
اقدام دیگر اینکه با استفاده از دستگاه های تفکیک گر سیار نفت (MOS) و فرآورش سیار نفت (MOT) جمع آوری کردیم که تأثیری بزرگ بر نقش ما در صیانت از محیط زیست پیرامونی دارد. همچنین یک دستگاه نمک گیر برقی مجهز به میدان الکتریکی AC/DC با ظرفیت ۱۰ هزار بشکه در روز با استفاده از امکانات داخلی این شرکت طراحی، ساخته و راه اندازی شد. همچنین یک دستگاه نمک گیر برقی مجهز به میدان الکتریکی AC/DC با ظرفیت ۱۰ هزار بشکه در روز با استفاده از امکانات داخلی و از سوی کارشناسان این شرکت طراحی، ساخته و راه اندازی شد. این تجهیز کارآمد تاکنون تنها از منابع خارجی تأمین می شد که افزون بر زمان بر بودن فرایند سفارش تا تحویل، هزینه ای بیش از دو میلیون یورو را بر صنعت نفت تحمیل می کرد، اما اکنون این آمادگی در شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون وجود دارد که با دانش و فناوری، زمینه تولید داخلی آن را تنها در شش ماه برای سایر شرکت های بهره بردار فراهم آورد. مهم ترین اقدام ها در زمینه اهداف زیست محیطی و پایداری تولید شامل آغاز بهره برداری از خط لوله ۲۰ اینچ جدید انتقال گاز شیرین واحد بهره برداری شماره ۶ و جمع آوری روزانه حدود ۶ میلیون فوت مکعب گاز مشعل، احداث ۱۸ کیلومتر خط لوله ۱۰ اینچ انتقال نفت نمکی از واحد بهره برداری شماره ۵ به واحد بهره برداری شماره ۳ مارون به منظور افزایش ظرفیت انتقال بین واحدی به میزان ۴۰ هزار بشکه، جلوگیری از کاهش تولید نفت به میزان ۲۵ هزار بشکه در روز در زمان انجام تعمیرات اساسی مخزن ائتلاف کننده مارون ۵ و احداث ۱۷ کیلومتر خط لوله ۱۰ اینچ انتقال نفت نمکی از واحد بهره برداری کوپال به مارون ۱ با ظرفیت ۱۵ هزار بشکه در روز بوده که سبب افزایش تولید از چاه های بسته به میزان ۶ هزار بشکه در روز شده است. در حوزه مسئولیت های اجتماعی نیز خدماتی همچون استمرار تأمین تانکرهای آب آشامیدنی در قالب سرویس های ۱۶ هزار لیتری برای توزیع در روستاهای کم برخوردار همجوار حوزه عملیاتی شرکت برای بخشداری غیزانیه، استمرار تولید و توزیع ۲۰۰ هزار قلمه و نهال در سال، احداث مدرسه سه کلاسه ملاصدرا در روستای شهید شجیرات بخش غیزانیه اهواز، احداث شش کلاس درس در مدرسه نور بخش غیزانیه اهواز، بهسازی مدارس شهید رجایی روستای چمبه بخش غیزانیه اهواز و بهسازی مدرسه باقرالعلوم روستای طویله کوچک در بخش غیزانیه اهواز انجام شده است.
افزایش تولید نفت در آغاجاری
سید محسن دهبان پور، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری:
تولید روزانه نفت این شرکت در چهار ماه اخیر ۴۰ هزار بشکه افزایش یافته است. اقدام های حمایتی از تولیدکنندگان، متخصصان و شرکت های دانش بنیان، ازجمله دلایل موفقیت افزایش تولید در این شرکت است. با استفاده از امکانات و قابلیت های دستگاه های تفکیک گر سیار، اجرای اقدام های اصلاحی درون چاهی و تکمیل رینگ فرازآوری با گاز میدان های پارسی و پرنج و تعمیرات اساسی برخی تأسیسات توانستیم ظرفیت تولید در شرکت را افزایش دهیم. تعهدات تولید شرکت آغاجاری تا پایان امسال همانند دیگر شرکت های بهره بردار با پشتیبانی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب همسو با سیاست های وزارت نفت عملیاتی و اجرایی می شود. در چهار ماه اخیر همسو با مدیریت و رفع ناترازی گاز توانستیم ۷۰ میلیون فوت مکعب گاز در حوزه نفتی آغاجاری از گازهای همراه نفت را استحصال و به عنوان سوخت زمستان به شرکت ملی گاز ایران ارسال کنیم. با توجه به طرح جمع آوری گازهای همراه نفت که از سوی شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس در میدان رگ سفید ۱ در حال اجراست، فاز نخست این پروژه تا پایان امسال به بهره برداری می رسد و با تکمیل نهایی این پروژه مقدار جمع آوری گاز همراه به بیش از ۱۰۰ میلیون فوت مکعب در روز می رسد.
