
سوخت مایع برای سیمانی ها
اوایل دی ماه امسال بود که شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در اطلاعیه ای خبر از تغییر سوخت مصرفی کارخانه های سیمان داد. این اقدام مجموعه پخش فرآورده های نفتی به منظور تامین پایدار و بدون وقفه سوخت صنایع در زمستان امسال اعلام شد و عنوان کرد که تغییر سوخت مصرفی از گاز به سوخت مایع نباید بهانه ای برای این صنایع در افزایش قیمت محصولاتشان باشد.
اما نکته مهمی که در این اطلاعیه درج شده این است که سوخت جایگزین، مطابق با مصوبات هیئت وزیران معادل قیمت گاز طبیعی به مصرف کنندگان تحویل می شود. مطابق تصویب نامه هیئت وزیران، نرخ سوخت نیروگاهی اعم از نیروگاه های مقیاس کوچک و بزرگ در سال ۱۴۰۱ که تمامی برق خود را به شبکه سراسری برق کشور تحویل می دهند، مبلغ ۲۵۰ ریال به ازای هر لیتر فرآورده های نفتی و هر مترمکعب گاز طبیعی تعیین شده است، بنابراین تفاوت قیمتی برای تحویل سوخت گاز و مایع برای صنایع از جمله کارخانه های سیمان وجود ندارد و قیمت سوخت تحویلی به آنها با قیمت مصوب یارانه ای محاسبه می شود. در ادامه این گزارش مروری خواهیم داشت بر آخرین اقدام ها و فعالیت های انجام شده برخی از مناطق سی وهفت گانه شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران پیرامون وضع سوخت رسانی در زمستان امسال که مشروح آن را از نظر می گذرانید.
در محاصره فرآورده
آذربایجان شرقی منطقه ای سردسیر و کوهستانی است و از لحاظ تقسیم بندی های اقلیمی جزو مناطق نیمه خشک به حساب می آید. این منطقه از آن دست استان های پربارش و برف است که تقریبا همه ساله، بارش های زمستانه زودتر از موعد مقرر این استان را فرا می گیرد. ناصر راشدی، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آذربایجان شرقی از آمادگی کامل این شرکت برای تامین سوخت زمستانی مصرف کنندگان بخش های خانگی، تجاری، صنعتی و نیروگاهی خبر می دهد. وی عملکرد منطقه آذربایجان شرقی در تامین و توزیع به موقع فرآورده های نفتی را مطلوب ارزیابی و اعلام می کند: با برنامه ریزی و نیازسنجی انجام شده، سوخت مورد نیاز استان به حد کافی ذخیره سازی شده و این منطقه برای سوخت رسانی زمستانی به مصرف کنندگان عمده، نیروگاه ها و مجاری عرضه تا دورافتاده ترین و سخت گذرترین نقاط استان آمادگی کامل دارد. راشدی تامین سوخت مورد نیاز هموطنان را تجلی همت مجموعه خدوم منطقه اعم از مسئولان و کارکنان منطقه، مجاری عرضه سوخت، شرکت های حمل ونقل فرآورده های نفتی و رانندگان ساعی نفتکش دانسته و درباره اقدام های انجام شده برای استقرار دولت الکترونیک در سطح منطقه می افزاید: با انجام برنامه ریزی و تلاش مدیریت و مسئولان منطقه، توزیع نفت سفید خانوارهای روستایی، همچنین نفت گاز مصرف کنندگان جزء و گاز مایع مورد نیاز خانوارهای فاقد گاز طبیعی و صنایع به صورت الکترونیکی عرضه می شود.
تامین پایدار سوخت نیروگاهی
سیاستگذاری ها و برنامه ریزی های مجموعه صنعت نفت دولت سیزدهم از باب تامین سوخت پایدار نیروگاه ها دستاوردهای قابل توجهی را به همراه داشت. امسال نیز طبق روال سال گذشته تدابیر لازم در این باره اندیشیده شده و نیروگاه ها می توانند زمستان را بی چالش سپری کنند. با توجه به افزایش مصرف بخش خانگی و احتمال افت فشار گاز بر اثر سرما و یخبندان، سوخت دوم نیروگاه ها در بالاترین حد ممکن از سوی مناطق زیرمجموعه شرکت پخش فرآورده های نفتی تامین شده تا برق پایدار در شبکه وجود داشته باشد. دراین میان مجتبی شکوری، سرپرست شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان از تامین پایدار سوخت دوم نیروگاه های استان در آستانه شروع فصل زمستان خبر می دهد و بیان می کند: با شروع فصل سرما و کاهش احتمالی فشار گاز، تامین سوخت نیروگاه های سه گانه استان بیش از پیش اهمیت می یابد. سه نیروگاه سیکل ترکیبی رشت، نیروگاه پره سر و نیروگاه لوشان تامین کننده برق استان هستند که در نیمه دوم سال عملیات تامین سوخت نفتگاز به این نیروگاه ها در اولویت قرار خواهد داشت.
