نگاهی نزدیک تر به کمبود امکانات در آشپزخانه های منطقه عملیاتی سیری

اینجا  چراغی  روشن است

مشعل: می گویند" شما فصل خوبی آمدید و روزهای سختمان را نمی بینید، بعضی روزها اینجا در آشپزخانه از شدت گرما و تنگی نفس بی هوش می شویم". گروهی از کارکنان کمتر دیده شده منطقه عملیاتی سیری هستند که کارشان هیچ وقت توقف ندارد و به قول خودشان تنها بخش جزیره هستند که هیچ وقت"شات دان "ندارند. یکی از آشپزها می گوید: "نه آشپزخانه و امکاناتش، نه ساعت کاریمان ، نه میزان کار و نسبتش با حقوقمان، نه محل خوابمان؛ هیچکدام آن طورکه باید نیستند و باید با شرایط حداقلی وحتی کمتر از آن کار کنیم و آخرش همه مشکلات سر کیفیت غذا خراب می شود".

تهیه مواد غذایی با مواد تازه به ویژه درسکوهای نفتی که کیلومترها ازخشکی فاصله دارند، بسیار مهم است. مهم از این جهت که به نظر می رسد غذا، آن هم تهیه شده از مواد اولیه تازه، در این گونه محیط ها،در عین  حال که تامین کننده انرژی بدن است، نوعی تفریح و سرگمی نشاط آور نیز به شمار می آید. اما روی دیگر سکه نیز افرادی هستند که این فضای پر نشاط را ایجاد می کنند، اما خود، پشت صحنه اند.کسانی مثل سرآشپز، آشپز و کارکنان خدماتی این محیط گرم و طاقت فرسا که ساعات زیادی را صرف تهیه و طبخ غذایی می کنند تا همکارانشان از آن لذت ببرند.خبرنگار "مشعل" درسفر به منطقه عملیاتی سیری شرکت نفت فلات قاره  و در گفت و گو با محمد دریان، مسئول نظارت بر رستوران های منطقه عملیاتی سیری، همچنین برخی کارکنان زحمتکش آشپزخانه های این منطقه، به این گروه از کارکنان که کمتر دیده شده اند، پرداخته است.

منطقه عملیاتی جزیره سیری را دورترین نقطه از سرزمین مادری و یکی محروم ترین مناطق عملیاتی صنعت نفت دیدیم؛ سرزمینی که نه تنها آب و هوا و جغرافیا به او سخت گرفته ، بلکه از سال های اولی که برای برداشت نفت و تاسیسات مرتبط آن پیش بینی شده تا امروز، کمتر مورد توجه مدیران صنعت نفت بوده و محرومیت  در جای جای جزیره به خصوص در امکانات رفاهی کارکنان و به خصوص رستوران و امکانات آشپزخانه و غذای کارکنان فراوان به چشم می آید. سه وعده صبحانه و ناهار و شام برای کارکنانی که از 6 صبح تا 6 عصر مشغول کاری سخت و طاقت فرسا آن هم دور از خانواده و جامعه پیرامونی و در آب و هوایی سخت هستند ، یکی از مهم ترین موضوعات است. غذا برای کارکنان نفت ، دلخوشی و نوعی تسکین است که می تواند همچون شمشیری دولبه هم آنها را آرام و راضی کند ، هم ناراضی و دلخور! حالا اگر نیروی کار آشپزخانه جزیره ای دور و گرم و خشک با امکاناتی محدود و غذایی نه چندان مطلوب باشی چه می شود ؟ 

 ضرورت توجه به روزآمدی تجهیزات آشپزخانه 

محمد دریان، مسئول نظارت بر رستوران های منطقه عملیاتی سیری، کسی است که در مدت حضور مان در جزیره ، نوبت کاری اش بود. او به عنوان مسئول بالاسری همه آنچه در رستوران ها اتفاق می افتد، از شرایط موجود در آشپزخانه ، نحوه عملکرد پیمانکار، تامین مواد غذایی و مهم تر و از همه اینها کمبود نیروی انسانی، نبود امکانات آشپزخانه و زیرساخت های اجرایی در جزیره، چندان راضی نیست.  او می گوید : رستوران ها پیش تر، شرایط بهتری داشتند و نیروی کار آنها هم رسمی بودند، اما از نیمه دهه 80 برون سپاری شد. ابتدا قراردادهای پیمانکاران سه ساله بود و حالا قراردادها یک ساله هستند.کل نیروهای ما برای پوشش سه سکوی نفتی نصر، مبارک و ایلام ، 6 رستوران و 5 وعده غذا در شبانه روز ، فقط 158 نفر است که نصف این تعداد هر دو هفته در شیفت کاری هستند.  دریان ادامه می دهد: 158 نفری که به عنوان نیروهای آشپزخانه معرفی شده اند شامل سرآشپز تا ظرف شور و آبدارچی ها می شود، اما افراد دیگری به عنوان نیروی آشپزخانه معرفی شده اند که جزو کارکنان این بخش نیستند.وی با اعلام اینکه در حال حاضر روزانه 1000 تا 1050 پرس غذا در شبانه روز آماده می شود ، گفت: علاوه بر غذا میان وعده هایی مثل "کافی تایم" داریم و هر هفته شارژ هفتگی شامل بیسکویت، آب معدنی، آب میوه ، شیر و میوه برای کارکنان تهیه تامین می شود. مسئول نظارت بر رستوران های منطقه عملیاتی سیری به دایره گسترده مسئولیت های این بخش نیز اشاره کرد و گفت: افزون بر تامین و انتقال مواد غذایی از بندر چارک به جزیره ، باید هر هفته و یا هر دو هفته یکبار، مواد غذایی را برای سکوهای نفتی بفرستیم. پیمانکار باید این انتقال را انجام دهد اما حتما باید در این مسیر، نظارت داشته باشیم. در عین حال ممکن است در این روند محدودیت و کمبودهایی وجود داشته باشد و مجبور شویم خودمان اقدام و جبران کنیم تا مشکلی در جزیره ایجاد نشود.

 در تابستان کارکنان آشپزخانه از گرما بیهوش می شوند

دریان با اشاره به حاضر بودن مسئول تغذیه برای کنترل کیفیت مواد غذایی و غذای تهیه شده ، گفت:  آشپزخانه و امکانات آن کاملا سنتی است و این موضوع محدودیت و مشکلات زیادی برای ما ایجاد کرده است. می توانم بگویم آشپزهای ما فقط اجاق و دیگ دارند و باید با همین چند وسیله، این میزان غذا را در شرایط سخت اینجا آماده کنند. در حال حاضر نیاز به یخ ساز ، یخچال ایستاده ، کباب پز، فر، ماشین ظرف شویی ، سردخانه و مهمتر از همه دستگاه های خنک کننده برای سالن آشپزخانه داریم.