از دیگر گام های برداشته شده به منظور مقابله با شیوع ویروس کرونا در شرکت پالایش نفت تهران، می توان به مواردی دیگر اشاره کرد که عبارتند از: تجهيز اتاق ترياژ اختصاصي در انتهاي ساختمان مركز سلامت كار به منظور بررسي موارد مشكوك احتمالي و جلوگيري از انتقال به مركز سلامت كار، توليد آب ژاول 5 درصد در واحد آب، برق و بخار شمالي به همت و تلاش همكاران عملياتي و آزمايشگاه شركت با هدف تامين ماده گند زداي مورد نياز شركت در شرايط بحران، هماهنگي و عقد تفاهمنامه با آزمايشگاه طرف قرارداد با بهداشت و درمان صنعت نفت برای انجام تست PCR كاركنان قراردادي و پيمانكاري به منظور كاهش هزينه هاي تحميلي به كاركنان، نظارت بر فرايند تهيه، طبخ و توزيع مواد غذايي در آشپزخانه ها و رستوران شركت با هدف مديريت بيماري، توزيع ماسك در ورودي پالايشگاه و ممانعت از ورود کارکنان بدون ماسک.

حضور حداقلي كاركنان داراي شرايط ريسك بالاي سلامت و بيماري هاي زمينه اي مطابق شیوه نامه هاي وزارت بهداشت، همكاري با خانم هاي داراي فرزند زير شش سال به منظور استفاده از مرخصي ارفاقي، كاهش ساعت كاري حضور كاركنان در شرايط مختلف مطابق الزام های وزارت بهداشت، بررسي پرونده پزشكي كاركنان داراي ريسك فاكتورهاي سلامت و بيماري زمينه اي (فشار خون، ديابت، بيماري قلبي،كبدي، كليوي، چاقي، سرطان، بيماري هاي خاص و....) و استخراج ليست كاركنان داراي ريسك سلامت بالا و بر اساس شیوه نامه های وزارت بهداشت برای اعمال كنترل هاي پيشگيرانه، حضور حداقلي و هماهنگي برای حضور نیافتن آنها در محل كار در شرايط قرمز شيوع كوويد 19 و بازنگري پرونده هاي پزشكي كاركنان داراي ريسك سلامت و بيماري زمينه اي هر 3 ماه یکبار به منظور اعمال كنترل هاي پيشگيرانه حضور حداقلي و هماهنگي برای حضور نیافتن آنها در محل كار در شرايط قرمز شيوع كوويد 19 از دیگر گام های برداشته شده به منظور مقابله با ویروس کروناست.

 رعایت سختگیرانه استانداردها

برای کاهش ویروس کرونا علاوه بر رعایت دستورعمل های بهداشتی، گام های دیگری نیز برداشته شده که روزانه در حال اجراست. در این باره رئیس اچ اس ای شرکت پالایش نفت تهران می گوید: «به علت شرايط خاص در شركت ، استاندارد هاي سختگيرانه تري رعايت مي شود تا احتمال سرايت بيماري به حداقل برسد. بيماريابي فعال در واحدها به كمك اداره اچ اس ای (واحد بهداشت صنعتي)، نماينده و مسؤول واحد مربوطه انجام می شود. تمامی اين فرايند ها تدوين و اطلاع رساني شده است.» نمايندگان معرفي شده در واحدها به محض مشاهده افراد داراي علامت، فرد را به مركز سلامت كار شركت ارجاع داده و در واحد ترياژ تنفسي بررسي باليني صورت گرفته و در صورت تاييد علايم اوليه بيماري از سوی پزشك، بلافاصله فرد برای انجام تست PCR از طریق واحد نقليه و سرويس هاي اختصاصي اعزام مي شود. به گفته او، «پس از تشخيص مثبت شدن بيماري يكي از كاركنان و به منظور جلوگيري از شيوع بيماري، واحد مربوطه اقدام به گندزدايي و ضد عفوني کرده و تمامی افراد داراي تماس نزديك با بيمار (هم اتاق و همكار نزديك) با هماهنگي واحد بهداشت صنعتي و مركز سلامت كار، پايش و در صورت نياز قرنطينه مي شوند. امكان ايزوله كردن بيماران و قرنطينه كردن افراد داراي تماس نزديك نیز با سياستگذاري رئيس واحد و اداره اچ اس ای وجود دارد كه اين سياستگذاري، سبب شده احتمال مخفي كردن بيماري از سوی پرسنل به حداقل رسيده و پروتكل تدوين احتمال تعارض، غيبت بي مورد از كار را به حداقل رسانده است.» پیرمند از دیگر اقدام های انجام شده در زمینه درگیر شدن کارمندان با ویروس کرونا را هماهنگي و مستقر کردن ماشين به صورت 24 ساعته مخصوص اعزام افراد مشكوك به كرونا برای انجام تست يا بازگشت به منزل ايشان بیان می کند.  دیگر اقدام انجام شده در زمینه شناسایی افراد مشکوک و مبتلا می توان به برخی موارد دیگر اشاره کرد که شامل ترياژ تمامی كاركنان مشكوك پس از مرخصي و استعلاجي در پس از بازگشت به شركت و اجراي دستورعمل بازگشت به كار شاغلان، تهيه فرم ترياژ برای تمامی مهمانان، كارآموزان، مراجعان به شركت و پايش سلامت ايشان می شود، ضمن آنکه با تدابير اندیشیده شده، در صورت ابتلاي خانواده كاركنان، از حضور آنها در محل كار جلوگيري و با صدور و ثبت مرخصي ارفاقي كرونا از انتقال به محل كار پیشگیری مي شود. هر فرد مبتلا در دوره درمان زير نظر رئيس مركز سلامت كار و تيم مربوطه بوده و در صورت نياز، مشاوره هاي لازم را دريافت مي کنند. اطلاع رساني در تمامی واحد هاي شركت برای مراجعه افراد علامت دار يا مشكوك به مركز سلامت كار و قسمت ترياژ كه برای اين موضوع تجهيز شده، صورت می گیرد. پس از طي دوره درمان، بيمار موظف است قبل از حضور در واحد و در روز آخر ايزولاسيون/ قرنطينه، با پزشك مركز تماس تلفني گرفته تا در صورت داشتن شرايط بازگشت به كار، روز بعد با وسيله نقليه شخصي (بدون استفاده از سرويس نقليه پالايشگاه) به درمانگاه شركت مراجعه کند. در كانكس ترياژ تنفسي ( خارج از فضاي اصلي درمانگاه) علایم حياتي و بيماري او چك می شود. در صورت عادي بودن علایم، برای ويزيت پزشك به درون درمانگاه راهنمايي شده و بازگشت به كار بر اساس پروتكل ابلاغي صورت می گیرد. در صورت وجود علایم مشكوك، پزشك برای ويزيت به كانكس مراجعه كرده و براساس شیوه نامه هاي ابلاغي و تجربه باليني، مدت ايزوله يا قرنطينه بودن را تمديد کرده و درخواست مشاوره داخلي يا عفوني می دهد و بيمار به بيمارستان / درمانگاه هاي نفت / متخصص عفوني / يا مراكز 16 و 24 ساعته وزارت بهداشت راهنمايي می شود.

    ساده انگاری ویروس کرونا 

گاهی اوقات کارکنان با ساده انگاری ویروس کرونا سعی دارند در صورت مبتلا بودن، در محیط کار خود حضور داشته باشند یا اینکه از دستورعمل های بهداشتی سرپیچی کنند که برای مقابله با آن، شرکت پالایش نفت تهران گام های موثری برداشته است. رئیس اچ اس ای این شرکت می گوید: «بر اساس مصوبات صورت جلسات كميته سلامت و بهداشت كاركنان، در صورت تخطي كاركنان از دستورعمل هاي بهداشتي، این کار آنها در پرونده ايمني ثبت شده و در صورت تكرار با هماهنگي روساي مربوطه با ايشان برخورد می شود. همچنين واحد بهداشت صنعتي به صورت مستمر با دريافت پيام هاي كاركنان يا شكايات تلفني در اين زمينه پيگير تخلفات بهداشتي است.»

برخورد با فرد متخلف

در کنار افراد خاطی، کسانی هم هستند که با خود اظهاری، هم به سلامت خود و هم به سلامت همکاران خود کمک می کنند، از این رو بهتر است برای ترویج این دیدگاه، مشوق هایی در نظر گرفته شود. پیرمند در این زمینه می گوید: «برای افرادی که خود اظهاری می کنند، در صورت مثبت شدن تست کرونا و ثبت استعلاجی در سیستم حضور و غیاب، برای آنها مرخصی ارفاقی در نظر گرفته می شود، ضمن آنکه برای پیمانکاران نیز ثبت مرخصي ارفاقي و تاييد حضور كاركنان مبتلا و مشكوك به بيماري كرونا برای كتمان نکردن بيماري و ارجاع ندادن نیروهای پيمانكاري به سازمان هاي بيمه اي و... مورد توجه قرر گرفته است.»

 آموزش؛ رکن اصلی مقابله با کرونا

آموزش؛ یکی از ارکان اصلی حفظ سلامت به شمار می رود که در این زمینه، پالایشگاه تهران گام هایی را با هدف کاهش ویروس کرونا برداشته است. رئیس اداره اچ اس ای شرکت پالایش نفت تهران در این باره می گوید: « از آغاز شیوع ویروس کرونا تاکنون، اقدام های مختلفی انجام شده که عبارتند از: درج فايل هاي آموزشي در زمينه بيماري كرونا شامل روش هاي پيشگيري و درمان، خبرها و ملاحظات مرتبط در سايت داخلي شركت، آموزش آتش نشان ها و تحويل لباس ضد ويروس برای انتقال افراد مشكوك از واحد به مركز سلامت كار از سوی رئيس مركز سلامت كار، تهيه بنرهاي آموزشي در زمينه كرونا از جمله روش هاي صحيح گندزدايي و شست وشوي صحيح دست ها و نصب در محل هاي مصرف مواد گندزدا و توصيه هاي بهداشتي، چاپ و انتشار بنرها و پمفلت هاي آموزشي با عناوين آشنايي با ويروس جديد کرونا و راهكارهاي مقابله با آن و شيوه صحيح استفاده از ماده ضد عفوني و چاپ و توزیع آن در سطح شركت، اطلاع رساني فايل هاي آموزشي با هدف افزايش آگاهي كاركنان در شبكه داخلي شركت به صورت پمفلت، فايل هاي صوتي، تصويري و فايل هاي آموزشي Power Point، برگزاري دوره آموزشي برای رانندگان وسايل نقليه (سرويس هاي حمل و نقل عمومي كاركنان) در خصوص نحوه صحيح مخلوط کردن مواد ضدعفوني و طريقه استفاده از آنها، برگزاري دوره هاي آموزشي بهداشت فردي و آشنايي با روش ها و راهكارهاي پيشگيري و مقابله با ويروس کرونا براي كاركنان خدمات، آبدارچي و رستوران و تهيه بنر با محتوای ملزم بودن تمامی کارکنان به استفاده از ماسك تنفسی.»

 پایش مستمر در سطح پالایشگاه

پیرمند در پاسخ به این پرسش که چگونه كاركناني كه در سايت فعاليت دارند را پايش و رصد مي كنيد تا دستورعمل هاي بهداشتي و ايمني را رعايت كنند؟ می گوید: «تخلفات بهداشتي افراد با ارسال گزارش به واحد بهداشت صنعتي ثبت می شود. در واحدها نمایندگانی به منظور ایجاد هماهنگي با واحد بهداشت و مركز سلامت كار و معرفي افراد مشكوك و پيگيري درمان كاركنان مبتلا و ثبت حضور ايشان در نظر گرفته شده است. ضمن آنکه راهنماي بازگشت به كار شاغلان با احتمال ابتلا به كوويد 19 و پياده سازي تمامی الزام ها با انجام مكاتبات داخلي با هدف جلوگيري از شيوع بيماري اجرا می شود.»

 درس های آموخته شده از کرونا

او به مدیران دستگاه های دولتی و غیردولتی توصیه می کند تا تمامی دستورعمل هاي ابلاغي ستاد مركزي پيشگيري و مقابله با ويروس كوويد 19 در صنعت نفت و وزارت بهداشت را پياده سازي کنند و آموزش كاركنان مبنی بر رعايت اصول بهداشت فردي و الزام های مربوطه را در برنامه خود داشته باشند. همچنین بر فرايند پيشگيري، بيمار يابي، درمان و بازگشت به كار كاركنان به طور مستمر نظارت کنند.»  رئیس اداره اچ اس ای شرکت پالایش نفت تهران تاکید می کند: «در كنار مشكلات ناشي از اپيدمي ویروس کرونا، درس هایی نیز می توان از آن آموخت که شامل پياده سازي مديريت ازدحام در شرايط اپيدمي بيماري، برگزاري تعميرات اساسي به عنوان اولين شركت پالايشي در شرايط كرونا و همبستگي و همدلي كاركنان در شرايط بحران می شود.»

 درخواست کارکنان از مدیران

بعد از گفت وگو با رضا پیرمند، رئیس اداره اچ اس ای شرکت پالایش نفت تهران، با برخی کارکنان اداره تعمیرات و بهره برداری در زمینه شرایط کار در زمان شیوع کرونا صحبت می کنم. آنها استفاده مدوام از ماسک، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و شستن مداوم دست ها را به همکاران خود توصیه می کنند.  ضمن آنکه خواستار همکاری مسؤولان با کارکنان برای حضور افراد در محل کار، ایجاد شرایط ایمن و اطلاع رسانی مداوم، سختگیری بسیار زیاد در رعایت دستورعمل های بهداشتی از سوی کارکنان، دورکاری و توزیع ماسک و مواد ضد عفونی کننده هستند.

در پایان راه باید گفت؛ تمام مدیران و دست درکاران این صنعت، بخصوص در صنعت پالایش نفت دستورعمل های بهداشتی را برای پیشگیری و کاهش ویروس کرونا در دستور کار دارند و با اندیشیدن تدابیری، از حضور افراد بیمار و مشکوک به محیط کار جلوگیری می کنند تا به سهم خود، گامی موثر در ریشه کن کردن این ویروس منحوس بردارند.