وی می افزاید: هرساله قبل از شروع فصل سرما تدابیر مناسبی برای سوخت رسانی مطلوب به مصرف کنندگان نفت سفید، به ویژه مناطق سخت گذر و کوهستانی، مشترکان فاقد گاز طبیعی و سوخت مدارس در نظر گرفته می شود تا در روزهای سرد و برفی زمستان با مشکلی مواجه نشویم. استان گیلان 14 هزار خانوار متقاضی نفت سفید دارد که 30 درصد آنها در مناطق سخت گذر زندگی می کنند. شکوری در این باره توضیح می دهد: تامین و توزیع سوخت مناطق سخت گذر از اولویت های اصلی فعالیت این شرکت است و از ابتدای سال تا پایان اسفندماه سوخت رسانی به مناطق سخت گذر انجام می شود و با شروع فصل سرما (آبان ماه) سهمیه این مناطق دو برابر و به صورت فوق العاده اعلام می شود. همچنین همه خانوارها اعم از عادی و خانوارهای ساکن مناطق سخت گذر با ثبت نام در سامانه سدف و با استفاده از کارت بانکی عضو شتاب می توانند سهمیه های تخصیصی ماهانه خود را از فروشندگی های محل خود دریافت کنند.
استقبال گرم از سرما
استان کهگیلویه و بویراحمد دارای شرایط آب وهوایی به نسبت مناسبی است و با توجه به مشخصات اقلیمی دوگانه ای که دارد، به صورت توامان جزء مناطق سردسیری و گرمسیری به حساب می آید. این منطقه به دلیل دارابودن مناطق سخت گذر، تامین سوخت زمستانی آن همواره مورد توجه و تاکید شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه قرار داشته است. سالار خشایی، مدیر شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه کهگیلویه و بویراحمد ضمن اعلام آمادگی کامل این شرکت برای تامین و توزیع به موقع و بی وقفه سوخت زمستان بخش های مختلف این منطقه بر ضرورت فراهم کردن زیرساخت های لازم به منظور ارسال سوخت مورد نیاز شهروندان ازسوی دستگاه ها و سازمان های متولی تاکید کرد.
وی می افزاید: با توجه به شرایط آب وهوایی و موقعیت جغرافیایی، تامین و توزیع سوخت مناطق سخت گذر، مرزی و سردسیر استان از اولویت های اصلی فعالیت شرکت با شروع فصل سرما بوده و با تمهیدها و هماهنگی های انجام شده سوخت مورد نیاز هموطنان پیش از سرما و بارندگی آغاز و ارسال شده است.
خشایی همچنین با حضور در مناطق سخت گذر و مرزی استان و دیدار با اهالی روستاها، از نحوه سوخت رسانی، عملکرد ناوگان حمل ونقل و تلاش های عاملان فروش اطلاع یافت، زیرا معتقد است خدمت صادقانه به مردم از آن دست اعمال حسنه ای است که رضایت الهی را به دنبال دارد.
مدیر شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه کهگیلویه و بویراحمد تامین سوخت مورد نیاز استان کهگیلویه و بویراحمد را مرهون تجلی همت و تلاش های شبانه روزی مجموعه خدوم شرکت می داند و عنوان می کند: با برنامه ریزی و نیازسنجی دقیق به عمل آمده، سوخت مورد نیاز استان به ویژه مناطق سخت گذر به حد کافی ذخیره سازی و این منطقه برای سوخت رسانی زمستانی تا دور افتاده ترین و سخت گذرترین نقاط استان آمادگی کامل و هیچ گونه نگرانی وکمبود سوختی وجود ندارد .
عشایر و روستاها در اولویت
با برودت هوا در فصل سرد سال و تامین به موقع سوخت برخی روستاها و خانوارهای عشایری فاقد گاز طبیعی نیز از آن دست موضوع های اولویت دار مدیران هریک از مناطق شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به شمار می آید. روند دسترسی به سهمیه تخصیصی این دسته از خانوارها با راه اندازی سیستم توزیع الکترونیکی و متعاقبا معرفی کارت های الکترونیکی، تسهیل شده و این امکان را فراهم کرده است تا عشایر و روستاییان با تامین به موقع نیازمندی های خود نگرانی و دغدغه های پرچالش برای گذراندن زمستان را نداشته باشند.
اسدالله طاهری، مدیر شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه فارس از تمهیدات قابل توجه برای تامین سوخت عشایر و روستاها خبر می دهد و عنوان می کند که الکترونیکی کردن توزیع نفت سفید در بین روستاهای فاقد گاز شهری در سراسر استان در سال گذشته تکمیل شده است.
مصرف روزانه 13 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی، استان فارس را به چهارمین مصرف کننده سوخت در کشور تبدیل کرده است که مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه فارس ضمن بیان این مطلب، از ذخیره سازی مناسب سوخت در انبارهای نفت استان خبر می دهد و می گوید که مشکلی درباره تامین سوخت زمستانی وجود ندارد.
به گفته طاهری، موقعیت جفرافیایی و وسعت استان، اتصال نداشتن به خطوط انتقال فرآورده های نفتی، تأمین و توزیع سوخت مناطق سخت گذر و سردسیر، مصرف کنندگان جزء و عمده به ویژه نیروگاه های برق و کارخانه های سیمان از جمله اولویت های سوخت رسانی این شرکت با آغاز فصل سرما محسوب می شود.
تسریع در گازرسانی
با ورود به فصل زمستان امکان رخداد هرگونه شرایط جوی وجود دارد. در این میان برخی استان های کشور به دلیل نفوذ توده هوای سرد، زمستان پربارشی را پشت سر خواهند گذاشت. زنجان از جمله استان های سردسیر محسوب می شود که تسریع در روند گازرسانی و تامین سوخت زمستانی در روستاهای سخت گذر آن حیاتی به نظر می رسد. این استان 911 روستای دارای سکنه دارد که به 630 مورد آن گازرسانی شده است.
شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه زنجان نیز به مانند دیگر مناطق سی وهفت گانه شرکت پخش برای تامین سوخت زمستانی مصرف کنندگان بخش های خانگی، تجاری، صنعتی و نیروگاهی از آمادگی کاملی برخوردار است که در این میان حمید حبیبی، مدیر این شرکت با اشاره به عملکرد مطلوب منطقه زنجان در تامین و توزیع به موقع فرآورده های نفتی بیان می کند: با برنامه ریزی و نیازسنجی به عمل آمده، سوخت مورد نیاز استان به حد کافی ذخیره سازی شده و این منطقه برای سوخت رسانی زمستانی به مصرف کنندگان عمده، نیروگاه ها و مجاری عرضه تا دور افتاده ترین و سخت گذرترین نقاط استان آمادگی کامل دارد.
وی درباره اقدام های انجام شده برای استقرار دولت الکترونیک درسطح منطقه اعلام می کند: با تلاش مدیریت و مسئولان منطقه، توزیع نفت سفید خانوارهای روستایی، نفت گاز مصرف کنندگان جز و گازمایع مورد نیاز خانوارهای فاقد گاز طبیعی و صنایع به صورت الکترونیکی عرضه می شود.
مدیرشرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه زنجان بابیان این مطلب که در 9 ماه امسال هزار و 600 لیتر نفت سفید برای خانوارهای زیر پنج نفره و هزار و 900 لیتر نفت سفید برای خانوارهای پنج نفره و بیشتر در سطح روستاهای استان تامین و توزیع شده است، بیان می کند: در حال حاضر سهمیه این خانوارها برای فصل زمستان به ترتیب 800 و هزار لیتر تعیین شده و در مرحله اقدام و توزیع است. به گفته حبیبی، با توجه به شرایط جغرافیایی و کوهستانی بودن استان، عملیات تامین، ذخیره سازی و توزیع سوخت روستائیان استان از ابتدای سال آغاز شده و تاکنون بالغ بر 20 میلیون لیتر نفت سفید در سطح روستاهای استان توزیع شده است. حدود 14 هزار خانوار مصرف کننده نفت سفید در استان شناسایی شده که تحت پوشش 165 باب فروشندگی نفت سفید در سطح روستاهای استان قرار دارند و جای امیدواری است که ساکنان این روستاها امسال برای تامین سوخت زمستانی مشکلی نخواهند داشت.
گفته های مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و مدیران برخی مناطق این مجموعه، همگی حکایت از آن دارد که آمادگی شرکت ملی پخش فرآورد های نفتی ایران برای توزیع بی وقفه سوخت، تنها محدود به زمستان امسال نمی شود و همه فصول سال را دربر می گیرد.
قدر مسلم آنکه، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به عنوان یکی از پرکارترین و فعال ترین مجموعه های صنعت نفت، علاوه بر پیشبرد برنامه های اصلی خود در بخش تامین و توزیع فرآورده های نفتی، در زمینه تامین سوخت صنایع و نیروگاه ها نیز در فصل زمستان با مدیریت قوی و کارآمد توانسته است نقش مهم خود را عینیت ببخشد. با این اوصاف مدیریت بهینه مصرف سوخت در کشور نیازمند عزم همگانی است چرا که حل این مشکل بدون همراهی و مشارکت آحاد مردم، امری غیرممکن است. از دیگر سو همه دستگاه های ذی نفع در این مسئله هم باید پای کار بیایند تا به شیوه ای اصولی و اتخاذ تدابیر هوشمندانه بتوان از هدررفت انرژی جلوگیری کرد و آیندگان را نیز نسبت به بهره مندی این سرمایه ارزشمند سهیم دانست.