سختی های اقماری

او در بخشی دیگر از صحبت های خود با اشاره به سختی کار اقماری، به موارد مختلفی از دوری خانواده و مشکلات در رفت و آمد اشاره می کند. اعتقاد او این است که کار اقماری در دوره مجردی مناسب است و پس از ازدواج گذران کار به این شکل، سخت و این مهم پس از فرزنددار شدن، بسیار سخت تر هم می شود، اما در نهایت هم ما و هم خانواده و فرزندان سعی می کنیم به تمام سختی ها عادت کنیم.  مشایخی بابیان اینکه در سیری دسترسی بسیارمحدود است، توضیح می دهد: جزیره سیری درمقایسه با سایر مناطق عملیاتی فاصله زیادی تا سرزمین مادری دارد. در خارگ و لاوان، فاصله تا سرزمین مادری کم است در نتیجه ارتباط آسان و محکم و پایدارتر است. راه های ارتباطی خارگ با استان بوشهر حدود یک ساعت و قایق های تندرو در آن در حال تردد است.

 اقماری ها گذرعمر را متوجه نمی شوند

علیرضا خواجه پور که ازمهندسان اتاق کنترل کارخانه است، به این جمع اضافه می شود.

او42 ساله، اهل شهرستان گناوه اما ساکن شیراز، متاهل و با 14 سال سابقه کار درصنعت نفت، هم اکنون در منطقه عملیاتی سیری مشغول به کار است و حضور در پروژه های نفتی سکوی ابوذر فاز 4 و 5 پتروشیمی خارگ و ... را در کارنامه کاری خود دارد.

وقتی از او می خواهم کار اقماری را در یک جمله توصیف کند، می گوید: اقماری را نمی شود تعریف کرد؛ همراه خود سختی و دوری دارد. گذشت عمر را در اقماری نمی شود متوجه شد یک باره متوجه می شویم 10 سال از عمرمان از زندگی و کار گذشته است، فرزندان ما بزرگ شده اند و اصلا این بزرگ شدن را ندیده ایم. گذر عمر برای ما کارکنان اقماری از نیروهای ستادی سخت تر است. ما اگر چه با تعصب کارمان را انجام می دهیم، اما در منطقه دنبال شمارش روزها هستیم تا به خانه برسیم. افزون بر مواردی که به آن اشاره کردم، در نوع کار اقماری فاصله میان فرزندان با پدر بیشتر است. از نظر روحی به آنها هم فشار وارد می شود.

کمبود نیروی انسانی را رفع کنیم

ازجمله دغدغه های او به عنوان یکی از مهندسان شاغل درمنطقه عملیاتی سیری و کارخانه ای که نفت را برای مراحل نهایی صادرات آماده می کنند، کمبود نیروی انسانی است که در این باره می گوید: این مساله کار ما را بیشتر و سخت تر کرده است. تعداد نفرات واحد از زمان استخدام تاکنون روند کاهشی داشته است. این در حالی است که به دلیل قدمت کارخانه میزان کار عملیاتی بیشتر و شرایط سخت تر شده است.

موضوع کمبود نیروی انسانی مورد اشاره مدیر منطقه عملیاتی سیری هم قرار گرفته است که در این باره با اشاره به اینکه آخرین گروه که به صورت کلی استخدام شده سال 1391 بوده است، می گوید: اگر چه قرار است استخدام جدیدی صورت بگیرد، اما فاصله ایجاد شده برای انتقال تجربه به هیچ عنوان قابل جبران نیست. به عنوان نمونه، در منطقه عملیاتی سیری معمولا سالانه به طور میانگین 25 تا 40 نفر بازنشسته می شوند؛ بنابراین در مدت زمان 10 سال، جمعیتی مشتمل بر 300 نفر از کارکنان کاهش یافته است. تعداد نیروهای جزیره سیری اکنون 1600 نفر است که اگر به 10 سال قبل بازگردیم، 300 نفر جدا شدند و نفراتی اضافه نشدند. در این مسیر آنچه بر آن تاکید دارم، انتقال تجربه ای است که صورت نگرفته و باید آن را یک نقطه ضعف دانست.

 اقماری بودن هم قسمت ما بوده است

علی اکبر جلالوند، مسئول بخش بهره برداری، فارغ التحصیل مهندسی نفت و متولد 51 است که از طریق آزمون استخدامی سال 1371 در همین کارخانه مشغول فعالیت شده است. او نیز به جمع همکارانش اضافه می شود و حرف هایی می زند.

جلالوند با اشاره به قدمت کارخانه نصر که کلنگ آن حوالی سال های 48 زده شده است، می گوید: از نسل اول کارکنان همگی بازنشسته شدند و معدود نفرات باقی مانده اند.

صحبت از کار اقماری و سختی آن که می شود، می گوید: قسمت ما کار اقماری بوده است.

 نه عید، نه تولد و نه فاتحه خوانی داریم. همین الان که با شما صحبت می کنم، یکی از همکاران من تنهایی در زیرزمین به تنهایی مشغول عزاداری تک نفره برای تک دایی خود است و امکان رفتن و رسیدن به مراسم او را ندارد. با این همه مشکلات و سختی خیلی کم پیش می آید که ما اقماری ها را درک کنند و سختی کارمان را متوجه شوند. فرزند یکی از همکاران ما فوت شد و 72 ساعت در سردخانه ماند تا پدرش بتواند به او برسد. کار اقماری سخت است و به تمامی همکاران خود خدا قوت می گویم. به کارکنان خود خدا قوت می گویم.

      صادرات بی وقفه نفت خام

اسکله بارگیری منطقه عملیاتی سیری، بخش دیگری از این منطقه است که همانطور که از نامش پیداست، در آن عملیات بارگیری انجام می شود.  در این اسکله عملیات بارگیری نفت خام درحال بارگیری برای صادرات است. در واقع جزیره سیری ازجمله مناطق عملیاتی است که از ابتدای تولید نفت خام تا انتهای فراورش ذخیره و صادرات نفت خام انجام می شود.

علیخانی ها، مدیر منطقه عملیاتی سیری که در این مسیر همراهی مان می کند، می گوید: به لحاظ مرغوبیت صادرات با وجود تحریم وقفه ای در صادرات انجام نشده است.

دراین اسکله صادراتی طی سه سال گذشته پروژه تعویض و نوسازی بازوهای صادراتی انجام شده است.

جعفرتنها هم که مسئول اداره بندر جزیره سیری است، توضیح کوتاهی درباره کار در اسکله می دهد و می گوید: مشغول بارگیری نفت خام هستیم. کشتی را با سه یدک کش به سمت اسکله هدایت می کنیم و پس از پهلوگیری بازوهای بارگیری را به آن متصل می کنیم و بارگیری انجام می شود؛ این عملیات دو تا سه روز به طول می انجامد.

 حس خوب دیده شدن در کنار اهداف مورد انتظار

سفربه منطقه عملیاتی سیری، چند نکته مثبت داشت؛ نخست آن که این بخش از کشور و ظرفیت های آن تاحدی معرفی شد. همچنین از مجموع صحبت های علیخانی ها، مشایخی و ... این طور بر می آمد که افزون بر تولید و صادرات بی وقفه کنونی درمنطقه عملیاتی سیری، در آینده شاهد افزایش تولید دراین جزیره خواهیم بود واین مهم دیگر نکته ای مثبت به شمار می آید، اما دراین نقطه ازکشور با آب و هوایی گرم و مرطوب، شماری از انسان های عاشق به کشور در بخش های مختلف از جمله نفت، مشغول به کارهستند و برای آبادانی و پیشرفت کشور، شبانه روز تلاش می کنند. آنها نیز خوشحال بودند از این حضور؛ برای این که حس خوبی از دیده شدن درآنها ایجاد شده بد و این مهم تر ازهمه بود.