
وزیر نفت با رئیس جمهوری منتخب دیدار کرد
بیژن زنگنه، وزیر نفت با حضور در دفتر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری منتخب با وی دیدار کرد.
به گزارش روابط عمومی دفتر رئیس جمهوری منتخب، بیژن زنگنه پیش از ظهر امروز (سه شنبه، هشتم تیرماه) با حضور در دفتر سید ابراهیم رئیسی با وی دیدار کرد.
وزیر نفت در این دیدار با تبریک پیروزی سید ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری دوره سیزدهم و آرزوی موفقیت برای وی و دولت آینده، گزارشی از اقدام های این وزارتخانه و مسائل و چالش های مهم حوزه نفت و انرژی ارائه کرد.
سید ابراهیم رئیسی نیز در این دیدار با تشکر از اظهار محبت وزیر نفت و گزارش وی از وضع این وزارتخانه، بر استفاده همه جانبه از ظرفیت های موجود حوزه نفت و انرژی در کشور برای بهبود شرایط زندگی مردم تأکید کرد.
مشکلی برای تأمین فرآورده های نفتی و بنزین در کشور وجود ندارد
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران درباره تأمین سوخت مورد نیاز مردم در فصل تابستان، اعلام کرد: هیچ مشکلی برای تأمین فرآورده های نفتی و بنزین در کشور وجود ندارد. کرامت ویس کرمی در این باره گفت: با توجه به برنامه ریزی و مجموعه اقدام های در حال انجام و بدون وقفه و شبانه روزی مجموعه عوامل در زنجیره تولید، انتقال، ذخیره سازی و توزیع فرآورده های نفتی در شرکت های پالایشی، خطوط لوله و مخابرات نفت، ستاد شرکت ملی پخش و مناطق عملیاتی سی وهفت گانه آن، خوشبختانه مشکلی برای تأمین فرآورده های نفتی و بنزین کشور وجود ندارد. وی با تأکید بر همکاری و همراهی مطلوب عوامل در بخش های انتقال جاده ای و توزیع سوخت همچون شرکت ها، پیمانکاران و رانندگان سختکوش ناوگان حمل ونقل جاده ای سوخت و مالکان/ بهره برداران و عوامل جایگاه های عرضه سوخت در سراسر کشور اظهار کرد: با توجه به مقدار ذخایر راهبردی و تراز مثبت تولید فرآورده های نفتی نسبت به مصارف آن و وجود ظرفیت های مناسب در زمینه انتقال سوخت با خطوط لوله، هیچ مشکلی برای تامین سوخت در سراسر کشور وجود ندارد.
برای نخستین بار در ایران با تکیه بر دانش فنی بومی
پالایشگاه بندرعباس رکورد جهانی تعمیر کوره در حال فعالیت را جابه جا کرد
متخصصان پالایشگاه نفت بندرعباس برای نخستین بار در ایران و با تکیه بر دانش بومی موفق به جابه جایی رکورد ترمیم سقف کوره در حال فعالیت که پیش تر متعلق به یک شرکت آمریکایی بوده است، شدند. با مشارکت شرکتی دانش بنیان، بخشی از سقف کوره در حال فعالیت واحد تقطیر شماره ۲ این شرکت که دچار آسیب شده بود، در کوتاه ترین زمان به همت مهندسان و متخصصان پالایشگاه بندرعباس ترمیم شد. رضا خاورسنگری، مدیر نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت بندرعباس در این باره گفت: در این تعمیرات بخشی از سقف کوره واحد ۷۱ که به دلیل حرارت بالا و گداختگی و آسیب عایق های داخلی دچار آسیب شده بود، با مشارکت یک شرکت دانش بنیان داخلی و روش استندگذاری و تزریق فوم نسوز و کار شبانه روزی طی چهار روز تعمیر شد. وی با بیان این نکته که با توجه به لزوم تولید مستمر امکان غیرفعال کردن واحد وجود نداشت، افزود: انجام تعمیرات در شرایط فعالیت کوره برای نخستین بار در کشور در شرکت پالایش نفت بندرعباس انجام شد.
مدیر نگهداری و تعمیرات پالایشگاه بندرعباس بیان کرد: با توجه به لزوم تعمیرات در زمان فعالیت واحد، با مشارکت یک شرکت دانش بنیان فعال در زمینه تولید مواد تعمیراتی و عایق و با توجه به وسعت بخش آسیب دیده کوره، استندهایی به منظور قرارگیری در سقف و تثبیت آنها از بیرون کوره و سپس تزریق فوم نسوز روی آن طراحی شد.
خاورسنگری تصریح کرد: در این تعمیرات حدود ۱۰ مترمربع از سقف کوره استندگذاری و فوم تزریق شد که رکوردی جهانی به شمار می آید و رکورد پیشین و ترمیم در حالت فعالیت کوره در دست یک شرکت آمریکایی با متراژ ۳ مترمربع بود.
وی گفت: یکی از اهداف مهم ما تولید مستمر فرآورده های نفتی با کیفیت و جلوگیری از خاموشی های مقطعی واحدهای عملیاتی است و امروز به فرآیندی دست یافتیم که می توان با استفاده از آن اگر مشکلاتی در هر یک از کوره های واحدهای عملیاتی ایجاد شود، بدون نیاز به خارج کردن واحد از سرویس، ترمیم مقطعی را انجام دهیم تا زمان تعمیرات اساسی واحد فرا برسد.
مدیر نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت بندرعباس با اشاره به اینکه با توجه به فعالیت کوره انجام تعمیرات با چالش هایی همراه بود افزود: در بخش بالایی کوره دما بسیار بالاست و با هماهنگی بخش بهره برداری و HSED پالایشگاه، ریسک و خطرهای موجود محاسبه و با اقدام های لازم توانستیم سطح ریسک را به ریسک قابل تحمل برسانیم و با تلاش مسئولانه کارکنان ترمیم را به بهترین شکل انجام دهیم. خاورسنگری گفت: در این تعمیرات از فوم نسوزی استفاده شد که تا پیش از این فناوری ساخت آن در اختیار سه شرکت آمریکایی بود که با مهندسی معکوس توسط شرکتی دانش بنیان در ایران نیز توانستیم به دانش ساخت آن دست یابیم.
ثبت بیش از ۲۰ میلیون نفر-ساعت کار بی حادثه در سکوهای پارس جنوبی
رئیس ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از ثبت بیش از ۲۰ میلیون نفر-ساعت کارکرد بدون حادثه در سکوهای گازی پارس جنوبی در سال ۹۹ خبر داد. علیرضا نجومی با تشریح فعالیت های اچ اس ئی در بخش های توسعه و عملیات تولید گفت: از زمان همه گیری ویروس کرونا تاکنون، با اجرای تمامی رویه های پیشگیرانه در مناطق عملیاتی، ضمن شناسایی به موقع نفرات مشکوک یا بیمار در بخش های خشکی و فراساحل، از هرگونه پراکندگی و شیوع بیماری کووید-۱۹ در سکوهای گازی پارس جنوبی جلوگیری شده است. وی با اشاره به تهیه بیش از ۴۰ دستورعمل برگرفته از ابلاغیه ها و پروتکل های شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت اظهار کرد: با توجه به ارائه آموزش های لازم در زمینه های مختلف و پیگیری مسائل در سه حوزه پیشگیری، پیش بینی، مقابله، مواجهه و تهیه امکانات لازم مطابق مقررات، اقدام های مقابله ای به منظور جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در منطقه عملیاتی با موفقیت اجرا شده است. رئیس ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت نفت و گاز پارس به ابتکار شرکت نفت و گاز پارس در برپایی اورژانس دریایی پارس جنوبی از ابتدای پارسال اشاره کرد و افزود: با توجه به عدم پیش بینی اورژانس دریایی در منطقه پارس جنوبی از سوی سازمان های مسئول، با تأمین و استقرار اورژانس دریایی معادل کلاس B مجهز به تجهیزات کامل امداد و نجات روی یک شناور پشتیبان، از گسترش ویروس در سکوهای دریایی به ویژه در بازه حساس تعمیرات اساسی جلوگیری شد.نجومی با بیان اینکه استمرار تولید ایمن و پایدار و پیشبرد برنامه های توسعه محور، منوط به حفظ سلامت کارکنان است، گفت: افزون بر اجرای اقدام های پیشگیرانه در بخش عملیات تولید پارس جنوبی، با حمایت مجریان طرح های در حال توسعه، پایش روزانه وضع سلامت کارکنان این طرح ها نیز بدون وقفه در حال انجام است.
طرح انتقال نفت خام گوره -جاسک
وفاق ملی در یک طرح فراملی
مشعل کمتر کسی است که با طرح ملی انتقال نفت خام گوره به جاسک به عنوان یکی از طرح های راهبردی کشور که فاز زودهنگام آن به زودی افتتاح می شود، بیگانه باشد و یا علم به نقد مغرضانه و ناآگاهانه آن بردارد. با توجه به نقش طرح ملی انتقال نفت خام گوره- جاسک در تقویت امنیت انرژی ایران، همچنین جایگزینی جدید با هدف کاهش وابستگی ایران به تنگه هرمزبا کاهش ریسک های بین المللی رویکرد انسجام و همسویی ملی در اجرای این اقدام مهم وجود دارد؛ انسجام از آن جهت که ایران به واسطه این طرح راهبردی صنعت نفت، قراراست با احداث هزار کیلومتر خط لوله از گوره درغرب استان بوشهر تا جاسک در حاشیه دریای عمان، نفت خود را به بازارهای صادراتی نزدیک کند؛ طرحی که به واسطه آن این فرصت مهم ایجاد می شود که ایران با دور زدن تنگه هرمز، امنیت صادرات را افزایش دهد.این طرح همچنین امکان انتقال روزانه يک ميليون بشکه نفت خام به دریای عمان را فراهم می کند و جاسک به عنوان دومين پايانه صادراتی نفت خام کشور، اهميتی راهبردی می يابد. انتقال روزانه يك ميليون بشكه نفت خام سبك و سنگين صادراتي به وسیله يك خط لوله 42 اينچ با طول تقريبي 1000 كيلومتر و با استفاده از پنج واحد تلمبه خانه، دو ايستگاه توپکراني، همچنين 11 پست برق و خطوط انتقال برق به طول تقريبي 180 كيلومتر، 20 مخزن به ظرفيت مجموع 10 ميليون بشكه و تاسيسات جانبي شامل 3 عدد گوي شناور و اسكله صادراتي انجام می شود. افزون بر آن این طرح 2 ميليارد دلاری که از محل اعتبارات مصوب وزارت نفت و سرمايه گذاری هاي پيش بيني شده در حال اجراست، بالاترین رکورد سهم ساخت داخل را در دوره تحریم ها به خود اختصاص داده است. واضح تر آنکه وزارت نفت در دوره بی سابقه ترین تحریم ها علیه صنعت نفت شرایطی مناسب برای ایجاد جهش تولید و بازیابی توان داخلی با نگاه به درون فراهم کرده است.
رکورد در رکود
سازندگان داخلی در ایام رکود بازار، در این طرح مشغول به فعالیت شده و رکوردهای مهمی را در این عرصه ثبت کرده اند. به عنوان نمونه برای اولین بار، لوله سازگار با سيال خورنده و اسيدي تولید و در این طرح مورد استفاده قرار گرفته است.
برای اولین بار در خاورمیانه ولو Fabricated valve تولید و استفاده می شود که براساس اجرای این طرح، برای نخستین بار در صنعت نفت، ساخت شیرهای ۴۲ اینچ دروازه ای سازگار با سیال ترش در دستورکار شرکت های داخلی قرار گرفته است.ساخت و تأمین50 الکتروموتور غول آسا و بزرگ به دست سه شرکت پمپ ساز ايراني نیز رکورد جدیدی است که در اجرای طرح ملی و راهبردی انتقال نفت خام از گوره به جاسک به ثبت می رسد.برای نخستین بار در این طرح سیستم کنترل داخلی، همچنین ولوهای کنترل کلاس 900 ساخته و مورد استفاده قرار می گیرد.با اجرای پروژه های شرکت ملی نفت ایران در منطقه جاسک و سواحل مکران، طرح ها و پروژه های بسیار دیگری قابلیت اجرا پیدا خواهد کرد که از میان آنها می توان به برنامه ریزی برای ایجاد منطقه ویژه اقتصادی انرژی جاسک و تبدیل آن به قطب جدید انرژی در منطقه غرب آسیا، اجرای پروژه انتقال گاز طبیعی به وسیله خط لوله به عمان، ساخت مخازن ذخیره سازی نفت خام و گاز، احداث دو پالایشگاه و سه مجتمع پتروشیمی از سوی سرمایه گذاران بخش خصوصی، نیروگاه برق، احداث فرودگاه بین المللی جاسک، توسعه حمل ونقل جاده ای و ریلی در امتداد ساحل بندرعباس، جاسک و چابهار، ایجاد شهرک صنعتی ایران و چین و ایجاد منطقه آزاد جاسک اشاره کرد. پروژه خط لوله نفتی گوره به جاسک، گام بلند در انجام مسئولیت های اجتماعی است که می تواند با ایجاد توسعه پایدار، به محرومیت زدایی و افزایش سطح امنیت اجتماعی و رفاه خانوار در منطقه جاسک و استان های همجوارهرمزگان بینجامد.
از نکات بسیار مثبت طرح ملی انتقال نفت خام گوره جاسک که به زودی شاهد افتتاح فاز زودهنگام آن هستیم، پیوست فرهنگی و اجتماعی است که در مسیر آگاهی بخشی در زمینه این طرح مهم گام برداشته شده است. از جمله می توان به برگزاری وبینار طرح ملی انتقال نفت گوره به جاسک به همت انجمن مهندسی گاز ایران و با همکاری دو شاخه انجمن مهندسی گاز دانشگاه تهران و دانشگاه شیراز اشاره کرد که طی آن دانشجویان و علاقه مندان به این حوزه درباره این پروژه آگاهی یافتند؛ اقدامی که می تواند برای سطوح مختلف کشور با جامعه آماری متنوع برنامه ریزی شود.