دستور رئیس جمهوری برای تشکیل سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبردی انرژی

رئیس جمهوری در نشست کارگروه بهبود ناترازی انرژی در بخش گاز که با حضور سران سه قوه برگزار شد، دستور تشکیل سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبردی انرژی را صادر کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، نشست کارگروه بهبود ناترازی انرژی در بخش گاز با حضور مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری؛ محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی و حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای برگزار شد.

مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری در این نشست، ضمن توصیه کارگروه بهبود ناترازی انرژی به احصای دقیق اطلاعات و داده های مربوط به مقدار مصرف گاز خانوارها به منظور جلوگیری از اجحاف به دهک های پایین تر جامعه گفت: در این طرح باید اجرای عدالت، محور کار قرار گیرد.

وی بر لزوم جریمه مشترکان بدمصرف در کنار طرح های تشویقی برای کم مصرف ها، همچنین توجه به موضوع آموزش رعایت الگوی مصرف از طریق رسانه ها و تریبون های عمومی تأکید و اظهار کرد: اجرای هر مرحله از طرح ملی بهبود ناترازی انرژی، نیازمند پیوست رسانه ای است که باید موردتوجه این کارگروه قرار گیرد.

رئیس جمهوری همچنین در این نشست، برای تسریع در اجرای طرح ملی بهبود ناترازی انرژی، دستور تشکیل سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبردی انرژی را صادر کرد.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی:

ناترازی مدیریتی داریم

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: ما ناترازی انرژی نداریم؛ بلکه ناترازی مدیریتی داریم و تا این ناترازی را حل نکنیم، هرگز نمی توانیم ناترازی انرژی را حل کنیم.

محمدباقر قالیباف در نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با حضور وزیران نفت و نیرو اظهار کرد: موضوع ناترازی انرژی، چند سال است که تکرار می شود. به نظرم موضوع مبهمی در این حوزه وجود ندارد و همه اطلاعات دقیقی در این باره داریم و مشکل و مسأله را می شناسیم.

وی با بیان اینکه از این دست به آن دست دادن مسأله ناترازی انرژی، سبب حل آن نمی شود، اضافه کرد: نیازمند طرح اقدام مشخص و روشنی هستیم تا بتوانیم در این باره کاری انجام دهیم و در این بخش دولت، مجلس و مردم برای همراهی، مسئول هستند. رئیس مجلس با اشاره به اینکه مردم همیشه در انجام امور از مسئولان پیشگام تر بوده اند، گفت: برای نمونه، رئیس جمهوری از مردم خواست ۲ درجه گرمایش خانه های خود را کاهش دهند که همه این کار را انجام دادند و ۴۰ تا ۴۵ میلیون مترمکعب گاز صرفه جویی شد.

وی با بیان اینکه باید بپذیریم ما ناترازی انرژی نداریم؛ بلکه ناترازی مدیریتی داریم و تا این ناترازی را حل نکنیم، هرگز نمی توانیم ناترازی انرژی را حل کنیم، افزود: موضوع انرژی بزرگ ترین، مهم ترین و اثرگذارترین پیشران توسعه کشور است و اگر در شرایط امروز، بخواهیم از یک پیشران برای توسعه کشور استفاده کنیم تا بتوانیم در کمترین زمان به رشد خوبی برسیم، بدون شک آن پیشران، انرژی است؛ اما متأسفانه امروز این فرصت، به یک چالش برای ما تبدیل شده است.

نیازمند یک نهاد برای انرژی در کشور هستیم

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه بنده حداقل از سال ۸۰ تاکنون در جریان هستم که یک اشکال نهادی در حوزه انرژی در کشور چه در تولید و چه در مصرف وجود دارد که این موضوع سبب شده ما در سیاستگذاری نیز دچار اشتباه شویم، ادامه داد: امروز در دنیا برای ۹ درصد از تولید انرژی از گاز استفاده می شود؛ اما ما ۹۰ درصد کل تولید انرژی برق مان از گاز است، یعنی ما ۳۰ درصد گاز کشور را می دهیم تا ۹۰ درصد برق برای کشور تولید کنیم.وی با تأکید بر لزوم همفکری مراکز تحقیقاتی نهادهای مختلف با وزارتخانه ها و مجلس گفت: من مشاهده می کنم که وزرا عملاً کمترین فرصت را برای انجام کارها و برنامه های خود دارند؛ چراکه یا باید به استان ها سفر کنند یا اینکه به کمیسیون های مجلس بیایند  یا در نشست دولت حاضر شوند و مشخص نیست چه زمانی می خواهند بر سازمان خود مدیریت کنند. حتما خود دولت تدبیری در این خصوص انجام داده؛ اما ما نیز باید در مجلس به سهم خودمان با وزرا همراهی کنیم.

 

نماینده مجلس:

دنبال مقصر در ناترازی نباشیم

رئیس فراکسیون نظارت بر صنعت نفت، گاز و پتروشیمی مجلس شورای اسلامی گفت: در موضوع ناترازی دنبال مقصر نباشیم و از همین حالا قوانین و تکالیف را به صورت دقیق اجرایی کنیم. علاءالدین بروجردی، فاطمه جراره، محمد پاک مهر، زینب قیصری و جمعی از اعضای فراکسیون نظارت بر نفت، گاز و پتروشیمی مجلس شورای اسلامی از مجتمع پالایشگاهی و ذخیره سازی گاز طبیعی سراجه قم و طرح توسعه فاز پالایشی این مجموعه بازدید و در نشست با مسئولان این مجتمع گفت وگو کردند.  در این نشست، زینب قیصری با بیان اینکه اهداف فراکسیون، نظارت، برنامه ریزی و کمک به رفع چالش های بخش انرژی کشور است، اظهار کرد: ناترازی انرژی از سال ۱۳۹۱ آغاز و درباره آن هشدارهای متعددی داده شد. اکنون نباید به دنبال مقصر باشیم؛ بلکه باید از همین حالا قوانین و تکالیف را به صورت دقیق اجرایی کنیم. وی با بیان اینکه در برنامه هفتم برای ذخیره سازی ۱۲۰ میلیون مترمکعب هدف گذاری شده و برای تحقق آن باید برنامه ریزی کنیم، افزود: مجلس در تلاش است تا سازمانی با عنوان بهینه سازی انرژی زیر نظر رئیس جمهوری تشکیل دهد. همچنین در نشست اخیر با وزیران نفت و نیرو، بسته سیاستی مناسبی ارائه شد که امیدواریم مشکلات موجود رفع شود. رئیس فراکسیون نظارت بر نفت و گاز بر لزوم فرهنگ سازی در مصرف بهینه گاز تأکید کرد و گفت: تجهیزات قدیمی و ناکارآمد در مدیریت مصرف، مشکل ساز است. استفاده از بخاری های کم مصرف و رعایت مقررات ملی ساختمان باید جدی گرفته شود. همچنین رسانه ها، بویژه صداوسیما نقش کلیدی در فرهنگ سازی مصرف انرژی دارند.

 

نماینده مجلس شورای اسلامی:

ناترازی انرژی نتیجه مدیریت غلط سال های متمادی است

نماینده ملکان و لیلان در مجلس شورای اسلامی گفت: ناترازی انرژی، نتیجه مدیریت غلط یا سوء مدیریت سال های متمادی است و به ۴ ماه اخیر ارتباطی ندارد. زهرا خدادادی، عملکرد وزیر نفت را مثبت و مطلوب ارزیابی و اظهار کرد: از همان ابتدا که آقای پاک نژاد برای تصدی وزارت نفت انتخاب شد، به عملکرد وی امیدوار بودیم؛ زیرا وزیر نفت از بدنه نفت است و تسلط و شناخت کافی از این صنعت دارد. وی افزود: ناترازی انرژی بحث امروز، سه ماه قبل یا چند سال گذشته نیست. این چالش طی دوره و سال های متمادی ایجاد شده که نتیجه مدیریت غلط و نادرست گذشته است. در گذشته کارهایی باید در خصوص ناترازی انرژی انجام می شد که متأسفانه انجام نشد و امروز ما را به این نقطه رسانده است.

نماینده ملکان و لیلان (تبریز) در مجلس تصریح کرد: معتقدم اگر امروز شخص دیگری بر مسند وزارت نفت حضور داشت، بهتر از آقای پاک نژاد نمی توانست عمل کند. او تمام تلاش و سعی خود را انجام داده تا بتواند ناترازی انرژی را کنترل کند یا کاهش دهد و تا به حال نیز گام های محکمی در این خصوص برداشته است.

 

سخنگوی دولت:

تولید نفت کاهش پیدا نکرده است

سخنگوی دولت با بیان اینکه مدیریت قیمت ارز در حال انجام است، گفت: قیمت نفت کاهش یافته و افزایش نرخ ارز به تولید نفت ارتباطی ندارد.

فاطمه مهاجرانی با تأکید بر اینکه پیوستن به اف ای تی اف می تواند به تسهیل سرمایه گذاری در کشور منجر شود، اظهار کرد: باید با تسلط و نگاه حرفه ای و توجه به منافع ملی، مسیری را در پیش بگیریم که بتوانیم بهترین دستاورد را در زندگی مردم داشته باشیم.

وی با بیان اینکه ناترازی، واژه ای است که ناشی از کاهش تولید از یک سو و افزایش مصرف از سوی دیگر است، افزود: آن چیزی که دولت در سیاست های خود در حوزه انرژی دنبال می کند، متنوع سازی سبد انرژی از طرف عرضه و نیز بهبود فرهنگ و کاهش مصرف است؛ البته نه فقط با فشار بر مردم که شما کمتر مصرف کنید. سخنگوی دولت تصریح کرد: اگر ما بخاری داریم که میزان بازدهی آن پایین است، این تقصیر مردم نیست؛ بلکه یکی از دلایل آن، ارزان بودن انرژی در کشور است که در سنوات گذشته به عنوان یک رویه پذیرفته شده ؛ اما بخشی از موضوع هم واقعا به دلیل استاندارد نبودن یا پرمصرف بودن وسایل خریداری شده است.

مهاجرانی گفت: متنوع سازی سبد انرژی، شامل افزایش تولید و از طرفی افزایش تولید انرژی های خورشیدی است و با کارگروه ویژه ای که با دستور رئیس جمهوری شکل گرفته، زیرساخت های لازم اعم از ثبت سفارش ها برای ایجاد زیست بومی که بتواند همه نیازها اعم از تجهیزات و مجوزهایی که لازم دارند تا تخصیص داده شود، بررسی می شود.

وی درباره کاهش درآمدهای ارزی کشور و اینکه این مسأله ارتباطی با افزایش قیمت ارز دارد، اظهار کرد: تولید نفت کاهش پیدا نکرده، مدیریت قیمت ارز درحال انجام است و قیمت آن به تولید نفت ارتباطی ندارد. تصمیم گیری درباره بازار ارز ترجیحی، سال نو مسیحی و افزایش تقاضا برای ارز و انتظارهای القایی و همچنین عوامل خارجی، موجب افزایش قیمت ارز شده است.

 

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت:

قرار نیست شاهد افزایش نرخ حامل های انرژی باشیم

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت گفت: در مبحث ناترازی های انرژی، اصلاً بحث گرانی مطرح نیست.

الیاس حضرتی، در حاشیه نشست نخبگان رسانه ای با بیان اینکه در مبحث ناترازی های انرژی به دنبال مدیریت و بهینه سازی مصرف و بحث ساماندهی یارانه ها هستیم، اظهار کرد: در بحث ناترازی انرژی دو نکته اصلی وجود دارد که این هفته اگر در شورای سران تصویب شد، قطعاً با تمام رسانه ها صحبت می کنیم.

وی افزود: نکته اول این است که موضوع گران کردن و گران سازی اصلاً در آن مطرح نیست؛ بلکه ساماندهی و عادلانه سازی حامل ها و ناترازی انرژی برای کل ملت است. شعار و تمام تلاش رئیس جمهوری، عدالت و انصاف است که همه ملت باید بتوانند از این مواهب خدادادی در خدمت ملت استفاده کنند و مصرف باید ساماندهی و مدیریت شود. باید الگوی مصرف درستی تعیین شود که همه مردم بتوانند براحتی از آن استفاده کنند.

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت تصریح کرد: هیچ حامل انرژی گران نمی شود؛ بلکه بر اساس یک الگوی مصرف و عادلانه سازی، مدیریت می شود.

 

وزیر نیرو:

شاهد تلاش کارکنان نفت برای تأمین سوخت   هستیم

وزیر نیرو با تأکید بر اینکه بنده، شاهد تلاش کارکنان صنعت نفت برای تأمین انرژی کشور هستم، گفت: صادقانه بگویم هم اکنون روزانه بیش از ۷۰ میلیون لیتر نفت گاز به نیروگاه های کشور تحویل می شود که نسبت به تابستان امسال، افزایش قابل ملاحظه ای داشته است.

عباس علی آبادی در نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه از مردم برای مشکلاتی که وجود دارد، عذرخواهی می کنم، اظهار کرد: ما درحال آماده کردن خود برای تابستان سخت سال آینده هستیم؛ زیرا در تابستان امسال بیش از ۲۰ هزار مگاوات ناترازی داشتیم که پیش بینی می شود این عدد به ۲۵هزار مگاوات برسد. وی با بیان اینکه ناترازی بزرگ در راه است، افزود: در زمستان با پوشش بیشتر لباس می توان سرمای آن را تحمل کرد؛ اما در تابستان عبور از ناترازی انرژی به دلیل شرایط خاص تابستان بسادگی امکان پذیر نیست.

وزیر نیرو اظهار کرد: همانطور که مجلس تاکنون حمایت خود را از وزارت نیرو انجام داده، امیدواریم این حمایت تداوم یابد و برای حل مشکل ناترازی انرژی در تابستان متمرکز شود.

علی آبادی با تأکید بر اینکه گاز به مقدار کافی در زمستان وجود ندارد، یادآور شد: وزارت نفت هم نمی تواند ظرف 2 ماه آن را جبران کند؛ چراکه ناترازی انرژی واقعیتی است که وجود دارد.

وی با بیان اینکه قاچاق، فقط قاچاق سوخت از طریق لوله نیست؛ بلکه از طریق برق هم متأسفانه قاچاق انجام می شود؛ زیرا برق در داخل ماینرها تبدیل به رمزارز شده و رمزارز هم به خارج از کشور می رود، اظهار کرد: بیش از ۲۴۰هزار ماینر در همین دوره کوتاه کشف کرده ایم. هر کسی که یک ماینر تحویل بدهد، به او پاداش می دهیم.