادی از شرکت ها به دنبال بازارهای جدید هستند، اما تعدادی دیگر از شرکت ها در حال حاضر با شرکت های ایرانی همکاری و قرارداد مشترک دارند. 

      وی گفت: این مجموعه چند نمایشگاه مرتبط با کشور روسیه را در امارات، ابوظبی، ترکیه و... برگزار کرده یا در حال هماهنگی است.

      نماینده روسیه ای شرکت های روس حاضر در نمایشگاه نفت بیست و هفتم  نیز در گفت وگو با «مشعل» با بیان اینکه در حال حاضر پروژه های زیادی بین دو کشور در حال انجام است یا در مسیر امضای تفاهم نامه و قرارداد قرار دارد، گفت: با توجه به برنامه ریزی طولانی مدت دو کشور، در آینده برنامه های مشترک بیشتری اجرا خواهد شد و حضور الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه، همزمان با نمایشگاه بین المللی نفت تهران این نوید را می دهد که همکاری ها بیشتر خواهد شد.

      وی با بیان اینکه شرکت های روس به محصولات پلیمری، مستربچ، پلاستیک و... علاقه زیادی دارند، افزود: حوزه های همکاری زیادی میان دو کشور وجود دارد و با توجه به تحریم ها تجربه و دانش دو کشور می تواند تبادل شود.  وی گفت: اتفاق هایی که همزمان با تحریم روسیه رخ داد، روند جدیدی را برای شرکت های روس رقم زده است و تعامل با ایران که قبل از روسیه از این مسیر عبور کرده و به بسیاری از راه حل ها رسیده است، می تواند اثربخش باشد.

       

      تعامل ایران و روسیه ، سرمایه گذاران را ترغیب کرده است

      والری ایشموراتف، سرپرست پروژه های آسیایی شرکت(PLA)    Petroline – Aبه عنوان شرکتی که ابزار دقیق پالایشگاه های نفت را تامین می کند، به خبرنگار «مشعل» گفت: این شرکت از سال 2001 فعالیت خود را شروع کرده است و در حال حاضر 60 درصد از بازار روسیه و کشورهای CIS را پوشش می دهد.

      او با بیان اینکه در حال توسعه تجارت خارجی این شرکت هستیم، گفت: محصولات این شرکت به کشورهای هند، ویتنام، آسیای میانه و خاورمیانه ارسال می شود و حالا به دنبال بازار ایران هم هستیم.

      وی با اشاره به تجربه همکاری با یک شرکت خصوصی در ایران از سال 2019 تاکنون گفت: این همکاری ادامه دارد و ما به دنبال مشتری های جدید در بازار ایران هستیم. به نظر ما ایران و بازار صنعت نفت و گاز و پتروشیمی آن پتانسیل زیادی دارد.

      سرپرست پروژه های آسیایی شرکت(PLA)    Petroline – A به همکاری خوب و تعامل دولت های دو کشور اشاره کرد و گفت: حتما این همکاری در سال های آینده بیشتر می شود و تحریم ها عامل مهمی در افزایش ارتباط دو کشور بوده است.

      والری ایشموراتف یکی از دلایل افزایش حضور شرکت های روس در نمایشگاه بین المللی نفت تهران را حمایت دولتی روسیه از شرکت های روس برای کار و تعامل با شرکت های ایرانی برشمرد و گفت: پیش تر روابط مالی و بین بانکی با ایران نداشتیم که بتوانیم با ریال کار کنیم و تعامل بیشتری با شرکت های ایرانی داشته باشیم، اما پس از توافق های دو کشور، دولت روسیه این امکان را برای شرکت ها فراهم کرده است و بدون شک تجار و سرمایه گذاران هم به دنبال دولت می روند. وقتی چنین امکانی فراهم می شود، سرمایه گذاران و شرکت ها هم برای ورود به این بازار ترغیب می شوند.

       

      3 برابر شدن مشتری ها پس از تحریم روسیه

      ایگور لیاشکوف، مدیرعامل شرکت Chromos  در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» ضمن اشاره به استقبالی که شرکت های روس از نمایشگاه بیست و هفتم نفت داشته اند، گفت: محصول اصلی شرکت ما نوعی دستگاه جداکننده گاز و مایع به نام کروماتوگرافی است. شرکت ما دستگاه کروماتوگراف های صنعتی و آزمایشگاهی تولید می کند. این دستگاه برای آنالیز گاز و سیالات و تعیین اجزا و ذرات موجود در گاز و مایعات استفاده می شود.

      وی با بیان اینکه محصول این شرکت با نمونه های مشابه کشورهای دیگر قابل رقابت است، افزود: پس از تحریم روسیه درخواست و مشتری این شرکت سه برابر شده است.

      ایگور لیاشکوف با تاکید بر اینکه به ما اثبات شد تحریم در روند تولید ما اثری ندارد، گفت: تحریم ها روی افزایش مناسبات و همکاری ها با ایران تاثیر دارد و این امکان برای ایران هم فراهم می شود که با شرکت های روس همکاری داشته باشد.

      مدیرعامل شرکت Chromos گفت: پتانسیل زیادی در ایران وجود دارد و شرکت های بزرگ نفت و گاز و شرکت های کوچک و آزمایشگاه می توانند مصرف کننده دستگاه های این شرکت باشند.   او تاکید کرد: شرکت ما پیش تر به دنبال تسهیل روابط با ایران نبود، اما پس از تحریم های روسیه به این نتیجه رسیدیم که می توانیم توانمندی ها را ادغام کنیم و حتما فضای مشترک به وجود آمده گام مثبتی در جهت پیشرفت دو کشور خواهد بود.

       

      تمایل شرکت های روس به مذاکره مستقیم با شرکت های اکتشاف ایرانی

      ویکتور ماتیوشین، مدیرعامل شرکت جیوسرویس روسیه که برای حضور در نمایشگاه بین المللی نفت نخستین بار است که به ایران سفر کرده است، با اشاره به تحریم های بین المللی که می توان آن را فصل مشترک دو کشور ایران و روسیه دانست، می گوید: از تحریم ها ترسی نداریم.

      او تمایل زیادی به همکاری با شرکت های ایرانی دارد و می گوید: با توجه به اینکه مبادلات ما با ایران از طریق روبل و ریال امکان پذیر است، فکر نمی کنم مشکلی ایجاد شود و مبادلات مالی به راحتی امکان پذیر خواهد بود.

      ماتیوشین که شرکت خود را با سابقه فعالیت 20 ساله معرفی می کند، به ساخت تجهیز و فناوری در این شرکت اشاره می کند که زمینه فعالیت آن اکتشاف چاه های نفت و گاز است.

      او می گوید: تجهیزات ساخت این شرکت تا این لحظه مشابهی در دنیا ندارند، تنها نمونه ای از آن در آمریکا وجود دارد که از نظر توان و قدرت، در سطح پایین تری از تجهیز ما قرار دارد که البته قیمت آن دو برابر تمام می شود.

      این فعال اقتصادی روسی تمایل زیادی به همکاری و مذاکره با ایران در بخش های نفت و گاز به ویژه در حوزه اکتشاف دارد و با اشاره به اینکه در حال حاضر همکاری میان شرکت او با بخش نفت از طریق واسطه هاست، می گوید: دوست داریم به شکل مستقیم وارد مذاکره با شرکت های مرتبط در بخش اکتشاف وزارت نفت شویم.

       وی افزود: معتقدیم این فناوری که یکی از پیشروترین فناوری های نفت و گاز است، می تواند در مخازن نفت و گاز ایران استفاده شود و صدها میلیون دلار برای ایران سودآوری داشته باشد.

       ماتیوشین معتقد است این تجهیز از نظر شرایط جغرافیایی و اقلیمی برای ایران مناسب است و سبب بهبود 30 تا 50 درصدی تولید از چاه های ایران خواهد شد. اکنون بلاروس، قرقیزستان، گازپروم و... از این فناوری استفاده می کنند.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12446.jpg

      بیش از ۲۰۰ میلیون دلار اثربخشی حاصل از تحریم ها

      در ابتدای این نشست مهدی سیدی، سرپرست مدیرکلی اروپا، آمریکا و کشورهای مشترک المنافع معاونت امور بین الملل وزارت نفت ضمن ابلاغ سلام وزیر نفت به مهمانان این نشست گفت: باوجود محدودیت های ایجاد شده بر اثر تحریم ها تجارب ارزنده به دست آمده طی این سال ها ارزآوری قابل توجهی برای کشور داشته است؛ به گونه ای که در یک سال اخیر بیش از ۲۰۰ میلیون دلار اثربخشی مالی در صنعت نفت گزارش شده است و اکنون در بعضی از زمینه ها جزء چند کشور برتر دارنده دانش و فناوری در جهان هستیم.

      وی با بیان اینکه راهبرد ابلاغی وزیر نفت توسعه و گسترش همکاری های بین المللی صنعت، نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در همه بخش های صنعت است، گفت: سیاست دولت سیزدهم افزایش همکاری ها و همگرایی منطقه ای و گسترش همکاری ها با همسایگان است، در این میان گسترش روابط با کشورهای مستقل همسود به دلیل نزدیکی جغرافیایی و نیز اشتراک های فراوان تاریخی، فرهنگی، مذهبی و اقتصادی جایگاهی ویژه دارد؛ از این رو باید موقعیت ژئوپلیتیک ایران و کشورهای مستقل همسود در توسعه کریدورهای انرژی منطقه و حضور راهبردی در بازارهای جهانی انرژی تاثیرگذار باشد.

      سرپرست مدیرکلی اروپا، آمریکا و کشورهای مشترک المنافع اظهار کرد: برای فعال کردن بخشی از این ظرفیت ها، امروز در این مرکز تحقیقاتی و پژوهشی گردهم آمده ایم. کشورها فعالانه به دنبال راه هایی برای افزایش امنیت انرژی خود از طریق تنوع بخشی به مبادی تأمین سوخت، ایجاد کریدورهای اقتصادی انتقال و صادرات نفت خام و گاز طبیعی، بهینه کردن فرآیندهای استخراج و بهره برداری از میدان های نفت و گاز، تولید و پالایش گاز و فرآورده های نفتی و کاهش وابستگی خود هستند.

      سیدی با اشاره به اینکه اگرچه در حوزه صنایع نفت گاز و پتروشیمی به دلیل تحریم های ظالمانه محدودیت هایی برای تأمین قطعات و یا دریافت فناوری های مختلف و پیچیده صنعت نفت و گاز ایجاد شده است، گفت: در این باره همکاران ما در پژوهشگاه صنعت نفت با ایجاد ارزش افزوده از راه تولید، تجاری سازی و بومی سازی فناوری های نو در صنعت نفت و گاز به این مهم دست یافته اند.

      وی با تاکید بر اینکه باوجود محدودیت های ایجاد شده براثر تحریم ها تجارب ارزنده ای به دست آمده و در این سال ها ارزآوری قابل توجهی برای کشور داشته است، گفت: در یک سال اخیر بیش از ۲۰۰ میلیون دلار اثربخشی مالی گزارش شده است و اکنون در بعضی از زمینه ها جزء چند کشور برتر دارنده دانش و فناوری در جهان هستیم.

      سیدی با اشاره به اینکه اگرچه تاکنون عمده فعالیت و زمینه های همکاری های خارجی وزارت نفت معطوف به فروش نفت خام، میعانات گازی و فرآورده های نفتی بوده است، افزود: صدور خدمات فنی و مهندسی ایجاد ارتباطات دانشی و افزایش همکاری ها در تحقیق و توسعه بین بخش های علمی و پژوهشی صنعت نفت کشور با متناظران بین المللی در دستور کار جدی معاونت بین الملل و بازرگانی وزارت نفت قرار دارد.

      وی با بیان این که چالش هایی برای گسترش برنامه های تحقیقاتی و علمی مشترک به وجود خواهد آمد، اما مانع کار نخواهد شد، گفت: با این حال با رهبری قوی و تعهد به همکاری می توان براین چالش ها غلبه کرد، این امر می تواند شامل ایجاد مؤسسه های تحقیقاتی مشترک به اشتراک گذاری داده ها و تخصص های علمی برای توسعه مشترک و تجاری سازی فناوری ها باشد.

      سرپرست مدیرکلی اروپا، آمریکا و کشورهای مشترک المنافع ادامه داد: سفارتخانه های کشورهای مستقل همسود با توجه به شناختی که از حوزه فعالیت، ظرفیت ها و توانمندی های پژوهشگاه صنعت نفت پیدا می کنند، زمینه های همکاری مشترک را اعلام خواهند کرد.

      سیدی با تأکید بر اینکه انتظار داریم سفیران کشورهای مستقل همسود مراکز علمی و تحقیقاتی پژوهشی که در حوزه صنایع نفت و گاز خود را معرفی کنند تا روابط میان مراکز علمی و دانشگاه و پژوهشگاه صنعت نفت ایران با مراکز مرتبط و متناظر در کشورهای مستقل و همسود آسان شود، افزود: پیشنهاد تشکیل کارگروه انرژی میان ایران و کشورهای مستقل همسود ارائه شده است.

      وی گفت: هم اکنون ظرفیت همکاری دو یا چندجانبه برای انتقال و صدور دانش و تجربه ها به دیگر کشورها به ویژه کشورهای دوست و همسو بیش از پیش فراهم است و باور داریم توسعه همکاری های علمی، تحقیقاتی و دانش بنیان ایران با دیگر کشورها می تواند آینده روشن و برد-برد را در منطقه به وجود آورد.

       

      توسعه همکاری های بین المللی در حوزه انرژی

      همگرایی منطقه ای

      سیدمهدی سیدی مدیرکل اداره کل اروپا، آمریکا و کشورهای مشترک المنافع معاونت امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت در گذشته، عمده اقدام ها و فعالیت ها در حوزه بین الملل به تجارت نفت، گاز و فرآورده های نفتی معطوف بوده است، اما هم اکنون و در همسویی با برنامه های وزیر نفت و راهبرد تعیینی معاون وزیر نفت در امور بین الملل و بازرگانی، به موازات فعالیت های تجاری در حوزه فروش، توسعه همکاری های بین المللی در سایر بخش های صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی نیز در دستور کار قرار داشته و با جدیت دنبال می شود، از این رو توجه به صدور خدمات فني و مهندسي، صادرات فناوري، انتقال دانش فنی، همكاري و مشاركت در مباحث علمی و تحقيقاتي در دیپلماسی انرژی و همکاری های بین المللی وزارت نفت جایگاهی ویژه دارد.

      در این میان، رویکرد دولت افزایش تعاملات، همگرایی و گسترش همکاری های منطقه ای است که همسو با این رویکرد، درصدد معرفی و گسترش بازارهای فناوری بومی شده خود در صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در کشورهای منطقه، بویژه کشورهای مستقل مشترک المنافع (CIS) که قرابت جغرافیایی، فرهنگی و تاریخی با ما دارند، هستیم. اعتقاد ما بر این است که در این زمینه، ظرفیت های خوبی در کشور وجود دارد که باید معرفی شود.

      فراموش نکنیم که موضوع انتقال دانش، آموزش کاربردی و تربیت نیروی انسانی متخصص سایر کشورها، از جمله مواردی است که در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا در حال انجام است. در میان این دوره ها، کارشناسان و متخصصان صنعتی با تکنولوژی و دانش روزآمد کشورهای برگزارکننده دوره ها آشنا شده و همین  افراد، مبلغان خدمات فنی و مهندسی آن کشورها خواهند بود.

      باوجود محدودیت های ایجاد شده براثر تحریم های ظالمانه، تجارب ارزنده ای به دست آمده که طی این سال ها، ضمن جلوگیری از خروج ارز ، منجر به ارزآوری برای صنعت نفت و گاز کشورمان شده است. به عنوان نمونه طی یک سال اخیر، بیش از ۲۰۰ میلیون دلار اثربخشی مالی در حوزه علمی و پژوهشی صنعت عظیم نفت و گاز گزارش شده و هم اکنون، در بعضی زمینه ها، جزو چند کشور برتر دارنده دانش و فناوری در دنیا هستیم.

      برنامه بازدید اخیر تعدادی از سفرای کشورهای مستقل مشترک المنافع(CIS) از پژوهشگاه صنعت نفت هم با هدف معرفی ظرفیت ها، توانمندی ها و قابلیت های علمی، فنی و تخصصی وزارت نفت صورت گرفته تا بتوانیم همکاری های آموزشی، علمی، پژوهشی و تحقیقاتی را در سطح مراکز دانشگاهی و پژوهشی صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، با متناظران خود در کشورهای هدف گسترش دهیم.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12447.jpg

      در نشست مشترک پژوهشگاه صنعت نفت و تعدادی از کشورهای CIS مطرح شد:

      شناسایی توانمندی ها برای همکاری مشترک

      مشعل: نشست مشترک مدیران پژوهشگاه صنعت نفت و مدیران معاونت امور بین الملل وزارت نفت با سفیران کشورهای مستقل همسود (CIS) روز چهارشنبه (سوم خرداد ماه) امسال با حضور عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و مهدی سیدی، سرپرست مدیرکلی اروپا، آمریکا و کشورهای مشترک المنافع معاونت امور بین الملل وزارت نفت، نظام الدین زاهدی و سفیر جمهوری تاجیکستان در جمهوری اسلامی ایران در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد. در این نشست افزون بر تشریح دستاوردهای پژوهشگاه در سال های گذشته تاکنون، از پردیس های مختلف پژوهشگاه صنعت نفت بازدید شد. اتحادیه کشورهای مستقل همسود یا کشورهای مستقل مشترک المنافع (به اختصار CIS) اتحادیه ای شامل کشورهای جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ازبکستان، بلاروس، تاجیکستان، روسیه، قرقیزستان، قزاقستان و مولداوی می شود.

       آمادگی پژوهشگاه  برای میزبانی دانشجویان ارشد و دکترای کشورهای CIS

      عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت نیز در این نشست مشترک با تاکید بر اینکه ایجاد اتحادیه مشترک ایران، روسیه و اعضای اتحادیه کشورهای مستقل همسود در حوزه نفت و گاز می تواند چارچوبی مناسب برای ادامه همکاری ها باشد، گفت: پژوهشگاه صنعت نفت با قدمتی ۶۰ ساله هم اکنون بزرگ ترین مرکز پژوهشی نفتی در منطقه خاورمیانه است. هم اکنون هزار و ۵۰۰ نیروی این مرکز علمی روی پروژه های فنی صنعت نفت کشور کار می کنند و گستره فعالیت های این مرکز علمی در صنعت نفت در حوزه هایی همچون اکتشاف، تولید نفت و گاز، پالایش نفت و گاز، پتروشیمی، محیط زیست و ... است.

      وی افزود: این مرکز آمادگی دارد تا دوره های آموزشی کاربردی تخصصی در حوزه نفت و گاز و خدمات آزمایشگاهی را به مراکز علمی و شرکت های نفتی و گازی کشورهای مستقل همسود (مشترک المنافع) ارائه کند.

      رئیس پژوهشگاه صنعت نفت گفت: در سال های اخیر تحریم ها ما را توانمند کرده است؛ از این رو توانسته ایم توسعه فناوری های مورد نیاز صنعت نفت کشور خود را در بخش های مختلف هدف توسعه قرار دهیم. از گذشته تاکنون سابقه همکاری با کشورهای مختلف در کارنامه این مرکز علمی بوده است، بنابراین به خوبی می توانیم هسمو با راهبردهای وزارت نفت با اعضای اتحادیه کشورهای مستقل هسمود همکاری خود را توسعه دهیم.

      وی گفت: ما می توانیم میزبان دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری از اعضای اتحادیه کشورهای مستقل همسود سی آی اس باشیم، ضمن آنکه همان طور که پیشنهاد اعطای بورسیه دانشجویی با همکاری وزارت علوم را به روسیه داده ایم، می توانیم این خدمت را به کشورهای عضو حوزه سی آی اس نیز ارائه دهیم، همچنین اگر محققان کشورهای این اتحادیه مایل باشند، امکان برگزاری دوره های تحقیقاتی در پژوهشگاه صنعت نفت ایران وجود دارد. ما با توجه به تجربه خوبی که در توسعه دانش فنی داریم، آماده انتقال و صدور دانش فنی به کشورهای شما هستیم.

       صنعت نفت ایران همه تهدیدها را به فرصت تبدیل کرده است

       نظام الدین زاهدی، سفیر جمهوری تاجیکستان نیز در این نشست مشترک با اعلام اینکه تاجیکستان به همکاری در زمینه تربیت نیروی انسانی ماهر، تبادل تجربه در زمینه بالادست و پایین دستی صنعت نفت و خدمات آزمایشگاهی نیاز دارد، گفت: توانمندی های صنعت نفت ایران سبب افتخار مردم این کشور است، صنعت نفت ایران با وجود آنکه بیش از ۴۰ سال است که در حال مبارزه با تحریم های ظالمانه غرب است، اما همه تهدیدها را به فرصت تبدیل کرده است.

      وی افزود: در سال های اخیر صنعت نفت ایران به دستاوردهایی مطلوب رسیده است، تاجیکستان هم اکنون به همکاری در زمینه تربیت سرمایه انسانی ماهر، تبادل تجربه در زمینه بالادست و پایین دست صنعت نفت و خدمات آزمایشگاهی نیاز دارد، پژوهشگاه صنعت نفت ایران به عنوان قطب پژوهشی این صنعت می تواند به عنوان قطب اصلی پژوهش با مراکز علمی و نفتی ما همکاری داشته باشد.

      سفیر جمهوری تاجیکستان در ایران با اشاره به اینکه توسعه همکاری های پژوهشی می تواند توسعه صنایع نفت و گاز دو کشور را به همراه داشته باشد، ادامه داد: ایران و تاجیکستان با توجه به ارتباط ها و اشتراک های اجتماعی، فرهنگی و دینی می توانند با یکدیگر در زمینه انرژی همکاری نزدیک و تنگاتنگی داشته باشند.

      بر اساس این گزارش، در ادامه این نشست وابسته اقتصادی سفارت ارمنستان و مشاور سفیر قرقیزستان در تهران نیز از ادامه همکاری های این دو کشور در زمینه های مختلف صنعت نفت و گاز و به خصوص زمینه های پژوهش و فناوری و آموزش ابراز رضایت کردند. در ادامه حاضران در این نشست مشترک از پردیس های مختلف پژوهشگاه صنعت نفت بازدید کردند و جزئیاتی از پروژه های پژوهش و فناوری این مجموعه معرفی شدند.

       رویکرد ایران برای همکاری مشترک مایه خوشحالی است

      مشاور سفیر قزاقستان در تهران با اثرگذار خواندن بازدید از پژوهشگاه صنعت نفت، گفت: ظرفیتی که در اینجا وجود دارد ما را حیرت زده کرد و می توانم بگویم که باید باعث افتخار مردم ایران باشد که در این صنعت همه چیز را از ابتدا تا پایان خودشان درست می کنند.

      Gamzat Kheirov، مشاور سفیر قزاقستان در تهران در گفت و گو با مشعل، با اشاره به بازدیدی که از پردیس های بالادستی و پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت داشتند، این بازدید را بسیار موثر برشمرد و گفت: این بازدید نشان می دهد که علاقه مندی وزارت نفت ایران برای افزایش همکاری های منطقه ای چقدر بالاست و این رویکرد باعث خوشحالی ما است.

      وی با بیان اینکه به عنوان دیپلمات از منابع خبری آشکار و رسانه ها اطلاعاتی را از صنایع نفت و گاز ایران در دست داریم، اما آنچه در بازدید اختصاصی از پژوهشگاه صنعت نفت به ما معرفی شد، بسیار متفاوت است، افزود: ظرفیتی که در اینجا وجود دارد ما را حیرت زده کرد و می توانم بگویم که باید باعث افتخار مردم ایران باشد که در این صنعت همه چیز را از ابتدا تا پایان خودتان درست می کنید.

      Gamzat Kheirov ضمن آرزوی موفقیت های بیشتر برای پژوهشگاه صنعت نفت و همه صنعت نفت ایران، گفت: به عنوان یک دیپلمات تنها می توانم بگویم که زمینه های همکاری زیادی وجود دارد و می توانم این میزان توانمندی را به گروه ها و شرکت های اقتصادی و متخصصان صنعتی کشور خودمان انتقال دهم. ما به عنوان دیپلمات وظیفه انتقال این اطلاعات را داریم و نقش یک پل ارتباطی را بازی می کنیم.

      مشاور سفیر قزاقستان در تهران با تاکید بر اینکه در آینده حتما دو کشور نقاط همکاری مشترک را پیدا می کنند و من باور دارم که زمینه های همکاری بسیار زیاد استف گفت: پیشنهاد من این است که برای بهبود روند کار مشترک و کمیته های کاری آینده، پیشنهادهای مطرح شده از سوی ایران، در قالب نامه های رسمی و از کانال های رسمی نیز ارائه شود تا نهادهای مسئول در قزاقستان این پیشنهادها را بررسی کنند.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12448.jpg

      در گفت وگوی اختصاصی «مشعل» با مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی تشریح شد:

       همکـــاری  با 40  شرکت دانش بنیان

      سمیه راهپیما     صنعت پالایش از دیرباز جایگاه ویژه ای در ایران داشته است. تبدیل نفت خام به فراورده های آن، زنجیره ای از فرایندهاست که با هدف افزایش ارزش افزوده انجام می شود. زندگی در دنیای کنونی، بدون فراورده های نفتی، تقریبا غیرممکن شده است. از این رو محققان سعی بر آن دارند تا فرایندهایی را که منجر به تولید برش های جدیدی از نفت می شود، بهبود بخشند.  مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش وپخش، برآن است تا با برنامه ای مدون، همه بضاعت علمی و عملی خود را به کارگیرد تا افزون بر رفع نیازهای فناورانه صنعت پالایش، زمینه های مناسب برای صدور تکنولوژی به آن سوی سرحدات ایران را نیز فراهم آورد. این امرمیسر نخواهد شد، مگر آنکه این مدیریت به عنوان حلقه اتصال مفیدی بین صنعت، دانشگاه ها و مراکز پژوهشی عمل کند. بنابر اهمیت موضوع، گفت وگویی با رضا کاظم نژاد، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران انجام شده است که در ادامه می آید.

