جستجو

    وزارت نفت مصمم است، دولت موظف است

    آغاز تولید گاز از نخستین سکوی فاز 14 پارس جنوبی

    بازار انرژی باید غیرسیاسی اداره شود

    تفاهم نامه ایران و اسپانیا

    رئیس جمهوری در بازدید از نمایشگاه بین المللی نفت

    5 سکوی پارس جنوبی نیمه نخست امسال عملیاتی می شود

    حمایت ملی با نگاه ملی

    راهی به سوی اشتغالزایی

    قلب تپنده نفت جنوب

    گام های عملی برای تحقق شعال سال

    نیم نگاهی به خدمات سازمان بهداشت و درمان در سال 96

    کهاب طرحی ملی با نگاه زیست محیطی

    حضور چشمگیر جوانان در یک پروژه خاص

    موزه های نفت؛ نگین نمایشگاه بیست و سوم

    رعایت اصول اچ اس ای ضرورتی اجتناب ناپذیر است

    توزیع بیش از 2/3 میلیارد لیتر انواع فرآورده در یک سال

    فرقه های شیعه

    صدای پای جنگ در جزیره

    از نفت تا فلسفه

    صعود نفتی ها به چین کلاغ

    انواع هوش کودکان را بشناسیم

    15 نکته درباره چرخ گوش

    • media/image/2018/05/1024-1448/718.jpg
    • media/image/2018/05/2000-1441/719.jpg
    • media/image/2018/05/2000-1441/720.jpg
    • media/image/2018/05/2000-1441/721.jpg

      وزارت نفت مصمم است، دولت موظف است

        رئيس جمهوري با اشاره به طرح هاي وزارت نفت در بهره مندي از توان سازندگان، شرکت هاي اکتشاف و توليد و شرکت هاي دانش بنيان داخلي گفت: وزارت نفت در به کارگيري توانمندي هاي داخلي مصمم است و دولت هم موظف است فضاي کسب وکار مناسب را براي صنعت عظيم نفت فراهم کند. دکتر حسن روحاني صبح روز (سه شنبه، 18 ارديبهشت ماه) پس از بازديد از بيست وسومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي ايران در جمع نمايندگان شرکت هاي سازنده تجهيزات، شرکت هاي اکتشاف و توليد و دانشگاه هاي طرف قرارداد نفت و همچنين مديران ارشد وزارت نفت حضور يافت. وي در اين نشست با بيان اين که صنعت نفت به طور کلي چه در بالادستي و چه در پايين دستي در مجموع يک صنعت کاملا راهبردي است، يادآور شد: نفت هيچ وقت مسئله صرفا اقتصادي نبوده است. صنعت نفت در درجه اول مساله سياسي بوده و بعد مسائل اقتصادي و اجتماعي را هم در برگرفته است.

      رئيس جمهوري با بيان اين که صنايع ديگر هم ارزشمند هستند، اما جايگاه نفت ويژه است و از نظر تاثيرگذاري در زندگي مردم هم نقش بسزايي دارد، گفت: در جامعه ما نان هم وابسته به انرژي است، به طوري که اگر گاز دچار مشکل شود، نانوايي ها هم با مشکل مواجه مي شوند. وي عملکرد صنعت نفت را براي قدرت ملي، امنيت و ديپلماسي کشور حائز اهميت برشمرد و گفت: از آنچه امروز در زمينه همکاري شرکت هاي اکتشاف و توليد و سازندگان و شرکت هاي دانش بنيان با وزارت نفت ديدم بسيار خرسندم. برقراري رابطه درست بين شرکت ها و دولت بسيار مهم است.

       

      با هم درست حرف بزنيم

      روحاني تاکيد کرد: بايد به هم کمک کنيم؛ بايد با هم دقيق صحبت کنيم؛ راست بگوييم و با هم درست حرف بزنيم.

      وي با بيان اين که تکنولوژي و ساخت براي صنعت  نفت بسيار مهم است و اين کار بايد دقيق انجام شود، ادامه داد: در زمان جنگ يک نفر چيزي درست کرده بود که ماه ها معطل بوديم تکميل شود و مي گفتند اگر تکميل شود روند جنگ تغيير مي کند. همه منتظر اين اختراع بودند، اما وقتي آزمايش شروع شد مخترع طرح نخستين کسي بود که فرار کرد. در صنعت نفت هم بحث جان افراد و همچنين سرمايه عظيم ملي مطرح است و دقت در ارائه خدمات و فناوري ها بسيار اهميت دارد. روحاني با تاکيد بر اين که نمي خواهم بگويم به فناوري داخلي اعتماد نکنيم يا ريسک نکنيم، خاطرنشان کرد: اما بايد در نظر داشته باشيم در جاهايي که سرمايه کوچکي متمرکز است، پذيرفتن ريسک قابل قبول تر است. بنابراين استفاده از تجربيات و دانش و فناوري روز دنيا و سرانجام رسيدن به استقلال کامل راهي ميانبر و درست است که اتفاقا در دستور کار وزارت نفت هم قرار دارد.در جاهايي که تجربه داريم، خودمان کار را پيش مي بريم، اما در جاهاي حساس بايد با شرکت هاي قابل اعتماد و قابل اتکاي با تجربه کار را شروع کنيم که اين شايد راه ميانبري باشد تا سريع تر به نتيجه برسيم.بايد به شرکت هاي داخلي اعتماد کرد و دولت و دستگاه هاي اجرايي مکلفند هر کجا ببينند ساخت داخلي مطمئن ايجاد شده، خريد خارجي را متوقف کنند.

       

      تحريم يا غيرتحريم؛ توان داخل در اولويت است

      وي با بيان اين که وزارت نفت در استفاده از توان و امکانات داخلي مصمم است، بر اين موضوع تاکيد کرد: اينکه برخي مي گويند تحريم نعمت است و به واسطه تحريم از توانمندي هاي داخلي بيشتر استفاده مي کنيم، نبايد فقط اينگونه باشد. رابطه صميمانه ما با شرکت هاي داخلي نعمت است بايد اين رابطه هميشه باشد نه اين که بگوييم چون تحريم شديم مجبوريم برويم در داخل کار کنيم. با تحريم يا بدون تحريم بايد به سمتي برويم که توانمندي هاي داخلي کشور به کار گرفته شود.   وي همکاري در ساخت لوله هاي بدون درز (CRA) را که از سوي وزارت نفت دنبال مي شود، يا توان ايجاد شده در کشور در ساخت سکوهاي دريايي يا توسعه فازهاي پارس جنوبي يا ساخت کمپرسورها در قدرت هاي قابل قبول يا کار در زمينه تاسيسات سرچاهي يا مته هاي حفاري و ... را بسيار حائز اهميت و ارزشمند برشمرد و گفت: اينجاست که در کنار فوايد اقتصادي و اشتغال زايي که هر دو مهم است، غرور و نشاط و اميد ملي براي کشور به ارمغان مي آيد. ملت ما بايد اميدوار به آينده باشد و با نشاط کار کند. شرکت هاي دانش بنيان و شرکت هايي که خوداتکايي براي کشور مي آفرينند ارزشمند هستند، چراکه سرمايه عظيم غرور ملي و اميد را براي مردم به همراه مي آورند.

       رئيس جمهوري بر ضرورت نگهداشت و افزايش توليد نفت تاکيد کرد و افزود: بهره وري و مديريت صحيح و اصولي نيز بايد مدنظر قرار گيرد. برنامه ريزي و مديريت درست از هر تکنولوژي و قدرت نرمي ارزشمندتر است.  وي امتيازات ويژه صنعت نفت را اعتبار اين صنعت براي جذب سرمايه گذاري عنوان کرد و گفت: شرکت ملي  نفت يا شرکت ملي گاز مي توانند با امضا و اعتبار و متکي به خود نسبت به جذب سرمايه اقدام کنند و اين مزيت صنعت نفت است.

       

      رويکرد دولت از ابتدا مبتني بر تعامل سازنده با دنيا بوده است؛ بر همين قرار مي مانيم

      وي يادآور شد: کمک بزرگي که دولت بايد به صنعت نفت کند، شايد در ظاهر تسهيلات مالي باشد يا اين که جنس توليدي صنعت را بخرد، اما از آن مهمتر اين است که دولت فضاي مناسبي براي کار و فعاليت صنعتگران نفت فراهم کند. اگر روابط ما با همسايگان روابط خوبي نباشد و اگر روابط ما با دنيا روابط حساب شده اي نباشد، با پول و فناوري مي خواهيم چه کار کنيم.  روحاني با بيان اين که دولت بايد فضاي مناسب براي کار و سرمايه گذاري را در داخل و خارج از کشور فراهم کند، ادامه داد: اين دولت از ابتدا رويکرد تعامل سازنده با دنيا را به منظور دستيابي به شرايط برد-برد مدنظر داشته است. ممکن است شرايط استثنايي نيز گاهي پيش آيد و مثلا آدم خاصي در جايي از دنيا روي کار بيايد و شرايط خاصي حاکم شود، اما اين مقاطع گذراست و تمام مي شود و از مشکلات عبور مي کنيم.

       

      همکاري مشترک  با آذربايجان در خزر

      رئيس جمهوري به همکاري مشترک با آذربايجان در خزر اشاره کرد و گفت: براي نخستين بار با يک کشور همسايه مي خواهيم در يک مخزن دريايي کار مشترک انجام دهيم و ممکن است در آينده چنين توافقي با ترکمنستان هم داشته باشيم. ما منابع مشترک زيادي داريم.

      وي با تاکيد بر اين که بايد در غرب کارون و پارس جنوبي تلاش ها با سرعت بيشتري ادامه پيدا کند، عنوان کرد: اميدوارم در دولت دوازدهم پارس جنوبي را تکميل کنيم و به سرانجام برسانيم و قدم بعدي رسيدن به توليد پايدار در اين ميدان است.

      روحاني بر اهميت پروژه توسعه منطقه جاسک، اهميت توجه به مسئوليت اجتماعي در صنعت نفت و اهميت تامين منابع مالي در اين صنعت تاکيد کرد.

      وي پروژه هاي پايين دستي نفت را نيز بسيار حائز اهميت برشمرد و به توسعه گازرساني در دولت تدبير و اميد اشاره کرد و گفت: اين اقدام ارزشمند هم از نظر حفظ محيط زيست و هم از نظر بهبود رفاه مردم اهميت دارد و اميدواريم همانطور که در دستور کار وزارت نفت است، شاهد گازرساني به 5 هزار روستاي ديگر باشيم.

      صدها رفراندوم برگزار کنيم، باز آزادي و استقلال رأي مي آورد

       رئيس جمهوري در پايان اذعان داشت: به نظر من اگر صدها بار هم رفراندوم بگذاريم، باز هم مردم بيش از 98,2 درصد به استقلال رأي مي دهند؛ کسي به وابستگي رأي نمي دهد. اگر صد بار رفراندوم بگذاريم، مردم باز هم به آزادي رأي مي دهند؛ مردم به مردمسالاري رأي مي دهند؛ مردم به ديکتاتوري رأي نمي دهند. بين اسلام و غيراسلام، مردم به اسلام رأي مي دهند. دولت ها همه موقت است؛ آنچه مي ماند اراده ملت است. ملت ايران با اراده اش به حرکت در مسير استقلال و آزادي ادامه مي دهد.

       

      زنگنه در آيين گشايش نمايشگاه نفت:

      بازار انرژي بايد غيرسياسي اداره شود

      وزير نفت بر غيرسياسي بودن نفت تاکيد کرد و گفت: سياسي کردن بازار انرژي از طريق اعمال محدوديت هاي مالي، بازرگاني و فناوري به توليدکنندگان و مصرف کنندگان بزرگ بازار لطمه وارد مي کند.

      بيژن زنگنه روز يکشنبه (16 ارديبهشت) در آيين گشايش بيست وسومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي با اشاره به اين که ايران نزديک 110 سال است که در بازارهاي جهاني انرژي ايفاي نقش مي کند، اظهار کرد: ايران در همه اين مدت در عمل از آزادي در تبادل و امنيت انرژي در بازارهاي جهاني و غيرسياسي بودن آن صيانت کرده و بر اين نکته تاکيد داشته است که سياسي کردن بازار انرژي از طريق اعمال محدوديت هاي مالي، بازرگاني و فناوري سرانجام نه تنها به کشورهاي توليد کننده، بلکه به مصرف کنندگان بزرگ بازار لطمه وارد مي کند و اين موضوع به نفع هيچ يک از توليدکنندگان و مصرف کنندگان نيست. وزير نفت تاکيد کرد: بازار انرژي بايد به صورت غيرسياسي اداره شود تا روند توسعه، تبادل و همکاري هاي آن با اختلال روبه رو نشود.

       

      مدافع قيمت هاي بالاي نفت نيستيم

      وزير نفت درباره قيمت نفت گفت: ايران همواره طرفدار قيمت معقول براي نفت است که هم توليدکنندگان را به توليد بيشتر نفت تشويق کند و هم در جريان رشد اقتصاد جهاني خلالي ايجاد نشود.قيمت نفت نبايد به نحوي باشد که بازار نفت پيوسته دستخوش نوسان مداوم در حوزه قيمت باشد.

      زنگنه با تاکيد بر اين که در شرايط کنوني، مدافع قيمت هاي بالاي نفت نيستيم، تصريح کرد: بالا رفتن قيمت نفت خام در شرايط کنوني در پي تنش هاي مصنوعي رخ داده و عوامل بنيادين، تاثيري بر اين روند نداشته است.

      وزير نفت با بيان اين که ايران در شرايطي نيست که کسي بتواند آن را در بازارهاي جهاني و در حوزه انرژي ناديده بگيرد، افزود: البته ممکن است بخواهند توسعه صنعت نفت ايران را به تاخير بيندازند، اما ما با تکيه بر توانايي داخلي، برنامه خودمان را ادامه مي دهيم.

      وي تاکيد کرد: ما خواستار هيچ محدوديتي نيستم و انتقال فناوري براي ما در همکاري با شرکت هاي بين المللي در اولويت است.

      صنعت نفت مي تواند پيشران اقتصاد کشور باشد، اگر همه کمک کنند

      زنگنه با اشاره به نام گذاري امسال به «حمايت از کالاي ايراني» از سوي رهبر معظم انقلاب، گفت: صنعت نفت مي تواند پيشران اقتصاد کشور باشد، اگر همه کمک کنند؛ صنعت نفت نه تنها از نظر حصول درآمدهاي نفتي و تزريق آن به بودجه، بلکه از نظر اشتغال زايي و ايجاد حرکت در اقتصاد و بازسازي و نوسازي خود مي تواند پيشران باشد. وي افزود: امروز در جمع صنعتگران و پيمانکاران داخلي مي توانم بگويم براي فعال سازي صنايع و پيمانکاران ايراني در بخش هاي بالادست و پايين دست، بايد تقاضا ايجاد و منابع مطمئن براي سرمايه گذاري تامين شود. به گفته وزير نفت، آغاز طرح بدون درنظر گرفتن منابع لازم پيش بيني شده، سبب بيچارگي پيمانکاران و متضرر شدن کارفرمايان خواهد شد. زنگنه طرح گازرساني روستايي را نمونه خوبي از اجراي طرح بر پايه تقاضا عنوان کرد و گفت: اين طرح موفق در چهار سال (92 تا 96) عملکرد خود، منتهي به گازرساني به 11500 روستا با 4/1 ميليون خانوار و 107 شهر با بيش از 3ميليون خانوار شد، به طور ي که هم اکنون جمعيت روستايي زير پوشش شبکه گازرساني به 82 درصد و جمعيت شهري به جز دو استان سيستان و بلوچستان و هرمزگان به 99 درصد رسيده است. وي افزود: براي اين طرح در مجموع 17 هزار ميليارد تومان هزينه شد، بدون آن که يک ريال از منابع دولتي باشد، ضمن آن که اين طرح، نمود بارز ارجاع کار به نيروهاي ايراني بود. تجهيزات از بازار ايران خريداري شد و پيمانکاران همگي ايراني بودند.

      به گفته وزير نفت، اجراي اين طرح به جز گازرساني به حدود 5 ميليون خانوار، به ايجاد تقاضا براي بيش از 10 ميليون بخاري گازي نيز منتهي شد.

       

      مذاکرات نهايي براي امضاي چند قرارداد نفتي

      وزير نفت با اشاره به اين که صنعت نفت در برنامه ششم توسعه به 200 ميليارد دلار سرمايه نياز دارد که بخشي مهمي از آن بايد از منابع خارجي تامين شود، افزود: هدف از ارجاع کارهاي توسعه اي صنعت نفت به شرکت هاي خارجي علاوه بر جذب منابع، انتقال فناوري است تا ضريب بازيافت نفت افزايش پيدا کند.

      وي با بيان اينکه بسته حدود 6 ميليارد دلاري طرح هاي نگهداشت و افزايش توليد بزودي در شوراي اقتصاد تصويب مي شود، افزود: اجراي پروژه هاي تعريف شده براي اين طرح که در قالب 34 بسته تعريف شده، قرار است از سوي شرکت هاي ايراني انجام شود که ظرفيت عظيمي را در زمينه اشتغال ايجاد مي کند. زنگنه با بيان اين که مناقصه اين طرح ها از اواخر پارسال آغاز شده است و اميدوارم ظرف چند ماه آينده بخشي از کار به برندگان ارجاع داده شود، افزود: منابع اين بسته ها قرار است از داخل تامين شود و وزارت نفت پيش پرداخت تامين و تدارک کار را پرداخت مي کند. وزير نفت با بيان اين که با اجرايي شدن اين طرح 50 هزار شغل به صورت مستقيم در مناطق نفت خيز جنوب ايجاد مي شود، افزود: نوسازي و بازسازي صنعت نفت براي ايجاد اشتغال، يک ضرورت است و در اين طرح ها شرکت هاي ايراني ملزم به استفاده از تجهيزات ايراني هستند. وي طرح 10 گروه کالاهاي ضروري صنعت نفت را از ديگر اقدام هاي وزارت نفت براي ارجاع کار به سازندگان ايراني عنوان و تصريح کرد: قرارداد 556 ميليون يورويي براي ساخت و انتقال فناوري لوله هايCRA با يک شرکت اسپانيايي و مشارکت يک شرکت ايراني که ميانه سال 96 به امضا رسيد، بزرگ ترين قرارداد براي انتقال فناوري بوده است. زنگنه ادامه داد: با تجميع تقاضاها تا پايان سال 95، 55 قرارداد با سازندگان داخلي براي رشته هاي تکميلي درون چاهي، تجهيزات و پمپ هاي سرچاهي و درون چاهي، مته هاي و لوله هاي حفاري امضا شده است .  وي به ضميمه جديد قراردادي در مناقصه هايي که براي بسته طرح هاي 6 ميليارد دلاري است، اشاره کرد و گفت: برندگان مناقصه اين طرح ها بايدکالاها و تجهيزات خود را از فهرستي که از شرکت هاي ايراني تهيه شده است، خريداري کنند.

      زنگنه با بيان اين که در حوزه دانش بنيان ها نيز، کارهاي بزرگي از سوي وزارت نفت در اين سال ها انجام شده است، ادامه داد: قراردادهاي پژوهشي متعددي با دانشگاه ها در زمينه توليد دانش فني در بخش بالادستي (افزايش ضريب بازيافت مخازن ميدان هاي نفتي) و پايين دستي نفت (توليد دانش فني براي توليدات مهم تکرارپذير) در سال هاي اخير به امضا رسيده است. وزير نفت با بيان اين که براي حمايت از شرکت هاي ايراني در الگوي جديد قراردادهاي نفتي، چند کار مهم صورت گرفته و آن اينکه در هر قرارداد نفتي که امضا مي شود، يک شرکت ايراني به عنوان شريک در کنار شرکت خارجي حضور داشته باشد و دوم اينکه برنامه ريزي براي تقويت سازندگان و به کارگيري حداکثر توليدات داخلي در اجراي قراردادها بوده است.

      زنگنه به امضاي سه قرارداد در قالب الگوي جديد قراردادهاي نفتي در سال 96 اشاره و يادآور مي کرد: قرارداد فاز 11 پارس جنوبي، آبان، پايدار غرب، سپهر و جفير سال گذشته به امضا رسيد و پيش بيني مي شود در اين قرارداد بيش از 70 درصد کار از نظر ارزشي به شرکت هاي ايراني سپرده شود، ضمن اين که مذاکره نهايي چند قرارداد نيز، در حال انجام است، وي تاکيد کرد: براي فعال شدن بخش صنعت نفت کشور در سال 97، همچنين براي فعال شدن طرح ها که عنوان شده، نقش صندوق توسعه ملي الزامي است.

       

      رشد 13 درصدي تخصيص خوراک به واحدهاي پايين دستي پتروشيمي

      وي با بيان اين که خوراک مجتمع هاي پتروشيمي در سال گذشته و همزمان با وارد مدار شدن فازهاي پارس جنوبي افزايش پيدا کرده است، تصريح کرد: امسال نيز با وارد مدار شدن فازهاي ديگري از پارس جنوبي، تخصيص خوراک اتان به مجتمع هاي پتروشيمي افزايش مي يابد. وزير نفت ادامه داد: در بخش پايين دستي پتروشيمي، اگرچه همه مشکلات برطرف نشده، اما در سال 95 مصرف خوراک اين واحدها 5 ميليون و 500 هزار تن بود که اين رقم در سال 96 به 6 ميليون و 200 هزار تن رسيده که نشان دهنده رشد حدود 13 درصدي است.

       

      افزايش توليد بنزين به 96 ميليون ليتر تا پايان امسال

      زنگنه امسال را سالي درخشان براي صنعت پالايش کشور توصيف و تصريح کرد: ميانگين توليد بنزين در سه ماه نخست پارسال 62 ميليون ليتر در روز بود که پيش بيني مي شود اين رقم در سه ماه نخست امسال به 77 ميليون ليتر در روز برسد، همچنين در سه ماه پاياني امسال براساس برآوردها ميزان توليد بنزين به 96 ميليون ليتر در روز خواهد رسيد که افزايشي بي سابقه است. وزير نفت به موضوع خودکفايي بنزين نيز تاکيد کرد و يادآور شد: همان طور که بارها عنوان کرده ام راه حل خودکفايي بنزين از اين پس در پالايشگاه ها نيست، بلکه بايد مشکل را در کارخانه هاي خودروسازي و همچنين قيمت اين فرآورده حل کرد. وي همچنين به ميدان پارس جنوبي اشاره کرد و افزود: بخش دريايي 6 فاز متعارف پارس جنوبي شامل فازهاي 13، 14، 22 تا 24 پارس جنوبي تا آخر امسال به پايان مي رسد و بخش خشکي چهار فاز نيز به بهره برداري مي رسد. زنگنه با بيان اين که ميزان برداشت ايران از اين ميدان مشترک کماکان متناسب با همسايه قطري است، به ديگر ميدان هاي مشترک نيز اشاره کرد و گفت: توليد نفت از ميدان مشترک آذر و لايه نفتي پارس جنوبي نيز، براي نخستين بار در سال 96 انجام شد. وزير نفت با اشاره به اين که امسال طرح هاي متعددي از پتروشيمي به بهره برداري مي رسد، افزود: پتروشيمي بوشهر، مرجان، کاوه و ايلام امسال وارد مدار مي شوند و توليد و صادرات محصولات پتروشيمي افزايش مي يابد.

       

      زنگنه در بازديد از غرفه هاي داخلي مطرح کرد

      واگذاري 3 ميليارد دلار پروژه به شرکت هاي داخلي

      وزير نفت گفت: ظرف چهار تا پنج ماه آينده بيش از 3 ميليارد دلار از پروژه هاي نگهداشت توليد در ميدان هاي کنوني نفت و گاز به شرکت هاي داخلي واگذار مي شود.

      بيژن زنگنه صبح يکشنبه ( 16 ارديبهشت ) در حاشيه بازديد از بيست وسومين دوره نمايشگاه بين المللي نفت با بيان اين که هم اکنون شرکت هاي حاضر در اين نمايشگاه هزاران ميليارد تومان پروژه از وزارت نفت در دست دارند، گفت: اين شرکت ها براي ادامه حيات خود به پروژه هاي جديد نياز دارند، از اين رو به نظر مي رسد در شرايط کنوني پيش از تعريف پروژه هاي جديد بايد به فکر تامين منابع مالي باشيم.  وي با اشاره به اجراي طرح 6 ميليارد دلاري سرمايه گذاري براي نگهداشت توليد در ميدان هاي کنوني کشور گفت: اين قراردادها فقط با مناقصه به شرکت هاي ايراني واگذار خواهد شد، وانگهي پيش بيني مي شود ظرف چهار تا پنج ماه آينده بيش از نيمي از اين قراردادها (بيش از 3 ميليارد دلار) با شرکت هاي داخلي امضا شود و باقيمانده اين قراردادها را با کمک منابع داخلي همچون صندوق توسعه ملي نهايي کنيم.وزير نفت به الزام الگوي قراردادهاي جديد نفتي براي به کار گيري حداقل 20 درصدي شرکت هاي ايراني در کنار شرکت هاي خارجي در پروژه هاي صنعت نفت اشاره کرد و گفت: برخي قراردادهاي جديد نفتي همچون توسعه ميدان هاي سپهر و جفير را به صورت 100 درصدي به شرکت هاي ايراني واگذار کرده ايم. به عبارت ديگر، هدف ما اين است تا با فعال کردن جريان و زنجيره سرمايه گذاري در کشور کار را به شرکت هاي خدماتي EPC و EPD واگذار کنيم.وزير نفت در پاسخ به اين پرسش که در صورت خروج آمريکا از برجام در 22 ارديبهشت امسال براي صنعت نفت ايران چه اتفاقي خواهد افتاد، تصريح کرد: بايد دقيقا ديد چه مي شود، بعد تصميم گيري کرد.

    • media/image/2018/05/2000-1441/722.jpg

      حمايت از ساخت داخل در شرکت ملي پخش به شرط رعايت ايمني

      حمايت از ساخت داخل به شرط رعايت ايمني کالاها و تجهيزات مورد نياز، اولويت نخست شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي بوده است. امير وکيل زاده، معاون مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي گفته است: اين شرکت از سال هاي گذشته، حامي سازندگان داخلي بوده و هست، به همين منظور کميته هاي ساخت داخل، سال هاست که در اين شرکت فعاليت دارد. براي نمونه سال هاي ابتدايي ورود صنعت سي ان جي در کشور همه تجهيزات خارجي بود، اما هم اکنون با همکاري ما و تلاش سازندگان داخلي، بخش اعظم اين تجهيزات از داخل کشور تامين مي شود. به گفته وي، هم اکنون 80 درصد تجهيزات جايگاه ها و 100درصد تجهيزات خودرويي، در داخل ساخته مي شود. معاون مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي با بيان اينکه اين شرکت در بخش سي ان جي از شرکت هاي داخلي حمايت هاي ويژه اي کرده داشته ، تاکيد کرده است: از تقاضا براي قطعات تا حضور در روند ساخت و بومي سازي تجهيزات صنعت سي ان جي، هميشه در کنار سازندگان داخلي بوده ايم. وکيل زاده با بيان اينکه ساخت داخل از اولويت هاي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران بوده و خواهد بود، افزوده است: هم اکنون در بخش هاي مختلف شرکت ملي پخش، کميته هاي ساخت داخل فعاليت دارند. وي با اشاره به بيانات مقام معظم رهبري در حمايت از کالاي ايراني، يادآوري کرده است: اگر براي خريد خارجي يک کالا، اجبار داشته باشيم و نمونه داخلي آن کالا موجود نباشد، بازهم آن را در مناقصات معرفي کرده و خواهان ساخت آن از سوي شرکت هاي سازنده داخلي هستيم.

       

      محيط زيست و وزارت نفت براي پايش کيفيت گازوييل تفاهم نامه امضا مي کنند

      مديرکل پايش فراگير سازمان حفاظت محيط زيست، از تدوين تفاهم نامه بين سازمان حفاظت محيط زيست و وزارت نفت به منظور پايش کيفيت گازوييل در جايگاه هاي سراسر کشور خبر داده است.

      شينا انصاري، ضمن تشريح فرآيند اندازه گيري پارامتر گوگرد گازوييل در اين باره گفته است: دفتر پايش فراگير سازمان محيط زيست، موظف به اندازه گيري پارامتر گوگرد گازوييل توزيعي در کشور است، با توجه به اين که قرار است از دو ماه آينده، توزيع سوخت گازوييل يورو4 در سراسر کشور اجرايي شود، سازمان حفاظت محيط زيست نيز پايش اين سوخت را در سطح کشور در دستور کار دارد و پيش بيني هاي لازم را انجام داده است.

      مديرکل پايش فراگير سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به برگزاري جلسات مشترک سازمان حفاظت محيط زيست با وزارت نفت در اين مورد افزوده است: با توجه به تصميم جديد مبني بر توزيع گازوييل يورو4 در کل کشور، بدون ترديد حجم نمونه برداري ها بيشتر مي شود، از اين رو تفاهم نامه مشترکي بين سازمان محيط زيست و شرکت پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي تدوين شده که در آستانه نهايي شدن است. وي ادامه داده است: بر اساس اين تفاهم نامه، فهرست همه جايگاه هاي توزيع سوخت ديزل يورو4 در اختيار سازمان محيط زيست قرار مي گيرد.

       

      تلاش NPC براي رفع چالش هاي موجود در اجراي طرح‎هاي پتروشيمي

      معاون وزير نفت در امور پتروشيمي گفته است: شرکت ملي صنايع پتروشيمي موظف است مديريت کلان را انجام دهد و براي رفع چالش‎هاي موجود تلاش کند تا طرح ها و پروژه ها در شرايطي مناسب به بهره برداري برسند. هدف از سفر به مناطق مختلف و بازديد از مجتمع ها و طرح هاي پتروشيمي، بررسي آخرين روند فعاليت آنهاست و به صورت دوره اي با صاحبان صنعت و مجتمع هاي توليدي و همچنين مديران پروژه ها و طرح هاي در دست اجرا ديدار داريم تا مشکلات آنها را بررسي کنيم.اين شرکت پيش از اين طرح ها، سرمايه گذاري ها و امور مختلف را مديريت مي کرد؛ اما پس از خصوصي سازي در مجتمع ها و طرح هاي پتروشيمي، گاهي موازي کاري و چالش ايجاد مي شود که نياز است يک نهاد کارها را هدايت و مديريت کند و اين وظيفه برعهده NPC است. او از مذاکره شرکت هاي صاحب ليسانس چون UOP، لينده، ليسن گروپ، اوده، ايرليکوئيد و کازاله با NPC براي فروش ليسانس خبر داده و درباره نتايج سفر به پاريس با اشاره به شرکت در سمينار 2 روزه پتروشيمي گفته است: شرکت هاي صاحب‎نامي که در دوران تحريم همکاري نمي کردند، همگي براي مذاکره اعلام آمادگي کردند و حتي اصرار به عقد قرارداد داشتند.

      نوروززاده با اشاره به استقبال خوبي که از سمينار پتروشيمي در پاريس شده بود، اظهار کرده است: مديران پتروشيمي ايران و ساير کشورها اعم از صاحبان ليسانس و سازندگان تجهيزات به اين سمينار دعوت شده بودند.

       

      طرح ساماندهي جايگاه هاي عرضه سوخت نهايي مي شود

      رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اين که طرح ساماندهي جايگاه هاي عرضه سوخت نهايي مي شود، گفت: نمايندگان طرحي درباره ساماندهي جايگاه هاي عرضه سوخت آماده کرده اند که بايد نظر جايگاه داران و کاميون داران در اين باره اخذ شود تا بتوان قانون کاملي در اين باره تصويب کرد. فريدون حسنوند در تشريح نشست روز سه شنبه،( 18 ارديبهشت ماه) کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي که با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت، برگزار شد، گفت: در اين نشست سوال چند نفر از نمايندگان از وزير نفت مطرح شد که سوال هاي آنها به صورت کلي درباره طرح ايجاد شرکت هاي زنجيره اي توزيع سوخت (برندينگ) و واگذاري برخي از بخش هاي وزارت نفت به بخش خصوصي بود. نمايندگان طرحي درباره ساماندهي جايگاه هاي عرضه سوخت آماده کرده اند که بايد نظر جايگاه داران و کاميون داران در اين باره اخذ شود تا بتوان قانون کاملي در اين باره تصويب کرد. وي ادامه داد: مقرر شده کميته اي براي قيمت گذاري و نظارت بر جايگاه هاي سوخت مشخص شود و مناطق جغرافيايي با اقليم خاص مدنظر قرار گيرد.

       

         آغاز به کار فاز عملياتي انستيتوي فرآورش گاز

      رئيس پرديس پايين دستي و انستيتوي فرآورش گاز پژوهشگاه صنعت نفت، در مراسم افتتاحيه اين انستيتو با بيان اينكه از دو سال پيش راه اندازي انستيتوهاي تخصصي در دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي در بخش پايين دستي صنعت نفت در دستور کار وزارت نفت قرار گرفته، گفته است: شرکت ملي گاز در اين زمينه سه قرارداد پژوهشي امضا کرده و انستيتوي فرآورش گاز در فاز نخست اجراي يکي از اين قراردادها افتتاح شده است و بر مبناي آن، در چند سال آينده شاهد دستيابي به فناوري هايي مرتبط با صنعت گاز خواهيم بود. زمانيان با تاکيد بر اينکه راه اندازي اين انستيتو بر اساس قرار داد همکاري ميان پژوهشگاه صنعت نفت با شرکت ملي گاز صورت گرفته، افزوده است: اين قرار داد 5 ساله است که فاز اول آن به اتمام رسيده و ادامه کار از ابتداي سال 97 اجرايي خواهد شد و بخشي از تجهيزات مورد نياز اين انستيتو از طريق امكانات پژوهشگاه و بخشي ديگر نيز با خريداري تامين خواهد شد. انستيتوي فرآورش گاز بر اساس نقشه راه و برنامه جامع تحقيقاتي تدوين شده راه اندازي شده است و يکي از اهداف آن، کاهش آلاينده هاي زيست محيطي از طريق کاهش ارسال گاز به فلرهاست تا بتوانيم آلاينده هاي اين حوزه را به حداقل برسانيم.

      زمانيان در اشاره به ديگر دستاوردهاي مهم پرديس پايين دستي، به توليد حلال پارسي سول اشاره کرده و افزوده است: هم اكنون دو سال از بهره برداري از اين حلال در پالايشگاه گاز مسجد سليمان مي گذرد و از ابتداي سال جاري نيز در پالايشگاه گاز ايلام بارگذاري شده است.

       

        ضوابط جديد تعديل مدرک تحصيلي کارمندان صنعت نفت ابلاغ شد

      ضوابط جديد تعديل مدرک تحصيلي کارمندان صنعت نفت، براي کارمنداني که رأساً و به ميل شخصي در حين خدمت مبادرت به ادامه تحصيل و اخذ مدرک تحصيلي کرده اند، پس از تصويب در شوراي اداري و استخدامي صنعت نفت ابلاغ شد. حسب ضوابط مذکور، تلاش شده است در بازنگري مقررات، افرادي که تا پيش از مصوبه جديد، مدرک گرفته اند، با همان مقررات قبلي تعديل شوند و درصدهاي تعلق گرفته به آنها و شرايط پذيرش مدرک، مشابه گذشته خواهد بود و حداقل الزامات ابلاغي از سوي شوراي عالي اداري کشور درخصوص مقررات آنها اعمال شود. با ضوابط ابلاغي، دغدغه کارکنان براي تعديل مدرک تحصيلي مرتفع شده، به نحوي که از ابتداي شروع به تحصيل، ضمن هماهنگي با واحدهاي ذي ربط منابع انساني در شرکت مربوطه، موافقت آنها را براي تحصيل در رشته/ مقطع تحصيلي مرتبط با رسته و مسير شغلي کسب مي کنند. همچنين واحدهاي مورد اشاره مکلفند در خصوص کارمنداني که از قبل شروع به تحصيل کرده اند نيز هماهنگي فوق را پس از ارائه درخواست کارمند، بررسي و براي موافقت، اعلام نظر کنند. از سوي ديگر، در مقررات قبلي شرط شرکت در آزمون هاي استخدامي، کسب حدنصاب قبولي به منظور تعديل مدرک، دسته بندي بين مدارک تحصيلي دانشگاه ها و مراکز آموزش عالي کشور و همچنين اعمال معدل فارغ التحصيلي وجود داشت که در مصوبه جديد حذف شده است. در اين صورت براي کارکناني که قبلا و تا زمان تصويب مصوبه جديد (تا پايان فروردين 1397) اخذ مدرک کرده اند، کماکان درصدهاي تعديل مدرک طبق ضوابط قبلي ملاک عمل خواهد بود و براي مدارک اخذ شده از تاريخ اول ارديبهشت 1397، درصدهاي تعديل مدرک طبق ضوابط جديد اعمال مي شود. شايان ذکر است، کماکان مدارک تحصيلي مورد تأييد وزارتخانه هاي علوم، تحقيقات و فناوري، بهداشت، درمان و آموزش پزشکي و دانشگاه آزاد اسلامي مورد پذيرش بوده و براي مدارک تحصيلي پزشکي (درجه تخصص يا فوق تخصص) و اعضاي هيئت علمي در واحدهاي مستقل ستادي پس از هماهنگي با سازمان اداري و استخدامي کشور و وزارتخانه هاي مذکور، متعاقبا ضوابط مربوط اعلام خواهد شد. ايثارگران نيز در چارچوب ضوابط جديد ابلاغي، تابع قوانين خاص خود خواهند بود. گفتني است، ضوابط جديد براي بهره مندي بهينه از دانش و مهارت کارمند، براساس مدرک بدو استخدام بوده، به نحوي که در حين خدمت، ضمن تمرکز بر انجام مطلوب وظايف شغلي، با هدايت و برنامه ريزي واحدهاي آموزش و برنامه ريزي نيروي انساني و رعايت شرايط مورد نظر، زمينه مناسب ادامه تحصيل و اخذ مدرک تحصيلي براساس نيازمندي هاي سازماني و شغلي فراهم مي شود.

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/723.jpg
    • media/image/2018/05/2000-1441/724.jpg
    • media/image/2018/05/2000-1441/725.jpg
    • media/image/2018/05/2000-1441/726.jpg
    • media/image/2018/05/2000-1441/727.jpg

      تفاهمنامه سه جانبه با رويکرد حمايت از ساخت داخل

      کاتاليست هاي موردنياز صنعت نفت بومي سازي مي شود

      تفاهم نامه همکاري توليد صنعتي کاتاليست هاي هيدروکراکينگ و تصفيه هيدروژني برش هاي سنگين نفتي (RCD) با هدف حمايت از ساخت داخل ميان سه شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران، پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت اکسير نوين فرآيند آسيا در حاشيه بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي امضا شد. معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران در آيين امضاي اين تفاهم نامه گفت: شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران با سوابق و تجربيات پژوهشي و فناورانه لازم در زمينه توسعه و ساخت انواع کاتاليست هاي مورد نياز صنعت نفت با همکاري پژوهشگاه و سازنده کاتاليست مصرفي، در جهت ساخت کاتاليست (RCD) هيدروکراکينگ اقدام کرد.

      عليرضا صادق آبادي افزود: در اين تفاهمنامه همکاري سه جانبه، توسعه دانش فني در مقياس صنعتي و تجاري سازي کاتاليست هيدروکراکينگ و تصفيه هيدروژني برش هاي سنگين نفتي(RCD) با استفاده از امکانات، دانش و تجربه طرفين مدنظر قرار گرفته است.

      حبيب الله بيطرف، معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت نيز در حاشيه امضاي اين تفاهم نامه گفت: امروز شاهد يکي از نمادها و مصاديق حمايت از کالاي داخلي و توليد ملي بوديم. جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت نيز، در اين آيين با تاکيد بر توانمندي پژوهشگاه صنعت نفت در تامين کاتاليست هاي مورد نياز صنعت نفت گفت: اميدواريم کشور در اين زمينه به خودکفايي کامل برسد.

      جليل سبحاني، رئيس هيئت مديره شرکت اکسير نوين آسيا نيز در اين آيين گفت: طبق اين تفاهمنامه، مراحل ساخت انبوه کاتاليست هاي (RCD) و هيدروکراکينگ آغاز شده و تجاري سازي کاتاليست هايRFCC  و FCC تا پايان سال 97 تکميل خواهد شد و به زودي 100 درصد نياز کاتاليست صنعت نفت بومي سازي مي شود. وي همچنين با قدرداني از حمايت هاي وزارت نفت از توليد کالاي ايراني تاکيد کرد: با کسب مجوزهاي لازم، صادرات اين محصول به کشورهاي اروپا، آفريقا و آمريکاي شمالي ميسر خواهد شد.

      حبيب الله بيطرف، معاون وزير نفت در امور مهندسي، پژوهش و فناوري، جعفر توفيقي، رئيس پژوهشگاه صنعت نفت و عليرضا صادق آبادي، مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي و جليل سبحاني، رئيس هيئت مديره شرکت اکسيرنوين در مراسم امضاي اين تفاهم نامه حضور داشتند.

       

      بومي سازي 80 درصد قطعات مورد نياز پالايشگاه اصفهان

      رئيس واحد ساخت داخل شركت پالايش نفت اصفهان در حاشيه بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي گفت: اين شركت با تكيه بر استعدادهاي درخشان شركت هاي دانش بنيان و شركت هاي سازنده قطعات صنعتي و استفاده از توانمندي و ظرفيت هاي داخلي، توانسته است بسياري از نيازهاي خود را تامين کند.

      سعيد احتراميان افزود: سال گذشته با بومي سازي بيش از 336 قطعه با تعداد متناسب از تجهيزات اين شركت، در كنار اشتغال زايي براي فارغ التحصيلان دانشگاهي و بي نيازي از خريد خارجي، شاهد بيش از 200 ميليارد ريال صرفه جويي ارزي براي كشور بوده ايم.

      وي با اشاره به طراحي، ساخت و نصب اقلام مهم و حساس تعميرات اساسي (اورهال) از طريق دانش شركت هاي داخلي تاکيد کرد: در حال حاضر حدود 80 درصد نيازهاي اين شركت از سوي سازنده هاي داخلي تامين مي شود و دستگاه هاي ساخت داخل در بسياري موارد از نمونه مشابه خارجي بهتر و كارآمدتر است.

      احتراميان تصريح کرد: به همت واحد پشتيباني ساخت داخل شركت پالايش نفت اصفهان، اين شركت نياز ديگر شركت هاي نفتي را نيز تأمين کرده، به گونه اي که در سال گذشته برخي قطعات حياتي آن شركت ها از پالايشگاه اصفهان و با نشان ساخت ايران، تهيه و تامين شده است.

       

      گفت وگوي «مشعل» با مدير بازرگاني شرکت ملي پخش در نمايشگاه 23 نفت

      حمايت ملي با نگاه ملي

      مشعل    بيش از دو دهه است نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي برگزار مي شود؛ رخدادي مهم درصنعت نفت که به واسطه آن شرکت هاي ايراني فعال دراين صنعت، شانه به شانه رقباي خارجي حضور مي يابند وتوانمندي هاي خود را درحوزه نفت وصنايع وابسته پايين دستي و بالادستي اش به نمايش مي گذارند.

      امسال نيز، همانند دوره هاي گذشته، برگزاري اين رويداد مهم نفتي با حضور فعالان اين عرصه کليد خورد وصاحبان فکر وانديشه در ساخت و توليد تجهيزات نفتي در
      بيست وسومين دوره آن، از16 تا 19ارديبهشت ماه گرد هم آمدند تا بازهم درتعاملي ديگر، هم افزايي انديشه ها رادر کنار يکديگر از سر بگذرانند.

      اين دوره از نمايشگاه با حضور 600 شرکت خارجي و نمايندگان داخلي آنها از 38 کشور جهان ازجمله اتريش، اسپانيا، آلمان، انگلستان، ايتاليا، بلژيک، ترکيه، جمهوري چک، چين، روسيه، همچنين ژاپن، سوئد، سوييس، فرانسه، کرواسي، کره جنوبي، لهستان، هلند، هند فنلاند، هنگ کنگ، بحرين، قزاقستان، موناکو، کانادا، استراليا و ... به همراه شمار زيادي ازشرکت هاي ايراني توانمند متشکل از 1053غرفه داخلي درفضايي نزديک به 80 هزار مترمربع (فضاي باز وسر پوشيده) برگزار شد.

      چهارشرکت اصلي(نفت، گاز، پالايش وپخش و پتروشيمي) وزارت نفت نيز، همراه با بخش هاي زيرمجموعه خود دراين رقابتگاه صنعتي حاضر شدند تاتوانمندي هاي به دست آمده دراين عرصه را بااتکا به ظرفيت هاي داخلي توليد کنندگان ايراني به نمايش بگذارند.

      امسال باتوجه به تاکيدهاي مقام معظم رهبري بر حمايت ازتوليد و کالاي ايراني، بيست وسومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش وپتروشيمي نيزدرحالي آغازبه کرد که «حمايت ازساخت داخل»درآن بيش از دوره هاي قبل،  نمود پيدا کرده بود؛ موضوعي که «مشعل» براي تشريح بيشترآن باعليرضا رجب پور، مديربازرگاني شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت وگوکرده و درآن به ظرفيت هاي ساخت داخل باتکيه برتوانمندي سازندگان وتوليدکنندگان ايراني درحوزه پخش فرآورده هاي نفتي پرداخته است.

         آقاي رجب پور لطفا ازحوزه فعاليت هاي خود در شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي  بگوييد.

      مديريت بازرگاني شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از دو معاونت «امور کالا» و «فروش فرآورده هاي نفتي» تشکيل شده است که کليه امور بازرگاني در خريد کالاي مورد نيازشرکت و فروش فرآورده هاي نفتي را در بخش هاي گوناگون مصرف، اعم از حمل و نقل، صنايع، کشاورزي، نيروگاهي و ... در کشور به عهده دارد.

         براساس نامگذاري سال 97 به سال «حمايت از کالاي ايراني» شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي چه ضرورت هايي  احساس کرده است؟

      موضوع ساخت داخل تجهيزات و حمايت از سازنده و توليد کننده ايراني ازسال ها قبل مورد توجه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران قرارداشته، اما نام گذاري امسال به «حمايت از کالاي ايراني»، از سوي مقام معظم رهبري مسئوليت و وظيفه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران را براي تحقق عيني تر و عملي تر اين شعار سنگين تر کرده و اين شرکت مي کوشد پرشتاب تر از گذشته به اين هدف مهم دست يابد.

         نگاه ملي به ساخت داخل درشرکت ملي پخش از چه هنگام شکل گرفت؟

      اين موضوع به بيش از دو دهه قبل، هنگامي که «جهاد خودکفايي» مطرح شد، بر مي گردد؛ ازهمان سال ها که هدف گذاري براي تکيه بر توانمندي هاي داخلي انجام شد و هم اکنون بيش از 90 درصد اقلام مورد نياز شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با اتکا به توان داخل تامين مي شود.

         هدف گذاري جديدي هم براي افزايش اين توانمندي انجام شده است؟

      بدون ترديد، راهبرد کلي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، استفاده حداکثري از توانمندي هاي سازندگان و توليدکنندگان داخلي است و اين شرکت، برنامه هاي حال و آينده خود را با توجه به همين هدف پيگيري مي کند. فراگيرشدن استفاده ازکالاهاي داخلي، بخش مهمي از سياست ها وبرنامه هاي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي است و اين شرکت مي کوشد براي دستيابي به اهداف کلان و راهبردي خود، گام هايي بلندتر و موثرتر بردارد.

         چه اقلام و کالاهايي درشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، بيشترين کاربرد را دارند؟

      از آنجا که نگهداري مخازن و انبارهاي نفت، يکي از مهم ترين حوزه هاي مسئوليتي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي به شمار مي رود، براي انجام هرچه بهتر آن تمهيداتي نياز دارد. در بخش حمل ونقل فرآورده هاي نفتي، پلمب ها نقش مهمي دارند که خوشبختانه توليد و تامين آنها با اتکا به نيروي ايراني انجام مي شود. ابزاردقيق نيز، يکي ازمواردي است که بيشترين کاربرد را دارد و باتکيه برتوانمندي سازندگان ايراني دراين بخش نيز، داخلي سازي قابل توجهي روي داده است.

         چه کالاهايي همچنان بايد از خارج خريداري و تامين شوند؟

      برخي تجهيزات با وجود کم مصرف بودن، اهميت کاربردي بسيار بالايي دارند، مانند قطعات سوخت رساني به هواپيما که توليد داخل نيست و بايد خريداري شود و دليل آن، نبود صرفه اقتصادي باتوجه به محدوديت و استانداردهاي بين المللي است.

         چه مقدار کالا سال گذشته خريداري شد؟

      سال گذشته نزديک به 20ميليارد تومان خريد داخلي مربوط به ستاد شامل 355 نوع قطعه ثبت شد، اما در بخش تامين کالاهاي مورد نياز، استفاده ازکالاي ساخت داخل همواره در اولويت قرار دارد.

      سال گذشته درکل شرکت ومناطق سي و هفت گانه، 22 هزارقلم کالا شامل انواع تجهيزات با مصارف مختلف به ارزش 20 ميليارد تومان خريداري شد.

         به خريد کالا اشاره کرديد، باتوجه به فعاليت هاي انجام شده درحوزه داخلي سازي، خريد اقلام خارجي چقدر کاهش يافته است؟

      حمايت از سازندگان ايراني در سال هاي اخير به منظور تامين نيازهاي داخلي، در شرکت ملي پخش نيز، آثاري مشهود بر جاي گذاشته است تاآنجا که خريدهاي خارجي اين شرکت درسال گذشته نسبت به سال هاي پيش به يک سوم يعني ازچهارميليون يورو به 1/1  ميليون يورو رسيده است، البته همان طورکه پيشترهم اشاره شد، برخي اقلام خاص، توليد داخل ندارد و بايد خريداري شود.

         ارتباط شما براي تامين نيازهاي خود با شرکت ها و توليد کنندگان ايراني چگونه است؟

      سامانه اي يکپارچه با عنوانEP درصنعت نفت وجود دارد که همه شرکت هاي داخلي به منظورساخت کالاهاي مورد نياز اين صنعت، در آن شناسايي و ثبت شده اند.

      تاکنون 3500 شرکت  به منظور ثبت نام در سامانه EP  در سطح شرکت ملي پخش شناسايي و معرفي شده  اند که تامين کالاهاي اين شرکت ازطريق آنها انجام مي شود وبراي آشنايي ديگر شرکت هاي داخلي، همچنين شرکت هاي دانش بنيان با اين سامانه، اطلاعيه هايي نيز در روزنامه هاي پر شمارگان و سامانه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران منتشر کرده ايم. شرکت ها مي توانند اطلاعات خود را در اين سامانه ثبت کنند تا شناسايي و صحه گذاري شوند.

         در حوزه به روز رساني فناوري ها هم فعاليتي داريد؟

      روزآمد کردن فناوري ها و بهره گيري از دانش جديد، نيازي اساسي است؛ در اين بخش نيز تلاش شده است گام هايي برداشته شود  و به نتيجه بينجامد. به روز رساني پمپ هاي مکانيکي که از اقلام پرمصرف هستند و از طريق دانش و فناوري نوين به پمپ هاي الکترونيکي با قابليت رهگيري تبديل مي شوند، نمونه اي از اين به روزرساني ها به شمار مي رود.

         برگزاري نمايشگاه نفت، گاز، پالايش وپتروشيمي تا چه حد مي تواند پاسخ گوي نيازهاي صنعت پخش باشد و درتامين تجهيزات و قطعات مورد نياز به اين مجموعه کمک کند؟

      برگزاري چنين نمايشگاه هايي يک رخداد خوب و يک فرصت است؛ فرصتي مغتنم هم براي توليد کننده و هم براي مصرف کننده. دراين فضا و درچند روزي که توليد کنندگان و صنعتگران عرصه نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، گرد هم مي آيند، آخرين دستاوردها و آخرين فناوري ها به نمايش گذاشته مي شود وهربخش دراين بازار بين المللي مي تواند نيازهاي خود را اعلام و دريافت کند.

      شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران نيز به سهم خود دراين نمايشگاه حاضرشده است تا افزون برارائه دستاوردهاي دوره هاي گذشته، به تجربيات ودستاوردهاي جديد دست يابد و راه را براي خدمت رساني بهتر هموار سازد.نمايشگاه بيست وسوم نيز، همانند دوره هاي گذشته برگزارشد و درمدت چهار روز(16 تا 19 ارديبهشت) ميزبان ده ها شرکت خارجي و ايراني بود.آنچه اين دوره از نمايشگاه را از ديگر دوره هاي آن متمايز ساخت، رويکرد جدي تر و ملي تر به ساخت داخل و حمايت از کالاي ايراني بود؛ نگاهي که مصمم است قاب انحصار را بيش از پيش درهم بشکند و با «حمايت ملي» گام در مسيرحمايت از «کالاي ايراني» بگذارد.

       

       

       

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/728.jpg

      گپ و گفت «مشعل» با کارشناسان و شرکت کنندگان در بيست و سومين  نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي

      نمايشگاه  نفت اشتغالزايي

      مشعل    سميه راهپيما   ساعت 8:30 دقيقه صبح است و تمامي غرفه ها يک به يک خود را براي آغاز ماراتن بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي آماده مي کنند. برخي در حال کامل کردن چيدمان غرفه خود هستند، يکي در حال تنظيم صفحه تلويزيون غرفه اش است و ديگري تيزر تبليغاتي خود را چند بار پخش مي کند تا مبادا در زمان بازديد مراجعه کنندگان مشکلي پيش بيايد.  عقربه هاي ساعت کم کم به 10 صبح نزديک مي شوند و غرفه داران خود را به مکان برگزاري آيين افتتاحيه در محل دائمي نمايشگاه‎هاي بين المللي تهران مي رسانند. با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت، يوري سنتورين، دبيرکل مجمع کشورهاي صادرکننده گاز (جي اي سي اف)، مارتينا داليچ، معاون نخست وزير و وزير اقتصاد کرواسي و شماري از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، سفيران کشورهاي خارجي، مديران صنعت نفت و نمايندگان شرکت‎هاي بين المللي، بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي به طور رسمي کار خود را آغاز مي کند.

      بعد از آيين گشايش، هفته نامه «مشعل» پاي صحبت برخي بازديد کنندگان و توليدکنندگان مي نشيند و از بيم ها و اميدهاي آنها در آينده صنعت نفت و حمايت از کالاي داخلي سئوال مي کند. مشروح اين گزارش را در ادامه مي خوانيد:

      تحقق شعارها با تعيين هدف

      خالد واحدي، از مديريت تدارکات و امور کالاي مناطق نفت خيز جنوب بر اين اعتقاد است که با «شعار»، پيشرفتي در کشور ايجاد نمي شود ، زيرا شعار با هدف تحقق مي يابد .  او ادامه مي دهد: تا زماني که حمايت هاي کارفرما در هر رده اي وجود نداشته باشد، به طور قطع بخش خصوصي موفق نخواهد بود و در اين ميان، برجام در بحث ساخت داخل، تاثير مثبت و منفي خواهد داشت. واحدي مي افزايد: تاثير مثبت از اين لحاظ که به خودباوري خواهيم رسيد، ولي در بحث مواد اوليه که منشاء خارجي دارند، بايد فکري اساسي کرد. اين ها لازم و ملزوم هم هستند، از اين رو مي توان خروج از برجام را به عنوان يک فرصت و نه تهديد قلمداد کرد؛ البته به شرطي که به شعارهاي مان جامه عمل بپوشانيم .

       

       استفاده از تجربه گذشتگان

      داريوش صادقي از شرکت نفت و گاز اروندان مي گويد : آينده صنعت نفت با وجود تحريم ها بسيار روشن است و بايد به سمت توليدات داخلي بيشتري برويم .  به گفته او، توليدات شرکت هايي که امسال در بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي حضور دارند، نسبت به سال هاي گذشته بسيار بهتر شده و مي توانند با کشورهاي ديگر رقابت کنند.  صادقي مي افزايد : براي تحقق شعار امسال که از سوي مقام معظم رهبري با عنوان سال «حمايت از کالاي ايراني» نامگذاري شده است، مي توان از ظرفيت هاي جوانان تحصيلکرده بيکار بهره گرفت.  اين کارمند شرکت نفت و گاز اروندان ادامه مي دهد: متاسفانه به نسل جديد مشاوره داده نمي شود و نمي تواند از تجربه گذشتگان استفاده کند. در حالي که جوانان مي توانند با بهره گيري از تجارب شرکت هاي مشاوره اي، دانش خود را ارتقا دهند.

       

      اشتغالزايي با تکيه بر توان داخلي

      رضا سليماني، مشاور و مدير حرفه اي پروژه هاي نفت و گاز و صنايع توليدي از کشور استراليا مي گويد : کشوري مانند ايران، ظرفيت طراحي و اجراي پروژه هاي نفتي را دارد، در اين ميان احتياج داريم تا مديريت و بهره وري را با استفاده بهينه از منابع گسترش دهيم. با بهينه کردن مديريت و بهره وري مي توان به بازدهي پروژه ها و شرکت ها و سودآوري تامين کنندگان داخلي دست يافت. سليماني مي افزايد: در سال هاي بعد از انقلاب، شاهد پيشرفت هاي زيادي در حوزه نفت و گاز بوده ايم و صنايع داخلي قدرتمندي در زمينه توليدات لوله، اتصالات، مخازن و فولادهاي آلياژي داشته ايم. از اين رو با تکيه بر دانش داخلي، مي توان به توليدات بيشتر ابزارهاي صنعتي و اشتغالزايي دست يافت.

       

      ايتاليا و بررسي بازار ايران

      ابراهيم عليزاده، نماينده اتحاديه هاي صنعتي و اتاق هاي بازرگاني ايتاليا در ايران مي گويد: توليد کننده هاي ايراني، چه آنهايي که تخصص اين کار را دارند و چه شرکت هاي ايراني، بايد ديدگاهي مبني بر فراهم کردن زمينه کار در بازارهاي بين المللي داشته باشند تا با کشورهاي اروپايي تعامل برقرار کنند.   او ادامه مي دهد: در بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، به عنوان نماينده اي از شرکت حضور يافته ام تا بازار ايران را در ايجاد تعامل با شرکت هاي ايتاليايي بررسي کنم.  نماينده اتحاديه صنعتي و اتاق هاي بازرگاني ايتاليا در ايران مي افزايد: اکنون يکي از شرکت هاي ايتاليايي خواهان ورود به بازار ايران است تا بتواند شرکتي را براي محصولات خود پيدا کند، در اين ميان مي توان با انتقال فناوري، شرکت هاي داخلي را توانمند کرد. او مي گويد : بهتر است شرکت هاي ايراني در نمايشگاه هاي بين المللي حضور بيشتري داشته باشند و از اين طريق، دانش خود را به روز کنند.

       

      قانون استفاده از حداکثر توانمندي مهندسي داخلي، آيين نامه اجرايي ندارد

      عبدالرضا پروين، رئيس هيئت مديره انجمن سازندگان تجهيزات صنعتي ايران(ستصا) نيز مي گويد : سال هاست که شعارهايي براي استراتژي سال در نظر گرفته مي شود و محور بيشتر آنها توليد داخل است، از اين رو شاهد برگزاري همايش هاي  متعددي در ابتداي هر سال هستيم و همه لبيک مي گويند؛ اما کم کم تا پايان سال، اين تب و تاب فروکش مي کند و شاهد اثر مثبتي در شأن اين استراتژي نيستيم.  او مي افزايد: اکنون قانون استفاده از حداکثر توانمندي مهندسي داخلي را داريم که از سال 75 مصوب و در سال 85 بازنگري شده است و نقص بزرگ آن عدم نظارت و تضمين اجراست که با گذشت 22 سال، آيين نامه اجرايي ندارد.  پروين ادامه مي دهد: با وجود ظرفيت هاي خوب در داخل کشور، معتقد هستيم که تمام مشکلات ما از طريق توليد بر طرف مي شود، به همين دليل بايد تجزيه و تحليل کارشناسي صورت گيرد.  رئيس هيئت مديره انجمن سازندگان تجهيزات صنعتي ايران مي گويد : اگر قوانين موجود در کشورمان را جدي دنبال کنيم، زمينه هاي کاري بسياري در ميان صنعتگران فراهم مي شود و شاهد رونق کسب و کار و اشتغالزايي خواهيم بود.

       

      جهاد دانشگاهي، پلي ميان دانشگاه و صنعت

      علي اخوان، مدير کل دفتر پروژه هاي خاص پژوهش و فناوري جهاد دانشگاهي مي گويد: براساس نظام نامه پژوهش و فناوري در وزارت نفت، برخي پروژه هاي مربوط به حوزه صنايع بالا دستي، به دانشگاه ها واگذار شده است. او مي افزايد: جهاد دانشگاهي، يکي از منتقدان اين موضوع است و نمي توان ارتباط مستقيمي ميان صنعت و دانشگاه برقرار کرد؛ زيرا تا زماني که علم به خدمات و تجهيزات صنعتي تبديل شود، به واحدهاي ميانجي نياز دارد تا دانش هاي فني را توليد و در فرآيند بعدي، آن را به محصولات و خدمات صنعتي تبديل کند. به گفته او، جهاد دانشگاهي پلي ميان دانشگاه و صنعت است تا علم توليد شده در دانشگاه ها، به فناوري تبديل شده و توسعه فناوري و توليد محصولات انبوه نيز در قالب شرکتي، براي صنعت نفت انجام شود.   مدير کل دفتر پروژه هاي خاص پژوهش و فناوري جهاد دانشگاهي مي گويد: با صحبت هايي که وزير نفت در آيين افتتاحيه بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي داشتند، اين اميدواري را به شرکت هاي داخلي دادند که شعار امسال مبني بر « حمايت از کالاي داخلي» تحقق يابد.

       

      تعادل قيمت در تامين مواد اوليه داخلي و وارداتي

      همچنين الميرا عليپور، مهندس مکانيک مي گويد: بايد اين را قبول کرد که روزي نفت مان تمام مي شود، از اين رو بايد به فکر جايگزيني انرژي هاي تجديد پذير و .... باشيم. او ادامه مي دهد: به دليل واردات مواد اوليه، قيمت تمام شده کالاها افزايش مي يابد. در اين ميان قيمت هاي دلار و يور نيز تاثيرات خود را مي گذارد . بر اين اساس اگر کشورمان بتواند توليدات خود را در تمام زمينه ها گسترده کند، از اين مشکلات خارج خواهيم شد. به گفته عليپور، بايد بپذيريم که قيمت تمام شده برخي مواد اوليه در کشور، بسيار بيشتر از تامين کالاي صادراتي است و بايد تعادلي ميان اين دو برقرار شود.

       

       

      برجام و ايجاد باور

      احسان جعفر طياري، مدير عامل و مدير اجرايي اپليکيشن در خواست سوخت «پي دو» مي گويد: تمام کالاهاي صنعت نفت، بخصوص در توزيع فرآورده هاي نفتي، تا سال هاي گذشته وارداتي بودندکه برخي شرکت ها آن را بومي سازي کردند. نمونه آخر آن خودروهاي سوخت رسان سيار است که اسفند 96 براي نخستين بار در کشور با تکيه بر توانمندي داخلي بومي سازي و اجرايي شد و توانستيم پنجمين کشور در سطح جهان باشيم که از اين فناوري استفاده مي کند.  او مي افزايد: شرکت ها و سرمايه گذاران داخلي، توانايي بومي سازي نيازمندي هاي کشورمان را دارند. اگر دولت حمايت اقتصادي را بيشتر کند و نگاه نيز بين المللي باشد ، به طور قطع شاهد رشد بسيار خوبي در توليد داخلي خواهيم بود.  جعفر طياري ادامه مي دهد: برجام باعث شده نگاه خوبي به دانشگاهيان، شرکت ها و سرمايه گذاران شود، پس مي توان گفت که برجام باعث ايجاد باور بيشتر بر توانمندي هاي داخلي شده است.

       

      بودجه محدود کارفرماها

      مريلا زاهدي، فعال در بخش تامين تجهيزات نيروگاه ها نيز مي گويد: آينده درخشاني براي صنعت نفت نمي بينم؛ زيرا تحريم تاثيرات زيادي داشته است.  به گفته او، برخي کالاهاي داخلي، کيفيت و دانش کافي را براي بومي سازي ندارند و کارفرماهايي که بودجه محدود دارند، کمتر به سمت محصولات ايراني مي روند.

       

      بومي سازي بيش از 80 درصد-تجهيزات فرايندي

      غلامرضا قانوني، مدير عامل شرکت طراحي و ساخت قطعات ماشين آلات صنايع پتروشيمي مي گويد: هدف اصلي شرکت از ابتدا تا کنون، تامين نيازهاي صنايع نفت و پتروشيمي با استفاده از امکانات و تکيه بر نيروهاي داخلي است.   او ادامه مي دهد: تا قبل از سال 75 بيش از 70 درصد نيازهاي صنايع پتروشيمي وارد مي شد، از اين رو براي شروع به کار شرکت، چند محور ساخت تجهيزات فرايندي و توليد واشرهاي صنعتي در داخل را سر لوحه کارمان قرار داديم و توانستيم طي 20 سال گذشته، بيش از 80 درصد تجهيزات فرايندي را بومي سازي کنيم. قانوني مي افزايد: در سال هاي اخير، حمايت هاي خوبي از توليد کنندگان داخلي صورت گرفته و با بازرسي هاي بسيار دقيق، مشخص شده که کالاي توليدي بر اساس استانداردهاي جهاني است .  مدير عامل شرکت طراحي و ساخت قطعات ماشين آلات صنايع پتروشيمي مي گويد: پروژه ها به دليل مسائل مالي کاهش پيدا کرده و سازندگاني که توان مالي دارند، به دليل کمبود پروژه هاي فعال نمي توانند با تمام ظرفيت توليد کنند و تنها کمتر از 50 درصد توان خود بهره مي گيرند.

       

      توليد داخلي و ايجاد اشتغال

      امين کوليوند، دانشجوي کارشناسي ارشد مکانيک از دانشگاه خواجه نصير نيز مي گويد: دانشگاهيان، نيروهاي جواني هستند که خلاقيت هاي زيادي دارند و دولت مي تواند از آنها براي پيشرفت اهداف خود در دستيابي به خود اتکايي بهره مند شود.  او آرزو مي کند که توليدات به سمت استفاده از محصولات داخلي برود تا جوانان بتوانند جذب بازار کار شوند.

       

       

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/729.jpg

      قلب تپنده  نفت جنوب

      علي کاظيم پور   شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران، يکي از شرکت هاي مهم زير مجموعه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است.قرار گرفتن تأسيسات اين شرکت در چهار استان کهگيلويه و بوير احمد، خوزستان، بوشهر و فارس از ويژگي هاي اين شرکت به شمار مي رود که در کنار قرار گرفتن تلمبه خانه عظيم گوره و چندراهه نفت خام صادراتي کشور در حوزه عملياتي اين شرکت، گچساران را به قلب صادرات نفت خام کشور تبديل کرده است. نفت گچساران و چند شرکت مهم ديگر، با خط لوله به تلمبه خانه گوره منتقل شده و با افزايش فشار، در نهايت به سمت پايانه خارک براي صادرات هدايت مي شود. راهبري تمام اين مراحل، تعمير و نگهداري اين تأسيسات بر عهده کارکنان تلاشگر شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران است.  شركت بهره برداري نفت وگاز گچساران، يكي از شركت هاي مهم فرعي تابع شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب و دومين توليد كننده نفت خام است كه با متوسط توليد 630 هزار بشكه نفت و بيش از يك ميليارد فوت مكعب گاز خشك در روز، سهم عمده اي در تأمين درآمدهاي اقتصادي كشور دارد. همچنين قرار گرفتن تلمبه خانه گوره و چندراهه بزرگ نفت خام صادراتي ايران در حوزه عملياتي اين شركت در ساحل گناوه، گچساران را به عنوان يك شركت مهم در عرصه توليد و صدور نفت خام مطرح کرده است.  اداره مركزي اين شركت از نظر جغرافيايي در استان كهگيلويه و بويراحمد واقع شده است؛ اما تأسيسات شركت در چهار استان كهگيلويه و بويراحمد، خوزستان، بوشهر و فارس قراردارد. همين ويژگي خاص، موقعيت اين شركت را در بين ساير شركت ها از درجه اهميت ويژه اي برخوردار کرده است.

      تاريخچه و موقعيت

       ميدان نفتي گچساران در فاصله 220 كيلومتري جنوب شرقي اهواز قرار گرفته و شامل سازندهاي شكافدار آسماري و بنگستان مي شود كه در جهت عمومي شمال غربي/ جنوب شرقي طاقديس هاي ميادين نفتي جنوب ايران واقع شده است.

       عمده توليد نفت، از سازند آسماري اين ميدان صورت مي گيرد كه عمدتاً از سنگ هاي كربناتي تشكيل شده است.

      مخزن نفتي گچساران در سال هاي 1302 تا 1303 مورد مطالعه قرار گرفت و چاه شماره (يك) در سال 1304 در اين منطقه حفاري شد. اولين چاه توليدي چاه شماره (13) با دبي 12 هزار بشكه در روز بود كه در سال 1318 راه اندازي شد.

       طي ده سال اول 5 حلقه چاه در گچساران حفاري و اين تعداد تا زمان ملي شدن صنعت نفت به 14 حلقه رسيد، ولي فقط چاه هاي شماره 8 ( با دبي 13 هزار بشكه در روز) و شماره13(با دبي 12 هزار بشكه در روز) توليدي بودند. اولين چاه بنگستاني كه به توليد رسيد، چاه شماره 36 بود كه بهره برداري از آن از سال 1340 آغاز شد.

       تاريخچه بهره برداري از مخزن نشان مي دهد كه به جز يك دوره كوتاه بين سال هاي 1330 تا 1332، توليد از مخزن گچساران همواره ادامه و ميزان توليد نيز سير صعودي داشته است، به طوري كه در سال 1353 به حداكثر ميزان بالغ بر 940 هزار بشكه در روز رسيد و بيشترين توليد از چاه شماره (35 ) به ميزان 90 هزار بشكه در روز بود، ضمن اينکه اولين واحد بهره برداري (واحد بهره برداري گچساران يک) در سال 1322با ظرفيت اسمي 245 هزار بشكه در روز احداث شد و در مدار قرارگرفت، همچنين صادرات نفت از طريق تلمبه خانه گوره از سال 1346 شروع شد و كماكان ادامه دارد.

       

      مخازن و تأسيسات

      تعداد تأسيسات شركت گچساران تا قبل از پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي 9 واحد بهره برداري، 2 واحد نمكزدايي، يک مجتمع گاز و گاز مايع و تعداد چاه هاي حفاري شده 235 حلقه بود.در حال حاضر شركت بهره برداري نفت وگاز گچساران، مسئوليت توليد صيانت شده از 17 ميدان نفتي را  با توليد روزانه 3 /619 هزار بشکه  در روز(ميانگين دبي توليد سال 96) با استفاده از807 حلقه چاه، 10 واحد بهره برداري، 7 واحد نمكزدايي، 12 ايستگاه تقويت فشار و تزريق گاز، 3 مجتمع پالايشگاهي گاز و گازمايع شامل پالايشگاه گاز و گاز مايع900 پازنان2 و پالايشگاه هاي گاز و گاز مايع1200 گچساران و 1300 سياهمكان، سيستم توليد و تزريق گاز پازنان/گچساران، سيستم انتقال گاز خط لوله 42 اينچ آغار/ دالان مشتمل بر 12 ايستگاه شيرخانه و لخته گير مايع بين راهي، 8 آزمايشگاه شيميايي، 6 واحد آبرساني، 79 مجموعه تفكيك گر سرچاهي و 27 مجموعه تفكيك و تقويت فشار سرچاهي (در کل 106 مجموعه )، 3 ايستگاه برق و 7 هزار و 113كيلومتر خط لوله 4 تا 52 اينچ را بر عهده دارد.

      اين شركت داراي 16 مخزن در مدار است كه عمده توليد نفت آن از مخازن گچساران، بي بي حكيمه و رگ سفيد2 صورت مي گيرد.

      مخازن بينك، گلخاري، نرگسي، چلينگر، پازنان2، منصور آباد، سياهمكان، گرنگان، سولابدر، چهاربيشه، رودك، كيلوركريم و خويز نيز به ترتيب چهارمين تا شانزدهمين مخازن در مدار اين شركت محسوب مي شوند.

       

      توليد و تزريق گاز

       بر اساس مطالعات انجام شده، بيشترين بازيافت نفت از مخازن گچساران و بي بي حكيمه زماني ميسر خواهد بود كه تزريق گاز در اين مخازن انجام شود که در اين زمينه از سال 1356 تاكنون، گاز گنبدي مخزن پازنان پس از فرآورش در كارخانه گاز و گاز مايع900 از طريق خط لوله 26 اينچ انتقال گاز در ميدان گچساران تزريق مي شود. علاوه بر آن طي سال به طور متوسط، روزانه حدود 300 ميليون فوت مكعب گاز همراه نفت مخزن گچساران جمع آوري شده و پس از فرآورش در 4 ايستگاه تقويت فشار ضعيف و مايع گيري و شيرين سازي در پالايشگاه گازوگازمايع 1200، ميزان 190ميليون فوت مكعب از آن به اضافه 470 ميليون فوت مكعب گاز گنبدي پازنان در 18 حلقه چاه تزريق مي شود.  در مخزن بي بي حكيمه نيز از آبان ماه سال 1374 تاكنون تزريق گاز انجام شده كه به طور متوسط روزانه حدود 120 ميليون فوت مكعب گاز همراه نفت ميادين رگ سفيد و بي بي حكيمه جمع آوري و پس از فرآورش در 5 ايستگاه تقويت فشار ضعيف (ايستگاه رگ سفيد يک مربوط به شركت آغاجاري)، مايع گيري و شيرين سازي در پالايشگاه گاز و گازمايع 1300 و فشار افزايي در ايستگاه تزريق گاز سياهمكان، 70 ميليون فوت مكعب از آن به اضافه حدود 150 ميليون فوت مكعب در روز گاز گنبدي مخزن پازنان در 6 حلقه چاه در مخزن بي بي حكيمه تزريق مي شود.

      توليد گاز مايع و نفتا

       علاوه بر توليد نفت و گاز، گازمايع و نفتا نيز از ديگر توليدات با ارزش اين شركت است كه گازمايع در مجتمع هاي پالايشگاهي گاز و گاز مايع1200 و1300 گچساران و بي بي حكيمه به ميزان 23 هزار بشکه در روز و نفتا درمجتمع گازوگازمايع900 پازنان(2) به ميزان 13 ه ب ر توليد مي شود.  نفتا به مايعات سنگين گازي اطلاق مي شود كه پس از فرآورش گاز و مايعات گازي در مجتمع گاز و گاز مايع900 به دست مي آيد.

       اين محصول، به عنوان خوراك مجتمع پتروشيمي بوعلي سينا بندر امام استفاده مي شود و در نتيجه، ارزش افزوده زيادي را ايجاد مي کند.

      گازمايع يا ان جي ال نيز پس از شيرين سازي گازهاي ترش دريافتي از واحدهاي تقويت فشار و تزريق گاز در مجتمع هاي پالايشگاهي 1300 و 1200 و طي فرآيندهاي خاص آبزدايي، ايجاد سرمايش با استفاده از سيكل تبريد پروپان و در نهايت پايين آوردن درجه حرارت سيال تا 30- درجه سانتي گراد توليد و براي تأمين بخشي از خوراك مجتمع هاي پتروشيمي بندر امام ارسال مي شود.

       

      اقدام ها و موفقيت هاي کسب شده در سال هاي گذشته

      1- ساخت سه دستگاه تفكيك گر سيار MOSهركدام با ظرفيت حدود 2 هزار بشكه نفت در روز به منظور انجام آزمايش چاه ها

      2- ساخت 6 دستگاه چاه پيما براي انجام آزمايش هاي درون چاهي در راستاي توليد صيانتي

      3-انجام پروژه مطالعه و بررسي تعداد 44 حلقه از چاه هاي غير قابل تعمير بي بي حكيمه و توليدي کردن آنها كه با پيگيري و در نهايت اعلام قابل تعمير بودن تعداد 37 حلقه از آنها كه از سال 94 تاكنون 19حلقه از چاه هاي مذكور تعمير و بادبي 5/10هزار بشكه در روز در مدار توليد قرار گرفتند و 3 حلقه ازچاه ها نيزدر حال تعمير هستند و تعمير بقيه آنها در سال هاي آينده برنامه ريزي شده است.

      4-شناسايي، برقراري ارتباط و واگذاري تعميرات اساسي توربين هاي سولار سنتار براي اولين بار به بخش خصوصي كه با حمايت فني، به تعميرات اساسي دو دستگاه توربين سولار منجر شد و در ادامه ازطريق شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، ساخت روتور توربين سولار و ارائه در نمايشگاه بين المللي نفت و گاز را به دنبال داشت.

      5- تميزسازي و رفع مانع دوره اي چاه هاي رگ سفيد و سياهمكان به منظورجلوگيري ازتوليد آسفالت در راستاي تثبيت توليد

      6-نصب تلمبه در مجموعه هاي تفكيك و تقويت فشار چهاربيشه يک و گ س301 و منصورآباد3

      7-تلاش، برنامه ريزي و پيگيري رفع تنگناهاي تعميراتي ازطريق مهندسي معكوس، حمايت از سازندگان داخلي و ساخت قطعات از سوي آنها و همچنين تعمير و ساخت برخي قطعات در كارگاه مركزي شركت، به گونه اي كه بسياري از تهديد هاي ناشي از تحريم به فرصت تبديل شده است، ازجمله ساخت قطعات توربين هاي وركسپور در تلمبه خانه استراتژيك گوره و پروانه كمپرسور كوپربسمر در مجتمع گاز و گازمايع 900

      8-رفع مشكل لرزش كمپرسورهاي ايستگاه تقويت فشار بينك با استفاده از توان نيروهاي با تجربه و امكانات موجود و حذف پروژه مربوطه با اعتبار حدود سه ميليارد تومان

      9- برنامه ريزي و برگزاري جلسات مستمر درخصوص پيگيري اجراي اقدام هاي اصلاحي و پيشگيرانه و پيشنهادهاي تصويب شده منتج از مميزي ها، بازنگري مديريت و نظام مشاركت

      10- استقرار و اجرايي کردن سيستم نظام پيشنهادها و برگزاري جشنواره هاي ساليانه، به طوري با ايجاد بستر همدلي و مشاركت، سرانه پيشنهاد از 0/7به 2/2 ( يعني بيش از سه برابر) افزايش يافته و از زمان اجرا تاكنون 9460 ميليارد ريال سود و صرفه حاصل شده، در حالي كه تاكنون فقط مبلغ دو ميليارد ريال پاداش داده شده است.

      11-جمع آوري مخزن و تجهيزات مجموعه تفكيك گر چاه 232 ميدان گچساران و استفاده از مخزن و تجهيزات مربوطه به منظور توسعه تسهيلات توليد ميدان منصورآباد

      12-توليد بهينه از چاه هاي پتانسيل دار و چاه هاي تناوبي به منظور تحقق بخشي از برنامه ساليانه توليد نفت خام ( برنامه ترميمي ساليانه)

      13-ساخت انواع قطعات مورد نياز توربين هاي ورکسپور،کلارک، سولار، رستون، رولزرويس (نشت بندهاي تفلوني « بوش» چرخ دنده ها و ...)

      14-اجرا و راه اندازي طرح پيشنهادي دريافت گاز سرچاهي ايستگاه رگ سفيد(يک) با برقراري ارتباط خطوط لوله گاز خروجي رگ سفيد (يک) و ورودي ايستگاه رگ سفيد 2 در زمان توقف رديف هاي آن روزانه به ميزان MMSCFD18.

       

      *تحقق 9/100درصدي توليد واقعي نسبت به توليد تعهد شده

      *توليدحدود 910 هزاربشكه نفت خام با استفاده از دستگاه هاي تفكيك گرسيار (MOT , MOS) و جلوگيري از سوزاندن نفت در گودال هاي سوخت به منظور حفظ محيط زيست

      *راه اندازي 10حلقه چاه توسعه اي با ميزان توليد 11 هزار بشكه در روز

      * راه اندازي 13حلقه چاه تعميري با ميزان توليد5/11هزار بشكه در روز

      * راه اندازي وافزايش دبي چاه هاي موجود با اقدام هاي ترميمي  47 هزار بشكه درروز

      *تميزسازي، بررسي وضعيت و انجام آزمايش هاي جرياني - 103 مورد

      *بررسي و انجام آزمايش هاي نسبت حجمي گازبه نفت چاه ها - 115  مورد

      *تهيه و ارائه 51 مورد اصلاحيه در تاسيسات نفت، گاز و مجتمع هاي گاز وگازمايع

      *موفقيت در تجديد اعتبار گواهينامه هاي مديريت كيفيت ISO9001:2015، زيست محيطي ISO14001:2015، ايمني و بهداشت حرفه اي OHSAS18001:2007 و تمديد اعتبار گواهينامه هاي سيستم مديريت بهداشت، ايمني ومحيط زيست HSE E&P FORUM:1994 و مديريت كيفيت ويژه صنايع نفت و گاز پتروشيمي ISO/TS29001:2010

      *تعميرات اساسي 67 دستگاه مخزن تحت فشار درون واحدي و سرچاهي

      * تعميركلي، ايمن سازي وتوپكراني خطوط لوله نفت وگاز چاه ها و تفكيك گرها- 287 مورد

      * ايمن سازي نقاط بحراني خط لوله 10 اينچ انتقال گاز ايستگاه تقويت فشار بي بي حکيمه 1 به 2 حدفاصل کيلومتر  صفر تا 28

      *ايمن سازي خط لوله 16اينچ گاز خروجي ايستگاه رگ سفيد 2 به سياهمکان (از کيلومتر 30400 تا 31400 ) به طول 1000 متر

      *ايمن سازي خط لوله 16اينچ گاز خروجي ايستگاه فشار ضعيف بي بي حکيمه 2 به سياهمکان ( در انتهاي خط به طول 1000 متر)

      * ايمن سازي خط لوله 10 اينچ گاز خروجي ايستگاه گاز رگ سفيد 1 به 2 ( از کيلومتر 23 تا 24 ) و تعمير 7 نقطه بحراني منتج از توپکراني هوشمند

      * ايمن سازي خط لوله 16 اينچ گاز خروجي ايستگاه گاز رگ سفيد 2 به سياهمکان ( از کيلومتر صفر تا 1/5)

      * بهينه سازي و ايمن سازي خطوط لوله رو زميني و زير زميني گچساران 3 و4

      * راه اندازي واحد نمكزدايي گچساران3 با ظرفيت 110 هزار بشكه در روز كه معادل 20 هزار بشكه نفت از توليدات اين شرکت اضافه شد.

      * راه اندازي واحد نمكزدايي بي بي حكيمه يک با ظرفيت 55 هزار بشكه در روز كه معادل 5 هزار بشكه نفت به توليدات شركت اضافه شد.

      * ايمن سازي بخش زيادي از خطوط لوله صادراتي در تلمبه خانه گوره

      * عمليات نصب، راه اندازي تلمبه هاي تقويت فشار HPS مجموعه هاي تفكيك و تقويت فشار سرچاهي رگ سفيد 18 و71 و همچنين مجموعه گلخاري در مجموع  با افزايش دبي به مقدار 9 ه ب ر

      * احداث و راه اندازي مجموعه تفكيك و تقويت فشار ب ح145 با دبي 10 ه ب ر

    • media/image/2018/05/2000-1441/730.jpg

      صنعت انتقال نفت ايران،  پيشرو در حمايت از سازندگان داخلی
      گام های عملی برای تحقق شعارسال

       ليلا وحدتي-  زهره ربيعي   «حمایت ازکالای ایرانی»عنوان نامگذاری امسال است که مقام معظم رهبری آن را درپیام نوروزی، فصل الخطاب همه دستگاه های دولتی قراردادند و بر این نکته تاکید داشتند که حمایت ازسازنده وتولید کننده داخلی برای ساخت کالای ایرانی، باید به عنوان یک ضرورت مهم، سرلوحه همه امورقرار گیرد. اگرچه ساخت داخل وحمایت ازسازنده ایرانی، درسال های گذشته نیز مورد توجه بوده، اما امسال اشاره مستقیمی به آن شده است تا اهمیت و نقش این موضوع دراقتصاد و گردش روان ترچرخ های آن درکشور نمایان تر شود. به تبع اهمیت چنین موضوعی(ساخت داخل، حمایت ازتولید کننده و کالای ایرانی)، صنعت نفت وبخش های مختلف آن نیزفعالیت های بنیادینی را ازسال ها پیش به منظور «ایرانیزه» کردن کالاها وخدمات مورد نیازاین صنعت انجام داده اند وبرای دستیابی به اهداف تعیین شده دراین حوزه نیز گام های موفقی برداشته اند. شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران نیزبه عنوان یکی ازشرکت های مهم درحوزه پالایش وپخش فرآورده های نفتی، بنابرمسئولیتی که دربخش انتقال نفت خام و فرآورده های جانبی آن دارد، فعالیت هایی با رویکرد ساخت داخل وحمایت ازکالای داخل انجام داده است، تا آنجا که خود را پیشرو و طلایه دار در این حوزه می داند. گزارش پیش رو، اشاره ای است به فعالیت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران درحوزه ساخت داخل با رویکرد «حمایت ازکالای ایرانی».
       شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، وظيفه انتقال ايمن نفت خام از مبادي توليد به هفت پالايشگاه مهم كشور را برعهده دارد؛ پالایشگاه هایی مثل شهید تندگویان، امام خمینی (ره)شازند و... دريافت فرآورده هاي نفتي همچون بنزين، نفت سفيد، نفت گاز، نفت كوره، سوخت جت و...از این پالايشگاه ها و انتقال آنها به مخازن انبارهاي نفت متصل به خطوط لوله درسراسر كشور، تأمين سوخت مايع برخي نيروگاه ها، فرودگاه ها و بخشي ازخوراك صنعت پتروشيمي و در مجموع كنترل شبكه اي با كاركرد انتقال سالانه بیش از123ميليارد ليترمواد نفتي (بيش از57 ميليارد تن -كيلومتر) از دیگر فعالیت هایی است که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران انجام آنها را به عهده دارد. همه آنچه زیرچترمسئولیت این شرکت قرارگرفته است، با بهره گیری از14هزارکیلومترخطوط انتقال فعال و166مرکزانتقال نفت، فشارشکن و تاسیسات ایجاد شده در12منطقه عملیاتی انجام می شود.  نگهداري و بهره برداري پايدار، ايمن و اقتصادي ازخطوط لوله که به مثابه شريان هاي حياتي انتقال مواد نفتي عمل می کنند، باپشتيباني شبكه مخابرات صنعتي انجام می شود؛ شبکه ای بهره مند از293 ايستگاه مخابراتي با ضريب اطمينان 99/99 درصد.
       ثبت یک رکورد جدید
      شركت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران درسال 1396با انتقال 123 میلیارد و 623 میلیون لیترمجموع فرآورده نفتی و نفت خام، 58 میلیارد و 350 میلیون تن –کیلومترکارکرد فرآورده و نفت خام، رکوردی جدید را در تاریخ عملیات انتقال خود به ثبت رساند.

      نگاه راهبردی به تولید با حمایت از سازندگان داخلی
      يكي ازاساسي ترين اهداف راهبردي شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، حمايت از سازندگان داخلي، تشويق صنعتگران به فعاليت در زمينه ساخت قطعات و تجهيزات مورد نيازصنعت نفت، تغيير روند تأمين كالا ازمنابع خارجي به سمت منابع داخلي و قطع وابستگي به بيگانگان است. شركت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، یکی از نخستین شرکت های مجموعه صنعت نفت است که به منظور نیل به اهداف یاد شده، در مسیر بومی سازی فناوری ها و توسعه صنعتی و اقتصادی کشور، گامی اساسی در این زمینه برداشته است.

      موفقیت ها در کنار ریسک ها
      این شرکت درسال 1372واحد خودکفایی و ساخت داخل قطعات وحمایت ازسازندگان داخلی را باعنوان« اداره طراحی و مهندسی ساخت تجهیزات» تاسیس و فعالیت خود را با عقد 17 قرارداد درسال 1373 آغاز کرد. در آن سال ها كه تحريمي دركار نبود، این شرکت با حمايت مديران آن مقطع، ساخت پره هاي متحرك توربين هاي سولزر، سولارسنتار و راستون TB-4000 را براي حمايت ازسازندگان داخلي سرلوحه كارهاي خود قرار داد، به طوری که در سال 1377 با ساخت 120 عدد پره رديف اول و 60 عدد پره رديف دوم توربين سولزرمدل S7 و قبول ريسك آن، برای نخستین بار پره های ساخته شده، روی توربین نصب شد و گزارش این فعالیت موفق در روزنامه های پرتیراژ آن زمان، بازتاب گسترده ای یافت.پس از آن درسال 1378 و با ساخت 325 عدد پره رديف اول و 195عدد پره رديف دوم توربين سولار سنتار، به نصب و بهره برداري موفقيت آميز از آن اقدام کرد که اين روند تاكنون در بخش هاي مختلف نیز ادامه دارد.

      انجام تعميرات با اتكا به توان سازندگان داخلي
      انجام تعمیرات با تکیه بر توانایی و ظرفیت های داخلی و با هدف حمایت از سازندگان و تولید کنندگان داخلی، یکی دیگر از فعالیت های مهم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به شمار می آید که این شرکت در مسیر آن گام برداشته و به موفقیت هایی نیز نائل آمده است.
      صدورتقاضاي اوليه برای انجام تعميرات اساسي 16دستگاه توربين، ساخت چهار دستگاه پكيج كامل توربو پمپ سولارسنتار براي نخستین بار در داخل كشور، تعمير و تكميل سه دستگاه شاسي توربين گازي سولار سنتار و تعمير و بازسازي پنج فقره تقاضاي مربوط به توربين هاي زيمنس تايفونSGT-100-2S ازجمله مواردي هستند كه همسو با سياست هاي شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، به عنوان شركت پيشرودر حمايت ازسازندگان داخلي برنامه ريزي شده است؛ برنامه ها و اهدافی كه علاوه برجلوگیری ازخروج قابل توجه ارز از كشور، حمایت ازساخت داخل، بلوغ و شکوفایی سازندگان داخلی را در پی داشته باشد.
      انعقاد قرارداد تعمير و تكميل سه دستگاه شاسي و تبدیل آن به سه دستگاه توربو پمپ كامل سولارسنتار درسال 96 نیزگام بزرگ دیگری بود که با هدف ارتقاي دانش ساخت داخل پكيج كامل توربين هاي گازي برداشته شد، این درحالی است که امسال، ساخت كامل چهاردستگاه پكيج كامل توربوپمپ با تکیه بر بيش از80 درصدساخت داخل قطعات توربين اجرايي خواهد شد.
      همچنين براي نخستین بار در داخل كشور، نسبت به انجام مراحل تعمير و بازسازي 5 دستگاه محور HP&LP توربين نئوپنيون اقدام شده است. عودت دو دستگاه توربين سولار تاروس و سولار مارس به ایران از سوی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران كه به دلیل شرايط حاكم و تحريم ها پس از انجام تعميرات درشركت وود گروپ باقی مانده بود، اقدام بسيارمهم دیگری است که در مسیر حمایت ازتوان داخلی و سازندگان ایرانی انجام شده است.

      توليد داخلي در حمايت از ساخت داخل
      فعالیت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، با هدف حمایت از نیروی کار ایرانی و تولید کننده داخلی، به حد تنوع و تعدد است، تا آنجا که ساخت انواع شيرآلات، انواع ترانس ركتيفاير ها وشارژرها، انواع نيم لوله و وصله هاي فولادي و اتصالات، همچنین ساخت انواع مكانيكال سيل ها و قطعات اصلي و فرعي پمپ هاي انتقال مواد نفتي، چكش هوایي، انواع كارت ها و تجهیزات الكترونيكي ومواد ضد خوردگی، بخشی از این توانمندی ها به شمار می آیند. شست وشوی توربين، روغن توربين، مواد آتش نشانی و مواد شيميایی روان کننده( DRA)، ساخت داخل نوار پوشش لوله و پرايمر، ساخت قطعات حساس انواع توربين ها مانند پره ها، ديسك ها، كارت هاي كنترلي، پمپ هاي سوخت و روغنكاري و بسياري ديگر از تجهيزا ت جانبي توربين ها، همچنین ساخت درايو دور متغير 6 كيلو ولت باقدرت 1200 كيلو وات، ساخت كنترل ولوكامل الكتروهيدروليك و ساخت انواع فيلترسوخت روغن و هواي توربين هاي گازي از دیگر اقدام های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت به شمار می رود که با نگاه راهبردی حمایت ازساخت داخل و تولید ملی انجام شده است.
       شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، يكي از اولين شركت هاي زير مجموعه وزارت نفت است كه درآن، واحد خودكفایي وساخت داخل قطعات با هدف حمايت از سازندگان داخلي کار خود را از سال های دور آغاز کرده است.
      ساخت پره هاي متحرك توربين هاي سولزر، سولارسنتار و راستون TB-4000، نصب پره رديف هاي ناحيه داغ توربين سولزرمدلS7 روي توربين، ساخت، نصب و بهره برداری از پره هاي توربين سولار سنتار، از دستاوردهای مهم این واحد است.

       چند گام دیگر برای کاهش وابستگی
       شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران، نه تنها تلاش خود را به منظور کاهش وحتی قطع وابستگی به منابع وبازارهای خارجی طی سال ها کاهش نداده؛ بلکه گام های دیگری نیز به منظور ارتقا در این بخش برداشته که ساخت درايو دورمتغير براي كنترل دور الكتروموتور القايي 6 كيلوولت باقدرت 1200 كيلووات ازآن جمله است.
      فروش این تجهیز که درصنایع کاربردی دوگانه دارد، با توجه به تحریم های اعمال شده علیه ایران، ممنوع بود. به همین دلیل ساخت آن در دستور کار قرار گرفت وهم اکنون نیز در مدار بهره برداری قرار دارد.  استفاده ازاين درايوها موجب می شود كه درشرايط نرمال بهره برداري، درمصرف انرژی تا حدود 30 درصد صرفه جويي صورت گیرد.  با توجه به اهميت فوق العاده زياد اين دستگاه در كنترل بهره برداري از مراكزانتقال نفت و سوخت رساني دركشور، ساخت كنترل ولو كامل از سوی سازندگان داخلي در دستور كار اين شركت قرارگرفت و با همكاري يكي از سازندگان داخلي، نخستین كنترل ولوالكتروهيدروليك ساخت داخل بر مبنای طراحی سازنده داخلی و نه به روش مهندسی معکوس توليد شد.
       ساخت سرو هيدروليك پمپ توربين سولار سنتار
       مراحل مهندسي معكوس و ساخت داخل سروهيدروليك پمپ توربين سولار سنتار با راهنمايي كارشناسان مديريت خطوط لوله وحمايت مديريت كالا، از سوی شركت مهندسي پولاد زمين انجام شده است.
      این پمپ که از تجهيزات كليدي در سيستم كنترل توربين سولاربه شمارمی رود، به دليل استفاده درسيستم هاي كنترل هواپيما، از فناوری، حساسيت و دقت ساخت بالايي برخوردار است.
       انحصاری بودن تولید این پمپ به وسیله شرکت آمریکایی Cessna، حساسيت و اهميت فوق العاده زياد اين دستگاه دركنترل بهره برداري از مراكز انتقال نفت و سوخت رساني در كشور، به گونه ای بود که ساخت فلو ديوايدر كامل توربين نئوپنيون به وسیله سازندگان داخلي در دستوركار قرارگرفت  شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با همكاري يكي از سازندگان داخلي، موفق به ساخت نخستین فلوديوايدر شد که هم اکنون نیزدرمدار بهره برداری قرار دارد.
      این پمپ با وجود ابعاد كوچك، قابليت تأمين فشار بالا و يكنواخت در بازه زماني طولاني را دارد و همين موضوع، اهميت تلرانس هاي ابعادي ساخت و كلرينس هاي مونتاژي قطعات آن را دوچندان ساخته است.
      آنچه اشاره شد، تنها بخشي از مهم ترين اقدام های شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران در تحقق حمايت ازسازندگان داخلي است و قطعا با اين پشتوانه، گام هاي بعدي اين شركت برای تشويق صنعتگران داخلي به ساخت قطعات و تجهيزات مورد نياز صنعت انتقال نفت به منظور قطع نياز به منابع خارجي محكم تر برداشته خواهد شد.

      ***
      بدون تردید، اگرچه گام های برداشته شده درحوزه داخلی سازی قطعات و تجهیزات مورد نیازصنعت نفت، رضایت بخش به نظرمی رسد؛ اما کافی نیست وبا توجه به تحریم های بین المللی ناعادلانه، هنوز راهی طولانی در پیش است؛راه و مسیری که درسایه همدلی وتعامل پیموده خواهد شد و سدهای تحریم را خواهد شکست.

    • media/image/2018/05/2000-1441/731.jpg

      گزارش تصويري از غرفه موزه هاي نفت در بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي

      موزه هاي نفت؛ نگين نمايشگاه  بيست و سوم

      موزه هاي نفت؛ نگين نمايشگاه بيست و سوم

      غرفه مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي با استقبال غيرمنتظره و فراتر از انتظار فعالان، دست اندرکاران و پيشکسوتان صنعت نفت، مسئولان و مديران بخش هاي مختلف اين صنعت، خبرنگاران و گزارشگران رسانه هاي خارجي و داخلي و بازديد کنندگان از نمايشگاه رو به رو شد.

      حال و هواي فرهنگيِ غرفه موزه هاي نفت در دل يک نمايشگاه صنعتي، اشياء و اسنادي که حس نوستالژي بازديد کنندگان را زنده مي کرد و بالاخره نمايش فراز و فرودهايي از تاريخ معاصر و شکل گيري صنعت نفت ايران، از جمله مواردي بود که اشتياق بازديد کنندگان را براي بازديد از غرفه موزه هاي نفت برمي انگيخت و اين غرفه را به يکي از پرمخاطب ترين غرفه هاي جشنواره نفت، تبديل کرده بود.

      مهندس بيژن زنگنه، وزير نفت،  غلامحسين نوذري، وزير پيشين نفت،مرضيه شاهدايي، قائم مقام وزير، علي کاردر، معاون وزير و مديرعامل شرکت ملي نفت، رکن الدين جوادي ، مدير عامل اسبق شرکت ملي نفت و معاون نظارت بر منابع هيدروکربوري، حميدرضا عراقي، معاون وزير و مديرعامل شرکت ملي گاز، محمدرضا موسوي خواه، مدير عامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، ناصر سجادي، مدير عامل پيشين شرکت ملي پخش،سيد شريف حسيني مديرکل حسابرسي و امور مجامع ، عباس شعري مقدم، مديرعامل پيشين شرکت ملي پتروشيمي،محمد مشکين فام ، مدير عامل شرکت نفت و گاز پارس،  موسي سوري، مديرعامل پيشين سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس و تعدادي از نمايندگان مجلس از جمله مسعود پزشکيان نايب رييس اول مجلس شوراي اسلامي... از جمله شخصيت هايي بودند که در غرفه موزه هاي نفت حضور يافتند.

      آنچه در پي مي آيد بخش کوچکي از آلبوم تصويري استقبال از غرفه موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت است که از نظرتان مي گذرد. مطالب و گزارش هاي بيشتر در اين زمينه در شماره آينده با اطلاع خواهد رسيد.

       

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/732.jpg

      نيم نگاهي به خدمات سازمان بهداشت و درمان در سال 96

      سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، با يک قرن همراهي در صنعت نفت کشور، به عنوان سازماني تخصصي که حيطه فعاليت آن تمام گستره ايران اسلامي را در برگرفته، شناخته مي شود. اين سازمان، متولي اصلي سياستگذاري، اجرا، نظارت و راهبري ارائه مراقبت هاي جامع و يکپارچه سلامت به خانواده بزرگ صنعت نفت بوده و با توجه به گستردگي و اهميت تامين سلامت، بازوي اجرايي صنعت نفت ايران محسوب مي شود و مناطق آبادان، آغاجاري، اصفهان، اهواز و ماهشهر، بوشهر و خارک، تهران، شمال شرق کشور، شمال غرب کشور، شمال کشور، غرب کشور، فارس و هرمزگان، گچساران، مرکزي و لرستان و مسجد سليمان را تحت پوشش دارد.

      مديريت سلامت

      واحد مديريت سلامت، هسته اصلي سياستگذاري و نظارت بر عمليات بهداشت و درمان و بيمه گري سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به شمار مي رود.

      براساس سند راهبردي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، محورهاي اصلي براي رسيدن به چشم انداز «نخستين انتخاب براي خدمت گيرندگان صنعت نفت»، در سه حوزه ارتقاي سلامت جمعيت زير پوشش و بهبود کيفيت خدمات، تکريم مراجعان و بيماران و بهبود وضع بهره وري در سازمان از جمله اقدام هاي انجام شده اين مديريت در سال 96 است.

      ارتقاي سلامت

      در حوزه فعاليت ارتقاي سلامت جمعيت زير پوشش و بهبود کيفيت خدمات، افزون بر خدمات سلامت کار و خانواده و خدمات شبانه روزي مراکز تشخيصي و درماني سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، خدمات ديگري ارائه مي شود که از جمله آنها مي توان به مواردي از قبيل تدوين سند تغذيه و فعاليت بدني کارکنان صنعت نفت، طرح  سلامت دهان و دندان و پيشگيري از پوسيدگي ها، طرح ارائه خدمت به بيماران زير پوشش ناتوان از مراجعه به مراکز درماني سازمان، راه اندازي مرکز ديسپچينگ اورژانس، گشايش برخي مراکز جديد و مجهز مانند بيمارستان جديد آغاجاري و پلي کلينيک آزادي- پلي کلينيک قم و ...، تجهيز برخي مناطق به دستگاه هاي پيشرفته پزشکي از قبيل ام آرآي، سي تي اسکن، لاپاراسکوپ، سيستوسکوپ، ويدئو آندوسکوپ، سونوگرافي و اکوکارديوگرافي و ...، تهيه پمفلت هاي آموزشي به منظور ارتقاي سطح سواد جمعيت زير پوشش، تهيه پروتکل هاي دارويي براي مواردي از بيماري هاي مزمن و طولاني مدت مانند سرطان ها، آلزايمر، پارکينسون، ام اس، پوکي استخوان و ... اشاره کرد.

      روزآمدکردن فارماکوپه دارويي

       

      روزآمدکردن فارماکوپه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، به منظور بهره مندي جمعيت زير پوشش از داروهاي جديد مورد تأييد وزارت بهداشت، اجراي مانورهاي متعدد مواجهه با بحران در مناطق مختلف سازمان براي حفظ آمادگي در شرايط اضطراري، امضاي قراردادهاي خريد خدمات تشخيصي و درماني از مراکز درماني و بيمارستان هاي معتبر در بخش خصوصي و دانشگاهي، افزايش همکاري با واحدهاي بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس اي) صنعت نفت به منظور هم افزايي و افزايش کارآمدي مجموعه اقدام هاي دو سازمان در بهبود ايمني و پيشگيري از ايجاد بيماري ها از ديگر اقدام هاي مديريت سلامت است.  اين واحد خدمات ديگري از جمله تجهيز مراکز سلامت کار به جديدترين داروهاي موثر بر مسموميت هاي شيميايي در مناطق صنعتي، ابلاغ دستورعمل هاي مواجهه با اپيدمي ها و بحران ها به منظور تسريع و تسهيل در ارائه خدمات به حادثه ديدگان، اقدام هاي لازم براي نوسازي ناوگان آمبولانس و تهيه اتوبوس آمبولانس، ارتقاي توان ارتباطي آمبولانس ها با بيمارستان هاي سازمان به منظور ارائه مناسب ترين خدمات در دقايق طلايي اوليه حادثه به بيمار، طرح حضور پزشکان خانواده در کلينيک هاي تخصصي به منظور افزايش همکاري آنان با بيماران خود و ارتقاي مهارت هاي اين گروه در مواجهه با بيماري هاي تخصصي و پيچيده و افزايش سرعت تشخيص و درمان را نيز در سالي که گذشت، سر لوحه کار خود قرار داده است.

       

      افزايش 30 درصدي معاينات صنعتي

      افزايش حداقل 30 درصدي پوشش معاينات صنعتي براي کارکنان و همچنين گسترش پوشش اين معاينات به بسياري از همکاران غير رسمي به منظور صيانت از سلامت و کارايي آنان، تقويت نظارت بر مراکز ملکي سازمان و طرف قرارداد بر اساس موازين اعتبار بخشي مراکز بهداشتي و درماني کشور، ارتقاي کميت و کيفيت بسته هاي خدمات سلامت براي گروه کودکان، نوجوانان، ميانسالان، بانوان در سنين باروري و يائسگي و همچنين سالمندان براي شناسايي، پيشگيري، درمان و کنترل بيماري هاي مختلف، اجراي طرح غربالگري بيماري آسم در مناطق مختلف و ... از ديگر اقدام هاي انجام شده از سوي مديريت سلامت است. پوشش بيماري هاي فشارخون، ديابت، چربي خون، بيماري هاي قلبي، چاقي و لاغري، کوتاهي قد، بارداري هاي پر خطر، کم خوني، مشکلات بلوغ، بيماري هاي تيروييد، بيماري هاي کبد و کليه، پوکي استخوان، سرطان ها، سلامت روان و بيماري هاي اضطراب و افسردگي نيز از ديگر خدمات ارائه شده در اين بخش است.

      طرح سلامت دهان و دندان

      سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، طي يک سالي که گذشت، خدمات متنوعي در عرصه سلامت به کارکنان اين صنعت ارائه کرده که از آن جمله مي توان به فعاليت هاي بخش دندانپزشکي و اجراي طرح سلامت دهان و دندان در صنعت نفت اشاره کرد.  اين طرح از ابتداي ارديبهشت سال 95 به مناطق 14 گانه تحت پوشش اعلام شد و پيش از آن نيز در شهريور سال 94 به صورت نمونه در سه منطقه تهران، اراک و مشهد انجام شده بود که با موفقيت آن، به صورت رسمي به ساير مناطق ابلاغ و قرار شد امور پيشگيري و غربالگري براي تمام جمعيت تحت پوشش که شامل حدود 530 هزار شاغل، بازنشسته و خانواده تحت تکفل آن ها بود، انجام شود.  در اين طرح، با غربالگري سالانه جمعيت هر منطقه و ثبت معاينات، شاخص سلامت دهان و دندان به دست خواهد آمد؛ شاخص هايي نظير بيماري ها و پوسيدگي هاي دنداني و بيماري هاي لثه و پيرامون آن که با به دست آوردن اين شاخص ها مشخص مي شود جمعيت هدف، به لحاظ برخورداري از سلامت در چه وضعيتي است و بر اساس آن چه اقدام هاي پيشگيرانه و درماني انجام خواهد شد. به عنوان مثال، اگر فردي با انجام غربالگري متوجه شود که به سه اقدام درماني نياز دارد، با پيگيري و اقدام به موقع، از گسترش عوارض وسعت بيماري پيشگيري خواهد کرد.

       

      ايجاد شناسنامه براي مراکز

      واحد دندانپزشکي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، علاوه بر طرح سلامت دهان و دندان ، اهداف ديگري از جمله ايجاد شناسنامه براي مراکز دندانپزشکي را در سال گذشته دنبال کرده است که به صورت سالانه ارزشيابي و امتيازبندي مي شوند. رعايت اصولي مانند کنترل عفونت، کنترل کيفي خدمات، افزايش تنوع خدمات و تجهيزات به روز و افزايش تخصص هاي مورد نياز از جمله معيارهاي مورد نظر است.

      سند چشم انداز و برنامه راهبردي

      در سال 1394 « سند چشم انداز و برنامه راهبردي بهداشت و درمان صنعت نفت » با مشارکت تمامي روسا و کارشناسان مناطق تدوين شد و به عنوان ميثاق سازماني مورد تصويب قرار گرفت که وظيفه پياده سازي اين سند بر عهده مديريت برنامه ريزي گذاشته شد، از اين رو اين مديريت تمامي برنامه هاي عملياتي مناطق سازمان و واحد هاي ستادي را با اين سند هماهنگ کرده و حرکت سازمان را در مسير دستيابي به اهداف اين سند پايش مي کند.  در سالي که گذشت، مديريت برنامه ريزي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نيز همانند مديريت هاي ديگر، برنامه هايي را در دستور کار خود قرار داد، از اين رو در مجموعه اقدام هاي واحد مطالعات راهبردي و ارزيابي عملکرد در سال 1396 اين مديريت، مي توان به تهيه گزارش فعاليت و وضع عمومي سازمان براي طرح در مجمع عمومي صاحبان سهام، بازنگري در سند چشم انداز سازمان بهداشت و درمان، نظارت بر تدوين برنامه سالانه مناطق سازمان و واحدهاي ستادي بر اساس سند چشم انداز، بررسي و اطلاع از برنامه عملياتي مناطق سازمان، دريافت گزارش پيشرفت برنامه هاي عملياتي مناطق و بررسي آنها، بازديد و مميزي اجراي برنامه هاي عملياتي در طول سال، ارزيابي پيشرفت برنامه هاي عملياتي و تهيه گزارش تجميعي و تدوين شاخص هاي ارزيابي عملکرد مناطق اشاره کرد.

       

      تکريم مراجعان و بيماران

      بهسازي فضاهاي فيزيکي و همچنين تلاش براي افزايش دسترسي جمعيت زير پوشش به خدمات درون و بيرون از سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، استفاده از نرم افزار رسيدگي به اسناد پزشکي براي بالابردن دقت و سرعت بازپرداخت هزينه هاي درماني به جمعيت زير پوشش و مراکز طرف قرارداد، تجهيز بسياري از مراکز سازمان به امکان ارائه نوبت هاي تلفني يا اينترنتي و کاهش اتلاف زمان مراجعه به اين مراکز، بررسي نظر و سطح رضايت بيش از 10 هزار نفراز کارکنان رسمي صنعت نفت درباره عملکرد پزشکان و کادر واحدهاي طب صنعتي، تسهيل دسترسي کارکنان شرکت ها براي بهره مندي از معاينات دوره اي، فراخوان خانواده هاي زير پوشش صنعت نفت به مراکز سلامت خانواده به منظور تکميل پرونده هاي پزشکي و بهره مندي از خدمات پيشگيرانه سازمان، بازديدهاي متعدد از مناطق مختلف سازمان و تشکيل جلسه هاي حضوري با خدمت گيرندگان به منظور دريافت ديدگاه ها و انتقادهاي آنها بدون واسطه، افزايش نظارت بر نحوه برخورد مراکز طرف قرارداد با جمعيت زير پوشش و برخورد با مراکزي که استانداردهاي سازمان را رعايت نمي کنند، بازنگري و افزايش در بازپرداخت هزينه هاي ارتز و پروتز و کمک هزينه هاي درماني، از خدمات اين بخش به شمار مي آيند.

      بهبود وضع بهره وري در سازمان و رعايت اصول اقتصاد سلامت

      بهبود وضع بهره وري در سازمان و رعايت اصول اقتصاد سلامت، از ديگر محورهايي بود که واحد مديريت سلامت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در سالي که گذشت، سر لوحه کار خود قرار داد و در اين زمينه خدمات متنوعي از جمله پيگيري و اجراي موضوع ثبت و اعلام خدمات ارائه شده در سازمان (طرح صورتحساب)، ساماندهي قراردادهاي مربوط به مراکز پزشکياري، اجراي طرح خريد متمرکز دارو از پنج شرکت برتر دارويي کشور، راه اندازي و ارائه خدمات در مراکز جديد سازمان با بهره مندي از راهکار برون سپاري را در برنامه خود داشت. از ديگر اقدام هاي انجام شده در اين حوزه، مي توان به بازنگري در روش پرداخت به برخي گروه هاي بهداشتي و درماني و ارتقاي روش پرداخت بر مبناي عملکرد در سازمان، بهره مندي از فضاها و امکانات موجود براي افزايش خدمات در مناطق مختلف، خريد تجهيزات پزشکي بدون واسطه از هيئت امناي ارزي وزارت بهداشت و کاهش هزينه ها در اين حوزه، ساماندهي خريد مواد ضد عفوني کننده، ارتقاي نرم افزارهاي مختلف به منظور افزايش دقت و سرعت در فرآيندهاي جاري، بازنگري فصل 10 مقررات استخدامي صنعت نفت، افزايش نظارت و بازرسي بر انبارهاي دارويي و فرآيند درخواست تا تحويل دارو به منظور پيشگيري از اشتباه ها  يا تخلف هاي احتمالي اشاره کرد.

      پيگيري براي ساخت تروماسنترعسلويه

      مديريت مهندسي و ساختمان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در سالي که گذشت، پيگيري هاي خود را براي جانمايي و ساخت «مرکز حوادث و سوانح (تروماسنتر)» در عسلويه انجام داده است؛ اما متاسفانه ساخت اين مرکز در تحويل زمين مناسب از منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس با مشکلاتي روبه رو شده و پيگيري ها براي دريافت زمين همچنان ادامه دارد. کيفيت ساختمان ها در کيفيت ارائه خدمات به مراجعان و کارکنان صنعت نفت و خانواده هاي آنان تاثير بسياري دارد، به طوري که کيفيت بالاي ساختمان ها باعث افزايش سطح رضايت مندي مراجعان خواهد شد، از اين رو در مديريت مهندسي ساختمان تلاش شده براي افزايش سطح رضايت مندي مراجعان، به بهبود وضع نگهداري و احداث ساختمان هاي جديد و با کيفيت، توجه جدي شود. از اهداف تعريف شده مديريت مهندسي و ساختمان در دو سال اخير، مي توان به تکميل پروژه هاي باقيمانده از سال هاي گذشته مانند ساختمان هاي شاهين شهر، پلي کلينيک آزادي و آغاجاري اشاره کرد که اکنون با توجه به تکميل پروژه از نظر ساختمان هاي درماني، از وضعيت مطلوبي برخوردار هستند.

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/733.jpg

      کهاب طرحي ملي  با نگاه زيست محيطي

      مشعل   ذخيره سازي (Save) درحوزه انرژي، از موضوع هاي مهمي به شمار مي رود که دربرنامه ها وسياست هاي کلان وزارت نفت به آن توجه ويژه شده است. اين مهم با توجه به ورود فازهاي جديد پارس جنوبي وافزايش ظرفيت توليد گاز، دربخش هاي مختلفي ازجمله نيروگاه هاي توليد کننده برق که نفت کوره ونفت گاز، تشکيل دهنده سوخت اصلي آنهاست، باهدف حذف اين سوخت هاي ميان تقطيرشتاب گرفت؛ هدفي چندلايه که اهداف زيست محيطي نيزدرآن نهان بود. «کهاب» نيز از ديگر طرح هايي است که همانند حذف سوخت هاي ميان تقطيرازچرخه نيروگاهي، هدفي چند منظوره را دنبال مي کند و مهم ترين آن درکنارجلوگيري ازاتلاف بنزين، بهبودوسالم سازي محيط زيست است.  کهاب (کاهش، هدايت، انتقال وبازيافت بخارهاي بنزين) طرحي است که بنابرمصوبه دولت در سال 1387کليد خورد و شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي نيزمتولي و مسئول اجراي آن شد. آنچه پيش روي شما قراردارد، گزارشي جامع از اهداف، فرآيند، آثار و نتايج اين طرح ملي است که شرح آن را مي خوانيد.

      چکيده

      بنزين موتور، ترکيبي ازهيدروکربن هاي نفتي با نقاط جوش متفاوت بوده و عناصرسبک تري مانند بوتان وپنتان موجود در آن درشرايط محيطي، به صورت گاز است.  اين ترکيبات آلي فرار، پديده تبخير بنزين را ايجاد مي کند که علاوه بر هدر رفت سرمايه اقتصادي، موجب آثارمخرب زيست محيطي وشيوع بيماري مي شود. باتوجه به ميزان مصرف روزانه بنزين وانتقال اين فرآورده به نقاط مختلف کشور، مقادير زيادي از آن حين انتقال، بارگيري وتخليه، تبخير مي شود که ازآن مي توان به عنوان يک منبع آلاينده مهم ياد کرد.

      با توجه به سمي و فراربودن اين ترکيبات هيدروکربني، همچنين تمايل آنها براي ترکيب شدن باديگرعناصر، انتشاراين ترکيبات درمحيط، مي تواند آثار نامطلوب فيزيولوژي، زيست محيطي واقتصادي برجاي بگذارد. با توجه به آسيب هاي ناشي از استنشاق بخاربنزين وخطرهاي زيست محيطي آن، كاهش انتشاراين بخارها وآلاينده هاي محيطي مورد توجه ويژه قرار گرفت ودربسياري ازكشورهاي جهان، قوانين ومقررات زيست محيطي شديدي براي كنترل و كاهش انتشار آنها وضع شد. با توجه به هزينه بالاي توليد يا واردات بنزين ومصرف بي رويه اين فرآورده راهبردي، بازيافت بخارهاي اين فرآورده، ارزش اقتصادي بسيار بالايي خواهد داشت كه سرمايه گذاري دراين زمينه را برگشت مي دهد.

      اهداف

      از اهداف اصلي «طرح ملي کهاب در شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران» شناسايي و كنترل مکان هاي انتشاربخاربنزين در محدوده فعاليت خود از زمان دريافت و ذخيره بنزين درانبارهاي نفت تا تحويل آن به مصرف كننده در جايگاه هاست که چهار مرحله را شامل مي شود: 1-هنگام بارگيري نفتکش در انبار نفت2-هنگام تخليه نفتکش درجايگاه 3-هنگام سوختگيري خودروها 4- بازيافت دوباره وبرگشت فرآورده هدر رفته به چرخه مصرف.

      بنابرتصويب نامه هاي هيئت وزيران و مسئوليت ارگان ها وسازمان هاي مختلف دركنترل وكاهش آلودگي محيط زيست ناشي از نوع فعاليت آنها، سهم شركت ملي پخش درآلودگي محيط زيست ناشي از تبخير بنزين، هنگام بارگيري نفتكش ها درانبارهاي نفت ونيز تخليه نفتكش درجايگاه و فروش فرآورده به مصرف كننده و حدود 240 هزارمتر مكعب بخار بنزين به صورت روزانه وارد محيط زيست مي شود (براساس ميانگين فروش روزانه بنزين 80 ميليون ليتر وسه مرتبه جا به جايي) که با استحصال اين ميزان بخار به مايع، روزانه حدود360 هزار ليتر بنزين به چرخه مصرف بازخواهد گشت.

      آثار نامطلوب انتشار بخاربنزين  

      ايجاد پديده مه دود فتوشيميايي همراه با کاهش ديد، توليد ذرات ريز دوده، ايجاد باران هاي اسيدي، فرسايش خاک و بناهاي قديمي، تخريب زيست بوم آبي وجنگل ها، تغييردراقليم جهاني، تخريب لايه ازن، گرمايش زمين، همچنين اثرات مخرب درسلول هاي گياهي و جانوري، تبخير آب درياها، ذوب شدن يخ هاي قطبي ازجمله آثار نامطلوب زيست محيطي ناشي از تبخير بنزين موتوراست.

       

       آثار نامطلوب فيزيولوژيکي

       ترکيبات آلي فرار Volatile Organic Compounds يا به اختصار (VOC )ناشي از انتشار بخاربنزين براي سلامتي انسان ها مخاطراتي را ايجاد کرده است و مي توان به دو دسته تقسيم بندي کرد:  اثرات زودگذر که شامل تحريک چشم و بيني و گلو، گيجي، سردرد، از دست دادن حافظه کوتاه مدت و.. است؛ همچنين آثارمزمن که سرطان زايي، جهش ژنتيک، تولد نوزادان ناقص الخلقه، تاثير روي سيستم تنفسي و..از جمله آنهاست.

       

       آثار نامطلوب اقتصادي

       اگرميانگين مصرف روزانه بنزين کشور80 ميليون ليتر در نظر گرفته شود، با توجه به سه بار توليد بخار در مراحل بارگيري، دريافت و توزيع، حدود 240 هزارمترمكعب بخاربنزين دريك روز به هوا مي رود.  بررسي ها نشان مي دهد ازهر هزار ليتربخار اشباع بنزين، يک و نيم ليتر مايع شبه بنزين به دست مي آيد؛ از اين روبا اجراي کامل طرح کهاب، مايع به دست آمده ازاين ميزان بخار توليد شده 360هزارليتر در روز و سالانه بيش از يک صد ميليون ليتربنزين استحصال شده به چرخه مصرف بازخواهد گشت.

      راهكارهاي عملي کهاب

      اين راهکارها در قالب سه فاز تعريف شده است که عبارتند از:

      جمع آوري بخار بنزين از جايگاه هاي سوختگيري (فازاول)، جمع آوري بخار بنزين از انبار هاي نفت (فاز دوم) و تبديل بخاربنزين جمع آوري شده به مايع با نصب سيستم هاي بازيافت بخار بنزين (فاز سوم).

       

      فاز اول

      باتوجه به جابه جايي بنزين در زمان تخليه نفتكش درجايگاه و سوختگيري خودروها (بالانس حجمي) همچنين تلاطم بنزين، مقادير زيادي بخار بنزين توليد شده وارد اتمسفرمي شود كه براي جلوگيري از آن مراحل زير درجايگاه ها در دست اجراست:

      نصب تجهيزاتي درجايگاه ها به منظوركنترل و كاهش تبخير بنزين از مخزن جايگاه، همچنين جمع آوري بخار بنزيني كه در عمليات تخليه به وسيله نفتكش در هوا منتشر مي شد. نصب تجهيزات وايجاد تغييراتي در ديسپنسرها براي جمع آوري وهدايت بخار بنزيني كه حين سوختگيري خودروها از باك خارج شده است. نصب سيستم هاي بازيافت بخار بنزين در محل جايگاه (VRS )

       

      فاز دوم

       با توجه به ضرورت انتقال بنزين از انبار هاي نفت به جايگاه ها به وسيله نفتكش، مقادير زيادي بخاربنزين در زمان بارگيري (بالانس حجمي) و ايجاد تلاطم، توليد مي شود كه براي كنترل وجلوگيري از خروج اين حجم بخار، ضمن مجهز كردن نفتكش ها به تجهيزات مورد نياز وايجاد تغييرات در بازوهاي بارگيري، نصب سيستم هاي بازيافت بخاربنزين(VRU) متناسب باشرايط اقليمي درانبارهاي نفت درحال اجراست.

      مهم ترين اقدام هاي طرح كهاب

         تجهيز بيش از97 درصد مجاري عرضه سوخت كشور(3400 جايگاه) به تجهيزات و ادوات مورد نيازكنترل بخار بنزين ( STAGE I ).

        اجراي سيستم stageII +vapor saver درتعدادي ازجايگاه هاي كشوروشروع عمليات تجهيزجايگاه هاي زيرپوشش شركت هاي زنجيره اي توزيع سوخت.

        تجهيزپنج هزاردستگاه تانكرحمل زميني بنزين به تجهيزات هدايت و نگهداري بخاربنزين نفتكش ها که وظيفه اصلي انتقال بنزين وانواع فرآورده ها را ازانبارهاي نفت به جايگاه ها به عهده دارند.

      به واسطه جابه جايي اين فرآورده ها در زمان بارگيري در انبار و حركت تانکرهاي نفت آنها در مسير، همچنين تخليه فرآورده هاي نفتي درجايگاه، مقاديرقابل ملاحظه اي تبخير فرآورده صورت مي گيرد که براي جلوگيري از اين مهم نوسازي نفتكش ها و نصب تجهيزاتي روي آنها در حال انجام است.

       ساخت داخل قطعات مورد نياز تجهيز جايگاه ها به سيستم STAGE I و دستيابي به دانش فني ساخت اين قطعات درداخل كشور.

       طراحي ونصب سيستم بازيافت بخاربنزين(VRU)درانبارنفت شهر تهران (شمالغرب) به شيوه تبريدي.

      با بهره برداري از اين سيستم از ورود روزانه 6 هزارمترمكعب بخار بنزين به هوا جلوگيري شده است و روزانه حدود 9 هزار ليتر بخار بنزين بازيافت مي شود.

       طراحي ونصب سيستم بازيافت بخار بنزين(VRU)در انبار نفت شهركرج به شيوه غشايي.

      با بهره برداري از اين سيستم، ازورود روزانه چهارهزار مترمكعب بخار بنزين به هوا جلوگيري و روزانه حدود 6 هزار ليتر بازيافت بخار بنزين انجام مي شود.

        تغييركاربري سيستم بازيافت بخار بنزين(VRU)در انبار نفت شهر بندرعباس به شيوه جذبي: با بهره برداري ازاين سيستم از ورود روزانه سه هزار مترمكعب بخاربنزين به هوا جلوگيري و روزانه حدود چهارهزار ليتر بازيافت بخار بنزين صورت مي گيرد.

        طراحي و نصب سيستم بازيافت بخار بنزين (VRU) به روش جذبي و تغيير بازوهاي بارگيري درانبار نفت كلانشهر اصفهان.

       با بهره برداري از پروژهVRU انبار نفت اصفهان از ورود روزانه 6 هزارمترمكعب بخار بنزين به هوا جلوگيري شده و حدود 9 هزار ليتر در روز نيز بنزين به چرخه مصرف بازمي گردد.

        شروع عمليات اجرايي نصب سيستم بازيافت بخار بنزين شيوه جذبي در انبار نفت چهار كلان شهرتبريز، مشهد، اراك اهواز.

       با بهره برداري از چهار پروژهVRU ياد شده، از ورود روزانه 14 هزار مترمكعب بخار بنزين به هوا جلوگيري مي شود و حدود 21 هزار ليتر در روز   بنزين   به چرخه مصرف برمي گردد.

       اجراي پروژه پژوهشي ساخت داخل ودستيابي به دانش طراحي وساخت سيستم بازيافت بخار بنزين براي جايگاه هاي عرضه سوخت با همكاري پژوهشگاه صنعت نفت.

      بدون ترديد اجراي طرح هايي همچون کهاب که عنوان «ملي» را با خود به همراه دارند، مي توانند روحي تازه  به اقتصاد کشور بدمند. اين طرح علاوه براين که کشور را به سوي کاهش وابستگي از واردات کالاهاي راهبردي همچون بنزين سوق مي دهد، مي تواند درسالم سازي و بهبود محيط زيست که هزينه سنگيني براقتصاد کشوراست، نقش آفرين باشد.

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/734.jpg

      تعويض 67 كيلومتر از خط لوله مارون- اصفهان ؛ دومين خط لوله سخت گذر دنيا

      حضور  چشمگير جوانان در  يک پروژه خاص

         زهره ربيعي  خط لوله 30 اينچ مارون- اصفهان بعد از خط لوله انتقال نفت آلاسكا، دومين خط لوله سخت گذر دنياست و بخش عمده اي از اين خط لوله 430 کيلومتري، از مسير رشته کوه هاي زاگرس مي گذرد. نزديک به چهل سال است كه اين خط 50 درصد خوراك مورد نياز تعدادي از پالايشگاه هاي كشور به ويژه مركز پالايش نفت اصفهان را تأمين مي كند و به همين دليل، از اهميت بسيار بالايي در صنعت نفت برخوردار است و روزانه 550 هزار بشکه نفت خام را با عبور از سه استان كشورمان ايران، به پالايشگاه اصفهان و مازاد آن را به پالايشگاه هاي تهران و تبريز انتقال مي دهد.  در ادامه، گفت وگوي «مشعل» را با حشمت اله سيف، رئيس امور مكانيك مديريت مهندسي و طرح هاي شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران و مسئول پروژه تعويض 67 كيلومتر از خط لوله نفت خام مارون- اصفهان مي خوانيد.

        لطفاً در باره اين پروژه توضيح دهيد.

      براي پايش وضعيت خطوط لوله انتقال نفت، هر چند سال يك بار در شركت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران به منظور شناسايي نقاط خوردگي و احتمالا آسيب ديده اين خطوط، عمليات پيگراني هوشمند انجام مي شود تا نقاط ضعيف شده خطوط كه بر اثر قدمت و يا عوامل محيطي ايجاد شده است، شناسايي و ترميم شود. گاهي درصد اين خوردگي ها بسيار بالاست و تعميرات موضعي جوابگو نيست كه مي بايد برنامه ريزي هاي لازم براي تعويض خطوط انتقال انجام شود.

       به عنوان مثال، در نتايج حاصل از پيگراني شركت گلوبال روسيه در سال 1393 مشخص شد كه بخشي از خط لوله يعني حد وسط كيلومتر 19 تا 86 داراي خوردگي هاي متعددي است و تصميم بر آن شد كه اين قسمت كه حدود 67 كيلومتر است، در دستور كار تعويض قرار گيرد.

        دليل اهميت و حساسيت تعويض اين خط لوله را بيان كنيد.

       اهميت تعويض اين خط در مرحله نخست، به بالا بردن ضريب ايمني و جلوگيري از وقوع هرگونه حادثه ناگهاني براي ساكنان شهرها و روستا هايي است كه در مجاورت خط قرار دارند و دليل دوم، براي انتقال پايدار نفت خام به مراكز پالايش نفت كشور است.

       با توجه به قدمت بيش از 40 سال اين خط و احتمال پارگي و نشتي آن و نظر به اينكه خط ياد شده از حومه شهر رامهرمز و از مجاورت تعدادي از روستاها، همچنين از ميان مزارع آنها عبور كرده، در برخي نقاط در تقاطع با رودخانه ها از جمله رودخانه پر آب مارون است و در صورت بروز هرگونه حادثه، افزون بر مخاطرات جاني، سبب آلودگي هاي زيست محيطي جبران ناپذير خواهد شد.

       چه چالش هايي در اين پروژه وجود دارد و با چه موانعي روبه رو بوده ايد؟

      يكي از مهم ترين مشكلات در مسير پروژه، سخت گذر بودن آن است. اين خط از رشته كوه هاي زاگرس، سد كارون سه و چهار، تنگه هاي آوند و لير و گردنه هاي مختلف عبور مي كند. انجام هرگونه عمليات در اين مسير، بسيار دشوار و نيازمند رعايت دقيق اصول فني و مهندسي است. گرماي طاقت فرساي هوا در فصل تابستان و انجام عمليات هاي مختلف زير نور ذوب كننده خورشيد، از چالش هاي حل ناشدني پروژه است؛ به طوري كه تابستان امسال، روزهاي زيادي را باگرماي بيش از 50 درجه مشغول كار بوديم. كشت و كار كشاورزان و تصرف غيرقانوني حريم خطوط لوله از سوي آنها و مزاحمت هاي معارضان، يكي ديگر از مهمترين موانع كار ماست، در حالي كه اين زمين ها جزء حريم خطوط لوله هستند و بايد بدون هيچ دغدغه اي كار تعميرات، نگهداري و تعويض آنها انجام شود.

       تاكنون چه مراحلي از پروژه انجام شده و چه ميزان پيشرفت داشته است؟

      در حال حاضر و با گذشت حدود 6ماه از آغاز عمليات پروژه، 35 كيومتر از مسيرحفاري و كانال كني شده است، تمام لوله هاي موردنياز پروژه پوشش رنگي از نوع FBE شده اند ( لوله هاي قابل استفاده در اين پروژه 5LX60 با ضخامت هاي متفاوت است) و حدود 35 كيلومتر لوله به كارگاه منتقل و ريسه شده است. همچنين بيش از 28كيلومتر لوله جوشكاري، راديوگرافي، عايق سر جوش و تست هاليدي انجام و تاكنون حدود 10 كيلومتر لوله دفن شده است.

       اين پروژه كه تعويض 67 كيلومتر از دومين خط لوله سخت گذر دنياست، از مرداد ماه پارسال آغاز و برنامه زمان بندي بر مبناي اتمام پروژه در 28 ماه بسته شده است. فاز اول پروژه تا پايان سال به اتمام خواهد رسيد و در سرويس و بهره برداري قرار مي گيرد. البته با تلاش بي وقفه تمامي عوامل اجرايي و نظارت پروژه و پيگيري هاي مداوم مدير عامل، تاكنون 45/14 درصد از برنامه زمان بندي پروژه جلوتر هستيم و پيشرفت قابل ملاحظه اي داشتيم. اين پروژه هاي موفق در زمينه تعويض خطوط لوله است.

       

        اين پروژه به چه روشي انجام مي شود؟

      در هر پروژه اي بسته به نوع آن از روش هاي مختلفي استفاده مي شود كه اين پروژه نيز به روش pc انجام شده است.

       

        در پايان اگر صحبتي داريد.

      در اين پروژه بيش از 60درصد نفرات شاغل چه در قالب پيمانكار و چه مشاور، جوانان باانگيزه و باسابقه استان خوزستان هستند كه در مسير دستورعمل وزير نفت مبني بر به كارگيري نيروهاي جوان و بومي در استان هاي مختلف كشور به كار گرفته شده اند. ميانگين سني شاغلان 27 تا 26 سال است كه نشان دهنده اعتماد به جوانان و تخصص و مهارت آنهاست.

      بـهار در پيـچ و خم خطوط لولـه نفت

      ليلا وحدتي     خاموشي اما جاري، سياهي اما قيمتي و نشانه اي! نشانه سپيدي و آباداني.

      نفت! اي ميراث گرانبها، با وجود تفاسير متعددي که درباره تو هست؛ فرصت مغتنمي است که از سير و سفرت به نقاط مختلف سرزمين ام ايران بنگارم.سالهاست خود را در رگ هاي پهناور اين آب و خاک جاري ساخته اي و نيک مي داني که اين به سبب سرو قامتاني است که تو را مي پايند و راهت را هموار مي سازند، تا مبادا غفلت، بخراشد رگهايت را روي سخنم با رگهايي است که تو را در آغوش گرفته اند و کساني که رگهايت را در تار و پود زمين نهاده و نگهداري مي کنند. يادت هست زماني که پرهيجان سينه خاک را شکافتي و تا آسمان سر کشيدي!يادت هست جرعه جرعه مي شدي و بر ستوران سوار، تا به مقصد برسي!يادت هست رادمرداني را که نخست طرح سفرت را با مشقت بي شمار و از خود گذشتگي بر قامت خاک ايران کشيدند تا  جريان يابي! تا زنده باشي ! تا بگردي!آن زمان سير خطوط لوله چون سختي يک کوه بود، از دل دشت وسيع تا انتهاي يک کوير.

      100 سال پيش داستان سفرت از خطوط لوله مسجد سليمان به آبادان شروع شد؛ 9 سال بعد خط لوله پاي به شهر اهواز گذاشت و سفر تو ادامه يافت تا نفت شهر و کرمانشاه و .... در سير و سلوکت چون خورشيدي در مشرق ايران طلوع کردي يعني رسيدي به شاهرود و مشهد شاهدان عاشق.اينک پس از اين همه، در حالي که آفتاب زمستان 96 کم کم اوج گرفت و برف ها آرام آرام ذوب شدند و گل ها به تدريج سر از خاک بيرون آوردند و طبيعت رسيدن بهار را جشن گرفت. اهالي خطوط لوله و مخابرات نفت ايران بهار آباداني را جشن گرفته اند.پيام رسانان خطوط لوله، بهار را در بهار به مردم هديه مي دهند. بهار کار، توليد، رفاه و بهار آرام را با انتقال سوخت و مايحتاج زندگاني!

      سوخت مورد نياز سراسر کشور از طريق 14 هزار کيلومترخطوط لوله و 186 مرکز انتقال نفت، تاسيسات و فشارشکن و با پشتيباني 293 ايستگاه مخابراتي در دوازده منطقه در گردش مداوم است.دوازده منطقه، دوازده يارهميار، دوازده پيوندگاه صنعت، اقتصاد، ارتباطات، تمدن، تاريخ و .... اهالي خطوط لوله و مخابرات اند در کلان شهر صنعت نفت ايران.

         خوزستان منطقه اي با مجموع طول خطوط لوله 1300 کيلومتر که وظيفه پمپاژ نفت خام و فرآورده هاي نفتي را را در رگهاي پولادين به عهده دارد. خوزستان با مراکز انتقالي چون شهيد دهنوي ( نظاميه)، شهيد چمران (نفت خام)، سيدي آبادان و ... منطقه اي است که جنگ تحميلي بر چهره گرم و مهربانش نشان بسيار گذاشته است.

      منطقه اي است که در بهار ميزبان دلدادگان شهداست؛ به ديگر سخن بهار منطقه خوزستان بوي ياران شهيد را مي دهد.

         لرستان منطقه اي با مجموع طول خطوط لوله 1000کيلومتر و با مراکزي چون شهداي تنگ فني، شهيد قلندري (پل بابا حسين)، برداسپي و ....خوش نشين در دل طبيعت بکر است که بهارش بي ترديد هديه اي آسماني است.

         ديگر وادي ياران دوازدهگانه؛ منطقه مرکزي با مجموع طول خطوط لوله 1700 کيلومتر با مراکزي چون شازند، رازان و... که بهار را در بهار به هموطنان شان با کار و کوشش هديه مي کنند.

         منطقه تهران چهارمين گذرگاه است که در ميان دوازده منطقه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران احداث شده است که مجموع طول خطوط لوله آن 2000 کيلومتر است.

      برخي مراکز خدمت رساني اين منطقه عبارتند از: نفت خام ري، رسيد و ارسال، چشمه شور، نوشهر و...؛ تهران منطقه اي همجوار پايتخت و شانه به شانه پالايشگاه تهران است که چون قلبي تپنده شريان هاي جاري نفت را از نواحي جنوبي کشور دريافت و در نواحي شمالي توزيع مجدد مي کند، وسعتي از تبريز سرفراز تا مشهد مقدس!

         نوبت به منطقه اصفهان مي رسد، منطقه به ظرافت گنبدهاي فيروزه اي و در عين حال منطقه به صلابت طبيعت سختش! با مجموع طول خطوط لوله 800 کيلومتر که نفت و فرآورده هاي نفتي را از دره ها، کوه ها و رودخانه ها امن و امان مي گذراند.کارکنان اين منطقه در مراکز انتقالي چون شهيد آل خميس اميديه، شهيد ملک باغملک، شهيد بهشتي اصفهان و ... مشغول خدمت رساني هستند.

         منطقه فارس با مجموع طول خطوط لوله 550 کيلومتري زمزمه هاي شاعرانه نفت را براي آبادي هر چه بيشتر اين قطعه از بهشت گمشده ايران در گوش جان مراکز انتقالي چون گچساران، نورآباد و... مي خواند. اين منطقه از شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران تکيه زده به بلنداي بارگاه احمد بن موسي (ع) نور، برکت و رفاه را در طول سال و بالتبع در بهار دل انگيز منطقه به تک تک هموطنان تقديم مي کند.

          جنوب شرق منطقه جاي گرفته در دل کوير به طول 1400 کيلومتر خطوط لوله با مراکز انتقال يزد، رفسنجان و ....

         بهار در خطه آذربايجان که همواره کوه هايش سر بر آسمان دارد و زمينش غرق شکوفه هاي بهاري پس از يخ بندان زمستان است، ديدن دارد.منطقه شمالغرب با مجموع طول خطوط لوله 1900 کيلومتري و با مراکز انتقالي چون اشتهارد، تبريز، مياندوآب و ... در اين خطه چون ساير مناطق سرشار از نشاط کار و غيرت کارکنانش آمدن بهار را پاس مي دارند.

         شمال شرق، منطقه اي در پيچ و خم جاده ابريشم با طول 1000 کيلومتر خطوط لوله و با مراکز انتقالي چون امام تقي (ع)، سبزوار، سمنان و ... .منطقه در ميان جنگل هاي نهفته در ابر (جنگل ابر) با کارکناني که هنگام تحويل سال چشم سر را، بر سيستم هاي چرخه انتقال سوخت مورد نياز زائران مشهدالرضا دوخته اند و چشم دل را به درگاه حضرت دوست.

         غرب، منطقه به طول 500 کيلومتر خطوط لوله با مراکز انتقالي چون شهيد قمري (نفت شهر)، کرمانشاه و.... همجوار با تاريخ کهن ايران.    منطقه شمال، سکني گزيده در دل جنگل هاي زمردين مازندران و گلستان؛ به طول 600 کيلومتر خطوط لوله با مراکزي چون نکا، ساري، اوريم و ....

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/735.jpg
    • media/image/2018/05/2000-1441/736.jpg

      بسيج همه امکانات براي مشارکت حداکثري درطرح هاي توسعه اي صنعت نفت

      مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران ازبسيج همه امکانات وتجهيزات عملياتي، فني تخصصي و پشتيباني اين شرکت براي مشارکت حداکثري در طرح هاي توسعه اي جديد صنعت نفت خبر داد .

      سپهرسپهري با بيان اين که وزارت نفت براي توسعه ميادين نفت و گاز در مناطق خشکي و دريايي کشور، طرح مدوني برنامه ريزي کرده است، افزود: تحقق اهداف اين طرح به حفاري صدها حلقه چاه نفت و گاز نياز دارد واين شرکت به عنوان يکي از شرکت هاي زيرمجموعه شرکت ملي نفت ايران، تمام توان خود را در اين ارتباط به کار خواهد گرفت. وي با اشاره به توانمندي هاي شرکت ملي حفاري ايران درخصوص بهره مندي از متخصصان مجرب، مالکيت افزون بر70 دستگاه حفاري سبک، سنگين و فوق سنگين، در اختيار داشتن تجهيزات، ابزار و ظرفيت هاي نرم افزاري وسخت افزاري براي ارائه جامع خدمات فني و تخصصي(بيش از20 نوع خدمات اختصاصي به صورت يکپارچه) افزود: اين شرکت به عنوان بزرگترين شرکت حفاري درمنطقه مي تواند سهم قابل توجهي از اجراي طرح ها را به صورت مستقيم و يا مشارکت با شرکت هاي داخلي و خارجي به عهده گيرد. سپهري گفت: همسو با تعهداتي که اين شرکت در پاسخ گويي به نيازهاي صنعت نفت کشور دارد، موضوع حضور در پروژه هاي بين المللي در خارج از کشور با اولويت کشورهاي منطقه و حوزه خليج فارس نيز مدنظر بوده و رايزني با شرکت هاي نفتي و حفاري در بازارهاي هدف با جديت دنبال مي شود. وي همچنين در باره اتکا به توانمندي هاي داخلي نيز اظهار کرد: با توجه به نام گذاري امسال به «حمايت از کالاي ايراني»، از سوي مقام معظم رهبري شرکت ملي حفاري ايران نيزکه استفاده ازتوليدات وخدمات ساخت داخل را به عنوان يک اولويت مهم ازسال هاي پيش دردستور کار قرار داده است، درسال جاري با اهتمام بيشتري پيگيري کندوبا مشارکت سازندگان وصنعتگران داخلي با کيفيت بخشي به محصولات، گام هاي موثرتري برداشته شود.

       

      رعايت اصول اچ اس اي، ضرورتي اجتناب ناپذير است  

      مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز آغاجاري گفت: رعايت اصول و الزام هاي ايمني درتاسيسات نفتي، ضرورتي اجتناب ناپذير است که بايد به آن توجه ويژه داشت.

      پيرامون درنخستين جلسه اچ اس اي سال 97 شرکت بهره برداري نفت و گازآغاجاري افزود: همه بخش هاي عملياتي و تعميراتي فعال در تاسيسات نفتي بايد پيوسته پايش و نظارت شوند. وي بااشاره به حادثه « دره ني -پارسي» مهم ترين عامل منجربه بروز حادثه در تاسيسات اين واحد را رعايت نکردن کامل قوانين و مقررات ايمني عنوان کرد و افزود: بدون ترديد توجه به قوانين اچ اس اي و رعايت کامل عملي آنها مي تواند از بروز چنين حوادثي جلوگيري کند.مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري«آموزش»کارکنان تأسيسات اعم از پيمانکاري و قراردادي را مهم برشمرد و افزود: برگزاري دوره هاي آموزشي به ويژه در حوزه هاي اچ اس اي، تعميراتي وعملياتي همراه با کسب مجوزگذران اين دوره ها نکته اي مهم و قابل تاکيد است.وي همچنين برضرورت تدوين دستورعمل ها، الزام ها واستانداردهاي ايمني فعاليت هاي عملياتي وتعميراتي به منظور پيشگيري ازوقوع حوادث احتمالي تأکيد وتصريح کرد: صدور مجوزهاي انجام کار (پرميت)، نظارت مستمربرصدورپروانه هاي کارسرد و گرم در تأسيسات نفتي ازسوي واحد ايمني، نظارت، پايش مستمرودقيق ورود و خروج افراد به تأسيسات ازسوي واحد حراست، به کارگيري افراد با صلاحيت درپست هاي حساس عملياتي وتعميراتي، همچنين ممانعت از انجام کارهاي غير ضروري تعميراتي درشب و هنگام تعويض شيفت هاي کاري از ديگر الزام هاي اچ اس اي است. وي افزود: چنين دستور عمل ها والزام هايي، به افزايش ايمني درمحيط کاروکاهش بروزحوادث منجر خواهد شد. مدير عامل شرکت بهره برداري نفت و گازآغاجاري با اشاره به پايش و بررسي مستمرخطوط لوله اصلي نفت وگاز، برايجاد سامانه وبانک اطلاعاتي جامع خطوط با اولويت خطوط صادراتي با هدف جلوگيري از بروز حوادث احتمالي، همچنين نظارت مستمر برارائه خدمات غذايي در رستوران هاي شرکت تاکيد کرد. قرباني، رئيس ايمني شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري نيزگفت: خوشبختانه اين شرکت درميان شرکت هاي تابعه مناطق نفت خيزجنوب از لحاظ شاخص حوادث، کمترين حادثه را که نتيجه کنترل هاي دقيق در تأسيسات ورعايت اصول والزام هاي ايمني بوده، داشته است.

      رونق اقتصادي مسجد سليمان با راه اندازي پارک موزه نفت

      راه اندازي پارک موزه نفت درمسجد سليمان، رونق اقتصادي، اشتغال زايي و توسعه اين شهرستان را درپي خواهد داشت. رئيس روابط عمومي شرکت بهره برداري نفت وگازمسجدسليمان با اشاره به تاريخ 110ساله شهرستان مسجد سليمان وقديمي بودن تاسيسات نفتي در آن افزود: اين تاسيسات نفتي به منزله کالايي ارزشمند قراراست درقالب موزه درمعرض ديد علاقه مندان قرار گيرد. ابوذرشجاعي برجويي گفت: به منظورحفظ اين بخش ازتاريخ صنعت كشور، وزارت نفت تصميم به ايجاد موزه گنجينه نفت دراين شهرگرفت و تأسيسات واماكن تاريخي نيزبه عنوان اجزاي اين موزه تعريف شد. وي گفت: عمليات اجرايي ساختمان اصلي نيمه دوم سال 1395 آغازشده است، چاه شماره يك مسجدسليمان، نخستين كارخانه تقطير، نخستين پالايشگاه، نخستين كارخانه گوگرد سازي، همچنين نخستين كارخانه توليد برق وچشمه هاي طبيعي نفت درمنطقه سي برنج، بخش هايي از اجزاي اين موزه است. برجويي اظهارکرد: ساختمان اصلي اين موزه بازيربناي 3850 متر مربع، شامل چهاربخش و پيشرفت فيزيکي آن به مرز80 درصد رسيده است. به گفته رئيس روابط عمومي شرکت بهره برداري نفت و گازمسجد سليمان، طرح موزه گنجينه نفت نيمه نخست امسال به انجام خواهد رسيد وعلاقه مندان به اشيا واسناد تاريخي مرتبط با صنعت نفت مي توانند از آن ديدن کنند. وي احداث پارك موزه برق تمبي در مجاورت نخستين كارخانه برق را يکي ديگر از فعاليت ها برشمرد و افزود: اين طرح نيزبا هدف توسعه اماكن تفريحي و گسترش فضاهاي رفاهي شهروندان تأمين اعتبار و عمليات اجرايي آن از نيمه دوم سال گذشته آغاز شده است. به گفته برجويي، اين پروژه در زميني به مساحت 80هزار متر مربع در در دست اجراست و پيشرفت فيزيكي آن به بيش از65 درصدرسيده است. وي ترميم و بهسازي محوطه كارخانه برق تمبي، ايجاد چشم انداز زيبا براي ورودي موزه كارخانه برق، همچنين ايجاد فضاي سبز و فضاي تفريح فرزندان کارکنان را همراه با پاركينگ خودرو، نمازخانه و سرويس هاي بهداشتي، بخش هاي مربوط به اين طرح برشمرد.

      تمديد گواهينامه بين المللي ايزو 29990 براي يک سال ديگر

      رئيس واحد آموزش شركت بهره برداري نفت و گازغرب ازتمديد گواهينامه بين المللي استاندارد آموزشي سيستم مديريت آموزش(ايزو 29990) اين شرکت براي يک سال ديگر خبرداد.

      کامران چغازردي گفت: تمديد اين گواهينامه بنابرابلاغ خط مشي آموزشي هدف گذاري شده ازسوي مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب وهماهنگي بخش هاي ستادي وعملياتي اين شرکت انجام شده است.

      وي گفت: در انجام اين مميزي دريافت اين گواهينامه، همه فرآيندهاي اصلي و پشتيباني مرتبط با آموزش براساس بند هاي استاندارد ايزو 29990 ارزيابي وتطبيق کامل آنها با استاندارد آموزشي مزبور تاييد شده است.

      چغازردي تصريح کرد: با دريافت گواهينامه استاندارد آموزشي ايزو 10015 در اواخرسال 1393، فعاليت هاي آموزشي اين واحد(آموزش) نيزعملا درچارچوب استانداردهاي بين المللي آموزشي انجام شده است.

      وي يادآورشد:واحد آموزش شركت بهره برداري نفت وگازغرب درسال 95 با هدف بهبود مستمر وتسهيل فرآيند آموزش براي دستيابي به اهداف راهبردي شركت و چشم انداز تحول آموزش، موفق به دريافت گواهينامه استاندارد آموزشي ايزو 29990 براي نخستين بار درسطح شركت نفت مناطق مركزي ايران شده است.

      استاندارد بين المللي سيستم مديريت آموزش( ايزو 29990 ) تاثيربسزايي در بهبود كيفيت سيستم خدمات آموزشي ارائه شده، شفافيت درخدمات يادگيري، افزايش توان رقابتي خدمات ارائه شده، تحليل شفاف برنامه هاي آموزشي، همچنين تمركز به نيازهاي فراگيران، نتايج قابل اندازه گيري در ارزشيابي خدمات آموزشي، پايش مستمر وكنترل فرآيند يادگيري و توسعه فعاليت هاي آموزشي دارد.

      هدف از اين سيستم مديريتي، كمك به سازمان هاست که آموزش رابه يك سرمايه گذاري مؤثرتر و كاراتر تبديل و نيازمندي ها وانتظارهاي خود را براي صلاحيت و توانايي توسعه، برآورده کنند.

      پرداخت 250 هزار تومان هديه رمضان به بازنشستگان نفت

      معاون امورمالي، بودجه و تأمين منابع صندوق هاي بازنشستگي صنعت نفت، ازپرداخت مبلغ 250 هزار تومان هديه ماه مبارک رمضان به همراه مستمري ارديبهشت ماه مستمري بگيران صنعت نفت خبر داد.

      زهرا امير فتاحي افزود: براساس دستور رئيس هيئت رئيسه صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت، همراه با مستمري ارديبهشت ماه مبلغ 250 هزار تومان هديه ماه مبارک رمضان پرداخت مي شود.

      وي افزود: پرداخت هايي مانند حق معيشت و بن کارت هديه، از سوي کارفرمايان تأمين و پرداخت مي شود، زيرا رسالت اصلي صندوق، پرداخت مستمري و مقرري است.

      چندي پيش نيز، مبلغ حق معيشت پرداخت شده بود.

      توليد روزانه 16ميليون ليتربنزين و12ميليون ليتر نفت گاز يورو4

      مديرعامل شرکت ملي پالايش نفت امام خميني(ره) شازند گفت: روزانه 16 ميليون ليتر بنزين يورو 4 وسوپر و12ميليون ليتر نفت گاز با همين استاندارد دراين مجموعه پالايشي توليد مي شود. عليرضاامين گفت: پالايشگاه نفت امام خميني(ره) شازند باتوليد اين مقادير فرآورده نفتي، نقش موثري در روند کاهشي آلودگي کلان شهرها دارد. وي همچنين اظهارکرد: اين پالايشگاه نفت افزون برتوليد روزانه بيش از سه ميليون ليترگازمايع و500تن پروپيلن گريد پليمري، ازمزيت اقتصادي ويژه اي دربين پالايشگاه هاي نفت کشور برخوردار است. امين با بيان اين که ظرفيت اصلي توليد روزانه پروپيلن درپالايشگاه نفت امام خميني(ره) 180هزارتن با 5/99درصد خلوص است، تصريح کرد: در صورت نياز، آماده عرضه اين محصول در بورس و صادرات هستيم. مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني(ه)گفت: اين شرکت تنهاپالايشگاه كشور است كه بيش از90 درصد از خوراك آن به محصولات با ارزش افزوده بالاشامل گازمايع، پروپيلن، بنزين پاك، نفت سفيد و گازوييل تبديل مي شود. امين با بيان اين که پالايشگاه نفت امام خميني(ره)بالاترين سودآوري را در ميان ديگر پالايشگاه هاي نفت کشور دارد، يادآورشد: تنها8/6 درصد از نفت خام ورودي به اين پالايشگاه نفت، به قير و نفت کوره تبديل مي شوند. مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني(ه) شازند با بيان اين كه همه فرآورده هاي نفتي توليدي دراين شركت، مطابق بااستاندارد روزدنيا وبا قابليت صدور به كشورهاي منطقه توليد مي شود، تصريح کرد: اين پالايشگاه نفت به منظور صيانت ازمحيط زيست، نيز اقدام هاي متعددي انجام داده که مديريت هاي صيانت ازمحيط زيست، مديريت پسماند و مديريت آلودگي هاي زيست محيطي ازجمله آنهاست.

       

      انعقاد قرارداد پژوهشي - آموزشي با 3 دانشگاه

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چابهاراز امضاي قرارداد آموزشي – پژوهشي با سه دانشگاه اين استان خبر داد.

      مصطفي نخعي درآييني به همين مناسبت با تاکيد براهميت اجراي برنامه هاي آموزشي و پژوهشي، همچني ن ارتباط موثر با مراکز آموزشي – پژوهشي افزود: ورود به عرصه هاي جديد فناوري وبه کارگيري آنها درعمليات اجرايي باشناسايي مراکز فعال علمي، ازعوامل موثرتوسعه، پيشرفت و ايجاد تحول به شمارمي آيند.

      نخعي تخصيص بودجه هاي آموزشي قابل توجه درمجموعه وزارت نفت را دليلي مهم برجايگاه راهبردي پژوهش وآموزش در تفکر مديران ارشد خواند.

      وي برهمسويي مناطق پخش فرآورده هاي نفتي با سياست هاي مديران ارشد ستادي تاکيد و تصريح کرد: انتظارمي رود با توجه به اين مهم، همچنين تعامل وهمفکري بامراکز مهم علمي- پژوهشي، گام هاي موثري در جهت رشد روز افزون صنعت کشور برداشته شود.  مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چابهار با اشاره به پيشرفت هاي کشور درحوزه هاي مختلف، اثر گذاري آموزش در حوزه صنعت را مهم ارزيابي و يادآوري کرد: آموزشي که نتيجه آن تبادل علم و فناوري نباشد، قادربه اثر بخشي درحوزه صنعت نخواهد بود. دراين نشست سه جانبه، ارسلان دژکام، رئيس دانشگاه بين المللي چابهار و دامني معاون پژوهشي دانشگاه دريانوردي وعلوم دريايي چابهار نيز با تاکيد بر ضرورت ارتباط موثرميان دانشگاه وصنعت، اقدام شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چابهار را درانعقاد قراردادهاي ياد شده مثبت خواند و آمادگي اين دانشگاه ها را براي هرگونه همکاري در زمينه هاي علمي - تحقيقي اعلام کرد.

      صادرات گازمايع از سنگ بست مشهد به افغانستان

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي گفت: براي نخستين بار صادرات گاز مايع از سنگ بست مشهد به کشور افغانستان انجام شد. علي اصغر اصغري بابيان اين که صدورگازمايع ازتاسيسات سنگ بست درفروردين امسال، هزار و 280 تن بوده است، افزود: اين ميزان صادرات تا پايان ارديبهشت ماه، به چهارهزار تن خواهد رسيد. وي گفت: تاسيسات ذخيره سازي گازمايع سنگ بست باظرفيت 6 هزارتن درمسير مشهد به فريمان واقع شده است وبا اتصال به خطوط ريلي، علاوه برواردات و صادرات گازمايع(سوآپ)درکشورهاي همجوار استان خراسان رضوي، تامين گازمايع مورد نيازاين استان را نيز به عهده دارد.  مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي همچنين ازافزايش مصرف بنزين يورو 4 اين حوزه عملياتي درفروردين ماه امسال خبر داد وافزود: مصرف اين فرآورده نفتي با استاندارد يورو 4 در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته، 66درصد رشد داشته است.

      به گفته وي، فروردين ماه امسال مصرف بنزين يورو 4 در منطقه خراسان رضوي به 89 ميليون و 871 هزار ليتر رسيد.

      اصغري همچنين درباره مصرف نفت گاز يورو 4 در بازه زماني ياد شده گفت: در مدت زمان ياد شده 33 ميليون و 664 هزار ليتر نفت گاز يورو 4 مصرف شد که از افزايش 100 درصدي آن نسبت به مدت مشابه سال قبل حکايت دارد.

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي، همچنين سي ان جي مصرفي اين حوزه عملياتي را در فروردين ماه امسال 48 ميليون و 593 هزار مترمکعب اعلام کرد.

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/737.jpg

      توزيع بيش از 3/2 ميليارد ليتر انواع فرآورده   در يک سال

      ابوالفضل روح اللهي، مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه آذربايجان شرقي گفت: سال گذشته دو ميليارد و355 ميليون ليتر انواع فرآورده نفتي در اين حوزه عملياتي توزيع و مصرف شده است.

      روح اللهي با اشاره به برنامه ريزي مناسب براي ذخيره سازي، تأمين و توزيع مطلوب انواع فرآورده هاي نفتي درمنطقه آذربايجان شرقي، افزود: مصرف اين ميزان فرآورده نفتي که به بخش هاي مختلف اعم از صنعت، کشاورزي، حمل و نقل و خانگي مربوط مي شود، درمقايسه با مدت مشابه سال قبل از آن 3/2 درصد رشد داشته است. وي بنزين مصرفي اعم ازمعمولي، سوپر و يورو 4 استان آذربايجان شرقي را درسال گذشته يک ميليارد و60 ميليون ليتر اعلام و اظهار کرد: اين ميزان مصرف در قياس با سال قبل ازآن، 6 درصد افزايش نشان مي دهد. به گفته مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه آذربايجان شرقي، مصرف فرآورده نفت گازدر بازه زماني ياد شده(سال 96) يک ميليارد و 78 ميليون ليتر بوده است که از رشد 5 درصدي مصرف اين فرآورده نفتي درمقايسه با سال 95 حکايت دارد. وي همچنين با اعلام مصرف 78 ميليون ليترنفت سفيد درسال گذشته گفت: بهره مندي خانوارهاي روستايي ازنعمت گازطبيعي موجب شده است تا مصرف اين فرآورده نفتي در مقايسه با سال قبل از آن 19 درصد کاهش يابد. روح اللهي درباره نفت کوره مصرفي منطقه آذربايجان شرقي درسال گذشته اظهار کرد: با توجه به عزم دولت وشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به منظور کنترل و رفع آلايندگي هاي زيست محيطي، سال گذشته تنها 135 ميليون ليتر نفت کوره مصرف شد که از کاهش مصرف 23 درصدي آن نسبت به سال 95 حکايت دارد.

      حفاظت از خطوط لوله نفت براي انتقال ايمن و پايدار

      رئيس واحد مهندسي خوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه لرستان گفت: دريک سال گذشته با انجام عمليات هاي مختلف تلاش شده است که خطوط لوله نفت اين منطقه عملياتي در وضع مطلوب و پايداري قرار داشته باشند. رحيم اميري نژاد گفت: تعويض پوشش 6500 متر از خط لوله 26 اينچ فرآورده آسار-پل باباحسين وديگرخطوط حوزه استحفاظي منطقه لرستان، تست C-SCAN پوشش 9 هزارمتر ازخط لوله 16 اينچ پل بابا حسين- رازان، همچنين رنگ آميزي منيفولد، مخازن نفت، زيرزميني وهوايي در مرکز انتقال نفت شهداي تنگ فني، بخشي از اقدام هاي سال گذشته شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان است.

      وي همچنين ساخت و راه اندازي دوباره پنج ايستگاه حفاظت کاتدي روي خطوط 10 اينچ پاعلم، 26 اينچ لوپ دادآباد، 26 اينچ لوپ پل باباحسين، 14 اينچ آسار و 26 اينچ فرآورده پل باباحسين راديگراقدام هايي برشمرد که با هدف پايداري خطوط انتقال انجام شده است. اميري نژاد گفت: معکوس سازي خط لوله 10اينچ تنگ فني–دره شهر، ازديگر طرح هاي مهمي به شمار مي رود که واحد مهندسي خوردگي سندبلاست، رنگ آميزي منيفولد و پوشش تمام لوله هاي موردنياز را انجام داده است. وي حفاري و آماده کردن 270 نقطه خوردگي (باتوجه به نتايج پيگ راني هوشمند) براي انجام تعميرات لازم، همچنين پوشش وخاکريزي اين نقاط را از ديگر فعاليت هاي واحد مهندسي خوردگي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان در سال گذشته برشمرد.

      آزاد سازي مسير خط لوله  نفتي ري - تبريز

      بخش وسيعي ازمسير خطوط لوله 14 و16 اينچ ري- تبريز، آزادسازي و تسطيح شد .

      رئيس مرکز انتقال نفت تأسيسات کرج شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران، آزادسازي و رفع تعارض همجواران درمسيراين خطوط، همچنين هموارسازي براي سهولت بخشي دربازديد مسئولان و خطبان ها را مهم ترين اهداف در اجراي اين عمليات برشمرد. عباس ابراهيمي با تاکيد بر ايمن سازي خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده هاي نفتي افزود: احياي تاج، رفع آب بردگي، اصلاح رودخانه، مرمت جاده، بازسازي، ترميم گرده ماهي، همچنين احياي مسير تردد براي سهولت در دسترسي آسان به خطوط لوله نفت درمناطق سخت گذر وکشاورزي، مجموعه عملياتي است که براي آزادسازي مسير يادشده انجام شده است. وي اظهار کرد: عمليات آزاد سازي و تسطيح مسيرخطوط لوله 14 و 16 اينچ ري– تبريز، حد فاصل کيلومتر30 تا 65(جاده ملارد و اشتهارد) در دست اجراست و هم اکنون بخش هايي از اين عمليات انجام شده است. ابراهيمي يادآورشد: تسطيح مسير، اين امکان را ايجاد مي کند که درصورت بروزمشکل درخطوط لوله، برطرف کردن آن در کوتاه ترين زمان ممکن انجام شود. وي با بيان اين که مدت زمان اجراي آزادسازي مسير خطوط لوله ياد شده دو ماه پيش بيني شده است، اين عمليات را به دليل وجود معارضين متعدد و مسدود بودن مسير در 10سال اخير، مهم و ويژه خواند.

      آماده سازي نقاط خوردگي براي ترميم خط لوله انتقال نفت

      رئيس واحد تعميرات و نگهداري شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه مرکزي ازانجام عمليات حفاري و آماده سازي نقاط خوردگي مسير خط 16 اينچ در مسير پل بابا - رازان خبر داد. رضا کريمي نوري با بيان اين که عمليات ترميم خط لوله مزبوربا انجام شناسايي نقاط خوردگي و پيگ راني هوشمند دردستورکار واحد نگهداري و تعميرات خطوط منطقه مرکزي قرارگرفته است، افزود: رفع خوردگي خط لوله درمسير ياد شده با هدف انتقال ايمن فرآورده هاي نفتي در 16 نقطه تعريف شده است.  وي افزود: عمليات حفاري و آماده سازي در اين منطقه عملياتي از دو روز پيش آغاز و ترميم چهارنقطه از16نقطه تعيين شده انجام شده است.

      رئيس واحد تعميرات و نگهداري شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه مرکزي گفت: در اين عمليات، هزارمترحفاري طولي و6 هزار متر مکعب خاکبر داري به منظور تعويض 650 مترلوله درنقاط تعيين شده مسير پل بابا –رازان انجام مي شود.

      خودکفايي در تعميرات سيستم ابزار دقيق

      کارشناسان شرکت گازاستان آذربايجان شرقي باتعمير گرمکن هاي گازي و بودارکننده ها و برنامه نويسي PLC در تعميرات سيستم ابزار دقيق شرکت خودکفا شدند. مديرعامل شرکت گازاستان آذربايجان شرقي گفت: اين خودکفايي موفقيتي مهم و چشمگير درعرصه فعاليت هاي فني اين مجموعه خدمت رسان است و يک افتخار بزرگ به شمار مي آيد. سيدرضارهنماي توحيدي افزود: علاوه برخودکفايي تعميرات دستگاه ها، 95 درصد ازاقلام يدکي ابزار دقيق مانند رگلاتورها، شيرهاي قطع کننده اضطراري و شيرهاي اطمينان که پيشتر ازسوي سازندگان خارجي تأمين مي شد، براي توليد به سازندگان و توليدکنندگان داخلي واگذار شده است. وي تصريح کرد: اقلام يدکي رگلاتورهاي top entry سايز بالا که يکي ازمهم ترين اقلام سيستم ابزاردقيق است نيز، با همکاري کارشناسان شرکت گاز استان آذربايجان شرقي از سوي توليدکنندگان داخلي تأمين مي شود. مديرعامل شرکت گازاستان آذربايجان شرقي گفت: هم اکنون 20 دستگاه گرمکن گازي و 22 دستگاه بودارکننده دراستان، به کوشش کارشناسان اين شرکت تعمير شده است. توحيدي با اشاره به ضرورت تحقق شعار سال درحمايت از کالاي ايراني گفت: فرصت سازي وايجاد زيرساخت هاي لازم براي بهره گيري از دانش نيروهاي شرکتي و بومي به ارتقاي توليدات داخلي منجر خواهد شد.

      بومي سازي دستگاه آشکارساز گاز قابل اشتعال

      مسئول آنالايزر وسيستم اعلام حريق و نشتي گازشرکت پالايش گازشهيد هاشمي نژاد از طراحي و بومي سازي دستگاه آشکارساز گازقابل اشتعال در اين مجتمع خبرداد. جواد عاقلي افزود: با توجه به اهميتِ شناسايي نشتِ گازهاي قابل اشتعال و انفجار درتاسيسات گازي اين مجتمع، همچنين استفاده از اين تجهيزات در سيستم هاي اعلام و اطفاي حريق، بومي سازي اين دستگاه از سوي کارشناسان پالايشگاه صورت گرفت. وي يکي از مهم ترين هدف هاي بومي سازي آشکارسازهاي گاز را کاهش وابستگي به محصولات خارجي عنوان و اظهار کرد: سهولت و سرعت در دريافت قطعات يدکي، کمک به توليد، اشتغال داخلي و حمايت ازشرکت هاي دانش بنيان، از ديگر اهداف طرح بومي سازي دستگاه آشکار ساز قابل اشتعال است. عاقلي تاکيد کرد: در ساخت آشکار سازها از جديد ترين فناوري هاي روز دنيا با حسگرهاي الکترواپتيکي مادون قرمز بهره گيري شده است. مسئول آنالايزر وسيستم اعلام حريق پالايشگاه گازشهيد هاشمي نژاد گفت: براي ساخت و تست هاي کارگاهي اين دستگاه از سوي کارشناسان اين مجتمع گازي، يک سال زمان صرف شده و هم اکنون اين تجهيز در واحدهاي عملياتي پالايشگاه نصب شده و به بهره برداري رسيده است. وي اظهارکرد: ارزش تقريبي حسگرهاي گازمادون قرمز استفاده شده دراين مجتمع گازي، افزون بر 9 ميليارد و 100 ميليون ريال است. عاقلي تاکيد کرد: استفاده از تجهيزات صنعتي ساخت داخل با استفاده از توان شرکت هاي دانش بنيان بومي با رويکرد تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي، از مهم ترين اولويت هاي واحد ابزاردقيقِ اين مجتمع گازي در سال 97 است.

       

      رييس پژوهشگاه صنعت نفت و مديرعامل سازمان آتش نشاني تهران روز شنبه (15 ارديبهشت ماه) با هدف توسعه تعاملات ديدار كردند.

      مهدي داوري ، مدير عامل سازمان آتش نشاني تهران به موضوعات مطرح شده در اين ديدار اشاره كرد و گفت: با توجه به ظرفيت هاي موجود در پژوهشگاه صنعت نفت و سازمان آتش نشاني، خط مشي هاي مشخصي براي همكاري هاي آتي در نظر گرفته و مقرر شد بيشتر همكاري ها در زمينه هاي آموزشي بين دو سازمان انجام شود.آموزش آتش نشانان و آشنايي آنان با صنعت نفت و حريق هاي موجود در انبار ها و صنايع مي تواند ثمر بخش باشد، از اين رو اين دوره هاي آموزشي براي دو مجموعه را مي توان از مهم ترين تصميم هاي اين جلسه برشمرد.

      مدير عامل سازمان آتش نشاني تهران به اجراي پايش و مراقبت از برخي ساختمان هاي پژوهشگاه در برابر حريق به صورت پايلوت نيز اشاره كرد و گفت: طرح مشابه پژوهشگاه قرار است در شهر تهران توسط آتش نشانان برگزار شود، از اين رو از پژوهشگاه به عنوان نمونه موفق بازديد كرده تا بتوانيم از تجربيات آن ها در سازمان آتش نشاني نيز بهره مند شويم.

      در پايان اين نشست، بازديدي از ايستگاه آتش نشاني پژوهشگاه و برخي سوله هاي اين مجموعه نيز به عمل آمد.

      امضاي قرارداد طراحي پايه

        قرارداد طراحي پايه و واگذاري بهره برداري از حق دانش فني افزايش ظرفيت واحد پنتان و توليد هگزان پليمر گريد روز شنبه( 16 ارديبهشت ماه ) با حضور رييس هيئت مديره پالايشگاه نفت کرمانشاه و رييس پژوهشگاه صنعت نفت به امضا رسيد. توفيقي، رييس پژوهشگاه در حاشيه امضاي اين قرارداد با تاکيد بر توانمندي هاي بالاي اين مجموعه در رفع نيازهاي پژوهش و فناوري صنعت نفت گفت: همکاري پژوهشگاه با پالايشگاه کرمانشاه آغاز شده و از آنجا که پژوهشگاه صنعت نفت در طراحي و احداث واحد توليد پنتان در پالايشگاه کرمانشاه تجربه خوبي دارد مسئولان اين پالايشگاه تصميم به توسعه همکاري با اين مجموعه گرفتند. وي با بيان اينکه قرار است طرح قبلي واحد پنتان را افزايش ظرفيت دهيم افزود: با برنده شدن پژوهشگاه صنعت نفت در اين مناقصه يک واحد جديد توليد هگزان پليمر گريد در پالايشگاه کرمانشاه اضافه خواهد شد.  در ادامه اين مراسم سهراب بر انديشه، رييس هيئت مديره شرکت پالايش نفت کرمانشاه با بيان اينکه توليد هگزان بدون بنزن براي اولين بار در کشور در پالايشگاه کرمانشاه توليد خواهد شد، گفت:در حال حاضرهگزان پليمر گريد از خارج از کشور وارد مي شود و در کشور اگر واحد کوچکي هم توليد اين محصول را بر عهده دارد به روش اسيد شويي است که براي محيط زيست بسيار مضر است.اين طرح يک طرح سبز و دانش بنيان محسوب مي شود و براي اولين بار در پالايشگاه کرمانشاه با کمک پژوهشگاه صنعت نفت اجرايي مي شود.

      برانديشه با تاکيد بر اينکه هگزان بدون بنزن در اين فرآيند توليد مي شود، افزود: ميزان بنزن موجود در هگزان توليدي در اين واحد از 6 تا 4/5 درصد به يک صدم درصد کاهش خواهد يافت .

    • media/image/2018/05/2000-1441/738.jpg

      من مواعظ النبي صلى الله عليه وآله وسلّم:

      خياركم أحسنكم أخلاقاً، الذين يَألفون و يُؤلفون

      (تحف العقول، صفحه 45)

      بهترين شما، كسانى هستند كه برخوردشان با مردم، از همه بهتر است. چهره اى گشاده دارند كه مردم رغبت مى كنند با آنان انس و الفت بگيرند. معناى روايت، اين نيست كه اگر كسى پايبندِ عمل به تكليف شرعى نيست، ولى خوش برخورداست، بر كسى كه وظايف دينى خود را انجام مى دهد، ولى گشاده رو نيست،ترجيح دارد، بلكه مراد اين است فرد مؤمنى كه وظايف خود راانجام مى دهد و حسن خلق هم دارد، بر مؤمنى كه خوش اخلاق نيست، برترى دارد.

      خير الکلام قَلّ ودَلَ

      نسبت به عمر خود بخيل تر باشيد تا به درهم و دينار.پيامبر اکرم(ص)

         پيام اميرالمومنين (ع)

      متن کامل کتاب  15 جلدي «پيام اميرالمؤمنين» اثر آيت الله ناصر مکارم شيرازي و ديگر فضلاي همکار ايشان درقالب يک نرم افزار موبايلي به همت مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي (نور) تهيه شده و قابل دريافت است.

      تعداد وطن اتخاذي

      پرسش: بر اساس نظر مقام معظم رهبري  هر کس مي تواند حداکثر چند وطن براي خود اتخاذ کند؟

      پاسخ: غير از وطن اصلي، جايي که در آن به دنيا آمده و رشد و نمو کرده است. داشتن دو وطن اتخاذي اشکال ندارد، ولي اگر خواست سه وطن اتخاذ کند که در هر يک در طول سال، چهار ماه زندگي کند، منوط به صدق عرفي وطن است وگرنه وطن سوم اشکال دارد.

      فرقه‏هاى شيعه‏

      شيعيان هم به دلايلى (جمله دامن زدن خلفاى جور به اختلاف آراي مذهبى براى دستيابي به مقاصد شوم سياسى خود و نيز ممنوع كردن ائمه معصوم (عليهم السلام) از نقل و بيان حقايق و معارف اسلام ناب محمدى (ص)، دچار تفرقه و تشتت آرا و به فرقه‏هايى با عقايد جداگانه تقسيم شدند. علماى كتب ملل و نحل در تقسيم بندى مذهب شيعه، نظرهاى گوناگونى ارائه داده و هر كدام فِرق متعددى براى شيعه ذكر كرده‏اند، اما بررسى‏ها نشان مى‏دهد كه بسيارى از اين فرقه‏ها يا ساخته ذهن آنان بوده و وجود خارجى نداشته يا متكى به برداشت‏ها و تفكرات افرادي اندک است كه جز خود آنان و اندكى ديگر، از آن پيروى نكرده‏اند و اساساً نمى‏توان چنين برداشت هايى را فرقه‏هاى مستقل مذهبى به حساب آورد، زيرا در محدوده زمانى خاصى از ميان رفته‏اند. با اين حساب، جز چند فرقه اصلى و مهم شيعى، فرقه‏هاى ديگرى وجود خارجى نداشته است. مؤلف كتاب « بيان الاديان» فرق اصلى شيعه را پنج فرقه: زيديّه، كيسانيّه، غاليّه، صباحيّه و اماميّه اثنى عشريه مى‏داند.

       

      زيديه‏

      زيديه يكى از فرقه‏هاى شيعه است كه در يمن و لبنان پيروانى دارد. آنان خود را پيرو زيد شهيد فرزند امام سجاد (ع) مى‏دانند و  ايشان پس از حضرت امير(ع) و امام حسن و امام حسين (عليهماالسلام)، امام آنان شمرده مى‏شود. او در سال هشتاد هجرى متولد شد و عليه هشام بن عبدالملك در كوفه قيام كرد و توسط يوسف بن عمر والى كوفه در 42 سالگى در سال 121 هجرى به شهادت رسيد. ايشان را پس از شهادت و دفن، نبش قبر كردند و جنازه بى‏سرش را در كُناسه (نام محلى در كوفه) به دار كشيدند و سرش را براى هشام به دمشق فرستادند. سرش نيز بر دروازه دمشق نصب شد. زيد به عنوان فردى كه در مكتب امامان اهل بيت (عليهم السلام) رشد كرده و پرورش يافته بود، به امامت آنان معتقد بود و ايشان را جانشين جدش پيامبر (ص) مى‏شناخت. عمرو بن خالد به نقل از زيد مي گويد: در هر زمانى مردى از ما اهل بيت هست كه خداوند به او بر بندگانش احتجاج مى‏كند و حجت خدا در زمان ما، برادرزاده‏ام جعفر بن محمد (ع) است؛ كسى كه از او پيروى كند، گمراه نمى‏شود و آن كه با او مخالفت ورزد، هدايت نمى‏يابد.

       

      عقايد زيديه‏

      در اين بخش، اصول عقايد زيديه را بررسى مي کنيم  :

      1- «توحيد» يعنى ايمان به يگانگى خداوند در ذات، صفات و انحصار عبادت و اطاعت در وى.

      2- «عدل» و آن عبارت است از ايمان به اين‏كه خداوند در احكامش عادل و در افعالش حكيم است؛ بر كسى ستم نمى‏كند و هرگز كار زشتى انجام نمى‏دهد.

      3- «وعد وعيد» كه همان بشارت و انذار و خبر دادن خداوند از ثواب و عقاب است.

      زيديه معتقدند هر كس كافر يا گنهكار- بدون توبه- از دنيا برود، هميشه در جهنم مى‏ماند و در مورد شفاعت مى‏گويند: آنان كه وارد آتش شوند، ديگر خلاصى ندارند و استدلال به حديث «شفاعتى لأهل الكبائر من امّتى» براى شفاعت و نجات آنان از آتش صحيح نيست، زيرا حسن بصرى آن حديث را از پيامبر (ص) اين‏گونه نقل كرده است:

       «شَفاعَتى‏ لَيْسَ لِأَهْلِ الْكَبائِرِ مِنْ امَّتى‏»

      شفاعتم براى صاحبان گناه كبيره از امتم نخواهد بود.قرآن نيز تصريح  دارد كه صاحبان گناهان كبيره، مستحق شفاعت نيستند.

      و نتيجه گرفته‏اند كه احاديث شفاعت دلالت دارند كه پيامبر (ص) قبل از شروع حساب، شفاعت را براى اهل محشر طلب مى‏كند تا آنان از هول و هراس روز قيامت رها شوند. نيز پيامبر (ص) درباره بهشتيانى كه درجات پايين‏ترى دارند، شفاعت مى‏كند تا ارتقاى درجه پيدا كنند، اما از كسى كه وارد آتش شود، شفاعت نخواهد كرد.

      4- «نبوات» يعنى ايمان به سفيران الهى كه داراى شريعتند و براى اثبات پيامبرى خود معجزه داشتند و بايد پيامبران، قبل و بعد از بعثت از انجام گناه معصوم باشند.

      5- «امر به معروف و نهى از منكر»، زيديه اهتمام بيشترى به اين اصل مى‏دهند  و مى‏گويند با صاحبان ظلم و ستم در مرحله اول بايد از راه مسالمت‏آميز وارد شد، پس اگر اين راه نتيجه نداد و بودند افرادى كه براى پيروزى حق و عدالت يارى كنند، بايد به شيوه انقلابى عليه ستمكاران خروج و قيام كرد و هر جمع انقلابگر نياز به رهبرى دارند كه در عرف قرآن و سنت «امامت و خلافت» ناميده مى‏شود.

      امام در لغت، رئيس دولت را مى‏گويند و او حق تشريع حكم يا نسخ آن را ندارد، فقط حق اجتهاد دارد، در عين حال اجتهادش قابل نقض و ابطال است.

       

      ويژگيهاى امام از ديدگاه زيديه‏

      1- بايد از اولاد على و فاطمه (عليهما السلام) باشد به دو دليل:

      الف- پيامبر (ص) در حديث ثقلين به رهبرى عترت و اهل‏بيتش سفارش كرده است.

      ب- صحابه بر لزوم خويشى خليفه با پيامبر (ص) اجماع كردند، زيرا آنان در نزاع سقيفه بر سر خلافت بر شروطى اتفاق كردند كه از جمله آنها خويشى با پيامبر(ص) بود كه مهاجرين از ابو بكر و عمر به آن استدلال مى‏كردند و انصار نيز با قبول آن با ابوبكر بيعت كردند.

      2- بايد عليه ظلم و ستم وقت، قيام مسلحانه داشته باشد وگرنه امام نيست و اگر دو نفر از اولاد فاطمه (عليهماالسلام) در يك عصر قيام داشتند، در صورت داشتن ديگر شرايط، هر دو امام هستند.

      3- امام بايد عادل باشد، اما لزومى ندارد كه معصوم و اعلم اهل زمانش باشد.

      4- ضرورتى بر وجود نص درباره امام بعد از امام على و امام حسن و امام حسين (عليهم السلام) نيست، بلكه امامت در نسل هر دو برادر ادامه دارد.

      ديدگاه زيديه در مورد امامت اولاد فاطمه (س) نشان مى‏دهد كه آنان امامت را مقامى انتصابى از سوى خدا نمى‏دانند و وجود امام را در حد يك رئيس‏جمهور و تنها براى رهبرى قيام لازم مى‏شمارند؛ از اين رو ضرورت وجود «نص» و لزوم اعلميت و عصمت را نيز از او نفى كرده  و گفته‏اند كه از راه نامزدى و بيعت خبرگان با وى برگزيده مى‏شود؛ از اين رو زيديه به اهل سنت نزديك‏ترند و از سوى ديگر چون على (ع) را سزاوار امامت مى‏دانند و به امامت امام حسن و امام حسين (عليهما السلام ) معتقدند به شيعه شباهت دارند. پس مى‏شود گفت كه زيديه نه شيعه است و نه سنى، چرا كه مقدارى از عقايد شيعه را با بعضى از عقايد اهل سنت آميخته و به آن ملتزم شده‏اند.

      ادامه دارد...

      سوال:  چرا در سوره بقره، نماز ظهر اهميت دارد؟

      پاسخ: تأكيد و سفارش قرآن به صلاه وسطي «حافِظُوا عَلَي الصَّلَواتِ وَ الصَّلاةِ الْوُسْطي‏ وَ قُومُوا لِلَّهِ قانِتينَ» (بقره -آيه 238) طبق اين فرض كه مراد نماز ظهر است، چنانكه از شأن نزول آن استفاده مي شود، تأكيد بر عدم سهل انگاري در انجام نماز ظهر است.  در شأن نزول اين آيه نقل شده است: «جمعي از منافقان گرمي هوا را براي ايجاد تفرقه در صفوف مسلمين بهانه قرار داده بودند و در نماز جماعت شركت نمي‏كردند. به دنبال آنها بعضي از مؤمنان نيز، از شركت در جماعت خودداري كردند و جماعت مسلمانان كاهش يافت.  پيغمبر اكرم (ص) ناراحت و حتي آنها را به مجازات شديد تهديد كرده بود. در حديثي از «زيد بن ثابت» نقل شده كه پيامبر (ص) در گرماي شديد نيمروز تابستان نماز (ظهر) را با جماعت مي‏گزارد و اين نماز براي اصحاب و ياران سخت‏ترين نماز بود، به طوري كه گاه پشت سر پيامبر (ص) يك صف يا دو صف بيشتر نبود، فرمود: من تصميم گرفته‏ ام خانه كساني را كه در نماز ما شركت نمي‏كنند، بسوزانم، آيه فوق نازل شد و بر  اهميت نماز ظهر را (با جماعت) تاكيد كرد.

       

      بيست و  دومين نشست ستاد اقامه نماز وزارت نفت برگزار شد

      بيست ودومين نشست دبيران، رابطين، قرارگاه هاي فرهنگي وکارگروه هاي تخصصي ستاد اقامه نماز وزارت نفت به ميزباني شوراي اقامه نماز شرکت ملي نفت ايران برگزار شد. در اين نشست که با حضور رضا خليلي، معاون مديرعامل در امور عمليات غير صنعتي شرکت ملي نفت و محمدعلي فلاح، فرمانده بسيج صنعت نفت برگزارشد، دکتر احمد مجيدي،دبير شوراي فرهنگي و اقامه نماز وزارت نفت ضمن معرفي بخش هاي مختلف ستاد اقامه نماز وزارت نفت، به ايجاد دو کارگروه جديد، دفتر ارتباطات هنرمندان وکارگروه امور فرهنگي شهرکهاي مسکوني نفت اشاره کرد.

      وي سپس به تشريح تفاهمنامه سالانه وزارت نفت با ستاد اقامه نماز کشور پرداخت و يادآور شد: اين سومين سال متوالي است که تفاهمنامه ستاد اقامه نماز وزارت نفت با ستاد اقامه نماز کشور به امضاي مهندس بيژن زنگنه، عالي ترين مقام وزارت به زير مجموعه ابلاغ مي شود .  در تفاهمنامه سال 97 در سه محور راهبردي مديريتي – تمهيدي، آموزشي – پژوهشي وتبليغي – ترويجي 12 عنوان برنامه با اولويتهاي مختلف گنجانده شده که اولين برنامه آن اجرايي کردن مفاد پيام مقام معظم رهبري به بيست وششمين اجلاس سراسري نماز است. در ادامه،  رضا خليلي نيز با تأکيد بر لزوم توجه به توسعه وترويج اقامه نماز در ميان کارکنان، همچنين توجه خاص به خانواده ها و فرزندان گفت: يکي از معيارهاي گزينش وانتصاب مديران بايد ميزان اهتمام به اقامه نماز باشد.  وي همچنين بر لزوم توجه جدي به باورهاي نسل جديد به ويژه جوانان در برنامه هاي فرهنگي ماه مبارک رمضان و فصل تابستان در اوقات فراغت تاکيد کرد.

      در ادامه اين نشست، فلاح نيز بر لزوم  بر ارتقاي کيفيت برنامه هاي فرهنگي به ويژه نمازهاي جماعت، همچنين آموزش هاي ديني وقرآني براي کارکنان و خانواده ها وفرزندان، تأکيد کرد. 

      گزارش رابطين فرهنگي وامور روحانيون مناطق ده گانه کشوري، مسئولان قرارگاه هاي فرهنگي خوزستان وخارک، دارالقران وزارت نفت و بيان ديدگاه هاي برخي اعضاي نشست وکارگروه هاي تخصصي، از ديگر برنامه هاي اين نشست بود.

      فتنه فراگير

      «وَاتَّقُوا فِتْنَةً لا تُصيبَنَّ الَّذينَ ظَلَمُوا مِنْكُمْ خآصَّةً وَاعْلَمُوا انَّ اللَّهَ شَديدُ الْعِقابِ»

      سوره انفال - 25

      از فتنه‏اى كه چون آيد، مخصوص ستمكارانتان نباشد، بپرهيزيد و بدانيد كه عقاب خداوند، شديد است.

      فتنه اجتماعى

      نتيجه بعضى‏ ظلم ها و فتنه‏ها تنها دامنگير كسى‏كه عامل آن ‏است، نمى‏شود، بلكه دود آن به چشم همه مى‏رود؛ از اين رو، همه بايد در رفع آن فتنه‏ها و ظلم‏ها بكوشند و علاوه بر اينكه خود مرتكب نمى‏شوند، مانع ارتكاب ديگران شوند.فتنه‏هاى اجتماعى از اين نوع هستند كه نتيجه بد آنها دامن همه را مى‏گيرد و به اصطلاح، تر و خشك را با هم مى‏سوزاند. به‏عنوان نمونه، بر هم زدن حكومت حقّه اسلامى و زمام آن را به ناحق به دست گرفتن و شورش عليه امام عادل سبب تفرقه و اختلاف در جامعه مي شود و شوكت اسلام را در هم مى‏شكند و باعث به ناحق ريخته شدن خون و هتك حرمت و نواميس مسلمانان مى‏ شود. آثار منكرات و مفاسد اجتماعى نيز، تنها دامنگير مرتكبان آنها نمى‏شود، بلكه همه جامعه را فرا مى‏گيرد.خاصيت حوادث اجتماعى چنين است كه نتيجه‏اش دامنگير همه مى‏شود. هنگامى كه بعضى افراد جامعه، در انجام رسالت خود كوتاهى كنند و بر اثر آن قانون‏شكنى و هرج و مرج و ناامنى پديد آيد، همگان در آن مهلكه گرفتار خواهند شد.

      فتنه جمل

      در روايت هايي كه در زمينه تفسير اين آيه، از ائمه معصوم (عليهم السلام) نقل شده، جنگ جمل را مصداق اين فتنه شمرده‏اند. ستمگرانى كه فتنه جمل را به راه انداختند، از اولين كسانى بودند كه «شق عصاى مسلمين» كردند و ميان آنان تفرقه انداختند و عليه امام عادل شوريدند و با اين اقدام خود، قبح اين ظلم را كمرنگ و راه را براى ظالمان ديگر باز كردند، تا آنكه درپى آنها معاويه و اصحابش،   سپس خوارج، برامام خود شوريدند و سرانجام امام را به شهادت رساندند و زمينه حاكم شدن خلفاى جور بنى‏اميه و بنى‏عباس فراهم شد.

      شهيد محمد
      يزدان پناه خوزاني

      شهيد يزدان پناه، از نجف آباد اصفهان به جزيره خارک هجرت کرد و در پتروشيمي مشغول خدمت شد. زمزمه حرکت هاي ناجوانمردانه در کردستان عليه مردم مظلوم آن منطقه که سرآغازي براي تجاوز هاي رژيم بعث با کمک ايادي استکبار به کشور عزيزمان بود، بي قرارش کرد و او راهي جبهه هاي کردستان شد. بعد از مدت کوتاهي جانفشاني درآن منطقه در28 آذر 59 به خيل عظيم شهيدان پيوست. همكارانش از او به عنوان يك كارمند صديق و مهربان ياد مي كنند كه هرگز از ياري ديگران مضايقه نمي كرد.به هجرت معتقد بود و به هيچ ترتيبي زير بار زور نمي رفت. به همين دلايل بود كه داوطلبانه براي كمك به هيئت هفت نفره تقسيم زمين بين زارعان و كشاورزان استثمار شده به كردستان رفت و پس از اسارت و چند روز تحمل شكنجه هاي وحشيانه منافقان به شهادت رسيد.

         شاگرد اول فلسفه

      حضرت آيت‏اللّه‏ جوادي آملي، درباره امتحان مرحوم شهيد مطهري در دانشگاه تهران مي‏فرمايد:

       «وقتي ايشان از قم به تهران آمدند، در اولين دوره امتحانات مدرسي معقول و منقول شرکت کردند.

       پس از آن، وقتي ايشان از تهران به قم بازگشتند،.... [براي ما] تعريف کردند که در جلسه امتحان، ممتحنين [برخي] مسائل فلسفي را از من پرسيدند و بعد هيئت ممتحنه به اتفاق گفتند که چه کنيم نمره‏اي بالاتر از 20 نيست و اگر نمره‏اي بالاتر از 20 بود، به شما مي‏داديم.

      استاد مطهري به اعتراف هيئت ممتحنه، در رشته معقول و فلسفه شاگرد اول شدند و نمره 20 گرفتند».

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/739.jpg
    • media/image/2018/05/2000-1441/740.jpg

      از نفت تا فلسفه

      شخصيتي که در صنعت نفت سال ها مشاور ارشد حقوقي بود و  بر کرسي رياست اداره حقوقي کنسرسيوم تکيه زده بود،    بعد از بازنشستگي سر از عالم فلسفه درآورد و ضمن ترجمه آثار نفيس و گراسنگ فلسفي، پيشگام در معرفي فلسفه تحليلي انگلستان در ايران شد. او در زمره بزرگاني چون محمدعلي فروغي و حميد عنايت از صاحبان نثر فلسفي جديد به شمار مي آيد. منوچهر بزرگمهر در آذر 1289 در تهران،  در خانواده اي متنفذ و اهل علم ديده به جهان گشود. پدرش ميرزا يوسف خان بزرگمهر ملقب به «عليم السلطنه» از پزشکاني بود که دوره طب را در فرانسه گذراند  و در دوران سلطنت احمدشاه،  شهره بود.

      دوران تحصيلات ابتدايي و متوسطه را در مدرسه آمريکايي تهران گذراند و سپس به مدت دو سال در مدرسه حقوق تحصيل کرد، آنگاه به فراگيري ادبيات فارسي و زبان و ادبيات عرب نزد اساتيدي چون علي محمدخان عامري و شاهزاده فرهي پرداخت. مقدمات علوم اسلامي همچون: معاني، بيان، فقه، اصول و فلسفه را نزد بزرگاني  چون شيخ محمد سنگلجي، محمود شهابي، بديع الزمان فروزانفر، سيدموسي، از علماي آبادان، شيخ علي جواهري، از اساتيد بروجرود و مرحوم عرفان بخوبي  فرا گرفت. در سال 1310 براي ادامه تحصيل در رشته حقوق به انگلستان رفت و با اخذ درجه ليسانس در اين رشته از دانشگاه بيرمنگام به ايران بازگشت. پس از پايان خدمت نظام وظيفه، مشاغل مختلفي را تجربه کرد؛ ابتدا وارد وزارت معارف و سپس امور خارجه شد. آنگاه به استخدام شرکت بيمه درآمد. پس از گذشت يک سال، در سال 1319 به مشهد منتقل و مدتي در راه آهن مشغول به کار شد. سرانجام بازي سرنوشت او را به شرکت نفت کشاند. آشنايي او با صنعت نفت در خاک آبادان رقم خورد و از سال 1321 تا 1333 به طول انجاميد.

      بزرگمهر در آن ايام علاوه بر فعاليت هاي حقوقي، برابرسمت رئيس اداره حقوقي شرکت نفت انگليس و ايران، در حوزه قلم با مطبوعات نيز فعاليت هايي داشته است؛ از آن جمله است مباحثات نوشتاري او با کسروي در روزنامه «پند». همچنين پيوسته مقالاتي را  به مجله هفتگي شرکت نفت با امضاي مستعار «مرشد» سامان مي داد که آن مجموعه مقالات بعدها در چند کتاب با عنوان «مرقعات صاحبدل»، «ديگجوش قلندر»، «عرفان نو» و «از بيرون گود» چاپ و انتشار يافت.

       منوچهر بزرگمهر پس از 13 سال اشتغال در نفت آبادان، به تهران انتقال يافت. به مدت ده سال بين سال هاي 1345 تا 1355 مشاور حقوقي کنسرسيوم و مدتي رئيس آن اداره بود. بزرگمهر ضمن اشتغال در نفت، به فعاليت هاي فرهنگي و آموزشي خود مي پرداخت و تدريس در دانشگاه را در اولويت کاري خود قرار مي داد.  او از سال 1341 تا 1345 در مقاطع مختلف از جمله فوق ليسانس و دکتراي فلسفه در دانشکده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران و بعضي دانشکده هاي ديگر به تدريس متون فلسفي به زبان انگليسي و منطق جديد و فلسفه تحليلي همت گماشت.

      کارهاي نخستين بزرگمهر در ايام جواني که در قالب مقالات و نوشته هاي کوتاه مطبوعاتي به چاپ مي رسيد، بيشتر ناظر بر زمينه هاي اجتماعي و فرهنگي بود. سال ها بعد تغيير جهت داد و به موضوعات فلسفي کشيده شد.

       

      تجارب السفر

      لقمان را گفتند ادب از که آموختي گفت از بي ادبان که هر چه از ايشان در نظرم ناپسند آمد، به ترک آن همت گماشتم و پرسيدند حکمت از که آموختي گفت از نابينايان که تا جايي نبينند پاي ننهند. من نه لقمانم و نه از ادب  و حکمت مايه اي دارم. ولي اگر نادان تر از مني پيدا شود و مرا بپرسد اصول سياست و اجتماع را چگونه آموختي؟ مي گويم از سواري در اتوبوس ها!

      اتوبوس هايي که در خيابان هاي شهر و راه شميران کار مي کنند، در حکم يک جامعه کوچکي هستند که راننده و بليط فروش و شاگرد به منزله هيئت حاکمه و مسافران، افراد آنند و مقررات شهرباني و شهرداري، قانون اساسي آنها محسوب مي شود. کساني که تملک اتومبيل شخصي يا استطاعت سواري تاکسي، آنها را از مطالعه روحيات و طرز رفتار مردم در اين اتوبوس ها مانع نمي شود، اگر ذوقي داشته باشند، مي توانند از اين توفيق جبري استفاده کنند و در اين آزمايشگاه کوچک و عملي اجتماع به تجربه پردازند.

      چندي پيش در گوشه خيابان سعدي براي رفتن به شميران سوار اتوبوس شدم. شاگرد شوفر برخلاف مقررات، بيش از گنجايش، مسافر پذيرفت. کلفتي پالتوها و اثاثيه متفرقه مسافران باعث تنگي جا و زحمت فوق العاده بود. من شخصا چون عدم تاثير اعتراض و شکايات فردي را در اين موارد به تجربه تلخي دريافته ام، ضربات آرنج و کفش و بوي زننده تن هاي نشسته هموطنان را با خونسردي کامل تحمل مي کردم، ولي يکي از آن ميان قامت افراخت و به تعرض پرداخت که چرا رعايت مقررات نمي کني و زياده بر گنجايش سوار مي کني؟ راننده فصلي طعنه آميز و مشبع در باب گراني لاستيک و زيادي مصرف بنزين و نازل بودن نرخ بليط بر آن بينوا خواندن و چند متلک بر آن افزودن و صدايش را بريدن. ساير مسافران که خودشان هم از اين تعدي در عذاب بودند، ابدا به حمايت آن بيچاره برنخاستند و ديکتاتوري شوفر را گردن نهادند.

      من از اين ماجرا سخت دلتنگ شدم و پيش خود گفتم گناه نه از آن جوان خوش نيت کم حوصله بود و نه از لاقيدي و بي اعتنايي مردم. عيب اينجاست که مردم جمعا هر قدر در امر معيني هم عقيده باشند، به خودي خود از ابراز آن عاجزند و منتظرند کسي علم برافرازد و پيش قدم شود و ترجمان عقايد و احساسات آنها گردد و کسي که انجام اين وظيفه مهم را تعهد مي نمايد و از مرحله به در بردن گليم خود پا فراتر مي نهد، بايد از رموز و دقايق اين کار آگاه باشد و خواص روحي جماعات و راه به دست آوردن دل آنها را بداند تا در اجراي منظور کامياب تواند شد.

      مدت ها اين مطلب ذهن مرا به خود مشغول داشته بود و پي فرصتي مي گشتم که نتيجه مشاهده خود و درس عبرتي را که از اين واقعه گرفته بودم، بيازمايم و ببينم اگر در مورد مشابهي به جاي اين که با راننده و بليط فروش طرف مشاجره شوم، از حس قانون طلبي و عدالت خواهي مردم استمداد کنم، مي توان از تعدي آنها جلوگيري کرد يا نه؟ از قضا روزي فرصتي مناسب پيش آمد. يعني در ميدان تجريش سوار اتوبوس شدم، در ظرف چند دقيقه تمامي جاها اشغال شد و با اين حال راننده حرکت نمي کرد. غرولند مردم تک تک آغاز شد که ظرفيت پرشده و صبح، مردم بايد به کار خود برسند، علت توقف چيست و از اين قبيل. ولي راننده توجه نداشت و با نگاه هاي تمسخرآميز منتظر بود اضافه بر گنجايش پنج شش نفر سوار کند. در اين بين من به خود جرات داده به مردم خطاب کردم و گفتم: رفقا علت اين که اين آقا به اعتراضات ما وقعي نمي گذارد، اين است که مي داند ما همت نداريم در مقام اعتراض به رفتار خلاف قانون او پياده شويم و يک راه به او ضرر بزنيم. اگر همين لحظه پياده شويم يا اقلا او را از اين تصميم بترسانيم، مطمئن باشيد که بي درنگ حرکت خواهد کرد. مسافران اين فکر را پسنديدند و به قصد خروج برخاستند. جناب راننده ديد فضولي بنده موثر افتاده و نهضت عامه برپا شده، فورا از در التماس و درخواست درآمد و رو به شهر سرازير شد.

       

      صنمي نيست در اينجا

      درياي خياليم و نـمي نيست در ايـنجا            جز وهم وجود و عدمي نيست در اينجا

      رمـز دو جـهان از ورق آيـنه خـوانـديم            جزگرد تحير رقمي نيست در اينجا

      عالـم همه ميـناگر بيداد شکست است            اين طرفه که سنگ ستمي نيست در اينجا

      تا سـنبل اين باغ به همواري رنگ است            جزکج نظري پيچ وخمي نيست دراينجا

      بر نـعمت دنيـا چـه هوس هاکه نپختيم           هرچند غذا جز قسمي نيست در اينجا

      بــرهـم نزني سـلسـلـه نـازکـريـمـان           محتاج شدن بي کرمي نيست در اينجا

      گرد حشم بي کسي ات سخت بلندست             از خويش برون آ علمي نيست در اينجا

      مـا بـي خـبـران قـافـله دشـت خياليم            رنگ است به گردش ، قدمي نيست دراينجا

      از حـيـرت دل بـند نـقاب تـوگشوديم            آيينه گري کارکمي نيست در اينجا

      بيـدل مـن و بيکاري و معـشوق تراشي            جز شوق برهمن ، صنمي نيست در اينجا

       

      لاتاري

      برنده شدن در لاتاري و داشتن گرين کارت آمريکا، تقريبا آرزويي است که عده اي از آدم ها در سر مي پرورانند. نماي کلي اين فيلم، نمايش اين آرزو در سر دو جوان ايراني است، همراه با داستان تعرض در برخي از کشورهاي حاشيه خليج فارس به آنچه شماري از دختران در معرض فريب ايراني عنوان شده است.

      اميرعلي و نوشين دو جوان بيست و يکي دوساله هستند که قصد ازدواج با يکديگر را دارند؛ ولي خانواده ها چندان موافق نيستند. آنها صبر پيشه کرده اند تا به مرور زمان، رضايت خانواده هايشان را جلب کنند. آن دو يک روياي مشترک دارند؛ برنده شدن در لاتاري و دريافت گرين کارت آمريکا.  هادي حجازي فر، ساعد سهيلي، زيبا کرمعلي، جواد عزتي، حميد فرخ نژاد، اميرحسين هاشمي، نادر سليماني، مهسا باقري و مهدي زمين پرداز از بازيگران اين فيلم هستند. ديدن اين فيلم را به شما پيشنهاد مي کنيم.

      خدايا، چرا من؟

      «آرتور اش»، قهرمان افسانه اي تنيس، هنگامي که تحت عمل جراحي قرار گرفت، به اشتباه با تزريق خون آلوده، به بيماري ايدز مبتلا شد.

      طرفداران آرتور از سراسر جهان، نامه هايي محبت آميز برايش فرستادند. يکي از دوستداران وي در نامه خويش نوشته بود: «چرا خداوند تو را براي ابتلا به چنين بيماري خطرناکي انتخاب کرده است؟»

      آرتوراش، در پاسخ به اين نامه چنين نوشت: درسراسر دنيا، بيش از 50 ميليون کودک به انجام بازي تنيس علاقه مند مي شوند و شروع به آموزش مي کنند. حدود 5 ميليون نفر از آنها، بازي را بخوبي فرا مي گيرند. از آن ميان، قريب به 500هزار نفر تنيس حرفه اي را مي آموزند و شايد 50 هزار نفر در مسابقات شرکت کنند. 5 هزار نفر به مسابقات تخصصي تر راه مي يابند. 50 نفر اجازه شرکت در مسابقات بين المللي «ويمبلدون» را مي گيرند. چهار نفر به مسابقات نيمه نهايي راه مي يابند و دو نفر به مسابقات نهايي. وقي من جام جهاني تنيس را در دست هايم مي فشردم، هرگز نپرسيدم که «خدايا، چرا من؟» و امروز هم وقتي که درد مي کشم، باز اجازه ندارم از خدا بپرسم: «خدايا، چرا من؟»

      درسکوت گوش فرا بده، چون اگر دلت پر از چيزهاي ديگر باشد، نمي تواني صداي خدا را بشنوي.

      مادر ترزا

      آلبوم «تجسم يک رويا» شنيدني شد

      آلبوم «تجسم يک رويا» از فريد ابراهيمي، از سوي مؤسسه فرهنگي و هنري «آواي مهر ميهن» راهي بازار موسيقي شد.

      آلبوم «تجسم يک رويا» تازه ترين اثر از فريد ابراهيمي است که در فضايي از موسيقي پاپ و مشتمل بر 8 قطعه بي کلام به نام هاي «جوانه»، «تجسم يک رويا»، «تئاتر شهر»، «پاييز سرگشته»، «محبوب»، «فرياد بي صدا»، «تانگو با رويا» و «تنهايي با يک مرد» به اجرا در آمده است. در اين اثر، وحيد کريمي، ارسلان صوفي، متين کاشانکي، حامد فولاد قلم، مجتبي کاشانکي، شهروز کليايي، محمد چنگيزي، اميد غلامعلي نژاد، مهرداد اخلاقي، سينا زند، محمدرضا چاره خواه، محمد نوش زاد، مهدي نوري، فريد ابراهيمي، فريد حاجي حيدري، طنين کاشانکي، مرسل وطني، نيما هاتف، حميد آهازان و احمد بي رياکار، به نوازندگي پرداخته اند.

      چرا ثروتمندان، ثروتمند تر مي شوند؟

       

      به احتمال زياد بيشتر ما «رابرت کيوساکي» را به خاطر کتاب «پدر پولدار، پدر بي پول» مي شناسيم. کتابي که در تمام دنيا شناخته و در ايران هم با استقبال خوبي مواجه شده است. در اين مطلب قصد داريم کتاب جديد کيوساکي، يعني  «چرا ثروتمندان، ثروتمندتر مي شوند» را به شما معرفي کنيم. کتابي که در رابطه با قدرت آموزش مالي واقعي در کسب ثروت است.

      کتاب «چرا ثروتمندان، ثروتمندترمي شوند»، به نحوي نسخه کامل تر و پيشرفته تر کتاب «پدر پولدار، پدر بي پول» است و اگر شما با مفاهيم آن کتاب آشنا باشيد، با ذهنيت بهتري مي توانيد اين کتاب را بخوانيد.

       

       پاراگراف هايي از کتاب

      هرسکه اي سه رو دارد: شير، خط و لبه آن. هوشمندي، ايستادن بر لبه سکه و توانايي ديدن هر دو روي سکه است. «اپل»، به عنوان يکي از ثروتمندترين شرکت هاي جهان حدود 264 ميليارد دلار در حساب بانکي اش پول دارد. با اين حال طي چندين سال گذشته، به خاطر نرخ بهره پايين، ميلياردها دلار وام گرفته است. چرا اپل وام مي گيرد؟ اپل وام مي گيرد، زيرا بدهي، ارزان تر از بازگرداندن درآمدها به ميهن – يعني بازگرداندن پول به داخل کشور و پرداخت ماليات هاي مربوط به آن پول به دولت ايالات متحده – است. بي سوادي مالي، مردم را از حرکت بازمي دارد. کساني که سواد مالي ندارند، غالبا با ترس زندگي مي کنند و به حس امنيت غلط چنگ مي اندازند. ترس، افراد را فقير نگه مي دارد. کساني که سواد مالي ندارند، از حل مشکلات اوليه مالي زندگي شان عاجز مي مانند. نکته پاياني اينکه، شايد همه مطالب کتاب براي اجرا مفيد نباشد، اما تاثيري که کتاب بر ذهنيت خواننده و نحوه تفکر او در مورد مسائل مالي مي گذارد، غيرقابل انکار است. اين کتاب به ما ياد مي دهد که مي توان به طريق ديگري هم فکر کرد.پيشنهاد مي کنم اگر مدير کسب و کار هستيد، اگر سرمايه گذار هستيد و... حتما اين کتاب را مطالعه کنيد.

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/741.jpg

      صعود اکتشافي ها  به  ارتفاعات آبشار زرد ليمه

      گروه کوهنوردي مديريت اکتشاف، طي يک برنامه کوهنوردي موفق شد به ارتفاعات آبشار زرد ليمه از رشته کوه زاگرس صعود کند. آبشار زردليمه، يکي از مناظر و جاذبه هاي زيباي استان چهارمحال و بختياري- شهر فارسان است که 13 نفر از همکاران مديريت اکتشاف به همراه يک مهمان و سه راهنماي محلي، توانستند با کوه پيمايي روزانه در حدود 12 ساعت، طي 3 روز به اين ارتفاع صعود کنند.

       اسامي همکاران مديريت اکتشاف که در اين صعود حضور داشتند، عبارت است از: عليرضا ميقاني نژاد و مسعود تهراني مجد (سرپرستان برنامه)، مسيب توسلي، غلامرضاتيموري، ذبيح الله نريماني، عليرضا لياقت، محمد پرتويي فر، مرتضي غياثوند، رستگارنظري، حامد جعفرپور، حسن دژاکور، قاسم گالشي و مصطفي رشيدي آلاشتي.

       

      صعود نفتی ها به چین کلاغ ها

      گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران در 7 ارديبهشت ماه به مناسبت ولادت حضرت علي اكبر (ع) اقدام به صعود به قله چين کلاغ کرد. قله چين کلاغ در رشته کوه البرز مرکزي واقع شده و در ارتفاع 2820 متري قرار دارد.

      گروه 7 نفره کوهنوردي شرکت ملي نفت بعد از 4 ساعت کوهپيمايي و گذر از شيب هاي تند، موفق شدند به قله چين کلاغ برسند.

       اسامي کوهنورداني که در اين صعود حضور داشتند، عبارت است از:

       فريدون ابوقداره، محمد نوشادي، محمد رضا شهابي فر، جواد كاظمي، مجيد خسرواني، الله يار الياسي، محمد علي عبادي، فرامرز فرجي و حسين باقرزاده (سرپرست گروه)

       

      صعود كوهنوردان گاز مهرگان به ارتفاعات ميلي  

       گروه كوهنوردي مهرگان شركت گاز استان چهارمحال و بختياري به مناسبت گراميداشت اعياد شعبانيه، به سرپرستي نادر يوسفي و اعضاي تيم (ابراهيم عزيزي پور، حسين باقري، داوود مرادي، حسن رحيمي، سيدرضا محمدي، حسين بهارلو، محمد محمدزاده، مهدي عزيزي پور، بهنام شبانيان، محمد حسن زاده و حامد ذاكري) ضمن حضور در منطقه ديناران شهرستان اردل، عازم ارتفاعات كوه ميلي از سلسه كوه هاي زاگرس مركزي و آبشار زيباي زرد ليمه شدند و بعد از سه روز، با هماهنگي هاي به عمل آمده و طبق برنامه زمان بندي، توانستند به اين ارتفاعات صعود کنند.

      آبشار زيباي زرد ليمه (نگين انگشتر كارون ) با بيش از 70 متر عرض، عريض ترين آبشار ايران و يكي از زيباترين آبشارهاي كشور به شمار مي رود كه در استان چهارمحال و بختياري واقع شده است.

       

      صعود نفتي هاي مسجدسليمان به کوه ليله

      گروه کوهنوردي نفت مسجدسليمان موفق شدند قله 3400 متري ليله را که يکي از کوه هاي مرتفع استان خوزستان است، فتح کنند. اعضاي 31 نفره تيم کوهنوردي اين شرکت موفق شدند اين کوه را که در شمال استان خوزستان و در مرز استان چهارمحال و بختياري قرار دارد و يکي از کوه هاي مرتفع و برف گير است، طي 9 ساعت مسير رفت و برگشت سخت و دشوار فتح کنند. اسامي گروه کوهنوردي نفت مسجدسليمان در صعود به کوه ليله عبارت است از:  علي شيرواني ( سرپرست )، مهرداد آقابيگي، رضا نوذري، شاهرخ قياسي، الياس اکبري، يوسف باقري، مريد اسدي، ابراهيم محمدي، ارسطو داراب پور، صحن علي زمان پور، صفر عالي پور، ظهراب رستمي، شاهرخ رضايي، عبدالحسين مطلبي، حميد عسکري، سيامک منجزي، احسان حافظي، برزو خدري فر، عبدالخالق خدري، علي حسين مطلبي، فرج قنبري، احمد رستمي، اسفنديار نجاتيان، علي عالي پور، آرشام عالي پور، ابراهيم شريفي، ميثم مرادي، محمد قنبري، کرم باران پور ( راهنما ) و علي جليلي.

       

      نفت و گاز گچساران در يک قدمي صعود  به ليگ يک

      سردار بوکان 1 - 1 نفت و گاز گچساران

      تيم فوتبال نفت گاز و گچساران، درهفته پاياني مرحله نهايي ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران، موفق شد با کسب نتيجه تساوي در کردستان، قدم به مرحله پلي آف بگذارد.

      شاگردان بهمن فرازمند در هفته دهم و پاياني مرحله نهايي رقابت هاي ليگ دسته دوم در بوکان، مهمان تيم سردار اين شهر بودند که با کسب نتيجه تساوي، موفق شدند در رتبه دوم قرار بگيرند و به مرحله پلي آف صعود کنند. نفتي هاي گچساران در ورزشگاه خاتم الانبياء شهر بوکان و در حضور تماشاگران حريف، بازي را بهتر آغاز کردند و در دقيقه 13 با گل حکيم حزباوي از ميزبان خود پيش افتادند تا نيمه اول با نتيجه يک بر صفر به سود نفت و گاز به پايان برسد .

      با شروع نيمه دوم، اين نفتي ها بودند که با ارائه يک بازي منطقي، توپ وميدان را در اختيار گرفتند و در حالي که در آستانه پيروزي بودند، در دقيقه 95 گل تساوي را دريافت کردند و کار را با نتيجه تساوي يک بر يک به پايان رساندند.

      نفت و گاز گچساران با اين تساوي 16 امتيازي شد و با حضور در رتبه دوم، حالا در پلي اف بايد به مصاف استقلال جنوب برود تا شانس خود را براي حضور در ليگ دسته يک امتحان کند.

      شايان ذکر است، دو تيم پالايش نفت آبادان و نفت اميديه هم در همين مرحله حضور داشتند که موفق نشدند انتظارات را برآورده کنند، بخصوص تيم نفت اميديه که در هفته پاياني، شانس صعود داشت و با تساوي خانگي مقابل استقلال جنوب از رسيدن به پلي اف بازماند تا در اين مرحله، شاهد دربي نفتي ها براي حضور در ليگ يک نباشيم و يک شانس حضور نفتي ها در ليگ يک از بين برود.

       فرهاد جعفري، مديرعامل باشگاه نفت و گاز و ابوالحسن غلامي، رئيس ورزش قهرماني نفت و گاز گچساران در ورزشگاه حضور داشتند و از نزديک نظاره گر بازي تيمشان بودند.

       

      بازوبند کاپيتاني تيم ملي راگبي ايران بردستان
       قهرمان شرکت گازي

      کارشناس امور ورزش شرکت ملي گاز استان خراسان رضوي، براي چندمين بار متوالي به عنوان بازيکن و کاپيتان تيم ملي راگبي ايران در مسابقات آسيايي اين رشته حضور پيدا کرد.

       جلال جهانبخش، کارشناس امور ورزش شرکت ملي گاز استان خراسان رضوي که کاپيتاني تيم ملي راگبي ايران را هم به عهده دارد، با توضيح درباره وضعيت تيم مي گويد: تيم راگبي 15 نفره مردان ايران هم اکنون در سيد 3 آسياست و براي رسيدن به سيد 2 به قهرماني در اين دوره نياز دارد. مسابقات سيد 3 آسيا با حضور کشورهاي ايران، قطر، لبنان و اردن در کشور لبنان برگزار شده و تاکنون تيم هاي ايران و لبنان موفق به شکست حريفان خود شده اند. تيم ملي راگبي ايران به اميد خدا و با پيروزي در دو بازي ديگر، جواز حضور در سيد 2 آسيايي را کسب خواهد کرد.

      وي در ادامه، با تشکر از مديرعامل و مديرمنابع انساني شرکت گاز استان در خصوص توجه به ورزش و ورزشکاران گفت: در واقع از زمان حضور مهندس فاني در جايگاه مديرعاملي اين شرکت، شاهد ايجاد تحول و جريان يافتن خوني تازه در رگ هاي ورزش شرکت هستيم.

       

       

      همايش بزرگ پياده روي خانوادگي کارکنان گاز اردبيل

       شرکت گاز استان اردبيل، همسو با سياست هاي کلي شرکت و مديريت توسعه منابع انساني مبني بر فراگير کردن امر ورزش به صورت همگاني و ايجاد شور و نشاط بين خانواده ها ، با همکاري امور اچ اس اي و پايگاه مقاومت بسيج شرکت گاز استان اردبيل، همايش بزرگ پياده روي دور درياچه شورابيل به طول تقريبي 7 کيلومتر را برگزار کرد.

      در اين همايش پياده روي که با استقبال پرشور خانواده هاي کارکنان همراه بود، بيش از 120 نفر از کارکنان و خانواده آنان شرکت کردند. شايان ذکر است، اموراچ اس اي با حمايت مدير عامل شرکت گاز اردبيل به منظور تشويق و ايجاد انگيزه براي شرکت در چنين برنامه هايي، به قيد قرعه به 10نفر از شرکت کنندگان در اين همايش، جوايز ويژه اي به رسم يادبود اهدا کرد.

       

       

      قهرماني يک نفتي در پاورليفتينگ جهان

           مسلم فخري، ورزشکار رشته پاورليفتينگ و ازهمکاران واحد ايمني آتش نشاني شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه يزد، که در مسابقات جهاني مسکو شرکت کرده بود، موفق به کسب مقام قهرماني شد و مدال طلاي اين دوره از مسابقات را از آن خود کرد. مسلم فخري در اين دوره از مسابقات که از 6 تا 12ارديبهشت ماه در شهر مسکو برگزارشد، توانست در رشته «ددليفت» با وزن 140+ مستر 1، مدال طلا را از آن خود کند.  گفتني است، عبدالرضا انتظاري، مدير منطقه يزد با حضور در محل کار اين ورزشکار، اين موفقيت رابه وي و همکارانش تبريک گفت و از وي تجليل کرد.

       

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/742.jpg

      انواع هوش کودکان را بشناسيم

      تصور نمي کنم کسي در پاسخ به اين پرسش، دستش را بالا برده باشد. اما هنگامي که فاصله نسل والدين و فرزندان را به طور کامل درنظر بگيريم، سوال هاي ديگري نيز پيش مي آيد. تيزهوش در چه زمينه اي؟ چه کسي هوش را معنا مي کند؟ آيا   به اين معناست که بچه من در مدرسه بهتر عمل مي کند؟ اگر ارزش هايي چون مهرباني و صداقت را به کسي نياموزيم، باهوش بودن چه ارزشي دارد؟ هاوارد گاردنر (Howard Gardner) روان شناس دانشگاه هاروارد که به دليل نظريه هوش چندگانه (multiple-intelligence) براي کودکان شهرت فراواني دارد، به بررسي اين فاصله عظيم پرداخته است. گاردنر هفت نوع جداگانه هوش (در زمينه آموزشي) را شناسايي کرده که به گفته محققان، تنها 3 نوع از آن در تست هاي هوش موجود، منظور شده است. پيش از اينکه به معرفي انواع هوش بپردازيم، توجه شما را به آنچه گاردنر در کتاب خود« Intelligence Reframed» درباره فرزندانش نوشته است، جلب مي کنيم:   «من مي خواهم فرزندانم، جهان را درک کنند، نه به دليل اينکه جهان جذاب و ذهن انسان کنجکاو است. من مي خواهم آنها جهان را درک کنند تا در موقعيتي قرار بگيرند که بتوانند آن را به جايي بهتر مبدل کنند.»  اين، نوع متفاوتي از هوش است و شکي نيست که تبديل آن به يک سئوال چند جوابي، کاري دشوار است، زيرا براي تبديل کردن جهان به جايي بهتر، تنها يک پاسخ وجود ندارد. چنين به نظر مي رسد که گاردنر اعتقاد دارد کودکان داراي انواع متفاوتي از هوش هستند که آنها را قادر به انجام چنين کار جاه طلبانه اي خواهد کرد. بايد صادقانه بگوييم که اين تقسيم بندي هنوز از نظر تمام روان شناسان تاييد نشده است، اما از طرفي، روزگار اعتقاد داشتن به يک مفهوم واحد نيز  سپري شده است.

       

      هوش کلامي

      با کلمات سرو کار دارد. در داستان سرايان، روزنامه نگاران و وکلا، اين نوع هوش در اولويت قرار دارد. اين هوش، اساس توانايي در اطلاع رساني موثر، ترغيب کردن، مباحثه، تدريس و سرگرم کردن است. کودکاني که در اين زمينه باهوش هستند، در بازي با کلمات و ادا کردن جملاتي که
       ادا کردنشان مشکل است (جملاتي که با کلماتي يک صدا، با تکرار يک حرف و مانند آن ساخته مي شوند: مانند قوري گل قرمزي) مهارت فراواني دارند. آنان از شنيدن صداي کلمات لذت مي برند و کتاب خواناني حريص يا نويسندگاني شيرين قلم خواهند شد.

       

       هوش وابسته به منطق و رياضي

      واضح است که اين نوع هوش، به معناي توانايي مغز در کار با اعداد و ترتيب هاي منطقي است. دانشمندان، حسابداران و سازندگان نرم افزار از اين جمله اند. کودکان داراي اين اولويت هوشي، در درک علت و معلول، الگوهاي عددي و بحث منطقي بسيار موفق هستند که به خصوص اين آخري، در رويارويي با والدين بسيار مفيد است.  کودکان داراي هوش فضايي در ترسيم تصاوير دو بعدي و سه بعدي، بسيار موفق هستند.

       

       هوش مربوط به امور فضايي و حجمي

      اين هوش، قابليت تصور و تجسم ذهني را به وجود مي آورد که معمول ترين شغل براي چنين افرادي عکاسي و هنر است. اين کودکان در توجه به جزئيات بصري و توانايي ترسيم تصاوير دو بعدي و سه بعدي، بسيار موفق و به نظر جلوتر از سن خود عمل مي کنند. يک جنبه مهم اين هوش، توانايي کودک در ترجمه تصاوير ذهني به فرمي است که براي همه قابل درک باشد.

       

         هوش مربوط به حرکات جسمي

      هرچند پذيرفتن اين مورد براي بعضي از سنت گرايان روان شناسي دشوار است، اما واضح است که چابکي و چالاکي از جايي سرچشمه مي گيرد و گاردنر اين توانايي ها را به ذهن نسبت مي دهد. کودکاني که در آموختن دروس عملي موفقند، داراي چنين هوشي هستند و مي توانند ورزشکار حرفه اي، مکانيک، جراح يا نجار شوند و اگر پيش بيايد، مي توانند به خوبي بافتني ببافند و عاشق سرهم کردن ماکت هاي مختلف هستند. آنان در کلاس هاي ورزش و فعاليت هاي فيزيکي، منتظر دستور حرکت نمي مانند. گاردنر در مورد اين افراد به مطلب جالب توجهي اشاره کرده است؛ افراد داراي چنين هوشي، بسيار مستعد داشتن واکنش هاي غريزي شجاعانه هستند.کودکان داراي هوش فردي مي توانند حالات و نيازهاي ديگران را بخوبي تشخيص دهند.

       

        هوش ميان فردي

      اين نوع هوش درباره ارتباط با ديگران است. اين کودکان نه تنها با همکلاسان خود کنار مي آيند، بلکه مي توانند حالات و نيازهاي ديگران  از جمله بزرگسالان   را  به خوبي تشخيص دهند. آنها در اين زمينه از والدين خود هم بهتر عمل مي کنند.  اخطار! اين توانايي دو طرف دارد؛ خير و شر. کودک داراي هوش ميان فردي، مي تواند يک همشهري مهربان، يار و ياور ديگران باشد يا از توانايي خود در کنترل ديگران و کلاهبرداري و امثال آن استفاده کند. گاردنر شخصا اعتراف مي کند که هوش کلامي و رياضي - منطقي بيش از همه مورد توجه بوده و در مدارس مورد آزمايش قرار مي گيرد. هوش مربوط به امور فضايي، موسيقي و حرکات جسمي بيش از هرچيز با هنر در ارتباط است که البته هوش وابسته به امور فضايي و حجمي در تست هاي هوش معمول جاي ثابتي دارد. هوش درون نگرانه و ميان فردي مي تواند شاهدي آشکار بر اين مطلب باشد که دسته بندي گاردنر تا چه حد مي تواند والدين و خانواده را تحت تاثير قرار دهد. هيچ روش واقعي براي آزمودن و تشخيص اين نوع هوش در کودک وجود ندارد، اما کدام پدر و مادري است که از داشتن فرزندي که خود را مي شناسد، منظم است و مي تواند احساس غم و شادي ديگران را درک کند و به آن واکنش نشان دهد، ناراضي باشد؟

       

       هوش درون نگر

      اينجا حوزه شخصيت دروني فرد است. کودکاني که در اين دسته بندي جا دارند، قادرند حواس خود را شناسايي کنند و درجات مختلف يک احساس بخصوص را تشخيص دهند. توانايي درک و پذيرفتن خود، هوش و ادراکي است که دارنده آن در زمان بزرگسالي از داشتن آن خشنود مي شود و قدر آن را خواهد دانست.  هوش درون نگر برانگيزنده خودکاوي، انضباط نفس، استقلال فراوان و تمايل به داشتن اهداف واضح و مشخص است که البته همه اين موارد، نبايد با هم و لزوما در يک نفر بروز کند.

      هوش موسيقي

      واضح است که در اينجا با توانايي درک و ايجاد ريتم و ملودي سر و کار داريم. يک روش شناسايي هوش موسيقي اين است که کودک بتواند دو قطعه موسيقي نسبتا مشابه را از يکديگر تشخيص دهد. داشتن هوش موسيقي و گرايش به آن به حرفه هاي مشخصي منجر مي شود، اما بزرگسالاني را مي شناسيم که با وجود داشتن حرفه اي ديگر، از «گوش موسيقي» خوبي برخوردارند و مي توانند ترانه ها را صحيح بخوانند. پس شايد برخوردار بودن از هوش موسيقي، به جاي بدل شدن به حرفه شخص، بتواند بخشي از مسير زندگي و آموختن او شود.

       

      پيراشکي گوشت  

      اين غذا مخصوص عاشقان غذاهاي خوشخوراک است. کساني که علاقه زيادي به پنير دارند، مي توانند از پنير ورقه اي روي نان استفاده کنند. خوراکي خوشمزه اي در انتظار شما خواهد بود.

       مواد لازم

          آرد: 100 گرم

        گوشت چرخ کرده: 80 گرم

        دانه ذرت: 40 گرم

        جعفري خردشده: 30گرم

         پنير چدار: به مقدار دلخواه 

        فلفل دلمه اي: 4برش

        پياز خردشده: يک عدد، کوچک 

        نمک و فلفل و ادويه: به مقدار دلخواه

       

      طرز تهيه

       ابتدا گوشت چرخ کرده را در  تابه مي ريزيم و به همراه پياز، فلفل و نمک تفت مي دهيم. بعد از 10 دقيقه فلفل دلمه اي و جعفري را به آن اضافه مي کنيم. تا جايي که رنگ مواد تغيير کند. خمير پيراشکي را با وردنه (به شکل دلخواه) درست مي کنيم و مواد تفت داده شده را داخل خمير قرار مي دهيم و به مقدار لازم، پنير چدار به آن اضافه مي کنيم. پيراشکي ها را داخل فر به مدت 10 دقيقه قرار مي دهيم تا خمير، تغيير رنگ دهد و سفت شود. 

       

      نحوه اتو کردن پيراهن مردانه با اتو بخار

      قصد داريم مرحله به مرحله به شما آموزش دهيم که چگونه با اتو بخار، خيلي راحت و بي دردسر و در مدت 3دقيقه، يک پيراهن تميز ولي چروک مردانه را اتو بکشيد.

       ابتدا يقه را روي ميز اتو پهن کنيد، سپس آن را از قيمت داخل، بخوبي با اتوبخار، اتو بزنيد.

       در مرحله بعدي، يقه را از بيرون اتو بکشيد.

       براي اتو کشيدن سر شانه لباس  اتوبخار را به قسمت بالاي آستين برده و شانه و سرشانه را اتو بزنيد. سرشانه ديگر را هم به همين صورت اتو بکشيد. براي اينکه روي لباس برق نيفتد، بهتر است که لباس را پشت و رو کنيد و سپس اتو بزنيد يا پارچه اي نازک روي لباس پهن کنيد.

        گام بعدي اتو زدن آستين هاست.  اول سجاف و مچ آستين را اتو کنيد. بهتر است ابتدا مچ را از سمت داخل و سپس از سمت رو اتو بزنيد.

      آستين پيراهن را روي ميز اتو قرار داده و بخوبي آن را اتو بزنيد، به طوري که روي آستين کاملا صاف شود.

      سپس سمت ديگر آستين را روي ميز پهن کرده و زير آستين را هم اتو بزنيد. به طوري که خط روي آستين کاملا اتو شود. هر دو آستين را به همين صورت اتوکشي کنيد.

      حالا نوبت اتو زدن قسمت جلويي پيراهن مردانه است. براي اين کار ابتدا پيراهن را صاف روي ميز اتو پهن کنيد و آن را از بالا به پايين بخوبي اتو بزنيد.

      ممکن است براي قسمت بالايي پيراهن، آستين ها کمي مشکل ساز شوند؛ اما با کشيدن شانه لباس به سمت بيرون، مي توانيد اين قسمت را هم بخوبي اتو بزنيد. اتوکشي پشت پيراهن، مرحله آخرکار است و به عبارتي آسان ترين قسمت کار. پشت پيراهن را روي ميز اتو پهن کرده و سر تا سر آن را اتو کنيد. توجه داشته باشيد که بلافاصله پس از اتمام اتوکشي پيراهن، آن را نپوشيد، چون ممکن است اتوي لباس به هم بريزد، پيراهن را به چوب لباسي آويزان کرده و 5دقيقه صبر کنيد، بعد آن را بپوشيد.

       

        چند توصيه مهم براي جلوگيري از ريزش مو

      ريزش مو مي تواند دلايل مختلفي داشته باشد. براي مثال بعضي بيماري ها يا مصرف برخي داروهاي خاص، مانند داروهاي شيمي درماني، باعث ريزش مو مي شوند؛ اما ريزش مو ممکن است عامل ژنتيک هم داشته باشد و از يکي از والدين به ارث برسد. هرچند مو از سلول هاي مرده تشکيل شده، اما در ظاهر انسان تاثير مهم و قابل توجهي دارد و البته يک فاکتور بااهميت در زندگي انسان محسوب مي شود. متأسفانه برخي محصولات آرايشي و به اصطلاح بهداشتي، بيش از اينکه براي موها مفيد باشند، براي آنها مضر هستند و آثار اين ضرر گاهي تا سال هاي سال باقي مي ماند. استفاده از مواد نفتي مانند پارافين و يا روغن هايي که هيچ کسي بجز توليد کننده آنها از ترکيبات اين مواد مطلع نيست، مانند واکس ها و کرم هاي مو براي برخي افراد بخصوص جوانان عادت و گاهي حتي به يک ضرورت تبديل شده و نکته جالب اين است که مصرف کنندگان اين محصولات، انتظار ريزش و يا سفيد شدن موهايشان را هم ندارند، در حالي که استفاده از اين مواد، هيچ خاصيتي براي مو ندارد. از سوي ديگر، مصرف مواد غذايي فاقد کيفيت مانند چيپس، پفک و ساير تنقلات و يا غذاهاي ناسالم مانند فست فودها و غذاهاي چرب و سرخ کرده، فاکتور ديگري است که سبب تشديد ريزش موها مي شود و سلامت آنها را به خطر مي اندازد. اين قبيل خوراکي ها هيچ بار تغذيه اي ندارند و بدن را با کمبود ريز مغذي ها مواجه مي کنند.  يکي ديگر از عوامل مؤثر و مهم در ريزش و ضعف موها، استعمال دخانيات است. کشيدن سيگار باعث جمع شدن چربي زائد در اطراف پياز مو شده و مانع رسيدن مواد غذايي به آن مي شود. يکي از چاره هاي مقابله با ريزش مو، مصرف برنج به طور صحيح است که البته کمتر خانواده اي پيدا مي شود که برنج را با سبوس مصرف کند،   برنج با سبوس حاوي ويتامين هاي گروه (ب) است که تاثير مفيدي بر رشد و حفظ موها دارد. در اين مطلب، به 5 نکته مهم براي کمک به حفظ موها و پيشگيري از ريزش مو اشاره مي شود که رعايت آنها مي تواند سودمند باشد:

       1) سعي کنيد در برنامه غذايي خود، از سبزيجات و ميوه هاي تازه به مقدار زياد استفاده کنيد. به اين منظور خوردن سبزيجاتي چون کرفس، جعفري، کاهو و اسفناج بيشتر توصيه مي شود. اسفناج علاوه بر خاصيت تقويت کنندگي رنگدانه هاي مو، منبعي غني از آهن است که باعث تقويت استخوان ها، ناخن ها و موها مي شود. اسفناج به تنهايي در بدن جذب پاييني دارد و بايد براي اثرگذاري بيشتر آن، همراه با آبليمو مصرف شود.

       2)  پس از حمام کردن، اگر موهاي شما خشک و پرحجم مي شود، به جاي ژل که در واقع مو را خفه مي کند، از روغن هاي مفيد و سالم گياهي استفاده کنيد. به علاوه به خاطر داشته باشيد که هيچ روغني نبايد بيش از 3 ساعت روي سر بماند و پس از آن بايد بخوبي شسته شود.

      3)  حنا براي مو، گياهي مفيد است، اما تاثير خود حنا به نسبت شامپوهايي که حاوي اين گياه است، به هيچ وجه قابل مقايسه نيست. اگر رنگ حنا به نظرتان ناخوشايند نيست، مي توانيد از گياهان بي رنگ کننده استفاده کنيد.

        4)  سبوس برنج نيز گياه بسيار مفيدي است که مي توان از دم کرده آن به جاي چاي، براي تقويت موها استفاده کرد.

       5)  گرد و خاک و دود زياد دشمن مو هستند، بنابراين توصيه مي شود کمتر درمعرض آن قرار بگيريد.

       6)   به جاي شانه پلاستيکي، تا حد امکان از شانه هاي چوبي استفاده کنيد، ضمن اينکه تا جايي که براي تان ممکن است، موهاي تان را سشوار نکشيد و اگر مجبور به اين کار هستيد، حرارت آن را بسيار کم کنيد. به علاوه از شانه کردن موها در حمام نيز بپرهيزيد.

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/743.jpg

      15 نکته درباره چرخ گوشت

        امروزه چرخ گوشت در اغلب خانه ها موجود است و به جزئي از لوازم ضروري براي زندگي تبديل شده است. اگر مي خواهيد سال ها از آن استفاده کنيد، بدون آنکه نگران طول عمر و خرابي قطعات يا موتور آن باشيد، هنگام استفاده از آن، به توصيه هايي عمل کنيد که در ادامه مطلب مي آيد:

      Text Box: 1)   براي افزايش طول عمر چرخ گوشت، از برش هاي کوچک گوشت استفاده کنيد. برش هاي بزرگ علاوه بر اينکه با فشار وارد محفظه چرخ گوشت مي شود، فشار زيادي را به موتور دستگاه وارد مي کند.

      Text Box: 2)   هرگز براي خرد کردن سبزيجات از چرخ گوشت استفاده نکنيد. آب موجود در سبزي ها، ممکن است به موتور دستگاه نفوذ کند و باعث خرابي آن شود.

      Text Box: 3)   بعد از هر بار استفاده از چرخ گوشت، محفظه و تيغه هاي داخلي آن را بخوبي پاک کنيد و اجازه ندهيد که کوچک ترين ذره اي از گوشت يا چربي درون محفظه دستگاه باقي بماند.

       Text Box: 4)  هنگام خريد چرخ گوشت دقت کنيد که تيغه ها و صفحات برش درون دستگاه ضدزنگ باشد. ضد زنگ بودن اين قطعات، مانع از زنگ زدن و فرسودگي بعد از شست وشوهاي مکرر مي شود.

      Text Box: 5)  يکي از مهم ترين ويژگي هاي چرخ گوشت، قدرت موتور و سيستم چرخش معکوس آن است. هنگام انتخاب چرخ گوشت، به ميزان قدرت و توان موتور آن توجه کنيد.

      Text Box: 6) براي مدت زمان طولاني از چرخ گوشت استفاده نکنيد. موتور چرخ گوشت هاي خانگي، قدرت چرخ گوشت هاي صنعتي را ندارد و در صورتي که بيشتر از 15 دقيقه از آن استفاده کنيد، عمر دستگاه کم مي شود.

      Text Box: 7)     هنگام چرخ کردن گوشت، پياز به آن اضافه نکنيد. اضافه کردن پياز ممکن است موجب خرابي موتور شود، چون احتمال نفوذ آب پياز به دستگاه وجود دارد.

      Text Box: 8)   هر 3 ماه يک بار، براي تيز کردن تيغه دستگاه اقدام کنيد، در ضمن اگر تصميم داريد مقدار زيادي گوشت را چرخ کنيد، بايد هر چند دقيقه يک بار به دستگاه استراحت کوتاهي بدهيد.

      Text Box: 9)  هميشه هنگام چرخ کردن گوشت، گوشت کوب چرخ را درون محفظه استوانه اي قرار دهيد تا از وقوع حادثه پيشگيري کنيد.

      Text Box: 10)  اگر قصد خريد چرخ گوشت جديدي را داريد، بعد از آنکه از قدرت موتور آن مطمئن شديد، به تعداد قطعات آن توجه کنيد. چرخ گوشت هايي را انتخاب کنيد که تميز کردن و شست وشوي آنها ساده و آسان باشد.

      Text Box: 11)   تيز بودن تيغه هاي چرخ گوشت اهميت زيادي دارد. اگر تيغه از آلياژ نامناسب باشد و به اندازه کافي تيز نباشد، به جاي چرخ کردن گوشت، باعث له شدن آن مي شود.

      Text Box: 12)   در صورتي که قصد داريد چرخ گوشتتان را روي کابينت آشپزخانه بگذاريد، هنگام خريد به ارتفاع لوله آن توجه کنيد.

      Text Box: 13) هرگز چرخ گوشت را بدون گوشت روشن نگذاريد. اين کار موجب مي شود دور موتور دستگاه بالا برود و موجب افزايش گرما و فرسودگي قطعات موتور شود.

      Text Box: 14)   در صورتي که بيش از 6 ماه از چرخ گوشتتان استفاده کرده ايد و تيغه آن کند شده است، براي تيز کردن تيغه اقدام کنيد.

      Text Box: 15)  سعي کنيد از گوشتي استفاده کنيد که بدون رگ و پيه باشد، چون رگ و پيه گوشت به تيغه هاي دستگاه گير مي کند و مانع چرخش تيغه و در نهايت فشار آمدن به دستگاه مي شود.

       

       

    • media/image/2018/05/1024-1448/744.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات