نقشه راه صنعت نفت برای تحقق شعار سال کلید خورد  

جان تازه در سرمایه گذاری

نقش آفرینی در گشایش دروازه های امید

مشعل| «سرمایه گذاری برای تولید» عنوان شعاری است که از سوی رهبر معظم انقلاب برای سال 1404 نام گذاری و تدبیر شد تا نقشه راه جدیدی برای کشور به ویژه در حوزه اقتصاد ایران و معیشت مردم پیش رو قرار گیرد و در مسیر توسعه و پیشرفت، روزنه ای متفاوت را شاهد باشد. به یقین، تلاش برای تحقق شعار سال جدید می تواند دریچه های تازه و پرامیدی را فراروی اقتصاد کشور در فراسوی مرزها قرار دهد؛ به طوری که با جذب وهدایت سرمایه های داخلی و خارجی، افزون بر ارزش افزوده، مسیری تازه برای خلق ثروت در جاده اقتصاد جهانی باز شود.

صنعت نفت به عنوان پیشران توسعه اقتصادی کشور، نقشی مهم و موثر در توسعه، اشتغال و رشد اقتصادی  دارد؛ از این رو حرکت در مسیر توسعه آن می تواند شاخص های مهم اقتصادی را بهبود ببخشد. با این حال توسعه این صنعت که از نظر حجم ذخایر هیدروکربوری، ظرفیت های عظیمی را شامل می شود، نیازمند جذب سرمایه و چشم به راه سرمایه گذاران است؛ صنعت نفت این ظرفیت را دارد که سرمایه گذاری در آن ظرف ٥ تا ٦ سال قابل بازگشت باشد و به افزایش درآمد کشور بینجامد؛ از این رو وزارت نفت بارها اعلام کرده که پذیرای سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای توسعه بخش بالادست صنعت نفت و گاز با هدف کمک به حفظ و ارتقای ضریب امنیت عرضه انرژی جهان برای سال ها و دهه های پیش روست.

اگر چه ظلم تحریم های یک جانبه سال ها و دهه های زیادی است که صنعت نفت را نشانه رفته است، اما این صنعت از مسیر توسعه بازنمانده و به عنوان موتور محرکه اقتصاد ایران، ضمن تامین انرژی کشور، در تامین رفاه عمومی و معیشت مردم نیز نقش آفرینی کرده است، پس بیراه نیست که از ارکان مهم در مسیر تحقق شعار «سرمایه گذاری برای تولید» به شمار آید. با توجه به اینکه  سرمایه گذاری، از نیازهای اصلی این صنعت راهبردی برای توسعه و نگهداشت تولید نفت و گاز است. وزارت نفت در دهه های گذشته در غیاب شرکت های خارجی کوشیده است تا همسو با خنثی سازی تحریم ها، به شرکت های داخلی اعتماد و تکیه و در این مسیر، افزون بر هدایت منابع صندوق توسعه ملی که توانایی سرمایه آفرینی پایدار را دارد، پای بیمه ها، بانک ها و حتی هلدینگ های پتروشیمی را هم به صحنه سرمایه گذاری باز کند.

از آنجا که صنعت نفت از جاذبه های اصلی برای سرمایه گذاران به شمارمی رود؛ رکنی مهم برای تامین امنیت سرمایه به شمار می رود، همواره کوشیده است تا مشوق هایی برای سرمایه گذاران در نظر گیرد.

رویکردی که وزارت نفت دنبال می کند

محسن پاک نژاد، وزیر نفت دولت چهاردهم نیز با درک اهمیت و ضرورت موضوع سرمایه گذاری اعلام کرده است که صنعت نفت ایران گنجینه ای از فرصت های سرمایه گذاری است که شامل توسعه میدان های گازی و نفتی، احداث پالایشگاه ها و مجتمع های پتروشیمی می شود؛ نرخ بازده سرمایه گذاری در صنعت نفت ایران بسیار جذاب است، اما تحقق این فرصت ها نیازمند مشارکت بانک ها و بازارهای مالی است تا فعالان این حوزه بتوانند قراردادها را به نتیجه برسانند.

پاک نژاد همچنین در برنامه خود به این مهم اشاره کرده است که افزایش سرعت توسعه و تولید از میادین نفت و گاز کشور، در وهله نخست نیازمند رشد انعقاد قراردادها و واگذاری طرح های توسعه ای بالادستی بوده که این موضوع هم نیازمند اقدام های اساسی همچون اعمال بهبودهای لازم در قوانین و مقررات حاکم به منظور تسهیل فرایند واگذاری قراردادها، کاهش زمان دوره مذاکرات قراردادها از طریق چابک سازی ساختار شرکت ملی نفت ایران و تلاش برای کاهش زمان صدور مجوزها از سوی نهادهای مرتبط، افزایش جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی از طریق جذاب تر کردن سرمایه گذاری در بالادستی نسبت به سایر بخش های اقتصاد است.

صنعت نفت تنها در حوزه شرکت ملی نفت به منظور اجرای طرح های توسعه ای و نگهداشت توليد در ميادين نفتی و گازی خود طی حدود هشت سال آينده نيازمند حدود 124 ميليارد دلار منابع مالی است که تامين اين حجم از منابع را