در دومین نشست تخصصی مددکاران اجتماعی صنعت نفت مطرح شد:

ضرورت  حمـــایت  و  مشـاوره  در مقابله با آسیب های نوظهور

مشعل   دومین نشست تخصصی مددکاران اجتماعی صنعت نفت با حضور مهدی علی مددی، معاون وزیر در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و سیدحسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاری و جمعی از روسای مددکاری و روابط کار شرکت های تابعه صنعت نفت برگزار و برخی چالش ها و نیازهای مرتبط با حوزه مددکاری و روابط کار در آن مطرح واز مددکاران نمونه در این عرصه نیز تقدیر شد.   در حاشیه برگزاری این نشست، گفت وگویی با مرتضی نوروزی، رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی ستاد وزارت و روسای روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی گاز و پالایش و پخش انجام شده است که در ادامه می خوانید.

کارکنان صنعت نفت و خانواده های آنها، عموما در سخت ترین شرایط صنعتی و جغرافیایی، زندگی روزمره خود را می گذرانند. درحالی که همزمان، مثل سایر مردم با مشکلات زندگی و شرایط اقتصادی و اجتماعی مواجه هستند. واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی در شرکت های تابعه، بخشی است که به شرایط خاص و مشکلات احتمالی کارکنان رسیدگی دارد؛ اما عملکرد این مجموعه های پرتلاش، پوشش و انعکاس کمرنگی داشته است.

      رسالت مددکاران اجتماعی صیانت از سرمایه انسانی است  

مرتضی نوروزی، رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی ستاد وزارت نفت و روسای روابط کار و مددکاری اجتماعی دو شرکت ملی گاز و پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، رسالت اصلی واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی را بهبود محیط و شرایط کار با هدف افزایش بهره وری و حفظ و ارتقای سلامت جسمی و روانی کارکنان و خانواده های آنان عنوان کرد و گفت: مددکاران اجتماعی، حامیان کارکنان صنعت نفت هستند که بر اساس وظایف محوله و گاه فراتر از آن به خدمات رسانی مستقیم و غیرمستقیم به مراجعان خود می پردازند. نیروی انسانی، سرمایه ارزشمند صنعت نفت بوده و رسالت مددکاران اجتماعی، صیانت از این سرمایه است.او با بیان اینکه وظیفه پیگیری و محقق کردن بخش قابل توجهی از اهداف مرتبط با مدیریت منابع انسانی، بر عهده این بخش است، گفت: واحد روابط كار و مددكاري اجتماعي در صنعت نفت، ضمن تلاش در رسيدگي به مشكلات فردي، خانوادگي و شغلي نيروي انساني و پيشگيري از بروز معضلات رواني - اجتماعي در سازمان، با رسالت یاری رساندن به كاركنان صنعت نفت و خانواده هاي تحت تكفل آنها، خدمات تخصصي خود را با سعه صدر انجام می دهد. نوروزی با اشاره به برگزاری دومین همایش مددکاران اجتماعی صنعت نفت گفت: هدف از برگزاری این نشست، تقدير و تجليل از خدمات همکاران شاغل در واحدهای روابط كار و مددكاري اجتماعي صنعت نفت با هدف افزايش انگیزه های شغلي و ارتقای هرچه بيشتر كيفيت خدمات حرفه ای شاغلان اين حوزه بود.

 پاسخ گویی به هزاران نفر تنها با 7 نفر

مصطفی رشیدی پناه، رئيس امور مددكاري و روابط صنعتي شركت ملي گاز با اشاره به فعال بودن حدود 19 هزار كارمند رسمي، 9 هزار نفر كارمند قراردادي، 30 هزار نفر كارمند پيمانكاري و حدود 260 هزار نفر نيروي كارگري به همراه خانواده هایشان در زیرمجموعه این شرکت گفت: يكي از اصلی ترین كارگزاران عرصه مديريت در حوزه منابع انساني، حوزه روابط كار و مددكاري اجتماعي است که بیش از 50 سال است در خدمت مناسبات اداري، تعديل مسائل كاركنان، كاهش اصطكاك در سازمان و تعارضات بين فردي و گروهي، تنظيم روابط فی مابین كاركنان و كارفرمايان، بهبود محيط كار با هدف ارتقاي روحيه كاركنان و ارتقاي بهره وری ايفاي نقش می کند.

وی با بیان اینکه كارشناسان اين حوزه با دانش حرفه ای خود، جامعه و محيط اجتماعي را بررسي و به ارزيابي موقعيت، مسائل و مشكلات آن و فرصت های موجود در محيط می پردازند، گفت: با طراحي و اجرای برنامه هایی به منظور ارتقاي سلامت جسمي، رواني و اجتماعي كاركنان بر توانمندي آنها افزوده و با كاستن دغدغه های منابع انساني در پيشگيري و كنترل آسیب های اجتماعي و سوانح ناشي از كار گام های اثرگذاری برداشته می شود. نیروهای حوزه روابط کار و مددکاری، مطمئن ترین و درعین حال اثرگذارترين پل ارتباطي بين كارفرمايان با منابع انساني هستند. رشیدی پناه با اعلام اینکه در حال حاضر 5 نیروی رسمی و 2 نیروی قرارداد مدت موقت در امور مددکاری شرکت گاز مشغول به خدمت هستند، گفت: تدوین برنامه های راهبردی در حوزه منابع انساني، تدوين برنامه جامع کاهش آسیب های اجتماعی در کارکنان و خانواده ها، توانمندسازی خانواده ها در مواجهه و پیشگیری از آسیب های اجتماعی نوظهور، دستیابی به شرایط محیط کار و حل تعارضات سازمان از طریق رویکرد روانشناسی صنعتی از جمله اقدامات و برنامه های این حوزه است. وی افزود: ارائه خط مشی و سیاست گذاری پیرامون وضعیت بهداشت روان (ارتقای سلامت روان) کارکنان شرکت ها و مناطق تابعه، تهیه گزارش های مددکاری منجر به پرداخت مساعدت تقسیطی مددکاری و تهیه گزارش های مددکاری منجر به پرداخت کمک مالی بلاعوض به متقاضیان از جمله اقدامات واحد مددکاری و روابط کار است. همچنین بررسی و تغذیه کمک معاش و توانبخشی کارکنان و خانواده های دارای معلول یا بیماری منجر به کاهش توانایی یا بررسی و تغذیه اطلاعات افراد دارای فرد معلول در سیستم جامع که مشمول معافیت مالیاتی می شوند، از جمله پیگیری های این بخش است.

رئيس امور مددكاري و روابط صنعتي شركت ملي گاز با بیان اینکه ارائه مشاوره گروهی از طریق طراحي و برگزاري دوره ها و کارگاه های آموزشي در حوزه افزایش مهارت های زندگی، کودک، خانوادگی، پیش از ازدواج، تحصیلی و صنعتی با حضور استادان مجرب و تهيه بروشورهاي آموزشي و بارگذاری در سایت این امور و پیام رسان ها از برنامه های دائمی است، گفت: عيادت از بيماران بستري در بیمارستان ها و بازدید از مددجویان در منازلشان، بررسي موارد مرتبط با كمك بلاعوض پيوند كليه و حمايت از كاركنان داراي فرزندان دو يا چند قلو از جمله برنامه های دائمی این بخش است.وی در ادامه با اشاره به آمار خدمات ارائه شده در سال 1401 تاکنون گفت: اجراي دستورالعمل طرح تامین آتيه، محاسبه غرامت در سیستم سما و پرداخت 210 میلیارد ریال غرامت حوادث ناشی/غیر ناشی از کار- فوت و از کارافتادگی کلی و دائم، ارائه گزارش/تحلیل کارشناسی پیرامون حل معضلات كاركنان با شرکت با هدف رفع تعارضات سازمانی با اتخاذ رویکرد روانشناسی صنعتی و تهیه 200 مورد گزارش های مددکاری در خصوص اختصاص مساعدت های مددکاری، بلاعوض، اعطای مرخصی بدون حقوق و... از جمله دستور کارهای اصلی بوده است. رشیدی پناه ادامه داد: در دوران شیوع کرونا با عنایت به شرایط ناگهانی بیماری کرونا،این امور در خصوص ارائه خدمات مشاوره ای با هماهنگی مشاوران اقدام به ارائه مشاوره به صورت آنلاین کرد. با توجه به اثرات روانی فوت ناشی از کرونا بر سلامت روانی خانواده ها، برنامه ریزی در خصوص ارائه مشاوره فوری به این خانواده ها در دستور کار امور قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه تثبیت جایگاه واحد مددکاری و روابط کار در صنعت نفت، كمبود نيروي انساني متخصص، نبود سازمان مددكاري و روابط صنعتي در برخی شرکت ها، فقدان سيستم جامع و يكپارچه نظام مشاوره فردي و راهنمایي خانواده در سطح صنعت و تاثير آن بر رویکردهای حرفه ای امور مددكاري و روابط صنعتي، ضرورت ارتقای فرهنگ سازماني در حل تعارض و بهبود در روابط اداري و ضرورت تهيه، تدوين و دستورالعمل ارائه خدمات درماني، پشتيباني و رفاهي ويژه براي افراد توانخواه و خانواده آنها را از مهم ترین چالش های پیش روی حوزه روابط کار و مددکاری برشمرد.

 ضرورت توجه به خدمات مشاوره روانشناسی

احمد بيگي، رئیس امور مددكاري و روابط صنعتي شركت ملي پالایش و پخش فراورده های نفتی هم با اعلام اینکه پرداخت کمک های مالي در قالب وام و كمك مالي بلاعوض، جزو برنامه های اصلی این حوزه است، گفت: پرداخت غرامت صندوق تامين آتيه كاركنان، معرفي و انتخاب كارمندان نمونه، بازديد از موسسات صنعتي خارج از شركت، مطالعه نشريات داخلي و خارجي به منظور آگاهي از آخرين تحولات و برنامه ریزی برای مناسبت های رسمي مرتبط با حوزه روابط كار و مددكاري اجتماعی از جمله وظایف و حوزه عملکرد روابط کار و مددکاری است.

وی افزود: تهيه گزارش های مددكاري برای كاركنان متقاضي معرفي شده به منظور بازنشستگي قبل از موعد، انتقال، بازگشت به كار، مرخصي بدون حقوق، كاركنان مازاد، بازديد از همكاران بستري در بيمارستان و منزل، برگزاري جلسات هم اندیشی با روساي روابط كار و مددكاري اجتماعي شرکت های تابعه به منظور ارتقای دانش و تجربيات، ايجاد وحدت رويه در ارائه خدمات يكسان و ارتقای كيفيت خدمات ارائه شده در ستاد و شرکت های تابعه، برگزاري دوره تفريحي، آموزشي سالانه برای كاركنان داراي فرزند- فرزندان معلول در مجتمع آموزشي محمودآباد از جمله موارد دیگر پیگیری های همکاران ما در واحد روابط کار و مددکاری است.

 رئیس امور مددكاري و روابط صنعتي شركت ملي پالایش و پخش فراورده های نفتی همچنین افزود: بررسي علل نارضايتي كاركنان در زمینه های اداري و... و كوشش در ریشه یابی مشكلات و ارائه راهكارهاي مناسب برای ايجاد تفاهم بين كاركنان و روساي واحدها و بازديدهاي دوره ای از شرکت های تابعه به منظور تبادل نظرات و تجربيات و نظارت بر نحوه عملكرد واحدهاي روابط كار و مددكاري اجتماعي در شرکت های زیرمجموعه با هدف افزایش رضایت کارکنان اجرا می شود.

بیگی با تاکید بر اینکه سلامت روان، یکی از ابعاد مهم سلامت و حتی بخش اعظم سلامت کارکنان محسوب می شود، گفت: كميته بهداشت و سلامت روان با انجام برنامه ریزی های مدون در ارائه خدمات روانشناسي و مشاوره، ارائه خدمات روانپزشكي و مشاوره و برگزاري سمينار، سخنراني و کارگاه و دوره هاي آموزشي با دعوت از استادان مجرب در حوزه روانشناسي و سلامت روان با هدف آگاهي كاركنان و خانواده هاي آنها با همكاري واحد آموزش اقدام می کند. همچنین پیام های سلامت، تهیه و از طريق سيستم و پیام رسان ها برای تمامی كاركنان ارسال می شود.