
غذایی محلی با عطر و طعمی خاص
شامی رودباری
نیما اخلاق نجات کارشناس آشپزی و داوردستپخت
یکی از غذاهای محلی شمال ایران و استان گیلان که عطر و طعم خاصی دارد، شامی رودباری است. این شامی شباهت زیادی به کتلت دارد، اما در تهیه آن از سبزی های مختلف و معطری استفاده می شود که طعم این شامی محلی را از دیگر شامی ها متمایز می کند.
مواد لازم
گوشت گوساله چرخ شده: 300 گرم
پیاز متوسط: 2 عدد
سبزی معطر (گشنیز، ترخون و مرزه): به میزان لازم
گلپر پودر شده: به میزان لازم
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
پودر سوخاری درشت و شیر: به میزان لازم و به دلخواه
طرز تهیه
ابتدا گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شده مخلوط کرده و کمی نمک، فلفل و زردچوبه و کمی سبزی معطر و خشک مثل ترخون، مرزه و گشنیز (اگه پلنگ مش و گلپر در دسترس باشد، می توان از آنها استفاده کرد)، اضافه می کنیم و خوب ورز می دهیم. سپس مقداری پودر سوخاری درشت را در کمی شیر خیس می کنیم و به گوشت اضافه می کنیم و دوباره خوب ورز می دهیم. این کار باعث لطیف و آبدار شدن شامی می شود. حالا از مواد آماده به اندازه یک گردو برمی داریم و به اندازه کف دست پهن کرده و داخل روغن سرخ می کنیم.
طرز تهیه سس
برای سس این شامی خوشمزه هم روغن زیتون و کره را داخل تابه ریخته و سیر خرد شده را هم به آن اضافه کرده و خوب تفت می دهیم. یک قاشق غذاخوری رب گوجه و یک قاشق غذاخوری رب انار (ترجیحا شیرین) را اضافه کرده و به تفت دادن ادامه می دهیم. گوجه فرنگی رنده شده را هم می افزاییم و نمک و فلفل اضافه می کنیم. اجازه می دهیم سس خوب جا افتاده و به روغن بیفتد. می توانیم کمی زعفران هم به سس مان اضافه کنیم. بعد از آماده شدن سس، شامی ها را داخل آن قرار داده و اجازه می دهیم به مدت یک ساعت درون سس کاملا پخته شود و سس هم به خورد این شامی خوشمزه برود. این شامی خوش عطر و رنگ را می توان
با برنج کته سرو کرد و از خوردنش لذت برد.
كيك دورنگ (زبرا)
ملیکا فتاحی
مواد لازم
پودر كاكائو: ۳ قاشق غذاخوري
بيكينگ پودر: یک قاشق غذاخوري
وانيل: یک قاشق چايخوري
ماست يا شير: یک ليوان
آرد سفيد: یک ليوان
روغن: نصف ليوان
شكر: یک ليوان
تخم مرغ: 3 تا 4 عدد
طرز تهيه
داخل یک كاسه، تخم مرغ را با وانيل و شكر مخلوط می کنیم و سه دقيقه آن را با همزن می زنیم تا كرم رنگ شود. سپس روغن و ماست (يا شير) را اضافه کرده و دوباره به هم زدن ادامه می دهیم تا مخلوط يكدست و نرمي داشته باشيم. در این مرحله آرد چند بار الك شده را می افزاییم و بیكينگ پودر را اضافه کرده و با هم خوب مخلوط می کنیم. مخلوط آرد و بیکینگ پودر را قاشق قاشق به مخلوط تخم مرغي اضافه كرده و با قاشق آنها را آرام و يكنواخت میکس می کنیم. زمانی که مايه كيك يكدست شد، آن را به دو قسمت مساوي تقسيم می کنیم. حالا سه قاشق پودر كاكائو را به يكي از ظرف ها و سه قاشق آرد را هم به ظرف دیگر اضافه کرده و مایه هر دو ظرف را هم می زنیم تا كاملا مخلوط شوند. در این مرحله كف قالب كيك را كاغذ روغني می اندازیم يا با روغن چرب می کنیم. سه قاشق غذاخوري از مايه ساده كيك را وسط قالب ریخته و بدون تكان دادن قالب سه قاشق از مايه كاكائويي را درست وسط مايه ساده می ریزیم. همين طور يكي در ميان از مايه هاي كيك وسط قسمت قبلي ریخته و در نهایت قالب كيك را داخل فري كه از قبل با دماي 180 درجه سانتيگراد گرم كرده ایم به مدت 30 تا 40 دقيقه قرار می دهیم.
كيك را پس از آماده شدن از فر خارج کرده و اجازه می دهیم خنك شود، سپس از قالب درمی آوریم و برش می زنیم.
نان شکلاتی ستاره
آتینا عالی
مواد لازم
آرد: 360 گرم (بسته به نوع آرد ممکن است کمتر استفاده شود)
تخم مرغ: یک عدد
شیر ولرم: یک دوم لیوان
کره آب شده: 50 گرم
شکر: 100 گرم
مایه خمیر: یک قاشق غذاخوری سرصاف
وانیل: نوک قاشق چایخوری
نمک: یک پنس (نمک بین دو انگشت)
شکلات: به میزان لازم
***
زرده تخم مرغ: یک عدد
شیر: یک قاشق غذاخوری
روغن مایع: یک قاشق مرباخوری
زعفران: به میزان لازم
شکر: یک قاشق غذاخوری
تمام این مواد را با هم مخلوط کرده و برای رومال نان شکلاتی از آن استفاده می کنیم.
طرز تهیه
شیر ولرم را با مایه خمیر و شکر مخلوط کرده و رویش را با دستمال می پوشانیم و اجازه می دهیم به مدت 10 دقیقه بماند و عمل بیاید.
در یک کاسه تخم مرغ، وانیل، شکر و کره را مخلوط می کنیم. سپس مایه خمیر عمل آمده را به آن اضافه کرده و خوب هم می زنیم. در این مرحله آرد را کم کم و تا جایی اضافه می کنیم که خمیری به دست آید که به دست نچسبد. خمیر را به مدت 15 دقیقه ورز می دهیم. داخل یک کاسه را آردپاشی می کنیم و خمیر را درون آن قرار می دهیم و رویش سلفون می کشیم. به مدت 2 ساعت به خمیرمان استراحت می دهیم. سپس 4 چونه از خمیر جدا کرده و هر چونه را به شکل دایره به قطر 22 سانت باز می کنیم و هر لایه را روی هم قرار می دهیم و بین هر لایه شکلات می مالیم. در این مرحله لایه آخر را فقط خمیر قرار می دهیم و وسط آن را یک لیوان می گذاریم و اطراف لیوان را برش می زنیم. برش ها را می گیریم و در جهت مخالف هم می پیچیم تا به شکل ستاره درآید. مجددا به خمیر شکل گرفته به مدت 15 دقیقه استراحت می دهیم. در پایان هم رومال زده و در طبقه وسط فر با دمای 150 درجه و به 25 دقیقه آنها را می پزیم.