
فصل جدید فعالیت ها با صدور گواهینامه صلاحیت حرفه ای رقم می خورد
شروع مسیری بی پایان در تعالی فردی و شغلی کارکنان
مشعل بهمن سال 99 بود که در مراسمی با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت، علی بیاتی، مدیر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت و جمعی از معاونان وزیر نفت و دیگر مدیران ارشد صنعت نفت ۲۵ گواهینامه صلاحیت حرفه ای برای رؤسا و سرپرستان ایمنی، بهداشت و محیط زیست، ۱۶ گواهینامه صلاحیت حرفه ای برای مدیران عمومی، ۲۸ گواهینامه صلاحیت حرفه ای برای مدیران پروژه (هفت گواهینامه برای دوره سوم و ۲۱ گواهینامه برای دوره چهارم) و ۱۸ گواهینامه صلاحیت حرفه ای برای اعضای کمیسیون های مناقصات و کمیته های فنی - بازرگانی از سوی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت صادر شد.
بر این اساس، منتخبانی که دوره های تعریف شده را در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با موفقیت پشت سر گذاشته بودند، در چهار گروه گواهینامه های صلاحیت حرفه ای خود را دریافت کردند.
سامان صفایی، رئیس امور ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران، از جمله رؤسایی به شمار می آید که موفق به دریافت گواهینامه صلاحیت حرفه ای شده است.
وی، متولد سال 58 در مشهد مقدس و دارای مدرك تحصيلي کارشناسی فیزیک کاربردی از دانشگاه بیرجند و کارشناسی ارشد MBA- مدیریت عملیات از دانشگاه اصفهان است.
رئیس امور ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران می گوید: پدرم کارمند شرکت ملی گاز ایران در پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، پالایشگاه سرخون و قشم و در نهایت در منطقه 6 عملیات انتقال گاز ایران بود که به رحمت خدا رفتند و به تبع فعالیت ایشان، از خردسالی در سرخس و سپس بندرعباس سکونت و تحصیل کردم. پس از خدمت مقدس سربازی در سازمان انرژی اتمی مشغول به کار شدم و از 13 آبان 83 در قالب جذب دانش آموختگان ممتاز، استخدام و در منطقه 6 عملیات انتقال گاز ایران در سمت های مهندس ارشد تعمیرات مخابرات و تله متری- رئیس مخابرات و تله متری - رئیس برنامه ریزی و روش های تعمیراتی- سرپرست معاونت مهندسی و خدمات فنی فعالیت داشته ام.
صفایی می افزاید: از سال 89 نیز به منطقه4 عملیات انتقال گاز ایران منتقل و در سمت های رئیس خدمات اجتماعی و رفاهی، کارشناس ارشد تحلیل سیستم ها؛ رئیس تحلیل سیستم ها فعالیت داشته ام و از اول سال 94 تاکنون، به عنوان رئیس امور ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل مشغول به کار هستم.
وی با اشاره به اینکه بحمدالله و با لطف حضرت رضا (ع) در حوزه اچ اس ای موفق به كسب گواهينامه صلاحيت حرفه ای شده ام، می گوید: برای دريافت گواهينامه حدود یک ماه دوره آموزشی فشرده، آزمون تخصصی، مصاحبه تخصصی، مصاحبه روانشناختی، تست هوش، آزمون کامپیوتر را گذراندم و با توجه به جديد بودن و عدم سابقه از اجرای اين پروسه؛ اطلاعی در خصوص فرایند صدور، تمدید و اعتبار گواهینامه های مذکور ندارم.
نقش مؤثر رشته تحصیلی در انتصابات
رئیس امور ایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران در پاسخ به این سؤال که دريافت گواهينامه صلاحيت حرفه ای چه تاثيری بر افزايش دانش علمی و فنی كاركنان دارد؟ می گوید: دوره های آموزشی برگزار شده و شاگردی در محضر استادان بزرگوار بسیار سودمند است. همچنین فرصت مصاحبت، تبادل افکار و استفاده از تجارب روسای اچ اس ای و ایمنی در سطح وزارت نفت بسیار مغتنم بود؛ هرچند در صنعت، هنوز عواملی مانند رشته تحصیلی افراد نقشی موثر در انتخاب و انتصاب افراد دارد، اما به نظر می رسد در آینده باید به صلاحیت حرفه ای افراد وزن بیشتری داده شود، بنابراین اگر این امر، یک استراتژی در حوزه مدیریت منابع انسانی باشد و فرایندهای مورد نیاز تدوین و جاری شوند، کارکنان علاقه مند و دارای انگیزه، تشویق خواهند شد که به جای صرف توان خود در مسیر ارتقای تحصیلات کلاسیک دانشگاهی، به دانش افزایی در حوزه های کاربردی تر و مورد نیاز سازمان و مشاغل مربوطه بپردازند و به نظر می رسد یک رابطه برد-برد شکل خواهد گرفت.
صفایی ادامه می دهد: فرایند طی شده برای دریافت این گواهینامه، می تواند مصداق حداقلی از دانش در حوزه کاری مربوط باشد و به عنوان یک شرط لازم در تصدی مشاغل مدنظر تلقی شود.
وی در پایان می گوید: اقدام های ارزشمندی که انجام شده، باید نظام مند باشد و ارتباط معناداری با مدیریت عملکرد، جبران خدمات، جانشین پروری و ارتقای سازمانی افراد برقرار شود. صلاحیت حرفه ای باید یک مسیر بی پایان در تعالی فردی و شغلی کارکنان به شمار رود، از این رو تداوم آن بر تعریف سطوح مختلف صلاحیت بسیار موثر خواهد بود. به نظرم ارزیابی عملکرد گذشته افراد، باید یکی از معیارهای صدور گواهینامه صلاحیت حرفه ای محسوب شود و برای تداوم اعتبار یا ارتقای سطح گواهینامه ها نیز باید ارزیابی عملکرد افراد موثر باشد تا از اثربخشی فرایند اطمینان حاصل شود.