نفوذ گاز شهری 99 درصد؛ روستایی 96 درصد

گازرسانی  در ایلام از برنامه های تکلیفی  فراتر رفت

مهدی مهرابی   سال 77 بود که شرکت گاز استان ایلام به عنوان شرکتی مستقل فعالیت خود را آغاز کرد و تنها 5 سال بعد در سال 82، عملیات گازرسانی در این استان کلید خورد. نخستین مشعل گاز، سال 85 در شهر ایلام روشن شد و با گذشت 15 سال از آن روز به یادماندنی، هم اکنون 27 شهر استان به شبکه گاز متصل هستند. در حوزه گازرسانی به روستاها نیز از 600 روستای واجد شرایط استان تاکنون به 491 روستا گازرسانی شده و 46 روستا نیز در برنامه گازرسانی قرار دارد. هم اکنون 236 ایستگاه شامل ایستگاه های CGS، TBS، CNG و میترینگ در سطح استان فعال است و 430 نفر از کارکنان شرکت گاز استان ایلام در قالب 101 نیروی رسمی، 43 نیروی قراردادی و 275 نیروی پیمانکار در حال فعالیت در این مجموعه هستند. کارکنان شرکت گاز استان ایلام در سال 99 کارنامه ای قابل قبول داشته و  یک شهر، 35 روستا و 183 واحد صنعتی را به شبکه گاز متصل کرده اند. در حوزه اشتراک پذیری نیز با وجود تعهد و برنامه تکلیفی جذب 10 هزار مشترک، 13 هزار و 566 مورد به جمع مشترکان بهره مند از گاز استان افزوده شده است.

عباس شمس الهی، مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با اشاره به عملکرد این شرکت در حوزه های مختلف می گوید: شهرستان های سبز استان، در حال حاضر شامل بدره، مهران، چرداول، ایوان و ایلام می شود و تا پایان امسال شهرستان های سیروان، ملکشاهی، دره شهر، دهلران و آبدانان نیز به مناطق سبز استان می پیوندند.

  شمس الهی با اشاره به برنامه این شرکت برای گازرسانی به روستاهای باقی مانده استان می گوید: 46 روستای باقیمانده استان طبق مقررات جاری دارای قابلیت گازرسانی هستند که هم اکنون عملیات گازرسانی به 20 روستا در دست اجرا بوده و تا پایان سال شاهد بهره برداری از این پروژه ها خواهیم بود. 26 روستای دیگر نیز در مراحل امکان سنجی، مطالعه و اخذ مجوز از شرکت ملی گاز ایران قرار دارند.

 پایین بودن سرانه گازرسانی به روستاهای مرزی

به گفته مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام، مسلما در اجرای هر پروژه ای چالش هایی وجود دارد که با تلاش همکاران از این چالش ها به خوبی عبور خواهیم کرد. معمولا این چالش ها شامل، معارضین حقیقی و حقوقی بوده که نیازمند همکاری و تسریع در پیگیری و صدور دستورات لازم توسط نهادهای قضایی، انتظامی، فرمانداران و همکاری و مشارکت های مردمی است؛ همچنین انتقال اسناد مالکیت ایستگاه ها و پیچیده و زمان بر بودن این موضوع نیازمند همکاری ادارات اقتصاد و دارایی، جهاد کشاورزی، ثبت اسناد و... است. می توان به پایین بودن سرانه هزینه ابلاغی گازرسانی به روستاها با توجه به نرخ ارز و شرایط بازار به جهت پیگیری استاندار و نمایندگان مجلس با توجه به محرومیت و مرزی بودن استان و افزایش سرانه توسط مجلس و دولت نیز اشاره کرد.

جایگزینی گاز با سوخت های مایع از دیگر مواردی است که مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام به آن اشاره می کند و می گوید: بر اساس برنامه های تکلیفی، در سال 99، جایگزینی 15 هزار مترمکعب بر ساعت برای این شرکت مصوب شده بود که این میزان در سال 99 به بیش از 22 هزار مترمکعب بر ساعت رسید.

شمس الهی در ادامه به برنامه های این شرکت برای جلوگیری از هدررفت گاز و استفاده از کنتورهای هوشمند اشاره و اظهار می کند: مهم ترین و بزرگ ترین مصرف کنندگان گاز در استان، شرکت پتروشیمی، مشترکین شهر و کارخانه سیمان ایلام هستند که مبرهن است با افزایش مصرف گاز، بحث هدر رفت گاز نیز اهمیت پیدا می کند. وی ادامه می دهد: شرکت گاز استان ایلام اقدام به خرید، نصب و راه اندازی کنتور آلتراسونیک هوشمند 10 اینچ در ایستگاه پتروشیمی و 12 اینچ در ایستگاه CGS ایلام کرده است. همچنین جهت خرید و نصب کنتور آلتراسونیک کارخانه سیمان ایلام مکاتبات و اقدامات اولیه صورت گرفته است که امیدواریم در سال جاری این کالای مهم به شرکت گاز استان تحویل داده شود.

مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام تاکید می کند: با انجام این اقدامات و پایش مداوم مصارف مهم و همکاری ادارات گاز شهرستان ها و مدیر بهره برداری، هدر رفت گاز در سال 99 نسبت به سال 98 به میزان 3 درصد کاهش داشته و به زیر 2 درصد رسیده است. همچنین جهت اندازه گیری مصارف گاز در ایستگاه های ایوان، چهارمله، دره شهر، آبدانان و مهران درخواست خرید کنتور آلتراسونیک به امور مهندسی شرکت ملی گاز ایران ارایه شده است.

وی در پایان با بیان اینکه کالیبراسیون تجهیزات اندازه گیری به صورت روتین در سطح استان انجام می شود، می گوید: در سال 99 همه تجهیزات اندازه گیری کنتورهای توربینی که شامل 140 دستگاه می شود در موعد مقرر کالیبره شده اند. در سال 98 نیز همه گیج های فشار و دما در محل ایستگاه ها و در صورت نیاز در آزمایشگاه های شرکت های درج شده در وندور لیست شرکت ملی گاز ایران تعمیر و کالیبره شده اند. ناگفته نماند در اردیبهشت سال 1400، برنامه باز کردن و کالیبراسیون تصحیح کننده های الکترونیکی به میزان 110 دستگاه، آغاز شده و در حال انجام است.

 پیشرو در راه اندازی سامانه صدور آنلاین قبوض

در ادامه، محمود کشاورز، مدیر بهره برداری شرکت گاز استان ایلام در خصوص اقدامات این شرکت در حوزه مقاوم سازی شبکه گاز استان می گوید: در حوزه مقاوم سازی با توجه به تفاوت عمر شبکه ها، تراکم جمعیت متفاوت، تفاوت بافت زمین شناسی و ارزیابی ریسک هر منطقه یا ناحیه با در نظر گرفتن فاکتورهای تجهیزات از جمله؛ تخریب، قابلیت پخش گاز، جمعیت تحت تاثیر و ارزیابی ریسک شبکه ها، پیمان های مقاوم سازی متناسب در سطح استان تعریف شده است.

مدیر بهره برداری شرکت گاز استان ایلام می افزاید: نظر به وقوع سیلاب های مخرب در چند سال اخیر و نیز انجام چندین فقره رانش در خطوط پروژه های مقاوم سازی، خوشبختانه شبکه گاز در سطح استان با تاب آوری بالای 99 درصد به صورت پایدار باقی مانده و تنها یک درصد از مشترکین دچار قطع گاز شدند که این موضوع هم به دلیل قطع خطوط لوله عبوری از بستر رود سیمره و قطع گاز بخش ماژین شهرستان دره شهر بود که گاز آن از شرکت گاز استان لرستان تامین می شد. سال 99 در سطح استان نیز جهت بازسازی و مقاوم سازی شبکه ها حدود 150 میلیارد ریال پروژه در سه منطقه در سطح استان تعریف شده که به طور کامل اجرا و تحویل شده است.

کشاورز، درباره بهره بردن از فناوری های نوین در مقاوم سازی شبکه گاز اظهار می کند: در خصوص ویژگی های استان ایلام می توان به برون شهری بودن شبکه های گازرسانی در سطح استان اشاره کرد که به دلیل پراکندگی نقاط جمعیتی روستایی، دارای شبکه وسیعی از خطوط گازرسانی پلی اتیلن در محوطه های کوهستانی و بیابانی است که ضرورت نگهداری و بهره برداری مشابه خطوط انتقال در سطح استان را شامل می شود. در خصوص استفاده از فناوری های نوین با توجه به انجام پروژه GIS بلوک بندی های EIS و TIS و قسمت های ایزوله برحسب شیر جهت استفاده در مواقع بحرانی در دست اقدام است. 

وی ادامه می دهد: با توجه به اینکه اکثر ایستگاه های استان از نوع کابینتی بوده، مطابق آخرین دستورعمل های ابلاغی ستاد نسبت به اجرای محوطه ایستگاه اقدام شده است و چندین پروژه پژوهشی در حوزه مقاوم سازی نیز در سطح استان اجرا شده که آخرین مورد آن پروژه پژوهشی ساخت علمک پلیمری مقاوم در برابر زلزله بود که به صورت وبینار توسط امور مهندسی ستاد شرکت ملی گاز ایران برای همه گازهای استانی ارایه شده است. برای سال 1400 نیز ادامه کار مقاوم سازی ایستگاه های TBS در دست اقدام است. مدیر بهره برداری شرکت گاز استان ایلام در ادامه با اشاره به شیوع کرونا و خدمات رسانی به مشترکان می گوید: نظر به رعایت پروتکل های بهداشتی مربوط به کرونا و ضرورت حفظ سلامت کارکنان جهت تداوم خدمت، همه همکاران مطابق وضعیت اعلامی استان به صورت شیفت بندی در محل کار حضور می یابند ولی با بهره برداری از سامانه جامع ارتباط با مشتریان(CRM) و انجام امورات به صورت الکترونیکی و غیرحضوری و نیز استقرار میز خدمت حضوری در بدو ورود به ادارات ستادی و اداره های گاز شهرستان ها، هیچ گونه خللی در ارایه خدمات به مشترکین در سطح شرکت به وجود نیامده است.

وی می افزاید: مطابق آخرین گزارش دریافتی از سامانه  CRM سال 99 تعداد 207 هزار خدمت از طریق سامانه مذکور و میز خدمت صورت پذیرفته که 187 هزار خدمت به صورت غیرحضوری بوده است.