جستجو

    قيمت اصلاح شد تا واردکننده بنزين نشويم

    برنامه جديد براي کاهش 20 ميليون ليتري مصرف روزانه بنزين

    همنشینی گازهای مسافر با نرگس‌ها

    رهایی از وابستگی

    چگونه به بزرگترین تولیدکننده بنزین اوپک تبدیل شدیم

    مروری بر عملکرد 6‎ساله وزارت نفت  در میادین مشترک 

    سفر گاز در امتداد البرز

    طرح افزايش و نگهداشت توليد نفت درآغاجاري کليد خورد

    همکاري 3 جانبه با امضاي يک تفاهمنامه

    بقایای پلاستیک

    نزديک‌ترين افراد به پيامبر (ص)در روز قيامت 

    آلودگی هوا تهدید جدی برای سلامت انسان

    دره راگه جاذبه‌‌ای 20 هزار ساله و کم‌نظیر

    نان های نازک و مغزدار

    ملاقات با نفت در میدان فرهنگ 

    مـوزه كـارآمـوزان آبـادان در چـند نمـا

    چشم نوازی نفتی‌ها در لیگ برتر فوتبال ایران

    صدرنشینی با شکست صدرنشینی

    بایدها و نبایدهای دانشجویی

    حمایت تنها  کمک مالی نیست

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    خــبر و نظـــر

    رويــداد

    پتروشيمي

    نفت

    پالايش

    گاز 

    بين الملل

    معــرفت

    سلامت

    گردشگري

    آشپزي

    ورزش نفت

    نفت و زندگي

    خانواده نفت

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    • media/image/2019/12/1024-1448/6366.jpg
    • media/image/2019/12/2000-1441/6367.jpg
    • media/image/2019/12/2000-1441/6370.jpg
    • media/image/2019/12/2000-1441/6342.jpg

      رئيس جمهوري:

      قيمت اصلاح شد تا واردکننده بنزين نشويم

      رئيس جمهوري با بيان اينکه درآمد 31 هزار ميليارد توماني طرح اصلاح قيمت بنزين در اختيار اقشار آسيب پذير قرار مي گيرد، گفت: علت اجراي طرح اصلاح قيمت بنزين اين بود که با افزايش بي رويه مصرف، در شرايط تحريم نيازمند واردات بنزين نشويم.

      به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، سه شنبه (12 آذرماه) در ديدار با جمعي از افراد داراي معلوليت، نخبگان معلول و نمايندگان تشکل هاي فعال در حوزه معلولان، در تشريح مشکلات پيش روي دولت گفت: در دو سال اول دولت يازدهم در تحريم قرار داشتيم، بعد از آن با کاهش شديد قيمت نفت مواجه شديم؛ به طوري که قيمت نفت به طور ميانگين از 112 دلار در هر بشکه به کمتر از 30 دلار رسيد و فشار اقتصادي زيادي به دولت وارد شد. وي افزود: البته اواخر سال 94 و در سال 95 با اجرايي شدن توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) توانستيم نفت بفروشيم و روابط بانکي و تجاري با کشورها داشته باشيم و سرمايه گذاران خارجي و داخلي موفق به سرمايه گذاري در کشور شدند و شرايط بهتر شد، اما دوباره با خروج غيرقانوني آمريکا از برجام با مشکل تحريم و فشار اقتصادي بي سابقه اي مواجه شديم.

      رئيس جمهوري به تحريم بي سابقه آمريکا عليه ملت ايران با خروج از برجام و اعمال فشار اقتصادي سنگين به ملت اشاره و تصريح کرد: اين تحريم هاي بي سابقه که به گفته خودشان سخت ترين فشار اقتصادي بوده است با اين هدف انجام شد که به خيال خودشان تا پايان سال 98 ما را به زانو درآورند و نه تنها آمريکا که کشور جاني و تروريست است، ساير کشورها نيز فکر مي کردند اين اتفاق در مورد ايران خواهد افتاد.

      روحاني ادامه داد: باوجود همه اين فشارهاي اقتصادي سنگين و تحريم هاي ناعادلانه، مردم ايران عزت خود را حفظ کردند و با مقاومت و تحمل سختي ها، از شرايط سخت ايجاد شده عبور کرده و پيروز شدند و نشان دادند که با ايستادگي و مقاومت خود اجازه نخواهند داد دشمن به اهدافش دست يابد.

      وي با تاکيد بر اينکه همه تلاش ما اين است که فشار را بر قشر آسيب پذير کاهش دهيم، گفت: علت اجراي طرح اصلاح قيمت بنزين اين بود که با افزايش بي رويه مصرف، در شرايط تحريم نيازمند واردات بنزين نشويم.

      رئيس جمهوري با بيان اينکه با ادامه روند افزايش مصرف بنزين، در سال 1400 دوباره به واردکننده بنزين تبديل مي شديم، افزود: براي اينکه بتوانيم خودکفا باشيم و مصرف بنزين را کنترل کنيم، طرح سهميه بندي و اصلاح قيمت بنزين اجرا شد و درآمد حاصل از اين طرح که حدود 31 هزار ميليارد تومان است نيز به طور کامل در اختيار اقشار آسيب پذير جامعه قرار مي گيرد.

      روحاني عنوان کرد: اين دولت در همين شرايط سخت گاز را به زاهدان رساند و در همين شرايط سخت بود که خط ترانزيت ريلي از جمهوري آذربايجان و روسيه تا رشت و بندرعباس امتداد يافت و در آينده تا چابهار ادامه مي يابد.

       

       

      نماينده رئيس جمهوري در نشست سران جي يي سي اف عنوان کرد:

      ضرورت همکاري و هماهنگي بيشتر اعضاي مجمع کشورهاي صادرکننده گاز

      نماينده رئيس جمهوري در پنجمين نشست سران مجمع کشورهاي صادرکننده گاز (جي يي سي اف) بر ضرورت همکاري و هماهنگي بيشتر کشورهاي عضو اين مجمع تاکيد کرد و گفت: سهم گاز طبيعي در سبد انرژي ايران به پشتوانه دانش و استفاده از توان داخلي و در شرايط تحريم به بيش از 70 درصد رسيده است.

      محمد نهاونديان در پنجمين نشست سران مجمع کشورهاي صادرکننده گاز که در مالابوي گينه استوايي برگزار شد، اظهار کرد: کشورهاي صادرکننده گاز هم از منظر امنيت انرژي و هم از جنبه عرضه انرژي پاک، نقش اساسي در توسعه پايدار جهان ايفا مي کنند و لازم است با همکاري و مشارکت از اين ظرفيت براي رشد، پيشرفت و افزايش رفاه کشورهاي عضو مجمع و ساير کشورها استفاده کنند.وي به تجربه موفق ايران در دسترسي 95 درصد جمعيت ايران به گاز و همچنين جايگزيني گاز با سوخت هاي آلاينده در بخش هاي حمل ونقل و توليد برق اشاره کرد و با بيان اينکه سهم گاز طبيعي در سبد مصرف انرژي ايران به بيش از 70 درصد رسيده است، افزود: اين همه به پشتوانه دانش و استفاده از توان داخلي انجام شده، در حالي که ايران تحت فشارهاي تروريسم اقتصادي آمريکا در قالب تحريم يکجانبه قرار گرفته است. نهاونديان با بيان اينکه هم اکنون برخي کشورهاي عضو مجمع کشورهاي صادرکننده گاز تحت تحريم هاي آمريکا قرار دارند و آمريکا با اتکاي تسلط بر سيستم مالي و بانکي و سوء استفاده از موقعيت دلار در صحنه جهاني، فشار زيادي بر ديگر کشورها وارد مي کند، تصريح کرد: پيشنهادم اين است کشورهاي عضو مجمع کشورهاي صادرکننده گاز از ارزهاي جايگزين در تبادلات و همچنين به صورت مديريت شده از روش هاي ايمن تبادل در فناوري بلاکچين و ارزهاي ديجيتال استفاده کنند. نماينده رئيس جمهوري در پنجمين نشست سران مجمع کشورهاي صادرکننده گاز ادامه داد: موضوع تحريم در بيانيه مجمع به عنوان بندي مستقل مورد توجه قرار گرفت و کشورهاي عضو مخالفت خود را با تحريم ها و قوانين فرامليتي به دليل اختلال در امنيت انرژي اعلام کردند. نهاونديان ضمن اشاره به طرح پويش صلح هرمز اعلامي از سوي رئيس جمهوري ايران، خواستار همکاري و تشريک مساعي دولت هاي منطقه در تحقق آن شد و گفت: از همه اعضاي جي يي سي اف نيز تقاضا مي شود با همدلي و همکاري هر چه بيشتر کشورهاي جهان نقش خود را براي برخورداري از آينده اي بهتر، امن تر و پيشرفته تر به خوبي ايفا کنند.

       


      رئيس دفتر رئيس جمهوري:

      تعيين زمان اجراي اصلاح قيمت بنزين در اختيار شوراي عالي امنيت ملي بود

      رئيس دفتر رئيس جمهوري گفت: رئيس جمهوري با حساسيت و دغدغه بسيار زيادي مسائل رخ داده در کشور پس از اصلاح قيمت بنزين را دنبال مي کرد و سخنان ايشان هم به معناي سلب مسئوليت از خود نبوده و نيست.

      به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، محمود واعظي با نادرست خواندن برداشت هاي صورت گرفته درباره سخنان رئيس جمهوري در آذربايجان شرقي درباره اجراي طرح مديريت مصرف سوخت گفت: منظور رئيس جمهوري به هيچ وجه سلب اختيار و مسئوليت از خود در قضيه اصلاح قيمت بنزين نبوده است، بلکه به تفويض اختيار به شوراي عالي امنيت ملي کشور اشاره داشتند که در دولت هاي مختلف امري معمول بوده و از اساس محل اجراي طرحي در اين ابعاد که نيازمند مشارکت همه ارکان نظام و دستگاه هاي غيردولتي و نظامي و انتظامي، شوراي عالي امنيت ملي کشور است.

      وي با اشاره به اينکه تصميم گيري درباره اصلاح قيمت بنزين عملي بسيار ضروري و مورد تاييد و تاکيد همه ارکان نظام بوده و اجراي آن هم شجاعت بسيار زيادي مي طلبيد، افزود: رئيس جمهوري با علم به اينکه اجراي اين تصميم حياتي و ضروري از حساسيت و اهميت بالايي برخوردار است، شخصا در چند نشست مربوط به تصميم گيري و چگونگي اجراي اين طرح حضور داشت، اما سرانجام به منظور تسهيل در اجراي طرح و تصميم گيري درباره زمان اجراي آن، اختيارات خود را به وزير کشور و رئيس شوراي عالي امنيت ملي کشور تفويض کرد. طبيعي است تفويض اختيار به شوراي عالي امنيت ملي کشور با هدف کار جمعي، هماهنگي بيشتر با دستگاه هاي خارج از دولت و تصميم هاي کارشناسانه بوده است.

      رئيس دفتر رئيس جمهوري با بيان اينکه رئيس جمهوري افزون بر نشست هاي شوراي عالي هماهنگي اقتصادي و نشست هاي هيئت دولت، جلسات اختصاصي ديگري براي طرح اصلاح قيمت بنزين و نحوه هزينه کرد درآمد حاصل از افزايش قيمت بنزين براي توزيع بسته هاي حمايت معيشتي تشکيل و تصميم گيري کرده است، گفت: وقتي آخرين بررسي ها و هماهنگي ها در اين باره انجام شد، دکتر روحاني به آقاي رحماني فضلي دستور داد که هر زماني شوراي عالي امنيت ملي کشور مناسب تشخيص دادند، رأسا اقدام کند.

       

      رئيس مجلس شوراي اسلامي:

      تلاش آمريکا براي به صفر رساندن فروش نفت ايران بي ثمر بوده است

      رئيس مجلس شوراي اسلامي گفت: رفتار آمريکا عاري از منطق و تلاش آنها براي به صفر رساندن فروش نفت ايران بي ثمر بوده است. به گزارش خانه ملت، علي لاريجاني، روز دوشنبه (11 آذرماه) در ديدار با يوسف بن علوي، وزير امور خارجه عمان گفت: نقش عمان در ايجاد فضاي صلح و آرامش در منطقه قابل توجه بوده و روابط بين دو کشور همواره خوب و در حال پيشرفت بوده است. وي با بيان اينکه براي مردم مسجل شده که ترامپ با ايران عناد دارد، افزود: رفتار آمريکا عاري از منطق و تلاش آنها براي به صفر رساندن فروش نفت ايران بي ثمر بوده است.

      در ادامه يوسف بن علوي گفت: بايد از فرصت به وجود آمده براي برطرف کردن بحران هاي منطقه استفاده کنيم، به ويژه که ايران پايگاه صلح در منطقه است.

      وزير امور خارجه عمان تصريح کرد: شکي نيست تحريم کشوري که پرچم صلح را در دست دارد، پسنديده نيست. در همين حال که هدف تحريم هاي آمريکا، تحقق نيافته است و اين موضوع بايد جدي گرفته شود.

       

      بر اساس مصوبه شوراي اقتصاد

      خودروهاي عمومي براي دوگانه سوز شدن کمک بلاعوض مي گيرند

      بر اساس مصوبه شوراي اقتصاد، دولت از محل صرفه جويي در مصرف بنزين، به وانت بارها، تاکسي ها، ون ها و مسافربرهاي شخصي براي گاز سوز کردن کمک بلاعوض ارائه مي دهد. شوراي اقتصاد در نشست فوق العاده روز دوشنبه (11 آذرماه) بنا به پيشنهاد مشترک وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه با هدف حمايت و کاهش هزينه هاي حمل ونقل عمومي و بهبود هواي شهرها، به استناد ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير تصويب کرد که براي تبديل خودروهاي عمومي و مسافربر شخصي بنزين سوز به سي ان جي سوز (کارخانه اي و کارگاهي)، اصل و فرع تسهيلات مالي را که به مالکان خودروها يا کارخانه ها پرداخت مي شود، تضمين و بازپرداخت کند. اين مصوبه بيش از يک ميليون و 400 هزار خودرو را در برمي گيرد و همه خودروهاي تاکسي، وانت، ون و مسافربر شخصي کشور شامل اين مصوبه مي شوند.

      سقف تعهد دولت در اين مصوبه براي پرداخت کمک بلاعوض به مالکان خودروهاي ياد شده، بيش از 6 هزار و 500 ميليارد تومان است که از محل صرفه جويي در مصرف بنزين سهميه اي تامين و پرداخت خواهد شد.

    • media/image/2019/12/2000-1441/6343.jpg

      معاون مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران:

      برنامه جديد براي کاهش 20 ميليون ليتري مصرف روزانه بنزين  

      معاون مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي در تشريح جزئيات مصوبه نشست فوق العاده شوراي اقتصاد، گفت: مصوبه جديد شوراي اقتصاد در واقع طرح ابتکاري و نوآورانه شخص وزير نفت براي مديريت مصرف بنزين در کشور بدون هرگونه افزايش قيمت يا اعمال طرح جديدي براي سهميه بندي بنزين است. حميد قاسمي ده چشمه با اعلام اينکه هم اکنون با توسعه پارس جنوبي از يک سو با افزايش ظرفيت توليد گاز روبرو هستيم و از سوي ديگر معادل عرضه روزانه 40 تا 44 ميليون مترمکعب در روز ظرفيت براي عرضه سي ان جي در کشور زيرساخت ايجاد شده است، تصريح کرد: با ابتکار وزير نفت مقرر شده است که به پشتوانه ماده 12 قانون رفع موانع توليد رقابت پذير، تسهيلات بدون بهره براي گازسوز کردن خودروهاي عمومي شامل انواع وانت بار، تاکسي، ون هاي مسافربري و مسافربرهاي شخصي پرداخت شود. وي با تاکيد بر اينکه بر اساس مصوبه ديروز شوراي اقتصاد، بيش از يک ميليون و 400 هزار دستگاه انواع خودروهاي عمومي مشمول اجراي اين طرح مي شوند، در تشريح ساز و کار اجرايي اين طرح ملي توضيح داد: با اجراي اين طرح به تمامي خودروهاي عمومي بنزين سوز تسهيلات پرداخت مي شود تا نسبت به دوگانه سوز کردن اقدام کنند، سپس پس از تبديل خودروهاي عمومي بنزين سوز، سهميه بنزين اين خودروها به دوگانه سوز کاهش مي يابد. معاون مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي با اشاره به اينکه با اجراي اين طرح پيش بيني مي شود تقاضا براي مصرف روزانه سي ان جي بين 18 تا 20 ميليون مترمکعب در روز افزايش يابد، گفت: به همين نسبت هم مصرف روزانه بنزين کشور کاهش مي يابد و عملا با اجراي اين طرح هم امکان بيشتر از ظرفيت افزايش توليد گاز و زيرساخت هاي صنعت سي ان جي فراهم مي شود و هم مصرف بنزين کشور بدون کوچکترين تغييري در قيمت مديريت مي شود. قاسمي ده چشمه با اعلام اينکه برآورد تقريبي اجراي اين طرح ملي حدود 600 ميليون دلار برآورد مي شود، بيان کرد: هزينه سرمايه گذاري اين طرح از محل صرفه جويي در مصرف بنزين و صادرات اين فرآورده نفتي جبران مي شود که علاوه بر دستاوردهاي زيست محيطي و کاهش مصرف سوخت مايع، منجر به ارزآوري قابل توجهي براي اقتصاد کشور در شرايط تحريم هاي غيرقانوني خواهد شد. وي با تاکيد بر اينکه اجراي اين طرح ابتکاري وزير نفت، معادل توليد بنزين 1.5 فاز پالايشگاه ستاره خليج فارس براي کشور سوخت آزاد مي کند، گفت: به عبارت ديگر به جاي صرف هزينه هاي چند ميليارد دلاري ساخت پالايشگاه با هدف توليد بنزين در کشور با يک طرح 600 ميليون دلاري هم زمينه افزايش تقاضا براي سي ان جي فراهم مي شود و هم مديريت بيشتر مصرف بنزين امکان پذير خواهد شد. معاون مديرعامل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي تصريح کرد: همه وانت بارهاي سبک و سنگين، تاکسي ها، ون ها، مسافربرهاي شخصي مشمول اجراي اين طرح ملي مي شوند، ضمن آنکه افزايش تقاضاي سي ان جي، انگيزه سرمايه گذاري بيشتر در اين صنعت پاک و استراتژيک از سوي بخش خصوصي را هم افزايش خواهد داد. 

       

      تحقق ۱۰۰ درصدی برنامه تولید پتروشیمی نوری

      تقی صانعی از آغاز عملیات اجرایی حداقل یک پروژه جدید در این پتروشیمی برای تولید محصولی جدید ‏خبر داد و اظهار کرد: افزون بر این، پروژه دیگری در پایان امسال و یا حداکثر در سه ماه نخست سال ۹۹ آغاز می شود، ‏البته چند پروژه دیگر برای افزایش تولید و کیفیت محصولات با ارزش افزوده بیشتر در دستور کار داریم که درآینده ‏جزئیات آنها را اعلام خواهیم کرد.‏وی درباره وضع تولید در پتروشیمی نوری گفت: براساس برنامه تعیین شده از سوی هلدینگ خلیج فارس، این مجتمع باید ۹۰ درصد ‏ظرفیت تولید می کرد و باوجود اینکه ما یک ماه تعمیرات پیش بینی نشده در پتروشیمی نوری داشتیم، امروز به ۱۰۰ درصد ‏برنامه و ۹۰ درصد ظرفیت رسیده ایم.‏مدیرعامل پتروشیمی نوری با اشاره به اینکه ۶۵ درصد محصولات پتروشیمی نوری صادراتی است، تصریح کرد: این روند تولید نشان می دهد که فروش ‏صادراتی ما هم به خوبی در حال انجام است و حتی شرایط تحریم نتوانسته مشکلی در فروش صادراتی ما ایجاد کند، زیرا این ‏تحریم ها برای ما تازگی ندارد و ما تجربه چند دوره تحریم را داریم.‏

       

      عرضه متنوع فراورده های پالایشی و پتروشیمی در بورس انرژی

      بورس انرژي ايران، ميزبان عرضه انواع فراورده هاي پالايشي و پتروشيمي بود. به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز چهارشنبه (13 آذرماه) شاهد عرضه کالاهاي آيزوريسايکل، آيزوفيد، بلندينگ نفتا حلال 410، حلال 404 و نفتاي سنگين تصفيه نشده پالايش نفت شيراز، پنتان پلاس پتروشيمي پارس و ريفورميت و هيدروکربن سنگين پتروشيمي بوعلي سيناست و برش سنگين شرکت نفت ستاره خليج فارس، بنزين اکتان 87، بنزين اکتان 91، بنزين اکتان 95 و گازوئيل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و نفتاي سبک پالايش نفت آبادان در رينگ بين الملل عرضه مي شود. روز سه شنبه (12 آذرماه) کالاهاي آيزوريسايکل پالايش نفت اصفهان، برش سنگين، سوخت کوره سبک و نيتروژن مايع پتروشيمي تبريز، برش سنگين پتروشيمي جم، برش سنگين شرکت پتروشيمي شازند، حلال 402 پالايش نفت تبريز، متانول پتروشيمي زاگرس، متانول پتروشيمي شيراز و متانول شرکت متانول کاوه در رينگ داخلي و سوخت هوايي، نفت سفيد و گازوئيل شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، گاز مايع مجتمع گاز پارس جنوبي (شرکت ملي گاز ايران) و نفتاي سنگين پالايش نفت لاوان در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد. در اين روز 59.107 تن فرآورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 3.129 ميليارد و 7 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران دادوستد شد.

       

        برگزاري همايش بومي سازي کاتاليست هاي صنايع پتروشيمي و پالايش نفت

      نخستين همايش بومي سازي کاتاليست در صنعت پتروشيمي و پالايش نفت دي ماه امسال برگزار مي شود. نخستين همايش بومي سازي کاتاليست در صنعت پتروشيمي و پالايش نفت با رويکرد بررسي وضعيت بومي سازي کاتاليست در دو صنعت پتروشيمي و پالايش نفت از 25 تا 28 دي ماه امسال در جزيره کيش برگزار خواهد شد. محوريت همايش بومي سازي کاتاليست در صنعت پتروشيمي و پالايش بر مباحث خودکفايي در توليد کاتاليست هاي چرخه گاز سنتز، بومي سازي زنجيره تأمين، حمايت از دانش هاي نوين، توسعه کاتاليست در صنايع پايين دستي و توسعه دانش فرآيند در صنايع پتروشيمي و پالايش خواهد بود. اين همايش با مشارکت و حضور حداکثري مديران و کارشناسان متخصص معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، شرکت ملي صنايع پتروشيمي، شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران، هلدينگ هاي بزرگ و شرکت هاي پتروشيمي و پالايشي کشور برگزار خواهد شد. در اين همايش که به ميزباني شرکت دانش بنيان نفت و گاز سرو برگزار مي شود، سخنراني هايي تخصصي در حوزه کاتاليست از سوي شرکت هاي پتروشيمي توليدکننده اوره، آمونياک و متانول کشور و نيز پالايشگاه هاي کشور انجام خواهد شد.

       به منظور کسب اطلاعات بيشتر از نخستين همايش بومي سازي کاتاليست در صنعت پتروشيمي و پالايش نفت مي توانيد به آدرس اينترنتي events.sarvco.ir مراجعه کنيد.

       

        اتصال پالايشگاه هاي گازي پارس جنوبي 

      پروژه احداث خطوط لوله گاز ترش ميان پالايشگاه هاي پارس جنوبي به منظور افزايش انعطاف پذيري عملياتي و توليد پايدار گاز در محدوده مناطق پارس يک و دو اجرا مي شود و فازهاي پالايشگاهي پارس جنوبي به يکديگر متصل مي شوند. هدف از پيشبرد اين پروژه، استفاده از ظرفيت هاي خالي همه طرح هاي گازي در بازه زماني تعميرات سالانه به شمار مي رود و با بهره برداري از آن، منابع گازي بخش فراساحل پارس جنوبي در زمان تعميرات واحدهاي پالايشگاهي، در ديگر پالايشگاه ها قابليت فرآورش و شيرين سازي خواهند داشت. سيدمحمد بياتيان، سرپرست طرح هاي تکميلي شرکت نفت و گاز پارس، نتايج حاصل از اجراي اين پروژه را بسيار مهم ارزيابي کرد و گفت: اين پروژه افزون بر جلوگيري از توقف توليد گاز در پارس جنوبي، صرفه اقتصادي بالا و بازگشت سرمايه در مدت يک سال، نقش مهمي در کاهش ميزان آلودگي هوا خواهد داشت. به گفته وي، مرحله مهندسي پروژه احداث خطوط لوله گاز ترش ميان پالايشگاه هاي پارس جنوبي انجام شده و اين پروژه در قالب ساخت و تامين کالا (PC) از سوي پيمانکاران ايراني اجرايي خواهد شد.

      بياتيان اظهار کرد: بر اساس برنامه طرح ريزي شده، پروژه اتصال پالايشگاه هاي پارس جنوبي با اجراي يک رشته خط لوله 32 اينچ به طول 2.8 کيلومتر باظرفيت انتقال روزانه 25 ميليون مترمکعب گاز ترش معادل يک فاز به منظور اتصال فازهاي پالايشگاهي پارس يک و يک خط لوله 42 اينچ به طول 12.5 کيلومتر با ظرفيت انتقال روزانه 50 ميليون مترمکعب گاز ترش معادل توليد دو فاز گازي، در محل پالايشگاه هاي واقع در پارس2 اجرا خواهد شد. سرپرست طرح هاي تکميلي شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به اينکه در اين پروژه حدود 45 کيلومتر خط لوله احداث مي شود، ادامه داد: بخشي از خطوط لوله اين پروژه شامل حدود 25 کيلومتر خطوط لوله زيرزميني و روزميني به همراه لوله هاي ابزار دقيق است و کار اتصال پالايشگاه ها به خطوط اصلي 32 و 42 اينچ از طريق اين لوله ها امکان پذير مي شود. وي با بيان اينکه مشابه اين پروژه پيش از اين در محدوده دو پالايشگاه پارس جنوبي اجرا شده، يادآور شد: پروژه اتصال خطوط لوله ميان پالايشگاهي فازهاي 6 تا 8 و 4و 5 پارس جنوبي در ناحيه پارس يک به بهره برداري رسيد.

      بياتيان گفت: با اجرايي شدن پروژه احداث خطوط لوله گاز ترش بين پالايشگاه هاي پارس جنوبي، افزون بر فعال شدن بخشي از پيمانکاران و سازندگان داخلي و استفاده حداکثري از توان ملي، فرصت ها و ظرفيت هاي جديدي براي اشتغال فراهم مي شود.

       

      همزمان با هفته پژوهش برگزار مي‎شود

       پتروليوم تيکاف؛ نخستين رويداد نوآوري وزارت نفت

      نخستين رويداد نوآوري وزارت نفت با عنوان «پتروليوم تيکاف» با محوريت به هم رساني حوزه هاي فناوري در بخش عرضه و تقاضا و با حضور شرکت هاي فعال در حوزه هاي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، با اهدافي مشتمل بر توسعه، يادگيري، کارآمدسازي، انتخاب و فرصت سازي با همکاري پژوهشگاه صنعت نفت برگزار مي شود. مهدي احمدخان بيگي، مديرکل امور پژوهش وزارت نفت در گفت وگو با شانا، با اعلام اين خبر افزود: با توجه به تأکيد مقام عالي وزارت بر شناسايي و آشکارسازي چالش ها و نيازهاي نوآورانه شرکت هاي تابع وزارت نفت، اين رويداد به عنوان عامل انگيزشي جهت تشکيل تيم هاي جوان و استارت آپي و با هدف ايجاد فرصت مناسب براي ورود نخبگان کشور به عرصه هاي کسب و کار فناورانه در زيست بوم نوآوري تعريف شده است. وي گفت: اين رويداد از چهار بخش اصلي و يک بخش جانبي مشتمل بر نمايشگاه عرضه فناوري (با حضور شرکت هاي دانش بنيان و استارت آپ)، نمايشگاه تقاضاي فناوري (با حضور شرکت هاي تابع وزارت نفت)، رويداد «هر چالش-يک راهکار» (با حضور گروه هاي استارت آپي و نخبگان)، رويداد دانشجويي پتروتست و اجراي تور فناوري ويژه مديران ارشد بخش عمليات صنعت نفت تشکيل شده است.

         

       نصب سازه هاي جانبي دو سکوي فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي

      قائم مقام طرح توسعه فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي از پايان عمليات نصب سازه هاي جانبي سکوهاي 23 و 24B پارس جنوبي در بلوک گازي اين طرح در پهنه آبي خليج فارس خبر داد. علي اصغر صادقي گفت: عمليات نصب پل هاي ارتباطي به همراه مشعل سکوهاي گازي 23 و 24B از دوشنبه (چهارم آذرماه) و پس از وقفه اي که به دليل نامساعد بودن شرايط آب و هوايي رخ داد، 11 آذرماه با موفقيت به پايان رسيد. وي مجموع وزن سازه هاي مذکور را که در يارد شرکت صنعتي دريايي ايران (صدرا) در بوشهر ساخته شده اند، 710 تن اعلام کرد و افزود: پل هاي ارتباطي و مشعل هر يک از اين سکوها به ترتيب 242 و 113 تن وزن دارند که پيش از اين جهت نصب در موقعيت مخزني سکوهاي 23 و 24B راهي آب هاي خليج فارس شده بودند. قائم مقام طرح توسعه فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي به عمليات نصب دو عرشه دريايي 23 و 24B در 21 و 24 آبان ماه امسال اشاره کرد و گفت: با اتمام عمليات نصب سازه هاي جانبي و شروع عمليات هوک آپ و راه اندازي اين دو سکو، در مجموع 28.4 ميليون مترمکعب (معادل يک ميليارد فوت مکعب) در روز به توليد گازي ميدان مشترک پارس جنوبي افزوده مي شود.

       

      سقف خريد محصولات پتروشيمي يک ماهه مي شود

      رئيس دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي گفت: سقف خريد محصولات پتروشيمي در بورس کالاي ايران به بازه زماني يک ماهه تغيير خواهد کرد. مرضيه طهماسبي با اشاره به تلاش براي بهبود و تسهيل روند معامله محصولات پتروشيمي در بورس کالا اظهار کرد: با توجه به روند افزايشي معاملات محصولات پليمري و شيميايي در بورس کالا، نسبت به افزايش عرضه محصولات پتروشيمي اقدام شده است. طهماسبي با بيان اينکه صادرات محصولات پتروشيمي فقط از سوي پتروشيمي هاي توليدي و نمايندگان قانوني آنها مجاز است، تصريح کرد: توصيه مي شود نهادهاي نظارتي نسبت به افزايش معاملات در بورس کالا و احتمال خريد از سوي دلالان و فروش داخلي يا صادراتي آن هوشمندانه تر عمل کنند تا محصولات پتروشيمي به دست توليدکنندگان واقعي آن برسد. رئيس دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي درباره افزايش عرضه پي وي سي افزود: با هدف تأمين نياز بازار از هفته آينده حدود 10 هزار تن عرضه پي وي سي از سوي مجتمع هاي پتروشيمي انجام خواهد شد.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

    • media/image/2019/12/2000-1441/6371.jpg

      پالايشگاه بيد بلند 2 درانتظار روزهاي بهاري بهره برداري است

      همنشیـنی گازهای مسافـر  با نرگس ها

      معصومه اصغري   بيشتر واحدها تکميل و داربست ها باز و شکل و شمايل واحدهاي مختلف تازه مشخص شده است. رنگ هاي نارنجي، زرد و قرمز به تاسيسات جلوه بيشتري مي دهد و به خاطر پاکي هواي بهبهان و بارش باراني که قبل از ما آمده، همه مناظر اطرافمان در پالايشگاه بيد بلند 2، يک لايه شفاف تر به چشم مي آيد. پالايشگاه بيد بلند 2 يکي از آن پروژه هاي در آستانه بهره برداري است که از چند ماه ديگر در ليست نوبت افتتاح مسؤولان صنعت نفت قرار مي گيرد و داستانش به فصلي ديگر مي رسد. اين روزها هنوز جنب و جوش قابل توجهي در بيد بلند 2 به چشم مي آيد و برو و بياهاي زيادي در آن ديده مي شود که نشان از جريان زندگي و کار دارد. بخش هايي که عمليات نصبشان تمام شده، خلوت تر هستند؛ اما هنوز در چند بخش داربست ها برقرار است و کارگران و تکنيسين ها مشغول کارند. ما هم براي آنکه تصاويري از اين جنب و جوش ثبت کنيم، همين بخش ها را که اجازه همراهي با کارگران را مي دهد، انتخاب مي کنيم.

      بيد بلند 2 همان پالايشگاهي است که قرار است خانه آخر گازهاي همراه با نفت باشد؛ گازهايي که ساليان سال عاقبتشان سوختن، درست پس از جدايي از زمين بوده، حالا قرار است در اين مجتمع بزرگ و کم نظير براي سفري ديگر آماده شوند. قرار است گازهاي مشعل که در شرق کارون مي سوزند، با خطوط لوله به بيد بلند برسند و پس از پالايش به چند محصول ديگر تبديل شوند. در همين روزهاي پاييزي پيشرفتي 98 درصدي دارد و در آستانه بهره برداري، حدود 6 هزار نفر در مجموعه سايت خود است. بيشتر کارگران از شهر بهبهان (شهري که پالايشگاه در نزديکي آن قرار گرفته) و شهرهاي اطراف هستند و کمي گشت زدن و صحبت با آنها و شنيدن لهجه خاص بهبهاني ها اين موضوع را تاييد مي کند.

      پيمانکاري که بد نيست، اما خوب هم نيست

      بيشتر اين کارگران از نيمه هاي سال 96 به پروژه اضافه شده اند؛ يعني کمي بعد از اينکه پروژه متوقف مانده، بيد بلند 2 دوباره با اضافه شدن به هلدينگ خليج فارس جان دوباره گرفته است. علي اکبر، يکي از محلي هاي اين پروژه که از يک سال و 10 ماه قبل به بيد بلند آمده و قبل از آن هم تجربه حضور پروژه هاي مختلف در عسلويه را داشته، مي گويد: «وضعمان اينجا بهتر بود؛ چون پيمانکار و کارفرما خصوصي بودند. پول کم مي دهند، اما مهم اين است که به موقع مي دهند. لوازم کار و ايمني کيفيت ندارد، مثلا همين کفش ايمني را نگاه کن ! خيلي سنگين است. غذا هم کيفيت ندارد و جايي براي خوردن غذا نداريم؛ اما همين که اين شرايط هم وجود دارد، خوب است. بعد به همکارانش که مقوايي را روي زمين انداخته اند تا کمي دراز بکشند و غذا بخورند، اشاره مي کند و مي گويد: «کارگر جماعت همه جا حقش روي زمين است؛ مي توانند جايي بگذارند براي ما؛ اماکسي به پيمانکار اجبار نمي کند، براي پيمانکار هم اهميت ندارد که ما غذاي مان را کجا مي خوريم؟»

      ساعت از 30/11 دقيقه گذشته و وقت ناهار و استراحت شده و کارگران از هر گوشه از تاسيسات بيرون مي آيند؛ اما جاي دوري نمي روند و در سايه اي خنک، چند نفري جمع مي شوند و ظرف غذا و ماست و دوغ همراهش را روي زمين مي گذارند و شروع به خوردن مي کنند. پيمانکار براي سايتي به اين بزرگي، يک کانکس را به عنوان ناهار خوري کارگران آماده کرده؛ اما آنها ترجيح مي دهند به جاي عبور از چند بخش در اين گرما و از دست رفتن زمان ناهار و استراحتشان، در ميان همين تاسيسات و سايه اي که خاکي است، غذايشان را بخورند تا در کنار ناهار خوردن، زماني براي کمي دراز کشيدن و استراحتشان بماند.

      يکي از کارگران که دوست ندارد از چهره خود و همکارانش عکس بگيريم، مي گويد: «حالا که وضعمان خوب است، همه جا آسفالت و بتن شده و خاک کمتري را با غذا مي خوريم. زماني هنوز تاسيسات کامل نشده بود، اينجا پر از رفت و آمد و ماشين آلات و خاک و دود بود و در همان وضع غذا مي خورديم.»

      انتظارات متقاضيان کار تحصيلکرده

      شهر بهبهان، همانند بسياري از شهرهاي ايران، قدمت تاريخي و فرهنگي زيادي دارد و مردم آن هم به اين پيشينه تاريخي مي بالند و شايد به دليل همين روحيه است که بخش زيادي از مردم آن در سطوح مختلف علمي و آموزشي هستند؛ اما از آنجايي که بهبهان هم دچار معضل بيکاري است، يکي از مهمترين مشکلات و چالش هاي اين منطقه، بيکاران تحصيلکرده (ليسانس و فوق ليسانس) است. در عين حال اين افراد تحصيلکرده نه تنها هر شغلي را قبول نمي کنند؛ بلکه در حوزه تحصيلي خود، مهارت هاي شغلي را ياد نگرفته اند و تنها با تحصيلات آکادميک، انتظار شغل دارند و همين موضوع به عنوان يکي از چالش هاي مرتبط با بيکاري در بهبهان مطرح است که کارگران و نيروهاي ماهر ممکن است شغلي را پيدا کنند؛ اما شغل مناسب براي افراد تحصيلکرده بسيار کم است. گفته شده که اين شهر، حدود 18 هزار بيکار دارد و همه هم انتظار دارند پالايشگاه بيد بلند برايشان کاري کند، در حالي که اين پالايشگاه به تعداد افراد محدودي نياز دارد؛ اما باز هم اين پالايشگاه نقطه اميد مردم اين شهر است. د رعين حال مسؤولان پالايشگاه بيد بلند براي جلوگيري از اختلاف و اجراي درست قانون براي جذب نيروهاي ثابت اين مجموعه با هزينه و هماهنگي قابل توجه، اقدام به برگزاري آزمون کردند. در اين آزمون که براي جذب حدود 340 نفر برگزار شد، 11 هزار نفر شرکت کردند و قاعدتا تعداد زيادي حذف شدند؛ هرچند که در تاکيد و ابلاغيه هاي وزير نفت، به همه بخش هاي پيمانکاري و کارفرمايي تاکيد شده که در هر منطقه بايد از نيروهاي بومي تحصيلکرده آن منطقه بهره برداري شود، در اجراي همين قانون هم محدوديت تعداد وجود دارد.

      وقت رفتن است...

      در سايت پالايشگاه بيد بلند هم مثل بسياري از سايت هاي در حال ساخت يا بهره برداري، ردي از علاقه مندي هاي شخصي نيروي کار را مي توان ديد. نشانه هايي از اعلام موضع براي تيم فوتبال خود يا رقيبشان، نوشتن نام خود يا شهر روي لوازم کار و در و ديوار و تاسيسات محل کارشان يا حتي قرمز و آبي کردن يک گوشه اي از متعلقاتشان ستاره اي روي کلاه، طرحي از يک چهره يا يک بيت شعر کوتاه که شايد جهان بيني محدود از نگاه يک کارگر باشد يا نشاني از عشق به تيم هاي استقلال يا پرسپوليس، با حروف کوچک يا بزرگ گوشه اي از تاسيسات نوشته شده و به چشم مي آيد. اينها ممکن است يک نوشته يا حتي رفتار اشتباه در محيط صنعتي به نظر بيايد؛ اما مي توان به آنها به عنوان نشانه اي از حضور يک ماهه يا يک ساله يا بيشتر کارگري نگاه کرد که روزهاي زيادي را به اميد حقوق آخر سال يا داشتن شغلي ثابت گذرانده است. شايد کارگري با همين نوشته ها و نشانه ها در حين کار شوخي و خنده اي داشته و کري و خط و نشاني براي تيم مقابلش کشيده و کمي از حال و هواي سخت و صنعتي کار بيرون آمده و به قولي زندگي کرده است! کارگراني که از همين حالا به روزهاي رفتنشان و شايد بيکاريشان و دوري بيشتر از خانواده و شهرشان فکر مي کنند. کارگراني که با حس تعلق به جايي که مدتي براي ساختنش، همراهش زندگي کرده اند، بارها از زبانشان شنيدم اينجا را ما مي سازيم، اما اينجا براي ما نيست و ما مي رويم.»

      مسؤوليت هاي اجتماعي بيرون از محدوده  

      صدايمان مي کنند که ساعت ... حتما در اتاق کنترل باشيد و ما براي عکاسي و همراهي سر وقت مي رويم. تعدادي از مهندسان و تکنيسين ها از بخش هاي مختلف به همراه رئيس مجتمع و مديران ديگر آمده اند و گويا به مناسبت هفته وحدت قرار است در يک دورهمي چند دقيقه اي به دو نفر از کارکنان اهل سنت در مجموعه کارگران يک شاخه گل و يک جلد قرآن مجيد هديه دهند و زماني کوتاه، کارکنان در اتاق کنترل دور هم جمع شوند.

      پنجره اتاقي که براي چاي خوردن و کمي استراحت در آن نشسته ايم باز است و همراه با نسيم خنکي که از سايه بيرون ساختمان مي آيد، صداي پرندگان هم اضافه شده. مدير روابط عمومي را متوجه صدا مي کنم و درباره پرنده ها مي پرسم. مي گويد گنجشک و کبوتر کوهي(کفتر کوهي) بيشترين تعداد را بين پرندگان متعدد اين منطقه دارد. درعين حال بسياري از پرندگان بومي اين منطقه زمستان مهاجرت ندارند و همين جا مي مانند و ما مشغول ساخت تعدادي لانه براي اين پرنده ها هستيم تا روي درختان قرار دهيم. بعد هم درباره مهمان هاي جديدشان يعني پرنده هاي مهاجري که بعد از آبگيري حوضچه هاي تبخيري مجموعه آنجا را انتخاب کرده اند، مي گويد و عکس هايي از اين پرندگان روي حوضچه نشان مي دهد که براي روزهاي قبل است.

      مدير روابط عمومي پالايشگاه بيد بلند 2  مي گويد اين پالايشگاه چشم اميد بسياري از مردم و مسؤولان استاني است و به همين دليل حساسيت و سختي کار ما بيشتر شده است. مي گويد: بهبهان در ارزيابي هاي سازمان برنامه و بودجه يکي از قطب هاي کشاورزي معرفي شده اما اولين پالايشگاه خاورميانه يعني بيد بلند يک هم در اين شهر احداث شده و در اين سال ها يک بلاتکليفي در مورد وضعيت شهرمان که اقتصادش ماهيت صنعتي دارد يا کشاوزي است وجود دارد.

      از زماني که اين پالايشگاه در منطقه دوباره شروع به کار کرده، پروژه هاي مهمي همچون احداث جاده هاي حومه شهر براي جوامع محلي، احداث سدي بالادست براي تامين آب، مشارکت با اداره آب و فاضلاب بهبهان براي نوسازي کل تاسيسات آب و فاضلاب شهر را در دستور کار دارد. به عبارتي صنعت تلاش دارد تا در کنار حضور خود مشکلات بزرگ و اساسي شهر را برطرف کند؛ اما در بيشتر موارد جوامع محلي در ارتباط با اين پروژه هاي بزرگ، مطالبات اندک و مقطعي دارند که هدفمند و بلند مدت نيستند.

      پالايشگاه در اين روزهاي پر کار که سرش خيلي شلوغ است و بايد بيشتر حواسش به کارگران داخل مجموعه باشد، حواسش به مردم شهر بهبهان و ارتباطاتي که بايد مشترک باشد و حفظ شود، است. به همين دليل در اين مدت برنامه هاي مختلف مشترکي را براي کارکنان و شهروندان برگزار کرده است. برنامه هايي مثل «حمايت براي برگزاري روز ملي حافظ»، «جشن بادبادک ها در روزهاي پاياني سال»، «جنگ ها و جشن هاي دوره اي»، «دعاي کميل» و مهمتر از همه برنامه هايي مفصل براي شروع فصل نرگس که بهبهان و نرگس زارهايشان به آن معروف است. يعني اين مجموعه صنعتي تلاش کرده تا فاصله بين پالايشگاه و کارکنان را با مردم شهر بهبهان کم و از ظرفيت هاي بهبهان و پالايشگاه بيد بلند به نفع همديگر استفاده کرده و از نگاه خصوصي و درون فنسي دوري کند.

       

       

    • media/image/2019/12/2000-1441/6345.jpg

      گزارش «مشعل»  از تعمير و راه اندازي توربين  آمريکايي در سکوي مشترک نفتي سلمان

      رهایی از وابستگی

      مشعل   در نقطه صفر مرزي ايران، روي بزرگترين سازه دريايي خليج فارس- سکوي نفتي سلمان- ميدان مشترک نفت و گاز با اماراتي ها، صحبت از توربين سولار مارس آمريکايي است که بتازگي کارکنان سکوي نفتي سلمان موفق به تعمير و راه اندازي مجدد و همچنين نصب يک ژنراتور جديد روي آن شده اند. ابراهيم پاکسيما، معاون سکوي نفتي سلمان مي گويد: يک کوهنورد وقتي قله اي را فتح مي کند، چه حسي دارد؟ همان حس و حال را همکاران ما بعد از اين موفقيت داشتند. همين موضوع بهانه حضور در اين سکو مي شود. اين بار با کشتي روانه مجتمع دريايي مي شويم؛ خنکاي بهاري جنوب در پاييز، جاي گرماي داغ تابستان را گرفته است. زمان رسيدن به مقصد پس از توقف در سکويي ديگر همزمان با استراحت سکوداران مي شود؛ تا رسيدن به ارتفاع 60 متري از پله هاي زرد رنگ سکو که همنشيني آن با آبي دريا چشم نوازي مي کند، هم آواز و پرواز مرغان دريايي همراهمان است و هم رقص پرتعداد ماهيان چنگو در دريا؛ با استقبال گرم کارکنان، روايت بومي سازي اين توربوژنراتور را مي خوانيم.

      ماجرا از اواخر شهريور امسال با تعويض يک دستگاه توربين سولار مارس در سکوي سلمان که از مدتها قبل تعمير آن به دليل تحريم ممکن نبود، آغاز شد ؛توربيني با سابقه کارکرد 34 هزار ساعت که با مشکل مواجه مي شود و از ناحيه بيرينگ آسيب زيادي مي بيند. با توجه به اينکه تامين برق سکوهاي نفتي و گازي سلمان از طريق سه دستگاه توربوژنراتور مستقر روي سکوي نفتي صورت مي گيرد، خارج از سرويس شدن اين توربين مشکلات زيادي را براي هر دو سکوي نفتي و گازي ايجاد مي کند که با هماهنگي مسؤولان، مجوز امکان سنجي تعمير در محل به واحد تعميرات توربين سکوي سلمان به عهده ابراهيم داردان سپرده مي شود و با امکانات موجود تعميرات در سکو و منطقه انجام مي گيرد. ابراهيم داردان، کارشناس ارشد مهندسي مکانيک در تبديل انرژي که سابقه فعاليت در شرکت مپنا را در کارنامه دارد، درباره روند به ثمر رسيدن اين فعاليت توضيح مي دهد: با توجه به شرايط محيطي سخت سکو و امکانات محدود آن و از آنجا که اساسا تعميرات اين دستگاه با امکانات خاص و به صورت عمودي در شرکت هاي پيمانکاري خارجي انجام مي گيرد، اين عمليات با همت کارکنان واحدهاي تعميرات توربين، کنترل ابزار دقيق و بهره برداري سکوي سلمان و تلاش شبانه روزي در سکو و منطقه و به صورت افقي در شرايط بسيار سخت صورت گرفت. پس از تعمير و جايگذاري قطعات، در تست اوليه با 30 درصد دور نامي که تقريبا نزديک به 3 هزار PRM است، بدون هيچگونه علائمي از وجود مشکل انجام شد.  او با تشريح جزييات اين فعاليت ادامه مي دهد: پس از باز کردن بيرينگ سمت Gas Producer و خارج کردن ياتاقان ژورنال و تراست، مشاهده شد که ژورنال بيرينگ به طور کامل از بين رفته است. با توجه به شرايط حساس موجود، تعويض بيرينگ در محل نصب بدون باز کردن ماژول توربين و انتقال آن به خارج از سکو در دستور کار قرار گرفت. از آنجا که داخل کشور، بيرينگي وجود نداشت، يک عدد ژورنال بيرينگ از روي يک دستگاه توربين سولار مارس در منطقه لاوان که مدتي قبل پس از 22 هزار ساعت کارکرد آسيب ديده و از کار افتاده بود، بعد از آماده سازي روي توربين ديگر نصب شد. اکنون اين توربين ژنراتور در سيستم برق سکوي سلمان فعال است. افزون بر آن ژنراتور را با توربين همگام کردند.  به گفته پاکسيما  ژنراتورهاي سکوي نفتي سلمان بيش از 28 سال کار کرده و به دليل حفظ توليد، تنها تعميرات جزئي روي آنها انجام شده است؛ اما اين اواخر يکي از آنها با مشکل زيادي مواجه شد که در نهايت آن را با يکي از ژنراتورهاي يدکي در انبار جايگزين مي کنند.

      او مي گويد: اين ژنراتور بيش از 10 سال قبل خريداري شده و مدارک فني کافي درباره آن موجود نبود. از سويي همگام سازي آن با يک توربين قديمي سخت بود. شرکت سازنده ژنراتور هم به دليل تحريم ها پاسخگوي ايميل هاي ما نبود. ماههاي زيادي درباره نقاط ابهام بحث شد و به اين نتيجه رسيديم که امکان رفع آنها وجود دارد و در نهايت افزون بر تعمير کامل توربين، کارکنان سکو موفق شدند براي نخستين بار يک سيستم ژنراتور جديد را با توربين هاي موجود هماهنگ کنند.

      توربين مرده زنده شد

      در طول اين فعاليت چند ماهه هر بار سدي مقابل کارکنان قرار مي گرفت؛ اما نا اميد نمي شوند و تمام کار با موفقيت به ثمر مي رسد. در مرحله اول توربين مرده زنده مي شود که گام بزرگي است و در مرحله بعد توربين به ژنراتور جديد کوپل مي شود. شهرام شريفي، رئيس بهره برداري و جانشين مسؤول سکوي نفتي سلمان اشاره مي کند: واحد برق سکو با کمک کارشناسان سکو و منطقه توانستند ژنراتور را با شبکه همگام کنند که تا کنون انجام نشده بود. عملکرد سيستم هاي ايمني در مرحله تست بررسي شد و مشکلي وجود نداشت. با همه خطرات موجود، استارت زده شد و خوشبختانه همه پيش بيني ها درست از آب درآمد. توربو ژنراتور به برق شبکه وصل شد و اکنون در سرويس قرار دارد و تزريق آب به لايه هاي مختلف نفتي بالا رفته است. اگر اين کار انجام نمي شد، امکان خاموشي سکو و توقف توليد نفت سکو قطعي بود. او مي گويد: راه اندازي اين ژنراتور از اين نظر براي ما اهميت داشت که در فيلد نفتي مشترک با امارات هستيم که اگر ما برداشت نمي کرديم، کشور همسايه منتفع مي شد.  به گفته بايرامي، مسؤول واحد کنترل ابزار دقيق سکو، به منظور همگام کردن ژنراتور جديد با ژنراتورهاي موجود، زمان زيادي صرف شد تا سيگنال ها و سنسورهاي جديد آن که متفاوت با ساير ژنراتورها بود، نصب و تعريف شود. نصب سنسور، کابل کشي، انتقال به پانل کنترلي، تعريف سيگنال، برنامه ريزي و مانيتورينگ از فعاليت هايي بود که واحد کنترل ابزار دقيق انجام داد. تست سيگنال و صحت عملکرد آنها بخش مهمي بود، چون هر اشتباهي ممکن بود خطاي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. خوشبختانه اين مراحل انجام شد و در نهايت با موفقيت توانسيتم با همراهي ساير واحدهاي تعميراتي و بهره برداري، اين ژنراتور را زير بار ببريم.

        خطرات  توقف فعاليت توربوژنراتور

      شايد اين سوال پيش بيايد که اگر اين تعميرات انجام نمي گرفت، چه سرنوشتي در انتظار سکو بود؟ در يک جمله توقف توليد و فعاليت در سکوي نفتي و گازي سلمان.  ايرانمهر، مسؤول توليد انرژي و توربين مجتمع دريايي سلمان مي گويد: اگر توليد انرژي برق با مشکل مواجه شود، توليد سکو متوقف خواهد شد. به عبارتي اگر توربين ها نباشند، سکو جز چند آهن پاره چيز ديگري نيست.  شريفي،   در اين زمينه توضيح مي دهد: تمام دستگاه هاي سکو الکتروموتوري هستند و پاور اصلي آنها برق است. بدون برق در واقع سکويي وجود نخواهد داشت و توليدي هم از چاه ها نخواهيم داشت.  تامين برق و آب در سکوي سلمان با توجه به بعد مسافت 144 کيلومتري آن با منطقه لاوان که امکان برق رساني و کابل کشي وجود ندارد، از طريق توربو ژنراتورها انجام مي شود. در اين فيلد نفتي مشترک بايد به مخزن، آب تزريق شود که آب توليدي هم به وسيله پمپ هايي است که به برق زيادي نياز دارند، براي هر کدام از پمپ ها به دو و نيم مگاوات برق لازم است و در دوره از رده خارج شدن ژنراتور، مدتي عملکرد تزريق آب به مخزن کم شده بود. افزون بر آن، انتقال نفت به جزيره لاوان به وسيله پمپ هايي است که الکتروموتوري هستند و هر کدام به يک و نيم مگاوات برق نياز دارند. ايرانمهر اشاره مي کند: نصب ژنراتور و توربين دو کلمه است؛ اما عملا کار سنگين و پيچيده اي است و حجم زيادي نفر - ساعت و دقت مي خواهد که حدود چند ماه زمان مي برد. او با اشاره به لزوم انجام تعمير توربين از ماه هاي گذشته توضيح مي دهد: با توجه به هايتک بودن آن، تکنولوژي تعمير آن در ايران وجود ندارد و در اختيار شرکت هاي خارجي است که به دليل تحريم، امکان تعمير از سوي آنها وجود نداشت. با از دست رفتن بيرينگ آن، دو راه بيشتر پيش رو نداشتيم: يا بايد آن را از سرويس خارج مي کرديم و يا خودمان دست به کار مي شديم که ما راه دوم را انتخاب کرديم.  او با اشاره به سخت شدن فعاليت در دوره تحريم مي گويد: سکوهاي دريايي نزديک ما که در فيلد مشترک نفتي با شرکت هاي اروپايي به صورت مشارکتي فعاليت مي کنند، در مواجهه با چنين مشکلي، دستگاهي جديد جايگزين مي کنند تا توليد با وقفه مواجه نشود؛ اما شرايط ما در ايران خاص است. از آنجا که تاکنون با چنين مشکلي مواجه نشده بوديم و ريسک کار بسيار بالا بود، در اقدامي جديد دست به کار شديم تا خودمان اين توربين را تعمير کنيم، حتي ابزارهاي آن هم براي تعمير موجود نبود و اين ابزارها از سوي نفرات واحد توربين ساخته شد.

      به گفته او، اگر قرار بود اين توربين باز و براي تعميرات ارسال شود، به دو و نيم ميليون يورو هزينه و زماني معادل هشت ماه تا يک سال نياز بود. افزون بر آن در توليد وقفه ايجاد مي شد که جا دارد از تمام کساني که در اين امر مهم زحمت کشيدند و امکان نام بردن از تمام آنها ميسر نيست، تشکر ويژه شود.

      ريسک ها و خطرها

      وقتي از او درباره ريسک ها و احتمال موفقيت در ابتداي فعاليت مي پرسم، اشاره مي کند: اين گونه کارهاي تعميراتي، همواره با ريسک و احتمال عدم موفقيت همراه است. در ابتداي کار چندان مطمئن نبوديم. به مسؤولان هم اعلام کرديم که درصد موفقيت آن پايين است؛ اما هر چه جلوتر رفتيم، شانس موفقيت مان بيشتر و بيشتر شد. اگر شرايط عادي بود، اين ريسک را نمي پذيرفتيم. در شرايط خاص بايد تصميمات خاص گرفت. اعتقاد دارم که وقتي شرايط خاص است، با تمام توان و با چنگ و دندان بايد صنعت را سر پا نگه داشت. کمااينکه در تمام بخش هاي صنعت نفت نيز همينگونه است. از اين رو تصميم گرفتيم تمام تلاشمان را براي راه اندازي اين توربوژنراتور انجام دهيم.  داردان هم مي گويد: زماني که کار شروع شد، منطقي به نظر مي رسيد که دست از آن برداريم و اعلام کنيم که توربين خارج از سرويس است؛ وقتي شرايط را ديديم، شبانه روز فکر کرديم. ابتدا موفقيت 100 در صد را پيش بيني نمي کرديم؛ اما وقتي کار پيش رفت و مشکلات را برطرف کرديم و اين مهم حاصل شد. اطمينان يافتيم که اين کار شدني است. او اشاره مي کند: خوشبختانه يک ريسک منطقي بود. پشتوانه آن دانش فني، تجربه، اعتماد و حمايت مدير منطقه لاوان و سکو بود.  اين فعاليت در فصل گرماي 50 درجه و رطوبت 100 درصدي به شکل شبانه روزي در کنار ساير فعاليت هاي تعميراتي اين سکو انجام شده است. شريفي مي گويد: در طول سال، چند هزار مجوز کار گرم و سرد روي سکو صادر مي شود و در کنار اين فعاليت ها اين کار بزرگ هم به ثمر نشست. او با اشاره به حساسيت کار در سکوي سلمان و با توجه به مشترک بودن مخزن با امارات، توليد کشور رقيب را در برداشت از مخزن مشترک با وجوددر  اختيار داشتن امکانات کامل، يک سوم توليد را تکيه بر دانش و نيروهاي متخصص داخلي دانسته و مي گويد: «در سکوي امارات حتي يک نيروي بومي وجود ندارد و تمام کارشناسان، خارجي هستند؛ ما اما بومي هستيم. مشابه يک تعداد چرخ دنده که هدفمان انجام موفقيت آميز فعاليت هاست.» به ثمر رسيدن فعاليت اخير در تعمير و راه اندازي توربين سولار باعث شده که جسارت جوانان، نقطه قوتي باشد که کارهاي بزرگتر به آنها سپرده شود.  داردان مي گويد: 9 توربين سولار مارس در سکوي سلمان وجود دارد که حالا به جرات مي گوييم قابليت انجام تمام تعميرات جزئي و نيمه سنگين را داريم و اگر در تعميرات اساسي ورود نمي کرديم، به دليل تامين قطعات توربين بود. هوا رو به تاريکي است که سکو را به سمت جزيره با کشتي ترک مي کنيم. فعاليت در اين مجتمع دريايي هم تداوم دارد و کارکنان بخش تعميرات با نهايي شدن اين کار مهم، در حال اقدام عمليات تعميراتي جديد هستند که با افزايش توليد همراه خواهد بود و اخبار آن را بزودي خواهيم شنيد.

       

       

       

    • media/image/2019/12/2000-1441/6346.jpg

      از طرح هاي توسعه اي تا هواي پاک

      چگونه به بزرگترین تولیدکننده بنزین اوپک تبدیل شدیم

       

      تکميل و بهره برداري از پالايشگاه ستاره خليج فارس، به عنوان بزرگترين پالايشگاه ميعانات گازي دنيا، اجرا و تکميل طرح هاي مهم توسعه پالايشگاهي   در سال هاي اخير و به دنبال آن، توليد و توزيع سراسري سوخت پاک در کشور از مهم ترين اقدام هاي دولت در سال هاي اخير براي توسعه صنايع پالايشي بوده است که کشور را از يک واردکننده بنزين به بزرگترين توليدکننده بنزين اوپک تبديل کرد. به گزارش شانا، صنعت پالايش کشور در طول سال هاي گذشته، مسير پرفراز و نشيبي را طي کرده است؛ اقدام هاي دولت براي افزايش کمّي و کيفي فراورده هاي توليدي و به سرانجام رسيدن طرح هاي توسعه پالايشگاهي کشور، در حالي در دولت هاي يازدهم و دوازدهم اجرا شد که کشور با شديدترين تحريم هاي اقتصادي روبه رو بود، اما با وجود همه فشارهاي خارجي عليه کشور و کارشکني هاي داخلي، صنعت پالايش کشور مسير رو به رشد خود را بي هياهو طي کرد تا جايي که عليرضا صادق آبادي، مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران بتازگي اعلام کرد: کشور، بزرگترين توليدکننده بنزين در منطقه، نخستين توليدکننده بنزين و دومين توليدکننده نفت گاز در اوپک است. هم اکنون امکان توليد روزانه 112 ميليون ليتر بنزين در کشور وجود دارد و به طور ميانگين روزانه 107 ميليون ليتر بنزين در کشور توليد مي شود. اين رقم بالاترين رقم توليد فراورده بنزين در ميان کشورهاي عضو اوپک است، در حالي که بنا به آمار سال 91، ميزان توليد بنزين کشور به طور ميانگين روزانه 51 ميليون ليتر بوده و سوخت يورو در کشور توليد نمي شده و افزون بر آن، روزانه حدود 10 ميليون ليتر بنزين به کشور وارد مي شده است؛ اما امروز نه تنها در توليد و تامين بنزين کشور خودکفا شده ايم، بلکه امکان صادرات سوخت در رقمي به مراتب بيش از رقم واردات آن طي سال هاي گذشته در کشور وجود دارد.

      تولید بنزین و گازوئیل یورو

      تولید بنزین و نفت گاز یورو در کشور و افزایش کیفیت فراورده های تولیدی در پالایشگاه های کشور، برای نخستین بار در دولت های یازدهم و دوازدهم اتفاق افتاد؛ رویدادی که به جرأت می توان آن را یکی از مهم ترین دستاوردهای دولت در حوزه صنایع پالایشی کشور دانست. تولید و توزیع سراسری سوخت پاک، نه تنها به اذعان آمار سازمان حفاظت محیط زیست و اداره هواشناسی کل کشور منجر به افزایش تعداد روزهای هوای پاک در کشور شد، بلکه مسؤولان سازمان های حفاظت محیط زیست در اظهارنظرهایی متعدد از نقش وزارت نفت در افزایش کیفیت سوخت تشکر و تاکید کردند که وزارت نفت در این میان، رسالت و مسؤولیت خود را تمام و کمال به سرانجام رسانده و پس از این خودروسازان و دیگر نهادهای دست درکار باید وظایف خود را در این حیطه انجام دهند. توزیع گازوییل و بنزین پاک برای نخستین بار در سال های ۹۱ و ۹۲ در کشور روی داد؛ اما متوقف نماند و رفته رفته توزیع این فراورده ها با استاندارد یورو ۴ در کلانشهرها و شهرهای کشور پوششی سراسری به خود گرفت. افزایش کیفیت سوخت در کشور در شرایطی اتفاق افتاد که میزان گوگرد نفت گاز تولیدی در پالایشگاه های کشور تا پیش از آن حدود ۱۰ هزار پی پی ام بود و به کمترین حد ممکن رسید. نگاهی آماری به اعداد و ارقام تولید فراورده کشور در سال های اخیر نشان می دهد که در فاصله سال های ۹۲ تا ۶ ماه نخست سال ۹۷ تولید روزانه بنزین یورو در کشور با رشد 5/7 برابری از 3/3 میلیون لیتر به ۲۵ میلیون لیتر در روز رسیده است، همچنین در این مدت میزان تولید نفت گاز یورو در کشور از ۵ میلیون لیتر در روز در سال ۹۲ به 1/25 میلیون لیتر در روز در ۶ ماه ابتدایی سال ۹۷ رسیده است که نشان از رشد ۵ برابری تولید این فراورده باارزش در پالایشگاه های کشور دارد. تازه ترین اظهارنظرهای معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران مبنی بر این است که با افزایش سطح تولید نفت گاز یورو در پالایشگاه ستاره خلیج فارس به روزانه ۱۵ میلیون لیتر (حدود ۴ پی پی ام) و در پالایشگاه اصفهان به روزانه ۲۰ میلیون لیتر، میزان نفت گاز تولیدی یورو کشور (گوگرد کمتر از ۱۰ پی پی ام) تا پایان سال ۹۸ به روزانه ۷۳ میلیون لیتر خواهد رسید. پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند با روزانه ۱۱ میلیون لیتر، تهران با روزانه ۷ میلیون لیتر و لاوان با ۲.۵ میلیون لیتر نیز در تولید نفت گاز یورو کشور نقش مهمی دارند. صادق آبادی همچنین در مهر امسال، درباره میزان تولید بنزین در کشور گفته بود: در مجموع به طور میانگین روزانه ۹۱ میلیون لیتر بنزین باکیفیت استاندارد یورو در کشور تولید می شود که به لحاظ آلایندگی ها (الفین، آروماتیک، بنزن و گوگرد) در کیفیت کاملا استاندارد قرار دارد که از این میان روزانه ۴۵ میلیون لیتر سهم پالایشگاه ستاره خلیج فارس، ۱۷ میلیون لیتر سهم پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند، ۱۲ میلیون لیتر سهم پالایشگاه اصفهان، ۱۲ میلیون لیتر سهم پالایشگاه بندرعباس، ۳ میلیون لیتر سهم پالایشگاه تبریز و نزدیک به ۳ میلیون لیتر سهم پالایشگاه لاوان است.

       

    • media/image/2019/12/2000-1441/6372.jpg

      نقش پالایشگاه ستاره خلیج فارس در افزایش تولید فراورده های باکیفیت

      پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس، به عنوان بزرگترين پالايشگاه ميعانات گازي دنيا که مي توان آن را به لحاظ استفاده از توانمندي متخصصان داخلي در اجرا و استفاده از تجهيزات توليد داخل، ايراني ترين پالايشگاه کشور دانست، روزانه با پالايش 450 هزار بشکه ميعانات گازي باارزش ميدان مشترک پارس جنوبي و تبديل آن به فراورده هاي سبک و باکيفيت، کشور را در مسير خودکفايي در تامين بنزين قرار داده است.

      ساخت پالايشگاه ستاره خليج فارس با ظرفيت دريافت روزانه 360 هزار بشکه خوراک از ميدان مشترک پارس جنوبي در قالب 3 فاز 120 هزار بشکه اي از سال 1385، با هدف حفظ و استمرار عمليات برداشت گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي، کاهش آلايندگي هاي محيط زيستي و کمک به خودکفايي کشور در تامين فراورده هاي راهبردي انرژي آغاز شد. فاز سوم اين پالايشگاه در دي ماه سال 97 به بهره برداري رسيد و با توليد روزانه 45 ميليون ليتر بنزين و 15 ميليون ليتر گازوييل باکيفيت در اين پالايشگاه، سقف توليد بنزين کشور به روزانه 105 ميليون ليتر رسيد و کشور در شرايط باثباتي به لحاظ توليد فراورده هاي باکيفيت قرار گرفت و از واردات بنزين بي نياز شد. هم اکنون به طور ميانگين روزانه 47 ميليون ليتر بنزين با کيفيت يورو 5 در اين پالايشگاه عظيم ملي توليد مي شود.

       

      تولید روزانه ۱۷ میلیون لیتر بنزین باکیفیت در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند

      پس از پالايشگاه ستاره خليج فارس، پالايشگاه امام خميني (ره) شازند با توليد روزانه 17 ميليون ليتر بنزين و روزانه 11 ميليون ليتر گازوييل باکيفيت، بيشترين فراورده باکيفيت کشور را توليد مي کند. افزايش ظرفيت اسمي از حدود 169 به 250 هزار بشکه در روز، افزايش ظرفيت توليد بنزين از 4.6 به 17 ميليون ليتر در روز، کاهش توليد نفت کوره، گوگردزدايي از محصولات و توليد فراورده بر اساس استاندارد يورو 5 از جمله اهداف طرح توسعه پالايشگاه امام خميني (ره) شازند اراک بوده که راه اندازي شده و تثبيت کامل آن در انتهاي سال 92 انجام شد.

       

      بهره برداری از طرح افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت پالایشگاه بندرعباس 

      پالايشگاه بندرعباس با توليد روزانه 15 ميليون ليتر نفت گاز و 12 ميليون ليتر بنزين باکيفيت از ديگر پالايشگاه هاي تاثيرگذار در افزايش کميت و کيفيت فراورده هاي توليدي در کشور است که با تکميل و نهايي شدن آن سرانجام واحد تصفيه گازوييل آن در زمستان 97 با حضور رئيس جمهور به بهره برداري رسيد. هدف اصلي پروژه بهينه سازي و بهبود کيفيت محصولات پالايشگاه بندرعباس، بهبود کيفيت محصولات همسو با اهداف زيست محيطي و کاهش ميزان گوگرد در محصول گازوييل پالايشگاه مطابق با استاندارد يورو 5 است که اين مهم با نصب واحدهاي ايزومريزاسيون و تصفيه ديزل محقق شده است. مديريت انرژي، کاهش سوخت و ضايعات و همچنين در نظرگيري نفت خام سنگين اين پالايشگاه (خوراک پالايشگاه) از نکات مهمي بوده که هنگام اجراي اين پروژه لحاظ شده است. افزايش توليد بنزين حدود 5 ميليون ليتر در روز علاوه بر ظرفيت موجود پالايشگاه و همچنين بهبود کيفيت نفت گاز مطابق با استاندارد يورو 5 با احداث واحدهاي جديد از جمله اهداف اين طرح بوده که به طور کامل راه اندازي شده و به بهره برداري رسيده است.

       

      تولید روزانه ۲۰ میلیون لیتر گازوییل با کیفیت یورو در اصفهان

      طرح توسعه فرايند، افزايش کيفي محصولات و بهينه سازي پالايشگاه اصفهان با هدف افزايش توليد بنزين از 41 هزار بشکه در روز به حدود 120 هزار بشکه و ارتقاي سطح کيفي محصولات توليدي مطابق با استانداردهاي اروپا به تصويب رسيد و در همين راستا افزايش کمّي و کيفي بنزين به ميزان 3 ميليون ليتر مطابق با استاندارد يورو 5، حذف مواد افزايش دهنده اکتان، امکان توليد بنزين سوپر و نيز توليد محصول ديزل با استاندارد يورو 5 محقق شد، هم اکنون واحدهاي بنزين سازي و واحدهاي مرتبط با اين طرح به اتمام رسيده و ديگر طرح ها نيز در حال تکميل است. با راه اندازي پروژه تصفيه هيدروژني گازوييل اين پالايشگاه که هم اکنون بيش از 90 درصد پيشرفت فيزيکي دارد، ميزان روزانه توليد گازوييل يورو اين پالايشگاه به 20 ميليون ليتر مي رسد. پالايشگاه اصفهان هم اکنون با توليد روزانه 12 ميليون ليتر بنزين با کيفيت، نقش مهمي در توليد و تامين سوخت با کيفيت موردنياز کشور دارد.

       

      تولید روزانه ۱۲ میلیون لیتر گازوییل با کیفیت در پالایشگاه تهران

      آغاز رسمي توليد بنزين و گازوييل با کيفيت بالا در پالايشگاه تهران در مرداد سال 91 آغاز شد و طرح هاي بنزين سازي و بهينه سازي اين پالايشگاه به بهره برداري رسيد. هم اکنون اين پالايشگاه روزانه 7 ميليون ليتر بنزين و 12 ميليون ليتر گازوييل يورو در پايتخت کشور توليد مي کند. هدف اصلي از اجراي پروژه بهينه سازي و بهبود کيفيت محصولات پالايشگاه تهران، بهبود کيفيت محصولات همسو با اهداف زيست محيطي و کاهش ميزان گوگرد در محصول گازوييل و نفت سفيد پالايشگاه مطابق با استاندارد يورو 5 است. بهبود کيفيت بنزين توليدي به واسطه افزايش عدد اکتان برش نفتاي سبک براي اختلاط در بنزين پالايشگاه و حرکت براي دستيابي به استاندارد يورو 5 براي فراورده بنزين و نيز توليد ديزل و نفت سفيد مطابق با استاندارد يورو 5 از ديگر اهداف طرح توسعه پالايشگاه تهران است؛ اين طرح نيز هم اکنون به اتمام رسيده و راه اندازي شده است.

       

      تولید روزانه ۳ میلیون لیتر بنزین یورو در جزیره لاوان

      نخستين محموله بنزين يورو 5 پالايشگاه لاوان نيز مهر امسال با حجم 8 هزار ليتر بارگيري و به منظور استفاده در داخل کشور به بندرعباس ارسال شد تا اين پالايشگاه نيز نقش خود را در افزايش توليد فراورده هاي با کيفيت در کشور ايفا کرده باشد. فاز نخست طرح بهبود فرايند و بهينه سازي اين پالايشگاه با هدف افزايش ظرفيت از روزانه 30 هزار بشکه به 55 هزار بشکه در ارديبهشت سال 90 و واحد تصفيه هيدروژني و ايزومريزاسيون نفتاي سبک اين پالايشگاه نيز در تير سال 92 به بهره برداري رسيد. واحد پالايش هيدروژني فراورده هاي ميان تقطير نفت سفيد و نفت گاز اين پالايشگاه فروردين سال 94 و در سال 96 نيز واحد توليد گوگرد و واحد گوگردزدايي از نفت گاز و نفت سفيد، به منظور توليد فراورده هاي مطابق با استاندارد يورو 4 و يورو 5 به بهره برداري رسيد. طرح افزايش ظرفيت و بهبود فرايند پالايشگاه لاوان به منظور توسعه و افزايش ظرفيت، کاهش آلاينده ها، ارتقاي کيفيت محصولات مطابق با مشخصات استاندارد يورو 5، افزايش توليد فراورده هاي سبک و با ارزش (عمدتا بنزين)، کاهش توليد فراورده هاي نامرغوب و سنگين (نفت کوره) و کاهش مصرف انرژي در اين پالايشگاه اجرايي شد. هدف از اجراي اين طرح افزايش ظرفيت پالايشي تا 50 هزار بشکه در روز، افزايش توليد بنزين مطابق با استاندارد يورو، گوگردزدايي از محصولات و توليد فراورده بر اساس استاندارد يورو 5 بود.

       

      تولید سوخت با کیفیت در شمال غرب کشور

      مردادماه 98 نوبت به بهره برداري از طرح توسعه پالايشگاه تبريز رسيد؛ با بهره برداري از واحد بنزين سازي پالايشگاه تبريز با حضور رئيس جمهور در سال جاري، روزانه 3 ميليون ليتر بنزين با کيفيت در پالايشگاه تبريز توليد و در مناطق شمالي و شمال غرب کشور توزيع مي شود. واحد گوگردزدايي نفت‎گاز شرکت پالايش نفت تبريز نيز به صورت آزمايشي در شهريور 97 به بهره برداري رسيد. با تکميل فرايند بهره‎برداري از اين طرح 6 ميليون ليتر به ظرفيت توليد روزانه گازوييل يورو 5 در کشور افزوده مي‎شود. طرح پروژه بهينه سازي و افزايش کيفي محصولات پالايشگاه تبريز شامل طراحي و نصب واحد نفتا ريفورمينگ از نوع سي سي آر و نصب واحد تصفيه گازوييل به منظور کاهش گوگرد محصول گازوييل توليدي پالايشگاه مطابق با استاندارد يورو 5 است؛ افزايش کمّي و کيفي توليد بنزين موتور و امکان توليد بنزين موتور با اکتان بالا (سوپر) مطابق با استاندارد يورو 5 و حذف mtbe از بنزين توليدي و تامين روزانه 750 بشکه بنزين موردنياز پتروشيمي تبريز و نيز توليد ديزل با استاندارد يورو 5 از جمله اهداف اين طرح است.

       

      طرح توسعه پالایشگاه آبادان

                      هدف اصلي از اجراي اين طرح، احداث مجتمع جديد کت کراکر، حداکثرسازي بنزين توليدي با مشخصات يورو 5 با توجه به امکان تامين خوراک اين واحد در داخل پالايشگاه، کاهش نفت کوره توليدي و همچنين ايجاد ارزش افزوده در پالايشگاه بود. هم اکنون واحدهاي بنزين سازي و واحدهاي مرتبط اين پالايشگاه به اتمام رسيده و پيش بيني ها حاکي از دستيابي فاز دوم اين طرح به پيشرفت 65 درصدي تا پايان سال است. با نهايي شدن طرح توسعه پالايشگاه آبادان، يک پالايشگاه جديد از دل قديمي ترين پالايشگاه کشور سر برمي آورد و روزانه 15 ميليون ليتر بنزين با کيفيت در اين پالايشگاه توليد خواهد شد.

       

    • media/image/2019/12/2000-1441/6373.jpg

      مروری بر عملکرد 6‎ساله وزارت نفت
      در میادین مشترک

      92

       

        تولید گاز در پارس جنوبی: 280 میلیون متر مکعب در روز

        تولید نفت میادین مشترک غرب کارون: 80 هزار بشکه در روز

       

      93

       

         اختصاص بیش از 50 درصد سرمایه‎گذاری‎های نفت به میادین مشترک

        خلع ید پیمانکار چینی آزادگان جنوبی و توسعه این میدان با اتکا به ظرفیت‎های داخلی

        بهره‎برداری از فاز 12 پارس جنوبی

        امضای قراردادهای توسعه فناورانه مخازن نفتی با دانشگاه‎ها

       

      94

       

        راه‎اندازی سکوی 17A و آغاز برداشت گاز از فازهای 18 و 19

        افتتاح فازهای 15 و 16 پارس جنوبی

        افزایش تولید میدان مشترک آبان

        فعالیت همزمان سه دکل حفاری در میدان نفتی سلمان و افزایش تولید این میدان مشترک

        تحقق صد در صدی تولید در میدان مشترک گنبدلی

        پیشرفت قابل‎توجه ساخت سکوهای میدان مشترک نفتی فروزان

        آغاز تولید آزمایشی فاز نخست طرح توسعه میادین مشترک یادآوران و آزادگان شمالی

       

      95

       

        شکل‎گیری شرکت‎های ایرانی اکتشاف و تولید

        امضای تفاهمنامه‎ با شرکت‎های داخلی و خارجی برای مطالعه میادین مشترک (آزادگان، یادآوران، دهلران، آبان، پایدارغرب، نفتشهر، یاران و ...)

        انجام عملیات شکافت اسیدی در میدان مشترک آذر برای نخستین بار در کشور

        افزایش تولید نفت میدان مشترک پایدارغرب

        آغاز مرحله نخست تولید زودهنگام میدان مشترک آذر

        رفع توقیف بسیاری از تجهیزات میدان مشترک پارس جنوبی به سبب برجام

        به مدار آمدن سکوی 19C

        بهره‎برداری از سکوهای 17B و 18B

        آغاز برداشت گاز از فازهای 20 و 21 پارس جنوبی

        ورود نخستین کشتی فراورشی خاورمیانه به آبهای سرزمینی ایران

        آغاز تولید آزمایشی نفت در لایه نفتی مشترک پارس جنوبی

        افتتاح فاز نخست طرح توسعه میدان مشترک نفتی یادآوران

        افتتاح فاز نخست طرح توسعه میدان مشترک آزادگان شمالی

        افتتاح طرح توسعه میدان مشترک یاران شمالی

       

      96

       

        بهره‎برداری از فازهای 17، 18، 19، 20 و 21 میدان مشترک پارس جنوبی

        برابری ایران با قطر در برداشت روزانه گاز از بزرگترین میدان مشترک گازی جهان

        بهره‎برداری از طرح توسعه لایه نفتی پارس جنوبی

        افزایش تولید نفت میدان مشترک آزادگان جنوبی

        افزایش تولید نفت در میدان مشترک آذر

        آغاز تولید نفت در میدان مشترک یاران جنوبی

        نصب جکت سکوی F18 میدان مشترک فروزان

        طراحی، نصب و راه‎اندازی سامانه کنترل سکوی نفتی میدان مشترک فروزان

        بهره‎برداری از مجتمع فرآورش گاز هنگام

        امضای قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی میان شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیوم توتال فرانسه، شرکت ملی نفت چین و پتروپارس

        امضای قرارداد توسعه میدان‎های مشترک آبان و پایدارغرب بین شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیوم زاروبژنفت روسیه و دانا انرژی

       

      97

       

        توافق ایران و آذربایجان برای فعالیت‎های مشترک در بلوک‎های اکتشافی خزر

        امضای قرارداد نگهداشت و افزایش توان تولید میدان مشترک نفتشهر

        آغاز برداشت گاز از دو سکوی گازی فاز 14 پارس جنوبی

        راه‎اندازی نخستین سکوی طرح توسعه فازهای 22 تا 24 پارس جنوبی

        افتتاح پالایشگاه‎های فازهای 13 و 22 تا 24 پارس جنوبی

       

      98

       

        نصب سومین سکوی فاز 14 و 2 سکوی باقیمانده فازهای 22 تا 24

        افزایش ضریب بازیافت گاز در سکوی فاز 4 پارس جنوبی

        استقرار تفکیک‎گر سیار در میدان مشترک یاران جنوبی

        حفر نخستین چاه جهت‎دار در میدان مشترک آزادگان جنوبی

        افزایش ضریب اطمینان تولید با فعالیت واحد فراورش سیار در میدان مشترک آزادگان جنوبی

        افزایش تولید نفت میدان مشترک یاران شمالی با نصب پمپ درون‎چاهی

        امضای قرارداد توسعه میدان مشترک گازی بلال

    • media/image/2019/12/2000-1441/6349.jpg

      گفت و گو با مديرعامل شرکت گاز استان البرز

      سفر گاز در امتداد البرز

       

      گازرساني به نقاط مختلف کشور و زيرپوشش قرارگرفتن بسياري از شهرها، روستاها، صنايع ونيروگاه ها، همچنين بهره گيري ازآن درناوگان حمل و نقل، سياست کلاني است که در وزارت نفت پيگيري مي شود و شرکت ملي گازايران به عنوان متولي اصلي، اجراي آن را به عهده دارد.  تاکنون، يک هزار و 152شهر، نزديک به30هزارروستا، 85واحد نيروگاهي و حدود 98هزارواحد صنعتي وتوليدي، زيرپوشش گازطبيعي قرارگرفته اند وهمه اينها به مدد تلاش زنجيره بالادست وپايين دست شرکت ملي گاز ايران متشکل ازبخش هاي پالايشگاهي، مناطق عمليات انتقال گاز و شرکت هاي گازاستاني تحقق يافته است.  جنس کار وخدمت رساني هريک ازحلقه هاي اين زنجيره، متفاوت از يکديگراست؛ به طوري که درشرکت هاي گازاستاني ازآنجا که دررويارويي مستقيم تري با مردم قراردارند، نمود بيشتري دارد. اين تفاوت در خدمات رساني دستمايه اي شد براي تهيه گزارش ازفعاليت هاي شرکت گاز استان البرزدرگفت وگو باحسين تقي نژاد، مديرعامل اين شرکت. شرکتي تازه تاسيس درهمسايگي استان تهران، مجاوربااستان مازندران وفعال در امتداد رشته کوه هاي سربه فلک کشيده البرز زيبا.

    • media/image/2019/12/2000-1441/6350.jpg

      اتوبان تهران–کرج، شلوغي هميشگي خودرادارد. همين طورغبارغليظش را که برخاسته از اگزوزخودروهاي عبوري ودودکش کارخانه هايي است که در مسيرش قرار گرفته اند؛ وهمه اينها چتري شده است بر پهنه آسمان.

      کرج که فاصله چنداني هم با تهران ندارد، تاهمين چند سال پيش، از شهرستان هاي استان تهران محسوب مي شد. شايد به همين خاطراست که با پيمايش مسيري نزديک به 20 کيلومتر، حس خاصي ازاين که وارد استان ديگري مي شوي، ايجاد نمي شود.  کرج هم همه ويژگي هايي راکه يک کلانشهربايد داشته باشد، دارد. ازدحام جمعيت درايستگاه هاي مترو واتوبوس، خيابان هاي پرترافيک، مغازه هاي متعدد ومتنوع، سينما، مراکزخريد والبته درکنارهمه اينها فعاليت هاي زير بنايي مثل گازرساني...   ظاهراهمه مراکزاداري استان البرزدريک جا مستقرهستند. درميدان آيت الله طالقاني، خيابان فرهنگ و شرکت گازاستان البرز نيز درهمين خيابان است. شرکتي تازه تاسيس درسه طبقه با مديريت عاملي حسين تقي نژاد.  تقي نژاد را ازسال هاي دورمي شناسم، ازآن زمان که درخراسان شمالي خدمت مي کرد. لهجه خراساني شيريني دارد مثل ديگرلهجه ها وگويش ها، درجاي جاي کشورمان.  دفترکارش نسبتا بزرگ است، ميزجلسه مستطيل شکل، ميزکار، صندلي هاي چرمي، همه به اقتضاي تازه تاسيس بودن شرکت، «نو» هستند.  ساعت از 10 و 30 دقيقه گذشته و تقي نژاد مشتاق شروع گفت وگو وارائه گزارش از فعاليت هاي همکارانش در گازرساني به استان البرزدرمدت چهارسال حضورش دراين نقطه ازکشوراست.

         با معرفي اجمالي خود، بفرماييد که از چه زماني وارد صنعت نفت و شرکت ملي گاز ايران شديد؟

      ورود من به صنعت نفت و آغازفعاليتم درشرکت ملي گازايران، با فعاليت در حوزه ابزاردقيق شهرهاي نواحي شرکت گازاستان خراسان رضوي، به سال 1366 برمي گردد. پس از آن نيزبه مدت11سال اداره شرکت گازاستان خراسان شمالي را به عهده داشته ام وچهارسالي هم مي شود که درشرکت گاز استان البرز افتخارخدمت دارم.

         به نظر مي آيد پس از 32 سال خدمت درصنعت گاز، بايد به بازنشستگي و دوران پس از آن فکر کنيد؟

      درست است. 15ماه ديگربازنشسته مي شوم و باتوجه به روحيه اي که در خود سراغ دارم، علاقه مندم پس ازبازنشستگي به فعاليت هايي که به بهتر شدن زندگي افراد درجامعه کمک مي کند، بپردازم. مثل ورود به حوزه هاي خيريه وسازمان هاي مردم نهاد.

         4 سال حضور دراستان البرز، چه شناختي درباره اين استان به شما داده است؟

      استان البرز(سي و يکمين استان کشور) و خاصه کرج را رنگين کماني از فرهنگ ها مي دانم. اين استان به خاطرمجاورت با استان هاي شمالي کشور، محل گذربسياري از اقوا م با فرهنگ هاي متنوع ازشهرهاي مختلف کشور است وازآنجا که فرهنگ ها وخرده فرهنگ ها، عاملي مهم در توسعه به شمارمي آيند، اين مهم ويژگي منحصربه فردي رابراي استان البرز ايجاد کرده است که با ايمان درخدمت رساني به مردم بايد ازآن به عنوان يک فرصت استفاده شود.

         گاز استان البرز از چه زماني فعاليت رسمي خود را درقالب «شرکت» آغاز کرده است؟

      اين شرکت، شهريور1394فعاليت رسمي خود رابه عنوان سي و يکمين شرکت گاز استاني شروع کرده است، اما فعاليت هاي گازرساني دراين استان بااحداث خطوط وشبکه به27سال قبل ازاين تاريخ برمي گردد؛ بنابراين، بايد اين نکته رايادآورشوم که استان البرز درعرصه گازرساني، 31 سال قدمت دارد.  شرکت گازاستان البرز از زمان شروع فعاليت رسمي خود براي داشتن زيرساختي مطمئن وپويا درخدمات رساني، نقشه راهي را با اين دورنما که در افق 1400بايد دربين 10شرکت برترگازهاي استاني قرارگيرد، تدوين کرد. اين نقشه، مسير روشني براي دست يابي به اهداف، پيش روي شرکت گازاستان البرز قرارداده وبرنامه هانيزبرپايه آن پيش رفته است. براي مثال، سال گذشته موفق به کسب گواهينامه تعالي سازماني با دوستاره شديم و امسال نيزبراي دريافت اين گواهينامه، البته با سه ستاره، برنامه ريزي کرده ايم.  همچنين امسال درميان چهارشرکت برترگازاستاني، موفق به دريافت گواهينامه رضايت مندي و رعايت حقوق شهروندي شده ايم. اين موارد بر اساس همان نقشه راه محقق شده است.

         بخشي از توضيحات شما به تکريم ارباب رجوع اشاره دارد؟

      بله. تربيت انسان هاي شايسته در اين شرکت به عنوان يک هدف مهم تعريف شده است. انسان خوب، شايسته تعاريف زيادي دارد اما در اين شرکت يک تعريف ساده از آن شده و آن اين که «انسان خوب کسي است که حال ديگران را خوب کند.» اين نکته بسيار مهمي است چون به طور مستقيم با ارباب رجوع و تکريم آن ارتباط دارد. به اين معنا که وقتي کارکنان درهرمسؤوليت، وظيفه خود را درقبال سازمان به درستي انجام دهند، در مقابل ارباب رجوع نيز بنابر مسؤوليت انجام وظيفه خواهند کرد تا آنجا که وقتي مشترکي وارد سازمان مي شود، با رضايت مندي از آن خارج شود.  سازماني که حقوق خود و مخاطبانش را به درستي درک کرده باشد و با خدمت رساني شايسته بتواند نظر مساعد ارباب رجوع راجلب کند، سازماني اثر بخش و موفق خواهد بود و در شرکت گاز استان البرز تلاش شده است در اين مسير گام برداشته شود.  کارآمدي و اثر بخشي که به بهره وري سازمان مي انجامد، مواردي هستند که به آنها توجه ويژه مي شود. اثر بخشي همان ايجاد حال خوب و رضايت مندي مشترکان است.

         همجواري استان البرز بااستان هاي تهران و مازندران، چه ويژگي هايي دارد؟

      تونل کندوان که حدفاصل استان البرز و مازندران قرارگرفته است، فاصله اين دواستان را زياد کرده است؛ بنابراين ازآنجا که فعاليت هاي گازرساني دراستان مازندران فاصله زيادي ازاستان البرزدارد، ازلحاظ فعاليت هاي گازرساني، نقطه مشترکي ميان اين دو استان وجود ندارد؛ امابه دليل نزديکي بااستان تهران، مشترکاتي باهم داريم مثل مشترک بودن در ايستگاه هاي تقليل فشار گاز.

         از اوضاع کنوني گازرساني به استان البرز بگوييد؟

      استان البرز17شهردارد که همگي آنها به جزآسارا زيرپوشش گاز طبيعي قراردارند و  9/99 درصد جمعيت شهري اين استان از گازبه عنوان سوخت پاک بهره مند هستند.

       درحوزه گازرساني روستايي نيز گازرساني به 290 روستا هدف گذاري شده که ازاين تعداد تاکنون145روستا به شبکه گازمتصل و از آن بهره مند شده اند. به اين ترتيب باگازرساني به اين تعداد روستاهم اکنون 84 درصد جمعيت روستايي زيرپوشش گازطبيعي قرار دارند.تاپايان امسال هم20روستادرشهرهاي نظرآباد(4روستا)اشتهارد(4 روستا) و ساوجبلاغ (12روستا) به شبکه سراسري گازمتصل خواهند شد.

         درباره گازرساني به طالقان و آسارا چه توضيحي داريد؟

      شهرطالقان بارفع مشکلاتي که درخط انتقال گازبه اين شهر وجودداشت، درسال94 گازرساني شد وهم اکنون مردم اين شهرازاين سوخت پاک استفاده مي کنند. نکته مهم در گازرساني به اين شهرانجام سريع آن درمدت زمان 120 روز بود.  گازرساني به روستاهاي طالقان نيزبنابر برنامه ريزي در دست اجراست؛ به گونه اي که تاکنون14روستاي آن زيرپوشش گازقرار گرفته اند و عمليات گازرساني به38روستاي ديگرآن نيزدرحال اجراست که به تدريج وارد مدار خواهند شد.  گازرساني به25روستاي باقي مانده شهرطالقان نيزدرمرحله انتخاب پيمانکار است وعمليات اجرايي گازرساني به آنها، سال آينده آغاز خواهد شد.  با اين توضيحات، بنابرقول داده شده به مردم طالقان، انتظارمي رود تا اوايل سال 1400، بيش از95 درصدجمعيت روستايي اين شهر زيرپوشش گاز طبيعي قرارگيرند.

         گازرساني به آسارا چطور؟

      چالوس، جاده اي بين المللي و نيازمند کارخاص است. اين جاده شامل 54 روستا در دو بخش بالا وپايين سد کرج است وآسارا در بالاي آن قرار دارد.

      باوجودعرض کم اين جاده و سختي کاردراين مسير، بنابر برنامه ريزي، 39 روستاي بالاي سد که آسارا نيزدردل آنها قرارگرفته است، تا سه سال آينده زيرپوشش گاز طبيعي قرارخواهند گرفت.

         البرز، استاني است که صنايع متعددي درآن فعال است. ازگازرساني به اين بخش بگوييد؟ 

      گازرساني به صنايع نيزبه عنوان يکي ديگراز فعاليت هاي شرکت گاز استان البرزتعريف شده است. دراين استان يک هزار واحد صنعتي و توليدي متصل به شبکه گازوبهره مند ازاين سوخت پاک فعال است که نيمي ازمصرف سالانه گاز را به خود اختصاص داده اند.

      بنابر راهبرد بلندمدت شرکت ملي گاز ايران مبني برتامين ايمن، مطمئن و مطلوب گاز، اين شرکت نيزبا توجه به اين شاخص ها، تلاش کرده است از ويژگي هايي همچون رقابت پذيري بااستان تهران به دليل نزديک بودن به پايتخت در جذب سرمايه در اين استان استفاده کند.

      فاصله کوتاه استان البرزازپايتخت، فضاي اشباع استان تهران، رشد سه در صدي جمعيت مهاجربه استان البرزوجذب اجتناب ناپذير40هزار مشترک جديد درسال، ايجاب مي کند درکنار موضوع نگهداشت تاسيسات کنوني، به توسعه توجه شود.  ويژگي هاي اخيراين فرصت راايجاد کرده است تااستان البرزبه عنوان گزينه اي براي سرمايه گذاران علاقه مند به سرمايه گذاري مورد توجه قرارگيرد و از آنجا که نيازاوليه هرسرمايه گذاري، تامين انرژي است، احداث انشعابي ازخط انتقال گازبوئين زهراباموافقت ستاد شرکت ملي گاز ايران در دستور کار قرارگرفت وعملياتي شد.

         احداث اين خط لوله انشعابي از خط انتقال گاز بوئين زهرا، هم اکنون در چه مرحله اي است؟

      اين خط لوله 65 کيلومتر مسير راتا غرب شهر کرج طي مي کند و در مسير خود با احداث يک ايستگاه سي جي اس، خطوط تغذيه را تقويت خواهد کرد.  اين طرح بااعتبار افزون بر300 ميليارد تومان اجرا مي شود وهم اکنون برخي مراحل آن ازجمله احداث 40کيلومترجاده، خريد لوله براي کل مسير، فعال کردن دو پيمانکار و مراحل جذب پيمانکارساخت ايستگاه سي جي اس، انجام شده است.  انتظارمي رود طرح انشعاب گيري ازخط لوله انتقال گاز بوئين زهرا اواخرسال آينده يااوايل سال 1400به بهره برداري برسد وانرژي مورد نيازسرمايه گذاران براي سرمايه گذاري دربخش هاي صنعتي، کشاورزي وخدماتي، بانگاهي 50ساله ومنطبق براستراتژي شرکت ملي گاز، با تکيه بر سه اصل ايمن، مطمئن و مطلوب تامين شود.  270واحدتوليدي-  صنعتي دراستان البرزفعال است که در دو سال گذشته 74 واحد از اين تعداد گازرساني شده است. امسال نيز براي گازرساني به 164واحد برنامه ريزي شده است که30 واحدآن زيرپوشش قرارگرفته اند و تلاش مي شود تاپايان امسال بقيه آنها نيز گازرساني شوند.

         به طور ميانگين مصرف سالانه گاز دراستان البرزچقدر است؟

      دراين استان به طورميانگين سالانه دربخش هاي مختلف خانگي، صنعتي و نيروگاهي حدود6ميليارد مترمکعب گازمصرف مي شود که50 درصد آن به بخش خانگي و50درصد ديگرنيزبه بخش هاي صنعتي و نيروگاهي (نيروگاه منتظرقائم) مربوط مي شود.

         نصب انشعاب و اجراي شبکه چه وضعي دارند؟

      دراين حوزه ها نيزاقدام هاي خوبي بااحتساب فعاليت هاي گذشته انجام شده است؛ به طوري که بااجراي بيش از6هزارکيلومترشبکه توزيع و تغذيه ونصب 270هزارانشعاب گاز، هم اکنون بيش از850هزارمشترک از خدمات شرکت گازاستان البرز بهره مند شده اند.  کرج به عنوان مرکزاستان البرز، همانندديگرکلانشهرها، درچندسال گذشته به ويژه درارتفاع، رشد قابل ملاحظه اي داشته است، به طوري که غالب بناهاي ويلايي، به مجتمع هاي آپارتماني، بدل شده اند؛ بنابراين باانجام فعاليت هايي مانندمقاوم سازي شبکه، تغييرآرايش خطوط وافزايش ظرفيت ايستگاه هاي تقليل فشار، تلاش شده است ظرفيت هاي جديدي براي پاسخ گويي به تغييرات ايجاد شده وخدمت رساني به مشترکان جديد انجام شود. برپايه اين فعاليت ها هم اکنون نصب انشعاب ظرف يک تا دوهفته و نصب کنتور نيز به روز انجام مي شود.

         فعاليت هاي گازرساني، چقدرتوانسته است استفاده ازسوخت هاي ميان تقطير را کاهش دهد؟

      روزانه60ميليون ليترفرآورده نفتي دربخش هاي توليدي وصنعتي مصرف مي شد که با توسعه گازرساني وهدف گذاري درکاهش مصرف سوخت مايع، هم اکنون 20ميليون ليترازچرخه مصرف حذف شده است و امسال اين عدد به 30 ميليون ليتر خواهد رسيد.  باتلاش مستمري که درحوزه گازرساني به صنايع و واحدهاي توليدي انجام مي شود، انتظار مي رود سال آينده، به عدد نهايي صرفه جويي در مصرف 60 ميليون ليترفرآورده نفتي دست يابيم واين مهم از چند منظرقابل ملاحظه خواهدبود؛ از نظر کاهش آلاينده هاي زيست محيطي، کمک به اقتصاد کشورو برگشت سود به واحدهاي صنعتي وتوليدي در قالب تسهيلات تشويقي که به واسطه گازرساني دريافت مي کنند.

         سي ان جي يا همان گاز طبيعي فشرده چقدر توانسته از حجم سوخت مايع در استان البرز بکاهد؟

      دراستان البرز54جايگاه سي ان جي فعال است که به طورميانگين روزانه 600هزارمترمکعب گازعرضه مي کنند که البته انتظار مي رود با سهميه بندي سوخت، مصرف اين سوخت پاک نيز افزايش يابد.

         معمولا باچه چالش هايي دراجراي طرح هاي گازرساني روبه رو هستيد؟

      عمده مشکلات مربوط به موانع قانونگذاري ازجمله درحوزه حريم است. قانونگذاربه منظورانجام فعاليت هاي خدماتي سازمان هاي خدمات رساني مانند آب، برق، راه و. . . يک حريم قائل شده است. اين تعدد حريم ها، منجر شده است که کاربراي انجام فعاليت هاي شرکت هاي خدمات رساني مانند گاز با دشواري انجام شود.  بدون ترديد بابازنگري دربرخي قوانين واصلاح آنها، خدمت رساني به مردم نيزدرمسير بهتري قرارمي گيردوهريک ازبخش هاي خدمت رسان بهترمي توانند به وظايف و مسؤوليت خود عمل کنند.

         درحوزه وصول مطالبات چطور، مشکلي در اين بخش وجود ندارد؟

      درابتداي تشکيل شرکت گازاستان البرز، مشکلات زيادي درزمينه وصول مطالبات وجودداشت ومشترکان زيادي به اين شرکت بدهي داشتند. با بهره گيري ازقوانين علمي وتلاشي که همکاران دراين زمينه داشتند، مشخص شدکه بيش از80درصد بدهي هاي گازبها مربوط به20 درصد مشترکان است؛ازاين روباتمرکزي که دراين حوزه صورت گرفت، رقم بدهي مشتر کان نيزسال به سال کاهش يافت؛ به طوري که هم اکنون مشکل خاصي وجود ندارد.

         بيشترين بدهي ها مربوط به کدام بخش هاست؟

      بيشترين بدهي گازبها، به بخش نيروگاهي و نيروهاي مسلح مربوط مي شود و تلاش شده است بدهي آنها به صورت تهاترتسويه شود.  مدارس بخش ديگري هستند که بنابرالگوي تعيين شده مشمول معافيت از پرداخت گازبهاهستند؛ امابرخي ازآنها مصرفي خارج ازالگو دارند که اين مهم بدهي را براي آنها رقم مي زند.

         زمستان و گذر از آن براي شرکت هاي گاز استاني، موضوع مهمي است و براي آن تمهيدات و راهکارهايي را پيش از شروع دوره سرما در نظر مي گيرند. شما براي عبور سلامت از زمستان چه کرده ايد؟

      خوشبختانه باتوجه به توسعه فازهاي مختلف پارس جنوبي وافزايش ظرفيت توليد گاز، همچنين فعاليت هاي زيربنايي انجام شده درشبکه انتقال گاز، مشکلاتي نظيرافت فشارگاز که پيش ترها گريبان گير برخي شرکت هاي گازاستاني به ويژه درنقاط انتهايي بود، به طورکامل رفع شده است. اما با همه اين اوصاف، برپايه تجربيات سال هاي گذشته براي گذر از دوره سرما، همه ساله تمهيداتي در نظرگرفته مي شود و امسال نيز چنين است.  تغييرظرفيت ايستگاه هاي تقليل فشار، انجام به موقع تعميرات، افزايش ساز لوله ها، تغييرآرايش خطوط، برگزاري مانورهاي قطع گاز وکسب آمادگي هاي لازم، ازجمله تمهيداتي هستند که درصورت لزوم و باتوجه به رشد مشترکان پيش از ورود به فصل سرما انجام مي شوند تا مشکلي به ويژه در زمستان ايجاد نشود.  درچهارسال گذشته مشکلي ازاين بابت نداشته ايم واميدواريم امسال نيز زمستاني بدون دغدغه را سپري کنيم.

         شعار «رونق توليد وحمايت ازتوليد داخلي» در سازمان شما چگونه ساري وجاري شده است؟

      درشرکت گازاستان البرز، شتاب درگازرساني به مشترکان بخش صنعتي که ارتباط تنگاتنگ باتوليد دارند، گامي درهمسويي باتحقق اين شعاراست و احداث خط انتقال گاز ازبوئين زهرابه کرج باهدف تامين انرژي صنايع واقع درمسيراين خط لوله با همين رويکرد انجام مي شود.  درحوزه ساخت داخل هم باتوجه به فعاليت هاي بخش پژوهش شرکت گازاستان البرزگام هاي خوبي برداشته شده است؛ به طوري که بخش عمده اقلام مورد نياز، برپايه تحقيقات وپژوهش هاي اين بخش، با تکيه بر توان سازندگان داخلي تامين مي شود. 

        ازپژوهش وفعاليت هاي اين بخش صحبت شد. برايمان توضيح مي دهيد؟ پژوهش از جمله فعاليت هاي سخت و پر و پيچ خمي است که مي تواند نقشه راهي براي توليد ضروريات در داخل باشد.  در واحد پژوهش شرکت گازاستان البرز نيز، افراد علاقه مند ومستعدي فعاليت مي کنند که گام هاي خوبي در زمينه خود اتکايي برداشته اند.  اين واحد در زمينه ساخت شيرهاي اتوماتيک گاز، مهارحوادث ناشي از گازدرخطوط لوله، ساخت قطعات يدکي ومواردي ازاين دست، فعاليت هاي قابل ملاحظه اي انجام داده است.  برپايه فعاليت هاي انجام شده در بخش پژوهش، اين واحد موفق به کسب رتبه ها و گواهينامه هاي متعددي درحوزه هاي مختلف شده که کسب رتبه نخست علمي دراستان البرز و نخستين کنفرانس بين المللي فرصت ها وچالش هاي مهندسي باارائه 10مقاله و کسب مقام اول مقالات برتر با سه مقاله دراين کنفرانس، از جمله آنهاست.  همچنين تعريف 16پروپوزال وعقد قرارداد دوپيشنهاد پروژه پژوهشي با عناوين سياست گذاري جهت توسعه گازرساني درشرکت گازاستان البرز بارويکردافزايش بهره وري درجهت تحقق نقشه استراتژيک شرکت با دانشگاه خوارزمي و ارائه مدل نقشه خوردگي شبکه توزيع گازرساني استان البرز(مطالعه موردي تحليل خطوط توزيع و تغذيه منطقه عظيميه کرج) با دانشگاه آزاد اسلامي کرج بخش ديگري ازفعاليت هاي پژوهشي شرکت گاز استان البرز است.

         براي اجراي پروژه هاي پژوهشي مشکلي نداريد؟

      اجراي طرح هاي پژوهشي، مستلزم تاييديه شرکت ملي گازايران و تکراري نبودن آن است(درديگرشرکت ها به آن نپرداخته باشند).ازسوي ديگر، سازمان هاي نظارتي انتظار دارند که يک درصد اعتبارات در بخش پژوهش هزينه شود. طرح هاي پژوهشي متعددي به ستاد ارسال شده که هنوز برنگشته واين موضوع به چالشي تبديل شده است. البته از سوي ستاد شرکت ملي گازايران قول مساعدي مبني بر اختيارات بيشتر در حوزه پژوهش داده شده است.   ازطرفي مجلس شوراي اسلامي مصوبه اي دارد که براساس آن چنانچه يک درصد اعتبارات پژوهشي هزينه نشود، بايد به خزانه برگردد تا در اختيار دانشگاه ها قرارگيرد.  در نظر بگيريد بودجه پژوهشي گازاستان البرز850ميليون تومان است که بايدصرف پژوهش شود. از سويي قانون گذارهم تکليف کرده است که اين ميزان بايد صرف پژوهش واجراي طرح هاي پژوهشي شود.  به نظرمي آيد بايد دراين مورد که شرکت ها موظف شده اند يک درصد اعتبارات خودراصرف پروژه هاي پژوهشي کنند، تجديدنظرشود وبه جاي موظف کردن به آنها اجازه داده شود يک درصد اعتبارات خود را در حوزه هاي پژوهشي هزينه کنند. اين مهم موجب خواهدشد تادرمسير اجراي طرح هاي پژوهشي، ايده هاي نو وخلاق تري قرار گيرند و يافته هاي پژوهشي قفسه اي وغيرکاربردي نباشند.

         طرح رتبه بندي مشاغل، يکي از بحث انگيز ترين موضوع هايي است که ارتباط مستقيمي باکارکنان دارد. بفرماييد دراين حوزه چه اقدام هايي انجام شده است؟

      باابلاغ ستاد شرکت ملي گازايران، اين طرح، سال گذشته درشرکت گاز استان البرزاجرا شد و اين شرکت جزء نخستين ها دراجراي آن بود.  اجراي طبقه بندي مشاغل از آنجا که در آن شاخص هاي متعددي ازجمله پايه تحصيلي، رشته تحصيلي، ارتباط رشته تحصيلي بامسؤوليت محوله، سابقه کارو. . . ديده شده است، شايد نيروهايي ازجمله قراردادمستقيم راخوشحال نکرده باشد وحتي به تفاوت هايي در دريافتي هايشان انجاميده است.  شايد آنهابه اين فکر مي کردند که بااجراي طرح طبقه بندي مشاغل، تبديل وضعيتي برايشان رقم خواهدخورد و دستمزدهايشان نيزترميم خواهد شد.

         گازرساني، فعاليتي است که مي توان آن را به نوعي مسؤوليت اجتماعي تلقي کرد. اماخارج ازوظيفه سازماني، چه اقدام هايي دراين حوزه انجام شده است؟

      مسؤوليت اجتماعي، حوزه بسيارگسترده اي است وابعادوجنبه هاي مختلفي داردکه کمک هاي انسان دوستانه ازجمله آنهاست. دراين حوزه فعاليت هاي متنوع ومختلفي انجام شده است. فعاليت هايي مانند فرهنگ سازي درخصوص مصرفه بهينه و مطلوب گاز که استمرار دارند. برگزاري کارگاه هاي آموزشي باهدف آگاه سازي مردم ازخطرهاي استفاده غلط ازگازطبيعي باهمکاري بخش هايي مثل آموزش و پرورش. همچنين همکاري باسازمان نظام مهندسي درحوزه ساختمان، بخش ديگري از فعاليت هاي شرکت گازاستان البرز در وزه مسؤوليت اجتماعي است. علاوه بر موارد يادشده، فعاليت هاي ديگري نيزدرهمسويي بامراکزخيريه درقالب حمايت هاي مادي ومعنوي، به عنوان مسؤوليت اجتماعي انجام مي شود. حرکت خوب ديگري در زمينه مسؤوليت اجتماعي درشرکت گازاستان البرزانجام شده وآن آموزش نيروهاي پيمانکاراست. اين پيمانکاران با معرفي به سازمان فني- حرفه اي، آموزش هاي تخصصي مرتبط با گاز را فرا مي گيرند.

         نکته پاياني هست که بخواهيدبگوييد؟

      درشرکت گازاستان البرز142نفرنيروي رسمي و900 نفرنيروي پيما نکار، درکمال سلامت اداري وهمدل بايکديگرتلاش مي کنند تاجريان گاز هيچ مشترکي درهيچ خانه ياواحد صنعتي قطع نشودوگازرساني با روندي مطلوب انجام شود. اين جاي تشکر دارد.

    • media/image/2019/12/2000-1441/6351.jpg

         شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب   

      طرح افزايش و نگهداشت توليد نفت درآغاجاري کليد خورد

      مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: با آغازحفاري دو حلقه چاه تعميري و9حلقه چاه توسعه اي درمخازن آسماري و بنگستان رامشير، طرح افزايش ونگهداشت توان توليد نفت درحوزه عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري وارد فازاجرايي شد. احمد محمدي گفت: توسعه مخازن آسماري و بنگستان رامشير درقالب يک بسته قراردادي ازطرح توسعه28مخزن پيگيري مي شود وحفاري چاه هاي آن آغاز شده است.  وي افزود: باانجام فعاليت هاي ترميمي درمخازن آسماري وبنگستان رامشير، مجموع افزايش توليد وجبران کاهش توليد آنها 19 هزار بشکه در روز خواهد بود. محمدي گفت: همچنين بسته قراردادي توسعه مخزن آسماري پازنان نيز نهايي شده و بزودي اجراي آن به پيمانکار واجدشرايط واگذار خواهد شد. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تصريح کرد: ازمجموع 28بسته قراردادي براي توسعه مخازن شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، دو بسته قراردادي شامل آسماري و بنگستان رامشير و آسماري پازنان در حوزه عملياتي شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري قرار دارد.

      اهتمام به اجراي پروژه هاي آبرساني

      شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، همسوباتعهدهاي خود در زمينه مسؤوليت اجتماعي، اقدام هاي ارزشمندي انجام مي دهد که تامين آب مورد نياز بخش غيزانيه اهواز از جمله آنها به شمار مي آيد. محمد خانچي، مشاورمديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب در امور اجرايي وپيگيري، درنشست هماهنگي پروژه آبرساني به بخش غيزانيه گفت: اين شرکت 120ميليارد ريال ازمنابع مالي مورد نيازاين پروژه را تامين مي کندوتاکنون52ميليارد ريال آن به شرکت آب وفاضلاب روستايي استان خوزستان پرداخت شده است. وي افزود: توجه به روستاها و محيط پيرامون تاسيسات نفتي به لحاظ عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي، همواره از اولويت هاي شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب است و اين شرکت خودرابه همکاري دراجراي اين پروژه ها متعهد مي داند. خانچي تصريح کرد: شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب براي تسهيل شرايط اجراي پروژه آبرساني به بخش غيزانيه، همه تلاش خود را به کار گرفته است وبا مجري پروژه مطابق با دستورعمل هاي موجود نهايت همکاري را دارد. رسول ساکي، بخشدارغيزانيه نيز در اين نشست با قدرداني از همکاري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در اجراي پروژه آبرساني بخش غيزانيه افزود: اين پروژه يکي از انتظارهاي به حق مردم منطقه است و انتظار مي رود کارهاي باقي مانده آن نيز با شتاب بيشتري انجام شود. وي افزود: مجموعه نفت تاکنون براي رفع محروميت هاي منطقه، همکاري فراواني داشته است؛ اما مردم منطقه انتظار بيشتري از آن دارند. ساکي با اشاره به تخصيص 6 دستگاه تانکر آبرسان ازسوي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تصريح کرد: انتظار مي رود اين تانکرها تا زمان بهره برداري از پروژه آبرساني در منطقه حضور داشته باشند. مساعدت هاي مالي درباره احداث مرکز بهداشت بخش غيزانيه با اعتبار يک ميليارد و 500ميليون تومان، کمک به اجراي طرح هادي روستايي از طريق بنياد مسکن به مبلغ 500 ميليون تومان وچند پروژه راه سازي و احداث مدارس ازديگر اقدام هايي است که شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب با همکاري اداره کل راه و شهرسازي واداره کل نوسازي مدارس انجام داده است.

       

       

          شرکت نفت مناطق مرکزي ايران

      200 هزار نفر- ساعت تعميرات بدون حادثه

      مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران با اشاره به ثبت حدود 200 هزارنفر-ساعت تعميرات اساسي بدون حادثه در شرکت بهره‎برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي گفت: اين مقدار تعميرات تخصصي، اطمينان‎دهنده توليد حداکثري در فصل زمستان است. رامين حاتمي دربازديد رئيس حراست شرکت ملي نفت ايران ازتاسيسات شرکت بهره برداري نفت وگاززاگرس جنوبي به پراکندگي مناطق عملياتي اين شرکت اشاره وتصريح کرد: توليددرمناطق پراکنده ومحروم همواره مشکلاتي دارد؛ اماباتوجه به توانمندي شرکت بهره برداري نفت وگاز زا گرس جنوبي، در تلاش هستيم تنگناها را برطرف کنيم.

      وي بااشاره به جنگ اقتصادي دشمن عليه کشورمان گفت: صنعت نفت همواره در نوک پيکان تحريم ها وجنگ اقتصادي دشمن قراردارد؛ اما بايد تلاش کنيم منابع انساني به عنوان سرمايه هاي سازماني در شرايطي آرام و به دور از تنش، وظايف تخصصي خود را انجام دهند. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي نيز با اشاره به گستره عملياتي اين شرکت درسه استان فارس، بوشهر و هرمزگان گفت: زاگرس جنوبي، تامين گاز و نفت مورد نياز تعدادي از پالايشگاه هاي مهم کشور را به عهده دارد. حميد ايزدي افزود: تعويض هشت هزارمترخط لوله (هشت تا 48 اينچ) در کنار تعميرات تجهيزات فرايندي، مراکزجمع آوري و پالايشگاه گاز فراشبند، اين شرکت را براي تامين گازمصرفي فصل زمستان درآمادگي کامل قرار داده است. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي تصريح کرد: امسال به دليل استفاده ازفناوري هاي هوشمند و روزآمد درحوزه بازرسي، متراژ خطوط لوله تعميري اين شرکت کاهش چشمگيري داشته است. به گفته وي با حذف پيمان هاي سرمايه اي واستفاده از توان مناطق عملياتي براي انجام تعميرات اساسي سالانه، سود وصرفه اقتصادي زيادي ايجاد است.

       

          شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون 

      راه اندازي پروژه جمع آوري پساب کارخانه ان‎جي‎ال 600

      رئيس گاز وگازمايع شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون گفت: با اتصال مسير بخارات واحد احياي گلايکل به حوضچه جمع آوري پساب، پروژه زيست محيطي جمع آوري پساب کارخانه گازوگازمايع (NGL) 600 تکميل و راه اندازي شد. سيدقدرت الله موسوي افزود: اين پروژه شامل احداث حوضچه تبخير، حوضچه روغن گيري، کانال هاي جمع آوري پساب، لوله هاي زيرزميني پلي اتيلن، حوضچه هاي بازديد و حوضچه ضد اسيد است. رئيس گاز و گازمايع شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون با بيان اينکه با اجراي اين پروژه از تخليه پساب به محيط جلوگيري و همه پساب صنعتي کارخانه جمع آوري و مديريت مي شود، گفت: هم اکنون 30 پروژه زيست محيطي بااعتبار هشت هزارميليارد ريال درحوزه عملياتي اين شرکت در دست اجراست. شرکت بهره برداري نفت و گازکارون باتوان توليد 25درصد نفت خام کل کشور، مسؤوليت راهبري وتوليد صيانتي نفت، گازومايعات گازي را از ميدان هاي تحت سرپرستي با رعايت الزام هاي زيست محيطي و صيانت از سرمايه هاي طبيعي به عهده دارد.

       

         شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق

      اتصال به شبکه ملي اطلاعات

      رئيس فناوري اطلاعات شرکت بهره برداري نفت وگازشرق ازاتصال اين شرکت به شبکه ملي اطلاعات خبر داد.

      محمد رفيق گفت: شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق بابهره مندي از امضاي الکترونيک، حذف چک هاي کاغذي، سرعت بخشيدن به تعاملات بانکي و بهره برداري ازسامانه حواله الکترونيک به اين شبکه ملي متصل شده است. وي همچنين از راه اندازي چهارسامانه نرم افزاري درشرکت بهره برداري نفت و گاز شرق در 6 ماه اخير خبر داد و گفت: بهبود کيفيت کار و مکانيزاسيون اداري، حذف فرم هاي کاغذي و بهبود سرعت کار، از جمله مزاياي استفاده از اين نرم افزارهاست. وي بااشاره به توانمندي متخصصان اين شرکت دربهبود پورتال سازمان تصريح کرد: باتوجه به اهميت موضوع اطلاعات وپورتال سازماني به عنوان پيش نيازآن، شرکت بهره برداري نفت وگازشرق با تکيه برتوان داخلي ومتخصصان توانمنددرسطح منطقه عملياتي خانگيران و ستاد، اين مهم را بهبود بخشيده است. رئيس فناوري اطلاعات شرکت بهره برداري نفت وگازشرق گفت: باوجود حجم زياددرخواست کاردر واحد فناوري اطلاعات واجراي موفق سامانه الکترونيک درشرکت نفت مناطق مرکزي ايران، اين سامانه براي اصلاح و بهبود فرايندهاي اداري وحذف کاغذ برمبناي استاندارد ITIL راه اندازي خواهد شد.

       

           شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي

      راه اندازي مرکز پشتيباني تجهيزات مديريت بحران

      رئيس اداره ايمني، بهداشت، محيط زيست وپدافندغيرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي از راه اندازي مرکز پشتيباني تجهيزات مديريت بحران درشرايط اضطراري باهدف استانداردسازي مديريت در شرايط اضطراري، براساس الزام هاي اچ اس اي دراين شرکت خبرداد.

      عليرضا اميني با تاکيد بر اينکه يکي از نيازهاي کليدي درمديريت بحران، بهره مندي از سيستم لجستيک و پشتيباني براي سازماندهي است، افزود: شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي نيز با توجه به اين رويکرد و با هدف استاندارد سازي اقلام و تجهيزات مورد نياز، همچنين دسترسي سريع و آسان در زمان بحران، اقدام به راه اندازي اين مرکز کرده است. وي مهم ترين اقلام موجود درمرکز پشتيباني تجهيزات مديريت بحران در شرايط اضطراري را تجهيزات کار در شب، سيل و آواربرداري مانند پمپ هاي لجن کش و کف کش، چادراسکان، موتوربرق سيار، انواع ماسک، پروژکتور، همچنين دوربين شکاري، وسايل گرمايشي، کابل هاي سياربرق، تجهيزات حفاظت فردي و آذوقه عنوان کرد.

       

          شرکت بهره برداري نفت  و گاز مارون

      خدمات پزشکي بسيج به روستاهاي همجوارتاسيسات

      پايگاه مقاومت بسيج شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون به مناسبت گراميداشت هفته بسيج و به منظور محروميت زدايي، اقدام به اعزام گروه پزشکي به روستاي دهلايه (حميدان) بخش غيزانيه کرد.

       سلمان شفيعي، فرمانده پايگاه مقاومت بسيج شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون گفت: با حضور يک روزه گروه پزشکي بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز در روستاي دهلايه، بيش از50 نفرازساکنان اين روستا به صورت رايگان ويزيت شدند.

      وي افزود: براساس هماهنگي هاي انجام شده با بهداشت ودرمان صنعت نفت اهواز و بخشداري غيزانيه، همچنين به منظورمحروميت زدايي، انجام مسؤوليت هاي اجتماعي و تداوم همکاري بامردم منطقه، گروه هاي پزشکي هر ماه يک بار به روستاهاي اطراف تاسيسات اعزام مي شوند.

       

          شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران 

      ارائه خدمات درماني به بيش از 217 هزار نفر

      رئيس بهداشت ودرمان شرکت بهره برداري نفت وگازگچساران در تشريح عملکرد 6 ماهه منتهي به شهريور امسال اين شرکت گفت: دربازه زماني ياد شده، مجموعه بهداشت ودرمان اين شرکت به 217 هزار و677 نفر مراجعه کننده به مراکز درماني، خدمات رساني کرده است.

      محمدمحمدي افزود: اين بيماران براي انجام مراحل درماني خود به بيمارستان 64 تختخوابي بعثت صنعت نفت، درمانگاه هاي عملياتي،  درمانگاه هاي شهري، کلينيک تخصصي، کلينيک دندانپزشکي، داروخانه ها، مرکزطب کار وسلامت وکلينيک مشاوره روانپزشکي مراجعه کرده اند. به گفته وي، بيشترين حجم مراجعه مربوط به بيمارستان 64تختخوابي بعثت صنعت نفت گچساران بوده است. رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران گفت: هم اکنون 61 پزشک شامل 26پزشک عمومي، 23متخصص، 11 دندانپزشک ويک متخصص و جراح فک و صورت مشغول ارائه خدمات درماني هستند. محمدي اظهارکرد: اين پزشکان در17مرکز درماني ويک بيمارستان 64 تختخوابي درنوبت هاي صبح وعصر، کار ارائه خدمات بهداشتي و درماني به کارکنان و خانواده هاي شرکت نفت و گاز گچساران را به عهده دارند.

      افزايش 3 درصدي مراجعه به داروخانه ها

      عبدالرسول صالح زاده، رئيس خدمات دارويي بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران نيزاز افزايش مراجعه به داروخانه هاي مراکز درماني خبر داد و گفت: آمار مراجعان به داروخانه هاي بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران در 6 ماه نخست امسال 70 هزار و 247 نفر بوده که در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته، افزايش سه درصدي را نشان مي دهد.

      مراجعه 20 هزار نفر به کلينيک هاي تخصصي

      صغري صادقي، مسؤول کلينيک هاي تخصصي بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران اعلام کرد: ازابتداي امسال تاپايان شهريور 20 هزار و 962 نفر به کلينيک تخصصي بيمارستان بعثت مراجعه کرده اند. صادقي اظهارکرد: کلينيک تخصصي بيمارستان بعثت صنعت نفت داراي 23 تخصص داخلي، اطفال، جراحي زنان و زايمان، جراحي عمومي، ارتوپدي، داخلي، ارولوژي، نورولوژي، همچنين چشم، اعصاب و روان، پوست، گوش و حلق و بيني، بيهوشي، قلب و جراحي مغز و اعصاب است.

      فعاليت 10 يونيت دندانپزشکي

      عبدالصاحب باوي، رئيس کلينيک دندانپزشکي بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران از فعاليت متخصص و جراح فک و صورت براي نخستين بار در کلينيک دندانپزشکي بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران خبر داد. وي افزود: به طور ميانگين روزانه 89 بيمار در نوبت هاي صبح و عصر براي دريافت خدمات به کلينيک ويژه دندانپزشکي بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران مراجعه وخدماتي از جمله کشيدن دندان، ترميم، جراحي بافت سخت ونرم، درمان ريشه، راديوگرافي PA/BW، جرم گيري، پروفيلاکسي، حذف پوسيدگي و پانسمان، پالپوتومي و پالپکتومي دريافت مي کنند. باوي اظهارکرد: هم اکنون 10 يونيت دندانپزشکي در اين کلينيک فعال است که درنوبت کاري صبح هشت دندانپزشک عمومي ودرنوبت عصر نيزدودندانپزشک عمومي به کارکنان وخانواده هاي صنعت نفت گچساران خدمات ارائه مي کنند.

       خدمات درماني شبانه روزي اورژانس

      تابان حکمتي، مسؤول واحد اورژانس بيمارستان بعثت صنعت نفت گچساران با اشاره به فعاليت شبانه روزي اين بخش گفت: در نيمه نخست امسال، هشت هزار و 270 بيمار در بخش اورژانس بيمارستان بعثت صنعت نفت گچساران درمان شدند. وي با اشاره به اينکه  درهر نوبت کاري با يک پزشک عمومي و يک پزشک اورژانس ارائه خدمات مي شود، افزود: در اين مدت 930 بيمار در بخش اورژانس بيمارستان بعثت صنعت نفت گچساران بستري شدند. حکمتي تصريح کرد: دربازه زماني يادشده 40ماموريت ازسوي آمبولانس هاي واحد اورژانس صورت گرفت. وي افزود: بخش اورژانس بيمارستان بعثت صنعت نفت گچساران داراي يک پزشک متخصص طب اورژانس، 5پزشک عمومي، 10پرستار و4 نيروي خدماتي است.

       

         شرکت نفت خزر

      امضاي تفاهمنامه همکاري با دانشگاه

      شرکت نفت خزر ودانشگاه علم وفناوري مازندران به منظور همکاري هاي فناورانه، تفاهمنامه همکاري امضا کردند. مديرعامل شرکت نفت خزردرآيين امضاي تفاهمنامه بادانشگاه علم و فناوري مازندران اظهارکرد: اين شرکت قصد داردافزون برفعاليت هاي عملياتي، فني و مهندسي، براي کاهش ريسک هاي عملياتي وبالابردن وغني سازي فعاليت هاي ملي وپژوهشي، همچنين کاهش هزينه هاي جانبي، فعاليت هاي خود را عالمانه تر و آگاهانه تر انجام دهد. وي پيگيري و پيشبرداين تفاهمنامه را به منظورانتقال فعاليت هاي ميداني صنعت نفت در درياي خزر، انتقال تجربه هاي علمي وتئوريک دانشگاه علم وفناوري مازندران، همچنين همکاري به منظوربهره وري بيشتر در جهت فعاليت هاي عملياتي صنعت نفت را موثر خواند. حميدمحمدزاده، رئيس دانشگاه علم وفناوري مازندران نيز گفت: اميدوارم اين تفاهمنامه به فعاليت هاي اجرايي منجر شود وشرکت نفت خزرکه نيازمند مباحث مختلف علمي و تخصصي براي اکتشاف، استخراج و فعاليت نفتي در درياي خزر است، بتواند از آن استفاده کند. تفاهمنامه همکاري ميان شرکت نفت خزر و دانشگاه علم وفناوري مازندران را علي اصولي و حميد محمدزاده امضا کردند.

       برگزاري سومين همايش ملي هيدرات گازي ايران

      سومين همايش ملي هيدرات گازي ايران با رويکرد نگاه به اين منبع عظيم انرژي ازديد صنايع بالادستي حوزه نفت و گازدرآب هاي درياي خزر و عمان و بابررسي چالش ها، اکتشاف، حفاري مخازن هيدرات گازي ، توليدگازطبيعي، همچنين معضلات صنايع ميان دستي مانندانتقال، ذخيره سازي و تضمين جريان برگزارشد. دراين همايش، چالش هاي صنايع پايين دستي ازجمله ممانعت کننده ها، بهبوددهنده ها و الگوسازي هيدرات گازي نيز بررسي و افزون برنگاه به هيدرات گازي به عنوان مشکل ومعضل درصنايع، به کاربردهاي مختلف هيدرات گازي از طريق فناوري هاي نوين هم پرداخته شد.

       

         پخش فراورده هاي نفتي منطقه مياندوآب

      افزايش 17 درصدي مصرف سي ان جي

       مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه مياندوآب از افزايش17 درصدي مصرف سي ان جي اين منطقه خبر داد.

      داود فعال پور باتاکيد بر اينکه سي ان جي، سوخت مناسب و پاکي است که دربهبود هوا و سالم سازي محيط زيست نقش تاثيرگذاري دارد، گفت: با اجراي طرح مديريت مصرف سوخت درکشور واستقبال رانندگان از سي ان جي، مصرف اين سوخت پاک در48جايگاه هشت شهرجنوب استان آذربايجان غربي 17درصد افزايش داشته است. وي افزود: درهشت ماه امسال 107ميليون مترمکعب سي ان جي درجايگاه هاي اين منطقه سوخت گيري و به همين ميزان درمصرف بنزين صرفه جويي شده است. مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه مياندوآب بااشاره به اينکه روزانه حدود 466هزارمترمکعب سي ان جي درمنطقه مياندوآب مصرف مي شود، افزود: با برنامه ريزي هاي لازم ازسوي کارشناسان واحد سي ان جي، همه جايگاه هاي عرضه اين فراورده، به صورت شبانه روزي فعال و آماده ارائه خدمات به شهروندان هستند. وي ازاحداث 10جايگاه عرضه سي ان جي با پيشرفت بيش از85درصد با مشارکت بخش خصوصي درشهرستان هاي بوکان، مياندوآب، مهاباد، نقده و پيرانشهرخبرداد وگفت: بابهره برداري از اين جايگاه ها درجنوب استان آذربايجان غربي، شمارجايگاه هاي عرضه سي ان جي دراين منطقه به 58باب افزايش خواهد يافت ومدت زمان سوخت گيري نيزبه حداقل خواهد رسيد. هم اکنون تعداد 21 جايگاه سي ان جي (تک منظوره) و27جايگاه دومنظوره در جنوب استان آذربايجان غربي به صورت شبانه روزي در زمينه توزيع سوخت پاک فعاليت دارند.

       

    • media/image/2019/12/2000-1441/6352.jpg

         شرکت بهينه سازي مصرف سوخت   

      همکاري 3 جانبه با امضاي يک تفاهمنامه

      شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، شهرداري تهران وسازمان نظام مهندسي ساختمان باهدف بهينه سازي مصرف انرژي درساختمان ها تفاهمنامه همکاري امضا کردند. اين تفاهمنامه به منظور همکاري در بهينه سازي مصرف انرژي همسو با اجراي هرچه بهتر مبحث 19مقررات ملي ساختمان، استفاده از ظرفيت ها ي ماده (12)قانون رفع موانع توليد رقابت پذير و ارتقاي نظام مالي کشور، به امضاي کوروش هاشمي، مديربخش ساختمان شرکت بهينه سازي مصرف سوخت؛ عبدالرضا گلپايگاني، معاون شهرسازي ومعماري شهر تهران و فرج الله رجبي، رئيس سازمان نظام مهندسي ساختمان رسيد. براساس اين تفاهمنامه، سازمان هاي مزبور، طبق مصوبات شوراي اقتصاد، درزمينه اجراي طرح هاي بهينه سازي مصرف انرژي، بهره گيري ازانرژي هاي تجديدپذير، کاهش اوج مصرف انرژي درمقاطع بحراني، چگونگي کنترل واجراي ضوابط وقوانين ومقررات مربوط به اصلاح الگوي مصرف انرژي درساختمان وتاسيسات موتورخانه ها براي رسيدن به اهداف و برنامه هاي ياد شده با هم همکاري مي کنند. کاهش حداقل سالانه 5 درصد از تلفات انرژي بخش ساختمان در طول قانون برنامه ششم توسعه کشور، تامين حداقل 20درصد از برق مصرفي وزارتخانه ها، مؤسسات، شرکت هاي دولتي و نهادهاي عمومي غيردولتي ازطريق استفاده از انرژي هاي تجديدپذير و ترويج استفاده ازآن در ديگرساختمان ها، همچنين اجراي صحيح و کامل الزام هاي مقررات ملي ساختمان بخصوص مباحث 19و22 بادرج الزام رعايت مقررات ملي ساختمان در پروانه هاي ساختماني مطابق بند (الف) ماده (60) قانون برنامه ششم توسعه کشور ازجمله مفاد اين تفاهمنامه سه جانبه است. اجراي آيين نامه ماده (18)قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي و ديگر آيين نامه هاي مرتبط آتي، اجرا، اندازه گيري وصحه گذاري طرح هاي تشويقي مبتني بر ماده (12) قانون «رفع موانع توليد رقابت پذير و ارتقاي نظام مالي کشور» به منظور اصلاح الگوي مصرف انرژي در ساختمان وتاسيسات موتورخانه ها براساس مباحث 19و 22 مقرارت ملي ساختمان ازديگر مفاد واهداف تفاهمنامه همکاري در بهينه سازي مصرف انرژي است. دراين تفاهمنامه، اجراي برنامه مديريت سبزباتأکيد بربهينه سازي مصرف انرژي مطابق بند «ز» ماده(38)قانون برنامه ششم توسعه کشوردرهمه دستگاه هاي اجرايي ومؤسسات ونهادهاي عمومي غيردولتي، تدوين وايجاد رويه صلاحيت مميزي انرژي وارائه گواهينامه انرژي ساختمان، کاهش آلودگي هاي زيست محيطي، همکاري درزمينه تبليغ، ترويج وفرهنگ سازي، همچنين برگزاري دوره هاي آموزشي، کنفرانس ها، سمينارهاي تخصصي و نمايشگاه هاي مرتبط، ديگراهدافي هستند که برآنها تاکيد شده است.

      براساس اين تفاهمنامه شهرداري تهران ازساختمان هاي سازگاربااقليم که ازظرفيت هاي محيطي بهره گرفته ومنطبق باالگوهاي ايراني است، حمايت مي کند.

       

          پخش فراورده هاي نفتي منطقه اروميه 

      رمزگشايي بيش از 10 هزار کارت سوخت

      مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اروميه از رمزگشايي بيش از 10 هزار قطعه کارت سوخت در اين منطقه عملياتي خبرداد. احمد مجرد افزود: باشروع طرح مديريت مصرف سوخت (24 آبان ماه) تاسوم آذرماه امسال، بيش از 10هزارقطعه کارسوخت آن دسته افرادي که رمز کارت خود را فراموش کرده بودند، رمزگشايي شده است. مجرد با بيان اينکه تا 30 آذر امسال، چهار رقم آخر سمت راست کد ملي شخصي که نام او در پشت کارت سوخت درج شده، به عنوان رمز کارت سوخت معتبر خواهد بود، اظهار کرد: افرادي که به هر دليل امکان بازيابي رمزکارت سوخت برايشان ميسرنيست، مي توانند از طريق مراجعه حضوري به ستاد و نواحي تابعه شهرستاني درمرکز و شهرهاي شمال استان آذربايجان غربي، به بازيابي رمز کارت سوخت خود اقدام کنند. وي گفت: اين افرادمي توانند باارائه مدارک ازجمله سند سبزخودرو، کارت ملي، کارت سوخت، کارت خودرو ودرصورت داشتن سندبنچاق با مراجعه حضوري به نواحي زيرپوشش، رمزجديد کارت سوخت خود را بازيابي و دريافت کنند. مجردتاکيد کرد: دارندگان کارت سوخت خودرو درشهر اروميه نيز مي توانند بامراجعه به ستاد منطقه (خيابان کاشاني) و يا ناحيه مرکزي (خيابان اميني) مراجعه کنند و درخواست بازيابي رمزکارت سوخت خودرو خود را ارائه دهند. مدير منطقه اروميه گفت: درخواست کارت سوخت المثني در حال حاضر فقط با مراجعه حضوري مالک خودرو به همراه مدارک شناسايي خودرو به دفاتر پليس+10امکانپذيراست وثبت نام کنندگان مي توانند روند صدور کارت خود را از سايت www.epolice.ir پيگيري کنند. در مرکز وشهرهاي شمال استان آذربايجان غربي 126 جايگاه عرضه فراورده هاي نفتي فعال متصل به سامانه هوشمند سوخت وجود دارد که به صورت آنلاين، امکان ارتباط با جايگاه هاي تحت پوشش را فراهم مي کند.

       

          پالايشگاه نفت تهران

      مهر تاييد بر پايان تعميرات اساسي

      مديرعمليات شرکت پالايش نفت تهران، ازپايان موفقيت آميز تعميرات اساسي در اين شرکت خبر داد. محمدعلي هاشمي گفت: پس از30 روزکار مداوم و شبانه روزي کارکنان پالايشگاه نفت تهران، تعميرات اساسي واحدهاي تقطيرشمالي، تهيه روغن و گازمايع شمالي اين پالايشگاه با موفقيت و بدون حادثه پايان يافت. وي افزود: دراين دوره ازتعميرات اساسي با توجه به ضرورت تعويض ظرف فلرپالايشگاه شمالي وبرخي اصلاحات ضروري در واحدهاي عملياتي آيزوماکس شمالي، آمين، سولفورزدايي از نفت گاز، سولفورزدايي از نفت سفيد، ايزومريزاسيون، نيروگاه شماره 3 (توربين گازي GTG) وآب وبرق وبخارشمالي، واحدهاي يادشده با رعايت استانداردهاي عملياتي، مهندسي و ايمني طبق برنامه ازسرويس خارج و پس از اجراي موفق دستورکارهاي اضطراري، در مدار توليد قرار گرفتند.

      هاشمي تصريح کرد: اين عمليات باهماهنگي واحدهايي ازجمله تعميرات، بهره برداري، مهندسي، اچ اس اي، بازرگاني و اداري انجام واهداف کليدي برنامه ريزي شده نيز محقق شد.

      مديرعمليات شرکت پالايش نفت تهران همچنين بااشاره به برنامه هاي بهبود مهم در اين تعميرات اساسي تصريح کرد: اقدام هايي که از سال ها پيش شناسايي، ارزيابي و برنامه ريزي شده بودند، باتمهيدات درنظر گرفته شده و ايجاد آمادگي هاي لازم انجام شد. وي با اشاره به حجم گسترده تعميرات اساسي انجام شده در پالايشگاه نفت تهران تصريح کرد: از آنجا که اين عمليات باحضور يک هزار و 100 نيروي کار در شرايط سخت محيطي انجام شده، مي توان آن را فرايندي پرريسک عنوان کرد.

