
تأمین 80 درصدی تجهیزات مورد نیاز از بازار داخل
مهدی سلامی، معاون اقتصادی و برنامه ریزی پالایشگاه اصفهان می گوید: «با بهره برداری از پروژه های پالایشگاه اصفهان می توانیم بیش از 80 درصد تجهیزات مورد نیاز پالایشگاه را از بازار داخل و سازندگان داخلی تأمین کنیم. سال آینده با بهره برداری از این پروژه ها می توانیم برای سهامداران خرد و کلان پالایشگاه سودآوری خوبی داشته باشیم.» به گفته او، «واحد تحقیق و توسعه پالایشگاه در رابطه با ساخت تجهیزات دوار گام های خوبی برداشته است مانند ساخت کاتالیست ایزومریزاسیون در واحد بنزین سازی که برای نخستین بار در سطح کشور با حمایت پالایشگاه اصفهان انجام شده است.» پیروزصیفی، جانشین خرید خارج در پالایشگاه اصفهان نیز با بیان اینکه پالایشگاه اصفهان یکی از صنایع پیشرو در صنعت کشور است، می گوید: «تمام کاتالیست مورد نیاز پالایشگاه از سوی سازندگان داخلی تأمین می شود، مهم ترین آن کاتالیست TGT است که تا کنون در سطح کشور بومی سازی نشده بود و با حمایت پالایشگاه اصفهان بومی سازی شده است؛ کاتالیست دیگری که تاکنون در کشور تولید نشده، کاتالیست واحد تصفیه گازوئیل است که یک قرارداد میان پالایشگاه اصفهان و یک تولید کننده داخلی است. ضمن آنکه ساخت قطعات مکانیک ثابت نیز توسط شرکت های داخلی تأمین می شود. در زمینه برق نیز می توان ادعا کرد، تمام تجهیزات خود را از داخل تأمین می کنیم.» او عمده ترین ضعف را در تولید بازار دقیق بیان می کند که در این زمینه سرمایه گذاران زیادی ورود کرده اند و سال آینده شاهد تأمین این کالا در بازار داخل خواهیم بود.
تولید کاتالیست های گران قیمت
حمیدخدری، مدیر عملیات پالایشگاه تهران نیز می گوید: «یکی از بالاترین افتخارات پالایشگاه تهران تولید کاتالیست های گران قیمت در شرایط تحریم است که برای اولین بار با هماهنگی پالایشگاه تهران و یک شرکت داخلی روی خوراک واحدهای ایزومریزاسیون تولید شده است و در این زمینه شرکت های خارجی که ما را تحریم کرده بودند، خودشان به سراغ ما آمدند که با خرید کاتالیست از آنها مزایای ویژه ای برایمان در نظر می گیرند، اما هدف حمایت از ساخت داخل بود و این کاتالیست در پالایشگاه تهران ساخته شد.»
ارزیابی 260 شرکت داخلی
محمدرضا خلیلی، مدیر بازرگانی شرکت پالایش نفت تهران نیز می گوید: «بخشی از وظایف ما تأمین کالا و انبارش و نگهداری و توزیع در سطح پالایشگاه است. تأمین کالا عمدتاً بر اساس حمایت از ساخت داخل و بهره مندی از سازندگان خارجی انجام می شود، با توجه به سیاست های کلان کشور و فرمایشات مقام معظم رهبری در چندین سال اخیر، استراتژی شرکت پالایش نفت تهران به سمت ساخت داخل و حمایت از حرکت کرده است.» به گفته او، «اگر کالاهایی که در داخل تولید می شود، کیفیت خوبی داشته باشند، دیگر خرید خارجی نخواهیم داشت. بر همین اساس به منظور حمایت از سازندگان داخلی برنامه ریزی جامعی برای ساخت کالاهایی که تاکنون نمونه آن در کشور ساخته نشده را اجرایی کرده ایم.» خلیلی ادامه می دهد: «در حال حاضر بیش از 90 درصد کالا و تجهیزات مورد نیاز قطعات مکانیکی خود را از داخل تأمین می کنیم. این قطعات شامل ماشین آلات دوار می شود. هم اکنون به طور متوسط حدود 40 تا 50 هزار قطعه مورد نیاز خود را از سازندگان داخلی تأمین کرده ایم. به منظور ایجاد انگیزه برای سازندگان داخلی فرایندی تعریف کرده ایم و از شرکت های توانمند داخلی که خود اظهاری کرده اند، برنامه های بازدید گذاشته ایم که بخش مهندسی ساخت با قدرت این کار را شروع کرده است و در زمینه ساخت داخل بین شرکت های داخلی پیشتاز هستیم.» مدیر