
46 سال اثرگذاری در تامین سوخت پاک مرور شد
گاز در همه جای ایران
مشعل بهمن 1357نتیجه سال ها مبارزه مردمی ستم دیده با رژیم طاغوت است؛ رژیمی تا بن دندان مسلح که هر فریادی را در نطفه خفه کرده بود.همه ملت «ما» شدند تا طومار سلسله ای را برچینند که بیش از50 دهه براین آب وخاک تاخت؛ فریادها بلند و بلند ترشد و22 بهمن در سایه رهبری امام خمینی(ره) که تنها پشتوانه اش ایمان به خدا بود و مردم، به اوج رسید؛ آن زمان بود که نظام همه ظلم شاهنشاهی فروریخت و ملت ایران طعم شیرین پیروزی را چشید.قطره ای از این دریای «ما» آن زمان و قبل تر از آن کارکنان صنعت نفت بودند که هم صدا با دیگران، با بستن شیرهای نفت و اعتصاب سراسری، نقطه عطفی را در به زانو درآوردن رژیم شاهنشاهی از خود برجای گذاشتند. از آن سال ها و رشادت ها بیش از چهار دهه می گذرد و کارکنان صنعت نفت ایران در بخش های مختلف آن ازجمله گاز، رهنمودهای مقام معظم رهبری را نصب العین فعالیت های خود قرار داده اند و با ورود به چهل و هفتمین سال پیروزی انقلاب اسلامی، ادامه دهنده خدمت در این مسیر سبز خواهند بود.گاز به عنوان یکی از چهار بخش اصلی صنعت نفت کشور، از ابتدای پیروزی انقلاب تاکنون فعالیت های متعددی را در گستره ایران انجام داده که در این پی نوشت به بخشی از آنها اشاره شده است. و در دهه فجر امسال نیز با تلاش کارکنان این شرکت سه هزار و 984 طرح با اعتبار81 هزار میلیارد ریال به بهره برداری خواهد رسید.
بهره مندی نزدیک به 29 میلیون مشترک از گاز
در بازه زمانی 46 ساله، اگرچه جنگ تحمیلی وقفه ایجاد کرد، اما پس از آن سرعت گازرسانی به حدی شد که تعداد مشترکین شهری و روستایی از 47 مشترک در بهمن ماه 1357 به28.8 میلیون مشترک در آذرماه 1403افزایش یافت؛ روندی که همچنان ادامه دارد و تلاش بر آن است تا هیچ نقطه ای از کشور که شرایط گازرسانی دارد، از این انرژی پاک بی بهره نماند. در پی این تلاش ها، از آغاز روی کار آمدن دولت چهاردهم تا کنون 368 هزار و 749 مشترک به خانواده بزرگ گاز افزوده شده اند و بی شک این رقم در ماه های پیش رو تا پایان امسال افزون تر خواهد شد.
گاز در 40 هزار و 223 کیلومتر خط لوله فشارقوی
احداث خطوط انتقال گاز برای شتاب بخشی روند انتقال گاز به مبادی مصرف جزء و عمده که از دیگر سیاست های کلان وزارت نفت و به تبع آن از ماموریت مهم شرکت ملی گاز ایران است، در آستانه ورود به چهل و هفتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، ارقام قابل توجهی را در کارنامه شرکت ملی گاز ایران ثبت کرده است. بنا بر گزارش های رسمی این شرکت با گذشت 46 سال، خطوط انتقال فشارقوی گاز که در بهمن ماه 1357 نزدیک به دو هزار و 900 کیلومتر بوده امروز در بدو ورود به چهل و هفتمین سال پیروزی انقلاب به 40 هزار و 223 کیلومتر رسیده است که 255 کیلومتر آن به پنج ماه فعالیت دولت چهاردهم مربوط می شود.
فعالیت 94 ایستگاه تقویت فشار گاز
احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز، تعمیر و نگهداشت آنها همچنین احداث ایستگاه های جدید به منظور تقویت فشار جریان گاز در خطوط لوله، از دیگر ماموریت های صنعت گاز است که شرکت ملی گاز ایران آن را با کمک مجموعه هایی همچون شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و شرکت انتقال گاز ایران انجام می دهد تا گاز مورد نیاز مشترکان خانگی ، تجاری و صنعتی به منظور استفاده این بخش ها تامین شود. در بیش از چهار دهه فعالیت در این حوزه، از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون، 86 ایستگاه تقویت فشار گاز در جای جای کشور(بسته به شرایط منطقه و اقلیم آن) فعال شده اند تا گاز جاری در خطوط انتقال فشارقوی را به مبادی مصرف برسانند؛ به طوری که در بهمن ماه 1357 شمار ایستگاه های تقویت فشار گاز از عدد هشت به 94 رسیده که احداث یک ایستگاه از این تعداد مربوط به پنج ماه اخیر و فعالیت دولت چهاردهم بوده است.
جریان گاز در نزدیک به 462 هزار شبکه شهری و روستایی
احداث شبکه گازرسانی به شهرها و روستاها در 46 سال گذشته، رشد قابل توجهی داشته است؛ به طوری که از عدد 2050 کیلومتر در سال 1357 به 461 هزار 907 کیلومتر در سال 1403 رسیده است. به دیگر سخن، در بیش از چهار دهه، 459 هزار و 857 کیلومتر شبکه شهری و روستایی احداث شده که 6 هزار و 33 کیلومتر آن مربوط به فعالیت های پنج ماه اخیر در دولت چهاردهم است. به گواه آمار، شهرهای گازرسانی شده در بهمن ماه 1357، تعداد 9 مورد بوده که تا آذر سال 1403 این رقم به یک هزار و 264 شهر افزایش یافته است. در دولت چهاردهم به تعداد شهرهای گازرسانی شده 2 مورد افزوده شده است . تعداد روستاهای گازرسانی شده نیز در بهمن ماه 57 ، دو ر وستا بوده که این عدد تا آذرماه 1403 به 40 هزار و 756 روستا افزایش یافته است. 381 روستا نیز در دولت چهاردهم از نعمت گاز برخوردار شده اند. تا آذرماه امسال ، 99 درصد شهرها و 88 درصد روستاها زیرپوشش گاز قرار گرفته اند. فعالیت حوزه پالایشگاهی در 46 سال گذشته نیزاز رشد قابل توجهی برخوردار بوده؛ به طوری که از یک پالایشگاه گاز در سال 1357 به 20 پالایشگاه در سال 1403 رسیده که بخش عمده ای از آنها مربوط به پارس جنوبی است. این میزان گازرسانی در بخش صنعتی نیز قابل توجه بوده و از 51 هزار واحد در بهمن 1357 به 32 میلیون واحد در آستانه ورود به چهل و هفتمین سال پیروزی انقلاب اسلامی رسیده است. از آغاز فعالیت دولت چهاردهم تا کنون، 373 هزار و 526 واحد صنعتی زیرپوشش گاز قرار گرفته اند.
فعالیت 94 ایستگاه تقویت فشار گاز
فجرانه شرکت ملی گاز ایران با حدود 4 هزار طرح توسعه ای
معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: همزمان با آغاز دهه مبارک فجر ۳ هزار و۹۸۴ پروژه گازرسانی با اعتبار ۸۱ هزار میلیارد ریال از سوی شرکت ملی گاز ایران در سراسر کشور به بهره برداری رسید .
سعید توکلی افزود: بهره برداری از این پروژه ها و توسعه گازرسانی به شهرها و به ویژه روستاها و مناطق کمتر توسعه یافته، یکی از اولویت های اصلی این پروژه هاست تا با تأکید بر شاخصه عدالت اجتماعی، همه مردم از مزایای گاز طبیعی بهره مند شوند.
اجرای این پروژه ها، نشان دهنده عزم راسخ شرکت ملی گاز ایران برای ارتقای خدمات رسانی و تأمین نیازهای انرژی کشور است. از این تعداد پروژه، بهره برداری از پروژه های گازرسانی به ۸۰۰ روستا، ۵ شهر و دو هزار و 636 واحد صنعتی و یک خط لوله انتقال گاز را شاهد هستیم که برای اجرای این پروژه ها، بیش از ۷۵ هزار میلیارد ریال هزینه شده است، همچنین در ایام الله دهه فجر، کلنگ زنی برای گازرسانی به ۲۴ روستا و ۵۱۹ صنعت و یک خط لوله انتقال گاز نیز با هزینه ای بالغ بر ۶ هزار میلیارد ریال کلید خورد.
بنا بر اعلام معاون وزیر نفت در امور گاز، دهه فجر امسال، افزون بر افتتاح تعداد قابل توجهی پروژه گازرسانی شهری و روستایی، شاهد افتتاح تعدادی پروژه های زیرساختی نیز هستیم، افتتاح رسمی برخی دیگر از پروژه های توسعه ای و زیرساختی همانند ایستگاه تقویت فشار گاز شهید اخلاقی، پروژه ارتقای تجهیزات اندازه گیری ایستگاه گاز صادراتی بازرگان، مرکز بهره برداری ارسنجان، پروژه احداث اسکله تأسیسات صادرات میعانات گازی بندر سیراف و خط لوله انتقال گاز رشت- چلوند (قطعه دوم) و جویم- بنارویه در استان فارس به طول ۱۰۴ کیلومتر نیز با هزینه ۱۸۲ میلیون دلار در این روزهای فرخنده صورت گرفته و بهره برداری از آنها آغاز خواهد شد.
به گفته توکلی، ساخت و توسعه مرکز داده ای بر اساس دو استاندارد مهم حوزه دیتاسنتر با کار کارشناسی و مدیریتی در مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات و بهره گیری از تجربه و توانمندی متخصصان داخلی، از دیگر پروژه های مهم زیرساختی شرکت ملی گاز ایران است که در این دهه مبارک به بهره برداری می رسد.
این مرکز که یک زیرساخت مطمئن و امن همراه با دسترس پذیری بالا مبتنی بر استانداردهای روز است، قابلیت سرویس دهی به نیازمندی های سخت افزاری مربوط به سازمان را تا آینده نسبتاً طولانی دارد.