بررسی عملکرد مصوبات توسعه میدانهای مشترک در شورای اقتصاد
اولویت بندی برای افزایش ظرفیت پالایش
از خط لوله 12 هزار کیلومتری تا ذخیره سازی راهبردی
گستره سلامت تا شعاع 100 هزار کیلومتری
بر گزاري بيستونهمين نمايشگاه نفت با تمرکز بر سرمايهگذاري
پارس جنوبی ورزش را به خانه کارکنان میبرد
شکست سنگین نابغه اسپانیایی در فینال تنیس بارسلونا
با حضور معاون اول رئیس جمهوری انجام شد
گزارش عملکرد مصوبات و چگونگی رفع چالش های اجرایی در خصوص توسعه میدان های مشترک نفت و گاز جنوب و غرب کشور در نخستین نشست شورای اقتصاد در سال ۱۴۰۴ بررسی شد.
محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهوری در نشست شورای اقتصاد با اشاره به گشایش های ایجاد شده در توسعه روابط و سیاست خارجی دولت چهاردهم، همچنین برنامه افزایش تولید و صادرات نفت خام از جمله طرح ضربتی افزایش تولید روزانه ۲۵۰ هزار بشکه نفت خام اظهار کرد: چالش ها و موانع سرمایه گذاری در بخش انرژی، به عنوان یکی از مهم ترین بخش های تولیدی کشور هرچه سریع تر بررسی و برای رفع موانع به شورای اقتصاد و دولت ارائه شود.
در این نشست، عملکرد مصوبات شورای اقتصاد در ۱۴ طرح تولید از میدان های مشترک نفت و گاز جنوب و غرب کشور، میزان پیشرفت فیزیکی و سرمایه گذاری خالص انجام شده بررسی و مقرر شد چالش های اجرایی این طرح های توسعه یکپارچه میدان های مشترک هیدروکربوری جنوب و غرب کشور با محوریت دبیرخانه شورای اقتصاد، بررسی و راهکارهای رفع آنها در نشست های آینده این شورا ارائه شود.
در ادامه نیز مهم ترین اقدام های انجام شده طرح افزایش ضربتی تولید ۲۵۰ هزار بشکه در روز نفت خام با سرمایه گذاری ۳ میلیارد دلاری و پیش بینی درآمدزایی ۱۸ میلیارد دلار در افق ۱۴۰۸ مطرح و چالش ها و پیشنهادهای اجرایی در توسعه میدان های نفت و گاز برای رسیدن به این میزان تولید نفت در روز بررسی و تصمیم گیری شد.
صندوق تضمین غیردولتی صنعت نفت با حضور محسن پاک نژاد، وزیر نفت با سرمایه ثبت شده ۳۰۰ میلیون یورو رونمایی شد.صندوق تضمین غیردولتی صنعت نفت به عنوان بزرگ ترین صندوق ضمانت کشور با هدف حمایت از تأمین مالی طرح های نفت، گاز و پتروشیمی، به عنوان نهادی مترقی و پیشرو در چارچوب قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت ها و آیین نامه مصوب هیأت وزیران رونمایی شده است.صندوق تضمین غیردولتی صنعت نفت با سرمایه ای بالغ بر ۳۰۰ میلیون یورو و با مشارکت ۲۰ شریک کلیدی ازجمله بانک های پارسیان، تجارت، رفاه کارگران، سینا، شهر، گردشگری، ملت و ملی، شرکت های اکتشاف و تولید مپنا، دانا، پاسارگاد، سینا، پرشیا، سیلند و مارون کاران، پتروپارس و اویک، همچنین بورس انرژی، صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت و شرکت ملی نفت ایران تأسیس می شود. هدف این صندوق صدور ضمانت نامه در حوزه طرح های بالادستی و پایین دستی صنعت نفت و نیز پشتیبانی از شرکت های فعال برای دسترسی مؤثرتر به بازار پول و سرمایه با استفاده از ظرفیت های کمتر بهره برداری شده وثایق و تضامین است، همچنین سرمایه گذاری در ابزارهای مالی مرتبط با پروژه های نفت، گاز و پتروشیمی در مأموریت های این صندوق تعریف شده است.
شرکت ملی نفت ایران در رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران بیش از ۲۰۰ فرصت را به سرمایه گذاران بزرگ، متوسط و کوچک در قالب های قراردادی متنوع معرفی می کند.
وزیر نفت در حکمی حسین حسین زاده را به عنوان «عضو اصلی و رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت» منصوب کرد.
«بر اساس مصوبه جلسه عادی به طور فوق العاده هیأت امنای صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت در تاریخ ۳۱ فروردین و با استناد به حکم ذیل ماده ۱۱ اساسنامه صندوق ها مصوب 03/07/1398 هیأت وزیران، به این وسیله جنابعالی برای مدت سه سال به عنوان «عضو اصلی و رئیس هیأت رئیسه صندوق ها» منصوب می شوید.
انتظار دارد در این مسئولیت خطیر، همواره رعایت کامل مصالح و منافع اعضا را در تصمیم گیری های خود مدنظر داشته باشید. از خداوند متعال برای جنابعالی توفیق مسألت دارم.»
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: تشکیل سازمان بهینه سازی مدیریت مصرف انرژی، برنامه توسعه مسکن، رفع ناترازی انرژی و تأمین مالی برنامه هفتم از جمله موضوعاتی است که در دستور کار دولت قرار گرفته است. سیدحمید پورمحمدی در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در تشریح اقدام های انجام شده درباره آخرین وضع تهیه و تصویب آیین نامه های اجرایی قانون برنامه هفتم پیشرفت اظهار کرد: تمام احکام قانون برنامه اولویت بندی شد و به تصویب شورای عالی راهبری برنامه هفتم رسید. تشکیل سازمان بهینه سازی مدیریت مصرف انرژی، برنامه توسعه مسکن، رفع ناترازی انرژی، تأمین مالی برنامه هفتم، اثربخشی منابع مالی در حمایت اجتماعی، برنامه ملی توسعه هوش مصنوعی، استقرار نظام ملی بهره وری، رشد تولید، ترانزیت و سند راهبردی و ارتقای زنجیره ارزش ازجمله موضوعاتی است که چارچوب آنها در شورا به تصویب رسیده و در دستور کار دولت قرار گرفته است. وی افزود: رویکرد رئیس جمهوری نیز متفاوت بود، به این معنا که برنامه اقتصادی دولت جداگانه تعریف نشد؛ بلکه مبتنی بر قانون برنامه هفتم تدوین شد. وی احکام برنامه را به تک تک اعضای دولت ابلاغ و برای هر حکم شناسه و متولی مشخص تعیین کرده است، همچنین سامانه ای برای پایش برخط اجرای برنامه در سازمان برنامه ایجاد شده که نمایندگان مجلس نیز می توانند به آن دسترسی داشته باشند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به ماده ۱۱۹ قانون برنامه توسعه تصریح کرد: دولت موظف است در یک سال برای ۲۶ موضوع تعیین شده در قانون اقدام هایی انجام دهد. این موضوعات در پنج سرفصل اصلی شامل ثبات اقتصادی، رشد تولید و اشتغال، طرح های پیشران، رفع ناترازی و معیشت پایدار دسته بندی شده اند. براساس گزارش ناظران، پیشرفت اجرای بسته های مرتبط با این محورها به ترتیب ۵۰، ۵۴، ۵۲، ۸۵ و ۸۷ درصد بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه:
سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به مطرح شدن مجدد ادعاهای کویت در خصوص میدان گازی آرش گفت: موضوع میدان مشترک آرش باید با عنایت به حقوق تاریخی و حقوق عرفی طرفین، مورد مذاکره و مصالحه قرار بگیرد. اسماعیل بقایی در نشست خبری در واکنش به مطرح شدن مجدد ادعاهای کویت در خصوص میدان گازی آرش اظهار کرد: به صورت یک اصل، تکرار یک ادعا از طریق رسانه، حقی را برای هیچ دولتی ایجاد نمی کند. بیان مکرر مواضع یکجانبه در مورد موضوعی که باید از طریق مذاکره حل و فصل شود، از لحاظ قانونی هیچ جایگاهی را برای طرف مقابل ایجاد نمی کند.
وی اظهار کرد: موضوع میدان مشترک آرش باید با عنایت به حقوق تاریخی و حقوق عرفی طرفین، در اینجا مشخصا جمهوری اسلامی ایران مورد مذاکره و مصالحه قرار بگیرد. اکنون نیز من دعوت می کنم از دوستان کویت که به دعوت جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره به منظور حل وفصل این موضوع پاسخ مثبت دهند و این موضوع میدان مشترک را به یک موضوع دیگر برای تفاهم و دوستی بین دو ملت تبدیل کنند.
محمد نظیفی با رأی اعضای هیأت مدیره بورس انرژی ایران به عنوان مدیرعامل جدید این بورس معرفی شد.
با رأی اعضای هیأت مدیره بورس انرژی ایران محمد نظیفی به عنوان مدیرعامل جدید این بورس معرفی شد.
مدیرعامل جدید بورس انرژی ایران تحصیلکرده دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی امیرکبیر، عضو بنیاد ملی نخبگان و دارنده گواهینامه CFA است.
از سوابق اجرایی وی می توان به قائم مقام و عضو هیأت مدیره گروه مالی مهرگان، راهبر پروژه اصلاح پورتفوی سرمایه گذاری های سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح، مؤسس و عضو کمیته سرمایه گذاری صندوق جسورانه ارغوان، مشارکت در تأسیس بازار متشکل ارز ایران، مدیر سرمایه گذاری های جایگزین هلدینگ مهرگان، مدرس خط مشی گذاری عمومی و تنظیم گری در دانشگاه عالی دفاع ملی و دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران، مشاور رئیس مرکز سیاست علمی کشور، پژوهشگر اندیشکده حکمرانی شریف و عضو شبکه ملی سیاستگذاری اتاق های فکر کشور اشاره کرد. نظیفی همچنین از مدیران ارشد فرابورس ایران بوده و به مدت ۷ سال در این بورس فعالیت داشته است.
فرصت های تازه سرمایه گذاری و توسعه درحوزه بالادستی رونمایی شد
مشعل: «اجماع ملی برای توسعه نفت» چکیده و کلیدواژه اصلی «رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران»، در دوم اردیبهشت ماه بود که زنجیره ای از ارکان مختلف دولت، مدیران عامل بانک ها، نمایندگان بازار سرمایه و اتاق های بازرگانی، همچنین سفرا، نمایندگان شرکت های خارجی، شرکت های اکتشاف و تولید ایرانی، انجمن ها و شرکت های فعال در صنعت نفت و گاز وسرمایه گذاران و فعالان بخش خصوصی را به میزبانی شرکت ملی نفت ایران در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی، گردهم آورد. مراسمی که در آن معاون محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهوری نیز در آن حضور داشت. از حاشیه و متن این رویداد مهم نفتی این پیام ارسال شد که عزم کارگزاران نظام جزم است تا در وفاقی ملی، با بسیج تمام عوامل، مسیر توسعه در صنعت نفت آسان سازی شود و برای فراهم کردن بستر حضور سرمایه گذاران از هیچ اقدامی دریغ نکنند.
مستند این تلاش نیز مصوبه ای بود که یک روز پیش از برگزاری این رویداد، در دولت به ثمر رسید تا راه را برای سرمایه گذاران بیش از پیش هموار سازد؛ مصوبه ای بی سابقه که پس از سال ها به شکلی عملی مطالبات سرمایه گذار در زمینه های مختلف را در نظر گرفته است تا مشوقی برای آنها در این راه باشد.
مجموعه تحرکات و تلاش های رونمایی شده در این رویداد نفتی به موازات اصلاح شیوه نامه ها، افزایش نرخ بازدهی، تنوع شیوه های تأمین مالی و تغییر نوع تعامل با سرمایه گذاران، افزون بر ایجاد افقی تازه برای توسعه بالادست صنعت نفت، در سطح کلان آن نیز، فرصتی مغتنم برای آغاز فصلی نو در اقتصاد ایران است که مطابق برنامه هفتم پیشرفت، رشد ۸ درصدی در اقتصاد را هدف گذاری کرده و صنعت نفت از شاخص های اصلی این مسیر است.
سوی دیگر داستان، استقبال بی سابقه بخش خصوصی از این رویداد یک روزه بود که شرکت ملی نفت ایران به عنوان متولی و برگزارکننده، برای مدیریت میهمانان شرکت کننده، ناگزیر به حذف ورود 600 میهمان به این رویداد شد. رونمایی از بسته تأمین مالی بتا(به توان ایران) با تمرکز بر جذب سرمایه های مردمی برای پروژه های مولد و توسعه ای صنعت نفت با محوریت شعار «به توان ایران»، رونمایی از صندوق تضمین غیردولتی صنعت نفت با سرمایه ثبت شده ۳۰۰ میلیون یورو، رونمایی از صندوق تضمین غیردولتی صنعت نفت به عنوان بزرگ ترین صندوق ضمانت کشور با هدف حمایت از تأمین مالی طرح های نفت، گاز و پتروشیمی، رونمایی از بسته تشویقی ده گانه سرمایه گذاری و توسعه در بالادست صنعت نفت و گاز ایران طی برگزاری این رویداد یک روزه، همگی حکایت از فراهم شدن بسترهای مورد نیاز ازسوی بخش نفت برای حضور پرقدرت بخش خصوصی دارد.
در این رویداد همچنین بیش از ۲۰۰ فرصت سرمایه گذاری و تأمین مالی در حوزه جمع آوری گازهای مشعل، ساخت واحدهای فراورشی سریع الاحداث، احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز، پروژه های آب سازی، احداث خطوط لوله و مخازن ذخیره سازی نفت خام، طرح توپکرانی هوشمند، تولید و انتقال برق، طرح های بهینه سازی و پشتیبانی در کتابچه ای ارائه شد.
این رخداد را که بر سه محور «سرمایه گذاری»، «تولید» و «تحول ساختاری» تکیه داشت، می توان طلیعه مسیری نوین برای همکاری و پیوند حداکثری وزارت نفت دولت چهاردهم با سرمایه گذاران داخلی و خارجی قلمداد کرد. مشروح این گزارش در ادامه می آید:
نفت، زیربنایی مهم در اقتصاد کشور و بستری مناسب برای سرمایه گذاری است، بستری که می تواند افق های روشنی را فراروی سرمایه گذاران قرار دهد و آنها را به سویی سوق دهد که با نگاهی هوشمندانه ،سرمایه های خود را به چرخه صنعت نفت گسیل دارند و تجارتی برد - برد را رقم زنند.
در گفته های مدیران ارشد نظام در بخش های مختلف ازجمله صنعت نفت نیز مشهود است که این آمادگی وجود دارد تا سرمایه ها دراین صنعت به سمتی سوق داده شود تا تجارت برد- برد برای سرمایه گذاران، ملموس وعینی باشد و گفته های معاون اول رئیس جمهوری در «رویداد تحول درسرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران» نیز موید این است که جمهوری اسلامی ایران مصمم به تبادلات تجاری است و صنعت نفت می تواند موقعیت و فرصتی مناسب برای سرمایه گذران این بخش باشد.
محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهوری به عنوان بالاترین مقام دولتی حاضر در رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران در سخنان مهمی اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد با ارائه بسته های جذاب سرمایه گذاری، مدل های مشارکت نوآورانه، تضمین های بین المللی و تسهیلات ویژه زمینه ورود سرمایه گذاران بزرگ به پروژه های کلان نفت و گاز را فراهم آورد. پیامی که این گزاره را به همراه داشت که ما به دنبال سرمایه گذاری مالی و خواهان شراکت های راهبردی پایدار و مبتنی بر منافع بلندمدت متقابل هستیم. محوریت سخنان او بر برنامه هفتم پیشرفت استوار بود که براساس آن رشد ۸ درصدی اقتصادی هدف گذاری شده و به اذعان او با استفاده از ظرفیت های مالی داخلی و سازوکارهای شفاف و سودآور در حوزه های مختلف ازجمله حوزه نفت و گاز می تواند مورد توجه قرار گیرد.
عارف گفت: بر اساس قانون برنامه هفتم پیشرفت با هدف تبدیل ایران به مرکز مبادلات انرژی منطقه، باید حجم صادرات و واردات گاز به ترتیب ۴۰ میلیارد مترمکعب و ۲۰ میلیارد مترمکعب در سال افزایش یابد. برای دستیابی به اهداف برنامه هفتم پیشرفت برای صنعت نفت و گاز سرمایه گذاری بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ میلیارد دلار نیاز است.
معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینکه بخش عمده ای از این سرمایه گذاری باید از منابع داخلی و خارجی تأمین شود، افزود: افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز، توسعه پالایشگاه ها و ارتقای فناوری های مرتبط، از اولویت های اصلی این برنامه است. در شرایط کنونی فرایندهای تأمین مالی سرمایه گذاری وزارت نفت از صندوق توسعه ملی و انعقاد قراردادهای نفتی و اوراق مشارکت است، البته طی چند سال اخیر مشارکت بانک های کشور نیز در این حوزه برجسته شده است. وی گفت: با توجه به اهمیت جذب سرمایه های مردمی همسو با تحقق شعار سال، یعنی سرمایه گذاری برای تولید، نقدینگی در فضای اقتصاد کشور این ظرفیت را دارد که به سمت طرح های نفت و گاز هدایت شود.
عارف همچنین ضمن قدردانی از تلاش هاش شرکت ملی نفت ایران برای برگزاری این رویداد مهم، در سخنان خود بار دیگر بر این مساله صحه گذاشت که صنعت نفت نه تنها آینده اقتصادی ایران را رقم می زند، بلکه نقشی حیاتی در امنیت انرژی منطقه و جهان ایفا می کند. او گفت که حوزه بالادستی نفت و گاز در جمهوری اسلامی ایران با در اختیار داشتن حجم عظیمی از ذخایر نفت و گاز دنیا نه تنها یک بازیگر مهم، بلکه یک ستون در معادلات جهانی انرژی است و آنچه این ظرفیت را به مزیت واقعی تبدیل می کند نه فقط کمیت، بلکه موقعیت ممتاز نیروی انسانی متخصص، زیرساخت های گسترده و اراده سیاسی برای تحول و همکاری سازنده است.
بالا بودن دانشجویان و فارغ التحصیلان جوان، آموزش عالی، همچنین قرار گرفتن در رده کشورهای با توسعه انسانی بالا، ظرفیت بسیاری برای جذب سرمایه های داخلی و خارجی دارد.
عارف گفت: وابستگی اقتصاد کشورمان به درآمدهای نفتی سبب شده است این صنعت از اهمیتی راهبردی برخوردار باشد. صنعت نفت و گاز و سرمایه های این صنعت، درواقع یکی از پشتوانه های اصلی رشد و توسعه اقتصادی کشور است.
او صنعت نفت و گاز را از مزیت های اقتصادی و سرمایه گذاری های کشور در جذب منابع خواندوافزود: سرمایه گذاری در توسعه فناوری های کلیدی و بومی سازی و انتقال فناوری های مدرن از اقدام های راهبردی برای تبدیل ایران به یک قدرت تأثیرگذار در حوزه نفت و گاز است. برنامه هفتم پیشرفت به عنوان سند بالادستی نظام برنامه ریزی کشور، رویکردی جامع و آینده نگر به صنعت انرژی کشور به ویژه نفت و گاز دارد.
معاون اول رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه با توجه به شرایط پیش رو و زمینه مناسب برای استفاده از ظرفیت های بانکی و بازار مالی داخلی، جذب سرمایه های خارجی و فناوری های نوین اهمیت ویژه ای دارد و به عنوان راهکارهایی برای تأمین مالی مورد توجه هستند، افزود: برنامه هفتم پیشرفت، نیازمند پیگیری جدی و هماهنگی دستگاه های متولی، بخش های ذی نفع و تأمین به موقع الزام های اجرایی است. این برنامه می تواند به ایجاد تحول بنیادین در صنعت انرژی کشور و بهبود موقعیت ایران در بازارهای انرژی منطقه ای و جهانی منجر شود.
عارف اظهار کرد: اکنون ایران با تکیه بر توان داخلی با تعریف سیاست های اقتصادی و صنعتی آماده آغاز دورانی تازه از مشارکت های بزرگ و هوشمندانه با جهان است. این مشارکت با تصویب قوانین جدید، اصلاح سازوکارهای قراردادی، تضمین حقوق سرمایه گذاران و تنوع بخشی به مدل های مالی قابل تحقق است. ما خواهان شراکت های راهبردی پایدار و مبتنی بر منافع بلندمدت متقابل هستیم.
عارف با بیان اینکه دیپلماسی انرژی ایران، نقشه راهی جامع، مدرن و عملگرایانه در برابر سرمایه گذاران گذاشته است، تصریح کرد: ایران به عنوان کشوری باسابقه دیرینه و با ثبات عقلانیت و همکاری منطقه ای می تواند بخشی از راه حل جهانی باشد. از شما دعوت می کنم که به ایران نه فقط به عنوان یک فرصت، بلکه به عنوان شریک قابل اتکا و بلندنگر نگاه کنید. این کنفرانس آغازی است برای ما، آماده ایم این گفت وگو را به اقدام مشترک برای پروژه های عملیاتی با دستاوردهای ملموس تبدیل کنیم و به آینده روشن و شراکتی پایدار برسیم.
علی آقامحمدی، رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری، دیگر سخنران رویداد «تحول در سرمایه گذاری و توسعه بالادست صنعت نفت و گاز ایران» بود .
رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری در سخنان خود دست یابی به ظرفیت تولید ۶.۵ میلیون بشکه ای نفت در کشور را واقع گرایانه خواند و آن را نتیجه سه سال مطالعه میدانی و فنی بر مخازن دانست که با اراده اجرایی دولت، اکنون در قالب برنامه اقدام و عمل قرار گرفته است.
وی با اشاره به اجماع انجام شده در دولت های گذشته تصریح کرد: چه در دولت آقای روحانی و چه دولت شهید خدمت، آیت الله رئیسی، وزیران نفت به این جمع بندی رسیدند که می توانند ظرفیت ۶.۵ میلیون بشکه ای نفت را محقق کنند؛ موضوعی که در حضور مقام معظم رهبری نیز در نمایشگاه پیشرفت دو نوبت مطرح شد و مورد تأیید قرار گرفت.
وی اظهار کرد: حضور در این رویداد بزرگ، فرصتی مغتنم برای آغاز فصلی نو در اقتصاد ایران است؛ فصلی که در بستر اجرای برنامه هفتم توسعه می تواند رشد اقتصادی ۸ درصدی را محقق سازد.
رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری با بیان اینکه سرعت اجرا امروز کلید موفقیت است، افزود: خوشبختانه در دولت آقای پزشکیان، این هدف در قالب برنامه ای منسجم با عنوان «برنامه اقدام و عمل» نهادینه شده است و همه ارکان اجرایی کشور برای تحقق آن بسیج شده اند.
آقامحمدی یکی از موانع جدی گذشته را پیچیدگی در روند امضای قراردادها دانست و گفت: در گذشته بستن یک قرارداد بیش از سه سال زمان می برد، اما امروز با اصلاح شیوه نامه ها، افزایش نرخ بازدهی، تنوع شیوه های تأمین مالی و تغییر نوع تعامل با سرمایه گذاران، مسیر به شکل چشمگیری تسهیل شده است.
وی با اشاره به قراردادهای آماده امضا با شرکت های پتروشیمی برای تولید گاز اظهار کرد: این قراردادها مراحل نهایی را در شورای اقتصاد طی می کنند و احتمال دارد در همین رویداد نیز تعدادی از آنها به امضا برسد.
آقامحمدی با اشاره به سند چشم انداز ۱۴۰۴ و افق ترسیمی ۱۴۳۰ برای جمهوری اسلامی ایران گفت: با پایان امسال، دوره ۲۰ ساله چشم انداز به پایان می رسد و برنامه ریزی برای افق ۲۵ ساله آینده آغاز خواهد شد. در این دوره، دو موضوع کلیدی اهمیت مضاعف دارند: یکی مساله جوانی جمعیت و دیگری تغییر جایگاه نفت و گاز در اقتصاد جهانی، بنابراین حداکثر بهره برداری از ذخایر فسیلی در این بازه زمانی ضروری است و باید با کمک نسل جوان و دانشگاهیان، زمینه های تحقق اقتصاد دیجیتال و توسعه همه جانبه کشور فراهم شود.
