
ریزگردها حاد نیست
در این منطقه موضوع ریزگردها بسیار چشمگیر است؛ صالحی در خصوص ریزگردها می گوید: «ریزگردها آنچنان چالش حادی نیست. تاسیسات به گونه ای طراحی شده اند که در مقابل ریزگردها مقاوم است. تمام توربین ها فیلترهای ورودی دارند. البته این ریزگردها موجب می شود که عمر فیلترها زودتر به سر بیاید. 15سال پیش ریزگردها کمتر مساله بود و عمر فیلترها بیشتر بود. ریزگردها برای کارکنان این تاسیسات همانند مشکل عموم مردم نامطلوب است.» صالحی درباره تاثیر خانواده بر شغلش می گوید: «شغل ما زمان ندارد و خانواده آن را پذیرفته است. اگر مشکلی برای خانواده پیش بیاید، نمی توانیم خود را سریع به آنها برسانیم. این اقتضای کار ماست، اما سعی کردیم این مسئله را مدیریت کنیم.
اگر بخواهم کار را در این وادی و صنعت نفت تعریف کنم، باید بگویم کار سخت، علمی، فنی همراه با جسارت و مدیریت ریسک است و مدیریت ریسک بدون عشق و علاقه نمی شود. ما با عشق و افتخار کار می کنیم.»
مردم قدر گاز را بدانند
رئیس مجتمع تاسیسات تقویت فشار گاز قم(نیزار) در پاسخ به اینکه چه انتظاری از مردم و مسئولان دارد، می گوید: 24 سال سابقه کار در این صنعت را دارم و می دانم که گاز با چه مشقت و سختی تولید می شود تا مردم آن را مصرف کنند. از مردم می خواهم قدر گاز را بدانند و تا جایی که می توانند آن را بهینه مصرف کنند. از مسئولان هم می خواهم فکری به حال سقف حقوق کنند. محدودیتی به نام سقف حقوق تعریف شده که با کار ما متناسب نیست و این موضوع در انگیزه کاری کارکنان تاثیرگذار است، از این رو باید برای آن چاره ای بیندیشند.
انتقال پایدار گاز در شرایط استثنایی
احمد صفری، مهندس برق و 20 سال است که در تاسیسات تقویت فشار گاز قم به عنوان رئیس تعمیرات این مجتمع در خدمت منطقه 3 عملیات انتقال گازاست. از او می پرسم که کار کردن در این مجتمع چه ویژگی هایی دارد که می گوید: «از ابتدا در این منطقه بودم. اینجا محیطی خارج از شهر است و 70 کیلومتر با قم و 30 کیلومتر هم با شهر دلیجان فاصله دارد؛ منطقه ای خشک و بیابانی که در تابستان بسیار گرم و در زمستان سردی هوا به طور معمول 14، 15درجه زیر صفر است و گاهی نیز این برودت هوا به منفی 26 درجه هم می رسد. در تابستان هم دمای هوا تا 45 درجه بالای صفر ثبت شده است. در اینجا کار بسیار حساس است و پیچیدگی های خود را دارد، به طوری که اطلاعات کارکنان دائم باید به روز شود و بر کارشان تمرکز زیاد داشته باشند. کارها برای انتقال پایدار گاز بسیار حساس و مهم است. همه خطوط اصلی گاز که از اینجا به ما تحویل می شود، به سمت شمال کشور می رود که بسیار اهمیت دارد.
نگهداری از تاسیسات با فناوری بالا
صفری در خصوص اهمیت نگهداری از این تاسیسات می گوید: توربین های این مجتمع با فناوری بالا هستند و کارهایی که به ما محول می شود، در بخش تعمیرات در حوزه مکانیک، برق و ابزاردقیق است. نگهداشت تاسیسات این مجتمع کار بسیار با اهمیتی است و امکان ریسک در آن وجود ندارد. اگر مشکلی پیش بیاید، باید سریع رفع و تعمیرات در کمترین زمان انجام شود.
علاوه بر نیروگاه های تولید برق از توربین ها نیز در شرکت انتقال گاز استفاده می شود. در ایستگاه، این توربین ها پس از چرخش، نیروی حرکتی را تحویل کمپرسور می دهند. کمپرسور هم گاز را از خط ورودی دریافت می کند و با تقویت فشار آن را به سمت جلو انتقال می دهد. گازی که در عسلویه تولید می شود، حدود 48 ساعت بعد به تهران می رسد. در حقیقت یک مولکول گاز 48 ساعت طول می کشد که از چاه تولیدی به مصرف کننده در تهران برسد. 48 ساعت قبل این گاز از چاه برداشت شده و از پالایشگاه، ایستگاه های تقویت فشار گاز و خطوط لوله عبور می کند و به مصرف کننده می رسد.
قطعات توربین بسیار گران قیمت است. قطعاتی با فناوری بالا بسیار حساس و گرانبها که نباید فعالیت آن ثانیه ای متوقف شوند.
جلوگیری از خسارت
صفری به توانمندی نیروهای این مجتمع در بخش های مختلف اشاره و تصریح می کند: «طی سال ها، کارهای زیادی انجام دادیم، در سال 92 خطوط برق مجتمع قطع شده و الکتروموتورهای کمکی که وظیفه روغن کاری توربوکمپرسورها را دارند و باید به سرویس می آمدند، در مدار قرار نگرفتند، اما با تلاش نیروهای مستقر در مجتمع الکتروموتورها راه اندازی شدند و مانع از آن شد که خسارت جبران ناپذیری به بار آید.
در هوای سرد و گرم بازدید میدانی داریم. زمستان و تابستان فرقی ندارد کار باید به صورت منظم انجام شود. درس خواندیم که به کشور خدمت رسانی کنیم و اکنون در مسیری قرار گرفته ایم که باید کار را به نحو احسن انجام دهیم و در خدمت مردم باشیم. به هرحال اگر گازرسانی دچار مشکل شود، مشکلات عدیده ای برای کشور ایجاد می شود؛ بنابراین همواره تلاش می کنیم تا کارمان به درستی و بدون هیچ وقفه ای انجام شود.»
از وی درباره خانواده اش می پرسم که می گوید: «ساکن دلیجان هستم و دو دختر دارم. دختر بزرگم حال خوبی نداشت و به همسرم گفتم، چون ایستگاه در پیک مصرف است و باید آنجا باشم، نمی توانم آنها را تا بیمارستان همراهی کنم. چنین مواردی ذهن را درگیر می کند، اما باید بر کار تمرکز داشت.
ساعت 6 صبح راه می افتم و از ساعت 5 تا 6 بعدازظهر سرکار و روزکار هستم و همکار شیفت بعد از من در تاسیسات حضور دارد.»
سقف حقوق
وی در ادامه به موضوع حقوق و دستمزد اشاره می کندو می گوید: « در تعیین سقف حقوق، شرایط سختی کار لحاظ نشده است. نباید دغدغه ای بابت این موضوع داشته باشیم، لحظه ای نباید در کار عملیاتی خللی ایجاد شود. مناطق عملیاتی تعریف شده است، اما مناطق عملیاتی تنها در جنوب خلاصه نمی شود. موضوع دیگر، مالیات هاست که به صورت کامل از ما کسر می شود و این موضوع موجب کاهش حقوق شده است.»
همیشه آماده کار هستیم
ولی سبحانی، فوق لیسانس برق و مسئول ابزار دقیق مجتمع است . وی در خصوص ویژگی های کار می گوید: «کار در این مجتمع به صورت عملیاتی است و بیشتر با تجهیز تا نیروی انسانی سروکار داریم. همیشه آماده به کار هستیم حتی اگر نیمه شب تماس بگیرند باید خودمان را به محل کار برسانیم. بارها پیش آمده که در روزهای تعطیل و نیمه شب از مجتمع تماس گرفته شده و بلافاصله در محل کار حاضر شده ام.»
وی می گوید: «کار ما تعطیلی ندارد. در این فصل با توجه به سرما در روزهای تعطیل به صورت شیفتی نفرات تعمیرات در این تاسیسات حضور دارند و از هر واحد افراد حضور دارند. اتفاق خاصی در این تاسیسات نیفتاده است و توربین ها همیشه با تمام توان در خط تولید قرار دارند.»
وی هم همچون همکارش صفری خواستار بازنگری در سقف حقوق است و می گوید: «20 سال سابقه فعالیت در این مجتمع را دارم، ولی با فردی که 10 سال سابقه کار دارد، حقوق یکسان می گیرم. اینجا منطقه محروم است و ما خواستار بازنگری در موضوع مالیات ها هستیم.»
حواسمان به همه چیز هست
هنگام خروج از این مجتمع با علی عبدالحسینی، از واحد حراست آشنا شدم، می گوید ساکن دلیجان است و در شیفت های دو روزه که شبانه روزی است، وظیفه حراست از این تاسیسات را به همراه دیگر نفرات حراست به عهده دارد وی از سال 83 در این منطقه حضور دارد و در باره اهمیت این مجتمع می گوید: «تاسیسات این مجتمع بسیار حیاتی و از لحاظ راهبردی برای کشور مهم است. حواسمان به همه چیز هست که اینجا را از همه لحاظ حفظ کنیم. »