
تفاهمنامه اجرای طرح پایش لحظه ای و مدیریت هوشمند زنجیره تأمین فراورده های نفتی کشور امضا شد
بسیج همگانی برای مبارزه با قاچاق سوخت
مشعل: همزمان باگرامیداشت چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی وهمسو با تاکید رئیس جمهوری مبنی براقدام راهبردی در مسیرکاهش قاچاق سوخت، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران پروژه ای مهم و اثرگذار را برای رصد فراورده های نفتی از ابتدای تولید تازمان تحویل به مصرف کننده تعریف وطراحی کرده است. باهمین رویکرد، 14بهمن ماه امسال، تفاهمنامه اجرای طرح «پایش لحظه ای ومدیریت هوشمند زنجیره تأمین فراورده های نفتی کشور»، باحضورعلیرضا رشیدیان، نماینده ویژه رئیس جمهوری در ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، محمدصادق عظیمی فر، معاون وزیر نفت درامور پالایش و پخش فراورده های نفتی، سردار رحیمی، رئیس پلیس امنیت اقتصادی فراجا، علیرضا رفیعی، مدیرعامل شرکت خدمات ارتباطی ایرانسل، همچنین محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران وحمیدرضا جوادی، مدیرعامل شرکت طراحی و ساختمان نفت ایران میان شرکت ملی مهندسی وساختمان نفت ایران، شرکت طراحی وساختمان نفت، گروه مپنا وشرکت ایرانسل امضا شد و با توجه به اهمیت آن قرار است درآینده به قرارداد تبدیل شود.
یکشنبه(14بهمن ماه) درسومین روزگرامیداشت چهل وششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، تفاهمنامه ای که متولی اصلی آن شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی است، با حضورمجموعه های ایرانسل ومپنا با هدف دیجیتالی کردن کامل تولید، تامین وانتقال فراورده ها ی نفتی وهوشمند سازی آن که در پایش وایجاد شفافیت مراحل انتقال وکاهش قاچاق سوخت نیز تاثیر بسزایی خواهد داشت، امضا شد.
فعالیت 21سامانه پایش سوخت
علیرضا رشیدیان، نماینده ویژه رئیس جمهوری درستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز درآیین امضای تفاهمنامه «طرح پایش لحظه ای و مدیریت هوشمند زنجیره تأمین فراورده های نفتی کشور» با اشاره به تلاش هایی که متخصصان داخلی در رفع نیازهای کشور داشته اند، گفت: براساس بررسی هایی که درجلسه مشترک ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز درباره قاچاق فراورده های نفتی شده است، قرارشد فرایند قاچاق سوخت دربخش تولید، توزیع و مصرف، رصد و ارزیابی شود و به همین منظور 21 سامانه اصلی و 200 سامانه فرعی فعال شده است.
وی با اشاره به برخی دیدگاه ها درباره تفاوت قیمت سوخت در داخل وخارج از مرزهای کشور گفت: این تفاوت قیمت، افراد سودجو را به قاچاق سوخت تحریک می کند، اما درحال حاضر با توجه به شرایط اقتصادی و تحریم ها، امکان افزایش قیمت سوخت را نداریم ضمن این که مردم نیز توان این فشار را ندارند؛ درنتیجه باید سعی شود دربخش های دیگراین چرخه، اتلاف فراورده و قاچاق به حداقل برسد. رشیدیان با بیان اینکه در برخی مواقع مقدار واردات سوخت با مقدار قاچاق برابراست، افزود: درجهت وظایف پیش بینی شده در جلسه مشترک ستاد، بارئیس جمهوری، چهارکمیته اطلاعاتی، عملیاتی، قضایی و هماهنگی و اطلاع رسانی درحوزه قاچاق تشکیل شده است تا موضوع مربوط به قاچاق سوخت را بررسی، ارزیابی و رسیدگی کند.
جابه جایی سالانه 100میلیارد لیترفراورده نفتی
محمد صادق عظیمی فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز با بیان اینکه روزانه بالغ بر 300 میلیون لیتر وسالانه 100میلیارد لیتر فراورده نفتی درکشور تولید و توزیع می شود و ارزش این فراورده ها، سالانه افزون بر 55 میلیارد دلار است، افزود: با توجه به این اعداد می توان به اهمیت اجرای طرح «پایش لحظه ای ومدیریت هوشمند زنجیره تأمین فراورده های نفتی کشور» پی برد ومی توان امیدوار بود که با اجرای به موقع آن، بخش قابل توجهی از زیان ها در اتلاف فراورده ها جبران شود.
وی با بیان اینکه پس از انقلاب تولید بنزین 6 تا 7 برابر و تولید نفت گاز 4 تا 5 برابر افزایش یافته است، افزود: دراین سال ها با اجرای پروژه های ارزشمندی مثل پالایشگاه ستاره خلیج فارس و پالایشگاه بندرعباس، موفقیت های خوبی در زمینه افزایش ظرفیت پالایشگاهی ایجاد شده است؛ با وجود این، به دلیل رشد شتابان مصرف و غالب بودن موضوع توزیع بیشتر فراورده به صورت یارانه ای کم و بیش گرفتار ناترازی سوخت و انرژی درکشور هستیم.
عظیمی فر با تاکید براینکه از زمان آغاز به کار دولت چهاردهم با تاکیدهای رئیس جمهوری به دنبال تغییر پارادایم عرضه بیشتر سوخت یارانه ای و تمرکز بیشتر روی مدیریت مصرف هستیم، توضیح داد: این روند به معنای غفلت از افزایش تولید نیست؛ به طوری که درهمین چند ماه استقرار دولت چهاردهم، به صورت میانگین، حدود10میلیون لیتر به تولید بنزین با کیفیت اضافه شده است در دوماه اخیر(آذر ودی)نیز تولید نفت گاز به 124میلیون لیتر رسید که 13 میلیون لیتربیشتراز مدت مشابه سال قبل است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه درهیچ جای دنیا با تمرکز بر افزایش عرضه، مشکل ناترازی حل نشده است، افزود: با توجه با تاکید دولت وسیاست های قانون هفتم توسعه کشور، برشکستن زنجیره ناکارآمد ومعیوب تولید بیشتر ومصرف بیشترمتمرکز شده ایم؛ به همین دلیل لازم است با عدد و رقم و تحلیل درست و برخط، محل های اتلاف و مصرف غیربهینه شناسایی شود.
وی تصریح کرد: هم اکنون بیش از50درصد ناوگان حمل ونقل فرسوده و راندمان نیروگاه ها نیز زیر40 درصد است و می توان گفت که بیش از60 درصد سوختی که به نیروگاه ها می دهیم، هدر می رود.
وی با اشاره به موضوع قاچاق به عنوان یکی از زمینه های مهم اتلاف فراورده درکشور گفت: میانگین افزایش مصرف سوخت در کشورسالانه 7 درصد است؛ بخشی از این افزایش مصرف به فراخور افزایش ناوگان، خارج نشدن ناوگان فرسوده و کاهش سهم سوخت های جایگزین، طبیعی است، اما بخش دیگر که مربوط به قاچاق می شود، غیرطبیعی است؛ وقتی اختلاف قیمت فراورده در این سو و آن سوی مرز چند برابر است، طبیعی خواهد بود که چنین شرایطی را شاهد باشیم.
عظیمی فر با اشاره به جلسات مفصل و متعدد بارئیس جمهوری با موضوع قاچاق تصریح کرد: موضوع مهم مرتبط با ما، به حداقل رساندن اتلاف های زنجیره تولید، انتقال وتوزیع است. شرایط اختلاف قیمت سوخت درحال حاضر به نحوی است که اجازه نمی دهد قاچاق سوخت را به صفر برسانیم، اما می توان آن را به حداقل ممکن رساند؛ اعتقاد داریم که بخشی از این مصرف بالا، مربوط به سهمیه های خارج از قاعده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با تاکید براینکه نگاه ما به مقوله قاچاق حل مساله و مواجهه مسئولانه است، افزود: برخلاف رویه های قبل، قاچاق سوخت را کتمان نمی کنیم.