
پارس جنوبی و توسعه قایقرانی حرفه ای برای بانوان
دخترانی که به دنبال قهرمانی هستند
مشعل: تیم قایقرانی بانوان پارس جنوبی، یکی از تیم های صنعت نفت ایران در ورزش حرفه ای است که در نیم فصل اول این دوره از مسابقات قایقرانی در لیگ برتر، با کسب مقام نایب قهرمانی، نتایج خوبی به دست آورده است. این موفقیت سبب شد تا با فاطمه جعفری، مسئول ورزش بانوان سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و مدیر ورزش بانوان باشگاه پارس جنوبی که در دو رشته تکواندو و قایقرانی در لیگ برتر فعال است، گفت وگویی داشته باشیم تا از وضعیت فعلی تیم و آینده ای که برای این تیم متصور است، مطلع شویم. گفت و گو با وی در ادامه می آید.
از مهم ترین عاملی که سبب شد تا تیم قایقرانی بانوان پارس جنوبی شکل بگیرد، بگویید.
باشگاه ورزشی پارس جنوبی در دو بخش بانوان و آقایان فعالیت می کند و چند سالی است که روی رشته قایقرانی متمرکز شده و موفقیت های قابل توجهی هم به دست آورده است. استان بوشهر به دلیل شرایط جغرافیایی خاص و همجواری با دریا، یک استان ساحلی است که برای رشد و توسعه ورزش قایقرانی بسیار مناسب است. نکته مهم دیگری که موجب شد تا باشگاه ورزشی پارس جنوبی در این زمینه ورود کند، این بود که بتواند با تشکیل یک تیم حرفه ای در قایقرانی بانوان، در کنار آموزش و جذب ورزشکاران بومی و شرکتی، شرایط را برای حمایت از ورزشکاران حرفه ای فراهم سازد.
در حال حاضر وضعیت تیم قایقرانی بانوان پارس جنوبی در لیگ برتر چگونه است؟
خوشبختانه در سال های گذشته و با حضور در لیگ برتر توانستیم موفقیت های قابل توجهی به دست آوریم. امسال نیز در پایان نیم فصل اول موفق شدیم مقام نایب قهرمانی را به خود اختصاص دهیم. در نیم فصل اول پنج تیم قایقرانی در رشته های مختلف با یکدیگر رقابت کردند که تیم پارس جنوبی با سه امتیاز اختلاف، از تیم بحرگستر بندرعباس عقب ماند و به عنوان نایب قهرمانی در نیم فصل اول بسنده کرد.
مسابقات قایقرانی در 6 دور برگزار می شود که در حال حاضر سه دور آن برگزار شده و از 29 بهمن امسال نیز نیم فصل دوم یا همان دور چهارم آغاز می شود.
قایقرانان پارس جنوبی در لیگ برتر در چه رشته هایی حضور دارند؟
تیم قایقرانی پارس جنوبی در بخش آب های آرام در رشته های کایاک و کانو فعال است. در کنار آن بتازگی تیم دراگون را برای حضور در لیگ برتر ایجاد کرد که این یک اتفاق قابل توجه به شمار می رود. البته با توجه به اینکه تصمیم گیری برای ایجاد چنین تیمی کمی با تاخیر انجام شد، نتوانستیم آن طورکه می خواستیم تیم مورد نظر خود را آماده کنیم، اما از سال آینده با برنامه ریزی می توانیم شرایط خوبی داشته باشیم.
درباره اعضای تیم و شرایط کنونی آنها بگویید.
در حال حاضر تیم قایقرانی بانوان و عوامل فنی، شامل دو مربی در رشته های کایاک و کانو، مربی بدنسازی، پشتیبان و سرپرست و 10 ورزشکار است که در رشته های کایاک و کانو فعالیت می کنند. تعدادی از ورزشکاران تیم زیر 18سال و بقیه قایقران ها در رده سنی جوان هستند؛ البته در این تیم از ورزشکاران مستعد استان بوشهر هم استفاده شده است. این را هم بگویم که تعدادی ورزشکار شرکتی در تیم حضور دارند که تلاش می کنند، از تجربه قایقرانان حرفه ای بیشترین بهره را ببرند تا بتوانیم در آینده ای نزدیک از ظرفیت این ورزشکاران جوان هم استفاده کنیم.
برای توسعه ورزش قایقرانی بانوان در پارس جنوبی چه برنامه ای دارید؟
خوشبختانه رشته قایقرانی، جزو ورزش های مفرحی است که معمولا مورد استقبال قرار می گیرد. به همین دلیل برای توسعه چنین رشته ورزشی، نیازمند زیرساخت های لازم هستیم. به عنوان مثال برای راه اندازی دراگون موفق شدیم یک قایق دراگون تهیه کنیم تا بتوانیم تیم دراگون کارکنان را تشکیل دهیم. در کنار آن، تلاش کردیم تا در بحث آموزش نیز اقدام هایی انجام دهیم که برگزاری کلاس های آموزشی و داوری کانو و کایاک زیر نظر داوران باتجربه فدراسیون از آن جمله است. هدفمان از برگزاری این کلاس ها آن بود که در صورت برگزاری مسابقات داخلی، بتوانیم از داوران خودمان استفاده کنیم. برگزاری کارگاه های آموزشی شرکتی و استفاده از ورزشکاران بومی و شرکتی و برگزاری مسابقات داخلی نیز از دیگر برنامه های آینده ما به شمار می رود.
به بحث آموزش نیز ورود کرده اید؟
هم اکنون تمرکز باشگاه بر آموزش مربی، داور و ورزشکار حرفه ای در رشته قایقرانی است. یکی از نکات بسیار مهمی که در زمینه آموزش این ورزش وجود دارد، آن است که نمی توان رشته قایقرانی را در زمره ورزش های عمومی دانست؛ زیرا نیازمند امکانات بسیار خاص و مربیان کاملا حرفه ای است. باشگاه پارس جنوبی قصد دارد برای حضور در لیگ برتر، تیم های شرکتی تشکیل دهد؛ به همین دلیل در تلاش هستیم تا بتوانیم در شهرهای همجوار، تیم های مختلفی در رشته های قایقرانی ایجاد کنیم. یکی از مهم ترین دلایلی که سبب شد در زمینه آموزش ورود کنیم، این بود که قرار گرفتن افراد در ورزش های تیمی، سبب ایجاد انگیزه و نشاط در آنها می شود و تمرکز ورزشکاران در یک نقطه برای تمرین ها و اردو به تیم کمک بسیاری می کند.
امکانات باشگاه برای توسعه این ورزش در چه سطحی قرار دارد؟
امکانات چندانی ازجمله قایق برای انجام تمرین های بیشتر یا تشکیل تیم های جدید نداریم، از این رو نیازمند جذب امکانات مناسب هستیم؛ البته این فرصتی است تا استعدادهای مورد نظر این رشته ورزشی را بیابیم و به تناسب آن، امکانات مورد نظر را فراهم کنیم. خوشبختانه قایقرانی، ورزشی است که زیرمجموعه بسیاری چه در بخش انفرادی و چه در بخش گروهی دارد، به طوری که علاقه مندان به قایقرانی می توانند به آسانی استعداد خود را در یکی از این رشته های زیرمجموعه پیدا کنند. در واقع ما می توانیم با توجه به علاقه، فیزیک بدنی و هماهنگی عصب و عضله ورزشکاران، آنها را متناسب با استعدادشان در رشته های مختلف شناسایی کنیم و آموزش های لازم را ارائه بدهیم.
تا چه اندازه امکان تشکیل تیم های پایه در این حوزه وجود دارد؟
یکی از مهم ترین برنامه هایی که دنبال می کنیم، این است که بتوانیم یک مدرسه قایقرانی تاسیس کنیم. با توجه به اینکه بوشهر، استانی ساحلی است، به راحتی می توانیم به افراد بومی و شرکتی آموزش دهیم و در آینده نزدیک از آنها برای حضور در تیم های حرفه ای لیگ استفاده کنیم. هم اکنون در رشته هایی مانند جودوی آقایان یا فوتبال تیم های پایه داریم که برای ورود به لیگ های حرفه ای، آموزش لازم به آنها داده می شود و نتایج خوبی نیز در این زمینه به دست آمده است.
شرایط تیم برای حضور در نیم فصل دوم را چگونه ارزیابی می کنید؟
خوشبختانه بیشتر اعضای تیم ما، یا به اردوی تیم ملی دعوت می شوند یا ملی پوش هستند و از نظر آمادگی برای حضور در مسابقات، وضعیت بسیار خوبی دارند. قایقرانان ما تمرین های دوره ای خود را انجام می دهند. ما هم منتظریم اردوی تیم ملی تمام شود تا بتوانیم ورزشکاران را دوباره دعوت و تمرین های گروهی را آغاز کنیم و هماهنگی های لازم را برای نیم فصل دوم به دست آوریم. در نهایت باید بگویم که تیم از وضعیت بسیار خوبی برخوردار است و با اختلاف امتیاز بسیار کمی در رده دوم جدول رده بندی لیگ برتر قایقرانی قرار دارد و با توجه به شرایط موجود، می توانیم مقام قهرمانی را به دست آوریم.
درباره نیازهای تیم برای حضور پرقدرت در آینده نزدیک هم بگویید؟
در حال حاضر، مهم ترین کمکی که می توان به تیم قایقرانی بانوان پارس جنوبی داشت، این است که بتوانیم هرچه سریع تر تیم های پایه را تشکیل دهیم و با امکانات مناسب، یک تیم منسجم با استعدادهای شناسایی شده داشته باشیم. در پایان از آقایان سخاوت اسدی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس؛ سیدمحمد موسوی، مدیر منابع انسانی این سازمان، همچنین ایرج ایری، مدیرعامل باشگاه پارس جنوبی و مجید توانایی، سرپرست ورزش قهرمانی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی برای تمام حمایت ها و پشتیبانی هایی که تا به امروز از این تیم داشته اند، تشکر می کنم.