بازرگانی شرکت پالایش نفت تهران در ادامه با اشاره به ارزیابی 260 شرکت داخلی می گوید: «در این ارزیابی در فرایند ساخت و تأمین کالا انجام می شود و اگر شرکتی کیفیت کالای خوبی داشته باشد و به موقع تحویل دهد و قیمت مناسبی داشته باشد، جزو رتبه های اول قرار می گیرد و این رتبه بندی به گونه ای است که هر سه سال یک بار همایش تجلیل از شرکت های برتر را داریم که از آنها تقدیر می شود.» خلیلی خاطرنشان می کند: «اکنون قطعات برق و ابزار دقیق در مجموع پالایشگاه ها و صنایع داخلی کشور ساخت داخل نشده اند؛ از این رو برای آنها شرایطی فراهم کرده ایم و امکاناتی از قبیل قطعه و ... در اختیارشان می گذاریم و پیش پرداخت را از 50 درصد به آن ها می دهیم و تضمین خرید می کنیم.» وی تاکید می کند: «از سازندگان داخلی انتظار داریم تا سه اصل کیفیت، رقابت پذیری در مدت زمان تحویل و رقابت در قیمت داشته باشند. یکی از راه هایی که باعث می شود شرکت های توانمند را پیدا کنیم، برگزاری نمایشگاه هاست تا بتوانیم شرکت های توانمند را شناسایی کنیم و اطلاعات و نیازهای خودمان را با آنها به اشتراک بگذاریم و بتوانیم کالاهای مورد نیازمان را از صنایع داخلی تأمین کنیم.»
سازندگان داخلی به خود اطمینان داشته باشند
ابوالقاسم زمانی، مدیرکالای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران نیز می گوید: «از سال های اولیه تأسیس شرکت خطوط لوله و مخابرات ایران روی بومی سازی کالاهای مورد نیاز گام برداشته ایم، نمونه آن طراحی توربین های گازی است، باید گفت 90 درصد اقلام مورد نیاز خطوط لوله و مخابرات بومی سازی شده و داخلی هستند.» به گفته او، «بخشی از فرایندهای ساخت سازندگان داخلی نیازمند مواد اولیه هستند و توان اینکه مواد اولیه توسط تولید کنندگان داخلی تهیه شود را نیز داریم.» زمانی با بیان اینکه دستیابی به دانش فنی در داخل کشور بسیار قوی شده است و تحریم را تبدیل به فرصت کرده ایم، ادامه می دهد: «اکنون عموم اقلامی که داریم، توسط تولیدکنندگان داخلی تأمین می شود. ضمن آنکه توربین های گازی را که برای تعمیر به خارج از کشور می فرستادیم، اکنون در داخل کشور تعمیر می شود.» مدیرکالای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تاکید می کند: «اگر سازندگان داخلی به سمت هم افزایی بروند و در ساخت یک قطعه با هم مشارکت داشته باشند؛ بعد از اینکه قطعه ای ساخت داخل شد در شرکت نفت آن را طبقه بندی می کنند و از خرید خارج به خرید داخل تبدیل می شود. امیدواریم سازندگان داخلی به خود اطمینان داشته باشند.»
ایجاد 45 اتاق قرنطینه
در پایان مهرداد دهداری، مدیر اچ اس ای پالایشگاه ستاره خلیج فارس در حاشیه بیست و پنجمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با اشاره به اقدامات انجام شده جهت مقابله با کرونا می گوید: «زمانی که اولین خبر وزارت بهداشت مبنی بر انتشار ویروس کرونا در چین منتشر شد، جلسات هماهنگی را برگزار کردیم و در این زمینه پیشرو در صنعت نفت بودیم و دستورعمل های بهداشتی، ماسک و .... را ابلاغ و دنبال کردیم.» دهداری ادامه می دهد: «حدود 45 اتاق را برای کمپ قرنطینه دنبال کردیم تا کسانی را که مبتلا به کرونا می شدند، دراین اتاق ها قرنطینه کنیم. ضمن آنکه پیگیری کسانی که مثبت می شدند را تا خانه هایشان داشتیم، با کمک سیستم غربالگری سرویس های ایاب و ذهاب را بیشتر کردیم؛ این امر زمانی اتفاق افتاد که چنین چیزی در کل کشور انجام نشده بود،» به گفته او، «در بخش بهداشت یکی از مجهزترین کلینیک ها را در پالایشگاه ایجاد کرده ایم و اتاق آی سی یو آن نیز افتتاح شده است.»