
او که سابقه کاری 8 ساله در صنعت نفت دارد، درباره سختی حرفه آتش نشانی می گوید: حرفه آتش نشانی، سراسر استرس و اضطراب است و گاهی اوقات به استراحت نیاز داریم؛ اما به دلیل نبود نیروی جایگزین نمی توانیم به مرخصی بروم. تمام تعطیلی ها در محیط کار حضور داریم و به نوعی جان فدا هستیم. با این حال، تمام محورهای مسابقات را در محیط کار خود تمرین می کنیم. او می گوید: ما بیشتر دلی کار می کنیم و می خواهیم حق و حقوقمان حفظ و نیروی کمکی جذب شود تا بتوانیم به مرخصی برویم.
رعایت نشدن برخی استانداردها
وزش باد شدت گرفته و میزان گردوغبار پراکنده در فضای زمین مسابقات رو به افزایش است؛ اما با این حال، مسابقات متوقف نمی شود؛ زیرا آنها چنین شرایطی را تجربه کرده اند. نوبت به گروه آتش نشانان پالایشگاه ستاره خلیج فارس می رسد که در رشته ورزشی خرک، توان جسمانی خود را محک بزنند.قدرت بدنی بالایی لازم است تا همراه با وزش باد نسبتا شدید، بتوان از خرک عبور کرد.در چند قدمی من، احمد غیبی، آتش نشان پالایشگاه ستاره خلیج فارس ایستاده و حرکات رقبای خود را زیر نظر دارد.
وی در گپ و گفتی کوتاه می گوید: پالایشگاه، امکانات خوبی را در اختیار آنها قرار می دهد تا بتوانند قوای جسمانی خود را تقویت و هنگام وقوع حوادث، ورزیده عمل کنند. غیبی همچنین درباره برگزاری این دوره از رقابت های آتش نشانان با اشاره به تغییر برخی آیتم ها و ابراز ناراحتی از این موضوع ادامه می دهد: اعضای تیم، بر اساس آیین نامه هایی که از سوی دفتر اچ اس ای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برایمان ارسال کرده بود، تمرین های خود را انجام داده است؛ اما در این دوره از ارزیابی ها، با تغییراتی مانند پوشیدن لباس روبه رو بودیم، ضمن اینکه پیست خاکی برای آیتم های رشته دوومیدانی در نظر گرفته شده بود که استانداردهای لازم را نداشت.
ضرورت توجه به رفع کمبودها
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به دلیل گستردگی مناطق، مسابقات داخلی را به منظور گزینش افراد منتخب برای حضور در این دوره از ارزیابی ها برگزار کرده و از تمام مناطق 37 گانه، افراد منتخب را در دو گروه (الف) و (ب) گردهم آورده و یک تیم را تشکیل است. محمد احمدی، آتش نشان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه زاهدان، یکی از اعضای تیم شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است.
او با 15سال سابقه کار، از کمبود امکانات ورزشی در محل کارش می گوید: از سال 1391 و با وجود کمبود امکانات در این دوره از مسابقات شرکت کرده ام. صفر تا 100 هزینه های ورزشی را خودمان پرداخت می کنیم و شرکت کار چندانی برای ما انجام نداده است. به عنوان مثال، برای حضور در مسابقات باید دو ماه قبل از برگزاری به صورت حرفه ای کار کنیم، این در حالی است که هزینه های مربوط به آن را باید خودمان تامین کنیم.
احمدی تصریح می کند: خواسته ام از مسؤولان این است که به آتش نشانان و حرفه آتش نشانی اهمیت بیشتری بدهند. کمبودهایی وجود دارد که انتظار می رود به رفع آنها اقدام کنند. در زمان برگزاری چنین رقابت هایی هم این انتظار وجود دارد که امکانات و شرایط بهتری برایشان مهیا شود که بتوانند عملکرد بهتری را در این ارزیابی ها داشته باشند.
برگزاری دوره های آموزشی
رقابتی دیگر در رشته ای دیگر؛ این بار حمل هوز(شیلنگ) آتش نشانی که سختی خود را دارد. عباس رمضانی، آتش نشان پالایشگاه شازند است. او نیز مانند دیگر شرکت کنندگان، کانون توجهش، هم تیمی هایش است. از هم تیمی های خود، به نظر جوان تر می رسد و جسارتِ رقابت، در رفتارش هویداست. درحالی که چشم به برگزاری آیتم هوز از سوی همکارش دارد، می گوید: پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند برای جذب نیروهای آتش نشان خود، آزمون آمادگی جسمانی برگزار کرد و از30 نیرویی که دو سال پیش استخدام کرد، اعضای تیم شرکت کننده در این دوره از رقابت ها، آمادگی جسمانی بیشتری دارند. رمضانی با بیان اینکه پالایشگاه برای ورزیدگی هرچه بهتر نیروهای آتش نشان خود، دوره های آموزشی مختلفی مثل کار با طناب در محمودآباد و اطفای حریق در ماهشهر را برگزار کرده است، تصریح می کند: در این دوره از مسابقات، همه تلاش خود را به کار بسته ایم تا در رقابتی سالم و همدلانه، به نتایج خوبی دست یابیم.او می گوید: برای حضور پرقدرت در محیط کار و انجام ماموریت های محوله، باید قوای جسمانی خوبی داشته باشیم تا به موقع در محل حادثه حاضر شویم. هر روز ورزش صبحگاهی انجام می دهیم و انجام ورزش های کششی، جزو تمرین های ماست.
برگزاری هفتگی مانور عملیات امداد و نجات
محسن عنایتی، سرپرست باسابقه تیم آتش نشانی پالایشگاه شیراز که در تمام دوره های ارزیابی عملیات تخصصی آتش نشان ها حضور داشته، می گوید: برگزاری این دوره از مسابقات کمک می کند تا تکنیک های مختلف به روز را از دیگر تیم ها یاد بگیریم. همچنین از توانایی پالایشگاه ها نیز استفاده می کنیم. این دوره از مسابقات، دغدغه امکانات و رفت وآمد نداشتیم و مدیریت جدید پالایشگاه، ذهنیت خوبی به ورزش آتش نشانی دارد. او ادامه می دهد: هر هفته مانور عملیات حمل هوز، خاموش کردن آتش و امداد و نجات را برای اعضای آتش نشانی برگزار می کنیم. جدا از این موارد، پالایشگاه دو ماه خدمات جداگانه برای اعضای تیم در نظر گرفت تا بتوانیم روی محورهای برگزاری ارزیابی ها تمرین داشته باشیم.
شبیه سازی محورهای ارزیابی
در ادامه راه، دیگر پرسش های خود را از مهدی محمدی، سرپرست تیم پالایش نفت اصفهان می پرسم. او می گوید: برای راهیابی و انتخاب اعضای تیم، ارزیابی داخلی برگزار کردیم تا به این طریق نیروهای آتش نشان را گزینش و با این رویکرد، انگیزه ای برای رسیدن به هدف نهایی(عضویت در گروه ارزیابی آتش نشانان) ایجاد کنیم.به گفته او، با هدفی که برنامه ریزی شده، ارزیابی آمادگی جسمانی نفرات بسیار مهم است و با همین رویکرد، اعضای تیم را آماده کرده ایم و تمام محورهای این مسابقه را قبل از برگزاری، شبیه سازی و تمرین کرده ایم. محمدی ادامه می دهد: با نگاه کردن به آیتم ها، تیم های اول و دوم با اختلاف چند دهم ثانیه مشخص می شود. هدف از همایش های ارزیابی این است که همکاران آتش نشانی از کارهای روزانه و سنگینی که انجام می دهند، کمی فاصله بگیرند و تمرین های منسجمی داشته باشند و در آیتم های جداگانه فعالیت کنند و به خاطر تعمیرات اساسی نمی توانند جدا باشند و به دلیل حضور در المپیاد، ساعاتی را از گروه جدا می شوند. پنجمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی-تخصصی آتش نشانان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، در غروب روز 12 اردیبهشت به رقابت های خود پایان دادند و اعضای تیم ها، یکی پس از دیگری مستطیل سبزی را که دورادورش به رقابت پرداختند، ترک کردند و به محل اقامت خود بازگشتند. داوران نیز برای اعلام نتایج دور هم جمع شدند تا نتایج را بررسی و در روز اختتامیه تیم های برتر را معرفی کنند.
شباهت ها و تفاوت ها
برای جویا شدن از آمادگی جسمانی تمام گروه ها با سعید اکبری، سرداور این دوره از ارزیابی ها صحبت می کنم. او به همراه دیگر داوران این دوره، از آتش نشانان شهری هستند. اکبری می گوید: هدف نخست مسابقات برگزاری اجتماعات بزرگ آتش نشانی، ایجاد همبستگی آتش نشانان است تا تبادل نظر و تجربه در این زمینه صورت بگیرد. مسابقات صنعتی و شهری از نظر عملیات و اقداماتی که آتش نشان ها در محیط های کاری خود با آن روبه رو هستند، تا حدودی شبیه است. از او در زمینه تفاوت های حرفه آتش نشان شهری با صنعتی می پرسم که می گوید: تفاوت در نوع حوادث و حریق هاست. حریق ها در شهرها به گستردگی صنعت نیست و تعداد ماموریت های آن زیاد است. به عبارتی از حوادث سطح شهر مانند گیر کردن یک گربه تا حریق ساختمان های چند طبقه و پمپ بنزین ها را شامل می شود و تجهیزات و ادوات به کار گرفته شده در تمام این موارد متفاوت است.
پیشنهاد اعزام تیم ها به خارج از کشور
جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش نشانی شهر تهران، همکاری هایی نیز با صنعت نفت دارد و مجری این دوره از ارزیابی ها بوده است. او پا به پای گروه ها در زمین حضور داشته و اسامی تیم ها را یکی پس از دیگری برای اجرای آیتم ها اعلام می کرده و با مدیریت زمان سعی بر آن داشته تا محورها در ساعات تعیین شده در کمیته فنی به پایان برسد. ملکی، سابقه 10 ساله همکاری با صنعت نفت دارد و در برگزاری رزمایش های آتش نشانی نیز همکاری داشته است. از او درباره سطح این دوره از مسابقات می پرسم که می گوید: سطح مسابقات بالاست و با وجود وقفه سه ساله، اعضای گروه ها رکوردهای خوبی را ثبت کردند. به مسؤولان پیشنهاد داده ام تا برخی از تیم ها را برای آموزش های بیشتر به دیگر کشورها اعزام کنند.
ملکی با بیان اینکه قبل از شیوع بیماری کرونا دوره های ارزیابی هر سال برگزار می شد و پیشکسوتان می توانستند تجربه های خود را به جوان ترها منتقل کنند، ادامه داد: این وقفه باعث از دست دادن انتقال تجربه افراد ماهر و باتجربه شد.
بازگشت تیم ها
13 اردیبهشت ماه است و مراسم اختتامیه هم پایان یافته و اینک موقع بازگشت تیم ها به محل ماموریتشان است. عقربه های ساعت روی 13:15 دقیقه قرار دارد و تیم های شرکت کننده با کوله باری از تجربه پنجمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی-تخصصی آتش نشانان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و با یافتن دوستان جدید به شهرها و محل ماموریت خود بازمی گردند. در طول برگزاری مسابقات روحیه مودت و همدلی میان گروه ها موج می زد و هرگاه برای یکی از اعضای گروه ها مشکلی پیش می آمد، بقیه نیز برای کمک، خود را به محل حادثه می رساندند. آتش نشانان کسانی هستند که بی ادعا برای خدمت رسانی به همنوعان خود در هر حادثه ای حضور پیدا می کنند و جان خود را به کف می گیرند تا خدشه ای به صنعت نفت کشورمان- این میراث گرانبهای گذشتگان_ وارد نشود . باید به آنها دست مریزاد و خدا قوت گفت.
نتایج گروه های بــرتر
گروه ها و افراد پنجمین دوره ارزیابی آمادگی عملیاتی-تخصصی آتش نشانان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، در چهار محور بررسی و اعلام شدند که عبارتند از:
الف) نتایج مسابقات تیمی
مقام اول: شرکت پالایش امام خمینی (ره) شازند
مقام دوم: شرکت پالایش نفت اصفهان
مقام سوم: شرکت ملی پخش تیم (الف)
تیم برتر اخلاق
شرکت پالایش نفت آبادان (بندر صادراتی ماهشهر)
ب) نتایج انفرادی مسابقه بالا رفتن از نردبان طنابی
نفر اول برتر: مرتضی امیدی از شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند
نفر دوم برتر: مهدی سلیمانی از شرکت ملی پخش تیم (ب)
نفر سوم برتر: علی جعفری از شرکت ملی پخش تیم (الف)
ج) نتایج انفرادی مسابقه عملیات ترکیبی و امداد و نجات
نفر اول برتر: محمدرضا نبئی از شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره)شازند
نفر دوم برتر: سید مهدی حسینی از شرکت پالایش نفت اصفهان
نفر سوم برتر: سعید مصداقی از شرکت ملی پخش تیم (الف)
د) نتایج انفرادی مسابقه دو 100 متر با مانع
نفر اول برتر: سجاد خرم آرای از شرکت پالایش نفت اصفهان
نفر دوم برتر: محمد نوروزی از شرکت پالایش نفت شیراز
نفر سوم برتر: احتشام رستمی از شرکت ملی پخش تیم (الف)