400 میلیارد تومان جایزه برای خوش مصرف ها

یک پاسخ خوب

مشعل مدیریت مصرف انرژی و کمک به رفع ناترازی در حوزه برق و گاز، موضوع تفاهمنامه ای بود که اواخر آذرماه بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت ملی گاز برای اجرای پویش کاهش 10 درصدی مصرف گاز و برق خانگی و تجاری به امضا رسید. در اجرای این تفاهمنامه، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در کنار شرکت ملی گاز ایران قرار گرفت تا با همکاری شرکت های پتروشیمی، زمینه اجرای طرح کاهش 10 درصدی مصرف گاز و برق را فراهم کند.

تفکر بهینه سازی مصرف انرژی در جهان از سال 1970 آغاز شد، به گونه ای که هم اکنون مقوله مدیریت و بهینه سازی مصرف انرژی به عنوان یکی از منابع جدید انرژی در کنار منابع فیزیکی موجود محسوب می شود. در کشورهای صنعتی، با وجود کاهش رشد مصرف انرژی در دهه های گذشته، تولید ناخالص داخلی  (GDP) نه تنها کاهش نیافته؛ بلکه افزایش نیز یافته است. در کشورهای در حال توسعه، سهم مصرف انرژی بخش صنعت 34 درصد و بخش خانگی و خدمات 21 درصد بوده که این الگو در ایران به ترتیب 27 و 40 درصد است. با این توضیح، بخش خانگی و خدمات در ایران دو برابر کشورهای در حال توسعه انرژی مصرف می کنند. در کشورهای صنعتی این الگوی مصرف به ترتیب 21 و 19 درصد است.

سهم 75 درصدی مصرف گاز بخش خانگی و تجاری

 در روز 13 دی امسال  849 میلیون مترمکعب گاز شیرین در کشور تولید شد که سهم بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء از آن، ۶۳۵ میلیون مترمکعب بود. این رقم حاکی از آن است که 75 درصد مجموع گاز طبیعی تحویلی به شبکه سراسری، در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف شده که در مقایسه با روز مشابه پارسال ۲۰ درصد افزایش داشته است. مصرف بی رویه حامل های انرژی در بخش های خانگی و تجاری که همواره در فصول سرد سال برای دیگر بخش های کشور مشکلاتی را به همراه می آورد، موضوعی قابل تامل است که هرساله مسئولان در بخش های مختلف کشور با آن مواجه می شوند. براین اساس، یکی از اقدام هایی که با هدف کاهش و مدیریت مصرف انرژی در بخش های خانگی و تجاری صورت گرفت، امضای تفاهمنامه میان شرکت های ملی گاز ایران و صنایع پتروشیمی است؛ تفاهمنامه ای که با اجرای آن، برای تشویق مردم به کاهش مصرف گاز و برق، با مشارکت سازمان های مردم نهاد، 400 میلیارد تومان جایزه به مشترکانی که میزان مصرف انرژی را به میزان10درصد کاهش دهند، اهدا می شود. شرکت های پتروشیمی، منابع مالی لازم را برای اجرای این طرح تامین می کنند.سعید توکلی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در مراسم امضای این تفاهمنامه، با قدردانی از همراهی شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای اجرای این طرح بزرگ و ملی گفت: با اجرای موفق این طرح در استان خراسان رضوی، زمینه اجرای آن به صورت سراسری فراهم شده تا امسال و سال های آینده با همراهی شرکت ملی صنایع پتروشیمی و تعویض سامانه های پرمصرف گاز و برق در بخش خانگی و تجاری زمینه کاهش مصرف گاز فراهم شود و گاز صرفه جویی شده برای ایجاد ارزش افزوده بیشتر در اختیار صنعت قرار گیرد.توکلی گفت: باید تلاش کنیم از ابزارهای این چنینی بیش از پیش بهره ببریم تا بتوانیم چرخ مولد اقتصاد کشور را که صنعت پتروشیمی نیز بخش مهمی از آن است، به چرخش بیشتر واداریم.وی با بیان اینکه یکی از بهترین راهکارهای عملیاتی در مدیریت ناترازی انرژی، تغییر آرایش مصرف در زمستان است، تصریح کرد: این مهم در همه جای دنیا اتفاق می افتد و بحث تازه ای نیست؛ اما از آنجا که میزان مصرف ما در کشور هم اکنون بر میزان تولید گاز پیشی گرفته، ناچار به اعمال محدودیت ها در بخش های مولد می شویم تا بخش خانگی دچار مشکل نشود.

صیانت از عرضه سوخت

حسن عباس زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز اظهار کرد: همراهی و همدلی صنایع در هر بخش، می تواند از بروز آسیب های جدی به آن صنعت و در نهایت مردم، جلوگیری کند.وی ادامه داد: توقف ها و کاهش های برنامه ریزی شده در گاز تحویلی به صنایع، باعث کاهش آسیب های وارده به آنها شده، ضمن آنکه گامی بزرگ نیز در مسیر مدیریت مصرف برداشته شده است.

عباس زاده با بیان اینکه متولیان هر صنعت باید از عوارض جانبی احتمالی توقف عرضه سوخت به آن صنعت صیانت کنند، تصریح کرد: ما این اقدام را درباره شرکت های پتروشیمی، با دعوت آنان و در نظر گرفتن شاخص هایی در این زمینه برای کاهش استفاده از سوخت گاز برای آن ها انجام داده ایم که نتیجه خوبی هم به دنبال داشته است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در ادامه افزود: باید بپذیریم که همه ما یک مجموعه هستیم. در این صورت درمی یابیم که ایجاد محدودیت ها به صلاح مردم و کشور است و باید با تمام توان، این دستورعمل ها را اجرایی کنیم.

بر مبنای این تفاهمنامه، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با استفاده از ظرفیت شرکت های خصوصی پتروشیمی و همکاری با مجموعه های دانش بنیان و مذاکره با مشترکان پرمصرف در بخش خانگی و تجاری کوچک و سرمایه گذاری 4 هزار میلیارد ریالی، زمینه کاهش 10 درصدی مصرف گاز این گروه از مشترکان، (معادل روزانه 5.5 میلیون مترمکعب) را فراهم می کند. وی تصریح کرد: گاز صرفه جویی شده از سوی شرکت ملی گاز ایران و به صورت پلکانی و مازاد بر برنامه مدیریت محدودیت گاز در ماه های سرد سال در اختیار مجتمع های پتروشیمی قرار می گیرد تا بتوانند با محدودیت کمتری محصولات با ارزش افزوده بالا و تامین کننده ارز کشور را تولید کنند.

اجرای طرح های صرفه جویی گاز از سوی صنایع پتروشیمی

اقدام های پتروشیمی در حوزه بهینه سازی، در چهار حوزه مدیریت مصرف، پایش اندازه گیری، اقدام های فناورانه و مراودات سازمانی و فراسازمانی است. از سوی دیگر طبق اعلام مسئولان، اجرای هشت طرح صرفه جویی مصرف گاز از سوی صنایع پتروشیمی در دستور کار است تا از محل گاز صرفه جویی شده، محدودیت های گازی بر تولید پتروشیمی ها مؤثر نشود. بر این اساس، پتروشیمی زاگرس امسال اعلام کرده که حدود 2 هزار میلیارد تومان برای بهینه سازی سرمایه گذاری می کند که مذاکرات آن با معاونت برنامه ریزی وزارت نفت نیز انجام شده و بزودی تفاهمنامه آن امضا می شود.

تمرکز بر بهینه سازی مصرف گاز در مرغداری های 2 استان شمالی کشور از سوی پتروشیمی پردیس از دیگر طرح های صرفه جویی در مصرف گاز است. طرح بهینه سازی مصرف در گلخانه های استان گیلان و مازندران و تعویض بخاری های کم بازده نیز از دیگر طرح های در دست پیگیری است که از سوی پتروشیمی ها اجرا خواهد شد. در حوزه مدیریت مصرف در شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران نیز  مطابق بخشنامه وزارت نفت و معاون اول  رئیس جمهوری مقرر شد که دمای محیط روی 18 تا 20 درجه سانتی گراد و دمای آب روی 35 درجه سانتی گراد تنظیم شود. همچنین برای صرفه جویی در مصرف برق، چراغ راه پله ها و راهروها خاموش شود و روشنایی سایر بخش های سازمان به نصف کاهش یابد.

هم اکنون حدود ۹ درصد گاز کشور در صنعت پتروشیمی استفاده می شود که نیمی از آن در تولید آب و برق و بخار در یوتیلیتی به کار می رود و ۴.۵ درصد آن به عنوان خوراک در صنعت پتروشیمی استفاده می شود.

صنعت پتروشیمی در برنامه ششم توسعه، سالانه به طور میانگین ۸ درصد رشد داشته و هم اکنون به ظرفیت اسمی سالانه ۹۶ میلیون تن رسیده است. این صنعت بر اساس برنامه تدوین شده در برنامه هفتم توسعه، سالانه به طور میانگین ۸ درصد رشد خواهد کرد و به ظرفیت ۱۳۲ میلیون تن خواهد رسید.