       با توجه به شعار امسال «مهار تورم و رشد تولید»چه برنامه هایی برای پیشبرد بهتر این شعار دارید؟

      «مهار تورم و رشد تولید»، در واقع فصل الخطابی است که برنامه ریزی، در تحقق آن اهمیت بسیاری دارد، به گونه ای که مدیریت پژوهش وفناوری شرکت ملی پالایش وپخش نیزتلاش ها و فعالیت های خود را معطوف به تحقق این شعارکرده است. از این رو هم به خلق فناوری های جدید می پردازیم و هم به داخلی سازی و حرکت به سمت آن تا در عین بومی سازی دانش، حوزه پر گستره پالایش و پخش نیز ارتقا یابد.  اکنون با بیش از 40شرکت دانش بنیان همکاری داریم و از دیگر شرکت های دانش بنیان نیز دعوت می کنیم تا درحوزه پالایش و پخش با ما همکاری داشته باشند. این اطمینان را می دهیم که حتما از جانب ما حمایت و پشتیبانی خواهند شد.

         لطفا بفرمایید که طی یک سال گذشته، چه دستاوردهایی داشته اید؟

      طی این مدت، دستاوردهای زیادی درحوزه های مختلف پالايش و پخش داشته ایم. سیاستگذاری ها نیز براساس استفاده هرچه بهتر از پروژه های پژوهشی و کاربردی کردن آنها در صنایع پالایشگاهی، خطوط لوله و مخابرات و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است.

      در این سیاستگذاری، حرکت به سمت پروژه هایی است که نتیجه ای عملیاتی در صنعت داشته باشند. با این نگاه، شروع به تعریف و اجرای پروژه کردیم و توانستیم و با تشویق و هزینه کرد شرکت های دانش بنیان، برای انجام طرح های پژوهشی مرتبط باحوزه پالایش و پخش، افزون بر پیشبرد اهداف، هزینه های جاری شرکت در زمینه پژوهش را هم تاحدزیادی کاهش دهیم.  این روند چند مزیت دارد؛ نخست اینکه زمینه برای بهره وری حداکثری از امکانات شرکت های دانش بنیان فراهم شده است. بخش زیادی از نیروهای صنعت پالایش وپخش هم كه برای کنترل و پیگیری گزارش ها درگیر می شدند، آزاد می شوند و سوم اینکه پیگیری ها از سوی بخش خصوصی سرعت می گیرد.  طی یک سال گذشته، با کمک شرکت های دانش بنیان یک دستگاه نشت یاب، بومی سازی شده است. این دستگاه برای نخستین بار از سوی بخش خصوصی ساخته شده و تاثیر بسزایی بر جلوگیری از سرقت و انشعاب غیر مجاز از خطوط لوله دارد.

       ساخت دستگاه پیگ هوشمند، یکی از مواردی است که از سوی مديريت پژوهش و فناوری پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران دنبال می شود. این پروژه درچه مرحله ای قرار دارد؟

      دستگاه پیگ هوشمند، درپایش خطوط لوله بسیار کاربرد دارد، به طوری که با استفاده از این دستگاه و با تشخیص به موقع، می توان ازصدمات و خسارت های احتمالی جلوگیری کرد. ساخت این دستگاه، پیشرفت 95درصدی داشته که به جرات می توان گفت، با نوآوري هاي صورت گرفته از سوی سازنده، كاركرد وقابليت هاي دستگاه ها به مقدار قابل توجهي ارتقا يافته و درصورت استمرار عملكرد در عمليات، به عنوان دستگاه رتبه يك درجهان قابل طرح خواهد بود. این پروژه تا پایان نیمه نخست امسال، تکمیل و قابل استفاده می شود.

       افزون بر این پروژه، چه پروژه های دیگری در دستور کار دارید؟

      برای بالابردن راندمان تجهیزات فرايندي در حوزه تقطیر وتجهیزات تفکیک کننده، پروژه های بسیارخوبی را شروع کرده ایم. با توجه به خارجی بودن نرم افزارهای بخش تقطیر، در تلاش هستیم با کمک متخصصان و دانش پژوهان، به نوع داخلی آن دست پیدا کنیم تا افزون بر افزایش راندمان تجهیزات فرایندی برج تقطیر، مصرف انرژی در این بخش را نیز کاهش دهیم.  برای خود اتکایی دراین بخش، فعالیت هایی انجام شده تا در آینده با نرم افزار ساخته شده از سوی خودمان، این امکان ایجاد شود که دیگر پایلوت های تجهیزات فرایندی و تفکیک کننده برج تقطیر نیز طراحی و احداث شوند.

      برای رفع این مشکل، کارگروه تقطیر تشکیل داده ایم که اگر بدرستي برنامه ريزي و همت كنيم، طی دو، سه سال آینده در زمینه طراحی تقطیر و اجزای برج های آن در سطح کشورهای مطرح دنیا قرار خواهیم گرفت. برای اجرایی شدن این طرح، از دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان کمک خواهیم گرفت تا نمونه پایلوت و آزمایشگاهی را مستقر کنیم. با اجرایی شدن این طرح، تقطیر در پالایشگاه ها، پتروشیمی و دیگرصنایع وابسته به آن صرفه جویی بالایی را در حوزه مصرف انرژی و آب رقم خواهد زد.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12449.jpg

      ساخت توربین ها، یکی دیگر از پروژه های در دست اجراست. پالایشگاه های نفت، گاز و پتروشیمی از برندها و انواع مختلف توربین ها استفاده می کنند. برای استفاده یکپارچه از توربین ها، آمار و اطلاعات واحدهای پر مصرف را جمع آوری و متناسب با دانش و فناوری روز دنیا تهیه خواهیم کرد.

      یکی دیگر از پروژه های در دست اجرا تولید مخازن نسل چهار برای استفاده در دوگانه سوز کردن خودروهاست. این مخازن، مقاومت بسیار بالایی در برابر خردگی دارند و وزن آنها نسبت به فولاد بسیار پایین تر است و عمر بالایی دارند. این طرح، اکنون مراحل پایانی اخذ پروانه استاندارد و پروانه بهره برداری را سپری می کند و تا سه ماه آینده وارد تولید صنعتی خواهد شد. آنچه مهم است اینکه طراحی و تولید این مخازن در داخل کشور انجام شده است.  ضمن آنکه با تولید مخازن نسل چهار، کار انتقال و جابه جایی گاز سی ان جی برای مناطقی که خط لوله ندارند نیز میسر خواهد شد و در صادرات گاز نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت. سال آینده از این مخازن بهره برداری می شود.  همچنین برنامه داريم به موضوع استفاده بیشتر از گاز طبیعی فشرده یا سی ان جی در خودروهای دیزلی، کشتی ها و لوکوموتیوهایی که مصرف سوخت بالایی دارند نیز ورود کنیم.  از دیگر برنامه های در دست اجرا می توان به تولید خطوط لوله های پلیمری فشار بالا اشاره کرد که برای انتقال فراورده و جابه جایی نفت خام استفاده می شود. در این زمینه برای توسعه و افزايش تولید از بخش خصوصی برای سرمایه گذاری کمک خواهیم گرفت.

      موضوع استفاده از دستگاه های خنک کننده هیبریدی در حال پیگیری است و در شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند، برنامه احداث واحد پایلوت این طرح را داریم. با اجرا و بهره برداری کامل از این طرح می توانیم شاهد کاهش و مدیریت مصرف آب در پالایشگاه های کشور باشیم. برنامه مشابهی برای پالایشگاه تهران طراحی کرده ایم که بزودی پیگیری خواهد شد.

      ماده شیمیایی تتراکلرواتیلن در واحدهای ایزومریزاسیون پالایشگاه ها استفاده می شود که سال گذشته، طرح تولید بومی آن را از سوی شرکت های دانش بنیان شروع کردیم و به نتایج خوبی هم رسیدیم. اکنون تلاش داریم آن را به بهترین فناوری های روز دنیا در میزان تبدیل و خلوص برسانیم و بعد از آن شروع به احداث واحد صنعتی کنیم.

       برای بهبود مسائل زیست محیطی منطقه چه پروژه هایی در دستور کار دارید؟

      درحال حاضر پروژه گوگردگیری از نفت کوره را داریم. این محصول بیش از 25 درصد از تولیدات پالایشگاه ها را تشکیل می دهد. اکنون پایلوت دستگاه گوگرد زدایی از نفت کوره در یکی از پالایشگاه های کشور احداث شده و در حال آماده سازی برای بهره برداری قرار دارد.

       طرح کهاب، طرحی برای صرفه جویی اقتصادی در مصرف سوخت و بر پایه اهداف زیست محیطی است. لطفا بفرمایید که این طرح در چه مرحله ای قرار دارد؟

      شرکت های داخلی به این طرح ورود کرده اند و بر اساس ساختار طراحی شده، در سال 1402 بسیاری از جایگاه ها و انبارهای نفت به این طرح مجهز می شوند.

      طرح کهاب در انبارهای شمال غرب تهران و کرج 100 درصد اجرا شده است. چهار انبار اراک، اهواز، مشهد و تبریز 95 درصد پیشرفت و انبار ری نیز 30 درصد پیشرفت داشته است.

      بر اساس توافقی که با سازمان محیط زیست داشته ایم، 2 هزار و 200 جایگاه زیر پوشش طرح کهاب خواهند رفت و اکنون این طرح برای 220 جایگاه به طور کامل اجراشده و 300 جایگاه نیز در حال تکمیل است.

       در زمینه پتروپالایش بفرمایید که وضعیت پالایشگاه ها چگونه است؟

      استفاده از ترکیبات آلی درون فراورده های پالایشگاهی و تولید مواد با ارزش افزوده بالاتر، همواره یکی از اهداف صنایع پالایشی به شمار می رود. به عبارت دیگر به جای مصرف این اجزا، آنها را در قالب سوخت، به مواد میانی و با ارزش افزوده بالاتر تبدیل می کنیم. در همین خصوص، تبدیل ال پی جی به مواد با ارزش افزوده بالاتر را در دستور کار داریم. اکنون ال پی جی ها به صورت خام فروخته می شوند که بخشی از آن در داخل کشور و بخشی نیز صادر می شود. در حالیکه ما می توانیم این مواد را به مواد با ارزش افزوده بالاتر تبدیل کنیم.

       در قالب همکاری باشرکت های دانش بنیان، چه تفاهمنامه هایی در دست اجرا دارید؟

      علاوه بر مواردی که گفته شد، با برخی شرکت های دانش بنیان و صنعتی، تفاهمنامه همکاری امضا کرده ایم. یکی از آنها امضای قرارداد 100 هزار دستگاه خوردوی دوگانه سوز ساینا اس با شرکت خودروسازی سایپاست. اکنون فعالیت های مقدماتی و زیر ساختی آن انجام شده و برای اجرایی کردن این تفاهمنامه در مرحله نخست، اخذ استاندارد خودروهای دوگانه سوز لازم است. بر اساس آمار موجود، بیش از 5 هزار دستگاه خودروی دوگانه سوز ساینا تولید شده و بقیه نیز در حال برنامه ریزی برای تولید است.

      تفاهمنامه دیگری که با زیر مجموعه گروه خودروسازی سایپا داشته ایم، طراحی و ارتقای موتور با هدف کاهش مصرف سوخت و کاهش آلایندگی است. خوشبختانه شرکت مگاموتور دراین زمینه، ارتقای شش موتور را در دستور کار خود قرار داده که یکی از آنها وارد خط تولید انبوه شده و با حضور وزیر صمت از آن رونمایی شد.

      با یک شرکت دانش بنیان، برای گوگردگیری سوخت آب اندود مازوت (امولسیون) کارها را جلو برده ایم که خوشبختانه کارهای آزمایشگاهی آن به اتمام رسیده و پایلوت آن در پالایشگاه کرمانشاه طراحی و ساخته شده است. شرکت پالایش نفت لاوان نیز تمایل به اجرای این پایلوت دارد.  همچنین تولید موتورسیکلت دوگانه سوز را نیز شروع کرده ایم که تجهیزات آن ساخته شده و برای بهره برداری همگانی منتظر تاییدیه سازمان استاندارد هستیم.  با یکی از شرکت های داخلی، برای تولید کاتالیست جامد آلکیلاسیون ال پی جی، تفاهمنامه ای امضا کرده ایم که تجهیزات آزمایشگاهی آن نصب و نمونه برداری آن شروع شده و امیدواریم بعد از کسب نتیجه وارد تولید پایلوت شود.

      برای نخستین بار درکشور، دستگاه اندازه گیری (میتر) از نوع PD را از سوی یک شرکت دانش بنیان وارد مدار تولید صنعتی کرده ایم که قرارداد آن امضا و تولید و ارزیابی ها شروع شده است، ضمن اینکه برای شروع، قرارداد 15 دستگاه بسته شده است.

      با یکی از شرکت های خودروسازی داخلی، برای تولید خودروهای سوخت رسان هوایی وارد مذاکره شده ایم که تفاهمنامه آن در کنار سایر موضوعات در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی امضا خواهد شد. از جمله مهم ترین آنها می توان به  تولید مبدل های حرارتی پکیناکس (Packinox) و تولید لوله های آر تی پی (RTP) اشاره کرد.

      ایجاد سه پارک پژوهش و فناوری در حوزه پالایش و پخش که در شهرهای کرمان، منطقه اروند آبادان، خرمشهر و تبریز اجرا می شود و اکنون مذاکرات آن انجام شده است.

      در حال حاضر، طرحی برای ارتقای عملکرد کاتالیست های واحد RFCC و FCC مصرفی داریم که حرکت بسیار بزرگی است و با دو شرکت دانش بنیان در این زمینه همکاری خواهیم داشت. در آینده نزدیک نیز یک نشست هم اندیشی با عنوان مهندسی کاتالیست به منظور تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر برگزار خواهیم کرد که تاریخ آن 28خرداد امسال خواهد بود.

      جزییات همایش نفت کوره نیز که در 13 تیر امسال برگزار می شود، با عنوان گوگردگیری و ارتقای کیفیت نفت کوره با حضور دانشگاه ها، پژوهشگاه صنعت نفت و پارک نوآوری نفت و گاز، صندوق علم و نوآوری وزارت نفت، معاونت پژوهشی وزارت نفت، شرکت های دانش بنیان و فعال در حوزه فراورده های نفتی بزودی منتشر خواهد شد.

      با شرکت های سرمایه گذار خارجی نیز وارد مذاکره شده ایم تا حضور مشترک در فعالیت های پالایش و پخش داشته باشند.

        در پایان اگر صحبت باقی مانده، بفرمایید؟

      ظرفیت های علمی و عملی خوبی در قالب شرکت های دانش بنیان درکشور وجود دارد که می توانند با ورود خود به بخش های مختلف از جمله صنعت نفت و مجموعه های آن، از جمله پالایش و پخش فراورده های نفتی، تاثیری بسزا بر کاهش وابستگی ها و اتکا به داخل داشته باشند.

      به طورحتم، این شرکت ها نیازمند حمایت هستند و شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی نیز این آمادگی را دارد تا با همکاری و تعامل هرچه بیشتر آنها، از نیازمندی های خارجی فاصله بگیرد و به توانمندی های داخل اتکا کند.  

       

    • media/image/2023/06/2000-1441/12450.jpg

      نژادعلی تصریح کرد: همچنین بر اساس بند ب تبصره 14 قانون بودجه سال 1402، می بایست تا پایان امسال 50 درصد ناوگان حمل بار و 100 درصد ناوگان حمل مسافری به این سامانه مجهز شوند که امیدواریم با گام نخست امضای تفاهم نامه بتوانیم موارد الزامی در بودجه را محقق کنیم. هزینه های اجرای این طرح طبق پیش بینی قانون، از محل صرفه جویی در تخصیص سهمیه سوخت به ناوگان برون شهری در اختیار شرکت سرمایه گذار قرار خواهد گرفت و امیدواریم با اجرای آن، طرح پایش هوشمند توزیع سوخت و استفاده از اطلاعات الکترونیکی مصرف کنندگان در دستور کار قرار گیرد. وی در ادامه به مزیت های اجرای سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان اشاره کرد و گفت: راه اندازی سامانه سپهتن مزایای متعددی را به همراه دارد. در ابتدای امر با توجه به چالش هایی که در مورد اسناد درونی ناوگان حمل ونقل وجود دارد طبیعتا اعمال سوخت تخصیصی نمی تواند عادلانه انجام شود و در این زمینه سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای به طور کامل به این امر واقف است و اکنون بسترهای لازم برای خارج کردن اطلاعات از حالت دستی در حال پیگیری است و به سمتی میل خواهیم کرد که تمامی اطلاعات تردد ناوگان حمل ونقل مسافر و باری به صورت کاملا الکترونیکی در اختیار شرکت پخش فرآورده های نفتی قرار خواهد گرفت و مضاف بر آنکه دقت و سرعت کار را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد.مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ادامه داد: از مزایای دیگر سامانه سپهتن، تخصیص میزان واقعی سوخت است که ملاک محاسبه خواهد بود و این میزان هم دقیقا بر اساس نقاط ابتدایی و انتهایی و میزان و بعد مسافت جغرافیایی است که این مسئله هم از طریق سامانه جامع سپهتن در اختیار شرکت ما قرار خواهد گرفت. نژادعلی یادآور شد: یک بحث دیگری که مطرح است، در شرایط فعلی ما تقریبا هر 15 روز یک بار سهمیه ناوگان حمل ونقل باری و مسافری را از طریق اطلاعاتی که از سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای دریافت می کنیم، به کارت هوشمند سوخت آنها شارژ می کنیم که با نصب و راه اندازی سامانه سپهتن این امکان برایمان ایجاد می شود که پس از به مقصد رسیدن مسافر و یا محموله مورد نظر، بلافاصله اطلاعات ناوگان مورد نظر در سامانه ثبت خواهد شد و با توجه به میزان مسافت طی شده، سوخت در اختیارشان قرار داده خواهد شد. این مزیت سبب خواهد شد تا در صورت کم کاری ناوگانی، سوختی در اختیار آنان قرار نگیرد.

       شکل گیری بانک اطلاعاتی یکپارچه

      وی بابیان اینکه در بستر سامانه سپهتن بانک اطلاعاتی یکپارچه ای ایجاد می شود که از این بانک اطلاعاتی، 4 رکن امضاکننده تفاهم نامه از اطلاعاتش بهره مند خواهند شد، عنوان کرد: هم اکنون مصرف گازوئیل افزون بر 110 تا 112 میلیون لیتر در روز است که از این میزان، 62 میلیون لیتر مصرف نفت گاز در حوزه ناوگان حمل ونقل بار و مسافر است. اینکه گاهی پرسیده می شود با اجرای طرح سپهتن چه میزان صرفه جویی در مصرف حادث خواهد شد، فعلا نمی شود اظهارنظر درستی را ارائه داد و یا رقم میزان مصرف را پیش بینی کرد، اما این را به جرات می گویم که با واقعی سازی دیتاها، قطعا تخصیص سهمیه ها عادلانه تر و میزان مصرف سوخت به نحو کارآمدتری مدیریت خواهد شد.مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران افزود: البته ناگفته نماند که نمی توان نسبت به معضل عرضه خارج از شبکه سوخت نیز غافل ماند و آن را نادیده انگاشت چراکه با راه اندازی سامانه سپهتن قطعا تاثیرات قابل توجهی را نیز در این زمینه به همراه خواهد داشت و میزان انحرافات سوختی که هم اکنون با آن دست به گریبان هستیم، روند کاهشی را به خود خواهد گرفت.این سامانه چالش های پیرامون حمل به نیروگاه ها و بحث قاچاق در این مسیر را نیز مرتفع خواهد کرد. قدر مسلم آنکه اطلاعات مسیری که بار سوخت از طریق نفتکش ها طی می کند، روی سامانه درج خواهد شد و اگر ناوگانی سوخت را از انبارهای نفت متعلق به شرکت پخش فرآورده های نفتی دریافت کند، عملا بعد از رسیدن به نیروگاه، محموله قابل رصد و پیمایش خواهد بود و مشکلات مربوط به قاچاق سوخت نیروگاه ها نیز حل خواهد شد. دورنمای این طرح حاکی از آن است که برای ناوگان درون شهری هم  پیاده سازی شود و این مسئله حتی در شورای اقتصاد نیز طرح موضوع شده است. مادامی که نتایج اجرای طرح سپهتن رضایت بخش و موفقیت آمیز باشد، حتما اجرای آن برای ناوگان های درون شهری نیز الزامی خواهد شد. هرچند هم اکنون در برخی از شهرها و استان ها سامانه ای تحت عنوان «سیپاد» در حال پیمایش و ارزیابی ناوگان حمل ونقل درون شهری است، اما امیدواریم که در آینده ای نزدیک شاهد رصد تمامی ناوگان های حمل ونقل درون شهری و برون شهری اعم از مسافر و باری در بستر سامانه سپهتن باشیم.

       قدردان کارکنان عرصه سوخت رسانی هستیم

      سیدکمال هادیانفر، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا ضمن قدردانی از خدمات ارزنده و بی شائبه کارکنان وزارت نفت در تامین و توزیع سوخت نوروزی گفت: نوروز امسال و در یک بازه زمانی 20 روزه (25 اسفندماه 1401 تا 15 فروردین ماه 1402) شاهد 538 میلیون تردد بین شهری و بین استانی در سراسر کشور بودیم که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته با افزایش چشمگیری همراه بود. این میزان تقاضای سفر تکالیفی را به دستگاه ها محول می کند چه ما که به عنوان پلیس راهور می بایست در جاده و شهرها با مدیریت ترافیک تسهیل در ترددها را اعمال کنیم و چه با همکاری و اشتراک مساعی دیگر دستگاه ها بتوانیم ایمنی در ترددها را ایجاد کنیم تا سفرها برای خانواده ها تلخ کامی را به همراه نداشته باشد؛ البته حضور خود مردم، وسایل نقلیه، سازمان راه و شهرسازی و همچنین حضور برخی دستگاه های نظارتی موثر خواهد بود.وی افزود: وزارت نفت از آن دست سازمان هایی است که چندان خدماتشان به چشم نمی آید و زمانی اهمیت کارشان احساس می شود که اختلالی در امر سوخت رسانی اتفاق بیفتد. حقیقتا ما در نوروز شاهد تلاش شبانه روزی و بی وقفه کارکنان خدوم و زحمتکش عرصه سوخت رسانی بودیم و در هیچ نقطه ای از کشور این مشکل وجود نداشت که مردم نسبت به نبود و یا کمبورد سوخت مورد نیازشان ناراضی باشند.رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا ادامه داد: امسال میزان مصرف سوخت نسبت به مدت مشابه سال گذشته 9 درصد افزایش داشت و حتی در برخی روزها میزان مصرف بنزین به رقمی معادل 145 میلیون لیتر هم رسیده بود. نباید از حق گذشت که تامین و توزیع این میزان سوخت مصرفی آن هم از دورترین نقطه کشور که استخراج و بهینه سازی می شود و با انتقال به پالایشگاه ها، از سوی خطوط لوله و رانندگان نفتکش ها به دست هموطنان می رسد، کاری بس دشوار و پیچیده ای است. هادیانفر تصریح کرد: 297 هزار کیلومتر محور کوهستانی در سراسر کشور پراکنده شده است و فعالان شرکت پخش فرآورده های نفتی مکلف هستند سوخت مورد نیاز را در اقصی نقاط کشور و حتی مناطق سخت گذر تامین کنند و شاهد جانفشانی های این عزیزان هستیم و بنده به نوبه خود به همه کارکنان خدوم وزارت نفت خسته نباشید می گویم که واقعا مظلومانه در حال کار و تلاش هستند تا هیچ گونه خلل و وقفه ای در امر سوخت رسانی ایجاد نشود. باید آن گونه که شایسته است قدردان این عزیزان بود.

       رصد ناوگان حمل ونقل با سامانه های روزآمد

       هادیانفر درباره آثار اجرای سامانه سپهتن گفت: در همه دنیا با استفاده از سامانه های روزآمد وضع ناوگان حمل ونقل را رصد می کنند. در این زمینه در سال های گذشته تلاش های خوبی انجام شد و ناوگان مسافربری چندسالی است که به این سامانه متصل است و تصادف ها به مقدار قابل ملاحظه ای کاهش یافته است.

      وی افزود: در بحث کامیون ها و تانکرها نزدیک به ۵۰۰ هزار وسیله باری داریم که بررسی این تعداد خودرو از نظر شاخص های مختلف از جمله تردد و ایمنی و... نیازمند اطلاعات شفاف و منظم از طریق سامانه است که سیستم هشداری باشد تا اختلال ها را گزارش کند، این طرح در زمینه بهینه سازی مصرف نیز به ما کمک می کند، بنابراین ما به اتفاق وزارت نفت و دو دستگاه دیگر همه به دنبال این هستیم که این سامانه را عملیاتی و سخت افزار و نرم افزار و پیمانکار آن را انتخاب کنیم. رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی گفت: به دلیل نبود کنترل رانندگان یا رانندگی بیش از حد، حوادثی رخ می دهد که همه این موارد از طریق سامانه قابل پایش و پیگیری است.

      به هر تقدیر، توافق نامه چهارجانبه  سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان بین جاده ای (سپهتن) به بار نشست تا برگ زرین دیگری در کارنامه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران رقم بخورد. به یقین پیگیری های مکرر مسئولان و دست اندرکاران حوزه تامین و توزیع سوخت کشور، دستاوردهای چشمگیری را در مسیر توزیع عادلانه سوخت ناوگان حمل ونقل بین شهری به همراه خواهد داشت. آنچه نمایندگان مجلس شورای اسلامی الزام کردند، می بایست تا پایان امسال این طرح اجرایی شود که امیدواریم در آینده نزدیک شاهد ایجاد شرایط لازم برای سریع تر سامانه سپهتن باشیم.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12451.jpg

      اجرای طرحی موفق برای مبارزه با قاچاق سوخت

      دور زدن با باک پر

      مشعل    روزهای پایانی اسفندماه سال گذشته با هدف پیشگیری و مبارزه با عرضه خارج از شبکه و قاچاق سوخت از مرزهای کشور،  طرحی با عنوان «باک پر» کلید خورد. این طرح به همت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه و در بزرگ ترین مرز زمینی کشور عملیاتی شد. بر اساس اظهارات احمد مجرد،  مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه،  این طرح از جمله مصوبات ابلاغی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور به استانداری هاست و میزان سوخت داخل باک کامیون های ایرانی خروجی از کشور،  بر اساس باک پر محاسبه و وجه آن بر اساس نرخ تعادلی مرزی دریافت و به حساب خزانه دولت واریز می شود .

      با وجود گذشت دوماه ازسال 1402میزان تولید ومصرف بنزین در کشور به نقطه سربه سر رسیده است. یعنی میانگین مصرف روزانه بنزین110 میلیون لیتر وتولید آن نیز تقریبا به همین میزان است.طبق برنامه های پنجم و ششم توسعه قرار بود شدت مصرف بنزین 50 درصد کاهش پیدا کند اما این روند کاملا معکوس شده است. در واقع ایران به اندازه یک کشور 300 میلیون نفری بنزین مصرف می کند. مصرف زیاد بنزین در ایران سه دلیل عمده دارد؛ خودروهای فرسوده،  خروج غیرمجاز آن و قیمت گذاری دستوری.

