مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر:

6. 5 میلیون تن به ظرفیت تولیدمان افزوده می شود

مشعل    منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر، پس از دو دهه فعالیت، به یکی از بزرگترین هاب های اقتصادی کشور تبدیل شده است. ماهشهر به سبب حضور صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و صنایع میانی و پایین دستی دیگر، جریانی از توسعه و اشتغال را در خود جای داده که هر روز بزرگتر و ارزنده تر می شود. این منطقه نمونه ای از همنشینی مثبت صنعت نفت و مردم است و در نتیجه این همسایگی، تحولات مهم و بزرگی برای ساکنان، کارکنان و خانواده آنها رقم خورده است. پیام برزگر، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر در گفت وگو با«مشعل» به تشریح آخرین تحولات و برنامه های پیش روی این منطقه از جمله توسعه فاز 2 این منطقه عملیاتی پرداخته است.    

توسعه فاز 2منطقه ماهشهر، ازجمله موضوعات مهم منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر است که پیام بزرگر، سکاندار این مجموعه، باجدیت پی گیر آن است. این طرح باحمایت شرکت ملی صنایع پتروشیمی، وزیر نفت و پشتیبانی مقام های محلی استان خوزستان با جدیت در حال پیگیری است.

 حداقل دو سرمایه گذار در نوبت بررسی برای هر زمین

مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر با بیان اینکه مراحل ابتدایی طرح فاز 2 که شامل انتخاب و تملک زمین بوده، در حال پیگیری است، افزود: مطالعات اولیه طرح از سال 1395 شروع شده و در این مدت پیگیری های آن فراز و نشیب زیادی داشته و بسیاری از استعلام های کمیسیون واگذاری زمین را هم گرفته بودند که به دلیل برخی مسائل متأسفانه این طرح باجدیت دنبال نشده بود؛ اما هم اکنون باتوجه به حمایت هایی که از سوی نمایندگان مجلس در منطقه وجود دارد، مصمم به اجرایی شدن آن هستیم.

برزگر به پیگیری هایی که در این دوره و با شروع دولت جدید آغاز شده، اشاره کرد و گفت: هیأت مدیره سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، فاز توسعه منطقه را با جدیت دنبال می کنند. برای پرهیز از دوباره کاری، پیگیری هایی را که از قبل شروع شده بود، با دقت بیشتر و کمک گرفتن از کارشناسان سازمان، همچنین تکیه بر دانشی که در این زمینه وجود دارد، دنبال کرده ایم. اجرایی شدن فاز جدید، اتفاق بزرگی است که در صورت عملیاتی شدن آن برای سالیان طولانی، اشتغال و سرمایه گذاری را برای منطقه رقم خواهد زد و مهم تر اینکه از خام فروشی و واردات برخی محصولات پتروشیمی جلوگیری خواهد شد. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با اشاره به تجربه ای که صنعت نفت و پتروشیمی در منطقه ویژه طی 20 سال گذشته به دست آورده است، گفت: «در حال حاضر کمتر از20 هکتار از زمین های منطقه ویژه خالی است و برای هر زمین قابل فعالیت حداقل دو سرمایه گذار در نوبت بررسی است. » از سوی دیگر با توجه به سود پایداری که صنعت پتروشیمی دارد، برخی از هلدینگ های بزرگ و زیرمجموعه های آنها برای حضور و سرمایه گذاری در فاز دوم و زمین های باقیمانده در منطقه پای کار هستند.

    امیدواریم تا پایان دولت سیزدهم فاز 2 وارد مرحله اجرایی شود

برزگر با تأکید بر اینکه پایین دست و بالادست صنعت پتروشیمی در منطقه چندان قابل انفکاک از هم نیستند، افزود: باید سرمایه گذاری اصلی در بالادست پتروشیمی انجام شود و خوراک و زیرساخت ها به وجود بیاید تا در پایین دست زمینه های اشتغالزایی و تأمین نیاز داخلی فراهم شود. ایده آل ما این است که بالادست و پایین دست پتروشیمی در منطقه به شکلی هماهنگ و با توالی زمانی مناسب پیش برود و در منطقه جدید حتماً این موضوع مدنظر است و مطالعات خوبی هم در این زمینه انجام شده است. او افزود: در این مطالعات، طرح توجیهی و طرح های پیشنهادی آن، فرصت های سرمایه گذاری و منابع فعلی برای تأمین خوراک را آماده کرده ایم. در این مطالعات وضعیت فعلی و پیش روی صنایع بالادست، میان دست و پایین دست پتروشیمی کل کشور در حال بررسی است تا میزان مازاد و نیاز محصولات مختلف را بررسی کنیم و همزمان وضعیت بازارهای جهانی و بین المللی را هم در نظر داریم.  مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با اعلام اینکه پیگیری های فاز جدید منطقه ویژه به ترتیب شامل مرحله تملک زمین، ارائه طرح توجیهی، طرح جامع و اخذ مصوبه ها در شورای اقتصاد، شورای عالی مناطق آزاد و بعد هم اخذ مصوبه هیأت دولت می شود، افزود: معمولا این فرایند حدود دو سال طول می کشد؛ اما می خواهیم این فرایند تسریع یابد و امیدواریم تا پایان همین دولت، فاز دوم وارد مرحله اجرایی شود. برزگر با بیان اینکه منطقه ویژه در دو دهه اخیر تجربه خوبی در مسیر توسعه کسب کرده و ظرفیت ها و زیرساخت هایی همچون راه آهن، جاده های دسترسی، فرودگاه و سایر تأسیسات آماده شده که در اجرای فاز جدید روند کار را تسهیل می کند، افزود: از سال 1376 تا ابتدای 1401 حدود 19 میلیارد دلار سرمایه گذاری اجرا شده که حدود یک میلیارد دلار آن به آماده سازی زیرساخت ها مربوط بوده است.

  114 شرکت مختلف در منطقه فعالند که 21 شرکت در حوزه بالادست و میان دست و مابقی در حوزه های پایین دست شیمیایی و غیر شیمیایی، خدماتی و محیط زیستی فعال هستند.

  39 پروژه مختلف در منطقه ویژه در حال اجراست

او با اعلام اینکه 39 پروژه مختلف در حوزه بالادست، پایین دست و میان دست در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در حال اجرا هستند، گفت: میزان تولیدات قبلی 25. 7 میلیون تن در سال بود و با اجرای کامل این 39 طرح در حال اجرا، حدود 6. 5 میلیون تن به ظرفیت تولید منطقه اضافه می شود. سرمایه گذاری پیش بینی شده برای این 39 طرح حدود 5 میلیارد دلار است و تکمیل زنجیره ارزش در اولویت این پروژه ها قرار دارد.

 برزگر با بیان اینکه در فاز جدید و زمین های باقیمانده منطقه در مجموع کمتر از20 هکتار زمین و 14 فرصت سرمایه گذاری در بخش صنایع پایین دستی وجود دارد، گفت: بسته های پیش بینی شده برای این حدود ۱۴ بسته سرمایه گذاری به غیر از ۳۹ پروژه درحال تدوین است، ضمن اینکه زمینه را برای ورود شرکت های دانش بنیان فراهم کرده ایم و هر کدام از سرمایه گذاران بخواهند سرمایه گذاری فوری داشته باشند، در کمتر از یک ماه می توانند شروع کنند.

 او افزود: البته تعدادی طرح از گذشته شروع شده بود؛ اما درطول سالیان متوالی در کمتر از 25 درصد پیشرفت باقی مانده که پیگیری هایی صورت گرفته تا بسرعت شروع به کار کنند و در غیر این صورت، قراردادشان فسخ شود. اولویت ما احیای این پروژه هاست؛ اما در صورت نبود شرایط، فسخ قرارداد و بازپس گیری زمین انجام خواهد شد تا فرصت در اختیار سایر متقاضیان سرمایه گذاری قرار گیرد.

برزگر با تأکید بر اینکه واحد و کمیته سرمایه گذاری منطقه ویژه کاملا واضح، شفاف و هدفمند در حال پیگیری برنامه ها و پروژه ها هستند، افزود: هر دو هفته یکبار جلسه کمیته سرمایه گذاری برای زمین های باقیمانده برگزار می شود. در این مدت همچنین نشست های خوبی با پارک های علم و فناوری استان خوزستان و پردیس علم و فناوری داشته ایم و در مرحله اول تلاش می کنیم تا شرکت های شتاب دهنده را حمایت کرده و در قالب کارخانه نوآوری وارد منطقه کنیم.

مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با اظهار اینکه در مرحله اول به دنبال حل مسائل اصلی موجود در منطقه و شرکت ها بوده و در مراحل بعد می خواهیم دانش فنی و تکنولوژی های نو بخصوص در صنایع پایین دستی وارد منطقه شود، گفت: حمایت از صنایع داخلی و ساخت بار اول به طور جدی دنبال می شود و تلاش می کنیم از همه ظرفیت های داخلی استفاده کنیم.

لیستی از نیازهای فناورانه و دانش بنیان احصا شده و ما به دنبال ایجاد نمایشگاهی دائمی با حضور شرکت های دانش بنیان در منطقه هستیم تا توانمندی های آنها را به شرکت ها ارائه کنیم و همزمان به عنوان همراه، شریک و ذینفع در منطقه حضور داشته باشند.

 بودجه 400 میلیارد تومانی برای پروژه های مسؤولیت اجتماعی

برزگر همچنین به سهم قابل توجه منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در حوزه مسؤولیت اجتماعی و رفع برخی نیازهای مردم ساکن در این منطقه و شهرهای اطراف اشاره کرد و گفت: صنعت پتروشیمی در مسیر اجرای سیاست های وزارت نفت در حوزه مسؤولیت اجتماعی پیشتاز است و منطقه ویژه هم سهم قابل توجهی در اجرای این سیاست ها داشته است. بتازگی هم این سیاست ها با اصلاحاتی همر اه بوده است؛ البته من سعی کردم با اصلاحات جزئی میزان بهره مندی مردم منطقه از این خدمات بیشتر شود. او با اعلام اینکه درسال 1400  بیش از 340 میلیارد تومان در بخش مسؤولیت های اجتماعی شرکت های پتروشیمی منطقه که جزو شورای راهبردی مسؤولیت اجتماعی هستند، برنامه تعریف شده، افزود: رقم اولیه 286 میلیارد تومان بود؛ اما به دلیل کرونا و مسائل دیگر این رقم افزایش یافت و به 340 میلیارد تومان رسید و در سال 1401 هم بودجه 400 میلیارد تومانی را شرکت ملی صنایع پتروشیمی مصوب کرده تا هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی پرداخت کنند و آنها پذیرفته اند و البته تا 50 درصد هم قابل افزایش است. او افزود: پروژه های مرتبط با حوزه مسؤولیت اجتماعی بیشتر به سمت پروژه های زیرساختی در منطقه رفته و تلاش می شود تا از کارهایی که اثرات دراز مدت ندارند، پرهیز شود؛ البته مشکلات منطقه زیاد است و در گذشته هم نگاه های فروانگارانه ای وجود داشته و برنامه های کلان کمتر دیده شده و هنوز کار زیادی برای انجام وجود دارد. امیدواریم با انجام پروژه های مناسب در حوزه مسؤولیت های اجتماعی و ایجاد شفافیت با اطلاع رسانی مناسب به مردم منطقه، بتوانیم رضایتمندی آنها را افزایش دهیم. منطقه ویژه به همت مدیران، کارکنان و کارگران خود مفتخر است که پرچم اقتدار صنعتی جمهوری اسلامی ایران را در جنوب استان خوزستان همواره برافراشته نگه دارد و همواره موجب عزت، افتخار و سربلندی مردم ایران اسلامی بوده است.