
رئیس جمهوری:
تلاش همه جانبه برای اجرایی شدن هرچه سریع تر توافق های راهبردی با چین
رئیس جمهوری با اشاره به دستاوردهای مهم و توافق های راهبردی ایران و چین بر لزوم تلاش همه جانبه مسؤولان و دست درکاران بخش های مرتبط، برای اجرایی شدن هرچه سریع تر این تصمیم ها تأکید کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، سیدابراهیم رئیسی روز یکشنبه (۳۰ بهمن ماه) در نشست هیأت دولت با اشاره به سفر هفته گذشته به چین و دستاوردهای مهم و توافق های راهبردی دو کشور از جمله در بخش های اقتصادی و تجاری، بر لزوم تلاش همه جانبه مسؤولان و دست درکاران بخش های مرتبط، برای اجرایی شدن هرچه سریع تر این تصمیم ها و تحقق اهداف دو کشور همسو با گسترش و تقویت همکاری ها تأکید کرد.
اراده جدی ایران و چین برای توسعه همکاری در حوزه های تجاری، اقتصادی و انرژی
رئیس جمهوری با بیان اینکه ایران باید بتواند در عرصه اقتصادی نقش آفرینی مؤثری در منطقه و جهان داشته باشد، اظهار کرد: سفر به چین همسو با ایفای نقش مؤثر ایران در حوزه مسائل اقتصادی و تجاری منطقه ای و جهانی بسیار مهم بود؛ زیرا این کشور به عنوان یکی از اقتصادهای بزرگ جهان، در زمینه اقتصاد و تجارت در آسیا و عرصه بین الملل نقش مهمی دارد.
سیدابراهیم رئیسی (پنجشنبه، ۲۷ بهمن) در بدو ورود به کشور پس از سفر رسمی به چین درباره نتایج و دستاوردهای این سفر گفت: این سفر به دعوت رسمی «شی جین پینگ» انجام شد و در جریان آن دیدارها و مذاکرات متعدد و در سطوح مختلف با رئیس جمهوری چین داشتیم. سطح راهبردی ارتباطات دو کشور، وضع مذاکرات را هم راهبردی کرده بود تا بتوانیم مباحث مورد علاقه دو طرف، بویژه در حوزه های اقتصادی و تجاری را دنبال کنیم. رئیس جمهوری با اشاره به اینکه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران اعتمادسازی در حوزه همسایگان و همگرایی اقتصادی در آسیاست، تصریح کرد: این سفر از این جهت بسیار اهمیت داشت که بتواند توافقات مصداقی را در حوزه های مختلف تجاری و اقتصادی بین دو کشور اجرایی کند، از این رو ۲۰ تفاهمنامه در حضور دو رئیس جمهوری به امضای مقام های طرفین رسید. رئیسی اضافه کرد: در نشستی که پس از امضای این قراردادها و توافقنامه ها برگزار شد نیز بر اراده جدی دو طرف برای ادامه و توسعه همکاری در حوزه های مختلف تجاری، اقتصادی، انرژی، علم و فناوری تأکید شد و در همه مباحث توانستیم تصمیم های خوبی بگیریم. وی تأکید کرد: وزرای حاضر در این سفر نیز مذاکرات خیلی خوبی داشتند و تصمیم ها و توافق های بسیار خوبی حاصل شد مبنی بر اینکه همه همکاری های دو کشور همراه با انتقال فناوری باشد.
رئیس جمهوری در ادامه با بیان اینکه موضوع دیگر مذاکرات این سفر مربوط به همکاری های ایران و چین در سازمان های بین المللی بود، گفت: با توجه به نقش مهم و برجسته چین در سازمان هایی مانند شانگهای و بریکس، شاهد اعلام تمایل چین برای عضویت جمهوری اسلامی ایران در سازمان بریکس بودیم که این موضوع به شکل جدی از سوی وزیر امور خارجه دنبال خواهد شد تا کشور از ظرفیت عضویت مؤثر و مفید در این سازمان فرامنطقه ای بهره مند شود. رئیسی همچنین با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در حوزه امنیت در سطح منطقه و عرصه بین المللی نقش مؤثری دارد و باید بتواند در عرصه اقتصادی نیز نقش آفرینی مؤثری داشته باشد، بیان کرد: این سفر همسو با ایفای نقش مؤثر ایران در حوزه مسائل اقتصادی و تجاری بسیار مهم بود؛ زیرا چین به عنوان یکی از اقتصادهای بزرگ جهان، در زمینه اقتصاد و تجارت در آسیا و جهان نقش مهمی دارد و ارتباطات اقتصادی دو کشور در سطح آسیا و عرصه بین المللی می تواند بسیار مؤثر باشد. وی با اشاره به ظرفیت های متنوع کشورمان افزود: باید از این ظرفیت ها در قالب ارتباطات منطقه ای و بین المللی برای تقویت اقتصادی کشور بهره بگیریم. بسیاری از این ظرفیت ها همچنان مورد بهره برداری قرار نگرفته و وقتی جایی درباره آنها صحبت می کنیم، برخی ها می گویند مگر شما چنین ظرفیت هایی نیز دارید؟ رئیس جمهوری به نشست خود با فعالان اقتصادی چینی اشاره و اظهار کرد: وقتی در این نشست به برخی ظرفیت های کشورمان اشاره کردیم، برای آنها خیلی قابل توجه بود. در این نشست، ارتباطات خوبی برقرار شد که امیدوارم پیگیری مؤثر آنها بتواند در زندگی مردم و اقتصاد کشور آثار خود را نشان دهد.