      باوجود پایش ها وکنترل های فراوانی که درمرزهای زمینی کشور به عمل می آید، هنوز روزانه مقادیری بنزین به شکل غیرمجازخارج و موجب خروج و هدررفت میلیاردها ریال سرمایه نقدی می شود.دلیل قاچاق مشخص وآن اختلاف قیمت بنزین درداخل وخارج کشوراست.درحال حاضر،  بالاترین قیمت بنزین معمولی در داخل سه هزارتومان ودرآن سوی مرز باتوجه به نرخ دلاراختلاف قیمت بالایی دارد؛ به طوری که این اختلاف فاحش قیمت،  می تواندانگیزه بالایی برای قاچاق سوخت باشد و به این پدیده دامن بزند.

       عبور از بحران قاچاق

      اخیرا طرحی باعنوان باک پر درشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه اجرایی شده که توانسته است به میزان قابل توجهی از خروج قاچاق سوخت به ویژه بنزین ازمبادی مرزهای زمینی کشورجلوگیری کند.درصورت تسری این طرح به تمامی مرزهای زمینی کشور، قطعا می توان ازعرضه سوخت خارج ازشبکه به میزان قابل توجهی پیشگیری کرد. احمدمجرد، مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه درباره اجرای این طرح در بزرگترین مرز زمینی کشور یعنی بازرگان توضیحاتی داده است.

      مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه با اشاره به اهمیت کنترل ونظارت،  پیشگیری و مبارزه با عرضه خارج از شبکه و قاچاق سوخت ازمرزهای کشور گفت: با همکاری سازمان های متولی،  طرح «باک پر» از اسفند ماه سال گذشته در بزرگ ترین مرز زمینی کشور به اجرا درآمد.

      مجرد افزود: یکی از اقدام های خوب و اثربخشی که در منطقه ارومیه در سال گذشته اتفاق افتاد،  اجرای طرح باک پر درمرز زمینی بازرگان بود. این طرح از آن دست طرح های مغفول مانده در سال های گذشته بود که با همکاری کارکنان شرکت پخش منطقه عملیاتی شد.

      وی با بیان اینکه منطقه ارومیه دارای چهار مرز زمینی است وپایش وکنترل سوخت های باک خودروهایی که از مرزخارج می شوند وهمینطور سوخت گیری آنها تحت مدیریت شرکت پخش منطقه ارومیه است،  اظهارکرد: برای اجرای این طرح با معضلات وچالش هایی مواجه بودیم. ازجمله اینکه اجازه کنترل جاساز باک خودروها را نداشتیم ومطابق با آن،  ابزارهای لازم هم برای کنترل این جاسازها در دسترس نبود. خوشبختانه با تعامل دستگاه ها و سازمان های متولی،  این مشکل ها برطرف شد و اکنون طرح با شیوه و اصولی کارآمد درحال اجراست.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12452.jpg

      مدیر شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه از دوبرابر شدن درآمد حاصل از اجرای طرح باک پر در مرز بازرگان خبر داد و گفت: با اجرای این طرح،  درآمد روزانه ما از مرز بازرگان حدود 2.5 میلیارد تومان بود که هم اکنون این میزان درآمد به 5 میلیارد تومان افزایش یافته است. منطقه پخش ارومیه جزو نخستین مناطقی است که این طرح را اجرایی کرده است و از ابتدای خردادماه امسال،  مابقی مرزهای منطقه از جمله سرو،  پلدشت و رازی نیز به طرح باک پر مجهز شده اند.

      به گفته مجرد،  طرح کنترل باک کامیون های خارجی نیز در دستور کار ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز واین شرکت قرار دارد.

      وی تصریح کرد: سال گذشته نزدیک به دوهزار و260میلیارد تومان درآمد ازمحل پایش باک خودروهای خروجی به نرخ شناور مرزی از طریق چهارمرزحوزه استحفاظی منطقه ارومیه عاید این شرکت شد که بالاترین رقم ریالی در کل کشور به شمار آمد.

      وی بابیان اینکه با اجرای این طرح،  باک های غیراستاندارد از رده خارج و خروج روزانه فرآورده از مرزها به نصف کاهش یافته است،  گفت: در رایزنی های انجام شده با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز قرار است این طرح به همه مرزها تسری پیدا کند تا بتوان از میزان خروج فرآورده از طریق باک خودروها به میزان قابل توجهی جلوگیری کرد.

       توزیع 5.5 میلیون لیتر فرآورده

      مدیر شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه در ادامه به میزان مصرف انواع فرآورده در سال گذشته اشاره و بیان کرد: به طور متوسط روزانه 5.5 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی از طریق پخش منطقه ارومیه و روزانه 970 مترمکعب گاز طبیعی از طریق 78 باب جایگاه در سطح منطقه عرضه می شود. در مجموع میزان توزیع انواع فرآورده نسبت به سال گذشته 9.5 درصد و میزان توزیع سی ان جی 3 درصد افزایش را نشان می دهد.

      مجرد تصریح کرد: پارسال 30 هزار تن گازمایع (ال پی جی) توزیع شد که این رقم نسبت به سال ماقبل آن (سال1400)،  13.5 درصد کاهش داشته است. روند کاهشی میزان عرضه گاز مایع به دلیل اجرای طرح های توزیع الکترونیکی و توسعه گازرسانی بوده است که هر کدام به ترتیب 6.5 درصد و 7 درصد کاهش را رقم زدند.

      وی یادآور شد: منطقه ارومیه دارای 4 مرز زمینی است؛ مرز بازرگان به عنوان بزرگ ترین مرز شناخته شده در کشور جزو این منطقه به شمار می آید که سوخت گیری خودروهای خروجی از این مرز هم به عهده شرکت پخش منطقه ارومیه است. سوخت رسانی به دو نیروگاه ارومیه و خوی این میزان سوخت رسانی نسبت به مدت مشابه سال قبل(سال 1400)،  7 درصد رشد را نشان می دهد.

      مدیر شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه با بیان اینکه به طور میانگین روزانه 3 میلیون و 200 هزار لیتر بنزین در سطح منطقه به مصرف می رسد،  گفت: همچنین یک میلیون و 600 هزار لیتر مصرف روزانه نفت گاز منطقه بدون احتساب نیروگاه هاست.

      مجرد ادامه داد: تعداد جایگاه های درحال ساخت 6 باب است که از این تعداد 2 باب جایگاه سوخت مایع و یک باب جایگاه عرضه سی ان جی است که امسال به بهره برداری خواهد رسید و احداث مابقی جایگاه ها برای سال آینده برنامه ریزی شده است.

       

      افزایش 66 درصدی استفاده از کارت    سوخت شخصی

      وی از افزایش 66 درصدی استفاده از کارت های سوخت شخصی در منطقه ارومیه خبر داد ویادآور شد: ساماندهی کارت های اضطراری سوخت در جایگاه های عرضه از مهم ترین برنامه های حال حاضر شرکت پخش فرآورده های نفتی و مناطق تحت پوشش آن به شمار می آید که هرچند اعتقادی به جمع آوری کامل این دست از کارت ها نیست،  اما در بازه زمانی کوتاهی که از اجرای این طرح می گذرد،  بازخوردهای خوبی دریافت شده است.

      مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه با بیان اینکه در صورت عدم کنترل میزان مصرف بنزین دولت به ناچار باید واردات انجام دهد،  گفت: در حقیقت با وجود ناترازی بین تولید و مصرف بنزین و میزان افزایش مصرفی که هر سال نسبت به سال قبل دارد،  به ناچار باید برای برون رفت از این چالش راهکارهای اساسی در نظر گرفته شود.

      هم اکنون در خوشبینانه ترین حالت ممکن باید روزانه 3 تا 5 میلیون لیتر بنزین به کشور وارد شود تا اینکه میزان مصرف و تولید به نوعی مدیریت شده و با کمبود روبه رو نباشیم؛ بنابراین برای جلوگیری از این میزان واردات باید راهکارهای اصولی و مدیریت شده ای را به کار گرفت.

      مجرد از مقوله فرهنگ سازی به عنوان نخستین گام برای اجرای صحیح و اصولی طرح ساماندهی کارت های اضطراری یاد کرد و افزود: نبود اطلاعات کافی در خصوص میزان مصرف مردم از کارت شخصی،  قدری مدیریت مصرف را با مشکل مواجه می کند؛ بنابراین لازم است آمارهای دقیقی از میزان مصرف در دسترس باشد تا بر اساس آن بتوان تصمیم گیری کرد.

      همچنین شرکت پخش منطقه ارومیه با انجام تبلیغات رسانه ای و فضای مجازی و همینطور نصب بنرها در جایگاه های عرضه توانسته تا حدود زیادی مردم را در زمینه استفاده از کارت شخصی مجاب کند. اکنون برای هر سکو یک کارت سوخت در نظر گرفته شده تا در مواقع اضطراری مردم بتوانند از آن استفاده کنند.

      وی ادامه داد: قبل از اجرای این طرح تنها 9 درصد از مردم منطقه ارومیه از کارت شخصی خود برای سوخت گیری خودروهایشان استفاده می کردند که امروز با اجرای این طرح،  این میزان به 35 درصد رسیده است که خوشبختانه آمار قابل توجهی است و می توان امیدوار بود تا قبل از پایان شهریورماه که در حقیقت مهلت وزارت نفت برای اجرای طرح ساماندهی کارت سوخت جایگاه هاست،  منطقه ما بتواند با 100 در صد از کارت سوخت شخصی در مجاری عرضه،  سوخت گیری کند.

       مسئولیت اجتماعی در زلزله خوی

      مدیر شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه به وقوع زلزله خوی و نقش این شرکت در توزیع به موقع سوخت میان زلزله زدگان در سال گذشته اشاره و عنوان کرد: میزان سوخت رسانی در زمان وقوع زلزله خوی به نحو مطلوب و مستمر انجام شد. یکی از اتفاق های ناگوار منطقه ارومیه در سال گذشته،  وقوع زلزله های پی در پی در خوی بود که از شهریورماه آغاز شد و اوج آن در بهمن ماه بود که خسارت و تلفات بی شماری را به همراه داشت. دراین میان سوخت رسانی به مناطق زلزله زده در دستور کار پخش منطقه قرار گرفت. با توجه به پیش بینی های انجام شده برای مواقع بحرانی،  مشکلی در تامین سوخت مورد نیاز مناطق زلزله زده حادث نشد و در همان ساعات ابتدایی همکاران من بلافاصله در مرکز حاضر شدند و مراحل مقدماتی برای تامین سوخت جایگاه ها به میزان لازم و کافی انجام و 3 برابر مصرف روزانه،  بنزین در جایگاه ها عرضه شد.

      مجرد ادامه داد: توزیع 100 هزار لیتر نفت سفید رایگان،  400 هزار لیتر نفت گاز مورد نیاز ماشین آلات مستقر در مناطق زلزله زده برای بازسازی و مرمت خانه ها،  توزیع 2 هزار کپسول گاز مایع رایگان،  توزیع بسته های حمایتی مانند پتو،  بخاری،  انواع لباس های گرم،  مواد غذایی و دارو و ... از جمله اقدام های شرکت پخش منطقه ارومیه برای خانوارهای آسیب دیده در این حادثه بود. عده بیشماری از هموطنان ما نیز در زمان وقوع زلزله به ناچار به روستاها پناه بردند و به همین دلیل 4 میلیون لیتر نفت سفید رایگان نیز در میان ساکنان روستاها توزیع شد. به هرحال یک وفاق و همدلی مثال زدنی بین همکاران من در پخش منطقه ارومیه حاکم بود که واقعا خستگی را از تن ما بیرون کرد.

      مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه به توزیع الکترونیک گاز مایع اشاره و از آن به عنوان یکی از موفق ترین طرح های حال حاضر این شرکت یاد کرد و گفت: این طرح به صورت پایلوت از سال 1400 در دستور کار شرکت قرار گرفت و خوشبختانه نتایج خوبی هم به همراه داشت. گاز مایع یا همان ال پی جی از آن دست فرآورده های گران قیمت نفتی است که در صورت مدیریت کارآمد و اصولی می تواند در زمینه صادرات ارزآوری بالایی را برای کشور به همراه داشته باشد.

      مجرد افزود: در گام نخست خانوارهایی که این سوخت را مصرف می کردند،  شناسایی شدند. در همان سال نخست اجرای این طرح،  با 23 درصد کاهش عرضه ال پی جی مواجه شدیم. هم اکنون بالاترین رقم تراکنش گاز مایع در کل کشور مربوط به منطقه ارومیه است یعنی از میزان 100 در صد توزیع گاز مایع،  73 درصد آن از طریق تراکنش انجام می شود. حداقل 50 درصد میزان مصرف گاز مایع در بخش های غیرمجاز انجام می شود که باید برای جلوگیری از این میزان اتلاف انرژی،  اجرای طرح توزیع الکترونیک گاز مایع در دستور کار همه سازمان های ذی ربط قرار گیرد.وی ادامه داد: تبدیل خودروهای بنزین سوز به سی ان جی سوز نیز از جمله اقدام های در دست اجرای مناطق تحت پوشش شرکت پخش فرآورده های نفتی است که صفر تا 100 هزینه های آن را شرکت پخش متحمل می شود. 21 هزار دستگاه خودروی عمومی در سطح منطقه ارومیه از ابتدای اجرای این طرح تا به امروز گازسوز شده اند و این در حالی بود که تا بهمن ماه سال گذشته شرکت پخش منطقه ارومیه در زمینه اجرای تبدیل خودروهای بنزینی به سی ان جی سوز حائز رتبه برتر بود،  اما اکنون پخش منطقه تهران از آن پیشی گرفته است. پیش بینی ما بر این است که تبدیل خودروهای عمومی به سی ان جی سوز در سطح استان رو به اتمام است و می توان امیدوار بود که منطقه پخش ارومیه باز نسبت به اجرای این طرح در بین مناطق 37 گانه به رتبه برتر دست پیدا کند. بر اساس این گزارش،  منطقه ارومیه به عنوان یکی از مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در شمال غرب کشور واقع شده است.

       این منطقه دارای 206 باب جایگاه عرضه سوخت انواع فرآورده های نفتی است که از این تعداد،  78 باب جایگاه سی ان جی فعال دارد و مابقی به عرضه سوخت مایع اختصاص داده شده است. 370 فروشنده که عمدتا روستایی هم هستند،  کار سوخت رسانی نفت سفید به خانوارهای روستایی فاقد گاز طبیعی را به عهده دارند که در این زمینه تعداد 85 هزار خانوار روستایی حوزه استحفاظی منطقه ارومیه،  نفت سفید دریافت می کنند.تعداد 3 انبار نفت فعال به ظرفیت کلی 275 میلیون لیتر فرآورده در سطح منطقه ارومیه واقع شده است که ذخیره سازی سوخت مورد نیاز در این انبارها صورت می گیرد.

      منطقه ارومیه دارای 3 فرودگاه است که سوخت مورد نیاز آن از طریق شرکت پخش منطقه ارومیه تامین و توزیع می شود و نحوه تامین فرآورده از طریق خطوط لوله تدبیر،  مراغه،  میاندوآب و ارومیه انجام می شود.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12453.jpg

      فعالیت های شرکت گاز استان فارس در گفت و گو با مدیرعامل تشریح شد

      سفر گاز  به دیار شاعران

       مهدی مهرابی      55 سال پیش بود که گازرسانی به پتروشیمی شیراز به عنوان اولین مصرف کننده صنعتی و پس از آن روستای «گویم» از توابع شیراز به عنوان اولین مصرف کننده خانگی کشور به بهره برداری رسید.

      با تداوم صادرات گازهای تولیدی همراه نفت به شوروی سابق و مشاهده مزایای این سوخت پاک، شبکه گاز در دیگر نقاط شیراز گسترش یافت و به تدریج با توسعه شبکه گازرسانی بخش های جدید از فروغ گرمابخش گاز بهره مند شدند.

      توسعه گازرسانی در شهر شیراز و شهرهای اطراف تداوم یافت و با آغاز به کار شرکت گاز استان فارس در سال 77 این روند با برنامه ریزی و شتابی مطلوب از سرگرفته شد.

      با مجموعه اقدام های گازرسانی در طول سال های گذشته، هم اکنون 99.6 درصد جمعیت شهری و 96 درصد جمعیت روستایی این استان از نعمت گاز برخوردارند. در ادامه، گفت و گو با علی اکبر میدانشاهی، مدیرعامل شرکت گاز استان فارس را می خوانیم.

        هم اکنون چند شهر، روستا و واحد صنعتی استان از نعمت گاز برخوردار است؟

       از 121 شهر استان، ۱۱۸ شهر با ضریب نفوذ 99.6 درصد و از دو هزار و 545 روستای مشمول استان، دو هزار و 400 روستا با ضریب نفوذ 96 درصد از نعمت گاز برخوردار است. افزون بر موارد یادشده، هفت هزار و 50 مشترک صنعتی نیز به شبکه سراسری گاز متصل شده است. در مجموع 970 هزار و 712 مشترک در سطح استان از نعمت گاز برخوردارند.

        لطفاً گزارشی از فعالیت های گازرسانی به شهرها روستا و واحدهای صنعتی و تولیدی در سال ۱۴۰۱ ارائه کنید.

      سال گذشته چهار شهر، 177 روستا و 685 صنعت از نعمت گاز برخوردار شد.

       این توسعه گازرسانی با اجرای یکهزار و 416 کیلومتر شبکه تغذیه، توزیع و خط انتقال در سطح استان انجام شد و مجموع انشعابات نصب شده به 30 هزار و 300 علمک رسید.

       سال گذشته بیش از 60 هزار مورد جدید به مشترکان گاز استان افزوده شد و اشتراک پذیری بخش صنایع نیز منجر به ایجاد 143 هزار مترمکعب بر ساعت ظرفیت برای این واحدهای تولیدی استان شد.

      افزون بر موارد یادشده، 10 ایستگاه سی جی اس و 26 ایستگاه تی بی اس نیز برای گازرسانی شهرها، روستاها و صنایع استان اجرا شده است.

       در سال 1402 چه برنامه هایی هدف گذاری شده است؟

      امسال اجرای یکهزار و 549 کیلومتر شبکه تغذیه، نصب 28 هزار و 400 انشعاب، پذیرش 60 هزار مشترک جدید و ظرفیت سازی برای صنایع استان به میزان 150 هزار مترمکعب بر ساعت در دستور کار قرار دارد.

        کدام شهرستان های استان تاکنون سبز شده است؟ تا پایان سال این تعداد افزایش می یابد؟

      از 37 شهرستان استان 30 شهرستان سبز است و پیش بینی می شود تا پایان سال، چهار شهرستان دیگر از جمله خنج، سپیدان، لار و بختگان نیز سبز شوند.

       لطفا گزارشی از میزان گاز تحویلی به بخش های مختلف در سال 1401 ارائه کنید؟ این میزان نسبت به مدت مشابه سال 1400 چه میزان افزایش داشته است؟

      سال گذشته در مجموع 14 میلیارد مترمکعب گاز در سطح استان مصرف شد. از مجموع گاز مصرفی، 19 درصد به بخش خانگی، 47 درصد به نیروگاه و حدود 34 درصد نیز به پتروشیمی ها و دیگر صنایع عمده اختصاص یافت.

        برای عبور بدون دغدغه از زمستان سال گذشته چه تدابیر ویژه ای اندیشیده شد؟

      افزون بر اجرای تعمیرات اساسی ایستگاه ها و ایجاد زیرساخت های توسعه ای برای تامین پایداری گاز، جلسه توجیهی برای اطلاع رسانی در سطح گسترده برگزار و آموزش های لازم به مدیران و کارشناسان انرژی استان ارائه شد. از دیگر اقدام ها در این زمینه، برگزاری پویش هدیه انرژی در سطح استان بود.

       برای گازرسانی به شهرها و روستاهای باقیمانده فاقد گاز چه برنامه هایی تعریف شده است؟

      هم اکنون گازرسانی به سه شهر (دهرم، بنارویه و کورده) و 100 روستا در دست اجراست. 47 روستا نیز در دست طراحی و یا انتخاب پیمانکار است و پیش بینی می شود تا پایان سال دو شهر و 80 روستای جدید از نعمت گاز برخوردار شوند.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12454.jpg

      درسفرهای استانی رئیس جمهوری چه مصوباتی برای گازرسانی داشته اید؟

      در سفر رئیس جمهوری، گازرسانی به 100 روستا، 6 شهر و 440 واحد صنعتی مصوب شد که تاکنون 197 روستا، 630 صنعت و چهار شهر از نعمت گاز برخوردار شده اند. اختصاص سه میلیارد تومان اعتبار برای لوله کشی منازل خانوار تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی نیز از دیگر مصوبات این سفر بود که تاکنون 2.7 میلیارد تومان به سازمان بهزیستی و کمیته امداد پرداخت شده است. 100 درصد تعهد شرکت گاز استان فارس به کمیته امداد محقق شده است.

      آماری از جایگزینی گاز با سوخت مایع در پی توسعه گازرسانی در سطح استان دارید؟

      سال گذشته گازرسانی به صنایع استان منجر به جایگزینی بیش از 143هزارمترمکعب بر ساعت گاز طبیعی با سوخت های مایع شد و پیش بینی می شود امسال نیز 150 هزار مترمکعب بر ساعت ظرفیت جدید برای صنایع استان ایجاد شود.

       در حوزه جلوگیری از هدررفت و بهینه سازی مصرف گاز چه اقدام هایی انجام شده است؟ طرح بهینه سازی مصرف گاز موتورخانه های بخش خانگی و تجاری چه میزان پیشرفت داشته است؟ لطفا گزارشی از تعداد ثبت نام و اجرای واحدهای این بخش در سطح استان ارائه کنید؟

      سال 1401 برنامه کاهش هدررفت گاز با نصب 57 هزارکنتور ارتقا یافته، پایش 600 مشترک عمده، پایش و شناسایی مصارف غیرمتعارف 15 هزار و 225 مشترک جزء، همچنین تعمیر و کالیبراسیون سه هزار و 850 تجهیز اندازه گیری، کنتور و تصحیح کننده اجرایی شد. سال گذشته بهینه سازی یکهزار و 500 موتورخانه واحدهای خانگی و تجاری در برنامه بود که بهینه سازی یکهزار و 346 مورد معادل 90 درصد مجموع واحدها انجام شد. از سوی دیگر، شرکت گاز استان فارس برای کاهش هدررفت گاز، به عنوان شرکتی پیشرو، پایش مشترکین عمده در سه دسته بندی ( ظرفیت 400، ظرفیت 400 تا 100 هزار و بیش از 100 هزارمتر مکعب بر ساعت) را در دستور کار دارد و اثر بخشی نتایج نیز به باشگاه بهینه کاوی و شرکت ملی گاز ایران اعلام شده است.

      سال گذشته کالیبراسیون بیش از هفت هزار تجهیز اندازه گیری (کنتور توربینی، تصحیح کننده الکترونیکی، کنتور آلتراسونیک، فلوکامپیوتر و گیج های فشار و دما) در راستای کاهش هدرفت و بهینه سازی مصرف و همچنین در راستای مسئولیت های اجتماعی و کسب رضایت مندی ذی نفعان انجام شد. شرکت گاز استان فارس به عنوان پنجمین شرکت گاز استانی از نظر دریافت گاز از خطوط انتقال دارای رتبه برتر کشوری در زمینه کاهش هدررفت گاز و گاز محاسبه نشده است. این دستاورد حاصل پایش مشترکین، کالیبراسیون تجهیزات اندازه گیری، نصب اتصالات مفصلی برای مشترکین جزء و تزریق نانو سیال در هیترهای ایستگاه های تقلیل فشار است.

       در حوزه مدیریت کربن و مقاوم سازی نیز اقدام های خوبی در سطح شرکت انجام شده است، لطفا گزارشی در این زمینه ارائه بفرمایید.

       ارائه گزارش جامع اقدام های شرکت گاز استان در حوزه مدیریت کربن، جاری سازی مدیریت سبز در شرکت و اخذ گواهی نامه مربوطه برای اولین بار در سطح کشور، ارائه گزارش دریافت گواهی نامه محاسبه رد پای کربن از بنیاد جهانی انرژی از جمله اقدام ها در حوزه مدیریت کربن به شمار می آید.

      پیرو تشکیل کمیته کربن به منظور بند الف «اجرای نقشه راه مدیریت کربن طی سال های برنامه ششم توسعه شرکت ملی گاز ایران» همچنین عینیت بخشی به دستورالعمل های کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، این شرکت ضمن ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ همه ﻣﻨﺎﺑﻊ و عوامل ﻧﺸﺮ در همه ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﻫﺎي زیر مجموعه شرکت ( اعم از اداری و تاسیساتی)، اندازه گیری ﻣﻴﺰان انتشار گاز متان از بخش توزیع گاز طبیعی، اولویت بندی تجهیزات با انتشار بالا و در نهایت ارائه راهکارهای کاهش انتشار، ضمن اخذ قرارداد با انجمن مدیریت سبز ایران و در ادامه با بنیاد جهانی انرژی و صحه گذاری سازمان های ذی صلاح و مجامع علمی داخلی و خارجی بر اندازه گیری های انجام شده، برای اولین بار در بین شرکت های گاز استانی موفق به دریافت گواهی نامه محاسبه رد پای کربن از شرکت ALL PLAN و بنیاد جهانی انرژی شد. همه اعضای کمیته کربن این شرکت موفق به دریافت گواهی نامه سطح 2 محاسبه رد پای کربن از بنیاد جهانی انرژی و انجمن مدیریت سبز ایران شده اند.  سومین جلسه هم اندیشی مدیریت انرژی و کربن در سطح شرکت های گاز استانی نیز به میزبانی شرکت گاز استان فارس در تاریخ 26 و 27 مهرماه سال گذشته در شیراز برگزار شد. این همایش که مقدمات آن با فراخوان اقدام ها و پروژه های برتر شرکت های گازهای استانی در زمینه مدیریت کربن (کاهش انتشار گازهای گلخانه ای)، مدیریت انرژی و بهینه سازی مصرف توسط مدیریت برنامه ریزی تلفیقی ستاد شرکت ملی گاز ایران در اردیبهشت سال گذشته آغاز شده بود، در ادامه با داوری شرکت های برتر ادامه یافت که خوشبختانه این استان موفق به کسب رتبه سوم کشور شد.

      سیاست های کلی ابلاغ شده حوزه محیط زیست از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) مبتنی بر گسترش اقتصاد سبز با هدف دستیابی به رویکرد صنعت کم کربن، ماده 38 بند (ز) برنامه ششم توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور، اهداف کلان شرکت ملی گاز ایران در مسیر توسعه دانش و فرهنگ، مسئولیت پذیری زیست محیطی در شرکت های تابعه و به ویژه اهداف راهبردی شرکت های گاز استانی برای دستیابی به اقتصاد سبز متمرکز بر بهره وری در مصرف انرژی و کربن صفر، نتایج نشست 2015 پاریس و 2021 گلاسکو (اسکاتلند) سازمان ملل با هدف مدیریت انتشار گازهای گلخانه ای به واسطه مدیریت منابع در کشورها از جمله محورهای همایش برگزاری این همایش بود.

      این همایش با ارائه تجربیات شرکت های منتخب در زمینه مدیریت انرژی و کربن و با برگزاری نمایشگاه محصولات و خدمات دانش بنیان و همچنین چندین کارگاه آموزشی و تخصصی در حوزه محاسبه ردپای کربن، مدیریت، حسابداری و هوش سبز در مسیر اقتصاد کم کربن در صنعت گاز در چند بخش تخصصی برگزار شد.

      همچنین شرکت گاز استان فارس در ارائه دستاوردهای خود با توجه به وجود چالش بین بحران محیط زیست و موفقیت سازمانی و وجود مشکلاتی از قبیل دوگانه یا یک گانه انگاری این موضوع، همسو با مسئولیت های اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی خود و توجه به رویکردی حسابداری سبز مبنی توسعه پایدار به واسطه مصرف بهینه منابع و هوش سبز مبنی بر برآیند تحلیل پیامد فعالیت ها، تفکر سیستمی و محیط زیست و جامعه به عنوان محرک اقتصادی و به دنبال آن خلق موفقیت پایدار، به حل مسئله و ارائه راهکار پرداخت.

       در جهت تحقق شعار امسال، چه برنامه ای هدف گذاری شده است؟

      برای اولین بار رکورد 650 صنعت در استان محقق و پارک علم و فناوری در همسویی با تحقق شعار سال در این شرکت راه اندازی شد، همچنین در شورای فرهنگی نیز فعالیت هایی در زمینه ایجاد تعهد و تعلق سازمانی انجام شد.

       در حوزه بومی سازی و خودکفایی، موفق به ساخت کالا یا تجهیزی شده اید؟

      در حوزه بازرسی غیر مخرب از سرجوش های پلی اتیلن موفق به ساخت اولین دستگاه آزمون غیرمخرب سرجوش های پلی اتیلن به همراه نرم افزار هوشمند ارتباطی برای اولین بار در کشور شده ایم.

       در حوزه بهبود معیشت کارکنان،تحقق طرح طبقه بندی مشاغل و بیمه تکمیلی چه اقدام هایی انجام شده است؟ چند نفر از کارکنان قراردادی و پیمانکاری مشمول طرح تبدیل وضعیت ایثارگران شده اند و اجرای این طرح در چه مرحله ای قرار دارد؟

      بازنگری طرح طبقه بندی نیروهای شاغل در پیمان های مستمر / غیرپروژه ای با توجه به دستور وزیر نفت در دستور کار قرار گرفته و طرح طبقه بندی بر اساس استانداردسازی مشاغل وزارت نفت برای یکهزار و 650 نفر از کارکنان در پیمان های مختلف نهایی و اجرایی شده است. در مورد بیمه تکمیلی نیز همه کارکنان قراردادی و ارکان ثالث شاغل در شرکت های پیمانکاری و خانواده تحت تکفل آنها هر ساله از سوی بیمه گر معرفی شده با رعایت 80 درصد حق بیمه سهم کارفرما و 20 درصد سهم بیمه شده بر اساس دستورالعمل های ابلاغی استفاده می کنند. همچنین در سال جاری با عنایت و موافقت های به عمل آمده در دستورالعمل ساماندهی وضعیت قراردادهای حمل و نقل برای رانندگان نیز بیمه تکمیلی درمان (به نسبت 80 درصد سهم کارفرما و 20 درصد سهم بیمه شده) در دستور کار قرار گرفته و در مراحل پایانی است که با بهره مندی از این مهم، رضایتمندی نسبی در جامعه کارکنان شاغل در پیمان های حمل و نقل را به دنبال خواهد داشت.

      از سوی دیگر، تعداد 57 نفر از کارکنان قراردادی این شرکت مشمول ماده 44 قانون برنامه پنجم توسعه کشور شده اند که فرآیند تبدیل وضعیت 38 نفر نهایی، 6 نفر انصراف از طرح مذکور و مابقی نفرات نیز همه مراحل تشریفات استخدامی را طی کرده و در انتظار تاییدیه هسته گزینش برای نهایی سازی تبدیل وضعیت آنها هستیم.

      تعداد 363 نفر از کارکنان پیمانکاری شرکت نیز مشمول بند «د» تبصره 20 قانون بودجه سال 1400 و بند «و» تبصره 20 قانون بودجه سال 1401 هستند که فرآیند تبدیل وضعیت 198 نفر نهایی، هشت نفر انصراف از طرح مذکور و مابقی نفرات همه مراحل تشریفات استخدامی را طی کرده و منتظر تاییدیه هسته گزینش برای نهایی سازی تبدیل وضعیت آنها هستیم.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12455.jpg

      ثبت بیشترین حجم انتقال گاز در میان مناطق دهگانه

      قلب  گــاز  در منطقه  5  می تپد

      مشعل   انتقال 75 درصد گاز تولیدی کشور از جنوب به مرکز، با بیش از چهار هزار و 500 کیلومتر خط لوله، 16 تاسیسات تقویت فشار گاز و 6 مرکز بهره برداری، از ویژگی های متمایز منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران به شمار می آید.

      وسعت این منطقه 128هزار کیلومترمربع بوده و با در اختیار داشتن 12 درصد از کل خط لوله، جایگاه بیشترین حجم انتقالی گاز کشور در بین مناطق 10گانه را نیز در کارنامه خود دارد. در این منطقه، پنج خط لوله انتقال گاز با ظرفیت اسمی 110 میلیون مترمکعب وجود دارد.

      از سوی دیگر، منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران با بهره گیری از 208 دستگاه خودروی استیجاری و 319 دستگاه شرکتی، یکی از بزرگ ترین ترمینال های خودرویی را در بین مناطق 10گانه شرکت انتقال گاز ایران در اختیار دارد. با وجود فعالیت 600 دستگاه خودرو در بخش حمل و نقل، سال 1400 هیچ گونه حادثه منجر به جراحت در منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران رخ نداده است.

       مجموع پیمایش و تردد ماهانه این ناوگان بیش از 234 هزار کیلومتر در ماه بوده که حدود شش برابر محیط استوایی زمین است. طبق آمار رسمی، استان فارس در سال گذشته بیشترین آمار کشته شدگان جاده ای را به خود اختصاص داده، درحالی که هیچ حادثه ای طی یک سال اخیر برای ناوگان حمل ونقل این منطقه رخ نداده است.

      اجرای تعمیرات اساسی مطابق با برنامه

      در همین حال، محمد سیفی، مدیر منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران می گوید: این منطقه، وظیفه مهم دریافت گاز از منابع تولید و انتقال مستمر، مطمئن و مطلوب به مبادی مصرف را با بهره برداری، نگهداشت و تعمیرات تاسیسات، خطوط لوله، شبکه های مخابراتی و تجهیزات مرتبط در محدوده جغرافیایی استان های فارس، کهگیلویه و بویر احمد، بخش هایی از استان های بوشهر و یزد به عهده دارد.

      به گفته وی، سال گذشته 42 مورد تعمیرات اساسی تاسیسات و تعمیرات اساسی تجهیزات ثابت مکانیکی در 16 ایستگاه تقویت فشار گاز با موفقیت انجام شد و این تاسیسات، در پیک مصرف مورد بهره برداری حداکثری قرار گرفتند.

      سیفی با بیان اینکه 4 هزار و 500 کیلومتر خط لوله انتقال گاز در این منطقه در حال بهره برداری است، می گوید: این خطوط به رسیدگی مداوم و لحظه ای نیاز دارند. در این بخش تاکنون فعالیت های مهمی صورت گرفته و سال گذشته تعمیرات اساسی بیش از 370 نقطه به پایان رسید.

       ثبت رکورد جدید عملیاتی

      مدیر منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران ادامه می دهد: تعمیرات اساسی 185 نقطه از خط لوله چهارم سراسری شامل برش و تعویض نقاط معیوب، اسلیو گذاری نوع B و تعمیر سرجوش در محدوده شمال استان فارس از دیگر فعالیت های تعمیراتی سال گذشته به شمار می آید. این عملیات در ادامه عملیات تعمیرات سال 1400 بود که در نوع خود رکورد محسوب می شود.

      سیفی یادآور می شود: در بخش دوم، تعمیرات 175 نقطه از خط لوله چهارم سراسری در شمال استان فارس نیز از سوی کارکنان منطقه معین انجام شده است. تعمیرات اضطراری خط لوله 30 اینچ کازرون_ شیراز نیز با بررسی های صورت گرفته از نتایج پیگرانی هوشمند سال 1400 به تعداد 23 نقطه تعریف و اجرا شد. همه تعمیرات انجام شده به صورت تعویض شاخه لوله بوده که عملیات سنگینی به حساب می آید.

      وی می گوید: تعمیرات اضطراری یک نقطه از خط سوم سراسری در محدوده استان بوشهر، از دیگر عملیات مهم بود. در قالب این عملیات، در نقطه ای که دارای خم و پیچ بود و حساسیت بالایی داشت، یک شاخه لوله 12 متری تعویض شد. تعویض دوشاخه لوله تعمیرات اضطراری خط لوله دوم سراسری خروجی ایستگاه فراشبند، تعویض زانوی 16 اینچ ریسایکل ایستگاه و تعویض ولو 12 اینچ بای پاس ولو ورودی در ایستگاه فراشبند 2، تعویض ولو 20 اینچ بای پاس شیر بین راهی خط چهارم، تعویض دو ولو 16 اینچ خط لوله بید بلند شیراز و تعویض دو جداکننده (IG) در سایز 20 اینچ روی خط لوله کازرون شیراز با تلاش کارکنان تلاشگر و متخصص منطقه برنامه ریزی و اجرا شد.

       خودکفاتر از همیشه

      خودکفایی از دیگر محورهای گزارش مدیر منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران بود که دراین باره می گوید: با توجه به بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و اهتمام ایشان مبنی بر بسیج همه جانبه صنایع، بویژه نفت و گاز همسو با بحث خودکفایی، تعمیرات همه Rotor ها و دیافراگم های مورد نیاز در تجهیزات جانبی توربین ها، تعمیر و بازسازی همه قطعات گرم توربین، تعمیر و راه اندازی توربین های 16 و 25 مگاواتی، خرید انواع فیلتر اعم از هوا و روغن با همکاری شرکت های داخلی، ساخت Forcingfan  های خنک کننده توربین، ساخت HUB نگه دارنده پروانه Oil cooler توربو کمپرسورها، ساخت SLEEVE در سایزهای هشت، 30 و 56 اینچ، ساخت ترموکوبل توربین های نئو پینیون، ساخت و تعمیر همه کارت های سیستم کنترل Suvimac مربوط به PLC توربین های نئوپینیون و ساخت دو PLC مربوط به ژنراتورهای اضطراری ایستگاه های مخابراتی به روش مهندسی معکوس در این منطقه انجام شده است. به گفته وی، اتو ترانس150KVA/480V/380V مربوط به توربین های زیمنس، اتوبوستر 20 کیلوولت برای تثبیت ولتاژ شبکه 20 کیلوولت تاسیسات نیز ساخته و استفاده شده است. در بخش خرید فیلتر تایفون، خرید کارت های الکتریکی، خرید گسکت و خرید بال ولو، خرید پیگ، خرید پلاگ ولو و خرید پوشش عایقی لوله نیز نمونه داخلی جایگزین نمونه های خارجی شده اند.

       تعمیر شیرهای کروی برای نخستین بار

      مدیر منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران می گوید: برای نخستین بار در سطح شرکت انتقال گاز ایران، تبدیل شیر 30 اینچ کلاس 600 از حالت دستی به اتوماتیک و تعمیر شیر کروی 16 اینچ کلاس 600 ساخت کارخانه رابرت کورت انگلستان انجام شده است.

       افزایش 3.6 درصدی انتقال گاز

      سیفی با اشاره به حجم گاز منتقل شده از این طریق منطقه می گوید: سال 1400 در مجموع 158 میلیارد و 763 میلیون مترمکعب گاز به وسیله 16 ایستگاه منطقه منتقل شد. در سال گذشته، طی 5 ماه، بیش از 62 میلیارد مترمکعب گاز منتقل شده که این میزان، نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن حدود 3.6 درصد رشد داشته است.

      وی در پایان تاکید می کند: انتظار می رود با توجه به تلاش های شبانه روزی کارکنان در شرایط طاقت فرسا و سختی هایی که بر عمده فعالیت های منطقه مترتب است، اقدام های شایسته ای در خصوص بهبود مزایا و رفاه کارکنان با هدف حفظ و نگهداشت منابع انسانی ارزشمند و متخصص، تداوم یابد تا افزایش رضایتمندی کارکنان و خانواده های آنها را شاهد باشیم.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12456.jpg

      مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس خبر داد:

      سرمایه گذاران  در انتظار شروع عملیاتی  پارک ها 

       مشعل  احداث و پیگیری پارک های پتروشیمی یکی از موضوع های مهم در دولت سیزدهم بوده و در این حدود دو سال، پیگیری های خوبی از سوی وزارت نفت و شرکت های بزرگ پتروشیمی برای شکل گیری و تکمیل آنها صورت گرفته است.  در این مدت وزیر نفت و دولت اقدام های حمایتی خوبی را برای این پارک ها در نظر گرفتند و جواد اوجی به طور مشخص از زمان آغاز به کار خود احداث پارک های پتروشیمی را در دستور کار قرار داده است. او در همان ابتدای کار خود در یک برنامه تلوزیونی گفت: «پیشنهادم به معاون اول رئیس جمهوری و وزیر صمت (صنعت، معدن و تجارت) این بود که باید در دولت کارگروهی متشکل از وزارتخانه های نفت (حوزه پتروشیمی)، صمت و کشور شکل گیرد تا به صورت جدی، وارد پارک های زنجیره ارزش صنایع تکمیلی پتروشیمی شویم».

      پس از آن بود که موضوع پارک ها از سوی هلدینگ های بزرگ پتروشیمی و به خصوص هلدینگ خلیج فارس دنبال شد و هلدینگ خلیج فارس از سوی وزیر نفت به عنوان یکی از مجموعه های مسئول پیگیری 13 پارک پتروشیمی معرفی شد. عبدالعلی علی عسگری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در گفت و گو با خبرنگار «مشعل» آخرین پیگیری های صورت گرفته برای احداث این پارک ها را تشریح کرد.

      پارک های پتروشیمی و اهمیت ایجاد آنها در زنجیره تکمیلی تولید محصولات آن موجب شده است که رویکردی جدید برای احداث آنها در مجموعه مدیریتی صنعت پتروشیمی شکل گیرد و فعالیت در این بخش را شتاب دهد.

       اقدام های اولیه برای 9 پارک پتروشیمی

      مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس با اعلام اینکه از چند ماه گذشته مکان یابی، طراحی فضاها و پروژه های داخلی پارک ها و فرایندهای زیست محیطی برای گرفتن مجوزها، آغاز شده و در مورد اکثریت این پارک ها به پایان رسیده است، گفت: درچند ماه گذشته برای 9 پارک، زمین ها را قطعی و با استانداران استان ها تفاهم نامه امضا کرده ایم؛ البته در حال مذاکره با وزارت صمت هم هستیم و در این مدت مجوز برخی از آنها گرفته شده است.  وی با تاکید بر اینکه هیچ کدام از پارک های پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس در داخل شهرک های صنعتی قرار نگرفته اند، گفت: آنچه به عنوان پارک پتروشیمی آماده می کنیم، به عنوان پارک محصولات پتروشیمی استقلال دارد و هلدینگ خلیج فارس زیرساخت های آنها را ایجاد می کند تا به قول معروف چراغ این پارک ها را روشن و تحرک را ایجاد کنیم و در ادامه سرمایه گذاران دیگر بیایند و ببینند که این فضا برای آنها فراهم شده است.  علی عسگری با اذعان به اینکه در برخی مناطق از قبل تاسیسات یوتیلیتی وجود دارد، اما در اکثر مناطق تعیین شده برای پارک ها، مراکز یوتیلیتی نداریم و باید برای آن سرمایه گذاری کنیم، افزود: مثلا در عسلویه زیرساخت داریم اما در مورد زمین کمی با تاخیر مواجه شدیم، در پارسیان یوتیلیتی وجود دارد و ما جلوتر هستیم ولی در چابهار نداریم و باید ابتدا آب و برق کارگاهی بیاوریم. حالا در جاسک دو راه داریم؛ یا در پروژه هایی که از قبل شروع شده مشارکت کنیم و یا خودمان از ابتدا یوتیلیتی را ایجاد کنیم.  وی افزود: در حال حاضر به ترتیب در چابهار، جاسک، میناب، پارسیان، نایبند (عسلویه)، گناوه و دیلم، برنامه ریزی برای احداث پارک ها شروع شده و همزمان در سفر رئیس جمهوری به خوزستان تکلیف شد که برای دو پارک دیگر در این استان هم اقدام کنیم. برای این دو پارک هم دو زمین را در امیدیه و اروند تعیین کرده ایم. زمین مربوط به امیدیه، از سال ها قبل برای این نوع پروژه های تصویب شده بود، اما هیچ شرکت یا سرمایه گذاری به سراغ آن نرفته بود و ما قبول کردیم به این منطقه برویم و توسعه دهنده این منطقه شویم.

      مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس با تاکید بر اینکه پس از پیگیری زمین و یوتیلیتی و سایر موارد، به سراغ زیرساخت های تشکیلاتی رفته ایم، افزود: در مورد محصولات و جزئیات دیگر تصمیم گیری شده و در این 9 پارک پتروشیمی طبق مطالعاتی که به عمل آمده، بیش از 60 کارخانه پایین دستی پیش بینی شده و مطالعات امکان سنجی آنها تهیه شده و آماده رفتن به مناقصه هستیم.

       مشارکت بانک ها به محض شروع  کار عملیاتی

      علی عسگری با تاکید بر اینکه به محض شروع کار به شکل عملیاتی، شرکای خوبی برای همکاری اعلام آمادگی می کنند، افزود: فعلا هلدینگ خلیج فارس این کار را به تنهایی شروع می کند اما به محض شروع کار بسیاری از سرمایه گذاران و به خصوص بانک ها همراه می شوند. بانک ها اعلام کرده اند که هم برای سرمایه گذاری و تامین مالی و هم مشارکت در پروژه ها، علاقه مند هستند.

      وی در ادامه تصریح کرد: در یک مورد می گویم که هلدینگ اعلام کرده است که در پارک چابهار به طور ویژه می خواهد روی کودهای کشاورزی کار کند و در همین مدت کوتاه، شرکت هایی از پاکستان، هند و عمان برای همکاری با هلدینگ اعلام آمادگی کرده اند.

      مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس با اشاره به برخی نگرانی ها در مورد اثرگذاری ورودی هلدینگ به بازار پایین دستی و اشباع شدن بازار محصولات پایین دستی و احتمال خسارت برای برخی شرکت های پایین دستی تصریح کرد: در حوزه پایین دستی ایران بسیار کم و محدود کار شده و آنهایی هم که در این سال ها در این حوزه کار کرده اند، روی چشم ما جا دارند و حتما از آنها حمایت می کنیم.

      او با تاکید بر اینکه ما هم به عنوان بخش خصوصی باید منفعتمان را دنبال کنیم، تصریح کرد: قیمت ها و شرایط باید عادلانه باشد تا هم کسب و کار مجموعه های پایین دستی آسیبی نبیند و هم هلدینگ ضرر نکند. ضمن اینکه عمده پارک هایی که در نظر گرفته ایم، در نزدیکی ساحل هستند و دسترسی به بنادر برای همه آنها وجود دارد. هر زمان احساس کنیم بازار داخلی اشباع است، بازارهای صادراتی را جایگزین می کنیم.

       تکمیل زنجیره ارزش، هدف اصلی پیگیری پارک ها

      بر اساس این گزارش و طبق برنامه ریزی های وزارت نفت، هرکدام از این پارک های پتروشیمی، زنجیره تکمیلی پتروشیمی با سرمایه گذاری جانبی انجام می شود که می تواندحداقل ۱۵ تا ۲۰ واحد صنعتی به جز واحدهای پتروشیمی، در حوزه های مختلف اعم از حوزه مسکن، خودرو، نظامی و حتی بهداشت و درمان را شامل شود. راه اندازی پارک های زنجیره ارزش صنایع تکمیلی پتروشیمی به دانش فنی چندانی نیاز ندارد، ضمن اینکه اشتغال زایی و ارزش افزوده بسیار بالایی را هم به همراه خواهد داشت و مضاف بر آن خوراک مورد نیاز هم به اندازه کافی در کشور موجود است.

      توسعه صنایع پایین دستی و ایجاد پارک های پتروشیمی از چند سال قبل در صنعت پتروشیمی کلید خورده بود و از سال ۹۷ مطالعات و امکان سنجی های توسعه صنعت پتروشیمی متناسب با نیاز صنایع پایین دستی و نیاز بازار داخلی و بین المللی تعریف شد. با این حال برخی اقدام ها به شکل پراکنده صورت گرفت و برنامه ریزی ها در احداث پارک های پتروشیمی با تاخیر رو به رو بود.

       با این حال وزارت نفت دولت سیزدهم این موضوع را در دستور کار اصلی خود قرار داد. به گفته جواد اوجی، وزیر نفت پیش بینی می شود با اجرای 13 شهرک زنجیره پایین دستی پتروشیمی در نوار ساحلی خلیج فارس، ضمن توسعه این مناطق، برای بیش از 20 هزار نفر اشتغال ایجاد شود. تکمیل زنجیره ارزش از اولویت های وزارت نفت است و بر همین اساس برنامه ریزی صورت گرفته است تا پروژه های پیش روی صنعت پتروشیمی متناسب با همین هدف مهم و ارزش افزوده بیشتر برای صنعت پیش برود.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12457.jpg

      در قرارداد پژوهشگاه صنعت نفت و پتروپالایش الفارس رقم خورد

      راهیابی دانش بومی مرکاپتان زدایی  به پتروپالایشگاه ها

      مشعل  مرکاپتان زدایی از میعانات گازی و برش های دیگر نفتی و سایر فرآورده ها، یکی از موضوعات مهم در صنعت نفت محسوب می شود.  مرکاپتان ها نوعی از سولفید های آلی هستند که به طور گسترده در محصولات نفت و گاز وجود دارند و اغلب موجب کاهش کیفیت محصول نهایی آنها می شوند. 

      این ترکیب عموما بویی نامطبوع دارد که حتی پس از انجام فرآوری های مختلف به صفر نمی رسد و آزاردهنده است.  آنچه در مورد این ماده اهمیت زیادی دارد این است که فناوری مرکاپتان زدایی در سال های گذشته تا امروز فناوری خاص و انحصاری بوده، اما حالا به کمک متخصصان و فناوران داخلی، امکان مرکاپتان زدایی از میعانات گازی و برخی فراورده های دیگر فراهم شده است. 

      پژوهشگاه صنعت نفت پس از دستیابی به فرآیند DMD جهت مرکاپتان زدایی از میعانات گازی در پالایشگاه فازهای 2 و 3 پارس جنوبی، حالا حق بهره برداری از دانش فنی واحد مرکاپتان زدایی را به شرکت پتروپالایش ابوالفارس واگذار کرده است. 

       وجود ترکیبات گوگردی و مرکاپتان ها در نفت و گاز موجب آلودگی محیط زیست و خوردگی در خطوط انتقال و مخازن نگهداری و بوی نامطبوع در محیط پیرامون می شود؛ بنابراین لازم است مقدار گوگرد و مرکاپتان ها در برش های نفتی تاحد استانداردهای بین المللی، کاهش یابد.  به این منظور فرآیند DMD جهت مرکاپتان زدایی به کار گرفته می شود؛ در تحقیقات جدیدی که در پژوهشگاه صنعت نفت صورت گرفته و عملیات اجرایی آن در پالایشگاه فازهای 2 و 3 پارس جنوبی اجرا شده است، واحد مرکاپتان زدایی از میعانات گازی پالایشگاه فازهای 2 و 3 پارس جنوبی با دانش فنی داخلی اجرا شده که به عنوان فناوری بی رقیب در دنیا معرفی می شود.

       خودکفایی در شیرین سازی و تصفیه میعانات گازی

      با بهره برداری از واحد DMC پارس جنوبی با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت که شهریور 1401 آغاز شد، ظرفیت شیرین سازی میعانات گازی کشور ۸۰ هزار بشکه افزایش یافت.  با بومی سازی این فناوری در داخل کشور به کمک مجموعه های دانش بنیان از خوردگی ترکیبات مضر موجود بر تاسیسات و تجهیزات پالایشگاهی و افزایش آلاینده های زیست محیطی جلوگیری به عمل آمده و زمینه ارتقا و بهبود کیفیت میعانات گازی، سهولت در بازاریابی، صادرات و… ایجاد شده است.

      پژوهشگاه صنعت نفت به منظور خودكفايي در توليد اين ماده راهبردی، تحقيقات پايلوتي متعددي انجام داده كه از جمله مي توان به عمليات پايلوت براي توليد ماده بودار كننده گاز طبيعي با خوراك نفتاي پالايشگاه شيراز و مركاپتان زدايي از ميعانات گازي اشاره کرد.  در واقع پژوهشگاه صنعت نفت مراحل به دست آوری دانش فني و بومي سازي، طراحي پايه واحد صنعتي، نظارت برطراحي تفصيلي واحد و راه اندازي گرم، همچنین انجام آزمون عملكردي واحد را با توجه به توجیه اقتصادی همه مراحل انجام داده است.

      بازار فروش میعانات گازی به علت وجود مرکاپتان و بوی بسیار بدی که دارد، معمولا با سختی و الزامات زیادی همراه است و حالا با تصفیه میعانات و حذف بخش قابل توجه مرکاپتان و بدون بو شدن ميعانات گازي، علاوه بر اینکه مشتری میعانات ایران به شدت افزایش پیدا خواهد کرد، بازار داخلی نیز می تواند از این دانش فنی بیشترین بهره را داشته باشد.  بدون شک تجربه استفاده از این دانش فنی در پالایشگاه های پارس جنوبی، نقطه اعتماد و اتکا خوبی را برای سایر شرکت ها فراهم کرده و حالا پتروپالایش ابوالفارس مشتری جدید پژوهشگاه شده است. 

       انتقال حق دانش فنی مرکاپتان زدایی به پتروپالایش ابوالفارس

      چندی قبل و درحاشیه بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت پتروپالایش ابوالفارس قرارداد پژوهشی را منعقد کردند که بر اساس آن حق بهره برداری از دانش فنی واحد مرکاپتان زدایی و تهیه مدارک مهندسی پایه واحد تصفیه LPG به این مجموعه واگذار شد. 

      شرکت پتروپالایش ابوالفارس در نظر دارد پالایشگاهی با ظرفیت ۵۰ هزاربشکه در روز طراحی و در استان خوزستان احداث کند؛ از این رو در فاز اول این قرارداد، با هدف تامین دانش فنی و طراحیِ پایه، قراردادی میان پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت بین المللی پتروپالایش ابوالفارس منعقد شد.

       پتروپالایشگاه ابوالفارس در بخش بسیار محروم ابوالفارس شهرستان رامهرمز استان خوزستان، با سرمایه یک میلیارد دلاری با ظرفیت ۵۰ هزار بشکه نفت خام در روز و تولید فرآورده های پالایشگاهی با استاندارد یورو ۵ و محصولات پتروشیمی راه اندازی شده است. 

      به هر روی، دانش فنی مرکاپتان زدایی از میعانات گازی، فناوری اختصاصی پژوهشگاه صنعت نفت است که قبل از پالایشگاه فازهای 2 و 3 پارس جنوبی در پتروشیمی خارگ سه واحد مرکاپتان زدایی از نفتا، پروپان و بوتان را با دانش فنی خود راه اندازی کرد. این مجموعه همچنین ۲ واحد مرکاپتان زدایی را هم در سال ۹۹ در پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس برای خوراک بوتان و نفتا اجرایی کرده است.  به عبارتی پژوهشگاه صنعت نفت از نزیک به 15 سال قبل برای رسیدن به دانش فنی مرکاپتان زدایی از برخی محصولات با ارزش وارد عمل شده و تجربیات ارزشمندی را به دست آورده و امروز به این دانش فنی دست یافته است.

      با تکنولوژی که امروز پژوهشگاه صنعت نفت در حوزه مرکاپتان به دست آورده است، پروپان، بوتان و ميعانات گازي و بسیاری دیگر از فراورده های نفتی توليد شده در تمامي فازهاي پارس جنوبي با فناوری مرکاپتان زدايي پژوهشگاه صنعت نفت تصفيه مي شوند. 

      طراحي و نصب واحدهاي DMC و DMD، يکي از بزرگ ترين دستاوردهاي پژوهشگاه صنعت نفت در يک دهه اخير بوده که استقلال و خودکفايي تکنولوژي را براي صنعت نفت به ارمغان آورده است.  آنچه در این فرایند بیش از هر موضوع دیگر اهمیت دارد، بومی شدن این فناوری در داخل کشور است    و جواد اوجی، وزیر نفت در مراسم رونمایی از این دستاورد در پالایشگاه فازهای 2 و 3 پارس جنوبی در این باره گفت: بزرگ ترین مزیت این طرح بومی سازی دانش مرکاپتان زدایی میعانات گازی درکشور است و ان شاءالله در این زمینه خودکفا می شویم.  میعانات گازی شیرین ارزش افزوده بالاتری دارد و فروش آن در داخل و بازار بین الملل راحت تر است و می تواند منافع کشور را چند برابر کند. 

      پژوهشگاه صنعت نفت مهم ترین مرکز تحقیقات کشور و خاورمیانه در همه زیرمجموعه های صنعت نفت است و به عبارتی چرخ فناوری و پژوهش صنعت نفت با کمک این مجموعه به چرخش در می آید.  در دولت سیزدهم، بسیاری از پروژه های فعال این مجموعه با برنامه ریزی های جدید در حال رسیدن به نتیجه و رسیدن به مرحله تجاری سازی هستند.  در حال حاضر فناوری مرکاپتان زدایی پژوهشگاه صنعت نفت، یکی از فناوری های شناخته شده و معتبر در کشور بوده و اغلب پالایشگاه های گازی در حال احداث در کشور متقاضی استفاده از این فناوری هستند.

       پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان صاحب فناوری مرکاپتان زدایی از فرآورده های نفتی و گازی، در روزگار تحریم های سنگین و شکننده، رقابتی نابرابر را با شرکت های خارجی شروع کرده است و امروز دانش فنی این مجموعه، جایگزینی ارزشمند برای شرکت های داخلی محسوب می شود.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12458.jpg

      نقش قاره کهن در رشد تقاضای نفت

      قیمت شاخص نفت خام برنت دریای شمال از اوج نزدیک به 140 دلار به ازای هر بشکه در مارس سال گذشته میلادی پس از آغاز بحران تنش های بین روسیه و اوکراین، اکنون به حدود 75 دلار هر بشکه رسیده است

        مایک مولر، مدیر بخش آسیا شرکت ویتول در کنفرانس نفت و گاز خاورمیانه در دوبی گفت: قاره آسیا افزایش حدود 2 میلیون بشکه ای تقاضای جهانی نفت خام در نیمه دوم سال جاری میلادی را رقم خواهد زد، افزایشی که می تواند به طور بالقوه به کمبود عرضه و کاهش عرضه و سرانجام افزایش قیمت های جهانی نفت خام منجر شود.

       14 خرداد، گردهمایی اوپک پلاس

      تصمیم ناگهانی بعضی از اعضای ائتلاف تولیدکنندگان سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) وغیراوپک (اوپک پلاس) برای کاهش داوطلبانه تولید نفت خام (روزانه یک میلیون و660هزار بشکه) از ماه مه افزون بر کاهش عرضه پیشین روزانه 2 میلیون بشکه ای (در مجموع روزانه 3 میلیون و660هزار بشکه) از افت قیمت های جهانی نفت خام حمایت کرده است. وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس قرار است چهارم ژوئن (14خردادماه امسال) برای بررسی سیاست های تولیدی خود در وین گردهم آیند. مایک مولر، مدیر بخش آسیا شرکت ویتول می گوید: ما وارد نیمه دوم سال 2023میلادی می شویم وجهان بیشتر به لطف افزایش تقاضای نفت خام از سوی کشورهای آسیایی، به حدود روزانه 2میلیون بشکه از این کالای راهبردی نیاز دارد.

      وی ادامه می دهد که به افرادی که می پرسند آیا ائتلاف اوپک پلاس نیاز به کاهش عرضه بیشتر دارد یا خیر، اجازه می دهم خودشان نتیجه گیری کنند.

      دیدگاه مولر درباره تقاضا و عرضه نفت در بازارهای جهانی بازتابی از گفته های مسئولان آژانس بین المللی انرژی است، این نهاد بین المللی مدت کوتاهی پس از تصمیم ناگهانی این ائتلاف در ماه آوریل برای کاهش عرضه نفت از ماه مه اعلام کرد بازارهای جهانی نفت خام در معرض تشدید خطر کمبود عرضه نفت مورد انتظار در نیمه دوم سال جاری میلادی قرار دارد.   در همین حال فریدون فشارکی، رئیس شرکت مشاوره انرژی فکتس گلوبال انرژی در این باره گفت: در صورتی که رشد تقاضا طبق پیش بینی افزایش یابد، جهان ممکن است با مشکل عرضه روبه رو شود، زیرا تحریم های غرب علیه بخش نفت و فرآورده های نفتی این کشور و اعمال طرح سقف قیمتی برای محموله های صادراتی نفت این کشور، روند افزایش تولید نفت را کند می کند.

       وی ادامه داد:روسیه می تواند تولید خود را حدود 10تا 11میلیون بشکه در روز حفظ کند، اما با توجه به تحریم ها و فشارهای غرب که پس از تنش های این کشور با اوکراین بر مسکو تحمیل شده است، نمی تواند به اندازه کافی برای تضمین عرضه روزانه دو میلیون بشکه ای افزایش تقاضا در آینده،کمک کننده باشد.

      فشارکی رویکرد اوپک را بسیار متفاوت از زمانی می داند که نفت شیل آمریکا به تهدید اصلی این سازمان بدل شده بود و اعضایش برای مهار پروژه های گران نفت شیل ایالات متحده آمریکا به دنبال محدود کردن افزایش قیمت های جهانی نفت خام بودند، بلکه اکنون به دنبال درآمدزایی بیشتر از منابع نفتی پیش از فرارسیدن دوره اوج تقاضا برای سوخت های فسیلی هستند، زیرا بسیاری از کشورها به سمت انرژی ها کم کربن روی آورده اند.

      رئیس شرکت مشاوره انرژی فکتس گلوبال ادامه می دهد که اکنون شاهد میل به نگه داشتن قیمت نفت در سطوح بالای 80 دلار و تمایل به افزایش بیش از100دلار هر بشکه در صورت محدودیت عرضه است.

       پیش بینی آژانس بین المللی انرژی و دیدگاه دبیرکل اوپک

      آژانس بین المللی انرژی هم در تازه ترین گزارش چشم انداز کوتاه مدت انرژی خود پیش بینی کرد که تقاضای جهانی نفت خام با 2میلیون و 200 هزار بشکه افزایش به مجموع102 میلیون بشکه در روز می رسد و با احیای تقاضای نفت و سوخت چین حتی می توان شاهد تقاضایی قوی تر بود از آنچه پیش تر انتظار می رفت.

      بر اساس برآوردهای این نهاد بین المللی، چین، دومین مصرف کننده بزرگ نفت جهان پس از ایالات متحده آمریکا، حدود60درصد از رشد جهانی را در سال 2023میلادی به خود اختصاص خواهد داد،رکورد تقاضا در چین، هند و خاورمیانه در ابتدای سال، بیش از خنثی شدن فعالیت های صنعتی ضعیف و استفاده از نفت در جهان است.

      بر اساس تازه ترین گزارش چشم انداز کوتاه مدت انرژی اداره اطلاعات انرژی آمریکا، کل مصرف جهانی در سال 2023 میلادی به طور میانگین، 100میلیون و 990هزار بشکه در روز خواهد بود.

      بر اساس برآوردهای این اداره، تقاضای جهانی نفت خام  در سه ماه دوم امسال 100 میلیون و 800 هزار بشکه در روز، در سه ماه سوم روزانه 101 میلیون و 580 هزار بشکه و در سه ماه چهارم 101 میلیون و 670 هزار بشکه در روز خواهد بود. اداره اطلاعات انرژی آمریکا بر این اعتقاد است که اگرچه رشد تقاضا برای سوخت های مایع تا پایان سال 2024 میلادی باخطرهای کاهشی روبه روست، اما انتظار این است که افزایش فصلی مصرف نفت و کاهش عرضه اوپک پلاس در ماه های آینده فشار افزایشی بر قیمت نفت خام وارد خواهد کرد. اداره اطلاعات انرژی آمریکا افزایش مصرف جهانی سوخت مایع را برای سال 2023 میلادی یک میلیون و 600 هزار بشکه و برای سال 2024میلادی یک میلیون و 770 هزار بشکه برآورد کرده است و بیشترین رشد مورد انتظار برای سوخت مایع در کشورهای غیرعضو سازمان توسعه همکاری های اقتصادی(او ئی سی دی) و در صدر آنها، چین و هند است. این اداره انتظار دارد که این مقدار رشد تقاضا بازار جهانی نفت را در بازه زمانی سه ماه سوم سال 2023 و سه ماه نخست سال 2024میلادی به تعادل برساند و قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال را از سطح کنونی به بازه 75 تا 80 دلار برای هر بشکه بازگرداند. استاندارد چارترد نیز در گزارشی آورده است که تقاضای جهانی نفت در سال جاری میلادی به طور میانگین روزانه 100میلیون و 940هزار بشکه در روز خواهد بود.

      این موسسه درتازه ترین گزارش خود پیش بینی کرده است که تقاضا در سه ماه دوم امسال به100میلیون و470هزار بشکه و در سه ماه سوم به101میلیون و920هزار بشکه و در سه ماه چهارم به 101میلیون و780هزار بشکه در روز خواهد رسید.

      تحلیلگران استاندارد چارترد در این گزارش یادآور شدند: به نظر می رسد بین آنچه اقتصاددانان انرژی در داده ها می بینند و آنچه معامله گران سوداگرانه عمل می کنند، گسست وجود دارد.

        هیثم الغیص، دبیرکل اوپک هم که در کنفرانس نفت و گاز خاورمیانه در دوبی شرکت کرده است بدون اشاره به شرایط کوتاه مدت بازارهای جهانی نفت خام هشدار داد سرمایه گذاری ناکافی در صنایع نفت و گاز در بلندمدت می تواند باعث وقوع نوسان هایی در بازار شود.

      وی همچنین تصریح کرد که جهان باید به جای جایگزینی یک نوع انرژی با دیگری، بر کاهش انتشار گازهای گلخانه ای تمرکز کند، اکنون به سرمایه گذاری های عمده در همه بخش های انرژی نیاز داریم و این حقیقتی است که باید گفته شود.

       منبع: رویترز و ریگزون

       مترجم: امیر دشتی

       

    • media/image/2023/06/2000-1441/12459.jpg

        پالایشگاه سرخون و قشم

      امضای تفاهمنامه همکاری با پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز

      تفاهمنامه همکاری پژوهشی به منظور توسعه و بهینه سازی همکاری های علمی، آموزشی و پژوهشی بین شرکت پالایش گاز سرخون و قشم و پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز امضا شد.

      پارسا پروین،سرپرست شرکت پالایش گاز سرخون و قشم در این باره گفت: این تفاهمنامه با هدف گسترش همکاری دو طرف و برای ارائه خدمات تخصصی متناسب اعم از مشاوره، مطالعات و تحقیقات، فعالیت های آزمایشگاه، طراحی و اجرای آزمایش میدانی، پایلوت و خدمات آموزشی به مدت چهار سال امضا شد.وی افزود:هدف از امضای این تفاهمنامه پژوهشی، تولید و ارتقای کیفیت کالا و خدمات مرتبط با گلوگاه های عملیاتی و چالش های تولید پاک، ایمن و مستمر گاز طبیعی، همچنین دستیابی به اهداف سند چشم انداز و سیاست های کلی نظام جمهوری اسلامی ایران و به منظور بهره مندی مستمر از خرد جمعی و تجربیات و توانمندی های دو طرف، شناسایی چالش های پالایشگاه گاز سرخون و قشم و رفع مسائل و مشکلات مربوطه با تمرکز بر پیاده سازی اصول نو مهندسی ساخت و تولید برای بومی سازی، بهبود و روزآمد کردن فناوری های مؤثر بر تولید پایدار گاز طبیعی است.

      سرپرست شرکت پالایش گاز سرخون و قشم تصریح کرد:این همکاری مشترک، مشتمل بر توسعه و بهبود سطح کیفی محصولات و خدمات مؤثر در تولید گاز طبیعی در حوزه های بهینه سازی و ارتقای بازده فرآیندها، نگهداری، تعمیرات و بازرسی فنی، ارتقای مؤلفه های ایمنی، بهداشت و محیط زیست، مدیریت بحران و پدافند غیرعامل، روش های منعطف و نو پالایش گاز، تجهیزات فرآیندی، کنترل و اندازه گیری، فناوری های پشتیبان مدیریتی و زیرساخت های فناوری اطلاعات و دیگر بخش های مرتبط است.

       

       شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران 

      ایمن سازی خط لوله ۴۲ اینچ صادراتی

      مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از ایمن سازی خط لوله راهبردی ۴۲ اینچ صادراتی خبر داد.

      غلامرضا کمالی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با بیان اینکه ایمن سازی خط لوله نفت و گاز از اولویت های اصلی این شرکت است، گفت: در همین زمینه و به منظور افزایش تولید، ایمن سازی خط ۴۲ اینچ صادراتی در حال انجام است.

      وی تصریح کرد: شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران به دلیل قرار گرفتن در حوزه جغرافیایی چهار استان، داشتن بیشترین خط لوله در میان دیگر شرکت ها، وجود تلمبه خانه گوره به عنوان قلب صادرات نفت ایران در مکان سخت گذر، دارای ویژگی خاصی است و کارکنان این شرکت با روحیه جهادی در این میدان مشغول به کار هستند.

      مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با اشاره به اینکه بازرسی، تعمیر، ایمن سازی و احداث خط لوله جدید از اولویت های اصلی در صنعت نفت به شمار می رود، افزود: پروژه حذف گیره های موقت و ایمن سازی به روش غلاف گذاری خط صادراتی ۴۲ اینچ تلمبه خانه گوره به طول ۵۰ کیلومتر در حال انجام است.

      کمالی اظهار کرد: در طول این خط لوله ۳۵ نقطه معیوب وجود داشت که با ایمنی کامل کار خاک برداری، تمیزکاری، سندبلاست، رنگ آمیزی و خاک ریزی آن انجام شده است.

       

        شرکت مناطق نفت خیز جنوب

      دورخیز ایران برای تأمین پایدار خوراک پتروشیمی ها

      نشست ارائه فرصت های سرمایه گذاری به منظور توسعه میدان های مستقل گازی (خامی) و تأمین کمبود خوراک مجتمع های پتروشیمی با حضور مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برگزار شد.

      علیرضا دانشی در این نشست گفت: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب جدا از برنامه اصلی خود تأمین خوراک هفت پالایشگاه به صورت مستقیم و یک پالایشگاه را به صورت غیرمستقیم به عهده دارد.

      وی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی کشور با کمبود خوراک روبه رو بوده است و ما به عنوان شرکت بالادستی این موضوع را مشکل خود می دانیم، افزود: در طرح ۱۶مخزن مستقل گازی توسعه نیافته یا کمتر توسعه یافته رقمی چشمگیر از خوراک پتروشیمی ها تولید خواهد شد.

      مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب با بیان اینکه سرمایه اولیه این طرح طی یک سال و نیم باز می شود، افزود: ۱۶مخزن یاد شده به صورت جداگانه نیز قابل توسعه هستند.

      دانشی یادآور شد: در سال ۱۴۰۱رقم سرمایه گذاری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در حوزه پژوهشی، قرارداد و تولید بار اول یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بود و تصمیم داریم امسال سرمایه گذاری در این بخش را به سه هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برسانیم.

      وی با بیان اینکه در وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران راهکارهایی برای شکوفایی و ریل گذاری برای توسعه میدان های گازی تدوین شده است، افزود: در همین زمینه این شرکت بر اساس برنامه اصلی خود خوراک پالایشگاه ها و صادرات نفت، نیازمندی های پالایش و پخش، گاز و پتروشیمی گام برمی دارد.

      دانشی گفت: با وجود همه سرمایه گذاری ها در صنعت پتروشیمی، مشکل تأمین خوراک با مشکل و به سختی انجام می شد که این شرکت نیز برای تأمین این نیاز بر اساس نشست هایی که با شرکت های پتروشیمی داشته، مأموریتی برای حل و بررسی این موضوع تعریف کرده است. وی در ادامه بیان کرد: پس از دریافت مصوبه توسعه مخازن ۱۶ گانه از شرکت ملی نفت ایران، برای این ۱۶ مخزن، طرح توسعه ای تعریف و تکلیف ها داده شد. مبنای توسعه این مخازن اقتصادی است و پس از یک سال و نیم، سرمایه هزینه شده در این طرح بازگشت می یابد.

       

       شرکت ملی حفاری ایران

      تمدید گواهینامه های استاندارد یکپارچه تا 3 سال

       رئیس مهندسی ساختار و بهره وری شرکت ملی حفاری ایران از تمدید گواهینامه های استاندارد یکپارچه (IMS) این شرکت برای سه سال دیگر خبر داد.

      حسین نظری گفت: این گواهینامه ها شامل استانداردهای مدیریت کیفیت (ایزو ۹۰۰۱)، مدیریت زیست محیطی (ایزو ۱۴۰۰۱) و مدیریت سیستم ایمنی و بهداشت شغلی (ایزو ۴۵۰۰۱) است.

      وی افزود: مراحل تمدید این دوره گواهینامه ها با انجام ۵۰ نفر- روز ممیزی از دستگاه های حفاری و واحدهای ستادی و پشتیبانی شرکت با موفقیت انجام و در نشست مدیران ارشد سازمان و گروه ممیزی مؤسسه SGS یافته های ممیزی ارزیابی شد.

      رئیس مهندسی ساختار و بهره وری شرکت ملی حفاری ایران با بیان اینکه داشتن این گواهینامه ها از الزامات شرکت در مناقصات و همچنین کارفرماهاست، افزود: تأکید بر رعایت منافع ذی نفعان به ویژه مشتریان و کارکنان و الزام به رعایت اصل بهبود مستمر و ارتقای عملکرد فرآیندهای مرتبط با محیط زیست و ایمنی و بهداشت کارکنان، کلیدی ترین مباحث استاندارد یکپارچه (IMS) است.

      نظری ادامه داد: در این دوره نیز عملکرد شرکت در حوزه های پیش گفته از سوی ممیزان مربوط تأیید شد که این مهم با جدیت و تلاش مستمر و مؤثر همه کارکنان در بخش های مختلف محقق شد.

       

        شرکت پایانه های نفتی ایران

      نقش مهم منطقه عملیاتی ماهشهر در تکمیل زنجیره ارزش نفت و گاز

      مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران در بازدید از منطقه عملیاتی ماهشهر، بر تقویت ناوگان دریایی و نیروی انسانی این منطقه تأکید کرد.

      عباس غریبی گفت: این منطقه یکی از مناطق عملیاتی شرکت پایانه های نفتی ایران است که با انجام عملیات پهلودهی و جداسازی کشتی های نفتکش و فرآورده های نفتی در بندر صادراتی ماهشهر، نقش مهمی در تکمیل و ارتقای زنجیره ارزش نفت و گاز کشور و پایداری و انعطاف پذیری زنجیره تأمین انرژی در سطح ملی، منطقه ای و بین المللی دارد.

      وی افزود:تقویت ناوگان دریایی و رفع مشکلات نیروی انسانی این منطقه همسو با کمک به مأموریت های محوله از برنامه هایی است که در دستور کار پیگیری قرار دارد.

      مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران تأکید کرد: پشتیبانی و تقویت مناطق عملیاتی منتج به تسهیل در تحقق ماموریت ها می شود.

      در این بازدید کارکنان نیز مسائل و چالش های ادارات خود را بیان کردند و مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران دستورهای لازم را برای پیگیری و رفع مسائل داد.

      واگذاری عملیات اجرایی پروژه تعمیرات و ایمن سازی اسکله پایانه نفتی شمال

      مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران بر نوسازی و تعمیرات زیرساخت های این پایانه تأکید کرد.

      عباس غریبی ضمن تأکید بر اهمیت پایانه نفتی شمال به عنوان یک پایانه پشتیبان در فرآیند ذخیره سازی و صادرات نفت خام و کمک به تکمیل زنجیره ارزش نفت و گاز کشور اظهار کرد: زیرساخت‎های اصلی این پایانه شامل پهلوگاه‎ها، بازوهای بارگیری، خطوط لوله جریانی، مخازن ذخیره سازی و سامانه های اندازه گیری است که روزآمد بودن، چابکی و آمادگی تأسیسات پایانه ها در انجام مأموریت ها اهمیت بسیاری دارد.

      وی ادامه داد: تمرکز بر مأموریت اصلی شرکت پایانه های نفتی ایران و ایفای نقش شایسته در تکمیل و تداوم زنجیره ارزش شرکت ملی نفت ایران از مبانی اصلی این مجموعه است.

      مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران افزود: پروژه انجام تعمیرات اسکله پایانه نفتی شمال، پس از تأمین اعتبار و تشریفات قانونی مناقصه به پیمانکار واگذار شده است.

      غریبی گفت: با توجه به گزارش های بازرسی و لزوم تعمیرات این تأسیسات مهم، متخصصان اداره های نگهداری و تعمیرات شرح کار را تهیه و برآورد کردند و با هم افزایی مدیریت ها و اداره های ذی ربط، تشریفات مناقصه در دستور کار قرار گرفت و طی هفته جاری انتخاب پیمانکار پروژه انجام شد.

      وی تصریح کرد: شرح خدمات پروژه شامل غلاف گذاری و تقویت ستون های (پایل های) بارانداز (اسکله)، بلاست و رنگ آمیزی و اصلاح سیستم حفاظت کاتدی است.

      مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران از تلاش، عزم و هم افزایی، مدیریت مجری و همه مدیریت ها و اداره های متولی اعم از عملیات، فنی، مالی، بازرسی فنی، حقوقی و قراردادها، ریاست پایانه شمال، کمیسیون مناقصه ها و کارگروه فنی بازرگانی قدردانی کرد.

       

      کانال شانا در پیام رسان ایرانی «بله» راه اندازی شد

      شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی (شانا) با هدف دسترسی آسان کاربران، کانال رسمی خود را در پلتفرم ایرانی «بله» راه اندازی کرد.

      مخاطبان و متخصصان فرهیخته اخبار نفت و انرژی می توانند از طریق لوگوی جانمایی شده در وب سایت شانا و یا نصب نرم افزار پیام رسان «بله» روی رایانه، تبلت یا تلفن همراه خود و سرچ آدرس کانال شانا در پیام رسان بله، از تازه ترین و آخرین اخبار، مطالب و تصاویر ارسالی رویدادهای صنعت نفت ایران و جهان آگاه شوند.

       

        پالایش گاز هویزه خلیج فارس

      انتقال اتان پلاس هویزه خلیج فارس به پتروشیمی بندر امام

       مدیرعامل شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس گفت: پس از تلاش های فراوان و به همت کارکنان شرکت، محصول با ارزش اتان پلاس (C2+) تولید و به خط انتقال محصول به پتروشیمی بندر امام تزریق شد.

      افشین کیانی با اشاره به توانمندی نیروی انسانی و اتکا به دانش فنی کارکنان شرکت پالایش گاز هویزه خلیج فارس اظهار کرد:تأمین خوراک پتروشیمی بندر امام یکی از هدف های اصلی احداث این شرکت بود که خوشبختانه به این هدف رسیده ایم.

      وی افزود: پس از تلاش های فراوان و کمبودهای موجود سرانجام به همت کارکنان شرکت، محصول با ارزش و غنی اتان پلاس (C2+) تولید و به خط لوله انتقال برای ارسال به پتروشیمی بندر امام تزریق شد. مرحله نخست پالایشگاه هویزه خلیج فارس هشتم اردیبهشت ماه امسال با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به بهره برداری رسید.

       

         پالایشگاه هاشمی نژاد

      خرید کاتالیست از شرکت  دانش بنیان

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد از امضای تفاهمنامه خرید کاتالیست های صنعتی و مورد نیاز واحدهای بازیافت گوگرد این مجموعه با یک شرکت دانش بنیان خبر داد.

      یحیی فیضی گفت: این تفاهمنامه درباره تأمین مواد شیمیایی مصرفی واحدهای عملیاتی و با توجه به اهمیت بومی سازی محصول از سوی شرکت های توانمند داخلی و با هدف حمایت از ساخت داخل امضا شد. وی تصریح کرد: به گفته مدیران شرکت دانش بنیان، این شرکت توانایی تولید ماهانه ۱۰۰ تن کاتالیست را دارند که شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد برای مدت یک سال ونیم، ۷۰۰ تن کاتالیست آلومینا را خریداری کرده و این محصول از ماه آینده تحویل می شود.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12460.jpg

        شرکت بهینه سازی مصرف سوخت

      تخصیص 7.5 میلیارد دلار اعتبار به توسعه ناوگان ریلی

       مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت گفت: از محل صرفه جویی مصرف سوخت در کشور و براساس ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر ۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار اعتبار برای توسعه ناوگان ریلی تا سال ۱۴۰۵ اختصاص خواهد یافت. حسین آبنیکی در آیین امضای موافقتنامه توسعه ریلی بین شرکت بهینه سازی مصرف سوخت و راه آهن جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه حوزه حمل ونقل و راه آهن اولویت جدی کشور، اما در سال های گذشته توسعه نیافته است، افزود: راه آهن در حوزه بهینه سازی سوخت اولویت دارد و هر چقدر حمل ونقل را از جاده به ریل انتقال دهیم در مصرف سوخت بهینه سازی انجام خواهد شد. وی با تأکید بر اینکه این توافقنامه ذیل ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر امضا می شود، گفت: استفاده از منابع حاصل از صرفه جویی سوخت برای توسعه ناوگان ریلی در سال ۱۳۹۳ آغاز و در سال ۱۳۹۴ از سوی شورای اقتصاد تصویب شد، اما تا سال ۱۴۰۰ اجرایی نشد. مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت افزود: در دولت سیزدهم این مصوبه مورد توجه جدی قرار گرفت و اکنون به این موافقتنامه رسیدیم.

       آبنیکی اظهار کرد: اگر سرمایه گذاری در توسعه بخش ناوگان و زیرساخت های ریلی منتج به کاهش مصرف سوخت شود، می توانیم از محل این صرفه جویی یارانه پرداخت کنیم. وی با اشاره به اینکه بازپرداخت آن تا سال ۱۴۱۰ ادامه خواهد داشت، تصریح کرد: پروژه های سرمایه گذاری شامل خرید واگن باری و مسافربری، بازسازی واگن های موجود و خرید لوکوموتیو، همچنین توسعه زیرساخت ریلی خواهد بود. مدیرعامل شرکت بهینه سازی مصرف سوخت گفت: صرفه جویی این محاسبات به ازای حمل هر تن کیلومتر بار معادل یارانه ۳۵ سی سی گازوئیل و به ازای هر نفرکیلومتر معادل ۲۰ سی سی گازوئیل خواهد بود و مجموع صرفه جویی سالانه ۱۱ میلیارد لیتر گازوئیل است.

       

      پایان تعمیرات اساسی پالایشگاه امام خمینی شازند

      تعمیرات اساسی، تخلیه و بارگیری کاتالیست های خط A واحد RCD پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند با موفقیت پایان یافت و واحد عملیاتی شد.

      به همت و تلاش مدیران، رؤسای عملیاتی و ستادی، عملیات سنگین تعمیرات اساسی، تخلیه و بارگیری کاتالیست های خط A از واحد RCD با دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده، زودتر از موعد مقرر و بدون هیچ گونه حادثه ای با موفقیت پایان یافت و این  و این واحد در مدار تولید قرار گرفت. در این عملیات بازرسی و کنترل های مورد نیاز در زمینه خوردگی دستگاه ها و Piping خطوط انتقال واحد نیز به موازات دیگر فعالیت های تعمیراتی از سوی همکاران بازرسی فنی انجام و به تعویض و نوسازی بخش هایی از نقاط پرریسک واحد منجر شد.

      از نکات مهم عملیات تعمیرات اساسی، تخلیه و بارگیری کاتالیست های خط A از واحد RCD شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند می توان به تکیه بر توان و تجهیزات داخلی و بهره نگرفتن از کمک نیروهای خارجی اشاره کرد. در این تعمیرات اساسی نیروهای شرکتی شاغل در پالایشگاه و یک شرکت پیمانکاری با جذب نیروهای بومی موجود در منطقه و استان مجاور موفق شدند همه مراحل تعمیرات اساسی را با موفقیت به پایان برسانند.

      واحد RCD با ظرفیت ۶۹ هزار و ۵۰۰ بشکه در روز با فشار ۲۰۰ بار و دمای عملیاتی حدود ۴۰۰ درجه سانتیگراد، ته ماند برج های تقطیر را دریافت و پس از تصفیه فلزات و سولفورزدایی و جداسازی ناخالصی ها از آن، بخشی را به عنوان سوخت کشتیرانی و بخشی دیگر را برای تولید 8 میلیون لیتر بنزین، ۱۵۰۰ تن گاز مایع و ۵۰۰ تن پروپیلن تحویل واحد RFCC می کند.

       

        پالایشگاه نفت بندرعباس

      نمایندگان کمیسیون اصل ۹۰ مجلس  در پالایشگاه بندرعباس

       نمایندگان کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در سفر به هرمزگان از پالایشگاه نفت بندرعباس بازدید کردند.

      نمایندگان کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی مجلس شورای اسلامی به همراه مهدی دوستی، استاندار هرمزگان و احمد مرادی، نماینده هرمزگان در مجلس شورای اسلامی در پالایشگاه بندرعباس حضور یافتند و هاشم نامور، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس درباره پروژه ها و اقدام های انجام شده در حوزه ساخت داخل، کنترل آلایندگی و مسئولیت های اجتماعی اجراشده در استان توضیحاتی ارائه کرد.

      نامور درباره پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه نفت بندرعباس گفت: این طرح با تکیه بر دانش بومی و دستیابی به توان تولید محصولات راهبردی مورد نیاز کشور از جمله کک اسفنجی، روغن های پایه گروه ۲ و ۳، پروپیلن و تبدیل شدن به یک پتروپالایشگاه در دست اقدام است که خود تحول عظیمی در صنعت پالایشی کشور با توجه به حجم سرمایه گذاری بالغ بر ۲.۲ میلیارد یورو در پی خواهد داشت.

      وی تصریح کرد: اجرای طرح ارتقای کیفیت محصولات سنگین افزون بر تکمیل زنجیره ارزش و تولید محصولات با ارزش افزوده بیشتر، موجب بومی سازی دانش فنی، قطع وابستگی و تأمین نیاز به کک اسفنجی در صنعت آلومینیوم کشور، تولید روغن های گروه ۲ و ۳، جلوگیری از خروج ارز از کشور، حضور در جمع هفت کشور برتر جهان در دانش فنی تولید کک اسفنجی و اشتغال برای حدود ۸ هزار نفر در زمان ساخت و  ۲ هزار و ۶۵۰ نفر نیروی انسانی در زمان بهره برداری می شود.

      مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس درباره اقدام ها در حوزه حمایت از ساخت داخل گفت: در این شرکت موفق شده ایم حدود ۲۵هزار قطعه مهم و راهبردی را بومی سازی و بیش از۲۶میلیون قطعه تولید کنیم.

       نامور با بیان اینکه برای امسال نیز برنامه داریم که حدود هزار قطعه دیگر را با اتکا به توان داخلی بومی سازی کنیم، تصریح کرد: مجموع اقدام ها در این حوزه، افزون بر کمک به استمرار تولید و جلوگیری از هرگونه وقفه در تامین پایدار انرژی مورد نیاز و خروج ارز ازکشور، موجب توانمندی و ایجاد اعتماد به نفس در تولیدکنندگان داخلی، همچنین خودباوری به توان و ظرفیت کشورشده است.

      وی در مورد اقدام های شرکت پالایش نفت بندرعباس در ایفای مسئولیت های اجتماعی گفت: در مسیر اجرای مسئولیت ها و مشارکت های اجتماعی، در سال های اخیر به منظور همکاری در جهت توسعه و رشد فرهنگی، آموزش عالی و آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، ورزش، عمران شهریو روستایی و راه سازی، اقدام هایی متناسب با نیاز جامعه انجام شده است و هم اکنون نیز با توجه به بررسی همین نیازها در هرمزگان، یکی از پروژه های مهمی که شرکت پالایش نفت بندرعباس در حوزه درمان در دست اجرا دارد، ساخت بیمارستان تخصصی120تختخوابی کودکان بندرعباس بانگاه ویژه به درمان کودکان سرطانی است که با حدود95درصد پیشرفت فیزیکی، به زودی برای بهره برداری در اختیار مردم هرمزگان قرار خواهد گرفت.

       

        شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران

      بهبود عملکرد انرژی در صنعت انتقال

      رئیس مدیریت انرژی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت: با انجام اقدام های پرشمار کم هزینه یا بدون هزینه،در شاخص های عملکرد انرژی این شرکت روند مطلوبی طی شده و این شاخص در سال ۱۴۰۱ نسبت به میانگین عملکرد سال های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۸، معادل بیش از ۲۰۵ هزار بشکه نفت خام، ارتقای عملکرد انرژی داشته است.

      علی ابراهیمیان اظهار کرد: محاسبات نشان می دهد بهبود عملکرد انرژی در سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ نسبت به دوره زمانی ۹۰ تا ۹۸، به ترتیب حدود ۶۵ و ۱۵۰ هزار معادل بشکه نفت خام (BOE) بوده است. به عبارتی در مجموع در دو سال گذشته بیش از معادل ۳۵۵ هزار بشکه نفت خام در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، صرفه جویی انرژی محقق شده است که با توجه به سبد انرژی مصرفی حداقل ارزشی معادل ۲۱ میلیون دلار دارد.

      وی با اشاره با برنامه ریزی برای طراحی نقشه برداری در جهت تأکیدات وزیر نفت به منظور بهینه سازی مصرف انرژی بیان کرد: با آنکه این موضوع در مجامع عمومی مبحث ساده و پیش پاافتاده ای تصور می شود، اما پیچیدگی های فراوانی دارد؛ مبحثی بین رشته ای که نیازمند حمایت های جدی نظام مند و توجه دوچندان است.

      توجه همزمان به پایداری انتقال مواد نفتی در کنار بهینه سازی مصرف انرژی

      رئیس مدیریت انرژی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران افزود: موضوع مدیریت مصرف انرژی یکی از مسائل مهم و روزآمد دنیا به شمار می آید، زیرا مدیریت این موضوع سبب آثار مثبت چندجانبه محیط زیستی، پایداری، مالی، امنیتی و ...خواهد شد.

      ابراهیمیان تأکید کرد: توجه همزمان به پایداری انتقال نفت خام، میعانات گازی و فرآورده های نفتی، در کنار مباحث بهینه سازی مصرف و عملکرد انرژی، به معنای استفاده درست، دقیق و بهینه از امکانات موجود است.

      وی تصریح کرد:پایش شاخص های بالادستی عملکرد انرژی تصویر مناسبی از عملکرد کل سیستم ارائه  و این دسته شاخص ها ابزار بسیار مناسبی برای مدیران فراهم می کند، به گونه ای که دستیابی به شاخص های بهینه عملکرد انرژی به معنای انجام بهینه فرآیند انتقال مواد نفتی از لحظه برنامه ریزی انتقال مواد نفتی تا زمان اجرا، نحوه بهره برداری از تجهیزات، انجام صحیح تعمیرات و... است.

       

         شرکت ملی صنایع پتروشیمی

      برگزاری دهمین جشنواره جایزه تعالی صنعت پتروشیمی در اسفندماه

      دهمین دوره جشنواره جایزه تعالی صنعت پتروشیمی با حضور هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی پنجم اسفندماه امسال برگزار می شود.

      نخستین نشست شورای سیاست گذاری دهمین همایش جایزه تعالی صنعت پتروشیمی با حضور اعضا و همچنین نمایندگان شرکت های مشارکت کننده در شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار شد.

      مهم ترین موضوع های قابل طرح در دهمین دوره جایزه تعالی صنعت پتروشیمی، رشد تولید، حمایت از ساخت داخل و بار اول، حمایت از شرکت های دانش بنیان و اهتمام برای تکمیل زنجیره ارزش است. دهمین جشنواره جایزه تعالی صنعت پتروشیمی، پنجم اسفندماه امسال همزمان با روز مهندس و گرامیداشت خواجه نصیرالدین طوسی و با میزبانی هلدینگ تاپیکو برگزار می شود.علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند به پایگاه اینترنتی به نشانی https://efqm.nipc.ir مراجعه کنند.

       

      پخش فرآورده های نفتی منطقه البرز

      فعالیت  یکصد و سیزدهمین جایگاه عرضه سوخت در استان البرز

      شمار جایگاه های عرضه فرآورده های نفتی استان البرز با راه اندازی جایگاه «مهستان» به یکصدوسیزده باب رسید. این جایگاه با مشارکت بخش خصوصی احداث شده و در مجموع دارای دو سکو، شش تلمبه و ۲۴ نازل عرضه بنزین است.

      جایگاه مهستان در زمینی به مساحت هزار و ۱۰۰ مترمربع و در مجموع با سرمایه گذاری مبلغی معادل ۱۶۰ میلیارد ریال واقع در فردیس، شهرک وحدت، بلوار شهید بخشی احداث شده است.

      این پروژه از جمله طرح های اشتغال زایی است که با ساخت آن ۱۰ نفر به طور مستقیم مشغول به کار شده اند. توسعه خدمات دولت، ایجاد اشتغال، کاهش مسیرهای سوخت رسانی به خودروها، کاهش صف انتظار سوخت گیری و استفاده از توان بخش خصوصی برای ارائه خدمات مطلوب به شهروندان از مهم ترین اهداف احداث این جایگاه است.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12461.jpg

      روایت قهرمان شنا از خاطره نفس گیر دوران کودکی

        بازگشت دوباره

       مشعل    سیدمحمد حصیری نام دارد و درسال1362درمحله نوبنیاد تهران متولد شده است. اودانش آموخته دانشگاه علامه طباطبایی در مقطع کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی–استراتژی وکارشناسی در رشته طراحی سیستم هاست. حصیری ازسال 1388وارد ستاد شرکت انتقال گازایران شد و ازهمان ابتدا با عنوان کارشناس ارشد در واحد خرید های داخلی و خارجی دراین شرکت فعالیت خود را آغاز کرد. او پس ازمدتی کار و فعالیت در واحد سفارشات خارجی شرکت انتقال گازایران، هم اکنون در واحد کنترل کالای این شرکت مشغول به کار است. حصیری، افزون برفعالیت های معمول خود درستاد شرکت انتقال گازایران، به شنا علاقه مند است و در این رشته به صوت حرفه ای فعالیت می کند، به طوری که عنوان قهرمانی شنا در المپیاد ورزشی صنعت نفت را در کارنامه خود دارد. در ادامه گفت و گو با او را می خوانید.

       به صورت حرفه ای چه ورزش هایی را دنبال می کنید؟

      به صورت حرفه ای در ورزش های شنا، اسکی و کوهنوردی فعالیت دارم.

       چه شد که به شنا علاقه مند شدید و چه کسی مشوق شما برای ادامه ورزش شنا بود؟

      مشوق اصلی ام پدرم بود که از همان کودکی و حدود پنج سالگی مرا با خود به استخر باشگاه شماره (یک) صنعت نفت می برد. آنقدر به این ورزش علاقه داشتم که صبح ها ساعت 5 پدرم را بیدار می کردم تا استخر دیر نشود؛ البته آن زمان هیچ وقت حرفه ای شنا نمی کردم و بیشتر به اصطلاح آبتنی و آب بازی بود.

       تاکنون چه مقام هایی در مسابقات شنا کسب کرده اید؟ آیا درخانواده یا اقوام فردی موفق به کسب عنوان در این رشته شده است؟

       فعالیت حرفه ای من در زمینه شنا، مربوط به سال آخر تحصیلات کارشناسی ام می شود. به یاد دارم سال آخر دانشگاه، فشار درس های مهندسی آنقدر زیاد و خسته کننده بود که برای تمدد اعصاب و آرامش، بیشتر به شنا و استخر روی می آوردم و همین موضوع، شروع فعالیت حرفه ای من در زمینه شنا بود. مقام های قهرمانی و مدال های من نیز مربوط به المپیادهای ورزشی کارکنان گاز و صنعت نفت است.

      معمولا در هر دوره ای از مسابقات، یک یا دو مدال طلا، نقره یا برنز کسب کرده ام و در آخرین مسابقات صنعت نفت که زمستان پارسال در آبادان برگزار شد، توانستم یک مدال طلا و یک برنز کسب کنم. رشته های تخصصی من در شنا، پروانه و کرال سینه است و اخیرا نیز کرال پشت و مدال برنز اخیر هم به کرال سینه مربوط می شود.

       برای حضور در این جایگاه، چه دوره های آموزشی را سپری کرده اید و به طور میانگین برای آمادگی ورود به مسابقات، چند ساعت در هفته را به ورزش اختصاص می دهید؟

       آموزش های شنا درحد همین آموزش هایی بود که تابستان برای فرزندان کارکنان برگزار می شد. در گذشته برای پر کردن اوقات فراغت فرزندان کارکنان در تابستان، آموزش های ورزشی- تفریحی و در اصطلاح اردو در مجموعه های ورزشی صنعت نفت (بویژه باشگاه 1 و 2) برگزار می شد، حتی آموزش اسکی (البته در زمستان) نیز مربوط به همین برنامه ها بود.

       به طور میانگین برای مسابقات، سه تا چهار روز در هفته و هر بار حدود یک ساعت ونیم (مسافتی حدود دو تا سه کیلومتر) شنا تمرین می کردم.

       ایران در این ورزش چه جایگاهی دارد؟

      متاسفانه شنای ایران در مسابقات جهانی جایگاه مطلوبی ندارد و تاکنون در المپیک، مقامی کسب نکرده است.

       آیا همه برنامه هایی که برای خود در ورزش تعریف کرده بودید، محقق شده است؟ یکی از دلایل موفقیت خود را بیان کنید؟

      بالاترین هدفی که تاکنون برای خود در نظر گرفته ام، شرکت در مسابقات نفت است. به دو دلیل سطح این مسابقات بالاست و رقابت سختی در آن وجود دارد. اول اینکه تیم شنای شرکت نفت، مملو از قهرمانان کشوری در این رشته است. به نحوی که بعضی از آنها، ابتدا قهرمان کشوری بوده اند و بعد با کسب سهمیه، جذب شرکت نفت شده اند. شروع فعالیت حرفه ای من دقیقا در زمانی بوده که پایان عمر ورزشکاران حرفه ای در این رشته بوده است، یعنی زمانی که فیزیک بدنی شان رو به افول می رود و مشغله های کاری، درسی و خانوادگی نیز مانعی در برابر فعالیت حرفه ای ورزشی می شود (که البته این امری طبیعی و معمول است). از این رو، مقام ورزشی درحد کشوری نداشته ام؛ اما به توصیه استادان و مربیان مسابقات پیشکسوتان می توان با هدفگذاری و تمرین به آن دست یافت.

       خاطره ای جالب از مسابقات و بازی هایی که انجام داده اید، دارید؟

       دو خاطره از ورزش شنا دارم که یکی به مسابقات مربوط می شود و یکی هم به دوران کودکی ام.

      معمولا شیرین ترین خاطرات مسابقات مربوط به لحظه ای است که موفق شدم به عنوان نفر اول به خط پایان برسم و در اصطلاح دیواره را لمس کنم. خوشحالی و تشویق هم تیمی ها، بخصوص در رشته امدادی یا تیمی، وقتی باعث برد تیم می شود، شیرین و به یاد ماندنی است.

       اما به خاطر دارم یک بار در مسابقات پروانه 100 متر که انصافا سخت و طاقت فرساست (چون بایدچهارمرتبه طول استخر را با سرعت وقدرت شنا کرد) هنگامی که موفق شدم به عنوان نفر اول، دیواره استخر را لمس کنم، با خوشحالی و شور و شعف از استخر بیرون آمدم؛ اما با چهره بهت زده هم تیمی هایم مواجه شدم. آنجا بود که متوجه شدم به دلیل یک خطای کوچک در دور آخر (لمس نکردن دیوار با دو دست در یک لحظه، که ناشی از استرس بالای مسابقات بود) از دور مسابقه حذف شدیم و هیچ مدالی کسب نکردیم. یکی دیگر از خاطراتم به دوران کودکی ام باز می گردد. به یاد دارم در همان پنج سالگی با خانواده به مجتمع تفریحی محمود آبادرفته بودیم. درقسمت ساحل پلاژ با خواهر و پدرم مشغول بازی و آب تنی بودیم که پدر برای قایق سواری صدایمان کرد. همراه با تعدادی از همکاران پدرکه جمعی 10-11 نفره بود، سوار قایق شدیم. تعداد نفرات زیاد و قایق سنگین شده بود؛ اما قایقران به خاطر اینکه چند نفر از مسؤولان نیز همراه بودند و همه را سوار کرد.نفرات بیش ازگنجایش معمول قایق بود.

      دریا آرام بود و سطح آب هم بدون موج؛ اما لبه قایق به سطح آب خیلی نزدیک بود. با همان جمعیت سوار بر قایق، به عمق دریا زدیم؛ همه چیز بخوبی پیش می رفت تا زمانی که قایقران تصمیم به برگشت گرفت و قایق را چرخاند؛ لحظاتی قبل ازاین چرخش، پدر دوست داشت مثل گذشته که با قایق به عمق دریا و دور از ساحل می رفت و شناکنان برمی گشت، از قایق به بیرون شیرجه بزند؛ اما به خاطر همراهی من و خواهرم، از این کار صرفنظر کرد.

       به محض اینکه قایق درچند صد متری ساحل و در قسمت عمیق آب شروع به دور زدن کرد، موجی به پهلوی قایق اصابت کرد و کل قایق و نفرات آن به داخل آب سقوط کردیم. در آن زمان نه من و نه خواهرم هیچ کدام شنا بلد نبودیم. بر حسب اتفاق و البته به لطف خدا، حوله ایی که خواهرم به دور خود پیچیده بود، در یک لحظه به پای پدرم گیر کرد و باعث شد که پدرم بتواند خواهرم را به بالا بکشد؛ اما من سمت دیگر قایق و در زیرآب سرد غوطه ور بودم. هرچه صدایم می کرد، پاسخی نمی شنید.

       به خاطر دارم اطرافم کم نور بود. یاد پاسخ پدرم در لحظاتی قبل درباره مرگ افتاده بودم که می گفت، با مرگ فقط از این دنیا به دنیای دیگر می روی. اول چشمانت بسته می شود. بعد فضا تاریک و سپس اطرافت روشن می شود و وارد دنیای جدید می شوی.

      من که در عمق آب، نفسم راحبس و چشمانم را بسته و در خود فرو رفته بودم، بجز تاریکی تقریبا چیز دیگر حس نمی کردم. با خودم گفتم حتما مرده ام. بعد از چند لحظه به خاطر نفسی که در سینه حبس کرده بودم، خودبه خود شروع به بالا آمدن از عمق کردم و فضای اطرافم شروع به روشن شدن کرد؛ اما هنوز به سطح آب نرسیده بودم و چشمانم بسته بود. با خودم گفتم حتما دارم وارد دنیای جدیدی می شوم. تمام این اتفاقات کمتر از 10 ثانیه به طول انجامید. سپس ناگهان خودم را در سطح آب و در کنار قایق واژگون دیدم. اینجا بود که پیش خودم گفتم این که همان دنیای قبلی است! خودم را به کنار قایق رساندم و سعی کردم با استفاده از قایق واژگون، خودم را بالا کشم؛ اما پشت قایق لیز بود. در همان لحظه نجات غریق را که پشت قایق ایستاده بود، دیدم که به سمت من می آمد. مرا بغل کرد و شنا کنان به ساحل رساند. در آن روز دو سه کودک دیگر همراه ما در قایق بودند که با کمک همکاران و غریق نجات به ساحل رسیدیم و خدا رو شکر اتفاق ناگواری برای کسی نیفتاد.

       علاوه بر ورزش، در حوزه های فرهنگی و هنری نیز فعالیت دارید؟

      علاوه بر ورزش، چند اختراع دارم. یک پتنت مربوط به اختراع یک آچار، چند اظهار نامه درحال بررسی و پایان نامه کارشناسی ام که درباه یک وسیله ترکیبی برای کنترل سیالات، بخصوص آب است. در حوزه فرهنگی هم با یک مؤسسه که در زمینه توانمندسازی خانواده های بی سرپرستی که قدرت تهیه نان روزانه خود را ندارند، همکاری می کنم. امیدواریم در آینده، اتفاقات مثبت و مفید بیشتری رخ دهد. همچنین بتازگی در مسابقات قرآن، رتبه دوم مفاهیم را کسب کرده ام.

       چه سالی ازدواج کردید و چند فرزند دارید؟

      در سال 86 ازدواج کردم و دو فرزند دارم، دخترم محیا 13 ساله و پسرم یحیی10 ساله است. دخترم مدال نقره المپیاد ریاضی تهران را کسب کرده و پسرم هم بشدت به ورزش فوتبال و حل پازل لگو علاقه مند است.

       اگر نکته ای باقیمانده، بفرمایید.

       از زحمات شما و همکارانتان در نشریه «مشعل» تشکر و قدردانی می کنم و برای همگان آروزی بهروزی، آرامش، سلامت و برکت دارم.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12462.jpg

      مسجد  سلیمان  شهر نخستین ها

         26 ماه مه 1908، یکی از دو چاه مسجد سلیمان در عمق 360 متری به نفت رسید. از این چاه روزانه 36 هزار لیتر (معادل ۲۲۸ بشکه در روز) نفت استخراج می شد و بعدها در این شهر حداقل ۳۰۰ چاه نفت حفر شد. با اکتشاف نفت در مسجد سلیمان، فصلی نوین در تاریخ معاصر ایران گشوده شد. برخی از نخستین ها در مسجد سلیمان را با هم مرور می کنیم.

       مسجد سلیمان شهری آرمیده در دل کوه های سر به فلک کشیده خوزستان و کهن شهری آریایی در جنوب غربی کشور است. مسجد سلیمان را نخستین شهر پارسی در خوزستان و نخستین شهر صنعتی کشور می دانند. این شهر را به دلیل داشتن نخستین چاه نفت، نخستین فرودگاه، نخستین سینما، نخستین کارخانه گوگردسازی و ... شهر نخستین ها لقب داده اند.

       آزمایشگاه

      انجام آزمایش روی نفت به فاصله کمی پس از بهره برداری از نخستین چاه نفت در مسجد سلیمان در سال1287 خورشیدی آغاز و به مرور با ایجاد نخستین آزمایشگاه شيميايي نفت در این شرکت- شهر نفتی، افزون بر کمیت، موضوع کیفیت نفت نیز مورد توجه بهره برداران قرار گرفت.این آزمایشگاه پس از سال ها فعالیت به صورت پرتابل و غیرثابت، با اختصاص ساختمانی در کنار مخازن نفت شماره (8) شکلی ثابت به خود گرفت، می توان گفت قدیمی ترین لابراتوار شیمیایی برای نفت در این محل ایجاد شد.  در طول تاریخ 115 ساله صنعت نفت، اداره شیمیایی نفت و گاز، متولي سنجش كيفيت نفت وگاز توليدي بوده و نقش مهمی در توليد، فراورش و ارسال نفت و گاز استخراج شده از چاه هاي با راهبری شركت ملی نفت ایران دارد.

       شبكه آبرساني

      در سال های اولیه فعالیت های نفتی در میدان نفتون (مسجدسلیمان) واسکان نیروهای ایرانی و خارجی، نیاز به آبی سالم و مطمئن براي این نیروها و مردم محلی، همچنین مصارف صنعتی مانند ماشین های بخار و غیره شدیدا احساس می شد، از این رو شرکت نفت انگلیس و ایران بر آن شد تا آب مورد نیاز را به وسیله خط لوله ای از رودخانه کارون تأمین کند.در آن زمان به سبب اوج فعالیت ها در منطقه درخزینه و احداث خط آهن برای حمل کالا و تجهیزات نفتی، شرکت نفت تلمبه خانه ها و تأسیسات آبرسانی بسیار مجهزی را در منطقه درخزینه و سایر مناطق، برای انتقال آب به میدان نفتون تأسیس كرد.شبكه آبرساني «درخزينه به ميدان نفتون» از سال 1299 تا دو دهه بعد آب منطقه را تأمين مي كرد، اين در حالي است كه طرح شبکه های لوله کشی آب شرب شهرهای ایران، از سال ۱۳۰۱ در دستور كار قرار گرفت و ابتدا بخشی از شهرهای آبادان، مشهد و بیرجند و سپس تهران از شبكه لوله كشي آب برخوردار شدند.

       فرودگاه

      فوران چاه نفت در خرداد ماه 1287 (1908 ميلادي) در مسجد سليمان، نياز به تسهیلات بيشتر براي بهره برداری از این ماده حیاتی را شدت بخشيد و چندي نگذشت كه نخستين پرواز يك هواپيما به خاورميانه، در زمینی مسطح در مسجد سلیمان به زمين نشست. اين هواپيما از نوع رايپر 46 ومبدا حركت آن لندن بود. مسافران این پرواز را کارشناسان زمین شناسی و تجهيزات آن را اقلام و لوازم كاري آنها، میکروسکوپ و مقداری دارو تشكيل مي داد. زمیني كه هواپيما بر آن فرود آمده بود، بنای نخستین فرودگاه ايران قرار گرفت كه در منطقه نفتی«یمهه» واقع در مسجد سلیمان، برای جابه جایی مدیران و اقلام و مراسلات نفتی ساخته شد.همزمان با آغاز توليد نفت در جنوب كشور، فرودگاه هاي «يمهه» مسجد سليمان، فرودگاه اهواز (كوت عبدالله)، هفتكل، گچساران و فرودگاه آبادان مورد بهره برداري قرار گرفتند و هواپيماهاي حمل و نقل هوايي نفت در آنها شروع به كار كرد. در سال هاي بعد نيز با عملياتي شدن مخازن و ذخاير جزاير خارک، لاوان و سيري پرواز هواپيماها به اين جزاير نيز انجام گرفته شد.

       ترن هوایی

      توليد صنعتي نفت در مسجد سليمان، با برپايي امكانات و تأسيساتي همراه است كه برخي از آنها براي نخستين بار در ايران ظاهر می شود، از جمله اين موارد مي توان به تله كابين يا ترن هوايي ميان پالايشگاه بي بيان و ايستگاه راه آهن تمبي اشاره كرد. اين خط هوايي كه طول آن به 10 كيلومتر مي رسيد، گوگرد پالايشگاه بي بيان را به ايستگاه راه آهن تمبي انتقال مي داد تا از آنجا به وسيله قطارهاي باري به اسكله «درخزينه» و از آنجا با دوبه يا يدك كش به آبادان و اهواز انتقال يابد. گوگردي كه به اين طريق به دست مي آمد، براي مصرف در داخل كشور و صادرات مورد استفاده قرار مي گرفت.برخي از چاه هاي مسجد سليمان، داراي مقادير زيادي گاز ترش بود. گاز ترش، گازي است كه سولفور آن بسيار بالاست، از اين رو براي هر گونه استفاده بايد سولفور آن جدا مي شد. پالايشگاه ابتدايي كه در اوايل توليد نفت در منطقه بي بيان مسجد سليمان ساخته شده بود، اين وظيفه را به عهده داشت.

       گلف

      تشکیل نخستین شرکت- شهر نفتی ایران در میدان نفتون مسجد سلیمان و ورود نیروی کار از سایرکشورها به این منطقه سبب شد تا ایجاد مکان های رفاهی و تفریحی برای کارکنان صنعت نفت در این شهر نوپا، در دستور کار قرار گیرد. بسیاری از فعالیت های فرهنگی، ورزشی و امکانات رفاهی مدرن در این نخستین شهر نفتی ایران ایجاد شد و ورزش«گلف» نیز از جمله نخستین هایی است که در مسجدسلیمان و از سوی کارشناسان انگلیسی نفت به اين شهر آورده شد.در دهه دوم فعالیت های نفتی بود که کلوپ «گلف» در مسجدسلیمان و در نزدیکی تأسیسات نفتی بی بیان از سوی انگلیسی ها پایه گذاری شد. سال 1307و دقیقا 20 سال پس از کشف نفت در مسجدسلیمان بود که این باشگاه فعالیت خود را به طور رسمی آغاز كرد، گو اینکه پیش از آن نیز انگلیسی ها به طور پراکنده در کوه تپه های مسجد سلیمان به این ورزش می پرداختند.

      سند چاه شماره (یک) مسجد سلیمان؛ این سند متعلق به روز سه شنبه 26 می سال 1908 (5 خرداد 1287) یعنی در روزی که مته حفاری چاه شماره (یک) نفتون، واقع در مسجد سلیمان به نفت رسید. در گزارش فنی این سند مشخص می شود چاه شماره (یک) نفتون در عمق 1179 فوتی به نفت رسیده است.

       

      لیلاند؛ سوخت رسان هواپیما

      تاریخچه ساخت کامیون لیلاند را می توان به دو مرد به نام های «جیمز سامر» و «هنری اسپریور» نسبت داد که « شرکت موتور بخار لنکشایر» را در سال 1275 تشکیل دادند تا محصول خود را که یک کامیون با ظرفیت 1.5 تن بود،به بهره برداری برسانند. سال بعد این کامیون به آزمون سلطنتی کشاورزان برای وسایل خود- متحرک برده شد. نخستین لیلاند از همه رقبا پیشی گرفت و جایزه اول مدال نقره را به خود اختصاص داد. شرکت آنها بر مبنای موفقیت سال های اولیه با ساخت کامیون های بزرگتر و بهتر شامل نخستین مدل اتوبوس ( با موتور بخار) و نخستین سفارش صادرات برای کشور سریلانکای امروزی پایدار شد. هم اکنون ماشین سوخت رسان هواپیمای موجود در موزه بنزین خانه آبادان ساخت سال 1348 و پلاک آبادان است.  در موزه بنزين خانه آبادان تمامی اسناد، مدارک و اشيای مرتبط با پمپ بنزين مانند تلمبه ها، پيمانه ها، ظروف حلبي و ابزار و تجهيزات مرتبط و همچنين روزنامه ها، مكتوبات، تصاوير و اسناد قديمي و اسكانس هاي منقش به تصاوير پالايشگاهي و تأسيسات نفتي وجود دارد.

       

       

      امضای قرارداد صادرات نفت به سوریه در فرودگاه مهرآباد

        (بخش چهارم)

       در دهه 1980 میلادی، هند و چین به طور ناگهانی وارد بازار نفت شدند و تقاضا بالا رفت و دیدید که قیمت نفت در برهه ای به 150 دلار هم رسید. اینکه شما بتوانید نبض دنیا را به سمتی ببرید که بتواند وجود شما را اثبات کند، به مرتب باارزش تر از این است که وجودتان را نادیده بینگارند.

      در سال 1360 یک تا دو ماه بود که وزیر نفت شده بودم، عبدالحلیم خدام (معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه) از سوی حافظ اسد به تهران آمد و گفت: نفت می‎خواهم. آن موقع نفت در بازار جهانی کم بود وکسی هم به سوریه نفت نمی داد. ساعت 2 بعدازظهر در همین فرودگاه مهرآباد من یک قرارداد با او امضا کردم و مطابق آن قرار شد روزی 200 هزار بشکه نفت به او بدهم. ساعت 4 بعدازظهر حافظ اسد از تریبون سوریه اعلام کرد که زمین و دریا و هوا را به روی عراق بسته است و روزی 300 هزار بشکه نفت که از عراق به مدیترانه می رفت، آن لوله را هم بسته است.

      شب که بی بی سی را گوش می کردم، بی بی سی گفت کاری که دولت ایران کرده از استقرار 10 لشگر مجهز در مرزهای غربی عراق باارزش تر است. یعنی ارتباط میان ایران و سوریه آن موقع (حالا اگر بگوییم از سوی بنده، البته من مدعی نیستم) سامان پیدا کرد. درواقع در دهه 1350 ما این تاسیسات خاورمیانه ای را خیلی خوب می شناختیم که چگونه باید مبارزات را اجتماعی تر، سیاسی تر و حکومتی تر کرد و این به نتیجه رسید.

      من پشت این کار محکم ایستادم و مصمم بودم که به ترک ها هم نفت بدهم. اوزال هم که جبهه ملی ترکیه را داشت، از قبل با هم آشنا ورفیق بودیم. ایشان قبل از اینکه نخست وزیر (خلیل توزگوت اوزال نوزدهمین نخست وزیر و هشتمین رئیس جمهوری ترکیه) شود، پیمانکار بود و همدیگر را می شناختیم. او آمد و قرارداد خرید 200 هزار بشکه نفت را بست. او به دفتر من آمد و به من گفت: خرید نفت از ایران سبب می شود، این هیاهو که در ترکیه در مورد حمله به ایران ایجاد شده، از بین برود.

      او (اوزال) به من گفت که من در زمان محمدرضا (پهلوی) خیلی به ایران آمدم؛ اما بالاخره موفق نشدم یک قرارداد 23 میلیون دلاری ببندم. خیلی خوشحال بود از اینکه در ایران انقلاب شده و این حرف را هم او زد. می خواهم بگویم اطلاعات من در سطح منطقه، در سطح جهانی راجع به جنگ اثرگذار بوده است. بالاخره از همین پول شرکت نفت وسایل جنگی خریدیم.

      نفت در همه عرصه های سیاسی، نظامی و اقتصادی کشور را فر اگرفته و فراگیر است، بالاخره این پیروزی ها به دست نیامده، مگر اینکه هم به لحاظ فنی در نفت، هم به لحاظ اقتصادی در نفت، هم به لحاظ سیاسی در نفت، اینها کمک کرده تا این پیروزی به دست آمده است.

      آقای غرضی گفته می شود وقتی که شما وزیر شدید، پاکسازی زیادی در نفت کردید و نیروهای زیادی را اخراج کردید.

      ابدا نه، ببینید کسی که مأمور پاکسازی بود همان شخصی بود که قبلا بود، همان...

       تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سید محمد غرضی

       

    • media/image/2023/06/2000-1441/12463.jpg

        گل های باوارده، فیلمی از رشادت قهرمانان پالایشگاه آبادان که با همکاری وزارت نفت ساخته شد

        نفت  بر پرده  نقره ای

      فیلم سینمایی «گل های باوارده»، به کارگردانی مهرداد خوشبخت، از معدود فیلم هایی است که باموضوع رشادت مهندسان و کارمندان پالایشگاه نفت آبادان در دوران دفاع مقدس ساخته شده است. این فیلم که با همکاری پالایشگاه نفت آبادان، با همکاری پالایشگاه نفت آبادان و بنیاد سینمایی فارابی تولید شده است، در چهل ویکمین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش گذاشته شد.

      فیلمی که اولین نمایش خود درپردیس سینمایی ملت رابا حضورجواد اوجی، وزیر نفت و شماری از کارکنان پالایشگاه نفت آبادان تجربه کرد. دراین فیلم سینمایی، بازیگرانی چون بانیپال شومن، امیررضا دلاوری، الهام نامی نیک، نادرسلیمانی و یاسین مسعودی ایفای نقش کرده اند. هنوز زمان دقیق اکران عمومی این فیلم سینمایی مشخص نیست؛ چرا که دربخش فنی همچنان نیاز به اصلاحات دارد.

      سعیدسعدی، تهیه کننده این فیلم ومهدی صالح خرم آبادی (ازکارمندان پالایشگاه نفت آبادان و بازیگر بخش هایی از این فیلم) درگفت وگو با «مشعل»، به چگونگی تولید فیلم «گل های باوارده» و نقشی که وزارت نفت می تواند درساخت فیلم های این چنینی ایفا کند، پرداخته اند.

      نفت و پالایشگاه های نفت و گاز، چه از نظر اقتصادی و چه از نظرسیاسی از اهمیت بالایی برای کشورمان برخوردار است، به گونه ای که جانفشانی های بسیاری، بخصوص در هشت سال دفاع مقدس دراین حوزه صورت گرفته تا آسیب کمتری به پالایشگاه های نفتی کشور وارد شود.   بی شک، درهمین بستر، روایت ها وداستان های بسیاری از قهرمانانی که درقامت مهندسان و کارکنان پالایشگاهی که در برابردشمن ایستادگی کرده اند، وجود دارد که می تواند مورد توجه قرار بگیرد و سینما، بهترین رسانه برای ثبت و به تصویرکشیدن این رشادت هاست؛ اما با وجود داستان های بسیاری که هریک می تواند اثری حماسی درسینمای ایران باشد، تعداد کمی فیلم دراین حوزه تولید شده است.  ازجمله آثاری که با موضوع نفت درسینمای دفاع مقدس ساخته شده، می توان به فیلم سینمایی «گل های باوارده» به کارگردانی مهرداد خوشبخت و تهیه کنندگی سعید سعدی اشاره کرد. درخط داستانی این فیلم سینمایی آمده است: «درسال ۱۳۵۹ و همزمان باجنگ تحمیلی، تعدادی ازمهندسان پالایشگاه نفت آبادان در تلاش هستند با امکانات و تجهیزاتی که در داخل انبارهای آن است، پالایشگاه های دیگر را ترمیم کنند. » گل های باوارده، ازجمله آثارسینمای جنگ درحوزه پالایشگاهی است که به فداکاری های این بخش از کارکنان صنعت نفت در دوران جنگ اشاره دارد . دراین فیلم پالایشگاه نفت آبادان و ایثارگری کارکنان آن که خود، درتیررس دشمن قرارداشتند، به تصویردرآمده است.

          وزارت نفت برای روایت دستاوردها وجانفشانی های جنگ سرمایه گذاری کند

      سعید سعدی، تهیه کننده فیلم سینمایی «گل های باوارده» درباره همکاری با پالایشگاه نفت آبادان در ساخت این اثر سینمایی توضیح داد: این فیلم، یکی از تولیدات بنیاد سینمایی فارابی بود و با توجه به این مساله، ارتباط و هماهنگی برای ساخت «گل های باوارده» از طریق این بنیاد با پالایشگاه نفت آبادان صورت گرفت  وبا توجه به موضوع فیلم، پالایشگاه نفت آبادان لوکیشن های مورد نظر برای فیلمبرداری را در اختیار تیم تولید قرار داد.  وی دربخش دیگری از صحبت های خود به گستردگی سوژه باموضوع نفت و پالایشگاه های نفت و گاز برای تولید در سینما اشاره و بیان کرد: مساله مهم این است که وزارت نفت و زیرمجموعه های آن، بخصوص پالایشگاه های نفت با توجه به اهمیت استراتژیکی که برای کشوردارند، می توانند سوژه های قابل توجهی برای سینمای ایران باشند. در واقع می توان گفت که اتفاقات بسیاری در دوران هشت سال دفاع مقدس دراین مناطق رخ داده که هرکدام می تواند به یک داستان جذاب و نو برای سینمای ایران تبدیل شود؛ البته به شرط اینکه وزارت نفت پای کاربیاید واجازه دهد آنچه که واقعیت دارد، درسینما به تصویر کشیده شود.  این تهیه کننده سینما ادامه داد: حوزه نفت در دوران هشت سال دفاع مقدس، بخصوص در خوزستان تاثیر بسیاری بر روند جنگ داشت؛ البته نباید فراموش کرد که جذابیت های سوژه با موضوع نفت و پالایشگاه هایی که در کشور وجود دارد، تنها محدود به دوران جنگ نمی شود؛ چرا که می توان ازچنین ظرفیتی برای تولید داستان های روز نیز استفاده کرد؛ اما قبل از هرکاری باید پژوهش درست وعلمی در این زمینه صورت گیرد تا سینماگران براساس آن، به طرح مورد نظر خود دست پیدا کنند.  سعدی تاکید کرد: برای استفاده ازچنین فضایی، به همکاری وزارت نفت و شرکت های زیرمجموعه آن نیاز داریم؛ چرا که اگرچنین همکاری وحمایتی وجود نداشته باشد، بی شک تامین امکانات و تجهیزاتی که برای چنین تولیداتی نیازاست، بسیارسخت می شود. در واقع اگرچنین نهادهایی مستقیم واردعمل نشوند، تولید در این زمینه امکانپذیرنخواهد بود.  وی در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: اگر قرار باشد سینماگران در این زمینه ورود کنند، وزارت نفت نباید تنها به دراختیار گذاشتن فضای فیلمبرداری (لوکیشن) یابرخی ابزارهای مورد نیاز بسنده کند؛ بلکه باید مستقیم وارد عمل شود و سرمایه گذاری کند.

       خاطرات یکی از کارکنان پالایشگاه نفت از گل های باوارده

      مهدی صالح خرم آبادی، ازجمله کارمندان پالایشگاه نفت آبادان است که در فیلم سینمایی «گل های باوارده» همکاری داشته است. او نه تنها درهماهنگی به منظور ایجاد فضای مناسب برای گروه فیلمبرداری نقش داشته؛ بلکه دربخش هایی از این فیلم نیز به عنوان بازیگر، نقش آفرینی کرده است.  خرم آبادی، درباره تجربه همکاری خود با گروه تولید فیلم سینمایی «گل های باوارده» گفت: این فیلم به نوعی، یکی از همکاری های پالایشگاه نفت آبادان با سینمای ایران به شمار می رود. زمانی که پیشنهاد ساخت این فیلم به پالایشگاه آبادان داده وبعد از اینکه تصمیم نهایی برای همکاری با این پروژه گرفته شد، پالایشگاه نفت آبادان، فضای فیلمبرداری و ابزار مورد نیاز را در اختیار گروه تولید قرارداد. قبل ازشروع فیلمبرداری، عوامل پشت صحنه، چندبار به آبادان سفرکردند و از آنجا که درآبادان همیشه تلاش می کنیم خاطرات خوبی رابرای مردم دیگر شهرها رقم بزنیم، تمام تلاش خود را برای همکاری با آنها انجام دادیم.  اوبا اشاره به حضورعوامل پشت صحنه درآبادان توضیح داد: این دوستان با حضوردر پالایشگاه نفت آبادان، لوکیشن های مورد نظرخودرا انتخاب وبرای فیلمبردای درخواست مجوزکردند که بسرعت صادرشد. باتوجه با اینکه «گل های باوارده»، فیلمی با موضوع جنگ است، بی شک، سکانس های انفجار نیز درفیلم وجود داشت که خلق آنها درپالایشگاه نفت، باسختی های خاص خود همراه بود.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12464.jpg

      جلوگیری ازشایعه پراکنی

      خرم آبادی در پاسخ به این پرسش که با توجه به تاریخ روایت داستان، تا چه اندازه لوکیشن های مورد نظر درپالایشگاه نفت تغییرداده شد، بیان کرد: داستان «گل های باوارده» سال 1359رخ می دهد. به همین دلیل به فضایی مناسب با آن دوران نیاز داشتیم. بخشی از این لوکیشن ها در فضایی بود که در حال حاضر به عنوان موزه استفاده می شود، بخشی ازسکانس ها هم دراسکله 7پالایشگاه فیلمبرداری شد که به تغییرات خاصی نیازنداشت؛ چرا که این اسکله نسبت به گذشته چندان تغییرنکرده بود. یکی دیگر از صحنه هایی که درفیلم دیده می شود، به انبارکالای پالایشگاه که یک فضای بازاست، مربوط می شود که برای فیلمبرداری به تغییرچندانی نیاز نبود.  او، بااشاره به برخی سکانس های این فیلم درمحیط پالایشگاه و جلوگیری ازایجاد هرگونه شائبه و برداشت غلط ازسوی مردم تصریح کرد: برای فیلمبرداری وضبط سکانس هایی مانند ایجاد صحنه های انفجار در پالایشگاه که می توانست شائبه برانگیزباشد، با نهادهای رسمی همچون فرمانداری و صدا وسیمای استان، هماهنگی هایی به منظورآگاه سازی مردم برای جلوگیری ازایجاد هرگونه شایعه انجام شد تا در روز فیلمبرداری، اطلاع رسانی لازم از طریق تلویزیون مرکز آبادان انجام شود.  خرم آبادی تصریح کرد: این اطلاع رسانی از طریق تلویزیون مرکز آبادان در طول روز، به صورت زیرنویس انجام می شد وبه مردم یادآوری می کرد دود درآسمان، مربوط به فیلمبرداری است تا شائبه ای مبنی برآتش سوزی درپالایشگاه آبادان برای مردم ایجاد نشود. یکی ازنکات جالب این بود که قبل از استفاده از موادانفجاری، ازگروه فیلمبرداری خواسته شد که این مواد درمیدان تیرامتحان شود تا ازنظرصدا  مشکلی نباشد.

       باوارده از نگاه مسؤولان

      او تاکید کرد: «گل های باوارده» برای اولین بار درطول برگزاری جشنواره فیلم فجردر پردیس سینمایی ملت به نمایش گذاشته شد. بسیاری از کارمندان پالایشگاه نفت نیز به تهران آمدند تا در کنار وزیر نفت به دیدن این فیلم بنشینند. بعد از پایان نمایش فیلم، وزرای نفت و فرهنگ و ارشاد اسلامی روی صحنه آمدند. دراین میان وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی بیان کرد که ما شنیده بودیم در طول جنگ مردم آبادان چه سختی هایی را تحمل کرده اند؛ اما با این فیلم، تنها بخشی از این مشکلات را متوجه شدیم.

      خرم آبادی همچنین درجواب این سوال که تا چه اندازه ازخاطرات کارمندان قدیمی پالایشگاه برای فیلم استفاده شد، گفت: پیش از جواب باید بگویم زمانی که جنگ شروع شد 10 یا 11سالم بود و بخوبی ترس آن روزها را به یاد دارم. این فیلم توانست بخشی ازاین ترس ها را نشان دهد.  در رابطه با سوال شما باید بگویم که افراد قدیمی بسیاری درپالایشگاه نفت بودند که خاطرات بسیاری از آن دوران سخت داشته و همه چیز را به چشم دیده بودند. مهرداد خوشبخت پیش از هرچیز با قدیمی های آبادان درباره جنگ صحبت کرده بود که ازجمله این افراد می توان به «مکی یازع» اشاره کرد که شاهد همان عروسی بوده که در فیلم به تصویر کشیده شده است.  مکی یازع، کسی است که در زمان جنگ به یک پرستار دربیمارستان آبادان علاقه مند می شود و در همان شرایط جنگی، مراسم عروسی را برگزار می کند. مهرداد خوشبخت می گفت که می خواهد از اتفاقاتی که آن زمان رخ داده، برای فیلم خود الهام بگیرد. همچنین این کارگردان ازاطلاعات و خاطرات بسیاری ازمردم آبادان استفاده کرده است.  او ادامه داد: کارگردان فیلم که خود آبادانی است، تمام تلاش خود را کرده تا دراین فیلم، به نکات ریز و بسیار مهمی از دفاع مردم آبادان بخصوص کارمندان پالایشگاه نفت بپردازد؛ البته بعد از پایان فیلمبرداری «گل های باوارده»، مسعود جعفری جوزانی نیزبرای بازدید از لوکیشن ها برای ساخت فیلم سینمایی «بهشت تبهکاران» به آبادان آمد تا از پالایشگاه بازدید کند.  خرم آبادی در پایان بابیان اینکه برای انجام فیلمبرداری، مجموعه پالایشگاه، تغییرچندانی نکرده است، تصریح کرد: تنها تغییر مربوط به نیروگاه شماره 2 است که نمای آن آجرسه سانتی شده است به همین دلیل گروه فیلمبرداری با فاصله دور، به گونه ای از فضای این بخش استفاده کردند تا مخاطب متوجه این تغییر نشود. بیشتر لوکیشن های استفاده شده، ساختمان های قدیمی پالایشگاه است که تا امروز هیچ تغییری نداشته اند.

       

      تقدیم «گل های باوارده» به 330 شهید پالایشگاه آبادان

      قهرمانانی که توبیخ شدند

      «گل های باوارده»، فیلمی باموضوع کارکنان پالایشگاه نفت آبادان در دوره جنگ تحمیلی است که از سوی مهرداد خوشبخت تولید شده است. فیلمی که به طور کامل در پالایشگاه نفت آبادان فیلمبرداری شده و در واقع می توان گفت که وزارت نفت به نوعی با در اختیار قراردادن پالایشگاه آبادان به تیم تولید این فیلم سینمایی، در ساخت «گل های باوارده» نقش داشته است.

      فیلم سینمایی «گل های باوارده» به کارگردانی مهرداد خوشبخت و تهیه کنندگی سعید سعدی از جمله فیلم هایی است که در حوزه دفاع مقدس ساخته شده است. فیلمی که این بار مهندسان و کارکنان پالایشگاه نفت آبادان را سوژه قرار داده است. کسانی که دراوج جنگ تحمیلی و درست زمانی که شهر در محاصره ارتش عراق بود، تمام تلاش خود را کردند تا با توجه به شرایط، قطعات مورد نیاز پالایشگاه های سراسر کشور که در انبار پالایشگاه نفت آبادان بود را ازخط محاصره خارج کرده تا چرخ پالایشگاه ها از حرکت بازنماند.

      البته این اولین تجربه کارگردانی مهرداد خوشبخت در حوزه سینمای دفاع مقدس نیست؛ بلکه پیش از این تجربه تولید فیلم سینمایی «آبادان یازده 60» را داشته که درباره کارکنان یک ایستگاه رادیویی در شهر آبادان است که زمان حمله عراقی ها به این شهر تمام تلاش خود را کردند تا بتوانند این ایستگاه رادیویی را حفظ کنند. این کارگردان پیش از این اعلام کرده بود که قرار است سه گانه ای با موضوع آبادان بسازد که «آبادان یازده 60» و «گل های باوارده» بخشی از این سه گانه است.

      در واقع مهرداد خوشبخت که زاده آبادان است، ازجمله کارگردانانی است که تلاش می کند تا به نوعی درفیلم های خود حال وهوای زادگاهش رابخصوص در زمان دفاع مقدس به تصویر بکشد.این فیلم سینمایی ابتدا با نام «پالایشگاه» پروانه ساخت گرفت؛ اما بعد ازمدتی نام آن به «گل های باوارده» تغییر کرد؛ همان گل های کاغذی که معمولا در سطح شهر آبادان دیده می شود.

      این فیلم سینمایی درابتدا قرار بود با حضور یکی ازسلبریتی ها ساخته شود. این بازیگر حتی بخشی از دستمزد خود را نیز دریافت کرده بود؛ امادر نهایت باخودداری او ازحضور در این فیلم،خوشبخت مجبورشد تا بازیگر جدیدی را به جای او برای حضور در این فیلم برگزیند.

      در نهایت این کارگردان، لیست بازیگران خود برای این فیلم سینمایی را با هنرمندانی چون بانیپال شومن، امیررضا دلاوری، الهام نامی نیک، نادر سلیمانی و یاسین مسعودی بست.

      خوشبخت در یادداشتی درباره داستان «گل های باوارده» نوشته است: «عده ای از کارکنان شرکت نفت در شرایط جنگی بدون اینکه ماموریت یا دستوری داشته باشند، شخصا تصمیم می گیرند قطعات آکبند تمام انبارهای پالایشگاه آبادان را ازمحاصره شهر خارج کنند؛ کاری که با موفقیت انجام می شود تا از کارکنانی عادی به دلاوران قهرمانی تبدیل شوند که با این جسارت ، تمام پالایشگاه های کشور را از تعطیلی نجات می دهند.این فیلم تقدیم شده است به ۳۳۰ شهید پالایشگاه آبادان.»

      او دربخش دیگری از صحبت های خود تاکید کرد: افرادی که در این فیلم حضور داشتند، شخصیت های واقعی بودند که آن زمان به صورت خود جوش تصمیم به اینکارمی گیرند و در نهایت توبیخ می شوند.

      این فیلم برای اولین بار درطول برگزاری چهل ویکمین دوره جشنواره فیلم فجر، در پردیس سینمایی ملت با حضورجواداوجی، وزیرنفت؛ محمدمهدی اسماعیلی، وزیرفرهنگ و ارشاد اسلامی و تعدادی از کارکنان پالا یشگاه نفت آباد و خبرنگاران و منتقدان سینما به نمایش گذاشته شد.

       تقصیرما نبود که فیلم دیربه جشنواره رسید

      البته این اثرسینمایی با تاخیر بسیار و در آخرین روزهای جشنواره فیلم فجربه نمایش گذاشته شد و کارگردان فیلم درباره تاخیر دراکران آن توضیح داد: «تقصیرما نبود که فیلم دیر به جشنواره رسید، اتفاقی بود که بین آدم های فنی وجشنواره رخ داد. نکته دیگر اینکه، فیلم تمام نشده بود و دراین نسخه همه ایده های ما اجرایی نشد وباعث شد نسخه ای که دوست نداشتم را روی پرده ببینید.»

      اما بانیپال شومن، یکی از بازیگران اصلی این فیلم سینمایی که نزدیک به یک دهه است، در آثار سینمایی، تلویزیونی و تئاترحضور دارد، برای اولین بار در«گل های باوارده» بازی درنقش اصلی را تجربه می کند. این هنرمند پیش ازاین درفیلم هایی چون «تختی»، «تنگه ابوقریب» و «شبی که ماه کامل شد» حضور داشته است.مهرداد خوشبخت در نشست خبری این فیلم که در چهل ویکمین دوره جشنواره فیلم فجر برگزار شده بود، تاکید کرد که فیلم حداقل یک ماه برای آماده شدن زمان لازم داشت و نسخه نهایی درجشنواره به نمایش گذاشته نشده است؛ اما فیلم قبلی این کارگردان، یعنی «آبادان یازده 60» نیز چندان مورد استقبال قرار نگرفت و نتوانست نظر منتقدان را به خود جلب کند.درست است که «گل های باوارده»، فیلمی کمی حاشیه چه قبل و چه بعد از تولید نیست؛ اما مهم این است که فیلمی در سینمای ایران ساخته شده که در حوزه دفاع مقدس پا را فراتر گذاشته و این بار به سمت قهرمانانی رفته که سینما پیش از این کمتر به آنها توجه می کرد. بی شک نهادهای دولتی از جمله وزارت نفت می توانند با استفاده از ظرفیت رسانه ای به نام سینما، در به تصویر کشیدن تاریخ صنعتی مانند نفت که شامل گذشته، حال و آینده می شود، موفق باشند.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12465.jpg

       

      گفت وگو با سرپرست تیم قایقرانی بانوان پارس جنوبی

      برای  موفقـــیت  از  جان  مایه گذاشتیم

      نیوشا روزبان  تیم قایقرانی بانوان پارس جنوبی که برای نخستین بار در باشگاه پارس جنوبی تشکیل شد، پس از درخشش در شروع کار و راهیابی به لیگ برتر قایقرانی، در اولین حضور خود در این لیگ، موفق به کسب مقام نایب قهرمانی در بخش رویینگ و رتبه سوم در بخش آب های آرام شد. در خصوص این موفقیت و شرایط تیم، با الهام زارعی، سرپرست تیم قایقرانی پارس جنوبی گفت و گویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.

       تیم قایقرانی بانوان پارس جنوبی در این دوره از لیگ برتر قایقرانی توانست نتایج درخشانی به دست آورد. درباره موفقیت های این تیم توضیح دهید.

      در حال حاضر تیم قایقرانی بانوان پارس جنوبی، 2 قایق تیمی دارد که یکی شامل تیم رویینگ و دیگری شامل تیم آب های آرام است. تیم رویینگ پارس جنوبی که شامل 5 نفر است، در لیگ برتر نایب قهرمان شد و در تیم آب های آرام با حضور 9 نفر رتبه سوم را به دست آوردیم. لیگ برتر قایقرانی در 7 هفته برگزار شد و تیم پارس جنوبی در این مدت توانست با توجه به امتیازاتی که کسب کرد، نتایج خوبی را رقم بزند؛ البته این را هم باید بگویم که هرکدام از این دو تیم، مسابقات مختلفی را پشت سرگذاشتند که در برخی از آنها مقام اول را به دست آوردند؛ اما در جمع بندی نهایی، مقام های دوم و سوم را در دو رشته مورد نظر از آن خود کردیم.

        برای شکل گیری تیم قایقرانی بانوان، تا چه اندازه از ورزشکاران حرفه ای و تا چه اندازه از ورزشکاران بومی و شرکتی استفاده کردید؟

      نکته بسیار مهمی که در تیم قایقرانی بانوان پارس جنوبی وجود دارد، این است که اعضای تیم همه جوان هستند؛ البته با توجه به اینکه رویینگ یک رشته استقامتی است، رده سنی اعضا کمی بالاتر است؛ اما در تیم آب های آرام، چون هم استقامتی و هم سرعتی است، رده سنی پایین تری دارد. در کل می توانم بگویم که تیم پارس جنوبی، یک تیم کاملا جوان است. خوشبختانه در تیم رویینگ پارس جنوبی، ورزشکاران حرفه ای حضور دارند. به عنوان مثال، نازنین ملایی، یکی از ورزشکاران این تیم، سهمیه المپیک دارد و تجربه حضور در المپیک داشته است. دیگر اعضا نیز همگی ملی پوش هستند؛ البته در کنار آن، 5 نفر از ورزشکاران بوشهری نیز در تیم حضور دارند. همچنین شقایق خسروانی، مربی و عضو تیم، هم ورزشکار بومی و هم یکی از کارکنان شرکت پارس جنوبی است.

      در ابتدا و قبل از شروع فصل جدید، بودجه کمی در اختیار تیم قرارگرفته بود. به همین دلیل تصمیم گرفته شد با این بودجه، تجهیزات لازم را خریداری کنیم و تیم نداشته باشیم. بعد از صحبت با فدراسیون قایقرانی به ما گفتند که تجهیزات لازم و محل سکونت مورد نیاز را در اختیار ما قرار می دهند تا بتوانیم برای تیم، ورزشکاران مورد نیاز را جذب کنیم. خوشبختانه فدراسیون قایقرانی در این زمینه ما را بخوبی کمک کرد.

       تیم قایقرانی پارس جنوبی هم قرار است سیاست های باشگاه را دنبال و از ورزشکاران بومی و کارکنان استفاده کند یا همچنان از حضور ورزشکاران حرفه ای بهره می گیرد؟

      لازم است این مساله را توضیح دهم که ما تنها یک هفته تا شروع لیگ زمان داشتیم. به همین دلیل دستمان برای جذب ورزشکار بسته بود؛ اما با همکاری فدراسیون قایقرانی 5 ورزشکار بومی را از بوشهر به تهران آوردیم تا در کنار ملی پوشان قرار گرفته و با تمرین در کنار آنها به پیشرفت مناسب دست یابند. در واقع هدف اصلی ما در تیم قایقرانی بانوان پارس جنوبی، این است که در آینده نه چندان دور، اعضای تیم از ورزشکاران استان بوشهر و فرزندان کارکنان تشکیل شود. همانطور که تیم فوتبالمان نیز همین شرایط را دارد، حتی به کارمندانی که در تهران زندگی می کنند نیز اعلام کرده ایم تا فرزندانشان سر تمرین ملی پوشان حضور پیدا کنند و قایقرانی را آموزش ببینند تا در سال های آتی، بتوانیم از بچه های خودمان که شامل بومی ها و فرزندان کارکنان است، برای حضور در تیم استفاده کنیم.

      همچنین در مصوبه وزارت نفت آمده است که 10 درصد از اعضای تیم ورزشی می توانند شرکتی، 40 درصد بومی و 50 درصد دیگر نیز ورزشکاران حرفه ای باشند؛ البته سیاست وزارت نفت این است که بتوانیم از قهرمانان ورزشی استفاده کنیم تا تیم هم مقام به دست آورد و هم بچه ها بتوانند در کنار ورزشکاران حرفه ای، تجربه کسب کرده و پیشرفت کنند.

       حضور ورزشکاران ملی در تیم، تا چه اندازه در پیشرفت دیگر ورزشکاران تیم می تواند تاثیرگذار باشد؟

      اگر قرار باشد برای یک تیم از همان اول شکل گیری، از 100 درصد ورزشکاران بومی یا شرکتی استفاده شود، یک تیم ضعیف تشکیل می شود که امکان پیشرفت در آن بسیار کم است؛ اما اگر در کنار ورزشکاران بومی و شرکتی، از ورزشکاران حرفه ای و ملی پوش استفاده کنیم، بی شک باعث پیشرفت تیم می شود. معتقدم زمانی که اعضا در کنار یک ملی پوش پارو می زنند، هم پیشرفت می کنند و هم با عضو ملی پوش به رقابت می پردازند که این خود، باعث بهتر شدن تیم می شود. برای پیشرفت ورزشکاران بومی، به مسؤولان بوشهر اعلام کرده ایم که اگر مربی خانم و آقا در هر دو رشته رویینگ و آب های آرام دارند، به ما معرفی کنند تا با حضور در تهران، کنار سرمربیان تیم ملی قرار گیرند و بعد از بازگشت به بوشهر هم بتوانیم از توانایی خوب این مربیان استفاده کنیم.

       گویا تیم قایقرانی بانوان پارس جنوبی برای نخستین بار است که در این شرکت تشکیل شده ؟ در این خصوص بیشتر توضیح دهید.

      بله، مهم ترین مساله ای که باید به آن اشاره کنم، این است که تیم قایقرانی پارس جنوبی بانوان، برای اولین بار در لیگ قایقرانی حضور پیدا کرده است؛ چرا که این اولین تیم قایقرانی بانوان باشگاه پارس جنوبی است. می توانم بگویم برای رسیدن به چنین نتیجه ای، تلاش بسیاری کردیم و باید از کسانی مانند سخاوت اسدی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس؛ بهرام رضاییان، مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی؛ منصور قنبرزاده، مدیر کل سلامت و ورزش وزارت نفت و دیگر دوستان که در این راه ما را همراهی کردند، تشکر کنم.

      تاکید می کنم که تمام اعضای تیم، از جان خود مایه گذاشتند تا بتوانیم به نایب قهرمانی دست پیدا کنیم. نازنین ملایی، ابتدای فصل به دلیل آسیب در ناحیه کتف، نتوانست در چند بازی ابتدایی حضور داشته باشد و اگر از ابتدای بازی در کنار اعضای تیم حضور داشت، حتما رتبه قهرمانی را به دست می آوردیم. معتقدم اعضای تیم، برای رسیدن به این جایگاه، تلاش بسیاری کردند و بی شک همه آنها از بااخلاق ترین و نجیب ترین دختران ورزشکار به شمار می روند؛ البته قرار بود تیم تکواندو بانوان را هم داشته باشیم که در تلاش هستیم این اتفاق بیفتد.

       

      نایب قهرمانی  بانوان پارس جنوبی در لیگ برتر  قـــایقرانی

      تیم قایقرانی بانوان پارس جنوبی، در اولین حضور خود در لیگ برتر قایقرانی بانوان، به عنوان نایب قهرمان انتخاب شد. این تیم که در دو بخش رویینگ و آب های آرام لیگ برتر قایقرانی بانوان حضور داشت، در هر یک از این بخش ها، رتبه های مختلفی را به دست آورد.  در پایان رقابت های لیگ برتر قایقرانی بانوان، تیم رویینگ بانوان دانشگاه آزاد، با 190 امتیاز به عنوان قهرمانی دست یافت.  همچنین تیم پارس جنوبی نیز با کسب 185 امتیاز، عنوان نایب قهرمانی را به دست آورد. تیم میدان هم با 116 امتیاز جایگاه سوم را به خود اختصاص داد.

      در پایان چهار مرحله رقابت های لیگ برتر، آب های آرام در بخش بانوان، تیم «بحروبرگستر» با 382 امتیاز قهرمان شد، تیم «فولاد هرمزگان» با 348 امتیاز و«پارس جنوبی» نیز با 289 امتیاز در رده های دوم و سوم قرار گرفتند. باشگاه پارس جنوبی که برای اولین بار، تیم قایقرانی بانوان را ایجاد کرده، سرپرستی آن را به عهده الهام زارعی و مربیگری آن را به شقایق خسروانی سپرده است. این باشگاه توانسته با استفاده از حضور ورزشکاران ملی در کنار ورزشکاران بومی و شرکتی، یک تیم قدرتمند و حرفه ای در بخش قایقرانی بانوان ایجاد کند، به طوری که در اولین حضور خود موفق به کسب نایب قهرمانی در لیگ برتر شود. بی شک باشگاه پارس جنوبی در تلاش است با استفاده از ورزشکاران حرفه ای که در سطح ملی و بین المللی فعالیت می کنند، سطح ورزشکاران بومی خو د را در بخش قایقرانی بانوان بالا برده تا این تیم بتواند در آینده نزدیک از حضور ورزشکاران بومی و شرکتی در سطح حرفه ای استفاده کند.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12466.jpg

      معرفی برگزیدگان مسابقات فرهنگی _ ورزشی یادواره سوم خرداد

      مسابقات فرهنگی -ورزشی یادواره سوم خرداد، با معرفی برندگان به کار خود پایان داد. مراسم اختتامیه مسابقات فرهنگی- ورزشی حوزه مقاومت شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برگزارشد. در ابتدای این مراسم، رسول اسناوندی، فرمانده حوزه مقاومت بسیج شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با اشاره به برگزاری این مسابقات پس از سال ها تاخیرگفت: هرچند بنا به دلایلی، این مسابقات بعد ازسال ها تاخیر، برگزارشده؛ اما استقبال شرکت کنندگان از این دوره بسیار خوب بود. وی با اشاره به اینکه این دوره از مسابقات در 4 رشته فوتسال، شنا، تیراندازی با تپانچه و تیراندازی با تفنگ با حضور بانوان و آقایان برگزارشده است، هدف ازبرگزاری این مسابقات را ایجاد روحیه نشاط، شادابی و یادگیری رقابت سالم میان کارمندان عنوان کرد. جلیل سالاری، معاون وزیرنفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران نیز با اشاره به سالروز آزادسازی خرمشهر گفت: آزادسازی خرمشهر از اهمیت بسیاری برخوردار است. خرمشهر درست در زمانی آزاد شد که دشمن، این شهر را یکی از استان های خود می دانست.  وی با اشاره به اینکه این واقعیت است که خرمشهر را خدا آزاد کرد، افزود: هر چند جنگ سخت و نابرابری را پشت سرگذاشتیم؛ اما امروز برکات آن را با توجه به پیشرفت هایی که درحوزه های مختلف، بویژه در حوزه نفت داشته ایم، بخوبی می بینیم. در پایان این مراسم، اسامی برگزیدگان این دوره از مسابقات اعلام شد.

      تیراندازی با تفنگ(آقایان)

      نفر اول: محمدرضا رضایی

      نفر دوم: سعید اعظم

      نفر سوم: حسین نیکی

       تیراندازی با تپانچه (آقایان)

      نفر اول: امین اکبر خواه

      نفر دوم: علی غلامی

      نفر سوم: محمدرضا صالحی

      تیراندازی با تپانچه (بانوان)

      نفر اول: فرناز فرازی

      نفر دوم: گیتا شعبانپور

      نفر سوم: صغرا شیرین زاده

      شنا (آقایان کمتر از 45 سال)

      نفر اول: سینا شهباری

      نفر دوم: محسن صالحی

      نفر سوم: حجت کربلایی

      شنا (آقایان بالای 45 سال)

      نفر اول: مهدی شیروانی

      نفر دوم: مهدی دژحسینی

      نفر سوم: مصطفی محتشمی

      شنا (بانوان)

      نفر اول: مهتاب نوروزی

      نفر دوم: مهتاب روح نیا

      نفر سوم: سارا اسکندری

      دارت

      نفر اول: محمدحیدر حاجیان

      نفر دوم: سید حسین حسینی

      نفر سوم: حسین عبدالوند

      فوتسال

      تیم اول: جلال قیاسی، رسول اسناوندی، حامد قاسمی، محمد جوانمرد، سیدجواد فاضلی، الیاس نجفی، حسن لشکری، سیدحامد نقیبی، فرشاد صیاد، حمید شاه بخش و حمیدرضا کزازی.

      تیم دوم: ابوالفضل یارمحمدی، رضا دمیرچلی، حسین یعقوبی، عباس باصفا، سیدمحمود حسینی، حمید میرزاییان، عبدالحسین معینی کیان، یونس جعفرزاده، رضا تیموری و خسرو مهری.

      تیم سوم: سید مرتضی رضوی نیا، ناصر عبدالهی، علی کسرایی، علی خدادادی، مهدی آرین فر، محمد معصومی، رضا وطن خواه، یعقوب پیری، ناصر نصیری و مصطفی مصطفایی پور.

       

       

       

      دختران امیدیه، پرچمدار لیگ یک فوتسال

        با برگزاری مرحله نهایی بیستمین دوره مسابقات لیگ یک فوتسال زنان، روز شنبه 13 خردادماه، دو دیدار در شهرستان تاکستان استان قزوین برگزار شد و در نهایت، نفت امیدیه به عنوان قهرمانی این رقابت ها دست پیدا کرد.

      این درحالی بود که در پایان مرحله نهایی این رقابت ها که طی دو روز با حضور چهار تیم نفت امیدیه، یاران سهرابی، شگفتی سازان جویبار و گلبرگ تاکستان برگزار می شد، نفت امیدیه و یاران سهرابی هر کدام با کسب دو پیروزی 6 امتیازی شدند و در نهایت، نفتی ها به دلیل برتری در تقابل رودررو برابر یاران سهرابی، عنوان قهرمانی را از آن خود کردند.

      در پایان بیستمین دوره این رقابت ها، دو تیم نفت امیدیه و یاران سهرابی به لیگ برتر فوتسال زنان صعود کردند.

       

      برگزاری مسابقات فوتسال کارکنان مناطق نفت خیز جنوب  

       مراسم اختتامیه مسابقات فوتسال کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب-اهواز(جام رمضان) به مناسبت بزرگداشت آزادسازی خرمشهر درسالن مسابقات شهرک نفت اهواز با حضور تعدادی ازمدیران ارشد شرکت برگزار و از تیم های برتر تجلیل شد.

      این دوره ازمسابقات با حضور550 ورزشکار در دو گروه سنی بالای ۴۵سال و زیر ۴۵سال برگزار شد.

      گروه کارکنان بالای ۴۵سال

      دراین گروه، تیم های مهندسی و ساختمان(1)، عملیات غیرصنعتی و تیم بهداشت و درمان عناوین اول تا سوم را کسب کردند.

      گروه کارکنان زیر۴۵ سال

      تیم های کارون(۱)، مهندسی وساختمان (۱)ومهندسی وساختمان(۲) مقام های اول تا سوم در این گروه را به خود اختصاص دادند. افشین بختیاری زاده از تیم مهندسی و ساختمان با ۱۲گل به عنوان آقای گل و عبداله عقیلی از تیم عملیات غیر صنعتی، به عنوان فنی ترین بازیکن در رده سنی بالای ۴۵ سال معرفی شدند. همچنین رضا حمیدی از تیم کارون (۱) با ۱۳ گل زده به عنوان آقای گل وحسین عباباف از کارون (۱) به عنوان فنی ترین بازیکن این دوره از مسابقات انتخاب شدند. اهدای جام و لوح قهرمانی از سوی مدیران ارشد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از دیگر برنامه های مراسم اختتامیه این دوره از مسابقات بود.

       

       

      مهدی جلودارزاده، سرپرست هیات دو و میدانی استان فارس شد

      طی حکمی از سوی سرپرست فدراسیون دو ومیدانی، مهدی جلودارزاده به عنوان سرپرست هیات دو و میدانی استان فارس منصوب شد.مهدی جلودارزاده از جمله دوندگان حرفه ای کشورمان است که سابقه حضور در مسابقات مختلف بین المللی را داشته است. وی در گذشته توانسته به عنوان قهرمان آسیا در رشته های دو 800 متر و 1500 متر شناخته شود.

      جلودارزاده درحال حاضر به عنوان رئیس ورزش همگانی منطقه ویژه اقتصادی پارس فعالیت می کند.

       

       

      مسابقات فرهنگی _ ورزشی  هفته ملی جمعیت برگزار شد

           مسابقات فرهنگی- ورزشی خانوادگی به مناسبت هفته ملی جمعیت، ازسوی امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران در مجموعه ورزشی - آموزشی آبعلی برگزار شد. این مسابقات باحضور300نفرازکارکنان زیر46سال وخانواده آنها در رشته قایقرانی و پرتاب دارت برگزارشد. دراین مسابقات136نفردرقالب 68تیم دو نفره در رشته قایقرانی بایکدیگر رقابت کردند. مسابقات دارت نیز با حضور 100 نفر در قالب 50 تیم برگزار شد.

       

      دارت

      رده سنی زیر 40 سال

      تیم اول: ابراهیم نصیر احمدی و مریم قاسمی

      تیم دوم: ابوالفضل تیموری و یلدا تیموری

      تیم سوم: محمدعرفان مقیمان، علیرضا مقیمان

      رده سنی مجموع 41 تا 60 سال

      تیم اول: شکوفه نصیری و ماهان گودرزی

      تیم دوم: سعیده جیره نژاد و هستی والی

      تیم سوم: سعیده جیره نژاد و زهرا ابوالفضلی

      رده سنی مجموع 61 تا 80 سال

      تیم اول: شیرین شکوهی و علی اصغر داوری

      تیم دوم: زهرا سعدی و فرشته سعدی

      تیم سوم: پدرام فرهادی و محمدحسین قیاسی

      رده سنی مجموع 81 تا 100 سال

      تیم اول: مرتضی عبادی و امیرحسین یاری

      تیم دوم: مهدیه گودرزی و سحر بوجاری

      تیم سوم: سوها افرابی و جایا سوابقی

      مسابقات طناب کشی کارکنان ویژه بانوان

      مسابقات طناب کشی کارکنان ویژه بانوان برای مشارکت حداکثری درفعالیت های ورزشی نیز به مناسب هفته ملی جمعیت وجوانی برگزارشد و 290 نفر درقالب 38 تیم درچهارگروه وزنی با قضاوت داوران رسمی قدراسیون انجمن های ورزشی به رقابت پرداختند.

       

      نفت و گاز گچساران قهرمان لیگ دسته دوم فوتبال شد

         تیم فوتبال نفت و گاز گچساران با مربیگری داریوش یزدی در آخرین بازی خود مقابل تیم مس سونگون قرار گرفت. این بازی که در برابر چشمان امیر قلعه نویی، سرمربی تیم ملی فوتبال انجام شد، در دقایق آخر بازی به تساوی یک بر یک رسید تا نتیجه نهایی براساس پنالتی های دو تیم مشخص شود.

      شاگردان داریوش یزدی کارخود را درضربات پنالتی بخوبی انجام دادند وتوانستند با نتیجه 4 بر3 تیم مس سونگون را شکست دهند.

      این دیدار تنها برای تعیین قهرمان لیگ دسته دوم بود وهر دو تیم با قرارگرفتن در صدر گروه های اول و دوم، جوازصعود به لیگ دسته اول فصل آینده را به دست آوردند.

    • media/image/2018/07/1024-1448/995.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات