جستجو

    آمادگی صنعت نفت برای پشتیبانی از امنیت ملی 

    آینده‌سازی  در سایه  همـــــدلی 

    نگاه نو به فرصت ها 

    بهره وری در مسیر بالندگی  

    از تعهد تا رکورد

    تولید ثروت از دامنه‌های زاگرس 

    پروژه ای با چند مدیریت  

    شروع بزرگ

    نقشه راه برای مدیریت ایمن

    در  مسیـــــــــــر اثرگذاری

    درمان با ذره‌بین پایش

    بازگشت به مدار تولید با پایان تعمیرات اساسی

    کاهش ۷۱ درصدی مشعل‌سوزی

    نـفت  ایران  و  نقشه های پنهان

    به عهد خود عمل کردم

    سرمربی تیم ملی امید مشخص شد

    کدام کارگردانان پروانه ساخت گرفتند؟

    پرامپت‌های  خیره‌کننده تولید تصویر  با  ChatGPT

    حمص؛ غذای مغذی و محبوب

    فهرست

    خبر و نظر

    مسئوليت اجتماعي

    نفت

    گاز 

    پخش فراورده های نفتی

    ملی مهندسی و ساختمان نفت

    پتروشیمی

    نقشه راه برای مدیریت ایمن

    زنان

    بهداشت و درمان

    باشگاه خبر

    تاریخ نفت

    ورزش

    سینما

    فناوری

    آشپزی

    • media/image/2025/06/1024-1448/18254.jpg
    • media/image/2025/06/2000-1441/18249.jpg
    • media/image/2025/06/2000-1441/18253.jpg

      تسلیت وزیر نفت در پی جنایت رژیم صهیونیستی

       آمادگی صنعت نفت برای پشتیبانی از امنیت ملی 


      وزیر نفت در پیامی با تسلیت شهادت مظلومانه جمعی از فرماندهان نظامی، دانشمندان برجسته کشور و شماری از زنان و کودکان بی دفاع در حمله رژیم صهیونیستی، این جنایت را پرده ای دیگر از ماهیت ضدبشری این رژیم خواند و بر آمادگی صنعت نفت برای پشتیبانی همه جانبه از امنیت ملی و آرمان های ملت ایران تأکید کرد.
      متن پیام محسن پاک نژاد به شرح زیر است:
      «بسم الله الرحمن الرحیم
      انالله و انا الیه راجعون
      شهادت در راه اسلام برای همه ما افتخار است. امام خمینی (س)
      ملت شریف و سرافراز ایران
      با قلبی آکنده از اندوه و تأثر، شهادت مظلومانه جمعی از فرماندهان دلاور نظامی، دانشمندان برجسته کشور و تعدادی از زنان و کودکان بی دفاع و عزیزمان به دست رژیم جنایتکار و کودک کش صهیونیستی را به حضور حضرت ولی عصر ارواحنا فداه، رهبر فرزانه انقلاب و ملت شهید پرور و مقاوم ایران اسلامی تبریک و تسلیت عرض می کنم.
      این جنایت آشکار نه تنها نقض صریح تمام موازین بین المللی و اصول انسانی است، بلکه پرده دیگری از ماهیت ضدبشری و ضداسلامی رژیمی را برملا می سازد که حیات ننگین خود را بر پایه ظلم، تجاوز، ترور و کودک کشی بنا نهاده است.
      بی تردید خون پاک این شهیدان والامقام هدر نخواهد رفت و همچون همیشه، به درخت تناور مقاومت و پایداری در برابر استکبار و صهیونیسم جان تازه خواهد بخشید. مردم بزرگ ایران که همواره در برابر ظلم و تجاوز سرافراز ایستاده اند، این بار نیز با هوشیاری، همبستگی و ایمان عمیق خود دشمنان اسلام و انسانیت را در رسیدن به اهداف پلیدشان ناکام خواهند گذاشت.
      صنعت نفت و کارکنان غیرتمند آن نیز در این بزنگاه خطیر، همچون همیشه با استعانت از خداوند بزرگ و پیروی از فرامین و دستورات داهیانه رهبر معظم انقلاب، دوشادوش دیگر بخش های کشور، با روحیه جهادی و ایثارگرانه، برای حفظ و اعتلای ایران اسلامی آماده خدمت و پشتیبانی همه جانبه از امنیت ملی و آرمان های بلند ملت ایران هستند.
      از درگاه خداوند متعال برای شهدای عزیز، علو درجات و همنشینی با اولیا الهی و برای بازماندگان صبر و اجر مسئلت دارم».

       

      تصویب آیین نامه فعالیت شرکت های کارور گاز طبیعی 

      هیات دولت همسو با سامان دهی و ارتقای بهره وری در بخش توزیع و خدمات گاز، آیین نامه نحوه فعالیت شرکت های کارور گاز طبیعی را به تصویب رساند.

      نشست هیات دولت روز یکشنبه (۱۸خردادماه) به ریاست مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری برگزار شد. در این نشست، وزیر امور خارجه گزارشی از آخرین وضعیت مذاکرات میان ایران و آمریکا ارائه و اعلام کرد که پاسخ مناسب به پیشنهاد آمریکا به زودی ارائه می شود.

      در این نشست، رئیس جمهوری به برنامه دولت برای اصلاح نظام بودجه ریزی اشاره کرد و گفت: در چارچوب نظام جدید بودجه ریزی، وظایف هر سازمان و دستگاه به صورت شفاف مشخص می شود و بودجه آن تنها در صورتی پرداخت می شود که در موعد مقرر، وظایف خود را به درستی انجام داده باشد، همچنین شرح وظایف و روند اجرای آن باید در معرض دید ارباب رجوع قرار گیرد تا مردم بتوانند عملکرد دستگاه ها را ارزیابی کنند؛ به گونه ای که ارزیابی عمومی از عملکرد هر دستگاه، در تخصیص بودجه به آن تأثیرگذار خواهد بود.

      همچنین در نشست هیات وزیران، آیین نامه نحوه فعالیت شرکت های کارور گاز طبیعی (اپراتور گاز طبیعی) تصویب شد.

       

      تشکیل کمیته صیانت از حقوق شهروندی در صنعت نفت

      معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت از تشکیل کمیته صیانت از حقوق شهروندی در صنعت نفت خبر داد و خواستار شناسایی چالش های پیش رو از سوی مشاوران امور زنان و خانواده شد.

      صدیقه خزایی در نخستین نشست هم اندیشی اداره کل بازرسی، نظارت بر عملکرد و رسیدگی به شکایات وزارت نفت با مشاوران امور زنان و خانواده شرکت های اصلی و فرعی این وزارتخانه اظهار کرد: تشکیل کمیته صیانت از حقوق شهروندی ذیل کارگروه ارتقای سلامت نظام اداری سبب خرسندی است.

      وی با بیان اینکه اقدام های انجام شده در زمینه تدوین شناسنامه تخصصی، عامل بهبود امور و افزایش کارایی است، اظهار کرد: از مشاوران می خواهیم مواردی را که در سال های اخیر مانع کسب موفقیت های چشمگیر در این عرصه و چالش های موجود شده است، شناسایی کنند.

      مسعود رحیمی، مدیرکل بازرسی وزارت نفت هم در این نشست با اشاره به مصوبه حقوق شهروندی و موضوعات مرتبط با حوزه زنان به منظور صیانت از حقوق شهروندی بانوان شاغل گفت: هم اندیشی و تعاملات مؤثر در این زمینه سبب هم افزایی و رشد و ترویج فرهنگ سازمانی می شود.

       

      تسهیل سرمایه گذاری در بالادست نفت

      عزم وزارت نفت برای جذب سرمایه

      معاون مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر اینکه با مصوبه شورای اقتصاد در خصوص تسهیل شرایط انعقاد قرارداد و اجرای قراردادهای بالادستی نفت و گاز، زمان مورد نیاز از مرحله دریافت طرح پیشنهادی سرمایه گذار تا انعقاد قرارداد به طور قابل توجهی کاهش خواهد یافت، گفت: این اقدام ها نشان دهنده عزم وزارت نفت برای جذب سرمایه و تسهیل فرایندهای اقتصادی در کشور است.

      امیر صالحی با اشاره به تلاش های انجام شده برای کاهش زمان فرایند انعقاد قراردادهای بالادستی نفت و گاز توضیح داد: در گذشته این فرایندها ممکن بود تا سه سال به طول بینجامد، اما با همکاری وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه، اقدام هایی برای شتاب گیری این روند صورت گرفته است. وی افزود: گلایه های سرمایه گذاران از طولانی بودن زمان انعقاد قراردادها، وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه را بر آن داشت که به بررسی و اصلاح این فرایندها بپردازند و با تنظیم زمان بندی مشخص برای هر فرایند، این مدت زمان به حداقل برسد.

       

      نهایی شدن قالب اطلاعات قراردادهای نفت و گاز

      معاون سرمایه گذاری و بررسی های اقتصادی قراردادهای شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه نبود یک الگوی اطلاعات مورد توافق وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه به طولانی شدن مذاکرات قراردادی و اخذ تأییدیه های لازم از سوی سازمان برنامه و بودجه منجر شده است، بیان کرد: طبق مصوبه شورای اقتصاد، مقرر شده است قالب اطلاعات و مستندات مورد نیاز، بین وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه مشخص و نهایی شود تا از این طریق فرایند انعقاد قرارداد کوتاه تر باشد. صالحی تأکید کرد: با توجه به مصوبه شورای اقتصاد و همکاری های انجام شده، اکنون زمان تعیین شده برای فرایندها از مرحله دریافت طرح پیشنهادی از سرمایه گذار تا انعقاد قرارداد به طور قابل توجه کاهش یافته و این اقدام ها نشان دهنده عزم جدی وزارت نفت برای جذب سرمایه و تسهیل فرایندهای اقتصادی در کشور است.

      وی با بیان اینکه در نشست های اخیر وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه، راهکارهایی برای شتاب گیری فرایند بررسی اطلاعات مرتبط با توسعه و بهره برداری از طرح های نفتی و گازی بحث و بررسی شد، افزود: برای کاهش زمان لازم برای بررسی اطلاعات در این خصوص، فهرستی از اطلاعات مورد نیاز سازمان برنامه و بودجه با هدف تسهیل فرایند بررسی و مشخص کردن محدوده وظایف از سوی ذی نفعان در حال نهایی شدن است. معاون مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد: با این اقدام ها زمان بررسی طرح های توسعه ای پیشنهادی سرمایه گذاران تا مرحله امضای قرارداد به شش ماه کاهش می یابد؛ این تغییر نیازمند همکاری تمام ذی نفعان و ایجاد سازوکارهای اجرایی برای پایبندی به زمان بندی هاست. صالحی به مشکلات قبلی برخی طرح ها اشاره کرد و گفت: برای برخی میدان های گازی که قرار است از سوی صنایع انرژی بر از جمله پتروشیمی ها توسعه یابند، نیاز به مصوبه هیات وزیران برای تخصیص گاز این میدان ها به صنایع انرژی بر وجود داشت که این موضوع دلیل طولانی شدن روند انعقاد قرارداد در این طرح ها بود.

       بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، بسته ای تشویقی برای سرمایه گذاری و توسعه در بخش بالادستی نفت و گاز کشور تدوین و تصویب شده است. محورهای این بسته شامل تسهیل فرایندهای قراردادی، افزایش جذابیت سرمایه گذاری، بهره گیری از ظرفیت های تأمین مالی و به کارگیری ابزارهای نوین اقتصادی است. مطابق این بسته، مدت زمان انعقاد و تصویب قراردادهای بالادستی نفت و گاز از لحظه ارائه طرح توسعه از سوی سرمایه گذاران تا امضای قرارداد، حداکثر شش ماه تعیین شده که شامل حداکثر چهار ماه برای مذاکرات، فرایندهای داخلی وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران و حداکثر دو ماه برای مراحل بررسی و تصویب از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور خواهد بود.

       

      در نشست کمیسیون برنامه و بودجه مجلس انجام شد 

      بررسی عملکرد وزارت نفت در توسعه میدان های نفت و گاز

      عملکرد وزارت نفت در طرح های توسعه میدان های مشترک و مستقل نفت و گاز در نشست کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی بررسی شد.

      محسن زنگنه، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در تشریح نشست روز سه شنبه (۲۰ خرداد) کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با حضور محسن پاک نژاد، وزیر نفت اظهار کرد: در این نشست عملکرد وزارت نفت در طرح های توسعه میدان های مشترک و مستقل نفت و گاز بررسی شد.

      وی افزود: مطابق گزارش ارائه شده در نشست امروز کمیسیون، برای افزایش سهم ایران در میدان های مشترک به سرمایه گذاری در میدان های جدید و تزریق گاز در میدان های فعلی نیاز داریم. البته حدود ۴۰ میلیارد دلار برای میدان های مشترک و مستقل، قراردادهایی نظیر آی پی سی و دیگر مدل ها در حال اجراست که برخی عملکرد خوبی داشته اند.

      عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس تصریح کرد: درمجموع، سه نیاز اصلی در بخش میدان های مشترک و مستقل نفت و گاز وجود دارد؛ نخست، شفافیت که مقدمه جذب سرمایه بخش خصوصی و خارجی است. دوم، ایجاد جذابیت برای سرمایه گذاری در میدان ها و سوم، طراحی مدل های مالی با توجه به تحریم ها و استفاده از ظرفیت صندوق توسعه ملی و بخش خصوصی بر اساس برنامه هفتم توسعه است.

       

      مهار آلودگی رودخانه مارون با اقدام به موقع مناطق نفت خیز جنوب

      سخنگوی فراکسیون محیط زیست مجلس با قدردانی از اقدام های به موقع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای مهار آلودگی رودخانه مارون بر لزوم پیشگیری از حوادث زیست محیطی با توجه به فرسودگی تأسیسات و اهمیت صیانت از منابع طبیعی تأکید کرد.

      امیرحسین نظری در بازدید از محل حادثه نشت نفت و آلودگی رودخانه مارون با قدردانی از اقدام های به موقع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های تابعه اظهار کرد: نفتی که سال ها از این مسیر عبور می کرد، به دلیل فرسودگی لوله دچار نشت شد، اما خوشبختانه با مدیریت مؤثر و بسیج سریع امکانات، از گسترش آلودگی جلوگیری شد. وی با بیان اینکه همکاران فنی با ایجاد موانع، به کارگیری بوم، پدهای جاذب و دیگر تجهیزات تخصصی مانع از ورود آلودگی به مناطق پایین دست شدند، افزود: این عملیات اکنون به مراحل پایانی نزدیک شده و شایسته است از تلاش های کارکنان سختکوش مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های تابعه قدردانی شود.سخنگوی فراکسیون محیط زیست و منابع طبیعی مجلس با تأکید بر ویژگی صنعتی استان خوزستان تصریح کرد: به دلیل گستردگی خطوط انتقال و فرسودگی بخشی از تأسیسات، این استان مستعد بروز چنین حوادثی است، اما باید با رویکردی پیشگیرانه، از وقوع این گونه رخدادها جلوگیری کرد یا آنها را به حداقل رساند.نظری با تأکید بر اینکه محیط زیست یکی از بزرگ ترین نعمت های الهی است که باید با دقت و حساسیت بیشتری از آن محافظت شود، بیان کرد: اطمینان دارم همکاران پرتلاش صنعت نفت در مناطق نفت خیز جنوب، اقدام های پیشگیرانه و تدابیر مؤثرتری را برای صیانت از محیط زیست در دستور کار قرار می دهند.

       

      انتصاب سرپرست امور حقوقی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران

      مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با صدور حکمی، محمد رحمان گائینی را به سمت سرپرست امور حقوقی این شرکت منصوب کرد.

      در حکم حسن عباس زاده به محمدرحمان گائینی آمده است:

      «با عنایت به مراتب تعهد، تخصص و سوابق ارزشمند جنابعالی به موجب این حکم به عنوان «سرپرست امور حقوقی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران» منصوب می شوید.

      امید است با استعانت از خداوند متعال و به کارگیری نیروهای متعهد، خلاق و کارآمد و با برنامه ریزی جامع و گسترده در چابک سازی فرایندهای سازمانی و تعامل مؤثر با مجموعه قانون گذاری و مجلس شورای اسلامی در جهت تحقق برنامه های راهبردی و اهداف کلان شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و پیشبرد اهداف به شرح ذیل اقدام کنید:

      - اتخاذ تصمیم در مسائل حقوقی و تعیین نحوه دفاع از حقوق شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، نمایندگی شرکت و تعقیب دعاوی له یا علیه شرکت در مراجع قضایی، اداری، ثبتی و نظارتی همسو با قوانین و مقررات مربوطه

      - تهیه و تدوین لوایح و ارائه راهکارهای حقوقی با هدف دفاع مؤثر در دعاوی حقوقی و کیفری به نمایندگی از شرکت در مراجع قضایی، نظارتی و اداری و تعامل سازنده با مراجع یاد شده

      - شفاف سازی و مستندسازی اموال، امور ثبتی شرکت و شرکت های فرعی و تهیه، تنظیم و به روزرسانی دستورعمل ها و آیین نامه های مورد نیاز و در صورت لزوم تشکیل کارگروه های تخصصی

      - هم افزایی و همکاری اثربخش با ستاد وزارت نفت و مجلس شورای اسلامی در خصوص اجرای امور حاکمیتی و سیاست های تنظیم گری

      - طرح دعاوی و استیفای حقوق شرکت در محاکم قضایی، اداری، ثبتی و پاسخگویی های لازم و پیگیری امر تا حصول نتیجه در جهت تأمین حقوق و منافع قانونی شرکت و ارائه گزارش مستمر اقدام های انجام شده به مدیرعامل

      - بررسی و اظهارنظر در مورد تطبیق تصمیمات مسئولان با قوانین و مقررات مورد عمل و ارائه راهنمایی حقوقی لازم و همچنین اساسنامه

      - بررسی، اظهارنظر و ارائه مشاوره حقوقی در خصوص تفاهمنامه ها، قراردادها، آیین نامه ها و مقررات مورد عمل یا پیشنهادی مدیریت ها و واحدهای مختلف شرکت

      - بهره گیری از ظرفیت های معنوی، مادی و سرمایه های انسانی شرکت به منظور پیشبرد وظایف و مأموریت های امور حقوقی

      - نگهداری، بهنگام سازی و اطلاع رسانی تمام قوانین، مقررات، آیین نامه ها و بخشنامه های مرتبط با وظایف و فعالیت های شرکت.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18225.jpg

      اهتمام وزارت نفت به اجرای نهصت توسعه عدالت در فضای آموزشی  با اجرای 2 هزار پروژه

      آینده سازی در سایه همدلی

      مشعل: وزارت نفت همواره تلاش کرده همسو با نقش آفرینی در اقتصاد کشور و رونق دهی به آن، بر سامان دهی به محیط های پیرامونی تأسیسات نفت وگاز در حوزه های مختلف نیز اهتمام ورزد، به گونه ای که با اجرای پروژه های آموزشی، ورزشی، بهداشتی، طرح هادی، آبرسانی و مواردی از این دست، به زندگی مردمان ساکن گزیده در مجاورت این تاسیسات، رنگ امید و اعتماد بپاشد، تا آنجا که بابک دارابی، مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» با اشاره به تکمیل و بهره برداری بیش از 5 هزار پروژه عام المنفعه بر سهم قابل توجه حوزه های ورزش، جوانان و نوسازی مدارس با تکمیل 2 هزار طرح تاکید کرده است.

      وزارت نفت با مشارکت در پروژه های آموزشی، مدرسه سازی، راه سازی، آب وفاضلاب، برق رسانی، بهداشت و درمان، ورزش، امور مذهبی و فرهنگی و هر آنچه در زندگی آحاد جامعه روزنه امید باز می کند، توانسته است نامی ماندگار در اجرای پروژه های مسئولیت اجتماعی از خود بجا بگذارد.

      تعریف بیش از ۱۰ هزار پروژه

      از شهریور ۱۴۰۰ تا بهار امسال، بیش از 10 هزار طرح در حوزه مسئولیت اجتماعی از سوی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفتخیز، تعریف و تاکنون بیش از نیمی از این پروژه ها تکمیل و بهره برداری از آنها آغاز شده است. بابک دارابی، مشاور اجتماعی وزیر نفت و مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در این باره گفت: این پروژه ها از سوی دستگاه های مرتبط در استان های نفت خیز و کم برخوردار و با هدایت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، عملیاتی و اجرا می شود. وی تصریح کرد: امسال هم باتوجه به شعار سال که سرمایه گذاری در تولید نامگذاری شده است، تلاش می شود برای پیشبرد اهداف مدیریت، از ظرفیت های مردمی در اجرای تکالیف مسئولیت اجتماعی بهره گرفته شود. دارابی افزود: خوشبختانه حضور میدانی دستگاه های اجرایی و هم افزایی آنان با پروژه های عام المنفعه در کنار ظرفیت های موجود در استان ها و شهرستان ها، همچنین مجامع پیرامونی تاسیسات نفت و گاز، باعث شده تا مردم نیز با همدلی بیشتر، به تکمیل و بهره برداری پروژه ها کمک کنند و این پروژه ها با شیرینی مضاعفی در این مناطق اجرایی شود.

      آموزش، ورزش و درمان در اولویت

      مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با اشاره به اینکه از میان پروژه های تعریف شده در ۳۱ استان، ۵ هزار و ۱۱۳ پروژه عام المنفعه با اعتباربیش از ۱۰ هزار و ۲۲۵ میلیارد تومان تکمیل و بهره برداری شده اند، تصریح کرد: این طرح ها که 80 درصد آنها به استان های نفت وگازخیز اختصاص دارد، مشتمل بر ۹۷۶ پروژه آموزشی، یکهزار و ۲۹ پروژه ورزشی، ۲۸۵ پروژه بهداشتی، ۳۲۳ پروژه راه و جاده، ۱۶۰ پروژه آبرسانی، ۵۰ پروژه برق رسانی، یکهزار و ۸۴۸پروژه طرح هادی و ۴۴۲ پروژه خدماتی است. وی با بیان اینکه بیشترین تکلیف مسئولیت اجتماعی با اجرای یکهزار و ۳۰۰ پروژه مربوط به استان خوزستان است، افزود: این استان با 2 هزار و ۱۰۴ پروژه تعریف شده و تخصیص13 هزار و ۲۶۷میلیارد تومان در صدر جدول پروژه های مسئولیت اجتماعی قرار دارد. مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز تأکید کرد: هم اکنون نیز ۴ هزار و ۹۳۳ پروژه عام المنفعه مشتمل بر یکهزار و ۱۰۲ پروژه آموزشی، یکهزار و ۳۸۶ پروژه ورزشی، ۱۹۰ پروژه بهداشتی، ۳۹۰ پروژه راه و جاده، ۱۷۱ پروژه آبرسانی، ۱۳ پروژه برق رسانی، ۵۴۹ پروژه طرح هادی و یکهزار و ۱۳۲ پروژه خدماتی در دست اقدام و اجراست. وی گفت: از آنجا که تعریف پروژه جدید، مانع از تأمین اعتبار پروژه های تعریف شده از قبل خواهد شد، تمام تلاش ها معطوف به پیگیری و تکمیل پروژه های قدیمی و جلوگیری از ایجاد پروژه های جدید است. دارابی تاکید کرد: تکمیل و بهره برداری پروژه های آموزشی، ورزشی و بهداشت و درمان در اولویت قرار دارند و امیدواریم همچون سال گذشته که 2 هزار پروژه تکمیلی داشتیم، امسال هم بتوانیم این روند را ادامه دهیم.

      تقویت بنیه علمی با آموزش ۷۰ هزار معلم تحت پوشش

      مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز یادآورشد: باتوجه به تأکید مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری کشورمان مبنی بر پیاده سازی طرح «نهضت توسعه عدالت در فضای آموزشی»، ایجاد زیر ساخت های زیربنایی و روبنایی، همراه با تقویت محتوای آموزشی مناسب برای توانمندسازی دانش آموزان و دبیران سراسر کشور را هدف قرار داده ایم؛ به طوری که با همین رویکرد، از ۸۰۸ پروژه تکمیلی نوسازی مدارس در سه سال اخیر، ۲۴۳ طرح در سال ۱۴۰۳ تکمیل و بهره برداری از آنها آغاز شده است. دارابی افزود: در استان های خوزستان، بوشهر و در ۵ استان دیگر نیز اقدام های مؤثری انجام شده است، به طوری که حدود ۷۰ هزار معلم با راهبری اداره کل آموزش و پرورش استان ها، در دوره ها و کارگاه های آموزشی تخصصی شرکت کردند. وی برگزاری کلاس های تقویتی و اهدای کتاب های کمک آموزشی با هدف تقویت بنیه علمی دانش آموزان پایه های مختلف، بویژه یازدهم و دوازدهم را نیز از دیگر تلاش های مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی در مناطق نفت خیز برشمرد و افزود: نتایج این فعالیت ها در میزان قبولی کنکوری های هر استان مشهود خواهد بود. به گفته مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، در حوزه ورزش و جوانان هم از سال۱۴۰۰ تا کنون 2 هزارو ۴۱۵ پروژه تعریف شده که از این تعداد، یکهزار و ۲۹ مورد آن به بهره برداری رسیده که سهم سال ۱۴۰۳ از این تعداد، ۳۶۳ پروژه تکمیلی بوده است.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18245.jpg

      جذابیت سرمایه گذاری در بالادست نفت و گاز افزایش می یابد

      نگاه نو به فرصت ها

      مشعل: با ابلاغ مصوبه «تسهیل شرایط انعقاد و اجرای قراردادهای بالادستی نفت و گاز» از سوی شورای اقتصاد با هدف تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه به وزارت نفت، گامی مهم در مسیر ایجاد زمینه های جذاب تر و شفاف تر برای توسعه بخش بالادستی صنعت نفت و گاز کشور و ارتقای نقش آفرینی سرمایه گذاران داخلی و خارجی در این حوزه راهبردی برداشته شد؛ به گونه ای که انتظار می رود گشایش فصلی تازه از مناسبات تعاملی سرمایه گذاران با این وزارتخانه را شاهد باشیم.

      صنعت نفت به عنوان پیشران توسعه اقتصادی کشور، نقشی مهم و موثر در توسعه، اشتغال و رشد اقتصادی دارد و حرکت در مسیر توسعه آن می تواند شاخص های اقتصادی را بهبود ببخشد. با این حال توسعه این صنعت که از نظر حجم ذخایر هیدروکربوری، ظرفیت های عظیمی را شامل می شود، نیازمند جذب سرمایه و چشم به راه سرمایه گذاران است وصنعت نفت این ظرفیت را دارد که سرمایه گذاری در آن طی مدت زمانی مناسب، قابل بازگشت باشد و به افزایش درآمد کشور بینجامد؛ وزارت نفت بارها اعلام کرده که پذیرای سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای توسعه بخش بالادست صنعت نفت و گاز با هدف کمک به حفظ و ارتقای ضریب امنیت عرضه انرژی جهان برای سال ها و دهه های پیش روست.

      تکیه بر توان داخل

      وزارت نفت در دهه های گذشته در غیاب شرکت های خارجی کوشیده است تا همسو با خنثی سازی تحریم ها، به شرکت های داخلی، اعتماد و تکیه کند؛ در این مسیر، افزون برهدایت منابع صندوق توسعه ملی که توانایی سرمایه آفرینی پایدار را دارد، پای بیمه ها، بانک ها و حتی هلدینگ های پتروشیمی را هم به صحنه سرمایه گذاری  باز کرده است. با این حال از آنجا که صنعت نفت ازجاذبه های اصلی برای سرمایه گذاران و رکنی مهم برای تامین امنیت سرمایه به شمار می رود، ماموریت ویژه وزارت نفت در برنامه هفتم توسعه این است که ظرفیت تولید نفت با جهش 16 درصدی، از روزانه ۳ میلیون و ۸۳۸ هزار بشکه کنونی به روزانه ۴ میلیون و ۴۵۰ هزار بشکه در پایان این برنامه برسد و مطابق آن نیز تولید واقعی نفت به ۴ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه در روز و تولید میعانات گازی هم ۸۰۴ هزار بشکه در روز افزایش یابد. همین هدف گذاری بر اهمیت سرمایه گذاری و تسهیل این مسیر بیش از پیش افزوده است.

      در همین زمینه با اجماع ملی از سوی ارکان مختلف حاکمیت حرکت ها در این مسیر قرار گرفته است که مصوبه اخیر شورای اقتصاد، از آن جمله به شمار می رود.

      پیش از این، طی برگزاری «رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران»، از مصوبه شواری اقتصاد برای تسهیل در قراردادها و بسته های تشویقی نفت برای سرمایه گذاران رونمایی واکنون این مصوبه به شکل رسمی ابلاغ شده است.

      نگاهی به مصوبه جدید

      مصوبه شورای اقتصاد در واقع بسته ای تشویقی به شمار می آید که برای سرمایه گذاری و توسعه در بخش بالادستی نفت و گاز کشور تدوین و تصویب شده و تسهیل فرایندهای قراردادی، افزایش جذابیت سرمایه گذاری، بهره گیری از ظرفیت های تامین مالی و به کارگیری ابزارهای نوین اقتصادی، محورهای آن را تشکیل می دهند.

      وزارت نفت دولت چهاردهم پیش از این، اعلام آمادگی کرده بود که با ارائه بسته های جذاب سرمایه گذاری، مدل های مشارکت نوآورانه، تضمین های بین المللی و تسهیلات ویژه، زمینه ورود سرمایه گذاران بزرگ به پروژه های کلان نفت و گاز را فراهم آورد. یکی از موانع جدی گذشته در حضور چشمگیر سرمایه گذاران، پیچیدگی در روند امضای قراردادها بود که با اصلاح شیوه نامه ها، افزایش نرخ بازدهی، تنوع شیوه های تامین مالی و تغییر نوع تعامل با سرمایه گذاران، مسیر به شکل چشمگیری تسهیل شده است.

      زمانبر بودن فرایندهای اجرایی سبب شده است برخی قراردادهای نفتی در کشور تا سه ونیم سال به طول بینجامد. بر اساس مصوبه اخیر، شرکت ملی نفت ایران موظف شده است کل فرایند مذاکره تا نهایی سازی قرارداد را درحداکثر چهار ماه به پایان برساند. این چهار ماه شامل دو ماه مذاکره مفهومی و دو ماه بررسی فنی و نهایی سازی خواهد بود.

      مطابق این بسته، مدت زمان انعقاد و تصویب قراردادهای بالادستی نفت

       

    • media/image/2025/06/2000-1441/18246.jpg

      صنعت نفت به عنوان پیشران توسعه اقتصادی کشور، نقشی مهم و موثر در توسعه، اشتغال و رشد اقتصادی دارد و حرکت در مسیر توسعه آن می تواند شاخص های اقتصادی را بهبود ببخشد. با این حال توسعه این صنعت که از نظر حجم ذخایر هیدروکربوری، ظرفیت های عظیمی را شامل می شود، نیازمند جذب سرمایه و چشم به راه سرمایه گذاران است وصنعت نفت این ظرفیت را دارد که سرمایه گذاری در آن طی مدت زمانی مناسب، قابل بازگشت باشد و به افزایش درآمد کشور بینجامد؛ وزارت نفت بارها اعلام کرده که پذیرای سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای توسعه بخش بالادست صنعت نفت و گاز با هدف کمک به حفظ و ارتقای ضریب امنیت عرضه انرژی جهان برای سال ها و دهه های پیش روست.

      تکیه بر توان داخل

      وزارت نفت در دهه های گذشته در غیاب شرکت های خارجی کوشیده است تا همسو با خنثی سازی تحریم ها، به شرکت های داخلی، اعتماد و تکیه کند؛ در این مسیر، افزون برهدایت منابع صندوق توسعه ملی که توانایی سرمایه آفرینی پایدار را دارد، پای بیمه ها، بانک ها و حتی هلدینگ های پتروشیمی را هم به صحنه سرمایه گذاری  باز کرده است. با این حال از آنجا که صنعت نفت ازجاذبه های اصلی برای سرمایه گذاران و رکنی مهم برای تامین امنیت سرمایه به شمار می رود، ماموریت ویژه وزارت نفت در برنامه هفتم توسعه این است که ظرفیت تولید نفت با جهش 16 درصدی، از روزانه ۳ میلیون و ۸۳۸ هزار بشکه کنونی به روزانه ۴ میلیون و ۴۵۰ هزار بشکه در پایان این برنامه برسد و مطابق آن نیز تولید واقعی نفت به ۴ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه در روز و تولید میعانات گازی هم ۸۰۴ هزار بشکه در روز افزایش یابد. همین هدف گذاری بر اهمیت سرمایه گذاری و تسهیل این مسیر بیش از پیش افزوده است.

      در همین زمینه با اجماع ملی از سوی ارکان مختلف حاکمیت حرکت ها در این مسیر قرار گرفته است که مصوبه اخیر شورای اقتصاد، از آن جمله به شمار می رود.

      پیش از این، طی برگزاری «رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران»، از مصوبه شواری اقتصاد برای تسهیل در قراردادها و بسته های تشویقی نفت برای سرمایه گذاران رونمایی واکنون این مصوبه به شکل رسمی ابلاغ شده است.

      نگاهی به مصوبه جدید

      مصوبه شورای اقتصاد در واقع بسته ای تشویقی به شمار می آید که برای سرمایه گذاری و توسعه در بخش بالادستی نفت و گاز کشور تدوین و تصویب شده و تسهیل فرایندهای قراردادی، افزایش جذابیت سرمایه گذاری، بهره گیری از ظرفیت های تامین مالی و به کارگیری ابزارهای نوین اقتصادی، محورهای آن را تشکیل می دهند.

      وزارت نفت دولت چهاردهم پیش از این، اعلام آمادگی کرده بود که با ارائه بسته های جذاب سرمایه گذاری، مدل های مشارکت نوآورانه، تضمین های بین المللی و تسهیلات ویژه، زمینه ورود سرمایه گذاران بزرگ به پروژه های کلان نفت و گاز را فراهم آورد. یکی از موانع جدی گذشته در حضور چشمگیر سرمایه گذاران، پیچیدگی در روند امضای قراردادها بود که با اصلاح شیوه نامه ها، افزایش نرخ بازدهی، تنوع شیوه های تامین مالی و تغییر نوع تعامل با سرمایه گذاران، مسیر به شکل چشمگیری تسهیل شده است.

      زمانبر بودن فرایندهای اجرایی سبب شده است برخی قراردادهای نفتی در کشور تا سه ونیم سال به طول بینجامد. بر اساس مصوبه اخیر، شرکت ملی نفت ایران موظف شده است کل فرایند مذاکره تا نهایی سازی قرارداد را درحداکثر چهار ماه به پایان برساند. این چهار ماه شامل دو ماه مذاکره مفهومی و دو ماه بررسی فنی و نهایی سازی خواهد بود.

      مطابق این بسته، مدت زمان انعقاد و تصویب قراردادهای بالادستی نفت و گاز از لحظه ارائه طرح توسعه از سوی سرمایه گذاران، حداکثر ۶ ماه تعیین شده که شامل ۴ ماه برای مذاکرات و فرایندهای داخلی وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران و ۲ ماه نیز برای مراحل بررسی و تصویب از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور خواهد بود.

      همچنین به منظور افزایش رقابت پذیری این قراردادها نسبت به مدل های مشابه منطقه ای و جذب سرمایه داخلی و خارجی، نرخ بازده داخلی این قراردادها به صورت ارزی و در بازه ۲۰ تا ۲۳ درصد تعیین شده است.

      این تصمیم با هدف ارتقای ظرفیت تولید نفت خام تا ۴.۸ میلیون بشکه در روز و گاز خام تا ۱۳۴۰ میلیون مترمکعب در روز و در چارچوب اجرای ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور گرفته شده است.

      در این چارچوب، تمام قراردادهای جاری و آتی در بخش بالادستی از ظرفیت های مصوب در شیوه نامه تامین مالی شورای ملی تامین مالی برخوردار می شوند. از سوی دیگر، شرکت های سرمایه گذار و پیمانکار طرف قرارداد با شرکت ملی نفت ایران، در صورت دستیابی به تولید تجمعی بالاتر از مقادیر پیش بینی شده در قراردادها، مشمول دریافت پاداش عملکرد مازاد بر دستمزد قراردادی خواهند شد.

      همچنین برای ارتقای شفافیت و به کارگیری ابزارهای نوین مالی، سرمایه گذاران، امکان افشای درآمدها و منافع آتی خود را در این قراردادها خواهند داشت. ارائه کالا و خدمات از سوی شرکت های ایرانی به طرف های خارجی نیز از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف خواهد بود(طبق مفاد تبصره ۳ ماده ۱۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده).

      از منظر تسهیل فرایندهای واردات، وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف شده است ظرف مدت دو ماه، سازوکار مجزایی برای ثبت سفارش خریدهای خارجی مرتبط با صنعت نفت و گاز طراحی و اجرا کند. شورای ملی تامین مالی، گمرک جمهوری اسلامی ایران و سازمان حفاظت محیط زیست نیز مکلف شده اند تقاضاهای مرتبط با توسعه و بهره برداری از میادین نفت و گاز را در اولویت بررسی قرار دهند.

      وزارت نفت در ادامه روند اصلاح و به روزرسانی مقررات موظف شده است طی دو ماه به ارسال پیشنهاد اصلاح تصویب نامه هیأت وزیران در خصوص شرایط عمومی، ساختار و الگوی قراردادهای بالادستی اقدام کند.

      مطابق مصوبه شورای اقتصاد، تمام قراردادهای بالادستی نفت و گاز، مشمول مزایای بند (پ) ماده ۲۰ قانون برنامه هفتم پیشرفت خواهند بود؛ به این معنا که طرح ها و پروژه های واقع در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته، مشمول نرخ صفر مالیاتی خواهند بود.

      شتاب گیری قراردادهای توسعه ای

      وزارت نفت پیش از این با برگزاری رویداد «تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران» با هدف تحقق منویات مقام معظم رهبری و شعار سال (سرمایه گذاری برای تولید) بیش از ۱۳۰ میلیارد دلار فرصت سرمایه گذاری در قالب بسته هایی سرمایه گذاری ارائه کرد تا شرکت های ایرانی و خارجی بتوانند با بهره گیری از ساختارهای قراردادی تعریف شده در صنعت نفت، در این طرح ها مشارکت کنند و از این فرصت بهره مند شوند. اصلی ترین مزیت این بسته ها در طراحی نوین ابزارها، قراردادها و تسهیلات است که با هدف کاهش ریسک سرمایه گذار، شتاب گیری روند بازگشت سرمایه و افزایش شفافیت ساختار پروژه ها ارائه شده اند. صنعت نفت ایران دارای فرصت های سرمایه گذاری جذابی است که نه تنها مورد توجه سرمایه گذاران داخلی، بلکه در کانون توجه سرمایه گذاران بین المللی نیز قرار دارد.

      محسن پاک نژاد، وزیر نفت نیز با اعتقاد به ضرورت سرمایه گذاری در صنعت نفت در برنامه خود به این مهم اشاره کرده است که افزایش سرعت توسعه و تولید از میادین نفت و گاز کشور، در وهله نخست نیازمند رشد انعقاد قراردادها و واگذاری طرح های توسعه ای بالادستی بوده که این موضوع هم نیازمند اقدام های اساسی همچون اعمال بهبودهای لازم در قوانین و مقررات حاکم به منظور تسهیل فرایند واگذاری قراردادها، کاهش زمان دوره مذاکرات قراردادها از طریق چابک سازی ساختار شرکت ملی نفت ایران و تلاش برای کاهش زمان صدور مجوزها از سوی نهادهای مرتبط، افزایش جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی از طریق جذاب تر کردن سرمایه گذاری در بالادستی نسبت به سایر بخش های اقتصاد است.

      پاک نژاد با اتکا به این اصل، بارها نیز اعلام کرده که تمام تمرکز و توجه وزارت نفت معطوف به این حوزه است و آنچه در این راه بر آن تاکید شده، بهره گیری از سرمایه های مردمی است که از حجم قابل توجهی برخوردارند و به عنوان یکی از اولویت های صنعت نفت مطرح است. در این زمینه، راهکارهایی تدوین شده که می تواند فرایند جذب سرمایه و مشارکت مردم را تقویت کند.

      با تکیه بر این موارد ،  او از همه فرهیختگان دعوت کرده است تا با نگاهی نو، با جسارت و اعتماد به این فرصت ها، صنعت نفت کشور را در رسیدن به اهداف برنامه هفتم پیشرفت همراهی کنند. وزیر نفت گفته است: مطابق قانون برنامه هفتم توسعه، اهداف کمی برای تولید نفت، گاز و فراورده های نفتی تعیین شده که تحقق آنها نیازمند سرمایه گذاری گسترده است. در صورتی که بتوانیم اعتماد عمومی را جلب و سرمایه های مردمی را تجمیع کنیم، بخش قابل توجهی از نیازهای مالی از طریق مدل های متنوع تامین مالی پوشش داده می شود.

      صندوق تضمین نفت

      افزون بر موارد یادشده، وزارت نفت چندی قبل در قالب «رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران» از صندوق تضمین صنعت نفت رونمایی کرد که به پیشنهاد شرکت ملی نفت ایران و با مشارکت بانک و بخش خصوصی، شرایطی ایجاد خواهد شد تا بخش خصوصی بتواند با تکیه بر آن، تا مبلغ ۶ میلیارد دلار به تامین مالی طرح های خود اقدام کند. به واقع، این صندوق با پذیرش قراردادهای صنعت نفت به عنوان ضمانت، بخش بخصوصی را برای رسیدن به اهداف تولید یاری می کند.

      صندوق تضمین غیردولتی صنعت نفت به عنوان بزرگ ترین صندوق ضمانت کشور با هدف حمایت از تامین مالی طرح های نفت، گاز و پتروشیمی، به عنوان نهادی مترقی و پیشرو در چارچوب قانون تامین مالی تولید و زیرساخت ها و آیین نامه مصوب هیات وزیران رونمایی شده است.

      صندوق تضمین غیردولتی صنعت نفت با سرمایه افزون بر ۳۰۰ میلیون یورو با مشارکت ۲۰ شریک کلیدی ازجمله بانک های پارسیان، تجارت، رفاه کارگران، سینا، شهر، گردشگری، ملت و ملی، شرکت های اکتشاف و تولید مپنا، دانا، پاسارگاد، سینا، پرشیا، سیلند و مارون کاران، پتروپارس و اویک، همچنین بورس انرژی، صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت و شرکت ملی نفت ایران تأسیس می شود.

      هدف این صندوق صدور ضمانت نامه در حوزه طرح های بالادستی و پایین دستی صنعت نفت و نیز پشتیبانی از شرکت های فعال برای دسترسی مؤثرتر به بازار پول و سرمایه با استفاده از ظرفیت های کمتر بهره برداری شده وثایق و تضامین است، همچنین سرمایه گذاری در ابزارهای مالی مرتبط با پروژه های نفت، گاز و پتروشیمی در مأموریت های این صندوق تعریف شده است.

      رونمایی از «بتا»

      در اقدامی دیگر بسته تامین مالی بتا (به توان ایران) با تمرکز بر جذب سرمایه های مردمی برای پروژه های مولد و توسعه ای صنعت نفت رونمایی شده است.

      بسته تامین مالی «بتا» با هدف حمایت از پروژه ها و بنگاه های کوچک و متوسط صنعت نفت طراحی شده است و می کوشد با بهره گیری از منابع مردمی، تامین مالی پروژه های مولد و توسعه ای را تسهیل کند. «بتا» به عنوان یکی از ابتکارهای صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت، با ایجاد نوآوری در روش های تامین مالی و جهت دهی نقدینگی موجود به سوی صنایع دارای ارزش افزوده بالا، به منظور تحقق سیاست های مردمی سازی اقتصاد شکل گرفته است.

      معرفی پروژه ها

      صنعت نفت تنها در حوزه شرکت ملی نفت ایران به منظور اجرای طرح های توسعه ای و نگهداشت توليد در ميادين نفتی و گازی خود طی حدود 8 سال آينده، نيازمند حدود 124 ميليارد دلار منابع مالی است. در ارائه فرصت های سرمایه گذاری، طرح هایی که به طور مستقیم مرتبط با افزایش تولید نفت و گاز هستند، در اولویت قرار دارند، به این ترتیب طرح های مربوط به توسعه میدان های نفت و گاز در قالب انواع قراردادها، همچنین طرح های نگهداشت و افزایش تولید از میدان هایی که اکنون شرکت ملی نفت ایران عهده دار بهره برداری از آنهاست، در این دسته قرار می گیرند که توسعه حدود ۵۰ میدان نفتی و ۵۰ میدان گازی برنامه ریزی شده است.

      به طور ویژه برای توسعه میدان های گازی خشکی، ۳۵ میدان معرفی شده که سرمایه گذاری موردنیاز برای آنها بیش از13 میلیارد دلار پیش بینی شده است. در بخش میدان های گازی دریایی نیز ۱۴ میدان شناسایی و معرفی شده که به سرمایه ای معادل ۲۷ میلیارد دلار نیاز دارند.

      بنابر اعلام شرکت ملی نفت ایران، بسته های سرمایه گذاری ارائه شده در دو گروه عمده دسته بندی می شوند که شامل میدان های خامی مناطق نفت خیز جنوب است و اغلب دارای فشار و حجم تولید بالا هستند و میدان های خشکی که تحت راهبری شرکت نفت مناطق مرکزی ایران قرار دارند و طیف گسترده ای از سرمایه گذاران، از کوچک تا بزرگ، می توانند در آنها مشارکت کنند.

      به گفته رضا عاقبتی، سرپرست مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران، مجموع این بسته ها شامل ۳۵ پروژه برای ۵۰ میدان گازی است که با سرمایه گذاری حدود ۴۱ میلیارد دلار، ظرفیت تولید گاز کشور تا ۵۰۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش می یابد.

       برای شرکت نفت و گاز پارس، پیش بینی می شود با سرمایه گذاری بیش از ۱۸ میلیارد دلار، تولید روزانه تا ۷ میلیارد فوت مکعب افزایش یابد. در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، با ۸.۳ میلیارد دلار سرمایه گذاری، حدود ۵.۵ میلیارد فوت مکعب در روز به تولید گاز افزوده می شود. شرکت نفت فلات قاره ایران با سرمایه گذاری ۹ میلیارد دلاری، ظرفیت افزایش ۳ میلیارد فوت مکعب در روز را دارد و در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز با سرمایه گذاری ۵ میلیارد دلار، حدود ۲ میلیارد فوت مکعب افزایش تولید پیش بینی شده است، همچنین شرکت نفت و گاز اروندان با سرمایه گذاری بیش از ۲۰۰ میلیون دلار می تواند روزانه ۲۰۰ میلیون فوت مکعب به تولید گاز کشور بیفزاید.

      در بخش میدان های خشکی توسعه نیافته، پیش بینی می شود این میدان ها دارای ۷۱ تریلیون فوت مکعب (TCF) گاز قابل استحصال باشند که ظرفیت تولیدی معادل ۷ میلیارد فوت مکعب در روز را دارند و برای توسعه آنها ۱۳ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز است. این میدان ها از تنوع بالایی برخوردارند و بسته های پیشنهادی آنها از ۵۰ میلیون دلار آغاز می شود. میدان هایی همچون بی بی حکیمه، کویرکوه، سمند، شاهینی، کارون، بخشی از این مجموعه هستند.

      عاقبتی با اشاره به میدان شهیدان واقع در استان خوزستان و تحت مدیریت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: این میدان برای سرمایه گذاران کوچک تر مناسب است و با حدود ۵۰ میلیون دلار قابل توسعه است. میدان چشمه شور در خراسان رضوی نیز به دلیل نیاز شدید منطقه شمال شرق کشور به گاز، اهمیت ویژه ای دارد و می تواند به سرعت وارد مدار توسعه شود. همچنین میدان سفید خامی در خوزستان، میدان کوه آسماری، مختار، اهواز خامی از دیگر میدان های خشکی هستند که در قالب بسته های سرمایه گذاری معرفی شده اند.

      دسته دوم شامل توسعه میدان های نفت و گاز و بلوک های اکتشافی، جمع آوری گازهای مشعل، ایستگاه های تقویت فشار، تأسیسات فراورشی، همچنین طرح های پشتیبانی می شود.

      در حوزه اکتشاف نیز هم اکنون ۱۸ بلوک اکتشافی نیازمند سرمایه گذاری داریم که بیشتر آنها در زاگرس متمرکز شده اند. این بلوک ها شامل نواحی لرستان، دزفول شمالی، دزفول جنوبی، فارس، همچنین دو بلوک دریایی در خلیج فارس است.

      طبق اعلام مقام های شرکت ملی نفت ایران، توسعه هر بلوک اکتشافی به طور متوسط ۴۰ میلیون دلار سرمایه گذاری نیاز داردکه البته برخی از بلوک ها به دلیل ساختارهای پیچیده زمین شناسی، نیاز به مطالعات ژئوفیزیکی و حفاری گسترده تری دارند که هزینه های بیشتری را در بر خواهد داشت.

       براین اساس برنامه های بلندمدت مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران می تواند فرصت های جدیدی برای توسعه منابع انرژی کشور فراهم کند.همچنین مناطق مختلف ازجمله فارس، هرمزگان، بوشهر، خوزستان، ایلام، ایران مرکزی، کلات و مغان، ظرفیت بالایی برای سرمایه گذاری دارند که شرکت ملی نفت ایران بنا دارد در بلوک های ارژن، مروارید، تودج، بهار و پریزاد ذخایر قابل توجهی از نفت و گاز را شناسایی کند که هزینه برآوردشده برای مطالعات لرزه نگاری و حفاری در این مناطق حداقل ۳۰ میلیون دلار است.

      ادامه راه مهم

      فارغ از مسیری که وزارت نفت برای سرمایه گذاری در پیش دارد، تا امروز نیز از زمان روی کار آمدن دولت چهاردهم، این وزارتخانه اقدام های توسعه ای را در اولویت کاری قرار داده و شاهد دستاوردهای مناسبی در این زمینه بوده است. توجه به اهمیت تكمیل و راه اندازی طرح ها و پروژه های وزارت نفت و لزوم شتاب دهی به پیشرفت طرح ها و رفع موانع و مشكلات پیش روی آنها، از همان آغاز استقرار دولت چهاردهم مورد توجه قرار گرفت. تاكنون تعدادی از طرح های مهم و راهبردی صنعت نفت از جمله افزایش تولید نفت خام به میزان 250 هزار بشكه در روز، طرح فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی، طرح توسعه یكپارچه میدان آزادگان، طرح توسعه میدان آذر و طرح توسعه میدان مسجدسلیمان تعیین تكلیف شد. همچنین با تكمیل و رفع موانع برخی طرح های اولویت دار كه بلاتكلیف مانده بودند، بهره برداری از این طرح ها آغاز شد.

      از دیگر اقدام های مهم و راهبردی که وزارت نفت دولت چهاردهم در دستور کار قرار داد و نهایی کرد، قرارداد حدود ۱۷ میلیارد دلاری برای ساخت، نصب و راه اندازی سکوهای فشارافزایی گاز پارس جنوبی با شرکت های داخلی بوده است تا با این اقدام در مسیر پیشگیری از بحران گازی در دهه های آینده حرکت شود. بدون شک با ابلاغ مصوبه اخیر وزارت نفت چشم اندازی بهتر فراروی این صنعت قرار دارد.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18250.jpg

      آنچه از دل نشست ناترازی انرژی در سمت تقاضا و مصرف بیرون آمد

      بهره وری در مسیر بالندگی

       

      مشعل  با در نظر گرفتن مقوله بهره وری در ساده ترین تعریف آن یعنی استفاده مطلوب، بهینه و موثر از امکانات، ظرفیت ها، سرمایه ها، منابع و فرصت ها در جهت رشد و شکوفایی یک سازمان یا جامعه انسانی، وزارت نفت نه تنها اهتمام خود را به حرکت در این مسیر قرار داده تا در حوزه تولید پاسخگوی زنجیره مصرف باشد، بلکه در سطحی کلان تر در سمت تقاضا نیز ظاهر شده است.
      با این حال، ناترازی انرژی وظیفه و مسئولیت این مجموعه عظیم را به ویژه در سال های اخیر دوچندان کرده تا آنچه نیاز ناتمام غول مصرف است، تامین کند و به حل معضل ناترازی بپردازد.

      اگر برنامه ششم توسعه را ملاک ارزیابی در حوزه بهره وری قرار دهیم، عملکردها در تحقق این برنامه که عمر آن پایان یافته، بیانگر محقق نشدن انتظارها در این حوزه و این موضوعی است که نماینده سازمان ملی بهره وری در نشست «ناترازی انرژی در سمت تقاضا و مصرف» به آن اشاره کرد.
       این نشست هفته گذشته در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد و در آن آمارهایی نگران کننده درباره زنجیره تولید تا مصرف انرژی ارائه شد. حاضران این نشست متشکل از نمایندگان وزارت نفت به عنوان میزبان و سازمان بهره وری، وزارتخانه های نیرو، راه و شهرسازی و صمت، بر بهبود عملکردها به منظور حفظ سرمایه های کشور و جلوگیری از تشدید بحران ناترازی تاکید کردند.
      آنچه از دل این نشست تخصصی برآمد، ایجاد جنبشی بود با عنوان بهره وری شاید نجات دهنده کشور از بحرانی باشد که هر فصل براساس تقاضای یکی از انواع  انرژی مورد نیاز مصرف کننده عیان می شود. توفیق در خروجی این جنبش زمانی حاصل می شود که تمام عوامل شکل دهنده زنجیره تولید تا مصرف به مقوله مهم بهره وری پایبند باشند تا نابهره وری ها را سامان دهند، در غیر این صورت نمی توان امیدی به بهبود داشت.
       تلاش نفت برای ارتقای بهره وری
      اسماعیل حبیبی، مشاور رئیس سازمان ملی بهره وری ایران در نشست «ناترازی در سمت تقاضا و مصرف»، برگزاری چنین نشستی را ناشی از دغدغه مندی، اهتمام و عزم جدی وزارت نفت برای ارتقای بهره وری دانست و این اقدام را قابل تقدیر خواند.
      او با ترسیم تصویری کلی از وضعیت بهره وری در کشور از حلقه های دومینوی نابهره وری سخن گفت و اظهار کرد: متاسفانه در حوزه انرژی کشور با دومینوی نابهره وری مواجه هستیم؛ که این موضوع در طول زنجیره تامین انرژی در کشور(تولید، انتقال، توزیع و مصرف) به شکل جدی مشاهده می شود و این نا بهره وری ها را تشدید می کند؛ بنا بر ادبیات تحلیل سیستم های پویا، با سیکل معیوب خود تقویت کننده مواجه هستیم. حبیبی با اشاره به مصادیق نابهره وری در مرحله تولید انرژی(بخش بالادست صنعت نفت) به حوزه های ضریب بازیافت، گازهای مشعل و برداشت از میادین مشترک اشاره و تصریح کرد:یکی از شاخص های مهم نابهره وری در تولید، ضریب بازیافت چاه های نفت است که میانگین جهانی آن در دنیا 35 درصد است؛ این  شاخص در ایران با شاخص جهانی فاصله دارد و باید در جهت کاهش هرچه بیشتر آن تلاش شود.مطابق برنامه هفتم توسعه، این ضریب بازیافت گازهای مشعل باید یک درصد ارتقا یابد.
      حبیبی دومین شاخص بهره وری در حلقه تولید را جمع آوری گازهای همراه عنوان و اظهار کرد: خوشبختانه طی سال های اخیر اقدام های مناسبی در این زمینه انجام شده است و مطابق برنامه هفتم توسعه سالانه 16 میلیارد مترمکعب گازهمراه جمع آوری خواهد شد.
      سومین شاخص در حلقه تولید از سوی مشاور رئیس سازمان ملی بهره وری ایران، میزان رقابت با کشورهای همسایه و میادین مشترک ذکر و عنوان شد در این حوزه باید تلاش بیشتری صورت گیرد.
      حبیبی ملاک عملکرد وزارت نفت در حوزه بهره وری را شاخص های یاد شده خواند و گفت: ارتقای این شاخص ها به معنای حرکت درست در این مسیر است و انتظار می رود وزارت نفت برنامه های خود را بر اساس تاثیرگذاری این سه شاخص تدوین کند.
      این مقام سازمان ملی بهره وری ایران در ادامه توضیحات خود به موضوع نیروگاه ها پرداخت و در حالی میانگین راندمان آنها را زیر 40 درصد  اعلام کرد که این راندمان طبق گزارش او  در نیروگاه های نسل جدید دنیا 55 تا 60 درصد است.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18255.jpg

       او با ابراز تاسف از پایین بودن راندمان برخی نیروگاه های کشور در حد 20 درصد اظهار کرد: هدررفت انرژی نیز زمینه شبکه انتقال به عنوان حلقه سوم زنجیره تولید تا مصرف،نزدیک به 12 درصد است.
      حبیبی حلقه چهارم را مشتمل بر شبکه توزیع برق دزدی های گسترده  ماینرها و رمزارزها دانست و گفت: این بخش نیز مشکلات زیادی برای ما ایجاد کرده است.
      حلقه پنجم به عنوان آخرین زنجیره تامین انرژی، مصرف کننده است که نماینده سازمان ملی بهره وری ایران اعلام کرد: در این حوزه نیز مشکلات جدی وجود دارد و براساس برآوردی که سازمان ملی بهره وری انرژی انجام داده، سرانه مصرف انرژی در هر مترمربع ساختمان های ایران (برق و گاز) 5 برابر کشورهای با اقلیم مشابه کشور است.
      به گفته او، قیمت تمام شده هر کیلووات ساعت برق از سوی دیوان محاسبات کشور 1400 تومان برآورده شده است که اگر قیمت سوخت نیروگاهی را به شکل واقعی در نظر بگیریم، به 7 هزار تومان هم می رسد. این در حالی است که آن را به قیمت 120 تومان به مصرف کننده نهایی می فروشیم و با این رویه، انگیزه ای برای بهینه سازی مصرف(مصرف کننده نهایی)، همچنین سرمایه گذاری بخش خصوصی باقی نمی ماند.
      حبیبی ، بر ضرورت تغییر ریل اساسی در این حوزه تاکید و تصریح کرد: دیگر با تغییرات و اقدام های کوچک نمی توان با این وضعیت اورژانسی برخورد کرد. 
      او از آنچه جنبش بهره وری نامید سخن گفت و افزود: اگر می خواهیم همراهی مصرف کننده را در جنبش بهره وری داشته باشیم، مستلزم آن است که همه ابعاد بهره وری (تولید، انتقال، توزیع و مصرف) درگیر موضوع باشند. 
      حبیبی در پایان با اشاره به ناموفق بودن اهداف ترسیم شده در برنامه ششم توسعه اظهار امیدواری کرد اگرچه اهداف بهره وری در این برنامه محقق نشد اما امیدواریم با ایجاد جنبش ملی بهره وری و درگیر شدن همه  ابعاد آن، شاهد تحقق اهداف در برنامه هفتم توسعه کشور باشیم.
      او گفت: امیدواریم به حرمت عرق جبین کارکنان خدوم صنعت نفت در مناطق عملیاتی از سکوی کوروش تا سلمان از بلال تا سروش ابوذر تا نوروز که صادقانه برای این کشور خدمت می کنند، شاهد رفع این مشکلات و شاهد توسعه و رشد بالندگی کشور باشیم.

      تعریف بیش از 20 پروژه بهره وری
      رفیع پرهیزکار، معاون بهره وری ارزیابی عملکرد و تعالی سازمانی نیز در سخنانی با اشاره به اینکه بهره وری در صنعت نفت، صرف نظر از تکالیف قانونی که بر مبنای نظام نامه ملی بهره وری و آیین نامه انتظام بخشی شرکت های دولتی برای دستگاه ها ابلاغ شده است، سابقه دیرینه تری دارد، گفت: صنعت نفت با توجه به «های تک» بودن که مبتنی بر لایسنس ها و استانداردهای بین المللی فعالیت می کند، مکلف است بسیاری از شاخص های بهره وری را در فرایندهای عملیاتی رعایت کند. 
      او گفت: در صنعت نفت حدود پنج دوره چرخه مدیریت بهره وری را صرف نظر از الزام ها و استاندارهای قانونی شاهد بوده ایم که با تعریف بیش از 227 پروژه بهره وری که اغلب سرمایه و بر در جهت اصلاح فرایندهای تولید و افزایش تولید و بهره وری انرژی در حوزه عملیات بوده، همراه شده است.
      او با بیان اینکه به دلیل محدودیت های روزافزون ناشی از تحریم، به ویژه در دهه اخیر، بر توان داخلی تکیه زده شد، افزود: با توجه به این رویکرد، با محوریت پژوهشگاه صنعت نفت محصولات داخلی سازی، گاه تجاری سازی و فروخته شده و این  بیانگر آن است که صنعت نفت بیکار نمانده و به هیچ عنوان متوقف نشده است.
      پرهیزکار در بخش دیگری از سخنان خود این موضوع مهم را یادآور شد که وزارت نفت صرفا دغدغه تولید و عرضه را ندارد و در حوزه مصرف نیز نقش داشته و منتج به بهره وری بیشتر نهادهایی همچون وزارت نیرو شده است؛ از جمله این موارد می توان به تامین اعتبار بخشی از دوگانه سوز کردن خودروها از سوی این وزارتخانه اشاره کرد.
      او در ادامه با ارائه آماری از میزان مصرف انرژی در بخش های مختلف کشور، سهم بخش خانگی و تجاری را از کل مصرف انرژی کشور حدود 33 درصد، بخش صنعت 31 درصد، حمل ونقل 24 درصد، کشاورزی 7درصد و سایر بخش ها را 5 درصد اعلام و اظهار کرد: میزان هدررفت مصرف انرژی براساس نرم جهانی(آخرین گزارش سال 2023) در بخش خانگی و تجاری حدود 40 درصد ( در بخش ساختمان، سالانه معادل 20 میلیارد دلار)، بخش صنعت 2 تا سه برابر میانگین جهانی، حمل ونقل 24 درصد است. مطابق این آمار، سرانه مصرف بنزین در ایران 500 تا 550 لیتر به ازای هر نفر در سال است؛ در حالی که میانگین جهانی، 150 لیتر تا 200 لیتر است . بنا بر آمارها، میزان مصرف  بنزین در ایران 2 و نیم تا 3 برابر مصرف این فراورده در دنیاست و این میزان عمدتا معطوف به کیفیت خودروهای داخلی است.
      به گفته او، در بخش کشاورزی نیز در حالی 3 تا 5 درصد از سبد انرژی دنیا به این بخش تخصیص داده شده که این عدد در ایران 7 درصد است. پرهیزکار همچنین میزان مصرف گاز طبیعی در ایران را بیش از 4 برابر میانگین دنیا ذکر کرد و گفت: در حالی سرانه مصرف در ایران 2500 تا 3 هزار مترمکعب به ازای هر نفر در سال است که این عدد در دنیا 500 به 800 مترمکعب می رسد، همچنین مصرف بخش برق سالانه به 3500 تا 4 هزار کیلووات ساعت به ازای هر نفر می رسد؛ در حالی که میانگین جهانی آن، 2500 تا 3 هزار کیلووات ساعت است.
      او با ارائه این آمار شاخص شدت مصرف انرژی را  نامناسب و حدود 2 و نیم برابر میانگین جهانی اعلام کرد.  به گفته او، میانگین بهره وری 50 ساله کشور 2 دهم درصد است که این عدد قابل تامل  است.پرهیزکار افزود: تداوم این روند، به ورشکستگی کامل در حوزه انرژی منجر خواهد شد و آنچه به عنوان ذخایر و مخازن هیدروکربوری برای ما مزیت ملی و ثروت خدادادی است، به بزرگ ترین نقمت تبدیل خواهد شد. 
      به باور او، یک اقدام فناورانه کوچک در حوزه مصرف می تواند برای کشور کمک کننده و مفید باشد تا ناترازی را به تراز مثبت در سمت تولید تبدیل کند.

      اقدام های مهم در مسیر بهبود مصرف بنزین و گازوییل
      آرش عرب، دستیار مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در نشست مرتبط با ناترازی انرژی در سمت تقاضای مصرف در سخنانی با برشمردن اقدام های اولویت دار مدیریت مصرف در این حوزه با ارائه نمودار مصرف و تولید بنزین از سال 1357 تا 1403 گفت: در تمام ادوار غیر از سه سال 1399 تا 1401 ناشی از پاندومی کرونا شاهد ناترازی مصرف بودیم.
      او ناترازی تولید و مصرف بنزین در کشور طی سال 1403 را بیش از 17 میلیون لیتر در روز اعلام کرد و افزود: وجود ناترازی و آثار ملموس آن باعث می شود فشار برای تامین سوخت مقدم بر مباحث دیگر باشد. 
      عرب با اشاره به وجود 10 پالایشگاه فعال در کشور، میزان مصرف روزانه کنونی بنزین را 134 میلیون لیتر اعلام کرد و گفت: این میزان مصرف، در شرایط کنونی که هنوز سفرهای تابستانی آغاز نشده است، در حد بالایی قرار دارد.
      نماینده شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، دلایل عمده افزایش مصرف بنزین را پایین بودن قیمت بنزین، بهینه سازی نشدن بخش های مختلف مصرف، ورود سالانه حداقل یک و نیم میلیون خودروی جدید و کندی خروج خودروهای فرسوده از چرخه حمل ونقل، بازدارنده نبودن قیمت بنزین و کاهش استقبال عمومی از خودروهای دوگانه سوز، اجرایی نشدن مناسب سیاست های تشویقی و بازدارنده برای مصرف کنندگان، همچنین بروز مشکلات در تامین تسهیلات مالی مورد نیاز برای سرمایه گذاران به منظور اجرای پروژه های بهینه سازی از سوی بانک ها و صندوق توسعه  و نبود مدل های سرمایه گذاری جذاب برای بنگاه ها و مردم در زمینه بهینه سازی مصرف بنزین برشمرد.
      او همچنین در بخش دیگری از سخنان خود به روند افزایشی مصرف نفت گاز در کشور و ناترازی شدید آن طی سه سال اخیر اشاره کرد و دلایل این افزایش مصرف را پایین بودن قیمت فروش داخلی نفت گاز و وجود انگیزه بالای قاچاق، بهینه سازی نشدن بخش های مختلف مصرف، پایین بودن راندمان صنعت نیروگاهی، فرسوده بودن ناوگان حمل ونقل دیزلی، افزایش مصرف نفت گاز ناشی از ناترازی در بخش گاز مصرفی نیروگاهی و اجرایی نشدن سامانه هاب، احصای عملکرد واقعی ناوگان حمل ونقل دیزلی بار و مسافر درون و برون شهری توسط وزارت راه و توجه نکردن سازمان های متولی مصرف کنندگان سوخت بخش غیرحمل ونقل (جهاد کشاورزی، صمت، راه و شهرسازی و...) در بررسی تقاضای مصرف کنندگان از نظر میزان عملکرد و تعیین سهمیه مازاد بر نیاز وقعی اعلام کرد.
      او در بیان پیامدهای ناشی از ناترازی و ضرورت مدیریت مصرف نیز گفت: واردات بنزین و نفت گاز، کاهش درآمد شرکت های پتروشیمی و پالایشی به دلیل جذب ریفرمیت و نفتا برای تولید بنزین  را از سویی  و کاهش درآمدهای نفتی ناشی از تهاتر، نبود زمان و سرمایه کافی برای ارتقای توان پالایشی کشور(به ازای افزایش 10 میلیون لیتر در روز تولید بنزین نیاز به حدود 3 سال زمان و 3 میلیارد دلار سرمایه از سوی دیگر، پیامدهای ناشی از ناترازی برشمرد.
      عرب مجموعه راهبردها برای مقابله با ناترازی فرآورده های کشور را نگهداشت و افزایش تولید، مدیریت مصرف سوخت، نوسازی و توسعه زیرساخت های ذخیره سازی، اندازه گیری و انتقال، اصلاح حکمرانی و روابط مالی صنعت پالایش تحقیق و توسعه مبتنی بر فناوری و نوآوری و مدیریت کارآمد سرمایه های انسانی اعلام کرد.


      پنل های تخصصی
      در ادامه نشست ناترازی انرژی در سمت تقاضا و مصرف، پنل های تخصصی نیز با حضور نمایندگان وزارتخانه های نفت، نیرو، صمت، راه و شهرسازی و سازمان ملی بهره وری برگزار و در آنها به مواردی همچون فرهنگ مصرف، قاچاق سوخت، ناکارایی مصرف خانگی، ناکارایی وسایل حمل ونقل، ناکارایی صنایع انرژی بر عمده(شامل نیروگاه ها) به جزییات پرداخته شد.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18228.jpg

      پالایشگاه شهید هاشمی نژاد زمستانی گرم را برای مردم شمال شرق ایران به ارمغان می آورد

      از تعهد تا رکورد

      مهناز محمدی: پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد، به عنوان یکی از تاثیرگذارترین مراکز تولید گاز کشور، سال گذشته با ثبت رکورد تولید گاز، سهم بسزایی در تامین امنیت انرژی مردم شمال شرق ایران ایفا کرد. در گفت وگوی اختصاصی، یحیی فیضی، مدیرعامل پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد به تشریح راهبردهای کلان پالایشگاه پرداخته است؛ از برنامه های توسعه زیرساختی و تعمیرات اساسی برای آمادگی کامل در فصل سرما تا سیاست های نوین تولید محصولات با ارزش افزوده بالا که می تواند تحول شگرفی در اقتصاد منطقه ایجاد کند. این گفت وگو را در ادامه می خوانید.

      پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد به عنوان پایلوت طرح تحول دیجیتال در صنعت گاز ایران انتخاب شده است، لطفا در باره اجرای این طرح توضیح دهید.

      در شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد بنای کسب و کار را بر سه محور اصلی اقتصاد، محیط زیست و مسئولیت اجتماعی گذاشتیم. با توجه به اینکه در همه زمینه ها در تعالی سازمانی و بقیه سیستم های مدیریتی پالایشگاه شهید هاشمی نژاد همیشه جزء شرکت های برتر در صنعت نفت و گاز کشور بوده، ضرورت حرکت در مسیر تحول دیجیتال هم به عنوان یک نیاز در این پالایشگاه همانند دیگر نقاط جهان احساس شد. بر این اساس اعتقاد داریم که در پالایشگاه شهید هاشمی نژاد اگر خواسته باشیم بهره وری را بالا ببریم و اگر خواسته باشیم رو به جلو و از خوب به عالی حرکت کنیم و برای ماندن بسازیم، نیازمند این هستیم که با علم و دانش روزآمد کار کنیم. علم و دانش امروز نیز، تحول دیجیتال و هوشمندسازی است و بر همین مبنا با همکاری اساتید بزرگ این رشته و افراد دانشگاهی در این مسیر قدم گذاشتیم، زیرا وقتی می خواهیم به صورت علمی در این مسیر جلو برویم، باید نقشه راه تحول دیجیتال در این زمینه داشته باشیم. نقشه راه تحول دیجیتال در پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، حاصل بیش از 2 سال زحمت همکاران در تیم تحول دیجیتال این پالایشگاه و راهنمایی اساتید دانشگاه است که امروز محقق شده است. شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد نخستین پالایشگاه کشور است که نقشه راه تحول دیجیتال در آن طراحی شده است و می خواهیم آن را پیاده سازی کنیم.

      تعمیرات اساسی چه میزان در تحقق اهداف و ثبت رکورد تولید در این پالایشگاه نقش داشت؟

      زمستان سال 1403 را در حالی پشت سر گذاشتیم که این پالایشگاه در 4 ماه پایانی سال بدون هیچ کاهش تولید و توقفی به تولید ادامه داد و به رکورد حدود 60 میلیون مترمکعب گاز در روز دست یافت؛ رکوردی که پس از 41 سال فعالیت این پالایشگاه به ثبت رسید. به مدت 4 ماه تمام تجهیزات دوار، سیستم های کنترلی، ابزار دقیق بدون هیچ مشکلی در فضای باز پالایشگاه و در سرمای منفی 20 درجه و در آن برف و بوران بدون هیج مشکلی به فعالیت ادامه داد و با توجه به موضوع ناترازی گاز هیچ وقفه ای در تامین گاز مورد نیاز شمال شرق کشور به وجود نیامد. این موضوع نشان دهنده این است که برنامه ریزی دقیقی از سوی مسئولان پالایشگاه در بخش های تعمیرات اساسی، تامین قطعات و مواد شیمیایی، آماده سازی همکاران و انجام آموزش های لازم صورت گرفته که این موضوع مهم محقق شده است. این موضوع برای زمستان سال 1404 هم باید عملیاتی شود. در حال تعمیرات اساسی واحد های عملیاتی هستیم تا آنها را برای زمستان آماده کنیم. از سوی دیگر برنامه ذخیره سازی گاز در مخزن شوریجه نیز با قوت در حال انجام است تا در سرمای زمستان بتوانیم از این تاسیسات ذخیره سازی هم برداشت گاز انجام شود.

      این پالایشگاه چگونه توانست به این رکورد بی سابقه بعد از 41 سال دست یابد؟

      در پالایشگاه شهید هاشمی نژاد دو هزارو 300 نفر سرمایه نیروی انسانی وجود دارد که همیشه آماده انجام کار های جهادی هستند. همه اینها به عنوان یک تیم از واحد بهره برداری که در خط مقدم تولید پایدار گاز قرار دارد تا واحد های تعمیرات، پشتیبانی، اچ اس ای، منابع انسانی و مالی به عنوان یک تیم واحد دست به دست هم دادند تا این پالایشگاه به رکورد تولید و پایداری آن دست یابد و افزون بر آن زمستان سال گذشته را پشت سر بگذارد.

      ذخیره سازی گاز در همان فاز اول مخزن شوریجه صورت می گیرد؟

      بله، در حال حاضر، ذخیره سازی و برداشت گاز از فاز اول این مخزن صورت می گیرد. فاز 2 این مخزن تلاش شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به شرکت مپنا در حال احداث است که امیدواریم به زودی محقق شود و ما بتوانیم ذخیره سازی را با 2 برابر ظرفیت انجام دهیم.

      روزانه چه میزان گاز در این مخزن تزریق می شود؟

      روزانه 8 میلیون مترمکعب گاز در این مخزن تزریق می شود، اما ظرفیت این مخزن تا روزانه12 میلیون مترمکعب است.

       زمستان سال گذشته چه میزان گاز از این مخزن برداشت شد؟

      زمستان گذشته با حداکثر ظرفیت در مدت 4 ماه پایانی سال بیش از 2 میلیارد متر مکعب گاز از تاسیسات شوریجه برداشت شد که کمک بسیاری به تامین گاز شمال شرق شد. حداکثر برداشت از این مخزن روزانه 20 میلیون مترمکعب بود که این برداشت انقلابی در تامین پایدار گاز در شمال شرق کشور به شمار می آید.

       گوگرد پالایشگاه شهید هاشمی نژاد در بورس عرضه می شود؛ سازوکار فروش گوگرد در بورس چگونه و به چه میزان است؟

      شفاف ترین ساختار عرضه محصول به مشتریان سازوکار بورس است. این سازوکار بورس از سوی شرکت بازرگانی گاز فراهم شده است، البته این سازو کار از قبل بوده و اکنون با قوت بیشتری ادامه دارد. گوگرد تولیدی این پالایشگاه دانه بندی شده، کلوخه و کود بنتونیت است که در بورس عرضه می شود و ادامه می یابد.

      به فراخور نیاز بازار یک ارزیابی از سوی همکاران درشرکت بازرگانی گاز از نیاز بازار احصا و بر حسب نیاز بازار این مقدار در بورس عرضه می شود. عرضه در هر ماه 2 تا 3 بار صورت می گیرد.

       در هر عرضه چه مقدار گوگرد به فروش می رسد؟

      460هزار تن در سال تولید گوگرد پالایشگاه شهید هاشمی نژاد است. همکاران شرکت بازرگانی گاز طوری برنامه ریزی می کنند که مشتری برای این محصول وجود داشته باشد. کل گوگرد تولیدی پالایشگاه در بورس فروخته می شود.

       اجرای پروژه تغلیظ گاز اسیدی در چه وضعیتی قراردارد؟

      با توجه به نام گذاری شعار امسال به سرمایه گذاری برای تولید، تمرکز ویژه را روی این شعار گذاشتیم تا بتوانیم این شعار را محقق کنیم. پروژه تغلیظ گاز اسیدی را در پالایشگاه راه اندازی کردیم که 11 هزار تن به تولید گوگرد پالایشگاه اضافه می کند. با اجرای این پروژه، صرفه جویی بسیار خوب 110 تن در سال در مصرف کاتالیست را داریم و افزون بر آن روزانه 400 تن گاز دی اکسیدکربن با خلوص بیش از 96 درصد تولید می شود که این گاز را با سرمایه بخش خصوصی و شرکت های دانش بنیان به محصولات با ارزش افزوده بیشتر مانند جوش شیرین و CO2 مایع تبدیل خواهیم کرد. هم اکنون برای تولید CO2 مایع گاز متان را می سوزانند و خروجی آن به CO2 مایع تبدیل می شود که از آن استفاده می کنند. این محصول مورد نیاز بازار کشورهای همسایه است و آمادگی داریم 400 تن در روز به بخش خصوصی و سرمایه گذاران درقالب مزایده عرضه کنیم و سرمایه گذاران نیز در این زمینه سرمایه گذاری کنند.گاز CO2 با محیط زیست سازگار نیست؛ پیش بینی می کنیم با تولید این ماده و فراورش آن محصولی با ارزش افزوده بالاتر تولید و برای 200 نفر نیزدر مجاورت پالایشگاه، اشتغال مستقیم ایجاد کنیم. 

    • media/image/2025/06/2000-1441/18229.jpg

      شرکت ملی پخش منطقه کرمانشاه  11 هزار میلیارد ریال درآمد حاصل از فروش سوخت مرزی را به خزانه دولت واریز کرد

      تولید ثروت از دامنه های زاگرس

      مهناز محمدی: کرمانشاه، یکی از مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با پیشینه ای تاریخی است که به گفته برخی کارشناسان، نخستین عملیات «نفت بری» که پیشینه آن به بیش از یکصد سال می رسد، به این منطقه مربوط می شود . در گفت وگو با پیمان بهرامی، مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه، به فعالیت های اثرگذار و توزیع سوخت در این منطقه پرداخته ایم که در ادامه می خوانید.

      مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه اظهار کرد: توزیع انواع فراورده نفتی در استان کرمانشاه با در نظر گرفتن موقعیت جغرافیایی اهمیتی ویژه دارد؛ وجود بازارچه های مرزی همچون پرویزخان، خسروی و... همچنین  مرز زمینی مشترک با عراق که در موسم اربعین، زائران بسیاری را روانه کربلای معلی می کند، این اهمیت را دو چندان کرده است.

      توزیع سوخت با توجه به اقلیم

      پیمان بهرامی با بیان اینکه در منطقه کرمانشاه با 6 ناحیه و 3 تاسیسات انبار نفت که وظیفه اصلی را انبار نفت کرمانشاه برعهده دارد، توزیع سوخت انجام می شود، گفت: استان کرمانشاه، نزدیک به 25 هزارکیلومتر مربع وسعت دارد و سوخت رسانی در آن با توجه به شرایط آب و هوایی (سردسیر، گرمسیر و معتدل)، متفاوت است.

      وی توضیح داد: 4 نیروگاه، تامین برق استان کرمانشاه را به عهده دارند و این منطقه تامین سوخت رسانی آنها را انجام می دهد. سال گذشته، از مجموع 22 میلیارد لیتر سوخت رسانی نیروگاهی درکشور، 1 میلیارد و 480 میلیون لیتر آن مربوط به استان کرمانشاه بود؛ درواقع 7/6 درصد از 22 میلیارد لیتر رقم سوخت رسانی به نیروگاه های کشور مربوط به استان کرمانشاه بوده است.

      به گفته بهرامی، سال گذشته منطقه کرمانشاه در زمینه تامین سوخت نیروگاهی، چالش خاصی نداشت و وضعیت سوخت رسانی به نیروگاه های منطقه مناسب بود.

      کریدورهای مبارزه با قاچاق سوخت در پایانه های مرزی

      مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه تصریح کرد:کرمانشاه، استان مرزی است و با موضوع قاچاق سوخت در آن روبه رو هستیم. در استان کرمانشاه 5 پایانه صادرات و واردات کالا دایر است. این استان باکشور عراق 371 کیلومتر مرز مشترک دارد که بخش جنوبی آن با دولت مرکزی عراق و از قصر شیرین به بالا هم با اقلیم کردستان مشترک است.

      وی با بیان اینکه رویه های سوخت رسانی در بازارچه های مرزی متفاوت است، افزود: در بازارچه های مرزی ، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه حضور دارد و فروش مرزی را در این بازارچه ها انجام می دهد. در مرز پرویزخان، فروش سوخت به شیوه باک پر و موارد مرتبط با کنترل بار و ترانشیپ نیز در مرزهای دیگر انجام می شود.

       بهرامی توضیح داد: از مجموع پنج پایانه مرزی در منطقه کرمانشاه،چهار بازارچه مرزی درحوزه عملیاتی ناحیه  قصرشیرین که از نواحی فعال در مبارزه با قاچاق سوخت است، واقع شده اند و همکارانم در این ناحیه تلاش می کنند نقش خود را در مقابله با قاچاق سوخت به درستی ایفا کنند.

      وی افزود: اختلاف قیمت سوخت در داخل با خارج از کشور سبب شده است شاهد قاچاق فراورده نفتی باشیم؛ از این رو ضروری است دیگر دستگاه ها هم نقش خود را به گونه ای جدی تر در مبارزه با این پدیده ایفا کنند تا زحمتی که بر دوش همکارانم در شرکت ملی پخش فراروده های نفتی منطقه کرمانشاه است، کمتر شود.

      رشد 107 درصدی فروش مرزی

      مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه درباره فروش مرزی سوخت نیز گفت: سال گذشته فروش مرزی فراورده های نفتی در این منطقه، با 107درصد رشد در قیاس با سال قبل از آن به حدود 11 هزار میلیارد ریال رسید. فروش مرزی فراورده های نفتی در مرزهای پرویزخان، خسروی، سومار و شیخ صله انجام شده که بیشترین میزان فروش مربوط به  مرز پرویزخان بوده است.

      وی افزود: در نتیجه اقدام های مرتبط با افزایش فروش مرزی از جمله افزایش چهار جایگاه سیار و راه اندازی طرح فروش باک پر برای کامیون های ایرانی خروجی از مرز، در این مرزها 60 میلیون و  531 هزار لیتر به ارزش حدود 11 هزار میلیارد ریال فروش مرزی فراورده های نفتی تحقق یافت؛ این میزان ضمن رونق دهی به فعالیت بازارچه های مرزی، سهم بسزایی در کاهش قاچاق سوخت و عرضه خارج از شبکه و قوانین تعیینی داشته است.

      از رقم ذکرشده، بیش از 23 میلیون لیتر، معادل حدود 4 هزار میلیاردریال، مربوط به فروش از طریق کنترل باک وسایل نقلیه خروجی از کشور بوده است.

      بهرامی یادآورشد: با راه اندازی سیستم دیپ دیجیتالی باک کامیون در مرزهای استان، افزون بر جلوگیری از قاچاق سوخت در مرز، کنترل باک کامیون ها نیز تسهیل شده است.

      به گفته وی، بررسی امور مربوط به کامیون های صادراتی در زمینه کنترل و نظارت بر سوخت خروجی از طریق باک در کوتاه ترین زمان ممکن بر اساس قیمت تعادلی مرزی انجام و مابه التفاوت آن به حساب خزانه دولت واریز می شود.

      مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه گفت: روزانه حدود 7 میلیون لیتر انواع فراورده نفتی  به وسیله 360 دستگاه نفتکش فعال شرکت های حمل و نقل طرف قرارداد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه در این استان توزیع می شود. وی یادآورشد: در بازارچه پرویزخان بیشترین تعاملات با اقلیم کردستان صورت می گیرد. واردات کامیون هایی که به صورت ترانشیپ، فراورده های نفتی را به بنادر جنوبی می برند و ترانشیپ کالایی، بیشتر از این بازارچه مرزی صورت می گیرد.

      مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه افزود: بر اساس اعلام گمرک جمهوری اسلامی ایران، از مجموع پایانه های مرزی کشور درسال گذشته بیش از 3.5میلیارد دلار صادرات غیر نفتی صورت گرفته است؛ به عبارتی این بازارچه ها نقش بسزایی در صادرات غیرنفتی درحوزه استان کرمانشاه ایفا می کنند.

        فرودگاه، هاب سوخت گیری حوزه غرب

      مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه همچنین به مرکز سوخت گیری هوایی فرودگاه کرمانشاه پرداخت و تصریح کرد: یک مرکز سوخت گیری هواپیمایی در این منطقه فعال است؛ این مرکز جزء هاب مراکز سوخت گیری حوزه غرب به شمار می آید و به نوعی تامین سوخت هوایی استان های کردستان، ایلام، همدان و لرستان را پوشش می دهد. فرودگاه کرمانشاه، جزء فرودگاه های بین المللی است که تعمیرات و توسعه آن به اتمام رسیده است و شاهد پروازهای بیشتر در آن خواهیم بود که به افزایش فعالیت و سوخت رسانی در حوزه هواپیمایی منجر خواهد شد.

      توسعه زیر ساخت ها در قصر شیرین

      مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه با بیان اینکه استان کرمانشاه امتداد استان ایلام در خروج هموطنان برای زیارت عتبات عالیات در کشور عراق است، اظهار کرد: این استان با  کشور عراق مرز مشترک دارد و بیشتر افراد که قصد خروج از مرز مهران یا خسروی دارند، از کرمانشاه عبور می کنند. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه در مرز خسروی که جزء توابع قصر شیرین است، جایگاه سیار قرار می دهد. یک جایگاه سیار توزیع سوخت سی ان جی هم سال گذشته به صورت رایگان در این منطقه فعال بود. بهرامی تصریح کرد: با توجه به برنامه این شرکت برای شتاب بخشیدن به سوخت رسانی در موسم اربعین حسینی، سال گذشته یک جایگاه عرضه سوخت در مرزخسروی، یک جایگاه عرضه سوخت نیز در ابتدای جاده برکت و در هریک از این مرزها هم یک جایگاه سی ان جی نیز مستقر بود، ضمن آن که جایگاه های سیار نفت گاز نیز فعال بودند. به گفته مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه، این شرکت 6ناحیه را پوشش می دهد و به زودی ناحیه جوانرود هم به حوزه فعالیتی آن افزوده خواهد شد.

      کرمانشاه جاده نفتی کشور

    • media/image/2025/06/2000-1441/18230.jpg

      مجری ساخت اسکله ۵ هزار تنی قشم در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران از راه اندازی این اسکله تا پایان 1404 خبر داد

      پروژه ای با چند مزیت

      مشعل: یکی از مهم ترین وظایف شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، ایجاد مسیرهایی امن و ایمن برای انتقال انواع فراورده نفتی در سراسر کشور است؛ مسئولیتی که طی چند دهه گذشته به بهترین شکل ممکن و بدون توقف انجام شده است. این شرکت با اجرای طرح های زیرساختی همچون احداث خطوط انتقال فراورده نفتی، مخازن ذخیره سازی، تلمبه خانه و . .. تلاش کرده  تا خدمات رسانی بخش های بالادست به بهترین نحو ممکن انجام شود.  در کنار این گونه طرح های زیرساختی، طرح های دیگری نیز با همین هدف تعریف شده اند که احداث اسکله ۵ هزار تنی جزیره قشم از آن جمله است؛ طرحی که چند مزیت را یک جا به همراه دارد که  افزایش ظرفیت پهلوگیری شناورها و سوخت رسانی، افزایش ظرفیت صادرات فراورده های نفتی و رونق دهی به اقتصاد این جزیره که قطب گردشگری نیز برای کشور محسوب می شود، از جمله آنهاست. رضا آقاپور، مجری طرح احداث اسکله ۵ هزار تنی قشم در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در گفت وگو با خبرنگار نشریه "مشعل"، با اعلام پیشرفت 80 درصدی این پروژه به تشریح جزئیات بیشتری از آن پرداخته است.   

      مجری طرح احداث اسکله ۵ هزار تنی قشم گفت: احداث این پروژه قشم با اهدافی چون افزایش ظرفیت پهلوگیری شناورها و افزایش ظرفیت صادرات فراورده های نفتی، طرحی است که می تواند تحولی قابل ملاحظه را در این منطقه از کشور رقم بزند.

      80 درصد پیشرفت فیزیکی و تحویل موقت بخشی از اسکله

      رضا آقاپور با بیان اینکه پیشرفت فیزیکی این طرح به 80 درصد رسیده و تاکنون افزون بر 60 درصد بودجه پیش بینی شده برای اجرای آن هزینه شده است، تصریح کرد: با توجه به شرایط پروژه و منطقه، تاکنون بخشی از این اسکله تحویل موقت شده و بخش های دیگر آن نیز در دست اجراست.  آقاپور ادامه داد: این اسکله برای تسهیل انتقال فراورده های نفتی مانند بنزین، گازوئیل و سوخت جت به جزیره قشم طراحی شده و نقش مهمی در توسعه زیرساخت های سوخت رسانی و بومی سازی تجهیزات دریایی ایران ایفا خواهد کرد.  وی با اشاره به سابقه برنامه ریزی برای احداث اسکله 5 هزار تنی در جزیره قشم گفت: ماهیت و فضای گردشگری جزیره قشم در سال های اخیر افزایش روز افزون داشته و نیاز به مصرف سوخت هم متناسب با آن افزایش یافته است. در این جزیره، تنها یک اسکله برای تبادل سوخت داشتیم و لازم بود در یک اسکله دیگر هم امکان دریافت و جابه جایی سوخت را داشته باشیم.

      آماده سازی زودهنگام اسکله 2 هزار تنی

      مجری طرح احداث اسکله ۵ هزار تنی قشم با اعلام اینکه در حال حاضر و متناسب با شرایط و نیاز ساکنان جزیره قشم، اسکله فرعی تحویل شده و در سرویس قرار دارد، درباره اهمیت اسکله فرعی و روند اجرای آن گفت: پروژه اولیه احداث اسکله قشم برای 5 هزارتن پیش بینی شده؛ اما اسکله فرعی با توجه به نیازهای جزیره با ظرفیت 2 هزار تن آماده و تحویل شده است. اسکله قدیمی جزیره به دلیل گذشت زمان و استفاده بیش از حد دچار تخریب و آسیب زیاد شده و در عین حال، تنها شناورهایی تا 2 هزار تن وزن می توانستند در این اسکله پهلو بگیرند و شناورهای با تناژ بالاتر این امکان را نداشتند، به همین دلیل، ساخت اسکله جدید با ظرفیت پذیرش شناورهایی با تناژ بالاتر در دستور کار قرار گرفت.  آقاپور با اشاره به الزام های فنی و اجرایی ساخت اسکله جدید افزود: برای ساخت اسکله جدید با ظرفیت بالاتر، لازم بود حدود ۱۵۰ متر در دریا پیشروی کنیم که این کار با استفاده از روش شمع کوبی و عرشه انجام شد. اسکله ای که روی آن کار می کردیم، تنها اسکله فعال جزیره قشم بود و استفاده از آن به طور همزمان اجرای پروژه جدید را مختل می کرد. بنا براین، تصمیم گرفته شد اسکله فرعی ۲ هزار تنی به این پروژه اضافه شود. دستور اجرای این اسکله، اوایل سال ۱۴۰۳ ابلاغ و در آذرماه ۱۴۰۳ به بهره بردار تحویل شد.  وی با بیان اینکه این پروژه طی مدت 8 ماه آماده تحویل و بهره برداری شد، گفت: با اجرای اسکله 2 هزار تنی می توانیم کار اسکله اصلی را بخوبی پیش ببریم.

      600 میلیارد تومان هزینه اجرای طرح تاکنون

      مجری طرح احداث اسکله 5 هزار تنی قشم با اشاره به اقدام های انجام شده در پروژه ساخت این اسکله اظهار کرد: حدود ۱۶۴ شمع به طول متوسط ۴۰ متر و حدود ۴۲ اینچ در دریا کوبیده شد و به عمق هشت متری برای اجرای طرح اسکله رسیدیم. ظرفیت باربری شمع ها متناسب با عمق و موقعیت آنها تنظیم شده است.  به گفته وی، حدود ۶ هزار و 500 متر مکعب بتن ریزی، ۷۰۰ تن آرماتور بندی و ۲۰۰ تن سازه فلزی در این بخش انجام شده است. وزن بعضی از سازه های فلزی به تنهایی به بیش از ۵۰ تن می رسید، به طوری که حمل آنها، عملیات سنگین و حساسی را می طلبید و برای جابه جایی آنها از یک کرین بارج استفاده شد. آقاپور با تاکید بر اینکه تامین و اجرای کار با تجهیزات دریایی سنگین و گران قیمت حساسیت بالایی دارد، گفت: استفاده از این تجهیزات هزینه و سختی زیادی دارد، بنابراین تمام تلاش مجموعه این بود که هرچه زودتر پروژه به اتمام برسد تا هزینه های بالاسری زیادی نداشته باشد.  مجری طرح احداث اسکله ۵ هزار تنی قشم با اعلام اینکه تاکنون حدود ۶۰۰ میلیارد تومان در این پروژه هزینه شده است، افزود: مبلغ اولیه پیمان پروژه ۴۱۷ میلیارد تومان بود؛ اما به دلیل تغییرات ایجاد شده و اضافه شدن اسکله 2 هزار تنی فرعی، پروژه با افزایش بودجه همراه بود و به عدد یک میلیارد و 90 میلیون تومان رسید.

      وی با بیان اینکه در کنار پروژه اصلی اسکله، سه ساختمان مجزا به منظور ایمنی و کنترل، انبار و تعمیرگاه پیش بینی شده است، افزود: این پروژه از نظر پیشرفت، روند خوبی دارد؛ اما از آنجا که بخش عمده کار در دریا انجام می شود، شرایط آب و هوایی و توفان های مانسون این منطقه (از بهار تا اواخر تابستان) عامل مهمی در زمان بندی اجرای پروژه است، به طوری که موجب شد در سال گذشته، روزهای زیادی فعالیت پروژه دچار این عامل شود.  آقاپور با بیان اینکه برای جلوگیری از تاخیر در اجرای طرح و فعالیت براساس برنامه زمان بندی، فعالیت در زمان هایی که توفان نبود، حتی در شب هم ادامه داشت، افزود: با همین برنامه ریزی و تلاش بود که توانستیم اسکله ۲ هزار تنی فرعی را در مدت 8 ماه تحویل دهیم تا سوخت رسانی در جزیره با مشکل مواجه نشود.

      وی با تاکید بر اینکه در صورت فراهم بودن شرایط فنی و اجرایی و حداقل بودن مشکلات طبیعی و دریایی تا پایان سال جاری پروژه اسکله 5 هزار تنی به مرحله بهره برداری خواهد رسید، اظهارکرد: می توان گفت که در زمان بندی تعیین شده قطعا کارهای اجرایی را تمام می کنیم؛ اما هنوز درباره برخی موضوعات مربوط به خرید اقلام و تامین مالی، مشکلاتی وجود دارد که نشست هایی برای حل آنها برگزار خواهد شد.

      اجرای طرح با تکیه بر توان داخل

      آقاپور تاکید کرد: عمده تجهیزات این پروژه از قبیل بازوهای بارگیری از داخل کشور و تولیدکنندگان داخلی تامین شده است. تکنولوژی تجهیزات مربوط به بازوهای بارگیری قبلا در ایران وجود نداشت؛ اما از پروژه ماهشهر این بازوهای بارگیری تست شدند و ما از همین تجهیزات داخلی استفاده کردیم.وی در ادامه تصریح کرد: سفارش بازوهای بارگیری از شرکت های خارجی بود؛ اما در زمان بارگیری به دلیل تحریم ها تحویل داده نشد. در نتیجه این محدودیت، با همکاری یک شرکت دانش بنیان، سه بازوی بارگیری موجود دمونتاژ و تمام قطعات آن طراحی و مدل سازی شد. در حال حاضر سه یا چهار شرکت این بازوهای بارگیری را تولید می کنند.

      وی با بیان اینکه در حال حاضر ۱۳۰ نفر در این پروژه مشغول به فعالیت هستند، افزود: ۸۵ نفر از این افراد به صورت مستقیم در سایت اصلی هستند و ۴۵ نفر به صورت غیرمستقیم در بخش طراحی و دفاتر تهران حضور دارند؛ البته باید نیروهای روزمزد را که عمدتا از افراد بومی هستند، به این نفرات اضافه کنیم و قطعا این پروژه تاثیر زیادی در ایجاد اشتغال جزیره داشته است.  مجری طرح احداث اسکله ۵ هزار تنی قشم در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، تامین مالی پروژه، وقوع توفان و شرایط آب وهوایی نامناسب را از چالش های مهم پروژه برشمرد و گفت: می توان گفت که طی سال گذشته در طی سه ماه توفانی، اجرای پروژه متوقف شد. اجرای چنین پروژه هایی مثل یک زنجیره به هم متصل است و توقف در یک بخش، دیگر بخش ها را هم متوقف می کند.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18231.jpg

      فاز 2 هاب انرژی پتروشیمی آماده آغاز عملیات اجرایی است

      شروع بزرگ

      مشعل: منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر به عنوان یکی از بزرگ ترین هاب های اقتصادی کشور، تعداد زیادی از مجتمع های پتروشیمی در بالادست، میان دست و پایین دست را در خود جای داده و همزمان، قابلیت صادرات محصولات و تامین همه زیرساخت های داخلی را دارد. از چند سال قبل تاکنون تلاش های زیادی برای توسعه این منطقه و اجرایی شدن فاز دوم آن آغاز شده و به نظر می رسد دیگر همه موانع برطرف شده است و آنطور که محمدرضا مطیری، مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی به خبرنگار «مشعل» می گوید: مجوزهای مربوطه اخذ شده و به زودی کلنگ اجرای فاز دوم بر زمین خواهد نشست.

      پتروشیمی، به عنوان صنعتی با ارزآوری بالا برای کشور، اهمیت و جایگاه ویژه ای در اقتصاد غیرنفتی کشور دارد؛ به طوری که توسعه آن به عنوان صنعت مادر تخصصی می تواند افزون بر افزایش درآمدهای اقتصادی در تکمیل و توسعه زنجیره ارزش آن نیز نقش آفرین ظاهر شود؛ موضوعی که گام های اولیه و مهم آن برای اجرای فاز دوم پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر برداشته شده است.

      محمدرضا مطیری، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با اشاره به نام گذاری سال ۱۴۰۴ به سرمایه گذاری برای تولید و تاکیدی که روی موضوع سرمایه گذاری در منطقه ماهشهر وجود دارد، گفت: صنعت پتروشیمی به عنوان صنعتی پیشرو و ارزش آفرین، اقدام های خوبی در زمینه زنجیره تکمیلی محصولات پتروشیمی انجام داده و شرکت های پایین دست خوبی را در فاز یک منطقه ایجاد کرده است.

      وی با اعلام اینکه هم اکنون در فاز یک منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر ۵۶ طرح در قالب زنجیره ارزش در حال اجرا و پیشرفت فیزیکی آنها ۱۶ تا ۹۳  درصد است، افزود: در مجموع بیش از ۵ میلیون دلار سرمایه گذاری ارزی و بیش از ۱۰ همت سرمایه گذاری ریالی در این طرح ها پیش بینی شده است؛ این پروژه ها و سبد محصولات پیش بینی شده بسیار متنوع است که البته هنوز جای کار دارند تا در بخش های مختلف به ویژه صنایع دارویی، فعالیت بیشتری داشته باشیم.

      مطیری با اشاره به پروژه پارک دارویی پتروناد که پیشرفت اجرایی خوبی دارد، گفت: در سال 1404 اتفاق های خوبی را رقم خواهیم زد و ثابت می کنیم تحریم ها زمین گیرمان نکرده است.

      همه چیز برای شروع پروژه  فاز 2 آماده است

      مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با بیان اینکه روند پیگیری ها برای اجرای فاز دوم منطقه ماهشهر با فراز و فرود زیاد و مشکلات  فراوانی مواجه بوده و امروز بسیاری منتظرند تا کلنگ اجرای این منطقه بر زمین بخورد، اظهار کرد: خوشبختانه تمام مجوزهای لازم برای اجرای این پروژه مهم اخذ شده است، ضمن اینکه در سفری که اواخر سال شینا انصاری، رئیس سازمان  حفاظت محیط زیست و سیدمحمدرضا موالی زاده، استاندار خوزستان به این منطقه داشتند بر اجرای این پروژه تاکید شد. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی همچنین با قدردانی از پیگیری های امیر حیات‎مقدم، نماینده شهرستان ماهشهر و حسن عباس زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی  ایران برای اجرای فاز دوم تصریح کرد: این پیگیری ها در کسب مجوزها تاثیر زیادی داشته است. مطیری با تاکید بر اینکه همه مجوزهای منطقه جدید از جمله مجوز برای تامین آب با همراهی استاندار خوزستان اخذ شده است، گفت: بر این اساس روزانه 50 هزار مترمکعب آب مازاد منطقه ماهشهر در فاز یک برای فاز دوم اختصاص می یابد و در ادامه نیز کارخانه آب شیرین کن بسیار مجهزی با کمک شرکت پتروشیمی انرژی خلیج فارس احداث می شود؛ محل اجرای این آب شیرین کن مشخص شده است و امیدواریم این تعهدات در زمانبندی تعیین شده اجرایی شوند.

      وی افزود: با نهایی شدن پاسخ سازمان حفاظت محیط زیست و استانداری خوزستان، به زودی کلنگ عملیات اجرایی فاز دوم منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر به زمین خواهد خورد؛ در زمان بندی های تعیین شده در ابتدا زیرساخت ها و در ادامه نیز  پروژه های مشخص شده آغاز خواهند شد.

      مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با بیان اینکه روند برنامه ریزی برای حضور سرمایه گذاران در فاز دوم منطقه ویژه بدون توجه به حضور شرکت ها و سرمایه گذاران خارجی انجام می شود، گفت: اگر سرمایه گذاری خارجی اتفاق بیفتد برای ما قابل قبول است، اما برنامه ریزی بر اساس حضور خارجی ها نیست و با سرمایه گذاران داخلی کار را پیش خواهیم برد. پروژه ها و بسته های پیشنهاد در فاز دوم مشتری های زیادی دارند و آینده خوبی را برای این منطقه پیش بینی می کنیم.

      وی با اشاره به اجرای فاز دوم منطقه ماهشهر و ایجاد شرایط برای اشتغال 60 تا 80 هزار نفر در این منطقه، گفت: در فاصله زمانی 5 تا 10 سال، بخش عمده ای از جمعیت ماهشهر و شهرهای اطراف مشغول به کار خواهند شد.

      اصلاح جاده های پرخطر ماهشهر

      مطیری با اشاره به همکاری های شرکت های منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در موضوع مسئولیت اجتماعی گفت: شورای راهبردی شرکت های پتروشیمی منطقه ماهشهر، سالانه اعتباری را برای موضوع مسئولیت اجتماعی اختصاص می دهد و این میزان در سال قبل، نزدیک  به ۶۰۰ میلیارد تومان بود که تلاش می شود امسال افزایش یابد.

      وی با تاکید بر اینکه نمی خواهیم این اعتبار تنها برای چند پروژه هزینه و صرف اقدام های راهبردی بیشتری شود، اظهار کرد: به همین منظور نشست هایی با امام جمعه و فرماندار شهرستان ماهشهر، نماینده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس برگزار شده است  تا در این مورد سیاست گذاری یکپارچه انجام و راهکارهای کوتاه و بلندمدت اولویت گذاری شود. برای مثال در جاده ترانزیت بین ماهشهر تا بندر امام خمینی(ره) سالانه تعداد زیادی به دلیل حوادث و تصادفات دچار خسارت جانی و مالی می شوند. جاده دیگر به نام «خانه تا کارخانه» داریم که بخش زیادی از مردم و کارکنان صنایع مختلف از این جاده پرترافیک استفاده می کنند و تاکنون حوادث زیادی داشته است؛  در جمع بندی نهایی به این نتیجه رسیده ایم که اصلاح این جاده ها با هزینه پتروشیمی به اداره کل راه و شهرسازی واگذار شوند.

      مطیری افزود: اینکه چرا پتروشیمی وارد موضوع اجرایی راه سازی نمی شود به این دلیل این است که شرکت های زیرمجموعه راه و شهرسازی پس از اصلاح  یا ساخت جاده ها، تحویل گیرنده از ما نیستند و از نظر رعایت استانداردها ایراد می گیرند.به همین دلیل ترجیح این است که امور پیمانکاری و اجرا  را همین مجموعه انجام دهد و پتروشیمی  تنها به عنوان پرداخت کننده هزینه ها عمل کند.

      مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی درباره فعالیت های پیش بینی شده این مجموعه برای بهبود شرایط زندگی مردم ماهشهر نیز گفت: حق مسلم شهروندان ماهشهری است که حداقل های امکانات را داشته باشند و تلاش نیز این است که انتظارات آنها به ویژه در بخش اشتغال، بهداشت و درمان و محیط زیست تامین شود.

      دریافت مجوزها

      سیدحمیدرضا عباسی، دبیر طرح توسعه منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر نیز چندی قبل  با اعلام اینکه مجوزهای مربوط به منطقه جدید را در چند بخش پیش برده ایم، گفت: با توجه به مواجه بودن کشور با موضوع ناترازی، تصمیم گرفته شد برای تامین نیاز فاز دوم منطقه،یک پتروپالایشگاه با ظرفیت ۱۵۰ هزار بشکه نفت خام در روز احداث شود که این با موافقت وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران پیشنهاد شد.

      وی با بیان اینکه مجوز اختصاص ۷.۲ میلیون مترمکعب گاز در روز از شبکه گاز سراسری گرفته شده است، افزود:  این حجم گاز به عنوان سوخت  برای طرح هایی که در زمان بهره برداری، فعال خواهند شد، پیش بینی شده است.

      عباسی درباره تامین آب مورد نیاز برای فاز 2 منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر نیز گفت: آب مورد نیاز منطقه جدید (فاز دوم) در زمان ساخت، از منابع آب منطقه ماهشهر تامین می شود و برای این موضوع نیز هماهنگی های لازم با آبفای منطقه ماهشهر انجام شده است تا تامین کننده روزانه ۶ هزار مترمکعب آب باشند.در زمان بهره برداری نیز ۵۰ هزار مترمکعب آب در روز از محل مازاد منابع آب داخل منطقه استفاده و با خط لوله به منطقه جدید منتقل خواهد شد.دبیر طرح توسعه منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر با اعلام اینکه مجوزهای تامین برق منطقه جدید در زمان ساخت وساز  نیز از برق منطقه ای ماهشهر گرفته شده است، اظهار کرد: در زمان ساخت منطقه جدید، 8مگاوات در ساعت برق موقت برای شروع ساخت وساز و تجهیز کارگاه پیمانکاران دریافت می شود تا بتوان زیرساخت هایی مثل روشنایی پروژه ها و خیابان ها و مسیرهای دسترسی را آماده داشت. البته این مقدار تولید برق قابل توسعه تا ۳۰ مگاوات بر ساعت خواهد بود تا در زمان بهره برداری برای طرح های صنایع پایین دستی مورد استفاده قرار گیرد.

      وی با اشاره به برنامه ساخت یک نیروگاه برق 500 مگاوات بر ساعت در داخل منطقه جدید هم گفت: این نیروگاه، برق مورد نیاز مجتمع ها و صنایع میانی را تامین خواهد کرد. در عین حال شرکت فجر انرژی خلیج فارس که در منطقه ویژه کنونی حضور دارد، می تواند برق مازاد خود را از طریق شبکه های هوایی به طرح های توسعه جدید انتقال دهد.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18232.jpg

      نقش آفرینی صنعت پتروشیمی ایران در تجارت جهانی مرهون نهادینه شدن الزام های اچ اس ای است

      نقشه راه برای مدیریت ایمن

      لیلامهداد: صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از ارکان اساسی اقتصاد، در خلق ارزش افزوده و اشتغال زایی نقش آفرین بوده تا جایی که امروز محصولات این صنعت، تامین کننده مواد اولیه صنایع مهم جهان به شمار می رود. این صنعت تا جایی توسعه داشته که حالا ایران یکی از صادرکنندگان عمده محصولات پتروشیمی است. صحبت از ارزآوری صنعت که به میان می آید، این صنعت را باید یکی از ستون های مهم تامین ارز نامید؛ صنعتی که زیرسایه آن صادرات کشور بنا به برآوردهای مالی این حوزه، به بیش از 15میلیارد دلار در سال رسیده و به منبع کلیدی واردات ضروریات و کاهش کسری تجاری بدل شده است. خبر خوش اینکه ایران با ظرفیت 92میلیون تن تولید محصول، حالا یکی از بازیگران مهم در صنعت پتروشیمی منطقه است و بی راه نیست که دستیابی به چنین ارقامی را مرهون اچ اس ای و نهادینه شدن الزام های آن در صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از زنجیره های مهم تلاش در این صنعت بدانیم؛ موضوعی که داوود عمادی، مدیر بهداشت ، ایمنی ، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران نیز به آن اشاره هایی دارد که در ادامه می خوانید.

      طبق آمارهای موجود، تولید سالانه محصولات پتروشیمی در سال 1400 به حدود 67 میلیون تن رسید؛ رقمی که در سال 1403 توانست خود را به حدود 82 میلیون تن برساند. در پنج ماه اول سال1403 ، صادرات  پتروشیمی ایران 12.8درصد افزایش یافت و ایران توانست 24.5میلیاردتن محصولات پتروشیمی را صادر کند؛ صادراتی که درآمد 9.8میلیارد دلاری را رقم زد.  در همان سال 1403برنامه ‎ این بود که 13پروژه به بهره برداری برسد و ظرفیت تولید 35 میلیون تنی شود؛ طرحی که در برنامه بلندمدت قرار است تولیدات پتروشیمی را تا سال 1407 به 200 میلیون تن برساند؛ افزایش ظرفیتی که ایران را به یکی از تولیدکنندگان برجسته جهانی تبدیل خواهد کرد.

      عملکرد مطلوب اچ اس ای

      داوود عمادی، مدیر بهداشت ، ایمنی ، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران از فعالیت 8 مجتمع پتروشیمی در سال 1377 می گوید؛ آماری که در سال 1403 به حدود 80 شرکت تولیدی و 120 طرح فعال رسید. به گفته عمادی، بخش عمده این فعالیت ها از سوی بخش خصوصی اداره می شود. اگرچه مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بر این باور است که با وجود خصوصی سازی های انجام شده در مسیر اصل44 قانون اساسی، خوشبختانه واحدهای بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل عملکرد مطلوبی را در سال های گذشته رقم زده اند.

      لزوم ارتقای واحدهای اچ اس ای در طرح ها

      عمادی می گوید که شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران به عنوان شرکت مادر تخصصی و نماینده حاکمیت، سیاست گذاری و راهبری صنعت را عهده دار است. او اظهار می کند: «در این مسیر آماده هرگونه حمایت از هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی هستیم.» مدیر اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران عنوان می کند: «بخش های مختلف صنعت باید جایگاه، ساختار و اهمیت واحدهای اچ اس ای  را در طرح ها و مجتمع های پتروشیمی ارتقا ببخشند. درواقع باید تبیین و توسعه زیرساخت های موردنیاز و نظارت بر رعایت الزام ها و استانداردهای ابلاغ شده موردتوجه قرار بگیرد.»

      استقرار 80 درصدی PSM

      بنا به گفته های مدیر بهداشت ، ایمنی ، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، موضوع مدیریت ایمنی فرایند(PSM) در سال 1388 در صنعت پتروشیمی مطرح شد. مدیر اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران نگاهی می اندازد به گذشته و می گوید: «پس از حادثه ای که در یکی از پتروشیمی های کشور در سال 1395 رخ داد، استقرار سیستم مدیریت ایمنی فرایند در صنعت شتاب گرفت.» او بیان می کند: «12درصد پتروشیمی ها سال 1390 استقرار سیستم مدیریت ایمنی فرایند را آغاز کرده بودند. هرچند سال 1402 این رقم به 45 درصد  رسید.» عمادی عنوان می کند: «بر اساس نقشه راه صنعت پتروشیمی، در  5سال آینده در 80 درصد و سال 1412 در تمام مجموعه صنعت پتروشیمی سیستم مدیریت ایمنی فرایند مستقر می شود.» او معتقد است استقرار سیستم مدیریت ایمنی فرایند، نقش بالایی در کاهش حوادث در صنعت دارد. مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران اظهار می کند:«صنعت پتروشیمی در حال استقرار و پایش اثربخشی سیستم مدیریت ایمنی فرایند در کل صنعت است.» او ادامه می دهد: «وضعیت شرکت هایی که نظام مدیریت ایمنی فرایند را استقرار بخشیده اند، نشان می دهد اگر هرچه زودتر این نظام را در شرکت ها استقرار بخشیم، از بروز حوادث پیشگیری خواهیم کرد.»

      سهم 89درصدی پیمانکاران در حوادث

      به گفته او در 25 سال گذشته حدود 35 درصد حوادث به دلیل سقوط از ارتفاع بوده و انفجار، آتش سوزی، سوختگی و برق گرفتگی سهم17 درصدی داشتند. عمادی اظهار می کند: «89 درصد حوادث پتروشیمی مربوط به بخش پیمانکاران است و 11 درصد هم سهم کارفرما.» به اعتقاد مدیر بهداشت ، ایمنی ، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، طبق بررسی ها در سال گذشته علل ریشه ای بروز حوادث در صنعت نفت رعایت نکردن رویه های عملیاتی و نبود نظارت موثر در لایه های سرپرستی است؛ البته او بر این باور است که رعایت نکردن دستورعمل های کاری، نواقص عمده در پروانه های کار، آموزش و ضعف در پیاده سازی یکپارچگی مکانیکی هم از علل ریشه ای حوادث در صنعت هستند.

      گامی برای عضویت در کمیته های فنی و بازرگانی

      به گفته واحدهای اچ اس ای، صنعت پتروشیمی در برون سپاری پیشرو بوده؛ بنابراین قدمت بالایی در اچ اس ای پیمانکاران دارد و در این عرصه بهتر ظاهر شده است. عمادی بر این باور است که صنعت پتروشیمی با تکیه بر تجربه ها و همین طور به واسطه حجم بالای پروژه ها تا حدودی توانسته است الزام های اچ اس ای را اجرایی کند و حوادث را کاهش دهد. او می گوید: «صنعت پتروشیمی سعی داشته از ابتدای فرایند، الزام های اچ اس ای را نهادینه کند. برداشت ما این است که تدوین اسناد مناقصه باید با دقت بیشتری صورت بگیرد و ارزیابی کیفی و معیارهای اچ اس ای در آنها لحاظ شود تا پروژه های ایمن تری داشته باشیم؛ البته ما عضویت نماینده اچ اس ای در کمیته فنی و بازرگانی و همین طور عضویت در هیات مدیره شرکت ها راآغاز کرده ایم.»

      تلاش برای حفظ سلامت کارکنان

      مدیر بهداشت ، ایمنی ، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بر هدفمند کردن هزینه کردهای بخش مسئولیت های اجتماعی در حوزه سلامت و بهداشت تأکید دارد. بنا به گفته عمادی، تلاش اچ اس ای بر این است که با شناساندن سبک زندگی سالم به اهدافی همچون توجه به مراقبت کارکنان از خانواده ها و خانواده ها از کارکنان، ایجاد تعادل بین زندگی و کار، توجه به سلامت جسم و روان و افزایش آگاهی به موضوع سلامت، دست یابد. او با اشاره به طیف وسیع محصولات تولیدی در صنعت پتروشیمی و فراورده های آن می گوید: «برخی کارکنان در معرض مخاطرات شغلی و بهداشتی قرار دارند و وظیفه و مسئولیت بخش اچ اس ای صنعت پتروشیمی، به ویژه بخش بهداشت، تلاش برای حفظ سلامت کارکنان است.»

      هدفمند کردن هزینه کردهای مسئولیت اجتماعی

      عمادی از برنامه ریزی و سیاست گذاری کلان در زمینه سلامت کارکنان خبر می دهد و می گوید: «شورای سیاست گذاری بهداشت صنعت پتروشیمی  ایران تشکیل شده است.» بنا بر نظر مدیر بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تعداد قابل توجهی از هزینه کردهای بخش مسئولیت اجتماعی مربوط به حوزه سلامت و بهداشت است. او بیان می کند: «این هزینه کردها را هدفمند کرده ایم.»  عمادی معتقد است در ارتباط با پایش سلامت کارکنان، اقدام های مؤثری انجام شده و فارغ التحصیلان رشته های بهداشت در صنعت پتروشیمی به کار گرفته شده اند.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18233.jpg

         نشست هم اندیشی «صیانت از حقوق شهروندی زنان شاغل» برگزار شد

      در مسیر اثر گذاری 

      مشعل: امروزه حقوق شهروندی زنان شاغل و صیانت از آن، گستره وسیعی پیدا کرده و در همه سطوح ریشه دوانیده است. صنعت نفت نیز خارج از این دایره نیست و با توجه به این که بخشی از جمعیت شاغل در آن را زنان تشکیل می دهند، همواره مترصد فرصتی است تاگام هایی موثر در مسیر ارزش گذاری هرچه بیشتر به این بخش از جامعه کاری خود بردارد.  با همین رویکرد، نشست هم اندیشی «صیانت از حقوق شهروندی زنان شاغل» با حضور صدیقه خزایی، معاون وزیر نفت در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، مسعود رحیمی، مدیرکل بازرسی، نظارت بر عملکرد و رسیدگی به شکایات وزارت نفت و مشاوران زنان این وزارتخانه برگزار و بر ضرورت حمایت از زنان شاغل تاکید شد.

      صیانت از حقوق شهروندی بانوان شاغل، یکی از مسائل کلیدی در توسعه پایدار و عدالت اجتماعی در جوامع مدرن محسوب می شود؛ تا آنجا که در کشورما نیز به منظور ایجاد بستری قانونی وحمایتی برای این شهروندان، مصوبه حقوق شهروندی طراحی شده است.  در نشست هم اندیشی که خردادماه امسال با تمرکز بر زنان شاغل درصنعت نفت وصیانت از حقوق شهروندی آنها در ساختمان مرکزی قدیم وزارت نفت برگزار شد، صدیقه خزایی، معاون وزیر نفت در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، موارد مختلفی را مطرح کرد.

      حمایت از بانوان با فاصله گرفتن ازکلیشه ها

      وی با اشاره به اهمیت روزافزون امنیت اجتماعی زنان شاغل و نقش کلیدی مشاوران زنان در این حوزه گفت: حقوق شهروندی و مسائل مدیریتی زنان شاغل جای کار بسیاری دارد؛ واقعیت این است که جملات کلیشه ای و واکنش های سرد به عملکرد زنان شاغل، همواره چالش برانگیز و مانعی فراروی موفقیت آنان محسوب می شود.  وی با بیان این که گاه در محیط های کاری، فضاسازی هایی درباره بانوان شاغل صورت می گیرد، گفت: این نگاه و نگرش به جامعه بانوان، مانع از رشد و شکوفایی و در نهایت پیشبرد اهداف سازمانی است و بی انگیزگی در آنان را افزایش خواهد داد. خود من در همین مدت کوتاه دوره مدیریتی، بارها با مسائل چالش برانگیز روبه رو شده ام.  خزایی باتاکید بر حمایت از زنان شاغل درصنعت نفت تصریح کرد: لازم است از مدیران زن حمایت و از کلیشه ها و فضا سازی ها فاصله گرفت؛ زنان هم همچون مردان، از توانمندی هایی برخوردارند و به جای سد راه شدن باید به آنها میدان داده شود.

      ضرورت مطالبه گری زنان شاغل

      معاون وزیر نفت در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی گفت: متاسفانه قوانین و مقرراتی وجود داردکه بدون در نظرگرفتن مسائل زنان شاغل نوشته شده است؛ مسائلی که هر روز مشاوران با آن روبه رو هستند و نمی توانند نتایج خوبی از عملکردها و پیگیری ها بگیرند، زیرا باوجود قوانین بالاسری، راحت نمی توان چالش ها را مرتفع کرد.   وی تصریح کرد: اگرچه در دولت چهاردهم، تلاش های هدفمندی از طریق ریاست جمهوری و مجلس صورت گرفته است، اما زنان شاغل برای بهبود شرایط، باید خواسته های خود را مطالبه کنند؛ به عبارتی مطالبه گر باشند و نگذارند کلیشه ها آنان را به عقب برگرداند؛ مشاوران زنان و خانواده می توانند در حل و فصل آن و حضور برابر زنان، کمک کنند.  خزایی با اشاره به اینکه نباید به زنان شاغل، نگاه ابزاری داشت، تاکید کرد: لازم است در مواردی، ارزیابی عملکرد مدیران مرد مبنای احترام و ارزش گذاری آنان به بانوان قرار گیرد؛ زنان چیزی جز احترام و ارزش نمی خواهند و خواهان آن هستند که توانمندی هایشان دیده شود و خود را به منصه ظهور بگذارند و نهادینه کنند.  معاون وزیر در امور توسعه مدیریت و سرمایه انسانی درباره چرایی عدم انتصاب مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت نیز توضیح داد: حساسیت وزیر نفت به انتخاب فردی در جایگاه مشاور امور زنان و خانواده بسیار بالا و مهم است؛ مهم از این جهت که که فرد منتخب، ایده آل حضور زنان باشد و بتواند به خوبی از حقوق آنها دفاع کند. بر همین اساس این انتصاب حتی دیر اما فردی باشدکه به نحو عالی به خواسته های زنان پاسخ دهد.

      تبعیض جنسیتی نداریم

      مسعود رحیمی، مدیرکل بازرسی، نظارت بر عملکرد و رسیدگی به شکایات وزارت نفت نیز با ذکر مواردی در حوزه زنان در صنعت نفت، بر این نکته که تبعیض جنسیتی را نمی پذیریم، تاکیدکرد.   وی بابیان این که در حوزه مدیریتی می باید تنوع بخشی داشته باشیم، تصریح کرد: حضور زنان در جایگاه مدیرعاملی، اثرگذار در ارتقای سلامت اداری است؛ برابر آمار بانک جهانی، اگر حضور زنان در عرصه مدیریتی بالای ۳۰ درصد باشد، شفافیت مالی و اداری آن سازمان، بالای ۲۴ درصد خواهد بود؛ مطالعات دانشگاه صنعتی شریف هم حکایت از آن دارد زمانی که بانوان در عرصه مدیریتی حضور فعال تری داشته باشند، پاسخگویی در حوزه مالی و اداری بیش از40 درصد است.  رحیمی ادامه داد: با تغییر فرهنگ سازمانی و هم اندیشی، هم افزایی مدیریتی زنان رخ می دهد، پس اگر در این عرصه قرار است اتفاق یا تحولی یا کیفی سازی صورت گیرد، حمایت ضروری است.   مدیرکل بازرسی، نظارت بر عملکرد و رسیدگی به شکایات وزارت نفت با بیان این که باید هنرمندانه مدیریت بحران و مدبرانه مسئولیت پذیری کرد و هوشمندانه تأثیرگذاری اجتماعی داشت، تصریح کرد: امیدواریم صنعت نفت پیشران توسعه مدیران زن شود.

      راهبردهای پیشنهادی بهبود امنیت اجتماعی زنان شاغل

      در نشست هم اندیشی «صیانت از حقوق شهروندی زنان شاغل» طرح پیشنهادی در خصوص امنیت اجتماعی زنان شاغل صنعت نفت ارائه شد که در آن، امور زنان و خانواده وزارت اقدام به تدوین مجموعه ای از راهکارهای علمی، عملیاتی و بروز در سه سطح سیاست گذاری، سازمانی و فردی کرده است تا این راهکارها باهدف پیشگیری از آسیب، ارتقای احساس امنیت، افزایش رضایت شغلی و بهره وری زنان شاغل و به عنوان پایه ای برای اقدام های بین بخشی مؤثرتر در حوزه های صنعتی و اداری به کار گرفته شوند. 

      * این راهبردهای پیشنهادی در سطح سیاست گذاری (حمایت ساختاری و قانونی) شامل ایجاد سامانه یکپارچه ثبت شکایات و گزارش های آزارهای شغلی و تکمیل منشور حقوق شهروندی و اخلاق حرفه ای وزارت نفت بر پایه مبانی جدید و الزام شرکت ها به ابلاغ آن و تدوین شاخص امنیت شغلی زنان می شود.

       * در سطح سازمانی (اجرایی در شرکت ها و ادارات) هم این راهبردها شامل تشکیل کارگروه های «حمایت از امنیت زنان» در هر شرکت متشکل از نماینده منابع انسانی، مشاور زنان و نماینده بخش های نظارتی نظیر بازرسی و حراست و غیره، نصب دوربین در مسیرها و حرکت های پرریسک مانند پارکینگ، مسیر تردد تا سرویس ها و راهروهای کم رفت وآمد، برگزاری دوره های سالانه اجباری پرسنل در حوزه های حقوق شهروندی، آشنایی و پیشگیری از آزارهای شغلی، رفتار سازمانی سالم، امکان استفاده منعطف از دورکاری و مرخصی اضطراری برای زنان در شرایط خاص روانی/ امنیتی و تخصیص اتاق مشاور روان شناسی و حقوقی در ساختمان های مرکزی و نواحی صنعتی می شود.

      * در سطح فردی و آگاهی رسانی عمومی هم برگزاری کمپین های اطلاع رسانی در مورد حقوق زنان در محیط کار با استفاده از بنر، پوستر و استوری های فضای مجازی سازمان، ارائه بروشور «حق توست» شامل حقوق قانونی، نحوه شکایت و آشنایی با نهادهای حمایتگر و ایجاد دوره های آموزشی آنلاین برای توانمندسازی زنان در مهارت های مقابله با تهدیدهای محیط کار به عنوان راهبرد مطرح شد.  تهیه طرح «پایش امنیت محیطی»، بررسی مستمر رضایت و احساس امنیت زنان با فرم های ناشناس، همچنین تدوین پروتکل «رفتار حرفه ای با زنان در محیط های مردانه» با همکاری روان شناسان صنعتی هم به عنوان راهکارهای خاص برای وزارت نفت و شرکت های تابعه اعلام شد.

      صیانت از حقوق شهروندی با مشارکت بانوان

      علی اکبر علیزاده، دبیر کارگروه ارتقای سلامت اداری و مبارزه با مفاسد اقتصادی هم در این نشست گفت: با هدف صیانت از حقوق شهروندی بانوان، یکی از تکالیف کارگروه ارتقای سلامت اداری، استفاده و مشارکت از ذینفعان و تصمیم گیری های آنان است؛ ادبیاتی بین المللی که از سال ۲۰۲۱ بسیار پررنگ شده است.  وی تصریح کرد: در این حوزه، اتفاق خوبی در دولت چهاردهم و وزارت افتاد و کارگروه سلامت اداری بعد از ۱۲ سال که زیرمجموعه معاونت حقوقی بود، به اداره کل بازرسی، نظارت بر عملکرد و رسیدگی به شکایات وزارت نفت سپرده شد؛ در این مدت، شیوه نامه یکپارچه ای در سطح صنعت نفت تهیه و بر اساس آن، ساختار و تکالیف یکسان در سطح ستاد وزارت نفت و شرکت های اصلی و تابعه و فرعی مشخص شد.  علیزاده اظهار کرد: یکی از شاخص های مهم در این شیوه نامه، مشارکت ذی نفعان و صیانت ازحقوق شهروندی است و باتوجه به جمعیت زنان شاغل در نفت، حقوق شهروندی بانوان، پررنگ تر مطرح شده است و امیدواریم با مشارکت مشاوران زنان صنعت نفت، از تشتت آرا جلوگیری شود و توانمندسازی بانوان بیش ازپیش رقم بخورد.  وی تصریح کرد: مشاوران امور زنان و خانواده در تمام سطوح صنعت نفت به نمایندگی از بانوان شاغل، نقش بسیار مهمی در ارتقای وضعیت حقوق و شرایط کاری آنان ایفا می کنند. آنها اختیارات قانونی و تعاملاتی که مشاوران با معاونان وزیر و مدیران عامل شرکت ها دارند، می توانند به عنوان پل ارتباطی بین بانوان شاغل و مدیران بالادستی عمل و به بهبود شرایط کاری و اجتماع آنان کمک کنند.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18234.jpg

      روزانه ۶۰۰ بیمار به آزمایشگاه های مراکز درمانی نفت تهران مراجعه می کنند

      درمان با ذره بین پایش

      مشعل: با آنکه ساعت نمونه گیری آزمایشگاه به پایان رسیده است، اما همچنان چند مرد و زن در صندلی های انتظار فرو رفته و منتظر شنیدن نامشان هستند.

       کنارشان می روم و از خانمی که موهایش در آسیاب زمان سفید شده است و پاهایش به کمک عصای در دستش توان حرکت دارند، جویای احوال می شوم.

      با لبخند نگاهم می کند و می گوید: پیرشدن هم دردسری شده برایم و دائم در مسیر دکتر به آزمایشگاه هستم. الان هم منتظر جواب آزمایشی هستم که هفته پیش داده ام تا ببینم دارایی هایم از قند و چربی و فشارخون چقدر است.

      از او درباره وضعیت محیط آزمایشگاه و نحوه برخورد کارکنان و کیفیت کار می پرسم که هنوز چیزی نگفته، مردی مسن که ظاهرا همراه اوست، می گوید خوب است خدا رو شکر. هیچ وقت نشده که بگویند این آزمایش را ببرید به فلان آزمایشگاه یا اتفاق نیفتاده که آزمایش اشتباه شده باشد.

      با شنیدن صدای صندلی چرخدار، سر برمی گردانم؛ دخترکی با لباس صورتی بیمارستان به پشتی صندلی تکیه داده و پرستار او را به سمت واحد نمونه گیری بانوان می برد. مادرش پشت در می ایستد و نگران به در چشم می دوزد. از او جویای احوال فرزندش می شوم که می گوید: چند وقت بود که به شدت ضعف بدنی و سرگیجه داشت. دکترها در حال بررسی علت این مسئله هستند. دعا کنید مورد خاصی نباشد. با گفتن ان شاءالله که چیزی نیست از آنها دور می شوم و به سمت اتاق رئیس آزمایشگاه و پاتولوژی بیمارستان نفت تهران می روم تا از او درباره میزان مراجعه کنندگان و عملکرد آزمایشگاه بپرسم.

      خط درمان

      با استقبال «الهام افتخار»، رئیس آزمایشگاه و پاتولوژی بیمارستان نفت تهران به اتاقش هدایت می شوم و بعد از گپ وگفت کوتاه، از او می خواهم آزمایشگاه را در یک جمله تعریف کند.

      او می گوید: آزمایشگاه قدم اول مراحل نجات جان بیمار است و اگر پزشک را ناجی جان بیماران ببینیم، کارکنان آزمایشگاه نقشه اولیه درمان را با مشاهده سلول ها زیر میکروسکوپ و با بررسی هر نمونه زیر دستگاه های آزمایشگاه، برای پزشک ترسیم می کنند. به همین دلیل آزمایشگاهی ها به سربازان گمنام و بی ادعای خط تشخیص و درمان معروف هستند که در هر شرایطی پای ثابت درمان ایستاده اند.

      وی ادامه می دهد: آزمایشگاه بیمارستان نفت تهران هم از این قاعده مستثنا نیست و روزبه روز بر خدمات و اقلام آن از جمله تست های مولکولی افزوده می شود، با اینکه نیروها از ۵۳ نفر به ۴۶ نفر کاهش یافته است. در درمانگاه های خانواده و صنعتی هم تعداد کارکنان آزمایشگاه ها ۱۸ نفر هستند که آزمایش های عمومی و تخصصی مانند هماتولوژی، بیوشیمی، بانک خون، میکروبیولوژی، بخش هورمون، تومور مارکر، بخش مولکولی، پاتولوژی، پی سی آر و سایر موارد را در بیمارستان و درمانگاه ها انجام می دهند.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18235.jpg

      ۲ میلیون تست آزمایشگاهی در ۱۴۰۳

      رئیس آزمایشگاه و پاتولوژی بیمارستان نفت تهران درباره میزان مراجعه روزانه به این آزمایشگاه هم می گوید: روزانه نزدیک به ۳۰۰ نفر برای نمونه گیری و آزمایش و همین تعداد برای دریافت جواب به آزمایشگاه مراجعه می کنند؛ یعنی حدود 600 نفر در محیط آزمایشگاه های مراکز تردد می کنند. تعدادی مریض ثابت بستری در بخش ها هم داریم که جزء مراجعه کننده ها محسوب نمی شوند و تعداد نمونه گیری آنها هم نزدیک به ۲۰۰ نمونه در روز می شود.

      افتخار با بیان اینکه میزان مراجعه به آزمایشگاه های صنعت نفت تهران در سال ۱۴۰۳ افزایش یافته است، می گوید: سال 1402، حدود یک میلیون و 819 هزار و 458 تست در آزمایشگاه انجام شد که در 1403، به یک میلیون و 849 هزار و 264 مورد رسید، یعنی روند افزایشی را طی کرده است. اما نکته حائز اهمیت اینکه بخش پاتولوژی که مهم ترین بخش در بررسی بافتی محسوب می شود و تمام نمونه های مغز استخوان، آندوسکوپی ریه و کبد و بسیاری موارد دیگر در این بخش انجام می شود، روند افزایشی را در سال 1403 داشته تا آنجا که 31 هزار و 161 خدمت انجام شده که در همین بازه زمانی در  سال1402، 27 هزار و 600 مورد بوده است.

      سرعت عمل در جوابدهی

      رئیس آزمایشگاه بیمارستان نفت تهران با تأکید بر اینکه 90درصد جواب آزمایش ها، یک روزه آماده می شود، تصریح می کند: حتی جواب تست های هورمونی و تخصصی حدود یک روزه آماده می شود، درحالی که در بهترین آزمایشگاه ها هم این اتفاق نمی افتد و کمتر مرکزی این چنین عمل می کند. فقط آزمایشات کم درخواست و آزمایش هایی که نیاز به کشت دارند، یک هفته زمان می برد. علاوه بر این، کیفیت آزمایش ها بسیار بالاست؛ به طوری که در کنترل کیفی خارجی و آزمون هایی که برگزار شده است، سربلند بیرون آمده و رتبه 70 را کسب کرده و موفق شده ایم در میان آزمایشگاه های برتر کشور بایستیم.

      قرارداد با 11 آزمایشگاه در استان تهران

      به گفته وی، در مورد درمان غیرمستقیم هم برای نمونه آزمایشی بیماران بستری با دو آزمایشگاه پیوند و نور که از بهترین ها در تهران هستند، قرارداد داریم و برخی نمونه های این بیماران را به این آزمایشگاه ها ارسال می کنیم. در مورد بیماران سرپایی هم با 11 آزمایشگاه در سطح استان تهران طرف قرارداد هستیم؛ به نحوی که در تمام مناطق قابل دسترس برای بیماران باشد و کانون صندوق بازنشستگی هم به نوبه خود بیش از این تعداد قرارداد دارد.

      تجربه سخت مهار کرونا

      افتخار در بخشی از این گفت وگو، با یادآوری اینکه دوران کرونا، سخت ترین روزهای کاری کارکنان آزمایشگاه بود، می گوید: همکاران ما باوجود شرایط سخت اپیدمی کرونا که آن ها را تهدید می کرد، در محل کار حضور داشتند و تمامی سختی ها را با جان ودل پذیرفته بودند. حتی مورد داشتیم یکی از همکاران که با شکستگی کتف، پای کار بود تا هجمه کرونا را مهار کند.

      آزمایشگاه نیازمند توجه ویژه

      رئیس آزمایشگاه بیمارستان نفت تهران، با گلایه از فضای کوچک آزمایشگاه می گوید: باتوجه به میزان مراجعه کنندگان، فضا و تعداد صندلی ها و کارکنان بسیار محدود و کم است. در مورد تجهیزات هم باید بگویم برای اینکه بتوانیم با سایر آزمایشگاه ها رقابت کنیم و جوابگو باشیم نیازمند به روزرسانی هستیم. هر روز یک تجهیزات جدید به بازار می آید، پس آزمایشگاه باید بیشتر از اینها حمایت شود؛ باید شرایط به گونه ای باشد که پزشکان با فراغ بال به جواب ها اعتماد و درمان را شروع کنند.

      وی ادامه می دهد: کمبود نیرو هم از چالش های آزمایشگاه است؛ یک زمانی 53 نفر نیرو داشتیم، اما الان باوجود راه اندازی بخش های مختلف و افزایش خدمات، با 46 نیرو آزمایشگاه فعال است. در کل اگر بخواهیم بهترین خدمات را ارائه دهیم، نیازمند فضای خوب آزمایشگاه و تعداد کارکنان کافی و تجهیزات پیشرفته تر هستیم.

      خدمت در تمام فصول

      پس از گفت وگو با رئیس آزمایشگاه، به همراه وی به سایر بخش ها می رویم تا در جریان روند کار و فعالیت این سربازان گمنام درمان قرار بگیریم. لیدا طهماسبی، سوپروایزر آزمایشگاه است که 8 سالی است در این سمت فعالیت می کند. با لبخند، خود را مجری و تریبون میان همکاران آزمایشگاه و رئیس معرفی می کند و درباره شرایط کار می گوید: با وجود شرایط کاری که کارکنان آزمایشگاه را تحت فشار قرار داده است، در تمامی فصول سال و شیفت های مختلف و تقریبا هر زمان که نیاز باشد، ما در دسترس و آماده ارائه خدمت به بیماران هستیم. همکاران همراهی خوبی با هم دارند و اجازه نمی دهند از کیفیت کار کم شود.

      فعالیت 24 ساعته اورژانس آزمایشگاه

      بخش اورژانس آزمایشگاه، از بخش های مهم دیگری است که عادل حدادی مقدم با 34 سال سابقه در این بخش فعالیت می کند.

      به سراغ وی می رویم تا از میزان مراجعه کنندگان و تجربه های کاری او جویا شویم.

      حدادی مقدم با تأکید بر اینکه اورژانس آزمایشگاه، 24 ساعته در حال فعالیت است، ادامه می دهد: تمام آزمایش های اورژانس تعریف شده از سوی وزارت بهداشت، در اینجا انجام می شود.

      میانگینی که وزارت بهداشت برای جوابدهی تعریف کرده، حداکثر دو ساعت است که ما معمولاً یک ساعته جواب ها را در سیستم برای پزشکان ارسال می کنیم.

      وی یادآور می شود: فعالیت بانک خون از دیگر کارهای اورژانس آزمایشگاه است که خوشبختانه بانک خون ما به گونه ای تکمیل است که نیاز بیماران حتی گروه های خونی نایاب و خاص را تهیه می کند و در اختیار بیماران قرار می دهد.

      تست های جدید مسمومیت دارویی هم در آزمایشگاه اورژانس انجام می شود.

      حدادی مقدم درباره میزان مراجعه به آزمایشگاه اورژانس هم توضیح می دهد: بیماران بستری شده در بخش و بیماران سرپایی از جمله مراجعان ما هستند، روزهای تعطیل تا عصر خلوت هستیم، اما از غروب و پایان مهمانی ها مراجعه زیاد می شود.

      از او می خواهم اگر خاطره ای دارد تعریف کند، می گوید: حدود 10 شب، دو برادر مسن 75 و 80 ساله مراجعه کردند. جالب اینکه برادر کوچک تر بیمار بود و دیگری همراه بیمار. به محض دیدن بیمار، حس کردم واقعاً مریض است نه مثل برخی بیماران که بیشتر از شدت بیماری، دچار استرس هستند.

       آزمایش ها گرفته و مشخص شد که حمله شدید قلبی دارد و سکته قلبی تأیید شد. سریع جواب را از آزمایشگاه به بخش اورژانس بیمارستان بردم و تقاضای ویلچر برای بیمار کردم. خوشبختانه سریع مراحل درمانی طی شد و خطر از او دور شد و نجات پیدا کرد.

      به اتفاق رئیس آزمایشگاه و جهت بازدید از بخش های بانک خون، پاتولوژی و دیگر بخش ها و تجهیزاتی که به تازگی خریداری شده و قرار است به چرخه آزمایشگاه وارد شود، راهی می شویم و موارد مختلف را به تصویر می کشیم.

       بازدید به پایان می رسد و راهی محل کار می شوم، اما ذهنم درگیر این موضوع می شود که آزمایشگاهی که این قدر تجهیزات و خدمات عالی دارد چرا نباید همچون آزمایشگاه های دیگر، یک ویترین و تابلوی رنگی و مرتب داشته باشد تا علاوه بر فضای بصری که برای بیماران ایجاد می کند به آنان احساس آرامش بدهد.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18236.jpg

        مجتمع پتروشیمی امیرکبیر

      بازگشت به مدار تولید با پایان تعمیرات اساسی

      بخش های اصلی مجتمع پتروشیمی امیرکبیرازجمله واحدهای الفین، بوتادین، بخش الفینی مخازن و سرویس های جانبی، تعمیر و بازرسی و به روزرسانی شدند. عملیات گسترده تعمیرات اساسی مجتمع پتروشیمی امیرکبیر که از ابتدای اردیبهشت ۱۴۰۴ با محوریت واحد کلیدی الفین آغاز شده بود، طبق برنامه با موفقیت به پایان رسید.

      در این عملیات تخصصی که با هدف نوسازی، ارتقا و افزایش قابلیت اطمینان عملیاتی انجام شد، بخش های اصلی مجتمع ازجمله واحدهای الفین، بوتادین، بخش الفینی مخازن و سرویس های جانبی(C/F) تحت تعمیرات، بازرسی و به روزرسانی تجهیزات قرار گرفتند. تعمیر اساسی توربین و کمپرسور کرک پس از ۱۴ سال، نوسازی ۱۶ مبدل حرارتی، به روزرسانی و رتروفیت ۷ کلید سویچ گیر و همچنین تعمیر، تعویض یا تست عملکردی ده ها ولو، کنترلر و سامانه های کنترلی توربین ها ازجمله اقدام هایی است که در جریان این پروژه انجام شد.

      همچنین کالیبراسیون دقیق ۳۵ کنتورحساس، جایگزینی ولوهای زیست محیطی در مسیر فلر، اصلاحات فرآیندی در مخازن و خطوط پشتیبان و تعویض چهار عدد Expansion Joint (اتصالات انعطاف پذیر) نیز در همین چارچوب عملیاتی انجام شد.

      این تعمیرات با اجرای دقیق الزامات ایمنی، پایش مستمر اچ اس ای و مشارکت شبانه روزی کارکنان و پیمانکاران انجام شد و هم اکنون تمام واحدها با آمادگی کامل به مدار تولید بازگشته اند.

       

      معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت

      ابلاغ مبالغ مزایای جانبی کارکنان نفت در سال ۱۴۰۴مبالغ مزایای جانبی کارکنان صنعت نفت در سال ۱۴۰۴، از سوی مدیرکل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی ابلاغ شد.

      با توجه به اختیارات قانون بودجه سال ۱۴۰۴ و موافقت وزیر نفت، تعدیل مبالغ مزایای جانبی کارکنان در سال ۱۴۰۴ (اعم از تسهیلات رفاهی چهارگانه نفت کارت) ابلاغ شد.

       

      شرکت نفت و گاز پارس

      پایان تعمیرات اساسی سکوهای فازهای ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی

      رئيس تعميرات اساسي سکوهاي گازي پارس جنوبي گفت: تعميرات اساسي سکوهاي فراساحلي فازهاي 17 و 18 ميدان گازي پارس جنوبي با اجراي بيش از يکهزار و 300 دستورکار عملياتي با موفقيت به پايان رسيد.

      علي طالع اظهار کرد: عمليات تعميرات اساسي سالانه سکوهاي گازي پارس جنوبي از ابتداي ارديبهشت آغاز شد و سکوهاي A 17 و B 17 از اول خرداد به طور هم زمان براي انجام تعميرات از مدار توليد خارج شدند.

      وي افزود: تعميرات سکوي A 17  با 350 دستورکار و 3 هزار و 760 نفر-ساعت و سکوي B 17  با 372 دستورکار و سه هزار و 512 نفر-ساعت پس از يک هفته تلاش مستمر گروه هاي تعميراتي به پايان رسيد.

      رئيس تعميرات اساسي سکوهاي گازي پارس جنوبي ادامه داد: عمليات تعميرات اساسي سکوهاي A 18 و B 18 نيز بلافاصله پس از تکميل کار در فاز 17 از هشتم خرداد آغاز شد که شامل 298 دستورکار و 2 هزار و 400نفر-ساعت در سکوي A 18  و 299 دستورکار و 2 هزار و 500 نفر-ساعت در سکوي B 18 بود. توليد گاز از اين دو سکو نيز در چهاردهم خرداد از سر گرفته شد.

      طالع، کاليبره کردن شيرهاي اطمينان (PSV) را از مهم ترين فعاليت هاي تعميرات اساسي عنوان کرد و افزود: اين شيرها به دليل شرايط جوي دريا به کارگاه هاي خشکي منتقل مي شوند و عمليات کاليبراسيون و تعميرات آنها به صورت شبانه روزي انجام مي شود تا در کوتاه ترين زمان به سکوها بازگردانده شوند.

      وي با اشاره به انجام بازرسي تيپ فلرها (مشعل ها) در ارتفاع حدود 80 متري از سطح دريا گفت: اين عمليات با رعايت کامل اصول ايمني انجام شد و طي آن تجهيزات مکانيکي و الکترونيکي مورد بررسي قرار گرفتند تا در صورت نياز، اصلاح يا تعويض شوند.

      رئيس تعميرات اساسي سکوهاي گازي پارس جنوبي با تأکيد بر انجام هماهنگ اين تعميرات ميان سه مجموعه مديريت نظارت بر توليد شرکت ملي نفت ايران، شرکت مجتمع گاز پارس جنوبي در بخش پالايشگاه هاي خشکي و شرکت نفت و گاز پارس در بخش سکوهاي دريايي اظهار کرد: تعميرات اساسي سکوهاي گازي فازهاي 17 و 18 مطابق برنامه ريزي انجام شد و اين سکوها هم اکنون بدون حادثه به مدار توليد بازگشته اند.

      شمارش معکوس براي بهره برداري از سومين چاه اينفيل

      مجري طرح حفاري چاه هاي درون ميداني پارس جنوبي نيز از آغاز بهره برداري از دومين حلقه چاه اين طرح خبر داد و اعلام کرد که سومين حلقه نيز به زودي وارد مدار توليد مي شود.

      شبير نبوي با اشاره به اجراي هم زمان عمليات در هر چهار بسته کاري طرح حفاري چاه هاي درون ميداني پارس جنوبي (اينفيل) گفت: پس از آغاز توليد از نخستين چاه اين طرح در اواخر سال گذشته، دومين حلقه چاه با نام 10-1 SPD از روز يکشنبه 18 خرداد ماه وارد مدار شد.

      وي با اشاره به چالش هاي فني حين حفاري مقاطع مختلف اين چاه افزود: اين چاه با زاويه اي حدود 65 درجه و عمق نهايي 4 هزار و 640 متر حفاري شد و پس از نصب تجهيزات تکميلي، اجراي عمليات اسيدشويي و اسيدکاري گسترده، جريان دهي و اتصال به تأسيسات فرآيندي سکو، آماده بهره برداري شد.

      مجري طرح حفاري چاه هاي درون ميداني پارس جنوبي با بيان اينکه سکوي 1 SPD در بلوک فاز مرزي شماره يک ميدان پيش تر با 10 حلقه چاه در مدار توليد قرار داشت که با گذشت بيش از 20 سال از بهره برداري، نيازمند تمهيدات ويژه براي نگهداشت ظرفيت توليد سکو بود، افزود: يازدهمين چاه اين سکو که در قالب بسته اول قرارداد EPD (مهندسي، تأمين کالا، حفاري) از سوي شرکت خدمات چاه هاي نفت پتروپارس کيش حفاري شده است، روزانه 1.8 ميليون مترمکعب گاز به توليد اين بلوک مي افزايد.

      نبوي با اشاره به اينکه مطابق برنامه ريزي در طرح حفاري چاه هاي درون ميداني پارس جنوبي، حفاري دو حلقه چاه گازي ديگر روي سکوي فاز يک در نظر گرفته شده است، گفت: با تکميل نخستين چاه، دکل حفاري مستقر بر سکو آماده عمليات روي چاه بعدي شده است و حفاري از امروز آغاز مي شود.

      وي با اشاره به روند پيشرفت ديگر بخش هاي طرح نيز اظهار کرد: سومين حلقه چاه اينفيل در سکوي SPD19A با استفاده از دکل پاسارگاد 200، مربوط به بسته کاري چهارم و به پيمانکاري شرکت گسترش انرژي پاسارگاد، حفاري و جريان دهي شده است و پس از اسيدکاري و اتصال به سکوي بهره برداري، وارد مدار توليد مي شود. بر پايه اين گزارش، طرح حفاري چاه هاي درون ميداني پارس جنوبي با هدف حفظ و افزايش توليد گاز، شامل حفاري 35 حلقه چاه جديد در 17 سکوي موجود ميدان است که با تکميل آن، ظرفيت توليد روزانه پارس جنوبي تا 36 ميليون مترمکعب افزايش مي يابد.

       

      خط پایان خصوصی سازی درصنعت پتروشیمی

      رئیس سازمان خصوصی سازی با اعلام واگذاری حدود ۶۵ شرکت پتروشیمی به بخش خصوصی و نهادهای عمومی غیردولتی تأکید کرد: دولت دیگر سهم معناداری دراین صنعت ندارد و ایجاد نهاد تنظیم گر برای ساماندهی بازار و حمایت از رقابت پذیری ضروری است.

      زهره عالی پور در آیین دومین همایش ملی توسعه و آینده نگری در صنعت پتروشیمی با اشاره به پیشرفت های قابل توجه در صنعت پتروشیمی اظهار کرد: تاکنون حدود ۶۵ شرکت فعال در حوزه پتروشیمی به بخش خصوصی و نهادهای عمومی غیردولتی واگذار شده اند و به جز دو یا سه شرکت از جمله پتروشیمی هگمتانه، ابن سینا و سهم کوچکی در هلدینگ خلیج فارس، دولت دیگر مالکیتی در این صنعت ندارد که بخواهد رقیب بخش خصوصی باشد؛ موضوعی که گامی بزرگ در مسیر خصوصی سازی به شمار می رود.

      وی با بیان اینکه بدون تردید واگذاری امور به بخش خصوصی به بهبود فضای کسب وکار منجر می شود، بیان کرد: همچنین با توجه به پرداخت سود سهام عدالت از سوی پتروشیمی ها، امروز شمار قابل توجهی از مردم به طور غیرمستقیم سهام دار این شرکت ها هستند.

      رئیس سازمان خصوصی سازی با تأکید بر لزوم ایجاد نهاد تنظیم گر در صنعت پتروشیمی تصریح کرد: ایجاد این نهاد ضروری است و مباحث مربوط به آن در مجلس مطرح شده است؛ امیدواریم این موضوع هرچه زودتر به مرحله اجرا و عملیاتی شدن برسد.

      عالی پور با بیان اینکه صنعت پتروشیمی یکی از صنایع پیشران کشور به شمار می رود، گفت: با توجه به سرعت بالای تحولات فناوری در این حوزه، سرمایه گذاران باید ضمن توجه به جنبه های فناورانه، به موضوع سودآوری و رقابت با کشورهای همسایه نیز دقت داشته باشند تا بتوانند سهم مؤثری در بازارهای بین المللی کسب کنند.

      وی اظهار کرد: با توجه به اینکه دولت سهم قابل توجهی در صنعت پتروشیمی ندارد، ورود شرکت های خصوصی سبب شکل گیری نسبی فضای رقابتی در این حوزه شده است. با این حال، نبود نهاد تنظیم گر مشخص یکی از ضعف های موجود است که باید برطرف شود تا مسیر برای شکل گیری بازاری سودآورتر و شفاف تر در صنعت پتروشیمی هموار شود.

       

        شرکت ملی نفت ایران

      آغاز اورهال ایستگاه های تقویت فشار گاز مناطق نفت خیز جنوب

      معاون مدیر تولید، تقویت فشار و تزریق گاز در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: تعمیرات اساسی(اورهال) ایستگاه های تقویت فشار گاز از سوی مدیریت تعمیرات در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، با هدف آمادگی حداکثری برای زمستان امسال و تضمین پایداری انتقال گاز به شبکه سراسری آغاز شد.

      محمدجعفر علیشایی با اشاره به اینکه به منظور مقابله با ناترازی گاز در فصل سرد سال و حفظ پایداری تولید و انتقال انرژی، عملیات اورهال تابستانه ایستگاه های تقویت فشار گاز از سوی مدیریت تعمیرات با وجود شرایط سخت اقلیمی با برنامه ریزی دقیق و مشارکت تیم های تخصصی از مدیریت تولید و شرکت های بهره بردار آغاز شده است، تصریح کرد: برنامه تعمیرات اساسی سال ۱۴۰۴ در شرکت های بهره برداری نفت و گاز کارون و مارون در حال انجام است.

      وی افزود: درمجموع اورهال هشت ایستگاه تقویت فشار گاز شامل ایستگاه های مارون ۶، اهواز۳ آسماری، اهواز ۴، اهواز ۲ آسماری، اهواز ۳بنگستان، مارون ۳ بنگستان، اهواز ۱ بنگستان و منصوری در دستور کار قرار دارد که تاکنون عملیات تعمیرات اساسی ایستگاه های اهواز ۳ و مارون ۶ از سوی  مدیریت تعمیرات با موفقیت انجام شده و اورهال ایستگاه اهواز ۴ نیز در حال اجراست. باقی ایستگاه ها نیز تا پایان تابستان ۱۴۰۴، تعمیر اساسی و آماده بهره برداری می شوند.

      معاون مدیر تولید، تقویت فشار و تزریق گاز در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تأکید کرد: اورهال به موقع این تأسیسات، نقشی حیاتی در حفظ پایداری شبکه، تأمین خوراک مستمر کارخانه های گاز و گاز مایع، همچنین جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه ایفا می کند. انجام نشدن تعمیرات اساسی این تأسیسات در موعد مقرر می تواند سبب توقف بخشی از تأسیسات، گازسوزی و افزایش هزینه های فنی و مالی شود.

      علیشایی گفت: این اقدام ها در کنار افزایش تاب آوری زیرساخت ها، استمرار تولید و انتقال ایمن گاز از مناطق نفت خیز جنوب به شبکه ملی گاز کشور را تضمین خواهد کرد.

       

    • media/image/2025/06/2000-1441/18237.jpg

        شرکت پالایش گاز فجر جم

      کاهش ۷۱ درصدی مشعل سوزی

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجرجم از کاهش ۷۱درصدی مشعل سوزی دراین پالایشگاه از سال ۱۳۹۸ تاکنون خبر داد. سیدمحمدمهدی هاشمی با اشاره به اقدام های زیست محیطی این مجموعه اظهار کرد: با اجرای برنامه های منسجم و بهره گیری از فناوری های نوین، موفق شدیم مشعل سوزی را به مقدار قابل توجهی کاهش دهیم. این دستاورد گامی مؤثر در مسیر کاهش آلایندگی و صیانت از محیط زیست به شمار می آید.

      وی با تأکید بر اینکه این موفقیت با همت و تلاش کارکنان متعهد و متخصص انجام شده است، ادامه داد: پایش مستمر آلاینده ها و مدیریت اصولی پسماندهای صنعتی در دستور کار قرار دارد تا آثار منفی زیست محیطی آن به حداقل برسد.

      مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم با اشاره به شعار هفته محیط زیست با عنوان «محیط زیست مطلوب، تعهد مسئولان و همراهی مردم» تصریح کرد: صنعت و محیط زیست می توانند در کنار هم به توسعه پایدار دست یابند. در پالایشگاه گاز فجر جم با رویکرد مسئولانه و تعهد کامل به این مسیر پایبندیم.

      هاشمی اظهار امیدواری کرد که با همکاری همه ذی نفعان و بهره گیری از راهکارهای نوآورانه، گام های مؤثرتری به منظور حفاظت از محیط زیست و توسعه صنعتی پایدار برداریم.

       

      شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران

      سومین همایش زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی برگزار می شود

      سومین همایش «زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی ایران» با رویکرد فناوری های نوین و سرمایه گذاری، تیر ۱۴۰۴ در مرکز همایش های پژوهشگاه صنعت نفت برگزار می شود.

       در مسیر اجرای برنامه هفتم توسعه و با هدف تبیین برنامه ریزی های شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و دیگر ارکان صنعت پتروشیمی ایران، سومین همایش زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی ایران با رویکرد فناوری های نوین و سرمایه گذاری در روزهای ۲۱ تا ۲۳ تیرماه ۱۴۰۴ در مرکز همایش های پژوهشگاه صنعت نفت برگزار می شود. در این همایش که با حضور مدیران و مقام های ارشد صنعت پتروشیمی برگزار می شود، صاحب نظران و فعالان صنعت پتروشیمی ایران، افزون بر موضوع های کلان، چالش ها و فرصت های توسعه زنجیره ارزش این صنعت در زنجیره محصولات متانول، اتیلن، پروپیلن و آروماتیک ها را بررسی می کنند.

       ایجاد ارزش افزوده، افزایش و تنوع بازارهای صادراتی، تأمین نیازهای داخل و جلوگیری از خروج ارز، کاهش خام فروشی و ایجاد اشتغال از اجرایی شدن توسعه زنجیره ارزش، همچنین توسعه پایدار صنعت پتروشیمی کشور از دیگر محورهای این همایش است.

       

      برنامه ریزی برای کاهش گازسوزی در مناطق نفت خیز جنوب

      مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از برنامه ریزی برای کاهش روزانه ۲۰۰میلیون فوت مکعبی گازسوزی در سال جاری خبر داد.

      ابراهیم پیرامون گفت: در کنار رسالت اصلی شرکت در تأمین پایدار انرژی کشور، مسئولیت های زیست محیطی به ویژه در حوزه های کاهش آلایندگی، مقابله با بیابان زایی و بهره برداری بهینه از منابع طبیعی همواره مورد توجه بوده است.

      وی با بیان اینکه نگاه جامع به توسعه، اصل راهبردی در برنامه های مناطق نفت خیز جنوب است، افزود: کاهش روزانه ۳۴۵ میلیون فوت مکعب از گازهای ارسالی به مشعل در سال گذشته، از جمله دستاوردهای مهم این شرکت در حوزه محیط زیست بوده و امسال نیز هدف گذاری برای کاهش ۲۰۰ میلیون فوت مکعب دیگر گازسوزی در دستور کار قرار دارد.

      مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از اجرای طرح های مشارکتی با اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خوزستان نیز خبر داد و افزود: در قالب یک تفاهم نامه مشترک، اقدام هایی برای مهار بیابان زایی در سطحی افزون بر ۲۴ هزار هکتار از اراضی بیابانی استان در حال انجام است که بخشی از تعهد شرکت به مسئولیت های اجتماعی و اقلیمی به شمار می رود.

      پیرامون تأکید کرد: توسعه در صنعت نفت زمانی پایدار خواهد بود که با صیانت از محیط زیست همراه شود و این دو مسیر را نمی توان از یکدیگر جدا دانست.

       

        شرکت پالایش گازشهید هاشمی نژاد

      افزایش ۲۳ درصدی تزریق گاز به مخزن شوریجه

      مدیرعامل پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد با اعلام اینکه از ابتدای فصل تزریق (بهار) تا ۱۵ خرداد امسال، ۵۸۹ میلیون مترمکعب گاز به مخزن ذخیره سازی شوریجه تزریق شده است، گفت: این مقدار تزریق در مقایسه با مدت مشابه پارسال رشد ۲۳ درصدی معادل ۱۱۱ میلیون مترمکعب داشته است.

      یحیی فیضی از نصب، راه اندازی و وارد مدار شدن توربین گازی ساخت داخل در تأسیسات ذخیره سازی گاز شوریجه در منطقه عملیاتی خانگیران خبر داد و اظهار کرد: در فاز نخست این تأسیسات که سال ۱۳۹۳ راه اندازی شد، توربین های خارجی نصب شدند و تمام فرایند راه اندازی نیز از سوی کارشناسان خارجی انجام شد. وی با بیان اینکه بیش از ۱۰ سال است این توربین از سوی یکی از شرکت های توانمند داخلی ساخته می شود، افزود: عملیات نصب، راه اندازی و بهره برداری از آن نیز به دست متخصصان و تکنیسین های پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد انجام می گیرد.

      مدیرعامل پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد با اشاره به اینکه تمام پارامترهای عملیاتی توربین در وضع نرمال و به صورت کامل تحت کنترل است، گفت: از ابتدای فصل تزریق (بهار) تا ۱۵ خرداد امسال، ۵۸۹ میلیون مترمکعب گاز به این مخزن تزریق شده است که این مقدار تزریق در مقایسه با مدت مشابه پارسال که ۴۷۸ میلیون مترمکعب بود، رشد ۲۳ درصدی معادل ۱۱۱ میلیون مترمکعب نشان می دهد.

      فیضی با بیان اینکه مقدار تزریق گاز نسبت به برنامه زمان بندی شده ۲۵ درصد جلوتر است، یادآور شد: این موضوع نشان دهنده آمادگی زیرساخت ها و بهره برداری حداکثری از توان داخلی در مدیریت منابع گاز کشور است.

       

      مصرف بیش از ۸۰۱ میلیون لیتر بنزین در تعطیلات خرداد

      در فاصله زمانی ۱۲ تا ۱۷ خرداد امسال، بیش از ۸۰۱ میلیون لیتر بنزین در کشور توزیع و مصرف شد که بر این اساس، میانگین مصرف روزانه بنزین در این بازه زمانی از ۱۳۳ میلیون لیتر فراتر رفت.

      مصرف بنزین کشور در تعطیلات هفته منتهی به 17 خرداد با افزایش سفرهای بین شهری افزایش محسوسی داشته است، به گونه ای که مصرف بنزین در روزهای دوازدهم خرداد ۱۳۱.۶، سیزدهم خرداد ۱۴۳.۵، چهاردهم خرداد ۱۳۸.۸، 15خردادماه ۱۳۸.۸، شانزدهم خرداد ۱۱۹.۶ و هفدهم خرداد ۱۲۹.۱ میلیون لیتر گزارش شده که در این میان، بیشترین آمار مصرف برای روز ۱۳ خرداد با رقم ۱۴۳.۵ میلیون لیتر بوده است.

      بر اساس این گزارش، در مجموع ۸۰۱میلیون و ۴۰۰ هزار لیتر بنزین در این ۶ روز (۱۲ تا ۱۷ خرداد) مصرف شده و میانگین مصرف بنزین در این مدت به ۱۳۳ میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر افزایش یافته است. این در حالی است که میانگین مصرف روزانه بنزین کشور در فاصله ۲۱روز ایام تعطیلات نوروز امسال (۲۵اسفند ۱۴۰۳ تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۴) نیز در مجموع ۱۳۴ میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر گزارش شده بود که حکایت از مصرف بالای بنزین در تعطیلات نیمه خرداد دارد.

      با وجود حجم زیاد تولید، ناترازی بنزین و فراورده ازجمله چالش های اصلی در کشور است؛ افزایش ۲۰ درصدی مصرف سوخت خودروهای داخلی به نسبت خودروهای منطبق با استاندارد جهانی، وجود ترافیک، توسعه نیافتن حمل ونقل عمومی، قاچاق فراورده ازجمله عوامل افزایش مصرف بنزین در کشور است.

      آنطور که اعلام شده، متوسط رشد سالانه مصرف بنزین از ابتدای انقلاب تا سال ۱۴۰۲ حدود ۵ درصد بوده و در چهار سال گذشته مصرف بنزین ۱۰ درصد رشد داشته است و بر اساس پیش بینی ها با ادامه این روند تا سال ۱۴۰۷ مصرف بنزین به روزانه ۱۷۰ میلیون لیتر می رسد.

      استفاده نکردن از فناوری های تازه در صنعت خودروسازی، از عوامل مهم ناترازی انرژی در کشور است و هم اکنون طبق نظر کارشناسان خودروهایی به مردم عرضه می شود که مطابق استانداردهای جهانی نیست و مصرف بنزین بسیار بالایی دارد؛ افزون بر آن مصرف چندبرابری خودروهای فرسوده و قاچاق سوخت نیز از عوامل بالای مصرف بنزین در ایران است.

      سرانه مصرف بنزین در ایران هم اکنون چهار لیتر در روز است که این میزان  بالاتر از متوسط جهانی (سه لیتر در روز) است و اگر روند کنونی رشد مصرف بنزین ادامه یابد، ناترازی بنزین تا سال ۱۴۰۷ بیش از ۱۶ میلیارد دلار در سال ارزبری خواهد داشت.

       

       شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران

      الزام های  زیست محیطی به  تعهدات بین المللی  منجر شده  است

      مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه امروز رعایت الزام های زیست محیطی از سطح منطقه ای و ملی فراتر رفته و به تعهدات بین المللی منجر شده است، گفت: انجمن های مردم نهاد و جوامع محلی می توانند به عنوان بازوهای توانمند صنعت در زمینه صیانت از محیط زیست با دولت و صنعت همکاری کنند.

      بهنام لازمی در رویداد آموزشی و نشست دانشی «پایش محیط زیستی در صنعت پالایش و پخش فراورده های نفتی» که همزمان با هفته محیط زیست با حضور جمعی از مدیران و کارشناسان حوزه اچ اس ای وزارت نفت، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و شرکت های زیرمجموعه برگزار شد، بیان کرد: هدف از برگزاری این دوره آشنایی بیشتر با ضوابط پایش در حوزه های هوا و صوت، پساب، خاک، بو و پایش آنلاین و ضوابط حقوقی مترتب بر قراردادهای انجام خوداظهاری ها و باقی مسائل مرتبط است. وی با بیان اینکه امیدواریم در این رویداد، در فضایی تعاملی، ضمن شفاف سازی بیشتر در حوزه پایش، رفع ابهام ها و مشکلات و چالش های موجود در این بخش تا حد ممکن تسهیل شود، افزود: رویکردهای نوین در این حوزه ازجمله اقتصاد چرخشی، فناوری های سبز، آموزش و فرهنگ سازی، مشارکت جوامع محلی و بومی، دیپلماسی محیط زیست و همکاری های بین المللی در تحقق اهداف محیط زیستی توسعه پایدار مؤثر است.

       مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه امسال پیام روز جهانی محیط زیست، مقابله با آلودگی پلاستیک است، اظهار کرد: شعار هفته ملی محیط زیست نیز که از ۱۶ تا ۲۲ خرداد هر سال گرامی داشته می شود، از سوی سازمان حفاظت محیط زیست با عنوان «محیط زیست مطلوب، تعهد مسئولان و همراهی مردم» انتخاب شده است و آرزومندم نتیجه تلاش های همه ما به بهبود کیفیت محیط زیست در بعد منطقه ای و ملی منجر شود.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18238.jpg

      شرکت نفت انگلیس و ایران چگونه تأسیس شد؟

      نفت ایران و نقشه های پنهان

      مشعل: تولدش به حدود یک سال بعد از کشف نفت در ایران برمی گردد؛ شرکتی با اسم و رسم شرکت نفت انگلیس و ایران که برای استفاده از امتیاز دارسی پا گرفت. سابقه توجه انگلیسی ها به منابع و ذخایر ایران به سال های بسیار دور باز می گردد؛ یعنی به 36 سال قبل از کشف نفت در ایران. به روایت اسناد و مدارک موجود در سال 1872 «بارون جولیوس دو رویترز» انگلیسی ای که خبرگزاری رویترز را به نام خود بنیان نهاد، امتیاز بهره برداری از نفت ایران را از ناصرالدین شاه قاجار گرفت، با این حال این امتیاز در جریان نهضت تنباکو لغو شد. چند سال بعد یعنی در سال 1889 ناصرالدین شاه دوباره هوس سفر به فرنگ به سرش زد و در همین سفر بود که امتیاز بانک شاهنشاهی را به رویترز داد و بار دیگر حق استخراج نفت را در آن گنجانید. حق استخراجی که به واسطه تأخیر در شروع عملیات و منقضی شدن مدت ضرب الاجل بخش نفتی در سال 1894 ملغی شد. سه سال بعد یعنی در سال 1897 امتیاز استخراج نفت ایران به کمپانی«رویال داچ شل» پیشنهاد شد. جای تعجب داشت که «رویال داچ شل» از پذیرش امتیاز سر باز زد، چون شنیده بود شرکت استاندارد اویل رقیب نیرومندش، تلاش خود را برای پایین آوردن بهای نفت آغاز کرده است.

      همه چیز از یک سفر شروع شد

      سال 1899 میلادی دو کاشف فرانسوی به نام های «ژاک دو مورگان»، باستان شناس و «ادوارد کوته»، زمین شناس در سفرهای اکتشافی به جنوب ایران موفق شدند در منطقه کوهستانی ایل بختیاری گزارش های مستندی درباره شواهد وجود منابع سرشار نفت تهیه کنند. این دو به کمک یک ارمنی ایرانی به نام «آنتوان کتابچی خان» که ساکن پاریس و در گذشته رئیس گمرک تهران بود، شرکتی را برای امکان بهره برداری از نفت ایران تأسیس کردند. «ویلیام ناکس دارسی» از طریق «هنری درموندولف» با دو میهمان فرانسوی و یک میهمان ایرانی، سر میز شام در منزل خود در لندن آشنا شد و پیشنهاد آنان را پذیرفت. تاریخ به فوریه 1901 که رسید «آلفرد ماریوت» منشی اش را همراه یک زمین شناس به نام «بارلز» و کتابچی خان به تهران فرستاد تا گزارش های فنی درباره امکان

      وجود نفت در منطقه ای که دو باستان شناس فرانسوی مدعی آن بودند، تهیه کنند. دارسی سپس از ماریوت خواست تا درباره گرفتن امتیاز نفت با مقام های ایرانی به مذاکره بپردازد.

      واگذاری امتیاز استخراج نفت به دارسی

      «آرتور هاردینگز» وزیرمختار جدید بریتانیا در تهران نیز جداگانه در جریان این مأموریت قرار گرفت. ماریوت در مذاکره با امین السلطان صدراعظم مظفرالدین شاه دو نکته اساسی را متوجه شد. اول اینکه روس ها نسبت به هرگونه واگذاری امتیاز نفت از جانب دولت ایران به انگلیس حساسیت دارند و واکنش نشان می دهند. دوم اینکه مقام های قاجار را می توان با پول به تلاش برای حل هر مشکلی راغب کرد. امین السلطان در ازای دریافت 10هزار لیره رشوه، دست به کار شد. این دو به اتفاق وزیر مختار جدید بریتانیا متن قرارداد را تنظیم کردند، نسخه ای از آن را برای سفارت روسیه فرستادند و درنهایت روس ها موافقت خود را با انعقاد قرارداد نفتی ایران و انگلیس اعلام کردند؛ مشروط به اینکه این قرارداد شامل پنج استان شمالی ایران که مجاور مرزهای جنوبی آنهاست، نشود. به این ترتیب 7خرداد سال 1280/28 مه 1901 امتیاز استخراج و بهره برداری و سپس لوله کشی نفت و قیر در سراسر ایران به استثنای 5 استان آذربایجان، گیلان، مازندران، استرآباد (گرگان) و خراسان به مدت 60 سال به «ویلیام ناکس دارسی» انگلیسی که سرمایه گذار اصلی قرارداد بود، واگذار شد.

      سهم 16درصدی دولت ایران!

      دارسی متعهد شد طی دوسال شرکتی را برای بهره برداری از امتیاز تأسیس کند و از عواید حاصله، تنها 16درصد به عنوان حق الامتیاز به دولت ایران بپردازد. علاوه بر این 20 هزار لیره نیز نقدی و به اندازه همین مبلغ، سهام شرکت را به دولت ایران پرداخت کند. در قرارداد دارسی، صاحب امتیاز، در تمام مدت قرارداد از پرداخت مالیات، عوارض و حقوق گمرکی برای تمام اراضی، ماشین آلات، وسایل و مواد لازمی که وارد و جمیع محصولات نفتی که صادر می کرد، معاف بود. دولت ایران اصرار داشت که نماینده ای از ایران برای «تضمین منافع دولت » در شرکتی که باید مجری کار باشد، حضور داشته باشد. با موافقت دولت ایران «کتابچی خان» به عنوان «نماینده دولت علیه ایران» در شرکت دارسی عضو شد. غافل از اینکه او خود از کارگزاران و مدافعین حقوق دارسی در شرکت بود!

      آغاز تسلط بر منابع نفتی ایران

      پس از چند مورد حفاری و در شرایطی که هزینه زیادی صرف شده بود، ناگهان در 5 خرداد 1287/26 مه 1908 از یکی از چاه های حفر شده در منطقه مسجدسلیمان و از عمق 1180 پایی، نفت فوران کرد و ارتفاع فوران تا بالای دکل های ایجاد شده رسید. 10روز بعد چاه دوم در فاصله ای دورتر در همان منطقه به نفت رسید و این به آن معنا بود که میدان وسیعی از نفت در اعماق زمین کشف شده است. این کشف زمانی به وقوع پیوست که فرمانده نیروی دریایی بریتانیا موضوع تبدیل سوخت نیروی دریایی امپراتوری انگلستان از زغال سنگ به نفت را مورد مطالعه قرار داد و به این نتیجه رسید که ادامه سیادت دریایی آن دولت، رابطه بسیاری با داشتن نفت فراوان و ارزان دارد. برای تأمین این منظور تسریع در بهره برداری از منابع نفتی جنوب ایران مورد توجه قرار گرفت. به همین منظور در فاصله کمتر از یک سال پس از کشف نفت، «شرکت نفت انگلیس و ایران» برای استفاده از امتیاز دارسی تشکیل شد. 25 فروردین 1288/14 آوریل 1909 «لرداستراتکون» سیاستمدار حزب محافظه کار انگلیس به ریاست آن انتخاب شد و این آغاز تسلط حکومت انگلیس بر منابع نفتی ایران بود.

      تأمین سوخت نیروی دریایی ایران در جنگ جهانی

      به این ترتیب صنعتی آغاز شد که طی دو جنگ، نیروی دریایی انگلستان را نجات داد، اما برای ایرانیان زحمتی ایجاد کرد که از مجموع مزاحمت های سیاسی دولت های بزرگ بیشتر بود. دولت انگلیس به محض دستیابی دارسی به نفت، با تشکیل شرکت نفت انگلیس و ایران همه مراحل استخراج و صدور این ماده حیاتی را در دست گرفت. انگلیسی ها بلافاصله 56درصد سهام شرکت را خریداری و سلطه خود را بر منابع نفتی ایران تحکیم کردند. شرکت نفت انگلیس و ایران در حقیقت ابزاری برای چنگ اندازی بریتانیا بر منابع نفتی ایران و دفتری برای تأمین سوخت نیروی دریایی ایران در جنگ جهانی بود؛ جنگی که کمتر از 6 سال پس از کشف نفت ایران، در اروپا شعله ور شد.

      انحلال شرکت نفت انگلیس و ایران

       سرمایه شرکت نفت انگلیس و ایران در آغاز کار 2 میلیون لیره بود. شرکت یادشده با برنامه ای وسیع به عملیات استخراج نفت در مسجدسلیمان و نقاط دیگر خوزستان ادامه داد و به ساختن تصفیه خانه آبادان و احداث خط لوله اقدام کرد. صدور نفت خام از سال 1911 آغاز شد و میزان آن در سال 1914 به  350 هزار تن رسید. در این سال که مصادف با آغاز جنگ جهانی اول بود، 51درصد سهام شرکت نفت انگلیس و ایران به فرمانده نیروی دریایی بریتانیا واگذار شد و دولت بریتانیا موافقت کرد که دو میلیون لیره برای توسعه شرکت اختصاص دهد. در سال 1919 میزان محصول نفت ایران به 100هزار تن و در سال 1928 به 6 میلیون تن رسید. در سال 1932 قرارداد جدیدی بین دولت ایران و شرکت نفت انگلیس و ایران به امضا رسید. محصول نفت جنوب ایران در سال 1946 افزون بر 20 میلیون تن و در سال 1951 که صنعت نفت در ایران ملی شد، محصول آن از منابع نفتی جنوب حدود 32 میلیون تن بود که 24 میلیون تن آن در پالایشگاه آبادان به محصولات نفتی تبدیل می شد. سرانجام شرکت نفت انگلیس و ایران منحل و شرکت ملی نفت ایران جایگزین آن شد. ویلیام دارسی نیز ظاهرا سرخورده از چنگ اندازی دولت بر منابع نفتی ایران، احساس کرد از دور بازی کنار نهاده شده است. او در سال 1917 با تلخ کامی درگذشت و هرگز از منطقه امتیاز نفتی خود در ایران که الگوی صنعت جهانی نفت را دگرگون کرد، دیدار نکرد.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18239.jpg

      سرمربی تیم فوتبال نوجوان نفت اهواز:

      به عهد خود عمل کردم

      شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده نفت خام کشور، در عرصه ورزش نیز گام های موثری برداشته؛ کشف استعدادها و معرفی بازیکنان زبده و با کیفیت به فوتبال ایران در رده های سنی مختلف از رده پایه تا لیگ برتر، بیانگر این مدعاست. تیم فوتبال نوجوانان نفت اهواز در مسابقات فصل ۱۴۰3-۱۴۰4لیگ دسته اول باشگاه های کشور با کسب عنوان قهرمانی، جواز حضور در رقابت های فصل آینده لیگ برتر را کسب کرد؛ به همین منظور با حسین بختیاری زاده، سرمربی این تیم که از یک خانواده کاملا فوتبالی و شناخته شده در استان خوزستان است، گفت وگو کرده ایم که در ادامه می خوانید.

      به عنوان یک فوتبالیست از چه زمانی به این ورزش روی آوردید؟

      پیش از هر چیز باید بگویم که از یک خانواده کاملا فوتبالی هستم؛ به همین دلیل از همان ابتدا علاقه بسیاری به این ورزش داشتم. فوتبال را از زمین های خاکی صددستگاه باهنر، زیر نظر برادر بزرگ تر و به صورت رسمی با تیم جوانان فولاد شروع کردم. بعد از آن هم سه فصل در تیم بزرگسالان فولاد حضور داشتم و در دوره خدمت سربازی نیز به تیم فجرسپاسی شیراز ملحق شدم؛ با پایان خدمت سربازی در تیم های استقلال اهواز، ملی حفاری و نفت امیدیه بازی کرده ام.

      از چه زمانی به عنوان مربی مشغول به کار شدید؟

      فعالیت خود را به عنوان مربی از سال 1394 به عنوان کمک مربی در تیم نوجوانان نفت اهواز و زیر نظر برادرم، افشین بختیاری زاده آغاز کردم؛ بعد از آن 2 سال به عنوان مربی در تیم جوانان نفت اهواز و سه سال هم به عنوان مربی، در تیم بزرگسالان ملی حفاری اهواز حضور داشتم. همچنین سه فصل در تیم نوجوانان نفت اهواز تجربه سرمربیگری دارم و در آخرین حضور خود در این تیم موفق شدیم به لیگ برتر صعود کنیم. این موفقیت را به تمام زحمتکشان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تقدیم می کنم.

      امسال به همراه تیم نفت اهواز عنوان قهرمانی لیگ دسته اول فوتبال نوجوانان کشور را کسب کردید، سطح مسابقات را چگونه ارزیابی می کنید؟

       مسابقات این فصل در ابتدا بسیار خوب آغاز شد، اما در ادامه، فشردگی بازی ها باعث شد تا استرس زیادی به بازیکنان نوجوان وارد شود و این موضوع، بر شروع خوب مسابقات تاثیر گذاشت و به کیفیت بازی ها آسیب رساند، معتقدم فدراسیون فوتبال باید به خاطر شرایط حساس رده سنی نوجوانان، در تصمیم های خود دقت بیشتری داشته باشد.

      با توجه به اینکه به قول خود مبنی بر کسب قهرمانی در این فصل عمل کردید؛ مهم ترین عامل موفقیت تیم فوتبال نفت اهواز را چه می دانید؟

      خوشبختانه با تلاش همه عوامل تیم، موفق به صعود شدیم و می توان مهم ترین عامل چنین موفقیتی را همدلی مجموعه دوست داشتنی نفت اهواز دانست. جا دارد که از تلاش های ویژه ابراهیم پیرامون، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و افشین بختیاری زاده، رئیس امور ورزش مناطق نفت خیز جنوب قدردانی کنم.

      چند درصد از بازیکنان تیمی که قهرمان شد، بومی و شرکتی بودند؟

      بیشتر بازیکنانی که این تیم را تشکیل داده اند، از بازیکنان بومی بودند؛ خوشبختانه در فصل آینده نیز 15 بازیکن تیم به دلیل رده سنی باز هم می توانند در تیم نوجوانان حضور داشته باشند.

      سهم باشگاه نفت اهواز در رشد و پرورش استعدادهای رشته فوتبال، بویژه رده پایه در استان خوزستان را چطور ارزیابی می کنید؟

      باشگاه نفت اهواز، همیشه بازیکن ساز بوده است؛ در حالی که تیم هایی که ادعای آکادمی بودن دارند، همیشه چشم به استعدادهای باشگاه نفت دارند؛ به همین دلیل، به خاطر یک فصل بازی و آینده بهتر، بازیکن نابود شده است. امیدوارم باشگاه نفت اهواز به سادگی استعدادهای خود را که مربیان خوب نفت کشف کرده و پروش داده اند؛ به دست باشگاه هایی که مدعی آکادمی بودن دارند، ندهد.

      در پایان اگر صحبتی باقی مانده، بفرمایید.

      از همه عزیزانی که برای موفقیت مجموعه باشگاه فرهنگی -ورزشی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و تیم نفت اهواز تلاش می کنند، تشکر می کنم و می خواهم این نکته را یادآور شوم که قولی که برای صعود به لیگ برتر داده بودم، عملی شد، این قول، عهدی دلی بود با دو شهید گمنام به خاک سپرده در شهرک نفت.

      حسین آزادی

       

      برگزاری چهارمین جشنواره ورزشی زنان شرکت  نفت فلات قاره ایران  

      رئیس امور ورزش شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: چهارمین جشنواره ورزشی زنان بالای ۲۶ سال این شرکت با حضور همکاران، همسران و فرزندان در مجتمع فرهنگی ورزشی محمودآباد برگزار شد.

      علی کاظمی، رئیس امور ورزش شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: جشنواره امسال در ۹ رشته ورزشى شنا، آمادگی جسمانی، تنیس روی میز، شطرنج، تنیس خاکی، همچنین بدمینتون، تیراندازی، دارت و بسکتبال ۳ نفره با حضور ٣١٠ ورزشكار، مربی و کادر اجرایی برگزار شد.

       وی با بیان اینکه به جشنواره امسال دو رشته افزوده شده بود و حضور ورزشکاران نیز رشد ۵۰ درصدی داشت، اظهار کرد: هدف اصلی برگزاری این جشنواره بالا بردن روحیه و سلامتی همکاران شاغل، همسران و فرزندان کارکنان و ترویج رقابت و رفاقت بود.

       رئیس امور ورزش شرکت نفت فلات قاره ایران تصریح کرد: برگزیدگان این جشنواره به مسابقات ورزشی کارکنان شرکت ملی نفت ایران اعزام می شوند.

       

      آغاز اردوی تیم ملی وزنه برداری با حضور همکار نفتی  

      اردوی تیم ملی وزنه برداری برای حضور در مسابقات جهانی نروژ با  حضور ۱۴ وزنه بردار آغاز شد.

      اردوی تیم ملی وزنه برداری بزرگسالان کشور به مربيگری جواد نادری، مربی باتجربه تيم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب با شرکت ۱۴ وزنه بردار از روز شنبه ۱۷ خردادماه در شهر سرعین آغاز و به مدت دو هفته ادامه خواهد داشت. همچنین ايليا صالحی پور يکی از فرزندان شرکتی نیز در اين اردو حضور دارد.

       

      قرارداد رجب زاده با پارس جنوبی تمدید شد

      سرمربی تیم فوتبال پارس جنوبی جم قرارداد خود را با این باشگاه تمدید کرد.

      باشگاه پارس جنوبی جم اعلام کرد که قرارداد مهدی رجب زاده با این باشگاه به مدت یک فصل دیگر تمدید شده است.

      رجب زاده فصل گذشته نیز هدایت این تیم را به عهده داشت و آن را به جایگاه ششم جدول لیگ دسته اول فوتبال رساند. سیداحسان موسوی، مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی جم از این انتخاب مجدد حمایت کرد و گفت: با توجه به اینکه هدف باشگاه و نیز مدیران سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، حضور تیم در لیگ برتر است، پس از بررسی های لازم و کارشناسی های صورت گرفته و با نظر کمیته فنی،همچنین صحبت با چند کارشناس ورزشی در حوزه فوتبال، به این نتیجه رسیدیم که بهترین کار، ادامه همکاری با مهدی رجب زاده است. وی افزود: برای این موضوع چند دلیل داشتیم، ازجمله اینکه قرارداد بیشتر بازیکنان تیم دوساله و چند ساله است که با این اوصاف، شاکله و استخوان بندی اصلی تیم حفظ می شود.

      از سوی دیگر مهدی رجب زاده از بازیکنان شناخت دارد و بازیکنان نیز با روش کار سرمربی خود آشنا هستند و به قولی درک متقابل خوبی از هم دارند.

      موسوی با بیان اینکه رجب زاده از نظر فنی و اخلاقی نیز مورد تایید باشگاه است، افزود: هواداران صاحب اصلی این تیم هستند و ما به نظر این عزیزان احترام می گذاریم. هوادار حق دارد انتقاد کند و نگران تیمش باشد و این طبیعی است.

      مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی جم گفت: از هواداران تقاضا می کنم صبوری و شکیبایی پیشه کنند و به انتخاب باشگاه اعتماد داشته باشند. مطمئنا در آینده با نتایج خوب و در ادامه نیز با صعود به لیگ برتر خوشحال خواهند شد. هواداران فصل آینده مثل همیشه، پشتیبان تیم خود باشند تا با حمایت آنها بهترین نتایج را بگیریم.

       

      فراهم سازی شرایط صعود فوتبال نفت آبادان به لیگ برتر

      فردین راشدی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان در آیین تودیع و معارفه مدیرعامل موسسه فرهنگی-  ورزشی صنعت نفت آبادان گفت: تیم صنعت نفت متعلق به همه مردم آبادان است و تنها دلخوشی مردمان این شهر به شمار می رود. وی با بیان اینکه این تیم اکنون در جایگاه واقعی خود نیست، افزود: تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با وجود فراز و نشیب هایی که داشته از تیم های با اصالت و ریشه دار فوتبال ایران به شمار می رود و نزد همه مردم کشور محبوب است؛ صعود به لیگ برتر نه تنها خواسته مردم آبادان بلکه خواسته تمام مردم کشور است.

       وی تصریح کرد: نماد اصلی آبادان همیشه فوتبال بوده است، باید استعدادهای درخشان شهر را شناسایی کرد و پرورش داد. متاسفانه فصل گذشته به آکادمی و به خصوص تیم امید، کم توجهی شد؛ این در حالی است که برای داشتن یک تیم منسجم باید تیم های پایه قوی داشت. راشدی تصریح کرد: فصل گذشته فاصله تیم صنعت نفت تا لیگ برتر، یک ضربه پنالتی بود، اما فصل آینده باید تیمی را آماده کرد که چند هفته قبل از پایان مسابقات، جواز صعود به لیگ برتر را بگیرد. ناصر گودرزی، مدیرعامل جدید موسسه فرهنگی ورزشی صنعت نفت آبادان نیز گفت: هیچ برنامه ای در فوتبال بدون مشورت، هم افزایی و تحلیل تخصصی به نتیجه نخواهد رسید؛ برای صعود به لیگ برتر و رسیدن به موفقیت از ظرفیت پیشکسوتان استفاده خواهیم کرد. وی افزود: برنامه هفت ساله کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت به هیات مدیره موسسه فرهنگی - ورزشی صنعت نفت ارائه و در چشم انداز کوتاه مدت، بر سه محور صعود تیم به سطح بالاتر فوتبال کشور، تقویت و توسعه آکادمی فوتبال باشگاه و حمایت از تیم های باشگاهی آبادان در کوتاه مدت  تمرکز شده است. مدیرعامل موسسه فرهنگی- ورزشی صنعت نفت آبادان، تدوین سندراهبردی باشگاه را راهکار برون رفت از بی برنامگی این موسسه اعلام و اظهار کرد: این سند در حال تدوین است و برای نهایی شدن آن نیاز به همکاری و مشارکت همه ارکان باشگاه، هواداران و مسئولان داریم.

      وی با اشاره به اینکه پالایشگاه آبادان در فصل گذشته، حمایت همه جانبه ای در کنار دیگر مسئولان از تیم صنعت نفت داشت، تصریح کرد: این حمایت باعث دلگرمی و ایجاد انگیزه بیشتر برای کار کردن در باشگاه می شود و کسب موفقیت را آسان تر خواهد کرد.  در این مراسم از تلاش محمدحسین رحمانی، مدیرعامل پیشین موسسه فرهنگی- ورزشی صنعت نفت آبادان تقدیر و ناصر گودرزی به عنوان مدیرعامل جدید این موسسه معرفی شد.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18240.jpg

        واکنش رونالدو به کسب سومین جام با پرتغال

      ستاره تیم ملی فوتبال پرتغال بسیار خوشحال است که توانست قهرمانی در لیگ ملت های اروپا را به دست آورد.

      تیم ملی فوتبال پرتغال در فینال لیگ ملت های اروپا به مصاف اسپانیا رفت. این بازی در پایان ۱۲۰ دقیقه با تساوی ۲ بر ۲ به پایان رسید تا کار به ضربات پنالتی کشیده شود. در نهایت این پرتغال بود که با درخشش سنگربان خود به پیروزی رسید و جام قهرمانی را بالای سر برد. کریستیانورونالدو، کاپیتان ۴۰ساله پرتغال، بعد از کسب سومین جام با تیم ملی فوتبال کشورش گفت: بسیار خوشحالم؛ ما آرزوهای بزرگی داشتیم که شامل کسب چنین عنوانی می شد. این نسل شایسته این عنوان است و این عنوان برای خانواده ام، هواداران و خانواده های بازیکنان است. من با باشگاه هایی که در آنها بازی کرده ام، قهرمانی های زیادی را کسب  کرده و جوایز فردی بسیاری برده ام، اما قهرمانی با پرتغال با هیچ چیز قابل مقایسه نیست.

       

      سرمربی تیم ملی امید مشخص شد

      فدراسیون فوتبال پس از مدت ها، سرانجام امید روانخواه را به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال امید ایران انتخاب کرد. روانخواه در نیم فصل دوم بیست وچهارمین فصل لیگ برتر، هدایت هوادار را به عهده گرفت که در نهایت این تیم سقوط کرد. امید روانخواه سابقه مربیگری در تیم های پیکان، پارس جنوبی جم، سایپا، بادران و خیبر خرم آباد را در کارنامه دارد.

       

      3 نقره و یک برنز برای رویینگ ایران  در جایزه بزرگ روسیه

      ملی پوشان رویینگ ایران در مسابقات جایزه بزرگ روسیه به سه مدال نقره و یک برنز رسیدند. در مسابقات رویینگ جایزه بزرگ روسیه نمایندگان ایران موفق به دریافت سه نشان نقره و یک نشان برنز شدند.

      نتایج به شرح زیر است: در فینال رویینگ چهار نفره ۵۰۰ متر زنان، تیم ایران با ترکیب مهسا جاور، زینب نوروزی، ساقی ملکی و مهنا حاج حسینی با کسب رکورد ۱:۳۷.۱۱ در جایگاه دوم قرار گرفت و به مدال نقره رسید. فاطمه مجلل در فینال رویینگ ۵۰۰ متر یک نفره زنان با زمان ۱:۴۵.۶۸ دقیقه در جایگاه دوم قرار گرفت و به مدال نقره رسید. در این ماده ورزشکار روسیه مقام نخست را کسب کرد و ورزشکار ازبکستان به مدال برنز رسید. در فینال رویینگ چهار نفره زنان تیم ایران با ترکیب مهسا جاور، فاطمه مجلل، زینب نوروزی و ساقی ملکی با کسب رکورد ۷:۲۵.۳۳ در جایگاه سوم قرار گرفت و به مدال برنز رسید. امیرحسین محمودپور ملی پوش رویینگ ایران  در مرحله فینال ۵۰۰ متر با زنان ۱:۳۶.۱۶ دقیقه در جایگاه دوم قرار گرفت و به مدال نقره رسید.

       

      تاریخ سازی با شکست قهرمان المپیک

      مهدی الفتی قهرمان ژیمناستیک آسیا در ماده پرش خرک شد.رقابت های فینال ماده پرش خرک ژیمناستیک قهرمانی ۲۰۲۵ آسیا در کره جنوبی برگزار و مهدی الفتی با دو اجرای تماشایی موفق شد به مدال طلای آسیا برسد. الفتی در فینال پس از دو پرش امتیاز ۱۴.۵ را به ثبت رساند و بالاتر از ژیمناست های چین و فیلیپین قهرمان آسیا شد. مدال طلای الفتی، نخستین مدال طلای تاریخ ژیمناستیک ایران در قهرمانی آسیاست. همچنین کارلوس یولو قهرمان فیلیپینی المپیک پاریس در این مسابقات سوم شد. سیاوش سیاهی در بخش دارحلقه موفق شد با کسب نمره ۱۴.۱۳۳ مدال برنز این رقابت ها را به دست آورد. «لان» و «یانگ» از چین نیز رتبه های اول و دوم (مدال طلا و نقره) این رقابت ها را به دست آوردند. همچنین در رده سنی جوانان و در فینال دارحلقه، امیرمحمد رحمانی با نمره ۱۲.۹۶۶ موفق به کسب مدال نقره شد. دیگر فینالیست ایران در  دارحلقه ابوالفضل نیکخو بود که هشتم شد. در فینال بارفیکس جوانان هم امیرعباس مجاهد به مقام ششم رسید.

       

      محمد خلیفه پیشنهاد استقلال را رد کرد

      دروازه بان جوان تیم ملی فوتبال ایران درخواست باشگاه استقلال را برای عقد قرارداد رد کرد. محمدخلیفه، دروازه بان ملی پوش آلومینیوم اراک که فصل درخشان خود را با حضور در جمع گلرهای تیم ملی ایران جشن گرفت، با پیشنهاد قابل توجه باشگاه استقلال روبه رو شده است. باشگاه استقلال برای عقد قرارداد سه ساله با خلیفه، مبلغ قابل توجهی را نیز پیشنهاد داده است، اما خلیفه همچنان می خواهد حضور در تیمی کم حاشیه تر را تجربه کند. او که پیشنهاد سپاهان اصفهان را نیز با وجود جذب محمدرضا اخباری همچنان دارد به دنبال جایگاه ثابت در باشگاه خودش است تا در فصل منتهی به جام جهانی ۲۰۲۶ شانس حضور در این تورنمنت را از دست ندهد. خلیفه با پیشنهاد استقلال مخالفت کرده است، اما با توجه به ارقامی که سایر تیم ها به او پیشنهاد کرده اند، بعید است در آلومینیوم اراک هم بماند. باید دید جوان ترین گلر این روزهای تیم ملی ایران چه تصمیمی در این باره خواهد گرفت.

       

      معرفی مربی تیم ملی بزرگسالان جودو

      رئیس فدراسیون جودو در حکمی حامد ملک محمدی را به عنوان مربی تیم ملی بزرگسالان برگزید. آرش میراسماعیلی، رییس فدراسیون جودو به پیشنهاد رشاد ممدف، سرمربی آذربایجانی تیم ملی، حامد ملک محمدی را به عنوان مربی تیم ملی تا پایان بازی های آسیایی ۲۰۲۶ ناگویا منصوب کرد.

      در متن حکم آمده است:

      «بنا به تجارت، تعهد و سوابق ورزشی ارزشمندی که دارید، به موجب این حکم به عنوان مربی تیم ملی بزرگسالان فدراسیون جودو تا پایان بازی های آسیایی ۲۰۲۶ ناگویا منصوب می شوید. امید است در سایه الطاف الهی با هماهنگی و همکاری مسئولین این فدراسیون نسبت به پیشبرد اهداف موفق و موید باشید. توفیق روزافزون جنابعالی را از درگاه خداوند متعال خواستارم.» حامد ملک محمدی، دارنده مدال نقره مسابقات قهرمانی جوانان آسیا، طلای مسابقات آزاد قهرمانی جوانان اروپا، نقره مسابقات جهانی مجارستان، برنز مسابقات آزاد کره جنوبی، برنز مسابقات آسیایی بوسان و برنز مسابقات جهانی اوزاکای ژاپن را در کارنامه دارد. ملک محمدی بهترین جودوکار مسابقات جام جهانی سوئیس شناخته شده است.

      حضور بسکتبال 3 نفره ایران در مسابقات لیگ ملت ها

      فدراسیون بسکتبال، اعزام تیم های سه نفره پسران و دختران به مسابقات لیگ ملت ها را در برنامه دارد. طبق تقویم مصوب فدراسیون جهانی بسکتبال (فیبا) برای سال جاری، رقابت های بسکتبال سه نفره لیگ ملت ها (Nations league) در رده سنی زیر ۲۳ سال به میزبانی چین برگزار خواهد شد. ۲۰ تا ۲۷ مرداد زمان برگزاری این مسابقات است که همزمان در دو بخش پسران و دختران پیگیری خواهد شد. فدراسیون بسکتبال قصد دارد تیم دختران و پسران سه به سه را به این رویداد معتبر اعزام کند. نتایج رقابت های بسکتبال سه نفره لیگ ملت ها (Nations league) تاثیر مستقیم روی رنکینگ جهانی شرکت کنندگان دارد.

       

      مسیر دستیابی به تناسب اندام

      داشتن اندامی متناسب دلایل مختلفی دارد که مهم ترین آن داشتن یک رژیم غذایی مناسب به همراه ورزش کردن و فعالیت بدنی مستمر است.

      عوامل مرتبط با تناسب اندام شامل داشتن عضلات قوی، سلامت قلب و عروق، درصد چربی بدن، سیستم تعادلی بدن، انعطاف پذیری عضلات، سلامت عقلانی و روحی و همچنین استقامت عضلانی است. در کنار ورزش کردن به عنوان یکی از مهم ترین عوامل مرتبط با تناسب اندام،  رعایت کردن وعده های غذایی در طول روز برای افراد و ورزشکاران از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است تا بتوانند از تناسب اندام مناسب برخوردار باشند. براساس این مطلب که از سوی مجتبی خانسوز، فیزیولوژیست ورزشی تهیه شده، آمده است: اگر حدود ۲۰۰۰ کالری انرژی روزانه فرد باشد، اما صبحانه یا ناهار را حذف کند و صرفا شب، وعده غذایی مصرف کند، این روند باعث سنتز چربی و اضافه وزن می شود؛ بنابراین باید در وعده های غذایی مختلف، انرژی روزانه خود را جذب کند که استاندارد آن بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ کالری در وعده های غذایی اصلی است. زمانی که یک وعده غذایی به صورت کلی حذف شود، حرص و طمع به وعده غذایی بعدی بیشتر خواهد شد و مصرف بیشتر کالری در وعده غذایی بیش از ۵۰۰ تا ۶۰۰ کالری برای یک فرد نرمال، سنتز غذایی را رقم می زند و موجب اضافه وزن می شود. زمانی که فستینگ هستید و حدود ۷ تا ۸ ساعت، یک وعده غذایی را حذف کرده اید، بدن شما صرفا از چربی ها استفاده نمی کند، بلکه از پروتئین ها نیز استفاده می کند و این مساله موجب عضله سوزی در افراد می شود. زمانی که وعده غذایی بعدی با تایم طولانی فستینگ یا ناشتا همراه شود، کالری بالای دریافتی از وعده غذایی به عضله تبدیل نمی شود و جایگزینی عضله از دست رفته، صورت نمی گیرد و مازاد کالری به چربی تبدیل می شود. زمانی هم که چربی اضافه می شود و درصد عضله بدن کاهش می یابد، به صورت کلی متابولیسم بدن کاهش می یابد، زیرا هر گرم عضله، ۴ برابر هر گرم چربی، متابولیسم پایه دارد؛ بنابراین عضله بیشتر در بدن، موجب متابولیسم پایه بیشتر است و این اتفاق موجب می شود به صورت کلی از کالری بیشتری در طول روز استفاده کنیم.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18241.jpg

      سینما در یک نگاه

      کدام کارگردانان پروانه ساخت گرفتند؟

      سعید سهیلی و محمدسام قریبیان برای ساخت فیلم سینمایی، پروانه ساخت گرفتند.

      شورای پروانه فیلم سازی در جلسه اخیر خود، با ساخت ۶ فیلم سینمایی موافقت کرده است. محمدسام قریبیان که پیش تر فیلم سینمایی «۳۶۰» را کارگردانی کرده بود، در جدیدترین تجربه خود فیلمنامه «سال کبیسه» را به تهیه کنندگی سیدعلی قائم مقامی می سازد. او نویسندگی این فیلمنامه را هم به عهده داشته است. دیگر فیلمنامه مجوز ساخت گرفته، «خلع لباس» است که به کارگردانی سعید سهیلی ساخته خواهد شد. تهیه کنندگی این فیلم به عهده سینا سهیلی و حسام سامری زاده مقدم هم نویسنده فیلمنامه است. «زد شورشی» به تهیه کنندگی علیرضا قاسم خان، کارگردانی و نویسندگی ماکان عاشوری پاشاکی، «پاپاسی» به تهیه کنندگی سیدمحمد قاضی، کارگردانی حسین بخشی پور و نویسندگی شهریار صابری، «جهیزیه» به تهیه کنندگی مهدی منیری، کارگردانی امین قوامی دهکردی و نویسندگی مهران آتش زای و «زنگ تفریح» به تهیه کنندگی احسان ظلی پور، کارگردانی و نویسندگی محمود احدی نیا دیگر فیلمنامه هایی هستند که از شورای پروانه ساخت مجوز گرفته اند.

       

      «لاک پشت و حلزون» را در هنر و تجربه ببینید

      فیلم سینمایی «لاک پشت و حلزون» ساخته رضا حماسی در گروه سینمایی هنر و تجربه اکران می شود.

      «لاک پشت و حلزون» به نویسندگی محسن رضایی، کارگردانی رضاحماسی و تهیه کنندگی مشترک رضا حماسی و هوشنگ نورالهی که نخستین تولید گروه سینمایی اپیک به شمار می رود، پس از چهار سال از پایان تولید، با دریافت پروانه نمایش در رده بندی سنی ۱۵ +آماده اکران عمومی شده است. این فیلم روایت سینمایی و چندلایه از فقدان، میل به رهایی و کشاکش های خاموشی است که میان سکوت یک کودک و جهان پُرتنش بزرگ ترها جریان دارد. «لاک پشت و حلزون» پیش از اکران عمومی در جشنواره های مختلف بین المللی حضور داشته و جوایز مختلفی نیز به دست آورده است.

      در خلاصه داستان این فیلم آمده است: پدرام، پسری ۱۰ ساله با مادرش افسانه زندگی می کند و با تصمیم او برای ازدواج مخالف است. در اوج این کشمکش، آشنایی پدرام با مردی غریبه باعث شکل گیری رابطه ای پنهانی و رازآلود میان آنها می شود. علی مصفا، لیلا زارع، سام نوری، مهران نائل و البرز کروبه (بازیگر کودک) گروه بازیگران اصلی این پروژه را تشکیل می دهند و پانته آ مهدی نیا، محمد نریمانی، حمید خردمندی، زهره حجازی و علی رستگاری، دیگر بازیگران فیلم سینمایی «لاک پشت و حلزون» هستند.

       

      مهدی پاکدل به «چشم هایش» پیوست

      مهدی پاکدل و لاله مرزبان به فیلم سینمایی «چشم هایش» به کارگردانی بهمن فرمان آرا پیوستند که با حمایت بنیاد سینمایی فارابی در مراحل پیش تولید است. از دیگر بازیگران این فیلم می توان به علی مصفا، صابر ابر و شمس لنگرودی اشاره کرد. پیش تولید فیلم «چشم هایش» با اقتباس از رمان بزرگ علوی با کارگردانی بهمن فرمان آرا با حمایت بنیاد سینمایی فارابی، در شهرک سینمایی غزالی آغاز شده است. این فیلم اقتباسی است از رمان «چشم هایش» اثر بزرگ علوی که در مرحله پیش تولید قرار دارد و در سالگرد هفتادمین چاپ این اثر مجوز فیلمنامه گرفته است. شادمهر راستین و بهمن فرمان آرا به طور مشترک به عنوان نویسنده فیلمنامه این اقتباس را نوشته اند. «چشم هایش»، رمانی که اولین بار در سال ۱۳۳۱ منتشر شد، داستانی پُر از رمز و راز از زندگی یک نقاش انقلابی را روایت می کند؛ نقاشی که در دل یک فضای پرتنش سیاسی و اجتماعی، با دنیای پیچیده ای از عشق و مبارزه روبه رو است. بهمن فرمان آرا، کارگردان و نویسنده سینما که پیش از این تجربه هایی چون «شازده احتجاب» و «سایه های بلند باد» را در کارنامه دارد، با این پروژه دوباره به سراغ ادبیات معاصر ایران رفته است.

       

      ژاپن به ایران جایزه داد

       

      جایزه ویژه وزارت محیط زیست ژاپن به فیلم کوتاه «دامجی» از ایران تعلق گرفت.

      فیلم کوتاه «دامجی» به کارگردانی نازنین چیت ساز و تهیه کنندگی حسن حبیب زاده، محصول مرکز فیلم جوان سوره، موفق به کسب جایزه ویژه محیط زیست از بیست و ششمین دوره جشنواره «Short Shorts Film Festival & Asia» در کشور ژاپن شد. این جایزه که هر ساله با همکاری وزارت محیط زیست ژاپن و هم زمان با روز جهانی محیط زیست اهدا می شود، به اثری تعلق می گیرد که پیام محیط زیستی آن بیش از دیگر آثار، الهام بخش، تأثیرگذار و آگاهی بخش ارزیابی شده باشد. «دامجی» به واسطه روایت خلاقانه و انسانی خود در حوزه محیط زیست، توانست نظر هیات داوران و مسئولان فرهنگی این رویداد را به خود جلب کند.

       

      «پیرپسر» فیلمی که مخاطب را رها نمی کند

      بهمن سال گذشته زمانی که اسامی فیلم های راه یافته به بخش مسابقه چهل وسومین جشنواره فیلم فجر اعلام شد، کمتر کسی انتظار داشت نام جدیدترین ساخته اکتای براهنی با آن همه بازیگر درخشان در این فهرست قرار نداشته باشد. فیلمی با 3 ساعت زمان که قرار بود تنها در بخش خارج از مسابقه این جشنواره برای اهالی رسانه و منتقدان به نمایش گذاشته شود. همین مساله سبب شد تا توجه بسیاری به این فیلم و تماشای آن جلب شود و درست بعد از پایان نمایش، موجی از نقدهای مثبت نسبت به فیلم سینمایی «پیرپسر» منتشر شد؛ فیلمی که سبب شد مدیران جشنواره مورد انتقاد بسیاری از اهالی سینما قرار بگیرند که چرا بهترین فیلم ایرانی که طی چند سال گذشته ساخته شده، نباید فرصت رقابت در مهم ترین رویداد سینمایی کشور را داشته باشد.

      «پیرپسر» داستان دو برادر میانسال علی و رضا با بازی حامد بهداد و محمد ولی زادگان است که با پدر قلدر و زورگویشان غلام با بازی حسن پورشیرازی زندگی می کنند و تحت فشار اقتصادی زیادی قرار دارند تا اینکه رعنا با بازی لیلا حاتمی وارد زندگی شان می شود. این فیلم به دلیل صحنه های حاوی خشونت آشکار، محدودیت تماشا برای سنین زیر ۱۸ سال دارد. اکتای براهنی این اثر را با فیلمنامه ای به قلم خود و تهیه کنندگی مشترک بابک حمیدیان و حنیف سروری و با سرمایه گذاری ارسلان براهنی و امیرحسین عبداللهی جلوی دوربین برده است. لیلا حاتمی، حامد بهداد، محمد ولی زادگان و حسن پورشیرازی، بازیگران اصلی این فیلم سینمایی هستند. همچنین محمدرضا داوودنژاد، رضا رویگری، فهیمه رحیم نیا و بابک حمیدیان، وحید قاضی زاهدی، علی رحیمی، هژیرسام احمدی، وحید رحمتی، شقایق فریادشیران، آرش آقابیک، مهسا باقری، میثم غنی زاده، مهری کاظمی، آذر محمدی، محمدبرنج پور، غلام علی رضایی، عباس پرنیانی در این فیلم نقش آفرینی کرده اند. یکی از مهم ترین نقدهای مثبتی که به این فیلم سینمایی وارد شده، بازی متفاوت حسن پورشیرازی است که همه منتقدان معتقد بودند اگر فیلم در بخش مسابقه جشنواره حضور پیدا می کرد، این حسن پورشیرازی بود که باید سیمرغ این دوره از جشنواره را دریافت می کرد؛ به گونه ای که درباره بازی این هنرمند در «پیرپسر» نوشته شده است: بازی حسن پورشیرازی و ساختن یک هیولای فراموش ناشدنی در سینمای ایران شگفت انگیز است؛ زمان بالای فیلم، زمینه سازی های دقیق در فیلمنامه و ظرفیت کاراکتری که براهنی در اختیار او قرار داده بود، باعث شد تا شخصیت «غلام» همه را میخکوب کند. به واقع اختلاف پورشیرازی با بقیه نامزدهای نقش اول های مرد این جشنواره بیش از یک سیمرغ است. اما در کنار او بازی تک تک بازیگران از حامد بهداد تا لیلاحاتمی، محمد ولی زادگان را نباید فراموش کرد. اگرچه بهداد نقش مرد آرام را پیش از این هم بازی کرده است، اما حدود مشخص شده در نقش «علی» از تعریف تا انفجار، همه ظرفیت بازیگری او را به کار گرفته است. قرار دادن او کنار بازیگر گمنامی چون ولی زادگان در نقش «رضا» از ریسک های جواب داده براهنی بوده است. براهنی در 3 ساعت و 10 دقیقه فیلم خود فقط قصه نمی گوید و جهان خلق می کند. جهانی باورپذیر و با جزییات که لاجرم همراهی آن ممکن می شود و تماشاگر میخکوب به تماشای این پرفورمنس واقعی و پر فراز و فرود می نشیند.

      اولین ساخته اکتای براهنی با نام «پل خواب» برداشتی آزاد از رمان «جنایات و مکافات» به نویسندگی فئودور داستایفسکی پیش از این با استقبال منتقدان همراه بود.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18242.jpg

      پرامپت های خیره کننده تولید تصاویر باChatGPT

      مشعل: این روزها که فناوری هوش مصنوعی به شکل قابل توجهی سراسر دنیا را فراگرفته و هر روز اخبار تازه ای در خصوص این فناوری منتشر می شود، ChatGPT هم بی سروصدا در حال تبدیل شدن به یک نیروی قدرتمند در تولید تصاویر با استفاده از هوش مصنوعی است. در شرایطی که همه درباره Midjourney  در مقابل DALL-E بحث می کنند، OpenAI توانستهChatGPT  را به یک قدرت خلاقانه تبدیل کند، به طوری که موفق شده با برنامه هایی مانند  Gemini، Leonardo  و Ideogram رقابت کند و گفته می شود که از آنها پیشی هم گرفته است.

      قبل از معرفی پرامپت های خیره کننده تولید تصاویر با ChatGPT باید بدانیم که پرامپت نویسی، به مهارتی گفته می شود که با کمک آن می توانیم با هوش مصنوعی ارتباط برقرار کنیم و راحت تر، سریع تر و دقیق تر به آنچه مدنظرمان است(مثل تصاویر)، برسیم. همه ما تا به امروز بارها و بارها از موتور جست وجوی گوگل استفاده کرده ایم. بنابراین اگر موتور جست وجوی گوگل را به صورت فرضی هوش مصنوعی ChatGPT در نظر بگیریم، با نوشتن کلید واژه و سؤال خود در نوار جست وجوی آن، عملیات جست وجو آغاز می شود و می توانیم در کمترین زمان ممکن به میلیون ها نتیجه دسترسی پیدا کنیم. از این رو جست وجو در گوگل نیز می تواند شکل مهارتی و پیشرفته به خود بگیرد که به آن دورک کردن (Google Dorking) می گویند. پس بی راه نیست اگر بگوییم مهارت پرامپت نویسی در هوش مصنوعی های امروزی، چیزی شبیه به مهارت جست وجوی پیشرفته در گوگل است.همه طراحانی که خود را به روز نگه می دارند و همگام با تکنولوژي پیش می روند، با استفاده از ChatGPT می توانند تصاویری خلق کنند که همه را شگفت زده کند.  تولید تصاویر با استفاده از این برنامه و هوش مصنوعی، در ابتدا به صورت آزمایشی انجام شد؛ اما نتیجه آن بسیار شگفت انگیز بود؛ چراکه تصاویر تولیدی به قدری واقعی بودند که نمی شد عکس های اصلی را تشخیص داد. از این رو می توان گفت، ترامپت نویسی با استفاده از هوش مصنوعی جذابیت های خودش را دارد.

      تولید تصاویر رایگان درChatGPT

      ایجاد تصاویر بدون نیاز به ارتقای طرح پولی از طریق رابط استاندارد ChatGPT امکان پذیر است. برخلاف برخی ابزارهای تصویرسازی با هوش مصنوعی که برای هر تصویر هزینه دریافت می کنند یا به اشتراک ماهانه نیاز دارند،ChatGPT  محدودیتی در استفاده یا هزینه های اضافی برای تولید تصویر ندارد؛ البته کاربرانی که می خواهند به طور رایگان از این برنامه استفاده کنند، در زمان های شلوغ و پرترافیک، با مشکل روبه رو می شوند؛ اما عملکرد بی کم وکاست برنامه بدون پرداخت پول هم قابل دسترسی است. این دسترسی رایگان باعث شده، آزمایش پرامپت های مختلف و تولید چند واریانت(نمونه) از یک مفهوم، بدون نگرانی از بابت هزینه به آسانی انجام شود. برای این کار تنها کافیست وارد ChatGPT در مرورگر یا برنامه خود شوید و شروع به کار کنید. در ادامه پنج پرامپت خیره کننده تولید تصویر با ChatGPT را آورده ایم که شاید برایتان جالب باشد.

      عکس پرسنلی حرفه ای

      یکی از بزرگ ترین آزمون ها برای هر تولیدکننده تصویر با هوش مصنوعی، ایجاد چهره های انسانی واقع گرایانه است.  ChatGPTدر این چالش عالی عمل کرده و پرتره هایی با بافت پوست طبیعی، حالات چهره واقعی و نورپردازی مناسب که عکاسی حرفه ای را تقلید می کند، تولید خواهد کرد.

      به عنوان نمونه می توانیم از عکس پرسنلی حرفه ای زنی ۳۵ ساله با موهای قهوه ای و چشمانی سبز که در یک دفتر مدرن با نور طبیعی ملایم نشسته استفاده کنیم؛ چنین پرامپتی می تواند بخوبی جزئیات خاص را با توصیفات جوی ترکیب کند و توانایی ChatGPT  را در مدیریت ویژگی های چهره، نورپردازی طبیعی و زمینه محیطی به طور همزمان و در عین حفظ کیفیت فوتورئالیستی، نشان دهد.

      طراحی شخصیت عجیب و غریب

      گاهی اوقات بهترین راه برای آزمایش قابلیت های خلاقانه یک هوش مصنوعی، استفاده از چیزهای کاملاًغیرمنتظره است. ChatGPT در سناریوهای تخیلی که هم به مهارت فنی و هم به تفسیر خلاقانه نیاز دارند، می درخشد و مفاهیم ساده را به تصاویری دلنشین و قابل توجه تبدیل می کند.برای نشان دادن این پرامپت هم می توان از تصویر یک اردک با کلاه حصیری استفاده کرد. نتیجه استفاده از این تصویر نشان دهنده توجه چشمگیر به جزئیات است؛ از الگوی بافت حصیری گرفته تا بافت طبیعی پرهای اردک، همه و همه واقعی به نظر می رسند به طوری که نمی توان تشخیص داد این فقط یک تصویر است.

      عکاسی محصول

      ایجاد تصاویر جذاب محصول معمولاً به تجهیزات گران قیمت، تنظیمات استودیو و مهارت های عکاسی حرفه ای نیاز دارد؛ اما با استفاده از قابلیت های ChatGPT می توان به تصاویر مدنظر رسید و تصاویر با سبک تجاری را مدیریت کرد. برای این نوع عکاسی، پرامپت بخوبی عمل می کند؛ چراکه درک ChatGPT از پس زمینه های تمیز، نورپردازی مناسب، قرارگیری سایه و نوع زیبایی شناسی صیقلی باعث می شود محصولات، لوکس و جذاب به نظر برسند.این پرامپت را می توان با یک خط ساحلی ناهموار در ساعات طلایی برخورد امواج با صخره ها و پرواز پرندگان دریایی ایجاد کرد و نتیجه شگفت انگیز آن را دید.

      مناظر پویا

      ثبت وقایع در طبیعت، یکی از بزرگ ترین چالش های عکاسی است؛ اما کارایی ChatGPT  در این زمینه هم بسیار شگفت انگیز است؛ چراکه رویکرد آن، تولید مناظر فراتر از صحنه های ثابت است و تصاویری با پویایی واقعی تصاویر ایجاد می کند. چنین پرامپتی باعث می شود چند عنصر متحرک مثل امواج در حال برخورد، پرندگان در حال پرواز و نورپردازی جوی به طور هماهنگ مدیریت شوند. مدیریت این موارد، ثبت تصاویر و امواجی را به دنبال دارد که نمی توانید باور کنید به وسیله هوش مصنوعی ساخته شده اند.

      چیدمان و بافت غذا

      پرامپت های ساده می توانند نتایج چشمگیری را به همراه داشته باشند. زمانی که ChatGPT اصول اولیه چیدمان غذا را درک کند. چالش در مورد دسرها در ثبت بافت ها و لایه هایی است که هم واقع گرایانه و هم اشتها آور به نظر برسند. این پرامپت به خوبی کار می کند، زیرا توانایی ChatGPT را در نمایان سازی لایه های  چیدمان یا بافت غذا نشان می دهد.  برای این کار می توان از پرامپت یک تیرامیسو استفاده کرد که روی یک بشقاب گذاشته شده و یک چنگال هم در کنار آن قرار گرفته است. چنین پرامپتی به خوبی توانایی ChatGPT را در متمایز کردن لایه های تیرامیسو نشان می دهد.

    • media/image/2025/06/2000-1441/18243.jpg

      حمص؛ غذای مغذی و محبوب

      مشعل:  حُمُّص(هوموس) یا نخود- ارده از خوراکی های محبوب عربی است که طرفداران زیادی، بخصوص در خاورمیانه  دارد. این غذای مقوی و پرانرژی در بیشتر کشورهای عربی به عنوان یک پیش غذا با نان پیتای داغ سرو می شود.

      با این حال از نظر ما ایرانی ها حمص، پیش غذایی سنگین است، به همین دلیل آن را غذای اصلی در نظر می گیریم. شاید از نظر خیلی ها ترکیبات این غذای پرطرفدار خاورمیانه ای کمی عجیب به نظر برسد؛ اما به دلیل ترکیبات مفید و مغذی که دارد (کلسیم، نشاسته، فسفر و ویتامین های B1،B2  و A) می تواند برای آنهایی که به دنبال غذایی سالم هستند، یک خوراکی ایده آل باشد. کسانی که تاکنون طعم حمص را نچشیده اند، مطمئنا با یک بار امتحان کردن آن از طرفداران پروپاقرص این غذای خوشمزه و مغذی خواهند شد.

      مواد لازم

      نخود پخته شده: 2 لیوان

      سیر: 3 حبه

      آبلیمو: 2 قاشق غذاخورى

      طحينه (ارده/ خميركنجد): یک دوم ليوان

      زیره: یک قاشق مرباخورى

      نمک و فلفل: به میزان لازم

      طرز تهیه

      نخودی را كه از شب قبل خيسانده ایم، با مقداری نمک می پزیم، به طوری که حدود نصف استکان آب آن باقی بماند. سپس نخود ها را با مخلوط کن نرم و کم کم آب نخود را اضافه می کنیم تا کاملا پوره شود؛ البته به اندازه ای که مخلوط مواد شل نشود. در این مرحله، پوره نخود را در کاسه ای می ریزیم و سیر له شده را هم به آن می افزاییم. کم کم ارده و آبلیمو، زيره، نمك و فلفل را اضافه می کنیم. حمص آماده را در یک ظرف نسبتا تخت می ریزیم و در وسط آن با قاشق یک گودی ایجاد می کنیم. روی آن کمی روغن زیتون می ریزیم و با کمی نخود، جعفری یا پیازچه و زیتون تزئین می کنیم. حمص را می توان با نان پیتا، نان های ترد و سبزیجات تازه میل کرد.

       

      سالاد شوید و سیب زمینی

      مواد لازم

      شوید تازه خرد شده: 200 گرم

      سیب زمینی نگینی خرد شده: 400 گرم

      کالباس خرده شده: 300 گرم

      خیارشور خرد شده: 200 گرم

      ذرت: 100 گرم

      لیموترش تازه: 2 عدد

      ماست چکیده: به میزان لازم

      سس مایونز: یک قاشق غذاخوری سرخالی

      نمک و فلفل: به میزان لازم

      طرز تهیه

      ظرف مناسبی برمی داریم و مقداری از ماست چکیده را داخل آن می ریزیم. سپس سيب زميني، شويد، كالباس، ذرت و خيارشورخرده شده  را اضافه  کرده و یک قاشق سس مایونز را به آن اضافه می کنیم. برای اين سالاد، حتما باید از ليموترش تازه استفاده کنیم. آبلیمو را به مواد داخل ظرف می افزاییم  و به آن نمک و فلفل می زنیم و مخلوط می کنیم(می توان از قسمت سفيد پيازچه هم در این سالاد استفاده کرد). مواد را خوب هم می زنیم، سپس طعمش را می چشیم، اگر چیزی کم داشت، به آن اضافه می کنیم. برای تزیین این سالاد خوشمزه، می توانیم از پنيرهاي رنگی كه به صورت مكعبي خرد کرده ایم، استفاده کنیم.

       

      دسر عربی

      مواد لازم

      پودر کرم کارامل: 2 بسته

      شیر: 4 لیوان

      بیسکویت پتی بور: یک بسته

      خامه صبحانه: 2 بسته

      نسکافه: یک قاشق غذاخوری

      پودر ژلاتین: 2 قاشق غذاخوری

      آب: به میزان لازم

      طرز تهیه

      پودر کرم کارامل را با شیر مخلوط می کنیم و روی حرارت می گذاریم تا حل شود. سپس ژلاتین را با چهار قاشق آب به روش بن ماری حل و به کرم کارامل اضافه می کنیم. مواد آماده را داخل مخلوط کن می ریزیم و بیسکوییت ها را داخلش خرد می کنیم. وقتی بیسکوییت ها کاملا مخلوط شد، خامه و نسکافه (نسکافه را هم با چند قاشق آب جوش حل می کنیم) را اضافه و تمام مواد را خوب مخلوط می کنیم تا کاملا یکدست شود. قالب موردنظر را چرب می کنیم و مواد آماده شده را داخل قالب می ریزیم و در یخچال می گذاریم تا خوب ببندد. با اضافه سس کرم کارامل، دسرمان را تزیین کنیم.

      نکته: از هر نوع قالبی می توان برای این دسر استفاده کرد.

       

      رانی هلو

      مواد لازم

      هلو رسیده: 500 گرم

      آب: 2 لیوان

      شکر: یک دوم لیوان (با توجه به میزان شیرین بودن هلو می توانید بیشتر از آب استفاده کنید)

      طرز تهیه

      ابتدا مقداری آب را به جوش آورید. سپس هلو ها را به مدت 5 دقیقه داخل آب قرار دهید تا پوستشان نرم شود. آنها را از آبجوش خارج کنید و زیر آب سرد بگیرید (با این کار پوست هلو براحتی کنده می شود). بعد از کندن پوست هلو، هسته ها را بگیرید و آنها را خرد کنید. در این مرحله، در یک ظرف آب را جوش آورید و شکر را به آن اضافه کنید. سپس هلوهای آماده را اضافه کنید و به مدت 10 تا 15 دقیقه بگذارید تا بپزد (به اندازه ای که کمی نرم شود و شکر به خورد آن برود). بعد از پختن هلوها، آن را  از روی حرارت بردارید و اجازه دهید خنک شود. بعد از اینکه کاملا سرد شد، یکی، دو قاشق از آن را کنار بگذارید و بقیه را در مخلوط کن بریزید. حالا رانی آماده شده را درون ظرف بریزید و موادی را که برداشته بودید، به ظرف هلو اضافه کنید تا موقع نوشیدن، تکه های هلو زیر دندان بیاید. رانی هلوی شما آماده است، آن را داخل یخچال بگذارید تا خنک شود.

      آشنایی با نان های محلی

      در فرهنگ ما ایرانی ها، نان از جایگاه ویژه ای برخوردار است، به همین دلیل در مناطق مختلف کشور نان های سنتی زیادی را می توان یافت که هر کدام طعم و مزه خاصی دارند. از این رو آشنایی با انواع نان سنتی که در ایران وجود دارد، خالی از لطف نخواهد بود.

       

      نان اَردَک

      نان اردک یا نان اگردک (نان اگرده یا اردح) یک نوع نان محلی است که در شهرهای مختلف ایران، بخصوص در غرب کشور به روش های مختلف و با توجه به مواد موجود و سلیقه مردم آن منطقه تهیه می شود. این نان خوشمزه و سنتی را با روغن سرخ می کنند و معمولا به عنوان صبحانه، میان وعده یا حتی همراه غذا  خورده می شود.

       

      کاتی رول

       یکی از محبوب ترین غذاهای هندی که به صورت لقمه نان با مواد مختلف سرو می شود، کاتی رول است. نسخه گیاهی و لذیذ این غذا با سبزیجات مختلف تهیه و با سس های خوش طعم هندی خورده می شود. همچنین در این غذای محبوب از انواع گوشت، پیاز، فلفل برشته، سس های متنوع و ادویه های مختلف می توان استفاده کرد.

       

    • media/image/2025/06/1024-1448/18252.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات