معاون اول رئیس جمهوری:

صنعت پتروشیمی از پیشران های مؤثر برای  توسعه اقتصادی است

معاون اول رئیس جمهوری گفت: هر کشوری برای توسعه خود، به صنایعی تکیه می کند که به اصطلاح صنایع پیشران هستند و می توانند نقش لکوموتیو داشته باشند که با حرکت آن، ده ها و صدها واگن به حرکت درمی آیند و صنعت پتروشیمی ایران چنین جایگاهی دارد. اسحاق جهانگیری، در آیین آغاز عملیات اجرایی ساخت طرح پتروشیمی اسلام آباد غرب به عنوان نخستین طرح تولید پلی پروپیلن از گاز طبیعی در کشور گفت: طرح GTPP اسلام آباد غرب، طرحی بسیار مهم است که وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره آن صحبت کردند. صنعت پتروشیمی، کشور از مهم ترین پیشران ها برای توسعه اقتصادی است. معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: هر کشوری برای توسعه خود بر صنایعی تکیه می کند که به اصطلاح، صنایع پیشران هستند و می توانند نقش لکوموتیو را داشته باشند که با حرکت آن، ده ها و صدها واگن به حرکت درمی آیند. صنعت پتروشیمی چنین جایگاهی دارد؛ پیشران بزرگ صنعتی ایران است. جهانگیری با بیان اینکه اقدام های وسیعی برای این صنعت انجام شده است، عنوان کرد: صنعت پتروشیمی در دولت های گذشته و در این دولت به نقطه ای مطلوب رسیده، به گونه ای که تولیدات آن در سال ۱۴۰۰ به ۱۰۰ میلیون تن می رسد که ارزش این ۱۰۰ میلیون تن بیش از ۲۵ میلیارد دلار است.

وی گفت: ما در دوران مختلف، به برخی رشته های صنعتی تکیه داشتیم که توانستند به کمک کشور بیایند، یکی همین دوران جنگ اقتصادی است که آمریکا علیه ما آغاز کرد. آمریکایی ها این جنگ را شروع و فکر کردند جمهوری اسلامی را از پای در می آورند. آنها عنوان کردند که در سال ۹۷ جشن پیروزی را در تهران برگزار می کنند. معاون اول رئیس جمهوری افزود: آمریکایی ها فکر می کردند که اگر شاهرگ نفت را قطع کنند، می توانند ایران را از پای در بیاورند. خیلی هم تلاش کردند که صادرات نفت را به صفر برسانند؛ اما همت، شجاعت و ریسک پذیری مسؤولان وزارت نفت، آمریکایی ها را ناکام گذاشت؛ البته صادرات نفت کاهش یافت و ما تا ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد نفتی را از دست دادیم که اگر این اتفاق نمی افتاد، این شرایط اقتصادی برای مردم به وجود نمی آمد.

رفع نیازهای کشور با اتکا بر درآمد صادرات محصولات پتروشیمی

جهانگیری تصریح کرد: زمانی که ما به ارز نیاز داشتیم تا بتوانیم چرخ اقتصاد کشور را به حرکت درآوریم، صنعت پتروشیمی سالانه میلیاردها دلار در این شرایط، تحریم مواد پتروشیمی صادر کرد که ارز آن در اختیار کشور قرار گرفت و با اتکا بر این درآمدها نیازها برطرف شد.

وی با بیان اینکه در این مقطع، کارخانه ای به دلیل آنکه مواد اولیه مورد نیازش باید از خارج تأمین می شد تعطیل نشد، گفت: باید از مدیران صنعت پتروشیمی که در روزهای سخت ریسک پذیرفته اند و برای خدمت به کشور کار کردند، قدردانی و حمایت شود. خوشبختانه طرح های پتروشیمی با وجود تحریم ها، یکی پس از دیگری در دست اجراست که یکی از مهم ترین آنها، همین طرح پتروشیمی اسلام آباد غرب است. معاون اول رئیس جمهوری افزود: یکی از کارهایی که دشمنان انجام می دهند، ایجاد فضای یأس و ناامیدی در کشور و پمپاژ تبلیغات منفی علیه مدیران جمهوری اسلامی است، در حالی که اجرای همین طرح ها نمایانگر توانمندی کشور است. نباید فراموش کرد که در سال ۵۷ حتی دسته بیل هم وارد می شد و ما تنها فرمول کلید در دست را دنبال می کردیم، یعنی خارجی ها برای ما می ساختند و کلید طرح ساخته شده را در اختیار ایرانیان قرار می دادند. امروز ما در پیچیده ترین صنایع، نظیر پتروشیمی دارای دانش فنی هستیم. جهانگیری تصریح کرد: باعث افتخار است که مدیران صنایع مختلف نظیر صنعت نفت و پتروشیمی می گویند که دانش فنی اجرای این طرح ها را در اختیار دارند؛ دانشی که بیشتر در اختیار تعداد اندکی از کشورها بود و آن را به کشوری واگذار نمی کنند. وی با اشاره به شروع ساخت این کارخانه بزرگ با سرمایه گذاری ۵۴۵ میلیون دلار گفت: تمامی مراحل ساخت اعم از طراحی و تجهیزات از سوی فرزندان کشور انجام می شود و آشکارا نشان از کارآمدی نظام دارد. معاون اول رئیس جمهوری عنوان کرد: ساخت حلقه های پایین دستی این مجتمع بزرگ اهمیتی بسزا دارد، کرمانشاه از استعدادهای طبیعی فراوانی برخوردار است که باید با تکیه بر این ظرفیت و ایجاد زنجیره تولید، بیکاری در آن ریشه کن شود. وی گفت: وظیفه بخش خصوصی در این مقطع، ایجاد صنایع پایین دستی است و بدون تردید، با راه اندازی ده ها و صدها کارخانه ای که متکی به این مجتمع است، می توان اقدام های مهمی برای رفع مشکل بیکاری و ایجاد رفاه برای مردم انجام داد.

 

 ایران در صنایع نفت و گاز جهشی قابل توجه داشته است

نماینده قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب در مجلس شورای اسلامی گفت: تحولات صنعت نفت ایران، پس از پیروزی انقلاب اسلامی با پیش از آن قابل مقایسه نیست؛ زیرا ایران در مسیر توسعه این صنعت، جهشی قابل توجه داشته است.

شهریار حیدری با تأکید بر اینکه ایران در حال توسعه ظرفیت ها در صنعت نفت است و تا هر زمان که نیاز باشد، برای احیای سهم خود در بازارهای جهانی نفت تلاش می کنیم، گفت: صنعت نفت ایران هم اکنون در مسیر توسعه گام برمی دارد و در عرصه جهانی تأثیرگذار است. تحولات صنعت نفت ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی با پیش از آن قابل مقایسه نیست؛ زیرا ایران در این صنعت جهش قابل توجهی داشته است.

وی به توسعه فازهای میدان گازی مشترک پارس جنوبی اشاره کرد و افزود: در چند سال گذشته، فازهای مختلف پارس جنوبی به بهره برداری رسید و این در حالی انجام شد که تحریم ها نیز بر کشور سایه افکنده بود.

نماینده قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب در مجلس و شورای اسلامی تصریح کرد: کشور به سمت اهداف خود در تولید نفت و پتروشیمی حرکت می کند و با تلاش و همت به هدفش در افزایش تولید گاز نیز می رسد، این در حالی است که پالایشگاه ستاره خلیج فارس نیز ظرفیت پالایش بنزین را افزایش می دهد. این موارد نشان می دهد که هرچند تحریم، هزینه هایی را بر کشور تحمیل می کند؛ اما قطار توسعه بویژه توسعه صنعت نفت را متوقف نمی کند. حیدری عنوان کرد: فعالیت های گسترده ای برای بهره برداری از منابع خدادادی در حوزه انتخابیه بنده انجام شده و گروه های کارشناسی وزارت نفت یک ماه است که برای کار مطالعاتی ساخت پالایشگاه در منطقه مستقر هستند که در شهرستان های غربی استان کرمانشاه پالایشگاه و پتروشیمی ساخته شود.

وی گفت: گروه های کارشناسی تاکنون ۱۷ نقطه را برای ساخت پالایشگاه شناسایی کرده اند؛ اما هنوز منطقه ایجاد و احداث آن مشخص نشده و این کار در تخصص کارشناسان و گروه های فنی مربوطه است و در حوزه اختیارهای ما نیست. برای ما ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری، استفاده از منابع منطقه اهمیت دارد و این یک اتفاق بسیار مهم و بزرگ است که امیدوارم افرادی با مقاصد سیاسی و شخصی آن را تحت تاثیر قرار ندهند.

 

وزیر امور خارجه:

راستی آزمایی آمریکا در برجام به معنای فروش راحت نفت ایران است

وزیر امور خارجه گفت: راستی آزمایی برای آمریکا در برجام ساده است، ما باید نفت بفروشیم و پولش بازگردد.

محمدجواد ظریف، با حضور در برنامه گفت وگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما، با بیان اینکه طرفی که برجام را نقض کرده، از آن خارج شده و به تعهدهای خود عمل نکرده، آمریکا و اروپایی ها بوده اند و بنابر فرمایشات رهبر معظم انقلاب، آن کسی که در موضوع برجام طلبکار است، ما هستیم، گفت: به برجام چیزی اضافه و کم نخواهد شد. کل برجام مذاکره شده و این طور نیست که راجع به مسائل دیگر مذاکره نشده باشد.

وی افزود: ایران در برجام حضور دارد و آنکه باید به برجام بازگردد، دولت ایالات متحده است. ما مراحل مختلفی را که در ماده ۳۶ برجام معین شده، طی کرده ایم؛ اما رژیم ترامپ بدون هیچ دلیل و بدون طی این مراحل، ماده ۳۶ برجام را نقض کرد.

وزیر امور خارجه ادامه داد: آمریکا نه تنها برجام را نقض کرد؛ بلکه کشورهای دیگر و اعضای اتحادیه اروپا را هم وادار کرد برجام را نقض کنند. ایران حتی در زمان نقض برجام از سوی ترامپ به مدت یک سال، تعهدهای خود را اجرا کرد.

وی درباره تعهدهای آمریکا در برجام، در ارتباط با فروش نفت ایران گفت: راستی آزمایی برای آمریکا ساده است، ما باید نفت بفروشیم و پولش بازگردد. باید نفت بفروشیم، هر مقدار که می خواهیم.

وزیر امور خارجه، درباره توافق ۲۵ ساله ایران با چین عنوان کرد: با توافق ۲۵ ساله که بزودی نهایی می شود، ایران باید جزیی از کمربند مواصلاتی با مشارکت چین و سایر کشورها باشد. در ارتباطات مخابراتی، مواصلاتی و خطوط انرژی، ایران در حال نقش یابی دوباره در منطقه است و در آن، ایران نقشی اساسی در تجارت و حمل ونقل دارد و می تواند حلقه وصل همه خطوط مواصلاتی روسیه، ترکیه، ارمنستان، آذربایجان و گرجستان باشد.

 

بهبود قیمت های نفت

 حاصل  واکسن کروناست

بزرگ ترین معامله گر نفت خام جهان معتقد است که شاهد آثار مثبت واکسیناسیون مقابله با کرونا بر روند قیمت های جهانی نفت خام هستیم. به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، شرکت ویتول، بزرگ ترین معامله گر مستقل نفت جهان، مانند شرکت رقیبش گانور درباره افزایش اخیر قیمت نفت خام محتاطانه برخورد کرد. مایک مولر، مدیر منطقه آسیای ویتول، روز یکشنبه (۱۹ بهمن ماه) در مصاحبه با روزنامه گالف اینتلیجنس گفت: بازار به دلیل سرخوشی ناشی از واکسیناسیون عجولانه عمل می کند؛ اما همچنان به توانایی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در مدیریت عرضه اعتقاد دارد. به دلیل خوش بینی ناشی از واکسیناسیون ویروس کرونا از اوایل ماه نوامبر، قیمت های نفت خام افزایش یافته است و تقاضای انرژی به دلیل کاهش بی سابقه عرضه نفت خام ازسوی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) بهبود خواهد یافت. با این وجود، بسیاری از اقتصادهای بزرگ همچنان در قرنطینه شدید هستند و برخی از آنها بسختی در تلاشند تا بتوانند واکسن کافی تهیه کنند. قیمت نفت خام برنت در هفته گذشته، بیش از ۶ درصد افزایش یافت و به ۵۹ دلار و ۳۴ سنت برای هر بشکه رسید، این در حالی است که قیمت نفت خام دبلیوتی آی حدود ۹ درصد افزایش یافت، هر دو شاخص اکنون در بالاترین سطح خود در بیش از یک سال گذشته قرار دارند. توربیورن تورنکوئیست، مدیرعامل شرکت گانور نیز روز جمعه (۱۷ بهمن ماه) افزایش قیمت نفت فراتر از ۶۰ دلار برای هر بشکه را بعید دانست؛ زیرا رسیدن قیمت نفت به بالای ۶۰ دلار برای هر بشکه، سبب روانه شدن سیل آسای نفت خام ذخیره شده به بازار نفت می شود. وی گفت: به محض اینکه قیمت نفت به ۶۰ دلار برای هر بشکه برسد، تولید نفت سودآور می شود و انگیزه تولیدکنندگان برای افزایش ندادن تولید بسرعت از میان می رود. مولر در این باره گفت: واکسن ها سریع تر از انتظار بازارهای انرژی تولید شدند و تقاضای نفت چین بسرعت بهبود یافت. وی افزود: اما بهبود کامل، به افزایش مصرف در سایر نقاط جهان بستگی دارد. مدیر منطقه آسیای ویتول تصریح کرد: مسأله مهم، شروع بهبود تقاضا در بقیه جهان است؛ زیرا مصرف چین نمی تواند سریع تر از آنچه اکنون شاهد آن هستیم، افزایش یابد.

 

تقاضای نفت در ۲۰۲۲ به حالت عادی برمی گردد

مدیر عامل شرکت انگلیسی - هلندی شل معتقد است که تقاضای نفت خام در سال ۲۰۲۲ به محدوده طبیعی خود باز می گردد. به گزارش خبرگزاری آرگوس مدیا، بن ون بوردن روز پنجشنبه (۱۶ بهمن ماه) اعلام کرد که تقاضای نفت در نیمه دوم سال بهبود می یابد و در سال ۲۰۲۲ به نوعی به حال عادی باز می گردد. وی گفت: مصرف جهانی نفت هم اکنون حدود پنج تا هفت درصد کمتر از سال ۲۰۱۹ است. مدیرعامل شل افزود: برای اینکه شاهد بهبود تقاضا باشیم، باید منتظر بهبود صنعت هوایی بمانیم که عاملی مهم در رشد تقاضا محسوب می شود. ون بوردن، انتظار دارد که تقاضای نفت در نیمه دوم سال جاری میلادی، بهبود قابل توجهی داشته باشد و تا سال ۲۰۲۲ از نظر مقدار مصرف به سطح پیش از همه گیری ویروس کرونا برسد. وی تصریح کرد: اما اکنون تصویرهای مختلفی از احیای تقاضا در مناطق مختلف جهان وجود دارد. مدیر عامل شل افزود: برای نمونه، شاهد بهبود روند تقاضای نفت ازسوی چین هستیم. اگر ژانویه امسال را با ژانویه ۲۰۲۰ مقایسه کنیم، نه تنها شاهد بهبود هستیم؛ بلکه رشد ۱۵ درصدی تجارت خرد را نیز تجربه خواهیم کرد.