[1] بررسی اتصال انبار نفت شهید احمدی روشن به شبکه ریلی در گفت وگو با مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان

«هاب سوخت» شرق کشور، سوار بر شبکه ریلی

روزانه 200 تا 250 میلیون لیتر انواع سوخت با استفاده از نفتکش های جاده پیما، هزاران کیلومتر راه را می پیمایند تا فرآورده های نفتی مورد نیاز نقاط کشور تامین شود.

تامین و توزیع این میزان فرآورده نفتی درکشوربه عهده شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران است؛ شرکتی که با بهره گیری از 37 منطقه زیرپوشش و ناوگان حمل ونقل جاده ای، فرآورده های نفتی همچون بنزین، نفت کوره، نفت گاز و  نفت سفید را به مبادی مصرف ارسال می کند.

همچنین روزانه بخش اعظمی از فرآورده های نفتی تولیدی در پالایشگاه های نفت به وسیله تاسیسات و تجهیزات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران که همچون رگ به هم تنیده در بدن انسان است، به این سو و آن سوی کشور انتقال می یابند.

اما هستند مناطق دوردستی که نه قابلیت عبور لوله را دارند و نه نفتکش جاده پیما امکان گذر از آنها را دارند و تنها راه تامین انرژی آنها بهره گیری از خطوط ریلی است.

خطوط ریلی یا همان راه آهن، ازجمله ظرفیت های بسیار مهم کشور به شمار می رود که در حمل ونقل انواع کالا نقش راهبردی ایفا می کند. این زیرساخت ارزشمند برای انتقال، در جابه جایی سوخت مایع نیز جایگاه مهمی دارد؛ به طوری که می تواند نقاط دوردستی را پوشش دهد که خطوط لوله امکان عبور از آنها برای تامین سوخت ندارد.

چندی قبل اخباری مبنی بر اتصال انبار نفت احمدی روشن باغین در استان کرمان به شبکه ریلی کشور منتشر و مقدمه ای شد برای پرداختی گذرا به کم و کیف این رخداد مهم و زیربنایی در گفت و گو با سیدباقر نورالدینی، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان.

«انبار نفت شهید احمدی روشن یکی از انبارهای مهم حوزه عملیاتی منطقه کرمان است که در کنار دیگر انبارهای نفت این منطقه ازجمله سیرجان وکرمان و رفسنجان، ذخیره سازی مواد سوختی در آن با هدف توزیع مطلوب ومطمئن انجام می شود.»

این را نورالدینی که سکان راهبری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان را به عهده دارد، می گوید و ادامه می دهد: ساخت انبار نفت احمدی روشن به سال 1385همچنین بهره برداری آزمایشی و افتتاح رسمی آن نیز به سال 1391 باز می گردد.

مزیت های اتصال به شبکه ریلی

این انبار نفت که «هاب» و بزرگترین تاسیسات ذخیره سازی سوخت در حوزه جنوب شرق کشور به شمار می رود، با کارکرد بیش 8 سال، در زمینی به مساحت 60 هکتار احداث شده است و می تواند نقطه اطمینانی برای تامین سوخت این بخش از کشور باشد.

مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان درباره برخی ویژگی های انبار نفت شهید احمدی روشن می گوید: این انبار نفت با 13 مخزن(11 مخزن  سقف شناور و دو مخزن سقف ثابت) همچنین دو مخزن 7 میلیون لیتری نفت سفید وآب این امکان را ایجاد کرده است که  بتوان در مواقع بحران و اضطراری از آن به استان های همجوار مثل سیستان و بلوچستان نیز خدمت رسانی کرد.

 نورالدینی نقش و رسالت مهمی را برای این انبار نفت قائل است و می گوید: با اتصال انبار نفت شهید احمدی روشن کرمان به شبکه ریلی کشور، ضریب انتقال سوخت مایع نیز افزایش می یابد، ضمن آن که مزیت های مهمی راهم در پی دارد؛ مزیت هایی مانند کاهش تردد جاده ای نفتکش های جاده پیما که ترافیک جاده ای را به حداقل ممکن می رساند و کاهش مصرف سوخت را تاحد قابل توجه به دنبال دارد.

البته پرواضح است که در دل همین دو ویژگی، مزیت های مهم دیگری همچون سرعت دهی به حمل مواد سوختی، کاهش آلاینده های زیست محیطی، صرفه جویی های اقتصادی و البته افزایش پایداری در توزیع سوخت نیز مشهود است. وی با اشاره به اینکه درساخت این انبار نفت از امکانات و فناوری بالایی استفاده شده است، تصریح می کند: یکی ازمهم ترین ویژگی های انبار نفت شهید احمدی روشن، مربوط به پدافند غیرعامل آن است؛ به آن معنا که 13مخزن تعبیه شده در آن به گونه ای طراحی و ساخته شده اند که درصورت وقوع هرگونه حادثه بیرونی،امکان مهارحریق فراهم باشد.

تعبیه سیستم الکتروپمپ های قوی ویژگی مهم دیگری است که نورالدینی در حوزه پدافند غیرعامل به آن اشاره دارد و می گوید: برای سیستم ایمنی این انبار بزرگ، چهار الکتروپمپ و سه دیزل پمپ در کنار دیگر دستگاه های آتش نشانی که همواره آب تحت فشار را در اختیار دارند، تعریف شد ه است تا کوچک ترین آتش سوزی در انبار اطفا شود.

وی وجود این انبار نفت بزرگ در شرق کشور و اتصال آن به خط ریلی را اتفاقی مهم و مثبت می داند ومی افزاید: انبار نفت شهید احمدی روشن در این نقطه از کشور با ویژگی ها و مزیت هایی که به آنها اشاره شد، به گونه ای است که می توان به آن عنوان «هاب ذخیره سازی و توزیع انرژی» درجنوب شرق کشور را اطلاق کرد وطبیعی است که اتصال چنین انباری به شبکه ریلی کشور می تواند موجد تحولی شگرف درحوزه انرژی و تامین پایدار آن در استان کرمان و استان های همجوارخود باشد.

خدمت رسانی به استان های همجوا

 نورالدینی، وظیفه و ماموریت انبار بزرگ نفتی احمدی روشن باغین کرمان را تامین سوخت مورد نیاز استان کرمان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و بخشی ازخراسان رضوی برمی شمارد و می گوید:اتصال به شبکه ریلی کشور، زمینه سازی خواهد بود برای سهولت و شتاب بخشی درامر تامین و توزیع سوخت دراستان هایی که به آنها اشاره شد و این هدف و رسالتی است که شرکت ملی  پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان با گام برداشتن درمسیر آن، تلاش می کند ارائه خدمات به مردم در بهترین و مطلوب ترین شکل ممکن انجام شود.

بدون تردید، توسعه زیرساخت ها در هر نقطه از کشورمی تواند زمینه ساز تحول و رشد باشد. در حوزه تامین انرژی نیز ایجاد زیرساخت هایی مانند انبارنفت شهید احمدی روشن از یک سو و اتصال آن به شبکه ریلی کشور به عنوان ظرفیتی مهم می تواند آغازگر تحولاتی شگرف در شرق کشور باشد.

توجه به زیرساخت ها، بهره گیری ازچنین ظرفیت هایی بالقوه و گره زدن آنها به طرح هایی که می توانند رونق اقتصادی و پویایی زندگی مردم را در پی داشته باشند، ازجمله موارد مهمی هستند که دولت سیزدهم نگاه وتوجه خودرا به عنوان یکی از اولویت های مهم، به آن معطوف کرده و اتصال انبار نفت شهید احمدی روشن به شبکه ریلی از این دست طرح هاست؛ طرحی که بعد زیربنایی دارد و افزون بر تامین پایدار انرژی درشرق کشور، در پی رونق بخشی اقتصادی است.