به ثمر رسیدن اقدام های مهم در دوره تحریم
عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت:
با توجه به تمام محدودیت ها و مسائلی که وجود دارد، در بحث تأمین دانش فنی اقدام های قابل توجهی انجام شده است. در زمینه چند محصول همچون کک سوزنی یا کک اسفنجی، تحریم ها موانعی را به وجود آورد که با تلاش ها و اقدام های پژوهشگاه این موانع برداشته شدند.
با توجه به اینکه پژوهشگاه هم در بخش بالادستی و هم دربخش پایین دستی فعال است، در ۱۵ سال اخیر، در زمینه کشف ذخایر عملکرد بسیار مطلوبی داشتیم. به طور کلی، ذخایر به دو دسته متعارف و نامتعارف دسته بندی می شود. مثلاً میدان پارس جنوبی یا میدان کنگان در دسته ذخایر متعارف قرار دارند، اما در مقابل شیل ها، یا هیدرات ها جزو ذخایر غیرمتعارف قلمداد می شوند. با همکاری شرکت ملی نفت در پروژه های به اصطلاح میدان محور سابق که اکنون از آنها به مسائل فناورانه یاد می شود،
بحث «پایلوت تزریق آب در بخش بنگستان میدان اهواز» را به عنوان اقدام های در دست اجرا داریم. باید این توضیح را داد که ما اکنون در دریا مقدار مختصری تجربه تزریق آب داریم، اما در خشکی به غیر از بخش کمی در میدان آزادگان اصلا چنین تجربه ای نداشتیم. مراحل مربوط به آزمایشگاه، خدمات، طراحی و شبیه سازی تزریق آب، با همکاری شرکت ملی نفت و مناطق نفت خیز جنوب تاکنون به شکل مناسبی پیش رفته و امیدواریم به زودی برنامه تزریق نهایی را در سطح مشخصی از میدان انجام بدهیم که در صورت موفقیت آمیز بودن بسیار مؤثر خواهد بود، زیرا در برخی میدان ها، امکان تزریق آب به جای گاز وجود دارد. در همین خصوص نخستین تزریق نانوسیال را با همکاری شرکت نفت فلات قاره در یک میدان انجام دادیم که نتایج مقدماتی آن کاملا موفقیت آمیز بوده است و برای نتیجه گیری این پروژه نیاز به کار بیشتری دارد. تمام اقدام های این مرکز علمی در زمینه کاهش ناترازی انرژی تعریف می شود، پژوهشگاه به تازگی در زمینه ذخیره سازی گاز طبیعی به فناوری ای ان جی دست یافته که هم در صنعت خودروسازی و هم سایر صنایع کارکرد دارد. اکنون تقریباً مراحل تکمیل این فناوری طی شده و حتی صادرات بین المللی آن را هم مدنظر قرار داریم و در حال بررسی جوانب آن هستیم.
گام بلند در پایداری تولید
امید کیانی، مدیر تعمیرات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب:
این واحد در سال ۱۴۰۳ توانست با تعمیرات اساسی ۱۸۸ تجهیز فرآورشی و ۲۱ کارخانه گازی، گامی بلند برای پایداری تولید و کاهش آلایندگی بردارد.
عملیات تعمیر ۱۵۳ تجهیز دیگر نیز در حال انجام است و مقدمات آغاز تعمیرات اساسی برای تجهیزات بعدی نیز فراهم شده است، این تجهیزات شامل مخازن راهبردی سقف شناور ذخیره نفت خام، انواع مخازن فرآورشی مؤثر در تولید با قطرهای مختلف ۲ تا ۱۸ متر، پیش گرم کن های شعله مستقیم و غیرمستقیم نفت، نمک گیرهای برقی و مبدل های صفحه ای گران قیمت هستند. تعمیرات اساسی ۲۱ کارخانه بزرگ گازی انجام شده است، عملیات تعمیر در سه کارخانه دیگر در حال انجام است و پنج کارخانه آماده آغاز این فرایند هستند که این کارخانه ها شامل ایستگاه های تقویت فشار گاز غنی، ایستگاه های تزریق گاز، کارخانه های تولید گاز مایع و پالایشگاه های گاز و گاز مایع هستند که نقش مهمی در زنجیره تولید و فراورش نفت و گاز دارند. تعمیر اساسی در این کارخانه ها، مشتمل بر تعمیر و آماده سازی مخازن فرایندی، مبدل های حرارتی، برج های فرایندی، بویلرها، کوره ها، الکتروپمپ ها، الکتروفن ها، ضخامت سنجی از ۱۵۰ تا ۱۰۰۰ نقطه مستعد خوردگی در هر کارخانه است.
از رونمایی تجهیزات بار اول تا تفاهمنامه های همکاری
*پروژه پژوهشی تهیه و تدوین دانش فنی و ساخت سیستم سطحی و مجموعه ابزار نمودارگیری چاه های تولیدی (PT) با حضور مدیران عامل شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، ملی حفاری و مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران رونمایی شد.
*پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب موافقتنامه همکاری در زمینه استفاده از امواج مایکروویو برای کاهش مشکلات رسوب آسفالتین در خط لوله و ارتقای کیفیت نفت خام امضا کردند. انجام خدمات پروژه پژوهشی، توسعه فناوری و دانش فنی، استفاده از امواج مایکروویو برای کاهش مشکلات رسوب آسفالتین در خط لوله و ارتقای کیفیت نفت خام از جمله مفاد این موافقتنامه به شمار می آید.
* تفاهمنامه سه جانبه میان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های پتروایران و پترو فناوری دماوند امضا شد. این تفاهمنامه با موضوع انجام مطالعات لازم برای تهیه پیشنهادات فنی و مالی برای انجام شکست هیدرولیکی در چاه های نفت، منعقد شد.
*تفاهمنامه همکاری با هدف توسعه همکاری های علمی و صنعتی بین پژوهشگاه صنعت نفت به امضای عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و حسین کاظمی مهر، مدیرعامل مجتمع فولاد و نورد آسین ابهر رسید. انجام آزمون های تخصصی خوردگی آلیاژهای مصرفی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی از جمله SCC،SSCC ،HIC و کشش و ارائه آموزش های فنی و تخصصی در حوزه حفاظت صنعتی ازجمله موضوعات همکاری در این تفاهمنامه است.
* تفاهمنامه همکاری شرکت ملی حفاری ایران و گروه شرکت های توسعه پتروایران امضا شد. مبنای همکاری های آتی در زمینه ارائه خدمات عملیات حفاری و خدمات فنی تخصصی جانبی بین دو شرکت خواهد بود.
* نرم افزار پیشرفته بهینه سازی عملیات حفاری مبتنی بر هوش مصنوعی (YDOS) رونمایی شد.
* دستگاه ارزیابی و بهینه سازی مقدار دمولسیفایر در واحدهای نمک زدایی نفت، دستگاه سیار چاه آزمایی در چاه های نفت و گاز در جریان و فشار بالا و دستگاه سنجش میزان H2S در نفت خام در نمایشگاه خوزستان رونمایی شد که این دستگاه ها با حمایت شرکت نفت و گاز اروندان و تلاش شرکت های دانش بنیان بومی سازی شده اند و نسبت به دستگاه های مشابه خارجی قیمت پایین تری دارند.
* در حاشیه نمایشگاه از دو کتاب با عناوین شرح واحدهای فرایندی و تاسیساتی کارخانجات گاز و گاز مایع و همچنین کتاب ایمنی در صنعت نفت رونمایی شد. کتاب شرح واحد های فرایندی و تاسیساتی کارخانه های گاز و گاز مایع به قلم پروفسور رضا مسیبی بهبهانی، محمد گلستان و سمانه فرامرزی بابادی در چهار فصل به رشته تحریر درآمده است. کتاب ایمنی در صنعت نفت نیز که به همت محمد آرمند، تدوین و نگارش شده به صورت علمی مباحث مهندسی و آشنایی با فناوری منحصر به حفاری را تشریح کرده و شرح وظایف کارشناسان اچ اس ای و کلیه کارکنان حفاری را یادآور می شود.