بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با  رخدادهای مهمی همراه بود

هوش مصنوعی، مهمان نمایشگاه 29

مشعل ردپای هوش مصنوعی که این روزها در هر محفلی بر سر زبان هاست، در بیست ونهمین نمایشگاه بین المللی نفت تهران هم دیده شد و حضور آن به قدری پررنگ بود که از همان روز نخست، نمایشگاه مجازی مبتنی بر هوش مصنوعی را راه اندازی کردند تا بستری نوآورانه برای مشارکت و بازدید مجازی از سراسر جهان فراهم شود. از جمله قابلیت های این اقدام، معرفی فرصت های سرمایه گذاری در میدان های نفتی و گازی، طرح های اکتشافی و پروژه های بهینه سازی بود.

در اقدامی دیگر، از سامانه هوش مصنوعی راهنمای بازدید از بیست ونهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی نیز رونمایی شد. این فناوری با هدف ارتقای تجربه بازدید و تسهیل در دسترسی به اطلاعات غرفه ها و برنامه ها طراحی شده است.

همچنین با حضور احمد زراعتکار، معاون وزیر نفت در امور برنامه ریزی، از سامانه هوش مصنوعی «گفت وگو (چت بات) با برنامه هفتم پیشرفت» رونمایی شد. در این سامانه، متن کامل قانون برنامه هفتم پیشرفت، پس از آماده سازی متن برای استفاده از هوش مصنوعی، به صورت یک پایگاه دانش به سامانه گفت وگومحور (چت بات) اضافه و با تعریف محدودیت های مناسب، زمینه گفت وگو با متن قانون برای کاربر مهیا شد. این سامانه که بر پایه گفت وگو با سیستم های اطلاعاتی و داشبوردهای مدیریتی طراحی شده، به سه نوع از سوالات کاربران اعم از مفهومی، استنتاجی و طراحی نمودار پاسخ می دهد و می تواند مجموعه پیچیده ای از محتوا و بانک های اطلاعاتی را بررسی کرده و بر اساس آن، پاسخ مناسب را تولید کند.

آغاز دوباره عملیات حفاری اکتشافی در بخش کم عمق دریای خزر

پس از هوش مصنوعی، خبر مهمی که در طول برگزاری نمایشگاه مورد توجه قرار گرفت، آغاز دوباره عملیات حفاری اکتشافی در بخش کم عمق دریای خزر با فرمان وزیر نفت بود که با استقرار دکل حفاری شرکت حفاری شمال در ساختار رودسر در بلوک ۱۸ خزر و عمق ۷۰ متری آب صادر شد. این حفاری اکتشافی تا عمق نهایی ۵ هزار و 77 متر و با هدف ارزیابی مخزنی ساختار رودسر انجام می شود. آخرین چاه بخش کم عمق دریای خزر در سال ۱۳۷۶ حفر شد. حفاری در بخش عمیق دریای خزر نیز از سال ۱۳۹۳ متوقف بود که آغاز دوباره فعالیت در این بخش نیز پس از تعمیرات سکوی نیمه شناور ایران ـ امیرکبیر در برنامه وزارت نفت قرار گرفت.از دیگر موارد رونمایی شده در طول نمایشگاه، رونمایی از سامانه ارائه خدمات صنعت نفت (ساخت) بود. این سامانه با هدف تسهیل روابط بین ذی نفعان صنعت نفت و توسعه تعاملات میان سازندگان و تأمین کنندگان فعال در این حوزه راه اندازی شده است. سامانه ساخت، به شرکت ها و سازندگان این امکان را می دهد تا با ثبت نام در آن، براحتی در فهرست منابع واحد دستگاه مرکزی (AVL) قرار گیرند. این سامانه برای شرکت های دانش بنیان نیز شرایطی را فراهم می آورد تا به ابزارهای خدمات مالی و تسهیلات دسترسی داشته باشند.

رونمایی تجهیزات ساخت بار اول

همچنین در طول چهار روز برگزاری نمایشگاه، شرکت نفت فلات قاره ایران از چهار تجهیز پژوهشی و تولید بار اول که از سوی شرکت های داخلی دانش بنیان ساخته شده، رونمایی کرد. یکی از مهم ترین این تجهیزات، تجهیز پژوهشی- پایلوت محور اسمارت فلنج هیدرولیکی بود که از سوی شرکت مه راد صنعت خلاق(رادکو) ساخته شده و کاربرد زیادی در تعمیر خطوط لوله زیردریایی دارد. اسمارت فلنج هیدرولیک، تجهیزی نوآورانه برای تعمیر خطوط لوله فراساحلی است که فرایند نصب را به شکل قابل توجهی ساده تر و سریع تر کرده و نیاز به استفاده از تیم غواصی با مهارت بالا را برطرف می سازد.

چند رونمایی دیگر

پژوهشگاه صنعت نفت نیز در حاشیه سومین روز بیست ونهمین نمایشگاه بین المللی نفت، از 2 دستاورد فناورانه روغن حرارتی سنتزی معادلThermino155و نانوسیال ارتقای ضریب بازیافت مخزن رونمایی کرد.

شرکت پایانه های نفتی ایران  نیز از سامانه هوشمند و بومی جامع اطلاعات آزمایشگاهی، با هدف یکپارچه سازی اطلاعات، ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی و تسریع فرایندها رونمایی کرد.

افزون بر آن، گروه انرژی پاسارگاد از سامانه های دانش بنیان جدید خود رونمایی کرد. این سامانه ها که با همکاری دانشگاه های تهران و امیرکبیر طراحی شده اند، نقش مهمی در افزایش بهره وری و بازیافت چاه های نفت ایفا خواهند کرد.

در طول نمایشگاه همچنین از نخستین چت بات سوخت رسانی کشور رونمایی شد. با توجه به گستردگی فعالیت های خدمت رسانی شرکت ملی نفت ایران در سراسر کشور و ضرورت پاسخگویی به موقع به هموطنان در زمینه مسائل و مشکلات مربوط به کارت هوشمند سوخت، این چت بات از سوی کارکنان مدیریت سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با موفقیت پیاده سازی شده است.این چت بات به صورت شبانه روزی آماده پاسخگویی به پرسش های شهروندان عزیز در بستر سامانه  FCS.NIOPDC.IRاست. همچنین، امکان ثبت درخواست المثنی کارت هوشمند سوخت از طریق این سامانه برای شهروندان عزیز فراهم شده است.

مجموعه ای از روانکارهای تخصصی بومی سازی شده با تکیه بر دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت نیز رونمایی شد. این روانکارها پیش تر به طور کامل از خارج کشور تأمین می شدند. پژوهشگاه صنعت نفت سال گذشته موفق به شناسایی ۱۰ نوع روغن راهبردی وارداتی شد که تاکنون 6 نوع از آنها با همکاری شرکت های دانش بنیان و با بهره گیری از توان داخلی، به مرحله تولید تجاری رسیده اند.