
کارنامه درخشان منطقه بهرگان در نوفلرینگ
جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان در شرکت نفت فلات قاره ایران با اشاره به اقدام های موثر منطقه در اجرای طرح بازیافت گازهای مشعل(نوفلرینگ) گفت: چند سال قبل، مشعل نوروز قدیم را که 2.5 تا 3 میلیون فوت مکعب در روز خام سوزی داشت و امسال مشعل خشکی بهرگان را بعد از 64 سال خاموش کردیم. مشعل سکوی نفتی سروش هم پیش تر خاموش شده بود که به این ترتیب، سهم منطقه بهرگان در خاموشی مشعل ها به سطح قابل قبولی رسیده است.
وی با اشاره به روند محاسبه شدت فلرینگ افزود: شدت فلرینگ در منطقه عملیاتی بهرگان کمتر از میانگین ایران و در سکوهای سروش و نوروز کمتر از میانگین جهانی است و در این زمینه کارنامه درخشانی داریم. بیرانوند در عین حال به اقدام های ایمنی و حفاظتی از چاه های گازی اشاره کرد و گفت: تعدادی از چاه ها، بخصوص در میدان بهرگانسر و هندیجان گاز زیادی داشتند که میزان انتشار گاز از این میدان ها را کمتر کردیم. به این ترتیب، گازهای منتشر شده از میادین (بجز گازهای مشعل) به حداقل رسیده است.
جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان در شرکت نفت فلات قاره ایران با تاکید بر اینکه در زمینه نوفلرینگ در شرکت فلات قاره ایران سرآمد هستیم و این تلاش ها از دید سازمان محیط زیست نیز دور نمانده است، گفت: در بازدید سرپرست معاونت محیط زیست دریایی و تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست از منطقه، جزئیات اقدام های صورت گرفته مورد استقبال قرار گرفت و پیشنهاد شد منطقه بهرگان برای دریافت جایزه ملی محیط زیست کشور کاندیدا شود که ما هم مدارک لازم را ارسال کردیم.
رستوران سبز و ارتباط آن با BMI کارکنان
بیرانوند با اشاره به اقدام های انجام شده در حوزه محیط پیرامونی کارکنان و بهبود شرایط زندگی آنها در منطقه عملیاتی بهرگان گفت: ظروف مجزایی را برای کاغذ، پلاستیک و شیشه در اتاق های اداری قرار داده ایم تا زباله های خشک از مبدا تفکیک شوند و به نوعی پروژه تفکیک زباله از مبدا را فعال کرده ایم؛ اما هنوز امکان پردازش زباله های تر را نداریم. زباله های خشک پس از جمع آوری در سایت، تفکیک و بسته بندی، به فروش می رسند که عایدی مربوط به آن صرف امور محیط زیست منطقه می شود.
وی اقدام دیگر را تبدیل رستوران منطقه به «رستوران سبز» اعلام کرد و گفت: میزان مصرف روغن برای پخت غذا را با شیوه های پخت جدید تا 90 درصد کاهش داده ایم و به شکل همزمان با استفاده از منقل استاندارد، به طور کلی ذغال را حذف کرده ایم.در نتیجه این اقدام ها، حجم توده بدنی (BMI) 40 درصدی کارکنان را به 25 درصد، همچنینBMI بالای 30 را به کمتر از 12 درصد رسانده ایم که همه این ها مورد رضایت و استقبال کارکنان قرار گرفته است.
در کنار این موارد، استفاده از ظروف یک بار مصرف را نیز به حداقل رسانده ایم که همان تعداد محدود، به ظروف گیاهی و سازگار با محیط زیست تبدیل شده است.
توجه به ورزش و توسعه باغ پرندگان
جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان در شرکت نفت فلات قاره ایران به طراحی نرم افزاری در حوزه ورزش کارکنان نیز اشاره و تصریح کرد: با استفاده از این نرم افزار، به محض ورود کارکنان، حضورشان به عنوان اعضای هر تیم ورزشی به مسئول ورزش مربوطه اعلام می شود تا بتوانند برای این تیم ها برنامه ریزی داشته باشند و زمان بندی آن را به کارکنان اعلام کنند.
وی افزود: یکی از اقدام های مهم دیگر که مورد استقبال کارکنان بوده و آن را توسعه داده ایم، فعال شدن سه باغ پرندگان در سطح منطقه است. در این باغ، گونه هایی زیبا از پرندگان در فضایی بزرگ و به صورت آزاد دیده می شود که دیدن این صحنه ها، تاثیر خوبی بر روحیه کارکنان دارد.
کاهش 30 درصدی مصرف آب
بیرانوند با اعلام اینکه طی هفت سال اخیر، بیش از 25 هزار اصله درخت با 100 گونه متفاوت در منطقه بهرگان کاشته شده است، گفت: این درختان از میان گونه های سودمند و سازگار با آب و هوای منطقه که نیاز کمی به آب دارند، انتخاب شده و همزمان گونه های گیاهی مهاجم مثل کونوکارپوس نیز شناسایی و به مرور ریشه کن شده اند.
وی با اعلام اینکه در حال تهیه یک کتابچه از گونه های گیاهی منطقه هستیم که می تواند به عنوان مرجعی برای محیط زیست منطقه و استان باشد، گفت: در همین مدت، بیش از 2 هزار اصله درخت در بیرون از منطقه و کوه ها و جاده های اطراف شهر کاشته و همزمان چند تالاب و آبشخور مصنوعی نیز برای گونه های جانوری منطقه ایجاد شده است. این اقدام ها در نهایت زمینه حضور و ماندگاری ده ها گونه جانوری جدید در منطقه بهرگان را فراهم آورده و این پوشش گیاهی و دسترسی به آبشخور، به نوعی زیست بوم منطقه را تغییر داده و آن را به پناهگاهی برای پرندگان تبدیل کرده است.
بیرانوند با تاکید بر اینکه با استناد به آمار و مشاهدات بیرونی، هم اکنون فضای سبز در منطقه عملیاتی بهرگان به بخش صنعتی غالب شده است، گفت: قصد داریم در سال آینده سه هزار اصله درخت دیگر هم به منطقه و اطراف آن اضافه کنیم.
این نهال ها در یک گلخانه با ظرفیت 50 هزار اصله درخت آماده و نگهداری می شوند. تمام گونه های سازگار با اقلیم را پرورش می دهیم و آنها را به علاقه مندان به محیط زیست به صورت مجانی اهدا می کنیم.
جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان در شرکت نفت فلات قاره ایران ادامه داد: با وجود کاشت این تعداد درخت و سه برابر شدن محدوده فضای سبز منطقه، مصرف آب منطقه در هشت سال اخیر 30 درصد کاهش داشته که این صرفه جویی از محل تصفیه پساب بهداشتی بوده است.
این پساب قبلا به دریا ریخته می شد؛ اما با خرید دو پکیج مدرن، کاملا تصفیه و وارد چرخه مصرف برای فضای سبز می شود؛ البته به طور همزمان سیستم آبدهی قطره ای را هم در بخش های مختلف منطقه راه اندازی کرده ایم.
صرفه جویی در مصرف آب با تصفیه پساب ها
بیرانوند، یکی دیگر از اقدام های این منطقه در حوزه محیط زیست را تامین آب مورد نیاز فضای سبز شهر امام حسن(ع) اعلام کرد و گفت: روزانه 40 مترمکعب آب را با تانکر به شهرداری امام حسن (ع)تحویل می دهیم. در سال های گذشته ساحل شهر امام حسن (ع)به دلیل همین پساب های بهداشتی آلودگی زیادی داشت و پساب صنعتی هم آغشته به نفت بود؛ اما اکنون با اصلاح پساب های صنعتی و بهداشتی، آب خروجی شفاف است.
وی افزود: پساب بهداشتی در خشکی قبلا با 1000ppm وارد دریا می شد؛ اما با تغییرات فرایندی، این عدد را به 20ppm رساندیم که تقریبا به میانگین آب شرب نزدیک است؛ البته قصد داریم در گام بعدی، این عدد را به کمتر از 5ppmبرسانیم.
جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان در شرکت نفت فلات قاره ایران، اقدام مهم دیگر منطقه بهرگان در حوزه محیط زیست را هدایت آب های سطحی و استفاده از آن برای مواقع کم آبی اعلام کرد و گفت: در حال انتخاب مشاور برای اجرای این پروژه هستیم تا آب باران و آب های سطحی منطقه به سمت استخری بزرگ هدایت شود و در تابستان برای مصارف فضای سبز و آبشخورهای پرندگان و جانوران مورد استفاده قرار گیرد.
حفاظت همزمان از چاه ها و محیط زیست
جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان در شرکت نفت فلات قاره، اشاره ای هم به اقدام های فنی- مهندسی انجام شده در مورد چاه های فعال و متروک منطقه داشت و گفت: با طراحی های مهندسی که طی چند سال اخیر انجام شده، عمر مفید پمپ های درون چاهی را از 2 سال به هفت سال رسانده ایم که در نوع خود یک شاهکار است.
وی با اعلام اینکه در حال تهیه یک مقاله ISI از این اقدام هستیم، افزود: در این پروژه، نرم افزاری طراحی شد که از طریق آن، تمام اطلاعات مربوط به چاه و تست های تولید، بخصوص نمودار آمپر پمپ به صورت لحظه ای و روزانه به بخش مربوطه ارائه می شود. در این برنامه، هرگونه شرایط غیرنرمال نشان داده می شود تا اقدام لازم به موقع انجام شود.
بیرانوند با بیان اینکه رصد آنلاین و به موقع چاه ها، عاملی برای افزایش عمر این پمپ ها هستند، افزود: هر بار تغییر و تعویض پمپ های درون چاهی، به قرارگیری و حضور دکل در منطقه نیاز دارد که این کار افزون بر تحمیل هزینه ، آلایندگی زیادی را نیز به همراه دارد؛ اما بالا رفتن عمر این پمپ ها، کمک زیست محیطی و مالی زیادی به منطقه و شرکت می کند.
وی یکی دیگر از اقدام های زیست محیطی کم سابقه را استفاده از پساب های صنعتی حین عملیات سرچاهی برای پروژه های راه سازی اعلام کرد و گفت: پساب های صنعتی معمولا با لجن و اسلج همراه هستند که طی سال های گذشته، همه آنها در محلی دپو می شدند و میزان بالایی از آلایندگی را به دنبال داشتند؛ اما امسال این پساب ها تفکیک شده و برای زیرسازی جاده ها مورد استفاده قرار گرفتند، ضمن اینکه سازوکاری اتخاد شده تا در تعمیرات بعدی، مخازن به شکل همزمان از این پساب های صنعتی استفاده کنند و پس از تفکیک، در محل قبلی دپو نشوند.
جانشین مدیر منطقه عملیاتی بهرگان در شرکت نفت فلات قاره به طرح این منطقه برای تامین آب در سکوهای عملیاتی و مستقل شدن از تامین آب کشوری اشاره کرد و گفت:مطالعه آب سازی برای سکوها آغاز شده و با اجرایی شدن این طرح، سکوها دیگر از آب کشوری استفاده نخواهند کرد. علاوه بر این، استفاده از آب معدنی را به حداقل رسانده ایم.
بیرانوند افزود: بسیاری از چاه های منطقه بهرگان از جمله میدان های سروش، نوروز و هندیجان بالغ بر 65سال عمر کرده اند، ضمن اینکه در دوران جنگ هم صدماتی به آنها وارد شده است.
در طرحی مجزا و با هزینه شرکت، دکل را روی این چاه ها فعال کردیم و با پلاگ سیمانی، کار ایمن سازی این چاه ها انجام شده که به این ترتیب، احتمال آلایندگی چاه های متروکه به صفر رسیده است.