رئیسی همچنین به نشست خود با چهره های مؤثر، فرهیختگان و دانشگاهیان چینی اشاره و تصریح کرد: این نشست هم به منظور تبیین موضع جمهوری اسلامی برای این شخصیت ها بسیار مؤثر بود.
وی با بیان اینکه در مجموع برداشت دو طرف این بود که این سفر بسیار موفق و پرثمر بود، یادآور شد: چنانچه فعالان اقتصادی و همکاران بنده در دولت مصوبات و تصمیم های این سفر را به شکلی مؤثر پیگیری کنند، حتماً بدانید که گشایش های بسیاری در حوزه های اقتصادی و تجاری در ارتباط با کشور چین ایجاد خواهد شد.
احتمال تداوم افزایش نرخ بهره قیمت نفت را کاهش داد
قیمت نفت در معاملات روز چهارشنبه (سوم اسفندماه) با توجه به افزایش نرخ بهره مورد انتظار و اثرش بر تقاضای سوخت، کاهش یافت. به گزارش خبرگزاری رویترز از سنگاپور، قیمت نفت در معاملات روز چهارشنبه (سوم اسفندماه) در پی احتمال ادامه روند افزایش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی ایالات متحده و به دنبال آن نگرانی درباره کاهش رشد اقتصاد جهانی و تقاضای سوخت کاهش یافت. قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال برای تحویل در ماه آوریل در ساعت ۴ و ۲۰ دقیقه بامداد ( روز چهارشنبه 3 اسفند) پس از ثبت کاهش ۱.۲ درصدی در روز (سه شنبه 2 اسفند)، با ۲۳ سنت افت، به ۸۲ دلار و ۸۲ سنت به ازای هر بشکه رسید. نفت خام شاخص دبلیوتی آی برای تحویل در ماه آوریل با ۲۱ سنت کاهش به ۷۶ دلار و ۱۵ سنت برای هر بشکه معامله شد، در حالی که قیمت این شاخص نفتی برای تحویل در ماه مارس، که روز سه شنبه(2 اسفند) منقضی شد ۱۸ سنت کاهش یافت. بانک مرکزی آمریکا صورتجلسه آخرین نشست خود را که به معامله گران، نگاهی اجمالی به پیش بینی نرخ بهره ازسوی مقام های ارشد را می دهد، امروز منتشر خواهد کرد. داده های اخیر نشان داد که آمارهای اشتغال و شاخص قیمت مصرف کننده در ایالات متحده آمریکا قوی تر از حد انتظار است. نرخ های بهره بالاتر، ارزش دلار را بالا می برد و نفت بر مبنای دلار را برای دارندگان دیگر ارزها گران تر می کند. با این حال، گزارش های اقتصادی دیگر از ایالات متحده، بزرگترین مصرف کننده نفت جهان، نشانه های نگران کننده ای می دهند. سرنا هوانگ، رئیس بخش تحلیل ورتکسا گفت: نگرانی های فزاینده رکود اقتصاذی، قیمت نفت را محدود می کند، اما بازار نسبت به بهبود تقاضای چین بویژه در زمینه تقاضای بنزین و سوخت جت، محتاطانه خوش بین است.
وزیر انرژی عربستان:
توافق اوپک پلاس تا پایان ۲۰۲۳ پابرجاست
وزیر انرژی عربستان اعلام کرد که اعضای ائتلاف اوپک پلاس تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی به توافق کاهش تولید خود پایبند می مانند. به گزارش خبرگزاری رویترز، عبدالعزیز بن سلمان در گفت وگو با «انرژی اسپکتس» گفت: توافق کنونی ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک موسوم به اوپک پلاس برای کاهش عرضه نفت تا پایان سال جاری میلادی پابرجا و درباره برآوردهای تقاضای سوخت چین محتاط خواهد بود. وی افزود: ائتلاف اوپک پلاس نمی تواند تنها بر اساس سیگنال های اولیه، تولید خود را افزایش دهد. اعضای ائتلاف اوپک پلاس در اکتبر ۲۰۲۲ توافق کردند تولید نفت را از نوامبر ۲۰۲۲ تا پایان سال ۲۰۲۳ روزانه ۲ میلیون بشکه کاهش دهند. وزیر انرژی عربستان گفت: توافقنامه اکتبر ۲۰۲۲ تا پایان امسال پابرجا خواهد بود. اوپک در تازه ترین گزارش ماهانه خود پیش بینی رشد تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۳ را به دلیل کاهش محدودیت های ناشی از مقابله با شیوع ویروس کرونا ازسوی دولت چین افزایش داد؛ اما وزیر انرژی عربستان معتقد است که برای هرگونه تغییر، تضمین های بیشتری نیاز است. بن سلمان تأکید کرد: مهم نیست به چه روندی نگاه می کنید. اگر رویکرد محتاطانه را دنبال کنید، نه تنها شاهد آغاز روندی مثبت خواهید بود؛ بلکه باید مطمئن شوید که سیگنال های مثبت چنین بازاری، تا چه اندازه می تواند پایدار باشد.
وی افزود: اقتصاد چین در حال بهبود است و به همین دلیل تقاضا تغییر می کند، اما همه ما چرخه هایی از بهبود و قرنطینه دوباره را پشت سر گذاشتیم، بنابراین چه تضمینی وجود داشت.
سخنگوی اقتصادی دولت:
تضمین بازارهای انرژی ایران فوری ترین دستاورد سفر رئیس جمهوری به چین است
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: تأمین امنیت انرژی چین و تضمین بازارهای انرژی برای ایران از فوری ترین دستاوردهای سفر رئیس جمهوری به چین است که اثر خود را بر اقتصاد ایران می گذارد.
سیداحسان خاندوزی (روز سه شنبه، دوم اسفندماه) در نشست خبری، با تأکید بر اینکه سیاست دولت در مبادلات تجاری با شرکای اصلی استفاده حداکثری از ارزهای محلی است تا نیاز به دلار یا یورو به صفر برسد، اظهار کرد: تا امروز اکثریت مبادلات با چین بر اساس یوآن بوده و استفاده از ارزهای محلی به جای دلار و یورو مورد استقبال طرف چینی قرار گرفته است.
وی افزود: بانک مرکزی برای استفاده حداکثری یوآن به جای دلار و یورو مذاکرات لازم را با طرف های چینی انجام داده و در صورت قطعی شدن توافق ها اعلام می شوند.
سخنگوی اقتصادی دولت درباره دستاوردهای سفر رئیس جمهوری به چین تصریح کرد: بجز مسأله تسهیل مبادلات ارزی و بانکی کشور و نقش آفرینی بیشتر ایران در تأمین امنیت انرژی چین، در مورد هشت پروژه سرمایه گذاری توافق قطعی و با جزییات انجام شد که با توجه به تأکید طرف چینی بر حفظ محرمانگی توافق ها، جزییات آن اعلام نمی شود که در ماه های آینده هم در زمینه اقتصاد ایران اجرایی می شود و شاهد اثرات آن خواهیم بود.
خاندوزی تأمین امنیت انرژی چین و تضمین بازارهای انرژی برای ایران را فوری ترین دستاورد سفر چین دانست که اثر خود را بر اقتصاد ایران می گذارد.
وی درباره برنامه دولت برای تعیین قیمت گاز صنایع نیز گفت: تعیین قیمت گاز باید در نشست علنی مجلس تصویب شود و زمانی که این تصمیم گرفته و اجرای آن به دولت محول شد، دولت در این زمینه بر اساس معیارهایی از جمله حفظ رقابت پذیری محصولات داخلی و سودآوری صنایع ملی اقدام به قیمت گذاری می کند.
وزیر امور خارجه:
توافق های خوبی میان رؤسای جمهوری ایران و چین حاصل شده است
وزیر امور خارجه با بیان اینکه توافق های خوبی میان رؤسای جمهوری ایران و چین حاصل شده است، گفت: با توافق های انجام شده شاهد رشد و توسعه هرچه بیشتر همکاری های اقتصادی، تجاری، گردشگری، فرهنگی، علمی، فناوری و صنعتی میان دو کشور خواهیم بود.
به گزارش شانا و به نقل از ایرنا، حسین امیرعبداللهیان که به همراه تیم اقتصادی رئیس جمهوری به پکن رفته بود، درباره دستاوردهای این سفر اظهار کرد: فرصت دیدار و گفت وگوهای روز گذشته رؤسای جمهوری ایران و چین کمک کرد به طور کامل یک بار ابعاد متنوع همکاری های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی دو کشور در سطح سران بررسی شود.
وی افزود: توافق های بسیار خوبی درباره رفع موانع برای اجرای کامل این برنامه میان دو رئیس جمهوری حاصل شد. خوشبختانه وزیران ذی ربط، بویژه تیم اقتصادی دو دولت هم حضور داشتند.
وزیر امور خارجه گفت: ما خیلی خوشبین هستیم که در چارچوب گفت وگوها و توافق هایی که انجام شد، شاهد رشد و توسعه هرچه بیشتر همکاری های اقتصادی، تجاری، گردشگری، فرهنگی، علمی، فناوری و صنعتی میان دو کشور باشیم.
شایان یادآوری است، در سفر سه روزه رئیس جمهوری به پکن که با هدف اجرایی شدن برنامه جامع مشترک ۲۵ ساله ایران و چین و به دعوت رئیس جمهوری چین انجام شده است، ۲۰ سند همکاری میان دو کشور در حوزه های مختلف به امضا رسید.