      هاشمي با تاکيد براينکه درانجام هرتعميرات اساسي، نواقص وکمبودها شناسايي مي شوند، تصريح کرد: اين نواقص، پس از بررسي و تحليل از سوي مديران، مسؤولان وکارشناسان، رفع وازآنها براي بهبود فعاليت هاي آتي و انتقال دانش و تجربه بهره گرفته مي شود.

       

           شرکت گاز استان خراسان شمالي

      دوره هاي آموزشي مصرف ايمن گاز براي مربيان آموزش و پرورش

      شرکت گازاستان خراسان شمالي با هدف ترويج فرهنگ مصرف صحيح، ايمن و بهينه گاز طبيعي اقدام به برگزاري دوره آموزشي براي مربيان آموزش و پرورش در اين استان کرد. حسن رضا ميربلوکي، مديرعامل شرکت گاز استان خراسان شمالي با بيان اينکه اين دوره آموزشي باهمکاري اداره کل آموزش وپرورش استان خراسان شمالي برگزارشده است، تصريح کرد: طي اين دوره، مطالب مهمي پيرامون شناخت مشخصات ومخاطرات گازطبيعي، نشت گاز، عوامل مهم نشتي گاز، روش هاي نشت يابي درسيستم هاي داخلي مشترکان، همچنين دستگاه هاي گازسوزوايمني سيستم هاي داخلي مشترکان، دودکش، تست و نصب صحيح آنها، همچنين چگونگي مصرف بهينه انرژي از سوي کارشناسان شرکت ارائه شد. وي با تاکيد بر ضرورت توجه به آموزش و پرورش به عنوان اصلي ترين بخش تربيت نيروي انساني جامعه اظهارکرد: معلمان به عنوان هميار، منادي وسفيران گاز، نقش مهمي درفرهنگسازي استفاده ايمن ازگاز دارند و مي توانند آموخته هاي خود را با استفاده از شيوه هاي مختلف آموزشي به دانش آموزان منتقل کنند. مديرعامل شرکت گازاستان خراسان شمالي ادامه داد: برگزاري دوره هاي آموزشي مديريت مصرف به عنوان يکي از فرايندهاي فرهنگسازي در دوره هاي گذشته نيز براي تعدادي از دستگاه هاي اين استان برگزار شده بود که بااثربخشي بسيارخوب، منجر به کاهش حوادث ناشي از استفاده غلط وسايل گازسوز و صرفه جويي در مصرف گاز مشترکان شده است. وي تصريح کرد: دراين دوره آموزشي نيز ازدبيران آموزش و پرورش خواسته شده که رعايت نکات ايمني، چگونگي استفاده از وسايل گرمايشي استاندارد و روش مصرف صحيح گاز را به دانش آموزان انتقال دهند.

       

          منطقه 2  عمليات انتقال گاز

      ايمن سازي 6 نقطه از خط لوله گاز اول سراسري

      مديرمنطقه 2 عمليات انتقال گازگفت: عمليات ايمن سازي 6 منطقه از خط لوله اول سراسري، باتلاش کارکنان معاونت عمليات خطوط لوله، براساس نتايج گزارش هاي پيگ هوشمند ومشخص شدن پديده خوردگي دربرخي نقاط اين خط لوله انتقال گازانجام شده است.

      مجتبي گلستانه، تعويض 75 متر لوله 42 اينچ، راديوگرافي 15 سرجوش، يک هزارو150مترعمليات خاکي، همچنين جابه جايي وارسال دستگاه هاو تجهيزات ماشين آلات سنگين به محل اجراي عمليات را از جمله فعاليت هاي مربوط به ايمن سازي خط لوله سراسري اول عنوان کرد.

      وي يادآورشد: به دليل پراکندگي نقاط گزارش شده به وسيله پيگ هوشمند، اجراي اين عمليات بامشکلات فراواني مانند اجراي عمليات در زير بارش باران، برودت و شدت وزش باد در محل اجراي پروژه همراه بود. گلستانه با بيان اينکه عمليات ايمن سازي خط لوله اول سراسري در 6 نقطه شناسايي شده روي آن باوجود نامساعد بودن شرايط جوي و محيطي، نسبت به طرح هاي مشابه در زمان کمتري انجام شده است، تاکيد کرد: اين مهم نشان ازتوان بالاي کارکنان شرکت انتقال گازايران در پايداري انتقال گاز با شرايط ايمن، درفصل سرما دارد.

       

          شرکت ملي حفاري ايران 

      تکميل 23حلقه چاه نفتي بادکل 24 فتح

      دستگاه حفاري 24 فتح ناوگان شرکت ملي حفاري ايران، موفق به تعمير و تکميل 23 حلقه چاه نفتي در گستره عملياتي مناطق نفت خيز جنوب شده است. رئيس دستگاه حفاري 24 فتح شرکت ملي حفاري ايران اظهارکرد: دستگاه 24 فتح در تعمير چاه ميدان هاي نفتي اهواز، منصوري، آبتيمور، شادگان، رامشير، پارسي، لالي، رگ سفيد و گچساران نقش موثري داشته است. مسلم اسکندري، متراژحفاري چاه هاي گستره عملياتي مناطق نفت خيز جنوب به وسيله دستگاه حفاري 24 فتح راهفت هزار و 776 متراعلام و اظهارکرد: تعميرچاه هاي درحال بهره برداري، نقش اساسي درتحقق برنامه هاي توليد دارد.

      رئيس دستگاه حفاري 24 فتح شرکت ملي حفاري ايران گفت: اين دستگاه هم اکنون در حال تعمير يک حلقه چاه در ميدان نفتي اهواز است.

      ثبت 4300 آزمايش سيمان اسيد و سيال

      به منظور بررسي کيفيت و تطبيق بااستانداردهاي تعريف شده درصنعت نفت 4300 مورد آزمايش سيمان، اسيدوسيال، ازسوي آزمايشگاه شيمي شرکت ملي حفاري ايران انجام شده است. رئيس آزمايشگاه شيمي شرکت ملي حفاري ايران گفت: از مجموع خدمات ارائه شده از سوي اين آزمايشگاه 2 هزار و 456 مورد به سيمان، 242 مورد به اسيد و يک هزار و 618 مورد به آزمايش سيال اختصاص دارد. مجيد نعيماوي افزود: افزايه هايي که درسيال، اسيد وسيمان به مواد تزريقي اضافه مي شود، قبل از خريد دراين بخش بررسي ومجوزهاي لازم براي تهيه آنها صادر مي شود. رئيس آزمايشگاه شيمي شرکت ملي حفاري ايران، فعاليت هاي انجام شده درآزمايشگاه سيمان شامل طراحي نوع سيمان، ميکس دوغاب، وزن گيري، گرانروي و آزمايش زمان بندي است. نعيماوي تعداد افزودني هاي سيال حفاري رابيش از60افزايه عنوان و اظهارکرد: درآزمايشگاه سيال، خدمات ساخت وکنترل محلول هاي شيميايي متعددي که در تزريق سيال حفاري کاربرد دارد، انجام ودرآزمايشگاه اسيد نيز تست خوردگي، تجانس و سازگاري ارائه مي شود. وي گفت: آزمايشگاه شيمي ملي حفاري باتکيه بردانش متخصصان، امکان ارزيابي وکنترل کيفي همه افزايه هاي شيميايي استفاده شده در صنعت حفاري و شرکت هاي توليدي رابا هزينه هاي پايين براي ارتقاي کيفي توليدات داخلي دارد. رئيس آزمايشگاه شيمي شرکت ملي حفاري ايران بابيان اينکه دراين آزمايشگاه 17نفر به کاراشتغال دارند، افزود: مدارج علمي وسوابق کاري کارکنان اين واحد سبب شده است که پژوهشگران دانشگاه هاي معتبر کشور ومحققان صنعت حفاري براي انجام آزمايش ها ومشاوره علمي به اين واحد مراجعه کنند.

       

         پالايشگاه گاز پارسيان

       نقطه توازن  توليد گاز درکشور

      مديرعامل پالايشگاه گاز پارسيان ازتداوم فعاليت اين پالايشگاه گازي به عنوان نقطه توازن توليد گازطبيعي درکشورخبرداد وگفت: باتوليد و تزريق مستمرگازطبيعي به شبکه انتقال گاز، پارسيان درکنارمجتمع گاز پارس جنوبي، وظيفه حفظ توازن توليد گاز طبيعي را به عهده دارد.

      فرشيد ابدالي دهدزي افزود: پالايشگاه گاز پارسيان بنابربرتدابير از پيش تعيين شده وهماهنگي بامديريت هاي هماهنگي و نظارت برتوليد و ديسپچينگ شرکت ملي گازايران وشرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي، باآمادگي کامل درحال توليدگازطبيعي وتزريق گاز شيرين به شبکه انتقال گاز کشور است. وي همچنين با تاکيد برضرورت توجه به مسائل ايمني و راهبردهاي اچ اس اي تصريح کرد: همه کارکنان وکارگران پالايشگاه گازپارسيان بايد به مسائل ايمني توجه کافي داشته باشند وکيفيت را فداي کميت نکنند تا در زمستان پيش رو، بااطمينان خاطر و اثربخشي حداکثري در زمينه توليد گاز طبيعي به کار خود ادامه دهيم.

      ابدالي دهدزي گفت: پارسيان، بزرگ ترين پالايشگاه گاز شيرين کشور است که با ظرفيت اسمي توليد 82 ميليون مترمکعب گازطبيعي در روز، پس ازمجتمع گازپارس جنوبي، دومين تامين کننده گازطبيعي و متوازن کننده توليد گاز کشور به شمار مي آيد.

       27ميليون نفر- ساعت کارکرد بدون حادثه

      مديرعامل پالايشگاه گاز پارسيان گفت: ازسال 83 تاکنون 27 ميليون نفر- ساعت کار بدون حادثه در کارنامه اين پالايشگاه ثبت شده است.

      وي بابيان اينکه افزون بر رعايت اصول ايمني، ايمن سازي دستگاه ها و تجهيزات نيز در اولويت قراردارد، تصريح کرد: با تاسيس اتاق بحران، نصب تابلوهاي Master Point، افزودن دو دستگاه کاميون امداد و نجات، همچنين استقرار دو دستگاه وانت ديزل در واحد ايمني و آموزش مستمرکارکنان، برآن هستيم تا ازسويي، ايمني را درپالايشگاه حفظ کنيم و از سوي ديگر درمسيراجراي مسؤوليت هاي اجتماعي، به تعهدهاي خود عمل کنيم.

      وي با اشاره به برگزاري 14هزار و 454 نفر-ساعت آموزش تخصصي براي کارکنان (ازابتداي امسال تاکنون) افزود: در اين بازه زماني واحد ايمني پالايشگاه نيز اقدام به برگزاري 28 هزار و 488 نفر – ساعت آموزش در اين حوزه کرده است.

      واحد آموزش پالايشگاه گاز پارسيان از ابتداي سال 98 تاکنون، 14 هزار و454 نفر-ساعت آموزش براي کارکنان در بدو ورود به پالايشگاه برگزار کرده است که ازحساس بودن کار درمحيط هاي صنعتي بويژه پالايشگاه حکايت دارد.

       

    • media/image/2019/12/2000-1441/6353.jpg

      359 میلیون تن پلاستیک در نقاط مختلف جهان تولید شد

      بقایای پلاستیک

      صنعت نفت به اندازه کافي با انتقادهاي مستمر و خشم عمومي رو به روست و بيش از ميزان تقصير خود درباره تغيير آب و هوا و آلودگي زمين، ملامت مي شود. در واقع، حتي تلاش هاي صادقانه صنعت نفت براي بهبود آب و هوا و توليد پايدار، معمولا به عنوان يک تلاش غيرقابل قبول و مذبوحانه براي تظاهر به پاک بودن، مردود دانسته مي شوند. اين مساله در صنعت پلاستيک، بيش از زمينه هاي ديگر مشهود است و سوخت هاي فسيلي به طور مستمر به دليل بدتر کردن بحران جاري زيست محيطي، مورد ملامت قرار مي گيرند. دهها دولت، ممنوعيت هايي براي استفاده از پلاستيک هاي يکبار مصرف وضع کرده اند و بسياري از گروه ها و فعالان طرفدار محيط زيست نيز براي ممنوعيت کامل پلاستيک، تلاش مي کنند. اما بياييد اکنون نقش وکيل مدافع را بازي کنيم و کلاه مخالف خواني را بر سر بگذاريم؛ انداختن همه تقصيرها به گردن صنعت نفت، در واقع درگير شدن در نوعي از فرافکني پس از حادثه است.  کسي در اينجا تلاش نمي کند طرفدار توجيه گر سوخت هاي فسيلي باشد؛ چراکه حقايق به خودي خود روشن است. پلاستيک و نفت خام به شکلي ذاتي به هم مرتبط هستند و 99 درصد از پلاستيک ها از مواد شيميايي ساخته مي شوند که از سوخت هاي فسيلي به دست آمده اند.

      پلاستيک ها در بهترين حالت، تنها تا حدي قابل تجزيه در طبيعت هستند و تجزيه کامل آنها بين 10 تا هزار سال طول مي کشد. پلاستيک ها در حال اشباع آب و خاک زمين هستند و با زنجيره غذايي ما تداخل پيدا کرده اند. زباله دان بزرگ اقيانوس آرام با يک تريليون و 800 ميليارد قطعه پلاستيک، با مجموع وزن کمرشکن 80 هزار تن، پر شده است. هيچ کس نمي تواند انکار کند که آلودگي پلاستيک، مشکلي جدي با پيامدهايي هشداردهنده است. با اين همه، واقعيت ها معمولا با حقايق ناقص آميخته مي شوند.

      در تولید پلاستیک دقیقا چقدر نفت به کار می رود؟

      مؤسسه اورکتیو گزارش داده است که در سال 2018 میلادی 359 میلیون تن پلاستیک در نقاط مختلف جهان تولید شده و 30 تا 35 درصد این مصرف به بسته بندی با پلاستیک مربوط بوده است. در پاسخ به این پرسش که چه مقدار نفت در این زمینه مصرف شده، باید گفت که هیچ یا دست کم به طور مستقیم، از نفت استفاده ای نشده است؛ زیرا پلاستیک ها به طور مستقیم از نفت تولید نمی شوند؛ بلکه از فراورده های نفتی از جمله ال پی جی، ان جی ای و گاز طبیعی تولید می شوند. اینها، هم به عنوان خوراک و هم به عنوان سوخت لازم در فرایند تولید، به کار گرفته می شوند. ال پی جی، فراورده جانبی در فرایند پالایش نفت و گاز طبیعی تولید می شود و ان جی ال پیش از تزریق گاز به خطوط لوله انتقال، به دست می آید. سوال دیگری که مطرح است، اینکه در سال 2018 میلادی چقدر از این خوراک در تولید پلاستیک استفاده شد؟ که باید گفت اداره اطلاعات انرژی آمریکا که نهادی معتبر است، در اقدامی جالب(!) تصمیم گرفته  این پرسش را نادیده بگیرد و در آخرین گزارش خود با اکراه این گونه اذعان کرده، «برای اداره اطلاعات انرژی ممکن نیست حجم واقعی و منشأ مواد مورد استفاده به عنوان خوراک صنعت برای تولید پلاستیک را مشخص کند» و عجیب اینکه به نظر می رسد این نهاد تا همین چندی پیش، این قدرت را در اختیار داشت.

      در سال 2020 ميلادي، اداره اطلاعات انرژي آمريکا تخمين زده بود در آمريکا، حدود 191 ميليون بشکه ال پي جي و ان جي ال و همچنين 412 ميليارد فوت مکعب گاز براي توليد پلاستيک مورد استفاده قرار گرفته بود. اين مايعات در مجموع 7/2 درصد از مجموع مصرف نفت در آمريکا را به خود اختصاص داده و مصرف گاز در توليد پلاستيک، معادل 7/1 درصد از مجموع مصرف گاز آمريکا بود. براي سوخت هاي مايع، 190 ميليون بشکه به عنوان خوراک استفاده شده و تنها يک ميليون بشکه به عنوان سوخت براي فرايند توليد، مصرف شده بود؛ اما اين ميزان در گاز طبيعي تفاوت داشت و تنها 13 ميليارد فوت مکعب گاز به عنوان خوراک و 399 ميليارد فوت مکعب گاز به عنوان سوخت مورد استفاده قرار گرفته بود. اين نسبت ها در سطح جهاني متفاوت بودند و در توليد پلاستيک از 4 درصد نفت توليدي در جهان استفاده شده بود. با استفاده از ميانگين و در نظر گرفتن توليد کنوني 81 ميليون و 400 هزار بشکه نفت در جهان، صنعت پلاستيک اکنون روزانه 3 ميليون و 300 هزار بشکه نفت مصرف مي کند که اين رقم در واقع کمتر از ميزان نفتي است که براي توليد برق جهان در سال گذشته ميلادي مصرف شد (در حالي که نفت تنها براي توليد 3 درصد از برق جهان مصرف مي شود). اين رقم همچنين به شکلي قابل توجه، کمتر از ارقامي است که برخي از فعالان زيست محيطي نه چندان صادق، منتشر مي کنند.

       

      آينده  صنعت پلاستيک

      اين مساله به آن معنا نيست که صنعت پلاستيک دوست خيلي خوب محيط زيست است. نکته مهم آن است که اگر مي خواهيم در جنگ پيروز شويم، بايد دشمن اصلي خود را بشناسيم.

      در واقع، آژانس بين المللي انرژي در سال گذشته ميلادي، گزارشي ويژه منتشر کرد که هشدار مي داد، افزايش تقاضا براي مواد پتروشيمي تا سال 2040 ميلادي 5 ميليون بشکه از رشد تقاضاي روزانه نفت را به خود اختصاص مي دهد، در حالي که رشد مصرف نفت در خودروها هم اکنون در حال متوقف شدن است.

      با اين همه بسيار روشن است که مزيت هاي پلاستيک نسبت به جايگزين هاي آن از نظر هزينه، انعطاف پذيري و دوام، همچنان موجب افزايش تقاضاي آن در آينده خواهد بود و تا زماني که جهان بتواند جايگزيني مطمئن و کم هزينه براي پلاستيک بيابد (که از هم اکنون مشخص است احتمال بسيار کمي دارد)، پلاستيک به بقاي خود ادامه خواهد داد.

       

    • media/image/2019/12/2000-1441/6354.jpg

      نزديک ترين افراد به پيامبر (ص)در روز قيامت

      پيامبر اکرم(ص) فرمودند: اَقرَبُکُم غَداً مِنّي فِي المَوقِفِ اَصدَقُکُم لِلحَدِيثِ وَ آداکُم لِلاَمانَةِ وَ اَوفاکُم بِالعَهدِ وَ اَحسَنُکُم خُلُقاً وَ اَقرَبُکُم مِنَ النّاسِ.

      نزديک ترين شما به من در قيامت، راستگوترين، امانت دارترين، وفادارترين به عهد، خوش اخلاق ترين و نزديک ترين شما به مردم است.

      در موقف قيامت همه سختي ها و وحشت ها و ترس ها و اهوال گوناگون براي انسان وجود دارد و فرقي هم نيست بين مؤمن و غير مؤمن: يَومَ يَفِرُّ المَرءُ مِن اَخيـهِ * وَ اُمِّه؛ وَاَبيهِ * وَ صاحِبَتِه؛ وَ بَنيهِ * لِکُلِّ امرِئٍ مِنهُم يَومَئِذٍ شَأنٌ يُغنيه؛ يک چنين روزي است روز قيامت که در آيات کريمه قرآن، بخصوص در سوره هاي اواخر قرآن خيلي زياد به احوال و اهوال در قيامت پرداخته شده. خب در يک چنين معرکه سختي که اهميت و سختي آن موقف اصلاً براي ما قابل تصور نيست، انسان دنبال يک مرجع امني مي گردد؛ يک جايي که به آن پناه ببرد، به آن تکيه کند، در زير سايه آن باشد. آن کسي و آن جايگاهي که از همه اشخاص و جايگاه ها در قيامت امنيت بيشتري به انسان مي دهد، جايگاه پيغمبر اکرم(ص) است. اگر کسي بتواند خودش را نزديک آن بزرگوار برساند، اطمينان خاطر پيدا مي کند، احساس يک امنيتي مي کند؛ مثل دنياي ديگر؛ وضع دنيا را ملاحظه کنيد: اگر چنانچه در جايي که سختي هست، مشکل هست، تهاجم هست، دزدي هست، رذالت هست، يک نفر انساني که آنجا در معرض همه اينها قرار گرفته، بخواهد خودش را امنيت بدهد، يک کسي را پيدا مي کند، يک شخصيتي را پيدا مي کند که قوي باشد، مستحکم باشد و فوراً مي رود نزديک او مي ايستد. در قيامت هر کسي بتواند نزديک نبي مکرم اسلام قرار بگيرد، ديگر آنجا يک احساس امنيتي دارد. خب، چه کسي مي تواند برود آن نزديک؟ خلايق جن و اِنس از اوّلين و آخرين که در آنجا جمعند، همه مايلند که خودشان را برسانند به اين بزرگوار؛ مي بينند مقام و مرتبه او را، مي بينند مقامي دارد که «يَغبِطُهُ بِهِ الاَوَّلونَ وَ الآخِرون »، آن را مي بينند و مي خواهند، [امّا] مي توانند؟ نه، همه نمي توانند. اين روايت مي گويد وسيله اي که شما بتوانيد با آن، خودتان را نزديک پيغمبر بکنيد، چيست؛ آن را دارند به ما ياد مي دهند.اينجا دار عمل است، آنجا دار نتيجه است. اينجا يک کارهايي را به ما ياد داده اند، گفته اند اين کارها را انجام بدهيد که اگر اين کارها را اينجا در اين دوره کوتاه -کوتاه است ديگر، اين دنيا يک لحظه از عمر ابدي است، يک لحظه است؛ نود سال، صد سال اگر کسي عمر کند، يک لحظه است در مقابل آن عمر ابدي عالم آخرت- انجام داديم، اگر در اين يک لحظه انسان اين چيزها را رعايت بکند، در آن موقف دشوار به دردش مي خورد. حالا اينها چيست؟ چند مورد را ذکر کرده اند. خود حضرت فرمودند: اَقرَبُکُم غَداً مِنّي، [نزديک ترين شما به من]، فِي المَوقِف -يعني در قيامت- اوّل اين [فرد] است: اَصدَقُکُم لِلحَديث؛ آن کسي که راستگوتر است، در حرف زدن راستگو است، آنچه مي گويد از روي صدق بيان مي کند؛ دروغ و تهمت و شايعه و حرف ضعيف و قول بغير علم و مانند اينها در آن نيست. «صدق» يعني انطباق با واقع، آنچه را واقع است -که او مي داند واقع است- بيان مي کند؛ اَصدَقُکُم لِلحَديث.

       

      مسيري از زمين به بهشت

      آرامش، گم شده انسان امروز است؛ انساني که در ميان همهمه ها و دغدغه هاي روزمره اش گاهي به جايي مي رسد که دنيا را تيره و تار مي بيند. دين اسلام براي آرامش انسان ها نسخه هايي دارد؛ نسخه هايي که عمل به آنها مي تواند اين گوهر گرانبهاي دنياي امروز را براي انسان به ارمغان بياورد. در پنج بخش گذشته به آرامش از ديدگاه آموزه هاي ديني پرداختيم، اکنون و در بخش ششم به نماز به عنوان نسخه اي آرامش بخش اشاره مي کنيم.

      نماز، مهمترين عبادت و راه ارتباط و سخن گفتن با خداست. اين عبادت مي تواند سلامت رواني انسان را کاملاً تأمين کند و به روح بشر آرامشي عميق ببخشد. اگر در نماز به مضامين و ارکان آن توجه شود و مراقبت و حضور کامل در آن جريان يابد، آثار شوم گناهان را شست وشو داده، دلهره و تشويش خاطر را از آدمي مي زدايد و اضطراب را به آرامش تبديل مي کند.

       

      بزرگترين فريضه

      در ميان عبادات، نماز از بزرگترين فرايض اسلامي است و عالي ترين وسيله تقرب به حريم قدس الهي محسوب مي شود. تشريع اين عبادت بزرگ براي برقراري ارتباط انسان با منبع عالم است. قرآن که مهمترين مرجع مسلمين است، درباره جايگاه نماز، آيات متعددي دارد. در کتاب آسماني کمتر عبادتي همچون نماز مورد توجه است. در قرآن تقريباً يکصد و چهل مورد کلمه «صلوة» ذکر شده، پانزده مورد به آن امر شده است و در چند مورد وجود مقدس پيامبر اکرم(ص) مخاطب امر به نماز است. در قرآن براي نماز آثار متعددي بيان شده است که مهمترين آنها ياد خداست، چنانکه نماز موجب فلاح و رستگاري انسان مي شود و در سوره «مومنون» آمده است:

      قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ هُمْ فِي صَلَاتِهِمْ خَاشِعُونَ؛ به راستي که مؤمنان رستگار شدند؛ همانان که در نمازشان فروتن هستند.

      در احاديث دربارة شأن و جايگاه نماز مطالب فراواني آمده است؛ از جمله اينکه در حديثي از امام صادق(ع) سؤال مي شود که برترين چيزي که انسان را به خدا نزديک مي کند و محبوب ترين کارها نزد خدا چيست؟ امام در پاسخ مي فرمايد:بعد از معرفت به خدا با فضيلت ترين و محبوب ترين، نماز است و چيزي غير از نماز از نظر فضل و محبوبيت سراغ نداريم.

      نراقي معاني باطني هفت گانه نماز را چنين برشمرده است؛ اخلاص که خالي بودن درون از آلودگي هاي باطني نظير ريا و عجب است، حضور قلب و فارغ ساختن دل از غير نماز، فهم معاني و مضامين موجود در نماز، تعظيم و بزرگ شمردن معبود، هيبت و هراسي که از عظمت الهي درون قلب حاصل مي آيد، اميدواري به احسان خدا و در نهايت حيا از خطايا و اشتباهات خويش. در ارتباط با نسبت ميان نماز و آرامش فرمول زيبايي در قرآن به چشم مي آيد:

      مقدمة اول: نماز راهي است براي ياد خدا: در آيه 14 سوره طه آمده است: إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِکرِي؛ منم، من خدايي که جز من خدايي نيست، پس مرا پرستش کن و به ياد من نماز برپا دار.

      در اين آيه شريفه، از يک سو خداوند پنج بار فرموده است: «من» تا رابطه اي بسيار صميمي و همراه با انس و محبت ميان خود و بنده هايش برقرار کند. از سوي ديگر، دعوت به بندگي «من» کرده و غايت اقامه نماز را «ياد من» بيان فرموده است. نماز آثار متعدي دارد از جمله اينکه نماز بگزاريد تا ياد او در قلبتان جاري شود، حضور او را درون خويش احساس و به ساحت قدس ربوبي توجه کنيد.به بيان ديگر، گاهي در قرآن نام خدا را مي بينيم، گاهي اسم او را از اين و آن مي شنويم و زماني ممکن است بر زبان خود نام او را جاري کنيم، اما در معرفت به خدا به اين اندازه نبايد اکتفا کرد بلکه مي توان مسير ديگري رفت. «راه ديگر اينکه ياد او و حضور او را خودمان احساس کنيم». تأکيد اين است که براي دستيابي به آثار نماز بايد تمرين کرد تا نماز به صحنه حضور خدا تبديل شود.

      مقدمة دوم: ياد خدا راهي است براي رسيدن به آرامش: در آيه 28 سوره رعد آمده است:

      أَلَا بِذِکرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ؛ آگاه باش که با ياد خدا دلها آرامش مي يابد.

      نتيجه اي که از اين دو مقدمه حاصل مي آيد اين است که اقامه نماز يعني سخن گفتن با خدا همراه با احساس حضور او، راهي است براي دستيابي به امنيت و آرامش دروني.

      مقدمه سوم: آرام يافتن راهي است براي دستيابي به بهشت خدا: در آيه 27 تا 29 سوره فجر آمده است: يَا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ ارْجِعِي إِلَي رَبِّک رَاضِيَةً مَّرْضِيَّةً فَادْخُلِي فِي عِبَادِي وَادْخُلِي جَنَّتِي؛ اي نفس مطمئنه! خشنود و خداپسند به سوي پروردگارت بازگرد و در ميان بندگان من درآي و در بهشت من داخل شو.

       

      نماز واقعي

      نماز واقعي راهي است براي ياد خدا و ياد خدا، وسيله اي است براي دستيابي به آرامش و آرامش، آدمي را تا آسمان بالا برده او را به «بهشت خدا» مي رساند.

       پس اقامه نماز راهي است به عالي ترين مرتبه بهشت و مسيري است که زمين را به آسمان متصل مي کند. گفت وگو با خدا هرچند کوچک به نظر آيد، اما ارزشي والا و تأثيري عميق دارد؛ به گونه اي که مي تواند آسمان ها را شکافته تا اوج قرب، انسان را عروج دهد و «نماز راهي است به رهايي».

       

      نقش بسيج در تقويت ساخت دروني نظام

      مقام معظم رهبري در مجموعه بيانات اخير شان، از مقوله تقويت ساخت دروني نظام به عنوان «راه حل مشکلات کشور»، «لازمه موفقيت ديپلماسي»، «عامل افزايش اقتدار بين المللي نظام» و ... يادکردند؛ بنابراين از ديدگاه ايشان پايه اصلي حرکت کشور به سوي وضع مطلوب و توفيق در حل مشکلات بر انسجام و استحکام دروني و تمرکز انرژي در داخل کشور بنا نهاده شده است. از اين رو ما در زير به مهم ترين اقدام هايي که اين نهاد ارزشمند مي تواند در زمينه تقويت ساخت دروني نظام اسلامي انجام دهد، مي پردازيم.

       گفتمان سازي: به اين معنا که با ترويج وتبيين ضرورت اين موضوع در اين برهه از زمان براي کشور و طرح آن در فضاي عمومي جامعه، گفتمان تقويت ساخت دروني نظام شکل بگيرد. اهميت اين بحث از آنجاست که افزايش آگاهي عمومي در هموار کردن مسير حرکت به سمت وضع مطلوب بسيار اثرگذار است و پس از اين مرحله، تقويت ساخت دروني به مطالبه عمومي تبديل مي شود و وضعيت به گونه اي مي شود که کليت جامعه خواهان اقدام در اين راستا مي شود و فراتر از اين، به چارچوبي تبديل مي شود که مسؤولان اقدام هاي خود را در قالب آن تعريف مي کنند.

        ترويج سبک زندگي اسلامي- ايراني: با توجه به اين نکته بسيار مهم که نوع نگرش و شيوه زندگي مردم هر کشوري در سرنوشت آن کشور اثرگذار و همين امر است که افق حرکت آن جامعه به سوي وضع مطلوب را روشن مي کند، اقدام براي بومي سازي سبک زندگي مي تواند در تقويت ساخت دروني کشور بسيار تعيين کننده باشد. در اين راستا بسيج به عنوان نهادي که از خيل عظيم اعضا برخوردار است، اعضايي که در زمينه هاي مختلف داراي مهارت هستند و همچنين به شبکه اي به نام هاديان سياسي که از نيروهاي نخبه و متخصصان در امور سياسي و اجتماعي تشکيل شده است، مجهز است و مي تواند به تئوري پردازي سبک اسلامي ايراني زندگي بپردازد و آن را تبليغ کند و فراتر از اين با پياده کردن اين سبک، الگويي به جامعه عرضه بدارد. اقدام براي اصلاح الگوي مصرف از جمله اقدام هايي است که در اين زمينه مي بايد مورد توجه قرار گيرد. الگوي مصرف هم يعني پاسخ به سه سؤال اساسي: 1- چه مصرف کنيم؟ 2- چه مقدار مصرف کنيم؟ 3- چه زماني مصرف کنيم؟

        فعال کردن منابع غير فعال: با توجه به اينکه بخشي از مشکلات کشور به ويژه در حوزه اقتصادي به دليل بهره برداري نکردن و در صورت بهره برداري به عدم بهره برداري بهينه از ظرفيت هاي داخلي مربوط مي شود، توانمندي ها و تجربيات بسيج بويژه توانمندي هاي آن در عرصه سازندگي مي تواند در استفاده بهينه از اين ظرفيت مورد استفاده بيشتر قرار بگيرند.

       تقويت و توسعه هر چه بيشتر اردوهاي جهادي: بسيج سازندگي با حضور در نقاط سخت گذر، محروم و کم برخوردار در راستاي تکميل اهد اف ارگان هاي ديگر فعاليت مي کند. پروژه هاي مدرسه سازي، احداث پل روستايي، آب بند، طرح هاي آبخيزداري و بهسازي آب روستايي، احداث مسکن روستايي براي مددجويان بهزيستي، ايجاد ميدان هاي ورزشي و طرح هاي هادي روستايي از جمله اقدام هاي بسيج سازندگي است که بخشي از آنها در قالب اردوهاي جهادي و توسط طلاب و دانشجويان انجام مي شوند. اين عزيزان که مقام معظم رهبري آنها را سفيران کار و تلاش ناميده اند، با حضور در روستاها و مناطق محروم، ضمن ترويج معارف اهل بيت (عليهم السلام) و اقدام در راستاي رفع برخي نارسايي هاي فرهنگي، به ترويج فرهنگ کار و تلاش، کسب تجربه و مهارت هاي شغلي و توانمندي افراد و گروه هاي مختلف در اجراي طرح ها، کمک در کاهش هزينه هاي دولت، تسريع در انجام پروژه هاي کوچک و... مي پردازند و از اين رهگذر در رفع محروميت بسياري از نقاط محروم و دور افتاده کشور کمک کرده اند.

       

      بازديد مشاور فرهنگي وزير نفت از انبار نفت   بندرعباس

      مشاور فرهنگي وزير نفت در سفر به استان هرمزگان از انبار نفت شهيد رجايي بندرعباس ديدن کرد.احمد مجيدي با حضور در انبار نفت شهيد رجايي بندرعباس، ضمن بازديد از روند عمليات با کارکنان سکوهاي بارگيري و تخليه فراورده هاي نفتي و کارکنان اداري ديدار و گفت وگو کرد و از نزديک در جريان نحوه خدمات رساني و مشکلات قرار گرفت. مجيدي ضمن ديدار با رانندگان، در جريان مشکلات و دغدغه هاي آنها قرار گرفت و از نحوه ارائه خدمات به رانندگان نفتکش هاي جاده پيما که براي تحويل بار يا بارگيري انواع فراورده به بندرعباس مراجعه کرده بودند، ديدن کرد. در خلال اين بازديد، عبدالله احمدي کمرپشتي، مدير شرکت پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان با ارائه توضيحاتي، اهم اقدام هاي انجام شده در زمينه کاهش زمان بارگيري و خدمات به رانندگان نفتکش جاده پيما را تشريح کرد.در اين بازديد، رئيس ستاد اقامه نماز پالايشگاه نفت ستاره خليج فارس و چند تن از مسؤولان واحدهاي مختلف اداري و عملياتي شرکت پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان نيز حضور داشتند.همچنين مرتضي عابديني، معاون فني و عملياتي شرکت پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان، چشم انداز آتي بارگيري در اين انبار استراتژيک را تشريح کرد.

       

      شهيدحميد چرخکان

      شهيد حميد چرخکان در تاريخ 10 خرداد 1328 در شهر شوشتر در استان خوزستان متولد شد. او که متاهل بود و دو فرزند داشت، در سال 1353 وارد شرکت ملي نفت شد و در تاريخ 16 ارديبهشت 1363 بر اثر اصابت ترکش خمپاره به فيض عظيم شهادت نائل آمد. وي پس از پيروزي انقلاب اسلامي و در زمان بروز جنگ تحميلي به عضويت ستاد بازسازي نيروي انساني درآمد و در امور ترخيص مجروحان جنگي و ستاد جنگ فعاليت کرد.

      در بخشي از وصيت نامه اين شهيد آمده است: «با سلام به روحانيت مبارز و با سلام به امت شهيد پرور. اميد است که برادران و خواهران در راه پيشبرد و اهداف انقلاب اسلامي تا ظهور امام زمان (عج) استوار باشند و... با سلام به مادرم که همواره افتخار شاگردي اش را داشتم.»

       

      سبک زندگي توحيدي و موفقيت الهي

      کتاب سبک زندگي توحيدي و موفقيت الهي(جلد نخست؛ آرامش)، کتابي است که آن را محمدتقي فعالي گردآوري کرده است و توسط نشر تيماس در سال 1396 و در 306 صفحه منتشر شده است. اين اثر سعي دارد تا در حد امکان، تمام نکات قرآني در باب آرامش پيش نگاه خوانندگان قرار گيرد و براي رسيدن به اين هدف از مثال ها، جمله هاي کوتاه، ترسيم جداول و کلمات قصار استفاده شده است.

      سازمان دهي اين کتاب در دو فصل انجام شده است؛ فصل اول به معناشناسي، تعريف، رويکردها، رهيافت ها و انواع نظر دارد و درفصل دوم، اصول، آثار، نشانه ها، روش ها و عوامل برجسته شده اند تا از اين طريق بتوان نگاهي نسبتاً جامع به مقوله آرامش داشت.جلد نخست با نام آرامش بخشي از يک مجموعه به «سبک زندگي توحيدي و موفقيت الهي» و هر کدام از جلدهاي ديگر اين مجموعه، موضوع خاصي دارند. موضوع هاي اين مجموعه عبارتند از: آرامش، اعتمادبه نفس، شادي، بخشش و گذشت، مهار خشم، مهار ترس و خوش بيني.

    • media/image/2019/12/2000-1441/6355.jpg

      آلودگی هوا تهدید جدی برای سلامت انسان

      هوا يكي از پنج عنصر ضروري (هوا، آب، غذا، گرما و نور) براي ادامه حيات است. انسان روزانه نزديک به 22 هزار باز تنفس مي کند و تقريبا به 15 کيلوگرم هوا در روز نياز دارد . اين در حالي است که امروزه با پيشرفت صنعت، فناوري و گسترش زندگي شهرنشيني، مشکل بزرگي به نام آلودگي هوا جوامع مختلف را دربر گرفته، مسأله اي که تهديدي جدي براي سلامت انسان محسوب مي شود. بدون آب و غذا مي توان زنده ماند، اما انسان بدون هوا 5 دقيقه هم دوام نمي آورد؛ با اين حال آلودگي هوا اين روزها به يکي از معضلات اصلي جوامع مختلف تبديل شده و ايران هم از اين قاعده مستثنا نيست.  عوامل مختلفي در ايجاد آلودگي هوا نقش دارند، عواملي که سبب مي شوند گازهاي مضر، گرد و غبار، دود و... وارد جو شوند و شرايط خطرناکي را به وجود آورند. شرايطي که زندگي گياهان، حيوانات و انسان ها را به مخاطره مي اندازد و با مشکلات زيادي مواجه مي کند. در ايران هم هرازگاهي آلودگي هوا مهمان کلانشهرهايمان از جمله تهران، تبريز، مشهد و... است و به مشکلي تبديل شده که نه تنها باعث مختل شدن برخي فعاليت ها مي شود، بلکه به وضعيت اقتصادي کشورها نيز لطمه وارد مي کند و مهم تر از همه تهديدي جدي براي سلامت محسوب مي شود.

      آلودگی هوا و عوارض مخرب آن

      متخصصان علوم مختلف پزشکي معتقدند آلودگي هوا آثار زيانباري بر جسم و روح افراد بجا مي گذارد، به طوري که تا سال ها مي توان عوارض آن را مشاهده کرد. آلودگي هوا روي دستگاه هاي داخلي بدن مثل دستگاه قلبي و عروقي، تنفسي و البته اندام هاي خارجي مانند چشم و پوست که به طور مستقيم در معرض آلودگي قرار دارند، تاثيرگذار است. آسم و آلرژي هاي پوستي و برخي بيماري هاي صعب العلاج مانند سرطان از جمله تاثيرات مخرب و غيرقابل جبران آلودگي هوا هستند.  علاوه بر بيماري هاي جسمي، ناسالم بودن هوايي که آن را تنفس مي کنيم بر روح و روان انسان هم تاثيرگذار مي گذارد؛ افسردگي، پرخاشگري، خواب آلودگي، بيش فعالي و...، از ديگر عوارض آلودگي هوا هستند که نمي توان آنها را ناديده گرفت.

      مراقبت از نوزادان، کودکان و سالمندان

      نوزادان، کودکان و سالمندان، بدن هاي حساس و ضعيف تري نسبت به ديگر افراد دارند و از آلودگي هوا بيشترين آسيب را مي بينند که متاسفانه گاهي رعايت نکردن برخي نکات باعث از دست دادن جان اين افراد مي شود.

      اگرچه گفته مي شود روش هاي تاثيرگذار و مطمئني براي مقابله با آلودگي هواي زمستاني وجود ندارد، اما با رعايت برخي نکات مي توان تاثيرات نامطلوب هواي ناسالم را کاهش داد.

      داخل منزل

      هنگام آلودگي هوا، محيط خانه را نبايد فراموش کرد. در اين فضا هم مانند بيرون ذرات آلاينده وجود دارد که اگر به اين مسأله بي توجه باشيد، 24ساعت شبانه روز را هواي آلوده تنفس خواهيد کرد.

      چشم ها

      از جمله اندام هاي خارجي بدن چشم ها هستند که در زمان آلودگي دچار مشکلات زيادي مي شوند. با وجود اينکه آلودگي هوا بر قسمت هاي داخلي چشم تاثيري ندارد، اما سطح چشم(قرنيه و پلک ها) را ملتهب مي کند و باعث سوزش، آبريزش و قرمزي آنها مي شود.

      تغذیه مناسب و مقابله با آلودگی هوا

      استفاده از تـــغـذيه مناسب روش مناسبي براي مقابله با مشکلات و بيماري هاي ناشي از آلودگي هواست. آنتي اکسيدان هاي موجود در مواد غذايي مي ‎توانند از بدن در برابر اثرات مضر ناشي از آلاينده هاي هوا محافظت کنند.

      * ميوه ها، سبزيجات و حبوبات، حاوي ترکيبات مفيدي هستند که مي توانند اثرات زيانبار آلودگي هوا را از بين ببرند. استفاده از ميوه ها و سبزيجاتي مانند ليموترش، آلو خشک، مارچوبه، کلم قرمز، فلفل دلمه اي زرد، لوبيا، سيب زميني و... را فراموش نکنيد.

      کلم سفيد و بروکلي سرشار از سولفورافان هستند که اين ماده مي تواند با آلودگي هوا مقابله کند و به سم زدايي ريه ها بپردازند.

      * شير و مايعات سالم بنوشيد؛ مصرف روزانه حداقل دو ليوان شير با چربي زير 5/1 درصد خنثي کننده سموم سربي است که از سوختن بنزين و گازوئيل در هوا منتشر مي شود و از جذب ريزمغذي هايي چون آهن، کلسيم و  روي در بدن جلوگيري مي کند. مايعات سالم هم مثل آب انار، چاي سبز، چاي سفيد و قهوه به دليل داشتن ترکيبات فلاونوئيدي به دفاع بدن در برابر عوامل اکسيدکننده که از طريق آلودگي هوا وارد بدن مي شوند، کمک مي کند.

      * ويتامين ها را هم فراموش نکنيد؛ استفاده از ويتامين C به دليل دارا بودن آنتي اکسيدان هاي فراوان سلامت ريه ها را به دنبال دارد. مصرف ويتامين E هم از آسيب رسيدن به بافت هاي بدن جلوگيري مي کند.

      نکته: هنگام آلودگي هوا بسته به نوع آلاينده و غلظت آن، اقدام هاي پيشگيرانه مختلفي توصيه مي شود که يکي از آنها استفاده از ماسک هاي تنفسي است. البته اين ماسک ها نمي توانند به طور کامل از ضرر و زيان آلاينده ها بکاهند؛ بنابراين افراد آسيب پذير تا حد امکان از خانه خارج نشوند، اگر هم چاره اي جز خروج نداشتند، بهتر است از ماسک هاي فيلتردار استفاده کنند.

       

      آشنایی با مواد غذایی ضدبیماری

      تقويت سيستم ايمني بدن نقش زيادي در حفظ سلامت دارد. در شرايط مختلف از جمله آلودگي يا کاهش دماي هوا   مقاومت بدن کم مي شود، اما با مصرف برخي مواد غذايي ضدبيماري مي توان مقاومت بدن را بالا برد و به حفظ سلامتي کمک کرد.

      مصرف مواد غذايي پرخاصيت در جلوگيري از ابتلا به بيماري معجزه مي کند، موادي که برخي از آنها را در ادامه برايتان آورده ايم.

       مغز بادام: سرشار از منيزيم، آهن، کليسم و فيبر است که بيشترين خاصيت را براي قلب دارد و از ابتلا به برخي سرطان ها و کم خوني جلوگيري مي کند. مغز بادام به دليل دارا بودن ريبوفلاوين ها نقش زيادي در بازسازي بافت بدن دارد، ضمن اينکه ميزان کلسترول خون را کاهش مي دهد.

        سيب: منبع غني پکتين است. اين ماده توليدکننده ذرات مولکولي است که تا حد زيادي به از بين رفتن سلول هاي سرطاني در سطح پروستات، روده و ريه کمک و از پيشرفت سرطان در بدن جلوگيري مي کند. سيب سرشار از فيبر است و به ميزان قابل توجهي کلسترول و گلوکز خون را کاهش مي دهد. اين ميوه خوش آب و رنگ با داشتن ويتامين C و آنتي اکسيدان از سلول ها محافظت مي کند  و سيب همچنين از سياهرگ ها محافظت مي کند.

        بروکلي: داراي آنتي اکسيدان و سرشار از ويتامين است. کلم بروکي کلسيم، پتاسيم، فيبر و مقدار زيادي مواد فيتوشيميک دارد که از ابتلا به بيماري هاي قلبي، ديابت و برخي سرطان ها جلوگيري مي کند. همچنين داراي ويتامين هاي A و C است. اين نوع کلم حاوي برخي آنتي اکسيدان هاست که مي توانند از سلول ها محافظت کنند

       هويج: حاوي مقدار زيادي بتاکاروتن و ويتامين A است. مصرف روزانه هويج به حفظ سلامت کمک مي کند. پکتين موجود در هويج سم زداست و مصرف مواد غذايي حاوي اين ماده در زمان اوج آلودگي هوا بسيار موثر است و اثرات منفي تنفس مواد شيميايي و سمي از بدن را خنثي و تعادل بدن را در برابر آلاينده ها حفظ مي کند.

       اسفناج: مصرف اين گياه غذايي هم ايمني بدن را بالا مي برد و نقش زيادي در زيبايي پوست و مو دارد. اسفناج داراي ويتامين هاي A، C و ويتامين B2 است که اين ويتامين در بازسازي بافت هاي بدن، نقش تاثيرگذاري ايفا مي کند. اين گياه پرخاصيت همچنين مقادير زيادي کليسم، منيزيم، آهن و ويتامين B6 دارد.

        سيب زميني: ضدسرطان و ضدپيري است. وجود رنگ زرد در سيب زميني، نشان دهنده بتاکاروتن در آن است. اين ماده منبعي غني از ويتامين A است که از پيري زودرس جلوگيري مي کند.

       عصاره سبزيجات: در جلوگيري از بروز عارضه قلبي بسيار موثر است، چراکه عصاره اين گياهان سرشار از انواع ويتامين ها و مواد معدني هستند.

        علاوه بر مواردي که به آنها اشاره کرديم، مواد غذايي مغذي ديگري هم وجود دارد که مي توان با استفاده از آنها مقاومت بدن را بالا برد و سيستم ايمني بدن را تقويت کرد. با گنجاندن مواد پرخاصيت ضدبيماري در برنامه غذايي تان هميشه سلامت بمانيد.

       

    • media/image/2019/12/2000-1441/6356.jpg

      دره راگه جاذبه ای 20 هزار ساله و کم نظیر

      شبنم اعماري      به نيمه هاي پاييز رسيده ايم؛ فصل دل انگيزي که پر از زيبايي است، فصل باد و باران و بوي خاک، فصل عاشقي و دلبري رنگ ها. پاييز هزاررنگ کم کم جاي خود را به زمستان مي دهد، فصلي که کمتر کسي دل به جاده مي سپارد و راهي سفر مي شود.  با اين حال در کشورمان نقاط زيادي وجود دارد که در فصل سرما تماشايي و براي سفر هاي زمستاني مناسبند. استان کرمان يکي از مناطقي است که زمستاني دلپذير دارد و سفر به اين منطقه مي تواند بسيار خاطره انگيز باشد.  از جاذبه هاي ديدني اين استان هم که براي سفرهاي پاييزي و زمستاني بسيار مناسب است از دره راگه مي توان نام برد، جايي که در گذشته هاي نه چندان دور به دليل آنکه خرده سنگ هايي از بالاي دره به پايين سقوط مي کردند، به دره مرگ معروف بود. اين جاذبه زيبا در نزديکي رفسنجان جا خوش کرده است.

      نادرترين پديده زمين شناسي

      دره راگه يکي از زيباترين مکان هاي ديدني استان کرمان به شمار مي رود که قدمتي 20 هزار ساله دارد و از نادرترين پديده هاي زمين شناسي محسوب مي شود که بر اثر فرسايش آبرفتي در کويرهاي حاشيه رفسنجان شکل گرفته است. اين دره چيزي حدود 20 کيلومتر طول و عمقي 70 متري دارد. صخره هاي نوک تيز و معمولي با تيغه هاي بلند 100 متري از راگه فضايي شگفت انگيز ساخته اند که هر بازديدکننده اي را به وجد مي آورد؛ اما آنچه بر چشم نوازي دره افزوده، رودي به نام «گيودري» است که زيبايي هاي راگه را دوچندان کرده است.

       

      تفريحات دره

      راگه به دليل دارا بودن آب وهوايي مناسب و آسمان زيبا و پرستاره، توجه گردشگران زيادي را به خود جلب کرده است، از آن جهت که مکان خوبي براي ديدن ستاره هاست. با حضور در دره راگه نمي توان از رصد ستارگان در شب به راحتي گذشت.علاوه بر اين، صخره نوردي و کوهنوردي هم گردشگران زيادي را به اين منطقه مي کشاند.دره راگه روزگاري ناشناخته بود، اما افزايش ظرفيت گردشگري در اين منطقه باعث شده تفريحات جذاب و منحصر به فردي در حال ايجاد و گسترش باشند که از جمله آنها مي توان به دوچرخه سواري، شترسواري، اسب سواري، موتورهاي چهارچرخ، راپل، طي کردن عرض دره از طريق پل معلق، رالي کوير، زيپ لاين، گردشگري نجوم و... اشاره کرد.

      حيات وحش راگه

      اين جاذبه ديدني به دليل شرايط خاصي که دارد از حيات وحش منحصر به فردي نيز برخوردار است. ژئوپارک راگه با طبيعت بکر و حيات وحش کم نظيرش در حال حاضر محبوبيت زيادي در بين طبيعت گردان پيدا کرده است.

      دانستي هاي سفر

      با توجه به آنچه برايتان آورديم، اگر قصد سفر به اين دره را داشتيد، به نکاتي که در ادامه مي گوييم، دقت کنيد تا سفري ايمن و لذت بخش داشته باشيد.

      امروزه که در عصر تکنولوژي بسر مي بريم، براي گشت و گذار در اقصي نقاط کشور مي توانيم به راحتي از گوشي هاي هوشمندمان استفاده کنيم، اما گاهي اوقات پيش مي آيد که کمک گرفتن از راهنمايان محلي امري ضروري به نظر مي رسد. براي دره گردي در راگه به راهنما و فردي آشنا به اين منطقه نياز است، کسي که محيط را به خوبي بشناسد و آگاهي کاملي از اين منطقه داشته باشد. نکته بعدي که بايد به آن اشاره کنيم، اينکه بخشي از مسير راگه را بايد در آب طي کنيد. بنابراين لباس، کفش و تجهيزات مورد نياز براي راه رفتن در آب يادتان نرود.

      چه زماني برويم

      استان کرمان و شهرهاي ديدني آن، به دليل شرايط اقليمي و موقعيت جغرافيايي شان، جزو مناطق گرمسيري ايران هستند که تابستان هايي داغ و سوزان دارند. به همين دليل بهترين زمان سفر به استان کرمان، فصول سرد سال است و مناسب ترين راه براي رسيدن به دره زيباي راگه که هم راحت باشد و هم به صرفه، سفر با قطار و رفتن به رفسنجان است، چراکه از اين شهر تا دره 20 کيلومتر راه در پيش داريد.

      مسير دسترسي

      براي رسيدن به اين دره شگفت انگيز کويري از سمت رفسنجان به سمت کرمان حرکت کنيد، سپس با عبور از روستاي ناصريه، يک خروجي در سمت راست مي بينيد، اين جاده را تا زماني ادامه دهيد که به يک علامت با لاستيک خودرو برسيد. با رسيدن به اين علامت، مسيري در سمت چپ ديده مي شود که بايد آن را مستقيم ادامه دهيد تا در نهايت به دره برسيد و خود را مهياي گشت و گذاري خاطره انگيز کنيد.

       استفاده از کمپ

      اگر تمايل داشتيد از تمام ديدني هاي دره و اطراف آن ديدن کنيد، يک روز کافي نيست و بايد مدت زمان بيشتري را به اين کار اختصاص دهيد. بنابراين در صورت تمايل مي توانيد شب را در اقامتگاهي که در نزديکي راگه وجود دارد، بگذرانيد، کمپي که با عبور از قسمتي از دره، آن را مي بينيد.

      ثبت عکس هاي ديواره ها و رود جاري اين دره مي تواند شگفت انگيز بودن آن را به خوبي برايتان به تصوير بکشد تا با هر بار ديدن اين تصاوير به وجد بياييد و خاطرات حضور در دره را مرور کنيد.

       

      هتل های سنتی ایران

      هتل سرابي  شوشتر

      اين خانه که کهن ترين هتل سنتي جنوب محسوب مي شود با قدمتي 210 ساله در دل شهر جا خوش کرده و جزو بناهاي تاريخي و زيباي شوشتر به حساب مي آيد که پس از مرمت به عنوان اولين هتل سنتي استان خوزستان شناخته مي شود. هتل سنتي سراب شوشتر، هنر بي بديل ايران زمين را به حدي زيبا به تصوير کشيده که نمي توان از اقامت در آن به راحتي گذشت و تلفيق هنر ايراني اسلامي در معماري آن را ناديده گرفت. از مزاياي اقامت در هتل خانه سرابي نزديکي آن به سازه هاي تاريخي و بازار سنتي است. با اين حال توجه داشته باشيد که اين هتل در ورودي، لابي و اتاق هاي خود داراي پله است که شايد براي افراد سالمند و کودکان خردسال مشکلاتي در رفت و آمد ايجاد کند.

      هتل سنتي طبيب

      بناي اين هتل سنتي، يک اثر تاريخي زيبا و منحصر به فرد است که در بافت قديم شوشتر خودنمايي مي کند. اثري که به ثبت ملي رسيده است. هتل خانه سنتي طبيب، با قدمت بيش از 200 سال متعلق به دوران قاجار است و در آن زمان به عنوان تجارت خانه از آن استفاده مي کردند. از ويژگي هاي اين هتل منحصر به فرد که باعث تمايز آن شده، مي توان به انواع مختلف و متعدد تزيينات از جمله گچبري و آجرکاري اشاره کرد. ديوارها و پنجره هاي مشبک آجري که در بخش هاي مختلف اين بنا به چشم مي خورد هم بر زيبايي هاي اين هتل خانه سنتي افزوده است. درهاي چوبي با سردرهاي زيباي آن فضايي چشم نواز خلق کرده اند که شما را به عمق تاريخ خواهد برد.

      هتل عمارت افضل

      يکي ديگر از بناهاي تاريخي بجا مانده از دوره قاجار در شوشتر که به ثبت ملي رسيده عمارت خانه افضل است، جايي که در معماري آن تلفيق هنر ايراني اسلامي به خوبي ديده مي شود. آجرکاري اين بنا بسيار خاص است و مشتمل بر آجرکاري خفته، راسته و خوون چيني در جبهه هاي مختلف بناست.

       

      صنایع دستی

      نگارگری

       

       

      يکي از مشهورترين و ارزنده ترين هنرهاي ايران که نمونه هاي هنر تصويري در نسخه هاي خطي است، نگارگري مي گويند. در اين هنر کهن؛ نقش ها، هيچ شباهتي با عالم واقعي ندارند. منظره هاي نزديک، در قسمت پايين نقاشي و مناظر دور در قسمت بالاي آن کشيده مي شوند و هيچ کدام از چهره ها تمام رخ نيستند.

      نگارگري ايراني، به عنوان هنري برگرفته از مفاهيمي چون تعالي روح و رسيدن به عالم معنا و جاودانگي با نگرش حقيقت گرا و هنر قدسي در سراسر دنيا شناخته شده است.

      در حقيقت نگارگري مفهوم عام دارد و روش ها و سبک هاي گوناگون نقاشي ايراني را شامل مي شود؛ چه آنها که در کتاب و نسخه هاي خطي (تذهيب، تشعير، حاشيه سازي، جدول کشي، گل و مرغ) صورت گرفته و چه آنها که بر ديواربناها و بوم هاي ديگر انجام شده است.

      * نگارگري يا نقاشي ايراني داراي ويژگي ها، اصول و ضوابطي مخصوص به خود است که آن را از نقاشي اروپايي و حتي مينياتور(که با نگارگري اشتباه گرفته مي شود) متمايز مي کند.

      در مجموع ويژگي هاي نگارگري باعث شده نگارگران ايراني از اين هنر براي ترسيم تصاوير زيبا و پرمعنا و مفهوم استفاده کنند. اين هنر از ديرباز در کتاب آرايي و ديوارنگاري به کار مي رفته و امروزه نيز بيشتر در تابلوها و پرده ها تجلي پيدا مي کند.

      اصلي ترين ماده هنر نگارگري، سطحي است که اين هنر روي آن اجرا مي شود، مثل قلمدان ها، جاکتابي، جلد کتاب، آلبوم، قاب آينه و ... .

      نگارگران در تکنيک نگارگري از انواع رنگ هاي محلول در آب مانند گواش، آبرنگ، آکروليک يا مرکب استفاده مي کنند. روغن نيز براي محافظت از آثار مورد استفاده قرار مي گيرد.

      قلم مو هم ابزار ديگري است که در نگارگري از آن بهره مي برند.

       

       

       

    • media/image/2019/12/2000-1441/6374.jpg

      نان های نازک و مغزدار

         شهلا خاتون آباد

      کرپ يا کريپ، نان نازک و ظريفي است که شباهت زيادي به پنکيک دارد. کلمه کرپ به فرانسوي(برخي هم معتقدند يوناني) از ريشه لاتينcrispa  به معناي «پيچاندن» گرفته شده است. اين نان ظريف که طرز تهيه بسيار ساده اي دارد، پس از طبخ با مواد مختلفي از جمله مرغ، گوشت، پنير و... پر و به غذايي خوشمزه تبديل مي شود. پس اگر به دنبال تنوع غذايي هستيد، تهيه کرپ ها را که سبک، مقوي و بدون برنج هستند، امتحان کنيد. در اين شماره براي شما خوانندگان هميشه همراه، طرز تهيه يک کرپ سالم و خوشمزه را آموزش مي دهيم که مي تواند گزينه خوبي براي وعده هاي غذايي تان باشد.

       

      طرز تهیه مواد میانی

      ابتدا در تابه مقداری کره ریخته و مرغ را در آن تفت دهید. سپس برگ بو و یک عدد پیاز را به آن اضافه کنید. کمی پودر سیر بزنید و بگذارید با مقداری آب بپزد، به طوری که یک پیمانه از آب آن باقی بماند. وقتی مرغ خوب پخت، آن را ریش ریش کنید. آب مرغ را از صافی رد کنید و بگذارید تا کمی خنک شود. ذرتی را که با مقداری آب و نمک پخته اید، آبکش کنید. پیاز دوم را ریز کرده و در روغن تفت دهید تا کمی سرخ شود. حالا فلفل دلمه ای خرد شده را به آن اضافه کنید و اجازه دهید کمی تفت بخورد. در این مرحله مرغ را اضافه کرده و کمی نمک، فلفل و زعفران به موادتان بیفزایید و دوباره تفت دهید. قارچ ها را ورقه ورقه کرده وبه مواد بالا اضافه کنید. حالا نوبت اضافه کردن ذرت، رب گوجه فرنگی و سبزی هاست، همه مواد را خوب تفت دهید تا آبشان کاملا کشیده شود. زیر حرارت را خاموش کنید و پنیر پیتزای رنده شده را درون مواد بریزید و خوب مخلوط کنید.

       

      کرپ مرغ و سبزیجات

      مواد لازم

      سینه مرغ: یک عدد

      قارچ: 2 پیمانه

      پنیر پیتزای رنده شده: یک پیمانه

      رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری

      فلفل دلمه ای رنگی خرده شده(نگینی): نصف پیمانه

      ذرت پخته شده: نصف پیمانه

      پیاز: ۲عدد

      سبزی (ریحان و جعفری ساتوری شده): ۳ قاشق سوپخوری

      کره: 500 گرم

      برگ بو: ۵ عدد

      پودر سیر، نمک و فلفل: به میزان لازم

      روغن زیتون: به میزان لازم

      طرز تهیه خمیر کرپ

      ابتدا فر را روشن کنید تا کمی گرم شود، سپس آرد را با مقدار کمی نمک مخلوط و سه مرتبه الک کنید تا کاملا هوا بخورد و سبک شود. در ظرفی تخم مرغ ها را بشکنید و خوب هم بزنید. در صورت تمایل می توانید کمی زعفران به آن اضافه کنید. در این مرحله شیر را بیفزایید و پس از مخلوط کردن بتدریج آرد را اضافه کنید تا مایه ای صاف و رقیق به دست آید. اگر مایه شما غلیظ بود، می توانید از آب مرغی که کنار گذاشته اید، به آن بیفزایید. داخل تابه کره بریزید و اجازه دهید گرم شود، سپس مقداری از خمیر را داخل آن بریزید به طوری که سطح تابه را بپوشاند و بعد از پخت یک لایه نازک خمیر داشته باشید، نه بیشتر!

       درون هر نان کرپ، مقداری از مایه آماده شده مرغ و پنیر قرار دهید و آن را به هر شکلی که دوست دارید تا بزنید یا بپیچید. پس از آماده شدن تمام نان کرپ ها، مواد را درون سینی فری که چرب کرده اید، بچینید و داخل فر قرار دهید تا پنیر آب شود. کرپ های آماده تان را درون ظرف مورد نظر بگذارید و روی آنها را با جعفری خرد شده تزیین کنید. این غذا باید داغ سرو شود.  نکته: در صورت نداشتن فر می توانید پس از ریختن پنیر، مواد را روی حرارت قرار دهید تا پنیر ها آب شوند، سپس درون نان ها گذاشته و سرو کنید. همچنین به جای مرغ می توانید از سویا، گوشت چرخ کرده یا ژامبون استفاده کنید. به جای ذرت هم می توان از نخودفرنگی استفاده کرد.

       

      مواد خمیر

      تخم مرغ: 3 عدد

      آرد: یک پیمانه

      شیر: یک و نیم پیمانه

      زعفران: به میزان لازم (اختیاری)

       

      شیرینی خشک

          مريم روزبهاني

      مواد لازم

      کره: 130گرم

      آرد:200گرم

      پودر شکر: 70گرم

      تخم مرغ: يک عدد

      وانيل: يک چهارم قاشق چايخوري

      شکلات تخته اي: مقداري براي تزيين

      طرز تهيه

      آرد و پودر شکر را مخلوط کرده و کره سرد را اضافه و با دست مواد را مخلوط کنيد و کمي ورز دهيد تا جايي که مثل خرده نان شود. حالا تخم مرغ را اضافه کرده و کاملا مخلوط کنيد تا خمير نرم و لطيفي به دست آيد و به دست نچسبد. اگر خمير شل بود و حالت چسبندگي داشت، مي توانيد کمي آرد اضافه کنيد. در اين مرحله خمير را داخل کيسه فريزر گذاشته و به مدت يک ساعت در يخچال قرار دهيد تا استراحت کند. در اين بين فر را روشن کنيد تا گرم شود.

      بعد از سپري شدن زمان استراحت، خمير را درون نايلون با وردنه به قطر 3 تا 4 ميل باز کنيد و قالب بزنيد (قالب کوچک) و روي سيني فري که کاغذ روغني گذاشته ايد و از قبل گرم شده، بگذاريد. مواد بايد با دماي 180درجه و به مدت 20 دقيقه درون فر بماند. بعد از بيرون آوردن شيريني خشک از فر، آن را با شکلات تخته اي آب شده تزيين کنيد.

       

       

    • media/image/2019/12/2000-1441/6358.jpg

      گفت وگوي «مشعل» با مدير موزه هاي نفت آبادان

      ملاقات با نفت در میدان فرهنگ

      علي بهرامي-  همه شواهد نشان مي دهد که استقبال از موزه هاي نفت آبادان، جدي است. جدي تر از آنچه فکرش را مي کردم. در بازديد از موزه کارآموزان آبادان با دنياي جديدي آشنا شدم که کاملا نفتي است. اين بار صنعت نفت از زاويه اي ديگر ديده مي شود. زاويه اي مردم شناسانه، تاريخي، اجتماعي و فرهنگي و در نهايت لذت بخش که تا از آن جهت، به صنعت نفت نگاه نکنيم و براي بازديد از موزه کارآموزان آبادان وارد آن نشويم، تقريبا غير ممکن است که درکش کنيم. براي تبيين و توصيف وضعيت و شرايط موزه هاي نفت آبادان، بخصوص موزه کارآموزان با لادن عليپور، مدير موزهاي نفت آبادان در محل موزه کارآموزان به گفت وگو نشسته ايم؛ گفت و گويي که با استقبال مدير موزه هاي نفت آبادان و در دو نوبت چند ساعته انجام شد. آنچه مي خوانيد تنها خلاصه اي است از اين گفت وگو و دنياي موزه هاي نفت آبادان، بخصوص موزه کارآموزان.

         فعاليت موزه هاي نفت آبادان از چه زماني آغاز شد؟

      مجموعه موزه هاي نفت آبادان، تا کنون دو موزه افتتاح شده و دائر دارد؛ موزه بنزين خانه که از دي سال 95 شروع به کار کرد و موزه کارآموزان، يعني جايي که با هم گفت وگو مي کنيم، از بهمن سال 97. اين دو مجموعه، مشترک هستند و تلاش داريم تا برنامه هاي مشترکي با يکديگر بگذاريم.

        با توجه به جايگاه نفت در آبادان، فکر مي کنيد که اين دو مجموعه موزه اي، چه تصوير و تصور اجتماعي براي آباداني ها ايجاد کرده اند؟

      مجموعه موزه هاي نفت آبادان نه تنها از ميان مردم آبادان و خوزستان، بلکه از سوي کل مردم ايران بازديد کننده دارند و حتي گردشگران خارجي زيادي به اين دو موزه مي آيند. موزه هاي نفت آبادان تصور و تصوير اجتماعي بسيار موثري در شهر داشته و همين حالا، قديمي هايي در آبادان هستند که نفت و تاريخ آن را در اين شهر ديده اند و به ياد دارند؛ اما بايد توجه کرد که نسل جديد آباداني ها خيلي با آن گذشته فرهنگي - اجتماعي آشنايي ندارند و چه بسا همين وضعيت در شهرهاي ديگر و نسل هاي جديد آنها بارزتر باشد.

       وقتي بازديد کننده ها از خارج و داخل استان به موزه ها وارد مي شوند و فضاي اين موزه ها را مي بينند، تازه متوجه مي شوند که نفت در آبادان چه تاثيري دارد؛ تاثيرات اجتماعي و فرهنگي که ماندگاري بسيار زيادي دارد .

       براي نمونه با کشف نفت و ايجاد پالايشگاه در آبادان، رونق صنعت نفت باعث شده که نوع تخصص ها از کشاورزي به تخصص هاي فناورانه در حوز نفت تغيير کند.

      همين موزه کارآموزان، يکي از مصاديق بارز اين تغييرات فرهنگي و اجتماعي است؛ مکاني که با محوريت آموزش پيش از استخدام تاسيس شد و بنا بر اين بود که نيروهايي بومي از سن کم آموزش ببينند و با کسب مهارت هاي مختلف، جذب پالايشگاه آبادان شوند.

        اين بچه هاي بومي الان کجا هستند؟ خبردارند که آموزشگاه شان هنوز وجود دارد و با تبديل شدن به موزه، براي هميشه ماندگار شده است؟

      با کمک شبکه هاي اجتماعي و شيوه هاي مختلف ارتباطي جديد، فراخوان زديم که کارآموزان قديم را که حالا متخصص ها و پيشکسوتان صنعت نفت هستند، پيدا کنيم. کساني که سال هايي در اين مکان زحمت کشيدند و به قول خودشان پنج سال در اينجا «زندگي» کردند. سالي يک بار دورهمي براي کارآموزان قديم اين موزه داريم. کارآموزاني که حالا براي بازيابي خاطرات گذشته اين موزه، از خارج کشور و شهرهاي ايران مانند کرج، شاهين شهر، شيراز و... با هم ديدار دارند. 3 مهر امسال بود که اين برنامه را برگزار کرديم و چون تعدادي از کارآموزان نتوانستند بيايند، بنا شد تا در ايام نوروز هم دوباره دورهمي داشته باشيم تا کساني که از خارج کشور مي آيند، بتوانند در اين دورهمي حضور داشته باشند.

        در آموزشگاه حرفه اي، کارآموزان چه کارهايي را مي آموختند و چه وظايفي به آنها محول مي شده است؟

      طبق گفته اين کارآموزان، علاوه بر مسائل تخصصي و فني در حوزه هاي برق، مکانيک و... ما تربيت هم مي شديم، مقررات را مي آموختيم، نحوه سخن گفتن را ياد مي گرفتيم، نوع کار کردن را مي آموختيم و طوري با ما کار مي کردند و آموزش مي دادند تا علاوه بر کسب مهارت ها و تخصص هاي کاري، به عنوان يک انسان بالغ، با رفتاري پخته وارد جامعه شويم.

        نسل جديدو بازديد کنندگان، چه نگاهي به موزه هاي نفت آبادان دارند؟

      نسل گذشته اين ارتباط را با تاريخ و فرهنگ صنعت نفت دارد؛ اما نسل جديد اينطور نيست. وقتي مي آيند و بازديد مي کنند و متوجه مي شوند که گذشته نفت و آبادان چه بوده و با مسائل مختلف آشنا مي شوند و بخصوص وسايل قديمي نفتي را از نزديک مي بينند، وسايلي که حالا هيچ کدامشان ديگر موردي براي استفاده ندارند، خيلي لذت مي برند. نسل جديد با ورود به دنياي ديجيتال و فناورانه امروز آن زمان ها را تجربه نکرده است و قطعا با اين تاريخ آشنايي ندارد، به طبع موزه کارآموزان با تاريخچه اي که دارد و با محوريت آموزش براي اين نسل خيلي جالب است. مردم آبادان به موزه کارآموزان و بنزين خانه، به چشم سرمايه فرهنگي آبادان نگاه مي کنند و بابت اين کار از وزارت نفت سپاسگزارند. مردم مي دانند که وجود اين موزه ها و فعاليت متنوع در آنها به نوعي موجب جذب گردشگر به آبادان مي شود. مسؤولان شهر آبادان و مناطق آزاد بارها و بارها از فعاليت هاي موزه هاي نفت تقدير کرده اند. چون در شهر آبادان مکان گردشگري و فضاي آموزشي کمي وجود دارد، مردم از اين موزه ها و کارهاي فرهنگي استقبال بسيار زيادي مي کنند. مدير مدرسه اي که ديروز براي بازديد به کارآموزان آمده بود، مي گفت که تا به الان بچه ها را براي اردو به پارک مي برديم و حالا دلمان مي خواهد و دوست داريم هر ساله دانش آموزان سال هاي مختلف را به موزه هاي نفت آبادان بياوريم؛ فضايي که هم تفريحي است و هم آموزشي و در کنار آن اطلاعات بسيار زيادي به دانش آموزان داده مي شود؛ البته در آبادان موزه هاي قديمي داريم؛ اما واقعيت اين است که در اين شهر، فرهنگ موزه رفتن و بازديد از ميراث فرهنگي کم کم رو به فراموشي مي رفت تا اينکه با فعاليت و حضور موثر موزه هاي نفت، رونقي دوباره گرفت. حالا شرايط طوري شده که وقتي بچه هاي مدرسه اي با مربيان خود به اينجا مي آيند، روزهاي بعد مي بينيم با والدين شان باز مي گردند. يعني کودکان عامل و مشوقي براي بازديد خانواده خود از موزه هاي نفت شده اند. با اين شيوه و شيوه هاي ديگر، موزه هاي صنعت نفت کم کم در آبادان جا افتادند.

        برنامه هاي ويژه اي داشتيد و آيا آماري از بازديدکننده ها در اختيار داريد؟

      ما آمار بازديدهاي ماهانه، فصل به فصل و سالانه مان را داريم. اينها در قالب گزارش هايي آماده شده و به تهران ارسال مي شوند. موزه کارآموزان از زمان افتتاح در بهمن 97 تا کنون ده هزار و 466 بازديد کننده داشته و در ماه مهر نيز هزار و 180 نفر. موزه بنزين خانه نيز از زمان افتتاح در دي سال 95 حدود 18 هزا و 367بازديد کننده داشته و در مهر امسال 353 نفر. اين آمار در حالي است که هنوز هم خيلي ها مي گويند از افتتاح موزه هاي نفت اطلاعي نداشتيم. بخصوص درباره موزه کارآموزان که کمتر از يک سال از افتتاح آن مي گذرد.

      برنامه هاي هر دو موزه بسيار متنوع است که از جمله آنها مي توانم به برگزاري روزانه تورهاي گردشگري اشاره کنم. ويژه برنامه هايي هم داشته ايم و در آينده نيز خواهيم داشت که هر کدام با اهداف فرهنگي و اجتماعي خاصي تدارک ديده شده اند. همين برنامه ها به ديده شدن هر چه بيشتر موزه هاي نفت آبادان کمک کرد. براي نمونه 5 مهرماه در موزه کارآموزان، ويژه برنامه روز جهاني گردشگري داشتيم. در 3 مهر، دورهمي پيشکسوتاني را که پيش از اين درباره اش صحبت کرديم، برگزار کرديم و در روز 16 مهر نيز برنامه بسيار مفصلي به مناسبت روز جهاني کودک برگزار شد.

      در موزه بنزين خانه نيز در ايام دهه فجر سال گذشته، همايش خودروهاي کلاسيک برگزار شد و از آنجا که موزه بنزين خانه، نخستين جايگاه سوخت کشور بوده، با برگزاري اين همايش باعث شد مردم به ديدن موزه بيايند و از نزديک با آن آشنا شوند. از اين رو با همکاري ارگان هاي مختلف توانستيم اين همايش را برگزار کنيم و صاحبان خودروها از آبادان و شهرهاي مختلف خوزستان آمدند و خودروي کلاسيک خود را در آن به نمايش گذاشتند. مردم استقبال بسيار زيادي داشتند و با نورافشاني و... جذابيت اين همايش دو چندان شد.

      از آنجا که امسال شعار روز جهاني موزه ها «فراموشي سنت ها» بود، در همان موزه بنزين خانه در نيمه ماه رمضان، مراسم گرگعيان را که يکي از مراسم تاريخي و سنتي اعراب خوزستان محسوب مي شود، برگزار کرديم؛ مراسمي که به مناسب شب ولادت امام حسن مجتبي(ع) و با حضور کودکان برگزار مي شود، ضمن اينکه با احيا و توجه به اين آداب و رسوم قديمي، به رونق موزه هاي نفت نيز کمک کرديم. يک نشست تخصصي درباره حفاظت از آثار ميراث فرهنگي صنعتي به همراه کارگاه و سخنراني هم داشتيم و البته در کنار همين دو برنامه، مراسم «آداب قهوه خوري» نيز به عنوان يک سنتي قديمي در موزه بنزين خانه برگزار شد. همه اين مراسم ويژه و بزرگ فرهنگي - اجتماعي به زمينه هايي جذاب براي معرفي هر چه بيشتر مجموعه موزه هاي نفت آبادان تبديل شدند.

        وسايل و اشياي تاريخي موزه را چگونه جمع آوري کرديد؟

      در همين موزه کارآموزان، يکسري اسناد و وسايل زير خروارها خاک و مواد شيميايي وجود داشته و برخي اشياي ديگر نيز از بخش هايي از پالايشگاه آبادان به اينجا آورده شده که همگي مرمت شده اند. به عبارتي بايد گفت که عمده وسايل موزه کارآموزان در همين جا وجود داشته است و در مورد موزه بنزين خانه نيز فقط ساختمان اصلي آن باقي مانده بود که بر اساس عکس هاي به جا مانده از گذشته آن، مرمت ها انجام و عمده وسايل آن از شهرهاي مختلف منتقل شده اند. با اعتماد و احساس امنيتي که براي مردم در موزه بنزين خانه به وجود آمد، وسايلي اهدا شد که بخشي به همين عنوان در اين موزه وجود دارد؛ البته در موزه کارآموزان هم پيشکسوتان که همان کارآموزان سال هاي دور هستند نيز مدارک و برخي اشيا را براي بازديد به موزه کارآموزان تحويل دادند.

      از همه شيوه هاي ارتباطي براي معرفي موزه هاي نفت آبادان بهره برده ايم. بخشي از تبليغات مان نيز ميداني بوده است. علاوه بر همه اينها با اداره آموزش و پرورش نيز نامه نگاري مي کنيم. استقبال اداره آموزش و پرورش به حدي است که براي بازديدهاي دانش آموزان، جا رزرو مي کند؛ چون گاهي پيش مي آيد که در يک روز دو يا سه مدرسه براي بازديد درخواست دارند و براي اينکه براي بازديدها تداخلي پيش نيايد، برنامه ريزي مي کنيم. بايد بگويم که هدف گذاري هاي ما در معرفي موزه هاي نفت، نه تنها آبادان بلکه اروندکنار، جزيره مينو و خرمشهر هم است و در نهايت هدف راهبردي و فرهنگي ما کل استان و همه ايران را شامل مي شود.

       

    • media/image/2019/12/2000-1441/6359.jpg

      مـوزه كـارآمـوزان آبـادان در چـند نمـا

      موزه كارآموزان آبادان، دومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت، در محل آموزشگاه حرفه اي آبادان، گشايش يافته است. آموزشگاه حرفه اي آبادان در سال 1312 خورشيدي (1933 ميلادي) تاسيس شده و ساختمان اين آموزشگاه پس از مرمت و بازسازي و بازيابي اسناد مربوط به آن، در معرض بازديد عموم قرار گرفته است

      تاريخچه کارآموزان

      با فشار ايجاد شده در اعتصابات كارگري در سال 1308و سپس لغو قرارداد دارسي از سوي پهلوي اول، بندي در قرارداد 1933گنجانده شد كه طبق مفاد آن، شركت نفت انگليس و ايران به آموزش ماقبل استخدام و تربيت نيروي ماهر كارگري، مهندسي و كارمندي ايراني موظف شد. در دوره هاي بعدي با توجه به نياز پالايشگاه و توسعه آن، چهار رشته اصلي برق، مكانيك، ابزار دقيق و فرايند پالايش به رشته هاي اصلي آموزشي تبديل شدند.دوره كارآموزي در ابتدا پنج ساله و سپس با تغيير سيستم آموزشي چهار ساله شد. از اين سال ها به ترتيب در دوره اول، سه سال و در دوره دوم، دو سال در آموزشگاه و باقي دوره در پالايشگاه و بعدها در عمليات غيرصنعتي گذرانده مي شد.

      از ابتـداي دهـه 40 شمسـي، كارگاه ها بـه عنـوان فضـاي كارگاهـي هنرسـتان فنـي نيـز مورد اسـتفاده قـرار مـي گرفتنـد و كلاس هاي دبيرسـتان بازرگاني نيـز در محل كلاس هاي مجتمع آموزشـي معـروف به «هاسـتل» برگزار مي شـد.

      ساختمان كارگاه كارآموزان با مجموعه كلاس هاي آموزشي آن، سال ها فضاي اصلي آموزشي صنعت نفت در آبادان بود. در سال 1356باتوجه به هزينه بالاي اداره كارآموزان، فرسودگي ساختمان ها و دستگاه، پيشرفت تكنولوژي صنعت نفت و همچنين افزايش قشر تحصيلكرده و جوياي كار، به دستور مسؤولان وقت شركت ملي نفت، ادامه فعاليت آموزشي در كارآموزان به صلاح نبود و جذب كارآموز ممنوع شد.

      با پيروزي انقلاب اسلامي، مقرر شد جذب كارآموزان به همان روال گذشته از مهر سال 1359آغاز شود؛ اما با شروع جنگ اين طرح نيز به حالت تعليق در آمد. پس از پايان جنگ و شروع بازسازي شهر، آموزشگاه به عنوان يكي از نمادهاي شهر آبادان مورد توجه قرار گرفت و دوباره كار خود را آغاز کرد؛ اما پس از قطع زنجيره آموزش مبتني بر آموزش قبل از استخدام، كمتر از 10 دوره، كارآموز جذب كرد و در نهايت در سال 1392 به عنوان بخشي از طرح موزه هاي صنعت نفت در دستور كار قرار گرفت. اتاق هاي پنجگانه، محوطه و كارگاه ها، بخش هاي تشكيل دهنده اين موزه هستند.

      اتاق هاي پنجگانه

      اين بخش از موزه، شامل پنج اتاق است كه در گذشته به واحد اداري آموزشگاه حرفه اي اختصاص داشت و در حال حاضر مجموعه اي را تشكيل مي دهد كه داستان موزه را روايت مي كند. اتاق هاي شماره يك و دو «گاه نگار» ناميده شده اند. در اين دو اتاق، تاريخ ايران و جهان از ديدگاه صنعت نفت، در شش خط زماني مورد بررسي قرار گرفته و به تاريخ آبادان، آموزش و آموزشگاه نيز پرداخته شده است. در اتاق شماره سه، آثاري به نمايش در آمده كه اهميت و تنوع آموزش را در صنعت نفت به تصوير مي كشد.

      فضاي اتاق شماره چهار، تنها به كارآموزان تعلق دارد. يك ويترين بزرگ براي نمايش 1200 عكس از كارآموزان دوره هاي مختلف در كنار ساير اسناد، جلوه اي ويژه به اين فضا بخشيده است. اتاق شماره پنج كه در زمان فعاليت آموزشگاه، به مدير آن اختصاص داشت، با حفظ همان حال و هوا، به نمايش مجموعه اي از اسناد و اشياي مرتبط با اداره آموزشگاه اختصاص يافته است.

      محوطه آموزشگاه

      محوطه آموزشگاه كه زماني محل هياهو و جنب و جوش صدها كارآموز بود، حالا كاركردي متفاوت پيدا كرده است. در محوطه موزه، عناصر نمايشي و خدماتي متنوعي قرار دارد؛ مثل ديگ بخار، بقاياي ماكت پالايشگاه، مجموعه شيرهاي صنعتي، استند دوچرخه هاي قديمي، استند بشكه ها، اتوبوس نقاشي و زمين بازي كودكان.

      كارگاه هاي آموزشي

      سالن كارگاه هاي آموزشگاه حرفه اي با مساحت 4 هزار و 276 متر مربع از بخش هاي متعددي تشكيل شده كه در سال هاي متمادي، همگام با توسعه آموزشگاه و افزايش تخصص هاي مورد نياز پالايشگاه و نياز به آموزش دروس عملي، با تغييراتي رو به رو بوده است.

      بخش قديمي و آجري بنا در سال 1312 شمسي مقارن با 1927 ميلادي ساخته شد كه سردر ورودي آن در ضلع شرقي ساختمان قابل مشاهده است. ساختار سقف اين ساختمان به صورت سوله و با پليت ساخته شده بود. سپس در سال 1355 شمسي، اين سقف با ورقه هاي ايرانيت تعويض شد. نوع آجر استفاده شده در بنا از آجري موسوم به آجر بغدادي است كه در ديگر ساختمان هاي ساخته شده از سوي انگليسي ها، نمونه هاي فراواني از آنها مشاهده مي شود.

      كارگاه موتورهاي درون سوز

      كارآموزان طي دو دوره مقدماتي و پيشرفته با نحوه عملكرد موتورهاي بنزيني و گازوييلي، چگونگي برطرف كردن اشكالات موتور و نحوه تعمير و تعويض قطعات آشنا مي شدند.

      كارگاه لوله و مبدل (Piping)

      كارگاه لوله يا پايپينگ از زير شاخه هاي رشته مكانيك عمومي بود و كارآموزان در يك دوره سه ماهه با تعريف لوله و تيوب، با انواع لوله ها از نظر جنس، ضخامت، اندازه، كاربرد، اتصالات و مصارف مختلف لوله و نحوه لوله كشي خانگي و لوله كشي صنعتي آشنا مي شدند.

      كارگاه مقدماتي يا پايه (Basic)

      دوره مقدماتي يا پايه در آموزشگاه از دو بخش سوهان كاري و نجاري تشكيل شده بود. كارآموزان هنگام ورود به آموزشگاه به مدت هفت ماه و نيم اين دوره را طي مي كردند. دوره سوهان كاري نيز شامل دو بخش نظري و عملي بود كه در هفته، دو ساعت به بخش نظري و 15 ساعت به كارگاه عملي اختصاص داشت.

      كارگاه نجاري

      از آنجا كه پالايشگاه آبادان براي تداوم كار، به سازه هاي چوبي گوناگون همچون در، پنجره، كمد، ميز اداري، رخت آويز، زير پايي هاي عايق و عناصر مشابه ديگر و همچنين تعمير آنها نياز داشت، كارگاه نجاري كارآموزان تشكيل شد.

      كارگاه ابزار دقيق

      كارآموزان در اين كارگاه با انواع فشار سنج، جريان سنج و ارتفاع سنج، چگونگي اندازه گيري با آنها، چگونگي نصب و مراقبت از فشار سنج ها، نكات ايمني در مورد كاربرد آنها و سيالات تحت فشار آشنا مي شوند. اين دوره در سال هاي دهه 40 شمسي از دروس اصلي آموزش بود؛ اما در دهه 50 از دروس آموزشگاه حذف شد و تمامي ابزار آموزشي آن به مدرسه كارآموزي آغاجاري انتقال يافت.

      كارگاه تراشكاري

      تراشكاري از زير شاخه هاي رشته مكانيك است. كارآموزان در اين كارگاه با تراش قطعات فلزي، نقشه خواني و ترسيم نقشه هاي ساخت و توليد، انجام كارهاي مقدماتي فلز كاري، فرزكاري سطوح تخت، سطوح پله اي و شيارها، تراش قطعات فلزي با صفحه تراش و قطعات فلزي نامنظم به صورت عملي آشنا مي شدند.

      كارگاه فلزكاري

      كارگاه آهنگري به كوره، براي گرم كردن فلزات، انواع و اقسام انبرها براي گرفتن فلزات گرم و انواع چكش هاي فرم دهنده براي فرم دهي فلزات مجهز بود (همه مراحل فرم دهي فلزات روي سندان انجام مي شد). براي ريخته گري نيز از قالب هاي چوبي و فلزي مخصوص استفاده مي شد. براي اتصال ورق هاي فلزي در صنعت، ابتدا پرچ به كار مي بردند كه بعدها جاي خود را به جوش و الكترود داد.

       

      روايتي يک روزه از بازديد مـــوزه کـارآمــــوزان

      نفــت در اینـــجا روح دارد

      علي بهرامي: انگار نوجوانان کارآموز هنوز دارند کار مي کنند. کار چه عرض کنم، زندگي مي کنند. صداي پايشان را در هر گوشه اي از موزه مي توان شنيد. تلاش شان در کارگاه ها گويي که هنوز در فضا آکنده است و غم ها و شادي هايشان را مي توان احساس کرد. آنها سال هاي زيادي از عالم نوجواني شان را در اينجا، يعني موزه کارآموزان گذرانده اند. آمده بودند تا براي استخدام در صنعت بزرگ نفت ايران در پالايشگاه نفت آبادان آماده شوند. پنج سال کوشش شبانه روزي نوجوانان اين آموزشگاه را که حالا به موزه اي تاريخي و ديدني تبديل شده، در يک گردش چند دقيقه اي مي توان درک کرد. موزه کارآموزان با همه بزرگي و دلبازي اش فقط يک موزه نيست. يک فرهنگ است و يک مدل تربيتي. سخت است بتوان همه نکته هاي ديدني اين موزه را نوشت. به نظرم بايد فقط آن را ديد. بايد ديد که نوجوانان ايراني با هزار اميد و آرزو و با هزاران غم و شادي، چگونه با جديت مي کوشند تا آينده اي بهتر و روشن تر براي خودشان، شهرشان و کشورشان رقم بزنند. وقتي حضور اين بچه ها را بيشتر احساس کردم که با راهنمايي خانم اسماء حديده، کارشناس بخش تاريخ و اشياي موزه کارآموزان در يکي از اتاق هاي تاريخ، در قالبي زيبا و نوآورانه، عکس هايشان را ديدم. در چهره تک تک شان تا جايي که وقت اجازه مي داد، خوب نگاه کردم. هر کدام يک دنيا حرف داشتند و يک دنيا آرزو در سرهايشان مي پروراندند. يک دنيا بيم و يک دنيا... در چهره تک تک آنها هزاران حرف نهفته بود. دوست داشتم به همه آنها زنگ مي زدم و از کارآموزان سال هاي دور مي پرسيدم که «راستي آن زمان ها در چه حال و هوايي بوديد»، «آن روزها در چه دنيايي سير مي کرديد و از زندگي تان چه مي خواستيد»، «چه نگاهي به آموزشگاه حرفه اي داشتيد»، «شما از خدا چه مي خواستيد»، «شهر و کشورتان را چگونه مي ديديد»، «چه تصوري از صنعت نفت ايران داشتيد و فکر مي کرديد چه آينده اي در آن داشته باشيد» و ده ها سوال ديگر. در اتاق هاي تاريخ به گونه اي شکيل و خيلي منظم و منضبط با همه چيز آشنا مي شويد و زمان را مثل برگه هاي دفترچه شخصي تان ورق مي زنيد. با خودم فکر مي کردم، مگر در دفتر تاريخ معاصرمان، برگي وجود دارد که نفت در آن غايب باشد؟ تا اين اتاق ها را نديده بودم، هيچ وقت به اين قاطعيت نمي توانستم بگويم: «نه». واقعا همه جاي تاريخ معاصر ما نفتي شده؛ فرهنگ، جامعه، اقتصاد و سياست ما آغشته به نفت است و در خوزستان و آبادان، اين آغشتگي بيشتر از هر جاي ديگري خودش را نشان مي دهد. از اتاق هاي تاريخ، وارد محوطه اين موزه بزرگ که وسيع ترين موزه صنعتي کشور است، مي شوم. تصور همهمه بچه ها برايم بسيار جذاب است. اشياي صنعتي اينجا اصلا سرد و بي روح نيستند. راستش هيچ شيء و هيچ اثري در اين موزه بي روح نيست. وارد سالن ها و کارگاه ها که مي شوم، از اين همه دقت در کار و حساسيت روي فعاليت صنعتي حيرت مي کنم. همه چيز دقيق است، هيچ کوتاهي و هيچ خطايي از کارآموزان پذيرفتي نيست و کارآموزان وقتي فارغ التحصيل مي شدند، يک متخصص تمام عيار بودند. با راهنمايي خانم سعيده ياري، کارشناس موزه در امور پيشکسوتان و بازنشستگان و بخش عملي کارگاه هاي موزه کارآموزان، با تمام جزييات کارگاه ها آشنا مي شوم.

      عکس هايي قديمي که کارآموزان اين کارگاه ها را نشان مي دهند، در ذهنم مرور مي کنم و مدام چهره هاي جدي نوجواناني را مي بينم که در حال کار با دستگاه هاي مختلف، برق کاري، فلزکاري، تراشکاري و... هستند.

      در اين کارگاه ها همه چيز زنده است و با تو حرف مي زند. وارد محوطه پشتي مي شوم و دوباره سردر قديمي موزه کارآموزان را مي بينم. راستي که معماري فقط آجر و سيمان نيست و موزه داري از شريف ترين شغل هايي است که در موزه کارآموزان، نه تنها به صنعت نفت خدمت مي کند، بلکه هواي فرهنگ، جامعه، تاريخ و ميراث فرهنگي مان را نيز دارد.

       

    • media/image/2019/12/2000-1441/6360.jpg

      نفت آبادان صدرنشين را شکست داد

      چشم نوازی نفتی ها در لیگ برتر فوتبال ایران

      اگر از حال وروز بد اين روزهاي پارس جنوبي بگذريم، بايد بگويم که با گذشت 12 هفته از ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران نفتي هاي حاضر در اين رقابت ها، نسبت به فصول گذشته عملکرد به مراتب بهتري داشتند، بخصوص دو تيم صنعت نفت آبادان و نفت مسجدسليمان که در زمره تيم هاي بالاي جدول هستند و بويژه نفت مسجدسليمان که باگذشت اين 12 هفته، هنوز به هيچ تيمي نباخته و اين يک رکورد در تاريخ خود باشگاه و ميان تيم هاي نفتي در ادوار گذشته ليگ برتر فوتبال ايران به حساب مي آيد. نفتي هاي حاضر در ليگ برتر فوتبال ايران در هفته اي که گذشت، با دست پر ميدان را ترک کردند تا به اوضاع خود در جدول سروسامان داده باشند.

      شکست  دادن صدرنشين

      بهترين نتيجه هفته را صنعت نفت آبادان در مشهد کسب کرد. شاگردان اسکوچيچ در مشهد به مصاف صدرنشين رفتند و در ديداري بسيار زيبا و جذاب دست به کار بزرگي زدند و حريف خود را با يک گل شکست دادند تا حتي تيم برتر هفته هم شناخته شوند. صنعت نفت آبادان، مقابل شهر خودرو که به دنبال حفظ صدرنشيني بود، يک فوتبال منطقي را به نمايش گذاشت و با تک گل عيسي آل کثير که در همان نيمه نخست به ثمر رسيد، 3 امتياز کامل اين ديدار را کسب کرد تا با 19 امتياز و تفاضل گل کمتر در رتبه ششم قرار بگيرد. شکست صدرنشين در مشهد، کار هر تيمي نيست که صنعت نفت آبادان موفق شد آن را انجام دهد.

      رکوردداران

      نفت مسجدسليمان بعد از بازي درخشان در هفته يازدهم مقابل پرسپوليس در تهران، در ادامه شکست ناپذيري خود در خانه، ميزبان تيم ذوب آهن اصفهان بود که به نتيجه تساوي بدون گل دست پيدا کرد. شاگردان مهدي تارتار، اين شانس را داشتند که 3 امتياز کامل اين ديدار خانگي را کسب کنند؛ اما حسين ابراهيمي با از دست دادن پنالتي، فرصت پيروزي را از تيمش گرفت. نفت مسجدسليمان با اين تساوي 18 امتيازي شد تا بدون شکست در رتبه هفتم جدول قرار بگيرد.

      تساوي در دربي

      پارس جنوبي جم که به بوشهر رفته بود، در ديداري حساس که به دربي بوشهري ها هم معروف است، موفق شد تيم شاهين بوشهر را متوقف کند. شاگردان فراز کمالوند، ابتدا از حريف خود عقب افتادند؛ اما با گلزني محمد نوري، کاپيتان باتجربه خود، کار را به تساوي کشاندند تا يک امتياز مهم در خانه حريف کسب کرده باشند و با دست پر به جم برگردند. پارس جنوبي با 9 امتياز و يک بازي کمتر، در رتبه چهاردهم جدول قراردارند.

       

      کمالوند: می توانستیم برنده از زمین بیرون بیاییم

       فراز کمالوند، پس از تساوی یک بریک مقابل شاهین در دربی بوشهری ها گفت: بازی خوبی بود. دوتیم به دنبال این بودند که بتوانند برنده از زمین بیرون بیایند و همین باعث شد که حملات زیادی را روی دو دروازه شاهد باشیم؛ البته اگر از فرصت ها بهتر استفاده می کردیم، می توانستیم حتی برنده از زمین بیرون بیاییم. متأسفانه بچه ها در زدن ضربات آخر کم دقت هستند.  سرمربی تیم فوتبال پارس جنوبی در خصوص شناخت از شاهین گفت: سرمربی این تیم، تازه به بوشهر آمده و این دومین بازی بود که روی نیمکت حضور داشت، بنابراین شناخت تفکرات او راحت نبود؛ البته فیلم بازی های قبلی شاهین هم به دست ما نرسیده بود که بتوانیم بخوبی این تیم را آنالیز کنیم؛ اما درمجموع فکر می کنم با شرایطی که داریم، در بوشهر کسب یک امتیاز هم خوب بود.  سرمربی پارس جنوبی درباره گل نزدن و در کل نتایج این تیم گفت: ما 4 باخت مقابل پرسپولیس، استقلال، تراکتور و پدیده داشتیم؛ اما پتانسیل تیم ما بیشتر از این است. باید خط حمله را تقویت کنیم. توپ را تا پشت محوطه جریمه می بریم؛ اما مهاجمان نمی توانند استفاده کنند. این ضعف است و قبول دارم و باید جبران کنیم. مطمئنا در ادامه لیگ بهتر خواهیم شد؛ البته باید بگویم که ما نیازمند حمایت بیشتر هستیم.

       

      تارتار: پنالتی گل شده بود بازی را می بردیم

      مهدي تارتار، سرمربي نفت مسجد سليمان بعد از تساوي مقابل ذوب آهن گفت:در نيمه اول مالکيت توپ در اختيار ما بود؛ اما خلق موقعيت نداشتيم. متاسفانه در نيمه  اول ما بهترين فرصت گلزني را از روي نقطه پنالتي هم داشتيم که تبديل به گل نشد. براي همين بايد بگويم که ذوب آهن در اين بازي به خواسته اش رسيد و حسرت اين بازي براي ما باقي ماند.  او درباره از دست رفتن پنالتي از سوي حسين ابراهيمي گفت: ابراهيمي، پنالتي زن اول ماست و در تمام تمرين ها پنالتي هايش را گل کرده بود. تمامي بازيکنان دنيا ممکن است پنالتي هايشان گل نشود. به هر حال شما امکانات دو باشگاه را کنار هم بگذاريد و بعد قضاوت کنيد.  سرمربي نفت در ادامه تاکيد کرد: بايد بپذيريم که ما امکانات در حد ليگ برتر نداريم. من از مسؤولان مي خواهم که يک فکر اساسي کنند. ما بايد مرتب به اين شهر و آن شهر برويم تا تمرين کنيم. بعد از بازي با نساجي، زمين تمرين ما زير کشت رفته و حتي يک جلسه هم در مسجدسليمان تمرين نکرديم. بعد شما چطور انتظار داريد که ما با ذوب آهن ديدار عادلانه داشته باشيم؟ حتما انتظار داريد تيمي که يک پنالتي اش خراب مي شود، با اين شرايط 3 گل هم به ذوب آهن بزند.

       

      اسکوچیچ: بردن صدرنشین لذت بخش است 

      دراگان اسکوچيچ، پس از پيروزي يک بر صفر مقابل شهرخودرو گفت: خيلي خوب بازي کرديم. نيمه اول بهتر بوديم و سه چهار شانس گلزني داشتيم. در نيمه دوم، حريف ما از نظر من بهترين تيم نيم فصل اول نشان داد که چه تيم با کيفيتي است. در نيمه دوم اذيت شديم. با توجه به اينکه مشکلات زيادي داريم، بايد به بازيکنانم تبريک بگويم.

      سرمربي نفت آبادان در مورد اينکه تيم او به طور کامل دفاع کرد، گفت: مي دانم که سخت است وقتي تيم آدم يک بر صفر بازنده مي شود. ما 4 فرصت مسلم در نيمه اول داشتيم، خيلي خوب بازي کرديم و موقعيت هاي زيادي داشتيم. در نيمه دوم هم تيم خوبي بوديم. شما بايد به همه احترام بگذاريد و اين چيزي است که بايد متوجه باشيد. اين فوتبال است. اين تاکتيک من نيست که بخواهم دفاعي کار کنم و هيچ وقت هم نخواستم تيمم دفاعي باشد. ما قدرت حريف را به خوبي مي شناختيم و خوب بازي کرديم. بردن صدرنشين در خانه اش لذت بخش است.

      اسکوچيچ در مورد نتايج نفت آبادان در بازي هاي گذشته خاطر نشان کرد: ما در بعضي بازي هاي نيم فصل اول بد باختيم، مانند بازي مقابل استقلال، وقتي يک تيم بد مي بازد، فقط خط دفاعي نيست که بد بازي مي کند و کل مجموعه تيم عملکرد بدي داشته است.

       

      نایب قهرمانی فوتبال نونهالان نفت و گاز گچساران

      تيم فوتبال نونهالان نفت و گاز گچساران، نايب قهرمان ليگ فوتبال نونهالان استان کهگيلويه و بويراحمد شد.

       تيم فوتبال نونهالان نفت و گاز گچساران در آخرين ديدار خود در سال 98 از سري رقابت هاي قهرماني نونهالان استان کهگيلويه و بويراحمد به مصاف تيم مهر گچساران رفت وموفق شد حريف خود را با گل هاي اوستا خوش نمک و احمد رضا اسدزاده شکست دهد و به نايب قهرماني بسنده کند.

      نفتي ها امسال با کسب مقام نايب قهرماني استان و سومي شهرستان گچساران، پرونده خود را بستند.

      اسامي بازيکنان و کادر فني تيم فوتبال نونهالان نفت و گاز گچساران که نايب قهرمان شدند، به اين شرح است:

      مهدي موسوي، عليرضا فتحي، اوستا خوش نمک، حسن نجاتي، دانيال نعمتي، امين محمد وفايي، شادمهر حسن زاده، بنيامين کاظمي، محمد جواد اميني مهر، علي بهمني، ارشيا دانشمند، ميثم شحمانزاده، احمد رضا اسدزاده، همايون اصغر زاده، ابوالفضل طاهري، رضا عليپور، مهدي مقيمي، ياسين خنجري، احمد رضا ضرابيان، عليرضا عزتي، ماهان بزرگي، برديا خليلي و ابوالفضل کوثري.

      مشاور کادرفني: بابک ليرابي پور

      سرمربي: داوود عنبريان

      سرپرست: دلاور دلنوازي نيا

      مهدي موسوي از نفت با 15 گل زده آقاي گل، حسن نجاتي با 9 کلين شيت بهترين دروازه بان استان ودانيال نعمتي با 3 کلين شيت در رده دوم قرار گرفتند.

       

      پیشتازی و صدرنشینی نفتی ها در لیگ برتر واترپلو

      مرحله دوم بيست و نهمين دوره ليگ برتر واترپلو با تداوم صدر نشيني تيم واترپلو نفت و گاز گچساران در گروهB به پايان رسيد.

       مرحله دوم بيست و نهمين دوره رقابت هاي ليگ برتر واترپلو باشگاه هاي کشور، هفته گذشته پيگيري شد و به پايان رسيد. مرحله دوم اين رقابت ها به ميزباني دو تيم دانشگاه آزاد اسلامي واحد خراسان رضوي و پيشگامان کوير يزد برگزار شد. در پايان اين مرحله، تيم نفت و گاز گچساران همچون مرحله نخست اين مسابقات در گروه B با 10 امتياز صدر نشين شد.

      تيم واترپلو نفت و گاز گچساران که در گروه B اين رقابت ها در کنار تيم هاي رعد پدافند، پيشگامان کوير يزد و نفت اميديه قراردارد، ابتدا در نخستين بازي مرحله دوم به مصاف تيم رعد پدافند رفت که موفق شد در ديداري پرگل، با نتيجه 15 بر 4 حريف خود را شکست دهد.

      تيم واترپلو نفت و گاز گچساران در ديدار دوم خود به مصاف تيم نفت اميديه رفت. شاگردان علي بهمني که در مرحله نخست موفق شده بودند، دربي نفتي ها را به نفع خود رقم بزنند، در اين مرحله با نتيجه نزديک 14 بر 13 بازي را وگذار کردند؛ اما اين شکست باعث نشد که صدرنشيني را از دست بدهند.

      نفتي هاي گچساران در بازي آخر خود در مرحله دوم به مصاف تيم پيشگامان کوير يزد رفتند و موفق شدند اين تيم را با نتيجه 10 بر 9 شکست دهند.

      نفت و گاز گچساران با دو پيروزي و يک شکست در پايان مرحله دوم با 10 امتياز صدرنشين گروه B است و تيم نفت اميديه هم با 8 امتياز در رتبه دوم قرار دارد.

      در پايان مرحله گروهي 2 تيم از هر گروه صعود مي کنند، بنابراين هردوتيم نفتي شانس نخست صعود از گروه خود براي مرحله نهايي هستند.

       مرحله سوم اين رقابت ها، 5 و 6 دي امسال به ميزباني نفت اميديه برگزار خواهد شد.

       

       

    • media/image/2019/12/2000-1441/6361.jpg

      بانوان ملي حفاري با قدرت شروع کردند

      صدرنشینی با شکست صدرنشینی

      دختران فوتساليست ملي حفاري اهواز، دور برگشت ليگ برتر فوتسال بانوان ايران را با يک پيروزي بزرگ شروع کردند تا با يک تير، دو نشان زده باشند. تيم فوتسال بانوان ملي حفاري اهواز در نخستين بازي دور برگشت ليگ برتر فوتسال بانوان باشگاه هاي ايران در خانه، ميزبان تيم صدرنشين و قهرمان نيم فصل يعني سايپا بود. اين ديداربه لحاظ حساسيت يک فينال زودرس در ليگ برتر به حساب مي آمد. شاگردان مينا باراني در اهواز با ارائه يک بازي برتر و پر گل توانستند حريف سرشناس و قدرتمند خود را با نتيجه 4 بر 2 شکست دهند تا هم از سد صدرنشين گذشته باشند و هم اينکه با اين پيروزي، خودشان صدرنشين جديد ليگ برتر فوتسال ايران شوند. حفاري که ازابتداي فصل در کورس قهرماني قراردارد، براي نخستين بار در فصل جديد موفق شد با 32 امتيازصدرنشين شود. تيم فوتسال پالايش نفت آبادان، ديگر تيم نفتي حاضر در اين رقابت ها هم در نخستين بازي از دور برگشت در ساري موفق شد، شهروند اين شهر را   در ديداري پرگل با نتيجه 4 بر 1 شکست دهد تا با رسيدن به امتياز 18 و ميانه جدول، به اوضاع خود سروسامان داده باشد. راحله رفيعي در اين بازي براي پالايش دبل کرد و ليلا اقبالي نيز ديگر گلزن پالايش نفت آبادان بود.

       

      برای موفقیت حفاری می جنگیم

      سرمربي تيم فوتسال بانوان شرکت ملي حفاري عقيده دارد، فلسفه برگزاري پلي آف کمکي به فوتسال نمي کند و فدراسيون بايد در اين خصوص توضيح دهد.  مينا باراني، بعد ازبرتري تيمش مقابل سايپا در هفته چهاردهم ليگ برتر فوتسال بانوان گفت: بازي خوبي بود و يکي از زيباترين بازي هاي فصل را شاهد بوديم. هر دو تيم براي برد به زمين آمده بودند. ما مي دانستيم سايپا چطور تيمي است و بازيکنانش را تحليل کرده بوديم؛ چون ميزبان بوديم، براي برد به زمين رفتيم و با توکل به خدا و تلاش بازيکنان سه امتياز را گرفتيم.  باراني در ادامه در مورد شناخت از سايپا و ادامه ليگ گفت: سايپا هم تيم خوبي است. هم ما و هم حريف موقعيت هاي زيادي را از دست داديم؛ اما درنهايت توانستيم برنده از زمين خارج شويم. در اينجا بايد از باشگاه، کادر و بازيکنان که تلاش کردند قدم اول را در نيم فصل دوم خوب برداريم و دست پر به پلي آف برويم، تشکر مي کنم.

      سرمربي تيم فوتسال بانوان شرکت ملي حفاري درباره اينکه شما بعد از چند هفته به صدر جدول صعود کرديد، گفت: مهم نيست الان صدر جدول باشيم يا هفته آخر، مهم پلي آف است؛ البته من نمي دانم با اين اسپانسر کم و عدم پخش بازي ها، فلسفه پلي آف چيست؟ ممکن است تيمي مدت ها بالاي جدول باشد؛ اما در پلي آف به عنوان سوم يا چهارمي برسد که اين خوب نيست. اگر فدراسيون مي خواهد پلي آف را برگزار کند، حداقل بگويد فلسفه آن چيست و چه کمکي به بازيکنان مي کند؟

      باراني در پاسخ به اين سؤال که حفاري ابتداي ليگ شروع خوبي نداشت؛ اما بعد از چند هفته توانست خودش را به صدر برساند، تصريح کرد: هميشه تغيير در کادر روي سبک بازي تأثير مي گذارد. هر مربي هم سبک خاص خودش را دارد. من بعد از سه چهار سال برگشتم، بنابراين تا بخواهم نوع بازي ام را القا کنم، زمان مي برد. هفته هاي اول امتيازات زيادي از دست داديم؛ اما رفته رفته بچه ها بهتر شدند. مديريت باشگاه نسبت به ورزش بانوان بويژه فوتسال نگرش مثبت دارد و امکانات خوبي فراهم کرده تا با کمک مربي بدنساز و دروازه بانان بتوانيم به هدفمان که قهرماني است، نزديک شويم. حفاري تيم شهر ماست، بنابراين برايش مي جنگيم.

       

      برگزاری مسابقات کارکنان دولت در  مناطق نفت خیز جنوب

      يک دوره مسابقات با عنوان کارکنان دولت در مناطق نفت خيز جنوب-اهواز در دو رشته فوتسال و واليبال برگزار شد که در رشته فوتسال تيم هاي برتر مشخص شدند.رقابت هاي فوتسال کارکنان دولت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب - اهواز که از حدود يک ماه پيش شروع شده بود، سرانجام با قهرماني تيم مديريت فني(1) به پايان رسيد.رقابت هاي فوتسال کارکنان دولت مناطق نفت خيز جنوب-اهواز که در سالن مسابقات مجموعه ورزشي امام رضا(ع) شهرک نفت اهواز، از حدود يک ماه پيش با حضور 21 تيم به صورت دوره اي آغازشده بود در پايان با برتري تيم مديريت فني(1) به پايان رسيد. پس از قهرماني تيم مديريت فني (1)، تيم هاي کارون (1) و مارون (1) عناوين دوم و سوم را کسب کردند. علي کديور از مديريت فني(1) با 7 گل زده، آقاي گل اين رقابت ها شد و اما در رشته واليبال که ان هم در سالن مسابقات مجموعه ورزشي امام رضا(ع) شهرک نفت اهواز برگزار شد، با برتري تيم ستاد(2) به پايان رسيد.رقابت هاي واليبال هم که مانند فوتسال از حدود يک ماه پيش با حضور 7 تيم به صورت دوره اي آغاز شده بود با معرفي تيم هاي برتر به پايان رسيد.درپايان مسابقات واليبال پس از قهرماني ستاد(2)،  تيم هاي ستاد(1)  و مهندسي و ساختمان، عناوين دوم و سوم را کسب کردند.

       

      یکه تازی آسمان خراش های نفت در لیگ برتر

      تيم هاي نفتي حاضر در ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران به يکه تازي خود در اين رقابت ها ادامه مي دهند. تيم هاي بسکتبال پتروشيمي بندر امام و پالايش نفت آبادان همچنان بدون رقيب در ليگ، مدعي نخست قهرماني هستندو صدر جدول را به خود اختصاص داده اند.

      تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان در چارچوب ديدارهاي هفته نهم ليگ برتر بسکتبال کشور در سالن شهيد پورشريفي تبريز در حضور بيش از هزارتماشاگربه مصاف تيم توفارقان آذرشهر رفت. شاگردان حماد سامري که در اين هفته مهمان بودند، موفق شدند با ارائه يک بازي برتر، حريف تبريزي خود را با نتيجه 81 بر 61 شکست دهند.

      در کوارتر نخست، دو تيم به دنبال بررسي شرايط حريف بوده و در دقايق ابتدايي، بازي متعادل دنبال شد؛ اما رفته رفته تيم مهمان نبض بازي را در دست گرفت و بازي را با برتري 15 بر 6 پشت سر گذاشت. در کوارتر دوم هم پالايش نفت آبادان با نتيجه 19 بر 17 پيروز شد تا نيمه نخست بازي با برتري 34 بر 23 تيم مهمان به پايان برسد.

      در کوارتر سوم، تيم ميزبان عملکرد بهتري نسبت به پالايش نفت آبادان داشت و علاوه بر کاهش اختلاف امتيازي به 8، توانست با نتيجه 20 بر 17 مقابل حريف خود به پيروزي برسد. در مجموع کوارتر سوم بازي با نتيجه 51 بر 43 به نفع تيم مهمان به پايان رسيد. با توجه به کاهش اختلاف امتياز دو تيم، بازي در کوارتر چهارم با حساسيت بيشتري دنبال شد؛ اما اين تيم مهمان بود که با حفظ برتري و افزايش اختلاف امتياز توانست با نتيجه 81 بر 61 بازي را به پايان برساند. پالايش نفت آبادان با اين پيروزي 16 امتيازي شد و با يک بازي کمتر در رتبه دوم ايستاد.

       و اما تيم بسکتبال پتروشيمي بندرامام، صدرنشين مسابقات، که به کرمان رفته بود، موفق شد، ميزبان خود را شکست داده تا به صدرنشيني خود ادامه دهد. شاگردان فرزاد کوهيان در يک بازي برتر در کرمان موفق شدند با نتيجه 83 بر 76 مس اين شهر را شکست دهند تا 17 امتيازي شوند و به تنهايي در صدر قرار بگيرند.

       

       

      درخشش فرزندان دختر نفتي

      در طرح استعدادیابی مناطق نفت خیز جنوب

      همسو با توسعه ورزش همگاني و نيز استعداديابي ورزشکاران فرزند نفتي براي استفاده در تيم هاي قهرماني، امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، مرحله اول طرح استعداديابي فرزندان دختر زير15 سال شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب را برگزار کرد.

      مرحله اول طرح استعداديابي فرزندان دختر زير15 سال شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، با حضور بيش از 100 ورزشکار در 3 رشته دارت، کاراته و شنا از شرکت هاي بهره برداري نفت و گاز گچساران، نفت و گاز آغاجاري، نفت و گاز مسجدسليمان و شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب - اهواز به مدت 2 روزبه ميزباني نفت و گاز آغاجاري برگزار شد که شرکت کنندگان باهم به رقابت پرداختند.

       دارت

      در رشته دارت که به ميزباني نفت و گاز آغاجاري در سالن ورزشي چندمنظوره ولايت آغاجاري برگزار شد، بعد از مسابقات دوره اي تيم نفت اميديه قهرمان شد و تيم هاي مناطق نفت خيز جنوب – اهواز و نفت و گاز گچساران به ترتيب دوم و سوم شدند.

      کاراته

      در رشته کاراته که در دو بخش کاتا و کميته مسابقات برگزار شد، درمجموع دو بخش تيم مناطق نفت خيز جنوب – اهواز موفق شد که قهرمان شود و تيم هاي نفت اميديه و نفت مسجدسليمان به مقام دوم و سوم رسيدند.

      شنا

      در مسابقات شنا که ابتدا در دو ماده کرال سينه و کرال پشت برگزار شد، تيم مناطق نفت خيز جنوب – اهواز توانست قهرمان شود. تيم هاي نفت و گاز آغاجاري و نفت و گاز گچساران هم دوم و سوم شدند. در دو ماده ديگر يعني شنا پروانه و قورباغه نيز تيم هاي نفت و گاز گچساران، نفت و گازآغاجاري و مناطق نفت خيز جنوب – اهواز مقام هاي اول تا سوم را کسب کردند.

       

    • media/image/2019/12/2000-1441/6362.jpg

      بایدها و نبایدهای دانشجویی

      ممکن است شما که اين مطلب را مي خوانيد، خودتان، دختر و پسرتان يا برادر و خواهرتان در حال حاضر دانشجو باشد و اين مطلب به کمکش بيايد. درست است که شرايط دانشجويان امروز با دوران دانشجويي يک يا دو نسل قبل يا با پدرها و مادرها فرق زيادي دارد؛ اما باز هم يکسري از بايد ها و نبايد ها وجود دارد که به عنوان دانشجو، خوب است از آنها خبر داشته باشيد و در صورت صلاحديد و تطبيق شرايط، آنها را به کار بگيريد. دانشجويان در دوره اي هستند که شرايط متفاوتي با دوران نوجواني و بزرگسالي دارند و به نوعي در ميانه اين دوران قرار دارند؛ يعني ديگر نه آنقدر سن شان کم است که از آنها انتظاراتي وجود نداشته باشد و نه آنقدر بزرگ و با تجربه شده اند که بتوان همه مسووليت ها را به آنها محول کرد. به همين دليل لازم است، برخي از بايد ها و نبايدهاي اين دوران را مرور کنيم، شايد به بهتر گذر کردن از اين دوران کمک کند.

      *برخي الزام ها جايي نوشته نشده اند و ديگر مثل دوران دبيرستان از ما بازخواست نمي شود؛ اما خوب است که آنها را رعايت کنيم. به عنوان مثال استادان را با همان لفظ «استاد» خطاب و احترام را در کلاممان رعايت کنيم. در زمان بيرون رفتن از کلاس يا وقتي دير به سر کلاس مي رسيم، بدون اجازه وارد کلاس يا از آن خارج نشويم و حتما از استاد اجازه بگيريم.

      *خاموش کردن تلفن همراه يا بي صدا کردن آن، در وهله اول به نفع خودمان است؛ زيرا حتي اگر براي کلاس ها پولي هم نمي دهيم، وقتمان ارزشمند است. پس بهتر است از آن درست استفاده کنيم، ضمن اينکه زنگ خوردن تلفن سر کلاس يا جواب دادن به تماس ها و پيامک ها، نوعي توهين و بي توجهي به استاد تلقي مي شود.

      *جزوه نوشتن و نکته برداري، گوش کردن به مطالب گفته شده سرکلاس، بيشتر از هر زماني، شب امتحان به کمکمان مي آيد و اهميت آن را درک مي کنيم. براي کپي گرفتن از جزوه ها نيز از انتشارات دانشگاه استفاده کنيم و براي تهيه خيلي از کتب درسي بهتر است به فروشگاه کتاب هاي دست دوم سر بزنيم.

      *همزمان با مطالعه کتب تخصصي، مطالعه آزاد و اطلاع از موضوعات روز جامعه را از دست ندهيم، بخصوص در برنامه هاي آزاد و دسته جمعي دانشگاه مشارکت داشته باشيم. علاوه بر اينها خوب است که همزمان با دوران دانشجويي، يک کار دانشجويي متناسب با وقت و شرايطي که داريم، پيدا کنيم تا ضمن کسب تجربه، بتوانيم با درآمد محدود آن، اندکي از هزينه هاي مان را جبران کنيم.

      *خيلي ها مي گويند غذاي دانشگاه خوب نيست و يک جورهايي، اسم غذاي دانشگاه بد دررفته؛ اما هميشه هم اينطور نيست. با اين حال بهتر است براي روزي که دانشگاه هستيم، با خودمان غذايي سبک ببريم تا به اين شکل در هزينه ها صرفه جويي کنيم.

      *اگر زندگي مجردي داريم، تک والدي هستيم، والدين شاغل داريم يا خوابگاهي هستيم، خوب است که چند غذاي ساده مثل تهيه ماکاروني، انواع کوکو و سالاد را ياد بگيريم. درست به همين دلايلي که گفتيم، باور کنيم که اگر مراقب برنامه غذايي خود نباشيم، خيلي زود خوردن فست فودها، غذاهاي آماده و سوسيس و کالباس و نوشابه ها ما را يا چاق يا بيمار و وابسته مي کند!

      *ممکن است والديني داشته باشيم که از ما کاملا حمايت مالي کنند يا به عکس، دانشجويي کاملا مستقل و تنها باشيم؛ اما چه براي کسب تجربه و چه در شرايط اجبار، لازم است که آمار هزينه هاي ماهانه را داشته باشيم. بسياري از تئاترها، موزه ها و برنامه هاي فرهنگي، تخفيف هاي دانشجويي دارند که خوب است آنها را پيدا کنيم. تماس هاي تلفني را محدود کرده و از هر فضايي که واي فاي رايگان دارند، براي دادن پيام ها استفاده کنيم. دورهمي هاي دوستانه خوب و لازمند؛ اما بهتر است در حد و اندازه باشند و براي پاسخ منفي به برخي از آنها رودربايستي را کنار بگذاريم.

      *در همه جاي دنيا براي دانشجويان امکانات رايگان يا تخفيف دار قرار مي دهند که يکي از مهمترين آنها دادن کارت هاي تخفيف دار يا رايگان براي استفاده از امکانات عمومي شهر و حمل و نقل عمومي است. بنابراين بهتر است از کارت هاي دانشجويي استفاده کنيم. در تهران و شهرهاي بزرگ براي مترو، اتوبوس و دوچرخه تخفيف دانشجويي گذاشته اند و اگر فاصله دانشگاه تا خانه اجازه مي دهد، حتما از همين وسايل حمل و نقل عمومي استفاده کنيم.

      *گروه هاي همسن و سال و دانشجويان معمولا بيشتر از ساير گروه ها در معرض خطرات انحرافي، مواد روانگردان و انواع مخدر قرار دارند. يکي از دلايل اين گرايش، رسيدن به آرامش يا شادي و سرخوشي و يا بي خوابي در شب هاي امتحان است. بهتر است با آشنايي کافي از خطرات استفاده از اين مواد از چنين گروه ها و دوستاني پرهيز کنيم. اگر تا امروز «نه» گفتن را خوب ياد نگرفته ايم، ديگر وقت آن است که به چنين درخواست هايي جواب «منفي» بدهيم.

      *دوستي هاي دوران دانشگاه با دوستي هاي دوران مدرسه فرق زيادي دارد و لازم است در انتخاب همکلاسي ها دقت بيشتري کنيم. اگر افرادي براي جزوه گرفتن يا امکاناتي که در اختيارمان است با ما دوستي دارند، بايد در اين دوستي تجديدنظر کنيم. بسياري از دوستي ها فقط وقت و هزينه ما را مي گيرند و کاربردشان بيشتر از اين نيست؛ خوب است در مورد دوستي ها يک ارزيابي کيفي داشته باشيم. توصيه مي شود بخصوص در محيط هاي خوابگاهي، مهارت هاي ارتباطي را ياد بگيريم و رعايت کنيم.

      *بسياري از دانشجويان، لوازم روزانه زياد و سنگيني دارند. خوب است کيفي که براي دانشگاه انتخاب مي کنيم؛ ساده، سبک، با چند زيپ مختلف و نه خيلي کوچک و نه خيلي بزرگ باشد تا با توجه به وسايلمان و تردد در فضاي عمومي مثل مترو و اتوبوس، بتوانيم آنها را از هم تفکيک کنيم.

       

      شعر

      من اگـر دسـت زنـانـم نه مـن از دسـت زنـانـم

      نـــه از اينم نــه از آنم مــن از آن شهر کـلانم

      نـــه پـي زمــــر و قمــارم نه پي خمر و عقارم

      نـــه خميــرم نــه خمـارم نـه چنينم نه چنانم

      من اگـــر مسـت و خرابم نه چو تو مست شرابم

      نه ز خاکم نه ز آبم نه از ايـن اهــــل زمــــانم

      خرد پوره آدم چـــه خبـــر دارد از ايــن دم

      کـه مــن از جمــله عالــم به دوصد پرده نهانم

      مشنـو اين سخن از من و نه زين خـاطر روشـن

      کـه از ايـن ظاهـر و باطـن نه پذيـرم نه ستانم...

       

      مولانا

       

      کجا باید برم؟

      روزبه بماني، شاعر، ترانه سرا و خواننده ايراني است. او پس از خواندن قطعه «کجا بايد برم» به عنوان تيتراژ و موسيقي متن لاتاري (فيلم 1396) محبوبيت بسياري کسب کرد و بسياري بماني را با اين آهنگ مي شناسند؛ هرچند که شهرت بيشتر او براي ترانه هايش است که خوانندگان معروفي آنها را خوانده اند. «اسمت که مياد»، «اتفاق»، «يعني تموم»، «کجا بايد برم»، «خرقه»، «خودم خواستم» و «چالوس» از جمله تک آهنگ هاي معروف روزبه بماني هستند.

       

       

      تسلی  بخشی های فلسفه

      اين کتاب، يکي از پرفروش ترين کتاب هاي آلن دو باتن است که در آن مي کوشد با استفاده از عقايد شش فيلسوف مشهور، راه حلي براي مشکلات آدم هاي امروز پيدا کند. سنکا براي غلبه بر نااميدي، اپيکور براي بي پولي، مونتني براي ناکارآمدي هايمان، شوپنهاور براي عشق هاي شکست خورده و نيچه براي کنار آمدن با سختي هاي زندگي. اين کتاب را عرفان ثابتي ترجمه کرده است. آلن دو باتن، فيلسوف معاصر سوييسي، در کتاب هاي منتشر شده خود تلاش داشته تا فلسفه را از بام انتزاعيات صرف به روي زمين آورده تا با زندگي مردم در ارتباط بيشتري باشد. او سعي کرده است که از آموزه هاي فيلسوفان بزرگ، در مسير کاربرد آن در زندگي روزمره انسان ها استفاده کند تا از رنج آنان کم کرده و بر غناي آن بيفزايد. اين کتاب، از جمله کتاب هايي است که مي توان آن را در زمره کتاب هاي «فلسفه براي زندگي» نام برد.  بخش هايي از کتاب: «... سقراط ما را ترغيب مي کند که از اطمينان مردم نترسيم، مردمي که نمي توانند به پيچيدگي هاي زندگي خود، احترام بگذارند و ديدگاه هاي خود را بدون دقتي حداقل به اندازه دقت يک کوزه گر (در حرفه خود)، صورت بندي مي کنند. آنچه بديهي و «طبيعي» خوانده مي شود، بندرت چنين است. تشخيص اين امر بايد به ما بياموزد که دريابيم جهان، انعطاف پذيرتر از چيزي است که به نظر مي رسد؛ زيرا ديدگاه هاي تثبيت شده، اغلب نه از طريق فرايند استدلال بي عيب و نقص؛ بلکه از طريق قرن ها آشفتگي فکري ظاهر شده اند. ممکن است دلايل خوبي براي شکل و وضعيت فعلي امور وجود نداشته باشد...»

       

      یک کامیون غروب

      يک کاميون غروب، فيلمي به نويسندگي و کارگرداني ابوالفضل صفاري، تهيه کنندگي رحمت الله اسدي، حسين حبيبي خليفه لو و ابوالفضل صفاري محصول سال 1395 است. اين فيلم از 19 آبان 1398 در سينماها و گروه هنر و تجربه اکران شد. داستان فيلم، درباره کمپي دورافتاده است که از سوي يک خانواده چهار نفري درست شده و اداره مي شود؛ اما حالا صاحب اصلي آن مي خواهد کمپ را بفروشد. اين خانواده تمام تلاش خود را صرف رونق دادن و جلوگيري از فروخته شدن کمپ مي کنند؛ اما مشکلاتي که در کمپ به وجود مي آيد، آنها را در معرض مشکلات جديدي قرار مي دهد. آرش، عضو کوچک اين خانواده که به اينترنت و  شيوه تبليغات نوين آشنايي دارد، تلاش مي کند به وسيله تبليغات اينترنتي و همچنين بهره گرفتن از شهرت و تبليغات خواننده اي که با گروهش براي تمرين و تفريح به آنجا مي آيند، مشتري جذب کند. پژمان بازغي، نادر فلاح، روشنک گرامي و ستايش محمودي بازيگران اين فيلم هستند.

       

    • media/image/2019/12/2000-1441/6363.jpg

      پاي صحبت يکي از اعضاي خانواده نفت درباره سختي هاي نگهداري از دو فرزند معلول

      حمایت تنها  کمک مالی نیست

      مشعل منصور رحيم زادگان، يکي از کارکنان ستاد شرکت ملي نفت است که در ساختمان مرکزي چهارم مشغول به فعاليت است. 33 سال سابقه کار دارد و در اين سال ها با وجود مشکلات بسيار سخت و خاص در خانه خود، بدون آنکه مشکلش را به ديگران بگويد، جريان زندگي را پيش برده و در کنار شرايط سخت نگهداري از دو فرزند معلولش، توانسته تا مدرک کارشناسي ارشد IT از دانشگاه اميرکبير هم پيش برود. او سال هاست که با شرايطي سخت و تلخ رو به روست؛ اما کمتر همکاري است که شرايط او را بداند. او حالا به اين نتيجه رسيده که لازم است درباره اين شرايط سخت به خاطر ديگراني که ممکن است شرايط مشابه داشته باشند، حرف بزند و از زندگي روزانه اش با دو فرزند معلول بگويد.

      او مي گويد: ازدواج فاميلي داشته، اما قبل از ازدواج و قبل از اولين بارداري همسرش بارها آزمايش هاي مختلف داده اند و پزشکان اعلام کرده بودند که مشکلي براي فرزندشان به وجود نمي آيد، اما برخلاف اين نظر، دخترشان با معلوليت ذهني به دنيا آمد. او 30 سال سن دارد و خانواده اش در اين سال ها با وجود سختي بسيار از او نگهداري کرده اند؛ اما با تولد دوقلوها مشکلات چهره جديدي را به زندگي آنها نشان داد.

      رحيم زادگان ادامه مي دهد، براي تولد اين دو فرزندشان که دوقلو شده اند هم حداقل يک دهه بعد و با پيشرفت بيشتر علم ژنتيک از پزشکان مختلف کمک گرفته اند و آزمايش هاي کنترل شده زيادي که هزينه هاي بالايي هم داشته، انجام داده اند؛ باز هم يکي از دو قلوها همان بيماري را دارد و يکي ديگرشان سالم است. دوقلوها حالا 14 سالشان است و دختر دومشان در نهايت سلامت به مدرسه مي رود؛ اما پسرشان معلول است. از وقتي دوقلوها آمدند، مادر ديگر توان مراقبت از خواهر معلول بزرگتر را ندارد و مجبور شده اند دختر اولشان را در يکي از مراکز مراقبتي نگهداري و ماهانه هزينه هاي نگهداري را پرداخت کنند.

      او مي گويد، دختر و پسر معلولشان مي توانند دست و پايشان را حرکت دهند؛ اما توان راه رفتن ندارند و مهمتر اينکه با توجه به نوع بيماري نابينا هم هستند. رحيم زادگان مي افزايد: با توجه به شرايطشان در مواقع زيادي از روز يا شب دچار آشفتگي و بي خوابي مي شوند. به همين دليل شب هاي بسياري مجبوريم تا صبح آنها را آرام کنيم. رحيم زادگان ادامه مي دهد: بسياري از صبح ها در زمان شروع کار، تاخير دارد و يکي از دلايل اين شرايط، بي خوابي شب ها و رسيدگي به امور بچه ها قبل از بيرون آمدن از خانه است.

      اين کارمند ستاد نفت مي گويد: در تمام اين سال ها همسرش بار نگهداري اين دو فرزند معلول و مديريت دختر ديگرشان را که سالم است، به تنهايي به دوش کشيده و حالا سال هاست که مشکلات جدي آرتروز گردن و کمر گرفته است.او مي افزايد: اگرچه نگهداري دختر معلول بزرگشان در مرکز نگهداري طرف قرارداد با نفت از مشکلاتشان کاسته، با اين وجود برخي هزينه هاي نگهداري که شامل تهيه پوشک، لباس و برخي داروها در هر ماه مي شود، رقم کمي نيست و هر ماه حداقل حدود دو ميليون تومان تنها براي تهيه پوشک هزينه مي کنند.

      رحيم زادگان براي درک متقابل خانواده هايي که شرايطي شبيه به او دارند، مي گويد: معلولاني شبيه فرزندان من در روز يا شب بي تابي دارند و ممکن است اصلا نخوابند و اين بي خوابي همراه با سروصدا و فريادهايي باشد که همسايه ها را ناراحت کند. ما هم تلاش مي کنيم اين شرايط کمتر پيش بيايد و شب بيداري هاي ما براي همين است؛ اما در بيشتر موارد همسايه ها تحمل نمي کنند. يکبار هم با توجه به اجاره نشين بودنمان مجبور شديم محل خانه را به خاطر شکايت همسايه ها تغيير دهيم.

      او با بيان اينکه برخي داروهاي دو فرزند معلولش کمياب است يا مورد حمايت سازمان بهداشت و درمان نفت نيست و مجبور مي شود آنها را در بازار آزاد پيدا و خريداري کند، مي گويد: اين داروها براي تمرکز و آرامش اين بچه هاست تا بي تابي و بي خوابي کمتري داشته باشند و اگر به موقع داده نشود، حالشان بدتر مي شود. رحيم زادگان مي افزايد در اين سال ها علاوه بر کار دوم براي تامين هزينه هاي فرزندان، توانستم در رشته IT مدرک کارشناسي ارشد بگيرم؛ اما در اين سال ها به دليل شرايط اداري اين تغيير سطح تحصيلي در پايه اداري لحاظ نشده تا هم شرايط مالي ام تغيير کند و هم روحيه ام.

      او تاکيد دارد که درک متقابل و اطلاع از شرايط چنين خانواده هايي، بهترين کمک و همکاري است و نبايد تنها نگاه مادي داشت و تصور کرد چنين خانواده هايي تنها به کمک مالي نياز دارند. رحيم زادگان مي گويد، دليل گفت وگويش با «مشعل» اين است که شايد خانواده هاي ديگري هم در خانواده نفت شرايط مشابه او داشته باشند و با ديدن و خواندن اين گزارش، شرايطشان را بگويند و زمينه کمک به آنها فراهم شود. او ضمن تشکر از واحد مددکاري شرکت ملي نفت به خاطر پيگيري مستقيم شرايط خانه و فرزندان معلولش مي افزايد: «بسياري از همکارانم در محيط کار در اين سال ها از شرايط من بي خبر بودند، به عبارتي بدون آنکه به کسي بگوييم، در اين شرايط دوام آورديم و مبارزه کرديم، اما حالا لازم است درباره اين شرايط حرف بزنيم تا شايد اوضاع براي کساني که شرايط مشابه دارند، تغيير کند و درک بيشتري از اين نوع موقعيت زندگي به وجود بيايد؛ چرا که تنها موضوعات مالي مطرح نيست و درک معنوي اهميت بيشتري دارد.

       

      داستان عکس

      ثبت نام از داوطلبان يازدهمين دوره مجلس شوراي اسلامي با صدور دستور شروع انتخابات از سوي وزير کشور از صبح يکشنبه 10 آذرماه در محل وزارت کشور آغاز شد.

      محمدرضا عباسي  – مهر

       

      اپلیکیشن های کاربردی

      Perfect365

      يک نرم افزار عالي و پرطرفدار با بيش از 50 ميليون دريافت از گوگل پلي در زمينه روتوش و ترميم عکس ها مخصوص سيستم عامل اندرويد است که از سوي گروه برنامه نويسي ArcSoft توسعه و طراحي شده است. با استفاده از اين نرم افزار قادر خواهيد بود در محيطي ساده و کلاسيک در سريع ترين زمان ممکن و به صورت حرفه اي لک هاي موجود در چهره را حذف کنيد و با ابزارهايي کاربردي که در اختيار داريد، تنها با چند لمس ساده، چهره خودتان را زيباتر کنيد. اگر به دنبال برنامه اي هستيد که با آن بتوانيد عکس هاي خودتان را بهبود ببخشيد، پيشنهاد ما به شما اپليکيشن فوق العاده Perfect365  است. شما قادر هستيد که بر اساس سليقه، مد روز يا قالب هاي آماده عکس هايتان را ويرايش و آرايش کنيد و در نهايت عکس ويرايش شده را با يک کليک در گالري خودتان ذخيره کرده و آن را به اشتراک بگذاريد.

      PicsArt – Photo Studio

      کامل ترين، بهترين، قدرتمندترين و پرطرفدارترين اپليکيشن ويرايش تصوير (Photo Editor) براي اندرويد است که با دانلود بيش از 70 ميليون بار و با دارا بودن امتياز 4٫4 از 5٫0 در پلي استور محبوب ترين فوتو اديتور به شمار مي رود که با نصب آن روي اسمارت فون، مي توانيد يک استوديوي عکس فوق العاده را در اندرويدفون خود به ارمغان بياوريد و با استفاده از ابزارهاي بي نظيري که در اختيار شما قرار مي دهد، تجربه کار با بهترين و کامل ترين برنامه فوتو اديتور را داشته باشيد. شما اين امکان را داريد تا از ميان ده ها افکت فوق العاده در دسته بندي هاي منحصر به فرد، يکي را به صورت دلخواه روي عکس هايتان اعمال کنيد و رنگ و رويي تازه به عکس هايتان ببخشيد.

      Pho.to Lab PRO

      اگر بخواهيم يکي از قدرتمندترين، پرطرفدارترين و بهترين برنامه ويرايش افکت گذاري عکس را براي سيستم عامل اندرويد معرفي کنيم که با دارا بودن امکانات بي نظير شما را متعجب مي سازد، بدون شک اپليکيشن Pho.to Lab PRO اين شايستگي را دارد که از آن به عنوان قدرتمندترين برنامه ويرايش تصوير ياد شود. اين نرم افزار با در اختيار قرار دادن يک آزمايشگاه عکس شگفت انگيز، شما را قادر مي سازد که عکس هايي خلاق ايجاد کنيد و از ميان صدها افکت، فريم و استايل، يکي را به دلخواه روي عکس هايتان اعمال کنيد. اگر مي خواهيد عکس هاي خود يا دوستانتان را به کاريکاتور تبديل کنيد يا کارت پستال هاي کم نظير و فوق العاده زيبا و حرفه اي را بدون هيچ دانش خاصي طراحي کنيد، اين اپليکيشن به کمک شما مي آيد.

       

       

       

    • media/image/2019/12/1024-1448/6369.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات