
بدون تقوا کار خير اثر ندارد
قال اميرالمومنين علي بن ابيطالب عليه السلام: لايقل مع التقوي عمل وكيف يقل ما يقبل ؟ انما يتقبل الله من المتقين
امير مومنان علي(ع) فرمود: هيچ عمل خيري كه با تقوا صادر شود، كم نيست. چگونه كم حساب شود عملي كه مورد قبول پروردگار است.تقوا مثل روحي است كه در جسم اعمال نيك و خير انسان وارد مي شود و به آن حيات مي بخشد. وقتي عملي مورد قبول ذات مقدس پروردگار قرار گرفت، ديگر اين عمل كم نيست، بلكه ارزش و علو پيدا مي كند. در مقابل اگر تقوا نباشد، مثل اينكه انسان كار خير را براي ريا، سمعه و نظاير آن انجام دهد، چيزي جز زحمت عايدش نمي شود. در روايت داريم كه بعضي هستند كه شب زنده داري مي كنند و نماز مي خوانند، اما جز بيداري هيچ گونه عايدي براي آنها وجود ندارد، يعني قبول نمي شود.
ديدار با شيخ عباس قمي
مرحوم سلطانالواعظين شيرازى، مولف «شب هاى پيشاور» نقل مىكند: در ايامى كه مفاتيح الجنان تازه چاپ شده بود، روزى در سرداب سامرا آن را در دست داشتم و مىخواندم. ديدم شيخى با قباى كرباس و عمامه كوچك نشسته و مشغول ذكر است. شيخ از من پرسيد: اين كتاب از كيست؟ پاسخ دادم: از محدث قمى آقاى حاج شيخ عباس است و شروع كردم به تعريف كردن از او. شيخ گفت: «اينقدر هم تعريف ندارد، بيخود تعريف مىكنى!» من با ناراحتى گفتم: آقا برخيز و از اينجا برو و ديگر از اين حر ف ها بر زبان نياور! كسى كه در كنار من نشسته بود، دست زد به پهلويم و گفت: مودب باش، ايشان خود محدث قمى هستند! برخاستم با آن شيخ روبوسى كردم، عذر خواستم و خم شدم كه دستش را ببوسم، ولى نگذاشت و خم شد، دست مرا بوسيد و فرمود: شما سيد هستيد..
به عمل کار برآيد
يکي از اهالي روستا مي گفت: از پدرم شنيدم که روزي يکي از روحانيان مشهور منطقه به آيت الله طالقاني گفته بود که شما چرا مردم را امر به معروف و نهي از منکر نمي کنيد. ايشان پرسيدند: مثلا چه بايد بکنم؟ گفت: مثلا شما هيچ اهتمامي براي جمع کردن مردم در مسجد نداريد. اگر دوست نداريد براي مردم سخنراني کنيد، اقلا براي نماز جماعت دعوتشان کنيد. آيت الله طالقاني به آن روحاني مشهور گفته بود: به عمل کار برآيد، به سخنداني نيست. من هر نيمه شب در اين هواي سرد زمستان، فانوس به دست تا سر چشمه مي روم و وضو مي گيرم. بعد هم آهسته و قدم زنان به سوي مسجد مي روم که نمازم را بخوانم. اگر اين کار من، کسي را به نماز و مسجد دعوت نکند، از سخنراني و تبليغ و داد و فرياد هم کاري برنمي آيد.
ياران على(ع) در فراسوى زمان
«فَقَدْ شَهِدَنا وَ لَقَدْ شَهِدَنا فى عَسْكَرِنا هذا اقْوامٌ فِى اصْلابِ الرِّجالِ وَ ارْحامِ النِّساءِ سَيَرْعَفُ بِهِمُ الزَّمانُ، وَ يَقْوى بِهِمُ الْايمانُ.» نهج البلاغه خطبه 12
آن دم كه خدا امام(ع) را در جنگ جمل پيروز ساخت، يكى از يارانش به وى گفت: چه خوب بود برادرم همراه ما بود و پيروزى شما را بر دشمن مىديد و در فضيلت اين جهاد شركت مىكرد. امام (ع) پرسيد: آيا قلب و فكر برادرت با ما بوده است؟ عرض كرد، آرى. امام(ع) فرمود: پس بىترديد در اين صحنه با ماست.
ما را در اين اردوگاه كسانى همراهى كردند كه اينك در پشت پدران و زهدان مادران هستند و در آيندهاى نه چندان دور، تاريخ به صحنهشان مىآورد و ايمان را با حضورشان توانمند مىسازد.
نكتهها و پيامها
1- اصل همدلى مهمترين شرط قرار گرفتن در حلقه ياران است. چنان كه در احوال «اويس قرنى» آمده است كه رسول خدا(ص) را هرگز زيارت نكرد و نتوانست در جنگهاى آن حضرت شركت كند (زيرا در يمن زندگى مىكرد)، اما چون قلبا به پيامبر(ص) و دين او عشق مىورزيد، آن گرامى، وى را از ياران خوب خود به شمار آورد، على(ع) از قول رسول خدا(ص) درباره او مىفرمايد: رسول خدا به او خبر داد كه با مردى از امت او برخورد خواهد كرد كه نامش اويس قرنى است. او از اعضاى حزب خداست و با شهادت خواهد مرد.
و سرانجام همان گونه كه رسول خدا(ص) پيشبينى كرده بود، اين صحابى پيامبر ناديده، در جنگ صفين در ركاب امير مومنان(ع) به شهادت رسيد.
2- ياران انسان به موجودين محدود نمىشود، چه بسا افرادى كه هنوز از مادر نزادهاند و شايد دست تقدير سال ها پس از تولد انسان، آنها را به دنيا آورد، اما چون با انسان همدلند، از ياران و همراهان او به شمار مىروند «سَيَرْعَفُ بهم الزمان»
خُلق عظيم پيامبر(ص)
«وَ انَّكَ لَعَلى خُلُقٍ عَظيمٍ»سوره قلم آيه 4
و تو داراى اخلاق بزرگ و برجستهاى هستى.
معناى خُلُق عظيم
خُلق به معناى عادت (ملكه) نفسانى است كه افعال، مطابق اقتضاى آن به آسانى از آدمى سرمىزند. پيامبر اكرم(ص) داراى تمام ملكههاى نفسانى خير و صاحب تمام فضايل انسانى بود، براحتى تمام افعال حسنه از او سرمىزد. عظمت اين معنا وقتى روشن مىشود كه دقت كنيم خداوند حكيم، پيامبرش را به داشتن خُلْق عظيم، توصيف و مدح كرده است. اين اخلاق نيكو نه تنها تاثير در نزديكان وى و مسلمانان داشته، بلكه دشمنان ايشان نيز مجذوب آن شده به آن اعتراف كردهاند و در مواردى حُسن خُلق آن حضرت سبب ايمان آوردن عدهاى به اسلام شده است.
اخلاق نيكو، سنگينترين چيز در ترازوى عدل الهى
پيامبر اكرم(ص) فرمود: هيچ چيز در ترازوى عدل الهى سنگينتر از اخلاق نيكو نيست.همچنين فرمود: مومن بهوسيله اخلاقنيكو بهمقام شبزندهداران روزهدار نايلمىشود. از امام على بن موسى الرضا(ع) نيز نقل شده كه بر شما باد به اخلاق نيكو، زيرا بهشت با اخلاق نيكو حتمى است و از بداخلاق بپرهيزيد كه جهنم براى بداخلاق حتمى است.
مواردى از اخلاق عظيم پيامبر(ص)
پيامبر(ص) فرمود: من براى كامل كردن كرامت هاى اخلاقى برانگيخته شدم؛ به همين سبب، كرامت هاى اخلاقى در آن حضرت جمع بود. توصيف و برشمردن همه صفات اخلاقى ايشان كارى دشوار است، اما به منظور آشنايى با برخى صفات آن حضرت به اجمال مىگوييم: او مردم را به بندگى خدا دعوت و خود بيش از همه عبادت مىکرد. او را آزار مىدادند، اما او اندرز مىداد، ناسزايش مىگفتند، بر بدنش سنگ مىزدند و خاكسترداغ بر سرش مىريختند و او براى هدايت آنها دعا مىكرد. او كانون محبّت و عواطف و سرچشمه رحمت، تواضع و فروتنى بود و مىفرمود: پنج چيز است كه تا واپسين روز حيات دست از آنها برنمىدارم، تا بعد از من اينها سنت شود: 1- غذا خوردن روى زمين همراه بردگان 2- سوار شدن بر مركب بدون زين و پالان 3- دوشيدن بز به دست خودم 4- پوشيدن لباس پشمين 5- سلام كردن بر كودكان. صبر در راه حق، گستردگى بذل و بخشش، تدبير امور، رفق و مدارا، تحمل سختي ها در مسير دعوت، عفو و گذشت، جهاد در راه خدا و ترك حسد و حرص، همگى از صفات برجسته آن حضرت بود كه مسلمانان از آن بايد سرمشق بگيرند. قرآن در اين زمينه مىفرمايد: «و براى شما پيامبر(ص) الگوى نيكويى است.»
پرسش: آيا رفتار بندگان موجبات خشنودي يا ناخشنودي را در پروردگار ايجاد مي كند؟
پاسخ: يكي از صفات خدا رضاست.خداوند نسبت به اعمال بندگانش گاهي راضي است و گاهي راضي نيست، ولي تعبير احساس خوشايندي و مانند آن درباره خدا دقيق و درست نيست، چون خدا منزه از احساس و مانندآن است. با توجه به اين نكته رضايت و خشنودي خدا امري نسبي است، به اين معنا كه خداوند مجموعه قوانيني را براي تكامل و پيشرفت بشر و سعادت و خوشبختي آنان فرستاده است.
قوانين تشريعي كه به صورت وحي و كتاب آسماني و تفسير و تفصيل آن از سوي اولياي الهي و معصوم در اختيار انسان قرار گرفته، مجموعهاي از بايدها و نبايدها را تشكيل ميدهد. انسان كامل كسي است كه با اطاعت از كليه قوانين الهي، رضايت و خشنودي خدا را كسب كرده باشد. از سويي ميدانيم همه انسانها از لحاظ معرفت و شناخت، ايمان و معنويت، اطاعت و تسليم پذيري عملي فرمان الهي يكسان نيستند. خداوند از چهارده معصوم(ع) راضي و خشنود است، چنان كه از سلمان و ابوذر و مقداد راضي و خشنود است، اما ميزان و نسبت رضايتمندي خداوند به ميزان عمل آنان از لحاظ كميت و كيفيت و اخلاص و معرفت آنان بستگي دارد. از سويي ميدانيم برخي اعمال از ويژگيهاي برتر و ممتازي برخوردارند، به گونهاي كه ميتوان آنها را به عنوان اصول و زيركارهاي جلب رضايت و خشنودي خداوند دانست. بايد به قرآن كه زبان خداوند است، مراجعه کرد. از زبان او كشف كرد كه انجام چه كارهايي موجب جلب رضايت حضرتش ميشود. رضايت و خشنودي خدا در بيش از 30 آيه بيان شده است.
بنابراين خداوند داراي صفت رضا و خشنودي است. معناي رضا و خشنودي خدا چيست؟
تغيير و تحول در ذات حق تعالي راه ندارد. او از اين گونه اوصاف منزه است، چون اين گونه اوصاف از آن موجودات جسماني است، اما خشنودي خداوند كه رضاي اوست و ناخشنودي او كه مراد نارضايتي اوست ،معناي متفاوت با خشنودي و ناراحتي انسان دارد، زيرا:
اول: آنچه در انسان به عنوان خشنودي يا ناخشنودي پديد مي آيد، يك نوع انفعال و تاثيرپذيري از كاري است كه او يا فردي ديگر انجام مي دهد.
انسان تحت پيامد مثبت آن و خوشايندي آن كار و يا ناخوشايندي آن خشنود يا ناخشنود مي شود. در كل اين حالت در انسان يك نوع انفعال روحي است، ولي خداوند از انفعال و تحت تاثير قرار گرفتن منزه است.خشنودي و رضايت او تناسب با ساحت قدسي خود است كه حقيقت آن براي آدمي به طور كامل مشخص نيست، ولي اين وصف به عنوان يك كمال وجودي در آموزه هاي وحياني و عقلي و عرفان به حق تعالي نسبت داده شده است.
همه اوصاف الهي اين گونه است، مثلا علم، قدرت، حيات و مانند آن در وجود آدمي به عنوان يك كمال مطرح است و عدم آنها نقص است. كمالات در سطح عالي و متناسب با شأن ربوبي و بدون شائبه نقص و كاستي به خداوند نسبت داده شده و مي گويم خداوند عالم، قادر و... است، در حالي كه اين صفات در انسان همراه با تغيير و كاستي است، مثلا وقتي به چيزي علم پيدا نمي كند يا علم و معرفت او به آن چيز بيشتر مي شود، با حالت قبل از آن متفاوت مي شود، ولي علم وقتي در باره خدا مطرح مي شود، از اين گونه تفاوت ها منزه است، چون قبل از علم و بعد از علم در خدا معنا ندارد تا از اين رهگذر تغييري در او به وجود آيد. علم قبل از ايجاد و بعد از ايجاد اشيا در خداوند يكسان است، نه اينكه تفاوت پيش آيد.
صفت رضا و خشنودي نيز از همين باب است و موجب تغيير در خدا نمي شود.
دوم: رضا و سخط (خشنودي و ناخشنودي) در خداوند از صفات فعل است و نه صفت ذات. تغيير در صفات فعل اشكالي ندارد، چنان كه خالقيت، رازقيت و مانند آن همه از صفات فعل خداست و همراه با تغيير است.
سوم: مرحوم صدوق در كتاب گرانسنگ «التوحيد» رواياتي زيبايي درباره مفهوم رضا و سِخط خداوند نقل كرده كه در آنها تاكيد شده: معناي رضا و سِخط در خداوند به مفهوم آن در انسان نيست. خشنودي خدا به معناي اعطاي ثواب به بنده و ناخشنودي او به معناي كيفر بنده گناهكار است، بدون آن چيزي در او اثر بگذارد و او را از حالي به حالي نمايد و تغيير در او ايجاد كند.
تقدير از شرکت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اهواز
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اهواز به عنوان دستگاه برتر در ترويج و توسعه فرهنگ نماز انتخاب شد.
در ارزيابي شوراي اقامه نماز استان خوزستان در خصوص اقدام هاي دستگاه هاي اجرايي در امر ترويج و نهادينه کردن فرهنگ نماز و نمازخواني، شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اهواز موفق به کسب عنوان دستگاه برتر استان در ترويج و توسعه فرهنگ نماز در سال 1396 شد.
در مراسم اجلاس استاني نماز با حضور مديران 130 دستگاه اجرايي استان، استاندار خوزستان و مدير ستاد اقامه نماز استان با اهداي لوح تقدير از نعمت الله نجفي، مدير منطقه اهواز و سيدحسن ميرعالي دبير شوراي اقامه نماز شرکت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خوزستان به عنوان مديران فعال در برپايي و توسعه و ترويج اقامه نماز تجليل شد.
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اهواز براي چندمين سال پياپي به عنوان دستگاه برتر در حوزه نماز مورد تقدير استانداري و ستاد اقامه نماز قرار مي گيرد.
شهيد محمد بني طرفي
شهيد محمد بني طرفي که از شهداي دوران مبارزات انقلاب است، آذرماه 1354 وارد شرکت ملي نفت شد. وي در جريان مبارزات انقلابي چندين بار از سوي ساواك دستگير شد. يک بار موفق به آتش كشيدن يك مركز تهيه مشروبات الكلي شد و مبارزاتش را در آن زمينه ادامه داد و سرانجام در حسينيه اعظم اهواز بر اثر اصابت گلوله ماموران رژيم ستمشاهي به درجه رفيع شهادت نائل شد. خواهر شهيد درباره وي مي گويد: «رسيدگي به دردمندان و بينوايان، احترام به مرد و زن در هر سن، هر شغل، هر قشر و... از جمله خصوصيات اخلاقي شهيد بني طرفي بود.»
حجاب در اماکن ورزشي
پرسش: آيا بانوان مي توانند براي ورزش در حضور نامحرم، مانند کوهنوردي يا بعضي از سالن هاي ورزشي، از لباس مخصوص ورزش استفاده کنند؟
پاسخ: بانوان محترم بايد در اماکني که در معرض ديد نامحرم هستند، حجاب واجب را مراعات کنند و تفاوتي ميان حالت ورزش و غير آن نيست و نبايد لباس يا حرکاتي که بانوان انجام مي دهند، به گونه اي باشد که موجب جلب توجه نامحرم و مفسده انگيز باشد.
110 پرسش درباره نماز
ستاد اقامه نمازدر محدوده وظايف خود، براي پاسخگويي به پرسش هاي جوانان و نوجوانان درباره نماز، واحدي را راه اندازي کرده و به صدها پرسش آنان پاسخ کتبي داده است. اين کتاب گزيده اي از پرسش ها و پاسخ هاي نماز است که در دسترس همگان قرار مي گيرد. اين اثر حاصل تلاش واحد پاسخگويي به پرسش هاي نماز، زير نظر حجت الاسلام والمسلمين کلباسي تهيه شده است.