محسن پاک نژاد، وزیر نفت نیز در آیین گشایش رویداد «تحول در سرمایه گذاری و توسعه بالادست صنعت نفت و گاز ایران» با تأکید بر لزوم هم افزایی ملی برای تحقق شعار سال و با اشاره به ارائه بیش از ۲۰۰ فرصت سرمایه گذاری، معرفی بسته های جدید مشوق و تأمین مالی، همچنین آغاز به کار صندوق تضمین نفت برای پشتیبانی از سرمایه گذاران در این صنعت راهبردی تأکید کرد: آماده مذاکره با بخش خصوصی درباره انواع قراردادها هستیم و در همین زمینه خطاب به نخبگان، فعالان اقتصادی و سرمایه گذاران گفت: از همه فرهیختگان دعوت می کنم با نگاهی نو، با جسارت و اعتماد به این فرصت ها، صنعت نفت کشور را در رسیدن به اهداف برنامه هفتم پیشرفت همراهی کنند. امروز صنعت نفت ایران، آماده تر از همیشه، با سرعت، شفافیت و سودآوری در مسیر توسعه گام برمی دارد.
وزیر نفت برگزاری این رویداد را گامی مؤثر در مسیر تحقق تدبیر حکیمانه رهبر معظم انقلاب در نام گذاری امسال به عنوان «سال سرمایه گذاری برای تولید» دانست و افزود: این نام گذاری تنها یک شعار نیست، بلکه نقشه راهی جامع برای همه بخش های اقتصادی کشور، به ویژه صنعت نفت و گاز محسوب می شود.
وی با اشاره به تمرکز این رویداد بر سه محور «سرمایه گذاری»، «تولید» و «تحول ساختاری» بیان کرد: وزارت نفت تاکنون ۱۶ قرارداد در قالب IPC برای توسعه ۲۳ میدان نفتی و گازی با مجموع سرمایه گذاری بیش از ۲۷میلیارد دلار امضا کرده است که از این تعداد، ۹ قرارداد با ارزشی افزون بر ۱۳ میلیارد دلار در مرحله اجرا قرار دارند و بقیه نیز در آستانه نهایی شدن و تنفیذ هستند.
وزیر نفت از امضای قرارداد فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی با سرمایه گذاری حدود ۱۷ میلیارد دلار به عنوان بزرگ ترین پروژه اخیر یاد و اظهار امیدواری کرد که این قرارداد نیز به زودی تنفیذ و اجرای آن با مشارکت پیمانکاران بزرگ داخلی آغاز شود.
پاک نژاد با اشاره به ارائه بیش از ۲۰۰ فرصت سرمایه گذاری و تأمین مالی با ارزشی بیش از ۱۳۵ میلیارد دلار در رویداد تحول در سرمایه گذاری گفت: ارزش راهبردی این فرصت ها فراتر از حجم سرمایه گذاری بوده و اصلی ترین مزیت این بسته ها در طراحی نوین ابزارها، قراردادها و تسهیلات است که با هدف کاهش ریسک سرمایه گذار، تسریع بازگشت سرمایه و افزایش شفافیت ساختار پروژه ها ارائه شده اند.
وزیر نفت همچنین درباره رونمایی از بسته مشوق ها و تسهیلات جدید قراردادی در بخش بالادستی نفت و گاز در این رویداد گفت: تنوع در سبد قراردادی که برای بخش خصوصی طراحی شده است، می تواند بسیاری از نگرانی های قبلی سرمایه گذاران را در مورد محدودیت قالب قراردادی شرکت ملی نفت ایران برطرف کند. قراردادهای IPC و قراردادهای مشارکت عمومی- خصوصی به همراه شیوه نامه جدید تأمین مالی با دستورعمل های جدید، شفاف و عملیاتی، مسیری جدید در توسعه میدان های مشترک و مستقل باز خواهد کرد. برای نمونه، آغاز اجرای مدل تأمین مالی پروژه میدان مشترک سهراب، به عنوان یکی از نخستین پروژه های بهره مند از شیوه نامه جدید، گام نخست در عملیاتی شدن این تحول است. این انعطاف پذیری و شفافیت، پیامی واضح به بخش خصوصی و غیردولتی دارد که ما آماده مذاکره حتی بر سر نوع قراردادها هستیم.
وزیر نفت همچنین با اشاره به امضای مشارکت نامه اعضای سهامدار صندوق تضمین نفت با سرمایه ۳۰۰ میلیون یورویی و ظرفیت صدور ضمانت نامه تا سقف ۶ میلیارد دلار گفت: این صندوق با مشارکت شرکت ملی نفت ایران، بانک ها، بورس انرژی و شرکت های اکتشاف و تولید برای پشتیبانی از سرمایه گذاران در پروژه های بالادستی طراحی شده است. همچنین معرفی ابزار جدید تأمین مالی جمعی با نام «پتروکراد» یکی دیگر از دستاوردهای رویداد تحول در سرمایه گذاری است که این ابزار برای نخستین بار امکان جذب سرمایه های خرد مردمی از مسیر بازار سرمایه را در صنعت نفت فراهم می سازد.
وزیر نفت ایجاد تحول در حوزه سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز را در گرو هم افزایی و همکاری همه جانبه میان ارکان حاکمیت دانست و افزود: حضور نمایندگان محترم مجلس، مدیران ارشد نظام بانکی، بازار سرمایه، بیمه ها، شرکت های بزرگ صنعتی و سرمایه گذاران داخلی و بین المللی، گواه روشنی بر اجماع ملی برای توسعه صنعت نفت به عنوان پیشران اقتصاد کشور است.
پاک نژاد با بیان اینکه ما در وزارت نفت بر این باوریم که برای موفقیت در این مسیر باید ضمن استفاده ترکیبی و هوشمندانه از ظرفیت قراردادهای IPC و مشارکت عمومی - خصوصی، از ظرفیت های بازار پول و سرمایه نیز به صورت خلاقانه بهره برداری کرد، بیان کرد: هرکدام از این ابزارها می توانند در قالب سیاستی یکپارچه، مسیر توسعه پایدار و خوداتکای صنعت نفت را هموار کنند.
وی هدف وزارت نفت را عبور از وابستگی به منابع بودجه ای و خلق اکوسیستم مشارکت و سرمایه گذاری در این صنعت توصیف کرد و گفت: این رویداد نه تنها آغازگر مسیری نوین محسوب می شود، بلکه بیانگر عزم دولت چهاردهم برای اعتمادسازی، شفاف سازی و حمایت حداکثری از سرمایه گذاران داخلی و بین المللی است.
وزیر نفت از تمامی نهادهای دولتی، حاکمیتی، مالی، صنعتی و پژوهشی کشور دعوت کرد تا با انسجام، هماهنگی و مسئولیت پذیری، وزارت نفت را در اجرای این تحول عظیم، همراهی کنند و با تأکید بر اهمیت تصمیم سازی در شرایط کنونی تصریح کرد: امروز زمان تصمیم های بزرگ است؛ تصمیم هایی که جایگاه ایران را در صنعت نفت جهان برای دهه های آینده رقم خواهد زد.
موضوع همکاری و مشارکت سرمایه گذاران خارجی نیز از نظر وزیر نفت مغفول نماند
محسن پاک نژاد در حاشیه رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست صنعت نفت و گاز ایران با اشاره به اینکه در این رویداد ۱۳۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری در صنعت نفت معرفی شده است، اظهار کرد: راهکارها و روش هایی برای تسهیل سرمایه گذاری ها پیش بینی شده تا سرمایه گذاران در این مسیر دچار چالش نشوند.
پاک نژاد گفت: صنعت نفت ایران دارای فرصت های سرمایه گذاری جذابی است که نه تنها مورد توجه سرمایه گذاران داخلی، بلکه در کانون توجه سرمایه گذاران بین المللی نیز قرار دارد.
وزیر نفت با تأکید بر استقبال از سرمایه گذاران خارجی در صنعت نفت اظهار کرد: در قانون برنامه هفتم توسعه، اهداف کمی برای تولید نفت، گاز و فرآورده های نفتی تعیین شده که تحقق آنها نیازمند سرمایه گذاری گسترده است. در صورتی که بتوانیم اعتماد عمومی را جلب و سرمایه های مردمی را تجمیع کنیم، بخش قابل توجهی از نیازهای مالی از طریق مدل های متنوع تأمین مالی پوشش داده می شود.
پاک نژاد درباره حضور شرکت های آمریکایی در صنعت نفت در صورت مثبت بودن نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا بیان کرد: هیچ محدودیتی در استفاده از سرمایه گذاران خارجی و شرکت های بین المللی فعال در عرصه نفت و گاز نداریم، منوط بر اینکه الزامات و شرایطی را بتوانند رعایت کنند. این موضوع به صورت یک اصل و قاعده کلی است. ما خودمان را معطل نتیجه مذاکرات نمی کنیم. ظرفیت های بسیار مطلوبی در حوزه جذب فناوری و سرمایه گذاری، در داخل وجود دارد و برای فرایند به کارگیری این ظرفیت ها را باید هم افزایی و تسهیل گری کنیم و قطعاً مشکلات را می توان با نگاه به درون نیز حل کرد و پیش رفت؛ این باور ما در صنعت نفت کشور است.
پاک نژاد درباره تسریع روند پروژه فشارافزایی پارس جنوبی با اعلام اینکه پیش از این در سال ۱۴۰۲ با اعتبار حدود ۴۰۰ میلیون دلار مقدمه ای برای انجام کار مطالعاتی این پروژه تعریف شده بود که متأسفانه یک سنت هم هزینه نشد، تصریح کرد: قطر، شریک پارس جنوبی در سمت خود به نام گنبد شمالی تا حدود دو سال دیگر نخستین پلتفرم های فشارافزایی را احداث و به کارگیری می کند و ما در خوشبینانه ترین حالت اگر از همین فردا صبح عملیات اجرا را آغاز کنیم، طبیعتاً به لحاظ زمان بندی تا حدودی عقب تر هستیم، بنابراین ضرورت داشت که گام های اولیه برای اجرایی شدن این قرارداد برداشته شود.
وی به اهمیت اجرای پروژه فشارافزایی برای کشور اشاره کرد و گفت: از چهار شرکتی که در این پروژه حضور دارند، غیر از شرکت پتروپارس، سه شرکت دیگر با نقش جنرال کانترکتور(پیمانکاران عمومی) باید از توانمندی های بخش خصوصی واقعی استفاده کنند که خوشبختانه این ظرفیت در کشور وجود دارد. هم اکنون بخش خصوصی به باور ما می تواند با تعاملات بسیار مناسبی که با برخی سازنده های خارجی دارد، به این پروژه کمک کنند و این کمک می تواند فرایندهای اجرایی این پروژه بسیار مهم و راهبردی کشور را تسریع کند، بنابراین حتماً از ظرفیت بخش خصوصی در این پروژه استفاده می شود.
وزیر نفت به هماهنگی های انجام شده شرکت ملی نفت ایران با صندوق توسعه ملی برای تأمین منابع مالی این پروژه اشاره کرد و افزود: این موضوع تا حدودی نهایی شده و این نهایی شدن تا رسیدن به مرحله اجرا مقداری زمان بر است که این مورد به زودی حل می شود.
وزیر نفت درباره آخرین وضع میدان آرش تصریح کرد: بخش عمده بحث های مطرح شده در حوزه وزارت امور خارجه است. هر زمان که مرزهای بین المللی مشخص شود، می توانیم بسیار سریع اقدام به توسعه کنیم. فعلاً این بحث در حوزه وزارت امور خارجه و تحت بررسی و مذاکره است و هنوز به وزارت نفت ابلاغی در ارتباط با این موضوع نشده است. وی درباره چگونگی رکورد شکنی صادرات نفت ایران پس از یک دهه در ماه های اخیر تصریح کرد: با اتخاذ تدابیر لازم ازسوی همکاران متخصص صنعت نفت در حوزه فروش که سال هاست در این حوزه صاحب تجربه هستند و شرایط محدودیت ها را به خوبی رصد کردند و برنامه ریزی های لازم را انجام دادند، توانستیم به چنین موفقیتی دست یافتیم.
حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران با اشاره به مصوبه اخیر شورای اقتصاد در کاهش حداکثر زمان قراردادهای صنعت نفت به ۶ ماه گفت: این مصوبه همسو با فرمایشات مقام معظم رهبری در کوتاه کردن زمان قراردادها و با هماهنگی ارکان مختلف دولت تدوین و اجرایی شده است.
وی با بیان اینکه برای جذب سرمایه، ضریب بازدهی سرمایه نزدیک به کشورهای منطقه بین ۲۰ تا ۲۳درصد متغیر خواهد بود، گفت: همچنین بسته های مالی مطلوبی برای جذب سرمایه گذاران، مشتمل بر معافیت های مالیاتی تدارک دیده شده است. سعی شده با تغییر شیوه نامه های تأمین مالی و انعطاف در سبد قراردادی، زمینه همکاری مستمر بخش های خصوصی داخلی و شرکت های خارجی فراهم شود.
سیدحمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور به عنوان یکی از سخنرانان حاضر در رویداد ملی «تحول در سرمایه گذاری و توسعه بالادست صنعت نفت و گاز ایران» با تأکید بر ظرفیت های ژئوپلیتیک، تاریخی و انسانی کشور، از افزایش نرخ بازدهی پروژه ها تا ۲۳ درصد، بهره مندی سرمایه گذاران از عایدی مازاد و تسریع فرایندهای قراردادی به عنوان گام های کلیدی دولت برای احیای جذابیت سرمایه گذاری در این صنعت راهبردی یاد کرد و گفت: نفت، بدون اغراق ستون فقرات توسعه کشور است و ایران مدیون خدمتگزاران این صنعت عظیم است؛ چه آنانی که در دل دریا و سکوها مشغول هستند و چه نیروهایی که در خشکی، ستادها، اداره ها و شرکت های بخش خصوصی فعالیت می کنند. وی گفت: فرایندهای پیچیده و طولانی و نرخ پایین بازدهی سرمایه در مقایسه با کشورهای منطقه، ازجمله موانع جذب سرمایه بوده است. قراردادهای گذشته معمولاً نرخ بازدهی حدود ۱۴ تا ۱۵ درصد داشتند، در حالی که موازی کاری بین دستگاه ها موجب سردرگمی سرمایه گذاران می شد. خوشبختانه امروز با همکاری سازمان برنامه و بودجه و وزارت نفت، مسیر اصلاح این رویه ها آغاز شده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به مصوبه جدید شورای اقتصاد که در آستانه این رویداد به تصویب رسید، افزود: امسال که به عنوان سال «سرمایه گذاری برای تولید» نام گذاری شده است، نرخ بازدهی داخلی پروژه ها از ۱۴ تا ۱۵ درصد به ۲۰ تا ۲۳ درصد افزایش یافته تا جذابیت بیشتری برای سرمایه گذاران ایجاد شود، همچنین در تأمین مالی پروژه ها، نرخ تسهیلات صندوق توسعه ملی با افزوده شدن ۲ درصد، برای محاسبات هزینه مالی در نظر گرفته شده است. پورمحمدی یکی از نقاط عطف این مصوبه را امکان بهره مندی سرمایه گذاران از عایدی مازاد حاصل از ارتقای فناوری و سرعت اجرا در پروژه ها دانست و افزود: شرکت ملی نفت ایران اجازه دارد در صورت تحقق عایدی بیشتر نسبت به مفروضات قرارداد، سهمی از این مازاد را به سرمایه گذار اختصاص دهد. سازمان حسابرسی نیز مکلف شده است استانداردهای لازم برای شفاف سازی درآمدهای آتی را تدوین کند تا سرمایه گذاران بتوانند با اتکا به این درآمدها از ابزارهای مالی بهره بگیرند. وی همچنین از اعمال مشوق های مالیاتی در چارچوب ماده ۲۰ قانون برنامه هفتم توسعه در حوزه نفت و گاز خبر داد و گفت: این مشوق ها، به ویژه در مناطق کمتر برخوردار می تواند انگیزه سرمایه گذاری را افزایش دهد. دولت در تلاش است روند اعطای این معافیت ها را تسهیل و به صورت مستقیم اعمال کند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با انتقاد از طولانی بودن فرایندهای اجرایی یادآور شد: برخی قراردادهای نفتی در کشور تا سه ونیم سال به طول می انجامد. بر اساس مصوبه اخیر، شرکت ملی نفت ایران موظف شده است کل فرایند مذاکره تا نهایی سازی قرارداد را در حداکثر چهار ماه به پایان برساند. این چهار ماه شامل دو ماه مذاکره مفهومی و دو ماه بررسی فنی و نهایی سازی خواهد بود.
پورمحمدی در ادامه با اشاره به اصلاح فرایندهای اداری به منظور تسهیل سرمایه گذاری در پروژه های صنعت نفت گفت: در برخی موارد برای اجرای طرح ها، نیاز به ترک تشریفات مناقصه وجود دارد. بر همین اساس سازمان برنامه و بودجه توافق کرد که از زمان دریافت مستندات از شرکت ملی نفت ایران تا صدور مصوبه شورای اقتصاد، کل فرایند حداکثر در بازه زمانی یک ماهه انجام شود.
وی افزود: در این مدت، بررسی های کارشناسی در دفتر تخصصی، کمیسیون شورای اقتصاد و نهایتاً خود شورا باید به سرعت و به صورت فشرده انجام شود، البته در صورت وجود ابهام، فرایند قابل مستثنا شدن است، اما آن هم باید با قاعده مندی مشخصی مدیریت شود. رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه برای تسریع در اجرای پروژه ها، توافق شد که همزمان با ارسال طرح توجیهی به سازمان برنامه، درخواست ترک تشریفات نیز ارائه شود تا هر دو فرایند به صورت همزمان و موازی ظرف همان یک ماه پیگیری و نهایی شوند، گفت: این رویکرد، بخش قابل توجهی از مراحل زمان بر گذشته را حذف می کند. پورمحمدی به لزوم هماهنگی میان دستگاه های مرتبط اشاره کرد و گفت: دستگاه هایی نظیر سازمان حفاظت محیط زیست، گمرک و شورای تأمین مالی نیز موظف شده اند در یک بازه حداکثر چهار هفته ای نظر نهایی خود را ارائه دهند که در حال تدوین سازوکارهایی برای تسریع این همکاری ها هستیم. وی یکی دیگر از چالش های سرمایه گذاری را موضوع بررسی امکان تولید داخلی تجهیزات دانست و گفت: در مواردی که درباره تولید داخل ابهام وجود داشت، روند تصمیم گیری دچار آشفتگی می شد. بر این اساس، وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف شده است سازوکاری مشخص تدوین کند و به شورای اقتصاد ارائه دهد تا فرایند تأیید یا رد امکان تولید داخلی کالاها شفاف و قابل پیش بینی شود. وی تأکید کرد: این آمادگی وجود دارد که شرکت هایی که در حوزه نفت و گاز سرمایه گذاری می کنند، بخشی از منافع خود را دوباره در توسعه زیرساخت های کشور سرمایه گذاری کنند. این یک فرصت دوسویه برای منافع مشترک است.
مالک شریعتی نیاسر، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در آیین گشایش رویداد «تحول در سرمایه گذاری و توسعه بالادست صنعت نفت و گاز ایران» گفت: تأکید مجلس افزایش جذابیت سرمایه گذاری در بخش های مختلف اقتصادی، به ویژه صنعت نفت است.
او با اشاره به موضوع مهم ناترازی انرژی در کشور افزود: رفع ناترازی انرژی در کشور در دو بخش مدیریت مصرف که مورد تأکید مقام معظم رهبری و مجلس است و سرمایه گذاری در تولید و توسعه بخش نفت و گاز مورد بررسی است. وجود قوانین و مقررات کافی، منابع قابل توجه هیدروکربوری و فناوری در صنعت نفت، ازجمله عواملی است که می تواند بحران ناترازی انرژی در کشور را برطرف سازد. عضو کمیسیون انرژی مجلس به اهمیت سرمایه گذاری در بالادست نفت و گاز کشور اشاره و تصریح کرد: صنایع انرژی بر و پتروشیمی ها می توانند بخشی از سرمایه گذاری خود را در حوزه نفت و گاز محقق سازند و از عواید جذاب آن برخوردار شوند. شریعتی نیاسر گفت: تأکید مجلس بر افزایش جذابیت سرمایه گذاری در بخش های مختلف اقتصادی، به ویژه صنعت نفت است و مصرانه پیگیر تحقق این اصل در دولت هستیم.
*بسته تأمین مالی «بتا» با محوریت شعار «به توان ایران» با هدف حمایت از پروژه ها و بنگاه های کوچک و متوسط صنعت نفت رونمایی شد. «بتا» به عنوان یکی از ابتکارهای صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت، با ایجاد نوآوری در روش های تأمین مالی و جهت دهی نقدینگی موجود به سوی صنایع دارای ارزش افزوده بالا، به منظور تحقق سیاست های مردمی سازی اقتصاد شکل گرفته است.
*شیوه نامه تأمین مالی قراردادهای بالادستی نفت و گاز و نخستین گواهی تعهد پرداخت جهت تأمین مالی پروژه های بالادستی رونمایی شد. بر اساس این شیوه نامه، سرمایه گذاران با تأیید شرکت ملی نفت ایران می توانند در دو مرحله پیش و پس از تحقق تولید اولیه، از ظرفیت های متنوع آن برای تأمین مالی طرح های بالادستی بهره مند شوند. ابزارهای متنوعی همچون گواهی تعهد پرداخت بر پایه تولید آتی، گواهی بر پایه مطالبات سررسید شده یا نشده و بهره گیری از گواهی سپرده کالایی یا حواله تحویل نفت خام و میعانات گازی در این ساختار پیش بینی شده است.
*صندوق تضمین غیردولتی صنعت نفت با سرمایه ثبت شده ۳۰۰ میلیون یورو رونمایی شد. این صندوق با هدف حمایت از تأمین مالی طرح های نفت، گاز و پتروشیمی، به عنوان نهادی مترقی و پیشرو در چارچوب قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت ها و آئین نامه مصوب هیئت وزیران رونمایی شده است. هدف این صندوق صدور ضمانتنامه در حوزه طرح های بالادستی و پایین دستی صنعت نفت و نیز پشتیبانی از شرکت های فعال برای دسترسی مؤثرتر به بازار پول و سرمایه با استفاده از ظرفیت های کمتر بهره برداری شده وثایق و تضامین است، همچنین سرمایه گذاری در ابزارهای مالی مرتبط با پروژه های نفت، گاز و پتروشیمی در مأموریت های این صندوق تعریف شده است.
با توجه به منویات مقام معظم رهبری درباره تسهیل و تسریع در انعقاد و اجرای قراردادهای بالادستی نفت و گاز و با هدف تحقق اهداف قانون برنامه هفتم توسعه، به منظور افزایش ظرفیت تولید نفت خام تا ۴.۸ میلیون بشکه و گاز خام تا ۱.۳۴۰ میلیون مترمکعب در روز، تهیه و در نشست اول اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ شورای اقتصاد تصویب شده است.
در این بسته تشویقی، محورهایی از جمله افزایش جذابیت و رقابت پذیری قراردادهای بالادستی، ارتقای تولید از میدان های نفت و گاز و تحقق تولید تجمعی بالاتر از مقادیر پیش بینی شده در قراردادها مورد تأکید قرار گرفته است.
رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه با برگزاری نشست های تخصصی همراه بود که در ۱۳ عنوان اصلی در بخش بالادست و سه عنوان در حوزه پالایش و پخش ارائه شد. در این نشست ها ضمن تشریح آخرین سیاست ها و برنامه های وزارت نفت برای جذب سرمایه، الگوهای قراردادی و فرصت های جدید سرمایه گذاری در بخش های مختلف صنعت نفت و گاز معرفی شد. از جمله این نشست ها می توان به نشست تخصصی شرکت های اکتشاف و تولید با حضور حمید بورد؛ مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اشاره کرد که با استقبال بی سابقه شرکت های مورد اشاره همراه بود. همچنین معرفی الگوی قراردادی PPP (قراردادهای مشارکت عمومی خصوصی) و آیین نامه اجرایی مربوطه، معرفی فرصت های سرمایه گذاری در حوزه طرح های پشتیبانی (شناورها، پشتیبانی دریا، ساختمان ها و جاده)، معرفی الگوی قراردادی IPC (الگوی جدید قراردادهای نفتی ایران)، معرفی فرصت های سرمایه گذاری در حوزه توسعه میدان های نفتی، معرفی فرصت های سرمایه گذاری در حوزه توسعه میدان های گازی، طرح های اکتشافی، ابزار نوین پتروکراد در تأمین مالی جمعی در صنعت نفت، مدل ها و روش های تأمین مالی و سرمایه گذاری در بالادست نفت و گاز، فرصت های سرمایه گذاری در حوزه های طرح های بهینه سازی انرژی، LNG و NGL و جمع آوری گازهای مشعل، تولید و انتقال نیرو، آب شیرین کن، خطوط لوله و مخازن، تقویت فشار گاز و واحدهای فراورش سریع الاحداث، حوزه پالایش/ پتروپالایش، زیرساخت انتقال و توزیع، معرفی ابزارهای مالی از بازار پول و سرمایه برای تأمین مالی طرح های پالایش و پتروپالایش موضوع های دیگر نشست های تخصصی برگزار شده بود.
رویداد «تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران» را می توان یکی از نشست های ماندگار در شرکت ملی نفت ایران قلمداد کرد که برگزاری آن همزمان با اخذ مصوبه شورای اقتصاد در خصوص تسهیل انعقاد و ایجاد قراردادها بالادستی بود. مصوبه ای مترقی و واقع بینانه مبنی بر بهبود نرخ بازدهی قراردادهای بالادستی، معافیت های مالیاتی است. افزون بر آن گام مهم دولت برای کوتاه کردن فرایندهای انعقاد قراردادها از دوره سه و چهار ساله به شش ماه را که مورد گلایه مقامات عالی نظام بود، باید از مزیتهای مهم و قابل توجه برشمرد. مجموعه اقدام هایی که باید آن را افقی تازه برای توسعه بالادست صنعت نفت تلقی کرد، این پیام را به همراه دارد که از سمت دولت شرایط مهیای آن است که بخش خصوصی به معنای واقعی کلمه ایفای نقش کند. بسیار امیدوار هستیم با این دست صادقانه که دولت و شرکت ملی نفت ایران به سمت جامعه دراز کرده است، با همراهی و پاسخ مثبت مواجه شده و بتوانیم به نفع کشور و مردم میادین نفتی و گازی را توسعه و پروژه های نفتی را به سرانجام برسانیم. بدون شک هر یک شغلی که در مسیر این فعالیت های توسعه ای ایجاد می شود، آرامش آن به خانوارهای ایرانی و اثرات مثبت آن به تمام ذی نفعان خواهد رسید.
اتفاق مثبت دیگر در این رخداد که به بازگشت اعتماد جامعه و بخش خصوصی به شرکت ملی نفت ایران کمک می کند، انتشار عمومی فرصت های سرمایه گذاری است که طی آن حتی در مورد نوع قرارداد علاوه بر اطلاعات ارائه شده با بخش خصوصی آماده مذاکره هستیم تا کار را برای توسعه کشور آغاز کنیم.
با توجه به استقبال کم بخش خصوصی از این رخداد برای مدیریت میهمانان 600 نفر را در فرایند تایید نام و مشخصات ورود به این رویداد حذف شدند که امیدوارم در نمایشگاه بین المللی بتوانیم پنل مختصرتری در این خصوص داشته باشیم.
مشعل: یکی از اولویت های مهم شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران از سال گذشته تا امروز و همزمان با شروع به کار دولت چهاردهم این بوده که افزون بر تامین نیاز کشور به انواع فراورده، روند توسعه و تکمیل پروژه ها متوقف نشود و در عین حال با مقابله انواع چالش ها و ناترازی ها، به ظرفیت پالایشی کشور بیفزاید.
راهبردهای اصلی شرکت ملی پالایش و پخش از ابتدای استقرار دولت چهاردهم و همسو با اهداف برنامه هفتم پیشرفت کشور و نیازهای این صنعت، حول چند محور اصلی ادامه پیدا کرده که افزایش تولید با تأکید بر تولیدات کیفی و تکمیل زنجیره ارزش پالایشی و بهره برداری از طرح های پالایشی در قالب ۲۴ طرح اولویت دار از جمله آنهاست؛ به طوری که برای بهره برداری از این طرح ها کمیته سرمایه گذاری و تأمین مالی نیز تشکیل شد و در نتیجه این پیگیری ها بود که طرح ایزومریزاسیون پالایشگاه شیراز در همان ابتدای دولت چهاردهم به بهره برداری رسید تا آنجا که امروز بنزین یورو۵ این پالایشگاه در دسترس قرار دارد و یا پروژه مهم دیگری همچون هیدروکراکر پالایشگاه آبادان راه اندازی شد تا روزانه ۵ میلیون لیتر نفت گاز یورو به تولیدات نفت گاز کشور اضافه شود.
محمدصادق عظیمی فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، با اشاره به شناسایی 24طرح اولویت دار گفت: «تمرکز بر تکمیل این طرح هاست و از آغاز طرح های جدید و بدون پیشرفت واقعی خودداری می کنیم. این پروژه ها با وجود سهامداران خصوصی و حمایت دولت انجام می شود و نیازمند مدیریت و هماهنگی مداوم هستند، ازاین رو نشست های هفتگی متعددی برگزار می کنیم و بازدیدهای متعددی داریم تا هرچه سریع تر این طرح ها به بهره برداری برسند.»
محسن پاک نژاد، وزیر نفت هم چندی پیش تاکید کرده بود: «با توجه به حجم سرمایه های موجود، در تلاش هستیم تا اجرای طرح های پالایشی را اولویت بندی کنیم و طرح های زودبازده را در اولویت اجرا قرار دهیم. همچنین تمام طرح های پالایشی که در سال های گذشته برنامه ریزی و تخصیص خوراک شده، در برنامه خواهد بود.»
در میان طرح های اولویت دار صنعت پالایش، تعداد قابل توجهی از طرح ها به ارتقای پالایشگاه های موجود و افزایش تعداد آنها اختصاص پیدا کرده و پیگیری و رسیدگی به رفع موانع این پروژه ها در ابعاد مختلفی با سرعت در حال انجام است؛ برخی از این پروژه ها که در پالایشگاه های مختلف کشور در دست اجرا هستند، عبارتند از:
شرکت پالایش نفت اصفهان: احداث واحد تصفیه هیدروژنی نفت کوره (RHU) به منظور سولفورزدایی و افزایش تولید نفت کوره کم گوگرد شرکت پالایش نفت اصفهان به میزان ۳۰۰هزار تن در ماه که تا پایان سال ۱۴۰۴ به سرانجام می رسد.
شرکت پالایش نفت آبادان: مطالعات طرح توسعه فاز ۴ پالایشگاه آبادان (Bottom Upgrading)، در تکمیل طرح توسعه و تثبیت فاز ۲ پالایشگاه آبادان در جهت کاهش نفت کوره و افزایش کیفیت محصولات با رعایت الزامات زیست محیطی، به صورت جامع انجام و امکان سنجی صورت گرفته که در صورت تامین منابع مالی، طرح اجرایی خواهد شد.
شرکت پالایش نفت بندرعباس: ارتقای محصولات سنگین این پالایشگاه با هدف کاهش حداکثری میزان نفت کوره تولیدی، تولید فراورده های پتروپالایشگاهی با ارزش افزوده بالاتر و در نتیجه افزایش میزان سودآوری پالایشگاه و افزایش تولید فراورده ها از جمله دیزل با کیفیت مطابق با بالاترین استانداردهای بین المللی اروپا و سازگار با محیط زیست انجام می شود. تولید محصول راهبردی کک نفتی با کیفیت موردنیاز صنایع آلومینیوم سازی و رفع نیاز به واردات این فراورده و قطع وابستگی به خارج از کشورتولید بنزین و نفت گاز یورو ۵، تولید پروپان، بوتان و انواع حلال ها، تولید روغن های پایه ۲ و ۳ از جمله دیگر اهداف این طرح است. این طرح در قالب سه فاز احداث واحدهای فرایندی، واحدهای جانبی و روغن سازی تا پایان سال ۱۴۰۴ به بهره برداری می رسد.
شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند: طرح تولید کک سوزنی با هدف کاهش نفت کوره و تولید ۹۵۰۰۰ تن کک در سال متناسب با میزان نیاز کشور پیش بینی شده است و طبق برنامه تا نیمه سال ۱۴۰۴ به سرانجام خواهد رسید.
شرکت پالایش نفت تهران: احداث واحدهای تصفیه نفتای سنگین و تبدیل کاتالیستی (CCR) با هدف کاهش بنزن از بنزین تولیدی و بهبود کیفی و کمی بنزین با افزایش تولید از ۶.۵ میلیون لیتر به ۸ میلیون لیتر بنزین و استاندارد یورو ۵ پیش بینی شده است.
شرکت پالایش مهر خلیج فارس: پالایشگاه میعانات گازی با ظرفیت ۱۲۰ هزار بشکه در روز با هدف تولید بنزین و نفت گاز با استاندارد یورو ۵ و گازمایع برنامه ریزی شده است. مجلس شورای اسلامی سال گذشته ۵۵۰ میلیون یورو تسهیلات به صورت نفت خام به این پروژه اختصاص داد و هم اکنون با 76 درصد پیشرفت در فاز اول در حال ساخت است و امیدواریم این پالایشگاه ظرف دو سال آینده وارد مدار شود. این پالایشگاه می تواند به تنهایی بیش از ۱۵ میلیون لیتر تولید بنزین کشور را افزایش دهد.
شرکت پالایش آدیش جنوبی: احداث پالایشگاه میعانات گازی به ظرفیت ۶۰ هزار بشکه در روز و با هدف تولید بنزین و نفت گاز با استاندارد یورو ۵ برنامه ریزی شده است. این پروژه در حال حاضر بیش از 93 درصد پیشرفت دارد و پیش بینی می شود در نیمه اول 1404 به بهره برداری برسد.
شرکت پالایش نفت تبریز: پیش بینی اجرای طرح جامع با هدف افزایش بنزین و نفت گاز و به حداقل رساندن تولید نفت کوره که پیش بینی می شود در 1405 به سرانجام برسد.
شرکت پالایش نفت لاوان: طرح احداث واحد تقطیر در خلا جدید و قیرسازی با هدف تبدیل ته ماند برج تفطیر اتمسفریک به محصولات با ارزش افزوده پیش بینی شده است. عملیات اجرایی این طرح آغاز شده است و پیش بینی می شود در پایان 1404 به سرانجام برسد.
شرکت پالایش نفت کرمانشاه: طرح ارتقای کمی و کیفی فراورده های تولیدی با هدف کاهش گوگرد نفت کوره، تولید کک، تصفیه هیدروژنی نفتا و ایزمریزاسیون و ارتقا به استاندارد یورو ۵ که طبق پیش بینی تا پایان سال ۱۴۰۴ به سرانجام می رسد.
شرکت پالایش نفت آناهیتا: احداث پالایشگاه نفت خام با هدف افزایش تولید بنزین و نفت گاز کشور با استاندارد یورو ۵ به ظرفیت ۱۵۰هزار بشکه در روز پیش بینی شده که این پروژه در انتظار سرمایه گذاری مناسب است.
پروژه پیشگامان سیراف: این پالایشگاه با ظرفیت 60 هزار بشکه پیش بینی شده و هم اکنون بالای ۵۰درصد پیشرفت دارد و با توجه به پیگیری های مستمر انجام شده و رفع موانع اجرایی پیش بینی می شود تاپایان 1405 تکمیل و آماده بهره برداری شود.
نکته قابل توجه درباره پروژه های پالایشی جدید همچون پروژه های پالایشی مهر، آدیش، خوزستان، جاوید انرژی و آناهیتا ضرورت ورود سرمایه گذاران جدید است. در واقع چالش اصلی در زمینه اجرایی نشدن و تاخیر در این طرح های تعریف شده که عمدتا مگاپروژه هستند، تامین مالی مناسب است. در صورتی که ۳۰درصد از منابع مالی را از طریق ظرفیت بازار سرمایه، ۱۵درصد از آورده سهامداران و مابقی نیز از تجمیع سرمایه دیگر پروژه های پالایشی تأمین شود، می توان امیدوار بود که این طرح های پالایشی به سرانجامی مطلوب برسند.
ضرورت تامین نیاز داخل و اهمیت حضور در بازار بین المللی فراورده ها باعث شده است در سال های اخیر تلاش زیادی برای افزایش ظرفیت پالایشگاهی انجام شود. ظرفیت پالایشگاهی نفت کشور در سال های اخیر به مرز ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است و وزارت نفت در کنار مگا پروژه های پالایشگاهی، ایجاد پالایشگاه های کوچک(مینی ریفاینری) ۵ تا ۵۰ هزار بشکه و پتروپالایشگاه های ۱۵۰ تا ۳۰۰ هزار بشکه ای را هم در دستور کار دارد.
در این میان، پیگیری برای تکمیل پروژه های مهم دیگری در سطوح بالاتر در دولت ادامه دارد. پروژه پتروپالایشگاه شهید سلیمانی از چهار سال پیش آغاز شده، اما هنوز نیازمند حمایت مالی است.
بنابر اعلام عظیمی فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، انعقاد مشارکت نامه و تامین مالی ساخت پتروپالایشگاه شهید سلیمانی با ظرفیت 300 هزاربشکه در روز نفت خام سنگین با بانک ها و هلدینگ های بزرگ داخلی، اخذ مصوبه شورای اقتصاد برای احداث این پتروپالایشگاه و انعقاد قرارداد واگذاری زمین اجرای این طرح انجام شده است.
همچنین مشارکت نامه و تامین مالی ساخت پالایشگاه مروارید مکران با ظرفیت پالایش روزانه 300 هزاربشکه نفت خام سنگین و فوق سنگین با بانک ها و هلدینگ های بزرگ داخلی منعقد شده و در حال پیگیری است. به نظر می رسد روند پیگیری و رسیدگی به امور پروژه های نیمه کاره پالایشی از ابتدای دولت چهاردهم با نتایج قابل قبولی ادامه دارد و به زودی باید در انتظار نوبت افتتاح این پروژه های بزرگ باشیم.
بی تردید تکمیل طرح های اولویت دار، در همه بخش های صنعت نفت از جمله پالایش و پخش فراورده های نفتی به عنوان سیاستی راهبردی، می تواند افزون بر افزایش ظرفیت پالایشی کشور برای پاسخگویی به نیازهای داخل، مدخلی باشد برای سودآوری و حضور چشمگیر تر این بخش از صنعت نفت در بازارهای جهانی به واسطه صادرات مازاد محصولات پالایشی.
لیلامهداد: ورود پیمانکاران به صنعت نفت به اوایل قرن بیستم برمی گردد، یعنی از همان ابتدای شکل گیری صنعت نفت در ایران. پیمانکاران از همان دوره فعالیت کمپانی های خارجی مانند «بریتیش پترولیوم» در صنعت نفت بودند و به مرور به بخش جدایی ناپذیر ساختار آن بدل شدند. آغاز فعالیت اکتشاف و استخراج به مسجدسلیمان و هفتکل برمی گردد. در آن برهه کمپانی های خارجی برای تامین خدمات جانبی، پیمانکاران محلی را به کار گرفتند. در این میان «حاج رستم شارانی زاده»، یکی از قدیمی ترین پیمانکارانی است که روزگاری خدماتی چون حمل ونقل و لجستیک را به کمپانی های نفتی ارائه می داد. حضور پیمانکاران در صنعت نفت تا جایی پیش رفت که اولین قراردادها میان شرکت ملی نفت و پیمانکاران در سال 1326 بسته شد؛ هرچند قانون قراردادهای پیمانکاران اکتشاف و تولید در سال 1348 به تصویب رسید تا چارچوب حقوقی همکاری با پیمانکاران خارجی تعیین شود؛ البته تاریخ به برگ زرین انقلاب اسلامی که رسید، حضور پیمانکاران داخلی پر رنگ تر شد و شاهد تولد شرکت هایی مانند پتروپارس و OIEC در دهه 70 بودیم. در ادامه نیز صلاحیت شرکت هایی مانند انرژی دانا و مپنا هم تایید شد. حالا اما براساس آخرین داده ها، 105 تا 120هزار کارگر پیمانی مستقیم و غیرمستقیم در بخش های مختلف صنعت نفت، (گاز، پتروشیمی و...) همکاری می کنند. آمار کارکنان رسمی هم به حدود 61 هزار نفر می رسد که مستقیم با شرکت ملی نفت ایران قرارداد دارند، هر چند حدود 34 تا 35 هزار نفر با گذراندن دوره های آزمایشی، استخدام رسمی شده اند.
شهرام احمدی، مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت بر این باور است که برون سپاری فعالیت ها، به بخش اصلی کسب وکار صنعت بدل شده تا جایی که حضور پیمانکاران را در اغلب فعالیت های صنعت از جمله بهره برداری، تعمیرات و... شاهد هستیم. او گریزی می زند به گذشته نه چندان دور؛ شاید کمتر از 20سال؛ دوره ای که بنابرنظر مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت، پیمانکاران مشخصا در بحث های توسعه ای، پروژه های ساختمانی و نصب ایفای نقش می کردند. احمدی از دورانی یاد می کند که بخش عمده وظایف مستمر در تاسیسات تولیدی و عملیاتی به عهده نیروهای رسمی صنعت نفت بوده: «سطح فعالیت پیمانکاران در صنعت نفت فراگیر شده، به طوری که کارکنان پیمانکار در حوزه پیمان های مستمر و غیرپروژه ای، 48 درصد کل کارکنان صنعت نفت را تشکیل می دهند.»
بنابر اظهارات مدیرکل بهداشت ایمنی و محیط زیست وزارت نفت، ضعف در اجرای الزامات نظام مدیریت اچ اس ای پیمانکاران، نقص در صدور پروانه های کار، رعایت نکردن دستورعمل های کاری، آموزش و صلاحیت 5 علت ریشه ای در حوادث هستند که به فراوانی تکرار شده اند.
به اعتقاد مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت، الزام های اچ اس ای پیمانکاران در صنعت نفت، صلاحیت اچ اس اس پیمانکاران، نقش و مسئولیت های کارفرما و پیمانکار از منظر شفاف بودن و نقش و مسئولیت ها، موضوع مهمی است. احمدی یکی از موضوع های مهم را که در حوادث سال های اخیر نمود بیشتری داشته است، تعدد پیمان های تعمیراتی و عملیاتی و تنوع پیمانکاران مجری عملیات در تاسیسات صنعت نفت می داند: «32درصد موارد اثرگذار در حوادث، به ضعف در کنترل های عملیات و عدم نظارت اثربخش بر انجام فعالیت ها برمی گردد.»
مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت، عوامل دخیل در حوادث را در 4 دسته کلی تقسیم بندی می کند. او معتقد است یکی از مسائل مهم، وجود مشکلاتی در ضوابط ایمنی عملیات در اجراست. احمدی بر این باور است، مشخصا 3دسته ضابطه اصلی در این زمینه وجود دارد که در حوادث نقش کلیدی بازی می کنند؛ ورود به فضای بسته، نظام صدور پروانه های کاربرگ و جداسازی فرایندی. او بر این مساله تاکید دارد که در حوزه کنترل عملیات و نظارت، مهم ترین مساله ای که شناسایی شده، سرپرستی و نظارت است. او اظهار می کند: «سرپرستی و نظارت در فعالیت های همزمان، چالش های خاص خودش را دارد؛ البته فعالیت در روزهای تعطیل و ساعات غیر اداری هم از عوامل تاثیرگذار هستند.» به بیان احمدی درخصوص شناسایی خطرات و ریسک ها، شاید مهم ترین مساله را بتوان فعالیت های همزمان و کنترل ریسک این فعالیت ها عنوان کرد.
احمدی بر این باور است که در بررسی آمارها و ارقام مربوط به فوت، فرایند پیشگیری از اهمیت بالایی برخوردار است. به اعتقاد او در واکاوی علل حوادث باید به پایین ترین بخش هرم، یعنی شاخص های پیشگیری مانند ممیزی آموزش، مدیریت تجهیزات بحرانی از منظر اچ اس ای و فرایندهایی از این دست توجه ویژه شود. مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت با اشاره به اینکه نظام نامه آموزش اچ اس ای صنعت نفت به اهمیت آموزش اچ اس ای پرداخته است، عنوان می کند: «این نظام نامه مشخصا تکالیفی را برای کارفرمایان و پیمانکاران در نظر گرفته تا چگونگی ساماندهی مساله اچ اس ای قراردادهای فی مابین مشخص باشد.» احمدی با تاکید بر سند مربوط به نظام سازماندهی اچ اس ای در صنعت نفت که در سال 1402 ابلاغ شده، بیان می کند: «به واسطه این سند، موضوع اچ اس ای پیمانکاران به عنوان فرایندی که باید صاحب اصلی داشته باشد، تعریف شده؛ چون قبل از این سند، اچ اس ای پیمانکاران به عنوان بخشی از شرح وظایف ایمنی و آتش نشانی تعریف شده بود.»
با استناد به صحبت های مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت در سال 1402 حوادثی در حوزه تعمیرات اساسی رقم خورد که برخی به چالش بدل شد. به بیان احمدی واکاوی این اتفاقات، تقسیم شدن فرایند تعمیرات اساسی به 3 بخش قبل از تعمیرات، زمان اجر او بعد از تعمیرات را در پی داشت. او با اشاره به اینکه در تعمیرات، به شکل سنتی تمام تمرکز به زمان اجرا معطوف می شود، اظهار می کند: «در کمال تعجب بررسی ها نشان داد بیشترین تلاش ها باید قبل از اجرا باشد، یعنی در مراحل برنامه ریزی و آماده سازی.» به گفته مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت، مستندسازی فعالیت ها نکته مهمی است که پیمانکاران باید از ابتدا و پیش از برنامه ریزی تا انتهای پروژه ها آن را در نظر بگیرند؛به عبارت ساده تر 3 فرایند آموزش صلاحیت، مدیریت ریسک و مدیریت فردی، از ابتدا تا انتها باید رعایت شود تا با اطمینان بتوان از تعمیرات اساسی ایمن صحبت کرد.
مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت معتقد است در مقوله اچ اس ای، پیمانکاران از مرحله برنامه ریزی تا مرحله تجهیز کارگاه، ریسک بالایی را تجربه می کنند؛ هرچند این موضوع کاملا طبیعی است. احمدی در خصوص مدیریت ریسک و پروژه ها و طرح ها اظهار می کند: «کارفرما قبل از تجهیز کارگاه پیمانکار و در مرحله برنامه ریزی، مناقصه و پیش تجهیز با ریسک بالایی رو به روست؛ البته در مرحله تجهیز و اجرا، این پیمانکار است که به دلیل ریسک بالا باید بیشترین تمرکز را داشته باشد.» به باور او، کارفرما باید در فرایند برنامه ریزی و طرح ریزی برون سپاری اعم از منبع یابی، ارزیابی توانمندی پیمانکاران، مناقصه و پیش تجهیز، بیشترین تمرکز را روی حوزه مدیریت اچ اس ای داشته باشد. به بیان احمدی، بخش مهم و حیاتی برای کارفرما مرحله پیش تجهیز است. درواقع در این مرحله باید تمام موضوعات با جزئیات و حساسیت های موجود، میان کارفرما و پیمانکار ردوبدل شود.
در توسعه صنعت گاز انقلاب رخ داده است
مهناز محمدی: در اتاق فرمان صنعت گاز ایران، جایی که هر تصمیم، مسیر چرخش چرخ های صنعت و گرمایش خانه ها را تعیین می کند، با مردی گفت و گوکردیم که سکان هدایت توسعه شبکه گاز کشور را در دست دارد. بهنام میرزایی، سرپرست شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، از چالش های اجرای پروژه های کلان می گوید؛ از معماری شبکه ای که کشور را به هاب انرژی منطقه تبدیل کرده است و از برنامه های آینده که می تواند ایران را در رده بازیگران اصلی بازارجهانی گاز قرار دهد. اینجا از خطوط لوله ای می شنویم که همچون رگ های حیاتی، در جای جای کشور ریشه دوانیده اند و از تاسیسات تقویت فشار گاز و ذخیره سازی که مانند یک قلب برای صنعت انرژی ایران می تپد.در ادامه گفت و گو با وی را می خوانید.
تکمیل و بهره برداری از 55 تاسیسات تقویت فشار گاز شامل 210 توربوکمپرسور و بیش از 12 هزار کیلومتر خطوط لوله انتقال گاز فشار قوی از 8 تا 56 اینچ که خطوط انتقال گاز چهارم، تا یازدهم که بخشی از شبکه ترانزیت گاز به ۷ کشور همسایه را در برمی گیرد، از جمله اقدام هایی است که توسط شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به ثمر نشسته است. این شرکت به عنوان بازوی توانمند اجرایی صنعت گاز ایران، نقش منحصر به فردی در ایجاد زیر ساخت های توسعه ای صنعت گاز ایفا و افزون بر احداث خطوط انتقال گاز در داخل کشور، زیر ساخت های صادراتی و ترانزیت گاز را هم به کشورهای همسایه همچون آذربایجان، ارمنستان، ترکیه، ترکمنستان، پاکستان، عمان و عراق ایجاد کرده است.
از زمان تاسیس شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران(سال 1384) تا کنون، 26 میلیارد دلار به دارایی های شرکت ملی گاز ایران افزوده شده است که این رقم با توجه به اجرای پروژه های در دست اقدام و بهره برداری از آنها افزایش می یابد و ارزش افزوده قابل توجهی برای صنعت گاز ایجاد خواهد کرد. از سوی دیگر، اجرای خطوط انتقال گاز به کشورهای آذربایجان، ترکیه، پاکستان و عراق که نقش ایران را به عنوان هاب انرژی منطقه تقویت می کند، بخش دیگری از فعالیت های اثرگذار این شرکت محسوب می شود.
در آستانه 20 سالگی فعالیت شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، فضای همدلی در شرکت را خیلی مثبت می بینم. این شرکت از گذشته تا کنون پروژه های بزرگی را انجام داده است و هم اکنون نیز 94 پروژه در دست اقدام دارد؛ این طرح ها شامل 38 پروژه خط لوله انتقال گاز به طول 2 هزار و 600 کیلومتر، 8 پروژه تاسیسات تقویت فشار گاز، 4 طرح ذخیره سازی گاز طبیعی، همچنین3 پروژه پالایشی، 8 پروژه سیستم های اندازه گیری، 18 پروژه دیسپچینگ و مخابرات و 15 پروژه تاسیسات زیر بنایی و ساختمانی است.
خطوط انتقال گاز، پروژه هایی هستند که اجرای آنها به شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران ابلاغ شده، ضمن این که در همین حوزه پروژه هایی مثل خط نهم سراسری در دست اجراست.
این خط انتقال گاز درچهار گستره تعریف و اجرایی شده و امیدواریم در6 ماه نخست امسال، راه اندازی شود. پروژه احداث خط لوله نهم سراسری، ضمن تاثیر مثبت در شبکه گاز، به تراز انرژی کشور نیز کمک بسزایی خواهد کرد.
خط لوله نهم سراسری در مسیری به طول 400 کلیومتر از خرم آباد تا کوهدشت و در چهار گستره 100 کیلومتری در دست اجراست. هر چهار گستره فعال هستند؛ به طوری که در دو گستره این طرح، پیشرفت کار 92 درصد و دو گستره دیگر 80 درصد است.
با توجه به اهمیت پروژه و تاکید سعید توکلی ، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، پیش بینی می شود این پروژه برای زمستان امسال آماده بهره برداری باشد.
فازدوم پروژه ذخیره سازی سراجه قم در حال حاضر در مرحله بهره برداری قراردارد، بخش زیرزمینی پروژه در مردادماه و بخش روزمینی آن نیز اوایل اردیبهشت ماه امسال به بهره برداری می رسد. پروژه ذخیره سازی سراجه قم، پروژه ای زیرساختی است و در زمانی که مصرف گاز کم است، ذخیره سازی در این مخزن صورت می گیرد؛ به طوری که زمستان و در اوج مصرف، گاز ذخیره شده در این مخزن به خط سراسری تزریق می شود.
درمجموع می توان یادآور شد که جانمایی پروژه ذخیره سازی برای تقویت خطوطی است که مصرف زیادی در زمستان در آن منطقه داریم و به تراز انرژی کشور کمک می کند.
پروژه ذخیره سازی شوریجه هم در خانگیران و فاز دوم آن در دست اقدام است که پیگیری مشکلات مربوط به این پروژه به صورت مستمر صورت می گیرد.
بر اساس برنامه ریزی ها، این پروژه امسال به بهره برداری می رسد.
پروژه 400 کیلومتری خطوط انتقال گاز به این شرکت ابلاغ شده است که بخشی از خط یازدهم سراسری یا بخشی از خط دوازدهم خواهد بود. احداث 3 ایستگاه تقویت فشار نیز در مرحله طراحی قرار دارد. به صورت مرتب و منظم در حال انجام مناقصه و انتخاب پیمانکار هستیم تا پروژه ها در کوتاه ترین زمان به بهره برداری برسند.
خط دهم سراسری گاز در دو گستره انجام می شود و پیمانکار آن مشخص و کار آن آغاز شده است.
خط لوله نهبندان - سر بیشه پاکات مالی آن باز و پیمانکار آن مشخص شده است. این خط به توسعه گاز در جنوب شرق کمک می کند و از پروژه های اصلی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به شمار می آید. برای اینکه پروژه را زودتر به بهره برداری برسانیم، فرایند برگزاری مناقصه را تسریع کرده ایم.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به بهینه سازی اجرای پروژه ها نیز فکر می کند، زیرا می خواهد هزینه اجرا را کاهش دهد. پروژه های فارغ از خطوط انتقال گاز، پروژه هایی است که می تواند به بهینه سازی مصرف سوخت کمک کند. برای مثال، طراحی پایه بهینه سازی ایستگاه های تقویت فشار به روش ORCو SRC انجام شده است؛ از سوی دیگر، در این خصوص گزارشی را به عنوان مطالعه به شرکت ملی گاز ایران ارائه داده ایم که خروجی آن مربوط به در خواست ما از شرکت ملی گاز ایران است؛ بر این اساس که شرکت ملی گاز ایران، ابلاغ و دستور کاری به ما بدهد که بتوانیم از بازیافت توربین ها برای تولید انرژی استفاده کنیم. این تولید می تواند برق باشد برای مصارف ایستگاه ها و یا به شبکه سراسری برق منتقل شود. حوزه ای که شرکت ملی گاز ایران باید امسال به آن فکر کند، بهینه سازی مصرف انرژی در بخش صنعتی و مصارف خانگی است؛ حوزه هایی که می توانند به موضوع تراز انرژی کمک کند.
در ارتباط با موضوع بهینه سازی ایستگاه های تقویت و تقلیل فشارگاز، شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران مطالعه کرده و این مطالعات را در اختیار شرکت ملی گاز قرارداده است. اگر شرکت ملی گاز ایران اجرای این پروژه ها را ابلاغ کند، از آن استقبال می کنیم و اگر هم به بخش دیگری واگذار شود، دانش خود را در اختیار آنها قرار خواهیم داد، مانند هوشمند سازی که این حوزه به بحث بهینه سازی و تراز انرژی بر می گردد و مصرف در بخش صنعتی و خانگی را تحت تاثیر قرار می دهد. سازندگان و همچنین پیمانکاران و مشاوران خبره را در این حوزه شناسایی کرده ایم. هر تصمیمی شرکت ملی گاز ایران بگیرد، آماده اجرا هستیم. بهینه سازی و هوشمند سازی جزء الزامات شرکت ملی گازایران است که امیدواریم موفق شود.
این شرکت درحوزه های مختلف به بلوغ رسیده است و آمادگی داریم در همه حوزه ها کمک کنیم، اگر پیشنهادی مطرح شود، حتما از آن استقبال خواهیم کرد.
تأمین مالی و تسریع در اجرای پروژه ها، از مهم ترین موضوع هاست؛ بر این اساس، کاهش زمان برگزاری مناقصات و تشکیل کارگروه های تخصصی برای نظارت بر پیشرفت پروژه ها از اقدام هایی است که در این زمینه انجام می شود.
استفاده از مدل های نوین مانند BOT و جذب سرمایه گذاران خصوصی، همچنین همکاری با صندوق توسعه ملی برای اجرای پروژه های کلان، از جمله اقدام هایی است که به منظور تامین مالی پروژه ها صورت می گیرد.
اجرای موفق طرح ها، منوط به تلاش و همگرایی نیروی انسانی است؛ موضوعی که در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران وجود دارد و برپایه این تلاش ها گام های موفقی برداشته شده است.
سرمایه اصلی شرکت مهندسی و توسعه گازایران، نیروی انسانی آن است. هیچ سرمایه ای غیر از نیروی انسانی نداریم ما تاسیسات را اجرا می کنیم ،از مرحله اجرا تا مرحله تحویل به بهره بردار، با تلاش نیروی انسانی تحقق می یابد. شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در بخش نیروی انسانی به نبوغ و بالندگی رسیده است. ارتقا و توسعه نیروی انسانی، یکی از اهداف اصلی این شرکت است؛ زیرا آنها سرمایه و دارایی های مهمی هستند. با توجه به همین اهمیت، برنامه های آموزشی و توسعه مهارت ها نیز در اولویت قرار دارد.
ارتقای کیفیت اجرای پروژه ها و بهبود فرایندهای اجرایی، از اولویت های اساسی این شرکت است که با تشکیل کارگروهی متشکل از خبرگان اجرا و نیروهای جوان شرکت، گام های مؤثری در بهبود فرایندهای اجرایی و تسهیل تحول در پروژه ها برداشته می شود.
توسعه منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر در هفته دولت کلید می خورد
مشعل: منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر به عنوان یکی از بزرگترین هاب های اقتصادی کشور، تعداد زیادی از مجتمع های پتروشیمی در بالادست، میان دست و پایین دست را در درون خود جای داده و همزمان، قابلیت صادرات محصولات و تامین همه زیرساخت های داخلی خود را دارد. توسعه این منطقه و اجرایی شدن بسیاری از پروژه ها در فاز دوم آن، از نیمه دهه 90 آغاز و به عنوان یکی از برنامه های مهم شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و مدیریت این منطقه در دوره های مختلف مدیریتی دنبال شده است.
پیگیری های مربوط به توسعه منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر در فاز دوم، طی سال های گذشته فراز و نشیب زیادی داشته و به سبب همجواری این محدوده با منابع طبیعی، حساسیت های زیست محیطی را همراه داشته است. در دوره اخیر و با توجه به پیگیری های دولت چهاردهم برای تکمیل پروژه های نیمه تمام، اهتمام ویژه ای در رفع موانع اجرایی این پروژه شاهد بوده ایم و حالا سید حمید رضا عباسی، دبیر طرح توسعه منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر در گفت وگو با خبرنگار «مشعل»، از هماهنگی با محیط زیست و صدور مجوز از سوی این سازمان محیط تا پایان اردیبهشت ماه خبر می دهد.
سیدحمیدرضا عباسی، با اعلام اینکه مجوزهای مربوط به منطقه جدید را در چند بخش پیش برده ایم، گفت: بخشی از مجوزها مربوط به زیرساخت های مختلف همچون آب، برق، گاز و خوراک نفت بوده است. با توجه به مواجه بودن کشور با موضوع ناترازی، تصمیم گرفته شد برای تامین نیاز فاز دوم منطقه، یک پتروپالایشگاه با ظرفیت ۱۵۰ هزاربشکه نفت خام در روز احداث شود که این موضوع، با موافقت وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران همراه است. همچنین مجوز اختصاص ۷.۲ میلیون مترمکعب گاز در روز از شبکه گاز سراسری گرفته شده تا برای طرح هایی که در زمان بهره برداری به سرویس می آیند، به عنوان سوخت استفاده شود.
عباسی درباره تامین آب مورد نیاز منطقه جدید گفت: آب مورد نیاز منطقه جدید (فاز دوم ) در زمان ساخت، از منابع آب منطقه ماهشهر تامین می شود و برای این موضوع، با آبفای منطقه ماهشهر هماهنگی لازم شده تا روزانه ۶ هزار متر مکعب آب را تامین کنند. در زمان بهره برداری نیز ۵۰ هزار متر مکعب آب در روز از محل مازاد منابع آب داخل منطقه استفاده و با خط لوله به منطقه جدید منتقل می شود.
وی افزود: البته بر اساس قانون برنامه و بودجه، ما موظف هستیم آب مورد نیاز کل صنایع منطقه را از محل آب های نامتعارف تامین کنیم و طرح آب شیرین کن را که مطالعات آن در شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تصویب شده، اجرا کنیم. در حال حاضر هم پتروشیمی فجر انرژی خلیج فارس مطالعات این طرح را انجام داده و در حال بررسی و اخذ مجوزهای آن هستیم. به این ترتیب طی سال های آینده در کل منطقه و بخش جدید آن برای بهره برداری از آبهای نامتعارف استفاده خواهیم کرد.
دبیر طرح توسعه منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر با اعلام اینکه مجوزهای تامین برق منطقه جدید در زمان ساخت و ساز از برق منطقه ای ماهشهر اخذ شده است، اظهار کرد: در زمان ساخت منطقه جدید 8 مگاوات در ساعت برق موقت برای شروع ساخت و ساز و تجهیز کارگاه پیمانکاران دریافت می کنیم تا بتوانیم زیرساخت هایی مثل روشنایی پروژه ها و خیابان ها و مسیرهای دسترسی را داشته باشیم؛ البته این 8 مگاوات قابل توسعه تا ۳۰ مگاوات بر ساعت خواهد بود تا برای طرح های صنایع پایین دستی در زمان بهره برداری مورد استفاده قرار گیرد.
وی با اشاره به برنامه ساخت یک نیروگاه برق 500 مگاوات بر ساعت در داخل منطقه جدید، اظهار کرد: این نیروگاه، برق مورد نیاز مجتمع ها و صنایع میانی را تامین خواهد کرد. در عین حال شرکت فجر انرژی خلیج فارس که در منطقه ویژه فعلی حضور دارد، می تواند برق مازاد خود را از طریق شبکه های هوایی به طرح های توسعه جدید انتقال دهد.
عباسی با اعلام اینکه کمیته ای به نام کمیته زیربنایی استان در استانداری تشکیل و مجوز کلی اقدام در این محدوده اخذ شده است، اظهار کرد: همزمان با اخذ نهایی مجوز محیط زیست، عملیات اجرایی در این منطقه آغاز خواهد شد. در حال حاضر مجوز محیط زیست این پروژه در کمیته ماده 2 این سازمان در حال بررسی است و امیدواریم تا پایان اردیبهشت ماه این مجوز محیط زیست صادر شود؛ چرا که بعد از آن می توانیم در کمیته توسعه استان، سند مالکیت این زمین ها را اخذ کنیم.
وی با بیان اینکه معارض های محلی در این محدوده برطرف شده و در حال حاضر تنها منتظر مجوز محیط زیست هستیم، افزود: این زمین به مساحت 3300 هکتار متعلق به اداره منابع طبیعی است و پس از این مراحل، کار تملک و عملیات اجرایی آغاز خواهد شد. بهمن سال گذشته و در جریان بازدید شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از منطقه ماهشهر و محدوده جدید در مورد مجوزهای مربوط به آب و الزامات مربوطه صحبت و هماهنگی صورت گرفت.
وی تصریح کرد: سازمان منطقه ویژه متعهد است در زمان اجرا و بهره برداری از این محدوده جدید، الزامات زیست محیطی را رعایت کند. در این خصوص، مطالعات اثرات ارزیابی زیست محیطی را تقدیم سازمان حفاظت محیط زیست خواهیم کرد و همه اقدامات به صورت اشتراکی و با هماهنگی کامل خواهد بود تا از بروز هرگونه مشکلی جلوگیری شود.
عباسی با اشاره به پیش بینی های صورت گرفته برای پروژه ها و سرمایه گذاری در منطقه جدید، اظهار کرد: مشاور مربوط به پروژه بر اساس خوراک های موجود در منطقه و دسترسی هایی که پیش بینی شده، بسته های سرمایه گذاری را پیش بینی کرده که این طرح ها و بسته ها برای بررسی به شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران ارائه شده است. این بسته ها و طرح ها شامل صنایع پایین دستی و میانی صنعت پتروشیمی است که در زمان نمایشگاه به متقاضیان ارائه می شود.
وی با اعلام اینکه تاکنون۱۵ طرح معرفی و ارائه شده که برای 8 مورد آن متقاضی وجود دارد، افزود: این متقاضیان بیشتر مربوط به توسعه در بخش میان دستی پتروشیمی هستند؛ البته در این مسیر می توانیم با مجموعه هایی مثل هلدینگ خلیج فارس که متولی اجرای پارک پتروشیمی در امیدیه هستند، مشارکت و همکاری داشته باشیم، بخصوص اینکه هلدینگ می تواند برای اجرای برنامه های خود از زیرساخت های موجود در منطقه استفاده کند.
دبیر طرح توسعه منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ماهشهر اظهار امیدواری کرد که عملیات اجرای منطقه جدید پتروشیمی در ماهشهر از شهریور ماه و همزمان با هفته دولت آغاز شود. وی افزود: با توجه به زمان رسیدگی مجوز در محیط زیست و قولی که تا پایان اردیبهشت داده شده، می توانیم بگوییم که از شهریور ماه ( هفته دولت) کلنگ را بر زمین می زنیم و وارد عملیات اجرایی می شویم.
عباسی، حجم سرمایه گذاری پیش بینی شده برای پروژه های منطقه جدید، بجز زیرساخت های منطقه را حدود ۳۰میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: امیدواریم که با شروع کار، سرمایه گذاران بیشتری برای این طرح رقابت داشته باشند و حتی انتظار داریم با توجه به مذاکرات پیش رو، فضایی برای حضور سرمایه گذاران خارجی فراهم شود.
مسئول پروژه ال ان جی پژوهشگاه صنعت نفت از برنامه ریزی برای خودکفایی می گوید
لیلا مهداد: از دانش آموختگان مقطع دکترای مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و یکی از زنان توانمند شاغل در پژوهشگاه صنعت نفت؛ امروز راوی داستانش برای «مشعل» است. «لاله شیرازی» در دوران تحصیلات دانشگاهی، کار آزمایشگاهی انجام داده و در مقطع دکترا، در زمینه فرایند کاتالیستی تبدیل الفین های سبک به هیدروکربن های مایع در محدوده بنزین و دیزل تحقیق کرده است: «با توجه به نیاز دنیا به تولید سوخت، این فرایند یکی از موضوعات به روز و تاثیرگذار در صنعت است.» تحصیلات دانشگاهی که به پایان رسید، «شیرازی» آماده شد برای تجربه فضای کار. او ابتدا سه سال به عنوان مهندس فرایند در شرکت مهندسی مشاور، فعالیت های مهندسی انجام داد. روزشمار روزگار به سال 1382 که رسید از طریق جذب نخبگان وارد صنعت نفت شد. او از همان زمان تا همین لحظه در پژوهشگاه صنعت نفت مشغول به كار است و در حال حاضر سمت مسئول پروژه ال ان جی را به عهده دارد. «لاله» با نام طایفه «شیرازی» هم کار آزمایشگاهی را جذاب یافته، هم فعالیت در عرصه مهندسی را: «هم کار آزمایشگاهی جذاب است و هم فعالیت در عرصه مهندسی. با این وجود بیشتر دوره کاری ام مربوط به پروژه های مهندسی است.»
بانوی تلاشگر پژوهشگاه صنعت نفت، مسئولیتی هم در دانشگاه نفت به عهده گرفته و در قامت یکی از اعضای هیات علمی وزارت علوم نقش آفرینی می کند. او که استادیار پژوهشی پایه 17 است، در عرصه علم آموزی به دانشجویان فعالیت می کند: «بعد از دوره تحصیلم، راهنمایی تعدادی پروژه دانشجویی را عهده دار بودم. انجام کارهای علمی، تحقیقاتی و تهیه مقاله، جذابیت های خاص خودش را برایم دارد. در واقع برایم دلنشین و یادآور روزهای خوش تحصیل و اشتیاق آموختن است.»
آدمی به وقت بزرگسالی، عهده دار نقش هایی می شود تا در عرصه اجتماعی در حد توانش بدرخشد و نیروی محرک یکی از چرخ دنده های جامعه اش باشد. «شیرازی» در پروژه های تاثیرگذار پژوهشکده گاز نیز حضور فعالی داشته: «طی این مدت مسئولیت طرح تبدیل متانول به الفین های سبک و هیدروکربن های سنگین را به عهده داشتم. این طرح از سوی مدیریت پژوهش و فناوری شركت ملی نفت ایران به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار شده بود.» بنابر گفته های مهندسی از دنیای شیمی و نفت، متانول در کشور به میزان بالایی تولید می شود، بنابراین تبدیل آن به محصولات با ارزش افزوده بالاتر، اهمیت زیادی دارد.
در میانه کارنامه کاری «شیرازی»، پروژه های متعددی به چشم می خورد. پروژه هایی که گاهی در قامت مسئول ظاهر شده یا تحت عنوان همکار مشارکت داشته است. پروژه هایی همچون تبدیل گاز به محصولات باارزش در فرایند جی تی ال (سنتز فیشر– تروپش) که در آن گاز سنتز به مجموعه ای از هیدروکربن های سنگین در محدوده بنزین و گازوئیل تبدیل می شود یا پروژه تصفیه گاز ترش با حلال آمین و پروژه تولید هیدروژن در پالایشگاه های مختلف نفتی و ... البته گاهی اوقات هم «شیرازی» در چند پروژه همزمان حضور داشته: «هر پروژه اهمیت خودش را دارد، بنابراین برای اینکه همه کارها با کیفیت مناسب به سرانجام برسند، مدیریت زمان حرف اول را می زند.»
«شیرازی» حدود 10 سالی است در طرح تولید گاز طبیعی مایع شده یا ال ان جی با حمایت مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران در کنار همکارانش فعالیت می کند. ال ان جی مایعی است بی بو، شفاف و غیررسمی که با تبرید و میعان گاز طبیعی در دمای 160- درجه سانتی گراد، در فشار حدود اتمسفریک تولید شده و با کاهش حجم 600 برابری یک روش اقتصادی مناسب برای انتقال و ذخیره سازی گاز طبیعی است. بنابه گفته های «شیرازی» با توجه به مشکلات انتقال گاز از طریق خط لوله در مسافت های طولانی و سخت گذر و هزینه سرمایه گذاری بالای آن، ال ان جی به عنوان روشی جایگزین برای انتقال گاز مطرح است: «آسیا بزرگ ترین واردکننده ال ان جی در جهان است. کشورهایی نظیر ژاپن، چین و کره جنوبی نقش اصلی را در این بین ایفا می کنند.»
«شیرازی» دغدغه مند است؛ دغدغه هایی از جنس کار. گویی حس زنانه و مادرانه اش، چاشنی کارهای تخصصی اش شده تا همه چیز در کمال دقت و ظرافت پیش برود. او از دغدغه سال های اخیر می گوید. دغدغه ناترازی و محدودیت گازرسانی در فصول سرد سال که به کاهش تولید محصول و ایجاد عدم النفع در صنایع مختلف منجر شده است؛ هرچند ال ان جی به عنوان یک راهکار برای برطرف کردن این دغدغه ها مطرح است.
مسئول پروژه ال ان جی از ناترازی گاز می گوید؛ مشکلی که این روزها کشور با آن مواجه است: «برای رفع آن می توان در تابستان و ماه هایی که گاز کمتری مصرف می شود، گاز را به مایع تبدیل و در مخازن ذخیره کرد تادر فصول سرد سال، مجدد آن را تبدیل به گاز کرده و در صنعت از آن بهره برد.» «شیرازی» با بیان اینکه هم اکنون، حدود 300 واحد اوج سایی ال ان جی در کشورهای مختلف (بخصوص در آمریکا و ژاپن) فعالیت می کنند، از علم و تجربه اندوخته شده در این زمینه طی سال ها کار در پژوهشکده گاز می گوید: «طی سال ها علم آموزی و تجربه اندوزی در پژوهشکده گاز، شرکت های مختلف پتروشیمی و فولاد برای مساعدت گرفتن و گذر از این دوران، متقاضی انجام پروژه در زمینه ال ان جی از سوی پژوهشگاه شده اند.» متقاضیانی که تعداد آنها رو به افزایش است.
بنابه گفته «شیرازی» هم اکنون، پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بازوی دانشی و فناوری، کنار شرکت آهن و فولاد ارفع در منطقه اردکان یزد در حال اجرایی کردن اولین طرح تولید و ذخیره سازی ال ان جی به منظور اوج سایی مصرف گاز است: «در صنعت فولاد، عدم النفع ناشی از قطعی گاز در فصول سرد سال قابل توجه است، بنابراین اجرایی شدن این پروژه با توجه به حجم سرمایه گذاری موردنیاز طرح، توجیه پذیر است.» «شیرازی» مسئول این پروژه در پژوهشگاه، با همراهی تیمی دلسوز و تحت حمایت روسای پژوهشگاه آستین همت بالا زده اند برای به ثمر نشستن این پروژه. او خبرهای خوشی درباره این طرح دارد، شامل تکمیل فاز طراحی، تهیه مدارک مهندسی و اجرای فونداسیون مخازن ال ان جی: «آرزو می کنم شاهد اجرایی شدن یک واحد ال ان جی در کشور باشیم.» این زن از دنیای فرمول های شیمی بر این باور است که در محیط کار، جنسیت باید کنار زده شود و تنها مبنای ارزیابی ، توانمندی ها باشد: «افراد باید در محیط کار بدون در نظر گرفتن جنسیت وتنهابراساس توانمندی هایشان ارزیابی شوند. بسیاری از زنان در محیط دانشگاه موفق تر از محیط های کاری ظاهر شده اند. درواقع اغلب زنان با رتبه های برتر فارغ التحصیل می شوند؛ زیرا ارزیابی افراد در محیط های دانشگاهی تنها براساس توانایی و نه جنسیت آنها صورت می گیرد.»
مهارت های سلامت روان کارکنان دور از خانواده در گفت وگو با روان شناس بیمارستان صنعت نفت تهران تشریح شد
مشعل: کارکنان اقماری صنعت نفت، بخشی از عمر کاری خود را دور از خانه و خانواده به کار مشغولند؛ این دسته از افراد دو هفته کاری را درمحل هایی مثل سکوهای نفت بنا شده در میان دریا، پالایشگاه ها و... می گذرانند و روز را به شب گره می زنند تا زمان استراحت و به قول آنها «رست» فرابرسد. شغل آنها در چنین محیط های جغرافیایی بسیار سخت و استرس آور است و این سختی کار، دوری از خانه و خانواده و مسائل شخصی از سویی می تواند سلامت روان آنها را تهدید کند و از سوی دیگر، تقریباً هر اتفاقی که رخ می دهد، همسر و خانواده اش، مجبور به رویارویی با آن اتفاق به تنهایی و بدون حضور او هستند.در حقیقت رویه ای از زندگی است که هرچقدر از نظر مالی پاداش آور باشد، اما به گفته سمیه سروش، دکترای تخصصی روان شناسی در بیمارستان نفت تهران، مهارت زندگی می خواهد تا هم برای فرد و هم برای خانواده چالش برانگیز نباشد و چشم انتظار بودن ها، پایان خوشی به دنبال داشته باشد. مهارت هایی که سروش درگفت وگو با خبرنگار «مشعل» به بیان آنها پرداخته است.
کارکنانی که بنا به شرایط شغلی، روزگاری را دور از خانواده سپری می کنند، عمومادر معرض آسیب های روان شناختی بسیاری قرار می گیرند و این روند زمانی به نقطه بغرنج می رسد که فرد بعد از دو هفته کار و مشغله، با توقعاتی به خانه بازمی گردد تا به قول خودش به «رست» بیاید واستراحت کند؛ غافل از اینکه خانواده هم بعد از این همه دوری، نیاز به توجه، محبت و همراهی دارند نه مهیاسازی بستر استراحت برای او.
همین موضوع رست، باعث ایجاد چالش و بحران هایی گاه جبران ناپذیر می شود که سمیه سروش، دکترای تخصصی روان شناسی و شاغل در صنعت نفت از سال ۱۳۸۹، آن را یکی از دلایل عمده مراجعه خانواده های اقماری به روان شناس می داند و می گوید: بخش عمده مشکلات خانواده های کارکنان اقماری، فشار روانی مضاعفی است که به مادر خانواده تحمیل می شود؛ یعنی مجبور است نقش مادر و پدر را در مدتی که مرد خانواده حضور ندارد، ایفا کند. همچنین در این بازه زمانی و برابر جبر زمان و شرایط، زن و مرد از هم فاصله گرفته اند پس توصیه اولیه این است که مرد خانواده وقتی از دوره کاری برمی گردد، احساس نکند که به استراحت و به اصطلاح رست آمده است؛ بلکه فقط از کار خود فارغ شده و مسئولیت پدرانه و شوهرانه همچنان باقی است. وی با تأکید بر اینکه نقش مرد در دورانی که از مأموریت برگشته باید بازتعریف شود و فضاهای خالی را پر کند، به مردان اقماری توصیه می کند: وقتی از محیط کار برگشتید، باید دو برابر نقش آفرینی کنید و اوقات بیشتری را در کنار همسر و خانواده بگذرانید، ضمن اینکه از همسر خود نیز به واسطه این که در این مدت، بار مسئولیت ها را بر دوش کشیده است، تشکر کنید. امور منزل، خرید مایحتاج و پیگیری کارهای فرزندان را در دست بگیرید و اجازه دهید همسرتان استراحت کند. این روان شناس، بازنشستگی زودهنگام مردان اقماری را از دیگر مشکلات عنوان و تصریح می کند: این مردان، وقتی به طوردائم، در محیط کار مشغول هستند، علاوه بر اینکه به واسطه شرایط کار به پویایی، فعالیت عادت کرده اند، به گونه ای از نظام خانواده هم دور شده اند و به اصطلاح ریش و قیچی، همگی به دست مادر خانواده افتاده است. این دسته ازمردان زمانی که بازنشسته می شوند، تازه با چالش های جدید پس از این دوران مواجه می شوند؛ به این معنا که مرد مهارت های ارتباطی را فراموش و زن هم احساس می کند که غربیه ای وارد قلمرو او شده است؛ به همین دلیل، تقویت مهارت های زندگی، مسئولیت پذیری، ایفای درست نقش پدرانه در دوران اقماری بودن، کمک شایانی به بهبود شرایط بازنشستگی دارد.
دکتر سروش به خانواده های کارکنان اقماری توصیه می کند: باید این موضوع را بپذیرید که سبک زندگی شما با افراد عادی اندکی متفاوت است و همسر و پدری را که در خیالتان تصور می کردید همیشه در کنارتان است، ندارید. مادر خانواده باید یاد بگیرد زمانی که مرد در مأموریت است، به خاطر مسئولیت هایی که به عهده دارد، روحیه مردانه را در خود تقویت کند و در دو هفته ای که مرد بازمی گردد، نقش اصلی خود یعنی زنانگی را تقویت وشرایطی را مهیا کند که نقش مردانگی مرد هم دوچندان شود که نقطه تعادل در زندگی برقرار شود. صحبت کردن در مورد مسائل هم بهترین راهکار برای تقویت روابط و نظام خانواده است؛ بنابراین بهترین کار این است که به جای نزدیک شدن یا دورشدن افراطی، بتوانند با یکدیگر صحبت کنند؛ اما در نظر داشته باشند که صحبت کردن هم قوانین خاص خود را دارد. باید به شرایط همسرشان آگاه باشند. احساسات و به طورکلی شرایط روحی او را بشناسند تا بتوانند با صحبت کردن به هدف خود، یعنی همان آرامش دست یابند.
سروش در بخشی دیگر از این گفت وگو با اشاره به اینکه بیشترین مراجعه کنندگان به کلینیک سلامت روان بیمارستان نفت تهران، کارکنان و خانواده های اقماری هستند، درباره خدمات و امکانات این کلینیک می گوید: در کلینیک سلامت روان بیمارستان نفت تهران، ۵ روان شناس و ۵ روان پزشک مشغول به کار هستند، ضمن اینکه در سایر مراکز درمانی بهداشت و درمان صنعت نفت تهران هم ۴ روان شناس ارائه خدمت می کنند. همچنین بیمارستان نفت تهران دارای ۲ بخش بستری اعصاب روان زنان و مردان است که هر بخش دارای ۱۰ تخت برای بستری شدن افراد دارای وضعیت مزمن و اختلالات خاص است. وی ادامه می دهد: در کلینیک سلامت روان بیمارستان نفت تهران، علاوه بر بخش روان پزشکی که برای اختلالات اعصاب و روان دارودرمانی انجام می دهند، روان شناسان هم در زمینه های مختلف روان شناسی بالینی، درمان اختلالات بالینی، افسردگی، اضطراب، وسواس، اختلالات مزمن، مشکلات کودکان، مهارت های فرزندپروری، زوج درمانی و انجام روان سنجی ها فعال هستند. علاوه بر این، همکاری تنگاتنگی با طب صنعتی داریم. در حوزه های سنجش و ارزیابی افرادی که در بدو استخدام هستند یا ارزیابی معاینات دوره ای سالانه کارکنان. دکتر سروش با بیان اینکه علاوه بر درمان، بستر آموزش با هدف پیشگیری هم مهیاست، تأکید می کند: معتقدیم افراد با آموزش یاد می گیرند که چه کنند در دام بیماری های اعصاب و روان گرفتار نشوند یا در مواقع بحرانی، یاد بگیرند که با مراجعه فوری به روان شناس اجازه ندهند که مساله، مزمن و دردسر آور شود. وی ادامه می دهد: شورای تخصصی سلامت روان صنعت نفت هم مدت سه سال است که راه اندازی شده و با حضور یک نماینده از وزارت بهداشت، برنامه های عملیاتی از ابعاد مختلف سلامت روان شامل پیشگیری، درمان و آموزش تدوین و ارزیابی می شود. سپس این برنامه ها در ۱۵ منطقه بهداشت و درمان نفت در سراسر کشور از سوی رابطان سلامت روان اجرا می شود که در تهران، من رابط سلامت روان هستم.
وی با ابراز رضایت از شکسته شدن تابوی مراجعه به روان شناس می گوید: اگر پیش از این مراجعه کنندگان حتی نمی خواستند نامشان در سیستم ثبت شود یا درخواست نام مستعار داشتند، خوشبختانه اطلاع رسانی و آموزش آنقدر قوی بوده که استقبال مراجعه کنندگان زیاد شده و جنسیت در آن از بین رفته است؛ به این معنا که پیشتر بانوان با محوریت مشکلات فرزند، مراجعه می کردند؛ اما الان زنان و مردان برای رفع مسائل فردی مراجعه می کنند. سروش درباره مدت زمانی که روان شناس برای مراجعه کننده صرف می کند، اینگونه توضیح می دهد که استاندارد سازمان نظام روان شناسی که یک استاندارد بین المللی است، ۴۵ دقیقه است، اما به دلیل تقاضای زیاد و تعداد نیروهای کم در بخش سلامت روان بیمارستان نفت، نیم ساعت زمان برای هر مراجعه کننده اختصاص می یابد. به همین بهانه از مسئولان بهداشت و درمان نفت تقاضا می کنم برای ارتقای سلامت روان کارکنان و خانواده های صنعت نفت، به تأسیس مرکز مشاوره در شأن خانواده های نفتی بیندیشند و آن را در اولویت قرار دهند، زیر کارکنان اقماری و به طور کلی همه کارکنان، به دلیل شرایط کاری، در فشار روانی بسیاری هستند که بر نظام خانواده و نیز جامعه تأثیرگذار خواهد بود.
جمعیت 20 هزار نفری تحت پوشش زیر چتر خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت غرب کشور
مشعل: بهداشت و درمان صنعت نفت غرب کشور، چتر خدمات درمانی خود را در وسعت ۱۰۰ هزار کیلومتری خاک کشور گسترانده و توانسته است گام های بلندی در مسیر توسعه و ارتقای کمی و کیفی ارائه خدمات بهداشتی و درمانی مجموعه تحت پوشش خود بردارد. تا آنجا که به گفته جهانبخش کیانی، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت غرب کشور، این منطقه خدمات خود را در چهار استان کرمانشاه، کردستان، ایلام و همدان ارائه می کند.
بهداشت و درمان صنعت نفت غرب کشور، یکی از ۱۶ منطقه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است که شعار «ارتقای سطح سلامت و رضایتمندی کارکنان نفتی و خانواده های آنان» را سرلوحه کار خود قرار داده و در مسیر اعتلای این هدف گام برمی دارد. موضوعی که جهانبخش کیانی، رئیس بهداشت و درمان این منطقه در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» بر آن تأکیدکرد و گفت: از مجموع چهار استانی که زیر نظر بهداشت و درمان صنعت نفت غرب کشور قرار دارند، به ۲۰ هزار نفر جمعیت تحت پوشش، خدمات درمانی ارائه می شود.
کیانی اظهار کرد: سازمان بهداشت و درمان غرب کشور در دو بخش درمان مستقیم و غیرمستقیم ارائه خدمت می کند که در درمان مستقیم، مراکز درمانی ملکی در سطح غرب کشور از طریق کارکنان رسمی، قراردادی، پیمانکاری و متخصصان و با تجهیزات پاراکلینیکی و امکانات بهینه برای ارائه خدمات، فعال است و پلی کلینیک ۱۲ فروردین ماه در مرکز شهر کرمانشاه نیز فعالیت اصلی درمان مستقیم را به عهده دارد و با تمام تخصص ها و کلینیک های فعال داخلی، اطفال، زنان، اعصاب و روان، رادیولوژی، ارتوپدی، پاتولوژی، ارولوژی، قلب، سونوگرافی، پوست و ... در خدمت جمعیت تحت پوشش نفتی شهرستان کرمانشاه است. فعالیت کلینیک دندانپزشکی هم با سه دندانپزشک عمومی و سه متخصص دندانپزشکی ترمیم و لثه ادامه دارد.به گفته رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت غرب کشور، سه درمانگاه خانواده هم در کرمانشاه فعال است که در روزهای اداری خدمت رسانی و با تهیه پرونده سلامت برای خانواده های نفتی، سلامت آنان را پایش می کند، ضمن اینکه اورژانس نیز به صورت ۲۴ ساعته آماده خدمت رسانی است. در بحث درمان غیرمستقیم نیز با 350 مرکز دانشگاهی علوم پزشکی، بیمارستان و درمانگاه های دولتی و خصوصی و مطب های پزشکان معتمد قرارداد بسته شده است. وی در ادامه با یادآوری اینکه یک درمانگاه داخل فنس پالایشگاه نفت کرمانشاه هم به صورت ۲۴ ساعته فعالیت می کند،گفت: این درمانگاه، مرکز پزشکی و پزشکیاری است و در جوار آن، مرکز طب صنعتی با چهار تیم ثابت و سیار، معاینات ادواری طب صنعتی شاغلان نفتی در مناطق عملیاتی و شهرستان های تابعه چهار استان کرمانشاه، کردستان، ایلام و همدان را به عهده دارد.
کیانی افزود: درمانگاه هایی هم در هفت منطقه عملیاتی و میادین نفتی و گازی داریم که شامل درمانگاه پایطاق و نفت شهر در منطقه مرزی عملیاتی استان کرمانشاه، درمانگاه تنگه بیجار، چشمه خوش، دهلران و دانان در منطقه مرزی عملیاتی استان ایلام و درمانگاه سرکان استان لرستان می شود و به کارکنان عملیاتی خدمات ارائه می دهد.
کیانی با بیان اینکه میزان مراجعه به کلینیک های پزشکی و اورژانس از ۵۱ هزار و ۷۶۹ نفر در سال ۱۴۰۲ به ۶۶ هزار نفر در سال ۱۴۰۳ افزایش یافته که نشان دهنده ۲۷.۴ درصد رشد مراجعه کنندگان است، تصریح کرد: در سال ۱۴۰۳، میزان مراجعه به کلینیک های تخصصی، ۲۷ هزار و ۸۱۹ نفر بود که نسبت به سال قبل از آن، رشد ۳۳.۳ درصدی داشته است. همچنین نرخ مراجعه به پاراکلینیک و آزمایشگاه در سال گذشته، ۹ هزار و ۳۳۰ مورد بود که نسبت به سال ۱۴۰۲ با آمار ۹ هزار و ۶۶۷ موردی، روند کاهشی را نشان می دهد که علت آن را می توان تعطیلات کشوری به دلیل برودت هوا و کاهش مصرف سوخت دانست. به بخش دندانپزشکی هم که چهار یونیت در کلینیک و یک یونیت در داخل فنس مستقر کردیم، ۵ هزار و ۱۲۵ نفر مراجعه کردند و میزان مراجعه به کلینیک تخصصی هم یکهزار و ۵۰۳ نفر بوده است.
وی یادآور شد: در بخش درمان غیرمستقیم هم میزان مراجعه کارکنان در سال ۱۴۰۳ ، نسبت به سال قبل از آن، حدود ۶.۲ درصد افزایش داشته و از ۱۹۷ هزار و ۶۵۱ نفر در سال ۱۴۰۲ به ۲۰۹ هزار و ۹۱۲ نفر در چهار استان رسیده است. همچنین در سال گذشته، ۷۶ درصد جمعیت ۳ هزار و ۹۸۶ نفری شاغل رسمی در چهار استان، تحت معاینات ادواری طب صنعتی قرار گرفتند.
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت غرب کشور درباره میزان هزینه های انجام شده در سال ۱۴۰۳ که ۹۲ میلیارد تومان بوده و در مقایسه با سال قبل از آن (۶۸ میلیارد تومان) افزایش ۳۶ درصدی داشته، گفت: این افزایش به دلیل رشد ۴۳ درصدی تعرفه خدمات پزشکی و افزایش تعرفه مراکز طرف قرارداد متنوع، به روز بودن تجهیزات و سایر موارد دیگر بوده است.
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت غرب کشور در ادامه این گفت وگو، درباره اقدام های انجام شده در سال ۱۴۰۳ گفت: به منظور سهولت دسترسی کارکنان عملیاتی به دندانپزشکی، در سال ۱۴۰۳ کلینیک دندانپزشکی در داخل فنس پالایشگاه نفت کرمانشاه افتتاح شد. جذب متخصص اورولوژی و پوست، جذب متخصص ترمیم دندانپزشکی و جذب کارشناس روان مرد در مناطق عملیاتی هم در این بازه زمانی انجام شده است. به دلیل اقماری بودن کارکنان مناطق عملیاتی و مشکلات دوری از خانواده، گاه افراد دچار بحران های روحی می شوند.
به همین دلیل، جذب کارشناس روان مرد از اهمیت بالایی برخوردار است تا با برگزاری کلاس های روان درمانی و مشاوره از تکرار حوادث این چنینی جلوگیری شود که خوشبختانه در همین مدت، نتایج ملموسی حاصل و آمار بسیار خوبی از عملکرد این حوزه گزارش شده است.وی افزود: در سال ۱۴۰۴ هم افتتاح کلینیک های چشم، مغز و اعصاب و همچنین جذب متخصص دندانپزشکی کودکان و متخصص ریشه در بحث دندانپزشکی را خواهیم داشت. اعزام تیم های پزشکی به اردوهای جهادی و راهیان نور و اعزام دو هفته ای تیم های پزشکی به سه مرز اصلی مهران، خسروی و کردستان در مراسم اربعین مطابق هر سال انجام خواهد شد که بنا داریم 2 کانکس برای درمان و استراحت کارکنان در 2 نقطه مرزی مستقر کنیم تا در شرایط آب وهوایی گرم و حاره، بهترین خدمات به زائران و خادمین اباعبدالله(ع) ارائه شود.
شرکت ملی نفت ایران
پوستر بیست ونهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران با شعار «سرمایه گذاری در صنعت نفت، ضامن رشد و توسعه اقتصادی» رونمایی شد.
بیست ونهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران ۱۸ تا ۲۱اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ در تهران برگزار می شود و برای حضور در این دوره بیش از ۲ هزار شرکت ایرانی و خارجی ثبت نام کرده اند. در این نمایشگاه بخش های مختلف از جمله شرکت های بالادست نفت و گاز، اکتشاف و تولید، سازندگان داخلی، صنایع میان دستی و پایین دستی گاز، پالایش و پتروشیمی و شرکت های دانش بنیان، پارک های فناوری، دانشگاه ها، استارت آپ ها و دیگر شرکت های مرتبط با صنعت نفت حضور دارند.
نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی به عنوان اصلی ترین و مهم ترین رویداد نفتی ایران با حمایت و سیاست گذاری وزارت نفت، از سوی شرکت ملی نفت ایران برگزار می شود و شرکت های اصلی وزارت نفت (شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران)، شرکت های زیرمجموعه و تابع آنها و دست اندرکاران اصلی صنعت نفت در آن حضور جدی و فعال دارند.
علاقه مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند به پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران به نشانی www.nioc.ir و سایت نمایشگاه صنعت نفت به نشانی www.iran-oilshow.ir مراجعه کنند.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از تکمیل عملیات حفاری و بهره برداری از هشتمین چاه فاز ۱۱ پارس جنوبی خبر داد و گفت: برداشت گاز از این فاز به ۲۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته است.
تورج دهقانی اظهار کرد: پس از اتمام حفاری هشتمین چاه (چاه شماره ۲) در موقعیت سکوی SPD11B، عملیات تکمیل این چاه انجام شد و بعد از عملیات اسیدکاری و جریان دهی، به بهره برداری رسید. وی با قدردانی از عملکرد مطلوب شرکت پتروپارس به عنوان پیمانکار طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی افزود: در روزهای اخیر با اخذ مجوز از مدیریت نظارت بر تولید شرکت ملی نفت ایران، این چاه به تأسیسات سکوی SPD11B متصل و بهره برداری از آن آغاز شد. مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس تصریح کرد: برداشت روزانه گاز غنی از فاز ۱۱ پارس جنوبی با احتساب تولید چاه اخیر به ۲۰میلیون مترمکعب رسیده است. طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی آخرین طرح از فازهای بیست وچهارگانه این میدان مشترک محسوب می شود که نخستین سکوی آن با هشت حلقه چاه تولیدی به بهره برداری رسیده است. با اولویت بخشی به توسعه میدان های مشترک با محوریت میدان های گازی، از ابتدای دولت چهاردهم تاکنون چهار حلقه چاه در موقعیت SPD11B این طرح حفاری شده و به بهره برداری رسیده و چهار حلقه چاه باقی مانده این موقعیت نیز ماه های آینده به بهره برداری می رسند تا دستیابی به ظرفیت کامل تولید روزانه ۲۸میلیون مترمکعب گاز از بخش اول مرحله نخست توسعه این فاز در مرز مشترک ایران و قطر محقق شود.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: از همه ذی نفعان صنعت پتروشیمی درخواست می شود با تمکین به حکم حکمیت شرکت ملی صنایع پتروشیمی در رابطه با تعیین تکلیف نرخ های یوتیلیتی سال های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳، همچنین رسیدن به توافق مناسب برای تعیین نرخ سرویس های جانبی در سال ۱۴۰۴ اقدام لازم را انجام دهند.
سعید باغبانی با اشاره به اختلاف چند ساله میان پتروشیمی های مبین و زاگرس درباره نرخ سرویس های جانبی با محوریت اکسیژن تحویلی به پتروشیمی زاگرس با بیان اینکه متأسفانه این اختلاف در مقطعی به مراجع قضایی منعکس و به صدور حکمی از دیوان عدالت اداری منجر شد، تصریح کرد: این حکم، نرخ نامه تأییدشده شرکت ملی صنایع پتروشیمی از سوی شورای رقابت را به چالش کشید و تبعات آن به بلاتکلیفی در محاسبات مالی شرکت های مذکور منجر شد.
وی افزود: نبود نرخ جدید سرویس های جانبی و موضوع پیش آمده در بورس، عامل بسته شدن نماد این شرکت ها شد و حتی دامنه اختلاف به دیگر ذی نفعان مرتبط با پتروشیمی های مبین و سپس فجر گسترش یافت. مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه خوشبختانه با تدبیر انجام شده و حکمیت مورد توافق طرفین، در نشست های متعدد درباره موارد مورد اختلاف مذاکره شد، گفت: سرانجام با اظهارنظر شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تصمیم هایی برای رفع اختلاف برای نرخ های قبل از سال ۱۴۰۴ گرفته شد.
باغبانی تصریح کرد: هنوز موضوع تعیین نرخ سال ۱۴۰۴ نهایی نشده است، اما نشست های بررسی آن با محوریت شورای رقابت ادامه دارد که امید است به زودی بتوان به نتیجه نهایی و جمع بندی مورد نظر دست یافت.
وی با اشاره به اینکه نکته قابل توجه در مباحث تعیین نرخ جدید، رویکرد متفاوت تولیدکنندگان و مصرف کنندگان برای توافق انجام شده است، بیان کرد: تولیدکنندگان نرخ مناسب را وابسته به سرمایه گذاری صورت پذیرفته می دانند، اما مصرف کنندگان خواستار محاسبه نرخ مذکور براساس قیمت تمام شده محصولات یوتیلیتی هستند که هرکدام از این روش ها نیز قابل بررسی است. هرچند هریک از نظرها از نگاه طرفین قابل دفاع است، اما انتظار می رود بتوان این نظرها را با رویکرد تأمین منافع ملی به سمت یک تصمیم مناسب سوق داد.
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران ادامه داد: نخستین نشست هم اندیشی در ارتباط با موضوع تعیین نرخ در روز سه شنبه (۲۶ فروردین) و در شورای رقابت برگزار شد و آخرین پیشنهاد، حرکت به سمت تعیین نرخ سرویس های جانبی متأثر از عامل مشخص دیگری همچون نرخ گاز بود.
باغبانی در پایان تصریح کرد: انتظار داریم با توجه به لزوم وفاق و همگرایی میان تمام ارکان صنعت پتروشیمی نگاه جزیره ای به نگاه تأمین منافع ملی و تأمین منابع عمومی ذی نفعان سوق یابد و از تشدید اختلاف ها که می تواند به مردم عادی نیز منتقل شود و حس بی اعتمادی نسبت به صنعت را به دنبال داشته باشد، پرهیز شود.
مدیرعامل پتروشیمی هگمتانه با اشاره به تولید پی وی سی پزشکی در این شرکت اعلام کرد: با ۵۰ تا ۶۰ درصد ظرفیت اسمی این شرکت می توان ۱۰۰ درصد نیاز داخلی برای ساخت تجهیزات حیاتی پزشکی را تأمین و مازاد تولید را نیز به کشورهای دیگر صادر کرد.
ناصر شمخانی با اشاره به اینکه شرکت پتروشیمی هگمتانه سال ۱۳۸۱ با مصوبه هیئت وزیران و هیئت مدیره شرکت ملی پتروشیمی تأسیس شد تا نیاز کشور به محصول راهبردی پی وی سی با گرید پزشکی را برآورده سازد، اظهار کرد: سال ۱۳۸۸ اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و الزام به واگذاری سهام دولتی سبب توقف پروژه شد. این روند تا سال ۱۳۹۷ ادامه یافت و سرانجام به تعطیلی کامل واحد تولیدی منجر شد.
وی تأکید کرد: پس از قرار گرفتن در فهرست شرکت های جهش دوم صنعت پتروشیمی، با برگزاری نشست های متعدد با وزیر نفت وقت، مشکل سهامداری دولتی حل وفصل شد و در دی سال ۱۳۹۹ با دستور مستقیم رئیس جمهوری وقت، این واحد به بهره برداری رسمی رسید.
مدیرعامل پتروشیمی هگمتانه در پایان گفت: با ۵۰ تا ۶۰ درصد ظرفیت اسمی این شرکت می توان ۱۰۰ درصد نیاز داخلی را تأمین و مازاد تولید را نیز به کشورهای دیگر صادر کرد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران بر ضرورت اجرای دقیق و به موقع برنامه های نگهداری و تعمیرات خطوط لوله و تأسیسات تقویت فشار برای پایداری انتقال گاز تأکید کرد. پیمان خضرایی در آیین تکریم و معارفه مدیر منطقه یک عملیات انتقال گاز با قدردانی از تلاش های کارکنان مناطق عملیاتی در عبور موفق از زمستان ۱۴۰۳ تأکید کرد: سرمای پارسال زودتر آغاز شد و مدت زمان بیشتری تداوم یافت، اما با برنامه ریزی منسجم و تلاش همکاران، انتقال پایدار گاز به مصرف کنندگان بدون وقفه ادامه یافت.
وی ابراز امیدواری کرد که کارکنان با همکاری، هماهنگی و همدلی، مدیر منطقه را در رسیدن به شاخص های مدنظر ازجمله بهبود سیستم نگهداری و تعمیرات، ارتقای بهره وری، رضایت مندی و سلامت اداری یاری کنند.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به آغاز برنامه های تعمیراتی خطوط لوله و تأسیسات تقویت فشار گاز و تأکید بر اجرای منظم و به موقع برنامه های نگهداری و تعمیرات برای پایداری انتقال گاز بیان کرد: باید با آمادگی کامل به استقبال فصل سرما برویم.
خضرایی با قدردانی از خدمات پنج ساله ابوالفضل ظهیری، مدیر پیشین منطقه یک عملیات انتقال گاز از تورج رستمی، مدیر جدید به عنوان نخستین مدیر بومی این منطقه نام برد که از بدنه عملیاتی مجموعه به این جایگاه رسیده است.
مدیر منطقه ۹ عملیات انتقال گاز ایران گفت: حدود ۲۴ میلیارد مترمکعب گاز از این منطقه در سال ۱۴۰۳ انتقال یافته است که از این مقدار ۲۰ میلیارد مترمکعب به استان های شمالی تحویل شد و رکوردی جدید در منطقه محسوب می شود.
محی الدین مفخمی در دیدار با مدیران عامل شرکت گاز استان های گیلان و مازندران، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ساری و سرپرست شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال، بر لزوم افزایش تعامل سازنده میان شرکت های حوزه نفت و گاز و افزایش همکاری در زمینه های مشترک تأکید کرد.
وی با اشاره به حجم گاز منتقل شده در سال ۱۴۰۳ در استان های شمالی گفت: افزایش همکاری در موضوع های مشترک میان شرکت های زیرمجموعه نفت خدمت رسانی بهتر به مردم استان های شمالی را در پی دارد. قرارگیری خطوط لوله نفت و گاز در یک مسیر در برخی نقاط و صیانت از حریم این خطوط، شناسایی فرصت های تعامل مشترک میان شرکت ها، تقویت و توسعه همکاری ها در زمینه های فنی، آموزش و انتقال تجربیات و لزوم همکاری دیگر نهادها و ارگان ها در این دیدار بررسی شد.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان از تولید سوخت هواپیماهای سبک با فرمولاسیون جدید در این پالایشگاه خبر داد و گفت: این محصول تولیدی فاقد گوگرد است و کیفیتی بسیار بالاتر نسبت به سوخت های قبلی دارد.
فردین راشدی در این باره گفت: پیرو درخواست حسین پورفرزانه، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری و دستور محمدصادق عظیمی فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، تولید سوخت هواپیماهای سبک با فرمولاسیون جدید به منظور استفاده در ناوگان راهبردی هواپیمایی کشور در دستور کار شرکت پالایش نفت آبادان قرار گرفت.
وی بیان کرد: مطالعه و تحقیقات در این زمینه با حضور گروه های مختلف اداره های برنامه ریزی پالایش، بهره برداری و آزمایشگاهی آغاز شد و پس از ماه ها تلاش این سوخت در مقیاس آزمایشگاهی تهیه و به منظور انجام تست های زمینی و پروازی در اختیار سازمان هواپیمایی قرار داده شد و سرانجام تأییدیه نهایی به شرکت پالایش نفت آبادان ابلاغ شد و برنامه تولید انبوه این سوخت در دستور کار قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان ادامه داد: این پایان کار نبود و مطالعات همسو با افزایش کیفیت این سوخت ادامه یافت و با توجه به بازنگری انجام شده در آخرین ویرایش استاندارد 228 - EN و تغییر در مقدار مجاز مواد اکسیژن دار (اکتان افزا) در اسفند ۱۴۰۳، فرمولاسیون جدید تولید این سوخت با کیفیت بالاتر از سوی متخصصان شرکت پالایش نفت آبادان به دست آمد.
راشدی با بیان اینکه این محصول تولیدی کیفیتی بسیار بالاتر نسبت به سوخت های قبلی دارد، اظهار کرد: این سوخت جت فاقد گوگرد است؛ از این رو سبب کاهش آلودگی های زیست محیطی می شود، همچنین با توجه به تحریم های قطعات هواپیما و اهمیت راهبردی این سوخت در حمل ونقل هوایی، استفاده از سوخت باکیفیت تر از آسیب به سیستم سوخت رسانی و موتور هواپیما جلوگیری می کند.
وی یادآور شد: با توجه به نیاز سالانه یک میلیون لیتر به این سوخت و همسو با استفاده حداکثری از ظرفیت های پالایشگاه و استفاده چندمنظوره از تأسیسات موجود، مخازن ذخیره سازی حلال های ۴۱۰ به عنوان مخزن تولید و ذخیره سازی سوخت جدید مدنظر قرار گرفته شد و تا پایان اردیبهشت امسال نخستین مخزن از این سوخت با فرمولاسیون جدید و کیفیت بالاتر آماده تحویل به سازمان هواپیمایی کشوری خواهد شد.
شرکت مجمتع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی از اقدام های شاخص بهبود وضع کارکنان رسمی بند «د» و «و» این شرکت خبر داد و گفت: امید داریم مسائل حوزه این کارکنان رسمی در کوتاه ترین زمان ممکن مرتفع شود.
غلامعباس حسینی با اشاره به اینکه با تمام توان در مسیر بهبود وضع کارکنان رسمی بند «دال» و «واو» این مجموعه گام برداشته ایم، بیان کرد: به منظور تأمین فضای اقامتی همکاران ارزشمند تبدیل وضعیت بند (د) و (و)، از نیمه دوم سال ۱۴۰۳، فرصت های محیطی و ظرفیت سنجی های مورد نیاز در سطح منطقه انجام شده است. وی با بیان اینکه تاکنون اقدام های لازم در زمینه فرآیند تکمیل پرونده ۲۸۲۹ نفر از ایثارگران معزز مشمول انجام شده و دارای کدپرسنلی فعال شده اند، افزود: با توجه به جامعه آماری قریب به ۱۴۵۰ نفر از مشمولان اقماری کار و به منظور جلب رضایت این مجموعه، با حمایت ها و اهتمام ویژه هئیت مدیره مجتمع، جمع بندی و توافقات اولیه برای انعقاد قرارداد تأمین فضای اقامتی متناسب با محل فعالیت همکاران انجام شده و فرایندهای قانونی برای تمهید این اقدام کلیدی در حال پیگیری است.
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به اینکه با توجه به لزوم ملاحظه ابعاد مختلف مرتبط با نیازمندی های اقامتی همکاران در بازه های زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت انتظار می رود این موضوع که در زمره تکالیف مهم مجتمع گاز پارس جنوبی قرار دارد تا پایان سال محقق شود، تصریح کرد: با پیگیری های به عمل آمده و تلاش مستمر واحد امور کارکنان شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی و بهره مندی از تمامی ظرفیت های بومی و ستادی، روند تعدیل سوابق شغلی قبلی ٢٠٧٠ نفر از همکاران مشمول تبدیل وضعیت بند «دال» در حال انجام است.
حسینی با بیان اینکه انجام این فرایند مهم مشتمل بر اخذ مدارک، ایجاد در سامانه ایثار و انجام مراحل مربوطه، معرفی و طرح در شورای سوابق، برگزاری شورای سوابق در محل شرکت، اخذ نتیجه، تغذیه مراتب در سیستم جامع منابع انسانی وزارت نفت و انجام محاسبات حقوقی به پایان رسیده است، گفت: هیچ تفاوتی بین این گروه از مشمولان و سایر همکاران به لحاظ تهیه و تأمین و تخصیص امکانات وجود ندارد و تمام تلاش ها با هدف اخذ رضایت عموم همکاران است.
وی تأکید کرد: امید داریم با همدلی، کارگروهی و انسجام تمام واحدهای مرتبط با موضوع مسائل حوزه کارکنان رسمی بند «د» و «و» در کوتاه ترین زمان ممکن مرتفع شود.
مدیر منطقه ۸ عملیات انتقال گاز ایران از انتقال بیش از ۳۲ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی از این منطقه در سال ۱۴۰۳ خبر داد و مشارکت مردمی را عامل مؤثر در پایداری شبکه انتقال دانست.
مهدی زارع با بیان اینکه بررسی مقدار گاز انتقالی از این منطقه پارسال برای مصارف خانگی، نیروگاه ها و صنایع نشان می دهد اقدام های رسانه ای و پویش های مردمی به منظور کاهش درجه دمای اتاق و رعایت دمای رفاه به پایداری شبکه انتقال گاز کمک شایانی کرد، گفت: بسیار خرسندم که موفق شدیم با تدابیر لازم و همفکری و همکاری کارکنان به رسالت عظیم خود در انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی به مبادی مصرف به نحو احسن عمل و آرامش و آسایش را به هم وطنان عزیز هدیه کنیم.
وی با بیان اینکه کارکنان شاغل در مناطق عملیات انتقال گاز با وجود اینکه نقش اصلی و عمده را در بحث انتقال گاز دارند، گمنام و بی ادعا هستند و با تلاش شبانه روزی، در شرایط سخت و دشوار به تأمین انرژی کشور کمک می کنند، افزود: ضرورت دارد قدردان تلاش های کارکنان سخت کوش و عملیاتی باشیم و شرایطی را فراهم کنیم تا صدای این افراد گمنام، اما خوشنام شنیده شود و ارزش واقعی فعالیت شان مورد توجه قرار گیرد.
مدیر منطقه ۸ عملیات انتقال گاز ایران با اشاره به شعار سال بیان کرد: امیدوارم در سالی که به فرمایش مقام معظم رهبری(مدظله العالی) به عنوان سال «سرمایه گذاری برای تولید» نام گذاری شده است، با حمایت از تولیدکنندگان داخلی و خدمت رسانی مطلوب به مردم شریف بتوانیم در تحقق شعار سال جامه عمل بپوشانیم.
واحد یوتیلیتی و پی وی سی مجتمع پتروشیمی آبادان پس از رفع موانع و راه اندازی به مدار تولید بازگشت.
پتروشیمی آبادان پس از یک سال توقف در فعالیت های تولیدی، با اتخاذ تدابیر کادر مدیریتی مؤثر و تلاش های مستمر، بار دیگر به چرخه تولید بازگشت. افزون بر این، با تمرکز بر شناسایی دقیق و رفع موانع موجود در فرآیند تولید، احیای تدریجی واحدهای این مجتمع در دستور کار قرار گرفت.
در همین حال پس از راه اندازی موفقیت آمیز واحد ۲۰۰ (واحد یوتیلیتی) به عنوان زیرساخت اساسی، امکان از سرگیری فعالیت سایر واحدهای تولیدی را فراهم کرد. در گامی حائز اهمیت، واحد تولیدی 700B (محصول PVC) نیز با پیوستن به مدار تولید، فعالیت رسمی خود را آغاز کرده است. این دستاورد، حاصل تلاش های شبانه روزی و تعهد کارکنان متخصص و فداکار این مجموعه بوده که با تکیه بر توانمندی های داخلی، زمینه را برای این موفقیت فراهم آورده اند.
این دستاورد مهم، نمایانگر پیگیری های مجدانه مدیریت و کارکنان پتروشیمی آبادان برای احیای ظرفیت های تولیدی این مجتمع صنعتی است و امیدواری ها را نسبت به بازگشت زودهنگام تمام واحدهای آن به چرخه بهره برداری افزایش می دهد. از سرگیری تولید در پتروشیمی آبادان، نه تنها برای این شرکت، بلکه برای صنعت پتروشیمی کشور نیز حائز اهمیت بوده و این تلاش ها، بار دیگر ثابت کرد با همدلی و پشتکار می توان سخت ترین موانع را از پیش رو برداشت و امیدی تازه در رگ های صنعت پتروشیمی کشور جاری ساخت.
مدیرعامل شرکت توسعه انرژی های تجدیدپذیر خلیج فارس از برنامه احداث ۵هزار مگاوات نیروگاه برق خورشیدی در هلدینگ خلیج فارس خبر داد.
حمیدرضا شاهوردی با بیان اینکه هلدینگ خلیج فارس به منظور رفع ناترازی برق، برنامه توسعه ۵ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی را در دستور کار قرار داد، گفت: هلدینگ خلیج فارس برای اجرای این پروژه ۲ میلیارد دلاری اقدام به تأسیس شرکت توسعه انرژی های تجدیدپذیر خلیج فارس با سرمایه ۲ هزار میلیارد تومانی کرده است. وی با اشاره به اینکه ۶ استان سمنان، فارس، کرمان، هرمزگان، یزد و مرکزی برای احداث این نیروگاه ها در نظر گرفته شده اند، تأکید کرد: تکمیل طرح توسعه ۵ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی، مجتمع های تولیدی هلدینگ خلیج فارس را از خرید برق بی نیاز می کند. به گفته مدیرعامل شرکت توسعه انرژی های تجدیدپذیر خلیج فارس، تأمین برق مصرفی از طریق نیروگاه خورشیدی سبب صرفه جویی سالانه ۲ تا ۲.۵میلیارد مترمکعب گاز طبیعی می شود و این مقدار گاز می تواند به عنوان خوراک پتروشیمی ها مصرف یا در زمستان به شبکه گاز سراسری کشور تزریق شود.
شاهوردی با بیان اینکه هم اکنون با موافقت اصولی «ساتبا» (سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق)، مقدمات احداث دو نیروگاه خورشیدی در استان فارس آغاز شده است، یادآور شد: به منظور بهره وری حداکثری از منابع خارج از هلدینگ خلیج فارس، تأمین مالی این پروژه از طریق روش های تأمین مالی خارج از هلدینگ انجام می شود.
مدیر پالایشگاه چهارم پارس جنوبی از تولید ۳۰میلیون بشکه میعانات گازی و بیش از ۲۲میلیارد مترمکعب گاز خشک در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: این پالایشگاه با بهره گیری از توان داخلی و تلاش شبانه روزی کارکنان، نقش کلیدی در تأمین انرژی و شکوفایی اقتصاد کشور ایفا کرده است.
بهزاد سالاری با اشاره به اقدام های شاخص در واحدهای مهم پالایشگاهی این مجموعه اظهار کرد: پالایشگاه چهارم پارس جنوبی با این مقدار تولید توانسته است نقشی کلیدی در شکوفایی اقتصاد کشور ایفا کند. وی با بیان اینکه طی سال گذشته، با تلاش شبانه روزی کارکنان و متخصصان این مجموعه، بیش از ۲۲ میلیارد مترمکعب گاز خشک در پالایشگاه چهارم تولید شده است، تصریح کرد: از این مقدار، نزدیک به ۸میلیارد مترمکعب گاز خشک به پالایشگاه فجر جم و ۱۴ میلیارد مترمکعب به پالایشگاه های پارس جنوبی در سایت ۲ ارسال شده است. مدیر پالایشگاه چهارم پارس جنوبی همچنین به تولید دیگر محصولات این پالایشگاه اشاره کرد و افزود: در سال ۱۴۰۳ بیش از ۵۰۰ هزار تن پروپان و ۳۳۰ هزار تن بوتان تولید شده که این مقدار تولید نقشی ارزشمند در چرخه اقتصادی کشور داشته است. سالاری بیان کرد: در همین بازه زمانی و در کنار این دستاوردهای مهم، ارسال بیش از هزار و ۵۰۰ میلیون استاندارد مترمکعب اتان به مجتمع پتروشیمی بوشهر نیز به ثبت رسیده است.
وی در پایان تأکید کرد: کارکنان و متخصصان پرتلاش سراسر پالایشگاه های مجتمع در بخش های مختلف آمادگی لازم برای افزایش تولید گاز را فراهم کرده اند. با انجام تعمیرات اساسی باکیفیت و اقدام های اصلاحی در سال ۱۴۰۴، امکان افزایش تولید گاز وجود دارد و در این زمینه هیچ مشکلی نخواهیم داشت.
عملیات حفاری نخستین چاه میدان نفتی سهراب، با نهایی شدن مجوزهای زیست محیطی به زودی آغاز می شود.
یازدهمین نشست کمیته مدیریت مشترک طرح توسعه و بهره برداری از میدان نفتی سهراب با حضور نصرالله زارعی، مدیرعامل این شرکت، مهدی نجاریان، مجری طرح توسعه میدان سهراب، مهدی منصوریان، مدیرعامل شرکت داناپترو سهراب (پیمانکار اصلی) و جمعی از مدیران و کارشناسان برگزار شد.
در این نشست گزارشی از روند اجرای طرح، مناقصات برگزارشده و نتایج به دست آمده ارائه و مهم ترین موانع و چالش های پیش روی پروژه بررسی شد. همچنین پیشنهادهایی برای بهبود و تسریع روند اجرای عملیات مطرح شد.
مهدی نجاریان در حاشیه این نشست گفت: در صورت تصویب نهایی مناقصه حفاری در شرکت ملی نفت ایران و اخذ مجوزهای لازم از سازمان حفاظت محیط زیست، عملیات حفاری نخستین چاه از سوی سرمایه گذار به زودی آغاز می شود.
وی افزود: از حدود دو سال پیش تاکنون جلسات متعددی با سازمان حفاظت محیط زیست در سطوح استانی و ملی برگزار و تلاش شده است همه ملاحظات زیست محیطی در کنار تأمین تولید صیانتی از میدان مشترک رعایت شود.
مجری طرح میدان سهراب تصریح کرد: در آخرین نشست مشترک، مقرر شد سازمان حفاظت محیط زیست بررسی های نهایی را انجام دهد و در صورت امکان، مجوز لازم را صادر کند.
نجاریان با اشاره به چشم انداز پیش روی این طرح اظهار کرد: در صورت رفع موانع و آغاز عملیات حفاری، امید است تا پایان امسال حفاری چاه نخست به پایان برسد و حفاری چاه دوم نیز آغاز شود. همچنین با احداث خطوط لوله جدید، افزایش تولید روزانه ۱۵ هزار بشکه نفت از این میدان در سال آینده هدف گذاری شده است.»
میدان نفتی سهراب یکی از میدان های مشترک نفتی در مرزهای جنوب غربی کشور (در ناحیه دشت آبادان و در شمال میدان آزادگان) است که توسعه و بهره برداری از آن با هدف افزایش تولید نفت و صیانت از منابع ملی در دستور کار شرکت مهندسی و توسعه نفت قرار دارد.
در پایان این نشست، اعضای کمیته مدیریت مشترک با برگزاری مناقصه خدمات حفاری در میدان سهراب موافقت کردند.
سیدمحمد موسوی، عضو هیات امنای باشگاه فرهنگی - ورزشی پارس جنوبی با اشاره به تمرکز این باشگاه برای توسعه ورزش همگانی در سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس گفت: در تقویم ورزشی امسال این سازمان، تقویت ورزش همگانی، به یک ضرورت تبدیل شده است، به همین دلیل در نظر داریم ورزش را به منازل کارکنان و شهروندان استان بوشهر وارد کنیم. معتقدم ورزش همگانی باید به یک فرهنگ سازمانی تبدیل شود و برای رسیدن به چنین هدفی باید با فرهنگ سازی مناسب ورزش را برای کارکنان به یک عادت روزانه تبدیل کنیم.
وی ادامه داد: سرمایه گذاری لازم در زمینه توسعه ورزش همگانی برای سال جاری انجام شده و تمام تلاش خود را می کنیم تا از مربیان درجه یک در این حوزه استفاده کنیم؛ زیرا ورزش، شاکله سلامت است. برای توسعه ورزش میان کارکنان و خانواده ها ابتدا ورزش را برای کارکنان و خانواده آنها رایگان کرده و در فاز تکمیلی، ورزش همگانی را از ابتدای امسال به خانه های کارکنان سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس می بریم.
موسوی در بخش دیگری از صحبت های خود به پرداخت تمام هزینه های تیم های پارس جنوبی از ردیف اعتباری سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس اشاره و تصریح کرد: همکاری و حمایت وزارت نفت از این سازمان، سبب اعتلای ورزش شرکت نفت و استان بوشهر شده و امروزه نام باشگاه ورزشی پارس جنوبی در کشور و دنیای ورزش شناخته شده است؛ البته نباید فراموش کرد که ورزش در سلامت خانواده، بخصوص بانوان نقش موثری دارد. به همین دلیل برای توسعه این بخش در رشته هایی چون یوگا، شنا، بدمینتون و والیبال با مربیان درجه یک قرارداد همکاری بسته ایم.
وی ادامه داد: تلاش این است که کارکنان و خانواده آنها بتوانند به صورت گسترده و رایگان از خدمات ورزشی در شهرهای عسلویه و جم بهره ببرند، از این رو برای در دسترس بودن فضای ورزشی، قراردادهایی با باشگاه های شهرستان های استان بوشهر منعقد شده تا خانواده های کارکنان این سازمان بتوانند در محل سکونت خود، بدون پرداخت مبلغی، از امکانات این باشگاه ها استفاده کنند.
موسوی اظهار کرد: سالن های ورزشی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در سال گذشته، بهسازی یا بازسازی شده اند و هم اکنون در استاندارد بالایی قرار دارند؛ تمام استخرها کاملا تعمیر شده اند و شهرهای کنگان، دیر و عسلویه نیزدارای سالن اختصاصی بدنسازی و استخر هستند.
عضو هیات امنای باشگاه فرهنگی - ورزشی پارس جنوبی با اشاره به افزایش 25 درصدی بودجه، وضعیت مالی و تیمی باشگاه را مطلوب دانست و گفت: خوشبختانه برای جذب بازیکنان جدید حرفه ای یا تمدید قرارداد بازیکنان، هیچ محدویت اعتباری نداریم و بسیاری از ورزشکاران حرفه ای، مشتاق عضویت در تیم های پارس جنوبی هستند. در واقع می توان گفت که در بین باشگاهای ورزشی کشور، تنها تیمی هستیم که از نظر هتلینگ و پشتیبانی در تنگنا نبوده و از اسپانسر هم استفاده نکرده ایم. این باشگاه دارای ۱۳ تیم در قالب ۶ رشته ورزشی در لیگ های استانی و کشوری است و بسیاری از بازیکنان بلندآوازه ملی در باشگاه پارس جنوبی عضویت دارند. فعالیت های این باشگاه در حد حرفه ای انجام می شود و خوشبختانه در چند رشته تیمی، عنوان مقام نخست قهرمانی کشوری را کسب کرده است. همچنین برای انتخاب بازیکنان فوتبال تیم پارس جنوبی از بهترین مربیان و سرمربیان داخلی استفاده می شود، به گونه ای که برای انتخاب هر بازیکن 12 مربی حرفه ای تعامل، هم اندیشی و هم آرایی دارند.
موسوی با بیان اینکه ورزش در سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس با نگاه علمی تعریف شده است، توضیح داد: باشگاه پارس جنوبی، یکی از شرکت های پیشتاز در صنعت نفت در زمینه راه اندازی مرکز مشاوره ورزشی بوده که این مرکز مشاوره، بزودی درشهرستان جم فعالیت خود را آغاز می کند.
سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی و از کارکنان صنعت نفت ایران، از مسئولان ورزش خوزستان درخواست کرد روی این رشته تمرکز داشته باشند.
حسن رنگرز در حاشیه روز نخست مسابقات بین المللی کشتی فرنگی در اندیمشک گفت: برگزاری این رویداد در شهر اندیمشک، یک اتفاق مبارک است و این میزبانی به کشتی فرنگی اندیمشک کمک خواهد کرد.
وی گفت: پنج ورزشکار از این خطه در المپیک پاریس حضور داشتند که سه مدال از چهار مدال تیم ایران از سوی خوزستانی ها کسب شد. این در حالی بود که بسیاری از کشورهای دنیا در المپیک نتوانستند یک مدال طلا، نقره یا برنز کسب کنند.
رنگرز افزود: این موفقیت خوزستان در المپیک نشان از ظرفیت فوق العاده کشتی فرنگی این استان است و از مسئولان این استان درخواست دارم روی کشتی خوزستان به عنوان یک مزیت رقابتی تمرکز داشته باشند.
در ادامه بازی های مرحله نیمه نهایی لیگ برتر بسکتبال مردان ایران، تیم های طبیعت اسلامشهر و پالایش نفت آبادان برای دومین بار به مصاف یکدیگر رفتند که این دیدار با پیروزی طبیعت به پایان رسید؛ هرچند بسکتبالیست های نفت آبادان، یکی از بهترین بازی های خود را به تصویر کشیدند. شاگردان مهران شاهین طبع در این بازی که در سالن زنده یاد محمود مشحون(ورزشگاه آزادی) برگزار شد، با نتیجه ۸۰ بر ۷۸ مقابل پالایش نفت آبادان به پیروزی رسیدند. طبیعت اسلامشهر با کسب دومین پیروزی خود در این سری، به یک قدمی صعود به مرحله نهایی لیگ برتر رسید.
کوارتر اول: ۲۵ بر ۱۸ طبیعت
کوارتر دوم: ۲۰ بر ۱۳ طبیعت
کوارتر سوم: ۲۰ بر ۲۷ پالایش نفت آبادان
کوارتر چهارم: ۱۵ بر ۲۰ پالایش نفت آبادان
در این بازی پری پتی با کسب ۲۰ امتیاز، ۶ ریباند، ۲ پاس گل و کارایی ۱۸ بهترین بازیکن زمین شد. لازم به ذکر است، تیمی که بتواند در ۳ بازی از ۵ بازی به پیروزی برسد، راهی مرحله نهایی خواهد شد.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در هفته سی ام لیگ دسته یک، به تساوی بدون گل برابر تیم پارس جنوبی جم رسید.
بازیکنان تیم صنعت نفت آبادان درصورت برد در این بازی موفق می شدند با 2 پله صعود به رده سوم جدول رده بندی صعود کنند تا همچنان امیدهایشان برای صعود پررنگ باشد؛ اما نفت در این بازی خارج از خانه به تساوی بدون گل رضایت داد. صنعت نفت در حال حاضر با ۵۲ امتیاز در رده پنجم جدول رده بندی قرار دارد. در حال حاضر فجر سپاسی با ۶۲ امتیاز در صدر جدول قرار دارد و تیم های پیکان، آریو اسلامشهر و سایپا نیز به ترتیب با ۵۴، ۵۳ و ۵۲ امتیاز در رده های دوم تا چهارم جدول رده بندی جای گرفته اند. همچنین تیم پارس جنوبی جم نیز با 43 امتیاز در رده هفتم جدول لیگ دسته یک قرار دارد.
خبر دیگر از تیم های فوتبال نفت در لیگ آزادگان این است که کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال، آرای خود را درباره بازی تیم های نفت مسجدسلیمان و صنعت نفت آبادان اعلام کرد. 2 تیم نفتی خوزستان در هفته بیست و هشتم لیگ دسته یک فوتبال کشور در مسجدسلیمان به مصاف هم رفتند که این بازی با حاشیه هایی همراه بود. در پی اتفاقات این دیدار نیز کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال، آرای انضباطی این بازی را صادر کرد. بر اساس رأی صادر شده، تیم نفت مسجدسلیمان به دلیل سوء رفتار تیمی و تخلفات تماشاگران نسبت به تیم مقابل و مقامات رسمی مسابقه، به استناد مواد ۵۸ و ۸۶ آیین نامه انضباطی، به پرداخت ۷۰۰ میلیون ریال جریمه نقدی محکوم شد. با اعلام فدراسیون فوتبال، همچنین نفت مسجدسلیمان یک جلسه از حضور تماشاگران در مسابقه خانگی محروم شد که این رای به مدت 6 ماه به حالت تعلیق درآمده است. این محرومیت قابل تجدیدنظر است. طبق رای اعلام شده، کریم بهاروند، یکی از عوامل منسوب به تیم نفت مسجدسلیمان به دلیل رفتار غیرورزشی و بدرفتاری با مقامات رسمی مسابقه، طبق مواد ۵۵ و ۶۴ آیین نامه به چهار جلسه محرومیت از همراهی تیم و ورود به محل برگزاری مسابقات تیم و همچنین پرداخت ۲۰۰میلیون ریال جریمه نقدی محکوم شد. این محرومیت قابل تجدیدنظر است.
باشگاه نفت امیدیه در مسیر توسعه سنگ نوردی گام برمی دارد
مشعل: رشته سنگ نوردی و کوهنوردی را می توان از رشته های جذاب و متفاوتی دانست که مورد توجه بسیاری از علاقه مندان به این نوع ورزش ها قرار گرفته است؛ اما نکته مهم این است که تا چه اندازه می توان در جذب ورزشکاران به این رشته ورزشی موفق بود، آن هم رشته ای که می توان آن را یکی از رشته های گران و پرهزینه در کشور دانست. در این میان، هیأت کوهنوردی و سنگ نوردی باشگاه نفت امیدیه نزدیک به 20 سال است که با تامین امکانات مورد نیاز در این حوزه، موفق به تربیت سنگ نوردان و کوهنوردان بسیاری شده که برخی از آنها لباس تیم ملی را به تن دارند. با عقیل شریفی حسینی، رئیس هیات سنگ نوردی و کوهنوردی باشگاه نفت امیدیه گفت وگویی درباره توسعه این رشته ورزشی داشتیم. او که درحال حاضر به عنوان مدیر امور مالی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری مشغول به فعالیت است، توضیحات جالبی را درباره این رشته ورزشی ارائه کرد که در ادامه می آید.
دوران کودکی ام در روستا و در میان کوه و صخره گذشت؛ چون آن روزها صعودهایی به این صخره ها داشتم، در بزرگسالی تصمیم گرفتم این رشته را به صورت حرفه ای دنبال کنم.
نزدیک به 20 سال است که رشته صخره نوردی در خوزستان و مناطق نفت خیز جنوب فعال است و خوشبختانه امکانات مناسبی هم برای این رشته تامین شده است. به عنوان مثال در اهواز و مسجدسلیمان دیواره های سنگ نوردی وجود دارد، همچنین در آغاجاری که خودم در آن حضور دارم، حدود 800 مترمربع دیواره سنگ نوردی در سالن داریم که شرایط مناسبی را برای تمرین بانوان و آقایان فراهم می کند؛ البته دومین دیواره سرعت سنگ نوردی استاندارد کشور در شهر امیدیه با طول 15 متر نصب شده و قبل از آن هم یک دیواره سرعت در کرمان قرار داشت.
حدود 20 سال پیش، رشته سنگ نوردی در کشور شروع به فعالیت کرد و اهواز جزو شهرهایی بود که از امکانات لازم برای سنگ نوردی برخوردار بود. بعد از رشته کوهنوردی، تصمیم گرفتیم در امیدیه رشته سنگ نوردی را هم فعال کنیم که با استقبال زیادی مواجه شد و طی این سال ها موفق شدیم قهرمانان بسیاری را به جامعه معرفی کنیم، حتی دو نفر از قهرمانان ما در اروپا مشغول به فعالیت هستند.
به عنوان مثال سیدرضا چاشی، سرمربی تیم سنگ نوردی فدراسیون ایران از فرزندان امیدیه است و این ورزش را از همین باشگاه شروع کرده است.
از همان ابتدا آموزش برای ما از اهمیت زیادی برخوردار بود، به گونه ای که همان 20 سال پیش از امیر پیرویسی و زهرا افروخته که یک زوج سنگ نورد در همدان هستند، دعوت کردیم تا به امیدیه بیایند و این رشته را از پایه و به صورت حرفه ای به علاقه مندان آموزش دهند. از نظر من آموزش و جذب علاقه مندان به این رشته از اهمیت بسیاری برخوردار است، به گونه ای که سال هاست به مدارس مختلف می روم و بچه ها را به سالن سنگ نوردی دعوت می کنم تا با این رشته از نزدیک آشنا شوند. همه این برنامه ها به صورت رایگان برگزار می شود و گاهی از یک کلاس 40 نفره، پنج دانش آموز علاقه مند به این رشته می شوند که این موضوع، تاثیر بسیاری در معرفی این رشته، شناسایی استعدادها و آموزش به آنها دارد. ما در نفت امیدیه تلاش می کنیم تا جایگاه ورزش را در بین بچه ها و خانواده های آنها ارتقا دهیم.
خوشبختانه تیم ما در مسابقات مختلفی که در سطح کشور برگزار می شود، شرکت می کند، از این رو جا دارد از رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به پاس حمایت هایی که از این ورزش کرده اند، تشکر ویژه داشته باشم. وی، تنها به توسعه فوتبال فکر نمی کند؛ بلکه رشته های مختلف را مدنظر قرار داده و از آن حمایت می کند. باشگاه نفت امیدیه در تمام رده های سنی، یعنی از چهار سال به بالا آموزش می دهد و هدف من این است که بچه ها در امیدیه جذب این رشته شده و هفته ای چهار روز در کلاس ها حضور داشته باشند. در فدراسیون، ما کنار بحث آموزش، از تمام رده های سنی تیم داریم و خوشبختانه در همه مسابقات نیز شرکت می کنیم.
هرچند سنگ نوردی جذابیت و شور و هیجان بسیاری دارد؛ اما رشته بسیار خطرناکی است. دو سال قبل از شیوع بیماری کرونا، فیلم یک کودک اصفهانی در فضای مجازی منتشر شد که هنگام سنگ نوردی سقوط کرد. با اینکه خوشبختانه این کودک، صدمه چندانی ندید؛ اما همین فیلم سبب شد تا تعداد علاقه مندان به این رشته کم شود. با فراگیری بیماری کرونا، بسیاری از خانواده ها فرزندان خود را به سالن های ورزشی نمی فرستادند؛ اما بعد از آن، خوشبختانه با حمایت فدراسیون، سنگ نوردی جانی تازه گرفت، به طوری که چند تقدیرنامه به هیات کوهنوردی و سنگ نوردی باشگاه نفت امیدیه داده شد. باشگاه نفت امیدیه در تربیت ملی پوشان این حوزه بسیار موفق بوده که از آن جمله می توان به سیدرضا چاشی، خلیل شریفی، عارف اسماعیلی و بسیاری دیگر اشاره کرد.
ورزش سنگ نوردی مانند رشته هایی چون فوتبال نیست و باید از امکانات خاصی چون دیواره های سنگ نوردی و تشک برخوردار باشد تا در صورت سقوط، مانع صدمه دیدن ورزشکار شود. این رشته، شامل سه رشته سرعت، سرطناب و بولدرینگ است. دیواره رشته سرعت یک دیواره صاف به ارتفاع 15 متر است. رشته سرطناب که صعودی است و رشته بولدرینگ هم هیچ طنابی ندارد، از این رو هیجان آن بالاست. تجهیزات سنگ نوردی خیلی گران است، ضمن اینکه ورزشی است که حتما باید استانداردهای جهانی برای تامین تجهیزات آن مدنظر قرار گیرد. خوشبختانه شرکت ملی نفت ایران در این زمینه حمایت های لازم را داشته و امکانات مناسب را برای علاقه مندان به این رشته فراهم کرده است و با توجه به اینکه هر سنگ نورد، به یک مربی نیاز دارد، توانسته ایم مربیانی حرفه ای برای باشگاه جذب کنیم.
هولگر رونه دانمارکی و الکساندر زورف آلمانی به ترتیب با شکست کارلوس آلکاراس و بن شلتون، صاحب عناوین قهرمانی مسابقات تنیس بارسلونا و مونیخ شدند.
در جریان دیدار نهایی مسابقات ۵۰۰ امتیازی تنیس بارسلونا، کارلوس آلکاراس اسپانیایی مقابل هولگر رونه دانمارکی در دو ست و با نتایج ۷ بر ۶ و ۶ بر ۲ تن به شکست داد و از رسیدن به عنوان قهرمانی بازماند. رونه ۲۱ ساله با کسب این پیروزی ارزشمند و قهرمانی در این مسابقات، به ۹ پیروزی متوالی آلکاراس پایان داد. همچنین در جریان دیدار نهایی مسابقات ۵۰۰ امتیازی مونیخ آلمان، الکساندر زورف در خانه مقابل بن شلتون از آمریکا در دو ست و با نتایج ۶ بر ۲ و ۶ بر ۴ به برتری رسید و برای سومین مرتبه به عنوان قهرمانی این مسابقات دست یافت.
پسران تنیس روی میز ایران با کسب پیروزی ۳ بر صفر مقابل قرقیزستان قهرمان آسیای میانه شدند و جواز حضور در قهرمانی آسیا را کسب کردند.
در روز پایانی رقابت های تنیس روی میز آسیای میانه، پسران ایران با پیروزی قاطع مقابل قرقیزستان با کسب دو پیروزی و یک شکست قهرمان آسیای میانه شدند. تیم ایران در نخستین دیدار خود با نتیجه نزدیک ۳ بر ۲ از سد قزاقستان عبور کرد، اما در دومین مسابقه خود مقابل تیم قدرتمند ازبکستان با نتیجه مشابه شکست خورد. با این حال، پیروزی قاطع در بازی سوم برابر قرقیزستان باعث شد ایران با امتیاز برابر با دو تیم دیگر، اما با تفاضل بهتر عنوان قهرمانی این منطقه را کسب کند. در این رقابت ها، تیم های ایران، قزاقستان و ازبکستان هر کدام با دو برد و یک باخت به کار خود پایان دادند، اما در نهایت این ایران بود که با صدرنشینی، سهمیه حضور در فینال قهرمانی جوانان آسیا را کسب کرد. ترکیب تیم ملی ایران در این مسابقات را بنیامین فرجی، محمدحسن حبیبی و سامران کریمی تشکیل می دادند. هدایت جوانان پینگ پنگ باز کشورمان به عهده میعاد مکیف بود. رقابت های فینال تنیس روی میز قهرمانی آسیا تیرماه سال جاری به میزبانی ازبکستان برگزار خواهد شد.
حسین وفایی نخستین دیدار خود را در مسابقات اسنوکر قهرمانی جهان با برتری برابر حریف انگلیسی به پایان رساند و وارد جدول ١٦ نفره شد.
مرحله اصلی مسابقات اسنوکر قهرمانی جهان با حضور ۳۲ بازیکن درسالن کروسیبل شهر شفیلد آغاز شده است. حسین وفایی نماینده اسنوکر ایران در نخستین دیدار خود به مصاف «بری هاوکینز» از انگلستان رفت و با نتیجه ۱۰ بر ۹ پیروز شد. وفایی در این دیدار بریک های ۱۲۳،۱۱۴،۱۰۷،۱۱۰ را ثبت کرد و عملکرد درخشانی از خود بر جای گذاشت. وی با این پیروزی وارد جدول ۱۶ نفره شد. وفایی در فینال مسابقات شوت اوت این حریف را شکست داد و برای نخستین بار به عنوان قهرمانی مسابقات حرفه ای ها دست پیدا کرد.
مسابقات گرندپری سئول حدود ۱۴ روز دیگر آغاز می شود. در این مسابقات شمشیربازان بسیاری از جمله آرون ژیلاگی، قهرمان سه دوره بازی های المپیک، ثبت نام کرده است. از ایران نیز نام علی پاکدامن وارد لیست شده است. پاکدامن برای اینکه بتواند دوباره جزو ۱۶ نفر اول رنکینگ جهان باشد، باید در این مسابقات شرکت کند. او در حال حاضر نفر هجدهم دنیاست. بعد از جام جهانی مجارستان، اختلاف ها بین علی پاکدامن و محمد رهبری سر باز کرد و این دو شمشیرباز مصاحبه هایی را علیه هم انجام دادند و کمیته انضباطی فدراسیون هم آرایی را برای تنبیه آنها صادر کرد. فدراسیون شمشیربازی همچنین امین قربانی را که به عنوان مربی اختصاصی پاکدامن در تیم ملی به کار گرفته شده بود، برکنار کرد. با این شرایط باید دید پاکدامن در گرندپری سئول چه عملکردی خواهد داشت.
چهارمین دوره بازی های المپیک جوانان با حضور ورزشکارانی از ۲۵ رشته برگزار می شود و وزنه برداری و گلف جایی در این رشته ها ندارند.
بازی های المپیک جوانان که آخرین دوره آن سال ۲۰۱۸ به میزبانی آرژانتین برگزار شد، بعد از هفت سال وقفه سال آینده از سر گرفته می شود. این چهارمین دوره بازی های المپیک جوانان است که طی روزهای ۹ تا ۲۳ آبان ۱۴۰۵ (۳۱ اکتبر تا ۱۴ نوامبر ۲۰۲۶) به میزبانی داکار سنگال برگزار خواهد شد. فهرست رشته های این دوره بازی ها در حالی نهایی شده که نسبت به ادوار گذشته وزنه برداری و گلف حذف شده اند و رشته هایی مانند شمشیربازی و ووشو (تالو) هم به عنوان رشته های جدید در فهرست بازی ها قرار گرفته اند، ضمن اینکه رقابت های کشتی در این دوره بازی ها به صورت ساحلی برگزار می شود. برگزاری رقابت های والیبال و هندبال هم همین شرایط را دارد. فهرست رشته های چهارمین دوره بازی های المپیک جوانان به این شرح است: شنا، تیروکمان، دوومیدانی، بدمینتون، بیسبال(۵ نفره)، بسکتبال(سه نفره)، بوکس، دوچرخه سواری، شمشیربازی، فوتسال، ژیمناستیک، هندبال ساحلی، جودو، روئینگ دریایی، راگبی(۷ نفره)، قایقرانی(بادبانی)، اسکیت بورد، تنیس روی میز، تکواندو، سه گانه، والیبال ساحلی، کشتی ساحلی، ووشو(تالو) و سوارکاری(پرش). حمید عزیزی، سرپرست کاروان ایران در بازی های المپیک جوانان سنگال با تایید فهرست رشته های حاضر در این دوره بازی ها تاکید کرد که میادین کسب سهمیه برای ورود به این بازی ها هنوز آغاز نشده است.
یحیی گل محمدی، سرمربی پیشین پرسپولیس که در فصل جاری با فولاد خوزستان نتایج درخشانی گرفته با شایعه بازگشت به پرسپولیس روبه رو شده است. او که پیش از حضور در فولاد به عنوان سرمربی پرسپولیس توانست افتخارات زیادی را رقم بزند، به مدیران باشگاه فولاد اعلام کرده است که همکاری خود را با این باشگاه ادامه خواهد داد و پیشنهاد تمدید زودهنگام قراردادش تا سال ۱۴۰۶ را نیز بررسی می کند. گل محمدی اعلام کرده فصل آینده پیشنهاد هیچ تیمی را نخواهد پذیرفت و به قراردادش با خوزستانی ها پایبند است تا مانع از ایجاد حاشیه برای تیمش در هفته های پایانی شود که شانس صعود در جدول و حضور به جای پرسپولیس را دارد.
در جریان رقابت های لیگ جهانی کاراته وان در قاهره پایتخت مصر، علی مسکینی، نماینده وزن ۶۰ کیلوگرم ایران در دیدار رده بندی برابر دیوید خوان فریرو از کلمبیا روی تاتامی رفت و در پایان با نتیجه 7 بر 3 به برتری رسید و صاحب مدال برنز شد. مسکینی پیش از این در دور مقدماتی این وزن در مرحله گروهی ابتدا هشت بر پنج برابر زولامان بیگابلی از قزاقستان را برد. او سپس 7 بر 4 رایان مزیان از فرانسه را شکست داد و در سومین مبارزه نیز مقابل عبدالله حامد از اردن به تساوی صفر - صفر رسید تا با دو برد و یک تساوی راهی مرحله حذفی شود. مسکینی در مرحله یک چهارم نهایی با نتیجه ۹ بر یک مغلوب هیروما هاشیموتو از ژاپن شد و با توجه به صعود این کاراته کای ژاپنی به فینال، مسکینی به دیدار رده بندی رفت. امیررضا برزویی در ۶۷ و بهمن عسگری در وزن ۷۵ کیلوگرم، دیگر نمایندگان ایران در این رقابت ها بودند که از رسیدن به مدال بازماندند.
سینما در یک نگاه
این کارگردان شناخته شده سینمای ایران و جهان؛ مسیر بعدی فیلمش را تعیین کرد و قرار است در پاییز، در شهر پاریس فیلمبرداری فیلمی را که هنوز نامی ندارد، شروع کند. هنوز جزییاتی از داستان یا بازیگران فاش نشده است. چندی پیش او به فیلمبرداری در لس آنجلس اشاره کرد، اما اکنون گفته می شود که او با جمعی از بازیگران درجه یک فرانسوی قصد دارد فیلمش را بسازد. فرهادی در مصاحبه ای که ژانویه ۲۰۲۴ با لوموند انجام داد، عنوان کرد فعلا قصد ساخت فیلمی در ایران را ندارد. این کارگردان پیش از این فیلم «گذشته» را در فرانسه و «همه می دانند» را در اسپانیا ساخت.
همزمان با مشخص شدن زمان اکران انیمیشن سینمایی «رویاشهر» به نویسندگی و کارگردانی محسن عنایتی و تهیه کنندگی مصطفی حسن آبادی، پوستر این اثر با طرحی از هادی محمدیان منتشر شد.
«رویاشهر» که محصول مشترک مرکز انیمیشن سوره، مرکز پویانمایی مهوا، اداره کل فرهنگی شهرداری تهران و استودیو آینده نگار است، از ۳ اردیبهشت به سرگروهی پردیس سینمایی مگامال و پخش موسسه بهمن سبز، میزبان مخاطبان خود درسینماهای سراسر کشور است.
این انیمیشن سینمایی، قصه نوجوانی به نام «آرات» است که رویای قهرمانی در سر دارد و در سفری ماجراجویانه همراه با دوستانش برای رسیدن به شهر رویایی خود، واقعیت های تازه ای را کشف می کند. مدیریت دوبلاژ «رویاشهر» به عهده امیرهوشنگ زند بوده و میرطاهر مظلومی، زنده یاد منوچهر والی زاده، منوچهر زنده دل، نگین کیانفر، اردشیر منظم، لیلا کوهسار، آرزو آفری و ارسلان جولایی از صداپیشگان آن هستند.
آهنگساز: بهزاد عبدی، صداگذار: مهرشاد ملکوتی، کارگردان هنری: حامد فرهادی، مدیر پروژه: علیرضا زارع، جانشین تهیه کننده: مسعود مزرعتی، مدیر فنی: جواد رضایی، سرپرست انیمیت: ابوالفضل مزرعتی، انیماتور ارشد: علی اکبر مزرعتی، مدل سازی: احسان هلی و حمیده فتاح، جلوه های ویژه: رضا قربانی، سرپرست سیمولیت: میلاد مزرعتی، کامپوزیت: دانیال ناظرحضرتی و برنامه نویس: حسین قاسمی.
ساعد سهیلی، هادی حجازی فر و الناز ملک در حماسه سینمایی جدید محمدحسین مهدویان، «خون سهراب»، جلوی دوربین می روند.
پیش تولید فیلم سینمایی «خون سهراب» به کارگردانی محمدحسین مهدویان وارد مراحل نهایی شده و حالا با معرفی بازیگران اصلی، از جمله ساعد سهیلی، هادی حجازی فر و الناز ملک، این پروژه تاریخی آماده ورود به فاز فیلمبرداری است. «خون سهراب»، بازآفرینی مدرن و دراماتیکی از داستان رستم و سهراب شاهنامه است که با نگاهی تازه و روایتی معاصر ساخته می شود. پیش تولید این پروژه سینمایی از مدت ها قبل آغاز شده و حالا با مشخص شدن ترکیب بازیگران، بزودی وارد مرحله فیلمبرداری خواهد شد. در «خون سهراب»، هادی حجازی فر در نقش رستم و ساعد سهیلی در نقش سهراب ظاهر می شوند. این دومین همکاری مشترک این دو بازیگر با مهدویان پس از فیلم «لاتاری» است. الناز ملک نیز در نقش تهمینه حضور دارد. او پیش تر در آثار اخیر این کارگردان نیز ایفای نقش کرده است. فیلمنامه «خون سهراب» را مهدی یزدانی خرم با همکاری اعظم بهروز نوشته اند. این پروژه که حال وهوایی حماسی و دراماتیک دارد، از سوی محمدرضا تخت کشیان تهیه می شود؛ تهیه کننده ای که تجربه تولید چهار فصل سریال «زخم کاری» را در کارنامه کاری خود دارد.از نکات قابل توجه این پروژه، که به نظر می رسد به یکی از آثار پرمخاطب آینده تبدیل شود، ساخت همزمان یک مینی سریال در کنار نسخه سینمایی است. این مینی سریال قرار است از یکی از پلتفرم های نمایش خانگی پخش شود..
فیلم سینمایی «هفت بهارنارنج» به کارگردانی فرشاد گل سفیدی و تهیه کنندگی محمد کمالی پور به صورت اختصاصی در پلتفرم فیلم نت عرضه می شود. این فیلم از نیمه اسفند سال گذشته در سینماهای منتخب گروه سینمایی «هنر و تجربه» و برخی پردیس های سینمایی، در سراسر کشور اکران شده و همچنان روی پرده است. فیلمنامه «هفت بهارنارنج» را احمد رفیع زاده بر اساس طرح و ایده ای از محمد کمالی پور نوشته است. در خلاصه این داستان آمده است: «قصه عشق اساطیری شمس و طلعت.» علی نصیریان، لادن مستوفی، سارا رسول زاده، فرهاد آئیش، هومن حاجی عبداللهی، فرج گل سفیدی، باران سلطانی مقدم و آرشا گل سفیدی بازیگران این فیلم هستند.
«هفت بهارنارنج» محصول سال ۱۴۰۱ است و علی نصیریان برای ایفای نقش در این فیلم، برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد در چهل و یکمین دوره جشنواره بین المللی فیلم فجر شد. دیگر عوامل «هفت بهارنارنج» عبارتند از: مدیر تولید، برنامه ریزی و دستیار اول کارگردان: علی نوابی، مدیر فیلمبرداری و طراح صحنه: فرشاد گل سفیدی، دستیار یک فیلمبردار: کیوان محمدی نژاد، مدیر صدابرداری: امیر حاتمی، طراح گریم: زهره سیه پوش، مجری گریم و سرپرست: محمدرضا سیه پوش، دستیار طراح صحنه: جواد بهبودی، مدیر صحنه: آرمین حیدری، طراح لباس: راحله سالم، تدوین: بابک قائم، طراحی و ترکیب صداها: حسین مشعلی و امید محمدی پور، موسیقی: پیام آزادی، میکس و مسترینگ: مهرداد اسماعیل پور، طراح جلوه های بصری و اصلاح رنگ: علی تصدیقی، طراح لوگو و پوستر: محمدرضا شریفی نیا، گرافیک پوستر: حانیه صادقی، تیتراژ و تیزر: یوسف بخشایش، عکاس: حسن شجاعی، تصویربردار پشت صحنه: مجتبی کوهکن و مشاور رسانه ای: مریم قربانی نیا.
فیلم «خر لنگ» به کارگردانی کیانوش عیاری و تهیه کنندگی مشترک مهرداد غفارزاده و کیانوش عیاری، هم اکنون در مرحله تحقیق و نگارش قرار دارد و عیاری همزمان با تحقیق و نگارش فیلمنامه، برای انتخاب لوکیشن بخش هایی از فیلم به مسجد سلیمان سفر کرده است.
در این سفر که با همکاری شرکت ملی نفت ایران انجام شد، مهرداد غفارزاده و یک گروه چهار نفره از گروه تولید و کارگردانی، عیاری را همراهی کرده اند.
«خر لنگ» درباره وقایع و رویدادهای مربوط به دوره تاریخی محمدعلی شاه و مظفرالدین شاه قاجار است و زمانی که اولین چاه نفت خاورمیانه در مسجد سلیمان فوران کرد. این فیلم با همکاری بنیاد سینمایی فارابی و دیگر نهادها ساخته خواهد شد.
بیشتر بازیگران این فیلم، اهالی مسجدسلیمان و حوالی آن یعنی قوم بختیاری هستند و تقریبا تمامی سکانس های آن در خوزستان و تعداد محدودی نیز در تهران فیلمبرداری خواهد شد. اسامی بازیگران و سایرعوامل فیلم بزودی اطلاع رسانی می شود.
عیاری، ساخت فیلم هایی همچون «آبادانی ها»، «بیدارشو آرزو»، «تنوره دیو»، «بودن یا نبودن»، «شاخ گاو»، همچنین «روز با شکوه»، «آن سوی آتش»، «شبح کژدم»، «تازه نفس ها»، «خانه پدری»، «ویلای ساحلی» و ... را در کارنامه هنری خود دارد.
چاه شماره یک، نام نخستین چاه نفت خاورمیانه است که درشهر مسجدسلیمان استان خوزستان قرار دارد. این چاه در منطقه ای به نام دره خرسون (میدان نفتون) مستقر است و عملیات حفاری آن در سال ۱۲۸۶ ه.ش از سوی کنسرسیوم دارسی آغاز شد و ۵ خرداد ۱۲۸۷ ه.ش به مخزن نفتی رسید.
از این چاه با حدود ۳۶۰ متر عمق، روزانه ۳۶ هزار لیتر (معادل ۲۲۸ بشکه در روز) نفت خام سبک تولید و نیروی محرکه ماشین آلات مربوط به دکل حفاری چاه شماره یک مسجد سلیمان از توربین بخار تأمین می شد. این چاه هم اکنون در مرکز شهر مسجدسلیمان، در مجاورت منطقه نمره یک، به صورت موزه تحت نظارت شرکت ملی نفت ایران واقع شده است.
مشعل: در دهه های اخیر با پیشرفت بدون توقف تکنولوژی، تحولی عظیم در جوامع مختلف ایجاد شد، به طوری که این روزها نفوذ فزاینده فناوری در زندگی روزمره، تحولاتی چشمگیر را در سبک زندگی انسان ها رقم زده است. با توجه به اینکه امروزه، تکنولوژی حرف اول را می زند، علاوه بر بزرگسالان، کودکان هم در محاصره فناوری های نوین قرار گرفته و حتی از خردسالی با نحوه استفاده از تکنولوژی و فناوری های دیجیتال آشنا می شوند، از این رو کودکان امروزی جزو کاربران پروپاقرص و همیشگی استفاده از تکنولوژی به شمار می روند. آنها به کمک تکنولوژی، چیزهای زیادی یاد می گیرند و استفاده از فناوری های نوین سهم بالایی در زندگی آنها دارد و موبایل، تبلت، تلویزیون، اسباب بازی های دیجیتال و انواع سرگرمی های مرتبط با تکنولوژی، کودکان را به خود جذب کرده است. تکنولوژی به صورت کلی به استفاده از دانش و ابزارهای تخصصی برای حل مسائل، ارتقای فرایندها و ایجاد نوآوری هایی در محصولات یا خدمات اشاره دارد. از این رو استفاده از تکنولوژی سهم بسزایی در زندگی امروزی دارد که البته باید گفت هیچ چیزی در دنیا وجود ندارد که فقط فایده داشته باشد. تمام چیزهایی که فایده دارند، می توانند مضر هم باشند. بنابراین تکنولوژی علاوه بر فواید زیادی که در رشد کودکان دارد، اثرات منفی هم بر رشد آنها می گذارد که نباید از آن غافل شد.
امروزه کودکان در مراحل اولیه زندگی خود با استفاده از فناوری های نوین می توانند مهارت های ذهنی و شناختی جدیدی بیاموزند و آنها را در خود رشد دهند، به همین دلیل می توان گفت که یکی از اثرات مثبت استفاده از تکنولوژی، رشد و تکامل کودکان است که به برخی از آنها اشاره کرده ایم
آموزش و یادگیری: تکنولوژی، ابزاری است که امکاناتی را برای یادگیری بیشتر وکسب مهارت های جدید در اختیار کودکان قرار می دهد؛ از نرم افزارها و بازی های آموزشی گرفته تا منابع آموزشی آنلاین
ارتباطات: با پیشرفت تکنولوژی و خلق فضاهایی چون پیام رسان ها، شبکه های اجتماعی، ویدئوکنفرانس ها و ایمیل ها، کودکان می توانند براحتی با دوستان و خانواده خود ارتباط برقرار کنند و سطح ارتباطاتشان را گسترش دهند.
خلاقیت و تفریح: بازی های ویدئویی و برنامه های کاربردی خلاقانه از آن دست ابزارهایی است که کودکان می توانند با استفاده از آن به اکتشاف، تفریح و خلاقیت بپردازند.
توانایی پردازش اطلاعات: یکی دیگر از نقش های تکنولوژی در زندگی امروزی کودکان، توانمندی در پردازش و تفسیر اطلاعات و تقویت مهارت های کوتاه مدت و بلند مدت آنهاست؛ از مطالعه روی دستگاه های الکترونیکی گرفته تا استفاده از نرم افزارهای تعاملی.
استفاده از تکنولوژی می تواند مزایای فراوانی برای کودکان داشته باشد که برخی از آنها عبارت است از:
تقویت مهارت های آموزشی: استفاده کودکان از برنامه ها و بازی های آموزشی می تواند آنها را در یادگیری مفاهیم مختلفی چون حساب و ریاضی، زبان های خارجی، علوم و هنر تقویت کند.
تسهیل در یادگیری تعاملی: تکنولوژی، امکاناتی مانند صفحات لمسی و وسایل کنترل با حرکت را فراهم می کند که کودکان می توانند به طور تعاملی با آنها کار کنند. این موارد باعث تقویت تجربه یادگیری کودکان می شود.
توسعه مهارت های فناوری اطلاعات: بازی های ویدئویی و نرم افزارهای آموزشی، کودکان را با مفاهیم ابتدایی فناوری اطلاعات و مهارت های مورد نیاز برای استفاده از دستگاه های الکترونیکی آشنا می کند.
ترغیب به خلاقیت و انعطاف پذیری: برنامه ها و بازی های خلاقانه موجود در دنیای دیجیتال، می تواند کودکان را به خلاقیت و تفکر خودآگاه ترغیب و انعطاف پذیری آنها را تقویت کند.
دسترسی به منابع آموزشی: با استفاده از تکنولوژی، کودکان می توانند به منابع آموزشی مختلف از جمله کتاب های الکترونیکی، ویدئوهای آموزشی و برنامه های تعلیمی آنلاین دسترسی پیدا کنند.
تقویت مهارت های ارتباطی: استفاده از تکنولوژی برای ارتباط با دیگران، نقش بالایی در تقویت مهارت های ارتباط دیداری و غیر دیداری کودکان دارد.
با تمام توضیحاتی که درباره نقش مثبت تکنولوژی بر رشد و توسعه فکری کودکان داده شد، خانواده ها باید متوجه تاثیرات منفی فناوری های نوین در پی استفاده نامناسب یا بیش از حد بر روح و روان و حتی جسم کودکان خود نیز باشند و علاج واقعه، قبل از وقوع کنند.
تکنولوژی روی دیگری نیز دارد و می تواند آثاری منفی بر کودکان که بخشی از کاربران آن محسوب می شوند بر جای بگذارد، از جمله این معایب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش فعالیت های فیزیکی: استفاده طولانی مدت از دستگاه های تکنولوژی، می تواند به کاهش فعالیت های فیزیکی و بازی های سنتی کودکان منجر شود؛ فعالیت هایی که برای رشد و سلامت جسمی آن ها حیاتی است.
تحریک مغزی: مطالعات نشان داده است که استفاده بیش از حد از تکنولوژی، می تواند به افزایش تحریک مغزی و کاهش توانایی تمرکز و توجه کودکان منجر شود.
وابستگی و گریز از دنیای واقعی: یکی دیگر از نتایج استفاده بیش از حد کودکان از دنیای دیجیتال، ایجاد وابستگی و بی علاقه شدن آنها به کسب تجربه زندگی در واقعیت های اجتماعی و فعالیت های خارج از دنیای مجازی است.
تأثیرات روانی: برخی محتواهای موجود در دنیای دیجیتال، ممکن است روی روان و رفتار کودکان تأثیرگذار باشد و آسیب هایی چون افزایش استرس، اضطراب و اختلال خواب در آنها را بر جا بگذارد.
کاهش توانایی ارتباطی: استفاده از تکنولوژی می تواند باعث کاهش توانایی کودکان در برقراری ارتباط با دیگران شود و مهارت های ارتباطی را در آنها کاهش دهد.
اختلالات اجتماعی: یکی دیگر از تاثیرات منفی استفاده بیش از حد از تکنولوژی، ایجاد اختلالات اجتماعی مانند از دست دادن مهارت های اجتماعی و حضور در جوامع واقعی است.
محدودیت های زمانی: صرف زمان زیاد در استفاده از تکنولوژی، ممکن است باعث از دست رفتن زمان برای اختصاص به فعالیت های دیگر همچون مطالعه، بازی های سنتی و فعالیت های خلاقانه شود.
به طور کلی باید گفت، استفاده بجا و به اندازه از تکنولوژی برای کودکان در عصری که فناوری، حتی لحظه ای در پیشرفت و توسعه درنگ نمی کند، موضوعی حیاتی به شمار می آید؛ البته نظارت والدین و مربیان بر نوع و میزان استفاده کودکان امری ضروری است که باید به آن توجه خاص و ویژه شود تا هم کودکان بتوانند به بهترین شکل با تکنولوژی های نوین آشنا شده و از آن بهره بگیرند و هم خانواده ها، با کنترل و نظارت، مشکلات احتمالی استفاده از ابزارهای هوشمند را به حداقل برسانند.
آش یکی از غذاهای خوشمزه و اصیل ایرانی است که در گذشته ای نه چندان دور به دلیل داشتن مواد مغذی و پروتئینی همواره در مناسبت ها و میهمانی ها پای ثابت سفره ها بود و تقریبا در تمام مناطق ایران طبخ می شد.
آش از گذشته تاکنون یکی از غذاهای پرطرفدار مردم ایران زمین بوده که البته خوردن آن بیشتر در فصول سرد سال توصیه شده، از آن جهت که می تواند گرما را میهمان سرما کند، اما در دیگر فصول سال مثل بهار و تابستان هم خوردن آش لذت دیگری دارد که نمی توان از آن گذشت.
یکی از آش های معروف و سنتی ایران، آش قورت قلیه است که در آذربایجان شرقی و به خصوص منطقه جلفا طرفداران زیادی دارد که درست کردن و امتحان کردنش شاید باعث شود این آش سنتی جزئی از برنامه غذایی تان شود.
برنج نیم دانه: 25 گرم(نصف پیمانه)
بلغور: 50 گرم(یک پیمانه)
پیاز: یک عدد متوسط
گوجه فرنگی خرد شده: 2 عدد متوسط
لوبیا سبز خرد شده: 200 گرم(2 پیمانه)
بادمجان خرد شده: 200 گرم یا یک عدد بزرگ
لوبیا چشم بلبلی: 60 گرم
تره خرد شده: 100 گرم
جعفری خرد شده: 100 گرم
ریحان خرد شده: 200 گرم
سیر 8 حبه: متوسط
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
فلفل سبز تند: به میزان لازم
آب گوشت یا قلم: به میزان لازم
برای تهیه این آش ابتدا باید برنج، بلغور و لوبیا چشم بلبلی را از شب قبل در ظرف های جدا خیس کنیم. گوجه و بادمجان را نگینی خرد می کنیم. به بادمجان کمی نمک می زنیم و می گذاریم که بماند تا اگر تلخی داشت، گرفته شود. سپس آن را شسته و اجازه می دهیم که آب اضافه اش برود.
حالا نوبت خرد کردن پیاز است. آن را خرد می کنیم و تفت می دهیم و کمی هم زردچوبه می زنیم. بادمجان را به پیاز اضافه می کنیم و کمی تفت می دهیم. لوبیا سبز را خرد می کنیم و تفت می دهیم تا نرم شود. گوجه خرد شده را اضافه و صبر می کنیم تا آبش کشیده شود.
آب لوبیا ، برنج و بلغور را دور می ریزیم و به بقیه مواد آش اضافه می کنیم. در این مرحله هر ادویه ای که دوست دارید مثل فلفل یا زیره اضافه می کنید. سپس آب یا آب قلم صاف شده را می افزاییم و روی حرارت متوسط می گذاریم تا آرام آرام بپزد. سبزی ها را خرد و بعد از پخت حبوبات به آش اضافه می کنیم. بعد از اینکه یک جوش خورد، سیر له شده را اضافه می کنیم.آش آماده سرو است.
* نکته: این آش برای پخته شدن به آب زیادی (3 لیتر) نیاز دارد، بنابراین باید به این موضوع توجه داشته باشید.
سینه مرغ: 500 گرم
کدو سبز متوسط: یک عدد
کاهو: 3 عدد
برگ بو: 2 عدد
لیموترش: 2 حلقه
پیازچه: 2 عدد
سرکه و روغن زیتون: یک قاشق چایخوری
سس سویا و عسل: یک قاشق چایخوری
مرغ را با نمک، لیموترش و برگ بو آبپز می پزیم. در یک ظرف کاهو را خرد می کنیم و هویج رنده شده و پیازچه خرده شده را به آن اضافه می کنیم. سپس مرغ پخته شده را تکه تکه یا ریش ریش کرده و به دیگر مواد اضافه می کنیم.
برای تهیه سس، روغن زیتون را با سرکه و سس سویا و مقداری فلفل ترکیب می کنیم. سس آماده را روی سالادمان می ریزیم. سالاد آماده خوردن است.
شیر: 3 لیوان
بستنی وانیلی یا زعفرانی: یک لیوان
ژلاتین: 2 قاشق غذاخوری
خامه: 5 قاشق غذاخوری
گلاب: یک چهارم پیمانه
پودر هل: یک قاشق چایخوری
شکر: یک لیوان
نشاسته: 4 قاشق غذاخوری
زعفران ساییده شده: یک قاشق چایخوری سرپر
ابتدا ژلاتین را با کمی آب سرد حل می کنیم، سپس شیر و نشاسته را مخلوط کرده و هم می زنیم تا نشاسته در شیر حل شود. آن را روی حرارت می گذاریم تا کم کم غلیظ شود. در این مرحله گلاب، زعفران، شکر، پودر هل، بستنی و ژلاتین را اضافه می کنیم و کمی بعد از روی حرارت برمی داریم. حالا خامه را اضافه می کنیم و هم می زنیم. فرنی بستنی آماده خوردن است، آن را در ظرف مورد نظر بریزید و تزیین کنید.
مواد لازم
تخم مرغ: 6 عدد
شکر: 250 گرم
آرد: 200 گرم
شیر: نصف پیمانه
روغن: سه چهارم پیمانه
پودر کاکائو: 4 قاشق سوپخوری
بیکینگ پودر: یک قاشق چایخوری
همه مواد را درون همزن می ریزیم و یک دقیقه می زنیم تا خوب مخلوط شود. درون سینی فر کاغذ روغنی می گذاریم و مواد آماده را داخل آن می ریزیم و در فری که از قبل گرم شده با درجه 180 درجه به مدت 30دقیقه می گذاریم تا پخته شود. بعد از بیرون آوردن کیک قبل از برش با یک خلال از پخته بودن آن مطمئن می شویم.
در فرهنگ ما ایرانی ها نان از جایگاهی ویژه برخوردار است، به همین دلیل در مناطق مختلف کشور نان های سنتی زیادی را می توان یافت که هر کدام طعم و مزه خاصی دارند؛ از این رو آشنایی با انواع نان سنتی که در ایران وجود دارد، خالی از لطف نخواهد بود.
اولین نانی که می خواهیم آن را معرفی کنیم، فتیر است؛ البته این نان خوشمزه زیاد شبیه نان های معمولی نیست و از نظر اندازه و سایز کوچک است و بافت ضخیم و سفتی دارد. برای تهیه این نان محلی از موادی مثل آرد، تخم مرغ، شکر، شیر و... استفاده می کنند. فتیر را می توان در شهرهایی مانند اراک، آستارا، سراب، تبریز، ملایر و... به وفور یافت.
ماکارونی و پنیر یا مک اندچیز، یکی از غذاهای لذید و پرطرفدار ملل است که در کشورهای مختلف طبخ می شود و در بین خانواده های ایرانی هم طرفداران خود را دارد.
این غذای ملل را می توان به تنهایی یا درکنار انواع مرغ یا گوشت و سبزیجات مزه دار شده میل کرد.
پس اگر شما هم به دنبال امتحان کردن یک غذای جدید هستید، پیشنهاد ما مک اندچیز است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات