جستجو

    فوتبال هم مربی خارجی دارد

    لاوان همچنان چشم به راه دریا

    روز مهم صنعت نفت

    بچه های مدرسه نفت

    اتکا به کالای ایرانی

    راه نفت، کوه ها را می شکافد

    در جست و جوی صنعت چابک

    سبقت گازی ایران از قطر

    روش های حفاری در آبهای عمیق

    ستاره خوداتکایی

    بازدید اهالی رسانه از پالایشگاه ستاره خلیج فارس

    آواز ایرانی در پستو

    تا فراموش کنی چندی از این شهر سفر کن

    با نوبرانه ها غذای بهاری بپزید

    مصداق صنعت سبز باشیم

    مذهب تشیع

    درخشش موزه های نفت ایران در خاورمیان تا 10 سال آینده

    طراحی ساخت کارت شارژ دیزل آتش نشانی

    توزیع یک میلیارد لیتر فرآورده های نفتی

    حضور پر رنگ نفتی ها و صعود به لیگ یک

    رقابت تنگاتنگ نفتی ها برای قهرمانی در گلف

    نوشابه با بدن شما چه می کند؟

    نکاتی درباره استفاده از جاروبرقی

     

    • media/image/2018/04/1024-1448/663.jpg
    • media/image/2018/04/2000-1441/664.jpg
    • media/image/2018/04/2000-1441/665.jpg
    • media/image/2018/04/2000-1441/667.jpg

      پاسخ زنگنه در انتقاد به حضور خارجي ها

      فوتبال هم مربي خارجي دارد

      وزير نفت، افزايش توليد و صادرات نفت را سياست کلي نظام دانست که از سوي مقام معظم رهبري در بخش نفت و گاز ابلاغ شد و گفت: مجري سياست هاي نظام هستم. بيژن زنگنه که هفته گذشته براي پاسخ به پرسش هايي همچون طرح ايجاد شرکت هاي زنجيره اي توزيع سوخت (برندسازي) و خام فروشي  در صحن علني مجلس حاضر شده بود، سخنان خود در مجلس را اين گونه آغاز کرد: اينکه صنعت نفت ما مي تواند در توسعه کشور نقش عظيمي داشته باشد، شکي نيست. همه حرف من هم همين است و جز اين نيست.

      وزير نفت با بيان اين که مي گويند وزارت نفت، انگليسي ترين وزارتخانه پيش از انقلاب بوده است، در حالي که اين وزارتخانه سال 58 و پس از انقلاب تشکيل شده است، افزود: درباره مشکلات جوانان استان خوزستان صحبت شده است که بايد عنوان کنم همه درآمد حاصل از صادرات نفت خام و فرآورده هاي آن به خزانه واريز مي شود و مجلس براي ريال به ريال آن تصميم گيري مي کند و در اختيار وزارت نفت نيست.

       زنگنه ادامه داد: نمايندگان خوزستان مي دانند که من از مصرترين افراد براي تخصيص بخشي از درآمد نفت به توسعه مناطق نفت خيز هستم و در اين زمينه از هيچ کوششي دريغ نمي کنم.

      وزير نفت درباره افزايش توليد و صادرات نفت و خام فروشي که مورد انتقاد نماينده مشهد بود، پاسخ داد: من مجري سياست هاي نظام هستم و سياستگذار نيستم.زنگنه به قرائت بخشي از سياست هاي نظام پرداخت و گفت: مقام معظم رهبري در سال 1379 سياست هاي کلي بخش نفت و گاز را ابلاغ کردند که دربند 2 آن آمده است:«افزايش ظرفيت توليد صيانت شده نفت، متناسب با ذخاير موجود و برخورداري کشور از افزايش قدرت اقتصادي، امنيتي و سياسي»، ايشان نگفتند فقط قدرت اقتصادي، بلکه فرمودند امنيتي و سياسي.

      وي با تکيد بر اينکه افزايش توليد نفت به حضور ما در بازارها از نظر امنيتي هم کمک مي کند، تصريح کرد: دنيا با کشوري که يک ميليون بشکه نفت صادرات دارد و کشوري که 5 ميليون بشکه نفت صادر مي کند، يکسان برخورد نمي کند.

      وزير نفت ادامه داد: براي نمونه روسيه روزانه 10 ميليون بشکه نفت و سالانه 600 ميليارد مترمکعب گاز توليد و سالانه 200 ميليارد مترمکعب گاز به اروپا صادر مي کند. هيچ کسي در دنيا جرات ندارد صادرات گاز و نفت روسيه را تحريم کند، زيرا خودشان فلج مي شوند. به اين موضوع وابستگي متقابل نرم مي گويند.

      زنگنه گفت: اگر اروپا روسيه را تحريم کند، خودش زمين مي خورد، بنابراين به طور حتم قدرت امنيتي را بالا مي برد؛ اما اين تصميم من نبوده و تصميم نظام بوده است.

       

      ضرورت سرمايه گذاري خارجي در صنعت نفت

      وزير نفت همچنين با اشاره به بند 14 سياست هاي کلي اقتصاد مقاومتي که از سوي مقام معظم رهبري ابلاغ شده است، افزود: در اين بند آمده است: «افزايش ذخاير راهبردي نفت و گاز کشور به منظور اثرگذاري در بازار جهاني نفت و گاز و تأکيد بر حفظ و توسعه ظرفيت هاي توليد نفت و گاز، بويژه در ميادين مشترک.»

      وي با تاکيد بر اينکه وزارت نفت بايد سياست هاي کشور را اجرا کند، ادامه داد: در قانون برنامه ششم توسعه تصويب شده است که توليد نفت در پايان برنامه به روزانه 4 ميليون و 800 هزار بشکه برسد. اين به آن معناست که بايد افزون بر جلوگيري از يک ميليون بشکه افت توليد، يک ميليون نيز به ظرفيت توليد اضافه شود. زنگنه با بيان اينکه براي توسعه صنعت نفت 200 ميليارد دلار در برنامه ششم توسعه پيش بيني شده است، افزود: از اين ميزان 130 ميليارد دلار بايد در بخش بالادستي صنعت نفت سرمايه گذاري شود. وزير نفت، افزايش ضريب بازيافت نفت را موضوعي حياتي دانست و گفت: براي تحقق اين مهم بايد با شرکت هاي خارجي کار کنيم، زيرا افزون بر سرمايه، به فناوري هم نياز داريم.وي به ميدان منصوري اشاره کرد و با بيان اينکه توليد اين ميدان، هم اکنون حدود 70 هزار بشکه در روز است که با کاهش نيز همراه است، تصريح کرد: برآورد ما اين بود که در مدت 30 سال، توليد اين ميدان 300 ميليون بشکه مي شود، در حالي که برآورد شرکت خارجي حاکي از آن است که اين ميدان مي تواند 2 ميليارد و 200 ميليون بشکه نفت توليد کند که 7 برابر است.زنگنه با تاکيد بر اينکه 200 ميليارد دلار سرمايه را نمي توان از بازار داخلي تامين کرد و چنين ظرفيتي وجود ندارد، افزود: معتقدم تا جايي که مي شود، بايد از منابع داخل استفاده کرد.وزير نفت افزود: ما در قراردادهاي خارجي هم حداقل 20 درصد را سهم ايراني ها در نظر گرفتيم، ضمن اينکه حضور خارجي ها به افزايش امنيت ملي ما هم منجر مي شود.

      وي به حضور شرکت فرانسوي توتال در طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي هم اشاره کرد و گفت: در مناقصه هايي که با توتال برگزار شد، 80 درصد ايراني ها برنده شدند. در واقع آنها منابع، مديريت و فناوري مي آورند و در کنارش ايراني ها کار را جلو مي برند.

       

      ترس از خارجي ها چه معنايي دارد؟

      زنگنه با بيان اينکه عنوان مي کنند شما نگاه به داخل نداريد و نگاه شما به خارج است، افزود: خدا وکيلي من نگاه به خارج دارم؟! مپنا و پتروپارس را که هم اکنون سبب افتخار است، چه کسي در کشور درست کرد؟ چه کسي تحول عظيم صنعت پتروشيمي را براي جلوگيري از خام فروشي ايجاد کرد؟

      وي ادامه داد: ما در سال 76، يک ميليارد دلار توليد پتروشيمي داشتيم و هم اکنون اين ميزان 20 ميليارد دلار است که طي پنج سال آينده به 40 ميليارد دلار هم خواهد رسيد. وزير نفت گفت: با حمايت چه کسي قرارداد 560 ميليون دلاري براي توليد لوله CRA با شرکت هاي ايراني و خارجي به منظور توليد آن در داخل کشور به امضا رسيده است؟ چه کسي ساخت 10 گروه کالاهاي کاربردي صنعت نفت را در داخل کشور پيگيري کرده است؟

      زنگنه با بيان اينکه هزينه کرد 15 تا 16 هزار ميليارد توماني براي گازرساني روستايي افزون بر تامين منافع مردم سبب ايجاد اشتغال شده، اظهار کرد: من معتقد نيستم که براي عزت ايران بايد بگوييم خارجي ها به کشور نيايند. وقتي تيم ملي فوتبال، مربي خارجي دارد و همه شما آن را قبول داريد يا تيم پرسپوليس و استقلال که مربي خارجي دارند، ما نبايد از شرکت هاي خارجي کمک بگيريم و با آنها همکاري داشته باشيم؟ اين ترس از خارجي ها چه معنايي دارد؟

       

      برندينگ اختياري است، اجباري نيست

      وزير نفت به طرح برندينگ اشاره کرد و با بيان اينکه اين طرح از اول اختياري بود و اجباري در کار نبوده است، افزود: هدف اين طرح، کاهش تصدي دولت در مرحله نخست و ارائه خدمات بهتر به مردم و مصرف کنندگان و بهبود روابط مالي دولت با جايگاهداران و کاميون داران در مرحله بعدي بوده است.وي ادامه داد: اينکه برداشت مي شود قرار است در اين طرح انحصار ايجاد شود، چنين چيزي نيست و کسي نمي تواند بيشتر از 20 درصد نازل ها در کشور، 30 درصد در استان ها و 50 درصد در شهرستان ها را در اختيار داشته باشد.زنگنه با طرح اين سوال ها که چرا در برابر هر تغييري مقاومت مي کنيم؟ و آيا شما از وضع جايگاه ها راضي هستيد؟ يادآور شد: 3 هزار و 500 جايگاه بنزين و گازوييل و بيش از 2 هزار جايگاه سي ان جي در کشور وجود دارد که براي مديريت آنها، شرکت پخش با 17 هزار نيروي انساني ايجاد شده که هزينه اش بر دوش مردم است.وي گفت: حمل ونقل، نظارت بر کيفيت و کميت و زيباسازي جايگاه به عهده شرکت هاي برند است و اين به نفع جايگاه داران است.وزير نفت ضمن تشکر از دست درکاران توزيع سوخت در کشور، جايگاهداران و کاميون داران تاکيد کرد: بايد منافع مصرف کننده نيز تامين و به مسائل، بلندمدت نگاه شود. زنگنه تاکيد کرد: طرح ايجاد شرکت هاي زنجيره اي توزيع سوخت (برندينگ) اختياري است؛ اما اينکه برخي مي گويند برندها واسطه هستند، چنين نيست و اطلاع رساني اشتباه انجام شده است.

       

      يک عضو ساده در باشگاه نفت و نيرو هستم

      وزير نفت صحبت هاي پاياني خود را به پرسشي درباره باشگاه نفت و نيرو اختصاص داد و يادآور شد: باشگاه انديشه ورزان نفت و نيروي ايرانيان در سال 91 ثبت و در سال 93 فعال شد و به صراحت عنوان مي کنم من يک عضو ساده در اين باشگاه هستم.

      وي با بيان اينکه اين باشگاه يک اتاق فکر مجاني براي دولت است و هيچ پولي از دولت دريافت نمي کند و با حق عضويت اعضا اداره مي شود، افزود: اين باشگاه ماهانه يک جلسه برگزار مي کند که آن جلسه به صورت کتابچه منتشر مي شود، همچنين در سال يک کنفرانس برگزار مي کند.

      زنگنه ادامه داد: نشست هاي اين باشگاه در محل اجاره اي برگزار مي شود و هر کسي تمايل داشته باشد، مي تواند در آن شرکت کند.وي با بيان اينکه براي باشگاه نفت و نيرو وقتي نگذاشته و تنها در پنج سال، دو سخنراني براي آنها انجام داده است، تصريح کرد: به من مي گوييد 200 شرکت ايجاد کنيد. براي ايجاد شرکت هاي اکتشاف و توليد چقدر مخالفت شد؟ بايد فضاي کسب وکار درست باشد و همه همدل باشيم تا کار کنيم.

       

      براي آبرويم مي ايستم و مقاومت مي کنم

      وزير نفت تصريح کرد: يک عمر در اين کشور با آبرو کار کردم و تنها چيزي که خدا به من داده، آبروست و براي آن مي ايستم و مقاومت مي کنم.زنگنه افزود: چرا اينقدر به يک وزير خودتان سوء ظن داريد؟ به من مي گوييد کار سري مي کنم. آيا منظورتان کار غيرقانوني است؟ اگر اينگونه است که من جاني، جنايتکار و خيانتکار هستم و نبايد اينجا باشم. اگر هم اينگونه نيست، فقط به من توهين نمي شود، به 290 نماينده اي که من را انتخاب کردند، توهين مي شود؛ زيرا به من اعتماد و من را به عنوان وزير انتخاب کرده اند. وي ادامه داد: اگر من کار خلاف کنم، به اعتماد ملت و نمايندگان خيانت کرده ام. وزير نفت با بيان اينکه چه اشکالي دارد يک عده اي که با شما همفکر نيستند، يک اتاق فکر درست کنند، افزود: اگر اين باشگاه کار خلاف مي کند، دستگاه هاي امنيتي و قضايي با آن برخورد کنند. از کدام فاميل ثروت و قدرت و کدام آقازاده صحبت مي کنيد؟!

      وي با بيان اينکه تشکيلات باشگاه نفت و نيرو طبق قانون و متشکل از 200 مدير ارشد باسابقه برق و نفت است که بايد به آنها احترام گذاشت، تصريح کرد: آيا حتما همه امور بايد در دولت باشد؟ يک نهاد غيردولتي مي خواهد به کشور خدمت کند. ما بايد با هم با دوستي داشته باشيم و بدون سوء ظن کار کنيم.زنگنه گفت: جايي هم که اطمينان به يک کار خلاف داريم، آن را به قوه قضاييه و دستگاه هاي امنيتي بسپاريم تا بررسي کند؛ اما اگر چنين چيزي نيست، به افراد توهين نشود.

       

      صنعت نفت در وضع خوبي نيست، کمک کنيد

      وزيرنفت با بيان اينکه ما در صنعت نفت به حمايت شما (نمايندگان) نياز داريم، تاکيد کرد: صنعت نفت از نظر منابع در وضع خوبي نيست و دچار مشکلات جدي است. من نمي توانم در جلسه علني بگويم آمريکا چه برنامه هايي دارد و چه حرف هايي عليه ما مي زند. نبايد بهانه سوءاستفاده دست آنها بدهيم. وي با تاکيد بر اينکه بايد به نفت کمک کنيم، زيرا نفت مي تواند پيشران توسعه اقتصادي کشور باشد، تصريح کرد: سرمايه گذاري سالانه 50-40 ميليارد دلار در صنعت نفت، کشور را متحول مي کند.

       

      سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني منصوب شد

      وزير نفت، در حکمي کامران دهقاني را به عنوان سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت منصوب کرد.  در حکم بيژن زنگنه به کامران دهقاني، مديرکل آموزش، برنامه ريزي انساني و تحول اداري آمده است: «تا تعيين معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني، جنابعالي به موجب اين حکم، با حفظ سمت به عنوان سرپرست اين معاونت منصوب مي شويد.  با توجه به اهميت و حساسيت امور اين معاونت، انتظار دارد که در مدت عهده داري اين مسئوليت، از تمام ظرفيت خود و همکاران معاونت براي اداره امور محوله استفاده کنند.» 

       

      رئيس دانشگاه صنعت نفت منصوب شد

      وزير نفت در حکمي، کريم سلحشور را به رياست دانشگاه صنعت نفت منصوب کرد. در حکم بيژن زنگنه آمده است: «با عنايت به مراتب علمي، تعهد و تجربيات جنابعالي و با توجه به موافقت وزير محترم علوم، تحقيقات و فناوري، به موجب اين حکم به عنوان رئيس دانشگاه صنعت نفت منصوب مي‎شويد. ارتقاي مستمر کيفيت فعاليت‎هاي آموزشي و پژوهشي، برگزاري دوره‎هاي حرفه‎اي، ارتباط نزديک دانشگاه با صنعت نفت، مراعات سياست‎ها و اولويت‎هاي وزارت نفت و بالاخره قرارگيري در تراز علمي دانشگاه‎هاي معتبر کشور، از جمله انتظارات از جنابعالي است. اميد است با اتکال به خداوند متعال و با بهره‎گيري از ظرفيت‎هاي اعضاي هيئت علمي آن دانشگاه و مديران و متخصصان صنعت نفت، در انجام ماموريت‎هاي محوله موفق و مويد باشيد.» پيش از اين، سلحشور با حفظ سمت معاون توسعه منابع انساني و مديريت وزير نفت، سرپرستي دانشگاه صنعت نفت را عهده‎دار شده بود.

       

      مدير مرکز توسعه مديريت صنعت نفت منصوب شد

      وزير نفت در حکمي، فرزين مينو را به عنوان مدير مرکز توسعه مديريت صنعت نفت منصوب کرد.  در حکم وزير نفت آمده است: «با عنايت به تعهد و سوابق حرفه اي جنابعالي، به استناد شيوه نامه ابلاغي براي تشکيل مرکز توسعه مديريت در صنعت نفت، بدينوسيله به‎عنوان مدير اين مرکز منصوب مي شويد تا مطابق ضوابط مقرر در شيوه نامه ياد شده به انجام وظيفه بپردازيد.

      با توجه به نقش فوق‎العاده اي که اين مرکز مي تواند در آينده صنعت نفت ايفا کند، انتظار جدي دارد که با استفاده از ظرفيت هاي شخصي خود و نيز با همکاري صميمانه همه اجزاي صنعت نفت، بتوانيد منشا خدمات ويژه در پيشبرد اين ماموريت مهم باشيد. از خداوند قادر متعال براي جنابعالي توفيق مسئلت مي کنم.» 

       

      راندن جداري  20 و نصب كفشك در عمق 1434 متري

            عمليات راندن جداري 20 و نصب كفشك در عمق 1434 متري در حفاري چاه فروزان-20 با موفقيت انجام شد.

      رضا عليزاده، مسئول و مدير اين پروژه در مديريت اکتشاف  بيان کرد: در اتفاقي کم سابقه،  عمليات راندن جداري 20 و نصب كفشك در عمق 1434 متري در حفاري چاه فروزان-20 كه از لحاظ طول جداري  و شرايط پيچيده   چاه به ويژه ايجاد كنارگذر در حفره 26 مطابق ضرورت هاي عملياتي در حوزه خليج فارس نادر بود، از طريق فعاليت تيمي كارشناسان مديريت اکتشاف در اين پروژه و در کنار تعامل سازنده با شركت حفاري شمال(پيمانكار)، به سرانجام رسيد.وي تأكيد بر رعايت اصول ايمني و ارتقاي سطح اچ اس اي در عمليات و تلاش خستگي ناپذير ناظران عمليات حين راندن جداري را كه نشان از تبلور تخصص و تجربه كارشناسان اداره حفاري مديريت اکتشاف در انجام عمليات حفاري اكتشافي دارد، از عوامل موفقيت در انجام اين عمليات دانست. عليزاده بيان کرد: اين عمليات موفقيت آميز، با توجه به اشتراك ميدان فروزان با كشور عربستان سعودي، از نظر پيچيدگي عملياتي در مقايسه با عمليات مشابه، کم سابقه بوده است. آنچه اين عمليات را متمايز کرده، حفر کنار گذار 26 بدون استفاده از سرويس هاي گران قيمتي چون MWD با طراحي BHA از سوي واحد مهندسي اداره حفاري مديريت اکتشاف بود که نتايج نمودار CDR پس از اقدام به Side Track نشان داد نه تنهاحفره کنارگذر بخوبي ايجاد شده، بلکه ميزان انحراف در کمترين ميزان ممکن بوده است، به طوري که جداري 20 تا انتهاي چاه رانده شده و عمليات سيمان کاري با موفقيت به انجام رسيده است. وي در ادامه افزود: Geometery چاه پس از کج کردن، وزن بالاي جداري ‎20 در عمق نصب کفشک، حجم بالاي دوغاب سيمان براي عمليات و همچنين شرايط خاص آب و هوايي خليج فارس در اسفند ماه، عمليات راندن و سيمان کاري جداري را با ريسک هاي متعددي روبرو مي ساخت که با تشکيل جلسه هاي پيش از عمليات در دفتر تهران از سوي اعضاي تيم پروژه در اداره حفاري مديريت اکتشاف وهمچنين در محل سکوي سحر-1 با نظارت دقيق و تهيه چک ليست هاي خاص چنين عملياتي از سوي کارشناسان در مديريت اکتشاف و با رعايت نکات و ملاحظات مورد نظر از طريق شرکت حفاري شمال، تصميم گيري نهايي انجام شد. عليزاده در پايان خاطر نشان کرد: پروژه   حفاري فروزان-20 به عنوان چاهي با فشار و دماي بالا موسوم به HPHT يکي از فني ترين و مهمترين پروژه هاي حفاري طرح اکتشافي خليج فارس است که با طراحي و نظارت اداره حفاري مديريت اکتشاف در دست انجام است. در اين چاه براي نخستين بار در صنعت حفاري کشور اقدام به تهيه سند جامع مطالعه ريسک چاه شده است که اميدواريم با پيشرفت پروژه و رسيدن به اهداف اکتشافي، بر ميزان ذخاير هيدروکربوري کشور افزوده شود.

    • media/image/2018/04/2000-1441/666.jpg

        صادرات محصولات پتروشيمي از 12 ميليارد دلار گذشت  

      مجتمع هاي پتروشيمي کشور پارسال بيش از 22 ميليون و 410 هزار تن محصول به ارزش بيش از 12 ميليارد دلار صادر کردند. پارسال منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس بيش از 11 ميليون و 423 هزار تن محصول به ارزش 5 ميليارد و 977 ميليون دلار صادر و منطقه ماهشهر نيز بيش از 6 ميليون تن محصول به ارزش بيش از 3 ميليارد دلار و 410 هزار دلار روانه بازارهاي بين المللي کرد. همچنين تا پايان اسفند ماه، در ساير مناطق، بيش از 4 ميليون و 952 هزار تن محصول به ارزش 2 ميليارد و 623 ميليون دلار صادر شد. بر اساس اين گزارش، بالاترين مقدار صادرات را از نظر وزني پتروشيمي زاگرس با بيش از 2 ميليون و 971 هزار تن و پتروشيمي نوري از نظر ارزش با بيش از يک ميليارد و 313 ميليون دلار در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس تا پايان سال به خود اختصاص دادند. در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي، مجتمع پتروشيمي بندر امام با بيش از 2 ميليون تن صادرات توانست بيش از يک ميليارد دلار ارزآوري رقم بزند. در ديگر مناطق نيز، پتروشيمي خارک بيش از يک ميليون و 150هزار تن محصول را به ارزش بيش از 406 ميليون و 808 هزار دلار روانه بازارهاي خارجي کرد و رتبه نخست را در زمينه صادرات به خود اختصاص داد.

       

      مطالعه اويک به کميته مشاورين مخازن شرکت ملي نفت ايران ارائه نشد

      رئيس کميته مشاورين مخازن شرکت ملي نفت ايران اعلام کرده است: مطالعاتي که از ميدان هاي سپهر و جفير به اين کميته ارائه شد، مشتمل بر نتايج مطالعات شرکت‎هاي گسترش انرژي پاسارگاد و سرمايه‎گذاري غدير بود و اين کميته، پيشنهادي مبني بر نتايج مطالعات شرکت اويک روي اين ميدان ها دريافت نکرد.کريم زبيدي، در واکنش به برخي خبرها درباره نتايج مطالعات اويک در ميدان‎هاي سپهر و جفير گفته است: چنين مطالعه‎اي به کميته مشاورين مخازن شرکت ملي نفت ارائه نشده است.در مورد ميدان هاي سپهر و جفير، تنها نتايج مطالعات شرکت‎هاي سرمايه‎گذاري غدير و گسترش انرژي پاسارگاد به کميته مشاورين مخازن اين شرکت ارائه شد که پس از بررسي‎هاي انجام شده در کميته، شرکت گسترش انرژي پاسارگاد در اولويت قرار گرفت.بر اساس اين گزارش، قرارداد توسعه ميدان هاي سپهر و جفير اواخر سال گذشته، بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت گسترش انرژي پاسارگاد امضا شد و توسعه اين دو ميدان در قالب قراردادهاي جديد نفتي در دستور کار اين شرکت اکتشاف و توليد ايراني قرار گرفت. در اين حال، برخي رسانه‎ها در تشريح نحوه اولويت‎دهي به شرکت گسترش انرژي پاسارگاد، به نتايج مطالعات شرکت اويک نيز اشاره کرده‎اند که بر مبناي اعلام مدير برنامه‎ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران و رئيس کميته مشاورين مخازن اين شرکت، اصلا چنين مطالعه‎اي به اين کميته ارائه نشده است.

       

         مديريت اکتشاف و شرکت ملي حفاري 2 قرارداد همکاري امضا کردند

      مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران با هدف تامين 2 دستگاه دکل حفاري خشکي HP2000 و خدمات جانبي براي هشت حلقه چاه اکتشافي، همچنين بهره‎مندي از خدمات لوله مغزي سيار  براي10 عمليات در 2 چاه اکتشافي در خليج فارس، با شرکت ملي حفاري ايران به عنوان برنده مناقصه، 2 قرارداد همکاري امضا کرد. اين 2 قرارداد همکاري، روز دوشنبه (27 فروردين ماه) بين سيدصالح هندي، مدير امور اکتشاف شرکت ملي نفت ايران و سپهر سپهري، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران امضا شد.

      هندي در اين مراسم گفته است: قرارداد تامين 2 دستگاه دکل حفاري خشکي HP2000 و خدمات جانبي براي هشت حلقه چاه اکتشافي، سه ساله است و غالب حفاري‎ها در استان خوزستان منطقه دشت آبادان انجام خواهد شد.تمايل و سياست مديريت اکتشاف مبتني بر آن است که در حد امکان، در هر فعاليتي که مجريان پروژه‎هاي حفاري توان انجام آن را دارند، ورود نکند و مسئوليت بيشتري به پيمانکاران واگذار کند.

      سپهري نيز، ضمن ابراز خرسندي از همکاري با مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران، امضاي قرارداد اين مديريت با شرکت ملي حفاري ايران را همسو با اهداف نام گذاري امسال با عنوان «سال حمايت از کالاي ايراني» از سوي مقام معظم رهبري عنوان کرده و گفته است: واگذاري کار به شرکت‎هاي ايراني به معناي حمايت از کارگر، محصولات و زنجيره کار داخلي است و با اين قرارداد، به نوعي براي پيمانکاران جزء ما نيز، بازار کار فراهم شده است.

       

      لاوان همچنان چشم به راه دريا

      مشعل  جست وجو بدون وقفه ادامه دارد؛ يافتن پيکر کاپيتان علي فتاحي، ارسال تجهيزات پيشرفته ROV به اعماق خليج فارس براي تصويربرداري، جست وجوي شناورهاي دي اس پروايدر و اوشنيک اينستالر براي يافتن آخرين مسافر بالگرد بل 212 و... آخرين اخبار از حادثه منطقه عملياتي لاوان طي يک هفته گذشته است. بالگرد بل 212 سه شنبه( 28 فروردين ماه)، حدود ساعت 20 و 30 دقيقه براي انتقال يکي از کارکنان سکو که دچار عارضه قلبي شده بود، به همراه سه نفر سرنشين از منطقه عملياتي لاوان به سمت سکوي رسالت اعزام مي شود. اين بالگرد در ساعت 20 و 45 دقيقه پس از سوار کردن بيمار و يک همراه، در مجموع با پنج سرنشين، سکو را به مقصد جزيره کيش ترک مي کند که متاسفانه در فاصله تقريبي کمتر از يک مايل از سکو در ساعت 20 و 50 دقيقه درون آب سقوط مي کند. اين حادثه به فوت سه نفر و  نجات يافتن و مفقود شدن يک نفر از همکاران فلات قاره منفجر شد.  حادثه به قدري تلخ و دردناک بود که حميد بورد، مديرعامل شرکت فلات قاره با اولين پرواز، خود  را به منطقه رساند و در کميته بحراني که تشکيل شده بود، حضور يافت. وي با بررسي زواياي حادثه، راهبري تيم عمليات نجات را به عهده گرفت و با استقرار روي سکوي رسالت، کار را از نزديک دنبال کرد و هر آنچه را در توان داشت،   به کار برد تا مفقودان حادثه را پيدا کند. با تدبير مديرعامل، مدير منطقه و تصميمات کميته بحران، قرار بر اين شد که آخرين تجهيزات و شناورهاي دي اس پروايدر و اوشنيک اينستالر از کشورهاي همسايه براي جست وجوي تمام مکان هايي که احتمال يافتن آخرين نفر « بهروز موسوي»  وجود داشت، به محل حادثه اعزام شود. در کنار ارسال تجهيزات، همکاري بي نظيري در سطح کلان ميان مديران منطقه لاوان با سازمان هواپيمايي، بنادر و کشتيراني، شرکت هليکوپتري ايران و سپاه براي اعزام شناور، پهباد و هلي کوپتر، نيروي انتظامي، دادگستري و فرمانداري بندرلنگه انجام شد.

       

      روزنگار حادثه سقوط بالگرد      بل212

        سه شنبه 28 فروردين: سقوط بالگرد، پيدا کردن پيکر جواد کارانديش، مسئول تعميرات سکوهاي دريايي و بهروز اشکان پزشکيار، نجات و انتقال سيدمحمد سهيلي کاپيتان دوم بالگرد به کيش براي انجام عمليات درماني، تشکيل کميته بحران در منطقه، اعزام تيم هاي غواصي و عمليات دريايي و 6 شناور به منطقه با وجود جو نامناسب و مواج بودن دريا براي نجات علي فتاحي (خلبان) و بهروز موسوي، سرنشين ديگر بالگرد.

      چهارشنبه 29 فرودين: انتقال پيکر جان باختگان به منطقه، ورود مديرعامل شرکت فلات قاره به لاوان و حضور مديران منطقه و تهران و مديرعامل  براي راهبري تيم عمليات و تشکيل کميته بحران روي سکوي رسالت، تشييع و انتقال پيکر بهروز اشکان، پزشکيار از لاوان به تهران.

      پنجشنبه 30 فروردين: پيدا کردن بخشي از لاشه بالگرد سقوط کرده در آب هاي خليج فارس، تشييع پيکر زنده ياد کارانديش از جلوي کمپ سلمان تا فرودگاه لاوان، استفاده از شناورهاي جست وجو و نجات پيشرفته مجهز به سيستم هايSONAR SIDE SCAN، ROV، غواصي عميق (SATURATION UNIT) با همکاري و هماهنگي واحدهاي مختلف شرکت نفت فلات قاره ايران شامل عمليات دريايي، عمليات هوانوردي، اچ اس اي، امور فني، مشاور پزشکي، روابط عمومي، حراست و مسئولان شرکت هلي کوپتري ايران، همچنين تيم بررسي سوانح سازمان هواپيمايي کشوري

        جمعه 31 فروردين: پيدا کردن و انتقال پيکر کاپيتان فتاحي به لاوان، اعلام 3 روز عزاي عمومي در منطقه، تشکيل دهمين جلسه کميته بحران روي سکوي رسالت با حضور مديرعامل و مديران منطقه، ادامه عمليات جست وجو براي يافتن پيکر تنها مفقودي حادثه.

       شنبه اول ارديبهشت: تشييع و انتقال پيکر کاپيتان فتاحي از لاوان به تهران، عيادت مديرعامل شرکت نفت فلات قاره از کاپيتان سهيلي در بيمارستان کيش، ادامه جلسات کميته بحران با حضور مديرعامل، ناصري کريموند و شيرانپور از روساي حراست و  اچ اس اي شرکت نفت فلات قاره ايران روي سکوي R1 به همراه تيم هاي غواصي، گشت هوايي و پهباد، شناورهاي اوشن اوشنيک اينستالر و پروايدر براي يافتن بهروز موسوي.

      يکشنبه 2 ارديبهشت: آماده سازي Rov در شناور پيشرفته دي اس پروايدر2 و راندن رباط در دريا همراه با تصوير و تفسير داده ها، تلاش شبانه روزي تيم مديريت بحران شرکت نفت فلات قاره مستقر روي سکوي رسالت و مونيتورينگ عمليات جست وجو زير دريا با عمق حدود 70 متر از طريق رباط پيشرفته ROV براي يافتن آخرين مفقودي.

      عمليات جست وجو براي يافتن آخرين مفقودي اين حادثه با هماهنگي منطقه لاوان و مسئولان سکوهاي نفت و گاز مستقر در محل سانحه، شناورهاي جست وجوگر شامل شناورهاي تندرو، تدارکاتي و غواصي و گشت زني هلي کوپترها همچنان ادامه دارد و همگان چشم به دريا دوخته اند تا شايد... .

    • media/image/2018/04/2000-1441/668.jpg

      قرارداد 245 ميليون يورويي خط لوله ايرانشهر - چابهار امضا شد

        روز مهم صنعت نفت

      مشعل    امروز روز مهمي براي صنعت نفت و منطقه مکران است، اين منطقه به لحاظ راهبردي و توسعه، اهميت بسيار بالايي دارد و تاکيد جمهوري اسلامي ايران بر توسعه آن است. وزير نفت، روز دوشنبه (سوم ارديبهشت ماه) در مراسم امضاي قرارداد خط لوله گاز  ايرانشهر-چابهار  ضمن تبريک اعياد شعبانيه، به اهميت راهبردي و اراده جمهوري اسلامي ايران براي توسعه منطقه مکران اشاره کرد و گفت: بخشي از منطقه مکران از جاسک آغاز مي شود که پايانه نفتي آن ابتداي سال 99 فعال مي شود، همچنين برنامه احداث پالايشگاه و پتروشيمي را در منطقه داريم. بخش شرقي مکران نيز، منطقه چابهار و کنارک است. بيژن زنگنه با بيان اين که افزون بر نقش بندري اين منطقه، شرکت سرمايه گذاري سازمان تامين اجتماعي نيروهاي مسلح (شستان) تصميم دارد واحد پتروشيمي و واحدهاي فولاد در اين منطقه احداث کند، تصريح کرد: با اين تحول، اين منطقه نقطه اي کليدي براي دسترسي به اقيانوس هند براي ما ايجاد مي کند.

      وزير نفت ادامه داد: مکران، امن ترين منطقه ايران است و اصيل ترين مردمان ايران در اين منطقه حضور دارند.

      وي به گازرساني به سيستان و بلوچستان که از پارسال آغاز شد، اشاره کرد و با يادآوري اين که اين استان تنها استاني بود که از نعمت گاز برخوردار نبود، گفت: گازرساني به زاهدان در حال انجام است و گازرساني به بقيه شهرهاي اين استان از جمله  چابهار و کنارک نيز در برنامه قرار دارد. زنگنه با بيان اين که همه منابع مالي پروژه خط لوله گاز ايرانشهر - چابهار جز ورق لوله که حدود 1300 ميليارد تومان مي شود، از سوي شستان تامين مي شود، افزود: اين موضوع، نشان دهنده عزم و اراده اين شرکت براي راه اندازي 2 کارخانه بزرگ پتروشيمي متانول در مرحله نخست است که خوراک آن به اين ترتيب تامين مي شود. وزير نفت مدت زمان اجراي اين قرارداد را 2 سال عنوان کرد و گفت: حضور امير سرتيپ حاتمي، وزير دفاع در اين مراسم نشان دهنده عزم، اراده و اهتمام وزارت دفاع و مجموعه آن براي اجراي اين پروژه است.

      وي با بيان اين که امضاي اين قرارداد، بزرگ ترين پروژه اي است که ميان وزارت نفت و وزارت دفاع امضا شده است، گفت: امروز روز خوبي است و من مي خواستم اين رويداد به اين دليل که اهميت راهبردي آن بيشتر از حجم قرارداد است، ثبت شود.

      رفتار دوگانه آمريکا درباره قيمت نفت   

      وزير نفت در حاشيه امضاي قرارداد خط لوله انتقال گاز ايرانشهر-چابهار ، موضع رئيس جمهوري آمريکا را درباره قيمت نفت دوگانه عنوان کرد و گفت: آقاي ترامپ موافق افزايش قيمت نفت است و افزايش قيمت نفت ربطي به اوپک ندارد. بيژن زنگنه، درباره توئيت اخير ترامپ که از سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) براي بالا بردن قيمت نفت انتقاد کرده بود، اظهار کرد: آقاي ترامپ اين حرف ها را براي بخشي از افکار عمومي آمريکا که از بالا رفتن قيمت نفت ممکن است ناراضي باشند، مطرح مي کند وگرنه خودش موافق افزايش قيمت نفت است. وي ادامه داد: بر اساس اطلاعاتي که ما از پشت پرده داريم، آقاي ترامپ موافق افزايش قيمت نفت است تا توليد نفت و شيل اويل و درآمد مالياتي اين کشور را افزايش داده و ايجاد اشتغال کند. زنگنه، موضع رئيس جمهوري آمريکا را درباره قيمت نفت دوگانه عنوان کرد و افزود: ترامپ از يک سو و در پشت پرده تلاش مي کند قيمت نفت را افزايش دهد و در ديگر سو، اوپک را مقصر افزايش قيمت نفت مي داند، در حالي که افزايش قيمت نفت ربطي به اوپک ندارد. وزير نفت تصريح کرد:  ترامپ براي بالا نگه داشتن قيمت نفت با اوپک تفاهم نکرده، بلکه با بعضي از اعضاي اوپک تفاهم کرده است. زنگنه درباره اين که آيا ايران با تمديد توافق اوپک پس از پايان سال 2018 موافقت مي کند، افزود: در نشست آينده اوپک تصميمي درباره اين موضوع نخواهيم گرفت، چون بعيد است در دستور جلسه باشد. وي با بيان اين که اگر روند افزايشي قيمت نفت به شکل کنوني ادامه پيدا کند ضرورتي براي تمديد توافق اوپک وجود ندارد، افزود: قيمت بالاي نفت حتي در ميان مدت با متلاطم کردن بازار نفت و فشار به قيمت به ضرر اوپک است.

      وزير نفت ادامه داد: هرچه توليد نفت هاي گران افزايش يابد، اوپک مجبور به کاهش توليد مي شود و بدين ترتيب قيمت نفت افت مي کند. در واقع نبودن توازن در عرضه و تقاضا به ضرر اوپک است. وي تاکيد کرد: من فکر مي کنم قيمت نفت متعادل و بدون نوسان براي اوپک و توليدکنندگان مناسب است.

      وزير نفت درباره نقش عوامل بنيادين در افزايش قيمت نفت هم اظهار کرد: بخشي تحت تاثير عوامل بنيادين و بخشي هم متاثر از تنش‎هاست.

       

       

      گازرساني به چابهار در مسير توسعه و ايجاد اشتغال

      وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح نيز در اين مراسم با بيان اينکه مکران، منطقه اي بسيار مهم براي کشور به شمار مي آيد، گفت: گازرساني به چابهار، فعاليتي اقتصادي با آثار امنيتي و اجتماعي است و در جهت توسعه منطقه و ايجاد اشتغال خواهد بود. امير سرتيپ، امير حاتمي با بيان اينکه سواحل طولاني و ظرفيت هاي بسيار عظيمي در آن منطقه داريم که متاسفانه کمتر به آن توجه شده است، افزود: پس از سفر مقام معظم رهبري در سال81، به اين منطقه بر عمران سواحل مکران تاکيد شد. وي افزود: کارگروهي براي توسعه عمراني با مسئوليت معاون اول رئيس جمهوري تشکيل و به دليل اينکه نيروهاي مسلح پيشرو و پيشران اين کار بودند، از سوي دولت، دبيري اين کارگروه به وزارت دفاع و پشتيباني واگذار شد.  وي تصريح کرد: يکي از کارهاي بسيار مهمي که انجام خواهد شد، گازرساني و استفاده از آن براي محروميت زدايي منطقه و افزايش توليد پتروشيمي کشور خواهد بود. حاتمي ادامه داد: شرکت سرمايه گذاري تامين اجتماعي نيروهاي مسلح که مسئوليت استفاده از منابع بازنشستگي نيروهاي مسلح و حفظ ارزش آن و انجام تعهدات خود را به عهده دارد، علاقه مند بود اين کار را انجام دهد و ما نيز به عنوان وزارت دفاع و البته دبير کارگروه مکران علاقه مند بوديم که در جهت عمران و توسعه سواحل مکران به اين کار کمک کنيم. وي با بيان اينکه با اين کار به اشتغال منطقه کمک خوبي خواهد کرد، افزود: در قالب اين پروژه، گازرساني به منطقه انجام خواهد شد و در صادرات گاز نيز موثر خواهد بود. به گفته حاتمي، افزون بر موارد يادشده، اين پروژه به رفع محروميت منطقه کمک خواهد کرد و مجموع اين موارد موجب پايدارتر شدن امنيت منطقه خواهد شد. وي اعلام کرد: موضوعاتي همچون بيکاري، عدم توسعه يافتگي و از اين دست مسائل، همواره دستاويزي براي کساني است که مي خواهند از آن براي توسعه ناامني بهره برداري کنند. وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح با بيان اينکه با اجراي اين پروژه، مجموعه اي از اهداف مهم در منطقه محقق خواهد شد، ادامه داد: در حوزه اجتماعي با اشتغال و در حوزه توليد که امسال نيز سال حمايت از کالاي ايراني است، افزايش قابل توجهي در توليدات پتروشيمي کشور خواهيم داشت و البته زمينه ساز اقدام هاي ديگري در منطقه خواهد شد.

       

      توجيه اقتصادي سرمايه گذاري 

      وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح در جمع خبرنگاران درباره تاکيد مقام معظم رهبري مبني بر خروج نيروهاي نظامي از پروژه هاي صنعت نفت و چگونگي حضور شرکت سرمايه گذاري تامين اجتماعي نيروهاي مسلح در اجراي خط انتقال گاز ايرانشهر به چابهار توضيح داد: سرمايه گذاري در احداث خط انتقال گاز ايرانشهر به چابهار با توجه به امنيت منطقه، توجيه اقتصادي دارد و بازگشت سرمايه در موعد مقرر انجام خواهد شد. حاتمي افزود: حضور صندوق هاي بازنشستگي در طرح هاي پتروشيمي و ديگر طرح هاي نفتي يک اقدام اقتصادي و ماموريتي است، زيرا صندوق هاي بازنشستگي بايد ارزش پول اعضاي خود را از طريق سرمايه گذاري حفظ کنند. وي با تاکيد بر اين که سرمايه گذاري صندوق هاي بازنشستگي بايد ادامه داشته باشد، تصريح کرد: روش هاي سرمايه گذاري که پيش از اين متداول بود، به نقش مديريتي صندوق ها در شرکت هاي پتروشيمي و نفتي منجر مي شد، اما بر اساس تدابير رهبر معظم انقلاب و تاکيد رئيس جمهوري، صندوق ها از مديريت مجموعه هاي پتروشيمي و نفتي خارج مي شوند. حاتمي ادامه داد: براي نيل به اين مقصود، سهام شرکت ها به گونه اي مديريت مي شود که کمتر از 51 درصد از آن به صندوق و باقيمانده سهام به بخش خصوصي تعلق مي گيرد.  حاتمي با تاکيد بر استقرار امنيت کامل در منطقه سيستان و بلوچستان افزود: يکي از پيام هاي احداث اين خط انتقال گاز، خطاب به سرمايه گذاران است تا با سرمايه گذاري قابل توجهي که در اين منطقه انجام مي شود، شاهد برقراري امنيت کامل در استان سيستان و بلوچستان باشند و ديگر هيچ نگراني درباره امنيت منطقه وجود نداشته باشد.  

       

      آغاز پروژه گازرساني به زابل در آينده نزديک

      معاون وزير نفت در امور گاز نيز در اين مراسم گفت: توانستيم خط لوله ايرانشهر- زاهدان را با توجه به قول وزير نفت به رئيس جمهوري در زمان تعريف شده به انجام برسانيم. حميدرضا عراقي افزود: هم اکنون شهر زاهدان از گاز استفاده مي کند و فازهاي بعدي نيز انجام شده است. به گفته وي، طراحي خط لوله انتقال گاز زابل نيز انجام شده و اين پروژه تا چهار ماه آينده آغاز مي شود. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران درباره خط لوله انتقال گاز ايرانشهر-چابهار گفت: شرکت سرمايه گذار به واسطه وجود پتروشيمي ها در چابهار علاقه مند به حضور در اين پروژه بود. عراقي اظهار کرد: اين منطقه يکي از مراکز توسعه کشور خواهد شد و اين پروژه با سرمايه گذاري شرکت خط لوله انتقال گاز مکران انجام مي شود. معاون وزير نفت يادآور شد: مذاکراتي با شرکت خط لوله انتقال گاز مکران داشتيم و مجوز آن بهمن ماه پارسال دريافت و امروز قرارداد امضا مي شود.  وي با بيان اينکه اين پروژه بايد در دو سال آينده اجرا شود، گفت: اين پروژه در مجموع شامل حدود 300 کيلومتر خط لوله 56، 42، 20 و 16 اينچ مي شود و صادرات گاز به پاکستان، گازرساني به نيروگاه هاي چابهار و کنارک و پتروشيمي هاي چابهار نيز، در اين خط لوله ديده شده است.  به گفته مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، منابع مالي اين پروژه از سوي سرمايه گذار تامين مي شود و ارزش اين قرارداد معادل 245 ميليون يورو است.  معاون وزير نفت در امور گاز تاکيد کرد: هم اکنون نيروگاه هاي چابهار و کنارک، سالانه بيش از 700 ميليون ليتر نفت کوره و نفت گاز مصرف مي کنند که گاز جايگزين اين سوخت مي شود. عراقي يادآور شد: با عزم و اراده وزارت نفت، شرکت ملي گاز ايران و شرکت سرمايه گذار داخلي توانستيم خط لوله ششم سراسري را نيز به موقع اجرا کنيم و براي صادرات گاز به عراق آماده باشيم. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران در جمع خبرنگاران نيز گفت: احداث خط انتقال گاز ايرانشهر به چابهار سبب توسعه اقتصادي استان سيستان و بلوچستان، تامين امنيت منطقه و افزايش منافع اقتصادي از محل صرفه جويي در مصرف سوخت مايع نيروگاه ها مي شود. عراقي افزود: خط انتقال گاز ايرانشهر به چابهار به طول 290 کيلومتر و با هزينه 250 ميليون يورو احداث مي شود که هزار ميليارد تومان از اين مبلغ ريالي و حدود 70 ميليون يورو آن ارزي است. وي با بيان اين که همه سرمايه گذاري براي احداث اين خط از سوي صندوق تامين اجتماعي نيروهاي مسلح (شستان) تامين مي شود، ادامه داد: برگشت اين سرمايه گذاري از محل گازبهاي تامين سوخت پتروشيمي هايي است که از سوي شرکت مکران احداث مي شود. معاون وزير نفت، تاريخ اخذ مصوبه دولت براي اجراي طرح را بهمن ماه سال 96 اعلام کرد و گفت: اين کار بر اساس فهرست بهاي سازمان برنامه طرح ريزي شده است. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران با اشاره به اين که پس از احداث خط انتقال گاز ايرانشهر به چابهار، نيروگاه هاي چابهار و کنارک از نعمت سوخت گاز طبيعي بهره مند خواهند شد، اظهار کرد: افزون بر نيروگاه ها، ساير صنايع، پتروشيمي ها، فولاد و سيمان نيز از گاز بهره مند مي شوند. در مجموع توسعه اقتصادي مبتني بر گاز با تکيه بر احداث اين خط پيش خواهد رفت. معاون وزير نفت در امور گاز با بيان اين که خط انتقال گاز ايرانشهر به چابهار از لحاظ راهبردي براي کشور اهميت فراواني دارد، ادامه داد: از آنجا که مکران يکي از محل هاي توسعه آينده کشور است، به گاز طبيعي نياز دارد و از لحاظ اقتصادي نيز با توجه به استفاده نيروگاه هاي چابهار و کنارک از سوخت مايع، پس از رسيدن اين خط، صرفه جويي ناشي از مصرف نشدن سوخت مايع، منافعي را براي صنعت نفت و گاز کشور به دنبال خواهد داشت. وي با اشاره به برخورداري نيروگاه زاهدان از گاز طبيعي اظهار کرد: بر اساس بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 93، از محل صرفه جويي سوخت مايع در نيروگاه زاهدان به شهرهاي زاهدان و زابل و ساير شهرهاي سيستان و بلوچستان گازرساني انجام مي شود.  وي درباره صادرات گاز از بخش جنوب و جنوب شرق کشور تصريح کرد: با توجه به اين که اين منطقه به کشورهايي مانند هندوستان و پاکستان نزديک است و امکان صادرات گاز در قالب ميني ال ان جي و اف ال ان جي و نيز صادرات سي ان جي به صورت کشتي به کشتي در اين منطقه وجود دارد، در آينده موقعيت خوبي براي صادرات گاز به کشورهاي همسايه فراهم خواهد شد.

      احداث بخش خشکي خط لوله صادرات گاز به عمان برعهده شرکت ملي گاز است

      مديرعامل شرکت ملي گاز درباره اجراي خطوط لوله گاز صادراتي ميان ايران و عمان توضيح داد: اين طرح ميان دو کشور در مرحله انجام مناقصه و انتخاب پيمانکار است که احتمال دارد اجراي بخش خشکي تا جاسک به شرکت ملي گاز واگذار شود.  عراقي با بيان اين که صنايع منطقه بلوچستان بايد نسبت به بهره مندي از سوخت گاز اطمينان داشته باشند، اظهار کرد: از آنجا که شرکت سرمايه گذاري تامين اجتماعي نيروهاي مسلح، 12 پتروشيمي را در منطقه مکران احداث خواهد کرد، ساخت و راه اندازي خط انتقال گاز ايرانشهر به چابهار را نيز به اين شرکت واگذار کرديم. اين خط، تامين کننده گاز مورد نياز پتروشيمي هاي مکران خواهد بود.  مديرعامل شرکت ملي گاز ايران ادامه داد: ورود گاز به منطقه بلوچستان، سبب توسعه سرمايه گذاري در اين بخش از استان خواهد شد، زيرا ورود و خروج مواد اوليه، صادرات محصولات پتروشيمي، صادرات فرآورده هاي فولاد، واردات ماشين آلات و حجم وسيع اشتغال زايي را به همراه خواهد داشت.   وي با تاکيد بر اين که ورود گاز به بلوچستان سبب توسعه حقيقي اين منطقه مي شود، تصريح کرد: توسعه بلوچستان هم براي مردم و هم براي صنعت کشور اهميت فراواني دارد، بنابراين گازرساني 250 ميليون يورويي به چابهار، تنها يک کار عمراني نيست، بلکه جنبه توسعه اقتصاد و اشتغال به همراه دارد.

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/669.jpg

      بچه هاي مدرسه نفت

      روايت« مشعل» از حال و هواي دانش آموزان مدرسه اي که شرکت  بهره برداري نفت و گاز مارون در راستاي مسئوليت اجتماعي ساخته است

      مشعل  مرجان طباطبايي  «از تماشاي آسمان پرستاره لذت مي برم؛ معمولا صاف است و ستاره ها با درخشش...» اين صدايي است که از پشت فنس هاي تنها مدرسه روستا به گوش مي رسد. دختران و پسراني که کنار هم الفباي فارسي را مشق مي کنند. با ورودمان به داخل مدرسه غافلگير مي شوند؛ اما از درس خواندن باز نمي مانند. دختري رو به دانش آموزان ديگر ايستاده و جملات کتاب درسي،  با زمزمه او از زبان همشاگردي هايش شنيده مي شود.  اينجا دبستان تازه تاسيس روستاي «ابيرش» است، در 50  کيلومتري اهواز؛ ساختمان آجرنماي مدرسه در همان ورودي روستاي 40 هکتاري در ميان خانه هاي کاه گلي و سيماني چشم نوازي مي کند. دانش آموزان پرجنب و جوشند؛ شور و شوق در ميان شان موج مي زند؛ به ميان شان که مي رويم، ديگر نظم درس خواندن به هم مي خورد. چند دانش آموز سرگرم بازي مي شوند و تعدادي هم متعجب از حضور و گپ و گفت و عکاسي ما. دبستان دو کلاسه رهبر از حدود دو ماه پيش ساخته شده و به گفته سيد احمد حسيني،دهيار روستاي ابيرش، با ساخت آن، «اميد » به درس خواندن در ميان بچه ها بيشتر شده است. ذوق حضور در اين مدرسه، در چشمان يکايک دانش آموزان پيداست. اين بچه ها تا پيش از اين در کانکس هاي بدون در و پيکر درس مي خواندند و پيشتر از آن هم در مدرسه متروکه 50 ساله با سقف هاي ناايمن. دهيار از مدرسه متروکه که حالا ديگر تخريب شده، به عنوان زندان و بازداشتگاه ابيرش نام مي برد و مي گويد: «نه در داشت و نه پنجره. به شرکت نفت براي ساخت مدرسه درخواست داديم؛ قدم بزرگي براي ما برداشتند. تا ساعت 11 شب هم اينجا مي ماندند تا کارها زودتر انجام شود.»

      مارون و مسئوليت اجتماعي

      کلنگ مدرسه جديد از سوي شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون  در هفته دولت سال قبل زده شد و در دهه فجر هم به بهره برداري رسيد تا 60 دانش آموز دختر و پسر ابيرش، سرخوش از تحصيل در ساختماني که نام مدرسه دارد، شايد خاطره تلخ گردوغبار، سوز سرما و آتش گرما براي درس خواندن در مخروبه و کانکس را براي هميشه به فراموشي بسپارند. حالا ديگر در مکاني نو،  زنگ هاي فارسي، اجتماعي، رياضي و شايد بيش از همه ورزش و تفريح برايشان رنگ واقعي به خود گرفته است.

      اين اقدام شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون در مسير انجام وظايف مسئوليت اجتماعي در صنعت نفت اجرايي شده است؛ مسئوليت اجتماعي (CRS ) مخفف  Corporate social responsibility   است که در سال هاي اخير، آن را  از زبان مديران صنعت نفت از صدر تا ذيل بسيار شنيده ايم. CSR  را  در يک جمله مي توان اين گونه معنا کرد که سازمان ها در برابر مسئوليت همراه با توليد ثروت خود در اجتماع مسئول هستند، از اين رو بايد علاوه بر بهره برداري از اين ثروت ملي، مردمان آن حوالي را هم ببينند، موضوعي که در دنيا به عنوان مسئوليت اجتماعي خوانده مي شود.

      منطقه جغرافيايي شركت بهره برداري نفت و گاز مارون  از شمال به هفتگل و نفت سفيد،از شرق و جنوب شرق به رودخانه جراحي و از غرب و جنوب غرب به 30 كيلومتري اهواز محدود مي شود و با وسعتي بالغ بر 1400 كيلومتر مربع، در برگيرنده ميادين مارون،كوپال وشادگان است.

      انتظارات مردم را مي دانيم

      جهانگير پورهنگ، مديرعامل اين شركت به «مشعل» مي گويد: هر شرکتي درهرجايي از دنياکه فعاليت مي کند، بايد در مسائل اجتماعي هم نقش داشته باشد؛ چرا که اين نقش، هم انتظار مردم بومي آن مناطق است و هم مي تواند در مسير پيشبرد اهداف و رسالت آن شرکت مثمرثمر باشد. ما خودمان هم در اينجا زندگي مي کنيم و با مردم درتماس هستيم؛ انتظارات آنان را بخوبي لمس مي کنيم و با آن مواجه ايم. خيلي دوست داريم درحد امکان، آن انتظارها را  برآورده کنيم.

      او  کسب علم و دانش را از اولويت هاي نخست هرکشوري مي داند و خاطرنشان مي کند: «در طول دو سال اخير، هفت مدرسه احداث شده و توسعه يافته و بهسازي يك مدرسه ديگر نيز با صرف بودجه اي در مجموع نزديک به يک ميليارد تومان انجام شده و 6 مدرسه هم در ايام دهه فجرکلنگ زني شد و قبل ازسال تحصيلي آينده، نهايي مي شود که مجموع آنها به 14 مدرسه خواهد رسيد.»

      برق شادي در چشمان بچه ها

      سيد احمد حسيني، دهيار 29 ساله روستا مي گويد: «پس از ساخت مدرسه، شادي در چشمان بچه ها موج مي زد. يکي از دانش آموزان به من گفت که سيد احمد ما از تو ممنون هستيم. ما خيلي سختي کشيديم. او ادامه مي دهد: «تعجب مي کردم که خودش اين حرف ها را مي زند.»

      سيد جعفر هم که چند فرزندش در اين مدرسه مشغول به تحصيل هستند، مي گويد: «بچه ها حالا با علاقه خاصي سر کلاس مي روند. مدرسه قبلي   مشابه زندان بود؛ مدرسه اي بازمانده از رژيم قبل که پنجره هاي آن با سيمان بلوکه شده بود و بچه ها با مشقت سر کلاس هاي آن مي رفتند. خواسته او مثل دانش آموزان، فراهم شدن آب و برق براي مدرسه است؛ اگر چه کولر در اين مدرسه به چشم مي آيد؛ اما به خاطر فشار ضعيف برق، امکان روشن شدنش نيست.»

      فاطمه از دانش آموزان کلاس چهارم است و مي گويد: «اين مدرسه خوب است. الان فقط برق و آب مي خواهيم.»

      اينجا بر خلاف مدارس ديگر، دانش آموزان لباس فرم ندارند. در ميان دخترها کمتر مي تواني مانتوهاي مشابه پيدا کني و پسران هم تي شرت هاي رنگي مختلف پوشيده اند. تنها وجه تشابه، مقنعه آبي رنگ برخي دانش آموزان است که آن را هم خانم جليلي، معلمشان پارچه خريده و براي شان دوخته است.

      خداحافظي با خاطرات تلخ کانکس

      سيده زينب حسيني، دانش آموز کلاس سوم دبستان است. مي گويد: «درس خواندن در کانکس خيلي سخت بود و در سرما و گرماي شديد خيلي سخت تر مي شد؛ اما من درس خواندن را دوست دارم.»

      زينب که مي خواهد در آينده دکتر شود، مي گويد: «الان که براي ما مدرسه درست کردند، خيلي خوشحالم.»

      از کتاب هاي مورد علاقه اش که مي پرسم، کتاب فارسي در دستش را نشان مي دهد و مي گويد: «ما فقط همين کتاب هاي درسي را داريم.»

      يونس، همشاگردي زينب هم خاطره تلخ درس خواندن در کانکس را به ذهن دارد. مي گويد: «الان خوشحالم که مدرسه داريم. درس خواندن را دوست دارم و مي خواهم در آينده معلم شوم.»

      بچه ها ذوق زده شدند

      فاطمه مرادي چهرازي، از معلمان اين مدرسه از حال و هواي متفاوت دانش آموزان با ساخت مدرسه مي گويد: «داخل کلاس  که آمديم، خيلي ذوق زده شدند، حتي نحوه تدريس هم خيلي راحت تر شده. درس خواندن شان هم بهتر شده است.»

      او پايه ششم و چهارم را تدريس مي کند و 11 شاگرد دارد؛ 4 دختر و مابقي پسر. توضيح مي دهد: « مدرسه يک ماه قبل از عيد ساخته شد و به کلاس آمديم. شرايط سختي داشتيم؛ بچه ها يا مرتب سردشان بود يا خاک داخل کانکس مي شد و بچه ها آسيب مي ديدند. با همه اين شرايط سخت، با عشق و انگيزه براي درس خواندن مي آمدند و الان اين انگيزه بيشتر شده است.

      فقط توپ و طناب داريم

      مرتضي هم از سرماخوردن در زمستان مي گويد و خواسته اش داشتن وسيله بازي است. مي گويد: «براي بازي فقط توپ و طناب داريم. همين!»

      اگر چه اين دو کلاس براي دانش آموزان کفايت نمي کند؛ اما قرار است کلاس ديگري هم به آن اضافه شود تا برخي از آنها مجبور به تشکيل کلاس در حياط مدرسه نباشند. به همين دليل مقابل مدرسه هنوز کانکس ها يا کلاس هاي درس سابق بچه ها ديده مي شود که شايد تا زمان ساخت کلاس هاي جديد به کار آيد. بخشدار غيزانيه مي گويد: «در آماري که از دانش آموزان ارائه کردند، پيش دبستاني را اعلام نکرده بودند.» آمار دقيق تري از مدرسه و دانش آموزان را  مسعود آقاجري، مدير دبستان روايت مي کند: «الحمدلله با مساعدت شرکت نفت شرايطي مهيا شد تا مدرسه خوبي ايجاد شود. اينجا تعداد دختران و پسران تقريبا نصف به نصف و مقاطع تحصيلي شان هم  از پيش دبستاني تا ششم است. شرکت نفت قول داده دو کلاس ديگر در بخشي از حياط مدرسه ايجاد کند تا دانش آموزان مجبور نباشند به نوبت در حياط مدرسه و روي زمين تحصيل کنند که اميدوارم عملي شود.»

      پري جليلي، ساکن اهواز، معلم پايه سوم و پنجم اين مدرسه است که هر روز از اهواز به اينجا مي آيد  مي گويد: «در دوره اي که بچه ها در کانکس هاي بدون دروپنجره و در هواي سرد درس مي خواندند، شرايط سختي داشتيم. نيمکت و صندلي هم وجود نداشت. هيچ امکانات رفاهي نبود. يک تابلو با ميخ و سيم به ديوار آويزان شده بود که هر لحظه امکان داشت روي سر بچه ها بيفتد. در گرما هم که وسايل سرمايشي وجود نداشت.»او ادامه مي دهد: «بچه ها به خاطر ذوق و شوقي که دارند، در هر شرايطي درس را دنبال مي کنند؛ اما اذيت مي شوند.»

      درخواست او ايجاد امکانات آموزشي و ورزشي در مدرسه است و در اين باره توضيح مي دهد: «براي دروس جغرافيا، رياضي، مطالعات اجتماعي و.. هيچ امکانات آموزشي نداريم.  مثلا اگر بخواهم کره زمين را براي بچه ها توضيح دهم، يک کره زمين در مدرسه نيست. يا در زنگ هاي ورزش،  بچه ها فقط  يک توپ با چند طناب دارند.»  معلم ديگر هم مي گويد: «مثلا نقشه ايران را بايد بچه ها بشناسند که نداريم.»

      در پيگيري «مشعل»  از هاشمي، بخشدار غيزانيه او اشاره مي کند که آموزش و پرورش، هنوز امکانات آموزشي در اختيار ما نگذاشته است.

      مدير مدرسه هم اشاره مي کند که ما بودجه و سرانه اي نداريم. مردم روستا هم که خودتان شاهد هستيد، فقيرند و خشکسالي در روستا وجود دارد. شغل بيشتر مردم، کشاورزي و دامداري است که اوضاع خوبي ندارند. امسال گوسفندها را به بيابان مي برند، چون همه جا خاک است. رد خشکسالي را مي توان همه جا ديد. اهالي مي خواهند دام هاي خود را بار بزنند و يا بفروشند يا به رامهرمز و ايذه ببرند. دهيار هم درباره وضعيت 80 خانوار روستاي ابيرش که زماني اين روستا محل تجمع آهوان مايل به سفيد بوده و نام اين روستا هم از آن برگرفته شده، مي گويد: «کشاورزي به صفر رسيده و دامداري هم در حال از بين رفتن است. » او ادامه مي دهد: «گام اول، ساخت مدرسه بود و گام بعدي هم اميدواريم تاسيس کتابخانه باشد.» او از شرکت نفت و گاز مارون به خاطر اين اقدام تشکر مي کند.

       از داخل حياط مدرسه، مشعل هاي نفتي، فاصله زيادي با ما و دانش آموزان ندارد. از بچه ها درباره نفت مي پرسم. پاسخ درستي نمي شنوم؛ اما بعد جواب در دفتر مشق يکي از بچه ها برايم ارسال مي شود که نوشته است: «ما نفت داريم؛ اما آب و برق نداريم. » مديرعامل شرکت نفت و گاز مارون مي گويد: «مردم از اينکه مي بينند اطرافشان شعله هاي نفت و آلودگي آن است و چيزي عايدشان نمي شود، حس خوبي ندارند. بيکاري هم زياد است. اولويت بندي کرديم تا مواردي كه بيشتر مورد نياز مردم است، در چارچوب مقدورات شركت، اول انجام شود.»

      او با اشاره به محروميت منطقه اطراف شرکت نفت و گاز مارون مي گويد: «مثلا در يک روستا مي بينيم که بچه ها در حسينيه در حال تحصيل هستند. ميز و نيمکت درستي ندارند يا در کانکس درس مي خوانند. در گرماي ارديبهشت و نيمه خرداد دماي هوا به بالاي 50 درجه مي رسد و يا در زمستان درس خواندن  در کانکس فلزي ، مشکلات خاص خود را دارد.»

      هزينه 140 ميلياردي براي مسئوليت اجتماعي

      به گفته پور هنگ،  شرکت نفت و گاز مارون، در سال 96 حدود 140 ميليارد ريال براي مسئوليت اجتماعي پيش بيني کرده بود که حدود 100 ميليارد ريال آن هزينه شده و باقي آن مربوط به اقدام مشترک با شرکت نفت و گاز کارون براي آبرساني به 80 روستاست که محقق مي شود.

       بدون شک   آب رساني که با مشارکت دو شرکت انجام خواهد شد، بسيار مورد استقبال اهالي اين روستاها قرار خواهد گرفت، چرا که مسئله آب نيز از خواسته اصلي مردم اينجاست. به هر رو توسعه اجتماعي اصل انکارناپذير نفت است. با نگاه ويژه وزارت نفت دولت حسن روحاني به حجم زيادي از پروژه هاي عمراني، آموزشي، بهداشتي و درماني، محيط زيستي، اشتغال زايي و... در نقاط مختلف کشور، بويژه مناطق عملياتي صنعت نفت، به سمتي مي رويم که رنج ثروت نفت براي ساکنان آن کمرنگ تر شود؛ هر چند اکنون نيز صنعت نفت در زمره پيشگامـان توجـه به مسئوليت اجتمـاعي قرار دارد و مي توان گفت نمايي تازه از اجراي برنامه هاي مسئوليت اجتماعي در اين صنعت رونمايي شده است. در همين زمينه، محسن اميريان، مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز از برنامه‎ريزي براي انجام فعاليت‎هاي اجرايي بيش از 300 پروژه مهم عمراني و عام‎المنفعه با اختصاص بيش از 500 ميليارد تومان اعتبار در سال 97 خبر داده است؛ پروژه‎هايي که در قالب پروژه‎هاي 2هزار و 500 ميليارد توماني برنامه هاي پنج ساله اجرايي خواهند شد.

      غيزانيه ديگر کانکس ندارد

      ساخت مدرسه، تنها به اين روستا محدود نمي شود و با اقدام صنعت نفت و خيرين، به گفته بخشدار غيزانيه، ديگر هيچ کانکسي در 80 روستاي اين منطقه وجود نخواهد داشت. برخي دختران مدرسه رهبر ابيرش هم بعد از کلاس ششم، آرزوي رفتن به مدارس غيزانيه را دارند؛ چه در غير اين صورت بايد قيد تحصيل را بزنند. 3 دختر با اقدام يک خير که براي شان سرويس گرفته، ادامه تحصيل دادند. برخي ها هم که امکان درس خواندن براي شان مهيا نيست، گريه مي کنند.

      فهرست متنوع فعاليت هاي مسئوليت اجتماعي

        اقدام مجموعه هاي نفت در زمينه مسئوليت اجتماعي قابل توجه است و اين را مي شود با نگاهي گذرا به آمار و ارقام متوجه شد. از جمله در گزارش عملکرد شرکت نفت و گاز مارون، فهرست متنوعي از نوسازي و احداث مدرسه، تامين تانکر آبرسان، کمک به ساخت مساجد، تامين بسته هاي اهدايي لوازم التحرير و کمک آموزشي دانش آموزان ، تسطيح و تعمير جاده ها، همكاري هاي فرهنگي و ورزشي، تامين ماشين آلات راهسازي، بهسازي جاده هاي داخلي و... در حوزه هاي بخش غيزانيه از شهرستان اهواز و ديگر شهرستان هاي رامشير، رامهرمز و شادگان به چشم مي خورد.

        بخشدار غيزانيه مي گويد: «در هيچ دوره اي اين مسئله در منطقه ما مورد توجه نبوده و در چند دهه گذشته براي مدرسه سازي و حل ساير مسائل غيزانيه هيچ اقدامي نشده بود؛ اما در دو سال اخير شاهد انجام اين فعاليت ها هستيم.»  او در اين زمينه، احداث7 مدرسه و توسعه و بهسازي يك مدرسه در روستاهاي غيزانيه در سال 96-95 از سوي شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون، 2 مدرسه در حال ساخت در 2 روستا از سوي شرکت نفت و گاز کارون و همچنين ساخت 3 مدرسه از محل اعتبارات وزارت نفت در 3 روستاي غيزانيه را مورد اشاره قرار مي دهد و مي گويد: «در مجموع 12 مدرسه ساخته شده است. » به گفته او، ساخت و بازسازي مدارس، انگيزه تحصيل و آموزش را افزايش مي دهد و تاثير اين مسئله را شاهد هستيم. با اين حال لازم است که شرکت نفت در اين زمينه نگاه ويژه اي داشته باشد.  با ساخت 20 باب مدرسه در غيزانيه که  12 باب آن را شرکت نفت ساخته است، ديگر هيچ دانش آموزي در کانکس درس نمي خواند. اين را هاشمي مي گويد و يادآور مي شود که به 6 تا 7 مدرسه ديگر نياز داريم.

      تکرار خواسته هاي دانش آموزان ابيرش

      خداحافظي با دانش آموزان مدرسه روستاي ابيرش با اجراي «يَزله» از سوي پسرها همراه مي شود؛ از سنت هاي موسيقي  جنوبي هاي عرب نشين است.  موقع رفتن ما، برخي پشت فنس ها آمده و دست تکان مي دهند و برخي صورت را به مشبک هاي ديوار مدرسه چسبانده و با سکوت بدرقه مان مي کنند. برق چشمان بچه هاي ابيرش هنوز در نگاهم باقي است. خاطرم مي ماند که خواسته هايشان حتما تکرار شود: کتاب، آب، برق، وسايل آموزشي و...


       

       

       

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/670.jpg

      بيژن عالي پور،   در گفت و گو با «مشعل» از دستاوردهاي سال 96 و چشم انداز 97 در شرکت  ملي مناطق  نفت خيز جنوب گفت

      اتكا بهكالاي ايراني اقتدار سازندگان داخلي، اقتدار صنعت نفت است

      محمد شهبازي نژاد  زمستان ملايم 96 به گرماگرم كار و تلاش در مجموعه معظم مناطق نفت خيزجنوب بدل شد، تا در طليعه بهار 97 شاهد به بار نشستن بخشي از دستاوردهاي بزرگ اين شركت پيشگام در حوزه نفت و انرژي باشيم؛ دستاوردهايي كه به سعي و صلابت نيروهاي خط مقدم عمليات و تلاش و جانفشاني مديران و كارشناسان صف و ستاد محقق و به پايداري توليد در قطب اقتصاد انرژي كشور منجر شد. در گفت وگو با بيژن عالي پور، مدير عامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب ضمن مرور مهمترين فعاليت هاي شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب، مهمترين اهداف و اولويت هاي «سال حمايت از كالاي ايراني» بررسي شده است که مشروح آن را مي خوانيد.

              سال 1396 را با تمام فراز و فرودهايش پشت سر گذاشتيم، به باور شما مهمترين دستاورد هاي اين سال چه بود؟

      سال 96 اوج كار تكميل و راه اندازي پروژه هاي مرتبط با توليد بود؛ به گونه اي كه در پايان سال شاهد راه اندازي همزمان ده پروژه كليدي بوديم؛ نظير فاز اول واحد نمكزدايي 220 هزار بشكه اي اهواز متمركز،نمكزدايي بي بي حكيمه 1، نمكزدايي گچساران 3، نمكزدايي هفتكل و نفت سفيد، نمكزدايي مارون 1 و... .  در اين سال با هدف كاهش آسيب هاي ناشي از خوردگي فلزات، كاري بزرگ در مناطق نفت خيز جنوب آغاز شد و آن ضخامت سنجي از خطوط لوله، چاه ها و تأسيسات فرآورشي بود كه براي اولين بار بازرسي فني ستاد و شركت هاي بهره بردار اقدام به شناسايي نقاط معيوب کرد و بي درنگ برنامه ترميم و تعمير محل هاي تعيين شده، از سوي شركت هاي بهره بردار آغاز شد. تأثير اجراي اين كار در كاهش موارد نشت نفت و گاز از خطوط لوله در مقايسه با سال قبل، بسيار چشمگير بود.از ديگر پروژه هاي انجام شده در اين مدت نصب تلمبه هاي HPS در گلخاري و رگ سفيد بود كه مانع كاهش توليد مي شوند و همچنين از گاز سوزي جلوگيري مي كنند.

          فوران چاه 147 رگ سفيد نيز در سه ماهه پاياني اين سال روي داد؛ آيا تاثيري برعملكرد شما داشته است؟

      فوران چاه 147 رگ سفيد به نوعي مهم ترين رويداد و حادثه عملياتي سال گذشته در صنعت نفت بود كه ناخواسته روي داد و در ميانه كار و گيرو دار فعاليت شبانه روزي نيروهاي عملياتي با حاشيه سازي برخي نيروهاي خارج از صنعت نيز همراه شد كه سعي داشتند توان تخصصي مديران و كارشناسان مناطق نفت خيزجنوب و شركت ملي حفاري ايران را به چالش بكشند. خوشبختانه ثبت ركورد هايي در زمينه فراهم کردن امكانات و تسهيلات مهار چاه در ابتدا و انجام موفقيت آميز عمليات كنترل فوران در پايان سبب شد تا اين تهديد به فرصتي براي بالندگي و نمايش توان و تخصص نيروهاي ايراني بدل شود. به باور من، اتفاق مهمي كه در مدت عمليات انجام شد، موفقيت در پيشبرد برنامه هاي مرتبط با توليد و عدم غفلت از پيگيري راه اندازي طرح هاي پيش گفته بود كه با وجود تمركز بر كار مهار چاه، هيچ خدشه اي به فعاليت هاي محوري مرتبط با توليد وارد نشد.

          گفته مي شد تمركز شما بيشتر بر چاه است؟

      من روزانه در محل عمليات حاضر بودم؛ به دليل اينكه اين حادثه ابعاد ملي پيدا كرده بود و يك روز تسريع در مهار آن مي توانست تاثير مادي و معنوي فوق العاده اي داشته باشد، اما بعد از ظهر هر روز برمي گشتم و كارهاي آن روز را به اتمام مي رساندم، نشست با مديران ارشد، پاسخگويي به مكاتبات اداري و پيش بيني برنامه هاي پيش رو گاه تا پاسي از شب ادامه داشت. از طرفي ساير مديران مناطق به هر نحو ممكن تلاش مي كردند كارها بدون كوچكترين وقفه و خدشه اي به انجام برسد و از هيچ كوششي فروگذار نمي كردند؛ اين گونه بود كه اوج كارهاي مرتبط با راه اندازي پروژه ها و تاسيسات جديد، همزمان شد با دوره 58 روزه مهار چاه 147 رگ سفيد.

          حمايت وزير نفت و مديران ارشد چقدر در اين موفقيت ها اثرگذار بود؟

      بسيار مؤثر بود. كساني كه از ساختار حاكم بر صنعت نفت اطلاع دارند، مي دانند كه مناطق نفت خيزجنوب يك شركت عظيم و با امكانات مادي ومعنوي بسيار وسيع است كه يك بدنه كارشناسي و مديريتي بسيار قوي امور آن را مي گردانند؛ بنابراين ما براي مهار چاه و همزمان با آن انجام بهينه امور جاري و برنامه اي خود مشكل خاصي نداشتيم مگر اينكه اعتماد وزارت نفت و مجموعه مديريت شركت ملي نفت ايران در اين خصوص خدشه دار شود كه با وجود برخي نواهاي ناساز و حاشيه ها، با درايت شخص وزير نفت و حضور مديران ارشد شركت ملي نفت ايران بويژه معاون مديرعامل در امور توليد و مشاهده جانفشاني نيروها، اين اعتماد در بالاترين سطح باقي بود و نتيجه كار نيز، سربلندي صنعت و كشور را در پي داشت.

        مناطق نفت خيزجنوب علاوه بر امور مربوط به حوزه عمليات خود، با ديگر شركت هاي تابع شركت ملي نفت ايران نيز همكاري هاي تنگاتنگي دارد، عمده اين همكاري ها در چه زمينه است؟

      عمده اين همكاري ها در زمينه تحويل و انتقال نفت خام است. به عنوان مثال در بحبوحه فوران چاه و اندكي قبل از آن مناطق نفت خيز جنوب براي تكميل تلمبه خانه ممزوج اميديه به كمك شركت متن شتافت و با تكميل و راه اندازي اين تلمبه خانه كه در جوار بوستر اميديه قرار دارد، امكان صدور نفت فوق سنگين صادراتي غرب كارون به بهرگان در فلات قاره فراهم شد.

        بازسازي رديف 7 تلمبه خانه اهواز نيز در همين مسير بود؟

      مي توان گفت اين تلمبه خانه با ترانزيت نفت ساير شركت ها ارتباط پيدا مي كند اما عمدتا براي افزايش ظرفيت صادراتي مناطق نفت خيزجنوب راه اندازي شده است. به هر روي بازسازي و راه اندازي اين توربو پمپ يكي از فعاليت هاي بسيار ارزشمند مناطق نفت خيز جنوب در سال گذشته است و طي آن مراحل كامل تعميرات و بازسازي توربو پمپ شماره 7 بوستر اهواز كه بيش از 40 سال از مدار خارج بود، در مدت نسبتاً كوتاهي انجام و اين رديف آماده راه اندازي شد. اين توربو پمپ كه توان انتقال روزانه 700 هزار بشكه نفت را دارد، هم در زمينه افزايش ميزان نفت انتقالي به گوره مفيد خواهد بود و هم در زمينه جايگزيني با ساير رديف ها در شرايط تعمير اساسي يا بروز اشكالات فني.

          روي هم رفته ميزان نفت ارسالي به خارك از مناطق نفت خيز جنوب چقدر است؟

      مجموع نفت ارسالي به خارك از مناطق نفت خيز جنوب حدود دو ميليون و 200هزار بشکه در روز است كه البته اين رقم با احتساب دريافت و ارسال نفت خام حاصل از ميادين غرب كارون و نفت و گاز غرب است. مجموع نفت دريافتي از چشمه خوش و دهلران و ميادين غرب كارون حدود 375 هزار بشکه در روز است.

          كدام پالايشگاه ها از نفت مناطق تغذيه مي كنند؟

      تقريباً تمام پالايشگاه هاي كشور به جز كرمانشاه، از مناطق نفت خيز جنوب تغذيه مي شوند.پالايشگاه هاي تهران، تبريز، آبادان، اصفهان و شيراز از طريق خط لوله و پالايشگاه بندرعباس بواسطه كشتي، نفت مورد نياز خود را از مناطق نفت خيز دريافت مي کنند. در اين فرايند شركت خطوط لوله و مخابرات هم نقش آفريني مي كند.

        آيا ميزان و كيفيت نفت ارسالي به پالايشگاه در طول سال يكسان است؟

      به طور كلي درخواست پالايشگاه ها براي نفت سبك بيشتر است اما بسته به تقاضاي بازار مصرف ممكن است پالايشگاه نيز، خوراك خود را متناسب با محصول نهايي تغيير دهد. به عنوان مثال پالايشگاه آبادان سه نوع نفت از ما درخواست و دريافت مي كند.

        آقاي عالي پور  آيا برنامه سالانه توليد در سال 1396 محقق شد؟

      ميانگين توليد در سال 1396 حدود 98 درصد بوده است كه با توجه به تحقق 100 درصدي تعهدات تحويل نفت به پالايشگاه ها بيانگر موفقيت عمليات در سال گذشته است.

        اکنون مهم ترين اهداف سال 1397 را تشريح بفرماييد.

      نخستين اولويت ما در سال 1397 پايداري توليد و اطمينان از پايداري فرايند توليد است.

      يكي ديگر از اهداف و اولويت هاي مهم در سال جاري كاهش گاز سوزي و اقدام هاي مرتبط با كاهش عوارض زيست محيطي توليد است. استمرار حمايت از ساخت داخل و پيگيري اين مهم در قالب يك فوريت و اولويت مهم با هدف گذاري درازمدت، ميان مدت و كوتاه مدت عملاً برنامه و اولويت اساسي ما در بخش تداركات و امور كالاست كه به تفصيل به آن خواهيم پرداخت.

        در خصوص برنامه هاي زيست محيطي توضيح بيشتري بدهيد.

      كاهش گازسوزي كه به طور عمده در قالب پروژه هاي فروش گاز به بخش خصوصي ادامه مي يابد. در سال گذشته نخستين پروژه از اين دست در ميدان پارسي اجرا شد، همچنين پروژه بهسوزي مشعل ها با جايگزيني تجهيزات جديد، برنامه اي است كه در ميان مدت و تا زمان قطع كامل ارسال گاز به مشعل اجرا مي شود و نخستين مورد آن در اهواز 3 بنگستان اجرايي شد.

        يكي از مشكلات كشور ما در دهه هاي اخير، كمبود منابع آب بوده است، از طرفي فرآورش نفت خام بويژه در دوره دوم عمر مخازن، نيازمند استفاده رو به فزوني از آب است، براي اين مهم چه اقدامي در دستور كار است؟

      آب، ارزشمندترين ماده طبيعت و اصلي ترين عنصري است كه زندگي بشر را تحت تأثير قرار مي دهد. استفاده بهينه از منابع آب و ايجاد چرخه بازيابي و مصرف چند باره. اولويت مناطق نفت خيز جنوب در سال هاي پيش رو خواهد بود. براي شروع، يك پروژه تصفيه پساب و بازگرداني آب به چرخه مصرف مصوب شد كه در سال جاري تجهيزات مورد نياز آن تأمين و نخستين واحد تصفيه پساب صنعتي با هدف استفاده مجدد در جوار واحد بهره برداري اهواز 3 ايجاد مي شود.

        آقاي مهندس با توجه به نام گذاري سال 97 سال چه راهکاري براي حمايت از کالاي ايراني توصيه مي کنيد؟

      دو راهکار که در حقيقت لازم و ملزوم هم هستند، يکي تداوم برنامه جامع ساخت داخل و دوم اعمال تحريم عليه کالاي خارجي بويژه محصولات کشورهايي که پس از برجام با جمهوري اسلامي ايران بدعهدي کرده اند.

          مناطق نفت خيزجنوب و شرکت هاي تابع آن يکي از بزرگ ترين مصرف کنندگان کالاي نفت به حساب مي آيند؛ چه بخشي از کالاها و تجهيزات مورد استفاده، داخلي اند؟

      به جرات مي توان گفت 80 درصد کالاها ايراني اند، اما اين بدان معنا نيست که 20درصد را دست کم بگيريم. متاسفانه با گذشت يک قرن از عمر صنعت نفت، همچنان تامين بخش مهمي از ماشين آلات و تجهيزات اساسي صنعت وابسته به خارج است که انواع توربين ها، كمپرسورها، دکل هاي حفاري، پمپ ها و تجهيزات ابزاردقيقي و کنترلي از آن جمله  هستند. در مناطق نفت خيز جنوب از سال 1381 با تشكيل ساختاري جديد با عنوان « مهندسي ساخت كالا» در مديريت تداركات و امور كالا، فهرست اقلام موجود و مورد نياز با اطلاعات فني و تخصصي مربوطه به شركت هاي دانش بنيان و سازندگان داخلي ارائه و بومي سازي اين قطعات آغاز شد كه در اين مدت حدود 10 هزار قطعه فرايندي، بومي سازي شده و حدود 4 هزار قلم ديگر نيز در دست بومي سازي قرار دارد.

       براي بومي سازي اين قبيل کالاها برنامه اي وجود دارد؟

      بله، اين اقلام و بسياري ديگر از کالاهاي پرمصرف صنعت نفت به دستور وزير محترم نفت در قالب ده گروه خانواده کالايي طبقه بندي و در يک برنامه مدون مشخص شده است که کدام شرکت ها از چه طريقي و طي چه مدت زماني، کار بومي سازي آنها را پيگيري کنند و به سرانجام برسانند. اين گروه ها شامل تجهيزات سر چاهي و رشته تكميلي درون چاهي، پمپ هاي درون چاهي و سر چاهي، مته هاي حفاري (صخره اي، الماسه و مغزه گيري)، شيرهاي كنترلي، ايمني و تجهيزات جانبي، انواع لوله هاي جرياني، حفاري و كيسينگ و تيوبينگ (جداري و مغزي)، ماشين دوار (توربين، پمپ و كمپرسور)، الكتروموتور ضد انفجار و دور متغير، فولادهاي آلياژي و برودتي، ابزار اندازه گيري در حفاري و پيگ هوشمند است.

    • media/image/2018/04/2000-1441/671.jpg

      از اين ده گروه، کدام بخش سهم مناطق نفت خيز است؟

      به دنبال تشکيل کارگروه راهبري با مديريت معاون پژوهش و فناوري وزير نفت و عضويت مدير عامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و انتخاب مناطق نفت خيز جنوب به عنوان شرکت معين، اين شرکت عهده دار مسئوليت، تجميع، ارئه نيازها و بررسي هاي کارشناسي و ارائه مستندات فني و ارزيابي سازندگان در سطح وزارت نفت در گروه هاي کالايي مته هاي حفاري(ROCK BIT & PDC)، تجهيزات سر چاهي (W/H & X-MASS)، پمپ هاي درون چاهي ميله مکشي ( SRP )، توربين و دكل هاي خشكي تعيين شده است كه نياز سنجي و بررسي مشخصات فني و فرآيند ساخت اين تجهيزات مهم از سوي مديران و كارشناسان اين شركت، تحت پيگيري مستمر بوده و از پيشرفت خوبي برخوردار است.

        تاکنون کدام يک از اين اقلام ساخته شده اند؟

      نخستين توربين گازي ساخت ايران پروژه مشترک مناطق نفت خيزجنوب و يک شرکت دانش بنيان ايراني به نام توربين ماشين خاورميانه بود که خوشبختانه با موفقيت آزمايش و در شرکت نفت و گاز مارون به کار انداخته شد.ساخت پمپ هاي موسوم به بي بي تري(B.B.3) ديگر موفقيت حاصله در بومي سازي بخشي از ده گروه کالايي بود که در سال 1396 به توليد قطعي رسيد. ساخت نخستين مته صخره اي ايراني با کمک جهاد دانشگاهي توفيق قابل ملاحظه اي در زمينه خوداتکايي و بي نيازي به خارج بود که بازهم در سال 1396 به مرحله آزمايش رسيد.

       آيا ساخت اين گونه تجهيزات، نويدبخش شتاب گيري در تکميل پروژه هاي معطل مانده براي کالا خواهد بود؟

      پروژه ها مهم ترين محل مصرف کالاهاي ايراني هستند. نوک پيکان تحريم ها متوجه پروژه هاست و هم اکنون نيز هست. با اين حال هم تحريم ها و هم آسيب هاي ناشي از عدم تحويل کالا از سوي سازندگان غربي، بهترين فرصت براي بالندگي سازنده ايراني است که به سرعت وارد عمل شود و اين کاستي را برطرف کند.در بسياري از بخش ها از جمله پروژه هاي متعدد احداث و تجهيز نمکزدايي، ما اين تجربه همکاري شرکت هاي ايراني را داريم و بومي سازي پکيج هاي نمکزدا در کشور بسيار موفقيت آميز بوده است.

       افزون بر نيازهاي جاري و روزمره، کدام بخش از کالاهاي اساسي نفت هم اکنون از خارج وارد نمي شود؟

      انواع رشته هاي تكميلي درون چاهي كلاس 5/7 و10 هزار، انواع روتور و پره هاي سرد و گرم توربين هاي گازي، شيرهاي ايمني درون چاهي، انواع لوله ها و تسهيلات سرچاهي.

        مهم ترين مشکل سازندگان در زمينه ساخت داخل تجهيزات انحصاري نفت چيست؟

      پاسخ به اين پرسش را خود سازندگان بايد بدهند اما به نظر من مهم ترين چالش، نياز به سرمايه گذاري کلان براي توليد انبوه است. توليد انبوه بر خلاف ساخت موردي نيازمند بازار مصرف و تضمين خريد محصول است.

         چه راهکاري در اين خصوص به نظرتان مي رسد؟

      نخست اصلاح قوانين و مقررات حاکم بر مناقصات به نحوي که با سازنده و تامين کننده کالا يکسان رفتار نشود. دوم جدي گرفتن بازاريابي در روابط بين الملل هم از سوي سازندگان و هم از سوي دولت.

       

       در آغاز سال جديد، چه نويدي به سازندگان ايراني مي دهيد؟

      سال 97 سال تحرک جدي در موضوع ساخت داخل و اولويت اول اين شرکت همچنان تامين کالا از منابع داخلي است؛ بنابر اين در سالي که با نام حمايت از کالاي ايراني آراسته شده، عزم ما براي تداوم حمايت از سازندگان ايراني و حرکت در مسير تعيين شده از سوي مقام معظم رهبري، جزم است.در آينده نزديک با وجود امضاي تفاهم نامه هاي توسعه 9 مخزن در محدوده چهار ميدان نفت و گاز در استان خوزستان، شاهد رونق دو چندان و استفاده بيشتر از توانمندي هاي بخش خصوصي در زمينه تأمين کالاها و تجهيزات مورد نياز صنعت نفت خواهيم بود؛ در اين خصوص با توجه به تأمين کالاهاي ساخت داخل که مورد تأييد ما هستند، هيچ کالايي که مشابه آن در داخل توليد مي شود، از خارج کشور تهيه و خريداري نخواهد شد؛ از اين رو ضمن يادآوري به سازندگان داخلي با اولويت شرکت هاي بومي استان، به منظور بالابردن توان خود در ساخت تجهيزات گوناگون به خصوص در زمينه کالا و تجهيزات برقي و ابزاردقيق در گروه 10 کالايي وزارت نفت اين نويد داده مي شود که از ظرفيت هاي آنها براي توسعه استان و کشور با حمايت کامل از سوي مناطق نفت خيز جنوب و با تأکيد وزير نفت بر بومي سازي تمامي تجهيزات10 گروه کالايي، بيش از پيش بهره برداري شود.

        شرايط کلي مناطق نفت خيزجنوب براي  تضمين خريد محصولات داخلي چيست؟

      شرايط ما همان شرايط رايج و مورد قبول تمام سازندگان و خريداران در دنياست: رعايت استانداردها و کيفيت کالا و تحويل کالا در زمان مقرر. کيفيت و استاندارد کالا در صنعت نفت با جان و امنيت و سلامت نيروها و سرمايه هاي شرکت ارتباط پيدا مي کند؛ خسارت هاي ناشي از عدم کارايي کالا در برابر فشار و دما و ساير عوامل خطرآفرين نيز گاه جبران ناپذير است؛ بنابراين هيچ توجيهي براي خريد کالاي بي کيفيت وجود ندارد. دوم بحث تاخير در ساخت و تحويل کالا از سوي سازندگان است که معمولا موجب تاخير در اتمام پروژه ها، توقف عمليات و انتظار بيش از حد در اجراي برنامه هاي حفاري مي شود.

         ورود پژوهش به حوزه ساخت چه دستاوردهايي داشته است؟

      با توجه به اينكه ساخت اقلام راهبردي صنعت نفت از فناوري بالايي برخوردار است، تدوين دانش فني ساخت اين اقلام از طريق پژوهش و مشاركت مراكز علمي و دانشگاهي و شركت هاي دانش بنيان امكان پذير است. از نمونه هاي موفق در اين عرصه مي توان به ساخت نخستين توربين گازي ساخت ايران و ساخت پمپ درون چاهي (اس آر پي) اشاره كرد كه در قالب پروژه هاي پژوهشي به ثمر نشستند. در زمان حاضر فعاليت هاي پژوهشي مناطق نفت خيز جنوب در 5 حوزه اجرا مي شود كه يكي از آنها «ساخت تهجيزات و ماشين آلات فرآيندي» است و اين موضوع، اهتمام اين شركت را براي بهره مندي از ظرفيت هاي پژوهشي براي بومي سازي و حمايت از ساخت داخل نمايان مي کند.

         در مجموع مناطق نفت خيز با خريد داخل چه نقشي در گردش اقتصاد و رونق بازار داخلي ايفا مي کند؟

      مهم ترين دستاوردهاي خريد داخل، ايجاد اشتغال مفيد و دائم، به دليل كارگاه هاي كوچك به شركت هاي بزرگ فني و مهندسي، جلوگيري از وابستگي ها خارج، صرفه جويي هاي كلان ارزي، تدوين دانش فني و توسعه فناوري ساخت اقلام راهبردي در كشور و ايجاد و تقويت فرهنگ توانستن و خود اتكايي و جلب اعتماد ملي به استفاده از توليدات داخلي است.

        در پايان اگر صحبتي داريد، بفرماييد.

      اقتدار سازندگان ايراني، بمثابه اقتدار صنعت نفت است. همچنين ايجاد اشتغال مولد و بي اثر کردن تحريم ها دو نتيجه فوري حمايت از کالاي ايراني است. علاوه بر اين تسريع در اجرا و بهره برداري از پروژه هاي صنعتي که صرفه جويي قابل ملاحظه در هزينه ها و جلوگيري از خروج ارز از مزاياي قطعي توجه به ساخت داخل است.شناسايي منابع توانمند داخلي و دعوت از شرکت هاي دانش بنيان براي ساخت فناورانه کالاي نفت، وظيفه راهبردي مديريت تدارکات و امور کالاست که در سال جاري با جديت دنبال مي شود

       

      دسترسي سريع و ايمن به تاسيسات نفتي پرسياه و پيشرفت 80 درصدي پروژه احداث جاده مسجدسليمان به ايذه

      راه نفت، کوه ها را مي شکافد

      محمد شهبازي نژاد    دسترسي سريع و ايمن به تاسيسات نفتي و مناطق عملياتي و ارسال نيروي انساني، تجهيزات و ملزومات مورد نياز حفاري، بهره برداري و انتقال نفت، نيازمند احداث جاده هاي استاندارد است. با توجه به اينکه بخش عمده اي از محدوه عملياتي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در مناطق دورافتاده و سخت گذر واقع شده و فاقد راه هاي ارتباطي است، معاونت طرح هاي راه و ساختمان اين شرکت، عهده دار طراحي و اجراي پروژه هاي راهسازي است. يکي از مهم ترين اين پروژه ها احداث جاده دسترسي از مسجدسليمان به منطقه عملياتي پرسياه ايذه است که تکميل و راه اندازي آن مسير دسترسي به اين مجتمع را 160 كيلومتر كوتاه مي كند.

      در اين ارتباط معاون طرح هاي راه و ساختمان مديريت مهندسي و ساختمان شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب از پيشرفت 80 درصدي اين پروژه خبر داد و گفت: اين پروژه در شمار پروژه هاي بزرگ عمراني مناطق نفت خيز جنوب در حوزه راهسازي است كه از سال 1389 آغاز شد، اما روند اجرايي آن از سال 1392 به دليل مشكلات مالي و نقدينگي شركت ملي نفت ايران و اولويت بندي پروژه ها به كندي گراييد.

      دلاور سلجوقي گفت: با مصوبه شركت ملي نفت ايران در شهريور 96 اعتبار اين پروژه افزايش يافت و به دنبال آن با رفع مشكل نقدينگي، عمليات اجرايي ادامه كار از مهرماه با سرعت مناسب از سر گرفته شد و هم اكنون به پيشرفت 80 درصدي رسيده است.

      وي افزود: اين پروژه شامل احداث جاده اي استاندارد به طول 40 كيلومتر از چاه شماره يك شهرستان مسجدسليمان تا امام زاده سيدصالح ايذه در مجاورت واحد بهره برداري پرسياه ايذه است. که مسير دسترسي به اين مجتمع را 160 کيلومتر کوتاه مي کند.

       وي گفت: اين پروژه در سه قطعه طراحي و اجرا شده كه قطعه نخست آن به طول 10 كيلومتر از چاه شماره يك تا منطقه سرگچ مسجدسليمان اجرا شده و چندين سال است كه مورد بهره برداري قرار گرفته است. قطعه دوم از سرگچ تا روستاي شهرك به طول 16 كيلومتر است كه تا كنون 6 كيلومتر از اين مسير احداث و آسفالت شده، 5/2 كيلومتر آماده آسفالت، 5/1 كيلومتر در مرحله روسازي و 6 كيلومتر باقيمانده نيز در مرحله خاكبرداري است.

      وي افزود: قطعه سوم به طول 14 كيلومتر حدفاصل روستاي شهرك تا امام زاده سيدصالح ايذه است كه 6 كيلومتر از مسير آسفالت شده، 3 كيلومتر در مرحله روسازي شني، 4 كيلومتر در مرحله زيرسازي و 1 كيلومتر در مرحله خاكبرداري است.

      سلجوقي ادامه داد: مسير مسجدسليمان به امام زاده سيدصالح، فاقد جاده استاندارد و تنها  بخش هايي از آن جاده هاي روستايي و عشايري داشته است كه به ناچار براي دسترسي به واحد بهره برداري پرسياه ايذه، بايد از جاده بين شهري مسجدسليمان به هفتكل - باغملك – ايذه و پرسياه به طول 200 كيلومتر استفاده شود. وي ادامه داد: طولاني بودن اين مسير سبب شد تا براي برقراري ارتباط مستقيم از مسجدسليمان به منطقه پرسياه، احداث جاده اي استاندارد و ايمن در دستور كار شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب قرار گيرد.

      معاون طرح هاي راه و ساختمان شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب درباره مزاياي اين پروژه گفت: راه اندازي اين پروژه، ضمن دسترسي سريع و ايمن همكاران به واحد بهره برداري پرسياه ايذه، خطوط لوله و چاه هاي جديد و قديم ميدان نفتي پرسياه، موجب بهره مندي اهالي روستاهاي مسير و همچنين اهالي شهرهاي مسجدسليمان و ايذه از اين جاده مي شود.

      وي افزود: با توجه به برنامه هاي توسعه اي مناطق نفت خيز جنوب، دسترسي و امكان تردد دكل هاي حفاري و تعميراتي، نيروي انساني و كالا و تجهيزات به ميدان پرسياه در كمترين زمان مهيا خواهدشد.

      سلجوقي گفت: با توجه به اينكه از امام زاده سيدصالح تا شهر ايذه جاده اي به طول 40 كيلومتر موجود است، تكميل پروژه پيش گفته طول، مسير مسجدسليمان به ايذه را نيز از 160 كيلومتر به 80 كيلومتر و زمان سفر را بيش از يك ساعت كوتاه مي كند.

      وي افزود: كاهش ترافيك جاده، كاهش مصرف سوخت، كاهش استهلاك و تصادفات و صرفه جويي در زمان، از مزاياي بهره برداري از اين پروژه است كه مردم شهرستان هاي ايذه و مسجدسليمان و ساكنان روستاهاي مسير از آن برخوردار خواهند شد، ضمن آنكه مسير تردد ساكنان شهرستان هاي مجاور مانند شوشتر، لالي و انديكا به ايذه و اصفهان كوتاه مي شود.

      وي مشكلات ناشي از تورم، آزادسازي حاملهاي انرژي در سال 1389 و افزايش نرخ ارز در سال 1390 و اولويت بندي پروژه ها و كمبود نقدينگي و اعتبار پروژه از سال 92 تا 96 را از عمده ترين دلايل تاخير اين پروژه برشمرد.

      اجراي پروژه بر اساس استانداردهاي راهسازي

      معاون طرح هاي راه و ساختمان شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب درباره مشخصات فني اين پروژه  گفت: اين پروژه بر اساس استانداردهاي راهسازي اجرا مي شود كه بر اساس آن عرض جاده 3/10 متر سواره رو با 2 شانه آسفالتي حدود 2 متري طراحي و پياده سازي و در تمام شيب هاي بالاي 5 درصد نيز، باند سبقت در نظر گرفته شده است.

      وي افزود: در اين پروژه بيش از 95 پل با دهانه و طول هاي متفاوت براي تخليه و عبور آبهاي سطحي پيش بيني شده كه بخش زيادي از آنها احداث شده است.

       اختلاف ارتفاع در طول مسير بسيار زياد است، به گونه اي كه حجم عمليات خاكبرداري و خاكريزي پروژه به 5/7 ميليون متر مكعب رسيده است.

      سلجوقي ادامه داد: با توجه به اينكه اين جاده از ميان كوه هاي مرتفع و با بافت سنگي و بسيار سخت عبور مي كند، عوارض طبيعي زيادي در طول مسير وجود دارد كه موجب سختي كار شده و در نقاط مختلف اقدام به مسيرشكافي با تجهيزات سنگين راهسازي شده است.

      وي تصريح كرد: در صورت تامين نقدينگي موردنياز، 14 كيلومتر از اين جاده در سه ماه دوم سال 97 و بقيه تا پايان سال 97 به بهره برداري خواهد رسيد.

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/672.jpg

      همه چيز درباره جايزه سرآمدي و بهبود مستمر صنعت نفت در گفت و گو با دبير جايزه و شوراي سياست گذاري

      در جست و جوي  صنعــت چـابک

      مشعل   آرزو عطايي   نظام نامه جايزه سرآمدي و بهبود مستمر صنعت نفت به منظور پياده سازي و گسترش فرهنگ سرآمدي و بهبود مستمر و چابک سازي و پويايي مجموعه هاي صنعت نفت، اسفندماه سال 95 از سوي وزير نفت به مديران عامل چهار شرکت اصلي، معاونان و مديران کل و روساي واحدهاي مستقل ستادي ابلاغ شد و پس از آن بود که نشست هاي شوراي سياست گذاري جايزه، متشکل از معاون مهندسي، پژوهش و فناوري و معاون توسعة مديريت و سرمايه انساني وزير نفت، معاونان وزير و مديران عامل چهار شرکت اصلي و مديرکل روابط عمومي وزارت نفت و دبيرخانه جايزه آغاز شد. اسفند ماه سال گذشته مراسم پاياني نخستين دوره اين جايزه برگزار و شرکت هاي برتر مشخص شدند. در گفت وگو با عليرضا اکبري، دبير جايزه و شوراي سياست گذاري «جايزه سرآمدي و بهبود مستمر صنعت نفت»، لزوم شکل گيري اين جايزه، اثرات آن و چگونگي انتخاب مجموعه هاي برتر را جويا شديم که مشروح آن از نظرتان مي گذرد.

      آقاي   اکبري، پايه گذاري اين جايزه که سال گذشته نخستين دوره آن برگزار شد، چگونه انجام شد؟

      صنعت نفت از مجموعه هايي است که در حوزه هاي عملياتي و سازماني، پيشگام شناخته مي شود و گشايش هاي گوناگون در سرمايه گذاري هاي خارجي و روي خوش صنعت نفت به شرکت هاي معتبر بين المللي در سال هاي اخير، نويدبخش آينده اي روشن براي اين صنعت است. اين جهش فناورانه، نيازمند چابکي و تحول آينده نگر در بعد سازماني نيز بود. معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري نيز به دليل ماهيت کاري خود، از سال هاي قبل با نهادهاي بالادستي کشوري در حوزه هاي کيفيت، استاندارد و بهره وري تعامل داشته است؛ از اين رو با دورانديشي مديران عالي صنعت نفت، به ويژه درايت وزير نفت، بررسي ها و اقدام هاي کارشناسي براي چابكي و پايدارسازي اقدام هاي كلان سازماني، از اواخر سال 1394 در دستور کار معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت قرار گرفت. شرکت ملي صنايع پتروشيمي تجارب خوبي در اين زمينه داشت  و تا آن زمان شش دوره جايزه تعالي پتروشيمي برگزار شده بود و اين تجارب سبب شد تا جهت گيري بررسي ها به انجام ارزيابي هاي آزمايشي و خاص در سال 1395 بينجامد و اين مهم با همکاري دبيرخانه جايزه تعالي صنعت پتروشيمي و همراهي شانزده شرکت پيشگام صنعت نفت انجام شد.

      براي اجراي اين جايزه به دنبال مدلي بوديم که با توجه به عرصه بين المللي فعاليت صنعت نفت در جهان، داراي اعتبار باشد و از طرفي ابعاد مختلف سازماني را پوشش دهد و بتواند در جايگاه هاي مختلف، تاثيرگذاري خود را داشته باشد؛ از اين رو در ادامه و در نتيجه اين ارزيابي ها و آسيب شناسي گسترده از مجموعه اقدام هاي مرتبط صورت گرفته در کشور(اعم از داخل صنعت نفت و خارج از آن) و نيز مطالعه تجارب معتبر بين المللي و بهينه کاوي آنها، نظام نامه جايزه سرآمدي و بهبود مستمر صنعت نفت با مشارکت موثر نمايندگان و خبرگان چهار شرکت اصلي تدوين و پس از تأييد معاون وزير، آقاي مهندس بيطرف، در چهاردهم اسفند 1395 از سوي وزيرنفت به تمامي مجموعه صنعت نفت ابلاغ شد. پس از اين ابلاغيه، تلاش هايي که پيشتر به صورت غيرمنسجم و پراکنده در ستاد وزارت نفت، چهار شرکت اصلي و زيرمجموعه هايشان در اين باره صورت مي گرفت، با تشکيل ارکان مرتبط سامان يافت و در جهت اهداف مشترک، سياست هاي کلان صنعت نفت و تقويت ارتقاي منافع ملي گام هاي اوليه برداشته شد.

      برگزاري اين جايزه و پياده سازي اين مدل در صنعت چه اثري بر آن خواهد داشت؟

      آنچه مشخص است، صنعت نفت در حوزه هاي ستادي، چابکي لازم را ندارد و چالش هاي مختلف نظير ناپايداري رويکردهاي سازماني و قائم به فرد بودن به چشم مي خورد و متاسفانه گاهي با تغيير يک فرد، کل سازوکارها در مجموعه تحت مديريت وي تغيير مي کند. مدل جايزه، مدل بنياد مديريت كيفيت اروپا، موسوم به EFQM و داراي اعتبار بين المللي است. اين مدل در 9 معيار و 32 زيرمعيار سازمان را از ابعاد مختلف بررسي و همه مولفه هاي سازمان را شناسايي و پايش مي کند؛ بنابراين هدف بررسي کل سيستم شناسايي نقاط قوت و زمينه هاي قابل بهبود و ايجاد پايداري در جهت گيري ها و رويكردهاي صحيح كلان سازماني است. معيارها در دو بخش توانمندسازها (رهبري، راهبرد، كاركنان، شراكت ها و منابع، فرآيندها، محصولات و خدمات) و نتايج (مشتريان، كاركنان، جامعه، كسب وكار) تمام ابعاد سازمان را كاوش مي كنند. بر اساس اين مدل، توانمندسازها بايد به نتايجي منجر شود كه اين ارتباط با منطق مشخصي كه آن را «رادار – RADAR» مي ناميم، مورد بررسي قرار گيرد.

      در حال حاضر ممكن است در صنعت نفت مجموعه اي داشته باشيم که در سطح استانداردهاي روز دنيا محصول توليد مي کند و در بازارهاي بين المللي مي تواند رقابت کند، ولي همان مجموعه در حوزه هايي مانند سرمايه انساني دچار مشکلات جدي است. با اتکا به اين مدل مي توان زمينه هاي قابل بهبود را شناسايي و آن را به نقاط قوت تبديل كرد.

      اقدام هاي دبيرخانه پس از ابلاغيه وزير چه بود؟

      پس از ابلاغيه وزيرکه متني بسيار محکم و راهگشا براي دبيرخانه بود، نخستين نشست شوراي سياست گذاري جايزه در ابتداي خردادماه 1396 تشکيل شد. در اين نشست، شوراي سياست گذاري علاوه بر جدول زماني اولين دوره جايزه، تکاليف اجرايي و خطوط راهنماي عملکردي دبيرخانه را مشخص کرد. 

      دبيرخانه جايزه نيز از ابتدا رسالت خود را تسهيل فرآيندها و امور شرکت هاي عملياتي، کمک به آنان براي چابکي بيشتر و پرهيز از ايجاد موانع يا وظايف دست وپا گير جديد مي دانست؛ از اين رو پس از فراهم ساختن مقدمات و چارچوب هاي اجرايي اوليه، به منظور درک نيازمندي ها و خواسته هاي بدنه عملياتي صنعت(که اجرا کننده سياست ها و ضوابط هستند) و تدقيق ضوابط اجراپذير مطابق با ضروريات صنعت نفت، بازديدهايي را از مجموعه اي شرکت هاي ارزيابي شده در طرح پايلوت انجام داد. اين بازديدها دستاوردهاي بسيار ارزشمندي براي دبيرخانه داشت که تقريبا تمامي آنها در نخستين دوره جايزه به كار گرفته شد و نوع گزينش اعضاي تيم هاي ارزيابي، زمان بندي ارزيابي ها، اقدام هاي پيش، هنگام و پس از ارزيابي و چگونگي پايش تداوم مسير بهبود مستمر در شرکت ها از جمله اين دستاوردها بوده است.

      طبق آنچه در نظام نامه پيش بيني شده، فرآيند كلي به اين شکل است که چهار شرکت اصلي مکلفند جوايز خود را در حوزة مربوطه برگزار و تمام زيرمجموعه هايشان را ارزيابي، سپس بر اساس سهميه اعلامي شوراي سياست گذاري، نمايندگان خود را به ما معرفي کنند. اين سهميه در نخستين دوره جايزه، پنج سهميه معمول به علاوه يک سهميه ويژه با مجوز رئيس شوراي سياست گذاري بود. در آذر ماه سال گذشته و مطابق جدول زماني، در مجموع شانزده شرکت به ما معرفي و ارزيابي شدند که شامل 2زيرمجموعة شرکت ملي نفت ايران، 6 زيرمجموعة شرکت ملي گازايران، 2 زيرمجموعة شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران و 6 زيرمجموعة شرکت ملي صنايع پتروشيمي بود. تيم هاي ارزيابي با رعايت تمامي ملاحظات تخصصي و با بهره گيري از تجارب ارزيابي هاي متمرکز و غيرمتمرکز صورت گرفته در چهار شرکت اصلي و نيز ساير ارزيابي هاي سطح کشور تشکيل شدند.

      از آنجا که فرآيند ارزيابي از سويي يک فرآيند انسان محور بوده و از سوي ديگر بر خلاف مميزي، مبتني بر برداشت فردي و دريافت تخصصي ارزياب از حقايق و شواهد است، به منظور هماهنگ سازي و يکپارچگي رويکردهاي تيم هاي ارزيابي، نشست توجيهي با حضور آقاي بيطرف، معاون وزير و رئيس شوراي سياست گذاري، در سيزدهم دي ماه با حضور حدود يکصد نفر از اعضاي تيم هاي ارزيابي تشکيل شد. فرآيند ارزيابي ها نيز که پيشتر با ارسال و مطالعه اظهارنامه شرکت هاي ارزيابي شونده از سوي تيم هاي ارزيابي آغاز شده بود، پس از اين نشست وارد فاز اجرايي شد.

      ارزيابي شانزده شرکت با احتساب بازديدهاي تيم هاي ارزيابي از محل شرکت هاي ارزيابي شونده و اقدام هاي مربوطه پيش و پس از بازديدها، طي حدود سه ماه کار فشرده و در شرايط دشوار انجام شد.  دبيرخانه جايزه در مجموع در سال 96 بيش از يکصد جلسه کارشناسي، بازديد و نظارت، و ارزيابي داشته است. صرفا فرآيند ارزيابي هاي نخستين دوره جايزه ماحصل بيش از 50 هزار نفر - ساعت کار تخصصي و کارشناسي فشرده تيم هاي ارزيابي بود. ما نشست هاي منظم هفتگي با دبيران دبيرخانه هاي جوايز حوزه چهار شرکت اصلي داريم و علاوه بر آن تلاش کرديم تا با حضور مستمر در شرکت هاي زيرمجموعه، مسائل را از نزديک بررسي کنيم و  همين سطح از حرفه اي گري و اهتمام به کيفيت بالاي کار باعث شده است که اين جايزه تنها فرآيند ارزيابي و جايزه بدون حضور مستقيم نمايندگان بنياد مديريت كيفيت اروپا و بر مبناي مدل EFQM باشد كه براي آن بنياد مورد قبول بوده و مبنايي براي صدور مجوز حضور برترين هايش در ارزيابي هاي بين المللي است. خالي از فايده نيست که اشاره کنيم شايد گمان عمومي در صنعت بر اين بود که دبيرخانه جايزه صنعت نفت قصد دارد بسيار سخت گيرانه با شرکت ها برخورد کند، اما حقيقت ماجرا اين است که دبيرخانه صنعت نفت، تنها بر واقع گرايي و نمايش حقايق سازماني بدون تعارفات و ملاحظات درون و برون بخشي تأکيد دارد. شاهد مثال اين موضوع اين است که امسال يکي از اين شانزده شرکت، در يکي از ارزيابي هاي مبتني بر مدل EFQM در داخل کشور شرکت داشته که در آنجا امتيازي کمتر از امتياز اکتسابي در جايزه صنعت نفت به دست آورده و اين نشان دهنده ارزشمندي بيشتر ارزيابي جايزه صنعت نفت به دليلي آشنايي و تسلط بيشتر تيم ها و ارکان جايزه با ويژگي ها و حقايق صنعت نفت است. به عبارتي، جايزه صنعت نفت و جوايز زيرمجموعه آن در چهار شرکت اصلي در حکم بازبيني سالانه شرکت ها است که وضعيت واقعي سلامت و بهبود سازماني را به مديران آن شرکت و ارکان بالادست آن به درستي نمايش مي دهد.

       فرآيند ارزيابي به چه شکل انجام مي شود؟

      فرآيند ارزيابي به اين صورت است که سازمان متقاضي خود را در سطحي اظهار مي کند؛ سطوح جايزه از سطح تعهد به سرآمدي و بهبود مستمر شروع و تا تنديس زرين، يک طيف 0 تا 1000 امتيازي را تشکيل مي دهد. سازمان ها مي توانند در اين طيف خود را در يک سطحي اظهار کنند و با توجه به سطح اظهارشان، اطلاعات مورد نياز را در قالبي به نام اظهارنامه در اختيار دبيرخانه بگذارند. تيم 6 نفره ارزيابي شامل حداقل دو ارزياب بيرون از صنعت، حداکثر 4 نفر ارزياب درون صنعت و يک پشتيبان و ناظر(كه از متخصصان حرفه اي اين زمينه در ستاد چهار شركت اصلي و دبير جوايز حوزة چهار شركت هستند) اظهارنامه را مطالعه مي کند و بر اساس منطق رادار و شناسايي نقاط قوت و زمينه هاي قابل بهبود به يک ارزيابي اوليه مي رسند. پس از انجام ارزيابي انفرادي، جلسه اجماع پيش از بازديد برگزار شده و تيم به جمع بندي اوليه مي رسد. سپس براي تدقيق ارزيابي و مشاهده مستندات و شواهد، بازديد حداقل چهار روزه از محل دارند.

      نتايج ارزيابي هاي نخستين دوره جايزه به چه صورت بوده است؟

      در نخستين دوره از جايزه، علاوه بر ده شركت حائز سطح تنديس بلورين، چهار شركت پتروشيمي خراسان، گاز استان تهران، گاز استان گيلان و گاز استان خوزستان شايسته دريافت تقديرنامه پنج ستاره و شركت هاي پايانه هاي نفتي ايران و پالايش نفت آبادان موفق به كسب تقديرنامه چهار ستاره شدند.

       برنامه هاي دبيرخانه در سال 97 چيست؟

      در اولين قدم گزارش بازخورد تهيه شده در نتيجه ارزيابي هاي هر يک از شانزده شرکت كه حاوي تفصيل و تشريح نقاط قوت و زمينه هاي قابل بهبود است، علاوه بر تحويل نسخه هايي از آنها به شرکت ارزيابي شده، در فروردين و ارديبهشت از سوي سرارزيابي که مسئوليت تيم ارزيابي سازمان را داشته، با همراهي نمايندگاني از دبيرخانه جايزه در وزارت نفت و حوزة شرکت اصلي مربوطه، در محل آن شرکت به صورت حضوري تشريح مي شود. در نتيجه تبيين گزارش بازخورد، شرکت هاي ارزيابي شده حداکثر طي يک ماه، فهرست پروژه هاي بهبود را که براي تداوم بهبود در سازمان خود تعريف کرده اند، همراه با اطلاعات اجرايي کامل و ساختار کنترل و نظارتي آن، به دبيرخانه جايزه ارائه خواهند کرد. دبيرخانه جايزه گزارش هاي منظم از روند پيشرفت اين پروژه ها اخذ و نتايج جمع بندي شده را در قالب گزارش هاي مديريتي به شوراي سياست گذاري ارائه خواهد کرد. همچنين مديران سرآمدي و بهبود مستمر شرکت هاي ارزيابي شده، به طور منظم در جلساتي در تهران به تبادل نظر و انتقال تجارب با يکديگر خواهند پرداخت.

      پرتال جايزه در زيرمجموعه وبگاه وزارت نفت در تابستان امسال راه اندازي و مرجع ارتباطي و تشکيل بانک هاي اطلاعاتي مربوطه خواهد شد. همچنين تشکيل و توسعه ساير کانال هاي ارتباطي متناسب با محتواي توليدي و فضا و امکانات حوزه فناوري اطلاعات در کشور در دستور کار قرار دارد.بر اساس مصوبات شوراي سياست گذاري و به منظور رشد متوازن مجموعه صنعت نفت و براي پرهيز از اقدام هاي موقتي و گذرا، ستاد وزارت نفت و چهار شرکت اصلي نيز از دومين دوره جايزه و در سال 1397 مورد ارزيابي قرار گرفته و نتايج آن در اختيار شوراي سياست گذاري قرار مي گيرد.يكي از مهم ترين برنامه ها، پيگيري اقدام هاي اجرايي تفاهم نامه با بنياد مديريت کيفيت اروپا در زمينه هاي آموزشي، اجرايي و تبادل تجارب است. سلسله بازديدهايي هم براي بسط و توسعه فرهنگ سرآمدي و انتقال تجارب و درس آموخته هاي شرکت هاي برتر اولين دوره جايزه براي تمام مجموعه صنعت نفت برنامه ريزي و اجرا مي شود. همچنين با توجه به هماهنگي هاي صورت گرفته، علاوه بر بازديدها و تورهايي براي آشنايي و فراگيري تجارب تعدادي ديگر از شرکت هاي برتر صنعت نفت و برخي صنايع و سازمان هاي برتر و طراز جهاني داخل کشور، در همسويي با تفاهم نامه با بنياد مديريت کيفيت اروپا رايزني ها براي برگزاري بازديدهاي بين المللي در دستور کار قرار دارد.مطابق مصوبات شوراي سياست گذاري و بر اساس بررسي هاي مقدماتي کارشناسي انجام شده، امسال شناسايي ارزيابي ها و جوايز حوزه سازماني و غيرفردي در مجموعه صنعت نفت و پيشنهاد راهکاري جامع براي تجميع اين ارزيابي ها در قالب جايزه صنعت نفت پيگيري و اولين اجراي پايلوت آن انجام مي شود. به علاوه اولين اقدام هاي يکپارچه براي ايجاد کانون ارزيابان سرآمدي و بهبود مستمر صنعت نفت و ارتقاي دانش فني و تخصصي مجموعه صنعت نفت در اين حوزه با هدف تربيت حداقل يکصد ارزياب معتبر بين المللي، آغاز خواهد شد.

      امسال براي ايجاد بانک اطلاعاتي متمرکز به منظور دسترسي همه شرکت هاي صنعت نفت به داده هاي مورد نياز براي بهينه کاوي و الگوبرداري و نيز ارائه گزارش هاي مديريتي در قالب هاي نوين و تصويري اقدام خواهد شد. در اين زمينه دبيرخانه جايزه مصمم است زيرساخت هاي لازم براي شناسايي، پايش و درک ملموس شاخص ها و نتايج واقعي از پياده سازي مدل و تفاوت هاي به وجود آمده در سازمان ها و شرکت ها در هر دوره از جايزه را ايجاد کند.

       چه نيازمندي هايي را براي تداوم موفق مسير جايزه لازم مي دانيد؟

      يکي از رويکردهاي اصلي جايزه بر اين استوار است که دستاوردهاي آن باعث شود تا فضاي کسب وکار کشور از «اقتصاد متکي بر نفت» خارج و بر توانمندي هاي صنعتي و توليدي ايران متكي شود. به عبارتي تلاش ما اين است که همان گونه که رشد درآمدهاي نفتي، نشاط فضاي کسب وکار را به همراه دارد، موفقيت ها و پيشرفت هاي سازماني و مديريتي در اين صنعت نيز، شادابي و پويايي را در فضاي مديريتي کشور رقم بزند؛ از اين رو براي دستيابي به اهداف و چشم انداز جايزه، ضرورت دارد تا همه شرکت هاي زيرمجموعه صنعت نفت و مديران ايشان تلاش کنند به سطحي از بلوغ سازماني دست يابند که ضرورت و اهميت درک و پياده سازي مفاهيم بنيادين و اصول مدل براي ايشان اصل باشد و از دستاوردهاي فرآيند ارزيابي، يک گزارش بازخورد کارآمد و اثربخش، ارزشمند تلقي شود، نه امتياز و لوح و تنديس. «سرآمدي و بهبود مستمر، يک راه بي انتها است». در اين راه حتي شرکتي که با کسب بيش از 500 امتياز به باشگاه تنديسي ها وارد مي شود، در حقيقت گويي در نيمه راه است، چون تازه از بيست نمره، ده نمره را از سر گذرانده است.  

        شرکت هاي پتروشيمي شيراز، گاز اصفهان، پتروشيمي رازي، پتروشيمي فجر، پتروشيمي پارس، گاز شهيد هاشمي نژاد، گاز مازندران، پتروشيمي مبين، پالايش نفت بندرعباس و نفت و گاز پارس به  ترتيب حائز رتبه هاي يک تا ده تنديس نخستين جايزه سرآمدي و بهبود مستمر شناخته شدند؛ در اين جشنواره همچنين شرکت هاي پتروشيمي خراسان، گاز تهران، گاز گيلان و گاز خوزستان شايسته دريافت تقديرنامه 5 ستاره و شرکت پايانه هاي نفتي ايران و پالايش نفت آبادان شايسته تقديرنامه 4 ستاره شناخته شدند.

       

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/673.jpg

      توليد گاز پارس جنوبي  به 570 ميليون مترمکعب در روز رسيد

      سبقت گازي ايران از قطر

      مشعل  مجتمع گاز پارس جنوبي سال گذشته توانست روزانه 570 ميليون متر مکعب گاز را فرآورش کند که اين رکوردي جالب توجه در کشور محسوب مي شود؛ رکوردي که موجب شد ما از کشور قطر پيشي بگيريم.

      معاون وزير نفت در امور پژوهش، فناوري و مهندسي در چهارمين همايش توليد پايدار گاز که سه شنبه (چهارم ارديبهشت ماه) با حضور حميدرضا عراقي، معاون وزير و مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، غلامرضا بهمن نيا، مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران و مدير همايش، مديران ستادي وزارت نفت و شرکت ملي گاز ايران، مهندسان و کارشناسان شرکت هاي پالايشي برگزار شد، گفت: صنعت گاز ايران در سطح شرکت هاي تابعه، توليدي و توسعه اي، داراي مديراني ارزشمند، با بلوغ مديريتي و خلاق است که در سطح بسيار قابل قبولي قرار دارند.

      حبيب الله بيطرف افزود: شرکت ملي گاز ايران به عنوان شرکت مادر - تخصصي از جامعيت خوبي در همه بخش ها از فرآورش تا توزيع گاز برخوردار است، در واقع، وجود فعاليت هاي اين شرکت در قالب شرکت مادر - تخصصي جزء اهداف دولت در برنامه توسعه سوم بود که به اين مهم دست پيدا کرد.

      وي با بيان اينکه تا سال 1400 دوره خاصي را در تاريخ اين کشور در بهره برداري از منبع عظيم گاز ( 18 درصد ذخاير گاز دنيا) طي مي کنيم، اعلام کرد: در بهره برداري از اين منبع عظيم خدادادي، نسل فعلي شانس و موقعيت خاصي دارد که نسل هاي گذشته از آن محروم بودند، بر اين اساس بايد در بهره برداري از منابع، منافع نسل فعلي و آتي را رعايت کنيم و نسبت به تحولات تکنولوژيک به صورت درست و صيانتي رفتار کنيم و اين تکليفي بر دوش مديران صنعت گاز و نفت کشور است.

      بيطرف با اشاره به ميزان مصرف گاز در کشور، گفت: آمار خوبي در زمينه مصرف گاز در کشور نداريم و در اين مورد در رتبه چهارم جهان قرار داريم، پس براي اينکه بتوانيم اين ذخاير ارزشمند خدادادي را براي نسل هاي بعدي باقي بگذاريم، بايد مصرف بهينه را در جامعه فرهنگ سازي کنيم.

      اين مقام مسئول با بيان اينکه با وجود ذخاير عظيم گاز در کشور، امکان فرآورش 300 ميليارد مترمکعب گاز در سال را تا افق 1404 داريم، گفت: اين کار مهمي است که شرکت ملي گاز ايران با داشتن مديران و متخصصان و کارکنان توانمند خود مي تواند به آن دست پيدا کند.

      وي در ادامه به ميزان فرآورش گاز در پارس جنوبي در سال گذشته اشاره و اعلام کرد: اين مجتمع سال گذشته توانست روزانه 570 ميليون متر مکعب گاز را فرآورش کند که اين رکوردي جالب توجه در کشور محسوب مي شود؛ رکوردي که موجب شد ما از کشور قطر پيشي بگيريم.

      بيطرف با بيان اينکه در چرخه عمر تاسيسات و سيستم هاي صنعتي، دو بخش عمده پديدآوري و بهره برداري وجود دارد، اظهار کرد: اين دو بخش کاملا متمايز هستند؛ در بخش نخست بيشتر مطالعات، سرمايه گذاري و عمليات اجرايي براي تاسيسات و آماده سازي براي بهره برداري است، اما با نگاه به صنعت گاز از منظر توليد پايدار، به هر دو بخش بايد توجه داشته باشيم، در غير اين صورت، دچار خسارت و زيان هاي بسياري مي شويم.

      معاون وزير نفت در امور مهندسي در ادامه با اشاره به اينکه سير تحول مديريت در بخش هاي صنعتي در دنيا رشد بسياري داشته است، گفت: در اين زمينه ها بايد از تحولات و روزآمد بودن جدا نبوده و بهره مندي لازم را در اين خصوص داشته باشيم.

      وي با تاکيد بر اين که ايران در بخش مصرف انرژي شرايط مطلوبي ندارد، اظهار کرد: مصرف حامل هاي انرژي در کشور ما بسيار بالاست و سهم بخش هاي مولد نسبت به ساير بخش ها در زمينه مصرف انرژي بسيار کمتر است.

      بيطرف تصريح کرد: در حقيقت، در جذب و نگهداري نيروهاي انساني کيفي نيز با مشکل مواجه هستيم و همچنين در رعايت قوانين دولتي حاکم بر شرکت هاي دولتي دچار چالش شده ايم.

      به گفته وي، جدي گرفتن برون سپاري يکي از مواردي است که مي تواند سازمان ها و شرکت هاي دولتي را در اين زمينه، کمک کند، هرچند که در اين بخش نيز بايد از شرکت هاي توانمند بخش خصوصي کمک گرفت.

      بيطرف ادامه داد: تشکيل شرکت هاي O&M (بهره بردار و نگهداشت) براي توليد، تجربه بسيار خوبي است؛ تاکنون يک قرارداد در حوزه پارس جنوبي و يک قرارداد در حوزه نفت براي غرب کارون امضا شده، اما بايد با جديت بيشتري اين قراردادها را پيگيري کنيم.

      بيطرف با اشاره به اين که سازنده هاي بزرگ دنيا صاحب يک دپارتمان براي شرکت هاي بهره بردار و نگهداشت هستند، اظهار کرد: سازماني که آنها براي بهره برداري طراحي مي کند، کم حجم و چابک است و بهره برداري را به صورت حرفه اي و بهينه انجام مي دهد.

      معاون وزير نفت در امور پژوهش، فناوري و مهندسي در پايان با بيان اين که افزون بر صنعت گاز، ساير بخش ها نيز مي توانند از اين روش استفاده کنند، توضيح داد: در حوزه ايستگاه هاي تقويت فشار گاز، توليدکنندگان خوبي در سطح کشور هستند که رتبه آنها در جايگاه بين المللي نيز مطرح بوده و توليد کننده توربين، ژنراتور و توربوکمپرسور هستند که مي توانند به جاي فروش صرف تجهيزات به ما، خودشان نيز سرمايه گذاري کنند و بهره برداري را نيز انجام دهند.

       

      ارتقاي تجارت گاز از سطح ملي به بين المللي

      در ادامه، معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي گاز ايران گفت: سال 96 يکي از بهترين سال هاي شرکت ملي گاز ايران در بخش هاي توليد، انتقال و توزيع بود؛ به گونه اي که رئيس جمهوري در سال 96 چندبار اعلام کرد که شرکت ملي گاز ايران افتخار دولت است.

      حميدرضا عراقي در ادامه با اشاره به ماموريت هاي تعريف شده براي شرکت ملي گاز ايران گفت: يکي از کارها و در واقع ماموريت هاي مهم شرکت ملي گاز ايران، مديريت تامين گاز کشور با معيارهاي امنيت عرضه است که اين مهم تا به امروز، به خوبي به انجام رسيده است.

      به گفته مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، کسب رضايت مشتريان و تعهد به حفظ محيط زيست از طريق زنجيره ارزش گاز طبيعي، بخش ديگري از مديريت تأمين گاز کشور است که بايد به آن توجه ويژه داشت.

      عراقي با اشاره به اين که حضور فعال در تجارت جهاني گاز، ماموريت مهم بعدي شرکت ملي گاز ايران است، تاکيد کرد: شرکت تلاش مي کند تا با ايجاد فرصت و از طريق موقعيت ژئوپوليتيک کشور، سهم خود را در تجارت جهاني افزايش دهد.

      معاون وزير نفت در امور گاز تصريح کرد: تجديد ساختار در شرکت ملي گاز ايران به نحوي که تا افق 1404، صنعت گاز کشور را با مشارکت بخش خصوصي توانمند، به صنعتي کارا تبديل کند، ديگر وظيفه مهم شرکت ملي گاز ايران در نيمه دوم حيات خود است.

      عراقي با بيان اينکه حرکت از خودکفايي به خوداتکايي در 50 سال دوم حيات شرکت ملي گاز ايران، از اهميت ويژه اي برخوردار است، گفت: در اين دوره، ما تنها به دنبال توليد پايدار نيستيم، بلکه بايد بتوانيم براساس ارزش افزوده توليد کنيم، توليدي که مرغوبيت بيشتري داشته باشد و با کيفيتي بهتر، آلودگي هواي کمتري را براي ما به ارمغان بياورد.

      وي در ادامه افزود: مسئله مهم بعدي، الگوبرداري به سمت سرآمدي است، يعني بايد به دانش فني و فناوري توجه بيشتري داشته باشيم تا بتوانيم در بحث صدور خدمات فني و مهندسي به ساير کشورها نيز سرآمد شويم.

      عراقي با بيان اينکه هم اکنون به دنبال ارتقاي توسعه تجارت گاز از سطح ملي به بين المللي بر مبناي بنگاه داري هستيم، گفت: مهم ترين بحث امروز، برند شدن شرکت ملي گاز ايران است، يعني اينکه سرآمد و برتر شويم تا ديگران از ما الگوبرداري کنند.

      وي ادامه داد: اين مهم تنها با بسترسازي نيروي انساني و با ايجاد انگيزه در نيروي انساني، ما را به مدارج عالي تر رهنمون مي سازد.

      برنامه ريزي براي فرآورش 300 ميليارد مترمکعب گاز در سال

      مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران گفت: صنعت پالايش گاز صنعتي تاب آور است و طي اين سال ها در برابر مشکلات و تحريم ها، اگرچه خم شد ولي هرگز متوقف نشد و سير روزآمدي را با صلابت طي کرد.

      غلامرضا بهمن نيا افزود: همايش توليد پايدار گاز فرصتي را براي ما ايجاد کرد تا بتوانيم هرچه پوياتر به اين بحث بنگريم.

      وي اظهار کرد: تلاش داريم روزآمدي را در مسير يک سازمان سرآمد، با ايده هايي نوين به نمايش بگذاريم.بهمن نيا با بيان اين که الگو برداري از راهبردهاي شرکت هاي بزرگ دنيا، راهکار خوبي براي پيشرفت و سرآمدي است، گفت: اين مسئله نبايد باعث شود تا از مديران بزرگ صنعت نفت و پالايش خود که همانند رهبراني بزرگ، تحولاتي عظيم را در صنعت پالايش موجب شدند، غافل شد.وي تصريح کرد: ما در صنعت پالايش به تغيير و تحول نياز داريم تا بتوانيم مسير روشن خود تا افق 1404 را به درستي بپيماييم.

      بهمن نيا با اشاره به اين که انقلاب صنعتي چهارم با همه سرعت خود رسيده و ما نبايد از اين قافله عقب بمانيم، گفت: دور ماندن از فناوري و دانش روز و خرد جمعي در دنيا، ما را از هدف خود دور مي سازد.

      مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران افزود: ما براي راهبري کردن، بايد درک خود را تغيير دهيم و نه واقعيت ها را در واقع، آنچه صنعت نفت و پالايش کشور به آن نياز دارد، تغيير نگرش هاست.

      وي در ادامه تصريح کرد: رهبري و هدايت در يک صنعت بزرگ مثل پالايش، بايد به دنبال نوآوري، خلاقيت و ايده هاي نو باشد. اين موضوع به اين معناست که بايد حرکت به سمت اقدام يا عمل با رويکردي محکم در جهت فکر، خلاقيت و ايده باشد. بهمن نيا با اشاره به اين که ما در صنعت گاز ايده هاي زيادي را به مرحله عمل رسانده ايم، گفت: با اين هماهنگي سال گذشته موفق شديم بيش از 214 ميليارد مترمکعب گاز توليد و فرآورش کنيم.

      به گفته مديرهماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران، افق 1404 يک ايستگاه براي صنعت پالايش است و براي رسيدن به اين افق، به فکر، خلاقيت، اقدام و عمل کارشناسان اين حوزه نياز است.

      وي در پايان با بيان اينکه بايد در اين صنعت به يک همسويي راهبردي برسيم، اظهار کرد: چشم انداز صنعت پالايش گاز در افق 1404، رسيدن به فرآورش 300 ميليارد مترمکعب گاز، توليد 8/10 ميليون تن اتان، 2 ميليون تن سولفور و 9/9 ميليون تن گوگرد در سال است که اين موضوع، نيازمند راهبري همراه با فکر و اقدام است؛ در اين صورت، مي توانيم مطمئن باشيم که به سهولت مي توانيم به اين مهم دست پيدا کنيم.

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/674.jpg

      روش هاي حفاري  در آ بهاي عميق

      مريم حسين پور   حفاري در آب هاي عميق، در مقايسه با حفاري در آبهاي کم عمق يا خشکي شرايطي کاملا متفاوت دارد و ورود ايران به اين عرصه، با توجه به فعاليت تعداد محدودي از کشورهاي صاحب نام در حوزه آب هاي عميق، موفقيتي بزرگ محسوب مي شود. در اين مطلب سعي شده است روش هاي حفاري در آّبهاي عميق به صورت اجمالي معرفي شود، همچنين با بهره گيري ازنظر برخي كارشناسان، نحوه به كارگيري اين روش ها مورد تحليل قرار مي گيرد.

      تاريخچه حفاري و توليد در دريا

      پديدار شدن عمليات نفتي در دريا، ابعاد تازه اي را در صنعت اکتشاف و توليد نفت گشود. در اين ميان، کساني که درگير پروژه هاي عظيمي همچون حفاري در آب هاي بسيار عميق درياها و ساختن شهرک هاي دريايي هستند، درخود احساس غرور و کمال مي کنند. امروزه در هر گوشه دنيا، تأسيسات نصب شده در دريا با ظرفيت هاي زياد و در اعماق بسيار بالاي آب، کار توليد گاز و نفت را انجام مي دهند. در اين ميان و در شرايط بد جوي در دريا و با وجود شرايطي همچون گردبادهاي شديد، زمين لرزه، توده هاي يخ، جزر و مدهاي شديد و جريان هاي شديد دريا، اين تأسيسات دريايي به طور شگفت انگيزي مقاومت مي کنند. چاه هايي که عمق آنها از 4500 متر بيشتر باشد، چاه عميق ناميده مي شوند. در ايالت متحده آمريکا، به چاه هايي که عمق آنها تا 6هزار متر باشد، چاه خيلي عميق و چاه هايي را که عمق آنها تا 7500 متر برسد، چاه بسيار عميق گويند. چاه هاي عميق براي پژوهش هاي نفتي و در سنگ هاي آذرين به منظور اکتشاف انرژي گرمايي آب هاي زيرزميني حفر مي شود.

      انواع حفاري

      حفاري دوراني

      در اين روش حفاري، از مته هاي متنوعي استفاده مي شود. اين مته ها با حرکت چرخشي روي سنگ ها، آنها را خرد مي کنند، ضمن اينکه انرژي لازم براي به چرخش درآوردن مته و لوله با کمک سيستم دوراني تأمين مي شود. از مهم ترين عواملي که سرعت حفاري را افزايش مي دهد، گل حفاري است که در عمليات حفاري، همانند خون در بدن انسان عمل مي کند. به اين صورت که هنگام چرخش مته از نازل هاي (سوراخ) موجود روي مته خارج شده و کنده هاي حفاري (Cutting) را با بهره مندي از خاصيت حمل به سطح زمين انتقال مي دهد که اين عمل باعث افزايش سرعت حفاري مي شود و از قفل شدن مته در چاه جلوگيري مي کند. امروزه تقريبا در همه جاي دنيا براي حفر چاه هاي نفتي يا گازي، از سيستم حفاري دوراني استفاده مي شود.

       شکل1- حفاري دوراني

      حفاري ضربه اي

      دستگاه هاي حفاري ضربه اي يا سيستم هاي ضربه اي، دستگاه هاي ساده اي هستند که براي پژوهش هاي آب يابي بسيار مناسبند. از اين دستگاه ها، بيشتر براي حفر چاه هايي که در داخل سنگ هاي مقاوم قرار دارند، استفاده مي کنند. اصول کار سيستم هاي ضربه اي، خرد کردن سنگ است. دستگاه حفاري ضربه اي، به يک خرک چهار قطبي يا يک دکل مجهز است که مته هاي حفاري با يک قرقره برگشت دهنده روي آن آويزان مي شوند. اين مته ها داراي حرکت رفت و برگشتي هستند و براي اجراي مانورهاي حرکتي پايين و بالا، از دستگاه رفت و برگشت جدا شده و به وسيله اي به نام چرخ قرقره که در نصب لوله ها نيز به کار مي رود، اتصال مي يابند. خرک هاي جدا شونده، چوبي يا فلزي هستند. پايه ها روي دال هاي سيماني که قبل از مونتاژ دستگاه آماده مي شوند، قرار مي گيرند. دکل هاي خم شونده يا تلسکوپي، دستگاه هاي خودکار قابل حمل حفاري را مجهز مي کنند. اين دکل ها به صورت دائمي در پشت يک کاميون نيز مي توانند ثابت شده باشند. دکل ها بايد با کابل هاي محکم، روي بلوک هاي سيماني استوار شوند.

        شکل2 ، حفاري ضربه اي

       

      انواع روش هاي حفاري (از نظر مسير حفاري) :

      فناوري روش هاي حفاري

      حفاري عمودي

      در اين روش، حفاري به صورت عمود نسبت به سطح زمين انجام مي شود؛ اما در هر حفاري، يک انحراف از مسير (Drift) وجود دارد که در روش عمودي، اين انحراف بايد خيلي کم و در حد 1 تا 2 درجه باشد.

      حفاري انحرافي

      در اين روش، مسير حفاري نسبت به محور عمود بر سطح زمين، داراي زاويه است و حتي ممکن است به هنگام حفاري عمودي در يک قسمت، رشته هاي حفاري به ديواره چاه گير کنند و آزاد کردن آنها ممکن نباشد. در اين صورت بايد به اجبار، آن قسمت از لوله هاي حفاري که به ديواره چاه گير کرده است، قطع شود و پس از سيمان کردن آن قسمت با استفاده از روش حفاري انحرافي، اين منطقه را دور زده و دوباره به مسير حفاري قبلي بازگرديم.

      حفاري افقي

      حفاري در اين روش، با زاويه 90 درجه نسبت به محور چاه انجام مي شود. اين نوع حفاري مي تواند در سنگ مخزن بسيار به صرفه باشد، چرا که سطح تماس مخزن را با چاه افزايش داده و در نتيجه باعث برداشت بيشتر و بهتر از مخزن مي شود، اما اين روش به فناوري بالايي نياز دارد.

      حفاري چند جانبه

      اين روش بيشتر در چاه هايي مورد استفاده قرار مي گيرد که بر سطح دريا (offishore) يا همان سکوهاي نفتي و گازي دريايي قرار دارند. در اين روش حفاري از يک سکو در جهت هاي مختلف انجام مي شود، به صورتي که همزمان مي توان چند نقطه در يک مخزن يا مخازن مختلف را حفاري کرد.

      حفاري تحت فشار

      اين روش داراي سرعت حفاري بسيار بالايي است و در آن فشار گل حفاري را طبق استانداردها و معيارهاي مختلفي که باعث فوران چاه نشود، به ميزاني پايين تر از فشار سازند و سيال موجود در آن مي رسانند. کاربرد اصلي اين روش، در حفاري سازندهاي سخت است، به اين ترتيب که اگر فشار روي اين سازندها کم باشد، فشار خود سازند، موجب پاشيده شدن آن مي شود و سرعت حفاري را تا حد زيادي بالا مي برد؛ البته اين روش به فناوري پيشرفته اي نياز دارد.

      حفاري مکانيکي

      در اين روش به يکي از سه طريق ضربه اي، چرخشي و يا ترکيبي از اين دو، انرژي مکانيکي به سنگ منتقل مي شود. در اصطلاح، عملياتي را که به روش مکانيکي، موجب حفر چال در سنگ مي شود، حفاري مکانيکي مي گويند. امروزه 89 درصد حفاري ها به روش مکانيکي است. در معادن سطحي و حفاري هاي نيمه عميق، عمدتاً از ماشين هاي حفاري چرخشي با مته هاي مخروطي شکل و ماشين هاي ضربه اي سنگين استفاده مي شود؛ اما در معادن زيرزميني يا به طور کلي در عمليات زيرزميني، ماشين هاي ضربه اي مورد استفاده قرار مي گيرد.

      حفاري حرارتي

      به طور کلي صرف نظر از نوع روش و منشا انرژي، عملياتي را که به حفر چال در سنگ منجر مي شود، نفوذ پذيري مي نامند. در روش حرارتي، به کمک انرژي حرارتي، از آميختن هوا يا اکسيژن با يک نوع سوخت، ترجيحاً نفت سفيد، نفوذ پذيري در سنگ صورت مي گيرد. هوا يا اکسيژن و سوخت از دو مجراي جداگانه به داخل مخزني واقع در پشت مته ارسال مي شود و پس از اشتعال، شعله حرارت را از طريق نازل سر مته به سطح سنگ منتقل کرده و حرارت نيز سطح سنگ را متورق و آماده جدايي مي کند. در نهايت، با کمک فشار آب، قطعات متورق جدا و به سطح زمين منتقل مي شوند.

      حفاري آبي

      در اين روش، با استفاده از فشار آب تامين شده در سطح، حفر چاه امکان پذير مي شود و فشار آب با سايش سطح سنگ، مقاومت سنگ را درهم مي شکند. اين روش با افزايش فشار آب، در استخراج زغال سنگ و ذخاير پلاسر نيز کاربرد دارد.

       

      حفاري لرزشي

      در اين روش با ايجاد لرزش هايي با فرکانس 001 تا 00002 دور در ثانيه مي توان سنگ را شکست. يکي از متداول ترين روش هاي حفاري لرزشي، روش حفاري مافوق صوت است.

      حفاري شيميايي

      در اين روش با استفاده از فعل و انفعالات شيميايي ناشي از انفجار مواد منفجره، مي توان در طبقات حفاري کرد. معمولاً در اين روش از دو نوع خرج استفاده مي شود:

      1)خرج سيلندري که باعث حفر پالسيلندري مي شود.

      2) خرج چاتراش که افزايش قطر چال را به دنبال دارد.

      حفاري الکتريکي

      در اين روش با توليد ستون يا قوس يا جرقه اي، عمليات نفوذپذيري در سنگ انجام مي شود. در بعضي از اين روش ها، با وجود بالا بودن درجه حرارت، به دليل کوتاه بودن زمان تماس الکتريسيته، سنگ ذوب نمي شود؛ اما در ساير روش ها بر اثر بالا بودن درجه حرارت و طولاني بودن زمان الکتريسيته با سطح سنگ، پس از ذوب شدن سطح سنگ، سنگ مي شکند.

      روش هاي نوين حفاري

      فناوري حفاري ليزري

      پژوهش ها درباره استفاده از فناوري ليزر براي حفاري چاه نفت، اولين بار در ارتش آمريکا در سال 1977 شروع شد. اين آزمايش نشان داد که سرعت حفاري با استفاده از اين روش بين 10 تا 100 برابر افزايش مي يابد. هدف اصلي از تمامي آزمايش هايي که تاکنون با ليزر انجام شده، دستيابي به بيشترين مقدار حفاري با کمترين هزينه ممکن و حداقل توان مورد نياز است. آزمايشي با عنوان پروژه ميراکل (Miracle project) از سوي دو دانشمند به نام هاي برين و گريوس انجام شد. آنها در اين آزمايش توانستند با استفاده از امواجي با طول موج 8/3 μm و با توان ليزري 600 تا 1200 کيلو وات و تابش ليزري به مدت 4 ثانيه به عمق سه اينچ در ماسه سنگ، حفاري کنند. با انتخاب سيستم ليزري، مي توانيم سرعت حفاري را تا اندازه قابل توجهي افزايش دهيم. استفاده از فناوري ليزري براي حفاري چاه نفت، پيامدهايي به همراه دارد که از جمله مهم ترين آنها مي توان به ايجاد ديواره سراميکي در چاه، کاهش احتمال توقف عمليات حفاري، کاهش تعداد روزهاي حفاري، ايجاد قطر يکسان از سطح تا انتهاي چاه، کاهش احتمال گيرکردن لوله هاي حفاري، امکان استفاده از لوله هاي سبک به جاي لوله هاي سنگين، کاهش آلودگي زيست محيطي و افزايش سرعت حفاري از 10 تا 100 برابر اشاره کرد. يکي از مهم ترين معايب حفاري ليزري، انتقال انرژي ليزر از منبع آن در سطح چاه به عدسي آن در انتهاي چاه است. سازوکار حفاري به وسيله ليزر به اين ترتيب است که با برخورد اشعه ليزر، سنگ ها خرد شده و سپس ذوب و در مرحله سوم بخار مي شوند. در اين مرحله جت سيالي، بخار توليد شده را به جداره چاه مي چسباند که خود به ايجاد ديواره سراميکي در جداره چاه منجر مي شود. اين جداره سراميکي فوايد فراواني را به همراه دارد.

       شکل3 - حفاري ليزري

       

      فناوري حفاري کانال پلاسما

      ابداع روش هاي حفاري به منظور کاهش هزينه و آسان شدن عمليات، از موضوعات مهم محققان اين حوزه از صنعت است. با توجه به وجود مخازن هيدروکربوري در مناطق سخت و دشوار و همچنين کاهش طول دوره حفاري که هزينه ثابت سنگيني را به دنبال دارد، متخصصان اين رشته همواره در پي آن هستند تا مناسب ترين روش را براساس دانش فني روز براي حفاري چاه نفت شناسايي و آماده فرآيند عملياتي کنند. يکي از روش هاي نوين حفاري، روش حفاري کانال پلاسماست. گروهي از محققان در دانشگاه Strathclydeاسکاتلند، استفاده از برق پالسي و پلاسما با قدرت الکتريکي بالا را براي حفاري در سنگ بررسي کردند و تخمين زدند که با استفاده از روش هاي جديد اکتشاف، مي توان تنها از چاه هاي موجود در درياي شمال، حجمي معادل 1/3 ميليارد بشکه نفت استخراج کرد، ضمن اينکه با استفاده از اين فناوري ها و از طريق عمليات ترميمي در چاه هاي موجود و اکتشاف با هزينه کاراتر و توسعه ذخاير دست نخورده، مي توان سطح توليد موجود در فلات قاره بريتانيا را براي 15 تا 20 سال آينده حفظ کرد. در همين زمينه، اين گروه براي ايجاد "کانال پلاسما" در سنگ حفاري، از برق پالسي ولتاژ بالا استفاده مي کنند، به طوري که با عبور جريان برق پالسي، انفجار فوق العاده سريع کانال پلاسما در داخل سنگ در مدت کمتر از يک ميليونيم ثانيه اتفاق مي افتد و باعث شکستگي و خرد شدن سنگ مي شود. سنگ هاي خرد شده بر اثر نيروي انفجار به ديواره مي چسبند و يک ديواره سنگ ريزه در جداره چاه ايجاد مي شود. حفاري کانال پلاسما، در بطن سنگ محل حفاري با نيروي تخليه الکتريکي بسيار سريع پلاسما صورت مي گيرد. در اين روش، پلاسما بسرعت منفجر شده و انرژي از طريق آن به سنگ منتقل مي شود. اين انفجار سريع مثل يک پيستون بر سنگ مورد نظر اثر مي گذارد و آن را خرد و متلاشي مي کند. با استفاده از فناوري پرقدرت برق پالسي، پلاسما چند بار در ثانيه تشکيل مي شود. نتيجه اين روند مکرر، حفاري کنترل شده با کارايي بالاست.

      ادامه در صفحه33

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/675.jpg

      گزارش«مشعل» از نشست خبري مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي در پالايشگاه خليج فارس

      ستاره خود اتکايي

        سر ِسربلند دل سر به زير نه ستمگري نه ستم پذير      به نگاه وطن همه آشنا همه يکدليم همـه يک صدا

      بنهم به خاک پاي تو سر بدهم به پاي خاک تو جان            بـه فـداي تـو سـر و جـان مـن وطن اي وطن

      مشعل   سميه راهپيما  فعاليت کارکنان صنعت نفت، مصداق اين شعر زيباست که براي پاسداري از نام و ياد کشورمان از هيچ کوششي دريغ نمي کنند و همواره شاهد کوشش آنها در اين صنعت هستيم. براي لمس بيشتر پيشرفت اين صنعت و سختي هاي آن، همراه با گروه خبرنگاران حوزه پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي، راهي بندر عباس مي شويم. از فراز ابرها عبور مي کنيم و بعد از طي زماني نزديک به 2 ساعت در نخستين روز ارديبهشت ماه 1397 در فرودگاه بين المللي بندرعباس به زمين مي نشينيم. بيرون از فرودگاه، خبرنگاران يک به يک روي صندلي اتوبوس هاي در نظر گرفته شده، جا مي گيرند. در طول مسير، عظمت پالايشگاه ستاره خليج فارس را در ذهنم مرور مي کنم؛ از جمله اينکه يکي از مگا پالايشگاه هاي کشور به شمار مي رود که از ويژگي هاي بارز آن مي توان به کاهش آلايندگي هاي محيط زيست و خود اتکايي کشور در تامين فرآورده هاي راهبردي انرژي اشاره کرد. پس از طي مسير، وارد پالايشگاه ستاره خليج فارس مي شويم و در نشست خبري مدير عامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران شرکت مي کنيم و بازديدي از روند پيشرفت فازهاي پالايشگاه   ستاره خليج فارس داريم. گزارش اين سفر يک روزه را در ادامه مي خوانيد:

      مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي در ابتداي نشست خبري، چشم انداز اين شرکت در سال 1397 را هم در حوزه افزايش کميت توليد بنزين و نفت گاز به عنوان فرآورده هاي راهبردي و هم در حوزه افزايش کيفيت توليد اين دو فرآورده، براساس آمار اعلام مي کند. او به توليد بنزين يورو 4 در پالايشگاه هاي اراک، تبريز، اصفهان و آبادان اشاره کرده و مي گويد: در اين پالايشگاه ها روزانه 32 ميليون ليتر بنزين يورو 4 توليد مي شود که ميانگين توليد روزانه سال گذشته 28 ميليون ليتر بوده است، همچنين مقدار توليد بنزين يورو 5 در پالايشگاه ستاره خليج فارس 12 ميليون ليتر در روز است.  به گفته صادق آبادي، توليد نفت گاز يورو 4 در پالايشگاه هاي تهران، اراک، اصفهان و لاوان روزانه 28 ميليون ليتر است که ميانگين توليد روزانه در سال گذشته، 26 ميليون ليتر بوده است؛ حجم توليد گازوييل به 105 تا 110 ميليون ليتر افزايش مي يابد که 70 ميليون ليتر از آن يورو 4 خواهد بود.

      مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي، در ادامه با اشاره به مجموع توليد بنزين در کشور مي افزايد: ميانگين توليد بنزين در سه ماه نخست پارسال، 60 ميليون ليتر در روز بود که در سه ماه پاياني همان سال به روزانه 78 ميليون ليتر رسيد. از اين مقدار، 9 ميليون ليتر در پالايشگاه ستاره خليج فارس و 9 ميليون ليتر ديگر در پالايشگاه هاي بندرعباس، آبادان، اراک و تبريز توليد شده است. صادق آبادي درباره چشم انداز توليد بنزين يورو 4 تا پايان امسال   مي گويد: مقدار توليد بنزين يورو 4 تا پايان امسال به 28 ميليون ليتر مي رسد که  از اين ميزان  12 ميليون ليتر در پالايشگاه بندر عباس توليد خواهد شد که در پايان 6 ماهه اول سال 97 و  با راه اندازي واحد ايزومريزاسيون در اين پالايشگاه به اين ميزان دست پيدا خواهيم کرد. افزون بر اين ظرفيت توليد پالايشگاه لاوان با ظرفيت 2 ميليون و 500 هزار ليتري با راه اندازي واحد ايزومريزاسيون به 3 ميليون ليتر تا شهريور 97 افزايش مي يابد. همچنين ظرفيت توليد بنزين يورو 4 در پالايشگاه آبادان به 9 تا 10 ميليون ليتر خواهد رسيد که 2 ميليون ليتر از آن، بنزين سبز است.

      او با بيان اينکه توليد بنزين يورو 5 در فاز نخست پالايشگاه ستاره خليج فارس، روزانه 12 ميليون ليتر بود  و 24 ميليون ليتر نيز در فاز هاي 2 و 3 توليد خواهد شد، اظهار مي کند: در مجموع، توليد کل پالايشگاه به روزانه 36 ميليون ليتر مي رسد؛ چشم انداز ما براي توليد بنزين تا پايان سال 97 روزانه 105 ميليون ليتر است که از اين مقدار 87 ميليون ليتر آن يورو 4 و 5 خواهد بود. مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي از راه اندازي فاز 2 ستاره خليج فارس در هفته هاي آينده خبر مي دهد و مي گويد: فاز نخست اين پالايشگاه تثبيت شده و فاز دوم نيز امسال راه اندازي شد که افتتاح رسمي آن بزودي از سوي رئيس جمهوري انجام خواهد شد. فاز سوم اين پالايشگاه نيز تا پايان امسال راه اندازي مي شود. صادق آبادي با اشاره به اينکه متوسط مصرف بنزين در فروردين 1397 نسبت به مدت مشابه سال قبل 3/11 درصد  رشد و ميزان نفت گاز نيز 10 درصد  رشد داشته، اعلام مي کند: متوسط ميزان مصرف بنزين در سال 1390 نسبت به سال قبل خود 93/5 درصد، در سال 1391 ، 85/7 درصد، در سال 1392، 74/1 درصد در سال 1393 دو درصد و در سال 1394نيز 28/5 درصد رشد داشته و پيش بيني مي شود در سال 1397، 9 درصد رشد مصرف داشته باشيم.

      او  همچنين در مورد  متوسط مصرف نفت گاز مي گويد: در سال 92 06/8 درصد، سال 93 ، 07/4-درصد، سال 94، 18- درصدي  سال 95  نيز 02/5- درصد رشد مصرف داشته ايم.   به گفته او، در سال 97 همه پالايشگاه ها وارد تعميرات اساسي و نيمه اساسي مي شوند و برنامه تعميرات آنها به گونه اي طراحي شده که کمترين تاثير را بر ميانگين توليد داشته باشند. صادق آبادي با اشاره به انتقال سوخت مي افزايد: 65 درصد از انتقال سوخت به عهده شرکت خطوط لوله و مخابرات و 35 درصد نيز به عهده شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي است.

      افزايش 9 درصدي مصرف بنزين

      او با اشاره به اينکه بر اساس پيش بيني ها، امسال مصرف بنزين 9 درصد افزايش مي يابد، ادامه مي دهد: غير از بنزين، مصرف گازوييل نيز امسال حدود 7 درصد افزايش خواهد داشت. بنابراين نمي توان درباره مصرف سوخت بي تفاوت بود. هم اکنون جهش خوبي در ظرفيت توليد داشته ايم و همين اتفاق بايد در زمينه مصرف نيز رخ دهد؛ براي کاهش مصرف، مي توان متنوع سازي سبد سوخت را بررسي کرد و سهم سي ان جي را در اين سبد افزايش داد. به گفته صادق آبادي، ميانگين مصرف بنزين در فروردين امسال نسبت به مدت مشابه پارسال با رشد 11 درصدي روبه رو بود و افزايش مصرف نفت گاز در دوره مورد بررسي 10 درصد بوده است. مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي مي گويد: بخشي از بنزين وارداتي براي ذخيره سازي و بخشي براي مصرف استفاده شده است. ميانگين واردات بنزين در 6 ماه نخست پارسال، روزانه 13 ميليون ليتر بود که در سه ماه پاياني سال 96، به روزانه 5 ميليون ليتر کاهش يافت. ارزش واردات بنزين حدود 2 ميليارد دلار برآورد شده که اين کار ازسوي امور بين الملل شرکت ملي نفت ايران انجام مي شود.

       

       

      پرسش و پاسخ

      بخشي از اين نشست خبري به پرسش و پاسخ مدير عامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي با خبرنگاران اختصاص داشت. صادق آبادي درباره طرح فراگير پالايشي سيراف مي گويد: هم اکنون ال سي چهار پالايشگاه نافذ شده و سه پالايشگاه هم تعيين تکليف نشده اند، همچنين در اين زمينه چهار شرکت درحال مذاکره هستند.

      مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي با ارائه توضيحاتي درباره تاثير تحريم هاي اقتصادي بر توسعه صنعت نفت ادامه مي دهد: تجربه صنعت پالايش، فوق العاده است. در پالايشگاه ستاره خليج فارس از پيچيده ترين تجهيزات استفاده شده و قرار نيست تجهيزات خاصي خريداري شود، افزون بر اين نمي شود ظرفيت هاي ايجاد شده در دوران تحريم را انکار کرد؛ زيرا پالايشگاه ستاره خليج فارس در آن زمان راه اندازي شد.

      او همچنين در خصوص واگذاري دو پالايشگاه اراک و آبادان که دولتي هستند، مي گويد: اين دو پالايشگاه امسال واگذار مي شوند.

      به گفته صادق آبادي، تا 5 ارديبهشت، توليد بنزين در فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس تثبيت مي شود و مجموع توليد در اين پالايشگاه، به بيش از 22 ميليون ليتر با کيفيت يورو 5 مي رسد.

       مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي در پاسخ به اين پرسش که «آيا نحوه محاسبه معاملات نفت خام و فرآورده هاي نفتي بر اساس دلار 4200 توماني است»، مي گويد: درباره قيمت بنزين، شرکت ملي پالايش و پخش تصميمي نمي گيرد، بلکه نمايندگان مجلس شوراي اسلامي تصميم گيرنده هستند، البته هم اکنون خبري از افزايش قيمت نيست.

      صادق آبادي با اشاره به نام گذاري سال 97 به عنوان سال «حمايت از کالاي ايراني»، مي افزايد: در ساخت فاز نخست و دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس از کاتاليست داخلي استفاده شد و در فاز دوم نيز کاتاليست ها بهبود يافتند. تجهيزات به کار رفته در ساخت اين پالايشگاه 70 درصد داخلي است که بالاترين مقدار در بين پروژه هاست.

       

      استفاده حداکثري از نيروهاي بومي

      در نشست خبري شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران، مديران عامل پالايشگاه هاي آبادان، بندر عباس، شازند اراک و تبريز نيز حضور داشتند تا پاسخگوي سوالات خبرنگاران باشند.

      هاشم نامور، مديرعامل شرکت پالايش نفت بندرعباس در حاشيه اين نشست، در خصوص بومي سازي اين پالايشگاه به «مشعل» مي گويد: قطعات مورد نياز را در کشور طراحي مي کنيم و تا کنون بيش از 4 هزار و 200 نوع قطعه را در داخل کشور بومي سازي کرده ايم. در اين مسير، فناوري آن را به سازندگان داخلي انتقال داده ايم تا از وابستگي کشور کاسته شود و اشتغالزايي افزايش يابد.  او ادامه مي دهد: کار در پالايشگاه با چالش هاي خاص خود روبه روست و به صورت 24 ساعته و شبانه روزي مشغول پالايش نفت خام و توليد فرآورده هستيم و کارکنان پالايشگاه با خلوص نيت، زندگي خود را وقف حيات کشور مي کنند. سختي کار باعث نشده تا در توليد، توقف داشته باشيم .

      محمد علي دادور، مدير عامل پالايشگاه ستاره خليج فارس نيز مهمترين دغدغه خود در سال 97 را حفظ استمرار توليد و عمليات پالايشگاه بيان مي کند و مي گويد: 30 درصد کارکنان اين پالايشگاه، غير بومي و از استان هاي يزد، تهران، فارس و ... هستند.  به گفته او، سعي مي کنيم با توجه به الزام هايي که در اچ اس اي وجود دارد، مخاطرات را به حداقل برسانيم و بتوانيم سختي کار را با شيريني توليد پيوند بزنيم.

      اسفنديار دائم الذکر، مدير عامل شرکت پالايش نفت آبادان نيز درباره اولويت هاي سال 97 مي گويد: اولين کار ما توليد بنزين يورو 4 است ، همچنين کاهش سوخت و ضايعات بهينه سازي مصرف انرژي و کاهش آلاينده هاي زيست محيطي را نيز در دستور کار داريم.  به گفته او، اين پالايشگاه، قديمي ترين پالايشگاه کشور است، به همين دليل چالش هاي زيادي پيش رو داريم که با همت همکاران در حال رفع است و هيچگاه توقفي در توليد نداشته ايم.

      کار؛ بدون سختي نيست

      در ادامه اين سفر يک روزه براي بازديد به محوطه پالايشگاه مي رويم. صدا بيش از گرما و رطوبت ما را اذيت مي کند. به همين دليل ابتداي ورود به پالايشگاه علاوه بر کلاه ايمني، گوش گيرهاي سيليکوني به خبرنگاران داده مي شود تا شدت صدا آنها را آزار ندهد.

      دهداري، رئيس مديريت بحران و پدافند غير عامل پالايشگاه ستاره خليج فارس مي گويد: اين پالايشگاه با توجه به مگاپروژه بودن، از نظر ساختار اچ اس اي در خصوص نفر- ساعت، رکورد هاي بالايي داشته است و توانسته ايم به رکورد 45 تا 50 ميليون نفر- ساعت کار  بدون حادثه دست يابيم.

      سعيد نوري، رئيس نگهداري و تعميرات پالايشگاه ستاره خليج فارس مي گويد: کار، بدون سختي نمي شود؛ اما به منظور کاهش سختي هاي کار، خدمات زيادي براي رفاه حال کارکنان در نظر گرفته شده و هيچ مشکلي در زمينه ارائه خدمات نداريم. 

    • media/image/2018/04/2000-1441/676.jpg
    • media/image/2018/04/2000-1441/677.jpg

      آواز ايراني در پستو

      صادق شيخ زاده  در گفت وگو  با«مشعل» :هم سن و سال هاي من در هنرآوازخواني کجا هستند؟ من در اين هنر احساس تنهايي مي کنم

      شادي بهرامعليان  در اين روز هاي جامعه ايران که موسيقي پاپ توانسته سيطره اي بيش از پيش بر سلايق مردم پيدا کند، سخن گفتن ازآواز ايراني کاري است کارستان و بسي دشوار. در اين روزها، گوش مرد م خالي است از صداي ني، دف و تار. رشد سريع و پيوسته موسيقي پاپ و پخش اين نوع موسيقي از راديو و تلويزيون عرصه را براي فعاليت هاي موسيقي سنتي تنگ کرده است. موسيقي پاپ بعد از گذشت حدود دو دهه از پيروزي انقلاب  اسلامي توانست جاي پاي خود را در فرهنگ شنيداري ايرانيان محکم تر از پيش کند. شايد بشود گفت که موسيقي، پرچم فرهنگ ايرانيان است و موسيقي سنتي، نماد آن. گفت وگوي اين شماره را اختصاص داديم  به سايه اي که روي هنر موسيقي سنتي ايراني افتاده است. به اين بهانه با يکي از خوانندگان ايران مصاحبه اي انجام داده ايم که مي خوانيد:

         صادق شيخ زاده، خواننده جوان ايراني متولد 21 اسفند 66  و دانش آموخته دکتراي زبان و ادبيات فارسي است که در پيشگاه استادان آوازي از قبيل استاد محمد اسماعيل قنبري، احمد ابراهيمي و خوش فکر شاگردي کرده و از سال 83 تاکنون در کارگاه هاي استاد شهرام ناظري شرکت دارد.

        از چه زماني احساس کرديد به موسيقي علاقه داريد؟ چون شما در دوران نوجواني قاري قرآن بوديد. اين علاقه از چه زماني شروع شد؟

      از سال 79 يا 81 بود که آموختن دو يا سه تکنيک، من را به سمت آواز ايراني سوق داد؛ چرا که اصلا با اين فضا آشنا نبودم و قصد آموختن آواز ايراني را هم نداشتم، ولي به خاطر قرائت هاي مجلسي که از استادان بزرگي شنيده بودم، علاقه داشتم تعدادي از تکنيک ها را بياموزم، بخصوص بعضي تحرير هاي حلقي را که مصطفي اسماعيل، شحات محمد انور، غلوش و عبدالباسط استفاده مي کردند. وقتي خاستگاه اين تحرير ها را جست وجو کردم، متوجه شدم که به آواز ايراني منجر مي شود. زماني که شما مي خواهيد وارد يک روستا شويد، بايد کدخدا را ببينيد، ماهم از اين قاعده مستثنا نبوديم و بسيار خوشحالم که براي نخستين بار با کار استاد شجريان اين اتفاق براي من افتاد. بعد از آن، اين مسير علاقه مندي ادامه پيدا کرد، هرچند که نتوانستم تکنيک هايي را که مد نظرم بود، کسب کنم؛ ولي خواننده آواز ايراني شدم.

       با آواز خواني شروع کرديد يا با ياد گيري دستگاه هاي مختلف؟

      آواز ايراني از دو بخش کلي تشکيل مي شود: بخش نخست، پردازش صداست و پس از آن آموزش دستگاه ها و نغمه ها. مقصود ما از دستگاه، يک سخت افزار نيست، بلکه نرم افزار است. به مجموعه نت هايي که به صورت قراردادي در يک بازه اي قرار مي گيرند - اين بازه مي تواند چهارتايي و يا هشت تايي باشد - گوشه، آواز يا دستگاه گفته مي شود. هر چقدر که اين نت هاي مرتبط به هم، بزرگتر باشند، شما به يک جامعه بزرگتري نسبت به نغمات دست پيدا مي کنيد. اين جامعه بزرگتر را دستگاه و بعد آواز و سپس گوشه مي گويند. من به واسطه پردازش صدا وارد اين هنر شدم، ولي زماني که ديدم مي توانم نغمه ها را با اين صدايي که پردازش مي شود، بخوانم ، به آن علاقه مند شدم. بعد رديف کار کردم و بعد هم خوانندگي شروع شد.

        چه شد که از قرائت قرآن به سمت اين هنر سوق پيدا کرديد؟

      در دوره اي که ما روي قرائت کار مي کرديم، اتفاق تخصصي اي رخ نمي داد. همان طور که گفتم در دوران نوجواني قرائت کار مي کردم؛ اما بعد از آن احساس کردم که ديگر قرائت به پايان رسيده، چون استادها مشخص بودند و مي دانستم که از اين چند حالت هم خارج نيست. در بين برخي نغمه ها که بعضي استادان مصري اجرا کرده بودند، به يک تکنيک هايي رسيدم که فکر کردم خيلي دست يافتني نيستند. دارالقرآن ها هم مجمع هايي بودند که جوانان براي ساعاتي در آنجا قرآن مي خواندند و معلم و آموزگاران آنجا نيز متخصص نبودند. بنابراين احساس کردم بايد يک وارداتي در اين مقوله انجام داد. وقتي وارد دنياي موسيقي شدم، متوجه شدم که موسيقي يک درياي بيکران است که جذابيتش براي من  بيشتر بود.

        «اينک از اميد» از بين 174 اثر ارائه شده به دانشنامه «فردريک لونورمان» توانست نامزد دريافت نشان خيام شود. کمي درباره اين موفقيت صحبت کنيد.

      در سال 91 با شاهين شهبازي آشنا شدم. با او درباره کاري صحبت کرديم که وحدت موضوع داشته باشد. مثلا در کارهايي که الان منتشر مي شود و در آن سال هم منتشر مي شد، در هر قسمتي از آلبوم به يک موضوعي پراخته بود. ما تصميم گرفتيم که آثار ترمولوژيکي توليد کنيم، يعني موسيقي، ابزاري باشد براي اينکه بتواند جهان بيني ما را به مخاطبا نمان عرضه کند. در اين راه شاعر که نبوديم تا بتوانيم اشعار قابلي را در اين زمينه عرضه کنيم. پس تصميم گرفتيم يک موضوع مشخصي را انتخاب کرده و پيرامون  آن شعر انتخاب کنيم. اتفاق نظر پيدا کرديم که «اميد» موضوع بسيار خوبي است. شعرهايي از  حافظ و مولانا و چند قطعه از خيام و يک تصنيف قديمي هم بازسازي کرديم که موضوعي آن  «اميد» باشد. اين فرايند را که انجام داديم، پس از انتشار در سال 92 ، از طريق رايزني فرهنگي جمهوري اسلامي ايران- چون نخستين اثر داراي  وحدت موضوع در 15 سال اخير بود - در جشنواره icm اتريش، که در آنجا آثار موسيقايي مطرح مي شود، شرکت کرديم. در آن جشنواره «اينک از اميد» رتبه دوم icm را کسب کرد. «اينک از اميد» يک آواز شوشتري دارد که بر مايه مکتب اصفهان است و در واقع از شور شروع مي شود و  مرکب خواني در آن به وقوع مي پيوندد. اين آواز از طریقicm اتريش به دانشنامه «فردريک لونورمان» فرانسه ارسال شد و توانست نشان درجه يک خيام را کسب کند که بعد از آن ما يک امتياز نشر آلبوم موسيقايي تحت ليسانس فرانسه را هم به دست آورديم، به نام «اينک از حافظ» که درسال 93 منتشر شد.

        آقاي شيخ زاده، در دنياي موسيقي ما خلائي احساس مي شود. به صورتي که هنرمندان يک دوراني دارند و بعد از فعاليت هاي چند ساله کمرنگ مي شوند. شما دليل آن را چه مي دانيد؟ يا بهتر است بگويم علت ماندگاري موسيقي سنتي چيست؟

      زماني که من جوان بودم، فکر مي کردم اين اتفاق به خاطر خود موسيقي است، يعني موسيقي اصيل به دليل اصالت خودش ماندگار است، ولي بعد ها متوجه شدم که دليلش نوع، موسيقي آن نيست  يعني خيلي مهم نيست که آن موسيقي، کلاسيک غربي باشد يا موسيقي پاپ ايراني و يا از اين نوع. هر اثر هنري که جميع الجهات باشد، ماندگار است و اين مهم نيست که با چه شکلي ارائه شود. مثلا اگر من براي شما اثري توليد کنم که اين اثر در مورد روز درختکاري باشد، اين اثر تا زماني ماندگار است که درختي وجود داشته باشد و يا تا زماني که مناسبتي به اين نام وجود داشته باشد. ولي اگر من براي شما اثري توليد کنم درباره مکارم اخلاقي آفرينش يا اثري درباره «اميد» يا از حافظ و سعدي سخن بگويم و ازاين دست، تا زماني که آنها ماندگاري داشته باشند، آن اثر هم ماندگار است. در عرصه موسيقي پاپ هم آثاري داريم مثل آثار محمد اصفهاني يا خشايار اعتمادي که ماندگار شدند؛ چون از مفاهيمي سخن گفتند که مفهوم مهر جاودانگي داشته است. چه بسا در عرصه موسيقي سنتي هم آثاري وجود دارد که ماندگار نشدند.

        آينده موسيقي را چگونه توصيف مي کنيد؟

      مردم، داراي قريحه موسيقي هستند. رسانه ها هم تا جايي که مي توانند از موسيقي هاي فاخر حمايت مي کنند، اما اگر همين روند پيش برود، يعني تهيه کنندگاني که نام آشنا هستند و به موسيقي، نگاه تجاري دارند، به حضور خود در عرصه موسيقي فاخر ادامه دهند، فکر مي کنم اين موسيقي فاخر به تباهي کشيده مي شود؛ ولي اگر هنرمندان را به حال خودشان بگذاريم و تهيه کنندگي را به خودشان بسپاريم و اجرا در سالن هايي که قابليت اجراي موسيقي جدي دارند را به خود هنرمندان واگذار کنيم، در اين آشفته بازار، شاهد رشد و نمو قابل توجهي در توليد آثار فاخر خواهيم بود. اين آثار فاخر که از بطن جامعه و ژرفاي وجود کساني که به آن اهتمام مي ورزند، ساطع مي شود، مي تواند مخاطب حداکثري را که در اين سال ها در حق آنها قصور شده است، به خود جذب کند.

        جايي گفتيد که مايل نيستيد نسبت به آثار فعلي در مقام مقايسه قرار بگيريد. کمي درباره آن توضيح دهيد؟

      وقتي جايزه اي به شخصي داده مي شود و مورد تقدير قرار مي گيرد، افرادي مي گويند که اين شخص مگرچه کسي بود که جايزه گرفت. اين موضوع هم برمي گردد به زماني که من جايزه گرفتم و موجي به راه افتاد که چه کسي ادعا کرده شما از همه بهتر هستيد؟ من در پاسخ گفتم که اين جوايز بيانگر آن است که من داراي استانداردي در موسيقي ايراني هستم که اين استاندارد، استاندارد بين المللي است. من ادعا نمي کنم که از شما بهتر هستم و جوايز هم ميزان و معيار مقايسه من با کسي نيست؛ بلکه ميزان و معيار مقايسه من با خود من است. اين جوايز را پشتوانه خود کردم تا بتوانم با آن حرکت کنم. من خوشبخت هستم که همين جوايز باعث فعاليتم در رسانه مي شود که بتوانم ساز ايراني را معرفي کنم. متاسفانه به غير از محمد معتمدي که حداقل 10 سال از من بزرگتر است کسي را در اين حوزه نمي بينم که به صورت حرفه اي کار کند. هم سن و سال هاي من در اين هنر کجا هستند؟ من در اين هنر احساس تنهايي مي کنم.

        شما دکتراي زبان و ادبيات فارسي داريد و قبل از اين انتخاب، به سمت موسيقي رفتيد؟ اين انتخاب چقدر متاثر از علاقه شما به موسيقي بوده است؟

      واقعيت اين است که اگر آواز نمي خواندم، ادبيات فارسي هم نمي خواندم. من ديپلم رياضي دارم و پيش دانشگاهي را هم رياضي خواندم و در کنکور رياضي هم شرکت کردم و حتي يک سال هم مهندسي خواندم؛ در سال 83 اولين بار به کلاس آواز خواني رفتم. استادان در کلاس شعر مي خواندند و ما هم بايد از روي کتابي که آنجا بود، شعر مي خوانديم. در جلسه اول و هنگام خواندن غزل معروف «يوسف گم گشته باز آيد به کنعان غم مخور» 13 غلط داشتم. اين موضوع بسيار مرا ناراحت کرد و اولين جرقه را در ذهنم زد که به سراغ ادبيات فارسي بروم. زماني هم که وارد رشته مهندسي شدم، احساس کردم از آن لذت نمي برم و برعکس وقتي کنار دوستاني که فلسفه، حقوق يا ادبيات مي خواندند، مي نشستم، متوجه مي شدم «آني» است که مرا به سمت خودش جذب مي کند. ادبيات فارسي به معناي واقعي کلمه برايم دلبري کرد و اين دلبرانگي همچنان ادامه دارد.

        يک آرزو؟

      اگر روزي اين اتفاق بيفتد که صبح از خواب بيدار شوم و ببينم دست مردم کتابي است مربوط به ادبيات عرفاني، شايد آن روز، بهترين روز من باشد. ديدن روزي که راننده تاکسي، بعد از خواندن کتاب ليلي و مجنون شروع به حرکت کند، يا کنار دستي من مشغول خواندن منطق الطيرعطار باشد، يا وقتي وارد مترو مي شوم، کتاب بوستان و گلستان را در دست مردم ببينم و اصطلاحات آن در ادبيات عامه به کار رود، آرزوي من است.

       

      «صد قدحِ نوش»

      سعدي بي شک از قلل رفيع شعر، ادبيات و عرفان ايران و جهان است. غزليات وي دنيايي پر از زيبايي، حکمت و عاشقي است. شنيدن اين اشعار با همراهي سه تار براي هر مشتاقي لذتبخش خواهدبود. عباس هدايتي اصل با خوانش صحيح و پراحساس و نيما بغدادي با همراهي سه تار، آلبوم «صد قدح نوش » را منتشر کرده اند.

       عباس هدايتي اصل و نيما بغدادي در همکاري مشترک خود در اين آلبوم، به خوانش و اجراي موسيقي بر صد غزل از سروده هاي سعدي شيرازي پرداخته اند. «اول دفتر به نام ايزد دانا»، «محبوب سيم اندام سنگين دل»، «ما نيز هم بد نيستيم»، «حکايت پيش جانان»،«چشمان ترک مست»، «دو دوست»، «قطره باران بهاري»، «هوس صحرا»، «چشم من و پروين»، «جمال طلعت»، «سل المصانع»، «وقت بهار»، «باد نوبهاري»، «بوي وصال دوستان»، «ماه دو هفته»، «بار فراق دوستان» و «سرو بوستاني» از جمله صد غزل خوانده شده در اين اثر هستند.

      عباس هدايتي اصل متولد 1355 در قزوين، سعدي پژوه و برگزارکننده کلاس هاي سعدي پژوهي براي دبيران ادبيات ( 1396 - 1395) و داراي مدرک ممتاز در خط نستعليق از انجمن خوشنويسان ايران (1394) است.

      نيما بغدادي متولد 1367 در قزوين، کارشناس ارشد موسيقي از دانشگاه آزاد تهران است که ساز سه تار و تار را نزد کمال رضايي و کيوان ساکت فراگرفته است . تاسيس گروه موسيقي ايراني راوسين و برگزاري کنسرت هايي با اين گروه، آهنگسازي مجموعه تئاتر ميني مال، آلبوم هاي سرو بلند قامت دوست، قصه رنگ پريده خون سرد و ميني مال هايي براي سه تار، آلبوم هايي براي تکنوازي سه تار و تکنوازي شورانگيز از جمله فعاليت هاي اين موزيسين جوان است.

       

      راه و روش انديشيدن را ياد بگير

      با کتاب« شفاف انديشيدن »

       کتاب «هنر شفاف انديشيدن»، اثر ماندگار رولف دوبلي است که عادل فردوسي پور، بهزاد توکلي و علي شهروز ترجمه آن را انجام داده اند.  نويسنده کتاب، يک رمان نويس و کارآفرين است و اين کتاب، صرفا حاصل سال ها يادداشت برداري او در زمينه خطاهاي ذهني است که براي خود نوشته بود.  رولف دوبلي بعد از نوشتن اين کتاب، بسيار معروف شد و اين اثر از او بسرعت در صدر جدول کتاب هاي پرفروش آلمان قرار گرفت و به زبان هاي متعددي ترجمه شده است.

      فردوسي پور در مقدمه اي  براي ترجمه فارسي اين کتاب مي گويد: «تصور کنيد در زمين هيچ خطايي اتفاق نمي افتاد. آن وقت واژه اي به نام پنالتي، اخطار و اخراج هم معنا نداشت. اشک ها و لبخندها محو مي شدند و زيبايي فوتبال هم رنگ مي باخت. آدم ها شبيه ربات هاي برنامه ريزي شده  بودند که وظيفه شان بردن، بدون کوچک ترين اشتباه بود. حالا تصور کنيد که در اين جهان پهناور که هزاران زمين فوتبال را در خود جاي داده، قرار بود هيچ انساني دچار خطا و اشتباهي نشود؛ آيا جهان بهتري داشتيم؟»

      چند پاراگرافش را بخوان

      اگر 50 ميليون نفر چيز احمقانه اي بگويند، آن چيز کماکان احمقانه است. فرض کنيد در مسير يک کنسرت، سر يک چهار راه با گروهي از آدم ها مواجه مي شوي که همه به آسمان خيره شده اند. بدون اينکه فکر کني، تو هم به بالا زل مي زني، چرا؟ تاييد اجتماعي.

      چرا بايد به قبرستان ها سر بزنيد: ديديد ما تا يه آدم موفق و معروف مي بينيم، سريع خودمونو ميذاريم جاش؟ حالا يه سريا هستن که کلا ميان يه سري چيزاشونو فدا مي کنن تا برن تو کار همون آدم معروف و فکر مي کنن عاقبتشون يه جور مي شه. مثلا يکي «جي کي رولينگ» رو مي بينه و مي خواد نويسنده بشه يا «ادل» رو مي بينه و مي ره تو کار خوانندگي. غافل از اينکه ميليون ها آدم هم بودن که تو اين راه موفق نشدن و کسي هم نمي شناسدشون؛ چون رسانه ها فقط آدماي موفق رو نشون مي دن. براي شروع هر کاري بايد اين رو هم در نظر بگيريم که درصد باختمون بسياااار بالاست و خيليا هم مثل ما جو گير شدن و نتونستن. با اينکه همون شرايطي رو داشتن که «جي کي رولينگ» يا «ادل» داشت.

       

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/678.jpg

      ديدني هاي استان تهران  و اطراف آن

      يوسف ساماني پور  ايام تعطيل و روزهاي پايان هفته زمان هاي مناسبي براي گردش و سفر هستند. فرقي نمي کند که شما در اين ايام به مسافرت هاي دورتر رفته ايد يا به هر دليلي به گردش نپرداخته ايد، در هر صورت تهران و شهرستان هاي اطراف آن جذابيت هاي گردشگري خيلي خوبي دارد. تهران با پيشينه تاريخي در قرن معاصر، جاذبه هاي تاريخي بسيار زيبايي دارد که با توجه به سابقه بيش از 230 ساله آن به عنوان پايتخت، ريشه فرهنگ مردم را نيز مي توان در آن جست وجو کرد. شهر تهران جاذبه هاي طبيعي متعددي نيز دارد که بيشتر مردم تهران، اغلب آنها را تجربه کرده اند. 

      تاريخ پايتخت

      قدمت شهر تهران به لحاظ تاريخي به عنوان مکاني که در آن زيست انسان ها جريان داشته است، به بيش از 7000 سال مي رسد. همچنين نخستين بار از سوي شاه تهماست صفوي بسيار مورد توجه قرار گرفت و شاه تهماسب دستور داد تا خندق ها و برج و باروها و دروازه هايي در چهار جهت آن احداث کنند و کاروانسراها و باغ ها و چنارستان هاي بزرگي در آن بسازند، اما گذشته از 4 سالي که مرکز حکومت کريم خان بود، تهران از زمان آغامحمد خان قاجار تا به حال به طور مستمر پايتخت کشور عزيزمان ايران بوده است. به همين علت آثار و بناهاي تاريخي ارزشمند و تماشايي زيادي دارد که بيشتر ساکنان آن نيز حتي نامشان را هم نشنيده اند،
       

      چه رسد به اينکه آنها را ديده باشند. در کمتر از يک روز و حتي در روزهاي کاري، تهران غيرکاري و غيرتجاري را مي توان ديد، تهراني که تمام آن ماشين و دود و صدا و ترافيک نيست، بلکه ديدني هايي   در يک قدمي محل کار و زندگي روزمره مان دارد، ديدني هايي که شايد مي بينيم اما به آنها نگاه نمي کنيم و با آنها زندگي نمي کنيم.  کاخ هاي متعددي مانند کاخ گلستان که شروع تهران به نوعي از همانجا شکل گرفته است، کاخ نياوران، سعدآباد، سلطنت آباد، کوشک احمدآبادي، صاحبقرانيه، مرمر، شمس العماره و... و عمارت هاي متعدد ديگر مانند دارالفنون، مسعوديه، کاخ دادگستري، کاخ بهارستان و ... همچنين موزه هاي متعددي که در برخي کاخ هاي نام برده، واقع شده اند و موزه هاي تاريخي مانند موزه سينما که افزون بر تاريخي بودن ساختمان آن، مي توان اولين ابزارهاي تاريخ سينما را درآنجا ديد و با هنرمندان بزرگ ايران آشنا شد، باغ موزه قصر تهران، باغ موزه هنر ايراني، موزه ايران باستان، موزه جواهرات ملي، موزه آبگينه، پست و مخابرات، سکه، فرش و... زيارتگاه هايي مانند امامزاده صالح و شاه عبدالعظيم، منازل مفاخر و مشاهيري که قابليت بازديد دارند، از قبيل منزل پروفسورحسابي، شهيد بهشتي، دکتر شريعتي، شهيد مطهري و... محله هاي خاصي مانند چهارراه اديان که آتشکده، کنيسه، کليسا و مسجد در يک خيابان درکنار هم قرار دارند، محله عودلاجان، سنگلج، چال ميدان، بازار، دولت و ...گذرهاي معروف قديمي مانند ناصرخسرو، چراغ گاز، خيابان ارامنه، عين الدوله، باب همايون و ...، ميدان حسن آباد، بوعلي، سبزه ميدان و ... همگي از جاذبه هاي گردشگري تهران بزرگ و قديمي است که فارغ از تعصب، به تنهايي بيش از خيلي از کشورهاي گردشگري جذابيت دارد و علاوه بر توجه مسئولان، نيازمند حمايت مردم عزيزمان است. از ديدني هاي تهران مدرن مانند برج هاي ميلاد و آّزادي و پل طبيعت که بگذريم، بازديد از آثار ارزشمند ديگر مانند باغ گياه شناسي و شهرک سينمايي در غرب تهران نيز، خالي از لطف نيست. به نظر مراجعه به موزه دفاع مقدس در مجاورت باغ کتاب تهران، کتابخانه ملي ايران، فرهنگستان هاي جمهوري اسلامي و باغ هنر در اراضي عباس آباد (تهران) براي يادآوري رشادت هاي تاريخ سازان سرزمين مان ايران هم در اثناي روزمرگي به هدفمندي زندگي هاي تکراري اين روزها کمک زيادي مي کند. زندگي در تهران را مي توان فقط کار و فقط رستوران و فست فودهايش نديد، بلکه مي توان آخر هفته هايي شاداب و بي نظير را در قالب سفرهاي يک روزه تجربه کرد. سفرهايي که مي تواند يک پنجشنبه يا جمعه بهاري را لذت بخش تر از سفرهاي چندروزه تکراري بکند که چون طولاني هستند، معمولا هماهنگي هاي دشواري مي طلبند.

       

       

      به سمت غرب

      يکي از عمده دلايل تراکم جمعيت در اطراف تهران، علاوه بر استمرار مرکزيت تهران در بيش از دو قرن اخير، وجود مناطق خوش آب و هوا در اطراف تهران بوده است تا جايي که آغامحمد خان قاجار، منطقه ساوجبلاغ را براي استقرار ايلات مناسب ديد و اين منطقه از همان زمان مورد توجه قرار گرفت.

      اگر از شهر تهران کمتر از 100 کيلومتر به سمت غرب يعني آزادراه تهران ادامه دهيم، انبوهي از روستاها و مناطق تفريحي را خواهيم ديد که در ايام بهار، مناظر بسيار زيبايي دارند و اگر به سمت شمال غرب تهران مسير جاده فيروزکوه را ادامه دهيم، روستاها و مناطقي را خواهيم ديد که بهاري نسبتا سرد و تابستاني بسيار خنک دارند که بي شک مي توان ادعا کرد همين مناظر و طبيعت زيبا و بهار و تابستان هاي خنک، دنياي ماشيني و مدرن شهر تهران را در دهه هاي اخير براي ساکنان آن قابل تحمل کرده است. پس براي گذران بهتر عمر، توجه به گردش براي آرامش روحي و فراغت از دغدغه هاي روزمره بسيار مؤثر است. حال که بهره مندي از طبيعت زيباي اطراف تهران از گذشته مرسوم و سودمند بوده است، چرا ما از آن بي بهره بمانيم؟ وجود چند سد براي تامين آب آشاميدني و کشاورزي در اطراف تهران، مناظر زيباي انسان ساختي است که مزيد بر جاذبه هاي گردشگري طبيعي و باستاني کشش بسيار زيادي را به ويژه در بهار براي گردش هاي يک روزه ايجاد مي کند. سد اميرکبير يا کرج، سد لتيان، سد لار، سد فشافويه و سد طالقان از مناطق ديدني و نقاط هدف گردشگري هاي يک روزه هستند. در ساوجبلاغ، آبشار هاي چوب بست، عالم زمين و سوته دره و روستاهاي خوروين، وليان و هيو و برج مقبره کردان، از نزديک ترين مناطق ديدني به تهران هستند.  در مجموع منطقه برغان به تهران نزديک و بسيار خوش آب و هواست اما با کمي حوصله بيشتر مي توان سفر به طالقان زيبا را تجربه کرد، منطقه اي که علاوه بر اينکه زادگاه نخبگاني از جمله جلال آل احمد و آيت ا... سيد محمود طالقاني است با بيش از 80 پارچه آبادي شرايطي براي طبيعت گردي در دشت و دامنه ها تا کوهنوردي، صخره نوردي و دره نوردي را دارد. طالقان قطعا از مناطقي است که با چندين بار مراجعه نيز، تکراري نمي شود و ذائقه هر بازديدکننده اي را راضي مي کند. چشم اندازهاي اطراف سد براي گردشگران طبيعت دوست و آبشارهاي متعدد در روستاهاي متعدد که همگي سرمنشأ رودخانه شاهرود هستند و چشمه هاي آبگرم آن براي گردشگران ماجراجو مي تواند مورد توجه باشد.

       

      به سمت جنوب

      از ديگر يک روزه ديدني هاي اطراف تهران، مسير جنوب تهران يعني شهر قم است که آرامگاه حضرت معصومه (س) مي تواند جلادهنده روحيه ماشيني زده شده مردم تهران باشد، جالب توجه اينکه شهر مذهبي قم نه فقط به مدرسه فيضيه اش بلکه به بازار قديم، گنبد نمک، درياچه نمک، حوض سلطان، خانه تاريخي زند، خانه تاريخي ملاصدرا، آتشکده نوين، چندين کاروانسرا و پل تاريخي خيلي معروفي که دارد، شناخته شده و ديدني است.

      با عبور از قم بايد ارديبهشت و گلاب گيري کاشان را حتما ديد که کاشان را به تنهايي بايد يک روز کامل به تماشا پرداخت؛ باغ فين، غار نياسر، قمصر، خانه بروجردي ها، خانه عباسي ها، خانه طباطبائي ها، شهر زيرزميني نوش آباد، آرامگاه محتشم کاشاني، تيمچه امين الدوله و انبوهي از ديدني هاي تاريخي، معماري و طبيعي ديگر که در دل کوير به زيبايي هرچه تمام تر رنگ و بويي از خلاقيت چشم نواز خالق و مخلوق براي تصفيه روح و روان آپارتمان زده شهرنشينان مهيا کرده است.

       

      به سمت شرق

      نقشه را که دور بزنيم، محدوده اي نسبتا کوچک کلانشهري به نام تهران را شکل داده است و در اين محدوده مناطقي تاريخي و طبيعي و مدرن براي بازديد وجود دارد که شرح توصيفي در حد نام آنها مورد اشاره قرارگرفت. از غرب و جنوب و تهران براي سفرهاي يک روزه هم که بگذريم، شمال و شمال شرق تهران نيز طبيعت زيبايي دارد که خنکي و سرسبزي شان در گرما و دود تهران معناي مضاعف به خود مي گيرد. منطقه لواسانات با روستاهاي مملو از باغ هاي زيبا آنقدر به تهران نزديک هستند که مراجعه کمتر از يک روز نيز، توجيه اقتصادي و زماني خوبي دارد.روستاهايي مانند روستاي افجه، آهار و سينک و يا آبشار برگ جهان و سوستون، غار موزه وزيري و حمام هاي قديمي و کاروانسراي چشمه دو برادر هر حوصله اي را براي بازديد سرجا مي آورد.

      همچنين دماوند با آبعلي و آبسردش از بهار تا پايان تابستان، جذاب و ديدني است، هوايي خنک و پاک با رودهاي سرد و جوي هاي زيبا، آبشار جنگلک و آبشار برف تنگه لار، مسجد جامع دماوند، برج شيخ شبلي، چشمه هايي از جمله چشمه اعلاء و چشمه تيز آب و درياچه تار و امامزاده عبدالله و خليل الله بسته اي از ديدني ها را در خود دارد که براي زدودن خستگي هاي ناشي از پديده هاي مختلف شهرنشيني و پايتخت نشيني کافي به نظر مي رسند.

      اگر در بين دوستان و آشنايان هستند افرادي که جمعه هم زود از خواب بيدار مي شوند و بي دليل سفر مي روند و يا دائم به گشت و گذار هرچند به اندازه چند ساعت در بوستان هاي شهر و موزه و کاخ ها مي پردازند، از رفتارشان تعجب نکنيد، چون آنها دريافته اند که زندگي در اوج جدي بودن، شوخي اي بيش نيست پس اين گذر عمر را به بهانه هايي مانند مشغله هاي کاري و کمبود وقت با تکرار روزمرگي نگذرانيم.

      کاخ گلستان ؛ شروع تهران

      در کمتر از يک روز و حتي در روزهاي کاري، تهران غيرکاري و غيرتجاري را مي توان ديد، تهراني که تمام آن ماشين و دود و صدا و ترافيک نيست، بلکه ديدني هايي غير روتين در يک قدمي محل کار و زندگي روزمره مان دارد، ديدني هايي که شايد مي بينيم اما به آنها نگاه نمي کنيم و با آنها زندگي نمي کنيم.  کاخ هاي متعددي مانند کاخ گلستان که شروع تهران به نوعي از همانجا شکل گرفته است، کاخ نياوران، سعدآباد، سلطنت آباد، کوشک احمدآبادي، صاحبقرانيه، مرمرو ...

      لواسانات با روستاهاي مملو از باغ هاي زيبا

      نقشه را که دور بزنيم، محدوده اي نسبتا کوچک کلانشهري به نام تهران را شکل داده است و در اين محدوده مناطقي تاريخي و طبيعي و مدرن براي بازديد وجود دارد که شرح توصيفي در حد نام آنها مورد اشاره قرارگرفت. از غرب و جنوب   تهران براي سفرهاي يک روزه هم که بگذريم، شمال و شمال شرق تهران نيز طبيعت زيبايي دارد که خنکي و سرسبزي شان در گرما و دود تهران معناي مضاعف به خود مي گيرد. منطقه لواسانات با روستاهاي مملو از باغ هاي زيبا ...

      ارديبهشت و گلاب گيري کاشان

      با عبور از قم بايد ارديبهشت و گلاب گيري کاشان را حتما ديد که کاشان را به تنهايي بايد يک روز کامل به تماشا پرداخت؛ باغ فين، غار نياسر، قمصر، خانه بروجردي ها، خانه عباسي ها، خانه طباطبائي ها، شهر زيرزميني نوش آباد، آرامگاه محتشم کاشاني، تيمچه امين الدوله و انبوهي از ديدني هاي تاريخي، معماري و طبيعي ديگر که در دل کوير به زيبايي هرچه تمام تر رنگ و بويي از خلاقيت چشم نواز خالق و مخلوق براي تصفيه روح و روان آپارتمان زده شهرنشينان مهيا کرده است.

      آرامگاه حضرت معصومه (س)

      از ديگر يک روزه ديدني هاي اطراف تهران، مسير جنوب تهران يعني شهر قم است که آرامگاه حضرت معصومه (س) مي تواند جلادهنده روحيه ماشيني زده شده مردم تهران باشد، جالب توجه اينکه شهر مذهبي قم نه فقط به مدرسه فيضيه اش بلکه به بازار قديم، گنبد نمک، درياچه نمک، حوض سلطان، خانه تاريخي زند، خانه تاريخي ملاصدرا، آتشکده نوين، چندين کاروانسرا و پل تاريخي خيلي معروفي که دارد، شناخته شده و ديدني است.

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/679.jpg

      با نوبرانه ها غذاي بهاري بپزيد

      آشپزي با نوبرانه هاي بهار و خوراکي هايي که براي بهار مناسب هستند، جالب و خاص است؛ بنابراين بايد کمي بيشتر با سبزي ها آشتي کنيم و آنها را سر سفره هاي مان مهمان کنيم. سبزي ها و نوبرانه هاي بهارکم نيستند. بعضي از آن ها مانند چغاله بادام و گوجه سبز، دو منظوره بوده و به عنوان ميوه و چاشني غذا قابل استفاده هستند، پس به بهار و آشپزي بهارانه خوش آمديد.

      خورش چغاله بادام

      مواد لازم براي 4 نفر

      گوشت خورشي: 400 گرم، پياز: يک عدد، چغاله بادام: 300 گرم، نعناع و جعفري خرد شده: مجموعا 300 گرم، نمک، فلفل و ادويه: به مقدار دلخواه، آب: 4 ليوان

      گوشت و پيازها را با کمي ادويه و زردچوبه، بدون اضافه کردن نمک تفت بدهيد. به اين ترتيب کاملا آب گوشت کشيده مي شود. بعد از اين که آب گوشت کاملا کشيده شد، نعناع و جعفري خرد شده را به آن اضافه کرده و تفت بدهيد تا رنگ سبزي ها تغيير کند. بعد از تغيير رنگ سبزي ها چغاله هاي پاک و شسته شده را اضافه کنيد. کمي تفت داده و در قابلمه را به مدت 4 دقيقه بگذاريد. سپس در قابلمه را برداشته و به آن چهار ليوان آب اضافه کنيد. يک ساعت بايد صبر کنيد تا چغاله ها و گوشت کاملا بپزند. بعد از پختن کامل گوشت و چغاله بادام ها به خورش، نمک و آبغوره اضافه کرده و 15 دقيقه صبر کنيد تا خورش طعم دار شود. مي توانيد به جاي گوشت قرمز از هر نوع گوشت ديگري هم استفاده کنيد. مي توانيد به اين خورش کمي هم رب اضافه کنيد.

       

      خورش گوجه سبز

      مواد لازم براي 4 نفر

      مرغ تکه شده: 500 گرم، نعناع و جعفري پاک شده: يک کيلوگرم، گوجه سبز: نيم کيلوگرم، پياز درشت: يک عدد، روغن مايع: دو قاشق غذاخوري، نمک: به مقدار دلخواه، زعفران سائيده شده: يک قاشق مرباخوري

       پياز را پاک کرده، بشوييد و خرد کنيد. مرغ ها را بشوييد و سپس استخوان را جدا کرده و آنها را تکه کنيد.. سپس آن را همراه با کمي روغن داخل ماهيتابه بريزيد و تفت بدهيد. کمي که خامي آن رفت، زير شعله را خاموش کرده و پياز را همراه با مرغ داخل قابلمه بريزيد. آب اضافه نکنيد. فقط کمي نمک اضافه کرده و زير شعله را کم کنيد تا مرغ آب انداخته و بپزد. بعد از اين که مرغ پخت، به آن زعفران سائيده شده را اضافه کنيد. کمي تفت داده و بعد يک و نيم ليوان آب اضافه کنيد. نعناع و جعفري را پاک کرده، بشوييد و خرد کنيد. آنها را با کمي روغن تفت داده و بعد از اين که رنگشان تغيير کرد، به مرغ اضافه کنيد. زير شعله را کم کنيد تا خورش جا بيفتد. ده دقيقه مانده به سرو غذا، گوجه سبزها را اضافه کنيد. اين خورش را مي توانيد با برنج يا نان ميل کنيد. بعضي افراد براي ملس شدن طعم اين خورش در صورتي که گوجه هاي نوبرانه خيلي ترش باشند به آن يک تا دو قاشق غذاخوري سکنجبين اضافه مي کنند. اين کار را بايد در زمان اضافه کردن گوجه سبزها به غذا انجام دهيد.

       

      خورش باقلاسبز با گشنيز

      مواد لازم براي 4 نفر

      باقلا سبز تازه: 500 گرم، سينه مرغ پاک و تکه شده: 500 گرم، گشنيز پاک و خرد کرده: 250 گرم، پياز: 2 عدد، سير: 6 حبه، زعفران: يک قاشق سوپخوري، زردچوبه: يک قاشق غذاخوري، نمک و فلفل: به ميزان لازم، روغن: به مقدار کم

      پيازها را پوست کنده، بشوييد و خرد کنيد. داخل ماهيتابه روغن بريزيد و پيازها را اضافه کنيد. کمي تفت بدهيد تا طلايي شود. سينه مرغ را پاک کرده، تکه کنيد و بشوييد.آن را به پيازها اضافه کنيد، تفت بدهيد تا زماني که آب سينه مرغ تمام شود. سيرها را پوست کنده بشوييد و بکوبيد. زردچوبه را به سيرها اضافه کرده و هم بزنيد. زعفران را هم اضافه کنيد. اين مخلوط را به مواد داخل ماهيتابه اضافه کنيد. نصف يک پارچ آب به ماهيتابه اضافه کرده، در ظرف را بگذاريدتا  با درجه کم مواد بپزند. سبزي را پاک کرده، بشوييد و خرد کنيد. سپس آن را با کمي روغن داخل ماهيتابه تفت دهيد. کمي که آب داخل قابلمه کم شد، سبزي ها را اضافه کنيد و تا پانزده دقيقه مانده به سرو غذا، باقلاها را اضافه کنيد. زير شعله را کم کنيد تا خورش کاملا جا بيفتد. اين خورش را مي توانيد با گوشت گوسفند تکه شده نيز بپزيد و با کته يا برنج ميل کنيد.

       

      لازانياي اسفناج

      مواد لازم براي 4 نفر

      اسفناج تازه: يک کيلوگرم، گوشت چرخ کرده: 400 گرم، پياز: دو عدد، سير: دو گل، پنير پيتزاي مکعبي: 400 گرم، لازانيا: يک بسته، پنير پيتزاي رنده شده: 100 گرم، پودر آويشن تازه: يک قاشق غذاخوري، آرد سفيد: يک قاشق غذاخوري، نمک و فلفل: به ميزان دلخواه، رب گوجه فرنگي: يک قاشق غذاخوري

       اسفناج ها را پاک کرده، خيس کنيد و بشوييد. آب آن که رفت، کمي اسفناج ها را خرد کنيد. پياز و سير را پوست کنده، بشوييد و خرد کنيد. سپس آنها را به گوشت چرخ کرده اضافه کرده و نمک را هم اضافه کنيد و اين مخلوط را تفت بدهيد. بعد از اين که آب گوشت کاملا تمام شد، رب را داخل يک ليوان آب حل کرده و به گوشت اضافه کنيد. بگذاريد گوشت با رب بپزد و خوشرنگ شود. اسفناج، گوشت و پودر آويشن را مخلوط کنيد. پنيرها را به شکل مربع کوچک برش زده و آنها را هم به مخلوط گوشت و اسفناج اضافه کنيد. فلفل را اضافه کنيد. لازانياها را مانند هميشه بجوشانيد و آبکش کنيد. آرد سفيد را کف ظرف پيرکس ريخته و يک لايه لازانيا روي آن بگذاريد. از مخلوط لازانيا، گوشت و پودر آويشن روي لازانيا بريزيد. اين کار را ادامه دهيد تا مخلوط گوشت و لازانيا تمام شود. بعد از اين که مواد اصلي تمام شدند، روي آن يک پنير پيتزاي رنده شده را بريزيد. فر را روي حرارت 180 درجه سانتي گراد گرم کنيد. بعد از اين که کاملا گرم شد، پيرکس را داخل آن قرار دهيد. نيم ساعت بعد حرارت زير فر را خاموش کرده و از بالا به لازانيا حرارت دهيد. نگران آب اسفناج نباشيد. آب دادن اسفناج باعث خوش طعم تر شدن لازانيا مي شود. اگر دوست نداريد لازانيا طعم اسفناج بگيرد، پيش از اضافه کردن آن به گوشت براي مدت کمي آن را حرارت دهيد تا آب اسفناج در آمده و تمام شود.

       

      پيتزاي مارچوبه، پيازچه و
       تخم مرغ

      مواد لازم براي 6 نفر

      مارچوبه: 150 گرم، پيازچه خرد شده: يک و نيم فنجان، نان پيتزاي آماده: يک بسته پنج تايي، تخم مرغ: 15 عدد، پنير پيتزا: يک بسته 200 گرمي رنده شده، قارچ خرد شده: دو فنجان، آرد سفيد: دو قاشق غذاخوري، پودر آويشن: يک قاشق غذاخوري

      مارچوبه ها را پاک کرده، بشوييد و بگذاريد آب آن برود. مارچوبه ها را خرد کنيد. پيازچه ها را پاک کرده، بشوييد و خرد کنيد و بعد با مارچوبه هاي خرد شده مخلوط کنيد. قارچ ها را پاک کرده، بشوييد و بعد آنها را به شکل هلالي خرد کنيد. آنها را هم به پيازچه و مارچوبه خرد شده اضافه کنيد. به اين مخلوط پودر آويشن اضافه کنيد. روي نان پيتزا ابتدا کمي پنير بريزيد، سپس به مقدار مناسب از مخلوط مارچوبه، پيازچه و قارچ را اضافه کنيد. روي اين مواد سه عدد تخم مرغ بشکنيد. پنير پيتزا اضافه کنيد. فر را داغ کرده و روي حرارت 180 درجه سانتي گراد بگذاريد. کف سيني فر آرد بريزيد. سپس پيتزاهاي آماده شده را کف سيني گذاشته و داخل فر بگذاريد. بعد از ده دقيقه از حرارت بالاي فر به مدت 5 دقيقه به روي پيتزاها حرارت دهيد تا تخم مرغ ها کاملا پخته و کبابي شوند. فر را خاموش و غذا را سرو کنيد.

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/680.jpg

      رئيس اچ اس اي منطقه لرستان در گفت و گو با «مشعل»:

       مصداق صنعت سبز باشيم  

       فعاليت خود را در حوزه محيط زيست از چه سالي آغاز کرديد؟

      من همواره در تمام دوران زندگي ام، عاشقانه دوستدار محيط زيست بوده ام و طبيعي است که با چنين نگاهي، به دنبال فرصتي باشم تا در اين حوزه انجام وظيفه کنم که توفيق حاصل شد و از سال 88 تاکنون در حوزه اچ اس اي و محيط زيست خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان خدمت مي کنم.

        عملکرد خودتان را در اين سال ها مثبت ارزيابي مي کنيد؟

      ما در اين مجموعه تلاش کرديم در کنار چرخه عظيم انتقال نفت کشور، محيط زيست را که موهبت و لطف عظيم الهي است، پاک نگه داريم. به لطف خداوند، آمارها هم نشان مي دهد که توانسته ايم سهم کوچکي در حفظ محيط زيست سرزمين مان داشته باشيم.

        توانسته ايد ارتباط و تعامل مناسبي با اداره حفاظت محيط زيست برقرار کنيد؟

      در سال هاي گذشته، به دليل همکاري سازنده اي که با اداره کل حفاظت محيط زيست استان برقرار کرديم و مشورت هايي که با کارشناسان اين اداره کل در حوزه هاي مختلف و آناليز خروجي اندازه گيري ها داشته ايم، توانسته ايم نتيجه مناسبي در حوزه محيط زيست   منطقه لرستان به دست آوريم.

         اين نتايج  چه بوده؟

      با همکاري همه کارکنان، بويژه مدير منطقه لرستان، اين منطقه در سال 1393 با کسب 7 تنديس سيمين و 7 لوح تقدير، رتبه نخست واحدهاي خدماتي سبز کشور را به دست آورد و در سال هاي 95 و 96 نيز 5 تنديس سيمين و 6 لوح تقدير را به خود اختصاص داد.

        چه مسيري را براي رسيدن به اين موفقيت ها طي کرده ايد؟

      اقدام هاي زيست محيطي اين منطقه از سال 1390 با اندازه گيري آلاينده هاي زيست محيطي همه مراکز انتقال نفت و تاسيسات منطقه در قالب طرح خود اظهاري تغيير پيدا کرده و نقاط بهبود شناسايي شده حاصل از اين اندازه گيري ها، با تعامل اداره کل حفاظت محيط زيست و استفاده از راهکارهاي کارشناسي، به نقاط قوت تبديل شده است.

        يکي از مواردي که در حوزه کاري شما همواره درباره آن بحث مي شود، آلودگي هاي ناشي از سوخت توربين هاي مراکز انتقال نفت است. در اين خصوص چه اقدامي انجام داده ايد؟

      در حوزه جلوگيري از آلودگي هوا اقدام هاي موثري انجام شده که از آن جمله مي توان به گاز سوز کردن توربين هاي مراکز، انجام تعميرات اساسي توربين ها، ديزل پمپ ها، ساخت و نصب دو دستگاه توربين گازي سولار در مرکز انتقال نفت شهداي تنگ فني با سوخت گاز و از سرويس خارج کردن مرکز انتقال نفت شهيد عادلي(افرينه) که توربين هاي آن با سوخت مايع کار مي کردند، اشاره کرد.

        آيا نوسازي خطوط لوله فرسوده که ممکن است آلودگي هاي زيست محيطي به همراه داشته باشد، در دستور کار منطقه قرار دارد؟

      بله، تعويض و نوسازي کامل خط 16 اينچ فرآورده بين مراکز انتقال نفت سبزآب خوزستان و تنگ فني و تبديل آن به خط 20 اينچ، از رده خارج کردن خط 20 اينچ فرآورده بين تنگ فني و پل باباحسين و جايگزيني خط 26 اينچ به جاي آن، نوسازي خطوط انتقال نفت خام، ساخت و بهره برداري از تلمبه خانه فرآورده در مرکز انتقال نفت شهيد سيفي(آسار) و تعويض خطوط انتقال نفت خام در بستر رودخانه سيمره و ساير رودخانه هاي حوزه استحفاظي منطقه لرستان، همگي از اقدام هايي است که با هدف ارتقاي ضريب ايمني اين خطوط و جلوگيري از آلودگي هاي زيست محيطي از جمله آب و خاک انجام شده است.

         و سخن پاياني

      ما در منطقه لرستان، با احداث حوضچه هاي تبخير در خروجي حوضچه هاي OWS، مجهز کردن مراکز به پکيج تصفيه فاضلاب بهداشتي، اجراي دقيق مديريت پسماند و نگهداري پسماندهاي حاصل از پيگراني خطوط و لايروبي مخازن در بشکه هاي پلاستيکي، مديريت پسماندهاي پزشکي مراکز و ارسال آنها به بيمارستان تامين اجتماعي خرم آباد و همچنين مديريت پسماندهاي عادي و ارسال آنها به شهرداري هاي تابعه از سوي پيمانکاران، تلاش کرده ايم مصداق بارز صنعت سبز و پويا باشيم که اميدوارم در راه رسيدن به اهدافمان، موفق عمل کرده باشيم. 

       

      شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت   منطقه فارس

      محيط زيست، سرمايه مشترک  نسل هاي امروز و فرداست

      وحيد هاشمي    منطقه فارس، يکي از مناطق 12 گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران است که در دو بخش انتقال نفت و مخابرات فعاليت مي کند. مرکز اين منطقه در شهر شيراز واقع شده و وظيفه برنامه ريزي، کنترل و اجراي عمليات و پشتيباني از مراکز انتقال نفت، مسيرخط و ايستگاه هاي مخابراتي اين منطقه را به عهده دارد. جمعي از همكاران شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت  منطقه فارس به منظور حفاظت از محيط زيست و بهره برداري معقولانه و منصفانه از منابع براي دستيابي به آينده اي پايدار که به موجب آن حقوق نسل هاي آينده تضمين شود، در اقدامي خودجوش به پاكسازي محيط زيست پرداختند و همسو با اهداف مسئوليت هاي اجتماعي شرکت، مسيري به طول 5 کيلومتر در محدوده گردنه شول در حريم خط گچساران - شيراز را که محور عبور و مرور گردشگران زيادي است، از وجود زباله ها پاکسازي کردند.

      شاپور عباسي، معاون عملياتي منطقه فارس که به همراه ديگر همکاران براي پاکسازي محيط زيست در منطقه حضور داشت، مي گويد: «محيط زيست، نعمتي است که خداوند به بشريت عطا فرموده و ما به عنوان مخلوق خداوند، بايد قدردان اين نعمت الهي باشيم و مي دانيم که محيط زيست، تنها به نسل فعلي متعلق نيست؛ بلکه به نسل هاي بعد هم تعلق دارد. اين سرمايه مشترک نسل هاي امروز و فرداي ماست. بنابراين حفظ و پاکسازي محيط زيست، همسو با اهداف scr (مسئوليت اجتماعي) در نفت است که ما بايد در حفظ و نگهداري آن کوشا باشيم.»

      او در ادامه صحبت هايش مي گويد: «قطعا اولويت ما در اين زمينه  مسافراني هستند که اين مسير را بارها طي کرده اند و بعد از پاکسازي منطقه مي بينند که تغييري در چهره محيط زيست ايجاد شده است. اين کار تاثير فرهنگي خوبي دارد؛ زيرا به اين ترتيب آنها متوجه مي شوند  که محيط زيست متعلق به خودشان است و بايد آن را  به عنوان حريم خصوصي خودشان در نظر بگيرند و براي پاکسازي و نظافت آن تلاش کنند.»

      بهرام علي دوست، رئيس امور اداري منطقه فارس هم در اين زمينه مي گويد: «هدف ما، پاکسازي محيط زيست است و بايد اين فرهنگ را نهادينه کنيم و همه  در حفظ محيط زيست کوشا باشيم.»  اميد انصاري، ديگر کارمند منطقه فارس مي گويد: «امروز ما آمده ايم تا با طبيعت آشتي کنيم و اين پيام را به دوستان و هموطنان مان بدهيم که مي توانيم طبيعتي سالم و پاک داشته باشيم و براي بقاي زندگي مان به نسل هاي بعدي انتقال دهيم. اين پاکسازي، قطعا تاثيرگذار خواهد بود و انتظار داريم اگر کسي قصد بيرون رفتن و تفريح در طبيعت را دارد، با به همراه داشتن يک کيسه، زباله هاي خود را درون آن بيندازد. اين يک نوع فرهنگ سازي است و مي توانيم با ديد بهتري به طبيعت نگاه کنيم.» حيدري، رئيس اداره محيط زيست شهرستان شيراز نيز درباره برنامه هاي خود مي گويد: « برنامه هاي پاکسازي طبيعت به صورت هفتگي و ماهانه و با حضور 100 شرکت کننده در حال برگزاري است و اين کار به شکل منظم و منسجم انجام مي شود و براي اولين بار است که در جمع کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس حضور داريم.» در همين زمينه و به منظور ترويج فرهنگ حفاظت از محيط زيست و تشويق مردم به رعايت نظافت و رها نکردن زباله در طبيعت، ميزان قابل توجهي از زباله هاي رها شده در مسير شيراز - سپيدان جمع آوري شد که با هماهنگي شهرداري شيراز به سايت بازيافت تحويل داده شد.

       

      روش کانال پلاسما به علت قابليت انتقال و استفاده بهينه از انرژي مصرفي، پيشرفت عمده اي در عمليات حفاري دارد و چون در فرآيند کانال پلاسما، سوراخ ايجاد شده کوچک و به قطر يک يا دو اينچ است، خرابي و ريزش در بستر دريا در مقايسه با حفاري سنتي، بسيار کمتر است.

       

      حفاري و بهره برداري در آبهاي عميق با استفاده از فناوري ABS

      تاکنون حفاري در آبهاي عميق از طريق سکوهاي نيمه شناور و کشتي هاي حفاري و با استفاده از رايزرهاي با فشار کاري پايين و فوران گيرهاي زيردريايي که در سرتاسر عمق آب قرار مي گرفتند، انجام شده است. افزايش عمق آب، باعث بالاتر رفتن طول و وزن رايزرها مي شود که باري سنگين روي سکوهاي حفاري است. يکي از رويکردهاي اخير صنايع حفاري، به کار بردن فوران گيرهاي سطحي براي اعماق زياد است که نتيجه آن استفاده از رايزرهاي با قطر کمتر و در نهايت نياز به کشش کمتر از روي سکو براي اعمال کردن به رايزرهاست. هر دو روش استفاده از فوران گيرهاي سطحي و زيردريايي، به لحاظ محدوديت هاي عملياتي و بازده کاري، طرفداران و منتقدان خاص خود را دارد. از اين رو با توجه به آنچه گفته شد، سيستم ABS به گونه اي که عاري از کمبودها و مشکلات دو سيستم قبلي بوده و به لحاظ اقتصادي داراي توجيه باشد، محاسبه و طراحي شده است. ABS حتي قابليت استفاده در سکوهاي نيمه شناور نسل دوم و سوم و کشتي هاي حفاري کوچک تر را دارد. با استفاده از اين فناوري مي توان از رايزرهاي با فشار کاري پايين و فوران گيرهاي زيردريايي استفاده کرد. با اين تفاوت که ديگر نيازي به راندن آنها تا بستر دريا نيست و مي توان فوران گيرها را روي سيستم ABS نصب کرد، در صورت وجود شرايط جوي نامساعد، مي توان با جدا کردن رايزرها و باقي گذاشتن فوران گيرها روي سيستم ABS براي کنترل فوران و ايمن کردن چاه اقدام کرد.

        شکل 4- نماي کلي از سيستم ABS

       

      مزاياي استفاده از ABS

      1- استفاده از ABS در حفاري آبهاي عميق به طور قابل ملاحظه اي، باعث افزايش بازده عمليات حفاري مي شود که دليل آن، نياز نداشتن به راندن فوران گيرها و رايزرهاي حفاري تا بستر دريا و صرفاً تا عمق 300 متري است که اين امر در آبهاي عميق نمود بيشتري پيدا مي کند.

      2- سيستم ABS قابليت استفاده در سکوهاي نسل دوم و سوم با سيستم لنگراندازي ساده تر را دارد که در مقايسه با سکوهاي پيشرفته، داراي نرخ روزانه کمتري (تا حدود 30 درصد) است.

      3- براي انجام عمليات تکميلي و تعمير چاه ها مي توان از سکوهاي با نرخ روزانه کمتر استفاده کرد که اين کار باعث کاهش هزينه هاي عملياتي تا حد انجام عمليات در مناطق کم عمق مي شود.

      4- رايزرهاي با طول و تعداد کم براحتي از ABS جدا مي شوند، همچنين فرآيند کنترل فوران چاه مانند ساير روش هاي متداول به دليل قرار گرفتن فوران گيرها در عمق کم قابل انجام است.  5- استفاده از ABS، خطر خالي شدن حجم گل حفاري درون رايزرها را به داخل دريا بخصوص در شرايط ناآرام جوي به طور قابل ملاحظه اي کاهش مي دهد.

        شکل5 - مدل تحليلي سيستم ABS به همراه رايزرها و متعلقات مربوطه

       

       

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/682.jpg

         شرح احاديث اخلاقي   درس خارج فقه   مقام معظم رهبري

      من مواعظ الامام الصادق (ع)

      انّ الله أنعم علي قوم بالمواهب فلم يشکروه فصارت عليهم وَبالاً و ابتلي قوماً بالمصائب فصبروا فکانت عليهم نعمة (تحف ‏العقول ص 359)

       اگر خداوند متعال به شخص يا اجتماعي، نعمت هايي عطا فرمود و آنان قدر اين نعمت ها را ندانسته و شکر آنها را بجا نياوردند، موجب وزر و وبال آنان مي شود.  نمونه بارز اين مسئله، قوم بني اسراييل است که خداوند متعال به آنان نعمت حکومت صالحان، نعمت پيامبراني چون حضرت داوود و سليمان( عليهماالسلام) و همچنين نعمت غلبه بر فرعون را داد، ولي آنان شکر اين نعم را بجا نياوردند، بلکه دچار غرور و طغيان شدند و در نتيجه « ضربت عليهم الذلة و المَسکنه».  لذا ما در سوره مبارکه «حمد» از خداي متعال مي خواهيم که خداوندا، راه نعمت يافتگان را به ما عطا فرما؛ نعمت يافتگاني که مورد غضب و ضلالت قرار نگرفتند و برعکس اگر بر گروهي مصيبت و بلا نازل شد و آنان صبر و استقامت کردند، آن مصيبت براي آنان مبدل به نعمت مي شود.

      خير الکلام قَلّ ودَلَ

      نامم را پدرم انتخاب کرد و نام خانوادگيم را يکي از اجدادم، ديگر بس است، راهم را خودم انتخاب خواهم کرد.

       دکتر علي شريعتي

      معرفي کتاب و  نرم افزار

      کتاب «وابستگي جهان

       به امام زمان (عج)»

      اين کتاب، تاليف حضرت آيه الله العظمي صافي گلپايگاني است. اين اثر ارزشمند به صورت نسخه الکترونيکي (اندرويد) در سايت مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي به رايگان قابل دريافت است.

      مذهب تشيع

      «شيعه» كه در لغت، به معناى «پيرو و تابع» است، در اصطلاح به كسانى گفته مى‏شود كه جانشينى پيامبر اكرم (ص) را حق اختصاصى خاندان پاك رسالت (ع) دانسته و در اعتقادات و احكام و ساير معارف اسلامى، پيرو مكتب اهل بيت آن حضرت (ع) هستند.

      عقايد شيعه‏

      اعتقادات شيعه همان اعتقادات اهل بيت پيامبر (عليهم السلام) است؛ زيرا آنان با استناد به دلايل قطعى عقل، كتاب و سنّت، تنها مكتب اهل بيت پيامبر (عليهم السلام) يعنى مكتب حضرت على (ع) و يازده فرزند پاك و معصومش (عليهم السلام) را نيک مى‏دانند.  روشن است كه آرا و عقايد ائمه معصوم (عليهم السلام) برگرفته از كتاب خدا (قرآن)، سنت نبوى (احاديث و سخنان رسول اكرم (ص) ) و نيز مبتنى بر دلايل متقن عقلى است.  ذكر عقايد مكتب تشيع به طور مشروح، ميسر نيست و در اينجا، ضرورتى هم ندارد؛ زيرا اصول عقايد شيعه همان اصول عقايد اسلام است كه اگر مسلمانى از روى‏علم و عمد آنها را نپذيرد و باور نكند، از اسلام و مسلمانى خارج است.  آنچه طرح و تبيينش در اينجا ضرورى است، عقيده ويژه مذهب شيعه است كه بر آن پا مى‏فشارد و نيل به اسلام ناب و اصيل و نيز ايمان نجات‏بخش را بدون آن ميسر نمى‏داند و نيز طرح و تبيين دلايل شيعه بر اثبات اين عقيده خاص شيعه كه او را از ديگر مذاهب اسلامى ممتاز ساخته، همچنين براى آگاهى از عقايد اصيل ائمه اهل بيت (عليهم السلام) بجا است ترجمه بخش هايى از نامه حضرت رضا (ع) را به مأمون عباسى مورد توجه قرار دهيم. آنگاه كه مأمون از آن حضرت خواسته بود عقايد ناب اسلامى را به طور فشرده برايش بنويسد، امام (ع) براي او نوشتند: اسلام ناب، گواهى دادن است به اين كه خدايى جز خداى يكتا نيست؛ خدايى كه شريك ندارد، فردِ واحدِ احد، صمد، قيوم، بصير، قدير، قديم، قائم، باقى، عالمى كه جهل در او نيست، توانايى كه ناتوانى در او نيست، بى‏نيازى كه نيازمند نيست، عادلى كه (هرگز) ستم نمى‏كند، خالق همه چيز است و مثل، مانند، ضد و همتا ندارد و سزاوار پرستش است و اين كه محمد (ص) بنده خدا و رسول، امين و برگزيده او از ميان خلقش و سيد و سرور مرسلان، خاتم پيامبران و برتر از همه جهانيان است و پيامبرى پس از او نيست و شريعتش هرگز تغيير نمى‏كند (و گواهى) به اين كه همه آنچه آورده (از بهشت، جهنم، قيامت، حساب و...) حق و درست است و تصديق به اين حقايق و به جميع پيامبران پيش از او و كتب آسمانى (و گواهى) به اين كه دليل پس از پيامبر (ص)، حجت بر مؤمنان، قائم به امور مسلمانان، ناطق به قرآن و عالم و احكامش، برادر و جانشين و وصيش و آن كسى كه نسبت به او به منزله هارون به موسى (ع) است؛ على‏بن ابى‏طالب (ع)، امير مؤمنان، امام پرهيزگاران، برتر از همه اوصيا و وارث همه پيامبران و مرسلان و پس از او، حسن و حسين سرور جوانان اهل‏بهشت سپس على بن حسين، محمد بن على، جعفر بن محمد، موسى بن جعفر، على بن موسى، محمد بن على، على بن محمد، حسن بن على(عليهم السلام)، پس از او الحجة القائم المنتظر (عج) است. گواهى دهد به امامت آنان و به اين كه زمين از حجّت خدا خالى نمى‏شود و اين كه آنان ريسمان محكم (الهى)، ائمه هدى و حجّت بر اهل زمينند و اين كه كسى كه با آنان مخالفت كند، گمراه و ترك كننده حق و (سبيل) هدايت است و اين كه اگر كسى بميرد و ائمه (ع) را نشناسد، به مرگ جاهليت مرده است.

       ادامه دارد...

      كم‏فروشى (كم‏كارى)

      «وَ إِلى مَدْيَنَ أَخاهُمْ شُعَيْباً قالَ يا قَوْمِ اعْبُدُواللَّهَ ما لَكُمْ مِنْ إِلهٍ غَيْرُهُ قَدْ جاءَتْكُمْ بَيِّنَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ فَأَوْفُوا الْكَيْلَ وَالْميزانَ وَ لا تَبْخَسُوا النَّاسَ أَشْياءَهُمْ وَ لا تُفْسِدُوا فِى الْأَرْضِ بَعْدَ إِصْلاحِها ذلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنينَ» اعراف - 85

      و به‏سوى (مردم) مدين، برادرشان شعيب را فرستاديم، (او به قوم خود) گفت: اى قوم! خداى يگانه را كه جز او خدايى نداريد، بپرستيد، برهانى از جانب پروردگارتان به‏سوى شما آمده (و حجّت بر شما تمام شده) پيمانه و وزن را تمام دهيد (كم‏فروشى نكنيد) و حق مردم را كم ندهيد و در اين سرزمين پس از اصلاح آن، فساد نكنيد، اگر شما مؤمن باشيد، اينها برايتان بهتر است.

      معناى كيل و بخس

      كيل به‏معناى مقياسى است كه جنس را از نظر حجم با آن مى‏سنجند و كلمه «بخس» به‏معناى نقص در وزن و اندازه‏گيرى است.

      دعوت به اجتناب از كم‏فروشى

      حضرت شعيب (ع) قوم خود را پس از دعوت به توحيد (كه اساس و پايه دين است)، ابتدا به وفاى به كيل و ميزان و اجتناب از كم‏فروشى دعوت كرده است و آنگاه آنان را از فساد در زمين، برحذر داشته، چون برخلاف فطرت انسان است.

      منظور از فساد در زمين، گناهانى‏است كه باعث سلب امنيت مالى و جانى دراجتماع مى‏ شود.  جمله «ذلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنينَ» علت براى اين دو دعوت است، زيرا وفاى به كيل و وزن و بر هم نزدن نظم اقتصادى و اجتماعى، براى جامعه انسانى بهتر است و سعادت دنيايى جامعه را بهتر تأمين مى‏كند.

      اهميت رعايت حقوق مردم

      مسئله رعايت «كيل و وزن»، «پرهيز از كم‏فروشى» و «رعايت حق مردم» به قدرى در «تنظيم نظام اقتصادى جامعه» مهم و مؤثر است كه درجاهاى متعدد قرآن به آن اشاره شده‏است؛ از جمله در آيات 84- 86 سوره هود، آيات 181- 184 سوره شعرا، و آيه 35 سوره اسراء.

      كم‏كارى، مصداق كم‏فروشى

      يكى از مصاديق كم‏فروشى، كم‏كارى است؛ يعنى كسى كه تعهد خدمت در سازمانى مى‏دهد، در حقيقت بخشى از ساعات فعال عمر خود را به آن سازمان مى‏فروشد، حال اگر در اين مدت، كم‏كارى كند، در واقع از وقت فروخته شده خود، كم گذاشته است.  براي مثال شخصى كه در قبال هشت ساعت كار، فلان مقدار حقوق را مى‏گيرد، بايد هشت ساعت كار كند و گرنه از نظر شرعى در مقابل حقوقى كه از بيت‏المال مسلمين مى‏گيرد، مسئول است.  اين مشكل، اغلب دامنگير كشورهاى عقب مانده و جهان سوم است. يكى از علل اصلى عقب ماندگى اين كشورها، فرهنگ گريز از كار است، درحالى كه در كشورهاى صنعتى و پيشرفته، عكس آن مطرح است و به طور معمول تلاش مى‏شود تا در تمام مدت كار، فعالانه كار كنند.

      شهيد عبدالکريم جهانگرد اهوازي

       

      شهيد جهانگرد، خرداد ماه 1365 وارد شرکت ملي نفت شد. عشق به حضور درکنار رزمندگان اسلام بارها او را به جبهه هاي جنگ کشاند و با وجود چند بار مجروحيت، پس از مداوا مجددا به مناطق جنگي مي رفت وسرانجام روح بلندش در شامگاه 26 بهمن ماه 1366 در منطقه ماهوت عراق براثر اصابت تير مستقيم دشمن، آسماني شد. خواهر شهيد در باره خصوصيات اخلاقي برادرش مي گويد: او نمونه کامل اخلاق بود و مولا علي (ع) را مقتداي رفتاري خود مي دانست. احترام فراوان به والدين، بجا آوردن نماز و ديگر واجبات ديني را هيچگاه فراموش نمي کرد. در بخشي از وصيت نامه شهيد آمده است:

      «چه عجيب است داستان آدمي كه مي داند بعد از مرگ ، او را بازخواست مي كنند، اما بي خيال در يك زندگي راحت روز را به معصيت مي گذراند و آسوده همراه شيفتگان رؤياها به خواب مي رود. خدايا اين جان ناقابل را از من حقير بپذير».    

      زلال احکام

      پرداخت خمس به قيمت سر سال خمسي

      پرسش: آيا اين مطلب درست است که در مورد مواد غذايي مانند نخود و لوبيا و وسايلي مانند کفش و لباس اضافه و کلا همه چيز که جزء موونه نيست يا اضافه مي آيد پرداخت خمس قيمت خريد، يعني خمس پولي که ما بابت خريد آنها پرداخت کرديم، کافي است. اما اگر هدف از خريد آنها تجارت و سود بردن باشد، بايد خمس قيمت بازار يعني فروش آنها در سر سال، خمسي را بپردازيم، چه قيمت کمتر شده باشد و چه بيشتر.

      پاسخ: تفاوتي نيست و به قيمت سر سال خمسي بايد بپردازد.

      با فرزانگان

      يکي از شاگردان آقاي بهجت نقل مي کند: يک شب درخانه بودم و بچه ها خوابيده بودند. دختر کوچکم را نوازش کردم و بوسيدم و خلاصه او را خواباندم. يکدفعه چشمم به دختر بزرگم افتاد. نگران شدم و با خود گفتم: نکند او بيدار بوده و ديده است که من دختر کوچکم را بوسيدم و او را نبوسيدم. فردا که براي درس و بحث خدمت آقاي بهجت رسيديم، ايشان نگاهي به من کرد و گفت: ان شاءالله تساوي بين اولاد را رعايت مي کنيد؟! حواستان جمع که هست؟

       

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/681.jpg

      درخشش  موزه هاي نفت ايران درخاورميانه

      تا 10 سال آينده

      طرح موزه هاي صنعت نفت که برنامه ريزي آن از 29 دي سال 1392 پس از دستور وزير نفت، بيژن زنگنه آغاز شد، به منظور شناختن و شناساندن علمي جايگاه تاريخي و واقعي صنعت نفت ايران و بر اساس اهداف فرهنگي شکل گرفت. از ديدي همه جانبه و بلندمدت، موزه هاي صنعت نفت ايران، نهادي است براي معرفي جايگاه تاريخي اين صنعت به عنوان كليدي ترين و اصلي ترين صنعت كشور و اثرگذار بر تاريخ معاصر سياسي، اقتصادي، اجتماعي و علمي كشور و روابط بين الملل. با اين نگاه پيش بيني مي شود که موزه هاي نفت تا 10 سال آينده به جذاب ترين موزه هاي نفتي در منطقه خاورميانه تبديل شود که بازديدکنندگان زيادي خواهد داشت. از ديدگاه علوم ارتباطات نيز، موزه صنعت نفت به عنوان پل اتصال دهنده گذشته به آينده، رسانه اي است علمي، تاريخي، سياسي، اجتماعي، هنري و فرهنگي با كاركردهاي «ارشادي»، «اطلاع رساني»، «آموزشي»، «سرگرمي» و «علمي». اين مجموعه به گردآوري، نگهداري، معرفي و بازنمايي پژوهش و آموزش نسبت به آثار، اشيا، اسناد و محتواهاي مربوط به صنعت مي پردازد تا آگاهي جامعه را نسبت به ويژگي ها، كاركردها و تاثيرهاي اين صنعت بر وجوه مختلف علمي، عملي و نظري ارتقا دهد. در حال حاضر و در پي اقدام هاي انجام شده، مقدمات ايجاد و راه اندازي موزه هاي صنعت نفت در برخي نقاط کشور فراهم شده و نقاط ديگر نيز در دست بررسي است. در ادامه به معرفي آنها مي پردازيم:

      موزه فناوري صنعت نفت تهران

      موزه فناوري صنعت نفت که در تهران ايجاد خواهد شد، به معرفي چيستي و اهميت نفت، گاز و پتروشيمي در عرصه هاي گوناگون زندگي بشر از ديرباز تا کنون و فناوري هاي به کار گرفته شده در آن مي پردازد. اين موزه با ايجاد فضايي آموزشي و تفريحي در بستر مجازي با به كارگيري تمامي بسترهاي آموزشي اعم از ماكت و فناوري هاي نوين، به آموزه هاي علمي در حوزه شكل گيري نفت و گاز در لايه هاي زمين، روش هاي استخراج، انتقال، پالايش، تبديل، مصرف و كاربرد در بستر تاريخ اين صنعت از گذشته تا حال خواهد پرداخت.  محلي که براي اين موزه پيش بيني شده است، پژوهشگاه جديد صنعت نفت خواهد بود.

      موزه پمپ بنزين دروازه دولت

      پس از راه اندازي دفتر موزه هاي صنعت نفت در سال 1392 و به دنبال آن، شروع عمليات شناسايي اماكن و ابنيه هاي قديمي نفتي، اين بناي با ارزش، مورد توجه مسئولان موزه ها قرار گرفت. اين در شرايطي بود كه از اين محل، براي نگهداري سطل هاي زباله و ساخت متروي دروازه دولت استفاده مي شد. با تلاش و پيگيري مسئولان موزه ها و شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي و طي رايزني هاي متعدد با مسئولان شهرداري منطقه 12 و نيز شركت بهره برداري راه آهن شهري تهران، مالكيت اين بنا در اختيار شركت ملي نفت ايران قرار گرفت و مقدمات كار براي بازسازي و تبديل آن به موزه فراهم شد.گفتني است، پمپ بنزين دروازه دولت از جمله جايگاه هاي قديمي در شهر تهران است كه از سوي شركت نفت انگليس و ايران در دوران پهلوي اول ساخته شد  و بناي آن از معماري ويژه اي برخوردار است. اين جايگاه شركتي در ابتداي خيابان سعدي و پايين تر از دروازه دولت واقع شده است. 

      موزه هاي نفت آبادان

      در حال حاضر پنج نقطه براي تاسيس موزه در شهر آبادان درنظر گرفته شده است. نخستين جايگاه سوخت کشور، آموزشگاه فني و حرفه اي، به عنوان اولين هنركده آموزش كاركنان صنعت نفت در ايران، ساختمان نيروگاه شماره يک، مخازن پرچي و واحدهاي قديمي پالايش و کارگاه ريخته گري پالايشگاه آبادان، اسكله هاي شماره يک تا 11، محل نگهداري جرثقيل هاي اکوان و گوگرد و خانه هاي تشريفاتي شامل سه ساختمان در منطقه بريم. از اين موزه ها، «موزه بنزين خانه آبادان» 28 دي 1395 در محل نخستين جايگاه سوخت کشور افتتاح و به روي عموم گشوده شد و «موزه كارآموزان» در محل آموزشگاه فني و حرفه اي، آخرين مراحل مرمت و بازسازي را پشت سر مي گذارد و امسال به طور رسمي گشايش خواهد يافت.

      موزه بنزين خانه آبادان

      جايگاه قديمي سوخت آبادان به استناد برخى سوابق به عنوان نخستين جايگاه سوخت در ايران در سال 1306 شمسي (1927 ميلادي) در مرکز شهر آبادان احداث شد. اين مکان، ابتدا براي توزيع و فروش نفت سفيد مورد استفاده قرار مي گرفت و حلب هاي پرشده از مواد نفتي در آن به فروش مي رسيد. با گذشت زمان و با ورود اتومبيل، اين جايگاه به پمپ بنزين بدل شد. هنگام سوخت گيري در اين پمپ بنزين، ابتدا فرآورده هاي نفتي که در مخازن پرچي نگهداري مي شد، با استفاده از تلمبه هاي دستي به ظروف پيمانه اي انتقال مي يافت و بر اساس نياز هر مصرف کننده، سوخت به آنها تحويل داده مي شد. 

      اين موزه روز سه شنبه 28 دي ماه1395 به بهره برداري رسيد. اين موزه از ابتداي افتتاح تا کنون، بيش از 3 هزار بازديدکننده داشته است.  در اين موزه بيش از 300 قلم شي و سند مربوط به نحوه توزيع فرآورده هاي نفتي و تجهيزات مربوطه مانند انواع تلمبه، نازل، كيل­ ها، پيمانه­ ها، مخازن پرچي و... به نمايش گذاشته شده است.

      موزه تلمبه خانه دارخوين

      تلمبه خانه دارخوين از جمله تلمبه خانه هايي بود كه نفت مسجد سليمان را به پالايشگاه آبادان منتقل مي کرد. با افزايش توليد نفت از ميدان اهواز در اوايل 1350 خورشيدي و كشيدن خط لوله جديد اهواز به آبادان، كل نياز پالايشگاه به نفت خام از طريق اين خط لوله تامين شد و از آن پس، نفت مسجد سليمان از طريق يك خط لوله صادراتي به جزيره خارگ انتقال يافت. در زمان جنگ تحميلي، بويژه در زمان حصر آبادان، دارخوين به خط مقدم جبهه تبديل شد و پس از شكست حصر آبادان نيز مقر تداركات عمليات بود و براساس طرح جديد مطالعاتي، قرار است   اين تلمبه خانه به موزه نفت تبديل شود.

      موزه نفت مشهد

      انبار شماره يک مشهد در سال 1320 در محل چهار راه مقدم طبرسي با عنوان شركت نفت انگليس و ايران ساخته شد و پس از ملي شدن صنعت نفت، با عنوان شركت نفت ايران (ناحيه خراسان) شروع به فعاليت کرد. اين انبار با مساحت 59 هزار متر مربع در نزديک ترين محل به حرم مطهر، داراي مخازن قديمي پرچي است که زماني از طريق راه آهن، نفت كوره مورد نياز استان را تأمين مي کرد. طي بازديد کارشناسان موزه از فضا، محوطه، انبارها و تاسيسات آن، اين انبار براي اختصاص به موزه نفت مناسب تشخيص داده شد. شهر مشهد، به عنوان يکي از محورهاي مواصلاتي منطقه شرق کشور از سابقه فراواني در زمينه توزيع و پخش فرآورده هاي نفتي برخوردار است و چون قطب زيارتي کشور محسوب مي شود و همچنين به دليل حضور خيل کثير زائران، موقعيت مناسبي براي ايجاد موزه دارد.

      موزه هاي نفت مسجدسليمان

      از آنجا كه شهر مسجد سليمان، جايگاه ويژه اي در تاريخ صنعت نفت ايران و خاورميانه و حتي جهان دارد و بسياري از حوادث نخست مربوط به اين صنعت، در شهر مسجد سليمان روي داده است، به طوري كه در موضوع هاي مختلف در صنعت نفت، كارشناسان و اهالي شهر، مسجد سليمان را شهر اولين ها مي نامند، از ميان تاسيسات، بناها و مناطق متعدد نفتي و تاريخي 7 نقطه براي موزه شدن در فاز اول انتخاب شدند: چاه شماره يك، چشمه هاي نفتي سي برنج، نيروگاه تمبي، پالايشگاه و كارخانه تقطير بي بيان، كارخانه بهره برداري نمره 9 و بيمارستان قديمي.  مقوله نفت، پيدايش، اکتشاف، استخراج، انتقال و همچنين موضوع بهداشت و درمان در اين صنعت، از مهم ترين رويکردهاي موزه هاي نفت مسجدسليمان به شمار مي روند. عناصر و اماکن مرتبط با چرخه صنعت نفت مسجد سليمان بسيار پراکنده و متعدد هستند و احداث موزه براي يکايک آنها امري غير ممکن خواهد بود. 

      موزه صنعت نفت كرمان

      عمارتي که قرار است به موزه نفت تبديل شود، از جمله بناهاي قديمي شهر کرمان است که از سوي والي اين شهر در دوران زنديه ساخته شد و به عمارت «باغ آقا» معروف بود. از آنجا که انگلستان در نظر داشت باتوجه به موقعيت سوق الجيشي کرمان، يک کنسول گري منطقه اي در اين شهر داشته باشد، اين عمارت را كه از موقعيت جغرافيايي و آب و هوايي خوبي برخوردار بود، از والي كرمان خريداري كرد. پس از رفتن انگليسي ها، اين ساختمان به شرکت نفت انگليس و ايران واگذار شد و تا زمان ملي شدن صنعت نفت در اختيار آنها باقي ماند. بعد از ملي شدن، شرکت ملي نفت و سپس شرکت پخش منطقه اين عمارت را در اختيار گرفتند و پس از راه اندازي دفتر موزه هاي صنعت نفت، در دستور کار موزه شدن قرار گرفت. در حال حاضر مرمت و بازسازي اين بنا به پايان رسيده و مرحله چيدمان آن آغاز شده است.

       موزه نفت سبزوار

      موزه نفت سبزوار، از نخستين موزه هاي صنعت نفت در ايران است که در سال هاي مياني دهه 80 در اين شهرستان و با همت کارکنان شرکت پخش فرآورده هاي نفتي اين منطقه راه اندازي شد.  اين موزه که جايگاه پخش بنزين و فرآورده هاي نفتي بود، ابتدا با عنوان ساختمان شرکت ملي نفت انگليس و ايران شناخته مي شد که پس از ملي شدن صنعت نفت در سال 1329 به ساختمان شرکت ملي نفت ايران تغيير نام داد.   در موزه نفت سبزوار، بيش از 200 قلم شي شناسايي، ثبت و کدگذاري شده که از جمله آنها مي توان به لوازم ابزار دقيق، لوازم آزمايشگاهي، آتش نشاني، پالايشگاهي، پمپ هاي روغن و بنزين، ولو، موتورهاي ديزلي و انواع پيمانه اشاره کرد.

       موزه نفت غرب کشور

      موزه نفت غرب کشور در شهر کرمانشاه و در محل کارخانه حلب سازي و حلب پرکني پالايشگاه کرمانشاه تاسيس شد. اين موزه با توجه به قدمت يکصد ساله کارخانه حلب سازي و نقش آن در توزيع فرآورده هاي نفتي در سراسر کشور طي دهه هاي گذشته، به نمايش گوشه اي از تاريخ صنعت نفت، با اولويت تاريخ اين صنعت در غرب کشور و دستاوردها و توانمندي هاي کارکنان، اختصاص خواهد يافت.  اگر چه با گذشت زمان و ظهور فناوري هاي نوين نفتي، از اهميت اين کارخانه کاسته شده، اما به سبب جايگاه و اهميت تاريخي آن، تاسيس موزه در اين مکان و در شهر تاريخي کرمانشاه در دستور کار قرار گرفته است. كارخانه حلب سازي در سال 1340، 71 كارگر دائم داشت و روزانه 8 هزار حلب در آن توليد مي شد.

      موزه دريايي بهرگانسر

      مجموعه نفتي بهرگانسر ،يکي از قديمي ترين سکوي هاي نفتي منطقه خليج فارس است. اولين چاه اکتشافي اين ميدان در سال 1338 حفر  و ميدان نفتي بهرگانسر در سال 1340 به عنوان اولين ميدان نفتي دريايي خليج فارس با مشارکت شرکت آجيپ ايتاليا کشف   و بهره برداري از آن از سال 1341 آغاز شد.   باتوجه به اهميت حفظ و نگهداري اين سکو  به عنوان اولين سکوي دريايي ايران، مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت ضمن پيگيري براي ثبت آن در فهرست آثار ملي ايران، نسبت به مرمت و بازسازي آن به عنوان يک اثر ارزشمند تاريخي صنعت نفت اقدام کرده است. در تعطيلات نوروزي سال جاري بيش از 700 نفر شامل خانواده هاي کارکنان نفت فلات قاره از اين سکو بازديد کردند. 

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/683.jpg

      طراحي ساخت کارت شارژ ديزل آتش نشاني

      رئيس ابزاردقيق شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان از طراحي وساخت کارت شارژديزل آتش نشاني نازل فوم دراين حوزه عملياتي خبر داد. علي اکبرحيدرپوربا بيان اين که طراحي و ساخت اين شارژ کارت مربوط به مخزن T3مرکز انتقال نفت شهيد بهشتي است، تاکيد کرد: طراحي ساخت اين کارت شارژبا تکيه برتوانمندي و تخصص يکي از مهندسان واحد ابزاردقيق انجام شده است. وي تصريح کرد: طراحي و ساخت کارت شارژمرکز انتقال نفت شهيد بهشتي باهدف اصلاح سيستم شارژباتري هاي ديزل اين مرکز انتقال نفت و کاهش هزينه ها انجام شده است.

      غلامحسين ابوالفتحي، کارشناس واحد ابزار دقيق و طراح اين قطعه نيز با اشاره به اهميت دستگاه شارژ ديزل هاي آتش نشاني نازل فوم مخزن يک ميليون و 330هزاربشکه اي(T3) مرکزانتقال نفت شهيد بهشتي گفت: طراحي، ساخت برد الکتريکي و مونتاژ آن درکارگاه ابزار دقيق خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان انجام شده است. وي تصريح کرد: درساخت اين کارت شارژ از روش پالسي استفاده شده است، به اين صورت که جريان ثابت DC روي باتري قرارنمي گيرد وجريان به صورت پالسي (قطع و وصل) مي شود.  ابوالفتحي گفت: روش شارژ به صورت پالسي مانع ازخراب شدن باتري مي شود وعمرمفيد باطري را نيز افزايش مي دهد.

      روشي نوين درفشرده سازي فايل ويديوئي

      کارشناس ارشد مهندسي برق- مخابرات و کارشناس اطلاعات مديريت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان ازابداع روشي نوين در فشرده سازي فايل هاي ويديوئي خبر داد. مازيارايران نژاد با بيان اين که يکي از اصلي ترين محدوديت هاي سيستم هاي مخابراتي محدوديت پهناي باند است، گفت: درسال هاي اخير تحقيقات گسترده اي به منظور رفع اين محدوديت ها انجام و منجر به استفاده از روش هاي مختلف کدينگ ديتا منجر شده است.

      وي افزود: گسترش شبکه هاي مجازي، رايانه اي وتخصيص بخش عمده داده هاي ارسالي به تصاويرکه حجم بالايي ازپهناي باند را اشغال مي کند، موجب شد فشرده سازي داده هاي ارسالي به عنوان يک ضرورت در دستور کار قرارگيرد.  ايران نژاد گفت: در روش ابداعي جديد ويديوبه جاي استفاده ازتوابع تبديل، از اسپارس کدينگ که با عملکردي بهتر در فشرده سازي وکيفيت تصاوير(درمقايسه با استانداردهاي روزفشرده سازي ويدئو) دارد، استفاده شده است. به گفته وي، فشرده سازي دوريبين هاي نظارتي، تله کنفرانس و پزشکي از راه دور از کاربردهاي فشرده سازي فايل هاي ويدئويي درصنعت نفت است. ايران نژاد يادآورشد: نتايج اين تحقيق درمجله ISI(Circuit System and Signal Processing) آمريکا چاپ و منتشر شده است.

       

      ارسال و دريافت 14ميليارد ليتر فرآورده نفتي بدون لحظه اي توقف

      معاون فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه جنوب شرق گفت: سال گذشته بدون لحظه اي توقف، نزديک به14ميليارد ليترفرآورده نفتي به وسيله خطوط لوله اين حوزه عملياتي دريافت و ارسال شده است. محمد قرباني پوربا اشاره به کارنامه يک ساله منطقه جنوب شرق، گفت: اين منطقه عملياتي درچارچوب وظايف محوله در رسيد وارسال فرآورده هاي نفتي دريافتي به استان هاي جنوب شرق کشور سال گذشته باجا به جايي نزديک به 14ميليارد ليترانواع فرآورده نفتي، سوخت مايع مورد نيازنيروگاه هاي استان هاي کرمان ويزد را به نحوي مطلوب تامين کرد و انتقال نفت گازتوليدي پالايشگاه اصفهان را به استان هاي مزبورنيز به خوبي انجام داد. وي با بيان اين که سال گذشته عمليات دريافت و ارسال فرآورده دراستان کرمان به مراکز، تأسيسات و نيروگاه سيکل ترکيبي اين استان به نزديک به 6 ميليارد ليتر رسيد، تصريح کرد: اين ميزان دراستان يزد به بيش از يک و نيم ميليارد ليتر ودر استان اصفهان وشهرستان نائين نيزبه بيش از بيش 5 ميليارد ليتر رسيد. به گفته قرباني پور، درخط 16 اينچ معکوس نيزميزان انتقال فرآورده ارسالي، حدود يک ميليارد ليتر بوده است. قرباني پور آمار فرآورده هاي ارسالي به انبارهاي شرکت ملي پخش فرآورده استان هاي کرمان، يزد و اصفهان را در سال گذشته، سه ميليارد و هفت صد تن- کيلومتر اعلام واظهارکرد: انتقال پايدار وايمن فرآورده هاي نفتي، مرهون زحمت همکاراني است که همه تلاش خود را معطوف به رسيد و ارسال فرآورده هاي نفتي بدون لحظه اي توقف کرده اند.معاون فني شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه جنوب شرق، همچنين گفت: سال گذشته بيش از6هزارموردآزمايش کنترل کيفيت فرآورده هاي نفتي انجام شد که بيش ازيک هزار مورد آن به بنزين سوپر و بيش از 2 هزارمورد آزمايش نيزبه بنزين معمولي مربوط مي شود. وي تصريح کرد: نزديک به 1500موردآزمايش کنترل کيفي روي نفت سفيد و 1400 مورد آزمايش کنترل کيفي نيز روي نفت گاز انجام شده است.

       

      انتقال بيش از 5 ميليارد ليتر انواع فرآورده نفتي درسال 96

      معاون عمليات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق از انتقال نزديک به پنج ميلياردو855ميليون ليترانواع فرآورده نفتي به وسيله خطوط لوله اين منطقه در سال گذشته خبر داد. حسين ابراهيمي بابيان اين که اين فرآورده هاي نفتي، بنزين، نفت گاز، بنزين، سوخت چت ونفت سفيد بوده است، نفت گاز(معمولي)ارسالي از منطقه عملياتي شمال شرق را درسال گذشته دو ميليارد و950 ميليون ليتر، بنزين معمولي رايک ميلياردو373ميليون ليتر ونفت جت ارسالي از اين منطقه را نيز 127 ميليون ليتر اعلام کرد. وي افزود: دربازه زماني يادشده 510ميليون ليتر نفت سفيد، 488ميليون ليتر بنزين يورو 4 و408 ميليون ليترنفت گازيورو4 نيز به وسيله خطوط انتقال اين حوزه عملياتي به مبادي مصرف انتقال يافته است. به گفته ابراهيمي پارسال 236 ميليون ليتر نفت گازبه سه نيروگاه سمنان، شاهرود و نيشابور تحويل داده شد که نسبت به سال قبل از آن 15درصد افزايش داشته است. معاون عمليات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق با بيان اين که فرآورده هاي نفتي باسرعت متوسط 5/3کيلومتر درساعت از طريق لوله انتقال مي يابند، افزود: باتوجه به طول بيش از هزارکيلومتر خطوط لوله دراين حوزه عملياتي، انتقال فرآورده ها از مبدا تا آخرين نقطه منطقه، حدود 12 روز طول مي کشد. معاون عمليات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمالشرق، انتقال ايمن، مطمئن وبدون وقفه انواع فرآورده هاي نفتي، همچنين خدمت به زائران علي ابن موسي الرضا(ع) را مهم ترين دستاورد خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق منطقه عملياتي درسال گذشته برشمرد. ابراهيمي اظهارکرد: پيگ راني هوشمندخطوط، حفاظت کاتدي به منظور جلوگيري از زنگ زدگي خطوط لوله وبازديد دائمي آنها ازجمله اقدام هايي است که براي ايمن سازي و جلوگيري از ايجاد حوادث درخطوط لوله انجام مي شود. وي انتقال فرآورده هاي نفتي به پنج استان مهم کشور(خراسان هاي رضوي، شمالي و جنوبي، سمنان وگلستان) به وسيله خطوط لوله منطقه شمالشرق را از ايمن ترين راه هاي انتقال فرآورده هاي نفتي اعلام و اظهار کرد: با توجه به اقدام هاي حفاظتي مستمرانجام شده، شمارحوادث حوزه عملياتي خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال شرق به صفر نزديک وحادثه مهمي درسال گذشته نداشته است.

       

      شنيدن صداي شفاف مشتريان با برداشتن گام هاي اساسي

      مديرعامل مجتمع گازپارس جنوبي گفت: براي همسويي بامشتريان، گام هاي مهم واساسي برداشته شده است ومديران اين مجتمع گازي، صداي آنها را شفاف خواهد شنيد. هادى هاشم زاده فرهنگ درنشست مشترک با مديران عامل پتروشيمي هاي مستقردرپارس جنوبي افزود: پايداري توليد درپالايشگاه هاي بزرگترين مجتمع گازي کشور به شيوه مطلوبي مديريت شده است و صداي مشتريان آن به صورت شفاف، شنيده خواهد شد.

      فرهنگ افزود: انتظارمي رود باهمت متخصصان وکارکنان مجتمع گاز پارس جنوبي بتوان به تعهدات خود در برداشت ازمخزن مشترک عمل کرد و به موفقيت هاي بسيار بزرگي دست يافت.

      مديرعامل مجتمع گازپارس جنوبي با اشاره به برنامه هاي مصوب وزارت نفت يادآورشد: به منظور همسويي با مشتريان و ذينفعان اين مجتمع و شکوفايي اقتصاد کشوربايد برنامه هاي مصوب وزارت نفت ملاک عمل قرار گيرند.

      مديرعامل مجتمع گاز پارس جنوبي بااشاره به برنامه تعميرات اساسي امسال اين مجتمع گازي نيزگفت: برنامه ريزي تعميرات اساسي امسال در مجتمع عظيم گازپارس جنوبي، با حداکثر قابليت و با تمام توان مديريت خواهد شد. به گفته فرهنگ، مجموعه مديريت مجتمع گازپارس جنوبي همه تلاش خود رابراي کاهش روزهاي تعميرات اساسي به کارگرفته است و اين مهم در برنامه ريزي سالانه اين مجتمع به چشم مي خورد.

      وي با اشاره به تمايل بازديد مديران و متخصصان مجتمع گاز پارس جنوبي از پتروشيمي هاي منطقه افزود: اميدواريم با برنامه ريزي دقيق، مديران و متخصصان مجتمع گاز پارس جنوبي، امسال بتوانند از روند فعاليت و توليد پتروشيمي هاي مستقر درمنطقه بازديد کنند. وي در ادامه به تصويب قرارداد فروش بوتان به پتروشيمي جم اشاره و تصريح کرد: خوشبختانه قرارداد فروش محصول بوتان به پتروشيمي جم به تصويب هيئت مديره شرکت ملي گازايران رسيده است ودرآينده نزديک آماده ارسال اين محصول مهم به پتروشيمي جم خواهيم بود.

       

      پاکسازي محور ترانزيتي جاده سرخس و روستاهاي مجاور پالايشگاه

      رئيس بهداشت، ايمني ومحيط زيست (اچ اس اي) شرکت پالايش گازشهيد هاشمي نژاد گفت: بخشي ازمحورترانزيتي سرخس و روستاهاي مجاور اين پالايشگاه (گنبدلي تانوبنياد) از زباله و پسماند پاکسازي شد. سيداسماعيل قادري افزود: اين عمليات، دوم ارديبهشت امسال همزمان با روز زمين پاک و با شعار «نه به کسيه هاي پلاستيکي»انجام شده است. وي هدف ازانجام اين پاکسازي درمحورترانزيتي جاده سرخس و روستاهاي مجاور پالايشگاه شهيدهاشمي نژاد رافرهنگ سازي براي پاک نگه داشتن زمين اعلام کرد. قادري گفت: اگربه محيط زيست اطراف خود توجه نداشته باشيم، شاهد رهاسازي و انباشت زباله ها خواهيم بود، درحالي که با يک کارجمعي و فرهنگ سازي درميان جوامع شهري و روستايي، مي توانيم زمين را پاک نگه داريم و به حفظ محيط زيست کمک کنيم. رئيس اچ اس اي شرکت پالايش گازشهيد هاشمي نژاد بامهم برشمردن نقش معلمان درحفظ محيط زيست اظهارکرد: جامعه معلمان با آگاهي بخشي به خانواده ها ومعلمان توانند سهم بسزايي دراين عرصه داشته باشند و نقش مهمي درحفظ و سلامت محيط زيست ايفا کنند. وي با بيان اين که درپالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد، اقدام هاي بسياري در حوزه محيط زيست و حفظ آن انجام شده است، تصريح کرد: کاهش 88 درصدي گازهاي ارسالي به مشعل طي چهارسال گذشته و کاهش مصرف کاغذ ازجمله اين اقدام در اين حوزه ( محيط زيست)بوده است.

      پرداخت وام قرض الحسنه گازکشي منازل به مردم سيستان و بلوچستان

      مديرعامل شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان از تصويب اعطاي وام و تصويب وام قرض الحسنه به مردم استان سيستان و بلوچستان براي گازرساني منازل، از سوي بانک مرکزي خبر داد.

      محمدحسن طهراني گفت: اعطاي اين وام قرض الحسنه از سوي بانک مرکزي، باپيگيري هاي وزير نفت و دستور رئيس جمهوري محقق شده است. حسن روحاني، رئيس جمهوري، آذرماه 96 در سفر به زاهدان به مردم اين شهر وعده داد تا بانک مرکزي و ديگر بانک هاي دولتي، وام دوميليون توماني براي انجام گازکشي منازل دراختيارمردم اين شهر قراردهند. اين دستور بلادرنگ در شرکت گازاستان سيستان و بلوچستان و استانداري مطرح و بررسي شد.

      مديرعامل شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان درباره روند اجرايي شدن اين وام دوميليون توماني گفت: ابتدا مصوبه اي براي پرداخت اين وام به عنوان وام جعاله تنظيم شده بود، درحالي که مردم زاهدان قادر به پرداخت اقساط چنين وامي نبودند وبا انتقال اين موضوع از طريق شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان به ستاد و طرح آن در دولت به وسيله وزير نفت، منجر به ابلاغ مصوبه اعطاي وام دو ميليون توماني شد.

      طهراني گفت: موضوع پرداخت وام ازسوي شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان به استانداري اعلام مي شود تا درجلسه اي با حضور پنج بانک دولتي عامل، روند پرداخت آن به مردم بررسي شود.

      مديرعامل شرکت گازاستان سيستان وبلوچستان اظهار کرد: مزيت بزرگ اين اتفاق مهم، پرداخت وام به تمام مردم اين استان است.

      وي ادامه داد: مقرر شده بود که اين وام دراختيارمردم زاهدان قرار بگيرد، اما براساس مصوبه جديد بانک مرکزي، وام به همه مردم استان سيستان و بلوچستان پرداخت خواهد شد.

      طهراني تاکيد کرد: براي دريافت وام دو ميليون توماني قرض الحسنه، بايد صاحب منزل مسکوني به بانک معرفي شود، همچنين ضمانتي از سوي بانک در نظر گرفته مي شود که بر اساس آن، وام تنها براي گازکشي داخل منزل استفاده شود.

    • media/image/2018/04/2000-1441/684.jpg

      نظارت مردم بر مردم؛ هدف اصلي در برند سازي جايگاه هاي سوخت

      مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت: هدف اصلي ازايجاد شرکت هاي زنجيره اي توزيع سوخت، نظارت مردم بر مردم است. سيدمحمدرضا موسوي خواه درآيين گشايش جايگاه هوشمند عرضه سوخت 236 ميدان آزادي تهران افزود: شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران ازسال 94 به دنبال اجراي اين طرح بوده وايجاد شرکت هاي زنجيره اي توزيع سوخت، به هيچ وجه رانت نبوده است.

      وي با بيان اين که درابتداي اجراي طرح مزبور، مشکلاتي وجود داشته است، افزود: نظارت مردم برمردم، مهم ترين واصلي ترين هدف از ايجاد شرکت هاي زنجيره اي توزيع سوخت است. موسوي خواه باتاکيد براين که جايگاه هاي عرضه سوخت دير زماني نيست که وضع مطلوبي پيدا کرده اند، افزود: با توجه به تلاش هاي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران وتحرک شگرف اين حوزه، شاهد توسعه چشمگير درجايگاه هاي عرضه سوخت هستيم. مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران تصريح کرد: تلاش براين است که مردم درجايگاه هاي عرضه براي سوخت گيري با ترافيک کمتري سوخت گيري کنند و خدمات مطلوب ومناسب تري به آنها ارائه شود. موسوي خواه همچنين بااشاره به اجراي طرح «کاهش، هدايت، انتقال وبازيافت بخارهاي بنزين» (کهاب) درجايگاه عرضه سوخت آزادي گفت: خوشحالم از اين که طرح کهاب دراين جايگاه به طورکامل اجرا وموجب جلوگيري ازآلودگي محيط زيست شده است، همچنين خوشحالم ازاين که مردم ساکن دراين محدوده، بوي بنزين را استشمام نمي کنند. هدف اصلي از اجراي طرح «کهاب» کاهش از دست رفتن بخار بنزين در مراحل مختلف سوختگيري است.

      مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي با بيان اين که هدف اصلي طرح کهاب، کاهش هدررفت بخاربنزين در مراحل اوليه سوخت گيري است، يادآورشد: اين طرح درجايگاه آزادي به صورت بومي وبا قيمت مناسب اجراشده است و در تلاشيم که ديگرجايگاه هاي کشور نيز به اين سمت حرکت کنند.

       

      راه اندازي جايگاه سوخت درمرکز سوختگيري هواپيمايي مهرآباد 

      رئيس اداره کل سوختگيري هواپيمايي کشور از راه اندازي جايگاه سوخت درمرکزسوختگيري هواپيمايي مهرآباد خبر داد.

      مرتضي عابديني بابيان اين که دراحداث اين جايگاه ازکالاي 100درصد ايراني استفاده شده است، اعتبارهزينه شده براي آن را 13ميليارد ريال اعلام کرد.

      به گفته عابديني، مرکزسوختگيري هواپيمايي مهرآباد که در زميني به مساحت 480 مترمربع بناشده، حاصل تلاش يک ساله مجموعه اداره کل سوختگيري هواپيمايي کشور وسوختگيري هواپيمايي مهرآباد است.

       رئيس اداره کل سوختگيري هواپيمايي کشوربا بيان اين که جايگاه قبلي اين مرکز سوختگيري، قديمي ونيازمند تعميرات مستمربود، افزود: بنا به ضرورت، همچنين افزايش تعدادخودروها و واحدهاي سوخت رسان، راه اندازي اين جايگاه در رمپ ايران اير در دستور کارقرارگرفت و پروژه با دريافت مجوزهاي لازم اجرا شد.

      وي با اشاره به اين که مساحت جايگاه جديد بيشتر از جايگاه قبلي است، افزود: براي اين افزايش مساحت، دودهنه سوله انبار تدارکات کالاي اداره سوختگيري هواپيمايي کشور تخريب و به مجموعه قبلي اضافه شده است.

      رئيس اداره کل سوختگيري هواپيمايي کشور درباره اهميت احداث مرکز سوختگيري فرودگاه مهرآباد گفت: اهميت ساخت جايگاه سوختگيري مزبور ازاين نظرکه تامين سوخت همه وسائل نقليه خطوط هوايي مهرآباد، همچنين يگان هاي مستقرسرويس دهنده درفرودگاه مهرآباد از طريق آن امکان پذير بود، ضروري به نظر مي رسيد.

      عابديني با بيان اين که تجهيزات اين جايگاه شامل 230دستگاه خودرو بنزيني، دو دستگاه تانکرحمل بنزين، 20دستگاه خودروگازوييلي و16 دستگاه تانکرگازوييل است، فروش روزانه بنزين رادراين جايگاه بيش از 5 هزار ليتر وفروش روزانه گازوييل را نيز 10هزار ليتر اعلام کرد.

       وي با تاکيد بر اين که جايگاه احداث شده در مرکز سوختگيري مهرآباد که 100درصد ايراني و درمسيرحمايت ازکالاي ايراني است، اجراي اين طرح را ثبت برگ زرين ديگري درکارنامه اداره کل سوختگيري هواپيمايي کشور برشمرد.

       

      توزيع يک ميليارد ليتر فرآورده نفتي

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کردستان باتاکيد بر ارائه هرچه مطلوب تر خدمات به مردم، ازافزايش رضايت مندي آنها گفت: با تلاش مجموعه کارکنان اين شرکت، سال گذشته بيش ازيک ميليارد ليتر انواع فرآورده نفتي توزيع شد.

      فريدون ياسمي درديدار با نماينده ولي فقيه در استان کردستان با بيان اين که تعامل وهمکاري خوبي ميان شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي استان کردستان باديگرسازمان ها برقراراست، افزود: با توجه به اين همکاري هاي همسودرجهت خدمت رساني مطلوب، خوشبختانه سطح رضايت مندي مردم و مسئولان استاني افزايش يافته است.  وي همچنين برآمادگي بيش ازپيش کارکنان خدوم اين مجموعه به منظور تامين و توزيع به موقع نيازهاي مردم استان درحوزه فرآورده هاي نفتي تاکيد کرد.

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي کردستان گفت: اين شرکت همسو با اهداف اقتصاد مقاومتي وتوجه جدي به ايجاد درآمد پايدار در بازارچه هاي مرزي، 46 ميليون ليتر نفت گاز ازطريق جايگاه مرزي و کنترل باک کاميون هاي ترانزيتي در مرز باشماق مريوان عرضه کرده که رشد 95 درصدي داشته است.

      وي با اشاره به درآمد 55 ميليارد توماني حاصل ازفروش مرزي در مرز باشماق مريوان، توجه به حقوق شهروندي و ارائه خدمات مطلوب به رانندگان ترانزيت، ازاستقراردوباب جايگاه دراين مرزخبر داد وافزود: عمليات کنترل باک کاميون هاي خروجي ازمرز به صورت الکترونيکي انجام مي شود.

      حجت السلام حسيني شاهرودي، نماينده ولي فقيه در استان کردستان نيز با اشاره به موقعيت جغرافيايي واقتصادي اين استان، خدمات و اقدام هاي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي استان را لازمه تحرک و پويايي چرخه اقتصادي استان برشمرد.

      حجت الاسلام حسيني شاهرودي افزود: با توجه به نام گذاري سال جديد ازسوي مقام معظم رهبري و توجه جدي ايشان به بحث اشتغال، بايد فضاهاي کسب و کارشناسايي و زير ساخت هاي لازم براي اين کار فراهم شود.

       

      فروش 435 ميليارد ريال سوخت در جايگاه مرزي پرويزخان 

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کرمانشاه گفت: سال گذشته، ميزان فروش سوخت درجايگاه مرزي پرويزخان به حدود 435 ميليارد ريال رسيد. مرادحاصل مرادي افزود: فروش اين مقدارسوخت درجايگاه مرزي ياد شده، معادل حدود 34ميليون ليتر بوده است. وي گفت: فروش نفت گازدرجايگاه هاي سيارپرويزخان درسال گذشته نسبت به سال قبل ازآن، ازنظرريالي 65 درصد و از نظر ليتراژ52 درصد افزايش داشته است. حاصل مرادي همچنين فروش سال گذشته نفت گاز به روش باک پر(فول باک) را215 ميليارد ريال اعلام و اظهار کرد: فروش سال گذشته سوخت به اين شيوه، حدود 28 ميليون ليتر بوده که از نظر ريالي 42 درصد و از نظر ليتراژ 21 درصد نسبت به سال 95 افزايش داشته است.

      مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کرمانشاه همچنين از ثبت سوخت گيري بيش از 88 هزار ليتر بنزين به شيوه باک پر در مرز پرويزخان در سال گذشته خبر داد.

      مرادي افزود: اين ميزان سوخت گيري بنزين درجايگاه مرزي مزبور در مقايسه با سال قبل از آن حدود 13 درصد رشد داشته است. 

       

      ساخت نخستين واحد بازيافت پساب صنعتي درمناطق نفت خيز

      مديرعامل شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب ازساخت نخستين واحد بازيافت پساب صنعتي دراين منطقه عملياتي خبرداد. بيژن عالي پورافزود: اين واحد باهدف استفاده صحيح ازمنابع آب، حفظ محيط زيست وپيشگيري از انتشارآلاينده ها، در مجاورت نمك زدايي شماره 3 اهواز ساخته خواهد شد. به گفته وي، بررسي هاي فني و اقتصادي و تشريفات مناقصه براي احداث اين واحد انجام شده است وبا تامين تجهيزات مورد نياز، عمليات اجرايي آن نيز امسال آغاز مي شود. عالي پور درباره ضرورت ساخت واحد پساب صنعتي مزبور اظهار کرد: با توجه به توليد حجم قابل توجه پساب صنعتي در كارخانه هاي نمك زدايي، ساخت اين واحد درصرفه جويي منابع ارزشمند آب، تاثير بسزايي خواهد داشت وساخت تصفيه خانه هاي صنعتي جايگزين مناسبي براي روش هاي کنوني دردفع آلاينده ها خواهد بود. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب با بيان اين که استفاده بهينه از منابع آب وايجاد چرخه بازيابي از اولويت هاي اين شركت است، افزود: در فاز نخست اين طرح، امكان تصفيه روزانه پنج هزار بشكه پساب نمك زدايي، فراهم شده است. به گفته عالي پور، آب صنعتي حاصل از تصفيه دوباره درفرآيند نمك زدايي نفت خام استفاده و به اين ميزان در مصرف آب صرفه جويي خواهد شد. وي گفت: خروجي واحد تصفيه پساب نمك زدايي علاوه برآب صنعتي، مقادير زيادي نمك و املاح است كه ازآنها مي توان اسيد كلريدريك، اسيد سولفوريك ونمك خالص با سودآوري قابل توجه، تهيه كرد. به گفته عالي پور، اين امكان وجود دارد که فازهاي بعدي اين طرح، پساب واحدهاي نمك زدايي طي فرآينده پيچيده تري، به آب كشاورزي تبديل شود.

      بازسازي 199كيلومتر جاده درمناطق محروم مسجدسليمان

      مديرعمليات ترابري وپشتيباني توليد شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب نيز از احداث وبازسازي 199كيلومترجاده روستايي وعشايري در مناطق محروم مسجدسليمان از سوي اين شركت خبر داد. مراد كمالي گفت: دراين عمليات باهمکاري شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان، با اعزام ماشين آلات راهسازي شامل لودر، بلدوزر، بيل مكانيكي وگريدربه مناطق تعيين شده، 35 راه روستايي وعشايري مرمت و بازسازي شده است.

      كمالي با بيان اين كه عمليات راهسازي مربوط به نيمه دوم سال گذشته است، افزود: بخش عمده اين عمليات درمناطق سخت گذر و دورافتاده اي مانند «چلو و شيرين بهار» انجام شده است. به گفته وي، اين عمليات دربرخي مناطق نيزبه صورت مسيرشکافي و کوه بري انجام شده است.

       

      ارائه 7/8 ميليارد ريال خدمات آموزشي به مردم اميديه و آغاجاري

      سرپرست مديريت منابع انساني شركت بهره برداري نفت و گازآغاجاري گفت: سال گذشته خدمات آموزشي اين شرکت به حوزه هاي پيراموني و شهرستان هاي همجوار(اميديه و اهواز) بيش از 7/8 ميليارد ريال بوده است. سيد ادريس مشعلي گفت: شركت بهره برداري نفت و گازآغاجاري به عنوان يكي از بزرگترين شركت هاي بهره بردار زيرمجموعه مناطق نفت خيزجنوب همواره تلاش کرده است که علاوه براجراي رسالت خود درحوزه توليد نفت وگاز در حوزه هاي اجتماعي نيز درسطح شهرستان هاي اميديه و آغاجاري، به همشهريان خدماتي را ارائه کند. وي افزود: برمبناي همين رسالت وبا تاكيد مديرعامل شركت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري، سال گذشته باهدف حمايت از بخش آموزشي به عموم همشهريان، بيش از هشت ميلياردو700 ميليون ريال هزينه شده است.  مشعلي گفت: برگزاري بيش از 30 هزارنفر- ساعت کلاس آموزشي آمادگي كنكور در مدارس شهرستان اميديه و شهرهاي همجوار با دعوت از اساتيد برتر علمي، تهيه و توزيع بيش از 5 هزاربسته آموزشي در ميان دانش آموزان مدارس ابتدايي محروم شهرستان هاي اميديه و آغاجاري و برگزاري 690 جلسه كلاس هاي اوقات فراغت براي هزار نفرازجوانان ونوجوانان درمساجد و كانون هاي فرهنگي بخشي از اين خدمات بوده است. سرپرست مديريت منابع انساني شركت بهره برداري نفت و گازآغاجاري، همچنين برگزاري بيش از 20 همايش وسمينار آموزشي فرهنگي، برگزاري بيش از 800 دوره آموزشي رايانه و زبان درسطح شركت وشهرستان، آغاجاري تهيه، توزيع بيش از دوهزارجلد انواع كتب آموزشي و فرهنگي درمدارس، اهداي 450 عدد ميز و نيمكت و صندلي به مدارس محروم را بخش ديگري از خدمات اين شرکت در سال گذشته برشمرد. وي تصريح کرد: علاوه برموارد ياد شده، تأمين هزينه اجراي برنامه هاي فرهنگي به وسيله 5 نفراز روحانيون و مبلغان اعزامي به مدارس و مساجد اميديه و آغاجاري ومشاركت فعال در برگزاري كنفرانس هاي بزرگ علمي و نخبگان دانشگاهي باحضور اساتيد ونخبگان علمي بخش ديگري ازخدمات سال گذشته شرکت بهره برداري نفت و گازآغاجاري درجهت مسئوليت اجتماعي بوده است.

      مشعلي افزايش ميزان رضايت مندي اجتماعي مردم به شركت نفت وگاز آغاجاري و بهره مندي آنها از امكانات شركت را از جمله اهداف مهم ارائه اين خدمات برشمرد.

       

      پاکسازي و ايمن سازي چاه هاي 1 و 2  ميدان نفتي سهراب

      مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان از پايان پاکسازي وايمن سازي چاه هاي شماره 1 و 2ميدان نفتي سهراب باهدف حفاظت ازمحيط زيست و تالاب هورالعظيم خبر داد.

      سلطان كمالي با بيان اين که حفاري اين چاه هاي نفت به وسيله مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت انجام شده است، افزود: با اين كه براساس مدارك و مستندات موجود، آلودگي هاي به وجود آمده درمنطقه ناشي ازعمليات حفاري اكتشافي قبلي بوده است، اين شرکت درهمکاري با محيط زيست خوزستان به دليل اهميت موضوع به منظورحفاظت ازتالاب هورالعظيم، پاكسازي وايمن سازي چاه هاي1 و 2 ميدان نفتي سهراب را در دستور كار قرارداده است.

      وي تصريح کرد: با توجه به موقعيت جغرافيايي اين چاه ها وانباشت کنده هاي به جاي مانده ازعمليات حفاري، به منظورجلوگيري ازنشت نفت و احتمال آتش سوزي غيرقابل کنترل، اين شرکت با قراردادن رشته تکميلي و شيرآلات سرچاهي، به ايمن سازي وپاکسازي اين چاه ها اقدام کرده است. سلطاني جمع آوري 8هزارمترمکعب کنده حفاري وتثبيت آن به روش استاندارد باترکيبات سيمان وسيليکات سديم، همچنين انتقال به80 کيلومتري محل حفاري ودفن آنها را از مراحل اين فعاليت مهم برشمرد.

      مديرعامل شركت نفت و گاز اروندان ادامه داد: اين شركت درجهت حفظ محيط زيست وبراي جلوگيري از ايجاد آلودگي هاي احتمالي، پيمانكار حفاري را درقراردادهاي حفاري ملزم به اجراي فرآيند مديريت پسماند به صورت Zero Discharge همزمان با عمليات حفاري کرده است.

      وي گفت: با پايان يافتن عمليات پاك سازي درچاه هاي شماره 1 و 2 ميدان نفتي سهراب، ايراد سازمان حفاظت محيط زيست نيزدر تاييد احداث خط لوله جديد انتقال نفت ازميدان سهراب به چند راهه آزادگان، برطرف شده است.

       

       

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/685.jpg

      ليگ دسته دوم فوتبال ايران

      حضور پر رنگ نفتي ها و صعو دبه ليگ يک

      نفتي ها در ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران، حضوري فعال دارند تا جايي که با حضور 3 تيم مدعي در مرحله نهايي رقابت هاي ليگ دسته دوم براي صعود به ليگ يک، با رقباي خود رقابت مي کنند. نفت اميديه در گروه (الف) و دوتيم نفت و گاز گچساران و پالايش نفت آبادان در گروه (ب) تيم هايي هستند که با کسب نتايج مناسب در دور مقدماتي، موفق شدند قدم به مرحله نهايي بگذارند که در اين ميان، دوتيم نفت اميديه و نفت و گاز گچساران، مدعي حضور در ليگ دسته يک فوتبال ايران هستند. نفت اميديه در گروه (الف) با کسب 11 امتياز در رتبه دوم جدول قرار دارد و با توجه به شرايط جدول، حتي اين شانس را دارد تا با پيروزي در دوبازي آخر خود، به عنوان تيم نخست به ليگ دسته يک فوتبال ايران صعود کند. در غير اينصورت نفتي ها با کسب مقام دوم، بايد براي حضور در ليگ يک، قدم به مرحله پلي اف بگذارند. اما در گروه دوم، شرايط کمي متفاوت است. تيم پالايش نفت آبادان که در دور مقدماتي بسيار خوب ظاهر شده بود، در مرحله نهايي نتوانست انتظارات را برآورده کند و با نتايج دور از انتظار در انتهاي جدول 6 تيمي قرار گرفته و ديگر شانسي براي صعود ندارد و بايد يک فصل ديگر را در ليگ دسته دوم سپري کند؛ اما ديگر نماينده نفتي ها، تيم فوتبال نفت و گاز گچساران با کسب 13 امتياز در رتبه دوم قرار دارد و مي تواند از شانس حضور در پلي اف و رسيدن به ليگ دسته يک استفاده کند. در اين گروه، شاهين بوشهر با کسب امتيازات لازم، صعودش به عنوان تيم نخست مسجل شده و نفتي ها فقط بايد با کسب امتياز لازم از 2 بازي آينده، براي حضور در پلي اف خود را آماده کنند. حال با توجه به شرايط نمايندگان نفتي حاضر در اين رقابت ها مي توان گفت که اگر اتفاق غير مترقبه اي در 2 ديدار پاياني مرحله نهايي رخ ندهد و دو تيم نفت اميديه و نفت و گاز گچساران با پيروزي و نتايج لازم مقابل حريفان، روند رو به رشد خود را ادامه دهند، مي توانيم حداقل شاهد حضور يک تيم نفتي در ليگ دسته يک باشيم و نيز در خوش بينانه ترين حالت، هر دوتيم به ليگ يک صعود کنند تا فصل آينده در ليگ دسته يک فوتبال ايران شاهد حضور دو تيم نفتي باشيم. تيم فوتبال نفت اميديه با قهرماني در گروه (الف) مي تواند مستقيم به ليگ دسته يک صعود کند و تيم فوتبال نفت و گاز گچساران که در گروه (ب ) حضور دارد نيز از اين شانس بر خوردار است، تا با حضور در پلي آف و پيروزي در اين مرحله، تعداد نمايندگان نفت را به دوتيم افزايش دهد؛ اما اگر نفت اميديه در گروه خودش دوم شود، آن موقع در مرحله پلي آف شاهد دربي نفتي ها خواهيم بود و از ميان اين دوتيم يکي به ليگ دسته يک صعود مي کند. بنابراين با توجه به اين شرايط همانطور که اشاره کرديم، فصل آينده ليگ دسته يک بازهم يک نماينده از نفت خواهد داشت.

       

      راشدي:شانس خوبي براي صعود به ليگ يک داريم

      مدافع نفت اميديه معتقد است تيمش براي صعود به مسابقات ليگ دسته يک شانس خوبي دارد.  معين راشدي مدافع مستحکم نفت اميديه که سابقه بازي در تيم هاي نفت مسجد سليمان٬فجرسپاسي شيراز و استقلال اهواز را در کارنامه دارد، معتقد است تيمش امسال مي تواند راهي مسابقات ليگ دسته يک باشگاه هاي کشور شود.

       مدافع نفت اميديه با اشاره به بازي خوب تيمش مقابل گيلانمهر فومن و سپس با مقاومت که منجر به کسب 6 امتياز حساس شد، گفت: با اينکه تا پايان نيمه نخست2بر1 مقابل گيلانمهر عقب بوديم، ولي به خودمان آمديم و در نيمه دوم با غيرت بازيکنان و همچنين حمايت هواداران که سنگ تمام گذاشتند و واقعا از آنها سپاسگزاريم، موفق شديم4 بر2اين تيم خوب را شکست دهيم که البته مي توانستيم بيش از4 گل هم بزنيم. در بازي با مقاومت هم با ارائه يک بازي منطقي و فکورانه، موفق شديم پيروز از ميدان خارج شويم تا در زمره مدعيان صعود به ليگ يک قرار بگيريم.

      البته 2 بازي حساس ديگر پيش رو داريم که روي نقاط قوت و ضعف حريف هايمان کار کرده ايم. انشاالله با پيروزي در اين دوبازي و صعود مستقيم به ليگ يک، جواب محبت هواداران و مسئولان باشگاه و مديران نفتي را مي دهيم.

       راشدي در مورد شانس نفتي ها براي صعود گفت:80 درصد شانس صعود به ليگ يک داريم و با تمرينات خوبي که پشت سر گذاشته ايم، مي توانيم به خواسته خود برسيم. در باره خودم هم بايد بگويم از لحاظ روحي، جسمي و فني در شرايط خوبي قرار دارم و انشاالله با تلاش کادر و بازيکنان بتوانيم پايان خوبي را براي خود در اين فصل با صعود رقم بزنيم.  اميدوارم همانطور که هوادارانمان تا اين جا يار دوازدهم ما بودند، در اين 2بازي هم ما را حمايت کنند تا با کمک خدا و تلاش مجموعه نفت اميديه، بتوانيم به ليگ يک صعود و دل مردم شهرم را شاد کنيم.

       

      پارسي هاي جم پاياني خوب در فصل رويايي

      پارس جنوبي را بايد پديده اين فصل ليگ برتر بدانيم؛ تيمي که پس از صعود به ليگ برتر، عملکرد فوق العاده اي داشت و حتي چند هفته هم در صدر جدول باقي ماند و مدافع عنوان قهرماني را در رده دوم نگه داشت. اما بتازگي پارسي ها با نتايج ضعيف و عجيب، جايگاه شان را از دست داده و به ميانه هاي جدول رسيده اند. هفته ها حسرت پيروزي و چند شکست تلخ سبب شد تيم مهدي تارتار آن شادابي گذشته را نداشته باشد؛ ولي دوباره شير خفته بيدار شد و با چند نتيجه خوب از جمله متوقف کردن قهرمان در تهران به روزهاي خوب برگشت. شاگردان مهدي تارتار در آخرين بازي خانگي خود در جم و مقابل هواداران پر شور خود موفق به پيروزي پرگل مقابل نفت تهران شدند تا پرونده اين تيم در ليگ برتر، بخوبي بسته شود و خاطره خوشي را رقم زده باشند. پارس جنوبي جم، که نيم فصل اول را با بازيکنان کم تجربه سپري کرد، در نيم فصل دوم با محمد نوري، طيبي و... باتجربه تر شد و توانست گليم خود را از آب بيرون بکشد.  حالا پارسي هاي جم نماينده شايسته وزارت نفت، با يک پيروزي دلچسب و پرگل در هفته آخر در مشهد، به پايان خوب در فصل رويايي مي انديشند. پارسي ها هم اکنون شانسي براي سهميه آسيايي ندارند؛ اما با يک برد برابر سياه جامگان مي توانند خود را به عنوان برترين تيم جنوبي معرفي کنند و البته اگر خوش شانس باشند، بالاتر از پيکان در رتبه پنجم قرار بگيرند تا يک فصل رويايي را رقم زده باشند.  تيم فوتبال پارس جنوبي جم در هفته بيست و نهم ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در خانه، ميزبان تيم فوتبال نفت تهران بود که موفق شد، در حضورهواداران پرشورجمي، همنام تهراني خود را در ديداري پر گل شکست دهد. شاگردان مهدي تارتار در روزي که تيم برتر ميدان بودند، درهمان نيمه نخست، کار حريف تهراني خود را يکسره کردند و موفق شدند بازدن 2 گل، برنده به رختکن بروند.  با شروع نيمه دوم، پارس جنوبي جم گل سوم را هم به ثمر رساند و در ادامه به حفظ برتري خود پرداخت و در نهايت با نتيجه پر گل 3 بر صفر برنده بازي شد. 3 گل پارس جم در اين بازي را محمد نوري، روح الله سيف اللهي و احسان تاييدي به ثمر رساندند.پارس جنوبي جم با اين پيروزي 44 امتيازي شد و در رتبه ششم جدول قرار گرفت.

       

      پارس جنوبي باعث افتخار نفت است

      تارتار: شاگردانم حقانيت خود را ثابت کردند

      مهدي تارتار، سرمربي تيم فوتبال پارس جنوبي جم بعد از ديدار تيمش مقابل نفت تهران که با پيروزي شاگردانش همراه بود، گفت: خيلي خوشحالم که بازي آخرمان در جم با پيروزي تمام شد؛ چون در نيم فصل دوم  به دليل خوب نتيجه نگرفتن در خانه، به هواداران بدهکار بوديم. به شاگردانم گفتم بايد در آخرين بازي مان در اين شهر پيروز شويم.

       تارتارسپس به شرايط فني بازي اشاره کرد وگفت: بازي يک طرفه بود و با توجه به اينکه نفت براي پيروزي به ميدان آمده بود، با دو مهاجم بازي کرد، آن هم در حالي که بيشتر تيم ها در جم براي نباختن به ميدان مي آمدند. بايد به بازيکنان خودمان تبريک بگويم که با وجود اينکه شرايط خوبي نداشتند، شرافتمندانه بازي کردند و نشان دادند که در روز هاي سخت هم خوب بازي مي کنند. خوشحالم براي اينکه حقانيت مان راثابت کرديم، در حالي که برخي ها مي گفتند اين دو تيم، نفتي هستند و ممکن است اتفاقاتي رخ بدهد؛ اما ما شرافتمندانه بازي کرديم. تارتار در پاسخ به اين سؤال که چه برنامه اي براي حفظ بازيکنان در فصل بعد وجود دارد،گفت: اگر من جاي مالک يا مديريت باشگاه بودم، با چنگ و دندان اين بازيکنان را حفظ مي کردم؛ چون اينها حقانيت شان را ثابت کردند و نشان دادند که چه کيفيتي دارند. شما ديديد که تيم هاي ديگر، بازيکنان بزرگي داشتند؛ اما آنها جلوي بچه هاي ما دست و پا بسته بودند. اميدوارم مشکلات بازيکنان حل شود، چرا که اين بازيکنان به پارس جنوبي و اين شهر و ورزشگاه عادت کرده اند. اميدوارم به آنها رسيدگي شود. تارتار در ادامه با اشاره به حمايت پرشور هواداران اين تيم خاطرنشان کرد: تيم ما، تيمي است که دوست داشتني است و هواداران خوبي دارد. واقعا هواداران خوبي داريم که بايد از آنها تشکر کنم. در پايان اين بازي هم با تشويق هاي خود بخوبي ما را بدرقه کردند که حتي اشک در چشمان من جمع شد. اميدوارم براي آنها امکانات بيشتري فراهم شود، مانند اياب و ذهاب. اين تيم براي کل استان است و از شهرهاي ديگر براي تشويق به جم مي آيند که لازم است امتياز اين تيم در ليگ برتر بماند؛ چرا که نشاط اجتماعي خاصي را در استان به وجود آورده است. مسئولان بايد به فکر باشند، چون تيمي که هوادار دارد و تيمي که هوادار ندارد، با هم متفاوت هستند. در اين بازي هر دو تيم نفتي بودند؛ اما ما کجا و نفت تهران کجا. وقتي تيمي مثل ما تماشاگر دارد، بايد از آنها حمايت شود.سرمربي پارس جنوبي درباره اينکه براي فصل بعد، از ساير تيم ها پيشنهادي دارد يا خير؟ گفت: مربيگري شغل ماست، پيشنهادهايي وجود دارد؛ اما اولويتم پارس جنوبي است. براي اين تيم خون دل ها خورديم تا به اينجا برسد.

                                                                       

    • media/image/2018/04/2000-1441/686.jpg

      رقابت تنگاتنگ نفتی ها برای قهرمانی در گلف

      مسابقات هفته ششم از دور برگشت ليگ برتر گلف کشور،  با انجام چهار ديدار برگزار شد و تيم هاي نفتي و مدعي قهرماني، حريفان خود را شکست دادند.

      تيم گلف ملي حفاري در اين هفته از رقابت هاي ليگ برتر به دليل حاضر نشدن تيم آزادگان مسجدسليمان، با نتيجه 6 بر صفر به پيروزي رسيد.

      تيم نفت و گاز مسجدسليمان ديگر نماينده نفتي ها در اين هفته از مسابقات در اهواز به مصاف تيم سورتمه رفت و با نتيجه 4 بر 2 به برتري رسيد.

       با توجه به بازي هاي انجام شده تا پايان هفته ششم از دور برگشت ليگ برتر گلف کشور، تاکنون تيم هاي ملي حفاري، نفت و گاز مسجدسليمان و سورتمه اهواز به ترتيب در مکان هاي اول تا سوم جدول رده بندي قرار دارند.

       

        صعودکارکنان پخش منطقه مرکزي به قله دالخاني

        کارکنان شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي استان مرکزي، به قله دالخاني صعود کردند.  تعدادي از کارکنان واحدهاي مختلف منطقه در روز هاي پاياني فروردين 97 به منظور ارج نهادن به توسعه ورزش همگاني و نيز تامين سلامت جسم و جان خود و ايجاد فضايي شاد و با طراوت، به رشته کوه الوند لکان و قله 3060متري دالخاني صعودکردند.

       گفتني است، اين اولين کوهنوردي کارکنان منطقه استان مرکزي در سال 97 بود که در ادامه قصد دارند همانند سال هاي گذشته، با صعود به قلل ديگر، اين ورزش را ادامه دهند.

       

      برگزاري مسابقات ادارات نفت و گاز گچساران با عنوان جام انقلاب و  يادواره شهداي نفتکش سانچي

        يک دوره مسابقات ورزشي ميان ادارات شرکت نفت و گاز گچساران با عنوان جام انقلاب و يادواره شهداي نفتکش سانچي در 4 رشته  شطرنج ، واليبال ، تنيس روي ميز و فوتبال با استقبال پرشور شرکت کنندگان برگزار شد. اين مسابقات بيش از20 روز به طول انجاميد که در پايان آن و  با برگزاري مراسم اختتاميه با حضور مديران و روساي ورزش نفت و گاز گچساران و همچنين رئيس دفتر نماينده مردم گچساران، باشت و ساير مدعوين، جوايز و احکام تيم هاي برتر اهدا شد.

      شطرنج

       در رشته شطرنج که با حضور 17 تيم از 20 اداره به صورت تيمي و انفرادي و به روش سوييسي در 7 دور برگزار شد ، تيم بهره برداري مقام اول را کسب کرد ، نگهداري و تعميرات (الف) دوم شد و تاسيسات گاز هم مقام سوم را به دست آورد.

      تنيس روي ميز

       در رشته تنيس روي ميز که با حضور کم سابقه 24 تيم در دو گروه و به صورت دوره اي برگزار شد، نتايج زير به دست آمد : در گروه اول، بهداشت و درمان مقام اول را به دست آورد، تاسيسات گاز دوم شد و مقام سوم به ترابري رسيد. در گروه دوم هم تيم امور ورزش قهرمان شد و تيم هاي مخابرات و خدمات اداري و اجتماعي به ترتيب دوم و سوم شدند.

      واليبال

       رشته واليبال هم در دو گروه 5 تيمي و به صورت دوره اي با انجام 24 بازي به کار خود پايان داد که نتايج زير به دست آمد: مديريت فني و مديريت خدمات قهرمان شد ، حراست به مقام دوم رسيد و اداره تعميرات و بهره برداري مقام سوم را کسب کرد.

      فوتسال

       رشته فوتسال کارکنان در رده پيشکسوتان با حضور 9 تيم، ليگ يک زير 45 سال با حضور 10 تيم و ليگ 2 زير 45 سال با حضور 14 تيم به صورت دوره اي برگزار شد که در رده پيشکسوتان تيم  حراست قهرمان شد ، ترابري مقام دوم را کسب کرد و تيم مديريت منابع انساني بر سکوي سوم ايستاد. در ليگ يک نيز تيم هاي تعميرات (الف) مقام اول، مهندسي ساختمان مقام دوم و حراست مقام سوم را کسب کردند و در ليگ 2 هم تيم هاي بهره برداري مقام اول، منابع انساني مقام دوم و  خدمات عمليات مقام سوم را به دست آوردند.

       

      در خشش کاروني ها در فوتسال جام انقلاب     

      مسابقات فوتسال جام انقلاب  به همت تربيت بدني حوزه مقاومت بسيج شهيد تندگويان و ميزباني امور ورزش مناطق نفتخيزجنوب در مجموعه فرهنگي ورزشي امام رضا(ع) شهرك نفت و با حضور 86 تيم و در سه رده كاركنان رسمي(عموم)،رده سني بالاي 45 سال و كاركنان مدت موقت و اركان ثالث برگزارشد كه در نهايت با درخشش کاروني ها به پايان رسيد که نتايج اين رقابت ها به شرح زير است:

        قهرماني شركت كارون در مسابقات كاركنان رسمي

      در مسابقات كاركنان رسمي كه با حضور 348 ورزشكار در قالب 29 تيم برگزار شد، نفت و گاز كارون يک به مقام قهرماني دست يافت و تيم مديريت مهندسي و ساختمان يک به عنوان دوم دست يافت. همچنين در اين رقابت ها حسين بختياري زاده از تيم مديريت مهندسي و ساختمان(ب) با 16 گل زده آقاي گل شد.

       

         قهرماني مهندسي و ساختمان در رده كاركنان بالاي 45 سال

       دررقابتهاي رده سني بالاي 45 سال 17 تيم با هم به رقابت پرداختند كه مديريت مهندسي و ساختمان 1 به عنوان قهرماني رسيد و تيم هاي بهداشت و درمان و شركت نفت و گاز كارون در رده هاي دوم و سوم قرار گرفتند.در اين رقابت ها سعيد شفيع زاده از تيم نفت و گاز مارون با 9 گل زده، آقاي گل  شد.

       

        شركت كارون  قهرمان  كاركنان قرارداديو اركان ثالث  

       در مسابقات كاركنان قراردادمدت موقت و اركان ثالث نيز 45 تيم حضور داشتند كه در نهايت شركت نفت و گاز كارون يک قهرمان شد و تيم هاي حراست ستاد و مديريت مهندسي و ساختمان در مكان هاي دوم و سوم قرار گرفتند. همچنين حامد مولاعلي از تيم نفت و گاز مارون با 12 گل زده، آقاي گل شد.

       

      همکاري هيات اسکي تهران و مديريت اکتشاف

      به مدد برف زيباي بهاري، آموزش اسکي به همکاران همچنان ادامه دارد. هيات اسکي مديريت اکتشاف طبق برنامه ريزي انجام شده، کلاس آموزش اسکي به همکاران را از ابتداي سال 1397 نيز بدون وقفه در روزهاي پنجشنبه هر هفته برگزار مي کند.  نخستين جلسه اين دوره آموزشي در آخرين هفته سال گذشته در اسفند ماه 1396 در پيست بين المللي توچال برگزار شد که با استقبال و پشتکار همکاران علاقه مند به اين ورزش پرانرژي و همچنين به برکت و ياري بارش برف بهاري بي سابقه در تهران و ارتفاعات، که پيست را همچنان براي اسکي بازان آماده
       نگه مي دارد، در سال جديد نيز ادامه پيدا مي کند. تا کنون 6 جلسه از اين کلاس ها، در روزهاي پنجشنبه هر هفته برگزار شده و مقرر است تا زماني که برف کافي در ارتفاعات توچال براي اسکي وجود داشته باشد (حدودا تا اواخر ارديبهشت ماه)، کلاس ها برگزار شود. لازم به ذکر است، در جلسه آموزشي پنجشنبه   (30 فروردين 1397) همزمان با حضور تيم مديريت اکتشاف در پيست اسکي، مرتضي ساوه شمشکي، رئيس هيات اسکي استان تهران از پيگيري هاي امور ورزش مديريت اکتشاف براي راه اندازي اين رشته ورزشي و استقبال همکاران براي يادگيري آن، ابراز خرسندي کرد و خود نيز براي آموزش نکات اسکي به تيم مديريت اکتشاف، دقايقي را با آنان گذراند. وي اعلام کرد که همکاري ميان هيات اسکي تهران و هيات اسکي مديريت اکتشاف، به طور مستمر ادامه خواهد داشت.

       

      قهرماني جوانان نفت مسجدسليمان  

      تيم فوتبال جوانان نفت مسجدسليمان، عنوان قهرماني ليگ برتر جوانان باشگاه هاي خوزستان را به خود اختصاص داد. مرحله مقدماتي اين مسابقات با حضور 15 تيم در 2 گروه برگزار شد كه در پايان مرحله نخست، تيم هاي نفت مسجدسليمان، فولاداكسين ايذه، اروند خرمشهر و آزادگان مسجدسليمان به مرحله نهايي صعود كردند. در پايان مسابقات اين مرحله نيز كه به صورت دوره اي برگزارشد، تيم فوتبال نفت مسجدسليمان با غلبه برتيم هاي اروند خرمشهر و آزادگان مسجدسليمان و تساوي مقابل پولاداكسين ايذه با كسب 7 امتياز به عنوان قهرماني دست يافت. پولاد اكسين ايذه با به دست آوردن 5 امتياز نايب قهرمان شد و تيم اروند خرمشهر نيز با 4 امتياز در رده سوم قرار گرفت.

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/687.jpg

      نــوشـابه با بدن شما چه مي کند؟

      نوشابه، از جمله نوشيدني هاي پرطرفدار در سراسر جهان است که با وجود توصيه براي مصرف نکردن آن، بازهم از نوشيدني هاي پرفروش محسوب مي شود؛ اما بايد بدانيد که نوشابه با بدن شما چه مي کند؟ از گذشته تا به امروز از سوي متخصصان مختلف توصيه مي شود که نوشابه مصرف نکنيد؛ ولي اين نوشيدني، همچنان بسيار محبوب است. لازم است توجه کنيد که نوشابه به دليل ترکيبي که دارد، تمام اعضاي بدن را تحت تاثير   قرار مي دهد. شايد گفتن اينکه نوشابه باعث افزايش قند خون تان مي شود، يک جمله کليشه اي باشد و از شنيدن اين جمله خسته شده باشيد که نوشابه، اثر بدي بر بدن دارد؛ ولي حتما اين مقاله را بخوانيد تا متوجه شويد که نوشابه با بدن شما چه مي کند؟

       

      10 دقيقه بعد از خوردن کوکاکولا

      درست 10 دقيقه بعد از خوردن يک شيشه کوچک نوشابه 10 قاشق چاي خوري شکر وارد بد ن تان مي شود که معادل 100 درصد نياز روزانه شما به قند است. تنها دليلي که باعث مي شود اين ميزان بالاي قند، حالتان را به هم نزند، وجود اسيد فسفريک است که طعم آن را قابل تحمل مي کند.

      20 دقيقه بعد از خوردن کوکاکولا

      ميزان قند خون ، مي رود و در پي آن ميزان انسولين توليدشده نيز بيشتر مي شود. در اين شرايط کبد هم دست به کار شده  و ميزان زيادي از  قند را به چربي تبديل مي کند. در واقع 20 دقيقه بعد از خوردن نوشابه، کبد بيچاره به سختي شروع به کار مي کند.

      40 دقيقه بعد از خوردن کوکاکولا

      کار جذب کافئين به پايان رسيده است، مردمک هاي چشمتان گشادتر شده، فشارخون تان بالا رفته و کبد، قند را به خون سرازير مي کند. گيرنده هاي آدنوزين (در مغز) مسدود مي شوند و به اين ترتيب جلوي خواب آلودگي گرفته مي شود.

      45 دقيقه بعد از خوردن کوکاکولا

      ميزان دوپامين (هورمون لذت) افزايش مي يابد. به همين دليل حال خوبي به فرد دست مي دهد.نوشيدني هاي کافئين دار، باعث بروز مشکلات عصبي، بي خوابي، فشارخون بالا، اختلال در ضربان قلب، افزايش کلسترول، تحليل ويتامين ها و مواد معدني بدن، برآمدگي و تورم در سينه ها، ناهنجاري هاي مادرزادي و ... مي شود.

      60 دقيقه بعد از خوردن کوکاکولا  

      درست يک ساعت بعد، بدن تان با افت قند مواجه مي شود. علاوه بر اين، اسيد فسفريک به کلسيم، منيزيم و زينک موجود در دستگاه گوارش مي چسبد. ميزان بالاي قند و شيرين کننده ها نيز به اين مشکل دامن مي زنند و باعث دفع بيشتر کلسيم از طريق ادرار مي شوند.

      ترکيبات اصلي موجود در يک شيشه کوکاکولا

      با خودتان رو راست باشيد. همين امروز چقدر نوشابه خورده ايد؟ فرزندان تان چطور؟ مطمئنا  مي گوييد حداقل يک ليوان! بايد بدانيد که در هر 24 ساعت، حدود 350 ميليون ليتر کوکاکولا (البته فقط اين مارک، کاري به انواع و اقسام ديگر نوشابه ها با مارک هاي مختلف نداريم) در سراسر جهان نوشيده مي شود، يعني چيزي معادل 128 ميليارد ليتر در سال؛ البته شما تنها نيستيد و بسياري از مردم جهان، عاشق اين نوشيدني «بدن ويران کن» هستند. مهم ترين چيزي که بايد هميشه در خاطرتان باشد، اين است که با  سرکشيدن يک شيشه نوشابه (شيشه هاي قديمي)، حدود 10 قاشق چاي خوري شکر، 150 کيلو کالري، 30 تا 55 ميلي گرم کافئين و همچنين رنگ خوراکي مصنوعي و سولفيت را وارد بدن خود مي کنيد.

      4-3 ساعت بعد از خوردن کوکاکولا

      بدن بر حسب عادتي که پيدا کرده، دچار کمبود کافئين مي شود، براي همين تشويق مي شويد که دوباره به سراغ يک نوشابه ديگر برويد و اين چرخه همچنان ادامه مي يابد.

      70 تا 120 دقيقه بعد از خوردن کوکاکولا

      تأثير ادرارآوري جذب کافئين شروع مي شود و در نتيجه نياز به دستشويي رفتن بالا مي رود. به اين ترتيب هم کلسيم، منيزيم و زينک (موادي که براي استحکام استخوان ها و همچنين عملکرد ارگان هاي بدن لازم است) و همچنين سديم و آب بدن دفع مي شود. در اين لحظات است که تندخو يا بي حس مي شويد. همه آن ميزان آبي که از طريق مصرف يک شيشه يا بطري نوشابه وارد بدن شده است، دفع مي شود.آنچه باعث نگراني از مصرف کوکاکولا مي شود، اين است که به همراه آب دفع شده، عناصر مغذي باارزشي که براي ساخت و استحکام استخوان ها، عصب ها و دندان ها لازم است، دفع مي شود. در نتيجه انرژي بدن از بين مي رود؛ چون عناصر لازم براي عملکرد نرمال ارگان هايش را از دست مي دهد.

       

      کوکو سيب زميني شکم پر

        مواد لازم

      سيب زميني: 3 عدد

      تخم مرغ: 2 عدد

      آرد: تقريبا 3 قاشق غذاخوري (خمير به دست نچسبد)

      گوشت چرخ کرده: 150 گرم

      پياز: 1 عدد کوچک

      سير: 1 حبه

      نمک، فلفل و زردچوبه: به ميزان لازم

      رب: به مقدار دلخواه

      روغن: به مقدار لازم

      پنير چدار سفيد (رنده شده يا خلالي): به مقدار لازم

      پودر سوخاري: به مقدار لازم

      طرز تهيه

      سيب زميني ها را آب پز و رنده کنيد.

      نمک، فلفل، زردچوبه، آرد و يک عدد تخم مرغ را اضافه کنيد و خوب ورز دهيد.  گوشت را با پياز و کمي روغن و سير تفت دهيد. (اگر دوست داشتيد مي توانيد کمي رب به آن اضافه کنيد) از مخلوط سيب زميني به اندازه 2 گردو برداريد و روي سطح آردپاشي شده بازش کنيد.کمي از مايه گوشت و پنير روي آن بگذاريد و خمير را ببنديد و در يک عدد تخم مرغ زده شده و بعد در پودر سوخاري بغلتانيد و سپس آن را سرخ کنيد. کروکت ها را مي توانيد به صورت گرد يا انگشتي درست کنيد. اين غذا به صورت گرم يا سرد سرو مي شود و با سس کچاپ خوشمزه است. نوش جان!

       

      با همسر عصباني چگونه رفتار کنيم؟

      ممكن است همسر خشمگين شما در خانواده اي رشد كرده باشد كه اينگونه رفتارها طبيعي بوده باشد و بيان احساسات دروني با استفاده از راه هاي خشن، بدون توجه به آسيبي كه به شما وارد مي آيد، به نظرش عادي بيايد. اگر شما در خانه اي با عشق فراوان بزرگ شده ايد، به طور قطع توقع محبت بيشتري از شوهرتان داريد و عصباني شدن او، شما را بسيار نااميد و دلگير مي كند.

      به شوهرتان بگوييد كه وقتي خشمگين مي شود، شما چقدر اذيت مي شويد. شايد او از اينكه بااين رفتارش به شما آزار مي رساند، آگاهي ندارد. اگر او شما را دوست دارد، بايد تلاش كند تا براي جلوگيري از ناراحت شدن شما، عبارات مناسب و لحن متمايزي را ياد بگيرد. در واقع برخي مردها بسيار خودخواه هستند و از درك ديدگاه هاي همسر خود سرباز مي زنند؛ اما با اين حال سعي كنيد زماني كه او آرام است، در اين مورد با او به گفت و گو بنشينيد.

       بيشتر مردان متأهل قادرند با احترام سخن بگويند. پس تلاش كنيد درمورد آنچه بيش از همه شما را آزار مي دهد، با او صحبت كنيد و از او بخواهيد بيشتر احساسات شما را درک کند. براي داشتن يك زندگي زناشويي كامياب و شاد و خشنود كردن يكديگر تلاش كنيد.

      درصورتي كه شوهر شما به احساساتتان اهميتي نمي دهد و به صراحت اقرار مي كند كه مي خواهد شما را بيازارد، ممكن است خودش هم عميقاً آسيب ديده باشد. از او درمورد آنچه كه او را آزار مي دهد، سؤال كنيد و به او قول دهيد که اين مسئله را طوري تغيير خواهيد داد كه ديگر اذيت نشود. برخي افراد دوست دارند وقتي خودشان آزرده خاطر مي شوند، ديگران هم مثل آنها باشند.

      اگر شما باعث آزردگي او شده باشيد، ممكن است او بخواهد كار شما را تلافي كند. بنابراين، درباره آنچه باعث شده تا شما او را اذيت كنيد، با او حرف بزنيد و سعي كنيد ديگر با اين روش او را نيازاريد.

      تلاش کنيد همواره در منزل و در برابر شوهر و فرزندان تان نکات مثبت همسرتان را يادآور شويد. مثلاً همين که مراقب لوازم خانه است و يا اينکه   به خويشان خود بسيار احترام مي گذارد و... چون اين کار موجب خواهد شد نقاط مثبت در او تقويت شود.

       پذيرفتن رياست شوهر در خانه ، کار بدي نيست و نه تنها ضرري ندارد، بلکه از نظر رواني او را تامين کرده و آرامش را به خانه باز مي گرداند.

      کارهاي بد او را با نيکي پاسخ دهيد؛ مثلاً اگر کلمات نازيبايي به کار برد، شما ذکر خدا را بگوييد و عکس العمل نشان ندهيد.

      از زندگي خود براي اطرافيان چيزي نگوييد و سخن دل خود را تنها براي خدا بازگو کنيد و با گفت وگوي با خدا، دل خود را آرام سازيد.

      محيط زندگي را به گونه اي فراهم کنيد که رغبت همسرتان براي گفت وگو با فرزندان بيشتر شود و حتي الامکان از تشنج و بگومگوها دوري کنيد؛ هرچند که حق به جانب شما باشد.

        نکاتي که بايد قبل از رفتن به آرايشگاه رعايت کنيم

      هر روز افراد زيادي به آرايشگاه ها مراجعه مي کنند و از خدمات آنها بهره مي برند. شايد خود شما نيز سالانه چند بار به آرايشگاه برويد و خدمات متفاوتي را دريافت کنيد؛ اما آيا تا به حال به اين نکته توجه کرده ايد که آرايشگاه ها چقدر مي توانند آلوده باشند؟ چند درصد از بيماري ها از طريق مراجعه به آرايشگاه به شما منتقل مي شود؟ قطعا آرايشگاه ها از جمله مکان هايي هستند که در طول روز، مراجعه کننده بسياري دارند و با توجه به خدماتي که ارائه مي دهند، مکان هاي مناسبي براي رشد انواع ميکروب و عفونت هستند. پس قبل از مراجعه به آنها لازم است که يکسري نکات را مد نظر قرار داده و رعايت کنيد:

      حوله شخصي خود را همراه داشته باشيد

      هنگام مراجعه به آرايشگاه، براي رنگ کردن مو يا خدماتي که نياز به شست وشو دارند، حتما حوله مخصوص خود را همراه داشته باشيد. برخي آرايشگاه ها نيز از حوله هاي يک بار مصرف استفاده مي کنند که مناسب هستند و مي توانيد از آنها براي خشک کردن موهاي تان استفاده کنيد؛ اما هرگز از حوله هاي خود آرايشگاه استفاده نکنيد، حتي اگر مرتب شسته شوند؛ زيرا بسياري از ميکروب ها و عفونت ها با شست وشو از بين نمي روند.

      با موي کثيف به آرايشگاه نرويد

      منظور ما اين نيست که حتما قبل از رفتن به آرايشگاه به حمام برويد؛ اما اگر موهاي شما با انواع ژل و اسپري پوشانده شده باشد، قطعا نتيجه دلخواه را نخواهيد گرفت.

      تنها الکل براي تميز کردن ابزار آرايشگاه کافي نيست

      بايد لوازمي که ازسوي  آرايشگران استفاده مي شوند، بدرستي ضدعفوني و استريل شوند. اين لوازم شامل شانه، قيچي و ... هستند. گاهي مشاهده مي شود که آرايشگر با يک تکه پنبه آغشته به الکل سعي دارد ابزار خود را تميز کند. اين کار به هيچ عنوان کافي نيست. بسياري مواقع همان ظرف حاوي الکل و پنبه براي مدت هاي طولاني استريل نمي شود و خود ناقل بيماري است. براي اين کار بايد از دستگاه هاي مخصوص استريليزه استفاده کنند.

      شلوغ بودن نشانه آلودگي نيست

      ما به شما نمي گوييم که هر آرايشگاهي که شلوغ تر است، پس حتما آلوده تر خواهد بود. ملاک رعايت بهداشت و نظافت بر پايه اصول صحيح است. بايد توجه کنيد که آرايشگاه شما، اين اصول را بدقت رعايت کند.

      از لوازم آرايشي مشترک استفاده نکنيد

      در آرايشگاه از لوازم آرايشي خودتان استفاده کنيد، بخصوص لوازمي مثل ريمل، رژلب، پودر و … . اين مواد بسرعت ميکروب ها را به خود جذب کرده و محل مناسبي براي رشد آنها هستند. در صورتي که براي ميک آپ به آرايشگاه رفته ايد، حتما لوازم خود را به همراه داشته باشيد و به آرايشگر نيز تأکيد کنيد که از لوازم خودتان استفاده کند. حتي مي توانيد از آرايشگرتان در مورد اينکه به چه لوازمي نياز دارد، سؤال کرده و همان ها را خريداري کنيد و با خود به آرايشگاه ببريد.

       

       

       

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/688.jpg

      نکاتي در باره استفاده از جاروبرقي

      نظافت خانگي از طريق جاروبرقي به سادگي انجام مي شود؛ اما مي توان با انتخاب بهترين نوع جاروبرقي و شناخت کامل از محيط، فرآيند نظافت را بهبود بخشيد. پس از انتخاب بهترين دستگاه مکنده خانگي، بايد نکاتي را در نظافت صحيح منزل رعايت کرد که در ادامه برخي از آنها را بيان مي کنيم:

      جلوگيري از وارد شدن آلودگي به خانه

         با کاهش آلودگي هايي که به خانه وارد مي شود، مي توان سطح گرد و غبار و آلاينده ها را پايين آورد. براي مثال ورود به خانه با کفش و يا نگهداري از حيواناتي که آلودگي ايجاد مي کنند، مسائلي هستند که مي توان با جلوگيري از انجام آنها، به بهينه شدن نظافت منزل کمک کرد.

      برنامه ريزي در زمان نظافت

      در نظافت خانه با استفاده از جاروبرقي، بهتر است که فواصل انجام نظافت را کوتاه تر کنيد تا سطح آلودگي و گرد و غبار کاهش يابد و فرآيند نظافت ساده تر صورت گيرد. برنامه ريزي براي انجام نظافت با جاروبرقي، موجب منظم تر شدن کار هاي خانه مي شود و از انباشته شدن آلودگي ها جلوگيري مي کند.

      نظافت نقاط دور از دسترس با لوله جاروبرقي

      مهم ترين نکته اي که بايد به آن توجه داشت، نظافت کامل خانه است و براي اين که محيط منزل، مدت زمان بيشتري پاکيزه بماند، بايد با بهره گيري از تمام تجهيزات جارو برقي، همه نقاط دور از دسترس را نيز تميز کنيد. در غير اين صورت، آلودگي ها در گوشه و کنار خانه باقي مي ماند و روي هم تلنبار مي شوند و نظافت را دشوارتر مي کند.

      تخليه و تعويض مرتب کيسه فيلتر و مخزن

      کيسه فيلتر پر شده جاروبرقي، از قدرت مکش آن مي کاهد. به همين دليل در صورتي که به موقع نسبت به نظافت کيسه داخلي جاروبرقي اقدام نکنيد، کشيدن جاروبرقي، کاري بيهوده است. همچنين در جاروبرقي هايي که به جاي کيسه قابل تعويض، مخزن وجود دارد، بايد پيش از شروع نظافت، از خالي بودن مخزن اطمينان حاصل کنيد.

      آماده سازي سطوح پيش از شروع نظافت

      قبل از آنکه دست به کار نظافت خانه با جاروبرقي شويد، بايد سطح موردنظر را تميز کنيد. براي اين کار بايد هر جسمي را که ممکن است به داخل مخزن مکش شود، جمع آوري کنيد. همچنين بايد توجه داشته باشيد در صورتي که جاروبرقي شما براي جمع آوري آلودگي هاي خشک مناسب است، از نظافت سطوح خيس با اين مکنده جلوگيري کنيد.

      انجام برخي کارها حين نظافت

      بهترين روش براي دستيابي به نظافت بهينه، تمرکز روي جارو کشيدن در حين نظافت است. براي اين کار بهتر است که از بالا ترين نقطه منزل شروع به نظافت کنيد تا غباري که از بالا روي زمين ريخته شده، در انتها مکش شود. يکي ديگر از کارهايي که به بهينه شدن و افزايش کيفيت نظافت منزل کمک مي کند، جابه جايي وسايل براي تميز کردن نقاط دور از دسترس است. به اين طريق منزل شما مدت زمان بيشتري پاکيزه مي ماند.

       

       

       

    • media/image/2018/04/1024-1448/689.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات