وی با بیان این که پدیده قاچاق گریبان گیر کشور است و ما به دنبال به حداقل رساندن آن هستیم، گفت: برای مقابله و پیشگیری از آن، اجرای طرح پایش لحظه ای و هوشمندسازی زنجیره تامین را تعریف کرده ایم؛ در این طرح هر قطره از فراورده تا زمان تحویل به مصرف کننده، پایش و از اتلاف آن در این زنجیره جلوگیری می شود؛ روند جمع آوری این داده و اطلاعات بر مبنای داده های لحظه ای، شفاف و بدون مداخله انسانی خواهد بود.

 عظیمی فر تاکید کرد: با اجرای این طرح، مدیریت زنجیره پالایش و پخش فراورده ها از مدیریت شهودی و سنتی به مدیریت داده محور ارتقا می یابد.

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با قدردانی از رئیس جمهوری برای پیگیری موضوع قاچاق گفت: رئیس جمهوری نسبت به مسائل کشور، رویکرد کتمانی ندارد و با جسارت زیاد به دنبال رفع این چالش هاست، همچنین باید از همه کارکنان شرکت درارکان مختلف که گمنامانه رکوردهای تامین سوخت را با وجود همه مشکلات شکسته اند، تشکرکنم.

کشف لوله های قاچاق متصل به لوله های اصلی

سردار حسین رحیمی، رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا هم در این نشست با بیان اینکه با اجرای طرح «پایش لحظه ای و مدیریت هوشمند زنجیره تأمین فراورده های نفتی کشور» به آینده کاهش قاچاق سوخت امیدوار هستیم، افزود: باید باورکرد که روزانه بخش زیادی از منابع کشور با قاچاق به یغما می رود و عزم وزارت نفت برای اجرای این پروژه می تواند اقدام بزرگی باشد.

سردار رحیمی با تاکید بر اینکه درشرایط ناترازی انرژی درکشور راهی جز اجرای این پروژه نداریم، افزود: مقابله با قاچاق، وظیفه ذاتی پلیس است و در این زمینه اقدام های قابل توجهی شده، اما این توان محدود است، بخش کوچکی از اقدام های پلیس امنیت اقتصادی، کشفیات انواع قاچاق کالا و فراورده در بخش های مختلف زمینی و دریایی و ... است، اما با توجه به دستور رئیس جمهوری، موضوع ویژه فراجا، مبارزه با قاچاق فراورده های نفتی است که با اولویت پیگیری می شود.

وی همچنین با اشاره به تشکیل کمیته عملیاتی درفراجا با موضوع قاچاق گفت: در10ماه گذشته با 60 درصد افزایش، 234 میلیون لیترکشفیات انواع فراورده داشته ایم که البته درمقابل میزان قاچاق روزانه، فراورده ناچیزاست.  سردار رحیمی با تاکید بر این که برای مبارزه با قاچاق پلیس امنیت اقتصادی نیازمند ابزار و تجهیزات بیشتری است، گفت: دستگیری افراد مرتبط باموضوع قاچاق از127هزار نفر وخودروهای توقیفی که درموضوع قاچاق سوخت درگیربوده اند نیزاز 25 هزار دستگاه عبور کرده است ضمن این که این افراد وخودروها دوباره به چرخه قاچاق بازمی گردند.  وی با اشاره به جلسه مشترک فراجا با رئیس جمهوری با موضوع قاچاق اظهار کرد: قرارگاهی در مرکز  و  استان ها تشکیل شده است که در مدت زمان دو هفته بیش از 39 میلیون لیترانواع فراورده نفتی را کشف کرده است.

امیدواری امضای قرارداد طرح تا پاپان امسال

محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت نیزبا بیان این که طبق برنامه برای هوشمند سازی زنجیره تامین فراورده و سیستم های میترینگ تامرحله خودروهای انتقالی، نیاز به 392 میلیون دلارسرمایه گذاری است، گفت: این تفاهمنامه حاصل بررسی نیازهای داخلی برای رسیدن به اهداف پیش بینی شده است و سه شرکت انتخاب شده برای اجرای این طرح از مجموعه های پیشرو درحوزه فعالیتی خود هستند؛ امیدواریم قرارداد این پروژه پس از بررسی های نهایی تا پایان امسال امضا شود و تا اواخر 1404 نیز بخشی از این پروژه اجرا شده باشد.

مشکین فام گفت: نصب سیستم های میترینگ در ورودی و خروجی شبکه خطوط لوله، تکمیل شبکه فیبرنوری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به طول ۴ هزار و ۲۰۹ کیلومتر، نصب تجهیزات لازم برای سامانه حفاظت پیرامونی نشت یاب خطوط، نصب سامانه های میترینگ درمحل تحویل به مصرف کننده عمده مانند نیروگاه ها، تجهیز ناوگان های جاده پیما به سیستم های ردیاب از جمله اقدام هایی است که طی این قرارداد انجام می شود.

شفاف سازی فضای خاکستری داده ها

علیرضا رفیعی، مدیرعامل شرکت خدمات ارتباطی ایرانسل هم به عنوان یکی از طرف های امضا و اجرای طرح «پایش لحظه ای ومدیریت هوشمند زنجیره تامین فراورده های نفتی کشور» با بیان اینکه شرکت ها و صنایع بزرگ در دنیا، فرایند آینده خود را با هوش مصنوعی پیش بینی کرده اند، گفت: لازمه تحقق اهداف پیش بینی شده دراین طرح، عبور ازسخت افزار و کاغذ محور بودن تجهیزات و تاسیسات و حرکت به سمت دیجیتالی شدن و هوشمندسازی است.

وی افزود: تلاش براین است که درطرح «پایش لحظه ای و مدیریت هوشمند زنجیره تأمین فراورده های نفتی کشور» کمک کنیم تا فرایندهایی که به صورت سخت افزارپایه انجام می شده، داده محورشود و همه این داده ها به صورت یکپارچه، برخط و امن، در یک مرکز مانیتورینگ متمرکز شوند.

رفیعی اجرای این پروژه را بزرگ و نو برشمرد و گفت: این طرح می تواند به عنوان یک زیرساخت اساسی برای اجرای پروژه های هوش مصنوعی درکشور اجرا و معرفی شود. پس از اجرای این پروژه درفاز اول، آن را در استان هایی که در موضوع قاچاق حساسیت بیشتری دارند، اجرا خواهیم کرد.

وی تاکید کرد که مهم ترین اثر اجرای این پروژه این است که فضای خاکستری داده ها دراین حوزه را شفاف می کند تا همه چیز برای مسئولان اجرایی قابل دیدن باشد.

 

نقطه عطف مدیریت هوشمند در تولید و توزیع فراورده

حمیدرضا جوادی، مدیرعامل شرکت طراحی و ساختمان نفت ایران نیز با اشاره به سابقه اجرایی این مجموعه درچند دهه گذشته گفت: اجرای این پروژه نقطه عطف مدیریت هوشمند در حوزه تولید و توزیع فراورده های نفتی خواهد بود وبا اجرای آن، سطح تصمیم گیری های راهبردی در سازمان و برای مدیران، بالا می رود.

وی با تاکید براینکه بهره گیری ازسیستم های پایش لحظه ای و مدیریت هوشمند زنجیره تأمین و توزیع فراورده های نفتی، اقدامی غیر قابل انکار درمسیر افزایش بهره وری و کاهش هزینه هاست، گفت: با ارائه داده های دقیق و به روز دراین طرح، شاهد بهبود فرایندهای حوزه های تولید و توزیع و انتقال خواهیم بود.

جوادی افزود: آشنایی کامل با سامانه های اندازه گیری و پایش صنعت نفت در مسیرهای ورودی خوراک، فراورده های تولیدی و ذخیره سازی و اندازه گیری دقیق خوراک دهی نیروگاهی و بسترسازی مناسب به منظور پوشش دهی کامل این خدمات، از جمله اقدام های پیشروی این تفاهم نامه مشترک است.

در این مراسم همچنین سعید محمدزاده، مدیرعامل گروه نفت و گازمپنا، اجرای این پروژه را قدمی در راه توزیع عادلانه سوخت و مدیریت سرمایه های ملی برشمرد و گفت: این پروژه تلفیقی از مجموعه های فناورانه، پردازشی، انتقال داده، طراحی و ساخت تجهیزات و بومی سازی برخی نیازها می شود؛ مپنا در بخش بومی سازی تجهیزات و تامین این قطعات مشارکت خواهد داشت و تلاش می کنیم پروژه در زمانی کوتاه به مرحله عملیاتی برسد.

وی با اشاره به سابقه این شرکت در اجرای پروژه های مختلف گفت: مپنا امروز پروژه های مختلفی در حوزه های نرم افزاری و سخت افزاری در حال اجرا دارد؛ از تولید توربین و کمپرسور در ناوگان انتقال گاز تا سیستم های دیسپچینگ و کنترلی و… بومی سازی شده است.

 

اجرای بزرگ ترین طرح پایش هوشمند برای کنترل اتلاف فراورده های نفتی

طرح پایش لحظه ای و مدیریت هوشمند زنجیره تأمین فراورده های نفتی کشور، عنوان تفاهمنامه ای است که بهمن ماه امسال، میان شرکت ملی مهندسی وساختمان نفت ایران، شرکت طراحی وساختمان نفت، گروه مپنا و شرکت ایرانسل امضا شد. این طرح با توجه به اهمیت موضوع قاچاق سوخت و کاهش آن قرار است در آینده به قرارداد بدل شود.

فراهم کردن مقدمات و شرایط همکاری به منظورعملیاتی شدن تأمین و ارتقای سیستم های اندازه گیری و زیرساخت های ارتباطی، ایجاد سیستم های حفاظت پیرامونی و نشت یاب خطوط لوله، اجرای مدیریت هوشمند ناوگان درشبکه توزیع، همچنین به کارگیری فناوری های روزآمد به منظور گردآوری و پردازش لحظه ای وجامع اطلاعات وداده ها و یکپارچه سازی سامانه های پایش هوشمند در زنجیره تولید تا مصرف فراورده های نفتی، ازجمله اهداف این تفاهم نامه است.

اجرای طرح پایش لحظه ای ومدیریت هوشمند زنجیره تأمین فراورده های نفتی کشور، افزون بردیجیتالی کردن کامل تولید، تامین و انتقال فراورده ها وهوشمند سازی آن، درپایش وایجاد شفافیت مراحل انتقال وکاهش قاچاق سوخت نیزموثر خواهد بود.