شرکت مهندسی و توسعه نفت

«متن» در میان برترین های پژوهش و فناوری کشور

شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن) به عنوان یکی از برترین واحدهای همکار صنعتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال ۱۴۰۲ انتخاب شد.

بر اساس ارزیابی نشریه سالانه «همکاران صنعتی و اجرایی برتر» معاونت پژوهشی و دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، این شرکت و امور پژوهش و توسعه آن، به دلیل همکاری های مؤثر با پژوهشکده شیمی و مهندسی شیمی ایران، برای نخستین بار در میان همکاران صنعتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، موفق به کسب این عنوان شد.

همکاری صنعت و دانشگاه؛ مسیری به سوی پیشرفت

وزارت علوم هر ساله با ارزیابی تعاملات میان صنعت، دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی، برترین واحدهای همکار صنعتی را از میان صدها همکار صنعتی کشور انتخاب و معرفی می کند. این انتخاب نشان دهنده تعامل سازنده شرکت مهندسی و توسعه نفت با مراکز علمی کشور است.پیش از این نیز پروژه پژوهشی «استفاده از سیلاب زنی مواد شیمیایی با پایه طبیعی با اولویت استفاده از نانوکامپوزیت در ازدیاد برداشت از مخازن کربنات های نفت» که با همکاری پژوهشکده مهندسی نفت پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی اجرا شد، به دلیل همکاری مستمر و اثربخش با این شرکت، موفق به کسب عنوان پژوهش برتر کاربردی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سال ۱۴۰۲ شده بود. براساس این گزارش، همکاری میان شرکت مهندسی و توسعه نفت و پژوهشکده شیمی و مهندسی شیمی شامل اجرای چهار پروژه تحقیقاتی، برگزاری دوره های مهارت افزایی، کارآموزی و کارورزی، ارائه سخنرانی های تخصصی در حوزه نفت، برگزاری کارگاه های دانشجویی، بهره گیری از فرصت های مطالعاتی در صنعت و مشارکت در برگزاری همایش های علمی و صنعتی بوده است.

از مهم ترین نتایج این همکاری می توان به «طراحی و سنتز نانوکامپوزیت هوشمند با پایه طبیعی اختصاصی» اشاره کرد که با هدف مدیریت جبهه آب تولیدی و بهبود برداشت نفت در یکی از میدان های تحت مدیریت شرکت مهندسی و توسعه نفت انجام شده است.

 این فناوری نوین، به طور ویژه برای شرایط مخازن نفتی ایران طراحی شده و می تواند نقش بسزایی در افزایش راندمان تولید نفت داشته باشد. ساخت «هیدروژل های پلیمری متناسب با شرایط مخازن ایران» با هدف کنترل کیفیت و بهینه سازی فرایندهای تولیدی از دیگر پروژه های مشترک این دو مجموعه بوده است.

تحقق راهبردهای کلان کشور در پیوند صنعت و دانشگاه

رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره بر اهمیت ارتباط بین صنعت و دانشگاه تأکید داشته اند و این همکاری را یکی از راه های کلیدی رفع نیازهای اقتصادی، کاهش تأثیر تحریم ها و ایجاد اشتغال برای دانش آموختگان دانسته اند. انتخاب شرکت مهندسی و توسعه نفت به عنوان یکی از برترین همکاران صنعتی، نشان دهنده عزم این شرکت برای تحقق این هدف ملی محسوب می شود و الگویی از اثربخشی همکاری های مشترک علمی و صنعتی در پیشرفت کشور است.

 

  شرکت ملی حفاری ایران

جابه جایی دکل ۶۹ فتح از موقعیت میدان کیش

دستگاه حفاری سنگین خشکی ۶۹ فتح پس از ۱۰ سال استقرار در موقعیت بخش خشکی میدان گازی جزیره کیش، با تلاش گروه های تخصصی عملیاتی و کاربست دقیق ضوابط ایمنی، پیاده سازی و جابه جا می شود.یونس یوسفی، رئیس اداره کل ترابری این شرکت گفت: با توجه به زمان طولانی برپایی دستگاه حفاری ۶۹ فتح روی پانی بیس (Pony Base) در محیطی با رطوبت بسیار بالا، مراحل جداسازی و تفکیک این دکل متفاوت با روش های متداول جداسازی دکل حفاری ناوگان شرکت است.

وی افزود: مجرب ترین متخصصان عملیات جابه جایی اداره کل ترابری که مسئولیت جداسازی، حمل ونقل، نصب و پیاده سازی دستگاه های حفاری را به عهده دارند، به همراه کارشناسان مدیریت عملیات حفاری و مدیریت اچ اس ای، تلاش دارند جداسازی دکل در شرایط ایمن انجام شود.

رئیس اداره کل ترابری شرکت ملی حفاری ایران اظهار کرد: این دستگاه حفاری روی پانی بیس نصب شده و به همین دلیل ارتفاع آن ۶ متر بیشتر از دکل های مشابه مستقر در موقعیت است و رطوبت شدید هوا، خوردگی و پوسیدگی آن سبب شده جداسازی پین ها و اتصالات بسختی اجرا شود، ضمن اینکه جداسازی در ارتفاع بالاتر از معمول انجام می شود.

یوسفی گفت: حجم برشکاری، جوشکاری و روانکاری قطعات و تجهیزات زیاد است و به دلیل احتمال پوسیدگی عمیق باید کار با دقت و ایمن انجام شود که رعایت موارد مطرح شده سبب می شود عملیات جابه جایی نسبت به شرایط عادی جابه جایی سایر دکل ها زمان بیشتری را به خود اختصاص دهد.

وی بیان کرد: دستگاه حفاری ۶۹ فتح پس از پیاده سازی برای بازسازی به سایت بازسازی و نوسازی دکل های حفاری در اهواز منتقل می شود که فرایند جابه جایی آن برنامه ریزی و همزمان با پیاده سازی تجهیزات اجرا خواهد شد.

 

تکمیل ۴۳۸ پروژه مسئولیت اجتماعی در مناطق نفتی

تکمیل بیش از ۴۳۸ پروژه مسئولیت اجتماعی در مناطق نفتی کشور در دولت چهاردهم نشان دهنده تلاش مستمر این دولت برای بهبود شرایط زندگی و رفاه عمومی مردم این مناطق است.

مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز تا قبل از سال ۱۴۰۰ بیش از ۴ هزار و ۵۶۰ پروژه آموزشی، ورزشی، بهداشتی، راه و جاده، آبرسانی، برق رسانی، طرح هادی و... را در حوزه مسئولیت اجتماعی و با اعتبار بیش از ۲۶ هزار میلیارد ریال اجرا کرد.

این مدیریت از سال ۱۴۰۰ تا پیش از شروع به کار دولت چهاردهم نیز بیش از ۴ هزار و ۲۸۰پروژه با اعتباری بالغ بر ۸۲ هزار میلیارد ریال در حوزه پروژه های مسئولیت اجتماعی هزینه کرده است.

در مجموع از ابتدای تشکیل مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز تا پیش از شروع به کار دولت چهاردهم، وزارت نفت بیش از ۱۰۹ هزار میلیارد ریال اعتبار در حوزه مسئولیت اجتماعی هزینه کرد. از مردادماه امسال تاکنون نیز ۴۳۸ پروژه با اعتباری بالغ بر ۱۵.۸هزار میلیارد ریال پروژه مسئولیت اجتماعی در زمینه آموزشی، ورزشی، بهداشتی، راه و جاده، آبرسانی، برق رسانی، طرح هادی و... در دولت چهاردهم تکمیل شده است.

مسئولیت اجتماعی شرکت‎ها از مؤلفه‎های توسعه پایدار در جوامع امروزی به شمار می‎آید که طی آن به مناسبات شرکت‎ها در قبال ذی نفعان و جوامع توجه دارد و همسو با بهینه‎سازی آن حرکت می کند. اهمیت اجرای مسئولیت های اجتماعی در صنعت نفت نسبت به سایر بخش های اقتصادی کشور بیشتر است.

همچنین از آنجا که شرکت های نفتی، بویژه در ایران، نقشی کلیدی در رونق اقتصادی و حفظ جایگاه بین المللی دارند و پروژه های اجراشده در این صنعت نیز چند میلیارد دلاری هستند، مطابق قانون، بخشی از مبلغ سرمایه گذاری هر پروژه به طرح های توسعه ای عام المنفعه و برای کمک ﺑﻪ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻋﻤﺮﺍﻥ ﻭ ﺁﺑادانی ﺟﻮﺍﻣﻊ محلی بویژه مناطق نفت خیز و گازخیز اختصاص می یابد؛ موضوعی که در وزارت نفت طی ۴۶ سال اخیر بیش از همیشه مورد توجه قرار گرفته و در این زمینه اقدام های مختلفی انجام شده است.

گازسوزی در مناطق نفت خیزجنوب  در پایین ترین سطح

مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: هم اکنون در پایین ترین سطح گازسوزی در مقایسه با سال های گذشته قرار داریم. ابراهیم پیرامون در بیست ونهمین نشست کمیته تخصصی محیط زیست شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر نقش این شرکت در تأمین انرژی کشور اظهار کرد: مناطق نفت خیز جنوب سهم اساسی در تولید نفت و تأمین گاز کشور دارد و از طریق جمع آوری گازهای همراه، افزون بر کاهش آلایندگی، خوراک مورد نیاز بخش مهمی از پتروشیمی ها را نیز تأمین می کند، بنابراین این شرکت نقشی کلیدی در اقتصاد و امنیت انرژی کشور ایفا می کند. وی با اشاره به چالش های محیط زیستی صنعت نفت تصریح کرد: فعالیت صنعت نفت در همه دنیا همراه با انواعی از آلودگی هاست و باید این آلودگی ها به درستی مدیریت شوند. با وجود چالش هایی مانند قدمت و فرسودگی تأسیسات، تحریم های بین المللی و فاصله گرفتن از فناوری های روز، تولید در این مناطق با حداقل آسیب های زیست محیطی انجام می شود که حاصل تلاش کارکنان در بخش های مختلف است.

پیشرفت پروژه های کاهش گازسوزی

مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به اقدام های انجام شده برای کاهش گازسوزی افزود: با وجود افزایش تولید نفت فراتر از برنامه ابلاغی شرکت ملی نفت، توانسته ایم به کاهش قابل ملاحظه ای در فلرینگ دست یابیم. امروز در پایین ترین سطح گازسوزی در مقایسه با سال های گذشته قرار داریم و مقدار سوزاندن گازهای همراه نسبت به اوایل پاییز که تولید نفت کمتری داشتیم، روزانه ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون فوت مکعب کاهش یافته است. پیرامون این کاهش را نتیجه اقدام هایی در حوزه تعمیرات، تأمین تجهیزات دوار و اورهال کارخانه ها دانست و گفت: گازهای همراه، سرمایه ملی هستند و باید به بهترین شکل ممکن از آنها بهره برداری شود. اگرچه مشعل ها به نماد آلودگی تبدیل شده اند، اما برای فهم دقیق درباره نقش آنها در آلودگی شهر اهواز باید برمبنای یک آنالیز علمی دقیق، تمامی منابع آلاینده و نوع آلاینده ها سنجیده شوند تا نقش صنایع و منابع مختلف مشخص شود و برای شهرها یک شعاع آلودگی در نظر گرفته شود.

سرمایه گذاری و بومی سازی تجهیزات برای کاهش آلودگی

وی مشکل گازسوزی را ناشی از چند عامل دانست و بیان کرد: بخشی از این مساله به مسایل اقتصادی و سرمایه گذاری برمی گردد، بخشی دیگر به شرایط چاه ها و مخازن مرتبط است و قسمتی نیز به فرسودگی تجهیزات دوار مانند توربین ها و کمپرسورها مربوط می شود.

مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به پروژه های در حال اجرا برای کاهش گازسوزی گفت: پروژه های مهمی طراحی شده و در حال اجراست. پروژه های مرتبط با پتروشیمی مارون و هلدینگ خلیج فارس تاکنون ۷۰ درصد پیشرفت داشته اند و برخی از بخش های آن، مانند ایستگاه های برق و پیش تراکم های900 NGL و NGL1000، به مرحله راه اندازی رسیده اند، همچنین پروژه تزریق گاز در میدان گچساران نیز آغاز شده که نقش مهمی در بهینه سازی تولید و به صورت غیرمستقیم بر کاهش گازسوزی دارد.

پیرامون افزود: امیدواریم پروژه جمع آوری گازهای همراه در رگ سفید ۱ که فاز اول آن هم اکنون راه اندازی شده است تا پایان سال به طور کامل در مدار عملیات قرار گیرد تا سبب جمع آوری بیش از ۱۰۰ میلیون فوت مکعب گاز در روز شود و از مقدار گازسوزی بالایی که در حال رخ دادن است، جلوگیری کند.

وی همچنین به توانمندی های داخلی در این حوزه اشاره کرد و گفت: خوشبختانه در حوزه ساخت داخل نیز پیشرفت های قابل توجهی داشته ایم و توانسته ایم توربین های داخلی را در واحدهای تقویت فشار راه اندازی کنیم. این اقدام های کوتاه مدت در کنار پروژه های بزرگ، سبب کاهش گازسوزی در سال های آینده می شود.

مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با تأکید بر اهمیت آگاهی بخشی و تبیین اقدام های محیط زیستی صنعت نفت اظهار کرد: انتظار می رود دست اندرکاران اچ اس ای و محیط زیست صنعت نفت با ارائه راهکارهای علمی و فنی به کاهش چالش های موجود کمک کنند. همچنین باید در برابر بزرگ نمایی هایی که بعضاً درباره آلاینده های محیط زیستی صنعت نفت انجام می شود، با استدلال های محکم، ارائه آمار دقیق و تبیین اقدام های انجام شده، افکار عمومی را اقناع کنیم.

 

شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران

رشد ۵۳ درصدی تحویل نفت گاز نیروگاهی

تحویل نفت گاز نیروگاهی از یکم آبان تا 12بهمن ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال بیش از یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون لیتر افزایش یافته است.از ابتدای آبان تا 12 بهمن امسال، در مجموع ۴میلیارد و ۹۴۱ میلیون لیتر نفت گاز تحویل نیروگاه های کشور شده که این عدد با رشد ۵۳درصدی در مقایسه با مدت مشابه پارسال، یک میلیارد و ۷۱۸ میلیون لیتر افزایش یافته است. در دی ماه امسال به طور میانگین روزانه ۵۳.۹ میلیون لیتر نفت گاز به نیروگاه های کشور تحویل شده که به معنای رشد ۳۱.۶ درصدی در تحویل این سوخت به نیروگاه هاست. این مقدار در دی ۱۴۰۲ به طور میانگین روزانه ۴۰.۹ میلیون لیتر بوده و روزانه ۱۲.۹ میلیون لیتر افزایش را نشان می دهد. همچنین در دی امسال به طور میانگین روزانه ۸۴.۳ میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاه های کشور تحویل شده که این مقدار در مقایسه با مدت مشابه ۱۴۰۲ با ۶۶.۷ میلیون لیتر در روز، ۱۷.۶ میلیون لیتر معادل ۲۶.۴ درصد افزایش داشته است.

 

 

  شرکت ملی گاز ایران

مصرف ۶۳۴ میلیون مترمکعب گاز در بخش خانگی

سخنگوی شرکت ملی گاز ایران گفت: از ۸۷۵میلیون مترمکعب گاز تحویلی به شبکه سراسری در روز گذشته، ۷۲ درصد در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف شده است.

سیدحسن موسوی با اشاره به اینکه ۸۷۵ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری تحویل شد، اعلام کرد: از این مقدار، ۶۳۴ میلیون مترمکعب  آن در بخش خانگی و تجاری و صنایع جزء مصرف شده است. وی ادامه داد:  مقدار مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء معادل ۷۲ درصد از کل مصرف گاز کشور بوده است.

پس از برودت هوا و پیش بینی کاهش دما، مسعودپزشکیان، رئیس جمهوری، محسن پاک نژاد، وزیر نفت و جمعی از مسئولان کشور با هدف مصرف بهینه و تأمین سوخت زمستانی با انتشار پیام های تصویری یا مکتوب از مردم برای مشارکت در پویش «۲ درجه کمتر» دعوت کردند.