جستجو

    مهم ترین فعالیت های صنعت نفت در سال 96 تشریح شد

    مروری بر صنعت نفت

    گاز کام مردم را شیرین کرد

    جزیره اندوه

    کارنامه موفق 23 سال میزبانی

    مظلومیتِ یک مسئله حیاتی

    چگونه می توان اچ اس ای را به کارکنان آموزش داد؟

    سطره سوخت در ایستگاه های 1 و 2

    از نار تا پارسیان

    از نار تا پارسیان

    هدایت آتش در مسیر سبز

    پشتکار کارکنان تداوم غرش توربین ها

    اوستا، کتاب مقدس زرتشتیان

    ترش و شیرین های ایرانی

    بهار، میدان نبرد با آلرژی های فصلی

    صدا روی موج نمایش

    فهرست آثار ملی و تاریخی ثبت شده صنعت نفت

    مثلث سوخت گسست ناپذیر است

    جابه جایی 150 دستگاه حفاری در 7 استان کشور

    بازگشت نفت مسجد سلیمان

    جنگل نوردی کوهنوردان شرکت ملی نفت

    چگونه کودک شاد داشته باشیم؟

    شهید راه هنر

    • media/image/2018/04/1024-1448/636.jpg
    • media/image/2018/04/2000-1441/637.jpg
    • media/image/2018/04/2000-1441/638.jpg
    • media/image/2018/04/2000-1441/639.jpg

      مهم ترين فعاليت هاي صنعت نفت در سال 96 تشريح شد

      وزير نفت در نشست مشترک با اعضاي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، مهم ترين فعاليت هاي صنعت نفت در سال 96 را تشريح کرد و گفت: مذاکرات نهايي براي امضاي چند قرارداد ديگر با شرکت‎هايي از اندونزي، چين و روسيه در حال انجام است.

      بيژن زنگنه در اين نشست که عصر روز سه شنبه (28 فروردين ماه) برگزار شد، با بيان اين که توليد نفت و ميعانات گازي ايران در سال 96 روند افزايشي داشت، تصريح کرد: ميانگين صادرات نفت خام و ميعانات گازي ايران در سال 96، 2 ميليون و 500 هزار بشکه در روز بود.

      وي به افتتاح 6 فاز متعارف پارس جنوبي در سال 96 اشاره کرد و با بيان اين که ايران در برداشت گاز از ميدان گازي پارس جنوبي از قطر پيش افتاده است، افزود: فازهاي باقيمانده پارس جنوبي به جز فاز 11 و بخشي از فاز 14 امسال تکميل مي شود.

      وزير نفت با بيان اين که با افزايش توليد گاز، ميزان مصرف سوخت مايع در نيروگاه ها کاهش يافت و سال گذشته با وجود رشد حدود 10 درصدي مصرف نيروگاه ها به کمتر از 10 درصد رسيد، گفت: اين در حالي است که سوخت مايع مصرفي در نيروگاه ها در سال 92، 43 درصد بود.

      زنگنه به ميدان هاي مشترک غرب کارون نيز اشاره کرد و با بيان اين که توليد ايران هم اکنون از اين ميدان ها بيشتر از عراق است، افزود: براي حفظ اين وضع، بايد سرمايه گذاري لازم در اين ميدان ها انجام شود.

      وي همچنين از گازرساني روستايي در سال 96، به عنوان يک کار بزرگ و مهم نام برد و گفت: هم اکنون 93 درصد جمعيت کل کشور زير پوشش شبکه گازرساني قرار دارد که اين رقم براي روستاها به طور ميانگين 82 درصد است.

      وزير نفت با بيان اين که کار ساخت بخشي از خط ششم سراسري به پايان رسيده و صادرات گاز به عراق نيز از سال گذشته آغاز شده است، گفت: هم اکنون روزانه 10 ميليون مترمکعب گاز به بغداد صادر مي شود و ايران براي صادرات گاز به بصره نيز آماده است.

      زنگنه همچنين به افتتاح پتروشيمي هاي مرواريد، فاز 2 کاويان، تخت جمشيد، عسلويه و انتخاب، در سال 96 اشاره کرد و افزود: امسال هم افتتاح چند واحد پتروشيمي در برنامه است.

      وي از افتتاح فاز نخست پالايشگاه ستاره خليج فارس به عنوان ديگر رخداد مهم صنعت نفت در سال 96 نام برد و با بيان اين که فاز دوم اين پالايشگاه نيز در حال توليد است، تصريح کرد: انتظار مي رود توليد فاز 2 اين پالايشگاه در يک ماه آينده تثبيت شود.

      وزير نفت با اشاره به اين که در سال 96، توليد بنزين 5/17 ميليون ليتر افزايش پيدا کرد، يادآور شد: همان طور که پيش تر هم عنوان کردم، راه حل خودکفايي بنزين با توجه به رشد مصرف سالانه حدود 9 ميليون ليتر بنزين در کشور از اين پس در پالايشگاه ها نيست، بلکه در کارخانه هاي خودروسازي و سياست خودروسازان است و بايد در آنجا بررسي شود.

      زنگنه به امضاي 3 قرارداد در قالب الگوي جديد قراردادهاي نفتي در سال 96 هم اشاره کرد و افزود: قرارداد فاز 11 پارس جنوبي با کنسرسيوم توتال فرانسه، سي ان پي سي آي چين و پتروپارس ايران، قرارداد توسعه آبان و پايدار غرب با کنسرسيوم زاروبژنفت روسيه و شرکت دانا انرژي ايران و قرارداد توسعه ميدان هاي جفير و سپهر با شرکت گسترش انرژي پاسارگاد ايران امضا شد.

      به گفته وي، مذاکرات نهايي براي امضاي چند قرارداد ديگر با شرکت هايي از اندونزي، چين و روسيه نيز در حال انجام است.

       

      عضو کميسيون انرژي مجلس:

      حمايت از کالاي ايراني در صنعت نفت  با جذب سرمايه تحقق مي يابد

      حسين اميري خامکاني، عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، با يادآوري نام گذاري سال 97 از سوي مقام معظم رهبري به سال «حمايت از کالاي ايراني»، گفته است: پرداختن به اقتصاد همسو با حمايت از توليد داخلي بايد وظيفه ملي قلمداد شود و در دستور کار تمامي نهادهاي سياسي، اجتماعي، حاکميتي و قواي سه گانه قرار گيرد.

      او با بيان اين که راهبرد و تصميم واحد در موضوع حمايت از کالاي ايراني راه نجات اقتصاد کشور است، گفته است: حمايت از کالا و نيروي کار بومي در صنايع مختلف، به ويژه صنعت نفت موجب توسعه اقتصادي کشور مي شود؛ از اين رو نياز است همه نهادهاي درون نظام با نگاه و اراده ملي در حد مسئوليت خود احساس وظيفه کنند. فضاي کسب و کار، توليد کالا و خدمات بايد اصلاح شود و مجلس مي تواند منشا اين تحول باشد. صنعت نفت و گاز با ظرفيت عظيم خود و همچنين با تزريق مناسب سرمايه هاي داخلي و خارجي مي توانند بخشي از نيازهاي اشتغال کشور را برطرف کنند. در صنعت نفت خريد کالاي خارجي که مشابه داخلي دارد، ممنوع شده که اين مهم نشانه حمايت از کالاي ايراني و مصداق اقتصاد مقاومتي است. در بعد حاکميتي حل معضل قاچاق کالا و ساماندهي واردات کالا به کشور در حمايت از کالاي ايراني بايد در دستور کار قرار گيرد تا رقابت بين توليدکنندگان داخلي در شرايط مساوي به وجود آيد.

       

      رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي:

      سال 96 اقدام هاي مثبت و سازنده اي در صنعت نفت انجام شد

      فريدون حسنوند، رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، با بيان اين که موفقيت هاي وزارت نفت، موفقيت براي کل کشور به شمار مي آيد، گفته است: وزارت نفت در سال 96 در بخش هاي مختلف اين صنعت، اقدام هاي مثبت و سازنده اي انجام داده که ستودني است.

      او در نشست مشترک وزير نفت و معاونان وي با اعضاي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي که عصر سه شنبه (28 فروردين ماه) برگزار شد، از تلاش ها و پيگيري هاي مسئولان وزارت نفت براي برطرف کردن حل مشکلات اين صنعت تشکر و قدرداني کرده است. حسنوند با اشاره به اين که هدف از برگزاري اين نشست، ارائه برخي راهکارها براي حل مشکلات با همفکري و همدلي است، افزوده است: وزارت نفت پارسال در بخش هاي مختلف اين صنعت، اقدام هاي مثبت و سازنده اي انجام داده که ستودني است. پارسال در زمينه نفت خزر موفقيت هاي بزرگي کسب کرديم، همچنين قراردادهايي که با حضور وزير نفت و رئيس جمهوري با ديگر کشورها در اين بخش امضا شد، موفقيت هاي بزرگي بودند؛ معتقدم اين موفقيت ها يک پيروزي براي کشور تلقي مي شود. واگذاري برخي قراردادها به شرکت هاي داخلي و اعتماد به توان نيروهاي بومي ديگر موفقيت وزارت نفت به شمار مي رود.

       

      مديرعامل شرکت ملي گاز:

      همه تعهدهاي شرکت ملي گاز در سال 96 محقق شد

      معاون وزير نفت در امور گاز گفت: سال 96 موفق شديم همه تعهدهاي شرکت ملي گاز از جمله خط ششم سراسري را در موعد مقرر اجرايي کنيم. حميدرضا عراقي، بعدازظهر سه شنبه (28 فروردين ماه) در همايش گزارش عملکرد سال 96 شرکت مهندسي و توسعه گاز گفت: در سال 96 موفق شديم همه تعهدهاي خود را در موعد مقرر اجرايي کنيم. موفقيت شرکت ملي گاز در سال 96 سبب شد تا رئيس جمهوري در سخنراني خود از شرکت ملي گاز تشکر کنند و اين شرکت را افتخار دولت بدانند؛ اين موضوع براي ما بسيار ارزشمند است.  مديرعامل شرکت ملي گاز ايران درباره تلاش هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز در سال 96 اظهار کرد: اين شرکت در سالي که گذشت، براي اجرايي شدن طرح هاي صنعت نفت از جمله خط لوله انتقال گاز ششم سراسري از همه ظرفيت خود استفاده کرد و در ساخت و بهره برداري طرح ها از جمله خط ششم سراسري موفق شده است.

       

      بهره برداري پروژه هاي صنعت گاز در زمان مقرر

      مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز گفت: متعهد هستيم تا همه پروژه هاي صنعت گاز در سال 97 را در موعد مقرر و زمان تعيين شده به بهره برداري رسانيم.

      حسن منتظر تربتي در همايش گزارش عملکرد سال 96 شرکت مهندسي و توسعه گاز در جمع مديران صنعت گاز کشور گفت: در يک سال اخير تلاش کرده ايم تا مناقصات خود را از سطح محدود به سمت عمومي ارتقا دهيم؛ البته در اين زمينه نگراني هايي هم وجود دارد، زيرا پيمانکاران زيادي در مناقصه شرکت مي کنند. براي اجرايي شدن طرح هاي شرکت مهندسي و توسعه در سال 97 نگراني هايي وجود دارد، اگرچه مسير برنامه شرکت مهندسي و توسعه گاز مسير بهبود است و در اين مسير، چالش هاي فراواني از جمله تامين منابع مالي طرح ها وجود دارد.

      تربتي با تاکيد بر ا ينکه شرکت مهندسي و توسعه گاز متعهد شده تا امسال پروژه ها را در زمان مقرر به بهره برداري برساند، اظهار کرد: زمان دقيق اجراي پروژه ها را به عنوان يکي از شاخص هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز مطرح مي کنيم.

      مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز، شفاف سازي و ايجاد فرصت هاي برابر را رويکرد مهم اين شرکت در سال 97 عنوان کرد و گفت: بهبود فرآيندهاي موجود در جهت کاهش زمان، استفاده از فناوري ها و روش هاي جديد براي کاهش هزينه ها و بهبود روش هاي طراحي و مسيريابي خطوط و استفاده از روش هاي جديد اجراي خطوط از جمله برنامه هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز براي امسال است.

      به گفته تربتي، استقرار مديريت راهبردي، بررسي روش هاي بهينه سازي حريم خطوط، انتخاب و تعيين الگوي عملياتي تامين مالي پروژه ها، بهبود روش هاي طراحي و ساخت تاسيسات تقويت فشار، از جمله رويکردهاي بهبود عملکرد شرکت مهندسي و توسعه گاز براي سال هاي 97 و 98 معين شده است.

       

      بهره برداري بيش از هزار کيلومتر خط انتقال گاز تا پايان امسال

      مدير برنامه ريزي و کنترل طرح هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز گفت: سال 96 يک هزار کيلومتر خط انتقال تزريق گاز شد و تا پايان امسال نيز بيش از يک هزار کيلومتر خط لوله انتقال گاز به شبکه خطوط گاز کشور افزوده مي شود.

      محسن فارسي باف، بعدازظهر سه شنبه (28 فروردين ماه) در همايش گزارش عملکرد سال 96 شرکت مهندسي و توسعه گاز، در جمع مديران صنعت گاز کشور گفت: سال 96 يک هزار کيلومتر خطوط انتقال گاز به بهره برداري رسيد و تزريق گاز شد؛ خط دامغان-کياسر - ساري - نکا، خط بافق - بهاباد، خط صادرات گاز به عراق و همچنين خط لوله شرق زاهدان به طول يک هزار و 424 کيلومتر از جمله اين خطوط هستند.

      وي افزود: تاسيسات خورموج و آب پخش در قالب طرح خط انتقال گاز ششم سراسري با توان 100 مگاوات و همچنين طرح تاسيسات تقويت فشار گاز خرمدره، قزوين، نيزار، سمنان و پارچين با توان 125 مگاوات از ديگر طرح هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز در سال 96 بودند.

       

      تحويل17 پروژه  به شرکت ملي گاز

       مدير برنامه ريزي و کنترل طرح هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز با بيان اين که اين شرکت سال گذشته هر ماه به طور ميانگين يک تا پنج پروژه را به صنعت گاز کشور تحويل داده است، گفت: سال 96 در مجموع 17 پروژه از سوي شرکت مهندسي و توسعه گاز به پايان رسيد و به شرکت ملي گاز تحويل شد.

      فارسي باف درباره مراحل پيشرفت طول خطوط انتقال گاز در 6 سال اخير توضيح داد: 126 کيلومتر خط انتقال گاز در سال 90، 241 کيلومتر خط انتقال گاز در سال 91، 121 کيلومتر خط انتقال گاز در سال 92، 327 کيلومتر خط انتقال گاز در سال 93، 337 کيلومتر خط انتقال گاز در سال 94، 616 کيلومتر خط انتقال گاز در سال 95 و يک هزار کيلومتر خط انتقال گاز در سال 96 به بهره برداري رسيد و تزريق گاز شد. وي درباره هزينه راه اندازي خطوط انتقال گاز در سال 96 اظهار کرد: پارسال يک هزار کيلومتر خط لوله انتقال گاز با هزينه يک هزار و 500 ميليارد تومان اجرايي شد، همچنين براي تاسيسات اصلي و واحدهاي تکميلي 450 ميليارد تومان، براي 540 کيلومتر خطوط مخابراتي و فيبر نوري 15 ميليارد تومان و مرکز بهره برداري سرخس 15 ميليارد تومان اختصاص يافت.

       

      براي ساخت هزار کيلومتر خط لوله و تاسيسات تقويت فشار برنامه ريزي شده است

       مدير برنامه ريزي و کنترل طرح هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز، درباره طرح هاي امسال شرکت مهندسي و توسعه گاز توضيح داد: بر اساس برنامه ريزي هاي انجام شده، امسال 230 کيلومتر خط دهگلان به مياندوآب با قطر 56 اينچ، 599 کيلومتر خط تکميلي انتقال گاز ششم سراسري به قطر 56 اينچ و 75 کيلومتر خط انتقال کوهدشت- خرم آباد تکميل و راه اندازي مي شود. وي افزود: 27 کيلومتر رابط سايت 1 و 2 پارس جنوبي، 63 کيلومتر خط انتقال بندرعباس- ماهشهر 36 اينچ، 21 کيلومتر خط انتقال گاز سنندج، 547 کيلومتر خط انتقال گاز دماوند و امامزاده هاشم، 71 کيلومتر خط انتقال و 27 کيلومتر خط تغذيه کاشمر به قطر 16 اينچ، 127 کيلومتر خط انتقال سربيشه و نهبندان از جمله طرح هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز براي امسال هستند که در کنار تعداد ديگري از طرح هاي خطوط انتقال، بالغ بر يک هزار و 26 کيلومتر خط لوله مي شود. فارسي باف درباره احداث و راه اندازي تاسيسات تقويت فشار گاز براي سال 97 توضيح داد: تاسيسات تقويت فشار طرح خط انتقال گاز ششم سراسري، شامل 18 واحد کمپرسور با توان 450 مگاوات به بهره برداري مي رسد.

       

      تکميل پروژه هاي 4 پالايشگاه پارس جنوبي و 11 ايستگاه تقويت فشار 

      وي درباره برنامه ريزي براي تکميل پروژه ها در سال 97 گفت: افزون بر خطوط انتقال گاز و تاسيسات تقويت فشار، پروژه هاي پالايشگاهي شامل ميترينگ پارس جنوبي در پالايشگاه هاي اول، دوم، سوم و پنجم هستند، همچنين واحد توليد مرکاپتان با ظرفيت 800 تن در سال به بهره برداري مي رسد. به گفته فارسي باف، احداث ساختمان پشتيبان مرکز ديسپچينگ اصفهان، 2 هزار و 375 کيلومتر خطوط مخابراتي و فيبر نوري و همچنين راه اندازي مراکز بهره برداري کرمان و خرم آباد، از ديگر پروژه هايي است که تا پايان امسال بايد به شرکت ملي گاز تحويل شود. مدير برنامه ريزي و کنترل طرح هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز، اجراي 200 کيلومتر خطوط لوله انتقال گاز را در مرحله اجرا، يک هزار و 300 کيلومتر از خطوط را در مرحله پيمان سپاري و نيز 3 هزار و 300 کيلومتر از خطوط را در مرحله طراحي اعلام کرد و افزود: احداث 11 مورد تاسيسات تقويت فشار گاز براي شرکت مهندسي و توسعه گاز تعريف شده است که اکنون مرحله طراحي را سپري مي کنند. فارسي باف، ادامه خط لوله سوم رشت - الوند به طول 145 کيلومتر را از ديگر طرح هاي پيش بيني شده براي امسال برشمرد و تصريح کرد: خط دهگلان - سنندج به طول 34 کيلومتر، خط انتقال گورزين - لافت - بندرعباس به طول 50 کيلومتر، خط انتقال ايرانشهر - چابهار به طول 245 کيلومتر و خط انتقال گاز سرخون - اهواز به طول 114 کيلومتر از جمله طرح هايي هستند که امسال بايد اجرايي شوند. تعدادي از طرح هاي يادشده بر اساس برنامه ريزي اين شرکت در سال های 98 و سال 99 به پايان مي رسند.

       

       

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/640.jpg

        سکوهاي فازهاي باقيمانده پارس جنوبي تا پايان امسال تکميل مي شود

      مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس از تکميل همه سکوهاي باقي مانده فازهاي پارس جنوبي به جز سکوي فاز 11 تا پايان سال 97 خبر داد. محمد مشکين فام با اشاره به اين که 10 سکوي در حال ساخت در يارد شرکت صنعتي دريايي ايران (صدرا) و يک سکوي در حال ساخت در يارد شرکت مجتمع کشتي سازي و صنايع فراساحل ايران (ايزوايکو) تا پايان امسال تکميل مي شود، گفته است: «عمليات نصب اين سکوها که مربوط به فازهاي 13، 14 و 22 تا 24 پارس جنوبي است، تا پايان امسال يا اوايل سال آينده انجام مي شود. پيش بيني مي شود با تکميل فاز نخست زنجيره توليد هر يک از فازهاي 13، 14 و 22-24 پارس جنوبي در نيمه اول سال 97، در مجموع شاهد برداشت روزانه 3 ميليارد فوت مکعب گاز (معادل 84 ميليون مترمکعب) از ميدان مشترک پارس جنوبي باشيم. »از ابتداي توسعه ميدان مشترک پارس جنوبي تاکنون 72 ميليارد دلار در اين ميدان سرمايه گذاري شده و پيش بيني مي شود اين رقم به 87 ميليارد دلار افزايش يابد. هم اکنون 70 درصد گاز مصرفي کشور از پارس جنوبي تأمين مي شود که با توليد روزانه نفت خام کشور برابري مي کند.

       

      اجراي فاز نخست گازرساني به نيروگاه چابهار در خرداد امسال

      سعيد مومني، مدير گازرساني شرکت ملي گاز درباره گازرساني به نيروگاه چابهار گفته است:«براساس قرارداد ميان شرکت ملي گاز ايران و پيمانکار اجراي طرح، فاز نخست گازرساني به نيروگاه چابهار، اواخر ارديبهشت يا اوايل خرداد امسال راه اندازي مي شود. گازرساني به نيروگاه چابهار در دو فاز تعريف شده که فاز نخست براي گازرساني يک ميليون مترمکعب در روز و فاز دوم براي گازرساني روزانه 2 ميليون مترمکعب است. هدف اصلي گازرساني به منطقه جنوب سيستان و بلوچستان، افزون بر گازرساني به نيروگاه چابهار، فراهم کردن شرايط مساعد براي صادرات گاز ايران به عمان است.» ايران و عمان در سال 1392 يادداشت تفاهمي در زمينه صادرات گاز طبيعي امضا کردند که با اجراي آن، گاز ايران با يک خط لوله به صورت مستقيم از بستر خليج فارس به عمان صادر مي شود.

      ايران براي توليد سالانه يک ميليون و 500 هزار تن ال‎ان جي در تاسيسات ال ان جي عمان به اين کشور گاز صادر مي‎کند. ظرفيت انتقال گاز با خط لوله صادرات گاز ايران به عمان روزانه يک ميليارد و 500 ميليون فوت مکعب خواهد بود. قرار است بخشي از ظرفيت اين خط لوله در عمان به گاز طبيعي مايع (ال ان جي) تبديل و به بازارهاي هدف صادر شود و باقيمانده ظرفيت خط لوله به بازارهاي آتي در کشورهاي جنوب خليج فارس اختصاص يابد.

       

      امکان ثبت درخواست هاي بازنشستگان نفت از طريق سامانه فراهم شد

      رئيس فناوري اطلاعات و ارتباطات صندوق هاي بازنشستگي صنعت نفت اعلام کرد: بازنشستگان و بازماندگان صنعت نفت در شهر تهران مي توانند 18 نوع درخواست را از طريق سامانه ثبت و پيگيري کنند. طاها منصوري گفت: از اين پس بازنشستگان و بازماندگان صنعت نفت در شهر تهران مي توانند 18 نوع از خدمات دفاتر پيشخوان صندوق ها در تهران را با مراجعه به نشاني Sama.Oipf.ir از راه دور و از طريق سامانه ثبت و پيگيري کنند.اين 18 نوع خدمات شامل درخواست هاي شرکت در اردوي ايثارگران، استفاده از زائرسرا، استفاده از مجموعه محمودآباد، ابطال محمودآباد، پاداش علمي تحصيلي، درخواست پاداش ورزشي، وام اضطراري بازنشستگان، تغيير حساب بانکي، گواهي کسر از حقوق، گواهي حقوق، صدورکارت شناسايي، دريافت کمک هاي بلاعوض، دريافت کد مددکاري، عضويت در باشگاه و انصراف از عضويت از باشگاه است.شماره پرسنلي براي بازنشستگان و شماره ملي براي بازماندگان به عنوان «نام کاربري» پيش بيني شده است. همچنين رمز عبور اوليه براي همه کاربران به طور پيش فرض 123456 است. منصوري، آسان سازي و سرعت در ارائه خدمات را از اهداف اين طرح برشمرد و گفت: با تکيه بر فناوري اطلاعات مي توان خدمات بهتر و مطلوب تري به بازنشستگان ارائه کرد. وي گفت: کاربران در نخستين ورود خود به سامانه، رمز پيش فرض را تغيير دهند. اين اقدام به زودي در ديگر شهرستان ها نيز اجرايي و اطلاع رساني خواهد شد.

       

      صادرات بيش  از 2 ميليون بشکه  نفت  در ماه مارس

      ايران در ماه مارس حدود 2 ميليون و 100 هزار بشکه نفت خام به کشورهاي آسيايي و اروپايي صادر کرده است، پيش بيني مي شود اين رقم در ماه آوريل افزايش يابد. چين و هند بزرگ ترين مشتريان نفت ايران هستند که در مجموع بيش از يک ميليون بشکه نفت خام از ايران دريافت مي کنند. پيش بيني مي شود اين رقم در ماه آوريل به نزديک به يک ميليون و 300 هزار بشکه در روز برسد و چين و هند به ترتيب جايگاه خود را به عنوان نخستين و دومين واردکنندگان نفت ايران حفظ کنند. توتال، شل، اني، هلنيک پتروليوم، ساراس و ... نيز از مشتريان نفت ايران در اروپا هستند. ايران همچنين در ماه مارس حدود 400 هزار بشکه در روز ميعانات گازي صادر کرده است که کره جنوبي با خريد نيمي از آن، بزرگ ترين مشتري ايران به شمار مي آيد. البته کره جنوبي خواهان درخواست ميعانات گازي بيشتري از ايران است، اما به دليل افزايش مصارف داخلي و تخصيص آن به پالايشگاه ستاره خليج فارس، امکان تحقق درخواست کره جنوبي از سوي ايران وجود ندارد. کره جنوبي هم اکنون روزانه حدود 200 هزار بشکه ميعانات گازي از ايران دريافت مي کند.

       

      پايه سکوي مسکوني Fyb ميدان فروزان نصب شد

      حميد بورد، مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران، از نصب پايه سکوي مسکوني Fyb ميدان فروزان در نخستين روزهاي سال جديد خبر داده و گفته است: هدف از نصب اين سکوي مسکوني، بهبود شرايط اسکان همکاران سکوي فروزان است. با فراهم شدن شرايط مساعد جوي در هفته اول امسال، پايه سکو با موفقيت و در فاصله نزديک به تاسيسات موجود فروزان نصب شد، به نحوي که عرشه سکو با پل دسترسي به طول تقريبي 30 متر به سکوي FY متصل خواهد شد.  به گفته مديرعامل شرکت نفت فلات قاره، پيمانکار در حال انجام عمليات شمع کوبي پايه هاي سکو است و پس از اين عمليات، فعاليت هاي مرتبط با حمل و نصب سازه واسط و پل دسترسي در دستور کار قرار مي‎گيرد.

      همه مراحل طراحي، ساخت و نصب سکوي ياد شده ازسوي پيمانکاران ايراني و تلاش کارشناسان مديريت مهندسي و ساختمان، بازرسي فني، حفاظت فني و با هماهنگي کامل مسئولان منطقه خارک و سکوي فروزان انجام شده است.

       

      طرح ايجاد شرکت هاي زنجيره اي توزيع سوخت رانت نيست

      مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي تاکيد کرد که ايجاد شرکت هاي زنجيره اي توزيع سوخت رانت نبوده است.  سيدمحمدرضا موسوي خواه، مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران روز چهارشنبه (29 فروردين ماه) در آيين بهره برداري از جايگاه هوشمند عرضه سوخت 236 ميدان آزادي گفته است: شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از سال 94 به دنبال اجراي طرح ايجاد شرکت هاي زنجيره اي توزيع سوخت بود و ايجاد آنها به هيچ وجه رانت نبوده است. اجراي طرح ايجاد شرکت هاي زنجيره اي توزيع سوخت (برندينگ) جايگاه هاي عرضه سوخت ابتدا مشکلاتي داشت، اما هدف اصلي نظارت مردم بر مردم بود.  موسوي خواه با بيان اين که دير زماني نيست که جايگاه هاي عرضه وضع خوبي نداشتند، تصريح کرده است: با تلاش هاي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، امروز شاهد توسعه جايگاه هاي عرضه سوخت هستيم. در تلاشيم مردم با ترافيک کمتري سوخت گيري کنند و خدمات و امکانات مناسبي در اختيار مردم قرار گيرد.  وي با اشاره به اجراي طرح کاهش، هدايت، انتقال و بازيافت بخارات بنزين در جايگاه هاي عرضه سوخت (کهاب) در جايگاه آزادي گفته است: خوشحالم طرح کهاب در اين جايگاه به طور کامل اجرا و سبب جلوگيري از آلودگي محيط زيست شده و مردم در اين منطقه بوي بنزين را استشمام نمي کنند. طرح کهاب در اين جايگاه به صورت بومي و با قيمت مناسب اجرا شده و در تلاشيم جايگاه هاي سراسر کشور به اين سمت حرکت کنند.

       

       

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/641.jpg

      زماني براي آسايش پالايشگاه ها

      گازکام مردم را شيرين کرد

      مشعل  پالايشگاه هاي گاز، با بهره گيري از واحدهاي مختلف، وظيفه نم زدايي و شيرين سازي گاز غني را  به عهده دارند و در مسير فرآورش گاز، با توجه به کيفيت آن، محصولاتي همچون ميعانات، بوتان، پروپان، گوگرد، اتان و... را نيز براي ديگر مصارف آماده سازي و توليد مي کنند. اين محصولات همچون گاز با ارزش هستند و با هدايت به سمت صنايع پتروشيمي و زنجيره توليد، به محصولات با ارزش افزوده بالاتر تبديل مي شوند. هم اکنون 6 پالايشگاه و يک مجتمع پالايشگاهي در کشور، ظرفيت فرآورش روزانه 800 ميليون مترمکعب را به عهده دارند و اين ميزان با ورود فازهاي جديد پارس جنوبي در سال 97 افزايش مي يابد.افزون بر بهره برداري از فازهاي جديد پارس جنوبي در سال هاي گذشته، برنامه ريزي، طراحي و فعاليت هاي مطالعاتي براي افزايش ظرفيت توليد تعدادي از پالايشگاه ها در قالب فازهاي دوم و سوم يا افزايش خوراک دريافتي در دستور کار قرار داشته است.

      مدير هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي گاز ايران با بيان اينکه پارسال، در مجموع 214 ميليارد مترمکعب گاز در شرکت هاي پالايش گاز کشور فرآورش و به وسيله خطوط سراسري انتقال گاز به مبادي مصرف ارسال شده است، مي گويد: اين ميزان نسبت به سال پيش از آن 3/9 درصد افزايش داشته است. به گفته غلامرضا بهمن نيا، افزون بر پالايش گاز، شاهد افزايش حجم توليد محصولات جانبي نيز بوده ايم. با در سرويس قرار گرفتن فازهاي جديد پارس جنوبي، علاوه بر تامين حداکثري گاز شبکه سراسري، توليد ديگر محصولات جانبي نيز تاکنون به بالاترين رقم رسيده است. توليد محصولات جانبي در سال 96، براي ميعانات گازي 11 درصد، براي اتان 23 درصد و براي گوگرد 3/7 درصد افزايش را نسبت به سال 95 نشان مي دهد. بهمن نيا با اشاره به ظرفيت موجود در خصوص افزايش توليد اين محصولات مي گويد: اين ظرفيت وجود دارد که آمار افزايشي توليد اين محصولات ارزشمند به رقم هاي حتي بالاتري در سال 97 برسد.

      پايتخت گاز ايران، همچنان پيشتاز

      در اين ميان، مجتمع گاز پارس جنوبي به عنوان بزرگ ترين تامين کننده گاز مورد نياز کشور از مخزني مشترک و راهبردي، همچنان پيشتاز است و با توجه به ورود فازهاي جديد، شاهد افزايش توليد در پالايشگاه هاي اين مجتمع بوده ايم.شرکت مجتمع گاز پارس جنوبى که نگهدارى و بهره بردارى از پالايشگاه هاي مخزن مشترک را عهده دار است، همسو با افزايش ظرفيت توليد، در مسير کاهش مشعل سوزي نيز گام برداشته و سال گذشته يکي از مشعل هاي فاز يک پارس جنوبي خاموش شد. اين فناوري بسيار مبتکرانه در فاز يک پارس جنوبي اجرا شده و براي فازهاي ديگر نيز در برنامه قرار دارد. دهکده بى نام و نشان ديروز، امروز به يکى از بزرگترين مناطق توليد انرژى و نام آورترين شهر گازى جهان در جنوبى ترين نقطه ايران و قلب انرژى ايران تبديل شده و با هدف پاسخگويي به نياز روزافزون مصرف گاز کشور، جايگزين کردن گاز طبيعي با نفت و فرآورده هاي آن و افزايش سهم گاز در سبد انرژي مصرف داخلي به منظور صرفه جويي انرژي و... توسعه يافته است.

      افزايش ظرفيت دريافت پالايشگاه فجر جم از مخزن پارس جنوبي

      شرکت پالايش گاز فجرجم که از سال 67 براي تصفيه گاز ميدان هاي گازي نار و کنگان منطقه جم و ريز در شرق استان بوشهر مورد بهره برداري قرار گرفته است، با دريافت خوراک از پارس جنوبي، هم اکنون ظرفيت فرآورش روزانه 125 ميليون مترمکعب گاز را دارد.اين پالايشگاه با ظرفيت فرآورش 34 ميليون مترمکعب گاز راه اندازي شد و در مرحله دوم ظرفيت آن تا مرز 79 ميليون متر مکعب افزايش يافت. با اجراي طرح افزايش ظرفيت پالايشگاه (بهينه سازي سيستم هاي تصفيه با تغييرات داخلي واحدهاي عملياتي)، ظرفيت تصفيه گاز به 110 ميليون متر مکعب در روز رسيد و اين ميزان در سال 89 به 125 ميليون متر مکعب افزايش يافت.به موازات توليد گاز در اين پالايشگاه، ميعانات گازي تثبيت شده از دو مرحله عملياتي نيز توليد مي شود. اين ميعانات براي صادرات به تاسيسات بندر سيراف واقع در ساحل خليج فارس منتقل مي شوند. اين پالايشگاه، سال گذشته 19 ميليارد و 500 ميليون متر مكعب گاز را فرآورش کرده که دو ميلياردمترمکعب آن مربوط به ميدان مشترك پارس جنوبي بوده است.پارسال، پنج ميليون و 600 هزار بشكه ميعانات گازي نيز در اين شركت توليد و به وسيله خط لوله به پايانه صادراتي بندرسيراف ارسال و به مبادي مصرف منتقل شده است. گاز طبيعي مايع (LPG) نيز، يكي ديگر از محصولات با ارزش اين شركت به شمار مي آيد و سال گذشته بيش از 43 هزار تن از اين محصول در پالايشگاه فجرجم توليد و به طور روزانه به وسيله تانکرهاي حمل سوخت براي استفاده در مراکز مورد نياز بارگيري شده است.اين شركت با توليد و پالايش بيش از 700 ميليارد متر مكعب گاز شيرين از زمان تاسيس تاكنون، نقش مهمي در تامين انرژي كشور داشته است.اين پالايشگاه هم اکنون ظرفيت دريافت 25 ميليون مترمکعب گاز از مخزن پارس جنوبي را دارد و اين مقدار در سال هاي آينده به 50 ميليون مترمکعب افزايش مي يابد.

      پالايشگاه پارسيان؛ نماد پويايي در مهد تمدن ايرانيان

      پالايشگاه گاز پارسيان، از ديگر شرکت هاي پالايشي به شمار مي آيد که با ظرفيت حدود 82 ميليون مترمکعب در روز، سومين پالايشگاه گاز کشور است و تامين 17 درصد از گاز مصرفي و 10.5 درصد از سبد انرژي کشور را به عهده دارد. پالايشگاه پارسيان سال 82 در دو فاز ساخته شد. فاز نخست (پارسيان 1) اين شرکت متشکل از دو واحد شيرين سازي است که هرکدام ظرفيت فرآورش 21 ميليون مترمکعب گاز را در روز دارند. خوراک اين فاز از ميدان تابناک تامين مي شود. فاز 2 (پارسيان 2) اين پالايشگاه نيز، ظرفيت فرآورش 37 ميليون مترمکعب گاز در روز را دارد و خوراک آن از ميدان هاي هما، وراوي و شانول تامين مي شود.

      پالايشگاه پارسيان، 46 درصد خوراک خود را از حوزه تابناک، 11 درصد از حوزه وراوي و 43 درصد را نيز از حوزه
      هما_ شانول دريافت و پس از فرآورش به خط چهارم سراسري ارسال مي کند. اين پالايشگاه، گاز استان هاي فارس، يزد، اصفهان، قم و بخشي از تهران را تامين مي کند. اين پالايشگاه با فرآورش حدود 24 ميليارد متر مکعب گاز طبيعي و 9/5 ميليون بشکه ميعانات گازي با ثبت بيش از 22 ميليون نفر-ساعت کار بدون حادثه، تعهد تکليفي خود را به نحو شايسته اي به انجام رسانده است.ميعانات توليد شده اين شرکت در چهار مخزن 18 هزار مترمکعبي ذخيره و پس از آن به وسيله خط 10 اينچ به عسلويه ارسال و از آنجا به خارج از کشور صادر مي شود. زماني نه چندان دور، اين منطقه به دليل آفتاب سوزان، تابستان هايي با گرماي بيش از 50 درجه سانتي گراد، بارش سالانه ناچيز، دور افتادگي از مرکز و ... در آتش محروميتي تاريخي و غم انگيز مي سوخت. کمبود آب، قطع مکرر و طولاني برق، نبود راه هاي ارتباطي و امکانات بهداشتي و پزشکي مطلوب، تنها نمونه اي از خروارها محروميتي بود که مردم اين منطقه شاهد آن بودند و در چند سال ابتداي فعاليت اين پالايشگاه با اجراي طرح هاي متعدد توسط شرکت ملي گاز ايران در جهت رفع آنها گام هاي بلندي برداشته شده است.

       

      هاشمي نژاد، نخستين تجربه پالايشگاه گاز ايراني

      نقطه اي پرجنب و جوش در شمال شرق ايران که نقطه تلاقي اتصال راه آهن ايران به آسياي ميانه و چين و منطقه ويژه اقتصادي سرخس بوده، ميزبان شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد است. پالايشگاهي که گاز مشترکان 6 استان کشور را تامين مي کند. مخازن گازي منطقه خانگيران سرخس شامل سه مخزن گاز شيرين و يک مخزن گاز ترش است.عمليات اجرايي پالايشگاه گاز خانگيران در سال 54 آغاز و در سال 57 به دليل تقارن با پيروزي انقلاب اسلامي متوقف و در نهايت با وقفه اي سه ساله در دهه مبارک فجر سال 62 با حضور رياست جمهوري وقت (حضرت آيت ا... خامنه اي) شعله هاي سرکش آتش از مشعل پالايشگاه به آسمان سر مي کشد و صنعت مردان دلاور ايران زمين به عنوان نخستين سند افتخار اداره عمليات اين مجتمع عظيم پالايشي را بدون حضور بيگانگان بر عهده مي گيرند.اين پالايشگاه، افزون بر فرآورش گاز، وظيفه بهره برداري از مخزن ذخيره سازي شوريجه را نيز به عهده دارد. تاسيسات ذخيره سازي شوريجه واقع در منطقه عملياتي خانگيران سرخس به عنوان پشتوانه توليد در شمال شرق کشور است که رکورد برداشت از اين تاسيسات در زمستان جاري به حدود 14 ميليون متر مکعب در روز رسيد. تاکنون يک ميليارد و 38 ميليون متر مکعب گاز از واحدهاي ذخيره سازي به شبکه سراسري انتقال گاز تزريق شده است.

       

      تداوم توليد در نخستين پالايشگاه خاورميانه

      شرکت پالايش گاز بيدبلند به عنوان نخستين پالايشگاه گاز خاورميانه در 18 کيلومتري شمال آغاجاري، 32 کيلومتري غرب بهبهان و 35 کيلومتري شرق ميانکوه در استان خوزستان قرار دارد.

      چهار واحد شيرين سازي، وظيفه فرآورش روزانه 2/27 ميليون مترمکعب گاز در اين پالايشگاه را به عهده دارند و با برخي تغييرات در واحدها امکان افزايش 10 درصدي توليد به وجود آمده و در فصل زمستان مي توان روزانه تا 5/30 ميليون مترمکعب گاز توليد کرد.طراحي پالايشگاه از ابتدا به منظور تصفيه گازهاي ترش همراه منطقه آغاجاري و صدور به خارج از کشور انجام شده و ساختار اوليه شامل پنج واحد تصفيه گاز با ظرفيت mmscfd240 براي هر واحد و قابل توسعه تا 9 واحد در سال 47 آغاز و آذرماه 50 از آن بهره برداري شد. با پيدايش حوزه هاي نفتي مارون و اهواز و ارسال گازهاي شيرين اين مناطق براي انتقال به خط سراسري از طريق ايستگاه تقويت فشار گاز بيدبلند (شهيد کاوه پيشه)، حجم صادرات افزايش يافته و نصب واحدهاي بعدي منتفي شد.پالايشگاه مسجد سليمان نيز در 250 کيلومتري شرکت پالايش گاز بيدبلند واقع شده و با ظرفيت توليد روزانه يک ميليون مترمکعب، تحت مديريت اين پالايشگاه قرار دارد. اين پالايشگاه وظيفه تامين گاز صنايع و شهر مسجدسليمان را به عهده دارد.پارسال، کارکنان اين شرکت با افزايش بهره وري و انجام به موقع تعميرات اساسي موفق به توليد بيش از 6 ميليارد و 700 ميليون مترمکعب گاز شدند که نسبت به مدت مشابه سال پيش از آن (1395) با 11درصد افزايش همراه بوده است.

       

      افزايش 210 درصدي توليد گاز مايع پالايشگاه ايلام

      شرکت پالايش گاز ايلام نيز يکي از شرکت هاي تابعه شرکت ملي گاز ايران است که در جهت توليد پايدار، ايمن، پاک و بهره ور نسبت به فرآورش و توليد گاز طبيعي، اتان، گاز مايع خام، ميعانات گازي و گوگرد اقدام کرده و محصولات توليدي خود را به شرکت ملي گاز ايران، شرکت پتروشيمي ايلام، امور بين الملل شرکت ملي نفت ايران و صنايع مرتبط با گوگرد و گاز مايع خام عرضه مي کند.با انجام عمليات فرآورش و تفكيك محصولات از گاز غني برداشت شده از مخازن بالادستي در سال 96، يك ميليارد و 230 مترمكعب گاز، يك ميليون و 550 هزار بشكه ميعانات گازي، همچنين حدود 67 هزار تن گوگرد مذاب و 63 هزار تن گوگرد پاستيلي توليد شده است.در بخش فروش محصولات جانبي نيز، عمليات فروش و بارگيري نزديک به يك ميليون و 700 هزار بشكه ميعانات گازي (كاندنسيت)، 58 هزار تن گوگرد پاستيلي (با افزايش 65 درصدي نسبت به سال 95)، 6 هزار و 700 تن گوگرد كلوخه اي، حدود 29 هزار تن گاز مايع خام (LPG) با افزايش 210 درصدي نسبت به سال 95 محقق شده است.

       

      شرکت پالايش گاز سرخون و قشم

      شرکت پالايش گاز سرخون و قشم نيز در مسير تامين بخشي از نيازهاي انرژي کشور در استان هاي هرمزگان و کرمان، همچنين توليد مطلوب گاز طبيعي اين سوخت پاک و ارزان براي مصارف صنعتي، تجاري و خانگي در جنوب و جنوب شرقي کشور، در سال 57 تاسيس شد و فعاليت هاي خود را در بخش استحصال و پالايش گاز طبيعي، ميعانات گازي همراه و گاز مايع حوزه گازي سرخون در منطقه بندرعباس و حوزه گازي گورزين در جزيره قشم، آغاز کرد. اين پالايشگاه، ظرفيت فرآورش روزانه 17 ميليون متر مکعب گاز، 11 هزار بشکه ميعانات گازي و 90 تن پروپان و بوتان را دارد.افزايش توليد و تامين گاز از اولويت هاي اصلي پالايشگاه هاي گاز کشور است و خوشبختانه هر روز شاهد افزايش توليد و فرآورش گاز و بهبود وضعيت در اين مجموعه هاي بزرگ هستيم. بهره گيري از فناوري هاي نوين براي افزايش کيفيت محصولات توليدي و کاهش هزينه ها همواره در دستور کار شرکت هاي پالايشي قرار دارد، از اين رو اميدواريم در سالي که از سوي مقام معظم رهبري به عنوان «سال حمايت از کالاي ايراني» نام گذاري شده است، مجموعه اقدام هاي شرکت ملي گاز ايران در راستاي تامين پايدار گاز طبيعي و انرژي مورد نياز بخش هاي مختلف صنعتي و توليدي به عنوان انرژي ارزان، ارزشمند، پاک و در دسترس، زمينه هاي لازم و مساعد را براي بخش توليد در کشور فراهم آورد.از سوي ديگر انتظار مي رود فعالان اقتصادي و توليدکنندگان داخلي نيز با استفاده از اين زيرساخت ها و همچنين طراحي و به کار گيري سازوکارهاي مناسب و بهره ور، بيش از گذشته در افزايش و توسعه کمي و کيفي توليد خود موفق باشند.

       

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/642.jpg

      جزيره   اندوه

      مشعل   مرجان طباطبايي  تنها دوماه از سفرمان به جزيره لاوان مي گذرد که به بهانه نوروز، پاي آرزوهاي اقماري ها نشستيم؛ آرزوهاي متنوع و رنگارنگي که فصل مشترک آن ها «سلامتي»  بود و  اگر چه رنگ دوري از خانواده را به همراه داشتند؛ اما در يکايک آنها اميد غالب بود. اين جمله را به اشکال مختلف شنيديم که «آرزو داريم همه همکاران سالم به خانه بازگردند.»يکي ديگر مي گفت سلامتي همه بچه ها... آن يکي اشاره مي کرد که آرزو دارم بدون دغدغه خطرات، کار کنيم.

      يکي از اين آرزوها هم که در هفته نامه «مشعل» نقش بست، دعاي بهروز اشکان، پزشکياري بود که هفته گذشته در حين ماموريت در سانحه بالگرد جان باخت. مي گفت «در صدر همه آرزوها، سلامتي است؛ سلامتي، بالاترين نعمتي است که خداوند به انسان داده است.»

      حتي وقتي بحث آرزوها هم به ميان نبود، اقماري ها از سلامتي سخن مي گفتند. از سختي کارشان که سخن به ميان آمد، مي گفتند جانمان کف دست است و کارمي کنيم. اين را يکي از اقماري ها وقتي قرار بود با همين بالگرد سانحه ديده روي سکوي سلمان برويم، گفت که تردد با بالگرد، خودش يک خطر بزرگ است. بالگرد سانحه ديده که سال هاي قبل، تجربه سوار شدن به آن را داشتيم، اين بار هم در هلي برد به چشم مي آمد. پيش از پرواز، آموزش هاي لازم را از طريق فيلمي که در تلويزيون کوچک نمايش داده مي شود، مي بينيم. از جمله آنکه در حين حادثه چه اقدام هايي بايد انجام دهيم؛ همان استفاده از جليقه نجات و سالم ماندن.

       پروازهاي جزيره لاوان به وسيله بالگردهاي اجاره اي متعلق به شرکت هليکوپتري ايران ( ساخه ) و از سوي همين شرکت انجام مي شود. آن روز، سفر ما با بالگرد، به خاطر يکي از نيروهاي عملياتي يکي از سکوها  لغو شد؛ پدرش فوت کرده بود و قرار شد براي اينکه زودتر به مراسم تشييع برسد، با همين بالگرد بيايد و ما با کشتي...که به خاطر بدي آب و هوا آن پرواز هم لغو شد. اين هم از تلخي هاي کار اقماري هاست که وسط دريا، روي سکو يا زير آب هستند يا در منطقه عملياتي و در ايام دوري از خانواده، گاه خبر به دنيا آمدن فرزندي که چشم به راهش بودند رامي شنوند و نمي توانند کنار خانواده باشند، يا خبر بيماري يا درگذشت عزيزانشان به آنها مي رسد. اين نکته را از زبان بسياري از آنان شنيديم که در شادي و حتي غم هاي عزيزانمان نمي توانيم کنار خانواده باشيم و بايد اينجا روي سکو يا در منطقه عملياتي حضور داشته باشيم.

      آن سوتر، اما روايت تلخ تري است که حالا ما بايد راوي آن براي خانواده اقماري ها باشيم. خانواده هايي که چشم به راه فرزندان، پدران و يا همسران خود بودند، اما فرصت ديدار تازه را به خاطر سانحه بالگرد نيافتند. بايد روايتگر تلخ سانحه براي خانواده ها از زبان کارکنان باشيم. يکي از آنان مي گويد: اينجا فضاي بسيار سنگيني حاکم است. همه در بهت و ماتم هستند و کاري از دست کسي بر نمي آيد. حال همه ما خراب است.

      ديشب تا ساعت 3-2 نيمه شب در بخش هلي کوپتري جمع بوديم و منتظر کمک و خبر و آمدن و...گريه امانش نمي دهد.

      يکي ديگر از آنان مي گويد: آنچه اينجا از دست مي دهيم، با هيچ پول و پاداشي قابل جبران نيست. دنيا را هم که بدهند، همکاران ما برگشت پذير نيستند. بعد مي گويند حقوق نجومي و پاداش زياد؟ کدام يک از سازمان ها اين استرس ها را دارند؟

      پاي حرفشان که مي نشيني، يکسر بغض است و ناراحتي. خيلي از جمله ها، نيمه تمام مي ماند. يکي مي گويد چه مي توان گفت وقتي رفيقي که تا ديروز کنارمان بود، حالا هيچ نشاني از او نيست....حرف هاي مشابهي که برايم جمله يکي از آنان را يادآوري و ملموس تر مي کند که مي گفت: «اقماري را بايد بدون الف نوشت؛ قماري است که با انتخاب اين شغل به آن دست مي زنيم. زندگي ات را مي گذاري وسط و هر خطري محتمل است...» 

      عبدالرضا محسني، رئيس روابط عمومي منطقه عملياتي لاوان روايت مي کند: فضاي بدي را در جزيره شاهد هستيم. ما همه يک خانواده ايم و با اين حادثه، همه عزادار شده ايم و مثل اين است که داغدار يکي از نزديکانمان هستيم. بيشتر همکاران در رستوران در حال سرو غذا بودند که خبر حادثه همه را متاثر کرد. به سرعت در اتاق عمليات هلي برد، کميته بحران تشکيل شد و اين کميته، کنترل عمليات را براي نجات افراد و وضعيت بالگرد با دقت شروع کرد. ابتدا متوجه شديم سه نفر را از آب گرفته اند که متاسفانه دو نفر از همکاران مان جان خود را از دست دادند و يک نفر هم براي درمان به کيش منتقل شد.

      هنوز هم پيگير هستيم و همه ما متاثر و دعاگوي زنده ماندن ساير همکاران.

       

      فلات قاره به سوگ نشست

      مشعل   اکرم برنجي   لاوان به  سوگ نشست، خبر کوتاه بود و غم انگيز: سقوط بالگرد فلات قاره در آب هاي خليج فارس. باور کردني نبود. چنددقيقه، بيشتر از پروازش نمي گذشت. دوستاني که چشم انتظار خبر خوشي از نجات همکارانشان بودند، يکباره شاهد سقوط بالگرد در موج هاي خروشان دريا شدند. بالگرد فاصله زيادي نگرفته و فقط چند دقيقه از پرواز گذشته بود؛ حادثه اي که باورش سخت است و دردناک، اشک هايي که بدرقه سلامتي دوستانشان نشد و جايش را به اشک حسرت از دست دادنشان داد و جست وجوي پيکرشان در دريا ... .

      روايت حادثه تلخ   سقوط بالگرد در فلات قاره

      ***

        حدود ساعت 20 و 30 دقيقه شامگاه سه شنبه 28 فروردين ماه، يک فروند بالگرد بل 212 مربوط به شرکت پيمانکار که در اجاره شرکت نفت فلات قاره ايران بود، از سکوي رسالت در محدوده منطقه لاوان به منظور انتقال يکي از همکاران که دچار سکته قلبي شده بود، به سمت جزيره کيش به پرواز درآمد که چهار دقيقه پس از پرواز، دچار سانحه و روي آب شناور شد. شناورهاي سکو بلافاصله پس از بروز سانحه، به منظور انجام عمليات جست وجو و نجات به محل اعزام شدند و سه نفر از سرنشينان بالگرد را يافتند که متاسفانه دو نفر از آنان به نام هاي جواد کارانديش، مسئول تعميرات سکوهاي دريايي و بهروز اشکان، پزشکيار فوت کرده بودند و سيدمحمد سهيلي، کاپيتان دوم بالگرد براي انجام عمليات درماني به جزيره کيش منتقل شد و عمليات جست وجو براي نجات علي فتاحي (خلبان) و بهروز موسوي، سرنشين ديگر بالگرد در وضعيت جوي نامناسب و مواج دريا از طريق شش فروند شناور دنبال شد. در کمپ بلافاصله پس از شنيدن خبر، کميته بحران با حضور مديران مرتبط تشکيل شد و زواياي کار مورد بررسي قرار گرفت. با اعلام آماده باش تيم هاي امداد دريايي و حضورشان در محل حادثه، کار انتقال پيکر جان باختگان به لاوان حدود 6 صبح امکان پذير شد.  ساعتي پس از ورود پيکر جان باختگان به کمپ، حميد بورد، مديرعامل شرکت نفت فلات قاره به لاوان آمد و بسرعت جلسه ستاد بحران با حضور مديران تهران و منطقه برگزار شد. مديران يک به يک گزارشي از حادثه و عمليات نجات ارائه کردند. در نهايت تصميم ها و دستورات لازم براي پيدا کردن مفقودان حادثه با همه امکانات و اعزام شناورها و غواصان صادر و بلافاصله مديرعامل همراه مديران، راهي سکو و محل حادثه شد تا از نزديک در جريان موضوع قرار گيرد.  نزديک ظهر است، غم تمام فضاي کمپ را گرفته، همگي مات و مبهوت، خاطراتشان را با دوستانشان مرور مي کنند. جاي تعلل نيست، بايد خود را براي انجام مراسم تشييع آماده کنند؛ هر چند شب قبل، بسياري از آنان با تغيير متن و عکس پروفايلشان با رفقايشان خداحافظي کرده بودند؛ اما بغض امانشان نمي دهد. با هر کدام از آنها که صحبت مي کنيم، در ميان هق هق گريه از دردهايي مي گويند که روحشان را زخمي کرده است و مرهمي براي آنان نيست، مگر گذر زمان و فراموشي ... با اندوهي که از جان بر مي آيد، پيکر بهروز اشکان، پزشکيار (کارشناسي ارشد مديريت پرستاري) را تا فرودگاه و پاي پرواز براي اعزام به تهران بر دوش تشييع مي کنند ...  سيل پيام هاي تسليت از هر کجا روانه کمپ مي شود؛ از وزير نفت گرفته تا بقيه، اما خانواده مفقودان دل خوش به آرامش دريا و ديدن عزيزانشان دارند و مدام در تماسند تا خبر خوشي بشنوند؛ اما نگراني امان نمي دهد، همگي گوش به زنگند تا خبري بشنوند يا معجزه اي رخ دهد. با گذشت 17 ساعت از بروز سانحه سقوط بالگرد، آخرين پيگيري ما قبل از ارسال به هفته نامه «مشعل» براي چاپ حکايت از اين دارد که لاشه بالگرد در 12 مايلي سکوي رسالت ديده شده و تيم هاي عملياتي و غواصان به محل اعزام شده اند و همچنان عمليات جست وجو براي يافتن دو سرنشين ناپديد شده بالگرد ادامه دارد؛ اما عمق 70 متري آب و طوفاني بودن دريا، امکان سريع جست وجو را نمي دهد و مديرعامل و ساير مديران روي سکوي رسالت، منتظر آرامش دريا هستند تا عزيزانشان را از دريا پس بگيرند ... .

       

      پيام تسليت وزير نفت

      وزير نفت در پيامي درگذشت تعدادي از کارکنان سختکوش شرکت «نفت فلات قاره» و شرکت «هلي کوپتري ايران» را تسليت گفت.

      در متن پيام بيژن زنگنه آمده است: خبر درگذشت تعدادي از پرسنل عزيز و سختکوش شرکت «نفت فلات قاره» و شرکت «هلي کوپتري ايران» در سانحه سقوط بالگرد، سبب اندوه و تألم فراوان شد.اين ضايعه را به خانواده هاي داغدار و همکاران مان در اين شرکت ها تسليت عرض نموده، از درگاه خداوند متعال براي درگذشتگان آمرزش و علو درجات مسئلت مي نمايم.از مديران ذي ربط مي خواهم ضمن بررسي علت وقوع حادثه و رسيدگي به خانواده هاي عزادار، تمامي تلاش خود را براي حفظ ايمني و سلامت پرسنل به کار گيرند.

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/643.jpg

      تبلور سياست هاي برنامه ششم توسعه در بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي

      کارنامه موفق 23 سال ميزباني

      منيژه احيايي   کشور ايران با دارا بودن 3/9 درصد از ذخاير نفتي و 2/18 درصد از ذخاير گازي جهان، رتبه اول کشورهاي دارنده ذخاير هيدروکربوري جهان را به خود اختصاص داده و از همين روي توانسته است به جايگاهي قابل توجه در سياست هاي کلان اقتصاد انرژي جهان دست يابد.در اين ميان، صنعت نفت کشورمان در کسوت صنعتي سرآمد و پيشرو، با بهره مندي از اين موهبت خدادادي و همچنين نقاط قوت ديگر همچون قرار گرفتن در منطقه راهبردي خاورميانه، دارا بودن مزيت پل ميان شرق و غرب و شرايط خاص ژئوپوليتيک در نواحي تنگه هرمز و عبور بخش قابل ملاحظه اي از نياز روزانه نفت و گاز جهان از اين شاهراه راهبردي، گام هاي بلندي در مسير شکوفايي و اقتدار ايران برداشته است.برگزاري نمايشگاه هاي سالانه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي به عنوان بزرگترين رخداد صنعتي و تجاري ايران و کسب عنوان جايگاه نخست نمايشگاهي خاورميانه، فرصت مناسبي است تا ضمن معرفي دستاوردهاي صنعت نفت کشورمان، توانمندي شرکت هاي برتر داخلي و خارجي در زمينه صنايع نفت و گاز را در بوته آزمايش قرار داد و از آخرين تحولات مربوط به جهان انرژي براي به چرخش درآوردن چرخ هاي اين صنعت معظم بهره برد.شرکت هاي زيرمجموعه وزارت نفت و در صدر آنها شرکت ملي نفت ايران به عنوان دومين شرکت بزرگ نفتي جهان، سعي دارند تا با پياده سازي سياست هاي اصلي وزارت نفت در برنامه ششم توسعه در مسير انتقال فناوري و جذب 200 ميليارد دلار سرمايه گذاري تا پايان سال 2021 ميلادي، بيشترين بهره گيري را از فرصت حضور ائتلاف جهاني از شرکت هاي صاحب نام داخلي و خارجي در نمايشگاه هاي صنعت نفت داشته باشند.از آنجا که نمايشگاه صنعت نفت در برگيرنده تمام بخشهاي فعال در حوزه نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي است، نمايندگان تمام بخشها اعم از بالادست، ميان دست و پايين دست در نمايشگاه حضور خواهند داشت و از همين روي فرصت مناسبي براي ارتقاي سازندگان تجهيزات، صادرکنندگان، پيمانکاران، سرمايه گذاران، شرکت هاي طراحي مهندسي و دانش بنيان و همچنين مديران بخش هاي دولتي و خصوصي صنعت نفت فراهم خواهد بود.

      کارنامه موفق 23 سال ميزباني

      شايد سال 1374 که نخستين دوره از نمايشگاه هاي بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي ايران برگزار شد، کسي تصور نمي کرد که اين نمايشگاه در مدتي کوتاه به يکي از معتبرترين برندهاي نمايشگاهي در جهان تبديل شود و همه ساله، ميزبان خيل عظيمي از شرکت هاي مطرح صنايع نفت و گاز جهان باشد؛ به طوري که تعداد غرفه هاي اين رويداد بزرگ نمايشگاهي که در نخستين دوره به زحمت به 200 غرفه مي رسيد، رشد قابل توجهي يافته و به روايت آمار، حدود هفت برابر افزايش داشته است.امروز جانمايي بيش از 1400 غرفه از کشورهاي مختلف جهان، نمايانگر موفقيت هايي است که در مسير شکوفايي نمايشگاه هاي بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي حاصل شده است. افزايش تصاعدي آمار متقاضيان حضور در نمايشگاه بين المللي صنعت نفت تهران و دستيابي به رقم بيش از 950 غرفه داخلي و 480 غرفه خارجي، گوياي اين واقعيت است که شرکت ملي نفت ايران در مسير تحقق اهداف و سياست هاي کلان کشور در حوزه اثرگذاري در بازارهاي جهاني انرژي به نحو موثري عمل کرده و توانسته است به بخش عمده اي از اولويت هاي ابلاغ شده جامه عمل بپوشاند.

      تحقق اهداف توسعه اي

      در برگزاري نمايشگاه هاي بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي سعي شده است تا با تاکيد بر حمايت از ساخت داخل، همچنين پژوهش و توسعه در صنعت نفت، ضمن اختصاص فضاي مناسب به شركت هاي داخلي و گروه هاي پژوهشي در بخش هاي خصوصي و دولتي، توسعه صنعت پژوهش محور و حمايت از بخش خصوصي داخلي به صورت همزمان مدنظر قرار گيرد.اين نمايشگاه در عين حال فرصتي براي معرفي سياست هاي اجرايي وزارت نفت در زمينه توسعه صادرات در بخش هاي مختلف توليد نفت و گاز و فرآورده هاي نفت، گاز و پتروشيمي خدمات فني و مهندسي و همچنين معرفي فرصت هاي سرمايه گذاري در صنعت نفت و در صورت لزوم برگزاري سمينارهاي تخصصي با حضور شرکت هاي خارجي حاضر در نمايشگاه تلقي مي شود.بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، امسال نيز به مانند سال هاي قبل با حضور وزارت نفت و چهار شرکت زيرمجموعه آن شامل شرکت هاي نفت، گاز، پالايش و پخش و پتروشيمي و با حضور شرکت هايي از 37 کشور مختلف روزهاي شانزدهم تا نوزدهم ارديبهشت ماه برگزار مي شود.حضور بيش از 100 هزار بازديدکننده تجاري از 40 کشور جهان، اختصاص 80 هزار مترمربع فضاي تحت پوشش نمايشگاهي و همچنين برگزاري 12 پاويون از کشورهاي آلمان، فرانسه، چين، کره جنوبي، ايتاليا، روسيه، اسپانيا، اتريش، هلند، ژاپن، انگلستان و ترکيه، از نقاط قوت اين نمايشگاه محسوب مي شود.درکنار اين کشورها، ارمنستان، آذربايجان، بحرين، بلژيک، کانادا، کرواسي، جمهوري چک، دانمارک، فنلاند، هند، اندونزي، قزاقستان، مالزي، نروژ، عمان، لهستان، سنگاپور، آفريقاي جنوبي، سوئد، سوئيس، امارات، بريتانيا، اوکراين و عراق، امسال نيز، حضوري پررنگ دراين رويداد بزرگ صنعتي و تجاري خواهند داشت.طبقه بندي نمايشگاه بيست و سوم صنعت نفت در چهار رده کلي محصولات، تجهيزات و مواد؛ خدمات؛ خدمات تركيبي و يكپارچه و ده گروه كالاهاي راهبردي صنعت نفت ايران انجام شده است و در همين راستا 59 رسته زيرمجموعه را شامل مي شود که مشتمل بر تمامي شرکت هاي فعال صنايع نفت و گاز است.درخلال برگزاري بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، ضمن رونمايي از آخرين دستاوردهاي فناوري روز در حوزه صنعت نفت و گاز، زمينه تقويت توان ساخت داخل از طريق تبادل اطلاعات فني، همچنين آشنايي صنعتگران صنعت نفت، گاز و پتروشيمي با دستاوردهاي نوين صنعت فراهم مي شود.در عين حال با عقد قراردادهاي بازرگاني در زمينه مبادله کالا، خدمات و اطلاعات فني، ضمن گسترش تعاملات سياسي و اقتصادي با ساير کشورها و نيز رقابت با شرکت هاي نفتي مشابه در سطح جهان، گام بلندي در مسير توسعه اشتغال در عرصه صنعت نفت، گاز و پتروشيمي، برداشته مي شود. ايجاد انگيزه براي سرمايه گذاري بخش هاي مختلف خصوصي، تعاوني و دولتي، داخلي و خارجي در صنايع نفت و گاز مي تواند متضمن تحقق بخش قابل توجهي از اهداف توسعه اي صنعت نفت تلقي شود. بدون شک، کارنامه موفق صنعت نفت جمهوري اسلامي ايران و در صدر آن شرکت ملي نفت ايران در برگزاري 23 دوره موفق از نمايشگاه هاي بين المللي نفت و گاز و تبديل اين نمايشگاه به نمايشگاهي صاحبنام و شناخته شده در عرصه جهاني، اين پيام را در خود نهفته دارد که صنعت نفت جمهوري اسلامي ايران با وجود تمامي محدوديت ها در مسير تحقق آرمان هاي کلان کشور و اهداف طرح ريزي شده در برنامه ششم توسعه، گام هاي ارزشمندي برداشته است.

       

       

      طرح احداث پالايشگاه بيدبلند خليج فارس امسال به نتيجه مي رسد

      مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي پيشبرد طرح ها بر اساس برنامه اي دقيق را حائز اهميت دانست و گفت: روند احداث پالايشگاه بيدبلند خليج فارس هم اکنون پيشرفت مطلوبي دارند و امسال به نتيجه مي رسد. سيدرضا نوروززاده در بازديد از تاسيسات و زيرساخت هاي شرکت پالايش گاز بيدبلند خليج فارس، مقدار پيشرفت و روند ساخت وساز اين طرح را بررسي کرد. وي با تاکيد بر اهميت تعيين زمان بندي دقيق و برآورد صحيح از هزينه پروژه ها، يکي از مهم ترين سرمايه هاي کشور را پس از دانشگاه ها، شرکت هاي مهندسي داخلي برشمرد و بر اهميت همکاري با آنها در پروژه هاي در حال اجرا تاکيد کرد. معاون وزير نفت در امور پتروشيمي ضمن اشاره به اهميت حمايت از اين شرکت ها، رعايت اصل 44 را يکي از مهم ترين ارکان توسعه و تقويت توان داخلي برشمرد.

      نوروززاده ضمن قدرداني از تلاش کارکنان شرکت پالايش گاز بيدبلند خليج فارس در مسير پيشرفت هاي اين طرح، صيانت از سرمايه هاي ملي را از مهم ترين وظايف مديران ارشد دانست.

      طرح احداث پالايشگاه گاز بيدبلند خليج فارس در زميني به مساحت 250 هکتار به بهره برداري مي رسد که از اين رقم 105 هکتار با هدف عمل به تعهدهاي زيست محيطي، به فضاي سبز اختصاص مي يابد.

      معاون وزير نفت در امور پتروشيمي همچنين يادآور شد که بايد با ايجاد مجتمع هاي پايين دستي جديد مانند اتيلن اکسايدها، اکسالات ها، پلي الفين ها و ايزوسيانات ها ارزش افزوده بيشتري در صنعت پتروشيمي ايجاد کنيم. نوروززاده افزود: اوره و آمونياک، عمده محصولات توليدي ما را تشکيل مي دهند. البته در 10، 15سال گذشته به تدريج واحدهاي ديگر پتروشيمي نيز به بهره برداري رسيده اند. با نگاهي به سبد ارزي کشور متوجه مي شويم که صادرات پتروشيمي، عمده سهم صادرات کشور را به خود اختصاص مي دهد، از اين رو با حرکت هرچه بيشتر به سوي زنجيره پايين دست پتروشيمي مي توانيم ارزش افزوده بيشتري توليد کنيم. وي با اشاره به اين که درگذشته اتان همراه با متان به عنوان سوخت مصرف مي شد، يادآور شد: طرح هايي نظير پالايشگاه بيدبلند خليج فارس با اين هدف ايجاد مي شوند که با جداسازي اتان، خوراک پتروشيمي ها را تامين کنند؛ از اين رو بايد در آينده با ايجاد مجتمع هاي پايين دستي جديدي مانند اتيلن اکسايدها، اکسالات ها، پلي الفين ها و ايزوسيانات ها، ارزش افزوده بيشتري در مقايسه با مواد پليمري معمولي ايجاد کنيم.

      معاون وزير نفت در امور پتروشيمي گفت: به همين دليل است که بر سرمايه گذاري در حوزه اتيلن و زنجيره آن، هيدروژن زدايي پروپان، پلي پروپيلن و فرآيند تبديل گاز به الفين و پايين دست آنها تاکيد داريم. اين روند به نوعي صيانت و بهره وري بهينه از منابع انرژي کشور به شمار مي رود و ارز حاصل از آن مي تواند در حل ديگر مشکلات کشور کارگشا باشد. وي با اشاره به اين که طرح احداث پالايشگاه گاز بيدبلند خليج فارس به تنهايي برابر دو فاز از فازهاي پارس جنوبي است، عنوان کرد: طرح هايي از اين دست مي توانند با تامين خوراک ديگر طرح هاي پتروشيمي مانند پتروشيمي گچساران، زمينه ساز توسعه مجتمع هاي پايين دستي بيشتري شوند.

      مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي همچنين طرح هاي پالايشگاه بيدبلند خليج فارس و پتروشيمي گچساران را به دليل نياز به سرمايه گذاري براي تهيه يوتيليتي ها (utilities) و انتقال خوراک و محصولات به مسافت هاي دوردست، از طرح هاي بزرگ در حال اجرا دانست.

      وي گفت: برخلاف عسلويه، مشکلاتي نظير نبود زيرساخت هاي لازم، تامين نيروي انساني، امکانات و تجهيزات لازم براي نگهداشت کارگاه، به ثمر رساندن طرح هاي يادشده را با برخي دشواري ها روبه رو کرده است. اميدواريم با همت و تلاش مديران اين طرح ها، دو طرح پالايشگاه بيدبلند خليج فارس و پتروشيمي گچساران در چرخه توليد کشور قرار گيرند.

      نوروززاده با اشاره به اين که دو طرح ياد شده هم اکنون سرعت و پيشرفت مطلوبي دارند، افزود: طرح احداث پالايشگاه بيدبلند خليج فارس امسال به نتيجه مي رسد، اما پتروشيمي گچساران به رفع موانعي در زمينه تامين اعتبار مالي نياز دارد.

       

      حرکت اوپک به سمت حداکثرسازي درآمد و ثبات بازار است

      معاون سابق امور بين الملل شرکت ملي نفت درباره سياست هاي اوپک گفت: از سال 1999 به بعد سياست هاي اوپک تغيير کرد، به گونه اي که از راهبرد بازار به سمت حداکثررساني درآمد و ثبات بازار رفت.

      صفرعلي کرامتي با بيان اين که اين سياست در ابتدا مورد انتقاد واقع شد و پس از آن حاميان بسياري پيدا کرد، افزود: هم اکنون به دليل نبود سرمايه گذاري کافي، ظرفيت توليد جديد ايجاد نمي شود، در سال هاي گذشته در درياي شمال شاهد افزايش توليد نفت خام بوديم، اما اکنون وضع تغيير کرده است.

       وي با بيان اين که سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) با دو چالش داخلي و خارجي روبه رو شده است، اظهار کرد: چالش هاي داخلي سبب افزايش تنش در ميان اعضاي اوپک شد و آن که اوپک به سراغ راهبرد بازار رفت، اين روش فايده نداشت و شاهد تداوم چالش هاي داخلي بوديم.

      معاون سابق امور بين الملل شرکت ملي نفت ايران تصريح کرد: کشورهاي عضو اوپک حاشيه خليج فارس به شدت به درآمدهاي نفتي خود متکي هستند و در صورت تداوم روند کاهشي قيمت نفت همه اين کشورها در بودجه خود دچار مشکل مي شوند. کرامتي با اشاره به اين که تا پيش از تصميم تاريخي کشورهاي عضو و غيرعضو اوپک براي کاهش عرضه نفت خام، هيچ گونه همکاري بين آنها وجود نداشت، ادامه داد: نقش دبيرکل اوپک و سياستمداران به ويژه همکاري سران ايران و روسيه بسيار بااهميت بود و سعي شد تا يک تشريک مساعي ايجاد شود. وي با بيان اين که همکاري ميان کشورهاي عضو اوپک و غيراوپک همچنان حرف نخست را در دنياي انرژي مي زند، ادامه داد: اوپک به تنهايي از عهده تامين نياز بازار جهاني برنمي آيد. معاون سابق امور بين الملل شرکت ملي نفت افزود: در مدت اخير عربستان سعودي تصميم هايي مبني بر مشارکت راهبردي با اعضاي اوپک و غيراوپکي اتخاذ کرده، زيرا آنها اهميت اين همکاري را درک کرده اند. کرامتي با اشاره به اين که عراق تنها کشوري است که احتمال دارد اين سياست را به چالش بکشد، ادامه داد: توليد عراق درحال افزايش است و اين مي تواند در اتخاذ سياست هاي مبتني بر همکاري دو گروه تاثير بگذارد. وي افزود: اکنون شاهد نزديک شدن قيمت نفت به 80 دلار هستيم، اين درحالي است که مصرف کنندگان غرب آسيا معتقدند قيمت ها نبايد از اين ميزان فراتر برود، اما در مقابل نيز، برخي توليدکنندگان به دنبال افزايش قيمت نفت هستند. کرامتي ادامه داد: بازار نفت بايد دو نکته را مدنظر داشته باشد، نخست آن که بازار مي تواند قيمت بالاتر از ميزان کنوني را هضم کند به شرط آن که اقتصاد جهان رونق داشته باشد و نکته دوم اين است که بازار اساس و بنيان خود را به راحتي نشان نمي دهد، بنابراين در صورتي که ايران بخواهد سهم بازار خود را افزايش دهد بايد واقع گرايانه رفتار کند، در غير اين صورت ديگر رقباي ايران به دليل سياست هاي جديدي که در پيش گرفته اند، مي توانند سهم بازار ايران را به خود اختصاص دهند، اما هيچ کشوري حاضر نيست سهم بازار خود را به دليل اصرار بر سياست هاي کهنه از دست بدهد.

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/644.jpg

      در ميزگرد «مشعل» با موضوع «بررسي چالش ها و ارائه راهکار هاي مديريت اچ اس اي» عنوان شد

      مظلوميتِ يک مسئله حياتي

      روساي اچ اس اي چهار شرکت اصلي وزارت نفت در ميزگرد پيش رو از دستاوردها، الزام ها و  چشم اندازهاي بهداشت، ايمني و محيط زيست در صنعت نفت گفته اند

        سميه راهپيما   در جهان امروز، اچ اس اي از اهميت بسزايي برخوردار است و سه ضلع اصلي آن که بهداشت، ايمني و محيط زيست است، در تمامي سازمان ها، بخصوص وزارت نفت اهميت ويژه اي پيدا مي کند. اما صنعت نفت در اين زمينه با مشکلاتي روبه روست. مدير اچ اس اي شرکت ملي گاز ايران در ميزگرد هفته نامه «مشعل» که با هدف «بررسي چالش ها و مشکلات پيش روي اچ اس اي» برگزار شد، گفت: در بيشتر حوادث وزارت نفت، تقريبا پيمانکار مقصر است، بنابر اين وقتي کار برون سپاري مي شود، بايد پيمان پذير، موضوعات و دغدغه هاي اچ اس اي را برطرف کند. اکنون وزارت نفت بيش از 100 سال و شرکت ملي گاز ايران نيز بيش از 50 سال تجربه دارند. بنابراين وزارت نفت و در سطوح پايين تر همکاران ما، از اينکه کار را به پيمان پذير واگذار کرده و تصور کنند که ديگر هيچ مسئوليتي ندارند، در اشتباه هستند، زيرا بايد سوابق و تجارب وزارت نفت و شرکت هاي تابعه، بخصوص درباره اچ اس اي، به پيمان پذير منتقل و حتي در صورت لزوم ديکته شود. مدير اچ اس اي شرکت ملي صنايع پتروشيمي ايران نيز گفت: با توسعه سياست هاي اصل 44 قانون اساسي، مبني بر واگذاري شرکت هاي دولتي، يکي از چالش هاي موجود در وزارت نفت بخصوص صنعت پتروشيمي به عنوان پيش رو در بحث خصوصي سازي، مسئله حکمراني قانون اچ اس اي در شرکت هاي خصوصي شده است که مي توان آن را نتيجه عدم پيش بيني هاي لازم در زمان واگذاري شرکت ها به دليل ضعف دانش در ايجاد سيستم هاي رگولاتوري دانست.

      تا جايي که امروزه به دليل تفکيک نشدن وظايف حاکميتي و مالکيتي شرکت هاي دولتي واگذار شده، خلأ وجود مقررات رگولاتوري و  عدم تناسب ساختارهاي سازماني موجود با وظايف قانوني، مشهود بوده و موجب شده تا با وجود ابلاغ قانون اختيارات و وظايف وزارت نفت، همچنان يکي از نيازهاي جدي شرکت ملي صنايع پتروشيمي، فراهم کردن شرح وظايف شفاف حاکميتي، به ويژه در زمينه اچ اس اي و تعامل آن با ديگر ارگان هاي مرتبط باشد.

      مدير شرکت ملي نفت ايران نيز گفت: اين شرکت، يکي از شرکت هايي است که تاسيسات قديمي و فرسوده بسياري دارد، بخصوص در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب که 80 درصد نفت کشور را توليد مي کند و تاسيسات آن 40 تا 50 سال قدمت دارد. همين موضوع، مشکلاتي مانند افزايش نوع ريسک حادثه پذيري و آسيب رساني به تاسيسات را ايجاد مي کند. از اين رو بايد اولويت بندي درستي داشته باشيم و با توجه به کمبود منابع مالي براي بومي سازي و ايمن سازي تاسيسات، موضوع اچ اس اي را مد نظر قرار دهيم.

      مدير اچ اس اي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران نيز گفت: اچ اس اي، تضمين استمرار عمليات است که اين عمليات مي تواند تعميراتي، توليدي و خدمات رساني باشد يا هر عملياتي که براي سيستم درآمدزايي کند. اچ اس اي، اولين بار در نفت به وجود آمد و قوانين آن از 100 سال پيش که براي سيستم هاي آب، تصفيه مي گذاشتند، يعني به محيط زيست بها مي دادند و براي کار در ارتفاع از تجهيزاتي مانند کلاه ايمني استفاده مي کردند و از افراد آموزش ديده براي انجام کارها استفاده مي شد، وضع شده است.

      مشروح اين ميزگرد را که با حضور محمدرضا يوسفي پور، مدير اچ اس اي شرکت ملي گاز ايران، سعيد باغباني، مدير اچ اس اي شرکت ملي صنايع پتروشيمي ايران، ايرج کلهري، مدير اچ اس اي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران و ماني عبدالله زاده، مدير اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران بر گزار شده است، در ادامه مي خوانيد:

      نقاط بحراني و حساس اچ اس اي در وزارت نفت کجا هستند؟

        يوسفي پور: در وزارت نفت و دولت، اصل برون سپاري، موضوعي اجتناب ناپذير است و همه سازمان هاي دولتي، اين رويکرد جدي را دنبال مي کنند. اين اصل در شرکت ملي گاز ايران نيز به صورت جدي پيگيري مي شود. در اين تحول، درست است که بايد تمام قسمت ها در اين زمينه مشارکت کنند، اما شاه بيت برون سپاري براي پيشگيري از حوادث، موضوع اچ اس اي است.  در گذشته پيمانکار و کارفرما داشتيم. با برون سپاري، اين واژه به پيمان پذير و پيمان سپار تبديل شد و مناسبات نيز تغيير کرد. به عنوان مثال در شرکت ملي گاز، بيش از هزار شهر و حدود 27 هزار روستا تحت پوشش گاز هستند. بنابراين بايد بعضي از اين شهرها و روستاها واگذاري و برون سپاري شوند. اين کار مستلزم آن است که با محاسبات و پيش بيني هاي ويژه تري به پيمان پذير داده شود و ساز و کار موضوع بزرگ و کلان اچ اس اي هم از لحاظ فرهنگي و هم از نظر فني به طور همه جانبه مورد توجه قرار گيرد. به نظرم اولين اولويت از نظر موضوعات بحراني و تعيين کننده در وزارت نفت، پيش بيني دقيق و همه جانبه سازوکار پيماني، حقوقي و ساير نگاه هاي لازم در اين موضوع است. به عبارت ديگر، در بيشتر حوادث وزارت نفت، تقريبا پيمانکار مقصر است، يعني وقتي کار برون سپاري مي شود، بايد پيمان پذير، موضوعات اچ اس اي را به طور کامل منظور و اعمال کند.  اکنون وزارت نفت بيش از 100 سال و شرکت ملي گاز ايران نيز بيش از 50 سال تجربه دارند، بنابراين وزارت نفت و در سطوح پايين تر، همکاران ما از اينکه کار را به پيمان پذير واگذار کرده و تصور کنند که ديگر هيچ مسئوليتي ندارند، در اشتباه هستند؛ زيرا سوابق و تجارب وزارت نفت و شرکت هاي تابعه بايد به پيمان پذير منتقل و حتي در صورت لزوم ديکته شود.  بنابراين، موضوع برون سپاري، مسئله اي کلان است که بايد از زواياي گوناگون و به صورت سنجيده و بسيار محتاطانه به آن نگاه شده و دوره هاي آزمايشي متعددي برگزار شود تا درآن، پيمان پذير با ما هماهنگ شود، ضمن اين که ما هم به ضعف ها و قوت هاي پيمان پذير پي ببريم. اين کار، بسيار مهم و حياتي است و لازمه اش آن است که پيمان پذيرها به زواياي مختلف مقوله اچ اس اي آگاهي پيدا کنند.

      باغباني: با توجه به تجارب موجود در شرکت ملي صنايع پتروشيمي، به عنوان اولين شرکت پيش رو در واگذاري شرکت هاي تابعه وزارت نفت، يکي از مسائل تاثيرگذار بر موضوع اچ اس اي، بحث برون سپاري و نحوه آن است که عدم تعيين نقش رگولاتوري براي شرکت ملي صنايع پتروشيمي، چالش بزرگي را ايجاد خواهد کرد؛ البته با حضور بسياري از مديران قديمي صنعت پتروشيمي در بدنه فعلي مديريت شرکت هاي پتروشيمي خصوصي و همچنين عهده داري سهام عدالت بسياري از شرکت ها از سوي شرکت ملي صنايع پتروشيمي، اين موضوع امروز بسادگي قابل لمس نيست؛ ولي قطعا با تغيير يک نسل مديريتي، اين چالش براي صنعت جدي خواهد بود. بنابراين وزارت نفت بايد با استفاده از تجارب کشورهاي مختلف و پتانسيل قانون اختيارات و وظايف وزارت نفت، آيين نامه هاي مرتبط را هر چه سريع تر تدوين و ابلاغ کند و به نظرم امروز محوريت اصلي بسياري از وظايف حاکميت و وزارت نفت، در امور مرتبط با اچ اس اي نهفته است که بايست از آن بدرستي استفاده کرد. همچنين بارها گفته ايم که اچ اس اي، حلقه واسط تعامل چند وزارتخانه و سازمان مستقل کشور با يکديگر است که بايد قوانين تخصصي اچ اس اي وزارت نفت از آن به ديگر سازمان ها تزريق شود و بر اين باورم که اچ اس اي در آينده و با گسترش برون سپاري ها، بسط خواهد يافت، بنابراين بايد از هم اکنون، رويکرد يکپارچه سازي و تنظيم گري در کارها را در زمان برون سپاري ها مدنظر قرار دهيم.  يکي ديگر از مسائل مهم در حوزه اچ اس اي را مي توان خروج نيروي انساني موجود از سازمان و عدم تزريق نيروي جديد و کارآزموده و عدم سيستمي شدن جانشين پروري در شرايط فعلي دانست که دانش و همچنين عدم توانايي براي پاسخگويي به وظايف را به همراه مي آورد. به عبارت ديگر، مشکل کمبود تخصص در حوزه اچ اس اي بسيار جدي است و اين موضوع در کنار عدم تدوين شرح وظايف حاکميتي اچ اس اي، مسئله شايسته سالاري نيروها را دچار مشکل کرده و خواهد کرد و همانطور که قبلا گفته شد، عدم به روزرساني دانش اچ اس اي متناسب با پيشرفت فناوري ها و کم توجهي به آن نيز نکته مهم ديگري است که مي تواند کمبود نيروي متخصص را بيشتر نشان دهد، ضمن اين که براي توسعه آگاهي هاي مردم و جامعه بين الملل نسبت به مسائل محيط زيست و بهداشت، مانند مديريت کربن و گازهاي گلخانه اي، مديريت مصرف انرژي، مديريت پساب ها و پسماندها، بهداشت صنعتي، REACH, HIA و ... و ارتباط نهاد با سطح زندگي انسان ها و تعامل با کشورهاي ديگر، نيازمند نگاه جامع نسبت به اچ اس اي و استقرار سيستم هاي نوين مديريتي، بخصوص افزايش تعامل هاي بين المللي نسبت به گذشته هستيم که هنوز چنين اتفاقي نيفتاده و اين موضوع مي تواند آسيب پذيري اچ اس اي را افزايش دهد.

      عبدالله زاده: وزارت نفت، داراي تاسيسات فرسوده و با قدمت بالاست كه ماهيت و نوع ريسك هاي آن، فعاليت هاي شركت ملي نفت را تحت تاثير قرار خواهد داد. با توجه به كمبود منابع مالي، بايد اولويت بندي صحيحي بر اساس پيامدهاي ريسك هاي تاسيسات در زمينه ايمن سازي و نوسازي آن ها صورت گيرد، ضمن اين که بايد براي كنترل و كاهش فلرينگ، ساب ها و پسماندها در تاسيسات، توجه خاصي به محيط زيست داشته باشيم. در عين حال بايد به اجراي الزام هاي اچ اس اي در تاسيسات فراساحل، كنترل خوردگي آنها و ارتقاي بازرسي فني اين تاسيسات به منظور مشخص شدن نقاط آسيب پذير و برنامه ريزي براي كنترل و حذف اين نقاط اهميت داده شود. احتمال خوردگي در تاسيسات فراساحلي بسيار بالاست، زيرا عمر بسياري از آنها به بيش از 40 سال مي رسد و از نظر طبقه بندي، جزو تجهيزات فرسوده محسوب مي شوند، از اين رو بازرسي و تعويض يا تعمير اين خطوط تاسيسات، بايست در اولويت برنامه هاي شرکت هاي توليدي قرار گيرد. آب گرفتگي ناشي از سيلاب در منطقه نفتي غرب کارون نيز (در صورت وقوع سيل و بالا رفتن سطح آب به بالاتر از 4 متر در ميادين نفتي) مي تواند باعث آب گرفتگي تاسيسات نفتي و قطع احتمالي خطوط انتقال نفت و حتي خوردگي شديد و نفت ريزي در تالاب هويزه شود که اين مورد هم يکي از نقاط حساس شرکت ملي نفت محسوب مي شود، ضمن اين که بايد به اجراي الزام هاي اچ اس اي در پروژه هاي در دست اجرا، بخصوص در زمان راه اندازي آنها همانند الزام هاي PSSR( ايمني پيش راه اندازي) توجه ويژه اي داشت.

      کلهري: اچ اس اي، تضمين استمرار عمليات است که مي تواند تعميراتي، توليدي و خدمات رساني يا هر عملياتي که براي سيستم درآمدزايي کند، باشد.  منظور از تضمين استمرار، آن است که اگر به مقوله اچ اس اي اهميت داده نشود، استمرار عمليات با توقف روبه رو خواهد شد، يعني سيستم از لحاظ مالي متضرر مي شود.  اچ اس اي، اولين بار در نفت به وجود آمد و قوانين آن از 100 سال پيش که براي سيستم هاي آب، تصفيه مي گذاشتند، يعني به محيط زيست بها مي دادندو براي کار در ارتفاع، کلاه ايمني بر سر مي گذاشتند و از تجهيزات ديگر استفاده مي کردند، وضع شده است.  فعاليت هاي ما داراي ابعاد مختلفي است: اول اين که ما سيستم هاي توليدي و همچنين خدماتي داريم، ضمن اين که با موادي کار مي کنيم که از سه بعد بهداشت، ايمني و محيط زيست خطرناک به شمار مي روند و سوم اين که از تجهيزاتي مانند مخزن، کمپرسور، مبدل حرارتي، ولوهاي مختلف، کوره، پمپ و... استفاده مي کنيم، همچنين از فرآيندهاي مختلفي مانند انتقال، بارگيري و انبارش و... بهره مي گيريم و ديگر اين که از کارکنان رسمي و پيمانکاري بهره مي گيريم. اينها عوامل مهمي هستند که در هر سيستمي که فعاليت مي کنيم، مطرح است. در اين ميان تفکري به اسم اچ اس اي وجود دارد که سايه اش را بر تمام کارهاي ما گسترانده است. به عنوان مثال وقتي مي خواهيم دستگاهي بخريم، اين سوال ها مطرح مي شود که آيا اين دستگاه، مخرب لايه ازن است؟ نشتي پيدا مي کند؟ مصرف سوختش بالاست؟  و يا خطرات برقي دارد؟ تمام اين موارد نوع تفکر تحليلي ماست که بر تمام کارهاي مان سايه مي اندازد.  پرسش ديگري که پيش مي آيد، اين است که آيا ابزارهاي مان براي کنترل و نظارت بر اين سيستم، به گونه اي است که استمرار عمليات را تضمين کند که در پاسخ بايد گفت، نخستين ابزار، مقوله استاندارد است که سليقه اي نيست؛ زيرا همه چيز در نفت، استانداردهاي ويژه خود را دارد. دومين ابزار، دستور عمل براساس استانداردهاست و سومين وسيله براي کنترل و نظارت بر سيستم، بحث آموزش است که انتقال فرآيند آگاهي ها از طريق آن انجام مي شود.

      بحث آموزش چقدر مي تواند در مقوله اچ اس اي مهم باشد؟

        کلهري: حرف اول در اچ اس اي، تعهد مديريت است و آموزش از کارها و فعاليت هاي ما شروع مي شود. ابزارهاي اچ اس اي، همان استاندارد ها، دستورعمل ها، آموزش ها و تجهيزات(ماشين هاي فوم ساز، شيلنگ ها و...) و کارکنان اچ اس اي هستند و قلب آن، ارزيابي ريسک است که شامل ايمني، بهداشتي و زيست محيطي مي شود که براي پدافند غير عامل، يک تهديد به شمار مي رود، هرچه اين موارد بهتر انجام شود، حوادث کمتر شده و استمرار توليد، تضمين پيدا مي کند.

      ريسک و تهديد بايد به صورت دقيق تري مورد ارزيابي قرار گيرد و هر سيستمي پيشرفته تر باشد، تحملش در مقابل پذيرش ريسک ها کمتر مي شود.

      چگونه مي توان اچ اس اي را به کارکنان آموزش داد؟

      باغباني: تغيير فرهنگ سازماني، امروزه واژه اي رايج در کشور ماست و هر کس براي رسيدن به اهداف خود، آن را دنبال مي کند؛ ولي بايد توجه داشته باشيم که اگر الان داراي شرايط فرهنگي خاصي هستيم، نتيجه سال ها عادت به اين شرايط بوده و به نظرم، اولين گام در مسير فرهنگ سازي سازماني براي رعايت مسائل اچ اس اي، آگاهي بخشي از طريق آموزش به افراد و تکرار آن، بخصوص تعهد افراد به انجام کار درست است و قطعا اعمال قوانين سختگيرانه در بستر آگاهي دهي، موجب تحمل پذيري مقررات و فرهنگ شدن آن مي شود که در اين مسير، الگو شدن مسئولان براي کارکنان، نقش تعيين کننده اي خواهد داشت.

      ما مبدع ترکيب امور بهداشت، ايمني و محيط زيست در يک مديريت به نام اچ اس اي نبوده ايم؛ بلکه آن را از تجارب کشورها به ارث برده ايم. مطمئنا در ابتدا فقط موضوع و مفهوم تامين ايمني مطرح بوده و با گسترش صنايع و تاثيرات آن بر جنبه هاي مختلف زندگي انسان ها، به بهداشت، محيط زيست و ابعاد مختلف آن پرداخته شده است. اکنون ما به دنبال مفهوم جامع تري به نام اچ اس اي هستيم که بايد آن را فرهنگ سازي کنيم، اما به نظرم يکي از بزرگترين اشکالاتي که در تبديل يک موضوع به فرهنگ وجود دارد، اين است که اغلب مسائل ما وارداتي بوده و براساس نياز روز جامعه طراحي نشده اند. به همين دليل اجراي مفاهيمي مانند اچ اس اي، به دشواري انجام مي شود که بايد با استمرار آگاهي بخشي و اعمال قوانين، آن را ايجاد کنيم. تاکيد بنده بر ايجاد تعهد مديريتي در مرحله اول است، تا جايي که امروزه در مميزي تمام سيستم هاي مديريتي، تعهد مديران در اولين مرحله، مورد ارزيابي قرار مي گيرد.

      اگر من به عنوان مدير اچ اس اي يا هر مدير ديگري، با لباس و کفش غير ايمن وارد سايت صنعتي شوم، با اين کار، عدم تعهدم نسبت به مسائل ايمني را نشان داده ام و به نوعي به همه اعلام کرده ام که اعتقادي به اچ اس اي ندارم و در نتيجه نمي توانم از جامعه، انتظار رعايت قوانين اچ اس اي را داشته باشم. به ياد دارم در سال 88 با يک کارشناس خارجي، براي ارزيابي سيستم هاي مديريت نگهداري و تعميرات، وارد يکي از مجتمع هاي پتروشيمي شديم. اين کارشناس براي ورود به سايت، لباس و کفش ايمني را که از کشورش آورده بود، پوشيد که اين کار او نشان از اعتقادش به مقوله ايمني و تشويق ديگران به رعايت آن داشت. در حالي که ما بيشتر خوب حرف مي زنيم و کمتر عمل مي کنيم. همين صحبت هاي بي عمل، تمام کارهاي ما را بي ثمر مي کند و به نظرم بايد رعايت الزام هاي اچ اس اي را از همان دوران کودکي که ذهن آمادگي پذيرش بيشتري دارد، به افراد آموزش داد که امروز نتيجه موفق چند سال فرهنگ سازي درباره بستن کمر بند ايمني را در جامعه مشاهده مي کنيم. البته بايد قوانين تشويقي و حتي تنبيهي مناسبي نيز داشته باشيم که بتواند يک مسئله را پايدار کند و قطعا حرف بدون عمل، تمام زحمات را به باد خواهد داد و نتيجه آن چيزي جز جا نيفتادن فرهنگ اچ اس اي نخواهد بود. به عنوان مثال آمار حوادث منجر به فوت کارکنان امسال در صنعت پتروشيمي، عمدتا مربوط به افراد آموزش ديده و حتي داراي تجهيزات ايمني فردي بوده است و اين افراد به دليل نداشتن اعتقاد به استفاده از وسايل ايمني، دچار سانحه شده بودند که همين موضوع، لزوم فرهنگ سازي براي ارتقاي بحث اچ اس اي را بيشتر نشان مي دهد. براي اين که اچ اس اي به فرهنگ سازماني تبديل شود، بايد همه موضوعاتي چون آموزش مداوم از بدو استخدام، تعهد مديران، تامين بودجه مورد نياز و اعمال قوانين سختگيرانه تامين شود که وزارت نفت در گذشته اين رويه را داشت؛ اما به هر دليل امروزه بسياري از آنها فراموش شده که به نظر مي رسد بايد هرچه زودتر احيا شود.

      يوسفي پور: رويکرد عمومي و بين المللي اين است که اچ اس اي، صرفا تکنيک نيست و جنبه فرهنگي آن باعث مي شود که توقع داشته باشيم يک شبه، کار فرهنگي بزرگي انجام شود. اصلاحات در مقوله اچ اس اي مستلزم آن است که مديران ما در سطوح بالاي سازمان، صبوري، مساعدت، التزام و تعهد شخصي به موضوع همه جانبه اچ اس اي داشته باشند؛ چون فرهنگ در تمام زواياي زندگي اثر گذار است.

        در مقايسه اي ميان اچ اس اي و آموزه هاي ديني، مي توان گفت که در ابلاغ دين از سوي نبي اکرم (ص)، کار ديگري جز ابلاغ و راهنمايي در فراگيري اين مهم صورت نگرفته است.  ايشان هيچ گاه نماز صبح را در خانه تک تک امت خويش بجا نمي آوردند و هيچ وقت به جاي افراد روزه نمي گرفتند.

       اشکالي که در صنعت وجود دارد، اين است که همه، انجام و پياده سازي قوانين اچ اس اي را صرفا از سوي مديران آن مي بينند و اين باعث مي شود که بارمان به منزل نرسد.  در اسلام، ضابط و راهنماي دين، پيامبر گرامي (ص) بود و مجري آن تک تک افراد. امروزه در اصول مهندسي يا بازرسي فني، وقتي جوشکار بخواهد جوشکاري کند، فقط بازرس فني، WPS آن را تاييد مي کند و جوشکار بايد آن را تبعيت کند و انجام دهد.  اکنون مشکل اين است که بعضي تصور مي کنند صرفا کارکنان اين قسمت بايد آن را پياده کنند؛ اما آنها فقط ضابط هستند.

      بنابر اين اگر قرار بر توفيق اچ اس اي باشد، بايد مشارکت همگاني صورت گيرد. بخصوص اين که هميشه رفتار مديران سرلوحه کارها قرار دارد، به طوري که اگر آنها به اچ اس اي بها دهند، ساير کارکنان نيز براي اين مقوله اهميت قائل مي شوند. تا زماني که فقط عادت به مقصريابي داريم، فرهنگ اچ اس اي به درستي اجرا نمي شود و اگر مشارکت افراد را مي خواهيم، بايد فرهنگ مقصريابي را به مشارکت افراد تبديل کنيم، همچنين بايد سيستم هاي خود را تقويت کرده و آموزش را مورد توجه قرار دهيم.

      عبدالله زاده: اچ اس اي، يک علم تخصصي نيست که در يک بازه زماني مثلا 10 ساله به آن برسيم؛ بلکه يک باور و اعتقاد است و بايد اين تفکر از بالاترين مقام ارشد يک سازمان شروع و تعهد به آن در سازمان ديده شود تا به پايين ترين لايه هاي سازمان نفوذ کند. همچنين بحث اچ اس اي بايد به عنوان يک جزء ديده شود، الزام ها و قوانين اچ اس اي به يک اداره مربوط نيست و بايد تمام سطوح سازماني، ملزم به رعايت نکات آن باشند.  متاسفانه اکنون شرايطي پيش آمده که اچ اس اي را فقط براي اچ اس اي مي دانند. اداره فني مهندسي، اداره بازرسي فني، تعميرات و نگهداري، بهره برداري و... بايد ملزم به الزام هاي اچ اس اي شوند. وقتي يک مهندس برق در طراحي هاي خود، لايه هاي حفاظتي مانند فيوزها و... را مد نظر قرار مي دهد، مشخص مي شود که ايمني و فرآيند، در ذات رويه ها تعريف شده است. اچ اس اي به عنوان ناظر بر تمامي فعاليت هاي سازماني، رعايت الزام هاي بهداشت، ايمني و محيط زيست را مورد بررسي قرار مي دهد. به نظر من در تمامي لايه هاي سازماني، از مرحله استخدام افراد که بزرگترين سرمايه يک سازمان هستند تا مرحله توليد، بازرسي فني و ... بايد اچ اس اي ديده شود، از اين رو بايد بگويم که نقش اول هر پروژه را اچ اس اي به عهده دارد. قرار نيست در پروژه ها، اچ اس اي را فراموش کنيم و تنها به زمان راه اندازي آن توجه داشته باشيم.

      باغباني: با توجه به پتانسيل هاي قانوني موجود در وزارت نفت، مي توانيم شرايطي فراهم کنيم که اگر اچ اس اي يک شرکت خوب عمل کرد، در هزينه تامين خوراک آن تخفيف هايي در نظر بگيريم که قطعا اين موضوع مي تواند ابزار تشويقي مناسبي براي ارتقاي شرايط اچ اس اي محسوب شود. همچنين مي توان با افزايش تعامل با سازمان هاي بيمه، ترتيبي داد تا ارزيابي هاي اچ اس اي، مبناي تعيين مبالغ و تخفيف هاي بيمه اي باشد که اين کار در رشد فرهنگ اچ اس اي بسيار تاثيرگذار است.

      کلهري: پيشنهاد من اين است که در فرآيند جذب، انتقال، ارتقا و انتصاب نيروي انساني، بايد سيستم جامع کارکنان به گونه اي باشد که اگر کسي آموزش هاي مد نظر آن سمت، شغل و فعاليت را فرا نگرفت، امکان بهره مندي از مزاياي آن سمت را نداشته باشد.  هر سمت و فعاليتي، ريسک مربوط به خود را دارد و آموزش هاي مربوط به خود را مي طلبد. اگر سيستم، از لحاظ نرم افزاري به گونه اي طراحي شود که تا وقتي کارکنان آموزش لازم را نديده اند، قفل نرم افزاري مربوط به مزاياي آنها باز نشود، کارکنان مجبور مي شوند قبل از همه چيز، آموزش هاي لازم را ببينند. بخشي از سيستم آموزشي جام که در شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران فعال است، آموزش مجازي است تا متخصصان ما در پالايشگاه ها، شرکت ملي پخش، شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران و شرکت خطوط لوله و مخابرات ايران به صورت مستقيم و آنلاين با استادان ارتباط داشته و آموزش هاي لازم به آنها داده شود. در بخش شناسايي پيمانکاران آموزشي نيز اطلاعيه مربوط به آگهي شناسايي پيمانکاران آموزشي در روزنامه هاي کثير الانتشار و سايت ها درج شده و در حال حاضر فرآيند مربوط به ارزيابي اين شرکت هاي آموزشي صورت مي گيرد تا بانک اطلاعاتي قابل استفاده اي تهيه شود.  همه هدف ما اين است که يک ديدگاه پيشگيرانه داشته باشيم نه واکنشي و ماهيت حضور اچ اس اي اين است که به صورت پيشگيرانه عمل کند.

      براي تقويت آموزش و گسترش اچ اس اي در وزارت نفت چه  راهکارهايي ارائه مي دهيد؟

      يوسفي پور: مديران بايد اعتقاد عميقي به بحث اچ اس اي داشته باشند و اين مهم نمي تواند صرفا نمايشي باشد، بلکه بايد به آن اعتقاد داشته و به اين موضوع پايبند باشند. همچنين عضويت اچ اس اي در هيئت مديره ها مهم است و بايد جايگاه سازمان اچ اس اي به صورت ريشه اي تقويت شود.

      باغباني: بايد در ساختار اچ اس اي، براساس وظايف محوله بازنگري شده و متناسب با شرايط آينده طراحي شود. همچنين بايد کارهاي پژوهشي مناسب تري صورت گيرد و از الگوهاي متناسب با شرايط کشور و به عبارتي مدل هاي بومي دنيا در اين زمينه استفاده شود. حضور مديران اچ اس اي در جلسات هيئت مديره، بخصوص نتايج ارزيابي سالانه آنان براي تعيين عملکرد مديران شرکت ها در مجامع، مي تواند اهميت اچ اس اي را بيشتر نمايان کند که در اين صورت بايد از ميان افراد توانمند و مجهز به دانش اچ اس اي، مديران شرکت ها را تعيين کرد. همچنين به نظرم بايد برخي قوانين موجود، اصلاح و کار مشترکي بين وزارتخانه هاي مرتبط، به عنوان کارگروه هاي تخصصي اچ اس اي تعريف شود.

      عبدالله زاده: در اولويت قراردادن اصل پيشگيري بر اصلاح در امور مربوط به بهداشت، ايمني و محيط زيست، تقويت فرهنگ کار ايمن با رويکرد اچ اس اي در تمامي سطوح سازماني، ايمن سازي و نوسازي تجهيزات، بخصوص براي شرکت ملي نفت ايران، کنترل و کاهش آلاينده هاي زيست محيطي با اجراي پروژه هاي جمع آوري گازهاي همراه به منظور توسعه پايدار، به عنوان يک اصل از حفظ و صيانت از سرمايه هاي کشور است. برگزاري دوره هاي آموزشي موثر و اثر بخش بسيار مهم است. نفر ساعت براي مان کارساز نيست و بايد دوره ها اثر بخش، تخصصي و مطابق با نياز واقعي ما باشد. بايد ارائه آموزش هاي هدفمند را نيز دنبال کنيم، همچنين استفاده از تجارب بين المللي براي کسب دانش و فناوري هاي روز و بومي کردن آنها با رعايت اصل کيفيت و استاندارد را در نظر داريم. اکنون بسياري از موارد بومي مي شود؛ اما حداقل الزام هاي کيفي و استانداردي ما را ندارد، ضمن اينکه بايد نظارت موثر و فراگير روي پيمانکاران نيز مورد توجه قرار گيرد. اکنون بسياري از پروژه هاي محيط زيست برون سپاري شده اند، از اين رو بايد با توجه به قوانين موجود، ساز و کار ارتقاي نظارت هاي پيمانکاران اصلاح شود.

      کلهري: بايد يک خرد جمعي ايجاد و مباحث به گونه اي مطرح شود تا بتوان تمامي موضوعاتي که دوستان به آن اشاره کردند، به صورت بازتر و مشخص تر مورد بررسي قرار گيرد.

      عبدالله زاده : متاسفانه اکنون شرايطي پيش آمده که اچ اس اي را فقط براي اچ اس اي مي دانند. اداره فني مهندسي، اداره بازرسي فني، تعميرات و نگهداري، بهره برداري و... بايد ملزم به الزام هاي اچ اس اي شوند. وقتي يک مهندس برق در طراحي هاي خود، لايه هاي حفاظتي مانند فيوزها و... را مد نظر قرار مي دهد، مشخص مي شود که ايمني و فرايند، در ذات رويه ها تعريف شده است. اچ اس اي به عنوان ناظر بر تمامي فعاليت هاي سازماني، رعايت الزام هاي بهداشت، ايمني و محيط زيست را مورد بررسي قرار مي دهد. به نظر من در تمامي لايه هاي سازماني، از مرحله استخدام افراد که بزرگترين سرمايه يک سازمان هستند تا مرحله توليد، بازرسي فني و ... بايد اچ اس اي ديده شود.

       

        کلهري: حرف اول در اچ اس اي، تعهد مديريت است و آموزش از کارها و فعاليت هاي ما شروع مي شود. ابزارهاي اچ اس اي، همان استاندارد ها، دستورعمل ها، آموزش ها و تجهيزات(ماشين هاي فوم ساز، شيلنگ ها و...) و کارکنان اچ اس اي هستند و قلب آن ارزيابي ريسک است که شامل ايمني، بهداشتي و زيست محيطي مي شود که براي پدافند غير عامل، يک تهديد به شمار مي رود، هرچه اين موارد بهتر انجام شود، حوادث کمتر شده و استمرار توليد، تضمين پيدا مي کند.  ريسک و تهديد بايد به صورت دقيق تري مورد ارزيابي قرار گيرد و هر سيستمي پيشرفته تر باشد، تحملش در مقابل پذيرش ريسک ها کمتر مي شود.

       

       باغباني: ما مبدع ترکيب امور بهداشت، ايمني و محيط زيست در يک مديريت به نام اچ اس اي نبوده ايم؛ بلکه آن را از تجارب ديگر کشورها به ارث برده ايم. مطمئنا در ابتدا فقط موضوع و مفهوم تامين ايمني مطرح بوده و با گسترش صنايع و تاثيرات آن بر جنبه هاي مختلف زندگي انسان ها، به بهداشت، محيط زيست و ابعاد مختلف آن پرداخته شده است. اکنون ما به دنبال مفهوم جامع تري به نام اچ اس اي هستيم که بايد آن را فرهنگ سازي کنيم، اما به نظرم يکي از بزرگترين اشکالاتي که در تبديل يک موضوع به فرهنگ وجود دارد، اين است که اغلب مسائل ما وارداتي بوده و براساس نياز روز جامعه طراحي نشده اند. به همين دليل اجراي مفاهيمي مانند اچ اس اي، به دشواري انجام مي شود که بايد با استمرار آگاهي بخشي و اعمال قوانين، آن را ايجاد کنيم. 

       

       يوسفي پور:  در مقايسه اي ميان اچ اس اي و آموزه هاي ديني، مي توان گفت که در ابلاغ دين از سوي نبي اکرم (ص)، کار ديگري جز ابلاغ و راهنمايي در فراگيري اين مهم صورت نگرفته است.  ايشان هيچ گاه نماز صبح را در خانه تک تک امت خويش بجا نمي آوردند و هيچ وقت به جاي افراد روزه نمي گرفتند.  اشکالي که در صنعت وجود دارد، اين است که همه، انجام و پياده سازي قوانين اچ اس اي را صرفا از سوي مديران آن مي بينند و اين باعث مي شود که بارمان به منزل نرسد.  در اسلام، ضابط و راهنماي دين، پيامبر گرامي اسلام  (ص) بود و مجري آن تک تک افراد. امروزه در اصول مهندسي يا بازرسي فني، وقتي جوشکار بخواهد جوشکاري کند، فقط بازرس فني، WPS آن را تاييد مي کند و جوشکار بايد آن را تبعيت کند و انجام دهد. 

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/645.jpg

      چگونه مي توان اچ اس اي را به کارکنان آموزش داد؟

      باغباني: تغيير فرهنگ سازماني، امروزه واژه اي رايج در کشور ماست و هر کس براي رسيدن به اهداف خود، آن را دنبال مي کند؛ ولي بايد توجه داشته باشيم که اگر الان داراي شرايط فرهنگي خاصي هستيم، نتيجه سال ها عادت به اين شرايط بوده و به نظرم، اولين گام در مسير فرهنگ سازي سازماني براي رعايت مسائل اچ اس اي، آگاهي بخشي از طريق آموزش به افراد و تکرار آن، بخصوص تعهد افراد به انجام کار درست است و قطعا اعمال قوانين سختگيرانه در بستر آگاهي دهي، موجب تحمل پذيري مقررات و فرهنگ شدن آن مي شود که در اين مسير، الگو شدن مسئولان براي کارکنان، نقش تعيين کننده اي خواهد داشت.

      ما مبدع ترکيب امور بهداشت، ايمني و محيط زيست در يک مديريت به نام اچ اس اي نبوده ايم؛ بلکه آن را از تجارب کشورها به ارث برده ايم. مطمئنا در ابتدا فقط موضوع و مفهوم تامين ايمني مطرح بوده و با گسترش صنايع و تاثيرات آن بر جنبه هاي مختلف زندگي انسان ها، به بهداشت، محيط زيست و ابعاد مختلف آن پرداخته شده است. اکنون ما به دنبال مفهوم جامع تري به نام اچ اس اي هستيم که بايد آن را فرهنگ سازي کنيم، اما به نظرم يکي از بزرگترين اشکالاتي که در تبديل يک موضوع به فرهنگ وجود دارد، اين است که اغلب مسائل ما وارداتي بوده و براساس نياز روز جامعه طراحي نشده اند. به همين دليل اجراي مفاهيمي مانند اچ اس اي، به دشواري انجام مي شود که بايد با استمرار آگاهي بخشي و اعمال قوانين، آن را ايجاد کنيم. تاکيد بنده بر ايجاد تعهد مديريتي در مرحله اول است، تا جايي که امروزه در مميزي تمام سيستم هاي مديريتي، تعهد مديران در اولين مرحله، مورد ارزيابي قرار مي گيرد.

      اگر من به عنوان مدير اچ اس اي يا هر مدير ديگري، با لباس و کفش غير ايمن وارد سايت صنعتي شوم، با اين کار، عدم تعهدم نسبت به مسائل ايمني را نشان داده ام و به نوعي به همه اعلام کرده ام که اعتقادي به اچ اس اي ندارم و در نتيجه نمي توانم از جامعه، انتظار رعايت قوانين اچ اس اي را داشته باشم. به ياد دارم در سال 88 با يک کارشناس خارجي، براي ارزيابي سيستم هاي مديريت نگهداري و تعميرات، وارد يکي از مجتمع هاي پتروشيمي شديم. اين کارشناس براي ورود به سايت، لباس و کفش ايمني را که از کشورش آورده بود، پوشيد که اين کار او نشان از اعتقادش به مقوله ايمني و تشويق ديگران به رعايت آن داشت. در حالي که ما بيشتر خوب حرف مي زنيم و کمتر عمل مي کنيم. همين صحبت هاي بي عمل، تمام کارهاي ما را بي ثمر مي کند و به نظرم بايد رعايت الزام هاي اچ اس اي را از همان دوران کودکي که ذهن آمادگي پذيرش بيشتري دارد، به افراد آموزش داد که امروز نتيجه موفق چند سال فرهنگ سازي درباره بستن کمر بند ايمني را در جامعه مشاهده مي کنيم. البته بايد قوانين تشويقي و حتي تنبيهي مناسبي نيز داشته باشيم که بتواند يک مسئله را پايدار کند و قطعا حرف بدون عمل، تمام زحمات را به باد خواهد داد و نتيجه آن چيزي جز جا نيفتادن فرهنگ اچ اس اي نخواهد بود. به عنوان مثال آمار حوادث منجر به فوت کارکنان امسال در صنعت پتروشيمي، عمدتا مربوط به افراد آموزش ديده و حتي داراي تجهيزات ايمني فردي بوده است و اين افراد به دليل نداشتن اعتقاد به استفاده از وسايل ايمني، دچار سانحه شده بودند که همين موضوع، لزوم فرهنگ سازي براي ارتقاي بحث اچ اس اي را بيشتر نشان مي دهد. براي اين که اچ اس اي به فرهنگ سازماني تبديل شود، بايد همه موضوعاتي چون آموزش مداوم از بدو استخدام، تعهد مديران، تامين بودجه مورد نياز و اعمال قوانين سختگيرانه تامين شود که وزارت نفت در گذشته اين رويه را داشت؛ اما به هر دليل امروزه بسياري از آنها فراموش شده که به نظر مي رسد بايد هرچه زودتر احيا شود.

      يوسفي پور: رويکرد عمومي و بين المللي اين است که اچ اس اي، صرفا تکنيک نيست و جنبه فرهنگي آن باعث مي شود که توقع داشته باشيم يک شبه، کار فرهنگي بزرگي انجام شود. اصلاحات در مقوله اچ اس اي مستلزم آن است که مديران ما در سطوح بالاي سازمان، صبوري، مساعدت، التزام و تعهد شخصي به موضوع همه جانبه اچ اس اي داشته باشند؛ چون فرهنگ در تمام زواياي زندگي اثر گذار است.

        در مقايسه اي ميان اچ اس اي و آموزه هاي ديني، مي توان گفت که در ابلاغ دين از سوي نبي اکرم (ص)، کار ديگري جز ابلاغ و راهنمايي در فراگيري اين مهم صورت نگرفته است.  ايشان هيچ گاه نماز صبح را در خانه تک تک امت خويش بجا نمي آوردند و هيچ وقت به جاي افراد روزه نمي گرفتند.

       اشکالي که در صنعت وجود دارد، اين است که همه، انجام و پياده سازي قوانين اچ اس اي را صرفا از سوي مديران آن مي بينند و اين باعث مي شود که بارمان به منزل نرسد.  در اسلام، ضابط و راهنماي دين، پيامبر گرامي (ص) بود و مجري آن تک تک افراد. امروزه در اصول مهندسي يا بازرسي فني، وقتي جوشکار بخواهد جوشکاري کند، فقط بازرس فني، WPS آن را تاييد مي کند و جوشکار بايد آن را تبعيت کند و انجام دهد.  اکنون مشکل اين است که بعضي تصور مي کنند صرفا کارکنان اين قسمت بايد آن را پياده کنند؛ اما آنها فقط ضابط هستند.

      بنابر اين اگر قرار بر توفيق اچ اس اي باشد، بايد مشارکت همگاني صورت گيرد. بخصوص اين که هميشه رفتار مديران سرلوحه کارها قرار دارد، به طوري که اگر آنها به اچ اس اي بها دهند، ساير کارکنان نيز براي اين مقوله اهميت قائل مي شوند. تا زماني که فقط عادت به مقصريابي داريم، فرهنگ اچ اس اي به درستي اجرا نمي شود و اگر مشارکت افراد را مي خواهيم، بايد فرهنگ مقصريابي را به مشارکت افراد تبديل کنيم، همچنين بايد سيستم هاي خود را تقويت کرده و آموزش را مورد توجه قرار دهيم.

      عبدالله زاده: اچ اس اي، يک علم تخصصي نيست که در يک بازه زماني مثلا 10 ساله به آن برسيم؛ بلکه يک باور و اعتقاد است و بايد اين تفکر از بالاترين مقام ارشد يک سازمان شروع و تعهد به آن در سازمان ديده شود تا به پايين ترين لايه هاي سازمان نفوذ کند. همچنين بحث اچ اس اي بايد به عنوان يک جزء ديده شود، الزام ها و قوانين اچ اس اي به يک اداره مربوط نيست و بايد تمام سطوح سازماني، ملزم به رعايت نکات آن باشند.  متاسفانه اکنون شرايطي پيش آمده که اچ اس اي را فقط براي اچ اس اي مي دانند. اداره فني مهندسي، اداره بازرسي فني، تعميرات و نگهداري، بهره برداري و... بايد ملزم به الزام هاي اچ اس اي شوند. وقتي يک مهندس برق در طراحي هاي خود، لايه هاي حفاظتي مانند فيوزها و... را مد نظر قرار مي دهد، مشخص مي شود که ايمني و فرآيند، در ذات رويه ها تعريف شده است. اچ اس اي به عنوان ناظر بر تمامي فعاليت هاي سازماني، رعايت الزام هاي بهداشت، ايمني و محيط زيست را مورد بررسي قرار مي دهد. به نظر من در تمامي لايه هاي سازماني، از مرحله استخدام افراد که بزرگترين سرمايه يک سازمان هستند تا مرحله توليد، بازرسي فني و ... بايد اچ اس اي ديده شود، از اين رو بايد بگويم که نقش اول هر پروژه را اچ اس اي به عهده دارد. قرار نيست در پروژه ها، اچ اس اي را فراموش کنيم و تنها به زمان راه اندازي آن توجه داشته باشيم.

      باغباني: با توجه به پتانسيل هاي قانوني موجود در وزارت نفت، مي توانيم شرايطي فراهم کنيم که اگر اچ اس اي يک شرکت خوب عمل کرد، در هزينه تامين خوراک آن تخفيف هايي در نظر بگيريم که قطعا اين موضوع مي تواند ابزار تشويقي مناسبي براي ارتقاي شرايط اچ اس اي محسوب شود. همچنين مي توان با افزايش تعامل با سازمان هاي بيمه، ترتيبي داد تا ارزيابي هاي اچ اس اي، مبناي تعيين مبالغ و تخفيف هاي بيمه اي باشد که اين کار در رشد فرهنگ اچ اس اي بسيار تاثيرگذار است.

      کلهري: پيشنهاد من اين است که در فرآيند جذب، انتقال، ارتقا و انتصاب نيروي انساني، بايد سيستم جامع کارکنان به گونه اي باشد که اگر کسي آموزش هاي مد نظر آن سمت، شغل و فعاليت را فرا نگرفت، امکان بهره مندي از مزاياي آن سمت را نداشته باشد.  هر سمت و فعاليتي، ريسک مربوط به خود را دارد و آموزش هاي مربوط به خود را مي طلبد. اگر سيستم، از لحاظ نرم افزاري به گونه اي طراحي شود که تا وقتي کارکنان آموزش لازم را نديده اند، قفل نرم افزاري مربوط به مزاياي آنها باز نشود، کارکنان مجبور مي شوند قبل از همه چيز، آموزش هاي لازم را ببينند. بخشي از سيستم آموزشي جام که در شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران فعال است، آموزش مجازي است تا متخصصان ما در پالايشگاه ها، شرکت ملي پخش، شرکت ملي مهندسي و ساختمان نفت ايران و شرکت خطوط لوله و مخابرات ايران به صورت مستقيم و آنلاين با استادان ارتباط داشته و آموزش هاي لازم به آنها داده شود. در بخش شناسايي پيمانکاران آموزشي نيز اطلاعيه مربوط به آگهي شناسايي پيمانکاران آموزشي در روزنامه هاي کثير الانتشار و سايت ها درج شده و در حال حاضر فرآيند مربوط به ارزيابي اين شرکت هاي آموزشي صورت مي گيرد تا بانک اطلاعاتي قابل استفاده اي تهيه شود.  همه هدف ما اين است که يک ديدگاه پيشگيرانه داشته باشيم نه واکنشي و ماهيت حضور اچ اس اي اين است که به صورت پيشگيرانه عمل کند.

      براي تقويت آموزش و گسترش اچ اس اي در وزارت نفت چه  راهکارهايي ارائه مي دهيد؟

      يوسفي پور: مديران بايد اعتقاد عميقي به بحث اچ اس اي داشته باشند و اين مهم نمي تواند صرفا نمايشي باشد، بلکه بايد به آن اعتقاد داشته و به اين موضوع پايبند باشند. همچنين عضويت اچ اس اي در هيئت مديره ها مهم است و بايد جايگاه سازمان اچ اس اي به صورت ريشه اي تقويت شود.

      باغباني: بايد در ساختار اچ اس اي، براساس وظايف محوله بازنگري شده و متناسب با شرايط آينده طراحي شود. همچنين بايد کارهاي پژوهشي مناسب تري صورت گيرد و از الگوهاي متناسب با شرايط کشور و به عبارتي مدل هاي بومي دنيا در اين زمينه استفاده شود. حضور مديران اچ اس اي در جلسات هيئت مديره، بخصوص نتايج ارزيابي سالانه آنان براي تعيين عملکرد مديران شرکت ها در مجامع، مي تواند اهميت اچ اس اي را بيشتر نمايان کند که در اين صورت بايد از ميان افراد توانمند و مجهز به دانش اچ اس اي، مديران شرکت ها را تعيين کرد. همچنين به نظرم بايد برخي قوانين موجود، اصلاح و کار مشترکي بين وزارتخانه هاي مرتبط، به عنوان کارگروه هاي تخصصي اچ اس اي تعريف شود.

      عبدالله زاده: در اولويت قراردادن اصل پيشگيري بر اصلاح در امور مربوط به بهداشت، ايمني و محيط زيست، تقويت فرهنگ کار ايمن با رويکرد اچ اس اي در تمامي سطوح سازماني، ايمن سازي و نوسازي تجهيزات، بخصوص براي شرکت ملي نفت ايران، کنترل و کاهش آلاينده هاي زيست محيطي با اجراي پروژه هاي جمع آوري گازهاي همراه به منظور توسعه پايدار، به عنوان يک اصل از حفظ و صيانت از سرمايه هاي کشور است. برگزاري دوره هاي آموزشي موثر و اثر بخش بسيار مهم است. نفر ساعت براي مان کارساز نيست و بايد دوره ها اثر بخش، تخصصي و مطابق با نياز واقعي ما باشد. بايد ارائه آموزش هاي هدفمند را نيز دنبال کنيم، همچنين استفاده از تجارب بين المللي براي کسب دانش و فناوري هاي روز و بومي کردن آنها با رعايت اصل کيفيت و استاندارد را در نظر داريم. اکنون بسياري از موارد بومي مي شود؛ اما حداقل الزام هاي کيفي و استانداردي ما را ندارد، ضمن اينکه بايد نظارت موثر و فراگير روي پيمانکاران نيز مورد توجه قرار گيرد. اکنون بسياري از پروژه هاي محيط زيست برون سپاري شده اند، از اين رو بايد با توجه به قوانين موجود، ساز و کار ارتقاي نظارت هاي پيمانکاران اصلاح شود.

      کلهري: بايد يک خرد جمعي ايجاد و مباحث به گونه اي مطرح شود تا بتوان تمامي موضوعاتي که دوستان به آن اشاره کردند، به صورت بازتر و مشخص تر مورد بررسي قرار گيرد.

      عبدالله زاده : متاسفانه اکنون شرايطي پيش آمده که اچ اس اي را فقط براي اچ اس اي مي دانند. اداره فني مهندسي، اداره بازرسي فني، تعميرات و نگهداري، بهره برداري و... بايد ملزم به الزام هاي اچ اس اي شوند. وقتي يک مهندس برق در طراحي هاي خود، لايه هاي حفاظتي مانند فيوزها و... را مد نظر قرار مي دهد، مشخص مي شود که ايمني و فرايند، در ذات رويه ها تعريف شده است. اچ اس اي به عنوان ناظر بر تمامي فعاليت هاي سازماني، رعايت الزام هاي بهداشت، ايمني و محيط زيست را مورد بررسي قرار مي دهد. به نظر من در تمامي لايه هاي سازماني، از مرحله استخدام افراد که بزرگترين سرمايه يک سازمان هستند تا مرحله توليد، بازرسي فني و ... بايد اچ اس اي ديده شود.

       

        کلهري: حرف اول در اچ اس اي، تعهد مديريت است و آموزش از کارها و فعاليت هاي ما شروع مي شود. ابزارهاي اچ اس اي، همان استاندارد ها، دستورعمل ها، آموزش ها و تجهيزات(ماشين هاي فوم ساز، شيلنگ ها و...) و کارکنان اچ اس اي هستند و قلب آن ارزيابي ريسک است که شامل ايمني، بهداشتي و زيست محيطي مي شود که براي پدافند غير عامل، يک تهديد به شمار مي رود، هرچه اين موارد بهتر انجام شود، حوادث کمتر شده و استمرار توليد، تضمين پيدا مي کند.  ريسک و تهديد بايد به صورت دقيق تري مورد ارزيابي قرار گيرد و هر سيستمي پيشرفته تر باشد، تحملش در مقابل پذيرش ريسک ها کمتر مي شود.

       

       باغباني: ما مبدع ترکيب امور بهداشت، ايمني و محيط زيست در يک مديريت به نام اچ اس اي نبوده ايم؛ بلکه آن را از تجارب ديگر کشورها به ارث برده ايم. مطمئنا در ابتدا فقط موضوع و مفهوم تامين ايمني مطرح بوده و با گسترش صنايع و تاثيرات آن بر جنبه هاي مختلف زندگي انسان ها، به بهداشت، محيط زيست و ابعاد مختلف آن پرداخته شده است. اکنون ما به دنبال مفهوم جامع تري به نام اچ اس اي هستيم که بايد آن را فرهنگ سازي کنيم، اما به نظرم يکي از بزرگترين اشکالاتي که در تبديل يک موضوع به فرهنگ وجود دارد، اين است که اغلب مسائل ما وارداتي بوده و براساس نياز روز جامعه طراحي نشده اند. به همين دليل اجراي مفاهيمي مانند اچ اس اي، به دشواري انجام مي شود که بايد با استمرار آگاهي بخشي و اعمال قوانين، آن را ايجاد کنيم. 

       

       يوسفي پور:  در مقايسه اي ميان اچ اس اي و آموزه هاي ديني، مي توان گفت که در ابلاغ دين از سوي نبي اکرم (ص)، کار ديگري جز ابلاغ و راهنمايي در فراگيري اين مهم صورت نگرفته است.  ايشان هيچ گاه نماز صبح را در خانه تک تک امت خويش بجا نمي آوردند و هيچ وقت به جاي افراد روزه نمي گرفتند.  اشکالي که در صنعت وجود دارد، اين است که همه، انجام و پياده سازي قوانين اچ اس اي را صرفا از سوي مديران آن مي بينند و اين باعث مي شود که بارمان به منزل نرسد.  در اسلام، ضابط و راهنماي دين، پيامبر گرامي اسلام  (ص) بود و مجري آن تک تک افراد. امروزه در اصول مهندسي يا بازرسي فني، وقتي جوشکار بخواهد جوشکاري کند، فقط بازرس فني، WPS آن را تاييد مي کند و جوشکار بايد آن را تبعيت کند و انجام دهد. 

    • media/image/2018/04/2000-1441/646.jpg

      گفت وگو با مديران شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي مناطق چالوس و گيلان

      سيطره   سوختدر  ايستگاه  هاي 1 و 2

      مشعل   سعيد محمد بگي   انگارهمين ديروزبود که همه مردم ايران درانتظارآمدن نوروز وتعطيلات دلپذيرآن براي گذران اوقاتي خوش بودند، اوقاتي که سفر آن را لذت بخش تر مي کرد. با پايان يافتن نوروز وبازگشت مسافران به شهر و ديارخود، آن همهمه و هياهو هم به پايان رسيد تا آغازي باشد براي شروعي ديگر.  همه ساله بانزديک شدن به روزهاي پاياني اسفند و شروع تعطيلات نوروزي، مسافرت ها نيز به اوج خود مي رسد؛ طوري که شمال، جنوب، غرب و شرق کشور، ميزباني مي شوند براي پذيرايي ازمسافران و گردشگران. دراين ايام استان هاي شمالي کشور(مازندران و گيلان) نيزازاين قاعده مستثني نبودند و چالوس درغرب استان مازندران، همچنين گيلان که سرزمين چاي است وبرنج، به مهمانان خود سلام کردند وميزباناني شدند براي گردشگران درچنين ايام دلپذيري.  بدون ترديد يکي ازموارد مهم در گذران چنين اوقات خوشي، موضوع سوخت وعرضه مطلوب آن به مسافراني است که به اين استان ها سفر کرده اند، موضوعي که دستمايه گفت و گو با سيد محمود طاهري، مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چالوس و علي اصغرعباسي، مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گيلان شد. آنچه مي خوانيد گزارشي ازسوخت رساني اين دو حوزه عملياتي در ايام نوروز است که بخش نخست آن به منطقه چالوس وبخش دوم نيزبه منطقه گيلان مربوط مي شود.

      ايستگاه اول: چالوس

      طاهري هشت سال قبل، فعاليت خود را درمنطقه چالوس آغاز و 32 سال سابقه خدمت درمناطقي چون فارس، سبزوار، شاهرود و نيشابوررا در کارنامه کاري خود دارد.

      سرد وگرم چشيده روزگار و گذشت سال ها، کار او را به گنجينه تجربه بدل ساخته است، اما اعتقاد دارد همچنان مي توان به تجربيات تازه دست يافت وازآنها دربهبود امور بهره گرفت.

      از طاهري درباره سوخت رساني در نوروز مي پرسم و او پس از تعارفات معمول و تبريک هاي مرسوم پاسخ مي دهد: همه ساله به منظوراستقبال ازمسافران و پاسخ گويي مناسب در حوزه سوخت رساني به ميهمانان نوروزي غرب استان مازندران که شاهراه ورودي اين استان است، تمهيدات ويژه اي پيش بيني مي شود که اجراي مجموعه آن ازاواخر اسفند کليد مي خورد.

       

      هماهنگي ناوگان حمل مواد سوختي و جايگاه داران ستودني است

      بدون ترديد، اجرايي کردن اين تمهيدات، نيازمند هماهنگي وتعامل با بخش هاي  ناوگان حمل فرآورده هاي نفتي وجايگاه داران است؛ بخش هايي که فعاليت آنها درهمه اوقات سال به ويژه درموسمي مثل نوروزکه شمار سفرومسافر به اين منطقه افزايش چشمگير مي يابد، ستودني است.

      طاهري مي گويد: استقبال ايمن ازمسافران، موضوع مهمي است که براي ما اولويت دارد و برهمين اساس پيش ازشروع سفرهاي نوروزي، ضمن هماهنگي با مديريت تامين و توزيع ستاد شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، با دو حلقه ديگر زنجيره توزيع مواد سوختي (ناوگان حمل ونقل و جايگاه داران)، هماهنگي هايي درقالب برگزاري جلسات توجيهي با هدف خدمت رساني مناسب ومطلوب به مسافران انجام مي شود؛ کاري که پيش از نوروز امسال هم انجام شد.

      طاهري ادامه مي دهد: گردش پذيربودن منطقه چالوس وعبوري بودن آن براي گذر به ديگر استان هاي کشورازجمله گيلان، اردبيل و . . . ، تامين سوخت وعرضه به موقع دراين منطقه را با اهميت ساخته است، به همين دليل توجيه بخش ناوگان حمل مواد سوختي درخصوص حمل به موقع فرآورده هاي نفتي به نقاط عرضه و جايگاه داران براي رسيدگي هاي لازم و رفع نقايص احتمالي مجاري عرضه سوخت، موضوعي مهم است که پيش ازشروع تعطيلات نوروزي ازطريق بخش هاي مربوط در نواحي پنج گانه منطقه پخش چالوس به گونه اي دقيق انجام شد و خوشبختانه نتيجه خوبي هم درپي داشت.

       

      سربلندي در آزمون با بهره گيري از تجربيات

      وي هماهنگي انبارهاي نفت منطقه ساري و گيلان را ازيک سو و حمايت تامين وتوزيع ستاد شرکت ملي پخش را از ديگر سو براي خدمت رساني مطلوب به مسافران مهم خواند و افزود: نوروز امسال، نوروزي استثنايي براي خدمت رساني به مردم بود، خدمت رساني که جنبه آزمون داشت وشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چالوس با بهره گيري از تجربيات سال هاي قبل، دراين آزمون سربلند ظاهرشد که لازم است از همه بخش هاي مرتبط، قدرداني کنم. طاهري مي گويد: چالوس، مرکزثقل ورود مسافر درغرب استان مازندران است و بخش غالب جمعيت نيزبه دليل جاذبه هاي طبيعي وگردشگري مثل نمک آب رود يا ارتفاعات دو هزار و سه هزارتنکابن، به اين منطقه سفر مي کنند.

       

      14 ميليون مسافر درغرب مازندران

      به گفته مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چالوس، براساس آمارهاي سازمان گردشگري وميراث فرهنگي دربازه زماني تعطيلات نوروزي که از28 اسفندماه کليد خورد و تا سيزده فروردين ادامه داشت، بيش از14ميليون مسافر به غرب استان مازندران سفرکردند و در اين مدت بيش از42 ميليون ليتربنزين براي گردش دراستان يا ادامه مسيربه مسافران عرضه شد.

      وي مي گويد: درحوزه عملياتي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چالوس 58 جايگاه عرضه فرآورده نفتي فعال است که روزانه به طور ميانگين يک ونيم ميليون ليتر بنزين از طريق آنها عرضه مي شود اما اين ميزان عرضه ومصرف بنزين درايام نوروز به سه و نيم ميليون ليتر افزايش يافت. وي ادامه داد: برپايه آمارهاي اعلامي سازمان گردشگري و ميراث فرهنگي، رشد مسافر نوروزي ورودي به غرب استان مازندران در نوروز امسال نسبت به سال گذشته 20 درصد رشد داشته است. طاهري نوروزامسال را درخصوص عرضه و مصرف بنزين بنزين کم سابقه مي خواند ومي گويد: اين را آمارهاي ثبت شده مي گويند؛ به اين معنا که روند افزايشي مصرف بنزين از روزچهارم فروردين تا دوازدهم فروردين قطع نشد ودربرخي روزها اين ميزان افزايش نسبت به مدت مشابه سال قبل به 58 درصد و دربعضي روزها نيزبه 36 درصد رسيد.

       

      انتقال سرعتي و بدون وقفه مواد سوختي

      انتقال سرعتي و بدون وقفه مواد سوختي از انبارهاي نفت ساري و گيلان به وسيله تانکرهاي سوخت، نکته مهم ديگري بود که طاهري به آن اشاره کرد و افزود: اگرچه اين مهم، زحمت غيرقابل وصفي براي ناوگان حمل مواد سوختي ايجاد کرد، اما موجب شد هزينه هاي انبارش مواد سوختي به نحو قابل ملاحظه اي کاهش يابد ونگراني درخصوص تامين سوخت مسافران به وجود نيايد. وي رشد کلي مصرف بنزين دربازه زماني 24 اسفند پارسال تا 12 فروردين امسال را افزايشي و 16درصد اعلام مي کند وادامه مي دهد: اين رشد مصرف در سيزده فروردين به دليل کاهش تردد خودروها و ماندن مردم در دامان طبيعت، 40 درصد کاهش يافت که بسيارچشمگير بود. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چالوس، تامين نيازسوخت خودروهاي مسافران به غرب مازندران را حاصل يک کار تيمي مي خواند و مي گويد: آنچه درهمه ايام سال درحوزه تامين نيازسوخت رخ مي دهد، نتيجه کار «گروهي»است که احساس مسئوليت وعشق در آن جاري است. نوروز امسال نيز، تامين سوخت خودروهاي مسافراني که به غرب مازندران آمده بودند، نتيجه همين کار گروهي توام با مسئوليت و عشق بوده است. پاسخ به چنين حجمي ازمسافر(بيش از14ميليون نفر) با رويه اي غيرازاين امکان پذير نبود.

       

      کاهش چشمگير شکايات مردمي

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چالوس دربخشي ديگر به کاهش قابل توجه ثبت شکايت هاي مردمي از طريق سامانه اعلام شده 09627 اشاره دارد ومي گويد: امسال شماربسياراندکي شکايت داشتيم که به سرعت رسيدگي و پاسخ داده شد؛ البته بايد به جايي برسيم که همين شکايت هاي جزئي هم نباشد. مطالب زياد است و طاهري علاقه مند به بيان آنها. اوتمايل دارد تا حدي که زمان اجازه مي دهد ازفعاليت هاي همکارانش بگويد تا ثبت شود بر جريده «مشعل»، اما به اين بسنده مي کند و مي گويد: درکل، مجموعه اين هماهنگي ها براي سوخت رساني مستمر درچنين بازه زماني که بايد به نياز انبوهي ازمسافر پاسخ داده شود، يک موفقيت است و ازاين بابت قدردان همکارانم هستم.

      ايستگاه دوم: گيلان

      «وقتي فعاليتي به آرامي و بدون تنش ومشکل انجام مي شود و موجد نگراني براي افراد نيست، نشان دهنده انجام خوب و بهينه آن فعاليت است.» اين را علي اصغرعباسي، مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گيلان مي گويد و ادامه مي دهد: با توجه به سرسبزي طبيعت گيلان، نوروزامسال مسافران زيادي به اين استان شمالي و پرجاذبه سفر کردند؛ سفرهايي که سوخت پايه اصلي آن بود. وي مي گويد: درموسم مسافرت ها چه نوروز وچه تابستان، اصل حرکت در چنين ايامي، سوخت رساني است واگر سوختي براي خودرو نباشد، حرکتي و مسافرتي در کار نخواهد بود.

      عباسي برنامه ريزي را براي پاسخ گويي به نيازمسافران به ويژه در چنين ايامي را که حجم حضور بيش از زمان هاي معمول است، مهم مي داند و اضافه مي کند: با توجه به تجربه سال هاي گذشته و پيش بيني رشد 12 درصدي مصرف بنزين درايام نوروز، افزايش لاين هاي بارگيري سوخت، نخستين کاري بود که پيش ازشروع تعطيلات انجام وموجب شد درهرساعت32 تانکرحمل مواد سوختي بتوانند علاوه برتانکرهاي موجود سوخت گيري بنزين داشته باشند.

      33سال فعاليت درمناطقي چون ايلام، چابهار، کردستان و زنجان وهم اکنون گيلان، ازعباسي، مديري کارآزموده ومجرب ساخته است؛ به همين دليل کاردرمنطقه گيلان را سخت نمي داند.

       

       

       

      12ميليون ليتر بيشتر از پارسال

      وي مي گويد: با توجه به جغرافياي منطقه گيلان وسرسبزي آن، آماده سازي مجاري عرضه سوخت به ويژه درمحورهاي ورودي و خروجي استان گيلان، اهميت بسزايي دارند، به همين منظورعلاوه بر نشست هاي هماهنگي با جايگاه داران، اکيپ هاي بازرسي نيز براي بررسي به جايگاه ها اعزام شدند تا درصورت مشاهده نقص فني يا ايراد ظاهري، اين موارد به منظورخدمت رساني بهتر برطرف شود. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گيلان موج سفرها در نوروزامسال را با سال هاي قبل متفاوت مي داند و ادامه مي دهد: درسال هاي قبل معمولا با دوموج سفر رو به روبوديم، اما امسال موج سومي(پنج تا هشت فروردين)هم ايجاد شد و هفتم فروردين، بيشترين عرضه بنزين ثبت شد. عباسي رشد مصرف بنزين منطقه گيلان را دربازه زماني 28 اسفند پارسال تا 13فروردين امسال 12ميليون و 178هزارليتر بيشتر ازسال قبل اعلام مي کند. وي افزايش تردد 243 هزار دستگاه خودرو را درقياس با سال گذشته نکته مهم ديگري در نوروز امسال مي داند ومي افزايد: احداث آزاد راه قزوين- رشت، رفع موانع ورودي به استان گيلان درمنجيل، وجود سواحل آزاد درمسير آستارا و انزلي، همچنين ييلاقات غرب استان موجب شد که استان گيلان، امسال پذيراي مسافر زيادي باشد. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گيلان به فعاليت 120 جايگاه که 35 باب آن دو منظوره است نيز، اشاره مي کند ومي گويد: به تعبيرمن جايگاه هاي سوخت و ناوگان حمل مواد سوختي که دو رکن مهم و اساسي هستند وحلقه خدمات رساني در حوزه سوخت را کامل مي کنند، حکم «دست و پا»را دارند و منطقه گيلان با کمک آنها سوخت رساني مطلوبي درايام نوروز انجام داد.

      تانکرهاي سوخت، انبارهاي حرکت در لحظه

      وي ادامه مي دهد: در نوروزي که فاصله چندان زيادي از آن نگرفته ايم، سوخت درکوتاه ترين زمان ممکن ازطريق 143دستگاه نفتکش که لحظه اي در جاده هاي استان توقف نداشتند، به جايگاه هاي عرضه فرآورده هاي نفتي رسيد تا نگراني از اين بابت براي مسافران ايجاد نشود. عباسي بر اهميت همکاري جايگاه داران وناوگان حمل مواد سوختي تاکيد دوباره دارد و مي گويد: يک تانکرحمل مواد سوختي در شرايط معمولي باسرعت 70 کيلومتر درساعت، مسيري 100 کيلومتري را در سه ساعت مي پيمايد، درحالي که اين زمان در شرايط ترافيکي سه يا چهاربرابرمي شود، اما نوروز امسال اتفاق ديگري افتاد و آن سرعت درحمل فرآورده هاي نفتي بود؛ انگارانبار فرآورده هاي نفتي در «لحظه» حرکت مي کرد و اين سوخت رساني انجام مي شد. جايگاه هاي عرضه سوخت نيز، درايام نوروزشرايطي مشابه را به لحاظ ترافيک کاري پشت سرگذاشتند وکارکنان آنها با سعه صدر، پاسخ گوي مراجعان بودند و به بهترين شکل ممکن، خدمات رساني کردند؛ از اين روي بر خود فرض مي دانم که قدردان تلاش هاي اين دو رکن مهم در عرصه سوخت رساني باشم. هرچه زمان مي گذرد، مطالب بيشتري به ذهن عباسي مي آيد وفرصت را مغتنم مي شمارد تا از تريبون «مشعل»، شماري از فعاليت هاي مجموعه خود را بازگويد. او مي گويد: محورهاي پرتراکم منطقه گيلان، بيشترين نقاط مصرف استان گيلان در نوروز 97 بود. مثلا رشد مصرف بنزين درلاهيجان و رودسر  به 17 درصد رسيد. آستارا، صومعه سرا، انزلي، طالش و فومن، نقاط ديگري بودند که مصرف بنزين درآنها در مقايسه با نوروز پارسال، روند افزايشي داشت.

       

      243 هزار خودرو بيشتر از سال گذشته

       مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گيلان درباره حجم مسافر ورودي به استان گيلان در نوروز امسال نيز گفت: آمار دقيق نقل و انتقالات وحجم مسافر ورودي به استان هاي مختلف کشور را بايد از پليس راهور گرفت، اما چيزي که مي تواند براي ما گواه و سند باشد، سوخت گيري خودروهاست که در صورتي که مبنا يک بار سوخت گيري و زدن 40 ليتر بنزين باشد، مي توانم بگويم که نوروز امسال تعداد خودروهاي ورودي به استان گيلان 243 هزار دستگاه افزايش داشته که البته اين جداي از مسافراني است که با هواپيما وارد استان شده اند. حرف براي گفتن در ايستگاه دوم همچون ايستگاه اول زياد است؛ عباسي و طاهري هم تلاش کردند تا شمه اي از فعاليت هاي حوزه کاري خود را در ايام نوروز بگويند؛ فعاليت هايي که شايد بي توجه از کنار آن رد شده ايم و از نگاهمان پنهان مانده است. به هرحال تعطيلات نوروز 97 پايان يافت و»روزي نو» و نوروزي ديگر در راه خواهد بود؛ اين چرخه توقف ندارد؛ چرخه سوخت و سوخت رساني نيز، همين گونه است و توقف در آن جايي ندارد. چشم برهم زدني نوروز 98 مي آيد و باز اين چرخه توقف ناپذير تکرار مي شود.

      سخن جايگاه دار

      فرصت را مغتنم شمرده با ابراهيم گنجه اي، يکي ازجايگاه داران فعال در غرب استان مازندران( منطقه چالوس) مسئول جايگاه پتروپارساي کاسپين ايران گپ و گفتي کردم. جايگاهي که او مسئوليت اداره آن را دارد، درخروجي شهر واقع شده و پر تردد است.

      او مي گويد: حجم فروش بنزين که در روزهاي عادي روزانه 35 هزار ليتر است، در تعطيلات نوروز به روزانه 70 هزار ليتر رسيد و نکته مهم، تامين به موقع و انتقال آن به جايگاه بود که در آن ايام با مساعدت شرکت ملي پخش منطقه چالوس انجام شد. گنجه اي ادامه مي دهد: جاده هاي مواصلاتي استان هاي شمالي کشور نوروز، مسافران زيادي را به خود جذب مي کند؛ بنابراين سوخت رساني در چنين شرايطي که ازدحام خودرو در آنها بالاست، خيلي دشوار به نظر مي آيد، اما با برنامه ريزي مناسب شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي هيچ مشکلي در تامين بنزين اين جايگاه و ديگر مجاري عرضه سوخت ايجاد نشد و سوخت رساني با آهنگي روان انجام شد.

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/647.jpg

      روايت «مشعل» از يک نيمروز کاري  در منطقه عملياتي زاگرس جنوبي

      از نار تا پارسیان

      مشعل   سميه راهپيما   ميدان گازي نار در شمال غربي شهر جم و ميدان گازي کنگان در شمال شهرستان کنگان در استان بوشهر قرار گرفته و منطقه عملياتي نار و کنگان از مجموع اين دو ميدان و تأسيسات آن تشکيل شده است. جم، قدمت ديرينه اي دارد و بنا به روايتي که سينه به سينه نقل شده، اين منطقه زمان جم زاد (جمشيد) پسر طهمورث از ابتيان بنا شده و نام جم نيز به همين دليل است.در اين دو ميدان در مجموع 73 حلقه چاه توليدي گاز وجود دارد که داراي تجهيزات و تاسيسات سرچاهي، خطوط لوله جرياني، هفت مرکز تفکيک و جمع آوري شامل مخازن جداکننده دوفازي و سه فازي است. گاز و مايعات گازي دو ميدان نار و کنگان پس از جداسازي به صورت مستقل به پالايشگاه فجر جم ارسال مي شود. همچنين به منظور استمرار توليد گاز از ميدان نار، فاز نخست ايستگاه تقويت فشار گاز در سال 1388 در اين منطقه احداث و راه اندازي شده است. جدا از اهميت و جايگاهي که اين ميدان گازي دارد، کارکنان آن با سختي هايي رو به رو هستند که مشروح گفت وگوي «مشعل» با آنان را در ادامه مي خوانيد.

      مصطفي پاليزيان، رئيس منطقه عملياتي نار و کنگان مي گويد: در اين منطقه، حدود 510 نيروي رسمي و نزديک به هزار نيروي ارکان ثالث فعاليت مي کنند. کار در منطقه عملياتي نار و کنگان نسبت به جاهاي ديگر متفاوت است؛ زيرا ما يک شهرک در شهرستان جم داريم و کارکنان اقماري و روز کار در آن مستقر هستند. اقماري ها دو هفته کار و دو هفته استراحت مي کنند و به دو صورت روزکار و نوبت کار هستند. همچنين کساني که در شهر سکونت دارند، به دو شکل روزکار و نوبت کار فعاليت مي کنند. تفاوتي که نسبت به مناطق ديگر داريم، اين است که حدود 200 نفر از خانواده هاي کارکنان در شهرک ساکن هستند که مسئوليت سرويس دهي به آن را شرکت ملي گاز به عهده دارد و مشکلات آنها از طريق منطقه رسيدگي مي شود. او ادامه مي دهد: براي ارتقاي سطح کيفي کارکنان علاوه بر ارائه خدمات آموزشي به آنها، برنامه هايي مانند استفاده از مجتمع آموزشي - تفريحي محمودآباد، زائرسراي مشهد و...  را نيز در نظر داريم که شامل حال خانواده هاي اقماري يا خانواده هايي که در شهرک سکونت دارند نيز مي شود. همچنين يکسري برنامه هاي ديگر مانند برگزاري اردوهاي تفريحي، مسابقات، کلاس هاي آموزشي، دارالقرآن و...  را نيز در دستور کار داريم. به گفته پاليزيان، براي خانواده هايي که در شهرک ساکن هستند، در روزهاي يکشنبه پروازهايي را به تهران و اصفهان در نظر گرفته ايم، البته براي شهرهاي ديگر مانند اهواز، تبريز، کرمانشاه و... نيز پروازهايي در نظر گرفته شده است. او مي افزايد: به منظور بهتر شدن شرايط حال کارکنان اقماري ارائه برخي تسهيلات و امکانات را براي خانواده هاي آنها در شهرستان هاي محل اقامت و کارشان در نظر گرفته ايم که در اين ميان، برخي از اين تسهيلات را شرکت برنامه ريزي کرده، بعضي ديگر در حال بررسي و انجام است و برخي نيز به دليل محدوديت هاي مالي هنوز تحقق پيدا نکرده است. رئيس منطقه عملياتي نار و کنگان ادامه مي دهد: در شهرک توحيد جم علاوه بر شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبي، شرکت هاي گاز، پتروشيمي و نفت نيز ساکن هستند. در اين ميان ممکن است امکاناتي که شرکت ها به کارکنانشان مي دهند، در برخي مناطق بيشتر و در برخي ديگر کمتر باشد، اما همکاران ما عقيده دارند امکاناتي که شرکت هاي ديگر در اختيار نيروهايشان مي گذارند، بسيار بهتر از ماست و انتظار دارند امکانات بيشتري به آنها داده شود که لازم است براي حل اين مشکل، يک رديف بودجه جدا از توليد داشته باشيم. او در ادامه به مسئوليت اجتماعي اين شرکت اشاره مي کند و مي گويد: شهرستان جم، کوچک است و تعداد همکاران نفتي که وارد اين شهر شده اند، به ميزان جمعيت همان جاست و به نوعي مي توان گفت که شهر دوم ماست. تا آنجا که بتوانيم، سعي مي کنيم امکاناتي را در اختيار بوميان منطقه قرار دهيم.  پاليزيان ادامه مي دهد: همچنين سعي مي کنيم در زمينه کاهش آلايندگي هاي محيط زيستي، توسعه فضاي سبز داشته باشيم.  

       

      کار بدون وقفه

      به سمت واحد ابزار دقيق نار مي روم و با خليل فروهر، مسئول اين واحد هم صحبت مي شوم. او درباره سختي کار در منطقه عملياتي نار مي گويد: همکاران ما  با کار شبانه روزي و بدون وقفه و با کمترين نيرو و با مشکلاتي که در تهيه قطعات دارند، با تلاش و فکر خودشان بيشترين وقت را براي تعمير قطعات مي گذارند تا تعويض آن. او ادامه مي دهد: همکاران ما توقعاتي دارند که حداقل آن، استفاده از مجتمع محمود آباد و زائرسراي مشهد است. در حالي که شرکت هاي ديگر مانند فجر جم و پارس جنوبي علاوه بر محمودآباد و مشهد از امتيازهاي ديگري مانند مهمانسراي کيش، قشم، تبريز و... نيز استفاده مي کنند. به گفته او، از سراسر کشور در اين واحد حضور دارند و يک دانشگاه بزرگ است که تئوري درس نمي دهد؛ بلکه بيشتر کارها را عملي ياد مي دهد.

       

      ايجاد انگيزه در کارکنان

      علي غريبي، يکي از کارمندان واحد ابزار دقيق به ميان صحبت مي آيد. او از سال 65 وارد صنعت نفت شده است. او به مشکلات کار خود اشاره مي کند و مي گويد: در تامين قطعات يدکي در مضيقه هستيم و بسياري از چاه هاي ما مخزني دارد که داخل آن يک تيوپ است و مي تواند در برابر گازوييل، روغن و مواد شيميايي مقاومت کند که ما آن را نداريم و عمر خود را کرده اند و همکاران ما با سختي آنها را تعمير مي کنند. به گفته غريبي، توجه بيشتر براي تامين امکانات رفاهي کارکنان و افزايش سرانه اضافه کاري، باعث ايجاد انگيزه مضاعف در آنها مي شود. در همين زمينه درخواست برخي نيروهاي شاغل در بخش خدمات و نيروهاي ارکان ثالث، رسيدگي به وضعيت اضافه کار است که اين مورد در هيئت مديره شرکت مورد بررسي قرار مي گيرد تا راهکارهاي قانوني آن تحقق يابد.

       

      توليد قطعات در داخل

      فيروز فيروزي، سرپرست کارگاه مکانيک، روزکار و ساکن شهرک توحيد جم مي گويد: برخي قطعات يدکي در داخل توليد مي شود که از اين طريق مشکلات تا حدودي بر طرف شده است؛ آنهايي که در کشور ساخته نمي شود نيز به توانايي ساخت آن در کارگاه مرکزي دست پيدا کرده ايم و توانسته ايم مشکلات را بر طرف کنيم.

       

       

       

      معضلات شهرک نشيني

      سيدعليرضا حسيني، تکنسين مکانيک است. او در پاسخ به اين پرسش که آيا خانواده شما با نوع کارتان کنار آمده است، مي گويد: بيشتر خانواده ها در شهرک توحيد جم ساکن هستند و اين باعث شده سختي کار نسبت به کساني که اقماري کار مي کنند و خانواده هاي خود را نمي توانند ببينند، کمتر حس شود؛ اما شهرک نشيني مانند تمام جاهاي ديگر معضلات خاص خود را دارد، بخصوص اين که بافت شهرک متنوع است و از شرکت هاي ديگر نيز در آن زندگي مي کنند و خانواده هاي ما تبعيض هاي حقوقي و درآمدي را در ميان شرکت ها کاملا حس مي کنند.

       

      جاده ها عريض تر شود

      مظفر غلامي، سرپرست کارگاه برق منطقه نار و کنگان مي گويد: مشکل اصلي ما، جاده اي است که هر روز در آن تردد مي کنيم و بهتر است جاده ها عريض تر و آسفالت ها نيز تعمير شود.  او به سختي کار اقماري اشاره مي کند و ادامه مي دهد: چون به صورت اقماري کار مي کنم، نتوانستم در مراسم ترحيم مادرم شرکت کنم و از اين که فرصت نداشتم در روزهاي آخر کنار او باشم، خيلي ناراحتم.

       

      از محيط آلوده به پاک

      داوود کرمي يکي از کارکنان برق نيز به ميان صحبت مي آيد و مي گويد: قبل از اينکه به اين منطقه بيايم، در شرکت پتروشيمي ماهشهر کار مي کردم و بعد انتقالي گرفتم. شايد اين جابه جايي از نظر شرايط مالي به ضررم بوده؛ اما اينجا آلودگي ندارد و از اينکه از يک محيط آلوده به يک محيط تميز آمده ام، راضي هستم.

      او ادامه مي دهد: 3-2 سال پيش کار تعميرات اساسي سالانه از پيمانکار گرفته شد و نيروهاي شرکتي آن را انجام مي دهند، از اين رو بهتر است براي کارکنان پاداشي در نظر گرفته شود تا شور و اشتياق در ميان آنها بيشتر شود.

       

      از شمال تا نار

      اسکندر حسني، سرپرست کارگاه خطوط انتقال برق فشار قوي در منطقه نار و کنگان نيز  مي گويد: کسي که کار اقماري مي کند و ازدواج کرده، بزرگ شدن فرزند خود را نمي بيند و من براي اين که خانواده ام کمتر در سختي باشند، با اين که امکانات اين منطقه بسيار کم است؛ اما آنها را از شمال به اينجا آوردم. حسني مي گويد: اضافه کار ما بسيار کم است و بتازگي به 30 ساعت رسيده؛ اما کارکنان شرکت هاي ديگر مانند نفت و گاز پارس 80 ساعت يا سازمان منطقه ويژه 120 ساعت اضافه کار مي گيرند.

       

      کاهش مسافت با جاده سازي

      احمدرضا زارعي، مسئول امور مسافرت و خدمات اداري منطقه نار و کنگان مي گويد: براي يک سال شيفت بندي، نيروهاي اقماري را از ادارات مي گيريم و بر اساس آن برايشان جا رزرو مي کنيم و آنها را با اتوبوس به فرودگاه عسلويه مي بريم و برايشان کارت پرواز مي گيريم تا به استراحت بروند. همچنين براي خانواده هاي کارکناني که در شهرک توحيد جم ساکن هستند نيز سهميه اي در نظر گرفته شده تا بتوانند سالي دو بار براي ديدن خانواده هاي خود به شهرشان بروند.

      او ادامه مي دهد: از اينکه همسر و فرزندانم در کنارم هستند، بسيار خوشحالم؛ زيرا 11 سال اقماري کار کردم و اعتقاد دارم که کار بسيار سختي است. من سال 71 به اين منطقه آمدم. در آن زمان اين امکانات در اينجا وجود نداشت؛ جاده خاکي بود و زماني که از شيراز مي خواستيم به اينجا بياييم، 11 ساعت در راه بوديم، اما اکنون با راه سازي در اين منطقه، اين مدت زمان به 3 ساعت و نيم رسيده است. همچنين قبلا در کانکس زندگي مي کرديم؛ ولي الان ساختماني براي سکونت داريم.

      ***

      بعد از صحبت با کارکنان منطقه عملياتي نار، به ميدان گازي تابناک مي روم و از نزديک با خدمات آنها آشنا مي شوم و پاي صحبت هاي کارکنان آن مي نشينم. اين ميدان گازي در جنوب غربي شهرستان لامرد واقع و بخش اعظم آن در سال 1378 کشف شده است. تا کنون 44 حلقه چاه در اين ميدان حفاري شده که 43 حلقه آن توليدي بوده و بهره برداري از اين ميدان نيز از نيمه دوم سال 1382 آغاز شده است. گاز توليدي چاه ها پس از ارسال به مراکز سه گانه جمع آوري، به وسيله دو خط لوله 30 اينچ هر کدام به طول 30 کيلومتر به پالايشگاه گاز پارسيان ارسال و از آنجا به خط لوله سراسري گاز فرستاده مي شود. ميدان گازي تابناک، بزرگ ترين ميدان گاز شيرين کشف شده در خشکي ايران است که به سبب شيرين بودن گاز تحصيل شده از آن و امکان تزريق سريع تر آن به خطوط لوله سراسري گاز، از اهميت بسياري برخوردار است. ميدان گازي تابناک که بخش اوليه آن در سال 1963 کشف شده، در جنوب ايران و در بخش شرقي تاقديس عسلويه قرار دارد. 

       

      تلاش براي بهتر شدن شرايط

      سيد بديع الله موسوي، رئيس منطقه عملياتي پارسيان  مي گويد: تعداد کارکنان رسمي منطقه عملياتي پارسيان 359 نفر است که به صورت اقماري کار مي کنند و 82 نفر نيروي مدت موقت و 789 نفر نيروي ارکان ثالت بومي هستند. اين منطقه در جنوب شرقي فارس واقع شده و سطح پراکندگي در اين منطقه گسترده است. کار در پارسيان به صورت اقماري 14- 14 انجام مي شود و بيشترين کارکنان اين منطقه را شيرازي ها تشکيل مي دهند؛ البته از شهرهاي ديگر مانند تهران و اصفهان نيز در اينجا حضور دارند که از طريق عسلويه پروازهاي آنها انجام مي شود و پرواز استان فارس نيز از شهرستان لامرد صورت مي گيرد. موسوي با اشاره به مسئوليت اجتماعي مي گويد: براي کارکنان خود دوره هاي روانشناسي برگزار مي کنيم و از روانشناسان شيراز به صورت اقماري استفاده مي کنيم که به خانواده ها و کارکناني که ساکن اين منطقه هستند، به صورت رايگان مشاوره دهند، همچنين استخر پالايشگاه پارسيان را به صورت رايگان در اختيار کارکنانمان قرار مي دهيم. شهرداري اين منطقه نيز زماني که به ماشين آلات سنگين نياز داشته باشند، از ما کمک مي گيرند. ضمن اين که با اداره راهنمايي و رانندگي، پليس امنيت و ديگر ارگان ها نيز ارتباط برقرار کرده ايم و در شرايط اضطراري، آمبولانس به بيمارستان اعزام مي کنيم و براي راه اندازي فرودگاه شهرستان لامرد نيز برخي از پروازها از آنجا صورت مي گيرد. در برگزاري کلاس ها ارتباط تنگاتنگي با هلال احمر و آتش نشاني داريم و به طور کلي تا آنجا که امکانات در اختيارمان باشد، کمک رساني مي کنيم. او به مشکلات کارکنان اشاره مي کند و مي گويد: در گذشته تعداد خوابگاه و استراحتگاه در اين منطقه کم بود و بيشتر کارکنان در کانکس استراحت مي کردند و از آنجا که حدود 12-10 سال از عمر کانکس ها گذشته بود، از اين رو سه باب سوييت 12 واحده ساختيم و تعداد زيادي از کارکنان را در خوابگاه ها مستقر کرديم، همچنين يک سالن ورزشي و فوتسال ساخته ايم و در حال ساخت يک استخر براي کارکنان هستيم. هدف ما اين است که ساخت سوييت ها را ادامه دهيم و پيش بيني کرده ايم 20 واحد در ناحيه ايثار بسازيم و با توجه به کمبود جا در اين منطقه، انتظار داريم مسئولان رده بالاي نفت، در بحث مالي به ما کمک کنند تا بتوانيم هرچه زودتر اين سوييت ها را آماده کنيم تا از اين طريق دغدغه هايمان در مناطق عملياتي برطرف شود. رئيس منطقه عملياتي پارسيان ادامه مي دهد: با توجه به انگيزه اي که در کارکنان ايجاد شده، افراد توانمند را شناسايي کرده ايم و ساکنان را که در ساخت قطعات مکانيکي و الکترونيکي حرفي براي گفتن دارند، در کارگاه مرکزي مشغول به کار کرده ايم. در گذشته ساخت يکسري بين چوکس را به بيرون مي داديم که هزينه اي بالغ بر 2 ميليون تومان داشت؛ اما با ايجاد انگيزه و بهره گيري از مهندسي معکوس توانستيم آن را در کارگاه مرکزي طراحي کنيم، به طوري که با صرف مبلغي بين 200 تا 250 هزار تومان به راحتي يک بين چوکس ساخته مي شود. احساس مي کنم که رضايت مندي کارکنان نسبت به گذشته بيشتر شده است.

       

      از تحريم تا توانايي در توليد داخل

      محمد قرباني، رئيس خدمات بهره برداري پارسيان است. او مي گويد: بيشتر قطعاتي که در کارگاه مرکزي ساخته شده، با استفاده از مهندسي معکوس بوده و توانسته ايم بين چوکس را طراحي کنيم تا روي 10 کاهنده سوار شود.  او با غروري که در دستيابي به ساخت قطعات در صحبت هايش حس مي شود، ادامه مي دهد: بيشتر قطعاتي که در گذشته استفاده مي کرديم، به شرکت هاي انگليسي و آمريکايي تعلق داشت که در شيرهاي کاهنده سرچاهي استفاده مي شد تا وضعيت فشار مشخص شود، اما در زمان تحريم اين دو شرکت هيچ قطعه يدکي به ما ندادند و خودمان توانستيم با استفاده از مهندسي معکوس، کمبودها را جبران کنيم. همچنين در گذشته از پيگ هايي استفاده مي کرديم که يک بار مصرف بود و با هر بار پيگراني، در لاستيک هاي آنها سايش ايجاد مي شد، ولي با دستيابي به اين فناوري توانستيم سايز و ضخامت لاستيک ها را افزايش دهيم تا ميزان سايش کمتر و چند بار مصرف شوند. قرباني مي گويد: در طراحي رينگ درپوش يکي از کاهنده ها که براي شرکت FZB است و پر از اشکال بود نيز تغييراتي داديم زيرا هر بار که مي خواستيم آن را باز و کاهنده را عوض کنيم، دوباره نشت مي کرد. براي رفع اين مشکل در يکي از ابعاد آن به اندازه يک ميلي متر جابه جايي ايجاد کرديم و اکنون آن را روي يکي از چاه ها قرار داده ايم و ديگر نشت نمي کند. همچنين نشت بندي در پيگ لانچر طراحي کرده ايم که به توليد انبوه رسيده است. 

      خطر انفجار

      در ادامه به مرکز جمع آوري تابناک 3 مي روم و با غفوري، رئيس عمليات تابناک صحبت مي کنم. او مي گويد: با 11 حلقه چاهي که ورودي هاي اين مرکز با توليد روزانه 8 ميليون متر مکعب محسوب مي شوند، خوراک پالايشگاه پارسيان را تامين مي کنيم. واحدهاي ديگري مانند تعميرات، ترابري و خدمات نيز به ما کمک مي کنند و در کل مي توان گفت که ما وظيفه حفظ و نگهداشت از توليد را به عهده داريم.  به گفته او، کارهاي عملياتي، يکي از فعاليت هاي پر استرس است و در هر نوبت کار 3 نفر حضور دارند؛ چرا که بايد سقف توليد گاز منظم باشد.غفوري ادامه مي دهد: من از شهر لار آمده ام و بيشتر کارکنان اقماري هستند و تعداد افراد روزکار ساکن در منطقه بسيار کم است. او مي گويد: 18 ماه پيش بايد گريد 14 مي گرفتم و 5 درصد به حقوق من افزوده مي شد؛ اما هنوز اين کارصورت نگرفته و اين مسائل باعث مي شود تا به مرور زمان انگيزه ما در نفت کاهش يابد.

       

      افزايش تعداد نيرو

      شادان شادکام پور،کارمند مرکز جمع آوري تابناک 3 صحبت هاي غفوري را قطع مي کند و ادامه مي دهد: اينجا منطقه عملياتي است و من تکنسين بهره برداري گاز هستم، اما به دليل مشکلاتي که دارم، بهره برداري کار حاشيه اي من مي شود و اين در ميان مدت و دراز مدت براي سيستم مشکلاتي ايجاد  مي کند. تعداد کارکنان در هر شيفت 3 نفر است و از آنجا که بايد 11 حلقه چاه را در اين مرکز تحت پوشش قرار دهيم و فاصله هرکدام از آنها با يکديگر 40 دقيقه است، از اين رو بايد تعداد نيرو و شيفت افزايش پيدا کند.

      بررسي وضعيت کارکنان

      در ميان صحبت هايم با کارکنان مرکز جمع آوري تابناک 3، رامين حاتمي، مديرعامل نفت مناطق مرکزي براي بررسي مشکلات کارکنان ميدان گازي تابناک، وارد اين مرکز مي شود و با کارکنان آن به گفت وگو مي نشيند. از او درباره علت بازديدش مي پرسم که در پاسخ مي گويد: منطقه پارسيان، يکي از مناطق مهم نفت مناطق مرکزي است که وظيفه توليد بخش عمده اي از گاز را به خصوص در فصل زمستان به عهده دارد و هدف از اين بازديد، هم سرکشي و هم بررسي وضعيت همکاران اين منطقه بوده است.به گفته حاتمي، مشکلات کارکنان به گونه اي است که نمي شود تمام آن را با يک سفر برطرف کرد و يک بخش از مشکلات آنها به پيگيري و کارهاي طولاني مدت نياز دارد و يکسري از کارها نيز در حد توان و شرايط فعلي شرکت انجام مي شود. اکنون براي اقامت کارکنان اين منطقه گام هايي برداشته شده و ارائه امکانات رفاهي و ورزشي را نيز در نظر گرفته ايم تا از اين طريق راحت تر بتوانند محيط کاري خود را تحمل کنند؛ زيرا 14 روز و به دور از خانواده خود در اين منطقه کار مي کنند. همچنين در زمينه چارت سازماني و مسائل ديگر نيز مشکلاتي دارند که بخشي از آن به عهده نفت مناطق مرکزي نيست و مربوط به سطوح بالاتر است که پيگيري بيشتري انجام خواهد شد تا به نتيجه برسد.

       از قطعي برق تا رفع آن

      به سمت مرکز جمع آوري تابناک 2 حرکت مي کنم؛ مرکزي که در آن 16 ميليون متر مکعب گاز از 18 حلقه چاه استخراج مي شود. وقتي وارد مي شوم، يکي از قسمت هاي آن قطعي برق دارد و کارکنانش براي رفع اين مشکل تلاش مي کنند. از جواد افراسيابي، کارشناس ارشد اين مرکز در مورد شرايط پيش آمده سوال مي کنم. در پاسخ مي گويد: يکي از دستگاه هاي ما که نقش حياتي دارد، مشکل قطعي برق پيدا کرده و از واحدهاي ابزار دقيق و عمليات آمده اند تا مشکل را برطرف کنند. اگر اين مشکل مرتفع نشود، با کاهش توليد در اين مرکز روبه رو خواهيم شد. هميشه سعي مي کنيم به صورت شبانه روزي، در سرما و گرما، تاسوعا و عاشورا و... توليد را نگه داريم و هيچ عذري قابل پذيرش نيست.افراسيابي ادامه مي دهد: در اين مرکز تنوع قوميتي داريم و در اين نوبت کار از خوزستان، گچساران و خراسان حضور دارند که با مشکلاتي از جمله سخت گذر بودن جاده، آب و هوا و مديريت خانواده از راه دور به دليل کار اقماري روبه رو هستيم. بهتر است در مورد حقوق و مزايا تمهيداتي انديشيده شود تا تسکيني بر سختي کارمان باشد و ديگر دغدغه مالي نداشته باشيم. همچنين به دليل اينکه در منطقه کوهستاني قرار داريم، مشکلاتي از جمله عدم دسترسي به تلفن همراه و اينترنت نيز وجود دارد و خانواده هاي ما وقتي مي خواهند جوياي حالمان شوند، به تلفن شرکتي زنگ مي زنند؛ البته وقتي به استراحتگاه باز مي گرديم، تلفن همراه و اينترنت داريم.  

      همسران، بهترين پشتيبان

      سروش کوشان، رئيس تعميرات تابناک و وراوي مي گويد: 20 سال سابقه کار دارم و 7 سال است که اقماري کار مي کنم و قبلا در مناطق نفت خيز جنوب مشغول به کار بودم.به گفته او، تابناک 45 حلقه چاه و در وراوي نيز 12 حلقه چاه دارد که براي دسترسي به وراوي بايد از کوه تابناک پايين برويم و يک ساعت و نيم طول مي کشد تا به محل برسيم. رئيس تعميرات تابناک و وراوي ادامه مي دهد: در تعميرات نيز مشکلاتي چون تحريم، فرسودگي تجهيزات و محدود بودن نفرات وجود دارد. انواع تخصص هاي الکترونيک، مکانيک، ابزار دقيق، قدرت، خطوط لوله و... را بايد در سطوح بالاي تعميرات داشته باشيم. تحريم باعث شده تا ما کارهاي ابتکاري بسياري داشته باشيم، به طوري که قطعاتي را که نمي توانستيم تهيه کنيم، امروزه از سوي همکاران ما طراحي و ساخته مي شود و براي ساخت UPS،PSD و در بحث مکانيک نيز براي شيرآلات، کارهايي انجام شده است. به گفته او، در بين خانواده هاي اقماري، کساني موفق هستند که همسران شان بتوانند خانواده را هنگام حضور نداشتن همسر اداره کنند و اگر چنين باشد، آن مرد نيز بهتر مي تواند کارش را انجام دهد.

      ايجاد سوييت هاي بيشتر  

      به سمت مرکز جمع آوري تابناک (يک) مي روم. کارهايي که در اين مرکز انجام مي شود، همانند دو مرکز قبلي است و 15 حلقه چاه را پوشش مي دهد . در آنجا با محمد حسين قارلي هم صحبت مي شوم. او مي گويد: خانواده من شرايط کاري ام را تحمل مي کنند. اگر بخواهيم جابه جا شويم، با مشکلاتي روبه رو هستيم. در اينجا امکاناتي نظير ورزش، اقامت و.... کم است. بيشتر همکاران ما در کانکس استراحت مي کنند و دو سوييت داريم که تعدادي در آن مستقر شده اند؛ اما بقيه کارکنان در کانکس زندگي مي کنند؛ البته تمهيداتي در نظر گرفته شده تا سوييت هاي بيشتري ساخته شود و تمامي کارکنان بتوانند از امکانات آن استفاده کنند.

      پايين بودن ضريب سختي کار

      علي سعيدي، يکي ديگر از کارکنان اين مرکز به ميان صحبت مي آيد و مي گويد: ضريب سختي کار ما را پايين قرار داده اند؛ زيرا کساني که کار سنجي مي کنند، از فلات قاره و نفت خيز جنوب مي آيند و مي گويند که شما کار زيادي انجام نمي دهيد. همين باعث مي شود تا بودجه کمتري براي مان در نظر گرفته شود که به همين ترتيب، امکانات کمتري نيز به ما داده مي شود.

      حراست از منطقه پارسيان با 120 کارمند

      در پايان راه به واحد حراست مي روم و با عبدالرحيم کرامت، مسئول حراست منطقه عملياتي پارسيان هم صحبت مي شوم، او سال 82 به صنعت نفت وارد شده است. به گفته او، بيشترين وظيفه حراست، حفاظت فيزيکي از تاسيسات و چاه هاست و 120 نفر نيرو دارد که در پست هاي نگهباني اين منطقه حضور دارند.او مي گويد: کار ما استرس بسيار زيادي دارد، به طوري که وقتي در خانه هستيم نيز اين حالت را داريم و زماني که تلفن ما زنگ مي خورد، فکر مي کنيم مشکلي پيش آمده است. ابتدا خانواده ام به سختي با شرايط کارم کنار مي آمدند؛ اما اکنون عادت کرده اند. شرايط اقماري را بيشتر از 5 سال نمي توان تحمل کرد و بعد از آن سخت مي شود، از اين رو بايد با ورزش و... براي خودمان انگيزه ايجاد کنيم.

      گام آخر

      آسمان با وزش باد ملايمي به مثال کارت پستالي بسيار زيباست که نشان از سختي هاي کار مردان بي نام مناطق عملياتي نمي دهد که با تکيه بر دانش خود توانسته اند قطعات موردنياز شرکت خود را با تکيه بر توان داخلي بسازند. مصداق اين امر توليد برخي قطعات در کارگاه مرکزي منطقه عملياتي پارسيان است که در زمان تحريم امکان واردات آن وجود نداشت. از اين رو غيورمردان اين خطه با آزمون و خطاهايي توانستند از نام کشورمان ايران دفاع کنند و چرخ توليد در کشور را بچرخانند.اين افراد در محيط کار خود با تبعيض هايي روبه رو مي شوند که گاهي اوقات برايشان دلسردي ايجاد مي کند، اما با اين حال نمي گذارند خللي در کارشان ايجاد شود و خواهان رفع آن هستند، به عنوان مثال مي خواهند از تبعيضي که در ارائه خدمات شهرک توحيد جم ميان کارکنان اين شرکت با ديگر شرکت ها وجود دارد، کاسته و تعادلي برقرار شود.همچنين برخي از آنها از استراحت در کانکس گلايه مند هستند که البته در اين زمينه تلاش هايي از سوي شرکت زاگرس جنوبي که زيرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزي قرار دارد، صورت گرفته است.وقتي پاي صحبت کارکنان اقماري مي نشينم، مي بينم که برخي از آنها دل شان پر است از اين که خانواده هايشان بعد از گذشت چند سال با نوع آنها کنار نيامده اند و اين موضوع باعث ايجاد مشکل در زندگي و عدم تمرکز در کارشان شده است.در پايان براي تمامي اين همکاران دعا مي کنم که شرايطي در دو منطقه نار، پارسيان و ديگر مناطق عملياتي ايجاد شود تا کارکنان اين منطقه با روحيه و دلگرمي بيشتري به کارشان ادامه دهند.

    • media/image/2018/04/2000-1441/648.jpg

      او ادامه مي دهد: از اينکه همسر و فرزندانم در کنارم هستند، بسيار خوشحالم؛ زيرا 11 سال اقماري کار کردم و اعتقاد دارم که کار بسيار سختي است. من سال 71 به اين منطقه آمدم. در آن زمان اين امکانات در اينجا وجود نداشت؛ جاده خاکي بود و زماني که از شيراز مي خواستيم به اينجا بياييم، 11 ساعت در راه بوديم، اما اکنون با راه سازي در اين منطقه، اين مدت زمان به 3 ساعت و نيم رسيده است. همچنين قبلا در کانکس زندگي مي کرديم؛ ولي الان ساختماني براي سکونت داريم.

      ***

      بعد از صحبت با کارکنان منطقه عملياتي نار، به ميدان گازي تابناک مي روم و از نزديک با خدمات آنها آشنا مي شوم و پاي صحبت هاي کارکنان آن مي نشينم. اين ميدان گازي در جنوب غربي شهرستان لامرد واقع و بخش اعظم آن در سال 1378 کشف شده است. تا کنون 44 حلقه چاه در اين ميدان حفاري شده که 43 حلقه آن توليدي بوده و بهره برداري از اين ميدان نيز از نيمه دوم سال 1382 آغاز شده است. گاز توليدي چاه ها پس از ارسال به مراکز سه گانه جمع آوري، به وسيله دو خط لوله 30 اينچ هر کدام به طول 30 کيلومتر به پالايشگاه گاز پارسيان ارسال و از آنجا به خط لوله سراسري گاز فرستاده مي شود. ميدان گازي تابناک، بزرگ ترين ميدان گاز شيرين کشف شده در خشکي ايران است که به سبب شيرين بودن گاز تحصيل شده از آن و امکان تزريق سريع تر آن به خطوط لوله سراسري گاز، از اهميت بسياري برخوردار است. ميدان گازي تابناک که بخش اوليه آن در سال 1963 کشف شده، در جنوب ايران و در بخش شرقي تاقديس عسلويه قرار دارد. 

       

      تلاش براي بهتر شدن شرايط

      سيد بديع الله موسوي، رئيس منطقه عملياتي پارسيان  مي گويد: تعداد کارکنان رسمي منطقه عملياتي پارسيان 359 نفر است که به صورت اقماري کار مي کنند و 82 نفر نيروي مدت موقت و 789 نفر نيروي ارکان ثالت بومي هستند. اين منطقه در جنوب شرقي فارس واقع شده و سطح پراکندگي در اين منطقه گسترده است. کار در پارسيان به صورت اقماري 14- 14 انجام مي شود و بيشترين کارکنان اين منطقه را شيرازي ها تشکيل مي دهند؛ البته از شهرهاي ديگر مانند تهران و اصفهان نيز در اينجا حضور دارند که از طريق عسلويه پروازهاي آنها انجام مي شود و پرواز استان فارس نيز از شهرستان لامرد صورت مي گيرد. موسوي با اشاره به مسئوليت اجتماعي مي گويد: براي کارکنان خود دوره هاي روانشناسي برگزار مي کنيم و از روانشناسان شيراز به صورت اقماري استفاده مي کنيم که به خانواده ها و کارکناني که ساکن اين منطقه هستند، به صورت رايگان مشاوره دهند، همچنين استخر پالايشگاه پارسيان را به صورت رايگان در اختيار کارکنانمان قرار مي دهيم. شهرداري اين منطقه نيز زماني که به ماشين آلات سنگين نياز داشته باشند، از ما کمک مي گيرند. ضمن اين که با اداره راهنمايي و رانندگي، پليس امنيت و ديگر ارگان ها نيز ارتباط برقرار کرده ايم و در شرايط اضطراري، آمبولانس به بيمارستان اعزام مي کنيم و براي راه اندازي فرودگاه شهرستان لامرد نيز برخي از پروازها از آنجا صورت مي گيرد. در برگزاري کلاس ها ارتباط تنگاتنگي با هلال احمر و آتش نشاني داريم و به طور کلي تا آنجا که امکانات در اختيارمان باشد، کمک رساني مي کنيم. او به مشکلات کارکنان اشاره مي کند و مي گويد: در گذشته تعداد خوابگاه و استراحتگاه در اين منطقه کم بود و بيشتر کارکنان در کانکس استراحت مي کردند و از آنجا که حدود 12-10 سال از عمر کانکس ها گذشته بود، از اين رو سه باب سوييت 12 واحده ساختيم و تعداد زيادي از کارکنان را در خوابگاه ها مستقر کرديم، همچنين يک سالن ورزشي و فوتسال ساخته ايم و در حال ساخت يک استخر براي کارکنان هستيم. هدف ما اين است که ساخت سوييت ها را ادامه دهيم و پيش بيني کرده ايم 20 واحد در ناحيه ايثار بسازيم و با توجه به کمبود جا در اين منطقه، انتظار داريم مسئولان رده بالاي نفت، در بحث مالي به ما کمک کنند تا بتوانيم هرچه زودتر اين سوييت ها را آماده کنيم تا از اين طريق دغدغه هايمان در مناطق عملياتي برطرف شود. رئيس منطقه عملياتي پارسيان ادامه مي دهد: با توجه به انگيزه اي که در کارکنان ايجاد شده، افراد توانمند را شناسايي کرده ايم و ساکنان را که در ساخت قطعات مکانيکي و الکترونيکي حرفي براي گفتن دارند، در کارگاه مرکزي مشغول به کار کرده ايم. در گذشته ساخت يکسري بين چوکس را به بيرون مي داديم که هزينه اي بالغ بر 2 ميليون تومان داشت؛ اما با ايجاد انگيزه و بهره گيري از مهندسي معکوس توانستيم آن را در کارگاه مرکزي طراحي کنيم، به طوري که با صرف مبلغي بين 200 تا 250 هزار تومان به راحتي يک بين چوکس ساخته مي شود. احساس مي کنم که رضايت مندي کارکنان نسبت به گذشته بيشتر شده است.

       

      از تحريم تا توانايي در توليد داخل

      محمد قرباني، رئيس خدمات بهره برداري پارسيان است. او مي گويد: بيشتر قطعاتي که در کارگاه مرکزي ساخته شده، با استفاده از مهندسي معکوس بوده و توانسته ايم بين چوکس را طراحي کنيم تا روي 10 کاهنده سوار شود.  او با غروري که در دستيابي به ساخت قطعات در صحبت هايش حس مي شود، ادامه مي دهد: بيشتر قطعاتي که در گذشته استفاده مي کرديم، به شرکت هاي انگليسي و آمريکايي تعلق داشت که در شيرهاي کاهنده سرچاهي استفاده مي شد تا وضعيت فشار مشخص شود، اما در زمان تحريم اين دو شرکت هيچ قطعه يدکي به ما ندادند و خودمان توانستيم با استفاده از مهندسي معکوس، کمبودها را جبران کنيم. همچنين در گذشته از پيگ هايي استفاده مي کرديم که يک بار مصرف بود و با هر بار پيگراني، در لاستيک هاي آنها سايش ايجاد مي شد، ولي با دستيابي به اين فناوري توانستيم سايز و ضخامت لاستيک ها را افزايش دهيم تا ميزان سايش کمتر و چند بار مصرف شوند. قرباني مي گويد: در طراحي رينگ درپوش يکي از کاهنده ها که براي شرکت FZB است و پر از اشکال بود نيز تغييراتي داديم زيرا هر بار که مي خواستيم آن را باز و کاهنده را عوض کنيم، دوباره نشت مي کرد. براي رفع اين مشکل در يکي از ابعاد آن به اندازه يک ميلي متر جابه جايي ايجاد کرديم و اکنون آن را روي يکي از چاه ها قرار داده ايم و ديگر نشت نمي کند. همچنين نشت بندي در پيگ لانچر طراحي کرده ايم که به توليد انبوه رسيده است. 

      خطر انفجار

      در ادامه به مرکز جمع آوري تابناک 3 مي روم و با غفوري، رئيس عمليات تابناک صحبت مي کنم. او مي گويد: با 11 حلقه چاهي که ورودي هاي اين مرکز با توليد روزانه 8 ميليون متر مکعب محسوب مي شوند، خوراک پالايشگاه پارسيان را تامين مي کنيم. واحدهاي ديگري مانند تعميرات، ترابري و خدمات نيز به ما کمک مي کنند و در کل مي توان گفت که ما وظيفه حفظ و نگهداشت از توليد را به عهده داريم.  به گفته او، کارهاي عملياتي، يکي از فعاليت هاي پر استرس است و در هر نوبت کار 3 نفر حضور دارند؛ چرا که بايد سقف توليد گاز منظم باشد.غفوري ادامه مي دهد: من از شهر لار آمده ام و بيشتر کارکنان اقماري هستند و تعداد افراد روزکار ساکن در منطقه بسيار کم است. او مي گويد: 18 ماه پيش بايد گريد 14 مي گرفتم و 5 درصد به حقوق من افزوده مي شد؛ اما هنوز اين کارصورت نگرفته و اين مسائل باعث مي شود تا به مرور زمان انگيزه ما در نفت کاهش يابد.

       

      افزايش تعداد نيرو

      شادان شادکام پور،کارمند مرکز جمع آوري تابناک 3 صحبت هاي غفوري را قطع مي کند و ادامه مي دهد: اينجا منطقه عملياتي است و من تکنسين بهره برداري گاز هستم، اما به دليل مشکلاتي که دارم، بهره برداري کار حاشيه اي من مي شود و اين در ميان مدت و دراز مدت براي سيستم مشکلاتي ايجاد  مي کند. تعداد کارکنان در هر شيفت 3 نفر است و از آنجا که بايد 11 حلقه چاه را در اين مرکز تحت پوشش قرار دهيم و فاصله هرکدام از آنها با يکديگر 40 دقيقه است، از اين رو بايد تعداد نيرو و شيفت افزايش پيدا کند.

      بررسي وضعيت کارکنان

      در ميان صحبت هايم با کارکنان مرکز جمع آوري تابناک 3، رامين حاتمي، مديرعامل نفت مناطق مرکزي براي بررسي مشکلات کارکنان ميدان گازي تابناک، وارد اين مرکز مي شود و با کارکنان آن به گفت وگو مي نشيند. از او درباره علت بازديدش مي پرسم که در پاسخ مي گويد: منطقه پارسيان، يکي از مناطق مهم نفت مناطق مرکزي است که وظيفه توليد بخش عمده اي از گاز را به خصوص در فصل زمستان به عهده دارد و هدف از اين بازديد، هم سرکشي و هم بررسي وضعيت همکاران اين منطقه بوده است.به گفته حاتمي، مشکلات کارکنان به گونه اي است که نمي شود تمام آن را با يک سفر برطرف کرد و يک بخش از مشکلات آنها به پيگيري و کارهاي طولاني مدت نياز دارد و يکسري از کارها نيز در حد توان و شرايط فعلي شرکت انجام مي شود. اکنون براي اقامت کارکنان اين منطقه گام هايي برداشته شده و ارائه امکانات رفاهي و ورزشي را نيز در نظر گرفته ايم تا از اين طريق راحت تر بتوانند محيط کاري خود را تحمل کنند؛ زيرا 14 روز و به دور از خانواده خود در اين منطقه کار مي کنند. همچنين در زمينه چارت سازماني و مسائل ديگر نيز مشکلاتي دارند که بخشي از آن به عهده نفت مناطق مرکزي نيست و مربوط به سطوح بالاتر است که پيگيري بيشتري انجام خواهد شد تا به نتيجه برسد.

       از قطعي برق تا رفع آن

      به سمت مرکز جمع آوري تابناک 2 حرکت مي کنم؛ مرکزي که در آن 16 ميليون متر مکعب گاز از 18 حلقه چاه استخراج مي شود. وقتي وارد مي شوم، يکي از قسمت هاي آن قطعي برق دارد و کارکنانش براي رفع اين مشکل تلاش مي کنند. از جواد افراسيابي، کارشناس ارشد اين مرکز در مورد شرايط پيش آمده سوال مي کنم. در پاسخ مي گويد: يکي از دستگاه هاي ما که نقش حياتي دارد، مشکل قطعي برق پيدا کرده و از واحدهاي ابزار دقيق و عمليات آمده اند تا مشکل را برطرف کنند. اگر اين مشکل مرتفع نشود، با کاهش توليد در اين مرکز روبه رو خواهيم شد. هميشه سعي مي کنيم به صورت شبانه روزي، در سرما و گرما، تاسوعا و عاشورا و... توليد را نگه داريم و هيچ عذري قابل پذيرش نيست.افراسيابي ادامه مي دهد: در اين مرکز تنوع قوميتي داريم و در اين نوبت کار از خوزستان، گچساران و خراسان حضور دارند که با مشکلاتي از جمله سخت گذر بودن جاده، آب و هوا و مديريت خانواده از راه دور به دليل کار اقماري روبه رو هستيم. بهتر است در مورد حقوق و مزايا تمهيداتي انديشيده شود تا تسکيني بر سختي کارمان باشد و ديگر دغدغه مالي نداشته باشيم. همچنين به دليل اينکه در منطقه کوهستاني قرار داريم، مشکلاتي از جمله عدم دسترسي به تلفن همراه و اينترنت نيز وجود دارد و خانواده هاي ما وقتي مي خواهند جوياي حالمان شوند، به تلفن شرکتي زنگ مي زنند؛ البته وقتي به استراحتگاه باز مي گرديم، تلفن همراه و اينترنت داريم.  

      همسران، بهترين پشتيبان

      سروش کوشان، رئيس تعميرات تابناک و وراوي مي گويد: 20 سال سابقه کار دارم و 7 سال است که اقماري کار مي کنم و قبلا در مناطق نفت خيز جنوب مشغول به کار بودم.به گفته او، تابناک 45 حلقه چاه و در وراوي نيز 12 حلقه چاه دارد که براي دسترسي به وراوي بايد از کوه تابناک پايين برويم و يک ساعت و نيم طول مي کشد تا به محل برسيم. رئيس تعميرات تابناک و وراوي ادامه مي دهد: در تعميرات نيز مشکلاتي چون تحريم، فرسودگي تجهيزات و محدود بودن نفرات وجود دارد. انواع تخصص هاي الکترونيک، مکانيک، ابزار دقيق، قدرت، خطوط لوله و... را بايد در سطوح بالاي تعميرات داشته باشيم. تحريم باعث شده تا ما کارهاي ابتکاري بسياري داشته باشيم، به طوري که قطعاتي را که نمي توانستيم تهيه کنيم، امروزه از سوي همکاران ما طراحي و ساخته مي شود و براي ساخت UPS،PSD و در بحث مکانيک نيز براي شيرآلات، کارهايي انجام شده است. به گفته او، در بين خانواده هاي اقماري، کساني موفق هستند که همسران شان بتوانند خانواده را هنگام حضور نداشتن همسر اداره کنند و اگر چنين باشد، آن مرد نيز بهتر مي تواند کارش را انجام دهد.

      ايجاد سوييت هاي بيشتر  

      به سمت مرکز جمع آوري تابناک (يک) مي روم. کارهايي که در اين مرکز انجام مي شود، همانند دو مرکز قبلي است و 15 حلقه چاه را پوشش مي دهد . در آنجا با محمد حسين قارلي هم صحبت مي شوم. او مي گويد: خانواده من شرايط کاري ام را تحمل مي کنند. اگر بخواهيم جابه جا شويم، با مشکلاتي روبه رو هستيم. در اينجا امکاناتي نظير ورزش، اقامت و.... کم است. بيشتر همکاران ما در کانکس استراحت مي کنند و دو سوييت داريم که تعدادي در آن مستقر شده اند؛ اما بقيه کارکنان در کانکس زندگي مي کنند؛ البته تمهيداتي در نظر گرفته شده تا سوييت هاي بيشتري ساخته شود و تمامي کارکنان بتوانند از امکانات آن استفاده کنند.

      پايين بودن ضريب سختي کار

      علي سعيدي، يکي ديگر از کارکنان اين مرکز به ميان صحبت مي آيد و مي گويد: ضريب سختي کار ما را پايين قرار داده اند؛ زيرا کساني که کار سنجي مي کنند، از فلات قاره و نفت خيز جنوب مي آيند و مي گويند که شما کار زيادي انجام نمي دهيد. همين باعث مي شود تا بودجه کمتري براي مان در نظر گرفته شود که به همين ترتيب، امکانات کمتري نيز به ما داده مي شود.

      حراست از منطقه پارسيان با 120 کارمند

      در پايان راه به واحد حراست مي روم و با عبدالرحيم کرامت، مسئول حراست منطقه عملياتي پارسيان هم صحبت مي شوم، او سال 82 به صنعت نفت وارد شده است. به گفته او، بيشترين وظيفه حراست، حفاظت فيزيکي از تاسيسات و چاه هاست و 120 نفر نيرو دارد که در پست هاي نگهباني اين منطقه حضور دارند.او مي گويد: کار ما استرس بسيار زيادي دارد، به طوري که وقتي در خانه هستيم نيز اين حالت را داريم و زماني که تلفن ما زنگ مي خورد، فکر مي کنيم مشکلي پيش آمده است. ابتدا خانواده ام به سختي با شرايط کارم کنار مي آمدند؛ اما اکنون عادت کرده اند. شرايط اقماري را بيشتر از 5 سال نمي توان تحمل کرد و بعد از آن سخت مي شود، از اين رو بايد با ورزش و... براي خودمان انگيزه ايجاد کنيم.

      گام آخر

      آسمان با وزش باد ملايمي به مثال کارت پستالي بسيار زيباست که نشان از سختي هاي کار مردان بي نام مناطق عملياتي نمي دهد که با تکيه بر دانش خود توانسته اند قطعات موردنياز شرکت خود را با تکيه بر توان داخلي بسازند. مصداق اين امر توليد برخي قطعات در کارگاه مرکزي منطقه عملياتي پارسيان است که در زمان تحريم امکان واردات آن وجود نداشت. از اين رو غيورمردان اين خطه با آزمون و خطاهايي توانستند از نام کشورمان ايران دفاع کنند و چرخ توليد در کشور را بچرخانند.اين افراد در محيط کار خود با تبعيض هايي روبه رو مي شوند که گاهي اوقات برايشان دلسردي ايجاد مي کند، اما با اين حال نمي گذارند خللي در کارشان ايجاد شود و خواهان رفع آن هستند، به عنوان مثال مي خواهند از تبعيضي که در ارائه خدمات شهرک توحيد جم ميان کارکنان اين شرکت با ديگر شرکت ها وجود دارد، کاسته و تعادلي برقرار شود.همچنين برخي از آنها از استراحت در کانکس گلايه مند هستند که البته در اين زمينه تلاش هايي از سوي شرکت زاگرس جنوبي که زيرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزي قرار دارد، صورت گرفته است.وقتي پاي صحبت کارکنان اقماري مي نشينم، مي بينم که برخي از آنها دل شان پر است از اين که خانواده هايشان بعد از گذشت چند سال با نوع آنها کنار نيامده اند و اين موضوع باعث ايجاد مشکل در زندگي و عدم تمرکز در کارشان شده است.در پايان براي تمامي اين همکاران دعا مي کنم که شرايطي در دو منطقه نار، پارسيان و ديگر مناطق عملياتي ايجاد شود تا کارکنان اين منطقه با روحيه و دلگرمي بيشتري به کارشان ادامه دهند.

    • media/image/2018/04/2000-1441/649.jpg

      گزارش «مشعل» از اجراي پروژه زيست محيطي پالايشگاه هاشمي نژاد در روزهاي پاياني زمستان 96

      هدايت آتش  در مسير سبز

      سيد مرتضي هاشمي   سرخس، تنها معبر دسترسي مردمان مرزنشين شرقي ترين نقطه ايران با کلانشهر مشهد است، جاده ترانزيتي که با پيچ و خم و عرض کمش آرامش ندارد، بايد با سرعت مطمئنه و رعايت قوانين رانندگي دست اندازها را طي کنيم تا مسير مشهد به سرخس و يا بالعکس را بپيماييم. جاده اي تزانزيتي که از گذشته به جاده ابريشم معروف است و اين روزها محل عبور و مرور خودروهاي سنگين و تزانزيت است، پس از طي مسير 110 کيلومتري گرفتار مسير سخت و جاده کوهستاني مزداوند مي شويم. در بين مسير برجک هاي پادگان و سربازان در حال خدمت را مي بينم که با تکان دادن دست به سربازان «خسته نباشيد» مي گويم. از روبه رو خودروهاي تزانزيتي، روانه جاده سراشيبي مي شوند و اينجاست که هر راننده بايد تجربه را به کار گيرد تا گرفتار هيولاي آهني نشود. پس از مزداوند به مسيرم ادامه مي دهم تا به منطقه مسکوني گنبدلي مي رسم. از دور شعله اي سر به فلک کشيده نظرم را جلب مي کند که به سمت جاده فرعي تغيير مسير مي دهم، هرچه به تاسيسات عظيم گازي نزديک تر مي شوم مشعل خودنمايي مي کند و اولين پرسشي که در ذهنم جرقه مي زند، اين است که چرا اين گاز سوزانده مي شود؟ اين پرسش من هم شايد براي بعضي از شما خوانندگان نشريه «مشعل» پيش آمده که چرا اين همه گاز سوزانده مي شود؟ همراه ما باشيد تا پاسخ اين پرسش را جويا شويد.

      محمد حسن فيروزبخت   يکم آبان 1352 در شهرستان درگز متولد شد. وي داراي مدرک تحصيلي کارشناسي ارشد مهندسي شيمي از دانشگاه تهران است و از اسفند ماه 1382 وارد صنعت نفت شد. او از سال 1382 تا 1390 در واحد مهندسي و توسعه شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد در سِمت مهندس ارشد سوخت و احتراق خدمت کرده و از سال 1390به عنوان رئيس مهندسي فرآيند در اين مجتمع گازي مشغول انجام وظيفه است و 14 سال سابقه خدمت در صنعت نفت دارد.فيروز بخت به لحاظ سازماني در واحد مهندسي فعاليت دارد و يکي از مهمترين اقدام هاي او در چند سال گذشته، طرح بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل بوده است، با وي هم کلام شديم تا در خصوص اين طرح بيشتر برايمان بگويد.

       

        موضوع بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل از چه زماني آغاز شد؟

      بر اساس مباني طراحي پالايشگاه گازشهيد هاشمي نژاد، ميزان گازهاي ارسالي به مشعل حدود 390 هزار استاندارد متر مکعب در روز است. ارزيابي وضعيت موجود قبل از اجراي طرح نيز نشان داد که ميزان گازهاي ارسالي به مشعل با توجه به ميزان دريافت گاز 420-350 هزار استاندارد متر مکعب در روز است؛ از اين رو با توجه به حجم اين گازها و موضوع بهره وري انرژي، حفظ محيط زيست ذينفعان و جامعه بيروني اطراف پالايشگاه، موضوع بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل در دستور کار قرار گرفت.ايران نيز، يکي از کشورهايي است که باتوجه به حجم بالاي تاسيسات نفت و گاز، براي کاهش ميزان فلرينگ خود بايد تلاش هاي فراواني داشته باشد و راهکارهاي مناسبي نيز به کار بگيرد.بر اساس تلاش هاي کارشناسان واحد مهندسي، اولين اقدام عملي براي بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل اواخر سال 89 روي داد. در اين مرحله پس از انجام مطالعات فرآيندي اوليه، نقشه فرآيندي براي استفاده آزمايشي از گاز متصاعد شده در فلاش درام واحد پنجم تصفيه گاز در زباله سوز واحد چهارم بازيافت گوگرد ارائه و بر اساس آن تجهيزات مکانيکي، لوله کشي و تجهيزات کنترلي و ابزار دقيقي لازم براي جلوگيري از اختلال در عمليات جاري واحدها پيش بيني شد.

       

        پيگيري اين طرح آزمايشي چه نتايجي را به دنبال داشت؟

      پس از اجراي طرح در واحدهاي مزبور، عملکرد زباله سوز و وضعيت مشعل و مصرف سوخت مورد پايش قرار گرفت. نتايج به دست آمده از اجراي طرح آزمايشي اثبات کرد که با حفظ شرايط فرآيندي واحدهاي بازيافت گوگرد و تصفيه گاز، امکان صرفه جويي حدود 800 استاندارد متر مکعب در ساعت گاز سوخت در زباله سوز وجود دارد. با توجه به دستاوردهاي موفق، موضوع اجراي طرح در ساير واحدها نيز دنبال و همزمان کميته اي براي تدوين نقشه راه حرکت به سمت فلرينگ صفر در سطح پالايشگاه تشکيل شد. بر اساس به کار گيري اين طرح کوتاه مدت، ساليانه حدود 20-15 ميليون استاندارد متر مکعب در مصرف گاز سوخت صرفه جويي شد.

       

        آيا اجراي طرح در ديگر واحدها امکان پذير است؟

      با وجود تلاش هاي انجام شده، قابليت به کارگيري تمامي حجم گازهاي فلر ميسر نبود، از اين رو در سال 93 طرح فرآيندي براي استفاده از اين گازها در بويلر از سوي واحد مهندسي فرآيند ارائه شد. اين طرح شامل تجهيزات کنترلي پارامترهاي عملياتي اعم از شير کنترل، تجهيزات ابزار دقيقي و لوپ هاي کنترلي مربوط به آن، تهيه و با به کارگيري توان علمي کارشناسان مهندسي در بخش هاي مختلف (مهندسي عمومي، برنامه ريزي مهندسي) مراحل سفارش گذاري و تهيه نقشه اجرايي دنبال شد و با همراهي واحد تعميرات اين طرح در خرداد 95 به بار نشست.

       

       اجراي فاز نخست به لحاظ ارتقاي شاخص هاي زيست محيطي چه تاثيري داشته است؟

      روند تکميل فرآيند گازهاي ارسالي به مشعل موجب شد، ميزان فلرينگ ساليانه گازهاي مشعل در فاز اول از حد ميانگين 130 ميليون استاندارد متر مکعب ( اين عدد در شرايط حداکثر دريافت گاز به حدود 154 ميليون استاندارد مترمکعب هم مي رسيد) به حدود 74 ميليون استاندارد متر مکعب کاهش يافت و ميزان سوخت مصرفي پالايشگاه به ميزان تقريبي 35 ميليون استاندارد متر مکعب در سال تنزل يافت.همچنين اجراي طرح در فاز نخست موجب کاهش انتشار کربن به محيط به ميزان 65 هزار تن در سال شد، با اين اقدام 35 ميليارد ريال ( بر اساس گاز بهاي مصارف صنايع داخلي ) سود آوري نصيب پالايشگاه و سرمايه گذاري انجام شده، در کمتر از چهار ماه برگشت شد.

       

        چندي پيش شاهد افتتاح فاز دوم پروژه بوديم، اهميت اين طرح را تشريح کنيد.

      با اجراي اين فاز از پروژه ميزان فلرينگ ساليانه گازهاي مشعل از حد ميانگين 74 ميليون استاندارد متر مکعب به حدود 44 ميليون استاندارد متر مکعب کاهش مي يابد و ميزان سوخت مصرفي پالايشگاه به ميزان تقريبي 20 ميليون استاندارد متر مکعب در سال تنزل خواهد يافت و موجب کاهش انتشار کربن به محيط به ميزان 37هزار تن در سال مي شود.در اين زمينه بايد تاکيد کنم که با حرکت به سمت فلرينگ صفر، عملاً انرژي گازهايي که در فلر پالايشگاه سوزانده مي شده و استفاده اي از آنها نمي شده، با اين طرح به چرخه گاز سوخت پالايشگاه بر مي گردد و از اينرو نقش مهمي در صرفه جويي انرژي و تاثير بسزايي در کاهش گازهاي گلخانه اي دارد و موجب پاکي فضاي پيرامون پالايشگاه مي شود.

      ***

      در ادامه به لحاظ اهميت موضوع به سراغ مدير واحد مهندسي و اجراي طرح ها مي روم تا از شرايط اجراي اين طرح برايمان بگويد. مهدي بارجيني خباز، متولد 1346 در شهر مشهد و دانش آموخته دانشگاه صنعت نفت در رشته مهندسي مکانيک است و در سال 1373به پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد وارد شد. کارشناس مکانيک واحد مهندسي عمومي، کارشناس ارشد مکانيک، رييس مهندسي عمومي و اجراي طرح ها از سمت هاي قبلي وي بوده و هم اکنون در سمت مدير مهندسي و توسعه در پالايشگاه هاشمي نژاد در حال خدمت است.

       

        گاز منطقه شمال شرق از چه مخازني تامين مي شود؟

      در حال حاضر خوراک شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد از چهار مخزن گازي استخراج مي شود. مخزن گاز ترش مزدوران، مخازن گاز شيرين گنبدلي و شوريجه لايه هاي B و D فعال هستند. مخزن گاز ترش مزدوران حاوي سه و نيم درصد گاز هيدروژن سولفوره و شش و نيم درصد گاز دي اکسيد کربن است.

       

       کاربرد مشعل در پالايشگاه ها را تشريح بفرماييد.

      تاسيسات فلرينگ پالايشگاه براي ايمن سازي محيط پالايشگاه و واحدهاي بهره برداري طراحي و نصب شده است. کاربرد اساسي آن مهارکردن و به کنترل در آوردن شرايط غيرقابل کنترل است که در اثر بالا رفتن فشار بيش از حد مجاز عملياتي در دستگاه هاي پالايش به وجود مي آيد. کنترل فوق از طريق تخليه گاز مازاد واحدها به شبکه مشعل انجام مي شود.مشعل هاي بلند يا فلرها در صنايع نفت و گاز و پتروشيمي به منظور سوزاندن گازهاي زائد و يا غيرقابل استفاده به طور گسترده مورد استفاده قرار مي گيرند، بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل و استفاده مجدد از آن نقش بسيار مهمي در کاهش آلودگي هوا و ارتقاي کيفيت زندگي کارکنان و ساکنان منطقه دارد. با بازيابي گازها ي مشعل، گازهايي که از طريق فلرها سوخته مي شود، به مدار برمي گردد و قابل بازيافت و استفاده مجدد است.

       

        راهبرد شما در بازيابي گازهاي فلر به چند صورت بوده است؟

      بر اساس نقشه راه تدوين شده، سه فاز براي بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل شامل: جمع آوري کليه گازهاي شيرين فشار متوسط،احداث واحد شيرين سازي گازهاي ترش فشار متوسط، باز چرخاني و فشار افزايي کليه گازهاي باقيمانده در هدر مشعل ( پس از اجراي فاز اول و دوم) در نظر گرفته شده است.

       

        روشن بودن مشعل ها نشانگر حيات يک پالايشگاه به حساب مي آيد، اما براي هر بيننده اي اين پرسش پيش مي آيد که آيا لازم است اين حجم عظيم گاز در مشعل ها سوخته و محيط زيست را آلوده کند؟ آيا نمي توان از اين منبع حرارتي استفاده کرد؟

      در دهه 80 که موضوع بازيابي گازهاي مشعل تا حدي شکل جدي به خود گرفته بود، طرح جمع آوري گازهاي شيرين اشباع خروجي از فلش درام ها کليد خورد. در اين طرح پس از جمع آوري گازها، سرد سازي و جداسازي ميعانات آن، گاز حاصله به مصرف سوخت پالايشگاه مي رسيد. در سال هاي اخير با توجه به اهميت بهره وري انرژي، اهميت و ارزش اقتصادي گازهاي گمشده و لزوم حفظ محيط زيست و به منظور بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل ها، بازيابي کاهش گازهاي ارسالي به مشعل هاي پالايشگاه در سه فاز برنامه ريزي شد.

       

        اجراي فازهاي 1 و 2 طرح چه نتايجي به دنبال داشته است؟

      در مجموع با اجراي فازهاي اول و دوم پروژه ميزان گاز سوخت 55 ميليون متر مکعب در سال بر مبناي گاز بهاي مصارف داخل معادل 55 ميليارد ريال در سال و بر مبناي نرخ جهاني گاز بيش از 150 ميليارد ريال صرفه جويي اقتصادي به همراه داشته است، همچنين کاهش انتشار دي اکسيد کربن به محيط معادل 102 هزار تن در سال از ثمرات زيست محيطي اجراي اين فاز از طرح است.

       

        با اجراي فازهاي 1 و 2 چقدر از گازهاي ارسالي به مشعل کاسته مي شود؟

      با اجراي کامل فازهاي اول و دوم، انتظار مي رود حدود 75-70 درصد گازهاي ارسالي به مشعل کاهش يابد و در واقع حرکت بسيار مؤثري در مسير «پيش به سمت فلرينگ صفر» برداشته شود.

       

      ***

      شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد يکي از مجتمع هاي گازي کشور و تنها تامين کننده گاز استان هاي شمال و شمال شرق کشور به شمار مي رود. اغلب مديران از اين دانشگاه صنعتي تجربه آموخته و در حال حاضر در سِمت هاي مديريتي، تاسيسات شرکت ملي گاز ايران را اداره مي کنند، سيد مجيد منبتي از مديران باتجربه صنعت نفت و گاز است که هم اکنون در سِمت مديرعاملي شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد در حال خدمت در صنعت عظيم گاز کشور است.

       

       چه ميزان گاز طبيعي در پالايشگاه هاشمي نژاد توليد مي شود؟

      پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد در شمال شرق ايران و در 165 کيلومتري مشهد مقدس و 35 کيلومتري شهر مرزي سرخس واقع شده است و هم اکنون به عنوان تنها مجتمع پالايشي، تامين گاز استان هاي خراسان رضوي، خراسان شمالي، خراسان جنوبي، مازندران، گلستان و بخشي از استان سمنان را عهده دار است. کارکنان اين مجتمع همواره مي کوشند تا با خدمت رساني به هم وطنان، گرمابخش منازل هم وطنان در اين خطه از کشور باشند.شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد هم اکنون حدود 9 درصد گاز طبيعي کشور را تامين مي کند.

       

         مهمترين دستاورد اين پالايشگاه در سال هاي اخير چه بوده است؟

      طرح جامع بازيابي گازهاي ارسالي به مشعل، يکي از اهداف کلان و راهبردي شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد در ساليان اخير بوده است و هم اکنون با اتمام عمليات ساخت و نصب تجهيزات واحد جديد شيرين سازي گازهاي ترش ارسالي به مشعل(FGR)، فاز دوم طرح در هفته گذشته با حضور مهندس بيطرف، معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت به بهره برداري رسيد.

       

          اهداف پروژه بازيابي گازهاي مشعل در حفظ محيط زيست را بيان بفرماييد.

      با اجراي فازهاي 1 و 2 در مجموع از انتشار 100 هزار تن کربن به محيط جلوگيري و 55 ميليون متر مکعب در مصرف گاز صرفه جويي شده است، اين طرح با 40 ميليارد ريال اعتبار اجرا شده است که با صرفه جويي ريالي آن با احتساب نرخ جهاني گاز در کمتر از چهار ماه برگشت داده مي شود.

       

       

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/650.jpg

      روايتي از مراکز انتقال نفت مارون- اصفهان

      پشتکار کارکنان   تداوم غرش توربين ها

      سَوّيا رضايي     در انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي کشور، افراد زيادي نقش دارند؛ کساني که از جنوبي ترين تا شمالي ترين نقطه کشور براي انتقال ايمن و پايدار اين طلاي سياه و فرآورده هايش تلاش مي کنند. در عمليات و تعمير دستگاه ها، روز و شب معنا ندارد. گاهي کارکنان بيش از 72 ساعت به صورت مداوم روي توربين ها يا قسمت هاي مختلف مسير خطوط لوله و مراکز انتقال نفت فعاليت مي کنند. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با 12 منطقه عملياتي، کار انتقال ايمن و پايدار نفت خام و فرآورده هاي نفتي را در گستره جغرافيايي کشور از طريق خطوط لوله و با پشتيباني شبکه گسترده مخابرات صنعتي برعهده دارد که سهم منطقه اصفهان با در اختيار داشتن خط لوله مهم و راهبردي مارون تا اصفهان، 8 مرکز انتقال نفت و تاسيسات انتهايي و بيش از 800 کيلومتر خطوط مختلف انتقال نفت خام و فرآورده نفتي (بالغ بر 20 درصد کل کشور) است. طي 40 دهه فعاليت بي وقفه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان و با تغيير شرايط و تحريم برخي قطعات، متخصصان اين منطقه توانسته اند با خلاقيت و نوآوري، خلأ شرکت هاي خارجي در تعمير و تعويض قطعات توربين ها و ديگر بخش هاي مراکز انتقال نفت را پر کنند، به طوري که امروزه مي توان گفت تعميرات اساسي در اين منطقه بومي سازي شده و متکي بر دانش و تجربه افراد توانمند و ذي صلاح است. گذر زمان و اجراي پروژه هاي مشابه، علاوه بر افزودن دانش و تجربه، به يافتن راه هاي کوتاه تر و صرفه جويي در هزينه و زمان نيز منجر شده است، به گونه اي که تعميرات اساسي توربين ها، با بهره گيري حداکثري از توان نيروي انساني داخل و استفاده از حداقل قطعات يدکي، امکانپذير شده است. از ابتداي سال جاري تاکنون، تعميرات اساسي 4 دستگاه توربين سولزر (ساخت شرکت Turbomachinery Man سوئيس) در مراکز انتقال نفت شماره 2، 3، 4 و 6 مارون – اصفهان با استفاده از دانش فني و کار تيمي متخصصان واحدهاي مختلف مکانيک، برق، ابزار دقيق، بازرسي فني و... انجام شده است. تعميرات اساسي بر پايه ساعت کارکرد توربين انجام مي شود که واحد برنامه ريزي تعميرات در موعد مورد نظر، به واحدهاي مربوطه اعلام مي کند و پس از طي مراحل مختلف، صدور مجوز لازم و تامين قطعات مورد نياز، توربين از مدار بهره برداري خارج مي شود و در اختيار واحدهاي تعميرات قرار مي گيرد.

      زمان بندي تعميرات اساسي از سوي واحد مکانيک و بر اساس ساعت کارکرد توربين تعيين مي شود. با تشکيل جلسه هماهنگي واحد، يکي از کارشناسان ارشد به عنوان مسئول پروژه تعميرات اساسي تعيين و تيم تعميراتي با حضور کارشناسان و تکنسين هاي متخصص و داراي تجربه مشخص مي شود. در اين نوع تعميرات، قطعات توربين باز شده و مورد بازرسي قرار مي گيرند و قسمت هايي که سازنده قطعات توصيه کرده و غالبا قطعات داغ توربين هستند، تعويض مي شوند تا دستگاه با ضريب اطمينان بالاتر به کار خود ادامه دهد. اين تيم تعميراتي که عمدتاً نيروهاي جوان هستند، با استفاده از تجربيات و اطلاعات فني نيروهاي قديمي، وظيفه خود را انجام مي دهند. در حاشيه پروژه تعميرات اساسي توربين سولزر شماره (يک) مرکز انتقال نفت شهيد جبار زارع گندمکار (واقع در ارتفاعات استان چهارمحال و بختياري) به ديدار تيم هاي تعميراتي رفتيم. اين تعميرات در اوج سرماي زمستان و در مرتفع ترين مرکز انتقال نفت مسير خط لوله نفت خام مارون تا اصفهان و طي يک ماه صورت گرفت که در زمان اجراي پروژه، سرماي شديد هوا و بارش برف (طي دو مرحله) باعث کندي کار شد؛ اما با همت مضاعف کارکنان، طي روزهاي بعد و افزايش ساعات کاري تا پاسي از شب، کار جلوتر از برنامه زمان بندي، روند خود را طي کرد و قبل از سر رسيد زمان تعيين شده (40 روز) با 30 روز فعاليت شبانه روزي اين پروژه با موفقيت به پايان رسيد. سرما و تاريکي شب، صداي گوشخراش توربين هاي فعال، رفت و آمد نيروها و جابه جايي تجهيزات و قطعات مورد نياز در هر ساعت از شبانه روز، نرسيدن به زمان سرو غذا، آلوده شدن لباس کار و تجهيزات ايمني با مواد نفتي، ترک خوردن انگشتان دست و سرماخوردگي نيروها و موارد متعددي از سختي هاي کار که در کلمات گنجانده نمي شود، در سايه همدلي کارکنان و عشق به خدمت و نشان دادن قامت و نام کشورشان فراموش مي شد.

        تفاوت اساسي  امروز با  گذشته 

      مهندس عليرضا مرادپور، رئيس واحد مکانيک:  اين عمليات به مدت 31 روز و صرف 159 نفر – روز، توان پرسنلي واحد و 262 روز نيروي کارگري و 14 نفر روز جوشکاري و تراشکاري تخصصي به انجام رسيده است. در اين پروژه، اقدام هاي مختلفي از جمله ثبت ارقام نهايي و تحويل توربين از بهره برداري پس از دريافت مجوز لازم براي باز کردن قسمت هاي مختلف آن، تميزکاري قطعات سالم باز شده، تعمير و تعويض قطعات معيوب، بستن قطعات توربين، اندازه گيري و تنظيمات نهايي و وزنه گذاري روي محورGGT انجام شد، ضمن اينکه در حداقل زمان ممکن و با حفظ دقت و کيفيت، کار صورت گرفت که طي آن، در اين طرح براي اولين بار مبدل حرارتي توربين تعويض شد، همچنين پره هاي رديف اول محور PT، ياتاقان هاي 2 و 3، تعدادي از پره هاي محور GGT و پره هاي ثابت محور GGT نيز عوض شد. امروزه تعميرات اساسي، تفاوت بسيار مهمي با تعميرات گذشته دارد. در گذشته به دليل وجود قطعات اصلي کارخانه سازنده و در دسترس بودن قطعات مهم توربين مانند بيرينگ هاف محور، محفظه احتراق و تيغه هاي محور، متناسب با دستورعمل کشور سازنده در ساعت کار استاندارد تعويض مي شدند و در زمينه تأمين قطعات نگراني وجود نداشت، اما امروزه به دليل شرايط خاص و تأمين نشدن برخي قطعات اصلي در تعميرات اساسي، ملاحظات مختلفي مد نظر قرار مي گيرد که براي حل اين مشکل، همکاران فني، تجربه و دانش را به هم پيوند داده اند و توانسته اند بعضي قطعات موجود را در داخل تعمير و بازسازي کنند و با اجراي تست هاي خاص روي بعضي قطعات، امکان استفاده مجدد از آنها را فراهم کنند.

      بررسي در واحد ابزار دقيق

      مهندس علي اکبر حيدرپور، رئيس واحد ابزار دقيق و کنترل:   اين واحد در زمان تعميرات اساسي، فعاليت هاي مختلفي روي بخش هايي از توربين انجام مي دهد. معمولاً دو بخش پانل کنترل و توربين مورد بررسي قرار مي گيرند که در صورت نياز تعمير مي شوند. در اين پروژه، بخش هاي مختلفي همچون سيستم کنترل، مانيتور نشانگر عملکرد و توربين، کارت هاي کنترل، کارت هاي مدارهاي الکترونيکي سيستم کنترل، منابع تغذيه، سامانه هاي کنترل کننده و کليدها و رله هاي محافظتي مورد بازبيني قرار گرفتند. در بخش توربين، معمولاً نشان دهنده ها، فشارسنج ها و حرارت سنج ها، سوييچ هاي آلارم دهنده و توقف کننده فشاري و حرارتي انتقال دهنده، ترانسميترهاي فشار، حرارت، لرزش و سرعت، ادوات اندازه گيري دما، سرعت و لرزش، شيرهاي برقي، سيستم هاي هيدروليکي کنترل از راه دور، سامانه هاي هيدروليکي پره هاي تنظيم شونده، ترميم اتصالات و وايرينگ ها، سيستم مدار جرقه زن ها شامل ترانس، کابل ها و جرقه زن ها، سيستم شعله ياب ها، فتوسيل ها، سيستم خنک کننده مدار شعله ياب ها، سيستم گاز جرقه زن ها، رگلاتور، صافي، دستگاه هاي کنترل سوخت توربين و... مورد بررسي قرار مي گيرد.

       

      مهندس مهران اشجع زاده، رئيس واحد بازرسي فني:  با توجه به حساسيت بالاي قطعات، بخصوص قسمت داغ توربين و احتمال وجود ترک و شکستگي که از طريق بازديد چشمي قابل رويت نيست، لزوم تست و بازرسي با روش هاي غير چشمي اجتناب ناپذير است، از اين رو براي تحقق اين هدف، بازرسي فني منطقه اصفهان براي نخستين بار در بازرسي توربين هاي سولزر از روش هايPT، آلتراسونيک(UT) شفت محور کمپرسور توربين براي تشخيص عيوب داخلي، بازرسي و تست به روشEddy Current  پره هاي محور کمپرسور به منظور ترک يابي و تشخيص عيوب نزديک سطح استفاده کرده است.

        روش تست PL  و UT براي نخستين بار 

      مهندس يوسف خواجه سروي، رئيس واحد برق نگهداري و تعميرات برق: متخصصان واحد تعميرات برق نيز در کنار ساير کارشناسان منطقه، در پروژه تعميرات اساسي اين توربين، ضمن حضور مستمر، تمامي الکتروموتورهاي Ac و DC (17 دستگاه شامل استارتر، پرايمري استارتر، کولينگ فن ها و... ) را سرويس و تعمير اساسي کردند. برد ژنراتور توربين، تعمير و تابلوي کنترل VBX و کابل هاي ارتباطي تابلو سرويس و تست شد. علاوه بر اين در زمان انجام تعمير اساسي، سرويس دهي به ساير واحدهاي تعميراتي حسب مورد انجام مي شود.

      تعمير تمامي الکتروموتورهاي AC و DC 

      مهندس عليرضا مراد پور، رئيس واحد تعميرات مکانيک: پس از اتمام پروژه تعميرات اساسي توربين سولزر، تمامي واحدهاي مربوط گزارش اتمام کار را به سرگروه تعميرات اعلام مي کنند و پس از کنترل نهايي و تاييد دستگاه، استارت اوليه زده مي شود که طي 8 ساعت، بارينگر توربين با دور 180 RPM به چرخش ادامه داده و در اين مدت، گروه هاي تعميراتي، دماي بيرينگ هاي 1 و 2، روغن کاري، سيستم هاي کنترلي و... را بازنگري مي کنند که در صورت رضايت بخش بودن کار، با هماهنگي مسئولان منطقه و ستاد تهران، توربين استارت خورده و با دور اصلي، در مدار بهره برداري قرار مي گيرد و پس از 24 ساعت پايش عملکرد آن و نرمال بودن لرزش، به واحدهاي بهره برداري تحويل داده مي شود. سرانجام پس از شروع به کار توربين و مثبت ارزيابي شدن عملکرد آن، خستگي يک ماه کار طاقت فرسا در شرايط سخت آب وهوايي از تن همکاران خارج مي شود. مقصد بعد، گروه هاي تعميراتي توربين سولزر شماره 3 مرکز انتقال نفت شهيد مرزبان ايذه خواهد بود.  توربين هاي مراکز انتقال نفت، نقش قلب را در بدن ايفا مي کنند. با چرخش اين توربوپمپ هاي عظيم، نفت خام و فرآورده هاي نفتي در رگ هاي پولادين خطوط لوله کشور به حرکت درآمده و چرخ اقتصاد کشور با شتاب بيشتري حرکت خواهد کرد.

       

      تور علمي - صنعتي دانشگاه هاي لئوبن اتريش و شهيد چمران اهواز

      براساس برنامه ريزي ميان بنياد ملي نخبگان، دانشگاه شهيد چمران، دانشگاه لئوبن اتريش و شرکت ملي حفاري ايران، يک تور علمي صنعتي مشترک براي استادان و دانشجويان اين مراکز علمي و آموزشي برگزار شد.  مهدي عرشيان، مدير پژوهش، فناوري و مهندسي ساخت اين شرکت گفته است: يک روز از برنامه هاي اين تور دانشجويي که مدت آن هشت روز است به بازديد از دستگاه هاي حفاري و تجهيزات آموزشي شرکت ملي حفاري اختصاص داشت. بازديد از مرکز آموزش و تکنولوژي شرکت از جمله دستگاه شبيه ساز کنترل فوران چاه هاي نفت وگاز که در قالب يک پروژه پژوهشي از سوي اين مديريت و مرکز تحقيقات حفاري دانشگاه شهيد چمران در دست اجراست و دستگاه حفاري 66 فتح از برنامه هاي پيش بيني شده بود که مورد استقبال استادان و دانشجويان قرار گرفت.  مدير پژوهش، فناوري و مهندسي ساخت شرکت ملي حفاري گفت: استادان و دانشجويان دانشگاه لئوبن اتريش 19 نفر بودند که به همراه استادان و شماري از دانشجويان دانشگاه شهيد چمران در اين تور علمي - صنعتي شرکت کردند.

       

        نخستين کارگروه مشترک نفت و گاز ايران و اسپانيا برگزار مي شود 

      نخستين کارگروه مشترک نفت و گاز ايران و اسپانيا همزمان با بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي برگزار مي شود. اين کارگروه 17 ارديبهشت امسال و در دومين روز برگزاري نمايشگاه نفت در سالن مرواريد محل دائمي برگزاري نمايشگاه هاي بين المللي تهران برگزار خواهد شد. ترکيب شرکت هاي اسپانيايي براي اين کارگروه مشخص شده است. در اين کارگروه شرکت هايي در زمينه هاي توليد ژنراتور، ساخت شيرآلات صنعتي، توليدکننده برج هاي خنک کننده و... حضور دارند. اتحاديه توليدکنندگان کالاهاي سرمايه اي اسپانيا، توليدکننده لوله هاي مغزي CRA و اتحاديه صادرکننده تجهيزات جا به جايي سيالات نيز در کارگروه اسپانيا هستند. بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي 16 تا 19 ارديبهشت ماه در محل دائمي نمايشگاه بين المللي برگزار مي شود.

      کارگاه آموزشي نصب و راه اندازي سکوهاي فاز 11 پارس جنوبي برگزار شد

      کارگاه آموزشي_فني شرکت توتال با موضوع «نصب و راه اندازي سکوهاي دريايي قبل از راندن CRA» روز چهارشنبه(29 فروردين) با حضور مسئولان و سرپرستان طرح هاي در حال توسعه پارس جنوبي برگزار شد.  در اين کارگاه آموزشي که از سوي نمايندگان شرکت توتال و با حضور مسئولان، سرپرستان، نمايندگان طرح هاي در دست توسعه پارس جنوبي، مديريت مهندسي نفت و گاز و مديريت توليد و عمليات شرکت نفت و گاز پارس برگزار شد، پس از بررسي نکات کليدي مديريت SIMOPS (عمليات همزمان) و سرفصل هاي مربوط به آن از جمله ساختار سازماني مناسب، مسئوليت هاي شفاف، ارزيابي ريسک کافي، دستورعمل هاي مناسب و کافي، ارتباطات کافي، سامانه اضافه ايمني (دکل يا سکو)، به پرسش هاي مطرح در اين زمينه پاسخ داده شد. در قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبي که تيرماه 96 ميان شرکت ملي نفت ايران و کنسرسيوم توتال، سي ان پي سي آي و پتروپارس امضا شد، موضوع انتقال دانش و فناوري هاي جديد به منظور ارتقاي توانمندي و ظرفيت شرکت هاي داخلي طرف قرارداد توسعه اين طرح، مورد تاکيد قرار گرفته است. به همين منظور، نمايندگان شرکت توتال با برگزاري نشست هاي مستمر و کارگاه هاي آموزشي، تجربه ها و اندوخته هاي حاصل از مطالعات خود را در اختيار سرپرستان و نمايندگان شرکت هاي ايراني طرف قرارداد در طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي قرار مي دهند.

       

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/651.jpg

         شرح احاديث اخلاقي   درس خارج فقه   مقام معظم رهبري

      کنترل خشم وعصبانيت

      من مواعظ النبي صلى الله عليه وآله وسلّم:

       وقال رجلٌ اَوْصِنى، فقال صلى الله عليه وآله وسلّم: لاتَغضَب، ثم أعادَ عليه، فقال: لاتَغضَب، ثمّ قال: ليس الشّديد بِالصّرَعَةِ*، انّما الشديدُالذي يَملكُ نفسه عندالغضبِ.

      (تحف العقول صفحه 47)

       

      مراد از لاتغضب قهراً عصبانى شدن خارج از اختيار نيست بلكه عصبانيت ارادى است يعنى عصبانيت را اعمال نكن، خشم خود را رها نكن.فرد قوى آن كسى نيست، كه هنگام كشتى گرفتن و زورآزمايى، افراد ديگر را به زمين مى زند بلكه كسى است كه هنگام عصبانيت، خشم خود را نگه مى دارد. مراد از عصبانيت هم، تنها  عصبانيت هاى زودگذر نيست بلكه شامل موردى هم مى شود كه انسان از شخصى خشمگين است، آنگاه او را در ميدان هاى مختلف زندگى تعقيب مى كند تا در فرصتى مناسب، انتقام خود را از او بگيرد. مهاركردن خشم و شهوت در همه زندگى اثر مى گذارد.

      خير الکلام قَلّ ودَلَ

      امام حسن مجتبي (ع): آنچنان کار کن که گويي تا ابد زندگي خواهي کرد و آنچنان زندگي کن که گويي همين فردا خواهي مرد.

      معرفي کتاب و  نرم افزار

      نرم افزار اندرويدي« آنگاه هدايت شدم»

      ارائه متن کامل کتاب «آنگاه هدايت شدم»، ترجمة فارسي کتاب «ثم اهتديت» اثر محمد تيجاني تونسي است، اين نرم افزار از سوي مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي تهيه شده و در اختيار کاربران قرار گرفته است.

       

      آشنايي با اد يان الهي و فرقه هاي اسلامي(10)

      اوستا، كتاب مقد س زرتشتيان‏

      كتاب مقد س زرتشتيان «اوستا» نام د ارد كه به معناى اساس، بنياد و متن اصلى است. گاتاها كه نام كهن‏ترين بخش اوستاست، سرود هاى آسمانى زرتشت را گويند و به‏«گاهان پنج‏گانه» يا پنج سرود زرتشت، شهرت د ارد . بسياري از پژوهشگران و اوستاشناسان، فقط اين گاتاها «سرود هاى پنج گانه» را منسوب به زرتشت مى‏د انند و آن را تنها منبع قابل اعتماد براى شناسايى پيام زرتشت، معرفى مى‏كنند و بقيه قسمت‏هاى اوستا را تهيه و تد وين شد ه د ر اد وار بعد مى‏د انند . هر چند قسمت‏هاى د يگر گات‏ها، به گمان بعضى پژوهند گان، منسوب به نخستين پيروانى است كه متأثر از سخنان و پيام‏هاى پيامبر آيين خويش «زرتشت» بود ند . بخشى از مند رجات گات‏ها چنين است: «اهورا مزد ا، يگانه آفريد گار است. از اوست آنچه نيك و نغز است. د يوها (گروه پرورد گاران آرياييان كهن) سزاوار ستايش نيستند . از آنان جز گمراهى و سيه روزى نيايد . راستى، مشى نيك، توانايى، اند يشه سازگار و رسايى و جاود انى كه به امشاسپند ان نامزد شد ه‏اند ، از نيروهاى اهورا مزد ا هستند و مرد م بايد بكوشند از اين نيروها برخورد ار شوند . اند يشه، گفتار و كرد ار نيك، مايه رستگارى است؛ چنان كه اند يشه، گفتار و كرد ار بد ، مايه تباهى است. سهمگين‏ترين د شمن مرد م، «د روغ» است؛ بايد از آن د ورى جست و به «راستى» روى كرد . بايد به آباد انى زمين و كشت و زرع پرد اخت و از چارپايان سود مند ، نگهد ارى كرد .  اوستا از پنج بخش تشكيل شد ه است:

      1-«يَسنه» يا «يَسنا» به معناى نيايش و ستايش، نام مهم‏ترين بخش اوستا و مشتمل بر 72 فصل است كه هر يك از آنها را «ها» يا «هات» يا «هائتى» گويند . گاهان پنج گانه، تنها قسمت منسوب به زرتشت د ر همين بخش اوستا قرار د ارد . برخى اوستاشناسان «يسنا» را از نظر محتوا به 3 بخش تقسيم كرد ه‏اند : بخش اول، از هات 1 تا 27 كه مناجات اهورا مزد ا ود يگر ايزد ان است. بخش د وم، ازهات 28 تا 53 يا 55 از گاتاها كه اشعار موزونى است و د ر آنها اخلاقيات و الهامات معنوى زرتشت، منعكس شد ه است. البته د ر وسط اين قسمت ازهات 35 تا 42 سرود ه‏ها قطع شد ه و به جاى آن، بحثى د يگر به نثر، شروع مى‏شود كه به «هفت هات» يك باره مشهور و مشتمل بر اد عيه و ستايش‏هايى د رباره اهورا مزد است و از آب، خاك و آتش د ر آن، سخن رفته است.

      بخش سوم از هات 54 يا 56 تا آخر كه آن نيز، ستايش و مناجات‏هايى از ايزد ان است.

      2-«ويسپَرَد » يا «ويسپَرَت»، به معناى همه سروران، مجموعه‏اى است از ملحقات يسنا كه براى مراسم د ينى، ترتيب د اد ه شد ه و مشتمل بر 24 فصل يا «كَرد ِه» به معناى فصل، قطعه يا بريد ه است.

      3-«وند يد اد » يا «وى‏د َئِود اتَ» كه تركيبى از سه جزء است: جزء نخست آن «وى» پيشوند ى است كه بر بسيارى از نام‏ها يا ريشه فعل‏هاى اوستايى آمد ه و معناى د ورى و جد ايى به آنها مى‏د هد و د ر فارسى به صورت «گُ» د ر بسيارى از واژه‏ها از جمله د ر گريختن و گسستن، باقى ماند ه است. جزء د وم آن «د َئِوَ» همان است كه د ر فارسى به صورت «د يو» به تنهايى و د ر تركيب‏هايى چند ، د يد ه مى‏شود . جزء سوم آن «د َات» به معناى «سامان»، «نظم» و «قانون» است كه د ر فارسى «د اد » و تركيب‏هاى آن را از همين ريشه د اريم. «وى د َئِوَ د اتَ» روى هم به معناى «د اد ِد ور د ارند ه د يو» يا «د اد د يو ستيز» و يا «قانون ضد د يو» است.

      بنابر نوشته زرتشتيان، اين بخش، نوزد همين نَسْك (به معناى كتاب) از نسك‏هاى بيست و يك گانه اوستاى ساسانيان بود ه وبا شش نسك گم شد ه د يگر، «نسك‏هاى د اتيك» را تشكيل مى‏د اد ه‏اند كه موضوع آنها «د انش، د اد و كار جهانى» بود ه است.

      اين مجموعه 22 بخش است كه هر كد ام را «مَزد اگَرد » يا فصل گويند .

      مزد اگرد اول د ر آفرينش زمين و كشورهاست. د ومى د ر د استان جم (يم)، منظومه‏اى‏است تمام عيار از د يرينه‏ترين اسطوره‏هاى آريايى كه ريشه‏هاى بسيار كهن آن را د ر اساطير باستانى هند و ايرانى و د ر سرود ه‏هاى «ود اها» ى هند وان مى‏يابيم و سومى د ر خوشى و ناخوشى جهان. اما غالب مطالب مزد اگرد ها تا مزد اگرد 21 د ر قوانين و احكام است؛ از قبيل سوگند خورد ن، پيمان د اشتن، عهد شكستن، نظافت، غسل، تطهير، پاك نگاه د اشتن آب، آد اب د خمه، اجتناب از لاشه مرد ار، توبه وانابه، كفاره، د رباره مزد پزشك و پيشوايان د رست و د روغين، د ر آد اب ناخن چيد ن و بريد ن مو، نيز شرحى از خروس كه د ر بامد اد ان بانگ زند و مرد م را از پى تسبيح و ستايش يزد ان همى خواند و... و مزد اگرد 22 د ر ناخوشى‏هاست كه از پد يد ه‏هاى اهريمنى است و به د ستيارى پيك ايزد ى، براى آنها چاره و د رمان يافته مى‏شود .

      4-«يَشت‏ها»، «يَشت» مانند «يسنه» به معناى ستايش و نام بخشى از اوستاست كه د ر ستايش ايزد ان است. فرق «يسنه» با «يشت» د ر اين است كه اولى به معناى مطلق ستايش و د ومى به معناى ستايش پرورد گار و امشاسپند ان و ايزد ان است. اين قسمت، شامل 21 يشت و نام بيشتر آنها از اسامى ايزد انى است كه سى روز ماه را به نام آنها مى‏خوانند . برخى يشت‏ها خيلى كوتاه و برخى طولانى و متشكل از چند كرد ه «فصل» است.

      5- خرد ه اوستا (اوستاى كوچك) كه عبارت است از عباد ات روزانه، ماهيانه وساليانه، اعياد ، جشن‏ها، طريقه زرتشتى گرى، آد اب زناشويى، عروسى، سوگوارى و ... اد امه د ارد ... .

       

      يک شبهه ويک پاسخ

      سوال:   روايتي از معصومين (ع) نقل مي شود كه هنگام آفرينش جهان هستي، پيامبر(ص) و خاندان مكرمش حضور داشته اند وحتي در مواردي گفته  مي شود كه خداوند به خاطر آنان جهان را خلق کرده است. آيا صحت حديث را تاييد مي كنيد و آيا چنين چيزي با تعاليم اسلامي مغايرت ندارد؟ 

      پاسخ: مراد از اين كه گفته مي شود هنگام خلقت پيامبر(ص) و اهل بيت (عليهم السلام) حضور داشته اند، حضوري فيزيكي نيست. بلكه حضور وجود نوري آنان است؛ به اين معنا كه وجود نوري آنان قبل از عالم و آدم آفريده شده است (خلقت نوري قبل و جداي از خلقت مادي است).

      چه اين كه مسئله دوم كه هدف و غايت خلقت است نيز، در روايات متعدد بيان شده است در اين باره گرچه جاي سخن بسيار است، ولي به تناسب پرسش، به اين نكته بايد توجه شود كه بر اساس روايات، عالم براي آدمي و عالم و آدم براي انسان كامل آفريده شده است.

      مثلاً در حديث قدسي آمده است: فرزند آدم، همه چيز را براي تو آفريدم و تو را براي خودم. از اين حديث شريف معلوم مي شود كه جهان براي انسان و او براي خدا خلق شده است.

       از اين رو مقام آدمي مقام «خلافت الهي» و انسان «خليفه خدا» در عالم است.  برخي روايات ناظر به اين است كه عالم و آدم طفيل وجود انسان كامل است. خداوند خطاب به پيامبر(ص) فرمود: به عزت و عظمتم سوگند !اگر نبودي، عالم را خلق نمي كردم.

       رسول خدا(ص) خطاب به امير مؤمنان(ع) فرمود:اگر ما نبوديم، خداوند آدم و حوا و آسمان و زمين را خلق نمي كرد. بر اساس اين گونه روايات معلوم مي شود كه اولا نور وجود انسان كامل قبل از جهان خلقت آفريده شده است .

      ثانيا، غايت خلقت عالم و آدم، انسان كامل است. همه عالم خلقت، طفيل وجود پر بركت انسان كامل است؛ بنابر اين گرچه غايت آفرينش عالم و آدم، وجود نازنين انسان كامل است، ولي به عنوان طفيل وجود او خداوند، عالم و آدم را نيز فيض وجود داده است. 

       جابر بن عبدالله انصاري مي گويد:

      از رسول الله(ص) پرسيدم، اولين چيزي را كه خدا خلق كرد چه بود؟ فرمود: نور پيامبرت بود كه خدا اول او را آفريد. بعد همه چيز را از نور وجود او خلق نمود، آنگاه نور او را چند قسمت كرد.

      عرش، كرسي، حاملان عرش و ساكنان كرسي را آفريد، سپس نور او را مدتي كه خود مي داند، در مقام حبّ نگاه داشت، بعد از آن قلم، لوح و بهشت را آفريد، سپس مدتي آن نور را در مقام خوف نگاه داشت، آنگاه ملائكه، خورشيد و ماه را از و آفريد، بعد آن نور را در مقام حيا نگاه داشت، سپس با هيبت خود به آن نور نگاه كرد. از تجليات آن ارواح انبيا، اوليا، شهدا و صالحان را خلق کرد.

       از مجموع آنچه بيان شد، هم بخش اول و هم بخش دوم آنچه در پرسش اشاره شده نه تنها با تعاليم اسلام منافات ندارد. بلكه خاستگاه اين گونه آموزه هاي متعالي همان روايات واگر سخني در جاي ديگر در اين باب گفته شده، در حقيقت از همان روايات گرفته شده است.

       

      مؤمنان را به بهانه ‏هاى پوچ، طرد نكنيد

      وَ لا تَطْرُدِ الَّذينَ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ بِالْغَدوةِ وَالْعَشِىِّ يُريدُونَ وَجْهَهُ ما عَلَيْكَ مِنْ حِسابِهِمْ مِنْ شَىْ‏ءٍ وَ ما مِنْ حِسابِكَ عَلَيْهِمْ مِنْ شَىْ‏ءٍ فَتَطْرُدَهُمْ فَتَكُونَ مِنَ الظَّالِمينَ.انعام -52

      كسانى را كه هر بامداد و شامگاه، پروردگار خويش را مى‏خوانند و خواستار خشنودى اويند، طرد مكن، نه چيزى از حساب آنها به عهده توست و نه چيزى از حساب تو به عهده ايشان. اگر آنها را طرد كنى، در زمره ستمكاران درآيى.

       

      خود بزرگ‏بينى دنياداران

      كسانى كه از موقعيت اقتصادى و اجتماعى چشمگيرى برخوردار باشند، اگر نور توحيد در قلبشان نتابيده و فقر ذاتى خود را نيافته‏باشند، احساس بزرگى و برترى مى‏كنند و خود را يك سر و گردن از ديگران بالاتر مى‏بينند و توقع دارند كه مستضعفان تابع آنها باشند و بر اين احساس بى‏اساس آنان صحه بگذارند. دل چنين افرادى، آمادگى پذيرش نور الهى را از دست داده، زيرا گرايش هاى مادى، گوش و چشم دلشان را كر و كور كرده است. از سوى ديگر، فقيران چون هنوز ماديت و علاقه به مال و هوس هاى مادى فطرتشان را آلوده نكرده است، به آسانى تسليم حق مى‏شوند. تاريخ نهضت هاى پيامبران گوياى اين واقعيت است كه چون مستكبران به اطرافيان پيامبران مى‏نگريستند و مى‏ديدند كه مردمان كم درآمد و فاقد موقعيت هاى ممتاز اجتماعى بر گرد آنان حلقه زده‏اند، ايمان خود به پيامبران را مشروط به كناره‏گيرى از آن پيروان و طرد آنان مى‏ساختند.

       

      معيار سنجش

      بيشتر محرومان جز به انگيزه دست‏يابى به رضاى حق، ايمان نمى‏آورند. خداوند پيامبرش را هشدار مى‏دهد كه مبادا براى جلب رضايت تعدادى مرفهِ بى‏درد و جذب آنان به اسلام، محرومان مؤمن را از خود براند كه طرد آنان ظلم است، زيرا در جامعه اسلامى معيار و ميزان شخصيت افراد، ايمان، تقوا، عمل صالح، جهاد و فداكارى آنهاست نه ثروت، موقعيت اجتماعى، حسب و نسب و امثال آن.

       

      شهيد عليرضا  عين بين

       شهيد عين بين آذرماه 1350 وارد شرکت ملي نفت شد. او قبل از پيروزي انقلاب، فعاليت چشمگيري داشت. اطلاعيه ها و نوارهاي سياسي و مذهبي را كه به دستش مي رسيد، چاپ و تكثير مي كرد و در تمام صحنه هاي مبارزاتي ظاهر مي شد، به طوري كه چندين بار به عنوان عامل تحصن بازداشت شد و به همين دليل، حكم اخراج از وزارت نفت به او ابلاغ شد؛ با وجود اين دست از مبارزه برنداشت، به طوري که بعدها حكم اعدام شهيد عين بين را پس از پيروزي انقلاب در پرونده ها و مدارك سازمان امنيت به دست آوردند.با پيروزي انقلاب اسلامي صفحات ديگري از زندگي انقلابي ومعنوي او در بيمارستان نفت آبادان ورق خورد که تشکيل انجمن اسلامي و تاسيس نمازخانه، از جمله آنها بود. با آغاز جنگ تحميلي، شور حضور او روح آماده پروازش را چندان مهلت نداد و در 30 مهر 59 هنگام انتقال مجروحان به بيمارستان به خيل شهيدان صنعت نفت پيوست.

       

      زلال احکام

      پرسش: در صورتى که فرد توانايى بجا آوردن قضاى روزه و نمازهاى فوت شده خود را نداشته باشد (نه از لحاظ مالى و نه جسمى) تکليف او چيست؟

      پاسخ: در مورد قضاى نماز، اگر اميد به خوب شدن ندارد، واجب است به هر کيفيتى که مى تواند آن را انجام دهد و در هر صورت اگر انجام ندهد، بايد وصيت کند تا پس از مرگ او طبق وظيفه عمل شود. ولى در صورت اميد به خوب شدن، احتياط آن است که تأخير بيندازد و در زمان خوب شدن، آن را انجام دهد، ولى در مورد قضاى روزه اگر به هيچ وجه تا آخر عمر نتواند، بايد وصيت کند که از مال خودش براى قضاى آنها اجير بگيرند، اگر مال نداشته باشد، ولى احتمال بدهد کسى بدون آن که چيزى بگيرد، آنها را انجام مى دهد، باز هم واجب است وصيت کند.      

       

      با فرزانگان

      شخصيت انسان به لباس نيست

      موقعي که مدرس به عنوان مجتهد طراز اول عازم تهران بود، در قم توقف کوتاهي داشت. در طول اين مدت کوتاه، جمعي از علما و اساتيد حوزه علميه قم به ديدار مدرس مي رفتند. آيت الله سيدمحمد بهبهاني (فرزند آيت الله سيد عبدالله بهبهاني) از جمله شخصيت هايي بود که به ملاقات مدرس رفت و او را با همان لباس ساده کرباسي ملاقات کرد. مرحوم بهبهاني در حالي که لبخندي بر لب داشت، به شوخي خطاب به مدرس گفت: آقا! شما از مجتهدين طراز اول در مجلس هستيد، صلاح نمي دانيد لباس ها را عوض کنيد؟ مدرّس در جواب گفت: شخصيّت انسان به لباس و ظاهر نيست، به فهم و درک و انديشه اوست.

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/652.jpg

      از  سوغاتي هاي وطن چه مي دانيد؟

      ترش و شيرين هاي ايران

      مشعل   محمد رفيعي  شايد با ما هم نظر باشيد که يکي از بهترين خاطرات هر مسافري، آشنايي و چشيدن طعم خوراکي ها در سفر است که آنها را به شهر و روستاي خود مي برد. البته سوغاتي، جلوه هاي مختلف دارد اما اينجا مي خواهيم چند تا از خوش طعم ترين و خاطره انگيزترين خوراکي هاي ايراني را برايتان معرفي کنيم. گوشه به گوشه ايران رنگارنگ و زيباي ما، سوغاتي هاي گوناگون دارد و شايد آنچه پيش روي شماست، يک از هزاران باشد ولي شناختن و چشيدن آنها خالي از لطف نيست.اين نوشتار را براي سفرهاي تابستاني به ياد داشته باشيد.

      از باسلق تا شيره

      نخستين سوغات شهر ملاير، انگور است. اين شهرستان از نظر تاکستان هاي انگور، دررده ششم جهان قرار دارد و يکي از مناطق توليد عمده انگور کشور محسوب مي شود. هر سال روستاي مانيزان، ديار سرسبز تاک هاي زرخيز، ميزبان گردشگران و مسافراني است که مذاق خود را با طعم شيرين شيره انگور، شيرين تر و خاطره هاي به يادماندني در ذهن خود حک مي کنند. دومين سوغات ملاير، شيره انگور است. محصولي بسيار شيرين که از شهد انگور گرفته مي شود و پس ازجوشاندن و زماني که حجم آن به يک چهارم کاهش مي يابد، شيره حاصل مي شود که هم شکل شيره سفيد آن توليد مي شود وهم شيره عسلي که مهم ترين سوغاتي ملاير محسوب مي شود. مهمترين مرکز توليد شيره در ملاير، روستاي مانيزان در 35کيلومتري جنوب شرقي ملاير است. سوغات ديگر اين شهر زيبا باسلق است. باسلق يکي ديگر از محصولاتي است که از ترکيب کردن شهد انگور و نشاسته به دست مي آيد. نحوه توليد آن شبيه به حلوا است که با ترکيب کردن شهدانگوري که پس ازجوشيدن يه يک سوم کاهش يافته است، با نشاسته، آن را هم مي زنند و پس از سرد شدن به شکل گرد گلوله گلوله در مي آورند و پس از خشک شدن در آفتاب به بازارعرضه مي کنند.

      از پادرازي تا نان چايي

      پادرازي، از شيريني هاي خوش طعم استان قزوين است که مزه اي فوق العاده دارد. در تهيه پادرازي از پودر زنجبيل، آرد برنج، ترکيب تخم مرغ، شير، روغن صاف قنادي، زعفران، کنجد، پودر قند، آرد نخودچي و وانيل استفاده مي شود. اگر به استان قزوين سفر کرديد، پيشنهاد مي کنيم اين شيريني خوشمزه را با چاي نوش جان کنيد؛ چرا که شيفته طعم و عطر آن خواهيد شد.يکي ديگر از شيريني هاي خوشمزه استان قزوين، نان نخودي است که در طعم بي نظير است. نان نخودي نرم و کوچک است و طرفداران زيادي هم دارد. براي تهيه اين شيريني خوشمزه و دلنشين به آرد سفيد، روغن جامد، آرد نخود، خلال پسته، پودر قند، پودر هل و زرده تخم مرغ نياز است. نان نخودي در بعضي استان هاي کشور هم طبخ مي شود، اما نان شيري استان قزوين در نوع خود نمونه است.نان چرخي يکي ديگر از شيريني هاي سنتي استان قزوين به حساب مي آيد و مردم قزوين به اين خاطر اين نام را برايش انتخاب کرده اند که بعد از مخلوط کردن مواد اوليه، آن را داخل چرخ گوشت مي ريزند تا کاملا چرخ شود. در طبخ نان چرخي از پودرقند، روغن جامد، آرد برنج، آرد سفيد، تخم مرغ، ماست، پودر پسته، بکينگ پودر و پودر هل استفاده مي شود. نان نخودي بعد از اينکه درست مي شود، به مدت زيادي مي توان آن را نگهداري کرد.

      از نقل تا حلوا گردويي

      نقل، محبوب ترين و پرطرفدارترين سوغات اروميه است. امروز بسياري از نقل هايي که در سطح شهرها ديده مي شود، با دستگاه ساخته مي شود. درگذشته ساخت نقل به روش سنتي کاري بسيار سخت بود.مي توان گفت نقل، يکي از خوشمزه ترين سوغاتي هاي اروميه است. نقل هاي اروميه در مزه هاي مختلف ازجمله نقل بيدمشک، نقل زعفراني و نقل گل محمدي عرضه مي شود و به دليل محبوبيت اين سه طعم مختصر، توضيحي درباره هر يک از طعم ها در ادامه شرح داده مي شود. حلواي هويج، از ديگر سوغاتي هاي محبوب اروميه است که از شيره انگور و هويج درست مي شود. مردم اروميه از حلواي هويج به عنوان خوراکي ويژه شب يلدا استفاده مي کنند و تهيه اين خوراکي در شب يلدا در ساير شهرهاي استان آذربايجان غربي هم رواج دارد. حلواي گردو هم يکي از لذيذترين خوراکي هاي اروميه است. حلواي گردو به دليل داشتن گردو و شيره انگور طبعي بسيار گرم دارد، به همين دليل، استفاده از آن در شب هاي سرد بسيار مرسوم است. براي تهيه حلواي گردو، در يک ديگ مسي شيره انگور، گلوکز و شکر را حرارت مي دهند و بعد از اينکه مواد به جوش آمد، گياه چوبک را به آن مي افزايند و به مدت دو تا سه ساعت در دستگاه مخصوصي هم مي زنند تا سفت شود و در پايان مغز گردو و پسته را به آن اضافه مي کنند. محبوبيت اين حلوا به حدي است که علاوه بر مصرف آن در اروميه، مقدار بسياري از آن به ديگر نقاط ايران صادر مي شود.

      از آبنبات تا قره قوروت

      آب نبات بجنورد، حدود هشتاد سال است که توليد مي شود و توجه افراد زيادي را به خود جلب کرده است. بسياري از ايراني ها ترجيح مي دهند در کنار چاي خود به جاي قند، آب نبات داشته باشند و همين بازار آب نبات را رونق داده است. بجنورد، يکي از شهرهايي است که بيشتر مسافراني که از شمال کشور به مشهد مقدس سفر مي کنند، از آن خواهند گذشت و يکي از انتخاب هاي زائران براي سوغاتي، آب نبات بجنورد خواهد بود. آب نبات از شکر، آب، جوهرليمو و سفيده تخم مرغ تهيه مي شود. اوايل آب نبات به صورت ساده تهيه مي شد و گزينه هاي زيادي براي انتخاب در دست نبود، اما امروزه مي توان آب نبات هايي با طعم هاي مختلف در شهر بجنورد يافت که هرکدام مزه اي منحصربه فرد و فوق العاده دارند. هل، زرشک، نارگيل، زعفران، ليمو، پسته، دارچين، زنجبيل، کنجد، کاکائو و ... ازجمله اين آب نبات ها هستند. يکي ديگر از سوغات مشهور بجنورد، قره قوروت است. قره قورت يکي از فرآورده هاي حاصل از شيراست. وجود مراتع و چراگاه هاي مناسب در خراسان شمالي، رونق خوبي به دامداري داده است. در زبان ترکي قره قروت را کشک سياه هم مي گويند. اين محصول معمولا به رنگ هاي کرم روشن، زرد و قهوه اي تيره است. قره قروت طرفداران بسياري دارد و با آوردن نام آن و به يادآوردن طعم ترشش دهان آب مي افتد. شما مي توانيد در سفر به اين شهر قره قروتش را به عنوان سوغاتي شهر بجنورد تهيه کنيد. قره قروت در پيشگيري از پوکي استخوان مفيد است.

      از پنير نخل تا خارک پخته

      پنير نخل، ماده اي ترد و سفيدرنگ و درواقع بخش مياني درخت خرما است. پنير خرما بسيار شيرين و خوشمزه است و علاوه بر بوشهر، در جهرم، و هرمزگان توليد مي شود. در بوشهر به پنير خرما «غاپ» هم مي گويند. براي به دست آوردن پنير خرما يا همان غاپ، ابتدا سردرخت را مي اندازند و برگ ها و ليف هاي دور برگ ها را تا رسيدن به ميانه و پنير درخت جدا مي کنند. اين سوغاتي خوشمزه بسيار گران قيمت است و سرشار از خاصيت! اين سوغاتي لذيذ سرشار از قند، مواد معدني، ويتامين و آهن است.ارده يکي از فرآورده هاي لذيذ کنجد است که به عنوان غذايي پرانرژي در کنار شيره خرما يا شيره انگور مصرف مي شود. ارده از کنجد تهيه مي شود و روغن آن منبع غني از ويتامين، آنتي اکسيدان و چربي اشباع شده است. اين خوراکي گرم، بدن را در برابر هواي سرد مقاوم مي کند. تهيه ارده و شيره مرغوب از بوشهر کار بسيار راحتي است، اما بوشهري ها به خرماي نارس خارک مي گويند. خارک يکي از لذيذترين خوراکي هاي جنوبي است.خارک پخته، يکي از شيريني هاي سنتي و سوغات بوشهر است که طرفداران زيادي دارد. براي تهيه خارک پخته، خارک و شکر را در ديگ مي ريزند و مقداري آب به آن اضافه مي کنند و آن را مي جوشانند تا به صورت کامل نرم شود. بعد از نرم شدن خارک ها بايد آب آن را گرفت و هسته خرما از آن بيرون کشيده شود و خارک ها روي حصير پخش و خشک شوند.

      از بگل تا برساق

      يکي از شيريني هاي سنتي استان ايلام، حلواي بگل است. از آنجا که اين شيريني، ارزش غذايي بالايي دارد، علاقه مندان بسياري به آن روي مي آورند. زنان باسليقه و هنرمند ايلامي با ترکيب موادي چون کنجد سفيد، کشک پودر شده (بگل)، خرماي مرغوب و روغن محلي (دان) اين حلواي بي نظير را طبخ مي کنند. نان ساجي نيز، از شيريني هاي سنتي استان ايلام است. اين نان محلي رنگ و عطر زيبايي به سفره هاي مردم استان ايلام مي دهد و به گفته کارشناسان تغذيه، سرشار از مواد مغذي است.نان محلي در استان ايلام مانند ديگر شهرهاي کشور عزيز ايران، علاقه مندان بسياري به خود جلب کرده است و افرادي که به اين شهر سفر مي کنند، عاشق عطر و طعم دلچسب اين خوراکي خوشمزه مي شوند.کدبانوهاي هنرمند ايلامي نمک، مايه خمير، آرد و آب را با هم مخلوط مي کنند و خميري به دست مي آيد. سپس اين خمير را داخل ساج که نوعي تنور است، قرار مي دهند و نان سنتي لذيذي طبخ مي کنند.با فرا رسيدن اعياد مختلف، بانوان کدبانوي ايلامي، شيريني هاي سنتي مختلفي را طبخ مي کنند. اسم يکي ديگر از اين شيريني هاي خوشمزه، بژي برساق است که شهرت ديرينه دارد. گردشگراني که اين شيريني را ميل مي کنند، عاشق طعم و عطر آن مي شوند و به عنوان سوغات براي اقوام و دوستان خود خريداري مي کنند.شيريني سنتي بژي برساق از شکر، رازيانه، روغن محلي (دان)، زردچوبه تخم مرغ، شير، زيره و آرد تهيه مي شود.

      از کلوچه تا سمنو 

      کلوچه بروجردي معروف به کلوچه قندي، يک شيريني بسيار خوشمزه است که با آرد گندم، رنگ هاي طبيعي، مغز بادام و روغن حيواني تهيه مي شود. کلوچه قندي بروجرد کيفيت بالايي دارد و يکي از بهترين سوغاتي هاي خوراکي بروجرد است. در بسياري از خانه هاي اهالي اين منطقه با اين شيريني از مهمانان پذيرايي مي شود.سمنو از جوانه گندم تهيه مي شود و يکي از عناصر اصلي سفره هفت سين ايراني ها است.  بروجردي ها در تهيه سمنو بسيار ماهر هستند و سمنوي توليدي اين شهر از کيفيت بالا و طعم و رنگي مطبوع برخوردار است. معمولا با آغاز اسفند ماه، بسياري از خانواده ها اقدام به روياندن جوانه هاي گندم مي کنند و سپس در يکي دو هفته پاياني سال سمنو مي پزند. تهيه سمنو و فروش آن، يکي از مشاغل رايج در بروجرد در هفته هاي پايان سال است.

      از عناب تا کشک

      يکي از معروف ترين سوغاتي هاي شهر بيرجند، عناب است. بهترين عناب کشور در بيرجند و شهرستان هاي اطراف آن توليد مي شود و سهم مهمي در صادرات دارد. فصل توليد آن اواخر تابستان و اوايل پاييزاست. از خواص عناب مي توان به خاصيت آنتي اکسيدان، درمان قند خون، منبع ويتامين سي، تقويت کبد وآرامش بخشي آن اشاره کرد. همچنين زرشک، ميوه درختچه اي خاردار در خراسان جنوبي و مرغوب ترين نوع زرشکي که در بيرجند مي توان يافت، نوع زرشک پفکي است. زرشک به عنوان عقيق درخشان خراسان جنوبي شهرت دارد و انتخاب خوبي به عنوان سوغاتي بيرجند است، اما شايد نام کشک بيرجندي را خيلي شنيده باشيد. کشک بيرجند، انواع مختلفي ازنظر شکل ظاهر و طعم دارد. کشک سفيد که از مواد لبني تهيه مي شود و نوع دوم که بيشتر مختص اين منطقه است، کشک زرد است که به صورت پودر زردرنگي در دسترس است و از آرد و ادويه و نمک درست مي شود و غذاهاي خوشمزه اي مي توان از آن تهيه کرد.

    • media/image/2018/04/2000-1441/653.jpg

      راه هاي مقابله با مهمانان ناخوانده بدن ماکدامند؟

      بـهـــار، ميدان نبرد با آلرژي هاي فصلي

      مشعل  آلرژي يا حساسيت هاي بهاري، همان چيزي است که فصل اول سال را براي خيلي ها دردسر ساز و حتي در مواردي آنها را خانه نشين مي کند. سوزش و خارش چشم، آبريزش بيني و عطسه هاي ممتد، از فراگيرترين علائم حساسيت هاي فصلي در اولين فصل سال به شمار مي رود. با فرارسيدن فصل زيباي بهار و البته به اوج رسيدن هنرنمايي هاي بهارانه از اين نوع، نگاهي به مقوله آلرژي و حساسيت هاي فصلي داشته ايم تا با روش هاي برطرف يا کمرنگ کردن عوارض آن آشنا شويم.

      آلرژي يا سرماخوردگي؟

      اغلب تشخيص سرماخوردگي از آلرژي بسيار سخت است، زيرا علائم هردو مي تواند شبيه به هم باشند. اگر علائم سرماخوردگي شما بيش از دو هفته طول بکشد، به احتمال زياد شما دچار آلرژي شده ايد. بين سرماخوردگي و آلرژي تفاوت هايي وجود دارد که شما مي توانيد هنگام بروز علائم به دنبال آنها باشيد. هنگام بروز علائم حساسيتي، بيني و چشمان شما دچار خارش مي شود. در صورتي که در سرماخوردگي چنين حالتي به وجود نمي آيد. همچنين خلط فرد هنگام بروز آلرژي مانند آب شفاف است، اما در سرما خوردگي مايل به زرد بوده، غليظ و تيره تر است.  رايج ترين تعريفي که درباره آلرژي وجود دارد اين است: «واکنش افراطي سيستم ايمني بدن به عوامل مختلف» که اين عوامل مختلف با توجه به شرايط آب و هوايي در فصل بهار آنقدر تعدادش زياد مي شود که سيستم ايمني بدن بسياري از افراد، يک واکنش افراطي نشان مي دهد؛ آلرژي هاي فصلي انواع مختلفي دارد که يکي از انواع آن آلرژي هاي چشمي است، اتفاقي که در فصل بهار معمولا براي بسياري با سوزش، خارش، اشک يا قرمز شدن همراه است.

      آلرژي هاي پوستي

      بادهاي بهاري هميشه در کنار خنکي و سبزي، آلرژي هاي مختلف با خود به همراه مي آورند که يکي از آنها آلرژي هاي پوستي است. سالمندان و بچه ها به خاطر داشتن پوست نازک تر بيشتر در معرض اين حساسيت هاي فصلي قرار مي گيرند. چيزي که در بيشتر موارد خشکي شديد پوست و خارش به همراه مي آورد، گاه اين خارش به قدري زياد مي شود که به عفونت و زخم هاي موضعي هم منجر مي شود. براي پيشگيري از اين آلرژي هاي موضعي بهتر است:

       لباس هاي نخي و خنک بپوشيد و از حمام رفتن زياد که باعث بيشتر خشک شدن پوستتان مي شود، جلوگيري کنيد.

       هنگام استحمام از صابون هاي چرب استفاده نکنيد و پس از استحمام حتما پوستتان را با کرم مرطوب نگهداريد.

       هنگام وزيدن باد بهاري از بيرون رفتن و در معرض باد قرار گرفتن خودداري کنيد.

       در کنار بادهاي بهاري که زمينه ساز حساسيت هاي پوستي هستند، حواستان به کهيرهاي آفتابي هم باشد. و براي جلوگيري از آن از لباس هاي آستين دار و کرم ضد آفتاب استفاده کنيد.

       مصرف مواد حساسيت زا مانند انواع تنقلات با رنگ هاي مصنوعي، فلفل و نوشابه را محدود و بيشتر از آب و مايعات طبيعي براي جلوگيري از خشکي پوست استفاده کنيم.

       روي چمن به ويژه چمن خيس ننشينيد، چون احتمال درگيري پوستي با موادي که در گياه چمن هستند و به ويژه در برابر نور آفتاب زياد مي شوند، وجود دارد.

      آلرژي چشمي

      موي حيوانات، گرده گلها و گياهان و حتي لوازم آرايشي غيراستاندارد در به وجود آمدن اين بيماري نقش اساسي دارند. واسطه اصلي ايجاد علائم حساسيت ها هيستامين است، چون وقتي مواد حساسيت زا مثل آلودگي يا گرده گياهان روي چشم مي نشيند، سلول هاي دفاعي بدن هيستامين آزاد مي کند که همين موضوع سبب پيدايش سوزش، خارش و اشک مي شود. شايد ابتدايي ترين چيزي که براي پيشگيري از اين اتفاق بايد انجام داد، دورشدن از همين عوامل حساسيت زاست، براي دورکردن عوامل حساسيت زا از عينک استفاده کنيد. شست و شوي چشم ها آن هم در حد متعادل، تاثير خوبي دارد. از خوددرماني و استفاده از کورتون ها به شدت خودداري و در عوض به پزشک مراجعه کنيد.

      درمان حساسيت فصلي با دمنوش ها

      بر اساس ديدگاه طب سنتي، مصرف برخي دمنوش هاي گياهي از جمله نعناع، ريحان، بابونه، رزماري و آويشن براي کاهش خارش و عوارض ناشي از حساسيت هاي فصل بهار موثراست. مصرف چاي نعناع به دليل دارا بودن خواص ضد التهابي، خارش و خشکي پوست را برطرف مي کند. ريحان نيز به دليل خواص ضد باکتريايي براي رفع جوش و لک هاي پوستي موثر است و گياه رزماري نيز با خاصيت تقويت کنندگي و ضدعفوني کنندگي، جريان خون را در مويرگ ها بهبود مي بخشد که براي تازگي پوست مناسب است. پزشکان طب سنتي همچنين مصرف گياه آويشن را براي مقابله با اگزما و حساسيت و مصرف گياه بابونه با خاصيت ضدقارچي براي مقابله با التهاب و آرام کردن پوست توصيه مي کنند. آرامش اعصاب و غلبه کردن بر استرس، از ديگر راه هاي رفع خارش هاي پوستي است. استرس،  سيستم ايمني بدن را ضعيف مي کند و در مقابل، پوست در اين فصل براي بروز کهير و خارش پذيرا مي شود؛ بنابراين در فصل بهار که هوا رو به گرما پيش مي رود، از سيب، ليموترش تازه و عسل بسيار خنک، فالوده خانگي تهيه کنيد که بسيار با ارزش است.

      آلرژي هاي تنفسي

      حساسيت هاي تنفسي مي تواند شامل آبريزش بيني، گرفتگي، عطسه هاي پشت هم و حتي خارش گلو باشد تا جايي که اين موضوع اگر ادامه پيدا کند، مي تواند به داخل ريه هم نفوذ کند. علت اين آلرژي هاي تنفسي، آلودگي و غبار يا گرده افشاني گل ها در فصل بهار است، براي همين سعي کنيد:

      - تا جايي که ممکن است خودتان را از قرار گرفتن در چنين محيط هايي دور کنيد و موقع وزش باد پنجره هايتان را بسته نگهداريد.

      - در صورت ابتلا موقع خواب از پتوهاي پشمي که منجر به تشديد اين علائم مي شود، دوري کنيد و حتي براي خشک کردن لباس هايتان روي بيرون آويختن آنها در هواي آزاد حساب باز نکنيد، زيرا اين کار باعث تجمع گرده ها و حساسيت بيشتر مي شود.

      ميوه هاي آلرژي زا نخوريد

      کيوي، خربزه، گوجه فرنگي، بادمجان و موز در افرادي که سابقه آلرژي دارند، علائم آلرژي را بروز مي دهد. افرادي که به گرده ها حساسيت دارند، به دليل تشابه پروتئيني که بين گرده گياهان و برخي ميوه ها و سبزي ها وجود دارد، بر اثر مصرف آنها علائم حساسيت شان تشديد مي شود. سردسته اين ميوه ها کيوي است، البته خربزه، گوجه فرنگي، بادمجان و موز نيز در افرادي که سابقه آلرژي دارند، علائم آلرژي را بروز مي دهد و بهتر است اين افراد از مصرف ميوه و سبزيهاي ذکر شده که علائم آلرژي شان را تشديد مي کنند، بپرهيزند.

      قوانين ضد آلرژي

       استفاده از رژيم غذايي حاوي ويتامين هاي گروه C، B و K

       اجتناب از غذاهايي که داراي رايحه هاي طبيعي هستند

       عدم استفاده از دارو بدون مشورت با پزشک. افرادي که از آلرژي رنج مي برند، بيش از ديگران به داروهاي شيميايي حساس هستند.

       عدم استعمال دخانيات و دوري جستن از محيط هاي ويژه افراد سيگاري، زيرا مخاط هاي بيني و چشم مي توانند تحريک شوند.

       خوابيدن حداقل 8 ساعت در شب

       تغذيه مناسب

       استراحت و دور شدن از کار حداقل به مدت يک ربع ساعت در زماني که فرد احساس خستگي مي کند.

       انجام فعاليت هاي فيزيکي هفتگي

       رسيدگي به کارهاي شخصي در اوقات فراغت

       عدم مبارزه با احساسات شخصي و بروز دادن احساسات در برقراري ارتباط با ديگران. درحقيقت احساسات سرکوب شده، استرس هاي روحي و جسمي، زندگي بي نظم و... فاکتورهايي هستند که سيستم ايمني را خلع سلاح مي کنند و موجب نفوذ بيشتر آلرژي مي شوند.

      توصيه هاي عمومي براي مبارزه با آلرژي

       به جاي فرش و قالي از کف پوش استفاده کنيد. قالي ها محل تجمع گرد وغبار و گرده ها و ساير عوامل آلرژي زا هستند. کارهاي باغ داري و گل کاري را به زمان پس از گرده افشاني و بعد از پايان فصل آلرژي موکول کنيد.

       شست وشوي بيني با سرم نمكي به باز ماندن راه هاي هوايي كمك زيادي مي كند، استفاده از درمان موضعي اسپري هاي بيني، بسيار كمك کننده است. 2 هفته قبل از شروع علايم با كمك درمان كم عارضه و كم هزينه اسپري ( کلريد سديم )، مي توانيد از بروز علايم پيشگيري كنيد.

       هنگام رانندگي، تهويه ماشين را روشن کنيد تا مانع از ورود هواي بيرون به داخل ماشين که مملو از مواد آلرژي زاست شود.

       مواقعي که اطراف شهر هستيد، پنجره هاي ماشين را ببنديد. زماني كه در فضاهاي بسته مانند خودروها قرار داريد، بايد شيشه ها را به طور كامل بالا بياوريد تاكمتر در معرض گرده ها قرار بگيريد.

       اگر نسبت به حيوانات آلرژي داريد، آنها را داخل اتاق نياوريد و هنگام دست زدن به آنها ماسک بزنيد، يا اينکه در کل، حيواني در منزل نگه نداريد.

       اگر نسبت به گرد و غبار حساسيت داريد، کف اتاق ها را با جاروبرقي جارو بزنيد و با دستمال مرطوب، گرد و خاک وسايل را پاک کنيد.

       اگر كولرتان آبي است، حتماً بايد هر سال پوشال آن را عوض كنيد، زيرا رشد قارچ ها در پوشال و تنفس آن موجب تشديد آلرژي مي شود، اگر از كولر آبي استفاده مي كنيد، احتمالا به سرما آلرژي داريد، بهترين راه پيشگيري اين است كه در معرض باد مستقيم كولر قرار نگيريد، استفاده از آنتي هيستامين نيز مفيد است.

    • media/image/2018/04/2000-1441/654.jpg

      گفت و گوي «مشعل» با  صديقه کيانفر پيشکسوت عرصه بازيگري

      صديقه کيانفر، يکي از بازيگران پيشکسوت کشورمان در سال 1311 در شهر آبادان چشم به جهان گشود. او فعاليت در راديو را از سال 1336 با گويندگي و اجراي نمايش در «راديو نفت» آبادان و بازي در سينما را با فيلم «بحران» کاري از علي اصغر شادروان آغاز کرد و در سال 1350 به دليل حضور بيشتر در عرصه سينما و تئاتر، بازخريد شد.

      او به هفته نامه «مشعل» مي گويد: به دليل اينکه در ناحيه زانو و کمر احساس ناراحتي دارم و براي تسکين دردم فيزيوتراپي مي شوم و نمي توانم در حوزه تصوير فعاليت کنم، در راديو نمايش حضور دارم و هرگاه شنوندگان، موج راديوي خود را روي شبکه نمايش تنظيم کنند، مي توانند صداي من را بشنوند.

      کيانفر ادامه مي دهد: چون گوشم دچار مشکل شده و سطح شنوايي ام پايين آمده است، نمي توانم فقط به صدا گوش دهم. به همين دليل گاهي تلويزيون مي بينم و بيشتر کتاب مي خوانم و استراحت مي کنم.

      به گفته او، تمام کساني که در عرصه سينما و تلويزيون فعاليت مي کنند، زحمت بسياري مي کشند و به نوعي ايثارگري مي کنند؛ زيرا کارشان شبانه روزي است. هر روز ساعت 5 صبح ماشين دنبال بازيگر مي آيد و او را سر صحنه فيلمبرداري مي برد و خدا مي داند که اين بازيگر چه زماني به خانه خود بازمي گردد.

      کيانفر ادامه مي دهد: بازيگران براي فيلم هايي که از تلويزيون پخش مي شوند يا روي پرده سينما مي روند، زحمت بسياري مي کشند و در پشت صحنه سريالي که مخاطب از شبکه هاي تلويزيوني مي بيند، فداکاري هاي زيادي صورت مي گيرد. اين بازيگر پيشکسوت، به يک خاطره از سختي هاي دوران بازيگري خود اشاره مي کند و مي گويد: در سريال «امير و غول چراغ جادو» اثر امير حسين قهرايي مشکل مفصلي در کتفم ايجاد شد. درآن فيلم نقش يک مجرم را بازي مي کردم و حدود 4 ساعت مرا به درختي بستند که آثار آن در سال 86 مشخص شده در آن سکانس، تاندون هاي ناحيه کتفم آسيب ديد. او مي افزايد: 15 ساله بودم که وارد صنعت نفت شدم و از کار در اين صنعت بسيار راضي بودم و درکنار آن حرفه تئاتر را نيز پيش گرفتم، اما چون اين حرفه بسيار زمان بر بود و نمي توانستم وظيفه ام را در صنعت نفت به درستي انجام دهم، در سال 1350 خودم را بازنشسته پيش از موعد کردم.  کيانفر در پايان مي گويد: صندوق بازنشستگي صنعت نفت و کانون بازنشستگان زحمت زيادي مي کشند و از خدماتي که آنها مي دهند، بسيار راضي هستم و از همه آنها تشکر مي کنم.

      ره هموارش ده

      اي خـداونــد يــکـي يــار جــفـاکــارش ده                        دلبري عشوه ده سرکش خون خوارش ده

      تــا بـدانـد کـه شـب مـا به چه سان مي گـذرد                    غم عشقش ده و عشقش ده و بسيارش ده

      چـنــد روزي جـهـت تـجـربـه بيـمـارش کن                    با طبيبي دغلي پيشه سر و کارش ده

      بـبـرش ســوي بـيـابـان و کـن او را تـشــنـه                    يک سقايي حجري سينه سبکسارش ده

      گـمـرهـش کن که ره راست نداند سـوي شهر                    پس قلاوز کژ بيهده رفتارش ده

      عـالـم از سـرکـشي آن مـه سـرگــشته شدند                     مدتي گردش اين گنبد دوارش ده

      کــو صـيــادي کـه هـمـي کـرد دل مـا را پـار                   زو ببر سنگ دلي و دل پيرارش ده

      مـنـکـر پـار شـده سـت او کـه مـرا يـاد نـمـاند                   ببر انکار از او و دم اقرارش ده

      گـفـتـم آخـر بـه نـشـاني کـه بـه دربان گفتي                   که فلاني چو بيايد بر ما بارش ده

      گــفـت آمــد کـه مـرا خـواجـه ز بـالا گـيـرد                   رو بجو همچو خودي ابله و آچارش ده

      بس کن اي ساقي و کس را چو رهي مست مکن    ور کــني مست بدين حد ره هموارش ده

      مولوي

       

      نقي معمولي در فراري

      سينماي 97، سينمايي بود با فيلم هاي متنوع در ژانراي مختلف که تمامي سليقه ها را پوشش مي داد يکي از اين فيلم ها، فيلم «فراري » است . «فراري» داستان دختر 18 ساله اي به نام گلنار با بازي ترلان پروانه را روايت مي کند که از شهرستان به تهران مي آيد و تلاش مي کند تا با ماشين «فراري» هشت ميلياردي، عکس يادگاري بگيرد. اين فيلم يکي از بهترين فيلم هاي اجتماعي چند سال اخير است که فيلمنامه اي کاملا متفاوت با ساير فيلم ها دارد.  محسن تنابنده، ترلان پروانه، سحر دولتشاهي، سيامک صفري، رضا داوودنژاد و با حضور رضا کيانيان و سيما تيرانداز بازيگران اين فيلم هستند .

       

      خشايار اعتمادي درگفت و گو با «مشعل»  از مشکلات توليد آلبوم موسيقي گفت

      چرا  کمرنگ   شدم؟!

      وقتي بيت زيباي «من بهارم تو زمين، من زمينم تو درخت، من درختم تو بهار ..... ناز انگشت هاي بارون تو باغم مي کنه، ميون جنگلا تاقم مي کنه» را براي نخستين بار در دهه 70 از شبکه هاي صدا و سيما  با صداي خشايار اعتمادي شنيديم، خيلي به دل نشست و در آن زمان آلبوم هايي را مانند دلشوره، مثل هيچ کس، خاتون، طعنه، ليلا، عاشقي هر کي هرکي شد، خدا تو رو ببخشه، بايد به تو برگردم، تو محکومي به برگشتن که از او منتشر مي شد، دنبال مي کرديم.   اعتمادي در 11 فروردين 1350 در شهر فاضل آباد از توابع شهرستان علي آبادکتول استان گلستان متولد شد. در 4 سالگي کار با ملوديکا و در 5 سالگي نواختن آکاردئون را آموخت. او در 6 سالگي خوانندگي را آغاز و در 13 سالگي شروع به يادگيري و نواختن پيانو کرد. از سال 74 با از «پنهان حافظ» وارد دنياي موسيقي شد و با خواندن ترانه «بارون» با شعري از شاملو به شهرت رسيد.  اما چند سالي است که حضور او در عرصه خوانندگي کم رنگ شده است که از او علت را جويا مي شويم. در پاسخ مي گويد: در دهه 70 شرايط کار براي توليد موسيقي پاپ و پرداختن به آن بسيار سخت بود، زيرا در آن زمان کارها پاپ کلاسيک و پاپ سنتي بود و خوانندگاني که هم رده من بودند، تمام تلاش خود را مي کردند تا در انتخاب شعر و آهنگ بهترين باشند، از اين رو کارهايي که در آن دوران توليد مي شد، در سطح بالايي از لحاظ موسيقايي قرار داشت.  اعتمادي ادامه مي دهد: در آن سال ها در توليد يک اثر سخت گيري هاي زيادي مي شد و دريافت مجوز تنها با ارائه کار قوي ممکن بود، اما اکنون موسيقي کشور به سمتي حرکت کرده که تعداد خوانندگاني که اغلب غير حرفه اي هستند، زياد شده و به راحتي از کنار کارهاي بي محتوايي که توليد مي شود، عبور مي کنيم. اين جزء دستاوردهاي بد رشد موسيقي پاپ در کشورمان است و علت آن نيز هدايت نشدن مسير و هدف آنها در موسيقي است. عموما کارها کارشناسي نمي شود و به دليل عدم حمايت، به مراجع ذي صلاح مراجعه نمي کنند و به سمت کانال ها و راه هاي غير مجاز سوق مي يابند که در اين وادي، هيچ کنترل و نظارتي روي کيفيت کارشان صورت نمي گيرد.  به گفته او، در گذشته کارهاي توليدي زياد بود؛ اما متاسفانه اکنون به سمت کپي در عرصه موسيقي حرکت مي کنيم. شاهد هستيم که برخي مخاطبان براي دريافت يک کار هنري، حاضر به خريد سي دي با هزينه اي اندک نيستند و به راحتي آن را از طريق فضاي مجازي دانلود مي کنند و به اعتقاد من، اين عده هيچگاه نمي توانند هنردوست باشند ، زيرا در اين جريان هم هنرمند متضرر مي شود و هم بازاري که سرمايه خود را صرف يک کار فرهنگي مي کند. وقتي تبليغات به صورت گسترده و تصويري از طريق رسانه صورت نگيرد، مخاطب هم غيرحرفه اي عمل خواهد کرد و در نتيجه، کارها کاملا غيرکارشناسانه به دست مخاطب مي رسد و عملکرد غيرحرفه اي گسترش مي يابد.

      اين خواننده موسيقي پاپ کشورمان در پايان از انتشار آلبوم جديدش در آينده اي نزديک خبر داد.

       

      لبريز صداي عقيلي

      با وجود اينکه موسيقي پاپ در ايران روز به روز در حال پيشرفت است، ولي نمي تواند خدشه اي بر پيکره موسيقي سنتي با گام هاي آهسته ولي پيوسته به سمت رشد وارد کند. همه ما ايراني ها با اينکه خوانندگان پاپ را دنبال مي کنيم ، در آخر معناي واقعي موسيقي را در موسيقي سنتي ايراني مي بينيم. شايد به اين دليل باشد که اين سبک از موسيقي را به روحيات خود نزديک تر مي دانيم. آلبوم جديد سالار عقيلي «لبريز» با آهنگسازي مجيد درخشاني مي تواند پيشنهاد خوبي در اين زمينه باشد. اين اثر فضايي ايراني با سازبندي ارکسترال دارد و تنها قانون و تار از سازهاي ايراني به کار گرفته شده اند. در بخش هاي مختلف کار، اشعاري از سياوش کرد و سام کرد با صداي تاثيرگذار نصراله متقالچي دکلمه مي شود. اگر به موسيقي کلاسيک ايراني و ادبيات علاقه داريد، اين آلبوم را از دست ندهيد.

       

      تعريف عشق از زبان اريک فروم

      هنر عشق ورزيدن

      آنچه که در کتاب هنر عشق ورزيدن نشان داده شده است ، اين است که عشق، احساسي نيست که هرکس، صرف نظر از مرحله بلوغ خود، بتواند به آساني بدان گرفتار شود.  اريک فروم در پيش گفتار کتاب «هنر عشق ورزيدن» تأکيد مي کند که اين کتاب دستورالعمل ساده اي براي عشق ورزيدن نيست و در خلال کتاب، عشق ورزيدن را به عنوان يک هنر معرفي مي کند. او تلاش مي کند خواننده را متقاعد سازد که تمام کوشش هاي او براي عشق ورزيدن محکوم به شکست است، مگر اين که با جد براي تکامل همه جانبه شخصيت خود بکوشد تا جايي که به جهت بيني سازنده اي برسد. اريک فروم در کتاب، اين موضوع را مطرح مي کند که عشق با دو چيز شناخته مي شود:

      عمق ارتباط متقابل

      شادي

      و در ادامه مي گويد که هرگاه رابطه يا حسي را ديديم که از اين دو خالي است، نام عشق را بايد از آن باز پس بگيريم. در اين کتاب اريک فروم اشاره مي کند که بحث بر ارزش گذاري و بي اهميت شمردن رابطه هاي متنوع انساني نيست. گستره اي از تمايلات و کشش ها يک زن و مرد را به هم نزديک مي کند، اما تنها يکي از آنها عشق نام دارد. دوستي، محبت، مهرورزي، جاذبه هاي روحاني، جاذبه هاي جسماني و ... هزار جور نام ديگر را مي توان براي هر يک از اين کشش ها پيدا کرد، اما يکي و تنها يکي عشق نام دارد.  اولين پاراگراف کتاب« هنر عشق ورزيدن» چنين است:

      آيا عشق هنر است؟ اگر هنر باشد آيا به دانش و کوشش نيازمند است؟ آيا عشق، احساسي مطبوع است که درک آن بستگي به بخت آدمي دارد، يعني چيزي است که اگر بخت ياري کند، آدمي بدان «گرفتار» مي شود؟ مباحث اين کتاب کوچک مبتني بر پرسش اول است، در صورتي که امروز بدون شک، اکثر مردم به تعبير دوم بيشتر معتقدند.

       

      نوع نگاه به زندگي

       درمدرسه اي، پسرباغباني بود که به خاطر هوش، ذکاوت و احساسي که داشت، استادش به او توجه زيادي مي کرد. بقيه شاگردان مدرسه که اکثرا از خانواده هاي مرفه و ثروتمند بودند، از اين وضعيت چندان راضي نبودند و در سخنان خود گاهي اوقات پسر باغبان را مورد تمسخر قرار مي دادند.

      در کنار مدرسه يک درياچه زيبا بود که در اطراف درياچه، ساقه هاي خيزران و ني هاي بامبو تا ارتفاع چندمتري قد کشيده بودند.

      روزي در مدرسه بار ديگر صحبت پسرباغبان، آرامش، وقار و متانت او مطرح شد و دوباره شاگردان از نظر مساعد استاد نسبت به او اظهار گله مندي کردند. استاد تبسمي کرد و خطاب به جمع گفت: تفاوت شما و اين پسر در نوع نگاهي است که به زندگي داريد.

      براي اينکه اين تفاوت را همين الان حس کنيد، برايم بگوييد که ني هاي بامبوي کنار درياچه دهکده براي چه آفريده شده اند؟ يکي از شاگردان گفت: اين ني ها بي فايده و به درد نخورند و باعث شده اند سطح زيباي درياچه از نظرها دور شود و پرنده ها و قورباغه ها در لابه لاي آنها لانه کنند.

      من اگر مي توانستم، تمام اين ني ها را مي سوزاندم و چشم انداز زيباي درياچه را در مقابل چشمان اهالي دهکده، مسافران و رهگذران قرار مي دادم. بدين ترتيب، زيبايي هاي طبيعي دهکده باعث جذب جهانگردان بيشتري به دهکده مي شد و اينجا رونق اقتصادي بيشتري پيدا مي کرد. شاگرد ديگري گفت: من مي دانم اين ني هاي کنار درياچه براي چه آفريده شده اند.

      آنها خلق شده اند تا مردم دهکده از اين ني ها براي ساختن سقف منزل، انبارها و نيز قايق هاي تفريحي استفاده کنند. از سوي ديگر، خنکا  و  رطوبت درياچه را به سوي دهکده مي آورند و آب و هواي آن را معتدل مي کنند. بنابراين از لحاظ اقتصادي چندان هم بي فايده نيستند.

      استاد تبسمي کرد و رو به پسر باغبان کرد و گفت: نظر تو چيست؟ پسر باغبان سرش را پايين انداخت و گفت: ني هاي بامبو در کنار درياچه، شبانه روز ايستاده اند، آنها منتظرند تا نسيمي بيايد و از لابه لاي آنها عبور کند و آنها به صدا درآيند... وقتي نسيمي از لابه لاي يک ني بامبو عبور مي کند و ني، به نوا مي افتد، او به هدف خود از زندگي رسيده است.

      بعد از آن هر اتفاقي که براي بامبو بيفتد، ديگر برايش مهم نيست. استاد به سوي شاگردان بازگشت و خطاب به آنها گفت: همه شما انسان را به عنوان مرکز دايره هستي در نظر گرفتيد و بقيه موجودات عالم را درخدمت خود تصور کرديد و از پنجره منفعت خود به عالم نگاه کرديد، اما اين پسر تنها کسي بود که از ديد بامبو به اين سئوال نگاه کرد... اکنون به من بگوييد کدام يک از شما به معرفت کائنات نزديک تر است؟

      باب ديلان

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/655.jpg
    • media/image/2018/04/2000-1441/656.jpg

      مثلث سوخت گسست ناپذير است

      مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت: اين شرکت به همراه ناوگان حمل و نقل مواد سوختي وجايگاه داران، اضلاع يک مثلث هستند که به هيچ وجه قابل گسست نيستند.

      سيد محمد رضا موسوي خواه در نشست با بيش از200 جايگاه دار و نمايندگان شرکت هاي حمل و نقل مواد سوختي منطقه اصفهان افزود: شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با 90 سال سابقه، کار را بابخش حمل و نقل آغاز کرد و هم اکنون با تعامل جايگاه داران، مثلث سه ضلعي شده است که اضلاعي گسست ناپذير دارد. وي هدف ازنشست با اين دو بخش را بررسي مشکلات، ارائه راهکارهاي مناسب براي پيشبرد اهداف اين حوزه و همدلي بيشترميان بخش هاي ياد شده برشمرد. مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران تصريح کرد: خوشبختانه تاکنون با کمک يکديگر، سوخت موردنيازهموطنان تامين شده است و موفق عمل کرده ايم. موسوي خواه ضمن قدرداني از زحمات همه بخش هاي سوخت رسان با بيان اين که نوروزامسال، در يک روز 116ميليون ليتربنزين توزيع شد، اظهار کرد: اين مهم که درطول تاريخ ايران بي سابقه بوده، درسايه تلاش بدون وقفه و شبانه روزي کارکنان شرکت ملي پخش و تعامل سازنده جايگاه داران و ناوگان حمل مواد سوختي تحقق يافته است. وي گفت: در حالي که سالانه بيش ازيک ميليون خودرو توليد مي شود و هزينه هاي جانبي نيز افزايش يافته، اما از پنج سال پيش تاکنون قيمت فرآورده تغييري نکرده وبا وجود مشکلاتي که درچند ماه گذشته براي پرداخت نقدينگي داشته ايم، کرايه حمل وکارمزد جايگاه ها تا اواسط اسفند ماه پرداخت شده است. موسوي خواه افزود: شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران بابيش از 3600 جايگاه عرضه فرآورده هاي نفتي، 14هزارنفتکش و52 مرکز سوخت گيري هواپيمايي، خدمت رساني به هموطنان را تاکنون به موقع و به نحو احسن انجام داده که قابل تقديراست.

      تاکيد برحفظ استاندارد کيفي سازي فرآورده

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه همدان گفت: درطول سال به ويژه مناسبت هايي مانند نوروز، حساسيت بيشتري درخصوص حفظ استاندارد ملي ومشخصات شيميايي فرآورده هاي نفتي اعمال مي شود. امين روستايي بابيان اين که واحد سرويس هاي صنعتي وکنترل کيفيت، مسئوليت مهم نظارت برحفظ مشخصات شيميايي فرآورده هاي تحويلي را از مبدأ انبارهاي نفت تادرب باک خودرو هاي مشتريان به عهده دارد، تصريح کرد: اين مهم در هفت مرحله انجام مي شود. وي دريافت فرآورده ازخطوط لوله پالايشگاه اراک، ذخيره سازي در مخازن قبل از بارگيري، حين بارگيري و بعد از بارگيري درمخازن مصرف کنندگان عمده و جايگاه ها و فروشندگي هاي شهري و روستايي را از جمله اين مراحل برشمرد.  روستايي تصريح کرد: بنابرمسئوليت اجتماعي، صيانت ازحريم امنيت عمومي و رعايت حقوق شهروند مصرف کننده، کنترل کيفيت فرآورده و ثبت وضبط مشخصات آن به طور پيوسته انجام مي شود. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه همدان گفت: از28 اسفند پارسال تا 18فروردين امسال، علاوه بربازديد تيم هايي ازحراست، روابط عمومي، معاونت بازرگاني، همچنين خدمات فني - مهندسي و اچ اس اي، بازديد هاي مشابهي به وسيله دستگاه هاي نظارتي مانند راهداري وستاد اقامه نماز انجام و 300 آزمايش کيفي سوخت قابل تحويل ثبت شد. رئيس سرويس هاي صنعتي و کنترل کيفيت فرآورده هاي نفتي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه همدان نيزگفت: چنانچه درفرآورده هاي نفتي، کوچک ترين مغايرتي بامشخصات شيميايي استاندارد ملي ديده شود، تيم هاي کنترل کننده بخش دولتي و خصوصي به منظورجلوگيري از عرضه آن وارد عمل مي شوند. وي تصريح کرد: نوروزامسال، در84 مرکزعرضه سوخت استان همدان 300 مورد آزمايش و بررسي نمونه فرآورده موجود و تحويلي به مشتري ازمخازن جايگاه ها و فروشندگي هاي شهري و روستايي انجام شد که 222 مورد آن راواحد سرويس هاي صنعتي وکنترل کيفيت منطقه همدان انجام داده است.

      شارژ الکترونيکي کالابرگ نفت سفيد براي نخستين بار

      احمد مجرد مدير شرکت ملي پخش منطقه اروميه گفت: طرح مطالعاتي الکترونيکي کردن کالابرگ نفت سفيد از ابتداي سال گذشته به صورت پايلوت و از ابتداي امسال نيزبه شکل به کامل در اين منطقه عملياتي اجرا شد. وي با بيان اين که مطالعات اوليه الکترونيکي کردن توزيع نفت سفيد درسه فاز انجام شده است، شناسايي خانوارها با همکاري اداره پست، ثبت اطلاعات در سامانه تجارت آسان وهماهنگي با شبکه بانکي استان ازطريق كارت بانکي به روش آريو پي(يکي ازفرآيندهاي توليد نرم افزار) را از مراحل سه گانه اين طرح برشمرد. مجرد گفت: آذربايجان غربي، بيشترين مصرف کننده نفت سفيد کشور محسوب مي شود و سوخت مورد نيازحرارتي شهري و روستايي خود را در سال هاي گذشته با كالابرگ و از طريق فروشندگي هاي نفت سفيد تامين مي کرده است. مديرشرکت ملي فرآورده هاي نفتي منطقه اروميه، توزيع خارج ازشبكه و قاچاق سوخت، هزينه بالاي چاپ، توزيع و امحاي كالابرگ، همچنين دسترسي نداشتن به آماردقيق سوخت مصرفي را از جمله مشکلات توزيع نفت سفيد با کالابرگ برشمرد. مجرد درباره کارت هاي بانکي مشمول اين طرح الکترونيکي نيز گفت: هم اکنون کارت هاي بانکي عضوشتاب (ملي، ملت، اقتصاد نوين و بانک پارسيان) به سامانه الکترونيکي توزيع سوخت متصل هستند و مشترکان نفت سفيد مي توانند براي دريافت سهميه خود به مقدار400 ليتر به فروشندگي مربوط مراجعه وبه دريافت آن اقدام کنند. وي با بيان اين که نزديک به 100 هزارخانوار شهري و روستايي زيرپوشش شبکه توزيع نفت سفيد قراردارند، افزود: سال گذشته بيش از300 ميليون ليتر نفت سفيد ازطريق 396 فروشندگي ميان اين خانوارها توزيع شده است.

      ثبت 770 بازديد جايگاهي در نوروز 97

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه لرستان گفت: نوروز امسال 770 مورد بازديد از مراکزعرضه سوخت ثبت شد. پيمان بهرامي افزود: بازديد از مجاري عرضه سوخت در قالب طرح نظارت نوروزي بر جايگاه ها انجام شد تاخدمات رساني مطلوبي به مسافران صورت گيرد وخوشبختانه اين مهم در نوروز امسال محقق شد. وي تصريح کرد: اين نظارت ها درقالب 50 گروه انجام شده است و کنترل کيفيت وکميت فرآورده هاي نفتي عرضه شده، نظافت مراکزعرضه سوخت، نمازخانه ومحوطه جايگاه ها، بازديد ازنمازخانه هاي بين راهي، بازديد از 12 باب تاسيسات گازمايع، همچنين نحوه ارائه خدمات، پوشش ظاهري کارکنان جايگاه ها و برخورد آنها با مسافران و مباحث مرتبط با عمليات، تجهيزات و اچ اس اي، ازجمله اهداف اجراي آن بوده است. وي درباره ميزان بنزين مصرفي منطقه لرستان درنوروز امسال نيز اظهار کرد: در اين بازه زماني مصرف بنزين با 13 درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل، به 35 ميليون و 975هزار ليتر رسيد. مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه لرستان همچنين با اشاره به مصرف نزديک به يک ميليارد و 95 ميليون ليتر انواع فرآورده نفتي در سال گذشته گفت: اين ميزان مصرف نسبت به سال 95 رشد 34/3 درصدي داشته است. بهرامي با بيان اين که مصرف بنزين سال گذشته منطقه لرستان 457 ميليون و 423 هزار ليتر بوده است، رشد مصرف آن را در قياس با سال قبل از آن 10 درصد عنوان کرد. به گفته وي، در ميان فرآورده هاي مصرفي سال گذشته در منطقه لرستان، نفت سفيد با 14درصد کاهش نسبت به سال قبل از آن به 81 ميليون و 708 هزار ليتر رسيد. بهرامي توزيع کالابرگ به صورت مکانيزه، تعيين سهميه واقعي مصرف کنندگان، کنترل ونظارت مصرف کنندگان و توسعه شبکه گازرساني را از جمله دلايل اين کاهش برشمرد.

      هدف گذاري براي انتقال روزانه 830 ميليون مترمکعب گاز

      مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران گفت: رويکرد اين شرکت در سال جاري، انتقال روزانه 830 ميليون مترمکعب گاز است. سعيد توکلي در بازديد از تاسيسات گازي منطقه 10 عمليات انتقال گاز با بيان اين که هدف گذاري شرکت انتقال گاز، انتقال روزانه 830 ميليون مترمکعب گاز در شبکه است، تاکيد کرد: براي رسيدن به اين هدف لازم است تلاش بيشتري در سطح اين شرکت به ويژه مناطق عملياتي صورت گيرد.

      وي با تاکيد بر اين که پايداري منطقه 10عمليات انتقال گازايران، يکي از مهم ترين مباحث درماموريت شرکت انتقال گازايران است، افزود: همواره بخش عظيمي از تحقق انتقال پايدار، ايمن، بهره ور و پاک انرژي گاز به ويژه در فصل زمستان، از سوي اين منطقه انجام مي شود. توکلي ميدان هاي گازي عسلويه را بخش مهم تامين انرژي گازکشور خواند و افزود: منطقه 10عمليات انتقال گاز از لحاظ راهبردي براي شرکت انتقال گاز ايران و شرکت ملي گاز ايران از اهميت خاصي برخوردار است، بنابراين بايد به مقوله تعميرات نوين توجه بيشتري داشته باشد.  توکلي با بيان اين که سهم گازدر سبد انرژي کشور 70 درصد است، از افزايش حجم انتقال گاز در سال جاري خبر داد و افزود: امسال با توجه به تعهدات تعيين شده براي شرکت ملي گاز ايران، بايد روزانه 830 ميليون متر مکعب گاز درشبکه انتقال داده شود. وي تصريح کرد: اميدواريم با درسرويس قرارگرفتن خطوط و ايستگاه هاي تقويت فشارگاز مورد نياز، اين رسالت سنگين در سال جاري انجام شود. حميد خدري، مديرمنطقه 10عمليات انتقال گازايران نيز ضمن ارائه گزارشي از آخرين اقدام هاي و فعاليت هاي اين منطقه، گفت: با وجود حجم بالاي فعاليت ها دراين منطقه، به لطف خداوند و همت نيروها همه کارها به خوبي انجام مي شود.

      پوشش 95 درصدي گاز در کردستان

      مديرعامل شرکت گاز استان کردستان از بهره مندي 95 درصدي جمعيت اين استان از گاز طبيعي خبر داد. احمد فعله گري افزود: با گازرساني به92 روستاي استان کردستان در سال گذشته، هم اکنون 450هزارخانوارساکن دراين روستا زيرپوشش گازطبيعي قرار گرفته اند. وي درباره گازرساني به شهرستان هاي استان کردستان نيز گفت: هم اکنون 29 شهراز30 شهر اين استان ازگازبه عنوان سوخت پاک استفاده مي کنند وضريب نفوذ اين حامل انرژي درشهرها 100 درصد است که بالاتر ازميانگين کشوري قرار دارد. فعله گري با بيان اين که يک هزارو 315 روستاي استان کردستان از قابليت گازرساني برخوردار است، تصريح کرد: با احتساب گازرساني به 92 روستا در سال گذشته، هم اکنون شمار روستاهاي متصل به شبکه گاز به يک هزار و 126 مورد افزايش يافته است. مديرعامل شرکت گاز استان کردستان گفت: امسال براي گازرساني به 180روستا با اعتبارهزارميليارد ريال برنامه ريزي شده است.

      به گفته وي، هم اکنون گازرساني به112روستا درشهرستان هاي کامياران، سنندج، قروه، سقز، بانه، سروآباد، ديواندره، بيجار و مريوان نيز در دست اجراست.

      فعله گري يادآورشد: درسه سال اخير فعاليت هاي چشمگيري در زمينه گازرساني روستايي انجام شده و555 روستا زيرپوشش گاز طبيعي قرار گرفته اند که 92 مورد آن مربوط به سال گذشته است.

       

      ايمن سازي خطوط لوله و مراکز انتقال نفت

      رئيس واحدتعميرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران از ايمن سازي خطوط اين منطقه در مراکز انتقال نفت خبر داد. عليرضا بيات گفت: مراکزانتقال نفت کرج، چشمه شور، کن، قوچک، ري قديم، همچنين نفت اصلي و واحد رسيدوارسال، تاسيساتي هستند که با انجام تعميرات(وصله وهافسل وروکارکردن لوله ها ومخازن زيرزميني) ايمن سازي شده اند.  وي خاکبرداري، تميزکاري، ضخامت سنجي، رنگ آميزي، نوارپيچي و تعميرات نقاط فرسوده خطوط لوله را از اقدام هاي انجام شده براي ايمن سازي تاسيسات مراکز ياد شده برشمرد.

      به گفته بيات، هزينه اجراي اين طرح با به کارگيري از توان و دانش فني کارشناسان منطقه، همچنين انتخاب روش‎هاي کارآمد و کم هزينه در قياس با روش هاي مرسوم، تا ميزان قابل توجهي کاهش داشته است. وي تاکيد کرد: شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران با ايمن سازي لوله ها وجلوگيري از نشتي هاي احتمالي، توانسته است گام موثري در جهت حفظ محيط زيست بردارد. بيات ايمن سازي لوله ها و جلوگيري ازنشتي ها را اقدامي مهم برشمرد و افزود: در صورت وجود نشتي، آب هاي زيرزميني آبستن خطراتي همچون آلودگي شده و موجب آسيب رساني به محيط زيست مي شود. رئيس واحد تعميرات خط شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران تاکيد کرد: بي توجهي به ايمن سازي و بروزنشتي درخطوط، موجب بروزمشکلات فراواني از جمله آلودگي هاي زيست محيطي، آسيب رساني به جان ومال اهالي حريم خطوط لوله ونقص درسوخت رساني مي شود؛ از اين رو توجه به اين مهم ضرورت دارد.

      انتقال 8 ميليارد تن کيلومتر نفت خام و فرآورده نفتي  

      مديرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خوزستان گفت: سال گذشته درمجموع هشت ميليارد تن –کيلومتر نفت خام و فرآورده نفتي به وسيله خطوط لوله اين منطقه عملياتي منتقل شده است.

      کيهان پورگفت: بنابرآمارهاي ثبت شده، پنج ميليارد
      تن– کيلومترازاين مقدار نفت خام و سه ميليارد تن – کيلومتر نيز فرآورده نفتي بوده است.  وي اظهارکرد: حجم فرآورده هاي نفتي تحويل داده شده به شرکت ملي پخش درشهرستان انديمشک بيش از 430 ميليون ليتروحجم فرآورده هاي نفتي تحويل داده شده به منطقه لرستان درسال آماري مشابه حدود 5 ميليارد ليتر است.

      وي در ادامه به ساعت کارکرد تجهيزات دوار در سال گذشته اشاره و تصريح کرد: بنابربررسي ها، توربين ها و الکتروپمپ هاي اصلي در مراکز انتقال نفت منطقه خوزستان، بيش از80هزار ساعت کارکرد داشته اند.

      شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان، از مناطق 12 گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران است که به عنوان يکي از گسترده ترين مناطق، انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي را به عهده دارد.

      اين منطقه عملياتي که گستره وسيعي ازخوزستان را در برگرفته شامل 10 مرکز انتقال نفت، يک تاسيسات، ناحيه فني آبادان همچنين 25 ايستگاه مخابراتي است که با 1300کيلومترخط لوله، نفت خام و فرآورده هاي نفتي را دريافت و ارسال مي کند.

       

       

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/657.jpg

      جابه جايي 150 دستگاه حفاري در 7 استان کشور

      رئيس اداره کل ترابري شرکت ملي حفاري ايران گفت: ناوگان ترابري سنگين اين شرکت، سال گذشته به جابه جايي 150دستگاه حفاري درهفت استان کشور اقدام کرده است.

      فواد عماد با بيان اين که جابه جايي هردکل حفاري با به کارگيري بيش ازيکصد دستگاه خودرو کشنده سنگين و فوق سنگين و در يک فرآيند تعريف شده به وسيله تيم هاي عملياتي انجام مي شود، افزود: انتقال اين دستگاه ها در قالب 18هزارو738محموله که جا به جايي بخشي از آنها با همکاري پليس راهور بوده، انجام شده است. وي مسافت پيموده شده درانجام اين جا به جايي ها را17 هزار و 204 کيلومتر اعلام و اظهار کرد: سال گذشته 18هزارو 878 محموله کالا و مواد از جمله بيش از 100 ميليون ليترسوخت به موقعيت عملياتي دستگاه هاي حفاري انتقال يافته است.

       رئيس اداره کل ترابري شرکت ملي حفاري ايران گفت: سال گذشته آمارجابه جايي کارکنان درمناطق شهري وعملياتي نيز به بيش از يک ميليون و 400 هزار نفر رسيد.

      عماد با تاکيد براين که جابه جايي دستگاه هاي حفاري درجاده هاي اصلي و مسيرهاي دسترسي به ميادين وچاه هاي نفت و گاز، موضوعي تخصصي و تابع استانداردهاي خاص است، افزود: برهمين اساس درمدت زمان ياد شده 90هزارو724 کيلومترمسير جابه جايي دستگاه هاي حفاري به وسيله واحد مهندسي بررسي شده است. وي جا به جايي دو دستگاه دکل حفاري و تجهيزات و خدمات مورد نياز براي مهار فوران چاه 147 رگ سفيد را از ديگر فعاليت هاي برجسته شرکت ملي حفاري ايران در سال گذشته برشمرد.  رئيس اداره کل ترابري شرکت ملي حفاري ايران گفت: هم اکنون نيز جابه جايي 11 دستگاه حفاري درموقعيت هاي عملياتي مناطق نفت خيز جنوب و ميادين نفتي غرب کارون در دست انجام است. وي افزود: شتاب بخشيدن به اين جابه جايي ها، اعمال بيش ازپيش مقررات وضوابط ايمني و رانندگي و برگزاري دوره هاي آموزشي تخصصي و عمومي براي انتقال ايمن دکل ها و محموله هاي سنگين، از اولويت هاي امسال اين اداره کل است.

      تخليه و بازرسي خطوط لوله قديمي نفت

      مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران از دردستور کارقرار گرفتن بازرسي وتخليه خطوط لوله دريايي کشور که در زمان جنگ تحميلي عهده دار صادرات نفت کشور بوده اند، خبر داد. سيد پيروز موسوي با بيان اين که انجام اين کار يکي از اهداف اصلي حوزه عمليات، فني و مهندسي و... شرکت پايانه هاي نفتي ايران درسال جاري است، افزود: براي انجام اين عمليات بسيارپيچيده وبا ريسک بسيار بالا، با شرکت هاي دولتي مذاکره شده است و انتظارمي رود امسال اجرايي شود. وي با اشاره به منويات مقام معظم رهبري در حوزه اقتصاد مقاومتي و حمايت از سرمايه هاي داخلي کشور، افزود: باتکيه برتوان داخلي و بهره گيري ازمهندسان و فناوري داخل کشور اين پروژه عظيم رادر سال جاري اجرايي خواهيم کرد.

      موسوي همچنين ازآماده سازي تاسيسات اين شرکت براي افزايش وتنوع بخشي به صادرات نفت خام کشوردرسال جاري خبرداد و افزود: براين اساس نوسازي کامل اسکله آذرپاد به عنوان يکي از اولويت هاي مهم امسال در دستور کار قرار گرفته است. مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران همچنين با اشاره به نقش مهم آموزش و پرورش نيروي انساني متخصص دراين شرکت گفت: شرکت پايانه هاي نفتي ايران امسال برنامه هاي جامع و عملياتي را به منظور ارتقاي دانش علمي و فني نيروي انساني در دستور کار قرارداه است.

      وي با تاکيد برآموزش محورشدن نيروي انساني متخصص دراين شرکت افزود: اميدواريم درکوتاه مدت به اهداف تعريف شده دراين حوزه دست يابيم.

      موسوي گفت: وزارت نفت جمهوري اسلامي ايران سال گذشته يکي ازمهم ترين وتاثير گذارترين حضور خود درمجامع بين المللي نفت را پشت سر گذاشت که تاثيرگذاري مستقيم درتصميم هاي کلان اين مجامع بين المللي، گواه اين موضوع است.

       

      تبيين اولويت هاي نفت خزر در سال 97

      مديرعامل شرکت نفت خزرگفت: اين شركت به زودي شاهد فصل تازه اي از فعاليت هاي توسعه اي خواهد بود.  محسن دلاويز در نخستين نشست شوراي مديران شرکت نفت خزرضمن تبيين برنامه ها و اولويت هاي اين شرکت درسال 97 افزود: امضاي سند همكاري بين جمهوري اسلامي ايران وجمهوري آذربايجان در زمينه بهره برداري مشترك ازظرفيت هاي خزر در فروردين ماه امسال (با حضور رئيس جمهور و وزير نفت درباكو) رويداد بسيارمهمي بود که زحمات زيادي براي آن كشيده شد. وي گفت: هم اکنون وقت آن است كه اين توافقنامه با برنامه ريزي دقيق، دستورعمل ها و روش اجرايي، پيگيري شود. دلاويز بااشاره به لزوم تشكيل كارگروه هاي فني - تخصصي در داخل شرکت نفت خزر، همچنين بهره گيري از ظرفيت هاي مديريتي و كارشناسي براي تحقق اهداف تعيين شده، بر ضرورت بررسي و پيگيري جنبه هاي مختلف اين توافقنامه و ديگر موافقت نامه هاي در دست انجام تا مرحله اجرا و حصول نتايج مورد انتظار تاكيد کرد. وي اظهارکرد: همان گونه که نويد آن داده شده بود، در سايه الطاف خداوند، همچنين تلاش کارکنان شرکت نفت خزر، سال ثمربخشي پشت سر گذاشته شدواين شركت به زودي شاهد فصل تازه اي از فعاليت هاي توسعه اي خواهد بود.  مديرعامل شركت نفت خزر، فعاليت در سه استان گلستان، گيلان و مازندران همچنين برنامه ريزي براي فعاليت هاي توسعه اي در آب هاي عميق درياي خزر را مهم خواند و افزود: فعاليت ها و دستاوردهاي شركت نفت خزر هميشه به لحاظ ملي و فرا منطقه اي حائز اهميت بوده است. وي همچنين بر حفظ فضاي تعاملي درسازمان و بهره گيري از همفكري، همدلي و خرد جمعي که ضامن تحقق اهداف عاليه آن است، تاکيد کرد.

      توليد نخستين نرم افزار شبيه ساز مخازن نفت و گاز در كشور

      نخستين نرم افزار شبيه ساز مخازن نفت و گاز درمقياس صنعتي با حمايت شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب بومي سازي شد. بومي سازي اين شبيه ساز با حمايت و پيگيري هاي كارشناسان معاونت مهندسي نفت (سيستم هاي مهندسي مخازن) شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب توسط شركت توسعه و فناوري هميار مهندسي (تفاهم) انجام شده است  اين نرم افزار نخستين نمونه ازنوع خود بوده كه در مقياس صنعتي تهيه و كاربردي شده است. شبيه سازمزبور كه«رتينا»(RETINA ) نام گذاري شده، ازهمه ويژگي ها و قابليت هاي اساسي نمونه هاي مشابه خارجي برخوردار و هزينه تهيه آن از نرم افزارهاي خارجي کمتر است. يكي از محورهاي فعاليت اداره سيستم هاي مهندسي مخازن شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، پيگيري ساخت نرم افزارهاي تخصصي- بومي از سوي كارشناسان خود يا شركت هاي داخلي است. در اين زمينه، طي چند سال گذشته، چند نرم افزار به بهره برداري رسيده است. امكان دسترسي منظم و هميشگي به كارشناسان توسعه دهنده نرم افزار براي حل مسائل و پشتيباني به روز نرم افزار، همچنين امكان توسعه و بهبود آن با توجه به نيازهاي خاص شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، از جمله مزاياي نرم افزار رتيناست.

      ساخت نرم افزارهاي تخصصي در داخل كشور علاوه بر قطع وابستگي و صرفه جويي اقتصادي، زمينه دستيابي به دانش فني و مباني محاسباتي نرم افزارهاي تخصصي را فراهم مي سازد. اين موضوع در نهايت به تطبيق روش ها و فرآيندهاي مهندسي مخازن با شرايط خاص مخازن كشور نيز منجر مي شود. 

      برگزاري کنگره ملي «توسعه مخازن شکافدار» در ارديبهشت امسال

      دومين کنگره ملي «توسعه مخازن شکافدار، با رويکرد ازدياد برداشت از مخازن» ارديبهشت ماه 97 در اهواز برگزار مي شود.

      اين کنگره با هدف شناساندن دستاورد هاي حوزه مهندسي نفت، ارتباط و تبادل ميان محققان صنعت و پژوهشگران دانشگاهي، فراهم سازي بستري براي ارتباط ميان صنعت و دانشگاه و شناساندن اهم دستاوردهاي صنعت به دانشگاه و پژوهش هاي دانشگاهي به صنعت، با همکاري مشترک مجتمع آموزش فنون اهواز و دانشگاه صنعت نفت در روزهاي پنجم و ششم ارديبهشت ماه سال آينده در اهواز برگزار مي شود.

       مديريت يکپارچه و راهبردهاي کلان در توسعه ميادين نفت و گاز، مهندسي مخازن زمين شناسي و پتروفيزيک، حفاري چاه هاي نفت و گاز، همچنين چالش ها و فناوري ها، مهندسي بهره برداري و بهينه سازي توليد از چالش هاي نفت و گاز، محورهاي اصلي اين کنگره است.  علاقه مندان براي کسب اطلاعات بيشترمي توانند به وبسايت کنگره http: //frdconf.ir/fa/ مراجعه کنند يا با شماره تلفن 34121519 تماس بگيرند.

      94 هزار نفر- ساعت آموزش اچ اس اي در سال 96

      رئيس بهداشت، ايمني ومحيط زيست(اچ اس اي) شركت بهره برداري نفت و گازگچساران با تاکيد بر اينکه حفظ و ارتقاي سلامت و ايمني کارکنان، همچنين مديريت صحيح درحوزه حفاظت ازمحيط زيست، از اولويت هاي مهم اين شرکت است، افزود: با توجه به اين اولويت مهم، سال گذشته 93 هزار و 959 نفر- ساعت آموزش اچ اس اي برگزار شده است. شهباز صفري با بيان اين که دوره هاي آموزشي برگزار شده شامل آتش نشاني، ايمني، حفاظت محيط زيست، بهداشت حرفه اي و اچ اس اي بوده است، تصريح کرد: دوره هاي آموزش اچ اس اي باهدف ارتقاي سلامت کارکنان وحفظ اموال و سرمايه هاي شرکت ملي نفت ايران برگزار مي شود.  وي با اشاره به ديگر فعاليت هاي اچ اس اي نفت و گاز گچساران در سال گذشته گفت: انجام دوهزارو 508مورد بازرسي به منظور شناسايي نقاط مخاطره آميز و ارائه راهکار براي حذف يا کاهش ريسک ناشي از کارهاي عملياتي و تعميراتي، ازديگر فعاليت هاي حوزه اچ اس اي اين شرکت در سال گذشته بوده است. رئيس اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت وگازگچساران همچنين اجراي 45مانور واکنش سريع درشرايط اضطرار را از ديگر فعاليت هاي سال گذشته اچ اس اي اين شرکت برشمرد.

      توليد بيش از 5/5 ميليارد ليتر بنزين يورو4

      مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند گفت: اين شرکت سال گذشته با تلاش شبانه روزي همکاران، بيش از 5/5 ميليارد ليتر بنزين يورو 4 به چرخه سوخت کشور عرضه کرد. عليرضا امين افزود: توليد روزانه 500 تن پروپيلن، 400 تن گوگرد گرانول، دوهزارتن گازمايع، 16ميليون ليتر بنزين يورو4، همچنين13 ميليون ليتر نفت گاز يورو4 و چهارميليون ليتر نفت کوره، از فعاليت هاي اين پالايشگاه است. وي افزود: ماهانه 50 تا100ميليون ليترسوخت جت در صورت نياز در پالايشگاه نفت امام خميني (ره) شازند توليد مي شود. امين با اشاره به اين که درميان 9 پالايشگاه کشور، شازند بزرگ ترين پالايشگاه از نظر تعداد واحدها و کيفيت محصولات است، تصريح کرد: اين پالايشگاه براساس سياست هاي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران فعاليت مي کند و توان افزايش و ارتقاي کيفي بنزين به يورو 5 را نيز دارد. مديرعامل پالايشگاه امام خميني(ره) شازند، از بزرگ ترين تعميرات اساسي واحدهاي مختلف پالايشگاه از اواخر فروردين امسال خبر داد و گفت: تجهيزات و ادوات مورد نياز مهيا و از بيست و پنجم فروردين تعميرات اساسي آغازشده است.

       

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/658.jpg

      بازگشت  نفت   مسجد  سليمان

      تيم فوتبال نفت مسجد سليمان در يک قدمي صعود به ليگ برترفوتبال ايران قرار گرفت.

      تيم فوتبال نفت مسجد سليمان، پس از اينکه از ليگ برتر به ليگ دسته يک سقوط کرد، بعد از 2 سال دوباره عزم خود را جزم کرده تا به سطح اول فوتبال ايران برگردد.

      نفتي ها که اواخر فصل گذشته، هدايت تيم خود را به محمود فکري سپردند تا از سقوط به ليگ دسته دوم فرار کنند و موفق هم بودند، در فصل جديد (97 – 96 ) سکان هدايت تيم خود را به دست محمود فکري سپردند.

      نفتي ها فصل را خوب شروع کردند و با پيروزي هاي متوالي، صدر جدول را به خود اختصاص دادند، تا جايي که حتي رکورد هاي مختلفي را از خود بجا گذاشتند؛ از جمله اينکه در 5 هفته متوالي ابتداي ليگ، دروازه خود رابسته نگه داشتند.

      نفتي ها با ادامه روند رو به رشد خود، در پايان نيم فصل نخست ليگ يک، قهرمان نيم فصل شدند تا به صعود اميدوارتر از قبل باشند. شاگردان محمود فکري نيم فصل دوم را کمي بد آغاز کردند، به طوري که در صدر جدول رده بندي، از حاشيه امنيت برخوردار نبودند و رقيبانشان به يک قدمي آنها رسيده بودند؛ ولي دوباره همان تيم در نيم فصل، اول شد و با چند پيروزي پي درپي، بخصوص بيرون از خانه با رقيبان فاصله ايجاد کرد و با تثبيت جايگاه خود در صدر جدول، دوباره شانس نخست قهرماني و صعود به ليگ برتر شد.

      نفت مسجد سليمان درهفته سي و يکم ليگ دسته يک فوتبال باشگاه هاي ايران در کرج، مهمان تيم فوتبال اکسين کرج بود که موفق شد اين تيم کرجي را که در زمره مدعيان قرار داشت، شکست دهد و با اقتدار جايگاه خود را در صدر جدول تثبيت کند.

      شاگردان محمود فکري در کرج با ارائه يک بازي برتر و تک گل ميلاد ميداودي، با نتيجه يک بر صفر، اکسين را شکست دادند و 63 امتيازي شدند و با 5 امتياز اختلاف نسبت به تيم دوم جدول، در 3 هفته مانده به پايان رقابت ها، صدرنشيني خود را مستحکم تر کردند و بخت نخست صعود به ليگ برتر شدند.

       

      آسانسور ليگ برتر نمي شويم

      فکري:  نفت مسجد سليمان با اقتدار صعود مي کند

      سرمربي نفت مسجد سليمان معتقد است، تيمش توانايي حضور با کيفيت و ماندگار در ليگ برتر را دارد.

       محمود فکري، سرمربي نفت مسجد سليمان درباره پيروزي تيمش مقابل اکسين البرز گفت: بازي سختي پيش رو داشتيم و خوب مي دانستيم که آنها خوب بازي مي کنند. سعي کرديم در نيمه اول ضمن کنترل بازي، حريف را در زمين خودش شکست دهيم، در اين هفته ها، همه تيم ها با انگيزه خاصي مقابل ما قرار مي گيرند و اين موضوع کار را براي ما سخت و دشوار مي کند. به هر حال هر تيمي در صدرجدول باشد، تيم هاي ديگر با قصد توقف آن، مقابلش قرار مي گيرند و انگيزه اي دو چندان، بلکه صدچندان براي اين کار دارند.

      فکري سپس به نيمه دوم بازي اشاره کرد و ادامه داد: در نيمه دوم با توجه به افت بدني بازيکنان اکسين، سعي کرديم با طراحي حملات سرعتي، روند بازي را به سود خودمان تغيير دهيم. خدا را شکر بچه ها خيلي هوشمندانه موفق شدند گل سه امتيازي را به ثمر برسانند و اگر کمي فرصت طلب بودند، مي توانستيم با اختلاف گل هاي بيشتري، برنده شويم.

      سرمربي نفت مسجد سليمان درباره هفته صدرنشيني تيمش گفت: مهم ترين دليل اين صدرنشيني، شخصيت بازيکنان تيم ماست که توانسته اند اين اعتماد به نفس را به يکديگر بدهند. بعد از برد اکسين، به بازيکنانم گفتم شما آنقدر پخته و حرفه اي شده ايد که ديگر بدون سرمربي و کادر فني مي توانيد سه بازي آينده را مديريت کنيد. اين باعث خوشحالي من به عنوان سرمربي است که چنين بازيکنان مطيع و بي حاشيه اي دارم.

      فکري در مورد حواشي به وجود آمده براي تيمش تصريح کرد: در هفته هاي مختلف، مسائلي را متوجه تيم ما کردند. برخي مي گفتند ما از داوري ها استفاده مي کنيم و سوت ها به سود تيم ما زده مي شود، اما مي توانيد بازي هاي ما را مرور کنيد تا ببينيد که بارها از اشتباه هاي داوران متضرر شده ايم؛ اما هيچگاه به اين مسائل دامن نزده ايم تا تمرکز تيم از بين نرود، حتي در برهه اي، تيم ما را به داشتن جادوگر متهم کردند و تهمت هايي به ما زدند، ولي بازهم سعي کردم وارد بازي آنها نشوم. خدا را شکرمي کنم که تيم ما با تکيه بر توانايي و شايستگي هاي خودش، نتيجه لازم را به دست آورده و در آستانه صعود به ليگ برتر قرار گرفته است.

      وي در خصوص ديدارهاي آتي و تاثير آن بر روند نتيجه گيري اين تيم خاطرنشان کرد: همه بازي ها سخت هستند و هيچ بازي آساني نيست. همه تيم ها با تمام وجود  مقابل نفت بازي مي کنند تا از ما امتياز بگيرند که طبيعي هم هست. همانطور که گفتم، ما بازي آساني در اين هفته ها نخواهيم داشت. البته بازيکنان ما نشان داده اند که مقابل تيم هاي قوي تر، بهتر بازي مي کنند و با انگيزه تر هستند. انشاءالله بچه ها هيچ مشکلي براي رويارويي با تيم هاي سخت جدول نداشته باشند و بتوانند بازي را با پيروزي به پايان ببرند.

      فکري در مورد ادامه همکاري اش با اين تيم براي فصل آينده گفت: واقعا کار ما براي حفظ اين رتبه خيلي سخت بوده و مجموعه نفت در اين مدت خيلي براي حفظ قهرماني و صدرنشيني تيم تلاش کرده است. من همه تمرکز خودم را گذاشته ام تا سه بازي آينده را نيز بتوانيم با موفقيت پشت سر بگذاريم و صعودمان قطعي شود. تيم ما پتانسيل خوبي دارد و اگر حمايت هاي استاني از تيم ادامه داشته باشد، مي توانيم حضور با کيفيتي را در ليگ برتر تجربه کنيم. اما خودم هنوز تصميمي براي فصل بعد نگرفته ام.

       

      سپاهان  1 - 1 نفت آبادان

      نفتي ها سر افراز در نصف جهان

      تيم فوتبال نفت آبادان در هفته بيست و هشتم ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در اصفهان، مهمان تيم فوتبال سپاهان بود که موفق شد اين تيم را درخانه اش متوقف کند.

      شاگردان فراز کمالوند در اصفهان، ابتدا از حريف خود عقب افتادند؛ ولي بلافاصله موفق شدند از سوي جاسم کرار گل تساوي را به ثمر برسانند تا از حريف خود عقب نمانند. نيمه اول اين ديدار با تساوي به پايان رسيد. در نيمه دوم ابتکار عمل بازي در دستان شاگردان کمالوند بود، ولي نتوانستند از برتري خود استفاده کنند و درنهايت بعد از 90 دقيقه، به تساوي در اصفهان مقابل سپاهان قناعت کردند تا دست پر به آبادان برگردند.

      نفت آبادان با اين تساوي 38 امتيازي شد و با حضور در رتبه هشتم جدول در همسايگي ديگر تيم نفتي پارس جنوبي قرار گرفت.

      پرسپوليس 1 - 1 پارس جنوبي جم

      پارس جنوبي قهرمان را متوقف کرد

      تيم فوتبال پارس جنوبي جم که در هفته بيست و هشتم ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در تهران مهمان پرسپوليس بود، موفق شد قهرمان زود هنگام فوتبال ايران را در خانه اش متوقف کند. شاگردان مهدي تارتار مقابل پرسپوليس در تهران يک بازي منطقي و زيبا را به نمايش گذاشتند. نفتي ها نيمه اول را با تساوي به پايان بردند؛ ولي در نيمه دوم موفق شدند گل برتري را به ثمر برسانند، ولي در دقايق پاياني روي يک غفلت، گل تساوي را دريافت کردند تا در نهايت با تساوي يک بر يک در تهران به کار خود پايان دهند. گل تيم پارس جنوبي مقابل پرسپوليس را ابراهيم صالحي به ثمر رساند. شاگردان تارتار با اين تساوي 41 امتيازي شدند و در رتبه هفتم جدول قرار گرفتند.

      داماش گيلان...................صفر نفت و گاز گچساران......... صفر

      نفتي هاي گچساران در يک قدمي پلي آف

      تيم فوتبال نفت و گاز گچساران در هفته هفتم از مرحله دوم ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران در رشت موفق شد تيم داماش اين شهر را متوقف کند تا يک قدم ديگر به پلي آف ليگ دسته دوم و نيز حضور در ليگ دسته يک فوتبال ايران نزديک شود. شاگردان بهمن فرازمند در رشت، در روزي که توپ و ميدان را در دست داشتند، با ارائه يک بازي منطقي توانستند حريف خود را متوقف کنند تا در رتبه دوم جدول قرار بگيرند. نفتي هاي گچساران چند موقعيت خوب مقابل داماش داشتند که تيرک دروازه مانع از به ثمر رسيدن توپ هاي آنها به گل شد تا در نهايت با تساوي بدون گل در خانه حريف به کار خود پايان دهند.

      نفت و گاز گچساران با اين تساوي 13 امتيازي شد و در رتبه دوم جدول قرار گرفت تا حضور در پلي آف خود را تقريبا قطعي کرده باشد؛ البته نفتي ها اين شانس را دارند که در 3 هفته باقيمانده و با توقف صدرنشين، به صدر جدول برسند و مستقيم به ليگ دسته يک صعود کنند.

       

      فرازمند: شانس صعود مستقيم و پلي آف برابر است

      بهمن فرازمند، سرمربي تيم فوتبال نفت و گاز گچساران بعد از تساوي خارج از خانه برابر داماش گيلان گفت: بازي نفسگيري از هر دو تيم شاهد بوديم؛ هم نفت و گاز و هم داماش بازي زيبايي از خود به نمايش گذاشتند. از عملکرد بازيکنان راضي هستم. در نيمه اول خيلي خوب عمل کرديم. ضربه زيباي مرتضي حيدري به تير دروازه داماش برخورد کرد و در دقايقي از اين نيمه، نبض بازي کاملا در دست ما بود، به طوري که در يک صحنه، بازيکنانم نزديک به 30 پاس باهم رد و بدل کردند. در نيمه دوم هم ضربه سر اسماعيل هاشمي با واکنش خوب دروازه بان داماش مواجه شد و به گل ننشست.

      سرمربي نفت و گاز در پايان درباره شانس صعود مستقيم يا حضور در پلي آف گفت: هنوز چيزي مشخص نيست و همه تيم ها روي کاغذ شانس صعود دارند. اصلا نمي توان گفت که فلان تيم مستقيم صعود مي کند يا فلان تيم به پلي آف مي رود. نفت و گاز همان قدر که شانس صعود به پلي اف دارد، مي تواند به صعود مستقيم هم اميدوار باشد.

       

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/659.jpg

      نونهالان  نفت و گاز  در تيم  ملي هندبال

      مربيان تيم ملي هندبال نونهالان ايران، د‎و بازيکن هندبال نونهالان نفت و گاز گچساران را به دومين اردوي تيم ملي نونهالان کشور دعوت کردند.

      امين کاظمي و آرين مرداني 2 بازيکن تيم نونهالان هندبال نفت و گاز گچساران، به اردوي تيم ملي که از تاريخ 23 فروردين 97 در اصفهان برگزار شد، دعوت شدند.

      شايان ذکر است، اين دو بازيکن نفت و گاز گچساران قبلا هم به اردوي تيم ملي هندبال نونهالان دعوت شده بودند.

       

        جنگل نوردي کوهنوردان شرکت ملي نفت  

        گروه كوهنوردي شركت ملي نفت ايران به منظور توسعه ورزش همگاني، در روزهاي پاياني سال 96 در يک برنامه پيمايش جنگل نوردي در منطقه چلاو آمل، به ارتفاعات البرز در استان مازندران صعود کردند. در اين همايش جنگل نوردي که با حضور 22 نفر از همنوردان و هماهنگي امير احساني، رئيس كوهنوردي شهرستان آمل و اسناوندي، معاون پشتيباني انجام شد، کوهنوردان پس از طي مسافتي حدود 30 کيلومتر، به روستاي ييلاقي گنکرج کلا در منطقه چلاو شهرستان آمل رسيدند و پس از  ارايه توضيحاتي درباره منطقه و مسير پيمايش از سوي شاليکاران، دبير هيات کوهنوردي آمل و راهنمايي احمدي ( بلد راه منطقه)، صعود و جنگل نوردي خودر اشروع کردند و بعد از 5 ساعت، صعود آنها به ارتفاعات منطقه جنگلي و آبشار نيال به پايان رسيد. كوهنوردان شركت كننده در اين پيمايش، در پايان لوح همايش جنگل نوردي دريافت کردند.   اسامي اعضايي كه در اين برنامه شركت داشتند، عبارتند از: رضا نوشادي، فريدون ابوقداره، رضا قاسمي، مجيد خسرواني، حسن نعيمي پور، محمدرضا شهابي فر، جواد مهر پورلايقي، محمد جوادميرزايي، سهيل مجد، قربان باقري، پوريا اسدي، محسن حدادي، محمداصغري، حسن رزميان مقدم، منصورزينعلي، محسن عزيززاده صداقت، محمدعلي عبادي، سيد رضا محمدي پور، امير حسين حدادي، مرتضي راستاد، علي احمدي( راهنماي محلي )،امير شاليكاران(راهنما) و حسين باقرزاده (سرپرست)

       

      يکه تازي نفتي ها در ليگ برتر گلف  

       نمايندگان نفتي حاضر در ليگ برتر گلف در هفته چهارم و پنجم از دور برگشت رقابت هاي ليگ برتر گلف کشور، برابر حريفان خود به ميدان رفتند که با برتري آنها همراه بود. تيم گلف ملي حفاري در هفته چهارم رقابت هاي ليگ برتر در اهواز، به مصاف تيم هيات گلف اصفهان رفت که در نهايت تيم ملي حفاري با نتيجه 6 بر صفر به پيروزي رسيد. تيم نفت و گاز مسجدسليمان، ديگر نماينده نفتي ها  نيزدر اين هفته، در زمين خود به مصاف تيم هيات گلف هنديجان رفت و با نتيجه پنج بر صفر به برتري رسيد.

       در ادامه مسابقات ازهفته پنجم درديدار تيم هاي ملي حفاري اهواز و هيات گلف شاهين شهر اصفهان، به دليل حاضر نشدن تيم شاهين شهر، شش بر صفر به نفع ملي حفاري به پايان رسيد.

      ديدار نفت مسجدسليمان و آزادگان مسجدسليمان به دليل حاضر نشدن تيم آزادگان شش بر صفر به نفع نفت به پايان رسيد.

      با توجه به بازي هاي انجام شده تا پايان هفته پنجم از دور برگشت ليگ برتر گلف کشور، تاکنون تيم هاي ملي حفاري و نفت و گاز مسجدسليمان رتبه هاي اول و دوم را به خود اختصاص داده اند.

      اداره تعميرات، قهرمان  فوتسال کارکنان  نفت و گاز گچساران

      مسابقات فوتسال ادارات کارکنان زير 45 سال شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران (يادواره شهداي نفتکش سانچي ) که از اواخر سال گذشته آغاز شده بود، با قهرماني اداره تعميرات در دسته A به پايان رسيد. مسابقات فينال و رده بندي اين دوره از مسابقات، در روزهاي پاياني فروردين 97 برگزار شد که در ديدار رده بندي، تيم حراست با نتيجه پرگل 8 بر 3 امور مالي را از پيش رو برداشت و در ديدار پاياني نيز تعميرات با نتيجه قاطع 5 بر 0 مهندسي ساختمان را شکست داد و مقام قهرماني را از آن خود کرد.

      لازم به ذکر است، مسابقات دسته B نيز با پايان يافتن اين رقابت ها در سالن آزادي شرکت نفت پيگيري خواهد شد و ديدار فينال و رده بندي اين گروه نيز هفته آينده با مشخص شدن تيم هاي صعود کننده برگزار مي شود.

       

      هندبال بانوان ايران در تسخير نفتي ها

        بانوان در ورزش قهرماني نفت، همپاي آقايان حرکت مي کنند و بايد به جرات گفت که در افتخار آفريني دست کمي از آقايان ندارند و چه بسا در بعضي رشته ها نيز بهتر عمل کرده اند و باعث افتخار نام نفت در ورزش ايران شده اند.

      يکي از رشته هاي ورزشي پرطرفدار گروهي در دنياي توپ گرد که بانوان نفتي در چند سال گذشته در آن حرف اول را زده و به نوعي آن رشته را در تسخير خود درآورده اند، رشته ورزشي هندبال است.

      البته هندبال ايران فقط در تسخير بانوان نفتي نيست؛ بلکه آقايان هم در اين رشته از بهترين ها هستند و نه تنها در ليگ برتر قهرمان شده اند، بلکه پا را فرا تر گذاشته و نماينده ايران در آسيا و حتي در ادامه، نماينده قاره آسيا در جام باشگاه هاي جهان بوده اند و آن تيمي نيست جز تيم هندبال نفت و گاز گچساران که باعث افتخار نام نفت شده است.نفتي هاي گچساران در بخش بانوان هم از مدعيان هندبال ايران هستند؛ ولي رقيبي سرسخت و هم خانواده به نام تاسيسات دريايي دارند.شرکت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي ايران از جمله شرکت هاي نفتي ايران است که با سرمايه گذاري در ورزش، بخصوص در بخش بانوان باعث شده پرچم نفت در ورزش بالا باشد. ازجمله رشته هاي ورزشي که در آن سرمايه گذاري کرده و به آن بها مي دهند، تيم هندبال بانوان تاسيسات دريايي است که در چند سال گذشته، جزو تيم هاي برتر هندبال بانوان ايران بوده و امسال هم در فصلي که گذشت، بعد از رقابتي شانه به شانه با تيم نفت و گاز گچساران موفق شد قهرمان ليگ برتر بانوان ايران شود. تاسيساتي ها حالا نماينده ايران در هندبال باشگاه هاي آسيا هستند. همانطور که گفتيم، دوتيم هندبال بانوان تاسيسات دريايي و نفت و گاز گچساران از ابتداي فصل جديد، براي کسب عنوان قهرماني تا روز آخر با يکديگر رقابت داشتند و در واقع بازي مستقيم دوتيم در روز آخر که دربي نفتي ها بود، چهره قهرمان را مشخص مي کرد. دربي بانوان نفتي در ليگ برتر هندبال بانوان ايران در روز آخر برنده نداشت و دوتيم در رقابتي تنگاتنگ به تساوي دست پيدا کردند؛ ولي با توجه به اينکه تاسيساتي ها يک امتياز از رقيب نفتي خود در جدول بيشتر داشتند، موفق شدند بر سکوي قهرماني بايستند و تيم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران هم به مقام نايب قهرماني قناعت کرد؛ البته در بازي رفت دوتيم در گچساران، اين تيم نفت و گاز بود که تاسيسات را شکست داده بود.نکته مهم درباره حضور اين دوتيم در ليگ برتر هندبال باشگاه هاي ايران، حضور بازيکنان نفتي و بومي در اين رقابت ها بود که سهم تيم نفت و گاز گچساران به مراتب بيشتر است، تا جايي که به گفته اعظم صميمي، سرمربي نفت و گازي ها بيش از 60 درصد از بازيکنان اين تيم را بازيکنان شرکتي تشکيل مي دادند که اين نشان از رشد و توسعه ورزش همگاني و کشف استعداد ها و انتقال آنها به ورزش قهرماني نفت دارد. زهرا ابراهيمي، سرمربي تيم تاسيسات و اعظم صميمي، سرمربي نفت و گاز گچساران هردو عقيده دارند، هندبال در نفت از ظرفيت بالايي برخوردار است و بانوان زيادي جذب اين رشته شده اند، بنابراين بايد اين رشته مورد حمايت قرار گيرد و توجه بيشتري به آن شود؛ چرا که استعدادهاي زيادي وجود دارد و فرزندان نفتي مي توانند ادامه دهنده اين افتخارها باشند.

       

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/660.jpg

      چگونه كودك شــاد داشته  باشيم ؟

         خودمان شاد باشيم

       نوزاد و كودك نوپا، تمام حالات چهره والدين خود را تقليد مي كند به  هرچه والدين،  بخصوص مادر كه از او مراقبت مي كند، لبخند بزند، با خوشحالي بازي كند، به دنبال دليلي براي شاد بودن باشد، به كودكش هورا كشيدن، دست زدن، بازي كردن، آواز خواندن و كتاب خواندن را آموزش دهد، كودك شاد تري خواهد داشت. والدين افسرده، عصباني و مضطرب، احساسات خود را به فرزندشان منتقل مي كنند.

       به فرزندتان مهارت هاي در حد توانش را بياموزيد

       بزرگترين شادي كودك، زماني است که توانايي انجام كاري را پيدا کند. والديني كه با صبوري به فرزندشان اجازه مي دهند كاري را با اشتباه و كندي به تنهايي انجام دهد و كنارش حضور دارند تا در هنگام نياز كمكش كنند، فرزندان شادتري دارند.

        اشتباه فرزندتان را ببخشيد، او را به اشتباهاتش نياويزيد و به او انجام كار خوب را بياموزيد

      والديني كه به كودكانشان سخت مي گيرند، زندگي فرزندشان سخت خواهد گذشت. كودكاني كه به دليل اشتباهاتشان مورد سرزنش، تحقير و تنبيه قرار مي گيرند، شاد بودن را نمي آموزند. كار خوب را مانند يك معلم خوب با صبوري، تكرار و جايزه به فرزند خود بياموزيد.

        بازي، اسباب بازي، همبازي

      كودكاني كه با همسالان خود بازي مي كنند، كودكان شادتري هستند و در مقابل كودكاني كه بيشتر وقت خود را ميان بزرگسالان مي گذرانند، مضطرب تر هستند. بيشترين وقت كودك بايد به بازي كردن و شناخت دنياي اطرافش بگذرد.

        به فرزندتان بگوييد تو خوبي

      هيچ گاه براي تشويق کودکتان از صفات با پسوند «ترين» استفاده نكنيد؛ زيرا باعث خودشيفتگي ناسالم در آنها مي شود. مثلا نگوييد تو بهتريني، تو باهوش تريني، تو از دوستت زيباتري يا زرنگ تري. او را تنها با خودش مقايسه كنيد.

       كودكتان بايد بداند شما در هر شرايطي او را دوست داريد

      عشق بي قيد و شرط، كليد ايجاد اعتماد به نفس، حرمت نفس و موفقيت در كودكان است. هرگز براي تنبيه، او را از محبت خود محروم نكنيد. او بايد بداند هنگامي كه كار بدي انجام مي دهد، شما او را دوست داريد؛ اما كار اشتباهش را دوست نداريد.

        او را نوازش كنيد

      هر زماني كه فرزندتان را در آغوش مي گيريد، به او اين پيام را مي دهيد كه تو دوست داشتني هستي.

        هنگام عصبانيت، او را تنبيه نكنيد

       زماني كه عصباني هستيد، مغز شما فرزندتان را دشمن خود تصور مي كند و كاري مي كند تا او آسيب ببيند. توهين، تحقير، برچسب زدن، تهديد كردن، داد زدن و تنبيه فيزيكي، تنها و تنها به كودك آسيب مي زند.

         به او تجربه هاي شيرين بياموزيد

       اجازه دهيد او دكمه آسانسور را بزند يا در هنگام خريدتان، پول را به فروشنده بدهد.

        به او امنيت بدهيد

      رابطه بين والدين، بزرگترين دليل ايجاد امنيت در كودك است.

        درد كشيدن، دشمن شادي كودكان است

       كودكاني كه يبوست دارند، كودكان شادي نيستند. رفلاكس معده، گوش درد هاي عفوني يا دردهاي ديگر بايد تا جاي ممكن درمان شود.

       محتواي كارتون ها يا برنامه هايي را كه تماشا مي كنند، كنترل كنيد

      كارتون هاي خشونت آميز مثل بت من (يا طبق تحقيقات اخير باب اسفنجي) باعث ايجاد رفتار خشونت آميز در كودكان مي شود. كارتون ها، بزرگترين دليل كابوس هاي شبانه يا ترس در كودكان است. كودكاني كه كمتر تلويزيون تماشا مي كنند، بي قراري كمتري دارند. بهترين كار اين است اگر كارتوني را نپسنديديد، ولي فرزندتان اصرار داشت که آن را ببيند، كنارش بنشينيد و ضمن تماشاي آن کارتون، برايش توضيح دهيد که خوب و بد چيست.

       به فرزندتان قدرت انتخاب بدهيد

      بهترين خانواده، خانواده اي است كه افراد آن با هم مشورت مي كنند و راي همه افراد خانه، حتي كودكان هم به حساب مي آيد.

        فرزندتان را مستقل بار بياوريد

        اجازه دهيد فرزندتان تنها خوابيدن را از ابتدا بياموزد. او را به مهد بفرستيد. اجازه دهيد خودش غذا بخورد. هر چه كودك مستقل تر باشد، شادتر خواهد بود. فراموش نكنيد که كودكان تا دو سالگي به دليل اضطراب جدايي،  به مادر مي چسبند كه اين کار طبيعي است.

       «نه» گفتن، برگ برنده در دستان شماست، از آن در جاي مناسب استفاده كنيد.

       محيط را مناسب كنيد و تا جاي ممكن، كمتر از كلمه «نه» استفاده کنيد.

       نصيحت نكنيد، غر نزنيد، خواسته خود را كوتاه و شفاف بيان كنيد.

        به فرزند خود اجازه ندهيد به ديگري آسيب بزند و يا به حريم ديگري تجاوز كند.

        مهارت هاي هوش هيجاني را به او بياموزيد و احساساتش را تاييد كنيد.

        كودك تا زماني كه اضطراب جدايي دارد، نبايد او را به مهد فرستاد (بويژه زير 2 سال).

        والدين با دادن دانش و آگاهي، فرزند دوم را به كودكشان معرفي كنند.

         هرگز كودك خود را به زور نبوسيد و اين اجازه را به ديگران هم ندهيد.

        كودكان خجالتي، مضطرب، اهل گريه يا خشونت، حرمت نفس ندارند، بنابراين حرمت نفس کودک خود را بالا ببريد.

        به فرزندتان تا زماني كه خطري ندارد، آزادي بدهيد و اجازه دهيد که اشتباه هاي بي خطر كند.

        هرگز بدي ديگران را به فرزندتان نگوييد، بخصوص از پدر يا مادرش و هرگز هرگز با فرزندتان درد دل نكنيد.

       

      کرپ شويد جعفري

      موادلازم

      شير: 1 ليوان

      آب: 1 ليوان

      تخم مرغ: 1 عدد

      آرد: 3 قاشق غذاخوري

      نمک: 1 قاشق چايخوري

      خمير مايه: 1 قاشق مرباخوري

      جعفري و گشنيز ساتوري: از هر کدام 1 قاشق غذاخوري پر

      پنير پيتزا: 1 ليوان

      طرزتهيه

      تمام مواد را با هم مخلوط مي کنيم(نيازي نيست که خمير به اصطلاح به عمل بيايد) و به آن 10 دقيقه تا يک ربع استراحت مي دهيم.

      کف تابه را با قلم مو چرب مي کنيم، سپس يک لايه خيلي نازک از مواد را کف تابه اي که خوب داغ شده، مي ريزيم و باشعله ملايم آن را مي پزيم تا کف کرپ طلايي شود. اگر شعله زياد باشد، مزه خامي آرد از بين نمي رود. بعد از طلايي شدن، کرپ را رول مي کنيم.

       

      B12 و نقش آن در بدن

      کمبود ويتامين ها در بدن مي تواند باعث از بين رفتن انرژي شود. يکي از ويتامين هاي مهم مورد نياز بدن ويتامين B12 است. در زير نشانه هاي کمبود اين ويتامين را بررسي مي کنيم:

      خستگي

      پاکت خريدتان به نظر 100 کيلو مي آيد. بدون دريافت اکسيژن از سلول هاي قرمز خوني، عضلات احساس ضعف مي کنند. افرادي که چنين نشانه اي دارند، ممکن است فکر کنند مشکل از خستگي يا نخوردن غذاي کافي است؛ اما انجام يک آزمايش مي تواند نشان دهد که مشکل اصلي، کمبود B12 است. با دريافت ويتامين B12 اين ضعف از بين مي رود.

      احساس عجيبي را تجربه مي کنيد

      برخي افراد که کمبود ويتامين B12 دارند، مي گويند که احساس مي کنم جريان برق از سر تا پايم در حرکت است. ديگر مواردي که گزارش شده، شامل بي حسي و سوزن سوزن شدن دست ها يا پاهاست.

      کم حافظه شدن

      کليد ها را در يخچال مي گذاريد. فراموش کار يا حواس پرت مي شويد، نام دوستتان را به خاطر نمي آوريد، شايد نگران شويد که به آلزايمر زودرس مبتلا شده ايد، اما گاهي کمبود B12 مقصر اصلي است.

       

      قانون «پل طلايي» در روان شناسي  ارتباطي

        اگر کسي موقع حرف زدن به شما دروغ گفت و شما متوجه شديد که او دروغ مي گويد، نبايد اين مسئله را مطرح کنيد. به عبارتي، ما اصلا حق نداريم طرف مقابل مان را ضايع کنيم؛ چرا که در مذاکره، طرف مقابل، يا همکار ماست يا دوست يا يکي از اعضاي خانواده ما.

      بايد به ياد داشته باشيم که به هر حال مي خواهيم رابطه مان را با اين فرد ادامه بدهيم، بنابراين اگر سخن دروغ او را مطرح کنيم، براي خودمان نامطلوب خواهد بود؛ چرا که حرمت ها از بين مي رود و ديگر به سختي مي توان رابطه را ادامه داد.

      در مذاکره، مفهومي داريم به نام «پل طلايي»؛ اين مفهوم که يک قانون خيلي قديمي چيني است، مي گويد: «اگر دشمن به شما حمله کرد و از پل روي رودخانه اي گذشت، پل پشت سرش را خراب نکنيد.»

      چون وقتي دشمن بداند ديگر راه برگشتي ندارد، انرژي و تلاشش را براي شکست دادن شما مضاعف خواهد کرد. به جاي اين کار پل پشت سر دشمن خود را از طلا بسازيد تا اگر تصميم به عقب نشيني گرفت، احساس کند که حتي عقب نشيني روي اين پل طلايي هم افتخار است.

      پس ما، نه تنها نبايد طرف مذاکره مان را ضايع کنيم، بلکه حتي موظف هستيم کمک کنيم تا او خطايش را به شيوه اي آبرومندانه بپوشاند.

       در اين صورت، رابطه قابل ترميم خواهد بود. مطرح کردن دروغ و خيانت ديگران، تنها در حالتي معنا پيدا مي کند که تصميم گرفته باشيم ديگر تحت هيچ شرايطي به دوستي و همکاري ادامه ندهيم.

      نه تنها مثال هاي متعدد سياسي و تجاري، بلکه حتي مثال هاي خانوادگي هم در اين زمينه وجود دارد:

        مادري از فرزندش مي پرسد که تو سيگار مي کشي؟ فرزند هم مي گويد: نه، اصلا!   ممکن است مادر يک لحظه اشتباه کرده و بخواهد ثابت کند که من گيج نيستم! من زرنگم و واقعيت را مي فهمم؛ ولي با بيان واقعيت، اولين اتفاقي که مي افتد، اين است که قبح اين ماجرا در خانواده مي ريزد.

       ولي تا زماني که قبح و زشتي اين قضيه از بين نرفته، در ساعتي که فرزند در خانه است، به دليل پنهان کردن اين موضوع از خانواده، سيگار نمي کشد.

      حتي اگر اعضاي خانواده، ته سيگاري را در خانه ديدند، مي توانند پل طلايي بسازند: «آن مهماني که سيگاري بود، چرا ته سيگارش را اينجا انداخته؟» که فرزند احساس کند هنوز حرمتي وجود دارد و بايد مواظب باشد.

      در اين مواقع سخت است که چيزي را بفهميم و آن را به زبان نياوريم، ولي چون قصدمان تربيت فرزندمان است، نه اثبات شعورمان، بايد که خود را به نفهميدن بزنيم؛ زيرا اگر با اطرافيان مان به شکلي برخورد کنيم که چيزي براي از دست دادن باقي نماند، بايد بدانيم که شيوه برخورد بسيار خطرناکي را در پيش گرفته ايم.

      اگر کسي به ما دروغ گفت و ما اين دروغ را به روي او آورديم، مسلما به ما نمي گويد: «من نمي دانستم تو متوجه مي شوي که من دروغ مي گويم! پس از اين به بعد، من ديگر به تو دروغ نمي گويم!» بلکه تصميم مي گيرد دروغ هاي پيچيده تري به ما بگويد. بنابراين با اين کار خود، آن فرد را راستگو نمي کنيم، بلکه او يک دروغگوي حرفه اي تر مي شود.

      يا مادري که کيف بچه اش را مي گردد، با اين کار امنيت ايجاد نمي کند، بلکه باعث مي شود فرزندش جاهاي بهتر و امن تري را براي پنهان کردن پيدا کند.

       

    • media/image/2018/04/2000-1441/661.jpg

      شهيد راه هنر

      سيد مرتضي آويني شهريور 1326 در شهر ري متولد شد.وي تحصيلات ابتدايي و متوسطه خود را در شهرهاي زنجان، کرمان و تهران به پايان رساند، سپس به عنوان دانشجوي معماري وارد دانشکده هنرهاي زيباي دانشگاه تهران شد. پس از پيروزي انقلاب اسلامي معماري را کنار گذاشت و به اقتضاي ضرورت هاي انقلاب به فيلمسازي پرداخت.آويني فيلمسازي را اوايل پيروزي انقلاب با ساختن چند مجموعه درباره غائله گنبد(مجموعه شش روز در ترکمن صحرا)، سيل خوزستان و ظلم خوانين (مجموعه مستند خان گزيده ها) آغاز کرد.وي فعاليت هاي مطبوعاتي خود را اواخر سال 1362، همزمان با مشارکت در جبهه ها و تهيه فيلم هاي مستند درباره جنگ، با نگارش مقالاتي در ماهنامه اعتصام ارگان انجمن اسلامي آغاز کرد.آويني زمان جنگ در گروه «جهاد» فعاليت هاي بسياري داشت. او در اين دوره به سينما، هنر، فرهنگ واحد جهاني و رويارويي آن با مسائل مختلف فکر مي کرد. مجموعه تحقيقات و مباحثات و نوشته هاي آويني در ماهنامه هنري سوره منتشر و بعدها در کتاب آينه جادو که جلد اول از مجموعه مقالات و نقدهاي سينمايي اوست، جمع آوري شد.اواخر سال 1370 مؤسسه فرهنگي روايت فتح به فرمان مقام معظم رهبري، تأسيس شد تا به کار فيلمسازي مستند و سينمايي درباره دفاع مقدس بپردازد و تهيه مجموعه روايت فتح را که بعد از پذيرش قطعنامه رها شده بود، ادامه دهد.آويني و بقيه گروه، سفر به مناطق جنگي را از سر گرفتند و طي مدتي کم تر از يک سال، کار تهيه شش برنامه از مجموعه ده قسمتي «شهري در آسمان» را به پايان رساندند و مقدمات تهيه مجموعه هاي ديگري درباره آبادان، سوسنگرد، هويزه و فکه را تدارک ديدند. اگرچه مقارن با همين زمان، فعاليت هاي مطبوعاتي او نيز ادامه داشت.شهري در آسمان که به واقعه محاصره، سقوط و بازپس گيري خرمشهر مي پرداخت، در ماه هاي پاياني سال 1371 از تلويزيون پخش شد، اما برنامه وي براي تکميل اين مجموعه و ساختن مجموعه هاي ديگر با شهادتش در فکه ناتمام ماند.سيد مرتضي آويني، بيستم فروردين 1372 در فکه و در حال ساخت مجموعه مستند و تلويزيوني روايت فتح، بر اثر برخورد با مين هاي باقيمانده از زمان جنگ به شهادت رسيد.پيکر شهيد سيد مرتضي آويني 22 فروردين با حضور مقام معظم رهبري و هنرمندان و نويسندگان تشييع و در گلزار شهداي بهشت زهرا (س) به خاک سپرده شد.

       

    • media/image/2018/04/1024-1448/662.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات