
سرفصلی مهم برای کارکنان و ساکنان منطقه عملیاتی خارگ
خدمات برابر در بیمارستان جزیره
سمیه راهپیما منطقه عملیاتی جزیره خارگ به دلیل فعالیت های شرکت ملی نفت ایران در آن، ویترین این شرکت به شمار می رود. جزیره ای با طبیعتی زیبا، چشم اندازهای بی بدیل، حیات وحش کم نظیر از آهوان و آثار باستانی که اگر ضرورت انجام فعالیت های نفتی در آن نمی بود، می توانست منطقه ای گردشگری برای گردشگران باشد.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با بهره گیری از امکانات بیمارستان شهدای خلیج فارس خارگ(تنها بیمارستان این جزیره) و همسو با سیاست مسئولیت اجتماعی، افزون بر کارکنان صنعت نفت به بومیان نیز خدمات دهی می کند و این موضوع به سرفصلی مهم بدل شده است.
خبرنگار «مشعل» در سفر به استان هرمزگان با علیرضا ذهبی، سرپرست بیمارستان صنعت نفت بهداشت و درمان شهدای خلیج فارس خارگ گفت وگو کرده و به خدمات درمانی- بهداشتی که به سکنه جزیره خارگ ارائه می کند، همچنین کمبودها و نقاط ضعف و قوت آن پرداخته است که مشروح آن را می خوانید.
بیمارستان صنعت نفت بهداشت ودرمان خارگ در چه موقعیت مکانی قرار دارد؟
بیمارستان صنعت نفت خارگ در 30 کیلومتری گناوه و 57 کیلومتری بوشهر قرار دارد و تنها بیمارستان موجود در جزیره خارگ است. این بیمارستان به جمعیتی افزون بر 20 هزار نفر که حدود 6 هزار نفر آن شاغلین شرکت ملی نفت و مابقی جمعیت شناور شامل بومی و غیربومی مستقر در جزیره هستند، خدمات بهداشتی- درمانی ارائه می کند. اولویت در این بیمارستان قبل از درمان، پیشگیری، بهداشت و ایمنی شامل تأمین آب و غذای سالم برای جمعیت زیر پوشش در جزیره است. این بیمارستان به شرکت های نفتی مستقر در منطقه از جمله پایانه های نفتی ایران، نفت فلات قاره، پتروشیمی خارگ، همچنین شرکت ملی نفتکش ایران و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی خدمات درمانی ارائه می کند.
بیمارستان بهداشت و درمان صنعت نفت خارگ از ابتدای تأسیس تاکنون چه فرایندهای توسعه ای را پشت سر گذاشته و اکنون در چه مرحله ای قرار دارد؟
بیمارستان صنعت نفت خارگ از حدود سال 1338 همزمان با تأسیس اسکله های بارگیری نفتی در جزیره ایجاد شده و خدمات متنوعی به کارکنان صنعت نفت و سکنه و بومیان به ویژه در دوران 8 سال دفاع مقدس و حملات موشکی و بمباران های پیاپی، خدمات بهداشتی - درمانی ارائه کرده است. این بیمارستان، همزمان با توسعه مراکز صنعتی درجزیره خارگ و افزایش جمعیت شاغل به مکان جدید که از سال 1388با عنوان بیمارستان 32 تختخوابی صنعت نفت به بهره برداری رسیده، نقل مکان کرده و از آن سال تاکنون خدمات درمانی ارائه می دهد.
هم اکنون این بیمارستان از وجود پزشک عمومی متخصص مقیم در رشته های جراحی عمومی، زنان، داخلی، اطفال و بیهوشی بهره می برد و دارای بخش عمومی با 18 تخت فعال، اورژانس با 10تخت، OPD، آزمایشگاه، داروخانه، دندانپزشکی، رادیولوژی، سونوگرافی و همچنین اتاق عمل، زایشگاه و مامایی، دیالیز، فیزیوتراپی، واکسیناسیون، طب صنعتی و بهداشت و پزشک خانواده است. در سال جاری برای واحد تصویربرداری پزشکی، دستگاه سی تی اسکن خریداری و تحویل شده است و با انجام امور ساختمانی و اخذ گواهی های لازم تلاش می شود بهره برداری از این دستگاه ها نیز تاپایان امسال آغاز شود. همچنین یک دستگاه OPG برای واحد دندانپزشکی به منظور پیشگیری از اعزام های متعدد خریداری شده است. آزمایشگاه این مرکز علاوه بر انجام تست های خونی، بیوشیمیایی، ادرار، هورمونی، آنالیز گازهای خونی شریانی تست های دارویی و بررسی میکروبی آب را نیز انجام می دهد. برای آزمایشگاه نیز دستگاه های آتوآنالیزر، سل کانتر و دو دستگاه یخچال بانک خون خریداری شده است که در حال نصب و راه اندازی آنها هستیم.
همچنین برای تجهیز کلینیک چشم پزشکی یک دستگاه اسلیت لامپ، لنزو ترواتورفراکتومتر خریداری و نصب شده است. با توجه به صنعتی بودن جزیره و وجود مشاغل حساس از نظر ایمنی، موافقت اصولی برای تأسیس مرکز تخصصی طب کار دراین بیمارستان دریافت شده و تلاش بر این است تا پایان امسال به بهره برداری برسد. یک دستگاه یونیت دندانپزشکی نیز خریداری و نصب شده است.
سال گذشته چه تعداد مراجعه کننده از بیمارستان خدمات درمانی دریافت کرده اند؟
سال گذشته حدود 94 هزار خدمت پزشکی به جمعیت تحت پوشش جزیره خارگ ارائه شده است که 21 هزار مورد آن مربوط به پزشک عمومی، 15 هزار مورد به کلینیک های تخصصی و 12 هزار مورد نیز به واحد آزمایشگاه مربوط می شود.
حدود 30 درصد خدمات ارائه شده مربوط به کارکنان شرکت ملی نفت و خانواده های آنان و 70 درصد نیز به ساکنان بومی منطقه مربوط می شود. سال گذشته 82 مورد اعزام بیماران اورژانس داشته ایم که 47 مورد آن با بالگرد و 35 مورد نیز از طریق دریا بوده است.
امسال چه میزان خدمات به مراجعه کنندگان ارائه شده است؟
در هشت ماه امسال خدمات درمانی به 80 هزار نفر ارائه شده است که حدود 12 هزار نفر در کلینیک های تخصصی، 18 هزار نفر در مراجعه به پزشک عمومی، 10 هزار در واحد آزمایشگاه و سایر خدمات در واحدهای رادیولوژی و سونوگرافی، دندانپزشکی، اورژانس، دیالیز، داروخانه، زایشگاه و اتاق عمل بوده است. در واحد طب صنعتی و بهداشت، حدود 4 هزار خدمات طب صنعتی در زمینه های معاینات شغلی، مجوز کار در ارتفاع، صدور کارت بهداشت، معاینات ورزشی، مجوز رانندگی، ویزیت های عمومی و بازگشت به کار و انجام و بررسی تست های دارویی صورت گرفته است. در واحد بهداشت نیز، خدمات بهداشت محیط در زمینه های سمپاشی، طعمه گذاری، گندزدایی، کلرسنجی آب، نمونه برداری میکروبی آب، بازرسی اماکن، مواد غذایی و صدور کارت تندرستی بوده است. در زمینه اعزام بیماران اورژانسی در هشت ماه ابتدای امسال 82 مورد اعزام داشته ایم که 33 مورد آن با هلیکوپتر و یک مورد از راه دریا بوده است.
آیا در قبال خدمات درمانی وجهی از بومیان دریافت می شود؟
بیشتر بومیان منطقه دفترچه تأمین اجتماعی دارند که در زمان بستری هیچ هزینه ای از آنها دریافت نمی شود و برای مراجعان سرپایی نیز هزینه ها مطابق قراردادهای منعقد شده با سازمان های بیمه گر (تأمین اجتماعی، خدمات درمانی نیروهای مسلح و بیمه سلامت) با تعرفه دولتی محاسبه و اخذ می شود.
با چه کمبودهایی در زمینه پزشک متخصص رو به رو هستید و بیشترین اعزام ها مربوط به کدام گروه است؟
بیشترین آمار اعزام برای اقدام های پاراکلینیک مثل سی تی اسکن، MRI و اقدام های تخصصی دندانپزشکی مانند ایمپلنت و ارتودنسی است. در زمینه پزشک متخصص نیز اغلب کمبودها مربوط به رشته های قلب و عروق، چشم پزشکی و برخی خدمات فوق تخصصی داخلی مثل گوارش است.